Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Κυριακάτικο αγιάζι ενημέρωσης 18 Νοεμβρίου 2012


Κυριακάτικο αγιάζι ενημέρωσης 18 Νοεμβρίου  2012 :

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα :
Το  ποντικάκι  μας ενημερώνει ! :

*** Μία ακόμα εκδρομή με τρένο έφθασε σήμερα (χθές) στην Καλαμάτα :
Μία ακόμα εκδρομή με τρένο έφθασε σήμερα στην Καλαμάτα
* Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, έφθασε στο σταθμό της Καλαμάτας το τρένο, που πραγματοποιεί διήμερη εκδρομή στη γραμμή Πύργου - Καλαμάτας. Το υποδέχθηκαν φίλοι του σιδηροδρόμου από τη Μεσσηνία. Στην εκδρομή που οργανώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συμμετέχουν φίλοι του σιδηροδρόμου από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Με το τρένο ήρθαν στην Καλαμάτα οι σύμβουλοι της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Λευτέρης Μαρούσης και Αιμιλία Μαρκοπούλου. Οι εκδρομείς θα διανυκτερεύσουν στην Καλαμάτα. Αύριο το τρένο θα αναχωρήσει στις 9 το πρωί και θα κάνει παράκαμψη, πηγαίνοντας στους Χράνους Αρκαδίας. Στην εκδρομή μπορούν να μετάσχουν όσοι Μεσσήνιοι το επιθυμούν από το Ζευγολατιό έως τους Χράνους με επιστροφή, με εισιτήριο 10 ευρώ. Αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται στο σταθμό του Ζευγολατιού στις 10 το πρωί. Κατά την επιστροφή το τρένο θα συνεχίσει προς Πύργο και στις 2 το μεσημέρι στο Καλό Νερό έχει προγραμματιστεί δίωρη στάση για φαγητό. Η εκδρομή αναμένεται να τελειώσει στις 6 το απόγευμα, στον Πύργο.
Η επόμενη εκδρομή πρόκειται να πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου στη γραμμή Καλαμάτας - Τρίπολης - Μύλων Αργολίδας.

*** Ιδιώτες στα λιμάνια Καλαμάτας και Πύλου  :
Ιδιώτες στα λιμάνια Καλαμάτας και Πύλου
* ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ
 Το λιμάνι της Καλαμάτας συγκαταλέγεται στα 22 εθνικής σημασίας και της Πύλου στα 21 μείζονος ενδιαφέροντος και βρίσκονται στην λίστα αυτών που θα δοθούν για εκμετάλλευση σε ιδιώτες.
Η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει μέσα στον Φεβρουάριο του 2013. Μέχρι τότε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα προετοιμάζει τις προτάσεις του για τον τρόπο αξιοποίησης.

*** Mε τη συμμετοχή σημαντικών παραγόντων: Διεθνές σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου στο ΤΕΙ Καλαμάτας  :
Με την Κέλλυ  Δημητρούλια
Mε τη συμμετοχή σημαντικών παραγόντων: Διεθνές σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου στο ΤΕΙ Καλαμάτας
* Καίρια ζητήματα σχετικά με το ελαιόλαδο αναμένεται να τεθούν στη διάρκεια του διεθνούς εκπαιδευτικού σεμιναρίου για τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά  των μεσογειακών ποικιλιών ελαιολάδου, που πραγματοποιεί το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Καλαμάτας μέχρι τις 24 του μήνα. Διοργανώνεται με την υποστήριξη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν με ένα πολύ ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι την Παρασκευή, από τις 11 το πρωί, στο ξενοδοχείο "Elite City Resort", με θέμα: "Η γευσιγνωσία του ελαιολάδου στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης της Νότιας Ευρώπης". Η συζήτηση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και σύμφωνα με τον υπεύθυνο και ιδρυτή της ομάδας γευσιγνωσίας του ΤΕΙ Καλαμάτας Βασίλη Δημόπουλο, στόχος είναι να τεθούν όλες οι απόψεις που αναπτύσσονται γύρω από το ελαιόλαδο.
Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο στα μέλη της ομάδας γευσιγνωσίας του ΤΕΙ, όσο και σε στελέχη επιχειρήσεων και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον ποιοτικό έλεγχο και την προώθηση του ελαιολάδου σε όλη την Ελλάδα. Οι εκπαιδευτές προέρχονται από την Ισπανία, την Ιταλία και την Αμερική.
Το σκεπτικό της διοργάνωσης ενός διεθνούς σεμιναρίου για την οργανανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου, σχετίζεται και με την ανάγκη διεθνοποίησης της ομάδας γευσιγνωσίας του ΤΕΙ, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία της διαπίστευσης. Στόχος όμως είναι τόσο οι γευσιγνώστες όσο και τα στελέχη επιχειρήσεων και οι επιστήμονες να γνωρίσουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ελαιολάδων άλλων χωρών, κυρίως της Μεσογείου, αλλά και της Αμερικής. Για το λόγο αυτό άλλωστε, οι εκπαιδευτές θα φέρουν δείγματα ελαιολάδου από τις χώρες τους και από άλλες χώρες όπως η Τυνησία, η Χιλή κ.λπ. Και η σύγκριση θα γίνει με βάση την κορωνέικη ποικιλία, προκειμένου οι γευσιγνώστες να διαπιστώσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές. Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για να υπάρξει συντονισμός των γευσιγνωστικών ομάδων σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον όμως είναι χρήσιμο για τα στελέχη επιχειρήσεων που κινούνται στον ιδιωτικό τομέα της αγοράς ελαιολάδου, προκειμένου να γνωρίσουν το επίπεδο του ελαιολάδου που κινείται σε διεθνείς αγορές, ώστε στη συνέχεια να συντονίσουν και να προσαρμόσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Οσον αφορά στην επιλογή των εκπαιδευτών, έγινε με κριτήριο το γεγονός της μεγάλης παραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία και την Ιταλία, που αποτελούν τους "σημαντικότερους παίκτες στην αγορά ελαιολάδου" αλλά και το ότι οι Αμερική αποτελεί αναδυόμενη δύναμη στο χώρο της ελαιοκαλλιέργειας. "Η αμερικάνικη αγορά θα πρέπει να είναι στόχος και για τις ελληνικές επιχειρήσεις" επισημαίνει ο κ. Δημόπουλος σχολιάζοντας πως "είναι καλό να γνωρίσουμε πώς σκέφτονται και οι πέραν του Ατλαντικού. Τι θέλουν, τι παράγουν και τι μπορούμε εμείς να κάνουμε κι εκεί".
Σχετικά με το στρογγυλό τραπέζι, σκοπός είναι να αναπτυχθούν όλες οι απόψεις γύρω από το ελαιόλαδο και αναμένεται να γίνουν αρκετές ερωτήσεις στους ομιλητές, από τη μεριά των διοργανωτών, αλλά και από το κοινό. Οπως παρατηρεί ο κ. Δημόπουλος, με δεδομένο πως η κρίση "χτυπάει" και τις 3 ελαιοπαραγωγικές χώρες: Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, υπάρχουν κοινά ζητήματα. Ενα από τα πολλά που θα εξεταστούν είναι και το κατά πόσο μπορεί  να δουλέψει η γευσιγνωσία σε μικρούς παραγωγούς, στο μοντέλο δηλαδή που υπάρχει στην Ελλάδα.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τους διοργανωτές στην αναγγελία του σεμιναρίου: "Η οικονομική κρίση είναι εχθρός της ποιότητας. Οι καταναλωτές ολισθαίνουν προς προϊόντα χαμηλότερης τιμής και χαμηλότερης ποιότητας. Η προσπάθεια συμπίεσης του κόστους παραγωγής συνήθως συνοδεύεται και με δραματική μείωση της ποιότητας των προϊόντων. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί χαλαρώνουν και ο καταναλωτής γίνεται ευάλωτος στην αισχροκέρδεια και την εξαπάτηση. Η Νότια Ευρώπη είναι η περιοχή που κυρίως πλήττεται από την οικονομική κρίση. Ταυτόχρονα είναι και η κύρια περιοχή παραγωγής και κατανάλωσης ελαιολάδου. Οι τιμές και το κόστος παραγωγής του συμπιέζονται. Θα πιεσθεί ανάλογα και η ποιότητά του; Θα αντέξει το ποιοτικό ελαιόλαδο;
Η γευσιγνωσία, ως λυδία λίθος της ποιότητας, μπορεί να σώσει την παρτίδα";
Το σεμινάριο στηρίζουν το Ιδρυμα "Καπετάν Βασίλης", η εταιρεία Blauel και οι "Δρόμοι της Ελιάς".
Ομιλητές είναι: Οι Angeles Calvo Fandos εμπειρογνώμονας γευσιγνωσίας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου από το 2008 και Panel Leader της Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου της Καταλονίας της Ισπανίας από το 2004. Οι Antonio Giuseppe Lauro σύμβουλος της περιφέρειας της Καλαβρίας της Ιταλίας στον τομέα του ελαιολάδου και Panel Leader, αναγνωρισμένος από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Ο Paul Vossen ιδρυτής του Συμβουλίου Ελαιολάδου της Πολιτείας της Καλιφόρνιας. Είναι επίσης ιδρυτής της πρώτης ομάδας γευσιγνωσίας ελαιολάδου της Καλιφόρνιας που αναγνωρίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

*** Συνάντηση φίλων του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας :
Με τον Ηλία Μπιτσάνη
Συνάντηση φίλων του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας
* Φιλική σύναξη στο Κοινωνικό Ιατρείο σήμερα το βράδυ. Σπουδαία δουλειά φίλων γιατρών, οδοντιάτρων, κοινωνιολόγων και γενικώς εθελοντών που έχουν κάνει στόχο να μην χαθεί κανένας άνθρωπος από την κατάρρευση του συστήματος υγείας και την κρίση
 που σαρώνει την κοινωνία. Δουλειά αθόρυβη, μόνο για τον άνθρωπο που πρέπει να στηριχθεί όχι μόνον στην περίθαλψη αλλά και στην ψυχολογία του. Να αισθανθεί αγάπη και φροντίδα σε μια εποχή μνημονιακής αγριότητας. Η αλληλεγγύη είναι στοιχείο πολιτισμού και ανατροπής στην εποχή του κυνισμού και της αυτοκτονικής μοναξιάς. Ολοι μπορούμε να συμβάλουμε, ο καθένας με το δικό του τρόπο.
 Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του http://dikalkal.wordpress.com/
 H.M

*** Μαύρη ποδηλατοδρομία στην Καλαμάτα :
Μαύρη ποδηλατοδρομία στην Καλαμάτα (βίντεο)
* Η 1η “Μαύρη” Ποδηλατοδρομία έγινε σήμερα  από τους Ποδηλάτες Καλαμάτας, για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων


*** Το τρένο φτάνει στο σταθμό της Καλαμάτας :
Το τρένο φτάνει στο σταθμό της Καλαμάτας (βίντεο)
* Εκδρομή με τρένο στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου. Το τρένο φτάνει στο σταθμό της Πελοποννήσου

*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ ενημέρωση :

Κορυφή για τρεις στην Α' τοπική, όλα τα αποτελέσματα στο τοπικό :
Κορυφή για τρεις στην Α' τοπική, όλα τα αποτελέσματα στο τοπικό
* Μεσσηνιακός, Κυπαρισσία και Ολυμπιακός Καλαμάτας συνέχισαν με νίκες στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής στην Α' τοπική και συγκατοικούν στην κορυφή της βαθμολογίας.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Σαββατοκύριακου στις 3 κατηγορίες έχουν ως εξής:

Α' ΤΟΠΙΚΗΜεσσηνιακός - Τέλλος Αγρας 6-0
Ολυμπιακός Καλαμάτας - Απόλλωνας Καλαμάτας 2-1
Α.Ο. Διαβολιτσίου - Απόλλωνας Πεταλιδίου 3-1
Α.Ο. Φαραί - Ασπρόχωμα 3-0
Α.Ε. Αβίας - Δώριο    2-1
Μεθώνη - Αστέρας Αρφαρών 4-2
Κυπαρισσία - Σπερχογεία 1-0
ΔευτέραΑίαντας - Ομόνοια
Γήπεδο «Π. Μπαχράμης», 6 μ.μ.
Μπλάνας, Λάμιας, Κότσαρης

Β' ΤΟΠΙΚΗ1ος όμιλοςΜάνεση - Αστέρας Βαλύρας 1-0
Νέος Αρις - Ενωμένα Σωματεία 3-0
Πανθουριακός - Ατρόμητος Πλατύ 5-0
Γήπεδο Σπερχογείας, 3 μ.μ.
Σκόρδος, Κασκάνης, Τσίρμπας
Παναθηναϊκός Κ. - Κεραυνός 5-1
Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας» 3 μ.μ.
Σερεμέτης, Τσιλίκας, Γιαννακλής
Ανδρούσα - Αστέρας Μικρομάνης 2-0
Γήπεδο Ανδρούσας, 3 μ.μ.
Σακκάς, Ι. Γιαννέτσος, Ταβουλαρέας
Πατίστα - Πανιώνιος (σε εξέλιξη)
ΔευτέραΝίκη Πλάτης - Ηρακλής Κυπαρισσίας
Γήπεδο Φιλιατρών, 3 μ.μ.
Ζαρακοβίης, Ξηρόκωστας, Τσουκάλη
2ος όμιλος
Σάββατο 17/11
Θύελλα Χαρακοπιού - Χανδριναϊκός 0-2
Ολυμπιακός Ανάληψης - Α.Ε. Λογγάς 0-1
Χατζή - Δόξα Κ. 2-0
Ηρακλής Κ. - Μιλτιάδης 2-1
Παπαφλέσσας Χώρας - Τσικλητήρας Πύλου 2-1
Καλλιθέα - Βλαχόπουλο 1-1
Στενωσιά - Ακρίτας Κορώνης 3-4
Γ' ΤΟΠΙΚΗ1ος όμιλοςΣάββατο 17/11Διόδια - Πράσινα Πουλιά 0-1
Θύελλα Παραλίας - Α.Ε. Γαργαλιάνων 0-5
Νέδουσα - Πανευαϊκός 1-1
Αμφεια - Κοπανάκι 3-0
Θησέας - Καλό Νερό ------
2ος όμιλοςΝέστωρ Πύλου - Αναγέννηση Παραλίας 2-2
Βέργα - Αιθαία 3-1
ΑΕΚ Κ. - Αμφιθέα 3-0
ΠΑΟΚ - Αρις Κ. 2-1
Δαναός - Ικαρος 1-0
Ερμής - Μάνη 2-0

*** Καλαμάτα - Κόρινθος 0-0  .- ^
Καλαμάτα - Κόρινθος (0-0 τελικό)
* 94' Τελικό 0-0. Δεν μπόρεσε να πάρει την νίκη η Καλαμάτα που έπαιξε μπροστά σε περίπου 2000 φιλάθλους της. Οι Μεσσήνιοι πέταξαν το πρώτο ημίχρονο, όταν η Κόρινθος κράτησε την εστία της μακριά από κινδύνους. Στην επανάληψη η Μεσσηνιακή ομάδα ήταν σαφώς καλύτερη, πίεσε την Κόρινθο που είχε κλειστεί στην άμυνα, και έχασε κάποιες πολύ καλές ευκαιρίες, κυρίως με τον Βασίλη Σκαρλάτο.
Τα αποτελέσματα στον όμιλο είναι
Αστέρας Μαγούλας - Αχαρναϊκός 2-1 τελικο
Πανηλειακός - Γλυφάδα 4-1 τελικό
Ρούβας - Προοδευτική 0-4 τελικό
Καλαμάτα - Κόρινθος 0-0 τελικό
Παναιγιάλειος - Φωστήρας 1-0 τελικό
Επισκοπή - Εθνικός Αστέρας 3-0 α.α.
Ρεπό: Χανιά
94' Δεύτερη κίτρινη στον Νικολόπουλο, με δέκα η Κόρινθος στο τελευταίο λεπτό.
93' Κίτρινη για διαμαρτυρία στον Τριανταφυλλάκή.
92' Ο Σκαρλάτος σούταρε με πολύ δύναμη μέσα από την περιοχή, ο Δημαράκης πετάχτηκε και απόκρουσε σε κόρνερ.
92' Μεγάλη ευκαιρία ξανά η Καλαμάτα...
91' Κίτρινη στον Νικολόπουλο.
90' Μπαίνουμε στις καθυστερήσεις που θα είναι 4 λεπτά.
86' Σουτ του Τριανταφυλλάκη από το ύψος της περιοχής, ένα μέτρο πάν από το οριζόντιο δοκάρι η μπάλα.
85' Κίτρινη στον Αθανασόπουλο.
84' Πάντα στο 0-0, έπεσε ο ρυθμός στα τελευταία λεπτά.
78' Σε άλλα ματς, Αστέρας Μαγούλας - Αχαρναϊκός 1-1, Πανηλειακός - Γλυφάδα 3-1
78' Κίτρινη στον Παπαευθυμίου.
76' Οι πολλές καθυστερήσεις που κάνουν οι φιλοξενούμενοι μετά το 60' έχουν εκνευρίσει τον κόσμο που αποδοκιμάζει.
75' Τρίτη αλλαγή και η Κόρινθος, ο Αμπαδιωτάκης στη θέση του Σαμπάνη
75' Σαφώς καλύτερη από το πρώτο μέρος είναι η Καλαμάτα. Με την βοήθεια και των φιλάθλων που έχουν ξεσηκωθεί, προσπαθεί να φτάσει στο γκολ της νίκης.
74' Νέα μεγάλη ευκαιρία η Καλαμάτα...Από κόρνερ του Τριανταφυλλάκη ο Αθανασόπουλος έκανε την προβολή από κοντά, δύσκολα ο Δημαράκης απόκρουσε σε κόρνερ.
65' Ισορρόπησε πάλι η Κόρινθος μετά το πιεστικό 10λεπτο που είχε η Καλαμάτα.
65' Σε άλλο ματς Πανηλειακός - Γλυφάδα 2-1
65' Σε άλλο ματς Αστέρας Μαγούλας - Αχαρναϊκός 1-0.
62'  Ο Τάνης στην θέση του Πεχλιβανόπουλου.
61' Τρίτη αλλαγή, αναγκαδστική, για την Καλαμάτα. Βγήκε ο Τρίψας που τραυματίστηκε και μπήκε ο Ανδρεόπουλος.
60' Νέα ευκαιρία, σέντρα του Τριανταφυλλάκη, κεφαλιά του Καντούτση ελάχιστα άουτ. Εχει μπει πιο δυνατά στο β' μέρος η Καλαμάτα και ψάχνει το γκολ
58' Σε άλλο ματς, Ρούβας - Προοδευτική 0-3.
56' Ο Σκαρλάτος μπήκε από δεξιά και έκανε το σουτ αλλά η μπάλα πέρασε λίγο άουτ.
52' Πρώτη κλασική ευκαιρία για την Καλαμάτα. Ο Αθανασόπουλος με ωραία προσπάθεια βρήκε τον Σκαρλάτο στην περιοχή αλλά αυτός σούταρε ψηλά άουτ, παρότι ήταν αμαρκάριστος. Εδώ οι γηπεδούχοι έφτασαν πολύ κοντά στο γκολ.
46' Ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο, με μια αλλαγή για κάθε ομάδα. Για την Κόρινθο βγήκε ο Λίνο και μπήκε Νικολόπουλος και για την Καλαμάτα ο Αθανασόπουλος μπήκε στην θέση του Ηλιόπουλου.
45' Τελείωσε με 0-0 το πρώτο ημίχρονο. Πολύ λίγα πράγματα είδαν οι περίπου 1500 θεατές που βρίσκονται στο Δημοτικό Στάδιο. Παιχνίδι κέντρου με την Καλαμάτα να μην μπορεί να βρει ρυθμό και την Κόρινθο να είναι καλά στημένη στο γήπεδο και να προσπαθεί να παίξει γρήγορα την αντεπίθεση. Στο πρώτο 45λεπτο ουσιαστικά δεν έχουμε ούτε μια πολύ καλή ευκαιρία για γκολ. Να δούμε αν και τι θα αλλάξει στην επανάληψη.
45' Στα ματς της Δ' εθνικής, ο Πάμισος προηγείται 2-0 της Εράνης στο ημίχρονο ενώ ο Εθνικός Μελιγαλά είναι ισόπαλος 2-2 με τον Διαγόρα Βραχνέικων. Μάλιστα ο Εθνικός προηγήθηκε 2-0 (Μουρούσιας, Κουλόπουλος τα γκολ) αλλά ισοφαρίστηκε στο τέλος του πρώτου μέρους.
42' Κίτρινη κάρτα στον Τσαγκαράκη.
39' Μετά την αλλαγή που έγινε στην Καλαμάτα, ο Τριανταφυλλάκης παίζει πλέον αριστερό μπακ, ο Σκαρλάτος πέρασε αριστερά μπροστά και ο Ηλιόπουλος στην κορυφή της επίθεσης.
38' Στον Πύργο ο Πανηλειακός ισοφάρισε 1-1 την Γλυφάδα.
36' Νωρίς νωρίς η πρώτη αλλαγή της Καλαμάτας με τον Γεωργιόπουλο να παίρνει την θέση του Μπαούρη.
33' Κίτρινη κάρτα στον Κατσίκη της Κορίνθου.
30' Πάντα στο 0-0 στο Δημοτικό Στάδιο, με την Καλαμάτα πάντως να είναι πιο επιθετική στα τελευταία λεπτά.
29΄Κίτρινη κάρτα στον Πούτσι.
27' Στο Μεσσηνιακό ντέρμπι της Δ' εθνικής, Πάμισος - Εράνη 2-0 με γκολ των Βεργόπουλου, Αντωνίου. Ο Εθνικός Μελιγαλά κερδίζει 1-0 τον Διαγόρα Βραχνέικων με πέναλτι του Μουρούσια.
27' Η Καλαμάτα βγήκε στην κόντρα με τον Τριανταφυλλάκη από αριστερά, έκανε τη σέντρα αλλά ο Σπυρόπουλος έδιωξ προ του Σκαρλάτου.23' Σε άλλο ματς, Ρούβας - Προοδευτική 0-1
22' Σε άλλο ματς του ομίλου, στον Πύργο, Πανηλειακός - Γλυφάδα 0-1.
20' Δεν έχει βρει ρυθμό στο ξεκίνημα του αγώνα η Καλαμάτα και μοιραία δεν έχει απειλήσει ακόμη.
16' Ο Λίνο βγήκε στο ένας με έναν με τον Ψυχογιόπουλο, όμως ο αμυντικός της Καλαμάτας με ωραία επέμβαση του απέσπασε τη μπάλα. Πρώτη καλή στιγμή για τους φιλοξενούμενους στο παιχνίδι.
11' Πάντα στο 0-0, σε ένα μοιρασμένο ματς με την Κόρινθο να δείχνει πως είναι επικίνδυνη ομάδα με καλή κυκλοφορία της μπάλας. Η Καλαμάτα μπήκε δυνατά στα 3-4 πρώτα λεπτά, χωρίς να κάνει κάποια φάση.
7' Το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής στο νότιο όμιλο είναι.
Αστέρας Μαγούλας - Αχαρναϊκός
Πανηλειακός - Γλυφάδα
Ρούβας - Προοδευτική
Καλαμάτα - Κόρινθος
Παναιγιάλειος - Φωστήρας
Επισκοπή - Εθνικός Αστέρας 3-0 α.α.
Ρεπό: Χανιά
4' Αρκετός κόσμος και σήμερα στο γήπεδο καθώς οι θεατές πλέον ξεπερνούν τους 1.000 ενώ η προσέλευση συνεχίζεται.
3' Η Καλαμάτα ξεκίνησε με τον Κοψαχείλη και πάλι στα γκοπλόστ ενώ στην άμυνα παίζει ο Μπαούρης αριστερά, οι Καντούτσης, Ψυχογιόπουλος στη μέση και ο Τρίψας δεξιά. Στα χαφ υπάρχουν οι Τσαγκαράκης, Τσιμικλής στον άξονα, ο Ηλιόπουλος δεξιά, ο Τριανταφυλλάκης αριστερά, ο Πούτσι είναι ρόλο επιθετικού μέσου και ο Σκαρλάτος στην κορυφή της επίθεσης.
1' Εγινε η σέντρα στο Δημοτικό Στάδιο.
Οι παίκτες των δύο ομάδων μπαίνουν στο γήπεδο συνοδευόμενοι από μικρά παιδιά της ακαδημίας της Καλαμάτας. Συνεχίζεται η προσέλευση των φιλάθλων στις εξέδρες ενώ είναι όλα έτοιμα για τη σέντρα.
Οι συνθέσεις των ομάδων...
ΚΑΛΑΜΑΤΑ Κοψαχείλης, Τρίψας (61' λ.τ. Ανδρεόπουλος), Μπαούρης (36' Γεωργιόπουλος), Καντούτσης, Ψυχογιόπουλος, Τσαγκαράκης, Τσιμικλής, Ηλιόπουλος (46' Αθανασόπουλος), Πούτσι, Σκαρλάτος, Τριανταφυλλάκης.
ΚΟΡΙΝΘΟΣ Δημαράκης, Παππάς, Σπυρόπουλος, Παπαευθυμίου, Λουμπαρδέας, Κατσίκης, Φίλης, Πεχλιβανόπουλος (61' Τάνης), Τσουβαλτσίδης, Λίνο (46' Νικολόπουλος), Σαμπάνης (77' Αμπαδιωτάκης).
Διαιτητής του σημερινού αγώνα είναι ο Σταθόπουλος από την Δυτική Αττική με βοηθούς τον Ρούμπη από την Εύβοια και τον Φαρμάκη από την Δυτική Αττική. Παρατηρητής του αγώνα είναι ο πρόεδρος της ΕΠΣ Λακωνίας Παναγιώτης Καρράς.
Ο Βαγγέλης Καούνος έμεινε τελικά εκτός αποστολής λόγω του τραυματισμού του, όπως και ο επίσης τραυματίας Αγης Πασάς.
Περίπου 500 θεατές αυτή την ώρα στο γήπεδο (ενώ θέλουμε 12 λεπτά για τη σέντρα) ενώ η προσέλευση του κόσμου συνεχίζεται.
 ~ Στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του νοτίου ομίλου της Γ' εθνικής η Καλαμάτα θα υποδεχθεί σήμερα στις 3 μ.μ. στο Δημοτικό Στάδιο την Κόρινθο. Η Μεσσηνιακή ομάδα προέρχεται από το διπλό στον Κορυδαλλό επί της Προοδευτικής και θέλει να διπλασιάσει τις νίκες της ώστε να εδραιωθεί στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.
Το eleftheriaonline.gr θα βρίσκεται στο γήπεδο και θα σας μεταφέρει λεπτό πτρος λεπτό την εξέλιξη του σημαντικού αγώνα.

***  Ο Πάμισος 2-0 την Εράνη, ισοπαλία ο Εθνικός Μελιγαλά :
Ο Πάμισος 2-0 την Εράνη, ισοπαλία ο Εθνικός Μελιγαλά
* Ο Πάμισος ήταν ο νικητής στο Μεσσηνιακό ντέρμπι της Δ' εθνικής καθώς νίκησε 2-0 την Εράνη στη Μεσσήνη. Ο Εθνικός Μελιγαλά έφερε εντός έδρας ισοπαλία με τον Διαγόρα Βραχνεικων. Τα αποτελέσματα του 6ου ομίλου έχουν ως εξής:
Πάμισος - Εράνη 2-0
Νεοφυτιάδης, Μπετσόγλου, Κωνσταντόπουλος (Κορινθίας)
Εθνικός Μελιγαλά - Διαγόρας Βραχνέικων 2-2
Γκοβέσης, Τριανταφύλλου, Δημογέροντας (Αρκαδίας)
Ατρόμητος Λάππα - Παναρκαδικός 1-1
Καλογεράκος, Πίτας, Καραλής (Ηλείας)
Αχαϊκή - Πανόπουλο 0-1
Ανούσος, Σταματάκος, Παυλέρου (Λακωνίας).
Παρατηρητής: Κότσαρης (Μεσσηνίας)
Δόξα Νέας Μανολάδας - Εθνικός Σαγέικων 1-2
Παναγιωτόπουλος, Ζυγούρης, Πυλαρινός (Αιτ/νίας).

*** Κληρωση γιά  Μπάσκετ  Εθνικών ομάδων στην ΠΟΣΤΪΝΑ (Σπήλαια) ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ :

* Η  Ελλάδα κληρώθηκε στον 4ο Όμιλο με τις  εθνικές ομάδες : ΡΩΣΙΑ , ΙΤΑΛΙΑ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ , ΣΟΥΗΔΙΑ  και ΤΟΥΡΚΙΑ (αρκετά δύσκολος όμιλος για την πρόκριση ) .- Οι  αγώνες θα γίνουν 2 με 22 Σςπτεμβρίου  2013  στην πόλη ΚΟΠΕΡ  της ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ .-

*** Μεσσήνιος ο ένας εκ των εγκεφάλων της μεγάλης κομπίνας :

* ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ENERGA - HELLAS POWER
Πρόσφατα, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος σε ερώτηση της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μ. Ρεπούση, για κάποιο σχετικό θέμα, είπε ότι «η Μεσσηνία έχει γίνει πολύ…της μόδας, το τελευταίο διάστημα».  Η αλήθεια είναι ότι αρκετές φορές βρίσκουμε, ως Νομός, «φιλοξενία» στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, άλλοτε για τα καλά μας και άλλοτε για τα άσχημά μας.
Το παρακάτω περιστατικό δεν είναι και για να υπερηφανευόμαστε, αφού, όπως μάθαμε, ο εκπρόσωπος της Hellas Power, Βασίλης Μηλιώνης, ο οποίος είναι ήδη προφυλακιστέος και κατηγορείται ότι δεν απέδωσε στον κρατικό φορέα (ΔΕΣΜΗΕ) ποσά εκατομμυρίων ευρώ τα οποία είχε εισπράξει από τους πελάτες του, μέσω των λογαριασμών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά τα κατέθεσε σε λογαριασμούς στην Ελβετία, είναι από την περιοχή μας και μάλιστα από τα χωριά της Πυλίας. Συγκατηγορούμενος στην υπόθεση είναι και ο Αριστείδης Φλώρος, εκπρόσωπος της Energa.

Ως γνωστό, για τις δύο εταιρείες-παρόχους, οι κατηγορίες αφορούν τα αδικήματα της υπεξαίρεσης από κοινού σε βάρος του Δημοσίου και απιστία στην υπηρεσία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και προέκυψαν ύστερα από δικαστική έρευνα, η οποία βασίστηκε στα πορίσματα ελέγχου της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα.
Κατηγορούμενοι φέρονται οι επιχειρηματίες Βασίλης Μηλιώνης ως εκπρόσωπος της Hellas Power, καθώς και οι Αριστείδης και Αχιλλέας Φλώρος ως εκπρόσωποι της Energa, επίσης οι Νικόλαος Δεκόλης και ο Αγγλος Αλαν Γκέιμπλ, που εμφανίζονται «ως εκπρόσωποι ρωσοαραβικού fund με την επωνυμία ''Worldwide Energy Limited'', στο οποίο εμφανίζονται να μεταβιβάζονται ή επιδιώκουν να φανούν ότι μεταβιβάζονται οι δύο εταιρείες».

Υποπτοι φυγής
Στους πέντε κατηγορούμενους, με εισαγγελική διάταξη, απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, καθώς θεωρούνται ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό, κάτι που είχε επισημάνει σε σημείο του δεύτερου πορίσματός του ο πρόεδρος της Αρχής κ. Νικολούδης, ο οποίος είχε αφήσει αιχμές για την πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό των επιχειρηματιών των δύο εταιρειών, επισημαίνοντας ότι: «εμφανίζεται έντονη κινητικότητα στις τραπεζικές συναλλαγές των προαναφερομένων προσώπων και συγκεκριμένα η αποστολή μεγάλων χρηματικών ποσών σε Ελβετία, Κύπρο και λοιπές χώρες του εξωτερικού, γεγονός που προδίδει τη διάθεσή τους για απόκρυψη του εγκληματικού προϊόντος, μέσω του τραπεζικού συστήματος πάντοτε, εάν δεν προετοιμάζει και την στο εξωτερικό φυγή και των ιδίων»!
Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζουν επίσης έξι μέλη του ΔΣ του κρατικού φορέα (ΔΕΣΜΗΕ), που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που φέρονται ότι δεν έκαναν τις νόμιμες ενέργειες προς τις δύο εταιρείες, με αποτέλεσμα να χάσει το Δημόσιο τα χρήματα που έπρεπε να έχει εισπράξει, ενώ αντίθετα η υπόθεση αρχειοθετήθηκε για τα μέλη του ΔΣ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), που επίσης είχαν κληθεί με την ιδιότητα των υπόπτων.
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από έλεγχο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, που διαπίστωσε ότι οι δύο εταιρείες φέρονται πως δεν απέδωσαν στον κρατικό φορέα (ΔΕΣΜΗΕ), ποσά 85 εκατ. ευρώ, όπως όφειλαν από τη συμβατική τους σχέση, ενώ τα είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ παράλληλα δεν απέδωσαν τα τέλη υπέρ των δήμων και τα τέλη ακίνητης περιουσίας, τα οποία επίσης είχαν εισπράξει μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης


*** Η πίεση της κρίσης μας τρελαίνει! :
Image
* Σοκαριστική είναι τα τελευταία χρόνια, με έμφαση το 2012, η αύξηση των αιτημάτων για ιδρυματοποίηση συνανθρώπων μας, λόγω ψυχικών νοσημάτων. Από τα στοιχεία της Εισαγγελίας Καλαμάτας, αποδεικνύεται ότι φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, η αύξηση φτάνει το 30%.
Για αύξηση μιλά στο «Θάρρος» και ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ψυχίατρος Ανδρέας Υφαντής. Παράλληλα, η καθημερινότητα πλέον πιέζει συνεχώς, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται περισσότερα περιστατικά με αγχώδεις διαταραχές και κρίσεις πανικού.
Η κρίση δεν επηρεάζει ψυχικά μόνο τους υγιείς συνανθρώπους μας, αλλά και τους ασθενείς με χρόνια προβλήματα, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με ελλείψεις   φαρμάκων και περικοπή επιδομάτων που διευκόλυναν την πρόσβαση στην θεραπεία τους.
Μαζί με τις ψυχικές ασθένειες αυξάνεται και η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες, οι παραγγελίες φαρμακοποιών από φαρμακαποθήκες της Καλαμάτας έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Ιδιαίτερα, παρατηρείται «έκρηξη» στην κατανάλωση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων τα τελευταία χρόνια στη Μεσσηνία.
Αύξηση
Ολόκληρο το 2011, από την Εισαγγελία Καλαμάτας εκδόθηκαν 128 εκούσιες νοσηλείες για ψυχιατρικά ιδρύματα, ενώ το 2012 μέχρι και σήμερα είναι ήδη 129.
Αυξημένα είναι και τα περιστατικά στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Ο Διευθυντής του κ. Υφαντής, διευκρίνισε αρχικά ότι πρέπει να διαχωρίσουμε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και από την άλλη πλευρά την αύξηση που υπάρχει σε περιστατικά με λιγότερο σοβαρές διαταραχές, όπως αγχώδεις διαταραχές και κρίσεις πανικού. Οι δεύτερες αυτές περιπτώσεις  συνδέονται πιο άμεσα με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας.
«Ανησυχούμε και για τα δύο. Βλέπουμε ότι επηρεάζονται αρνητικά από τις συνθήκες και οι χρόνιοι ασθενείς με πιο σοβαρά προβλήματα, αφού πρέπει να αντιμετωπίσουν ελλείψεις φαρμάκων, δυσκολίες πρόσβασης στη θεραπεία τους ή δεν υπάρχει υποστηρικτικό περιβάλλον. Μπορεί το πρόβλημά τους να μην είναι «προϊόν» της οικονομικής κρίσης, αλλά ως πιο  αδύναμοι κρίκοι της αλυσίδα επηρεάζονται πρώτοι. Για παράδειγμα, όταν οι υγειονομικές επιτροπές που εγκρίνουν τα επιδόματα καθυστερούν να συνεδριάσουν, για διάφορους λόγους και ένα επίδομα από το οποίο περιμένει ένας ψυχικά ασθενής να ζήσει κόβεται για 5 και 8 μήνες, αυτό επηρεάζει τη ζωή του», σημείωσε ο κ. Υφαντής, επισημαίνοντας ότι αυτό οδηγεί σε αύξηση και των υποτροπών.

Αιτήματα για ιδρυματοποίηση
Αρκετά σημαντικός είναι και ο αριθμός των περιστατικών, όπου οικογένειες πλέον δεν μπορούν και για οικονομικούς λόγους, αλλά και κάποιες φορές λόγω μειωμένων ψυχικών αντοχών από την καθημερινή πίεση που υφίστανται, να συνεχίσουν να φροντίζουν έναν ψυχικά ασθενή.
«Ενώ έχουμε περάσει από την εποχή των ασύλων στην εποχή που η ψυχική ασθένεια πρέπει να αντιμετωπίζεται στο σπίτι και στην κοινότητα, βλέπουμε αύξηση των αιτημάτων για ιδρυματοποίηση και δεν αφορά μόνο ψυχικά ασθενείς. Υπάρχει επίσης ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με ηλικιωμένους και με την τρίτη ηλικία. Αυτοί οι άνθρωποι που δικαιούνται να δημιουργούν μεγάλο κόστος υγείας, βλέπουμε οικογένειες οι οποίες δεν μπορούν πια να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις μιας τέτοιας φροντίδας», συμπλήρωσε ο κ. Υφαντής.

Ψυχοσωματικές διαταραχές
«Η ανεργία, η αγωνία για τα παιδιά, οι οικονομικές εκκρεμότητες, αρκούν πολλές φορές για να εκδηλωθεί μια πολύ μεγάλη γκάμα ψυχοσωματικών διαταραχών, όπως  διαταραχές ύπνου,  άγχους, κρίσεις πανικού, οι οποίες δεν είναι κάτι το εντελώς απλό. Είναι συμπτώματα ή προβλήματα που βασανίζουν πολύ κόσμο. Έχουμε αύξηση όλων αυτών των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους», τόνισε ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας για να συμπληρώσει ότι η οικονομική κρίση έχει όλες αυτές τις παραμέτρους.
Οι αγχώδεις διαταραχές κυριαρχούν στη σύγχρονη ζωή μας και αυτό σχετίζεται περισσότερο με αυτό που ονομάζεται «περιβαλλοντικοί παράγοντες» και αφορούν τις συνθήκες ζωής μας και γενικότερα τους εξωγενείς παράγοντες.
«Υπάρχουν ψυχικές διαταραχές που έχουν  κι άλλες προϋποθέσεις, ακόμα και βιολογικές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και αυτές, όπως μια βαριά κατάθλιψη, δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, όταν υπάρχουν αρνητικές εξωτερικές συνθήκες», κατέληξε ο κ. Υφαντής.  
Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Η ξηρασία «καίει» τη φετινή παραγωγή στο λάδι :
Image
* ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ «ΝΗΛΕΑ» Γ. ΚΟΚΚΙΝΟΟ καθαρός ορίζοντας των τελευταίων εβδομάδων και οι ηλιόλουστες ημέρες που επικρατούν στο Νομό μας, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου, για μια μερίδα πολιτών είναι... χαρά Θεού.
Για την πλειοψηφία όμως είναι ακριβώς το αντίθετο. Και ο λόγος είναι πολύ απλός. Η ανομβρία και η ξηρασία έχουν φτάσει την πλειοψηφία των  ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας στα όρια της καταστροφής.
Όπως δήλωσε στο «Θ» ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας» από τη Χώρα, το αφύσικο του καιρού έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα (40% υπολογίζει σε πρώτη φάση τη ζημιά, που μπορεί να φτάσει και το 50%), κυρίως στην τοπική ποικιλία «μαυρολιά», με την οποία ο «Νηλέας» από αυτή τη χρονιά σχεδίαζε να ξεκινήσει τυποποίηση με επιτραπέζια. Όμως, τελικά αυτό δε θα γίνει φέτος, γιατί λόγω των καιρικών συνθηκών, το μέγεθος της μαυρολιάς έχει φτάσει μόλις το 1/3 από το συνηθισμένο.
Ο κ. Κόκκινος χαρακτηρίζει ανάγκη πλέον την άρδευση της ελαιοκαλλιέργειας στη Μεσσηνία, καθώς, όπως λέει, σύμφωνα και με τους επιστήμονες, το κλίμα αλλάζει και τείνουμε προς τις συνθήκες της Βόρειας Αφρικής, και, γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρξει βελτίωση στις υποδομές.
«Μέσα στις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή της μαυρολιάς και σε κάποιες περιπτώσεις έχει ξεκινήσει και η κορωνέικη. Το χαρακτηριστικό όμως της φετινής χρονιάς είναι η πρωτοφανής ξηρασία. Ήδη έχουν καταγραφεί ζημιές, και, σε πολλές περιοχές τα δέντρα έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους. Σε κάποια, δε, δεν έγινε καθόλου συγκομιδή. 
Τουλάχιστον, σύμφωνα με δική μας εκτίμηση, η κορωνέικη ποικιλία δείχνει μεγαλύτερη αντοχή. Ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί, είναι και οι προσβολές από δάκο», σημείωσε περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη φετινή ελαιοπαραγωγή.
Για το θέμα της τιμής τόνισε ότι «υπήρξαν προσδοκίες για καλύτερες τιμές, αλλά δεν φαίνεται αυτό να δικαιώνεται από την πραγματικότητα. Υπάρχει, θα έλεγα, μια στασιμότητα στην αγορά. Βέβαια, πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει, αλλά υπήρχε μια προσδοκία ότι όταν ξεκίνησε η μαυρολιά με 2,70 ευρώ, θα παρέμενε εκεί. Αυτή τη στιγμή όμως είναι στα 2,20 ευρώ. Για την κορωνέικη, ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα θα είναι λίγο καλύτερα».
Αναφερόμενος στα του…οίκου του, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών είπε ότι «ήδη έχουμε αγορές στο εξωτερικό, Καναδά, Αυστρία και Κίνα, αλλά αντιμετωπίζουμε το εξής πρόβλημα, όπως όλες οι ομάδες και οι συνεταιρισμοί: οι παραγωγοί έχουν οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να ρευστοποιούν άμεσα το προϊόν, κι έτσι να μην μπορούμε να εκτελέσουμε τις παραγγελίες την άνοιξη και το καλοκαίρι, που θέλουμε. Την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε Γενική Συνέλευση των μελών μας, όπου και θα αποφασίσουμε πως θα κινηθούμε.
 Αυτό είναι όμως το πρόβλημα της μονοκαλλιέργειας, το οποίο επιδεινώνεται με την εύκολη ροή του λαδιού προς την Ιταλία, πρακτική η οποία αποδίδει χρήματα άμεσα. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και το γεγονός ότι τα λάδια φέτος είναι πικρά, με αποτέλεσμα να μην αγοράζονται και μεγάλες ποσότητες.  Πάντως, σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσουμε και με την κορωνέικη ποικιλία κι έτσι θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα για τη γευστική κατάσταση του λαδιού».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Κίνδυνος για την Ιαματική πηγή Βρωμονερίου  :
Image

* Σοβαρότατος κίνδυνος διαφαίνεται πως υπάρχει να μην αναγνωριστεί η  Ιαματική πηγή Βρωμονερίου Τριφυλίας (Δ.Ε. Γαργαλιάνων) και να «χαθούν» και τα λουτρά και η έκταση από το Δήμο. Η σημαντικότερη θειούχα πηγή στη Μεσσηνία βρίσκεται στο Βρωμονέρι – Γαργαλιάνων, με σταθερή θερμοκρασία 19,5 βαθμούς C. Παλαιότερα το νερό της πηγής χρησιμοποιούνταν για ποσιμοθεραπεία και λουτροθεραπεία. Η πηγή  βρίσκεται λίγα μέτρα από τη γραφική ακτή του Βρωμονερίου και μόλις 7 περίπου χλμ. από την πόλη των Γαργαλιάνων. Βάση της θερμοκρασίας της, χαρακτηρίζεται ως υπόθερμη. Η πηγή λόγω της πλήρους εγκατάλειψής της έχει προσχωθεί από τα φερτά υλικά της θάλασσας. Το θερμομεταλλικό της νερό αναμιγνύεται με το Πλειστοκαινικό υδροφόρο, με αποτέλεσμα πολλές γεωτρήσεις και πηγάδια περιμετρικά στην περιοχή να έχουν θερμομεταλλικό νερό. Η θερμομεταλλική αυτή πηγή παλαιότερα είχε χαρακτηριστεί ως «Ιαματική», χαρακτηρισμός ωστόσο, που με το ισχύον νομικό καθεστώς πια, δεν υφίσταται, και έπρεπε ήδη να είχαν γίνει διαδικασίες από το Δήμο για την αναγνώρισή της, ενώ σύμφωνα με το Νόμο 4049/2012, η νέα προθεσμία (με παράταση που δόθηκε) για αναγνώριση ιαματικών πηγών λήγει στις 31/12/2012.
Αν και στις προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις του Συνδυασμού του δημάρχου Κώστα Κόλλια αλλά και σε δηλώσεις του, μετά την εκλογή του, αναφερόταν σε «αξιοποίηση των ιαματικών πηγών» (καθώς επίσης και στελέχη της δημοτικής Αρχής, όπως ο αντιδήμαρχος Γαργαλιάνων και αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης Ευστάθιος Ανδρινόπουλος), δυστυχώς 23 μήνες στη διοίκηση του Δήμου Τριφυλίας, δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή παρέμβαση ως προς αυτό το θέμα, για την αναγνώριση δηλαδή επίσημα όπως προβλέπεται από τη Νομοθεσία, ως «Ιαματικής» της πηγής του Βρωμονερίου.
Η υπόθεση «Βρωμονέρι», όμως, έχει και άλλη μια σοβαρότατη πτυχή. Τον κίνδυνο να «χάσει» ο Δήμος Τριφυλίας και την έκταση και το κτήριο των ιαματικών λουτρών. Το ζήτημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι όντως πολύπλοκο, καθώς στο κτήριο εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης ο Δήμος Πειραιά, ο οποίος έχει κινήσει διαδικασίες να του αναγνωριστεί και να κατοχυρώσει ως ιδιοκτησία του ακόμη και την έκταση που το περιβάλλει.
Είναι γεγονός ότι πριν από 7 περίπου μήνες (στις 27 Απριλίου) σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ελήφθη απόφαση σχετικά με τον ορισμό δικηγόρου για να εξετάσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, να έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ» από ενδιαφερόμενους να επενδύσουν στην περιοχή του Βρωμονερίου, από τις επαφές που είχαν στο Δήμο Πειραιά, οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Πειραιά θεωρούν «τελειωμένη» την υπόθεση υπέρ τους και κάτι παραπάνω από βεβαία την έκβαση της υπόθεσης, με την οποία θα κατοχυρώνεται νομικά -δικαστικά ως ιδιοκτησία του Δήμου Πειραιά, εκτός από το κτήριο - εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών, και η γύρω έκταση και ήδη σχεδιάζουν τρόπους και μορφές βελτίωσης, αξιοποίησης και ανάδειξής τους.

Του Ηλία Γιαννόπουλου 

*** Χειροβομβίδα βρέθηκε χθες στην παραλία της Καλαμάτας :
Image
Μια χειροβομβίδα εντόπισε και ανέσυρε στη στεριά κολυμβητής στην παραλία της Καλαμάτας.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ο Γιώργος Αντώνοπουλος που έκανε το μπάνιο του, είδε στο βυθό, μόλις ένα μέτρο από τη στεριά στο ύψος της Νέας Καλαμάτας, τη χειροβομβίδα. Όπως μας δήλωσε την έβλεπε εδώ και 10 μέρες, αλλά χθες αποφάσισε να τη βγάλει.
Αφού την περισυνέλεξε την έβγαλε στη στεριά και ειδοποίησε την αστυνομία, που με τη σειρά της ειδοποίησε το Λιμενικό. Σημείωσε δε ότι λείπουν εξαρτήματα, όπως η περόνη, προφανώς κάποιος την είχε αφοπλίσει για να σκάσει, πράγμα που δεν συνέβη.
Άνδρες του Λιμενικού αφού απέκλεισαν το χώρο, περίμεναν τον πυροτεχνουργό για την εξουδετέρωση του πολεμικού αυτού βλήματος. Όπως  έγινε γνωστό, η εξουδετέρωση της χειροβομβίδας θα πραγματοποιηθεί αύριο. Μέχρι τότε θα φυλάσσεται από το Λιμενικό.  Π. Μπ.


*** 2ο Συνέδριο Ομοσ. Πολιτιστικών Συλλόγων Δ. Μεσσήνης  :
Image
* Πρόταση μείωσης τελών σε Κοινότητες που εφαρμόζουν σωστά την ανακύκλωση



Η σύσφιξη των σχέσεων συνεργασίας και αλληλεγγύης με όλους τους πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Μεσσήνης, είναι ένας από τους στόχους που τέθηκαν στο πλαίσιο του 2ου τακτικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Μεσσήνης, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Πελεκανάδα.  
Σε αυτό, πήραν μέρος εκτός από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και τα μέλη της Ομοσπονδίας, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Μεσσήνης, τοπικοί σύμβουλοι , πρόεδροι και μέλη Συλλόγων, καθώς και μέλη των Θεατρικών Ομάδων Μεσσήνης και Λογγάς ( Οδύσσεια). Τους παριστάμενους υποδέχθηκαν η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πελεκανάδας Ρένα Αγγελοπούλου και ο εκπρόσωπος του τοπικού προέδρου Τάσος Παναγιωτόπουλος.    
 Μελλοντικοί στόχοι
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γρηγ. Χριστόπουλος αφού αναφέρθηκε στα πεπραγμένα και τη δράση της, έθεσε ως μελλοντικούς στόχους, μεταξύ άλλων, πως τα μέλη και όλοι οι σύλλογοι μπορούν θα θέτουν προτάσεις για κοινωφελή έργα και να ζητούν την  βοήθειά της για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις Κοινότητές τους.
Επισημάνθηκε η προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, των  πολιτιστικών μνημείων και της καταγραφής του λαογραφικού υλικού της περιοχής, η επιδίωξη της καλής συνεργασίας με την κεντρική διοίκηση, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τόνισε δε ότι το όραμα είναι να γραφτούν όλοι οι Σύλλογοι του Δήμου Μεσσήνης στην Ομοσπονδία,  να αποκτήσει δύναμη και να μπορεί να επεμβαίνει ουσιαστικά σε όλα τα προβλήματα που αφορούν την περιοχή, να βοηθήσει στην ανάδειξη των μνημείων και να πετύχει καλή συνεργασία με όλους .

Αιτήματα και επισημάνσεις
Η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σοφία Ζέρβα κατέθεσε πιο συγκεκριμένα αιτήματα. Ζήτησε εξοπλισμό του γραφείου της Ομοσπονδίας στο Δημοτικό κατάστημα Πεταλιδίου με υπολογιστή, ιντερνέτ, φαξ, τηλέφωνο και τηλεφωνητή.
Πρότεινε να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, ως επιβράβευση σε Κοινότητες που εφαρμόζουν σωστά την ανακύκλωση, εφόσον έτσι μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών και δε χρειάζεται να περνά το απορριμματοφόρο δυο και τρείς φορές την βδομάδα, να μεσολαβήσει ο Δήμος Μεσσήνης ώστε να μην πληρώνουν ανά τετραγωνικό μέτρο τα ορεινά χωριά  (π.χ. Κόκκινου, Πελεκανάδα, Παλαιόκαστρο) το ίδιο ή περισσότερο χαράτσι από πεδινά και παραθαλάσσια, σημειώνοντας ως απαράδεκτο, χωριά όπως τα Καστάνια και του Γαμβριά, με ελάχιστους κατοίκους, να πληρώνουν 600 ευρώ το τ.μ και στο Πεταλίδι, που είναι παραθαλάσσιο, 400 ευρώ.
Εισηγήθηκε επίσης να λαμβάνεται μέριμνα για την κοπή των ξερών χόρτων προς αποφυγή πυρκαγιών, για την κοπή χόρτων και θάμνων κατά μήκος των επαρχιακών οδών, που καλύπτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας και εμποδίζουν την ορατότητα, να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες των εγκαταλελειμμένων σπιτιών στα χωριά και των ακαλλιέργητων χωραφιών, να καθαρίζουν τα ξερά χόρτα, σε αντίθετη περίπτωση να αναλαμβάνει ο Δήμος χρεώνοντάς τους ή επιβάλλοντας πρόστιμο και την ομαλή κυκλοφορία.
Ενδιαφέρουσα ήταν η πρόταση για περιορισμό του ραντίσματος των χορταριών με φυτοφάρμακα, ιδιαίτερα σε κατοικημένες περιοχές, διότι η αλόγιστη χρήση τους βλάπτει το περιβάλλον, την χλωρίδα , την πανίδα, τον υδροφόρο ορίζοντα και συνεπώς την υγεία των κατοίκων. Μίλησε επίσης για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, ειδικά αυτή την εποχή, που μολύνουν τα ποτάμια και τη θάλασσα, τη διενέργεια ελέγχων σε κατοικίες προκειμένου να μη γεμίζουν τους βόθρους ρίχνουν τα απόβλητα του νεροχύτη τους στους δρόμους, με αποτέλεσμα να μαζεύονται κουνούπια και να δημιουργούνται εστίες μόλυνσης.
Επίσης, έθεσε ζητήματα τακτικών ελέγχων στην ποιότητα του νερού και παρεμβάσεων καθαρισμού των δεξαμενών, την τοποθέτηση κρουνών πυρόσβεσης και δημιουργία διαδρόμων πυρασφάλειας στο ορεινά, όπου δεν υπάρχουν, καλύτερη αστυνόμευση σε όλη την περιοχή, ενημέρωσης των γεωργών από τους Γεωργικούς Συνεταιρισμούς και τους γεωπόνους για την παραγωγή καλύτερης ποιότητας των προϊόντων με βιολογικές καλλιέργειες.
Ανάμεσα σε άλλα, εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για ενέργειες της Πολιτείας, όπως οι καταργήσεις σχολείων, υπηρεσιών και τραπεζών, μίλησε για την εγκατάλειψη της υπαίθρου, αφού λόγω έλλειψης αστυνόμευσης οι κάτοικοι μετακομίζουν στα αστικά κέντρα, ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες από όλους για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ πρότεινε να προβάλλονται τα προϊόντα της Μεσσηνίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Η «Οδύσσεια»
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Θεατρικού Συλλόγου «Οδύσσεια», Αποστολία Τερζή, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα πως «υπάρχει ανάγκη και τρόπος μέσα στο ζοφερό οικονομικό περιβάλλον της πατρίδας μας, να γεννηθούν πράγματα καινούρια, βασισμένα στην αυθεντική, γνήσια δημιουργία και παραγωγή πολιτισμού από εμάς τους ίδιους.
Η « Οδύσσεια» που εκπροσωπώ, εδώ και τρία χρόνια προσπαθεί, με υποτυπώδεις υποδομές, με πολύ ψυχή και μεράκι, να ψυχαγωγήσει, να προβληματίσει και να σταθεί με το μοναδικό τρόπο του Θεάτρου δίπλα στην κοινωνία.
Προσπαθούμε με όσες δυνάμεις έχουμε, να εδραιώσουμε το θέατρο στον τόπο μας .
Ήδη έχουμε θεατρικό τμήμα για ενήλικες. Στο παιδικό τμήμα οργανώνουμε και φέτος τμήμα θεατρικής αγωγής για παιδιά.
Επιθυμούμε τη συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας και των άλλων φορέων για να οργανώσουμε θεατρικά παιχνίδια για μικρότερες ηλικίες.
Επιδιώκουμε και ζητάμε από το Δήμο να επισπευστούν οι εργασίες για τη δημιουργία πολιτιστικού πολυχώρου και θεατρικής σκηνής στο Γυμνάσιο Λογγάς, αλλά και την παραχώρηση του εγκαταλελειμμένου λεωφορείου του πρώην δήμου Αίπειας για τις ανάγκες μετακίνησης μας», ενώ κατέληξε, κάνοντας έκκληση στους αρμόδιους, να λύσουν το θέμα της μεταφοράς των μαθητών της Αίπειας στο Λύκειο Πεταλιδίου. 

Απόψεις και εγκρίσεις
Τις απόψεις τους διατύπωσαν ο εκπρόσωπος του δήμαρχου Μεσσήνης, αντιδήμαρχος Ι. Μπρατσιάκος, η αντιδήμαρχος Ελένη Τσέλιου, ο περιφερειακός σύμβουλος Στ. Ξηρογιάννης, αλλά και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Μεσσήνης Νικ. Τζώρτζης.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων, προέδρων Πολιτιστικών Συλλόγων και μελών με ουσιαστικές προτάσεις, για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εγκρίθηκαν ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός, καθώς και ο προϋπολογισμός για το 2013, όπως και τα πεπραγμένα, ενώ ακολούθησαν προτάσεις για τη μελλοντική δράση της Ομοσπονδίας.  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

*** Σφύριξε και πάλι το τρένο στην Καλαμάτα  :
Image
* 3η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες σφύριξε και πάλι  το τρένο στο σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμάτας. Αυτή τη φορά χωρίς…τυμπανοκρουσίες και ιδιαίτερες εκδηλώσεις από την πλευρά του Δήμου. Υπήρχαν, όμως, άτομα από το Γραφείο Τουριστικής Υποστήριξης, όπου και έδωσαν διαφημιστικό- ενημερωτικό υλικό για την πόλη και τη Μεσσηνία.
Το τρένο έφτασε στο σταθμό στις 5.00 περίπου το απόγευμα με σαράντα (40) άτομα Έλληνες και ξένους. Η εκδρομή έχει διοργανωθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί άλλες δύο «ιδιαίτερα επιτυχημένες», κάτι που «ενθαρρύνει τις θεματικές σιδηροδρομικές εκδρομές».
Οι εκδρομείς θα διανυκτέρευσαν χθες την Καλαμάτα, όπου είχε προγραμματιστεί και επίσκεψη στο Μηχανοστάσιο, εφόσον το επιθυμούσαν..

Σήμερα, το τρένο θα αναχωρήσει από την Καλαμάτα στις εννέα το πρωί. Περίπου στις 11 θα βρίσκεται στους Χράνους Αρκαδίας, όπου θα γίνει στάση για καφέ και περιήγηση. Μετά το τρένο θα γυρίσει στη Μεσσηνία με κατεύθυνση το Καλό Νερό, όπου οι επιβάτες θα κατέβουν για φαγητό. Η επιστροφή στον Πύργο θα γίνει περίπου στις έξι αύριο το απόγευμα.
Να υπενθυμίσουμε, ότι το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου αναχωρεί από την Καλαμάτα εκδρομική αμαξοστοιχία ΠΥΡΓΟΣ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ για τους Μύλους Αργολίδος. Οι εκδρομές με αμαξοστοιχίες οργανώνονται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με σκοπό την ετοιμότητα της γραμμής.
 «Η Καλαμάτα και οι Μεσσήνιοι καλούνται να αγοράσουν εισιτήρια και να ταξιδέψουν με το εκδρομικό τραίνο, σε μία προσπάθεια απόδειξης της αγάπης τους για το σιδηρόδρομο», δήλωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Παν. Νίκας.  Α.Π.


***  Αγρότες…σπέρνουν την ανάπτυξη
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2013-2014
Επιχειρηματίας πρόκειται σύντομα να γίνει ο μικροκτηνοτρόφος από τη Μεσσηνία, ο οποίος θα μεταποιεί το γάλα που παράγουν τα αιγοπρόβατά του σε τυροκομικά προϊόντα, χάρη στη μονάδα αξίας 300.000 ευρώ που ετοιμάζεται να κατασκευάσει με τη βοήθεια του κοινοτικού προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το παράδειγμα είναι μόνο ένα από τα πολλά,  αγροτών και κτηνοτρόφων που έχουν τη δυνατότητα μέσω του αγροτικού «ΕΣΠΑ», από απλοί παραγωγοί να επενδύσουν στη μεταποίηση των προϊόντων τους.
Τυροκομεία, οινοποιεία, ελαιοτριβεία, μέχρι εγκαταστάσεις σαλιγκαροτροφίας και παραγωγής αρωματικών φυτών, συγκαταλέγονται στις συνολικά 6.000 επενδύσεις που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος για τα λεγόμενα «σχέδια βελτίωσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», τη διετία 2013-2014.

Μεταξύ των περιφερειών που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η Πελοπόννησος, η οποία και βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ αυτών που έχουν υποβάλει αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα.
Τον φάκελο «επενδύσεις στον αγροτικό τομέα» συζήτησαν την περασμένη  Δευτέρα με τον Πρωθυπουργό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης και ο αναπληρωτής του Μάξιμος Χαρακόπουλος, που έγινε για την ανάπτυξη με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών υπουργείων.
Τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου για τις επενδυτικές προτάσεις που έχουν περάσει έως τώρα από γνωμοδοτικές επιτροπές, δείχνουν ότι από τους 7.735 φακέλους που έχουν υποβληθεί συνολικά, εκείνοι που τελικά θα πάρουν «πράσινο φως» θα ξεπεράσουν τους 6.000.
Εγκρίσεις έχουν δοθεί ήδη σε 874 επενδύσεις, αλλά ο ρυθμός είναι πάνω από 100 την εβδομάδα. Έως τα τέλη του έτους θα έχουν αξιολογηθεί και οι 7.735 προτάσεις, όπως εκτιμούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Συνολικά, τα ποσά που αναμένεται να επενδυθούν στην πραγματική αγροτική οικονομία, κυρίως τον επόμενο χρόνο, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατομμύρια ευρώ θα είναι η κοινοτική και εθνική συμμετοχή.
Εκτός από επενδύσεις σε τρακτέρ, γεωργικά μηχανήματα και αποθήκες, όπως συνέβαινε στο προηγούμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, πρώτη φορά εγκρίνονται επενδύσεις που αποσκοπούν στην καθετοποίηση της ιδίας παραγωγής του αγρότη ή κτηνοτρόφου, από θερμοκήπια και αλλαντοποιεία μέχρι συσκευαστήρια και τυποποιητήρια φρούτων και κηπευτικών, στοχεύοντας στην υψηλή προστιθέμενη αξία των προϊόντων του.
Επιδοτούνται, για παράδειγμα, οινοποιεία βιολογικού κρασιού μαζί με εκσυγχρονισμό παλαιών οινοποιείων, σφαγεία - αλλαντοποιεία και τυποποίηση κρεατοσκευασμάτων, τυροκομεία - παραγωγή γιαουρτιού - τυποποίηση και συσκευασία βιολογικού γάλακτος, επεξεργασία και παραγωγή μεταξιού, συσκευασία σαλιγκαριών ή προϊόντων μελισσοκομίας, επεξεργασία - τυποποίηση δημητριακών (π.χ. ρύζι), εκσυγχρονισμός ελαιοτριβείων - συσκευαστηρίων για την παραγωγή και συσκευασία ποιοτικού ελαιολάδου, εγκαταστάσεις τυποποίησης και συσκευασίας επιτραπέζιας ελιάς, επεξεργασία αρωματικών φυτών, παραγωγή αιθέριων ελαίων κ.λπ.
Η ιστορία
Το πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης προκηρύχθηκε έπειτα από πολλές καθυστερήσεις τον Ιανουάριο του 2011. Επί έναν και πλέον χρόνο, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2011 οπότε και ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων μέχρι και τον Αύγουστο του 2012, είχε βαλτώσει και η αξιολόγηση γινόταν με πολύ αργούς ρυθμούς. Έκτοτε, λόγω και της εντεινόμενης ύφεσης, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιτάχυνε τις διαδικασίες. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το τελευταίο δίμηνο έχουν αξιολογηθεί συνολικά 5.000 φάκελοι (με έμφαση στην κτηνοτροφία) και η Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου έχει προεγκρίνει τους 874.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

***  Μεσσηνιακός-Τέλος Άγρας 6-0
Ξέσπασε… Κάτι η ήττα στη Σπερχογεία, και κάτι οι μουρμούρες που ακούστηκαν μετά το ματς αυτό, αλλά κυρίως ο θιγμένος, όπως αποδείχθηκε, εγωισμός των ποδοσφαιριστών του Μεσσηνιακού, λειτούργησαν με ιδανικό τρόπο για το Καλαματιανό Σωματείο, στο χθεσινό εντός έδρας παιχνίδι της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής με αντίπαλο τον Τέλο Άγρα. Οι «πράσινοι» εμφανίστηκαν πολύ σοβαροί, κατά διαστήματα εντυπωσιακοί – άλλωστε έχουν τους παίκτες και την ποιότητα να το κάνουν – και τελικά πήραν εύκολα τη νίκη με το ευρύ 6-0.
Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν για το καλύτερο, ωστόσο ήταν δύσκολο γι’ αυτούς ν’ ακολουθήσουν, ειδικότερα τη δεδομένη στιγμή, που ο Μεσσηνιακός ερχόταν από το αρνητικό αποτέλεσμα στη Σπερχογεία.  Ουσιαστικά το ματς τελείωσε με τη συμπλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού, οπότε και οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 2-0 χάρις στα γκολ του Χελά και του Αντώνη Καλογερόπουλου. Απλά η συνέχεια είχε διαδικαστικό χαρακτήρα και η άνεση του προβαδίσματος έδωσε ώθηση και ευκολία στην επανάληψη για τον Μεσσηνιακό, ν’ ανεβάσει επίπεδο και απόδοση, φθάνοντας τελικά στο εντυπωσιακό 6-0, με δύο γκολ του Αντώνη Κωνσταντόπουλου, ένα ακόμη του Αντώνη Καλογερόπουλου και ένα του πολύ καλού χθες Σταύρου Γαβρά.
Αξίζει πάντως ν’ αναφέρουμε τις διαμαρτυρίες των φιλοξενουμένων για δύο οριακές φάσεις στην επανάληψη, αρχικά την υπόδειξη του πέναλτι στο 60΄ πάνω στον Γιάννη Καλογερόπουλο από τον Λαμπίρη, και εν συνεχεία αυτή του  66΄, οπότε ο Μεσσηνιακός πέτυχε το 5-0, με τους ανθρώπους του Τέλου Άγρα να διαμαρτύρονται έντονα κυρίως προς τον βοηθό Κασκάνη, αλλά και τον διαιτητή Καρβούνη. Οι διαμαρτυρίες αυτές ήταν ιδιαίτερα έντονες από τον Θανάση Γεωργακόπουλο, φέρνοντας τελικά την αποβολή του στο 67΄, που όπως και οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές, αλλά και ο πάγκος, θεώρησε ότι η μπάλα δεν είχε περάσει ολόκληρη τη γραμμή στην κεφαλιά του Γαβρά.
Κλείνοντας τα της αναμέτρησης, πρέπει ν’ αναφέρουμε τα θετικά στοιχεία που έβγαλε χθες το Μεσσηνιακός, ο οποίος είχε την πλειοψηφία των παικτών του σε πολύ καλή μέρα, που φαίνεται ότι πήρε το μήνυμα της Σπερχογείας.
Στον αντίποδα, η ομάδα των Γαργαλιάνων δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τις απουσίες Μπενέτου, Τηλεμάχου – παρουσιάστηκε με μόλις 15 παίκτες στην αποστολή -  αλλά και ν’ ακολουθήσει τους ρυθμούς των γηπεδούχων, που ήταν εντυπωσιακοί. Βεβαίως για τον Άγρα άλλα παιχνίδια αποτελούν προτεραιότητα στο φετινό πρωτάθλημα.
ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ
3΄ από ωραία προσπάθεια του Αρβανίτη και πλασέ του Τσουλάκου, η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά  λόγω του αέρα, και κατέληξε στο δεύτερο δοκάρι, εκεί όπου ο Χελάς δεν είχε πρόβλημα να τη σπρώξει στην κενή εστία του Θεοδωρόπουλου (1-0).
32΄ αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ από τον Αντώνη Κωνσταντόπουλο, που έστειλε την μπάλα στο δεξί γάμα, διαμορφώνοντας το 2-0. Πανέμορφο γκολ που χειροκροτήθηκε από τους λιγοστούς θεατές.
42΄ και πάλι από αριστερά ο Αρβανίτης έβγαλε τη σέντρα, ο Χελάς έπιασε την κεφαλιά, με τη  μπάλα να παίρνει πορεία προς τα δίχτυα, αλλά πρόλαβε πάνω στη γραμμή ο Δημητρόπουλος.
44΄ ταχύτατη εναλλαγή της μπάλας Τσουλάκου, Αργυρόπουλου, ο πρώτος έβγαλε έξυπνα για τον Χελά, αυτός από κοντά δεν σημάδεψε σωστά χάνοντας την ευκαιρία να χριστεί για δεύτερη φορά σκόρερ.
50΄ μεγάλη φάση για τους φιλοξενούμενους, όταν ο Σεφεράσι βγήκε μόνος του μέσα στην περιοχή και πλάγια, επιχείρησε το πλασέ με το δεξί, αλλά ο Νιάρχος έσωσε με αυτοθυσία. Στην εξέλιξη της φάσης ο Γεωργόπουλος αιφνιδιάστηκε και δεν μπόρεσε να τη σπρώξει προς τα δίχτυα.
52΄ με δημιουργό τον Τσουλάκο και εκτελεστή τον Αντώνη Κωνσταντόπουλο, που βρήκε με ωραία κεφαλιά το δρόμο προς τα δίχτυα, οι γηπεδούχοι πέτυχαν το 4-0.
60΄ ο Γιάννης Καλογερόπουλος πέρασε τον Λαμπίρη και μπήκε μέσα στην περιοχή του Άγρα, με τον αμυντικό των φιλοξενουμένων να τον μαρκάρει από πίσω με το σώμα και τον κ. Καρβούνη να δίνει το πέναλτι, υπόδειξη για την οποία υπήρξαν διαμαρτυρίες από τους ποδοσφαιριστές και τον Θανάση Λακριντή. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Αντώνης Καλογερόπουλος, που δεν είχε πρόβλημα να κάνει το 5-0.
66΄ από κόρνερ του Αντ. Καλογερόπουλου, ο Κωνσταντόπουλος γύρισε με κεφαλιά στο ύψος της μικρής περιοχής, εκεί όπου ο Γαβράς έστειλε την μπάλα, επίσης με κεφαλιά προς την εστία του Θεοδωρόπουλου. Ο έμπειρος τερματοφύλακας μπλόκαρε σταθερά, αλλά ο διαιτητής κατοχύρωσε το γκολ, αποδεχόμενος την υπόδειξη του βοηθού του κ. Κασκάνη, που θεώρησε ότι η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή. Έντονες διαμαρτυρίες από τους φιλοξενούμενους και ιδιαίτερα τον Γεωργακόπουλο, που αντίκρισε την κόκκινη κάρτα του διαιτητή της αναμέτρησης.
75΄ κόρνερ του Αντ. Καλογερόπουλου, ο Γαβράς με προβολή έστειλε την μπάλα προς την εστία και πριν αυτή περάσει τη γραμμή, ο Κωνσταντόπουλος την έσπρωξε προς τα δίχτυα διαμορφώνοντας το τελικό 6-0.
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ: Νιάρχος, Κουλουράς, Αρβανίτης (73΄ Γεωργουδιός), Ι. Καλογερόπουλος (63΄ Κωστόπουλος), Δασκαλάκης, Κωνσταντόπουλος, Αργυρόπουλος, Καλογερόπουλος, Χελάς (73΄ Μπεγέτης), Τσουλάκος, Γαβράς.
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ: Θεοδωρόπουλος, Τσιμπιτσής, Δημητρόπουλος, Πότσης, Ανδρώνης, Σεφεράσι, Γεωργόπουλος (55΄ Λαμπίρης), Αναγνωστόπουλος, Γεωργακόπουλος, Κολεσνιτσένκο (65΄ Σπίρτος), Αναστασόπουλος (88΄ Ζόμπολος).
Πρόβλημα με Ηλία Τσουλάκο
Μερική ρήξη χιαστού και πρόβλημα στο μηνίσκο, είναι η διάγνωση σχετικά με το πρόβλημα που ταλαιπωρεί το τελευταίο διάστημα τον τερματοφύλακα του Μεσσηνιακού Ηλία Τσουλάκο. Δύσκολα θα αποφύγει την αρθροσκόπηση, κάτι που σημαίνει πολλές εβδομάδες απουσίας. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε θα υπάρξει ένα μικρό πρόβλημα, αν και φαίνεται πως βρέθηκε η λύση μέσα από τη μετάθεση του Νιάρχου, που αγωνίστηκε χθες στο αρχικό σχήμα.
Του Νίκου Μπαλόπουλου
*** Ολυμπιακός-Απόλλωνας 2-1 :
Image
* Ερυθρόλευκο το καλαματιανό ντέρμπι που είχε μόνο γκολ και πέναλτι…

Παιχνίδι κέντρου, με δυνατές μονομαχίες που συχνά οδηγούσαν σε μικροτραυματισμούς, δυνατό αέρα που δυσκόλευε τις προσπάθειες των δύο πλευρών και μέτρια γενικά μέρα για τα περισσότερα ατού των δύο αντιπάλων συνέθεταν χθες το απόγευμα στο «Γ. Λουκαρέας» το σκηνικό του καλαματιανού ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Απόλλωνα, το οποίο παρακολούθησαν πολυάριθμοι φίλαθλοι, που γέμισαν τις κερκίδες, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο. Το φινάλε βρήκε πάντως νικητές με 2-1, στα …σημεία, τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι έδειξαν να έχουν περισσότερο καθαρό μυαλό σε κρίσιμες στιγμές, αλλά και ευτύχησαν να εισπράξουν δύο πέναλτι, που παραχώρησε ο Δημήτρης Πολυμενέας -σε κακή μέρα και αυτός μετά την επιστροφή του από τραυματισμό.
Ο Απόλλωνας, παρ’ ότι έβγαινε με μεγαλύτερη ευκολία στην επίθεση, εμφανίστηκε επιπόλαιος, αν και είχε την ευκαιρία για κάτι καλό όταν κατάφερε να ισοφαρίσει σχεδόν άμεσα.

 Το ενδιαφέρον στο ματς είχε αρχίσει ν’ ανάβει στο 39’ όταν ο Τζίφας βρήκε ωραία τον Πανταζή μέσα στην περιοχή κι εκείνος με σουτ, έβαλε τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ.
Στο 43’ και μετά από αξιόλογη ατομική ενέργεια του Τσορώνη, ο Αντωναίος επιχείρησε ένα σουτ, η μπάλα κόντραρε και κατέληξε έξω από τη γωνία της μικρής περιοχής στον αφύλακτο Παπαδέα, ο οποίος με διαγώνιο σουτ ισοφάρισε σε 1-1, νικώντας στην κλειστή γωνία τον Ζησιμάτο –σε μια φάση για την οποία πάντως οι γηπεδούχοι υποστήριξαν ότι ο επιθετικός του Απόλλωνα ήταν σε θέση οφ-σάιντ.
Στο 54’ η μπάλα βρήκε στο χέρι του Δ. Πολυμενέα και ο διαιτητής Ηλίας Αλεξέας υπέδειξε πέναλτι, το οποίο όμως δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ο Τζίφας, καθώς ο Π. Πολυμενέας απέκρουσε στη δεξιά του γωνία.
Στο 72’ η μπάλα στήθηκε εκ νέου στην λευκή βούλα, όταν ο Δ. Πολυμενέας …κατεδάφισε μόλις μέσα από τη γραμμή της μεγάλης περιοχής τον Πανταζή, με τον παίκτη του Απόλλωνα ν’ αποβάλλεται παράλληλα, με δεύτερη κίτρινη. Ο ίδιος ο Πανταζής ανέλαβε να εκτελέσει το πέναλτι και παρά την προσπάθεια του γκολκήπερ Π. Πολυμενέα, η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα, με τον Ολυμπιακό να παίρνει προβάδισμα 2-1, το οποίο κατάφερε να κρατήσει μέχρι το τέλος, με τη βοήθεια και της αριθμητικής υπεροχής, που έγινε μάλιστα 11 προς 9 μετά το 87’ (7’ μαζί με τις καθυστερήσεις), λόγω της αποχώρησης του Γρ. Παπαγεωργίου με “τράβηγμα” στο δικέφαλο.
Εκτός από τα γκολ οι αξιόλογες φάσεις ήταν μετρημένες. Ο Απόλλωνας είχε δύο καλές στιγμές στο α’ μέρος, στο 18’ με τον Τσορώνη, υπό πίεση, να μην προλαβαίνει τη σέντρα από δεξιά του Παπαδέα και στο 24’ ένα ψηλοκρεμαστό σουτ του Αντωναίου να μην αιφνιδιάζει τον Ζησιμάτο, καθώς ο έμπειρος τερματοφύλακας έδιωξε σε κόρνερ τη μπάλα, ακριβώς κάτω από την οριζόντιο δοκό του. Ο Ολυμπιακός είχε δύο αντίστοιχες ευκαιρίες στο 61΄με ένα σουτ του Πανταζή που μπλόκαρε ο Π. Πολυμενέας και λίγο πριν την εκπνοή (93’) ένα δυνατό σουτ του Φαράντου που πέρασε λίγο πλάγια από το δεξί δοκάρι της εστίας του Απόλλωνα.
Παρά τις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν και με επιφύλαξη για το γκολ του Παπαδέα, καλή ήταν η διαιτησία του Ηλία Αλεξέα και των βοηθών του Σοφίας Αθανασοπούλου-Σταύρου Λάμια.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Ζησιμάτος, Αρβανίτης, Αριστομενόπουλος, Πετράκος, Αργάνης, Μωράκης, Μπαλαλάς, Τζίφας, Ξυδιάς (62’ Γιανούσι), Πανταζής (79’ Φαράντος), Κουρούπης (74’ Ράτσεφ).
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Π. Πολυμενέας, Γυφτέας (75’ Κορδελάκος), Σκουφάκης, Δ. Πολυμενέας, Χρ. Παπαγεωργίου, Γρ. Παπαγεωργίου, Παγώνης (67’ Μερκούρης), Τρικουράκης (78’ Μάλαμας), Παπαδέας, Αντωναίος, Τσορώνης.  Χ.Ε.

***   Πριν 94 χρόνια
ΚΑΤΑ τας πληροφορίας της Νομαρχίας, η γρίππη εν τω Νομώ μας παρουσιάζει εις περιφερείας μεν τινας ύφεσιν, εις άλλας δε έντασιν άνευ μεγάλου αριθμού θανατηφόρων κρουσμάτων. Ούτω ο εις την Κορώνην αποσταλείς ιατρός Κάρτσωνας, τηλεγραφεί προς την Νομαρχίαν, ότι η γρίππη εις την περιφέρειαν αυτής εξακολουθεί να ευρίσκεται εν υφέσει. Εις τα λοιπά τμήματα του Νομού μας παρουσιάζει έντασιν εις τας Κοινότητας Σουλιμά του Δήμου Δωρίου, Χατζή του Δήμου Βουφράδος, Αετού του ομωνύμου Δήμου, Σκυλλούντος, Αγουλινίτσης του Δήμου Βώλακος και εις την Κυπαρισσίαν. Εσχάτως δε ενετάθη ελαφρώς εις τας Κοινότητας Τσορωτά και Μήλα του Δήμου Οιχαλίας και εις την Μικρομάνην της Θουρίας.
ΔΙΑ την προφύλαξιν από της νόσου η Νομαρχία συνέστησεν επιτροπήν εν Θουρία, όπως και αλλαχού εκ του Προέδρου της εκεί Κοινότητος, του Σχολάρχου, του Ειρηνοδίκου, του Διευθυντού των Δημοτικών Σχολείων και του Αστυνομικού Σταθμάρχου, εις την οποίαν ανετέθη να περιέλθη τας Κοινότητας της περιφερείας, ώστε να αναπτύξει τας οδηγίας του Ιατροσυνεδρίου δια την προφύλαξιν από της γρίππης, αι οποίαι δυστυχώς δεν εφαρμόζονται και δια τούτο ακριβώς σημειούται η έντασις της γρίππης.
-Η δεσποινίς Κατίνα Σταματέλου Μοδίστα γυναικείων φορεμάτων, επενελθούσα εξ Αθηνών, ειδοποιεί τας πελάτισσάς της και εν γένει τας κυρίας και δεσποινίδας ότι εγκατεστάθη εις το νέον εργοστάσιον της, παρά τον  Άγιον Νικόλαον κάτωθι του φωτογραφείου Λοΐζου.

***  Με το Θάρρος της γνώμης
Η συνέπεια…
Την Αρβελέρ είχα απολαύσει μέσα από μια τηλεοπτική εκπομπή, πριν καιρό, να αναφέρεται στη μεγάλη σπουδαιότητα που έχει η συνέπεια στη ζωή των ανθρώπων. Η πλήρης αρμονία του χθες, με το σήμερα και το αύριο στη ζωή μας.
Σαφώς και αποτελεί ύψιστο καθήκον μας η εξέλιξη του εαυτού μας μέσα στο κοινωνικό σύνολο και για το κοινωνικό σύνολο.
Ο χθεσινός ιδεολόγος, σημερινός καιροσκόπος και αυριανός κομφορμιστής, άσχετα με το πώς ενδεχόμενα δικαιολογεί τις αλλαγές πλεύσης του, επικαλούμενος τις υπάρχουσες συνθήκες, είναι σίγουρο πως ακολουθεί ένα δρόμο ασυνέπειας.
Πληθαίνοντας οι ασυνεπείς, δημιουργούν κοινωνίες με φθίνουσες πορείες.
Μάθαμε να θαυμάζουμε την αρχαία Ελλάδα. Χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς θαυμάζουμε.
Θεωρούμε τη δεκαετία του ’30 βρίθουσα πνευματικότητας, χωρίς να έχουμε μελετήσει εκείνα τα κινήματα.
Η ανακάλυψη του ηλεκτρισμού έφερε την πραγματική εξέλιξη διότι έκανε τη ζωή των ανθρώπων πολύ πιο εύκολη.
Οι σημερινές επιστημονικές ανακαλύψεις πώς άραγε καλυτερεύουν τη ζωή των ανθρώπων;
Πιστεύω βαθιά, πως αυτές οι σκέψεις δεν αποτελούν πολυτέλεια μέσα στις δύσκολες συνθήκες που όλοι μας βιώνουμε.
Αντίθετα, ίσως εκεί βρίσκεται η λύση. 
Α.

***   Στο καφέ Einstein
Έναν χειμώνα πριν από πέντε περίπου χρόνια βρέθηκα με τον Σταύρο στο Βερολίνο. Στην ανατολική πλευρά της πόλης, στην όμορφη οδό Φρίντριχστράσε, υπάρχει το καφέ Einstein. Αν και κατάστημα αλυσίδας, το συγκεκριμένο διατηρεί (ελπίζω ότι δεν έχει αλλάξει) τη δική του προσωπικότητα, μια εκπληκτική λιτή ατμόσφαιρα με στοιχεία από την εποχή του μεσοπολέμου. Επιπλέον, αυτό που μου άρεσε πολύ ήταν ότι οι άνθρωποι που σύχναζαν εκεί τα πρωινά διάβαζαν εφημερίδες, οι οποίες υπήρχαν σε αφθονία στο καφέ, γερμανικές και όχι μόνο. Η κρίση στην Ελλάδα δεν είχε ξεσπάσει τότε, οπότε στα πρωτοσέλιδά τους δεν ασχολούνταν ακόμη με εμάς.
Ένα απόγευμα, λοιπόν, που μόλις είχε αρχίσει να βραδιάζει και η θερμοκρασία πρέπει να είχε πέσει κάτω από το μηδέν, μιας και ήμασταν κοντά στο Einstein, είπαμε να πιούμε κάτι ζεστό. Η ώρα ήταν 8 παρά δέκα όταν μπήκαμε στο καφέ, όπου βρισκόταν μόνο μια παρέα. Αμέσως, ένας από τους υπαλλήλους μας πλησίασε και αφού μας χαιρέτησε, πολύ ευγενικά μας είπε: «Στις 8.00 κλείνουμε. Έχετε 10 λεπτά. Εάν προλαβαίνετε να πιείτε τον καφέ σας ως τότε, μπορείτε να καθίσετε». Δεν καθίσαμε. Βγήκαμε στο δρόμο και προσπαθήσαμε να βρούμε κάποιο άλλο μαγαζί, που θα έμενε ανοιχτό μέχρι πιο αργά (η αλήθεια είναι ότι δυσκολευτήκαμε).
Ωστόσο, αυτό το αυστηρό «σε δέκα λεπτά κλείνουμε», μας είχε κάπως ξαφνιάσει και μας είχε βάλει σε σκέψεις. Στην Ελλάδα, όπου «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο» και ο εργαζόμενος ποτέ, το πιο πιθανό θα ήταν να μας αφήσουν να καθίσουμε όσο θα θέλαμε, ακόμη κι αν ήταν περασμένα μεσάνυχτα και ο σερβιτόρος σκουντουφλούσε από τη νύστα πάνω από τα κεφάλια μας - ποιος ξέρει μετά από πόσες ώρες στο πόδι, με τι μεροκάματο και αν θα έπαιρνε υπερωρίες (ανέκδοτο ε;) επειδή θα δούλευε πέρα από το ωράριό του, γιατί εμάς μας είχε έρθει να πιούμε ή να φάμε στις 12 τα μεσάνυχτα ή στη μία τα ξημερώματα.
Έτσι, όταν ακούω να λένε για τους Έλληνες ότι «δεν είναι παραγωγικοί», σκέφτομαι το καφέ Einstein. Πώς να είσαι παραγωγικός, σε μια χώρα όπου επικρατεί εργασιακό χάος; Όσο και να δουλέψεις, δε φαίνεται. Δουλειά χωρίς οργάνωση, είναι τζάμπα κούραση χωρίς απόδοση. Δεν έχει άδικο ο Φούχτελ που λέει ότι 1.000 Γερμανοί παράγουν όσο 3.000 Έλληνες. Όμως φταίνε οι Έλληνες εργαζόμενοι γι’ αυτό ή μήπως το σύστημα μέσα στο οποίο βρίσκονται;  Της Μαρίας Νίκα

***  Οι δήμαρχοι και το Πολυτεχνείο...
...η διαθεσιμότητα και τα «παραμύθια»
«Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη. Δώσ’ της κλότσο να γυρίσει, παραμύθι να αρχινίσει»… Έτσι ξεκινούσαν τα παραμύθια οι παλιές γιαγιάδες, έτσι ξεκίνησε να λέει παραμύθια την περασμένη εβδομάδα στο Πνευματικό Κέντρο και ο μεγάλος παραμυθάς, Δημήτρης Αβούρης, στο Λαογραφικό Διήμερο του Συνδέσμου Φιλολόγων.
Στην εκδήλωση αυτή δεν είδαμε πολιτικούς. Ούτε βουλευτές, ούτε δημάρχους, αντιδημάρχους, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους. Ίσως δεν χρειαζόταν να δώσουν την παρουσία τους, αφού στα «παραμύθια» δεν μπορεί να τους τη βγει κανείς. Ούτε καν ο Αβούρης…
Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά, τα παραμύθια των γιαγιάδων μας έχουν διδακτικό χαρακτήρα, κάνουν τα παιδιά καλύτερα. Τα «παραμύθια» των πολιτικών μας όμως κάνουν καλό μόνο στους ίδιους. Με αυτά καταφέρνουν να παραμένουν στην εξουσία, παρότι κόβουν συνέχεια από τον κόσμο.
Ένα τέτοιο «παραμύθι» φαίνεται ότι είναι και η λεγόμενη εργασιακή διαθεσιμότητα. Λένε οι πολιτικοί ότι η διαθεσιμότητα δεν θα οδηγήσει σε απολύσεις, όμως έχουν αναλάβει τη δέσμευση να απολύσουν 150.000 υπαλλήλους μέχρι το 2015. Για την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης φέτος, μέσα στον ενάμιση μήνα που απομένει δηλαδή, πρέπει να βγουν στη διαθεσιμότητα 2.000 υπάλληλοι του δημοσίου και των δήμων και το 2013 άλλοι 25.000 υπάλληλοι. 
Οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας αλλά και όλης της χώρας στα λόγια έχουν σηκώσει επανάσταση. Ωστόσο αυτό που έχουν αποφασίσει να κάνουν δεν είναι και καμιά σπουδαία πράξη αντίστασης απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης. Λένε ότι δεν πρόκειται να στείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στοιχεία για τους εργαζόμενους, ώστε να μην μπορέσει εκείνο να προχωρήσει τη διαδικασία της διαθεσιμότητας. Η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο διαθέτει από τις αλλεπάλληλες απογραφές που έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια όλα τα στοιχεία για το προσωπικό των Δήμων, δηλαδή γνωρίζει τι σύμβαση έχει κάθε υπάλληλος και πότε διορίστηκε.
Προφανώς και οι δήμαρχοι δεν θέλουν να μείνει κόσμος χωρίς δουλειά. Ιδίως άνθρωποι που δουλεύουν επί 20 ή και περισσότερα χρόνια και με το μισθό τους κρατούν ζωντανές τις οικογένειές τους. Πρέπει όμως οι δήμαρχοι να επιλέξουν επιτέλους με ποιον είναι. Το έχουμε ξαναπεί ότι δεν μπορεί να είναι με την κυβέρνηση, να της εύχονται καλή επιτυχία στο έργο της, να λένε ότι αποτελεί τη μοναδική λύση για τη χώρα, αλλά να μην θέλουν το μνημόνιό της ή, ακόμη χειρότερα, να λένε ότι το μνημόνιο είναι καλό, αρκεί να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που θίγουν τους ίδιους…!
Οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και μάλιστα γκρινιάζοντας τόσο ώστε να μην γίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικοί. Να δούμε όμως πως θα λειτουργήσουν τους Δήμους τους όταν θα χάσουν το μισό προσωπικό τους και πως θα αντιμετωπίσουν τον κόσμο όταν αναγκαστούν να αυξήσουν την τοπική φορολογία για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Πάντως, αν αναζητούν τρόπους αντίδρασης, ιδού ένας, όπως τον κατέγραψε στις αρχές της εβδομάδας η εφημερίδα «6 μέρες»: «Σε απεργία πείνας έξω από το Κοινοβούλιο βρίσκεται ο δήμαρχος του Σεβράν και μέλος του γαλλικού Κόμματος των Πρασίνων, Στεφάν Γκατινιόν, διαμαρτυρόμενος γιατί η οικονομική κρίση ωθεί στο μαρασμό δεκάδες μικρούς δήμους σαν το δικό του. Απαιτεί χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να εξοφλήσει εκκρεμείς λογαριασμούς», έγραψε στις αρχές της εβδομάδας η εφημερίδα «6 μέρες».
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό και για τους δικούς μας δημάρχους, της Μεσσηνίας. Αν πιστεύουν ότι δεν μπορούν να μπουν στο ζύγι η στήριξη της κυβέρνησης και του Αντώνη Σαμαρά από τη μια και η ύπαρξη των δήμων τους από την άλλη, τότε ας αντιδράσουν δυναμικά.
Επέτειος της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο χθες, όμως κανένας από τους έξι δημάρχους της Μεσσηνίας δεν έβγαλε ένα μήνυμα. Ψάξαμε στις εφημερίδες μήπως έχει «παραχωθεί» πουθενά αλλά τίποτα. Μόνο ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, τόλμησε να γράψει ότι το μήνυμα για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία» είναι και σήμερα όχι απλά επίκαιρο αλλά ξαναμπαίνει με σκληρό τρόπο.
Οι δήμαρχοί μας ίσως να είναι πιο κοντά στη «Χρυσή Αυγή» που λέει ότι το Πολυτεχνείο ήταν ένα «παραμύθι», μια υποκινούμενη ενέργεια από τους Αμερικανούς για την ανατροπή του δικτάτορα Παπαδόπουλου(;). Ίσως να το ξέχασαν όμως οι άνθρωποι. Εκείνη την εποχή μπορεί άλλωστε να διάβαζαν και να μην πήραν χαμπάρι τι συνέβη…
Το θέμα είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση ο δήμαρχοι πάνε να το παίξουν σε δύο ταμπλό. Βλέπουν τη ρευστότητα και θέλουν να τα έχουν καλά με όλους, κυρίως όμως με τους ψηφοφόρους και οπαδούς της «Χρυσής Αυγής». Δικαίωμά τους είναι να  πολιτεύονται όπως θέλουν και να πιστεύουν ό,τι νομίζουν. Θα πρέπει να ξέρουν όμως ότι όποιος δεν είναι ξεκάθαρος στις θέσεις του, ιδίως σε μια τέτοια ρευστή κατάσταση, δεν μπορεί να πάει και πολύ μακριά… 
Καραμαχίλης

***


~**  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/10/29102012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  29/10/2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/10/blog-post_30.html , Ενημέρώσεις  Ειδήσεις  , Τρίτη 30  Οκτωβρίου  2012 .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post_31.html  , Τυφώνας ΣΑΝΤΙ  στις  Η.Π.Α.  ..Τετάρτη  31  Οκτωβρίου  2012  .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσεις   , Με  ειδήσεις Μεσσηνιακά και  Άλλα ,  Τετάρτη  31  Οκτωβρίου  2012  .-
 ~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Στην  καθημερινότητα της ενημέρωσης   ,  Πέμπτη  01  Νοεμβρίου  2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Τα  Βίντεο της  ημέρας   στο  αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη  01  Νοεμβρίου  2012 .-
 ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012, Ενημέρωση και Αθλητικά .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  ,Σ/Κ  03 και 04  Νοεμβρίου   2012
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Σάββατο στην ενημέρωση , Σάββατο  03 Νοεμβρίου  2012 , .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ ΑΓΑΠΗ ΓΑΜΟΣ , Κυριακά 04 Νοεμβρίου 2012
 ~**  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Αθλητικές περιπλανήσεις  Δευτέρα  05/11/2012 .-
 ~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Στο  αγιάζι της  Μεσσηνιακής ενημέρωσης , Δευτέρα  05  Νοεμβρίου  2012  .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Αγιάζι  ενημέρωσης Άρωμα Ζωής , Τρίτη  06  Νοεμβρίου  2012
~** ~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης με άρωμα Ζωής Tετάρτη 07 Νοεμβρίου 2012. 
~**  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 08 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ δικών μας  ιστοσελίδων  για το χωριό μας.   Παρασκευή   09  Νοεμβρίου  2012 
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/m.html  , Mεσσηνιακά  καί  Άλλα . Παρασκευή  09  Νοεμβρίου  2012
   ~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/a.html , Αγιάζι ενημέρωσης του Σ/Κ ΜΕ Άρωμα Ζωής , Σάββατο και Κυριακή 10 και 11 Νοεμβρίου 2012 .-
~**  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/blog-post_11.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ΚΥΡΙΑΚΗ  στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,Κυριακή  11  Νοεμβρίου  2012 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Φθινοπωρινή Δευτέρα  στο αγιάζι της ενημέρωσης  , Δευτέρα  12  Νοεμβρίου  2012
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/11/blog-post_12.html  , Στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  , Δευτέρα  12  Νοεμβρίου  2012
~*** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/11/blog-post_13.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  ,  Τρίτη  13  Νοεμβρίου  2012 .
~**  http://snsarfara.blogspot.gr/2012/11/sila-buoran.html    , SILA - BUORAN   Σιλα  και Μποράν σειρά  επισοδείων  , Τρίτη  13  Νοεμβρίου  2012
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_14.html  ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης με  άρωμα  Ζωής  , Tετάρτη   14   Νοεμβρίου   2012.  
  ~*** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/11/blog-post_15.html , Ιστορικές αναδρομές - θυμήσεις , Για να μην ξεχνάμε την ιστορία του τόπου μας , Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012 .-
~**  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post_15.html  , Πέμπτη  15 Νοεμβρίου  2012 , Η ΛΙΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ  ΕΒΓΑΛΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/blog-post_15.html  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  , Πέμπτη , 15  Νοεμβρίου  2012 ,
 ~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Παρασκευή  16  Νοεμβρίου   2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα   .-
 ~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/11/blog-post_17.html  , Σαββατιάτικο  αγιάζι  ενημέρωσης , Σάββατο  17  Νοεμβρίου  2012 , Η  Επέτειος  εορτασμού  του Πολιτεχνείου !
 ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/18-2012.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΟ  Σαββατοκύριακο 18  Νοεμβρίου  2012.-
~**  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/11/18-2012.html  , Κυριακάτικο αγιάζι ενημέρωσης 18 Νοεμβρίου 2012 .-
~**

***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~ http://www.youtube.com/stamos01 , =2167   video.-
~ http://www.youtube.com/stamatios01 , =396video.-
~ http://www.youtube.com/vlasiskal , = 397 video.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: