Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Τετάτη 20 Ιανουαρίου 2016

 
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016   :
~
                                                       ΞΗΡΟΙ  ΚΑΡΠΟΙ ...    ΚΑΙ  .....  ΜΕΛΙ 
 
~ ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-  
  Ο  ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

*** Η βλάστησις και η χλωρίς της χερσονήσου του Αγίου Όρους

















 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



***   Θέλετε να... ξεβουλώσετε άμεσα τις αρτηρίες σας;- Πιείτε αυτό! 

Αν θέλετε να ξεβουλώσετε άμεσα τις αρτηρίες σας, σας παρουσιάζουμε ένα ισχυρό ποτό που μετά την κατανάλωση μόνο ενός ποτηριού από αυτό θα νιώσετε απίστευτη βελτίωση...

 Περισσότεροι από 2500 άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακή νόσο. Η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι δύο από τις 3 κορυφαίες κυριότερες ασθένειες που προκαλούν θανάτους σε όλο τον κόσμο.

 Πραγματικά ζούμε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής και καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφών που είναι πλούσιες σε λίπη. Όλα αυτά τα λίπη και οι τοξικές ουσίες καταλήγουν στα αιμοφόρα αγγεία μας. Αυτό το λίπος στα αιμοφόρα αγγεία προκαλεί απόφραξη των αρτηριών και οι φραγμένες αρτηρίες είναι ένας από τους κύριους λόγους καρδιακών προσβολών.

 Το συγκεκριμένο ρόφημα θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε με επιτυχία το σώμα σας από τις τοξίνες και να ξεμπλοκάρετε το λίπος από τα αιμοφόρα αγγεία.

 Το μόνο που χρειάζεστε είναι:

 ένα φλιτζάνι φρεσκοστυμμένου χυμού ντομάτας

¼ κούπας χυμό λεμονιού
Μια καυτερή πιπεριά ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ½ κουταλάκι πιπέρι
Κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ
Δύο κοτσάνια σέλινο
 Αναμείξτε όλα αυτά τα συστατικά σε ένα μπλέντερ.
Μετά την ανάμιξη θα πάρετε ακριβώς ένα φλιτζάνι του ποτού.
Μπορείτε να το καταναλώνετε τρεις φορές την ημέρα μεταξύ των γευμάτων.
 
***  Θέλετε ελαστικές και υγιείς αρτηρίες; Ένα ποτήρι την ημέρα αρκεί! 

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η διατροφή πλούσια σε φρούτα προστατεύει την καρδιά, ωστόσο μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition φέρνει στο φως νέα στοιχεία αναφορικά με τη μείωση του κινδύνου από τα καρδιαγγειακά.
 Στο πλαίσιο της έρευνας, Γάλλοι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας, συνεργάστηκαν με 48 υγιείς γυναίκες, ηλικίας 50-65 ετών, οι οποίες βρίσκονταν σε εμμηνόπαυση. Σ' αυτήν την ηλικία, οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια.
 Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, τα άτομα που καταναλώνουν ένα ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ κάθε ημέρα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά.
 Όπως εξηγούν οι ερευνητές, μία ομάδα συστατικών που υπάρχουν στο φρούτο, οι φλαβονόνες, κάνουν τις αρτηρίες πιο ελαστικές, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος.
 Τα ευεργετικά αποτελέσματα, βέβαια, φαίνεται πως περιορίζονται στα υγιή άτομα. Συγκεκριμένα, όσοι πάσχουν ήδη από καρδιοπάθεια και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, δεν πρέπει να αρχίσουν την κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ πριν συμβουλευθούν το γιατρό τους, αφού αυτό αλληλεπιδρά με τουλάχιστον 85 φάρμακα.

***  Φραγμένες αρτηρίες: 4 σημάδια που σε προειδοποιούν!
Έρευνες αναφέρουν ότι σχεδόν το 80% των καρδιακών παθήσεων μπορούν να προβλεφθούν με μικρές καθημερινές αλλαγές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σιωπηλά σημάδια που πρέπει να μας προϊδεάσουν ότι οι αρτηρίες μας ενδεχομένως να είναι φραγμένες.
 Στυτική δυσλειτουργία
Οι άνδρες έχουν ένα ενσωματωμένο σύστημα προειδοποίησης για τη σιωπηλή στεφανιαία νόσο. Η αδυναμία ή η δυσκολία στυτικής λειτουργίας ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι φραγμένων αρτηριών στην πύελο, ενδείξεις μίας επικείμενης καρδιακής προσβολής.
Υπάρχουν, κατά μέσον όρο, τρία έως πέντε έτη μεταξύ της έναρξης των στυτικών δυσλειτουργιών και της διαπίστωσης της στεφανιαίας νόσου. Χρόνος ικανός, για να εντοπίσει ο γιατρός σας το πρόβλημα και να εργαστείτε από κοινού για την πρόληψη των καρδιακών ζητημάτων.
 Φαλάκρα
Σε μια νέα εμπεριστατωμένη μελέτη, που διεξήχθη σε σχεδόν 37.000 άνδρες, η έντονη φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού προέβλεψε την παρουσία σιωπηλών ενδείξεων για φραγμένες αρτηρίες σε οποιαδήποτε ηλικία.
Σε μια ξεχωριστή μελέτη, που έγινε σε περισσότερα από 7.000 άτομα (συμπεριλαμβανομένων και 4.000 γυναικών), η μέτρια έως σοβαρή φαλάκρα διπλασίαζε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο και στα δύο φύλα.
 Πτυχή του αυτιού
Μια πτυχή στο λοβό του αυτιού (συγκεκριμένα, μία γωνιακή πτυχή στο αυτί που υπάρχει διαγώνια από το κανάλι μέχρι το κατώτερο άκρο του λοβού) έχει αναφερθεί σε ιατρικές εκθέσεις ως ένδειξη σιωπηλής στεφανιαία νόσου. Η πτυχή του αυτιού μπορεί να προκύψει από κακή κυκλοφορία του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών της καρδιάς.
 Αν και μερικοί ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι μια πτυχή είναι μόνο μια γενική ένδειξη της γήρανσης του πληθυσμού, οι ερευνητές πρόσφατα χρησιμοποίησαν την πιο εξελιγμένη μέθοδο αξονικής τομογραφίας για τη μέτρηση της σιωπηλής στεφανιαία νόσου και διαπίστωσαν ότι σε μία προβλεπόμενη καρδιοπάθεια το αυτί τσαλακώνεται. Φυσικά συνυπολόγιζαν και άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το κάπνισμα κ.λπ.
 Πόνος στην κνήμη
Ο πόνος στην κνήμη μπορεί να σημαίνει ότι έχουν μπλοκάρει οι αρτηρίες των σκελών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των καπνιστών, πριν ακόμα διαγνωστεί η στεφανιαία νόσος. Ένα τέτοιο σύμπτωμα απαιτεί αξιολόγηση χωρίς καθυστέρηση όμως, ώστε ο γιατρός σας να εξετάσει τους παλμούς στα πόδια σας, να εκτελέσει απλές μετρήσεις της πίεσης του αίματος (στα πόδια) και τη ροή του αίματος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της κακής κυκλοφορίας .
Είναι ζωτικής σημασίας οι καρδιακές παθήσεις να διαγιγνώσκονται όσο το δυνατόν νωρίτερα, διότι υπάρχουν πολλές διατροφικές και ιατρικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστροφή του προβλήματος.

***  ΤΡΕΙΣ ενδείξεις πως τα νεφρά σου έχουν ΠΡΟΒΛΗΜΑ!!
Τα νεφρά χρησιμεύουν ως ένα φίλτρο του σώματος….
Βοηθούν στην απομάκρυνση ανεπιθύμητων υλικών και αποβλήτων, ενώ ρυθμίζουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και της αρτηριακής πίεσης
Επίσης φτιάχνουν ερυθροποιητίνη, που χρησιμοποιείται για να διεγείρει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα νεφρά είναι ένα ζωτικό όργανο του σώματος και η ζημιά που μπορεί να υποστούν μπορεί να είναι επιζήμια για τη γενικότερη λειτουργία του σώματος.
Μειωμένη παραγωγή ούρων
Ενα από τα πρώτα σημάδια ότι υπάρχει κάποια νεφρική βλάβη είναι η μειωμένη παραγωγή ούρων. Ενώ τα ούρα μειώνονται, υπάρχει μια αυξημένη συχνότητα ούρησης. Η περιεκτικότητα των ούρων μπορεί επίσης να τα κάνει να φαίνονται σκούρα κίτρινα, κάτι που δείχνει πως συμπυκνώνονται ή μπορεί να έχουν ροζ ή κόκκινο χρώμα, κάτι που υποδηλώνει παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Περαιτέρω ανάλυση των ούρων μπορεί να γίνει από έναν γιατρό για να δείξει τυχόν άλλα χημικά περιεχόμενα στα ούρα που θα επιτρέψουν την διάγνωση της νόσου. Περίσσεια πρωτεΐνης στα ούρα, δείχνει πως οι δυνατότητες φιλτραρίσματος των νεφρών έχουν καταστραφεί.
Αύξηση κοιλιακού βάρους, αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακός ρυθμός
Με τη συσσώρευση της παραγωγής αποβλήτων στο σώμα, υπάρχει μια εμφανής αύξηση του σωματικού βάρους, ειδικά στην κοιλιακή χώρα, που οφείλεται στην περίσσεια υγρού. Υπάρχει, επίσης, ορατή διόγκωση στα χέρια, τα πόδια και γύρω από τα μάτια. Υπάρχει πόνος αισθητός στην κοιλιά, στην περιοχή του πλευρού. Υπάρχει ακόμα μια συσσώρευση περιεκτικότητας σε νάτριο, που τραβά το νερό και αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
Ενα άτομο με νεφρική βλάβη αναπτύσσει μέτρια έως σοβαρή υπέρταση που σημαίνει πάνω από 130/80.
Το σώμα διασπά τις πρωτεΐνες για να σχηματίσουν ουρία που κανονικά τα νεφρά την φιλτράρουν προς τα έξω κι έτσι η βλάβη στο νεφρό θα οδηγήσει σε συσσώρευση ουρίας που μετατρέπεται σε αμμωνία. Αυξημένα επίπεδα αμμωνίας είναι τοξικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν υπνηλία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κώμα.
Λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης υγρού στο αίμα, η καρδιά καλείται να δουλέψει παραπάνω με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο καρδιακός ρυθμός. Ενα άτομο με νεφρική βλάβη θα παρατηρήσει πως η καρδιά του χτυπάει πιο γρήγορα από το κανονικό.
Αναιμία και ανεπάρκεια βιταμίνης D
Η αρχική νεφρική βλάβη μπορεί να περάσει απαρατήρητη μέχρις ότου τα συμπτώματα γίνουν εμφανή στα χρόνια στάδια. Η ερυθροποιητίνη που γίνεται στα νεφρά είναι μια ορμόνη που διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η χρόνια βλάβη των νεφρών θα μειώσει τελικά την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και θα οδηγήσει σε αναιμία. Αυτό προκαλεί έναν κιτρινωπό αποχρωματισμό στα μάτια και μια χλωμή εμφάνιση του δέρματος.
Δεδομένου ότι τα νεφρά ασχολούνται επίσης με την παραγωγή βιταμίνης D, με την πάροδο του χρόνου υπάρχει μια αξιοσημείωτη ανεπάρκεια σε βιταμίνη D και οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα.
Medinova

***  Ξηροφθαλμία:  Εύκολες στρατηγικές για να την αποφύγετε
Η επίμονη ξηροφθαλμία μπορεί να οφείλεται στην ξηρή ατμόσφαιρα, την πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών ή σπανιότερα σε πάθηση των ματιών. Είναι ιδιαίτερα συχνή στα άτομα άνω των 40 ετών.
Μερικές απλές στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την ξηρότητα των ματιών στην καθημερινότητά σας.
Αρχικά, πρέπει να πίνετε αρκετό νερό και γενικώς να φροντίζετε τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού σας να είναι πάντοτε επαρκή (κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κ.λπ.) ώστε να μην ξηραίνονται οι βλεννώδεις μεμβράνες των ματιών.
Εάν ο αέρας στο εσωτερικό του σπιτιού σας ή στο χώρο εργασίας σας είναι ιδιαίτερα ξηρός, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε υγραντήρα.
Εφαρμόστε τον κανόνα 20-20-20 όταν εστιάζετε σε μια δραστηριότητα για αρκετή ώρα (π.χ. τηλεόραση, διάβασμα) και μην τρίβετε τα μάτια σας, καθώς η κίνηση αυτή επιδεινώνει την ξηροφθαλμία.
Επίσης, προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερες τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα (π.χ. σολομός, καρύδια, λιναρόσπορος), καθώς θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά για τα μάτια.
Τέλος, μην ξεχνάτε να έχετε πάντα μαζί σας φυσικά δάκρυα για ώρα ανάγκης, εάν η καταπόνηση των ματιών είναι έντονη και χρειάζεστε άμεση ανακούφιση.
Πηγή: prevention.com


 ***  Το  θαυματουργό φάρμακο για την αρθρίτιδα είναι  το  ελαιόλαδο :
 
Το  ελαιόλαδο θεωρείται το πιο ευεργετικό από όλα τα  φυτικά  έλαια , καθώς η  εντατική  και  καθημερινή του  κατανάλωση ,  είτε ωμό σε σαλάτες είτε στο μαγείρεμα , μειώνει κατά 41% τις πιθανότητες εμφάνισης αρθρίτιδας .- Πρόκειται για μια τροφή που λειτουργεί προστατευτικά για τις αρτηρίες και μειώνει τον κίνδυνο  εμφάνισης φλεγμονών .- Επιπλέον , το ελαιόλαδο μειώνει την αρτηριακή πίεση και συντελεί στη ρύθμιση του σακχάρου αίματος , έτσι προστατεύει από δύο παράγοντες που θεωρούνται ως εξαιρετικά επικίνδυνοι για την εμφάνιση αρθρίτιδας  Πηγή :  http://www.neadiatrofis.gr .
- Ο Ιπποκράτης είχε ονομάσει το ελαιόλαδο το “μέγα θεραπευτικό” . 
\ Στη σύγχρονη εποχή αποτελεί, επιβεβαιωμένα πλέον και από την ιατρική επιστήμη, το ελιξίριο της ζωής, το σημαντικότερο συστατικό για την ανθρώπινη υγεία και τον ανθρώπινο οργανισμό.  
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ) το ελαιόλαδο   
-Βοηθά στη πρόληψη των ασθενειών της καρδιάς, συμβάλλοντας χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα που έχει σε αντιοξειδωτικά στην αύξηση της καλής (HDL) και στη μείωση της κακής χοληστερίνης (HDL),
 -Ενεργεί και δρα προστατευτικά κατά ορισμένων μορφών καρκίνου (του μαστού, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου, του προστάτη, κλπ.)    
-Συμβάλλει στη μείωση τόσο της υψηλής όσο και της χαμηλής αρτηριακής πίεσης του αίματος   
-Βοηθά στην αντιμετώπιση και επιβράδυνση της ασθένειας του διαβήτη  
-Ως βασικό συστατικό λίπους μιας υψηλής σε λιπαρά δίαιτας οδηγεί σε μεγαλύτερης διάρκειας απώλεια βάρους, από ότι μία δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά   
-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι σε εξωτερικές επιθέσεις από μικροοργανισμούς, βακτήρια και ιούς   
-Συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας   -Βοηθά στη καλή λειτουργία ολόκληρου του πεπτικού συστήματος   -Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η έλλειψή του μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του νεογέννητου.  Έχει διαπιστωθεί ότι η  ανάπτυξη παιδιών από μητέρες που κατανάλωναν ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καλύτερη σε ότι αφορά, το ύψος, το βάρος, τη συμπεριφορά και την ψυχοκινητική αντίδραση.   
-Βοηθάει στην διατήρηση της βιταμίνης Ε στο μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια του θηλασμού   
-Επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων και αυξάνει τη διάρκεια του κύκλου ζωής   
-Προστατεύει το δέρμα και βοηθάει στην πρόληψη ασθενειών όπως, η ακμή, η ψωρίαση και εκζέματα            
















Η κατανάλωση ελαιόλαδου φαίνεται να προστατεύει από την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τη μελέτη του Michael Stoneham και της ερευνητικής ομάδας του στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία έχει δημοσιευθεί στο τεύχος Οκτωβρίου του Journal of Epidemiology and Community Health.

~* Το λάδι της καρύδας   :

 
 
 
 
Το  βιολογικό λάδι καρύδας περιέχει βιταμίνη Ε , κορεσμένα λιπαρά οξέα , ιχνοστοιχεία , μέταλλα και πολύτιμες ουσίες , όπως το λαυρικό οξύ , που σκοτώνει , ιούς μικρόβια ,παθογόνους μικροοργανισμούς και μύκητες .- Επίσης το έλαιο καρύδας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά .- Έτσι , συμβάλλει στη γενικότερη υγεία και ευεξία του οργανισμού , αποτοξινώνει από το επιβλαβές ουρικό οξύ που προκαλεί την ουρική αρθρίτιδα και καταπολεμά τ6ις φλεγμονές των αρθρώσεων .- Συνεπώς , το λάδι καρύδας είναι ένας πολύτιμός σύμμαχος στην πρόληψη και την αποφυγή της αρθρίτιδας και σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες μπορεί ακόμα και να καταπραΰνει τον πόνο και να βοηθήσει στη βελτίωση της κίνησης στις περιπτώσεις χρόνιας αρθρίτιδας .-                 
 Μια διατροφή πλούσια σε ΤΜΑ (τα οποία αντιπροσωπεύουν το 65% του παρθένου ελαίου καρύδας) αυξάνει την ανοχή στη γλυκόζη και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, σύμφωνα με μελέτες που έγιναν σε αρουραίους [5].                                  
 Μια μελέτη του 2009 έδειξε ότι η αντικατάσταση του σογιέλαιου με ίση ποσότητα ελαίου καρύδας επέτρεψε μικρή μείωση βάρους σε γυναίκες που έπασχαν από κοιλιακή παχυσαρκία [6].                                                                    
 Προσφάτως, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κύτταρα ποντικών και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer, διαπιστώθηκε ότι η αγωγή με έλαιο καρύδας προστατεύει τους νευρώνες του εγκεφαλικού φλοιού σε συνθήκες εργαστηρίου [7].                                                                                   
 Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2006, η κατανάλωση τριγλυκεριδίων μέσης αλύσου οδήγησε σε άμεση βελτίωση των λειτουργιών του εγκεφάλου σε ασθενείς που έπασχαν από ήπιες μορφές της νόσου του Αλτσχάιμερ [8].                              
Το λάδι της καρύδας αποτελείται κατά 50% από λαυρικό οξύ, το οποίο μπορεί να σκοτώσει τα παθογόνα μικρόβια (πηγές παθήσεων), όπως τα βακτήρια, τους ιούς και τους ζυμομύκητες [9], για παράδειγμα τον σταφυλόκοκκο και την κάντιντα (candida albicans).                                          
 Το παρθένο λάδι καρύδας έχει το προνόμιο να μην παράγει τοξικές ενώσεις όταν θερμαίνεται. Επομένως, πρόκειται για λάδι το οποίο προτιμάται για το μαγείρεμα.          
 Επιπλέον, το γεγονός ότι αποκτά στερεά μορφή σε θερμοκρασία δωματίου το κάνει να αποτελεί άριστη εναλλακτική λύση για το βούτυρο και το φοινικέλαιο στη ζαχαροπλαστική: θα δώσει την πλούσια υφή που λιώνει και αποτελεί ζητούμενο για τη ζύμη για τάρτες, για τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα.                                
 Το λάδι της καρύδας είναι εξαιρετικό για το πρόσωπο, το δέρμα [10],τα μαλλιά [11], ακόμη και για τα δόντια, χάρη στην αντιβακτηριακή του δράση. Περιορίζει τις ζημίες που προκαλούν οι ακτίνες του ηλίου, μπλοκάροντας περίπου κατά 20% την υπεριώδη ακτινοβολία [12], καθιστώντας το ένα είδος φυσικής αντιηλιακής κρέμας για μέτρια έκθεση στον ήλιο.   Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορείτε να αδυνατίσετε προσθέτοντας παρθένο λίπος καρύδας στη διατροφή σας [13].                        Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για υπερβολή. Είναι πιο συνετό ―για να αναμένουμε ότι θα αντλήσουμε από αυτό όλα τα οφέλη για την υγεία― το λίπος της καρύδας να αντικαταστήσει κάποιο άλλο λίπος.  Δεν πρέπει, ωστόσο, να τρέφουμε φρούδες ελπίδες.                                            
 Το λάδι καρύδας είναι γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα, αντιμυκητιακά, αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριδιακά στοιχεία, ό, τι καλύτερο δηλαδή για την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών σου. Δεν είναι τυχαίο που το ινδικό όνομα του κοκκοφοίνικα σημαίνει «το Δέντρο της Ζωής».                                                                     
 Το οργανικό, έξτρα παρθένο λάδι καρύδας είναι φτηνό, πολύ υγιεινό και το άρωμα του μας ταξιδεύει σε μέρη εξωτικά. Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, χαρίζοντάς της βαθιά ενυδάτωση, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και αφήνοντας το δέρμα λείο, απαλό και φωτεινό. Στην κοσμετολογία, το λάδι καρύδας είναι πασίγνωστο για την αντιγηραντική και αντιοξειδωτική του δράση, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη E.                                              
Δεν έχει κερδίσει άδικα λοιπόν τη φήμη σαν το πιο υγιεινό έλαιο που υπάρχει στον κόσμο. Αυτά είναι μερικά DIY beauty tips με βάση το λάδι καρύδας:                              
 Για λαμπερά υγιή μαλλιά    , Πιτυρίδα και ξηροδερμία , Μάσκα ομορφιάς    ,     Scrub   , Ενυδάτωση σώματος   Extra tip  για  ξύρισμα  ποδιών    Ηλιοκαμένο δέρμα χωρίς κινδύνους    Χείλη για φίλημα      Βραδινή περιποίηση       Καταπολεμώντας την κυτταρίτιδα , Δροσερή αναπνοή και λευκότερα δόντια   ,  Extra tip για πλύσιμο δοντιών συν μαγειρική σόδα   Φυσικό αποσμητικό… από σπίτι, για το σπίτι  ,   Σύμμαχος ΚΑΙ στην κουζίνα   .-        
*** Το κόκκινο κρασί  :

Εξαιτικά  ευεργετική  για την πρόληψη  και  την θεραπεία της αρθρίτιδας θεωρείται  η κατανάλωση κρασιού  .-Η  λογική και με μέτρο κατανάλωσή  του – και  ιδίως κόκκινου κρασιού – που περιορίζεται στα 1-2 ποτήρια ημερησίως , είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για τον οργανισμό και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών , γενικότερα στον οργανισμό και ειδικότερα στις αρθρώσεις  .-  Το κόκκινο κρασί είναι καλύτερο από το γυμναστήριο, σύμφωνα με έρευνα του Jason Dyck και άλλων ειδικών Πανεπιστήμιο της Alberta στον Canada. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κόκκινο κρασί, τα καρύδια και τα σταφύλια περιέχουν ένα συστατικό, τη ρεσβερατρόλη (resveratrol) που βελτιώνει την καρδιά, τους μυς και τη λειτουργία των οστών - αυτά δηλαδή που βελτιώνει και η σωματική άσκηση, το γυμναστήριο.  Η ρεσβερατρόλη αποδείχτηκε ότι είναι ένα αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό όταν έγιναν δοκιμές σε ποντίκια και τώρα η ουσία θα δοκιμαστεί και στους διαβητικούς.  Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά για τα οφέλη του συστατικού, τότε αυτό θα δείχθει ότι η κατάσταση της καρδιάς του ασθενούς μπορεί να βελτιωθεί όσο και αν έκανε συστηματική και σκληρή γυμναστική.   Και παρότι στους επιστήμονες, αλλά και στους εραστές του κρασιού άρεσαν τα νέα, είναι μάλλον απίθανο οι γιατροί να προτείνουν στους ασθενείς να αρχίσουν να πίνουν κάθε είδους αλκοολούχο ποτό, το οποίο θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν υπ' όψιν τους ότι μπορούν να απολαύσουν αυτά τα οφέλη όταν πίνουν ένα ποτήρι κρασί με το δείπνο τους, το πολύ.  Η ουσία ρεσβερατρόλη (
resveratrol) βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρασί, το οποίο ούτως ή άλλως μειώνει την "κακή χοληστερόλη" και προλαμβάνει τους θρόμβους.

Το κόκκινο κρασί, όταν καταναλώνεται με μέτρο, έχει και άλλα οφέλη όπως το να αυξάνει τη μακροζωία, να μειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας καταρράκτη, επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου και του διαβήτη τύπου 2.   Ούτως ή άλλως, αυτοί είναι καλοί λόγοι για να χαλαρώνετε με ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ.
Άντε και άσπρο πάτο!     
Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος έλεγε ότι «Το κρασί είναι η μόνιμη απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπά και θέλει την ευτυχία μας» και δεδομένου ότι ευτυχία χωρίς υγεία δεν υφίσταται, ας δούμε τις ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού.      Μειώνει τη χοληστερίνη ,     Προστατεύει την καρδιά ,   Ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα , «Ξυπνά» το μυαλό  ,Πολεμά το κρύωμα , Εναντιώνεται στον καρκίνο  , ...και αδυνατίζει .-

~*  Το  μηλόξυδο (μηλίτης) :
Το  μηλόξυδο είναι ευρέως γνωστό για τις ευεργετικές , καλλυντικές και θεραπευτικές του  ιδιότητες .- Βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων που έχουν προκύψει από τις σχετικές κλινικές μελέτες και έρευνες , με μηλόξυδο μπορεί να ανακουφίσει αποτελεσματικά από τον πόνο των αρθρώσεων , των μυών , την αρθρίτιδα τον οξύ πόνο στο στομάχι και τους πονοκεφάλους .- Όσον αφορά την δράση του μηλόξυδου , ενεργεί για να βοηθήσει στη δημιουργία μιάς αλκαλικής κατάστασης στο σώμα , διεγείρονυας τα πεπτικά υγρά , συμπεριλαμβανομένου του διττανθρακικού  (σόδας) από απελευθερώνεται από το πάγκρεας .- Αυτή  η εξαιρετικά αλκαλική ουσία εξουδετερώνει το  όξινο του μηλόξιδου και των οξέων του μηλόξιδου και των οξέων του στομάχου , βοηθώντας στην εξουδετέρωση από τους πόνους της αρθρίτιδας και από τις «επιθέσεως,» της οξείας ουρικής αρθρίτιδας  Ανακατέψτε 1-2  κουταλιές της σούπας ξίδι σε ένα ποτήρι με νερό και πιείτε το μονομιάς  .- Αυτός ο τρόπος κατανάλωσης φαίνεται πως είναι πολύ πιο αποτελεσματικός συγκριτικά με τη σταδιακή πόση .- Ωστόσο , να προσέχετε και πάντα να επιλέγεται     και να χρησιμοποιείτε το οργανικό –βιολογικό μηλόξυδο που υπάρχει στα ράφια των σούπερ μάρκετ .- Θα το ξεχωρίσετε από τη «μάνα» , δηλαδή τα οργανικά υπολείμματα , που υπάρχουν στον πάτο του μπουκαλιού .- Πηγή : http://www.ommed.gr .-   Ξίδι από μήλα είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια .Το γνώριζαν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι. Χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο και ως ένα είδος διατροφής.
Εκτός από αυτά τα οφέλη για την υγεία που αναφέρονται σχετικά με το ξίδι μήλων, αφαιρεί και τις οσμές. Αρκεί το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένο από μήλα, που είναι τα καλύτερα φρούτα από την άποψη της υγείας.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Περιέχει πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και κάλιο, ένζυμα και πηκτίνη. Επιπλέον, είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση προβλημάτων των οστών, της αρθρίτιδας και των φλεγμονών της ουροδόχου κύστης και μερικές μορφές των αλλεργιών.
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, και περιέχει Aldzrin (βήτα καροτίνη), βιταμίνες Α, Β, Β3, στοιχείο γ, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, σίδηρο, φθόριο, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες οι οποίες ρυθμίζουν την πέψη και βοηθούν να απελευθερώσουμε τα απόβλητα.                                                                                                                                   
Μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL, εμποδίζει τη σκλήρυνση των αρτηριών. Έχει επίσης ως αποτέλεσμα την μεγάλη διόρθωση των ατελειών του γαστρεντερικού. Είναι ένα προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση με ποσά ενζύμων και ευεργετικά βακτηρίδια, έτσι ώστε να ωφελεί το πεπτικό. Προστατεύει τον εντερικό σωλήνα, και σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια ,βελτιώνει την διαδικασία της πέψης. Διαλύει το ουρικό οξύ, το οποίο έχει κατατεθεί στις αρθρώσεις λόγω υπερβολική πρόσληψη σε όξινα τρόφιμα, βοηθά στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, διότι περιέχει ευεργετικά ένζυμα που διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Δρα σε αλλεργίες, αρθρίτιδα, μόλυνση της ουροδόχου κύστης, εγκαύματα, δυσκοιλιότητα, βήχα, αφαιρεί τις τοξίνες από το σώμα, διάρροια, αέριο, και κεφαλαλγία, οδηγεί στην ηρεμία και γαλήνη. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ξύδι μήλου που προέρχονται από οργανικά μήλα  

Συνταγές από μηλόξυδο:
* Αναμείξτε δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο με δύο κουταλιές της σούπας τρεις φορές την ημέρα για μια εβδομάδα.
* Αναμείξτε τρεις κουταλιές της σούπας μηλόξυδο τρία φλιτζάνια βραστό νερό και εισπνεύστε τον ατμό για πέντε λεπτά τουλάχιστον.
* Αναμείξτε τα τρία μέρη της μηλόξυδο με ένα μέρος του αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο, και το μείγμα που χρησιμοποιείται για μασάζ.
* Κρύα και ζεστά επιθέματα: μια πετσέτα βουτηγμένη σε τρία τέταρτα ένα φλιτζάνι ξίδι μηλίτη μήλων με ένα φλιτζάνι κρύο νερό ή ζεστό. Χρησιμοποιήστε σε πετσέτα και τοποθετήστε πάνω στο σημείο του πόνου.
* Για την ενίσχυση των οστών Πιείτε χυμό μήλου με το φαγητό για καλύτερη πέψη. Πίνοντας ένα ποτήρι νερό με ένα κουτάλι ή δύο από μηλόξυδο προκαλεί το ίδιο αποτέλεσμα.
* Για τη θεραπεία των εγκαυμάτων: μείγμα δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε ένα μικρό ποτήρι νερό και ανακατέψτε Θα ανακουφίσει τον πόνο και να μειώσουν τις φουσκάλες που προκαλείται από τα εγκαύματα.
* Για να αφαιρέσετε την πιτυρίδα .Στο τριχωτό της κεφαλής άμεσα ξύδι μήλου με μασάζ .Στη συνέχεια, πλύνετε με σαμπουάν.
* Για τη θεραπεία των πονοκεφάλων: βάλτε μερικές κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε λίτρα νερό και το βράζουμε στη φωτιά. Εισπνεύστε τον ατμό για το χρονικό διάστημα που κυμαίνεται μεταξύ 15 έως 45 λεπτά
* Τσιμπήματα εντόμων: χρήση με ψυχρά επιθέματα του ξιδιού μήλων πάνω στο τσίμπημα αρκετές φορές.
* Παχυσαρκία: Αναμίξετε μια κουταλιά ξίδι μήλων σε ένα φλιτζανι ζεστό νερό και να το πίνετε το πρωί όταν ξυπνάτε. Μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει το ποσό του ξιδιού, όπως επιθυμείτε. Πάρτε ένα κουτάλι ή δύο από μηλόξυδο με κάθε γεύμα, ρυθμίζει την όρεξη και συμβάλλει στη μείωση του ποσού της τροφής. 
 Τέλεια δόντια! Το μηλόξυδο είναι ιδανικό και για τα δόντια σου αφού λειτουργεί και σαν στοματικό διάλυμα χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες. Διάλυσε μια μικρή ποσότητα με νερό, κάνε τις γαργάρες σου και θα δεις τα μικρόβια και την πλάκα να μειώνονται σημαντικά!

~*   ΤΟ  ΜΕΛΙ  .. Διώξτε τις τοξίνες με το μέλι  :  
Το  μέλι έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες .- Εκτός των ευεργετικών ιδιοτήτων του στο μεταβολισμό , την καρδιά  κα τις στομαχικές διαταραχές , συμβάλλει σημαντικά στην αποτοξίνωση του ήπατος .-  Ως  εκ τούτου , συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού από το ουρικό οξύ  , που ευθύνεται για την ουρική αρθρίτιδα . – Πιο αναλυτικά , η γλυκόζη του μελιού συμπληρώνει τις εφεδρείες του γλυκογόνου του ήπατος , το  οποίο συμβάλλει στη σύνθεση των χρήσιμων ουσιών και στην αποικοδόμηση των επικίνδυνων τοξινών . – Συνεπώς , το μέλι ενισχύει την αποικοδόμηση των τοξινών και έτσι , αποβάλλεται το ουρικό , μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας .- Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.  Στην κατανάλωση μελιού αποδίδεται η μακροβιότητα διάσημων μελισσοκόμων, που κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 ετών[εκκρεμεί παραπομπή].
Τα μέλια με σκούρο χρώμα έχουν τις περισσότερες τονωτικές ιδιότητες[εκκρεμεί παραπομπή], όπως λ.χ. το πευκόμελο, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία[1]. 
Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Και σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ' έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.  Η άποψη αυτή είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και το σπουδαιότερο είναι τεκμηριωμένη και από επιστήμονες. Έτσι σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η δράση του μελιού ως τροφή και φάρμακο σε διάφορες κλινικές περιπτώσεις ο Duisberg (1967) διέκρινε τις παρακάτω περιπτώσεις. 
Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνεται με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα. Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση[εκκρεμεί παραπομπή].
Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη, κ.α[εκκρεμεί παραπομπή]  
Σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.[εκκρεμεί παραπομπή] Το μέλι, λοιπόν, είναι το βασικό προϊόν στην μελισσοκομία αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.   Παρότι ηχεί σαν οξύμωρο σχήμα υπάρχουν ποικιλίες μελιού που πικρίζουν. Χαρακτηριστικές τέτοιες ποικιλίες είναι το μέλι από ρείκι[3] και το μέλι από κουμαριά[4].
Το μοναδικό ελληνικό μέλι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1992 είναι το Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια[5] που παράγεται σε οριοθετημένη περιοχή του Μαινάλου Αρκαδίας, κυρίως στην περιοχή γύρω από την Αλωνίσταινα και τη Βυτίνα. Το σύμπλεγμα του όρους Μαίναλο κυριαρχείται από το δάσος της Κεφαλληνιακής ελάτης, ενώ υπάρχουν και διάφορα άλλα είδη τοπικής χλωρίδας. Το μέλι ελάτης "βανίλια" ανήκει στην κατηγορία των μελιών από μελιτώματα, προέρχεται δηλαδή από το χυμό που προσλαμβάνουν οι μέλισσες με την μεσολάβηση κάποιων εντόμων που παρασιτούν στα φυτά -στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για το παράσιτο physokermes hemicryphus που βρίσκεται στα έλατα. Το μέλι αυτό ξεχωρίζει για το κεχριμπαρένιο χρώμα του και για το γεγονός ότι δεν κρυσταλλώνει ποτέ, καθώς η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα είναι μικρότερη απ' ό,τι σε άλλους τύπους μελιού.                                 

~* Οι  ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ  :

 

 
Η  κατανάλωση  30-50  γραμμάρια  ξηρών καρπών κάθε  μέρα μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης φλεγμονών , αρθρίτιδας καρδιακών νόσων και της χοληστερίνης .-  Έχει διαπιστωθεί πως οι ξηροί καρποί αποτελούν μέρος της  διατροφή όσων δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αρθρώσεις  τους .- Οι  ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές  ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά , που δρούν ενάντια στις  φλεγμονές .- 
Επίσης περιέχουν διάφορες αντιοξειδωτικές  ουσίες , όπως βιταμίνη Ε , σελήνιο και ελλαγικό οξύ , που προστατεύουν τις αρτηρίες , τους μυς και τους ιστούς των αρθρώσεων .-
Ωστόσο επισημαίνεται πως για να λάβετε όλα τα ωφέλιμα θρεπτικά στοιχεία των ξηρών καρπών , χωρίς να επιβαρύνετε και να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας , πρέπει να καταναλώνετε  τους ξηρούς καρπούς ανάλατους και χωρίς να έχουν υποστεί καβούρδισα .-  
Τα  φουντούκια , Τα  καρύδια  , Τα  αμύγδαλα , Τα φιστίκια Αιγίνης Τα κάστανα , Η μαύρη σοκολάτα , Τα  δημητριακά ολικής αλέσεως , Το σινάπι , Ο λιναρόσπορος ,
Oι ξηροί καρποί ανταγωνίζονται επάξια το ελαιόλαδο, τις καλύτερες πηγές ασβεστίου, τα φρέσκα λαχανικά, το άπαχο κρέας... Είναι κρίμα που τους θυμόμαστε κυρίως στις γιορτές και δεν εκμεταλλευόμαστε καθημερινά τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία.      
   Αμύγδαλα, καρύδια, πεκάν, φιστίκια, κάσιους, φουντούκια, αλλά και πολλοί άλλοι, περισσότερο ή λιγότερο εξωτικοί κάθε φορά, οι ξηροί καρποί έχουν την τιμητική τους τις ημέρες των γιορτών, αφού τους καταναλώνουμε κατά κόρον, τόσο συνοδεύοντας το ποτό ή το κρασί μας όσο και ως συστατικό διάφορων γλυκών ή αλμυρών πιάτων. Σε κάθε περίπτωση, οι ξηροί καρποί αποτελούν μια υγιεινή, θρεπτική και νόστιμη διατροφική επιλογή και γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό μας, όχι μόνο σε γιορτές και ειδικές περιστάσεις, αλλά και στο πρωινό, το σνακ ή το γεύμα μας. Πριν τους απολαύσετε με οποιονδήποτε τρόπο, γνωρίστε όλα τα μυστικά της επιλογής και της φρεσκάδας τους, αλλά και την ιδιαίτερη διατροφική τους αξία.                                                           
Όταν αγοράζουμε και συντηρούμε ξηρούς καρπούς Σήμερα μπορούμε να βρούμε οποτεδήποτε όλους τους ξηρούς καρπούς -ακόμα κι όταν δεν είναι η εποχή τους ή οι ντόπιοι δεν επαρκούν-, αφού εισάγονται από το εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν συγκεκριμένες εποχές του χρόνου που βγαίνουν στην αγορά οι νέες σοδειές, όπου κατά κανόνα οι ξηροί καρποί είναι καλύτερης ποιότητας (δείτε αναλυτικά σε κάθε κατηγορία). Oι ξηροί καρποί πρέπει να φυλάγονται σε μέρος ξηρό και δροσερό, γιατί η υγρασία τούς κάνει να μουχλιάζουν και η ζέστη τούς κάνει να ταγκίζουν και αλλοιώνει τη γεύση τους. Γι’ αυτό -και κυρίως το καλοκαίρι- είναι σκόπιμο να τους διατηρούμε σε κλειστά σκεύη στο ψυγείο. Ένα σημαντικό πρόβλημα που προκαλείται στους ξηρούς καρπούς (κυρίως στα αράπικα και στα φιστίκια Αιγίνης και λιγότερο στα αμύγδαλα και στα φουντούκια) είναι οι καρκινογόνες αφλατοξίνες-μυκοτοξίνες, που δεν είναι ορατές στο γυμνό μάτι. Oι αφλατοξίνες μπορεί να προκληθούν είτε από τη μη σωστή καλλιέργεια είτε από τη μη σωστή συντήρηση των ξηρών καρπών. Γι’ αυτό το λόγο, οι περισσότεροι ξηροί καρποί ελέγχονται πριν βγουν στην αγορά από το Γενικό Χημείο τους Κράτους, ενώ γίνονται και έλεγχοι από τις νομαρχίες όταν έχουν ήδη βγει και πωλούνται στην αγορά.  
                                                                             
Γιατί να τους τρώμε; Oι ξηροί καρποί είναι μια παρεξηγημένη κατηγορία τροφίμων, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές έρευνες για τη σύσταση και την αξία τους. Από τις έρευνες αυτές έχει αποδειχτεί ότι είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (υγιεινά λίπη δηλαδή), πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο), φυτικές ίνες, αλλά και σε πολλές βιταμίνες, όπως η Ε. Γι’ αυτό άλλωστε και οι ειδικοί μάς προτρέπουν να τους καταναλώνουμε ακόμα και καθημερινά, συστήνοντάς μας απλώς να μην ξεπερνούμε το μέτρο (γιατί δίνουν αρκετές θερμίδες) και να τους προτιμούμε νωπούς και ανάλατους.                                  
  Ξηροί καρποί κατά του διαβήτη Oι άνθρωποι που καταναλώνουν πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς (φιστίκια, καρύδια και αμύγδαλα) έχουν κατά 27% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Αυτό έδειξε μια μεγάλη έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Harvard επί 16 χρόνια (1981 με 1997) σε περίπου 84.000 γυναίκες ηλικίας 34 έως 59 ετών.                                                                  
Αμύγδαλα, όπως ασβέστιο Κατά πάσα πιθανότητα κατάγονται από την Εγγύς Ανατολή, αλλά υπήρχαν από αρχαιοτάτων χρόνων και στη Μεσόγειο και στα υπόλοιπα ζεστά αλλά όχι τροπικά κλίματα. Στην αγορά τα ελληνικά φρέσκα αμύγδαλα βγαίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου.   Τα εισαγωγής προέρχονται από την Αμερική και την Ισπανία. Μπορούμε να αγοράσουμε αμύγδαλα με το κέλυφος, ωμά με τη φλούδα, ψημένα και αλατισμένα με τη φλούδα ή λευκά (χωρίς τη φλούδα), ολόκληρα, σε φέτες («φιλέ», που βάζουμε στα γλυκά), σε κυβάκια (για τα παγωτά) ή σε σκόνη (που χρησιμοποιείται στα αμυγδαλωτά).
Τα καλύτερα: Δεν έχουν τρύπες και η φλούδα τους είναι ξανθιά. Μάλιστα, πρέπει να ξέρετε ότι όσο πιο ξανθιά η φλούδα τόσο πιο φρέσκα είναι. Επίσης, τα καλά αμύγδαλα δεν πικρίζουν και δεν είναι ζαρωμένα.
  Διατροφική αξία: Είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες. Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου: Ένα φλιτζάνι αμύγδαλα μας δίνει τόσο ασβέστιο όσο και ένα μικρό κομμάτι φέτα!                                                
Καρύδια, όπως ελαιόλαδο Τα καρύδια εμφανίστηκαν αρχικά μάλλον κάπου στην κεντρική Ασία. Ήταν όμως γνωστά και στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη και ήταν ένας καρπός αφιερωμένος στο Δία. Τα ελληνικά καρύδια βγαίνουν στην αγορά τον Αύγουστο και τα αναγνωρίζουμε επειδή δεν κάνουν θόρυβο όταν τα κουνάμε. Από το εξωτερικό εισάγουμε κυρίως καρυδόψιχα (μόνο το εσωτερικό του καρυδιού, χωρίς το κέλυφος) από την Ινδία, τη Μολδαβία, την Κίνα, την Oυκρανία, τις χώρες των Βαλκανίων και την Αμερική. Αν και τα ινδικά καρύδια είναι πολύ καλής ποιότητας, επειδή τα καρύδια που εισάγονται από ανατολικές χώρες (π.χ. από τη Μολδαβία) μοιάζουν πιο πολύ στη γεύση με τα ελληνικά, προτιμώνται από τους καταναλωτές. Καρύδι είναι επίσης και το πεκάν, που εισάγεται κυρίως από την αμερικανική ήπειρο και έχει λεπτό κέλυφος. Είναι διαδεδομένο στην Ευρώπη γιατί χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική (όχι σε μεγάλες ποσότητες, γιατί μπορεί να γίνει «βαριά» η γεύση του γλυκού), η γεύση του δεν είναι πικρή και έχει ωραίο άρωμα.
Τα καλύτερα: Δεν έχουν πράσινη ψίχα (αυτό σημαίνει ότι έχουν μουχλιάσει), δεν είναι παλιά (ταγκίζουν στη γεύση) και το χρώμα της ψίχας τους είναι λευκό (όταν είναι μαύρο, θεωρούνται κατώτερης ποιότητας). Επίσης, η καρυδόψιχα είναι καθαρή και δεν έχει τσόφλια.
Διατροφική αξία: Είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών (όπως σελήνιο και ψευδάργυρο), δίνουν πολύ μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, λίγο σίδηρο, καθώς και βιταμίνη Ε. Μάλιστα, μία χούφτα καρύδια μάς δίνουν τόση βιταμίνη Ε όση και μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Το σπουδαιότερο ίσως είναι η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Κ, μια βιταμίνη που συντίθεται κυρίως στο έντερο, αλλά τα καρύδια την προσφέρουν σε μεγαλύτερη ποσότητα
Κάσιους, με μέτρο Τα κάσιους ανακαλύφτηκαν το 16ο αιώνα από τους Πορτογάλους στη Βραζιλία και από εκεί διαδόθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο. Στην ελληνική αγορά τα βρίσκουμε όλο το χρόνο, εισαγόμενα από την Ινδία και το Βιετνάμ. Εισάγονται κατά κανόνα ωμά (και το χρώμα τους είναι άσπρο), τηγανίζονται (ή ψήνονται) και αλατίζονται και το χρώμα τους γίνεται χρυσό.
Τα καλύτερα: Είναι τα τηγανισμένα και τα ολόκληρα (όχι σπασμένα).
  Διατροφική αξία: Πλούσια σε πρωτεΐνες, περιέχουν κορεσμένα λιπαρά (που αυξάνουν τη χοληστερίνη όταν τα τρώμε σε μεγάλες ποσότητες). 
 Κουκουναρόσπορος, όπως πολυβιταμίνες Γνωστός από την αρχαιότητα ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ρωμαίους, θεωρείτο ότι είχε αφροδισιακές ιδιότητες. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι βρώσιμοι οι σπόροι από όλα τα πεύκα, αλλά από 18 είδη. Βέβαια, μόνο τέσσερα από αυτά καλλιεργούνται, μεταξύ άλλων και για τη συλλογή των σπόρων τους, και σε αυτά ανήκει και η κουκουναριά (πεύκη η ήμερη). Oι σπόροι του κουκουναριού, που παίρνουμε από τα κουκουνάρια αφού πέσουν από το δέντρο και ανοίξουν από τον ήλιο, τρώγονται ωμοί ή ψημένοι και χρησιμοποιούνται πολύ στη μαγειρική. Στην αγορά βρίσκουμε ελληνικούς -σε πολύ μικρές ποσότητες- από τον Oκτώβριο μέχρι το Μάρτιο και εισάγουμε κυρίως από την Κίνα, την Τουρκία και την Ισπανία, συνήθως τα Χριστούγεννα που έχουν πολλή ζήτηση.
O καλύτερος: Έχει ομοιόμορφο λευκό χρώμα.
  Διατροφική αξία: Είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος.  
Σπόρια, όπως λαχανικά Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι ηλιόσποροι και ο πασατέμπος (κολοκυθόσπορος). Oι πρώτοι, όπως φαίνεται και από το όνομά τους, είναι οι σπόροι του ηλίανθου και ο δεύτερος τα σπόρια του κολοκυθιού. Και τα δύο είδη ψήνονται και συνήθως αλατίζονται πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά στα τέλη Αυγούστου. Εκτός από τα ελληνικά, ωμά σπόρια που ψήνονται στη χώρα μας εισάγονται και από την Τουρκία, την Oυκρανία, την Κίνα και τη Βουλγαρία.
Τα καλύτερα: Είναι «γεμάτα» και ο καρπός τους δεν πικρίζει (τότε είναι παλιάς σοδειάς).
Διατροφική αξία: O πασατέμπος περιέχει τα πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-6 και κυρίως λινολεϊκό οξύ. Στην Κίνα, μάλιστα, θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. O ηλιόσπορος είναι μια τροφή πλούσια σε φυτοστερόλες και επομένως ευεργετική για την καρδιά. Είναι πολύ πλούσιος σε φυλλικό οξύ. Χαρακτηριστικό είναι ότι 100 γρ. ηλιόσποροι μάς δίνουν περισσότερη ποσότητα φυλλικού οξέος από τη συνιστώμενη ημερησίως. Τα σπόρια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο και μαγγάνιο.
  Φιστίκια Αιγίνης, όπως κρέας Τα φιστίκια Αιγίνης έφτασαν στην Αίγινα στις αρχές του 20ού αιώνα και κατάγονται από την κεντρική Ασία. Στην αγορά, τα φρέσκα ελληνικά φιστίκια Αιγίνης και Μεγάρων που είναι Π.O.Π., αλλά και αυτά των άλλων περιοχών, όπως η Φθιώτιδα, η Χαλκιδική και η Εύβοια, βγαίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εισάγουμε όμως και πολλά φιστίκια τύπου Αιγίνης κυρίως από το Ιράν και τη Συρία, που θεωρούνται εξίσου καλής ποιότητας με τα ελληνικά. Εισαγωγές γίνονται και από την Αμερική, αλλά η γεύση αυτών των φιστικιών διαφέρει κατά πολύ από αυτήν των Αιγίνης που γνωρίζουμε. Τα αγοράζουμε ολόκληρα με το κέλυφος ή μόνο την ψίχα, ψημένα ή άψητα, αλατισμένα ή ανάλατα, αλλά και φρέσκα.
Τα καλύτερα: Πρέπει, όταν τα αγοράζουμε, να είναι λίγο ανοιχτά και ο καρπός τους να μην έχει τρύπες. Τα καλύτερης ποιότητας είναι φυσικά ανοιχτά από τη μύτη και όχι από το πλάι, όπως είναι αυτά που είναι τεχνητά ανοιγμένα, οι λεγόμενες τσιμπίδες.
  Διατροφική αξία: Δύο χούφτες φιστίκια αντιστοιχούν σε 1 μερίδα κρέας, καθώς παρέχουν πλουσιοπάροχα στον οργανισμό μας πρωτεΐνη. Αν και οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν πολυακόρεστα λιπαρά, τα φιστίκια, όπως και τα φουντούκια, είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι επίσης ευεργετικά για την καρδιά.
Αράπικο φιστίκι, κατά της χοληστερίνης Η αραχίδα, το φυτό από το οποίο παίρνουμε το αράπικο φιστίκι, κατάγεται από τη Νότια Αμερική και οι Πορτογάλοι ήταν αυτοί που το έκαναν γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο. Τα φιστίκια, πάντως, καθιερώθηκαν μετά τον Α' και το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επειδή ήταν πολύ δημοφιλή ανάμεσα στις συμμαχικές δυνάμεις. Τα αράπικα φιστίκια βγαίνουν στην αγορά το Σεπτέμβριο. Σπανίως είναι ελληνικά - συνήθως τα εισάγουμε από την Αίγυπτο (μάλλον έτσι πήραν και το όνομά τους), την Κίνα και την Αργεντινή. Μπορούμε να τα αγοράσουμε στη φυσική τους μορφή (με το κέλυφος), ψημένα (αλατισμένα ή όχι), ή χωρίς το κέλυφος αλλά με τη φλούδα ψημένα (αλατισμένα ή όχι), ή χωρίς τη φλούδα τηγανισμένα και αλατισμένα (τα γνωστά πίνατς). Επειδή τα φιστίκια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, στην αγορά κυκλοφορούν σε πολλές μορφές: Επικαλυμμένα με αλεύρι και καρυκεύματα, π.χ. τα τύπου ζολίτα ή μπονίτα (φτιάχνονται στην Ελλάδα ή έρχονται από Σιγκαπούρη, Oλλανδία, Κίνα, Τουρκία κ.α.), τύπου κρόκερ ή πανέ ή κροκερίνο (φτιάχνονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο).
Τα καλύτερα: Δεν είναι μαλακά και δεν έχουν υγρασία.
Διατροφική αξία: Έχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών στερολών (διπλάσια από τους άλλους ξηρούς καρπούς και τα υπόλοιπα τρόφιμα που θεωρούνται καλές πηγές) και είναι έτσι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης.
Φουντούκια, όπως ελαιόλαδο Φουντούκια υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, τη δυτική Ασία και τη βόρεια Αφρική. Παρ’ όλα αυτά, το 75% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιών προέρχεται από την Τουρκία. Αυτά υπάρχουν κυρίως και στη χώρα μας, αφού τα ελληνικά είναι μάλλον λίγα. Τα φουντούκια βγαίνουν στην αγορά τον Αύγουστο. Εισάγονται χωρίς το κέλυφος και μετά ψήνονται και έτσι φεύγει η φλούδα τους.
Τα καλύτερα: Δεν πικρίζουν και δεν είναι καφέ (μπορεί να είναι σάπια).
Διατροφική αξία: Είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά και κυρίως σε «καλά» μονοακόρεστα (από τα συνολικά λιπαρά τους, το 76% είναι μονοακόρεστα). Μας δίνουν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Στραγάλια, ένα πλήρες γεύμα Τα στραγάλια δεν είναι ακριβώς ξηρός καρπός. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ψημένα ρεβίθια. Στην αγορά τις περισσότερες φορές είναι ελληνικά, μπορεί όμως να πρόκειται και για εισαγόμενα από την Τουρκία. Υπάρχουν δύο κατηγορίες, τα αφράτα και τα σκληρά, που δεν έχουν διαφορές στη διατροφική τους αξία.
Διατροφική αξία: Τα στραγάλια δεν έχουν πολλά λιπαρά. Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά και υδατανθράκων. Είναι εντυπωσιακό ότι δύο χούφτες στραγάλια αντιστοιχούν σε 1 μερίδα άπαχο κρέας και 1 μερίδα μακαρόνια! Περιέχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες και πλεονεκτούν σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς σε βιταμίνη Α και σε β-καροτίνη, βιταμίνες απαραίτητες για την αναγέννηση των κυττάρων. Είναι επίσης πολύ πλούσια σε βιταμίνες Κ και C. 
 Βραζιλιάνικο φιστίκι, όπως συκώτι Προέρχονται αποκλειστικά από τον Αμαζόνιο και έχουν γλυκιά γεύση. Περιβάλλονται από κέλυφος και βρίσκονται μέσα σε ένα περικάρπιο που περιέχει 8 έως 24 φιστίκια κάθε φορά.
Διατροφική αξία: Είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και σεληνίου, που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μία χούφτα περιέχει 1.000 mg σεληνίου, ενώ οι περισσότερες τροφές που θεωρούνται καλές πηγές, όπως το συκώτι, μας δίνουν περίπου 100 mg. Δυστυχώς, έχει κορεσμένα λιπαρά, που σε μεγάλες ποσότητες αυξάνουν τις τιμές της χοληστερίνης. 
Μακαντάμια, με μέτρο Τα αγαπούσαν οι αυτόχθονες στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας και οι κάτοικοι της Χαβάης, που είναι σήμερα η δεύτερη χώρα σε παραγωγή μακαντάμια μετά την Αυστραλία. Στη χώρα μας τα εισάγουμε κυρίως από τη Νότια Αφρική. Τα μακαντάμια θεωρούνται από τους πλέον «ιδιαίτερους» ξηρούς καρπούς, χάρη στην κρεμώδη και λεπτή τους γεύση. Τρώγονται σκέτα, ενώ χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική, αλλά όχι σε πολύ μεγάλες ποσότητες γιατί κινδυνεύει να γίνει «βαριά» η γεύση.
Διατροφική αξία: Αποτελούν πολύ καλή πηγή σεληνίου, που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχουν όμως κορεσμένα λιπαρά, που αυξάνουν τις τιμές της χοληστερίνης.     
Σταφίδα, όπως πορτοκάλι Αν και δεν πρόκειται για ξηρό καρπό, αλλά για αποξηραμένα φρούτα, συμπεριλαμβάνονται εδώ επειδή τις καταναλώνουμε μαζί με ξηρούς καρπούς (στραγάλια) και βέβαια τις χρησιμοποιούμε σε πολλά γλυκά και φαγητά. Υπάρχουν δύο είδη σταφίδας, η ξανθιά (σουλτανίνα) και η μαύρη (κορινθιακή). Πρόκειται ουσιαστικά για αποξηραμένα σταφύλια στα οποία, όταν γίνεται η επεξεργασία στο εργοστάσιο, προστίθεται λίγο λάδι και στις ξανθιές σταφίδες θείο (σε ποσότητες οι οποίες ελέγχονται), ώστε να είναι ανοιχτότερο το χρώμα τους. Η ελληνική σταφίδα βγαίνει στην αγορά το Σεπτέμβριο, αλλά φέτος, επειδή η παραγωγή μας είναι μειωμένη (λόγω της ξηρασίας και των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο), θα γίνουν εισαγωγές από την Τουρκία και το Ιράν.
  Oι καλύτερες: Είναι μαλακές, όχι όμως τόσο ώστε να κολλάνε μεταξύ τους.
Διατροφική αξία: Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, σίδηρο και φυτικές ίνες. 
  Κοκτέιλ ξηρών καρπών Το συναντάμε συχνά σε μπαρ ως συνοδευτικό του ποτού μας και το κοκτέιλ αυτό μπορεί, ανάλογα με το είδος του, να περιλαμβάνει ψημένα και επικαλυμμένα στραγάλια, φιστίκια, μπιζέλια, κουκιά, καθώς και κράκερ (π.χ. με γεύση γαρίδα). Αυτοί οι ξηροί καρποί -που πρέπει να προσέχουμε να μην είναι «μαλακωμένοι» και να μην έχουν υγρασία- εισάγονται κυρίως από τη Σιγκαπούρη και την Κίνα.  
 Προσοχή στις αλλεργίες Oι ξηροί καρποί συγκαταλέγονται στα τρόφιμα που προκαλούν συχνά σοβαρές αλλεργίες που δεν ξεπερνιούνται εύκολα. Όπως όλες οι αλλεργίες, μπορεί να προκύψουν ξαφνικά και σε οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και σε κάποιον που έτρωγε σε όλη του τη ζωή το συγκεκριμένο ξηρό καρπό. Έτσι, αν κάποιος εμφανίσει έστω και μια ελαφριά αντίδραση σε κάποιον ξηρό καρπό, θα πρέπει να τη διερευνήσει με τη βοήθεια ενός αλλεργιολόγου, επειδή την επόμενη φορά μπορεί να είναι πιο σοβαρή. 
 Ακριβώς επειδή η αλλεργία μπορεί να προκύψει ακόμα και από λίγη σκόνη (π.χ. επειδή στο ζαχαροπλαστείο έγινε λάθος και ανακατεύτηκαν οι σκόνες του αμύγδαλου με το καρύδι ή επειδή χρησιμοποιήθηκε το ίδιο κουτάλι ή επειδή ο αέρας μετέφερε λίγη ποσότητα από το ένα πιάτο στο άλλο), θα πρέπει οι αλλεργικοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με όλους τους ξηρούς καρπούς καθώς και με τα έτοιμα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν υπολείμματα ξηρών καρπών. Το αισιόδοξο μήνυμα, πάντως, είναι ότι μέσα στα επόμενα χρόνια οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα έχουν στη διάθεσή τους φάρμακα με τα οποία θα μπορούν να κάνουν απευαισθητοποίηση από αυτές τις αλλεργίες.

 ***  Νερό, ξύδι και μαγειρική σόδα: ένα θαύμα υγείας 
 

Παραδοσιακά, το ξύδι και η μαγειρική σόδα χρησιμοποιούνται σε πολλές διαφορετικές συνταγές για την υγεία και την ομορφιά. Αυτά τα δύο προϊόντα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, οικονομικά και εύκολα διαθέσιμα, για το λόγο αυτό όλοι θα πρέπει να τα έχουν στο σπίτι τους. Στο άρθρο, θα μάθουμε γιατί το να συνδυάσετε ξύδι και μαγειρική σόδα αποτελεί ένα θαύμα για την υγεία.
Πέρα από ότι ο συνδυασμός ξύδι και μαγειρική σόδα βοηθά για τον καθαρισμό του σπιτιού σας ή το λούσιμο των μαλλιών σας με φυσικό τρόπο, σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε πώς ακόμα αποτελεί μια ισχυρή συνταγή για τη φροντίδα της υγείας σας, την πρόληψη κάθε είδους ασθενειών και τη διατήρηση του ιδανικού σας βάρους. Απίστευτο, έτσι δεν είναι;
Γιατί να συνδυάσετε ξύδι και μαγειρική σόδα;
Η συνταγή αυτή σας εξασφαλίζει όλες τις ωφέλειες του μηλόξυδου και της μαγειρικής σόδας, τις οποίες θα παραθέσουμε παρακάτω. Η μαγειρική σόδα και το μηλόξυδο έχουν αντίθετα pH, με άλλα λόγια αλκαλικό και όξινο αντίστοιχα, γεγονός που σας επιτρέπει να μπορείτε να πίνετε αυτό το μείγμα χωρίς να σας βλάπτει. Ως αποτέλεσμα, εξασφαλίζετε όλες τις ωφέλιμες ιδιότητες χωρίς να οξειδώνετε το σώμα σας.
Από την άλλη πλευρά, αν και πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν μαγειρική σόδα για την καταπολέμηση των γαστρικών υγρών, αυτό μακροπρόθεσμα δεν είναι καλό, επειδή μπορεί να μεταβάλει το φυσικό pH του γαστρικού οξέος. Το χλωρικό οξύ στο στομάχι πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία προκειμένου να χωνεύεται σωστά η τροφή.
Ιδιότητες του μηλόξυδου
Το μηλόξυδο αποτελεί εξαιρετική φαρμακευτική τροφή, ικανή να καθαρίζει το σώμα καθώς και να το αναζωογονεί χάρη στις πολυάριθμες θρεπτικές του ιδιότητες. Περιέχει βιταμίνες Α και Β, σημαντικά λιπαρά οξέα, ένζυμα και πολλά μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, θείο, ψευδάργυρο, σίδηρο και πυρίτιο και πολλά άλλα.
Οι σημαντικότερες ιδιότητες
  • Σας βοηθάει να αποβάλλετε τις τοξίνες χάρη στην περιεκτικότητά του σε θείο και επίσης επιδρά απευθείας στο συκώτι σας, βοηθώντας σας να μεταβολίσετε τα λίπη καλύτερα.
  • Προλαμβάνει τις ουρολοιμώξεις και φροντίζει τα νεφρά σας, επειδή βοηθάει το σώμα σας να διατηρεί τις ουροφόρες οδούς καθαρές και τα ούρα σας όξινα.
  • Ενισχύει το μεταβολισμό σας και αποβάλλει το επιπλέον λίπος από το σώμα σας, γεγονός που σας βοηθάει να χάσετε βάρος.
  • Αποτελεί εξαιρετικό διουρητικό, κάτι που σας επιτρέπει να αποβάλλετε τα επιπλέον υγρά από το σώμα.
  • Προλαμβάνει την ξηρότητα των ματιών χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α.
  • Βελτιώνει τις πεπτικές διεργασίες επειδή είναι πλούσιο σε ένζυμα. Είναι πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις τυμπανισμού, οξύτητας, φουσκώματος κ.λπ..
  • Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, γεγονός που βελτιώνει την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας σας.
  • Μειώνει τη φλεγμονή των ούλων. Συνιστούμε να το γυρίζετε λίγο μέσα στο στόμα σας πριν το καταπιείτε στη συγκεκριμένη περίπτωση.
  • Συμβάλλει στην αποβολή τις βλέννας σε περιπτώσεις κρυολογημάτων και ιγμορίτιδας.
  • Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και του ουρικού οξέος.
  • Ανακουφίζει από το βήχα και τον πονόλαιμο.
  • Προλαμβάνει τις μυϊκές κράμπες χάρη στην περιεκτικότητά του σε μέταλλα.
  • Βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος και των μαλλιών σας χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και μέταλλα.
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάθε είδους λίθων, είτε στη χοληδόχο κύστη, είτε στο συκώτι, είτε στα νεφρά.
  • Καταπολεμά την υπερβολική έκκριση γαστρικών υγρών και ανακουφίζει άμεσα από αυτή. Συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση και στην καταπολέμηση των γαστρικών ελκών, που προκαλούνται από την υπερβολική ποσότητα οξέος.
  • Προλαμβάνει την εμφάνιση λίθων στα νεφρά λόγω ουρικού οξέος.
  • Καταπραΰνει τις ουρολοιμώξεις.
  • Βελτιώνει την υγεία των δοντιών και προλαμβάνει προβλήματα όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα ή η πλάκα.
Πώς το φτιάχνετε
Η ιδανική αναλογία είναι η εξής:
  • Ένα ποτήρι χλιαρό ή ζεστό νερό, επειδή το κρύο νερό μπορεί να είναι βλαβερό για το συκώτι.
  • Μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο.
  • Μια πρέζα μαγειρική σόδα.
Προσπαθήστε να βρείτε οργανική μαγειρική σόδα υψηλής ποιότητας. Για να είναι πραγματικά αποτελεσματική, θα πρέπει να είναι ακατέργαστη, με άλλα λόγια μη παστεριωμένη -φτιαγμένη όπως παλιά. Κατά συνέπεια θα ωφεληθείτε περισσότερο από όλες τις ιδιότητές της.
Πώς το πίνετε Μπορείτε να πίνετε ένα ως τρία ποτήρια την ημέρα, όμως είναι ουσιαστικό να το καταναλώνετε πάντα με άδειο στομάχι, τουλάχιστον μία ώρα πριν το επόμενο γεύμα.
Αν θέλετε να καθαρίσετε τον οργανισμό, πίνετε ένα ποτήρι μία ώρα πριν από κάθε ένα από τα τρία κύρια γεύματα της ημέρας. Μόλις ολοκληρωθεί ο καθαρισμός, μπορείτε να συνεχίσετε να πίνετε ένα ποτήρι με άδειο στομάχι τουλάχιστον μία ώρα πριν το πρωινό γεύμα.


***      Γιατί οι άντρες αρρωσταίνουν περισσότερο
Νέα έρευνα έρχεται να δείξει -και πάλι- ότι η λεγόμενη “ανδρική γρίπη” είναι κάτι υπαρκτό και πως είναι, πλέον, ξεκάθαρη και η κύρια αιτία που άντρες πράγματι αρρωσταίνουν πιο συχνά από τις γυναίκες με γρίπη και κρυολόγημα κάθε χειμώνα.Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Johns Hopkins, υποστηρίζει ότι τα οιστρογόνα (δηλαδή οι γυναικείες ορμόνες) προστατεύουν τις γυναίκες από τους ιούς και βοηθούν τον οργανισμό τους να “αποκρούσει” με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το κρυολόγημα και την γρίπη.
Τα οιστρογόνα αποδείχτηκε ότι μειώνουν την αντιγραφή του ιού της “γρίπης Α” στα ρινικά κύτταρα, βοηθώντας, έτσι, στην αντιιική άμυνα του οργανισμού κατά της νόσου.
“Ένας ιός μολύνει και προκαλεί ασθένεια με την είσοδό του σε ένα κύτταρο και, εν συνεχεία, κάνοντας αντίγραφα του εαυτού του μέσα στο κύτταρο-ξενιστή”, εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Sabra Klein.
Και προσθέτει: “Όταν απελευθερώνεται από το κύτταρο, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του σώματος και μεταξύ των ανθρώπων. Το πόσες φορές έχει καταφέρει να αναπαραχθεί (να δημιουργήσει αντίγραφά του) ένας ιός μέσα στο σώμα, καθορίζει και τη σοβαρότητα της μόλυνσης. Η μειωμένη ικανότητα αντιγραφής του ιού σημαίνει ότι το μολυσμένο άτομο μπορεί να εμφανίσει λιγότερες ασθένειες, ή είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσει την ασθένεια σε κάποιον άλλο”.
Επειδή το γυναικείο σώμα περιέχει μέχρι και 24 φορές περισσότερα οιστρογόνα, από το ανδρικό σώμα, οι γυναίκες φαίνεται να είναι καλύτερα “εξοπλισμένες” από την φύση τους για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ενάντια στην αντιγραφή του ιού της “γρίπης Α”, σε σχέση με τους άνδρες.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα της τεστοστερόνης, της ανδρικής ορμόνης, μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο οργανισμός των ανδρών είναι από την φύση του πιο ευάλωτος στο κρυολόγημα και την γρίπη του χειμώνα, αφού έχει λιγότερες “ορμονικές άμυνες” ενάντια σε μικρόβια και ιούς.
Τέλος, μια μελέτη του 2013 από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να αποδυναμώσουν την ανοσοαπόκριση ενός άντρα στο εμβόλιο της γρίπης σε σύγκριση με την ίδια αντίδραση του οργανισμού (ανοσοαπόκριση) στις γυναίκες που κάνουν το ίδιο εμβόλιο.


***   Πόνος στο αυτί: Πώς θα καταλάβετε αν είναι κρυολόγημα ή λοίμωξη
Ο πόνος στο αυτί από ένα κρυολόγημα μπορεί να είναι ένας απότομος πόνος που… τον αισθάνεστε και σαν “κάψιμο” και μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως πολύ έντονος. Ακόμη και αν το παγιδευμένο υγρό στο εσωτερικό του αυτιού δεν έχει μολυνθεί, το υγρό εξακολουθεί να ασκεί πίεση στο τύμπανο, με αποτέλεσμα να διογκώνεται και να το αισθάνεστε να πάλλεται.
Ο πόνος στο αυτί από κρυολόγημα, κάνει σε εσάς ή το παιδί σας να έχετε δυσκολία στον ύπνο, να “σηκώσετε” πυρετό και να έχετε βλεννώδεις εκκρίσεις από την την ρινική οδό με πράσινο ή κίτρινο χρώμα (ένδειξη μόλυνσης). Στα κρυολογήματα, ο πόνος στο αυτί συνήθως φεύγει από μόνος του μετά από λίγο. Ωστόσο, είναι πάντα σώφρον να επισκεφθείτε το γιατρό σας για μια έγκυρη διάγνωση.
Και ενώ ο πόνος στο αυτί ξεκινάει συνήθως με κάποιο κρυολόγημα, είναι πιθανό να εξελιχθεί σε μια δευτερεύουσα μόλυνση του μέσου ωτός. Αυτές οι μολύνσεις εκδηλώνονται κατά κανόνα πολύ ξαφνικά και είναι εξαιρετικά επώδυνες στην αρχή. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι αισθητικές νευρικές απολήξεις στο τύμπανο ανταποκρίνονται στην αυξημένη πίεση με εκδήλωση πόνου. Στη συνέχεια, αφότου το τύμπανο διογκωθεί λίγο, ο πόνος στα αυτιά μπορεί να υποχωρήσει.
Άλλα συμπτώματα μιας μόλυνσης στο αυτί (ωτίτιδα), μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Απώλεια της όρεξης: Αυτό μπορεί να είναι εμφανής σε νεαρά παιδιά, ειδικά κατά τη διάρκεια τάισμα μπουκάλι. Αλλαγές πίεσης στο μέσο αυτί και τα χελιδόνια παιδί, προκαλώντας περισσότερο πόνο.
Ευερεθιστότητα.
Κακή ποιότητα ύπνου: Ο πόνος μπορεί να είναι πιο επίμονος όταν ξαπλώνετε, καθώς το υγρό στο αυτί μετατοπίζεται.
Πυρετός: Οι μολύνσεις του αυτιού μπορεί να προκαλέσουν θερμοκρασίες μέχρι και 40 βαθμούς Κελσίου.
Ίλιγγος: Μπορεί να έχετε μια αίσθηση έντονης ζαλάδας και αστάθειας. Πολλοί ασθενείς το περιγράφουν ως “τα πάντα γύρω τους γυρίζουν”.
Απόσταξη υγρού από το αυτί: Αυτό συνήθως έχει χρώμα κίτρινο ή καφέ, μπορεί να έχει και λίγο αίμα, ή άσπρο υγρό που δεν έχει κερί του αυτιού. Αυτό υποδεικνύει ότι το τύμπανο μπορεί να έχει υποστεί ρήξη.
Δυσκολία ακοής: Η συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί εμποδίζει το τύμπανο από το να λειτουργήσει κανονικά. Ο ήχος δεν μπορεί τότε να μεταδοθεί προς τα οστά του μέσου ωτός και από εκεί προς τον εγκέφαλο.


 *** Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια του Αλτσχάιμερ
 Καθώς γερνάμε η μνήμη μας κάποιες φορές αλλάζει, παρόλα αυτά, η απώλεια μνήμης που καθιστά ένα άτομο δυσλειτουργικό στην καθημερινότητά του δεν αποτελεί φυσιολογικό στάδιο της γήρανσης.
Η άνοια είναι μια αργή εξασθένηση της μνήμης, αρχικά και της σκέψης και των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών στην πορεία. Η πιο κοινή μορφή άνοιας είναι η άνοια τύπου Alzheimer, μια εκφυλιστική διαταραχή, η οποία καταστρέφει εγκεφαλικά κύτταρα και προσβάλει την μνήμη και άλλες νοητικές λειτουργίες (π.χ. σκέψη, ομιλία κλπ). 
Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια της Νόσου
Η παρακάτω λίστα μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αναγνωρίσει τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου

- Αλλαγές στη μνήμη που δυσκολεύουν την καθημερινότητα μας

- Δυσκολία στο σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων

- Δυσκολία στην εκτέλεση γνωστών πράξεων

- Σύγχυση όσον αφορά το χρόνο και το χώρο

- Δυσκολία στην κατανόηση οπτικών εικόνων και χωρικών σχέσεων

- Προβλήματα με τις λέξεις στην ομιλία ή στη γραφή

- Τοποθέτηση αντικειμένων σε λάθος μέρη και απώλεια ικανότητας εύρεσής τους

- Μειωμένη κριτική ικανότητα

- Απόσυρση από τη δουλειά και τις κοινωνικές δραστηριότητες

- Αλλαγές στην προσωπικότητα και τη διάθεση

Ποιος έχει πιθανότητα να προσβληθεί;
Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι κάποια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων είναι πιθανότερο να αναπτύξει τη νόσο του Alzheimer. Η φυλή, το επάγγελμα, το επίπεδο της μόρφωσης, η γεωγραφική θέση και η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση δεν είναι καθοριστικοί παράγοντες της νόσου. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα άτομα με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, κινδυνεύουν λιγότερο από αυτά με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.
Επιπολασμός
Η Παγκόσμια εταιρεία Νόσου Alzheimer (2010) υπολόγισε ότι 35,6 εκατ. άνθρωποι ζουν με την Ν. Αlzheimer σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται δραματικά μέρα με τη μέρα και υπολογίζεται ότι το 2050 θα ξεπεράσει τον τρομακτικό αριθμό των 100 εκ. ανθρώπων. Κάθε χρόνο υπάρχουν 7.7 εκ. καινούριες περιπτώσεις, γεγονός που υποδεικνύει μια καινούρια περίπτωση άνοιας κάπου στον κόσμο, κάθε 4 δευτερόλεπτα.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των πασχόντων υπολογίζεται σε 196.000 και αναμένεται να αυξηθεί σε 365.000 το 2050. Εάν φυσικά αναλογιστούμε ότι η νόσος επηρεάζει την ποιότητα ζωής όχι μόνο του ασθενούς αλλά και του περιθάλποντα, καταλαβαίνει κανείς ότι ο αριθμός των ατόμων που ζουν με τις φοβερές επιπτώσεις την Νόσου πολλαπλασιάζεται.

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχουν ιδρύματα μακράς νοσηλείας που εξειδικεύονται στην άνοια. Υπάρχουν μόνο ελάχιστα κέντρα ημερήσιας φροντίδας που ανήκουν σε ΜΚΟ και είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ν. Alzheimer. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η κατάσταση για τους ανθρώπους με άνοια και τους συγγενείς τους χειροτερεύει συνεχώς καθώς οι μονάδες που λειτουργούν υποχρηματοδοτούνται από το κράτος και το μέλλον τους κρίνεται αβέβαιο.
Alzheimer Ελλάς
Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Ελλάς) συστήθηκε στις 29/10/1995 ως Ν.Π.Ι.Δ. μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοποί της είναι η δημιουργία δομών, υπηρεσιών και συνθηκών που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών με άνοια, αλλά και των περιθαλπόντων τους, η υποστήριξη της έρευνας, η προώθηση μέτρων πρόληψης και η βελτίωση της διάγνωσης της ασθένειας.

Από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας έως και σήμερα, είναι μέλος της Παγκόσμιας αλλά και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Alzheimer. Ως ενεργό μέλος των φορέων αυτών, συμμετέχει στα ετήσια Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά συνέδρια, αντίστοιχα, με παρουσιάσεις εργασιών και ερευνών πάνω στο θέμα της άνοιας και κάθε 2 χρόνια διοργανώνει το Πανελλήνιο Συνέδριο της Άνοιας.

Επιπλέον λειτουργούν δύο ακόμα παρόμοιες Μονάδες Νόσου Alzheimer, εκ των οποίων η πρώτη στεγάζεται στο Κ.Η.Φ.Η (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) στην Πυλαία σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, και η δεύτερη στο Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης στην Άνω Τούμπα σε συνεργασία με την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.


***  Συναγερμός με τη γρίπη: Τι πρέπει να προσέχετε;
Νέα έξαρση της εποχικής γρίπης φέρνει η κακοκαιρία με τα στοιχεία του…
ΚΕΕΛΠΝΟ να δείχνουν ότι μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευθεί συνολικά σε ΜΕΘ 57 ασθενείς που εμφάνισαν επιπλοκές λόγω της φετινής γρίπης.   Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το περασμένο Σαββατοκύριακο από επιπλοκές της γρίπης, ενώ 39 παραμένουν οι νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Αρκετοί είναι εκείνοι που δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες το γεγονός ότι φέτος ο ιός ΑΗΝ1 είναι πιο επιθετικός παρά το γεγονός ότι καλύπτεται από το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς κάνει επιπλοκές και σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών.   Αυτό που αναφέρουν οι ειδικοί είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, τον αντιγριπικό εμβολιασμό έστω και τώρα, την άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό εφόσον τα συμπτώματα της γρίπης είναι έντονα και επιμένουν -και μετά τη συμβουλή του- στην έγκαιρη χρήση αντι-ιικών φαρμάκων προκειμένου να προληφθούν οι επιπλοκές.
Όπως υποστηρίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η έξαρση της εποχικής γρίπης αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στον Φεβρουάριο και να διαρκέσει έως και τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου.

***  Ρετινοβλάστωμα και σε ποια ηλικία εμφανίζεται;   
Το ρετινοβλάστωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του ματιού που μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα την όραση του παιδιού.
Ο όγκος γίνεται αντιληπτός κατά τον 1ο ή 2ο χρόνο της ζωής σαν μια λευκωπή αντανάκλαση μέσα στη κόρη του ματιού (λευκοκορία).Εμφανίζεται με λευκό χρώμα στον κεντρικό κύκλο των ματιών (κόρη), όταν το φως αντανακλάται στο μάτι, όπως όταν βγάζει κανείς φωτογραφία με φλας. Μεταξύ των συμπτωμάτων είναι μάτια που φαίνεται να κοιτάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις, ερυθρότητα και οίδημα.
Είναι συχνά κληρονομικός και τα νεογνά που έχουν συγγενείς με ρετινοβλάστωμα πρέπει να ελέγχονται επισταμένως. Αν μάλιστα ο συγγενής είναι ένας από τους γονείς του παιδιού, η πιθανότητα εμφάνισης είναι 50%.
Παρότι το ρετινοβλάστωμα είναι πάντα θανατηφόρο αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, εντούτοις αναγνωρίζεται σχεδόν πάντα έγκαιρα και θεωρείται από τους πιο ιάσιμους καρκίνους της παιδικής ηλικίας.
Η θεραπεία είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση και εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος του όγκου, την τοπική επέκτασή του, την ηλικία του παιδιού και τη δυνατότητα διατήρησης της όρασης.
Αν το μέγεθος του όγκου είναι μικρό, το ρετινοβλάστωμα αντιμετωπίζεται με ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, Laser, κρυοπηξία ή συνδυασμό τους.
Παιδιά με ρετινοβλάστωμα χρειάζονται στενή παρακολούθηση ακόμη και μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του όγκου, γιατί έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης και άλλων κακοηθειών.
Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ρετινοβλαστώματος, οι γονείς θα πρέπει να ρωτούν τον παιδίατρο πότε θα πρέπει να αρχίσουν τον τακτικό προληπτικό έλεγχο στο παιδί τους.
***  Το μαγικό τσάι που θεραπεύει όλα τα είδη των πόνων στο σώμα!
Εάν συχνά βασανίζεστε από πόνους στο σώμα, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε αυτό το θαυματουργό τσάι γιατί περιέχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Σας συνιστούμε αυτό το αποτελεσματικό μείγμα που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από όλα τα είδη των πόνων.
Αναλγητική συνταγή τσαγιού:
Συστατικά:
– 2 ποτήρια νερό
– 2 κουταλάκια του γλυκού μαύρο τσάι
– 2 κουταλάκια του γλυκού κάρδαμο
– 2,5 εκατοστά από τριμμένο τζίντζερ
– 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη κουρκούμη
– ½ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
– 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι – Κανέλα
Παρασκευή:
  1. Μαγειρέψτε τζίντζερ, κουρκουμά, κάρδαμο και κανέλα σε νερό για περίπου 10 λεπτά.
  2. Προσθέστε το μαύρο τσάι και αφήστε τα να βράσουν για άλλα 2 λεπτά.
  3. Σουρώστε σε ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου και γλυκάνετε με μέλι.
Κάρδαμο – Αυτό το μπαχαρικό βοηθά στην εξάλειψη των αποβλήτων από τα νεφρά, θεραπεύει την κακή αναπνοή και προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος, αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, βοηθά με την κατάθλιψη και μειώνει τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος. Πλέον, είναι πολύ ευεργετική για πεπτικά προβλήματα, φούσκωμα, καούρα, δυσκοιλιότητα κλπ
Τζίντζερ – Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε διάφορους πόνους και κράμπες. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του είναι τόσο ισχυρές που θεωρείται ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα συνήθη αντι-φλεγμονώδη φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αρθρίτιδα. Επιπλέον, το τζίντζερ μπορεί να εξαλείψει το φούσκωμα και την πρόληψη των γαστρικών ελκών.
Μέλι – Μειώνει τη φλεγμονή των αρθρώσεων και ανακουφίζει όλους τους τύπους του πόνου στο σώμα. Αυτό το φυσικό γλυκαντικό σκοτώνει τα πλέον ανθεκτικά βακτήρια και μπορεί επίσης να αποτρέψει τις εποχιακές αλλεργίες.
Κανέλα (Κεϋλάνη) – Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία της αρθρίτιδας και του πόνου στην πλάτη, και οι πρόσφατες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την αναλγητική δράση της. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στην θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.
Γάλα Αμυγδάλου – Τα αμύγδαλα περιέχουν σαλικίνη, μια ένωση παρόμοια με την ασπιρίνη. Με τακτική κατανάλωση του γάλακτος αυτού, μπορείτε να ανακουφίσετε διαφορετικούς τύπους πόνων στο σώμα ιδιαίτερα στις αρθρώσεις, το κεφάλι, τους μύες … Βοηθά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και ρυθμίζει το σωματικό βάρος.

*** Δίαιτα Dukan: Γρήγορη και μεγάλη απώλεια κιλών. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη διάσημη δίαιτα 
Δίαιτα Dukan! Διάσημη δίαιτα που υπόσχεται γρήγορη και μεγάλη απώλεια κιλών, στην οποία “ορκίζονται” πολλοί celebrities για την αποτελεσματικότητά της. Βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση πρωτεϊνών και χωρίζεται σε 4 φάσεις…
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΙΤΑ DUKAN
H δίαιτα Dukan είναι ένα δημιούργημα του Γάλλου γιατρού Pierre Dukan, από όπου πήρε και το όνομά της. Είναι μια δίαιτα που βασίζεται στην κατανάλωση πρωτεϊνών, άπαχων γαλακτοκομικών και μειωμένων υδατανθράκων. Χωρίζεται σε 4 φάσεις, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσεις κατά γράμμα για να έχει αποτέλεσμα. Ο γιατρός και η δίαιτά του, υπόσχονται απώλεια 8-12 κιλών και πολλών πόντων σε λιγότερο από 2 μήνες! Αρκεί να την ακολουθήσεις προσεκτικά και χωρίς λάθη.

ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ 4 ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ
Στις δύο πρώτες φάσεις της δίαιτας, δηλαδή μέχρι να χάσεις τα κιλά που θέλεις, ξεχνάς τις πατάτες, το ρύζι, το ψωμί, τα ζυμαρικά, το αλεύρι και τη ζάχαρη. Δεν τηγανίζεις, δεν μαγειρεύεις με λάδι, δεν τρως λιπαρά κρέατα ούτε όσπρια και φρούτα. Τρως όσο άπαχο κρέας θέλεις (κοτόπουλο χωρίς πέτσα, μοσχάρι κτλ), ασπράδια αυγών, όλα τα τα ψάρια, θαλασσινά, μαγειρεμένα χωρίς λάδι. Επίσης τρως άπαχο γιαούρτι και γάλα, μέχρι 1 κιλό την ημέρα.
Αυτά στην πρώτη φάση, που διαρκεί από 2 έως 10 μέρες, ανάλογα τα κιλά που θέλεις να χάσεις. Από τη δεύτερη φάση και μετά τρως σχεδόν όλα τα λαχανικά, ωμά ή μαγειρεμένα, συν κάποιες πρόσθετες τροφές σε μικρές ποσότητες, με τις οποίες έχεις την ευκαιρία να κάνεις διάφορες συνταγές για να υπάρχει ποικιλία στη δίαιτα. Δεν παραλείπεις την τρίτη και τέταρτη φάση, οι οποίες είναι και οι πιο σημαντικές. Γιατί τα κιλά μπορούν πολύ εύκολα να επανέλθουν και μάλιστα με το παραπάνω.

ΒΡΩΜΗ… ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ!
Απαραίτητο στοιχείο της διατροφής είναι το πίτουρο βρώμης. Όχι οι νιφάδες βρώμης (κουάκερ), το πίτουρο! Είναι διαφορετικό πράγμα και οι νιφάδες απαγορεύονται. Στην πρώτη φάση της δίαιτας τρως 1,5 κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης τη μέρα και στη δεύτερη 2 κουταλιές της σούπας, απαραιτήτως!
Γενικά μέχρι να τελειώσεις τη δίαιτα, πρέπει να πίνεις τουλάχιστον 12 ποτήρια νερό την ημέρα και να τρως μία κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης. Μπορείς να το βάλεις μέσα σε γιαούρτι ή γάλα, ή να το κάνεις τηγανίτα, κρέμα, κέικ, ψωμί και διάφορα άλλα που θα τα βρεις σε συνταγές. Να θυμάσαι ότι το πίτουρο βρώμης είναι πλούσιο σε σάκχαρα και πρωτεΐνες και περιέχει υψηλά επίπεδα διαλυτών φυτικών ινών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθει κανείς χορτάτος, ενώ καταπραΰνει τη δυσκοιλιότητα, που θεωρείται αναμενόμενη έπειτα από τέσσερις μέρες στο πρώτο στάδιο της δίαιτας.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ DUKAN
1η φάση – Καθαρή πρωτεΐνη – Επίθεση (Attack Phase)
Διαρκεί από 2 έως 10 μέρες ανάλογα με την απώλεια κιλών που θέλουμε να επιτύχουμε.
Για 1 έως 5 κιλά η διάρκεια είναι 2 μέρες
Για 6 έως 10 κιλά η διάρκεια είναι 3 μέρες
Για 11 έως 15 κιλά η διάρκεια είναι 5 μέρες
Για 16 έως 20 κιλά η διάρκεια είναι 7 μέρες
Για 21 plus κιλά η διάρκεια είναι 10 μέρες

Οι τροφές που επιτρέπονται:
Κρεατικά: Μοσχαρίσιο κρέας, μοσχαρίσια μπριζόλα, μπιφτέκι (προσοχή, όχι αγορασμένο έτοιμο ή από ταβέρνα, σίγουρα θα έχει ψωμί και άλλα απαγορευμένα υλικά), μοσχαρίσια γλώσσα, συκώτι (μοσχαρίσιο, αρνίσιο, κοτόπουλου),
γαλοπούλα και ζαμπόν χαμηλών λιπαρών (μέχρι 4% λιπαρά)

Κυνήγι: Ελάφι, φασιανός, πέρδικα, λαγός, κουνέλι, ορτύκια
Πουλερικά: Κοτόπουλο, γαλοπούλα (Τα ψήνουμε με την πέτσα για να μη στεγνώσουν, αλλά απαγορεύεται να τη φάμε)
Ψάρια: Mπακαλιάρος, κέφαλος, ρέγγα, σκουμπρί, πεσκανδρίτσα, σολομός, πέστροφα, μπαρμπούνι, σαρδέλες, τσιπούρα, ξιφίας, τόνος, αυγοτάραχο, ιππόγλωσσα. (Όλα τα ψάρια σε κονσέρβα, εκτός από αυτά που είναι σε λάδι ή σάλτσα. Κονσέρβα με ψάρι σε νερό, πχ τόνο, επιτρέπεται.)
Θαλασσινά: Όλα τα θαλασσινά: Καλαμάρι, μύδια, κυδώνια, καβούρι, χταπόδι, καραβίδες, γαρίδες, αστακός, μύδια, στρείδια, χτένια, χταπόδι. Μπορούμε να φάμε και θαλασσινά σε κονσέρβα, αρκεί να μην περιέχουν λάδι και ζάχαρη.
Αυγά: Ασπράδια τρώμε απεριόριστα, προσοχή στους κρόκους ειδικά αν έχουμε κάποιο θέμα με τη χοληστερίνη μας. Σε αυτή την περίπτωση να μην ξεπερνάμε τους 4 κρόκους την εβδομάδα. Αν δεν έχουμε πρόβλημα, μπορούμε να φάμε 1 κρόκο την ημέρα.
Γαλακτοκομικά: Στην πρώτη φάση καταναλώνουμε απεριόριστα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι) με 0% λιπαρά. Τα γιαούρτια με κομμάτια φρούτων απαγορεύονται. Αν βρεις κάποιο με άρωμα φρούτου, χωρίς κομμάτια, προσοχή γιατί συνήθως περιέχουν ζάχαρη.
Γλυκαντικά: Στέβια, σουκραλόζη, Natreen κτλ. Προσοχή γιατί κάποια δεν κάνουν για ψήσιμο, πικρίζουν στις υψηλές θερμοκρασίες. ΟΧΙ γλυκαντικά τύπου στεβιολίνα, φρουκτόζη, νέκταρ αγαύης.
Αρωματικά-Μπαχαρικά: Ξύδι, μουστάρδα κανονική η ντιζόν χωρίς ζάχαρη (1 κουταλιά του γλυκού), φρέσκα μυρωδικά, σκόρδο, κρεμμύδι 1 μικρό τη μέρα, χυμός ενός λεμονιού, κέτσαπ χωρίς ζάχαρη 1 κουταλιά του γλυκού, 1 κουταλιά της σούπας τοματάκι κονκασέ. Προσοχή να είναι χωρίς ζάχαρη.
Διάφορα: Μπορούμε να καταναλώνουμε τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη, έως 5 τη μέρα. Επίσης μπορούμε να φάμε 1 κουταλιά της σούπας goji berries τη μέρα και απεριόριστα shirataki noodles και ρύζι shirataki (OXI κανονικό ρύζι και noodles).
Ροφήματα: Πρέπει να πίνεις οπωσδήποτε 2 λίτρα νερό τη μέρα. Επιτρέπονται μέχρι 3 αναψυκτικά τύπου κόλα τη μέρα, αρκεί να μην έχουν πάνω από 1 θερμίδα ανά ποτήρι. Επιτρέπεται επίσης το τσάι χωρίς ζάχαρη καθώς και όλα τα αφεψήματα και ο καφές. Το σύνολο των υγρών που καταναλώνεις προσμετράται στα 2 λίτρα νερού που πρέπει να πίνεις και ημερησίως.
DIET TIPS
– Μαγειρεύεις όπως θέλεις, στο φούρνο, στην κατσαρόλα, στον ατμό, στο γκριλ, αρκεί να μη χρησιμοποιείς λάδι και αποφεύγεις τα έτοιμα κρέατα γιατί συνήθως περιέχουν πρόσθετα (πχ ψωμί, άμυλο κτλ) τα οποία απαγορεύονται.
– Επίσης ό,τι καταναλώνεις, προσέχεις να μην έχει πάνω από 10% λιπαρά και 6% υδατάνθρακες.
– Το περπάτημα βοηθάει πάρα πολύ γι’ αυτό προσπάθησε να περπατάς 20 λεπτά τη μέρα.

2η φάση – Εναλλαγή καθαρής πρωτεΐνης με πρωτεΐνη και λαχανικά – Φάση πλεύσης (Cruise Phase)
Η φάση αυτή διαρκεί μέχρι να χάσεις όλα τα περιττά κιλά.
– Η διατροφή σου βασίζεται στην εξής εναλλαγή: τη μια μέρα καταναλώνεις καθαρή πρωτεΐνη (όπως και στο πρώτο στάδιο) και την επόμενη μέρα πρωτεΐνη και λαχανικά.
– Μπορείς επίσης να κάνεις 5 συνεχόμενες μέρες πρωτεΐνης και αμέσως μετά 5 μέρες πρωτεΐνη – λαχανικά, ή ακόμη και μόνο 1 μέρα καθαρής πρωτεΐνης την εβδομάδα, όμως σε αυτή την περίπτωση ο ρυθμός απώλειας των κιλών θα μειωθεί. – Τα λαχανικά μπορούν να καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες, αλλά πάντα μαζί με πρωτεΐνη και χωρίς πρόσθετο λάδι. – Στη φάση αυτή μπορείς να τρως καθημερινά 1 κουταλάκι του γλυκού ωμό ελαιόλαδο τη μέρα.

Λαχανικά: Από λαχανικά τρως άφοβα όλες τις σαλάτες και τα χόρτα, αγγινάρες, σπαράγγια, μελιτζάνες, μπρόκολο, λευκό και κόκκινο λάχανο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, σέλερι, αγγούρι, μάραθο, φασολάκια, μπάμιες, πράσα, μανιτάρια, κρεμμύδια, πιπεριές, κολοκύθια, ραδίκια, μαρούλι, σπανάκι, τομάτες. Τα καρότα και τα πατζάρια δεν απαγορεύονται, αλλά καλό είναι να τα τρως με μέτρο (όχι πάνω από 200 γραμμάρια τη βδομάδα το καθένα) γιατί περιέχουν άμυλο. Αυτά που απαγορεύονται είναι τα φρούτα και τα αμυλούχα λαχανικά και όσπρια (π.χ. πατάτες, ρύζι, καλαμπόκι, αρακάς, φασόλια, φακές).
Γαλακτοκομικά: Ισχύει ό,τι και στην πρώτη φάση για τα άπαχα γαλακτοκομικά. Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών (κάτω από 2%), γιαούρτι, γιαούρτι με γεύση βανίλια, λεμόνι, τυρί (κότατζ 2,2%), κρέμα γάλακτος μέχρι 2% λιπαρά. Προσοχή, γιαούρτια με ζάχαρη και γιαούρτια με φρούτα απαγορεύονται.
Το χοιρινό δεν απαγορεύεται σε αυτή τη φάση, αλλά καλό είναι να αποφεύγεται (εννοείται ότι τα πολύ λιπαρά μέρη όπως πανσέτες, τα ξεχνάς!)
DIET TIPS
– Αυξάνεις την κατανάλωση πίτουρου βρώμης σε 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα.
– Αυξάνεις την άσκηση σε 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα.
– Για τα υγρά, τα ροφήματα και τα αναψυκτικά ισχύει ό,τι και στην πρώτη φάση.
– Επιλέγεις μόνο 2 τρόφιμα από τη λίστα για την κάθε μέρα και σέβεσαι την επιτρεπόμενη δοσολογία.

Η “Λευκή ημέρα”… αν κάνεις μια παρασπονδία
Σε περίπτωση που κάποια μέρα έκανες μια παρασπονδία, ή αν δεις ότι η ζυγαριά κόλλησε στα ίδια κιλά για διάστημα που δεν θεωρείς λογικό, μπορείς να κάνεις τη λεγόμενη λευκή μέρα. Τη μέρα αυτή (που μπορεί να είναι και 2-3 μέρες ΤΟ ΠΟΛΥ) καταναλώνεις μόνο κοτόπουλο, ψάρι, αλλαντικά χαμηλών λιπαρών, ασπράδια αυγών, γαλακτοκομικά και το πίτουρο βρώμης που σου αναλογεί.


3η φάση – Η σταθεροποίηση (Consolidation Phase)
Διαρκεί όσο και τα κιλά που έχασες, πολλαπλασιάζοντάς τα με το 9. Αν για παράδειγμα έχασες 5 κιλά θα διαρκέσει 5×9=45 ημέρες.
– Καθημερινά καταναλώνεις όση πρωτεΐνη και λαχανικά θέλεις, χωρίς περιορισμούς στην ποσότητα, στους συνδυασμούς και στην ώρα.
– Προσθέτεις στη διατροφή σου ένα φρούτο την ημέρα, εκτός από μπανάνες και κεράσια, δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως και 40 γραμμάρια σκληρό τυρί την ημέρα.
– Κατά το πρώτο ήμισυ της σταθεροποίησης, τρως μία μερίδα αμυλούχα τρόφιμα την εβδομάδα, και κατά το δεύτερο δύο μερίδες την εβδομάδα. Μία μερίδα σημαίνει 225 γραμμάρια ζυμαρικά με σάλτσα τομάτας χωρίς λάδι ή μία μερίδα φακές, φασόλια, αρακά, ρύζι (κατά προτίμηση καφέ) ή πατάτες.
– Μπορείς να τρως μία ή δύο φορές την εβδομάδα αρνί, χοιρινό και πλήρες ζαμπόν (αφαιρώντας το ορατό λίπος).
– Κατά το πρώτο ήμισυ αυτού του σταδίου, επιτρέπεται μια ημέρα την εβδομάδα να να τρως ό,τι θέλεις. Κατά το δεύτερο ήμισυ, μπορείς να τρως δυο φορές την εβδομάδα ό,τι θέλεις, αλλά όχι σε συνεχόμενες μέρες.

DIET TIPS
– Μια μέρα την εβδομάδα τρως μόνο πρωτεϊνες (κρέας, ψάρι, αυγά κτλ.) και 3 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα.
– Αυξάνεις τη σωματική άσκηση σε 25 λεπτά την ημέρα.
– Αποφεύγεις: μπανάνες, σταφύλια, κεράσια, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
– Καταναλώνεις καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα (σκέτο ή ανθρακούχο)
– Αν δεν έχεις αντικολλητικά σκεύη επιτρέπεται να βάλεις 1 κουταλάκι ελαιόλαδο.
– Στο στάδιο αυτό, στόχος είναι να σταθεροποιηθεί το βάρος σου και να μην ξαναπαχύνεις. Αν δεις την ζυγαριά να «ανεβαίνει», ξανακάνεις επί μέρες τη διατροφή του 1ου σταδίου (περιορίζεις την κατανάλωση αλατιού, αυξάνεις την κατανάλωση υγρών την ημέρα, κοιμάσαι περισσότερο, περπατάς 60 λεπτά την ημέρα επί 4 συνεχόμενες μέρες).


4η φάση– Συντήρηση (Stabilization Phase)
Το τέταρτο στάδιο της δίαιτας δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Στο στάδιο της συντήρησης μπορείς να μην ξαναπαχύνεις ποτέ, αρκεί να ακολουθήσεις τους πέντε βασικούς κανόνες για την υπόλοιπη ζωή σου:
1. Να τρως ό,τι θέλεις, αλλά ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες του 3ου σταδίου. Όσες πρωτεΐνες και λαχανικά θέλεις, ένα φρούτο την ημέρα, δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως την ημέρα, μία μερίδα τυρί την ημέρα και κάθε εβδομάδα επιτρέπεται η κατανάλωση αμύλου για μόνο 2 ημέρες. Έχεις δύο ελεύθερες ημέρες στις οποίες μπορείς να τρως ό,τι θέλεις.
2. Μια μέρα την εβδομάδα να τρως μόνο πρωτεΐνες.
3. Να ασκείσαι καθημερινά.
4. Να τρως κάθε μέρα 3 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης.
5. Να καταναλώνεις καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα.

*Εδώ, οφείλουμε να σου υπενθυμίσουμε ότι οι διαιτολόγοι δεν είναι υπέρ των διαιτολογίων που αποκλείουν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα κάποιες ομάδες τροφίμων και καθιστούν σαφές ότι οι στερήσεις και η καταπίεση δεν έχουν διαχρονικά αποτελέσματα.

***  Στρες στην εφηβεία: Η σοβαρή επίπτωσή του   στην υγεία 
Τα καταθλιπτικά φαινόμενα σε παιδιά αυξάνονται με σταθερούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.
Οι έφηβοι που δεν αντιμετωπίζουν το στρες, είναι πιθανό να έχουν πρόβλημα με την υγεία τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία περίπου 1,5 εκατομμυρίου 18χρονων αντρών που είχαν καταταγεί στο σουηδικό στρατό μεταξύ 1969 και 1997. Όλοι υποβλήθηκαν σε εξέταση αντοχής στο στρες και κανείς δεν είχε διαβήτη στην ηλικία των 18 ετών.
Σύμφωνα με την Dr. Casey Crump, του University in California, κατά την περίοδο εξέτασης, από το 1987 έως το 2012, περισσότεροι από 34.000 από τους άντρες διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2.
bigstock Tired College Student Girl Stu 84378257
Σε σύγκριση με άντρες που είχαν τη μεγαλύτερη αντίσταση στο στρες στην ηλικία των 18 ετών, η χαμηλότερη αντίσταση συνδέθηκε με 51% περισσότερες πιθανότητες διάγνωσης διαβήτη τύπου 2 μελλοντικά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που η αντοχή μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Χρειάζονται επομένως νέες έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί πώς το στρες μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Diabetologia.

***  Κρίσεις πανικού: Όταν ο φόβος κυριαρχεί το σώμα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η διαταραχή πανικού είναι μία αρκετά συχνή (1.5-4%
Η  διαταραχή πανικού είναι μία αρκετά συχνή (1.5-4% του πληθυσμού έχει πιθανότητα νόσησης) αλλά και ιδιαιτέρως βασανιστική κατάσταση που μπορεί να στερήσει από τον ασθενή την ελευθερία του καθιστώντας τον κυριολεκτικά δέσμιο των φόβων του. Αποτελεί μία από τις χαρακτηριστικότερες και πιο εμφανείς ίσως περιπτώσεις της επιβολής του εγκεφάλου στο υπόλοιπο σώμα αφού εκδηλώνεται σε όλο τον οργανισμό, από την καρδιά μέχρι το στομάχι και τα άκρα. Τα συμπτώματά της αλλά και κάποια άλλα στοιχεία που την αφορούν θα μας απασχολήσουν στο σημερινό Ecce Homo. Τί ακριβώς είναι λοιπόν οι κρίσεις πανικού και τί η διαταραχή πανικού; Κρίση πανικού είναι η ξαφνική εμφάνιση μίας περιόδου έντονου φόβου ή άγχους σε ένα άτομο, κατά την οποία εμφανίζονται μέσα σε δέκα λεπτά, τέσσερα ή και περισσότερα συμπτώματα που περιλαμβάνουν: ταχυκαρδία («σφυροκόπημα της καρδίας»), εφίδρωση, τρόμο, αίσθημα ασφυξίας, πόνο στον θώρακα, ναυτία ή τάση για έμετο, ζάλη ή τάση για λιποθυμία, φόβο απώλειας του ελέγχου ή «τρέλας», φόβο θανάτου, μουδιάσματα ή ακόμη μία αίσθηση «μη πραγματικού». Υπάρχουν τρείς τύποι κρίσεων πανικού: οι απροσδόκητες, δηλαδή αυτές που εμφανίζονται στα ξαφνικά χωρίς καμιά προειδοποίηση και χωρίς προφανή αιτία, αυτές που εμφανίζονται πάντοτε κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις (π.χ. όταν το άτομο εισέρχεται σε τούνελ) και αυτές που μπορεί να εμφανιστούν σε καταστάσεις όπως οι προηγούμενες αλλά όχι πάντοτε.
Διαταραχή πανικού είναι η κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται επανειλημμένες κρίσεις πανικού οι οποίες ακολουθούνται από έντονη ανησυχία ότι θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες κρίσεις, από ανησυχία σχετιζόμενη με τις κρίσεις (π.χ. ότι θα πάθει καρδιακή προσβολή ή ότι θα «τρελαθεί») ή ακόμη και από σημαντική αλλαγή της συμπεριφοράς που σχετίζεται με τις κρίσεις πανικού. Είναι σημαντικό εδώ να τονιστεί ότι δεν είναι όλοι οι ασθενείς με εμπειρία κρίσης πανικού που θα αναπτύξουν τελικά διαταραχή πανικού. Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που «γεύθηκαν» την εμπειρία της κρίσης πανικού και δεν ξαναέπαθαν ποτέ στη ζωή τους.
Να αναφέρουμε εδώ ότι η διαταραχή πανικού μπορεί να συνοδεύεται ή όχι από «αγοραφοβία». Αγοραφοβία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής φοβάται να βρεθεί μόνος του ή και με συνοδεία σε ανοικτούς χώρους, ανάμεσα σε πλήθος ή γενικά έξω από το σπίτι του. Ο φόβος πηγάζει από τη σκέψη ότι τυχούσα κρίση πανικού σε τέτοιους χώρους – μακρυά από την ασφαλή περιοχή του σπιτιού- θα τους βρεί απροετοίμαστους και αβοήθητους. Είναι μιά άκρως βασανιστική διαταραχή που παρεμποδίζει πλήρως την κοινωνική και προσωπική λειτουργία του ατόμου. Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της δουλειάς, σε πλήρη κοινωνικό αποκλεισμό και σε μηδενισμό της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης.
Οι γυναίκες προσβάλονται συχνότερα από τους άνδρες, όπως και στις περισσότερες άλλωστε ψυχικές παθήσεις, ενώ η ηλικία εμφάνισης είναι συνήθως τα 20 – 30 έτη. Έχει βρεθεί ότι το οικογενειακό ιστορικό νόσησης επηρεάζει σημαντικά την εμφάνιση διαταραχής πανικού και αγοραφοβίας αφού μέχρι και το 20% των συγγενών πρώτου βαθμού των ασθενών πάσχει επίσης από αγοραφοβία.
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι σημαντικό είναι να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ψυχικές ασθένειες, όπως για παράδειγμα η διαταραχή πανικού, είναι πλέον κάτι το απόλυτα απτό και αντιμετωπίσιμο από την επιστήμη της ιατρικής. Η έρευνα έχει προχωρήσει τόσο ώστε για πολλές από τις καταστάσεις αυτές να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε μεγάλο βαθμό το βιολογικό τους υπόβαθρο και κατ’ επέκταση να τις αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά θεραπευτικά. Η διαταραχή πανικού είναι μία από τις καταστάσεις που με την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά είναι ότι για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί κατάλληλα, πρέπει να ξορκίσουμε επιτέλους όλα τα κοινωνικά μας ταμπού, να δούμε τις ψυχικές νόσους στις πραγματικές τους διαστάσεις, να τις απομυθοποιήσουμε και να πάμε για αυτές στον γιατρό…
Ας κατανοήσουμε τις κρίσεις πανικού: Αιτιολογία και αντιμετώπιση.
Πιο πάνω γράψαμε για το πώς εκδηλώνεται μια κρίση πανικού και το τί ακριβώς είναι η λεγόμενη «διαταραχή πανικού». Μία διαταραχή που όπως ανάμενα -λόγω της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης της- προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών από εσάς, γεγονός που μας ωθεί στο να συνεχίσουμε λύνοντας κάποιες από τις απορίες σας. Ας δούμε λοιπόν το τί προκαλεί τις κρίσεις αυτές αλλά και το πώς αντιμετωπίζονται.
Για να καταλάβουμε τη βάση πάνω στην οποία εκδηλώνεται η διαταραχή πανικού, θα πρέπει να την φανταστούμε σαν δύο υποσύνολα τα οποία αλληλεπιδρούν και σε κάποια σημεία αλληλοκαλύπτονται: το ένα είναι οι βιολογικοί αιτιολογικοί παράγοντες και το άλλο οι ψυχολογικοί. Στους πρώτους ανήκουν όλες οι λειτουργικές ή ανατομικές διαταραχές που οδηγούν σε ένα ψεύτικο ερέθισμα κινδύνου το οποίο μπορεί να οδηγήσει στον πανικό. Τέτοιος παράγοντας είναι κυρίως η υπερδραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος δηλ. του τμήματος του νευρικού συστήματος το οποίο είναι φυσιολογικά υπεύθυνο να προετοιμάζει τον οργανισμό (κάνοντας τον έτοιμο «να παλέψει ή να τρέξει») σε περιπτώσεις αξιόλογης αιτίας για φόβο ή άγχος. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις και για άλλα πιο πολύπλοκα νευροενδοκρινικά συστήματα που φαίνονται να εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία του πανικού, οι οποίες προκύπτουν κυρίως από την εμπειρική και επιτυχημένη δράση κάποιων φαρμάκων με γνωστή δράση (με απλά λόγια: αφού βλέπουμε ότι λειτουργεί ένα φάρμακο που αυξάνει την Α ουσία, συμπεραίνουμε ότι στην αιτιολογία εμπλέκεται και η μειωμένη ουσία Α). Επίσης σοβαρές ενδείξεις υπάρχουν ότι αιτιολογικός παράγοντας μπορεί να είναι μια νευροανατομική διαταραχή στο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με το φόβο («κύκλωμα φόβου») και συγκεκριμένα στις περιοχές που ονομάζονται υποθάλαμος και αμυγδαλή. Επίσης σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή τη διεργασία, παίζει και η εμφάνιση συχνών και βαθιών αναπνοών που παρουσιάζουν οι πάσχοντες κατά την περίοδο της κρίσης, η οποία προκαλεί μία κατάσταση που ονομάζεται «υπεραερισμός».
Όσον αφορά τη δεύτερη ομάδα τώρα, δηλαδή τους ψυχολογικούς παράγοντες, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αφορούν το περιεχόμενο της σκέψης του ασθενή και το πώς αυτό συμβάλει στη γένεση του προβλήματος αλλά και στην δημιουργία «αποφευκτικής συμπεριφοράς» (π.χ. ο ασθενής αποφεύγει να πάει σε όλα τα μέρη στα οποία έχει πάθει κρίση πανικού στο παρελθόν) η οποία οδηγεί στη διατήρηση της παθολογικής κατάστασης. Στην πρώτη περίπτωση εννοούμε τον λανθασμένο τρόπο αντίληψης κάποιων εσωτερικών ή εξωτερικών ερεθισμάτων τα οποία εκλαμβάνονται ως απειλητικά (για τη ψυχική ή σωματική κατάσταση) οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερο άγχος (πανικό) δημιουργώντας τελικά ένα φαύλο κύκλο αιτίας – αποτελέσματος.
Ας δούμε όμως ένα παράδειγμα για να γίνουν τα πιο πάνω ακόμη πιο κατανοητά. Ένας νεαρός άνδρας προετοιμάζεται για τις εξετάσεις του πανεπιστημίου. Κατά την διάρκεια της μελέτης του αισθάνεται την καρδιά του να κτυπάει γρήγορα (εκλυτικό ερέθισμα), αισθάνεται φόβο για την ενδεχόμενη αυτή απειλή (π.χ. φοβάται ότι θα πάθει έμφραγμα) γεγονός που προκαλεί έντονα σωματικά συμπτώματα άγχους λόγω υπερδιέγερσης του αυτόνομου νευρικού συστήματος (π.χ. ταχυκαρδία, εφίδρωση, δύσπνοια κτλ). Τα συμπτώματα αυτά στο μυαλό του επιβεβαιώνουν τον αρχικό του φόβο (ότι όντως δηλαδή θα πάθει έμφραγμα) με αποτέλεσμα ένα νέο εκκλυτικό ερέθισμα απειλής και συνέχιση του φαύλου κύκλου του πανικού.
Η αναζήτηση θεραπείας από ασθενείς με διαταραχή πανικού είναι επιτακτική. Γιατί;
Πολύ απλά γιατί οι υπάρχουσες θεραπείες είναι αποτελεσματικότατες ενώ οι πιθανότητες του ενδεχομένου να περάσει απο μόνη της είναι σχεδόν μηδαμινές. Ο συνδιασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας είναι ο αποτελεσματικότερος και μπορεί να εξαλείψει τα συμπτώματα και να βοηθήσει στην κοινωνική επαναδραστηριοποίηση στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών.
Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται κυρίως για την άμεση αντιμετώπιση των αγχώδων συμπτωμάτων της κρίσης. Φάρμακα εκλογής είναι οι βενζοδιαζεπίνες (π.χ. Xanax) και μία ομάδα αντικαταθλιπτικών που ονομάζονται «εκλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης» (π.χ. Seroxat). Η αγωγή αυτή βοηθά τον πάσχοντα να επανέλθει στις φυσιολογικές του δραστηριότητες τονώνοντας ταυτόχρονα και την αυτοπεποίθησή του, ενώ επίσης δρουν βοηθητικά προς το πρόγραμμα ψυχοθεραπείας ώστε αυτό να αποδώσει καλύτερα σε λιγότερο χρόνο. Η ψυχοθεραπεία στηρίζεται κυρίως στο γνωσιακό – συμπεριφορικό μοντέλο. To μοντέλο αυτό διαρκεί συνήθως λίγους μήνες, εστιάζει στην αντιμετώπιση των τωρινών προβλημάτων (και όχι στην ενδοσκόπηση και στην ανάλυση του παρελθόντος όπως η ψυχανάλυση) και βασίζεται κυρίως στην δουλειά που κάνει ο ασθενής κατά το μεσοδιάστημα μεταξύ των επισκέψεων στον γιατρό και όχι τόσο εντός των συνεδρίων. Ο σκοπός του είναι κυρίως η εξάλειψη της αποφευκτικής συμπεριφοράς (π.χ. μέσω σταδιακής έκθεσης του ασθενή σε καταστάσεις που αποφεύγει), η πλήρης κοινωνική επαναπροσαρμογή του καθώς επίσης και ο έλεγχος και αποφυγή του «υπεραερισμού». Σημαντικό επίσης είναι ο ασθενής να ενημερωθεί και να εκπαιδευτεί κατάλληλα σχετικά με θέματα που αφορούν τις κρίσεις πανικού ή τις φυσιολογικές σωματικές αντιδράσεις σε καταστάσεις άγχους. Όπως και στο μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρωπίνων προβλημάτων βλέπετε, έτσι κι εδώ η κατανόηση της φύσης του προβλήματος αποτελεί την βασική αρχή της αντιμετώπισής του.
***  Σαλέπι ή Σερνικοβότανο, εξαιρετικό ρόφημα για το κρυολόγημα, τον βήχα, το στομάχι, το άσθμα, τονωτικό και αφροδισιακό
To σαλέπι, του οποίου το επιστημονικό όνομα είναι όρχις, χρησιμοποιείται για την τόνωση των ασθενών κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης τους.
Το ρόφημα που παράγεται δρα κατά της δυσεντερίας και του ξερόβηχα με φλογώσεις. Το σαλέπι προέρχεται από την αποξήρανση και κονιορτοποίηση του βολβού ενός φυτού, που ήταν γνωστό πολλούς αιώνες πριν στον Ελλαδικό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου, με το όνομα Όρχις (Orchis mascula, της οικογενείας των Ορχιδωδών). Του αποδίδονταν ιδιότητες αφροδισιακές, γι’ αυτό και πέρασε στη λαϊκή παράδοση ως Σερνικοβότανο. Το βότανο που χάριζε στις γυναίκες αρσενικά παιδιά! Πράγματι, αν καταφέρουμε να εξάγουμε απ’ την Γη ένα ακέραιο φυτό τότε θα διαπιστώσουμε ότι αντί για ρίζα φέρει δύο περίπου ισομεγέθεις κονδύλους, οι οποίοι μοιάζουν με όρχεις. Βέβαια δεν έχουν όλα τα φυτά της οικογένειας των Ορχεϊδών, κονδυλώδη ριζώματα που να μοιάζουν με όρχεις, όμως τα φυτά που έχουν αυτούς τους όρχεις είναι τα τυπικά της οικογένειας. Οι κόνδυλοι αποξηραίνονται, αλέθονται και από τη σκόνη τους γίνεται το θαυμάσιο αυτό αφέψημα, που «ευφραίνει και το στόμα και την ψυχή», όπως έλεγαν οι παλιοί. Και γνώριζαν με την απλοϊκή τους σοφία ότι και στο σώμα προσφέρει θαυμαστά οφέλη.
Το σερνικοβότανο κρύβει ένα μύθο από πίσω του. Η ελληνική μυθολογία θέλει τον Όρχι γιο Σατύρου και Νύμφης, να μεταμορφώνεται χαριστικά σε ορχιδέα όταν προσέβαλε (ή σκότωσε) μια Βακχική Ιέρεια.  Η εν λόγω ορχιδέα είναι διαδεδομένη ήδη από την αρχαιότητα και για του λόγου το αληθές η πρώτη αναφορά γίνεται από τον Θεόφραστο ο οποίος έδωσε την ονομασία στις ορχιδέες λόγω του σχήμα τους, ενώ την αξία αυτών των ορχιδέων είχαν περί πολλού ο Ασκληπιός, ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός. Ο Διοσκουρίδης μάλιστα αναφέρει ότι ο συμπαγής και ευτραφής κόνδυλος είναι ο αρρενογόνος, ενώ ο μαραμένος είναι ο θηλυγόνος « και περί ταύτης δε ιστορείται την μεν μείζονα ρίζαν, υπό ανδρών εσθιομένην, αρρενογόνον είναι, την δε ελάττονα υπό γυναικών θηλυγόνον.». Στην Αρχαία Ρώμη επίσης παρασκεύαζαν ροφήματα και ποτά από τη ρίζα της ορχιδέας, τα οποία μάλιστα ονόμαζαν σατύρια ή πριάπισκα (satyrion, priapiscus), με τη δεύτερη ονομασία να προέρχεται από τον Πρίαπο, θεό της γονιμότητας μαρτυρία των αφροδισιακών ιδιοτήτων που αποδίδονταν και από εκείνους στο φυτό αυτό. Στη Μεσαιωνική Αγγλία, οι μάγισσες της εποχής χρησιμοποιούσαν το φρέσκο κόνδυλο για να προσελκύουν αληθινή αγάπη και το μαραμένο βολβό για να σβήσουν παράνομους πόθους. Το σαλέπι σα ρόφημα καταναλωνόταν μαζικά σε Αγγλία, Γαλλία από το 15ο αιώνα και μέχρι την αντικατάστασή του από τον καφέ και τσάι. Σήμερα αποτελεί ένα ρόφημα που επιστρέφει στο προσκήνιο τόσο για την εξαίσια γεύση του, όσο και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Συστατικά:
περιέχει αραβίνη, τραγακανθίνη, πολύ άμυλο και πολύτιμα μεταλλικά άλατα: φώσφορο και ασβέστιο. Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη, που όταν βράσει με νερό, δίνει αυτό το άριστο μαλακτικό κατά του βήχα και όλων των παθήσεων του θώρακα, αλλά και του στομάχου και των εντέρων.
Οι θερμαντικές του ιδιότητες του οφείλονται κατά κύριο λόγο στο αμυλο-γλίσχρασμα που περιέχει ο βολβός που όμως μπορεί να αντικατασταθεί άψογα από  άλλα αμυλο-γλισχρασματούχα υλικά της φύσης όπως θα δούμε πιο κάτω, έχοντας τα ίδια αποτελέσματα στον οργανισμό μας καθώς και όμοια τέρψη όπως αυτή που παραδοσιακά το σαλέπι χαρίζει.
Όπλο λοιπόν, στην έξαρση των εποχικών ιώσεων μπορεί να αποτελέσει το σαλέπι.
Στην σημερινή εποχή, πίνεται ως ρόφημα ή χρησιμοποιείται κυρίως στην ζαχαροπλαστική για την παρασκευή γλυκών.
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες
Στις ορχιδέες αυτές και στις θεραπευτικές ιδιότητες τους αναφέρθηκαν ο Ιπποκράτης, ο Ασκληπιός, ο Θεόφραστος αλλά και ο Γαληνός, τονίζοντας την δύναμη του σερνικοβότανου να τονώνει τον οργανισμό των ασθενών, να επουλώνει τις πληγές του στομάχου και του εντέρου αλλά και να ανακουφίζει από τον έντονο βήχα.
Το σαλέπι έχει θεραπευτικές ιδιότητες γιατί περιέχει τις φαρμακευτικές ουσίες αραβίνη και τραγακανθίνη και πολύ άμυλο τα οποία, όταν διαλύονται στο νερό, δημιουργούν ένα υγρό πηκτό και κολλώδες, το θεωρείται κατάλληλο για την ανακούφιση του βήχα, του άσθματος και του στομαχόπονου, δρα κατά της δυσεντερίας και του βήχα, ενώ τονώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το σαλέπι, λόγω της κολλώδους φύσης του, επιδρά επουλωτικά στα τοιχώματα του πεπτικού. Επουλώνει έλκη στο στομάχι και στο έντερο.
Το σαλεπι είναι επίσης ένα ρόφημα θερμαντικό εξαιτίας και των μπαχαρικών που περιέχει. Για αυτόν τον λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μας ζεστάνει αποτελεσματικά αντί για το τσάι ή άλλα αφεψήματα.
Είναι πλούσιο σε άμυλο και μπορεί να χαρίσει ενέργεια και πνευματική διαύγεια σε άτομα που την χρειάζονται όπως οι μαθητές, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, αλλά και οι ασθενείς.
Περιέχει πολύτιμα μεταλλικά άλατα όπως φώσφορο και ασβέστιο. Βοηθά εξασθενισμένους από αρρώστιες οργανισμούς να ανακάμψουν και να αναρρώσουν γρηγορότερα.
Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη η οποία όταν βράσει με το νερό, μετατρέπεται σε κολλώδη πηχτή ουσία, μαλακτική, κατά του βήχα και των φλεγμάτων.
Το σαλέπι λόγω της κολλώδους φύσης του αλλά και των επουλωτικών συστατικών του επιδρά στο στομάχι και το έντερο αναπλάθοντας τα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος.
Οι τονωτικές και αφροδισιακές του ικανότητες εντείνονται χάρη στην προσθήκη και των μυρωδικών όπως της κανέλας, του γαρύφαλλου, της πιπερόριζας, της βανίλιας.
Το σαλεπι δεν έχει ιδιαίτερες θερμίδες. Το απλό σαλεπι χωρίς ζάχαρη έχει περίπου 15 θερμίδες ανά μερίδα (1 κουταλάκι του γλυκού των 15 γραμμαρίων), ενώ αν είναι έτοιμη σκόνη αναμεμιγμένη με ζάχαρη, έχει περίπου 30 θερμίδες ανά μερίδα.
Τρόποι παρασκευής
Στις ρίζες αυτού του φυτού αναπτύσσονται κόνδυλοι που αποξηραίνονται, αλέθονται, απομακρύνεται το πικρό αιθέριο έλαιο τους και από τη σκόνη τους παρασκευάζεται αυτό το αφέψημα που πωλούν οι «σαλεπτζίδες». Το σαλεπι μπορούμε να το βρούμε σαν σκόνη αναμεμιγμένο με διάφορα άλλο βότανα αλλά και κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και βανίλια για να το παρασκευάσουμε εμείς, με έναν τρόπο παρόμοιο με τον Ελληνικό καφέ.
Είδη σαλεπιού
Στην Ελλάδα μπορούμε να αγοράσουμε αυθεντικό σαλεπι Ιωαννίνων, το σαλεπι από την Πόλη με την αυθεντική πολίτικη συνταγή καθώς επίσης και το σαλεπι θαλάσσης που παρασκευάζεται από ένα είδος φυκιών της Ισλανδίας.
Παρασκευάζεται ως εξής:
Για δύο ποτήρια ροφήματος, προσθέτουμε 1 κουταλάκι σκόνη. Ανακατεύουμε συνεχώς το ρόφημα καθ΄όλη τη διάρκεια του ψησίματος, μέχρι να φουσκώσει (σαν τον ελληνικό καφέ).
Σερβίρουμε το ρόφημα με μέλι ή ζάχαρι, κανέλα και τριμμένο τζίντζερ.
1 φλυτζάνι νερό
2 γαρύφαλλα
λίγη κανέλα
λίγη πιπερόριζα σε σκόνη
1 κουτ. γλ. ζάχαρη (ή παραπάνω αν θέλετε)
1 κουτ. γλ. σαλέπι
Βράζουμε το νερό μαζί με τα γαρύφαλλα και τη ζάχαρη
Κατεβάζουμε το νερό από τη φωτιά και προσθέτουμε το σαλέπι ανακατεύοντας καλά και συνεχώς ώσπου να πάρει την παχύρρευστη υφή του. Αν χρειαστεί το ξαναβάζουμε λίγο στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς (Προσοχή να μη βράσει)
Προσθέτουμε κανέλα και πιπερόριζα σε σκόνη και το πίνουμε ζεστό!
και
Για ένα φλιτζάνι του τσαγιού θέλετε :
·       1 κττ (κουταλάκι του τσαγιού) άμυλο αραβοσίτου (νεσεστες – περιέχει άμυλο-γλισχραμα όπως το σαλέπι).
·       1 κττ ζάχαρη ή γλυκόριζα σε σκόνη.
·       Μισό κοφτό κττ κανέλα (περιέχει γλισχρασμα και αυτή).
·       1 με 2 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα) τριμμένα.
·       λίγο κακουλές (καρδαμωμο ή και καρδαμο) σε σκόνη ή
·       λιγο τζιτζερ (πιπεροριζα) σε σκονη, κατα βουληση
Εκτέλεση :
Σε μια στέγνη κούπα βάζουμε πρώτα το άμυλο και τη ζάχαρη και με λιγάκι δροσερό νερό τα ανακατεύουμε. Παράλληλα σιγοβράζουμε σ’ενα μπρίκι μια φλιτζανα νερό μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για 2 με 3 λεπτά  προσθέτουμε το καυτό νερό σιγά σιγά στη κούπα ανακατεύοντας συγχρόνως.
Απολαύστε λοιπόν ένα μοναδικό ρόφημα με θεραπευτικές ιδιότητες, θερμαντικό, εύγεστο και παράλληλα χορταστικό!
της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος,   

***

Από τις τελευταίες  μας αναρτήσεις   του Ιανουαρίου  2016  :
~ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ  , ...Πέμπτη 14  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-

~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  15  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-15-2016.html .-                                                                                                                                            ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-  
 ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-
~  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  16  Ιανουαρίου  2016:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-16-2016.html .-  
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  16 και  17 Ιανουαρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/16-17-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή 17  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-17-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 18  Ιανουαρίου  2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-18-2016.html .-   
 ~   Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  19 Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-19-2016.html .-   
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFAR  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης   Τετάρτη  20  Ιανουαρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfar-news-20-2016.html .-  
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
~                                               


***  ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βοτανοθεραπείας στη ζωή  μας :
  1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαϊου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-

3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαϊου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -

7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαϊου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαϊου  2015http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .-
 9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαϊου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  

10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   

12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 

14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  

18 - ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
    26.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.- ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
!!! 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html .-         
   43.- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-
~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-   ~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html
47.-  ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.-~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .- 
~                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια: