Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Σήμερα είναι Παρασκευή ανθολογίου 31 Ιανουαρίου 2014

Σήμερα  είναι Παρασκευή ανθολογίου   31  Ιανουαρίου  2014  :

~***  Ακούς; Ένα παιδί πεθαίνει κάθε 3 δευτερόλεπτα...
 

Every 3 seconds, a Child Dies
Κάπου ανάμεσα στην παγκόσμια ανθρώπινη δυστυχία, στην εξαθλίωση, στον υποσιτισμό, στον αναλφαβητισμό, στην έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης και στους άστεγους υπάρχουν 1.453 άτομα, που κατέχουν περιουσία 5,5 τρισεκατομμυρίων USD δηλαδή ίση με το ΑΕΠ της Κίνας, της 2ης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο!     περισσότερα στην πηγή: vmediagr 
Βίντεοhttp://youtu.be/qduspxhBV44  ,


~**  6,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2012
Από διαπιστώσεις καλά πάμε!!
Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που η UNICEF άρχισε να δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία για «την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο» και σχεδόν 25 από την υπογραφή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στον ΟΗΕ.
Κι όμως, εν έτει 2014, οι συνθήκες διαβίωσης των 2,2 δισεκατομμυρίων παιδιών της υφηλίου μπορεί να έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, αλλά εξακολουθούν να απέχουν πολύ από το να θεωρούνται ιδανικές.
Η UNICEF δημοσιεύει σήμερα την έκθεσή της για την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο το 2014.
Μέσω της εν λόγω έκθεσης, η UNICEF έρχεται να μας υπενθυμίσει πως «κάθε παιδί μετράει» και να «αποκαλύψει τις ανισότητες» με απώτερο στόχο οι φορείς λήψης αποφάσεων να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για να επιφέρουν θετικές αλλαγές.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, περίπου 6,6 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2012 κυρίως από αιτίες που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί-αντιμετωπιστεί.
Το 15% των παιδιών του κόσμου εργάζονται και το 11% των κοριτσιών παντρεύονται προτού γίνουν 15 ετών.
Παράλληλα, τα φτωχότερα παιδιά έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες από τα πλουσιότερα να έχουν ειδικευμένο προσωπικό κατά τη γέννησή τους, με αποτέλεσμα αυτά και οι μητέρες τους να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τον τοκετό.
Κατά τα λοιπά, βέβαια έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος σε μέτωπα όπως η μείωση των ποσοστών παιδικής θνησιμότητας. ethnos   ,  To hamomilaki .-
 
~**  Πειράματα σε ανθρώπους - Η σκοτεινή πλευρά της επιστήμης       
experimentmaster
Ένας αιώνας επιστημονικής φρίκης
1914 -1915 Με αντάλλαγμα την ελευθερία 
Θορυβημένος από τους περίπου 3.000 θανάτους από πελάγρα που καταγράφηκαν στην πολιτεία του Μισισιπή τη διετία αυτή, ο κυβερνήτης Earl Brewer έδωσε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή πειραμάτων στις αγροτικές φυλακές Ράνκιν, με επικεφαλής τον δρα Joseph Goldberger. Στους κρατουμένους που επέζησαν της νόσου δόθηκε χάρη, αν και όλοι δήλωσαν ότι εξαπατήθηκαν από τον Goldberger και ότι θα προτιμούσαν να είχαν εκτίσει ισόβια ποινή στα κάτεργα παρά να υποστούν αυτό το μαρτύριο.
1919 -1922 Μεταμοσχεύσεις όρχεων από ζώα
Η περίπτωση αυτή, όπως και η προηγούμενη, ήλθε στο φως όταν χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα υπεράσπισης από τους δικηγόρους των γιατρών των ναζιστικών στρατευμάτων στη δίκη της Νυρεμβέργης. Τα πειράματα αφορούσαν μεταμοσχεύσεις όρχεων και είχαν σχεδιαστεί από τον δρα L. L. Stanley για να διακριβωθεί αν θα μπορούσε με αυτή τη μέθοδο να λυθεί το πρόβλημα ανικανότητας που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι και κάποιες κατηγορίες ασθενών. Περίπου 500 κρατούμενοι των φυλακών Σαν Κουέντιν πήραν μέρος εθελοντικά στο πείραμα, αλλά αναρωτιέται κανείς αν θα επεδείκνυαν την ίδια προθυμία αν γνώριζαν ότι ορισμένα μοσχεύματα προέρχονταν από ζώα. Φυσικά, τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν απογοητευτικά.
Tuskeegee_study
1929 -1972 Η σύφιλη χτυπάει την Αλαμπάμα
Στα τέλη της δεκαετίας του '20 το ποσοστό μαύρων ανδρών που έπασχαν από σύφιλη στο Μέικον Κάουντι της Αλαμπάμα ήταν 36%, όταν το μέσο αντίστοιχο ποσοστό για τους λευκούς ήταν 0,4% σε εθνικό επίπεδο. Το πείραμα του Μέικον Κάουντι ξεκίνησε το 1929 με την επωνυμία «Πρόγραμμα ελέγχου της σύφιλης» όταν μια ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να μη χορηγήσει τη σωστή θεραπευτική αγωγή σε μια ομάδα μαύρων συφιλιδικών ασθενών με σκοπό να μελετηθεί η εξελικτική πορεία της νόσου και να διακριβωθεί αν αυτή παρουσίαζε διαφορές στον οργανισμό των μαύρων. (Για την πορεία της νόσου στους λευκούς είχε ήδη δημοσιευθεί μελέτη με τα αποτελέσματα παρόμοιου πειράματος που έγινε μεταξύ του 1891 και του 1910 στο Οσλο της Νορβηγίας σε 2.000 συφιλιδικούς ασθενείς.)
Οι ασθενείς ήταν στη συντριπτική τους πλειονότητα πάμπτωχοι και αγράμματοι, ενώ αρκετοί από αυτούς δεν ήξεραν καν το επώνυμό τους. Η συνήθης θεραπεία της σύφιλης την εποχή εκείνη ήταν η χορήγηση αρσενικούχων ενώσεων με μια σειρά ενδομυϊκών ενέσεων, αγωγή εξαιρετικά δαπανηρή. Στους ασθενείς του πειράματος έγιναν μόλις οι οκτώ από τις προβλεπόμενες 20 ενέσεις, με αποτέλεσμα να θεραπευθεί μόνο το 3% αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ενημερώθηκαν ποτέ ότι έπασχαν από σύφιλη, ενώ οι γιατροί του Μέικον Κάουντι τους προέτρεπαν να ακολουθήσουν ανώφελες αγωγές, όπως η καθημερινή χρήση ασπιρίνης, και τους εξαπατούσαν προσφέροντάς τους δωρεάν θεραπείες, όπως η οδυνηρότατη οσφυϊκή παρακέντηση που είχε καθαρά διαγνωστική και όχι θεραπευτική αξία. Το 1943 η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (PHS) των ΗΠΑ ξεκίνησε τη χρήση της πενικιλίνης για τη θεραπεία της σύφιλης και ως το 1953 η πενικιλίνη ήταν πλέον ευρέως διαθέσιμη. Παρά το γεγονός ότι η χορήγηση πενικιλίνης στους ασθενείς του πειράματος θα ανέστελλε την εξέλιξη της νόσου, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Αντιθέτως, η PHS διένειμε στους γιατρούς της περιοχής έναν κατάλογο με τα ονοματεπώνυμα των μαύρων ασθενών και με τη σύσταση να μην προχωρήσουν στη χορήγηση πενικιλίνης σ' αυτά τα άτομα.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, αν και οι ιατρικές επιθεωρήσεις της εποχής δημοσίευαν κατά περιόδους στοιχεία για την πορεία του πειράματος, η πρώτη φωνή διαμαρτυρίας ακούστηκε μόλις το 1965, όταν ένας κοινωνικός λειτουργός ­ αφού επισκέφθηκε το Ιδρυμα Tuskegee όπου παρακολουθούνταν οι περισσότεροι ασθενείς ­ δήλωσε την αντίθεσή του στο πρόγραμμα. Το 1972 ο ίδιος άνθρωπος έδωσε όλα τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει σε έναν δημοσιογράφο του Ασοσιέιτεντ Πρες. Η κατακραυγή που ακολούθησε οδήγησε στον τερματισμό του πειράματος. Το αποτέλεσμα: 400 μαύροι ασθενείς πέθαναν από τη νόσο, αφού πρώτα προσέβαλαν με αυτή και τις γυναίκες τους, γεγονός που οδήγησε στη γέννηση πολλών συφιλιδικών παιδιών. Δεν προέκυψαν χρήσιμα επιστημονικά στοιχεία και όταν η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη οι δύο πλευρές ήλθαν σε συμβιβασμό και η PHS υποχρεώθηκε να καταβάλει 37.500 δολάρια σε κάθε επιζώντα και 15.000 δολάρια στην οικογένεια κάθε εκλιπόντος. Μια τελευταία τραγική λεπτομέρεια: στο πείραμα είχαν λάβει μέρος και μαύροι γιατροί.
9-21-japanese-bio-war-against-chinese-4
1935 -1950 Το κολαστήριο της Μονάδας 731
Κάποια από τα απεχθέστερα εγκλήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έγιναν στις αχανείς εγκαταστάσεις της Μονάδας 731 του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Στρατού στη Μαντζουρία της Κίνας, όπου επιστήμονες είχαν αναλάβει να κατασκευάσουν βιολογικά όπλα αρκετά ισχυρά για να καταστρέψουν τους Συμμάχους.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με εντολή του αυτοκράτορα Χιροχίτο και ο κύριος όγκος των πειραμάτων αφορούσε την παρασκευή βακτηριδίων πανώλους, άνθρακα, χολέρας και πολλών άλλων νόσων, και τη δοκιμή τους σε αιχμαλώτους πολέμου και αντικαθεστωτικούς κομμουνιστές (δηλαδή κινέζους πολίτες). Μετά τη σαφή εκδήλωση της εκάστοτε νόσου, οι «πίθηκοι» (όπως κατ' ευφημισμόν ονόμαζαν τους κρατουμένους τους οι γιατροί) ανατέμνονταν ζωντανοί, χωρίς τη χορήγηση αναισθητικού, για να διαπιστωθεί το είδος της ζημιάς που είχαν υποστεί τα εσωτερικά τους όργανα. Τέτοιες ειδεχθείς πρακτικές χαρακτηρίστηκαν «καθημερινό φαινόμενο» από νοσοκόμους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Γίνονταν επίσης και επιτόπιες δοκιμές κατά τις οποίες κινεζικά χωριά βομβαρδίζονταν με δεκάδες χιλιάδες ψύλλους που έφεραν παθογόνα βακτηρίδια. Ο Sheldon Harris, καθηγητής Ιστορίας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, υπολογίζει ότι σ' αυτές τις δοκιμές πέθαναν περίπου 30.000 άτομα στην ευρύτερη περιοχή του Χαμπρίν, αν και οι εκτιμήσεις του ιάπωνα ειδήμονα στα περί της Μονάδας 731 Keiichi Tsuneishi είναι σαφώς μετριοπαθέστερες.
Τα υπόλοιπα πειράματα που διεξάγονταν στη Μονάδα 731 συμπεριελάμβαναν πειράματα μετάδοσης ασθενειών (κατά τα οποία υγιείς και ασθενείς αιχμάλωτοι κρατούνταν σε κοινό χώρο), μελέτες ιστού εγκαυμάτων, πειράματα σε νεογέννητα βρέφη, δοκιμαστικές εκτελέσεις σε θαλάμους αερίων, πρακτική εξάσκηση νεοεκπαιδευόμενων χειρουργών, βαλλιστικές μελέτες νέων όπλων πάνω σε ζωντανούς ανθρώπους, πειράματα σε ακραίες καταστάσεις ψύχους και ζέστης κ.ά. Δεν παρουσιαζόταν ποτέ έλλειψη «πιθήκων» ­ όπως αργότερα κατέθεσε ο δρ Ken Yuasa, «κατά περιόδους ζητούσαμε από την αστυνομία να μας φέρει έναν κομμουνιστή για να του κάνουμε τομή και αμέσως μας έστελναν έναν». Υπολογίζεται ότι στα χέρια των γιατρών της Μονάδας 731 πέθαναν τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Τον Αύγουστο του 1945, όταν η Ιαπωνία ετοιμαζόταν να παραδοθεί στους Συμμάχους, οι άνδρες της Μονάδας 731 άρχισαν να ανατινάζουν τις εγκαταστάσεις με δυναμίτη, αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το έργο τους. Πολλά κτίρια υπάρχουν ακόμη και σήμερα, με χαρακτηριστικότερο όλων τον τεράστιο αποτεφρωτήρα όπου παραδίδονταν στις φλόγες τα πτώματα των ανθρώπων-πειραματόζωων. Πρόλαβαν πάντως να «απελευθερώσουν» στα γύρω κινεζικά χωριά χιλιάδες ποντικούς μολυσμένους με διάφορους ιούς, τους οποίους σχεδίαζαν να ρίξουν με αερόστατα στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ (το ευφάνταστο σχέδιο είχε την κωδική ονομασία «Η κερασιά ανθίζει τη νύχτα»). Από τις επιδημίες που ξέσπασαν πέθαναν εκατοντάδες χωρικοί.
Αλλά η ιστορία της Μονάδας 731 είχε ακόμη πιο τραγική συνέχεια: ο αμερικανικός στρατός είχε μείνει πολύ πίσω στην έρευνα των βιολογικών όπλων και μόλις οι αξιωματούχοι του (με επικεφαλής τον στρατηγό Douglas McArthur) διαπίστωσαν την πρόοδο που είχαν σημειώσει οι Ιάπωνες προτίμησαν να δώσουν σιωπηρή αμνηστία στον διοικητή της Μονάδας 731 στρατηγό Shiro Ishii, στον ειδικό σε θέματα βιολογικών βομβών ταγματάρχη Junichi Kaneko και σε πολλούς ακόμη στρατιωτικούς και επιστήμονες, με αντάλλαγμα την τεχνογνωσία και το σύνολο των επιστημονικών δεδομένων που είχαν προκύψει από τις πολυετείς έρευνες. Κανείς τους δεν δικάστηκε και οι περισσότεροι συνέχισαν τη ζωή τους ανενόχλητοι, καταλαμβάνοντας μάλιστα σημαντικές θέσεις εξουσίας, όπως αυτή του κυβερνήτη του Τόκιο, του προέδρου του Ιαπωνικού Ιατρικού Συλλόγου και του επικεφαλής της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Τα πρώτα στοιχεία για αυτή την ανίερη συμφωνία άρχισαν να αποκαλύπτονται στις αρχές της δεκαετίας του '80, αλλά οι πιο συγκλονιστικές μαρτυρίες καταγράφηκαν μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα Χιροχίτο. Σήμερα έχουν πλέον αρχίσει να κατατίθενται οι πρώτες δικαστικές απαιτήσεις για αποζημιώσεις από τους επιζήσαντες.
364785436
1939 -1945 Η ευγονική θηριωδία
Οσοι από τους εβραίους, τους μαύρους, τους ισπανόφωνους, τους ομοφυλόφιλους, τους αθίγγανους και τους ρώσους αιχμαλώτους των ναζιστών πέθαναν στους θαλάμους αερίων ίσως τελικά να ήταν οι τυχεροί. Οι υπόλοιποι χρησιμοποιήθηκαν από τον Μένγκελε σε μια σειρά προπαγανδιστικά πειράματα που είχαν σκοπό να αποδείξουν την ανωτερότητα της αρίας φυλής και να πείσουν για την αναγκαιότητα της γενοκτονίας. Ετσι, οι αιχμάλωτοι υποβάλλονταν σε πειράματα τεχνητής υποθερμίας (κατά τα οποία παρέμεναν επί ώρες σε δοχεία με παγωμένο νερό) ή υπερθερμίας, σε δοκιμές νέων οργάνων βασανισμού, σε δοκιμές βακτηριολογικών όπλων και νέων φαρμάκων, σε στειρώσεις και σε πειράματα στέρησης αισθητηριακών ερεθισμάτων. Τα ταλαιπωρημένα πειραματόζωα θανατώνονταν με μια ένεση στην καρδιά και κατά τη νεκροτομή γινόταν λεπτομερής ανθρωπομετρική καταγραφή των εσωτερικών τους οργάνων. Ιδιαίτερα επώδυνα ήταν τα μαρτύρια που υφίσταντο οι δίδυμοι κάθε ηλικίας, αλλά και οι ιερείς, στους οποίους ο «Αγγελος του Θανάτου» και οι υπόλοιποι γιατροί των ναζιστών είχαν ιδιαίτερη αδυναμία.
120634
1952 Η περίπτωση Χάρολντ Μπλερ
Μια από τις καλύτερα ντοκουμενταρισμένες περιπτώσεις επικίνδυνων πειραμάτων: Τον Δεκέμβριο του 1952 ο Χάρολντ Μπλερ, χαίρων άκρας οργανικής υγείας, ζήτησε οικειοθελώς να νοσηλευθεί για ένα διάστημα στο Πολιτειακό Ψυχιατρικό Ιδρυμα της Νέας Υόρκης επειδή μετά το πρόσφατο διαζύγιό του υπέφερε από κατάθλιψη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του τού έγιναν πέντε φορές ενέσεις με τρία διαφορετικά παράγωγα μεσκαλίνης, ουσίες που είχε προμηθεύσει στο ίδρυμα το Σώμα Χημικού Πολέμου του αμερικανικού στρατού (το πείραμα έγινε στα πλαίσια ενός απόρρητου προγράμματος που είχε σκοπό να μελετήσει την κλινική επίδραση διαφόρων παραγόντων χημικού πολέμου). Ο Μπλερ παρουσίασε οξείες και οδυνηρές αντιδράσεις σε καθεμία από τις τέσσερις πρώτες ενέσεις και έτσι δεν δέχθηκε να του γίνει και η πέμπτη, αλλά εν τέλει οι γιατροί τον έπεισαν να συνεχίσει απειλώντας τον ότι θα τον έστελναν σε άλλο νοσοκομείο. Η πέμπτη ένεση ήταν 16 φορές πιο ισχυρή από την προηγούμενη και ο Μπλερ άρχισε να βγάζει αφρούς από το στόμα. Υστερα από δύο ώρες έπεσε σε κώμα και λίγο αργότερα πέθανε. Η πρώην σύζυγός του μήνυσε το ίδρυμα και ύστερα από αρκετές δίκες τής επιδικάστηκε αποζημίωση 18.000 δολαρίων. Ο αμερικανικός στρατός αρνήθηκε να παραδώσει στο δικαστήριο τα σχετικά έγγραφα παρά την έκδοση ειδικής δικαστικής απόφασης, αλλά το 1975 επικοινώνησε με την κόρη τού Μπλερ και την ενημέρωσε ότι ο φάκελος της υπόθεσης είχε βρεθεί κλεισμένος σε ένα θησαυροφυλάκιο. Ακολούθησε νέα σειρά δικών και ο αμερικανικός στρατός αναγκάστηκε να καταβάλει πάνω από 2,5 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο Μπλερ ήταν απλώς ένας από τους πολλούς ανθρώπους που χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία τους σε αυτά τα πειράματα, καθ' ότι μια τέτοια έρευνα δεν θα είχε καμία αξία αν διεξήγετο σε μικρό αριθμό ατόμων. Η τοξικότητα μιας ουσίας υπολογιζόταν ακόμη και τότε με τη μέθοδο LD50 (θανάσιμη δόση 50), κατά την οποία η εκάστοτε ουσία χορηγείται σε όλο και μεγαλύτερες δόσεις σε μια ομάδα πειραματόζωων ώσπου να βρεθεί η δόση εκείνη που θα σκοτώσει τα μισά από αυτά.
tuskegee
1955 -1970 Παιδιά του κατώτατου Θεού
Οι γιατροί του πολιτειακού νοσοκομείου Γουίλοουμπρούκ της Νέας Υόρκης μελετούσαν επί χρόνια τη μετάδοση και την εξέλιξη της ηπατίτιδας προσβάλλοντας με αυτήν όσα παιδιά με σοβαρή διανοητική στέρηση νοσηλεύονταν εκεί. Από το 1964 και μετά, και ύστερα από τον θόρυβο που προκάλεσε η αποκάλυψη του πειράματος, το νοσοκομείο σταμάτησε να δέχεται ελεύθερα τέτοιες περιπτώσεις παιδιών, εκτός αν οι γονείς υπέγραφαν μια φόρμα που ουσιαστικά τους αφαιρούσε το δικαίωμα να κινήσουν δικαστική έρευνα αν το παιδί τους προσβαλλόταν από ηπατίτιδα.
Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου δικαιολόγησαν τη στάση τους υποστηρίζοντας ότι, επειδή το 70% των παιδιών που φιλοξενούσαν είχαν δείκτη νοημοσύνης μικρότερο του 20 και αγνοούσαν ως και τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα προσβάλλονταν από τον ιό μέσω των περιττωμάτων τους. Βέβαια αυτή η ντετερμινιστική λογική δεν είχε καμία σχέση με τις αρχές της ιατρικής και το πρόγραμμα διακόπηκε έξι χρόνια αργότερα, ύστερα από νέες καταγγελίες. Παρόμοια πειράματα έγιναν από το 1957 ως το 1961 σε περίπου 200 κρατουμένους του πολιτειακού σωφρονιστηρίου του Ιλινόι στο Τζολιέτ αλλά και σε άλλες φυλακές. Ο λόγος ήταν αφενός η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας στις ΗΠΑ κατά τα τέλη της δεκαετίας του '50 και στις αρχές του '60 ­ μόνο τους τέσσερις πρώτους μήνες του 1961 είχαν καταγραφεί 32.000 κρούσματα ­ και αφετέρου το γεγονός ότι ο ιός που προσέβαλλε τους ανθρώπους δεν είχε καμία επίπτωση στα ζώα, άρα οποιαδήποτε πειράματα σε ζώα δεν θα είχαν καμία αξία.
carbon_14_inhaler
1960 -1972 Πειράματα με ραδιενέργεια
Χαρακτηριστική περίπτωση των πολυάριθμων πειραμάτων για την επίδραση της ραδιενέργειας που ακολούθησαν την τραγωδία της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι είναι και αυτή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, όπου καρκινοπαθείς ασθενείς (στην πλειονότητά τους μαύροι με δείκτη νοημοσύνης κάτω του μετρίου) βομβαρδίστηκαν με μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας για τις οποίες πίστευαν ότι ήταν μέρος της χημειοθεραπείας τους. Το πρόγραμμα τελούσε υπό την εποπτεία του αμερικανικού στρατού. Συνολικά πέθαναν 77 ασθενείς, οι 44 μέσα στις πρώτες 40 ημέρες της θεραπείας τους, ενώ στις 5 Μαΐου 1999 επιδικάστηκε αποζημίωση 5,4 εκατ. δολαρίων στους επιζήσαντες. Αλλες περιπτώσεις που έγιναν γνωστές είναι αυτές των περισσότερων από 130 κρατουμένων των πολιτειακών φυλακών του Ορεγκον και της Ουάσιγκτον, οι οποίοι εκτέθηκαν σε επικίνδυνες δόσεις ραδιενέργειας σε μια σειρά πειραμάτων που χρηματοδότησε η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ. Σκοπός των πειραμάτων ήταν να μελετηθεί η επίδραση της ραδιενέργειας στο αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα και ειδικότερα στην παραγωγή σπερματοζωαρίων, και οι κρατούμενοι που επέζησαν υποχρεώθηκαν να κάνουν αγγειεκτομή (τεχνητή στείρωση) για να αποφευχθεί η πιθανότητα γέννησης παιδιών με γενετικές ανωμαλίες. Παρόμοια πειράματα έγιναν και στις φυλακές της Γιούτα, της Καλιφόρνιας και του Κολοράντο στις αρχές της δεκαετίας του '60 (μόλυνση του αίματος των κρατουμένων με ραδιενεργές ουσίες).
Στις 15 Ιανουαρίου 1994 ο πρόεδρος Κλίντον έδωσε εντολή να συσταθεί Συμβουλευτική Επιτροπή για Πειράματα με Ραδιενέργεια σε Ανθρώπους (ACHRE) για να ερευνηθούν όλες οι σχετικές καταγγελίες. Σήμερα η τελική έκθεση της επιτροπής αυτής είναι διαθέσιμη στο κοινό (http://tis.eh.doe.gov/ohre/roadmap/ achre/report. html) και αποτελεί μια εξονυχιστική και συγκλονιστική καταγραφή μακράς σειράς πειραμάτων που στοίχισαν τη ζωή εκατοντάδων κρατουμένων και ασθενών.
chronic_disease_hospital
1964 Ενέσεις καρκίνου
Στα πλαίσια ενός πειράματος για τον χρόνο ζωής των καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό ατόμων καταβεβλημένων από άλλες ασθένειες, οι γιατροί του Εβραϊκού Νοσοκομείου Χρονίων Νοσημάτων έκαναν ενέσεις με ζωντανά καρκινικά κύτταρα σε 22 κατάκοιτους ασθενείς χωρίς προηγουμένως να τους ενημερώσουν. Την επόμενη χρονιά τρεις γιατροί παραιτήθηκαν όταν η διοίκηση του νοσοκομείου αρνήθηκε να εξετάσει την καταγγελία τους για το πείραμα. Οι παραιτηθέντες κατέφυγαν στον ιατρικό σύλλογο της Νέας Υόρκης και η έρευνα που ακολούθησε τους δικαίωσε.
Ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου τέθηκε με ομόφωνη απόφαση σε διαθεσιμότητα για ένα χρόνο, για εξαπάτηση ασθενών και μη δεοντολογική συμπεριφορά. Ο ίδιος και οι γιατροί που μετείχαν στο πείραμα υποστήριξαν ότι οι ασθενείς είχαν συναινέσει προφορικά και ότι δεν έχει αποδειχθεί αν η μεταμόσχευση καρκινικών κυττάρων σε μη καρκινοπαθείς μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Το πείραμα επαναλήφθηκε το 1966 σε 300 μετεγχειρητικές ασθενείς της γυναικολογικής κλινικής του γνωστού νοσοκομείου Μεμόριαλ, χωρίς όμως να γίνει κάποια καταγγελία.
1966 Υπόγειος τρόμος
Ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για το πείραμα που διεξήγαγε το 1966 ο αμερικανικός στρατός στο δίκτυο των υπόγειων σιδηροδρόμων της Νέας Υόρκης και του Σικάγου, αφού παραμένει ως και σήμερα απόρρητο. Το πείραμα αυτό συνίστατο στη διασπορά άγνωστου τύπου βακίλων σε ολόκληρο το δίκτυο του μετρό με σκοπό να μελετηθεί η ταχύτητα διασποράς και η πιθανή χρήση της τεχνικής αυτής ως βιολογικού όπλου (την ίδια τεχνική εφάρμοσε πριν από μερικά χρόνια στο μετρό του Τόκιο η αίρεση Αουμ Σινρικίο προκαλώντας τον θάνατο 12 ατόμων με το αέριο σαρίν). Το γεγονός ότι δεν έγιναν καταγγελίες πολιτών μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι βάκιλοι ήταν ως επί το πλείστον ακίνδυνοι για τον άνθρωπο. Παρ' όλα αυτά δεν παύουμε να έχουμε να κάνουμε με ένα τρανταχτό παράδειγμα κατάχρησης εξουσίας και συγκάλυψης.
1991 Ο άλλος πόλεμος του Κόλπου
Είναι γνωστό ότι στους στρατιώτες που ταξίδεψαν στον Περσικό Κόλπο για την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» έγιναν προληπτικώς εμβόλια για πιθανά χημικά και βιολογικά όπλα που θα χρησιμοποιούσε το Ιράκ. Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επιστροφή τους στις ΗΠΑ άρχισαν να εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα του γνωστού πλέον «συνδρόμου του πολέμου στον Περσικό Κόλπο» (GWS): εξανθήματα, ναυτία, καούρα, επίμονη φαγούρα, διαταραχές της όρασης κ.ά. Επιπλέον, οι γυναίκες πολλών βετεράνων του πολέμου με το Ιράκ παραπονέθηκαν ότι το σπέρμα των συζύγων τους είχε γίνει καυστικό. Η διοίκηση του αμερικανικού στρατού προσπάθησε αρχικά να διασκεδάσει τις καταγγελίες, αλλά όταν το GWS αναγνωρίστηκε ως υπαρκτό φαινόμενο από την επίσημη επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου απέδωσε τα συμπτώματα στη χρήση χημικών όπλων από το Ιράκ. Το πρόβλημα με αυτό το επιχείρημα ήταν ότι τα συμπτώματα του GWS παρουσίασαν όχι μόνο οι στρατιώτες που κατέλυσαν επί εβδομάδες στην έρημο αλλά και εκείνοι που παρέμειναν στα αεροπλανοφόρα τους καθ' όλη τη διάρκεια της αποστολής! Εκτοτε, πηγές του αμερικανικού στρατού παραδέχθηκαν ανεπισήμως ότι είναι πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν και νέα, πειραματικά εμβόλια στους στρατιώτες, για την αποτελεσματικότητα και την ακινδυνότητα των οποίων δεν υπήρχαν επαρκείς κλινικές αποδείξεις.
1abc14a
Επίλογος: Ο εφιάλτης συνεχίζεται...
Ο σχετικά μικρός αριθμός επιβεβαιωμένων πειραμάτων σε ανθρώπους τα τελευταία χρόνια δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι οι διαστάσεις του φαινομένου έχουν περιορισθεί. Ισως απλώς σημαίνει ότι στις ημέρες μας οι υπεύθυνοι έχουν μάθει να κρύβουν πιο αποτελεσματικά τέτοιου είδους έρευνες. Μάλιστα τον Απρίλιο του 1999, διατάχθηκε η διακοπή όλων των ερευνητικών προγραμμάτων στο Παράρτημα Βετεράνων του Ιατρικού Κέντρου του Δυτικού Λος Αντζελες ύστερα από σωρεία καταγγελιών για διεξαγωγή πειραμάτων σε ασθενείς που δεν είχαν συναινέσει σ' αυτά. Η έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε πολυάριθμες παραβάσεις του αμερικανικού κώδικα ερευνητικής δεοντολογίας.
Αναμφίβολα, τα επικίνδυνα πειράματα σε ανθρώπους συνεχίζονται σε πολλές γωνιές του πλανήτη μας. Αλλωστε η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι όλα τα κράτη είναι επιρρεπή στο να εκμεταλλεύονται τους κοινωνικά, οικονομικά και βιολογικά κατώτερους πολίτες τους. Το γεγονός όμως ότι υπερηφανευόμαστε για τον πολιτισμό μας και τη δημοκρατική ωριμότητα των καθεστώτων μας ενώ δεν έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε αυτό το φαινόμενο αποτελεί πολιτισμική πρόκληση για τη νέα χιλιετία. Η λύση βρίσκεται στον εντατικότερο έλεγχο βιοηθικής, στη θέσπιση αυστηρότερων ποινών και στην υιοθέτηση εναλλακτικών ερευνητικών μεθόδων έστω και αν είναι πολυδάπανες. Και ας μην ξεχνάμε ότι η αξία μιας κοινωνίας είναι ευθέως ανάλογη του σεβασμού που αποδίδει στα πιο αδύναμα μέλη της.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Μετά την ιστορική δίκη της Νυρεμβέργης, όπου μεταξύ άλλων δικάστηκαν και γιατροί των ναζιστικών στρατευμάτων που είχαν συμμετάσχει σε πειράματα με ανθρώπους, κρίθηκε αναγκαία η σύνταξη ενός διεθνούς νομικού πλαισίου για τη χρησιμοποίηση ανθρώπων στην επιστημονική έρευνα. Ο Κώδικας της Νυρεμβέργης ψηφίστηκε το 1949 και αποτελείται από δέκα άρθρα:
Κώδικας της Νυρεμβέργης
1. Η εθελουσία συναίνεση του ανθρωπίνου υποκειμένου του πειράματος είναι απολύτως απαραίτητη. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο που συμμετέχει στο πείραμα θα πρέπει να:
α) βρίσκεται σε θέση (από νομική σκοπιά) να συναινέσει στη διεξαγωγή,
β) βρίσκεται σε θέση που να του επιτρέπει να ασκήσει ελεύθερα το δικαίωμα της επιλογής χωρίς την παρεμβολή οιουδήποτε στοιχείου βίας, εξαπάτησης ή εξαναγκασμού, ή οιασδήποτε άλλης απώτερης μορφής καταναγκασμού ή πίεσης, και
γ) έχει επαρκείς γνώσεις και να κατανοεί όλες τις θεωρητικές και πρακτικές παραμέτρους προς διεξαγωγή πειράματος, έτσι ώστε να μπορεί να πάρει μια απόφαση βασισμένη σε πλήρη ενημέρωση και ορθή κρίση. Διά τούτο απαιτείται, πριν από την αποδοχή της καταφατικής απόφασης του υποκειμένου του πειράματος, να έχουν γίνει γνωστά σε αυτό η φύση, η διάρκεια και ο σκοπός του πειράματος, η μέθοδος και τα μέσα διεξαγωγής, όλες οι πιθανές ενοχλήσεις και οι κίνδυνοι καθώς και οι επιπτώσεις στην υγεία του ή στο άτομό του που μπορεί να προκληθούν από τη συμμετοχή του στο πείραμα. Είναι καθήκον και ευθύνη του ατόμου που οργανώνει, κατευθύνει και διεξάγει το πείραμα να εξασφαλίσει ότι πληρούνται όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις όσον αφορά τη συναίνεση του υποκειμένου. Αυτό το προσωπικό καθήκον και η συνεπαγόμενη ευθύνη δεν μπορούν να μεταβιβασθούν ατιμωρητί σε άλλο άτομο.
2. Το πείραμα θα πρέπει να έχει σκοπό την απόδοση ενός καρποφόρου αποτελέσματος για το καλό του κοινωνικού συνόλου, αποτέλεσμα που δεν θα μπορεί να επιτευχθεί με άλλες μεθόδους ή μέσα έρευνας, και δεν θα είναι τυχαίο ή θα στερείται χρησιμότητας στη φύση.
3. Το πείραμα θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο κατά τέτοιον τρόπο και να βασίζεται στα αποτελέσματα των αντιστοίχων πειραμάτων σε ζώα καθώς και στην υπάρχουσα γνώση της φυσικής ιστορίας της νόσου ή του υπό μελέτην προβλήματος έτσι ώστε τα προβλεπόμενα αποτελέσματα να δικαιολογούν τη διεξαγωγή του.
4. Το πείραμα θα πρέπει να διεξαχθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αποφευχθεί κάθε άσκοπος οργανικός ή ψυχικός πόνος ή τραυματισμός.
5. Κανένα πείραμα δεν πρέπει να
διεξάγεται όταν υπάρχει εκ των προτέρων γνώση ότι είναι πιθανόν να προκληθεί ο θάνατος του υποκειμένου ή ο τραυματισμός του με αποτέλεσμα οιουδήποτε
δείκτη αναπηρία ­ παρεκτός, ίσως, τα πειράματα εκείνα όπου οι διεξάγοντες
αυτά ιατροί είναι παραλλήλως και τα υποκείμενα.
6. Ο δείκτης κινδύνου ενός πειράματος δεν θα πρέπει ποτέ να υπερβαίνει αυτόν που καθορίζεται από την ανθρωπιστική σημασία του προβλήματος που αποσκοπεί να λύσει το πείραμα.
7. Θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες και να εξασφαλισθούν επαρκή μέσα για την προστασία του υποκειμένου του πειράματος από έστω και απειροελάχιστες πιθανότητες τραυματισμού, αναπηρίας ή θανάτου.
8. Το πείραμα θα πρέπει να διεξαχθεί μόνο από άτομα με την ανάλογη επιστημονική κατάρτιση. Οι διεξάγοντες το πείραμα και οι εμπλεκόμενοι σε αυτό θα πρέπει να επιδείξουν σε όλα του τα στάδια τον υψηλότερο βαθμό ικανοτήτων και μέριμνας.
9. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, το ανθρώπινο υποκείμενο θα πρέπει να
έχει την ελευθερία να θέσει τέλος στο πείραμα αν έχει φθάσει σε εκείνη την οργανική ή ψυχική κατάσταση όπου η συνέχιση του πειράματος του φαίνεται αδύνατη.
10. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, ο επικεφαλής επιστήμονας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να διακόψει το πείραμα σε οιοδήποτε στάδιό του αν έχει λόγο να πιστεύει ­ βάσει της καλής πίστης, των υψηλών ικανοτήτων και της προσεκτικής κρίσης που απαιτούνται από αυτόν ­ ότι η συνέχιση του πειράματος είναι πιθανόν να οδηγήσει στον τραυματισμό, την αναπηρία ή τον θάνατο του υποκειμένου του πειράματος.
Με το πέρασμα του χρόνου έγινε φανερό ότι ο κώδικας αυτός είχε πολλά κενά, ενώ παράλληλα το ζήτημα της δεοντολογίας στην ιατρική άρχισε να γίνεται όλο και πιο καίριο. Ετσι, το 1964 η Παγκόσμια Ενωση Ιατρών (WMA) ψήφισε στη 18η σύνοδό της τη Διακήρυξη του Ελσίνκι (η οποία έκτοτε αναθεωρήθηκε τρεις φορές σε μεταγενέστερες συνόδους, το 1975, το 1983 και το 1989). Η βασική διαφορά της από τον Κώδικα της Νυρεμβέργης είναι η διάκριση μεταξύ θεραπευτικής και μη θεραπευτικής έρευνας. Τα άρθρα περί θεραπευτικής έρευνας περιέχονται στις δύο πρώτες ενότητες της διακήρυξης και παρέχουν στον ασθενή τη δυνατότητα να συναινέσει στην ακολούθηση μιας πειραματικής αγωγής που είναι πιθανόν να έχει ωφέλιμα αποτελέσματα. Για τους σκοπούς του παρόντος κειμένου ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τρίτη ενότητα:
Η διακήρυξη του Ελσίνκι
Ενότητα ΙΙΙ. Μη θεραπευτική βιοϊατρική έρευνα με χρήση ανθρωπίνων υποκειμένων (Μη κλινική βιοϊατρική έρευνα)
1. Στην αποκλειστικά επιστημονική εφαρμογή της ιατρικής έρευνας που διεξάγεται σε ένα ανθρώπινο ον, είναι καθήκον του ιατρού να παραμείνει προστάτης της ζωής και της υγείας του ατόμου εκείνου στο οποίο διεξάγεται η βιοϊατρική έρευνα.
2. Τα υποκείμενα θα πρέπει να είναι εθελοντές ­ είτε υγιή άτομα είτε ασθενείς των οποίων η ασθένεια δεν σχετίζεται με το αντικείμενο της πειραματικής έρευνας.
3. Ο ερευνητής ή η ερευνητική ομάδα θα πρέπει να διακόψουν την έρευνα αν, κατά την κρίση του/της, η συνέχισή της θα μπορούσε να αποδειχθεί επιβλαβής για το υποκείμενο.
4. Κατά τη βιοϊατρική έρευνα που διεξάγεται στον άνθρωπο, το συμφέρον της επιστήμης και του κοινωνικού συνόλου δεν θα πρέπει ποτέ να επισκιάζει τη μέριμνα για την υγεία του υποκειμένου.
(Το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης του Ελσίνκι μπορεί να βρεθεί στη διεύθυνση: http://www.vitreoussociety.org/ journal/instruct/helsinki.htm)   Μπάμπουρης, Βασίλης
   Πηγή: Το Βήμα   ,   Αντικλείδι , http://antikleidi.com  ,  .-

~** Να γιατί θέλουν να μας ξεκάνουν μέσω μνημονίου – Δείτε τι σημαίνει Ελλάδα για αυτούς!
   Να γιατί θέλουν να μας ξεκάνουν μέσω μνημονίου – Δείτε τι σημαίνει Ελλάδα για αυτούς!
        Για όσους δεν γνωρίζουν τι θα πει Έλληνας και Ελλάδα που “τάχα” πάει για φούντο….        
Ελλάδα    1. Είμαστε μια χώρα που ελέγχει μια χερσαία και θαλάσσια έκταση όση είναι η Γερμανία και η Αυστρία μαζί (450.000 τετρ. χιλιόμετρα), αφού εκτεινόμαστε από την Αδριατική ως τις ακτές του Λιβάνου (περιλαμβανομένης της Κύπρου μας) και από το τριεθνές στον Έβρο ως ανοιχτά της Λιβύης. Θέλεις ΔΥO ώρες ταξίδι με το αεροπλάνο για να πας από το πιο δυτικό (Κέρκυρα) στο πιο ανατολικό άκρο του Ελλαδικού χώρου (Λάρνακα). Σαν να πετάς δηλαδή από τις Βρυξέλλες προς τη Μασσαλία.
2. Στον κόσμο ζουν συνολικά 17.000.000 Ελλαδίτες, Κύπριοι, Βορειοηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι, Τενέδιοι κλπ.
3. Είμαστε 2οι στον κόσμο σε καταθέσεις στην Ελβετία.
4. Δεχόμαστε 16.000.000 τουρίστες τον χρόνο και διαθέτουμε μια σημαντική τουριστική βιομηχανία.
5. Έχουμε τρία πολύ μεγάλα ναυπηγεία που κατασκευάζουν κάθε είδος πλοίου.
6. Έχουμε βιομηχανίες αμαξωμάτων που κατασκευάζουν βαρέα φορτηγά, λεωφορεία, τρόλεϊ, βαγόνια τραίνων, επικαθήμενα, μπετονιέρες, βυτία κλπ.
7. Διαθέτουμε 2.400 υπερδεξαμενόπλοια και μεγάλα φορτηγά πλοία είμαστε έτσι 1οι στον κόσμο στην εμπορική ναυτιλία, ενώ άλλα 1.500 τεράστια τάνκερ και φορτηγά έχουν οι Κύπριοι πλοιοκτήτες -5οι στον κόσμο.
8. Είμαστε 2οι παγκοσμίως στο πρόβειο γάλα, 3οι στις ελιές, 3οι παγκοσμίως στον κρόκο, στα ακτινίδια, στα ροδάκινα.
9. Είμαστε 1οι στον κόσμο σε νικέλιο, 1οι σε λευκόλιθο, 1οι στον κόσμο σε υδρομαγνησίτη, 1οι στον κόσμο σε περλίτη, (1.600.000 τόννοι), 2οι παγκοσμίως σε μπετονίτη (1.500.000 τόννοι), 1οι στην ΕΕ σε βωξίτη (2.174.000 τόννοι), 1οι και σε χρωμίτη, 1οι και σε ψευδάργυρο, 1οι και σε αλουμίνα.
10. Έχουμε την 2η καλύτερη Πολεμική Αεροπορία στο ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ, ενώ οι Τούρκοι είναι προτελευταίοι), ενώ έχουμε και το 2οκαλύτερο Πολεμικό Ναυτικό στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να είναι ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ!
11. Έχουμε νοτίως της Κρήτης 175 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιοτο 3ο μεγαλύτερο κοίτασμα παγκοσμίως. Εντωμεταξύ ο χρυσός που υπάρχει στην Θράκη μας αξίζει 38 δις ευρώ. Έχουμε εκεί, στην Μακεδονία και την Θράκη , τα 3 μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού της Ευρώπης. Η αξία του πετρελαίου και του αερίου μας είναι – κρατηθείτε – 10.000.000.000.000 (10 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΆΡΙΑ !) όπως αναφέρει τοΓεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το ΥΣΓΣ.  Αυτή τη χώρα πάνε να ξεπουλήσουν για 340 δις;;;;;;;;;;;;;;;;;;
 
~**  Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα στο Χαϊδάρι!!!
Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα στο Χαϊδάρι!
Διαλύονται εις τα εξ ων συνετέθησαν!
Σε νευρική κρίση οι διαχρονικά και κατ’ επάγγελμα τοπικοί σωτήρες μας!
Όλοι τους, παιδιά των κομματικών σωλήνων και όλοι δηλώνουν Ανεξάρτητοι λες και προέρχονται από παρθενογένεση!
Ρευστό είναι το πολιτικό σκηνικό στην πόλη μας. Μετά τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που ήδη μετρούσαν τα κομμάτια τους, από σήμερα το πρωί επισημοποιούνται οι διαλυτικές τάσεις και στην παράταξη της ΝΔ, μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης (εάν όντως ισχύει) του Δημάρχου Δημήτρη Μαραβέλια να μην είναι για τέταρτη φορά υποψήφιος.
Την ίδια στιγμή ΑΝ.ΕΛ. και Χ.Α. που φιλοδοξούν να παίξουν ευρύτερο ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μπουν στο χορό των Δημοτικών εκλογών στην πόλη μας.
Μέσα σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ο Μιχάλης Σελέκος φιλοδοξεί να περάσει με άνεση στο δεύτερο γύρο με βάση τα ποσοστά που συνηθίζει να επιτυγχάνει και τότε όλα θα είναι ανοικτά για τη μεγάλη επιστροφή στη Διοίκηση του Δήμου μετά την ήττα του 1982.
Σε αυτό το θολό τοπίο δεν λείπουν και οι φιλοδοξίες πολλών καιροσκόπων και τυχοδιωκτών που αποφασίζουν να εκτεθούν με παρατάξεις που φαινομενικά θα παίξουν ρόλο σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο στο άμεσο μέλλον.
Εάν αθροίσουμε όλους αυτούς που μέχρι στιγμής φέρονται ως υποψήφιοι Δήμαρχοι Χαϊδαρίου θα υπερβούμε τους δέκα!!!
Το ερώτημα που τίθεται αμείλικτο είναι που θα βρεθούν καμιά πεντακοσαριά υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι για να πλαισιώσουν όλους αυτούς τους συνδυασμούς;
Εσείς πιστεύετε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή πεντακόσιοι συμπολίτες μας που ασχολούνται με τα κοινά, έχουν δώσει δείγματα γραφής και είναι διατεθειμένοι να εκτεθούν;
Εγώ πάντως πολύ αμφιβάλω!!!
Και αν τελικά βρεθούν, αυτή τη φορά θα λείψουν τα πρόβατα για να στηρίξουν τα κομματικά μαντριά τους… http://beneas13.blogspot.gr/2014/01/blog-post_27.html ,.-
 
~** Έκλασε η νύφη, σχόλασε ο γάμος!!!

Έκλασε η νύφη, σχόλασε ο γάμος!
Συγγνώμη για το άκομψο και δύσοσμο της παρομοίωσης, αλλά αυτό ήταν το καυστικό σχόλιο των παλιών θυμόσοφων όταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές μιας εν εξελίξει συναλλαγής, σχέσης ή κατάστασης ανέτρεπε τα δεδομένα με κάποια ενέργειά του. Κι έτσι ο επικείμενος γάμος, οι ελπίδες για βίο ανθόσπαρτο, οι προσδοκίες, οι όρκοι, οι αγάπες και οι υποσχέσεις πήγαιναν στον κάλαθο των αχρήστων.
Και να που αυτή τη φορά στο ρόλο της αγενούς νύφης βρέθηκε ο Ηλίας. Κι έμεινε έτσι ο γαμπρός ο Θοδωρής με την ανθοδέσμη του success story του στα σκαλιά της εκκλησίας. Κι όσοι πίστεψαν ή πιστεύουν ακόμα στους προγαμιαίους όρκους και στις χίλιες και μια νύχτες, καλό θα είναι να κατέβουν γρήγορα από το μαγικό χαλί. Ένα νέο τούνελ φαίνεται στην άκρη του τούνελ... αυτή τη μυρωδιά έστειλε η νύφη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τα επερχόμενα.  
Ποιος σας είπε ότι η πολιτική μοσχοβολάει;
 
~**  !!!!!!!....ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ .....!!!!!!
.......Στράβων.....

!!!!!!!......ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.....!!!!!!!

...http://youtu.be/YDkGrpBndv8.....

!!!!!!.... Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν κόψι
τοῦ σπαθιοῦ τὴν τρομερή,
σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν ὄψι,
πού μὲ βιά μετράει τὴν γῆ.

Ἀπ' τὰ κόκκαλα βγαλμένη
τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά,
καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη,
χαῖρε, ὢ χαῖρε, Ἐλευθεριά!

Ἐκεῖ μέσα ἐκατοικοῦσες
πικραμένη, ἐντροπαλή,
κ' ἕνα στόμα ἀκαρτεροῦσες,
ἔλα πάλι, νὰ σοῦ πῇ.

Ἄργιε νὰ 'λθῃ ἐκείνη ἡ 'μέρα,
καὶ ἦταν ὅλα σιωπηλά,
γιατὶ τἄσκιαζε ἡ φοβέρα
καὶ τὰ πλάκωνε ἡ σκλαβιά.....!!!!!!!!!!

~**  "Κύριε Σαμαρά φέρτε πίσω τα παιδιά μας" - Το παράπονο της Κεφαλονίτισσας στον Πρωθυπουργό        
`Κύριε Σαμαρά φέρτε πίσω τα παιδιά μας` - Το παράπονο της Κεφαλονίτισσας στον Πρωθυπουργό
ΦΩΤΟ από το inkefalonia
Μία κάτοικος του νησιού, βλέποντας τον Αντώνη Σαμαρά να ετοιμάζεται να μπει στοαυτοκίνητο  που θα τον μετέφερε από το Αργοστόλι στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς, θέλησε να του εκφράσει το παράπονό της.  
"Η Ελλάδα κλαίει και πονάει. Τα παιδιά μας φεύγουν από την Ελλάδα. Ορφάνεψαν τα παιδιά μας. Κύριε Σαμαρά, φέρτε πίσω τα παιδιά μας. Το κράτος παραπαίει" φώναξε...
O πρωθυπουργός που έδειξε να αιφνιδιάζεται, χαμογέλασε και εν συνεχεία μπήκε στο αυτοκίνητο.
Δείτε το βίντεο του inkefalonia:    http://youtu.be/LEziJ1QRPjo  ,~** 29η Ιανουαρίου: «Ημέρα εθνικής αντίστασης των Τούρκων της Δ. Θράκης κατά της ελληνικής καταπίεσης»!
 image
Mε τις ευλογίες του προξενείου Κομοτηνής
Tο «κόμμα» Ειρήνης, Ισότητας και Φιλίας  εξέδωσε ανακοίνωση, με την ευκαιρία της «επετείου της 29ης Ιανουαρίου 1988» όταν ορισμένοι εκ των μελών της μειονότητας προκάλεσαν επεισόδια, με αφορμή την απαγόρευση του όρου «τουρκικός» από συλλόγους και σωματεία της μειονότητας
Έτοιμο να γιορτάσει και φέτος την 29η Ιανουαρίου ως «ημέρα της εθνικής αντίστασης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης κατά της ελληνικής καταπίεσης» εμφανίζεται το «κόμμα» Ειρήνης, Ισότητας και Φιλίας (DEB)! Το εν λόγω ««κόμμα», με τις ευλογίες του προξενείου Κομοτηνής, δραστηριοποιείται στη Θράκη, υπό την ηγεσία του Μουσταφά Αλί Τσαβούς.
Στις 29 Ιανουαρίου 1988, μέλη της μειονότητας προκάλεσαν επεισόδια, με αφορμή την απαγόρευση του όρου «τουρκικός» από συλλόγους και σωματεία της μειονότητας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι στην ιστοσελίδα του, το κόμμα DEB έχει αναρτήσει τη σχετική ανακοίνωση μόνο στα τουρκικά:
Η ανακοίνωση (μεταφρασμένη):
«29 Ιανουαρίου 1988, μέρα ουσιαστικής και αξιοπρεπούς αντίστασης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, που δεν υπέκυψαν στις πιέσεις κατά της εθνικής τους ταυτότητας.
Είναι η μέρα που, ο λαός, βροντοφώναξε σε αυτούς που αρνούνται τη εθνική του ταυτότητα πως είναι Τούρκος, και ότι θέλει να ζήσει σε αυτή την χώρα σαν ένας περήφανος πολίτης χωρίς να εγκαταλείψει τις τουρκικές παραδόσεις. Το κόμμα Ειρήνης, Ισότητας και Φιλίας (DEB) δεν θα ξεχάσει την σημερινή επέτειο. Θα τιμά τον επιδειχθέντα ηρωισμό, θα αισθάνεται ευγνωμοσύνη για τη γενναιότητα και θα ζητά το θείο έλεος για τους νεκρούς.
Η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης είναι η μοναδική μειονότητα, που τα δικαιώματά της καθορίζονται με συνθήκες. Περιμέναμε για χρόνια την απόδοση των μη αποδιδόμενων μειονοτικών μας δικαιωμάτων…Η πατρίδα μας η Ελλάδα όπως έκανε και στον ‘νόμο των 240 ιμάμηδων’, συνεχίζει να βγάζει νόμους με βία και ωμότητα, αγνοώντας την φωνή και την βούληση της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, με την επιβολή των οποίων σφετερίζεται τα δικαιώματα μας.
Αν και χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πατρίδα μας, Ελλάδα, παραβιάζει τα δικαιώματά μας και τα ευρωπαϊκά κράτη να παραμείνουν σιωπηλά και αδιάφορα. Αυτές οι πολιτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών της ΕΕ, στα θέματα της ελευθερίας της έκφρασης και σε έννοιες όπως η πίστη μας, μας προκαλεί απορίες.
Η από πολλά χρόνια λογική που επικρατεί στη Δυτική Θράκη, ότι δεν μπορεί να υπάρχουν Τούρκοι, σκιάζει τη ζωή μας. Είμαστε τώρα μια μειονότητα στη χώρα μας και θέλουμε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά μας. Ποτέ μην απελπίζεστε. Δεν υπάρχουν στόχοι που δεν μπορούν να επιτευχθούν με την ενότητα και την αλληλεγγύη. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει, ότι ο αγώνας μας, με όλη τη δύναμή μας, θα συνεχιστεί απτόητος, μέχρις οι ζωές μας να κυριαρχούνται από τη συμμετοχή μας στο μετοχικό κεφάλαιο της ειρήνης και της φιλίας. 
Καλή εθνική ημέρα της αντίστασης και αλληλεγγύης για τον Λαό μας».  Πρώτο Θέμα

 ~** Σωστά ελληνικά greeks
Υπάρχουν κάποιες λέξεις και φράσεις που για κάποιο λόγο τις λέμε λάθος. Παρότι το άρθρο δεν είναι οδηγός γραμματικής σε καμία περίπτωση, σκεφτήκαμε να δούμε ποιες από αυτές χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και πώς λέγονται και γράφονται σωστά:
«Χαίρετε!» 
Είναι ευχή. Δηλαδή να χαίρεστε! Γράφεται με έψιλον και όχι «χαίρεται» (ό,τι θυμάται).
«Κύριε/κυρία/Δεσποινίς»
Προσφωνούμε πάντα κύριο και κυρία κάποιον που δεν γνωρίζουμε και τον ζητάμε πάντα σαν κύριο ή κυρία στο τηλέφωνο σε τρίτους ακόμα κι αν είναι κολλητός μας και παίζουμε μαζί σφαλιάρες. Το «δώσε μου το Μανώλη λιγάκι» όταν τηλεφωνούμε στην δουλειά του δεν δείχνει οικειότητα, αλλά αγένεια.
Επίσης δεσποινίδες λέμε μόνο τα κορίτσια από 16 χρονών και κάτω. Όχι για τον λόγο που βάζει το βρώμικο μυαλό σας, αλλά επειδή από 17 χρονών και πάνω όλες οι γυναίκες αποκαλούνται (και είναι) κυρίες.
Αντιθέτως, δεν αποκαλούμε ποτέ κύριο τον εαυτό μας!
Λέμε: «Είμαι ο Γιώργος Νταλάρας» και όχι «είμαι ο κύριος Νταλάρας» (γιατί όλο και κάποιος θα βρεθεί να μας πει «Δε μας χ… ρε Νταλάρα»).
Τέλος, δεν αποκαλούμε ποτέ κύριο κάποιον που έχει φύγει από τη ζωή γιατί έχει πάψει να είναι κύριος του εαυτού του.
«Με γεια!»
Ευχή. Δύο λέξεις. Με υγεία και όχι μεγιά (που δεν ξέρω τι θα πει…)
«Εξ απαλών ονύχων»
Το χρησιμοποιούμε λανθασμένα όταν θέλουμε να πούμε ότι κάτι έγινε ή το γνωρίζουμε πολύ επιδερμικά, ξώφαλτσα. Όμως σημαίνει ακριβώς το αντίθετο! Σημαίνει «από τότε που ήμουν μωρό και τα νύχια μου ήταν μαλακά, απαλά» δηλαδή από πάντα, και δείχνει την εξοικείωση με κάτι. Είναι συνώνυμο του "παιδιόθεν" (από παιδί). Αν σας ζορίζει να το θυμάστε, αντικαταστήστε το με το «Σε τα μας τώρα?» Και μια και είπαμε «παιδιόθεν»:
«-θεν»
Όλα αυτά τα επιρρήματα με κατάληξη «θεν» λέγονται σκέτα! Το «θεν» δείχνει κατεύθυνση και σημαίνει "από". Ετσι είναι πλεονασμός να ξαναβάζουμε το "από". Δεν λέμε από ανέκαθεν, απλά ανέκαθεν. Ομοίως, λέμε «έμπροσθεν», «όπισθεν», «άνωθεν», «κάτωθεν», «έξωθεν», «δεξιόθεν», «εκατέρωθεν», «πόθεν», «μακρόθεν» αλλά, προσοχή, δεν υπάρχει κοντόθεν! Εκείαν δεν θέλουμε να πούμε «από κοντά» μπορούμε να κοτσάρουμε το «εκ του σύνεγγυς».Επισημότητες!
«Ελαφρά τη καρδία»
Δηλαδή με ανάλαφρη καρδιά, άνετα, χωρίς να το πολυσκεφτώ. Τσιριμπίμ, τσιριμπόμ. (Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε εκεί που θα βάζατε λανθασμένα το «εξ απαλών ονύχων!»)
«Αβρόχοις ποσί»
Χωρίς να βρέξω τα πόδια μου. Ο λαός μας λέει «αν δε βρέξεις κώλο ψάρι δεν τρως» που σημαίνει ότι πρέπει να εμβαθύνεις σε μια δουλειά για να έχεις αποτέλεσμα και όχι να την κάνεις επιδερμικά.
«Άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου»
Το ακούμε συχνά λανθασμένα από τους τηλεπαρουσιαστές, οι οποίοι λένε “τους ασκούς τους Αιόλου”. Ο ασκός του Αιόλου σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ΕΝΑ σακκούλι από δέρμα ζώου, που ο Αίολος, ο θεός των ανέμων είχε φυλακίσει μέσα όλους τους αέρηδες. Συνεπώς είναι λάθος να λέμε «άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου» γιατί ήταν μόνο ένα. Οπως και το κουτί της Πανδώρας.
«Υπέρ το δέον»
Και όχι υπέρ του δέοντος! Είναι το δέον (αυτό που πρέπει να γίνει) και κάνουμε κάτι, παραπάνω κι από αυτό.
«Ον ου τύπτει λόγος, ουδέ ράβδος»
Και όχι «εκεί που δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος». Σημαίνει φυσικά ότι αυτόν που δεν παίρνει από λόγια, ούτε και το ξύλο μπορεί να τον συγκινήσει. Οπότε τσάμπα ο κόπος!
«Προπηλακίζω»
Σημαίνει βρίζω χυδαία κάποιον, τον μπινελικώνω. Δεν σημαίνει σε καμμιά περίπτωση ότι του επιτίθεμαι σωματικά.
«Επί τούτω»
Και όχι «επι τούτου» «εξεπιτούτου» και άλλα τέτοια χαριτωμένα, που τα λέμε για αστείο και κοντεύουν να ενσωματωθούν στην γλώσσα μας. Ομοίως και το «Επί τω έργω».
«Νους υγιής εν σώματι υγιεί»
Δηλαδή ένα δυνατό μυαλό μέσα σε ένα σώμα που υγιαίνει, που είναι καλά!
«Ζην ή ζειν;»
Από τον καιρό που το «ζη» (η παλιά υποτακτική) έγινε «ζει», συμπαρέσυρε και το απαρέμφατο. Το απαρέμφατο όμως είναι τύπος της αρχαίας ελληνικής, οπότε καλό είναι να το αφήσουμε έτσι όπως ήταν. Άρα:
Στον πατέρα μου χρωστώ το ζην, στο δάσκαλό μου το ευ ζην.
βγάζω τα προς το ζην
το ζην επικινδύνως (vivere pericolosamente).
«Μέτρον άριστον»
Και όχι «παν μέτρον άριστο». Σημαίνει ότι είναι καλό να έχουμε μέτρο σε όλα. Βάζοντας όμως μπροστά το «παν» αλλάζει αμέσως το νόημα και σημαίνει «μέτρο να’ ναι κι ό,τι να ναι!» Καλό σλόγκαν για μια χούντα. Να τα προσέχουμε αυτά...
Στρατιωτικά παραγγέλματα:
Μερικές εκφράσεις είναι από στρατιωτικά παραγγέλματα και αυτές πάλι τις λέμε ως έχουν, αλλιώς λέμε μπούρδες:
Δίνω το «παρών»
Δηλαδή σε μια εκδήλωση, στο αγγελτήριο με κάλεσαν και δήλωσα «παρών». Και όχι δίνω το «παρόν» δηλαδή το …τώρα!
Με το όπλο «παρά πόδα»
Δηλαδή με το όπλο δίπλα από τον πόδα μου (το ποδαράκι μου). Φυσικά όχι «παρά πόδας». Σημαίνει είμαι σε προσοχή. Και δεν το μπερδεύουμε με το: «κατά πόδας» που σημαίνει παίρνω κάποιον στο κατόπι, τον ακολουθώ, κατά βήμα (και του έχω σπάσει τα νεύρα…)
«Εφ’ όπλου λόγχη»
Και όχι «εφ΄ όπλου λόγχης». Ομοίως, σημαίνει προσαρτώ στο όπλο μου τη λόγχη και είμαι ετοιμοπόλεμος. Βέβαια ίσως θα έπρεπε να εκσυγχρονιστεί αυτή η έκφραση και να λέγεται «με το δάχτυλο στο κουμπί» μια και οι πόλεμοι πλέον είναι πυρηνικοί (φτου φτου, κούφια η ώρα που τ’ ακούει…)
«Έρπειν»
και όχι έρπινγκ. Είναι ομολογουμένως απολαυστικό γιατί οι φαντάροι του κόλλησαν την αγγλική κατάληξη ing (erping) αλλά δεν υπάρχει! Είναι κι αυτό απαρέμφατο του ρήματος έρπω.
«Εκ των ων ουκ άνευ»
Και όχι σκέτο «εκ των ουκ άνευ». Δηλαδή από αυτά που δεν μπορείς να κάνεις χωρίς.
«Του λόγου το ασφαλές»
Και όχι το αληθές. Είναι από το απολυτίκιο των Φώτων (των Θεοφανείων) και δεν του αλλάζουμε τα φώτα!
Δεν έχει «που την κεφαλή κλίνη»
Και όχι «κλίναι». Δεν έχει δηλαδή που να γείρει το κεφάλι του να ακουμπήσει. Είναι αυτό που λέμε «δεν έχει μαντήλι να κλάψει!» Είναι από τα Ευαγγέλια κι αυτό και το κρατάμε ως έχει.
Πχ, π.Χ.!
Π.Χ. «Προ Χριστού» με κεφαλαίο το Χ.
Π.χ. «Παραδείγματος χάριν», με μικρό το χ.
Μ.Χ. «Μετά Χριστόν» και όχι μετά Χριστού.
Δεν έχω να σχολιάσω κάτι, το πρώτο συντάσσεται με γενική και το δεύτερο με αιτιατική. Και ο Χριστός σαν κύριο όνομα γράφεται με κεφαλαίο.
Και τώρα κάτι που μου δίνει στα νεύρα κυρίως όταν το ακούω από μορφωμένους, ανθρώπους:
Πως αποκαλούμε έναν ιερέα;
«Πάτερ Γεώργιε» (κλητική) όταν του απευθύνουμε το λόγο. Πως όμως μιλάμε για κάποιον ιερέα; Τον «πατέρα Γεώργιο» και όχι τον …πάτερ Γεώργιο. Γράφεται πάντα με μικρό γιατί Πατέρας με κεφαλαίο είναι μόνο ο Θεός.
Ο πατήρ/πατέρας Γεώργιος
Του πατρός/πατέρα Γεωργίου
Τω πατρί/(δεν έχουμε πια) Γεωργίω (πως λέμε "την έφαγα στο δόξα πατρί")
Τον πατέρα/πατέρα Γεώργιο
Ω! πάτερ!/πατέρα Γεώργιε
Αν πάλι δεν είμαστε χριστιανοί, μπορούμε να τον αποκαλέσουμε κύριο μαζί με το επώνυμό του, αλλά είναι άκομψο. Συνηθίζεται να αποκαλούμε τους ιερείς οποιασδήποτε θρησκείας με το αξίωμά τους.
(Εκτός φυσικά κι αν πρόκειται για σατανιστή, οπότε τον διαολοστέλνουμε και είναι κι αυτός στο στοιχείο του…)
Επίσης λέμε:
Ο συνήθης ύποπτος αλλά το σύνηθες φαινόμενο
Ο ευμεγέθης κύριος Πάγκαλος αλλά το ευμέγεθες πακέτο
Η αυτάρκης Κρήτη αλλά το αύταρκες νησί
Ο κακοήθης άνθρωπος αλλά το κακόηθες μελάνωμα (φτου φτου, έξω κι από μακριά) κλπ. Ομως προσοχή:
Ο φιλοθεάμων άνθρωπος και το φιλοθεάμον (και όχι φιλοθέαμον) κοινό.
Το πιάσατε το υπονοούμενο ε;
Ώρες και χαιρετούρες
Π.μ. «Προ Μεσημβρίας» αλλά μ.μ. «Μετά Μεσημβρίαν». (κατά το προ Χριστού / μετά Χριστόν).
Τέλος, από τις 12.01 πμ (προ μεσημβρίας) είναι πρωί και λέμε «καλημέρα!» μέχρι τις 12.00μ (το μεσημέρι). Από τις 12:01 μμ (μετά μεσημβρίαν) είναι απόγευμα και λέμε «καλησπέρα!» μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα!
Όταν φεύγουμε από κάπου καλό είναι να αποφεύγουμε το «αντίο» γιατί σημαίνει "θα τα πούμε στον άλλο κόσμο" (στο Θεό) και δεν είναι κι ελληνικό! Μπορούμε όμως με άνεση να χρησιμοποιήσουμε το «Εις το επανιδείν!» μια ευχή για να ξαναϊδωθούμε...
Είπαμε πολλά και σώνει,
ας λαλήσει κι άλλο αηδόνι…
archea_ellinika (1)
  e-fungus.gr  ,  by Αντικλείδι , http://antikleidi.com  , 
Συναφές: H δύναμη της ελληνικής γλώσσας  , Εχουν τα Ελληνικά μέλλον;  ,

 ~** Απάντηση σε αυτούς που δεν θορυβούνται από τις συνεχείς επιτυχίες των Σκοπίων στο θέμα του ονόματος της Μακεδονίας δίνει το δάκρυ του (Μακαριστού πλέον) Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στη Βέροια όπου μιλά μεταξύ άλλων για την επέτειο της θυσίας του Τέλλου Άγρα. Εύγε Άγιε Πατέρα -- Δεν σε ξέχασαν οι Έλληνες απλώς σιωπηρά αντιλαμβάνονται πόσο δίκιο είχες σε όλα. Να προσεύχεσαι για την Ελλάδα που βυθίζεται στη φτώχεια και την διαφθορά όπως είχες προβλέψει όταν μας μιλούσες.http://youtu.be/l_iCZVKMQeU
ς http://youtu.be/l_iCZVKMQeU,


~**  ΑΠΑΤΩΝΤΑΙ ΟΙΚΤΡΑ ΑΝ ΣΚΟΠΕΥΟΥΝ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης            Φαίνεται πως η αθλιότητα αυτών που έχουν την διακυβέρνηση αυτής της χώρας δε έχει όρια. Είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή της μνημονιακής συμφοράς ότι ένας από τούς κύριους σκοπούς που όλος αυτό ο συρφετός παρέδωσε την χώρα στην ξένη κατοχή, ήταν να ξεπουλήσουν όλα τα εθνικά μας θέματα και φυσικά και το Μακεδονικό. Αποκορύφωμα αλλά και η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι ήταν αυτό το τελευταίο επεισόδιο που έγινε στην ελληνική βουλή.      Όπως είναι γνωστό ένας βουλευτής αυτού του τεχνητού κρατιδίου  ονόματι Hajrula Misini, (προφανώς αλβανικής καταγωγής),  λαμβάνοντας το λόγο μέσα στο ελληνικό (;;;) κοινοβούλιο δύο φορές χρησιμοποίησε το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για τη χώρα του, παρουσία του προεδρεύοντα Γιάννη Τραγάκη και του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίοι… δεν έβγαλαν κιχ για αυτή την μεγάλη προσβολή επιβεβαιώνοντας όλα αυτά που υποστηρίξαμε παραπάνω, ότι αυτός ο συρφετός είναι έτοιμος να παραδώσει το μακεδονικό έναντι κάποιου πινακίου φακής της προσωπικής του διάσωσης. Αν όμως οι κρατούντες έχουν την εντύπωση ότι θα μπορέσουν να περάσουν το ζήτημα με τα Σκόπια βάσει των προδοτικών τους σχεδίων, απατούνται οικτρά. Να ξέρουν ότι αυτό θα αποτελέσει την θρυαλλίδα και την χιονοστιβάδα που  θα τους καταπλακώσει και ας έχουν μέχρι τώρα γλυτώσει με τα άθλια μέτρα που έχουν καθηλώσει τον ελληνικό λαό.      Αλλά αυτό το εθνικό θέμα όμως δεν άπτεται μόνο της κυβέρνησης των ανδρείκελων, άπτεται και όλων των κομμάτων που πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να πάψουν να παίζουν με τις λέξεις. Αλλά και η εκκλησία που μέχρι σήμερα «ποιεί την νύσσα» και κρύβεται επιμελώς πίσω από μια ιεραρχία που τον μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κάνει ωραίες δημόσιες σχέσεις  με όσους κατάκλεψαν και κατέστρεψαν την χώρα, θα πρέπει να πάρει ανοιχτή θέση και να τοποθετηθεί επί ενός τόσο μεγάλου εθνικού θέματος. Τέρμα τα κρυψίματα, τέρμα οι μασκαράτες, εδώ θα πέσουν οι μάσκες και ο κάθε κατεργάρης θα αποκαλυφθεί και θα φανεί ο ρόλος του. Δεν φτάνει να λέμε διάφορα «όμορφα» την Κυριακή από τον άμβωνα. Τώρα θα φανεί αν θέλετε να αντισταθείτε και να ξεσηκωθείτε για το ξεπούλημα της Μακεδονίας και αυτός ο καραγκιόζης που έχει το όνομα Νίμιτς και επί χρόνια εκκαλεί δήθεν διαβουλεύσεις, (με παχυλές αμοιβές), για το θέμα, καλά θα κάνει να καταλάβει ότι τα καραγκιοζλίκια κάποτε πρέπει να τελειώνουν. Η ομογένεια βράζει από αγανάκτηση και θυμό και αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες.   Ο σημερινός  πρωθυπουργός δεν ήταν αυτός που είχε ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το όνομα της Μακεδονίας ; Δεν ήταν αυτός που διακήρυττε την προσήλωση του στην μη αποδοχή του ονόματος Μακεδονία στο τεχνητό μόρφωμα των Σκοπίων, όργανο εκτός των άλλων της νεοοθωμανικής επεκτατικότητας και το μόνο που εξυπηρετεί είναι τα θολά και σκοτεινά σχέδια των πατρώνων του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για πυρηνικά απόβλητα και για βάσεις παρακολούθησης των κάθε υπόπτων που δεν θέλουν να υποταχτούν στο σύστημα τους ;  Να δούμε τώρα τι έχει να πει ο «ήρωας» των Σκοπίων που προτίμησε να αποσυρθεί  επί πολλά χρόνια χάριν της επιμονής του να μην παραχωρήσει την Μακεδονία στους αχαρακτήριστους Σκοπιανούς. Να δούμε όλους αυτούς τους τσαρλατάνους που έχουν ξεπουλήσει τα πάντα τι θα κάνουν όταν θα κληθούν να πάρουν θέση, θέλουν δεν θέλουν, στο μεγάλο αυτό ζήτημα. Να δούμε και πως θα αντιδράσουν όσοι υποτίθεται ότι έχουν ακόμα ίχνος εθνικής συνείδησης για αυτή την χώρα.  Αν νομίζουν πως και αυτό το «δηλητήριο» της προδοσίας θα το πιει χωρίς  αντίδραση ο κόσμος της Μακεδονίας, γελιούνται οικτρά. Αυτό  θα είναι ο επικήδειος για τις προθέσεις τους να ξεπουλήσουν το μεγαλύτερο και πιο πολύτιμο  κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, η στρατηγική σημασία του οποίου έχει αναβαθμιστεί στο μέγιστο με όλες τις τελευταίες γεωστρατηγικές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής.  Από Θεσσαλονίκη  ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ   Δημοσιογράφος- Συγγραφέας-Τουρκολόγος

~** ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ:

Μέσα από ένα παιχνίδισμα του φωτός με τις πράσινες φυλλωσιές των δένδρων εμφανίζεται μπροστά μας η Καστανιά, ένα πανέμορφο χωριό που βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα νοτίως του Κολινδρού. Η Καστανιά είναι κυριολεκτικά πνιγμένή μέσα στη βλάστηση και περιτριγυρίζεται από πυκνό δάσος βελανιδιών. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με την καλλιέργεια καπνού, την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Η Καστανιά είναι ένα παλιό χωριό με ανυπότακτους κατοίκους, γι’ αυτό και καταστράφηκε πολλές φορές από τους Τούρκους, αλλά και το 1942 από τους Γερμανούς κατακτητές, επειδή συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα του ελληνικού λαού. Το Ηρώο στο κέντρο του χωριού, με τον Σπαρτιάτη πολεμιστή, υποδηλώνει το αγωνιστικό πνεύμα των κατοίκων της Καστανιάς. Στην είσοδο του χωριού, στην περιοχή της παλιάς εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, υπάρχει ένα αιωνόβιο άλσος βελανιδιών καθώς ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο της Φύσης…

~**  Ο Ομηρικός πόλεμος των άστρων

Στην “Ιλιάδα” του Ομήρου, οι μάχες μεταξύ Ελλήνων και Τρώων αντικατοπτρίζουν τις συγκρούσεις των άστρων και των αστερισμών, για την επικράτησή τους στον ουρανό.
Τι θα λέγατε  αν οι ομηρικοί ήρωες, εκτός από πλάσματα του μύθου και της ιστορίας, ήταν τα λαμπρότερα αστέρια του κάθε αστερισμού; Τότε η Ιλιάδα εκτός από έπος, θα ήταν και ένας αστρικός χάρτης, ο οποίος αφηγείται την απέραντη περιπέτεια του σύμπαντος.
 Από την υπόθεση αυτή ξεκίνησαν οι συγγραφείς Φλόρενς και Kένεθ Γουντ, για να φτάσουν στο συμπέρασμα ότι η Ιλιάδα, εκτός από τη διήγηση ενός μεγάλου πολέμου που έγινε στο όνομα της ομορφιάς, είναι κι ένας αστρικός οδηγός, ένας ποιητικός κώδικας της αρχαίας γεωγραφίας, καθώς κι ένας αστρονομικός κατάλογος.
Εκ πρώτης όψεως, η ιδέα τους μοιάζει παράδοξη και υπερβολική. Κι όμως, πρόκειται για τα συμπεράσματα μιας έρευνας 40 χρόνων, που έρχεται να αποδείξει ότι η Ιλιάδα είναι μια αλληγορία του Σύμπαντος. Τα πορίσματα των ερευνών τους υπάρχουν στο βιβλίο Homer’s Secret Iliad (Η μυστική Ιλιάδα του Ομήρου).
 Οι συγγραφείς του βιβλίου δεν είναι ακαδημαϊκοί ή επαγγελματίες αρχαιολόγοι. Αλλά μήπως ήταν αρχαιολόγος ο Ερρίκος Σλήμαν, ο οποίος, σε πείσμα των ειδικών, άρχισε ανασκαφές στο σημείο όπου πίστευε ότι βρισκόταν η αρχαία Τροία; Ή ο Βρετανός αρχιτέκτονας Μάικλ Βέντρις, ο άνθρωπος που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική B;
 Συνεχιστές μιας παράδοσης
Ωστόσο, οι δυο ερευνητές δεν άρχισαν από το πουθενά. Συνέχισαν μια παράδοση την οποία ξεκίνησε η Έντνα Λάιτ, μητέρα της Φλόρενς Γουντ, της μιας εκ των δυο συγγραφέων της Μυστικής Ιλιάδας. Η γυναίκα αυτή ζούσε στο Κάνσας, το οποίο, σημειωτέον, βρίσκεται στον ίδιο γεωγραφικό παράλληλο με το Αιγαίο. Εκεί η Έντνα Λάιτ είδε για πρώτη φορά ένα σημάδι το οποίο παρέπεμπε στον αστρικό χάρτη της Ιλιάδας.
H Έντνα Λάιτ ήταν καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας. Φαίνεται όμως ότι δεν ήταν ο Σαίξπηρ που είχε καταλάβει το πνεύμα της, αλλά το παράδοξο, μαγικό μυστήριο των ομηρικών επών, τα οποία άλλωστε θυμόταν σχεδόν από μνήμης και διηγούνταν στα παιδιά της.

Η Ιλιάδα του Ομήρου εικονογραφημένη (493-508 μ.Χ.). Μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τρώων. Άκρη αριστερά: ο Τεύκρος δέχεται συγχαρητήρια για τις επιτυχίες του από τον Αγαμέμνονα. Τη μάχη επιβλέπουν οι θεές Αθηνά, Ήρα και Ίριδα. Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη του Μιλάνου.
 «Διάβαζα και ξαναδιάβαζα τα δυο αυτά έπη… Κι όμως, κάθε φορά που τελείωνα την ανάγνωση, η αντίδρασή μου ήταν η ίδια: είχα την αίσθηση ότι ακόμη δεν είχα συλλάβει το νόημα…» γράφει η Έντνα στις σημειώσεις της. Ήταν, όπως έλεγε η ίδια, σαν να άκουγε τον ψίθυρο μιας μελωδίας που έσβηνε πίσω από μια μουσική κλιμάκωση, ή σαν να προσπαθούσε να δει τις αναπαραστάσεις ενός τεράστιου αλλά μακρινού πίνακα.
Έπειτα από πολλές παρατηρήσεις, πρόσεξε –σχεδόν κατά τύχη– μια ομοιότητα ανάμεσα στη μορφολογία του Παγασητικού Κόλπου, στο Βόλο, και στον αστερισμό του Πήγασου. Αυτή ήταν ίσως και η άκρη του νήματος για να ξεκινήσει τις υποθέσεις της γύρω από κάποια μεγάλα ερωτήματα τα οποία βασανίζουν ακόμη τους μελετητές της Ιλιάδας.
 Η ταύτιση με τους αστερισμούς
Στα ομηρικά έπη υπάρχουν κάποια τμήματα που προβληματίζουν τους ερευνητές. Για παράδειγμα, η ραψωδία B της Ιλιάδας περιλαμβάνει έναν μακρύ κατάλογο των 29 στρατευμάτων των Αχαιών και των 16 στρατιών των Τρώων, που πήραν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο: από πού έρχονταν και ποιοι ήταν οι επικεφαλής της κάθε στρατιάς.
Έχουν δοθεί κάθε είδους εξηγήσεις γι’ αυτόν τον ατελεύτητο κατάλογο που μοιάζει με δοκιμασία της μνήμης. H πρόταση της Έντνα Λάιτ ήταν ότι κάθε στρατιά είναι κι ένας αστερισμός, και ο στρατηλάτης της κάθε στρατιάς είναι το λαμπρότερο αστέρι του αστερισμού.

Μάχη μεταξύ Ελλήνων (δεξιά) και Τρώων (αριστερά) που φορούν φρυγικούς σκούφους. Η μάχη διεξάγεται υπό την εποπτεία των θεών (κέντρο). Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη του Μιλάνου.
 H επιλογή κάθε αστερισμού έγινε λόγω της ομοιότητάς του με τον τόπο από τον οποίο προέρχονταν οι στρατοί. Για παράδειγμα, οι Μυκήνες εκπροσωπούν τον αστερισμό του Λέοντος, η Σπάρτη τον αστερισμό του Σκορπιού και η Τροία τη Μεγάλη Άρκτο.
Η πτώση της Τροίας αναφέρεται στην πτώση της Μεγάλης Άρκτου από τη θέση της σαν δείκτης του βορρά για να περάσει σήμερα ο βορράς στη Μικρή Άρκτο.
Από την άλλη μεριά, ο Αχιλλέας, ο μεγαλύτερος ήρωας της Ιλιάδας, είναι ο Σείριος, το λαμπρότερο άστρο του ουρανού.
O Αγαμέμνων είναι ο αστραφτερός Βασιλίσκος, ή αλλιώς το Άλφα του αστερισμού του Λέοντος.
O Μενέλαος εκπροσωπεί τον Αντάρη, που ονομάζεται και “καρδιά του Σκορπιού”.
O Οδυσσέας είναι ο Αρκτούρος, το Άλφα (δηλαδή ο μεγαλύτερος αστέρας) του Βοώτη.
Κατά τον ίδιο τρόπο, και οι 73 αρχηγοί που κατονομάζονται στον Κατάλογο των Πλοίων τοποθετούνται στον ουράνιο αυτό χάρτη.

Ο Φοίβος-Απόλλων ως ακτινοβόλος Ήλιος. Δεξιά, ο Αχιλλέας, ο μεγαλύτερος ήρωας της Ιλιάδας. Αττικός αμφορέας του 5ου αι. π.Χ. Μουσείο Βατικανού. Photo: Μ. Τιβέριος.
H Έντνα κατέγραφε όλες τις παρατηρήσεις της και έπειτα τις έκρυψε σε μια κασετίνα από μαόνι. «Όταν εμείς τα παιδιά το πλησιάζαμε, ήταν έτοιμη να μας κόψει τα χέρια…», θυμάται η Φλόρενς Γουντ.
 Όταν η Έντνα πέθανε, το 1991, το ζεύγος Γουντ θέλησε πρώτα να ζητήσει την άποψη των ειδικών, παρουσιάζοντας το τεράστιο υλικό σε ιστορικούς και αρχαιολόγους. Οι περισσότεροι όμως δεν δέχτηκαν καν να του ρίξουν μια ματιά. «Ποτέ δεν θα καταλάβω την παντελή απουσία περιέργειας αυτών των ανθρώπων…» λέει η Γουντ. H ιδέα ωστόσο τράβηξε την προσοχή της δρος Χέρτα φον Ντέτσεντ και των συναδέλφων της από το Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης, οι οποίοι μελετούν το νόημα των ελληνικών μύθων.
 Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπόθεση της Έντνα Λάιτ θα έβρισκε γόνιμη βάση στη λογική της ελληνικής μυθολογίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι Ολύμπιοι θεοί δεν ήταν τίποτε άλλο από τους γνωστούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Για παράδειγμα, ο Κρόνος, ο Δίας, ο Άρης, η Αφροδίτη και ο Ερμής αντιστοιχούν στα φερώνυμα αστέρια. Η Ήρα είναι η Σελήνη και ο Απόλλωνας ο Ήλιος.
 Από την άλλη πλευρά, σε όλα τα έργα της πρώιμης αρχαιότητας συναντάμε κοσμολογικά στοιχεία. Μήπως η ίδια η Θεογονία του Ησίοδου δεν αρχίζει με μια μελέτη του σύμπαντος; Στην αρχή ήταν το Χάος, έπειτα εμφανίστηκε η Γαία και ο Ουρανός. (Γαία αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όχι τη Γη, όπως υποθέτουν πολλοί, αλλά το κέντρο του σύμπαντος· η Γη ονομαζόταν Εστία).

Οι συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τρώων στη γη αντανακλούσαν αντίστοιχες συγκρούσεις και ανακατατάξεις στον ουρανό. Από την αρχέγονη ύλη ή Χάος, προέκυψε ο κόσμος (Ωραία Ελένη). Από την εικονογραφημένη Ιλιάδα του Ομήρου (493-508 μ.Χ.). Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη του Μιλάνου.
 Με το πρωταρχικό αυτό ζευγάρι, τη Γαία και τον Ουρανό, οι πρόγονοί μας αναφέρονταν σ’ εκείνη τη μακρινή εποχή κατά την οποία η ύλη ήταν ακόμη αδιαμόρφωτη μάζα. Τα στοιχεία της δεν είχαν ξεχωρίσει και δεν είχαν πάρει την ολοκληρωμένη μορφή τους (γη, νερό, αέρας, φωτιά, αιθέρας). Στο σύμπαν επικρατούσε ακινησία. Δεν υπήρχαν ήλιοι και παντού βασίλευε θλιβερή σιωπή. Δεν υπήρχε τίποτε άλλο παρά συγκεχυμένη ύλη.
Το ότι ο Ουρανός εκθρονίστηκε από τον γιο του, τον Κρόνο, είναι μια αλληγορία της στιγμής κατά την οποία η δημιουργός και κοσμογονική δύναμη του σύμπαντος εξασφάλισε τη ζωή και έδωσε στο σύμπαν τάξη και ομορφιά.
Και το ότι ο Κρόνος εκθρονίστηκε από τον Δία, τον βασιλιά των Ολύμπιων θεών, είναι δηλωτικό της περαιτέρω συνέχισης της δημιουργίας που φτάνει έως την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους.
Οι ανθρώπινες ψυχές παρακάλεσαν τον δημιουργό να τις αφήσει να εκδηλωθούν. Και αυτός τους το επέτρεψε, δημιουργώντας τον κόσμο.
 Αστρικοί συσχετισμοί
Η διαφορετική αυτή ερμηνεία των ομηρικών επών δεν ήταν άγνωστη στην αρχαιότητα. Στο έργο Ομηρικά προβλήματα, μια συλλογή αλληγοριών σε 79 κεφάλαια που φέρεται να έγραψε ο Ηράκλειτος από τον Πόντο, τον δεύτερο αιώνα μ.Χ., στο κεφάλαιο 65 γίνεται ένας παρόμοιος συσχετισμός.
Το βιβλίο της Φλόρενς και του Κένεθ Γουντ, βασισμένο στις σημειώσεις που η μητέρα της Φλόρενς, Έντνα, είχε καταχωνιάσει σε εκείνο το κουτί από μαόνι, αποτελεί μια προέκταση των Ομηρικών προβλημάτων. Ας θυμηθούμε ότι στην ιεραρχία της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, έπειτα από τους θεούς και τους Τιτάνες, έρχονται οι ημίθεοι, και έπειτα οι ήρωες, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στους θνητούς και τους αθάνατους. Γιατί λοιπόν να μην έμεινε και για εκείνους λίγη χρυσή αστερόσκονη από την αύρα του Ολύμπου;

Η σύλληψη του κατασκόπου Δόλωνα από τον Διομήδη και τον Οδυσσέα. Από την εικονογραφημένη Ιλιάδα του Ομήρου (493-508 μ.Χ.). Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη του Μιλάνου.
 Οι δυο συγγραφείς παρατηρούν πως όταν ένας ήρωας σκοτώνεται σε μια μάχη, είναι επειδή το φως που εξέπεμπε το άστρο του ήταν δυνατότερο απ’ ό,τι εκείνου που τον σκότωσε. Έτσι, συσχετίζουν τις πληγές, τις ασπίδες, τα κράνη και τα άρματα των ηρώων με τη θέση τους μέσα στο σύμπαν. Για παράδειγμα, οι πληγές που υπέστησαν οι γιοι του Πριάμου –μια στο χέρι, μια στη ζώνη και μια στον ώμο– αντιπροσωπεύουν τα αντίστοιχα άστρα στον αστερισμό του Ωρίωνος, που είναι άλλωστε και ο αστερισμός της οικογένειας του Πριάμου.
Όλα αυτά ίσως τελικά να μην είναι παρά μια ακόμη ερασιτεχνική, πολύ ποιητική ανάγνωση των ομηρικών επών. Ίσως πάλι να κρύβουν λίγη από την αλήθεια. Πάντως όλοι συμφωνούν ότι τα ομηρικά έπη ήταν τα ευαγγέλια της ελληνικής παράδοσης, τα οποία λόγω του κύρους και της μεγάλης σοφίας που έκρυβαν μεταφέρθηκαν από στόμα σε στόμα μέχρι που κάποια στιγμή καταγράφηκαν στον πάπυρο.
Βέβαια οι χιλιετίες που μας χωρίζουν από την εποχή της αρχικής τους σύλληψης, είναι εκείνες ενός κόσμου διαφορετικού: ενός κόσμου όπου ο άνθρωπος δεν είχε λησμονήσει την αστρική του καταγωγή και δεν ήταν αποκομμένος από τις δυνάμεις του σύμπαντος. Γι’ αυτό το λόγο και στον κόσμο του Ομήρου η ερμηνεία του σύμπαντος έχει απομνημονευθεί μέσα από τους ήχους και τους ρυθμούς ενός τυφλού ποιητή, που ωστόσο ήταν ικανός να παρατηρεί τα αστέρια…  Από τον Αντώνη Κυριαζή ,    youmagazine

~**

 ***
***   https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.  -  351  φίλοι .-
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
~ http://www.youtube.com/stamos01 ,       = 3061   video.-
~   http://www.youtube.com/stamatios01 , =1504 video.-
~    http://www.youtube.com/vlasiskal , =     1481    video.-
                                             ** Σύνολον   :   6046   βίντεο αναρτημένα .-
~** http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home ,   2427 .-
~** https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  , 587  φίλοι .-
***  ~   ANARTHSEIS  IANOYARIOY  2014   :
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/2014-01-2014.html ,
~  Πρώτη  μέρα  του  2014  στην  ενημέρωση  Τετάρτη  01  Ιανουαρίου  2014   : ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ !!!  ΓΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑ  , ΕΥΗΜΕΡΙΑ ! , ΕΛΠΙΔΑ  ! , ΑΓΑΠΗ  . ΕΙΡΗΝΗ ,  ΧΑΡΑ  ΚΑΙ  ΑΝΘΡΩΠΙΑ !!!  
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/01-2014.html , Ενημέρωση  Τετάρτης  01  Ιανουαρίου  2014.-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/02-2014.html , Ενημέρωση  της  Πέμπτης  02  Ιανουαρίου  2014  .-
~   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/03-2014.html , Ενημέρωση  της Παρασκευής  03  Ιανουαρίου  2014 .- 
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/01/03-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  03  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/01/04-2014.html?showComment=1388836276942#c3402382603892749924 ,   Ενημέρωση  του  Σαββάτου  04  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/4-5-6-2014.html ,   ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ Σάββατο Κυριακή Δευτέρα 4 , 5 και 6 Ιανουαρίου 2014  .-
~   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/05-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  05  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/06-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  06 Ιανουαρίου  2014   .-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/07-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  07  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/01/08-2014.html , Ενημέρωση  της  Τετάρτης  08  Ιανουαρίου  2014.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/01/09-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  09 Ιανουαρίου  2014 .-~
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/10-2014.html  , Ενημέρωση  της  Παρασκευής 10  Ιανουαρίου  2014 ~
 ~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/11-2014.html  , Ενημέρωση  του  Σαββάτου  11 Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/01/12-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  12  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/01/13-2014.html , Ενημέρωση της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου 2014.-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/01/15-2014.html ; , Ενημέρωση Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/01/16-2014.html , Ενημέρωση Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014 .-
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/01/blog-post.html ,   Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/01/18-2014.html , Ενημέρωση του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/01/19-2014.html , Ενημέρωση της Κυριακής 19 Ιανουαρίου 2014.-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/01/20-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα   20  Ιανουαρίου  2014
 http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/01/21-2014.html , Ενημέρωση της  Τρίτης  21  Ιανουαρίου  2014  ,.
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/22-2014.html   , Ενημέρωση Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014 .-
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/01/23-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 , .-
~  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/24-2014.html , Ενημέρωση Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 .-
~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/25-26-2014.html ,   ,  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιανουαρίου 2014.-
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/25-2014.html  , Ενημέρωση του Σαββάτου 25 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/25-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/26-2014.html  ,  Ενημέρωση  της  Κυριακής  26  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/01/27-2014.html , Ενημέρωση  της  Δευτέρας  27  Ιανουαρίου  2014 .-
~  http:// http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/01/28-2014.htmlvlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/01/28-2014.html ,     , Ενημέρωση Τρίτη  28  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/01/29-2014.html .- Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  29  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/29-2014.html , Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τετάρτη  29 Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/30-2014.html    Ενημέρωση της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/31-2014.html    Ενημέρωση Παρασκευή  31  Ιανουαρίου  2014  : Η  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ .- 
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/31-2014.html , Σήμερα  είναι Παρασκευή ανθολογίου   31  Ιανουαρίου  2014 .-
  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/01/31-2014.html  , ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Παρασκευή  31  Ιανουαρίου  2014 .-


** Συνεργάτης σε Ιστολόγια Αναρτήσεων  :
~  http://www.twitter.com/stamos01/ ,
~ STAMOS -ARFARA -GREECE   ,
~
Arfara-Messinias- asteras-arfaron  ,
~
Stamos Arfara Messinias Greece  ,
~
ARFARA - KALAMATAS  ,
~
ASTERAS ARFARON 2011    ,
~ Arfara-Messinias 2  ,
 stamos-dynami ,
~ Arfara-Messinias ,
~
  Arfara-Messinias 1 - FOTOS ,
~ vlasios  ,
~**  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/01/08-2014.html  , =Εμπεριέχει Ιστορία  Αρφαρών  και Α.Π.Σ. Αστέρα .-
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS  
 

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

~** Η φιλανθρωπία δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο για τη δικαιοσύνη που δεν απονεμήθηκε.
Ιερός Αυγουστίνος, 354-430 μ.Χ.
~** H ελευθερία χωρίς μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο .-
~** Η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη .- Τζών Φιτζέραλντ Κέννετυ .-
*** Είχα ανάγκη να υπάρχεις . Να βρώ ν΄ακουμπίσω κάπου τη λύπη μου .Σε καιρούς όπου όλα, πρόσωπα , αισθήματα, ιδέες , ήταν ρευστά , χρειαζόμουν μια πέτρα στερεή ν΄ακουμπίσω το χαρτί μου . ....(ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ ).-
~* Η σωστή κατανόηση του εαυτού σου , θα προσφέρει αρκετή χειραγωγία , για να εννοήσεις τον Θεό . Μ. Βασίλειος
~* Το καθάρισμα της ψυχής , είναι η περιφρόνηση των ηδονών που προέρχονται από τις αισθήσεις .- Μ. Βασίλειος .
~* Πρόσεχε τον εαυτό σου !!! και μην προσκολληθείς στα θνητά , σαν σε αιώνια , ούτε να περιφρονήσεις τα αιώνια σαν περαστικά . Μ. Βασίλειος .
~* Να μην ονειρεύεσαι τα ανύπαρκτα , αλλά να οικονομείς τα παρόντα για το κοινό συμφέρον Επίσης ο Μ. Βασίλειος .-
~**"Οσο εσυ προσευχεσαι μ ολη σου την ψυχή για εκείνον που σε συκοφάντησε τόσο και ο Θεος πληροφορεί για την αθωοτητα σου οσους σκανδαλιστηκαν εξαιτίας της συκοφαντίας ....."
~ Η ειρήνη είναι η μητέρα όλων των αγαθών και η προϋπόθεση κάθε χαράς .- Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
~ Πολλούς δρόμους μας έδωσε ο Θεός για να πετύχουμε την σωτηρία μας , αρκεί μόνον να μη γινόμαστε αδιάφοροι .- Αγ. Ιωάν. ο Χρυσόστομος .-
~ προσκυνούμεν Πατέρα , Υιόν και Άγιον Πνεύμα ,. φρονούντες ότι οι μεν ιδιότητες είναι χωριστές , η δε Θεότης μία .- Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος .-
~ Η ομορφιά και η τάξη της φύσης μας διδάσκουν , ότι υπάρχει Θεός και ότι αυτός δημιούργησε και κυβερνά τα σύμπαντα .- Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος .-
~*"Περὶ θλίψεων «Πρέπει νὰ γνωρίζεις ὅτι μέσα στὶς θλίψεις καὶ τὰ παθήματα, στὴν ὑπομονὴ καὶ στὴ πίστη, εἶναι κρυμμένες οἱ ὑποσχέσεις τοῦ Θεοῦ, ὅπως ἐπίσης καὶ ἡ δόξα καὶ ἡ ἀπόκτηση τῶν οὐρανίων ἀγαθῶν. Γιατί καὶ τὸ σιτάρι, ποὺ σπέρνεται στὴ γῆ, εἶναι ἀνάγκη πρῶτα νὰ δοθεῖ στὴ σήψη καὶ στὴν ἀτιμία, φαινομενικά, καὶ ἔτσι νὰ ἀπολαύσομε τὴν ὀμορφιὰ καὶ τὸν πολλαπλάσιο καρπό του. Ἂν ὅμως δὲν περνοῦσε ἀπὸ τὴ σήψη ἐκείνη καὶ τὴ φαινομενικὴ ἀτιμία, δὲν θὰ ἔβγαζε καρπό. Αὐτὸ λέει καὶ ὁ Ἀπόστολος: «Πρέπει νὰ περάσουμε πολλὲς θλίψεις γιὰ νὰ μποῦμε στὴ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ». Καὶ ὁ Κύριος λέει: «Μὲ τὴν ὑπομονή σας, θὰ σώσετε τὶς ψυχές σας», καί: «στὸν κόσμο θὰ ἔχετε θλίψεις». ΑΓΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ"
~** "Εκείνος που αγαπαει το Θεό, ζει αγγελικο βίο πάνω στη γη. Νηστεύει και αγρυπνει, ψαλλει κ προσεύχεται και για κάθε άνθρωπο σκέφτεται πάντοτε το καλό...."
~ ΄Όπως τα σύννεφα κρύβουν τον ήλιο , έτσι και οι πονηρές σκέψεις σκοτίζουν και καταστρέφουν τον νού .- Άγιος Ιωάννης ο Σιναϊτης .
~ Προσοχή ! Η παραμικρή εκτροπή από την αλήθεια ξεκλειδώνει την πόρτα του σπιτιού της ασέβειας .- Άγιος Γρηγόριος Νύσσης .-
~ Μακάριο δεν είναι να γνωρίζεις κάτι περί Θεού , αλλά το να έχεις μέσα σου τον Θεό .- Άγιος Γρηγόριος Νύσσης .-
~ Η πονηρή γνώμη είναι σκοτάδι , ακόμη και χωρίς να γίνει σωματική αμαρτία .! Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος .-

Τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες, τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις, αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου, Αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου. Κωνσταντίνος Καβάφης, 1868-1933, Ποιητής (από την "