Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Δεκεμβρίου 2014

Άρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  03  Δεκεμβρίου  2014   :

 

 Ελαιομάζωμα  Αρφαρά  2014

*** Ομορφιές  της περιοχής  Αρφαρών Καλαμάτας  που αξίζει να επισκεφθείτε :
Ιερό Ναός Αγίου Νικολάου Αριοχωρίου και Πέρα Πήδημα Αρφαρών

~*  Από τον παλιό εθνικό δρόμο Καλαμάτας -Τρίπολης πρίν το Αριοχώρι στρίβοντας δεξιά για Πήδημα -Αρφαρά , (στο Πέρα Πήδημα) 1.5 περίπου χιλιόμετρο πριν φτάσουμε στο όμορφο χωριό με τις πηγές Πήδημα  Αρφαρών και  στα δεξιά του δρόμου υπάρχει ταμπέλα  που αναφέρει  Ι.Ν. Αγίου Ευθυμίου .- Μ ανάβαση και δρόμο  βατό για  Ι.Χ. και  σε απόσταση περίπου 4-5  χιλιόμετρα , ανεβαίνοντας  μέσα από  μιά πολύ όμορφη  διαδρομή , με πολλές φορές αγνάντι   τον Μεσσηνιακό κάμπο και τα  χωριά  του , φτάνουμε  φιλά , κάτω από  το εκπληκτικό σε ομορφιά   εκκλησάκι , του Αγίου  Ευθυμίου . Με μικρό  και  εύκολο περπάτημα  100 μέτρων με τα πόδια φτάνουμε  στο ιστορικό εκκλησάκι των βράχων και των σπηλαίων του Αγίου Ευθυμίου .-Είναι μια όμορφη διαδρομή όλες τις εποχές του χρόνου , που αξίζει κάποιος  να επισκεφθεί  ! Θα μείνει έκθαμβος από τις  ομορφιές  και ζωγραφιές της φύσης ! ..
Εξωκλήσι Άγιος Ευθύμιος  στο Πήδημα
 Βίντεο  :
 ~  ΑΓΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ  Πήδημα Αρφαρών 2014 : http://youtu.be/rWr_tI76w2M ,.-


~**Άγιος Ευθύμιος στο Πήδημα  2014  αναβαίνοντας : http://youtu.be/lxuT7aeXwv0 ,
~**Άγιος Ευθύμιος αντικρίζοντας τον  2014 : http://youtu.be/9PkA6OZOqSk ,-
~*  Στο  ίδιο σημείο του δρόμου προς Πήδημα  Αρφαρών και  αριστερά , όπου  και σχετική ταμπέλα  μας  καθοδηγεί   και σε απόσταση  μικρότερη του χιλιομέτρου  φτάνουμε στον πανέμορφο  ιστορικό μικρό Ναό της Αγίας Κυριακής .- Πιστεύω ότι αξίζει να  επισκεφτεί , όποιος δεν το έχει πράξει  και περνά  στο δρόμο για το Πήδημα Αρφαρών .- Η φύση κι΄ εδώ θα τον ικανοποιήσει ! Δοκιμάστε το !
Εξωκλήσι Αγία Κυριακή  στο Πήδημα
Βίντεο :
~ ΑΓΙΑ  ΚΥΡΙΑΚΗ  στο Πήδημα Αρφαρών  2014 : http://youtu.be/QG4eWL7SLC4 ,.-

~* Συνεχίζοντας  τον δρόμο  μας  προς το Πήδημα Αρφαρών Καλαμάτας και λίγο πρίν το Αντλιοστάσιο  όπου υδρεύεται η πόλη της Καλαμάτα , και λίγο πρίν από το εξοχικό κέντρο " ο Μύλος ¨ ,"  Αφών Η. Δημόπουλου , πρός αριστερά  που βρίσκεται  το ιστορικό πολυβολείο Πηδήματος  , ο δρόμος οδηγεί στην δεξαμενή όπου  παίρνει νερό η Καλαμάτα  και στην συνέχεια  μια δύσκολη διαδρομή πεζοπορίας με και ανάβασης  φτάνουμε στο ιστορικό  κάστρο  του Πηδήματος . Ακριβώς  αριστερά  του δρόμου  προς Πήδημα και σε πολύ μικρά  απόσταση διακρίνουμε  το όμορφο εξωκλήσι  του Αγιάννη  Πηδήματος . Αξίζει  να  βρεθούμε για ένα προσκύνημα ..!

Κάστρο Πηδήματος και εξωκλήσι Αγίου Ιωάννου στο Πήδημα
Σχετικό Βίντεο :
~ ΑΓΙΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ  στο  Πήδημα  Αρφαρών  2014 : http://youtu.be/NvRIOaPTBe8 ,.-


Μιά  άποψη  από το Αρφαρά Καλαμάτας
*** Με επιτυχία ξεκίνησε χθες το δημοψήφισμα στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας (φωτογραφίες)         
     
 
Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας η πρώτη μέρα του δημοψηφίσματος για αποδοχή ή όχι του νέου νομοσχεδίου που φέρνει μεγάλες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίες και επηρεάζουν δικηγόρους και πολίτες.
Χθες, η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 7.00 το απόγευμα, ενώ τις ίδιες ώρες θα διεξαχθεί και σήμερα.
  Κατά των αλλαγών
Οι δικηγόροι κλήθηκαν να επιλέξουν αν αποδέχονται τις τροποποιήσεις που προωθεί το σχέδιο νόμου ή όχι. Μέχρι το απόγευμα είχαν ψηφίσει 121 δικηγόροι από τους 335 που είναι εγγεγραμμένοι ως μέλη.
Ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, Χάρης Αβραμίδης, δήλωσε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των δικηγόρων, τονίζοντας ότι μέχρι αύριο περιμένει την απόλυτη πλειοψηφία του δικηγορικού σώματος της Καλαμάτας να ψηφίσει. Εξηγώντας τους λόγους που επέβαλαν το δημοψήφισμα, είπε: «Θέλουμε να αναδείξουμε, αν συμφωνούν οι συνάδελφοι με τις τροποποιήσεις που επιχειρούνται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Προτείνεται άρδην η αλλαγή του Κώδικα και, κατά τη δική μου άποψη, προς το συμφέρον των τραπεζών και κατά των ιδιωτών και των εργαζομένων. Αυτό όσον αφορά στους πλειστηριασμούς και την αναγκαστική εκτέλεση γενικότερα και, φυσικά, τα προνόμια ικανοποίησης των πιστωτών από την εκτέλεση.
Πολύ σημαντική είναι και η μεταρρύθμιση που προτείνεται σχετικά με την κατάθεση μαρτύρων. Στην ουσία, προτείνεται κατάργηση της κατάθεσης μαρτύρων στα δικαστήρια και αυτή να γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες με ένορκες βεβαιώσεις. Αυτό θα φέρει μεγάλο κόστος στους διαδίκους και μπορεί μεν να επιταχύνει, αλλά σύμφωνα και με την άποψη όλων των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, αυτό δε θα είναι καλό για την απονομή δικαιοσύνης. Δηλαδή, εκτιμάται ότι οι δικαστές θα οδηγηθούν σε πολλές εσφαλμένες αποφάσεις. Πρωτίστως λοιπόν, πλήττονται οι πολίτες και η διαδικασία και μεταγενέστερα κι εμείς ως επαγγελματίες».
Ο κ. Αβραμίδης σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που διενεργείται δημοψήφισμα, το οποίο πλέον προβλέπεται στο νέο Κώδικα περί Δικηγόρων.
  Και δεύτερη ημέρα
Για προνομιακή μεταχείριση των τραπεζών από τον προτεινόμενο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης.
Επίσης, για την κατάργηση των μαρτύρων στην ακροαματική διαδικασία υπογράμμισε ότι η «βουβή» συζήτηση των υποθέσεων χωρίς την παρουσία μαρτύρων, διαδίκων και  πληρεξουσίων δικηγόρων, εισάγει ένα «πρότυπο δίκης», όπου αναιρούνται οι θεμελιώδεις αρχές της αμεσότητας και της προφορικότητας που διέπουν την πολιτική δίκη. Έτσι, καθίσταται άνευ ουσιαστικού περιεχομένου η αποδεικτική διαδικασία και κάθε έννοια δίκαιης δίκης.
Το δημοψήφισμα θα ξεκινήσει και σήμερα το πρωί στις 7.00 στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου, στον πρώτο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου.

*** Μια  επίσκεψη στη  Φρεγάτα "Ναβαρίνο" 2014 : ΕΣΩ ΕΤΟΙΜΟΣ
Βίντεο 1 :
 ~ 1 ΦΡΕΓΑΤΑ ΝΑΥΒΑΡΙΝΟ 11/2014  από μια επίσκεψη  γνωριμίας : http://youtu.be/tQTz3kM-wsE ,
  Video  2  :
~ 2 Φρεγάτα  ΝΑΥΑΡΙΝΟ  11/2014 περιπολία  ετοιμότητα : http://youtu.be/CzF1FpQ3_5E ,.-
Video 3 :
~  3 Φρεγάτα  Ναβαρίνο Νοέμβριος 2014 : http://youtu.be/Gm5aneQwlac  ,.-

 
***  Ορκωμοσίες και κατατακτήριες εξετάσεις σε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Πελοποννήσου         
            
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα πραγματοποιηθούν ορκωμοσίες και κατατακτήριες εξετάσεις το μήνα Δεκέμβριο στο Πανεπιστήμιο, αλλά και στο ΤΕΙ στην πόλη της Καλαμάτας.
Ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί όλες οι ημερομηνίες για τις δύο αυτές διαδικασίες, αλλά μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες) έχουν γίνει γνωστά τα εξής:
  ΟΡΚΩΜΟΣΙΕΣ
 ΤΕΙ Πελοποννήσου
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (πρώην ΦΠ και ΒΙΟΘΕΚΑ), 18 Δεκεμβρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.00
  Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, 18 Δεκεμβρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.00
  Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, 17 Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.30
  Τμήμα Δ.Ε.Ο. (Κατευθύνσεις: Τοπική Αυτοδιοίκηση & Διοίκηση Μονάδων Υγείας Πρόνοιας), 17 Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11.00
 Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Σύμφωνα με τη γραμματεία θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου και επειδή ο αριθμός των φοιτητών είναι μεγάλος θα γίνουν 2 ορκωμοσίες.
"Καλούνται οι φοιτητές, που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λήψη του πτυχίου και επιθυμούν να ορκισθούν, να υποβάλουν αίτηση ορκωμοσίας στη Γραμματεία των Τμημάτων Φιλολογίας και ΙΑΔΠΑ από την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014 έως και Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, τις ημέρες και ώρες υποδοχής φοιτητών (Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη 9:00-13:00) Η αίτηση ορκωμοσίας γίνεται αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος από οποιαδήποτε Δημόσια Αρχή.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν:
α) φοιτητική ταυτότητα-δελτίο φοιτητικού εισιτηρίου
β) κάρτα σίτισης
γ) βιβλιάριο υγείας (όσοι είναι ασφαλισμένοι στο Πανεπιστήμιο)
Η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου 2014 στο Αμφιθέατρο της Σχολής."
ΑΙΤΗΣΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ
Τμήμα Φιλολογίας
Τμήμα ΙΑΔΠΑ
 ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Μέσα στο Δεκέμβριο θα γίνουν Κατατακτήριες Εξετάσεις σε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι εξής:
  Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών: θα διεξαχθούν στην Αίθουσα «Κουγέα» στα Διδακτήρια της Σχολής Α.Ε.Π.Σ. ως ακολούθως:
1. Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, 9/12/2014
2. Εισαγωγή στην Αρχαιολογική Θεωρία, 10/12
3. Εισαγωγή στην Αρχαία, Βυζαντινή και Νεώτερη Ιστορία, 11/12
Ώρα εξετάσεων: 9.00-12.00
  Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων: θα εξεταστούν σήμερα Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, από 11.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ. στα μαθήματα:
Γενική –Ανόργανη & Οργανική Χημεία (11.00-12.00)
Μαθηματικά Ι (12.00-13.00)
Βιολογία (13.00-14.00).       Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 
 
*** Στον εισαγγελέα ο 59χρονος που πυροβόλησε συγχωριανό του στο Δώριο - Στην Αθήνα νοσηλεύεται το θύμα
ΣΤΟ ΔΩΡΙΟ ΓΙΑ ΚΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣΤον χαστούκισε και αυτός τον πυροβόλησε Με σοβαρά τραύματα στο αριστερό πόδι κατέληξε ένας 62χρονος από το Δώριο ύστερα από δύο πυροβολισμούς που δέχτηκε από 59χρονο συγχωριανό του χθες το μεσημέρι για κτηματικές διαφορές. Μάλιστα, ο 62χρονος διακομίσθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και εν συνεχεία, λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων του, σε νοσοκομείο της Αθήνας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δύο άντρες καιρό τώρα είχαν έντονες και συχνές αντιπαραθέσεις για κτηματικές διαφορές. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες η ένταση είχε κορυφωθεί, ενώ προχθές το θύμα πάνω σε έναν ακόμα διαπληκτισμό με το δράστη χειροδίκησε. Χθες οι δύο τους συναντήθηκαν εκ νέου στην πλατεία του Δωρίου και άρχισε ένας νέος κύκλος έντονου διαπληκτισμού. Τότε, ο 59χρονος πήγε στο αυτοκίνητό του, πήρε μια καραμπίνα και πυροβόλησε δύο φορές στα πόδια το συγχωριανό του. Τα σκάγια έπληξαν το θύμα στο αριστερό πόδι και αιμόφυρτο διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ο 59χρονος συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.Β.Β.Η ανακοίνωση της ΑστυνομίαςΣυνελήφθη 59χρονος ημεδαπός για απόπειρα ανθρωποκτονίας στη Μεσσηνία Συνελήφθη, χθες (3.12.2014) το μεσημέρι, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κοπανακίου, ένας (1) 59χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας 62χρονου ημεδαπού και παράβασης της νομοθεσίας για τα όπλα. Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, ο 59χρονος, αφού αρχικά διαπληκτίστηκε με τον 62χρονο, για μεταξύ τους προσωπικές διαφορές, στη συνέχεια τον πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο πόδι. Μετά από άμεση κινητοποίηση αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Κοπανακίου, ο 59χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη, ενώ ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και στη συνέχεια σε νοσοκομείο της Αττικής, όπου και νοσηλεύεται. Το κυνηγετικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε βρέθηκε και κατασχέθηκε, καθώς και τρεις (3) κάλυκες και δύο (2) φυσίγγια. Ο 59χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας. Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Κοπανακίου σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. - 
 
***  Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο κέντρο της Καλαμάτας
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η κατάρτιση όρων και σύνταξη διακήρυξης για τη διενέργεια ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού του έργου «Συντήρηση – ασφαλτόστρωση δρόμων Καλαμάτας (τμήματα οδών Βασ. Γεωργίου, Ακρίτα, Αρτέμιδος)». Το συλλογικό όργανο ενέκρινε έργο προϋπολογισμού 163.639,89 ευρώ με το ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από δημοτικούς πόρους και ΣΑΤΑ. Επισημαίνεται πως με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ορίστηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αφορούν: α) στην αμφιδρόμηση της οδού Βασ. Γεωργίου από την οδό Αριστομένους μέχρι την οδό Φαρών και β) στην αμφιδρόμηση της οδού Ακρίτα από την οδό Βασ. Γεωργίου μέχρι την οδό Βασ. Όλγας. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι στην κάθοδο της οδού Αρτέμιδος από την οδό Αγίου Γεωργίου έως την οδό Σταδίου / Μεσσήνης δημιουργούνται ουρές αναμονής για αριστερή στροφή στο φωτεινό σηματοδότη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις. Προκειμένου να επιλυθούν τα παραπάνω ζητήματα, κατέστη απαραίτητη η εκπόνηση μελέτης, η οποία έχει στόχο μέσω της εκτέλεσης των αντιστοίχων εργασιών την αναδιάταξη των νησίδων διαχωρισμού των κατευθύνσεων κυκλοφορίας και την ανάπλαση των οδικών τμημάτων, όπου πραγματοποιείται αναδιάταξη της νησίδας, με σκοπό την εύρυθμη κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών. Για την εφαρμογή πρότασης μελετητή για την αμφιδρόμηση της οδού Βασ. Γεωργίου και τμήματος της οδού Ακρίτα, η οποία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι απαραίτητο: Να κλείσει η νησίδα στην οδό Αριστοδήμου, να επεκταθεί η νησίδα της Βασ. Γεωργίου από την Ασκληπιού μέχρι τη Φαρών, να γίνουν εργασίες διαμόρφωσης των κρασπέδων, να τοποθετηθούν ιστοί σηματοδότησης στη νησίδα, σε όποιες διασταυρώσεις είναι σηματοδοτούμενες Επίσης, να τροποποιηθούν τα προγράμματα σηματοδότησης στις διασταυρώσεις Αριστομένους - Βασ. Γεωργίου, Φαρών - Βασ. Γεωργίου, Ακρίτα - Βασ. Γεωργίου, αλλά και σε όσες διασταυρώσεις υπάρχει συντονισμός με αυτές (π.χ. Φαρών - Βασ. Όλγας), να αλλάξει η προτεραιότητα στις διασταυρώσεις Αριστομένους - Βασ. Όλγας και Ακρίτα - Βασ. Όλγας, να απαγορευθεί η στάθμευση στη νότια πλευρά της νησίδας της Βασ. Γεωργίου μεταξύ των οδών Αριστομένους και Φαρών, να απαγορευθεί η στάθμευση στην οδό Ακρίτα μεταξύ των οδών Βασ. Γεωργίου και Βασ. Όλγας, να πεζοδρομηθεί ο ανατολικός κλάδος της οδού Ασκληπιού. Στην παρούσα φάση, λόγω έλλειψης χώρων στάθμευσης, προτείνεται να μην πεζοδρομηθεί ο ανατολικός κλάδος της οδού Ασκληπιού. Η αναγκαιότητα πεζοδρόμησης του συγκεκριμένου οδικού τμήματος θα διερευνηθεί μεταγενέστερα. Σχετικά με την οδό Αρτέμιδος και την αναδιάταξη της νησίδας στο τμήμα από την οδό Αγίου Γεωργίου έως την οδό Σταδίου / Μεσσήνης, όπου δημιουργούνται ουρές αναμονής για αριστερή στροφή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις, η κάθοδος θα έχει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας: μία για αριστερή στροφή, μία για ευθεία κίνηση και μία για ευθεία κίνηση και δεξιά στροφή. Για να επιτευχθεί το παραπάνω, απαιτείται η μείωση του πλάτους της νησίδας διαχωρισμού των κατευθύνσεων κυκλοφορίας, με όσα αυτό συνεπάγεται, μεταξύ άλλων και την εκρίζωση των ευκαλύπτων. - 
 
***  Κατάληψη στην Πρυτανεία του ΑΠΘ σε ένδειξη συμπαράστασης στον Ρωμανό
Υπό κατάληψη τελεί από τα ξημερώματα το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από ομάδα περίπου 50 φοιτητών που ζητούν να ικανοποιηθεί το αίτημα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού να σπουδάσει. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 11 το πρωί, αντεξουσιαστές πρόκειται να συγκεντρωθούν στον αύλειο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου για την ίδια υπόθεση και στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί άλλη συγκέντρωση για τον Νίκο Ρωμανό, στην πλατεία Καλλιθέας. www.dikaiologitika.gr ,. - 
 
*** Το…Καλαματιανό Καρναβάλι επισκιάζει την επικαιρότητα
Τον οικονομικό απολογισμό του Καλαματιανού Καρναβαλιού 2014 έδωσε στη δημοσιότητα, χθες, ο αντιδήμαρχος και ταμίας του συλλόγου, Δημήτρης Μπούχαλης. Όπως υπογράμμισε, έχουν εισπραχθεί 21.650 ευρώ, έχουν δαπανηθεί 21.713 ευρώ, υπάρχουν απαιτήσεις ύψους 4.000 ευρώ και οφειλές σε προμηθευτές ύψους 2.000 ευρώ. Πρόσθεσε, δε, ότι όλα έχουν γίνει σύμφωνα με το νόμο και η σχετική παραφιλολογία γύρω από τα οικονομικά στοιχεία δεν πρόκειται να βρει ποτέ πρόσφορο έδαφος. Διευκρίνισε, ακόμη, ότι τα έσοδα προέρχονται από επιχειρήσεις που διαφημίστηκαν στο έντυπο του Καλαματιανού Καρναβαλιού 2014 και ότι γι’ αυτά έχουν κοπεί τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία τιμολόγια. Έσοδα υπάρχουν και από χορηγούς, για τα οποία έχουν εκδοθεί γραμμάτια είσπραξης, ενώ για τα έξοδα υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα παραστατικά. Επίσης, τόνισε ότι οι απαιτήσεις των 4.000 ευρώ αφορούν επιχειρήσεις που διαφημίστηκαν στο έντυπο του καρναβαλιού, αλλά ακόμη δεν έχουν πληρώσει. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κάποιες από αυτές θα πληρώσουν τελικά και έτσι θα συγκεντρωθούν τα χρήματα για την εξόφληση των προμηθευτών, στους οποίους οφείλονται 2.000 ευρώ. Επιπλέον, επισήμανε ότι, ακόμη και αν δε συγκεντρωθεί ολόκληρο το ποσό για τους προμηθευτές, τότε θα βάλει ο ίδιος χρήματα από την τσέπη του για να τους εξοφλήσει. Από εκεί και πέρα, σχολίασε ότι η διάσπαση στο Σύλλογο του Καλαματιανού Καρναβαλιού ξεκίνησε πριν από τη διοργάνωση του 2014, από τη στιγμή που κάποια από τα μέλη του ζητούσαν να γίνει μια ιδιαίτερα μεγάλη διοργάνωση, με υψηλό προϋπολογισμό και πολλές εκδηλώσεις. Τέλος, σχολίασε ότι η οικονομική κατάσταση και τα βάρη που πέφτουν στην... πλάτη του Δήμου Καλαμάτας για τη διοργάνωσή του επέβαλαν η τύχη του να περάσει στη «Φάρις». Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, ζήτησε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας να υπάρξει ανοικτός και ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εθελοντές που πλαισίωσαν την πετυχημένη διοργάνωση. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, με τη σειρά του, απάντησε ότι αναγνωρίζει πως το Καλαματιανό Καρναβάλι είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε με την καθοριστική συμβολή 4-5 εθελοντών, ενώ είπε ότι εφόσον ο Δήμος είναι χορηγός, πρέπει να γίνεται και ένας απολογισμός για τα έσοδα και τα έξοδά του. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να περάσει η εκδήλωση στην ευθύνη της «Φάρις», προσθέτοντας όμως ότι ο Δήμος δεν αποκλείει τη συμμετοχή κανενός. Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 
 
*** Η Τρόικα απάντησε με email και ζητά εξηγήσεις          
           
Εφτασε τα ξημερώματα της Τετάρτης το απαντητικό email της τρόικας προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις επί των προτάσεων και των εισηγήσεων της κυβέρνησης, ώστε να επέλθει συμφωνία και να επιστρέψει η τρόικα πριν το τέλος της εβδομάδας.
Ειδικότερα, ζητούν διευκρινίσεις για τα μέτρα και δεσμεύσεις για το δημοσιονομικό κενό, εάν τα αποτελέματα αν δεν επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι. Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν συγκεκριμένα σχέδια νόμου όπως, για παράδειγμα, στο θέμα του ασφαλιστικού.
Στόχος της κυβέρνησης παραμένει να κλείσει η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και την «επόμενη μέρα» έως το τέλος Δεκεμβρίου, «ξορκίζοντας» ως επιζήμια τα σενάρια για παράταση της διαπραγμάτευσης τον Ιανουάριο. Μέχρι και αργά το βράδυ της Τρίτης όμως οι δανειστές δεν είχαν απαντήσει για το αν θα επιστρέψουν και πότε, κάτι που δεν επιλύθηκε ούτε μετά το απαντητικό mail. Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν μεταξύ τους οι εκπρόσωποι της τριμερούς επιβεβαιώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το «χάσμα» που χωριζει και τους ιδίους, καθώς το ΔΝΤ φέρεται να παίζει το ρόλο του «κακού» της υπόθεσης που δεν ικανοποιείται με όσα τους πρότεινε η κυβέρνηση.
Στο μεταξύ την πρόσδεση του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας ECCL, μέσω της μετατροπής του παρόντος προγράμματος του (Extended Fund Facility -ΕFF) σε προληπτικό πρόγραμμα προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης στο email των 48 σελίδων που απέστειλε στην τρόικα.  www.tovima.gr  ,.- 
 
***  Σύντομα σε λειτουργία το γραφείο συμβουλευτικής στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας         
           
Υποβοηθητικά, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης του ειδικού συνεργάτη, θα λειτουργεί με νομικό από την Τρίπολη το γραφείο συμβουλευτικής που θα λειτουργήσει εντός ολίγων ημερών στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Σ. Τσώνης.
Ο κ. Τσώνης σημείωσε πως ο νομικός του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ από την Τρίπολη θα παρέχει προσωρινά τις υπηρεσίες του σε θέματα εργασιακά και ασφαλιστικά. Σύντομα δε, θα γίνει προκήρυξη από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για τη λειτουργία του γραφείου σε μόνιμη βάση με επιστημονικό συνεργάτη, με το ίδιο θεματικό αντικείμενο.
Στην περίπτωση που δεν μπορούν να δοθούν απαντήσεις από το συνεργάτη, θα συμπληρώνεται συγκεκριμένη φόρμα με όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, προκειμένου να δίνεται απάντηση τεκμηριωμένη από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. 
 
***   Αιτήσεις επιχειρήσεων από αύριο για 6000 θέσεις ανέργων          
           
Ξεκινά αύριο στις 10.00 το πρωί η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στη δεύτερη φάση του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 25- 66 ετών» του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), με σκοπό τη δημιουργία 6.000 θέσεων (επιπλέον των 5.000, που είχαν αρχικά προκηρυχθεί) εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά μόνο μια αίτηση υπαγωγής και έως δύο θέσεις απασχόλησης.
Δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση έχουν και οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην α΄ φάση του παρόντος προγράμματος και οι αιτήσεις τους είναι σε στάδιο αναμονής. Στις περιπτώσεις αυτές, οι προηγούμενες αιτήσεις δεν εξετάζονται.
Επισημαίνεται ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν στη β΄ φάση του προγράμματος:
-Δικαιούχοι του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30- 66 ετών»
-Επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει αίτηση στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30- 66 ετών» για τις υπολειπόμενες 2.500 θέσεις
-Επιχειρήσεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην α' φάση του παρόντος «Προγράμματος επιχορήγησης για την πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25- 66 ετών» και οι αιτήσεις έγιναν αποδεκτές.
Η διαδικασία υποβολής της αίτησης από τους ενδιαφερόμενους γίνεται με τη χρήση κωδικών πρόσβασης (κλειδαρίθμου) στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ.
Εργοδότες που δε διαθέτουν κλειδάριθμο, θα πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2), προκειμένου να πιστοποιηθούν.
Το υπόδειγμα της αίτησης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr). Στην ίδια σελίδα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
 
*** Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία          
            
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ. 
Το 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Το 80% κατ' εκτίμηση ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.
  Η σημερινή ημέρα είναι μία ευκαιρία για όλους μας να συνειδητοποιήσουμε τα προβλήματα των ατόμων αυτών στην καθημερινότητά τους. Είναι μία υπόθεση που αφορά όλους μας και πάνω από όλα μία ευκαιρία να ενεργοποιηθούμε για την κατάργηση των διακρίσεων και των προκαταλήψεων σε βάρος των ατόμων με διαφορετικότητα.
  Για εμάς, το Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμάτας το δικαίωμα για συνύπαρξη και για ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία στην εκπαιδευτική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή, αποτελεί βασικό στόχο και πάνω απ’ όλα δείκτη πολιτισμού της κοινωνίας μας.
  Με αφορμή την ημέρα αυτή, ετοιμάσαμε μαζί με τους μαθητές μας μια αφίσα κάλεσμα για όσους θέλουν να γνωρίσουν τα παιδιά με αναπηρία .
Τι τους αρέσει ; 
Τι θέλουν να κάνουν για τους  φίλους τους και τι περιμένουν από εκείνους;
Μήπως τελικά όλα όσα τους ενδιαφέρουν είναι κοινά με τα ενδιαφέροντα όλων των παιδιών;
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ...   Δελτίο τύπου από το 1ο 8/Θ Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας

***  Αρνείται ο ΟΣΕ να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για τα κτήρια         
           
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ «ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΟ»- ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
 Με αφορμή την επίσκεψη ομάδας συμβούλων της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος», με επικεφαλής τον Μανώλη Μάκαρη, στο σταθμό του ΟΣΕ στο Ασπρόχωμα και την κατάσταση που βρίσκεται το κτήριο, το θέμα συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Ο κ. Μάκαρης τόνισε ότι η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί θα πρέπει να «ξυπνήσει» τα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής και να ληφθούν αποφάσεις για παρέμβαση στο χώρο.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παν. Νίκας σημείωσε ότι ο αγώνας για τα κτήρια στο Δήμο Καλαμάτας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, έχει ξεκινήσει από το 2009, όταν και ζητήθηκε η επαναλειτουργία του προαστιακού σιδηρόδρομου.
Παράλληλα, ο Δήμος Καλαμάτας είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στον ΟΣΕ για την παραχώρηση του κεντρικού κτηρίου στην οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού, με αντίτιμο πολλαπλάσιο από αυτό που προσφέρεται σήμερα από την ιδιωτική εταιρεία που το έχει μισθώσει. Παρά τις συνεχείς, όμως, υποσχέσεις από την πλευρά της ΓΑΙΟΣΕ, αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Επίσης, πρόταση έχει κατατεθεί για το κτήριο στο Ασπρόχωμα, όπου η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει να λειτουργήσει ιατρείο για τους αθίγγανους της περιοχής, μια και υπάρχουν πολλά και ιδιαίτερα προβλήματα με την υγεία τους. «Όμως, ούτε κι αυτό υλοποιήθηκε παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να μπούμε στο κτήριο αυθαίρετα», εξήγησε ο δήμαρχος. Α.Π.  

***   Λιγότερα χρήματα θα ξοδέψουν οι Έλληνες εφέτος τα Χριστούγεννα         
           
Την απαισιοδοξία τους για την παρούσα κατάσταση της οικονομίας εκφράζουν οι περισσότεροι καταναλωτές στην Ελλάδα (ποσοστό 75%), ενώ οι αισιόδοξοι περιορίζονται στο 5%, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της χριστουγεννιάτικης έρευνας της Deloitte.
Σε σχέση με τη μελλοντική κατάσταση της οικονομίας, οι Έλληνες καταναλωτές που είναι απαισιόδοξοι αποτελούν το 52% των ερωτηθέντων. Ποσοστό 61% των ερωτηθέντων αντίθετα δηλώνουν αισιόδοξοι για τη μελλοντική κατάσταση της οικονομίας.
Αναφορικά με την παρούσα αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα, οι περισσότεροι καταναλωτές αισθάνονται πως έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν, ειδικά οι ερωτηθέντες άνω των 45 ετών. Η μερίδα των καταναλωτών που αναγνωρίζει ότι έχει λιγότερα χρήματα να ξοδέψει έχει φτάσει το 68%. περισσότερες γυναίκες (73%) παρά άνδρες (63%) δηλώνουν ότι έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν. Ποσοστό 19% των καταναλωτών εκφράζει αισιοδοξία σε σχέση με την αγοραστική δύναμη στο μέλλον, δηλώνοντας ότι αναμένει να βελτιωθεί. Σε αντίθεση, ποσοστό 35% των καταναλωτών δηλώνουν απαισιοδοξία, ενώ το 30% αναμένουν ότι η αγοραστική τους δύναμη θα παραμείνει σταθερή το 2015.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Δανίας, όλες οι υπόλοιπες χώρες που πήραν μέρος στην έρευνα ήταν απαισιόδοξες για την παρούσα κατάσταση της οικονομίας. Το 2013 μόνο η Γερμανία και η Δανία ήταν αισιόδοξες (περισσότεροι άνθρωποι θεωρούσαν την παρούσα φάση της οικονομίας θετική). Όσον αφορά στη μελλοντική κατάσταση της οικονομίας, εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δανίας, όλες οι χώρες της έρευνας είναι απαισιόδοξες για τη μελλοντική κατάσταση της οικονομίας. Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, Consulting Managing Partner και Consumer Business Leader της Deloitte στην Ελλάδα, στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας, για τους Ευρωπαίους, η οικονομική κατάσταση στο μέλλον αναμένεται καλύτερη σε σύγκριση με την παρούσα, αλλά και με τις περυσινές προσδοκίες. Η Ελλάδα, παρόλο που είναι από τις χώρες με την πιο αρνητική αίσθηση για την παρούσα κατάσταση της οικονομίας το 2014, παρουσιάζεται πολύ λιγότερο απαισιόδοξη για τη μελλοντική κατάσταση το 2015. Ολόκληρη η Ευρώπη, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, βιώνει μείωση της αγοραστικής δύναμης τα τελευταία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα είναι μειωμένη το 2014 σε σχέση με το 2013, ο ρυθμός μείωσης είναι αρκετά βελτιωμένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αναφορικά με το χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό, η έρευνα της Deloitte αποκαλύπτει ότι το 2014 οι Ευρωπαίοι καταναλωτές σκοπεύουν να ξοδέψουν, κατά μέσο όρο, 488 ευρώ στις αγορές τους κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ποσό το οποίο είναι κατά μόλις 3% μειωμένο σε σχέση με τις πραγματικές δαπάνες που οι ίδιοι δήλωσαν ότι έκαναν την εορταστική περίοδο του 2013.
Στην Ελλάδα, οι καταναλωτές δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να ξοδέψουν 406 ευρώ, μειώνοντας τον προϋπολογισμό τους κατά 12,5% σε σχέση με τις πραγματικές δαπάνες που οι ίδιοι δήλωσαν ότι έκαναν την εορταστική περίοδο του 2013.
Οι Έλληνες καταναλωτές αποδίδουν τον περιορισμό των εξόδων τους την εορταστική περίοδο, κυρίως, στο γεγονός ότι έχουν μειωθεί τα έσοδά τους (ποσοστό 79%). Επίσης, ποσοστό 58% δηλώνει ότι ξοδεύει λιγότερα χρήματα, καθώς πιστεύει ότι η οικονομική κρίση θα συνεχιστεί. Ποσοστό 44% θα ξοδέψει λιγότερα χρήματα επειδή έχει χρέη
Τον προϋπολογισμό αυτό θα μοιράσουν σε φαγητό (163 ευρώ), δώρα (162 ευρώ) και σε κοινωνικές δραστηριότητες (81 ευρώ). Σχετικά με τον καταμερισμό των δώρων των Ελλήνων, ένα 58% του προϋπολογισμού αναμένεται να διατεθεί σε δώρα εντός της οικογένειας (24% στα παιδιά τους, 17% για το/τη σύντροφό τους και 17% για τον εαυτό τους), ενώ 39% του προϋπολογισμού αναμένεται να διατεθεί σε δώρα προς άλλους ενήλικες (22%) και άλλα παιδιά (17%). Ένα 3% αναμένεται να διατεθεί σε φιλανθρωπικές δωρεές.
Τα βιβλία αποτελούν το πιο πιθανό δώρο για φίλους και συγγενείς για τα Χριστούγεννα του 2014 στην Ευρώπη. Τα δώρα που οι Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν ότι θα προσφέρουν περισσότερο είναι τα ρούχα και τα παπούτσια (45%), τα βιβλία (49%) και τα αρώματα και τα καλλυντικά (33%).
Σχετικά με το χρόνο που θα κάνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές, ελάχιστοι Έλληνες καταναλωτές κάνουν τις αγορές των χριστουγεννιάτικων δώρων τους πριν από το Δεκέμβριο (5%). Η αγοραστική κίνηση φαίνεται ότι ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου, με το 90% των Ελλήνων καταναλωτών να κάνει τις χριστουγεννιάτικες αγορές του μέσα στο μήνα.
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών που αναζητούν πληροφορίες, ιδέες ή καλύτερες τιμές για τα χριστουγεννιάτικα δώρα μέσω διαδικτύου. Τις χριστουγεννιάτικες αγορές όμως η πλειονότητα των ερωτηθέντων επιλέγει να τις πραγματοποιήσει στα καταστήματα, καθώς η αγοραστική εμπειρία τις γιορτινές μέρες είναι εξίσου σημαντική. Στην Ελλάδα αυξάνονται οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι κάνουν αγορές από το διαδίκτυο (39% το 2014 εν συγκρίσει με 33% το 2013).
Χάρη στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω κινητών τηλεφώνων και tablets, ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι καταναλωτές δείχνουν την τάση τους να χρησιμοποιούν τα smartphones για να κάνουν αγορές μέσω διαδικτύου. Στην Ελλάδα το 59% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το smartphone ή το tablet τους για αγορές προϊόντων και το 34% δήλωσαν ότι έχουν ήδη κάνει αγορές μέσω των συσκευών αυτών.
Οι περισσότεροι καταναλωτές θα ήθελαν οι λιανέμποροι να παρείχαν χαμηλότερες τιμές και περισσότερες εκπτώσεις. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η τιμή είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που εξετάζουν οι καταναλωτές, ειδικά σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τόσες οικονομικές δυσκολίες. Η ανάγκη για ανάπτυξη ηλεκτρονικού εμπορίου επισημαίνεται ως η δεύτερη προτεραιότητα που θα πρέπει οι έμποροι λιανικής να προσέξουν για να βελτιώσουν την αγοραστική εμπειρία των Ελλήνων καταναλωτών.
Πρόκειται για τη 17η κατά σειρά έρευνα που πραγματοποιεί η εταιρεία και φέτος καλύπτει 17 ευρωπαϊκές χώρες – μεταξύ των οποίων για πέμπτη φορά φέτος και η Ελλάδα –, καθώς και τη Νότια Αφρική. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την πρώτη έως και την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, οπότε τέθηκαν ερωτήματα σε ένα ευρύ αντιπροσωπευτικό δείγμα καταναλωτών (17.326 άτομα), ηλικίας μεταξύ 18-65 ετών, προκειμένου να καταγραφούν οι προγραμματισμένες δαπάνες σε δώρα, φαγητό και ποτό για τα γιορτινά γεύματα αλλά και για τη διασκέδαση. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

*** Έκθετη η Δημοτική Αρχή, η βρώμα των σκουπιδιών «ακουμπά» την Καλαμάτα          
           
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Το «Θάρρος», από την πρώτη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας οι αποκαλύψεις του περιοδικού HOT DOC για τα έργα και τις ημέρες του σκουπιδοεργολάβου Θόδωρου Καράμπελα, δημοσίευσε ανάλογο ρεπορτάζ.
Στη συνέχεια, βέβαια, ακολούθησε πληθώρα ρεπορτάζ, αφού τα όσα αναφέρονταν έδωσαν «τροφή» και στις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Καλαμάτας να εντείνουν τον έλεγχό τους προς τη Δημοτική Αρχή.
Τις προηγούμενες ημέρες, στην ιστοσελίδα «Το Κουτί της Πανδώρας», που διευθύνει ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, έγραφε, μεταξύ άλλων, στη στήλη του: «Στις 20 Νοεμβρίου, ο συνάδελφος, φίλος και συνεργάτης μου, Μάκης Νοδάρος, με ενημέρωσε πως είχαμε αποκτήσει πρόσβαση σε δικογραφία που αφορούσε στο κύκλωμα και τη μαφία των σκουπιδιών στην Ηλεία και την Καλαμάτα.
Η εισαγγελική έρευνα αυτή είχε ξεκινήσει από δημοσιεύματα του HOT DOC και αποκάλυπτε πως δημοτικοί άρχοντες στους δύο νομούς μαζί με μια ομάδα εργολάβων είχαν στήσει μια επικερδή επιχείρηση με σκουπίδια. Οι αιρετοί έδιναν με απευθείας αναθέσεις εργολαβίες για τα σκουπίδια και το χρήμα, απ’ ό,τι φαίνεται, επέστρεφε σε αυτούς, αφού τα σκουπίδια δεν πήγαιναν σε χωματερές, αλλά θάβονταν χωρίς κόστος, ακόμα και σε δάση. Οι εισαγγελείς είχαν προχωρήσει, μάλιστα, σε προφυλακίσεις εργολάβων».
Όπως είναι φυσικό, από μόνο του το απόσπασμα δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων, με αποδέκτη και τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, αν και μέχρι σήμερα, επίσημα, δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο στοιχείο εναντίον της. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οφείλει μιαν απάντηση, αφού, εκτός από τις όποιες πολιτικές ευθύνες μπορεί να έχει, μπαίνουν κι άλλα ζητήματα
Υπενθυμίζουμε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Φαββατάς και Σταμάτης Μπεχράκης, οι οποίοι είχαν κληθεί από την ανακρίτρια Πύργου ως μάρτυρες, ανέφεραν ότι ο προφυλακισθείς εργολάβος, Θεόδωρος Καράμπελας, είχε λάβει τα τελευταία χρόνια 7 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά απορριμμάτων, τα οποία παράχωνε ως ήδη προφυλακισμένος στο δρυοδάσος της Φολόης.
Πρόσθεσαν, δε, ότι παρότι ζητήθηκαν επανειλημμένα τα παραστατικά για το χώρο μεταφοράς κι εναπόθεσης των απορριμμάτων, ουδέποτε προσκομίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ή στην Οικονομική Επιτροπή, ενώ ο κ. Μπεχράκης είχε μιλήσει ακόμα και για παράνομο πλουτισμό.
Ο εργολάβος φέρεται να εισέπραξε κανονικά τα χρήματα αυτά, παρότι εκκρεμούσαν εις βάρος του δεκάδες δικογραφίες και το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας τον κατηγορούσε για πλαστά και εικονικά τιμολόγια και σχέσεις με εταιρείες-«μαϊμούδες».
 
***  Καταφύγιο απεγνωσμένων ψυχών μέσα στην καρδιά της παραλίας (φωτογραφίες)          
     
 
Μερικά μόνο μέτρα μακριά από το σημείο που δένουν τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Καλαμάτας και μόλις «ένα δρόμο μέσα» από την αναπλασμένη Φαρών, στην οδό Κανάρη, στη μονοκατοικία με τον αριθμό 92, υπάρχει μια ζούγκλα, μια ζούγκλα μέσα στην οποία ζουν άνθρωποι!
  Η καταγγελία έφθασε στο «Θάρρος» και αμέσως βρεθήκαμε με το φωτογράφο της εφημερίδας στο σημείο.
Εξωτερικά φαίνεται μια μονοκατοικία εγκαταλελειμμένη, αλλά όχι σαν αυτές που έχουμε δει συνήθως να ζουν μετανάστες.
Στην αυλόπορτα, μάλιστα, υπάρχει λουκέτο, ενώ η αυλή έχει πραγματικά σκεπαστεί από τα φυτά.
Η γειτονιά ήσυχη και πυκνοκατοικημένη, ενώ απέναντι υπάρχουν και υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.
Τα στόματα ανοίγουν δύσκολα στη γειτονιά, ενώ ένας μετανάστης που έχει βρει καταφύγιο στο εγκαταλελειμμένο σπίτι μάς πλησιάζει. Όταν, όμως, προσπαθήσαμε να του μιλήσουμε, έτρεξε γρήγορα μέσα.
Όπως λένε οι γείτονες, στο σπίτι μένουν πάρα πολλά άτομα, που συνήθως επιστρέφουν το βράδυ. Νερό κλέβουν από βρύσες στις πιλοτές των απέναντι πολυκατοικιών, ενώ πολλές φορές τούς έχουν δει να «βουτούν» στον κάδο-πηγάδι που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο ακίνητο που διαμένουν και έτσι εξασφαλίζουν τροφή!
Παράλληλα, δε λείπουν οι φωνές και οι διαπληκτισμοί μεταξύ των ατόμων που διαμένουν στο χώρο, ενώ υπάρχουν υποψίες ακόμη και για χρήση ναρκωτικών.
Τέλος, όπως μάθαμε, Αυστριακός γείτονας έβγαλε φωτογραφίες πριν από μερικούς μήνες, με σκοπό να δείξει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.
Αυτή την τουριστική προβολή θέλετε; Δυστυχώς, δεν είναι μόνο η Φαρών που θέλει φροντίδα… Ας μην κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι και ας επέμβουν άμεσα οι αρμόδιοι.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση    Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
 
***  Ξεπερνούν τα 80.000 ευρώ οι εξαργυρωμένες εγγυητικές επιστολές της 56χρονης υπαλλήλου          
            
Σε κάτι περισσότερο από 80.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητά η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας από τις εγγυητικές επιστολές που φέρεται πως εξαργύρωσε η 56χρονη υπάλληλος.
Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και, όπως απάντησε ερωτώμενος ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, το θέμα βρίσκεται στη δικαιοδοσία αστυνομικών και δικαστικών αρχών.
Όσο για την αρμόδια επιτροπή που έχει συγκροτηθεί, συνεχίζει την Ένορκη Διοικητική Έρευνα που έχει διαταχθεί, ενώ ο κ. Τατούλης είπε πως, όταν υπάρξουν εξελίξεις, θα γίνουν και οι ανάλογες ανακοινώσεις.
  Αρκετές χιλιάδες ευρώ
Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ολοκληρωθεί το πόρισμα της αρμόδιας υπηρεσιακής επιτροπής και να κατατεθεί στην αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη, ενώ αυτό θα συμπεριληφθεί στο φάκελο που ετοιμάζει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρους», από τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, τις καταθέσεις ιδιοκτητών ταξί και εμπόρων και διάφορα στοιχεία που εντοπίσθηκαν από τις έρευνες στο γραφείο της υπαλλήλου, το ποσό που φαίνεται να είναι το ζητούμενο για το τι πραγματικά έχει γίνει υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.
  Θα δώσει εξηγήσεις
Το πόρισμα, αλλά και οι καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων, μαζί με την έρευνα της Ασφάλειας, θα κατατεθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος και θα αποφασίσει τι μέλλει γεννέσθαι.
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι επιθυμία της 56χρονης είναι να έρθει και να δώσει εξηγήσεις για το τι έχει συμβεί, κάτι όμως που ακόμα δεν έχει πραγματοποιήσει, αν και έχει περάσει σημαντικό διάστημα από την ημέρα που αποκαλύφθηκε πως είχε καταθέσει πλαστό απολυτήριο Λυκείου και στη συνέχεια άρχισαν να καταφτάνουν καταγγελίες ταξιτζήδων για εξαργύρωση των εγγυητικών τους επιστολών.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  «Να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα και να διεκδικήσουμε το καλύτερο για το αύριο!»         
   
Ημερίδα για «Δημόσια Εκπαίδευση ΑμεΑ» την Κυριακή στα Φιλιατρά
 «Στις σημερινές συνθήκες που ζούμε, τα άτομα με αναπηρία δίνουν το δικό τους αγώνα και, μάλιστα, υπό τεράστιες δυσκολίες. Οφείλουμε, ως κοινωνία, να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα και να διεκδικήσουμε το καλύτερο για το αύριο!», τονίζεται σε δελτίο Τύπου του αναπληρωτή δημάρχου Τριφυλίας και αντιδημάρχου Παιδείας, Γιάννη Μερκούρη, για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Παράλληλα, το Τμήμα Πρόνοιας του Δήμου, με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φιλιατρών, διοργανώνουν, την Κυριακή, ημερίδα με θέμα «Δημόσια Εκπαίδευση ΑμεΑ».
Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο κ. Μερκούρης αναφέρεται συγκεκριμένα: «Η 3η Δεκεμβρίου, Διεθνής Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις όλων προς τα άτομα αυτά, τη δημιουργία δηλαδή κατάλληλων συνθηκών και υποδομών, την παροχή ίσων ευκαιριών στη μόρφωση και στην απασχόληση. Στις σημερινές συνθήκες που ζούμε, τα άτομα με αναπηρία δίνουν το δικό τους αγώνα και, μάλιστα, υπό τεράστιες δυσκολίες. Οφείλουμε ως κοινωνία να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα και να διεκδικήσουμε το καλύτερο για το αύριο. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα των ΑμεΑ πρέπει να θεωρείται δεδομένη, γιατί το δικαίωμα στη ζωή αποτελεί αξίωμα που δεν έχει κι ούτε επιδέχεται εξαιρέσεις. Όταν αυτός ο σεβασμός συνδυαστεί με τη διεκδίκηση, θα γεννηθεί η ελπίδα και η δύναμη που θα δώσουν την ώθηση στις κοινωνίες να προχωρήσουν μπροστά».
  Ημερίδα
Όπως προαναφέραμε, το Τμήμα Πρόνοιας του Δήμου Τριφυλίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φιλιατρών διοργανώνουν, την Κυριακή στα Φιλιατρά, ημερίδα με θέμα «Δημόσια Εκπαίδευση ΑμεΑ».
Οι εργασίες της ημερίδας θα ξεκινήσουν στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών «Ο Πυρσός».
Ομιλητές θα είναι: ο προϊστάμενος του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Μεσσηνίας, Κώστας Σαραβελάκης, ο διευθυντής του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φιλιατρών, Ιωάννης Σάκκουλας, εκπρόσωπος από την Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα του Κέντρου Ημέρας και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών.   Του Ηλία Γιαννόπουλου 

***   Συνεχίζεται η συγκέντρωση εφοδίων για το Κομπάνι           
           
Έως την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου συνεχίζεται η συγκέντρωση τροφίμων (όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, ζάχαρη, παιδικό γάλα και κρέμα σε σκόνη), ειδών υγιεινής (παιδικές πάνες και σερβιέτες) και φαρμακευτικού υλικού (αντιπυρετικά, αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, παυσίπονα, τραυματολογικό υλικό όπως γάζες, Betadine, επιδέσμους, οινόπνευμα, φάρμακα για διαβητικούς), που θα διατεθεί στους Σύρους πρόσφυγες στο Κομπάνι.
Σημεία συλλογής είναι τα:
-ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ: Κουμουνδούρου 3 Καλαμάτα, τηλ. 2721089482, καθημερινές 11.00 – 14.00
-ΑΔΕΔΥ: Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, τηλ. 27210 90411
-ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, Αθηνών όπισθεν Παλαιού Νοσοκομείου Καλαμάτας, τηλ 2721089840, καθημερινά 10.00 – 13.00.
-ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – Ανατολικό Κέντρο
-Κέντρο Νέων Καλαμάτας, Πλατεία Όθωνος 10, 1ος όροφος, Δευτέρα – Παρασκευή 18.00 – 22.00
Πληροφορίες: Ασημακόπουλος Ιωάννης τηλ. 6972147401, Εξακουστίδου Φεβρωνία 6974354876.
 
***  Προγράμματα επιμόρφωσης εργαζομένων           
           
Τη διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και στην Καλαμάτα, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σ. Τσώνης.
Στόχος είναι η ανάπτυξη εξειδικευμένων κύκλων συνδικαλιστικής επιμόρφωσης και κατάρτισης και οι θεματικές ενότητες είναι οι εξής: Εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική και κρίση στην Ελλάδα. Η θεσμική ανασυγκρότηση της ευρωζώνης: μακροοικονομικές και αναπτυξιακές προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Εισοδηματική ανισότητα και συστήματα κοινωνικής προστασίας. Ασφαλιστικό σύστημα. Απασχόληση και ανεργία. Εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα. Τεχνικές διαπραγμάτευσης. Θέματα οικονομίας και εργασιακός βίος.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν, θα καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής, ενώ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα λάβουν και σχετική βεβαίωση.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι, μέλη και στελέχη συνδικαλιστικών οργανώσεων που εκπροσωπούνται στη ΓΣΕΕ.
Κάθε θεματική ενότητα περιλαμβάνει 20 ώρες δια ζώσης εκπαίδευσης, ενώ τα μαθήματα προτείνεται να υλοποιούνται από Παρασκευή έως Κυριακή απόγευμα για τη διευκόλυνση των συμμετασχόντων.
Οι αιτήσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στο www.inegsee.gr/aitisi, ενώ οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο ΙΝΕ ΓΣΕΕ Πελοποννήσου, Σπάρτης 8 Τρίπολη ή να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2710 243345 και 2710 226146.
  Και από την Ένωση Καταναλωτών της ΓΣΕΕ
Ο κ. Τσώνης ανέφερε πως, εκτός από τις κινητοποιήσεις και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, το Εργατικό Κέντρο έχει χρέος να ενημερώνει, να καταρτίζει και να θωρακίζει τους εργαζόμενους, ρόλο που έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι σε συνεργασία με την Ένωση Καταναλωτών που έχει ιδρύσει η ΓΣΕΕ, θα γίνουν σεμινάρια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ανέφερε, δε, ότι η Ένωση Καταναλωτών της ΓΣΕΕ βοηθά πολλούς ανθρώπους με δικηγόρους και ελάχιστο κόστος, προκειμένου να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των οφειλών τους.         
  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

 ***  Ειδική Αγωγή: Ο φτωχός συγγενής του εκπαιδευτικού μας συστήματος

Η ειδική αγωγή αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία ως φτωχός συγγενής του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μικρά βήματα προόδου. Αυτό, όμως, που χρειάζεται η κοινωνία μας είναι άλματα, έτσι ώστε το εκπαιδευτικό σύστημα να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και στις προσδοκίες των πολιτών μας. Βασικό στοιχείο της παρερχόμενης εκπαίδευσης είναι ο σεβασμός και η προαγωγή της προσωπικότητας κάθε παιδιού. Οι ατομικές διαφορές παρατηρούνται ως ιδιαίτερες ικανότητες, είτε ως αδυναμίες και ελλείψεις ψυχοπνευματικές και σωματικές λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από όλους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, ασκούν επιστημονικό και παιδαγωγικό έργο. Η Ειδική Αγωγή είναι σίγουρα αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης και σύγχρονης ανάγκης των καιρών, όπως εξελίσσεται. Η ύπαρξη σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, μια νέα πραγματικότητα της σχολικής εκπαίδευσης, ήρθε να αποκαταστήσει ένα έλλειμμα στο χώρο, που έθεσε σε δεύτερη μοίρα τους μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι ένας μεγάλος αριθμός μαθητών με ειδικές ανάγκες και ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες βρίσκεται μέσα στα κανονικά σχολεία για οργανωτικούς ή γεωγραφικούς λόγους, όπου και πρέπει να παραμείνουν ενσωματωμένα χωρίς υποτιμητικές διακρίσεις, αλλά οπωσδήποτε αντιμετωπιζόμενοι με πλήρη κατανόηση, διακριτικότητα, επιείκεια και αγάπη και, όπου είναι αναγκαίο και δυνατό, με την ανάπτυξη ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Επιτακτική, λοιπόν, ανάγκη η εκπαίδευση και επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών. Βασικός μας στόχος θα πρέπει να παραμείνει η κοινωνική ενσωμάτωση και η επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής. Αυτό σημαίνει πως οφείλουμε να έχουμε ως σύγχρονη Πολιτεία και κοινωνία, ένα σχολείο για όλους, με εσωτερική διαφοροποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όταν και ό,τι απαιτείται από τις δυνατότητες και αδυναμίες των μαθητών. Πολλές περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα στην κανονική τάξη εξατομικευμένα, με την κατάλληλη παιδαγωγική και διδακτική μέθοδο, αλλά και με την προσωπική εργασία του εκπαιδευτικού που γνωρίζει και εφαρμόζει την αρχή της ενίσχυσης και ενθάρρυνσης των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Έτσι επιτυγχάνεται η σχολική ενσωμάτωση και αλληλοαποδοχή των παιδιών με και χωρίς ειδικές ανάγκες και εξαφανίζονται τυχόν οι ρατσιστικές τάσεις και η υποτίμηση της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας, όχι μόνο από την μαθητική κοινότητα, αλλά και υπό την ευρύτερη κοινωνία. Του Ανδρέα Φ. Βασιλείου, Επίτιμου σχολικού συμβούλου, ειδικού παιδαγωγού, πολιτικού επιστήμονα - 

***   Ανακοινώθηκαν τα πρόστιμα για τα σκουπίδια από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο             
        
Αυτό που φοβούνταν οι δήμαρχοι Δήμων της Μεσσηνίας που εξακολουθούν να διατηρούν ΧΑΔΑ, η επιβολή των προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έφθασε. Χθες, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ανακοινώθηκε η απόφαση επιβολής προστίμων στην Ελλάδα, επειδή κρίθηκε ότι η χώρα δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφασή του από το 2005, με την οποία διαπιστώθηκε ότι υπήρξε παράβαση των υποχρεώσεων με βάση την κοινοτική οδηγία «περί των στερεών αποβλήτων».
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε την επιβολή ενός κατ’ αποκοπή ποσού 10 εκατ. ευρώ, αλλά και μέχρι την πλήρη εκτέλεση της απόφασης του 2005 χρηματικής ποινής, της οποίας το ποσό θα εξαρτάται από την πρόοδο στην -εκ μέρους της Ελλάδας- εκτέλεση της απόφασης και θα ανέλθει, ελλείψει προόδου, σε 14 και πλέον εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης.
Η οδηγία περί των στερεών αποβλήτων επιβάλλει στα κράτη-μέλη να εξασφαλίζουν ότι η διάθεση ή η αξιοποίηση των αποβλήτων πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του ανθρώπου και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον. Τα υποχρεώνει, επίσης, να απαγορεύουν την εγκατάλειψη, την απόρριψη και την ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων. Κάθε κάτοχος αποβλήτων οφείλει να τα παραδίδει σε επιχείρηση που διασφαλίζει την αξιοποίηση ή τη διάθεσή τους σύμφωνα με την οδηγία. Κάθε τέτοια επιχείρηση οφείλει να λαμβάνει άδεια της αρμόδιας Αρχής.
Το 2005, με μια πρώτη του απόφαση, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παρέβη την οδηγία, επειδή το Φεβρουάριο του έτους 2004 λειτουργούσαν ακόμα στην επικράτειά της 1.125 χώροι ανεξέλεγκτης διαθέσεως αποβλήτων (ΧΑΔΑ), η δε παύση της λειτουργίας όλων των παράνομων και ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσης αποβλήτων δεν προβλεπόταν παρά για το έτος 2008.
Σύμφωνα με το Ευρωδικαστήριο, η εκτέλεση της απόφασης προϋποθέτει την παύση της λειτουργίας των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, την αποκατάστασή τους στην πράξη (και όχι μόνον τον προγραμματισμό της αποκαταστάσεώς τους), καθώς και τη δημιουργία των αναγκαίων εγκαταστάσεων, προς εξασφάλιση της διαρκούς τήρησης της οδηγίας και της αποφυγής της δημιουργίας νέων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων.
Το Δικαστήριο αναφέρει ακόμη ότι κρίνει πρόσφορο να προσδιορίσει τη χρηματική ποινή σε εξαμηνιαία βάση, προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα στην Επιτροπή να εκτιμά την πρόοδο των μέτρων εκτέλεσης. Έτσι, για το πρώτο εξάμηνο μετά την έκδοση της σημερινής απόφασης, η χρηματική ποινή θα υπολογιστεί με βάση αρχικό ποσό ύψους 14.520.000 ευρώ, από το οποίο θα αφαιρείται ποσό 40.000 ευρώ ανά χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, ο οποίος είτε έπαυσε να λειτουργεί είτε αποκαταστάθηκε, και 80.000 ευρώ ανά χώρο που ταυτόχρονα έπαυσε να λειτουργεί και αποκαταστάθηκε.
Για κάθε επόμενο εξάμηνο, η οφειλόμενη χρηματική ποινή θα υπολογίζεται με βάση το καθορισθέν για το προηγούμενο εξάμηνο ποσό, εφαρμοζόμενων των ίδιων μειώσεων σε συνάρτηση με τις πραγματοποιηθείσες κατά τη διάρκεια του εξαμήνου παύσεις της λειτουργίας και τις αποκαταστάσεις των συγκεκριμένων χώρων.
Ήδη, πάντως, ο Δήμος Μεσσήνης έχει ανακοινώσει την παύση λειτουργίας τριών από τους τέσσερις ΧΑΔΑ που διαθέτει, ο Δήμος Οιχαλίας συζητούσε χθες για την παύση λειτουργίας του ενός από τους δύο υφιστάμενους ΧΑΔΑ, ενώ ανάλογη απόφαση έχει λάβει και ο Δήμος Τριφυλίας.   

***   Ένδειξη υγείας για ελληνικό ελαιόλαδο και ελιές!         
   
Το ελαιόλαδο και οι ελιές πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση που να αναφέρει πως η κατανάλωσή τους κάνει καλό στην υγεία. Την άποψη αυτή εκφράζει ο ομογενής γιατρός, Τομ Καραγιάννης, που διαπρέπει στη μακρινή Αυστραλία με το ερευνητικό του έργο.
Αν ισχύσει βέβαια κάτι τέτοιο, τα ελληνικά ελαιoκομικά προϊόντα θ’ απογειωθούν εμπορικά και θα γίνουν ανάρπαστα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, φέρνοντας εισόδημα στον παραγωγό και στις επιχειρήσεις του είδους.
Για να ενισχύσει το επιχείρημά του, ο διευθυντής του Τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Έρευνας του Ινστιτούτου Baker της Μελβούρνης αναφέρει πως «στην Αυστραλία κάποια προϊόντα είναι μαρκαρισμένα μ’ ένα… “τικ” από το “Εθνικό Ίδρυμα για την Καρδιά” και θεωρώ ότι είναι πρέπον για το πιστοποιημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα προϊόντα ελιάς, δεδομένης της εκτεταμένης έρευνας στις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες αυτών των προϊόντων».
Το ανησυχητικό, πάντως, στην όλη υπόθεση είναι πως τα αρμόδια ελληνικά υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας δεν έχουν μέχρι σήμερα απευθυνθεί στον Έλληνα επιστήμονα, τον οποίο προσεγγίζουν εταιρείες από τις ΗΠΑ, δείχνοντας ενδιαφέρον για το ερευνητικό του έργο. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που όλοι μιλούν για ανάγκη ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος και των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων…
 Τι δείχνουν οι μελέτες
Τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα χτυπούν οι επιτραπέζιες ελιές και το ελαιόλαδο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης του Έλληνα γιατρού – ερευνητή, Τομ Καραγιάννη.
Ειδικότερα, από τα συμπεράσματα της μελέτης του Τομ Καραγιάννη προκύπτει πως οι φαινόλες, όπως η υδροξυτυροσόλη και η ελαιουροπεΐνη, θεωρούνται σημαντικές για την υγεία του ανθρώπου, καθώς εμφανίζουν μεγάλο εύρος ευεργετικών ιδιοτήτων για την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.
«Αρχικά ξεκινήσαμε να ερευνούμε έκδοχα του ελαιολάδου και των ελιών, λόγω της συμβολής τους στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλεί η ακτινοβολία. Το ενδιαφέρον μας στράφηκε στο ελαϊκό οξύ που περιέχεται σε πολλά καλλυντικά. Τα έκδοχα αυτά έχουν πιθανές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα ευρήματά μας, τα οποία βασίζονται σε καλλιέργειες ζωντανών κυττάρων, έχουν δείξει ότι η υδροξυτυροσόλη συγκεκριμένα μπορεί να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζει τα υγιή. Για παράδειγμα, έχουμε δείξει εκτεταμένες βλάβες στο DNA και κυτταρικό θάνατο σε κακοήθη λευχαιμικά κύτταρα με ελάχιστη βλάβη σε φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια», εξηγεί ο Τομ Καραγιάννης.
Αλέξανδρος Μπίκας, mpikas@paseges.gr 

***  Απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιώνει εργαζόμενο με εκ περιτροπής απασχόληση          
            
Την απόφαση 1252/2014 του Αρείου Πάγου χαιρέτισε με χθεσινή του ανακοίνωση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης. Η απόφαση, όπως γνωστοποίησε, αναγνωρίζει ότι η μονομερής επιβολή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας μιας ημέρας σε μεμονωμένο εργαζόμενο (και συγκεκριμένα εργαζόμενη με ευθύνη μονογονεϊκής οικογένειας), με αξιοποίηση των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων, καθιερώνει τεκμήριο υπέρ του εργαζομένου, ώστε να θεωρηθεί η βλαπτική αυτή μεταβολή ως καταγγελία της σύμβασης εργασίας του, για την οποία οφείλεται η προβλεπόμενη αποζημίωση με βάση την προϋπηρεσία του εργαζομένου. Είναι, συνέχισε, σημαντική απόφαση, όταν πολλοί εργαζόμενοι κρατούνται όμηροι από τους εργοδότες, οι οποίοι, προκειμένου να αποφύγουν την αποζημίωση λόγω απόλυσης, τους βάζουν να εργάζονται μόλις μία φορά την εβδομάδα, εξωθώντας τους στην ουσία σε παραίτηση.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά απόφαση ύστερα από εκείνες του Πρωτοδικείου Θήβας και του Μονομελούς Εφετείου Εύβοιας και με αυτή αναγνωρίζεται ότι εφόσον οι εργαζόμενοι, κατά την μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους, επιφυλαχθούν για τα δικαιώματά τους, δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουν την εργασία τους και να αναλάβουν τους κινδύνους ενός δικαστικού αγώνα, αλλά μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται με τους νέους όρους και στη συνέχεια να διεξαγάγουν το δικαστικό αγώνα για τον παράνομο χαρακτήρα της μεταβολής και τη διεκδίκηση των αξιώσεών τους. 
 
***  Έμειναν κενές θέσεις σε διαγωνισμό που προκήρυξε το Δημόσιο!
729 αιτήσεις παρέλαβε το ΑΣΕΠ για τις 773 θέσεις που «άνοιξε» με την προκήρυξη 1Δ/2014. Το ενδιαφέρον είναι μειωμένο στην κατηγορία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ), αφού όπως ανακοινώθηκε κατατέθηκαν 526 αιτήσεις, δηλαδή 179 λιγότερες από τις προβλεπόμενες θέσεις. Αντίθετα, στην Τεχνολογική Εκπαίδευση (ΤΕ), οι αιτήσεις ήταν πολλαπλάσιες των θέσεων (203 για 68 θέσεις). Η προκήρυξη αφορά διάφορες ειδικότητες σε υπουργεία, γενικές γραμματείες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορείες αρχαιοτήτων και άλλους φορείς του δημοσίου. Newsroom ΔΟΛ - 
 
***  «Σωσίβιο» το μνημόνιο για τη Δημοτική Αρχή          
           
Επικριτική η αντιπολίτευση για το τεχνικό πρόγραμμα 2015
  Με μπούσουλα τη... Λογιστική δεν αναπτύσσεται ο Δήμος Καλαμάτας
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Με τη συνολική, εκτός από την «Ελληνική Δράση», καταψήφιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καλαμάτας για το 2015, έκλεισε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα. Φυσικά, οι ψήφοι των δημοτικών συμβούλων ήταν αρκετοί για την έγκρισή του.
Όπως υπογράμμισε ο εισηγητής, αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, το Τεχνικό Πρόγραμμα 2015 είναι συνολικού ύψους 11.472.070,95 ευρώ. Το ποσό αυτό επιμερίζεται ανάλογα με την πηγή προέλευσης. Πρόσθεσε, δε, ότι η φιλοσοφία του είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του Δήμου σε όλη του τη χωρική διάσταση, παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα και την τρομακτική μείωση των πόρων από την κεντρική εξουσία.
Ο δήμαρχος Π. Νίκας τόνισε ότι το πρόγραμμα είναι μειωμένο κατά τα δύο τρίτα σε σχέση με 4 χρόνια πριν κι ότι δεν υπάρχουν σταθερά δεδομένα για την πορεία κατασκευής τεχνικών έργων στο Δήμο για το 2015. Δηλαδή, δε θα γνωρίζομε τι θα συμβεί με το νέο ΕΣΠΑ στο επίπεδο της κατανομής έργων, αλλά και στο επίπεδο των αποφάσεων, όπως και τι θα συμβεί από άλλες πηγές χρηματοδότησης (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Πράσινο Ταμείο).
Ο Δήμος πρέπει να έχει έτοιμες μελέτες και είναι πανέτοιμος μελετητικά για τη διεκδίκηση δεκάδων έργων σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, θα γίνει προσπάθεια παραπέρα μείωσης των ανελαστικών δαπανών, ιδιαίτερα στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου η βεβαιότητα απόκτησης μηχανολογικού εξοπλισμού διαχείρισης απορριμμάτων από το Δήμο θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους. Δηλαδή, και με τη βασική προϋπόθεση ότι δε θα επιδεινωθεί η οικονομική κρίση, ο Δήμος προσδοκά να εκτελέσει διπλάσιου ποσού Τεχνικό Πρόγραμμα τουλάχιστον.
Ακόμη, σχολίασε ότι ο Δήμος εκτέλεσε σχεδόν στο σύνολό του το Τεχνικό Πρόγραμμα 2014 και δεν υπάρχουν οφειλές σε εργοληπτικές εταιρείες, κάτι που αποδεικνύει την αξιοπιστία του.
Η ίδια εικόνα δεν υπήρξε από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, μίλησε για  αδυναμία της Δημοτικής Αρχής στην επικαιροποίηση σημαντικών υποδομών για το Δήμο και την Καλαμάτα, όπως είναι η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, η εναργής αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, ο στρατηγικός προσανατολισμός μιας περιοχής με σημαντικά κλιματικά και γεωγραφικά πλεονεκτήματα.
Για το μόνο που φροντίζει η Δημοτική Αρχή, κατά τον κ. Μάκαρη, είναι να συσσωρεύει προβλήματα, κάτι που είναι εμφανές και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2015. Το μνημόνιο και τα επαχθή παρελκόμενά του είναι το «μάννα εξ ουρανού» για την αδυναμία της δημοτικής πλειοψηφίας να παράξει σχέδιο.
Άσκησε κριτική στο γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή δε φροντίζει για τη διατήρηση των κοινόχρηστων χώρων της, αφού δε διεκδικεί την απαιτούμενη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, για λόγους, κυρίως, ψηφοθηρίας, εγκαταλείποντας έτσι υπέρ των ιδιωτών ζωτικό δημόσιο χώρο.
Επίσης, ο κίνδυνος να μετατραπεί η παραλία σε αστικής μορφής πλατεία, η οποία θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της συγκεκριμένης περιοχής ως κύριου πόλου αναψυχής, προέρχεται από την έλλειψη περιβαλλοντικού αναπτυξιακού οράματος για το παράκτιο μέτωπο.
Ο κίνδυνος να εγκαταλειφθεί η μεταφορά σημαντικού μέρους του νεκροταφείου προέρχεται από την έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για τη βόρεια, οικιστικά υποβαθμισμένη, περιοχή. Ο προαστιακός, το ανοιχτό θέατρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, η προπαρασκευή σχεδιασμών για την περιοχή των ανασκαφών στην Αρχαία Θουρία, η περιβαλλοντική προστασία του Ταϋγέτου, ο αρδευτικός σχεδιασμός των καλλιεργούμενων περιοχών δεν ακουμπούν τη Δημοτική Αρχή και το τεχνικό της πρόγραμμα.
Τέλος, ο κ. Μάκαρης σημείωσε ότι πολιτική είναι να στήσεις δομές αλληλεγγύης, ν’ αλλάξεις τη λογική της πόλης, να παρέμβεις στη χωροταξία, να διευρύνεις τη δημόσια σφαίρα, να διώξεις τα ιδιωτικά τραπεζάκια και τα παρκαρισμένα ΙΧ από τους πεζόδρομους, να φτιάξεις ανακύκλωση, να αλλάξεις τις αναλογίες του πράσινου, να ενθαρρύνεις την αυτοοργάνωση του κόσμου, να εμπνεύσεις την πρωτογενή καλλιτεχνική δραστηριότητα, το λαϊκό αθλητισμό, την κουλτούρα, να φτιάξεις βιβλιοθήκες, να βοηθήσεις την τοπική αγορά, να ξαναζωντανέψεις τις γειτονιές, να εμπεδώσεις την ασφάλεια.
Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Δ. Οικονομάκος σχολίασε ότι η Δημοτική Αρχή ασχολείται με την επιφάνεια των προβλημάτων του Δήμου και αφήνει την ουσία τους, όπως είναι η αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, ενώ με όσα προγραμματίζει δεν καλύπτει καμία λαϊκή ανάγκη.
Στον αποσπασματικό χαρακτήρα του προγράμματος στάθηκαν τόσο ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θ. Μπρεδήμας, όσο και ο εισηγητής της παράταξης, Γ. Χριστόπουλος. Το μοναδικό μέλημα, για τη δημοτική παράταξη, του κ. Νίκα είναι το κέντρο της Καλαμάτας και όλες οι υπόλοιπες περιοχές "ας πνιγούν", υπερθεματίζοντας έτσι για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων από Θουρία έως Ασπρόχωμα.
Επικριτικός υπήρξε και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», ο οποίος μίλησε για πρόγραμμα χωρίς αναπτυξιακή λογική, με απουσία μέριμνας για τον πρωτογενή τομέα.
Τέλος, ο Γ. Δημητρούλιας από την «Ελληνική Δράση» σχολίασε ότι η Δημοτική Αρχή δεν ψάχνει απαντήσεις σε προβλήματα μέσω της αξιοποίησης της πράσινης ενέργειας.

***
 
*** Άρωμα  στο αγιάζι της αθλητικής  ενημέρωσης  :
***  Το πρόγραμμα (σ.σ. όλοι οι αγώνες θα καλυφθούν τηλεοπτικά από την NOVA) και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:
Η εμβόλιμη 6η «στροφή» εστιάζει στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
ΤΕΤΑΡΤΗ 3/12
Πανθρακικός - Πλατανιάς  1-0   .- ^
Τα  γκολ : 17΄ αυτογκόλ Μπανανά ,.-
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Πανθρακικός (Μ. Ρόκα): Αθανασιάδης, Μεχία, Τζάνης (83' Αράμπα), Ντιγκινί, Κάσες (73' Οκάτσι), Σερφά, Εμπόου, Τσουμάνης (67' Παπαγεωργίου), Μπαϊκαρά, Λαδάκης, Ποτουρίδης
Πλατανιάς (Γ. Χριστόπουλος): Ολίμπα, Αποστολόπουλος (71' Τόρες), Δημήτρης, Μπανανά,Μαχαμάτ, Γκόμες (67' Ζαραδούκας), Τσουράκης, Μενδρινός, Ιτούα

Ατρόμητος - Βέροια    0-0 .- ^
Ατρόμητος (Σα Πίντο, 4-4-2):  Γκορμπούνοφ - Κιβρακίδης, Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Κοντοές - Ούμπιντες (67' Μπρίτο), Αγκουαζί, Πίτου Γκαρσία (84' Φάμπιο), Καραμάνος (84' Τάτος) - Ναπολεόνι, Παπάζογλου
Βέροια (Γρανέρο, 4-2-3-1): Καντιμοίρης - Αμαραντίδης, Καλί, Όστοϊτς, Βέρτζος - Μπατιόν, Βάσκεθ - Μπαργκάν, Μπεν (89' Βεργώνης), Εσπάρθα (62' Καλτσάς) - Κάμπορα (71' Βούκιτς)

ΠΑΣ Γιάννινα - Λεβαδειακός    0-4 .- ^
Οι συνθέσεις:ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης / 4-4-2): Βελλίδης - Στρούνα (60΄ Χαρίσης), Τζημόπουλος, Μπέριος, Μιχαήλ - Λίλα, Τσουκαλάς, Ακόστα (60΄ Κοροβέσης), Τσάβες - Ίλιτς, Μανιάς (83΄ Σαπαλίδης)
Λεβαδειακός (Σάββας Παντελίδης / 4-4-1-1): Σηφάκης - Μαχαίρας, Κώτσιος, Τομάς, Γεωργιάδης - Μιλοσάβλιεβ (72΄ Νικολακάκης), Ζίτο, Κονέ, Ορτέγκα - Βούκσεβιτς (65΄ Γκόμεζ) - Μάντζιος (83΄ Σοτέλο)
ΓΚΟΛ: 0-1 (38΄ Τομάς), 0-2 (43΄ Μάντζιος), 0-3 (61΄ Μιλοσάβλιεβ), 0-4 (68΄ Μάντζιος)
Κίτρινες κάρτες: 82΄ Μπέριος, 90΄ Λίλα - 42΄ Ορτέγκα, 57΄ Γεωργιάδης, 82΄ Μάντζιος
Κόκκινες κάρτες: -
Διαιτητής: Αναστάσιος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
Βοηθοί: Πολυχρόνης Κωσταράς (Αιτωλοακαρνανίας) / Χρήστος Μπαλτάς (Αχαΐας)

Κέρκυρα - Πανιώνιος    1-0 .- ^
Το  γκολ : 14΄ Κόντος .-
Οι συνθέσεις των ομάδων
Κέρκυρα (Γρηγορίου): Σέτκους, Βενέτης, Ναγιάρ (Ανδρεόπουλος 86'), Καϊκούτ, Γκόμες, Καρντόζο, Μαρκόβσκι (Μαραγκός 71'), Κοντός, Χαβίτο (Ζορμπάς 63'), Ντιμιτρόσφκι, Ντιόγκο
Πανιώνιος (Τερεζόπουλος): Παπαδόπουλος, Παντίδος, Πάνος, Γιάννου, Σιώπης (Ιμπαγάσα 76'), Κολοβός, Οικονόμου (Σμυρλής 85'), Μπούζας (Μπουμάλ 46'), Φούντας, Χαζτηισαΐας, Μητρόπουλος

Ξάνθη - Καλλονή  2-1 .- ^
Τα  γκολ : 13΄ Σολτάνι, 21΄ Κλέιτον , 51΄  Βαλιός .-
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Ξάνθη (Ρ. Λουτσέσκου): Κυριακίδης, Μπαξεβανίδης, Γουάλας, Σολτάνι (46' Ρούντι), Λουσέρο, Ομπόντο (73' Φλίσκας), Παπαστεριανός (62' Βασιλακάκης), Κλέιτον, Γούτας, Καπετάνος, Καρυπίδης
Καλλονή (Γ. Ματζουράκης): Χογκ, Αντέγιο, Λεοζίνιο, Κεϊτά, Αναστασίαδης, Βαλιός, Πιπίνης, Μανούσος (73' Στεφάνοβιτς), Καλτσάς, Ναβάρο (62' Γιορέντε), Χουάνμα (66' Καμαρά)

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ    1-2 , (1-1)  .- ^
Τα γκολ :  43΄ Αθανασιάδης  ,49΄  Περέιρα   ,  45΄Φουστέρ ,
Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ): Ρομπέρτο - Ελαμπντελαουί, Αυλωνίτης, Αμπιντάλ, Μασουακού - Μανιάτης, Μιλιβόγεβιτς - Ντομίνγκεζ, Αφελάι, Φουστέρ - Μήτρογλου.
ΠΑΟΚ (Αναστασιάδης): Γλύκος - Σκόνδρας, Τζιόλης, Βίτορ, Ρατς - Τζανδάρης, Γκολάσα, Κάτσε - Σαλπιγγίδης, Περέιρα, Αθανασιάδης.
 VIDEO   και  γκολ  από τον αγώνα :
~**  ΟΣΦΠ- ΠΑΟΚ 1-2  τα  γκολ  3/12/2014 : http://youtu.be/oF70t5NrbSk ,.-
~** ΟΣΦΠ- ΠΑΟΚ 1-2  1ο γκολ  0-1  3/12/2014 : http://youtu.be/V97m7YDRzRY ,.-
ΠΕΜΠΤΗ 4/12
Παναιτωλικός - Παναθηναϊκός (Γηπ. Παναιτωλικού, 17:15)

Νίκη Βόλου - Αστέρας Τρίπολης (Πανθεσσαλικό Στάδιο, 17:15)

ΟΦΗ - Εργοτέλης (Γηπ. "Θ. Βαρδινογιάννης", 19:30)


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ
ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

1. ΠΑΟΚ 11 8-1-1 5-1-1 3-0-0 25-7 28
2. Ολυμπιακός 11 7-2-1 5-0-0 2-2-1 23-6 23
3. Παναθηναϊκός 10 6-1-3 4-0-1 2-1-2 14-10 19
. Καλλονή 11 5-4-1 4-2-0 0-2-2 9-2 19
5. Ατρόμητος 11  5-2-3 4-2-0 1-0-3 11-9 18
. Βέροια 11  5-2-3 4-1-0 1-1-3 16-17 18
. Αστέρας Τρίπολης 10 5-2-3 2-2-0 3-0-3 17-14 17
8. ΠΑΣ Γιάννινα 11 4-4-2 3-2-0 1-2-2 14-8 16
9. Παναιτωλικός 10 3-5-2 2-1-1 1-4-1 13-9 14
10. Ξάνθη 11 3-3-4 3-1-0 0-2-4 13-15 15
. Πλατανιάς Χανίων 11 3-3-4 1-1-3 2-2-1 8-10 12
12. Κέρκυρα 11   3-2-5 2-0-3 1-2-2 10-14 14
. Πανιώνιος 11 3-2-5 3-1-2 0-1-3 10-13 11
14. ΟΦΗ 10 3-1-6 2-0-2 1-1-4 7-17 10
. Λεβαδειακός 11 1-5-4 1-4-1 0-1-3 7-11 11
16. Πανθρακικός 11 1-3-6 1-2-0 0-1-6 8-18 9
. Εργοτέλης 10 1-3-6 0-2-4 1-1-2 12-21 6
18. Νίκη Βόλου 10 1-1-8 1-1-2 0-0-6 4-20 4
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Την προετοιμασία της για τη Μαγούλα ξεκίνησε η Μαύρη Θύελλα 

ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ Του Νίκου Μπαλόπουλου Πρόγραμμα ενδυνάμωσης για ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών, συγκεκριμένα αυτών που δεν αγωνίστηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν λίγο στο ματς της περασμένης Κυριακής με τον Παναργειακό, περιελάμβανε η χθεσινή μέρα για την ομάδα της Καλαμάτας, η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών της οποίας είχε την ευκαιρία να ξεκουραστεί. Από σήμερα πάντως η προσοχή των παικτών του Νίκου Κουρμπανά στρέφεται στο Κυριακάτικο παιχνίδι πρωταθλήματος στη Μαγούλα με αντίπαλο τον εκ των ουραγών αλλά επικίνδυνο στην έδρα του Αστέρα, εκεί όπου ταξιδεύει η Καλαμάτα, έχοντας ως μοναδικό στόχο τη διεύρυνση του νικηφόρου σερί και γιατί όχι το πέρασμα στην κορυφή. Ο κ. Κουρμπανάς, που βλέπει μέρα με τη μέρα την ομάδα να έρχεται πιο κοντά στα θέλω του, δεν θα έχει στη διάθεσή του τόσο τον τραυματία Σαλαπάτα, όσο και τους τιμωρημένους Ηλιόπουλο, Ρούσση, αναμένοντας ταυτόχρονα τα σπουδαία για τον Βασίλη Τριάντο. Ο 29χρονος αμυντικός, που μέχρι το καλοκαίρι αγωνιζόταν στον Αστέρα Μαγούλας, αισθάνθηκε ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο μετά το ματς με τον Παναργειακό, και η συμμετοχή του στον αγώνα που ακολουθεί κρίνεται αμφίβολη. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και τα καλά νέα, ειδικότερα αυτά που εστιάζονται στην επιστροφή του Τσάτσου, ο οποίος εξέτισε και την ποινή του, γιατί όχι και των Χαρίτου, Πολυχρόνη. Πιο ξεκάθαρα θα γίνουν τα πράγματα στο μέτωπο των προβλημάτων, από τη σημερινή ημέρα κι έπειτα, οπότε και η προετοιμασία επικεντρώνεται στο ματς με τη Μαγούλα. Εν τω μεταξύ, ανακατατάξεις προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες στο ιατρικό επιτελείο της Μαύρης Θύελλας, με τον Νάσο Κακαλέτρη να αποχωρεί, αφήνοντας τη θέση του στον Νίκο Κακαλίκα, που επιστρέφει ύστερα από κάμποσο χρονικό διάστημα – θυμίζουμε ότι ο κ. Κακαλίκας είχε και πάλι στο κοντινό παρελθόν αναλάβει το πόστο του φυσιοθεραπευτή – στην ομάδα της Καλαμάτας.Ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις έφερε η μικρή προσέλευση κόσμου Ένα στοιχείο που δεν πέρασε απαρατήρητο από την διοίκηση της Καλαμάτας στο ματς της περασμένης Κυριακής, ήταν αυτό της μικρής προσέλευσης κόσμου, τουλάχιστον για την ιδιαιτερότητα και τη σημασία του συγκεκριμένου αγώνα. Οι άνθρωποι της διοίκησης καλούνται να βρουν τις απαντήσεις, εάν είναι δηλαδή παράγοντας ανασταλτικός η τιμή του εισιτηρίου ή κάτι διαφορετικό, φέρνοντας περισσότερο κόσμο στο γήπεδο, κάτι που θα αποδώσει οικονομικά αλλά και αγωνιστικά. - 
 
*** Αθλητικές μεταδόσεις στη TV
Τετάρτη 3/12/2014

Πανθρακικός - Πλατανιάς, ποδόσφαιρο (Α' Εθνική, εξ αναβολής),15.00, Novasports 2

Ατρόμητος - Βέροια, ποδόσφαιρο (Α' Εθνική, εξ αναβολής), 17.15, Novasports 2

ΠΑΣ Γιάννινα - Λεβαδειακός, ποδόσφαιρο (Α' Εθνική, εξ αναβολής), 17.15, Novasports 3

Κέρκυρα - Πανιώνιος, ποδόσφαιρο (Α' Εθνική, εξ αναβολής), 17.15, Novasports 4

Ξάνθη - Καλλονή, ποδόσφαιρο (Α' Εθνική, εξ αναβολής), 17.15, Novasports 6

ΠΑΟΚ - Λοκομοτίβ, μπάσκετ (Eurocup), 19.00, Novasports 7

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ, ποδόσφαιρο (Α' εθνική, εξ αναβολής), 19.30, Novasports 1

Φριντριχσάφεν - Ολυμπιακός, βόλεϊ (Τσάμπιονς Λιγκ), 21.00, OTE sport6

Τσέλσι - Τότεναμ, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Αγγλίας), 21.45, OTE sport1

Σάντερλαντ - Μάντσεστερ Σίτι, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Αγγλίας), 21.45, OTE sport2

Αρσεναλ - Σαουθάμπτον, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Αγγλίας), 21.45, OTE sport4

Πέμπτη 4/12/2014

Νίκη Βόλου - Αστέρας Τρίπολης, ποδόσφαιρο (Α' εθνική, εξ αναβολής), 17.15, Novasports 1

Παναιτωλικός - Παναθηναϊκός, ποδόσφαιρο (Α' Εθνική, εξ αναβολής), 17.15, Novasports 2

ΟΦΗ - Εργοτέλης, ποδόσφαιρο (Α' Εθνική, εξ αναβολής), 19.30, Novasports 1

Ζαλγκίρις Κάουνας - Αναντολού Εφές, μπάσκετ (Ευρωλίγκα), 19.45, Novasports 3

Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ - Παναθηναϊκός, μπάσκετ (Ευρωλίγκα), 20.00, Novasports 2

Καντίθ - Βιγιαρεάλ, ποδόσφαιρο (Κύπελλο Ισπανίας), 21.00, OTE sport1

Λιμόζ - Ουνικάχα Μάλαγα, μπάσκετ (Ευρωλίγκα), 21.00, Novasports 6

Σάσαρι - Ούνιξ Καζάν, μπάσκετ (Ευρωλίγκα), 21.30, Novasports 3

Σαμπντόρια - Μπρέσια, ποδόσφαιρο (Κύπελλο Ιταλίας), 22.00, OTE sport2

Λυών - Ρεμς, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Γαλλίας), 22.00, Novasports 2

Ράγιο Βαγεκάνο - Βαλένθια, ποδόσφαιρο (Κύπελλο Ισπανίας), 23.00, OTE sport1

Νικς - Καβαλίερς, μπάσκετ (ΝΒΑ), 03.00, OTE sport3

Παρασκευή 5/12/2014
Ηρακλής Ψαχνών - Απόλλων Σμύρνης, ποδόσφαιρο (Β' Εθνική), 16.00, OTE sport4
Ηρακλής - Εθνικός Σερρών, ποδόσφαιρο (Β' Εθνική), 18.00, OTE sport4
Σεντ Ετιέν - Μπαστιά, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Γαλλίας), 21.00, Novasports 2
Γαλατάσαραϊ - Λαμποράλ Κούτσα, μπάσκετ (Ευρωλίγκα), 21.15, Novasports 4
Τουρόβ - Μπαρτσελόνα, μπάσκετ (Ευρωλίγκα), 21.30, Novasports 2
Τουλούζ - Μονακό, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Γαλλίας), 21.30, Novasports 1
Ντόρτμουντ - Χόφενχαϊμ, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Γερμανίας), 21.30, OTE sport2
Ολυμπιακός - Νεπτούνας, μπάσκετ (Ευρωλίγκα), 21.45, ΝΕΡΙΤ
Φιορεντίνα - Γιουβέντους, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Ιταλίας), 21.45, OTE sport1
Βαλένθια - Ερυθρός Αστέρας, μπάσκετ (Ευρωλίγκα), 22.00, Novasports 3
Μπέτις - Αλμερία, ποδόσφαιρο (Κύπελλο Ισπανίας), 23.00, OTE sport5
Γκρίζλις - Σπερς, μπάσκετ (ΝΒΑ), 03.00, OTE sport3

Σάββατο 6/12/2014Νιούκαστλ - Τσέλσι, ποδόσφαιρο (Αγγλία), 14.45, OTE sport1
Βέροια - Πλατανιάς, ποδόσφαιρο (Α' Εθνική), 15.00, Novasports 3
Αρης - ΑΕΚ, Κολοσσός Ρόδου - Τρίκαλα, Νέα Κηφισιά - Ρέθυμνο, Απόλλων Πατρών - ΠΑΟΚ, Πανελευσινιακός - ΚΑΟΔ, μπάσκετ (Α1 ανδρών), 17.00, Novasports 2
Στόουκ - Αρσεναλ, ποδόσφαιρο (Αγγλία), 17.00, OTE sport1
Κέρκυρα - Ατρόμητος, ποδόσφαιρο (Α' Εθνική), 17.15, Novasports 3
Παρί Σ.Ζ. - Ναντ, ποδόσφαιρο (Γαλλία), 18.00, Novasports 6
ΠΑΟ - Πανιώνιος, μπάσκετ (Α1 ανδρών), 18.30, Novasports 3
Ρόμα - Σασουόλο, ποδόσφαιρο (Ιταλία), 19.00, OTE sport4
Μάντσεστερ Σίτι - Εβερτον, ποδόσφαιρο (Αγγλία), 19.30, OTE sport1
Ολυμπιακός - ΠΑΣ Γιάννινα, ποδόσφαιρο (Α' Εθνική), 19.30, Νovasports 1
Μπάγερν Μονάχου - Λεβερκούζεν, ποδόσφαιρο (Γερμανία), 19.30, OTE sport3
Ρεάλ Μαδρίτης - Θέλτα, ποδόσφαιρο (Ισπανία), 21.00, OTE sport2
Newsroom ΔΟΛ
 
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:          BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:        
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,          3893    video.-                       
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,      2230     video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =         2 225   video.- 
Σύνολον                                                             8345    βίντεο   .-
https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  2638    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas 
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258   291   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    713.–
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   283 .-
*** http://www.twitter.com/stamos01/ 400/329/16  , 258/11 .-
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-
 
 *** ΑΠΟ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2014  :
~Άρωμα   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Παρασκευή  28  Νοεμβρίου  2014  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/11/28-2014.html  ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο 29  Νοεμβρίου  2014 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/29-2014.html  ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/30-2014.html ,.-
~ Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 29 και 30 Νοεμβρίου 2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/11/29-30-2014.html ,.-

  ~*     Σταματάκος Δεσποινούλα  Αγγέλλω  και  μπίλης  27/11/2014 : http://youtu.be/5O2OoDpTMVk ,.-
~** Δεσποινούλα 5 μηνών 1-12-2014 : http://youtu.be/BATXyuc5hAQ,.
~** Δέσποινα  και Δεσποινούλα  1-12-2014 : http://youtu.be/KwE4dhSYcG4 ,.-

***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   2014   : 
~ Άρωμα  ενημέρωσης   Δευτέρα  01  Δεκεμβρίου  2014   : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/12/01-2014.html  ,.-
~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Δευτέρα 01  Δεκέμβριος  2014 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/12/01-2014.html ,
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  02  Δεκεμβρίου  2014  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/12/02-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  02  Δεκεμβρίου  2014 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/12/02-2014.html ,.-
~ Άρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  03  Δεκεμβρίου  2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/12/03-2014.html ,.-

 

2 σχόλια:

Unknown είπε...

~ Ανάλογα με το ήθος του άρχοντα πλάθονται συνήθως οι υπήκοοι , ώστε όποιοι είναι οι ηγέτες , κατ΄ ανάγκην τέτοιοι είναι και οι οδηγούμενοι .- {Μέγας Βασίλειος } .-
~ Το άκακο χαρακτηρίζει η απλότητα του χαρακτήρα , η γενναιότητα και το ανεπιτήδευτο .- { Μέγας Βασίλειος } .-

Unknown είπε...

Επιτυχία είναι: α) Να γελάς με την καρδιά σου. β) Να κάνεις παρέα με συνετούς. γ) Να δέχεσαι την γνώμη των ευφυών. δ) Να έχεις στόχους και ε) Φεύγοντας από την ζωή να αφήσεις κάτι, ένα παιδί, ένα κήπο, ένα πίνακα, ένα βιβλίο, μια καλή κουβέντα, μια ζεστή αγκαλιά, ένα χαμόγελο...!(Από το δοκίμιο ''αυτογνωσία,πρώτο μέλημα στη ζωή'' του υπογράφοντος, εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ)...!!!