Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008  .....
~
 *** VIΤΕΟ ΑΠΌ προσκύνημα Άγιο Ανδρέα Πατρών και επίσκεψη στο ΛΑΠΠΑ Δάσος Στροφυλιάς , Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος και παραλά Καλογριάς Ν. Αχαϊας 30-11-2017 ...:
1~Δάσος  Στροφυλιάς Λιμνοθάλασσα Πρόκοπο  Ν. Αχαϊας   30/11/2017: https://youtu.be/La3C2T2OobM  .-
2~Δάσος Στροφυλιάς  παραλία Καλογριάς  Αχαϊας  30/11/2017:      https://youtu.be/JNJKFyqKpvo  .-
3~ΔΑΣΟΣ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ 30/11/2017  διαδρομή:
https://youtu.be/qB7o_CfUrFg .-
4~Δάσος Στροφυλιάς Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος 30/11/2017:
https://youtu.be/ze1j0-_8GI8 .-
5---~ Δάσος Στροφιλιάς και Μετόχη Αχαϊας αφήγηση 30-11-2012 : https://youtu.be/9EMwnK3bLCo .-
6~ δάσος στροφιλίας 30-11-2012:
https://youtu.be/oHhJnR1r3cs  .-
7~ Κάστρο Καλογριάς -Δάσος Στροφιλίας 2012:
https://youtu.be/6sMBSTO01Hg .-
8~ Κάστρο Δημαίων ή Καλογριάς Αχαϊας αφήγηση:
https://youtu.be/ocu2JDg73iE  .-




VIΤΕΟ ΑΠΌ προσκύνημα Άγιο Ανδρέα Πατρών και επίσκεψη στο ΛΑΠΠΑ Δάσος Στροφυλιάς , Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος και παραλά Κλογριας Ν. Αχαϊας 30-11-2017 ...:
 ____________________________
1~* Προσκύνημα Άγιο Ανδρέα Πάτρας 30/11/2017:
https://youtu.be/YvvvQFrL8Ts .-
2~*Ταβέρνα SYRTAKI PETROS Λάππα Στροφυλιά 30-11-2017: https://youtu.be/a8fXryhGyO4 .-...
3~* Ταβέρνα Συρτάκι Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος 30/11/2017: https://youtu.be/cJTye8tU4Wo . -
4~*Ταβέρνα Συρτάκι Πέτρος Δάσος Στροφυλιάς ΛΑΠΑ 30/11/2017: https://youtu.be/X2jGWnChEPI . -
5~*Ταβέρνα Συρτάκι Πέτρος Δάσος Στροφυλιάς ΛΑΠΑ 30/11/2017: https://youtu.be/i2g1ON5zJjA .-
6~*Ταβέρνα Συρτάκι Πέτρος Δάσος Στροφυλιάς ΛΑΠΠΑ φαγητό διασκέδαση 30/11/2017 : https://youtu.be/sxtIwhla5-E .-
7~Ταβέρνα Συρτάκι Πέτρος Δάσος Στροφυλιάς ΛΑΠΑ χορός μάσα 30/11/2017: https://youtu.be/id_ro_hNtMA .-


~ 2 Δεκεμβρίου
Προφήτου Αββακούμ. Μαρτύρων Αβίβου διακόνου του νέου, Μάμαντος και Μερόπης (1) της εν Χίω († δ΄αι.). Οσίων Ανδρέου, Ηρακλαίμονος, Θεοφίλου (†251) και Ιωάννου. Κυρίλλου του Φιλεώτου (Δέρκων ). Σολομώντος αρχιεπισκόπου Εφέσου, Μωυσέως του ομολογητού και Αθανασίου του Εγκλείστου.
(1)Η Αγία Μερόπη έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Έφεσο, όμως ορφάνεψε μικρή από τον πατέρα της και έτσι ανατράφηκε από την μητέρα της, η οποία καταγόταν από τη Χίο. Κατά τον διωγμό των Χριστιανών, που έγινε στα χρόνια του Δεκίου, η Μερόπη μαζί με την μητέρα της, μετακόμισε στη Χίο. Εκεί περνούσε τον καιρό μελετώντας την Αγία Γραφή, διαδίδοντας τον Θείο Λόγο και ασκώντας μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Όμως ο διωγμός εξαπλώθηκε και στην ειρηνική Χίο. Μεταξύ των εκεί διωχθέντων ήταν και ο μακάριος μάρτυρας Ισίδωρος. Ο ειδωλολάτρης Νουμέριος είχε διατάξει να μείνει άταφο το σεπτό λείψανο του μάρτυρα, όμως η Μερόπη ξεγελώντας τον φύλακα πήρε το λείψανο και το έθαψε με κάθε ευλάβεια. Ο Νουμέριος διέταξε να τιμωρηθεί σκληρά ο στρατιώτης. Η αγία Μερόπη δεν ομολόγησε την πράξη της. Ο άρχοντας τρομερά θυμωμένος, διέταξε την μέχρι θανάτου τιμωρία της Μερόπης.
~
*** Κοσμοσυρροή στον Αγιο Ανδρέα στην Πάτρα- Πλήθη λαού, Παυλόπουλος και Ιεράρχες στον πανηγυρικό εορτασμό



 
 




~  Τον και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κορυφώνονται με τη Λιτανεία. Πριν λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος τίμησε τον κ. Παυλόπουλο.
~Μέσα κι έξω από το Ναό βρέθηκαν χιλιάδες κόσμου παρά τις καιρικές συνθήκες. Ακολούθησε η Λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
~ Βίντεο : Η εορτή του Πολιούχου της Πάτρας παρουσία του ΠτΔ  , https://youtu.be/Ys9qQP3GshU  .-

***  Άγιος Γέροντας Πορφύριος: Ο Σταυρός με το Τίμιο Ξύλο – Αληθινό περιστατικό
~ Έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τότε που ο , επιστρέφοντας από ένα ταξίδι που είχε κάνει στο ή στους , αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να θυμηθώ, θέλησε να μου δείξει κάτι πολύτιμο που είχε μαζί του.
~ Για το λόγο αυτό, με κάλεσε μέσα στο Ιερό του Ναού του Αγίου Γερασίμου της Πολυκλινικής Αθηνών και, αφού πρώτα έλεγξε μη μας βλέπει κανείς άλλος, έβγαλε μέσα από τη βαθιά τσέπη του μια μεγάλη θήκη.
Έκανε τον σταυρό του και ασπάσθηκε αυτή τη θήκη τρεις φορές. Μετά απευθύνεται σε μένα και, με πολύ σοβαρότητα, με ρώτησε αν γνωρίζω τι κρύβει μέσα αυτή η θήκη. Του απάντησα αρνητικά και τον παρακάλεσα να μου αποκαλύψει ο ίδιος.
Εκείνος, με μεγάλη ευλάβεια σταύρωσε την θήκη που μου έδειξε και στη συνέχεια την άνοιξε. Αμέσως , ο χώρος άρχισε να ευωδιάζει! Μια ευωδία που, εγώ τουλάχιστον, δεν είχα ποτέ ξανααισθανθεί.
Ανοίγοντας την θήκη, παρατήρησα αμέσως ότι μέσα της πειείχε έναν ωραιότατο, σκαλιστό ξύλινο Σταυρό, μήκους μια μεγάλης ανδρικής παλάμης και πάχους 2 με 3 εκατοστών. Τόσο ωραίο Σταυρο, δεν ξανάδα στη ζωή μου! Επρόκειτο για ένα κομψοτέχνημα ανυπολόγιστης αξίας! Έμεινα κατάπληκτος και άφωνος!
Ο Άγιος Πορφύριος πήρε στα χέρια του τον Σταυρό και σταυρώθηκε τρεις φορές. Τον ασπάσθηκε με πάθος και ευλάβεια και, στη συνέχεια, άρχισε να με σταυρώνει για πολλή ώρα, ενώ τα άγια χείλη του ψέλλιζαν διάφορα τροπάρια. Όταν τελείωσε, μου έδωσε και ασπάσθηκα τον Σταυρό και μου Τον έδωσε να Τον δω.
Τον περιεργάστηκα για πολλή ώρα και θαύμαζα την λεπτότητα της τέχνης και την σοφία του καλλιτέχνη και δημιουργού του! Ακόμη, προσπαθούσα να διακρίνω μέσα από τα κενά του γλυπτού ξύλου τι περιείχε αυτός ο Σταυρός και ανέδυε μια τέτοια ευωδία. Δεν μπορούσα όμως να δω τίποτε μα τίποτε! Από αυτήν. Όμως, την περιέργεια θέλησε να με βγάλει ο Άγιος Παππούλης.
Τι κοιτάς; Ξέρεις τι κρατάς τώρα στα χέρια σου;
– Όχι.
– Ό-τι και να σου πω, λίγο είναι! Κρατάς το Ξύλο της Ζωής. Κρατάς το Τίμιο Ξύλο! Το Ξύλο, που άγγιξε το ίδιο το Σώμα του Θεού. Το Ξύλο, που είναι ποτισμένο με το Αίμα του Χριστού μας! Το Ξύλο, που ανασταίνει νεκρούς και τρέπει σε φυγή τις λεγεώνες των δαιμόνων! Πώς, λοιπόν να μην ευωδιάζει; Εσύ, τόση ώρα περιεργάζεσαι την εξωτερική καλλιτεχνική αξία και παραβλέπεις την ουσία. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, εκείνο που μετράει είναι η ουσία και όχι η εμφάνιση. Πώς σου πέρασε από το μυαλό σου ότι θα σε καλούσα για το δεύτερο; Δηλαδή για την εμφάνιση; Και εάν ήταν μόνο γι αυτό, υπήρχε λόγος να λάβω τόσα προφυλακτικά μέτρα για να μη το δει κανείς άλλος; Ασφαλώς, όχι! Είναι πολλοί λίγοι οι τυχεροί που κράτησαν στα χέρια τους αυτό που κρατάς τώρα εσύ. Και, πιο τυχερός απ΄όλους, είμαι εγώ, ο αμαρτωλός. Δεν μπορώ κι εγώ να πιστέψω, πώς ο Κύριος μου έστειλε αυτό το Θείο Δώρο! Ας είναι δοξασμένο τ΄ όνομα Του!
Τώρα για να διαπιστώσεις τι δύναμη και τι θεία Χάρη έχει το Τίμιο Ξύλο, που βρίσκεται σε όλο το εσωτερικό μέρος του Σταυρού αυτού και καλύπτει πολλά τετραγωνικά εκατοστά σε συμπαγή πλάκα, θα σε παρακαλέσω να κάνεις ακριβώς αυτό που θα σου υποδείξω εγώ τώρα. Θα κρατήσεις τον Σταυρό με τα δυο σου χέρια. Στη συνέχεια θα Τον φέρεις στο στόμα σου. Εκεί, θα τον καλύψεις όλον και με τις δυο χούφτες, τόσο δυνατά και με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην εισέρχεται από πουθενά αέρας. Μετά, θα προσπαθήσεις να εισπνεύσεις. Όσο μπορείς πιο βαθειά από το στόμα σου, που επάνω θα είναι κολλημένος ο Σταυρός. Θα κρατήσεις την αναπνοή σου, όσο περισσότερο μπορείς και, μετά την εκπνοή του αέρος, θα μου πεις τι αισθάνθηκες. Να, θα κάνεις αυτό ακριβώς, που θα κάνω εγώ πρώτα, Και μου έδειξε και στην πράξη τα ζητούσε από μένα.
Την ώρα όμως που εισέπνευσε βαθειά, εγώ έβλεπα ένα Παππούλη, πού διαφορετικό, το πρόσωπο του, έλαμπε! Τα μισόκλειστα μάτια του, άστραπταν! Ο νους του δεν πρέπει να ήταν εκεί. Και ίδιος, θαρρώ, πως βρισκόταν σε άλλον κόσμο! Εγώ, όμως ολιγόπιστος όπως πάντα, δεν ήθελα να πιστέψω ούτε στα ίδια τα μάτια μου. «Αποκυήματα της φαντασίας μου», σκέφτηκα, «θα είναι». Σε λίγο ο Παππούλης, ανανεωμένος, χαρούμενος και ενθουσιασμένος, μου έδωσε το Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και μου είπε να επαναλάβω ακριβώς το «πείραμα» που μου έδειξε. Πράγματι. Έκανα όπως μου υπέδειξε. Όταν τελείωσα, με ρώτησε: «τι αισθάνθηκες;»
-Τίποτε! Ήταν η απάντηση μου.
Και αυτή ήταν και η πραγματικότητα […]
Για ξανακάνε το ίδιο, παιδί μου! μου είπε ο Παππούλς και εγώ υπάκουσα πλήρως. Αλλά δεν αισθάνθηκα τίποτε. Μετά με υποχρέωσε να το επαναλάβω αρκετές φορές και, αν θυμάμαι καλά, με κλειστά τα μάτια΄ και πάλι, όμως χωρίς αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια, έπαιρνε το Σταυρό ο Παππούλης και μετά Τον ξανάδινε σε μένα. Το αποτέλεσμα ήταν και πάλι αρνητικό. Ύστερα από όλες αυτές τις προσπάθειες, εγώ άρχισα να στεναχωριέμαι πολύ. Ο Άγιος Πατήρ Πορφύριος το κατάλαβε και προσπάθησε με τρόπο να διασκεδάσει την στεναχώρια μου. όμως, ό, τι και να έκανε και ό, τι και αν είπε, δεν το κατόρθωσε. Εγώ εκείνη την ώρα συναισθάνθηκα όλη την γύμνια μου, όλες τις ελλείψεις μου και όλα τα κενά που παρουσίαζα σαν χριστιανός, συγκρινόμενος, ενωπίος ενωπίω, με τον Πνευματικό μου Πατέρα. Γι΄ αυτό ακριβώς είχα καταληφθεί από ντροπή και δέος […] Ο Παππούλης, όμως που πάντα έδειχνε κατανόηση και καλωσύνη και εύρισκε λύσεις και εκεί ακόμη που δεν υπήρχαν για μας […], έσπευσε κοντά μου, χάιδεψε το κεφάλι μου και μου είπε :
Μη στεναχωριέσαι, παιδί μου δεν κάνει. Είσαι κι εσύ ευαίσθητος σαν τον πατέρα σου, τον παπα-Γιάννη. Έχεις καλή ψυχή. Δεν πειράζει. Ό, τι δεν πέτυχες εδώ, θα το πετύχεις στο σπίτι σου. Να, εγώ θα κάνω κάτι που δεν θα έκανα για κανέναν άλλον΄ θα σου δώσω τον Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο να τον Τον πάρεις στο σπίτι σου και να Τον Κρατήσεις, για όσες μέρες θέλεις: εκεί, θα θα πετύχεις ό, τι ότι δεν πέτυχες εδώ. Τι, άλλο θέλεις. Μόνο σε παρακαλώ, να προσέξεις να μη τον χάσεις. Γιατί είναι κάτι που ούτε πουλιέται, αλλά ούτε και αγοράζεται! Όσο αξίζει αυτός ο Στυαρός, δεν αξίζει όλος ο κόσμος: όμως εγώ, για να δεις πόσο σ΄αγαπώ, θα σου τον δώσω. Και είμαι βέβαιος πώς, απόψε κιόλας θα αισθανθείς ό, τι αισθάνομαι κι εγώ και θα λάβεις τη Χάρη Του!Εγώ δεν πίστευα στ΄αυτιά μου! θα έπαιρνα τον Σταυρό στο σπίτι μου! […] τα έχασα! Όταν συνήθλα, έπιασα τα δυο του χέρια σφιχτά και τα φιλούσα κατασυγκινημένος. Τον ευχαρίστησα πολλές φορές, φίλησα το χέρι του, πήρα την ευχή του και έφυγα τροχάδην για το σπίτι μου. […] Πήγα και κλειδώθηκα στο δωμάτιό μου. τοποθέτησα τον Σταυρό σε όρθια θέση πάνω στο τραπέζι. Γονάτισα και άρχισα να προσεύχομαι θερμά για πολλή ώρα. Το αίτημα, ήταν ένα και μοναδικό! Να εισθανθώ κι εγώ ότι ακριβώς αισθανόταν και ο Παππούλης, όταν αυτός εισέπνευσε μέσα από το Τίμιο Ξύλο. Όταν τελείωσα την προσευχή μου, ήμουν κάτι παραπάνω από βέβαιος ότι το αίτημα μου είχε γινει αποδεκτός […].  Σ΄αυτό, οπωσδήποτε, θα είχε συμβάλλει και η προσευχή του Παππούλη. Εξάλλου, μου το προείπε: «Στο σπίτι σου θα πετύχεις ό, τι δεν πέτυχες εδώ!’Βέβαιος για το αποτέλεσμα της προσευχή και για την πρόβλεψη του Αγίου Πορφυρίου, έκανα τον σταυρό μου και κάνω το πρώτο «πείραμα». Και, το θ α ύ μ α έγινε! Με την πρώτη εισπνοή που έκανα, αισθάνθηκα να κατεβαίνει από τον λάρυγγα μια ζωογόνα πνοή, να καταλαμβάνει όλη την έκταση των πνευμόνων μου και, στη συνέχεια, να επεκτείνεται σ΄όλα τα σωθικά μου και να μου δημιουργεί μια ευεξία χωρίς προηγούμενο! Γενικά, αισθανόμουν κάτι το υπερφυσικό. Κάτι που δεν είχα αισθανθεί μέχρι την ώρα εκείνη και, ομολογώ, ότι δεν έχω την δυνατότητα να το περιγράψω! Γεμάτος από χαρά, ενθουσιασμό, συγκίνηση, φόβο Θεού και ενισχυμένη την Πίστη μου σε μεγάλο βαθμό, επανέλαβα το ίδιο «πείραμα» πάρα πολλές φορές. Και το σπουδαιότερο είναι ότι, κάθε φορά, αισθανόμουν εντονότερα τη Θεία Χάρη! Περιττό να σας πω, ότι στο τέλος κοιμήθηκα έχοντας στην αγκαλιά μου τον Σταυρό! Την επόμενη, πρωί-πρωί, πήγα και βρήκα τον Άγιο Πατέρα Πορφύριο, μόλις με είδε, μου είπε: «Είδες ότι άδικα στενοχωρήθηκες; Δεν σου είπα ότι, αυτό που δεν πέτυχες εδώ, θα το πετύχεις στο σπίτι σου; Δεν αισθάνθηκες αυτό και αυτό;» και μου περιέγραψε ό, τι ακριβώς είχα αισθανθεί και μου συνέστησε να το επαναλαμβάνω συνεχώς κάθε μέρα.  Έκτοτε, ο Σταυρός με συνόδευε παντού. Η Χάρη Του, με βοηθούσε στις εξετάσεις που έδινα στη Σχολή μου, στη διεκπεραίωση των υποθέσεων μου και με προστάτευε από ένα σωρό κινδύνους.  Κάθε φορά που ο Παππούλης ζητούσε να του Τον επιστρέψω. Όλο και κάποια δικαιολογία έβρισκα. Και εκείνος που γνώριζε πόσο ανάγκη Τον είχα, όλο και κάποια παράταση μου έδινε. Έτσι οι μέρες έγιναν εβδομάδες και οι εβδομάδες μήνες. Και , αν είχα επιμείνει λίγο περισσότερο – ποιος ξέρει;- ίσως ακόμη να βρισκότανε ο Σταυρός στα χέρια μου!  Γεγονός πάντως είναι, ότι από τη μέρα που έφυγε ο Σταυρός από επάνω μου, αισθάνομαι τόσο αδύναμος, όσο και ο αφοπλισμένος στρατιώτης…»  «Ανάργυρου Ι. Καλλιάτσου, Ο Πατήρ Πορφύριος, ο διορατικός, ο προορατικός, ο ιαματικός», κεφ. 26ο, σελ. 86-92, Εκδόσεις Επτάλοφος, Αθήνα, 1996]
***  Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης: Οπως το άφησε παραμένει το κελί του (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)
~  Συγκινητικές ήταν οι στιγμές που έζησαν όσοι βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης στο για να γιορτάσουν την αγιοκατάταξη του που εκοιμήθη το 1991.
~ Χοροστατούντος του έγινε θεία λειτουργία και αμέσως μετά λιτάνευση της εικόνας του γύρω από τον Ιερό Ναό.
Στο συγκεκριμένο Μοναστήρι ο Γέροντας Ιάκωβος ανέλαβε καθήκοντα ηγουμένου το 1975, και όπως δήλωσε ο Μητροπολίτης Χαλκίδας, ουδέποτε παραδέχθηκε τον ρόλο αυτό και πάντα έλεγε ότι ηγούμενος εδώ είναι ο Όσιος Δαυίδ. Ο κ.Χρυσόστομος αποκάλυψε μάλιστα, ότι ο Άγιος Ιάκωβος είχε προφητεύσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη, κο Βαρθολομαίο, ότι θα έρθει η στιγμή που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση. Για τον χαρακτήρα του, τα θαύματά του και πως συμπεριφερόταν στον κόσμο μίλησε με λόγια αγάπης και συγκίνησης προς το πρόσωπό του τόσο ο κ.Χρυσόστομος, όσο και πιστοί που τον έζησαν, αλλά και κάποιοι που αν και δεν τον γνώρισαν όσο ζούσε, όμως τον είδαν με τρόπο αποκαλυπτικό μετά από προσευχή για κάποιο πρόβλημά τους.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 ~   Το Star βρέθηκε στην πρώτη πανηγυρική θεία λειτουργία που έγινε στην Ιερά Μονή, μετά την χαρμόσυνη είδηση που ήρθε από το Πατριαρχείο. Κατέγραψε εικόνες από το Μοναστήρι που τόσο αγάπησε ο Γέροντας, καθώς και από το κελί του. Σύντομα θα ακολουθήσει βίντεο με μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν τον Γέροντα Ιάκωβο, που έζησαν θαύματά του, καθώς και με την συγκινητική ομιλία του Μητροπολίτη Χαλκίδας.
Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 8:30μ.μ., στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, όπου έχει προγραμματισθεί να τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη του εξ Ευβοίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, θα ψαλεί και η Ακολουθία, ώστε να ευχαριστήσει δοξολογικά και ο Λαός της έδρας της Ι. Μητροπόλεως τον Τριαδικό μας Θεό για την αγιοκατάταξη.
~
***  Στο νοσοκομείο ο Τζίμης Πανούσης - Κατέρρευσε στη σκηνή (βίντεο) 
Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Τζίμης Πανούσης, ο οποίος κατέρρευσε την ώρα που τραγουδούσε.
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στο Κύτταρο ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία και κατάρρευσε στη σκηνή.
Αμέσως ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ και ασθενοφόρο τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του.
Η στιγμή που ο Τζίμης Πανούσης μεταφέρεται με φορείο στο ασθενοφόρο : https://youtu.be/5VsdVlBDwqY .-  in.gr

***   Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος Καλαμάτας 
Ξεκίνησε χθες στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας η καθιερωμένη πλέον Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά των Κέντρων Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας και Επαγγελματικής & Οικογενειακής Υποστήριξης Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, η οποία και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου.
Όσοι βρεθούν εκεί, θα έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους με την προσφορά, αφού τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στις δομές των Παιδικών Χωριών SOS της πόλης.
Οι εθελοντές έχουν φτιάξει γλυκίσματα και πολλά άλλα αντικείμενα, όπως διακοσμητικά και κοσμήματα, ενώ από την αγορά δε λείπουν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και οι κάρτες.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι υπάρχουν προς πώληση πολλές κατασκευές που δημιουργήθηκαν για τα Χωριά SOS από το Εργαστήριο Ανθοδετικής του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Π.Μπ.  

*** Συζήτηση αύριο για τη ΔΕΗ από τη Λαϊκή Ενότητα Μεσσηνίας 
Συζήτηση οργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή της Λαϊκής Ενότητας Μεσσηνίας αύριο Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, στις 6.00 το απόγευμα, στα γραφεία της, Αριστομένους 87 (3ος όροφος), με θέμα: «Γιατί δεν πρέπει να πουληθεί η ΔΕΗ.
Γιατί αυξάνεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Γιατί είναι μύθος ότι αν ιδιωτικοποιηθεί πλήρως η ΔΕΗ θα μειωθούν τα τιμολόγια».
Καλείται, δε, να παρευρεθεί κάθε πολίτης που θέλει να ενημερωθεί.

***  Χειμερινή πρεμιέρα στις 15/12 στο ΔΗΠΕΘΕΚ με την κωμωδία «Ο Φιάκας» του Δ. Μισιτζή 
ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΠΕΤΑΛΙΔΑΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΑΛΚΙΑ, ΜΑΓΓΙΡΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΣΑΜΠΑΛΙΚΑ
  Μια κωμωδία που θα μας ψυχαγωγήσει και ταυτόχρονα θα μας συνδέσει με τις ρίζες της γλώσσας μας, «Ο Φιάκας» που έγραψε στην καθαρεύουσα το 1870 ο Δημοσθένης Μισιτζής, θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Δεκεμβρίου στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Η σκηνοθεσία είναι του Φίλιππου Σοφιανού και με γνωστούς ηθοποιούς επί σκηνής, εκτός από τον ίδιο, τον Κώστα Χαλκιά, την Ματθίλδη Μαγγίρα, την Όλγα Αλεξανδροπούλου και τον ανερχόμενο Άρη Τσαμπαλίκα,.
Η πρόεδρος της «Φάρις», Αναστασία Μπελογιάννη, με τον μεσσηνιακής καταγωγής ηθοποιό και σκηνοθέτη στο πλευρό της, μίλησαν χθες το μεσημέρι με ενθουσιασμό για το χειμερινό έργο του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, αλλά και τις προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας με τον κ. Σοφιανό, ο οποίος μετέφερε τη φιλοδοξία του «Ο Φίακας» να σηματοδοτήσει την απαρχή καταξίωσης του ΔΗΠΕΘΕΚ ως νο 1 περιφερειακού θεάτρου στην Ελλάδα…
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο έργο είχε ανεβεί από το ΔΗΠΕΘΕΚ το 1985, στο κτίριο της Φιλαρμονικής, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία, σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου και με τον Στέλιο Μάινα στον πρωταγωνιστικό ρόλο του απατεώνα.
Η κ. Μπελογιάννη έκανε λόγο για μια σπαρταριστή κωμωδία που «θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας», εξέφρασε τη χαρά της για την ευρύτερη συνεργασία με τον Φίλιππο Σοφιανό, «έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, ηθοποιό και σκηνοθέτη», ενώ μίλησε με ανάλογο ενθουσιασμό για τον σκηνογράφο Γιάννης Μετζικώφ και την υπόλοιπη «σπουδαία ομάδα με έμπειρους καλλιτέχνες όπως ο Κώστας Χαλκιάς, η Ματθίλδη Μαγγίρα, η Όλγα Αλεξανδροπούλου και ο Άρις Τσαμπαλίκας».
Η πρόεδρος της Φάρις ευχαρίστησε στη συνέχεια το ξενοδοχείο Ελίτ που θα φιλοξενήσει τους ηθοποιούς και τον Ανδρέα Ζαγακο, ο οποίος καθημερινά θα καλύπτει τα γεύματά τους, ενώ ολοκλήρωσε τη σύντομη παρέμβασή της προσκαλώντας τον κόσμο «να παρακολουθήσετε αυτή την εξαιρετική δουλειά που ετοιμάζει το ΔΗΠΕΘΕΚ».
«Χαίρομαι που βρίσκομαι σε αυτή τη σκηνή, μετά από πάρα πολλά χρόνια, καθώς ήμουν εδώ το 1978-79 στα θεμέλια αυτού του θεάτρου» ήταν τα πρώτα λόγια του Φίλιππου Σοφιανού, ο οποίος γεννήθηκε το 1957 στο Πεταλίδι και έχει ζήσει εδώ τα πρώτα του χρόνια, αλλά και μια πολύ δημιουργική περίοδο, όπως τη χαρακτήρισε, κατά την ανοικοδόμηση της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς.
Αυτή είναι πρώτη συνεργασία του κ. Σοφιανού με το ΔΗΠΕΘΕΚ, με την επιλογή του έργου να είναι δύσκολη και τον ίδιο να εξηγεί τα κριτήρια-στόχους: «Σκέφτηκα ότι ένα έργο τέτοιας αξίας, γραμμένο το 1870, σε μια γλώσσα η οποία πρέπει να διατηρηθεί γιατί είναι η καταγωγή μας, η ράτσα μας, η γενιά μας, οι πηγές μας, που μόνο από ένα δημοτικό/κρατικό θέατρο μπορεί να ανέβει. Ένας ιδιώτης δεν θα ανέβαζε ποτέ ένα τέτοιο έργο, καθώς το φοβάται, ως μη εμπορική επιτυχία. Τέτοιους φόβους εγώ δεν έχω και θεωρώ ότι αν κάνεις καλά μια δουλειά, με επαγγελματικούς όρους, τότε δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα.
Έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία για την πρεμιέρα. Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ τη γλώσσα που είναι καθαρεύουσα, και το μεγάλο στοίχημα είναι ότι αυτή η γλώσσα θα επικοινωνήσει με το κοινό, δεν θα είναι «ξύλινη» και δεν θα κάνει τον άνθρωπο να βαρεθεί.
Και τότε το κοινό θα έχει το διπλό όφελος και τη διπλή υπερηφάνεια να είναι Έλλην, να μπορεί να καταλαβαίνει και να επικοινωνεί μέσα από αυτή τη γλώσσα.
Ο δεύτερος, επίσης πολύ σπουδαίος στόχος ήταν ο ρόλος του θεάτρου που είναι η ψυχαγωγία. Νομίζω ότι το κοινό έχει ταλαιπωρηθεί από δήθεν ψυχαγωγίες και έχει αρχίσει και χάνει τον πραγματικό του ρόλο που είναι να δώσει στον άνθρωπο που θα βάλει το χερι στην τσέπη για να πληρώσει ένα εισιτήριο την ευκαιρία να κάνει ένα 1,5-2 ώρες διάλειμμα από το σκληρό ενεστώτα που βιώνει καθημερινά. Αν δεν καταφέρεις να δώσεις στον θεατή την ευκαιρία να ξεχαστεί για την ώρα της παράστασης τότε δεν κάνεις τίποτα. Όλη μου η έγνοια, η ενέργεια και η πείρα κατατίθεται σε αυτή την παράσταση κάτω από αυτό το πρίσμα.
Αυτό το διαλειμματάκι είναι ό,τι καλύτερο μπορώ να κάνω στις σημερινές συνθήκες της κρίσης και είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει η δουλειά μου. Μπορούμε να κάνουμε καλά τη δουλειά μας και να δώσουμε μια ευκαιρία να ξανασυστηθούμε με το καλό θέατρο.
Το καλό θέατρο είναι μια αρετή που ταιριάζει στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας που έχει πολύ ένδοξο παρελθόν και παρακαταθήκες. Έχουν ανεβεί σπουδαίες παραστάσεις εδώ, έχουν γίνει σπουδαία πράγματα, Αφήνω τον μαρασμό των τελευταίων ετών για λόγους που όλοι γνωρίζουν, και παίρνω τη σκυτάλη από τους παλιούς και θέλω αυτό το θέατρο να είναι το πρώτο ΔΗΠΕΘΕ στην Ελλάδα, να μιλάνε όλοι γι’ αυτό. Αυτή είναι η επιδίωξη, το όραμα και η φιλοδοξία μου» εκμυστηρεύτηκε ο κ. Σοφιανός, ενώ αναφέρθηκε κλείνοντας στην καταλυτική στήριξη της Ολυμπίας Δημητρέα, την οποία χαρακτήρισε «ψυχή του θεάτρου» και «το τελευταίο ζωτικό όργανο», της κας Μπελογιάννη, του ξενοδοχείου Ελίτ και του Ανδρέα Ζαγάκου, γενικότερα του επιχειρηματικού και απλού κόσμου της Καλαμάτας που αγαπάει το ΔΗΠΕΘΕΚ, αλλά ήρθε η ώρα να το αποδείξει και πάλι, με το αγκάλιασμα και την παρουσία του στη νέα παράσταση…
-«Ο Φιάκας» θα ανέβει στην σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ στις 15/12 και κατεβάσει την αυλαία του στις 4 Μαρτίου 2018. Έως τότε θα παίζεται κάθε Παρασκευή-Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακές στις 8 μ.μ., ενώ κατά την εορταστική περίοδο θα δοθούν παραστάσεις στις 22, 23, 26, 29 και 30 Δεκεμβρίου, καθώς και την Τρίτη 2 Ιανουαρίου (ώρα έναρξης 9 μ.μ.).
Της Χριστίνας Ελευθεράκη

***  Στη Μεσσηνία ο Γιώργος Κατρούγκαλος 
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας θα πραγματοποιήσει σήμερα στη Μεσσηνία σειρά συναντήσεων και επισκέψεων σε φορείς.
Ειδικότερα, στις 14.00 θα επισκεφτεί το αεροδρόμιο Καλαμάτας και θα συναντηθεί με τον αερολιμενάρχη Δημήτριο Μανδηλάρη, ενώ στις 17.30 το ελαιοτριβείο του αγροτικού συνεταιρισμού στη Φαλάνθη Κορώνης και θα έχει συνάντηση με ελαιοπαραγωγούς και εργαζομένους.
Η επαφή με την κοινωνία και τους φορείς της είναι πάντα χρήσιμη… Α.Π.

***  Η δράση της ΔΕΥΑΚ και οι εγκριθείσες θέσεις εργασίας 
Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ κατά την εβδομάδα από 27 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου κατασκεύασαν φρεάτια για όμβρια ύδατα στην Τοπική Κοινότητα Ανεμομύλου και επισκεύασαν φρεάτια στις οδούς Αριστομένους και Εμπειρίκου.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν διάφορες αποκαταστάσεις μικροδιαρροών, κατασκευή σχάρας υδροσυλλογής στο Νέδοντα (περιοχή Εθνικής Οδού προς Σπάρτη), έλεγχος και συντήρηση δικτύων παροχέτευσης των ομβρίων στο ΒΙΟΠΑ, απόφραξη φρεατίων στον Αντικάλαμο, ενώ πραγματοποιούνται έργα στη Βέργα και την οδό Αντικυθήρων της Καλαμάτας.
Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την απομάκρυνση μεταλλικών άχρηστων υλικών, αρχικού προϋπολογισμού 5.000 ευρώ και τελικής προσφοράς 20.950 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Ακόμη, προέκυψε ανάδοχος από τη διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση πιστοποιητικού ISO 14001 από τη ΔΕΥΑΚ και άμεσα ξεκινά το έργο.
Τέλος, παρελήφθη η εγκριτική απόφαση από το υπουργείο Εσωτερικών, που αφορά σε 13 θέσεις μονίμου προσωπικού στη ΔΕΥΑΚ, όσον αφορά στις εξής ειδικότητες: α. 1 θέση Πολιτικού Μηχανικού ΠΕ, β. 1 θέση Χημικού Μηχανικού ΠΕ, γ. 1 θέση Γραμματέων ΔΕ, δ. 3 θέσεις Τεχνιτών Υδραυλικών ΔΕ, ε. 1 θέση Χειριστών Μηχανημάτων Έργου ΔΕ, στ. 1 θέση Συντηρητών ΔΕ, ζ. 1 θέση Βοηθών Τεχνιτών Υδραυλικών ΔΕ, η. 1 θέση Ηλεκτροσυγκολλητών ΔΕ, θ. 3 θέσεις Εργατών ΥΕ.

***  Επενδύσεις στα λιμάνια Καλαμάτας και Πύλου 
Επενδύσεις λιμενικών έργων σε περιοχές που έχουν εντοπιστεί προβλήματα ασφάλειας και αποκατάστασης ζημιών, ύψους 4.800.000 ευρώ, επιχορήγησε για το 2017 το υπουργείο Ναυτιλίας, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων (ΓΓΛΛΠΝΕ). Τα σχετικά στοιχεία δόθηκαν, χθες, στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, οι επενδύσεις που σχετίζονται με έργα στα λιμάνια της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τα στοιχεία, αφορούν: Επισκευή και τη συντήρηση των κτηρίων του Λιμεναρχείου και του Λιμενικού Ταμείου της Καλαμάτας (100.000 ευρώ). Συντήρηση ασφαλτοτάπητα προβλήτα νο 7 λιμένα Καλαμάτας με προϋπολογισμό 123.000 ευρώ (με αυτή τη χρηματοδότηση θα αποπληρωθεί το συντελεσθέν έργο). Εξοπλισμό με σύστημα ασφαλείας ISPS του λιμανιού της Πύλου (74.400 ευρώ).
Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας σημειώνεται ότι η πολιτική ηγεσία του υποστηρίζει την προσπάθεια για την εξεύρεση πρόσθετων πόρων και την περαιτέρω ενίσχυση των διαθέσιμων κονδυλίων του Π.Δ.Ε. για τα λιμάνια, με δεδομένο ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες και οι διαθέσιμοι πόροι αναντίστοιχοι με αυτές. Γι’ αυτό το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων βρίσκονται ήδη σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση επιπρόσθετων έργων που έχουν υποβληθεί.
Σημειώνεται, τέλος, ότι το ΠΔΕ του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καλύπτει μόνο μικρής κλίμακας έργα αποκατάστασης και βελτίωσης λιμενικών εγκαταστάσεων και όπως αναφέρθηκε ήδη, δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων ακόμα και των μικρής κλίμακας αναγκών.
Για τούτο, από το υπουργείο ενθαρρύνονται, υποστηρίζονται και είναι σε εξέλιξη σχεδιασμοί και πρωτοβουλίες για την ένταξη λιμενικών έργων μεσαίας και μικρής κλίμακας σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα υπέρ Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. και Λιμενικών Ταμείων.  Α.Π.

*** Οκτώ προσλήψεις μόνιμων εφοριακών στη Μεσσηνία- Όλη η προκήρυξη 
Από το  Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του ΑΣΕΠ 1Γ/2017, που αφορά στην πρόσληψη 548 ατόμων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με γραπτό διαγωνισμό στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Σύμφωνα με την προκήρυξη, πρόκειται για μόνιμες θέσεις εφοριακών ΠΕ και με πτυχίο Νομικής, εφοριακών και τελωνειακών ΠΕ με Διοικητικά - Οικονομικά πτυχία, καθώς και εφοριακών και τελωνειακών ΠΕ με πτυχίο Στατιστικής. Η υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά την κατανομή των θέσεων, για τη Μεσσηνία αναμένεται να γίνουν προσλήψεις οκτώ ατόμων, στις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής όπως η κεντρική υπηρεσία της ΑΑΔΕ, οι ειδικές αποκεντρωμένες υπηρεσίες και το τελωνείο.
Οι υποψήφιοι ανάλογα με τη θέση που ενδιαφέρονται να καλύψουν θα πρέπει να κατέχουν και τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών. Για παράδειγμα, για τη θέση των εφοριακών ή τελωνειακών ΠΕ με Διοικητικά - Οικονομικά πτυχία, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πτυχίο ή δίπλωμα από τμήματα όπως αυτό της Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας ή Δημόσιας Διοίκησης ή Δημοσίων Οικονομικών ή Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ή Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Πάντως, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως για όλες τις προκηρυσσόμενες θέσεις απαιτούνται και πρόσθετα προσόντα, τα οποία πρέπει να κατέχουν οι υποψήφιοι μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, αλλιώς δε θα γίνονται δεκτά για τις αντίστοιχες θέσεις.
Στα απαραίτητα πρόσθετα προσόντα συγκαταλέγονται η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή στα αντικείμενα της επεξεργασίας κειμένων, υπολογιστικών φύλλων και υπηρεσιών Διαδικτύου, καθώς και η καλή γνώση αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας.
  Δείτε όλη την προκήρυξη εδώ 

*** Γ. Κατρούγκαλος: Ήταν αναγκαστικός συμβιβασμός η ιδιωτικοποίηση της μονάδας της ΔΕΗ Μεγαλόπολης 
Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας επισκέφθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, όπου- μεταξύ άλλων- του ζητήθηκε ένα σχόλιο για την πώληση της μονάδας της ΔΕΗ που λειτουργεί στη Μεγαλόπολη.
Ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι πράγματι είχε μια επικοινωνία με εργαζομένους που τον συνάντησαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση.
Όπως τους εξήγησε, η κυβέρνηση προσπάθησε και πέτυχε να εξασφαλιστεί το μείζον, που είναι να παραμείνει η ΔΕΗ δημόσια και βασικός βραχίονας του κράτους σε αυτόν το πολύ σημαντικό τομέα του ενεργειακού σχεδιασμού.
Από εκεί και πέρα, όπως συμπλήρωσε, ο κ. Σταθάκης έχει κάνει το καλύτερο δυνατό για το επί μέρους, ενώ ο ίδιος πιστεύει ότι στο πλαίσιο του ούτως ή άλλως αναγκαστικού συμβιβασμού που έκανε η κυβέρνηση το 2015, αυτή ήταν η λύση η οποία περιφρούρησε το δημόσιο συμφέρον, χωρίς αυτή η λύση να είναι εκείνη που θα ακολουθούσε η κυβέρνηση μόνη της, αν δεν είχε τις μνημονιακές υποχρεώσεις.
Σε επόμενη ερώτηση για το αν τελικά είναι ευχαριστημένος, είπε ότι αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή λύση, «απλώς όλοι γνωρίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2015 η κυβέρνηση έκανε ένα συμβιβασμό εν γνώσει της».
φώτο αρχείου
Video:  Γιώργος Κατρούγκαλος: Ήταν αναγκαστικός συμβιβασμός η ιδιωτικοποίηση της μονάδας της ΔΕΗ Μεγαλόπολης , https://youtu.be/Pp2l6erCv-0  .-

*** «Η Τέχνη πάει... Σχολείο!» από την «Φάρις» 
Η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας θα προχωρήσει στην υλοποίηση προγράμματος με τίτλο «Η Τέχνη πάει... Σχολείο!». Καθηγητές από το καλλιτεχνικό προσωπικό των Σχολών της θα επισκέπτονται τα σχολεία που θα δηλώσουν ενδιαφέρον και θα παρέχουν ανάλογη της ειδίκευσής τους καλλιτεχνική αγωγή. Η διδασκαλία αυτή (Μουσικής – Χορού - Εικαστικών) θα συμπληρώνει και δε θα υποκαθιστά τη σχετική εκπαίδευση που προβλέπεται για τα σχολεία από το Υπουργείο Παιδείας.
Η πραγματοποίηση του προγράμματος θα οδηγήσει στον εμπλουτισμό της βιωματικής μόρφωσης των μαθητών, στην πολύπλευρη ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, στην απελευθέρωση της δημιουργικής τους έκφρασης και στην καλλιτεχνική τους καλλιέργεια.
Στη δε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕ «Φάρις» της 30ής Νοεμβρίου επικυρώθηκε η εφαρμογή του προγράμματος.
Η πρόεδρος Αναστασία Μπελογιάννη εξέφρασε την ικανοποίησή της, καθώς και την πρόθεση της «Φάρις» να συμβάλει στην πολιτιστική ζωή του τόπου με την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων. Επίσης, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτριος Οικονομόπουλος, που παρευρέθη στη συνεδρίαση, ευχαρίστησε τη «Φάρις» για την πρωτοβουλία της, αποδέχτηκε την εφαρμογή του Προγράμματος και εξέφρασε τη χαρά του για την εποικοδομητική συνεργασία των δύο Φορέων.
Υπεύθυνος - συντονιστής προγράμματος: Σταύρος Βόλλαρης. Τηλέφωνο: 27210 27040, e-mail: stvoll@hotmail.com, Facebook: Σταύρος Βόλλαρης

*** Όμορφα Χριστούγεννα στην Καλαμάτα με εκδηλώσεις σε όλη την πόλη 
Πολύ όμορφα θα είναι τα Χριστούγεννα φέτος στην Καλαμάτα, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή.  Πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας, η Κοινωφελής του Επιχείρηση «Φάρις» και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, οι οποίες θα αγκαλιάσουν την πόλη και τις Κοινότητες.
Το έναυσμα θα δώσει, όμως, η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας ΑΕ, που διοργανώνει μεγάλη εορταστική εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας θα φωταγωγηθεί το χριστουγεννιάτικο δένδρο της. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στις 18.00, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, στο στεγασμένο χώρο πώλησης βιολογικών προϊόντων της Κεντρικής Αγοράς.
Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και ώρα 20.00 θα φωταγωγηθεί το χριστουγεννιάτικο δένδρο στην κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου. Ήδη εκεί και στο βόρειο τμήμα της έχουν τοποθετηθεί τα δενδρόσπιτα, όπου χειροτέχνες θα διαθέτουν τις δημιουργίες τους.
Στο νότιο τμήμα της πλατείας και κοντά στο χριστουγεννιάτικο δένδρο θα τοποθετηθούν τα παραμυθόσπιτα, όπου σύλλογοι και φορείς της πόλης, καθώς και μαθητές θα δείξουν τη δραστηριότητά τους και θα διοργανώσουν εορταγορές.
Το Σάββατο 9 του μήνα και ώρα 20.00, θα φωταγωγηθεί το χριστουγεννιάτικο δένδρο στην κεντρική προκυμαία του λιμένα Καλαμάτας. Στις 31 Δεκεμβρίου και ώρα 23.30, στην κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου θα γίνει η υποδοχή του νέου έτους 2018.
Στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα πραγματοποιηθούν και πολλές μουσικές εκδηλώσεις, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και σε ανοικτούς χώρους.

*** Πνίγονται Οιχαλία, Μεσσήνη, Καλαμάτα 
Άφαντη και φέτος η περιβόητη λύση για τα πυρηνελαιουργεία
 Δεν υπάρχει γιατρειά, απ’ ό,τι φαίνεται, για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Οιχαλίας από το «σύννεφο» των πυρηνελαιουργείων. Τις τελευταίες μέρες η περιοχή για άλλη μια χρονιά υποφέρει, ενώ οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν την κατάσταση. Το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή της Μεσσήνης, με τον καπνό να περνάει πάνω από την Καλαμάτα και να φθάνει μέχρι τους πρόποδες του Ταϋγέτου.
Κι ακόμα η περιοχή μας δεν έχει φουλάρει σε ό,τι αφορά την ελαιοσυγκομιδή, μιας και ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας στον οποίο γίνεται το μεγαλύτερο μέρος της συγκομιδής στις περιοχές των παλιών επαρχιών Καλαμάτας και Μεσσήνης.
Τα προβλήματα στους κατοίκους από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί φέτος, αλλά όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν, καθώς η χρονιά έχει αυξημένη παραγωγή.
  Καμία ενέργεια
Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις δεν έχει βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης του έντονου προβλήματος που βιώνουν χρόνια τώρα οι κάτοικοι από το βαρύ σύννεφο που απλώνεται πάνω από τα σπίτια τους και την έντονη δυσοσμία. Η περιβόητη μελέτη «Δημόκριτου» δεν απέδωσε τα αναμενόμενα ή, τουλάχιστον, αυτά που υποσχόταν όταν ανακοινωνόταν, αφού δεν έχει προχωρήσει καμία αξιοποίησή της. Ούτε, όμως, και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, η οποία εξουσιοδοτούσε τον περιφερειάρχη. Εκείνη η περιβόητη συνεδρίαση που επέφερε το πρώτο μεγάλο πλήγμα στις σχέσεις της τοπικής αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη με την ηγεσία της Περιφέρειας, όταν η εισήγηση με τις προτάσεις της για το θέμα των πυρηνελαιουργείων πετάχτηκε στο «καλάθι των αχρήστων».
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η κα Αλειφέρη, ως επίσημη εισηγήτρια, κατέθεσε κείμενο με 13 προτάσεις για το θέμα των πυρηνελαιουργείων, το οποίο βασιζόταν στα δεδομένα που είχαν συλλέξει τα τελευταία χρόνια οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και στη μελέτη του «Δημόκριτου».
  Η απόφαση του Περιφερειακού
Στη εν λόγω συνεδρίαση εξουσιοδοτήθηκε, τελικά, ο περιφερειάρχης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε «να καταρτισθούν ολοκληρωμένες νομοθετικές και τεχνολογικές προτάσεις, που θα προσεγγίζουν την επίλυση του προβλήματος».
Η ίδια απόφαση εξουσιοδότησε τον κ. Τατούλη «να εξετασθούν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά σχήματα, ώστε σε συνεργασία με τους πυρηνελαιουργούς να γίνουν οι απαιτούμενες επενδύσεις και η εξέλιξη των δομών που θα δώσουν σύγχρονες λύσεις, ώστε τα πυρηνελαιουργεία να λειτουργούν με ασφαλή τρόπο, χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον».
Έτσι, για άλλη μια χρονιά, το πρόβλημα παραμένει, με τους κατοίκους των περιοχών να υποφέρουν και να επηρεάζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητά τους.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα πυρηνελαιουργεία τυπικά πληρούν τους περιβαλλοντικούς όρους που τους έχουν εγκριθεί και βάσει αυτών λειτουργούν, χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν να κάνουν κάτι.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Ο καιρός αύριο Κυριακή στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Κυριακή 3/12/2017 προβλέπεται άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια μικρά διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Μεγαλύτερη πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδας εντοπίζεται τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-90%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, προς τις πρώτες πρωινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μέτριες ποσότητες, με αποτέλεσμα να επικρατεί κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα, ενώ θα πέσουν και κάποιες λασποψιχάλες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Οι τουρίστες του 2018 ψάχνουν για μέρη με καλό φαγητό σύμφωνα με το Booking 
Το τοπικό φαγητό θα είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για ταξίδια το 2018, με το 64% των ταξιδιωτών να επιθυμούν να δοκιμάσουν περισσότερο τοπικές γεύσεις. Αυτό έδειξε έρευνα της διεθνούς πλατφόρμας ταξιδιωτικών κρατήσεων Booking.com.
Τούτο θα μπορούσε να αποτελέσει «δείκτη» για όσους ετοιμάζουν την τουριστική προβολή της περιοχής μας για τη νέα χρονιά, προβάλλοντας ιδιαίτερα τη μεσογειακή διατροφή, που αναγνωρίζεται διεθνώς, αλλά και τα τοπικά προϊόντα και φαγητά.
  Αποτελέσματα έρευνας
Τέσσερις στους 10 ταξιδιώτες (ποσοστό 41%) επιθυμούν να κάνουν διακοπές το 2018 σε ανερχόμενους προορισμούς για το ποτό και το φαγητό τους, έναντι 29% το 2017.
Το φαγητό θα αποτελέσει ακόμα και καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή ταξιδίου, με έναν στους πέντε (22%) να σκοπεύει να ταξιδέψει σε κάποιον προορισμό απλώς και μόνο για το φαγητό του και το ένα τέταρτο (25%) να αποφεύγει συνειδητά προορισμούς που δε φημίζονται για τη γαστρονομία τους.
Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας που διενήργησε τον Αύγουστο η μεγάλη πλατφόρμα Booking.com, σε δείγμα 19.000 ταξιδιωτών από 26 χώρες από όλο τον κόσμο, η οποία λαμβάνει υπόψη, επίσης, απόψεις των ειδικών της σε σχέση με τις γαστρονομικές τάσεις στα ταξίδια το 2018.
  Τοπικά εστιατόρια
Τρεις στους δέκα (29%) θα επιλέξουν προορισμό βάσει των κριτικών που συγκεντρώνουν τα τοπικά εστιατόρια, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο (31%) προγραμματίζει να τραβήξει περισσότερες φωτογραφίες φαγητού στα ταξίδια το 2018, ώστε να τις δημοσιεύσει στα social media και να τις κοινοποιήσει σε φίλους.
Το 51% των ταξιδιωτών είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν τοπικές αγορές πρόχειρου φαγητού, με κορυφαίους προορισμούς για street food την Μπανγκόγκ, την Ταϊπέι, το Χανόι, την Κωνσταντινούπολη και το George Town στη Μαλαισία.
Ένας στους πέντε ταξιδιώτες (23%) θα αναζητήσει το 2018 περισσότερο εστιατόρια με αστέρι Μισελέν, με κορυφαίους προορισμούς τη Ρώμη, το Ντουμπάι, το Παρίσι, το Σάο Πάολο και το Λονδίνο.
Το δε 49% των ταξιδιωτών είπαν ότι θα αναζητήσουν περισσότερο την περιπέτεια όσον αφορά στο είδος κουζίνας που θα προτιμήσουν στα ταξίδια τους το 2018, ενώ το 54% ότι επιθυμεί να αποκτήσει μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες στις διακοπές.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***   Οδηγίες για τη ρύθμιση χρεών έως 50.000 ευρώ μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού 
Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για τη ρύθμιση χρεών από 20.000 – 50.000 ευρώ μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών δίνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος:
  1. Σε ποιους αφορά ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών από 20.000 – 50.000 ευρώ;
Σε όσους κρίνονται «Βιώσιμοι».
  2. Ποιος είναι Βιώσιμος;
Όσοι πληρούν αθροιστικά τα παρακάτω κριτήρια: Θετικά Αποτελέσματα (κέρδη) προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων στην τελευταία χρήση, ή σε 2 από τις 3 τελευταίες χρήσεις ΠΡΙΝ από την υποβολή της αίτησης. Το Σύνολο των Οφειλών (εκτός των τόκων υπερημερίας) ΠΡΟΣ το Καθαρό Αποτέλεσμα (κέρδη) προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων να είναι ΙΣΟ ή Μικρότερο από 8.
  3. Είμαι Βιώσιμος και γίνεται δεκτή η αίτησή μου. Τι κερδίζω;
Αφαιρούνται τα ακόλουθα: το σύνολο των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα. Το 95% των προστίμων της Εφορίας. Το 85% των προσαυξήσεων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.
  4. Σε πόσες δόσεις θα αποπληρώσω;
Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των τραπεζών, της Εφορίας και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (εφεξής θεσμικών) ΔΕΝ επιτρέπεται να ξεπερνά τις 120. Για τους λοιπούς ιδιώτες πιστωτές ΔΕΝ επιτρέπεται να ξεπερνά τις 24.
Ο οφειλέτης καταβάλλει ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, που ΔΕΝ επιτρέπεται να είναι κατώτερες από το ποσό των πενήντα (50) ευρώ ανά πιστωτή.
Αν η βασική οφειλή προς το Δημόσιο ή/και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν ξεπερνά το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000) ανά πιστωτή, ο αριθμός των δόσεων ΔΕΝ επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 36. Στην περίπτωση αυτή, ΔΕΝ υφίσταται η υποχρέωση προσφοράς κοινού αριθμού δόσεων για όλους τους θεσμικούς πιστωτές.
  5. Έχουν χρηματοοικονομικό κόστος οι δόσεις;
Ναι, επιβαρύνονται με επιτόκιο ίσο με το Εuribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες και κατά την εισφορά του ν. 128/1975. Για τους υπόλοιπους πιστωτές, το επιτόκιο είναι σταθερό, με κρίσιμο χρόνο την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

***  Θ. Πάγκαλος από την Καλαμάτα: Πλέον είμαι ένας απλός πολίτης και θα ψηφίσω ξανά Νέα Δημοκρατία 
Ευθύνες στη Ρένα Δούρου για τις καταστροφές στη Μάνδρα
Στην Καλαμάτα βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, προκειμένου να μιλήσει για το νέο του βιβλίο με τίτλο "Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας", έναν τίτλο που, όπως είπε, είχε επιλέξει πριν η λέξη κωλοτούμπα ταυτιστεί με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.
Λίγο πριν από την παρουσίαση δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, με την πρώτη να αφορά στις πρόσφατες καταστροφές στη Μάνδρα, καθώς είχε αναφέρει ότι κατάγεται από εκεί. Έτσι, απάντησε ότι στην περιοχή υπάρχει πρόβλημα με το κλίμα, αλλά υπάρχει και ευθύνη από το παρελθόν. Όπως υπάρχει ευθύνη στον απλό πολίτη που πήγε και έχτισε μέσα στο ρέμα, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αρμόδια, σχολίασε, είναι η Περιφέρεια, την οποία ελέγχει η κα Δούρου, η οποία είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή του κυβερνώντος κόμματος, άρα μήνυσε τον εαυτό της.
Θ. Πάγκαλος για τις καταστροφές στη Μάνδρα : https://youtu.be/K9qkJmJAiMQ .-
`~ Ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι η Περιφερειάρχης Αττικής, είπε ότι αν υπάρξουν ποινικές ευθύνες αυτή θα τις αναλάβει, με τον κ. Πάγκαλο να αναρωτιέται αν η κ. Δούρου είναι πριγκίπισσα, αφού όπως είπε όλοι όσοι έχουμε ευθύνες τις αναλαμβάνουμε και πρέπει να πληρώσει και αυτή τις ευθύνες της, αν έχει.
Σε ερώτηση ότι η κ. Δούρου κατηγορεί τις προηγούμενες διοικήσεις ο πρώην Υπουργός είπε ότι οι προηγούμενοι της έδωσαν, 3 χρόνια πριν, όταν δηλαδή ορκίστηκε τελειωμένες μελέτες και τις χρηματοδότησεις.
Ενώ αναφερόμενος στον ισχυρισμό της κ. Δούρου ότι την εμπόδισε ο Δασάρχης ο κ. Πάγκαλος είπε ότι αν ο Δασάρχης ενοχλεί, η Περιφερειάρχης πρέπει να του δώσει μια κλωτσιά και αυτός να εξαφανιστεί και να μπει ένας Δασάρχης που δε θα ενοχλεί.
  Ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς και η ψήφος του στη Νέα Δημοκρατία
Σε ερώτηση που του έγινε για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, ο πρώην Υπουργός ευχήθηκε επιτυχία, αν και όπως είπε λυπάται που δε λύθηκαν μερικά από τα θέματα τα οποία πρέπει να ξεκαθαρίσουν, όπως ανέφερε αυτά των συμμαχιών αλλά και του εκλογικού συστήματος, ώστε όπως είπε να ξέρουμε και εμείς που είμαστε απέξω ως απλοί πολίτες τι θα κάνουμε.
~ Θ. Πάγκαλος: Θα ψηφίσω ξανά Νέα Δημοκρατία : https://youtu.be/NzmGhQ5WqBI  .-
~ Στη συνέχεια ανέφερε ότι πλέον δεν ανήκει σε αυτό το χώρο και θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία όπως έκανε και τις δύο προηγούμενες φορές.
Αφού όπως είπε κλείνοντας, η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει βήματα και δεν είναι πλέον ο παλιός της εαυτός
  Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου, ενώ μετά ο κ. Πάγκαλος δέχθηκε ερωτήσεις από τους συγκεντρωμένους.

***  Άριστη η φετινή ποιότητα του μεσσηνιακού ελαιολάδου 
Άριστη είναι μέχρι αυτή τη στιγμή, η ποιότητα του ελαιολάδου που έχει παραχθεί σε περιοχές αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Καλαμάτας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο διευθυντής της Γιάννης Κυριακόπουλος
Όπως σημείωσε, το ελαιόλαδο που έχει παραχθεί είναι άριστης ποιότητας από άποψη χημικών χαρακτηριστικών, αλλά και οργανοληπτικών.
  Ύψος παραγωγής
Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση για το ύψος της φετινής ελαιοπαραγωγής, ο διευθυντής ΔΑΟΚ διευκρίνισε ότι ο Δεκέμβριος είναι ο κύριος μήνας ελαιοσυγκομιδής για την περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης (η Τριφυλία έχει πιο πρώιμη παραγωγή) και έτσι πιο σαφή εικόνα θα υπάρχει μετά το πρώτο 20ημερο του τρέχοντος μήνα.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η  παραγωγή θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από την περσινή και το ύψος της τελικής ποσότητας θα εξαρτηθεί, κυρίως, από την ελαιοαπόδοση του καρπού.
  ΠΟΠ
Από την περίοδο ανομβρίας που διανύσαμε σχεδόν όλους τους μήνες του φθινοπώρου οι γεωπόνοι έχουν εικόνα πως υπάρχει ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης των ελαιώνων που είχαν πληγεί. Παρά ταύτα, σε συγκεκριμένες περιοχές της Μεσσηνίας, κατά περίπτωση, παρά τη βελτίωση της κατάστασης, θα υπάρξει αρνητική επίδραση στο ύψος της παραγωγής.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την παραγωγή ΠΟΠ ελαιολάδου, καθαρή εικόνα θα υπάρχει στο τέλος της περιόδου, καθώς οι δύο δείκτες, του «πόσο λάδι» εκθλίπτεται με τη διαδικασία του ΠΟΠ και του «πόσο λάδι» διακινείται, δε συμβαδίζουν πάντα.
Πάντως, για παραγωγή ΠΟΠ ελαιολάδου έχουν πιστοποιηθεί πολλά ελαιοτριβεία στη Μεσσηνία. Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Ο πρόξενος του Καναδά στο Δημαρχείο Καλαμάτας 
Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκε χθες ο πρόξενος του Καναδά στην Αθήνα, Stephen Omar El Azab, συνοδευόμενος από την υπεύθυνη Προξενείου, Αρετή Βελισσαρίου και συναντήθηκαν με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.
Ο Π. Νίκας ενημέρωσε τον Πρόξενο για την κατάσταση και τις προοπτικές της Καλαμάτας και της περιοχής της, επισημαίνοντας πως η πόλη μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κέντρο της νότιας Πελοποννήσου.
Επισήμανε δε ότι ο τόπος μας δε βιώνει την κρίση με την ίδια ένταση που αυτό συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και σ' αυτό βοηθά πολύ η αυξημένη επισκεψιμότητα, στην οποία συμβάλλουν ο αυτοκινητόδρομος, που τη συνδέει γρήγορα με την Αθήνα, το αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» με τις δεκάδες διεθνείς συνδέσεις του και η αύξηση της τουριστικής κίνησης, με αιχμή του δόρατος την Costa Navarino. Προσέθεσε δε ότι η περιοχή από το Κατάκολο μέχρι την Καλαμάτα και το Γύθειο αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ελλάδος στο προσεχές διάστημα.
Ο Π. Νίκας ανέφερε ακόμη τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις του Δήμου Καλαμάτας, με διάφορα έργα στην πόλη και τις Κοινότητες, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και κάνουν την περιοχή μας πιο ελκυστική. Στην κατεύθυνση αυτή, συμβάλλουν και οι εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων πολλές διεθνείς, που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας.
Ο πρόξενος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη και, μεταξύ άλλων, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το νέο Δημαρχείο, ζητώντας πληροφορίες για τη μετασκευή του παλιού νοσοκομείου και τη δημιουργία αυτού του νέου διοικητικού κέντρου του Δήμου.
Επίσης, ζήτησε να πληροφορηθεί για τη δράση του Δήμου Καλαμάτας σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και Πρόνοιας, ο δε δήμαρχος τον ενημέρωσε για τα μέσα και τις δυνατότητες του Δήμου να παρέμβει σε έκτακτες περιστάσεις (κατάσβεση πυρκαγιών εν τη γενέσει τους, πλημμύρες κ.λπ.), καθώς και για τις Κοινωνικές Δομές του.

***  Το ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ο Τραμπ: «Αυτός είναι ο ΛΟΓΟΣ που ΑΠΕΛΥΣΑ τον Flynn»...

~ Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε την ομολογία ενοχής του πρώην συμβούλου, Michael Flynn, ότι έδωσε ψευδή μαρτυρία, σημειώνοντας ότι αναγκάστηκε να τον απολύσει «για το ψέματα που είπε στον αντιπρόεδρο και το FBI».
Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός έγραψε στο twitter: «Έπρεπε να απολύσω τον στρατηγό Flynn γιατί έλεγε ψέματα στον αντιπρόεδρο και το FBI. Έχει κατηγορηθεί για αυτά τα ψέματα. Είναι κρίμα γιατί οι πράξεις του κατά τη διάρκεια της αλλαγής ήταν νόμιμες. Δεν υπήρχε τίποτα να κρύψει!».
Νωρίτερα, ο Τραμπ, σχολιάζοντας την αναγνώριση της ενοχής του Michael Flynn με την παράδοση ψευδούς μαρτυρίας, ανέφερε και πάλι ότι δεν υπήρξε «συμπαιγνία» με τη Ρωσία.
Την 1η Δεκεμβρίου, ο Flynn κατηγορήθηκε ότι έδωσε στο FBI ψευδείς μαρτυρίες για συναντήσεις του με Ρώσους αξιωματούχους. Ο πρώην επικεφαλής ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για τις ενέργειές του...

***    ΣΚΛΗΡΗ γλώσσα της Ρωσίας κατά της Δύσεως: «Το ΝΑΤΟ ΕΧΑΣΕ τον λόγο υπάρξεώς του»...

~  Το ΝΑΤΟ έχασε τον λόγο υπάρξεώς του μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμαχία διατηρούσε την ύπαρξή της για να διατηρήσει την επιρροή της στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, το ΝΑΤΟ «απέκτησε πάλι το νόημα της ενότητός του» όταν «η Ρωσική Ομοσπονδία εμφανίστηκε ως χώρα που υπερασπίζεται τα συμφέροντά της σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους της».
Μάλιστα ο Λαβρόφ δήλωσε ότι ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήττονται από έναν παθολογικό ιό «Ρωσοφοβίας».
 Με πληροφορίες από RT

***  ΕΞΑΛΛΟΣ Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ, ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΥΣΑ...

~ Ο Κυριάκοες Βελόπουλος, Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, εδώ και πολλά χρόνια μιλάει για την ανάγκη γεωστρατηγικής αναπτύξεως της Ελλάδος στην Μεσόγειο, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει με το Γερμανόδουλο και Αμερικανόδουλο πολιτικό μας σύστημα.
Η παρακάτω ανάλυση είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2016, παρόλα αυτά παραμένει επίκαιρη 1,5 χρόνο μετά καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να είναι απούσα στην σκακιέρα της Μεσογείου.
Όλες οι χώρες γύρω μας δίνουν καθημερινές γεωστρατηγικές μάχες, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ οι οποίες συμμαχούν ανάλογα με το συμφέρον τους με τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τη Γερμανία.
Η Ελλάδα, όμως, παρά τις τεράστιες αλλαγές που έχουν γίνει εδώ και 1,5 χρόνο επιμένει να παραμένει δουλικά αμέτοχη.
Δείτε την ανάλυση του Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ:
~ Κ.Βελόπουλος - Περί Ελλάδας/Τουρκίας/Σ.Αραβίας/Ισραήλ/Ρωσίας/Γερμανίας [Blog : ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ] : https://youtu.be/Ydpsrvk7IoA .-

***  ΕΚΡΗΞΗ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ! ΠΡΟΔΟΣΙΑ! Παρέδωσαν ΜΥΣΤΙΚΑ ΟΠΛΑ στους ΤΟΥΡΚΟΥΣ... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Κατακαημένη Ρούμελη τι σου έμελε να πάθεις έλεγαν κάποτε. Κατακαημένη Ελλάδα λέμε τώρα.
Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε πως η Ελλάδα έδωσε το σύστημα ΠΗΓΑΣΟΣ στους ξένους οι οποίοι το εξέλιξαν μόνοι τους και θωράκισαν τις χώρες τους. Αντίθετα εμείς μένουμε εκτεθειμένοι στις αγορές όπλων του εξωτερικού και τον κάθε εχθρό.
~* ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Από την Ελλάδα ξεκίνησε η παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών το 1984 -(ALERT 5.9.2017)  : https://youtu.be/mEkBQ_Soph8  .-

***  Ανάλυση –ΣΕΙΣΜΟΣ από τον Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ! Όλα έδειχναν τι θα συμβεί στη Μέση Ανατολή… (ΒΙΝΤΕΟ) 

~ Aπό το 2013 όλα όσα συνέβαιναν στη Μέση Ανατολή, προοικονομούσαν τη σημερινή κατάσταση στην περιοχή.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος, μέσα από την εκπομπή του «Κόντρα και Ρήξη» προχωρά σε μια γεωπολιτική ανάλυση και όπως θα διαπιστώσετε, όλα συνδέονται...
~* ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ - (ALERT 28.12.2016) : https://youtu.be/oCjcgal1UL8 .-

*** Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τον Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ! Ενημερωθείτε ΟΛΟΙ

~ Μέσα από την εκπομπή «Κόντρα και Ρήξη», στο κανάλι Kontra, o Κυριάκος Βελόπουλος καθημερινά 16:00 με 17:00 ενημερώνει τους πολίτες για την κρίσιμη επικαιρότητα.
Ρωσία και Βλαντιμιρ Πούτιν, Τουρκία αλλά μια αποκάλυψη για την ιδιωτικοποίηση του νερού ήταν στην ατζέντα της εκπομπής που προβλήθηκε την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου:
~* ΚΟΝΤΡΑ & ΡΗΞΗ - 05/10/2017 : https://youtu.be/1t_egeuBesM .-

***  Συνεχίζει τον ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ της Σερβίας η Ρωσία! ΑΜΗΧΑΝΙΑ στο ΝΑΤΟ...


Η Σερβία διαπραγματεύεται με τη Ρωσική εταιρία Rosoboronexport για την αγορά έξι ελικοπτέρων Mi-17, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Αλέξανδρος Βούτσιτς στο Σερβικό δίκτυο Tanjug.
«Πολλοί άνθρωποι ξέχασαν ότι για πρώτη φορά σε 30 χρόνια αγόρασα δύο εξαιρετικά νέα ελικόπτερα μεταφοράς Mi-17, τα πιο δημοφιλή στον κόσμο. Σχεδιάζουμε να αγοράσουμε άλλα έξι ελικόπτερα μεταφοράς και να τα διαπραγματευτούμε με την Rosoboronexport», είχε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς.
Σημείωσε ότι οι Σερβικές αρχές αναμένουν επίσης την προμήθεια εννέα ελικοπτέρων H145 Airbus από τη Γερμανία και τη Γαλλία, από τα οποία τα έξι θα είναι για τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ τα άλλα τρία για την αστυνομία.
Θυμίζουμε ότι το ΝΑΤΟ έχει ζητήσει από τη Σερβία να απαγκιστρωθεί γεωπολιτικά από τη Ρωσία, όμως ο Βούτσιτς αρνείται πεισματικά να υπακούσει στις επιταγές των Δυτικών...
 Με πληροφορίες από RIA Novosti & Tanjug

***  H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στον Χολαργό! Μη λείψει κανείς...

~ Έτοιμος είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, να ενημερώσει τους πολίτες, με ομιλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η οικονομική ανάταση της Ελλάδας μέσω της παραγωγής πλούτου είναι το κέντρο του κυβερνητικού προγράμματος του Κ. Βελόπουλου, χωρίς όμως αυτό να μη σημαίνει πως παραβλέπονται οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και του κάθε επαγγελματικού κλάδου.
Ελάτε να ακούσετε και να μάθετε τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την οικονομική κρίση αλλά και τη γεωστρατηγική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η Ελλάδα για να επιστρέψει στο προσκήνιο.
ΤΕΤΑΡΤΗ 6/12 στο δήμο ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ στις 18,00 στην αίθουσα ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ (Περικλέους 55)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/12 στον ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟ, στις 18:00, στο κτήμα Λυκάκη (Λεωφόρος Τραπεζούντος 128)
ΣΑΒΒΑΤΟ 16/12 στην Κοζάνη στις 18,00 στην Αίθουσα ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ (Χαρισίου Μούκα 7)

***  Λαϊκή κατοικία και λαϊκισµός

~ Λαϊκή κατοικία και λαϊκισµός
 Ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος είχε ισχυριστεί πως έχει το δικαίωµα να µιλάει για άνεργους και φτωχούς πολίτες, γιατί είχε µείνει για δύο χρόνια στο Αιγάλεω. Πέρα από τη γραφικότητα του επιχειρήµατος, τότε αναδείχθηκε και η πολιτική κενότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Η προσπάθεια να υποδυθεί τον Βασιλάκη Καΐλα µε σάουντρακ τη φωνή του Λάκη Χαλκιά να ερµηνεύει τη «Φάµπρικα» αποτελεί τον ορισµό της λαϊκιστικής προπαγάνδας.
 Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
Ο Ι∆ΙΟΣ ο πρωθυπουργός έχει πολλές φορές αναφερθεί στο Κερατσίνι και στο Πέραµα. Προσπαθεί να «χτυπήσει» στο συναίσθηµα των πολιτών. Αγνοεί, όµως, κάτι σηµαντικό. Το πρόβληµα στην Ελλάδα του 2017 δεν είναι µόνο πως «στη ∆ραπετσώνα πια δεν έχουµε ζωή», όπως έγραφε ο Τάσος Λειβαδίτης και έντυνε µουσικά ο Μίκης το 1960. Το πρόβληµα τώρα είναι πως η πλειοψηφία των πολιτών «δεν έχει πια ζωή».
ΚΑΙ τώρα που πήραν µπρος οι πλειστηριασµοί, ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος ξαναχτύπησε. Ξέχασε τις υποσχέσεις για «νέα σεισάχθεια». Ξέχασε τις δεσµεύσεις για πλήρη προστασία της α’ κατοικίας από πλειστηριασµούς. Με απύθµενο θράσος έκανε µια απίστευτη κωλοτούµπα λέγοντας ότι αποτελεί «απόλυτη δέσµευση της κυβέρνησης πως δεν υπάρχει περίπτωση πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασµό».
ΠΟΙΟΣ ορίζει ποια είναι η λαϊκή κατοικία στην οποία διαµένει µια λαϊκή οικογένεια; Ποια είναι τα κριτήρια; Τα χίλια ευρώ εισόδηµα για ένα τετραµελές νοικοκυριό που λέει ο Τσακαλώτος;
Το αν µένει κάποιος στα δυτικά ή στα νότια προάστια; Το αν διαθέτει κάποιος σπίτι 70 ή 90 τετραγωνικών; Μα, κάθε περίπτωση είναι µοναδική. Η εκ προ µελέτης, όµως, γενίκευση του Τζανακόπουλου αποδεικνύει ότι στην ουσία το αργότερο από το 2019 όλα τα σπίτια θα είναι απροστάτευτα µπροστά στους πλειστηριασµούς.
Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ και τα επώδυνα µνηµονιακά χρόνια που βιώνουµε δεν επηρέασαν µόνο τις φτωχογειτονιές. Επηρέασαν και τις µικροαστικές – µεσοαστικές περιοχές, εκεί όπου διαµένει η αποκαλούµενη «µεσαία τάξη» των προµνηµονιακών ετών. Οι πολίτες αυτοί, είτε ιδιωτικοί υπάλληλοι είτε µικροεπαγγελµατίες, είδαν από τη µια να µειώνονται δραµατικά τα εισοδήµατά τους και από την άλλη να αυξάνονται υπέρµετρα οι φόροι που έπρεπε να πληρώσουν. Μεγάλη µερίδα αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις τόσο προς το κράτος όσο και προς τις τράπεζες.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ µπορεί να αντιµετωπίζει µε λαϊκιστική προπαγάνδα το εξαιρετικά σηµαντικό ζήτηµα των πλειστηριασµών. Το πρόβληµα θα το αντιµετωπίσουν αργά ή γρήγορα όχι οι έχοντες «στρατηγικοί κακοπληρωτές», αλλά οι µη έχοντες που αγωνιούν για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και συγχρόνως να σώσουν όποια περιουσία διαθέτουν. Οι προ ετών εξώσεις οικογενειών στην Ισπανία φαντάζουν ως σκηνές από το µέλλον για τη χώρα µας. Και επειδή ο Τζανακόπουλος και οι σύντροφοί του δεν θα µπορέσουν να δηµιουργήσουν νοµική ασπίδα σε όσους χρειάζονται πραγµατικά προστασία, τουλάχιστον θα ήταν προτιµότερο να σταµατήσουν την προκλητικά λαϊκιστική µπαρουφολογία.
 Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

***  Νέα ΒΟΜΒΑ από Λαβρόφ: «Δεν πιστεύουμε τις ΗΠΑ! ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ τη Β. Κορέα»...

~ Η ρωσική πλευρά σέβεται μεν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Βόρεια Κορέα, αλλά ο Οργανισμός Συλλογικών Συνθηκών Ασφάλειας (CSTO) δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς ότι Πιονγιάνγκ ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, ανέφερε ο ρωσικός υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Κατ 'αρχήν, η CSTO έχει μια ενιαία θέση σε αυτό το θέμα, δεν δεχόμαστε τους ισχυρισμούς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας για την κατοχή πυρηνικών όπλων, όμως όλες οι χώρες της CSTO σέβονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Ρώσος Υπ.Εξ. σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι STV της Λευκορωσίας.
Την ίδια στιγμή, ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες της οργάνωσης τάσσονται υπέρ της απομάκρυνσης από τη ρητορική απειλών και προσβολών και την εύρεση ευκαιριών για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.
Προηγουμένως, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η Μόσχα έχει την αίσθηση ότι οι ΗΠΑ προκαλούν επίτηδες τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un να απαντήσει στις προκλήσεις με στρατιωτικές ασκήσεις και δοκιμές πυραύλων.  Με πληροφορίες από RT

***  Παραλίγο ΘΕΡΜΟ επεισόδιο στη Ρόδο! Τράπηκαν σε ΦΥΓΗ τα Τουρκικά μαχητικά...

~ Συναγερμός στο ΑΤΑ κατά την Χθεσινή   Εισβολή ενός Οπλισμένου Σχηματισμού με Οπλισμένα F-16  που μπήκαν στο Ελληνικό FIR   απο το Βορρά !
Το ΑΤΑ ζητά την άμεση απογείωση τω Μαχητικών της  ετοιμότητας που απογειώνεται απο το Αεροδρόμιο της Σκύρου   με δύο Ελληνικά F-16  απο την 336Μ Οπλισμένα μέχρι τα δόντια !
Οι Τούρκοι άρχισαν να κατεβαίνουν προς τα νότια και ενώ συνήθως βγαίνουν νότια της Χίου  …Συνέχισαν προς τα κάτω !
Τα Ελληνικά F-16 που είχαν φτάσει στην περιοχή κάνουν κράτει , αφού το ΑΤΑ ήθελε να «διαβάσει» τις διαθέσεις των Τούρκικων F-16 που ήταν Οπλισμένα και  προέβλεπαν ίσως  να γίνει κάποια Υπέρπτηση ,αφού τη διαδρομή αυτή την κάνουν συνήθως τα CN-235 και όχι Μαχητικά !
Οι Τούρκοι Κατεβαίνουν  και κάνουν συνεχώς μπες -βγες στο FIR  σημειώνοντας συνεχώς Παραβιάσεις 10 τον αριθμό … Χωρίς να αντιληφθούν ότι στην περιοχή βρίσκονται και Ελληνικά…
Στο νησί της Ρόδου οι Τούρκοι κάνουν Ελιγμό και ακολουθεί αμέσως άγρια Εμπλοκή -αερομαχία  με τους Έλληνες να παίρνουν την ουρά των Τούρκων και  να του κάνουν «LOCK» με τους Τούρκους να μην το περιμένουν!
Συναγερμός στο DALAMAN απο το Lockάρισμα των  Τούρκων που παίρνουν εντολή να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή !
Να επισημάνουμε μόνο ένα σημείο και αυτό πρέπει να προσεχθεί απο τα Επιτελεία …Οτι οι Τούρκοι στέλνουν μαχητικά  και οχι  CN-235 να κάνουν την διαδρομή Βορρά- Νότο  είναι μήνυμα οτι μπορούν και  αυτό πρέπει να προσεχθεί …!
Επίσης πρέπει να αξιολογηθεί η αντίδραση των Τούρκων Χειριστών  στο LOCK   των Ελλήνων Χειριστών και πρέπει να προβλεφθούν πιθανές αντιδράσεις απο Τρομοκρατημένους Τούρκους Χειριστές Μαχητικών που φέρουν Οπλισμό !
 Ποιοι είναι όμως οι Χειριστές της 336Μ της 116 ΠΜ  με το Χαρακτηριστικό OΛΥΜΠΟΣ GOLD, που στρίμωξαν τους Τούρκους !
 Οι Χειριστές  της 336 Μ της 117 ΠΜ προέρχονται απο  τα Θρυλικά Α/Φ Α-7 Ε, μέρα και νύχτα και με όλες τις καιρικές συνθήκες,  αποτέλεσαν   και άφησαν σημαντική παρακαταθήκη για όλες τις επόμενες γενιές αεροπόρων της Π.Α. αφού πολύ μεγάλος αριθμός χειριστών της, πέταξαν με το Α-7 και το περήφανο σήμα του Όλυμπου στο στήθος τους.
Στις 17 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιείται η μεγαλειώδης τελετή απόσυρσης του LTV A-7 Corsair II ως το τελευταίο στον κόσμο.Αν και πολλοί που γνωρίζουν έλεγαν οτι έστω μια Μοίρα θα μπορούσαμε να την είχαμε κρατήσει  …Αυτή η εκδήλωση  είναι το Τέλος …Αλλά σηματοδοτεί και την απαρχή μίας νέας μεγάλης σελίδας για την 336Μ.
Από τις αρχές του 2015 λοιπόν, η Μοίρα προετοιμάζεται για να λειτουργήσει με την πιο προηγμένη έκδοση μαχητικού που υπηρετεί στην ΠΑ και ίσως σε άλλες αεροπορίες του ΝΑΤΟ, το Α/Φ F-16 Block 52+ ADV.
Έτσι στις 13 Ιουλίου 2015, η Μοίρα εκτελεί την πρώτη της πτήση με Α/Φ F-16, με τετράδα Α/Φ σε αποστολή ACT και χαρακτηριστικό κλήσης OΛΥΜΠΟΣ GOLD.
Πλέον οι χειριστές της 336Μ αναλαμβάνουν να εκτελέσουν όλη την γκάμα Αεροπορικών αποστολών μέρα και νύχτα και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αφού το Α/Φ με το οποίο είναι εξοπλισμένη η Μοίρα είναι ικανό να εκτελέσει με την ίδια αποτελεσματικότητα όλες τις αποστολές της Π.Α. και του ΝΑΤΟ.
Έτσι οι χειριστές της 336Μ συνεχίζουν την ένδοξη ιστορία της πετώντας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη τόσο του Ελληνικού εναέριου χώρου, όσο και του Ευρωπαϊκού ουρανού με τα Α/Φ F-16 BLK 52. veteranos.gr

***  KANEI COME BACK o ΣΥΡΙΖΑ;Επτά δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη ανατροπή;..

~   Σημαντική μείωση της διαφοράς μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τα αποτελέσματα των οκτώ τελευταίων δημοσκοπήσεων(εταιρείες: Marc, Alco, Κάπα Research, Metron Analysis, Pulse) που παρουσιάζουν πρόθεση ψήφου.
Παρατηρώντας τα συνολικά νούμερα που σας παραθέτουμε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η μείωση της διαφοράς προκύπτει τόσο από την αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την ταυτόχρονη μείωση(η διατήρηση σε κάποιες περιπτώσεις) των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, η συσπείρωση της οποίας φαίνεται να έχει πιάσει «ταβάνι».
 Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τη συστηματική και διαχρονική υποεκτίμηση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή προκύπτει από τα ποσοστά λάθους μετά τα τελικά αποτελέσματα, μήπως τελικά τα πραγματικά νούμερα είναι διαφορετικά;
 Τα αποτελέσματα των οκτώ τελευταίων δημοσκοπήσεων
Η συσπείρωση της ΝΔ φαίνεται να έχει πιάσει «ταβάνι»
Αναλυτικά στοιχεία ανά εταιρεία και Μέσο Ενημέρωσης
Σημαντική μείωση της διαφοράς μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τα αποτελέσματα των οκτώ τελευταίων δημοσκοπήσεων(εταιρείες: Marc, Alco, Κάπα Research, Metron Analysis, Pulse) που παρουσιάζουν πρόθεση ψήφου.
 Παρατηρώντας τα συνολικά νούμερα που σας παραθέτουμε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η μείωση της διαφοράς προκύπτει τόσο από την αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την ταυτόχρονη μείωση(η διατήρηση σε κάποιες περιπτώσεις) των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, η συσπείρωση της οποίας φαίνεται να έχει πιάσει «ταβάνι».
 Λαμβάνοντας υπόψη τη συστηματική και διαχρονική υποεκτίμηση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή προκύπτει από τα ποσοστά λάθουςμετά τα τελικά αποτελέσματα είτε αφορά στις εκλογές, είτε στο δημοψήφισμα του 2015, μήπως τελικά τα πραγματικά νούμερα είναι διαφορετικά; Οι θριαμβευτικοί τίτλοι συγκεκριμένων Μέσων που αποτύπωναν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων φαίνεται πως έχουν μπει – για την ώρα τουλάχιστον – στο ντουλάπι.
  Ας δούμε πρώτα τη μεταβολή διαφοράς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά το καλοκαίρι του 2017
 Το ΠΑΜΑΚ και η PRORATA δεν δημοσιεύουν απλά στοιχεία πρόθεσης ψήφου, αλλά μόνο εκτίμησης
Ας δούμε και πιο ειδικά τις δημοσκοπήσεις:
 Για τη Marc η διαφορά ήταν στο +10,7% (υπέρ της ΝΔ) τον Σεπτέμβρη του 2017 από +14,5% τον περασμένο Μάιο. Κλείσιμο «ψαλίδας»: 3,8%.
Για την Alco η διαφορά ήταν στο +7% (υπέρ της ΝΔ) τον Σεπτέμβρη του 2017 από +7,5% τον Ιανουάριο του 2017. Κλείσιμο «ψαλίδας»: 0,5%.
Για την Κάπα Research η διαφορά ήταν στο +6,1% (υπέρ της ΝΔ) τον Σεπτέμβρη του 2017 από +7% τον Ιούνιο του 2017. Κλείσιμο «ψαλίδας»: 0,9%.
Για τη Metron Analysis η διαφορά ήταν στο +9,9% (υπέρ της ΝΔ) το Σεπτέμβρη του 2017 από +10,4% τον Ιούλιο του 2017. Κλείσιμο «ψαλίδας»: 0,5%.
Για την Marc η διαφορά ήταν στο +10,4% (υπέρ της ΝΔ) τον Οκτώβρη του 2017 από +10,7% (σημείο 1) τον περασμένο Σεπτέμβριου. Κλείσιμο «ψαλίδας»: 0,3%.
Για τη Alco η διαφορά ήταν στο +6,4% (υπέρ της ΝΔ) τον Οκτώβρη του 2017 από +7% (σημείο 2) το Σεπτέμβρη του 2017. Κλείσιμο «ψαλίδας»: 0,6%.
Για την Pulse η διαφορά είναι στο +9,5% (υπέρ της ΝΔ) τον Νοέμβρη του 2017 από +13% τον Μάιο του 2017. Κλείσιμο «ψαλίδας»: 3,5%.
Για την Alco η διαφορά είναι στο +6% (υπέρ της ΝΔ) τον Νοέμβρη του 2017 από +6,4% (σημείο 6) τον Οκτώβρη του 2017. Κλείσιμο «ψαλίδας»: 0,4%.
Αναλυτικά στοιχεία ανά εταιρεία και Μέσο Ενημέρωσης:
  Εταιρεία: Marc
 Όπως δείχνουν οι τελευταίες έρευνες της Marc για το Πρώτο Θέμα, η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ κλείνει διαρκώς. Από το 14,5% τον Μάιο του 2017, στο 10,7% το Σεπτέμβριο και στο 10,4% τον Οκτώβριο.
 Επίσης, η ΝΔ καταγράφει συνεχή μείωση των ποσοστών της: Από το 28,2% το Μάιο του 2017, στο 27,2% το Σεπτέμβριο και στο 26,4% τον Οκτώβριο.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε από το 13,7% τον Μάιο του 2017, στο 16,5% τον Σεπτέμβρη, ενώ τον Οκτώβριο παρέμεινε στο 16%.
 Προηγούμενες προβλέψεις της Marc:
 α. Για εθνικές εκλογές Ιανουαρίου 2015
 β. Για εθνικές εκλογές Σεπτεμβρίου 2015
 Το ενδιαφέρον είναι πως η εταιρεία υποεκτιμά διαχρονικά όχι μόνο τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας τη διαφορά από τη ΝΔ σε χαμηλά ποσοστά όταν προηγείται ο ίδιος, αλλά και ότι σε κάποιες περιπτώσεις (πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015) φαινόταν μείωση των ποσοστών του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, ενώ υπήρχε αύξηση των αντίστοιχων του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά (τότε αρχηγού της ΝΔ).
  Εταιρεία: Alco
  Μείωση της «ψαλίδας» καταγράφεται και μεταξύ των ερευνών των τελευταίων μηνών της Alco. Επίσης, η ΝΔ έχει πιάσει «ταβάνι», μην καταφέρνοντας να ανέβει πάνω από το 22,5% ή 22,6%. Και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ανοδική πορεία μήνα με το μήνα.
 Προηγούμενες προβλέψεις της Alco:
 α. Για εθνικές εκλογές Ιανουαρίου 2015
 β. Για δημοψήφισμα Ιουλίου 2015
  γ. Για εθνικές εκλογές Σεπτεμβρίου 2015
 Εταιρεία: Κάπα Research
 Αντίστοιχη εικόνα με κλείσιμο «ψαλίδας», μονοψήφια διαφορά, άνοδο ΣΥΡΙΖΑ και πτώση ΝΔ δίνει και η Κάπα Research για το Βήμα.
 Η εν λόγω δημοσκόπηση δεν δημοσιεύτηκε στο έντυπο Βήμα την Κυριακή (ημέρα κατά την οποία έδινε συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο Κυρ. Μητσοτάκης), αλλά στο site της εφημερίδας την επόμενη μέρα, τη Δευτέρα. «Εντυπωσιακό» αν σκεφτεί κάποιος πως μια δημοσκόπηση σε κυριακάτικη εφημερίδα λειτουργεί ως «κράχτης».
 Προηγούμενες προβλέψεις της Κάπα Research:
 Η Κάπα Research ακολουθεί την «τακτική» των μικρών διαφορών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, επίσης. Ειδικά τον Σεπτέμβριο του 2015 έβλεπε ακόμα και δραματικό κλείσιμο της «ψαλίδας» εκ μέρους της ΝΔ, ενώ κάποια στιγμή στα μέσα της προεκλογικής περιόδου, έδινε και σημαντική κάμψη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ (από το 27,3% στις 29 Αυγούστου 2015 στο 26,5% στις 6 Σεπτεμβρίου 2015).
 Εταιρεία: Metron Analysis
 Η Metron Analysis είχε μια «έφεση» στις διψήφιες διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί μια ματιά στα αποτελέσματα των προηγούμενων μηνών. Πλέον, η διαφορά μειώνεται (με μικρή ενίσχυση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και διατήρηση στα ίδια επίπεδα αυτών της ΝΔ).
 Το «περίεργο» είναι πως η Metron Analysis έβγαζε μικρές διαφορές μόνο όταν προηγούνταν ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ (Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015) ή το Όχι του Ναι (Δημοψήφισμα Ιουλίου 2015). Προβλέψεις που, φυσικά, διαψεύστηκαν πανηγυρικά.
 Προηγούμενες προβλέψεις της Metron Analysis:
 α. Για εθνικές εκλογές Ιανουαρίου 2015
 β. Για δημοψήφισμα Ιουλίου 2015
  γ. Για εθνικές εκλογές Σεπτεμβρίου 2015
 Εταιρεία: Pulse
 Μείωση της «ψαλίδας» καταγράφεται και μεταξύ των ερευνών που έχει διενεργήσει η Pulse τους τελευταίους μήνες.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία:
 α. Η ΝΔ, μέσα σε έξι μήνες, έχασε 1,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα ποσοστά του κατά 2% την ίδια περίοδο.
 β. Η «ψαλίδα» κλείνει και για αυτή την εταιρεία σημαντικά (κατά 3,5%).
 Προηγούμενες προβλέψεις της Pulse:
 Εταιρεία: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
  Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει μία «έφεση» στις μεγάλες διαφορές μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και στα «ενισχυμένα» ποσοστά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
 Παρόλα αυτά, όλες οι τελευταίες μετρήσεις που παρουσιάζονται στον ΣΚΑΪ δείχνουν:
 α. Σημαντικό κλείσιμο της «ψαλίδας». Από 18 μονάδες στις 23 Ιουνίου 2017, η διαφορά έπεσε στο 12 μονάδες στις 20 Νοεμβρίου 2017.
 β. Αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3,5% το τελευταίο 6μηνο και πτώση της ΝΔ κατά 2,5% το ίδιο διάστημα.
  Προηγούμενες προβλέψεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας:
 β. Για εθνικές εκλογές Σεπτεμβρίου 2015
 Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει στα ποιοτικά στοιχεία
 Τις τελευταίες εβδομάδες δημοσιεύτηκαν, επίσης, έρευνες που κατέγραψαν και παρουσίασαν τις απόψεις των πολιτών επί των εφαρμοζόμενων και σχεδιαζόμενων πολιτικών της κυβέρνησης.
 Alco για το Newsit.gr (20 Νοεμβρίου 2017)
Σύμφωνα με την έρευνα (μετά την αναγγελία διανομής μερίσματος):
 α. 30%: Εμπιστεύομαι περισσότερο τον Τσίπρα στα θέματα διαφάνειας/αντιμετώπισης της διαπλοκής. 18%: εμπιστεύομαι τον Μητσοτάκη.
 β. 28%: Εμπιστεύομαι περισσότερο τον Τσίπρα στα εργασιακά. 22% τον Μητσοτάκη.
 γ. 51% η αντιπολίτευση να ψηφίσει το κοινωνικό μέρισμα.
 δ. 70%: Να προχωρήσει άμεσα η αδειόδοτηση των καναλιών από το ΕΣΡ. 11% να συνεχίσουν χωρίς άδεια.
 ε. 52%: Η μη αδειόδοτηση διευκολύνει τους ιδιοκτήτες των καναλιών. 22%: Η μη αδειόδοτηση δυσχεραίνει την κυβέρνηση να ελέγξει τα κανάλια.
 Pulse για την εφημερίδα Δημοκρατία (15 – 16 Νοεμβρίου)
Σύμφωνα με την έρευνα (μετά την αναγγελία διανομής μερίσματος):
 α. 59% συμφωνεί με τη διανομή κοινωνικού μερίσματος (32% διαφωνεί). Συμφωνεί και το 48% των ψηφοφόρων της ΝΔ.
 β. 55%: Να υπερψηφίσει η αντιπολίτευση το κοινωνικό μέρισμα (12%: να καταψηφίσει, 15%: να απέχει). Το 40% των ψηφοφόρων της ΝΔ θέλουν να υπερψηφίσει.
 γ. 80% συμφωνεί με την επιστροφή των παρακρατηθέντων στους συνταξιούχους. Συμφωνεί και το 78% των ψηφοφόρων της ΝΔ.
 δ. 40%: Αν και φέτος επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το στόχο, θα είμαι πιο αισιόδοξος για το μέλλον (51%: δεν θα είμαι πιο αισιόδοξος). Το 30% των ψηφοφόρων της ΝΔ δηλώνουν ότι θα είναι πιο αισιόδοξοι στο ίδιο ερώτημα.
 ε. 61%: Θα με εκπλήξει αν η γ’ αξιολόγηση δεν φέρει νέα μέτρα, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, γιατί περίμενα ότι θα φέρει (21%: δεν θα με εκπλήξει).
 στ. 58%: Ταξίδια όπως αυτό του Τσίπρα στις ΗΠΑ βοηθούν στην προώθηση των ελληνικών θεμάτων και στην προσέλκυση επενδύσεων(33%: δεν βοηθούν). Ότι βοηθούν δηλώνει και το 55% των ψηφοφόρων της ΝΔ.
 Alco για το Έθνος (27 Οκτωβρίου)
Σύμφωνα με την έρευνα (μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ):
 α. 72%: Σωστή η πρόθεση της Κυβέρνησης να καθιερώσει την Ελλάδα ως κόμβο μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. 11% είναι λάθος.
 β. 68%: Συμφωνεί με το δόγμα πολυδιάστατης πολιτικής της Κυβέρνησης για αναβάθμιση σχέσεων με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ε.Ε., Αν. Μεσόγειο. 12% διαφωνεί.
 γ. 55%: Σωστή η δημιουργία μόνιμης ομάδας συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.23% είναι λανθασμένη.
 δ. 39%: Θετική η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ για τα συμφέροντά μας. 25% ουδέτερη, 25% αρνητική.
 ε. 49%: Λανθασμένη και ατεκμηρίωτη η θέση της ΝΔ ότι στις ΗΠΑ ο Τσίπρας έδωσε τα πάντα και δεν πήρε τίποτα. 26% είναι σωστή και τεκμηριωμένη.
 στ. 45%: Αναβαθμίζεται η θέση της Ελλάδας μετά την επίσκεψη. 42% δεν αλλάζει.
 ζ. 45%: Τα θετικά σχόλια Τραμπ για την ελληνική οικονομία θα φέρουν αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. 40% δεν θα φέρουν.
 η. 46%: Σωστή η συμφωνία αναβάθμισης των F-16. 31% είναι λάθος.
 θ. 40%: Λανθασμένη η θέση της ΝΔ περί κακών χειρισμών στο θέμα των F-16. 28% σωστή.
 Κάπα Research για το tovima.gr (18 Σεπτεμβρίου)
Σύμφωνα με την έρευνα:
 α. 58%: Η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση (+4,5% από Ιούνιο 2017).
 β. 51,5%: Υπάρχουν διεθνείς συμμαχίες που μπορούν να μας στηρίξουνστην προσπάθεια ανασυγκρότησης.
 γ. 41%: Η οικονομία μπορεί να καταγράψει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια (+2,5% από Ιούνιο 2017).
 δ. 47% Όχι σε πρόωρες εκλογές / 36,5% Ναι σε πρόωρες εκλογές.
 Alco για το News247.gr (15 Σεπτέμβριου)
Σύμφωνα με την έρευνα (μετά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Ελλάδα):
 α. Το 56% των πολιτών κρίνει θετική την επίσκεψη Μακρόν / Το 18% αρνητική.
 β. Το 48% θεωρεί ότι η επίσκεψη θα ενισχύσει τις γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα / Το 28% ότι δεν θα τις ενισχύσει.
 γ. Το 60% είναι υπέρ της επιχορήγησης πρώτης πρόσληψης μισθωτών / Το 15% κατά.
 δ. Το 65% θεωρεί θετική τη χορήγηση έως 15.000 ευρώ σε 100.000 μικρές επιχειρήσεις και την επιχορήγηση 100% για ίδρυση καινοτόμων επιχειρήσεων / Το 15% αρνητική.
 ε. Το 77% των πολιτών κρίνει θετικά την ενίσχυση των εργαζόμενων που είναι απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα / Το 9% αρνητικά.
 στ. Το 55% υπέρ της κατάργησης του αυτόφωρου για χρέη στο δημόσιο / Το 25% κατά.
 ζ. Το 70% κρίνει θετικά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης / Το 15% αρνητικά.
 η. Το 81% των πολιτών υπέρ του ζεστού γεύματος για 120.000 μαθητές / Το 9% κατά.
 θ. Το 69% υπέρ του εξωδικαστικού συμβιβασμού για οφειλές μικρομεσαίων / Το 12% κατά.
 ι. Το 84% κρίνει θετικά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων / Το 7% αρνητικά.
 κ. Το 50% κρίνει θετικά την αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ / Το 34% αρνητικά.
το διαβάσαμε στο altsantiri


***  Αθλητική ενημέρωση :

*** Για την Super League στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2017 :
ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης - Α.Ο. ΚΕΡΚΥΡΑ  4-0 .- ^
Τα γκολ : 20΄ Μανιάς , 29΄ Τόνσο , 45΄Ν. Καλτσάς , 55΄Μανιάς .- ^
ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ 0-3 .-^
Τα  γκολ : 25΄ Λούκας , 33΄Μάκ , 62΄ Κρέσπο .-
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς - ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης  3-1 .- ^
Τα  γκολ : 23΄Ελί , 31΄Αλαμπν Τελλαουϊ  , 80΄, 90+2΄ Ανσαριφαρντ

*** Για την Football League   στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :Σάββατο 02-12-2017 :
ΒΕΡΟΙΑ - ΣΠΑΡΤΗ  1-0  .- ^

*** Στη Γ΄ Εθνική  Σάββατο 02-12-2017 :
 στον 3ο όμιλο : Σκουφάς Κομποτίου - Ν. Αμφίλοχος  0-1 .- ^
στον 6ο  όμιλο :Ρόδος - Προοδευτική 0-1 .- ^

*** Στο γυναικείο ποδόσφαιρο στην Super League :   Σάββατο  02-12-2017 :
ΟΦΗ - ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ  0-0  .- ^

*** Για  το ποδόσφαιρο των U20  για την   Super LeagueΣάββατο 02-12-2017 :
Λαμία - Παναιτωλικός  0-0 .-^
Λεβαδειακός - ΑΕΚ Αθηνών  1-0 .- ^
Παναθηναϊκός - Πανιώνιος  0-0 .-^
Πλατανιάς - Ατρόμητος Α.   1-1 .-^

*** Σάββατο 02-12-2017 στην Α1 στο Ελληνικό μπάσκετ  :
ΠΡΟΜΥΘΕΑΣ Πάτρας - ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης 70-40 .-^
Τα  δεκάλεπτα :
Γ. ΛΑΡΙΣΣΑ/Φάρος  -ΡΕΘΥΜΝΟ   70-89  .-^
Τα  δεκάλεπτα :
ΠΑΟΚ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ   70-56 .- ^
Τα  δεκάλεπτα :
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΚΥΜΗ  91-92 .- ^
Τα  δεκάλεπτα :

*** Για  την  Α2  στο Ελληνικό μπάσκετ  :
Σάββατο  02-12-2017 :
Δούκας-Περιστέρι  59-96 .-^
Α.Σ. Καστοριάς-Αρκαδικός Τρίπολης  87-66 .-^
Α.Σ. Παπάγου - Α.Σ.  Καρδίτσας 52-57 .-^
Αμύντας-Α. Ε. Λάρισσα   61-55 .-^
Δόξα Λευκάδας- Χολαργός  46-75 .-^
Εθνικός Πειραιώς-Ηρακλής Θεσσαλονίκης 46-75  .-^
Ψυχικό -Μαρούσι  83-64 .-^
Απόλλων Πάτρας- Γ.Σ. Ερμής Αγιάς 70-52 .-^

*** Στην  Α1 Γυναικών στο μπάσκετ  , Σάββατο 02-12-2017 :
Παναθηναϊκός-Αθηναϊκός  70-52  .- ^

*** Παρασκευή  01-12-2017 στο Ευρωμπάσκετ :
ΤΣΣΚΑ Μόσχας-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  92-78  .-^
Τα  δεκάλεπτα : 24-24 ,20-15 , 22-19  , 26-20 .-^
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ   82-71 , (32-35) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 16-15 , 16-20 , 22-19 , 28-17 .- ^
ΡΕΑΛ Μαδρίτης- ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  83-87.-^
Τα  δεκάλεπτα : 24-19 , 15-27, 19-21 , 25-20.- ^
***  Στο  Ευρωμπάσκετ
αποτελέσματα και αγώνες Ελληνικών ομάδων:

  Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  ,ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,  ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 , ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .-
7.- 14-11-2017 , ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός
9.- 24-11-2017 , ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 , ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 , ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ     εκτός
12.-15-12-2017 , ΜΙΛΑΝΟ      εντός
13.-

 Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,  ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .-
4.-26-10-2017  , ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   , Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 , ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ   παρ. 90-83 νίκη κ.α. 75-75 εκτός .-
8.- 17-11-2017 , ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός
10.- 30-11-2017 ,ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός
11.-08-12-2017 , ΡΕΑΛ Μ.       εντός
12.- 16-12-2017 , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    εκτός
13.-

~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

~** ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ σε 10 αγωνιστικές
Ολυμπιακός 8-2        
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 8-2  
 Φενέρμπαχτσε 7-3    
Παναθηναϊκός 7-3  
--------------------
Μακάμπι Τελ Αβίβ 6-4   
Κίμκι             6-4       
Μπάμπεργκ   5-5     
Ζαλγκίρις Κάουνας 5-5   
 ---------------------
Ρεάλ Μαδρίτης 5-5   
Μπασκόνια     4-6        
Μπαρτσελόνα 4-6     
~~~~~~~~~~~
Μάλαγα    3-7   
Βαλένθια   3-7             
Αναντολού Εφές 3-7  
Αρμάνι Μιλάνο   3-7    
Ερυθρός Αστέρας 3-7    

***  Οι αγώνες ποδοσφαίρου του Σαββατοκύριακου στα γήπεδα της Μεσσηνίας 
Α΄ ΤΟΠΙΚΗ
Δύο ακόμη συναντήσεις για την 10η αγωνιστική

Ο ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΟ ΦΑΡΑΙ
Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, Πάμισος Μεσσήνης, δοκιμάζεται σήμερα με τον ΑΟ Φαραί στο Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης» για την 10η αγωνιστική.
Ακόμη, ο τρίτος της κατάταξης Απόλλων Καλαμάτας φιλοξενεί τον φορμαρισμένο Εθνικό Μελιγαλά, ενώ  ο ΑΟ Ασπροχώματος αντιμετωπίζει τον ΑΣ Ανδρούσας.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛ. – ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛ.  0-1  .- ^
Επιστροφή στις νίκες (μετά την ήττα από τον Τέλο Άγρα στους Γαργαλιάνους) θέλει  στο σημερινό εντός έδρας αγώνα με τον Εθνικό Μελιγαλά ο Απόλλων Καλαμάτας για να μην απομακρυνθεί από την κορυφή. Ο προπονητής Τάκης Σακελλαρόπουλος και ο συνεργάτης του Θανάσης  Τσούκλερης θα στερηθούν τις υπηρεσίες του Νίκου Περιβολάρη (τιμωρημένος).
Αμφίβολη δε θεωρείται η συμμετοχή του Δημήτρη Τσουλάκου (στρατευμένος).
Στην ομάδα του Μελιγαλά τώρα, ο προπονητής – παίκτης Ηλίας Μουρούσιας αναμένεται να έχει όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
Ο Εθνικός Μελιγαλά  θα προσπαθήσει να κάνει αξιόλογη εμφάνιση και ό,τι βγει.

ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ – ΑΝΔΡΟΥΣΑ  0-1 .-^
Μονόδρομος είναι η νίκη για τον ΑΟ Ασπροχώματος κόντρα στον ΑΣ Ανδρούσας για ν’ απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη. Ο τεχνικός Ίλια Λούτα, αναμένεται να έχει όλους τους  ποδοσφαιριστές στη διάθεσή του.
Χωρίς τον Δημήτρη Γκούνη (έχει υποστεί θλάση)  θ’ αγωνιστεί η ομάδα της Ανδρούσας. Ο προπονητής Νίκος Γεωργακλής προβληματίζεται για τη συμμετοχή του Χάρη Μουλαβασίλη (ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό).
Ο ΑΣ Ανδρούσας θα προσπαθήσει ν’ αποσπάσει βαθμό ή βαθμούς, πλησιάζοντας στο γκρουπ των πρωτοπόρων.

ΑΟ ΦΑΡΑΙ – ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣ.  1-4 .-^
Με στόχο την 3η νίκη φιλοξενεί τον Πάμισο Μεσσήνης ο ΑΟ Φαραί, βελτιώνοντας έτσι τη θέση του στην κατάταξη. Ο τεχνικό της Καλαματιανής ομάδας Μιχάλης Φασουλής  δεν μπορεί να υπολογίζει στα πλάνα του στην παρουσία του νεαρού επιθετικού Θανάση Σταματελόπουλου (αποβλήθηκε στον προηγούμενο αγώνα με το Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας).
Μία σημαντική απουσία έχουν και οι «πράσινοι» της Μεσσήνης και είναι εκείνη του έμπειρου αμυντικού μέσου και αρχηγού Γιάννη Μωράκη (τιμωρημένος).
Ο προπονητής Αλέξης Μαντζούνης και ο συνεργάτης του Ευτύχης Τασιόπουλος, δεν αποκλείεται να δώσουν χρόνο συμμετοχής και στον Θανάση Μπίσα (ξεπέρασε τον τραυματισμό του και συμμετέχει στο πρόγραμμα προπονήσεων).
Ο Πάμισος Μεσσήνης στοχεύει στο «διπλό» για να παραμείνει μόνος πρώτος στο βαθμολογικό πίνακα. Οι Νησιώτες αναμένεται και σ’ αυτό τον κρίσιμο εκτός έδρας αγώνα να έχουν θερμή συμπαράσταση από τους φιλάθλους τους.
Οι διαιτητές των συναντήσεων της 10ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι διαιτητές και οι βοηθοί που θα «σφυρίξουν» τις συναντήσεις της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής, που διεξάγονται σήμερα και αύριο, έχουν ως εξής:

Σήμερα – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Απόλλων Καλαμάτας – Εθνικός Μελιγαλά  0-1 .-^
: Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Δημ. Σταυρόπουλος, Χ. Τσοπανάκης
Δημοτικό Γήπεδο Ασπροχώματος
ΑΟ Ασπροχώματος – ΑΣ Ανδρούσας  0-1 .-^
: Δημ. Νίκας, Ηλ. Τσουλάκος, Π. Κομπιλίρης
Ώρα 6.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Φαραί – Πάμισος Μεσσήνης  1-4 .-^
: Δημ. Πλακογιάννης, Ηλίας Σκόρδος, Χρ. Γεωργαντάς

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου  2017  – 12.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Αναγέννηση Παραλίας – Ολυμπιακός Καλαμάτας: Ηλ. Νικολόπουλος, Κ. Αδαμόπουλος, Ν. Τσίρμπας
Ώρα 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ομόνοια – Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων: Γ. Μπλάνας, Κ. Αδαμόπουλος, Απ. Καυκάς
Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς»
ΑΟ Σπερχογείας – Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας: Ηλ. Ρέκκας, Αν. Τσουκάλη, Χ. Τσοπανάκης
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΑΟ Κυπαρισσίας – Εράνη Φιλιατρών: Ηλ. Αλεξέας, Εκτ. Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Βρυώνης
Δημοτικό Γήπεδο Διαβολιτσίου
ΑΟ Διαβολιτσίου – Πανθουριακός: Μ. Καρβούνης, Δημ. Σταυρόπουλος, Φ. Κασκάνης

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 9 αγώνες)
1. Πάμισος Μεσ.         29-7     25
2. Θουρία        21-4     24
3. Απόλλων Καλ.        20-6     20
4. ΑΟ Διαβολιτσίου    10-5     18
5. Κυπαρισσία 18-8    17
-. Ανδρούσα    11-8     17
7. Τ. Άγρας      17-10   16
8. Εθνικός Μελ.          10-6     14
9. Εράνη Φιλ.  18-15   13
10. ΑΟ Φαραί 7-5       9
11. Σπερχογεία            6-11     8
12. Ομόνοια    13-14   7
13. Ασπρόχωμα          7-20     5
14.  Αναγέννηση Παρ.            5-30     4
-.Ολυμπιακός Καλ.     1-27     4
16. -. Μιλτιάδης          7-24     1

A1 KATHΓΟΡΙΑ
Mε δύο ενδιαφέροντα ματς ανοίγει η αυλαία της 10ης αγωνιστικής
Με δύο ματς ανοίγει σήμερα η αυλαία της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 Τοπικής κατηγορίας. Συγκεκριμένα, ο Χανδριναϊκός «κοντράρεται» με τον Ολυμπιακό Ανάληψης, ενώ ο Αίαντας Καλαμάτας υποδέχεται τον ΑΟ Μεθώνης.

ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ – ΑΝΑΛΗΨΗ  2-2  .-^
Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει κόντρα στον Ολυμπιακό Ανάληψης ο Χανδριναϊκός, για ν’ απομακρυνθεί έτσι ακόμη περισσότερο από την επικίνδυνη ζώνη της Α1 κατηγορίας. Ο προπονητής Πέτρος Χιώτης δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
Στους «ερυθρόλευκους» της Ανάληψης τώρα, ο τεχνικός Δημήτρης Αναστασόπουλος και οι ποδοσφαιριστές του θέλουν να συνεχίσουν  τις αξιόλογες εμφανίσεις  και τα θετικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπάρχουν.

ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ. – ΜΕΘΩΝΗ   0-2  .- ^
Επιστροφή στις νίκες (μετά τις τρεις σερί ήττες από Ακρίτα Κορώνης, ΑΕ Αβίας, ΑΟ Φυτειάς) θα επιδιώξει στο σημερινό αγώνα με τον ΑΟ Μεθώνης ο Αίαντας Καλαμάτας, ανεβαίνοντας βαθμολογικά. Ο προπονητής Γιάννης Σακελλαρόπουλος και ο συνεργάτης του Θεόδωρος Σακκάς αναμένεται να έχουν όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
Χωρίς τον Βασίλη Κοσυφολόγο (τιμωρημένος) θ’ αγωνιστεί το συγκρότημα  της Μεθώνης, το οποίο θα «κυνηγήσει» ένα θετικό αποτέλεσμα.
Οι διαιτητές των ματς της 10ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι διαιτητές και οι βοηθοί που ορίστηκαν να σφυρίξουν τα ματς της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο, έχουν ως εξής:


Σήμερα 02-12-2017 :- 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Σουληναρίου
Χανδριναϊκός – Ολυμπιακός Ανάληψης  2-2 .-^
: Μ. Καρβούνης, Κ. Αδαμόπουλος, Απ. Καυκάς
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Αίαντας Καλαμάτας – ΑΟ Μεθώνης  0-2 .- ^
: Δημ. Γιαννόπουλος, Ν. Γκούμας, Β. Βρυώνης

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017  3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Μικρομάνης
Αστέρας Μικρομάνης – Αθλητική Ένωση Μάνης: Ευστ. Ζαρακοβίτης, Στ. Παλαδινός, Γ. Βανικιώτης
Δημοτικό Γήπεδο Δωρίου
Δωριέας Δωρίου – ΑΕ Γαργαλιάνων: Π. Σερεμέτης, Δημ. Ταβουλαρέας, Κ. Αντωνόπουλος
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
ΑΕ Αβίας – ΑΟ Φυτειάς: Δημ. Πλακογιάννης, Π. Κομπιλίρης, Γ. Νιάρχος
Δημοτικό Γήπεδο Χώρας
Παπαφλέσσας Χώρας – Ακρίτας Κορώνης: Δημ. Νίκας, Ηλ. Ρηγόπουλος, Θ. Τζιαμουράνης
Ώρα 6.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ηρακλής Καλ. – Απόλλων Πεταλιδίου: Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Ν. Τσίρμπας, Ερβ. Τζεμάλι

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 9 αγώνες)
1. ΑΕ Μάνης   19-4     23
2. Δώριο          16-11   17
3. Πεταλίδι      9-9       14
4. Ανάληψη11-9          13
-. ΑΟ Φυτειάς 12-8     13
-. Χώρα           15-13   13
7.  ΑΟ Μεθώνης         7-8       12
8.  Κορώνη      11-18   11
-. ΑΕ Αβίας     11-14   11
-. Αίαντας Καλ.           9-11     11
11. Ηρακλής Καλ.       10-9     10
-. Χανδριναϊκός           15-15   10
13. ΑΕ Γαργαλιάνων  7-12     8
14. Αστέρας Μ.           9-20     4


Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
To Καλό Νερό κόντρα στον ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας

Ο ΠΑΟ Καλού Νερού, που οδηγεί την κούρσα στον 1ο όμιλο του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας, αντιμετωπίζει σήμερα τον ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής.
Για τον ίδιο όμιλο, ο Αστέρας Αρφαρών υποδέχεται τον τρίτο της κατάταξης, Διαγόρα Κοπανακίου.
Στον 2ο όμιλο, η ΑΕ Λογγάς «κοντράρεται» με τον ΑΣ Φυτειάς.
Οι διαιτητές των ματς της 10ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι διαιτητές και οι βοηθοί που σφυρίζουν τις συναντήσεις της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το  Σαββατοκύριακο, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου αλλά και την Τετάρτη 6 του μήνα, έχουν ως εξής:


Σήμερα 02-12-2017 – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Αρφαρών
Αστέρας Αρφαρών – Διαγόρας Κοπανακίου  2-3 .-^
: Ευστ. Ζαρακοβίτης, Ηλ. Ρέκκας, Αν. Τσουκάλη
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΠΑΟ Καλού Νερού – ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας  3-0 .-^
: Ν. Τουρλομούσης, Ευαγγ. Μπασιλάρης, Γ. Ρουμελιώτης
Δημοτικό Γήπεδο Λογγάς
ΑΕ Λογγάς – ΑΣ Φυτειάς  1-1 .-^
: Γ. Κουτσαναστάσης, Έκτ. Παναγιωτόπουλος, Κ. Αντωνόπουλος

Κυριακή  3 Δεκεμβρίου  2017 – 10.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
ΑΕΚ Καλαμάτας – Παπαφλέσσας Άμφειας: Φ. Κασκάνης, Γ. Γαλακούτης, Β. – Η. Ρηγοπούλου
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Πράσινα Πουλιά – ΑΟ Πατίστα: Ηλ. Σκόρδος, Δημ. Σταύρου, Αθ. Παπαϊωάννου
Ώρα 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Βαλύρας
Αστέρας Βαλύρας – Ηρακλής Κυπαρισσίας: Χρ. Γεωργαντάς, Φ. Χέλη, Γ. Σκαρπέτης
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Κεραυνός Καλαμάτας – Νέος Άρις: Ηλ. Νικολόπουλος, Αντ. Μιχαλόπουλος, Έρβ. Τζεμάλι
Δημοτικό Γήπεδο Σουληναρίου
Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου – ΠΑΟ Καλλιθέας: Ηλ. Τσουλάκος, Γ. Ρουμελιώτης, Γ. Γαλακούτης

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Πανιώνιος – Δαναός: Χρ. Γεωργαντάς, Σ. Ζγουμπόπουλος, Ν. Γάκης
Ώρα 5.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Δόξα Καλαμάτας – Παναθηναϊκός Καλαμάτας: Γ. Νιάρχος, Θ. Τζιαμουράνης, Δ. Γιαννακλής

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017 – 3.00 μ.μ.
Γήπεδο Μεσσηνιακού «Στ. Παπαδόπουλος»
Μεσσηνιακός – Ατρόμητος Πλατέος: Ηλ. Ρέκκας, Στ. Παλλαδινός, Κων. Βοσνάκης
Ρεπό: Πανευαϊκός, Θύελλα Χαρακοπιού.

Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ
Α.Ο. Λεϊκων- ΠΑΟΚ 4-0 .-^{Δευτέρα 27-11-2017} .-
 Η Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης υποδέχεται τη Θύελλα Παραλίας

Η Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης, που βρίσκεται στην κορυφή  του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας, υποδέχεται  σήμερα τη Θύελλα Παραλίας, για την 5η αγωνιστική.
Διαιτητής είναι ο Δημήτρης Ταβουλαρέας, ενώ βοηθοί οι Β. Ντοχάς και χ. Σαπουτζής
Ακαδημία Πάμισος-΄Θύελλα Παραλίας 4-1 .- ^
Οι διαιτητές των υπόλοιπων ματς της 5ης αγωνιστικής
Οι διαιτητές και οι βοηθοί που θα σφυρίξουν τα υπόλοιπα  ματς της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής, που διεξάγονται   αύριο, αλλά και τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, έχουν ως εξής:

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου  2017  – 12.30 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ερμής Καλαμάτας – Νέστορας Πύλου: Απ. Καυκάς, Αντ. Μιχαλόπουλος, Ηλ. Ρηγόπουλος
Ώρα 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Στάδιο Μελιγαλά
Θύελλα Μερόπης – Ίκαρος Καλαμάτας: Ευαγγ. Μπασιλάρης, Μ.-Χ. Αγγελή, Σ. Μαλαπάνη

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017  – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Ασπροχώματος
Εθνικός Καλαμάτας – ΑΟ Λεΐκων: Κ. Αντωνόπουλος, Αντ. Μιχαλόπουλος, Π. Βασιλοπούλου
Ρεπό: ΠΑΟΚ Καλαμάτας

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Eννέα αγώνες σήμερα…
Εννέα αγώνες διεξάγονται σήμερα για την 6η αγωνιστική του παιδικού πρωταθλήματος της ΕΠΣ Μεσσηνίας. Αναλυτικά οι συναντήσεις με τους διαιτητές που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Ώρα  9.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΑΟ Κυπαρισσίας – Εράνη Φιλιατρών 1-0 .-^
: Κ. Αντωνόπουλος
10.00 π.μ.
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
ΠΣ Η Καλαμάτα – Δαναός  4-0  .-^
: Ευαγγ. Μπασιλάρης
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Φαραί – Ομόνοια 0-2.-^
: Κων. Βοσνάκης
Ώρα 11.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
ΑΟ Πατίστα – Πράσινα Πουλιά  2-0 .-^
: Δ. Ταβουλαρέας
Δημοτικό Γήπεδο Αρφαρών
Αστέρας Αρφαρών – Δωριέας Δωρίου
: Γ. Βανικιώτης
Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς»
ΑΟ Σπερχογείας – ΑΣ Ανδρούσας
: Ηλ. Τσουλάκος
Δημοτικό Γήπεδο Σουληναρίου
Χανδριναϊκός – Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων  0-1 .-^
: Αντ. Μιχαλόπουλος
Ώρα 12.00 μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Δόξα Καλαμάτας – Αίαντας Καλαμάτας
: Π. Κομπιλίρης
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
ΑΕ Μάνης – Ηρακλής Καλαμάτας
: Γ. Νιάρχος
Ρεπό: ΑΕ Αβίας, Εθνικός Μελιγαλά, Τσικλητήρας Πύλου

***

~ Από τελευταίες αναρτήσεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017  : 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ......από το  2008 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-22-2017.html .-  
~  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..: Τετάρτη  22 Νοεμβρίου  2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html
~ Η Εφημερίδα μας  ARFRARTA NEWS Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ....από  το  2008: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/11/arfrarta-news-23-2017.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 24 Νοεμβρίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-24-2017.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο 25  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ... από το  2008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/11/news-25-2017.html . -
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25  και 26 Νοεμβρίου 2017 :Μια εβδομαδιαία περισκόπηση των αθλητικών πεπραγμένων :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/11/25-26-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008~  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/11/news-26-2017.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 27  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το 2008 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/11/news-27-2017.html .-
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-28-2017.html .-
~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:   Τρίτη  28 - Νοεμβρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 29  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/news-30-2017.html .-
~*
~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5941   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3789   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3790  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 540   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: