Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Υγεία για όλους μας Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016 :
~ ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , 

 
***  Στοματικά προβλήματα ηλικιωμένων 
 
 Από τον Οδοντίατρο Σταμάτη Ν. Σκούλικα 2010
Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στην τερηδόνα;
 Η τερηδόνα των ηλικιωμένων οφείλεται στις ίδιες ακριβώς αιτίες με αυτήν των νέων ανθρώπων. Ωστόσο, τα δόντια των πρώτων έχουν εκτεθεί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε παθογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος και συνεπώς παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο τερηδονισμού. Επιπλέον, στους ηλικιωμένους η τερηδόνα εμφανίζεται πολύ συχνότερα στις ρίζες των δοντιών. Πράγματι, με τα χρόνια τα ούλα μπορεί να υποχωρήσουν λίγο και να αποκαλύψουν μικρό ή μεγαλύτερο μέρος της ρίζας. Η τελευταία είναι λιγότερο ανθεκτική στην τερηδόνα λόγω της έλλειψης αδαμαντίνης (σμάλτο του δοντιού ), με αποτέλεσμα η αποκατάστασή της από τον οδοντίατρο να καθίσταται δυσκολότερη. Συνεπώς, είναι σημαντικό να προληφθεί η τερηδόνα της ρίζας με σωστή στοματική υγιεινή και με τις οδηγίες και παρεμβάσεις του οδοντιάτρου σας. 
Η περιοδοντίτιδα είναι νόσος των ηλικιωμένων;
Η περιοδοντίτιδα αποτελεί το κύριο αίτιο απώλειας των δοντιών σε ενήλικους άνω των 40 ετών και οφείλεται κυρίως στην κακή στοματική υγιεινή. Όσο περισσότερο χρονικό διάστημα παραμένουν τα δόντια στο στόμα, τόσο μεγαλύτερος καθίσταται ο κίνδυνος ανάπτυξης περιοδοντίτιδας. Επομένως, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι αντιμετωπίζουν συχνά το πρόβλημα αυτό. Επιπλέον, όσο περνούν τα χρόνια αναπτύσσονται διάφορες συστημικές παθήσεις και κρίνεται απαραίτητη πολλές φορές η χρήση φαρμάκων. Όλα αυτά δρουν επιβαρυντικά στους ιστούς γύρω από τα δόντια, διευκολύνοντας την ανάπτυξη περιοδοντίτιδας. Εξαιτίας λοιπόν της συχνής εμφάνισης περιοδοντικών νόσων στους ηλικιωμένους κρίνονται απαραίτητες η εκπαίδευση στη σωστή στοματική υγιεινή και οι τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις. 
Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται η ξηροστομία που ταλαιπωρεί πολλούς ηλικιωμένους;
Η ξηροστομία σχετίζεται με την κακή λειτουργία των σιαλογόνων αδένων Η δυσλειτουργία αυτή οφείλεται κυρίως σε διάφορες συστημικές παθήσεις και στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή τους. Ο ξηροστομικός ασθενής παραπονιέται για δυσκολία αφενός κατάποσης ξηρών τροφών και αφετέρου συνεχούς ομιλίας. Επίσης, με την ξηροστομία αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος τερηδονισμού, αφού το σάλιο είναι προστατευτικός παράγοντας. Εάν η πάθηση προκαλείται από τα φάρμακα, είναι αντιστρέψιμη με την ελάττωση των δόσεων ή τη χρήση άλλων ομοειδών σκευασμάτων. Ακόμη, η χρήση τεχνητού σάλιου μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ελάττωση των περισσότερων προβλημάτων. 
Αφού η απώλεια των δοντιών δεν εξαρτάται τόσο από την ηλικία, γιατί οι περισσότεροι ηλικιωμένοι φορούν οδοντοστοιχίες (μασέλες);
Παλιότερα, η οδοντιατρική δεν είχε τόσο έντονο προληπτικό χαρακτήρα και οι οδοντίατροι δεν προσπαθούσαν, όσο σήμερα, να σώσουν ένα θεωρητικώς δύσκολα θεραπεύσιμο δόντι, προβαίνοντας στην εξαγωγή του. Γι' αυτό και οι τότε νέοι -σήμερα ηλικιωμένοι- άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα ολικής ή μερικής νωδότητας και προσπαθούν να τα λύσουν με τη χρήση ολικών ή μερικών οδοντοστοιχιών. Με τη βοήθεια, όμως, των προληπτικών προγραμμάτων που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά νωδότητας των ηλικιωμένων είναι σίγουρο ότι θα μειωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν. Συνεπώς, η σύγχρονη οδοντιατρική επικεντρώνεται περισσότερο στην πρόληψη, στην αισθητική και στους τρόπους διατήρησης των δοντιών για ολόκληρη τη ζωή. 
Τι είναι οι ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες);
Ολική οδοντοστοιχία είναι μια οδοντιατρική πρόσθεση που αντικαθιστά όλα τα χαμένα δόντια. Ειδικά στην πάνω γνάθο καλύπτει και την υπερώα (ουρανίσκο). Η βάση της οδοντοστοιχίας που φέρει τα δόντια επικάθεται στα ούλα και είναι κατασκευασμένη από ειδικό πλαστικό υλικό που έχει το χρώμα των ούλων και είναι αρκετά ανθεκτικό. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η οδοντοστοιχία δεν θα σπάσει, αν πέσει από ύψος σε μια σκληρή επιφάνεια όπως ο νιπτήρας ή το πάτωμα.
Ποια είναι η διαδικασία για να μου φτιάξει ο οδοντίατρος μια οδοντοστοιχία;
Η κατασκευή μιας καλής οδοντοστοιχίας απαιτεί αρκετό χρόνο, γνώση και συνεργασία ανάμεσα στον οδοντίατρο και τον πελάτη του. Το σύνηθες χρονικό διάστημα για την κατασκευή ενός ζεύγους οδοντοστοιχιών είναι έξι με οκτώ επισκέψεις, στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η λεπτομερής εξέταση της στοματικής κοιλότητας, θα ληφθούν τα αποτυπώματα και θα γίνουν όλες οι δοκιμές της οδοντοστοιχίας, μέχρι να ταιριάξει απόλυτα στο στόμα σας. Στη συνέχεια, η οδοντοστοιχία πρέπει να ελέγχεται συχνά τις πρώτες εβδομάδες και κατόπιν σε τακτικές επισκέψεις ανά εξάμηνο.
Ποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσω με την οδοντοστοιχία;
Το να φορά κανείς οδοντοστοιχία δεν είναι εύκολο, ειδικά στην αρχή. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να συνηθίσει την παρουσία ενός ξένου σώματος στο στόμα του. Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν όσοι δεν θέλουν να δεχτούν το γεγονός ότι έχουν χάσει όλα τα δόντια τους και πρέπει στο εξής να φορούν οδοντοστοιχία. Η κάτω οδοντοστοιχία δημιουργεί συνήθως, περισσότερα προβλήματα σε σχέση με την πάνω, διότι δεν "κολλά" στη γνάθο όπως η πάνω και είναι πιο ευάλωτη στις κινήσεις της γλώσσας, των χειλιών και των παρειών. Η ικανότητα της μάσησης μειώνεται σε σχέση με αυτήν των φυσικών δοντιών, ενώ ίσως υπάρξουν και προβλήματα ομιλίας. Όλα αυτά, όμως, ξεπερνιούνται με τη συνήθεια και την καλή θέληση από τη μεριά του ασθενή.
Γιατί είναι απαραίτητο να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο τακτικά, αν έχω οδοντοστοιχία; 
Το στοματικό σύστημα δεν είναι κάτι στατικό, αλλά μεταβάλλεται συνεχώς. Όταν μάλιστα δεν υπάρχουν δόντια, οι αλλαγές εντοπίζονται στις γνάθους. Συγκεκριμένα, το κόκαλο κάτω από τα ούλα, το οποίο στηρίζει την οδοντοστοιχία, μειώνεται σε μέγεθος έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα αυτή να μην ταιριάζει στο στόμα όπως τη στιγμή που κατασκευάστηκε. Έτσι, είτε πέφτει η άνω οδοντοστοιχία είτε κουνιέται η κάτω. Επίσης, δημιουργούνται τέτοιες δυνάμεις, λόγω του κενού χώρου κάτω από την οδοντοστοιχία, ώστε από τη μια μπορεί να σπάσει και από την άλλη να τραυματιστούν τα ούλα. Η λύση είναι οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, ο οποίος, αν διαπιστώσει χαλαρότητα, "γεμίζει" τις οδοντοστοιχίες με πλαστικό υλικό, ώστε να επαναφέρει την αρχική εφαρμογή.
Δεν αντέχω την οδοντοστοιχία μου, έχω άλλες επιλογές;
Η μόνη εναλλακτική λύση σε αυτή την περίπτωση είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα. Ανάλογα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του στόματός σας, ο οδοντίατρος θα σας προτείνει διάφορες τέτοιου είδους θεραπείες. Μπορεί, π.χ., να φτιαχτεί μια ακίνητη προσθετική εργασία, που θα στηρίζεται στα εμφυτεύματα, ή να δημιουργηθούν συγκρατητικά στοιχεία μέσω των εμφυτευμάτων, τα οποία θα προσφέρουν καλύτερη συγκράτηση σε μια οδοντοστοιχία. Το σίγουρο είναι ότι η αλλαγή στη μάσηση, στην ομιλία και στην άνεσή σας θα είναι εντυπωσιακή. 
Αλτσχάιμερ και προβλήματα στοματικής υγείας;
Τα στοματικά προβλήματα που παρουσιάζονται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ είναι πολλά και δύσκολα επιλύσιμα. Κατ' αρχάς, οι άνθρωποι αυτοί έχουν συνήθως ελαττωμένη ροή σάλιου, με άμεση συνέπεια την αύξηση της τερηδόνας και των περιοδοντικών προβλημάτων. Επίσης, η ικανότητα στοματικής υγιεινής είναι πολύ περιορισμένη, ενώ τα ατυχήματα που σχετίζονται με το στόμα, λόγω πτώσεων ή αυτοτραυματισμού από διάφορα αντικείμενα, είναι συχνά. Εάν είναι νωδοί, συχνά χάνουν τις οδοντοστοιχίες τους λόγω κακής μνήμης ή προσπαθούν να φορέσουν την κάτω οδοντοστοιχία στην πάνω γνάθο και την πάνω οδοντοστοιχία στην κάτω γνάθο. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει καλή στοματική υγεία και να διορθωθούν όλα τα οδοντιατρικά προβλήματα αρκετά νωρίς. Πράγματι, όσο εξελίσσεται η νόσος, ο ασθενής δεν μπορεί να συνεργαστεί και καθίστανται πολύ δύσκολες τόσο η διατήρηση καλής στοματικής υγείας όσο και η προσπάθεια οδοντιατρικής θεραπείας. Τελικά, η κατάσταση γίνεται τόσο δύσκολη, ώστε τη στοματική υγιεινή πρέπει να την αναλάβει εκείνος που προσέχει τον ασθενή.

*** Με αυτές τις τροφές λευκαίνουν τα δόντια
Σταμ. Ν.. Σκούλικας Οδοντίατρος
Είναι γνωστό ότι πολλά φαγητά και ροφήματα δημιουργούν λεκέδες στα δόντια λόγω των ουσιών που περιέχουν.  
Καφές, κόκκινο κρασί και γλυκά είναι από αυτές τις τροφές που... ενοχοποιούνται για αυτό το κίτρινο χρώμα που παίρνουν σταδιακά τα δόντια. Υπάρχουν όμως και τροφές που βοηθούν στη φυσική λεύκανση των δοντιών και αν τις καταναλώνετε δρουν ενάντια στους λεκέδες που αφήνουν σημάδια. Δείτε μερικές από αυτές...
1. Τυριά
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ακαδημίας Γενικής Οδοντιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών, το τυρί και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στην εξουδετέρωση των οξέων που παράγονται από τους μικροοργανισμούς της οδοντικής πλάκας και οδηγούν στη φθορά των δοντιών. Συγκεκριμένα το τυρί τσένταρ προσφέρει σημαντική προστασία κατά της τερηδόνας.
2. Ανανάς
Σύμφωνα με έρευνες το ένζυμο βρομελίνη που βρίσκεται στον ανανά λειτουργεί ως ένα φυσικό συστατικό αφαίρεσης λεκέδων ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην καταπολέμηση της πλάκας και βακτηρίων που συσσωρεύονται στα δόντια.
3. Μπρόκολο
Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, το μπρόκολο βοηθά και στην λεύκανση των δοντιών σας. Συγκεκριμένα, ο σίδηρος που περιέχει συμβάλλει στη δημιουργία ενός ανθεκτικού επιχρίσματος στην επιφάνεια των δοντιών που προστατεύει από τα οξέα που τα διαβρώνουν.

***  Μυκητιάσεις στόματος
Από Χειρ. Οδοντίατρο Σταμάτη Ν. Σκούλικας  2009
Η πιο συχνή μυκητίαση πού απαντάται, στην στοματική κοιλότητα, είναι η μονιλίαση. Η μονιλίαση οφείλεται στον μύκητα Candida Albicans πού σαπροφυτεί στό στόμα, στο φάρυγγα, στο γαστρεντερικό σωλήνα και στον κόλπο και κάτω από ορισμένες συνθήκες και την επίδραση ορισμένων παραγόντων, μπορεί να μεταπέσει σε παθογόνο κατάσταση προκαλώντας λοίμωξη. 
Σε ποιούς εμφανίζεται και ποιοί είναι οι εκλυτικοί παράγοντες;
Η νόσος εμφανίζεται συνήθως σε ηλικιωμένους και άτομα που είναι εξασθενημένα. Έχει παρατηρηθεί ,όμως, και σε βρέφη πού μολύνθηκαν κατά τον τοκετό, από την μονιλίαση του κόλπου της μητέρας. Μερικοί από τους παράγοντες πού ευνοούν τον πολλαπλασιασμό και την μετάπτωση του μύκητα στην παθογόνο κατάσταση είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι υποβιταμινώσεις και διάφορες κακοήθεις νεοπλασίες. Η μονιλίαση αποτελεί , επίσης, χαρακτηριστικό στοματολογικό σύμπτωμα σε φορείς ή ασθενείς από τον ιό του aids. 
Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω μυκητίαση;
Η μυκητίαση χαρακτηρίζεται, από την εμφάνιση στο στοματικό βλεννογόνο και κυρίως στη γλώσσα, στην υπερώα, στην παρειά και στα χείλη, λευκών μαλακών πλακών με μικρό μέγεθος πού μοιάζουν με πήγματα γάλακτος και είναι διάσπαρτες ή συρρέουν. 
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Οι πλάκες της μονιλιάσεως αποκολλώνται σχετικά εύκολα και καταλείπουν ερυθρά επιφάνεια πού συνήθως αιμορραγεί. Οι ασθενείς αισθάνονται ότι το στόμα τους είναι ξηρό και πονούν ενώ καταπίνουν με δυσκολία.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της μονιλιάσεως βασίζεται στην κλινική εικόνα και στην μικροβιολογική και ιστολογική εξέταση δείγματος από τις βλάβες του στόματος από τον ειδικό ιατρό ή οδοντίατρο. 
Ποια είναι η θεραπεία;
Η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των παραγόντων πού μπορεί να επιδείνωσε ή να προκάλεσε την εμφάνιση της μονιλιάσεως και στη συνέχεια γίνεται η αντιμετώπιση των βλαβών που έχει προκαλέσει η νόσος. Φάρμακο εκλογής είναι η μυκοστατίνη και η αμφοτερίνη Β με τοπική χορήγηση σε μορφή εναιωρήματος ή δισκίων πού διαλύονται στο στόμα ή αλοιφής.

***  Ουλίτιδα
 Οδοντίατρος Σταμάτης Σκούλικας 2005
Τι είναι η ουλίτιδα ;
 Ουλίτιδα είναι φλεγμονή η οποία εντοπίζεται στα ούλα, με αποτέλεσμα αυτά να παρουσιάζονται κόκκινα και πρησμένα, ενώ αιμορραγούν ακόμα και με ήπιο βούρτσισμα .
Πώς προκαλείται η ουλίτιδα;
Η ουλίτιδα είναι συχνή πάθηση και το κυριότερο αίτιό της είναι η οδοντική πλάκα που αναπτύσσεται πάνω στα δόντια. Η πλάκα αυτή περιέχει πολλά μικρόβια που παράγουν οξέα και ερεθίζουν τα ούλα. Παράγοντες λοιπόν που οδηγούν σε ουλίτιδα είναι όλοι εκείνοι που ευνοούν τη συσσώρευση της πλάκας, με κυριότερο από αυτούς την κακή στοματική υγιεινή. Αλλες αιτίες που προκαλούν ουλίτιδα είναι τα στραβά δόντια, τα κακότεχνα σφραγίσματα, οι θήκες, οι γέφυρες κ.ά. 
Υπάρχει περίπτωση να μην έχω πλάκα και παρ' όλα αυτά να έχω ουλίτιδα;
Εκτός από την οδοντική πλάκα, ουλίτιδα μπορεί να προκληθεί και από γενικά προβλήματα υγείας, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης ή ορισμένα νοσήματα του αίματος. Επίσης, προβλήματα στα ούλα παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια ορμονικών διαταραχών, π.χ., στην εφηβεία, στην εγκυμοσύνη, κατά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, λόγω φτωχής δίαιτας, στρες κ.ά.  
Πώς προλαμβάνεται η ουλίτιδα;
Η πρόληψη της ουλίτιδας γίνεται πολύ απλά με τη σωστή στοματική υγιεινή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Είναι αποδεδειγμένο ότι το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση του νήματος, σε συνδυασμό με την τακτική εξέταση από τον οδοντίατρό σας, μπορεί να διατηρήσουν τα ούλα σας σε άριστη κατάσταση, χωρίς ουλίτιδα και άλλα ενοχλητικά προβλήματα. 
Πώς θεραπεύεται η ουλίτιδα;
Η ουλίτιδα είναι ευτυχώς μια αναστρέψιμη νόσος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα θεραπείας και επιστροφής των ούλων σε υγιή κατάσταση. Έτσι, αν διαπιστώσετε ότι έχετε ούλα κόκκινα, πρησμένα, που αιμορραγούν πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να τα καθαρίσει από την πλάκα και την πέτρα. Στη συνέχεια, η διατήρηση του αποτελέσματος εξαρτάται από το επίπεδο της στοματικής υγιεινής που ακολουθείτε. Σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή σημαίνει υγεία των ούλων. Γι΄ αυτό, φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας.   
Τι γίνεται, αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί;
Αν η ουλίτιδα δεν θεραπευτεί, τις περισσότερες φορές μεταπίπτει σε περιοδοντίτιδα με δραματικές επιπτώσεις στο στόμα μας, όπως κακοσμία, απώλεια των δοντιών, αποστήματα κ.ά.

*** Τερηδόνα
Τι είναι η τερηδόνα και από τι προκαλείται;
 Σταμάτης Ν. Σκούλικας Οδοντίατρος  2010
Η τερηδόνα είναι μία νόσος πού θα ταλαιπωρήσει τούς περισσότερους ανθρώπους μία ή περισσότερες φορές κατά την διάρκεια της ζωής τους. Δημιουργείται όταν τα δόντια εκτείθενται συχνά σε τροφές πού περιέχουν ζάχαρη ή υδατάνθρακες. Τα βακτήρια πού υπάρχουν στο στόμα δημιουργούν την οδοντική μικροβιακή πλάκα, η οποία ενεργοποιείται από τα υπολείμματα τροφών και παράγει οξέα. Τα οξέα αυτά επιδρούν πάνω στην αδαμαντίνη ( σμάλτο ) τού δοντιού και με την πάροδο του χρόνου την αποδομούν δημιουργώντας κοιλότητες και εξασθενώντας το δόντι.
Ποιός είναι υποψήφιος ασθενής για τερηδόνα;
Επειδή όλοι μας έχουμε βακτήρια στο στόμα, υποψήφιος μπορεί να είναι ο καθένας. Αυτοί πού στη δίαιτα τους συμπεριλαμβάνουν πολλές τροφές με ζάχαρη, δεν χρησιμοποιούν σκευάσματα με φθόριο και έχουν πλημμελή στοματική υγιεινή έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τερηδόνες. Επίσης δόντια πού έχουν πολύ εκτεταμένα σφραγίσματα, προσφέρουν κατάλληλο έδαφος ανάπτυξης των βακτηρίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο προσβολής από την τερηδόνα.
Πώς μπορώ να προστατέψω τα δόντια μου από την τερηδόνα;
Ο καλύτερος τρόπος για να πολεμήσετε την τερηδόνα είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω απλές οδηγίες:
  • Ελλατώστε τις τροφές με ζάχαρη, ιδιαίτερα μεταξύ των γευμάτων.
  • Μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη για να αυξήσετε τη ροή του σάλιου, το οποίο είναι προστατευτικός παράγοντας απέναντι στις τερηδόνες των δοντιών.
  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα και χρησιμοποιείτε νήμα καθημερινώς.
  • Χρησιμοποιείτε οδοντόπαστες και στοματοδιαλύματα πού περιέχουν φθόριο.
  • Επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας, προληπτικά, κάθε έξι μήνες γιά έλεγχο και επαγγελματικό καθαρισμό.
  • Τέλος, άν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στο χρώμα ή την σύσταση τού δοντιού, κλείστε αμέσως ραντεβού με τον οδοντίατρο σας.
***  Στοματικές άφθες 
Σταμάτης Σκορδής
Οδοντίατρος
 Οι άφθες στο στοματικό βλεννογόνο είναι μία συχνή νόσος, η οποία εμφανίζεται είτε με τη μορφή σποραδικών περιστατικών είτε εποχικών εκδηλώσεων με συχνές υποτροπές, δημιουργώντας μία επώδυνη και ενοχλητική κατάσταση στο στόμα του ασθενούς. 
Πού οφείλονται οι άφθες;
Πολλοί παράγοντες ενοχοποιήθηκαν για τη δημιουργία τους, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα η ακριβής αιτιολογία. Σύμφωνα με μία άποψη, οφείλονται σε μικροβιακό παράγοντα και συγκεκριμένα στον L-τύπο στρεπτόκοκκου. Η επικρατέστερη, όμως, θεωρία υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία ανοσολογική αντίδραση αυτοάνοσου τύπου, στην οποία κάποια αμυντικά κύτταρα του οργανισμού επιτίθενται σε έναν άγνωστο "εχθρό" και δημιουργούν μία αντίδραση με τη μορφή τοπικής φλεγμονής που οδηγεί στην εμφάνισή τους. Μπορεί το ακριβές αίτιο που προκαλεί τις άφθες να είναι άγνωστο, γνωστοί όμως είναι πολλοί εκλυτικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία τους.
Μερικοί από αυτούς είναι:
· Τραυματισμοί του βλεννογόνου
· Ορμονικές διαταραχές (καταμήνιος κύκλος, εγκυμοσύνη)
· Αγχος, στρες
· Αλλεργία σε τροφές ή φάρμακα
· Γαστρεντερικές διαταραχές
· Έλλειψη σιδήρου ή βιταμινών 
Ποια είναι η κλινική εικόνα;
Οι άφθες εμφανίζονται σαν στρογγυλά ή ωοειδή έλκη (πληγές), διαμέτρου 2-7 χιλιοστών, το κέντρο των οποίων καλύπτεται από λευκοκίτρινη μεμβράνη, ενώ η περιφέρεια είναι χρώματος ερυθρού. Μπορεί να είναι λίγες, δύο έως τρεις, ή πολλές και διάσπαρτες. Εντοπίζονται κυρίως στη γλώσσα και μέσα από τα χείλη και τα μάγουλα. Οι ασθενείς παραπονιούνται για έντονο κάψιμο στην περιοχή, δυσκολία στη λήψη της τροφής και έντονη σιαλόρροια. Η βλάβη πρέπει να κάνει τον κύκλο της, διαρκεί περίπου 7-14 ημέρες και η αποκατάσταση του στοματικού βλεννογόνου γίνεται χωρίς να αφήσει ουλή.
Κάθε πότε υποτροπιάζουν οι άφθες;
Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των περιοδικών εμφανίσεών τους ποικίλλει και μπορεί να κυμαίνεται από λίγες ημέρες μέχρι εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει διευκρινιστεί με ακρίβεια το φαινόμενο της περιοδικότητας και της χρονολογικής διακύμανσης.  
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται μόνο από την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενούς. 
Υπάρχει θεραπεία;
Η θεραπεία δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τη συμπτωματική ανακούφιση του ασθενούς, αλλά και τη διερεύνηση της συσχέτισης με κάποιον από τους εκλυτικούς παράγοντες που προκαλούν τις άφθες. Από τη στιγμή που θα εντοπιστεί τέτοια σχέση, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί ο εκλυτικός παράγοντας σε συνδυασμό με την εφαρμογή της συμπτωματικής θεραπείας. Η σύγχρονη θεραπευτική τους βασίζεται σε τοπική εφαρμογή κορτικοστεροειδών, με ή χωρίς τοπικά χημειοθεραπευτικά και αναισθητικά. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πλύση του στόματος διάλυμα τετρακυκλίνης 2%, τέσσερις φορές ημερησίως για 4-7 ημέρες. Οι θεραπείες αυτές έχουν σκοπό να ελαττώσουν ή να εξαφανίσουν τον πόνο και να μειώσουν το μέγεθος που έχουν οι άφθες, καθώς και την περίοδο επούλωσής τους.

***  Βρουξισμός
 Οδοντίατρος Σταμάτης Ν. Σκούλικας
Το τρίξιμο των δοντιών παρατηρείται, συνήθως, κατά τη διάρκεια του ύπνου χωρίς ο ασθενής να το γνωρίζει, αλλά ενημερώνεται γιά την κακή του συνήθεια απο τον ή τη συντροφό του. Eίναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που παρουσιάζεται στο 5-15% του πληθυσμού και καλείται βρυγμός ή βρουξισμός. 
Ποια είναι τα αίτια του βρουξισμού;
Οι ερευνητές που έχουν μελετήσει το φαινόμενο του βρουξισμού έχουν καταλήξει ότι ο κυριότερος εκλυτικός παράγοντας είναι το stress που μας καταδυναστεύει καθημερινά. Η συσσώρευση όλης της καθημερινής έντασης εκδηλώνεται δυστυχώς και κατά τη διάρκεια του ύπνου με το τρίξιμο των δοντιών.
Ένας επίσης αιτιολογικός παράγοντας μπορεί να είναι κάποιες συγκλισιακές παρεμβολές και δυσαρμονίες που προκύπτουν από πρόωρες επαφές δοντιών, εξαγωγές, στραβά δόντια ή κακότεχνες προσθετικές εργασίες και σφραγίσματα.
Ποιά είναι τα συμπτώματα;
Κύριο σύμπτωμα, είναι η αποτριβή των δοντιών που επέρχεται βαθμιαία και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να έχει δραματικά αποτελέσματα τόσο στην εμφάνισή σας όσο και στην λειτουργία του στοματογναθικού Συστήματος.
Επίσης οι περισσότεροι "βρουξιστές" παραπονιούνται για πόνους στην κροταφογναθική άρθρωση, δυσκολία στην διάνοιξη του στόματος, πόνους στους μύς και ενοχλητικούς πονοκεφάλους. 
Τί πρέπει να κάνετε;
Κατ' αρχάς, θα πρέπει να μειώσετε όλες τις πηγές που σας τροφοδοτούν με stress. Πρίν πέσετε γιά ύπνο, προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να σκέπτεστε ότι το στόμα σας πρέπει να είναι κλειστό με τα χείλη ενωμένα, αλλά τα δόντια απομακρυσμένα μεταξύ τους. Κλείστε ραντεβού με τον οδοντίατρο για να ενημερωθείτε για τον κατάλληλο τρόπο θεραπείας του προβλήματός σας.
Τι είδους θεραπείες υπάρχουν;
Υπάρχει μια σειρά θεραπευτικών σχημάτων που βασίζονται τόσο σε καθαρά οδοντιατρική παρέμβαση όσο και σε ψυχολογική υποστήριξη. Αρχικά θα πρέπει να γίνει εξέταση του στοματογναθικού σας συστήματος από τον οδοντίατρο, έτσι ώστε να εξισορροπηθεί οποιαδήποτε συγκλισιακή δυσαρμονία. Αυτό μπορεί να γίνει με απλούς τρόπους, όπως ο εκλεκτικός τροχισμός ή πιο σύνθετους όπως η ορθοδοντική και η προσθετική αποκατάσταση.
Πολύ χρήσιμος και αποτελεσματικός στις περιπτώσεις βρουξισμού είναι και ο στοματικός νάρθηκας που κατασκευάζεται ειδικά για κάθε ασθενή και ως στόχο έχει τη χαλάρωση των μυών, την ανακούφιση των αρθρώσεων και την παρεμπόδιση της εξέλιξης του βρουξισμού.
Ο νάρθηκας χρησιμοποιείται για μία περίοδο που διαρκεί από μερικές εβδομάδες μέχρι πολλούς μήνες, ανάλογα με το είδος και τη μορφή των ενοχλημάτων, φοριέται κατά τη διάρκεια της νύχτας και γίνεται ανεκτός από τον ασθενή συνήθως μετά τις πρώτες χρήσεις.
Σε περιπτώσεις που η αποτριβή των δοντιών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και αποτελεί ένα ιδιαίτερα αντιαισθητικό και λειτουργικό πρόβλημα, κρίνεται συνήθως απαραίτητη η ανακατασκευή της σύγκλισης με γέφυρες και στεφάνες.

***  Επτά λόγοι για τους οποίους μπορεί να κλαίει ένα μωρό
Οι πρώτοι μήνες με ένα μωρό στο σπίτι μπορεί να είναι αρκετά δύσκολοι ειδικά για τους νέους γονείς. Ένα από τα πράγματα που τους ανησυχούν είναι το κλάμα ενός μωρού το οποίο δεν ξέρουν πάντα πού μπορεί να οφείλεται.  
Μέσα από το κλάμα το μωρό εκφράζει είτε κάποια ανάγκη του είτε τα συναισθήματά του και μια μητέρα μπορεί σιγά-σιγά να καταλάβει για ποιο λόγο κλαίει.
Δείτε επτά από τους πιο συχνούς λόγους για τους οποίους μπορεί να ακούσετε το κλάμα ενός μωρού...
1. Πεινάει και αναζητά την τροφή του
2. Νιώθει ότι κρυώνει ή ότι ζεσταίνεται πολύ
3. Είναι λερωμένη η πάνα του και χρειάζεται να το αλλάξετε
4. Θέλει αγκαλιά και να ασχοληθείτε μαζί του όπως να του πείτε ένα τραγουδάκι
5. Θέλει να κοιμηθεί
6. Έχει κολικούς, πράγμα πολύ συνηθισμένο τις πρώτες μέρες της ζωής του
7. Βγάζει δόντια
Μπορεί να μην καταφέρετε εξ' αρχής να αντιληφθείτε την ανάγκη του αλλά σύντομα θα μπορείτε να καταλάβετε τι το απασχολεί και να το βοηθήσετε να ηρεμήσει...

***  Οδοντιατρική Φροντίδα για το Μωρό 
 Πότε θα πρέπει το παιδί να επισκεφθεί τον οδοντογιατρό πρώτη φορά;
 Πολλοί γονείς ρωτούν πότε θα πρέπει να εξεταστεί το μωρό από τον οδοντογιατρό. Η απάντηση είναι απλή: όταν αρχίσει να βγάζει τα πρώτα του δοντάκια. Αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ του έκτου και του δωδέκατου μήνα. Ο πιο σημαντικός λόγος για την πρώτη του επίσκεψη είναι κυρίως η δημιουργία ενός πρακτικού προληπτικού προγράμματος σε συνεργασία με τους γονείς. 
Τι οδοντιατρικά προβλήματα μπορεί να έχει ένα μωρό;
Όσο πιο νωρίς εξεταστεί το μωρό από τον οδοντογιατρό τόσο το καλύτερο. Αυτό ισχύει διότι τα οδοντιατρικά προβλήματα του μωρού μπορεί να ξεκινήσουν από πολύ μικρή ηλικία. Το πιο κοινό και επικίνδυνο πρόβλημα είναι η τερηδόνα, λόγω του μπιμπερό. Το μωρό σας διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να τερηδονιστούν τα δοντάκια του, αν θηλάζει συνεχώς από το μπιμπερό γάλα και χυμούς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ένα ακόμα ενοχλητικό πρόβλημα είναι οι ερεθισμοί που παρουσιάζονται στα ούλα των παιδιών. Πολλά από τα παιδιά ηλικίας δύο έως τριών ετών παρουσιάζουν τέτοιες ενοχλήσεις, γι' αυτό και κρίνεται απαραίτητο το παιδί να συνηθίσει τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντογιατρό.
Πώς μπορεί να προληφθεί η τερηδόνα λόγω θηλασμού ή μπιμπερό;
Ποτέ δεν πρέπει να θηλάζει το μωρό, ενώ κοιμάται. Επίσης ποτέ δεν πρέπει να πίνει το μωρό γάλα ή χυμό όταν κοιμάται. Χρησιμοποιείτε σε αυτή την περίπτωση σκέτο νερό. Συζητήστε με τον οδοντογιατρό σας αν το παιδί παίρνει τη σωστή ποσότητα φθορίου για την προστασία των δοντιών του από την τερηδόνα. Τέλος, εκπαιδευτείτε στο καθάρισμα των δοντιών του μωρού σας.
Είναι επικίνδυνο το πιπίλισμα;
Το πιπίλισμα είναι απολύτως φυσιολογικό για τα βρέφη. Συνήθως τα περισσότερα σταματούν γύρω στην ηλικία των δύο με τριών ετών. Η παρατεταμένη όμως συνήθεια του πιπιλίσματος πέρα των τεσσάρων ετών μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στα δόντια του παιδιού που λύνονται μόνο με ορθοδοντική θεραπεία. Έτσι, στην περίπτωση που το παιδί σας συνεχίζει το πιπίλισμα, απευθυνθείτε στον παιδοδοντίατρό σας, για να σας προτείνει μερικούς τρόπους διακοπής του.
Πότε πρέπει να αρχίσει ο καθαρισμός των δοντιών του μωρού;
 Ο καθαρισμός αρχίζει αμέσως μόλις βγουν τα πρώτα του δοντάκια. Στην αρχή χρησιμοποιήστε ένα βρεγμένο μαλακό βαμβακερό πανάκι ή μία γάζα, για να καθαρίζετε τα ούλα και τα πρώτα του δοντάκια. Αργότερα μπορείτε να χρησιμοποιείτε μία παιδική οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόπαστα. Θυμηθείτε ότι από εσάς εξαρτάται η στοματική υγιεινή του παιδιού σας, αφού εκείνα δεν είναι ικανά μέχρι την ηλικία των τεσσάρων, πέντε ετών να καθαρίζουν μόνα τους σωστά τα δόντια. 
Τι μπορώ να κάνω για τους πόνους που έχει το μωρό μου, λόγω της ανατολής των πρώτων του δοντιών;
Η εμφάνιση των πρώτων παιδικών δοντιών αρχίζει μεταξύ του έκτου και του δέκατου μήνα και συνεχίζεται μέχρι τον τρίτο χρόνο. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα τα ούλα του παιδιού μπορεί να είναι διογκωμένα και κόκκινα από την πίεση που ασκούν τα δόντια που πρόκειται να ανατείλουν. Αυτό προκαλεί πόνο και εκνευρισμό στο παιδί. Ανακούφιση στον πόνο μπορούν να δώσουν τα ειδικά σχεδιασμένα πλαστικά παιχνίδια, τα οποία εξασκούν πίεση και προκαλούν αποσυμφόρηση της περιοχής, όταν τα δαγκώνει το παιδί. Τα παιχνίδια αυτά βγαίνουν σε διάφορα σχήματα, ενώ άλλα μπορούν να μπουν στο ψυγείο, έτσι ώστε το παιδί να τα μασά κρύα. Για την αποσυμφόρηση της περιοχής, μπορεί και η μητέρα να χρησιμοποιεί ένα κρύο πανάκι με το οποίο θα τρίβει τα ούλα, όταν το μωρό παραπονιέται.

*** Αυτά είναι τα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους
Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών είναι η βασική προϋπόθεση για τη σωστή στοματική υγιεινή και την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων.  
Πολλοί όμως νομίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο βουρτσίζουν τα δόντια τους είναι ο σωστός αλλά στην πραγματικότητα οι περισσότεροι κάνουν κάποια συγκεκριμένα λάθη. Δείτε μερικά από αυτά...
1. Αλλαγή οδοντόβουρτσας
Ένα από τα πιο συχνά λάθη είναι να μην αλλά κάποιος τακτικά την οδοντόβουρτσά του. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή πρέπει να αλλάζει κάθε 3-4 μήνες καθώς οι τρίχες φθείρονται.
2. Τρόπος βουρτσίσματος
Το να βουρτίζεστε τα δόντια σας με οριζόντιες κινήσεις είναι λάθος. Κρατήστε την οδοντόβουρτσα κάθετα μπροστά στο στόμα σας και καθαρίστε τα δόντια σας με κυκλικές κινήσεις. Με ελαφρώς πιο διαγώνιες κινήσεις πρέπει να καθαρίζετε και τα πίσω δόντια.
3. Οδοντικό νήμα
Οι περισσότεροι αγνοούν τη χρησιμότητά του οδοντικού νήματος. Η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει ανάμεσα στα δόντια και εκεί δουλειά αναλαμβάνει το οδοντικό νήμα που πρέπει να είναι σύμμαχός σας σε κάθε βούρτσισμα.
4. Καθάρισμα αμέσως μετά το φαγητό
Ένα ακόμη λάθος που καταστρέφει την υγιεινή των δοντιών, καθώς θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 30 με 40 λεπτά ώστε να μπορεί φυσικά το σάλιο να εξουδετερώσει το Ph των τροφίμων πριν από το βούρτσισμα.

***  Περιοδοντίτιδα 
Τι είναι περιοδοντίτιδα;
 Η αθεράπευτη ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μία φλεγμονώδη νόσο πού ονομάζεται περιοδοντίτιδα . Στή νόσο αυτή η φλεγμονή δεν εντοπίζεται μόνο στα ούλα αλλά έχει επεκταθεί και κάτω από αυτά . Τα ούλα αποκολλούνται απο τα δόντια με αποτέλεσμα τη δημιουργία θυλάκων ( κοιλότητες σε σχήμα τσέπης ) στούς οποίους συσσωρεύονται μικρόβια . Τα μικρόβια παράγουν τοξίνες και καταστρέφουν τους ιστούς γύρω απο τα δόντια και κυρίως το κόκκαλο πού τα στηρίζει . Έτσι τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται με τραγική κατάληξη την απώλεια τους. 
Πώς προκαλείται η περιοδοντίτιδα;
Η περιοδοντίτιδα όπως και η ουλίτιδα είναι κυρίως μικροβιακής αιτιολογίας . Όλοι λοιπόν οι παράγοντες πού ευνοούν την ανάπτυξη της μικροβιακής πλάκας , όπως η κακή στοματική υγιεινή , η πέτρα , τα στραβά δόντια , οι κακότεχνες προσθετικές εργασίες κ.ά μπορούν να παίξουν επιβαρυντικό ρολο στη δημιουργία περιοδοντίτιδας. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι επίσης ορισμένες συστεμικές παθήσεις (διαβήτης , νοσήματα αίματος , λευχαιμίες , AIDS , κ.ά ), ορμονικές διαταραχές ( εφηβεία , εγκυμοσύνη ) , το κάπνισμα , η ηλικία , το στρες , η φτωχή δίαιτα , διάφορα φάρμακα , κ.ά . 
Πώς θα καταλάβω ότι έχω περιοδοντίτιδα;
Οι ασθενείς οι οποίοι έχουν περιοδοντίτιδα παραπονούνται συνήθως για πρησμένα και κόκκινα ούλα πού αιμορραγούν, κακή στοματική αναπνοή και ευαισθησία στο κρύο και το ζεστό . Ένας πρακτικός τρόπος για να διαπιστώσετε αν έχετε περιοδοντίτιδα είναι να απαντήσετε στο παρακάτω ερωτηματολόγιο :
  1. Έχετε πόνους στα ούλα σας;
  2. Ματώνουν τα ούλα σας κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος;
  3. Είναι τα ούλα σας πρησμένα και κόκκινα;
  4. Έχετε παρατηρήσει αλλαγή στη θέση των δοντιών σας;
  5. Έχετε άσχημη αναπνοή;
  6. Φαίνονται μακρύτερα τα δόντια σας;
  7. Έχετε παρατηρήσει ποτέ να βγαίνει πύον απο τα ούλα σας;
  8. Αισθάνεστε τα δόντια σας να κουνιούνται;
Αν η απάντηση είναι θετική στις παραπάνω ερωτήσεις τότε επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για περιοδοντική εξέταση .
Είναι επώδυνη η θεραπεία της περιοδοντίτιδας;
Οι νέες περιοδοντικές θεραπείες χειρουργικές ή μη , με ταυτόχρονη χορήγηση αναισθησίας και αναλγητικών , έχουν κάνει την θεραπεία των ασθενών αρκετά ανώδυνη και άνετη . Ακόμα και σε χειρουργικές επεμβάσεις , τις περισσότερες φορές οι ασθενείς γυρνάνε στις καθημερινές τους υποχρεώσεις ,την ίδια ή την επόμενη μέρα .
 Είναι η απώλεια δοντιού φυσικό αποτέλεσμα γήρανσης;
Με καλή στοματική υγιεινή και τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις τα δόντια σας μπορεί να κρατήσουν υγιή σε ολόκληρη τη ζωή σας . Παρ'ολα αυτά αν η περιοδοντίτιδα αφεθεί αθεραπεύτη , τότε μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών . Γι'αυτό , και μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι περιοδοντίτιδα είναι το πρωταρχικό αίτιο απώλειας δοντιού σε ενήλικες πάνω απο 40 ετών . 
Είναι η περιοδοντίτιδα ένα μικρής σημασίας πρόβλημα;
Η περιοδοντίτιδα δεν είναι μια απλή φλεγμονή πού δεν επηρεάζει τη ζωή μας . Αντιθέτως οι αλλαγές πού μπορεί να επέλθουν στο στόμα μας είναι δραματικές . Κατά αρχήν οι απώλειες δοντιών μας οδηγούν σε αναγκαστικές προσθετικές εργασίες στο στόμα , πού μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε μασέλες .Ενώ οι αλλαγές στην εμφάνιση μας , στην ανάσα μας και στην ικανότητα να μασάμε είναι εντυπωσιακές και μας οδηγούν σε αδιέξοδο .
Όταν χαθεί ένα δόντι από περιοδοντίτιδα έχω επιλογές αποκαταστασής του;
Σε περίπτωση απώλειας δοντιών λόγω περιοδοντίτιδας , η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους , με την κλασσική προσθετική και με τα εμφυτεύματα . Έτσι ο οδοντίατρος μπορεί να φτιάξει μια γέφυρα για περιπτώσεις απώλειας ενός η λίγων δοντιών ή ακόμα και μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες για απώλεια πολλών ή όλων των δοντιών . Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας τα οδοντικά εμφυτεύματα , προσφέροντας μια λύση πού ικανοποιεί και τις πιο υψηλές απαιτήσεις των ασθενών τόσο σε αισθητική όσο και σε λειτουργικότητα . Αφού η περιοδοντίτιδα είναι βακτηριακής αιτιολογίας γιατί δεν θεραπεύεται μόνο με αντιβιοτικά;
Η χρήση αντιβιοτικών τοπικά η συστεμικά είναι πολύ χρήσιμη αλλά έχει θετικά αποτελέσματα μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και κάτω από τις οδηγίες του θεράποντος οδοντιάτρου . Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας είναι πολυσύνθετη και δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται μόνο με αντιβιοτικά . Παρ'ολα αυτά τόσο ο ιατρικός όσο και ο οδοντιατρικός 'κόσμος' αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών , που μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικά στελέχη μικροβίων στα αντιβιοτικά. Έτσι όταν κάποιο άτομο αντιμετωπίσει μια βαριά ασθένεια , τα αντιβιοτικά να μη μπορούν πια να τον βοηθήσουν .
Υπάρχει περίπτωση μετάδοσης της περιοδοντικής νόσου από ένα μέλος της οικογενείας σε άλλο;
Μέχρι πρότινος δεν είχε αποδειχθεί ότι υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από το ένα μέλος της οικογενείας σε άλλο. Παρ' όλα αυτα το 1997 δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Dental Association μία έρευνα, στην οποία οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα βακτήρια πού προκαλούν περιοδοντική νόσο μεταδίδονται μέσω του σάλιου. Βασισμένη σε αυτή την έρευνα η Αμερικανική Ακαδημία της Περιοδοντολογίας συστείνει στους ανθρώπους που έχουν περιοδοντίτιδα να προτείνουν στα μέλη της οικογένειας τους  να επισκεπτούν τον οδοντιατρό τους για περιοδοντικό έλεγχο .

***  Οδηγίες για τον Πονόδοντο
  Ευαισθησία στο ζεστό και στο κρύο
Η ευαισθησία στο ζεστό και στο κρύο μπορεί να οφείλεται σε κάποιο ταλαιπωρημένο σφράγισμα, σε μικρή τερηδόνα ή σε υφίζηση (υποχώρηση) των ούλων που αποκαλύπτουν ένα μικρό τμήμα της ρίζας. Αν η ευαισθησία οφείλεται σε σφράγισμα ή τερηδόνα, επισκεφθείτε τον οδοντογιατρό σας για την αποκατάσταση του προβλήματος. Αν οφείλεται σε υποχώρηση των ούλων, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τις ειδικές οδοντόκρεμες πού κυκλοφορούν στο εμπόριο για ευαίσθητα δόντια. Βουρτσίζετε με μαλακή οδοντόβουρτσα με ήπιες κινήσεις πάνω κάτω.
 Οξύς πόνος κατά τη διάρκεια της μάσησης
Ο οξύς πόνος στη μάσηση μπορεί να οφείλεται σε τερηδόνα, σε σπασμένο σφράγισμα, σε περιοδοντικό πρόβλημα ή ακόμα και σε πρόβλημα του νεύρου του δοντιού. Σε αυτή την περίπτωση επισκεφθείτε το συντομότερο τον οδοντογιατρό σας για έλεγχο και θεραπεία. 
Έντονος πόνος σε ζεστά ή κρύα φαγητά, ή επίμονος και συνεχής πόνος με ευαισθησία στην αφή
Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε πρόβλημα με τον πολφό (νεύρο) του δοντιού και πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντογιατρό σας για απονεύρωση, διότι ο πόνος μπορεί να γίνει ανυπόφορος. Μέχρι τότε πάρτε ένα ισχυρό παυσίπονο.
Πόνος στα δόντια και στην άρθρωση μετά τον ύπνο
Αν παρουσιάζεται συχνά πόνος στα δόντια και στην κροταφογναθική άρθρωση σε συνδυασμό με πονοκεφάλους μετά τον ύπνο, κατά πάσα πιθανότητα τρίζετε τα δόντια στον ύπνο σας. Επειδή η κατάσταση αυτή μπορεί να χειροτερέψει και να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα, συμβουλευτείτε τον οδοντογιατρό σας για την ανεύρεση της καλύτερης θεραπείας. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές ο ασθενής φορά τη νύχτα έναν ειδικά σχεδιασμένο νάρθηκα στο στόμα του, έτσι ώστε να μειώνονται οι πιέσεις στα δόντια και να χαλαρώνουν οι μύες της περιοχής.

*** Ο καρκίνος ξεπέρασε την καρδιά ως η κυριότερη αιτία θανάτου
Στην ΕΕ των «28» οι καρδιαγγειακοί θάνατοι αποτελούν το 38% των συνολικών θανάτων, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο
Ο καρκίνος ξεπέρασε την καρδιά ως η κυριότερη αιτία θανάτου
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκοτώνουν σήμερα περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως (πάνω από 17,3 εκατομμύρια ετησίως ή το 31,5% όλων των θανάτων) απ΄ ό,τι το 1990 (12,3 εκατομμύρια καρδιαγγειακοί θάνατοι ή το 26% των συνολικών), αλλά στην Ευρώπη, ιδίως τη Δυτική, διαχρονικά καταγράφεται βελτίωση.
Έτσι, ο καρκίνος ξεπέρασε πλέον τις ασθένειες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων ως η κυριότερη αιτία θανάτου σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, αν και ακόμη στο σύνολο της Ευρώπης οι θάνατοι από καρκίνο δεν είναι ούτε οι μισοί σε σχέση με τους καρδιαγγειακούς θανάτους. Στην Ελλάδα οι θάνατοι από καρδιά, αν και διαχρονικά εμφανίζουν μείωση ως ποσοστό, συνεχίζουν να είναι περισσότεροι σε σχέση με τους θανάτους από καρκίνο.
Τα νεότερα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, δείχνουν ότι στην Ευρώπη συνολικά οι καρδιαγγειακοί θάνατοι ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια τον χρόνο (το 45% των συνολικών) και από αυτούς πάνω από 1,4 εκατομμύρια είναι πρόωροι (συμβαίνουν σε ηλικία κάτω των 75 ετών).
Όμως σε 12 χώρες, 11 ευρωπαϊκές (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Βρετανία, Νορβηγία) και στο Ισραήλ, περισσότεροι -ιδίως άνδρες- πεθαίνουν πλέον από καρκίνο από ό,τι από καρδιά.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Νικ Τάουνσεντ του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέφεραν ότι η Γαλλία υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου οι θάνατοι από καρκίνο ξεπέρασαν αυτούς από καρδιά.
Στην ΕΕ των «28» οι καρδιαγγειακοί θάνατοι αποτελούν το 38% των συνολικών θανάτων, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη εκτός ΕΕ το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο (54%). Ανισότητες υπάρχουν και στους πρόωρους θανάτους: στην ΕΕ-28 το 26% είναι καρδιαγγειακής αιτιολογίας, ενώ στις εκτός ΕΕ ευρωπαϊκές χώρες το 36%.
Όσον αφορά τα χρόνια ζωής σε συνθήκες αναπηρίας λόγω καρδιαγγειακού προβλήματος ή αλλιώς τα χαμένα χρόνια υγιούς ζωής (τα λεγόμενα έτη DALY), τα περισσότερα καταγράφονται στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης (194 ανά 1.000 κατοίκους στην Ουκρανία και 181/1.000 στη Ρωσία), ενώ τα λιγότερα στο Ισραήλ (26 ανά 1.000) και στην Ισλανδία (32 ανά 1.000).
Ελλάδα
Στην Ελλάδα, η μελέτη επισημαίνει ότι είναι αναλογικά ιδιαίτερα πολλοί οι καρδιαγγειακοί θάνατοι στις γυναίκες. Έτσι, το ποσοστό θανάτων γυναικών ανά 100.000 κατοίκους είναι 391 στη χώρα μας, έναντι 174 στη Γαλλία.
Οι πρόωροι καρδιαγγειακοί θάνατοι είναι πολύ υψηλοί στην Ελλάδα τόσο μεταξύ των ανδρών (147 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 73 ανά 100.000 στη Γαλλία), όσο και μεταξύ των γυναικών (57 ανά 100.000 στην Ελλάδα έναντι 26 ανά 100.000 στη Γαλλία).
Πάντως η καρδιαγγειακή θνησιμότητα στην Ελλάδα (που το 2012 κινείτο με ρυθμό 485 θανάτων ανά 100.000 κατοίκων και των δύο φύλων), εμφανίζει μείωση περίπου 31% κατά την τελευταία δεκαετία.
Όσον αφορά τα χαμένα χρόνια υγιούς ζωής (έτη DALY), στην Ελλάδα είναι 77 ανά 1.000 κατοίκους λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων, 38 ανά 1.000 λόγω ισχαιμικής νόσου και 27 ανά 1.000 λόγω εγκεφαλικού.
Η μέση διάρκεια νοσηλείας στη χώρα μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι 6,1 μέρες, έναντι 10,3 στη Γερμανία και 3,9 στη Δανία.

***  Καρκίνος του Ήπατος 
Ιωάννης Πουλαντζάς
  Καθηγητής-Χειρουργική Ογκολογία
Διευθυντής Χειρουργός Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
 Τι είναι το ήπαρ;
Το ήπαρ είναι ένα όργανο ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Έχει σημαντικό μέγεθος (το βάρος του είναι περίπου 1.500gr), βρίσκεται στο δεξιό πάνω μέρος της κοιλίας και καλύπτεται από τις κατώτερες πλευρές που το προφυλάσσουν από τραυματισμούς. Οι λειτουργίες του ήπατος είναι πολλαπλές και σύνθετες. Μετατρέπει τις τοξικές για τον οργανισμό ουσίες σε μη τοξικές, φιλτράρει και αποθηκεύει σημαντική ποσότητα αίματος και μετατρέπει τις λαμβανόμενες τροφές σε ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών του σώματος. 
Τι είναι ο καρκίνος του ήπατος;
Το σώμα αποτελείται από κύτταρα διαφόρων τύπων που πολλαπλασιάζονται ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Ο καρκίνος, γενικά, είναι μία νόσος των κυττάρων τα οποία φυσιολογικά αναγεννιούνται ακολουθώντας ορισμένους κανόνες. Μερικές φορές, σε ένα μέρος του σώματος δεν ακολουθούν τους κανόνες αυτούς για την αναγέννησή τους. Ο αυξημένος και ανεξέλεγκτος τρόπος με τον οποίο πολλαπλασιάζονται προκαλεί τοπικά μια διόγκωση από τον επιπλέον ιστό που παράγεται και αυτό ονομάζεται όγκος. Ένας όγκος μπορεί να είναι καλοήθης ή κακοήθης. Οι καλοήθεις όγκοι δεν είναι καρκίνοι και, όταν αφαιρεθούν, δεν ξανασχηματίζονται. Αντίθετα, οι κακοήθεις όγκοι είναι καρκίνοι και τα άναρχα πολλαπλασιαζόμενα κύτταρά τους προκαλούν βλάβες στους γύρω ιστούς. Όταν οι όγκοι αυτοί αφαιρεθούν, είναι δυνατόν να ξαναπαρουσιαστούν, εάν κάποια κύτταρα μείνουν στην περιοχή αυτή (τοπική υποτροπή του καρκίνου). Ακόμη τα κύτταρα των κακοήθων όγκων μπορεί να περάσουν στα υγρά του οργανισμού (αίμα, λέμφος κ.λπ. ) και να μεταφερθούν σε άλλα μέρη του σώματος, όπου και αναπτύσσονται, προκαλώντας νέους όγκους (Μεταστάσεις). Οι τελευταίοι είναι όμοιοι με τον αρχικό τύπο του όγκου από τον οποίο προήλθαν. Όταν ο αρχικός κακοήθης όγκος αναπτύσσεται σε κάποιο μέρος του ήπατος, ονομάζεται ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα ή κακόηθες ηπάτωμα ή πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος και, εάν ο όγκος στο ήπαρ προέρχεται από μεταστάσεις καρκίνου από άλλα όργανα, όπως από το παχύ έντερο, στομάχι κ.λπ., ονομάζεται μεταστατικός καρκίνος του ήπατος. Στα παιδιά παρουσιάζεται ένας άλλος τύπος καρκίνου του ήπατος, το ηπατοβλάστωμα. Παρακάτω, η συζήτησή μας αναφέρεται μόνο στο ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα των ενηλίκων.   
Ποιοι θεωρούνται ως παράγοντες κινδύνου;
Ο καρκίνος του ήπατος από απόψεως συχνότητας παρουσιάζει σημαντικές διαφορές στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου. Συναντάται σε υψηλή συχνότητα, π.χ., στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ κ.λπ. Στην Ελλάδα παρουσιάζει μέτρια συχνότητα αλλά αυτή φαίνεται να είναι μεγαλύτερη, συγκρινόμενη με εκείνη της Δυτικής και της Βόρειας Ευρώπης. Σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να τονιστεί ότι βρίσκεται σε στενή σχέση με τη λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) και της ηπατίτιδας C (HCV), δοθέντος ότι περίπου το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος σχετίζεται με HBV και το 10% με HCV. Υπολογίζεται ακόμη ότι το 10-20% των ασθενών με λοίμωξη από HBV θα αναπτύξουν στη ζωή τους καρκίνο του ήπατος. Η ακριβής σχέση μεταξύ HCV λοίμωξης και καρκίνου του ήπατος σήμερα ακόμη μελετάται. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι ορισμένες παθήσεις του ήπατος, όπως η κίρρωση (προοδευτικά εξελισσόμενη χρόνια νόσος του ήπατος), παρουσιάζουν συχνότερα ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος. Τούτο μάλιστα φαίνεται ότι ισχύει για την κίρρωση οποιασδήποτε αιτιολογίας, όπως όταν αυτή αποτελεί επακόλουθο του αλκοολισμού, αιμοχρωμάτωσης, κακής θρέψης κ.λπ. Ακόμη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αφλατοξίνες, μία ομάδα χημικών ενώσεων, οι οποίες είναι καρκινογόνες και υπάρχουν σε ορισμένες τροφές, όπως οι σπόροι, καλαμπόκι κ.λπ., μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος.
 Ποια είναι τα συμπτώματα;
Σε πρώιμο στάδιο, ο καρκίνος του ήπατος δεν προκαλεί ενοχλήσεις και, όταν υπάρχουν κάποια συμπτώματα, αυτά είναι ήπια και όχι χαρακτηριστικά της πάθησης αυτής. Όπως σε όλες τις μορφές καρκίνου, μπορεί να υπάρχει αίσθημα αδυναμίας, έκπτωση των δυνάμεων, ανορεξία, απώλεια βάρους και δεκατική πυρετική κίνηση. Όταν ο καρκίνος προχωρήσει και αυξηθεί σε μέγεθος, μπορεί να παρουσιαστεί πόνος ή βάρος στην περιοχή του ήπατος (στο πάνω δεξιό μέρος της κοιλίας), αίσθημα μάζας ή διάτασης (φούσκωμα) στην ίδια περιοχή, ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού μέρους των ματιών) και υπέρχρωση των ούρων (που γίνονται σαν κονιάκ). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ανάλογα και με κάποιες παραλλαγές, τα παραπάνω σημεία και συμπτώματα είναι δυνατόν να παρατηρηθούν και σε άλλες μη κακοήθεις παθήσεις του ήπατος. 
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Κατ΄ αρχάς λαμβάνεται από το γιατρό ένα λεπτομερές ιστορικό, στο οποίο αναζητούνται ενδεικτικά στοιχεία οικογενειακής προδιάθεσης στον καρκίνο γενικά και ειδικότερα στον καρκίνο του ήπατος. Επίσης αξιολογούνται εάν υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες και συμπτώματα ύποπτα για τη νόσο. Ακολουθεί προσεκτική εξέταση του ασθενούς και παραγγέλλονται ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις προς συγκεκριμένη κατεύθυνση για την επικύρωση ή όχι της διάγνωσης του καρκίνου. Από τις εξετάσεις αίματος, οι πιο απαραίτητες είναι οι λειτουργικές δοκιμασίες ήπατος (δείχνουν πόσο καλά λειτουργεί το ήπαρ), οι δείκτες ηπατίτιδας (αποκαλύπτουν εάν ο ασθενής πάσχει ή έχει περάσει κατά το παρελθόν και είναι φορέας ηπατίτιδας Β ή C) και οι καρκινικοί δείκτες που συχνά είναι ενδεικτικοί της παρουσίας καρκίνου του ήπατος. Από τους τελευταίους, ο πιο σημαντικός είναι ο προσδιορισμός της α-εμβρυϊκής σφαιρίνης (AFP), η οποία είναι σημαντικά αυξημένη στο 50-70% των περιπτώσεων πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης αυτός μπορεί να είναι σχετικά αυξημένος και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως στον καρκίνο των όρχεων, του παγκρέατος, του στομάχου κ.λπ. Από τις απεικονιστικές εξετάσεις (που φωτογραφίζουν το ήπαρ), οι πιο χρήσιμες για τη διάγνωση είναι η υπαρηχοτομογραφία, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία, η αγγειογραφία και το σπινθηρογράφημα του ήπατος. Καθεμία από αυτές μπορεί να αποκαλύψει μη φυσιολογικές περιοχές στο ήπαρ που είναι ενδεικτικές της παρουσίας όγκου. Η επικύρωση της παρουσίας καρκίνου, όμως, πραγματοποιείται μόνο με τη βιοψία ήπατος που μπορεί να γίνει με τη λήψη μικρού τμήματος του όγκου, είτε κατά την εγχείρηση ή με ειδική βελόνα (χωρίς εγχείρηση) ή ακόμη λαπαροσκοπικά, όταν ο όγκος βρίσκεται στην επιφάνεια του ήπατος. Το δείγμα αυτό από τον όγκο εξετάζεται στο μικροσκόπιο για την παρουσία καρκινικών κυττάρων.  Ποιες είναι οι θεραπευτικές δυνατότητες;
Η θεραπευτική τακτική εξαρτάται από το στάδιο της νόσου (δηλαδή την έκτασή της), τη βιολογική ηλικία (όχι την πραγματική αλλά την ποιότητα της υγείας για τη δεδομένη ηλικία), την κατάσταση του ήπατος (πόσο καλά λειτουργεί) και τη γενική κατάσταση του ασθενούς. Ο γιατρός, ο οποίος πρέπει να είναι εξειδικευμένος στο συγκεκριμένο αντικείμενο, μπορεί να συστήσει χειρουργική θεραπεία, χημειοθεραπεία (συστηματική, δηλαδή με ενδοφλέβια χρήση φαρμάκων που διαχέονται σε όλο το σώμα ή περιοχική, δηλαδή με χορήγηση φαρμάκων με ειδικό σύστημα από την ηπατική αρτηρία που εγχέονται απευθείας μόνο στο ήπαρ σε συνδυασμό ή όχι με εμβολισμό) ή ακτινοβολία και βιολογική θεραπεία (που ενισχύει τον οργανισμό στην καταπολέμηση της νόσου με τις ίδιες τις δυνάμεις του-αυτή λέγεται και ανοσοθεραπεία). Ο γιατρός μπορεί να συστήσει επίσης το συνδυασμό δύο ή περισσοτέρων από τις παραπάνω θεραπευτικές δυνατότητες. Γενικώς, ο καρκίνος του ήπατος αντιμετωπίζεται δύσκολα εκτός και εάν ο όγκος είναι σχετικά μικρός και εντοπίζεται στον ένα λοβό του ήπατος αλλά, στις πιο πολλές περιπτώσεις, η διάγνωση της νόσου γίνεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν ο καρκίνος είναι ανεγχείρητος. Η χειρουργική θεραπεία, όταν ενδείκνυται, αποτελεί τη μόνη και πιο αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή που μπορεί να προσφέρει και μόνιμη θεραπεία. Η μεταμόσχευση του ήπατος εφαρμόστηκε κατά το παρελθόν αλλά αποδείχθηκε ότι συνήθως ο καρκίνος εμφανίζεται πάλι (υποτροπή) και σήμερα δεν συνιστάται. Όταν, η χειρουργική θεραπεία, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχει θέση στην αντιμετώπιση της νόσου, εφαρμόζοντας τις άλλες μορφές θεραπείας που είναι παρηγορικού τύπου (όχι θεραπευτικές), ο ασθενής μπορεί να ανακουφιστεί από τα συμπτώματά του και να του προσφερθεί καλύτερη ποιότητα ζωής ή και ακόμη να επιμηκυνθεί ο χρόνος επιβίωσής του. 
Πώς μπορεί να βελτιωθεί η πρόγνωση στον καρκίνο του ήπατος;
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, εάν ασθενείς αυξημένου κινδύνου (φορείς ηπατίτιδας Β ή C, κιρρωτικοί οποιασδήποτε αιτιολογίας) ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε η νόσος να διαγνωστεί σε σχετικά πρώιμο στάδιο, δοθέντος ότι τότε μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική θεραπεία. Αυτό όμως που θα συμβάλει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και τη μείωση της συχνότητας του καρκίνου του ήπατος είναι ο συστηματικός εμβολιασμός για την πρόληψη της λοίμωξης από ηπατίτιδα Β και, ακόμη, η προφύλαξη από ηπατίτιδα C και η ενημέρωση για τις συνέπειες του αλκοολισμού που οδηγεί σε αλκοολική κίρρωση.


*** Βλάβες τύπου Αλτσχάιμερ μπορεί να προκαλέσει ο ιός Ζίκα στους ενήλικες Ανησυχητικά τα τελευταία ευρήματα των μελετών
Βλάβες τύπου Αλτσχάιμερ μπορεί να προκαλέσει ο ιός Ζίκα στους ενήλικες
Ανησυχητικά είναι τα τελευταία ευρήματα των μελετών καθώς δείχνουν ότι είναι πιθανόν από τον ιό Ζίκα να μην κινδυνεύουν μόνον οι έγκυες, τα έμβρυα και τα βρέφη αλλά και οι ενήλικες. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόζεφ Γκλίζον του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύεται στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας "Cell Stem Cell", ο ιός φαίνεται ότι μπορεί να μολύνει τα εγκεφαλικά κύτταρα ενηλίκων, προκαλώντας στον εγκέφαλο βλάβες τύπου Αλτσχάιμερ.
«Ο ιός μπορεί σαφώς να εισέλθει στον εγκέφαλο των ενηλίκων και να επιφέρει μεγάλη βλάβη», δήλωσε σχετικά η καθηγήτρια Σούζαν Σρέστα του Ινστιτούτου Αλλεργίας και Ανοσολογίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια.
Τα πειράματα, που έγιναν σε ποντίκια, έδειξαν ότι ο ιός επιτίθεται σε βλαστικά νευρικά κύτταρα δύο περιοχών του εγκεφάλου, οι οποίες είναι ζωτικές για την μάθηση και την μνήμη. Σταδιακά η απώλεια αυτών των βλαστοκυττάρων, που σημαίνει αδυναμία αναπλήρωσης νέων νευρώνων, μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση του εγκεφάλου και σε έκπτωση των νοητικών λειτουργιών όπως στην άνοια.
«Τα ευρήματά μας είναι αρκετά δραματικά. Είναι ξεκάθαρο ότι ο ιός δεν πλήττει όλο τον ενήλικο εγκέφαλο εξίσου, όπως συμβαίνει στα έμβρυα, όμως μερικά εγκεφαλικά κύτταρα είναι πολύ ευάλωτα σε αυτόν. Με βάση αυτή τη διαπίστωση, η μόλυνση ενός ενηλίκου από τον Ζίκα ίσως δεν είναι τόσο αθώα, όσο οι άνθρωποι νομίζουν. Οι Αρχές στον τομέα της δημόσιας υγείας ίσως πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να κάνουν ελέγχους για μόλυνση από τον Ζίκα σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού και όχι μόνο μεταξύ των εγκύων γυναικών», δήλωσε ο Γκλίζον.
Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω κουνουπιών (του είδους Aedes aegypti) , με επίκεντρο τη Βραζιλία, ενώ κρούσματα έχουν αναφερθεί σε πολλές χώρες. Οι άνθρωποι με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντισταθούν στη λοίμωξη, όμως όσοι έχουν εξασθενημένη άμυνα, μπορεί να κινδυνεύσουν σοβαρά.
Προς το παρόν πάντως, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν σε ποιό βαθμό τα ευρήματά τους για τον εγκέφαλο των ενήλικων πειραματόζωων ισχύουν και για τον ενήλικο ανθρώπινο εγκέφαλο. Γι' αυτό, θα χρειασθούν περαιτέρω μελέτες του ζητήματος, κυρίως για το ποιά είναι η επίπτωση του ιού στον ενήλικο εγκέφαλο σε μεγάλο βάθος χρόνου.

*** Αυτή είναι η διατροφή που βοηθάει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ…
Θέλετε άλλον ένα καλό λόγο για να αρχίσετε να τρώτε πιο υγιεινά; Οι επιλογές τροφίμων που κάνετε καθημερινά μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες.
Έρευνες για το Αλτσχάιμερ έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή που περιλαμβάνει τροφές, όπως τα μούρα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα ψάρια, έχουν σημαντική μείωση του κινδύνου για εκδήλωση αυτής της εκφυλιστικής ασθένειας του εγκεφάλου, που επηρεάζει κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Το πρόγραμμα διατροφής που συνιστούν οι ερευνητές ονομάζεται MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay). Δείτε από τι αποτελείται και πώς λειτουργεί.
Η διατροφική προσέγγιση MIND περιλαμβάνει συγκεκριμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που η ιατρική βιβλιογραφία επιβεβαιώνει με στοιχεία ότι κάνουν καλό στον εγκέφαλο.
Διατροφή για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ: Πείτε ΝΑΙ σε 10 ομάδες τροφίμων:
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Τουλάχιστον έξι μερίδες την εβδομάδα
Άλλα λαχανικά: Τουλάχιστον μία μερίδα την ημέρα
Ξηροί καρποί: Πέντε μερίδες την εβδομάδα
Μούρα: Δύο ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα
Φασόλια: Τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα
Δημητριακά ολικής αλέσεως: Τρεις ή περισσότερες μερίδες την ημέρα
Ψάρια: Μία φορά την εβδομάδα
Πουλερικά: Δύο φορές την εβδομάδα
Ελαιόλαδο: Χρησιμοποιήστε το ως κύριο μαγειρικό λάδι
Κρασί: Ένα ποτήρι την ημέρα
Διατροφή για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ: Πείτε ΟΧΙ στα ακόλουθα:
Κόκκινο κρέας: Λιγότερο από τέσσερις μερίδες την εβδομάδα
Βούτυρα και μαργαρίνες: Λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας καθημερινά
Τυρί: Λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα
Αρτοσκευάσματα και γλυκά: Λιγότερο από πέντε μερίδες την εβδομάδα
Τηγανητά ή fast food: Λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα.
ΠΗΓΗ: pronews.gr

*** Νέο ισχυρό οπιούχο αναλγητικό, λιγότερο επικίνδυνο από την μορφίνη
Η νέα αναλγητική ουσία δεν παρεμβάλλεται στην αναπνοή, ούτε προκαλεί εθισμό ή δυσκοιλιότητα
Νέο ισχυρό οπιούχο αναλγητικό, λιγότερο επικίνδυνο από την μορφίνη
Μια ομάδα Αμερικανών και Γερμανών επιστημόνων δημιούργησε ένα νέο ισχυρό συνθετικό οπιούχο φάρμακο, το οποίο μπλοκάρει τον πόνο εξίσου αποτελεσματικά με την μορφίνη, χωρίς μάλιστα να έχει τις -συχνά επικίνδυνες- παρενέργειές της.
Η ουσία ανακαλύφθηκε εκ του μηδενός, με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, και αφού οι ερευνητές δοκίμασαν (προσομοίωσαν) πάνω από τέσσερα τρισεκατομμύρια διαφορετικές χημικές αλληλεπιδράσεις. Προς το παρόν το νέο φάρμακο έχει δοκιμασθεί με επιτυχία σε πειραματόζωα (ποντίκια).
Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο νομπελίστας Μπράιαν Κομπίλκα, καθηγητή φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", τόνισαν ότι η νέα αναλγητική ουσία δεν παρεμβάλλεται στην αναπνοή (βασική αιτία θανάτου από τα υπάρχοντα οπιούχα αναλγητικά σε περίπτωση υπερδοσολογίας), ούτε προκαλεί εθισμό ή δυσκοιλιότητα.
Το νέο φαρμακευτικό μόριο με την προσωρινή ονομασία ΡΖΜ21 είναι άσχετο με τα υπάρχοντα οπιούχα φάρμακα από χημική άποψη, πράγμα που, όπως έδειξαν τα φαρμακολογικά τεστ, του επιτρέπουν να δρα μέσω διαφορετικών βιολογικών μηχανισμών σε σχέση με την μορφίνη.
Θα χρειασθούν περισσότερες μελέτες σε βάθος χρόνου για να επιβεβαιωθεί ότι το φάρμακο δεν γίνεται εθιστικό και ότι είναι ασφαλές στους ανθρώπους, όπως στα τρωκτικά. Αν αυτό όντως συμβεί, τότε οι γιατροί θα έχουν στα χέρια τους ένα νέο «όπλο» κατά του πόνου, με το οποίο παράλληλα θα αντιμετωπίσουν τον ολοένα αυξανόμενο εθισμό στα αναλγητικά.
Οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιούχων φαρμάκων (μορφίνης, κωδεΐνης, οξυκωδόνης, υδροκωδόνης κ.α.) εμφανίζει συνεχή αύξηση εδώ και δεκαετίες. Όμως η σύγχρονη ιατρική βασίζεται σε αυτά, καθώς δεν διαθέτει άλλο πιο αποτελεσματικό τρόπο να μπλοκάρει τον πόνο.
«Η μορφίνη έχει μεταμορφώσει την ιατρική. Υπάρχουν τόσες ιατρικές διαδικασίες που μπορούμε σήμερα να κάνουμε, ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τον πόνο στη συνέχεια. Όμως η μορφίνη είναι επίσης επικίνδυνη, γι' αυτό εδώ και χρόνια αναζητούμε ένα ασφαλέστερο αντικαταστάτη της», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής φαρμακευτικής χημείας Μπράιαν Σόσετ της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο.

***  Τα αντιψυχωσικά φάρμακα στην εγκυμοσύνη μικρός κίνδυνος για το έμβρυο
Η χρήση αντιψυχωσικών από τις εγκύους είναι όλο και πιο συνήθης τα τελευταία χρόνια
Τα αντιψυχωσικά φάρμακα στην εγκυμοσύνη μικρός κίνδυνος για το έμβρυο
Η χρήση αντιψυχωσικών φαρμάκων στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να γεννηθεί παιδί με ανωμαλίες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Η μόνη πιθανή εξαίρεση είναι η ρισπεριδόνη, για την οποία πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα.
Η χρήση αντιψυχωσικών από τις εγκύους είναι όλο και πιο συνήθης τα τελευταία χρόνια, ιδίως των φαρμάκων νεότερης γενιάς, που θεωρούνται ότι επηρεάζουν λιγότερο τη γονιμότητα των γυναικών. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα οι γιατροί είχαν λίγες πληροφορίες αναφορικά με την ασφάλεια αυτών των φαρμάκων για το υπό ανάπτυξη έμβρυο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Κρίστα Χόϊμπρεχτς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Τμήματος Φαρμακοεπιδημιολογίας του νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής "JAMA Psychiatry", ανέλυσαν στοιχεία για 1,34 εκατομμύρια εγκύους γυναίκες, από τις οποίες περίπου 10.000 έπαιρναν αντιψυχωσικά.
Η μελέτη έδειξε ότι περίπου το 4% αυτών των γυναικών, που ελάμβαναν τα φάρμακα ενόσω ήσαν έγκυες, γέννησαν παιδί με συγγενή ανωμαλία, ποσοστό ελαφρώς μόνο αυξημένο σε σχέση με το 3,3% των εγκύων γυναικών που δεν έπαιρναν τέτοια φάρμακα, αλλά γέννησαν παιδί με πρόβλημα συγγενούς δυσπλασίας. Όσον αφορά ειδικότερα τη δυσπλασία της καρδιάς του μωρού, τα αντιψυχωσικά δεν αύξησαν καθόλου τον κίνδυνο.
«Γενικά η χρήση οποιωνδήποτε φαρμάκων θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη. Όμως για τις γυναίκες που υποφέρουν από σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή ή μείζονα κατάθλιψη, η αποφυγή λήψης φαρμάκων είναι συχνά αδύνατη, καθώς υπάρχουν πολύ λίγες εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές», δήλωσε η Χόϊμπρεχτς.
Όπως ανέφερε, «τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η χρήση αντιψυχωσικών στο αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης δεν αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο συγγενών δυσπλασιών ή καρδιακών δυσλειτουργιών, με την πιθανή εξαίρεση της ρισπεριδόνης. Τα ευρήματα για την τελευταία θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλες μελέτες».

*** Αυτή είναι η δίαιτα που προστατεύει από τη χρόνια νεφροπάθεια... 
Έχει βρεθεί για έξι συνεχόμενα χρόνια στην πρώτη θέση της λίστας με τις καλύτερες του εκδοτικού οίκου U.S. News & World Report.
Σχεδιάστηκε με πρωταρχικό σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση της υπέρτασης μέσω της διατροφής, ωστόσο όλο και πληθαίνουν τα επιστημονικά δεδομένα ότι πρόκειται για ένα διατροφικό πλάνο που συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην ενίσχυση της υγείας και ταυτόχρονα στην απώλεια περιττών κιλών.
Πρόκειται για τη λεγόμενη δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα (NHLBI).
Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Kidney Diseases καταδεικνύει ότι η δίαιτα DASH δεν προστατεύει μόνο από τις επιπλοκές της υπέρτασης αλλά και από τις χρόνιες μορφές .
Η δίαιτα DASH δίνει έμφαση στους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια, στα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, στα προϊόντα ολικής άλεσης, στα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ περιλαμβάνει πολύ μικρές ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, αναψυκτικών και ροφημάτων με ζάχαρη και αλατιού.
«Το σημαντικότερο όσον αφορά το εύρημα αυτό» τονίζει η Ρέμπχολζ «είναι ότι δεν πρόκειται για μια δίαιτα-απάτη. Είναι μια δίαιτα που ούτως ή άλλως προτείνουν πολλοί γιατροί για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων».

*** Παντζάρια!Ο κόκκινος σύμμαχος του οργανισμού μας…
Παντζάρια!Ο κόκκινος σύμμαχος του οργανισμού μας…
 Τα παντζάρια είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία, τη βητακυανίνη, η οποία δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό. Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο, τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες. Βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας στην αναγέννηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επίσης, περιέχουν διοξείδιο του πυριτίου, που είναι ζωτικής σημασίας για το υγιές δέρμα, τα νύχια, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα οστά.
Το παντζάρι (Beta vulgaris) ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σπανάκι. Tο παντζάρι ή αλλιώς κοκκινογούλι είναι βολβοειδές λαχανικό και αναπτύσσεται μέσα στο χώμα. Θεωρείται υπερφάρμακο λόγω των πολλών και θρεπτικών συστατικών, βοηθώντας μας έτσι να αντιμετωπίσουμε αρκετές ασθένειες χωρίς να καταφύγουμε σε φάρμακα.
Περιέχει σε μεγάλη ποσότητα κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, αλλά και ίχνη από σπάνια μέταλλα, όπως ρουμπίνιο και κάσιο. Παράλληλα, περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2 και φυσικά υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες.
Οι ίνες που μας προμηθεύει έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την εντερική λειτουργία και την εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης.
Ο συνδυασμός των ινών που περιέχει και της βήτα-κυανίνης φαίνεται να προστατεύουν τον εντερικό σωλήνα από εκφυλιστικά φαινόμενα. Η βητακυανίνη αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, την ανεπάρκεια πρωτεϊνών, τον διαβήτη κτλ.
Σε μελέτες που έγιναν πάνω σε ζώα, οι ίνες του βολβού διαπιστώθηκε ότι ενισχύουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ενζύμων της υπεροξειδάσης και s-τρανσφεράσης της γλουταθειόνης, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των εξειδικευμένων λευκοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των μη φυσιολογικών κυττάρων.
Ο χυμός των βολβών προστατεύει ακόμη από κυτταρικές αλλοιώσεις του στομάχου, σε περιπτώσεις κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών πλουσίων σε νιτρικά άλατα (κυρίως επεξεργασμένα κρέατα), επειδή εμποδίζει τον σχηματισμό νιτροζαμινών.
Ακόμα πολύ ωφέλιμος θεωρείται ο χυμός για αυτούς που πάσχουν από ρευματισμούς και αρθριτικά. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αποτοξίνωση του ήπατος και σε αυτό οφείλονται πολλές από τις ευεργετικές δράσεις του.
Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου κι έτσι βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Προσοχή όμως, τα πράσινα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου.
Ο χυμός των παντζαριών έχει την ιδιότητα να αυξάνει τις αντοχές των ατόμων κατά 16%. Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας τη γυμναστική πιο εύκολη.
ΠΗΓΗ: .zougla.gr

***  Τι να προτιμήσετε σαν υποκατάστατο ζάχαρης: Στέβια ή Φρουκτόζη
Τι να προτιμήσετε σαν υποκατάστατο ζάχαρης: Στέβια ή Φρουκτόζη…
  Υπάρχουν τόσες πολλές εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες διαθέσιμες πλέον στα ράφια των καταστημάτων, ώστε είναι ολοένα και πιο εύκολο να περιορίσετε στο ελάχιστον την επιπλέον ζάχαρη στη διατροφή σας.
Αλλά τι υποκατάστατα ζάχαρης υπάρχουν; Και, βασικά, τι είναι τόσο λάθος με τη ζάχαρη; Έχει 15 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού, το οποίο δεν είναι και τόσο τραγικό, λέει η δρ Lona Sandon, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής διατροφής Ιατρικό Κέντρο Southwestern του πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας των ΗΠΑ. Και προσθέτει: “Τα φυσικά σάκχαρα σε ένα μήλο είναι εντάξει, αλλά αν μπορείτε να μειώσετε την επιπλέον ζάχαρη στη διατροφή σας, τότε θα αφαιρέσετε εύκολα πολλές κενές θερμίδες”.
Λιγότερο από το 25% των ημερήσιων θερμίδων σας πρέπει να προέρχονται από την ζάχαρη σε τρόφιμα, όπως τα μπισκότα, τα δημητριακά, η κέτσαπ κλπ. Για να ικανοποιήσετε την ανάγκη σας για κάτι γλυκό, ειδικά αν είστε σε πρόγραμμα διατροφής όπου μετράτε θερμίδες, ή περιορίζετε υδατάνθρακες, ή έχετε πρόβλημα διαβήτη, μπορείτε να δοκιμάστε υποκατάστατα ζάχαρης. Πόσα, όμως γνωρίζετε για αυτά;
Δείτε τι ισχύει για δύο από τα πιο διαδεδομένα υποκατάστατα ζάχαρης στην αγορά, την στέβια και την φρουκτόζη.
Στέβια
Είναι ένα βότανο από την Κεντρική και Νότια Αμερική, που είναι έως και 40 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αλλά έχει μηδέν θερμίδες και δεν αυξάνει απότομα το σάκχαρο στο αίμα σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη στεβιοσιδών (ενώσεις από το φυτό stevia) ως συμπλήρωμα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν έχει αναλυθεί πλήρως, αλλά ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η στέβια μπλοκάρει τους διαύλους ιόντων ασβεστίου σε κυτταρικές μεμβράνες, με έναν μηχανισμό παρόμοιο με κάποια φάρμακα μείωσης της πίεσης του αίματος. Βάλτε τη σε ροφήματα όπως καφέ και τσάι, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ζάχαρη στα ψημένα γλυκά κλπ, γιατί τα προϊόντα αυτά είναι πιο γλυκά από τη ζάχαρη και δεν προσφέρουν το ίδιο χρώμα και υφή.
 Φρουκτόζη
Η κανονική ζάχαρη (σακχαρόζη) και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και παρέχουν ένα σημαντικό μέρος των συνολικών θερμίδων στην δυτική διατροφή. Και τα δύο αποτελούνται από δύο απλά σάκχαρα: γλυκόζη και φρουκτόζη. Η γλυκόζη προέρχεται επίσης από άμυλα, όπως οι πατάτες, το σώμα μας την παράγει μόνο του και κάθε κύτταρο έχει γλυκόζη μέσα του. Η γλυκόζη είναι ένα μόριο απολύτως ζωτικής σημασίας για τη ζωή. Η φρουκτόζη, ωστόσο, δεν είναι. Το σώμα μας δεν παράγει φρουκτόζη και σε όλη την εξελικτική του ιστορία, ο άνθρωπος ποτέ δεν κατανάλωνε φρούτα εκτός της εποχής τους, όταν είναι ώριμα. Η γλυκόζη και η φρουκτόζη μεταβολίζονται πολύ διαφορετικά από το σώμα. Το βασικό πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, είναι ότι ενώ κάθε κύτταρο στο σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη, το ήπαρ είναι το μόνο όργανο που μπορεί να μεταβολίσει φρουκτόζη σε σημαντικές ποσότητες. Όταν οι άνθρωποι ακολουθούν μια διατροφή που είναι πλούσια σε θερμίδες και πλούσια σε φρουκτόζη, το ήπαρ υπερφορτώνεται και μετατρέπει τη φρουκτόζη σε λίπος.
ΠΗΓΗ: .iatropedia.gr

***  Το φυτό που αποτελεί ασπίδα κατά του καρκίνου…
Το φυτό που αποτελεί ασπίδα κατά του καρκίνου…
 Υπάρχουν πάνω από 2.500 ποικιλίες φυκιών που περιλαμβάνουν άλγη γλυκών νερών και φύκια kelp των ωκεανών. Σε γενικές γραμμές τα φύκια ταξινομούνται σύμφωνα με το χρώμα τους – καφέ, κόκκινο, πράσινο, μπλε-πράσινο. Τα φύκια είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, σιδήρου και ιωδίου. Οι περισσότεροι παίρνουν kelp, διότι είναι μια καταπληκτική πηγή οργανικού ιωδίου. Πλην αυτού όμως αν κάποιος λαμβάνει φύκια kelp, εισάγει στον οργανισμό του ιχνοστοιχεία που δύσκολα βρίσκει σε άλλες τροφές, όπως οργανικό μόλυβδο, οργανικό χρυσό, καθώς και πολλά άλλα σπάνια ιχνοστοιχεία.
 Τα φύκια kelp είναι το καλύτερο συμπλήρωμα για την υγεία του θυρεοειδούς, αφού περιέχουν μεγάλη ποσότητα ιωδίου. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι παθήσεις του θυρεοειδούς, όπως ο υποθυρεοειδισμός, οφείλονται σε μια χρόνια υποκλινική έλλειψη ιωδίου. Ωστόσο, αν κάποιος έχει ήδη κάποια πάθηση θυρεοειδούς και παίρνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ενδοκρινολόγο του αν θα πρέπει να πάρει κάποιο σκεύασμα που να περιέχει ιώδιο, διότι μπορεί να χειροτερέψει την κατάστασή του ή να αλληλεπιδρά με τα φάρμακα του θυρεοειδούς.
 Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ότι έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις γυναίκες, διότι περιέχουν μια ομάδα φυτοοιστρογόνων, τις λιγνάνες, που τις προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού. Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι μια δίαιτα που περιλαμβάνει 5% φύκια kombu παρεμποδίζει σε σημαντικό βαθμό την εκδήλωση καρκίνου του μαστού.
 Σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική της Ιαπωνίας, ορισμένα μέρη των φυκιών Λαμινάρια και άλλων παρόμοιων φυκιών χρησιμοποιούνται για τη μείωση της πίεσης σε ένα παρασκεύασμα που ονομάζεται kombu. Το 1986 οι επιστήμονες ανακάλυψαν με πειράματα σε ζώα ότι η ίνα του καφετιού φυκιού σε σκόνη βοηθά στην πρόληψη του εγκεφαλικού. Ιάπωνες ερευνητές έχουν επίσης δοκιμάσει μια ουσία κατά του έλκους από διάφορα είδη θαλάσσιων φυκιών που μάζεψαν από τα παράλια της Ιαπωνίας. Στο φύκι nori ανακάλυψαν μια συγκεκριμένη ουσία κατά του έλκους, η οποία είχε και αντιμικροβιακή δράση ενάντια σε πολλά ανθρώπινα βακτήρια υπεύθυνα για διάφορες ασθένειες, όπως το E. coli, την αεριογόνο ψευδομονάδα, τη σαλμονέλα και το σταφυλόκοκκο. Πολλά φύκια αραιώνουν το αίμα. Διάφορες ιαπωνικές μελέτες δείχνουν ότι τα «καφετιά πολυσακχαρίδια» έχουν αντιπηκτική δραστηριότητα παρόμοια μετης ηπαρίνης (ένα δημοφιλές αντιπηκτικό φάρμακο).
 ΟΦΕΛΗ
Οι καταναλωτές συμπληρωμάτων φυκιών kelp αναφέρουν τα εξής οφέλη από τη λήψη τους: Άτομα με υποθυρεοειδισμό που έκαναν φαρμακευτική αγωγή για πολλά χρόνια και βρήκαν ότι τα φάρμακα δεν τους βοηθούσαν πια και αποκτούσαν βάρος, βοηθήθηκαν λαμβάνοντας φύκια kelp. Ισχυρίζονται, επίσης, ότι τα φύκια kelp τους χαρίζουν ενέργεια και τους βοηθούν να χάσουν βάρος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επιταχύνουν το μεταβολισμό και κάνουν το θυρεοειδή να λειτουργεί καλύτερα. Ενώ πριν κουραζόντουσαν, μετά τη λήψη των φυκιών έπαψαν να νιώθουν κούραση. Πολλοί βρίσκουν τα φύκια πολύτιμα, όταν έχουν πονόλαιμο, διότι αυτά βοηθούν στη συγκεκριμένη περιοχή και θεραπεύουν κάθε μόλυνση που βρίσκεται σε λανθάνον στάδιο. Άτομα μετά από δίμηνη λήψη φυκιών kelp ισχυρίζονται ότι η TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη) έπεσε σε φυσιολογικά επίπεδα.
 Μάριος Δημόπουλος    Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο » ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ: ΓΙΝΕΤΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

***

*** Τα πολλαπλά οφέλη της μεσογειακής διατροφής!
Τα πολλαπλά οφέλη της μεσογειακής διατροφής!
 Το μεσογειακό μενού περιλαμβάνει δημητριακά, φρούτα, όσπρια και λαχανικά. Η δίαιτα βασίζεται στη θεωρία «κρέας και μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου». Η δίαιτα που θα σας παρουσιάσουμε περιλαμβάνει και μέτριες ποσότητες κρασιού.
 H παραδοσιακή Μεσογειακή Δίαιτα
• Αφθονία φυτικών τροφών (φρούτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και όσπρια) που είναι ελάχιστα επεξεργασμένα, της εποχής και που τα αγοράζετε από παραγωγούς που εμπιστεύεστε.
• Το ελαιόλαδο είναι η βασικότερη πηγή λίπους.
• Το τυρί και το γιαούρτι καταναλώνονται καθημερινά σε μέτριες ποσότητες.
• Το ψάρι και το πουλερικό καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες.
• Το κόκκινο κρέας καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες και χρησιμοποιείται ως γαρνίρισμα και όχι ως το κύριο συστατικό των γευμάτων σας.
• Τα φρέσκα φρούτα είναι το τυπικό ημερήσιο επιδόρπιο ενώ τα γλυκά που περιέχουν ζάχαρη και μέλι καταναλώνονται λίγες φορές μέσα στην εβδομάδα.
• Το κρασί καταναλώνεται σε περιορισμένες ποσότητες, κυρίως μαζί με τα γεύματα.
Γιατί να την προτιμήσετε;
Πρώτα απ’ όλα σε καμία περίπτωση δε θα σας κοστίσει. Επιπλέον δε θα νιώσετε ποτέ έντονο αίσθημα πείνας καθώς ακόμα και στην πιο αυστηρή της εκδοχή, η δίαιτα περιλαμβάνει, κόκκινο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, άπαχο τυρί, αυγά και μεγάλη ποικιλία λαχανικών. Τα φρούτα, τα δημητριακά και το αποβουτυρωμένο γάλα προσθέτονται στη λίστα που μπορείτε να καταναλώνετε. Το ελαιόλαδο και μικρές ποσότητες κρασιού είναι μέρος των γευμάτων. Οι χορτοφάγοι μπορούν να αντικαταστήσουν με τοφού το ψάρι, το κοτόπουλο και το κρέας.
Πόσο καιρό πρέπει να ακολουθήσετε τη Μεσογειακή δίαιτα;
Το διατροφικό πρόγραμμα μπορεί να διαρκέσει ως και 6 εβδομάδες αλλά μπορείτε να μείνετε στο συγκεκριμένο τρόπο διατροφής μια ολόκληρη ζωή.
• Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ως τη βασικότερη πηγή λίπους.
• Περιορίστε την κατανάλωση ανθυγιεινών λιπών (κορεσμένων και ακόρεστων).
• Γεμίστε το πιάτο σας με λαχανικά –χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες ελαιολάδου στην παρασκευή της σος για τη σαλάτα.
• Δοκιμάστε φρέσκα φρούτα για επιδόρπιο.
• Χρησιμοποιήστε το ψάρι και το κοτόπουλο ως τη βασική πηγή πρωτεϊνών, και περιορίστε το κόκκινο κρέας.
• Χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες γιαούρτι και τυρί – κυρίως ως γαρνίρισμα.
Υποδειγματικά Γεύματα
Πρωϊνό
• 1/3 Πεπόνι
• 1 φέτα πολύσπορο ψωμί
• 2 κουτ. του γλυκού φιστικοβούτυρο
• 1 μήλο
Μεσημεριανό
2 φλιτζάνια φρέσκια σαλάτα σπανάκι
1 κιλό ψητό κοτόπουλο στήθος
1 κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο
1 κουτ. του γλυκού λαδόξιδο
1 μικρή σταρένια πίτα
1 μήλο
Βραδινό
2 κιλά ψάρι π.χ. μπακαλιάρο
1 μικρή γλυκοπατάτα
2 – 3 φλιτζάνια μπρόκολο, καρότα, πιπέρι, κρεμμύδια σοταρισμένα σε σκόρδο και ελαιόλαδο.
1 φλιτζάνι φρέσκο φρούτο της προτίμησης σας
Σνακ: (Για δεκατιανό ή για λίγο πριν το βραδινό) – 1 μικρή χούφτα από ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια).
ΠΗΓΗ: queen.gr

***

*** Τα απολαυστικά cranberries σύμμαχος για την υγεία μας! Δείτε τα οφέλη τους...
Το cranberry, γένος Vaccinium, φύεται στη Βόρεια Ευρώπη, Βόρεια Ασία και Βόρεια Αμερική. Το βορειοαμερικάνικο cranberry (Vaccinium macrocarpon) έχει μια μακρά ιστορία. Οι ιθαγενείς Αμερικάνοι χρησιμοποιούσαν τα cranberries ως φαγητό, για ιατρικούς σκοπούς και σε τελετές. Χρησιμοποιούσαν παρασκευάσματα cranberry, για να θεραπεύσουν μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος και άλλες ασθένειες για αιώνες. Η σύγχρονη ιατρική έρευνα έχει αποκαλύψει τις επιδράσεις των cranberries στην ουροφόρο οδό και πώς η κατανάλωση χυμού cranberry μπορεί να προλάβει μολύνσεις της ουροφόρου οδού.
Τα cranberries έχουν και άλλες ευεργετικές ιδιότητες εκτός από το να μας προστατεύουν κατά των ουρολοιμώξεων.
Τα cranberries έχουν και άλλες ευεργετικές ιδιότητες εκτός από το να μας προστατεύουν κατά των ουρολοιμώξεων.
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές φαινόλες από 19 φρούτα που καταναλώνουμε τακτικά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 2001 στην έκδοση του Journal of Agriculture and Food Chemistry. Η κατανάλωση λοιπόν cranberries μπορεί να μας προστατέψει από πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την υπερπαραγωγή ελευθέρων ριζών στο σώμα μας.
 ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Λόγω του υψηλού περιεχομένου τους σε αντιοξειδωτικά έχουν αντιγηραντική δράση και μπορούν να μας προστατέψουν από
ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, όπως έλλειψη συντονισμού και μνήμης. Οι James Joseph, Ph. D. και η Barbara Shukit-Hale, Ph. D. έχουν πειραματιστεί με την ικανότητα των cranberries να προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη βλάβη των ελευθέρων ριζών και την συνεπακόλουθη απώλεια κινητικών και νοητικών λειτουργιών.
 ΚΑΡΔΙΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Η κατανάλωση cranberries μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τα cranberries περιέχουν σημαντική ποσότητα φλαβονοειδών και πολυφαινολικών συστατικών, τα οποία έχουν φανεί ότι εμποδίζουν την οξείδωση της LDL, της «κακής» χοληστερόλης. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition προτείνει ότι η κατανάλωση χυμού cranberry χαμηλού σε θερμίδες μπορεί να αυξήσει την HDL, την καλή χοληστερόλη και να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Από τις έρευνες φαίνεται ότι τα cranberries προσφέρουν προστασία κατά της αθηροσκλήρωσης. Έρευνα που παρουσιάστηκε το 2005 στο ετήσιο συνέδριο του International Union of Physiological Sciences έδειξε ότι καθημερινή δόση σκόνης cranberries αποκαθιστά την υγεία των αιμοφόρων αγγείων σε πειραματόζωα με αθηροσκλήρωση. Αυτό σημαίνει ότι τα cranberries θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα άτομα που έχουν αθηροσκλήρωση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πολυφαινόλες των cranberries είναι υπεύθυνες γι᾿ αυτά τα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι όμως θα πρέπει να καταναλώνουν 4 με 8 μερίδες σκόνης cranberries ή 10 με 20 μερίδες
χυμού cranberries την ημέρα, για να φτάσουν τα επίπεδα των πολυφαινολών που δόθηκαν στα πειραματόζωα αυτής της μελέτης.
 ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Τα cranberries έχουν επίσης αντικαρκινική δράση. Εργαστηριακές μελέτες που έγιναν το 1996 από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Illinois και δημοσιεύτηκαν στο Planta Medica έδειξαν ότι τα cranberries έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Πιο πρόσφατες μελέτες που έγιναν στο πανεπιστήμιο του Western Ontario έδειξαν ότι καρκινικά κύτταρα ανθρώπινου μαστού παρουσίασαν σημαντικά μειωμένη συχνότητα ανάπτυξης όγκων, όταν στη δίαιτα της ομάδας των πειραματόζωων προστέθηκαν cranberries. Το 2002 σε διεθνή συνάντηση της American Chemical Society η Catherine Neto, επίκουρος καθηγήτρια στο University of Massachussetts-Darmouth, παρουσίασε έρευνα για διάφορα συστατικά των cranberries που ήταν τοξικά σε καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα, του τραχήλου, του προστάτη, του μαστού και της λευχαιμίας.
 Μάριος Δημόπουλος    Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο » ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ: ΓΙΝΕΤΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

*** Εσείς το γνωρίζατε αυτό για το σταφύλι;
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο που προσφέρεται σε ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. Συλλέγεται κατά την τελική φάση της αμπελοκομίας (τρύγος) οπότε το βρίσκουμε τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ως καρπός είναι γνωστός από την αρχαιότητα: παραστάσεις σε τοίχους που απεικονίζουν ανθρώπους να καλλιεργούν αμπέλια και να μαζεύουν σταφύλια χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού (2.500π.Χ.!).
~ Σύμφωνα με τη μυθολογία ο θεός Διόνυσος το έφερε από την Ασία και κατέκτησε σπουδαία θέση στη ζωή της αρχαίας Ελλάδας. Από διάφορα ευρήματα εικάζεται ότι αρχικά καλλιεργήθηκε στην Κρήτη, κατόπιν στη Σικελία, ενώ μέχρι τον 13ο αιώνα μ.Χ. είχε διαδοθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Διατροφική αξία
Το σταφύλι αναπτύσσεται σε τσαμπιά που μπορεί να έχουν από 6 έως…300ρώγες, ενώ το χρώμα του ποικίλλει: μπορεί να είναι σκούρο μπλε, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο ή λευκό. Μπορεί να καταναλωθεί ως έχει ή να χρησιμοποιηθεί για νόστιμα γλυκίσματα (γλυκό του κουταλιού) ή για την παρασκευή σταφίδων ή κρασιού και άλλων οινοπνευματωδών ποτών- όπως πχ το τσίπουρο.
Tο σταφύλι και τα προϊόντα που προκύπτουν από την επεξεργασία του είναι πλούσια σε συστατικά μεγάλης θρεπτικής αξίας και ύψιστης σημασίας για τη διατροφή μας. Πιο συγκεκριμένα, τα 100γρ. σταφυλιού δίνουν 70 θερμίδες, 16 γρ. υδατανθράκων- εκ των οποίων 12,3 γρ. σάκχαρα, 0γρ. λίπους, 0,8γρ. πρωτείνης, 79ml νερού και 1γρ. φυτικών ινών. Το σταφύλι είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών καθώς περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φλαβονοειδή και άλλες πολυφαινόλες με κυριότερο εκπρόσωπο τη ρεσβερατρόλη.
Επίσης περιέχει βιταμίνη Α και κάλιο.
Οφέλη για τον οργανισμό
Ως εκ τούτου τα οφέλη του σταφυλιού για την υγεία είναι πολλά. Καταρχήν είναι μία πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό λόγω των υδατανθρακών που περιέχει. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην καλή λειτουργία της όρασης και προστατεύει από διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις (πχ ξηροφθαλμία, νυκταλωπία κτλ.).
Όσον αφορά τις αντιοξειδωτικές ουσίες και κυρίως τη ρεσβερατρόλη (βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών) οι ευεργετικές τους δράσεις είναι πολλές και ποικίλες. Από τη μία έχουν ισχυρή αντιγηραντική δράση- προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, βοηθώντας στη διατήρηση της νεότητας και στη λάμψη του δέρματος.
Από την άλλη έχουν ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση: μειώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, προλαμβάνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και έτσι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αθηρωμάτωσης και στεφανιαίας νόσου. Ταυτόχρονα παρουσιάζουν εκτός των άλλων και σημαντική αντικαρκινική δράση: η ρεσβερατρόλη εικάζεται ότι περιορίζει τον κίνδυνο για φλεγμονή και τη συσσώρευση μεταλλάξεων στο DNA.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο που προσφέρεται σε ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. Συλλέγεται κατά την τελική φάση της αμπελοκομίας (τρύγος) οπότε το βρίσκουμε τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ως καρπός είναι γνωστός από την αρχαιότητα: παραστάσεις σε τοίχους που απεικονίζουν ανθρώπους να καλλιεργούν αμπέλια και να μαζεύουν σταφύλια χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού (2.500π.Χ.!).
Σύμφωνα με τη μυθολογία ο θεός Διόνυσος το έφερε από την Ασία και κατέκτησε σπουδαία θέση στη ζωή της αρχαίας Ελλάδας. Από διάφορα ευρήματα εικάζεται ότι αρχικά καλλιεργήθηκε στην Κρήτη, κατόπιν στη Σικελία, ενώ μέχρι τον 13ο αιώνα μ.Χ. είχε διαδοθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Διατροφική αξία
Το σταφύλι αναπτύσσεται σε τσαμπιά που μπορεί να έχουν από 6 έως…300ρώγες, ενώ το χρώμα του ποικίλλει: μπορεί να είναι σκούρο μπλε, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο ή λευκό. Μπορεί να καταναλωθεί ως έχει ή να χρησιμοποιηθεί για νόστιμα γλυκίσματα (γλυκό του κουταλιού) ή για την παρασκευή σταφίδων ή κρασιού και άλλων οινοπνευματωδών ποτών- όπως πχ το τσίπουρο.
Tο σταφύλι και τα προϊόντα που προκύπτουν από την επεξεργασία του είναι πλούσια σε συστατικά μεγάλης θρεπτικής αξίας και ύψιστης σημασίας για τη διατροφή μας. Πιο συγκεκριμένα, τα 100γρ. σταφυλιού δίνουν 70 θερμίδες, 16 γρ. υδατανθράκων- εκ των οποίων 12,3 γρ. σάκχαρα, 0γρ. λίπους, 0,8γρ. πρωτείνης, 79ml νερού και 1γρ. φυτικών ινών. Το σταφύλι είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών καθώς περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φλαβονοειδή και άλλες πολυφαινόλες με κυριότερο εκπρόσωπο τη ρεσβερατρόλη.
Επίσης περιέχει βιταμίνη Α και κάλιο.
Οφέλη για τον οργανισμό
Ως εκ τούτου τα οφέλη του σταφυλιού για την υγεία είναι πολλά. Καταρχήν είναι μία πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό λόγω των υδατανθρακών που περιέχει. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην καλή λειτουργία της όρασης και προστατεύει από διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις (πχ ξηροφθαλμία, νυκταλωπία κτλ.).
Όσον αφορά τις αντιοξειδωτικές ουσίες και κυρίως τη ρεσβερατρόλη (βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών) οι ευεργετικές τους δράσεις είναι πολλές και ποικίλες. Από τη μία έχουν ισχυρή αντιγηραντική δράση- προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, βοηθώντας στη διατήρηση της νεότητας και στη λάμψη του δέρματος.
Από την άλλη έχουν ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση: μειώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, προλαμβάνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλιών και έτσι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αθηρωμάτωσης και στεφανιαίας νόσου. Ταυτόχρονα παρουσιάζουν εκτός των άλλων και σημαντική αντικαρκινική δράση: η ρεσβερατρόλη εικάζεται ότι περιορίζει τον κίνδυνο για φλεγμονή και τη συσσώρευση μεταλλάξεων στο DNA.
Στις αντιοξειδωτικές ουσίες του σταφυλιού περιλαμβάνεται επίσης και η βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από διάφορες λοιμώξεις. Τέλος, τα σταφύλια συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.
Τρόπος επιλογής
Προκειμένου να ωφεληθείτε περισσότερο από τις θρεπτικές ουσίες των σταφυλιών, καλό θα είναι να τα καταναλώνετε όσο πιο φρέσκα γίνεται. Γι’ αυτό, όταν επιλέγετε σταφύλια θα πρέπει να προσέχετε ώστε το κοτσάνι τους να είναι πράσινο και σκληρό.
Επίσης, αποφύγετε να επιλέγετε τα πολύ ώριμα, γιατί οι πολυφαινόλες του σταφυλιού βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν το σταφύλι δεν είναι υπερώριμο. Για να δείτε πόσο ώριμο είναι, σηκώστε ένα τσαμπί και τινάξτε το ελαφρά.
Oι ρώγες πρέπει να παραμένουν πάνω του. Aντίθετα, αν πέφτουν, σημαίνει ότι είναι μαραμένες και το σταφύλι δεν είναι φρέσκο.
Τα σταφύλια παχαίνουν;
Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι το σταφύλι είναι ένα τρόφιμο με πολύτιμα για τον οργανισμό συστατικά. Παρόλα αυτά συχνά δίνεται η εσφαλμένη εντύπωση ότι ‘παχαίνει’ και για αυτό πολλοί λανθασμένα το αποκλείουν από τη διατροφή τους.
Κι όμως η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα (και άρα και σε θερμίδες) δεν διαφέρει σημαντικά από αυτή των υπόλοιπων φρούτων. Ενδεικτικά, οι 15-20 ρώγες σταφύλι δίνουν 12,3γρ. σάκχαρα και 70 θερμίδες- όσο δηλ. ένα μικρό πορτοκάλι.
Αυτό που ‘παχαίνει’ είναι η υπέρμετρη κατανάλωση σταφυλιού (ή οποιουδήποτε άλλου τροφίμου). Είναι γνωστό εξάλλου ότι δεν υπάρχουν τρόφιμα που να μας παχαίνουν ή τρόφιμα που να μας αδυνατίζουν. Η επίτευξη ενός επιθυμητού σωματικού βάρους δεν μπορεί να γίνει όταν αποκλείουμε τρόφιμα από το διαιτολόγιό μας.
Αντιθέτως μπορούμε να επιλέγουμε από όλα τα τρόφιμα της αρεσκείας μας στη σωστή όμως ποσότητα και στη σωστή συχνότητα.
Συνοψίζοντας, το σταφύλι είναι ένα από τα πιο θρεπτικά καλοκαιρινά φρούτα και αξίζει να έχει θέση στο διαιτολόγιό μας. Σε συνδυασμό με ένα γιαούρτι ή ως γλυκό του κουταλιού ή σε μία φρουτοσαλάτα δίνει απίθανη γεύση και μας δροσίζει.
Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο προσοχή στην ποσότητα ούτως ώστε να πάρουμε όλες τις θρεπτικές ουσίες που έχει, χωρίς όμως να πάρουμε παραπάνω θερμίδες… πηγη: iatronet.gr

*** Ξεκινούν οι εμβολιασμοί...
Την ερχόμενη Τετάρτη 17 Αυγούστου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί όλων όσοι φιλοξενούνται στο κέντρο προσφύγων στη Νέα Καβάλα και ήρθαν σε επαφή με τα οκτώ παιδιά, ηλικίας από 2 έως 18 ετών που προσβλήθηκαν από ηπατίτιδα Α και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, καταγράφηκαν 158 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τα παιδιά που νοσούν και θα εμβολιαστούν.
Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, Στρατής Πλωμαρίτης , ήταν καθησυχαστικός μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».
Υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Τα μικρόβια και οι ιοί δεν πετάνε από άνθρωπο σε άνθρωπο. Θα πρέπει να τα μεταφέρουμε από το στόμα, δεν μεταδίδεται ο ιός με άλλο τρόπο και γι’ αυτό είναι απαραίτητοι οι κανόνες υγιεινής».
Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, η κατάσταση των οκτώ παιδιών είναι αρκετά καλή.
Στην ανακοίνωση που υπογράφει η διοικήτρια Μαρία Βλάχου, τονίζεται πως «δεν παρουσιάστηκε καμία εμπλοκή κατά τη νοσηλεία τους. Τα δύο από τα παιδιά έχουν πάρει ήδη εξιτήριο, ενώ τα υπόλοιπα πέντε και η 18χρονη κοπέλα που νοσηλεύεται στην παθολογική είναι σε βελτίωση».
ΠΗΓΗ: efsyn.gr

***  Τρία γιατροσόφια για πληγές και κοψίματα 
Δείτε μερικά γιατροσόφια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε...
Τρία γιατροσόφια για πληγές και κοψίματα
Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τα μικροατυχήματα μέσα και έξω από το σπίτι και ιδιαίτερα τα παιδιά.
Το φαρμακείο της Φύσης είναι πάντα εκεί για τη φυσική επούλωση της πληγής. Δείτε μερικά γιατροσόφια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε...
1. Έλαιο λεβάντας
Το έλαιο λεβάντας έχει μοναδικές ιδιότητες στην προστασία από λοιμώξεις, ενώ παράλληλα καταπραΰνει από τον πόνο και το κοκκίνισμα. Βέβαια έχει και το πολύ ιδιαίτερο άρωμά του.
2. Μέλι
Το μέλι αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά γιατροσόφια. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και μοναδική επουλωτική δράση. Χρησιμοποιείται μάλιστα ως προϊόν θεραπείας εδώ και χιλιάδες χρόνια όταν οι Αιγύπτιοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά τις επουλωτικές του ιδιότητες.
3. Χαμομήλι
Το χαμομήλι χρησιμοποιείται για τα εγκαύματα, τις μελανιές και τις αιμορροΐδες. Είναι χρήσιμο και για μικρά τραύματα και πληγές. Επιπλέον επιταχύνει την επούλωση, καθώς παρέχει πολύτιμα φλαβονοειδή και έλαια στο δέρμα.

*** Βάλτε τον ελληνικό καφέ στη ζωή σας και δεν θα το μετανιώσετε!
O ελληνικός καφές αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή ροφήματος. Είναι συνυφασμένος με την κουλτούρα μας, αλλά ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι σχετίζεται θετικά με την καλή μας υγεία και ευεξία σε πολλά επίπεδα.
Ας δούμε κάποια από αυτά :
Σύμμαχος στο αδυνάτισμα
Σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους μας παίζουν οι «υγρές θερμίδες», αυτές δηλαδή που καθημερινά προσλαμβάνουμε μέσα από τα ροφήματα και ποτά που καταναλώνουμε.
Αν θέλουμε λοιπόν να χάσουμε βάρος σημαντικός παράγοντας είναι το να ελέγξουμε αυτές τις υγρές θερμίδες, που μπορεί καθημερινά να λαμβάνουμε σε περίσσεια, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Ο καφές από μόνος του δεν έχει θερμίδες. Οι θερμίδες που θα περιέχει ένας καφές εξαρτώνται από τη ζάχαρη, το γάλα, το αφρόγαλα ή την κρέμα, τη σοκολάτα κ.α. που κανείς θα προσθέσει. Κατά συνέπεια ένας καφές που έχει γάλα όπως ο καπουτσίνο ή ροφήματα καφέ με πολύ γάλα, κρέμες, ζάχαρη και λιπαρά μπορεί να αποδώσουν μέχρι και 200-300 θερμίδες.
Αντίθετα είδη καφέ που δεν «σηκώνουν» γάλα και δεν απαιτούν πολύ ζάχαρη απαιτούν εξαιρετικές επιλογές για όσους προσέχουν το βάρος τους αλλά και την υγεία τους. Μια τέτοια εξαιρετική επιλογή είναι ο ελληνικός. Ένα φλιτζάνι ελληνικός καφές έχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες. Αν βάλουμε λίγη ζάχαρη αυτές δεν ξεπερνούν τις είκοσι ανά κουταλάκι. Μιλάμε δηλαδή για μια εξαιρετική επιλογή κατάλληλη και για όσους ακολουθούν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.
 Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών
Τα τελευταία χρόνια πληθώρα μελετών εστιάζει στις δράσεις συστατικών του ελληνικού καφέ στην υγεία μας. Ίσως τα πιο δημοφιλή από αυτά είναι τα αντιοξειδωτικά του. Περιέχει σημαντικά υψηλά ποσά αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως τα χλωρογενικά οξέα και οι μελανοϊδίνες. Η καθημερινή θωράκιση του οργανισμού με αντιοξειδωτικά συστατικά μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε το οξειδωτικό στρες, που προκαλείται από την καθημερινή έκθεση του οργανισμού σε επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως το άγχος, το στρες, η ατμοσφαιρική ρύπανση κ.α.
 Ασπίδα προστασίας για τα αγγεία
Σε μελέτη της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που έγινε σε κατοίκους της Ικαρίας ηλικίας 65 έως 100 ετών, βρέθηκε ότι όσοι έκαναν μέτρια κατανάλωση ελληνικού καφέ (ένα με δύο φλιτζανάκια την ημέρα), είχαν την καλύτερη αρτηριακή υγεία, με τα αγγεία τους να συμπεριφέρονται σαν αυτά των νέων ανθρώπων. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ορισμένα συστατικά του, όπως τα αντιοξειδωτικά που παραπάνω αναφέραμε, πιθανώς να βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία, αυξάνοντας την ικανότητα του οργανισμού να προσλαμβάνει μονοξείδιο του αζώτου, που είναι μειωμένη στους ασθενείς με υπέρταση.
 Μας βοηθάει να «χωνέψουμε»
Ένας έξυπνος τρόπος για να διευκολύνουμε το μεταβολισμό μας και να χωνέψουμε λίγο καλύτερα μετά από ένα βαρύ γεύμα, είναι να πιούμε έναν καφέ, χωρίς πολύ ζάχαρη και γάλα. όπως ο ελληνικός. Θα μας βοηθήσει να χωνέψουμε καλύτερα, καθώς η καφεΐνη που περιέχει αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου και την ταχύτητα διέλευσης της τροφής από το γαστρεντερικό μας σωλήνα.
 Καταπολεμάει την εργασιακή και πνευματική κόπωση.
Ο ελληνικός καφές έχει ως βασικό συστατικό του την καφεΐνη, η οποία έχει ενισχυτική δράση για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Για την ακρίβεια φαίνεται ότι η καφεΐνη ανεβάζει τα ποσοστά σημαντικών ουσιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, των λεγόμενων, νευροδιαβιβαστών, που λειτουργούν ως φορείς εγκεφαλικών σημάτων. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Προς την κατεύθυνση αυτή και με βάση αυτή τη δράση η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση. ΠΗΓΗ: neadiatrofis.gr

*** Σε ποιες περιπτώσεις είναι καλύτερο να κάνετε πρωινό ντους
Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να ξεκινούν τη μέρα τους με ένα χαλαρό ντους και άλλοι να την ολοκληρώσουν με αυτό.
Σε ποιες περιπτώσεις είναι καλύτερο να κάνετε πρωινό ντους
Γνωρίζετε όμως ότι σε κάποιες περιπτώσεις και κυρίως ανάλογα με τον τύπο του δέρματος είναι καλύτερο το πρωινό ντους; 
Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να ξεκινούν τη μέρα τους με ένα χαλαρό ντους και άλλοι να την ολοκληρώσουν με αυτό.
Γνωρίζετε όμως ότι σε κάποιες περιπτώσεις και κυρίως ανάλογα με τον τύπο του δέρματος είναι καλύτερο το πρωινό ντους; Δείτε ποιες είναι αυτές...
1. Ιδρώνετε πολύ το βράδυ
Με το πρωινό ντους θα αποφύγετε τις δυσάρεστες μυρωδιές αλλά και την απόφραξη των πόρων του δέρματος.
2. Έχετε πολύ λιπαρό δέρμα
Το ντους βοηθά να καθαρίσουν οι πόροι καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου συσσωρεύονται στο δέρμα έλαια.
3. Προτιμάτε το ξύρισμα το πρωί
Το ντους με ζεστό νερό πριν το ξύρισμα βοηθά να μαλακώσουν οι τρίχες κι έτσι θα αποφύγετε μικροτραυματισμούς και ερεθισμούς της επιδερμίδας.
Αν τώρα έχετε υπερένταση πριν κοιμηθείτε, ένα ντους θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Επιπλέον αν εργάζεστε σε περιβάλλον με πολλά μικρόβια είναι καλύτερο να προτιμάστε το βραδινό ντους πριν κοιμηθείτε.

***  Οι επιστήμονες (λένε πως) έχουν τώρα την απάντηση: Τι είναι το déjà vu
Το έχουν βιώσει οι περισσότεροι από εμάς: από καιρού εις καιρόν βρισκόμαστε σε ένα μέρος ή βιώνουμε μια κατάσταση, τα οποία έχουμε την έντονη αίσθηση πως έχουμε ξαναζήσει. Το φαινόμενο αυτό έχει προβληματίσει τους ανθρώπους στην πορεία των ετών και έχει δώσει τροφή σε μια σειρά θεωριών οι οποίες προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο-πάντα όμως ανεπιτυχώς. Ίσως είναι η πρώτη φορά που προτείνεται μια πλήρης και πειστική λύση από τους επιστήμονες.
Η θεωρία που προτείνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου St Andrews του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι πως το déjà vu είναι μια τεχνική του εγκεφάλου προκειμένου αυτός να βεβαιώνεται πως οι μνήμες που περιλαμβάνει είναι ακριβείς. Η ερευνητική ομάδα διάβασε σε μια σειρά εθελοντών τις παρακάτω λέξεις που συνδέονται νοηματικά μεταξύ τους: κρεβάτι, μαξιλάρι, νύχτα, πάπλωμα. Παρέλειψαν επίτηδες τη λέξη «ύπνος» και ρώτησαν τους εθελοντές αν είχαν ακούσει κάποια λέξη που να ξεκινά από «ύψιλον». Οι ερωτώμενοι απάντησαν αρνητικά.
Μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος, ρωτήθηκαν εάν είχαν ακούσει τη λέξη «ύπνος». Και πάλι απάντησαν αρνητικά, αλλά ταυτόχρονα είχαν την αίσθηση πως η λέξη τους ήταν οικεία, αφού σχετιζόταν με τις υπόλοιπες. Κατ’ αυτό τον τρόπο, αναπαράχθηκε η αίσθηση του déjà vu.
Στη συνέχεια η ομάδα χρησιμοποίησε Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI), προκειμένου να καταγράψει την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών κατά τη διάρκεια της παραπάνω διαδικασίας. Τα ευρήματα που προέκυψαν ήταν κάτι παραπάνω από ενδιαφέροντα: οι απεικονίσεις έδειξαν δραστηριότητα στα πρόσθια τμήματα του εγκεφάλου-περιοχές που εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Συνεπώς κατά τη διάρκεια του déjà vu παρατηρείται μια διαδικασία επίλυσης συγκρούσεων στον εγκέφαλο, ανάμεσα σε αυτό που θυμάται και σε αυτό που όντως συνέβη.
Το δείγμα της έρευνας είναι μικρό και θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες, περισσότερο εμπεριστατωμένες. Αν ωστόσο ισχύουν τα ευρήματα, τότε ίσως το déjà vu να είναι μια απόδειξη πως το σύστημα του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη λειτουργεί σωστά, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εσφαλμένων μνημών. Η συγκεκριμένη υπόθεση εργασίας επιβεβαιώνεται και από τις γνωστές επιπτώσεις της ηλικίας στη μνήμη: το déjà vu επικρατεί περισσότερο στις παιδικές ηλικίες και απομειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς η μνήμη εξασθενίζει. Κατ’ αυτό τον τρόπο, καθίσταται παράλληλα δυσκολότερο για τους μεγαλύτερους να εντοπίσουν ενδεχόμενα προβλήματα μνήμης. Επομένως, την επόμενη φορά που θα έχετε déjà vu, σκεφθείτε πως πιθανόν να αποτελεί ένδειξη πως ο εγκέφαλος και η μνήμη σας λειτουργούν ρολόι!

***  Χρήσιμες συμβουλές για να μην ξεφλουδίσετε
Το καλοκαιρινό μπάνιο στη θάλασσα είναι μια απόλαυση για όλους όμως δεν θα πρέπει να αγνοούμε την επίδραση του ήλιου και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η παρατεταμένη έκθεση σε αυτόν, στο δέρμα μας.  
Ένα από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που συμβαίνει μετά το μαύρισμα ή το κάψιμο είναι το ξεφλούδισμα. Μπορεί να είναι αναπόφευκτο κάποιες φορές αλλά υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να το περιορίσετε όσο μπορείτε.
Δείτε μερικούς από αυτούς...
1. Αντηλιακό σε επαναλήψεις
Το αντηλιακό είναι βέβαια απαραίτητο κατά την έκθεσή σας στον ήλιο αλλά είναι σημαντικό επίσης το πώς αυτό εφαρμόζεται. Μην ξεχνάτε να κάνετε επαναλήψεις πριν μπείτε και αφού βγείτε από τη θάλασσα και επίσης μην το αμελείτε ούτε όταν έχετε ήδη αρχίσει να ξεφλουδίζετε.
2. Νερό
Το σώμα σας πρέπει να είναι πολύ ενυδατωμένο. Ενυδατική κρέμα και αμυγδαλέλαιο σίγουρα θα σας βοηθήσουν αλλά τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από το νερό. Πίνετε άφθονο τους καλοκαιρινούς μήνες και ακόμη περισσότερο αν έχετε καεί.
3. Απολέπιση
Είναι απαραίτητο αν θέλετε να αποφύγετε όσο δυνατόν περισσότερο το ξεφλούδισμα. Κάντε απολέπιση μια φορά την εβδομάδα με ένα μαλακό σφουγγάρι και χωρίς διαρκές τρίψιμο. Επίσης το scrub με λάδι είναι πολύ ευεργετικό.

*** Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις αν μπει νερό στο αυτί σου
Ένα από τα μικροπροβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν το καλοκαίρι είναι να μπει νερό στο αυτί μας μετά από κολύμπι.
 Μπορεί να σε εκνευρίσει ελαφρώς αλλά δεν χρειάζεται πανικός. Δες τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις...
ΤΑ DO'S
Γύρετε προς τη μία πλευρά και προσπαθήστε να βγάλετε το παγιδευμένο νερό. Λίγες σταγόνες λευκό οινόπνευμα στην άκρη μπορεί να βοηθήσουν να εξατμιστεί, όπως επίσης και αν κοιμηθείτε προς εκείνη την πλευρά το ίδιο βράδυ.
ΤΑ DON'TS
Σε καμία περίπτωση μην βάλεις μπατονέτα μέσα στο αυτί και μην το κουνάς αριστερά δεξιά. Με το να το χτυπάς επίμονα επίσης δεν θα βοηθήσεις κάπου.

*** Τι να κάνετε αν πέσει πολύ αλάτι στο φαγητό
Όσο έμπειροι κι αν είστε στη μαγειρική, κάποια στιγμή μπορεί να έχετε ένα ατύχημα και να πέσει στο φαγητό παραπάνω αλάτι απ' ότι θα έπρεπε με κίνδυνο να καταστρέψει όλη του τη γεύση.  
Δείτε τι μπορείτε να κάνετε...
Αν το αλάτι έπεσε την ώρα που μαγειρεύετε και το φαγητό δεν είναι ακόμη έτοιμο, δοκιμάστε να ρίξετε μέσα στην κατσαρόλα μια πατάτα. Αφού την ξεφλουδίσετε, ρίξτε την ολόκληρη μέσα στο φαγητό, όσο αυτό μαγειρεύεται. Μόλις κλείσετε το μάτι της κουζίνας, βγάλτε την. Το άμυλο που περιέχει η πατάτα απορροφά με έναν... μαγικό τρόπο το περιττό αλάτι.
Αν το φαγητό σας είναι ήδη έτοιμο και μαγειρεμένο, ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα μια φέτα ξερό ψωμί και αφήστε τη μέσα για περίπου δέκα λεπτά. Έπειτα, όταν περάσει το δεκάλεπτο βγάλετε την, προσθέστε λίγο νερό και ανακατέψτε. Θα διαπιστώσετε ότι η γεύση του είναι σαν να μην έπεσε ποτέ περισσότερο αλάτι.

*** Τρία έξυπνα κόλπα για να μην μυρίζουν τα παπούτσια σας
Τα αθλητικά, κυρίως, παπούτσια μπορεί να μυρίσουν πιο έντονα το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μια δυσάρεστη κατάσταση.
Η κακοσμία οφείλεται στα βακτήρια και μέσα στα παπούτσια υπάρχουν οι κατάλληλες θερμοκρασίες για να αναπτυχθούν. Δείτε μερικές έξυπνες λύσεις για να απαλλαγείτε από τις μυρωδιές...
1. Οινόπνευμα
Ψεκάστε ή ρίξτε λίγες σταγόνες οινόπνευμα στο εσωτερικό των παπουτσιών. Το οινόπνευμα θα βοηθήσει πολύ καθώς θα εξουδετερώσει τα βακτήρια και μαζί τις δυσάρεστες οσμές που προκαλούν στα παπούτσια. Το βασικό είναι να προσέξετε την ποσότητα και να μην το παρακάνετε.
2. Μαγειρική σόδα
Άλλη μια λύση είναι η μαγειρική σόδα που μπορεί να σας βοηθήσει και να έχει αποτέλεσμα. Γεμίστε ένα σακουλάκι με μαγειρική σόδα, κατά προτίμηση χάρτινο, και αφήστε το μέσα στα παπούτσια σας όλο το βράδυ. Το επόμενο πρωί θα δείτε διαφορά.
3. Μηλόξυδο
Το μηλόξυδο έχει την ιδιότητα να δημιουργεί όξινα περιβάλλοντα στα οποία τα βακτήρια αδυνατούν να αναπτυχθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάει να απομακρυνθούν οι μυρωδιές από τα πόδια και κατ' επέκταση από τα παπούτσια σας. Διαλύστε 1/3 φλ. μηλόξυδο σε μια λεκάνη με ζεστό νερό, βάλτε τα πόδια σας σε αυτό το για λίγη ώρα και στη συνέχεια ξεπλύνετε με κρύο νερό.

*** Πώς διώχνουμε τη μυρωδιά της μούχλας από τις πετσέτες
Ακόμα και μετά το πλύσιμο, η μυρωδιά της μούχλας φαίνεται να επιστρέφει γρήγορα.
Τι έχει πάει στραβά; Ίσως τις έβαλες στο ράφι χωρίς να έχουν στεγνώσει εντελώς. Οι υγρές πετσέτες είναι ευάλωτες σε ανάπτυξη βακτηριδίων.
Τι μπορείς να κάνεις:
Πρόσθεσε ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι, κατά τη διάρκεια του τελικού ξεβγάλματος στο πλυντήριο.
Η μυρωδιά του ξιδιού συνήθως δεν μένει, αλλά αν βλέπεις ότι δεν υποχωρεί απλά ξαναξέβγαλε την πετσέτα.
Σημείωση: Δεν χρειάζεται να βάζεις ξίδι κάθε φορά που πλένεις τις πετσέτες σου, αν αυτές δεν μυρίζουν μούχλα.

*** Αυτό είναι το «κλειδί» για έναν ευτυχισμένο γάμο
Το ξέρετε το ρητό: «Ευτυχισμένη γυναίκα, ευτυχισμένη ζωή»; Λοιπόν, αυτό αποδεικνύεται, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, η οποία αποφάνθηκε πως «το ζευγάρι που πίνει μαζί μένει για πάντα μαζί».  
Έτσι, αν με τον σύντροφό σας πίνετε ένα ποτηράκι κρασί, βότκα ή όποιο αλκοολούχο ποτό σας αρέσει παρέα, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε έναν επιτυχημένο γάμο.
Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα που έδωσαν 2.767 ζευγάρια κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών. Τα ζευγάρια όλα ηλικίας άνω των 50 ετών, ανέφεραν πως αν έπιναν έστω και ένα ποτό μαζί με το σύζυγο ή τη σύζυγο είχαν λιγότερα νεύρα και εντάσεις, με αποτέλεσμα να έχουν έναν καλύτερα ποιοτικό γάμο.
Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η έρευνα διευκρίνιζε πως δεν παίζει ρόλο η ποσότητα του αλκοόλ ώστε να τα βλέπουμε όλα ωραία μετά από ένα μπουκάλι κρασί, αλλά η από κοινού κατανάλωση. Φυσικά σε καμία περίπτωση η έρευνα δεν πρότεινε στα ζευγάρια να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ απ' ότι συνήθως, απλά η διαπίστωση έχει βάση τη συντροφικότητα.
Cheers, σε έναν ευτυχισμένο γάμο!

*** 4 απίθανες χρήσεις με τη φλούδα της μπανάνας
Οι περισσότεροι συνηθίζουν να πετάνε τις μπανανόφλουδες μόλις απολαύσουν το νόστιμο φρούτο, πιθανόν γιατί δε γνωρίζουν πόσες χρήσεις έχουν αυτές.  
Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε στην καθημερινότητα και θα σας λύσουν κυριολεκτικά τα χέρια κάνοντάς σας τη ζωή πιο εύκολη. Δείτε 4 εναλλακτικές χρήσεις τους...
1. Γυαλιστικό
Αν τα ασημικά σας έχουν μαυρίσει, η λύση μπορεί να είναι στις μπανανόφλουδες. Φτιάξτε ένα μείγμα από φλούδες μπανάνας και λίγο νερό και με ένα πανί τρίψτε τα ασημικά σας. Θα δείτε ότι θα γυαλίσουν πολύ γρήγορα.
2. Ενάντια στα παράσιτα
Η μπανανόφλουδα απομακρύνει και τα παράσιτα από τα φυτά σας. Μπορείτε να θάψετε φλούδες τις οποίες έχετε ψιλοκόψει πρώτα σε βάθος 3-5 εκατοστών στο χώμα γύρω από το φυτό.
3. Δερμάτινα παπούτσια σαν καινούρια
Αν δεν έχετε γυαλιστικό για τα παπούτσια σας... φάτε μια μπανάνα! Περάστε με το εσωτερικό μιας μπανανόφλουδας το δέρμα και θα γίνει σαν καινούριο.
4. Θεραπεία για τους κάλους
Πάρτε ένα κομμάτι μπανανόφλουδα, βάλτε το πάνω στον κάλο σας και τυλίξτε το είτε με λευκοπλάστ είτε με γάζα. Κοιμηθείτε με αυτό ένα ολόκληρο βράδυ και το επόμενο πρωί θα έχετε πιο μαλακό κάλο.

***  Περπάτημα: Πόσες θερμίδες καίμε στην καθημερινότητά μας;
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΜΟΡΦΗ
Το αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο άσκησης για όλες τις ηλικίες ενώ η έντασή του εξαρτάται από τα πιθανά προβλήματα υγείας που έχει κάποιος.
Ερευνητές μάλιστα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το περπάτημα είναι μεταβολικά πιο αποδοτικό απ’ ό,τι θεωρούσαμε μέχρι τώρα ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και ο Δείκτης Μάζας Σώματος. Πόσες όμως καίει ο καθένας όταν περπατάει;

***   Τι κινδύνους κρύβουν τα προϊόντα μακιγιάζ που χρησιμοποιείτε;
Προσοχή στα καλλυντικά σαςΤι κινδύνους κρύβουν τα προϊόντα μακιγιάζ που χρησιμοποιείτε;
~ Περισσότερες από μία στις δύο γυναίκες χρησιμοποιούν τα προϊόντα του μακιγιάζ επί μήνες ή χρόνια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές μολύνσεις. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα σε 5.000 γυναίκες από την Αγγλία, που έδειξε ότι η μία στις πέντε χρησιμοποιούν το ίδιο μέικ απ περισσότερο από πέντε χρόνια.
Η μία στις τέσσερις αλλάζουν μάσκαρα κάθε 12 μήνες και σχεδόν η μία στις δέκα χρησιμοποιούν ακόμα κραγιόν που είχαν αγοράσει πριν από τρία χρόνια. Επίσης, μία στις πέντε συμμετέχουσες είπαν ότι χρησιμοποιούν το cleanser τους για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Ωστόσο «τα πολυκαιρισμένα προϊόντα μακιγιάζ δεν είναι φιλικά για το δέρμα ενώ συχνά αποτελούν εστίες μικροβίων τα οποία όχι μόνο μπορεί να το μολύνουν αλλά και να προκαλέσουν συστηματικά προβλήματα υγείας», προειδοποιεί ο Δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος.
«Όταν ένα προϊόν περνάει την ημερομηνία λήξης, τα μόρια που περιέχει μπορεί να διασπαστούν σε υποπροϊόντα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δερματική αντίδραση και ερεθισμό ή ακόμα και δερματίτιδα εξ επαφής - μια δερματοπάθεια που εκδηλώνεται με κοκκίνισμα, οίδημα (πρήξιμο), φυσαλίδες ή ακόμα και πομφόλυγες («φουσκάλες» γεμάτες υγρό) και εφελκίδες (κρούστες)» εξηγεί.
  Ακόμα πιο σοβαρός όμως είναι ο κίνδυνος επιμόλυνσης των προϊόντων από βακτήρια, ορισμένα από τα οποία είναι εξαιρετικά λοιμογόνα, συμπληρώνει ο Δρ Μιχελάκης. Αν για παράδειγμα μολυνθεί μια σκιά ή το eye liner, μια πιθανή συνέπεια μπορεί να είναι μόλυνση και κοκκίνισμα των ματιών, ενώ αν είναι μολυσμένο το κραγιόν μπορεί να υπάρξει οίδημα των χειλιών.
Τα είδη των βακτηρίων που μπορεί να μολύνουν τα προϊόντα μακιγιάζ αποκάλυψε πέρυσι έρευνα του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ο Δρ Πολ Ματεβελε, λέκτορας Μικροβιολογίας-Ανοσολογίας ανέλυσε στο εργαστήριο πέντε πολυκαιρισμένα προϊόντα ομορφιάς (ρουζ, βάση, λιπ γκλος, μάσκαρα και κραγιόν) ανακαλύπτοντας ότι ήταν μολυσμένα με έξι διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα πέντε από τα οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.
Το κραγιόν εξετάστηκε μετά από χρήση επί 35 μήνες (10 μήνες περισσότεροι από την ημερομηνία λήξης), η μάσκαρα μετά από χρήση επί 10 μήνες (τέσσερις μήνες περισσότεροι από την ημερομηνία λήξης) και το ρουζ έπειτα από χρήση επί 22 μήνες (εννέα μήνες περισσότεροι από την ημερομηνία λήξης).
Αντίστοιχα, η βάση είχε συμπληρώσει 17 μήνες χρήσης (τέσσερις μήνες περισσότεροι από την ημερομηνία λήξης) και το λιπ γκλος 12 μήνες (δεν είχε ακόμα λήξει).
Τα τέσσερα στα πέντε ληγμένα προϊόντα περιείχαν κατ’ αρχήν το βακτήριο εντερόκοκκος faecalis που αποτελεί κύρια αιτία μηνιγγίτιδας. Από κει και πέρα όλα τα προϊόντα περιείχαν συνδυασμούς και των άλλων πέντε βακτηρίων που ήταν το eubacterium (προκαλεί βακτηριακή κολπίτιδα), η αερομονάδα (αποτελεί αιτία γαστρεντερίτιδας και μόλυνσης των πληγών), ο σταφυλόκοκκος της επιδερμίδας (έχει υψηλά ποσοστά αντοχής στα αντιβιοτικά), το προπιονοβακτηρίδιο (προκαλεί ακμή) και το εντεροβακτήριο (προκαλεί ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού).
«Τα προϊόντα του μακιγιάζ περιέχουν συντηρητικά για να τα προστατεύουν από την επιμόλυνση από βακτήρια και μύκητες. Όμως τα συντηρητικά αυτά έχουν συγκεκριμένο χρόνο ημίσειας ζωής και όταν αυτός λήξει, χάνουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους» εξηγεί ο Δρ. Μιχελάκης. «Το ανθρώπινο δέρμα εκ φύσεως φέρει βακτήρια τα οποία εύκολα μπορούν να μεταδοθούν στο μέικ απ με τα σφουγγαράκια, τα βουρτσάκια και τα πινέλα. Όταν συμβεί αυτό, τα βακτήρια βρίσκονται στο κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν ή ακόμα και να μεταλλαχτούν - και από εκεί, επιστρέφουν στο δέρμα σε πολύ μεγαλύτερες και πιο απειλητικές συγκεντρώσεις. Αν μάλιστα υπάρχει κάποια λύση της συνεχείας του δέρματος, δηλαδή μια μικρή πληγή ή αμυχή, το μικρόβιο μπορεί να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας συστηματική μόλυνση».
Κάθε πότε θέλουν αλλαγή Ο Δρ Μιχελάκης συνιστά να ελέγξετε προσεκτικά όλα τα προϊόντα ομορφιάς, τα πινέλα, τα σφουγγαράκια και τα βουρτσάκια σας, και να πετάξετε όσα έχετε καιρό να χρησιμοποιήσετε, όσα έχουν αλλοιωμένη όψη ή/και μυρωδιά, όσα είναι βρώμικα και όσα έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης.
Να θυμάστε πως τα προϊόντα αντιγήρανσης, όπως οι ενυδατικές κρέμες, κρατάνε ένα έως δύο χρόνια όταν είναι κλειστά. Μετά το άνοιγμα και την έκθεση του περιεχομένου στον αέρα, το ιδανικό είναι να τελειώνουν το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι πολύ εύκολο αφού προορίζονται για καθημερινή χρήση, οπότε λογικά θα έχουν τελειώσει σε ένα-δύο μήνες. Ειδικά τα serum, συνήθως έχουν μέγιστη διάρκεια ζωής 6-12 μήνες.
Τα προϊόντα με βάση το νερό (π.χ. μάσκαρα) και τα φυσικά προϊόντα χωρίς συντηρητικά είναι πιο ευάλωτα στην αλλοίωση, οπότε πρέπει να τα αλλάζετε συχνά. Ο γενικός κανόνας για τη μάσκαρα είναι πως πρέπει να την αλλάζετε κάθε 3- 4 μήνες, τα κραγιόν μία φορά το χρόνο, τις σκιές, τις πούδρες και το μακιγιάζ σε κρεμώδη μορφή κάθε 6-12 μήνες, τα μολύβια για τα μάτια και τα χείλη το πολύ κάθε δύο χρόνια, και τις υγρές βάσεις και τα concealer κάθε 6-12 μήνες.   health.in.gr

***  Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την αλλαγή του κλίματος 
Το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχει η ανθρώπινη υγεία από την αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά είναι σίγουρα μεγάλο. Οι επιπτώσεις στην αύξηση των θανάτων ή της νοσηρότητας γενικότερα δεν μπορούν αυτήν τη στιγμή να υπολογιστούν με ακρίβεια. Το βέβαιο είναι ότι παρατηρούνται μεγάλες διαφορές σχετικά με το πόσο ευάλωτοι είναι οι ανθρώπινοι πληθυσμοί σε αλλαγές όπως η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας ή η μόλυνση της ατμόσφαιρας. Παράγοντες όπως ο υπερπληθυσμός, οι υδάτινοι ή οι διατροφικοί πόροι και τα υγειονομικά συστήματα θα καταστήσουν πολλούς πληθυσμούς εξαιρετικά ευάλωτους.
Κατ΄ αρχάς, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος θα προκαλέσει καύσωνες, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν σε διάρκεια και θα επιδεινωθούν σε ένταση. Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους θανάτους. Τα περιστατικά θερμοπληξίας που προκαλούνται απευθείας από την επίδραση της θερμοκρασίας σε άτομα που εκτίθενται στον ήλιο, όπως οι εργάτες, θα εμφανίζοναι όλο και συχνότερα.
Ταυτόχρονα, οι ασθενείς με καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα θα αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερα προβλήματα. Η επιβάρυνση του οργανισμού τους, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος, είναι πολύ μεγάλη και οδηγεί σε πολλούς θανάτους από θερμική εξάντληση. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες του αέρα θα αυξήσουν και τα επίπεδα του όζοντος στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Το φυσικό στρώμα του όζοντος στα υψηλά επίπεδα είναι ωφέλιμο, εφόσον φιλτράρει τις επικίνδυνες ακτινοβολίες του ήλιου, αλλά στα χαμηλότερα είναι πολύ επικίνδυνο. Το όζον προκαλεί βλάβη στους ιστούς των πνευμόνων και επιβαρύνει κατά πολύ άτομα με προβλήματα του αναπνευστικού, όπως το άσθμα ή οι χρόνιες πνευμονοπάθειες.
Η άνοδος της θερμοκρασίας θα αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων μεταδοτικών ασθενειών, οι οποίες μέχρι πρότινος εμφανίζονταν μόνο σε τροπικές ή σε πολύ θερμές χώρες. Τα κουνούπια και άλλα έντομα-φορείς τέτοιων ασθενειών μπορούν να μετακινηθούν σε υψηλότερη γεωγραφική θέση, σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες το επιτρέψουν. Αυτό ενδέχεται να φέρει σε επαφή πληθυσμούς, όπως αυτόν της χώρας μας, με ασθένειες τις οποίες δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν. Η ελονοσία, ο κίτρινος πυρετός και διάφοροι τύποι εγκεφαλίτιδας είναι από τις πρώτες ασθένειες από τις οποίες θα κινδυνεύσουμε, λόγω της μετανάστευσης των φορέων τους στη δική μας γεωγραφική ζώνη.
Πέρα από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας αλλά και συμπληρωματικά με αυτήν, μεγάλο κίνδυνο θέτει και η προβληματική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Σε πολλές περιοχές του πλανήτη το νερό θα λείψει, ενώ άλλες θα αντιμετωπίσουν πλημμύρες από το λιώσιμο των πάγων στον αρκτικό κύκλο. Ταυτόχρονα, το νερό που είναι διαθέσιμο μολύνεται όλο και περισσότερο από τα αστικά και τα βιομηχανικά λύματα. Επικίνδυνες ουσίες από τα λύματα περνούν στην τροφική αλυσίδα, ενώ πολλές ασθένειες μεταδίδονται από το πόσιμο νερό, που γίνεται όλο και λιγότερο ασφαλές. Ο συνδυασμός των μολυσμένων υδάτων με την αύξηση της θερμοκρασίας και οι επιπτώσεις όλων αυτών στην αλυσίδα της παραγωγής των τροφίμων (γεωργία, κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργειες) θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία όλων μας.
Οι φορείς της δημόσιας υγιεινής και οι άνθρωποι του ιατρικού λειτουργήματος έχουν ήδη προτείνει αλλαγές στις δομές της περίθαλψης, που θα πρέπει να γίνουν, προκειμένου η ανθρωπότητα να προστατευτεί από τις επιδράσεις της αλλαγής του κλίματος. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση της τεχνολογίας, όπως ο κλιματισμός, οι εμβολιασμοί, ο καθαρισμός του ύδατος ή ο ψεκασμός με εντομοκτόνα, αλλά και την προσαρμογή της υποδομής της υγειονομικής περίθαλψης στα νοσηλευτικά συστήματα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.

***  Τσίμπημα μέλισσας: Το γιατροσόφι που θα σε ανακουφίσει 
http://www.boro.gr/thumbnail?filepath=/contentfiles/galleryfiles/beeSting1.jpg&width=640&height=430Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μας φέρνουν κοντά στη φύση αυξάνοντας τις πιθανότητες να δεχτούμε τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα.
Aν σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε, αν έχει μείνει μέσα το κεντρί, είναι να το βγάλετε προσεκτικά με το χέρι σας ή με ένα τσιμπιδάκι όσο πιο γρήγορα μπορείτε.
Στη συνέχεια, αν δεν διαθέτετε αμμωνία ή ξίδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φρέσκο κρεμμυδάκι.
Kόψτε το άσπρο τμήμα στη μέση και αλείψτε την περιοχή του τσιμπήματος με το χυμό του κρεμμυδιού που βγαίνει από το σημείο της κοπής ακολουθώντας απαλές κυκλικές κινήσεις με τη φορά των δεικτών του ρολογιού.  Σταδιακά, ο πόνος και το τσούξιμο θα σβήσουν.

*** Κουνούπια .  Αποφεύγω τα κουνούπια
Για  να μην σας πλησιάζουν τα κουνούπια τους καλοκαιρινούς μήνες ,χωρίς επικίνδυνα εντομοαπωθητικά σας  Συμβουλεύουμε .  Φτιάξτε το δικό σας ακίνδυνο  φυσικό απωθητικό κουνουπιών : Παίρνουμε μια ποσότητα βασιλικού , την τοποθετούμε στο μπλέντερ προσθέτωντας τον χυμό ενός λεμονιού και λίγο νερό . Με το μπλέντερ τα κτυπάμε για λίγα λεπτά και το παρασκεύασμα το τοποθετούμε σε ένα μικρό γυάλινο  βαζάκι , και το χρησιμοποιούμε στις ακάλυπτες επιφάνειες του σώματος ,- Τα κουνούπια δεν πλησιάζουν .-  

 
   ~*** ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βοτανοθεραπείας στηζωή  μας :  
1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαϊου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαϊου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -

7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαϊου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαϊου  2015http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαϊου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   

12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 

14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  

18 - ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ : 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-

 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-

32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
!!! 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html .-         
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-

44.-ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html

47.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 

50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   
Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-

55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
56.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
57 .- ΥΓΕΙΑ γιά  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαϊου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html .-                                   
 58.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-   
59.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22  Ιουνίου  2016  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html  .-            
60 .- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-  
61.-   Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   :   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .-   
62.-

~ *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016:
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 01 Αυγούστου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  Arfara  News 2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  01 Αυγούστου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 02  Αυγούστου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-02-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03  Αυγούστου  2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-03-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Αυγούστου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Αυγούστου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-05-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Αυγούστου 2016  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-06-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07  Αυγούστου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-07-2016.html  .-
~Αθλητικό Σάββατο-κύριακο  06 και 07 Αυγούστου 2016  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ αγώνες ΡΙΟ  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/06-07-2016.html .- 
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 08 Αυγούστου  2016  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-08-2016.html .- 
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΝΩΝΕΣ  2016 ΡΙΟ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ Δευτέρα  08  Αυγούστου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/2016-08-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 09 Αυγούστου 2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-09-2016.html .-
~  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΡΙΟ ΒΡΑΖΗΛΙΑΣ Αποτελέσματα 3ης  ΗΜΕΡΑΣ Κληρώσεις -πρόγραμμα ΕΠΣΜεσσηνίας   Τρίτη 09 Αυγούστου  2016: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/3-09-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  10  Αυγούστου  2016: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-10-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  11 Αυγούστου  2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-11-2016.html .- 
~ ΟΛΥΜΠΙΑΛΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΙΟ 4η  και 5η  Ημέρα Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/4-5-11-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-12-2016.html  
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  13 Αυγούστου 2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-13-2016.html .-  
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  13 Αυγούστου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-13-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 14  Αυγούστου 2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-14-2016.html .- 
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 13  και  14  Αυγούστου 2016 Ολυμπιακοί Ρίο 7η, 8η και 9η Ημέρα   :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/13-14-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-15-2016.html .-
~ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΡΙΟ 2016  9η  Ημέρα Δευτέρα  15 Αυγούστου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/2016-9-15-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  16 Αυγούστου 2016:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-16-2016.html .-
~31η  Ολυμπιακοί Ρίο Βραζιλίας 10η  και  11η  Ημέρα Τρίτη 16  Αυγούστου 2016
 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-10-11-16-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 17 Αυγούστου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-17-2016.html .-
~ 31η   Ολυμπιακοί αγώνες Ρίο 2016  12η Ημέρα αγώνων Τετάρτη 17  Αυγούστου  2016   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31.html  .- 
~   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  18 Αυγούστου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-18-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  18 Αυγούστου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-18-2016.html  .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 19 Αυγούστου  2016:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-19-2016.html .- 
~ 31η Ολυμπιακοί Αγώνες ΡΙΟ  Βραζιλία 2016 Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 13η Ημέρα αγώνων : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-2016-19-2016-13.html  .-
62~  Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   :   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .-   
~