Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Η  Εφημερίδα μας  ARFARA News -1- Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) ,
Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  ,


 
 
 ~ ΤΟ 2018 ΤΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΟΛΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ!Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ...  ~ Έτοιμος είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, να ενημερώσει τους πολίτες, με ομιλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η οικονομική ανάταση της Ελλάδας μέσω της παραγωγής πλούτου είναι το κέντρο του κυβερνητικού προγράμματος του Κ. Βελόπουλου, χωρίς όμως αυτό να μη σημαίνει πως παραβλέπονται οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και του κάθε επαγγελματικού κλάδου.
Ελάτε να ακούσετε και να μάθετε τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την οικονομική κρίση αλλά και τη γεωστρατηγική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η Ελλάδα για να επιστρέψει στο προσκήνιο.
To 2018 ήρθε με ορμή.
ΤΕΤΑΡΤΗ 10/01 στις 18,00 στην Κόρινθο στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (Δαμασκηνού 57)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/01 στις 18,00 στην Τρίπολη στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ 'MAINALON RESORT' (Πλατεία Άρεως)
ΔΕΥΤΕΡΑ 29/01 στις 18,00 στην Πάτρα στο Ξενοδοχείο 'ASTIR HOTEL' (Aγ. Ανδρέου 16)
~
***   ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΕΛΜΟΥ(ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ)

 
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Μελιγαλά-Τρίπολη-Λεβίδι (καφέ).
Συνεχίζοντας και αφού περάσουμε την κωμόπολη Κλειτορία του Ν. Αχαΐας και πλησίον από τις πηγές των Αορανείων, θα καταλήξουμε στο χιονοδρομικό κέντρο με υψόμετρο 1.750μ.
Εκεί, θα παραμείνουμε αρκετές για καφέ, παιχνίδι με τα χιόνια και να θαυμάσουμε το πανέμορφο χιονισμένο τοπίο με πανοραμική θέα ως τον Κορινθιακό κόλπο. Αμέσως μετά θα αναχωρήσουμε για Καλάβρυτα, αφού προηγουμένως κάνουμε μια σύντομη στάση στον τόπο θυσίας.
Στα Καλάβρυτα, θα μείνουμε αρκετή ώρα για φαγητό-ψώνια-βόλτα για να γνωρίσουμε την πόλη. Στην συνέχεια, αφού κάνουμε μια στάση στην Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου, για ένα σύντομο προσκύνημα, θα συνεχίσουμε για Διακοφτό, για να επιστρέψουμε στον Μελιγαλά μέσω Αρχαίας Κορίνθου-Τρίπολης.
ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ: 07:00 ΠΜ
ΔΗΛΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑ ΤΗΛ:6932211205,6932901925,6973396877


~** ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ! Και ιδίως στους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ μας...



***  Εικόνες από την ιστορία της «Παλιάς Καλαμάτας» 

Τα «Ψαράκια» 1963 (Φωτό Αλειφέρη)
Ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο της παλιάς Καλαμάτας του 1963. Ημέρα εθνικής γιορτής, μετά την παρέλαση. Ο κόσμος έχει ξεχυθεί στην Αριστομένους, στην πλατεία μας και στα «Ψαράκια».
Το μικρό σιντριβάνι με τα χρυσόψαρα άφησε εποχή. Ήταν η μεγάλη χαρά των παιδιών να βλέπουν τα ψαράκια που κολυμπούσαν. Αλλά και τα παγκάκια που περιέβαλαν το χώρο προσέφεραν ξεκούραση στις μανάδες με τα καροτσάκια και τα μωρά, αλλά και στους γέροντες – απόμαχους της ζωής – θέαμα και ανάπαυση.
Τα «Ψαράκια» έμειναν ιστορικά, γιατί ήταν τόπος συνάντησης.

Από αριστερά: Το ωραίο διώροφο σπίτι του ξυλέμπορου Αριστείδη Αλμπάνη, ο οποίος ήταν και πρόξενος της Σουηδίας. Δίπλα το άκτιστο τότε οικόπεδο της οικογενείας Γεωργίου Στρούμπου, ο οποίος είχε εργοστάσιο παγοποιίας μαζί με τον Ηλία Λιναρδάκη. Σήμερα μεγάλη πολυκατοικία και κάτω Εθνική Τράπεζα. Στην απέναντι γωνία το ωραίο διώροφο σπίτι του μεγαλοεργολάβου Γεωργίου Παπαθεοδώρου, ο οποίος είχε παντρευτεί την αδελφή των καπνοβιομηχάνων «Καρέλια», Μαρία.
Ακολουθεί το μέγαρο του Βασίλη Αντωνόπουλου, σημερινό “Goody’s” και απέναντι το πρώην καφενείο «Μούστου».
Από δεξιά: Η πρώτη πολυκατοικία που χτίστηκε στην Καλαμάτα από το μηχανικό Π. Πετρόπουλο το έτος 1963. Δίπλα το διώροφο του δικηγόρου Π. Δημητρόπουλου και δίπλα της γνωστής μαμής Ελένης Βασιλάκη.
Μεσολαβεί η οδός Γεωργούλη και στη γωνία το τότε κατεστραμμένο από φωτιά σπίτι του καθηγητ;h τεχνικών Στ. Καράμπελα.
Ακολουθεί η οδός Πολυχάρους και το μεγάλο σπίτι του πρώτου φαρμακοποιού της πόλης μας, Κων. Κουτσομητόπουλου.
Στη συνέχεια τα καταστήματα Αφών Μανεσιώτη και Γιάννη Δραγώνα.
Στη γωνία της οδού Παν. Καίσαρη το μεγάλο διώροφο του ξυλέμπορου Γεωργίου Παπαδόπουλου, η Λαϊκή Bιβλιοθήκη, ο κινηματογράφος «Έσπερος» κ.ά._______________   
Δύο ακόμα «καρτ – ποστάλ» του 1920

Μεγάλης ιστορικής σημασίας, που δείχνουν το μεγαλείο της λεωφόρου Αριστομένους. Άρχιζε από την πλατεία 23ης Μαρτίου και κατέληγε στην Παραλία. Ένωνε τους Παραλιώτες με το εμπορικό κέντρο της πόλης.
Μοναδική στο είδος της λεωφόρος σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, γι’ αυτό και είχε ονομαστεί εθνική οδός.
Μεγάλης σημασίας και για λόγους στρατιωτικούς.
Διακρίνονται στο μέσον: Το τραμ και τα αυτοκίνητα «αντίκες» της εποχής (Αρχείο Β. Μανιάτης) 
1924: Το τραμ διέρχεται την οδό Ναυαρίνου στην Παραλία

 Το μεγάλο σπίτι, που φτάνει μέχρι πίσω την οδό Σανταρόζα, ήταν η καλοκαιρινή κατοικία της τότε πλούσιας οικογένειας των Εφεσίων (η σημερινή κατοικία οικογένειας Λυκούργου Γαϊτανάρου).
Για τα άλλα κτήρια δεν υπάρχουν στοιχεία. Σήμερα, βέβαια, εκεί είναι η καφετέρια του επιχειρηματία Αθανασίου, δηλαδή γωνία Ναυαρίνου και Βύρωνος (Αρχείο Β. Μανιάτη) ____________
ΟΔΟΣ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΑΡΟΥΣ

 Οικία Ηλ. Καραμπάγια – πρώην Τζανετουλέα
(Αρχείο Β. Μανιάτη)
Εδώ έζησε για πολλά χρόνια ο συμπολίτης μας Παν. Φωτιάδης, διακεκριμένος οφθαλμίατρος.
Στις 2/12/1975 τον παρέσυρε το τραίνο, στην προσπάθειά του να σώσει το αγαπημένο του κυνηγόσκυλο!
  Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης

~ Καλούς φωτισμούς σε όλους!
 Του Ευάγ. Αθανασιάδη(*)
«Σήμερα τα Φώτα και οι Φωτισμοί
και χαρά μεγάλη και Αγιασμοί»
Μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης.
Να ευχηθούμε σε όλους Καλή Φώτιση. Την έχουμε ανάγκη όλοι.
Στην κρισιμότητα των ημερών λαμβάνονται μεγάλες και σοβαρές αποφάσεις.
Ο καθένα μας πρέπει, να έχει ευθυκρισία, σύνεση, σωστή αντίληψη και σωστή αξιολόγηση των γεγονότων.
Οι νέοι μας, κυρίως, αποφασίζουν να ξενιτευτούν, μια απόφαση που θα καθορίσει τη ζωή τους.
Εθνικά Θέματα βρίσκονται στο προσκήνιο και θα καθορίσουν τις εξελίξεις στο μέλλον. Θα λυθούν ή θα γίνουν βαθύτερες πληγές που θα χαίνουν.
Όλοι μας έχουμε συμμετοχή στις αποφάσεις. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και αδιάφοροι. Χρειάζεται συνετή εγρήγορση και δραστηριοποίηση.
Μεγάλο βάρος πέφτει στους Βουλευτές και ιδιαίτερα στους Βουλευτές της Β. Ελλάδος. Και είναι βουλευτές εθνικά ευαίσθητοι, άλλοι νέοι βουλευτές. Κάποιων θα κριθεί το πολιτικό τους μέλλον. Αλλά κρίνεται και το μέλλον της Ελλάδος.
Η κύρια Ευθύνη όμως παραμένει στον Υπουργό Εξωτερικών και τους Αρχηγούς των Συγκυβερνόντων Κομμάτων, που οι αποφάσεις τους αυτές θα τους ακολουθούν. Τα κεφάλαια της Ιστορίας αρχίζουν με τα ονόματα των Ηγετών.
Δεν πρέπει να παραγνωρίζετε και η ευθύνη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και λοιπών κομμάτων, οι οποίοι με φρόνηση πρέπει να συγκροτούν Εθνικές Θέσεις, προς υποβοήθηση των Κυβερνόντων, για να ανταπεξέλθουν εποικοδομητικά στην Εθνική πρόκληση.
Η Ευχή γίνεται όλο και πιο επίκαιρη και αναγκαία:
 «Κ Α Λ Η    Φ Ω Τ Ι Σ Η    Σ Ε    Ο Λ Ο Υ Σ»
 Όταν τα ανθρώπινα σε απογοητεύσουν, ο Θεός έχει τον λόγο.
Είναι η στιγμή της υπέρβασης, η στιγμή του θαύματος.
 (*) Ο Ευάγ. Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.
 
~ Καλαμαριάς Ιουστίνος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «Λύση χωρίς το όνομα Μακεδονία»
~ Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι η απόλυτη εθνική προτεραιότητα και τις ημέρες αυτές έχει επανέλθει στην επικαιρότητα αφού υπάρχουν ζυμώσεις για την επίτευξη συμφωνίας. Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τις εξελίξεις ενώ και οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος αναμένουν τις κινήσεις.
~ Ενας από τους Ποιμενάρχες με ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα, λόγω και της καταγωγής του, είναι ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.Ιουστίνος που μέσα από το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ μεταφέρει την άποψή του.
Ο Σεβασμιώτατος έχει ξεκάθαρη γνώμη για το θέμα της ονομασίας και την καταθέτει: «Θέλω να πιστεύω ότι η λύση δε θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία. Είναι κοινή απόφαση των πολιτικών αρχηγών όταν είχε τεθεί το θέμα των προτεινόμενων ονομάτων (σ.σ. στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992). Αυτό θέλει και ο ελληνικό λαός που δε διαπραγματεύεται τα εθνικά του δίκαια και την ιστορία του».
Παράλληλα, στέλνει μήνυμα προς τα Σκόπια και τις κινήσεις τους: «Τα συμφέρον των Σκοπίων περνά από την Ελλάδα και όχι από άλλες βαλκανικές χώρες».
*  Ο Μητροπολίτης Ιουστίνος είναι σαφής και για το θέμα ενός δημοψηφίσματος, τονίζοντας πως μια τέτοια απόφαση ανήκει στην Πολιτεία, και προσθέτει: «Εμείς ως Εκκλησία έχουμε άμεση σχέση με το λαό. Είμαστε κομμάτι του λαού και οφείλουμε να ενημερώσουμε για τα εθνικά μας δίκαια. Καλό θα είναι ο πολιτικός κόσμος να σκεφτεί πολύ καλά το θέμα. Είναι μεγάλη πολυτέλεια ένας εθνικός διχασμός».
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος τέλος, αναφέρεται στη διεξαγωγή συλλαλητηρίου στην Θεσσαλονίκη και τονίζει: «Αυτό που θα γίνει, θα πρέπει να είναι κάτι οργανωμένο, συντονισμένο και να αντιπροσωπεύει την πόλη και την πατρίδα. Ως Εκκλησία, η Ιερά Σύνοδος θα είναι αυτή που θα δώσει την συγκατάθεσή της για να συμμετάσχουμε».
Θεσσαλονίκης Άνθιμος: Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα

~  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-«Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα», ανέφερε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος στο πλαίσιο της τελετής καθαγιασμού των υδάτων στο ύψος της Αγίας Σοφίας.Πριν την ανάγνωση του Ευαγγελίου ο ίδιος ανέφερε ότι «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα. Αυτό θέλουμε να το καταλάβουν οι πάντες. Συγχρόνως Ελλάδα σημαίνει και Μακεδονία. Δεν είναι χθες και προχθές, Είναι αιώνιες οι σχέσεις αυτές και ξεκινάμε σε χρόνους προ Χριστού», σημείωσε ο ίδιος θέλοντας να στείλει με αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα.
*  Παράλληλα, ο ίδιος, σε δηλώσεις του, εμφανίστηκε αντίθετος με το συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου για το όνομα «Μακεδονία», τονίζοντας πως πολλά συλλαλητήρια δεν θα έχουν επιτυχία, αλλά πρέπει να γίνει κάτι συλλογικό.
«Όταν είναι πολλά συλλαλητήρια ξέρετε ότι δεν υπάρχουν επιτυχίες. Πρέπει να γίνει ένα και καλό από όλους και τότε να εκφραστεί ο καθένας για να μπορέσουμε να δώσουμε ένα στίγμα, δια των συλλαλητηρίων, σημείωσε ο μητροπολίτης Άνθιμος.
Ερωτηθείς για τον αν θα λάβει ο ίδιος πρωτοβουλία, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης είπε πως μία «τέτοια πρωτοβουλία θα πρέπει να γίνει από την εκκλησία, το κέντρο των Αθηνών. Επομένως δεν έχει διευκρινιστεί αυτό, το της εκκλησίας. Από ενθουσιασμό οι άνθρωποι μαζεύτηκαν από διαφορετικά σημεία και διαφορετικό σκηνικό».
Γ. Μπουτάρης: Ούτε εγώ ούτε ο Ανθιμος εκφράζουμε την εξωτερική πολιτική της χώρας
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του μητροπολίτη Άνθιμου πως «Μακεδονία είναι ελλάδα» τόνισε ότι «ούτε εγώ ούτε ο Μητροπολίτης εκφράζουμε την εξωτερική πολιτική της χώρας, ούτε την χαράσσουμε. Εγώ ξέρω ότι με τους γειτόνους μας πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις».
Ο ίδιος επανέλαβε πως διαφωνεί με το συλλαλητήριο που διοργανώνεται στην 21 Ιανουαρίου αλλά και τις υπόγραφες που συγκεντρώνονται για τον όρο «Μακεδονία».
«Διαφωνώ και έχω πει κακές λέξεις για τα συλλαλητήρια. Αυτά τα συλλαλητήρια δεν εκφράζουν την κοινή γνώμη. Δεν μπορεί ο καθένας να τσιρίζει και να φωνάζει ότι θέλει στους δρόμους. Δεν μπορεί σε μία τέτοια φάση να υπάρχουν ακραίες αντιλήψεις. Στα Σκόπια δεν κάνουν συλλαλητήρια», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.
~Thestival.gr Μπουταρης Μακεδονία  : https://youtu.be/J0VXdWh-SNg .-

***   Ερμηνεία του «Κύριε Ελέησον»
~ Και αυτό το μικρό κείμενο, που πραγματεύεται με χαριτωμένη απλότητα για την μονολόγιστη ευχή, παραδίδεται από τους συλλέκτες των πατερικών κειμένων της Φιλοκαλίας… ανωνύμως και μέσα από τις προθέσεις τους να γνωσθεί και να καλλιεργείται από τον λαόν του Θεού η γλυκύτατη νοερά προσευχή.
*   Για να θεμελιώσει δε την αναγκαιότητα της εκζητήσεως του θείου ελέους, ο συντάκτης του μικρού αυτού δοκιμίου ανατρέχει στην εποχή των Αποστόλων, που παρέδωσαν την ευχή, συμφώνως και προς άλλους διδασκάλους της νοεράς προσευχής. Παρ’ ότι περιέχει απόψεις κοινές πλέον, γύρω από την ευχή του Ιησού, όμως, στην απλότητα του, οικοδομεί, πείθει, κατανύσσει με την ιδιαίτερη χάρη του, οπότε και με αυτό επιτυγχάνεται ο σκοπός των εκδοτών της Φιλοκαλίας, ώστε να δικαιούται να ενσωματωθεί σ’ αυτή.
Το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», και συντομότερα «Κύριε ελέησον», από τον καιρό των Αποστόλων χαρίστηκε στους Χριστιανούς και ορίστηκε να το λένε ακατάπαυστα, όπως και το λένε. Τι σημαίνει όμως τούτο το «Κύριε ελέησον», είναι πολύ λίγοι σήμερα που το ξέρουν, κι έτσι φωνάζουν καθημερινά ανωφελώς, αλλοίμονο, και ματαίως το «Κύριε ελέησον», και το έλεος του Κυρίου δεν το λαβαίνουν γιατί δεν ξέρουν τι ζητούν. Γι’ αυτό πρέπει να ξέρομε πως ο Υιός και Λόγος του Θεού, αφότου σαρκώθηκε και έγινε άνθρωπος και υπέμεινε τόσα πάθη και σταυρώθηκε και χύνοντας το πανάγιο αίμα Του εξαγόρασε τον άνθρωπο από τα χέρια του διαβόλου, από τότε έγινε Κύριος και εξουσιαστής της ανθρώπινης φύσεως. Και προτού βέβαια σαρκωθεί ήταν Κύριος όλων των κτισμάτων, ορατών και αοράτων, ως δημιουργός και ποιητής τους, όμως των ανθρώπων και των δαιμόνων που δε θέλησαν από μόνοι τους να τον έχουν Κύριο και εξουσιαστή τους, δεν ήταν και Αυτός Κύριος τους, ο Κύριος όλου του κόσμου.
Ο πανάγαθος Θεός δηλαδή, και τους Αγγέλους και τους ανθρώπους τους έκανε αυτεξούσιους και τους χάρισε το λογικό, να έχουν γνώση και διάκριση• γι’ αυτό, ως δίκαιος που είναι και αληθινός, δε θέλησε να τους αφαιρέσει το αυτεξούσιο και να τους εξουσιάζει με τη βία και χωρίς τη θέλησή τους. Αλλά εκείνους που θέλουν να είναι κάτω από την εξουσία και διακυβέρνησή Του, εκείνους ο Θεός και τους εξουσιάζει και τους κυβερνά• εκείνους πάλι που δε θέλουν, τους αφήνει να κάνουν το θέλημα τους, ως αυτεξούσιοι που είναι. Για τούτο και τον Αδάμ που πλανήθηκε από τον αποστάτη διάβολο κι έγινε κι αυτός αποστάτης του Θεού και δε θέλησε να υπακούσει στην εντολή Του, τον άφησε ο Θεός στο αυτεξούσιό του και δε θέλησε να τον εξουσιάζει τυραννικά.
Αλλά ο φθονερός διάβολος που τον πλάνησε εξαρχής, δεν έπαψε κι έπειτα να τον πλανά, ώσπου τον έκανε παρόμοιο στην αλογία με τα κτήνη τα ανόητα και ζούσε πλέον σαν ζώο άλογο και ανόητο. Μα ο πολυέλεος Θεός τον σπλαχνίστηκε τελικά κι έτσι χαμήλωσε τους ουρανούς και κατέβηκε στη γη1 κι έγινε άνθρωπος για τον άνθρωπο• και με το πανάχραντο αίμα Του τον λύτρωσε από τη δουλεία της αμαρτίας και δια μέσου του ιερού Ευαγγελίου τον οδήγησε πως να ζει θεάρεστα.
Και, κατά τον Θεολόγο Ιωάννη, μας έδωσε εξουσία να γίνομε τέκνα Θεού2 και με το θειο βάπτισμα μας αναγέννησε και μας ανέπλασε και με τα άχραντά Του μυστήρια τρέφει καθημερινά την ψυχή μας και τη ζωογονεί. Και μ’ ένα λόγο, με την άκρα Του σοφία βρήκε τον τρόπο να μένει πάντοτε αχώριστος μ’ εμάς κι εμείς με Αυτόν, για να μην έχει πλέον καθόλου τόπο σ’ εμάς ο διάβολος. Ορισμένοι όμως από τους Χριστιανούς, ύστερα από τόσες χάριτες που αξιώθηκαν και υστέρα από τόσες ευεργεσίες που έλαβαν από τον Δεσπότη Χριστό, πλανήθηκαν πάλι από το διάβολο και εξαιτίας του κόσμου και της σάρκας ξεμάκρυναν από το Θεό και κατακυριεύονται από την αμαρτία και από το διάβολο κάνοντας τα θελήματά του.
Όμως δεν είναι τελείως αναίσθητοι ώστε να μην αισθάνονται το κακό που έπαθαν. Καταλαβαίνουν το σφάλμα τους και γνωρίζουν την υποδούλωσή τους, αλλά δεν μπορούν αυτοί μόνοι τους να γλυτώσουν και γι’ αυτό προστρέχουν στο Θεό και φωνάζουν το «Κύριε ελέησον» για να τους ευσπλαχνιστεί ο πολυέλεος Κύριος και να τους ελεήσει, να τους δεχτεί σαν τον άσωτο υιό3 και να τους δώσει πάλι τη θεία χάρη Του και μέσω αυτής να γλυτώσουν από τη δουλεία της αμαρτίας, ν’ απομακρυνθούν από τους δαίμονες και να λάβουν πάλι την ελευθερία τους, για να μπορέσουν με τον τρόπο αυτό να ζήσουν θεάρεστα και να φυλάξουν τις εντολές του Θεού. Αυτοί λοιπόν οι Χριστιανοί που, όπως είπαμε, με τέτοιο σκοπό φωνάζουν το «Κύριε ελέησον», αυτοί θα επιτύχουν εξάπαντος και το έλεος του πανάγαθου Θεού και θα λάβουν τη χάρη Του να ελευθερωθούν από τη δουλεία της αμαρτίας και να σωθούν.
Εκείνοι όμως που δεν έχουν είδηση από αυτά που είπαμε, μήτε γνωρίζουν τη συμφορά τους που είναι καταδουλωμένοι στα θελήματα της σάρκας και στα κοσμικά πράγματα, μήτε έχουν ευκαιρία να συλλογιστούν την υποδούλωση τους, αλλά χωρίς τέτοιο σκοπό φωνάζουν μόνο το «Κύριε ελέησον», περισσότερο από συνήθεια, αυτοί πως είναι δυνατό να λάβουν το έλεος του Θεού; Και μάλιστα τέτοιο θαυμάσιο και άπειρο έλεος; Γιατί είναι καλύτερα να μη λάβουν το έλεος του Θεού, παρά να το λάβουν και πάλι να το χάσουν, επειδή τότε είναι διπλό το φταίξιμο τους. Άλλωστε, αν κανείς δώσει κανένα πετράδι πολύτιμο στα χέρια μικρού παιδιού ή κανενός αγροίκου άνθρωπου που να μην ξέρει τι αξίζει, και αυτοί το πάρουν στα χέρια τους και το χάσουν, είναι φανερό πως δεν το έχασαν εκείνοι αλλά αυτός που τους το έδωσε.
~   Και για να καταλάβεις καλύτερα τα λεγόμενα, συλλογίσου πως στον κόσμο τούτο εκείνος που είναι άπορος και φτωχός και θέλει να πάρει ελεημοσύνη από κάποιο πλούσιο, πηγαίνει και του λέει «ελέησον με», δηλαδή «λυπήσου με για τη φτώχεια μου και δος μου τα αναγκαία». Και πάλι, εκείνος που έχει χρέος και θέλει να του το χαρίσει ο δανειστής του, πηγαίνει και του λέει «ελέησόν με», δηλαδή «λυπήσου με για την ανέχειά μου και χάρισέ μου αυτό που σου χρωστώ». Όμοια και ο φταίχτης, θέλοντας να τον συγχωρήσει εκείνος στον οποίο έφταιξε, πηγαίνει και του λέει «ελέησόν με», δηλαδή «συγχώρεσέ με για ό,τι σου έκανα». Από την άλλη μεριά, ο αμαρτωλός φωνάζει στο Θεό το «Κύριε ελέησον» και δεν ξέρει μήτε τι λέει, μήτε γιατί το λέει, αλλά μήτε τι είναι το έλεος του Θεού που τον παρακαλεί να του το δώσει, μήτε σε τι τον συμφέρει το έλεος που ζητά, και μόνο από συνήθεια φωνάζει «Κύριε ελέησον», χωρίς να ξέρει τίποτε.
Πως λοιπόν να του δώσει ο Θεός το έλεός Του, αφού αυτός, καθώς δεν το ξέρει, το καταφρονεί και πάλι το χάνει σύντομα και αμαρτάνει περισσότερο; Το έλεος του Θεού δεν είναι άλλο, παρά η χάρη του Παναγίου Πνεύματος, την οποία πρέπει να ζητούμε από το Θεό εμείς οι αμαρτωλοί και να φωνάζομε ακατάπαυστα το «Κύριε ελέησον», δηλαδή «λυπήσου με, Κύριε μου, τον αμαρτωλό, στην ελεεινή κατάσταση που βρίσκομαι, και δέξου με πάλι στη χάρη Σου δος μου πνεύμα δυνάμεως, για να με δυναμώσει ν’ αντισταθώ στους πειρασμούς του διαβόλου και στην κακή συνήθεια της αμαρτίας• δος μου πνεύμα σωφρονισμού, για να σωφρονιστώ, να έρθω σε αίσθηση του εαυτού μου και να διορθωθώ δος μου πνεύμα φόβου, για να σε φοβούμαι και να φυλάγω τις εντολές Σου δος μου πνεύμα αγάπης για να σε αγαπώ και να μην απομακρύνομαι πλέον από κοντά Σου δος μου πνεύμα ειρήνης, για να φυλάγει την ψυχή μου ειρηνική και να συγκεντρώνω όλους μου τους λογισμούς και να είμαι ήσυχος και ατάραχος δος μου πνεύμα καθαρότητας, για να με φυλάγει καθαρό από κάθε μολυσμό δος μου πνεύμα πραότητας, για να είμαι ήμερος στους αδελφούς μου Χριστιανούς και να απέχω από το θυμό• δος μου πνεύμα ταπεινοφροσύνης, για να μη φαντάζομαι τα υψηλά και υπερηφανεύομαι».
Εκείνος λοιπόν που γνωρίζει την ανάγκη που έχει από όλα αυτά και τα ζητά από τον πολυέλεο Θεό, φωνάζοντας το «Κύριε ελέησον», αυτός βεβαιότατα θα λάβει εκείνο που ζητά και θα επιτύχει το έλεος και τη θεία χάρη του Κυρίου. Όποιος όμως δεν ξέρει τίποτε από αυτά που είπαμε, αλλά από συνήθεια μόνο φωνάζει το «Κύριε ελέησον», αυτός δεν είναι δυνατό να λάβει ποτέ το έλεος του Θεού γιατί και πρωτύτερα έλαβε πολλές χάριτες από το Θεό μα δεν τις αναγνώρισε, μήτε ευχαρίστησε το Θεό που του τις έδωσε.
Αυτός έλαβε το έλεος του Θεού όταν πλάστηκε κι έγινε άνθρωπος έλαβε το έλεος του Θεού όταν αναπλάστηκε με το άγιο βάπτισμα κι έγινε ορθόδοξος Χριστιανός έλαβε το έλεος του Θεού όταν γλύτωσε από τόσους κινδύνους ψυχικούς και σωματικούς που δοκίμασε στη ζωή του• έλαβε το έλεος του Θεού τόσες φορές που αξιώθηκε να κοινωνήσει τα άχραντα μυστήρια• έλαβε το έλεος του Θεού όσες φορές αμάρτησε στο Θεό και τον πίκρανε με τις αμαρτίες του και δεν εξολοθρεύτηκε, μήτε τιμωρήθηκε παιδαγωγικά όπως του έπρεπε* έλαβε το έλεος του Θεού όταν με διάφορους τρόπους ευεργετήθηκε από το Θεό και δεν το αναγνώρισε, αλλά όλα τα λησμόνησε και δε φρόντισε καθόλου για τη σωτηρία του.
Αυτός λοιπόν ο Χριστιανός πως να λάβει το έλεος του Θεού χωρίς να το αισθάνεται και χωρίς να γνωρίζει πως δέχεται τέτοια χάρη από το Θεό, καθώς είπαμε, μήτε να ξέρει τι λέει, αλλά να φωνάζει μόνο το «Κύριε ελέησον» χωρίς κανένα στόχο και σκοπό, εκτός από μόνη τη συνήθεια;
Πηγή: (ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ Τόμος Ε’),

*** Απόβαση Ρώσων στην ΑΙΓΥΠΤΟ! Οι τζιχαντιστές ΤΡΕΜΟΥΝ

~ Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Αίγυπτο αναμένεται να διεξαχθούν εντός του 2018.
Αρκετοί αναλυτές διακρίνουν ότι πίσω από τις στρατιωτικές ασκήσεις, κρύβεται μια κοινή πολεμική επιχείρηση που στοχεύει στους μαχητές του ISIS που υπάρχουν στη Λιβύη.
Ο συνταγματάρχης Alexei Sgibnev, σε δηλώσεις του επισήμανε τη σπουδαιότητα και τη σημασία των ασκήσεων αυτών, ενώ υπενθύμισε ότι και τον Σεπτέμβριο του 2017, κατά τη διάρκεια ασκήσεων στη Ρωσία συμμετείχαν Αιγύπτιοι  κομάντος.

*** ΕΚΤΑΚΤΟ! ΔΙΑΛΥΟΥΝ οι ΗΠΑ την Τουρκία;... (ΧΑΡΤΕΣ)

~ Τύμπανα πολέμου ηχούν για πολλοστή φορά στη Μέση Ανατολή, και εάν η παρακάτω είδηση είναι αληθής, τότε θα πρέπει να περιμένουμε μια πολύ μεγάλη σύρραξη στην οποία θα εμπλακούν παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδος Asharq Al-Awsat, η οποία επικαλείται ως πηγή της υψηλά ιστάμενο διπλωμάτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν στο άμεσο μέλλον να αναγνωρίσουν τη δημιουργία Κουρδικού κράτους στο βόρειο κομμάτι της Συρίας, το οποίο ελέγεται ήδη από το 2013 από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Πρόκειται για το κομμάτι που είναι με κίτρινο στον παρακάτω χάρτη:

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι ΗΠΑ ήδη ετοιμάζουν διπλωματικό προσωπικό προς αποστολή, ενώ προωθούν και τη δημιουργία τραπεζών και δημιουργία κρατικών δομών.
Μεγάλη αντίδραση θα προκαλέσει η απόφαση αυτή τόσο στη Συρία όσο και στην Τουρκία, και σίγουρα και οι δύο χώρες δεν θα διστάσουν να επιτεθούν, η Συρία για λάβει πίσω τα εδάφη της και η Τουρκία γιατί γνωρίζει ότι σύνορα με Κουρδικό κράτος σημαίνει άμεσο ακρωτηριασμό του Τουρκικού κράτους στα νοτιοανατολικά.
Φυσικά ούτε το Ιράν και το Ιράκ θα μπορούσαν να δεχτούν τη δημιουργία του Κουρδικού κράτους για τους ίδιους λόγους με την Τουρκία, καθώς έχουν επίσης μεγάλο Κουρδικό πληθυσμό στην επικράτειά τους.

*** ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ! Tα κλεμμένα Ευαγγέλια του Αγίου Όρους από τους Γερμανούς...

~ Του Βασίλη Παπαναστασούλη
 Ένα σπάνιο χειρόγραφο Ευαγγέλιο του 16ου αιώνα, που κλάπηκε το 1960 μαζί με άλλα τέσσερα κειμήλια από την Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους, βρέθηκε στην κατοχή πανεπιστημιακού ιδρύματος των ΗΠΑ και οι ελληνικές Αρχές δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να αποδείξουν την κυριότητά του και να το επαναπατρίσουν. Λίγους μήνες πριν, είχε επιστραφεί στην Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας στη Δράμα, ένα άλλο μοναδικό κειμήλιο, η χειρόγραφη Καινή Διαθήκη «Κώδιξ 1424» του 9ου αιώνα, που είχε κλαπεί από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής το 1917 και βρέθηκε επίσης στην κατοχή αμερικανικού πανεπιστημίου.
 Το επίμαχο Ευαγγέλιο της Ι.Μ. Διονυσίου εντοπίστηκε στον διαδικτυακό κατάλογο του Duke University στις ΗΠΑ, όμως ο επαναπατρισμός του συναντά γραφειοκρατικά εμπόδια, καθώς δεν βρίσκονται επαρκείς έγγραφες αποδείξεις στα ελληνικά αρχεία για την κυριότητά του. Το αμερικανικό πανεπιστήμιο ζήτησε να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, μέσω των αστυνομικών αρχών των δύο χωρών και της Interpol, και να προσκομιστούν νομιμοποιητικά έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι το Ευαγγέλιο ανήκει στο μοναστήρι, προκειμένου να το επιστρέψουν. Σημειώνεται πως το ίδιο πανεπιστήμιο κατείχε και επέστρεψε οικειοθελώς στο Άγιο Όρος ένα δεύτερο χειρόγραφο, από την ίδια ομάδα κειμηλίων που είχε κλαπεί από το αγιορείτικο μοναστήρι.
 Στις αρχές του έτους, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και διεξήχθη ενδελεχής  έρευνα για την αναζήτηση νομιμοποιητικών εγγράφων, η οποία τελικώς απέβη άκαρπη. Όπως προέκυψε από την έρευνα του εισαγγελέα Απόστολου Τζαμαλή, ο οποίος παρέδωσε την σχετική αναφορά στην Εισαγγελία, δεν βρέθηκαν αρχεία από καταγγελία σε  αστυνομικό τμήμα, για την κλοπή που πραγματοποιήθηκε πριν από 57 ολόκληρα χρόνια! Ούτε έγινε σύλληψη για να  οδηγηθεί στο ακροατήριο ο δράστης και να καταχωρηθεί στα δικαστικά αρχεία που έτσι κι αλλιώς άρχισαν να τηρούνται  μετά το 1970 .Επίσης, δεν υπάρχουν φωτογραφίες του χειρογράφου.
 Προηγουμένως, στην προσπάθειά της να ανακτήσει το Ευαγγέλιο, η Ι.Μ  Μονή Διονυσίου είχε αποστείλει ως αποδεικτικό στοιχείο στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης το γράμμα απώλειας που είχε απευθύνει το μοναστήρι το 1960 προς τον τότε Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους. Επίσης προσκόμισε και αντίγραφο  με την  καταχώρηση του χειρογράφου στον διαδικτυακό  κατάλογο του Duke University , στον οποίον αναφέρεται ότι το πανεπιστήμιο κατέχει το εν λόγω χειρόγραφο και ότι αυτό προέρχεται από τη Μονή Αγίου Διονυσίου Αγίου Όρους.
 Το κειμήλιο, που μετά από μια περιπλάνηση στην Ευρώπη βρέθηκε στην κατοχή του Duke University, είναι το υπ΄ αριθμόν 307 χειρόγραφο της Ι.Μ. Διονυσίου, σύμφωνα με την αρίθμηση του ακαδημαϊκού καθηγητή Ιστορίας Σπυρίδωνος Λάμπρου στον «Κατάλογο των εν ταις βιβλιοθήκαις του Αγίου Όρους ελληνικών κωδίκων (1895-1900)" και περιλαμβάνεται στα πέντε μοναδικά χειρόγραφα που κλάπηκαν από την συγκεκριμένη αγιορείτικη Μονή τη Μεγάλη Πέμπτη του 1960, κατά την επίσκεψη Γερμανών προσκυνητών στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού. Τα υπόλοιπα είναι τα υπ’ αριθμόν 1, 8, 49 και 302, από τα οποία τα δύο έχουν ήδη επαναπατριστεί, ενώ η τύχη των άλλων δύο αγνοείται.
 Τα τέσσερα Ευαγγέλια
Τα τρία από τα πέντε κλεμμένα χειρόγραφα είναι περγαμηνά και δύο κατασκευασμένα από χαρτί. Τα τέσσερα είναι Ευαγγέλια και από αυτά τα δύο είναι ιδιαίτερου κάλλους, καθώς κοσμούνται με εικόνες Αγίων και άλλα θρησκευτικά σχέδια. Το παλαιότερο, το υπ’ αριθμόν 1, χρονολογείται από τον 7ο αιώνα, άλλα δύο, τα υπ’ αριθμόν 8 και 49, είναι του 12ου αιώνα και τα υπόλοιπα δύο, νούμερο 302 και 307, δημιουργήθηκαν τον 17ο και 16ο αιώνα αντίστοιχα.
 Σύμφωνα με τους μοναχούς, τη δεκαετία του 1980, 20 χρόνια μετά την κλοπή τους από τη Μονή, τα έγγραφα εμφανίστηκαν στη γερμανική ιδιωτική συλλογή Schoyen η οποία περιλαμβάνει  χειρόγραφα των τελευταίων πέντε χιλιετιών από όλον τον κόσμο. Εκεί φαίνεται ότι κατέληξαν αρχικά, μετά την αρπαγή τους από το Άγιον Όρος.
 Το 2014 ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον επαναπατρισμό τους καθώς το έγγραφο υπ’ αριθ. 8 εντοπίστηκε στην Ουάσιγκτον σε μεγάλη βυζαντινή έκθεση  του Μουσείου Getty, που δήλωσε  ότι το απέκτησε το 1983. Τη διαπίστωση ότι πρόκειται για κλεμμένο κειμήλιο έκανε η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης του υπουργείου Πολιτισμού, που στηρίχτηκε σε μία μικρογραφία του εν λόγω χειρογράφου, που είχε δημοσιεύσει στο βιβλίο «Moenchsland Athos ο Γερμανός βυζαντινολόγος Φράντς Ντόλγκερ .
 Ο τελευταίος  ως επικεφαλής μικτής αποστολής από Γερμανούς αξιωματικούς και επιστήμονες έφθασε στον Άθω κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, πραγματοποιώντας  1.900 φωτογραφικές λήψεις χειρογράφων, μικρογραφιών, εικόνων και άλλων κειμηλίων του Αγίου Όρους. Έτσι δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί ότι το εν λόγω χειρόγραφο (Νο 8) ανήκε στη Μονή Αγίου Διονυσίου και είχε κλαπεί, μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα, το 1960.
 Το κειμήλιο επαναπατρίσθηκε, το καλοκαίρι του 2014. Πρόκειται για  περγαμηνό κώδικα (Τετραευάγγελο), που δημιουργήθηκε το 1.133 από εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης και αρχικώς δημοσιεύθηκε στον κατάλογο του Λάμπρου.
 Ακολούθως εμφανίστηκαν το  δεύτερο και το τρίτο κειμήλιο. Από ανάρτηση στο Διαδίκτυο, προέκυψε  ότι το Duke University, που σχετίζεται και με προγράμματα βυζαντινών μελετών και σπουδών, κατείχε  το υπ’ αριθμόν 49 χειρόγραφο αναφέροντας  μάλιστα και από πού το απέκτησε. Το αμερικανικό πανεπιστήμιο, απέστειλε  σχετικό έγγραφο προς τις ελληνικές αρχές, κάνοντας επίσημα γνωστή την ύπαρξη του χειρογράφου .
 Στη συνέχεια, ακολουθώντας συνοπτικές διαδικασίες, το επέστρεψε οικειοθελώς στην Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου. Το 49 δημιουργήθηκε τον 12ο αιώνα και  είναι το μοναδικό από τα πέντε χαμένα βιβλία που δεν είναι Ευαγγέλιο.
 Άγνωστο παραμένει που βρίσκονται τα υπόλοιπα δύο ευαγγέλια. Για το υπ’ αριθμόν 1 Ευαγγέλιο, υπάρχει φωτογραφία της πρώτης σελίδας του στο βιβλίο «Το Άγιον Όρος εν έτει 1930» του γαλλοελβετού περιηγητή Φρεντ Μπουασονά. Η πληροφορία για την ύπαρξη του συγκεκριμένου χειρογράφου  στο Dubarton Oaks δεν επαληθεύτηκε. Σύμφωνα με την καταγραφή του Λάμπρου, το εν λόγω χειρόγραφο είναι περγαμηνό μεγαλογράμματο Ευαγγελιστάριο του 7ου αιώνα με περικοπές Ευαγγελίων από τις ακολουθίες του Πάσχα, των Χριστουγέννων και άλλων μεγάλων εορτών.
 Όσο για το τελευταίο χειρόγραφο υπ' αριθμόν 302, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την κατάληξή του. Κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται το χάρτινο Ευαγγέλιο του 17ου αιώνα που κατέγραψε ο Λάμπρος, παραθέτοντας αυτολεξεί μια φράση από το συγκεκριμένο έγγραφο που φανερώνει και τη χρονολογία του: «Εν τέλει Θεού το δώρον και Ιωάσαφ πόνος εγράφη επί έτους ζρξγ’ [1655]».
 Ο ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΚΩΔΙΚΑ 1424»
Μετά από κοπιαστική προσπάθεια πολλών ετών, τον περασμένο Δεκέμβριο επιστράφηκε στην Ι.Μ. Παναγιας Εικοσιφοινίσσης στην Ανατολική Μακεδονία ένα ανεκτίμητης αξίας θρησκευτικό και ιστορικό κειμήλιο, που κλάπηκε μαζί με άλλα το 1917 από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και έναν αιώνα μετά βρέθηκε στην κατοχή ενός επίσης αμερικανικού πανεπιστημιακού ιδρύματος.
 Πρόκειται για τον «Κώδικα 1424», ένα βυζαντινό αριστούργημα του 9ου αιώνα, που αποτελεί το παλιότερο στον κόσμο πλήρες χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης. Είχε πουληθεί στις ΗΠΑ το 1920 από έναν Ευρωπαίο βιβλιοπώλη και από εκεί πέρασε στην κατοχή της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής του Σικάγο. Η διοίκηση της Σχολής απάντησε θετικά στο αίτημα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και παρέδωσε το κειμήλιο στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ενώ συνόδευσε τον ίδιο στην επίσκεψη στην Ελλάδα για την πανηγυρική εκδήλωση παράδοσής του στον Μητροπολίτη Δράμας Παύλο και από εκεί στην ηγουμένη της ιστορικής Μονής Εικοσιφοινίσσης.  ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ (Σεπτέμβριος 2017)

*** ΕΚΤΑΚΤΟ! 'ΠΑΓΩΣΕ' το άσυλο στον Τούρκο πιλότο...για λόγους δημοσίου συμφέροντος...

~ Δεκτή έκανε το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας την προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου με την οποία ζητείτο να ανασταλεί η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό Suleyman Ozkaynakci, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο 8 Τούρκοι στρατιωτικοί διέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016.
 Η πρόεδρος του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενία Μυλωνοπούλου επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος και έκανε δεκτό αίτημα του ελληνικού Δημοσίου.
 Με την προσωρινή διαταγή της, η κυρία Μανωλοπούλου αναστέλλει προσωρινά την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.
 Όπως αναφέρεται στην απόφαση το αίτημα γίνεται δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού. Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση ακύρωσης θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου 2018.
 Την απόφαση για χορήγηση ασύλου στον Τούρκο Suleyman Ozkaynakci, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, είχε λάβει η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου στις 30 Δεκεμβρίου του 2017.    rizopoulospost

***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ! Ο Μπουτάρης "δουλεύει" για τον ΣΟΡΟΣ;... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Σοβαρή γεωπολιτική ανάλυση σε σχέση με το σκοπιανό έκανε ο καθηγητής γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης. Ο γνωστός πανεπιστημιακός εξήγησε ότι «είναι απολύτως βέβαιο ότι οι σημερινές συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί απολύτως από εκείνες οι οποίες ήταν το 1994 και εντεύθεν», εξηγώντας ότι σήμερα η Τουρκία δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των αξιόπιστων εταίρων της Δύσης, αναφερόμενος στις στενές της σχέσεις με το Ιράν και τη Ρωσία.
Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχία ότι εάν τα Σκόπια ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα επιστρέψουν στους αλυτρωτισμούς τους και θα βρίσκονται στο πλευρό της Τουρκίας, η οποία όπως τόνισε παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ.
Υπογραμμίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που θέλουν είναι ένα όνομα για να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, από εκεί και πέρα άφησε να εννοηθεί ότι είναι ζήτημα δικής μας διαπραγμάτευσης. Όπως είπε, «θα κατευθύνει εκείνος που έχει λιγότερη ανάγκη» και «ποιος αντικειμενικά έχει λιγότερη ανάγκη; η Ελλάδα».
Είπε ότι οι Αλβανοί των Σκοπίων κατηγορούν τον Ζόραν Ζάεφ, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ότι έχει μια υποβόσκουσα εθνικιστική και «μακεδονιστική» πολιτική σαν του Νίκολα Γκρουέφσκι. Να σημειωθεί ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα ως κάποιος «μετριοπαθής».
Επίσης ο Ιωάννης Μάζης ανέφερε ότι ο Μάθιου Νίμιτς και ο Γιάννης Μπουτάρης συνδέονται με ιδρύματα του Τζορτζ Σόρος. Δείτε το βίντεο:
tribune.gr

***  Αυτό είναι το όνομα των Σκοπίων! Το είχα πει πριν από 20 χρόνια

~ Μπήκαμε αισίως στο 2018 και δυστυχώς, αντί να κάνουμε όνειρα για καλύτερες μέρες, φοβόμαστε για το μέλλον των εθνικών θεμάτων και ειδικά για το Σκοπιανό.
 Για να καταλάβει κανείς το παιχνίδι που παίζεται εις βάρος του ελληνικού λαού, αξίζει να τονιστεί πως το θέμα της ονομασίας τέθηκε από το πουθενά. Ξαφνικά, μία μέρα άρχισαν όλοι να μιλούν για την ονομασία των Σκοπίων. Μάλιστα άρχισε να εμφανίζεται με «ύποπτη» συχνότητα το όνομα «Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων».
 Την πρόσφατη δραστηριότητα αυτή έχουν πυροδοτήσει οι Αμερικανοί, κάτι που επιβεβαιώνει και το ρωσικό «Sputnik». Οι δε Ρώσοι στην αρθρογραφία τους αποκαλύπτουν το σχέδιο των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια, μέσω των Σκοπίων. Το παραθέτουμε για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις πως η ονομασία «Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων» είναι θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.
 Πίσω από την ονομασία «Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων» ή «Κεντροβαλκανική Δημοκρατία» κρύβεται η δημιουργία Ομόσπονδου Σκοπιανικού Κράτους, που θα αποτελείται από δύο μικρότερες Δημοκρατίες – Ομόσπονδα Κρατίδια:
 1. την Αλβανική Δημοκρατία της Ιλλυρίδας στα δυτικά και
 2. την προκλητική «Μακεδονική» Δημοκρατία της «Μακεδονίας» στα ανατολικά!
 Πρωτεύουσα της Ομοσπονδίας θα παραμείνουν τα Σκόπια, που θα είναι μια μεικτή περιοχή, με Αλβανούς και δήθεν «Μακεδόνες»…
 Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο, «η Δύση σχεδιάζει το “Βέλγιο” των Βαλκανίων, με ένα όνομα έκπληξη για όλους!». Και το όνομα αυτό σχεδιάζεται να είναι το «Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων».
 Η παγίδα όμως είναι στα κρατίδια-συνιστώσες, που το ένα θα λέγεται «Ιλλυρίδα», ενώ το άλλο «Μακεδονία»! Διατηρώντας άθικτο το ελληνικό όνομα «Μακεδονία» και χρησιμοποιώντας την ψευδή εθνότητα «Μακεδόνες» για κάθε χρήση.  Διότι το μεν κράτος θα αναφέρεται παντού ως «Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων» ή «Κεντροβαλκανική Δημοκρατία», αλλά στα συστατικά του θα έχει εθνότητα «Μακεδόνων» και κρατίδιο «Μακεδονία».   Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται η εξής παγίδα. Απαλείφεται το όνομα «Μακεδονία» άρα, σύμφωνα με τους ξένους, ουδεμία αντίσταση μπορεί η Ελλάδα να φέρει και πιθανόν το καλοκαίρι του 2018 να έχουμε είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αν ωστόσο στο μέλλον δημιουργηθούν αποσχιστικές τάσεις του αλβανικού κομματιού και προσπαθήσουν να ενωθούν με τη «μητέρα» Αλβανία (Μεγάλη Αλβανία, το διαχρονικό όνειρό τους), τότε θα δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο κρατίδιο που θα λέγεται «Μακεδονία». Φυσικά, οι άνθρωποι αυτοί θα επιθυμούν κάθοδο στην αναπτυγμένη ελληνική (και μοναδική Μακεδονία) που σημαίνει μαζική μετανάστευση από τον Βορρά. Οι κίνδυνοι για αλλοίωση του ιστού στη Βόρεια Ελλάδα είναι προφανείς.  Το όνομά αυτό το έχουν προτείνει ήδη στην Ελλάδα και οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι εμφανίζονται ως το μακρύ χέρι των Αμερικανών στη χώρα. Δεν γνωρίζουμε αν οι κίνδυνοι έχουν περάσει από το μυαλό τους. Θεωρούμε όμως καλό να μελετήσουν λίγο περισσότερο, διότι το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο.  Η Ελληνική Λύση επιδιώκει να μην υπάρξει καμία χρήση του όρου «Μακεδονία». Κάθε χρήση του όρου αυτού, από άλλα κράτη, δημιουργεί αλυτρωτικές  τάσεις και μέγιστους κινδύνους, όχι τώρα αλλά σε λίγα χρόνια.  Θέλουμε να τονίσουμε πως στο βιβλίο μου «Η Ελλάδα Αιμορραγεί», στα μέσα του ’90, το σχέδιο αυτό το είχα πρωτο-αποκαλύψει, ωστόσο η ελληνική διπλωματία απλά δεν έκανε τίποτα.
 Ας προσέξουμε για τα παιδιά μας και το τι χώρα θα τους παραδώσουμε.
 του Κυριάκου Βελόπουλου   Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

***  Απεργίες, ΔΕΗ και πλειστηριασμοί τα «καυτά» μέτωπα! OΛΑ ΘΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ο ΤΣΙΠΡΑΣ...

~ Στην τελική ευθεία μπαίνει από σήμερα το θέμα της ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης που τυπικά εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί στις 22 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία συνέρχεται το πρώτο Eurogroup του 2018.
Αύριο (09.01.2018) αναμένεται να κατατεθούν στην Βουλή, όλες οι επίμαχες διατάξεις και στόχος είναι αφού συζητηθούν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής να ψηφιστεί το νομοσχέδιο – σκούπα στις 15 Ιανουαρίου.
 Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αναμένεται παράλληλα να γίνει διεξοδική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από όλους του υπογράφοντες υπουργούς (το… μισό Υπουργικό Συμβούλιο δηλαδή), καθώς το πολυνομοσχέδιο καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως:
 – Το θέμα με τα προνοιακά επιδόματα
 – Οι αλλαγές στην ενέργεια και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
 – Το ζήτημα με την προκήρυξη απεργιών από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις
 – Η ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων
 – Η διαμεσολάβηση
 – Θέματα του Υπουργείου Παιδείας κ.α.
 Τελικό ορόσημο είναι, υπενθυμίζεται, το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
 Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, αναμένεται να ενημερώσουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, το απόγευμα της Τρίτης.
 Θα προηγηθεί σήμερα (08.01.2018, 10:30), προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, η πρώτη για το 2018, με αντικείμενο την διαπραγμάτευση αλλά και το Σκοπιανό.
 Οι καυτές πατάτες
Στο νομοσχέδιο τα καυτά μέτωπα είναι τρία. Η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, οι πλειστηριασμοί, αλλά και οι αλλαγές στο Νόμο για τις απεργίες. Αν και δεν αναμένονται σοβαρές αντιδράσεις από το εσωτερικό της κυβέρνησης, ούτε και εκτιμάται ότι θα υπάρχουν απώλειες, εντούτοις στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει εγρήγορση προκειμένου να κλείσουν και οι τελευταίες χαραμάδες για κάποια διαφοροποίηση. newsit

*** Αυτά είναι τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΑΤΑ μικρά ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ταχύπλοα της Ρωσίας... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Η Ρωσία είναι μια τεράστια χώρα, γι’ αυτό το λιμενικό της σώμα, αλλά και το ναυτικό γενικότερα, χρειάζεται πολλά μικρά και ευέλικτα πλοία.
Ένα από τα ταχύπλοα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που φροντίζουν για την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων της Ρωσίας είναι αυτό στο παρακάτω βίντεο.
Περιπολεί σε ποτάμια και λίμνες αποτρέποντας σε μεγάλο βαθμό διάφορες μορφές λαθρεμπορίου. Δείτε ένα εξαιρετικό βίντεο για τις δυνατότητές του:

*** EKTAKTO! Πτώμα γυναίκας στη θάλασσα μπροστά στο ΣΕΦ...

~ Συναγερμός σήμανε στο Λιμενικό αλλά και στην Αστυνομία μετά τον εντοπισμό πτώματος γυναίκας στη θάλασσα κοντά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Το πτώμα της γυναίκας εντοπίστηκε να επιπλέει στη θάλασσα και άμεσα ενημερώθηκε το Λιμενικό για την περισυλλογή του.
 Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια θανάτου της γυναίκας, ούτε και τα στοιχεία της ταυτότητάς της.  newsit

***  ΕΣΚΑΣΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ!  Οι 'ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ' Συμμαχούν με τον Ερντογάν...

~ Το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) δεν θα υποδείξει δικό του υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία το 2019, αλλά θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανέφερε ότι το κόμμα του στηρίζει το “πνεύμα του Γενίκαπι” όπως είχαν αποκαλέσει το κοινό συλλαλητήριο όλων των κομμάτων αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.  Πηγή: mignatiou

*** Πέραν του σφετερισμού του ονόματος της Μακεδονίας-Ουσιαστικός εθνικός λόγος αποκλεισμού του "Μακεδονία" σε συνθετικό όνομα...

~   Η Μακεδονία μας είναι μια περιοχή της Ελλάδος, ενώ η ονομασία των Σκοπίων με συνθετικό το Μακεδονία, είναι ονομασία κράτους και θα επικρατεί το Μακεδονία
 Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος
Το θέμα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων, θα εξελιχθεί σε ένα πολύ σοβαρό εθνικό θέμα το οποίο θα καταλήξει σε πρόβλημα, και έτσι αισθάνομαι την ανάγκη να επανέλθω, έτσι ώστε να γίνει πανελληνίως, αλλά και παγκοσμίως γνωστός ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε σύνθετη ονομασία να περιέχεται η λέξη Μακεδονία.
Δεν υπάρχει ανάγκη πλέον, να επαναλάβουμε τους ιστορικούς και εθνικούς λόγους για τους οποίους η Μακεδονία είναι ελληνική και μόνο, διότι τούτο πρέπει να έχει γίνει αντιληπτό από όλους, ακόμη και τους πλέον αφελείς, αλλά και από τους ίδιους τους σκοπιανούς, ασχέτως αν βαυκαλίζονται να αποκαλούνται Μακεδόνες. Υπάρχει όμως ένας πολύ σοβαρός και άκρως εθνικός λόγος για τον οποίο μας επιβάλλεται να αρνηθούμε την λέξη Μακεδονία σε οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία.
Ο λόγος είναι ο εξής: Η Μακεδονία για εμάς τους Έλληνες, είναι μια μεγάλη περιοχή της Ελλάδας, την οποία κατοικούν Έλληνες. Ενώ για τα Σκόπια θα είναι η ονομασία του κράτους, οπότε το όποιο συνθετικό και αν υπάρχει, θα ακούγεται διεθνώς το «Μακεδονία» και θα είναι αυτό που θα επικρατεί!
Η επίκληση της πρότασης, επί κυβέρνησης Καραμανλή, που είχε γίνει δεκτό το όνομα να περιέχει τη λέξη Μακεδονία, «με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων», ήταν τελείως διαφορετικές οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες της εποχής και πολύ έντονες οι πιέσεις που δεχθήκαμε, μέχρι που μας είχαν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό. Σε κάθε περίπτωση τα Σκόπια δεν το δέχτηκαν τότε και έτσι η τότε πρότασή μας δεν ισχύει πλέον, για να μην είμαστε πάντα εμείς που υποχωρούμε. Το παράδειγμα της Κύπρου, που οι επόμενες συνομιλίες με την Τουρκία, ή τους Τυρκοκύπριους δεν έχει σημασία,  ξεκινούν από το σημείο που είχαμε δεχθεί ορισμένα σημεία και κάθε φορά η άλλη πλευρά δεν τα δεχόταν και προχωρούσαμε σε νέα υποχώρηση κ.ο.κ., ας μας γίνει μάθημα, να μην πάθουμε τα ίδια με το υποκρατίδιο των Σκοπίων.
Τον τόσο ουσιαστικό λόγο, που αναφέρεται πιο πάνω, ο οποίος για πρώτη φορά τίθεται, οφείλουμε να πείσουμε τους πάντες και κυρίως τους πέραν του Ατλαντικού «συμμάχους» μας, να αναγνωρίσουν και να αποδεχθούν, άλλως τα εισαγωγικά θα παραμείνουν για πάντα. Οι «εταίροι» μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει πρώτοι να το αντιληφθούν, να το αναγνωρίσουν και οφείλουν να μας σταθούν δυναμικοί συμπαραστάτες και να παρέμβουν και στις ΗΠΑ ότι έχουμε απόλυτο δίκιο, ώστε να φύγουν και αυτά τα εισαγωγικά. Άλλωστε όπως ανάλυσα στο προηγούμενό μου άρθρο, οι ίδιοι οι Αμερικάνοι αποκτούν πλέον και αυτοί εθνική συνείδηση και εθνική ταυτότητα, την οποία δεν θα είναι διατεθειμένοι να απεμπολήσουν και να την θυσιάσουν για κάτι που είναι τόσο λάθος, όσο και ανιστόρητο και άδικο, όπως αυτό που ενδεχομένως ζητούν από εμάς.
Ποτέ λοιπόν η λέξη Μακεδονία ως συνθετικό της οποιασδήποτε ονομασίας των Σκοπίων. Αυτό να το βροντοφωνάξουμε στεντορία τη φωνή προς όλους και ανυποχώρητα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας ζητάει να συμφωνήσουμε σε κάτι τόσο κραυγαλέα αντεθνικό και ταπεινωτικό. ΟΧΙ λοιπόν, ακόμη πιο έντονο από αυτό του Ιωάννη Μεταξά. Αν είμαστε αποφασιστικοί και ξεκάθαροι, πιστεύω ότι κανείς δεν θα αντιδράσει, ούτε θα βρεθεί αντίθετο επιχείρημα..
Αυτό στο οποίο θα μπορούσαμε να υποχωρήσουμε είναι το εξής: Να βρεθεί ένα νέο όνομα ουδέτερο για τη ονομασία του κράτους των Σκοπίων, πάντοτε έναντι όλων και με δεδομένο ότι υπάρχουν σε γενικές γραμμές, δύο περιοχές, αυτή των Αλβανών και αυτή των Σλάβων, η δυτική περιοχή να ονομαστεί, ας πούμε περιφέρεια των Αλβανοφώνων και η ανατολική, περιοχή των Μακεδονοφώνων ή έστω στη χειρότερη περίπτωση, η περιφέρεια αυτή να ονομάζεται ως περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά ποτέ η κρατική ονομασία με τη λέξη Μακεδονία.
Έτσι και το σπουργίτη θα ικανοποιηθεί ότι, έστω και μέσα στο κράτος του, θα φαίνεται ως αετός, αλλά ποτέ έξω από το κράτος τους.
Ας επαναλάβω λοιπόν την πρότασή μου, ότι όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου οφείλουν να ομονοήσουν σε μια τέτοια θέση, όπως πιο πάνω αναλύεται, και ως μια γροθιά να απαιτήσουμε την δικαίωσή μας στο διεθνές στερέωμα. Μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος και διεθνώς μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο, ως ευρυμαθείς και λόγιος. Θα εδραιωθεί έτσι την ομόφωνη φωνή του ελληνικού λαού, ώστε κανείς να μην φοβάται ότι αναλαμβάνει κάποια ξεχωριστή ευθύνη για το σημαντικό αυτό εθνικό θέμα. Όλοι μαζί ας βροντοφωνάξουν ότι η πρότασή μας αυτή είναι εθνικά αιτιολογημένη, διεθνώς δίκαιη και ιστορικά θεμελιωμένη αρκετά και μάλλον υπέρ των Σκοπίων.
Με τίποτε όμως και ποτέ το όποιο συνθετικό όνομα των Σκοπίων να περιέχει τη λέξη Μακεδονία!!!
 Νίκος Αναγνωστάτος  e-mail: nanagnostatos@gmail.com
Thiakos.blogspot.com

*** Η Μάχη του Γρανικού...

~ Η Μάχη του Γρανικού
«Ἀλέξανδρος ὁ Φιλίππου καὶ οἱ Ἕλληνες πλὴν Λακεδαιμονίων, ἀπό τῶν βαρβάρων τῶν τὴν Ἀσία κατοικούντων». Τὸ ἐπίγραμμα ποὺ συνὀδευε τὶς 300 περσικές πανοπλῖες, τὶς ὁποῖες ἔστειλε ο Αλέξανδρος στήν πόλη τῶν Ἀθηνῶν, εἰς ἀνάμνηση τῆς νίκης στὴν μάχη τοῦ Γρανικοῦ.
Την 22α Μαΐου του 334 π.Χ., ο Μέγας Αλέξανδρος επικεφαλής 40.000 Ελλήνων (1), νίκησε στράτευμα 20.000 Περσών και 20.000 Ελλήνων, υπό τον Πέρση Σατράπη Αρσάμη, στον Γρανικό ποταμό, πλησίον της ακτής της Προποντίδος, στην Μικρά Ασία. Ο στόλος του Αλεξάνδρου αριθμούσε 160 πλοία, ενώ των Περσών 400. Αυτή υπήρξε η πρώτη νίκη της εκστρατείας του, η οποία του άνοιξε τις πύλες της Περσικής αυτοκρατορίας. Οι απώλειές των Ελλήνων ανήλθαν σε 115 νεκρούς, ενώ των Περσών σε 19.000Ο νεκρούς και 2.000 αιχμαλώτους. Ο Δαρείος παρότι το ήξερε, δεν συνειδητοποίησε εξαρχής το μέγεθος της απειλής. Θα μπορούσε να εμποδίσει την διεκπεραίωση του ελληνικού στρατού δια του Ελλήσποντου, αλλά δεν το έκανε. Αυτό υπήρξε το πρώτο από μία σειρά ολέθριων σφαλμάτων, που οδήγησαν στην κατάλυση της αυτοκρατορίας του και στον θάνατό του.
Ο Στρατός του Μεγάλου Αλέξανδρου

Η Μακεδονική Φάλαγγα με σάρισες.
Ο Βασιλεύς Αλέξανδρος αποδείχθηκε υπεράξιος διάδοχος του πατέρα του Φιλίππου Β΄, και υιοθέτησε πλήρως το όραμα του, που αφορούσε την κατάκτηση του Περσικού κράτους. Καθυπόταξε πρώτα τους λαούς βορείως της Μακεδονίας, ενώ στο συνέδριο της Κορίνθου αναγνωρίσθηκε ως αρχηγός των Ελλήνων. Η μεγάλη επιτυχία του Αλεξάνδρου έγκειτο στην δημιουργία ενός στρατεύματος μακρά αποτελεσματικότερου αυτών που θα αντιμαχόταν. Το πλέον επίλεκτο σώμα ήταν το ιππικό των Εταίρων (βαρύ οπλισμένο ιππικό), το οποίο απαρτιζόταν από το άνθος των Μακεδόνων. Ο εξοπλισμός με το ακόντιο των έξι μέτρων (σάρισα), της άκρως εκπαιδευμένης μακεδονικής φάλαγγος, τήν μετέτρεψε σε ακατανίκητη πολεμική μηχανή. Το μηχανικό του Αλεξάνδρου είχε την δυνατότητα ζεύξεως υδάτινων κωλυμάτων και κατασκευής πρωτότυπων πολιορκητικών πύργων και μηχανημάτων. Ο Μακεδόνας στρατηλάτης φρόντισε επίσης για την δημιουργία αποτελεσματικής υπηρεσίας εφοδιασμού και μεταφορών(2).  Ο πολλαπλασιαστής ισχύος όμως του εκστρατευτικού σώματος ήταν ο ίδιος ο Αλέξανδρος, οποίος με την απαράμιλλη στρατηγική του ευφυΐα, την αντίληψη της εξελίξεως της μάχης, την ταχεία λήψη αποφάσεων, και την αδιαμφισβήτητη γενναιότητά του, αναδείχθηκε ο μέγιστος στρατηλάτης της παγκοσμίου ιστορίας.
Η Διεξαγωγή της Μάχης
Ο Αλέξανδρος αφού πέρασε στην Μικρά Ασία, κινήθηκε με ταχύτητα προς λήψη επαφής μετά του εχθρού. Ο Μεμνων ο Ρόδιος, ο αρχηγός των Ελλήνων μισθοφόρων στην υπηρεσία των Περσών, πρότεινε να μην αναμετρηθούν με τον Αλέξανδρο, αλλά να υποχωρήσουν καταστρέφοντας τα σπαρτά, ώστε να αποδυναμωθεί από την έλλειψη εφοδίων. Τούς πρότεινε επίσης να μεταφέρουν τον πόλεμο στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι τον στόλο τους. Οι προτάσεις του όμως δεν εισακούσθηκαν. Οι Πέρσες Σατράπες παρατάχθηκαν επί της δεξιάς όχθης του Γρανικού αναμένοντες τον Αλέξανδρο. Το πλάτος του ποταμού κυμαινόταν από 20 έως 40 μέτρα και το βάθος του επέτρεπε την διάβαση του χωρίς γεφύρωση. Το πολυάριθμο περσικό ιππικό τοποθετήθηκε έμπροσθεν των Ελλήνων μισθοφόρων πεζών. Ο Αλέξανδρος απέρριψε την εισήγηση του Παρμενίωνος να επιτεθούν το χάραμα της επομένης ημέρας, πριν προλάβουν οι Πέρσες να παρατάξουν τις δυνάμεις τους. Ο Αλέξανδρος παράταξε το πεζικό εις το κέντρο και τοποθέτησε το ιππικό στα πλευρά, ηγούμενος του δεξιού ισχυρού του στρατεύματος, ενώ ο Παρμενίων του αριστερού. Εκείνο το μαγιάτικο απομεσήμερο, τα παρατεταγμένα στρατεύματα παρέμεναν για αρκετή ώρα υπό απόλυτη σιωπή, αναμετρώντας τις δυνάμεις τους. Όταν από το ελληνικό στράτευμα ακούσθηκε η πολεμική ιαχή, «Ενυάλιος» (3), ο Αμύντας εξόρμησε πρώτος από το δεξιό της ελληνικής παρατάξεως προς το αριστερό της περσικής φάλαγγος. Οι Πέρσες εντόπισαν τον Αλέξανδρο και υπέθεσαν, ότι θα αποτελέσει το δεύτερο κύμα επί της ιδίας κατευθύνσεως, οπότε και αποφάσισαν να αποσύρουν δυνάμεις από το κέντρο προς ενίσχυση του αριστερού τους. Ο Αλέξανδρος αιφνιδίασε τον εχθρό διασχίζων τον ποταμό, όχι κάθετα, αλλά λοξώς αριστερά, ακολουθώντας το ρεύμα του και επιτέθηκε προς το αποδυναμωμένο περσικό κέντρο. Μ’ αυτό τον τρόπο πέτυχε χρονική και τοπική υπεροχή, δημιουργώντας το πρώτο προγεφύρωμα επί της απέναντί όχθης, το οποίο διευρύνονταν συνεχώς, από τις αφικνούμενες δυνάμεις. Οι Πέρσες αρχηγοί (4) έσπευσαν να τόν φονεύσουν, αλλά ο Αλέξανδρος μαχόταν σαν Ομηρικός ήρωας. Ο Σπιθριδάτης προσπάθησε με την κοπίδα (5) του να τον χτυπήσει στην πλάτη, αλλά ο Κλείτος (6) πρόλαβε την ύστατη στιγμή να του κόψει το χέρι. Μετά την διάσπαση του κέντρου η μάχη είχε πλέον κριθεί. Το πεζικό των Ελλήνων μισθοφόρων περικυκλώθηκε, χωρίς να γίνει αποδεκτή η πρόταση τους να παραδοθούν. Από τις 20.000 διασώθηκαν μόνο 2.000, οι οποίο οδηγήθηκαν σιδηροδέσμιοι να εργασθούν ως δούλοι στα ορυχεία της Μακεδονίας. Με την ενέργειά του ο Αλέξανδρος ήθελε να στείλει το κατάλληλο μήνυμα προς τους Έλληνες που είχαν ενταχθεί στην υπηρεσία του Δαρείου.

Φανταστική απεικόνιση της διασώσεως του Αλεξάνδρου από τον Κλείτο.
Ο Δρόμος προς την Δόξα
Η μάχη του Γρανικού σηματοδότησε την απαρχή της πλέον ενδόξου πορείας του ελληνισμού. Σε διάστημα 11 χρόνων ο Αλέξανδρος κατέστησε την πατρίδα μας παγκόσμια υπερδύναμη, για μοναδική φορά στην ιστορία της και προσέδωσε οικουμενικότητα στον ελληνικό πολιτισμό. Μετά τον θάνατο του οι επίγονοι του Αλεξάνδρου αντί να μεριμνήσουν για την διατήρηση της αυτοκρατορίας του, επί τρεις αιώνες μαχόντουσαν αλλήλους. Ο Αλέξανδρος δεν κινήθηκε μέσα την ιστορία, αλλά την οδήγησε στην κατεύθυνση που αυτός επέλεξε. Η μη ύπαρξη μνημείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα εφάμιλλου της Ακροπόλεως, φανερώνει την παρακμή μας και την αδυναμία μας να αναγνωρίσουμε το μεγαλείο του.
 Παπάγου 26 Δεκ. 2017
Αντγος ε.α. Ιωάννης Κρασσάς
 (1)Ο στρατός αποτελείτο από 34.000 πεζούς και 6.000 ιππείς, εκ των οποίων το 40% ήταν Μακεδόνες και οι υπόλοιποι από διάφορες περιοχές της Ελλάδος.
(2)Ο στρατός του Αλεξάνδρου διέθετε οργανωμένο επιτελείο, γραμματεία, υγειονομικό σώμα, ταχυδρομική, οικονομική και τοπογραφική υπηρεσία (με κύριο όργανο τους «βαδιστές», οι οποίοι κατέγραφαν τις αποστάσεις και αποτύπωναν το έδαφος). Ομάδα επιστημόνων και καλλιτεχνών συνόδευαν το στράτευμα.
(3)Ο Ενυάλιος ήταν Κάρας θεός του πολέμου, γνωστός στην Ελλάδα, που συγχωνεύτηκε με τον Άρη και έμεινε ως ένα άλλο όνομα του Θεού, ή ως η επωνυμία του.
(4)Στην μάχη φονεύθηκαν ο γαμπρός του Δαρείου Μιθριδάτης και ο αδελφός της γυναίκας του Φαρμάκης, ο στρατηγός Ροισάκης, ο Σατράπης της Καππαδοκίας Μιθροβουζάνης και άλλοι επιφανείς Πέρσες. 
(5)Κυρτό Περσικό σπαθί που έφεραν οι Πέρσες ιππείς.
(6)Ο Κλείτος του Δρωπίδου, ο επονομαζόμενος και Μέλας (μαύρος), ήταν ο αρχηγός της βασιλικής ίλης των εταίρων και αδελφός της τροφού του Αλεξάνδρου Ελλανίκης. Τον φόνευσε ο Αλέξανδρος, ευρισκόμενος σε κατάσταση μέθης, κατά την διάρκεια συμποσίου, γιατί τον επέκρινε για την υιοθέτηση των περσικών εθίμων.
 Βιβλιογραφία
α. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε., Αθήνα 1977.
β. Πλουτάρχου, Βίοι Παράλληλοι, Μέγας Αλέξανδρος-Ιούλιος Καίσαρ, Διεύθυνση Εκπαιδεύσεως Αρχηγείο στρατού(ΔΕΚ ΑΣ), Αθήνα 1971.
γ. Αρριανός, Αλεξάνδρου Ανάβασις, Βιβλίον ΙΙ, Διεύθυνση Εκπαιδεύσεως Αρχηγείο Στρατού(ΔΕΚ ΑΣ), Αθήνα 1970.

***  Iράκ και Συρία στη μετά το ISIS εποχή...

~  ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ISIS ΕΠΟΧΗ
(Liberal, 24 Δεκεμβρίου 2017)
Ιπποκράτης Δασκαλάκης*
Σήμερα, τρία και πλέον χρόνια μετά την απροσδόκητη αλλά όχι αναιτιολόγητη εξάπλωση, μπορούμε να μιλάμε για στρατιωτική ήττα του ISIS στα μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας και την κατάρρευση του «Χαλιφάτου». Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για την εκρίζωση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην περιοχή και πολύ περισσότερο για την ειρήνευση της. Παρά τις αρχικές φοβίες ή προσδοκίες, για κατάρρευση των αυθαίρετων συνόρων της περιοχής του σχεδίου Sykes-Picot, αυτά παραμένουν ανθεκτικά, ευρέως διεθνώς και τοπικώς υποστηριζόμενα (σε διακηρυκτικό επίπεδο), αλλά και πολυπλεύρως αμφισβητούμενα και υπονομευόμενα.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, al-Abadi, έκανε λόγο για νίκη των ιρακινών δυνάμεων εναντίον του ISIS και ανάκτηση του ελέγχου των συνόρων της χώρας του με τη Συρία. Ταυτόχρονα, στην άλλη πλευρά των συνόρων, ο Πρόεδρος Putin επισκεπτόμενος αιφνιδιαστικά τη Συρία, προέβαινε σε παραπλήσιες δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Assad. Μπορεί στο Ιράκ οι δυνάμεις ασφαλείας να ελέγχουν σχεδόν το σύνολο της χώρας αλλά στη Συρία, το καθεστώς της Δαμασκού, παρά τις αποφασιστικές του νίκες, δεν προβλέπεται να ανακτήσει σύντομα τον πλήρη έλεγχο της επικράτειας.
Η κατάσταση παραμένει ακόμη έκρυθμη, ειδικά στη Συρία, με τις ισορροπίες να είναι εύθραυστες και ξένα στρατεύματα να συνεχίζουν να  δρουν, με ή χωρίς την έγκριση της Δαμασκού, στα εδάφη της. Μια ετερόκλητη χαλαρή σύμπραξη μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας προσπαθεί να προωθήσει μια πολιτική λύση στο βαθύτατη διχασμένη χώρα. Οι συνομιλίες των τριών πλευρών στα τέλη Νοεμβρίου στο Sochi ανέδειξαν τις διαφορετικές απόψεις Μόσχας και Τεχεράνης αλλά και εσωτερική αντιπαράθεση σκληροπυρηνικών-μετριοπαθών στη δεύτερη. Σε αδιέξοδο και οι ειρηνευτικές συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη για το μέλλον της Συρίας. Μέχρι σήμερα, κερδισμένοι των συγκρούσεων εμφανίζονται η Ρωσία, η Τεχεράνη και το καθεστώς Assad που φαίνεται ότι ανέλπιστα εξασφάλισε τη διατήρηση του έστω και μέρος (70%) της χώρας.
Το Ιράν, συμμετέχοντας ενεργά στα πεδία των μαχών της Συρίας με επίλεκτες δυνάμεις των Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC), με υψηλό κόστος και απώλειες, φιλοδοξεί να μονιμοποιήσει την παρουσία του και επικυριαρχία επί της Δαμασκού. Οι σκληροπυρηνικοί ηγέτες των IRGC ονειρεύονται μια νέα Hezbollah, «κράτος εν κράτει» στη Συρία. Η Ρωσία, έχοντας αναβαθμίσει τις αεροναυτικές της βάσεις στη χώρα, σίγουρα δεν επιθυμεί την παρουσία μιας ιρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης ούτε φυσικά και τη χειραγώγηση της Δαμασκού από τους «μουλάδες» της Τεχεράνης. Στο ίδιο μήκος και το Ισραήλ που συνεχώς στοχοποιεί το τελευταίο διάστημα ιρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις χωρίς να συναντά καμία πρακτική αντίδραση από τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία. Ο τρίτος σύμμαχος της ετερόκλητης συμμαχίας, η Άγκυρα, καιροφυλακτεί την κατάλληλη ευκαιρία να στραφεί κατά των ενοχλητικών και ενδυναμωμένων Κούρδων του Democratic Union Party (PYD) και της ευρύτερης συμμαχίας των Syrian Democratic Forces (SDF). Στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης του κουρδικού ζητήματος, η Άγκυρα προωθεί ευκαιριακές συστράτευσης με τη Βαγδάτη και την Τεχεράνη. Στην επιδίωξη αυτή δεν θα διστάσει να συμμαχήσει με το καθεστώς της Δαμασκού υποστηρίζοντας το τελευταίο για την αποκατάσταση του ελέγχου της συριακής επικράτειας με τη σύμπραξη των Τουρκεμένων (κατόπιν ανταλλαγμάτων) αλλά ακόμη και με χρήση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Φαίνεται αναπόφευκτο, ότι αργά ή γρήγορα, η Ουάσιγκτον θα κληθεί, για άλλη μια φορά να λάβει θέση στην εκβιαστική στάση της Τουρκίας, επιλέγοντας μεταξύ της σημαντικής αυτής χώρας και των Κούρδων. Το μέγεθος και στρατηγική σημασία της Τουρκίας βαραίνουν συντριπτικά υπέρ της Άγκυρας στην αμερικανική επιλογή. Αστάθμητοι όμως παράγοντες και ειδικά η συνέχιση μιας απρόκλητης τουρκικής αντιαμερικανικής τοποθέτησης (αν μάλιστα λάβει και φιλοϊρανική χροιά) μπορεί να οδηγήσουν την Ουάσιγκτον, ως μέσον πίεσης, να εντείνει την υποστήριξη της προς το κουρδικό στοιχείο. Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα έχει και η στάση του Assad που θα κληθεί να αποδείξει αν η σθεναρή στάση του μπορεί τώρα να αντικατασταθεί με μια επιδέξια εξωτερική διπλωματία και μέτρα εσωτερικής ειρήνευσης που θα επαναφέρουν την χώρα στην κανονικότητα. Η πρόσφατη οικογενειακή ιστορία του, η «τύφλωση» της επιτυχίας και ο πολυκερματισμός και ριζοσπαστικοποίηση όλων των πλευρών κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν μας κάνουν αισιόδοξους για ένα τέτοιο σενάριο. Δεν αποτελεί όμως και απίθανο ενδεχόμενο, η βίαιη αντικατάσταση του με κάποια άλλη, πιο διαλλακτική στα όμματα των Ρώσων υποστηρικτών της Δαμασκού, προσωπικότητα.
Στο Ιράκ η κατάσταση φαίνεται πιο αισιόδοξη καίτοι οι δύο περιοχές, όπως απέδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα, είναι αλληλοεπηρεαζόμενες και αποτελούν ένα ενιαίο θέατρο επιχειρήσεων. Ο έλεγχος του Κιρκούκ οδήγησε τον Οκτώβριο σε χαμηλής έντασης συγκρούσεις μεταξύ Ιρακινών και Κούρδων (Kurdistan Regional Government-KRG) με άνετη επικράτηση των πρώτων με τη σημαντική βοήθεια των σιϊτικών πολιτοφυλακών. Το δημοψήφισμα των Κούρδων, το Σεπτέμβριο του 2017, συγκέντρωσε συντριπτική υποστήριξη υπέρ της ανεξαρτητοποίησης αλλά οδήγησε και στην απομόνωση της KRG. Οι Κούρδοι του Ιράκ, βαθύτατα και πολυεπίπεδα διχασμένοι, διαπνέονται από αλυτρωτικά αισθήματα ενώ παράλληλα σε αντάλλαγμα της πολύτιμης τουρκικής οικονομικής συνεργασίας συχνά αποτελούν σύμμαχο της Άγκυρας, για την αντιμετώπιση των «αδελφών» του Kurdistan Workers’ Party (ΡΚΚ).  Από την άλλη μεριά, η KRG αποτελεί για τις ΗΠΑ έναν εν δυνάμει σύμμαχο και κυρίως μοχλό πίεσης όχι μόνο προς μια φιλοϊρανική Βαγδάτη αλλά και τις γειτονικές χώρες που διαθέτουν κουρδικές μειονότητες. Απλά, η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται τη βαθύτατη διάσπαση του κουρδικού χώρου και δικαιολογημένα είναι διστακτική προς μια εντονότερη υποστήριξη της που νομοτελειακά θα οδηγήσει τη Βαγδάτη πιο κοντά στην Τεχεράνη και τις ΗΠΑ σε πορεία σύγκρουσης με την Άγκυρα. Η Ουάσιγκτον λοιπόν συνετά υποστηρίζει τη συνέχιση της συμμετοχής του «φιλοαμερικανικού» Ιρακινού Κουρδιστάν στο κράτος του Ιράκ, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει ανάχωμα στην αυξανόμενη σιιτική διείσδυση. Εκτιμάται ότι με ορισμένα ανταλλάγματα και παραχωρήσεις εκ μέρους της Βαγδάτης, η KRG θα αποδεχθεί το ρόλο αυτό μέσα σε μια ισότιμη ομοσπονδιακή οντότητα του Ιράκ. Το μεγάλο δίλημμα είναι πλέον στη Βαγδάτη, να αποδεχθεί την πραγματικά ισότιμη παρουσία Σουνιτών, Σιϊτών και Κούρδων ή να επαναλάβει τα σφάλματα του παρελθόντος που οδήγησαν σε μακροχρόνιες συγκρούεις με τους Κούρδους και γιγάντωσαν το σουνιτικό εξτρεμισμό ως αναπόφευκτη αντίδραση στις καταπιέσεις και ρεβανσιστικές πολιτικής μιας σιϊτικής ιρακινής κυβέρνησης. Δύσκολα όμως η Τεχεράνη θα δεχθεί να απεμπολήσει τον αυξημένο έλεγχο που ασκεί σήμερα μέσω της σιϊτικής πλειοψηφίας στο Ιράκ. Μη ξεχνάμε όμως ότι η εθνοτική μακροχρόνια αντιπαράθεση των δύο χωρών δημιουργεί ορισμένες δυσπιστίες στα σιϊτικά στοιχεία και στις ελίτ της Βαγδάτης.
Δυστυχώς το περιβάλλον της Μέσης Ανατολής θα εξακολουθήσει να είναι πρόσφορο για κάθε εξτρεμιστή που ονειρεύεται την πρόκληση ενός ιερού πολέμου για την εξόντωση των «απίστων» και για κάθε παράταξη που πιστεύει στην ανέφικτη πλήρη επικράτηση της σε ένα αγώνα «μηδενικού αθροίσματος» κυρίως μεταξύ Σουνιτών και Σιϊτών. Για άλλη μια φορά, είναι επιβεβλημένη η παρουσία της Ουάσιγκτον ώστε να ισορροπήσει με τον πειθαναγκασμό και την εποικοδομητική διαμεσολάβηση τις αντιμαχόμενες παρατάξεις στο Ιράκ. Παράλληλα θα πρέπει να καθησυχάσει τα σουνιτικά κράτη της περιοχής θέτοντας ευδιάκριτα όρια, να αναχαιτίσει τις βλέψεις των σκληροπυρηνικών της Τεχεράνης, χωρίς να οδηγηθούμε σε σύγκρουση και να περιορίσει την αυξανόμενη ρωσική επιρροή σε αυτήν την περιοχή. Έργο δύσκολο, αμφιβόλου αποτελέσματος αλλά υψηλότατου κόστους που πιθανόν -εν μέρει ορθολογικά- δεν επιθυμεί να αναλάβει η ηγεσία των ΗΠΑ. Σίγουρα η επιτυχία αυτού του έργου προϋποθέτει ικανότατους χειρισμούς, λεπτεπίλεπτες προσεγγίσεις, ευρεία αποδοχή, αξιοπιστία και συνέπεια, εχέγγυα που μάλλον δεν διαθέτει σήμερα η Ουάσιγκτον. Μια συνεργασία ΗΠΑ και Ρωσίας θα ήταν πολλαπλώς ωφέλιμη για τη Μέση Ανατολή, δυστυχώς όμως καθημερινά οι δύο χώρες απομακρύνονται και μόνο διεθνή τραγικά γεγονότα θα μπορούσαν να ανατρέψουν αυτήν την αδιέξοδη πορεία.
Ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής, η οποία σημειωτέον θα παραμένει ασταθής για πολλά ακόμη χρόνια, είναι σημαντικός όχι μόνο λόγω της στρατηγικής σημασίας, των κινδύνων διάχυσης της αστάθειας και τρομοκρατίας, των ενεργειακών πόρων της αλλά και για τα ενδεχόμενα κέρδη που θα επιφέρει στους εμπλεκομένους, η συμμετοχή στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και της Συρίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας) πρέπει και μπορεί να είναι παρούσα τουλάχιστον στην προσπάθεια της ανοικοδόμησης, αναλαμβάνοντας τα ανάλογα ρίσκα και υποχρεώσεις, σε κρατικό και ιδιωτικό επίπεδο.
 ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ- Υποστράτηγος (εα)
• Πτυχιούχος τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου
• Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
• Διευθυντής Μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ)
• Συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ)
• Διαλέκτης και Συνεργάτης στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ)
• 0030-210-6543131, 0030-6983457318
rafaelmarippo@yahoo.gr

*** Αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ !  ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ τον Νετανιάχου για ΔΙΑΦΘΟΡΑ... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Περίπου 3.000 Ισραηλινοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ για έκτη συνεχή εβδομάδα το Σάββατο, ζητώντας από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να παραιτηθεί λόγω κατηγοριών περί διαφθοράς.
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Bibi πήγαινε σπίτι σου!» και «Εταιρική εξουσία, οργανωμένο έγκλημα», ενώ κρατούσαν και πλακέτες κατά της κυβερνήσεως.
Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο από τις πορείες:

*** Η μοναδικής ΟΜΟΡΦΙΑΣ Σκήτη του Προφήτη Ηλία στο Άγιον Όρος... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Η Παντοκρατορινή Σκήτη του Προφήτη Ηλία βρίσκεται μισή ώρα από τη Μονή Παντοκράτορος στην οποία ανήκει, σε αμφιθετρική και επικλινή τοποθεσία.
 Αρχικά στη θέση της σκήτης ήταν Κελί το οποίο παραχωρήθηκε το 1757, στον Ουκρανό πνευματικό μοναχό Παΐσιο Βελισκόφσκυ. Η προσέλκυση Ελλήνων, Ουκρανών και Μολδαβών μοναχών επέφερε την κτιριολογική επέκταση του Κελιού και την μετατροπή του σε Σκήτη που λειτούργησε για πρώτη φορά κοινοβιακά.
 Στη Σκήτη του Προφήτη Ηλία λειτούργησε συστηματική μετάφραση Πατερικών κειμένων στη ρωσική γλώσσα. Αναγνωρίστηκε σαν κοινοβιακή Σκήτη το έτος 1839. Στις αρχές του 20ου αιώνα αριθμούσε τριακόσιους μοναχούς, ρώσους κυρίως. Λόγω της Οκτωβριανής Επανάστασης ερήμωσε και μόλις πρόσφατα, το έτος 1992, αναβίωσε από συνοδεία Ελλήνων μοναχών υπό τον Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ.
 Το Κυριακό της Σκήτης Προφήτη Ηλία θεμελιώθηκε το 1900 από το Ρώσο ναύαρχο Βιβίλωφ και αποτελεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο και επιβλητικό ναό. Στο Κυριακό φυλάσσονται πολλές εικόνες, μεταξύ των οποίων και η Βυζαντινή εικόνα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας και της Παναγίας της Δακρυρροούσας.
Σήμερα ο Κ .Βελόπουλος, Προέδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ επισκέφτηκε τη Σκήτη, από όπου και το βίντεο.

***  ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΟΧΕΤΟΣ! Η Κάλυμνος είναι «κατεχόμενο» νησί από την ΕΛΛΑΔΑ...

~ Σε ένα προκλητικό «παραλήρημα» αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, επιδίδεται η τουρκική εφημερίδα «Sozcu», προβαίνοντας στην παντελώς ανιστόρητη διαπίστωση ότι η Κάλυμνος είναι τουρκικό νησί.
 Το δημοσίευμα που υπογράφει ο δημοσιογράφος Σαϊγί Οζτουρκ, αναφέρεται στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κάλυμνο ανήμερα των Θεοφανείων και τιτλοφορείται «Σε τουρκικό νησί σόου με σταυρό».
 Δείτε το δημοσίευμα:
sozcu kalymnos copy
Η τουρκική εφημερίδα χαρακτηρίζει, μάλιστα, το νησί «κατεχόμενο», ενώ σε ιδιαίτερα προκλητικό ύφος υπενθυμίζει προγενέστερη δήλωση του Τούρκου επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι «το 2019 όταν έρθω στην εξουσία, θα καταλάβω όλα αυτά τα νησιά».
 Δε είναι, πάντως, η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εφημερίδα υποστηρίζει πως τα ελληνικά νησιά της Δωδεκανήσου και του Βορείου Αιγαίου ανήκουν στην Τουρκία. Στις 10/03/2017, η «Sozcu» είχε γράψει ανάλογο κείμενο στο ίδιο απαράδεκτο ύφος, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε επισκεφθεί την Ψέριμο.
 Είναι προφανές ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να σταματήσει αυτή την προκλητική πρακτική, επιμένοντας στο ίδιο επικίνδυνο και άνευ λογικής παιχνίδι των αμφισβητήσεων σε βάρος της Ελλάδας.   newsbom

*** Το Ρωσικό Υπ. Αμύνης ανακοίνωσε τα ΣΧΕΔΙΑ του για το 2018! Πάνω από 1.000 ασκήσεις...

~ Με ανακοίνωσή του σήμερα το πρωί το Ρωσικό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ανακοίνωσε τα σχέδιά του για το 2018.
«Το 2018, υπό την ηγεσία του αρχηγού των αεροπορικών δυνάμεων και των υπαλλήλων της ανώτατης διοίκησης, προγραμματίστηκαν οι δραστηριότητες κατάρτισης σε μάχες, οι κυριότερες από τις οποίες θα είναι πάνω από 500 ασκήσεις διαφόρων επιπέδων», ανέφερε η ανακοίνωση.
Όπως σημειώνεται, προγραμματίζεται η διεξαγωγή περισσοτέρων από 1.300 ασκήσεων συγκέντρωσης με τη συμμετοχή διαφόρων κατηγοριών στρατιωτικών ομάδων.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Αμύνης Sergei Shoigu δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης "Δύση-2017" οι στρατιώτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να υπερασπιστούν τη συμμαχία από την ξένη επιθετικότητα (προφανώς του ΝΑΤΟ).
 Με πληροφορίες από RT

***  ΣΟΚ! ΦΟΡΟΣ και στα ΠΟΤΗΡΑΚΙΑ του ΚΑΦΕ, μετά τις πλαστικές σακούλες...

~ Η αρχή έγινε με την επιβολή τέλους στην πλαστική σακούλα στο πλαίσιο, υποτίθεται, της προστασίας του περιβάλλοντος - Αλλά τελικά ισχύει αυτό που λέμε όταν ένα κράτος αρχίσει τους έμμεσους φόρους, δεν υπάρχει ταβάνι - Με όχημα τους βρετανούς βουλευτές προωθείται η περίφημη ιδέα να μπαίνει φόρος και στα πλαστικά ποτηράκια του καφέ
 Η επιβολή τέλους στην πλαστική σακούλα μπήκε στην καθημερινότητάς μας από την αρχή του έτους. Ωστόσο, στη Μεγάλη Βρετανία σκέφτονται να προχωρήσουν το ζήτημα της περιβαλλοντικής ευθύνης ένα βήμα πιο πέρα.
 Βουλευτές τους βρετανικού κοινοβουλίου προωθούν την επιβολή τέλους στα πλαστικά ποτήρια όπου σερβίρεται ο καφές.
 Το «τέλος του latte» όπως το ονομάζουν, θα επιβαρύνει την αγορά του καφέ κατά 28 λεπτά του ευρώ.
  Σύμφωνα με αναφορά της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου, θα έπρεπε να επιβληθεί φόρος ώστε να βελτιωθεί η οικολογική συνείδηση των Βρετανών πολιτών, αναφορικά με την διαδικασία της ανακύκλωσης. Οι βουλευτές που την υπογράφουν προσθέτουν πως τα μιας χρήσης κύπελλα θα πρέπει να απαγορευτούν δια παντός ως το 2023, αν δεν καταστεί δυνατό να ανακυκλώνονται στο σύνολό τους.
 «Η Βρετανία πετά κάθε χρόνο 2,5 δις κύπελλα του καφέ – ποσότητα ικανή να καλύψει την περίμετρο της γης πεντέμισι φορές» σημειώνει στο BBC η επικεφαλής της Επιτροπής, βουλευτής, Μέρι Κρίαχ.
 «Σχεδόν κανένα τέτοιο ποτήρι του καφέ δεν ανακυκλώνεται, με μισό εκατομμύριο από αυτά να απορρίπτονται στους κάδους σκουπιδιών. Οι παραγωγοί των προϊόντων αυτών, αλλά και οι διανομείς τους δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αλλάξει η κατάσταση και η κυβέρνηση παραμένει μέχρι σήμερα με τα χέρια σταυρωμένα» προσθέτει. Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και το ρεπορτάζ του BBC, στο οποίο πολίτες εκφράζουν τις ενστάσεις τους για το μέτρο. Οι περισσότεροι διαφωνούν με την αύξηση της τιμής του καφέ και καλούν την κυβέρνηση να επιβάλλει μέτρα στους παραγωγούς των αντικειμένων αυτών που δεν είναι ανακυκλώσιμα και όχι στον καταναλωτή.
 Στα καθ’ ημάς, σύμφωνα με έρευνα της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace, η εξάρτησή μας από το πλαστικό μίας χρήσης έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Ελλάδα. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο περίπου ένα εκατομμύριο καφέδες σε πλαστικό ποτήρι μίας χρήσης και αυτή η ποσότητα αφορά λιγότερο από το 1% του πλαστικού που καταναλώνεται στην Ελλάδα ετησίως.
 Δεδομένης της μαζικής χρήσης των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης και της ανεπάρκειας των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 4,8 – 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. H ποσότητα αυτή είναι ικανή να γεμίσει κάθε μέτρο ακτογραμμής παγκοσμίως με 15 σακούλες super market γεμάτες με πλαστικό σκουπίδι, ενώ αν η κατάσταση δεν αλλάξει, το 2025 η ποσότητα αυτή θα αυξηθεί σε 30. newsbomb

***  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ λόγω ΕΚΡΗΞΕΩΣ ηφαιστείου! ΦΟΒΟΙ ακόμη και για ΤΣΟΥΝΑΜΙ... (ΒΙΝΤΕΟ)

~   Μεγάλο τρόμο στους επιστήμονες έχει προκαλέσει τα ξύπνημα ενός ανενεργού εδώ και αιώνες ηφαιστείου στην Παπούα Νέα Γουϊνέα.
Το ηφαίστειο στη νήσο Κάντοβαρ ξεκίνησε να ενεργοποιείται την Παρασκευή εκτοξεύοντας χιλιάδες μέτρα μακριά τέφρα με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
Το τρομακτικότερο όλων είναι η προειδοποίηση του Rabual Volcanological Observatory, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως«Λόγω της ιδιόμορφης μορφολογίας του νησιού και σε συνδυασμό με την εκρηκτική φύση του μάγματος δεν αποκλείεται ο κίνδυνος κατολισθήσεων και τσουνάμι».
Δείτε βίντεο από το ξύπνημα του ηφαιστείου:

***  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΙΜ!Μύθοι και αλήθειες για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας...

~  Είναι ένας από τους νεαρότερους ηγέτες του κόσμου, αν όχι ο νεαρότερος. Ακούμε για αυτόν πολλά, όμως στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ελάχιστα, ενώ συχνά κι αυτά που νομίζουμε ότι ξέρουμε αποδεικνύονται μύθοι. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί απίθανα πράγματα για εκείνον, όπως ότι σκότωσε τον θείο του και στη συνέχεια έριξε το πτώμα του στα σκυλιά ή ότι διέταξε τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του…
 Ο Κιμ Γιονγκ Ουν στις 8 Ιανουαρίου γιορτάζει τα γενέθλιά του, όμως κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πόσων χρονών γίνεται, αφού λέγεται πως «πείραξε» το έτος της γέννησής του, όπως άλλωστε είχε κάνει και ο πατέρας του πριν απ΄ αυτόν. Φήμες τον θέλουν να έχει τρία παιδιά, αλλά και έναν «εκρηκτικό» χαρακτήρα.
North Korean leader Kim Jong Un and his wife Ri Sol Ju 800x430
Αν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αναλάβει την εξουσία στη Βόρεια Κορέα εδώ και αρκετά χρόνια, η διεθνής κοινότητα δεν γνωρίζει πολλά για αυτόν. Δεν έχει μεταβεί ποτέ στο εξωτερικό για επίσημη επίσκεψη, ενώ κρατά μυστική και την ιδιωτική του ζωή, με τον γάμο του να αποκαλύπτεται μόλις τον Ιούλιο του 2012 με τη δημοσίευση φωτογραφιών μιας νεαρής γυναίκας, της Ρι Σολ-Γιου, η οποία τον συνόδευε σε επίσημες εκδηλώσεις.
 Έχει ακουστεί πως είναι άρρωστος και πάσχει από ουρική αρθρίτιδα, ότι είναι απομονωμένος  και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ανατραπεί από την εξουσία, αλλά και ότι υπάρχουν σχέδια για τη δολοφονία του. Άλλοι τον περιγράφουν ως αδύναμο και κακομαθημένο παιδί, που περιβάλλεται από ανθρώπους που του λένε πάντα «ναι», ενώ κάποιοι εκτιμούν πως δεν του μένει πολύς χρόνος ακόμη στην εξουσία, αν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν σημάδια πως κάτι τέτοιο θα συμβεί σύντομα.
 Κι ενώ για τον Βορρά της Κορεατικής χερσονήσου ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ένας πανίσχυρος άνθρωπος, ο Νότος τον περιγράφει ως αδύναμο, ασταθή και απομονωμένο, ενώ συχνά διαρρέει για εκείνον πληροφορίες που συχνά αποδεικνύονται λανθασμένες. Για παράδειγμα, το 2015 είχε διαρρεύσει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτέλεσε έναν αρχιτέκτονα επειδή δεν του άρεσαν τα σχέδιά του για το νέο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ. Ωστόσο λίγο καιρό αργότερα, ο αρχιτέκτονας εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης ζωντανός και πολύ καλά στην υγεία του...
2017 11 28T191149Z 1329254797 RC13125FA0E0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES
 Έπειτα από μια πολύ… παραγωγική χρονιά, με δοκιμές πυραύλων, πυρηνικές δοκιμές, και απειλές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, η Βόρεια Κορέα επιστρέφει στο τραπέζι του διαλόγου με τη Νότια Κορέα, για τις πρώτες συνομιλίες τους μετά από σχεδόν δύο χρόνια. Αν και η αφορμή για τον διάλογο είναι η ενδεχόμενη συμμετοχή της Πιονγκγιάνγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που γίνονται στη Νότια Κορέα τον Φεβρουάριο, κάποιοι εκτιμούν ότι ίσως αποτελέσει ευκαιρία για ευρύτερες συνομιλίες.
korea8
Θέλει να κάνει τη Βόρεια Κορέα πυρηνική δύναμη
Βέβαια ο Κιμ ουδέποτε έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να κάνει πίσω στα φιλόδοξα σχέδιά του για την περαιτέρω ανάπτυξη των πυρηνικών δυνατοτήτων της χώρας του.
 Από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας το 2011, παρακολουθεί από κοντά στρατιωτικές ασκήσεις, επιθεωρεί στρατιωτικές βάσεις και δίνει αποφασιστικά εντολές, με τους βορειοκορεάτες αξιωματούχους να τον περιγράφουν ως «στρατιωτική διάνοια». Επίσης φρόντισε να… μετατοπίσει την εξουσία από τον στρατό στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα, συγκαλώντας μάλιστα και συνέδριο για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια.

Πιέζει για οικονομική ανάπτυξη, προωθώντας την κατασκευή μεγαλόπνοων έργων, όπως χιονοδρομικά κέντρα, πολυτελή θέρετρα, ιπποδρόμους, ενώ δεν παρεκκλίνει από τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.  cnn  Πηγή: REUTERS/KCNA

*** Επτά τραυματίες σε τροχαίο ατύχημα στην Αθηνών – Κορίνθου 
Επτά άτομα τραυματίστηκαν σε τροχαίο ατύχημα, που σημειώθηκε πριν από περίπου μια ώρα στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος του Ασπροπύργου.
Όπως τόνισε εκπρόσωπος της Τροχαίας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, στο ατύχημα ενεπλάκησαν ένα λεωφορείο, ένα φορτηγό και ένα Ι.Χ αυτοκίνητο.
Τα επτά άτομα που τραυματίστηκαν επέβαιναν στο λεωφορείο και στο Ι.Χ, ενώ διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στο Θριάσιο Νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλοι οι τραυματίες είναι εκτός κινδύνου.  ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

*** Υλοποίηση καινοτόμου ερευνητικού έργου για την άρδευση των καλλιεργειών στην Τριφυλία 
Στο επίκεντρο ερευνητικών έργων βρίσκεται η Τριφυλία με τις δυναμικές και σύγχρονες αγροτικές της καλλιέργειες και χθες έγινε η έναρξη ενός ερευνητικού και καινοτόμου έργου για την εξοικονόμηση αρδευτικού νερού στις καλλιέργειες. Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια παραγωγών, Περιφέρειας και κράτους με συνέργειες της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΤΕΙ Πελοποννήσου, εταιριών και παραγωγών! Στη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, χθες, έγινε σύσκεψη για το νέο ερευνητικό πρόγραμμα με τους καθηγητές που έχουν αναλάβει την υλοποίησή του. Σε δηλώσεις του, ο Παναγιώτης Φιλιππόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα μηχανικών πληροφορικής στο ΤΕΙ Πελοποννήσου με έδρα τη Σπάρτη, σημείωσε ότι, «Είμαστε εδώ, στη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, για την έναρξη υλοποίησης ενός έργου ερευνητικού και καινοτόμου το οποίο υποβλήθηκε στο Πλαίσιο “Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ” πρόσφατα και έτυχε πολύ καλής αξιολόγησης και στο οποίο συμμετέχουμε εμείς οι δύο Οργανισμοί, δηλαδή το ΤΕΙ Πελοποννήσου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με εκπρόσωπο κι επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Σταύρο Αλεξανδρή και τρεις εταιρίες οι οποίες εξειδικεύονται η μία σε υπηρεσίες πληροφορικής, η άλλη σε μη επανδρωμένα ελικόπτερα drone και η τρίτη είναι σύμβουλος επιχειρήσεων κι έχουμε και τέσσερις παραγωγούς οι οποίοι είναι επιλεγμένοι με τη βοήθεια του κ. Παρασκευόπουλου, ο οποίος ήταν αρωγός σε όλη τη διάρκεια προετοιμασίας της πρότασης, ως αντιπρόσωποι της επαρχίας Τριφυλίας η οποία είναι πολύ σημαντική γιατί αποτελεί τη δεύτερη, μετά την Κρήτη, περιοχή σε παραγωγή κηπευτικών προϊόντων και γι’ αυτό το λόγο επιλέχθηκε αυτή η περιοχή για να μπορέσουμε να τρέξουμε αυτό το ερευνητικό έργο το οποίο έχει σαν κύριο στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος για το δυναμικό προγραμματισμό της άρδευσης και την εξοικονόμηση αρδευτικού νερού. Ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα του οποίου εντείνεται η κρισιμότητά του από την υπεράντληση λόγω των πολλών γεωτρήσεων αλλά και την υφαλμύρωση του νερού η οποία ρίχνει την ποιότητα. Είναι, λοιπόν, πολύ κρίσιμο και σε επίπεδο παραγωγού να μπορέσει να έχει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να ρυθμίσει την άρδευση και για λόγους οικονομικούς – να πω εδώ ότι ο παραγωγός πληρώνει 7,5 ευρώ κατά μέσο όρο τη μία ώρα άντλησης, δηλαδή 40 έως 60 κυβικά μέτρα νερό κι αυτό αναμένεται να δυσκολέψει και να χειροτερέψει από πλευράς κόστους τα επόμενα χρόνια – αλλά και σ’ επίπεδο Περιφέρειας η οποία στο πλαίσιο αυτό, προφανώς, ενδιαφέρεται να φτιάξει πολιτική νερού… Στόχος είναι να βοηθήσουμε να πέσουμε πάνω στο πρόβλημα της υπεράντλησης και της έλλειψης ποιοτικού αρδευτικού νερού, να μπορέσουμε δηλαδή να ρυθμίσουμε μ’ έναν ακριβή και δυναμικό τρόπο την ανάγκη που έχουν οι καλλιέργειες, ειδικά αυτές που είναι εντατικές ως προς το νερό, που απαιτούνε πολύ μεγάλες ποσότητες  νερού και τέτοιες είναι τα κηπευτικά και η πατάτα και το καρπούζι εδώ   στην περιοχή, ώστε να δώσουμε τα εργαλεία και στους παραγωγούς αλλά και στο κράτος και στην Περιφέρεια να αναπτύξει – ας το πει κανείς – μία πολιτική εξοικονόμησης των υδάτινων πόρων. Με τη σειρά του, ο Σταύρος Αλεξανδρής, αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τομέα υδατικών πόρων, επεσήμανε ότι, το πρόγραμμα που έχουμε κληθεί να υλοποιήσουμε είναι ακριβώς αυτό που σας είπε ο κ. Φιλιππόπουλος προηγουμένως, να μπορούμε να εξοικονομήσουμε τεράστιες ποσότητες νερού οι οποίες ουσιαστικά σπαταλώνται κατά τη διάρκεια της άρδευσης με αποτελέσματα όχι μόνο ρύποι από λιπάσματα να εισέρχονται στους υδροφορείς αλλά και να μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση νερού. Στην περιοχή σας θα εγκαταστήσουμε συστήματα σύγχρονων αυτόματων μικρομετεωρολογικών σταθμών όπου θα παίρνουμε όλες τις κλιματικές παρατηρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Είναι ένα πολύ χρήσιμο αντικείμενο, το συγκεκριμένο, για το φυσικό μας αντικείμενο, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε όλες τις μετρήσεις, όλες τις παρατηρήσεις, να παρατηρήσουμε τις ανάγκες των καλλιεργειών σε νερό…». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις εναέριες παρατηρήσεις μέσω drones που θα παίρνουν θερμοκρασίες του φυλλώματος από τις οποίες θα βλέπουν την πραγματική υδατοκατανάλωση κάθε καλλιέργειας και επεσήμανε ότι οι νέες τεχνολογίες είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των παραγωγών καθώς και της Πολιτείας.  Τέλος, ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες για τις ανάγκες των καλλιεργειών σε νερό σ’ ένα καινοτόμο πρόγραμμα που εφαρμόζει παραμέτρους κι αισθητήρες για πρώτη φορά στην περιοχή.
  του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Τι πραγματικά συμβαίνει με την προμήθεια τροφίμων στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας;
Ένα από τα πολλά στοιχεία με βάση τα οποία κρίνεται η ποιότητα του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας είναι και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς του, τις προηγούμενες ημέρες "ανοίξαμε" το φάκελο της προμήθειας σπορέλαιου αντί έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.
Από την πρώτη στιγμή ορισμένοι προσπάθησαν να υποτιμήσουν τη σημασία του θέματος και άλλοι να…λοιδορήσουν το δημοσίευμα. Χρέος μας, λοιπόν, είναι να παρουσιάσουμε, με πραγματικά στοιχεία το τι έχει γίνει με την υπόθεση, αλλά να θέσουμε και τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Αλλά ας πάρουμε τα γεγονότα με χρονολογική σειρά.
  Διαταγή ΕΔΕ
 Με ΑΔΑ: ΩΠΘΡ4690ΒΦ-ΠΦΘ και Αριθμό Πρωτοκόλλου: 25625 στις 11 Δεκεμβρίου 2017 ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος υπογράφει, έχοντας υπόψη του, μεταξύ άλλων και  τα εξής: "το Ν. 3329/2005 (ΦΕΚ 81/Α/05) άρθρο 7 παρ. 8 εδάφ. 25 σύμφωνα με το οποίο ο Διοικητής Προΐσταται όλων των Υπηρεσιών του Νοσοκοµείου και ασκεί ιεραρχικό και πειθαρχικό έλεγχο και µπορεί να αναθέτει τη διενέργεια Ένορκης ∆ιοικητικής Εξέτασης σε οποιονδήποτε υπάλληλο των φορέων ευθύνης του.
Το γεγονός ότι κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 8ης Δεκεμβρίου 2017 διαπιστώθηκε ότι η Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας προμηθεύεται κατά παράβαση της με ημερομηνία 1.3.2017 συμβάσεως που έχει συναφθεί μεταξύ του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας και της προμηθεύτριας εταιρίας (σ.σ. αντικαταστήσαμε το όνομα της εταιρείας και την περιγράφουμε ως τοπικό πολυκατάστημα λιανικού εμπορίου) εκτός του προβλεπόμενου στη σύμβαση ελαιολάδου τύπου «έξτρα παρθένο» (όρος Α περ. β σύμβασης) και σπορέλαιου, χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση της διοίκησης για την ενέργεια αυτή, χωρίς να έχει ενημερωθεί η διοίκησης και χωρίς να έχει υπάρξει τροποποίηση της σύμβασης.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
Αναθέτει στον αναπληρωτή διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Ανδρέα Μπασάκο, την διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί η τέλεση ή μη πειθαρχικών παραπτωμάτων από υπαλλήλους της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας και συγκεκριμένα προβεί στην συλλογή στοιχείων για τη διαπίστωση της τέλεσης ή μη των πειθαρχικών παραπτωμάτων, να προσδιορίσει τα πρόσωπα που τυχόν ευθύνονται στην αυθαίρετη, παράνομη και εν αγνοία της διοίκησης του Γ.Ν. Μεσσηνίας, μετατροπή των όρων της σύμβασης προμήθειας ελαιολάδου στην Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας".
Εδώ θα αναρωτηθεί κάποιος: Ποιος ή ποιοι αποφάσισε/αν ότι το σπορέλαιο είναι ποιοτικά ανώτερο και περισσότερο ωφέλιμο για την υγεία από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο; Είναι πρωτοβουλία του διοικητικού προσωπικού; Εμπλέκεται ιατρός ή ιατροί; Η εταιρεία δεν κατάλαβε ότι αλλάζουν οι όροι της σύμβασης; Περιμένουμε με… αγωνία το αποτέλεσμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
  Όροι Διαγωνισμού
 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν ορισμένοι όροι της σύμβασης που υπογράφηκαν με την εταιρεία. ΑΔΑ: Ω5504690ΒΦ-ΛΡΣ, KAE 1511, 1899. ΣΥΜΒΑΣΗ: Στην   Καλαμάτα   σήμερα…01/03/2017..ημέρα…Τετάρτη…στα   Γραφεία   του   Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας οι κάτωθι υπογεγραμμένοι:
Αφενός το ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ως Ν.Π.Δ.Δ. του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εδρεύει στον Αντικάλαμο Μεσσηνίας και εκπροσωπείται στο παρόν από το κ. Γεώργιο Μπέζο Διοικητή της α) Νοσοκομειακής Μονάδας Καλαμάτας και β) Νοσοκομειακής Μονάδας Κυπαρισσίας ,κάτοικο Καλαμάτας
Αφετέρου η εταιρεία… και  εκπροσωπείται στο παρόν από τον νόμιμο εκπρόσωπό της… συμφωνήσαμε και συναποδεχθήκαμε τα κάτωθι: Με την υπ αριθ. 06/2016 διακήρυξη του Νοσοκομείου, προκηρύχθηκε Δημόσιος Διεθνής Ανοικτός Ηλεκτρονικός Επαναληπτικός Διαγωνισμός, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή (Το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης επί τοις εκατό (%) υπολογιζόμενο στην    νόμιμα  διαμορφούμενη κάθε φορά μέση τιμή λιανικής πώλησης  του είδους), για την ανάδειξη προμηθευτή-ών «Τροφίμων», για την κάλυψη των αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας (Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας και Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας) προϋπολογισθείσης δαπάνης 389.215,14€ € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 16/09/2016 από την ορισθείσα επιτροπή, το πρακτικό της οποίας εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 03/20-02-2017 (Θ: 28) Απόφαση του Δ.Σ του Νοσοκομείου και αναδείχθηκε προμηθευτής ο δεύτερος εκ των ανωτέρω συμβαλλομένων, για τις κάτωθι κατηγορίες….".
Μεταξύ των όρων διαβάζουμε και τα εξής: "ΑΡΘΡΟ 2 ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ: Θα γίνεται από Επιτροπές οριζόμενες από τον αρμόδιο φορέα. Η διαδικασία και ο έλεγχος της παραλαβής γίνεται από την άνω επιτροπή σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του Π.Δ. 118/2007, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 208 του Ν. 4412/2016, που ανεπιφύλακτα αποδέχεται ο προμηθευτής.
Όλα τα είδη πρέπει να πληρούν τις διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και αντικειμένων κοινής χρήσεως καθώς επίσης και τις τεχνικές προδιαγραφές όπως αυτές ορίζονται στη διακήρυξη.
Οι επιτροπές έχουν το δικαίωμα να ενεργούν μακροσκοπικό έλεγχο, ποσοτικό έλεγχο, πρακτική δοκιμασία, να ζητούν χημικές υγειονομικές και κτηνιατρικές εξετάσεις, προς διαπίστωση της ποιότητας και καταλληλότητας των προς προμήθεια ειδών, σύμφωνα με τις ισχύουσες κτηνιατρικές και υγειονομικές διατάξεις που πρέπει να τηρούν απαραίτητα και με πλήρη σχολαστικότητα οι επιχειρήσεις οι οποίες θα προμηθεύουν το Νοσοκομείο". Το ερώτημα είναι αβίαστο: Υπάρχουν αποδείξεις ότι έχουν γίνει όλοι οι παραπάνω έλεγχοι; Αν ΝΑΙ, φρόνιμο θα ήταν να δοθούν στη δημοσιότητα, αν ΟΧΙ γιατί δεν έγιναν. Και συνεχίζουμε: "ΑΡΘΡΟ 9: Το Νοσοκομείο διατηρεί το δικαίωμα αποστολής εξειδικευμένων υπαλλήλων του, στα καταστήματα των προμηθευτών για υγειονομικό έλεγχο". Έχει συμβεί η παραπάνω ουσιαστική διαδικασία; Αλλά ας δούμε και τη συνέχεια: " B.ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, Οξύτητας 0-1, Συσκευασία 5lt σε λευκοσιδηρά δοχεία. Επί της συσκευασίας θα αναγράφεται, εκτός των άλλων, η επωνυμία της επιχείρησης και η ημερομηνία λήξης".
Μια στάση εδώ. Σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ισχύει από το 1991 (!) για να χαρακτηριστεί ένα ελαιόλαδο ως "έξτρα παρθένο" θα πρέπει ο βαθμός οξύτητάς του να είναι μέχρι 0,8. Σε διαφορετική περίπτωση χαρακτηρίζεται ως "παρθένο", σύμφωνα με τον όρο της σύμβασης. Μας προκαλεί εντύπωση για τέτοιου είδους ευαίσθητα θέματα πώς είναι δυνατό να αγνοούνται τόσο ουσιαστικές αποφάσεις. Επί πλέον, θα πρέπει να γνωρίζουν οι αρμόδιοι του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας ότι η οξύτητα δεν είναι η μοναδική ποιοτική παράμετρος κατηγοριοποίησης του ελαιόλαδου.
Επιπλέον, μας ακούγεται περίεργο ένα κατάστημα λιανικού εμπορίου να μπορεί να προσφέρει καλύτερη τιμή πώλησης ελαιόλαδου από έναν συνεταιρισμό ή τυποποιητή ή ελαιοτριβείο.
Επειδή όλα τα παραπάνω άπτονται, πρωτίστως, θεμάτων υγείας των ασθενών, ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας θα πρέπει να ρίξει όσο πιο πολύ φως στην υπόθεση, τόσο με τη δημοσιοποίηση των απαραίτητων εγγράφων (σ.σ. για τους ελέγχους) όσο και να μας εξηγήσει τα περί "έξτρα παρθένου ελαιόλαδου", αλλά και να γνωστοποιήσει προς όλους τα αποτελέσματα της ΕΔΕ.    Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Περικλής Ξηρογιάννης: «Η προστασία της πρώτης κατοικίας εξασφαλίζει την κοινωνική γαλήνη» 
Ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας μετά το πέρας των τοποθετήσεων του δέχθηκε ερώτηση σχετικά και με την προστασία της πρώτης    κατοικίας. Ο κ. Ξηρογιάννης τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να προστατεύεται η πρώτη  κατοικία ειδικά για ανθρώπους που είχαν κάποιο δάνειο και μέσα στα χρόνια της κρίσης έχασαν μεγάλο μέρος των αποδοχών τους. Πρόσθεσε δε, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας εξασφαλίζει την κοινωνική γαλήνη  και θα πρέπει να συνεχίζει να προστατεύεται από τις αποφάσεις των δικαστηρίων.  K. Γαζ. 

*** Ξεκινούν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις του 6ου Καλαματιανού Καρναβαλιού 
Η πρώτη εκδήλωση του 6ου Καλαματιανού Καρναβαλιού 2018 θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου και θα είναι ένα πάρτι στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, το οποίο θα ξεκινήσει στις 19.00.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, που θα πλαισιωθεί με μουσική και εδέσματα, τα γκρουπ θα τοποθετήσουν τις στολές τους στο φουαγιέ.
Ο επικεφαλής της Καρναβαλικής Επιτροπής Παναγιώτης Γιαννόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου σήμερα Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018, προσκάλεσε το κοινό να περάσει από το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, να δει τις στολές και να γραφτεί στο γκρουπ της επιλογής του, δεδομένου ότι το Καρναβάλι ξεκινά το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018.
Η Χρυσή Λιάππα κάλεσε όσους έχουν σκοπό να δημιουργήσουν γκρουπ, να καταθέσουν την αίτησή τους μέσω της ιστοσελίδας
Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 13 αιτήσεις.
Η Σολάνζ Στεφάνου απηύθυνε κάλεσμα προς τους εθελοντές να πλαισιώσουν το Καρναβάλι, αναφέροντας ότι έχουν σχηματιστεί ομάδες με ξεχωριστά αντικείμενα καθεμιά.
Η Ευαγγελία Κελαδίτου, εθελόντρια υπεύθυνη για το Γραφείο του Καρναβαλιού, ανέφερε ότι αυτό ξεκινά τη λειτουργία του την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018. Θα βρίσκεται στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (στον ημιώροφο, με πρόσβαση απευθείας από την οδό Αριστομένους) και θα λειτουργεί ως εξής: 10.00 έως 13.30 και 18.00 έως 20.30, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το τηλέφωνο του Γραφείου είναι 2721 181030.
Σημειώνεται ότι ο στολισμός της πόλης για το Καρναβάλι πρόκειται να αρχίσει να τοποθετείται.

***  Εγκαταλελειμμένα κτήρια και σκουπίδια 
Η κατάσταση με τα εγκαταλελειμμένα κτήρια στην οδό Αναγνωσταρά είναι γνωστή.
Τα περισσότερα χρησιμοποιούνται, για να πετούν ορισμένοι αδιάφοροι κάθε είδους σκουπίδι που έχουν στα χέρια τους ή ακόμα και στο σπίτι τους.
Η αλήθεια είναι ότι η υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Καλαμάτας πράττει κατά καιρούς τα δέοντα.
Δυστυχώς, θα πρέπει να το κάνει και τώρα, μια και η κατάσταση όλο και χειροτερεύει…   Α.Π. 

*** Ο καιρός αύριο Τρίτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 9/1/2018 προβλέπεται νεφελώδης.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια μικρά διαστήματα με ανοίγματα του καιρού.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-85%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

*** Αθλητική Ενημέρωση  :

  *** Για την 16η αγωνιστική στην Super League  :
06-01-2018 Σάββατο :
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΚΕΡΚΥΡΑ   3-1 , (1-0) .- ^
Τα  γκολ : 43΄Επστάϊν , 46΄ Μασούρας , 53΄Λάμπρου , 78΄Παπαγεωργίου .-
Κάρτες :κίτρινες ,  Επστάϊν ,Κριτικός, Γκράσσι , Ντουρμισάϊ , Κόρμπος , Γεωργίου .-
ΠΑΟΚ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ  5-0 ,(1-0).- ^
Τα γκολ : 18΄Μάτος , 48΄ , και 58΄Ντιάλμα , 57΄ και 89΄Πρίγιοβιτς ,
Κάρτες :κίτρινες ,  Νιάσε , Τσαμπούρης , Μπελγχαζουανί , κόκκινη , Τσαμπούρης.-
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΑΕΚ  1-4 , (0-3) .-
Τα γκολ : 6΄Μπακασέτας , 36΄ Χριστοδουλόπουλος ,45+1΄ Αραούχο , 61΄Λόπεζ , 69΄Μόραρ .-
Κάρτες :κίτρινες , Μπεζαράνο , Τσιγκρίσκι, Μιχάϊ , Κονέ ,
Κυριακή 07-01-2018 :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ   2-0 (0-0) .- ^

*** Τα γκολ : 72΄ και 90+2΄ Βιλλαφανες
Κάρτες : κίτρινες , Ντικαμονά Χ, Δώνης , Αγγελόπουλος Στάμου , Κοροβέσης , Διμούτσος , Μουνιέ ,  κόκκινη : Ντικαμονά , Καρυπίδης ,
 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Παναθηναϊκός: Βλαχοδήμος, Ινσούα, Άλτμαν, Μουνιέ (81' Χατζηγιοβάνης), Λουντ (46' Χίλιεμαρκ), Βιγιαφάνιες, Κουρμπέλης, Τζανδάρης, Κολοβέτσιος, Πίσπας (61' Δώνης), Κουλιμπαλί
Πλατανιάς: Κλιαϊτς, Καρυπίδης, Γκρζέλτσακ (46' Ντουάλα), Ενσικουλού, Ντικαμονά, Αγγελόπουλος, Βάντερσον, Κοροβέσης, Παπανικολάου (68' Πετρόπουλος), Δημούτσος, Αμπντουλραχμάν (44' Στάμου)
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ-ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης  0-0  , (0-0) .- ^
Τα γκολ :
 Κάρτες : Μπουκουβάλας , Καρανίκας , Πασαλίδης , Μπέριος , Γκόντο ,
ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964-ΞΑΝΘΗ   0-1 , (0-1) .- ^
Τα γκολ : 34 Μέγια , .-
 Κάρτες :Μέγια , Ντουρίκοβιτς , Βάντερσον , Ζίφκοβιτς , .-
ΑΕΛ ΛΑΡΙΣΣΑ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ   0-3 , (0-0) .- ^
Τα γκολ : 54 Μαρίν, 68΄  Ανσαριφάρντ , 89΄ Ντούρντεβιτς ,
 Κάρτες : Γκόλιας , Μαρίν , Μιλιοσάβλεβιτς  , Σεμπά ,  Ταχτσίδης ,Ντούρντεβιτς ,  .- ^
Δευτέρα 08-01-2018 :
ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Α. 0-3 , (0-2) .- ^
Τα  γκολ :5΄ Νταουντά  , 9΄  Γουάρντα  , 86΄Ντιγκινή .-
Κάρτες : Ούμπιντες , Γιαννούλης , Γουάρντα , Μπαρτολίνη ,
*** Δευτέρα 08-01-2018  Γ΄ εθνική  στον 6ο όμιλο :
Διαγόρας -ΑΕ. Λουτράκι  1-0 .- ^

*** Δευτέρα 08-01-2018 , Α1 στο βόλεϊ :
Εθνικός Αλεξανδρούπολης-Παναθηναϊκός  3-1  .- ^ σετ 
Ηρακλής Θεσσαλ. - Ηρακλής Χαλκίδας  3-0 .-  ^ σετ

*** Δευτέρα  08-01-2018 , Α1  γυναικών στο μπάσκετ :
Αθηναϊκός -Ολυμπιακός Βόλου  86-66 .- ^

Η Βαθμολογία Α1 στο Ελληνικό μπάσκετ σε 11 αγωνιστικές
1.-  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   11-0   22
2.- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ           8-3   19
3.- ΛΑΥΡΙΟ                       8-3   19
4.- ΠΡΟΜΥΘΕΑΣ             7-4   18
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
5.- ΠΑΟΚ                           7-4   18
6.- ΑΕΚ                               6-5   17
7.- ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρόδου       5-6   16
8.- ΡΕΘΥΜΝΟ                   5-6    16
------------------------------------------
9.- ΑΡΗΣ Θεσσαλ.             5-6     16
10.- Γ.Σ.ΦΑΡΟΣ  Λάρισα  4-7     15
11.- ΚΥΜΗ                        4-7     15
12.- ΚΟΡΟΙΒΟΣ                4-7     15
------------------------------------------
13.- ΤΡΙΚΑΛΑ                   2-9     13
14.-  ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ             1-10   12

~** Για τη 12η  αγωνιστική στην Α1 στο Ελληνικό μπάσκετ
13/01/2018 :
Κολοσσός Ρόδου-Τρίκαλα
Κόροιβος Αμαλιάδας-Κύμη
ΠΑΟΚ -Πανιώνιος
Γ.Σ. Λαύριο-Προμυθέας Πάτρας
και 14/01/2018 :
Ρέθυμνο-Άρης
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός
Ολυμπιακός Φάρος Λάρισας

***  ΜΥΘΙΚΗ πρόταση στον Τάκη Λεμονή από Κινεζική ομάδα;...

~ Σύλλογος της Κίνας φέρεται πως έχει καταθέσει απίστευτη πρόταση στον Τάκη Λεμονή για να τον πείσει να συνεχίσει την καριέρα του στην Ασία.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζεται σε δημοσίευμα του «Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων», σύμφωνα με το οποίο, ο Έλληνας τεχνικός φέρεται πως είχε ενημερώσει την διοίκηση του Ολυμπιακού για την πρόταση που του έχει κατατεθεί από την Κίνα.
Πάντως, στο εν λόγω άρθρο δεν αποκαλύπτεται το όνομα του ασιατικού συλλόγου που έχει προσεγγίσει τον 58χρονο κόουτς, ούτε για το ποσό που του προσφέρεται, ούτως ώστε να αποχωρήσει από την Ελλάδα και να συνεχίσει την προπονητική του καριέρα στην Κίνα.
Ο Τάκης Λεμονής βρίσκεται εκτός πάγκων, μια και την Πέμπτη (4/1) ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό, καθώς την επόμενη, Παρασκευή (5/1) οι «ερυθρόλευκοι» ανακοίνωσαν την έλευση του Όσκαρ Γκαρσία.   onsports.gr

*** ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Πίρλο: «Το 2010 θα μπορούσα να είχα πάει...»...

~ Την αποκάλυψη ότι το 2010 θα μπορούσε να είχε πάει στην Μπαρτσελόνα, έκανε ο Ιταλός ποδοσφαριστής Αντρέα Πίρλο.
Συγκεκριμένα αποκάλυψε πως «Όταν η Μίλαν διαπραγματευόταν την απόκτηση του Ιμπραΐμοβιτς, εγώ ήμουν ο παίκτης που θα πήγαινε στην αντίθετη κατεύθυνση. Τελικά ο Ίμπρα πήγε στη Μίλαν κι εγώ έμεινα. Δεν ξέρω αν θα αποδεχόμουν αυτή τη μετακίνηση, αλλά θα ήταν καλή εμπειρία να πάω στην Μπαρτσελόνα. Πάντως ήμουν χαρούμενος στη Μίλαν».

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .-
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/news-03-2018-3.html .- 
~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
~** Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 04  Ιανουαρίου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~**  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Παρασκευή 05  Ιανουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..Σάββατο 06-Ιανουαρίου 2018.. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΑ στις εορτάζουσες και εορτάζοντες  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/rfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,  Κυριακή 07 Ιανουαρίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-07-2018-7.html .- 
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 06 και 07 Ιανουαρίου 2018 :Μια αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ... : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/06-07-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA News -1- Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) , Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-1-2-08-2018-2018.html .-  
~**
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5964   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3815   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3811  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 610   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: