Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Βιβλιο-παρουσίαση 2010 25/09/10 *

Βιβλιο-παρουσίαση 2010 25/09/10*** http://www.alfavita.gr/ ,

τα οικονομικά συμφέροντα που όλοι αυτοί έχουν, πως εμπλέκονται μεταξύ τους, και όλα αυτά γιατί…? Για ΕΣΕΝΑ… ΤΥΧΕΡΟΥΛΗ για την Ελευθερία σου, την Αθανασία σου και την Πνευματικότητα σου φυσικά… Άντε πάλι όλοι για σένα δουλεύουν. !!! Δεν θέλω αχαριστίες… !!! δείξε ταπεινότητα υπακοή και ευγνωμοσύνη όπως αρμόζει σε ένα ...καθώς πρέπει πρόβατο και ο θεός σου υπόσχεται να σε πάει στον θεό
http://miastala.com/s/?p=7439
ΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ

Αντώνης Φωστιέρης,Θανάσης Νιάρχος

εκδόσεις Καστανιώτη

Το συλλογικό αυτό έργο (ανθολογία με εκατόν πενήντα αντιπροσωπευτικά ποιήματα ισάριθμων δημιουργών), δεν επιθυμεί να εξαντλήσει τον αναγνώστη με στείρους ορισμούς περί ποίησης.Σκοπός του η παρουσίαση του σκληρού πυρήνα αυτής της τέχνης και να σχολιάσει τις πολλαπλές ερμηνείες που διατυπώνονται στην ίδια την ποίηση.Οπωσδήποτε, αποτελεί ένα βασικό εγχειρίδιο για την πολυσήμαντη αυτή τέχνη, τα χαρακτηριστικά του ποιητή/έργου και τα διακριτικά γνωρισματά τους.Ακόμα διακρίνει την ποίηση ως μια μορφή οντολογίας,θέτοντας ερωτήματα για την ίδια τη φύση της ποιητικής πράξης.Η αναφορά των ποιημάτων σε πλείστα όσα θέματα-για τον ίδιο τον ποιητή,την ποίηση και το ποιήμα-προσεγγίζεται με σεβασμό και πρωτότυπη σκέψη,παρουσιάζοντας και μέρος των απαντήσεων που έθεσε η ελληνική ποίηση στην διαθεσή μας μέσα από το πέρασμα των τελευταίων δύο αιώνων.Πλεονέκτημα του έργου,οι ίδιοι οι συγγραφείς του,ποιητές με ευρεία αποδοχή και γνώση του ζητήματος.Ειρηναίος Μαράκης

*** ΦΕΡΕΪΝΤΟΥΝ ΦΑΡΙΑΝΤ
Ισορροπώ πάνω σ' ένα τεντωμένο σχοινί
στον Βασίλη Κ. Καλαμαρά
Σε μία γνωστή άγνωστη χώρα, στο Ιράν, όπου χωράει πολλή λογοκρισία ένεκα του θεοκρατικού καθεστώτος, εκδόθηκε στα περσικά μία ανθολογία νεοελληνικής ποίησης χιλίων σελίδων. Τυπώθηκε σε τρεις χιλιάδες αντίτυπα, με τον τίτλο Ελληνική ποίηση του σήμερα. Φωτεινό παράθυρο σε εκατό χρόνια ελληνικής μοντέρνας ποίησης, σε μετάφραση του πέρση ποιητή, με ελληνική υπηκοότητα, Φερεϊντούν Φαριάντ. Το επίμετρο υπογράφουν ο Νάνος Βαλαωρίτης και ο Κώστας Σοφιανός, ενώ μπορούμε να βρούμε και μία συνέντευξη που έδωσε ο ανθολόγος και μεταφραστής στον περσικό Τύπο. Ο τιμημένος με Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης υπήρξε στενός φίλος και μεταφραστής του Γιάννη Ρίτσου. Η ανθολογία περιλαμβάνει 500 έργα 100 ποιητών, η οποία έχει την αρχή της στον Καβάφη και στον Παλαμά, δεν παραλείπει τον Μεσοπόλεμο, περνάει από τη γενιά του '30, στέκεται στην πρώτη και στη δεύτερη μεταπολεμική γενιά, η γενιά του '70 δεν περνάει απαρατήρητη, ενώ δεν αγνοεί τους νεότερους και νεότατους ποιητές.-
** http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=28/08/2010&id=196566

Αφιέρωµα στον Καββαδία

Αφιέρωµα στον Νίκο Καββαδία (φωτογραφία) για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του πραγµατοποιείται στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν (Καλλιπόλεως και Χρυσάφης, Βύρωνας). Στην εκδήλωση µε τίτλο «Γράµµα σε έναν ποιητή». Θα µιλήσει ο Θάνος Μικρούτσικος. Τραγουδούν: Κώστας Θωµαΐδης, Αννα Λινάρδου. Η καλλιτεχνική επιµέλεια και ενορχήστρωση είναι του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.
Μια παρέα με... μυστήρια ενδιαφέροντα
Τα μέλη της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας γράφουν από κοινού ένα βιβλίο και μιλούν για τα σχέδιά τους ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΟΥΖΕΛΗ

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

«Δεν είμαστε συνδικαλιστική ομάδα. Ο σκοπός μας ήταν να βρισκόμαστε και να περνάμε καλά» λέει ο Τεύκρος Μιχαηλίδης. Γρήγορα, κάπου στο τρίτο ραντεβού, αποφάσισαν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους. Εννέα μήνες αργότερα, γεννήθηκε η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, με καταστατικό, ιστοσελίδα και σχέδια. Περισσότερο από μισός αιώνας χωρίζει την 82χρονη Αθηνά Κακούρη από τα νεότερα μέλη, τους 28χρονους Βασίλη Δανέλλη και Ανδρέα Μιχαηλίδη, αλλά δηλώνουν όλοι ομόφωνα ότι συνεννοούνται άριστα μεταξύ τους. Συναντιούνται μία φορά τον μήνα, αλλά στο ενδιάμεσο οι λογαριασμοί email τους παίρνουν φωτιά. Συζητήσαμε μαζί τους για το ελληνικό αφήγημα στην Ελλάδα και την πορεία του από το περιθώριο στην αναγνώριση, για τις εκδόσεις βίπερ και τους εκδότες που υποστηρίζουν σήμερα το αστυνομικό με σειρές και προσεγμένες εκδόσεις, για το νουάρ, για τις γυναίκες και την αστυνομική λογοτεχνία, για το παιδικό αστυνομικό αφήγημα. Εχει ο καθένας τη δική του άποψη, αλλά τα βρίσκουν. Ανάμεσά τους υπάρχει σεβασμός και αναγνώριση άτυπων ιδιοτήτων: Ο Φίλιππος Φιλίππου είναι ο ιστορικός και ο βιβλιογράφος της ομάδας, ο Νεοκλής Γαλανόπουλος ο νομικός σύμβουλος, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης ο σχεδιαστής της ιστοσελίδας της λέσχης (www. crimefictionclubgr.wordpress. com). Τι σχεδιάζουν για το προσεχές μέλλον; Ημερίδα μέσα στο φθινόπωρο με ομιλίες για το είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας και τη θεωρία του, που εύχονται να γίνει τακτικό ετήσιο ραντεβού. Σειρά εκδηλώσεων για επί μέρους θέματα της αστυνομικής λογοτεχνίας, ξεκινώντας με ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Μαρή στις αρχές του 2011. Αναγνώσεις αστυνομικών αφηγημάτων στο Βιβλιοπωλείο της Εστίας και συζήτηση με το κοινό, αλλά και συζητήσεις με θεωρητικό προσανατολισμό στο βιβλιοπωλείο Ιανός στην Αθήνα. Επίσης παιχνίδια γνώσεων για την αστυνομική λογοτεχνία και άλλα χάπενινγκ υποσχέθηκαν ότι θα διοργανώσουν. Τα περιμένουμε, γιατί αγαπάμε την αστυνομική λογοτεχνία, μας αρέσουν οι ιδέες τους και θέλουμε να «παίξουμε» κι εμείς μαζί τους. Δεκαέξι εκδοχές μιας ιστορίας Ενας φόνος ή μια εξαφάνιση, κάπου σε μια πόλη, από το 1960 ως σήμερα, χαρακτήρες που έχουν κιόλας ονόματα, με καθορισμένη οικονομική και οικογενειακή κατάσταση, αυτά είναι τα στοιχεία μιας ιστορίας που 16 μέλη της ΕΛΣΑΛ θα αναπτύξουν ο καθένας προς τη δική του κατεύθυνση και με το δικό του ύφος ως τα τέλη του Ιανουαρίου. Αυτό το ενδιαφέρον συγγραφικό παιχνίδι θα κυκλοφορήσει και σε βιβλίο για να το απολαύσουμε όλοι.Διαβάστε περισσότερα:

*** http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=4&artId=315426&dt=11/09/2010#ixzz1036IS1xm

Μεταφυσικό χάος αλλά και καυστικός κοινωνικός σχολιασμός
- ο δαίμονας μέσα του
Ο Στίβεν Κινγκ,


γράφοντας με το ψευδώνυμο Ρίτσαρντ Μπάκμαν, μεταμορφώνει ένα ήσυχο αμερικανικό προάστιο σε πεδίο τρόμου. Μεταφυσικό χάος αλλά και καυστικός κοινωνικός σχολιασμός.

Στις 15 Ιουλίου του 1996 στην οδό Πόπλαρ του Γουέντγουερθ του Οχάιο, μια περιοχή στην καρδιά «του μυθικού, του ξεθωριασμένου αμερικανικού ονείρου», τα απομεινάρια από τα πυροτεχνήματα της εθνικής γιορτής είναι διάσπαρτα εδώ και εκεί, η μυρωδιά των χοτ ντογκ πλανιέται στον αέρα και ο κόσμος τη βγάζει με καρπούζι, γκαζόζες και μπέιζμπολ· με τις Σεβρολέτ παρκαρισμένες μπροστά στα γκαράζ, και ενώ κάτι παιδιά ψωνίζουν σοκολάτες στο ψιλικατζίδικο της γωνίας, όταν τα περισσότερα βρίσκονται στις κατασκηνώσεις του Κατηχητικού και η θερμοκρασία έχει φτάσει στους 33 βαθμούς υπό σκιά, από ένα κόκκινο φορτηγάκι βγαίνει μια κάννη και αρχίζει να σκορπά τον θάνατο. Η αστυνομία όμως δεν ανακαλύπτει το μυστηριώδες όχημα και δεν κάνει συλλήψεις. Τι μέλλει γενέσθαι; Αυτό είναι το πρώτο κεφάλαιο του μυθιστορήματος Οι ρυθμιστές του μετρ του τρόμου Στίβεν Κινγκ, το οποίο κυκλοφόρησε το 1996 με συγγραφέα τον «Ρίτσαρντ Μπάκμαν». Στη συνέχεια, σε μια αναδρομή στο παρελθόν, προερχόμενη από ένα γράμμα, μαθαίνουμε πως σε άλλη πόλη κάποιοι άγνωστοι σκότωσαν ένα ζευγάρι και τα δύο μεγαλύτερα παιδιά τους. Γλίτωσε μόνο ο Σεθ, τον οποίο αναλαμβάνει η θεία του η Οντρεϊ που ζει στο Γουέντγουερθ με τον σύζυγό της, τον Χερμπ. Αυτά τα δύο πρόσωπα, τα οποία συνδέει μια περίεργη σχέση που περικλείει και έναν λανθάνοντα ερωτισμό, πρωταγωνιστούν στο μυθιστόρημα. Ο Σεθ που κατατρύχεται από τις σκέψεις που σχετίζονται με τον θάνατο των γονιών του είναι αυτιστικός, δεν πάει σχολείο, και η τηλεόραση αποτελεί τη μοναδική του εκπαίδευση. Αν και γλυκό παιδί, είναι διχασμένο άτομο: μέσα του υπάρχει το πνεύμα του Κακού που ο ίδιος και η Οντρεϊ το ονομάζουν Τακ, κάτι που θυμίζει «δαίμονα». Ο Τακ επιχειρεί να αλλάξει την πραγματικότητα με την βοήθεια «πλασμάτων» (creatures). Αυτά τα δημιούργησε η φαντασία του Σεθ, βλέποντας τηλεόραση: του αρέσουν οι παλιές ταινίες γουέστερν, όπως, η β΄ κατηγορίας, Οι ρυθμιστές του 1958, όπου μια συμμορία τρομοκρατεί μια πόλη μεταλλωρύχων στο Κολοράντο (αποδεικνύεται πως τα μέλη της είναι «καθάρματα» που επέζησαν από τον πόλεμο Βορείων και Νοτίων), καθώς και σίριαλ, όπως η Μπονάντσα. Επίσης, ο Σεθ λατρεύει παιχνίδια με βίαιους ήρωες, που στηρίζονται σε τηλεοπτικά καρτούν. Ωστόσο, η άφιξη του παιδιού στο σπίτι της θείας του προξενεί ανεξήγητα φαινόμενα, με αποτέλεσμα να πεθάνει ο σύζυγός της. Η Οντρεϊ που γνωρίζει κάθε κίνηση του οκτάχρονου ανιψιού της φοβάται πολύ για το τι θα συμβεί. Διαβάστε περισσότερα:

*** http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=56&artid=352428&dt=05/09/2010#ixzz103CM2xyy


*** Πέθανε ο καθηγητής Παναγιώτης Μουλλάς
Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Μια μεγάλη μορφή της Νεοελληνικής Γλώσσας και της μελέτης της Ελληνικής Γραμματείας, ο καθηγητής Παναγιώτης Μουλλάς, πέθανε το βράδυ του Σαββάτου σε ηλικία 75 ετών. Με άξονα τη Νεοελληνική Γλώσσα, ο Π. Μουλλάς αναμετρήθηκε με το μεγαλύτερο όγκο της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής, με τέτοιο τρόπο ώστε κατάφερε να του προσδώσει περαιτέρω δυναμική.
Γεννημένος στο Κιλκίς, ο Μουλλάς σπούδασε Φιλολογία στο ΑΠΘ, υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, έζησε για πολλά χρόνια στο Παρίσι, όπου δίδαξε Νεοελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ και στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόνης. Το 1977 εξελέγη καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ κι έκτοτε ζούσε και δίδασκε στη Θεσσαλονίκη.
Είχε γράψει εκατοντάδες δοκίμια και μελέτες για τη νεοελληνική πεζογραφία και ποίηση, ενώ έχει μεταφράσει και πολλά κλασικά έργα. Μερικά από τα βιβλία του «Ο χρόνος του εφήμερου. Στοιχεία για την παραλογοτεχνία του 19ου αιώνα», «Για τη μεταπολεμική μας πεζογραφία - Κριτικές καταθέσεις», «Για τον Αλέξανδρο Αργυρίου», «Κωστής Παλαμάς, ο ποιητής και ο κριτικός», «Εισαγωγή στην πεζογραφία του Παπαδιαμάντη», «Η δέκατη μούσα. Μελέτες για την κριτική» και πολλά ακόμη.
Ο Π. Μουλλάς είχε στο παρελθόν μιλήσει αρκετές φορές στον «Α» για το έργο του. Σε μια από τις συνεντεύξεις του είχε πει πως «όταν προσδιορίζομαι, λέω ότι είμαι και θεωρητικός και κριτικός και ιστορικός της Λογοτεχνίας. Δεν μπορεί το ένα να υπάρξει χωρίς το άλλο. Η κριτική του βιβλίου στις εφημερίδες, πάντως, αδυνατίζει ολοένα, παρά τα ένθετα, για τα οποία μπορεί να πει κανείς και κάτι άλλο: αυτό το ξεχωριστό τμήμα απομονώνει τον αναγνώστη της υπόλοιπης εφημερίδας, σαν να λέει ότι η λογοτεχνία είναι για κάποιους ειδικούς».
Για τα εφόδια που πρέπει να έχει ένας κριτικός, έλεγε ότι «ο κριτικός είναι ένας απαιτητικός και ενημερωμένος αναγνώστης, ένας επαρκής αναγνώστης. Οση περισσότερη εποπτεία έχει τόσο καλύτερος κριτικός θα είναι. Για να είναι καλός, χρειάζεται να έχει κάποιο ταλέντο και μια παιδεία: να ξέρει όχι μόνο λογοτεχνία, αλλά και φιλοσοφία και επιστήμη και άλλα πολλά. Η γνώση δεν έχει όρια». Ωστόσο αυτό που του έκανε εντύπωση στην Ελλάδα είναι «όχι μόνο το γεγονός ότι γράφονται πράγματα από ανθρώπους ατάλαντους, αλλά επίσης και το ότι αυτοί που τα γράφουν δεν είναι καν ενημερωμένοι. Πολλοί άνθρωποι πάνε στο χώρο της λογοτεχνίας για λόγους ευκολίας, γι’ αυτό έχει αυξηθεί η παραγωγή και χάνονται πολλά καλά βιβλία στο σκουπιδότοπο. Η αγορά μάς κυβερνά και το ζήτημα είναι πώς να κάνεις τη δουλειά σου σωστά μέσα σ’ αυτήν την εμπορευματοποίηση. Η κριτική πρέπει να είναι ένα προπύργιο. Πρέπει να αντιταχθεί σ’ αυτά τα φαινόμενα, να αντιτάξει την ποιότητα μέσα σ’ όλη αυτήν την ποσότητα».
«Το μόνο που εύχομαι είναι να έχω χρόνια για να μπορέσω να εργάζομαι πάνω στα σχέδιά μου. Η μόνη μου ανταμοιβή θέλω να είναι η δουλειά μου. Αυτό με κρατάει», έλεγε ο Παναγιώτης Μουλλάς. Η κηδεία του θα γίνει αυτήν την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στο συλλυπητήριο μήνυμά του εξαίρει «την αφοσίωση και την επιστημονική πληρότητα ενός από τους πλέον ισχυρούς στυλοβάτες της νεοελληνικής γραμματείας σε παγκόσμιο επίπεδο».

*** http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=7&artid=57934 ΔΟΛΟχι στις απολύσεις

*** http://www.sek-ist.gr/EA/home.php?article_ID=4296
Συγκέντρωση και πορεία προς το κτίριο του ΔΟΛ (Μιχαλακοπούλου 80) την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη ώρα 15:30, ημέρα που η Διοίκηση του ΔΟΛ έχει εξαγγείλει το κλείσιμο των Ελληνικών Γραμμάτων, αποφάσισε η Γενική συνέλευση των εργαζόμενων στα Ελληνικά Γράμματα στις 9/9. Την ίδια ημέρα στις 17.30 ο Σύλλογος υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής καλεί σε πορεία από το Μέγαρο Μουσικής στο ΔΟΛ και στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση στα γραφεία των εφημερίδων Βήμα/ Νέα (Αγίας Σοφίας & Μητροπόλεως) στις 17:00.Επίσης οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Γράμματα αποφάσισαν 24ωρη απεργία την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη μαζί το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής και τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση. «Αδιαπραγμάτευτη θέση μας αποτελεί η διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της εταιρείας προς όλους τους συνεργάτες της (συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, εικονογράφους, κ.ά.)...Δηλώνουμε πως οποιαδήποτε απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε απόλυση συναδέλφου ή συναδέλφων θα σημαίνει για εμάς την αυτόματη κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Καλούμε το σύνολο του εργατικού κινήματος και των εργαζομένων, τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας αλλά και κάθε πολίτη να συμπαρασταθεί στον αγώνα μας» αναφέρουν στην απόφαση της συνέλευσης.

Οριστικό «λουκέτο» για τον εκδοτικό οίκο «Ελληνικά Γράμματα» -

Αντιδράσεις συγγραφέων
(ANA) – 03 Σεπ 2010Δεν τα κατάφεραν τα «Ελληνικά Γράμματα». Ένας από τους ιστορικούς ελληνικούς εκδοτικούς οίκους «έπεσε» στο όνομα της οικονομικής κρίσης, μετά 53 χρόνια ζωηρής παρουσίας στον χώρο του βιβλίου. Τα «Ελληνικά Γράμματα» ξεκίνησαν το 1957 ως προσωπική επιχείρηση του Δημήτρη Παπαχριστοφίλου, που πέρασε στον γιο του, Παύλο, οπότε «άνοιξε» μία νέα περίοδος για την επιχείρηση, που επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, όπως το παιδικό βιβλίο, την ελληνική και ξένη λογοτεχνία και το non fiction. To 1990 τα «Ελληνικά Γράμματα» εντάχθηκαν στη λίστα των δέκα πιο παραγωγικών ελληνικών εκδοτικών οίκων. Το 2001 ξεκίνησαν συνεργασία με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, που απέκτησε το 51% της εταιρείας και τον Μάρτιο του 2007 το 100%. Σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς, από τον Ευγένιο Τριβιζά, τον Σωτήρη Δημητρίου, τον Γιάννη Ξανθούλη, αλλά και μεγάλα ονόματα της ξένης λογοτεχνίας, όπως Εκο, Μπόρχες, Κάρεϊ, Ουϊλιαμ Τρέβορ φιγουράριζαν, πολλά χρόνια στις προθήκες του εκδοτικού οίκου. Απογοητευμένος από την εξέλιξη και συνάμα αισιόδοξος για το μέλλον, εμφανίστηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παύλος Παπαχριστοφίλου. «Κάποτε εξαναγκάστηκα να πουλήσω την επιχείρηση και ομολογώ πως, σήμερα, έχω οργή για την εξέλιξη. Θεωρώ, όμως, ότι τα "Ελληνικά Γράμματα" δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Δεν μπορώ ακόμη να σας πω κάτι συγκεκριμένο. Πέρα από το επιχειρηματικό κομμάτι και το συναισθητικό, καθώς επρόκειτο για δημιούργημα του πατέρα μου, αυτό που κυρίως με απασχολεί είναι το μέλλον των εργαζομένων», είπε. «Είναι γνωστό πως υπήρχε μια κρίση στα "Ελληνικά Γράμματα", αλλά ήρθε το μεγάλο κύμα της γενικότερης κρίσης και παρέσυρε και τον εκδοτικό οίκο. Τα "Ελληνικά Γράμματα" ήταν από τα πρώτα θύματα αυτής της κρίσης, και για μένα είναι ιδιαίτερα λυπηρό. Η συνεργασία μου με όλους τους ανθρώπους εκεί, υπήρξε θερμή, γενναιόδωρη και με μεγάλο σεβασμό και ελπίζω αυτοί οι άνθρωποι να αποκατασταθούν γρήγορα. Εκείνο, όμως, που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ίσως ήρθε ο καιρός να αλλάξει η σπάταλη υπερπαραγωγή τίτλων και οι εκδόσεις να περιοριστούν σε βιβλία, που πραγματικά αξίζει να εκδοθούν», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Γιώργος Μανιώτης, που δεν είχε πληροφορηθεί την είδηση, δήλωσε σοκαρισμένος. Από την πλευρά του ο Γιάννης Ξανθούλης διατύπωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εκτίμηση ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα οποιουδήποτε τύπου και ότι οι συγγραφείς δεν έχουν επίσημη ενημέρωση για το τι θα συμβεί στο μέλλον. «Γνωρίζω ότι τα οικονομικά προβλήματα στα "Ελληνικά Γράμματα" ήταν αρκετά παλιά. Προφανώς, επρόκειτο για πολύ σοβαρή κατάσταση, που οδήγησε σε αυτήν την εξέλιξη», δήλωσε ο συγγραφέας των μεγάλων επιτυχιών και συμπλήρωσε: «Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε ότι τα Ελληνικά Γράμματα συνεργάζονται με συγγραφείς, από τον Ουμπέρτο Εκο μέχρι τον Μπαμπινιώτη και τον Πελεγρίνη. Σε κάθε περίπτωση είναι νωρίς για συμπεράσματα, αλλά αυτό που με λυπεί πάνω από όλα, είναι ότι περίπου 100 άνθρωποι από το διοικητικό προσωπικό είναι χωρίς δουλειά». Ο Κώστας Μουρσελάς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τι να πει ένας συγγραφέας; Λυπάται και ντρέπεται αφάνταστα για την κατάντια της χώρας μας. Θα ήθελα να ακούσω τι λένε οι υπεύθυνοι. Κάθε βιβλιοπωλείο ή εκδοτικός οίκος, που κλείνει, βυθίζει στην πνευματική άβυσσο τον τόπο μας. Το δυστύχημα είναι ότι αυτή η κατάντια μας δεν αφορά ποτέ τους υπεύθυνους». Σημειώνεται ότι πολλοί από τους συγγραφείς τους οίκου δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για την εξέλιξη και μόλις χθες κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους της επιχείρησης, οι οποίοι, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ύστερα από εργασία 20 χρόνων και διαβεβαιώσεις για έξοδο από την κρίση -για την οποία ήταν ενημερωμένοι- νιώθουν τώρα απογοήτευση.
© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


*** Επισκόπηση αριστερού περιοδικού τύπου
αναδημοσίευση από το περιοδικό "Σοσιαλισμός από τα κάτω",που μόλις κυκλοφόρησε
*** http://www.sek-ist.gr/SAK/γράφει ο Θανάσης Καμπαγιάννης Στο τιμόνι των περιοδικών εκδόσεων που κυκλοφόρησαν το τελευταίο δίμηνο βρίσκεται η ελληνική ιστορία. Το Αρχειοτάξιο (τεύχος 12, Ιούνιος 2010), το περιοδικό των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) που κυκλοφορεί κάθε χρόνο, είναι αφιερωμένο στη δεκαετία 1957-1967. Μέσα από τις σελίδες του, βασισμένες στο πλούσιο αρχειακό υλικό των ΑΣΚΙ, αναβιώνει η ιστορία της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος της εποχής. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην εργασία του Λεωνίδα Καλλιβρετάκη με τίτλο «Το «σαμποτάζ» του Έβρου χωρίς ζάχαρη». Την άνοιξη του 1965, λίγες βδομάδες πριν το πραξικόπημα των Ανακτόρων και την έκρηξη των Ιουλιανών, το στρατιωτικό παρακράτος στήνει μια από τις - μετέπειτα - πιο διάσημες προβοκάτσιες. Πρόκειται για το σαμποτάζ των μηχανοκίνητων οχημάτων της 117 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού, που ο διοικητής του στρατοπέδου (άσημος τότε) Γεώργιος Παπαδόπουλος αποδίδει σε «συνωμοσία των κομμουνιστών». Αυτό που στη συνέχεια θα αποκαλυφθεί είναι μια μεθοδευμένη προβοκάτσια του Παπαδόπουλου σε βάρος ενός αριστερού φαντάρου της Μοίρας, που αναγκάστηκε στη συνέχεια υπό την πίεση φριχτών βασανιστηρίων να «ομολογήσει» την υποτιθέμενη συνωμοσία. Ο Καλλιβρετάκης ανασυνθέτει με επιτυχία την σκοτεινή αυτή ιστορία (που έχει λαθεμένα μείνει γνωστή ως το «σαμποτάζ με τη ζάχαρη»). Περιγράφει το ξεσκέπασμα της σκευωρίας, αλλά και το κουκούλωμά και την αθώωση των υπευθύνων από πλευράς Κράτους και Δικαιοσύνης, με την ανοχή της κυβέρνησης του Κέντρου. Δύο χρόνια μετά, ο άσημος Συνταγματάρχης Παπαδόπουλος θα ενορχήστρωνε το Απριλιανό Πραξικόπημα. Το περιοδικό Διάπλους (τεύχος 32) περιέχει ένα αφιέρωμα με τίτλο «1940-1950: Η κρίσιμη δεκαετία». Ανάμεσα στα άλλα άρθρα, ξεχωρίζουν οι παρεμβάσεις της Τασούλας Βερβενιώτη για τους έγκλειστους ανηλίκους του Εμφυλίου, της Δήμητρας Λαμπροπούλου για τους πολιτικούς κρατούμενους και του Δημήτρη Λιβιεράτου (υπό μορφή συνέντευξης) για το εργατικό κίνημα τα μέσα της δεκαετίας του 1940. Το περιοδικό Τα Ιστορικά (27ος τόμος, τεύχος 52, Ιούνιος 2010) κυκλοφορεί με πολλές ενδιαφέρουσες μελέτες από τις οποίες θα αναφερθούμε ειδικά σε δύο. Η πρώτη είναι της Ελένης Κυραμαργιού με θέμα «Οι μετονομασίες των οικισμών της Ελλάδας», που πραγματεύεται τη συγκεκριμένη πτυχή του εξελληνισμού της ελλαδικής επαρχίας τα πρώτα τριάντα χρόνια του 20ού αιώνα. Η δεύτερη είναι του Παρασκευά Μουρατίδη με τίτλο «Τα Ιουλιανά στις εμπορικές θεατρικές/κινηματογραφικές κωμωδίες» Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος σπάνια αναφέρεται ρητά στη δράση της Αριστεράς και του κινήματος, γεγονός που έχει αναμφισβήτητα σχέση με τις απαγορεύσεις και την καταστολή του μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς. Κι όμως υπάρχουν έργα στα οποία η πολιτική συγκυρία καταφέρνει να βρει το δρόμο της στη σκηνή. Ο Μουρατίδης εντοπίζει αυτές τις ταινίες και τις θεατρικές παραστάσεις με κέντρο αναφοράς τα Ιουλιανά του 1965. Το φετινό καλοκαίρι κύλισε σε ρυθμούς ταξικής πάλης, αλλά και σε ρυθμούς Μουντιάλ. Το περιοδικό Monthly Review (τεύχος 65, Μάιος 2010) κυκλοφορεί με θέμα την «Γεωπολιτική του Αθλητισμού». Στα άρθρα του εξετάζεται πώς επηρέασαν τον αθλητισμό (και όταν μιλάμε για αθλητισμό εννοούμε κατά κύριο λόγο τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το ποδόσφαιρο) οι ιμπεριαλιστικές ισορροπίες, η ανάδυση των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων μετά τον Πόλεμο και το ξαναμοίρασμα της γεωπολιτικής τράπουλας την τελευταία εικοσαετία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιλογή του Ρίο της Βραζιλίας (αντί του Σικάγο των ΗΠΑ) ως τόπου διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, επιλογή που για πολλούς αναλυτές αντιστοιχεί με την αυξανόμενη επιρροή των περιφερειακών δυνάμεων εκτός του κύκλου των G7. Το άρθρο του Αντόνιο Μισσιρόλι με τίτλο «Οι ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές κουλτούρες και η ενοποίησή τους: ο «σύντομος» εικοστός αιώνας» περιέχει πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία του ποδοσφαίρου είτε είναι κανείς φίλος του αθλήματος είτε όχι. Για όσες και όσους διαβάζουν αγγλικά, να θυμίσουμε ότι κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του International Socialism Journal (τεύχος 127), του θεωρητικού περιοδικού του αγγλικού Socialist Workers Party (SWP). Ξεχωρίζουμε το κείμενο της Judith Orr με τίτλο «Marxism and Feminism Today» και τη συνέχεια της εργασίας του John Newsinger για το εργατικό κίνημα στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ΄30 με τίτλο «1937: the year of the sit-down». Τέλος, το άρθρο του Gonzalo Pozo με τίτλο «Reassessing the permanent arms economy»: η θεωρία της διαρκούς οικονομίας των όπλων μαζί με αυτή του χαρακτηρισμού των σταλινικών καθεστώτων ως καθεστώτων κρατικού καπιταλισμού προσέφεραν τα απαραίτητα εργαλεία για τον ορθό προσανατολισμό των επαναστατών μαρξιστών στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Ο Pozo πραγματεύεται τα βασικά σημεία της θεωρίας όπως αυτή διατυπώθηκε κυρίως από τον Τόνι Κλιφ και τον Εντ Σαρντ, την επαναθεμελίωσή της από τον Μάικ Κίντρον και τον Κρις Χάρμαν, αλλά και τις μετέπειτα κριτικές. Το τεύχος κλείνει όπως πάντα με ένα πλούσιο τμήμα βιβλιοκριτικής της πιο πρόσφατης εκδοτικής παραγωγής.
Αναρτήθηκε από EIRMAR στις 12:12 π.μ.
Τα σχόλια Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση
Αντιδράσεις:

ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Καλημέρα και καλή σας εβδομάδα!
Συνεχίζοντας την καινούργια και επιτυχημένη στήλη με τις μικρές και μεγάλες ειδήσεις που αφορούν το βιβλίο,την γλώσσα και τον πολιτισμό,προσπαθούμε από την ταπεινή μας θέση -αρκούντως ερασιτεχνική- να εγκαινιάσουμε μια νέα φάση επικοινωνίας μαζί σας.
Σήμερα,όπως θα δείτε και στην συνέχεια, ξεκινάμε με δύο αρνητικά θέματα,όπως τον θάνατο του καθηγητή Παναγιώτη Μουλλά καθώς και το οριστικο κλείσιμο του ιστορικού εκδοτικού οίκου Ελληνικά Γράμματα. Μάλιστα στη είδηση αυτή προχωράμε και σε μία "πρωτοτυπία" προβάλλοντας δύο διαφορετικές απόψεις στο ίδιο θέμα,καθώς πίσω από το λουκέτο βγαίνουν στο δρόμο εργαζόμενοι συμπολίτες μας και θα πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας και σε αυτό.
Εάν και εφόσον επιθυμείτε να συμβάλλεται στην προσπαθειά μας, μπορείτε να επικοινωνήστε στο e-mail μας rmbookzine@gmail.com και να μας στέλνεται τις δικές σας ειδήσεις.-

***
Υστατο χαίρε στον Δημήτρη Καμπερίδη
αναδημοσίευση-Εργατική Αλληλεγγύηhttp://www.sek-ist.gr/EA/home.php?article_ID=4333
Στις 11 Σεπτέμβρη πέθανε σε ηλικία 64 χρονών από καρκίνο, ο ηθοποιός Δημήτρης Καμπερίδης. Γεννημένος στη Δράμα, σπούδασε στη Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Π. Κατσέλη. Και ήταν από τους πρωτεργάτες της ομάδας που δημιούργησαν το Ελεύθερο Θέατρο. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με το Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, ενώ δεκάδες ήταν οι συμμετοχές του στο Θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο, το ΚΘΒΕ. Πολλές ήταν οι συμμετοχές του σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Ο παιδικός του φίλος Γιώργος Κοτανίδης εκφώνησε στη κηδεία του τον συγκλονιστικό επικήδειο αποσπάσματα του οποίου παραθέτουμε (μπορείτε να τον βρείτε ολόκληρο στο ΤVXS).Αδερφέ μου, φίλε μου, συνάδελφε, σύντροφε, ενάρετε πολίτη Δημήτρη Καμπερίδη. Η σύντροφός σου Λήδα και τα παιδιά σου, Εύα και Ορέστης, μου ζήτησαν να είμαι ο μόνος που θα σε αποχαιρετίσει εκ μέρους όλων, της οικογένειας, των συγγενών, των φίλων, των συναδέλφων, των παλιών συντρόφων. Βαριά δουλειά, δύσκολη και επώδυνη αλλά ίσως αυτός ο αποχαιρετισμός με ανακουφίσει και μου πάρει ένα μέρος από το βάρος που νιώθω. Μην πεταχτείς λοιπόν και πεις «σταμάτα ρε Κοτανίδη να μιλήσει και κανένας άλλος», άλλωστε δεν ξέρω αν θα αντέξω μέχρι τέλους. Γι΄ αυτό τα έγραψα.Αδερφέ, φίλε, συνάδελφε, σύντροφε, ενάρετε πολίτη Δημήτρη Καμπερίδη, θα μπορούσα να προσθέσω κι άλλες ακόμη προσφωνήσεις για να σε περιγράψω καλύτερα αλλά δεν το κάνω γιατί θα μου ξέφευγαν και μερικές λίγο άκομψες για τη στιγμή, από αυτές που σου έλεγα όταν ήμασταν εν στενώ.Κρατώ το αδερφέ, το φίλε και το σύντροφε γιατί αυτό υπήρξαμε όλα αυτά τα χρόνια, σύντροφοι στην επανάσταση, στην τέχνη, σύντροφοι σαν πατέρες και οικογενειάρχες, σύντροφοι στις περιπέτειες και τους έρωτες, στις αλητείες, στις τρέλες και τις σαχλαμάρες, στη ζωή ολόκληρη.Πάνε κάπου εξήντα χρόνια, από τότε που η τύχη μας έφερε να μένουμε δίπλα-δίπλα στη Δράμα, να παίζουμε μπάλα, να μαλώνουμε νυχθημερόν όπως τα αδέρφια και να φωνάζουμε για την αγαπημένη μας ομάδα τη Δόξα Δράμας. Με την ευκαιρία να ξέρεις ότι ξεκίνησε το πρωτάθλημα της Β΄ Eθνικής χθες με νίκη.Μαζί ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη να κατεβούμε στην Αθήνα για να γίνουμε ηθοποιοί, να ανακαλύψουμε το θέατρο στη Σχολή, να μάθουμε καλά την τέχνη μας, τον Σαίξπηρ και τον Αισχύλο, μαζί ανακαλύψαμε τον Μαρξ και την επανάσταση που θα άλλαζε τον κόσμο «μα και χωρίς τον Μαρξ εμείς ξέραμε που θα ταχθούμε» όπως λέει ο αγαπημένος μας Μαγιακόφσκι, με τους αδύνατους.Μαζί προχωρήσαμε στο Ελεύθερο Θέατρο και την περιπέτεια της ομαδικότητας που λίγοι κατάλαβαν και θα καταλάβουν ποτέ τι σήμαινε για μας, πόσο αναγκαία ήταν αυτή η ομαδικότητα, που μέσα από τεράστιες δυσκολίες και κόντρες μας ένωνε σε μια ποιότητα ανώτερη.Παρέα μας χτύπησε στα είκοσι χρόνια μας η δικτατορία που μας φίμωσε και μαζί αποφασίσαμε να αντισταθούμε, μαζί ενταχθήκαμε στις γραμμές του ΕΚΚΕ που υποσχόταν μια άλλη αριστερά, επαναστατική και ηθική και το υπηρετήσαμε με πάθος και αίσθημα αληθινό. Χωρίσαμε όταν βρέθηκα στη φυλακή κι εσύ κυνηγημένος από τα χουντικά βρομόσκυλα κατάφερες να διαφύγεις στη Γερμανία. Μαζί χαρήκαμε την πτώση της χούντας και την ελευθερία για την οποία παλέψαμε. Και όταν καταλάβαμε ότι η επανάσταση είναι αδύνατη, δεν πάψαμε να πιστεύουμε αλλά ξέραμε πλέον ότι οι επαναστάσεις προδίνονται και καταρρέουν από τα μέσα, από το πάθος που έχουν οι άνθρωποι που ηγούνται για την εξουσία. Από τα κατεστημένα κυκλώματα και την απληστία. Τότε είπαμε ότι για μας η λύση είναι να προσπαθήσουμε να είμαστε καλοί άνθρωποι, καλοί και ενάρετοι πολίτες. Εσύ το προσπάθησες και το πέτυχες, υπήρξες ένας δίκαιος και ενάρετος πολίτης σε μια αβαθή δημοκρατία, έζησες στο φως, έμεινες έξω από την σκοτεινιά και τη δυσάρεστη οσμή των κυκλωμάτων και των κομματικών μηχανισμών που κυριάρχησαν στη μεταπολίτευση, πράγμα που δεν συγχωρούν. Γι΄ αυτό και πήρες λιγότερα από όσα σου ανήκαν, λιγότερες ευκαιρίες να προσφέρεις με την τέχνη σου και το ταλέντο σου. Αλλά και με αυτές τις ευκαιρίες που είχες έδωσες το στίγμα της τέχνης σου και του ήθους σου, διακρίθηκες σε όλα τα είδη που υπηρέτησες, στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, έλαμψες έστω και καθυστερημένα στην τραγωδία και στην Επίδαυρο και κέρδισες την εκτίμηση την αγάπη όλων αυτών που είχαν τη χαρά να δουλέψουν μαζί σου, να σε γνωρίσουν και να φωτιστούν από την παρουσία και την ύπαρξή σου. Την εκτίμηση και την αγάπη των φίλων, των συναδέλφων των συμπολιτών και του κοινού. Δεν «μήδισες» και δεν αλληθώρισες ποτέ προς την εξουσία και τις κάθε λογής «σατραπείες» που προσφέρει γι΄ αυτό και σου αξίζουν «τα δίκαια και τα ανεκτίμητα εύγε» που λέει ο άλλος αγαπημένος μας, ο Καβάφης.«Αγαθοίς ανδράσιν μείζων ο κατόπιν και μετά την τελευτήν έπαινος, φθόνου ουκ επί πολύ επιζώντος» έγραψε ο Θουκυδίδης. Για σένα δεν χρειαζόταν να φύγεις για να έρθει ο έπαινος, τον είχες και εν ζωή, τώρα απλώς θα γίνει μείζων...Εκ μέρους όλων, της Λήδας, του Ορέστη, της Εύας, της Αγγελικής, των εγγονών σου, των συγγενών, των φίλων, των συναδέλφων και των συντρόφων σου απευθύνω το ύστατο Χαίρε. Το κενό που αφήνεις είναι πολύ μεγάλο, προσωπικά ξέρω πως δεν θα βρω άλλον άνθρωπο να μαλώνω και να βρίζομαι καθημερινά, αλλά να ξέρεις ότι δεν θα πάψεις στιγμή να είσαι ανάμεσα μας, στο θέατρο, στις παρέες, στις συναντήσεις, στους αγώνες της Εθνικής, στο Φίλιον αλλά και στην προσδοκία της μεγάλης αλλαγής που επειδή δεν βρίσκω άλλη λέξη και ίσως επειδή είμαι αμετανόητος, θα την πω και πάλι επανάσταση.
Αναρτήθηκε από EIRMAR στις 3:35 μ.μ. 0 σχόλια Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση
Αντιδράσεις:
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Βιβλία από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων
Από τους Αλέξανδρο Στεργιόπουλο, Βασίλη Κ. Καλαμαρά
Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=203668

***Nick Cave.
Ο θάνατος του Μπάνι Μανρό, μτφρ.: Αντώνης Καλοκύρης, εκδόσεις Τόπος, σ. 239, ευρώ 16,90 Ο έφηβος που βρίσκεται στο μεταίχμιο του ανδρισμού, πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους: τον άνδρα που πρέπει να βρει και τον άνδρα που υπάρχει και τον περιμένει. Ο Nick Cave γράφει για τον δεύτερο. Στο μυθιστόρημά του Ο θάνατος του Μπάνι Μανρό μάς παρουσιάζει το κλασικό, ανδρικό πρότυπο (ο άνδρας-κυνηγός), για το οποίο όλοι έχουμε ακούσει, έχουμε δει, έχουμε προσπαθήσει να γίνουμε. Η ανδρική φύση μπορεί να μην είναι τόσο πολύπλοκη όσο η γυναικεία, σίγουρα όμως είναι δύσκολη και καταπιεστική. Η διαχείριση της τεστοστερόνης δεν είναι εύκολο πράγμα και πολλές φορές παίρνει τη θέση του οδηγού. Ο αυστραλός τραγουδιστής βάζει τον κάθε αρσενικό αναγνώστη απέναντι του και του διηγείται τις περιπέτειες μιας ανδρικής φιγούρας, σκιές της οποίας υπάρχουν σε κάθε ανδρικό μυαλό. Κεντρικός ήρωας, ο Μπάνι Μανρό, πλασιέ προϊόντων ομορφιάς σε γυναίκες. Το επάγγελμα όμως είναι πρόφαση. Αφορμή για να εκτονωθεί η σεξουαλική διέγερση και να επιβεβαιωθεί ο ανδρισμός-αφέντης. Η εκάστοτε πελάτισσα δεν πρέπει να δεχθεί μόνο τα καλλυντικά. Πρέπει να «αγοράσει» και το αντριλίκι του πωλητή. Τα πράγματα πάνε όπως θέλει και ζει τον δικό του παράδεισο. Τα πάντα όμως αλλάζουν όταν θα αυτοκτονήσει η γυναίκα του και θα μείνει με τον εννιάχρονο γιο του. Τον Μπάνι Τζούνιορ ή Μπάνι Αλάνι. Η ρωγμή που δημιουργείται στον κυνικό κόσμο του, καθοριστική. Οταν το γυαλί ραγίζει, δεν ξανακολλάει και το μόνο που μένει είναι η προσμονή για τον θόρυβο που θα κάνει όταν θα σπάσει. Ο θηρευτής είναι εγωιστής και δεν μπορεί να ασχολείται με κάτι άλλο πέραν του εαυτού του. Νομίζει ότι είναι παντοδύναμος, αλλά δεν είναι. Στη σύγχυσή του επιλέγει να βρει διέξοδο στον δρόμο. Ξεκινά μαζί με το παιδί του περιοδεία σε γνωστά θηλυκά «θύματα». Ο μικρός Μπάνι όμως είναι οι ενοχές που δεν είχε νιώσει ποτέ. Για κάθε γυναικεία ανακατάληψη, υπάρχει το παιδικό κράτημα. Το ταξίδι των δύο αποκαλύπτει την αδυναμία του πατέρα. Ο Μπάνι Μανρό έμοιασε στον Μπάνι Μανρό τον πρεσβύτερο. Ο ένας άνδρας περίμενε για να παραδώσει τη σκυτάλη. Και το κατάφερε. Το σοκ της απώλειας (της συζύγου) είναι καταλυτικό. Η πύλη με τα θηλυκού γένους φαντάσματα ανοίγει. Η μήτρα που τόσο αγαπούσε ο Μπάνι γίνεται η καταδίκη του. Είναι αργά όμως για να σωθεί. Πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ξέρει ότι πρέπει να κάνει απολογισμό. Οπως παραδέχεται λίγο πριν φύγει: «Απλώς ανακάλυψα ότι ο κόσμος είναι δύσκολο μέρος για να είναι κανείς καλός». Ο άντρας που μένει μόνον εραστής, δεν θα γίνει ποτέ καλός. Δεν θα είναι καλός πατέρας, δεν θα είναι καλός σύζυγος. Ο Μπάνι Τζούνιορ έχει την ευκαιρία να πάρει τον σωστό δρόμο. Να γίνει αυτός που πρέπει. Η διαδοχή δεν έγινε και ίσως είναι η καλύτερη ευκαιρία για τον μικρό. Ο Nick Cave δημιούργησε ένα μυθιστόρημα δρόμου. Φανερά επηρεασμένος από τον Κάφκα, με το σεξ να κυριαρχεί και το μαύρο χιούμορ να χρωματίζει κάθε σελίδα. Η πλοκή βασίζεται στο υπαρξιακό ταξίδι ενός άνδρα. Ψυχεδέλεια και εφιαλτικά μονοπάτια συμπληρώνουν τη διαδρομή. Εξυπνο το όνομα του ήρωα, όπως και η επιλογή του επαγγέλματος. Ταιριάζουν απολύτως με αυτή την ανδρική ιστορία.***Ζωρζ Σαρή. Το κουμπί και μια βελόνα, εικονογράφηση: Χρύσα Λαμπρακοπούλου, εκδόσεις Πατάκης, σ. 32, ευρώ 3,92 Η Ζωρζ Σαρή παρατηρεί τους ανθρώπους στην πραγματική τους διάσταση. Οχι αφ' υψηλού, όχι με το βλέμμα καρφωμένο στον ουρανό. Κοιτά στα μάτια καθετί. Ακόμη κι ένα κουμπί που αποκόπηκε από την κουμπότρυπά του κι έπεσε στο πάτωμα. Οταν δεν θες να είσαι μόνος βρίσκεις στήριγμα και προχωράς. Οπως η γυαλιστερή βελόνα. ***Masters of Metal. Τέσσερις δεκαετίες σκληρού ήχου, σειρά: Sonik, επιμέλεια: Αλέξανδρος Τοπιντζής, εισαγωγή: Χάκος Περβανίδης, εκδόσεις Οξύ, σ. 144, ευρώ 19,50 Η μουσική δεν είναι μόνον ήχοι. Είναι και εικόνες. Ανεξίτηλες και παντοτινά γραμμένες στο μυαλό και στην ψυχή του μουσικόφιλου. Οσο πιο αυθεντικό, αγνό είναι το ερέθισμα τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του μουσικού είδους. Το heavy metal διατηρεί αναλλοίωτες τις αρχές και τις αξίες του. Σίγουρα προσαρμόζεται στις συνθήκες που το περιβάλλουν, όμως το κίνητρο παραμένει ένα και διαχρονικό: η ψυχαγωγία του κοινού. Οι εκπρόσωποί του το υπηρετούν πιστά, χύνοντας ποτάμια ιδρώτα, κοπιάζοντας ασταμάτητα. Το παρόν λεύκωμα ξετυλίγει τέσσερις δεκαετίες σκληρού ήχου. Σκληρού, αλλά όμορφου, που μεταφέρει και μηνύματα. Ο Αλέξανδρος Τοπιντζής διάλεξε τον κατάλληλο τρόπο για να παρουσιάσει την πορεία του metal. Ιλουστρασιόν φωτογραφίες και σύντομα, διαφορετικά κείμενα για κάθε εκπρόσωπο του είδους. Εξάλλου, οι φανατικοί οπαδοί γνωρίζουν τα περισσότερα για τα ινδάλματά τους. Εδώ, αναδεικνύεται, μέσα από συστηματική έρευνα, το παζλ του πιο ηλεκτρισμένου ήχου. Δεν θα είχε νόημα η παράθεση τυπικών βιογραφικών κάθε μπάντας. Μικρές ειδήσεις, πληροφορίες και καταλαβαίνουμε τι εστί metal. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό που αφορά τους «Black Sabbath» (σελ. 10) με την ιστορία του Tony Iommi. Η γνώση για το πώς συνέχισε να παίζει κιθάρα, αφού είχε χάσει δύο δάχτυλα σε εργατικό ατύχημα, βάζει και τον νεοεισερχόμενο θαυμαστή στο πνεύμα και στον δρόμο της heavy metal. Από τους «Led Zeppelin», τους «AC/DC» ώς τους «Metallica» και τους «Slipknot». Προσεγμένη δουλειά και λαμπερή, όπως το ατσάλι τής metal.***John Fiske, John Hartley. Η γλώσσα της τηλεόρασης, μτφρ.: Ράνια Αστρινάκη, εκδόσεις Αιγόκερως, σ. 208, ευρώ 11,61 Το συγγραφικό δίδυμο ασχολείται με τη γλώσσα της τηλεόρασης. Παγκόσμια. Αμφότεροι διδάσκουν Επικοινωνία και προσεγγίζουν σφαιρικά το μέσο. Η δομή της μελέτης ξεκινά από την ανάλυση περιεχομένου, συνεχίζει με τα σημεία και τους κώδικες της τηλεόρασης, περνάει από τον τηλεοπτικό ρεαλισμό και αναλύει το πρόγραμμα. Το σίγουρο είναι πως η τηλεόραση δεν είναι απλώς ένα μέσο αναπαράστασης μύθων.***Παναγιώτης Δ. Οικονομόπουλος. Σε ξένη χώρα, εκδόσεις Αρδην, σ. 482 Το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα καλύπτει τη χρονική περίοδο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής στην Ελλάδα των τελευταίων 50 χρόνων. Η ιστορία δίνεται κυρίως μέσα από την πορεία δύο οικογενειών. Η μία έχει γενάρχη έναν φτωχό αγρότη και η άλλη έναν μεσοαστό διανοούμενο. Οι ήρωες βιώνουν τη δική τους ιστορία, μέσα σ' ένα ψυχικό τοπίο που ιριδίζει από τον ζόφο ώς τα πιο φωτεινά χρώματα.***Χόρχε Μολίστ. Η επιστροφή του καθαρού, μτφρ.: Ιφιγένεια Σταυροπούλου, εκδόσεις Ενάλιος, σ. 465, ευρώ 19,68 Ο Χάιμε Μπερενγουέρ δεν μπορούσε να φανταστεί ότι εκείνο το πρωινό θα αντίκριζε το πρόσωπο του θανάτου. Δεν μπορούσε καν να γνωρίζει ότι το θέμα αυτό θα άλλαζε για πάντα τη ζωή του. Ερωτας, πάθος, εξουσία και φόνοι ανεξήγητοι, συγκρούσεις ανάμεσα σε αλλόκοτες μυστικές εταιρείες και μια τελική αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο αλλόκοτες ομάδες που έρχονται από το παρελθόν. Ενα συναρπαστικό θρίλερ, γεμάτο περιπέτεια, έρωτα και δράση.***Χαρά Χρηστάρα. Ποιήματα (1981-2008), εκδόσεις Μανδραγόρας, σ. 368, ευρώ 15,68 Η Χαρά Χρηστάρα μετράει πολλά χρόνια στην ποίηση. Εχει εκδώσει 12 συλλογές και 2 συγκεντρωτικές. Εδώ περιλαμβάνονται αρκετές. Το σημαντικότερο είναι πως καταφέρνει να διαμορφώσει δική της γραφή. Ετσι, δεν παγιδεύεται στις σταθερές της τέχνης της. Οσο μεγαλώνει η πορεία της τόσο οι στίχοι της ωριμάζουν.***Μάγδα Χριστοπούλου. Η πρόσοψη του βλέμματος, εκδόσεις Μανδραγόρας, σ. 45, ευρώ 6 Η πρώτη ποιητική συλλογή τής Μάγδας Χριστοπούλου. Αξίζει να διαβαστεί και το κερδίζει η δημιουργός. Καμία προσποίηση, καμία μεγαλοστομία. Μόνον ωριμότητα και ποιήματα, όπως το «Πέρασμα», δημιουργούν υψηλές προσδοκίες.***Ρεμπέκα Κόνελ. Πώς να χάνεις για να μη χάνεις, μτφρ.: Εφη Καλλιφατίδη, εκδόσεις Ωκεανίδα, σ. 317, ευρώ 16,08 Τραυματισμένη από τις απώλειες της παιδικής της ηλικίας, η Λουίζ παίρνει το όνομα της νεκρής μητέρας της και ξεκινάει να βρει τον Νίκολας, τον άνθρωπο που πάντα θεωρούσε υπεύθυνο για τον θάνατό της. Μεσόκοπος λέκτορας πια, σύζυγος και πατέρας, ο Νίκολας ζει στοιχειωμένος από τα γεγονότα του παρελθόντος. Η Λουίζ διεισδύει στη ζωή του και σε αυτή των μελών της οικογένειάς του, κρατώντας κρυφή την πραγματική της ταυτότητα.Α. Π. Σ. ******

*****Αλέξανδρος Σ. Αρδαβάνης. Θραύσματα και θροΐσματα, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σ. 240, ευρώ 18 Γιατρός ογκολόγος, ο συγγραφέας «ψαρεύει» με το δίχτυ της ευαισθησίας του λόγια που ειπώθηκαν και άλλα που έμειναν κρυμμένα στο έρκος των οδόντων. Κάτι σαν μικρές πρόζες, με άρωμα προσωπικού ημερολογίου, βγαλμένα από μια δύσκολη δουλειά και ακόμη πιο δύσκολα περιστατικά. Ο υπότιτλος «κρυπτώνυμα, αλλώνυμα, παρώνυμα» είναι τα ονόματα που δίνουν όνομα στα πράγματα, όχι από την ευθεία οδό της λογικοφανούς λογικής, αλλά από τον πλάγιο, τον λοξό δρόμο. Κείμενα ενάντια στον θάνατο και υπέρ της διαρκούς ζωντανής ζωής.
***Κατερίνα Τριανταφύλλου. Γυναίκες. Παλεύοντας με τα κοινωνικά στερεότυπα, εκδόσεις Σαββάλας, σ. 205, ευρώ 12, 70 Για τις γυναίκες του νέου αιώνα, που μόλις έχει διατρέξει μία δεκαετία, οι οποίες κουβαλούν τα στερεότυπα, τα κοινωνικά - και δεν λένε να τα ξεφορτωθούν. Η ψυχοθεραπεύτρια προσπαθεί να τα αναζητήσει, να τα βρει και να πετάξει μακριά, πέρα από τον γάμο και τα συμφραζόμενά του. Η νέα κοινωνία αλλάζει και μαζί της όλοι μας. Με το παρελθόν να ζήσουμε, για να έχουμε κάπου να πετάμε, ενώ ανοίγονται οι δρόμοι του μέλλοντος προκλητικά.
***Φιλιώ Παρθένη. Ο άντρας σας σάς απατάει..., εκδόσεις Αγκυρα, σ. 207, ευρώ 12,96 Μυθιστόρημα και πρώτο της βιβλίο, στο οποίο πρωτοστατεί ο απατημένος έρωτας. Ο γάμος στην πιο κρίσιμη στιγμή του, όταν η απιστία βάζει δυναμίτιδα στα θεμέλιά του. Ο μοιχός ξεμπροστιάζεται από την απατημένη σύζυγο, γιατί ο προδότης πρέπει να τιμωρηθεί. Ομως, ευτυχώς, το κωμικό κάνει την εμφάνισή του και εκτονώνει την κατάσταση, που πάει να βυθιστεί στο άλγος.
***Αριστείδης Κάντας. Η δίψα των ρόλων, εκδόσεις Ιδέες, σ. 258, ευρώ 14,57 Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος, ένας ηθοποιός, ο οποίος βιώνει τους ρόλους τόσο δυνατά, ώστε ταυτίζεται μαζί τους. Ομως, πρέπει να ζήσει κιόλας, γι' αυτό, όταν η ζωή τεθεί σε προτεραιότητα, οι ρόλοι του θεάτρου υποχωρούν υπέρ της ζωντανής και ζωντανεμένης ζωής. Τι θα διαλέξει -να μη σας το πούμε- τη ζωή ή τον θάνατο;
***Κώστας Θεολόγου - Μαρία Κωνσταντινίδη. Το μετρό μετρά τη Θεσσαλονίκη. Η ιστορία και τα μνημονικά ίχνη του πολιτισμού στα τεχνικά έργα, εκδόσεις University Studio Press, σ. 218, ευρώ 25 Οι εργασίες διάνοιξης του μετρό Θεσσαλονίκης, όπως ήταν αναμενόμενο, σε μια τέτοια πόλη, με μεγάλο ιστορικό παρελθόν, αποκάλυψαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα σε έξι σημεία της. Η αρχαιολογική ανασκαφή έγινε σε 19.200 τ.μ., που προήλθε από τη συνεργασία τής Αττικό Μετρό Α.Ε. και του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Δεν θ' αργήσουν τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα να εκτεθούν σε κεντρικούς σταθμούς του δικτύου. Οι συγγραφείς απλώνουν τη μελέτη τους σε έξι κεφάλαια. Ετσι, έχουμε και λέμε, στο πρώτο περιγράφεται η πολεοδομική εξέλιξη της πόλης, στο δεύτερο καταγράφονται τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά και η δημογραφική εξέλιξη, στο τρίτο παρατίθεται η εξέλιξη τών αστικών συγκοινωνιών, στο τέταρτο έχουμε αναλυτική περιγραφή του μετρό, στο πέμπτο αναφέρονται οι προοπτικές και τα προβλήματα που προέκυψαν, στο έκτο κεφάλαιο, και τελευταίο, κατατίθεται το συμπέρασμα, το οποίο είναι θετικό: Η ίδια η πόλη και η περιαστική ζώνη θα ωφεληθούν.
***Γουέντι Γουέμπ. Το παραμύθι τής Αλκυόνης, μτφρ.: Εφη Καλλιφατίδη, εκδόσεις Ωκεανίδα, σ. 380, ευρώ 16 Η αμερικανίδα συγγγραφέας παράτησε τη δημοσιογραφία για να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Διαχειρίζεται τη σχέση μιας κόρης και μιας μητέρας, την οποία... νόμιζε πεθαμένη. Κάθε άλλο, ζει και βασιλεύει, αλλά πίσω από τον φανταστικό της θάνατο κρύβεται ο φανερός πατέρας της. Η αποσβολωμένη συγγένεια του αίματος θα ταξιδέψει στο μέρος όπου έζησε η «άφαντη» μητέρα, για να συνειδητοποιήσει ότι το νησί αυτό κατοικείται από παράξενους ανθρώπους...
***Μπέσση Λιβανού. Με είπαν γάτα, εκδόσεις Καστανιώτης, σ. 521, ευρώ 18 Μια γυναίκα ποντάρει στην ελευθερία της, που όσο κι αν φοβίζει με το άστατο του χαρακτήρα της, που φλερτάρει συχνά με την ανασφάλεια, κρεμιέται σαν ωραία ψευδαίσθηση στους ώμους. Κόντρα στις προκαλατήψεις και στις προλήψεις του κοντινού περιβάλλοντος, δεν προσπαθεί να σώσει την ψυχή της. Ανεξάρτητη, ανέγγιχτη, άνευ όρων και ορίων, λούζεται τις επιλογές της, γιατί αυτή έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.
***Πολύβιος Γ. Πολυβίου. Κυπριανού και Κυπριακό. Η συνάντηση κορυφής της Νέας Υόρκης το 1985, εκδόσεις Καστανιώτης, σ. 239, ευρώ 13 Γνώστης του κυπριακού ζητήματος, ο συγγραφέας είναι δικηγόρος και ζει στη Λευκωσία. Καταθέτει την εμπειρία του από την περίοδο 1984 - 1986, οπότε ήταν μέλος της Διαπραγματευτικής Ομάδας για το Κυπριακό, επί προεδρίας του Σπύρου Κυπριανού. Τα σχέδια του τότε γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σκοπό είχαν -διαβάζουμε στο συμπέρασμα του Πολύβιου Πολυβίου- να εξασφαλίσουν συμφωνία επί τών συνταγματικών και πολιτειακών πτυχών του Κυπριακού στη βάση της Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με σοβαρότατα θέματα να παραπέμπονται σε ομάδες Εργασίας και με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων να μη γίνεται άμεσα, δηλαδή ταυτόχρονα ή σχεδόν ταυτόχρονα με την υπογραφή της Συμφωνίας, αλλά να αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και διαβούλευσης στο πλαίσιο Ομάδων Εργασίας και τεχνικών Επιτροπών.***Χρήστος Δεσύλλας. Τα σκαλοπάτια της κόλασης, εκδόσεις ΑΛΔΕ, σ. 106, ευρώ 10 Χωρίς να ρίχνει χρώματα ωραιοποίησης στην πραγματικότητα, την παρουσιάζει ωμά μ' εκείνο το κόκκινο του αίματος. Μια γυναίκα με δύο παιδιά, σ' αυτή τη νουβέλα, επιστρέφει στο ένδοξο παρελθόν της μητέρας της, μιας καθωσπρέπει κυρίας του παλαιού καλού κόσμου, που έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι πράξεις αυτής της οικογένειας τελούνται σ' ένα εναπομείναν νεοκλασικό, που φαντάζει σαν ερείπιο στον νέο πολυκατοικιακό κόσμο. Ο ανάπηρος γιος και η κόρη εναγωνίως αναζητούν να δώσουν λύσεις σε άλυτα προσωπικά και επαγγελματικά ζητήματα - περισσότερο χαμένα, παρά κερδισμένα.
***Κοραλί Μπάρμπεν. Ακούς το ξύπνημα της νύχτας; εκδόσεις Εκάτη, σ. 48, ευρώ 8,36 Πρωτομεφανιζόμενη, μ' όλα τα σύννεφα μακριά από την πρώτη αιθρία της, δείχνει κάπου κάπου τα σύννεφά της τα ερωτικά. Και από κοντά ο μέγας κραδασμός της οικουμενικής αγωνίας, καθώς ο πλανήτης κάθε ημέρα αλώνεται από τους καταστροφείς του.Β. Κ. Κ.
Αναρτήθηκε από EIRMAR . -

***AΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ :
http://www.facebook.com/home.php?=home#!/?ref=home ,

** http://snsarfara.blogspot.com/ , ( Αναγνώστες (75)) , ΣΤΑΜΟΣ - Αρφαρά - ΕΛΛΆΔΑ .-http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/ , { 78 } Αναγνώστες Βλάσης .-
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/ ( , αναγνώστες 20) .- Stamos - Δύναμη
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/ , Arfra - Μεσσηνίας .-
http://snsstamoskal.blogspot.com/ , Αρφαρά - Μεσσηνίας 2 .-
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/ , Αρφαρά - Μεσσηνίας 1 - FOTOS .-
http://www.facebook.com/video/video.php?v=1171479880647#/home.php?=home , Στάμος
http://www.blogger.com/posts.g?blogID=7613279330500520820 , ( αναγνώστες 24).-

http://www.sync.gr/stamos1 , 2140 φίλοι , 898 μέλη σέ έχουν φίλο , ... ... Σταμάτιος Ν. Skoulikas Αρφαρά - Μεσσηνίας 2010 .-
*** facebook : 351 Φίλοι Προβολή , Όλων - & 233 ΦίλοιΠροβολή Όλων
** http://www.youtube.com/stamos01 , 220 βίντεο
~** http://my.live.com/ ,
http://picasaweb.google.com/SNstam/Stamos02?authkey=c4yYKCCDPi0 , Picasa, Web Albuums…
** http://www.atdhe.net/ , ''''' ΖΩΝΤΑΝΑ όλοι οι ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΑΣ " "~ ** mporeite edw na parakolou8isete live apo ton στο διαδίκτυο simerino filiko PANATHINAIKOU tou χαλιά ! ;-)
http://www.fromsport.com/ , ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΟ ΙΝΤΡΕΝΕΤ .-

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fnemu-tv.blogspot.com%2F2010%2F07%2Fmainz-vs-panathinaikos-live-stream.html&h=ca64a- Ζωντανα όλα τα αθλήματα !
http://www.sport-fm.gr/ , ...
http://www.derby.gr/ ..
http://panathinaikospanathinaikospa.blogspot.com/ , ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ .-

http://www.myheritage.gr/site-27329812/skoulikas-blasiou ,

http://www.facebook.com/profile.php?id=14403106&ref=pymk#!/album.php?aid=2021585&id=14403106 , Οικογένεια Κάϊλας ΗΠΑ .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2010/09/19092010.html , Κυριακή , 19 Σεπτεμβρίου 2010 Ειδήσεις ... Ψάχνω ... Βρίσκω ... Διαλέγω ... γράφω 19/09/2010
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2010/09/19-09-2010.html , Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010 Ειδήσεις ...Ψάχνω ...Βρίσκω ...Διαλέγω ...γράφω 19/09/2010
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2010/09/blog-post.html , Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010 Αθλητικά Σούπερ Λήνγκα Πρόγραμμα αγώνων

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2010/09/21-09-2010.html , Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010 Ειδήσεις - Αθλητικά - Παράξενα - Υγεία για όλους και πολλά άλλα 21 - 09 -2010
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2010/09/19092010.html , Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010 Ειδήσεις ...Ψάχνω ...Βρίσκω ...Διαλέγω ...γράφω 19/09/2010
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2010/09/092010.html , Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010 Θέματα Υγείας 09/2010
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2010/09/18092010.html , Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010 Ελεύθερες Σκέψεις ....από όσα μας γράφουν , 18/09/2010
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2010/09/17092010.html , Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ...17/09/2010

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2010/09/o-2909-2010.html , Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 O οδοντίατρος σας ενημερώνει 19/09/ 2010
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2010/09/blog-post.html , Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010 Αθλητικά Σούπερ Λήνγκα Πρόγραμμα αγώνων 2010-11
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2010/09/19-09-2010.html , Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010 Ψάχνω ,,, Βρίσκω ...Διαλέγω ....Γράφω...Τα Νέα μας και π.α. Κυ, 19-09-2010
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου http://vlasiosarfara.blogspot.com/2010/09/19-09-2010.html 2010Ψάχνω ,,, Βρίσκω ...Διαλέγω ....Γράφω...Τα Νέα μας και π.α. Κυ, 19-09-2010
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2010/09/24-09-2010.html , αναγνώστες 20 , Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010 Ψάχνω ,,, Βρίσκω ...Διαλέγω ....Γράφω...Τα Νέα μας και π.α. 24-09-2010 .-

***~** http://facebook.com/group.php?gid=26476774455 , Αρφαρά - Μεσσηνίας .-http://www.facebook.com/group.php?gid=26476774455!http://www.facebook.com/profile.php?id=1115815044#!/profile.php?id=100000889320462 , ΒΛΑΣΗΣhttp://www.facebook.com/profile.php?id=100001348570241&ref=search , Χρίστος Χρυσαϊδος
http://www.facebook.com/home.php?#!/profile.php?id=100001348570241 ,~ ** http://www.facebook.com/friends/?filter=ac&offset=200#!/profile.php?id=1013012312 , Σπύρος Κάϊλας .-
http://www.facebook.com/profile.php?id=14403106&ref=pymk ,http://www.facebook.com/profile.php?id=100000012378993 , Michael G. Kailas
http://www.facebook.com/profile.php?id=588693016 , Μυλωνάς Goode Jan
http://panathinaikospanathinaikospa.blogspot.com/2009/06/blog-post_7846.html .-http://www.facebook.com/profile.php?id=1115815044#!/ali.nellos, NELOShttp://www.facebook.com/profile.php?id=1115815044#!/akailas , Ariana Καϊλα http://www.facebook.com/akailas , Ariana
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000012378993#!/profile.php?id=1524464166 ,http://www.facebook.com/group.php?gid=26476774455#!/profile.php?id=1287488600 , Σωτήρης Κ . Γεωργούντζος .-http://www.facebook.com/profile.php?id=1157088412 , Aπόστολος Καραμήτσος Κοζάνη .-http://www.facebook.com/profile.php?id=1115815044#!/profile.php?id=1536954724 , SKOULIKAS BILL
http://www.facebook.com/profile.php?id=1446349692 , Σταμάτης Ν . Σκούλικας (1) .-
http://www.facebook.com/reqs.php#!/?ref=home , Σταμάτης Σκούλικας (2) .- http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=1037492258 , Σταμάτης Σκούλικας (2) .-
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/ , Αναγνώστες (47) .-~ ** http://www.netvibes.com/SNSTAM Στάμος .- .-http://sdentist.spaces.live.com/messages/fakehandlerpage.aspx ,
http://www.facebook.com/editpicture.php?success=1 , .-
http://www.twitter.com/stamos01/ ,
http://www.unyk.com/Registration/RegistrationMain.asp?JS=1,http://www.slide.com/arrange#blk ,
http://niannap.slide.com/ ,
http://asnstamrfara.slide.com/ , .- slide
http://www.slide.com/homeview#-pictures ,
http://www.zoosk.com/home.php?from=nav ,
http://www.sonico.com/my_profile_pic.php ,
http://www.shtyle.fm/home.do?_auth_=E2D9456C488E77A142F3CDFE3F7ADE6A ,
http://www.shtyle.fm/profile.do?userid=12201497 .-
http://www.shtyle.fm/uploadPhotos.do?aid=4908493 ,
http://pt.netlog.com/skoulikasstamatios ,
** http://pt.netlog.com/ ,
http://www.tagged.com/home.html ,
http://www.tagged.com/profile.html ,
http://www.panoramio.com/user/3721624 ,
http://www.panoramio.com/upload/, http://www.hi5.com/friend/profile/displaySameProfile.do?userid=248269545 , *** http://live.sync.gr/stamos1/friends/ ,

~**
1. ~** ΔΗΜΟΣ ΑΡΦΑΡΩΝ
1. Αστέρας Αρφαρών - Βικιπαίδεια
2. Links on "Arfara" Facebook
3. ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ: Στα ΑΡΦΑΡΑ Μεσσηνίας παρέα ...
4. Τελικά μόνη αλλαγή τα Αρφαρά στην Καλαμάτα για τον Καλλικράτη στην ...
5. Εικόνα 034 οικία στο ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2010 - Ποιητική γωνιά
6. Εκδόσεις - Εκδοτικές εταιρίες Αρφαρά Μεσσηνίας Πληροφορίες για ...
7. www.Vres.gr - ΑΡΦΑΡΑ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
8. Arfara-Messinias
9. Arfara-Messinias 2
10. Arfara-Messinias 1 - FOTOS: ΑΡΦΑΡΑ,Ξένα αλλά χρήσιμα *
11. “ΠΕΡΙ ΟΡΕΞΕΩΣ” ΣΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΣΤΑ ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ ...
YouTube - Εικόνα 034.mpg arfara kalamata messinias 2010
1. MOV02610.MPG ΑΡΦΑΡΑ -ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2010 Video
2. STAMOS -ARFARA -GREECE: ΑΡΦΑΡΑ -ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ -ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ **
3. Μετακομίσεις - Μεταφορικές εταιρίες Αρφαρά Μεσσηνίας ...
4. Εφημερίδα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας - Άνω Αρφαρά
5. Αρφαρά Ν. Μεσσηνίας 1 - Κ&Μ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΕ
6. Messinia Web :: Kalamata - Περιοδεία Δημάρχου στη Θουρία, τον Αρι ...
7. Τάσεις αγοράς για την περιοχή ΜΕΣΣΗΝΙΑ Αρφαρά, μονοκατοικία 60 τ.μ
8. Αρφαρά Μεσσηνίας 3/ Ιουλίου - panigiria.gr
9. Αρφαρών - Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιφεριακής Ανάπτυξης ...
10. Ano Arfara Map Greece Google Satellite Maps
11. Kalamata Blogs » Kopanakinews's Weblog » “ΠΕΡΙ ΟΡΕΞΕΩΣ” ΣΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ...
12. “ΠΕΡΙ ΟΡΕΞΕΩΣ” ΣΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΣΤΑ ΑΡΦΑΡΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥ …ΚΑΛΟΦΑΓΑΔΕΣ ...
13. ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ: Στα Αρφαρά, παρέα με τη Θώδη
14. Διαδρομή 3
15. Gaia Messinia
16. Πωλήσεις ακινήτων Μεσσηνίας Hellas Houses CONSTRUCTION & REAL ...
17. Νεκρός σε τροχαίο στη Μεσσηνία - Nekros se troxaio sti Messinia
18. ARFARA VILLAGE Facebook
19. Diorismos.gr - 1 θέση ΔΕ Υδραυλικού ΔΗΜΟΣ ΑΡΦΑΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
20. Arfara Messinias orang-biasa.co.cc
21. ΔΗΜΟΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - Νομός ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - Δήμος ΑΡΦΑΡΩΝ - ΑΡΦΑΡΑ ...
*

****

Δεν υπάρχουν σχόλια: