Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

 Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 12  Δεκεμβρίου 2016 :
~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! σ΄ 'ολους τους ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ και  εορτάζουσες!
Η επαγρύπνηση και η προσοχή στον εαυτό μας και η διάκριση, αυτές οι τρεις αρετές είναι οδηγοί της ψυχής.
Γεροντικόν
Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου - Π. Κούβαρη και Ι. Χ. Θωμάς© (icones.gr) Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου - Julia Hayes© (www.ikonographics.net) Η Κοίμηση του Αγίου Σπυρίδωνος και σκηνές του βίου του - Εμμανουήλ Τζανφουρνάρης, 1595 μ.Χ. Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου (Ιερόν Ησυχαστήριον Αναστάντος Χριστού - Πειραιεύς)
***  ΒΙΟΣ και θαύματα του Αγίου :
Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια (Άσκια) της Κύπρου (και όχι στην Τριμυθούντα - σημερινή Τρεμετουσιά - όπως γράφουν πολλοί) από οικογένεια βοσκών, που ήταν κάπως εύπορη. Αν και μορφώθηκε αρκετά δεν άλλαξε επάγγελμα. Συνέχισε και αυτός να είναι βοσκός.
Σαν χαρακτήρας, ο Άγιος, ήταν απλός, αγαθός, γεμάτος αγάπη για τον πλησίον του. Τις Κυριακές και τις γιορτές, συχνά έπαιρνε τους βοσκούς και τους οδηγούσε στους ιερούς ναούς, και κατόπιν τους εξηγούσε την ευαγγελική ή την αποστολική περικοπή. Ο Θεός τον ευλόγησε να γίνεται συχνά προστάτης χήρων και ορφανών.
Νυμφεύθηκε ευσεβή σύζυγο και απέκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Γρήγορα, όμως, η σύζυγός του πέθανε. Για να επουλώσει το τραύμα του ο Σπυρίδων αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στη διδαχή του θείου λόγου.
Μετά από πολλές πιέσεις, χειροτονήθηκε ιερέας. Και πράγματι, υπήρξε αληθινός ιερέας του Ευαγγελίου, έτσι όπως τον θέλει ο θείος Παύλος: «Ἀνεπίληπτον, νηφάλιον, σώφρονα, κόσμιον, φιλόξενον, διδακτικόν, τέκνα ἔχοντα ἐν ὑποταγῇ μετὰ πάσης σεμνότητας» (Α' προς Τιμόθεον γ' 2-7). Δηλαδή ακατηγόρητο, προσεκτικό, εγκρατή, σεμνό, φιλόξενο, διδακτικό, και να έχει παιδιά που να υποτάσσονται με κάθε σεμνότητα. Έτσι και ο Σπυρίδων, τόσο σωστός υπήρξε σαν ιερέας, ώστε όταν χήρεψε η επισκοπή Τριμυθούντος στην Κύπρο, δια βοής λαός και κλήρος τον εξέλεξαν επίσκοπο.
Από τη θέση αυτή ο Σπυρίδων προχώρησε τόσο πού στην αρετή, ώστε τον αξίωσε ο Θεός να κάνει πολλά θαύματα.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Άγιος Σπυρίδων με το κύρος της αγίας και ηθικής ζωής του στην Α' Οικουμενική σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας (Μικρά Ασία) και στην οποία συμμετείχε, κατατρόπωσε τους Αρειανούς και αναδείχτηκε από τους λαμπρούς υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης. Μάλιστα, όπως αναφέρει η παράδοση, αφού μίλησε για λίγο, κατόπιν έκανε το σημείο του Σταυρού και με το αριστερό χέρι, που κρατούσε ένα κεραμίδι, εις τύπον της Αγίας Τριάδος είπε: «Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρός» και έκανε να φανεί προς τα επάνω απ' το κεραμίδι φωτιά, δια της οποίας είχε ψηθεί αυτό. Όταν δε είπε: «Καὶ τοῦ Υἱοῦ», έρρευσε κάτω νερό, δια του οποίου ζυμώθηκε το χώμα του κεραμιδιού. Και όταν πρόσθεσε: «Καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος» έδειξε μέσα στη χούφτα του μόνο το χώμα που απέμεινε.
Ο Άγιος Σπυρίδων κοιμήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 350 μ.Χ.
Τα 648 μ.χ. η Κύπρος αντιμετώπιζε μεγάλες επιδρομές από τους Σαρακηνούς και το λείψανο μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Τοποθετήθηκε στον Ναό των Αγίων Αποστόλων μαζί με το λείψανο της Αυγούστας Θεοδώρας (βλέπε 11 Φεβρουαρίου). Παρέμεινε στην βασιλίδα των πόλεων μέχρις ότου ο ιερέας Γρηγόριος Πολύευκτος λίγες μέρες πριν την πτώση πήρε τα δύο λείψανα και τα μετέφερε μέσω Σερβίας, Θράκης και Μακεδονίας στη Παραμυθιά της Ηπείρου. Τρία χρόνια περιπλανήθηκε από τόπο σε τόπο μέχρις ότου φτάσει στην Κέρκυρα. Όλο αυτό το διάστημα είχε τοποθετήσει τα λείψανα σε σακιά με άχυρα και όποιος τον ρωτούσε τους έλεγε πως είναι τροφή για το υποζύγιό του. Το 1456 μ.Χ. έφτασε στην Κέρκυρα γιατί πίστευε πως τα λείψανα θα ήταν ασφαλισμένα. Τα Επτάνησα εκείνη την εποχή βρίσκονταν κάτω από την εξουσία των Ενετών. Ο ιερέας Γρηγόριος Πολύευκτος βρήκε ένα συμπολίτη του πρόσφυγα τον ιερέα Γεώργιο Καλοχαιρέτη και του κληροδότησε το λείψανο του Αγίου.
Μετά τον θάνατο του ο Γεώργιος Καλοχαιρέτης άφησε κληρονομιά στους γιούς του στο Λουκά και Φίλιππο το λείψανο του Άγιου Σπυρίδωνα Οι δύο αδελφοί θέλησαν να μεταφέρουν το λείψανο στην Βενετία. Η υπόθεση μάλιστα εκδικάστηκε από την Ενετική Γερουσία. Το ανώτατο δικαστικό όργανο του κράτους αποφάσισε ότι το λείψανο αποτελεί ιδιοκτησία των αδελφών, άρα διατηρούν το αναφαίρετο δικαίωμα να το μεταφέρουν όπου εκείνοι επιθυμούν. Τελικά όμως η μεταφορά δεν πραγματοποιήθηκε διότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τον Κερκυραϊκό λαό και το ανώτατο δικαστικό όργανο δεν επέμεινε και επικράτησε η σκέψη ότι δεν έπρεπε να δημιουργούνται δυσαρέσκειες στους λαούς οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τη Βενετική σημαία. Το 1512 μ.Χ. συντάχθηκε στην Άρτα δωρητήριο συμβόλαιο στο όνομα της Ασημίνας Καλοχαιρέτη, κόρη του Φιλίππου, η οποία παντρεύτηκε τον Σταμάτιο Βούλγαρη και η οποία με τη σειρά της άφησε διαθήκη που χρονολογείται από τις 25 Νοεμβρίου 1571 μ.Χ. και ορίζει πως το Ιερό Λείψανο του Αγίου παραμένει ως κληρονομιά στους γιούς της και στους απογόνους τους.
Ο ναός ο οποίος στεγάζει σήμερα το σκήνωμα του σγίου, κτίστηκε στα 1589 μ.Χ. και ανήκει στο ρυθμό της μονόκλιτης βασιλικής. Το ψηλό και πυργωτό καμπαναριό, ως συμπλήρωμα του ναού, κτίστηκε το 1620 μ.Χ. Το σημερινό τέμπλο του ναού, κατασκευασνμένο από μάρμαρο της Πάρου, κατασκευάστηκε το 1864 μ.Χ. και είναι έργο του αυστριακού αρχιτέκτονα Μάουερς. Η ουρανία είναι ζωγραφισμένη από τον Κερκυραίο ζωγράφο Νικόλαο Ασπιώτη το 1852 μ.Χ., ενώ οι εικόνες του τέμπλου είναι φτιαγμένες από τον επίσης Κερκυραίο ζωγράφο, Σπύρο Προσαλένδη. Η σημερινή λάρνακα φτιάχτηκε στη Βιέννη το 1867 μ.Χ. Είναι από σκληρό, πολυτελές ξύλο με εξωτερική ασημένια επένδυση. Βρίσκεται τοποθετημένη μέσα στην κρύπτη, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για να δεχθεί το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες ξένοι και ντόπιοι επισκέπτες. Είναι ένα από τα τρία άφθορα λείψανα στο Ιόνιο, του Άγιου Σπυρίδωνα, του Άγιου Γεράσιμου και του Αγίου Διονυσίου.
Στην Κέρκυρα το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος λιτανεύεται τέσσερις φορές το χρόνο. Την Κυριακή των Βαΐων για την απαλλαγή του νησιού από επιδημία πανώλης το 1629 μ.Χ. Το Μεγάλο Σάββατο γιατί το έτος 1533 μ.Χ. το νησί επλήγη από μεγάλη καταστροφή της σοδιάς των σιτηρών. Την 11η Αυγούστου για την διάσωση του νησιού από σφοδρή επιδρομή των Τούρκων το 1716 μ.Χ. και την πρώτη Κυριακή του μηνός Νοεμβρίου για δεύτερη επιδημία πανώλης το 1673 μ.Χ.
Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου - Γεωργία Δαμικούκα© (http://www.tempera.gr)
Θαύματα του Αγίου Σπυρίδωνα
Μια μέρα, ένας πτωχός με πολυμελή οικογένεια κτύπησε την πόρτα της επισκοπής του Αγίου Σπυρίδωνα. Πλησίασε τον άγιο και με δάκρυα του ζήτησε ένα δάνειο. Το ήθελε για να πληρώσει κάποιο χρέος του σ' ένα πλούσιο, που απειλούσε να του πωλήσει το σπίτι του. Πού να βρει όμως ο άγιος ένα τόσο μεγάλο ποσό;
Στον πόνο που του δημιουργούσαν τα πικρά δάκρυα του πτωχού, που από τη θλίψη σπάραζε, ο στοργικός επίσκοπος καταστενοχωρημένος άρχισε να βηματίζει. Ξάφνου εκεί μπροστά του, πήρε το μάτι του ένα φίδι να σέρνεται μέσα στην πρασινάδα. Σαν αστραπή πέρασε από τον νου του το ραβδί του Ααρών, που στο παλάτι του Φαραώ τ' αφήκε να πέσει στη γη κι έγινε φίδι. «Ας ήταν, Κύριε, το φίδι αυτό να γινόταν χρυσάφι για τον πτωχό αυτόν οικογενειάρχη, είπε σιγανά. Ναί, Κύριε. Άς γινόταν χρυσάφι, για να βοηθηθεί το δυστυχισμένο αυτό πλάσμα σου», ξανάπε και σήκωσε το χέρι. Το φίδι σταμάτησε. Κι ο άγιος έσκυψε και το πήρε. Στό χέρι του το σιχαμερό ερπετό μεταμορφώθηκε κι άστραψε τώρα χρυσαφένιο. O πτωχός γεμάτος χαρά πήρε το χρυσάφι κι έτρεξε και το 'δωκε ενέχυρο στον πλούσιο δανειστή.
Όταν αργότερα με τη βοήθεια του Θεού πλήρωσε το χρέος του, ο δανειστής του επέστρεψε το χρυσαφένιο ενέχυρο. Κι ο πτωχός το πήρε και με δάκρυα ευγνωμοσύνης το γύρισε στον άγιο. Αυτός, αφού το έλαβε στα χέρια, έστρεψε τα μάτια στον ουρανό, δόξασε τον Θεό για την άπειρη φιλανθρωπία του κι ύστερα το έρριξε στη γη. Και ώ του θαύματος! Το χρυσάφι έγινε και πάλι φίδι κι έφυγε από μπροστά τους.
Κάποια άλλη φορά ο Άγιος Σπυρίδωνας, ύστερα από μακρινή οδοιπορία για διδαχή του λαού του μπήκε κουρασμένος στο σπίτι ενός από τους πιστούς του, για να ξεκουραστεί. Στο άκουσμα της είδησης κόσμος πολύς από τα γειτονικά σπίτια στην αρχή κι έπειτα από όλη την κοινότητα έτρεξαν να τον συναντήσουν και να πάρουν την ευλογία του. Ανάμεσα στα πλήθη ήταν και μια αμαρτωλή γυναίκα, που ήρθε κι αυτή να δεί τον άγιο. Κάποια στιγμή μάλιστα έπεσε και κάτω, για να ασπασθεί τα πόδια του. Με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος ο άγιος, σαν την κοίταξε, γνώρισε αμέσως την αμαρτία της. Χωρίς να τον ακούσει κανένας, με τρόπο γλυκύ και ταπεινό, ψιθύρισε στη γυναίκα: «Κυρά μου, μη με εγγίσεις». Εκείνη όμως επέμενε. Και τότε ο άγιος με αυστηρότητα φανέρωσε μπροστά σε όλους την αμαρτία της. Η γυναίκα θαύμασε και με συντριβή καρδιάς έσκυψε κι άρχισε με δάκρυα να ζητά το έλεος του Θεού. Μπροστά στη μετάνοια της ο στοργικός πατέρας της είπε με συγκίνηση τα λόγια εκείνα, που κάποτε ο ίδιος ο Κύριος απηύθυνε σε μια τέτοια αμαρτωλή: «Θάρσει, θύγατερ. ἀφέωνται σοι αἳ ἁμαρτίαι». Πήγαινε στο καλό και πρόσεχε μελλοντικά. Με τον τρόπο του ο άγιος βοήθησε την αμαρτωλή εκείνη γυναίκα να μετανοήσει. Αλλά κι έδωκε ένα μάθημα σε όλους. Μόνο η μετάνοια η ειλικρινής ξεπλένει την ψυχή και αποκαθιστά τον άνθρωπο στη θέση την τιμητική, να είναι παιδί του Θεού.
Ο άγιος κατά τη Μεγάλη Σαρακοστή συνήθιζε να νηστεύει απόλυτα. Δεν έτρωγε τίποτα, ούτε αυτός ούτε κι η κόρη του. Κάποια βραδυά, σε περίοδο νηστείας, ένας άγνωστος οδοιπόρος κτύπησε την πόρτα της επισκοπής του. Ο άγιος έσπευσε με προθυμία να του ανοίξει και να τον υποδεχθεί. Του πρόσφερε νερό να ξεπλυθεί και πήγε να βρει κάτι, για να του δώσει να δειπνήσει. Κοίταξε παντού, μα τίποτα δεν βρήκε. Ούτε ψωμί δεν είχε. Στήν αμηχανία του ο άγιος θυμήθηκε πώς σε κάποια γωνιά βρισκόταν κρεμάμενο ένα κομμάτι διατηρημένο χοιρινό κρέας από τις ημέρες της κρεοφαγίας. Χωρίς να χάσει καιρό, φώναξε την κόρη του να ψήσει λίγο για τον φιλοξενούμενο τους. Η κόρη ετοίμασε το τραπέζι. Έβαλε πάνω το ψητό κρέας και κάλεσαν τον ξένο να φάγει. Ο ξένος, σαν είδε το προσφερόμενο, αρνήθηκε να το δοκιμάσει λέγοντας: «Δέσποτα μου, συγχώρεσε με. Νηστεύω. Είμαι χριστιανός». «Ναί! παιδί μου», είπε ο άγιος, «κι εγώ νηστεύω. Είμαι κι εγώ χριστιανός. Μα μια και δεν έχουμε τίποτε άλλο στο σπίτι κι εσύ πρέπει να τονωθείς ύστερα από την τόση οδοιπορία, θα φας από αυτό που βρίσκεται. Να! εγώ καταλύω πρώτος τη νηστεία. Φάγε, παιδί μου, να τονωθείς». Κι ο άγιος, για να ενθαρρύνει τον ξένο, έφαγε κι έδωσε και σ' εκείνο λέγοντας του. «Πάντα καθαρὰ τοὶς καθαροίς, ὁ θεῖος ἀπεφήνατο Λόγος». Την άλλη μέρα φυσικά συνέχισε και πάλι τη νηστεία του.
Το περιστατικό αυτό δείχνει την πλατιά αντίληψη του αγίου για τη νηστεία, που είναι κι η μόνη ορθή. «Τὸ Σάββατον ἐγένετο διὰ τὸν ἄνθρωπον οὒχ ὁ ἄνθρωπος διὰ τὸ Σάββατον». (Μάρκ. β', 27).
Μια βραδυά, την ώρα που όλοι ησύχαζαν, μερικοί κλέφτες μπήκαν στη μάνδρα, που ήσαν τα πρόβατα που έτρεφε ο άγιος για τις ανάγκες των πτωχών του, για να κλέψουν μερικά. Ξεχώρισαν αυτά που ήθελαν και δοκίμασαν να φύγουν. Άδικα, όμως, προσπαθούν να κινηθούν προς την έξοδο. Τα πόδια και τα χέρια τους δέθηκαν αόρατα από Εκείνο, που όλα τα βλέπει και τα παρακολουθεί, Όλο το βράδυ άγρυπνοι αγωνίζονταν χωρίς να κατορθώσουν αυτό που ήθελαν. Όταν ξημέρωσε και πήγε ο άγιος στη μάνδρα και τους είδε σε κείνα τα χάλια, τους σπλαγχνίστηκε. Τους μίλησε με καλωσύνη και τους συνέστησε να μην επαναλάβουν αυτή την πράξη. Κι εκείνοι ντροπιασμένοι και καταστενοχωρημένοι του το υποσχέθηκαν. Τους έλυσε τα δεσμά, με τα οποία ήσαν δεμένοι, τους ευλόγησε και τους απέλυσε. Την ώρα, που έφευγαν, τους έδωσε κι ένα κριάρι για «τον κόπο της αγρυπνίας». Πόσο δίκαιο έχει ο λαός μας όταν λέγει: «Αγαπά ο Θεός τον κλέφτη· αγαπά όμως και τον νοικοκύρη». Ο Πανάγαθος «θέλει πάντας σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν» (Α' Τιμοθ. β' 4).
Στις αρχές του 17ου αιώνα μ.Χ. μια τρομερή ανομβρία κτύπησε τα νησιά του Ιόνιου Πελάγους. Ιδιαίτερα τη νήσο Κέρκυρα. Η δύναμη που κρατούσε κι εξουσίαζε τα νησιά με τους πολέμους που διεξήγαγε εδώ κι εκεί, δεν εύρισκε καιρό να σκεφθεί τους δουλοπάροικους της. Ο λαός πεινά. Υποφέρει. Πλησίαζε και το Πάσχα, η Λαμπρή. Πώς θα περνούσε ο κόσμος τέτοιες μέρες χωρίς ψωμί; Στις δύσκολες αυτές ώρες όλοι θυμούνται τον Θεό. «Η παιδεία Κυρίου ανοίγει μου τα ώτα» (Ησαΐα, ν' 5) φωνάζει κι ο λόγος του Θεού. Στην εκκλησία που φυλάγεται το λείψανο του αγίου, ο λαός αγρυπνεί και παρακαλεί. Οι ιερείς ψέλνουν την παράκληση του αγίου. Κι η απάντηση έρχεται τάχιστα.
Το Μέγα Σάββατο τρία πλοία φορτωμένα με σιτάρι πλέουν προς την Ιταλία. Όταν περνούσαν την Κέρκυρα, οι ναύτες βλέπουν ξαφνικά και των τριών πλοίων την πλώρη να στρέφεται πλάγια και προς τον βοριά, όπου ήταν η νήσος. Ο αέρας αλλάζει κατεύθυνση και τα βοηθά. Ένας γέροντας ρασοφόρος προχωρεί μπροστά, λες και τους δείχνει τον δρόμο. Και μια φωνή δυνατή ακούεται και επαναλαμβάνεται πολλές φορές. «Προς την Κέρκυρα. Πεινούν εκεί οι άνθρωποι. Θα πληρωθείτε. Θα πληρωθείτε. Προς την Κέρκυρα». Σε λίγο, τα καράβια φτάνουν στο λιμάνι. Τα έφερε ο άγιος. Ρίχνουν τις άγκυρες και καλούν τον κόσμο να τρέξει να πάρει αυτά που ποθούσε κι είχε τόση ανάγκη. Να πάρει αυτό που στηρίζει την καρδιά του ανθρώπου. Να πάρουν το σιτάρι για να φτιάξουν το ψωμί. Δεν πέρασε πολλή ώρα και το λιμάνι γέμισε από κόσμο. Τα σακκιά με τον ξανθό θησαυρό σέρνονται στην ακρογιαλιά και διαμοιράζονται. Οι καρδιές πανηγυρίζουν. Τα δάκρυα του πόνου μεταβάλλονται με μιας σε δάκρυα χαράς. Δοξολογίας και χαράς, μα κι ευγνωμοσύνης στον Μεγάλο Πατέρα, τον Πανάγαθο Θεό και τον προστάτη κι ακοίμητο φρουρό άγιο.
Η Ενετική Κυβέρνηση με θέσπισμά της ώρισε κάθε Μεγάλο Σάββατο να γίνεται λιτάνευση του ιερού Σκηνώματος του αγίου, για να θυμάται πάντα ο λαός το μεγάλο αυτό θαύμα της σωτηρίας του από την πείνα.
Γύρω στα 1629-30 μ.Χ. καινούργια δοκιμασία έπληξε το ευλογημένο νησί της Κέρκυρας. Αρρώστια μεταδοτική και θανατηφόρα, το κτύπησε αυτή τη φορά χωρίς διάκριση και έλεος. Ήταν πανώλης (πανούκλα). Άνδρες και γυναίκες, νέοι και γέροι, πλούσιοι και πτωχοί προσβάλλονται καθημερινά από την επάρατη νόσο και πεθαίνουν τόσο στην πόλη, όσο και στην ύπαιθρο, τα χωριά. Η διοίκηση του νησιού με τα πρώτα κρούσματα σπεύδει να ψηφίσει και να διαθέσει ένα τεράστιο ποσό, για να περιορίσει την εξάπλωση της αρρώστιας. Άδικα όμως αγωνίζεται. Σε λίγο καιρό η ωραία Κέρκυρα πάει να ερημώσει. Τα καταστήματα τόσο στην πόλη, όσο και στα μεγάλα κέντρα έχουν κλείσει. Η αγορά νεκρώθηκε. Οι δρόμοι έχουν αδειάσει. Μονάχα μερικά αλογοσυρόμενα κάρα κινούνται κάπου-κάπου φορτωμένα με πτώματα για να μεταφέρουν το μακάβριο φορτίο τους έξω από την πόλη για ταφή σε ομαδικούς τάφους. Εικόνα τραγική παρουσιάζει ολόκληρο το νησί.
Κάποια μέρα στη συμφορά αυτή την κοσμογονική ο πιστός και πονεμένος λαός παρά τις συστάσεις των ιατρών να αποφεύγει τον συνωστισμό, τολμά και σπεύδει να κατακλύσει τον ιερό ναό του αγίου και με συντριβή ψυχής και δάκρυα καυτά να εκζητήσει τη μεσιτεία του.
Κι η σωτηρία δεν αργεί. Προσφέρεται γρήγορα και πλούσια.
Ο ιστορικός της Κέρκυρας Ανδρέας Μάρμορας που ζούσε Τότε, μας λέγει, πως η τρομερή επιδημία, παρά την έλλειψη σχετικών φαρμάκων, σε λίγο περιορίστηκε στο ελάχιστο και μέχρι την Κυριακή των Βαΐων σταμάτησε τελείως. Όλες τις νύκτες κατά τις οποίες η πόλη δοκιμαζόταν από την αρρώστια, πάνω από το ναό του αγίου φαινόταν κάτι σαν φως μιας υπερκόσμιας κανδήλας. Ήταν το σημάδι πως ο άγιος αγρυπνούσε και φρουρούσε τον λαό του. Έτσι το εξήγησαν οι πιστοί. Το φως το έβλεπαν συνέχεια οι νυχτερινοί σκοποί των φρουρίων.
Η τρομερή αυτή επιδημία, η πανώλης, παρουσιάστηκε και δεύτερη φορά στην Κέρκυρα μετά από σαράντα περίπου χρόνια, το 1673 μ.Χ. Και τούτη τη φορά η αρρώστια ξαπλώθηκε γρήγορα σε πόλεις και χωριά. Τα κρούσματα υπήρξαν πάμπολλα. Το δρεπάνι του θανάτου θέριζε κι αυτή τη φορά καθημερινά ένα μεγάλο αριθμό από τους κατοίκους.
Στις παρακλήσεις του λαού του ο θαυματουργός άγιος έσπευσε να ανεβάσει και πάλι στον θρόνο της θείας Μεγαλωσύνης, τη συντριβή και τα δάκρυα του πιστού λαού μαζί με τα δικά του και να εκζητήσει και να λάβει τάχιστα το ουράνιο έλεος και τη σωτηρία του. Τα λόγια του Πνεύματος του Θεού «επικάλεσαί με εν ημέρα θλίψεώς σου και εξελούμαί σε και δοξάσεις με» (ψαλμ. μθ', 15) βρήκαν και στην περίπτωση αυτή πλήρη την εφαρμογή τους. Στις ικεσίες του θείου ιεράρχη και του μετανοημένου λαού η απάντηση δεν άργησε να δοθεί. Τα κρούσματα μέρα με τη μέρα ελαττώθηκαν στο ελάχιστο και τις τελευταίες μέρες του Οκτώβρη σταμάτησαν απότομα. Κι αυτή τη φορά στην κορυφή του καμπαναριού για τρεις νύχτες έβλεπαν οι πιστοί ένα σταθερό φως, και μέσα σ' αυτό το υπερκόσμιο φως, τον θαυματουργό άγιο να αιωρείται και μ' ένα Σταυρό στο χέρι να καταδιώκει ένα κατάμαυρο φάντασμα, την αρρώστια, που προσπαθούσε να αποφύγει τον άγιο και να σωθεί.
Η ευγνωμοσύνη κι οι ευχαριστίες του πιστού λαού υπήρξαν και πάλι μεγάλες. Με θέσπισμα της Ενετικής διοικήσεως καθιερώθηκε από τότε κάθε πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου να γίνεται πανηγυρική και παλλαϊκή λιτάνευση του ιερού Σκηνώματος, για να θυμάται ο λαός κι ιδιαίτερα η νέα γενεά τον αληθινό και άγρυπνο προστάτη και Σωτήρα της.
Το 1715 μ.Χ. ο καπουδάν Χοντζά πασάς, αφού κατέκτησε την Πελοπόννησο κατά διαταγή του σουλτάνου προχωρεί για να καταλάβει και τα Επτάνησα. Και πρώτα - πρώτα βαδίζει προς την Κέρκυρα, που τόσο αυτή, όσο και τα άλλα νησιά βρισκόντουσαν κάτω από την Ενετική κυριαρχία.
Ένα πρωί της 24ης Ιουνίου 1716 μ.Χ. η τουρκική στρατιά με επίκεφαλής τον σκληρό στρατηγό της επέδραμε και πολιόρκησε την πόλη κι απ' την ξηρά κι από τη θάλασσα. Επί πενήντα μέρες το αίμα χυνόταν ποτάμι κι από τις δύο μεριές. Οι υπερασπιστές Έλληνες και Βενετσιάνοι αγωνιζόντουσαν απεγνωσμένα για να σώσουν την πόλη. Τα γυναικόπαιδα, μαζεμένα στον ιερό ναό του αγίου μαζί με τους γέρους κι όσους δεν μπορούσαν να πάρουν όπλα προσεύχονται στα γόνατα και με στεναγμούς λαλητούς εκζητούν του προστάτη αγίου τη μεσιτεία. Σαν πέρασαν οι πενήντα μέρες οι εχθροί αποφάσισαν να συγκεντρώσουν όλες τις δυνάμεις τους και να κτυπήσουν με πιο πολλή μανία την πόλη. Κερκόπορτα ζητούν κι εδώ οι εχθροί για να τελειώσουν μια ώρα γρηγορώτερα το έργο τους. Απ' την Κερκόπορτα δεν μπήκαν κι οι προγονοί τους και κατέκτησαν τη Βασιλεύουσα; Γι' αυτό και προβάλλουν δελεαστικές υποσχέσεις, για να πετύχουν κάποια προδοσία.
Το επόμενο πρωινό ένας Αγαρηνός με τηλεβόα κάνει προτάσεις στους μαχητές να παραδοθούν, αν θέλουν να σωθούν. Την ίδια ώρα όμως αραδιάζει κι ένα σωρό απειλές στην περίπτωση, που οι υπερασπιστές δεν θα δεχόντουσαν τη γενναιόδωρη πρόταση του.
Περνούν οι ώρες. Η αγωνία κι ο φόβος συνέχει τις ψυχές. Οι Αγαρηνοί ετοιμάζονται για το τελειωτικό κτύπημα, όπως λένε. Μα κι οι υπερασπιστές εμψυχωμένοι από τις προσευχές τόσο των ίδιων, όσο και των ιδικών τους μένουν αλύγιστοι κι ακλόνητοι στις θέσεις τους. Η πρώτη επίθεση αποκρούεται με πολλά τα θύματα κι από τις δύο μεριές. Η πόλη της Κέρκυρας περνά τρομερά δύσκολες στιγμές. Η θλίψη, όμως, των στιγμών εκείνων «υπομονήν κατεργάζεται, η δε υπομονή δοκιμήν, η δε δοκιμή ελπίδα, η δε ελπίς ου καταισχύνει» (Ρωμ. ε', 3-5). Η ελπίδα στον Θεό ουδέποτε στ' αλήθεια ντροπιάζει ή διαψεύδει αυτόν που την έχει. Κι ο λαός ελπίζει και προσεύχεται. Προσεύχεται και πιστεύει πώς ο ακοίμητος φρουρός και προστάτης άγιος του, δεν θα τον εγκαταλείψει.
Στον ιερό ναό οι προσευχές του άμαχου πληθυσμού συνεχίζονται θερμές κι αδιάκοπες.
Ξημέρωσε η 10η Αυγούστου. Κάτι ασυνήθιστο για την εποχή παρατηρείται την ήμερα αυτή από το πρωί. Ο ουρανός είναι σκεπασμένος με μαύρα πυκνά σύννεφα. Από στιγμή σε στιγμή ετοιμάζεται να ξεσπάσει τρομερή καταιγίδα. Και να! Πολύ πριν από το μεσημέρι μια βροχή, καταρρακτώδης, βροχή κατακλυσμιαία αρχίζει να πέφτει στη γη. Μοναδική η περίπτωση. Νύχτωσε κι ακόμη έβρεχε. Σαν αποτέλεσμα της κακοκαιρίας αυτής καμιά επιθετική προσπάθεια δεν αναλήφθηκε εκείνη την ήμερα. Η νύχτα περνά ήσυχα. Περί τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου συνέβη κάτι το εκπληκτικό, το αναπάντεχο. Μια Ελληνική περίπολος που έκαμνε αναγνωριστικές επιχειρήσεις, για να εξακριβώσει από που οι εχθροί θα επιτίθεντο, βρήκε τα χαρακώματα των Τούρκων γεμάτα νερό από τη βροχή και πολλούς Τούρκους στρατιώτες πνιγμένους μέσα σ' αυτά. Νεκρική σιγή βασίλευε παντού. Στό μεταξύ ξημέρωσε για καλά. Οι χρυσές ακτίνες του ήλιου πέφτουν στη γη και χαιρετούν την άγρυπνη πόλη. Οι τηλεβόες σιγούν. Οι εχθροί δεν φαίνονται. Μήπως κοιμούνται; Τι να συμβαίνει άραγε;
Μα δεν το είπαμε; Η ελπίδα στον Θεό «ου καταισχύνει». Δεν ντροπιάζει ποτές εκείνο που την έχει. Και να!
Όλη τη νύχτα ο θαυματουργός εκείνος υπερασπιστής της νήσου, ο άγιος Σπυρίδωνας της Κύπρου με ουράνια στρατιά συνοδεία κτύπησε άγρια τους Αγαρηνούς, και τους διέλυσε και τους διεσκόρπισε. Αυτά ομολογούσαν οι ίδιοι οι Αγαρηνοί το πρωί που έφευγαν «χωρίς διώκον τος». Σωρεία τα πτώματα στην παραλία. Τα απομεινάρια της τούρκικης στρατιάς μαζεμένα στα λίγα πλοία που απέμειναν, φεύγουνε ντροπιασμένα για την Κωνσταντινούπολη. Αληθινά! «Τον ελπίζοντα επί Κύριον έλεος κυκλώσει». Και «αυτή εστίν η νίκη η νικήσασα τον κόσμον, η πίστις ημών». (Α' Ίωάν. ε', 4). Δηλαδή αυτή είναι η δύναμη που νίκησε τον κόσμο, η πίστη μας.
Η Κέρκυρα πανηγυρίζει. Ο πιστός λαός, μαζεμένος στην εκκλησία του αγίου, δοξολογεί τον Θεό και ψάλλει με δυνατή φωνή: «Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ... δόξα τω ενεργούντι δια σου... Ναι! δόξα στον Παντοδύναμο Χριστό, που σε δόξασε. Δόξα και σε σένα άγιε, που με τη χάρη Του ενεργείς τα τόσα θαύματα σου».
Η ανέλπιστη σωτηρία της νήσου από την εκστρατεία των Τούρκων ανάγκασε κι αυτή την αριστοκρατία των Ενετών, να αναγνωρίσει ως ελευθερωτή της Κέρκυρας τον άγιο Σπυρίδωνα. Και ως εκδήλωση ευγνωμοσύνης να προσφέρει στον ναό μια ασημένια πολύφωτη κανδήλα, και να ψηφίσει ώστε το λάδι που θα χρειαζόταν κάθε χρόνο για το άναμμα της κανδήλας αυτής, να προσφέρεται από το Δημόσιο. Με ψήφισμα της πάλι η Ενετική διοίκηση καθιέρωσε την 11 Αυγούστου, σαν ημέρα εορτής του αγίου και λιτανεύσεως του ιερού Σκηνώματός Του.
Ο αρχιναύαρχος του Ενετικού στόλου και διοικητής της νήσου Κερκύρας, Ανδρέας Πιζάνης, θέλοντας κατά ένα τρόπο πιο φανερό και πιο θεαματικό να εκδηλώσει την ευγνωμοσύνη του στον άγιο για τη σωτηρία, αποφάσισε να στήσει στον ναό ένα θυσιαστήριο ακόμη. Ένα θυσιαστήριο για να γίνεται επάνω σ' αυτό το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας κατά το Λατινικό δόγμα. Το θυσιαστήριο, αλτάριο κατά τους Λατίνους, θα κτιζόταν δίπλα στην Αγία Τράπεζα των Ορθοδόξων κι εκεί θα γινόταν από Λατίνο ιερέα η θεία Λειτουργία. Στή σκέψη του αυτή πολύ ενισχύθηκε ο Ενετός διοικητής και από ένα θεολόγο Λατίνο σύμβουλο του, κάποιο Φραγκίσκο Φραγγιπάνη. Ο τελευταίος θεώρησε την ευκαιρία μοναδική για να τοποθετήσει στο ναό του αγίου αλτάριο, δηλαδή αγία Τράπεζα φράγκικη και να τελείται μέσα στον ορθόδοξο ναό του αγίου η θεία Λειτουργία με άζυμα, κατά το δικό τους το δόγμα. Μετά τη γνωμοδότηση, που πήρε από τον σύμβουλο του ο διοικητής Ανδρέας Πιζάνης, κάλεσε τους ιερείς του Ναού και τους ανακοίνωσε τον σκοπό του και ζήτησε κατά κάποιο τρόπο από αυτούς και τη συγκατάθεση τους. Εκείνοι, όπως ήτο φυσικό, αρνήθηκαν κι υπέδειξαν, πως αυτό θα ήταν μια καινοτομία ασύγγνωστη και επιζήμια και γι' αυτό δεν έπρεπε να γίνει. Στην άρνηση των ιερέων να συγκατατεθούν στην τοποθέτηση του αλταρίου, ο διοικητής τους απείλησε κι αποφάσισε να προχωρήσει στην εκτέλεση του σχεδίου του χωρίς την άδεια τους. Οι ιερείς στην επιμονή του κατέφυγαν με δάκρυα στον άγιο τους και ζήτησαν με θερμή προσευχή, τη βοήθεια και την προστασία του. Ο διοικητής με το δικαιωμα που του έδινε η εξουσία, προσπάθησε ανεμπόδιστα να προχωρήσει στην εκτέλεση της παράνομης επιθυμίας του. Αλλά και ο άγιος, για να προλάβει μια τέτοια απαράδεκτη πράξη, παρουσιάστηκε δύο κατά συνέχεια νύκτες στον ύπνο του με το ένδυμα ορθόδοξου μονάχου και του συνέστησε να παραιτηθεί από την απόφαση του, διαφορετικά θα το μετάνοιωνε πολύ πικρά. Τρομαγμένος ο διοικητής κάλεσε τον σύμβουλο του και του φανέρωσε και τις δύο φορές την απειλή του αγίου. Ο θεολόγος σύμβουλος γέλασε και τις δύο φορές κι υπέδειξε πώς δεν έπρεπε αυτός ένας μορφωμένος άρχοντας να βασισθεί στα όνειρα, που είναι έργο, όπως του είπε, του διαβόλου και που σκοπό έχουν να παρεμποδίσουν και να ματαιώσουν ένα καλό και θεάρεστο έργο.
Τα λόγια του συμβούλου διασκέδασαν τον φόβο του διοικητού, ο οποίος μάλιστα την επομένη ήμερα 11 Νοεμβρίου 1718 μ.Χ. ακολουθούμενος από τη συνοδεία του πρωί-πρωί ξεκίνησε για την εκκλησία του αγίου για να προσκυνήσει τάχατες το λείψανο και να ανάψει το καντήλι του. Ουσιαστικά όμως πήγε εκεί για να καταμετρήσει το μέρος που θα κτιζόταν το αλτάριο και να καθορίσει και τις διαστάσεις του, μήκος, πλάτος και ύψος.
Εκεί στον ναό για μια ακόμη φορά αγωνίστηκαν οι ιερείς με κάθε τρόπο, να τον αποτρέψουν από του να εκτελέσει το σχέδιο του. Άδικα, όμως. Ο άρχοντας, όχι μόνο δεν μεταπείσθηκε, αλλά και με σκληρό και βάναυσο τρόπο τους απείλησε πώς, αν του ξαναμιλούσαν γι' αυτό το θέμα, θα τους έστελλε φυλακή στη Βενετία.
Έφυγε ο διοικητής με τη συνοδεία του, με την απόφαση την επομένη το πρωί, δηλαδή στις 12 του Νοέμβρη, οι άνθρωποι του να ερχόντουσαν να. αρχίσουν το έργο. Οι ιερείς κι ένας αριθμός πιστών έμειναν εκεί, συνεχίζοντας με δάκρυα τις παρακλήσεις τους μπροστά στην ανοικτή λάρνακα, που περιείχε το σεπτό λείψανο.
Πέρασε η μέρα. Νύχτωσε. Κοντά στα μεσάνυχτα, όπως μας διηγείται ο υπέροχος χρονικογράφος Αθανάσιος ο Πάριος, στο βιβλίο του «ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΡΙΣΙΣ», βροντές και κεραυνοί συνταράζουν την πόλη. Ο σκοπός, που βρισκόταν στην είσοδο του φρουρίου κοντά στην πυριτιδαποθήκη βλέπει κάποιο μοναχό να προχωρεί μ' ένα δαυλό αναμμένο στο χέρι και να μπαίνει στο Φρούριο. Πρόφτασε και του φώναξε: «Ποιός είσαι; Πού πάς»; Μια φωνή του απήντησε. «Είμαι ο Σπυρίδων».
Την ίδια ώρα τρείς φλόγες βγήκαν από το καμπαναριό της εκκλησίας ενώ ένα χέρι άρπαξε τον σκοπό και τον πέταξε στην άλλη μεριά του κάστρου. Ο σκοπός έπεσε όρθιος χωρίς να πάθει τίποτα. Ταυτόχρονα μια δυνατή, εκκωφαντική έκρηξη ακούστηκε. Και το φρούριο τινάχτηκε στον αέρα με όλα τα γύρω σπίτια. Η καταστροφή υπήρξε τρομερή. Χίλια περίπου πρόσωπα σκοτώθηκαν. Ο διοικητής Ανδρέας Πιζάνης βρέθηκε νεκρός με τον τράχηλο ανάμεσα σε δύο δοκάρια. Και ο θεολόγος σύμβουλος του, νεκρός έξω από το τειχόκαστρο μέσα σε ένα χαντάκι, στο οποίο έτρεχαν τα ακάθαρτα νερά των αποχωρητηρίων της πόλεως. Το ασημένιο πολύφωτο κανδήλι, που έκανε δώρο ο άρχοντας στην εκκλησία του αγίου, κατέπεσε με αποτέλεσμα να καταστραφεί η βάση του. Το κανδήλι κρεμάστηκε πάλι στο ίδιο μέρος, όπου βρέθηκε πεσμένο. Έτσι με αλάλητη φωνή μαρτυρεί ως σήμερα τη συμφορά, που έγινε. Και στη Βενετία, εκεί μακρυά στη Βενετία, την ίδια στιγμή έπεσε κεραυνός στο μέγαρο του Ανδρέα Πιζάνη, τρύπησε τον τοίχο κι έκαψε το πορτραίτο του άρχοντα. Την εικόνα του. Μόνο την εικόνα του.
Η τιμωρία παραδειγματική. Και το δίδαγμα από το περιστατικό μοναδικό. Η Ορθοδοξία δεν μπορεί να συγχέεται με τον παπισμό. Η Ορθοδοξία είναι φως, αλήθεια, ζωή. Ο παπισμός σκοτάδι, αίρεση, πλάνη.
Την άλλη μέρα, μετά από αυτά που συνέβησαν, ο Λατίνος επίσκοπος διέταξε να σηκώσουν τα υλικά, που μετέφεραν από μπροστά στην εκκλησία και να ματαιώσουν το έργο που σκέφθηκαν να εκτελέσουν. Την ίδια μέρα ο λαός της Κέρκυρας, μαζεμένος στον ιερό ναό του αγίου ψάλλει με αγαλλίαση και χαρά στον ακοίμητο προστάτη της νήσου:
«Ως των Ορθοδόξων υπέρμαχον, και των κακοδόξων αντίπαλον, Παμμακάριστε Σπυρίδων, ευφημούμεν oι πιστοί και υμνούμέν σε, και δυσωπούμέν σε, φυλάττειν τον λαόν και την πάλιν σου, πάσης κακοδοξίας και επιδρομής βαρβάρων απρόσβλητον».
Στον Ελληνοιταλικό πόλεμο του 1940 μ.Χ., η Κέρκυρα δεχόταν επί ένα έτος τις καθημερινές αεροπορικές επιθέσεις των Ιταλών αεροπόρων, εν τούτοις οι ζημιές υπήρξαν ελάχιστες.
Κατά τις επιδρομές αυτές που δεν σταμάτησαν ούτε και τα Χριστούγεννα συνέβαινε κάτι το πολύ περίεργο. Αν και τα Ιταλικά αεροπλάνα πετούσαν συνήθως πολύ χαμηλά, μια και η Κέρκυρα δεν διέθετε αντιαεροπορική άμυνα, εν τούτοις οι βόμβες τους κατά κανόνα δεν έπεφταν μέσα στην πόλη, αλλά μακρυά στη θάλασσα. Λες και κάποιο χέρι τις έσπρωχνε εκεί. Κι όταν κάποτε σ' ένα βομβαρδισμό μια βόμβα έπεσε στον γυναικωνίτη της εκκλησίας του αγίου, που ας σημειωθεί ήταν γεμάτη από γυναικόπαιδα, η βόμβα δεν εξερράγη. Ο πυροδοτικός της μηχανισμός δεν λειτούργησε. Ο άγιος δεν το επέτρεψε. Ποιος μπορεί σ' αυτή, μα και σ' άλλη παρόμοια περίπτωση να σιωπήσει και να μην αναφωνήσει: «Δοξασμένον το Πανάγιον Όνομα σου εις τους αιώνας, γλυκύτατε Ιησού».

~ 12 Δεκεμβρίου
Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος (1), του θαυματουργού (†348). Μάρτυρος Αλεξάνδρου (2) αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων. Μαρτύρων Αιθερίου και Συνετού του αναγνώστου. Οσίων Αμμωναθά και Ανθού. Ευφημιανής και Φαίβης. Ιωάννου, επισκόπου Ζιχνών (†1333).
Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου - Μιχαήλ Χατζημιχαήλ© www.michaelhadjimichael.com Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου - Λυδία Γουριώτη© (http://lydiagourioti-iconography.blogspot.com) Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου
(1)Ο  Άγιος Σπυρίδων , Έζησε την εποχή του Μ. Κωνσταντίνου. Καταγόταν από τη Κύπρο και στην αρχή ζούσε ως βοσκός. Ήταν παντρεμένος με μια ευσεβή γυναίκα, η οποία πέθανε νέα. Έκτοτε ο άγιος πέρασε την υπόλοιπη ζωή του αφοσιωμένος στην υπηρεσία του Κυρίου και των πλησίον του. Λόγω της ηθικής του αρτιότητας ο Θεός τον τίμησε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Οι αρετές του και η δύναμη της πίστης του εκτιμήθηκαν και από το λαό, με αποτέλεσμα όταν απεβίωσε ο επίσκοπος Τριμυθούντος της Κύπρου, του ζητήθηκε αμέσως να αναλάβει τον επισκοπικό θρόνο. Υπήρξε μεγάλος θεματοφύλακας της ορθοδοξίας και με τα επιχειρήματά του ανέτρεπε τις κακοδοξίες των αιρετικών. Όταν ο άγιος ήταν επίσκοπος συνέβη και το εξής : δύο κλέφτες εισέβαλαν στο μαντρί της επισκοπής με σκοπό να κλέψουν το κοπάδι. Με θεία όμως παρέμβαση βρέθηκαν αλυσοδεμένοι. Την επόμενη ημέρα, όταν ο άγιος Σπυρίδων τους αντίκρισε, όχι μόνο τους ελευθέρωσε αλλά και τους χάρισε ένα κριάρι. Ο άγιος απεβίωσε εν ειρήνη.
(2)Ο άγιος Αλέξανδρος έζησε γύρω στα τέλη του δεύτερου αιώνα και μέχρι τα μέσα του τρίτου αιώνα. Συνδύαζε με την ευσέβεια που τον διακατείχε και μία μεγάλη επιθυμία για μάθηση, γι` αυτό χρημάτισε μαθητής του Κλημέντου του Αλεξάνδρεως. Διέπρεψε στις σπουδές του και διακρίθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Αργότερα χρίστηκε επίσκοπος Φλανιάδος στην Καππαδοκία. Επειδή ο επίσκοπος Ιεροσολύμων, ο οποίος ονομαζόταν Νάρκισσος, ήταν υπερήλικας αλλά μεγάλης αρετής προσέλαβε σαν βοηθό του τον Αλέξανδρο τον οποίο και προόριζε για διάδοχό του. Μετά το μαρτυρικό τέλος του Νάρκισσου, ο Αλέξανδρος ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο των Ιεροσολύμων. Αγωνίστηκε για την πίστη, ίδρυσε μάλιστα και μία βιβλιοθήκη στα Ιεροσόλυμα, στην οποία συγκέντρωσε πολλά εκκλησιαστικά και θεολογικά συγγράμματα. Στον διωγμό του Δεκίου συνελήφθηκε και επειδή δεν αρνήθηκε, παρά τις πιέσεις, την πίστη του διατάχτηκε να τον ρίξουν στα λιοντάρια. Ως εκ θαύματος όμως τα άγρια θηρία τον άφησαν ανέγγικτο. Πέθανε εξαιτίας των πληγών που υπέστη από τα φρικτά βασανιστήρια.
~*  Ἦχος α’. Τοῦ λίθου σφραγισθέντος.
~  Τῆς Συνόδου τῆς πρώτης ἀνεδείχθης ὑπέρμαχος, καὶ θαυματουργὸς θεοφόρε, Σπυρίδων Πατὴρ ἡμῶν· διὸ νεκρᾷ σὺ ἐν τάφῳ προσφωνεῖς, καὶ ὄφιν εἰς χρυσοῦν μετέβαλες· καὶ ἐν τῷ μέλπειν τὰς ἁγίας σου εὐχάς, Ἀγγέλους ἔσχες συλλειτουργούντάς σοι Ἱερώτατε. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ· δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι· δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού - 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/44w4mgoYn2E .-


***  Ψηλά οι τιμές του λαδιού στη Μεσσηνία αλλά «πονοκέφαλος» η μέτρια παραγωγή 
Ο… πρώτος γύρος υπέρ των παραγωγών της Μεσσηνίας 
 Η μικρότερη ποσότητα, όμως, μετριάζει την πρώιμη ευφορία
 20161121_122944.jpg
  Σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα έχουν φτάσει οι τιµές παραγωγού για το ελαιόλαδο στην Πελοπόννησο, µε το έξτρα παρθένο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Συκιάς Λακωνίας να πωλείται πλέον στα 4,55 ευρώ το κιλό (έως 0,23 οξύτητα).
Γενικότερα, στο νοµό οι τιµές για το έξτρα παρθένο έως 0,3 οξύτητα έχουν σταθεροποιηθεί στα 4,50 ευρώ το κιλό, επίπεδα που εµφανίζονται πρώτη φορά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ και το έξτρα παρθένο οξύτητας 0,45 του Α. Σ. Μολάων Πακίων πουλήθηκε έναντι 4,30 ευρώ το κιλό στην πρώτη φετινή δηµοπρασία του συνεταιρισµού την Πέµπτη 8 ∆εκεµβρίου (56 τόνοι).
Η διαφορά των τιµών σε σχέση µε αυτές της Μεσσηνίας είναι της τάξης των 60 λεπτών περίπου, κάτι που παρατηρείται επίσης για πρώτη φορά, καθώς τις προηγούµενες χρονιές η εν λόγω διαφορά ήταν γύρω στα 30-40 λεπτά το κιλό και υπήρχε µόνο το διάστηµα που η Λακωνία έβγαζε ελαιόλαδο Αθηνοελιάς.
Βέβαια, μία εξήγηση είναι ότι το λάδι που πωλείται πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις που αγοράζεται και εξάγεται κατευθείαν σε Ιταλία προκειμένου να διορθώσουν (βελτιώσουν) άλλα ελαιόλαδα είτε εγχώρια, είτε εισαγόμενα από άλλες χώρες της Μεσογείου.
Πάντως, σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, στη Μεσσηνία, στην περιοχή της Τριφυλίας, η οποία έχει και τη μεγαλύτερη παραγωγή στο Νομό, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου έχει φτάσει μέχρι και 3,80 ευρώ το κιλό και αυτή την περίοδο είναι η μεγαλύτερη στην περιοχή μας.
  Ανοδικές τάσεις προς τις γιορτές
 Ίδια περίπου εικόνα υπάρχει και στον Αγροτικό συνεταιρισμό Βάλτας Γαργαλιάνων όπου η σταθερή πολιτική που ακολουθεί ο συνεταιρισμός αποδίδει καρπούς με την τιμή πώλησης να καθορίζεται στα 3,65 ευρώ το κιλό.
Μέλη του συνεταιρισμού ωστόσο επισημαίνουν ότι υπάρχουν διακυμάνσεις με την παραγωγή καθώς υπάρχουν περιοχής που επλήγησαν από τις πρόσφατες άσχημες καιρικές συνθήκες. Εκτίμηση είναι πάντως ότι οι τιμές θα είναι ανοδικές ιδίως την περίοδο των εορτών που ακολουθούν. Παραδοσιακά αναμένεται να έρθουν ετεροδημότες που θα αγοράσουν ή θα προβούν σε έκθλιψη λαδιού από τα χωράφια τους.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα ποιοτικά προβλήματα που παρουσιάζονται σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, προκάλεσαν αισθητά τη μείωση της παραγωγής. Έτσι, θα πρέπει να υπάρξει και ένας σκεπτικισμός γενικά με την πορεία των τιμών. Θα πρέπει να σημειώσουμε, επίσης, ότι υπάρχουν και τυποποιητές που είχαν κλείσει συμβόλαια πώλησης βασιζόμενοι σε χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται εκτεθειμένοι από την άνοδο των τιμών.
Το κλίμα ευφορίας, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να παραμείνει συγκρατημένο γιατί το εισόδημα του παραγωγού εξαρτάται όχι μόνο από την τιμή αλλά και από την ποσότητα. Έτσι, μπορεί σήμερα να απολαμβάνει υψηλή τιμή, αλλά σίγουρα, δεν έχει την ποσότητα προηγούμενων χρόνων, για να ισχυριστεί κανείς ότι ο…ουρανός είναι καθαρός.
Τέλος, η εμπειρία έχει δείξει ότι η απότομη άνοδος τιμών _εφ΄ όσον δεν πατάει σε στέρεο εμπορικό έδαφος, μπορεί να ανοίξει την κερκόπορτα των εισαγωγών προκειμένου κάποιοι «επιτήδειοι» να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς με ελαιόλαδα «άνευ οσμής» της προέλευσής τους. Α.Π.

***  20 εκ. ευρώ ζητά για το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας 
Σοβαρά προβλήματα σε επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους από την πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου
   Ένας ορυμαγδός αιτημάτων βρίσκεται στα γραφεία των υπουργείων Υποδομών και Οικονομίας τα οποία αφορούν αιτήματα δήμων και Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, προκειμένου οι τελευταίοι να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου.
 Πρόσφατα, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας προχώρησε σε ολοκλήρωση αποτίμησης των ζημιών και προτείνει παρεμβάσεις ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.   Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την τύχη των…αιτημάτων, αλλά οι φορείς του Νομού φρόντισαν να αποτιμήσουν την έκταση της ζημιάς.  Από το συνολικό ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ τα 5 εκατομμύρια ευρώ αφορούν αγροτικούς δρόμους, κυρίως στις συμβολές τους με το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά και σε εύλογο μήκος από αυτά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο που έχει συντάξει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, το αίτημα αφορά ζημιές:
α) Στο οδόστρωμα των οδών: κατάληψη με φερτά υλικά – ασφαλτοτάπητα – οδοστρωσία – υποσκαφή πρανών επίχωσης κ.λπ.
β) Στις επενδεδυμένες τάφρους με σκυρόδεμα και στους εγκάρσιους οχετούς.
γ) Στις γέφυρες (υποσκαφές θεμελίων – κοιτοστρώσεις κ.λπ.). Ακόμα και πλήρη κατάρρευση γεφυρών (π.χ. γέφυρα στην 22η επαρχιακή οδό Λάμπαινα – Τρίκορφο και νέα γέφυρα σε αντικατάσταση της σιδερένιας από το 1870 περίπου στην 3η επαρχιακή Άρις – Τρίοδος).
δ) Στην οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση.
ε) Στα στηθαία ασφαλείας (πλήρης καταστροφή μετά τον εγκλωβισμό φερτών υλικών).
στ) Στον ηλεκτροφωτισμό ισόπεδων κόμβων του εθνικού δικτύου, που είναι εκτός λειτουργίας.
Επίσης, καταγράφονται σοβαρότατες ζημιές, κυρίως στο κατάστρωμα, που έχει υποστεί το αγροτικό δίκτυο του νομού, όπου ένα μεγάλο τμήμα του έχει άμεση συνάφεια (συμβάλλει) στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο.
Ενδεικτικά στο τεχνικό δελτίο αναφέρονται μερικές από τις επαρχιακές οδούς που υπέστησαν ζημιές, όπως: 3η επαρχιακή Θουρία – Άρις – Τουλούπα Χάνι, 4η επαρχιακή Θουρία – Πολιανή, 5η επαρχιακή Πήδημα – Αρφαρά, 7η επαρχιακή Μεσσήνη – Διαβολίτσι – Επικούριος Απόλλωνας, 8η επαρχιακή Μεσσήνη – Αριστομένης, 9η εθνική Ριζόμυλος – Πύλος, 12η επαρχιακή Λογγά – Πύλος, 15η επαρχιακή Φιλιατρά – Μάραθος – Ρωμανού, 19η επαρχιακή Κυπαρισσία – Χριστιάνοι, 22η επαρχιακή Λάμπαινα  – Τρίκορφο, 24η επαρχιακή Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη.
Η Διεύθυνση Τεχνικής Επιτροπής της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ενημερώνει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμες οι τεχνικές προμελέτες, οι οριστικές και μελέτες εφαρμογής, καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Επέκταση ΠΟΠ ελιάς Καλαμών σε Λακωνία, τμήμα της Αρκαδίας και Ηλεία 
Θα ζητήσουν οι φορείς με την πρόταση που θα ετοιμάσει η περιφέρεια Πελοποννήσου
 Σύντομα θα είναι έτοιμη η μελέτη – πρόταση της περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την επέκταση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμών μόνο σε Λακωνία, τμήμα της Αρκαδίας και τη ντια Ηλεία και όχι σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που έδωσε μιλώντας στο «Θ», η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.
Παρατήρησε επίσης, ότι εκτός από το θέμα της επέκτασης, πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα και στην περαιτέρω ανάδειξη του προϊόντος, χαρακτηρίζοντας την δυναμική του, τεράστια.
Η κα Νικολάκου υπογράμμισε,ότι  ο πρωτογενής τομέας είναι πρώτη προτεραιότητα για την περιφέρεια και πως ο συνδυασμός του τουρισμού με τη γαστρονομία αποτελεί βασικό άξονα για τα επόμενα χρόνια.
  Όχι σε όλη την Επικρατεία
Η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται πολύς λόγος για την επέκταση του ΠΟΠ που αφορά την Ελιά Καλαμών και πως υπήρξαν και προκλητικές δηλώσεις που θορύβησαν αρκετούς παραγωγούς.
«Η περιφέρεια μπήκε μπροστά για να θωρακίσει την προσπάθεια που κάνουν όλοι όσοι ασχολούνται με την παραγωγή στη Μεσσηνία και πιστεύοντας ότι η επέκταση δεν μπορεί να είναι πέρα από τη Λακωνία, τμήμα της Αρκαδίας και τη νότια Ηλεία, καθώς αυτές μόνο οι περιοχές έχουν εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και κλιματολογικά που μπορεί να δώσουν αυτό το μοναδικό προϊόν».
Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στην Τρίπολη, όπου συμμετείχαν οι Αγροτικές Ενώσεις Μεσσηνίας και Λακωνίας, οι υπηρεσίες των δύο περιοχών, οι τοπικοί αντιπεριφερειάρχες και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα κ. Στρατηγάκος.
«Είμαστε ικανοποιημένοι που ίσως για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη ομοψυχία και συνεργασία σε αυτή την προσπάθεια και βαθιά δύναμη που όλοι μαζί θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα κυρίως προς το Υπουργείο, αλλά και σε όποιον άλλον, ότι δεν θα συμφωνήσουμε σε μια προσπάθεια να επεκταθεί το ΠΟΠ σε ολόκληρη την Επικράτεια. Θεωρούμε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει. Άρα η περιφέρεια μαζί με τις παραγωγικές τάξεις θα θωρακίσουμε την ελιά Καλαμών.
Αισθανόμαστε όμως και μια μεγάλη ικανοποίηση, γιατί υπάρχει και ένα πολιτικό μήνυμα. Είναι δύσκολο, κυρίως οι ενώσεις των αγροτών, γιατί οι παραγωγοί μας έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ, να εμπιστευτούν έναν πολιτικό φορέα. Νιώσαμε μεγάλη ικανοποίηση, αλλά κυρίως μεγάλη ευθύνη, όταν υπήρξε ομόφωνη απόφαση να μπει μπροστά η περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτή την επέκταση μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, μέσα από μια απολύτως εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία θα αποδεικνύει σε όλους ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι μόνο η επέκταση στις περιοχές που αναφέραμε», σημείωσε.
  Πρόταση
Ακολούθως, η κα Νικολάκου, συμπλήρωσε ότι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές:
«Δεν αρκεί να θέλουμε κάτι. Πρέπει να ξέρουμε πως θα το κάνουμε, να έχουμε το σωστό σχεδιασμό και να καταθέσουμε έναν φάκελο τεκμηριωμένο, καθώς όλα αυτά είναι ανταγωνιστικά.  Η πρώτη ενέργεια που θα γίνει είναι η περιφέρεια σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες θα αναλάβει την προετοιμασία της πρότασης και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε έτοιμοι να την υποβάλλουμε.
Όλα τα υπόλοιπα τα οποία ακούγονται δεν νομίζουμε ότι μπορεί ποτέ να γίνουν πραγματικότητα, παρότι λέγονται και κουβέντες ότι πίσω κρύβονται συγκεκριμένα συμφέροντα. Τα ίδια ακούγαμε και για το λάδι. Η ελιά Καλαμών είναι ένα προϊόν το οποίο εκεί που απογοητεύεσαι και λες δεν υπάρχει κανένα προϊόν της Πελοποννήσου, εκεί ανθίζει και βλέπεις σχεδόν παντού να υπάρχει ελιά Καλαμών και να αναδεικνύεται σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης.
Ωστόσο, αυτό που πρέπει να δούμε δεν είναι μόνο η επέκταση του ΠΟΠ, αλλά και πως θα μπορέσουμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο το προϊόν, το οποίο καθημερινά αποδεικνύει ότι έχει τεράστια δυναμική».
  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Με σύμμαχο …τον καιρό ξεκίνησε η εορταστική περίοδος στα καταστήματα της Καλαμάτας (φωτογραφίες) 
Ανοιχτά ήταν σήμερα Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτας.  Ουσιαστικά από σήμερα ξεκινά και η εορταστική περίοδο ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς… Ο «ανοιξιάτικος» καιρός ήταν σύμμαχος… καθώς εκατοντάδες Καλαματιανοί «πλημμύρισαν» τις κεντρικές οδούς της πόλης απολαμβάνοντας τη βόλτα τους… Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και την  επόμενη Κυριακή 18 Δεκεμβρίου ενώ πρωί απόγευμα καθημερινά θα είναι ανοιχτά από την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου και μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. 

*** Συνεχίζονται… «Τα χαΐρια μας εδώ…» 
Με την ευγενική στήριξη της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, συνεχίζεται να παρουσιάζεται  με μεγάλη επιτυχία η θεατρική παράσταση «Τα χαΐρια μας εδώ…», με τη Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη, βασισμένη στο βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου:  “Τα χαΐρια μας εδώ: Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης”.
Η σκηνοθεσία, τα κοστούμια και οι φωτισμοί είναι του Άγγελου Μπούρα και την επιλογή του κειμένου επιμελήθηκε ο μουσικός Γιώργος Αδαμόπουλος και η ηθοποιός Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη, η οποία και ενσαρκώνει το πρωταγωνιστικό ρόλο της Αγγέλας Παπάζογλου που υπήρξε η μητέρα του συγγραφέα.
 Η παράσταση που αποτελεί μια συγκλονιστική προφορική μαρτυρία με μνήμες από την Σμύρνη, την απελευθέρωση, και την καταστροφή της, τον ξεριζωμό των Ελλήνων και τα μετέπειτα δύσκολα χρόνια τους στην Ελλάδα ως πρόσφυγες, έχει εντυπωσιάσει όλο το θεατρόφιλο κοινό του και έχει κερδίσει τις καλλίτερες κριτικές στον Τοπικό Τύπο.
Αυτός είναι και ο λόγος που θα συνεχίζεται να δίνεται και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, ώρα: 21:00
Καφενείο η “Ελλάς” - Ακρίτα 127
Προπώληση: Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας / Καφενείο η “Ελλάς”
Πληροφορίες: 27210 92682

***  Άφησαν σακίδιο με εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το Υπ. Εργασίας!
Εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος δεν εξερράγη για άγνωστο λόγο, ήταν το αντικείμενο που βρέθηκε μετά από τηλεφώνημα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», έξω από το Υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου.
Οι πυροτεχνουργοί του ΤΕΕΜ, αφού πέρασε το διάστημα των 40΄που είχε δώσει ο άγνωστος που έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα, προχώρησαν διαδοχικά από τις 4.30 περίπου τη νύχτα, σε τρεις ελεγχόμενες εκρήξεις για την διάσπαση του εκρηκτικού μηχανισμού.
Η βόμβα ήταν μέσα σε ένα σακίδιο πλάτης, τοποθετημένο σε κάγκελο της εσοχής μπροστά από την είσοδο του Υπουργείου.
Η οδός Σταδίου που ήταν κλειστή λόγω του εκρηκτικού μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας άνοιξε το πρωί και η κυκλοφορία γίνεται κανονικά.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, από τα συνεργεία της αστυνομίας που ερεύνησαν το χώρο μπροστά στο υπουργείο Εργασίας, μετά τις τρεις ελεγχόμενες εκρήξεις που πραγματοποιήθηκαν για την εξουδετέρωση του εκρηκτικού μηχανισμού, έχουν βρεθεί υπολείμματα εκρηκτικής ύλης και άλλα αντικείμενα που θα ερευνηθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.  πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***   «Πρωταθλητής» το ελαιόλαδο, με άνοδο 70,1% στις εξαγωγές τον Οκτώβριο 
  Συνέχεια είχε και τον Οκτώβριο η ανοδική κίνηση των εξαγωγών, διευρύνοντας το σερί θετικών διακυμάνσεων για 3 μήνες σε επίπεδο συνολικής αξίας (και 4 μήνες σε επίπεδο αξίας εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών). Ως αποτέλεσμα, στο 10μηνο του έτους οι πιέσεις στο εξαγωγικό εμπόριο έχουν περιορισθεί αισθητά, ενώ, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η τάση ευνοεί εκτιμήσεις για νέο ρεκόρ αξίας στους υπόλοιπους κλάδους και σε ετήσια βάση, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα agrotypos.gr.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Οκτώβριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 4,8% (στα 2,34 δισ. ευρώ έναντι 2,23 δισ. του Οκτωβρίου του 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει (για 4ο συνεχόμενο μήνα) και νέα αύξηση της τάξης του 3% ή κατά 48,3 εκατ. ευρώ.
Η νέα αύξηση του Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο 2,8% οι απώλειες που καταγράφονται στη συνολική αξία των εξαγωγών από τις αρχές του έτους (στα 20,9 δισ. ευρώ, από 21,5 δισ. ευρώ του 10μήνου του 2015). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 9μηνο του 2016 η συνολική αξία των εξαγωγών υποχωρούσε κατά 3,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός της συνέχισης της ανόδου των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, καθώς στο 10μηνο του έτους καταγράφεται πλέον αύξηση κατά 1,2% (ή κατά 186,4 εκατ. ευρώ), σε σχέση με πέρυσι. Στο 9μηνο του έτους, η αξία των εξαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή κατέγραφε αύξηση κατά 1%.
Κατά τον περασμένο Οκτώβριο, οι συνολικές εξαγωγές προς χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 9,8%, ενώ οι εξαγωγείς προς Τρίτες Χώρες μειώθηκαν οριακά κατά 0,6%. Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, το μερίδιο των χωρών της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 54,4% έναντι 45,6% των Τρίτων Χωρών. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές προς την ΕΕ αυξήθηκαν σε ποσοστό 7,2%, ενώ μειώθηκαν προς τις Τρίτες Χώρες κατά 4,5%. Με άλλα λόγια, το ποσοστό των εξαγωγών προς χώρες της ΕΕ αποτελεί το 66,8%, έναντι ποσοστού 33,2% των Τρίτων Χωρών.
Σε επίπεδο 10μήνου, οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας πλέον καταγράφουν αύξηση κατά 1,8% προς τις χώρες της ΕΕ, ενώ υποχωρούν κατά 8,3% προς τον υπόλοιπο Κόσμο. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές προς την ΕΕ είναι αυξημένες κατά 4,5%, ενώ στις εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες διατηρείται το αρνητικό πρόσημο (-5,2%). Το μερίδιο των χωρών της Ένωσης διατηρείται στα επίπεδα του 68,6% (έναντι ποσοστού 31,4% των Τρίτων Χωρών).
  Η πορεία των εξαγωγών ανά κλάδο
 
Σε αντίθεση με την καθολική άνοδο του περασμένου Σεπτεμβρίου, τον Οκτώβριο του 2016, η εικόνα των εξαγωγών ανά κλάδο εμφανίζεται μικτή. Ειδικότερα, 6 κλάδοι κινούνται εμφατικά ανοδικά, με διψήφια μάλιστα ποσοστά, ενώ 4 υποχωρούν.
Αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής του μήνα ήταν το ελαιόλαδο (+70,1%), δικαιώνοντας όσους τήρησαν στάση αναμονής και πολιτική συγκρατημένων πωλήσεων τους προηγούμενους μήνες, ενώ ακολούθησαν οι πρώτες ύλες (+27,4%) και τα τρόφιμα (κυρίως φρουτολαχανικά), με αύξηση +19,8%. Αντίθετα, περιορίστηκαν σημαντικά τα κέρδη που κατέγραφε ο κλάδος των μηχανημάτων, μετά την ηχηρή πτώση κατά 22%, την ώρα που οι υπόλοιποι πτωτικοί κλάδοι (χημικά, βιομηχανικά και διάφορα βιομηχανικά) εμφανίζουν σημαντικά μικρότερες απώλειες.

***  Δημόσια αποχωρητήρια 
Αυτή την περίοδο που στα πεζοδρόμια της Αριστομένους, στο ύψος του Διοικητηρίου, γίνονται τα έργα ανάπλασης, ένας χώρος που χρησιμοποιείται αρκετά από τους πεζούς, είναι το τσιμεντοστρωμένο κομμάτι εκεί που περνούσαν οι σιδηροδρομικές γραμμές.
Όμως, εκτός του ότι υπάρχουν κάμποσα σκουπίδια, υπάρχει και έντονη δυσοσμία γιατί κάποιοι έχουν μετατρέψει το σημείο σε αποχωρητήρια.
Β.Β. 

***  Οι Σοσιαλδημοκράτες νικητές των βουλευτικών εκλογών στη Ρουμανία
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας (PSD) είναι ο νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, έχοντας εξασφαλίσει το 45% των ψήφων και στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μετά την καταμέτρηση του 60% των ψήφων.
Το κεντρο-δεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) εξασφαλίζει το 20%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο.
Το κόμμα Ενωση Σώστε τη Ρουμανία εξασφαλίζει το 9,3% και ακολουθούν το ALDE και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας UDMR, με 6% των ψήφων περίπου το καθένα, ενώ το PMP του πρώην προέδρου Τράιαν Μπασέσκου συγκεντρώνει το 5,2% εώς 5,5% των ψήφων.
Το ALDE, ένα μικρό κόμμα του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Καλίν Ταριτσεάνου, πιστός σύμμαχος των Σοσιαλδημοκρατών, αναμένεται να λάβει το 6% των ψήφων.
Το κόμμα PSD, που στόχευε στην επιστροφή στην εξουσία έναν χρόνο αφότου ο συνασπισμός του οποίου ηγείτο κατέρρευσε στον απόηχο των διαδηλώσεων στους δρόμους με επίκεντρο την διαφθορά στην δημόσια διοίκηση, εξασφάλισε την πλειονότητα των ψήφων των Ρουμάνων πολιτών μετά τις υποσχέσεις για αύξηση των κοινωνικών δαπανών.
«Είμαι… ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα» δήλωσε ο ηγέτης του PSD Λίβιου Ντραγκνέα, μετά την ανακοίνωση των exit poll. «Η Ρουμανία είναι μια όαση σταθερότητας στην περιοχή. Όλοι οι πολιτικοί παράγοντες πρέπει να κατανοήσουν και να σεβαστούν την σημερινή ψηφοφορία».
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι το κόμμα του θα ξεκινήσει συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον σύμμαχό του, το ALDE. «Τις επόμενες ημέρες, το PSD και το ALDE θα ξεκινήσουν συνομιλίες προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση πλειοψηφίας στην βουλή… Η σημερινή ψηφοφορία δείχνει ξεκάθαρα την επιλογή των Ρουμάνων για την επόμενη κυβέρνηση» τόνισε ο Ντραγκνέα σε μια ανακοίνωση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
~
***  Θρίλερ στις εκλογές στην ΠΓΔΜ. Με μικρή διαφορά προηγείται ο Γκρούεφσκι
Η αβεβαιότητα είναι απόλυτη στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου η δεξιά πλειοψηφία και η κεντρο-αριστερή αντιπολίτευση διεκδικούν κάθε μία τη νίκη στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, ένα σενάριο που πολύ δύσκολα θα φέρει τη σταθερότητα σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση εδώ και δύο χρόνια.
«Το VMRO-DPMNE είναι ο νικητής των εκλογών αυτών», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος και ισχυρός άνδρας της χώρας από το 2006 Νίκολα Γκρούεφσκι. «Είμαστε νικητές», δήλωσε από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός του Ζόραν Ζάεφ σε εκατοντάδες υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στα Σκόπια.
Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, μετά την καταμέτρηση του συνόλου σχεδόν των ψηφοδελτίων (άνω του 96%), το VMRO-DPMNE, στην εξουσία εδώ και δέκα χρόνια, εξασφαλίζει ελάχιστο προβάδισμα του SDSM με 37,46% των ψήφων έναντι 36,01%.
Με τα ποσοστά αυτά μεταφραζόμενα σε έδρες, είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος έχει την πολειοψηφία, αφού κάθε ένα από τα δύο κόμματα μπορούν να ισχυρισθούν ότι επικρατούν με 51 ή 52 βουλευτές, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Οι Αλβανοί στο κέντρο του παιγνιδιού
Σε κάθε περίπτωση, για να κυβερνήσει οποιοσδήποτε από τους δύο θα χρειαστεί να βρει συμμάχους μεταξύ των κομμάτων που εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα που αποτελεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αλβανικής μειονότητας, το Δημοκρατικό Κόμμα για την Ενσωμάτωση (DUI) του Αλί Αχμέτι βρίσκεται σε θέση ρυθμιστή. Σύμμαχος των σοσιαλδημοκρατών στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το κόμμα κυβερνούσε από το 2006 συνεργαζόμενο με το VMRO-DPMNE έχοντας κάνει πολιτική στροφή.
Επειτα από σειρά εκλογικές ήττες εδώ και δέκα χρόνια, οι υποστηρικτές του SDSM έδειχναν χθες το βράδυ στους δρόμους των Σκοπίων ότι δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι ήλθε η ώρα για αλλαγή φρουράς.
Αλλοι πανηγύριζαν με τις κόρνες, άλλοι έκαναν το σήμα της νίκης. «Νίκολα θα πας φυλακή» , έλεγαν ορισμένοι αναφερόμενοι στις κατηγορίες για διαφθορά κατά του ισχυρού άνδρα της χώρας.
Σε παράλυση εδώ και δύο χρόνια
Εδώ και δύο χρόνια η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε παράλυση εξαιτίας βαθιάς πολιτικής κρίσης. Η επιστροφή της ηρεμίας και της πολιτικής σταθερότητας ήταν το διακύβευμα αυτών των πρόωρων εκλογών, καρπού συμφωνίας ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι εκλογές αναβλήθηκαν δύο φορές, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, με την αντιπολίτευση θα προβάλλει το γεγονός ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή μίας ψηφοφορίας με συνθήκες ισοτιμίας, με δεδομένη την ενδημική διαφθορά, την παρεκτροπή προς τον αυταρχισμό του Νίκολα Γκρούεφκσι και τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Η χθεσινή ψηφοφορία διεξήχθη σε συνθήκες ηρεμίας και χωρίς σοβαρές ατασθαλίες, πράγμα σπάνιο σε μία χώρα όπου οι κατηγορίες για νοθεία συνοδεύουν κάθε φορά τη διεξαγωγή των εκλογών.
Το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, άρχισε τους πρώτους μήνες του 2015, όταν ο Ζόραν Ζάεφ έδωσε στη δημοσιότητα υλικό παράνομων παρακολουθήσεων, που είχαν πραγματοποιηθεί κατ΄εντολήν, σύμφωνα μες τον ίδιο, του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Αυτό το σύστημα παρακολουθήσεων αφορούσε, σύμφωνα με το SDSM, χιλιάδες πολίτες, πολιτικούς, δημοσιογράφους, ιερείς, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών...
Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αποκάλυπταν επίσης κρούσματα διασποράς στις υψηλότερες σφαίρες της εξουσίας που έφθαναν μέχρι τον Νίκολα Γκρούεφσκι. Για τους αντιπάλους του, μία εκλογική ήττα θα συνοδευόταν από πίεση της δικαιοσύνης εναντίον του.
«Θα ξαναπάρουμε όλα τα χρήματα που αφαιρέθηκαν από τους πολίτες!», υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του ο Ζόραν Ζάεφ, 42 ετών, ο οποίος βρίσκεται επίσης ενώπιον της δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς.
Το κόμμα του Γκρούεφσκι, ο οποίος είχε παραιτηθεί στις αρχές του 2016 για να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, διαθέτει ισχυρές βάσεις μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων και του πληθυσμού της υπαίθρου.
Το SDSM πλειοψηφεί στα αστικά κέντρα της χώρας που συγκαταλέγεται στις φτωχότερες της Ευρώπης, όπου το μέσο μηνιαίο εισόδημα βρίσκεται κάτω των 400 ευρώ και το ένα τέταρτο του ενεργού πληθυσμού βρίσκεται στην ανεργία.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Η Καλαμάτα τιμά αύριο τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο
Στο Μέγαρο Χορού θα πραγματοποιηθεί αύριο η πανηγυρική εκδήλωση της τελετής ανακήρυξης του Αρχιεπίσκοπου Αλβανίας Αναστάσιου ως επίτιμου δημότη Καλαμάτας. Παράλληλα, θα γίνει η τελετή της απονομής στον Αρχιεπίσκοπο του Βραβείου Δοκιμίου Ελεύθερου Στοχασμού στη μνήμη Παναγιώτη Φωτέα έτους 2015.
Ο Αναστάσιος ήταν για πολλά χρόνια Επίσκοπος Ανδρούσης και επειδή δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ανδρούσα, θα την επισκεφθεί μαζί με την Αρχαία Μεσσήνη, το πιθανότερο -όπως αναφέρουν πληροφορίες της "Ε"- την Πέμπτη, και θα συλλειτουργήσει με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Την προηγούμενη μέρα, την Τετάρτη, αναμένεται να ανακηρυχθεί και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Οσον αφορά το έργο και την προσφορά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος αφιέρωσε τη ζωή του στην εκκλησιαστική, ιεραποστολική, ανθρωπιστική, επιστημονική και συγγραφική διακονία, θέτοντας ως επίκεντρο το Χριστό και τον, με κάθε τρόπο, πάσχοντα και ευρισκόμενο σε ανάγκη άνθρωπο. Εδρασε σε διάφορα μήκη και πλάτη της Γης, στην Ελλάδα, την Ανατολική Αφρική, τη Γερμανία, την Αλβανία και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, διακηρύττοντας και εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές του χριστιανισμού και του ανθρωπισμού, όπου και αν βρέθηκε. Το μήνυμά του είναι μήνυμα ειρήνης, καταλλαγής, εργασίας και συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και αλληλοπεριχώρησης μεταξύ των ανθρώπων.

***  Αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου ενόψει μείωσης της παραγωγής
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ κι άλλων παραγωγών πετρελαίου που δεν είναι μέλη του αναφερόμενου οργανισμού, σχετικά με τη μείωση της παραγωγής.
Πρόκειται για την επίτευξη της πρώτης συμφωνίας από το 2001, προκειμένου να μειωθεί η υπερπροσφορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και να ομαλοποιηθούν οι τιμές.
Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης αυξήθηκαν στα 56,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχαν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο τους, από τον Ιούλιο του 2015.
Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, καταγράφονται επίσης, στα 54,07 δολάρια το βαρέλι.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Θα περιμένει τον Τσίπρα ο περιφερειακός;
Η παράδοση στην κυκλοφορία  του περιφερειακού της Καλαμάτας όλα δείχνουν ότι μετατίθεται για την άλλη εβδομάδα μιας και αυτή -και ειδικότερα το Σαββατοκύριακο- δεν μπορεί να παρευρεθεί και να τον εγκαινιάσει, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Το πότε ακριβώς θα γίνουν τα εγκαίνια παραμένει ακόμα άγνωστο και εκφράζεται η εκτίμηση ότι αυτό θα καταστεί δυνατόν κάποια στιγμή μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο περιφερειακός πάντως κατασκευαστικά ολοκληρώνεται την Πέμπτη και προφανώς θα περιμένει τον πρωθυπουργό να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων για να δοθεί για χρήση στους πολίτες, κάτι που άλλωστε είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα και με το τμήμα μέχρι την Αρτέμιδος.

Σε κάθε περίπτωση, με την παράδοση στην κυκλοφορία του περιφερειακού της Καλαμάτας από τον πρωθυπουργό ολοκληρώνεται  ο αυτοκινητόδρομος Αθήνα - Καλαμάτα και ο κλάδος του Λεύκτρο – Σπάρτη και τελειώνει το κατασκευαστικό μέρος της σύμβασης παραχώρησης από το “Μορέα”. Το ποιες θα είναι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τα υπόλοιπα σημαντικά οδικά δίκτυα του νομού, Καλό Νερό – Τσακώνα και Καλαμάτα - Ριζόμυλος, είναι ζητήματα ιδιαίτερου τοπικού ενδιαφέροντος. Επιπρόσθετα, ένα μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας από τον κατασκευαστικό κλάδο τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε στον αυτοκινητόδρομο και η ολοκλήρωση των έργων χωρίς έναρξη νέων θα αποτελέσει ένα σημαντικό πλήγμα.

*** Συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες για το φονικό της πολύτεκνης μάνας στη Λεύκη. Εγκλημα πάθους ή εκδίκησης;
Έγκλημα πάθους ή εκδίκησης όπλισε το χέρι του δολοφόνου της 35χρονης πολύτεκνης μητέρας στη Λεύκη; Το ερώτημα αυτό αναμένεται να απαντηθεί από τις έρευνες που συνεχίζονται από την Αστυνομία, για να βρεθεί ο άνθρωπος που σκότωσε με ένα πυροβολισμό στο κεφάλι την άτυχη γυναίκα.
Προς το παρόν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της ληστείας, καθώς πάνω της βρέθηκαν τα 480 ευρώ που είχε σηκώσει νωρίτερα από την τράπεζα, πριν φύγει το απόγευμα της Πέμπτης με το αυτοκίνητό της από τους Γαργαλιάνους, όπου έμενε με το σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους. Το πρωί της Παρασκευής, νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της ανέφερε ότι τη βρήκε ο σύζυγός της, πυροσβέστης πενταετούς θητείας· ο οποίος κρατήθηκε για 24 ώρες, αφού για το ένα από τα τρία κυνηγετικά όπλα που οι αστυνομικοί βρήκαν στο σπίτι του ζευγαριού, δεν είχε άδεια. Τα όπλα αυτά μάλιστα στάλθηκαν από την πρώτη μέρα των ερευνών στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας για βαλλιστική εξέταση. Θυμίζουμε πως στον τόπο του εγκλήματος δεν βρέθηκε ούτε το φονικό όπλο, αλλά ούτε ο κάλυκας.
Εν τω μεταξύ οι αστυνομικοί δεν έχουν αποκλείσει κανέναν ως ύποπτο, ενώ στην τοπική κοινωνία έχουν φουντώσει οι κουβέντες για τις προστριβές που υπήρχαν στην οικογένεια και τις συχνές εντάσεις στις σχέσεις του ζευγαριού. Πάντως, κανένας δεν κρατείται ως ύποπτος και ο σύζυγος της δολοφονημένης γυναίκας αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ του Σαββάτου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί δεν έχουν αφήσει τίποτα στην τύχη και εξετάζουν κάθε στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει στο δολοφόνο που εκτέλεσε με τέτοια ψυχρότητα την άτυχη μητέρα. Μάλιστα το Σάββατο στους Γαργαλιάνους βρέθηκε και ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου, ταξίαρχος Διαμαντής Μητρόπουλος, για να δώσει οδηγίες και να κατευθύνει την πορεία των ερευνών. Επικεφαλής της έρευνας είναι ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, αστυνομικός υποδιευθυντής Βασίλης Τσιγαρίδης. Από το Σάββατο για συνδρομή στους Μεσσήνιους συναδέλφους τους κατέβηκε και κλιμάκιο αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής.  Ν.Κ.

***  Σφοδροί βομβαρδισμοί κατά αντάρτικων θέσεων στο Χαλέπι
Οι βομβαρδισμοί που γίνονται σήμερα πλήττοντας θέσεις των ανταρτών στο Χαλέπι είναι οι πιο σφοδροί των τελευταίων ημερών, όπως ακούγονται από τις περιοχές της πόλης που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters, που βρίσκεται στη ζώνη ελέγχου των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων.
“Οι βομβαρδισμοί δε σταμάτησαν ούτε για ένα λεπτό στη διάρκεια της νύχτας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος, περιγράφοντας τους, ως τους πιο σφοδρούς, από τότε που έφτασε στο Χαλέπι, εδώ και αρκετές ημέρες.
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο Χαλέπι, έχουν πλέον χάσει ποσοστό 90% των περιοχών που είχαν υπό τον ελέγχο τους, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν και την περιοχή Σέιχ Σάιντ, στα ανατολικά της πόλης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι 728 αντάρτες παραδόθηκαν στο Χαλέπι κατά το τελευταίο 24ωρο, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι 13.346 άμαχοι εγκατέλειψαν τις περιοχές του Χαλεπίου που ελέγχονται από τους αντάρτες, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Περίπου 80% των κατοίκων της Παλμύρας έχουν απομακρυνθεί
Ο συριακός στρατός έχει απομακρύνει περίπου 80% των κατοίκων της Παλμύρας, με τους υπόλοιπους να κινδυνεύουν ακόμα καθώς μαίνεται ο πόλεμος με τον Ισλαμικό Κράτος, είπε ο κυβερνήτης της Χομς Ταλάλ Μπαράζι χθες.
Το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στην πόλη γνωστή για τα εκτεταμένα ρωμαϊκά ερείπια το Σάββατο και την ανακατέλαβε χθες από τις συριακές δυνάμεις. Σύμφωνα με ρωσικά ειδησειογραφικά πρακτορεία, οι αεροπορικές επιθέσεις των Ρώσων είχαν σκοτώσει 300 τζιχαντιστές το βράδυ του Σαββάτου κοντά στην Παλμύρα, αλλά πάνω από 4.000 μαχητές κατάφεραν να επιτεθούν στην πόλη.
Σε δήλωσή του, ο Μπαράζι είπε, "Συνολικά 80% των κατοίκων της Παλμύρας έχουν απομακρυνθεί, και ανησυχούμε για την τύχη όσων παραμένουν εκεί".
Πρόσθεσε ότι ο συριακός στρατός, ο οποίος σύμφωνα με το κρατικό συριακό ραδιόφωνο είχε εγκαταλείψει τις θέσεις του μέσα στην Παλμύρα, ανασυντάσσεται, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συριακές δυνάμεις θα ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης.
Νωρίτερα χθες, το πρακτορείο Sputnik είχε πει, επικαλούμενο τοπικές πηγές, ότι ο συριακός στρατός συνεχίζει να μάχεται το ΙΚ σε προάστια της Παλμύρας όπου έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι.
Τουρκικά μαχητικά έπληξαν στόχους του Ισλαμικού Κράτους στα βόρεια. Οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν σε πολλές συνοικίες του ανατολικού Χαλεπίου
Τουρκικά μαχητικά έπληξαν χθες Κυριακή 29 στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, ενώ επί του πεδίου της μάχης σκοτώθηκαν τέσσερις τζιχαντιστές και δύο σύροι αντάρτες υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα ο τουρκικός στρατός.
Τις τελευταίες ημέρες, η τουρκική αεροπορία έχει εντατικοποιήσει τις επιδρομές στη Συρία, καθώς οι αντάρτες τους οποίους στηρίζει πλησιάζουν στο αλ-Μπαμπ, μία πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους και την οποία οι κούρδοι πολιτοφύλακες επιχειρούν να καταλάβουν.
Στο ανατολικό Χαλέπι, ο συριακός στρατός προήλασε σε πολλές ακόμη συνοικίες σήμερα, ανακοίνωσε πηγή του συριακού στρατού, έπειτα από την κατάληψη στη διάρκεια της νύχτας της συνοικίας Σέιχ Σάιντ στα νότια του θύλακα του ανταρτών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν σήμερα τον πλήρη έλεγχο των συνοικιών Σέιχ Σάιντ, αλ-Σαχιντίν, Καράμ αλ-Εφέντι, Καράμ αλ-Νταντά και Σαλαχίν και τώρα προωθούνται στις γειτονικές συνοικίες.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 10.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει το τελευταίο 24ωρο τις συνοικίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο Χαλέπι για να μεταβούν στις περιοχές που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, περίπου 130.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες από τις 15 Νοεμβρίου που ξεκίνησε η ευρεία επίθεση των δυνάμεων του προέδρου Άσαντ με στόχο την ανακατάληψη ολόκληρης της πόλης, της δεύτερης μεγαλύτερης της χώρας στα βόρεια.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Πρ. Παυλόπουλος: "Να αλλάξει προσανατολισμό η Ευρώπη" - Επίσκεψη στη Γαλλία
Συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ σήμερα και αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα στη Σορβόνη αύριο, στο πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης του ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλου
Διήμερη επίσκεψη με ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα, ξεκινάει από σήμερα το πρωί ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 20,15. Μέσα στο πρωινό, ο κ. Παυλόπουλος θα επισκεφθεί τον τάφο του Ναπολέοντα στο πολεμικό μουσείο των Invalides, όπου είναι προγραμματισμένη επίσημη τελετή υποδοχής.
Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν, ενώ νωρίς το απόγευμα θα έχει συνάντηση με το προεδρείο του Συμβουλίου Επικρατείας. Μετά τη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ αργά το απόγευμα, προβλέπεται να γίνουν κοινές δηλώσεις και θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο.
Η Τρίτη θα ξεκινήσει με Δοξολογία στο ναό του Αγίου Στεφάνου στις 11:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας), χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ενώ θα ακολουθήσει στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης η αναγόρευσή του σε επίτιμο Διδάκτορα. Συγκεκριμένα, στις 12:00 ο κ. Παυλόπουλος θα συναντήσει στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης τον πρύτανη Ζιλ Πεκού και τον πρόεδρο του πανεπιστημίου Paris II Pantheon-Assas Γκιγιόμ Λέϊτε.
Με επίσημη τελετή, ο κ. Παύλοπουλος θα αναγορευθεί ως επίτιμος Διδάκτορας Νομικών Επιστημών του πανεπιστημίου ParisII Pantheon-Assas, το οποίο και θα επισκεφθεί στη συνέχεια όπου θα παραταθεί γεύμα προς τιμή του. Στη Σορβόνη, η κ. Παυλόπουλος θα έχει και συνάντηση με αντιπροσωπεία Ελλήνων φοιτητών στο Παρίσι.
Το ιστορικό νεκροταφείο Pere Lachaise (Περ Λασέζ) είναι επίσης στο πρόγραμμα του προέδρου, με κατάθεση στεφάνου νωρίς το απόγευμα, στο «Μνημείο Πεσόντων Ελλήνων Στρατιωτών υπέρ της Ελευθερίας». Θα ακολουθήσει επίσκεψη στη γαλλική Γερουσία και συνάντηση με τον πρόεδρο Ζεράρ Λαρσέ. Πριν αναχωρήσει για την Αθήνα στις 21:15 η Ελληνίδα πρέσβειρα Μαρία Θεοφιλή θα δώσει δεξίωση προς τιμή του κ. Παυλόπουλου, στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.
Πρ. Παυλόπουλος στην "Le Figaro": Να αλλάξει προσανατολισμό η Ευρώπη
Την ανάγκη «αλλαγής προσανατολισμού της Ευρώπης» αντλώντας διδάγματα από την «επώδυνη ελληνική εμπειρία», το Brexit, αλλά και την ήττα του Ματέο Ρέντζι στην Ιταλία, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό».
Ο Έλληνας πρόεδρος που φθάνει σήμερα, για διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι, πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 20,15 ώρα Ελλάδας. Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε ως σεβαστή την απόφαση του Γάλλου προέδρου το να μη θέσει νέα υποψηφιότητα και υπογράμμισε την παράδοση που θέλει τη Γαλλία να στηρίζει πάντα την Ελλάδα. «Δεν ανησυχώ για το μέλλον» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία παραμένει πυλώνας της Ευρώπης και θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει τη θέση της σε αυτήν». Αντίθετα, ο ίδιος αναγνώρισε ότι «ανησυχεί πολύ» για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, και αυτό διότι δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα «για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη και την εξασφάλιση του μέλλοντος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος». Παράλληλα. ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι «οι πολιτικές λιτότητας αύξησαν τις κοινωνικές ανισότητες» και για τη μεταναστευτική κρίση, ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι ανέπτυξαν ένα «φοβικό συναίσθημα», που δεν συνάδει με τις αρχές της Ευρώπης.
«Δεν νιώσαμε αυτήν την αλληλεγγύη που μας ενώνει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ας αντλήσουμε τα διδάγματά που πρέπει από την επώδυνη ελληνική εμπειρία, ώστε να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή συνοχή. Η δυσπιστία προς τους θεσμούς μας, μεταφράστηκε με το Brexit ή πιο πρόσφατα με το δημοψήφισμα στην Ιταλία (αποτυχία Μ.Ρέντζι). Ας εκμεταλλευτούμε αυτές τις εμπειρίες για να αλλάξουμε τον προσανατολισμό μας» είπε ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μια αρχή ή μια ιδέα», αλλά ορίζεται ως «κανόνας δικαίου» στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.
Στο ερώτημα κατά πόσο η ΕΕ επέδειξε την αλληλεγγύη που έπρεπε προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο κ. Παύλοπουλος εξήγησε, ότι «τα μεγάλα προβλήματα ξεκίνησαν το 2010, όταν για πρώτη φορά τέθηκε η χώρα υπό επιτήρηση». Αναγνώρισε ότι η εξέλιξη αυτή ήταν «απαραίτητη για να παταχθεί η κακοδιαχείριση των δημόσιων οικονομικών από τις παλαιότερες πολιτικές». Υπογράμμισε όμως ότι «η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη για ένα τέτοιο πρόγραμμα που είχε πολλά λάθη (...) με συνέπεια να χάσουμε μέσα σε έξι χρόνια το ένα τέταρτο του εθνικού μας εισοδήματος, δημιουργώντας ντε φάκτο μια κρίση χρέους, πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ σε περίοδο ειρήνης», τόνισε.
Σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, είναι μια βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση, ενώ είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπισθεί το χρέος μακροπρόθεσμα, διότι εκεί βρίσκεται η ουσία (για τη βιωσιμότητα). « Δεν θέλουμε τη διαγραφή αλλά την κλιμάκωση (επιμήκυνση) της αποπληρωμής» υπογράμμισε. Εξήγησε παράλληλα ότι για τις ανάγκες προστασίας των ελληνικών συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά, μέρος του ελληνικού προϋπολογισμού χρηματοδοτεί τα εξοπλιστικά προγράμματα, πράγμα που οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη.
«Ειδικότερα τον τελευταίο καιρό αισθανόμαστε μια απειλή» ανέφερε ο ίδιος αναφορικά με την τουρκική πρόκληση περί αναθεωρήσεως της Συνθήκης της Λωζάνης. Σχετικά με το μεταναστευτικό και τον ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η γείτονος χώρα «θα πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την ΕΕ». Υποστήριξε ότι «η κατάσταση είναι εκρηκτική στα νησιά και αυτήν την περίοδο έχουμε μια ροή παράνομων μεταναστών γύρω στα εκατό άτομα ημερησίως. Τα κέντρα φιλοξενίας είναι πλήρη και ξεσπούν συγκρούσεις στα νησιά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξυπνήσει πριν είναι πολύ αργά» υπογράμμισε ο πρόεδρος Π. Παυλόπουλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Τουλάχιστον 25 νεκροί, 49 τραυματίες από βόμβα σε κοπτική εκκλησία του Καΐρου
Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 49 τραυματίστηκαν χθες σε βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε μέσα σε κοπτική εκκλησία του Καΐρου, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, η οποία επικαλείται το υπουργείο Υγείας.
Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα της λειτουργίας, γύρω στις 10.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), στην εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου που γειτνιάζει με τον κοπτικό καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο καθεδρικός ναός είναι η έδρα του κόπτη Πάπα Θεόδωρου Β', όπου τα μέτρα ασφάλειας είναι συνήθως αυστηρά.
Ο απολογισμός αυξήθηκε σταδιακά από τους πέντε στους είκοσι και στη συνέχεια στους 25 νεκρούς τουλάχιστον.
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη για την έκρηξη που ακούστηκε σε όλη την περιοχή, αλλά εξόριστα στελέχη της οργάνωσης Αδελφοί Μουσουλμάνοι και των εγχώριων αντικαθεστωτικών ομάδων καταδίκασαν την επίθεση. Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγύριζαν στα κοινωνικά δίκτυα.
Οι Κόπτες της Αιγύπτου, που αποτελούν το 10% περίπου των 90 εκατομμυρίων Αιγυπτίων, είναι η μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα της Μέσης Ανατολής και μία από τις πιο παλιές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι η χώρα «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους της για να ματαιώσει τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες» και ότι ήταν δεσμευμένη για την ασφάλεια της Αιγύπτου, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Λευκού Οίκου.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παρότρυνε «όλα τα κράτη, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους υπό τους διεθνείς νόμους και τα σχετικά ψηφίαματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, να συνεργαστούν ενεργά με όλες τις σχετικές αρχές» για να θέσουν τους υπαίτιους έναντι των ευθυνών τους.
Στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε την πιο πρόσφατη μιας σειράς «βάναυσων τρομοκρατικών επιθέσεων» και πρόσθεσε ότι προσεύχεται για τους νεκρούς και τους τραυματίες.
Οι δυνάμεις ασφαλείας είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι τουλάχιστον έξι παιδιά σκοτώθηκαν στην έκρηξη, η οποία έγινε στην πλευρά της εκκλησίας που συνήθως χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες, και η οποία προκλήθηκε από μια συσκευή που περιείχε τουλάχιστον 12 κιλά TNT (τρινιτροτολουόλης).
Αστυνομία και θωρακισμένα οχήματα έσπευσαν στην περιοχή, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σύμπλεγμα απαιτώντας εκδίκηση για την επίθεση η οποία σημειώθηκε την ημέρα γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ και λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, ενώ ξέσπασαν και συμπλοκές με την αστυνομία.
Παρότι οι Κόπτες χριστιανοί της Αιγύπτου υποστηρίζουν την κυβέρνηση παραδοσιακά οι θυμωμένοι διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους εναντίον του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του άπέτυχε να τους προστατέψει.
Οι Κόπτες αντιμετωπίζουν συχνά επιθέσεις από τους μουσουλμάνους γείτονές τους, οι οποίοι σε φτωχές επαρχίες της χώρας καίνε τα σπίτια και τις εκκλησίες τους, συνήθως λόγω οργής για ενδοθρησκευτικούς γάμους ή την οικοδόμηση μιας εκκλησίας.
Το γραφείο του Σίσι καταδίκασε την ενέργεια ως τρομοκρατική πράξη, ανακήρυξε τριήμερο πένθος, και υποσχέθηκε δικαιοσύνη. Το Αλ Άζχάρ, το κυριότερο ισλαμικό πανεπιστήμιο στης Αιγύπτου, επίσης καταδίκασε τις επιθέσεις.
Ο κόπτης Πάπας Θεόδωρος Β' διέκοψε περιοδεία του στην Ελλάδα όταν έμαθε για την επίθεση. Σε ομιλία του που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση, είπε ότι «όλη η κατάσταση απαιτεί από εμάς να είμαστε όσο πιο πειθαρχημένοι γίνεται. (…) Η δυνατή ενότητα είναι το πιο σημαντικό πράγμα». ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Περισσότερες από 100 οι συλλήψεις στην Τουρκία με στόχο αξιωματούχους του HDP
Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 118 ανθρώπους στη διάρκεια εφόδων σε ολόκληρη την Τουρκία με στόχο στελέχη του φιλο-κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (ΗDP) ως ύποπτους για διασυνδέσεις με τους αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας διεξήχθη έπειτα από τη διπλή βομβιστική επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο έξω από γήπεδο ποδοσφαίρου μια ριζοσπαστική οργάνωση που πρόσκειται στο PKK και αυτοαποκαλείται Τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν κατά την οποία σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι--ανάμεσά τους 30 αστυνομικοί-- και τραυματίστηκαν 155.
Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση χθες Κυριακή και λίγες ώρες αργότερα τουρκικά μαχητικά έπληξαν στόχους του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ και κατέστρεψαν ένα αρχηγείο των ενόπλων καθώς και άλλες θέσεις της οργάνωσης, αναφέρει ανακοίνωση του στρατού.
Τα ξημερώματα, περίπου 500 αστυνομικοί υποστηριζόμενοι από θωρακισμένα οχήματα και ένα ελικόπτερο εξαπέλυσαν επιχείρηση στην πόλη Άδανα της νότιας Τουρκίας και συνέλαβαν 25 αξιωματούχους του HDP, μετέδωσε το Anadolu.
Μονάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη συνέλαβαν σε ξεχωριστές επιχειρήσεις 20 αξιωματούχους του φιλοκουρδικού κόμματος, περιλαμβανομένου του τοπικού επικεφαλής, και πραγματοποίησαν έρευνες σε διάφορες διευθύνσεις, μεταξύ των οποίων και τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην ίδια πόλη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ανάμεσα στα 17 στελέχη του κόμματος που συνελήφθησαν στη διάρκεια εφόδων στην πρωτεύουσα είναι και ο ανώτερος αξιωματούχος του HDP στην Άγκυρα, μετέδωσε το πρακτορείο και πρόσθεσε ότι 51 άνθρωποι συνελήφθησαν στην πόλη Μερσίνη της νότιας Τουρκίας και πέντε στην βορειοδυτική επαρχία Μανίσα.
Οι ηγέτες του HDP, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, είναι ήδη προφυλακισμένοι αναμένοντας τη δίκη τους κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με το PKK και η Άγκυρα κατηγορεί συχνά το κόμμα ότι αποτελεί την πολιτική πτέρυγα της ένοπλης οργάνωσης.
Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στα βόρεια του Ιράκ
Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές κατά στόχων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στα βόρεια του Ιράκ, αργά χθες το βράδυ. Στο στόχαστρο των αεροπορικών επιδρομών βρέθηκε ένα διοικητήριο, θέσεις μάχης των Κούρδων, καθώς κι αποθήκες οπλισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Οι επιδρομές έγιναν ώρες μετά την ανάληψη της ευθύνης από οργάνωση που συνδέεται με το PKK για τη διπλή βομβιστική επίθεση που έγινε το Σάββατο το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, με συνέπεια το θάνατο 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 155, έξω από αθλητικό στάδιο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  ΑΥΤΟI είναι οι ΨΕΥΤΕΣ της ΝΔ...(ΒΙΝΤΕΟ)

~  Σε χθεσινό άρθρο του VoiceNews.gr(μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ) ασχοληθήκαμε εκτενώς με το αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παρασκευόπουλου  για την αποποινικοποίηση του καψίματος της σημαίας.
 «Τιμώ την ελληνική σημαία και πιστεύω ότι η ηθικο-κοινωνική αποδοκιμασία των προσβολών της θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική», λέει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παρασκευόπουλος μάλλoν ακολούθησε τα βήματα του πρώην υπουργού της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο.
 ~* ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ! Προστάτεψτε τη σημαία...
 
~  Την αποποινικοποίηση για το αδίκημα του καψιμάτος της σημαίας ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος σε συνέντευξη του.
«Τιμώ την ελληνική σημαία και πιστεύω ότι η ηθικο-κοινωνική αποδοκιμασία των προσβολών της θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική», λέει χαρακτηριστικά και δηλώνει πως κατά τη γνώμη του η πράξη αυτή είναι προτιμότερο να αποδοκιμάζεται πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά καθώς αυτό θα είναι πιο αποτελεσματικό.
Να υπενθυμίσουμε στον κ.Παρασκευόπουλο,πως ο νόμος σε κάθε περίπτωση,αποτελεί ξεκάθαρα και τη στάση της πολιτείας απέναντι στο αδίκημα,γιατί περί αδικήματος πρόκεται ασχετώς των αιτημάτων του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών του.Η ηθική διάσταση δείχνει πως ένα κομμάτι της κοινωνίας βλέπει (μικρό ή μεγάλο κομμάτι) το κάψιμο.Ο νόμος όμως δείχνει πως η πολιτεία βλέπει το κάψιμο.

***  Αποκάλυψη ΣΕΙΣΜΟΣ για τον ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...

~ Τις βαλίτσες του ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Τετάρτη και Πέμπτη. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η διγλωσσία του Πρωθυπουργού και η έλλειψη σοβαρότητας που εμφανίζει σε σοβαρά θέματα το καθιστούν επικίνδυνο για τη χώρα.
Αυτή λοιπόν την εικόνα θέλει να τονίσει ο Μητσοτάκης στο εξωτερικό και φυσικά να κάνει την αντίθεση με τον εαυτό του. Τις δύο μέρες που θα μείνει στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον αντιπρόεδρο Βλάντις Ντομπρόβσκις, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ είναι πιθανό στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ να γίνει και σύντομη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Πειραιώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πει τα ίδια που λέει και στο εσωτερικό της χώρας. Θα στείλει μήνυμα πως είναι έτοιμος να κυβερνήσει, να λάβει τα δύσκολα μέτρα που απαιτούνται και να μεταρρυθμίσει τη χώρα.
Θυμίζουμε τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ραδιόφωνο του Σκάι και είχε αναφέρει πως θα κάνουν όλα όσα θα ζητήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «και ακόμα περισσότερα». Φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει γη και ύδωρ για να αναλάβει την εξουσία.

***     ΕΝΤΟΛΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!ΔΙΑΛΥΣΤΕ τις ΔΟΜΕΣ και στείλτε τους ΕΛΛΑΔΑ...

~  Εκατοντάδες μετανάστες που έφτασαν στο νησί της Λέσβου, ισχυρίστηκαν πως προήλθαν από «διαλυμένες» δομές μεταναστών της βορειοδυτικής Τουρκίας. Την ίδια στιγμή η ελληνική ακτοφυλακή διαμηνύει πως οι Τούρκοι συνάδελφοί τους έχουν εξαφανιστεί από το Αιγαίο.
Το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης επιβεβαίωσε την αύξηση του αριθμού των μεταναστών που φτάνουν στα νησιά προσθέτοντας ότι «παρατηρούμε πολύ στενά το φαινόμενο». Ανησυχία όμως προκαλεί η είδηση, πως οι αφιχθέντες μετανάστες κάνουν λόγο για χιλιάδες αφρικανούς μετανάστες που περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να περάσουν στην Ελλάδα.
Δεν είναι τυχαίο πως η αύξηση των μεταναστών έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών πως τουλάχιστον 3000 μετανάστες βρίσκονται σε αναμονή εισόδου στη  χώρα μας.
Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που φιλοξενούνται στη Λέσβο και τη Χίο έχει φτάσει πλέον 11.112,άτομα και σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν αναφορές, για 62.380 μετανάστες.

***  Αθλητική ενημέρωση :
***Αναλυτικά το πρόγραμμα 14ης αγωνιστικής της Super League:ΣΑΒΒΑΤΟ 10-12-2016 :
Αστέρας Τρίπολης-Βέροια 0-0
~*ΤΡΙΠΟΛΗ-ΒΕΡΟΙΑ  0-0  11-12-2016:

Ξάνθη-ΑΕΛ 1-0
(50΄ Βασιλακάκης)
~ ΞΑΝΘΗ-ΑΕΛάρισσα 1-0  δηλώσεις γκολ  10-12-2016:
~*ΞΑΝΘΗ-ΑΕΛ  1-0  φάσεις γκόλ 11/12/2016:
 https://youtu.be/kJcYfk1tzy0  .-

   ΑΕΚ-Λεβαδειακός 4-0
(28' Σιμόες, 50' Πέκχαρτ, 67' Γαλανόπουλος, 80' Πατίτο)
~ΑΕΚ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 4-0   δηλώσεις γκολ  10/12/2016:
~*ΑΕΚ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 4-0 φάσεις και γκολ  11/12/2016:
 https://youtu.be/JGEn72Dxf7w .-

ΚΥΡΙΑΚΗ 11-12-2016 :
Παναιτωλικός-Ηρακλής 2-0
(19' Κλέσιο, 85' Μαρκόβσκι)
~*ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ 2-0  φάσεις γκολ  11/12/2016:
 https://youtu.be/XuSBT97lIbU .-

ΠΑΟΚ-Πλατανιάς 3-0
(61΄, 81΄ Μάτος, 87΄ Μπανανά αυτογκόλ)
~ΠΑΟΚ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ 3-0  2ο γκολ  11/12/2016:
 https://youtu.be/vMnxn2spbvE .-

Πανιώνιος-Κέρκυρα 1-0
(64΄ Τασουλής)
~*ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ- ΚΕΡΚΥΡΑ 1-0 φάσεις  γκολ  11/12/016:
 https://youtu.be/S8h8vQ-6L5c .- .-

Ατρόμητος-Παναθηναϊκός 0-1
(45΄ Μπεργκ)
~ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΠΑΟ  1ο γκολ Μπέργκ 0-1 11/12/2016:
 https://youtu.be/UMLP_ehF2vE .-

ΔΕΥΤΕΡΑ 12-12-2016 :
 ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός   0-2 .- ^
(68' Καρντόσο, 92' Σεμπά)
~* ΓΙΑΝΝΕΝΑ- ΟΣΦΠ  0-2  1ο  γκολ  12/12/2016:
https://youtu.be/nA8oJvaNJvQ .-

***  Κληρώνει σήμερα ώρα  14.00 , για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στους «32»
Οι υποψήφιοι αντίπαλοι λοιπόν είναι 15 (αποκλείοντας ΑΠΟΕΛ για τον Ολυμπιακό και Φιορεντίνα για τον ΠΑΟΚ): Άγιαξ (Ολλανδία), ΑΠΟΕΛ (Κύπρος), Μπεσίκτας, Φενέρμπαχτσε, Οσμανλίσπορ (Τουρκία), Ρόμα, Φιορεντίνα (Ιταλία), Γκενκ (Βέλγιο), Κοπεγχάγη (Δανία), Λιόν, Σεντ Ετιέν (Γαλλία), Σάλκε (Γερμανία), Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία), Σπάρτα Πράγας (Τσεχία), Τότεναμ (Αγγλία), Ζενίτ (Ρωσία).
Το γκρουπ των αδυνάτων, με τους οποίους δεν μπορούν να κληρωθούν οι δύο ελληνικές ομάδες, απαρτίζεται από τους πρώτους των ομίλων του Europa League και τους καλύτερους τρίτους του Champions League: Άντερλεχτ, Γάνδη (Βέλγιο), Άστρα Γκιούργκιου (Ρουμανία), Μπιλμπάο, Θέλτα Βίγκο, Βιγιαρεάλ (Ισπανία), Άλκμααρ (Ολλανδία), Γκλάντμπαχ (Γερμανία), Χάποελ Μπερ-Σεβά (Ισραήλ), Κράσνονταρ, Ροστόφ (Ρωσία), Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία), Λουντογκόρετς (Βουλγαρία), Μαν. Γιουνάιτεντ (Αγγλία), Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ (Ελλάδα).
~ Τα πρώτα ματς θα γίνουν σε «Γ. Καραϊσκάκης» και Τούμπα αντίστοιχα και τη ρεβάνς εκτός έδρας.
~ Οι αγώνες θα γίνουν στις 16 και 23 Φεβρουαρίου, στις συνήθεις «ζώνες» της διοργάνωσης, 20:00 και 22:05. Για τη φάση των «16» θα γίνει νέα κλήρωση στις 24 Φεβρουαρίου.
Τα ζευγάρια της φάσης των «32»:
Ολυμπιακός (Ελλάδα) - Οσμανλίσπορ (Τουρκία)
ΠΑΟΚ (Ελλάδα) - Σάλκε (Γερμανία)
Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία) - ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)
Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία) - Άγιαξ (Ολλανδία)
Άντερλεχτ (Βέλγιο) - Ζενίτ (Ρωσία)
Άστρα Γκιούργκιου (Ρουμανία) - Γκενκ (Βέλγιο)
Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία) - Σεντ Ετιέν (Γαλλία)
Βιγιαρεάλ (Ισπανία) - Ρόμα (Ιταλία),
Λουντογκόρετς (Βουλγαρία) - Κοπεγχάγη (Δανία)
Θέλτα Βίγκο (Ισπανία) - Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)
Γάνδη (Βέλγιο) - Τότεναμ (Αγγλία)
Ροστόφ (Ρωσία) - Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)
Κράσνονταρ (Ρωσία) - Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)
Γκλάντμπαχ (Γερμανία) - Φιορεντίνα (Ιταλία)
Άλκμααρ (Ολλανδία) - Λιόν (Γαλλία)
Χάποελ Μπερ Σεβά (Ισραήλ) - Μπεσίκτας (Τουρκία)
ΠΑΟΚ-Σάλκε (Γερμανία)
 *Για τη φάση των «16» θα γίνει νέα κλήρωση στις 24 Φεβρουαρίου. Ο τελικός της διοργάνωσης θα γίνει στις 24 Μαΐου στη Στοκχόλμη
***  ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0-1 .- ^
Ο ΠΑΟ κέρδισε τον Ατρόμητο και έκανε το 2Χ2 με Ουζουνίδη
Το γκόλ : Με το γκολ του Μάρκους Μπεργκ στο 45΄
Διαιτητής: Τάσος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
Κίτρινες: Φυτανίδης - Ζέκα, Ιμπάρμπο, Εμποκού, Ρέις
 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ(Γ.Κορακάκης): Γκορμπούνοφ, Λαζαρίδης, Φυτανίδης, Μπίτολο, Μπρίτο (63΄ Στόιτσεφ), Ούμπιδες, Μπάχα (74΄ Κεϊτά), Λημνιός, Κοντοές, Τόνσο, Λε Ταλέκ (15΄ Παπαδόπουλος)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μ.Ουζουνίδης): Ο.Βλαχοδήμος, Κουτρουμπής, Μολέδο, Κουλιμπαλί, Χουχούμης, Ζέκα, Λουντ, Βιγιαφάνιες (89΄Π.Βλαχοδήμος), Ιμπάρμπο (80΄ Ρέις), Εμποκού (70΄ Μπουμάλ), Μπεργκ.
~ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0-1  φάσεις γκολ 11/12/2016 :

***  ΠΑΟΚ-Πλατανιάς 3-0 .-^
Εντυπωσιακή επιστροφή στις νίκες για τον ΠΑΟΚ
Τα  γκολ :  Μάτο (61΄, 81΄) , Ο Μπανανά με αυτογκόλ στο 87΄ .-
Διαιτητής: Γκράνας (Θράκης)
Κίτρινες: Μάτος, Κάργας,.
ΠΑΟΚ: Γλύκος, Μάτος (89' Κίτσιου), Κρέσπο, Βαρέλα, Λέοβατς, Κάνιας, Τσίμιροτ (74' Σάκχοφ), Μπίσεσβαρ, Κάμπος, Ροντρίγκες και Κουλούρης (57' Αθανασιάδης).
Πλατανιάς: Σωτηρίου, Κάργας (66' Ντίνας), Μπανανά, Καρυπίδης, Σκαρντοβέλι, Γκνιάτιτς, Μουνάφο, Στάθης, Γουνδουλάκης (82' Μενδρινός), Μανούσος και Αποστολόπουλος (73' Ντιλαβέρ).
~ΠΑΟΚ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ  3-0  φάσεις και γκολ  11/12/2016:

***    Πανιώνιος-Κέρκυρα  1-0 .- ^
Πέμπτος ο Πανιώνιος, 1-0 την Κέρκυρα στη Νέα Σμύρνη
Το  γκολ : ο Τασουλής στο 64΄ .-
Διαιτητής: Αλέξανδρος Κατσικογιάννης (Ηπείρου)
Κίτρινες: Ανσφαριφάρντ / Φούντας, Μασούντ
 Πανιώνιος (Βλάνταν Μιλόγεβιτς): Γιαννιώτης, Βλάχος, Ρισβάνης (79΄ Γκιοατά), Οικονόμου, Τασουλής, Σιώπης, Κόρμπος, Φούντας (72΄ Μασούρας), Μασούντ, Μπεν, Ανσφαριφάρντ (90΄ Ενγκόγκ).
Κέρκυρα (Μιχάλης Γρηγορίου): Κουτζαβασίλης, Βενέτης, Γεωργίου (83΄ Γεωργακόπουλος), Σπίνουλας, Ντουαλά, Κόντος (77΄ Γκόμες), Σιόντης, Ιωάννου, Ζαραδούκας, Τουράμ, Νίκιτς (69΄ Ζορμπάς).
~*ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ- ΚΕΡΚΥΡΑ 1-0 φάσεις  γκολ  11/12/016:

***  Παναιτωλικός-Ηρακλής  2-0 .- ^
Ο Παναιτωλικός λύγισε τον Ηρακλή στο Αγρίνιο με 2-0
Τα γκολ : οι Κλέσιο στο 19΄ και Μαρκόβσκι στο 85΄.
Διαιτητής: Ευάγγελος Γρατσάνης (Τρικάλων)
Κιτρινες: Λεντέσμα /Περόνε, Στάμου
 Παναιτωλικός (Ματζουράκης): Kυριακίδης, Κούσας, Τομανέ (67΄ Μαρκόβσκι), Κλέσιο, Φερέιρα (67΄ Καμαγουάγκα), Μάκος, Μάρκος Πάουλο, Τσοκάνης, Μύγας, Χαντάκιας, Ουάρντα (76΄ Λεντέσμα).
Ηρακλής (Παντελίδης): Χουάντερσον, Σαραμάντας, Στάμου (59΄ Αγγελόπουλος), Μοντέιρο, Ιντζόγλου, Περόνε, Πασάς (46΄ Λεοζίνιο), Κυριακίδης, Μπαρτολίνι, Ζιαμπάρης, Κούρος (83΄ Λάμπρου).
~*ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ 2-0  φάσεις γκολ  11/12/2016:
 https://youtu.be/XuSBT97lIbU .-

ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός   0-2 , (0-0).- ^
 Ο Καρντόσο «ξελάσπωσε» τον Ολυμπιακό στους Ζωσιμάδες
Τα γκολ : (68' Καρντόσο, 92' Σεμπά) .-
~* ΓΙΑΝΝΕΝΑ- ΟΣΦΠ  0-2  1ο  γκολ  12/12/2016:
https://youtu.be/nA8oJvaNJvQ .-
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΠαπαπέτρουΚΟΚΚΙΝΕΣ: 41' Λίλα (2η κίτρινη)ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Λίλα, Περιστερίδης - Μάρτινς, Φιγκέιρας, Μιλιβόγεβιτς, Μποτία ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιάννης Πετράκης): Περιστερίδης, Μπουκουβάλας, Κούτρης, Μιχαήλ, Μπέριος, Τζημόπουλος, Λίλα, Κοζορώνης, Ζάιρο (75' Κόντε), Μαμπουλού (59' Γαρουφαλιάς), Ακόστα (81' Ναδάλες).ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πάουλο Μπέντο): Λεάλι, Φιγκέιρας, Ρέτσος, Ντα Κόστα, Μποτία, Μιλιβόγεβιτς, Μαρτίνς, Ελιουνούσι (58' Πάρντο), Σεμπά, Φορτούνης (65' Ιντέγε), Καρντόσο (79' Καμπιάσο).
~ΠΑΣ-ΟΣΦΠ  0-2  Α΄ ημιχρονο  0-0  12/12/2016:
https://youtu.be/dHg_i9rt2eY .- 
***ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 11 αγώνες)
1. Ολυμπιακός 23 
2. Παναθηναϊκός 21
3. Ξάνθη 19
. ΑΕΚ 19
5. Πανιώνιος 18
---------------------
6. ΠΑΣ Γιάννινα 17 
. Ατρόμητος 17
8. Παναιτωλικός 15
9. ΠΑΟΚ 14
10. Λεβαδειακός 12
. Κέρκυρα 12
12. Πλατανιάς 11
. Αστέρας Τρίπολης 11
14. ΑΕΛ 9
15. Βέροια 8
16. Ηρακλής 6
 * Ο ΠΑΟΚ έχει -3 βαθμούς
***  Αλλάζουν όλα στο Champions League, μεταξύ τους και το ιστορικό... 21:45               
Από τη σεζόν 2018-2019
Οριστικοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής οι μεγάλες αλλαγές στο Champions League για την τριετία 2018-2021. Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ποδοσφαίρου στον πλανήτη, θα διεξαχθεί για τελευταία φορά με την ισχύουσα μορφή της την επόμενη σεζόν (2017-18).
Αμέσως μετά και αρχής γενομένης από την περίοδο 2018/19 αλλάζουν τα πάντα και γίνεται εξαιρετικά δύσκολη η πρόκριση στους ομίλους, για τους πρωταθλητές των μικρών και μεσαίων -με βάση το UEFA ranking- εθνικών ομοσπονδιών, στις οποίες ασφαλώς ανήκει και η Ελλάδα.
Επίσης, από το 2018 αλλάζουμε και... συνήθειες αφού καταργείται η ώρα που εδώ και δεκαετίες ήταν άμεσα συνυφασμένη με το Champions League. Τέλος στο «δέκα παρά τέταρτο», αφού η εκτελεστική επιτροπή της UEFA κατά τη συνεδρίασή της στη Νιόν αποφάσισε από τους οκτώ αγώνες της ημέρας οι έξι να αρχίζουν στις 22:00 και οι δύο στις 20:00 (πάντα σε ώρες Ελλάδας).
Θεσμοθετείται, επίσης, ειδικός προκριματικός γύρος για το Europa League στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι πρωταθλητές που θα αποκλείονται από τους ομίλους του Champions League, ώστε όλες οι ομάδες που κατέκτησαν τα εθνικά τους πρωταθλήματα να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στην Ευρώπη.
Από το 2018 και εφεξής στον συντελεστή των ομάδων παύει να προστίθεται ο συντελεστής της χώρας, ώστε να μην ευνοούνται οι σύλλογοι που προέρχονται από τα μεγάλα πρωταθλήματα.
Στους ειδικούς συντελεστές που θα χρησιμοποιούνται κυρίως για τον καθορισμό της κατανομής χρημάτων (market poοl ή ο,τιδήποτε σχετικό) θα προσμετρώνται τόσο η πορεία του συλλόγου στην Ευρώπη σε βάθος δεκαετίας, όσο και οι τίτλοι που έχει κατακτήσει. Περισσότερους πόντους δίνει το Champions League και το κύπελλο πρωταθλητριών, λιγότερους το Europa League-Κυπελλο UEFA ή ακόμα και το Κύπελλο Κυπελλούχων.
Σε άλλες αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπής:- Το νεότευκτο στάδιο της Λιόν θα φιλοξενήσει τον τελικό του Europa League 2018
- Ποσό 50.000.000 από τα έσοδα του Champions League θα «μεταφερθεί» στο Europa League
- Το final four της νεοσύστατης διοργάνωσης Nations League θα διεξαχθεί 5-9 Ιουνίου 2019
- Ανατέθηκαν οι εξής διοργανώσεις:
Ευρωπαϊκό U21 2019 - Ιταλία
Ευρωπαϊκό U19 2019 - Αρμενία
2020 - Β. Ιρλανδία
Ευρωπαϊκό U17 2019 - Ιρλανδία
2020 - Γεωργία
Ευρωπαϊκό Fustal 2017 - Καζακστάν
- Τέλος, τα βραβεία fair play για τη σεζόν 2015-2016 που συνοδεύονται με έπαθλο 50.000 ευρώ πήραν η Νορβηγία (πρώτο βραβείο), η Εσθονία (καλύτεροι φίλαθλοι) και η Λευκορωσία (μεγαλύτερη πρόοδος)
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Σε αναμετρήσεις για τη 10η αγωνιστική της Α1 Ανδρών, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου :
Δόξα Λευκάδας-Λαύριο 63-64
Κολοσσός Ρόδου-Απόλλων Πάτρας 71-59
Άρης-Κύμη 85-72
Κόροιβος-Τρίκαλα 87-76
Προμηθέας Π.-ΠΑΟΚ 73-75 -παρ. (64-64κ.α.)
Κυριακή 11-12-2016 :
Ολυμπιακός-Ρέθυμνο 83-58
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 77-68
*** ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 10 αγώνες)
Ολυμπιακός 20
Παναθηναϊκός 19
ΑΕΚ 18
ΠΑΟΚ 16
Αρης 16
Κολοσσός Ρόδου 15
Ρέθυμνο 15
Προμηθέας Πατρών 14
Κύμη 14
Απόλλων Πατρών 13
Κόροιβος Αμαλιάδας 13
Λαύριο 13
Δόξα Λευκάδας 12
Τρίκαλα 12
*** ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΕΚ   77-68 .- ^
 Ο Παναθηναϊκός πήρε το ντέρμπι και απολαμβάνει τη μοναξιά της δεύτερης θέσης
Τα δεκάλεπτα: 22-20, 39-39, 56-56, 77-68
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Πηλοϊδης-Αναστόπουλος Π.-Μπήτης
 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 6, Νίκολς 16 (1), Φελντέιν 20 (2), Καλάθης 2, Ρίβερς 1, Μποχωρίδης 5 (1), Φώτσης 7 (1), Παππάς, Μπουρούσης 11 (1)
ΑΕΚ (Γιούρι Ζντοβτς): Ούκιτς 19 (4), Μιλόσεβιτς 5, Ντίξον 4, Φάλκερ, Ουίλιαμς 3, Σάκοτα 14 (2), Χαριτόπουλος, Λαρεντζάκης 13 (1), Ιβάνοβιτς 4, Μαυροειδής 6, Σκουλίδας
~*ΠΑΟ-ΑΕΚ  76-68 11/12/2016 Α1 Μπάσκετ:
https://youtu.be/eddiT9ZX7xY .-

***  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΡΕΘΥΜΝΟ  83-58  .- ^
Πρώτος και απόλυτος ο Ολυμπιακός, 83-58 το Ρέθυμνο
Τα δεκάλεπτα: 31-18, 50-28, 63-46, 83-58
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Βαρδάλος-Παπαθανασίου-Ζαχαρής
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 8, Μιλουτίνοφ 4, Πρίντεζης 8, Παπανικολάου 8, Αθηναίου 7(1), Γκριν 9(1), Μπιρτς 8, Γιανγκ 9, Τολιόπουλος 5(1), Παπαπέτρου 13(1), Αγραβάνης, Λοτζέσκι 3
ΡΕΘΥΜΝΟ (Κωνσταντινίδης): Χριστοδούλου 8, Φιτζπάτρικ 11, Τάλτον, Γιαννόπουλος 16(4), Κράβιτς 4, Κώττας, Ραζής, Αρνολντ 11(1), Καμπερίδης 3, Εβάλντας 3(1), Θεοδωρίδης Εντουαρντς 2

 *** Β΄ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Πρόγραμμα αγώνων Footballleaguen 5η αγωνιστικής :

Σάββατο 10-12-2016  :
ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  0-0 .-
ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Καρδίτσης  0-3 .-
ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ-ΣΠΑΡΤΗ   2-1 .-
ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης  1-3 .-
Κυριακή 11-12-2016  :
ΚΑΛΟΝΗ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ  1-1 .-
ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ-ΠΑΝΕΓΙΑΛΕΙΟΣ   4-2 .-
ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ-ΚΑΛΛΙΘΕΑ   3-1 .-
ΛΑΜΙΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ  1-0 .-
ΟΦΗ-ΧΑΝΙΑ   3-0 .-

***  Γ΄ Εθνική στο ποδόσφαιρο 3ος όμιλος   :

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 :
Αιολικός-Τσικλητήρας Πύλου  2-1 .-  ^
Παναρκαδικός-Αστέρας Αμαλιάδας  1-1 .- ^
Ερμιονίδα-Α.Ο. Ζευγολστιού  1-0 .-
Παναργειακός-Αχαϊκή  0-1 .-
Παναχαϊκή-Α.Ο.Θήβας  1-0 .-
ΠΑΟ Βάρδας-Φωστήρας   2-2  .-
Χαλκίδα-Δόξα Μεγαλόπολης  0-0 .-
Ρεπό :  ΑΟ Λουτράκι

~* 1ος όμιλος
Δόξα Προσκυνητών-ΑΟ Καρδίας 1-2
Εορδαϊκός-Απόλλων Καλαμαριάς 1-7
Καμπανιακός-ΑΠΕ Λαγκαδά 0-3
Νέστος Χρυσούπολης-Ορφέας Ξάνθης 1-0
Δόξα Δράμας-Αλμωπός Αριδαίας 3-0
Νάουσα-Μακεδονικός Φούφα 1-0
Καβάλα-ΑΕΠ Βατόλακκου 1-0
Ρεπό: Απόλλων Παραλιμνίου

~*  2ος όμιλος
ΑΕ Ιστιαίας-Απόλλων Λάρισας 0-1
ΑΕ Καραϊσκάκης-Διαγόρας Σεβαστής 3-0
Αστέρας Πετριτή-Τηλυκράτης 1-1
Μαύροι Αετοί Ελευθεροχωρίου-Νίκη Βόλου 1-0
Θεσπρωτός-Πύδνα Κίτρους 0-2
Ολυμπιακός Βόλου-Εθνικός Φιλιππιάδας 3-0
Ρήγας Φεραίος-Αμβρακία Κωστακιών 4-2
Πιερικός-Αχιλλέας Νεοκαισάρειας 0-0

~*  4ος όμιλος
Κηφισιά-Ερμής Ζωνιανών αναβ.
Ιωνικός-Ιάλυσος (12/12)
Πανθηραϊκός-Εργοτέλης 2-2
Άγιος Ιερόθεος-Θύελλα Ραφήνας 1-1
Ατσαλένιος-Ηλυσιακός αναβ.
Εθνικός-Προοδευτική 0-0
Ρόδος-ΑΕΕΚ ΙΝΚΑ 2-1
Ρεπό: Τριγλία Ραφήνας

~*

  ***  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ  ΕΠΣ Μεσσηνίας :

Α΄ Κατηγορία (12η αγωνιστική) 
      Σάββατο 10/12/16
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ  0-3 .- ^
Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ  . 3-1 .- ^
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ   2-1 .- ^
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  1-0 .-^
 Κυριακή 11/12/16
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ   0-2 .-
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ  0-4 .-
ΠΑΜΙΣΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ   3-0 .-
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - Α.Ε. ΑΒΙΑΣ    2-0 .-
Α1 Κατηγορία (11η αγωνιστική)
Σάββατο 10/12/16
 Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.  0-0 .-^
ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ - ΑΣΤ. ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ  1-2 .- ^
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΧΩΡΑΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ   2-1 ,-^
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ. - ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ  2-2 .-^
  Κυριακή 11/12/16
ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ    1-1 .-
Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ   2-0 .-
ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ    0-2 .-
Β΄ Κατηγορία - 1ος Όμιλος (10η αγωνιστική)
  Σάββατο 10/12/16
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ - ΑΕ ΚΥΠΑΡΙΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ   2-1
ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ   2-2
ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ - ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ  1-3
Α.Ο. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥ  2-6
 Κυριακή 11/12/16
ΑΣ ΘΥΕΛΛΑ ΜΕΡΟΠΗΣ - Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ   0-2 .-
ΠΑΟ ΚΑΛΟ ΝΕΡΟΥ - ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  1-5 .-
Β΄ Κατηγορία - 2ος Όμιλος (9η αγωνιστική)
Σάββατο 10/12/16
ΘΥΕΛΛΑ ΧΑΡΑΚΟΠΙΟΥ - Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ  2-3 .-
Π.Α.Ο. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  1-2 .- 
  Κυριακή 11/12/16
ΑΣ ΦΥΤΕΙΑΣ - ΑΟ ΦΥΤΕΙΑΣ  4-1 .-
Α.Ε. ΛΟΓΓΑΣ - Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ   2-2 .-
Α.Ο. ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ  2-1 .-  
ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ - ΑΠΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ    -
Γ΄ Κατηγορία (9η αγωνιστική)
Σάββατο 10/12/16
 ΝΕΣΤΩΡ ΠΥΛΟΥ - Α.Ο. ΒΕΡΓΑΣ   0-4 .-
ΑΟ ΕΡΜΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΛΑΙΪΚΩΝ  2-0 .-
 Κυριακή 11/12/16
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ - ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ  3-1 .-  
ΑΣ ΔΑΝΑΟΣ - ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  0-2 .-
ΑΠΣ ΑΡΙΣ - ΝΕΔΟΥΣΑ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ   0-2 .-
7η αγωνιστική
Τετάρτη   14/12/16
ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΙΚΑΡΟΣ - ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

 

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 1ος ΟΜΙΛΟΣ (8η αγωνιστική)
Σάββατο 10/12/16
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ   1-0 .-
ΑΣ ΔΑΝΑΟΣ - ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  1-2 .-
ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2ος ΟΜΙΛΟΣ (8η αγωνιστική)
 Α.Ε. ΜΑΝΗΣ - Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ   Αναβλήθηκε .-
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.   -
ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 3ος ΟΜΙΛΟΣ (8η αγωνιστική)
 ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ   Αναβλήθηκε
ΑΣΤ. ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ - Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ   2-1 .-
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ    5-2 .-
ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 4ος ΟΜΙΛΟΣ (8η αγωνιστική)
 ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ.   Αναβλήθηκε
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ   6-1 .-

***  «Φυσιολογική» ήττα για το Μεσσηνιακό από τον πανίσχυρο Ηρακλή (φωτογραφίες) 
 
Δεν είχε τύχη ο Μεσσηνιακός στο χθεσινό παιχνίδι με τον πανίσχυρο και πρωτοπόρο Ηρακλή Κηφισιάς, που διεξήχθη το απόγευμα στο Κλειστό της Παραλίας, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Α2 βόλεϊ των γυναικών. Η καλαματιανή ομάδα προσπάθησε να αντισταθεί στο 1ο σετ, ενώ στη συνέχεια δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στο ρυθμό του αντιπάλου που πήρε με συνοπτικές διαδικασίες τη νίκη με 0-3 σετ και ειδικότερα με 17-25, 14-25, 13-25.
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ: Σκλήρη, Δεδούση, Πασσιά, Χάσκου, Σουρή, Παυλέα λ., Κωνσταντοπούλου, Ραμούνδου, Χειλαδάκη, Μπαξιβανάκη, Ζερίτη, Μπεσσή
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ: Κωνσταντίνου, Βογιατζόγλου, Κουτουξίδου, Κοσμά, Τσελέπη, Λαμπρινίδου, Λύρα λ., Κωνσταντέλλου, Χούντα, Βογιατζέλου, Γιαννέλου, Καμπυλαυκά.

***

~ ~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016:
~  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  , Πέμπτη  01  Δεκεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/12/news-01-2016.html .-
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 02  Δεκεμβρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-02-2016-2.html .- 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο  03 Δεκεμβρίου  2016 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-03-2016-3.html  .-

~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 04 Δεκεμβρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-04-2016-3122016-super.html .-   
~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 03 και 04 Δεκεμβρίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/03-04-2016-05-2016-1930-04122016-4-0-0-0.html .-  

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου  2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/12/news-05-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-06-2016.html .-
~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/news-07-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-08-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-09-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 10  Δεκεμβρίου 2016 :
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-10-2016.html .- 
Αθλητικό  Σαββατοκύριακο 10  και 11 Δεκεμβρίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/10-11-2016-14-super-league-10-12-2016-0.html .- 

 ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-11-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 12  Δεκεμβρίου 2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2016/12/arfara-news-12-2016.html .-

** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5080 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        
Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3257   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   
Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3254 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11. 591  βίντεο   .-  

 ~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 
~   
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: