Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014

Ενημέρωση Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2014

Ενημέρωση Τρίτη  11 Ιανουαρίου  2014  :
 

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  άλλα  :

*** Επενδύσεις 100 εκατ. σχεδιάζονται μέσα στην επόμενη τριετία στην “Costa Navarino” 

Το επιχειρησιακό αναπτυξιακό πλάνο του γνωστού τουριστικού συγκροτήματος της Μεσσηνίας, που έφερε χθες στη δημοσιότητα η «Κ», περιλαμβάνει για την τριετία 2014-16 την υλοποίηση επενδύσεων, οι οποίες, κατ’ ελάχιστο, θα φθάσουν στα 100 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι, ήδη, μέχρι σήμερα, στην Costa Navarino έχουν επενδυθεί περίπου 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιοκτήτρια εταιρεία αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία σχεδιασμού τριών νέων γηπέδων γκολφ 18 οπών. Ήδη, στο συγκρότημα λειτουργούν δύο γήπεδα γκολφ, τα οποία κατέστησαν εφικτή την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για την Costa Navarino και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, στα τέλη του 2014 με αρχές του 2015 προγραμματίζεται η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή και τρίτου πολυτελούς ξενοδοχείου στην περιοχή Navarino Bay, με δυναμικότητα, περίπου, 300 κλινών. Επιπλέον, από το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά και η υλοποίηση του προγράμματος δημιουργίας τουριστικών κατοικιών. Φέτος, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του συγκροτήματος θα λειτουργήσουν νωρίτερα παρά ποτέ, στις 23 Φεβρουαρίου, και ενδέχεται να μείνουν ανοιχτές έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Οι κρατήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ περισσότερες από 1.000 πτήσεις θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας για την εξυπηρέτηση της τουριστικής ζήτησης στο συγκρότημα και στην ευρύτερη περιοχή. Το 2013 το αεροδρόμιο της Καλαμάτας πέτυχε την υψηλότερη αύξηση σε ποσοστό 61,2% στον αριθμό ξένων τουριστών συγκριτικά με όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Συνολικά, δέχθηκε 57.967 αφίξεις από το εξωτερικό έναντι 35.948 το 2012. Για φέτος έχουν προστεθεί και νέες απευθείας πτήσεις. Η Aegean Airlines θα πραγματοποιεί δύο δρομολόγια την εβδομάδα από το Παρίσι και το Ντίσελντορφ, η Condor Airlines ένα δρομολόγιο από το Nτίσελντορφ, το Μόναχο, τη Φρανκφούρτη και τη Στουτγκάρδη, η Easy Jet δύο δρομολόγια από το Αμβούργο και η British Airways ένα από το Λονδίνο. Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία αποφάσισε την εγκατάσταση μιας μόνιμης έκθεσης ολυμπιακών ενθυμημάτων στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino, η λειτουργία της οποίας προγραμματίζεται από φέτος το καλοκαίρι. Επιπροσθέτως, στόχος είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Ολυμπιακής Εκπαίδευσης, το τέταρτο στην Ελλάδα, που θα είναι επισκέψιμο από μαθητές σχολείων της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο. Στις δράσεις για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού που θα ωφελήσουν και την Costa Navarino είναι η λειτουργία μελλοντικά του πρώτου καταδυτικού αρχαιολογικού πάρκου στην Ελλάδα, σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μεθώνης και Ναυαρίνου, και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού ανάθεσης σε ιδιώτες της διαχείρισης της μαρίνας της Πύλου. -  

*** Στο 1/4 μειώθηκαν οι οφειλές 72χρονου στις τράπεζες         
           
Σημαντική ρύθμιση των χρεών του πέτυχε ένας 72χρονος, μετά την αποδοχή της αίτησής του από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για ένταξη στις ευνοϊκές διατάξεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, από τα 45.000 ευρώ που οφείλει, σε διάρκεια 4 ετών θα καταβάλει 12.000 ευρώ.
  Συνταξιούχος
Την αίτηση στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας κατέθεσε 72χρονος συνταξιούχος του ΙΚΑ, με μηνιαία σύνταξη 948,88 ευρώ. Η 69χρονη σύζυγός του δεν εργάζεται, έχουν 4 ενήλικα παιδιά και διαμένουν σε σπίτι της 69χρονης μαζί με την κόρη τους.
Οι αποδοχές του 72χρονου τα τελευταία 3 χρόνια έχουν μειωθεί κατά 250 ευρώ μηνιαίως λόγω των οικονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει τη χώρα. Επίσης, δε διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο.
  Ρύθμιση
Οι μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας ανέρχονται σε 750 ευρώ, ενώ σε αυτές συμβάλλει και η κόρη του ζεύγους, η οποία εργάζεται και λαμβάνει μισθό 700 ευρώ μηνιαίως.
Μέχρι και τον επόμενο μήνα ο 72χρονος θα πληρώνει δάνειο 150 ευρώ μηνιαίως για την αγορά αυτοκινήτου. Επίσης, από δύο τράπεζες έχει λάβει καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Στη μία τράπεζα οφείλει δύο καταναλωτικά δάνεια και μια πιστωτική κάρτα, συνολικού ύψους 21.453,78 και στη δεύτερη τράπεζα οφείλει ένα καταναλωτικό δάνειο και μια πιστωτική κάρτα ύψους 23.853,53 ευρώ. Συνολικά οι οφειλές στις δύο τράπεζες είναι 45.307,37 ευρώ.
Από το τέλος του 2011 ο 72χρονος έχει περιέλθει σε διαρκή και μόνιμη αδυναμία να πληρώσει τις οφειλές του κι αυτό το δικαστήριο αποφάσισε πως δεν οφείλεται σε δόλο.
Το Ειρηνοδικείο αποφάσισε τη ρύθμιση του χρέους. Έτσι για τα επόμενα 4 χρόνια θα δίνει 250 ευρώ μηνιαίως.   Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Με Κατσίβελα η Ν.Δ. στην Τριφυλία ,ανακοίνωσε υποψηφιότητα και ο Ανδρινόπουλος 

Την υποψηφιότητά του ως δημάρχου στο Δήμο Τριφυλίας ανακοίνωσε επίσημα σήμερα το απόγευμα ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Εμπορίου, Οργάνωσης, Διαφάνειας, Επικοινωνιών, Διοικητικής Μέριμνας, καθώς και της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων, αντιστράτηγος ε.α. Ευστάθιος Ανδρινόπουλος από τους Γαργαλιάνους. Ωστόσο, το κόμμα της Ν.Δ., σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες από τις πλέον έγκυρες πηγές, θα διεκδικήσει το Δήμο Τριφυλίας στις εκλογές του Μαΐου με το διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και πολιτευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ., Παναγιώτη (Τάκη) Κατσίβελα, επίσης από τους Γαργαλιάνους! - 

***  Άστατος ο καιρός στην Καλαμάτα το επόμενο 2ημερο

 Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τετάρτη 12/2/2014 προβλέπεται άστατος. Ψυχρό μέτωπο express, προερχόμενο από Αδριατική, θα μας απασχολήσει τις επόμενες 2 μέρες. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας ο ουρανός θα είναι νεφελώδης, με κάποια ανοίγματα του καιρού και αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή. Κατά διαστήματα υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι). Επίσης υπάρχει μικρή πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-90%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, το πρωί θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ. Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης σε μικρές ποσότητες, με αποτέλεσμα η πρώτη βροχή να περιέχει και λάσπη. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) πηγή: meteoclub. - 

*** Η κυβέρνηση «ευλογεί» το εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ          
           
Χατζηδάκης «Το 2016 η πλήρης λειτουργία των νέων Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων»
 Ι. Μανιάτης: Δεν είναι δυνατό να τηρούνται οι αυστηρότερες προδιαγραφές και να υπάρχουν αντιδράσεις
 Του Αντώνη Πετρογιάννη
 Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην περιοχή μας, τις διαμαρτυρίες κατοίκων της Καλλιρρόης και διαφόρων παραγόντων, στόχος της κυβέρνησης είναι να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία το 2016 οι Μονάδες Διαχείρισης Αποβλήτων, ανέφερε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, στην ημερίδα με θέμα «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων και Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων», που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τα Εθνικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων και Πρόληψης.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι αυτήν τη στιγμή εξελίσσονται 12 διαφορετικά έργα ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα, που ξεπερνούν το 40% της επικράτειας και το 55% του πληθυσμού και πρόσθεσε: «Το στοίχημα όλων μας είναι από ουραγός της Ευρώπης να γίνουμε ένα διεθνές θετικό παράδειγμα. Όχι μόνον διότι είναι ανεπίτρεπτο να απειλείται η Ελλάδα με καταδίκες και να απειλείται ο Έλληνας φορολογούμενος με πρόστιμα λόγω παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά γιατί η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων είναι κομβικής σημασίας από κάθε άποψη».
Ο υπουργός σημείωσε ότι ήδη εμφανίζονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια για ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στον ανάδοχο του έργου που έχει προκύψει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Με τη σειρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος Ι. Μανιάτης τόνισε: «Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η πρόοδος της δρομολόγησης μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Οι εγκαταστάσεις αυτές αναμένεται να συμβάλουν στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων ανάκτησης και εκτροπής βιοαποδομήσιμων αποβλήτων, από την ταφή και γενικά στη μείωση ποσοτήτων αποβλήτων που οδηγούνται προς τελική διάθεση, αλλά και στην ανάκτηση πόρων.
Από τη δική μας πλευρά ολοκληρώσαμε πρόσφατα, μετά τη σχετική διαβούλευση, την επεξεργασία των προδιαγραφών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών αποβλήτων, καθώς και απορριμματογενών στερεών καυσίμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία.
[...] Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να γενικεύσω τον συνολικότερο προβληματισμό. Πρώτον, η ειλικρίνεια, η καινοτομία, η γενναιότητα και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ μας, αυτό θα πρέπει να το κατακτήσουμε πια Κεντρική Διοίκηση, Τοπική Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Κοινωνία των Πολιτών.
Δε γίνεται να έχουν διατεθεί χρήματα, να υπάρχει ο σχεδιασμός, να υπάρχει η περιβαλλοντική αδειοδότηση από όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, να έχουμε ισχυρό Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και στο τέλος να μη γίνεται τίποτα, οι αντίστοιχες υποδομές να μην υλοποιούνται και η χώρα να καταδικάζεται. Αυτό δεν μπορεί πια να γίνει ανεκτό. Από κανέναν μας».
Στην ημερίδα το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Παν. Νίκας.

 ***  Κατασκευή πεζοδρομίου κοντά στο Κοιμητήριο στην Καλαμάτα         
           
Ολοκληρώθηκε το έργο στην Αγία Βαρβάρα 
 Από συνεργείο του Δήμου Καλαμάτας κατασκευάζεται πεζοδρόμιο εμβαδού 80 τετραγωνικών μέτρων περίπου, στη συμβολή των οδών Μητροπολίτου Μελετίου και Φιλίππου, κοντά στο Κοιμητήριο Καλαμάτας.
Η παρέμβαση – υπό τις οδηγίες του αντιδημάρχου Χρίστου Ριζά - συνίστατο σε εκσκαφή και αφαίρεση χωμάτινων όγκων και φυτικής γης που υπήρχαν επιτόπου, με μηχάνημα JCB. Το έδαφος διαμορφώθηκε και το πεζοδρόμιο θα σκυροδετηθεί σήμερα.
Επίσης, η παρέμβαση ανάπλασης της περιοχής γύρωθεν του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Καλαμάτας ολοκληρώθηκε από τον εργολάβο. Στη συνέχεια, συνεργείο του Δήμου Καλαμάτας, με οδηγίες του Τμήματος Κυκλοφοριακού, τοποθέτησε μεταλλικές μπάλες περιμετρικά του χώρου όπου έγινε η ανάπλαση, με σκοπό την προστασία από οχήματα.

*** Μέσα από το ρίσκο της κρίσης, η στρατηγική της Αριστεράς         
           
Εκδήλωση για το βιβλίο του Δ . Χριστόπουλου
Του Αντώνη Πετρόγιαννη    
  Ήταν ωραία το περασμένο Σάββατο στην παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Χριστόπουλου «Στο ρίσκο της κρίσης. Στρατηγικές της Αριστεράς των δικαιωμάτων», που οργάνωσαν οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
Όχι επειδή ο χώρος του ξενοδοχείου που διεξήχθη η εκδήλωση είχε κάτι το ιδιαίτερο, αλλά ούτε χάρη στον κόσμο που δε συνέρρευσε για να ακούσει και να συζητήσει για την κρίση, την πολιτική και την Αριστερά. Ήταν, όμως, από τις ελάχιστες φορές που ακούστηκαν πράγματα πρωτόγνωρα από τον «πρωταγωνιστή», ενώ οι άνθρωποι που μας εισήγαγαν στον κόσμο του, ο δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της «Ελευθερίας», Ηλίας Μπιτσάνης, αλλά και ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, συμπλήρωσαν την εκδήλωση με ουσιαστικό τρόπο, η δε δημοσιογράφος – συντονίστρια, Μαρία Τομαρά, ήξερε πως να διευθύνει τη συζήτηση.
Το βιβλίο, πρώτο πολιτικό δοκίμιο του συγγραφέα, ανοίγει εφ’ όλης της ύλης την κουβέντα, θέτοντας ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος, το μεταναστευτικό, η Ακροδεξιά, τα «εθνικά ζητήματα», η ασφάλεια - θεμελιώνοντας πειστικές στρατηγικές για την Αριστερά.
Ο συγγραφέας σχολίασε, με βάση όσα βιώνει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, ότι η λιτότητα στην οικονομία συνεπάγεται λιτότητα στη δημοκρατία, ο νεοφιλελευθερισμός συνεπάγεται εκφυλισμό του πολιτεύματος. Ιδέες και δύναμη για μια ριζικά άλλη πολιτική, ενάντια στην καταστροφή, αυτή ήταν η φιλοδοξία του βιβλίου, κατέληξε.
Το βιβλίο του Δημήτρη Χριστόπουλου, αποτελεί μια σημαντική συμβολή στη συζήτηση για τις απαντήσεις της Αριστεράς απέναντι στην κρίση. Σ’ αυτήν την προσπάθεια βοηθά το γεγονός ότι είναι γραμμένο απλά, αν και όχι απλοϊκά, με σκοπό να διευκολύνει τον αναγνώστη να παρακολουθήσει τη σκέψη του και όχι να τον εντυπωσιάσει.
Οι καλύτερες σελίδες του βιβλίου βρίσκονται στα κεφάλαια που αναφέρονται στο ρατσισμό και το φασισμό, πράγμα καθόλου τυχαίο, αφού πρόκειται για ζητήματα τα οποία ο συγγραφέας έχει αναδείξει τόσο επιστημονικά όσο και με τη δράση του μέσα από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
«Καλούμαστε να πλοηγήσουμε σε αυτό το ρίσκο, όπως γράφω στην εισαγωγή του βιβλίου. Πρέπει κι εμείς να ρισκάρουμε, διότι τους κανόνες του παιχνιδιού τούς βάζουν οι κυρίαρχοι. Την ίδια, όμως, στιγμή πρέπει να πάρουμε με πειστικό και ειλικρινή τρόπο τις αποστάσεις μας από τα κακώς κείμενα του παρελθόντος: σε αυτό το παρελθόν ούτε μπορούμε ούτε αξίζει να γυρίσουμε. Η ανάληψη του κινδύνου θέλει γερές πλάτες. Θέλει επεξεργασμένες στρατηγικές για το μετά. Και τούτο, όχι μόνο για να είμαστε επικοινωνιακά πειστικοί, αλλά κυρίως για να είμαστε πολιτικά ζωντανοί, ώστε να εκφράσουμε τη δική μας αξιακή αποσκευή στις πολύ δύσκολες στιγμές που έπονται. Αυτήν τη λογική, αυτή τη στρατηγική θέλει να υπηρετήσει το βιβλίο», σχολίασε.
«Οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει συνώνυμες του νεοφιλελεύθερου πειράματος», παρατήρησε. Πρόσθεσε, δε, «ωστόσο, ο όρος κατέχει δεσπόζουσα θέση στην κληρονομιά της αριστερής σκέψης. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε να τον κουρσέψουν με τέτοιον τρόπο. Αυτό δεν είναι απλό ρητορικό σχήμα. Επείγει η επεξεργασία μεταρρυθμιστικών προτάσεων σε όλα τα επίπεδα.
Η αντίληψη πως “σήμερα όλα παίζονται στο δρόμο” τους αφήνει να μας πάρουν το σπίτι. Η αντιπαράθεση θα μείνει ανάπηρη, αν δε συνοδεύεται από προτάσεις που όχι απλώς πείθουν, αλλά και αξίζουν συνάμα. Το ότι η λέξη “συντεχνίες” χρησιμοποιείται όπως χρησιμοποιείται, από τους κυβερνώντες, για να καταργηθεί το εργατικό δίκαιο, δε σημαίνει ότι δεν υπήρχε ή δεν επιβιώνει συντεχνιακή λογική σε μείζονα τμήματα του ελληνικού συνδικαλισμού – και όχι μόνο. Τη διάκριση πρέπει να την κάνουμε με σαφήνεια, και όχι να μασάμε τα λόγια μας. Πρέπει να το φωνάζουμε, όχι να το ομολογούμε. Αλλιώς, παρέχουμε κακές υπηρεσίες στην Αριστερά σε μια πολύ κρίσιμη ώρα: τη στιγμή που οι δικλείδες τρίζουν ή χαλάσανε, θέτοντάς μας ενώπιον νέων δεδομένων και μη προβλέψιμων εκβάσεων».

 ***  Υποσχέσεις με αξία από τον Δήμαρχο Μεσσήνης…         
   
Τώρα που μπήκαμε και σχεδόν επίσημα σε προεκλογική περίοδο θα ακούσουμε πολλά από τους νυν δημάρχους. Κάποιες, όμως, υποσχέσεις, όσο κι αν δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη σκοπιμότητά τους, είναι ενθαρρυντικές.
Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες για την τοποθέτηση ξύλινου οικίσκου στην είσοδο του Πολυλιμνίου, όπου θα λειτουργήσουν κυλικείο και αποχωρητήρια.
Για τη λειτουργία του κυλικείου θα γίνει διαγωνισμός άμεσα και ο ανάδοχος θα αναλάβει παράλληλα την ευθύνη για τον καθαρισμό των μονοπατιών.
Επιπλέον, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα επισκευαστούν οι πινακίδες που οδηγούν τους επισκέπτες στο Πολυλίμνιο, ενώ θα τοποθετηθούν και καινούργιες όπου χρειάζεται.
Ακόμη, θα συντηρηθεί ο δρόμος πρόσβασης, ενώ σκοπός είναι να ανακατασκευαστεί ο μικρός δρόμος-μονοπάτι, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να πηγαίνουν κατευθείαν στο Πολυλίμνιο, με τα πόδια, μέσα σε λίγα λεπτά, από το κέντρο του χωριού.
Στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής, σημείωσε στο τέλος ο δήμαρχος, είναι να κατασκευαστεί μεγάλο κυλικείο σε δασικό χώρο που επιδιώκεται να παραχωρηθεί από το Δασαρχείο, σε σημείο με εκπληκτική θέα στο Πολυλίμνιο.

 ***

Λαμπρός εορτασμός για τον Άγιο Χαράλαμπο στα Φιλιατρά! (φωτογραφίες)

Τελευταία Ενημέρωση: 11/02/2014 07:49
Λαμπρή ήταν η χθεσινή παντριφυλιακή εορτή του προστάτη και πολιούχου των Φιλιατρών, Αγίου Χαραλάμπους, σε μια λαμπερή μέρα, με το ζεστό ήλιο και το απέραντο γαλάζιο του ουρανού!
Θεός και καιρός συμμάχησαν και χιλιάδες πιστοί από κάθε γωνιά της χώρας επισκέφθηκαν την πόλη χθες, όπως και προχθές, παραμονή της εορτής, και άναψαν ένα κερί στη μνήμη του Αγίου, ενώ προσκύνησαν την εικόνα και ζήτησαν τη βοήθεια και τη χάρη Του!
Σύμφωνα, δε, με εκτιμήσεις, περισσότερα από 30 λεωφορεία με πιστούς έφτασαν το διήμερο στην πόλη! Τον εορτασμό λάμπρυναν με την παρουσία τους οι προσκεκλημένοι του επιχώριου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, Σεβασμιώτατοι μητροπολίτες  Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος και Καστοριάς κ. Σεραφείμ!
Από νωρίς χθες το πρωί η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών παιάνισε το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και βρίσκεται η Ιερά Εικόνα του Αγίου, τελέστηκε πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ. Στο κήρυγμά του τόνισε τις αρετές της ακλόνητης πίστης, της αγάπης και της αλήθειας του Αγίου Χαραλάμπους, ενώ αναφέρθηκε στη ζωή και το παράδειγμα του Αγίου, καλώντας τους πιστούς να το ακολουθήσουν!
Στη συνέχεια έγινε λιτανεία της ιεράς και εφεστίου εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους, συνοδεία των Φιλαρμονικών του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, της Κυπαρισσίας και των Γαργαλιάνων και μαθητών σχολείων, σε κεντρικές οδούς, με κατάληξη στην κεντρική πλατεία, όπου και εψάλη δέηση.
Ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους μητροπολίτες για την παρουσία τους, ευχόμενος να είναι πολλά τα έτη της αρχιερατικής τους διακονίας, αναφερόμενος μάλιστα στο στενό σύνδεσμο από πολλά χρόνια που τους ενώνει, ενώ εξήρε και το πνευματικό, κοινωνικό και εθνικό τους έργο! Ακόμη, αναφέρθηκε στην παρουσία των χιλιάδων ευλαβικών προσκυνητών και των εκπροσώπων της κυβέρνησης, των Αρχών και φορέων, όπως και των μαθητών και της νεολαίας, που κρατά άσβεστη τη φλόγα της πίστης και είναι ελπίδα του τόπου.
Με συγκίνηση μίλησε για τον Άγιο Χαράλαμπο, προστάτη και πολιούχο των Φιλιατρών και της περιοχής, τον ακλόνητο στύλο της Εκκλησίας του Χριστού και λύχνο αείφωτο της οικουμένης, ενώ προσευχήθηκε ο Άγιος να προστατεύει την πόλη, την περιοχή και τους πιστούς! Ακολούθως, η πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό, όπου και έγινε η Απόλυση. Στη συνέχεια, ο Δήμος Τριφυλίας παρέθεσε δεξίωση στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών, όπου οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες είχαν την ευκαιρία, «μεταξύ οίνου και εδεσμάτων», να συζητήσουν για διάφορα ζητήματα, τοπικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος, με κυρίαρχο, βεβαίως, τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις και δη, αυτές των προσεχών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών!
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Μεσσήνιος ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος, ο οποίος, αφού εξέφρασε τις ευχές του για τη γιορτινή μέρα στα Φιλιατρά, δήλωσε χαρούμενος και ικανοποιημένος από την παρουσία του, γιατί με την πόλη τον συνδέουν πολλές φιλίες και, κυρίως, μέσω της εφορίας, διότι ήταν συνδικαλιστής και πολύ συχνά επισκεπτόταν την περιοχή.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, είπε: «Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι μια λαμπερή μέρα. Ταυτόχρονα είναι και μια λαμπρή μέρα για τα Φιλιατρά, για το Δήμο Τριφυλίας, για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή! Γιατί τιμούμε τη μνήμη ενός Αγίου που έχει στενούς δεσμούς με την περιοχή αυτή, ιδιαίτερα με την πόλη, και που οι πιστοί στον Άγιο Χαράλαμπο είναι μυριάδες!».
Αφού ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στο λαμπρό εορτασμό και όσους συμμετείχαν σε αυτόν, ευχαρίστησε τα παιδιά, τη νεολαία, που δίνουν το δικό τους «παρών» και ευχήθηκε σε όλους και στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες «χρόνια πολλά, να είμαστε γεροί και του χρόνου να ξαναδώσουμε αυτό το ωραίο πατριωτικό και θρησκευτικό αντάμωμα, έτσι ώστε να βρισκόμαστε πάντοτε κάτω από τη σκέπη του Αγίου Χαραλάμπους, που από τα πολύ παλιά χρόνια έχει την πόλη ετούτη στην προστασία του!».
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ευχήθηκε «από βάθους καρδιάς στους απανταχού της γης Φιλιατρινούς χρόνια πολλά και καλά! Ο Άγιος Χαράλαμπος να είναι πάντοτε ο προστάτης τους, ο προστάτης μας και πάντοτε να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτός ο τόπος θα βγει με δύο προϋποθέσεις από την κρίση. Η πρώτη προϋπόθεση είναι να πιστέψουν όλοι οι πολίτες ότι εμείς, μόνον εμείς, μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα μας από την κρίση! Και από τη δεύτερη παραδοχή ότι η παράδοσή μας, αυτό το φοβερό μείγμα, αυτό το φοβερό κράμα που μέχρι τώρα μας έχει φέρει σε μια εξαιρετική εξέλιξη και σε εξαιρετική πρόοδο, αποτελεί και το μεγάλο μας όπλο για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κατάσταση. Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες κλείνουν τα αυτιά απ’ όλους αυτούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ιδιοτελώς να βλέπουν το μέλλον της χώρας, να κλείνουν τα αυτιά τους σε όλους αυτούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το δικό τους συμφέρον, που δε νοιάζονται για τον πόνο και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών!».
Ευχετήριες δηλώσεις έκαναν ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς.
Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, όπως και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων των Φιλιατρών και της περιοχής. 

Ενημέρωση Τρίτη  11 Ιανουαρίου  2014  :
 

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  άλλα  :

*** Επενδύσεις 100 εκατ. σχεδιάζονται μέσα στην επόμενη τριετία στην “Costa Navarino” 

Το επιχειρησιακό αναπτυξιακό πλάνο του γνωστού τουριστικού συγκροτήματος της Μεσσηνίας, που έφερε χθες στη δημοσιότητα η «Κ», περιλαμβάνει για την τριετία 2014-16 την υλοποίηση επενδύσεων, οι οποίες, κατ’ ελάχιστο, θα φθάσουν στα 100 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι, ήδη, μέχρι σήμερα, στην Costa Navarino έχουν επενδυθεί περίπου 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιοκτήτρια εταιρεία αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία σχεδιασμού τριών νέων γηπέδων γκολφ 18 οπών. Ήδη, στο συγκρότημα λειτουργούν δύο γήπεδα γκολφ, τα οποία κατέστησαν εφικτή την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για την Costa Navarino και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, στα τέλη του 2014 με αρχές του 2015 προγραμματίζεται η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή και τρίτου πολυτελούς ξενοδοχείου στην περιοχή Navarino Bay, με δυναμικότητα, περίπου, 300 κλινών. Επιπλέον, από το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά και η υλοποίηση του προγράμματος δημιουργίας τουριστικών κατοικιών. Φέτος, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του συγκροτήματος θα λειτουργήσουν νωρίτερα παρά ποτέ, στις 23 Φεβρουαρίου, και ενδέχεται να μείνουν ανοιχτές έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Οι κρατήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ περισσότερες από 1.000 πτήσεις θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας για την εξυπηρέτηση της τουριστικής ζήτησης στο συγκρότημα και στην ευρύτερη περιοχή. Το 2013 το αεροδρόμιο της Καλαμάτας πέτυχε την υψηλότερη αύξηση σε ποσοστό 61,2% στον αριθμό ξένων τουριστών συγκριτικά με όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Συνολικά, δέχθηκε 57.967 αφίξεις από το εξωτερικό έναντι 35.948 το 2012. Για φέτος έχουν προστεθεί και νέες απευθείας πτήσεις. Η Aegean Airlines θα πραγματοποιεί δύο δρομολόγια την εβδομάδα από το Παρίσι και το Ντίσελντορφ, η Condor Airlines ένα δρομολόγιο από το Nτίσελντορφ, το Μόναχο, τη Φρανκφούρτη και τη Στουτγκάρδη, η Easy Jet δύο δρομολόγια από το Αμβούργο και η British Airways ένα από το Λονδίνο. Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία αποφάσισε την εγκατάσταση μιας μόνιμης έκθεσης ολυμπιακών ενθυμημάτων στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino, η λειτουργία της οποίας προγραμματίζεται από φέτος το καλοκαίρι. Επιπροσθέτως, στόχος είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Ολυμπιακής Εκπαίδευσης, το τέταρτο στην Ελλάδα, που θα είναι επισκέψιμο από μαθητές σχολείων της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο. Στις δράσεις για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού που θα ωφελήσουν και την Costa Navarino είναι η λειτουργία μελλοντικά του πρώτου καταδυτικού αρχαιολογικού πάρκου στην Ελλάδα, σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μεθώνης και Ναυαρίνου, και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού ανάθεσης σε ιδιώτες της διαχείρισης της μαρίνας της Πύλου. -  

*** Στο 1/4 μειώθηκαν οι οφειλές 72χρονου στις τράπεζες         
           
Σημαντική ρύθμιση των χρεών του πέτυχε ένας 72χρονος, μετά την αποδοχή της αίτησής του από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για ένταξη στις ευνοϊκές διατάξεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, από τα 45.000 ευρώ που οφείλει, σε διάρκεια 4 ετών θα καταβάλει 12.000 ευρώ.
  Συνταξιούχος
Την αίτηση στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας κατέθεσε 72χρονος συνταξιούχος του ΙΚΑ, με μηνιαία σύνταξη 948,88 ευρώ. Η 69χρονη σύζυγός του δεν εργάζεται, έχουν 4 ενήλικα παιδιά και διαμένουν σε σπίτι της 69χρονης μαζί με την κόρη τους.
Οι αποδοχές του 72χρονου τα τελευταία 3 χρόνια έχουν μειωθεί κατά 250 ευρώ μηνιαίως λόγω των οικονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει τη χώρα. Επίσης, δε διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο.
  Ρύθμιση
Οι μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας ανέρχονται σε 750 ευρώ, ενώ σε αυτές συμβάλλει και η κόρη του ζεύγους, η οποία εργάζεται και λαμβάνει μισθό 700 ευρώ μηνιαίως.
Μέχρι και τον επόμενο μήνα ο 72χρονος θα πληρώνει δάνειο 150 ευρώ μηνιαίως για την αγορά αυτοκινήτου. Επίσης, από δύο τράπεζες έχει λάβει καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Στη μία τράπεζα οφείλει δύο καταναλωτικά δάνεια και μια πιστωτική κάρτα, συνολικού ύψους 21.453,78 και στη δεύτερη τράπεζα οφείλει ένα καταναλωτικό δάνειο και μια πιστωτική κάρτα ύψους 23.853,53 ευρώ. Συνολικά οι οφειλές στις δύο τράπεζες είναι 45.307,37 ευρώ.
Από το τέλος του 2011 ο 72χρονος έχει περιέλθει σε διαρκή και μόνιμη αδυναμία να πληρώσει τις οφειλές του κι αυτό το δικαστήριο αποφάσισε πως δεν οφείλεται σε δόλο.
Το Ειρηνοδικείο αποφάσισε τη ρύθμιση του χρέους. Έτσι για τα επόμενα 4 χρόνια θα δίνει 250 ευρώ μηνιαίως.   Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Με Κατσίβελα η Ν.Δ. στην Τριφυλία ,ανακοίνωσε υποψηφιότητα και ο Ανδρινόπουλος 

Την υποψηφιότητά του ως δημάρχου στο Δήμο Τριφυλίας ανακοίνωσε επίσημα σήμερα το απόγευμα ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Εμπορίου, Οργάνωσης, Διαφάνειας, Επικοινωνιών, Διοικητικής Μέριμνας, καθώς και της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων, αντιστράτηγος ε.α. Ευστάθιος Ανδρινόπουλος από τους Γαργαλιάνους. Ωστόσο, το κόμμα της Ν.Δ., σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες από τις πλέον έγκυρες πηγές, θα διεκδικήσει το Δήμο Τριφυλίας στις εκλογές του Μαΐου με το διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και πολιτευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ., Παναγιώτη (Τάκη) Κατσίβελα, επίσης από τους Γαργαλιάνους! - 

***  Άστατος ο καιρός στην Καλαμάτα το επόμενο 2ημερο

 Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τετάρτη 12/2/2014 προβλέπεται άστατος. Ψυχρό μέτωπο express, προερχόμενο από Αδριατική, θα μας απασχολήσει τις επόμενες 2 μέρες. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας ο ουρανός θα είναι νεφελώδης, με κάποια ανοίγματα του καιρού και αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή. Κατά διαστήματα υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι). Επίσης υπάρχει μικρή πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-90%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, το πρωί θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ. Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης σε μικρές ποσότητες, με αποτέλεσμα η πρώτη βροχή να περιέχει και λάσπη. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) πηγή: meteoclub. - 

*** Η κυβέρνηση «ευλογεί» το εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ          
           
Χατζηδάκης «Το 2016 η πλήρης λειτουργία των νέων Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων»
 Ι. Μανιάτης: Δεν είναι δυνατό να τηρούνται οι αυστηρότερες προδιαγραφές και να υπάρχουν αντιδράσεις
 Του Αντώνη Πετρογιάννη
 Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην περιοχή μας, τις διαμαρτυρίες κατοίκων της Καλλιρρόης και διαφόρων παραγόντων, στόχος της κυβέρνησης είναι να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία το 2016 οι Μονάδες Διαχείρισης Αποβλήτων, ανέφερε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, στην ημερίδα με θέμα «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων και Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων», που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τα Εθνικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων και Πρόληψης.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι αυτήν τη στιγμή εξελίσσονται 12 διαφορετικά έργα ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα, που ξεπερνούν το 40% της επικράτειας και το 55% του πληθυσμού και πρόσθεσε: «Το στοίχημα όλων μας είναι από ουραγός της Ευρώπης να γίνουμε ένα διεθνές θετικό παράδειγμα. Όχι μόνον διότι είναι ανεπίτρεπτο να απειλείται η Ελλάδα με καταδίκες και να απειλείται ο Έλληνας φορολογούμενος με πρόστιμα λόγω παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά γιατί η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων είναι κομβικής σημασίας από κάθε άποψη».
Ο υπουργός σημείωσε ότι ήδη εμφανίζονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια για ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στον ανάδοχο του έργου που έχει προκύψει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Με τη σειρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος Ι. Μανιάτης τόνισε: «Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η πρόοδος της δρομολόγησης μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Οι εγκαταστάσεις αυτές αναμένεται να συμβάλουν στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων ανάκτησης και εκτροπής βιοαποδομήσιμων αποβλήτων, από την ταφή και γενικά στη μείωση ποσοτήτων αποβλήτων που οδηγούνται προς τελική διάθεση, αλλά και στην ανάκτηση πόρων.
Από τη δική μας πλευρά ολοκληρώσαμε πρόσφατα, μετά τη σχετική διαβούλευση, την επεξεργασία των προδιαγραφών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών αποβλήτων, καθώς και απορριμματογενών στερεών καυσίμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία.
[...] Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να γενικεύσω τον συνολικότερο προβληματισμό. Πρώτον, η ειλικρίνεια, η καινοτομία, η γενναιότητα και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ μας, αυτό θα πρέπει να το κατακτήσουμε πια Κεντρική Διοίκηση, Τοπική Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Κοινωνία των Πολιτών.
Δε γίνεται να έχουν διατεθεί χρήματα, να υπάρχει ο σχεδιασμός, να υπάρχει η περιβαλλοντική αδειοδότηση από όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, να έχουμε ισχυρό Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και στο τέλος να μη γίνεται τίποτα, οι αντίστοιχες υποδομές να μην υλοποιούνται και η χώρα να καταδικάζεται. Αυτό δεν μπορεί πια να γίνει ανεκτό. Από κανέναν μας».
Στην ημερίδα το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Παν. Νίκας.

 ***  Κατασκευή πεζοδρομίου κοντά στο Κοιμητήριο στην Καλαμάτα         
           
Ολοκληρώθηκε το έργο στην Αγία Βαρβάρα 
 Από συνεργείο του Δήμου Καλαμάτας κατασκευάζεται πεζοδρόμιο εμβαδού 80 τετραγωνικών μέτρων περίπου, στη συμβολή των οδών Μητροπολίτου Μελετίου και Φιλίππου, κοντά στο Κοιμητήριο Καλαμάτας.
Η παρέμβαση – υπό τις οδηγίες του αντιδημάρχου Χρίστου Ριζά - συνίστατο σε εκσκαφή και αφαίρεση χωμάτινων όγκων και φυτικής γης που υπήρχαν επιτόπου, με μηχάνημα JCB. Το έδαφος διαμορφώθηκε και το πεζοδρόμιο θα σκυροδετηθεί σήμερα.
Επίσης, η παρέμβαση ανάπλασης της περιοχής γύρωθεν του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Καλαμάτας ολοκληρώθηκε από τον εργολάβο. Στη συνέχεια, συνεργείο του Δήμου Καλαμάτας, με οδηγίες του Τμήματος Κυκλοφοριακού, τοποθέτησε μεταλλικές μπάλες περιμετρικά του χώρου όπου έγινε η ανάπλαση, με σκοπό την προστασία από οχήματα.

*** Μέσα από το ρίσκο της κρίσης, η στρατηγική της Αριστεράς         
           
Εκδήλωση για το βιβλίο του Δ . Χριστόπουλου
Του Αντώνη Πετρόγιαννη    
  Ήταν ωραία το περασμένο Σάββατο στην παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Χριστόπουλου «Στο ρίσκο της κρίσης. Στρατηγικές της Αριστεράς των δικαιωμάτων», που οργάνωσαν οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
Όχι επειδή ο χώρος του ξενοδοχείου που διεξήχθη η εκδήλωση είχε κάτι το ιδιαίτερο, αλλά ούτε χάρη στον κόσμο που δε συνέρρευσε για να ακούσει και να συζητήσει για την κρίση, την πολιτική και την Αριστερά. Ήταν, όμως, από τις ελάχιστες φορές που ακούστηκαν πράγματα πρωτόγνωρα από τον «πρωταγωνιστή», ενώ οι άνθρωποι που μας εισήγαγαν στον κόσμο του, ο δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της «Ελευθερίας», Ηλίας Μπιτσάνης, αλλά και ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, συμπλήρωσαν την εκδήλωση με ουσιαστικό τρόπο, η δε δημοσιογράφος – συντονίστρια, Μαρία Τομαρά, ήξερε πως να διευθύνει τη συζήτηση.
Το βιβλίο, πρώτο πολιτικό δοκίμιο του συγγραφέα, ανοίγει εφ’ όλης της ύλης την κουβέντα, θέτοντας ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος, το μεταναστευτικό, η Ακροδεξιά, τα «εθνικά ζητήματα», η ασφάλεια - θεμελιώνοντας πειστικές στρατηγικές για την Αριστερά.
Ο συγγραφέας σχολίασε, με βάση όσα βιώνει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, ότι η λιτότητα στην οικονομία συνεπάγεται λιτότητα στη δημοκρατία, ο νεοφιλελευθερισμός συνεπάγεται εκφυλισμό του πολιτεύματος. Ιδέες και δύναμη για μια ριζικά άλλη πολιτική, ενάντια στην καταστροφή, αυτή ήταν η φιλοδοξία του βιβλίου, κατέληξε.
Το βιβλίο του Δημήτρη Χριστόπουλου, αποτελεί μια σημαντική συμβολή στη συζήτηση για τις απαντήσεις της Αριστεράς απέναντι στην κρίση. Σ’ αυτήν την προσπάθεια βοηθά το γεγονός ότι είναι γραμμένο απλά, αν και όχι απλοϊκά, με σκοπό να διευκολύνει τον αναγνώστη να παρακολουθήσει τη σκέψη του και όχι να τον εντυπωσιάσει.
Οι καλύτερες σελίδες του βιβλίου βρίσκονται στα κεφάλαια που αναφέρονται στο ρατσισμό και το φασισμό, πράγμα καθόλου τυχαίο, αφού πρόκειται για ζητήματα τα οποία ο συγγραφέας έχει αναδείξει τόσο επιστημονικά όσο και με τη δράση του μέσα από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
«Καλούμαστε να πλοηγήσουμε σε αυτό το ρίσκο, όπως γράφω στην εισαγωγή του βιβλίου. Πρέπει κι εμείς να ρισκάρουμε, διότι τους κανόνες του παιχνιδιού τούς βάζουν οι κυρίαρχοι. Την ίδια, όμως, στιγμή πρέπει να πάρουμε με πειστικό και ειλικρινή τρόπο τις αποστάσεις μας από τα κακώς κείμενα του παρελθόντος: σε αυτό το παρελθόν ούτε μπορούμε ούτε αξίζει να γυρίσουμε. Η ανάληψη του κινδύνου θέλει γερές πλάτες. Θέλει επεξεργασμένες στρατηγικές για το μετά. Και τούτο, όχι μόνο για να είμαστε επικοινωνιακά πειστικοί, αλλά κυρίως για να είμαστε πολιτικά ζωντανοί, ώστε να εκφράσουμε τη δική μας αξιακή αποσκευή στις πολύ δύσκολες στιγμές που έπονται. Αυτήν τη λογική, αυτή τη στρατηγική θέλει να υπηρετήσει το βιβλίο», σχολίασε.
«Οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει συνώνυμες του νεοφιλελεύθερου πειράματος», παρατήρησε. Πρόσθεσε, δε, «ωστόσο, ο όρος κατέχει δεσπόζουσα θέση στην κληρονομιά της αριστερής σκέψης. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε να τον κουρσέψουν με τέτοιον τρόπο. Αυτό δεν είναι απλό ρητορικό σχήμα. Επείγει η επεξεργασία μεταρρυθμιστικών προτάσεων σε όλα τα επίπεδα.
Η αντίληψη πως “σήμερα όλα παίζονται στο δρόμο” τους αφήνει να μας πάρουν το σπίτι. Η αντιπαράθεση θα μείνει ανάπηρη, αν δε συνοδεύεται από προτάσεις που όχι απλώς πείθουν, αλλά και αξίζουν συνάμα. Το ότι η λέξη “συντεχνίες” χρησιμοποιείται όπως χρησιμοποιείται, από τους κυβερνώντες, για να καταργηθεί το εργατικό δίκαιο, δε σημαίνει ότι δεν υπήρχε ή δεν επιβιώνει συντεχνιακή λογική σε μείζονα τμήματα του ελληνικού συνδικαλισμού – και όχι μόνο. Τη διάκριση πρέπει να την κάνουμε με σαφήνεια, και όχι να μασάμε τα λόγια μας. Πρέπει να το φωνάζουμε, όχι να το ομολογούμε. Αλλιώς, παρέχουμε κακές υπηρεσίες στην Αριστερά σε μια πολύ κρίσιμη ώρα: τη στιγμή που οι δικλείδες τρίζουν ή χαλάσανε, θέτοντάς μας ενώπιον νέων δεδομένων και μη προβλέψιμων εκβάσεων».

 ***  Υποσχέσεις με αξία από τον Δήμαρχο Μεσσήνης…         
   
Τώρα που μπήκαμε και σχεδόν επίσημα σε προεκλογική περίοδο θα ακούσουμε πολλά από τους νυν δημάρχους. Κάποιες, όμως, υποσχέσεις, όσο κι αν δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη σκοπιμότητά τους, είναι ενθαρρυντικές.
Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες για την τοποθέτηση ξύλινου οικίσκου στην είσοδο του Πολυλιμνίου, όπου θα λειτουργήσουν κυλικείο και αποχωρητήρια.
Για τη λειτουργία του κυλικείου θα γίνει διαγωνισμός άμεσα και ο ανάδοχος θα αναλάβει παράλληλα την ευθύνη για τον καθαρισμό των μονοπατιών.
Επιπλέον, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα επισκευαστούν οι πινακίδες που οδηγούν τους επισκέπτες στο Πολυλίμνιο, ενώ θα τοποθετηθούν και καινούργιες όπου χρειάζεται.
Ακόμη, θα συντηρηθεί ο δρόμος πρόσβασης, ενώ σκοπός είναι να ανακατασκευαστεί ο μικρός δρόμος-μονοπάτι, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να πηγαίνουν κατευθείαν στο Πολυλίμνιο, με τα πόδια, μέσα σε λίγα λεπτά, από το κέντρο του χωριού.
Στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής, σημείωσε στο τέλος ο δήμαρχος, είναι να κατασκευαστεί μεγάλο κυλικείο σε δασικό χώρο που επιδιώκεται να παραχωρηθεί από το Δασαρχείο, σε σημείο με εκπληκτική θέα στο Πολυλίμνιο.

 ***  Λαμπρός εορτασμός για τον Άγιο Χαράλαμπο στα Φιλιατρά! 
   
Λαμπρή ήταν η χθεσινή παντριφυλιακή εορτή του προστάτη και πολιούχου των Φιλιατρών, Αγίου Χαραλάμπους, σε μια λαμπερή μέρα, με το ζεστό ήλιο και το απέραντο γαλάζιο του ουρανού!
Θεός και καιρός συμμάχησαν και χιλιάδες πιστοί από κάθε γωνιά της χώρας επισκέφθηκαν την πόλη χθες, όπως και προχθές, παραμονή της εορτής, και άναψαν ένα κερί στη μνήμη του Αγίου, ενώ προσκύνησαν την εικόνα και ζήτησαν τη βοήθεια και τη χάρη Του!
Σύμφωνα, δε, με εκτιμήσεις, περισσότερα από 30 λεωφορεία με πιστούς έφτασαν το διήμερο στην πόλη! Τον εορτασμό λάμπρυναν με την παρουσία τους οι προσκεκλημένοι του επιχώριου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, Σεβασμιώτατοι μητροπολίτες  Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος και Καστοριάς κ. Σεραφείμ!
Από νωρίς χθες το πρωί η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών παιάνισε το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και βρίσκεται η Ιερά Εικόνα του Αγίου, τελέστηκε πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ. Στο κήρυγμά του τόνισε τις αρετές της ακλόνητης πίστης, της αγάπης και της αλήθειας του Αγίου Χαραλάμπους, ενώ αναφέρθηκε στη ζωή και το παράδειγμα του Αγίου, καλώντας τους πιστούς να το ακολουθήσουν!
Στη συνέχεια έγινε λιτανεία της ιεράς και εφεστίου εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους, συνοδεία των Φιλαρμονικών του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, της Κυπαρισσίας και των Γαργαλιάνων και μαθητών σχολείων, σε κεντρικές οδούς, με κατάληξη στην κεντρική πλατεία, όπου και εψάλη δέηση.
Ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους μητροπολίτες για την παρουσία τους, ευχόμενος να είναι πολλά τα έτη της αρχιερατικής τους διακονίας, αναφερόμενος μάλιστα στο στενό σύνδεσμο από πολλά χρόνια που τους ενώνει, ενώ εξήρε και το πνευματικό, κοινωνικό και εθνικό τους έργο! Ακόμη, αναφέρθηκε στην παρουσία των χιλιάδων ευλαβικών προσκυνητών και των εκπροσώπων της κυβέρνησης, των Αρχών και φορέων, όπως και των μαθητών και της νεολαίας, που κρατά άσβεστη τη φλόγα της πίστης και είναι ελπίδα του τόπου.
Με συγκίνηση μίλησε για τον Άγιο Χαράλαμπο, προστάτη και πολιούχο των Φιλιατρών και της περιοχής, τον ακλόνητο στύλο της Εκκλησίας του Χριστού και λύχνο αείφωτο της οικουμένης, ενώ προσευχήθηκε ο Άγιος να προστατεύει την πόλη, την περιοχή και τους πιστούς! Ακολούθως, η πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό, όπου και έγινε η Απόλυση. Στη συνέχεια, ο Δήμος Τριφυλίας παρέθεσε δεξίωση στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών, όπου οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες είχαν την ευκαιρία, «μεταξύ οίνου και εδεσμάτων», να συζητήσουν για διάφορα ζητήματα, τοπικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος, με κυρίαρχο, βεβαίως, τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις και δη, αυτές των προσεχών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών!
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Μεσσήνιος ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος, ο οποίος, αφού εξέφρασε τις ευχές του για τη γιορτινή μέρα στα Φιλιατρά, δήλωσε χαρούμενος και ικανοποιημένος από την παρουσία του, γιατί με την πόλη τον συνδέουν πολλές φιλίες και, κυρίως, μέσω της εφορίας, διότι ήταν συνδικαλιστής και πολύ συχνά επισκεπτόταν την περιοχή.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, είπε: «Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι μια λαμπερή μέρα. Ταυτόχρονα είναι και μια λαμπρή μέρα για τα Φιλιατρά, για το Δήμο Τριφυλίας, για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή! Γιατί τιμούμε τη μνήμη ενός Αγίου που έχει στενούς δεσμούς με την περιοχή αυτή, ιδιαίτερα με την πόλη, και που οι πιστοί στον Άγιο Χαράλαμπο είναι μυριάδες!».
Αφού ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στο λαμπρό εορτασμό και όσους συμμετείχαν σε αυτόν, ευχαρίστησε τα παιδιά, τη νεολαία, που δίνουν το δικό τους «παρών» και ευχήθηκε σε όλους και στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες «χρόνια πολλά, να είμαστε γεροί και του χρόνου να ξαναδώσουμε αυτό το ωραίο πατριωτικό και θρησκευτικό αντάμωμα, έτσι ώστε να βρισκόμαστε πάντοτε κάτω από τη σκέπη του Αγίου Χαραλάμπους, που από τα πολύ παλιά χρόνια έχει την πόλη ετούτη στην προστασία του!».
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ευχήθηκε «από βάθους καρδιάς στους απανταχού της γης Φιλιατρινούς χρόνια πολλά και καλά! Ο Άγιος Χαράλαμπος να είναι πάντοτε ο προστάτης τους, ο προστάτης μας και πάντοτε να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτός ο τόπος θα βγει με δύο προϋποθέσεις από την κρίση. Η πρώτη προϋπόθεση είναι να πιστέψουν όλοι οι πολίτες ότι εμείς, μόνον εμείς, μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα μας από την κρίση! Και από τη δεύτερη παραδοχή ότι η παράδοσή μας, αυτό το φοβερό μείγμα, αυτό το φοβερό κράμα που μέχρι τώρα μας έχει φέρει σε μια εξαιρετική εξέλιξη και σε εξαιρετική πρόοδο, αποτελεί και το μεγάλο μας όπλο για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κατάσταση. Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες κλείνουν τα αυτιά απ’ όλους αυτούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ιδιοτελώς να βλέπουν το μέλλον της χώρας, να κλείνουν τα αυτιά τους σε όλους αυτούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το δικό τους συμφέρον, που δε νοιάζονται για τον πόνο και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών!».
Ευχετήριες δηλώσεις έκαναν ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς.
Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, όπως και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων των Φιλιατρών και της περιοχής.

***  Μαζικός αποκλεισμός της Τράπεζας Πειραιώς στους Γαργαλιάνους από αγρότες (φωτογραφίες)
  
  
  
  Σε μαζικό αποκλεισμό του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην Αγροτικής Τράπεζας) προχώρησαν από πολύ νωρίς το πρωί οι αγρότες των Γαργαλιάνων και της περιοχής με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και μηχανήματα. Οι αγρότες συνεχίζουν και εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους απέναντι στη βάρβαρη ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία όπως σημειώνουν, εξαθλιώνει τους αγρότες και τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν τη γη τους, ενώ με τα αλλεπάλληλα μέτρα που τους επιβάλλονται και το φορολογικό νομοσχέδιο, μεθοδευμένα, πάνε να περάσουν τα σπίτια και τα χωράφια τους στα χέρια των τραπεζιτών, που σημαίνει το ξεκλήρισμα των αγροτών. Η Επιτροπή Αγώνα Γαργαλιάνων σε φυλλάδια που διανείμει από το πρωί αναφέρει ότι «Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ» και τονίζει τα αιτήματα του αγώνα τους που είναι: «Άμεση απόσυρση του απεχθούς φορολογικού νομοσχεδίου και συζήτηση από μηδενική βάση, φορολόγηση στην κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων όπως είμαστε μέχρι σήμερα, μείωση του κόστους παραγωγής (ετήσια αύξηση τουλάχιστον 10%), να τιμολογείται το προϊόν στο χωράφι, αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνό ρεύμα, μείωση της ψαλίδας παραγωγού – καταναλωτή, ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής θέσης του και αναγνώριση του Έλληνα αγρότη, πάγωμα των δανείων όσο διαρκεί η κρίση, η ρύθμιση που έγινε στα κόκκινα δάνεια να συμπεριλαμβάνει το ποσό που έχει πληρώσει ο αγρότης, χαμηλότοκα καλλιεργητικά δάνεια, κανένα χωράφι και σπίτι σε χέρια τραπεζίτη, όχι στη νόμιμη νόθευση στο ελαιόλαδο». Οι αγρότες καλούν όλους τους πολίτες στο αγώνα, που είναι κοινός για όλη την κοινωνία που βιώνει τη λαίλαπα των Μνημονίων και των δυσβάσταχτων και άδικων, όπως τονίζουν, κυβερνητικών μέτρων, ενώ καλούσαν τους πολίτες των Γαργαλιάνων σήμερα να μην κάνουν συναλλαγές σε καμία τράπεζα στην πόλη! Στον αγώνα των αγροτών συμπαρίστανται και συμμετέχουν οι επαγγελματίες ΤΑΞΙ των Γαργαλιάνων που έκαναν και αυτοκινητοπορεία με τα οχήματά τους, ο Εμπορικός Σύλλογος Γαργαλιάνων και οι επαγγελματίες καφέ και εστίασης της πόλης, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία αγροτών από τα μπλόκα του Σουλιναρίου με αγροτικά τους οχήματα! - Του Ηλία Γιαννόπουλου

 ***  Πρόσληψη έξι ατόμων για οκτώ μήνες στη ΔΕΥΑΚ

 Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας ανακοινώνει την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά έξι (6) ατόμων, για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της ΔΕΥΑΚ, διάρκειας οκτώ (8) μηνών. Αναλυτικά οι θέσεις είναι οι εξής: ΔΕ Ηλεκτρολόγοι - 2 άτομα. ΔΕ Υδραυλικοί - 2 άτομα. ΥΕ Εργάτες - 2 άτομα. Οι αιτήσεις υποβάλλονται αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ (Σπάρτης 46 - Καλαμάτα), έως την Παρασκευή 21/2/2014. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο 2721063143 (κ. Μπουφέας Ιωάννης). - 

***  Ας μη μείνει κι αυτή στα συρτάρια         
 Για τις μελέτες που παραμένουν χρόνια τώρα σε σκοτεινά συρτάρια, αν και έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, γράφαμε τις προηγούμενες ημέρες. Ας ελπίσουμε ότι δε θα έχει την ίδια τύχη και η πρόσφατη ολοκλήρωση της μεγάλης έρευνας (3 χρόνια κράτησε) του ΕΛΚΕΘΕ για τα ποτάμια της Μεσσηνίας.
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτή την έρευνα και παρουσίασε το «Θάρρος» σε δύο κυριακάτικα ρεπορτάζ του, είναι πολλά και σημαντικά.
Ένα από τα βασικότερα που μας είπαν οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ ήταν «κάντε κάτι τώρα με τα απόβλητα των ελαιοτριβείων σας»! Τώρα, όχι ύστερα από χρόνια. Η επιβάρυνση στα επιφανειακά ύδατα αρκετών ποταμών της Μεσσηνίας είναι πολύ μεγάλη από τα λιόζουμα. Σε μερικές περιπτώσεις καταγράφηκε ακόμα και 980 φορές παραπάνω τιμή σε φαινόλες από το επιτρεπτό ευρωπαϊκό όριο!
Η ελαιοπαραγωγή, ο σημαντικότερος πυλώνας της μεσσηνιακής οικονομίας, από τη μια πλευρά και το περιβάλλον, ο σημαντικότερος παράγοντας της δικής μας ζωής και, κυρίως, των επόμενων γενιών, από την άλλη. Χρόνια τώρα ταλαιπωρεί τη μεσσηνιακή ύπαιθρο το θέμα με τα λιόζουμα. Κατά καιρούς επιχειρήθηκε να αγγιχθεί – όχι να λυθεί –, αλλά οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Επιβάλλεται να βρεθεί λύση, επιβάλλεται τα ποτάμια να έχουν διάφανα νερά.
Αν και το πρόβλημα των λιόζουμων ήταν το βασικότερο σε όλες τις δειγματοληψίες που έγιναν, υπήρξε κι άλλο ένα αποτέλεσμα που πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Σε 2-3 περιπτώσεις βρέθηκαν υπολείμματα εντομοκτόνου, η κυκλοφορία και χρησιμοποίηση του οποίου σε καλλιέργειες έχει απαγορευθεί από το 2007! Οι επιστήμονες εντόπισαν ότι, δυστυχώς, κάποιοι καλλιεργητές το χρησιμοποιούν ακόμα. Σε ποιες καλλιέργειες, άραγε, και σε τι ποσότητες;
Ένα θέμα που άμεσα πρέπει να εξετάσουν οι αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και να ενημερώσουν για το τι πραγματικά συμβαίνει.

*** «Χωνεύουμε» ποσότητα ή ποιότητα. Το ερώτημα
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη Το έμαθα μόλις τις προηγούμενες ημέρες, μου προκάλεσε ενδιαφέρον, και το έψαξα περισσότερο. Το 1557, ο Φλαμανδός ζωγράφος Πέτερ Μπρέγκελ, ολοκληρώνει το χαρακτικό με τον τίτλο «Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Λέγεται ότι το αλλόκοτο αυτό έργο επηρέασε βαθιά, αιώνες αργότερα, τον Κάρολο Δαρβίνο και σήμερα εκτίθεται στο περίφημο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Τι απεικονίζει; Ένα τεράστιο ψάρι που έχει ξεβραστεί στη στεριά, τόσο μεγάλο που οι άνθρωποι σκαρφαλώνουν πάνω του με σκάλα, ενώ για να του ανοίξουν την κοιλιά χρησιμοποιούν ένα επίσης τεράστιο μαχαίρι, πολύ μεγαλύτερο από τους ίδιους. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι από την τομή αλλά και από το στόμα του νεκρού ψαριού ξεχύνεται ένας απίστευτος σωρός από νεκρά ή ετοιμοθάνατα μικρότερα ψάρια, από τα σαγόνια των οποίων ξεχύνονται στη συνέχεια και άλλα ψάρια (ή περίεργα όντα), ακόμη πιο μικρά. Στο μεταξύ, το εν λόγω χαρακτικό περιλαμβάνει και άλλες παραστάσεις. Μέσα σε μια βάρκα, εκεί που σκάει το νερό, ένας μεγαλύτερος άνδρας φαίνεται να δείχνει σε ένα παιδί το θέαμα του τερατώδους ψαριού που έχει σκάσει από το τι έχει καταβροχθίσει, λέγοντάς του: ιδού. Ιδού, λοιπόν, όπως λέει ο μεγαλύτερος άνδρας στο μικρό αγόρι. Ιδού, όμως, τι ακριβώς; Στη βάση του έργου υπάρχει μιαν επεξηγηματική λεζάντα γραμμένη στα φλαμανδικά: «Κοίτα, γιε μου, ήξερα από παλιά ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Ωστόσο, δεν έχει τόση σημασία η δήλωση στη λεζάντα όσο τα ερωτήματα που προκύπτουν μέσα από το χαρακτικό, τα οποία έχουν σαφώς διαχρονική ισχύ. Για παράδειγμα, ο Δαρβίνος είδε αυτή την εφιαλτική αλληγορία στον κόσμο των ζώων, στην άγρια φύση, και οι νεοδαρβινιστές, εν αγνοία του Δαρβίνου, τη «μετέφεραν» στις κοινωνίες των ανθρώπων (η προέκταση αυτής της αυθαιρεσίας ήταν τα ζοφερά παρεπόμενα του ναζισμού στον εικοστό αιώνα). Όμως, μια άλλη παράμετρος ανάγνωσης είναι στη βασική λεπτομέρεια της εικόνας: στην έκρηξη της αλόγιστης ποσότητας. Σε αυτή την αισχρή πληθώρα της νεκρής φύσης που βγαίνει μέσα από το ψάρι. Το μεγάλο θηλαστικό έφαγε περισσότερα απ’ όσα μπορούσα να χωνέψει. Μήπως εκεί έγκειται ο εφιάλτης που χαρακτηρίζει το έργο – ο εφιάλτης γενικά; Σε αυτή μας τη ροπή, στο ότι, ανεπαίσθητα, αναγάγαμε την ποσότητα σε φετίχ; Στην ανάγκη μας να προσεγγίζουμε τα πράγματα και κυρίως τους ανθρώπους «αθλητικά», μέσα από τη λογική των ρεκόρ και των συλλογών; Κατανοούμε τους εαυτούς μας μονάχα μέσα από την ποσότητα, πιστεύοντας πως αυτό είναι ποιότητα; - 

***  Τα διόδια         
 Διόδια: μια λέξη που χαράχτηκε βαθιά τα τελευταία χρόνια στο μυαλό όλων σχεδόν των οδηγών της χώρας. Ειδικά από τότε που το κράτος, αναγνωρίζοντας την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, προχώρησε στη σύναψη σχετικών συμβάσεων με τους ιδιώτες (συμβάσεις παραχώρησης). Με βάση αυτές, οι ιδιώτες θα έκαναν τα έργα, θα κατασκεύαζαν τους δρόμους και θα εισέπρατταν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα διόδια, ενώ υπήρχε πρόβλεψη και για τον τρόπο αποζημίωσής τους (κόστος διοδίων).
Μεσολάβησε η κρίση. Πολλά εργοτάξια σταμάτησαν να λειτουργούν και μόνο η εργολαβία από την Κόρινθο έως την Καλαμάτα συνέχισε να βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού διαφόρων ειδών προβλήματα υπήρχαν στους άλλους δρόμους.
Δεν μπορώ να ξεχάσω πόσο ενοχλητικό ήταν να πληρώνεις 3,20 ευρώ για τη διέλευση στον Ισθμό, τη στιγμή που μεγάλο κομμάτι του Κόρινθος – Πάτρα δεν είχε καν κατασκευαστεί και αυτό που είχε απομείνει, μόνο με δρόμο δεν έμοιαζε.
Η κοροϊδία ήταν, επίσης, ότι το ίδιο τέλος πλήρωνε κάποιος, ασχέτως αν ήθελε να πάει προς Πάτρα ή Τρίπολη.
Το αποτέλεσμα; Μειώθηκε σημαντικά η κίνηση των οχημάτων, αφού η διαδρομή Αθήνα - Καλαμάτα κόστιζε περί τα 60 ευρώ με την καλύτερη δυνατή χρήση του αυτοκινήτου.
Αναπτύχθηκε το κίνημα «Δεν πληρώνω», τα μέλη του οποίου σήκωναν τις μπάρες και περνούσαν, και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αποφασίστηκε νέα αύξηση.
Με άλλα λόγια, οι εταιρείες είναι εκείνες που παίζουν μπάλα και το κράτος κοιτά ως θεατής από την κερκίδα.
Δεν ελήφθησαν υπόψη ούτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, αλλά ούτε και ότι στην Πελοπόννησο δεν υπάρχει εναλλακτικό μέσο μετακίνησης, μιας και η ζωή του σιδηρόδρομου τερματίστηκε προ πολλού. Έτσι, κύρια μέσα μετακίνησης παραμένουν τα υπεραστικά λεωφορεία ή ακόμη και τα μισθωμένα ταξί.
Κι είναι να αναρωτιέται κανείς αν μπορεί να υπάρξει κάποιο μέτρο από το κράτος, να φρενάρει τις όποιες διαδικασίες αυξήσεων, ή αν το κράτος παραμένει αμήχανος θεατής, πιστός στα κελεύσματα των εταιρειών.
Από την πλευρά τους, οι εταιρείες δείχνουν να αδιαφορούν για όσα συμβαίνουν γύρω τους, θέλουν απλώς να βγάλουν τα «σπασμένα», χωρίς να έχει χρειαστεί στις περισσότερες των περιπτώσεων να έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας από τα δάνεια που είχαν πάρει.
Και παραμένει το ερώτημα: πού θα πάει αυτή η κατάσταση. Χωρίς δε να θέλω να παραστήσω τον έξυπνο, ίσως να ήταν λύση η μείωση της τιμής των διοδίων. Έτσι, ίσως να κυκλοφορούσαν περισσότερα οχήματα στους δρόμους…   Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
*** Διπολική διαταραχή                                                  
του Δημήτρη Γιατράκου 
  Ισχυρές αντιδράσεις βρίσκει, όπως γνωρίζουμε και διαβάζουμε, η υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο. Βέβαια, αν είχε δεχθεί κάποιος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο, όπως έχουμε ξαναγράψει, το ζήτημα θα είχε λυθεί. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προηγείται και στις δημοσκοπήσεις, απ’ τη μια, υπάρχει απροθυμία κεντρικών στελεχών να μετάσχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογών, ενώ, από την άλλη πλευρά, υπάρχει λειψανδρία τοπικά και σε πανελλαδικό επίπεδο από έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, τα οποία θα μπορούσαν να μπουν μπροστά και να ηγηθούν νικηφόρων ψηφοδελτίων. Τούτο είναι απόλυτα φυσικό, για ένα κόμμα του 3% που εκτοξεύεται στις κάλπες περίπου στο 23% και τώρα δημοσκοπικά στο 29%, το οποίο στη βάση του αποτελεί ψήφο διαμαρτυρίας και όχι αριστερή στροφή του εκλογικού σώματος. Έτσι, η Κουμουνδούρου προσφεύγει σε λύσεις ανάγκης, όπως αυτή του κ. Βουδούρη, που ναι μεν δεν έχει αυτοδιοικητική εμπειρία, αλλά είναι δίχως άλλο πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, καθώς έχει εκλεγεί δυο φορές βουλευτής και, ως εκ τούτου, έχει πανελλήνια αναγνωρισιμότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τέτοιου είδους εκλογικές αναμετρήσεις. Το όνομα του κ. Βουδούρη χρησιμοποιείται εν προκειμένω από το γράφοντα παραδείγματος χάρη, αλλά και για δυο ακόμη λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη μεσσηνιακή του καταγωγή και ο δεύτερος, επειδή η ενδεχόμενη υποψηφιότητά του αφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, θα καταφύγει στη λογική συμμαχιών ή σε άτομα που μπορεί να συσπειρώσουν ευρύτερες κεντροαριστερές δυνάμεις, ώστε στην κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών να καταφέρει να συγκεντρώσει το 30 – 35% Δήμων και Περιφερειών, για να αποδείξει πως είναι πραγματικά κόμμα εξουσίας, έτοιμο να κυβερνήσει. Δύσκολο... Στον αντίποδα, πιστεύω πως στις ευρωεκλογές τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά επειδή εκεί, αφενός, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαθέτει ικανά στελέχη στην κεντρική πολιτική σκηνή και, αφετέρου, οι πολίτες θέλουν να εκδηλώσουν το αντιμνημονιακό τους μένος. Ίσως, δε, ξεπεράσει το τωρινό δημοσκοπικό ποσοστό. Αλλά η αντίφαση αυτή μεταξύ αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών εμένα μου θυμίζει διπολική διαταραχή... Εν κατακλείδι, αν ο κ. Τσίπρας θέλει να κυβερνήσει, πρέπει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα με τον κ. Λαφαζάνη και την αριστερή πλατφόρμα εδώ και τώρα και να δείξει ποιος είναι το αφεντικό. Αν έχει την ευφυΐα να το πράξει, θα πάρει μεγάλο μέρος της κοινωνίας μαζί του. Διαφορετικά, θα είναι δέσμιος μιας εσωκομματικής μειοψηφίας που με τη μίρλα και τις προσωπικές στρατηγικές της θα τον φθείρει, συν τω χρόνω, ανεπανόρθωτα. - 

*** Άι της κονόμας μαχαιριά...
Η μάνα μου με γέννησε με φυσιολογικό τοκετό. Θα ίδρωνε και θα ξεΐδρωνε, φαντάζομαι, μαζί μ’ αυτήν θα τσιτωνόμουνα κι εγώ, αλλά και ο γιατρός, για το αν θα πάνε όλα καλά. Έπειτα από χρόνια μου είπε ότι μόλις ήλθα στον κόσμο τον ξεκούφανα με το κλάμα μου. Είχα πάρει χαμπάρι ότι δε γουστάρω από την πρώτη στιγμή. Άλλοι αποφάσισαν για εμένα. Δε ρωτήθηκα και τώρα... πληρώνω. Όπως και τα παιδιά μου τις δικές μου επιλογές... Επειδή γεννήθηκα, ωστόσο, φυσιολογικά, εκείνο που θα ήθελα να γνωρίζω είναι αν τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή αντιλαμβάνονται το νυστέρι που κόβει την κοιλιά της μάνας τους, αλλά, κυρίως, τι νιώθουν εκείνη τη στιγμή. Αυτά με αφορμή το γεγονός ότι η καισαρική τομή στην Ελλάδα τείνει να ξεπεράσει τους φυσιολογικούς τοκετούς. Η καισαρική έλκει, κατά πώς φαίνεται, την ονομασία της από τη Ρωμαϊκή Εποχή, όταν εφαρμόστηκε ο νόμος του μυθικού βασιλιά Νουμά Πομπίλιου, σύμφωνα με τον οποίο απαγορευόταν να θάβεται νεκρή έγκυος με έμβρυο στη μήτρα της. Όσα παιδιά γεννιούνταν ύστερα από τομή της κοιλιάς ζωντανά, η ρωμαϊκή βιβλιογραφία τα ονομάζει “caesones” από το λατινικό ρήμα caedeo (κόβω) και ο θρύλος λέει πως έπαιρναν την ονομασία Καίσαρας. Η πρώτη καισαρική τομή σε ζωντανή γυναίκα έγινε το 16ο μ.Χ. αιώνα από έναν Ελβετό κτηνοτρόφο ονόματι Νufer, με άσχημο για την εγκυμονούσα αποτέλεσμα. Από τότε μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι και η γέννηση με καισαρική τομή στην Ελλάδα έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Το ποσοστό των καισαρικών ανέρχεται περίπου στο 40% του συνόλου των τοκετών στα δημόσια νοσοκομεία και έως και 65% στα ιδιωτικά. Πέρυσι, στη Γενεύη, η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία της για το υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών στη χώρα μας, κάποιες από τις οποίες χωρίς σαφή ιατρική ένδειξη. Μάλιστα, όπως διαβάσαμε, η εν λόγω επιτροπή προέτρεψε την Ελλάδα να μειώσει το ποσοστό των καισαρικών χωρίς ένδειξη, με εκπαίδευση και επανεκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού στο φυσιολογικό τοκετό. Αλλά ποιος ακούει; Έχει, ωστόσο, τα συν της, όπως σε περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος για τη μητέρα ή το έμβρυο. Γιατί, άραγε, την ώρα που οι γιαγιάδες μας γεννούσαν στα χωράφια, οι γιατροί σήμερα προτιμούν την καισαρική από το φυσιολογικό τοκετό; Τι τρέχει; Μήπως επειδή η πρώτη κοστολογείται 1.200 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και ο φυσιολογικός τοκετός τα μισά; Η καισαρική έχει αυξητική, όντως, τάση παγκοσμίως, όμως στη χώρα μας τα ποσοστά είναι υπερβολικά. Εκτός των χρημάτων, ως κοινωνία, εδώ και χρόνια έχουμε μάθει στα εύκολα και η κρίση ουδέν μας δίδαξε. Έγκυες, γιατροί, θέλουν να τελειώνουν το συντομότερο δυνατό, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Πού να κοιλοπονάει η άλλη ένα οκτάωρο και ο γιατρός, που έχει και άλλες γέννες (χρήμα), ταυτόχρονα να είναι stand by; Mε μια μαχαιριά καθαρίζουν όλοι εύκολα, γρήγορα, ακούραστα και οι γιατροί τσεπώνουν και τα διπλάσια φράγκα. Τι να αναφωνήσω τώρα; Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου, Κύριε, πάντα εν σοφία εποίησας; Άκυρος ο Δημιουργός από τα ανθρώπων έργα... - 

***  https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.  -     427   φίλοι.-
~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
~ http://www.youtube.com/stamos01 ,       = 3082   video.-
~   http://www.youtube.com/stamatios01 , =1562 video.-
~    http://www.youtube.com/vlasiskal , =     1554   video.-
                                               ** Σύνολον   :   6198   βίντεο αναρτημένα .-

 ***  ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/31-2014.html    Ενημέρωση Παρασκευή  31  Ιανουαρίου  2014  : Η  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/31-2014.html , Σήμερα  είναι Παρασκευή ανθολογίου   31  Ιανουαρίου  2014 .-
~   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/01/31-2014.html  , ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Παρασκευή  31  Ιανουαρίου  2014 .-

~***ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 :
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/02/01-02-2014.html  , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο 01-02-2014 Φεβρουάριος .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/02/2014.html , Παρουσιάσεις  Αθλητικών  ερασιτεχνικών  βίντεο  Ιανουαρίου  Φεβρουαρίου  2014 .-
~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/02/02022014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 02/02/2014 Φεβρουαρίου  ,-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/02/03-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/02/04-2014.html , Ενημέρωση σήμερα Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/02/05-2014.html ,  Ενημέρωση Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2014 .-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/02/06-2014.html , Ενημέρωση Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2014 , .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/02/07-2014.html , Ενημέρωση  της  Παρασκευής  07  Φεβρουαρίου  2014  .-
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/02/09-2014.html , Το αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 09 Φεβρουαρίου 2014 .-
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/02/09022014-10-02-2014.html  , Διαδρομές  στην όμορφη  Ελλάδα μας  Κυριακή 09/02/2014 , Δευτέρα 10-02-2014 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/02/10-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  11  Φεβρουαρίου  2014  .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην όμορφη Ελλάδα μας Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014,  ,- 
  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , Ενημέρωση Τρίτη  11 Ιανουαρίου  2014 .-
~ www.ekloges.gr ,
www.epsmes.gr       , www.novasports.gr  ,
http://www.sportstonoto.gr/  .ΣΠΟΡ ΝΟΤΟΥ.- 

***  Ε.Π.Σ. Μεσσηνίας: το νέο προεδρείο & οι επιτροπές της Ένωσης…
Ε.Π.Σ. Μεσσηνίας: το νέο προεδρείο & οι επιτροπές της Ένωσης…          
Η Ε.Π.Σ. Μεσσηνίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει γνωστή την σύνθεση του νέου της Δ.Σ, όπως αυτό προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 05/02 και συγκροτήθηκε  σε σώμα στη συνεδρίαση της 10/02!
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Α΄:ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Β΄:ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ΄:ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:ΤΟΥΡΛΟΜΟΥΣΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΤΑΜΙΑΣ: ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΑΝ/ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΑΜΙΑΣ:ΡΟΥΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΕΛΗ:ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΛΙΟΓΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
 Στις παρακάτω  Επιτροπές της ΕΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ορίσθηκαν
οι πρόεδροι αυτών και στη συνέχεια θα πλαισιωθούν και με άλλα μέλη:
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ & ΚΥΠΕΛΛΟΥ: Οικονομίδης Λεωνίδας
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Μποντοζάκης Γρηγόρης
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ: Οικονομίδης Λεωνίδας
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΙΚΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ: Κανελλόπουλος Κωνσταντίνος
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΒΙΑΣ: Χριστόπουλος Γεώργιος
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ :Γεωργόπουλος Άγγελος
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Λιόγας Νικόλαος
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Κανελλόπουλος Κωνσταντίνος
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ: Οικονομίδης Λεωνίδας
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ & ΓΗΠΕΔΩΝ: Ψαλλίδας Διονύσιος
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ: Πολίτης Βασίλειος
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ: Ρούτσης Νικόλαος
ΕΠΙΤΡΟΠΗ Μ.Μ.Ε: Τουρλομούσης Αντώνης
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ & ΑΥΤΟΔΙΟΚΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ: Μιχαλόπουλος Σωτήρης
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ: Ψαλλίδας Διονύσιος
*** ΜΠΛΟΚ  ΠΟΥ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ  :  ** www.blogtv.gr   , www.tometopo.gr  , www.antarsya.gr  , www.expresss.gr  , www.zougla.gr  , www.cybc.com.gr  ,  www.enikos.gr  ,  *** www.blogtv.gr   , www.tometopo.gr  , www.antarsya.gr  , www.expresss.gr  , www.zougla.gr  , www.cybc.com.gr  ,  www.enikos.gr  , www.pospert.gr , www.iatro.gr , www.news.gr  , www.planetgreece.gr , www.piazzadelpo.gr , www.anexartiti.gr , www.aixmi.gr , www.lifo.gr , www.pospertnews.gr , www.atita.gr , www.nocomments.gr , www.tometopo.gr , www.veetle.com , www.news247.gr , www.apela.gr , www.koutipandoraw.gr , www.thepressproject.gr , www.ebu.ch , www.inthecity.gr , www.readio.gr , www.24h.com.cy ,  www.tvx.gr , www.antassya.gr , www.apela.gr , www.in.gr .-
*** ΓΚΑΛΟΠ  ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ  ΜΕΣΣΗΝΗΣ    :
Η  δημοσκόπηση  αυτής  της  στιγμής 2-4  Φεβρουαρίου 2014 ,..  προβλέπει  την  επανεκλογή  του νυν Δημάρχου  Στάθη  Αναστασόπουλου ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: