Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  03  Οκτωβρίου  2014    :


***   Μεσσηνιακά  και  άλλα  :

***  Σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των πτήσεων και του χώρου στην Άνω Βέργα!         
   
 
Με αφορμή το προχθεσινό σοβαρό ατύχημα ανεμοπτεριστή
Το σοβαρό ατύχημα που συνέβη προχθές το απόγευμα, με τον τραυματισμό ανεμοπτεριστή ο οποίος πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς από τον Άγιο Δημήτριο της Άνω Βέργας, εγείρει μια σειρά ερωτημάτων για την καταλληλότητα του χώρου και το κατά πόσο έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες ασφαλείας που προβλέπονται από το νόμο.
Το «Θάρρος», έπειτα από σχετική έρευνα, φέρνει στη δημοσιότητα το σχετικό Φύλλο της Κυβερνήσεως, το οποίο φαίνεται να ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα που ξέραμε. Μάλιστα, προκαλεί ερωτηματικά για τη στάση του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος μεριμνούσε να προβάλει κάθε εκδήλωση που γινόταν στο συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος και του ανήκει.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το τεύχος Δεύτερο, αρ. Φύλλου 309, που δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου 2006: «Ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, έχοντας υπόψη του μια σειρά διατάξεων, αλλά και την ανάγκη εκδόσεως κανονισμού που θα ρυθμίζει τη δραστηριότητα, τις πτήσεις των πιλότων Αιωροπτερισμού και πιλότων Αλεξιπτώτου Πλαγιάς, καθώς και κάθε άλλης συναφούς δραστηριότητας, αποφασίζει: "1. Κανένα άτομο δεν μπορεί να χειρίζεται ένα αιωρόπτερο ή αλεξίπτωτο πλαγιάς με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργεί κίνδυνο σε άλλα άτομα ή σε περιουσία. 2. Απαγορεύεται η ρίψη αντικειμένων στη διάρκεια της πτήσης. Όλοι οι χειρισμοί να πραγματοποιούνται σε μη ελεγχόμενο εναέριο χώρο.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΠΥΚΝΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: Απαγορεύεται ο χειρισμός αιωρόπτερου ή αλεξίπτωτου πλαγιάς πάνω από οποιαδήποτε πυκνοκατοικημένη περιοχή μιας πόλης, μιας κωμόπολης, ή μιας συνοικίας, ή πάνω από οποιαδήποτε υπαίθρια συγκέντρωση ατόμων, εκτός αν πετάει σε τέτοιο ύψος ή θέση, ώστε σε περίπτωση αναγκαστικής προσγείωσης να έχει δυνατότητα αποφυγής τους.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ: Απαγορεύεται ο χειρισμός ενός αιωρόπτερου ή αλεξίπτωτου πλαγιάς σε απόσταση 10 ΝΜ από αεροδρόμιο χωρίς άδεια από την υπηρεσία που κάνει χρήση ή που ελέγχει τη συγκεκριμένη εναέρια περιοχή, ανάλογα με την περίπτωση».
Το βασικό ερώτημα είναι, λοιπόν, αν η προσγείωση των ανεμοπτεριστών στο τέρμα της οδού Ναυαρίνου, περιοχή που- ιδιαίτερα- το καλοκαίρι είναι γεμάτη κόσμο, μπορεί να προσφέρει ασφάλεια τόσο στους χρήστες του αλεξίπτωτου πλαγιάς όσο και στους πολίτες που βρίσκονται εκεί.
Ένα άλλο, επίσης, αρκετά σημαντικό θέμα είναι ότι δεν τηρείται η απόσταση των 10 ναυτικών μιλίων από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, πολιτικό και στρατιωτικό καθώς  μέχρι το σημείο η απόσταση είναι 6 ναυτικά μίλια.
Ευχή, φυσικά, είναι ο άτυχος ταξίαρχος εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας να ξεπεράσει τους όποιους κινδύνους, καθώς οι ερωτήσεις που δημιουργούνται από το σχετικό ΦΕΚ δεν ακυρώνουν την όλη αθλητική και ψυχαγωγική δραστηριότητα.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  Έλενα Η. Τασιοπούλου: Η Καλαματιανή συγγραφέας που αγγίζει τις καρδιές των παιδιών (και των γονιών τους)         
    
 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ ΠΟΥ ΔΕ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΤΟΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΑΔΕΛΦΟ ΦΑΙΔΩΝΑ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ…
Η Καλαματιανή νηπιαγωγός Έλενα Τασιοπούλου επέστρεψε στα… πάτρια εδάφη, από την Αθήνα όπου διαμένει μόνιμα, πριν από ενάμιση περίπου χρόνο για να μας συστήσει την πρώτη της συγγραφική δουλειά, με τίτλο «Ο Άρης δεν φοβάται το σκοτάδι».
Ήταν τόσο επιτυχημένη, που πολύ σύντομα ακολούθησε ο «Φαίδωνας, ο ξεχωριστός μου αδερφός». Κι από τις σελίδες του βιβλίου, αυτός ο μικρούλης, που ήρθε να ανατρέψει τις ισορροπίες της οικογένειάς του και τον τρόπο που όλοι εμείς οι υπόλοιποι βλέπουμε τον κόσμο και τη διαφορετικότητα, ετοιμάζεται ν’ ανέβει στο θεατρικό σανίδι, σε μια παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα στις 12 Οκτωβρίου, στο «Μπρόντγουεϊ» της Κυψέλης, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Αϊβάζη.
Μια ακόμη καταξίωση για την Έλενα Τασιοπούλου, που στάθηκε και η αφορμή για την παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη…
-Τι ακριβώς διαπραγματεύεται το έργο;
Την έννοια της αποδοχής της διαφορετικότητας. Είναι ένα έργο βασισμένο στην ίδια τη ζωή. Είναι μία οικογένεια ευτυχισμένη και ντυμένη με τα ρούχα της χαράς και της υγείας. Υπάρχει ένα παιδί χαρούμενο και έξυπνο μέχρι τη στιγμή που έρχεται ένα δεύτερο παιδί, ένα «διαφορετικό» παιδί…
-Τι σημαίνει για σένα το ανέβασμα του Φαίδωνα στο θέατρο;
Είναι μία επιβεβαίωση εσωτερική και νιώθω μεγάλη χαρά ως «δημιουργός» να βλέπω να αγαπιέται το έργο και να περνούν τα μηνύματά του στο κοινό μέσω ενός άλλου είδους τέχνης, της τέχνης του θεάτρου.
-Αναγνωρίζεις τον Φαίδωνα που δημιούργησες στη σκηνή; Είναι όπως τον φανταζόσουν;
Ο «Φαίδωνας» είναι έτσι όπως τον γνώρισα και τον αγάπησα από την πρώτη μέρα της πρόβας. Η μεταφορά του βιβλίου στη σκηνή από το σκηνοθέτη, κ. Γιάννη Αϊβάζη, είναι μοναδική. Αυτό οφείλεται στο ότι και ο ίδιος είχε αγαπήσει τον «Φαίδωνα» από πριν. Είναι άνθρωπος ευαίσθητος και δοτικός.
Το σενάριο το έχω γράψει από την αρχή. Έπρεπε να “ανοιχτεί” για να μπορεί να αποδοθεί καλύτερα από τους ηθοποιούς στη σκηνή. Το λογοτεχνικό από το θεατρικό κείμενο, κατά τη γνώμη μου, έχει τόσες ομοιότητες όσες και διαφορές. Γίνεται ένα ωραίο πάντρεμα και το αποτέλεσμα σε απογειώνει.
-Τι σε έκανε ν’ αποφασίσεις να γράψεις το πρώτο βιβλίο;
Το πρώτο μου βιβλίο, «Ο Άρης δεν φοβάται το σκοτάδι», αναφέρεται στους φόβους και γράφτηκε κάτω από πραγματική προσωπική ανασφάλεια. Εδώ είναι και η συνάντησή μου με την κα Sebnem Arslan, την εκδότρια του Iason Books. Έχοντας δει το συγγραφικό μου ταλέντο, επέμενε να της δώσω κάποιο κείμενο. Και της δίνω το πρώτο μου βιβλίο…
-Πώς επιλέγεις τα θέματα; Είναι καταστάσεις που έχεις ζήσει; Δικοί σου προβληματισμοί; Εμπνεύσεις της στιγμής;
Τα θέματα με τα οποία ασχολούνται τα βιβλία μου είναι ψυχολογικά και από μόνα τους είναι δύσκολα θέματα. Πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα, π.χ. το φόβο, ώστε να βρεθούμε κοντά στο παιδί με σεβασμό. Είμαι στο χώρο της εκπαίδευσης ενεργά κοντά στα είκοσι χρόνια. Έχω μάθει να «ακούω» τα παιδιά. Ως δασκάλα το θεωρώ χρέος μου να ανταποδώσω αυτά που μου έχουν προσφέρει τόσα χρόνια.
-Ο Φαίδωνας πώς προέκυψε ακριβώς; Έχει να κάνει και με το γεγονός ότι αυξάνονται τα παιδιά με αυτισμό-μαθησιακές δυσκολίες;
Ναι, ακριβώς. Είναι αυτό που είπα και πριν. Είμαι στο χώρο των σχολείων τόσα χρόνια και βλέπω τη «διαφορετικότητα» των παιδιών και πώς αυτή αντιμετωπίζεται. Ο αυτισμός είναι κάτι που τα τελευταία χρόνια συναντάμε συχνά μέσα στις σχολικές αίθουσες.
Το βιβλίο «δείχνει» τον αυτισμό, αναφέρεται όμως σε οποιαδήποτε «διαφορετικότητα».
-Θα συνεχίσεις να γράφεις μόνο για παιδιά ή σκέφτεσαι και ιστορίες για μεγάλους;
Δεν ξέρω πόσο απέχει η ιστορία για «μικρούς» από την ιστορία για «μεγάλους». Θαρρώ πως είναι το ίδιο. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι στα ανήσυχα βράδια μου καταπιάνομαι με μια ιστορία για «μεγάλους». Νομίζω ότι πλησιάζει η ώρα που θα βγει από το συρτάρι…
-Υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στη συγγραφή των παιδικών βιβλίων, γιατί ίσως κάποιοι σκέφτονται ότι είναι πολύ απλή και εύκολη υπόθεση;
Το παιδικό βιβλίο, όπως και το παιδικό θέατρο, από τη φύση τους είναι δύσκολα. Τα παιδιά είναι αυστηροί κριτές και πολύ απαιτητικά. Πρέπει να γνωρίζεις τη φύση του παιδιού, να χαμηλώσεις, να γίνεις ένα με το παιδί και σε καμία περίπτωση να τα κοροϊδέψεις ή να τα υποτιμήσεις.
-Υπάρχει, τελικά, περίπτωση η ιδιότητα της συγγραφέως να μπει πριν από της νηπιαγωγού;
Νομίζω ότι, αν δεν έχεις γνώσεις, εμπειρίες και εσωτερικές ανησυχίες, δεν μπορείς να «εκφραστείς». Η ιδιότητα της δασκάλας μού έχει δώσει πολλές εμπειρίες, που μέσα από εσωτερική διεργασία τις απέδωσα στο γραπτό λόγο.
-Όταν ξεκινούσες τη συγγραφική σου διαδρομή, ανέμενες τόσο μεγάλη ανταπόκριση;
Όχι, δεν περίμενα αυτή την ανταπόκριση και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε για επανεκτύπωση βιβλίων. Τα βιβλία έχουν παρουσιαστεί και στην Τουρκία και ήδη ετοιμάζεται η μετάφρασή τους στα τούρκικα. Η χαρά μου δεν είναι για τις πωλήσεις, πιστέψτε το, είναι για την αποδοχή του έργου μου, που βρίσκει τον τελικό του σκοπό. Που είναι τα παιδιά.
-Και ποια ειδικά αναγνώριση είναι αυτή που άγγιξε την καρδιά σου;
Αυτό που με αγγίζει πάντα, είναι το βλέμμα των γονιών. Τα βιβλία μου έχουν θέματα ψυχολογικά και όταν, λοιπόν, βλέπω μία «ανακούφιση» στο βλέμμα των γονιών, η ψυχή μου γίνεται ένα με τη δική τους.
-Τα σύγχρονα παιδιά διαβάζουν;
Δυστυχώς, όχι, τα παιδιά δε διαβάζουν. Από τη μία η εποχή της τεχνολογίας και του i-Pad, και από την άλλη η κακή ποιότητα μερικών βιβλίων και το απαιτητικό σχολικό διάβασμα, απομακρύνουν τα παιδιά από την έννοια του διαβάσματος και του βιβλίου.
Βλέπω, όμως, μία «στροφή». Τα παιδιά δειλά δειλά έχουν αρχίσει να επιλέγουν και το βιβλίο για τις ελεύθερες ώρες τους.
-Την Καλαμάτα τη σκέφτεσαι και την επισκέπτεσαι συχνά;
Η Καλαμάτα είναι η πόλη της καρδιάς μου. Πολλές φορές η σκέψη μου «φεύγει» και είναι σαν να περπατάω στην Αριστομένους και να κάνω ποδήλατο στη Ναυαρίνου.
Την επισκέπτομαι πολύ συχνά, εξάλλου εδώ μένουν τα αδέρφια μου, τα αγαπημένα μου ανήψια και οι συγγενείς μου.
-Τα βιβλία σου είχαν ιδιαίτερη ανταπόκριση στα… πάτρια εδάφη ή αισθάνθηκες να εισπράττεις τη γνωστή παροιμία, ότι κανείς δεν αγιάζει στον τόπο του;
Όχι, δεν έχω εισπράξει κάτι τέτοιο, απεναντίας από όσους γνωρίζουν το έργο μου, τη δουλειά μου και τι ακριβώς κάνω στην Αθήνα, υπάρχει πλήρης αποδοχή και εκτίμηση. Και μου δίνεται η ευκαιρία να πω και ένα ευχαριστώ.
-Κάποιες επιλογές καθορίζουν τη ζωή μας. Ισχύει ότι δε θα μπορούσες να έχεις την ίδια πορεία, αν μετά τις σπουδές σου επέστρεφες στη γενέτειρά σου αντί να μείνεις στην Αθήνα; Ή μήπως ειδικά το ταλέντο της συγγραφέως θα άνθιζε σε οποιεσδήποτε συνθήκες;
Νομίζω ότι, αν είχα επιστρέψει, δε θα είχα κάνει όσα έχω δημιουργήσει. Το εξωτερικό περιβάλλον και το εσωτερικό χάρισμα είναι αλληλένδετα. Μπορεί να υπήρχε το ταλέντο, αλλά είναι και οι άνθρωποι-κλειδιά που συναντάς στο δρόμο της ζωής σου, που σου ανοίγουν τις πόρτες. Αυτούς τους ανθρώπους εγώ τους γνώρισα στην Αθήνα.
-Σκέφτεσαι την επιστροφή;
Για να επιστρέψει κάποιος κάπου, πρέπει να έχει φύγει κι εγώ δεν έχω φύγει ποτέ…
 Λίγα λόγια για την Έλενα
Η Έλενα Η. Τασιοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα, όπου και πέρασε τα παιδικά της χρόνια.
Σπούδασε Παιδαγωγικές Επιστήμες στην Αθήνα.
Είναι παντρεμένη και έχει αποκτήσει δύο παιδιά.
Εργάζεται αποκλειστικά στο χώρο της Εκπαίδευσης, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια είναι ακαδημαϊκό και διοικητικό στέλεχος σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό Όμιλο και υπεύθυνη του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής του Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου του Ομίλου.
Έχει παρακολουθήσει πολλά συνέδρια και σεμινάρια σχετικά με το αντικείμενο της δουλειάς της.
Συμμετέχει σε προγράμματα εκπαίδευσης γονέων και εκπαιδευτικών, καθώς και σε πολλές εθελοντικές οργανώσεις για την προστασία των παιδιών και των δικαιωμάτων τους.
Επίσης, έχει ασχοληθεί με το θεατρικό παιχνίδι και την οργάνωση θεατρικών παιδικών παραστάσεων.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη

***   Σε κλίμα έντασης και αγανάκτησης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τους αθίγγανους (φωτογραφίες και βίντεο)         
     
 
Κλίμα αγανάκτησης και τεταμένη ατμόσφαιρα επικράτησαν στη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την κατεδάφιση του παράνομου καταυλισμού των αθιγγάνων στην Αγία Τριάδα.
Το πρωί ο δήμαρχος Π. Νίκας είχε σειρά επαφών με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα για την εκτέλεση της απόφασης κατεδάφισης, ενώ είχαν ειδοποιηθεί να είναι παρόντες στη συνεδρίαση και κάτοικοι από την περιοχή της Αγίας Τριάδας.
Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για κατεδάφιση του καταυλισμού έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όμως δεν υπάρχει λύση όσον αφορά στη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων.
Έχει ήδη προαναγγελθεί από το δήμαρχο ότι η κατεδάφιση θα γίνει στις 17 Οκτωβρίου, ενώ φέρεται αποφασισμένος να στείλει τους τσιγγάνους στην κατασκήνωση της Μπιρμπίτας, αν και όπως εξήγησε η ημερομηνία μπορεί να αλλάξει χωρίς όμως να γίνει γνωστή η νέα ημερομηνία.
Βέβαια, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία και είναι ο κύριος του χώρου, υποστηρίζει ότι στην κατασκήνωση δεν πληρούνται οι συνθήκες για ανθρώπινη διαβίωση, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει ενστάσεις, ζητώντας να διασφαλιστεί η κοινωνική ειρήνη και ασφάλεια.
Να σημειωθεί πως στην πρόσκληση για την κατεπείγουσα συνεδρίαση αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι «ο κατεπείγων χαρακτήρας της συνεδρίασης έγκειται στο γεγονός ότι η ως άνω απόφαση (κατεδάφισης) πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, ύστερα μάλιστα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το ανωτέρω θέμα ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας και προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταστέγαση της ευπαθούς αυτής κοινωνικής ομάδας πριν από την έλευση της χειμερινής περιόδου».  Α.Π.
Video:   http://youtu.be/yac1EQzldHY  ,.-

*** Καμπανάκι από το Κτηματολόγιο για τα αδήλωτα ακίνητα σε Λέικα και Ασπρόχωμα 

Σύμφωνα με στοιχεία του Κτηματολογίου, το 70% των περιπτώσεων που παραμένουν ακόμη στον «αέρα» αφορά ιδιοκτησίες του Δημοσίου, ρίχνοντας πρακτικά τον αριθμό των άμεσα ενδιαφερομένων σε 60.000. Από το 2015 κινδυνεύουν άμεσα οι ιδιοκτησίες σε είκοσι περιοχές, ενώ από το 2016 - 2018 για τους κατοίκους του εξωτερικού- θα προστεθούν στη λίστα επιπλέον 92 περιοχές. Στις είκοσι περιοχές όπου οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν το 2015 τα ακίνητά τους είναι, μεταξύ άλλων, οι κοινότητες Λεΐκων και Ασπροχώματος του Δήμου Καλαμάτας. Όσο για τις επόμενες 92 περιοχές που θα μπουν στο στόχαστρο, είναι και η μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει εμπράγματο ή εγγραπτέο δικαίωμα. Εάν δεν έχει υποβληθεί δήλωση ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο εμπρόθεσμα, μπορεί να γίνει εκπρόθεσμη δήλωση κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης και μέχρι την ημερομηνία που ορίζει με απόφασή του το ΥΠΕΚΑ. Στην περίπτωση αυτή, όμως, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ανάλογα με το είδος και την αξία των ακινήτων. Η διαδικασία βεβαίωσης και εν συνεχεία επιβολής προστίμου θα ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί καταγράφονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, η οποία διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια, ακολουθεί προθεσμία πέντε ετών (ή επτά για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού) που προβλέπεται από το νόμο για την αμφισβήτηση των αρχικών εγγραφών γενικά και ειδικότερα για τη διόρθωσή τους από «αγνώστου ιδιοκτήτη» σε «γνωστού». Ειδικά για τις περιοχές των προγραμμάτων κτηματογράφησης των ετών 1997-1999, η παραπάνω προθεσμία είναι δωδεκαετής για τους κατοίκους του εσωτερικού και δεκατετραετής για τους κατοίκους εξωτερικού. Με το πέρας της προθεσμίας, το ακίνητο περνά σε ιδιοκτησία του Δημοσίου, με τον ιδιοκτήτη να μπορεί εκ των υστέρων να διεκδικήσει αποζημίωση επί της αντικειμενικής αξίας και όχι τον τίτλο ιδιοκτησίας. - 

***  Η κατάληψη στο 2ο Λύκειο σταμάτησε λόγω της ικανοποίησης αιτημάτων           
            
Η διήμερη κατάληψη στο 2ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας σταμάτησε, επειδή, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η επιτροπή περιφρούρησης του σχολείου, επιλύθηκαν κάποια από τα αιτήματα που είχαν τεθεί, με τη διαμεσολάβηση του διευθυντή Θ. Σταυριανόπουλου.
Όπως εξηγούν, τα αιτήματα της κατάληψης της 29ης και της 30ής Σεπτεμβρίου ήταν τα εξής: πληρωμή ξενόγλωσσων βιβλίων, τοποθέτηση τεντών στις τάξεις, βελτίωση σχολικών εγκαταστάσεων (γήπεδο βόλεϊ και μπάσκετ), επισκευή διαρροών και υγρασίας στους τοίχους και αναθεώρηση του νέου εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς ο αριθμός των μαθητών που έμειναν για το Σεπτέμβριο αυξήθηκε σε μεγάλο ποσοστό.
Όπως αναφέρει η επιτροπή περιφρούρησης, στο σταμάτημα της κατάληψης, με την ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων τους, συνέβαλαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ι. Πλατάρος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Ηλίας Γυφτέας, καθώς και ο υπεύθυνος συντήρησης σχολικών μονάδων, Τζίμης Αναστασόπουλος, τους οποίους ευχαριστούν. 
 
***  Εναλλακτικές εκδηλώσεις ξεκινούν από σήμερα στο Barfly
Ξεκινά σήμερα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Barfly, “Tiny Will”, μια ξεχωριστή έκθεση από τη Θάλεια Καββαδά, η οποία διερευνά τα θέματα του θανάτου και της απώλειας, μέσα από μια ποικιλία μέσων και found objects. Τα έργα της έχουν ως στόχο την προώθηση συνδετικών νημάτων ανάμεσα στην τέχνη και τη σύγχρονη ζωή, με μια κριτική ματιά σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Μέσα από τις έννοιες του συμβολισμού και του δυισμού ως βασικά τους χαρακτηριστικά, τα έργα αφορούν στην αλλοτρίωση και την απώλεια ταυτότητας του σύγχρονου ανθρώπου, που η σαρωτική παγκοσμιοποίηση και ο καπιταλισμός έχουν μετατρέψει σε αδιαμφισβήτητη συλλογική πραγματικότητα. Η έκθεση θα ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή 3 και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου. Την προσεχή Τρίτη θα ακολουθήσει μια μουσική βραδιά με τους South’ Note, που θα μετατρέψουν διάφορα είδη μουσικής, ακόμα και ρεμπέτικα, σε funky blues jazz στυλ. Μόνο και μόνο αυτή η σκέψη κάνει τη βραδιά ξεχωριστή. Η συνέχεια την Τρίτη λοιπόν… Π.Μπ. - 

***  Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου          
           
Συνεχίζονται οι εγγραφές για τον κύκλο θεατρικού παιχνιδιού
Με εντατικό ρυθμό ξεκίνησε η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας τις ποικίλες και πολλαπλές πολιτιστικές της δραστηριότητες.
Ειδικότερα, συνεχίζονται οι εγγραφές για τον πρώτο τρίμηνο κύκλο θεατρικού παιχνιδιού, κάθε απόγευμα 6.00-8.00, εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Λόγω αθρόας προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Επίσης, τα μέλη της θεατρικής ομάδας των εφήβων άρχισαν με μεγάλο ενθουσιασμό τα μαθήματα θεάτρου με τη σκηνοθέτιδα Όλγα Αλεξανδροπούλου, από το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, ενώ συνεχίζονται κάθε Σάββατο και Κυριακή, 5.00-7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα του συλλόγου.
Στο μεταξύ, σήμερα αναχωρεί η ομάδα κουκλοθέατρου του συλλόγου για το Κιλκίς, όπου θα πάρει μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου (την Κυριακή 5/10 στις 10.00 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Κιλκίς) με το έργο «Ο Εγωιστής Γίγαντας» του Όσκαρ Ουάιλντ, σε μουσική του Νίκου Ξανθούλη.
Τέλος, συνεχίζονται πυρετωδώς οι προετοιμασίες για την παρουσίαση της  μουσικής συναυλίας με τον τίτλο «Εικόνες μουσικής… σε ηχοχρωμάτων τόπους». Πρόκειται για μια μουσική παράσταση του Μάνου Αβαράκη, όπου ο κορυφαίος σολίστας της Φυσαρμόνικας και των Αυλών παρουσιάζει συνθετική δουλειά του πάνω σε ποίηση νεοελλήνων ποιητών, πλαισιωμένη από λυρικές μελωδίες ποικίλων μουσικών παραδόσεων.

*** Τo Costa Neoromantica στην Καλαμάτα

Στο λιμένα Καλαμάτας έφτασε χθες το πρωί για άλλη μια φορά το κρουαζιερόπλοιο Costa Neoromantica, όπου και περέμεινε μέχρι νωρίς το απόγευμα. Είχε 1.278 επιβάτες, κυρίως Ιταλούς, Γερμανούς και Ελβετούς, καθώς και επισκέπτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τους τουρίστες υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Χάρη Βγενή και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Αθηνά Ξανθάκη και Άννα Καλογεροπούλου, ενώ μετείχαν και υπάλληλοι του Δήμου. Τα στελέχη του Δήμου έδιδαν στους επισκέπτες χάρτες και χρήσιμες πληροφορίες, ενώ υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού τούς προσέφεραν έντυπα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και απαντούσαν σε σχετικές ερωτήσεις. Οι επισκέπτες προτίμησαν εκδρομές στο Μυστρά (ένα λεωφορείο), σε Αρεόπολη – σπήλια Διρού (τέσσερα λεωφορεία), στην Αρχαία Μεσσήνη (δύο) και σε Πύλο – Μεθώνη (ένα). Οι υπόλοιποι περιηγήθηκαν την πόλη. Επισημαίνεται πως το Costa Neoromantica θα επισκεφθεί το λιμάνι της Καλαμάτας πολλές φορές μέχρι το τέλος του έτους. Σημειώνεται πως στον προγραμματισμό μίας μόνο εταιρείας περιλαμβάνονται περί τις 25 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων τους πρώτους μήνες του 2015, ενώ την Καλαμάτα περιλαμβάνουν στους προορισμούς τους και άλλες εταιρείες. Ο Δήμος γνωρίζει πως για το 2015 είναι προγραμματισμένες τουλάχιστον 50 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμένα Καλαμάτας και ο δήμαρχος, την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, είχε συνάντηση στον Πειραιά με υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών του χώρου, με σκοπό την ενίσχυση των αφίξεων στην Καλαμάτα τέτοιων σκαφών. Για το σκοπό αυτό, θα ετοιμασθεί ειδικός φάκελος προβολής της Καλαμάτας και των πλεονεκτημάτων που διαθέτει. - 

***  Φόλες ξανά στα Φιλιατρά

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει η εγκληματική δράση αγνώστου ή αγνώστων στα Φιλιατρά με φόλες, σκοτώνοντας αδέσποτα αλλά και οικόσιτα ζώα. Τις προηγούμενες μέρες σημειώθηκαν ξανά κρούσματα, που προκαλούν έντονη ανησυχία και φόβο στους κατοίκους. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στη σελίδα της Φιλοζωικής Ομάδας Εθελοντών Τριφυλίας μέλους, για αυτά τα τελευταία κρούσματα: «ΠΡΟΣΟΧΗ: Ανησυχητικές Εικόνες. Τα κτήνη ανάμεσά μας. Στις φωτογραφίες είναι τα δύο περιστατικά αυτής της εβδομάδας που πεθάνανε από φόλα. Και τα δύο είναι θηλυκά. Το λευκό σκυλί βρέθηκε το πρωί, 28 Σεπτεμβρίου, στις εργατικές εστίες στα Φιλιατρά και είχε 8 μικρά κουτάβια που τη θήλαζαν, παρόλο που η ίδια ήταν πεθαμένη! Προφανές έφαγε την φόλα αλλού, και παρ’ όλο τους φρικτούς πόνους, το μητρικό ένστικτο την οδήγησε να γυρίσει στα κουτάβια της. Το δεύτερο περιστατικό που βλέπετε, μαζί με μία πεθαμένη γάτα και μία άλλη που χαροπάλευε για τη ζωή της μέχρι σήμερα το βράδυ στον κτηνίατρό μας, βρέθηκαν στην πίσω πλευρά του Αγ. Γιάννη, στα Φιλιατρά, χθες το βράδυ. Αφού δώσαμε τις πρώτες βοήθειες στη ζωντανή γάτα, σαρώσαμε την περιοχή για άλλα θύματα και στη συνέχεια πήγαμε στην Αστυνομία, όπου πήρανε την κατάθεσή μας. Τα κτήνη ανάμεσά μας δεν είναι τα αδέσποτα που περιφέρονται στους δρόμους, αλλά οι άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας: βάρβαρες πράξεις από θηρία που δολοφονούν ανυπεράσπιστα ζώα. Τα ζώα αυτά είναι θύματα μιας ακαλλιέργητης κοινωνίας, που δείχνει το χυδαίο πρόσωπό της με αυτές τις πράξεις. Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων που έχουν σκοτωθεί μόνο φέτος το καλοκαίρι στην περιοχή μας, που εγώ προσωπικά έχω υπόψη μου, είναι κοντά στο 30! Ο θυμός και η απογοήτευση δεν περιγράφονται!». - 

***  Η Costa Navarino… μιλά από σήμερα γερμανικά         
           
Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για την παρουσίαση του νέου Passat της Volkswagen
  Στις 15 Δεκεμβρίου θα κλείσει για τη φετινή περίοδο το τουριστικό συγκρότημα της Costa Navarino στη Μεσσηνία, καθώς για το επόμενο δίμηνο θα φιλοξενήσει μία από τις μεγαλύτερες εταιρικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας.
Πρόκειται για το λανσάρισμα του νέου μοντέλου Passat της αυτοκινητοβιομηχανίας της Volkswagen. Στο πλαίσιο αυτό η ξενοδοχειακή μονάδα The Westin Resort της Costa Navarino θα λειτουργεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των αναγκών φιλοξενίας της εκδήλωσης. Η έναρξη επισήμως της εταιρικής εκδήλωσης είναι σήμερα και λήγει στις 3 Δεκεμβρίου.
Όμως, οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει από τις 15 Σεπτεμβρίου και οι τελευταίες αποχωρήσεις επισκεπτών θα γίνουν στα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε και θα κλείσει το τουριστικό συγκρότημα. Έως τότε και οι δύο ξενοδοχειακές μονάδες της Costa Navarino θα παραμείνουν σε λειτουργία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν στο συγκρότημα περίπου 22.000 διανυκτερεύσεις από ίσο αριθμό ατόμων, καθώς οι επισκέπτες θα κάνουν μία διανυκτέρευση και την επόμενη ημέρα θα αναχωρούν. Παράλληλα, για τις ανάγκες του λανσαρίσματος κατασκευάζεται πίστα δοκιμών των αυτοκινήτων που θα καλύψει 22 στρέμματα.
Όπως αναφέρεται σε χθεσινό αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Καθημερινή», ο ελληνικός προορισμός μέσω των πολυτελών τουριστικών εγκαταστάσεων που διαθέτει, όπως, για παράδειγμα, της Costa Navarino, αποδεικνύει ότι μπορεί να προσελκύσει με αξιώσεις εταιρικές εκδηλώσεις παγκόσμιου βεληνεκούς.
Στην επαναφορά του διεθνούς ενδιαφέροντος για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στη χώρα μας συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό το αίσθημα ασφάλειας που έχει καλλιεργηθεί την τελευταία διετία στην αντίληψη των ξένων οργανωτών για τον ελληνικό προορισμό. Επίσης, αυξανόμενο διαπιστώνεται το ενδιαφέρον για τη διοργάνωση διεθνών εκδηλώσεων στην Αθήνα.
Ένα παράδειγμα διοργάνωσης εκδηλώσεων με διεθνείς συμμετοχές και υψηλή επισκεψιμότητα αποτέλεσε το Athens Flying Week, το οποίο διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα για τρίτη διαδοχικά χρονιά. Οι κύριες εκδηλώσεις με τις αεροπορικές επιδείξεις κορυφαίων πιλότων απ’ όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν από την περασμένη Παρασκευή έως την Κυριακή στις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης του Τατοΐου.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των διοργανωτών, τις αεροπορικές επιδείξεις παρακολούθησαν περισσότεροι από 80.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. www.kathimerini.gr ,.-

***  Παρουσιάζεται σήμερα η δημοπράτηση του Πάτρα-Πύργος         
           
Αναμένονται ανακοινώσεις και για το τμήμα Καλό Νερό-Τσακώνα
Σήμερα φαίνεται ότι θα είναι μια καλή ημέρα για τη Δυτική Ελλάδα γενικά, αλλά και τη Μεσσηνία ειδικότερα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στις 12.00 το μεσημέρι θα γίνει στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στον Πύργο, η παρουσίαση του έργου κατασκευής της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου για την Ολυμπία Οδό.
Στην πρόσκληση που έχει αποστείλει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, σε βουλευτές, δημάρχους, περιφερειακούς συμβούλους, Επιμελητήρια και άλλους τοπικούς φορείς, σημειώνεται πως στη διάρκεια της συνάντησης θα παρουσιαστούν τα τεύχη δημοπράτησης του τμήματος της Ολυμπίας Οδού Πατρών–Πύργου, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το φυσικό και τεχνικό αντικείμενο του έργου, καθώς και η φάση προετοιμασίας για το τμήμα Καλό Νερό – Τσακώνα.
Το έργο θα παρουσιάσει ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ θα γίνει  πλήρης ενημέρωση από το διευθυντή της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων/Μελετών Κατασκευών/Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου του υπουργείου, Γιάννη Καρνέση.  Α.Π.

***  Αμφίπολη: Βρέθηκε μαρμάρινη θύρα που παραπέμπει σε τάφο
Αποκαλύφθηκε και αρχή σκάλας
Αμφίπολη: Βρέθηκε μαρμάρινη θύρα που παραπέμπει σε τάφο
 Σημαντικά ευρήματα που ενισχύουν την άποψη ότι πρόκειται για μακεδονικό τάφο βρέθηκαν στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη. Ανάμεσά τους, αποκαλύφθηκαν θυρόφυλλα, καρφιά, ίχνη κεραμικής καθώς και η αρχή σκάλας προς τον τέταρτο θάλαμο.
Με την αφαίρεση των χωμάτων του τρίτου θαλάμου αποκαλύφθηκαν, στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια μορφή μακεδονικού τάφου. Η θύρα είναι κατασκευασμένη από θασίτικο μάρμαρο, και έχει εφηλίδες που μιμούνται την κεφαλή καρφιών. Στη δυτική πλευρά της θύρας, υπάρχει «στροφέας» (μεντεσές).
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Άννα Παναγιωταρέα, κατά την ανασκαφή βρέθηκαν, μπροστά από τη θύρα, πίσω από τις Καρυάτιδες, χάλκινα και σιδερένια καρφιά. «Τονίζουμε ότι βρέθηκαν χτες και  δεν είναι δεδομένο ότι "παραπέμπουν σε φορείο"» είπε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Περιστέρη είπε: «Η πόρτα που βρήκαμε ενισχύει, ακόμη μια φορά, την άποψή μας ότι πρόκειται για έναν τάφο και υπάρχει ένα καταπληκτικό ταφικό συγκρότημα που ανήκει στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα».
Όπως εξήγησε η αρχαιολόγος κ. Περιστέρη, «η πτώση των τμημάτων από τη μαρμάρινη θύρα οφείλεται ή σε βομβαρδισμούς που υπέστη η περιοχή από τις οβίδες των Βουλγάρων το 1913 ή στη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον 6ο μΧ αιώνα ή σε σεισμούς που σημειώθηκαν τον 19ο αιώνα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, μόνο η ανασκαφή θα μας δείξει».
Όσον αφορά τον ένοικο του ταφικού μνημείου, η κ. Περιστέρη απάντησε: «Είναι πολύ νωρίς. Άμα δεν τελειώσουν μια ανασκαφή οι αρχαιολόγοι ποτέ δεν μπορούν να πουν ποιος ή ποιοι είναι μέσα».
Αναφερόμενη στην υποστύλωση που γίνεται, η κ. Περιστέρη επεσήμανε: «Πάμε πολύ καλά, είναι δουλειές που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν και για την ασφάλεια των εργαζομένων και για την ασφάλεια του μνημείου».
Στη σημαντικότητα του ευρήματος στον λόφο Καστά αναφέρθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
«Το πάρα πολύ σημαντικό εύρημα στο λόφο Καστά επιβεβαιώνει το πόσο σημαντική είναι η Αμφίπολη στη μακρά ιστορική της διάρκεια. Η Αμφίπολη από τη στιγμή που ιδρύεται από τους Αθηναίους είναι μια ακμάζουσα πόλη με πολλούς φυσικούς πόρους, άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που οι Αθηναίοι επέλεξαν να ιδρύσουν την αποικία και η σημαντικότητά της συνεχίστηκε και μέχρι τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους» δήλωσε.
Συνεχίζοντας, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι «την Αμφίπολη, το υπουργείο Πολιτισμού δεν την ανακάλυψε όπως κάποιοι θέλουν να λένε, τώρα. Είναι πολλά χρόνια που ασχολείται. Απόδειξη τα έργα του ΕΣΠΑ στο αρχαίο γυμνάσιο και στο βυζαντινό πύργο. Περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για τα δύο αυτά μνημεία.
» Η δημοσιότητα και η προβολή του συγκεκριμένου μνημείου, προφανώς η ύπαρξή του, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για την αναπτυξιακή προοπτική αυτού του τόπου, ένα μοναδικό περιβάλλον, ένα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην τοπική και εθνική οικονομία».
Οι τεχνικές εργασίες
 Στη διάρκεια της ενημέρωσης, η Άννα Παναγιωταρέα αναφέρθηκε στις τεχνικές εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα είπε:Το δάπεδο της επίχωσης πίσω από τις Καρυάτιδες έχει φτάσει ως την στέψη των βάθρων, επί των οποίων στηρίζονται οι Καρυάτιδες, δηλαδή περίπου στο 1,5 μ.
  • Αυτή η επίχωση θα παραμείνει προσωρινά ως αντιστήριξη του τρίτου διαφράγματος. Θα αρχίσει να καταβιβάζεται σε συνδυασμό με την απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο.
  • Στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες ως τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, τοποθετήθηκε η δεύτερη φάση αντιστήριξης, με ισχυρές μεταλλικές κοιλοδοκούς.
  • Επίσης, υποστυλώθηκε προσωρινά το θραυσμένο υπέρθυρο του τρίτου διαφράγματος, το οποίο θα απομακρυνθεί για να καθαριστεί και να συντηρηθεί.
  • Στον τέταρτο χώρο -ο οποίος χαρακτηρίζεται από συνεχή ορθομαρμάρωση ίδιου τύπου μαρμάρου Αλυκής Θάσου, όπως και το σύνολο του μνημείου- υλοποιούνται ήδη από την Δευτέρα εργασίες αντιστήριξης των τοίχων και υποστύλωσης της θόλου για την ασφάλεια των εργαζομένων και του μνημείου. Εχει, λοιπόν, ήδη ολοκληρωθεί η αντιστήριξη στην στέψη των πλαϊνών τοίχων και έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση της υποστύλωσης της θόλου, με  μεταλλικές σωληνωτές δοκούς.
  • Λόγω της ευαίσθητης ισορροπίας στην οποία βρίσκεται η θόλος, οι τεχνικοί σύμβουλοι μαζί με το συνεργείο προσπαθούν, με λεπτές επεμβάσεις, να τοποθετήσουν την υποστύλωση χωρίς να διαταράξουν την ισορροπία που έχει δημιουργηθεί μετά τις εξωτερικές αποχωματώσεις.
  • Η υποστύλωση έχει υλοποιηθεί στα δυο τρίτα της επιφάνειας της θόλου. Οι ευρισκόμενες εκεί εξωτερικές επιχώσεις επιτρέπουν να εξελιχθεί ασφαλέστερα η διαδικασία της υποστύλωσης. 
  • Η υποστύλωση που χρησιμοποιείται είναι «παθητική» -δηλαδή, ενεργοποιείται μόνον στις περιπτώσεις που ένας θολίτης τείνει να μετακινηθεί-πράγμα που εξασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή επίδραση στην υφιστάμενη ισορροπία της θόλου.
  • Η επίχωση έχει κλίση από Νότο προς Βορρά, με υψομετρική διαφορά πάνω από ένα μέτρο. Στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο έχει εντοπιστεί το άνοιγμα, στο οποίο έχω επίσης αναφερθεί, σε μεγαλύτερο βάθος από τα προηγούμενα ανοίγματα. Οδηγεί τους τεχνικούς στο συμπέρασμα ότι το δάπεδο του τέταρτου χώρου βρίσκεται βαθύτερα από το δάπεδο των προηγούμενων χώρων, πιθανώς κατά δύο μέτρα. 
  • Έχει προχωρήσει το χωματουργικό έργο, που πραγματοποιείται στην δυτική πλευρά του μνημείου για ταπείνωση του ύψους και απάλυνση της κλίσης των πρανών.
Newsroom ΔΟΛ

*** Χάρβαρντ: Ο Λαομέδων μπορεί να έχει ταφεί στην Αμφίπολη
© Provided by έθνος.gr                          
Η τεράστια δημοσιότητα που έχει λάβει ο νεοανακαλυφθείς τύμβος της Αμφίπολης έχει κάνει τους ακαδημαϊκούς να εντρυφούν στις ιστορικές τους γνώσεις αναζητώντας όλους τους πιθανούς υποψήφιους «ενοίκους» του τρίτου θαλάμου.
Αλλά, ίσως, το μυστήριο λύθηκε πριν από 70 χρόνια. Ενα έγγραφο μελέτης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το 1941 με τίτλο «Το μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης» αναδύει μία ακόμη εκδοχή για τον ένοικου του ταφικού μνημείου στο Λόφο Καστά.
Το έγγραφο εστιάζει στο λιοντάρι της Αμφίπολης, ένα γλυπτό που ανακαλύφθηκε κοντά στην αρχαία πόλη. Περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια της σημασία και το ιστορικό υπόβαθρό του.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η Αμφίπολη ήταν πιθανώς το σημείο όπου τάφηκε ο Λαομέδοντας, στρατηγός και στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το έγγραφο του Χάρβαρντ ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες θεωρίες ότι όποιος κι αν έχει ταφεί στον τύμβο Καστά είχε στενή σύνδεση με τον Αλέξανδρο.
Ιστορικά μιλώντας, το όνομα «Λαομέδων» πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική μυθολογία στο τρωικό πόλεμο. Ήταν το όνομα ενός βασιλέα, τον οποίο σκότωσε ο Ηρακλής για αθέτηση υπόσχεσης.
Ο Λαομέδων της Μυτιλήνης -ο άνθρωπος που ίσως είναι θαμμένος στην Αμφίπολη- εργαζόταν ως διερμηνέας και φρουρός κατά τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία.
Οπως αναφέρει ο ιστορικός Διογένης Λαέρτιος, ο Λαομέδων είχε αρχικά εξοριστεί από τον Φίλιππο Β' -πατέρα του στρατηλάτη- και επέστρεψε στη Μακεδονία όταν ανέβηκε στο θρόνο ο Αλέξανδρος.
Μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, ο Λαομέδων κυβέρνησε μία μικρή σατραπεία στη Συρία. Κατά τη διάρκεια αλληλοεξοντωτικών πολέμων που έσπασαν την αυτοκρατορία του Αλέξανδρου, ο Λαομέδων εκδιώχθηκε από τον Νικάνορα. Αργότερα δραπέτευσε στην Καρία -με κάποιους ιστορικούς να πιστεύουν ότι στην Καρία, ο Αλκέτας του προσέφερε την Αμφίπολη.
Η σύνδεση αυτή μπορεί να κάνει τον Λαομέδοντα έναν από τους πιθανούς ενοίκους του τάφου της ελληνιστικής εποχής.

*** Επιδοκιμασία αλλά και διαμαρτυρίες για την κατάσταση στην Υπαπαντή

 Πολλά είναι τα τηλεφωνήματα κατοίκων που διαμένουν στην περιοχή της πλατείας Υπαπαντής και οι οποίοι επιδοκιμάζουν τα ρεπορτάζ του «Θάρρους» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εκεί, με τις συμμορίες ανηλίκων, τα τελευταία χρόνια. Χθες, μάλιστα, το απόγευμα, ένας από αυτούς μας ενημέρωσε για το δικό του δράμα ή, καλύτερα, της κόρης του. Όπως μας έλεγε, έχει ένα μωρό 4 μηνών και το βράδυ προσπαθεί να το κοιμίσει. Αυτό, όμως, δεν είναι δυνατόν, αφού τα μηχανάκια, οι σούζες και τα διάφορα άλλα κρατούν όλη την περιοχή -ντε και καλά- ξύπνια μέχρι τα ξημερώματα. Όταν ένα βράδυ αποπειράθηκε να παρακαλέσει τους νεαρούς να κάνουν λιγότερο θόρυβο, αντιμετώπισε μόνο τη χλεύη τους... Α.Π. - 

***  Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Μεσσηνίας

Ειδοποιούνται οι κάτοικοι των Δ.Δ. ΠΑΝΙΠΕΡΙΟΥ – ΑΓ. ΣΩΤΗΡΟΣ ότι, για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., θα γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στις 3-10-2014, ημέρα Παρασκευή και από ώρα 09.00 έως 13.00. Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα, το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης της διακοπής που αναφέρεται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ Α.Ε., θα πρέπει να θεωρούνται ότι ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΡΕΥΜΑ. Έτσι για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή σε άλλα στοιχεία του δικτύου, ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος. *Ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. είναι η 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Α.Ε. που διαχειρίζεται το Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. 1-10-2014 ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - 

***  Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση την επόμενη βδομάδα         
           
Κανονικά τον Φεβρουάριο η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνει η κυβερνητική εκπρόσωπος - Για «σημάδια κατάρρευσης» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ
 Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Με την απόφαση που έλαβαν στην απογευματινή συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχειρούν να επαναβεβαιώσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης και συνδέουν ευθέως την παραμονή της κυβέρνησης Σαμαρά στην εξουσία με τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη:
«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και
2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».
Την επόμενη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου αναμένεται ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της νέας συνόδου. Το αίτημα της κυβέρνησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη 7 Οκτωβρίου. Η συζήτηση επί της πρότασης δεν μπορεί να ξεκινήσει προτού συμπληρωθούν δύο 24ωρα από την κατάθεση της πρότασης, κατά συνέπεια η συζήτηση επί του αιτήματος για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη Πέμπτη στη Βουλή.     πηγή: Protothema.gr 

***  Πανυγειονομική απεργία αύριο (2/10/2014) εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Δημόσια Νοσοκομεία, οι Προνοιακές Μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, στην 24ωρη πανυγειονομική πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ για αύριο. Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί την κατάργηση της αξιολόγησης, δημόσιο σύστημα υγείας με δωρεάν και καθολική πρόσβαση, επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών και κατάργηση του Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε. - 

***  Βρέθηκε «γιάφκα» με βαρύ οπλισμό στο Κολωνάκι! αλλά  και  σε  Βύρωνα (σε  γκαράζ οδό Ντανεσλίου 2 )   !

Εντόπισαν καλάσνικοφ, πιστόλι, χειροβομβίδα και σφαίρες - Το σπίτι ανήκει σε άτομο του αντιεξουσιαστικού χώρου, που συνδέεται με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, αυτήν την ώρα, μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και της Αντιτρομοκρατικής ψάχνουν σπίτια για τον εντοπισμό «γιάφκας» που μπορεί να χρησιμοποιούσε η «ομάδα Μαζιώτη» ή οι ληστές του Βελβεντού.Οι έρευνες διεξάγονται σε σπίτια στην πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα. Οι δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής αναζητούν βαρύ οπλισμό.Σύμφωνα με πληροφορίες, σε διαμέρισμα στο Κολωνάκι βρέθηκαν καλάσνικοφ, πιστόλι, χειροβομβίδα και σφαίρες.Το διαμέρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκει σε άτομο του αντιεξουσιαστικού χώρου, που συνδέεται με τους «Πυρήνες της Φωτιάς». πηγή: protothema.gr - 

***  Στέλιος Μπούρας: «Μια μεσσηνιακή φωνή στη Wall Street Journal»         
   
Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ ΚΑΙ Η WALL STREET JOURNAL
  Μια μεσσηνιακή φωνή  στην… καρδιά των ΗΠΑ
«Ο νομός μας θέλει έντονη προσπάθεια για να γίνει γνωστός στον κόσμο»
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Η εφημερίδα Wall Street Journal θεωρείται μία από τις πλέον έγκυρες φωνές. Υπάρχουν και ορισμένοι που τη θεωρούν... φωνή του αμερικάνικου καπιταλισμού και των συμφερόντων του.
Όπως και να έχει, όμως, όταν στο γραφείο της στην Αθήνα εργάζεται ένας δικός μας άνθρωπος από τα Αρφαρά, δεν είναι και λίγο.
Μπορεί η ζωή του δημοσιογράφου να είναι σε διαρκή αντιπαράθεση με το χρόνο και το ρολόι, όμως ο Στέλιος Μπούρας δε χάνει την ευκαιρία να βρεθεί στο γενέθλιο τόπο.
Πρόσφατα, μάλιστα, με την υπογραφή του, η εφημερίδα που εργάζεται παρουσίασε ένα άρθρο (σ.σ. σύντομα θα δει το φως της δημοσιότητας) για την κρίση στην Ελλάδα και το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη αναφορά στη Μεσσηνία.
Όπως μας έλεγε ο κ. Μπούρας στην τηλεφωνική συζήτηση που είχαμε, τα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται, το οικονομικό κλίμα φαίνεται να αλλάζει, αλλά ακόμα  η οικονομία δεν έχει αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που απαιτείται για να αντιστραφεί τελείως η... ρότα.
Μάλιστα, όπως θυμηθήκαμε, στο τέλος Ιουλίου είχε βρεθεί και πάλι στην Καλαμάτα, οπότε συναντήθηκε με το δήμαρχο Παν. Νίκα. Δοθείσης της ευκαιρίας η μεταξύ τους συζήτηση ήταν μακρά σε διάρκεια, και αφορούσε στην κατάσταση και τις προοπτικές της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, από οικονομικής-αναπτυξιακής πλευράς κυρίως, αλλά και αναφορικά με άλλες παραμέτρους.
Με τον Στέλιο, όπως προαναφέραμε, είχαμε μια σύντομη κουβέντα προχθές:
  Το Χρηματιστήριο και η δημοσιογραφία
Όπως μας επισήμανε, την ώρα που το Χρηματιστήριο Αθηνών κάλπαζε και το χρήμα έρρεε άφθονο στην ελληνική αγορά, ξεκίνησε η δημοσιογραφία για τον ίδιο. Πριν από δεκαπέντε χρόνια περίπου, ως ξένος ανταποκριτής στο πρακτορείο Reuters άρχιζε να καταγράφει την ελληνική πραγματικότητα, από τη μέθη της «φούσκας» ως την οδύνη της κατάρρευσης.
«Μια ομάδα 10 ανταποκριτών στο Reuters γράφαμε και αναλύαμε την επικαιρότητα, επιχειρώντας να την εξηγήσουμε στο μέσο ξένο αναγνώστη: Το 2001, χρονιά-σταθμός, η Ελλάδα μπαίνει στο ευρώ και στο ισχυρό κλαμπ της ευρωζώνης» σχολιάζει.
Την αμέσως επόμενη χρονιά, τα βλέμματα στρέφονται ξανά προς τη χώρα. Ένα κυριακάτικο απόγευμα του Ιουνίου, μια βόμβα σκάει στα χέρια του Σάββα Ξηρού. Όπως θυμάται, «μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, από το γραφείο στο πρακτορείο μεταδίδω τις πρώτες πληροφορίες και τις πρώτες εκτιμήσεις, που μιλούν για τρομοκρατική ενέργεια. Η πλήρης εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη έπεται τις επόμενες εβδομάδες.
Στο μεταξύ, κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την Ολυμπιάδα. Τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων καταφέρνω να τη δω “από μέσα”, ως press manager στο “Αθήνα 2004”, ενώ η λήξη αυτής της θητείας με βρίσκει στην εφημερίδα “Η Καθημερινή”. Έξι χρόνια μετά, στα μέσα του 2011, ξεκινάω στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal και το πρακτορείο Dow Jones Newswires– πάνω στην τρέλα της κρίσης.
Η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο όσο και στο στόχαστρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, γίνεται πρώτη είδηση σε κάθε δελτίο των διεθνών δικτύων, πρωτοσέλιδο σε κάθε μεγάλη και μικρότερη εφημερίδα ανά τον κόσμο. Οι τρεις ανταποκριτές του γραφείου της Αθήνας ζούμε τα εξοντωτικά ωράρια που επιβάλλουν οι εξελίξεις για περισσότερους από 12 μήνες. Πλέον, ό,τι μεταδίδουμε αφορά ολόκληρη την υφήλιο.
Τα ξένα μέσα απαιτούν τη μέγιστη ταχύτητα στη μετάδοση των ειδήσεων, αλλά ταυτόχρονα οι ειδήσεις πρέπει να παρουσιάζονται όσο πιο απλά γίνεται. Το γεγονός ότι σε διαβάζει η νοικοκυρά στο Οχάιο και ο επιχειρηματίας στην Πεκίνο σε υποχρεώνει να εξηγείς τα πάντα. Τίποτα δε θεωρείται αυτονόητο στον ξένο Τύπο.
Στα 2014, οι ρυθμοί επιστρέφουν στο κανονικό και η θεματολογία ξεπερνά τα στενά όρια που είχαν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια. Παρ’ όλο που πρόκειται για μια αμιγώς οικονομική εφημερίδα, μου προσφέρεται η ευκαιρία να καλύψω ευρεία γκάμα θεμάτων που άπτονται της επικαιρότητας».
  Τα... σουβλάκια και ο Γιώργος Καραγκούνης
Η εφημερίδα δεν έχει μόνο ειδήσεις επικαιρότητας. Όπως μας λέει ο ίδιος, «παράλληλα με τις πολιτικές και οικονομικές αναλύσεις, έχω τη δυνατότητα να ερευνώ και να παρουσιάζω ρεπορτάζ στα οποία “πρωταγωνιστούν” άλλοτε η Εκκλησία της Ελλάδος, άλλοτε... τα σουβλάκια ή ο Γιώργος Καραγκούνης. Αυτό που κάνει την Wall Street Journal να ξεχωρίζει, είναι, κατ’ εμέ, το βάθος που απαιτείται στο ρεπορτάζ. Χρειάζονται εβδομάδες, και πολλές φορές μήνες, ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα για ένα αναλυτικό κείμενο, πράγμα που δε βλέπεις σε πολλά ελληνικά και ξένα μέσα.
Αν και το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχει μειωθεί, όπως είναι αναμενόμενο, το ρεπορτάζ της ανάκαμψης από την κρίση όσο και το πώς βιώνει την κρίση ο μέσος Έλληνας αφορούν ιδιαίτερα τους ξένους. Η Αθήνα, όπως είναι επίσης αναμενόμενο, μονοπωλεί αυτό το ενδιαφέρον, αν και σημειώνονται προσπάθειες από την Wall Street Journal και άλλα ξένα Μέσα για να αλλάξει αυτό. Άλλωστε, δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο να μονοπωλεί την ειδησεογραφία η πρωτεύουσα της κάθε χώρας».
  Η Μεσσηνία θέλει δουλειά για να γίνει γνωστή
Η συζήτηση στράφηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και στα δικά μας θέματα. Το όνομα του νομού μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι: «Παρά το ισχυρό τουριστικό ρεύμα που υπάρχει πλέον στην περιοχή, παραμένει εν πολλοίς ακόμα στην αφάνεια για τους ξένους, πράγμα που επιβεβαιώνουν οι επαφές μου στο εξωτερικό.
Φτάνοντας στην Ελλάδα πριν από 20 χρόνια από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, οι ελιές και το ελαιόλαδο της Καλαμάτας ήταν το “σήμα κατατεθέν” της περιοχής, αυτό που την έκανε γνωστή διεθνώς. Κι όμως, έχω την αίσθηση ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα ως σήμερα η συνέχεια, αυτό που θα ανανεώσει το ενδιαφέρον του ξένου για τον τόπο.
Για να αναδειχθεί η περιοχή, θεωρώ πως χρειάζεται μεγαλύτερη, εντατική ίσως, προσπάθεια. Η διεθνής κινηματογραφική παραγωγή “Before midnight”, όπως και η καλή δουλειά που κάνει στον τομέα τις επικοινωνίας η Costa Navarino, βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Αρκεί να περπατήσει κανείς στους δρόμους της Καλαμάτας για να αισθανθεί την αλλαγή. Νέοι με φρέσκιες ιδέες και πείσμα, μοιράζονται με τους συντοπίτες τους πρωτοποριακές τεχνικές, καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Κάτι σημαντικό συμβαίνει στη Μεσσηνία. Το μόνο που απομένει είναι να το μάθει και ο υπόλοιπος κόσμος».
 
*** Στα όριά τους έχουν φθάσει οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας

-Συμμετοχή χθες στην απεργία Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. - Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν. Γιατροί, νοσηλευτές και γενικότερα εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας έλαβαν μέρος στην 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει χθες η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. από κοινού με την Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν. Οι λόγοι που οδήγησαν τους εργαζομένους στην κινητοποίηση είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, καθώς στην Καλαμάτα από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν φύγει 23 γιατροί και έχουν έλθει 17, όπως και το θέμα των ανασφάλιστων ασθενών, που στη χώρα μας φθάνουν τα 3 εκατομμύρια πολίτες, «κάτι που προκαλεί περιορισμένη πρόσβαση της κοινωνίας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και καταλήγει σε μια υγειονομική βόμβα για τη δημόσια υγεία». Μια ακόμα αιτία για τη χθεσινή κινητοποίηση ήταν η συμμετοχή της εταιρείας ΕΣΑΝ Α.Ε. στο σύστημα υγείας. Ειδικότερα, όπως υποστήριξαν, στις 12 Σεπτεμβρίου υπερψηφίστηκε στη Βουλή η δημιουργία της εν λόγω εταιρείας, η οποία θα διαχειρίζεται τους οικονομικούς πόρους και τις αμοιβές τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων νοσοκομείων. Όπως ειπώθηκε: «Με πρόσχημα την ανάγκη να κοστολογηθούν οι δαπάνες, δίνεται η εξουσία στην εταιρεία να διαχειρίζεται κεφάλαια που δεν της ανήκουν και να τα μεταφέρει εκεί που αυτή κρίνει, σηματοδοτώντας την πλήρη απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας. Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν πλέον ως αυτοτελείς επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται να αυξηθεί η ιδιωτική δαπάνη των πολιτών για την υγεία και οι μισθοί του υγειονομικού προσωπικού θα συμπιεστούν ακόμα περισσότερο». Τέλος, ζητήθηκε αποκατάσταση των μισθών και αναφέρθηκε ενδεικτικά ότι την τετραετία από το 2009 έως το 2013 μετανάστευσαν από την Ελλάδα 6.000 γιατροί. Αναφορά έγινε και σε περιστατικά που οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, λ.χ. συγγενείς δεν είχαν χρήματα να μεταφέρουν νεκρό για την ταφή και ζήτησαν από το Ίδρυμα να παρατείνει την κράτηση στο νεκροτομείο ή η έλλειψη νοσηλευτών, που ουσιαστικά αφήνει κλινικές με προσωπικό ασφαλείας, χωρίς να έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Όλα τα παραπάνω «έχουν φθάσει τους εργαζομένους στα όριά τους», όπως χαρακτηριστικά είπαν, και επιζητούν άμεσα λύσεις. Π.Μπ. - 

*** Γιατί η βλακεία είναι ανίκητη (φωτογραφία)           
   
Πόσο «έξυπνο» μπορεί να θεωρείς τον εαυτό σου, όταν σταματάς σε ένα φανάρι και αποφασίζεις εκεί να ανοίξεις την πόρτα και να αδειάσεις το τασάκι του αυτοκινήτου σου;
Αν κρίνουμε από την εικόνα στα φανάρια του Ζαφείρη, πρέπει να περνούν πολλοί τέτοιοι «έξυπνοι» από το σημείο.  Π.Μπ. 

***

***  Αθλητική   ενημέρωση  :
*** Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ στις αναμετρήσεις της 2ης αγωνιστικής:1ος όμιλος
Βιγιαρεάλ-Απόλλων Λεμεσού 4-0
(9΄,82΄ Μορένο, 44΄, 51΄ Εσπινόζα)
Ζυρίχη-Γκλάντμπαχ 1-1
(23΄ Ετουντί - 25΄ Νόρντβαϊτ)
 
 2ος όμιλος

Ελσίνκι-Μπριζ 0-3
(19΄ Ραφαέλοφ, 70΄ Ντε Σούτερ, 78΄ Ντε Μποκ)
Τορίνο-Κοπεγχάγη 1-0
(90+4΄ Κουαλιαρέλα)

3ος όμιλος
Αστέρας Τρίπολης-Παρτιζάν 2-0
(22΄ Ουσέρο, 52΄ Πάρα)
Τότεναμ-Μπεσίκτας 1-1
(27΄ Κέιν - 89΄πεν. Ντεμπά Μπα)
 
 4ος όμιλος

Σέλτικ-Ντ.Ζάγκρεμπ 1-0
(6΄ Κόμονς)
Άστρα-Σάλτσμπουργκ 1-2
(15΄ Σέτο - 36΄ Καμπλ, 42΄ Σοριάνο)

5ος όμιλος
Εστορίλ-Παναθηναϊκός 2-0
(52΄ Κλέμπερ, 66΄ Αμάντο)
Ντιναμό Μόσχας-Αϊντχόφεν 1-0
(90+3΄ Ζιρκόφ)
 
 6ος όμιλος

Σεντ Ετιέν-Ντνίπρο 0-0
Ίντερ-Καραμπάχ 2-0
(18΄ Ντ'Αμπρόζιο, 85΄ Ικάρντι)

 7ος όμιλος
Ριέκα-Σεβίλη 2-2
(53΄πεν. Κράμαριτς, 68΄ Κβρζιτς - 26΄ Ιάγκο Ασπας, 90+1΄ Εμπιά)

Φέγενορντ-Σταντάρ Λιέγης 2-1
(47΄ Φαν Μπέικ, 84΄ Μανού - 65΄ Βιέρα)

8ος όμιλος
Κράσνονταρ-Έβερτον 1-1
(43΄ Αρι - 82΄ Ετό)
Βόλφσμπουργκ-Λιλ 1-1
(82΄ Ντε Μπράιν - 77΄πεν. Οριζί)

 9ος όμιλος
Σλόβαν Μπρατισλάβας-Νάπολι 0-2
(35΄ Χάμσικ, 74΄ Ιγκουαϊν)
Σπάρτα Πράγας-Γιούνγκ Μπόις 3-1
(27΄ Βάχα, 29΄,85΄ Λάφατα - 52΄ Οαρό)

10ος όμιλος
'Ααλμποργκ-Ρίο Άβε 1-0
(46΄ Ελένιους)
Ντινάμο Κιέβου-Στεάουα 3-1
(40΄ Γιαρμολένκο, 66΄ Κράβετς, 90+2΄ Τεοντόρτσικ - 89΄ Ρουζέσκου)

 11ος όμιλος
Γκινγκάμπ-ΠΑΟΚ 2-0
(47΄,50΄ Μαρβό)
Ντιναμό Μινσκ-Φιορεντίνα 0-3
(33΄ Ακουϊλάνι, 61΄ Ιλιτσιτς, 67΄ Μπερναρντέσκι)

 12ος όμιλος
Λόκερεν-Μέταλιστ 1-0
(74΄ Ντε Πάοουβ)
Τραμπζονσπόρ-Λέγκια Βαρσοβίας 0-1
(16΄ Κούχαρτσικ)
 Newsroom ΔΟΛ

***  Αθλητικά  Βίντεο  :
~***  ΣΣΚΑ Μόσχας-ΜΠΑΡΕΡΝ Μονάχου   ημιχρ  0-1 γκολ πεν  Μίλλερ  30/09/2014 : http://youtu.be/QQFC9SntaJQ ,
~**ΜΑΛΜΕ-ΟΣΦΠ 1-0  ημίχρονο  01/10/2014 : http://youtu.be/KZ7X5VUz8nc ,
~**Μάλμπε-Ολυμπιακός  φασεις  01/10/2014 : http://youtu.be/DJsVyKMXCMw ,
~** ΜΑΛΜΕ-ΟΣΦΠ  2-0  01/10/2014 2η αγων : http://youtu.be/6hOfiNhNGlY ,
~**ΑΣΡΕΡΑΣ Τρ -Παρτιζάν Βελ.  ημιχρ  1-0  γκολ  02/10/2014 : http://youtu.be/fLLuYMlpfKw ,
~

Φωτογραφία του χρήστη Αρχαία Μεσσήνη Πολιτιστικός Σύλλογος.
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
1. - Stamatios Skoulikas =
  http://www.youtube.com/stamos01 ,         3676   video.-
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
 http://www.youtube.com/stamatios01 ,      2097     video.- 
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =         2086   video.- 
Σύνολον                                                        7864   βίντεο   .-

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    651.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   232 .-                                 

 

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΕΜΒΡΙΟΥ  2014  :

**Το αγιάζι της ενημέρωσης 01 Σεπτεμβρίου 2014 Όλα τα ενδιαφέροντα    :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/01-2014.html .-
~ Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Τρίτη  02 Αυγούστου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/02-2014.html  ,.- 
~ Το  αγιάζι  στην ενημέρωση  Τετάρτη  03 Σεπτεμβρίου  2014      :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html .- 
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html ,  Α.Μέρος ,
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014 2ο Μέρος   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014-2.html , .-
~ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ  παρουσιάσεις  3η συνάχεια  Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/3-04-2014.html ,.- 
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  04  Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/04-2014.html  ,.- 
~ ΟΜΟΡΦΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΡΩΜΑ ΕΛΆΔΑΣ  ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ   ΦΑΡΑΓΓΙΑ    Παρασκευή  05  Σεπτεμβρίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014-03-2014-03-2014-1-video.html   
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/05-2014.html  ,
~Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2014   :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/06-2014.html ,.-
~Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-  
~Επιλογές - Διαλογές αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.- 
~  Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-  
~ Αθλητικό Σ/Κ 06 και 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/06-07-2014.html ,.-
~ Μεσσηνιακή  ενημέρωση Κυριακή  07  Σεπτεμβρίου  2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html  ,._-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  08  Σεπτεμβρίου  2014    : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/08-2014.html ,.-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  09  Σεπτεμβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html , .-  
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τρίτη  09  Σεπτεμβρίου  2014 :  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html ,.-  
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html ,.-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Τετάρτη  10  Σεπτεμβρίου  2014  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html , .-
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/11-2014.html , .-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Παρασκευή   12  Σεπτεμβρίου  2014     : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html ,.-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Παρασκευή  12 Σεπτεμβρίου  2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/09/12-2014.html ,.-  
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/13-2014.html ,.-  
~  Αθλητικό  Σάββατο-Κύριακο  13  και  14  Σεπτεμβρίου  2014   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/13-14-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/14-2014.html  ,.-  
~  Εκδρομή διαδρομές ημερήσια στην ΜΑΝΗ Κυριακή 14/09/2014 Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/14092014-15-2014.html ,.- 
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης και Επιλογές  σημαντικών  θεμάτων και  ενδιαφέροντος , Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/15-2014.html,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/16-2014.html ,.-
~Άρωμα από αγιάζι ενημέρωσης Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/17-2014.html  -
~   Άρωμα  από  Μεσσηνιακό  αγιάζι  στην  ενημέρωση  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~Επιλογές  -Διαλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~  Το  αγιάζι  στην  ενημέρωση  Πέμπτη  18 Σεπτεμβρίου  2014  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~ Επιλογές θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.
~ Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  19  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/09/19-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  20  Σεπτεμβρίου  2014  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/20-2014.html ,.-
~  Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/20-21-2014.html ,.-
~ Άρωμα  στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή  21  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/09/21-2014.html ,.-
~ Άρωμα  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  22 Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/22-2014.html ,.- 
~Επιλογές  Θεμάτων  Δευτέρα  22  Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/22-2014.html ,.-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  23  Σεπτεμβρίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/23-2014.html , .-  
~ Άρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  23  Σεπτεμβρίου  2014    : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/09/23-2014.html  ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  24  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/24-2014.html ,.-
~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  25  Σεπτεμβρίου  2014  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/25-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/25-2014.html ,.-
~ Επιλογές  Θεμάτων  Πέμπτη  25  Σεπτεμβρίου  2014 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/25-2014.html ,.-
~  Άρωμα στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  26 Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/26-2014.html ,.- 
~ Ο  Οδοντίατρος σας  ενημερώνει , Παρασκευή 26  Σεπτεμβρίου  2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/26-2014.html , .-
~ Αρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  27  Σεπτεμβρίου  2014   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/27-2014.html ,.- 
~  Αθλητικό Σάββατο- Κύριακο 27  και  28  Σεπτεμβρίου  2014 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/27-28-2014.html ,.- 
~ Άρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου  2014   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/28-2014.html ,.- 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  29  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/29-2014.html  
~ Επιλογές αναρτήσεων  Δευτέρα  29 Σεπτεμβρίου  2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/29-2014.html ,.-
Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  30  Σεπτεμβρίου  2014    :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/30-2014.html ,.-  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
*** ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2014  :
  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  01  Οκτωβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/01-2014.html ,.- 

~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  01  Οκτωβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/01-2014.html ,.-

~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  02  Οκτωβρίου  2014   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/10/02-2014.html ,.- 

~ Επιλογές   θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος Πέμπτη  02  Οκτωβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/10/02-2014.html ,.- 

Το  αγοάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  03  Οκτωβρίου  2014   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/10/03-2014.html .-  
  Η  Εφημερίδα  μας  ,   Παρασκευή 03  Οκτωβρίου  2014  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/10/03-2014.html ,.-
~

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

~ Να μην προσπαθήσουμε να γιατρέψουμε άλλους , όταν εμείς είμαστε γεμάτοι από έλκη ! { Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος } .-
~ Δεν είναι τόσο φοβερό το να τραυματιστεί ο πολεμιστής αλλά το να απελπιστεί μετά τον τραυματισμό και να παραμελήσει την πληγή του .- { Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος } .-