Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Η Εφημερίδα μας Arfara News στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Απριλίου 2016

  Η Εφημερίδα μας  Arfara  News  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 04  Απριλίου  2016 :
~
Όσιος Ισαάκ ο ΣύροςΠλησιάζει ο ταπεινόφρων στα σαρκοβόρα θηρία και, όταν πέσει το βλέμμα τους επάνω του, γίνεται ήμερη η αγριότητα τους, και τον πλησιάζουν σαν κύριο τους, και κινούν περιποιητικά τα κεφάλια τους και γλείφουν τα χέρια και τα πόδια του διότι οσφραίνονται σ' αυτόν εκείνη την ευωδία, που εξέπεμπε ο Αδάμ πριν από την παράβαση, όταν μαζεύτηκαν κοντά του και τα 'δωσε ονόματα στον παράδεισο. Το σώμα που έλαβε από μας τους ανθρώπους ο Ιησούς το ξανάκτισε και το χάρισε σε μας με την ανθρώπινη παρουσία του. Αυτό είναι που σκόρπισε την εύωδία του στο ανθρώπινο γένος.
4 Απριλίου
Οσίων Γεωργίου του εν τω Μαλέω (1), Ζωσιμά (2), Πλάτωνος του Στουδίτου (ς΄ αι.), Θεωνά αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης. Νικήτα ιερομάρτυρος του εν Σέρραις αθλήσαντος (†1808).Μαρτύρων Αγαθόποδος και Θεοδούλου, των Θεσσαλονικέων. Φερβούθης, Πουπλίου, Θεωνά, Συμεώνος και Φερβίνου.
(1) Ο όσιος Γεώργιος από μικρή ηλικία έδειξε την ευσέβειά του και την αγάπη του προς το Θεό. Όμως οι γονείς του, παρά τις παρακλήσεις του, θέλησαν να τον νυμφεύσουν. Ο Γεώργιος εγκατέλειψε το πατρικό σπίτι και αποσύρθηκε σε μοναστήρι όπου εκάρη μοναχός και αφοσιώθηκε με θέρμη στη νηστεία, την αυστηρή άσκηση, την εγκράτεια και τη μελέτη των Θείων Γραφών. Γρήγορα έφθασε σε υψηλό σημείο ηθικής και πνευματικής τελειότητας ώστε πλήθος κόσμου συνέρεε στο Μοναστήρι για να συμβουλευτεί τον όσιο και να του ζητήσει να προσευχηθεί για κείνους στο Θεό. Το γεγονός αυτό ανάγκασε το Γεώργιο να αποσυρθεί στο Όρος Μαλαιό όπου ησύχαζε. Και εκεί όμως κατέφυγε πλήθος μοναχών τους οποίους ο άγιος καθοδηγούσε στην πίστη και στην άσκηση. Τόσο πρόκοψε πνευματικά και έγινε ξακουστός σ` όλη την αυτοκρατορία ώστε και πολλοί ανώτεροι ζητούσαν τις συμβουλές του και την προσευχή του. Σε μεγάλη ηλικία παρέδωσε οσιακά την μακάρια ψυχή του στον πανάγαθο Θεό, τον οποίο τόσο αγάπησε, ύμνησε και διακόνησε.
(2) Ο όσιος Ζωσιμάς από νεαρή ηλικία ασκήθηκε σε όλα τα είδη των αρετών. Επισκέφθηκε και άκουσε περί τους χίλιους διακρινόμενους για την αρετή τους ασκητές. Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου κοντά στον Ιορδάνη ποταμό. Εκεί αφιερώθηκε στην αυστηρή άσκηση και νηστεία. Γι` αυτό κατά τις νηστίσιμες ημέρες της Μεγ. Τεσσαρακοστής έφευγε στην έρημο για αυστηρότερη άσκηση. Εκεί συνάντησε και την οσία Μαρία την Αιγυπτία την οποία, αφού κατήχησε και καθοδήγηςε, επισκεπτόταν μία φορά το χρόνο για να την κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων. Μετά δε το θάνατό της την εκήδευσε και τη έθαψε. Εκοιμήθη ειρηνικά σε βαθύτατο γήρας.  ~

Σήμερα 04/04/2016 εορτάζουν:

Όσιος Γεώργιος ο εν Μαλεώ, Όσιος Ζωσιμάς

Β΄ Κυριακή των Νηστειών - Γρηγορίου του Παλαμά

Β΄ Κυριακή των Νηστειών - Γρηγορίου του ....
 
Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσκυνήσεως

Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσ....
 
Όσιος Νικήτας ο Ομολογητής Ηγούμενος Μονής Μηδικίου

Όσιος Νικήτας ο Ομολογητής Ηγούμενος Μον....
 
Όσιος Ιωσήφ ο Υμνογράφος

Όσιος Ιωσήφ ο Υμνογράφος
 
Άγιος Ελπιδηφόρος

Άγιος Ελπιδηφόρος
 
Άγιος Εμμανουήλ

Άγιος Εμμανουήλ
 
Άγιος Απόστολος ο Νέος

Άγιος Απόστολος ο Νέος
 
Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριή....
 
Μετά την Χριστού Γέννησιν

Μετά την Χριστού Γέννησιν
 
Σύλληψη της Αγίας Άννης

Σύλληψη της Αγίας Άννης
 

Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
~  Ὡς θεῖον Γεώργιον, δικαιοσύνης καρπούς, πλουσίως ἐξήνεγκας, δι’ ἐνάρετου ζωῆς, Γεώργιε Ὅσιε, σὺ γὰρ καθάπερ φοῖνιξ, ἐν ἀσκήσει βλαστήσας, τρέφεις τὴ δωρεά σου, τὴν Χριστοῦ Ἐκκλησίαν ὅθεν ἀεὶ εὐχαρίστως, τιμᾷ τὴν μνήμη σου.
 
~ Απολυτίκιο του Αγ. Γεωργίου εν Μαλεώ - 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : https://youtu.be/UyqnWIVTEgA .-



***  Υψηλό φόρο…αίματος πληρώνει η Μεσσηνία      
Κάθε μήνα και χειρότερα, χωρίς οι αρμόδιοι να… ξυπνούν από το λήθαργο
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έδωσε, τις προηγούμενες ημέρες, στη δημοσιότητα στοιχεία γύρω από τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας για το μήνα Ιανουάριο.
Σε ό,τι αφορά το νομό Μεσσηνίας, θα περιέγραφε κάποιος την κατάσταση ως "ικανοποιητική" από πλευράς αριθμών, αν και το τελευταίο μόλις δεκαπενθήμερο καταγράφηκαν τρία θανατηφόρα ατυχήματα.
 Τον αντίστοιχο μήνα του 2015 και του 2016 είχαμε από 6 τροχαία ατυχήματα, οι νεκροί από δύο (2) αυξήθηκαν σε τρεις (3), οι βαριά τραυματισμένοι μειώθηκαν από δύο (2) σε κανέναν για τον Ιανουάριο του 2016, ενώ οι ελαφρά τραυματισμένοι το 2015 που ενεπλάκησαν σε τροχαία ατυχήματα ήταν τέσσερις (4), ενώ, το 2016 έξι (6). Αυτή είναι η ψυχρή εικόνα.
Υπάρχει φυσικά και η άλλη πλευρά. Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινες τραγωδίες, άνθρωποι νεαροί ή μεγαλύτεροι που έχασαν τη ζωή τους, έμειναν ανάπηροι για την υπόλοιπη ζωή τους, ενώ, κάποιοι άλλοι θα…κουβαλάνε την κακιά στιγμή εσαεί στο  σώμα τους και στην καθημερινότητά τους.
Αν δεν μπορούμε να φανταστούμε στην πραγματική του διάσταση το γεγονός, μπορούμε να καταλάβουμε, τουλάχιστον, τι σημαίνει ο θάνατος ενός προσώπου. Καμία σχέση με στατιστική.
Κι όμως, όσο κι αν έχουμε κλάψει, τα τροχαία και στο νομό μας έχουν γίνει μάστιγα. Με εξάρσεις ανά χρονικές περιόδους ή μη, η Μεσσηνία χάνει στην άσφαλτο ανθρώπους.
Επειδή η συντριπτική πλειονότητα των τροχαίων οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα, θεωρούμε πως αυτά θα μπορούσαν να μειωθούν δραματικά, αν όλοι οι χρήστες του οδικού δικτύου αναλάμβαναν τις ευθύνες που τους αναλογούν και άλλαζαν νοοτροπία και οδηγική συμπεριφορά.
Επιπρόσθετα, σημαντική βελτίωση στα νούμερα σίγουρα θα υπήρχε, εάν είχαμε ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον (πιο ενεργή συμμετοχή από την κυβέρνηση με εκστρατείες ενημέρωσης), ενώ ουσιαστικό ρόλο διαδραματίζει η συστηματική εμφανής αστυνόμευση, ο έλεγχος και η εφαρμογή του νόμου, αλλά και η ενίσχυση του έργου της Τροχαίας. Φυσικά, ιδιαίτερα πολύτιμη θα ήταν η ένταξη θεμάτων κυκλοφοριακής αγωγής στην εκπαίδευση των μαθητών στα σχολεία.
Ενδεικτικό της κατάστασης, πάντως, που επικρατεί, είναι και το γεγονός ότι και στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι αριθμοί είναι ίδιοι ή και χειρότεροι και μόνο η Λακωνία παρουσιάζει μείωση στον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων
Από την άλλη πλευρά, στην έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναφέρεται ότι εξαλείφεται ένα από τα λίγα θετικά της κρίσης, που ήταν η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και κυρίως του αριθμού όσων χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Για πρώτη φορά από το 2010 καταγράφεται αύξηση του αριθμού των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα.
Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιανουάριο στην άσφαλτο άφησαν την τελευταία τους πνοή 67 άτομα, έναντι 55 τον αντίστοιχο μήνα του 2015, δηλαδή 21,8% περισσότερα.
Συνολικά σημειώθηκαν 831 ατυχήματα τον πρώτο μήνα του 2016, από τα οποία τραυματίστηκαν βαριά 64 άτομα (έναντι 63 τον Ιανουάριο του 2015) και ελαφρά 909 άτομα, έναντι 851 πέρυσι. Οι σχετικοί δείκτες οδικής ασφάλειας κάνουν λόγο για συνολική μείωση κατά 37% του αριθμού των νεκρών από τροχαία, την περίοδο μεταξύ 2010 και 2014, εικόνα η οποία αποδίδεται κυρίως στη μειωμένη κινητικότητα, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Τάκης Κατσουλίδης: Ο πρωτοπόρος σχεδιαστής ελληνικών γραμματοσειρών και χαράκτης    
Η συναρπαστική δημιουργική πορεία ενός διορατικού καλλιτέχνη που επηρέασε την αισθητική της ανάγνωσης στην Ελλάδα, όσο ελάχιστοι.
- Ο χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης έπρεπε να έχει γράψει την αυτοβιογραφία του, γιατί η ζωή και το έργο του έχουν διακριτή σημασία στη μεταπολεμική ιστορία των εικαστικών και γραφικών τεχνών – αναφορικά, κυρίως, με τη χαρακτική και τον σχεδιασμό γραμμάτων. Η ενδιαφέρουσα πορεία του ξεκινά από τα πέτρινα χρόνια των αρχών της δεκαετίας του '50, όταν φτάνει στην πρωτεύουσα από τη Μεσσήνη, επαρχιωτάκι που στον τόπο του ζωγράφιζε ταμπέλες για χαρτζιλίκι, για να σπουδάσει στην Σχολή Καλών Τεχνών σε μια Αθήνα που δεν είχε καν Εθνική Πινακοθήκη.   «Γεννήθηκα στη Μεσσήνη. Εκεί τελείωσα το γυμνάσιο. Μετά ήρθα στην Αθήνα. Οι γονείς μου δεν είχαν σχέση με τις τέχνες. Ο πατέρας μου ήταν παπάς και δάσκαλος. Η μάνα μου είχε ταλέντο να φτιάχνει με τα κομμάτια υφασμάτων που περίσσευαν όμορφες κουρελούδες. Τα ύφαινε, ταιριάζοντας χρώματα και υφές, κι έφτιαχνε με το βελονάκι υπέροχα εργόχειρα. Ο προπάππους ήταν από την Καρδαμύλη – ήταν εγγράμματος και πήγαιναν, λέει, σ' αυτόν οι ντόπιοι για να τους γράφει επιστολές και τηλεγραφήματα. Μάλιστα, συνέθετε λέξεις, ώστε το κόστος του τηλεγραφήματος να είναι κατά το δυνατόν μικρότερο – γιατί τότε πλήρωναν με τις λέξεις το τηλεγράφημα. Ο γιος του, ο παππούς μου, ήταν στα 1870 δάσκαλος στο Πεταλίδι, σε δυο χωριά. Όλα τα παιδιά του σπούδασαν. Δεν ήμασταν, δηλαδή, μια οικογένεια με αγροτικές καταβολές, δεν είχαμε γη. Οι δραστηριότητες της οικογένειας είχαν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τα γράμματα».
- Τη σημασία των γραμμάτων ο Τάκης Κατσουλίδης θα τιμήσει αλλιώς, όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 σχεδιάζει τις πρώτες δικές του γραμματοσειρές. Μέχρι τότε, όμως, έζησε πολλά κι ενδιαφέροντα κεφάλαια που συνδέονται με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και τον δάσκαλό του, τον Γιάννη Κεφαλληνό, με τις σπουδές του στη χαρακτική και τον σχεδιασμό των γραμμάτων στο Παρίσι, με τη συνεργασία του με τον χαράκτη Τάσσο και την εμπειρία του ως καθηγητή στη Σχολή Δοξιάδη και στη συνέχεια στα ΚΑΤΕΕ, μετέπειτα ΤΕΙ. «Είμαι ο μόνος χαράκτης που σχεδίασε γράμματα. Μόνον ο Κεφαλληνός σχεδίασε ένα αλφάβητο το 1956, που ονόμασε "Θεόκριτο", για την έκδοση του λευκώματος "Δέκα λευκαί λήκυθοι του Μουσείου Αθηνών" σε κείμενο της Σέμνης Καρούζου, αλλά δεν ήταν για κανονική τυπογραφική χρήση».   Όταν ήταν στο γυμνάσιο, ο πατέρας του είχε σκοτωθεί ήδη και τα χρόνια ήταν δύσκολα. Ζωγράφιζε ταμπέλες για να βγάζει χαρτζιλίκι. Το καλοκαίρι πριν έρθει στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών, τον είχε πάρει ένας αγιογράφος να ζωγραφίσει διακοσμητικά σταυρουλάκια στην οροφή μιας εκκλησίας στη Μεσσήνη. Με τις 300 δραχμές που ήταν η αμοιβή του ήρθε στην πρωτεύουσα. «Ο αδελφός του πατέρα μου μού παραχώρησε ένα δωμάτιο στο σπίτι του να μένω, αλλά διαφωνούσε με την επιλογή μου. Θυμάμαι, μία από τις πρώτες κουβέντες του ήταν: "Στην ταβέρνα όπου τρώμε το βράδυ έρχεται ένας, μας κάνει κάτι σχέδια και του δίνουμε λίγες δραχμές. Τέτοιος θα γίνεις;". Εγώ, επαρχιωτόπουλο, δεν ήξερα τι να του απαντήσω. Επηρεασμένος, ξεκίνησα να διαβάζω για να δώσω εξετάσεις στη Νομική, αλλά έπειτα από 10 ημέρες έκλεισα τα βιβλία και του είπα: "Εγώ ζωγραφική θα σπουδάσω κι αν δεν σ' αρέσει, φεύγω κι από το σπίτι σου". Έδωσα εξετάσεις στην Καλών Τεχνών χωρίς φροντιστήριο, χωρίς τίποτα. Μάλιστα, το τελάρο το είχα φτιάξει με ξύλα μόνος μου και είχα στερεώσει μια κόλλα πάνω του, χωρίς φόδρα. Μόλις την είδαν οι καθηγητές της σχολής, μου λένε "θα σκιστεί" και τους απάντησα "ε, αν σκιστεί, σκίστηκε". Παρ' όλα αυτά, βγήκαν τα αποτελέσματα και πέτυχα».
- Τότε, η ΑΣΚΤ δεν είχε πολλούς καθηγητές. «Ο Μόραλης μόλις είχε μπει στο Προκαταρκτικό, γιατί τότε οι φοιτητές δούλευαν επί έναν χρόνο σχέδιο, κάρβουνο με μοντέλο, στο τέλος έδιναν εξετάσεις και όσοι περνούσαν συνέχιζαν κανονικά, οι υπόλοιποι έπρεπε να ξαναδώσουν τον επόμενο χρόνο. Στο Τμήμα της Ζωγραφικής ήταν ο Ανδρέας Γεωργιάδης ο Κρης (από το 1947 έως το 1961) και λίγο αργότερα ήρθε ο Παπαλουκάς. Στη γλυπτική ήταν ο Τόμπρος και ο Γιάννης Παππάς. Εγώ είχα δάσκαλο τον Γιάννη Κεφαλληνό, γιατί μου άρεσε η χαρακτική και αυτό το τμήμα τελείωσα. Άλλωστε, έπρεπε να δουλεύω το πρωί και με βόλευε που τα μαθήματα στη χαρακτική ήταν από τις 3 μ.μ. έως τις 10 μ.μ». Τον ρωτώ γιατί πολλοί καλλιτέχνες μιλούν με μεγάλο σεβασμό για τον Γιάννη Κεφαλληνό. «Ήταν σπουδαία προσωπικότητα και πολύ σημαντικό πρόσωπο στη ζωή μου. Ήταν από την Αίγυπτο και είχε ζήσει 20 χρόνια στη Γαλλία, όπου πήγε να σπουδάσει αρχιτεκτονική, αλλά τα παράτησε και ασχολήθηκε με τη χαρακτική. Ήταν άνθρωπος ευρείας καλλιέργειας και μας μιλούσε όχι μόνο για τη χαρακτική αλλά και για το θέατρο, τη λογοτεχνία και τις άλλες τέχνες. Μας ενέπνεε. Ρουφούσα αυτά που έλεγε και μάθαινα, γιατί εγώ βρέθηκα στην ΑΣΚΤ με τη φιλοδοξία να γίνω καθηγητής Καλλιτεχνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μόλις μπήκα, όμως, στη σχολή και άκουσα τον Κεφαλληνό, ξεκαθάρισε μέσα μου ότι ήθελα να κάνω τέχνη. Εκείνος έλεγε: "Καλύτερα να γίνεις λούστρος, παρά να κάνεις τέχνη για να πουλάς. Να μη νοθέψεις το χάρισμά σου για να βγάλεις χρήματα, ζωγραφίζοντας κλασικά εικονογραφημένα". Όταν, αργότερα, βρέθηκα στο Παρίσι με υποτροφία και άκουγα τους καθηγητές στην École des Beaux-Arts, τον εκτίμησα ακόμη περισσότερο, ήταν σαφώς καλύτερός τους». Στο Τμήμα της Χαρακτικής τότε δούλευαν πρώτα δύο χρόνια ξυλογραφία και μετά άλλα δύο χρόνια χαλκογραφία. «Η χαλκογραφία είναι η πιο δύσκολη γιατί έχει έξι διαφορετικές τεχνικές. Λιθογραφία δεν διδαχτήκαμε, πήραμε απλώς μια ιδέα, γιατί η σχολή δεν είχε πρέσα λιθογραφική. Βέβαια, η λιθογραφία δεν είναι χαρακτική, δεν χαράζεις, απλώς σχεδιάζεις πάνω στην πέτρα, οξειδώνεις με υγρά και με την οξείδωση η επιφάνεια που έχεις σχεδιάσει πιάνει μελάνι, ενώ η υπόλοιπη παραμένει άσπρη. Δηλαδή, η λιθογραφία δεν έχει διαφορά βάθους, είναι επιπεδογραφία – η σημερινή offset στηρίζεται σ' αυτήν. Επειδή με ενδιέφερε, ωστόσο, ασχολήθηκα επισταμένως με τη λιθογραφία αργότερα στο Παρίσι. Εκεί, αντί για πέτρα, ζωγραφίζαμε πάνω σε ειδικό τσίγκο. Στον καθηγητή μου της χαρακτικής, τον Clairin, άρεσε η δουλειά μου και με σύστησε στην Bibliothèque Nationale, που είναι το επίσημο μουσείο χαρακτικής στη Γαλλία, με συλλογή 60.000 χαρακτικών. Έδειξα στον τότε διευθυντή τις ξυλογραφίες που είχα κάνει και μου είπε: "Εσύ έχεις ανανεώσει την ξυλογραφία. Εδώ κανείς χαράκτης δεν ασχολείται πια με την ξυλογραφία, τη χρησιμοποιούμε μόνο για εικονογράφηση βιβλίων. Όποτε έχεις χαρακτικά, να έρχεσαι να μου τα δείχνεις". Κάπως έτσι μου αγόρασε συνολικά 15 έργα. Μετά, που έφυγα, όμως, ντράπηκα να πάω ξανά να τον συναντήσω».
- Στη Γαλλία πήγε με υποτροφία του ΙΚΥ το 1962 και έμεινε έως το 1966. Λέει πως ήταν κάτι σαν πολιτισμικό σοκ το να βρεθεί στο Παρίσι. Η διαφορά ήταν τεράστια, αν σκεφτείς ότι στην Αθήνα δεν είχαμε ακόμη τότε Εθνική Πινακοθήκη. «Δεν είχαμε δει ούτε ελληνικά έργα ζωγραφικής ούτε και ξένων ζωγράφων – απ' αυτά για τα οποία διαβάζαμε σε βιβλία και στον Τύπο. Ο Καλλιγάς μάζευε έργα για την Πινακοθήκη που θα γινόταν χρόνια μετά (σ.σ. το σημερινό κτίριο θεμελιώθηκε το 1964, αλλά ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το 1976!), τα οποία και συγκέντρωνε σε μια αποθήκη. Ο Κεφαλληνός μας μίλαγε για τη μοντέρνα τέχνη και ειδικά για τον Ματίς και τον Πικάσο, τους οποίους θαύμαζε – μας είχε μιλήσει και για τον Γκρέκο. Οι άλλοι καθηγητές, τίποτα. Γι' αυτό και όταν πήγα στο Παρίσι το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάω να επισκεφτώ όλα τα μουσεία και να γνωρίσω το έργο όλων των σπουδαίων ζωγράφων». Η συζήτηση έχει άλματα, αφού το ένα φέρνει τ' άλλο, μερικές φορές άτακτα ως προς τη χρονολογική σειρά. «Yπάρχουν καλλιτέχνες που εδραιώθηκαν μέσα από γκαλερί. Μου έρχεται στον νου, μεταξύ άλλων, ο Φασιανός, με τον οποίο κάναμε παρέα στο Παρίσι, του οποίου η γκαλερί Φακέτι στο Παρίσι στοκάρισε 200 έργα. Παρέμεινε στο χαρακτηριστικό ύφος του, το πλακάτο και γραφίστικο, γιατί πουλάει. Εμένα, αντιθέτως, μου έχουν πει ότι, παρά την καλλιτεχνική αξία του έργου μου, δεν με αναγνωρίζει το αγοραστικό κοινό, που προτιμάει ο καλλιτέχνης να μένει εκφραστικά ίδιος, επειδή αλλάζω ύφος, τεχνοτροπίες, πεδία. Απαντώ ότι εγώ είμαι καλλιτέχνης με ερευνητική ιδιοσυστασία και δεν μπορώ να κάνω στη ζωή μου συνέχεια το ίδιο πράγμα. Μπουχτίζω! Θυμηθείτε από πόσες φάσεις πέρασαν ο Ματίς και ο Πικάσο. Ή ο συνομήλικός μου, Γκέρχαρντ Ρίχτερ, που ξεκίνησε από αφηρημένη ζωγραφική αλλά στην πορεία των χρόνων έκανε φωτογραφία, έκανε γλυπτά με γυαλί, πολλά διαφορετικά πράγματα. Κανείς δεν του είπε: "Γιατί δεν μένεις σ' αυτό που έκανες στην αρχή;"! Όταν έκανα τα "Φωτεινά" στα μέσα της δεκαετίας του '70, μια σειρά έργων ζωγραφική σε πλεξιγκλάς με λάμπες φθορίου από πίσω, πήγα και πρότεινα στον Ζουμπουλάκη, που τότε συνεργαζόταν με τον Ιόλα, να κάνουμε έκθεση. Ο Ζουμπουλάκης μου απάντησε: "Ό,τι πει ο Ιόλας". Έρχεται ο Ιόλας με τη γούνα του στο εργαστήριό μου στο Παγκράτι, βλέπει κάποια από τα "Φωτεινά" και μου λέει ότι δεν τον ενδιέφεραν για έκθεση. Κάπου στον χώρο είχα έναν πίνακα, ένα μεσσηνιακό τοπίο ζωγραφισμένο με τον τρόπο των ιμπρεσιονιστών. Μου λέει: "Κάνε μου τέτοιους πίνακες, να σου κάνω έκθεση". Αρνήθηκα. Εντόπισε άλλο ένα έργο μου, τη μάνα μου, ένα σχέδιο χαρακτικό που το είχα χρωματίσει. "Αυτόν", μου λέει, "μου τον πουλάς;". "Όχι", του λέω κι εγώ, "δεν πουλώ τη μάνα μου". Είχα εκνευριστεί».
- Ο Κεφαλληνός του είχε πει το καλοκαίρι (του 1957) να πάει να δουλέψει μαζί του, στο τυπογραφείο της ΑΣΚΤ. Μετά το λεύκωμα «Δέκα λευκαί λήκυθοι του Μουσείου Αθηνών» ετοίμαζε ένα άλλο, που δούλευε μαζί με τον Γιώργη Βαρλάμο (μαζί είχαν δουλέψει και στις «Δέκα λευκές ληκύθους», 1953-6). Αλλά πέθανε μέσα σε μια εβδομάδα και ο Τάκης Κατσουλίδης έχασε, όπως λέει, τον προστάτη του. «Δούλευα τότε στο Ρουφ, σ' ένα εργαστήριο γραφικών τεχνών, έκανα διαχωρισμούς χρωμάτων σε φιλμ, επί τέσσερα χρόνια. Εκεί έμαθα πολλά στην πράξη. Κάποια στιγμή αποφάσισα να πάω να βρω τον Τάσσο, που ήταν κι αυτός από ένα χωριό της Μεσσηνίας. Παρότι σημαντικός χαράκτης, δεν τον ήθελαν για καθηγητή στην Καλών Τεχνών – ο Παππάς έλεγε ότι ήταν "επικίνδυνος κομμουνιστής". Τέλος πάντων. Με σύστησε ένας συντοπίτης που δούλευε στο μαγαζί της γυναίκας του – γυναίκα του ήταν η Λουκία Μαγγιώρου, Κολωνακιώτισσα, χαράκτρια κι αυτή, που είχε τότε το μεγαλύτερο κατάστημα παιχνιδιών στην Ερμού. Με το που τελείωνε τη δουλειά του στην Ασπιώτη-ΕΛΚΑ (σ.σ. η μεγαλύτερη εταιρεία γραφικών τεχνών και εκτυπώσεων από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι. έως και τα τέλη της δεκαετίας του '80), όπου ήταν καλλιτεχνικός σύμβουλος, ο Τάσσος πήγαινε στο μαγαζί της γυναίκας του κι εκεί τον γνώρισα. Μου λέει, λοιπόν: "Εγώ δεν έχω να σου πω τίποτα, αφού είχαμε τον ίδιο δάσκαλο", εννοούσε τον Κεφαλληνό. Του είπα ότι ήθελα να του δείξω τη δουλειά μου γιατί δεν άντεχα άλλο το φως της ρετουσιέρας επί τόσες ώρες κάθε μέρα. Έπαιρνα 5 δραχμές την ώρα, δεν ήταν άσχημα λεφτά τότε, αλλά ήθελα να φύγω.
- Του έδειξα τη δουλειά μου κι εντυπωσιάστηκε από ένα χαρακτικό που είχα κάνει, αντίγραφο μιας ξυλογραφίας του Ντομιέ, που ο Κεφαλληνός μάς την είχε δώσει για άσκηση. Μόνο εγώ κατάφερα να την κάνω, ήταν πολύ δύσκολη δουλειά, χάραξη σε όρθιο ξύλο με ειδικά καλέμια και φακό. Τριακόσιες ώρες δουλειάς μου πήρε για να την ολοκληρώσω. Όταν την είδε ο Κεφαλληνός, μου είπε: "Εσύ τέλειωσες με την ξυλογραφία". Ο Τάσσος με ρώτησε αν σχεδιάζω γράμματα, απάντησα καταφατικά και μου έδωσε να σχεδιάσω δοκιμαστικά ένα εξώφυλλο. Του άρεσε κι έτσι άρχισε η συνεργασία μας που διήρκεσε από το 1957 έως το 1962, που έφυγα για το Παρίσι. Ο Τάσσος έβγαζε λεφτά από τη δουλειά του. Από το 1948 ήταν καλλιτεχνικός σύμβουλος στην Ασπιώτη-ΕΛΚΑ. Αλλά πουλούσε και χαρακτικά γιατί είχε από πίσω το Kόμμα, που τον υποστήριζε. Οπωσδήποτε τα κατάφερνε, αφού τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τού είχαν αναθέσει το δημιουργικό των γραμματοσήμων (τα γραμματόσημα τυπώνονταν τότε στην Ασπιώτη-ΕΛΚΑ). Παράξενο για κομμουνιστή; Όχι, γιατί ο Τάσσος δεν είχε πρόβλημα να χρησιμοποιεί τις γνωριμίες του με Δεξιούς. Η κ. Ηλιοπούλου, φέρ' ειπείν, η γυναίκα του διευθυντή της Ασπιώτη-ΕΛΚΑ, ήταν πρώην σύζυγος Στράτου (της Πειραϊκής-Πατραϊκής και επανειλημμένως υπουργού). Έτσι, ο Τάσσος φιλοτέχνησε γραμματόσημα για λογαριασμό των Ελληνικών Ταχυδρομείων από το 1954 έως το 1967. Τελικά, με πήρε να δουλέψω μαζί του. Εγώ, που είχα ήδη εμπειρία, έκανα τη γραφιστική δουλειά: έπαιρνα τις μακέτες του Τάσσου κι έκανα του διαχωρισμούς με επτά χρώματα, πλακάτα. Κάναμε μαζί περί τα 100 γραμματόσημα, χρησιμοποιώντας την αισθητική της χαρακτικής (αναλύαμε το θέμα με γραμμές, όχι με ράστερ, όπως γίνεται τώρα). Θυμάμαι τη σειρά γραμματοσήμων της Εμπορικής Ναυτιλίας, έξι διαφορετικά γραμματόσημα με πλοία, τα οποία για πρώτη φορά τυπώθηκαν με τη μέθοδο offset. Πληρωνόμουν καλά και κατάφερα να πάρω το αυτοκίνητο με το οποίο πήγα στο Παρίσι το 1962. Κι επειδή δεν είχα παντρευτεί και δεν είχα οικογενειακά βάρη, πέρναγα καλά με τα 800 φράγκα τον μήνα, που ήταν η υποτροφία. Γύρισα όλη την Ευρώπη, γιατί ήθελα να δω όλα τα μουσεία. Το 1966 συνεργάστηκα με το περίφημο Atelier Mourlot, στο οποίο από παλιά ανέθεταν όλοι οι σπουδαίοι ζωγράφοι τις λιθογραφίες τους. Μου ανέθεσαν να κάνω ένα κολλάζ του Ματίς λιθογραφία για αφίσα με την ευκαιρία μιας μεγάλης έκθεσης του Ματίς που θα γινόταν στις Κάννες – έχω κρατήσει ένα αντίτυπο, το έχω δώσει στην κόρη μου. Αργότερα έκανα και μια αφίσα της Σάρα Μπερνάρ, μεγέθους 1,50x0,60 εκ., που είχε φιλοτεχνήσει ο σπουδαίος Alphonse Mucha (σ.σ. Τσέχος στην καταγωγή, ο Μουσά έκανε καριέρα με τις art nouveau αφίσες του στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αι.). Με τα χρήματα που πήρα, γιατί η υποτροφία μου είχε τελειώσει, γύρισα την Ισπανία».
- Γυρίζοντας στην Αθήνα, τέλη του '66, τον περίμενε θέση καθηγητή στο Τμήμα Διακόσμησης στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (Σχολή Δοξιάδη). Ο Τάσσος είχε αναλάβει από το 1959 τη διεύθυνση του Τμήματος Γραφικών Τεχνών της Σχολής Δοξιάδη, όπου δίδαξε μέχρι το 1967. Μέσω του Τάσσου, ο Κατσουλίδης είχε ήδη εργαστεί εκεί από το 1960 ως το 1962, που έφυγε για το Παρίσι. Λίγο μετά, η δικτατορία οδήγησε τους εικαστικούς καλλιτέχνες στην απόφαση να μην εκθέτουν στην Ελλάδα ως αντίδραση στο καθεστώς. Ο Κατσουλίδης, γοητευμένος εκείνη την εποχή με την ανεικονική ζωγραφική, έκανε δύο εκθέσεις στο Παρίσι στην γκαλερί της Souzanne de Coninck με τους «Ήλιους» του, ζωγραφική σε περιστρεφόμενο με ηλεκτρισμό καβαλέτο – έχυνε πάνω στο τελάρο χρώματα και με τη φυγόκεντρο δύναμη σχηματίζονταν κύκλοι. Τότε, στο Παρίσι, λέει, είχαν εντυπωσιάσει – οι «Ήλιοι που ήρθαν από την Ελλάδα». Σήμερα έχει κρατήσει μόνο τέσσερα έργα αυτής της σειράς, που τον απασχόλησε 4 χρόνια σχεδόν. Κατά τα άλλα, η διδασκαλία στη Σχολή Δοξιάδη παρέμεινε βασική ενασχόλησή του έως το κλείσιμό της, το 1976 – μάλιστα, από το 1971 είχε αναλάβει διευθυντής του Τμήματος Διακόσμησης. Καιρός να μάθουμε πώς έκλεισε αυτή η σπουδαία σχολή από έναν άνθρωπο που έζησε από κοντά τη θλιβερή εξέλιξη. «Την έκλεισαν οι αριστεροί συνδικαλιστές. Από ανοησία, υπερβολικό ιδεολογικό "ενθουσιασμό" –ήταν, βλέπετε Μεταπολίτευση– και λανθασμένη εκτίμηση των δεδομένων. Τι έγινε; Το 1976 η Σχολή Δοξιάδη είχε δίδακτρα 800 δραχμές, όταν άλλες σχολές (π.χ. του Πετρά) είχαν 1.200. Ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης είχε πεθάνει τον προηγούμενο χρόνο, το 1975. Μας φωνάζει η κ. Δοξιάδη και μας λέει: "Πέρσι πέσαμε έξω ένα εκατομμύριο. Φέτος, θα προσθέσουμε 100 δρχ. στα δίδακτρα". Τότε μεσολαβούν οι φοιτητές που συνδικαλίζονταν, καθοδηγούμενοι από το ΚΚΕ Εσωτ., όπως έμαθα αργότερα, και παρακινούν και τους υπόλοιπους να αντιδράσουν. Τους φωνάζει η Δοξιάδη και τους λέει: "Δεν θέλω να κερδίζω τίποτα, αλλά δεν γίνεται να πληρώνω κιόλας για τις σπουδές σας". Αυτοί δεν σήκωναν λέξη, λέγοντας ότι τους ρουφούσε το αίμα και κάτι τέτοια, αρνούμενοι να πληρώσουν το ποσό της αύξησης. Ρωτώ τότε τον Ευάγγελο Παπανούτσο (σ.σ. ο γνωστός παιδαγωγός και φιλόσοφος ιδρύει και οργανώνει, ως αντιπρόεδρος του Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ινστιτούτου, τις Τεχνικές Σχολές Δοξιάδη το 1958), που ήταν διευθύνων σύμβουλος, αν όντως η σχολή μπαίνει μέσα, μου το επιβεβαιώνει και του προτείνω να καλέσει την επιτροπή των συνδικαλιστών και να τους παρουσιάσει τα λογιστικά στοιχεία. Στην αρχή αρνήθηκε, αλλά έναν μήνα μετά πείστηκε. Το μεταφέρω στην "επιτροπή αγώνα", ότι μπορούν να πάνε την επομένη να ενημερωθούν σχετικά, κι εκείνοι τι μου απαντούν; "Όχι, δεν μας ενδιαφέρουν τα λογιστικά"! Και δεν πάνε στο ραντεβού! Αυτά συνέβησαν τον Νοέμβρη. Βγαίνει η κ. Δοξιάδη τον Γενάρη και ανακοινώνει ότι η Σχολή τον Ιούνιο κλείνει. Οι συνδικαλιστές νόμιζαν ότι επρόκειτο για μπλόφα και συνέχισαν στο ίδιο βιολί. Τον Ιούνιο του 1976 η Σχολή Δοξιάδη, πρότυπο ιδιωτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, με 110 καθηγητές και 1.700 σπουδαστές, έκλεισε. Ακόμη και στο εξωτερικό αναγνωριζόταν το επίπεδο των σπουδών που παρείχε και παράδειγμα αποτελεί η γυναίκα μου, που το 1986 πήγε στο Παρίσι με πτυχίο της Σχολής Δοξιάδη και γράφτηκε στο τρίτο έτος του Τμήματος Γραφιστικής στο Université Paris 8. Σε συζητήσεις με την κ. Δοξιάδη μετά το κλείσιμο της σχολής, της είπα να προτείνει στον Γεώργιο Ράλλη, που ήταν υπουργός Παιδείας και οικογενειακός της φίλος, να λειτουργήσουν τα τμήματα που υπήρχαν στη Σχολή Δοξιάδη στα τότε ΚΑΤΕΕ (από το 1983, ΤΕΙ). Έτσι έγινε, και το 1977 ιδρύθηκε το Τμήμα Γραφιστικής, μαζί με τα Τμήματα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, Διακοσμητικής Φωτογραφίας και Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης».
- Κι έτσι, από το 1978 έως το 1986, ο Κατσουλίδης δίδαξε ως μόνιμος καθηγητής στο Τμήμα Γραφιστικής. Δεύτερος καφές και ώρα πια να μιλήσουμε για τον σχεδιασμό γραμμάτων. «Ήξερα να σχεδιάζω γράμματα πολύ καλά και από προσωπική ενασχόληση αλλά και γιατί στα χρόνια των σπουδών στην ΑΣΚΤ ο Κεφαλληνός μάς έβαζε, εν είδει άσκησης, να αντιγράφουμε σελίδες ολόκληρες γράμματα τυπογραφικά με το χέρι. Στόχος του ήταν να εξοικειωθούμε με τα τυπογραφικά γράμματα ,τα οποία δεν έχουν σχέση με την προσωπική, ιδιόχειρη γραφή. Τη διετία 1960-2 είχα ξεκινήσει να διδάσκω στη Δοξιάδη σχεδιασμό γραμμάτων. Από τότε κιόλας είχα διαπιστώσει αδυναμίες της ελληνικής τυπογραφίας – γιατί όταν κάναμε πρακτική στη δημιουργία αφίσας, οι σπουδαστές κολλάγανε μεγεθυμένα ξένα γράμματα. Όταν τους ρωτούσα γιατί το έκαναν αυτό, μου απαντούσαν: "Μα, αφού τα ξένα είναι πιο ωραία!". Είχαν δίκιο. Όταν μεγαλώναμε, τα ελληνικά πεζά (τα απλά ή τα ελζεβίρ, που τότε χρησιμοποιούνταν στην τυπογραφία) ήταν χάλια σε σύγκριση με τα λατινικά, που είχαν δουλευτεί επί 5 αιώνες από σπουδαίους τυπογράφους καλλιτέχνες, όπως ο Garamont τον 16ο αι., ο Bodoni τον 18ο αι. ή o Didot τον 19ο αι. Όταν, λοιπόν, πήγα στο Παρίσι, παράλληλα με τη Σχολή Καλών Τεχνών πήγα και σε μια φημισμένη για την τυπογραφία και τις γραφικές τέχνες σχολή, την Εstienne, όπου δίνονταν μαθήματα σχεδιασμού γραμμάτων. Ήταν κρατική σχολή, αλλά για να γίνεις δεκτός, έπρεπε να έχεις πτυχίο ανώτατης σχολής. Εκεί δίδασκε σχεδιασμό γραμμάτων ο περίφημος Adrian Frutiger, αυτός που σχεδίασε, μεταξύ άλλων, τη γραμματοσειρά Univers. Παρακολουθώντας τα μαθήματά του, συνειδητοποίησα ποια δουλειά πρέπει να γίνει προκειμένου να βελτιωθούν τα ελληνικά τυπογραφικά στοιχεία. Τελικά, ξεκίνησα να σχεδιάζω την πρώτη γραμματοσειρά το 1982.
- Τότε εφαρμοζόταν η μέθοδος με τα λετρασέτ και η συνήθης τακτική των γραφιστών ήταν να κόβουν ή να προσθέτουν ουρές στα λατινικά γράμματα για να σχηματιστούν τα δύσκολα ελληνικά πεζά, αυτά που προεκτείνονταν και κάτω από τη γραμμή (π.χ. το ζ, το ξ, το χ). Όταν ήρθε η μέθοδος της φωτοσύνθεσης, οι εταιρείες που πουλούσαν τους υπολογιστές έδιναν στους πελάτες τους και γραμματοσειρές των οποίων τα γράμματα προήλθαν από αντιγραφή των μεταλλικών στοιχείων της παραδοσιακής τυπογραφίας. Ακόμη και σήμερα τυπώνονται βιβλία με τέτοιες άσχημες, κακοσχεδιασμένες γραμματοσειρές. Όταν ξεκίνησα να σχεδιάσω το ελληνικό αλφάβητο, έκανα καταρχάς έρευνα: ποιοι δούλεψαν για τα ελληνικά γράμματα από το 1500 και μετά. Γιατί τον καιρό της Αναγέννησης υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για την αρχαία ελληνική γραμματεία και, αναγκαστικά, οι πρώτοι τυπογράφοι σχεδίασαν και ελληνικά γράμματα. Έτσι, έως το 1860, όσοι σχεδίαζαν γράμματα, εκτός από τα λατινικά, σχεδίαζαν και ελληνικά στοιχεία. Από τη μελέτη αυτή κατέληξα ότι το λάθος το είχε κάνει ο Άλδος Μανούτιος (1449-1515) στη Βενετία, ένας πρωτοπόρος τυπογράφος, στον οποίο οφείλουμε πολλά ελληνικά βιβλία. Ο Μανούτιος είχε "αντιγράψει" στο μέταλλο τα γράμματα όπως τα έγραφε ένας Έλληνας συνεργάτης του. Δεν πήρε τα καλύτερα γράμματα που είχαν σχεδιαστεί μέχρι τότε, που ήταν, ας πούμε, σε κώδικες του Αγίου Όρους του 12ου αι. Γι' αυτό λέω ότι η ελληνική τυπογραφία ξεκίνησε ως εμιγκρέ, στο εξωτερικό, από ξένους που δεν είχαν την ευαισθησία και την όρεξη να προσέξουν καθένα από τα πολλά στοιχεία που είχε η πολυτονική ελληνική γραφή με τις βραχυγραφίες της. Γι' αυτό και δεν εξελίχθηκε το ίδιο καλαίσθητα με το απλούστερο, λατινικό αλφάβητο». Ξεκίνησε να σχεδιάζει με πρόθεση να διορθώσει καταρχάς τις κλασικές γραμματοσειρές. Σχεδίαζε στο χαρτί τα γράμματα στα 15 εκατοστά και με τον βοηθό του στο ρεπρομάστερ τα μίκραιναν έως και 40 φορές για να δουν τη «συμπεριφορά» τους στο μικρό μέγεθος. Ξανά και ξανά επί δύο χρόνια, τα έβαζαν το ένα δίπλα στο άλλο, τα εξέταζαν, έκανε τις διορθώσεις, μέχρι που ολοκληρώθηκαν τα Απολλώνια και τα Κατσουλίδης. «Αφού τελείωσα τις δύο πρώτες γραμματοσειρές μου –ήταν το 1985-6–, πάω στο υπουργείο Παιδείας, βρίσκω τον υφυπουργό και προσπαθώ να τον ευαισθητοποιήσω στο ζήτημα των ελληνικών γραμμάτων. Μου λέει: "Να πας να βρεις τους αρμόδιους του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων". Αυτοί ήταν τυπογράφοι, συγγενολόι, και σου λέει "γιατί να μπούμε στα έξοδα;". Eγώ, όμως, είχα κοπιάσει και δεν σκόπευα να δώσω τις γραμματοσειρές μου τσάμπα. Η απάντησή τους; "Δεν έχουμε κωδικό (δηλαδή ποσό από το υπουργείο Παιδείας) για να τα αγοράσουμε"! Στη συνέχεια, πάω στο Εθνικό Τυπογραφείο. Λέω στον διευθυντή του ότι έχω σχεδιάσει γράμματα ελληνικά, όπως πρέπει, με τα οποία θα μπορούσε να τυπώνεται η "Εφημερίδα της Κυβερνήσεως". Μου απαντά: "Εμένα δεν μ' ενδιαφέρουν τα γράμματα, με ενδιαφέρει να βγάζω τα ΦΕΚ στην ώρα τους". Του λέω: "Ξέρετε ότι η εφημερίδα τυπώνεται με ατελή γράμματα του 1860;". Ούτε το ήξερε, ούτε τον ενδιέφερε να δει τα καινούργια που είχα σχεδιάσει! Για τέτοιο ζώον μιλάμε! Ήταν ένας πρώην καθηγητής της Παντείου που τον είχε βάλει το ΠΑΣΟΚ σ' αυτήν τη θέση, παντελώς άσχετος».
- Πολύ απογοητευμένος, πήγε στην Agfa, που τότε έβγαζε υπολογιστές για φωτοσύνθεση και ήθελε γραμματοσειρές. «Εκεί οι άνθρωποι αμέσως κατάλαβαν τι τους προσφερόταν και τις αγόρασαν. Πλήρωσαν, θυμάμαι, 5 εκατομμύρια για τις δύο γραμματοσειρές, προκειμένου να τις μεταφέρουν στη φωτοσύνθεση. Έπρεπε να τους δώσω κάθε γράμμα σε μεγάλο μέγεθος, 10-15 εκ., κολλημένο σε φιλμ, για να τα στείλουν στην Αμερική και να τα ψηφιοποιήσουν. Η διαδικασία πήρε κάναν χρόνο και στο μεταξύ η τυπογραφική τεχνολογία προχώρησε στην ηλεκτρονική σελιδοποίηση. Κι έτσι, οι γραμματοσειρές μου δεν πέρασαν στην παραγωγή, γιατί η Αgfa δεν θέλησε να περάσει στη νέα τεχνολογία. Τις ψηφιοποίησα, λοιπόν, μόνος μου και τις διέθεσα στην αγορά μέσω της Τυπογραφικής Εταιρείας Ελληνικών Γραμμάτων. Το 1991 εξέδωσα ένα εγχειρίδιο με τίτλο "Το σχέδιο του γράμματος" για να βοηθήσω όσους ήθελαν να ασχοληθούν με τον σχεδιασμό γραμμάτων. Εκεί δείχνω όλη την εξέλιξη των ελληνικών στοιχείων, από τον Δαμηλά, τον Μανούτιο, τον Γκαραμόντ, τον Καίμπριτζ, τον Ντιντό, τον Μποντόνι, τους νεότερους, μέχρι τις δύο πρώτες δικές μου γραμματοσειρές, τα Απολλώνια και τα Κατσουλίδης. Βλέποντας τον εξελικτικό πίνακα των γραμμάτων είναι εύκολα διακριτή η δική μου συμβολή στη βελτίωση των παλιών, σε ευρεία χρήση, γραμματοσειρών. Τα επόμενα χρόνια σχεδίασα εκ νέου τα Bodoni (1992), τα Didot (1994) και τα λεγόμενα νεοελληνικά, μια γραμματοσειρά με ισοπαχή γράμματα που χρησιμοποιούσε η Αρχαιολογική Εταιρεία για τα βιβλία της. Δημιούργησα, όμως, και εντελώς καινούργιες γραμματοσειρές: τα Αρτεμίσια (1994), τα Γένεσις (1995), τα Αυτοκρατορικά (2004, που βασίζονται στη βυζαντινή γραφή, στα χρυσόβουλα της Πάτμου) και τα Μεταμοντέρνα (2008). Τώρα, πλέον, τις γραμματοσειρές μου τις διαθέτει η Cannibal, εταιρεία που δημιούργησε ο πρώην μαθητής μου, ο Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, σχεδιαστής γραμμάτων και ο ίδιος. Αυτή την εποχή σχεδιάζω ακόμη μία με ισοπαχή γράμματα, που τα λέω Μεσσηνιακά. Υπάρχουν μαθητές μου που έχουν κάνει πολύ σοβαρή δουλειά στον σχεδιασμό καινούργιων γραμματοσειρών, υπάρχουν κι άλλοι των οποίων οι γραμματοσειρές έχουν χαρακτηριστικά που για μένα είναι λανθασμένα. Η ελληνική γραφή είναι όμορφη γιατί έχει τις ανιούσες και τις κατιούσες της, κάτω και πάνω από τη γραμμή. Το να κόψεις τις ουρές (π.χ. στη γραμματοσειρά που χρησιμοποιεί το "Βήμα") για μένα είναι απαράδεκτο, κακό αισθητικώς. Έχω τη γνώμη ότι οι σχεδιαστές της νεότερης γενιάς καλό είναι να μην αφαιρούν τα πλέον ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γραμμάτων». Kατά τα λοιπά, ο Τάκης Κατσουλίδης ζωγραφίζει συνεχώς και ασχολείται και με το Μουσείο Χαρακτικής που φέρει το όνομά του στη Μεσσήνη, μια που ο Δήμος Μεσσήνης φρόντισε να στεγαστεί η δωρεά 200 χαρακτικών και αρκετών ζωγραφικών έργων του, αλλά δεν έχει λύσει το πρόβλημα με το προσωπικό που απαιτείται για να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του. Ετοιμάζει, ακόμη, μια έκδοση τέχνης (έχει στο ιστορικό του άλλες επτά) με επτά ποιήματα της Κικής Δημουλά από τη συλλογή «Εύρετρα» και ισάριθμες χαλκογραφίες του σε βαμβακερό χαρτί. «Από τη χαρακτική πέρασα στη ζωγραφική και μετά στον σχεδιασμό των γραμμάτων. Και τις τρεις δραστηριότητες τις αντιμετωπίζω ως εξίσου σημαντικές και δεν τις εγκαταλείπω. Όταν κουράζομαι από τη μία, στρέφομαι στην άλλη» καταλήγει.
Ματίνα Καλτάκη- lifo.gr
 
***  Νοσοκομείο Κυπαρισσίας: Διακοπή εργασιών, σε σχεδόν έτοιμο έργο, εξαιτίας σοβαρών λαθών και παραλείψεων της μελέτης... (φωτογραφίες)

 
 
 
Προς νέα, και, δυστυχώς, οριστική, αυτή τη φορά, διακοπή εργασιών βαίνει το έργο στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας εξαιτίας σοβαρών λαθών και παραλείψεων της μελέτης, παρόλο που, σχεδόν στο σύνολό του, είναι έτοιμο και απομένουν ελάχιστα για την πλήρη ολοκλήρωσή του! Όμως, λάθη, παραλείψεις και αστοχίες της μελέτης, αναγκάζουν την ανάδοχο εταιρία, εάν δε λυθούν εντός της προσεχούς εβδομάδας όλα τα ζητήματα και προβλήματα που έχουν ανακύψει, να προβεί σε υποβολή αίτησης διακοπής εργασιών και αυτό θα σημάνει και το τέλος της εργολαβίας με συνέπεια το έργο να μείνει ημιτελές. Κάτι τέτοιο, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στην ίδια τη λειτουργία του νοσοκομείου, η οποία, ούτως ή άλλως, είναι εξαιρετικά δύσκολη παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όλου του προσωπικού του νοσοκομείου για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Θυμίζουμε ότι, το έργο «Αναδιαρρύθμιση ισογείου του κτιρίου των εξωτερικών ιατρείων – Διοίκησης του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας», προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ, δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις 7 Ιανουαρίου 2014 και ανάδοχος αναδείχθηκε με μέση έκπτωση 43,13% η τεχνική εταιρία ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΙΩΡΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε Ενστάσεις και παρεμβάσεις Για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού έγιναν ενστάσεις οι οποίες απορρίφθηκαν αλλά είχαν ως συνέπεια την καθυστέρηση της υλοποίησης του έργου καθώς η σύμβαση κατασκευής του υπεγράφη με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρίας στις 11 Φεβρουαρίου 2015. Στις 9 Απριλίου 2015 η Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου κάλεσε τον ανάδοχο για άμεση έναρξη των εργασιών μέχρι τις 15 Απριλίου «έχοντας χωρίσει εντελώς αντισυμβατικά το έργο σε δύο (2) χωροταξικές φάσεις, χωρίς κάτι τέτοιο να αναφέρεται στη μελέτη και την προαναφερθείσα σύμβαση του έργου, έχοντας δηλαδή μονομερώς τροποποιήσει την συγκεκριμένη σύμβαση», όπως ανέφερε σε σχετική ενημέρωσή του ο ανάδοχος, ο οποίος ξεκίνησε τις εργασίες στις 15 Απριλίου. Στις 28 Απριλίου 2015 η Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου έδωσε εντολή στην εταιρεία να σταματήσει την εκτέλεση εργασιών στους εσωτερικούς ηλεκτροδοτούμενους χώρους του Νοσοκομείου. Από τότε ξεκίνησε ένας κύκλος με παρεμβάσεις, αυτοψίες, ανταλλαγή εγγράφων, συσκέψεις, διαβουλεύσεις, διαμαρτυρίες, δηλώσεις, που είχαν και πολιτικές προεκτάσεις αλλά περιείχαν και βαριές εκφράσεις, αιχμές και μομφές για πολιτικά παιχνίδια και οικονομικά συμφέροντα, όπως και την κοινή διαπίστωση για λάθη και παραλείψεις της μελέτης του έργου. Ωστόσο, ως φαίνεται, επικράτησε μεταξύ Περιφέρειας, αναδόχου και των εμπλεκομένων υπηρεσιών και λοιπών, σύνεση και λογική και οι εργασίες συνεχίστηκαν. Τα προβλήματα όμως, εξαιτίας της μελέτης, όπως ισχυρίζεται ο ανάδοχος του έργου, ήταν τόσα πολλά και σοβαρά που το έργο μία σταματούσε, μία ξεκινούσε, και, στο μεταξύ, ο χρόνος περνούσε. Οι εργαζόμενοι διαρκώς ανησυχούσαν και εξέφραζαν αγωνία για το τι θα γίνει, ενώ μέχρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, το οποίο αλλά ποτέ δεν ολοκληρωνόταν για να παραδοθεί. Τελικά , δόθηκε παράταση στην εκτέλεση των εργασιών, αφού η καταληκτική ημερομηνία του χρηματοδοτικού προγράμματος παρήλθε και, πλέον, ενώ το έργο είναι σχεδόν έτοιμο και απομένουν ελάχιστα για την ολοκλήρωσή του, κινδυνεύει να μείνει έτσι και να μην ολοκληρωθεί και παραδοθεί ποτέ!Επίσκεψη στους χώρους του νοσοκομείου Μετά από αγωνιώδεις εκκλήσεις εργαζομένων στο νοσοκομείο, βρεθήκαμε στο χώρο, το μεσημέρι της Πέμπτης, όπου εκεί ήταν και ο εργοταξιάρχης της αναδόχου εταιρίας, πολιτικός μηχανικός Λεωνίδας Σιώρης, τον οποίο ρωτήσαμε να μας πει τι συμβαίνει με το έργο, που βρίσκεται και τι θα γίνει με αυτό. Όπως μας είπε «Η συμβατική προθεσμία του έργου “ΑΝΑΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ – ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ”, Προϋπολογισμού: 1.250.000, Αναδόχου Εταιρείας: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΙΩΡΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. τελείωσε στις 20-12-2015, λόγω ολοκλήρωσης του προγράμματος ΔΕΠΙΝ ΕΣΠΑ 2007-2013. Ύστερα από αίτηση της εταιρείας μας, δόθηκε παράταση εκτέλεσης του έργου μέχρι τις 30-9-2016, με ημερομηνία έναρξης των εργασιών την 5η Φεβρουαρίου 2016 (δηλαδή 8 μήνες περίπου). Οι χώροι του ισογείου της 1ης φάσης, στους οποίους γίνονταν εργασίες τώρα, θα παραδίδονταν από την ανάδοχο εταιρεία (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΙΩΡΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.) στις 30-4-2016 και θα ξεκινούσαν οι εργασίες στους χώρους του ισογείου της 2ης φάσης (εξωτερικά ιατρεία). Εντελώς τυχαία, μετά από ερώτημα της εταιρείας μας, στις 7-3-2016 διαπιστώθηκε από τους υπευθύνους του Νοσοκομείου ότι οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις σε πολλούς χώρους του ισογείου (Μικροβιολογικό Εργαστήριο, Αιματολογικό Εργαστήριο, Βιοχημικό κ.λ.π.), τις οποίες είχαμε κατασκευάσει σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη του έργου και μάλιστα είχαμε αποπερατώσει, δεν είχαν καμία σχέση με τις ανάγκες των χρηστών των παραπάνω χώρων και σύμφωνα με αυτές δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει κανένα μηχάνημα. Επίσης, και τα ερμάρια που είχαμε κατασκευάσει, σύμφωνα με την μελέτη του έργου, δεν είχαν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των χώρων αυτών και μας ζητήθηκε από το προσωπικό του Νοσοκομείου να μην τοποθετηθούν.Διαπιστώσεις Διαπιστώθηκε, εν τέλει, ότι ο μελετητής δεν είχε προβλέψει στην μελέτη του έργου την κατασκευή παροχών ιατρικών αερίων (οξυγόνου κλπ) στα ιατρεία του ισογείου της 1ης φάσης (Καρδιολογικό, Παθολογικό, Γυναικολογικό κλπ) και μας ζητήθηκε από τους υπευθύνους του Νοσοκομείου να τα κατασκευάσουμε τώρα. Καλούμαστε εμείς λοιπόν σήμερα να αλλάξουμε όλες τις παρακάτω εγκαταστάσεις και να κατασκευάσουμε νέες». Ο ίδιος μιλώντας στο «Θ», τόνισε πως εντός των προσεχών ημερών η εταιρία θα αναγκαστεί να υποβάλει αίτημα διακοπής εργασιών, επισημαίνοντας ότι, «μέχρι σήμερα δεν έχει χορηγηθεί στην εταιρεία μας κανένα σχέδιο, μελέτη κ.λ.π., παρά τις συνεχείς αιτήσεις μας, με αποτέλεσμα να έχουμε σταματήσει εσωτερικά του κτιρίου όλες τις εργασίες, να χάνεται πολύτιμος χρόνος και σαν συνέπεια θα έχει, εντός των προσεχών ημερών, την υποβολή αίτημα διακοπής εργασιών από την εταιρεία μας, λόγω μη ύπαρξης αντικειμένου εργασιών καθώς ένα (1) μήνα περίπου δεν μπορούμε να εργαστούμε στους παραπάνω χώρους προκειμένου να παραδώσουμε έγκαιρα (στις 30-4-2016) τους χώρους αυτούς, σύμφωνα με τον\ χρονικό προγραμματισμό της εταιρείας ». Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το έργο βρίσκεται σε οριακό σημείο και κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Απαιτείται, λοιπόν, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η 6η ΥΠΕ, η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας και ο Δήμος Τριφυλίας να ασχοληθούν πολύ σοβαρά ,ώστε να επιλυθούν προβλήματα που έχουν ανακύψει προκειμένου να συνεχιστεί και ολοκληρωθεί το έργο για να παραδοθεί, επιτέλους, στους πολίτες της Τριφυλίας, της Πυλίας και της Ολυμπίας που εξυπηρετούνται υγειονομικά απ' αυτό. - 

***  Η Αίγυπτος απειλεί την παραγωγή πατάτας σε Μεσσηνία και Ηλεία       
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν μέσω της «ΥΧ» οι πατατοπαραγωγοί της Ηλείας, κάνοντας λόγο για άλλη μια χρονιά έξαρσης των «ελληνοποιήσεων» σημαντικά μεγάλων ποσοτήτων αιγυπτιακής πατάτας.
Mε δηλώσεις του, ο πρόεδρος των πατατοπαραγωγών Ηλείας, Ανδρέας Τσουκαλάς, κάνει λόγο για πραγματικό σκάνδαλο, ενώ συμπληρώνει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνωρίζει το πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι οι καλλιεργητές, ενόψει της νέας παραγωγής της εαρινής πατάτας, που θα βγει από τα χωράφια σε έναν περίπου μήνα, εκφράζουν την ανησυχία τους, σημειώνοντας ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η χρονιά θα πάει χαμένη.
  Το υπουργείο γνωρίζει τα πάντα με ονοματεπώνυμο
Αυτήν τη περίοδο οι μόνες ελληνικές πατάτες που συγκομίζονται είναι οι θερμοκηπιακές πατάτας στην περιοχή της Ηλείας, ενώ στις αρχές του μήνα στην παραγωγή μπαίνει και η πατάτα της Μεσσηνίας (υπαίθρια καλλιέργεια). Λίγο μετά τη Μεσσηνία (μέσα του επόμενου μήνα), θα ξεκινήσει και η συγκομιδή στην Λακόπετρα Ηλείας (υπαίθρια καλλιέργεια).
Μιλώντας στην «ΥΧ» για τη φετινή παραγωγή εαρινής (ανοιξιάτικης πατάτας), ο Ανδρέας Τσουκαλάς, πρόεδρος των πατατοπαραγωγών της Ηλείας, εξηγεί: «Αυτή την περίοδο στην Ηλεία ξεκίνησε η συγκομιδή της πατάτας θερμοκηπίου, η τιμή της οποίας έχει ως βάση τα 50 λεπτά το κιλό. Παρ’ όλα αυτά, η θερμοκηπιακή καλλιέργεια στην περιοχή μας δεν ξεπερνάει τα 1.500 – 2.000 στρέμματα. Η επόμενη σημαντική παραγωγή στην Ηλεία θα είναι όταν μπει στην παραγωγή η περιοχή της Λακόπετρας. Η συγκομιδή στην περιοχή ξεκινάει περίπου στις 15 Απριλίου».
Και προσθέτει: «Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, και φέτος, έχει να κάνει με τις εισαγόμενες πατάτες από την Αίγυπτο, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, ελληνοποιούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήσαμε στην Αθήνα –παρουσία των δημάρχων της περιοχής μας– συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος δεσμεύθηκε να δημιουργηθεί κλιμάκιο ελεγκτών μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία. Πρόκειται για πραγματικό σκάνδαλο. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε να θησαυρίζουν 4-5 μεγαλοεισαγωγείς. Το υπουργείο γνωρίζει τα πάντα με ονοματεπώνυμο».
Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί κάλεσαν πρόσφατα τους βουλευτές της ΠΕ να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα και να καταθέσουν ερώτηση προς τον υπουργό, «γιατί αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
«Δύο λύσεις υπάρχουν: ή να μπει ένας φραγμός σε αυτή την ιστορία ή να μας πει επισήμως το υπουργείο να μην καλλιεργούμε, για να φέρνουν οι μεγαλοεισαγωγείς πατάτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουκαλάς.
Η πατάτα προτιμά εδάφη ελαφρά, καλά αεριζόμενα και καλά κατεργασμένα, με πλούσια οργανική ουσία και pΗ= 4,8-6,5 καθώς και γόνιμα εδάφη με καλή στράγγιση. Τα αμμώδη-αμμοπηλώδη εδάφη θεωρούνται τα καταλληλότερα. Συνεκτικά εδάφη δίνουν παραγωγή κατώτερης ποιότητας, κακοσχηματισμένους και μικρούς κονδύλους.
Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα, πριν από τη φύτευση στον αγρό, η λεγόμενη προβλάστηση του πατατόσπορου, σε χώρους με φως και ευνοϊκή θερμοκρασία. Πατατόσπορος με καλά αναπτυγμένα φύτρα κατά τη φύτευση, φυτρώνει πολύ πιο γρήγορα και κανονικά στο χωράφι.
Ο πατατόσπορος έχει άριστο μέγεθος όταν έχει μικρή διάμετρο, 3,5-6,5 cm ή βάρος περίπου 40-60 γρ., γιατί υπάρχουν αρκετοί οφθαλμοί για δημιουργία ικανοποιητικού αριθμού βλαστών και η χρησιμοποίηση κονδύλων μεγαλύτερου μεγέθους αυξάνει την απαιτούμενη δαπάνη. μεγαλύτεροι κόνδυλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φύτευση, αφού κοπούν σε 2 ή περισσότερα κομμάτια.
Η Αίγυπτος απειλεί την παραγωγή πατάταςΟ περονόσπορος θεωρείται η σοβαρότερη ασθένεια της πατάτας. Ανήκει στο γένος Phytophthora infestans της οικογένειας Pythiaceae, που ανήκει στην κλάση των Φυκομυκητών. Ο μύκητας αναπτύσσεται μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και εξαπλώνεται ταχύτατα σε μεγάλες αποστάσεις, με τον άνεμο να μεταφέρει τα σπόρια του.
Στη μεσσηνία
Για την φετινή χρονιά στην μεσσηνία μίλησε στην «ΥΧ» ο Παναγιώτης Δουρούμης, γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού μεσσήνης, ο οποίος μας τόνισε: «Η συγκομιδή της πατάτας στην περιοχή μας ξεκινάει στις αρχές Απριλίου. μέχρι στιγμής, η καλλιέργεια έχει πάει καλά, αφού ο καιρός μας ευνόησε.
Τα στρέμματα είναι σταθερά σε σχέση με πέρσι (4.500 στρ. περίπου)». Και πρόσθεσε: «φέτος θα έχουμε ανταγωνισμό αφού η περίοδος συγκομιδής θα συμπέσει με την παραγωγή στην Λακόπετρα Ηλείας. Αλλά, αν όλα εξελιχθούν σωστά ,δεν θα έχουμε πρόβλημα. Ωστόσο, στη μεσσήνη, τα δύο τελευταία χρόνια, η πατάτα δεν έχει πάει καλά εμπορικά. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι με μια μέση παραγωγή 3 τόνους το στρέμμα και με τιμή 30 λεπτά/κιλό, απλά βγάζουμε τα έξοδά μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κόστος καλλιέργειας ανέρχεται περίπου στα 900 – 1.000 ευρώ το στρέμμα και οι τιμές την τελευταία διετία κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στα 25 λεπτά το κιλό».
  Χρήστος Διαμαντόπουλος

***  Ανακατασκευή βαγονιών    
Να μην είμαστε μόνο επικριτικοί προς τη Δημοτική Αρχή. Για’ αυτό επισημαίνουμε και το παρακάτω θετικό γεγονός.
Σε εξέλιξη βρίσκονται, από το Δήμο Καλαμάτας, οι εργασίες ανακατασκευής βαγονιών του ΗΣΑΠ, τα οποία είχαν πυρποληθεί προ ετών. Οι εργασίες διενεργούνται στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και ήδη το αποτέλεσμα στο πρώτο βαγόνι είναι εντυπωσιακό.
Θα ακολουθήσουν ξυλουργικές εργασίες σε άλλο ένα βαγόνι, ενώ στο χώρο του Πάρκου θα τοποθετηθεί και τρίτο, το οποίο δεν είναι δυνατόν να ανακατασκευασθεί και θα παραμείνει ως πλατφόρμα. Οι εργασίες θα έχουν τελειώσει πριν το Πάσχα.   Α.Π. 

***  Δήμος Τριφυλίας: «Η ανθρωπιά δεν έχει σύνορα»  
Ο Δήμος Τριφυλίας ενώνει τις δυνάμεις του με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, συνεργεί με φορείς και πολίτες για την αποστολή οργανωμένης ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες.
Από τις 4 έως 7τις  Απριλίου 201 συλλέγουμε τρόφιμα μακράς διαρκείας, φαρμακευτικό υλικό  και είδη πρώτης ανάγκης.
Στην Κυπαρισσία στο ισόγειο του Δημαρχείου, δίπλα από το ΓΕΦ, από 11 το πρωί έως 1.00 το μεσημέρι. Στο Καλό Νερό στο ΚΕΠ τις εργάσιμες ώρες.Στα Δημοτικά Καταστήματα Κοπανακίου, Φιλιατρών και Γαργαλιάνωντις εργάσιμες ώρες.
Είδη πρώτης ανάγκης για την κάλυψη αναγκών των προσφύγων
ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ : κρουασάν, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, μακαρόνια, όσπρια, ρύζι, κονσέρβες (πλην χοιρινού κρέατος), φρυγανιές, μέλι, καφέδες,ζάχαρι, γάλα εβαπορέ, βρεφικά γάλατα και κρέμες, νερά εμφιαλωμένα μικρά, ατομικές συσκευασίες χυμούς, τσάι πράσινο.
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ : αντιπυρετικά σιρόπια και υπόθετα για παιδιά & ενήλικες, σιρόπια για το βήχα, εισπνεόμενα φάρμακα, αντιβιοτικά σιρόπια και κολλύρια, μάσκες, φυσιολογικό ορό, γάντια.
ΕΙΔΗ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ : πάνες για ηλικία έως 24 μηνών, μωρομάντηλα, χαρτί υγείας, βρεφικά σαπούνια, οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες, αφρόλουτρα, σαμπουάν, απορρυπαντικά, πλαστικά πιάτα – ποτήρια – πιρούνια, υπνόσακους, σκηνές, σακίδια, αδιάβροχα, σεντόνια και πετσέτες.
  Ο Δήμος μας δε θα συγκεντρώσει είδη ρουχισμού, γιατί έχει ήδη ολοκληρώσει τη δράση αυτή. Με τη συμμετοχή όλων των σχολείων του Δήμου συγκεντρώθηκαν 59 μεγάλου μεγέθους κιβώτια ρούχα.
  Όσο υπάρχουν άνθρωποι...ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ. 

***  Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Ποιος είναι ο διάδοχος του Φαμπρ στη διεύθυνση του «Φεστιβάλ Αθηνών» 

 Ο σκηνοθέτης και ιδρυτής του θεάτρου του Νέου Κόσμου αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και αναλαμβάνει νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του «Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου» Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του «Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου», μετά από ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού. «Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά. Το έργο του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή είναι βαρύ και δύσκολο, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι o καλλιτεχνικός διευθυντής θα συνεργαστεί εποικοδομητικά τόσο με το Δ.Σ. του «Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε.» όσο και με τους Έλληνες δημιουργούς, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό στις παρούσες συνθήκες. Και πάντοτε με το βλέμμα στο μέλλον», γράφει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Ο σκηνοθέτης και ιδρυτής του θεάτρου του Νέου Κόσμου αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953, ξεκίνησε ως ηθοποιός και το 1992 στράφηκε στη σκηνοθεσία. Δούλεψε στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, σε ΔΗΠΕΘΕ και στο ελεύθερο θέατρο και από το 1997 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, τη μόνιμη στέγη του. Έχει διδάξει υποκριτική στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. protothema.gr - 

***  Τα καλντερίμια της Βέργας κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821  
Ανάμεσα στα καλντερίμια της Βέργας τα οποία πρόσφατα χαρακτηρίσθηκαν μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού, είναι και το «Καλντερίμι 3» (βλ. ΦΕΚ 185 / ΑΑΠ/2015).
Το καλντερίμι αυτό ξεκινά από το ριζοβούνι στο βόρειο άκρο του βράχου «Καστράκι», κοντά στο διατηρητέο ναό του Αγ. Σπυρίδωνα, διασχίζει τη συστάδα των Πετραλώνων στη «Ροβόλα» (τα οποία, επίσης, χαρακτηρίσθηκαν μνημεία με την ίδια απόφαση) και μέσω της «Πάνω Βρύσης» (επίσης μνημείο - χωρίς τις τσιμεντένιες προσθήκες της) συνεχίζει με διακλαδώσεις προς την Άνω Βέργα.
Από αυτές τις διακλαδώσεις, η βόρεια διαδρομή που ακολουθεί το φρύδι της ρεματιάς της βρύσης και καθαρίστηκε πρόσφατα από δεκάδες μέλη πεζοπορικών – πολιτιστικών συλλόγων, είναι μαζί με το καλντερίμι της Ροβόλας τμήμα του αρχαίου δρόμου που από την παραλία οδηγούσε στη «Σέλιτσα» (σήμερα «Άνω Βέργα»).
Με τη συγκυρία των εορτασμών της εθνεγερσίας του 1821 παρουσιάζονται σημαντικά ιστορικά στοιχεία για το «Καλντερίμι 3» κατά τα τέλη του 17ου αιώνα.
Ειδικότερα, ο Άγγλος περιηγητής Sir William Gell, που περιέγραψε τη διαδρομή Καλαμάτα – Κιτριές κατά το 1805, στο έργο του “Narrative of a journey in the Morea” αναφέρει τα εξής:
-(Σελ. 256): «[…]Ένα σχέδιο περιλαμβάνεται, καθώς δίνει μιa ιδέα όχι μόνο για τη θέση του περάσματος του Αλμυρού, ή της αλμυρής πηγής, αλλά και για τη θέση του χωριού Σέλιτσα, […]».
Το σχέδιο αυτό επισυνάπτεται στο παρόν σημείωμα, μαζί με σύγχρονη φωτογραφία και αεροφωτογραφία (1986) της ίδιας περιοχής.
-(Σελ. 256 - 257): «[…] Το μοναδικό μονοπάτι από το οποίο μπορεί κανείς να φθάσει στο χωριό Σέλιτσα απ’ αυτή τη μεριά, βρίσκεται κάτω από αυτούς τους πύργους που φαίνονται ανάμεσα στους αμπελώνες κάτω από το μεγάλο γκρεμό. […]».
Για το ίδιο Μονοπάτι και τους Πύργους, ο πρόεδρος της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών, Σταύρος Καπετανάκης, ιστορικός της Μάνης και συγγραφέας, στο βιβλίο του «Οι Μανιάτες στην Επανάσταση του 1821» (για τις ημέρες των επιθέσεων του Ιμπραήμ, 1825 – 1826) αναφέρει:
-(Σελ. 635): «Στο ριζοβούνι της Σέλιτσας και Β.Δ. από τη θέση Καστράκι, δηλαδή στην ανατολική απόληξη της Βέργας, ήταν τα Σελιτσάνικα Καλύβια, διότι σε εκείνα τα χρόνια δεν είχαν κτισθεί ακόμη σπίτια στην Κάτω Σέλιτσα (Κάτω Βέργα), η οποία κατοικήθηκε στα χρόνια του Όθωνα. Από τα προεπαναστατικά χρόνια υπήρχαν εκεί πυργόσπιτα για να ελέγχουν τη διάβαση».
-(Σελ. 638): «Το τείχος ακολουθώντας τον χείμαρρο έφθανε σε ένα ύψωμα, που φέρει το όνομα Καστράκι και βρίσκεται στο ριζοβούνι. Το βουνό είναι απότομο αφήνοντας πριν από το οχύρωμα μια διάβαση προς το χωριό Σέλιτσα (τώρα ονομάζεται Άνω Βέργα), η οποία προστατευόταν από πυργόσπιτα εκεί που τώρα είναι η Κάτω Βέργα».
-(Σελ. 662): «Φαίνεται ότι στο ανώτερο μέρος της Βέργας (το ανατολικό) ήταν οι Μαυρομιχαλαίοι και ο νεαρός Αντώνιος Καπετανάκης, ο οποίος είχε πύργο στην άνοδο προς τη Σέλιτσα κ.a.».
-(Σελ. 674): «...Ενταύθα παρά το Αρμυρόν υπήρχε τείχος εξ αργών λίθων ωκοδομημένον. Tο τείχος τούτο από της θαλάσσης αρχόμενον κατατείνει παρακολουθούν την δεξιάν όχθην μικρού χειμάρρου μέχρι της κορυφής πετρώδους τινός υψώματος, όπερ καλείται Καστράκη, και το οποίον υπέρκειται της προς το χωρίον Σελίτζης αγούσης οδού. Εις το τείχος τούτο, όπερ νυν είναι γνωστόν υπό το όνομα Βέργα του Αλμυρού, οχυρωθέντες οι Μανιάται ανέμενον θαρραλαίοι τον εχθρόν […]» (Πέτρου Κουτήφαρη, Τρεις μάχαι των Μανιατών κατά των Αράβων, εις Ιω. Π. Παρασκευοπούλου, Μεσσηνιακόν Ημερολόγιον του έτους 1880, σ. 5 κ.ε.).
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ανωτέρω, η «προς το χωρίον Σελίτσης άγουσα οδός» ταυτίζεται με την παλαιά ημιονική οδό ή «Δρόμο της Ροβόλας», δηλ. με το ήδη χαρακτηρισθέν από το ΥΠΠΟ ως μνημείο «Καλντερίμι 3».
Σε αυτό το καλντερίμι «υπέρκειται το πετρώδες ύψωμα Καστράκι».
Το δυτικό άκρο του καλντεριμιού αντιστοιχεί στη «διάβαση προς το χωριό Σέλιτσα», που (το 1805 - 1826) «προστατευόταν από πυργόσπιτα εκεί που τώρα είναι η Κάτω Βέργα» (αυτά που αναφέρονται στα ανωτέρω κείμενα και εμφαίνονται στο σκίτσο του W. Gell). Του Κωνσταντίνου Α. Μαρκάκη
Ηλεκτρολόγου-Μηχανολόγου Μηχανικού, εκπροσώπου «Φίλων της Βέργας»    

***  84χρονος προσπάθησε να σκοτώσει με σουγιά 43χρονο

 Συνελήφθη, χθες το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Σπάρτης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφερείας Σπάρτης σε συνεργασία με τους αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας, ένας (1) 84χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας 43χρονου αλλοδαπού υπηκόου Ρουμανίας. Ειδικότερα, χθες το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Σπάρτης Λακωνίας, μετά από διαπληκτισμό που είχαν οι ανωτέρω για οικονομικές διαφορές, ο 84χρονος με τη χρήση σουγιά, τραυμάτισε τον 43χρονο στο στήθος. Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, ο 84χρονος εντοπίστηκε λίγο αργότερα και συνελήφθη, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε ο σουγιάς που χρησιμοποίησε. Ο 43χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας, όπου και νοσηλεύεται. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Περιφερείας Σπάρτης. - 
~
***  Νέα Δημοκρατία: Η Αγγελική Σκλήκα πρόεδρος της Τ.Ο. Καλαμάτας  
Γυναίκα πρόεδρο για την Τ.Ο. Καλαμάτας εξέλεξαν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας που έσπευσαν σήμερα στην αίθουσα Αλέξανδρος Κουμουνδούρος για να ψηφίσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρος» πρώτη σε σταυρούς ήρθε η Αγγελική Σκλήκα με 362 ψήφους, δεύτερος ο Παναγιώτης Τζανής με 289 ψήφους και τρίτη η Δημητροπούλου Πολυτίμη με 189 ψήφους.
Σχετικά με τα μέλη των τοπικών συμβουλίων τα αποτέλεσμα ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά. 
 Στις  υπόλοιπες  περιοχές της Μεσσηνίας : Στην Μεσσηνιακή Μάνη  , ο Καζολέας  κέρδισε τον Καργάκο , στην Μεσσήνη , ο Φύκιρης  κέρδισε τον Τζαμουράνη ,στο δήμο Οιχαλίας , Ο  Λ. Φίλος κέρδισε τον Γ. Ντόντο , Στην Τρυφιλλία  ο κ. Νερατζόγλου , στους Γαργαλιάνους ο Γ. Φωτεινός και την Κορώνη ο Στρατικόπουλος .- { Στην ψηφοφορία προσήλθαν και ψήφισαν περισσότερα από 1000  μέλη } .-

***  Μεγάλη πορεία από την Πάτρα προς την Αθήνα ενάντια στην ανεργία

Ξεκίνησε λίγο πριν από τις 9:30 σήμερα το πρωί η πορεία που οργανώνει ο Δήμος Πατρέων, από την Πάτρα μέχρι την Αθήνα, με σκοπό τη διεκδίκηση και την υλοποίηση μέτρων κατά της ανεργίας. Επικεφαλής της πορείας, που ξεκίνησε από την πλατεία Γεωργίου, είναι ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και συμμετέχουν αντιδήμαρχοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, σωματείων, καθώς και πολλοί πολίτες. Όπως δήλωσε ο Κώστας Πελετίδης, «απαιτούμε από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των ανέργων, ενώ με τη συμμετοχή μας στην πορεία, στέλνουμε ελπιδοφόρο μήνυμα ότι δεν περνά η πολιτική που μας θέλει άβουλους, θεατές, πρόβατα έτοιμα να θυσιαστούν χωρίς να πουν λέξη». «Διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε δουλειά για όλους με δικαιώματα, καθώς και άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή των ανέργων, η φωνή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας. Τα 220 χιλιόμετρα της πορείας μας σε 8 ημέρες, είναι δρόμος συμμετοχής, διαμαρτυρίας, διεκδίκησης. Εναντιωνόμαστε στην αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων χθες και σήμερα, αυτών που κάνουν κουμάντο στην οικονομία», προσέθεσε. Όσον αφορά στην πορεία, ο Κώστας Πελετίδης είπε ότι «θα είναι ένα μεγάλο λαϊκό ποτάμι, όπου θα συναντηθούν οι Δήμοι της Αιγιάλειας, του Ξυλοκάστρου, του Κιάτου, του Βέλου-Βόχα, της Κορίνθου, του Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, των Μεγάρων, της Ελευσίνας, του Ασπροπύργου, του Χαϊδαρίου, για να φτάσουμε στην Αθήνα στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 10 Απριλίου». Κατά τη διάρκεια της πορείας, ανέφερε, «θα γίνουν σε όλες τις πόλεις όπου θα διανυκτερεύσουμε, συγκεντρώσεις, συναυλίες, διαδηλώσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις». Ειδικότερα, στάσεις και συγκεντρώσεις θα γίνουν στο Αίγιο, στην Ακράτα, στο Ξυλόκαστρο, στην Κόρινθο , στους Αγίους Θεοδώρους, στα Μέγαρα, στην Ελευσίνα και στο Χαϊδάρι, ενώ οι συμμετέχοντες στην πορεία θα διανυκτερεύουν σε αθλητικά κέντρα των προαναφερόμενων πόλεων. Στο πίσω μέρος της πορείας θα ακολουθούν οχήματα του Δήμου Πατρέων για την ξεκούραση των συμμετεχόντων και την αποθήκευση των αποσκευών. Επίσης, κάθε πρωί θα αναχωρούν από την Πάτρα λεωφορεία για να μεταφέρουν όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που θα γίνονται στις πόλεις απ΄ όπου θα περνά η πορεία και στη συνέχεια θα επιστρέφουν στην Πάτρα. Την Κυριακή 10 Απριλίου θα αναχωρήσουν λεωφορεία για την Αθήνα, προκειμένου να μεταφέρουν στην πρωτεύουσα, όσους θέλουν να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος. ethnos.gr -

*** 50χρονος γάζωσε γυναίκα κι εραστή και προσπάθησε να αυτοκτονήσει

Τραγωδία στην κοινότητα Μακρυράχη του Πηλίου. ΄Ενας 50χρονος εισέβαλε οπλισμένος με κυνηγετικό όπλο στην αποθήκη της κατοικίας του 61χρονου αντίζηλού του, όπου βρισκόταν μαζί με την 36χρονη γυναίκα του. Έπειτα από μια έντονη λογομαχία, πυροβόλησε τρεις φορές εναντίον τους. Τα σκάγια χτύπησαν στο στήθος, την κοιλιακή χώρα και το χέρι τον 61χρονο και την 36χρονη στο δεξί χέρι. Και δεν σταμάτησε εκεί. Με το κοντάκι του όπλου, άρχισε να χτυπάει τα αιμόφυρτα θύματα σε όλο τους το σώμα! Όταν κόπασε η οργή του και συνειδητοποίησε τι είχε κάνει, ο 50χρονος κάλεσε το ΕΚΑΒ και στη συνέχεια κατάπιε φυτοφάρμακο προσπαθώντας να βάλει τέλος στη ζωή του. Και οι τρεις παρελήφθησαν από ασθενοφόρα και διακομίστηκαν στο Γενικό νοσοκομείο Βόλου. Ο 61χρονος άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ ο 50χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση φρουρούμενος μετά την τραγωδία που προκάλεσε. Η 36χρονη νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. thetoc.gr - 

***  Στο παρά ένα ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ...

~
Θερμότατο επεισόδιο έγινε πριν από λίγες ημέρες στον εναέριο χώρο της Ρωσίας, κοντά στο Πετροπαβλόσκ, το οποίο βρίσκεται στη Χερσόνησο της Καμτσάκας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του voicenews.gr, ένα υπερσύγχρονο σύστημα κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ πλησίασε στον εναέριο χώρο της Ρωσίας, πετώντας σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, προκειμένου να συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες.
Οι Ρώσοι απάντησαν άμεσα στην προφανέστατη αυτή πρόκληση των ΗΠΑ, οι οποίοι απείλησαν με κατάρριψη του αεροπλάνου. Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, το αεροπλάνο αποχώρησε άμεσα, φανερώνοντας το φόβο των ΗΠΑ για τη Ρωσία.
Μερικές μέρες νωρίτερα, ο αρχιστράτηγος του ΝΑΤΟ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις ΗΠΑ και τόνισε πως είναι αναγκαία η παρακολούθηση των Ρώσων, κυρίως μέσω της χρήσης των κατασκοπευτικών αεροπλάνων U-2.

*** ΒΟΜΒΑ! Με άδεια μοιράζουν σε σχολεία σατανικά βιβλία...

~ Έρχεται ένας νέος νόμος, ο οποίος θα αφορά μία σχολική περιφέρεια του Κολοράντο, στην οποία θα επιτρέπεται η διανομή βιβλίων, τα οποία θα μιλούν μεταξύ άλλων για το σατανισμό και τη αθεΐα.
Συγκεκριμένα, από την 1η Απριλίου, επιτρέπεται η διανομή βιβλίων σε μαθητές του Γυμνασίου Delta Country School, τα οποία αναφέρονται σε σατανισμό, αθεΐα και στοές στο Δυτικό Κολοράντο. Τα βιβλία αυτά μιλούν και για τους "Ελευθεροσκεπτόμενους", τη νέα "μόδα" που προσπαθεί να επιβάλει η Νέα Τάξη Πραγμάτων.
Όπως γνωρίζουμε, ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ εφαρμόζεται μετά από λίγο καιρό και στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν επιχειρούν να καταργήσουν τα θρησκευτικά από τα σχολεία και να το αντικαταστήσουν με το μάθημα "Ιστορία των Θρησκειών". Όταν το κλίμα θα είναι γόνιμο για εκείνους, τα βιβλία θα προσπαθούν να προσηλυτίσουν και τους Έλληνες μαθητές στο σατανισμό και τη "μαγεία".
Μοναδικός πυλώνας αντίστασης στην επέλαση της Νέας Τάξης Πραγμάτων είναι το σθεναρό ΟΧΙ που καλείται να πει η Ορθοδοξία στην κατάργηση των Θρησκευτικών και στην επερχόμενη "μόλυνση" των παιδιών μας.

*** Το σκάνδαλο του ΑΙΩΝΑ! ΟΛΗ η αλήθεια!

~ Ενεργή συμμετοχή είχε ο γερμανικός παράγοντας στο μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα. Εικοσιοκτώ γερμανικές τράπεζες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα ονόματα των περίφημων "Panama Papers". Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα φοροαποφυγής, το οποίο ύστερα από τις αποκαλύψεις επηρεάζει άμεσα την οικονομία και την αξιοπιστία της Γερμανίας.
"Τουλάχιστον 28 τράπεζες της Γερμανίας κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια στις υπηρεσίες της Μοσάκ Φονσέκα" αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Süddeutsche Zeitung, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για συμμετοχή των γερμανικών τραπεζών στο σκάνδαλο.
Οι τράπεζες αυτές διαχειρίζονταν περισσότερες από 1.200 εταιρίες βιτρίνες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν μερικούς από τους πιο "επιφανείς" πελάτες τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 400 από αυτές τις εταιρίες άνηκαν στην Deutsche Bank.
Προκειμένου να περιορίσουν τη ζημιά που έχει γίνει γύρω από τα ονόματά τους, οι τράπεζες ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη πως η πολιτική τους έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και πως πλέον δουλεύουν με 100% αξιόπιστο τρόπο.
Εν τω μεταξύ, στο σκάνδαλο αυτό εμπλέκεται και η Siemens,η εταιρία που βρισκόταν πίσω από το σκάνδαλο των δωροδοκιών που έπληξε τη χώρα μας. Στελέχη της εταιρίας μετέφεραν στην εταιρία γιγαντιαία χρηματικά ποσά, τα οποία εν συνεχεία έφθασαν σε φορολογικούς παραδείσους, όπως είναι οι Μπαχάμες και η Ελβετία.

***  ALERT! ΑΥΤΟ είναι το σχέδιο της Γερμανίας...

~  Με κάθε τρόπο προσπαθεί να κρύψει το παρελθόν της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε δώσει την υπόσχεση στα ανώτατα στελέχη της Stazi πως θα πράξει τα μέγιστα δυνατά για τη διάλυση της Δυτικής Γερμανίας, πριν την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Αυτό κατά συνέπεια θα είχε επιπτώσεις και για την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία θα κατέρρεε κάτω από τη σκιά της πτώσης εκείνης.
Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται πως η Μέρκελ επιθυμεί να εφαρμόσει και σήμερα το σχέδιο αυτό. Μόνο που τα δεδομένα έχουν αλλάξει: Η Γερμανία είναι ένα τεράστιο Ομοσπονδιακό κράτος και η Γερμανία δεν υπάρχει. Μόνο την Ευρώπη μπορεί να βλάψει πλέον, εκτός από την ίδια της χώρας, η οποία καταρρέει μέρα με τη μέρα.
Έτσι λοιπόν, η Μέρκελ ζητά από τους Γερμανούς να αγκαλιάσουν τους 1.100.000 μετανάστες, οι οποίοι φθάνουν στη Γερμανία. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι μετανάστες αυτοί είναι μουσουλμάνοι, οι οποίοι πράττουν ένα σύγχρονο εποικισμό με σύμμαχο της Μέρκελ. Μάλιστα, θα παρέχει και οικονομικά οφέλη σε όσους "σπιτώσουν" κάποιον από αυτούς τους μετανάστες. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί πως ο καλύτερος τρόπος για να διαλύσεις μία χώρα είναι από το εσωτερικό της.

***  ‘’Αμαρτωλό’’ το πόθεν έσχες του Τσίπρα!

~  Το πόθεν έσχες του Πρωθυπουργού παρουσιάζει κάποιες σημαντικές… ελλείψεις!
Σύμφωνα με δημοσίευμα των ‘’Νεών’’ ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει δηλώσει ούτε τη συμμετοχή του στην ομόρρυθμη εταιρεία Αγνάντι ΟΕ που είχε ιδρύσει από κοινού με τον Νίκο Παππά και άλλο ένα αυτοδιοικητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το 2007, ούτε το χρηματικό ποσό που εισέπραξε από την αδερφή του όταν της μεταβίβασε το μερίδιό του τον Ιανουάριο του 2010 ενώ είχε εκλεγεί βουλευτής τρεις μήνες νωρίτερα.
Το άρθρο αναφέρει πως το ακίνητο της Σερίφου που είχε αγοραστεί το 2007 δεν φαίνεται πουθενά στην δήλωση του Πρωθυπουργού.
‘’Νομικοί κύκλοι εξηγούσαν ότι η μη δήλωση της εταιρείας την καθιστά έτσι όχημα κτήσης άλλου μείζονος περιουσιακού στοιχείου - του οικοπέδου των έξι στρεμμάτων. Ούτως ή άλλως, πρόκειται για δηλώσεις ετών για τα οποία ο έλεγχος έχει περαιωθεί, οπότε σύμφωνα με τον νόμο, δεν επιτρέπεται διορθωτική δήλωση’’ αναφέρει το δημοσίευμα.
Η ιστοσελίδα δεν υιοθετεί το παραπάνω δημοσίευμα και θα σας ενημερώσουμε με νεότερα στοιχεία στην συνέχεια.
Άμεσα τοποθετήθηκε η κυβέρνηση πάνω στο σχετικό δημοσίευμα. Με ανακοίνωση της απαλλάσσει της κατηγορίες και αναφέρει πως ο θησαυρός των ‘’Νεων’’ ήταν ‘’άνθρακας’’.
Διαβάστε την απάντηση της κυβέρνσησης:
«Η παρακμή μιας ιστορικής εφημερίδας»
«Ο κ. Ψυχάρης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απελπισία. Την ημέρα που όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναδεικνύουν την αποκάλυψη των PanamaPapers, τα «Νέα» δημοσιεύουν μια νέα ακόμη πιο τρομακτική αποκάλυψη.
»Ο Πρωθυπουργός το 2007 πριν ακόμη αναλάβει Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε το θράσος να ζει από την επαγγελματική του δραστηριότητα και όχι από δωρεές μεγάλων εταιριών-προμηθευτών του ελληνικού δημοσίου. Και ακόμη χειρότερα, πριν την κρίση σχεδίαζε να επενδύσει …στη Σέριφο!
»Τί να πει κανείς; Έτσι είναι η ζωή!
»Άλλοι στις Παρθένες Νήσους και άλλοι στη Σέριφο!
»ΥΓ1: Η τρομακτική αποκάλυψη των «Νέων» έρχεται τρίτη και καταϊδρωμένη.
»ΥΓ2: Άνθρακες ο θησαυρός. Στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει κανονικά από το 2010 τη συμμετοχή του στην εν λόγω εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη δήλωση του Υπουργού Επικρατείας.»

***

***  Αθλητική  ενημέρωση :

*** Σούπερ Λίγκα  Α΄  Εθνική στο ποδόσφαιρο 28η αγωνιστική πρόγραμμα  : Ο Λέτο γλίτωσε τον Παναθηναϊκό στο φινάλεΒίντεο  :~Δηλώσεις προπονητών  ΑΕΚ και ΠΑΟ   3/4/2016 : https://youtu.be/7YXTt-o96VA
ΚΥΡΙΑΚΗ  03-04-2016 :
Ο Αστέρας έφυγε με το «διπλό» από το Καυτανζόγλειο
ΗΡΑΚΛΗΣ -ΑΣΤΕΡΑΣ Τρ. 0-1  .- ^
Διαιτητής: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
Κίτρινες κάρτες: Ρομάνο, Κυριακίδης- Φερνάντεζ, Γκοϊάν, Γιαννούλης, Μπερτόλιο.
Hρακλής (Νίκος Παπαδόπουλος): Πέρνις, Μπουκουβάλας, Σαραμαντάς (34' Ιντζόγλου), Καρασαλίδης, Τσότρας (78' Περόνε), Ζιαμπάρης, Κυριακίδης, Μπουλούτ, Βέλλιος, Λεοζίνιο, Πασάς (46' Ρομάνο).
Αστέρας Τρίπολης (Μάκης Χάβος): Μπαντής, Κιτόκο, Γιαννούλης, Ζησόπουλος, Γκοϊάν, Χαμντανί, Δημούτσος, Mάσα (89' Ιωαννίδης), Φερνάντεζ (71' Στανισλάβιεβιτς), Μπερτόλιο (86' Μουκάμ), Κουρμπέλης.
Βίντεο :
~ΗΡΑΚΛΗΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ  Τρ  0 -1 28η αγων  3/4/2016: https://youtu.be/KVvK2-LcpH0 .-  
~*Ηρακλής-Αστέρα   Α΄ ημιχρ  0-1  3/4/2016: https://youtu.be/eNFsOniopnE .-
Ο Ατρόμητος κέρδισε τον Παναιτωλικό με γκολ του Λε Ταλέκ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1-0 .- ^
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ευ. Κιοτζένης
 ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Σουμπίνιο, Λε Ταλέκ, Ματέι - Μύγας
 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Τραϊανός Δέλλας): Μπάρκας, Λαζαρίδης, Μπίτολο, Κεϊτά (90΄ Γροντής), Κιβρακίδης, Ούμπιδες, Μπρίτο, Φυτανίδης, Ματέι (74΄ Στόιτσεφ), Σουμπίνιο (80΄ Ουσέρο), Λε Ταλέκ.
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Γιάννης Ματζουράκης): Κυριακίδης, Μύγας (66΄ Κάπελ), Κούσας, Χαντάκιας, Ρουμπουλάκου, Μάκος, Μάρκος Πάουλο, Φερέιρα (72΄ Παπάζογλου), Βασιλούδης (54΄ Ουάρντα), Μουνιός, Μαρκόβσκι.
Βίντεο :
~* Ατρόμητος -Παναιτωλικός  Α΄ ημίχ   1-0  3/42016 : https://youtu.be/lVY1b2i2KlM .-

 Στο 93' ο Λεβαδειακός «έσωσε» την παρτίδα
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ  1-1 .- ^
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μιχαήλ Βοσκάκης
 ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Γιάκος, Μπέριος, Λίλα
 ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Α. Μάντζιος): Μοσχονάς, Μανωλάς, Τριποτσέρης, Μαχαίρας (Μπελγκαζουανί 58'), Μεντί, Μουλόπουλος, Ατζαγκούν, Μαχαμάτ, Μπεν (Μίνγκας 71'), Γιακουμάκης, Μάντζιος.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γ. Πετράκης): Περιστερίδης, Ναδάλες, Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Στρούνα, Μπέριος, Λίλα, Τσουκαλάς, Ακόστα, Γιάκος, Ίλιτς (Φερφελής 74').
Βίντεο :
~ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΓΙΑΝΝΕΝΑ 1-1  28η  αγων  3/4/2016: https://youtu.be/GXqC_ovkFSg .-
 
«Κόλλησαν» στο μηδέν Καλλονή και ΑΕΚ
ΑΕΛ ΚΑΛΛΟΝΗΣ-ΑΕΚ  0-0 .- ^
 Διαιτητής: Θάνος (Γρεβενών)
Κάρτες: Φαβάλι, Καλτσάς, Αρθο, Σιμόες
 Καλλονή (Καραγεωργίου): Δαύκου, Μίκιτς (84’ Σπυρόπουλος), Βαλιός, Αναστασιάδης, Γκόλιας, Μπλάζιτς, Καλτσάς, Γεωργίου, Φαβάλι (86’ Ούγκο), Γιορέντε, Μανουσος (79’ Κάρλσον).
ΑΕΚ (Πογέτ): Μπαρόχα, Γκάλο, Άρθο, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες, Μάνταλος (85’ Γιόχανσον), Μπουονανότε, Βάργκας, Μπαρμπόσα (64’ Αραβίδης), Τζεμπούρ (74’ Πέκχαρτ).
Βίντεο :
~ΑΕΛ ΚΑΛΛΟΝΗΣ-ΑΕΚ  0-0  28η αγων  3/4/2016 : https://youtu.be/-t3BBBmfPE4 .-

Λύτρωση με Λέτο στο 94' ο ΠΑΟ, στα πλέι οφ ο Πανιώνιος
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΒΕΡΟΙΑ 3-2 .- ^
Διαιτητής: Σπ.Σελιμός
 Κίτρινες: Λέτο, Αμπέντ - Μπαλάβας, Γιαννούλης
 Κόκκινες: 90΄+5 Γιαννούλης (δεύτερη κίτρινη)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Α.Στραματσόνι): Οδ.Βλαχοδήμος, Λέτο, Ζέκα, Λουντ (72΄ Αμπέντ), Νάνο, Σάντσεθ, Τελάντερ, Μέστο, Μπουμάλ (61΄ Πέτριτς), Μαμούτε (46΄ Κλωναρίδης), Εβαντζελίστα
 ΒΕΡΟΙΑ (Δ.Ελευθερόπουλος): Καντιμοίρης, Γιαννούλης, Μαραγκός, Πούγγουρας, Μαλόν, Άρτσε (88΄ Καρακώστας), Μαγέφσκι, Ανάκογλου, Μπαλάφας (73΄ Νέτο), Ναζλίδης, Μεληκιώτης (63΄ Μάνος)
VIDEO:
~ ΠΑΟ-ΒΕΡΟΙΑ 3-2  28η  αγων  3-4-2016: https://youtu.be/Vr_OaLZZ1NI .-
~MVP ΛΕΤΟ ΠΑΟ 3/4/016 ΠΑΟ-Βέροια 3-2: https://youtu.be/JEiraqbJg8k .-

~*ΠΑΟ-ΒΕΡΟΙΑ Α΄ ημιχρ  1-1  τα γκόλ 3/4/2016: https://youtu.be/nD8sNBiLS78 .-  
«Περίπατος» του Ολυμπιακού με 4άρα στο άδειο Καραϊσκάκη
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 4-0 .- ^
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γ. Φουκάκης
 ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Τσιμίκας - Μπουγαΐδης
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Καπίνο (83΄ Χουτεσιώτης), Μποτία, Ντομίνγκες (68΄ Σεμπά), Ομάρ, Πουλίδο, Σιόβας, Τσιμίκας, Ζντιέλαρ, Ερνάνι, Πάρντο, Καμπιάσο (32΄ Κασάμι)
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (Γιάννης Χατζηνικολάου): Αθανασιάδης, Παπαγεωργίου (73΄ Ζδράβος-Ρίζος), Μελίσσης, Ηλιάδης (70΄ Μουδούρογλου), Ντιγκινί, Γαβριηλίδης, Μπουγαΐδης, Μπαϊκαρά, Τσιάρας, Ποτουρίδης, Ίγκορ (87΄ Ψάλτης)
VIDEO :
~ ΟΣΦΠ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 4-0  28η  αγων  3/4/16: https://youtu.be/6s3w1XHJoFY .- 
~* ΟΣΦΠ-Πανθρακικός Α΄ ημιχρ  3-0  2ο γκόλ 3/4/2016: https://youtu.be/RsQPMU_7OWs .-

Καθάρισε σε δεκατρία λεπτά ο Πλατανιάς, 3-1 την Ξάνθη
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ-ΞΑΝΘΗ  3-1 .- ^
Διαιτητής: Γιώργος Κύζας
 Κίτρινες: 70΄ Γκνιάτιτς - 30΄ Μπέρτος, 39΄ Γουάλας, 45΄ Βασιλακάκης, 77΄ Σολτάνι
 Κόκκινες: 93΄ Γκνιάτιτς (δεύτερη κίτρινη) - 93΄ Σολτάνι (δεύτερη κίτρινη)
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γκουτσίδης): Σωτηρίου, Κουλιμπαλί, Σκαρντοβέλι, Σελίν, Μπανανά, Γκνιάτιτς, Στανισάβλιεβιτς, Μουνάφο, Ανγκούλο (93' Ιτούα), Ντίνας (69' Μιλούνοβιτς), Γουνδουλάκης (88' Τσουράκης).
ΞΑΝΘΗ (Λουτσέσκου): Τσενάμο, Μπέρτος, Μπαξεβανίδης (46' Καμαρά), Γουάλας (78' Φασίδης), Σολτάνι, Λουσέρο, Βασιλακάκης, Φλίσκας, Νιέτο, Λισγάρας, Καρυπίδης (46' Καπετάνος).
Βίντεο :
~ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ-ΞΑΝΘΗ 3-1   28η αγων   3/4/2016: https://youtu.be/TNj09eqWChc .-
 
Πανιώνιος και... Μπακασέτας διέλυσαν τον ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΑΟΚ 3-1 .- ^
Διαιτητής: Παπαπέτρου (Αθηνών)
Κίτρινες: Διούδης, Ανσαριφάντ / Βίτορ
 Σκόρερ: 39’, 66’ Μπακασέτας, 82’ Ανσαριφάντ / 53’ Τζιόλης
 Πανιώνιος (Ουζουνίδης): Διούδης, Τασουλής, Κόρμπος, Οικονόμου, Σιώπης, Πατσατζόγλου, Βλάχος, Καραμάνος (91’ Αργυρόπουλος), Μασούρας (84’ Χαλκιαδάκης), Καθάριος, (65’ Ανσαριφάντ) Μπακασέτας
 ΠΑΟΚ (Ιβιτς): Βελλίδης, Κίτσιου, Βίτορ, Τζαβέλλας, Λέοβατς, Τζιόλης, Χαρίσης (46’ Ροντρίγκες), Κάτσε (88’ Αντώνης), Κοροβέσης (75’ Γκολάσα), Πέλκας, Αθανασιάδης
  Βίντεο :
~ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΑΟΚ 3-1  28η αγων  3/4/2016: https://youtu.be/mTHAhJtd-jI .-
~*Πανιώνιος- ΠΑΟΚ Α΄ ημιχρ  1-0  γκόλ  3/4/2016: https://youtu.be/0MpmGrVFrJM .-


~ Αποτελέσματα 28η αγωνιστικής
Τα αποτελέσματα της 28ης αγωνιστικής:
Kαλλονή-ΑΕΚ 0-0
Ατρόμητος-Παναιτωλικός 1-0
(45΄ Λε Ταλέκ)
Ηρακλής-Αστέρας Τρίπολης 0-1
(24΄ Νίκο Φερνάντες)
Λεβαδειακός-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1
(90΄+1 Γιακουμάκης - 85΄ Γιάκος)
Ολυμπιακός-Πανθρακικός 4-0
(25΄ Πουλίδο, 40΄ Πάρντο, 43΄,90΄+3 Ερνάνι)
Παναθηναϊκός-Βέροια 3-2
(15΄αυτ. Μαραγκός, 66΄,+90΄ Λέτο - 25΄ Ναζλίδης, 58΄ Μεληκιώτης)
Πανιώνιος-ΠΑΟΚ 3-1
(39΄,66΄ Μπακασέτας, 82΄ Ανσαριφάρντ - 53΄ Τζιόλης)
Πλατανιάς-Ξάνθη 3-1
(18΄,32΄Ανγκούλο, 74΄ Μιλούνοβιτς - 65΄ Λισγάρας) 
Η  Βαθμολογία στη Σούπερ Λίγκα
 Η επόμενη αγωνιστική

*** Γ΄ εθνική  3ος  όμιλος 22η  αγωνιστική στο ποδόσφαιρο  πρόγραμμα :
Κυριακή 03-04-2016  :
ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ-ΚΑΝΑΡΗΣ Νενήτων  2-0 .- ^   
ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ- ΗΡΑΚΛΗΣ Ψαχνών  3-0 .- ^ α.α.
Α.Ο. ΧΑΛΚΙΣ-ΔΟΞΑ Ν.ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ  2-1 .- ^
ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ -ΑΙΟΛΙΚΟΣ 1-0 .- ^
Α.Ο.ΛΟΥΤΡΑΚΙ-ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ 0-1 .- ^
Α.Ε.ΣΠΑΡΤΗΣ -ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ  4-0 .- ^
 Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ -Α.Ο.ΛΕΒΑΝΤΕ 4-0 .- ^

***  “Διέλυσε” το Λεβάντε η Καλαμάτα και συνεχίζει στο “Γολγοθά” για την παραμονή (φωτογραφίες)  
 
 
 
 
 
 
Η Μαύρη Θύελλα έκανε το καθήκον της και νίκησε με 4-0 το Λεβάντε, σήμερα νωρίς το απόγευμα στο Στάδιο της παραλίας. Η ομάδα της Καλαμάτας από το πρώτο ημίχρονο καθάρισε το παιχνίδι καθώς από το 33' ήταν μπροστά στο σκορ με 3-0 χάρις στα γκολ του Οττα στο ΄7 , Κασμερίδη ΄22 και Ραχίμ στο ΄33. Το τελικό 4-0 διαμόρφωσε στο '67 ο Τορεζάνι.
Παρά την μεγάλη και άνετη νίκη της Καλαμάτας, η διαφορά της από τη ζώνη που την εξασφαλίζει την παραμονή παρέμεινε στους 4 βαθμούς και έτσι το ματς της επόμενης εβδομάδα απέναντι στη Χαλκίδα αποκτά διαστάσεις πρόωρου τελικού
 Καλαμάτα: Σταυράκης, Γαλανόπουλος, Λιόλιος, Τσόπελας, Κασμερίδης, Κολημήτρας , Ραχίμ, Γκίνο, Καλαντζής Τορεζάνι Οττα. Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας 

***  Ποδόσφαιρο  ΕΠΣ  Μεσσηνίας πρόγραμμα αγώνων Σ/Κ  :
Α΄ Τοπικό 
27η αγωνιστική 03-04-2016 00:00 ΑΟ Σπερχογείας  3-1   ΑΠΣ Αστέρας Αρφαρών
  03-04-2016 00:00 Πάμισος Μεσσήνης0-2   ΑΟ Φαραί
  03-04-2016 00:00 ΑΣ Απόλλων Καλαμάτας   2-1Τέλος Άγρας
  03-04-2016 00:00 Μεσσηνιακός 0-0   ΑΟ Διαβολιτσίου
  03-04-2016 00:00 Τσικλητήρας Πύλου 3-2  ΑΟ Κυπαρισσίας
  03-04-2016 00:00 ΑΟ Μιλτιάδης1-2   ΑΣ Πανθουριακός
  03-04-2016 00:00 ΑΟ Δωρίου0-2   ΑΣ Ανδρούσης
  03-04-2016 00:00 Εθνικός Μελιγαλά 0-1   Ολυμπιακός Καλαμάτας

***  Α1  Τοπικό  :

25η αγωνιστική 03-04-2016 00:00 ΑΟ Ασπρόχωμα  3-2 Αίαντας Καλαμάτας
  03-04-2016 00:00 Παπαφλέσσας Χώρας1-3   Εράνη Φιλιατρών
  03-04-2016 00:00 Ηρακλής Καλαμάτας  2-1   Απόλλων Πεταλιδίου
  03-04-2016 00:00 Κεραυνός Καλαμάτας0-2   Αναγέννηση Παραλίας
  03-04-2016 00:00 Ακρίτας Κορώνης0-1   Νέος Άρις
  03-04-2016 00:00 ΑΟ Ομόνοια  0-0  ΑΟ Μεθώνης
  03-04-2016 00:00 ΑΕ Αβίας   0-0  Χανδριναϊκός

***   Τα τελικά αποτελέσματα και στους 4 ομίλους της Γ’ Εθνικής έχουν σήμερα ως εξής:

 Γ΄ Εθνική 
Κυριακή 3/4 – 16:00
1ος όμιλος – 29η αγωνιστική
Απόλλων Κρύας Βρύσης-Νέστος Χρυσούπολης 2-1 ΤΕΛΙΚΟ
Δόξα Δράμας-Θύελλα Φιλώτας 3-0 ΤΕΛΙΚΟ
Απόλλων Καλαμαριάς-ΑΠΕ Λαγκαδά 0-1 ΤΕΛΙΚΟ
Έβρος Σουφλίου-Βυζάντιο Κοκκινοχώματος 0-4 ΤΕΛΙΚΟ
Κοζάνη-Εθνικός Νέου Αγιονερίου 0-1 ΤΕΛΙΚΟ
FC Σερρών-Ηρακλής Αμπελοκήπων 0-3 α.α
Άρης-Εορδαϊκός 3-2 ΤΕΛΙΚΟ
Καβάλα-Εθνικός Αλεξανδρούπολης 1-1 ΤΕΛΙΚΟ
Ρεπό: Καμπανιακός
 
2ος όμιλος – 29η αγωνιστική
Φαρκαδόνα-Πιερικός 0-2 ΤΕΛΙΚΟ
ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου-Νίκη Βόλου 0-0 ΤΕΛΙΚΟ
Δωτιέας Αγιάς-Αιγινιακός 0-1 ΤΕΛΙΚΟ
Θεσπρωτός-Φωκικός 3-0 α.α
Ρήγας Φεραίος-Πύρασος Νέας Αγχιάλου 3-0 ΤΕΛΙΚΟ
ΑΕ Καραϊσκάκης-Οικονόμος Τσαριτσάνης 4-0 ΤΕΛΙΚΟ
Αχιλλέας Νεοκαισάρειας-Οπούντιος Μαρτίνου 1-1 ΤΕΛΙΚΟ
Πύδνα Κίτρους-Εθνικός Φιλιππιάδας 1-0 ΤΕΛΙΚΟ
Ρεπό: Τύρναβος
 
3ος όμιλος – 22η αγωνιστική
ΠΑΟ Βάρδας-Ηρακλής Ψαχνών 3-0 α.α
Ένωση Ερμιονίδας-Αιολικός 1-0 ΤΕΛΙΚΟ (13:00)
ΑΕ Σπάρτη-Βύζας Μεγάρων 4-0 ΤΕΛΙΚΟ
Παναργειακός-Κανάρης Νενήτων 2-0 ΤΕΛΙΚΟ (13:00)
Χαλκίδα-Δόξα Νέας Μανωλάδας 2-1 ΤΕΛΙΚΟ
Λουτράκι-Παναρκαδικός 0-1 ΤΕΛΙΚΟ
Καλαμάτα-ΑΟ Λεβάντε 4-0 ΤΕΛΙΚΟ (15:00)
 
4ος όμιλος – 25η αγωνιστική
Αστέρας Βάρης-Ερμής Ζωνιανών 0-2 ΤΕΛΙΚΟ
ΑΕ Ηρακλείου-Εθνικός 1-2 ΤΕΛΙΚΟ
Ατρόμητος Πειραιά-ΟΦΗ 0-1 ΤΕΛΙΚΟ
Κηφισιά-Φωστήρας 0-0 ΤΕΛΙΚΟ
Τριγλία Ραφήνας-Επισκοπή 2-1 ΤΕΛΙΚΟ
Γλυφάδα-ΑΟΤ Αλίμου 1-1 ΤΕΛΙΚΟ
Ιωνικός-Ιάλυσος 1-1 ΤΕΛΙΚΟ
ΠΑΟ Κρουσώνας-Ηλυσιακός 1-0 ΤΕΛΙΚΟ

Δύσκολη νίκη του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ με 78-71
*** ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΕΚ  78-71 .- ^
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Αναστόπουλος Π-Καρακατσούνης-Ανδρικόπουλος
Τα δεκάλεπτα: 23-15, 41-32, 57-56, 78-71
Παναθηναϊκός (Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς): Γιάνκοβιτς 4, Γκιστ 2, Καλάθης 10 (1), Ουίλιαμς 24 (1), Χάντερ 4, Χαραλαμπόπουλος 4 (1), Φώτσης 4, Ραντούλιτσα 14, Φελντέιν 2, Διαμαντίδης 7 (1), Παπαγιάννης 3.
ΑΕΚ (Γιούρι Ζντοβτς): Χέρστον 7 (1), Μαυροκεφαλίδης 16 (2), Μπράουν 5, Κατσίβελης 5 (1), Μαυροειδής 6, Σάκοτα 4, Μιλόσεβιτς 8, Γκριν 3 (1), Κάρτερ 4 (1), Σαρικόπουλος 4, Καλαμπόκης 9 (1).

***  Αφαίρεση τριών βαθμών και δυο αγωνιστικές σε ΑΕΚ, Ατρόμητο
Για τα μεταξύ τους επεισόδια
Αφαίρεση τριών βαθμών και δυο αγωνιστικές σε ΑΕΚ, Ατρόμητο
~  Δεν απέφυγαν τελικά την βαριά «καμπάνα» η ΑΕΚ και ο Ατρόμητος για τα επεισόδια των οπαδών στον μεταξύ τους αγώνα στο Περιστέρι, που είχε γίνει στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ.
Ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε αμφότερες τις ομάδες με αφαίρεση τριών βαθμών, καθώς και δυο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Έτσι η «Ένωση» ισοβαθμεί πλέον με τον Παναθηναϊκό στους 51 βαθμούς.
Η Ένωση θα παίξει χωρίς κόσμο στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο και σε έναν αγώνα για τα πλέι οφ, ενώ ο Ατρόμητος πάει για την επόμενη σεζόν χρόνου, μιας και οι δύο αγώνες που απομένουν ως τη λήξη της κανονικής διάρκειας είναι εκτός έδρας, υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι δεν θα ξαναρχίσει το Κύπελλο.
Η ανακοίνωση:
«Το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο πήρε τις παρακάτω αποφάσεις. Αναλυτικά:
21 Αγωνιστική
 Α) ΠΑΕ ΑΕΚ: «Βάσει των αναφερομένων στο από 7/2/2016 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε κατ' άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), στην από 7/2/2016 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα, και στην υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1000/3/65/5 - ρε΄ από 8/2/2016 Έκθεση της Αστυνομίας, σε συνδυασμό και με τον οπτικοακουστικό υλικό φορέα εγγραφής εικόνας και ήχου (DVD), στον οποίο αποτυπώνεται ο επίμαχος ποδοσφαιρικός αγώνας»: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: συνολική χρηματική ποινή εβδομήντα χιλιάδων επτακοσίων πενήντα ευρώ, ποινή διεξαγωγής δύο (2) αγώνων χωρίς θεατές και ποινή αφαιρέσεως τριών (3) βαθμών από το βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ, της περιόδου 2015-2016.
 B) ΠΑΕ Ατρόμητος Αθ: «Βάσει των αναφερομένων στο από 7/2/2016 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε κατ' άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), στην από 7/2/2016 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα, και στην υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1000/3/65/5 - ρε΄ από 8/2/2016 Έκθεση της Αστυνομίας, σε συνδυασμό και με τον οπτικοακουστικό υλικό φορέα εγγραφής εικόνας και ήχου (DVD), στον οποίο αποτυπώνεται ο επίμαχος ποδοσφαιρικός αγώνας»: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: συνολική χρηματική ποινή εβδομήντα μίας χιλιάδων επτακοσίων πενήντα ευρώ, ποινή διεξαγωγής δύο (2) αγώνων χωρίς θεατές και ποινή αφαιρέσεως τριών (3) βαθμών από το βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ, της περιόδου 2015-2016.
 17η Αγωνιστική
 Α) ΠΑΕ ΑΕΚ: «Βάσει των αναφερομένων στο από 9/1/2016 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε κατ' άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), στην από 9/1/2016 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα, και στην υπ΄ αριθμ. πρωτ. 2247/16/63467 από 11/1/2016 Έκθεση της Αστυνομίας, σε συνδυασμό και με τον οπτικοακουστικό υλικό φορέα εγγραφής εικόνας και ήχου (DVD), στον οποίο αποτυπώνεται ο επίμαχος ποδοσφαιρικός αγώνας»: Για υβριστικά συνθήματα των φιλάθλων της καθώς επίσης και για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: συνολική χρηματική ποινή δύο χιλιάδων επτακοσίων πενήντα ευρώ.
18η Αγωνιστική
 Α) ΠΑΕ ΑΕΚ: «Βάσει των αναφερομένων στο από 17/1/2016 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε κατ' άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), στην από 17/1/2016 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα και στην υπ΄ αριθμ. πρωτ. 6777/16/119621 από 19 /1/2016 Έκθεση της Αστυνομίας, σε συνδυασμό και με τον οπτικοακουστικό υλικό φορέα εγγραφής εικόνας και ήχου (DVD), στον οποίο αποτυπώνεται ο επίμαχος ποδοσφαιρικός αγώνας»: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: συνολική χρηματική ποινή τριών χιλιάδων επτακοσίων πενήντα ευρώ.
19η Αγωνιστική
 Α) ΠΑΕ ΑΕΚ: «Βάσει των αναφερομένων στο από 24/1/2016 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε κατ' άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), στην από 24/1/2016 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα και στην υπ΄ αριθμ. πρωτ. 2247/16/159926 από 25/1/2016 Έκθεση της Αστυνομίας, σε συνδυασμό και με τον οπτικοακουστικό υλικό φορέα εγγραφής εικόνας και ήχου (DVD), στον οποίο αποτυπώνεται ο επίμαχος ποδοσφαιρικός αγώνας»: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: συνολική χρηματική ποινή επτά χιλιάδων ευρώ.
20η Αγωνιστική
 Α) ΠΑΕ ΑΕΚ: «Βάσει των αναφερομένων στο από 31/1/2016 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε κατ' άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) και στην από 31/1/2016 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα σε συνδυασμό και με τον οπτικοακουστικό υλικό φορέα εγγραφής εικόνας και ήχου (DVD), στον οποίο αποτυπώνεται ο επίμαχος ποδοσφαιρικός αγώνας»: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: χρηματική ποινή δύο χιλιάδων ευρώ».
Θα ασκήσει έφεση η ΑΕΚ
 Η ΑΕΚ θα ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, αλλά με βάση τα έως τώρα δεδομένα, θα εκτίσει κανονικά την πρώτη από τις δύο αγωνιστικές την Κυριακή εναντίον του Πανιωνίου.
Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσει τουλάχιστον 1,5 μήνα χωρίς αγώνα μπροστά στους φιλάθλους της αφού το πιο πρόσφατο εντός έδρας ματς ήταν... μεταξύ συγγενών και φίλων (2.647 εισιτήρια) εναντίον του Πανθρακικού την Καθ.Δευτέρα (14/3).
Την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου παίζει στη Λιβαδειά, ακολουθεί η διακοπή για το Πάσχα και τα play off ξεκινούν τον Μάιο!  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Χάλκινο μετάλλιο για τους Μάντη και Καγιαλή στο Πρινσέσα Σοφία
Στην Ιστιοπλοΐα
Χάλκινο μετάλλιο για τους Μάντη και Καγιαλή στο Πρινσέσα Σοφία

~ Το Χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι Ιστιοπλόοι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής στο φημισμένο Κύπελλο Πρινσέσα Σοφία που διεξήχθη στον ναυτικό όμιλο Άρσεναλ στην Πάλμα της Μαγιόρκα. Το τουρνουά στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία με τους έλληνες πρωταθλητές να τερματίζουν στην 3η θέση.
Με εξαιρετική παρουσία καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, παρά τις δυσχερείς καιρικές συνθήκες, την βροχή και το κρύο των τελευταίων 2 ημερών, οι Έλληνες πρωταθλητές τερμάτισαν πρώτοι στις κούρσες που έτρεξαν, ενώ κατέκτησαν την 3η θέση στην τελική κατάταξη.
Στην διοργάνωση συμμετείχαν 800 σκάφη με πάνω από 1000 κορυφαίους Ιστιοπλόους από 65 χώρες παγκοσμίως, γεγονός το οποίο έκανε τον ανταγωνισμό ακόμα πιο έντονο, και με μόλις δυο ημέρες για ξεκούραση, το ελληνικό δίδυμο συνεχίζει δυναμικά για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που ξεκινάει στις 5 Απριλίου.
Ο Τάκης Μάντης δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την επιτυχία αυτή και ευχαριστούμε όλους για την συμπαράσταση και τις ευχές. Ειδικά στον Χρυσό μας χορηγό, το Ίδρυμα Lascaris, θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας στηρίζει σε κάθε βήμα».
Ο Παύλος επισήμανε: «Είναι πολύ υψηλό το επίπεδο και προπονούμαστε σκληρά για να ανταπεξέλθουμε και να κάνουμε όλους τους Έλληνες περήφανους. Από αυτούς αντλούμε την δύναμη μας και για αυτούς προσπαθούμε για το καλύτερο». Newsroom ΔΟΛ

***

~***   Απο  τις  τελευταίες αναρτήσεις του ΜΑΡΤΙΟΥ  2016  :
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης 28  Μαρτίου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-28-2016.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 29  Μαρτίου  2016  :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-29-2016.html .-
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  26 και 27  Μαρτίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/03/26-27-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτης 30 Μαρτίου 2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-30-2016.html .-
  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις {Δέκατο-τρίτο  13ο     Κεφάλαιο -μέρος } Τετάρτη  30  Μαρτίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις 14ο Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/14-30-2016.html .- 
~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-

 Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  31 Μαρτίου 2016    :   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-31-2016.html .-
~ ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας 1ο μέρος  ,  ΒΙΟΙ  ΑΓΙΩΝ της  Ορθόδοξης Εκκλησίας μας ,  Μέρος  1ο 31-03-2014  :   http://snsarfara.blogspot.gr/2016/03/1.html .-              

 ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  01  Απριλίου  2016   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-01-2016.html .- 
~ ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας 2ο μέρος  01-04-2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/04/2-01-04-2016.html .-                                                                          ~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02  Απριλίου 2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-02-2016.html  .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  03  Απριλίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-03-2016.html .-                         
~  Αθλητικό Σάββατο-κύριακο 02 και 03 Απριλίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/04/02-03-2016.html .-    
~                                                 

***  Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  , 

***     BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4611    Video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2880 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2875 video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.366 βίντεο   .-  
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4812 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 590 /    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.572   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,    
                 
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: