Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Στο  αγιάζι της καθημερινότητας ,  Τετάρτη   21 Δεκεμβρίου  2011 :
ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !
ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!
**  Οι  επιθυμίες  και προσδοκίες του καθενός  ξεχωριστά , εκ μέρους μας  ,ολόθερμες , εγκάρδιες και διαρκείς Ευχές με πολύ Υγεία και Αγάπη , σε όλους τους τομείς και επίπεδα επιθυμιών !!! ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ! για όλους μας !
* ΚΑΛΗ   ΤΥΧΗ  ΣΕ  ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ ! ΝΑ ΦΕΡΕΙ Ο ΝΕΟΣ  ΧΡΟΝΟΣ 2012 !
ΓΟΥΡΙ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ  ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ !! ** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ :
~** Σε αναμμένα κάρβουνα οι αγρότες

~ Σε αναζήτηση χρημάτων για επιδοτήσεις
 * Στάλθηκαν στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, οι καταστάσεις για την ενιαία ενίσχυση, που αφορούν στην εξόφληση του υπόλοιπου 50% της επιδότησης.
* Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χθες ο κ. Αλευράς, οι καταστάσεις εστάλησαν την Παρασκευή και «αυτή τη στιγμή καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα, ενώ στόχος και πίεση του υπουργού κ. Σκανδαλίδη, είναι να πληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα οι αγρότες.
 * Είμαστε όλοι σε δύσκολη οικονομική συγκυρία, και μπορώ να πω υπεύθυνα, ότι, επειδή στις 5 Γενάρη θα καταβληθεί στην ΑΤΕ το ποσό της προκαταβολής της πρώτης δόσης στους αγρότες, είναι σίγουρο ότι αυτή η ημερομηνία είναι και καταληκτική για τη δεύτερη δόση. Πιστεύω, όμως, ότι θα βρεθούν χρήματα και οι αγρότες θα πληρωθούν πριν τα Χριστούγεννα».
 ~ ΕΑΣ και Αγροτική
* Από την πλευρά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, ο διευθυντής Επιδοτήσεων Κώστας Πέτροβας μας είπε χθες: «Σήμερα είδα στον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δόθηκε εντολή πληρωμής προς την Τράπεζα. Δεν ξέρω παραπέρα τι γίνεται, που κολλάει το θέμα, πάντως όλος ο μηχανισμός είναι έτοιμος για πληρωμή».
* Από το κεντρικό κατάστημα Καλαμάτας της Αγροτικής Τράπεζας, η Βασιλική Μπρέγιαννη, η οποία εκτελεί χρέη διευθυντή, πρόσθεσε: «Δεν έχουμε τίποτα ακόμη. Επισήμως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πότε θα γίνουν πληρωμές».

~**Παραβίασαν το Ταχυδρομείο χθες στα Φιλιατρά

~* Τράπηκαν σε φυγή από το συναγερμό
 * Το Ταχυδρομείο Φιλιατρών παραβίασαν χθες τα ξημερώματα άγνωστοι δράστες, αφαιρώντας από συρτάρι υπαλλήλου 300 ευρώ, ποσό που της ανήκε. Ο συναγερμός που χτύπησε, ωστόσο, έκανε τους δράστες να τραπούν σε φυγή, πριν προλάβουν να «χτυπήσουν» το χρηματοκιβώτιο ή θυρίδες πελατών.
* Οι δράστες εισήλθαν στο χώρο του καταστήματος των ΕΛΤΑ, στον πεζόδρομο των Φιλιατρών, λίγο πριν από τις 3.00 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής - ξημερώματα Δευτέρας, αφού παραβίασαν ανασφάλιστο, μερικώς, παράθυρο στο πίσω μέρος.
 * Με το που έγινε η παραβίαση, ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός που διαθέτει το κατάστημα και απευθείας ενημερώθηκε το Α.Τ. Φιλιατρών. Στο σημείο έσπευσε περιπολικό, αλλά οι δράστες είχαν τραπεί σε φυγή.
* Πάντως, όπως διαπιστώθηκε, πριν φύγουν επιχείρησαν να «πειράξουν» τον πίνακα, προκαλώντας του φθορές, αλλά δεν κατάφεραν να κλείσουν το συναγερμό.
* Η λεία τους είναι χρηματικό ποσό υπαλλήλου, η οποία είχε αφήσει χρήματά της στο συρτάρι της από την Παρασκευή. Χθες, το κατάστημα δε λειτούργησε.
* Προανάκριση και έρευνες για στοιχεία που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών διενεργεί το Α.Τ. Φιλιατρών.
* Η παραβίαση του καταστήματος των ΕΛΤΑ στα Φιλιατρά έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο διαρρήξεων και κλοπών που σημειώνονται στην περιοχή, με την εγκληματικότητα και τις παραβατικές συμπεριφορές να έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και την ανασφάλεια των πολιτών διαρκώς να μεγαλώνει. Η κατάσταση, σε όλη την έκταση του Δήμου Τριφυλίας, είναι πλέον ανεξέλεγκτη και περισσότερο από τραγική, και ουδείς μπορεί να προβλέψει πού θα φτάσει.
* Όπως έχουμε επισημάνει ξανά στο «Θ», οι πολίτες, δικαίως, ζητούν περισσότερη και καλύτερη αστυνόμευση. Ζητούν την παρουσία της Αστυνομίας σε πόλεις και χωριά. Αυτό, όμως, σύμφωνα με τις Αστυνομικές Αρχές, δεν μπορεί να γίνει στον επιθυμητό βαθμό, αφού υπάρχει τεράστια έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα και, όπως τονίζουν, προσπαθούν με τις όποιες δυνατότητες διαθέτουν να ανταποκριθούν καλύτερα στα αυξημένα καθήκοντά τους. Κάτι πρέπει να γίνει, πάντως. Άμεσα.

~** Σοβαρότατα προβλήματα με αθίγγανους
* Σοβαρότατα προβλήματα με τους τσιγγάνους στην περιοχή Πλατύ Αρφαρών καταγγέλλονται  καθημερινά από τους κατοίκους , με κλοπές , διαρρίξεις , κοπή ελαιόδενδρων για καυσόξυλα κ.α. .- Αναφέρουν ως  μηδενική την αστυνόμευση , και προειδοποιούν ότι θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους με αντιδικίες κ.α. !
~** Ποιος είναι ο ρόλος τέχνης & καλλιτέχνη εν μέσω κρίσης;
 * Ο Θόδωρος Σινάνης, πρωτεργάτης του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου, περιγράφει το ρόλο της τέχνης σε προηγούμενες κρίσεις και μιλά για το χρέος των ανθρώπων του πολιτισμού. Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, του Πολιτιστικού Αντίλογου, συλλογίζεται πάνω στη σχέση πολιτισμού και χρηματοδότησης και φωτίζει το ρόλο της Παιδείας. Ποιητής και πρόεδρος της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων, ο Αριστοτέλης Φράγκος τοποθετείται για τη σχέση δημιουργού και εξουσίας. Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης «Μηδέν», σημειώνει το ρόλο των Νέων Μέσων στις σύγχρονες εξελίξεις. Για την πολιτισμική κρίση και τη δύναμη των εικαστικών τεχνών γράφει ο γλύπτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Τομέα της «Φάρις», Παναγιώτης Λαμπρινίδης.
 ~ Θόδωρος Σινάνης
 ** «Η τέχνη ως ψυχική ανάταση»
 * «Στη διάρκεια της Κατοχής φύγαμε με την οικογένειά μου από τους Γαργαλιάνους για να ζήσουμε στην Πύλο, σε ένα χτήμα που είχαμε εκεί. Η πρώτη δουλειά του πατέρα μου ήταν να φυτέψει πατάτες, να πάρει μια κατσίκα, για να μην πεινάσουμε, και μέσα σε ένα μικροσκοπικό σταφιδόσπιτο να επιβιώσουμε. Είχε μονάχα μια γωνιά για να ζεσταινόμαστε και, μέσα στον καπνό που μας έπνιγε, οι γονείς μου τραγουδούσαν και τραγουδούσαμε κι εμείς, τα πέντε παιδιά, από κοντά, οπερέτες του Σακελαρίου, του Χατζηαποστόλου. Η καταχνιά της εποχής μάς πλάκωνε, δεν μπορούσαμε να ανασάνουμε και ψάχναμε όλοι για διέξοδο. Να μαζευτούμε, να μιλάμε, να λέμε ιστορίες, να χορεύουμε, να κάνουμε θέατρο. Ένας με τον άλλον στηριζόμασταν. Δεν μπορώ να ξεχάσω τη σκηνή όπου, αντί εισιτηρίου, στην είσοδο του θεάτρου ήταν ένα ντεπόζιτο όπου έριχνε ο καθένας λίγο λάδι. Αυτό το λάδι στη συνέχεια μοιραζόταν στον κόσμο.
 * Η δυσκολία εκείνη αντιμετωπίστηκε με το δαιμόνιο που έχει ο άνθρωπος μέσα του, να δημιουργεί. Έγιναν πράγματα που έδειχναν την ανάγκη που έχει ο άνθρωπος να μη ζει μέσα στη μούχλα, μέσα στο πρόβλημα συνεχώς, να έχει μια ανάταση ψυχική. Η τέχνη, ο πολιτισμός είναι ανάγκη. Όχι ότι λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά το μέγιστο πρόβλημα είναι το ψυχικό μας. Κι αυτό πρέπει πάση θυσία να αντιμετωπιστεί. Σε τούτη εδώ την κρίση, θα αποδείξουμε αν είμαστε άνθρωποι με ευαισθησίες, άνθρωποι με περιεχόμενο, άνθρωποι με ανθρωπιά.
 * Οι ιθύνοντες που παραγκωνίζουν τον πολιτισμό σε αυτές τις δύσκολες ώρες, που τον θεωρούν πολυτέλεια, είναι οι ακατάλληλοι άνθρωποι για τον πολιτισμό. Έχουν μείνει περιχαρακωμένοι στο δήθεν, στο τι θα φανεί, και όχι στο να κάνουν κάτι με ουσία. Είναι υποχρεωμένοι σε αυτούς που δίνουν τις επιχορηγήσεις, στις μικροπολιτικές. Αναγκαστικά, τώρα που δεν υπάρχουν χρήματα, έμειναν μετέωροι, χωρίς έρεισμα.
 * Ο πολιτισμός αποτελεί σπουδαίο μοχλό και τώρα πρέπει να φτάσει και στον τελευταίο πολίτη. Ο πολιτισμός θα δώσει την πεποίθηση στον Έλληνα ότι ούτε τουρκοκρατούμενοι ούτε γερμανοκρατούμενοι είμαστε. Ο κόσμος αισθάνεται ότι έχουμε Κατοχή. Αυτό πρέπει να το απαλείψουμε, όχι γιατί δε συμβαίνει, αλλά για να ακουστούν και οι δικές μας φωνές».
 ~ Μιχάλης Δημητρακόπουλος
 ** «Πολιτισμός και Παιδεία»
 * «Παραγωγή πολιτισμού υπήρχε πριν από την κρίση και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Είναι σαν την ανάσα, δεν μπορείς να μην αναπνέεις. Ο άνθρωπος δεν είναι γεννημένος για να ζει, να δουλεύει, να παράγει χρήμα και μόνο αυτό. Τι σημαίνει να περνάμε καλύτερα; Μόνο καταναλωτισμός;
 * Υπάρχει μια παρανόηση ότι χρειάζεται χρήμα ο πολιτισμός. Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, αλλά δεν είναι πάντα σωστό. Ως Πολιτιστικός Αντίλογος, εδώ και πολλά χρόνια, κάνουμε κάποια πράγματα, αυτά που μπορούμε, χωρίς οικονομική στήριξη από πουθενά, χωρίς οικονομικό υπόβαθρο. Μπορείς εύκολα να βάλεις ανθρώπους να συζητήσουν για ένα θέμα, υψηλού επιπέδου, χωρίς να χαλάσεις χρήματα. Αυτό μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει. Ο πολιτισμός πρέπει να είναι συνυφασμένος με την καθημερινότητά μας.
 * Έχω πολλές φορές αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, της άμυνας των ακαλλιέργητων ότι “υπάρχουν κάτι κουλτουριάρηδες, που λένε ότι κάνουν κάτι”. Είμαι εκπαιδευτικός και συχνά λέω στους μαθητές μου ότι, στην ηλικία που βρίσκονται, αυτό που πρέπει να χτίσουν, πέρα από τις γνώσεις για να αποκτήσουν ένα πτυχίο, είναι ένα πολιτιστικό κεφάλαιο. Είναι αδιανόητο, να ρωτάς ένα 17χρονο ποιος είναι ο Γκαίτε, ο Ουγκώ, και να μην τους ξέρει. Είναι υποχρέωσή τους, δεν είναι στη διακριτική τους ευχέρεια.
 * Διάβαζα πριν από κάποιες μέρες ένα άρθρο συγκλονιστικό. Υπάρχει στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή μια κατηγορία ανθρώπων, μεταξύ 18 και 25 ετών, χωρίς καμία πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην αγορά εργασίας και στην κατάρτιση. Υπολογίζουν ότι στην Ελλάδα είναι περίπου 11,5%. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα. Αυτά τα ποσοστά πρέπει να προσπαθήσουμε να τα μειώσουμε. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να διαβάσουν μια εφημερίδα.
 * Η κρίση που περνάμε δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και αξιών και πολιτιστική. Μεγάλο μέρος της ευθύνης έχουν οι γονείς της 20ετίας ’70-’90. Αυτοί που ξαφνικά βρέθηκαν να έχουν μια οικονομική άνεση και δασκάλεψαν τα παιδιά τους ότι το μόνο που ενδιαφέρει είναι το χρήμα. Δεν μπορώ να ακούω ότι “οικογενειακώς τα απογεύματα καθόμαστε και βλέπουμε σίριαλ”. Είναι τραγικό. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν να πουν τίποτα. Δεν έχουν να μιλήσουν, δεν έχουν να διαβάσουν, δεν έχουν να ακούσουν και απορρίπτουν εύκολα οποιαδήποτε πρόταση. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν χάσει το βηματισμό τους. Και πιστεύω ότι πολλοί από τους ηγέτες μας έχουν πάθει το ίδιο. Αυτοί οι άνθρωποι δε μας χρειάζονται. Κι όμως, αυτοί μας κυβερνάνε και διαχειρίζονται τον πολιτισμό».
 ~ Αριστοτέλης Φράγκος
 ** «Ο καλλιτέχνης απέναντι στην εξουσία»
*   «Ο ρόλος της τέχνης ποιος πρέπει να είναι; Ποια η ευθύνη του καλλιτέχνη; Εκείνο που δε φιμώνεται είναι το στόμα, ο λόγος και πολύ περισσότερο το στόμα των λογίων. Ο Κωστής Παλαμάς είχε προβλέψει όσα συμβαίνουν στην εποχή μας. Το 1999, είχα περάσει κάποια μηνύματα μέσα από το έργο μου, τα επαναλαμβάνω σήμερα με άλλη μορφή. Έβλεπα πώς είχε ξεκινήσει και πώς διαμορφωνόταν η κατάσταση και, σε μια ποιητική συλλογή του 2004, είχα γράψει “μεγάλωσε η Αθήνα και μίκρυνε η Ελλάδα”. Τώρα θα έλεγα αντίστοιχα, με αντίθετη φορά, ότι “μας έχουν κατακλέψει αυτοί που μας εξουσιάζουν και έχουμε χρεοκοπήσει σαν Έλληνες”.
 * Μέσα από τη δύναμη που μπορεί να θεωρηθεί ότι έχω στα χέρια μου, δε θα πάψω να στρέφομαι εναντίον όλων αυτών. Σε μια πρόσφατη ποιητική εκδήλωση, ένας από τους θεατές είχε αντιδράσει σφοδρά, επειδή είχα χρησιμοποιήσει τον όρο “άθεος” σε κάποια από τα ποιήματα που παρουσίασα. Θα το επαναλάβω και τώρα: Πίστευα, πιστεύω και θα πιστεύω στο Θεό. Έπαψα, όμως, να πιστεύω στα κόμματα και σε αυτούς που επικαλούνται ή προσπαθούν ή προσποιούνται το ρόλο του εθνοπατέρα. Ζητάνε να πάρουν τα δικά τους, αλλά αγνοούν τα δικά μας. Μας διαγράφουν παντελώς ως υπάρξεις. Τους ενδιαφέρει ο εαυτός τους και τίποτε άλλο. Δε θέλω να έχω ουδεμία ανάμειξη μαζί τους.
 * Ο καθένας διαμορφώνει την προσωπική του άποψη. Ο κάθε καλλιτέχνης επιλέγει πώς θα σταθεί απέναντι στα συμφέροντα. Υπάρχουν –και το ξέρουμε καλά- συνάδελφοί σας, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, οι οποίοι προσεταιρίστηκαν ουσιαστικά την κάλυψη την πολιτική και μεγαλούργησαν. Άνθρωποι που αναρριχήθηκαν εκ του μηδενός και έφτασαν σε μια κορυφή τέτοια, που ουσιαστικά είναι απύθμενο το βάθος τους, όπως όταν βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου. Είναι, όμως, και άλλοι που δεν παύουν μέσω του έργου τους, ας πάρουμε το παράδειγμα του Χικμέτ, του Νερούδα, να αντιδρούν στη φίμωση. Ή θα έχεις το θάρρος να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα, αυτή που βλέπεις, αυτή που αισθάνεσαι, αυτή που αγγίζεις με τα χέρια σου, και να την περιγράφεις, να την καταγράφεις, να τη σχολιάζεις με το έργο σου. Ή θα βλέπεις και θα σιωπάς, για διάφορους λόγους. Απαιτείται θάρρος εκ μέρους του καλλιτέχνη και παράλληλα ανεξαρτησία από τους κύκλους της εξουσίας».
 ~ Γιώργος Δημητρακόπουλος
 ** «Μια καινούρια γλώσσα»
 * «Ζούμε σε μια εποχή μεγάλης ανελευθερίας και ακόμα μεγαλύτερης κυβερνητικής προπαγάνδας που, μεταξύ πολλών άλλων, τρομοκρατεί με χειρουργική ακρίβεια και αφοπλιστική αποτελεσματικότητα και είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις γι’ αυτά χωρίς να ακουστείς υπερβολικά θεωρητικός, κοινότοπος ή απλά κακόγουστος και κυνικός.
 * Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η μόνη χαραμάδα αισιοδοξίας φαίνεται να πηγάζει από το ελεύθερο ίντερνετ. Πρέπει να το υπερασπιστούμε ως τέτοιο, αλλά και να το εκμεταλλευτούμε όσο παραμένει ακόμα ελεύθερο, καθώς επιχειρείται ήδη ο έλεγχός του, τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο, από τις χώρες της βόρειας Αφρικής ως την καρδιά των ΗΠΑ, τα κυβερνητικά καθεστώτα βλέπουν όλο και περισσότερο τον ανεξέλεγκτο χαρακτήρα της δύναμής του στο πεδίο της αντιπληροφόρησης αλλά και της άμεσης οργάνωσης.
 * Η τέχνη δεν είναι μία και δεν μπορεί να λογαριαστεί ως μονάδα για να πει κάποιος ότι μπορεί ή δεν μπορεί να βοηθήσει σε όλο αυτό. Έχει τη δυνατότητα να παίξει τόσο τον έναν όσο και τον άλλον ρόλο εξίσου καλά.
 * Στην περίπτωση της βιντεοτέχνης, πρέπει να δούμε μερικές ιδιαιτερότητες που την καθιστούν ξεχωριστή σήμερα. Καταρχάς επικοινωνεί με την πλέον σύγχρονη, διαδεδομένη, παγκόσμια και εξαιρετικά διεισδυτική γλώσσα, αυτή των ψηφιακών εικόνων, χρησιμοποιώντας όμως εργαλεία που είναι προσβάσιμα όσο ποτέ άλλοτε (υπολογιστής και ψηφιακή κάμερα). Αυτό της δίνει μια τεράστια δύναμη, που ίσως δεν είναι ακόμα αντιληπτή στο πλήρες εύρος της, αν και τα ίχνη της είναι ήδη ευδιάκριτα στο παιχνίδι της μεταστροφής (ηθελημένης ή όχι), που παρακολουθούμε καθημερινά στο YouTube και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 * Είναι η λαϊκή τέχνη του 21ου αιώνα που, όπως έχουμε ξαναπεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μηδέν, αναπτύσσεται ραγδαία, διαρκώς και απρόσμενα και, ως εκ τούτου, παίζει, αλλά και θα παίξει ακόμα πιο σπουδαίο ρόλο στο μέλλον. Αυτό που έχουμε ξαναπεί, επίσης, και είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι μπορεί να θεωρηθεί ως ένας ιδιότυπος οδηγός επιβίωσης στο σύγχρονο καταιγισμό εικόνων που δεχόμαστε, ένα ιδιόμορφο λεξικό ή εγχειρίδιο που μας μαθαίνει μια καινούργια γλώσσα. Είναι η ίδια γλώσσα που χρησιμοποιεί για τους σκοπούς της και η εξουσία (κυβερνητική, μάρκετινγκ κ.ά.) και μαθαίνουμε όχι μόνο να την κατανοούμε και να την αποκωδικοποιούμε, αλλά και να τη μιλάμε όπως θέλουμε εμείς. Αυτό είναι, επίσης, πολύ χρήσιμο.
 * Για την κατάσταση που ζούμε, είμαι εξαιρετικά απαισιόδοξος, αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν. Μία ενότητα βιντεοτέχνης που επιμεληθήκαμε και παρουσιάσαμε στο προπερασμένο φεστιβάλ νομίζω ότι συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που ζούμε, αλλά και τι πρέπει να αλλάξουμε: “The Moneying of Life”».
 ~ Παναγιώτης Λαμπρινίδης
 ** «Πολιτισμική κρίση – Εικαστική τέχνη»
 * «Στον 21° αιώνα που διανύουμε δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για τη σύγχρονη τέχνη και το μέλλον της.
 * Η αύξηση της πληροφορίας και η επιτάχυνση των ρυθμών με τους οποίους αλληλοδιαδέχονται οι απόψεις για τη ζωή και την τέχνη, είναι πρωτόγνωρες και ο άνθρωπος, δημιουργός και θεατής, μοιάζει να είναι παραγκωνισμένος αναζητώντας μια άλλη σχέση με το πολιτιστικό γίγνεσθαι.
 * Η πολιτισμική κρίση απέκτησε υλική οντότητα με το συνεχώς εξαπλούμενο φαινόμενο της οικονομικής αιχμαλωσίας, του εισοδηματισμού και του καταναλωτισμού που βιώνουν τα άτομα και οι κοινωνίες.
 * Την εποχή που το έργο τέχνης τείνει να ενοποιηθεί με το περιβάλλον, μπορεί να γίνει βήμα έκφρασης της κοινωνικής περιπέτειας και να καταδείξει το νέο του ρόλο. Ένα ρόλο απαλλαγμένο από κοινωνικούς και αισθητικούς μύθους που έχουν εξαντληθεί πριν πολλά χρόνια. Χωρίς βέβαια να διαγράψει κάνεις την τότε συμβολή τους, τουλάχιστον στο θεωρητικό πεδίο.
 * Η αποσύνδεση του θεατή και του δημιουργού από την καθημερινή ζωή, διά μέσου της επαφής του με ένα άλλο πεδίο αισθητικής συνείδησης, αλλά και η δικτατορία της νεωτερικότητας, του συντηρητισμού, του σεξουαλισμού και οι διάφορες εναλλασσόμενες αισθητικές στάσεις, αποτελούν διαχειριστικές λογικές και τρικ και όχι τον ισχυρό βραχίονα που θα ξεθεμελιώσει τις βαθιές ρίζες που έχει αποκτήσει η πολιτισμική κρίση στην εποχή μας.
 * Με σαφήνεια η ιστορία μάς δείχνει ότι το πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται τα άτομα και οι κοινωνίες είναι η πηγή των προσώπων που θα ηγηθούν μιας ουσιαστικής-ριζικής μεταβολής.
 * Η τωρινή πολιτισμική κρίση, όμως, ουσιαστικά δηλαδή η ψευδαίσθηση του ατομικού ωφελιμισμού, οριοθετεί τις δυνατότητες του ατομικού πεδίου δράσης, αφήνοντας την κρίση να παγκοσμιοποιείται, μαζί βέβαια με την απειλή της κατάρρευσης της ευδαιμονίας των σύγχρονων κοινωνιών.
 * Φαινόμενο με τη μορφή σοκ, που ίσως κάνει τη σύγχρονη κοινωνία να ξεπεράσει την πολιτισμική της αδιαφορία και να προβεί σε ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα των ατομικών και πολιτισμικών αξιών».

~~** Δήμος Καλαμάτας
** Πολλά τα προβλήματα στους Παιδικούς Σταθμούς  * Σοβαρές καταγγελίες για ύπαρξη διοικητικού κενού και ελλείψεων προσωπικού, όπως και για υπεράριθμα τμήματα παιδιών, διατύπωσε χθες η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Καλαμάτας, Κωνσταντίνα Ανδριανού, στην πρόεδρο του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού Μαρία Οικονομάκου, κατά τη διάρκεια μεταξύ τους συνάντησης, παρουσία του προέδρου και του γ.γ. του νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χρ. Σταθόπουλου και Πέτρου Στεφανέα, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων.
 * Η κα Ανδριανού χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση, λέγοντας πως οι εργαζόμενοι έχουν εξαντλήσει τα βιολογικά τους όρια, ενώ υπάρχουν τμήματα που λειτουργούν χωρίς βοηθούς και με την παιδαγωγό να έχει να ασχοληθεί με πολλά παιδιά, με αποτέλεσμα αν δεν πάρει το πρωί νερό, μπαίνοντας στην αίθουσα, να μην μπορεί να το κάνει κατά τη διάρκεια του ωραρίου της ή ακόμη και να πάει στην τουαλέτα.
* Υποστήριξε ότι τα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω της ακαταλληλότητας των χώρων, αφού τραπεζαρίες και αποθήκες έγιναν αίθουσες, μίλησε για κακή αξιοποίηση προσωπικού, αναφέρθηκε σε δικαιολογητικά που ζητούνται από πλευράς διοίκησης να προσκομίσουν συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, έστω κι όταν παίρνουν άδεια μιας ημέρας, από τις επιπλέον δέκα που δικαιούνται, ενώ έθιξε και το θέμα της μη σύγκλησης του αρμόδιου συμβουλίου για τις κρίσεις προσωπικού, ότι δεν υπάρχουν καρέκλες για να καθίσουν οι εργαζόμενοι, αλλά και ότι αντί, για εργαζόμενη Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, καθήκοντα αναπληρωτή εκτελεί εργαζόμενη Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
 ~ Ένταση
* Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ένταση, μεταξύ του προέδρου του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ και της κας Οικονομάκου. Ο Χρ. Σταθόπουλος ανέφερε ότι συνεχίζεται η απαξίωση του προσωπικού, που εργάζεται υπό αντίξοες συνθήκες, με μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου να εγκαλούνται, να οδηγούνται στα Δικαστήρια, να διενεργούνται ανακρίσεις και ΕΔΕ.
* Είστε προκατειλημμένος, ανταπάντησε, ανάμεσα σε άλλα, η πρόεδρος του Φορέα, η οποία προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις. Όπως ανέφερε, δε φτάνουν δύο άτομα να ασχοληθούν με όλα τα αντικείμενα του Φορέα. «Δυστυχώς, ο Φορέας είναι μόρφωμα, όπως είπε ο δήμαρχος, με μεγάλο αντικείμενο. Δε φτάνουν δύο άνθρωποι, δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με όλα τα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως είναι πολλά τα προβλήματα που υπάρχουν και «βγήκαν στον αέρα», λόγω κρίσης. «Προσπαθούμε για την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο από την πλευρά τους, αλλά υπάρχει και η πίεση των γονέων για να γραφτούν τα παιδιά τους, προκειμένου να αναζητήσουν δουλειά λόγω της κρίσης».
* Από την άλλη πλευρά απαγορεύονται οι προσλήψεις προσωπικού και θα εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε από το νέο έτος, με τις εκ περιτροπής μετακινήσεις των βοηθών.
* Είμαστε διατεθειμένοι να σκύψουμε στα προβλήματά τους, έχουμε κάθε καλή θέληση και διάθεση, αλλά υπάρχουν και πράγματα που πρέπει να τακτοποιηθούν σήμερα κιόλας». -

~** Αντιδράσεις για μπαλοποίηση σκουπιδιών στα Φιλιατρά
 * Με έντονες αντιδράσεις, εντός και κυρίως εκτός αιθούσης, διεξήχθη προχθές το απόγευμα πολύωρη συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. Αντιδράσεις και αντιθέσεις από δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων των Φιλιατρών, της Χριστιανούπλης και της Μώραινας και απλούς πολίτες, για την εγκατάσταση μπαλοποιητή σκουπιδιών σε περιοχή των Φιλιατρών, υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση (αν υλοποιηθεί) του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών! Τελικά, αφού έγινε ιστορική αναδρομή στο θέμα και τις αποφάσεις των προηγούμενων Δ.Σ. και ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, αποφασίστηκε ο ορισμός επταμελούς επιτροπής δημοτικών συμβούλων.
 * Αυτή θα εξετάσει διεξοδικά το θέμα μέχρι τις 30 Γενάρη και θα εισηγηθεί στο Σώμα για τη μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων, που δε φαίνεται να είναι άλλη από την μπαλοποίηση, καθώς και για τη χωροθέτηση εγκατάστασης του μπαλοποιητή και εναπόθεσης των μπαλοποιημένων σκουπιδιών.
 ~* Εισήγηση
 * Στο ξεκίνημα της συζήτησης ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας παρατήρησε: «Δεν πρόκειται να πάρουμε σήμερα απόφαση οριστική για τη χωροθέτηση ή οποιοδήποτε άλλο ζήτημα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. 30 Ιουνίου κλείνουν οι χωματερές. 30 Ιουνίου θα αρχίσουμε τα σκουπίδια, αν δεν το λύσουμε το θέμα μέχρι τότε, να τα βάζουμε στις αυλές μας. Δεν παίρνουμε σήμερα απόφαση για το τι θα γίνει με τα σκουπίδια, αλλά δεν μπορεί σήμερα το θέμα να μη συζητηθεί».
 * Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος, που εισηγήθηκε το θέμα, τόνισε: «Μετά τις 30 Ιουνίου, τα σκουπίδια θα τα "φάμε". Τόσο τραγική είναι η κατάσταση. Όχι μόνο στο Δήμο Τριφυλίας, σε όλη την Ελλάδα». Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων είπε: «Το 2008 - 2009, αφού είχε αποφασιστεί το θέμα των μπαλοποιητών, τα Δημοτικά Συμβούλια Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, τα οποία ανήκαν στην ίδια διαχειριστική ενότητα, αποφάσισαν η μεν εναπόθεση των δεματοποιημένων σκουπιδιών να γίνεται στην περιοχή της Κυπαρισσίας και η εγκατάσταση του μπαλοποιητή σε θέση που θα επιλεγόταν κατόπιν συνεννοήσεως του τότε Δήμου Γαργαλιάνων και του τότε Δήμου Φιλιατρών. Μετά από συνεννοήσεις επελέγη μία περιοχή στην περιοχή των Φιλιατρών. Επελέγη κατόπιν ομόφωνης αποφάσεως του Δ.Σ. Φιλιατρών η τοποθέτηση του μπαλοποιητή να γίνει στο κτήμα Κόντου, επιφανείας 10 περίπου στρεμμάτων, στην κτηματική περιφέρεια του πρώην Δήμου Φιλιατρών, σε οικόπεδο το οποίο θα αγοραζόταν από τον τότε ΦΟΣΔΑ ή τους Δήμους έναντι 40 χιλιάδων ευρώ, πλέον των εξόδων αγοράς. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Αυτό που έχουμε σήμερα, όσον αφορά στην προσωρινή διαχείριση, είναι μία απόφαση του Δ.Σ. Φιλιατρών, Απρίλιο του 2010 αν θυμάμαι καλά, ομόφωνη, για την τοποθέτηση του μπαλοποιητή στο οικόπεδο Κόντου και στη συνέχεια τη μεταφορά των μπαλοποιημένων στην περιοχή της Κυπαρισσίας, σε χώρο που είχε επιλέξει το Δ.Σ. Κυπαρισσίας τότε.
 * […] Η Περιφέρεια πιέζει για την υλοποίηση των αποφάσεων και την εγκατάσταση των μπαλοποιητών και τα πρόστιμα, από 30/6, αν δεν κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ, είναι 35.000 ευρώ τη μέρα. Το διανοείστε; Μην το επαναλάβω. Παρακρατούμενα, μάλιστα, από τους ΚΑΠ Δηλαδή, ό,τι λεφτό παίρνουμε από το κράτος, θα μας το παρακρατούν εκεί. Δεν το συζητάμε καν ότι μετά θα πρέπει να κλείσουμε τα Δημαρχεία και να φύγουμε».
 * Στο δια ταύτα, πρότεινε να συγκροτηθεί μία Επιτροπή, άμεσα, απαρτιζόμενη από συμβούλους όλων των παρατάξεων και όλων των δημοτικών ενοτήτων, προκειμένου να εξετάσουν τις μέχρι σήμερα εξελίξεις στο θέμα για να δουν τι πρέπει να κάνουν.
 ~* Τοποθετήσεις
 * «Τα σκουπίδια θα τα διαχειριστούμε, τελεία και παύλα. Είτε θέλουμε είτε όχι, θα τα διαχειριστούμε και θα τα διαχειριστούμε καλύτερα απ' ό,τι τα διαχειριζόμαστε μέχρι τώρα», τόνισε ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας και συνέχισε λέγοντας πως «οι μπαλοποιητές είναι η λύση». Σχετικά με τις αποφάσεις των προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων, είπε: «Η ζωή έχει συνέχεια. Πάμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε. Δε μιλάμε για κάτι οριστικό, αλλά για προσωρινή λύση και όχι για οριστική διαχείριση».
 * Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος ανέφερε: «Το σκουπίδι και η διαχείρισή του ήταν και είναι μείζον θέμα, και το σκουπίδι που εμείς παράγουμε, εμείς πρέπει να διαχειριστούμε.
 * […] Δεν καταλήγω απολύτως στον μπαλοποιητή. Θεωρώ ότι πρέπει να δούμε και να ψάξουμε και για άλλες μεθόδους για την προσωρινή διαχείριση».
 * Συμφώνησε ακόμη με τη συγκρότηση Επιτροπής, «να γίνει, να κουβεντιάσουν, να φέρουμε και ανθρώπους να μας πουν και να επισκεφθούμε τους χώρους που υπάρχουν μπαλοποιητές, να δούμε τους χώρους που λένε οι αποφάσεις, να συζητήσουμε και μετά να αποφασίσουμε.
 * […] Δε θεωρώ ότι οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων που υπάρχουν δεν μπορούν να αλλάξουν, δεν είναι δεδομένες, μπορούμε άνετα να τις αλλάξουμε».
 * Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης είπε: «Ο αντιδήμαρχος μας ξάφνιασε, με το φόβο, προσπάθησε να περάσει τετελεσμένες αποφάσεις, και ο δήμαρχος μας ξάφνιασε με τον αυταρχισμό με τον οποίο προσπάθησε, σαν το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, να περάσει μια ειλημμένη απόφαση των προηγούμενων δημοτικών ενοτήτων, και καλούμαστε στη συνέχεια να αποφασίσουμε για αυτή την απόφαση. Τι τη θέλαμε τη συζήτηση στο κάτω κάτω και γιατί να συζητήσουμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Τριφυλίας και να μη συζητήσουμε πάνω στην προειλημμένη απόφαση;».
 * Διαφώνησε δε και με αυτό που είπε ο αντιδήμαρχος, ότι «ο κάθε Δήμος είναι δημοκρατικό να διαχειρίζεται από μόνος του τα απορρίμματά του»: «Καταλήξατε σε μία απόφαση που είχε παρθεί από τους πρώην δημάρχους για ένα κτήμα, χωρίς να υπάρχει μια περιβαλλοντική μελέτη, ενώ υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις». Έκανε δε λόγο για «χωματερή σε συσκευασία», υποστηρίζοντας ότι «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και το κόστος θα επωμιστούν οι πολίτες».
 * Κλείνοντας δήλωσε: «Εμείς προτείνουμε ότι για το θέμα των σκουπιδιών θα πρέπει να υπάρχει κεντρικός κρατικός φορέας διαχείρισης με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών».
 * Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αδρακτάς τόνισε: «Το γεγονός ότι οι προηγούμενοι Δήμοι έχουν πάρει αποφάσεις, δε μας δεσμεύει. Εμείς θα αποφασίσουμε, τώρα. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε άλλη λύση πέραν των μπαλοποιητών και η όποια απόφαση να ληφθεί με οικονομικά κριτήρια».
 * Ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος σημείωσε: «Μπαίνουμε σε μια διαδικασία οριστικής απόφασης για την προσωρινή διαχείριση, με λύση λειτουργική και περιβαλλοντική, κοινωνικά αποδεκτή και οικονομικά συμφέρουσα».
 * Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Ευστάθιος Ανδρινόπουλος εξέφρασε κάποιες αμφιβολίες για τη μέθοδο που προκρίνεται και σημείωσε πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο, αν μπορούν να κάνουν μόνοι τους ολοκληρωμένη διαχείριση, ενώ παράλληλα με τη μέθοδο που θα επιλεγεί, να αναπτυχτεί ανακύκλωση κ.ά. Η Βιβή Παντελάκη, αφού σημείωσε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη επιλογή μεθόδου πλην του μπαλοποιητή, εστίασε στα κριτήρια επιλογής των χώρων, περιβαλλοντικά πρωτίστως και μετά οικονομικά.
 * Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης είπε ότι η μπαλοποίηση είναι η λύση που πρέπει να ακολουθηθεί, αλλά η Επιτροπή που θα συγκροτηθεί να δει πάνω από την μπαλοποίηση, παράλληλα την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση, από μηδενική βάση και να εξεταστεί να γίνεται η μπαλοποίηση και εναπόθεση στον ίδιο χώρο.
 ~ «Το θέμα είναι πού θα τοποθετηθεί ο μπαλοποιητής. Η μπαλοποίηση είναι μονόδρομος», είπε ο Παναγιώτης Σουρέτης.
 ~  «Για μένα η απόφαση των προηγούμενων δημάρχων δεν ισχύει», είπε ο αντιδήμαρχος Αναστάσιος Πούλος.
 * Το ερώτημα, προς σκέψη και επεξεργασία, αν «σε υπάρχουσα χωματερή θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τον μπαλοποιητή;», έθεσε ο Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος.
 * Ο Γιάννης Ρούσης επεσήμανε ότι η λύση πρέπει να είναι μία και ενιαία, όπως και ο Δήμος, τονίζοντας πως οι μπαλοποιητές είναι προσωρινή λύση, αλλά δεν είναι καλή.
 * Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Δ.Κ. Φιλιατρών Χαράλαμπος Στάμος είπε: «Μιλάτε τόση ώρα για μια τοποθεσία που δεν έχετε πάει, δεν την έχει δει ποτέ κανένας σας» και έθεσε σειρά από περιβαλλοντικά θέματα.
 * Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Χριστιανούπολης Γ. Καλογερόπουλος σημείωσε πως «το χώρο των σκουπιδιών των Φιλιατρών τον "λουζόμαστε" τόσα χρόνια» και αναφέρθηκε στο Φιλιατρινό φράγμα και την αναστήλωση και ανάδειξη του ιστορικού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
 * Ο Δήμος Κορωναίος, από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Μώραινας, εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του με την εγκατάσταση του μπαλοποιητή στην περιοχή, με σειρά σοβαρών επιχειρημάτων, σημειώνοντας πως με αυτόν υποβαθμίζεται η περιοχή, ρυπαίνεται το περιβάλλον, μολύνονται ο υδροφόρος ορίζοντας και οι καλλιέργειες, υποβαθμίζεται η ζωή τους.
 * Ο Μπάμπης Καλογερόπουλος, από τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών, είπε πως πρέπει να δουν το θέμα αυστηρώς περιβαλλοντικά και οικολογικά και η Επιτροπή με τη συμμετοχή ειδικών και εκπροσώπων φορέων.
 * Ακολούθως ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος επεσήμανε πως «τη διαδικασία που μπαίνουμε πρέπει να τη δούμε με ανοιχτό μυαλό».
 * «Πάμε, μία περιοχή που είναι γεμάτη σκουπίδια, που καίγονται, να την απαλλάξουμε από τα σκουπίδια. Ούτε ΧΥΤΑ πάμε να φτιάξουμε, ούτε ΧΥΤΥ. Εκεί που γίνεται μπαλοποίηση δεν υπάρχει σκουπίδι. Πάμε να γλιτώσουμε από τους ΧΑΔΑ. Καλύτερη πάμε να κάνουμε την κατάσταση. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τις ευθύνες μας», τόνισε κλείνοντας ο κ. Κόλλιας προτείνοντας η Επιτροπή να αποτελείται από 4 συμβούλους της πλειοψηφίας, 2 της μείζονος αντιπολίτευσης και τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας. Επιτροπή, ωστόσο, που δε συγκροτήθηκε με απόφαση του Σώματος, αλλά τα μέλη της θα οριστούν από το δήμαρχο!

~** Επαφές Στάθη Αναστασόπουλου
~* Για Τρίοδο και κλειστή δημοτική αγορά  - Η δημιουργία κέντρου μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Τρίοδο και η κατασκευή κλειστής δημοτικής αγοράς ήταν τα δύο θέματα που έθεσε τον ειδικό γραμματέα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) Νικόλαο Μαντζούφα ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στην Αθήνα.
 - Για τα δύο ζητήματα θα υπάρξουν αποφάσεις εντός του Ιανουαρίου, μετά από συνάντηση και με τον υπουργό Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο.
 ~* Τρίοδο
 - Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες το μεσημέρι, ο κ. Αναστασόπουλος υπενθύμισε ότι έχει ήδη κατατεθεί μια πρώτη προσέγγιση του επιχειρησιακού σχεδίου που εκπονείται για τη βιωσιμότητα του κέντρου μηχανοκίνητου αθλητισμού και συγκεκριμένα η προμελέτη για τη λειτουργία του κέντρου, με στόχο να εξευρεθεί χρηματοδοτικό μέσο με τη διαδικασία ΣΔΙΤ ή μέσω του προγράμματος «Jessica».
 - Σαν πρότυπο για την οριστική εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου λαμβάνεται υπόψη το αυτοκινητοδρόμιο Σερρών, στο οποίο υπάρχει η καλύτερη και πιο οργανωμένη πίστα στα Βαλκάνια, με δεδομένο ότι είναι προσαρμοσμένη στις προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας για διεξαγωγή αγώνων.
 - Ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι στόχος με την υλοποίηση του κέντρου μηχανοκίνητου αθλητισμού στο αεροδρόμιο Τριόδου είναι η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Σε συνδυασμό με το νέο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου– Τρίπολης – Καλαμάτας, επιδιώκεται να φέρει στην περιοχή επισκέπτες και τουριστική ανάπτυξη.
 - Παράλληλα, συζητήθηκε η ανάγκη συνάντησης με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλο, η οποία συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιανουαρίου, παρουσία και του ειδικού γραμματέα κ. Μαντζούφα, έτσι ώστε να συζητηθούν οι όροι της παραχώρησης και η πιθανή τροποποίησή τους, για να είναι δυνατή η υλοποίηση των έργων εντός του αεροδρομίου Τριόδου και από ιδιώτες, μέσω των ΣΔΙΤ.
 - Τέλος, σημείωσε ότι θα κατατεθεί στον υπουργό και το τελικό σχέδιο του επιχειρησιακού σχεδίου που εκπονεί και ολοκληρώνει αυτή την περίοδο ο Δήμος Μεσσήνης.
 ~* Δημοτική αγορά
 - Στο πλαίσιο της συζήτησης με τον κ. Μαντζούφα τέθηκε και το ζήτημα της δημιουργίας δημοτικής αγοράς στην πόλη της Μεσσήνης, μέσω της διαδικασίας των συμπράξεων.
 - Στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι η υλοποίηση του έργου σε οικόπεδο του Δήμου στη θέση «Μπεζεστένια», και ειδικότερα στην περιοχή που λειτουργεί το πανηγύρι. Το οικόπεδο είναι εκτάσεως 4,5 στρεμμάτων, εντός σχεδίου και έχει υψηλό συντελεστή δόμησης.
 - Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι υπηρεσίες του Δήμου θα εκπονήσουν την προμελέτη για την κατασκευή του έργου, η οποία σε γενικές γραμμές θα προβλέπει την κατασκευή στεγασμένου χώρου, περίπου εκτάσεως 3 στρεμμάτων, όπου θα μπορούν να λειτουργήσουν καταστήματα πώλησης οπωροκηπευτικών, λοιπών τροφίμων, κρεατικών, ψαριών και λοιπών προϊόντων που σχετίζονται με την κάλυψη των αναγκών σίτισης. Παράλληλα, ο χώρος θα χρησιμοποιείται για τη διενέργεια του πανηγυριού.
 - «Μολονότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο και είναι πολύ δύσκολο να εξευρεθούν χρήματα, θα προσπαθήσουμε να βρούμε χρήματα με τη διαδικασία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ή μέσω του προγράμματος Jessica», τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος και δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα.
 - Τέλος, ανέφερε ότι τον Ιανουάριο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, μετά και τη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης και τον κ. Μαντζούφα.

~** Τριφυλία
~* Μειωμένη η τουριστική κίνηση εν όψει Χριστουγέννων
 * Αρκετά μειωμένη, σε σχέση με πέρυσι, είναι η κίνηση εν όψει των Χριστουγέννων στα ξενοδοχεία της Τριφυλίας.
* Δυστυχώς, οι κρατήσεις είναι πολύ λιγότερες από κάθε άλλη εορταστική περίοδο.
* Τους περασμένους μήνες, πάντως, φάνηκε πως ίσως υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον και κίνηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά, παρά τις προσπάθειες των επαγγελματιών του χώρου, αυτό στην πράξη δεν επιβεβαιώθηκε, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, των «χαρατσιών» και του γενικότερου πολύ άσχημου κλίματος στην αγορά, την κοινωνία και την οικονομία.
 * Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά μας είπε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Γεωργία Χριστοδούλου, «πολύ φοβάμαι ότι «το πνεύμα των Χριστουγέννων» δε θα μας αγγίξει φέτος».
* Μιλώντας στο «Θ» η κα Χριστοδούλου σημείωσε: «Παρ’ όλο που οι τιμές στα ξενοδοχεία τη γιορτινή αυτή περίοδο είναι πολύ χαμηλές και συνδυάζονται με ένα πολύ καλό επίπεδο υπηρεσιών, η τουριστική κίνηση είναι αρκετά μειωμένη και, μάλιστα, αγγίζει πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα περσινά. Οι λόγοι γνωστοί. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά και η γενικότερη οικονομική κρίση, προσδίδουν ανασφάλεια στους Έλληνες, σε σημείο να βρίσκονται ακόμα εκτός κλίματος. Πολύ φοβάμαι ότι “το πνεύμα των Χριστουγέννων” δε θα μας αγγίξει φέτος. Το ότι οι αργίες των εορτών συνέπεσαν με Σαββατοκύριακο είναι άλλος ένας λόγος της ύφεσης. Οι πιο αισιόδοξοι, ίσως, περιμένουν να σημειωθούν κρατήσεις την τελευταία στιγμή, αλλά ακόμα και αυτές δε θα είναι ικανές να αλλάξουν το γενικότερο αρνητικό κλίμα.
*  Ο κόσμος του Τουρισμού βάλλεται πανταχόθεν, γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν το συντομότερο μέτρα (από το κράτος αλλά και τους φορείς), όπως π.χ. μείωση του ΦΠΑ εστίασης, πάταξη γραφειοκρατίας, στοχευμένες δράσεις για τη Μεσσηνία!
* Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης στην Τριφυλία, που σε λίγες μέρες θα συνέλθει για πρώτη φορά, πρέπει να δραστηριοποιηθεί με εντατικούς ρυθμούς όσον αφορά στην προσέλκυση επισκεπτών, αλλά και να συνεργαστεί άμεσα με τις αντίστοιχες των άλλων Δήμων. Η Μεσσηνία είναι ανερχόμενος προορισμός (χάρη στην ύπαρξη και τις ενέργειες της ΤΕΜΕΣ), γι’ αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξη για το χρόνο που έρχεται. Ας μην ξεχνάμε ότι σε γενικές γραμμές η τουριστική κίνηση στην Τριφυλία, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα και πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και την ερχόμενη αντίστοιχη περίοδο. Σκοπός, όμως, είναι να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο. Η προβολή της Costa Navarino, οι ολοένα αυξανόμενες κλίνες στην περιοχή, η καλυτέρευση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με ελκυστικά πακέτα και προσφορές, πρέπει να αποτελέσουν τα εχέγγυα για καλύτερο μέλλον. Αν βοηθήσει η Πολιτεία με μια πιο ευνοϊκή φορολογία και διευκολύνσεις ως προς τη γραφειοκρατία και τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρηματιών στις τράπεζες, αλλά και στο ίδιο το κράτος, όλα θα πάνε καλά!».
Πηγή ειδήσεων και ενημέρωσης από εφημερίδα "Θάρρος" Κ΄λαμάτας  2011 .-

~** Εκλογές της ΠΑΣΕΓΕΣ
** Προκάλεσαν Αντιδράσεις στο Δ.Σ. της ΕΑΣ
 -  Οι εκλογές που πρόκειται να γίνουν σήμερα στην ΠΑΣΕΓΕΣ για την ανάδειξη νέας Διοίκησης, προκάλεσαν ένταση στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΣ Μεσσηνίας. Μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης χαρακτήρισαν παράνομη και πραξικοπηματική τη διαδικασία των εκλογών στην ΠΑΣΕΓΕΣ αυτή τη στιγμή, καθώς η διοίκησή της έχει πάρει παράταση (η θητεία της έχει λήξει) και θεωρείται μεταβατική, ώσπου να διεξαχθούν οι εκλογές με το νέο νόμο Σκανδαλίδη που προβλέπει άλλες διαδικασίες.
 ~* Πάνος Παγάνης
- «Ο νόμος Σκανδαλίδη για τους συνεταιρισμούς έχει ψηφιστεί και στην ΠΑΣΕΓΕΣ έχουν πάρει παράταση, όπως κι εμείς στην Ένωση. Η ΠΑΣΕΓΕΣ, όμως, “με το έτσι θέλω” κάνει εκλογές με τον παλιό νόμο!» σημείωσε χθες στο «Θ» ο σύμβουλος της ΕΑΣ Πάνος Παγάνης. «Μπορούν να κάνουν συνέλευση, αλλά όχι και αρχαιρεσίες, αφού η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι σε μεταβατικό στάδιο, γιατί σε 6 μήνες που θα γίνουν οι εκλογές, θα είναι με τελείως διαφορετική σύνθεση αντιπροσώπων, θα υπάρχει εκλογή από τη βάση. Δε συμφωνώ με τον καινούργιο νόμο σε πολλά σημεία του, αλλά δε συμφωνώ ούτε με τη διαδικασία που πάει να ακολουθηθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ».
 ~* Μιχάλης Αντωνόπουλος
- Για συνεταιριστικό πραξικόπημα έκανε λόγο ο σύμβουλος της ΕΑΣ Μιχάλης Αντωνόπουλος. Εν τω μεταξύ, σε επιστολή που είχε καταθέσει από την 1η Δεκέμβρη στη Διοίκηση της Ένωσης, με κοινοποίηση στο ΥΠΑΑΤ, την ΠΑΣΕΓΕΣ και τα μέλη της Γεν. Συνέλευσης, έγραφε μεταξύ άλλων:
- «Για το λόγο ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει προκηρύξει εκλογές για την εκλογή αντιπροσώπων στην τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση, στην οποία συμμετέχουμε με αντιπροσώπους, μαζί με άλλες Ενώσεις ανά την Ελλάδα, θα πρέπει να αποφασίσουμε μέσα από τη γενική συνέλευση, όπως προδιαγράφει και ρητά ορίζει ο νέος νόμος 4015/2011, ποιους θα πρέπει να στείλουμε, σύμφωνα με τα σχετικά αναφερόμενα σε αυτόν, αλλά και σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους και τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 18.
- Όπως όλοι γνωρίζουμε, η θητεία των μελών του Δ.Σ. αλλά και των αντιπροσώπων στην ΠΑΣΕΓΕΣ έχει λήξει. Συνεπώς και πολύ απλά μια ληγμένη διοίκηση από τις 25/11/2011 δε νομιμοποιείται να προβεί σε οποιαδήποτε αντιπροσώπευση, παρά μόνο σε όσα ρητά ορίζονται στο νέο νόμο που είναι σε ισχύ από τις 21/9/2011. Δηλαδή, στη σύγκληση γενικής συνέλευσης με σκοπό τη μετατροπή των ΕΑΣ σε Α.Σ. ή Α.Ε.Σ. και την εκλογή στη συνέχεια νέων αντιπροσώπων που θα στελεχώσουν το συμβούλιο της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ. Οτιδήποτε άλλο, θεωρείται ανακόλουθο και έχει την έννοια του “συνεταιριστικού πραξικοπήματος”, με σκοπό να προκύψουν αντιπρόσωποι από ληγμένες διοικήσεις και χωρίς νέα ισχυρή εντολή από τους αντιπροσώπους μέλη μας».
 ~* Βασίλης Κοζομπόλης
- «Κατ’ αρχάς, θέτω ένα ερώτημα: εάν ο νόμος μας αρέσει στο σύνολό του ή θεωρούμε ότι χρήζει βελτιώσεων. Εγώ πιστεύω ότι η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ να πάμε σε εκλογές, δείχνει πως αντιδρούμε στο νόμο, διότι θεωρούμε ότι σε πολλά σημεία πάσχει και χρειάζεται σοβαρές βελτιώσεις. Η αντίδρασή μας να πάμε σε εκλογές είναι μια πολιτική κατ’ αρχήν ενέργεια. Από πότε μια εκλογική διαδικασία, που είναι το κύτταρο της δημοκρατίας, κάποιοι μπορούν να τη χαρακτηρίζουν πραξικοπηματική;» μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας και γραμματέας του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ Βασίλης Κοζομπόλης. «Εμείς, έστω και με αυτή την κίνηση, δίνουμε τη δυνατότητα στα μέλη μας στη Γεν. Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ να εκφραστούν, να μας υπερψηφίσουν ή να μας καταψηφίσουν» σημείωσε ακόμη ο κ. Κοζομπόλης, ενώ πρόσθεσε: «Αν εμείς, ως σύμβουλοι της ΠΑΣΕΓΕΣ που ανήκουμε στην παράταξη της Ν.Δ., λέγαμε όχι στην πλειοψηφία του Δ.Σ. που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και έφερε το θέμα, τι θα πετυχαίναμε; Δε θα γίνονταν εκλογές; Θα γινόντουσαν και θα είχαν την απαρτία για να κάνουν γενική συνέλευση, γιατί εμείς δεν έχουμε αριθμητικά το ποσοστό εκείνο, ώστε να μποϊκοτάρουμε ή να επιβάλλουμε τις οποιεσδήποτε εκλογές».
 ~* Κώστας Κατσούλης
 - Την αντίθεσή του στις σημερινές εκλογές της ΠΑΣΕΓΕΣ εξέφρασε από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ Κώστας Κατσούλης. Σε επικοινωνία που είχαμε χθες βράδυ, δήλωσε στο «Θ»: «Διαφωνώ ριζικά με αυτές εκλογές. Τι εκλογές συζητάμε, από τη στιγμή που είναι σε ισχύ ο νέος νόμος περί συνεταιρισμών και έχει δοθεί παράταση στα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων και των Συνεταιρισμών; Αφού και το νέο σχήμα που θα βγει, θα έχει διάρκεια όσο και αυτό που είναι υπό παράταση. Σε 6 μήνες, δηλαδή, θα έχουμε πάλι εκλογές. Εγώ, προσωπικά, δεν έχω καταλάβει γιατί γίνονται αυτές οι εκλογές τώρα. Πάνε να κάνουν νέες εκλογές με παλιούς αντιπροσώπους;».
 ~* Μετακινήσεις προσωπικού
 - Στο προχθεσινό Δ.Σ. της ΕΑΣ συζητήθηκε και το θέμα της μετακίνησης του γεωπόνου και διευθυντή Πρωτογενούς Τομέα Κώστα Λύρη, από τα γραφεία της Θουρίας στο Μελιγαλά, στο πλαίσιο ευρύτερης ανακατανομής προσωπικού. Ο κ. Λύρης ζήτησε να μην ισχύσει αυτή η αλλαγή, ωστόσο το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.
~** Η περιπέτεια της Ελένης Μενεγάκη με τον γιο της στο Λονδίνο
~* Αφηγήθηκε το περιστατικό στην εκπομπή της
 ~ Με αφορμή μια συζήτηση με τη Μαριέτα Χρουσαλά, η Ελένη Μενεγάκη αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που της είχε συμβεί πέρυσι στο αεροδρόμιο του Λονδίνου με τον μεγάλο της παιδί, τον Άγγελο.
 ~ «Με σταμάτησαν και μου λένε δεν είναι δικά σου αυτά! Τους λέω “Τι λέτε καλέ; είστε καλά; Στείλτε ένα email σε όλη την Ελλάδα να ρωτήσετε αν αυτά τα παιδιά είναι δικά μου!” Στο Λονδίνο το είχα πάθει. Πέρυσι, με τον γιο μου. “Δεν είναι δικό σου αυτό το παιδί” να μου λένε. “Λέγεται Λάτσιος κι εσύ λέγεσαι Μενεγάκη”. Να επιμένουν “Εσείς περάστε, το παιδί μένει”. Τους λέω “Είστε καλά; Θα αφήσω το παιδί μου μόνο του εδώ;” Μαζεύτηκε κόσμος και να λένε όλοι “Μα, την ξέρουμε. Είναι δικό της το παιδί!”. Βέβαια, έβλεπαν ένα παιδί ίδιο ο πατέρας του -το δείγμα του μπαμπά του! “Όχι”, να λέω εγώ, “είναι δικό μου”. “Δείξτε μας ληξιαρχική πράξη!”. “Βρε, αφού είναι παιδί μου!”. “Άλλη φορά, με χαρτί του πατέρα ή με πιστοποιητικό να βγαίνετε στο εξωτερικό” μου λένε!».
~**  ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΗΣ ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑΣ....για την Πατρίδα μας ρε γμτ...
** «Στην εποχή που κυβερνούσε την Ελλάδα ο Καποδίστριας ζούσε στο Ναύπλιο μια ζητιάνα, που την έλεγαν «Ψωροκώσταινα». Σε μια λοιπόν συνεδρίαση της Συνέλευσης, κάποιος θέλοντας να πει για τη φτώχεια του Ελληνικού Δημοσίου (θλιβερή έμπνευση), το παρομοίασε με την πασίγνωστη ζητιάνα. Από τότε η λέξη επαναλήφθηκε στις συζητήσεις και τελικά επικράτησε. Μόνο που, όταν λέγεται τώρα δεν εννοεί το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ολόκληρη την χώρα.
* Η όλη ιστορία της Ψωροκώσταινας (Ευ. Δαδιώτης, «Αιγαιοπελαγίτικα» τεύχος 13) είναι η εξής: «Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι», είπε περήφανα η γριά πλύστρα Χατζηκώσταινα και τα άφησε πάνω στο τραπέζι που είχε στήσει στην πλατεία του Ναυπλίου η ερανική επιτροπή, εκείνη την Κυριακή του 1826.Ύστερα από αυτή την απρόσμενη χειρονομία, κάποιος από το πλήθος φώναξε: «Για δείτε, η πλύστρα η Ψωροκώσταινα πρώτη πρόσφερε τον οβολό της.»
 * Κι αμέσως το φιλότιμο πήρε και έδωσε. Βροχή πέφταν πάνω στο τραπέζι λίρες, γρόσια και ασημικά. Αυτή ήταν η συνέχεια της φτωχής προσφοράς της πλύστρας Χατζηκώσταινας, που από εκείνη τη στιγμή αποθανατίστηκε με το παρατσούκλι «Ψωροκώσταινα». Και το παρανόμι αυτό κόλλησε έπειτα στην Ελλάδα. Αλλά, ποιά ήταν αυτή η «Ψωροκώσταινα»;
 * Ήταν η κάποτε αρχόντισσα των Κυδωνιών, του Αϊβαλιού, Πανωραία Χατζηκώστα, σύζυγος πάμπλουτου Αϊβαλιώτη εμπόρου, που φημιζότανε όχι μόνο για τα πλούτη του άνδρα της, μα και για τα πολλά δικά της κι ακόμα για την ομορφιά της.
 * Όταν αργότερα οι Τούρκοι πυρπόλησαν την πολιτεία του Αϊβαλί, και έσφαξαν άνδρες και γυναικόπαιδα, ανάμεσα σε αυτούς που σώθηκαν ήταν και η αρχόντισσα Πανωραία Χατζηκώστα, που είδε να σφάζουν οι Τούρκοι τον άνδρα της και τα παιδιά της. Κατά καλή της τύχη ένας ναύτης την βοήθησε και μαζί με άλλους την ανέβασε σε ένα καράβι που ξεμπάρκαρε στα Ψαρά. Εκεί αναγνωρίστηκε από τον ομοιοπαθή της Βενιαμίν τον Λέσβιο, την προστάτεψε και τον ακολούθησε στην Πελοπόννησο. Στο Ναύπλιο, ο Βενιαμίν παρέδιδε μαθήματα για να ζήσει και η Πανωραία, για να ζήσει, άρχισε να ξενοπλένει και αργότερα, με σαλεμένα σχεδόν τα λογικά της, ζητιάνευε στους δρόμους του Ναυπλίου.
 * Έπειτα από το περιστατικό του εράνου στο Ναύπλιο, όταν έφτασε ο Καποδίστριας στην Ελλάδα, τη συμμάζεψε κι όταν ίδρυσε το ορφανοτροφείο, η Πανωραία, που τώρα έγινε γνωστή με το παρανόμι «Ψωροκώσταινα», προσφέρθηκε να πλένει τα ρούχα των ορφανών χωρίς καμιά πληρωμή.-

~** Δημήτρης Κουσελάς

* Να μη φορολογούνται αποδοχές και εισοδήματα που δεν εισπράχθηκαν
 * O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να τροποποιηθεί η ισχύουσα διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η οποία προβλέπει ελάχιστες περιπτώσεις εξαίρεσης από τη φορολόγηση μη καταβληθεισών δεδουλευμένων αποδοχών, «με αποτέλεσμα να φορολογούνται εργαζόμενοι και επαγγελματίες ακόμα και για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν, ένα πρόβλημα που προσλαμβάνει μεγάλες και σοβαρές διαστάσεις στη σημερινή συγκυρία».
 * Επίσης, αναφέρει: «Η μόνη εξαίρεση στα παραπάνω περιέχεται στο άρθρο 46 παράγραφος 3 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σύμφωνα με το οποίο “Εάν ο δικαιούχος εισπράττει καθυστερημένα δεδουλευμένες αποδοχές, σε έτος μεταγενέστερο από το έτος στο οποίο ανάγονται, λόγω έκδηλης οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη του και εφόσον έγινε επίσχεση της εργασίας από τους μισθωτούς ή αν ο εργοδότης κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, χρόνος απόκτησης αυτών των αποδοχών είναι ο χρόνος στον οποίο εισπράττονται”.
* Στη σημερινή ωστόσο συγκυρία, πληθαίνουν οι περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης συνεχίζουν να εργάζονται, ακόμα και σε περίπτωση που τους οφείλονται αποδοχές πολλών μηνών, χωρίς να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, η οποία άλλωστε θα οδηγούσε σε παύση λειτουργίας της επιχείρησης, αλλά και χωρίς η επιχείρηση να έχει κηρύξει πτώχευση».
* Κλείνοντας ρωτά τον υπουργό να προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση της αντίστοιχης ρύθμισης, προκειμένου όλοι οι ανωτέρω να μη φορολογούνται και για εισοδήματα που χωρίς δική τους υπαιτιότητα δεν έχουν εισπράξει.

~** Chefchaouen

* Συνάντηση Εμβληματικών Κοινοτήτων  για τη Μεσογειακή Διατροφή
 ~ Στο Chefchaouen του Μαρόκο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου η συνάντηση των εκπροσώπων της Κορώνης και του Chefchaouen για την επεξεργασία του κοινού στρατηγικού σχεδίου για τη Μεσογειακή Διατροφή.
~ Η συνάντηση αποτέλεσε πρωτοβουλία των Εμβληματικών Κοινοτήτων της Κορώνης και του Chefchaouen, προκειμένου να καθοριστεί σε λεπτομέρειες το κοινό στρατηγικό σχέδιο, όπως αυτό αναφέρεται στο κείμενο της Διακήρυξης της Κορώνης.
~ Ο δήμαρχος Πύλου- Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης συνοδευόταν από τη διευθύντρια του Μανιατάκειου Ιδρύματος, Βίκυ Ιγγλέζου, η οποία παρουσίασε την πρόταση για τη δημιουργία ειδικής κοινής ιστοσελίδας για τη Μεσογειακή Διατροφή, που θα περιλαμβάνει και το λεξικό Μεσογειακής Διατροφής στις γλώσσες των Εμβληματικών Κοινοτήτων (ελληνική, ισπανική, αραβική και ιταλική), καθώς και στις επίσημες γλώσσες της Σύμβασης (αγγλική και γαλλική).
 ~ Η πρόταση αποτελεί πρωτοβουλία του Μανιατάκειου Ιδρύματος υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου - Νέστορος.
~ Στην τοποθέτησή του ο κ. Καφαντάρης δήλωσε: «Η Κορώνη και το Chefchaouen αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να σχεδιάσουν το κοινό στρατηγικό σχέδιο των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή και εύχομαι η Soria και το Cilento να συμφωνήσουν και να προχωρήσουμε από κοινού. Έχω δεσμευτεί με τη Διακήρυξη της Κορώνης η απόφαση της Unesco να μη μείνει ένα κενό χαρτί, αλλά με μεθοδευμένες δράσεις, που στοχεύουν στην προστασία και την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής, να ενισχυθεί ο ρόλος των Εμβληματικών Κοινοτήτων και να λειτουργήσουν ως πιλοτικά μοντέλα κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης».
~ Η επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων όλων των Εμβληματικών Κοινοτήτων θα γίνει στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 2012, για ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις και τον ορισμό από τους εκπροσώπους των Εμβληματικών Κοινοτήτων των συμμετεχόντων στη Μόνιμη Γραμματεία, προκειμένου να παρακολουθούν και να επικαιροποιούν την εφαρμογή των κοινών δράσεων.

~** ΧΙΛΙΕΣ ΟΛΟΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΟ΄ΛΕΣ  ΓΙΑ ΟΜΟΡΦΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!


 *** ~-- ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011:
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/12/blog-post.html  , Διαλεγμένες Φωτογραφίσεις ..Φωτογραφίες που αρέσουν , Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/12/1-2011.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011.- .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/12/2-3-2011.html  , Aυττό το Σαββατο - Κύριακο στην ενημέρωση 3 και 4 Δεκεμβρίου 2011 , Παρασκευή 2/12/2011.-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/12/5-2011.html  , Πρίν από τα Χριστούγεννα Δευτέρα , 5 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/12/5122011_05.html  , Λόγια Αγάπης Χαράς και Ανθρωπιάς για όλους μας 5/12/2011 Δευτέρα .-
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/12/5122011_5419.html  , Έρχοντε γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς Δευτέρα , 5/12/2011 .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2011/12/6-2011.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/12/7-12-2011.html  , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα 7-12-2011 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/12/7-2011.html  , Κάθε ημέρα κοντά σας στο αγιάζι της καθημερινότητας Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/12/8-2011.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/12/9-2011.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/12/10-2011.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/12/10-2011.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/12/11-2011.html  , Φωτογραφίες και Ανέκδοτα -Σήμερα είναι Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 σας ενημερώνουνε .-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/12/12-2011.html  . όλα όμορφα και ωραία με πολλά Νέα , Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/12/blog-post_12.html  , Φωτογραφίες και Βίντεο :Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/12/13-2011.html  , Ωραία μέρα για σήμερα με ενημέρωση και άλλα : Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2011/12/blog-post.html  , Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011 . ANΚΔΟΤΑ ...ΚΑΙ ΓΕΛΙΟ .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2011/12/blog-post_14.html  , Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 , Στο Αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωης .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/12/14122011.html  , Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα 14/12/2011.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/12/14122011-2.html  , Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα 14/12/2011 Νούμερο 2
** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/12/14122011-3.html  , Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα 14/12/2011 Νούμερο 3
** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/12/14-2011.html  , Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , TΕΤΆΡΤΗ 14 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/12/2011.html  , Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011 , ΥΜΝΟΙ ΑΓΙΩΝ Βυζαντινή μουσική - βυζαντινές εκκλησιαστικές μελωδίες 2011, No 1 .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/12/2011-2.html  , Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011 , ΥΜΝΟΙ ΑΓΙΩΝ Βυζαντινή μουσική - βυζαντινές εκκλησιαστικές μελωδίες 2011 No -2- .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/12/15-2011.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας ,Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011
** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/01/h-nellh-says-24012011.html  , Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011 , ΤHΕ NELLH SAY΄S Η ΝΕΛΛΗ ΜΑΣ ΛΕΕΙ 24/01/2011.-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2011/12/blog-post.html#!/2011/12/blog-post.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ενημέρωση - Εδήσεις -Σχόλια κ.α ,Παρασκευή 16 /12/201 1η Δημοσίευση ! .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/12/blog-post.html  , Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011 , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/12/blog-post_17.html  , Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011 , Αυτό το Σαββατοκύριακο στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/12/blog-post.html  , 19-12-2011 , Σταματάκος ..Διαλεγμένες Φωτογραφίσεις ..Φωτογραφίες που αρέσουν .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2011/12/blog-post_19.html  ,
19-12-2011 , ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ενημέρωση - Εδήσεις -Σχόλια κ.α .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/12/20122011.html  , 20/12/2011 , Ενημέρωση και ΑΛΒΑΝΙΑ μέσα από ερασιτεχνικά βίντεο κ.α. 20/12/2011 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2011/12/astaras-arfaron-messhnias-20-2011.html  , ASTARAS ARFARON MESSHNIAS Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/12/21122011.html  , Έρχονται γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς Τετάρτη 21/12/2011
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/12/arfara-messhnias-into-from-video-21-12.html  , ARFARA MESSHNIAS INTO FROM VIDEO Τετάρτη 21 -12 -2011 .-
 ** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/12/21-2011.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011 .-
*** Αθλητικά για σήμερα  21/12/2011 :
~* Για το κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο :
* Εθνικός Αστέρας - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης  0-0 .- ^ {Οριστική διακοπή αγώνα λόγο τραυματισμού επόπτου με εκτοξευφθέν κάθησμα από φιλάθλους γηπεδούχου .} .-
* ΑΕ Λάρισσα - Παναιτωλικός  κ.α.0-0 .- παράταση 0-0 , πέναλτυ : 9-10 .-
* Αναγέννηση Επανωμής - Ατρόμητος Αθηνών  2-3 , (1-2).- ^
* Προοδευτική - Αστέρας Τρίπολης  0-5 , (0-0).- ^
* Πανσερραϊκός - Εργοτέλης  1-0 , ( 0-0).- ^
* Καλλιθέα - Δόξα Δράμας  0-1 , (0-0).- ^
* Πλατανιάς Χανίων - Κέρκυρα 0-3 , (0-2).- ^
* Πιερικός - Ολυμπιακός Πειραιώς 1-3 , (1-2).- ^
Χθές : Αγροτικός Αστέρας - Παναθηναϊκός 0-1, (0-1).- ^

** http://Twitter.com/stamos01  : stamatis N. Skoulikas Stamos –Arfara- Greecee :

** ~ http://www.youtube.com/stamos01  .-
~ http://snsarfara.blogspot.com/  .-
~ http://www.twitter.com/stamos01/  .-
~ http://www.linkedin.com/profile/edit?trk=hb_tab_pro_top  , .-
~ http://www.linkedin.com/home?trk=hb_tab_home_top  , .-
~ http://twitter.com/#!/stamos01  , .-
~ http://twitter.com/#!/  .-
 
 ~*** http://www.linkedin.com/home?trk=hb_tab_home_top  , Stamatios Skoulikas
 *** http://www.networkedblogs.com/user/1446349692  ,
**** http://www.networkedblogs.com/blog/stamos-arfara-greece  ,
** http://www.networkedblogs.com/user/1037492258  ,

** http://www.fromsport.com/  .- Ζωντανοί όλοι οι Ποδοσφαιρικοί αγώνες .-
** http://www.atdhe.tv/  , Ζωντανά αθλήματα !
http://www.bet365.com/home/FlashGen4/WebConsoleApp.asp?affiliate=365_069610  , .-
~* http://www.streamhunter.tv/  , Ζωντανό ποδόσφαιρο !
**  http://www.atdhe.net/ /
** http://www.livebet.com/  /  , Ζωντανά αποτελέσματα .-
** http://periferiako.com/  , Αποτελέσματα ποδοσφαιρικών αγώνων .
** http://www.sport-fm.gr/  .-
** http://www.derby.gr/  .-
** http://www.agioritikovima.gr/
~* http://notosspor.blogspot.com/  .- TA SPOR TOY NOTOY .-
http://picasaweb.google.com/SNstam/stamos02?authkey=c4yYKCCDPiO  .-
~** http://twitter.com/symvaineitwra  ,
 * https://www.facebook.com/pages/ΑΠΣ-Αστέρας-Αρφαρών/242460325812829 : Α.Π.Σ. ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 2011 
** ~  http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1446349692  . 1843  .-
 ~ http://www.facebook.com/profile.php?id=1446349692#!/profile.php?id=1037492258    .- 358 .-
**** http://xandrinaikosfc.blogspot.com/  : ΧΑΝΔΡΙΝΑΙΚΟΣ Π.Σ. 1982.-


~** http://asdanaos.blogspot.com/  , Α.Σ. ΔΑΝΑΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

~** http://eranifiliatron.blogspot.com/ / , ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

~** http://www.irakliskal.webs.com/ / , ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

~** http://aoiraklis.blogspot.com/  , ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1991.-

~** http://niki-platis.blogspot.com/ / , ΝΙΚΗ ΠΛΑΤΗΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ .-

~ * http://www.fifa.com/  , FIFA .-

~* http://www.epsmes.gr/results/display_ranking.php?league_id=47  , ΕΠΣ Μεσσηνίας .-

~** http://www.epsmes.gr/  , : ΕΠΣΜεσσηνίας .-

~** http://www.uefa.com/  , OYEΦΑ -UEFA .-

~** http://www.epo.gr/  , ΕΠΟ .-

~** http://www.opap.gr/  , ΟΠΑΠ .-

Δεν υπάρχουν σχόλια: