Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016

ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016  :
~~ ***
~**  Πέντε σημάδια ότι η καρδιά σας δεν «δουλεύει» αποδοτικά
http://cdn7.bbend.net/media/k2/items/cache/cd0a24e2f44f1c2997135c36481a6e46_L.jpg?t=-62169984000Οι καρδιαγγειακές επιπλοκές εκδηλώνονται πολλές φορές αιφνιδίως, χωρίς να προηγηθεί κάποιο «προειδοποιητικό σημάδι».
Άλλοτε πάλι, εμφανίζονται συμπτώματα φαινομενικά αθώα, τα οποία δεν αναγνωρίζουμε σωστά.
Παρακάτω θα δείτε ποιες είναι οι πρώιμες ενδείξεις που θα πρέπει να σας ωθήσουν να κλείσετε ένα ραντεβού με τον καρδιολόγο σας.
1. Πόνος ή δυσφορία στην περιοχή του θώρακα
Το έμφραγμα δεν εκδηλώνεται πάντα όπως στις ταινίες, δηλαδή με έναν οξύ πόνο να διαπερνά το στήθος και μια θεαματική πτώση στο πάτωμα. Πολλές φορές, το μοναδικό σύμπτωμα είναι το έντονο αίσθημα πίεσης στο θώρακα, με την ενόχληση να μοιάζει με το «πιάσιμο» από τη γυμναστική. Η ένδειξη αυτή είναι συχνά αρκετή για να διαγνωστεί ένα υποκείμενο καρδιαγγειακό πρόβλημα. Ο πόνος δεν είναι πάντα διαπεραστικός, μπορεί να είναι ήπιος και να αντανακλά στον ώμο, το χέρι, τον αυχένα ή το σαγόνι. Ιδιαίτερα ανησυχητικές θεωρούνται οι ενοχλήσεις που εμφανίζονται κατά τη γυμναστική ή μετά την προπόνηση, καθώς μπορεί να υποδεικνύουν διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος.
2. Δύσπνοια
Εάν παρουσιάζετε δυσκολίες στην αναπνοή ακόμη και μετά από πολύ ήπια σωματική άσκηση (π.χ. όταν ανεβαίνετε σκάλες), καλό θα είναι να το αναφέρετε στο γιατρό σας. Επίσης, οι δυσκολίες στην αναπνοή σε ύπτια θέση (ανάσκελα) μπορεί να υποδεικνύουν διαταραχή στη λειτουργία των βαλβίδων της καρδιάς. Θα πρέπει επίσης να αναφέρετε στο γιατρό σας εάν οι ενοχλήσεις εμφανίστηκαν πρόσφατα, ώστε να αξιολογηθεί πληρέστερα η παρούσα κατάσταση της υγείας σας.
3. Συμπτώματα γρίπης
Η ναυτία, η κόπωση και ο κρύος ιδρώτας, συμπτώματα που εκδηλώνονται συνήθως όταν αντιμετωπίζουμε μια γρίπη, μπορεί να υποδεικνύουν ανεπαρκή αιμάτωση της καρδιάς. Επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα εκδηλώνονται μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα. Ένα παράδοξο σύμπτωμα καρδιοπάθειας που εκδηλώνουν κυρίως οι γυναίκες είναι οι στομαχικές ενοχλήσεις, όπως μια κρίση καούρας.
4. Ζαλάδα
Η ζαλάδα και η «θολούρα» μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ότι υπάρχει απόφραξη σε αιμοφόρο αγγείο ή δυσλειτουργία σε βαλβίδα της καρδιάς, ιδιαίτερα εάν οι ενοχλήσεις συνοδεύονται από αρρυθμίες (ακανόνιστος καρδιακός παλμός).
5. Κόπωση ή υπνηλία
Αρκετές γυναίκες εκδηλώνουν έντονη κόπωση περίπου μία εβδομάδα πριν το έμφραγμα. Η κόπωση στην περίπτωση αυτή συνοδεύεται συχνά από δυσκολίες στον ύπνο.
Μην ξεχνάτε: ασχέτως φύλου και ηλικίας, πρέπει πάντα να ελέγχετε τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης και τη χοληστερόλη σας, ώστε να προχωρήσετε έγκαιρα στις απαραίτητες προληπτικές παρεμβάσεις ή να λάβετε τη θεραπεία που χρειάζεται.

 ***  Πόσο καλά βλέπετε μακριά; Κάντε το τεστ από την οθόνη του υπολογιστή σας!
http://www.iatropedia.gr/wp-content/uploads/2015/07/eyetest-666x399.jpgΌσο μεγαλώνουμε η όρασή μας μειώνεται αισθητά και δημιουργούνται διάφορα προβλήματα. Το πιο σύνηθες είναι η αυξομείωση της μυωπίας (προβληματική μακρινή όραση) ή της πρεσβυωπίας (προβληματική κοντινή όραση).
Τώρα, μπορείτε από την άνεση του υπολογιστή σας να κάνετε το ακόλουθο τεστ όρασης και να ελέγξετε πόσο καλά βλέπετε σε απόσταση.
Σημειώσεις:
Το τεστ όρασης εξαρτάται, όπως είναι φυσικό, από το μέγεθος της οθόνης του υπολογιστή σας. Γι' αυτό:

Σε οθόνη 14”, σταθείτε σε απόσταση 75 εκατοστών μακριά

  • Σε οθόνη 15”, σταθείτε σε απόσταση 1 μέτρου μακριά
  • Σε οθόνη 17”, σταθείτε σε απόσταση 1,5 μέτρων μακριά
  • Σε οθόνη 20”, σταθείτε σε απόσταση 2,2 μέτρων μακριά
  • Για πιο μεγάλες οθόνες, σταθείτε αναλόγως ακόμα σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση
Αφότου καθίσετε στην απόσταση που αναλογεί στο μέγεθος της οθόνης του υπολογιστής σας, κάντε τα ακόλουθα:
~ Καλύψτε ένα μάτι με το χέρι σας (χωρίς να πιέζετε το βλέφαρο).
~ Διαβάστε όσες περισσότερες γραμμές μπορείτε από την παρακάτω εικόνα, γράμμα-προς-γράμμα. 
Επαναλάβετε με το άλλο μάτι.
Αν έχετε διαβάσει το τεστ όρασης με επιτυχία και με τα δύο μάτια, τότε πιθανότατα έχετε πολύ καλή κεντρική όραση. Αν δεν καταφέρετε να διαβάσετε όλα τα γράμματα, είτε με το ένα μάτι, είτε και με τα δύο, τότε κρίνεται απαραίτητη μια εξέταση της όρασής σας από έναν οφθαλμίατρο.

***    Αυτό είναι το ταπεινό μυρωδικό που προστατεύει από υπέρταση και καρκίνο του παχέος εντέρου! Δείτε το ...
 ~ http://www.iatropedia.gr/wp-content/uploads/2015/11/c2a1ad5f35d2845a24690848c2ba6dfa-666x399.jpgΗ ελληνική γη μας το προσφέρει απλόχερα και χάρη στην Μεσογειακή διατροφή υπάρχουν δεκάδες φαγητά και σαλάτες στα οποία μπορείτε να το προσθέσετε για άρωμα και γεύση.
Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι αυτό το ταπεινό και κοινό μυρωδικό έχει ορισμένες ισχυρές ευεργετικές δράσεις στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, όπως το να “σηκώνει ασπίδα” στην υπέρταση τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του μαστού.
~ Ο λόγος γίνεται για το θυμάρι. Τα άνθη, τα φύλλα και το έλαιο του θυμαριού χρησιμοποιούνται συνήθως από τους ανθρώπους για τη θεραπεία της διάρροιας, του πόνου στο στομάχι, της αρθρίτιδας, των κολικών, του πονόλαιμου, του βήχα (συμπεριλαμβανομένων του κοκκύτη), της βρογχίτιδας, αλλά και ως διουρητικό.
~ Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού (Thymus vulgaris) περιέχει 20-54% θυμόλη. Η θυμόλη ανήκει σε μια οικογένεια φυσικών ενώσεων, γνωστών ως “βιοκτόνα” (ουσίες που μπορούν να καταστρέψουν επιβλαβείς οργανισμούς). Όταν η θυμόλη χρησιμοποιείται μαζί με άλλα βιοκτόνα, όπως η καρβακρόλη, έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση.
~ Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στον Καναδά, έγραψαν στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Food Microbiology, ότι η θυμόλη μπορεί να μειώσει την αντίσταση των βακτηρίων στα κοινά φάρμακα, όπως η πενικιλίνη.
Δείτε όμως πώς προστατεύει και από άλλες, πολύ πιο σοβαρές ασθένειες:
Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου ανέφεραν στο επιστημονικό περιοδικό Plant Foods for Human Nutrition, ότι ένα υδατικό εκχύλισμα που λαμβάνεται από το άγριο (Thymus serpyllum L.) μειώνει την αρτηριακή πίεση σε πειράματα σε ποντίκια στο εργαστήριο. Επειδή τα ποντίκια τείνουν να έχουν παρόμοιες αποκρίσεις με τους ανθρώπους σε υπερτασικές καταστάσεις, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι περαιτέρω δοκιμές σε ανθρώπους θα επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.
Καρκίνος του παχέος εντέρου
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα θυμαριού του τύπου Thymus mastichina L. μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η επιστημονική ομάδα, από το πανεπιστήμιο Nova de Lisboa στην Πορτογαλία ανέφερε στο επιστημονικό περιοδικό Natural Product Communications, ότι “η παρουσία αυτών των συστατικών που χαρακτηρίζονται από κυτταροτοξικότητα επί των όγκων στον καρκίνο του παχέος εντέρου, δείχνει ότι το εκχύλισμα του θυμαριού τύπου mastichina L. μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι αυτού του τύπου καρκίνου.
Καρκίνος του μαστού
Ογκολόγοι ερευνητές στο πανεπιστήμιο Celal Bayar στην Τουρκία διεξήγαγαν μελέτη για να καθορίσουν ποια επίδραση μπορεί να έχει το άγριο θυμάρι (Thymus serpyllum) στη δραστηριότητα του καρκίνου του μαστού και συγκεκριμένα στην απόπτωση (κυτταρικός θάνατος) και τις επιγενετικές διαδικασίες στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού. Πρόκειται για διαδικασίες επάνω στις μεταβολές που προκαλούνται από μηχανισμούς που δεν συνεπάγονται αλλαγές στην αλληλουχία του DNA. Όπως ανέφεραν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition και Cancer, το άγριο θυμάρι προκάλεσε τον θάνατο ορισμένων καρκινικών κυττάρων του μαστού. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το άγριο θυμάρι “μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη πηγή για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού”.
~ *** Επιβίωση με θυμάρι: Εξολοθρεύει τα μικρόβια σε λιγότερο από μία ώρα –
 Πώς να το χρησιμοποιήσεις :Έχει την δύναμη να εξολοθρεύει τα μικρόβια εντός του χρονικού διαστήματος των εξήντα (60) λεπτών!
Οι κρητικοί από πολύ παλιά με θυμάρι έτριβαν τα ούλα τους για να θεραπεύσουν την ουλίτιδα.  Τα τελευταία χρόνια κλινικές μελέτες το έχουν επιβεβαιώσει, οι αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες του θυμαριού είναι όντως αποτελεσματικές για την οδοντική πλάκα την ουλίτιδα και την τερηδόνα.
Κάνοντας γαργάρες με αφέψημα θυμαριού λοιπόν για την ουλίτιδα την τερηδόνα και την οδοντική πλάκα ένα δυνατό αφέψημα θυμαριού στο μπάνιο μας είναι το άριστο γιατρικό για τους ρευματισμούς έγχυμα θυμαριού για να καταπραΰνουμε τα φουσκώματα της κοιλιάς να διευκολύνουμε την εντερική λειτουργία.
Το έγχυμα του θυμαριού είναι πολύ καλό για να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε την πέψη, για να θεραπεύσουμε την γαστρεντερίτιδα, για τα κρυώματα της κοιλιάς, για την διάρροια, για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου -την γνωστή μας σπαστική κολίτιδα, για βαθιά εγκατεστημένες λοιμώξεις των πνευμόνων, για την βρογχίτιδα, για την λαρυγγίτιδα, για την φαρυγγίτιδα, για την αμυγδαλίτιδα, για τον κοκκύτη, την καταρροή, για την τόνωση του οργανισμού μας, για την εξάλειψη του άγχους, της ψυχικής και σωματικής εξάντλησης, της κατάθλιψης, της απάθειας, της αϋπνίας, για την τόνωση και βελτίωση της μνήμης.
Ο Culpeper έλεγε πως «βοηθάει να αναβιώσει και να ενισχυθεί το σώμα και το μυαλό»
Το έγχυμα θυμαριού είναι άριστο γιατρικό. Ανακουφίζει την επώδυνη εμμηνόρροια και τις κράμπες περιόδου.
Για την επιπεφυκίτιδα τοποθετούμε κομπρέσες εμποτισμένες σε έγχυμα θυμαριού στο εξωτερικό (πάνω σε κλειστά βλέφαρα) του πάσχοντος ματιού, για την θεραπεία της επιπεφυκίτιδας βάμμα θυμαριού, για την διάρροια,  για τα κρυώματα της κοιλιάς σαν άριστο αποχρεμπτικό, για τις λοιμώξεις του στήθους, για την εξάλειψη του κνησμού από τα τσιμπήματα των εντόμων, σιρόπι θυμαριού για τον βήχα, για την γρίπη, για την βρογχίτιδα, για την αμυγδαλίτιδα, για την φαρυγγίτιδα, για την λαρυγγίτιδα, για τις λοιμώξεις των πνευμόνων κατάπλασμα θυμαριού, για την επούλωση των πληγών-καταπολεμά την σήψη- (βλ. «πολεμικά τραύματα» σε καιρό έλλειψης φαρμάκων), για την δερματίτιδα, για την ακμή, για τους μώλωπες, για την εξάλειψη του κνησμού από τα τσιμπήματα των εντόμων αιθέριο έλαιο θυμαριού, η συμπυκνωμένη μορφή του βοτάνου είναι εξαιρετικά ισχυρή, με έντονες αντιβακτιριακές αντισηπτικές και αντιμυκιτιακές ιδιότητες είναι άριστο διεγερτικό του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε είκοσι ( 20 ) ml αμυγδαλέλαιο διαλύουμε δέκα ( 10 ) σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού και κάνουμε εντριβές στον θώρακα, για λοιμώξεις του θώρακα γρίπη κρυώματα και αναπνευστικά προβλήματα σε είκοσι ( 20 ) ml αποσταγμένου νερού διαλύουμε δέκα (10 ) σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού και απολυμαίνουμε μολυσμένες πληγές εκδορές κοψίματα καψίματα γρατσουνιές δερματίτιδα έκζεμα και τσιμπήματα εντόμων ετοιμάζουμε μείγμα από πέντε ( 5 ) σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού, πέντε ( 5 ) σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και είκοσι πέντε ml αμυγδαλέλαιο και κάνουμε μασάζ σε πονεμένους και κουρασμένους μύες σε τραβήγματα μυών και στα μέρη του σώματος με ρευματικούς πόνους
 Ιδανικό γιατρικό για αυτές τις παθήσεις.
Χρησιμοποιούμε αιθέριο έλαιο θυμαριού για την θεραπεία της παρωνυχίας (φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν τα νύχια και την διακρίνουμε σε οξεία και χρόνια) και της ονοχόλυσης (αποκόλληση της ονυχαίας πλάκας από την κοίτη του νυχιού) λόγω των ισχυρών αντιμυκητιακών και αντισηπτικών του ιδιοτήτων το θυμάρι είναι ακόμα χρήσιμο για όλες τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και των ουροφόρων οδών ΣΥΜΒΟΥΛΗ το θυμάρι είναι διεγερτικό της μήτρας για αυτό προσοχή δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το αιθέριο έλαιο του είναι πάρα πολύ ισχυρό και δεν πρέπει να γίνεται παρατεταμένη χρήση του!!
botanologia.blogspot.gr

 ***      Ιπποφαές .. Ένας δυναμίτης υγείας που σαρώνει τις ασθένειες! :
Το αρχαίο ελληνικό όνομά του προκαλεί απορία. Κι όμως, οι πορτοκαλί υπόστυφοι καρποί και τα φύλλα αυτού του αγκαθωτού θάμνου έχουν αποδειχτεί «διατροφικός δυναμίτης».
Πρόκειται για το ιπποφαές, το οποίο Ρώσοι και Κινέζοι επιστήμονες το τοποθετούν στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο. Υποστηρίζουν ότι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την ντομάτα, το καρότο και τον κράταιγο.
Επίσης, ότι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε είναι υψηλότερη από εκείνη του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας και ότι οι φυτοστερόλες που περιέχει ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες του ελαίου της σόγιας.
Επιπλέον,
έχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Και όχι μόνο αυτό. Προσφέρει στον οργανισμό ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως: ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Για όλους αυτούς τους λόγους, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, αλλά και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες.
Πώς ονομάστηκε
Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα το ιπποφαές χρησιμοποιείται την τελευταία διετία, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη. Σχετικές αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας. Το όνομά του το οφείλει στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Το ονόμασαν ιπποφαές, που στα νέα ελληνικά σημαίνει φωτεινό, λαμπερό άλογο (ίππος: άλογο, φάος: φως, λάμψη).
Πριν από τους παγετώνες... Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη. Η παρουσία του χρονολογείται πολύ πριν την εποχή των παγετώνων. Η επιστημονική του ονομασία είναι: Ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides). Ευδοκιμεί ακόμα και στα πιο φτωχά χώματα και ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής, το συναντάμε σε παράκτιες ζώνες, αλλά και σε ημιερημώδεις ή ορεινές περιοχές. Oι καρποί του μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, είναι πορτοκαλί και χυμώδεις και έχουν υπόξινη γεύση. Σύμφωνα με το «Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Ιπποφαές», το φυτό ευδοκιμεί και καλλιεργείται στην Ευρώπη και στην Ασία. Το συναντάμε κυρίως στις εξής χώρες: Κίνα, Μογγολία, Ινδία, Νεπάλ, Πακιστάν, Ρωσία, Oυκρανία, Αγγλία, Γαλλία, Δανία, Oλλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Φιλανδία, Σουηδία και Νορβηγία. Στη χώρα μας καλλιεργείται στη βόρεια Εύβοια, στην περιοχή Αχούρια.
Επιστημονικά αποδεκτό
Στην κλασική θιβετιανή φαρμακευτική βίβλο «Sibu Yidian», που έχει γραφτεί το 18ο αιώνα, τριάντα ολόκληρα κεφάλαια είναι αφιερωμένα στις θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις του φυτού. Στην Ινδία αποτελεί βασική παράμετρο της Ayurveda, ενώ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής φαρμακευτικής. Στη Μογγολία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως άριστο τονωτικό. O θρύλος λέει ότι ο Τζένγκις Χαν και ο στρατός του έπιναν χυμό από ιπποφαές, προκειμένου να αυξήσουν την αντοχή και να επιταχύνουν τη θεραπεία των πληγών τους. Στη Ρωσία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως συστατικό της διατροφής των αστροναυτών. Το 1929 έγινε η πρώτη βιοχημική ανάλυση των συστατικών του. Oι πρώτες κλινικές δοκιμές για τις θεραπευτικές χρήσεις του φυτού ξεκίνησαν στη Ρωσία τη δεκαετία του 1950. Τη δεκαετία του 1970 συμπεριλήφθηκε στον επίσημο κατάλογο των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη Ρωσία και την Κίνα και τα επόμενα χρόνια συμπεριλήφθηκε στους επίσημους φαρμακευτικούς καταλόγους των χωρών όπου καλλιεργείται. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές μελέτες, κυρίως στη Ρωσία και την Ασία, που έχουν φέρει στο φως την πληθώρα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει και την ευεργετική τους δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Θεραπεύει και... τη φύση
Το πυκνό ριζικό σύστημα του ιπποφαούς και η αντοχή του σε άγονες και δύσκολες συνθήκες (κρύο, αλάτι, φτωχά εδάφη) είναι οι λόγοι που ο θάμνος αυτός φυτεύεται συστηματικά σε καμμένες περιοχές για να εμποδίσει τη διάβρωση των εδαφών, όπως π.χ. σε μεγάλες εκτάσεις της βόρειας Κίνας, όπου παράλληλα οι καρποί του συλλέγονται και αποφέρουν κάποιο εισόδημα στους ντόπιους πληθυσμούς.
190 ωφέλιμα συστατικά!
Συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» (super foods), μερικές από τις οποίες είναι: η σπιρουλίνα, η αλόη, η γύρη, το τζίνσενγκ, το κερί του ζαχαροκάλαμου, η χλωρέλα, το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου. Σύμφωνα με ρώσους και κινέζους επιστήμονες, το ιπποφαές περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Oι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Σύμφωνα με τους μελετητές, το σημαντικότερο επιστημονικό εύρημα για το ιπποφαές δεν είναι μόνο ότι περιέχει πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και το ότι τόσο οι συγκεντρώσεις τους όσο και ο συνδυασμός τους έχουν συνταιριαστεί από τη φύση με τέτοιον τρόπο, ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη στον ανθρώπινο οργανισμό.
Γεμάτο αντιοξειδωτικά
Το ιπποφαές περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών συστατικών που δρουν προληπτικά κατά της γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων περιέχει:
Βιταμίνη C: Συνεισφέρει στην απορρόφηση του σιδήρου, βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου στο δέρμα, στην επούλωση των πληγών, στην επανόρθωση των ιστών και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
Βιταμίνη Ε: Επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, βοηθά στην οξυγόνωση των ιστών και ενισχύει το γεννητικό σύστημα. Επιταχύνει την επούλωση των πληγών και προστατεύει από την αρτηριοσκλήρυνση.
Βιταμίνη Α: Διατηρεί την υγεία των ματιών και του δέρματος.
Όλα τα μεταλλικά στοιχεία: Ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Είναι απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία. Όπως και οι βιταμίνες, δρουν ως καταλύτες σε πολλές βιολογικές αντιδράσεις και οι λειτουργίες τους είναι αλληλένδετες. Το σελήνιο και ο χαλκός έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Καροτενοειδή: Αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την οξείδωση των κυττάρων και την καταστροφή τους. Το ιπποφαές περιέχει β-καροτένιο, που είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, καθώς και λυκοπένιο (αντικαρκινική δράση), α-καροτίνη, ζεαξανθίνη (πρόληψη κατά της γεροντικής ωχράς κηλίδας) και λουτεΐνη. Πολλές φορές το ιπποφαές, ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται, περιέχει καροτενοειδή σε μεγαλύτερες ποσότητες από κάθε άλλο φυτό.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Συγκεκριμένα: ω-3 (λινολενικό οξύ), ω-6 (λινελαϊκό οξύ), ω-7 (παλμιτελαϊκό οξύ), ω-9 (ελαϊκό οξύ). Το ιπποφαές θεωρείται από ρώσους και κινέζους επιστήμονες η πλουσιότερη πηγή φυτικών λιπαρών οξέων, που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, περιορίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα και έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Το ω-7 λιπαρό οξύ είναι κυρίως ζωικής προέλευσης. Έχει εντοπιστεί μόνο στο έλαιο του φυτού μακαντέμια, αλλά σε συγκεντρώσεις 2 φορές χαμηλότερες από αυτές που έχουν βρεθεί στο ιπποφαές. Το ω-7 έχει αντιική, αντιβακτηριδιακή, επουλωτική και αντιγηραντική δράση.
Είναι και πηγή...
...βιταμινών του συμπλέγματος Β: Βοηθούν στην καλή λειτουργία
του νευρικού και μυϊκού συστήματος, αλλά και της καρδιάς. Συμμετέχουν στη σύνθεση των ενζύμων και στο μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Βοηθούν στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή, φροντίζουν για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.
...βιταμίνης D: Βοηθά στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου στον οργανισμό και την ενσωμάτωσή τους στα οστά, συμβάλλοντας στην υγεία τους.
...βιταμίνης Κ: Παίζει καθοριστικό ρόλο στην πηκτικότητα του αίματος
και βοηθά στο σχηματισμό των οστών και στην ανασύστασή τους.
...β-σιτοστερόλης: Ανήκει σε μια ομάδα στερολών που υπάρχουν μόνο στα φυτά. Έχει αποδειχθεί ότι μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες φυτικές στερόλες μειώνει τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα. Επίσης, δρα προστατευτικά από την υπερπλασία του προστάτη, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύει από τον καρκίνο.
...φλαβονοειδών: Πρόκειται για ουσίες που συναντάμε μόνο στα φυτά και έχουν παρόμοιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες με αυτές των βιταμινών C, Ε και Α.
Τι προσφέρει στον οργανισμό
1. Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών.
2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από τον καρκίνο.
3. Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους.
4. Ρύθμιση του μεταβολισμού.
5. Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn.
6. Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.
7. Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος. 8. Επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία.
9. Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
1O. Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης.
11. Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα.
Τι θα βρείτε στην αγορά
● Αποξηραμένο φυτό σε καταστήματα που πουλάνε βότανα, για να φτιάξετε αφέψημα ή έγχυμα.
● Το έλαιο του φυτού, που προκύπτει από την έκθλιψη των καρπών του. Περιέχει τα θρεπτικά συστατικά στην πιο ισχυρή τους μορφή. Χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων (εξωτερική επάλειψη) και για την τόνωση του κυκλοφορικού (πίνοντάς το διαλυμένο σε νερό ή χυμό).
● Συμπυκνωμένο χυμό, που προκύπτει από την πολτοποίηση των καρπών και των φύλλων του φυτού και έχει πιο ήπια δράση από το έλαιο. Είναι κατάλληλο για την τόνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού.
● Κάψουλες: Πρόκειται για το ξηρό εκχύλισμα των φύλλων και των καρπών του φυτού. Είναι πιο εύκολο στη χρήση και έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, κυκλοφορούν κάψουλες που περιέχουν έλαιο ιπποφαούς.
Αναζητήστε τα σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής, μεγάλα φαρμακεία ή φαρμακεία που πουλούν φυτικά φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα.
Η σωστή δοσολογία
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό, ώστε να σας υποδείξει την κατάλληλη δοσολογία για την περίπτωσή σας. Διαφορετικά, αν απλώς θέλετε να τονώσετε τον οργανισμό σας, μπορείτε να πίνετε αφέψημα ή έγχυμα 2-3 φορές την ημέρα ή να παίρνετε 1 κάψουλα την ημέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να πίνετε 2 κουταλάκια σιρόπι διαλυμένα σε ένα ποτήρι χυμό ή νερό 3 φορές την ημέρα. Το έλαιο χρησιμοποιήστε το μόνο αφού συμβουλευτείτε ειδικό. Επίσης, φροντίζετε κατά καιρούς να χρησιμοποιείτε το ιπποφαές, όπως και όλα τα φαρμακευτικά βότανα, σε όλες τις μορφές που κυκλοφορούν στην αγορά, ώστε ο οργανισμός σας να επωφελείται στο μέγιστο από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως αναφέρει το vita.gr.
Φτιάξτε
Αφέψημα: Βάζετε σε 1 μπρίκι 1 κούπα νερό και προσθέτετε 4-5 καρπούς ιπποφαoύς. Βράζετε το αφέψημα για 3-5 λεπτά, το αφήνετε να κρυώσει και το πίνετε.
Έγχυμα: Βράζετε σε ένα μπρίκι 1 κούπα νερό, κατεβάζετε το μπρίκι από τη φωτιά και προσθέτετε 4-5 φυλλαράκια αποξηραμένα φύλλα. Τα αφήνετε 5-7 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε.

***  10 + 4 βότανα που ανακουφίζουν από τις ρευματοπάθειες
 
Μια επιδημία με σοβαρές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, το σύστημα Υγείας και την εθνική οικονομία είναι οι ρευματικές παθήσεις. Με 2,5 εκατομμύρια Ελληνες πάσχοντες οι ρευματοπάθειες αναδεικνύονται στο συχνότερο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με το Ελληνικό Ιδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών, αποτελούν το συνηθέστερο αίτιο απουσίας από την εργασία και το πρώτο αίτιο για τη μακροχρόνια λειτουργική ανικανότητα στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή σε άτομα ηλικίας 19-65 ετών.
Πρόκειται για τα «αρθριτικά», ή «ρευματικά» όπως συνήθιζαν να λένε οι παλιότερες γενιές, και περιλαμβάνουν κάθε μη τραυματική και μη χειρουργική πάθηση του μυοσκελετικού συστήματος. Επίσης, στις ρευματοπάθειες συγκαταλέγονται και οι παθήσεις του συνδετικού ιστού.
Ορισμένες φορές οι ρευματοπάθειες δεν θίγουν μόνο τις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους συνδέσμους, τους ορογόνους θύλακες, τους μυς, τα οστά και τη σπονδυλική στήλη αλλά προσβάλλουν και άλλα όργανα ή συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, όπως π.χ. τους νεφρούς, το δέρμα, τα μάτια, τους πνεύμονες, την καρδιά, τις αρτηρίες, τις φλέβες, το ήπαρ, τον εγκέφαλο.
Οπως εξηγούν οι ειδικοί οι ρευματοπάθειες προσβάλλουν συχνότερα τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες, ενώ δεν αφορούν μόνο τις μεγαλύτερες ηλικίες όπως, εσφαλμένα, πιστεύεται.
Κολχικό
Αντιφλεγμονώδες, αλλά προσοχή στη χρήση του
Είναι το λουλούδι που αγάπησε η Μήδεια ή για την ακρίβεια το δηλητηριώδες βότανο που χρησιμοποίησε για να σκοτώσει, σύμφωνα με τη μυθολογία, τα παιδιά της. Το όνομά του προέρχεται από τον τόπο όπου φύτρωνε, τη μυθική Κολχίδα.
Είναι ένα δηλητηριώδες φυτό -και για τον λόγο αυτό η χρήση του θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή-, το οποίο έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Το εκχύλισμά του θεραπεύει την ουρική αρθρίτιδα, κάτι το οποίο ήταν γνωστό από την εποχή του Διοσκουρίδη τον 1ο αι. μ.Χ.
Κουρκουμάς ή χρυσόριζα
Εμποδίζει την εμφάνιση της αρθρίτιδας
Χρησιμοποιείται τα τελευταία 2.500 χρόνια -ιδιαίτερα στην Ινδία- όχι μόνο ως μπαχαρικό αλλά και ως φάρμακο.
Πρόσφατες έρευνες, όμως, έχουν εκπλήξει τους επιστήμονες για τις σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες του κουρκουμά αλλά και την προληπτική δράση που φαίνεται πως αναπτύσσει ενάντια στον καρκίνο και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η κουρκουμίνη που περιέχει είναι μια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ουσία με δράση παρόμοια με αυτήν των αναστολέων COX-2, οι οποίοι είναι φάρμακο για την αρθρίτιδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρυσόριζα εμποδίζει τόσο την εμφάνιση της αρθρίτιδας όσο και την εκδήλωση πόνων ως συνέπειά της. Συνήθως χρησιμοποιείται με τη μορφή βάμματος ή αφεψήματος.
Πιπερόριζα (τζίνζτερ)
Για τους πόνους των αρθρώσεων
Κατέχει σημαντικό ρόλο στην κινεζική ιατρική, εδώ και χρόνια όμως οι θεραπευτικές του ιδιότητες έχουν εκτιμηθεί και από τον δυτικό πολιτισμό. Σύμφωνα με τις έρευνες, η πιπερόριζα μεταξύ άλλων ιδιοτήτων της αναπτύσσει αντιφλεγμονώδη δράση προσφέροντας ανακούφιση από τους πόνους των αρθρώσεων.
Τα αποτελέσματα αυτά έρχεται να ενισχύσει πρόσφατη επιστημονική έρευνα του Τμήματος Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Odense της Δανίας, σύμφωνα με την οποία η πιπερόριζα ανακούφιζε σημαντικά τους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα.Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 56 ασθενείς που έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα και οι οποίοι κατανάλωναν συστηματικά πιπερόριζα για χρονικό διάστημα τριών μηνών έως 2,5 ετών.
Ιτιά
Θαυματουργό το έγχυμα της φλούδας
Η φλούδα και ο φλοιός της ιτιάς περιέχουν μια ουσία παρόμοια με το ακετυλοσαλικυλικό οξύ της ασπιρίνης. Για τον λόγο αυτό αναπτύσσει σημαντική δράση κατά του πυρετού και των πόνων. Είναι ένα δέντρο που συναντάται σε σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη και χρησιμοποιείτο ευρέως στην αρχαία Ελλάδα για τις αντιπυρετικές ιδιότητες του φλοιού της.
Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, η φλούδα και ο φλοιός της ιτιάς περιέχουν μια ουσία παρόμοια με το ακετυλοσαλικυλικό οξύ της ασπιρίνης.
Για τον λόγο αυτό η ιτιά αναπτύσσει σημαντική δράση κατά του πυρετού και των πόνων. Μεταξύ των πολλών θεραπευτικών της ιδιοτήτων, η ιτιά είναι φυτό τονωτικό και χάρη στο ιτεϋλικό οξύ που περιέχει δρα κατά των ρευματισμών.
Οι βοτανολόγοι συνιστούν το έγχυμα της φλούδας της ως αντιρρευματικό και τη φλούδα των παλιών κλαδιών ως ωφέλιμη κατά της αρθρίτιδας.
Φλισκούνι
Το σπουδαιότερο αντιαρθριτικό φάρμακο
Το φλισκούνι που δρα κατά της αρθρίτιδας, συστήνεται και για την καταπολέμηση του άσθματος. Το φλισκούνι, εκτός από τις ιδιότητές του κατά της αρθρίτιδας, είναι, επίσης, χολαγωγό, αντιφυσητικό και σπασμολυτικό, ενώ συστήνεται για την καταπολέμηση των βρογχικών κατάρρων και του άσθματος.
Θεωρείτο από παλιά σπουδαίο αντιαρθριτικό φάρμακο και για τον λόγο αυτό αποκαλείτο και «μέντα ποδαγκράρια».
Ονομάζεται επίσης μέντα η υδροχαρής, επειδή φυτρώνει κατά μήκος των ποταμών, σε έλη, βάλτους και ρυάκια ενώ γενικότερα θεωρείται ότι η παρουσία του σε κάποιον τόπο μαρτυρά την ύπαρξη νερού.
Σύμφυτο
 Αποκαθιστά και τα κατάγματα
Οι ιδιότητές του κατά των ρευματισμών και των οιδημάτων αναφέρθηκαν για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους ειδικούς, στον αιγυπτιακό πάπυρο του Εμπερς το 1500 π.Χ. Αποτελεί ιδανική λύση, σύμφωνα με όσους ασχολούνται με τη βοτανολογία, ενάντια στους ρευματισμούς, τους πόνους στα κόκαλα, τα εξογκώματα στις αρθρώσεις και τη ρευματική μυοπάθεια.
Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται το βάμμα του σύμφυτου σε εντριβές.
Περιέχει την ουσία αλλαντοΐνη, η οποία διεγείρει την αύξηση και την επούλωση των κυττάρων των οστών και των χόνδρων όπως και όλων των κυττάρων του σώματος.
Η αλλαντοΐνη σε συνδυασμό με τις ρητίνες, τις τανίνες, τα αλκαλοειδή και το γλίσχραμα που, επίσης, περιέχονται στο σύμφυτο καθιστά το βότανο σημαντική θεραπεία στην αποκατάσταση καταγμάτων.
Αχιλλέα
Αιμοστατικό και αναλγητικό
Ονομάζεται και χιλιόφυλλο και είναι πασίγνωστο φυτό, αφού φυτρώνει σε αγρούς, λιβάδια, πλαγιές και ξηρά εδάφη ενώ καλλιεργείται και σε κήπους.
Οφείλει το όνομά της στον Αχιλλέα ο οποίος, σύμφωνα με τον ομηρικό μύθο, όταν τραυματίστηκε από τον Έκτορα στο πόδι έδεσε την πληγή με το συγκεκριμένο φυτό καθ΄ υπόδειξη της θεάς Αφροδίτης.
Αλλωστε ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε ως αιμοστατικό.
Οι θεραπευτικές ιδιότητές του είναι πλούσιες. Μεταξύ αυτών διακρίνονται οι αντιρρευματικές και αναλγητικές -σε περιπτώσεις αρθρίτιδας- ιδιότητες της αχιλλέας. Χρησιμοποιείται με τη μορφή κομπρέσας ή εγχύματος.
Τσουκνίδα
Με πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες
Ένα βότανο με πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες είναι η τσουκνίδα. Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, πρόκειται για ένα αντισπασμωδικό φυτό σε περιπτώσεις ρευματισμών και ισχιαλγίας, το οποίο παράλληλα εντείνει την κυκλοφορία του αίματος και δρα θεραπευτικά σε περιπτώσεις παραλύσεων.
Τα παλιότερα χρόνια, οι πρακτικοί σύστηναν τρίψιμο με κεντρί τσουκνίδας στις πρησμένες αρθρώσεις ή εναλλακτικά κατανάλωση 4 φλιτζανιών τσαγιού τσουκνίδας ημερησίως.
Ματζουράνα
Καταπολεμά τον πόνο των ρευματισμών
Γνωστή από την αρχαιότητα, η μαντζουράνα χρησιμοποιείτο ως φαρμακευτικό φυτό από τους Αιγυπτίους και τους Αραβες, ενώ οι Σύριοι κατασκεύαζαν από αυτήν ένα δυνατό άρωμα το οποίο πωλούσαν στις Αθηναίες αριστοκράτισσες. Εχει αρκετές κοινές ιδιότητες με το θυμάρι.
Μία εξ αυτών είναι η καταπολέμηση των πόνων που οφείλονται σε ρευματισμούς.
Για τη χρήση αυτή συνήθως εφαρμόζονται κομπρέσες με ζεστό αφέψημα μαντζουράνας ή γίνονται εντριβές με αιθέριο έλαιο στα πάσχοντα σημεία.
Μαύρο σινάπι
Η παρατεταμένη χρήση προκαλεί ερεθισμό
Οφείλει τις θεραπευτικές του ιδιότητες στην ουσία σιναπέλαιο που περιέχει.
Είναι γνωστά τα θερμαντικά έμπλαστρα που φτιάχνονται από σινάπι και τοποθετούνται επί της πάσχουσας περιοχής σε περιπτώσεις ισχιαλγίας, ρευματισμών και αρθρίτιδας. Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή γιατί η παρατεταμένη επαφή του δέρματος με το σιναπέλαιο είναι πιθανό να προκαλέσει ερεθισμό και φουσκάλες.
Το σινάπι είναι ένα αρχαίο φυτό, η παρουσία του οποίου αναφέρεται και στη Βίβλο, ενώ κατά το παρελθόν χρησιμοποιείτο ευρέως ως μπαχαρικό από τους αρχαίους Ελληνες, τους Ρωμαίους αλλά και λαούς της Κεντρικής Ευρώπης.
Ονωνίς
Φτιάξτε αφέψημα από τη ρίζα του φυτού
Ελκει το όνομά του από τον συμπαθή γάιδαρο (όνο), αφού αποτελεί μια από τις αγαπημένες του τροφές. Το βότανο ονωνίς είναι αυτοφυόμενο στην Ελλάδα, έχει τριγωνικά φύλλα και πολλά αγκάθια. Οι ρίζες του εμφανίζουν αντιρρευματικές και διουρητικές ιδιότητες. Για την καταπολέμηση των επίμονων ρευματισμών συστήνεται αφέψημα από τη ρίζα του φυτού.
Ερυθραία (κενταύριο)
Το κενταύριο ανήκει στην οικογένεια Γεντιανωδών (Gentianaceae), με κοινή ονομασία ερυθραία, θερμόχορτο, άγρια κίνα, ριγόχορτο. Ερυθραία (Erythreaea centaurium)
Γνωστό με την ονομασία θερμόχορτο, άγρια κίνα και ριγόχορτο. Δραστικό συστατικό του φυτού αυτού, είναι η πικρή του ουσία.
Φυτό ετήσιο ή διετές , με ποικίλη μορφή , η ερυθραία βρίσκεται σε όλη την Ευρώπη , όπου είναι διαδεδομένη στα λιβάδια, τους χέρσους τόπους τα ξέφωτα των δασών , ενώ ευδοκιμεί και στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας
Ιδιότητες: Το τσάι του έχει τονωτικές ιδιότητες. Βοηθά στην καταπολέμηση των πόνων της περιόδου και είναι ταυτόχρονα και καθαρτικό. Βοηθά σημαντικά στις παθήσεις του στομάχου και τη δυσπεψία. Ανοίγει την όρεξη. Είναι πολύ πικρή και χορηγείται ως αντιπυρετικό, για την αναιμία, τα αρθριτικά, την υπέρταση και την πέτρα στους νεφρούς. Είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του φουσκώματος της κοιλιάς και τις καούρες.
Πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες δόσεις γιατί προκαλούν δυσάρεστα αποτελέσματα (στομαχόπονους, εμετούς και διάρροια).
Ερίγκερο
Φυτό που απαντάται στη Βόρεια Αμερική , καθώς και σε όλη την Ευρώπη , κοινό σε χέρσα εδάφη , αναχώματα, χαλάσματα, καθώς και μέσα στις καλλιέργειες , το ερίγκερο φυτρώνει και σε ανάλογους τόπους της χώρας μας. Είναι ποώδες , ετήσιο φυτό, με όρθια στελέχη, χνουδωτό, με διακλαδώσεις .Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, στενά και πολλά, με χρώμα γκριζοπράσινο. Τα άνθη του σχηματίζουν μικρά κεφάλια με ανθίδια γλωσσοειδή, υπόλευκα και σωληνοειδή κίτρινα. Το βρίσκουμε από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο ακόμη και μέσα σε καλλιεργημένα χωράφια, έχει χνουδωτή υφή και πολλά κλαδιά. Εχει γκριζοπράσινα φύλλα, τα οποία περιέχουν αιθέριο έλαιο, ενώ τα άνθη του είναι μικρά και συνήθως κίτρινα. Χρησιμοποιείται ως αφέψημα για το λουμπάγκο, τους ρευματισμούς, τις αιμορροΐδες, είναι διουρητικό και αντιδιαρροϊκό.
Γωλθερία-Gualtieri procumbens
  Η Γωλθερία χρησιμοποιείται κυρίως για το έλαιο της, που είναι πλούσιο σε σαλικυλικό μινθύλιο.
Αυτή η ουσία είναι η βάση της ομάδας των ασπιρινών και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη δράση της Γωλθερίας στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής στους οξείς ρευματισμούς.
Συνήθως χρησιμοποιείται εξωτερικά, σαν υγρό για εντριβές, για τη θεραπεία χρόνιων μορφών μυϊκών και σκελετικών προβλημάτων, όπως η οσφυαλγία και η ισχιαλγία.
Εσωτερικά έχει χρησιμοποιηθεί για τη διουρητική και εμμηναγωγική του δράση. Αναφέρεται και σαν γαλακταγωγό.
Παρασκευή και δοσολογία: Έγχυμα: ρίξτε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 κουταλιά του τσαγιού φύλλα και αφήστε το για 10-15 λεπτά.
Το ρόφημα αυτό πρέπει να πίνεται τρεις φορές τη μέρα.
Κατάπλασμα και υγρό για εντριβές.
***ΜΗΛΑ   Γιατί  το μήλο είναι μία από τις πιο θεραπευτικές τροφές στον κόσμο
Αυτή η συνήθως υποτιμημένη υπερτροφή προστατεύει τον οργανισμό από το πυρηνικό νέφος, καταστρέφει ένα ευρύ φάσμα καρκίνων και διατηρεί τις αρτηρίες καθαρές – για να αναφέρουμε μόνο λίγους και επιβεβαιωμένους πειραματικά τρόπους με τους οποίους το μήλο ξυπνά τον εσωτερικό μας γιατρό.
Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα
 Αυτό το παλαιό ρητό ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό απ’ ό,τι σήμερα. Στη σύγχρονη εποχή, οι γιατροί κουβαλούν μαζί τους μια σειρά από εξετάσεις, φάρμακα και παρεμβάσεις που προκαλούν κινδύνους για την υγεία οι οποίοι συχνά υπερβαίνουν τα δήθεν οφέλη τους κι έτσι είναι καλύτερο να αποφεύγονται όποτε είναι δυνατόν.
Επίσης, τα μήλα είναι πολύ φθηνότερα από τους γιατρούς και στη χειρότερη περίπτωση που είναι απαραίτητη κάποια μορφή θεραπείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια ωφέλιμη (και θρεπτική) μορφή αυτοάμυνας. Παρ’ όλο που κάποιοι ίσως θεωρήσουν το παραπάνω γνωμικό ως μια απλή λαϊκή ιατρική φαντασίωση, η πραγματικότητα είναι ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες των μήλων είναι καλά τεκμηριωμένες μέσα στη βιοϊατρική βιβλιογραφία.
Για παράδειγμα, η κατανάλωση μήλων έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου. [i] [ii] [iii]
Άλλοι τύποι καρκίνου που έχουν μελετηθεί και αφορούν τις αντικαρκινικές ιδιότητες του μήλου σε προ-κλινικές έρευνες περιλαμβάνουν:
• Καρκίνος του ήπατος: έχει επιβεβαιωθεί πειραματικά ότι ο χυμός, η πηκτίνη και η φλούδα του μήλου εξολοθρεύουν τον καρκίνο του ήπατος. [iv]
• Καρκίνος του μαστού: έχει βρεθεί ότι τα μήλα εμποδίζουν και καταστέλλουν τον καρκίνο του μαστού σε ζωικά μοντέλα. [v]
• Καρκίνος με φαρμακευτική αντίσταση: έχει βρεθεί ότι τα καροτενοειδή του μήλου αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ανθεκτικών στα φάρμακα καρκινικών κυττάρων [vi].
• Καρκίνος του οισοφάγου: έχει βρεθεί ότι μια προκυανιδίνη που περιέχεται στο μήλο καταστέλλει τον καρκίνο του οισοφάγου. [vii]
• Καρκίνος του στομάχου: Ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα συστατικά του μήλου προλαμβάνουν τον καρκίνο του στομάχου είναι μέσω της αναστολής του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, έναν από τους κύριους μολυσματικούς παράγοντες που συνδέονται με το έλκος και τον γαστρικό καρκίνο. [viii] Η προκυανιδίνη του μήλου έχει επίσης μελετηθεί για την ικανότητά της να προκαλεί άμεσα τον προγραμματισμένο θάνατο των καρκινικών κυττάρων του στομάχου. [ix]
Είναι πιθανό πολλές από τις θεμελιώδεις διαδικασίες που εμπλέκονται στην εμφάνιση και εξέλιξη του καρκίνου να αναστέλλονται από τα μήλα και τα συστατικά τους, γι’ αυτό τα μήλα μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά για πολύ περισσότερους καρκίνους από όσους αναφέρονται παραπάνω. Ανεξαρτήτως από το μέρος του μήλου που έχει μελετηθεί, φαίνεται ότι όλα διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Το μηλόξυδο, για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι περιέχει μια ένωση που καταστέλλει τους όγκους και η οποία προκύπτει από τη διαδικασία ζυμώσεως του οξικού οξέος και είναι γνωστή ως άλφα-γλυκάνη.
Ένας άλλος αποδεδειγμένος τρόπος με τον οποίο τα μήλα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου είναι μέσω της ικανότητάς τους να αφαιρούν τα καρκινογόνα ραδιοϊσότοπα που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα μας ως αποτέλεσμα του νέφους από τα πυρηνικά όπλα, τα όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο, την πυρηνική ενέργεια και την καταστροφή που συνδέεται με τη ρύπανση, όπως για παράδειγμα στο Τσερνομπίλ και τη Φουκουσίμα.
Μετά το Τσερνομπίλ, η πηκτίνη μήλου χρησιμοποιήθηκε για τη μείωση των επιπέδων του καίσιου-137 στα παιδιά που είχαν εκτεθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα σε ποσοστό πάνω από 60%. [X] Από το 1996 ως το 2007, συνολικά περισσότερα από 160.000 παιδιά έλαβαν πρόσθετα πηκτίνης από τα τρόφιμα. Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο του καίσιου-137 στα όργανα των παιδιών μειωνόταν μετά από κάθε γύρο προσθέτων πηκτίνης σε ποσοστό 30-40% κατά μέσο όρο. [Xi]
Οι σημαντικές μειώσεις παρατηρήθηκαν στο σύντομο χρονικό διάστημα των 16 ημερών. [Xii] Η πηκτίνη του μήλου έχει βρεθεί ότι εμποδίζει το πιο θανατηφόρο και τεχνητό ραδιοϊσότοπο, το πλουτώνιο-239, από να απορροφηθεί από τον γαστρεντερικό σωλήνα των ζώων στα οποία χορηγήθηκε. [xiii]
Θα μπορούσαμε λοιπόν να εκσυγχρονίσουμε το γνωμικό για το μήλο λέγοντας ότι «ένα μήλο την ημέρα το πυρηνικό νέφος κάνει πέρα». Πράγματι, υπάρχουν πολύ λίγες άλλες ουσίες, φυσικές ή συνθετικές, που να έχει βρεθεί ότι προστατεύουν από την έκθεση στο πλουτώνιο. Από την άποψη αυτή, τα μήλα αποτελούν όντως υπερτροφή.
Άλλες αξιοσημείωτες και «τεκμηριωμένες» θεραπευτικές ιδιότητες των μήλων περιλαμβάνουν:
• Διάρροια: το μήλο σε συνδυασμό με το χαμομήλι συντομεύει τη διάρκεια της μη καθορισμένης διάρροιας στα παιδιά [xiv].
• Σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση): προκλινικές έρευνες έδειξαν ότι το μήλο περιέχει ενώσεις οι οποίες εμποδίζουν τον σχηματισμό πλάκας μέσα στις αρτηρίες. [xv] Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε κουνέλια, βρέθηκε ότι ο χυμός μήλου είχε την ικανότητα να εμποδίσει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης σε μια διατροφή υψηλής χοληστερόλης που κατά συνέπεια προκαλεί αθηροσκλήρωση. [xvi]
• Περιττό βάρος: σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια βάρους που σχετίστηκε με την ημερήσια κατανάλωση 3 μήλων ή 3 αχλαδιών από υπέρβαρες γυναίκες [xvii].
• Αντιγήρανση εγκεφάλου: τα μήλα εμποδίζουν την οξειδωτική βλάβη και τη μειωμένη απόδοση του λαβύρινθου [xviii], καθώς και τη μειωμένη απόδοση των γνωστικών λειτουργιών σε ηλικιωμένα ποντίκια. [xix] Επίσης, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι ο χυμός μήλου μείωσε την παραγωγή των παθολογικών επιπέδων του βήτα-αμυλοειδούς (που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ) στον εγκέφαλό τους. [xx]
• Φλεγμονή του εντέρου: προκλινικές έρευνες έδειξαν ότι οι προκυανιδίνες που υπάρχουν στο μήλο [xxi] μειώνουν τη φλεγμονή του εντέρου. [xxii]
• Τοξικά συστατικά των εμβολίων: υπάρχουν πολλές φυσικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του μητρικού γάλακτος, που μειώνουν την συνθετικά παραγόμενη ανοσολογική αντίδραση που συνδέεται με τα εμβόλια και τα ανοσοενισχυτικά τους. Οι πολυφαινόλες των μήλων συγκαταλέγονται σε αυτές και έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν την τοξίνη της χολέρας όταν αυτή χρησιμοποιείται ως διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος μέσα στα εμβόλια από το να προκαλέσει τόσο μεγάλη βλάβη απ’ όση θα προκαλούσε σε άλλη περίπτωση.
• Περιοδοντίτιδα: όλοι γνωρίζουμε την αίσθηση που ακολουθεί όταν τρώμε ένα μήλο – μια στυφή γεύση που μας κάνει να νιώθουμε τα ούλα μας καθαρά. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην κουερσετίνη η οποία βρίσκεται στα μήλα, το τσάι και τα κρεμμύδια και διαθέτει σημαντικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. [Xxiii] Οι πολυφαινόλες των μήλων εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων των περιοδοντικών συνδέσμων που οφείλεται στη λοίμωξη από το παθογόνο αναερόβια βακτήριο Porphyromonas gingivalis. [Xxiv]
• Προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs): τα AGEs σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την οξείδωση των σακχάρων του αίματος. Αυτά τα σάκχαρα υγροποιούνται όταν εκτίθενται σε οξειδωτικά και στη συνέχεια συνδέονται με κυτταρικές δομές, όπως π.χ. τα λίπη / οι πρωτεΐνες προκαλώντας βλάβες. Τα φύλλα του μήλου έχουν σημαντική αντιγηραντική δράση, συμπεριλαμβανομένης της αγγειοσύσπασης που σχετίζεται με την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία που προκαλείται από τα AGEs. [Xxv]
• Τριχόπτωση: αξίζει να σημειωθεί ότι μια προκυανιδίνη που ονομάζεται B-2 και υπάρχει στα μήλα ενισχύει την ανάπτυξη των μαλλιών στο κυτταρικό μοντέλο. [xxvi]
• Σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις: η πηκτίνη έχει αποδειχτεί ότι αναστέλλει τη σύνθεση των σταφυλοκοκκικών εντεροτοξινών τύπου Α και Β, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές σωματικές βλάβες. [xxvii]
• Ιός της γρίπης: περισσότερα από 60 χρόνια πριν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σύνθετοι υδατάνθρακες που δημιουργούν την πηκτίνη του μήλου αναστέλλουν τη μολυσματικότητα του ιού της γρίπης Α στο αίμα των κοτόπουλων καθώς και σε γονιμοποιημένα αυγά, αποδεικνύοντας έτσι τις πιθανές αντιγριπικές τους ιδιότητες. [xxviii]
Τελικά, αυτή η έρευνα για τα μήλα δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι ολοκληρωμένες τροφές για τη γενική υγεία μας. Τα μήλα δεν είναι φάρμακο, αποτελούν όμως έναν τρόπο με τον οποίο τα φάρμακα γίνονται περιττά. Μέσα από την αυθεντική διατροφή και την αποτοξίνωση – δύο λειτουργίες που μας προσφέρουν τα περισσότερα είδη φρούτων – θα εμποδίσουμε και θα θεραπεύσουμε τις ασθένειες.
Επίσης, τα φρούτα πάντα αποτελούσαν ωφέλιμη τροφή για το ανθρώπινο είδος. Η εξελικτική κληρονομιά μας (η οποία επιβεβαιώνεται μέσα από σύγχρονες γενετικές δοκιμές) δείχνει ότι οι προ-ανθρώπινοι πρόγονοί μας έζησαν σε ένα περιβάλλον ζούγκλας, όπου τα φρούτα ήταν διαθέσιμα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Στην πραγματικότητα, αυτό εξηγεί γιατί δεν συνθέτουμε πια βιταμίνη C από τη γλυκόζη, αφού συνηθίσαμε τόσο πολύ να τη λαμβάνουμε από τα άφθονα φρούτα που χάσαμε (μέσω της γενετικής μετάλλαξης ή του αταβισμού) την ικανότητά μας να την παρέχουμε στον εαυτό μας. Τα φυτά και τα ζώα ζουν συμβιωτικά. Για τον ίδιο λόγο που τα πνευμόνια μας λαμβάνουν οξυγόνο και αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα (το οποίο δίνει ζωή στα φυτά), οι καρποί αυτών των φυτών περιέχουν σπόρους (τη διασπορά των οποίων βοηθάμε εμείς) και σάρκα προκειμένου να μας δελεάσουν να τους καταναλώσουμε.
Τα φρούτα λοιπόν είναι μια πηγή τροφής τόσο παλιά όσο και η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη. Θα μπορούσε αυτός να είναι ένας λόγος που τα μήλα διαθέτουν αυτές τις εκπληκτικές θεραπευτικές ικανότητες; Ίσως. Την επόμενη φορά που θα δαγκώσετε ένα τραγανό, φρέσκο, βιολογικό μήλο, σκεφτείτε όλα όσα έχει να σας προσφέρει όχι θεωρητικά αλλά ενστικτωδώς. Νιώστε την ευχαρίστηση (η λέξη φρούτο ετυμολογικά προέρχεται από τη λατινική λέξη frui, που σημαίνει «απολαμβάνω») την ίδια κιόλας στιγμή.
Επίσης, αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν να ακολουθήσετε μια δίαιτα μόνο με μήλα, σκεφτείτε το. Δεν μοιάζει τόσο με νηστεία με φρούτα, αλλά με κάτι διασκεδαστικό. Γεμίστε μια τσάντα με βιολογικά μήλα και κάθε φορά που πεινάτε, φάτε ένα. Θα εκπλαγείτε από το πόσο άμεσα θα χορτάσετε και πόσο θα νιώσετε το σώμα σας καθαρό και απελευθερωμένο από την αποκλειστική κατανάλωση ενός απλού, εξαιρετικού φρούτου όπως το μήλο. Ορισμένοι άνθρωποι μπορούν εύκολα να συνεχίσουν για 1-2 ημέρες χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο διατροφής με αποτέλεσμα να αισθάνονται ανανεωμένοι και αναζωογονημένοι.

***   ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΤΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΟΤΑΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ! ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ!
Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι είναι μόνοι όταν υποστούν καρδιακή προσβολή χωρίς βοήθεια, το πρόσωπο του οποίου η καρδιά δεν χτυπάει σωστά και που αρχίζει να… αισθάνεται λιποθυμία έχει μόνο περίπου 10 δευτερόλεπτα ακόμα πριν από την απώλεια συνείδησης.
Ωστόσο τα θύματα μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους…
με το βήχα επανειλημμένα και πολύ δυνατά. Μια βαθιά ανάσα θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε βήχα και ο βήχας πρέπει να είναι βαθύς και παρατεταμένος έτσι ώστε να έχουμε και παραγωγή πτυέλων από βαθιά μέσα στο στήθος.
Μια ανάσα και ο βήχας πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου κάθε δύο δευτερόλεπτα προς τα πάνω μέχρι να φτάσει η βοήθεια ή έως ότου αισθανθείτε την καρδιά να χτυπάει και πάλι κανονικά.
Οι βαθιές ανάσες δίνουν οξυγόνο στους πνεύμονες και ο βήχας κινήσεις που συμπιέζουν την καρδιά να κρατήσει το αίμα που κυκλοφορεί. Η συμπίεση στην καρδιά βοηθά επίσης να ανακτήσει φυσιολογικό ρυθμό. Με τον τρόπο αυτό τα θύματα καρδιακής προσβολής μπορεί να καλέσουν για πρώτες βοήθειες. Ενημερώστε πολλούς άλλους ανθρώπους! Θα μπορούσε να σώσει τις ζωές τους!
Ένας καρδιολόγος λέει εάν ο καθένας που βλέπει αυτή την ανάρτηση αν την μοιραστεί σε 10 άτομα μπορεί να στοιχηματίσετε ότι θα κερδίσει τουλάχιστον μία ζωή.
Αντί αστείας ανταλλαγής πληροφοριών παρακαλώ να συμβάλλετε με τη διαβίβαση των πληροφοριών μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ατόμου . γιατί θα ξέρει τι θα κάνει.

***   Καρκινοπαθής που Νίκησε τον Καρκίνο Μοιράζεται Μαζί σας την συνταγή που της Έσωσε τη Ζωή! Αξίζει να το Προσπαθήσεις, να το Πολεμήσεις...!

καρκίνο επιζώντες επιμερισμένης η-συνταγή-ότι-έσωσε-ζωής της
Αυτή η γυναίκα, το όνομα της οποίας δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα, ζει στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Μοιράστηκε αυτήν την συνταγή, προκειμένου να βοηθήσει τους ασθενείς σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από αυτή την "δυσάρεστη ασθένεια".
Η συνταγή παρασκευάζεται εύκολα και θα πρέπει να ...έχετε μόνο δύο συστατικά -το τζίντζερ      και το μέλι.  Η Βόσνια υποστηρίζει αυτή η συνταγή την έφερε πίσω στη ζωή. Υπέφερε από καρκίνο των ενδοκρινών αδένων και εξαιτίας αυτού ήταν συνδεδεμένη σε μηχανές για 3 εβδομάδες. Ωστόσο, κατάφερε να θεραπεύσει τον εαυτό της χωρίς χημειοθεραπεία , χάρη σε αυτό το  Φυσικό φάρμακο.
 Χρειάζονται δύο μεγάλες ρίζες τζίντζερ, προκειμένου να προετοιμάσετε αυτό το φάρμακο. Καθαρίστε τις ρίζες τζίντζερ και  κόψετε τις σε πολύ μικρά κομμάτια. Ανακατέψτε το ψιλοκομμένο τζίντζερ με μισό κιλό  Καλό Μέλι.
Βάλετε αυτό το μείγμα σε ένα βάζο και  φάτε τέσσερα κουταλάκια του γλυκού κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χρησιμοποιήσετε πλαστικό ή κεραμικό κουτάλι, μην χρησιμοποιείτε ποτέ μεταλλικό κουτάλι.!
Τα πρώτα σημάδια βελτίωσης είναι εμφανή μετά από τρεις ημέρες.
*** Σελήνιο: σε ποιες τροφές βρίσκεται το πολύτιμο αντικαρκινικό συστατικό;
Η έλλειψή του συνδέεται με διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις, ενώ η επάρκειά του στη διατροφή μας έχει ανεξάντλητα οφέλη. Από ποιες τροφές, όμως, μπορούμε να λάβουμε σελήνιο και τι θα προσφέρουμε στον εαυτό μας καταναλώνοντάς το;
Τα τελευταία χρόνια «κυκλοφορεί» πολύ στα περισσότερα άρθρα και συζητήσεις για την υγεία και τη διατροφή, ενώ έχει συνδεθεί ιδιαιτέρως και με το θυρεοειδή αδένα, αποτελώντας το αντιοξειδωτικό του. Τι είναι, όμως, αυτό το θαυματουργό σελήνιο;
Πρόκειται για ένα απαραίτητο για τον οργανισμό μας ιχνοστοιχείο, το οποίο συναντάμε συνήθως σε φυτά, θαλασσινά και κρεατικά και το χρειαζόμαστε σε μικρές ποσότητες, καθώς αποτελεί αντιοξειδωτικό και απαραίτητο συστατικό διάφορων ενζύμων.
Σε συνεργασία με τη βιταμίνη Ε, τη βιταμίνη C, τη γλουταθειόνη και τη βιταμίνη Β3, το σελήνιο δρα σαν αντιοξειδωτικό εμποδίζοντας τη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, γι’ αυτό και σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου, ενώ έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες.
Ακόμη, το σελήνιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να ευεργετήσει την ανδρική γονιμότητα βελτιώνοντας την κινητικότητα του σπέρματος.
Παρά τα πολλαπλά οφέλη του, όμως, το σελήνιο μπορεί να έχει και τοξική δράση, μόνο αν καταναλωθεί σε υπερβολικές ποσότητες (άνω των 400 μικρογραμμαρίων την ημέρα), προκαλώντας αίσθημα κούρασης, τριχόπτωση, εξανθήματα, γαστρεντερικές διαταραχές και άσπρες κηλίδες στα νύχια.
Για να το λάβετε, λοιπόν, στις απαραίτητες ποσότητες, θα πρέπει να στραφείτε προς τις τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό και να αποφύγετε τις επεξεργασμένες, καθώς η επεξεργασία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του σεληνίου στην τροφή. Ακόμη, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μειώνουν τα επίπεδα σεληνίου του οργανισμού, γι’ αυτό συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το πώς και σε τι ποσότητες χρειάζεται να το λάβετε, ξεκινώντας πάντα από τη διατροφή και από τις παρακάτω ωφέλιμες τροφές.
Φιστίκια: στην κορυφή της λίστας
Τα φιστίκια, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο, παρέχουν υψηλές ποσότητες σεληνίου με περίπου 96 μικρογραμμάρια του ιχνοστοιχείου σε ένα μόνο φιστίκι (ξεπερνώντας τη συνιστώμενη ημερήσια δόση). Προτιμήστε τα σκέτα σαν σνακ και προσέξτε τις υπερβολές.
Συκώτι: απόλυτα θρεπτικό
Πολλοί ίσως δυσκολεύονται στην κατανάλωσή του, ίσως λόγω της έντονης οσμής του, το συκώτι σχεδόν όλων των ζώων, όμως, είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το σελήνιο. Σε όποια μορφή και αν το προτιμήσετε, το αρνίσιο συκώτι συγκεκριμένα περιέχει 116 μικρογραμμάρια σεληνίου σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων
Οστρακοειδή: και αφροδισιακά και υγιεινά

Τα αγαπημένα μας –και διάσημα για τη διασύνδεσή τους με τη λίμπιντο- στρείδια και μύδια, κατέχουν επίσης μια θέση ψηλά στη λίστα των τροφών πλούσιων σε σελήνιο, με μέχρι 154 μικρογραμμάρια σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων όσον αφορά τα στρείδια και 90 μικρογραμμάρια στα 100 γραμμάρια μύδια. Εκτός, όμως, από σελήνιο, τα συγκεκριμένα οστρακοειδή είναι μια εξαιρετική πηγή χαλκού, ψευδαργύρου, σιδήρου και βιταμίνης Β12, γι’ αυτό μην περιμένετε ένα ρομαντικό δείπνο για να τα καταναλώσετε!
Ψάρι: απαραίτητο στη διατροφή μας
Οι ειδικοί το συστήνουν προς κατανάλωση 2 φορές την εβδομάδα, λόγω του ότι είναι μια από τις τροφές που ευεργετούν την καρδιά, μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6 και Β12. Προτιμήστε το σολομό, τις αντσούγιες, τον ξιφία, τη ρέγκα, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο και κάντε τις εναλλαγές σας, έτσι ώστε να τα καταναλώνετε όλα συχνά.
Δημητριακά εμπλουτισμένα σε σελήνιο: για ένα δυνατό πρωινό

Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι το πρωινό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, το οποίο μας χαρίζει ενέργεια για τις επόμενες ώρες και τονώνει το μεταβολισμό. Στο εμπόριο υπάρχουν δημητριακά τα οποία είναι εμπλουτισμένα με σελήνιο και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας σε αυτό, αρκεί να τα προσθέσετε στο πρώτο γεύμα της ημέρας, μαζί με άλλες αγαπημένες σας υγιεινές επιλογές. Αναζητήστε τα, ελέγξτε την περιεκτικότητά τους σε σελήνιο και άλλα θρεπτικά στοιχεία και καταναλώστε τα αναλόγως.
Ηλιόσπορος: ένας σπόρος θαυματουργός
Ένα από τα σνακ που καταναλώναμε πιο συχνά στα παιδικά μας χρόνια, ο ηλιόσπορος, είναι πλούσιος σε βιταμίνη Ε, σίδηρο, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β6, πρωτεΐνη, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό. Τα θρεπτικά του συστατικά, όμως, δεν σταματούν εκεί, αφού ο ηλιόσπορος περιέχει και σελήνιο, φτάνοντας τα 79 μικρογραμμάρια του στοιχείου στα 100 γραμμάρια του ηλιόσπορου.
Μπέικον και χοιρινό: έχουν και τα καλά τους

Μπορεί το μπέικον να είναι πλούσιο σε λίπη και χοληστερίνη, αν, όμως, το καταναλώνετε μια στο τόσο, τότε είναι καλό να γνωρίζετε πως αποτελεί και μια καλή πηγή σεληνίου με 65 μικρογραμμάρια στα 100 γραμμάρια μπέικον. Μια χοιρινή μπριζόλα απαλλαγμένη από τα περιττά λίπη, επίσης, προσφέρει σελήνιο στον οργανισμό με 43 μικρογραμμάρια ανά 100 γραμμάρια του κρέατος. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι μπορείτε από ‘δω και πέρα να καταναλώνετε άφοβα μπριζόλες και μπέικον με αφορμή το σελήνιο, απλώς να τα διατηρείτε σε φυσιολογικά επίπεδα στη διατροφή σας, μια φορά την εβδομάδα.
Χαβιάρι: θρεπτικό και παρεξηγημένο
Δεν είναι τόσο ακριβό όσο νομίζουν οι περισσότεροι και αποτελεί μια σημαντική πηγή σιδήρου, πρωτεΐνης και βιταμίνης Β12. Τα 100 γραμμάρια χαβιάρι παρέχουν 65,5 μικρογραμμάρια σεληνίου, συν του ότι δίνει μια διαφορετική χροιά στο διατροφικό σας πρόγραμμα, αφού είναι μια τροφή που δεν καταναλώνετε συχνά. Πειραματιστείτε και δοκιμάστε το.
Θαλασσινά: υγιεινή νοστιμιά με θαλασσινή αύρα

Η εποχή ενδείκνυται για την κατανάλωσή τους και ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι γαρίδες, τα καβούρια και ο αστακός αποτελούν τη μόνιμη…. λιγούρα μας. Αν σταθείτε τυχεροί και βρείτε μια οικονομική και νόστιμη αστακομακαρονάδα φέτος στις διακοπές σας, τότε θυμηθείτε ότι ο αστακός της είναι πλούσιος σε σελήνιο, με 59 μικρογραμμάρια στα 100 γραμμάρια αστακού. Αντίστοιχα, τα καβούρια μας παρέχουν 47,5 μικρογραμμάρια σεληνίου ανά 100 γραμμάρια μερίδας και οι γαρίδες περίπου 40 μικρογραμμάρια σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι οι γαρίδες περιέχουν πολλή χοληστερίνη και καλό είναι να μην καταναλώνονται συχνά.

***  Πώς να μετατρέψετε τον καφέ σας σε "θαυματουργό φάρμακο"
Οι λάτρεις του καφέ ανά τον κόσμο θα πρέπει να ξέρουν πως ο πρωινός τους καφές περιέχει μία ουσία την οποία, αν και γνωστή, δεν γνωρίζουν και πολύ καλά. Η καφεΐνη είναι τόσο αποτελεσματική στην αύξηση της ενέργειάς μας, που η Ολυμπιακή Επιτροπή έχει βάλει πλαφόν στην χρήση της από επαγγελματίες αθλητές έτσι ώστε να μην... χρησιμοποιηθεί ως ντόπινγκ!
Ο Stephen Braun, ιατρικός αρθρογράφος στο "Buss:The Science and Lore of Alcohol and Caffeine" αναφέρει πως "όταν η καφεΐνη εισήχθη στην Ευρώπη για πρώτη φορά στα τέλη του 17ου αιώνα, αντιμετωπίστηκε ως φάρμακο-θαύμα, αφού μετέτρεπε τους κουρασμένους εργάτες σε πολύ παραγωγικούς".
Αλλά αν και η καφεΐνη είναι γνωστή πως μας κρατά σε επαγρύπνηση -πολλοί από εσάς μπορεί να διαβάζετε το άρθρο με ένα καφέ στο χέρι- οι έρευνες παραπέμπουν στο ότι η ουσία μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των επιδόσεων σε εξαιρετικά πολλές δραστηριότητες. Αλλά πάντα με μέτρο, αφού η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί, προφανώς, σε αρνητικά.
Ιδού μερικά "tips".
Ο καφές δεν θα σας βοηθήσει όσο θα μπορούσε, εάν είστε κουρασμένοι
Μπορεί να μην ακούγεται σωστό, αλλά η καφεΐνη λειτουργεί κάλλιστα όταν έχετε ξεκουραστεί, λόγω χημείας, αφού μιμείται το σχήμα του φυσικού χημικού αδενοσίνη που βρίσκεται στον εγκέφαλό μας και το οποίο μας επιτρέπει να... σβήνουμε τα φώτα και να πέφτουμε για ύπνο. Η καφεΐνη, λοιπόν, με το που "γεμίζει" τις υποδοχές της αδενοσίνης, επιτρέπει την λειτουργία διεγερτικών φυσικών ουσιών όπως η ντοπαμίνη. Γι αυτό το λόγο εάν είστε κουρασμένοι, αυτές οι... θέσεις έχουν ήδη πιαστεί από την αδενοσίνη, και η καφεΐνη δεν θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση.
Πιείτε καφέ πριν χρειαστείτε να απομνημονεύσετε πράγματα
Σύμφωνα με έρευνα του 2014 στο περιοδικό Nature Neuroscience, η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει την λειτουργία της μακροχρόνιας μνήμης, κάτι που προσδίδει καλύτερη απομνημόνευση για μεγαλύτερο διάστημα. Η έρευνα βασίστηκε στα αποτελέσματα των ιατρών του Johns Hopkins University. Όμως προειδοποιεί: Ανάλογα με τον άνθρωπο, η καφεΐνη έχει και πλαφόν αποδοτικότητας, μετά από το οποίο λειτουργεί μη ευεργετικά.
Πιείτε καφέ πριν το meeting, το γραπτό ή το...καλλιτεχνικό σας τεστ
Η καφεΐνη, σύμφωνα με έρευνα του 2009 μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο εύκολους στη συνεργασία, ενώ φαίνεται να επηρεάζει θετικά την επεξεργασία ιδεών και δεδομένων αλλά και την δημιουργικότητα".
Επίσης, η καφεΐνη φαίνεται πως βοηθά και στην μείωση της γνωστικής εξασθένησης των αντρών, ενώ ερευνητές το μελετούν και ως φάρμακο για την πρόληψη/αντιμετώπιση του Alzheimer.

***   Καταπολεμήστε τη φλεγμονή και το αυτοάνοσο νόσημά σας σε 30 ημέρες!
Πώς να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή και το αυτοάνοσο νόσημά σας σε 30 μέρες!!!
Ονομάζω τον εαυτό μου «γιατρό της τελευταίας ευκαιρίας» αφού πολλοί από τους ασθενείς μου είναι σχεδόν απελπισμένοι όταν έρχονται στο γραφείο μου. Η Merris, η οποία περιέγραψε τον εαυτό της ως φυλακισμένη μέσα στο ίδιο της το σπίτι, ήταν ένας από αυτούς.
Η Merris έπασχε απο κοιλιοκάκη, ένα αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει το έντερο. Όταν οι άνθρωποι με κοιλιοκάκη καταναλώσουν οποιοδήποτε τρόφιμο που περιέχει γλουτένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται στις εντερικές λάχνες. Το αποτέλεσμα είναι διάρροια, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος, ναυτία και απόλυτη κατάπτωση.
Η συνήθης θεραπεία για την ασθένεια αυτή είναι η αυστηρή αποφυγή της γλουτένης. Η Merris το είχε εφαρμόσει για ενάμιση χρόνο, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα. Ο γιατρός της υποψιάστηκε ότι έπασχε από επίμονη κοιλιοκάκη – μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση στην οποία οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία με ισχυρά ανοσοκατασταλτικά στεροειδή και άλλα επικίνδυνα φάρμακα.
Η Merris ήθελε μια καλύτερη λύση. Όταν λοιπόν με είδε μια μέρα στην τηλεόραση να μιλώ για τη θεραπεία της φλεγμονής μέσω της διατροφής, αποφάσισε να με επισκεφτεί.
Αφού ακολούθησε τη μέθοδό μου μόνο για 4 μέρες, η σοβαρή της διάρροια σταμάτησε εντελώς. Μέσα σε 1 μήνα, ο πόνος και οι κράμπες της εξαφανίστηκαν. Δεν χρειαζόταν πια κανένα φάρμακο εκτός από αυτά για τον θυρεοειδή της. Από εκεί που δεν μπορούσε να κοιμηθεί για περισσότερο από 1 ή 2 ώρες, κατάφερε να κοιμάται ήσυχη όλη τη νύχτα.
Στα 66 της χρόνια η Merris δηλώνει ότι αισθάνεται σαν έφηβη. Και είναι πράγματι υγιέστατη, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.
Ποιό είναι το ηθικό δίδαγμα στην περίπτωση της Merris; Ότι όταν πρόκειται για κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, οι λάθος τροφές μπορούν να σας βλάψουν ή ακόμα και να είναι θανατηφόρες, ενώ οι σωστές τροφές μπορούν να σας θεραπεύσουν. Πριν αναφερθώ σε αυτά τα τρόφιμα, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στον ορισμό των αυτοάνοσων διαταραχών.
Τι είναι η αυτοανοσία;
Οι αυτοάνοσες διαταραχές προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει λανθασμένα ορισμένους ιστούς στο σώμα ως εισβολείς και όχι ως δικούς του. Όταν συμβαίνει αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει χημικές ουσίες που προκαλούν σωρεία καταστροφικών φλεγμονών.
Υπάρχουν περισσότεροι από 80 τύποι αυτοάνοσων νοσημάτων οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα με διαφορετικούς τρόπους. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, για παράδειγμα, δέχεται επίθεση το κεντρικό νευρικό σύστημα. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα οι αρθρώσεις. Στη νόσο του Κρον (Crohn) και στην κοιλιοκάκη το πρόβλημα υπάρχει στο γαστρεντερικό σύστημα.
Οι αυτοάνοσες διαταραχές συνήθως παρουσιάζονται σε οικογένειες κι έχουν την τάση να επηρεάζουν τις γυναίκες συχνότερα από τους άντρες. Μερικές φορές, τα συμπτώματα του αυτοάνοσου νοσήματος είναι ήπια. Ωστόσο, πολλές φορές όπως στην περίπτωση της Merris είναι εξοντωτικά ή ακόμα και δυνητικά θανατηφόρα.
Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε τα αυτοάνοσα νοσήματα. Ωστόσο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε ύφεση. Σε αυτό το σημείο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή.
Η θεραπευτική δύναμη των τροφών
Οι συμβατικοί γιατροί έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα τρόφιμα παίζουν ρόλο σε ορισμένες αυτοάνοσες διαταραχές. Για παράδειγμα, κατανοούν τις καταστροφικές επιπτώσεις της γλουτένης στην κοιλιοκάκη. Υπάρχει όμως κάτι που λίγοι από αυτούς γνωρίζουν: η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην επιδείνωση ή τη θεραπεία σχεδόν κάθε αυτοάνοσου νοσήματος.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή όταν τρώτε προφλεγμονώδεις τροφές (για παράδειγμα ζάχαρη και αλεύρι) θα επιδεινώσετε τη φλεγμονή, το κύριο χαρακτηριστικό όλων των αυτοάνοσων διαταραχών. Τα ανθυγιεινά τρόφιμα μπορεί επίσης να επιδεινώσουν την εντερική διαπερατότητα (σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου), να διαταράξουν την ισορροπία των ορμονών σας και να σας οδηγήσουν σε σοβαρές διατροφικές ελλείψεις – κι όλα αυτά μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ενός αυτοάνοσου νοσήματος.
Αντιθέτως, με την κατανάλωση θεραπευτικών τροφών μπορείτε να μειώσετε τη φλεγμονή, να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας, να ενισχύσετε την υγεία της εντερικής χλωρίδας που βοηθά στην επούλωση του διαρρέοντος έντερου και να διορθώσετε τις σοβαρές διατροφικές ελλείψεις. Όταν συμβεί αυτό, συνήθως το αυτοάνοσο νόσημα οδηγείται σε ύφεση.
Έτσι, η δική μου μέθοδος δεν ξεκινά με επικίνδυνα χάπια ή ενέσεις. Αντιθέτως, αρχίζει από το ντουλάπι του ασθενούς.
    Μέθοδος θεραπείας αυτοάνοσου νοσήματος: Στάδιο 1
Η μέθοδος που συστήνω σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα ξεκινά με την επαναφορά των 30 ημερών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ζητώ από αυτούς να ακολουθήσουν μια δίαιτα αφαιρώντας εντελώς τα παρακάτω τρόφιμα:
Δημητριακά
Γαλακτοκομικά
Φασόλια και όσπρια
Πατάτες
Καλαμπόκι
Ρύζι
Σόγια
Μαγιά
Επεξεργασμένα σπορέλαια
Σάκχαρα και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Πρόσθετα και χρωστικές ουσίες τροφίμων
Αλκοόλ
 Αντί γι’ αυτά, τους ζητώ να καταναλώνουν αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως:
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Κρέας και πουλερικά από ζώα ελεύθερης βοσκής
Αυγά
Θαλασσινά
Γλυκοπατάτες
Καρύδια
Υγιεινά έλαια όπως ελαιόλαδο, έλαιο αβοκάντο και έλαιο καρύδας
 Επίσης, τους συστήνω να τρώνε ξινολάχανο και κιμτσί καθώς και προβιοτικά για τη βελτίωση της χλωρίδας του εντέρου τους. Η καθημερινή κατανάλωση ζωμού από κόκαλα επιβάλλεται, διότι διαθέτει κολλαγόνο, ζελατίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Επιπλέον, επειδή πολλοί άνθρωποι με αυτοάνοσα νοσήματα έχουν διατροφική ανεπάρκεια, τους συνταγογραφώ ένα καλό βασικό συμπλήρωμα διατροφής. Τους συμβουλεύω να λαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σελήνιο και ψευδάργυρο, τα οποία καταπραΰνουν τη φλεγμονή. Τέλος, τους συμβουλεύω να χρησιμοποιούν στη μαγειρική τους αντιφλεγμονώδη βότανα και μπαχαρικά, όπως δεντρολίβανο και κουρκουμά.
Αυτό τη μέθοδο ακολούθησε η Merris για να θέσει τα συμπτώματά της υπό έλεγχο. Είναι ένα βασικό, αυστηρό πρόγραμμα Παλαιολιθικής Δίαιτας. Συχνά, είναι αρκετό. Μερικές φορές όμως δεν αρκεί.
Μέθοδος θεραπείας αυτοάνοσου νοσήματος: Στάδιο 2
Αν οι ασθενείς συνεχίσουν να έχουν συμπτώματα μετά από την επαναφορά των 30 ημερών, τότε ξέρω ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Γι’ αυτό και τους ζητώ να αφαιρέσουν διάφορα τρόφιμα και ομάδες τροφίμων που θεωρούνται υγιεινές για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε ορισμένα άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές.
Τα κυριότερα τρόφιμα είναι τα παρακάτω:
Τα φρούτα και τα λαχανικά της οικογένειας των σολανιδών, δηλαδή οι ντομάτες, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες, οι αγκινάρες, τα βατόμουρα, τα μούρα γκότζι και οι μπάμιες, καθώς και το πιπέρι καγιέν και η πάπρικα (το μαύρο πιπέρι επιτρέπεται). Ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα θέση σχετικά με τον λόγο που τα τρόφιμα αυτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα καθώς και η πλήρης λίστα.
Αυγά. Παρ’ όλο που τα αυγά αποτελούν μια υπερτροφή, ο οργανισμός ενός αρκετά μεγάλου αριθμού ανθρώπων αντιδρά άσχημα σε αυτά – κυρίως στο ασπράδι τους.
Ξηροί καρποί και σπόροι. Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στους ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να τους αφομοιώσουν και αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για όσους έχουν κατεστραμμένο έντερο εξαιτίας αυτοάνοσων νοσημάτων. Καλό θα ήταν λοιπόν να μάθετε αν αυτά τα τρόφιμα σας προκαλούν κάποια συμπτώματα.
Μη απορροφήσιμοι ζυμώσιμοι υδατάνθρακες (FODMAPS). Πρόκειται για ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. Πιο απλά, είναι μόρια που μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να απορροφήσουν. Όταν δεν χωνεύονται και δεν απορροφώνται πλήρως, ζυμώνονται στο έντερο προκαλώντας συμπτώματα όπως κοιλιακό πόνο, αέρια, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Αυτή είναι η λίστα των FODMAPS.
Όλα αυτά ίσως σας φαίνονται πάρα πολλά, αλλά θα πρέπει να τα διακόψετε μόνο προσωρινά. Μετά από μερικές εβδομάδες, θα αρχίσετε σιγά σιγά να εισάγετε ξανά στη διατροφή σας όλες τις απαγορευμένες τροφές. Αν ένα τρόφιμο σας προκαλεί προβλήματα, θα το αφαιρείτε. Αν όχι, τότε θα το διατηρείτε στη διατροφή σας.
Με την ευκαιρία, ζητώ επίσης από τους ασθενείς μου να σταματήσουν όλες τις «προαιρετικές» φαρμακευτικές αγωγές. Πολλά φάρμακα – για παράδειγμα τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα – επιδεινώνουν τα προβλήματα του εντέρου.
Συμπέρασμα: η μέθοδος είναι εύκολη, ασφαλής και αποτελεσματική
Η μέθοδός μου είναι απλή, σαφής και εύκολη να την ακολουθήσει κανείς. Ορισμένοι ασθενείς αρχικά δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τα δημητριακά, τη ζάχαρη ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά γρήγορα αποφασίζουν ότι είναι μια πολύ μικρή θυσία όταν τα συμπτώματα που κυμαίνονται από πόνους στις αρθρώσεις μέχρι δερματολογικά εξανθήματα και διάρροια γρήγορα μειώνονται ή ακόμα και εξαφανίζονται.
Ακόμα περισσότερο, οι ασθενείς απολαμβάνουν τα οφέλη που δεν είναι μόνο ο έλεγχος των αυτοάνοσων προβλημάτων τους. Χάνουν βάρος, συχνά αναστρέφουν το μεταβολικό σύνδρομο, αισθάνονται πιο νέοι και πιο ευτυχισμένοι. Λάμπουν κυριολεκτικά.
Και κάτι άλλο σημαντικό: αυτή η μέθοδος είναι ασφαλής. Συγκρίνετέ τη με τα στεροειδή και άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που αποτελούν την παραδοσιακή θεραπεία για τα αυτοάνοσα νοσήματα. Καταλαβαίνω ότι μερικές φορές αυτά τα φάρμακα είναι απαραίτητα. Αλλά πολλοί από τους ασθενείς μου δεν τα χρειάζονται καθόλου ενώ πολλοί άλλοι καταφέρνουν να μειώσουν σημαντικά τη δοσολογία τους.
Έτσι, αν έχετε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα και οι γιατροί σας λένε ότι η μόνη θεραπεία είναι η φαρμακευτική αγωγή, μην τους πιστέψετε. Δοκιμάστε να θεραπεύσετε το σώμα σας με φυσικό τρόπο μέσω της διατροφής. Δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα ενώ ταυτόχρονα θα σας δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσετε την παλιά σας ζωή, όπως η Merris.
Τροφή”: Το κυριότερο που οφείλουμε να κάνουμε ενάντια στα αυτοάνοσα, μαζί με την διατροφή, είναι να βοηθήσουμε το ανοσοποιητικό μας να “ξεμπερδευτεί”, να ευθυγραμμιστεί θα μπορούσα να πω με την αρχική του λειτουργία και άρα να εξυπηρετεί σωστά τον σκοπό του.
Η καλλίτερη μακράν λύση που έχει η Φύσις για να στήσει γερό και λειτουργικό ανοσοποιητικό, στα θηλαστικά, είναι το μητρικό γάλα. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα να το εντάξουμε στην διατροφή μας ως: Πρωτόγαλα – Colostrum (αρχαίο: πύαρ)!
Άρθρο της δρος KellyAnn Petrucci, διατροφολόγου και φυσικοπαθητικού ιατρού
enallaktikidrasi.com

***  ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙ! Και ο πόνος στη μέση θα φύγει…
Οι παλιότερες γενιές αντιμετώπιζαν τους πόνους στη μέση με φυσικά γιατροσόφια. Ο φυσικός πλούτος της Ελλάδας, η μεγάλη ποικιλία στη χλωρίδα ήταν αρωγός κατά των ασθενειών και τον πόνων.
Πολλά μέρη των φυτών έχουν χρησιμοποιηθεί σαν φυσικά γιατρικά και τα φύλλα ροδακινιάς ήταν το “φάρμακο» για τους πόνους στη μέση.
Έφτιαχναν ένα κατάπλασμα από κοπανισμένα φύλλα ροδακινιάς, τα οποία τα ζέσταιναν πάνω σε μία καυτή πέτρα και τα άλειφαν πάνω στο πονεμένο σημείο.
Κατόπιν άφηναν το κατάπλασμα εκεί για αρκετές ώρες. Επαναλάμβαναν την εφαρμογή κάθε μέρα ως που να νιώσουν καλύτερα και να φύγει ο πόνος.

***  Ιλαρά: Συμπτώματα και επιπλοκές
Πώς εμφανίζεται η ιλαρά; Ποιες επιπλοκές μπορεί να έχει και τι πρέπει να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε.
Τα κοκκινωπά εξανθήματα είναι το κυριότερο, αλλά όχι το μοναδικό, σύμπτωμα της ιλαράς.
Άλλα συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, η έντονη καταρροή και ο βήχας. Ο ιός της ιλαράς εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού τον καθιστά ευάλωτο απέναντι σε μικρόβια και φλεγμονές στα αυτιά, τους πνεύμονες ακόμη και στο κεφάλι.
Οι εγκεφαλικές φλεγμονές μπορούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις να επιφέρουν ακόμη και τον θάνατο.
Ξεκινά με ρινική καταρροή, υψηλό πυρετό, κόκκινα μάτια που δακρύζουν και βήχα. Την τέταρτη μέρα εμφανίζεται το εξάνθημα- κόκκινες κηλίδες συνήθως ενωμένες μεταξύ τους- και υψηλός πυρετός. Το εξάνθημα εμφανίζεται πρώτα στο κεφάλι και μετά στο υπόλοιπο σώμα, διαρκεί περίπου πέντε με έξι ημέρες και αρχίζει να φεύγει με την ίδια σειρά που εμφανίστηκε προκαλώντας ελαφρύ ξεφλούδισμα.
Χρειάζονται περίπου δώδεκα ημέρες για να εκδηλώσει τη νόσο ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό.
Ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα με σταγονίδια από τη μύτη ή το στόμα, κυρίως στα άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι, τέσσερις ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος μέχρι και τέσσερις ημέρες μετά.
Το εξάνθημα διαρκεί επτά με εννέα ημέρες και ο άρρωστος αναρρώνει πλήρως σε δέκα έως δεκατέσσερις ημέρες.
Η αντιμετώπιση γίνεται με αντιπυρετικά, κατά προτίμηση παρακεταμόλη, για την αντιμετώπιση του πυρετού.
Επίσης απαραίτητα είναι τα πολλά υγρά για τη μείωση της αφυδάτωσης.
Φυσικά, η ξεκούραση στο κρεβάτι επιβάλλεται.
Κάθε χρόνο 200.000 άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως από τον ίδιο τον ιό της ιλαράς ή τις παρεπόμενες δυσλειτουργίες που αφήνει.
Σημειώνεται ότι στις επιπλοκές περιλαμβάνονται: Βρογχιολίτιδα-βρογχίτιδα, εγκεφαλίτιδα, μυοκαρδίτιδα και πνευμονία. Οι επιπλοκές, που είναι πιο συχνές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και στους ενήλικες άνω των 20 ετών, συνήθως αφορούν το πεπτικό, το αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος).
Για το λόγο αυτό, γονείς και νεαροί ενήλικες πρέπει να καταλάβουν ότι η ιλαρά είναι σοβαρή ασθένεια και μερικές φορές κοστίζει τη ζωή.
Επιπλέον, έχει υψηλή μεταδοτικότητα και εξαπλώνεται εύκολα. Όπου και αν κατοικεί κανείς, είναι σημαντικό να έχει πλήρη εμβολιαστική κάλυψη εναντίον της.
Στην Ευρώπη, παρατηρούνται ολοένα περισσότερες επιδημίες ιλαράς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Παρ’ ότι οι εκτενείς εμβολιασμοί εναντίον της νόσου από το 1980 και μετά έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από ιλαρά, μόνο στο Αμερικανικό Τμήμα του ΠΟΥ εκριζώθηκε τελικά η νόσος (αυτό έγινε το 2002).
premium.paratiritis 

***  Προσοχή: Αυτές είναι οι τροφές ''δηλητήριο'' για τα νεφρά και βρίσκονται σε κάθε σπίτι
Οι βλαβερές διατροφικές συνήθειες συμβάλλουν στη δημιουργία στέρεων σχηματισμών στον ουρικό σωλήνα και τα νεφρά.Υπολογίζεται ότι το 80% της πέτρας των νεφρών αποτελείται από κοιτάσματα ασβεστίου.
Γι” αυτό και πρέπει να αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα με υψηλό οξαλικό οξύ.
Τέτοιες είναι:
Το σπανάκι, η μελιτζάνα, η ντομάτα, η πατάτα, τα φιστίκια, η ζάχαρη, τα αμύγδαλα και το κακάο.
Τον κίνδυνο δημιουργίας πέτρας στα νεφρά μπορεί επίσης να αυξήσει η πρόσληψη υψηλής ποσότητας ζωικού λίπους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, το γκρέιπφρουτ επίσης μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά.
Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε όλα τα είδη των τροφίμων που μπορούν να αποσπάσουν νερό από το σώμα προκαλώντας αφυδάτωση.
Αυτά περιλαμβάνουν το αλκοόλ, τον καφέ, τη ζάχαρη, το πολύ ασβέστιο κ.λπ.
Επιβάλλεται τέλος να πίνετε πολύ νερό, που συνεπάγεται συχνότερη ούρηση και συντελεί στην αποβολή των ιχνοστοιχείων που προκαλούν τον σχηματισμό λίθων στους νεφρούς, μειώνοντας έτσι το ενδεχόμενο να μένουν στάσιμα και να σχηματίζουν μάζες στο ουροποιητικό σύστημα.
Πηγή:   οnmed

***  Καρκίνος του στόματος: Ποια είναι τα αθόρυβα συμπτώματα
Αν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ο καρκίνος του στόματος μπορεί να αποδειχτεί μοιραίος.
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος;
Τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του στόματος περιλαμβάνουν:
Εξογκώματα στα χείλη, στα ούλα, ή σε άλλες περιοχές στο εσωτερικό του στόματος
Ανεξήγητη αιμορραγία στο στόμα και μούδιασμα,
έντονος πόνος σε οποιαδήποτε σημείο του προσώπου, του στόματος ή του λαιμού
Επίμονες πληγές στο πρόσωπο, στο λαιμό ή στο στόμα που αιμορραγούν και δεν επουλώνονται μέσα σε δυο εβδομάδες
Δυσκολία στο μάσημα ή στην κατάποση ή στην ομιλία
Βραχνάδα, πόνος στο λαιμό , ή οποιοδήποτε αλλαγή στη φωνή
Πόνος στο αυτί
Δραματική απώλεια βάρους
Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας αμέσως.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι άνδρες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος.
Οι παράγοντες κινδύνου είναι:
Το κάπνισμα. Οι καπνιστές έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να αναπτύξουν κάποια μορφή καρκίνου του στόματος.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Οι καρκίνοι του στόματος είναι περίπου έξι φορές πιο συχνοί στους πότες.
Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ειδικά σε νεαρή ηλικία.
Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Ορισμένα στελέχη του HPV προκαλούν καρκίνο του στόματος.

***  Ενημερωθείτε! Αυτά είναι τα φαγητά που μπλοκάρουν όλες τις παθήσεις!
Το κάπνισμα, το άγχος, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η κακή διατροφή προκα­λούν αύξηση των ελεύθερων ριζών με συνέπεια απ’ τη μία την επιτάχυνση της γήρανσης του οργανισμού και απ’ την άλλη την πρόκληση ασθενειών όπως ο καρκίνος, η νόσος Αλτσχάιμερ, οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Το οξειδωτικό στρες, αποτέλεσμα της αλόγι­στης παραγωγής των ελεύθερων ριζών, οδηγεί στη σταδιακή καταστροφή των κυττάρων.
Η βασική άμυνα του οργανισμού στη δράση των ελεύθερων ριζών είναι τα διάφορα αντιοξειδωτικά. Σημαντικές έρευνες που έχουν γίνει έχουν αναδείξει ως σημαντικότερα αντιοξειδωτικά συστατικά τη βιταμίνη Ε, τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη Α, το λυκοπένιο, το β καροτένιο, τις πολυφαινόλες και το σελήνιο.
Με αυτά τα αντιοξειδωτικά θα προστατέψουμε τον οργανισμό μας από την πρόωρη γήρανση και θα απομακρύνουμε την πιθανότητα να αρρωστήσουμε.
Η βιταμίνη Α, που βρίσκεται στο σπανάκι, τα πεπόνια, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και το αβοκάντο, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, συμβάλλει στη διατήρη­ση της καλής υγείας του δέρματος και παράλληλα ενισχύει την όρασή μας.
Η βιταμίνη C, περιέχεται στις πιπεριές, το ακτινίδιο, τα εσπεριδοειδή και τις φράου­λες, συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών και του δέρματος.
Η βιταμίνη Ε, βρίσκεται στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, στο ταχίνι και τα δαμάσκηνα, μας προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του δέρματος.
Το λυκοπένιο το βρίσκουμε στη σάλτσα ντομάτας και γενικά στα κόκκινα φρούτα. Προστατεύει τους άνδρες από τον καρκίνο του προστάτη.
Το β καροτένιο καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που γερνάνε τα κύτταρά μαςυπάρ­χει στο πεπόνι, το καρπούζι, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τον ανανά.
Σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόλο παίζουν και οι πολυφαινόλες. Το κόκκινο κρασί, τα λαχανικά, το σταφύλι, το ρόδι και τα εσπεριδοειδή περιέχουν αυτές τις φυτοχημικές ου­σίες. Οι πολυφαινόλες ενισχύουν την καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του ουροποιητικού συστήματος.
Το σελήνιο πολεμά τις ελεύθερες ρίζες και ισχυροποιεί τον οργανισμό. Το βρίσκουμε κυρίως στα ροδάκινα, τα καρπούζια, τα σταφύλια, τα λαχανικά και τα θαλασσινά.
Όλα αυτά έχουν θετική επίδραση και στην ψυχική μας υγεία. Όσοι καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, ενέργεια και αισιοδο­ξία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε από ειδικούς της Σχολής Δη­μόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης πως άτομα με θετική σκέψη και ευχάριστη διάθεση είχαν στο αίμα τους υψηλά επίπεδα καροτενο­ειδών.
Η νηστεία λοιπόν είναι μια καλή ευκαιρία να καταναλώσουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά, ώστε ο οργανισμός μας να επωφεληθεί στο μέγιστο από τα αντιοξειδωτικά.

***  Θεραπεία με βλαστοκύτταρα ανέστρεψε την οστεοπόρωση σε γερασμένα ποντίκια   , 
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι πρώτες δοκιμές σε μικρό δείγμα ανθρώπων
Επιστήμονες στον Καναδά πέτυχαν να αναστρέψουν την οστεοπόρωση σε γερασμένα πειραματόζωα (ποντίκια), χορηγώντας σε αυτά μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα από άλλα υγιή τρωκτικά. Με τον τρόπο αυτό, αποκατέστησαν τη φυσιολογική δομή των οστών.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι πρώτες δοκιμές σε μικρό δείγμα ανθρώπων, ενώ -ανάλογα με τα πρώτα αποτελέσματα- μπορεί να ακολουθήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές σε πέντε περίπου χρόνια.
Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να μεταφερθούν από τον δότη στον λήπτη, χωρίς να χρειάζεται συμβατότητα μεταξύ τους, συνεπώς δεν απορρίπτονται από τον οργανισμό του ασθενούς.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Νοσοκομείου της Οτάβα, με επικεφαλής τους καθηγητές Γουίλιαμ Στάνφορντ και Τζον Ντέηβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Stem Cells Translational Medicine", δήλωσαν έκπληκτοι από το πόσο σωστά τα βλαστοκύτταρα επανέφεραν μέσα σε έξι μήνες τα οστά στη φυσιολογική και πλήρως λειτουργική κατάστασή τους. Οι γιατροί είχαν ελπίσει απλώς σε μία βελτίωση.
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι μελλοντικά η εν λόγω θεραπεία μπορεί να εφαρμόζεται ακόμη και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, από την οποία πάσχουν περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. Ο τύπος 1 της οστεοπόρωσης αφορά τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ενώ ο τύπος 2 και τα δύο φύλα λόγω προχωρημένης ηλικίας.
Εξαιτίας της νόσου, τα οστά γίνονται πιο λεπτά, λιγότερο πυκνά και πιο εύθραυστα, με συνέπεια σχεδόν εννέα εκατομμύρια κατάγματα παγκοσμίως. Σήμερα υπάρχει στο εμπόριο μόνο μια φαρμακευτική θεραπεία για την οστεοπόρωση τύπου 2, που διαρκεί έως δύο έτη.

***  Η μαγική θεραπεία για την επούλωση των πληγών στο δέρμα!
derma
~  Βοτανικό όνομα: Calendula officinalis
Κοινό όνομα: Calendula
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Η καλέντουλα αναπτύσσεται σε όλη τη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Τα άνθη της καλέντουλας ιστορικά θεωρούνταν ευεργετικά για τη μείωση της φλεγμονής, την επούλωση των πληγών και αντισηπτι¬κά. Η καλέντουλα χρησιμοποιούταν για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών ασθενειών, όπως δερματικά έλκη και έκζεμα. Εσωτερικά χρησιμοποιείται για στο¬μαχικά έλκη και φλεγμονές.
Σύγχρονη έρευνα
Τα φλαβονοειδή που έχουν βρεθεί στην καλέ¬ντουλα θεωρούνται υπεύθυνα για την αντιφλεγμονώ¬δη δράση του φυτού. Εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι η καλέντουλα έχει αντι-ιική δράση.
Δοσολογία
Ως βάμμα, η δόση είναι 1-2 ml τρεις φορές την ημέρα. Για δερματικά προβλήματα μπορεί να χρησιμο¬ποιηθεί ως κρέμα τοπικά.
 ΜάριοςΔημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλοςτου   American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλοςτης   American Association of Drugless Practitioners

***  Απίστευτο! Νικήστε τις φλεγμονές με το θαυματουργό βότανο...
flegmones
~   Βοτανικό όνομα: Harpagophytum procubens
Διεθνές όνομα: Devil’s claw
 Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Το αρπαγόφυτο είναι ένα αφρικανικό βότανο που παίρνει το όνομά του (Devil’s claw = νύχια διαβό¬λου) από το γεγονός ότι η ρίζα του έχει σχήμα νυχιού. Είναι ιθαγενές σε ερήμους της νοτιοδυτικής Αφρικής. Χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων, όπως αλλεργιών, νεφρίτιδας και ηπατίτιδας, καθώς και για την αντιμε¬τώπιση των πονοκεφάλων. Δίνεται σε Αφρικανές για την ανακούφιση του πόνου κατά τη διάρκεια της εγκυ¬μοσύνης και του τοκετού. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ευρώπη, όπου πωλείται σχεδόν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής του ρευματισμού και της αρθρίτιδας. Οι βοτανολόγοι θεωρούν αυτή τη ρίζα ως έναν από τους χρησιμότερους καθαριστές του αίματος στη βοτανική material medica (φαρμακευτική ύλη).
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Το αρπαγόφυτο έχει αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση και καθαρίζει το αίμα. Το βότανο έχει μελετηθεί από επιστήμονες που αναζητούν μια θεραπεία για μια ποικιλία χρόνιων φλεγμονωδών παθήσε¬ων. Γερμανικές κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή της αρθρίτιδας. Έχει επίσης φανεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και ουρικού οξέος στον ορό του αίματος. Αυτή είναι η έννοια του «καθαριστή αίματος», που χρησιμοποιούν οι βοτανολόγοι.
Το φυτό οφείλει τη δράση του στα πικρά μονοτερπένια γλυκοσίδια: τις αρπαγοσίδες και τα σχετιζόμενα με αυτές συστατικά. Αυτά τα πικρά συστατικά δεν λειτουργούν όπως άλλα αντιαρθριτικά φάρμακα. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς λειτουργούν οι αρπαγοσίδες. Σε μια δοκιμή βρέθηκε ότι το φυτό μειώνει τον πόνο που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα το ίδιο αποτελεσματικά με το αργής δράσης αναλγητικό/προ-στατευτικό των χόνδρων φάρμακο diarcerhein(15). Μια διπλή-τυφλή μελέτη ανέφερε ότι το αρπαγόφυτο (600 ή 1.200 mg την ημέρα) βοηθά στη μείωση της οσφυαλγίας(16).
Το αρπαγόφυτο θεωρείται από τους βοτανολόγους ισχυρό πικρό βότανο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα με δυσπεψία.
Δοσολογία
Ως διεγερτικό της πέψης χρησιμοποιείται 1 γραμμάριο την ημέρα σκόνη κονιορτοποιημένου βολβού του φυτού. Για το βάμμα, η συνιστώμενη ποσότητα είναι 1-2 ml τρεις φορές την ημέρα. Για οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα χρησιμοποιούνται 4,4-10 γραμμάρια σκόνης την ημέρα. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να λαμβάνονται τυποποιημένα εκχυλίσματα 1.200-2.500 mg την ημέρα.
 ΜάριοςΔημόπουλος
Διατροφολόγος
ΜέλοςτουAmerican Council of Applied Clinical Nutrition
ΜέλοςτηςAmerican Association of Drugless Practitioners

***  Πιείτε το και αποτοξινώστε τον οργανισμό σας σε λίγα λεπτά!
tsai
~  Βοτανικό όνομα: Medicago sativa
Κοινό όνομα: Alfalfa
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Το alfalfa θεωρείται «Βασιλιάς των βοτάνων». Έχει καλλιεργηθεί από τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια, ξεκινώντας πιθανώς στην Αρμενία το 2000 π.Χ.. Στην Ελλάδα άρχισε να καλλιεργείται γύρω στο 490 π.Χ. Στη συνέχεια διαδόθηκε στην Ευρώπη και στη βόρεια Αφρική. Οι Ισπανοί εξερευνητές το έφεραν στον Νέο Κόσμο. Τα φύλλα του τρώγονται ωμά ή μαγειρεύονται ως λαχανικό εδώ και αιώνες σε πολλούς πολιτισμούς. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και άλλα μέταλλα, βιταμίνη Α, του συμπλέγματος Β, C, D, E και Κ και περιέχει μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης. Η χλωροφύλλη οξυγονώνει τους ιστούς του σώματος, αλκαλοποιεί το σώμα και έχει αντικαρκινική δράση. Οπότε δικαίως το alfalfa θεωρείται υπερτροφή. Στις ΗΠΑ τα φύτρα alfalfa έχουν γίνει δημοφιλής τροφή σε σαλάτες. Ως φαρμακευτικό φυτό, το alfalfa είναι λιγότερο γνωστό. Παρασκευάσματα αποξηραμένου alfalfa είναι ενσωματωμένα σε βοτανικά συμπληρώματα και λέγεται ότι δρουν στο κυκλοφορικό και ουροποιητικό σύστημα και ελέγχουν την αιμορραγία, μειώνουν την κατακράτηση νερού, μειώνουν τη χοληστερίνη και τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Το alfalfa μπορεί επίσης να επηρεάζει τις ορμόνες.
Το alfalfa έχει χρησιμοποιηθεί στη βοτανική ιατρική εδώ και 1.500 χρόνια. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική οι γιατροί χρησιμοποιούσαν νεαρά φύλλα alfalfa, για να θεραπεύουν ασθένειες του πεπτικού σωλήνα και των νεφρών. Οι αγιορβεδικοί γιατροί στην Ινδία συνταγογραφούσαν φύλλα και κορυφές των λουλουδιών του βοτάνου για φτωχή πέψη. Ένα κρύο κατάπλασμα παρασκευαζόταν από σπόρους alfalfa για σπυριά (καλόγερους). Οι ιθαγενείς Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν θερμά φύλλα alfalfa ως κατάπλασμα για να θεραπεύουν ωταλγίες (πόνο στα αυτιά).
Το alfalfa χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική ως θεραπεία για όλες τις φλεγμονές, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας και του ρευματισμού. Θεωρείται ότι είναι υποχολεστερολαιμικό (μειώνει τη χοληστερίνη) και υπογλυκαιμικό (μειώνει το σάκχαρο του αίματος). Είναι δημοφιλές ως καθαριστικό του αίματος και ως πικρό τονωτικό. Προτείνεται ως φάρμακο για την αναιμία, για να διεγείρει την όρεξη και να βοηθήσει στην αύξηση βάρους σε ελλιποβαρή άτομα, για δυσπεψία, ως διουρητικό, ως υποκατάστατο ορμονών με σκοπό την αύξηση του γάλακτος στους μαστούς και για να ανακουφίζει από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
Το alfalfa χρησιμοποιείται επίσης ως ένα δημοφιλές πρόσθετο σε βοτανικά ροφήματα. Ο συνδυασμός τσαγιού alfalfa και μέντας έχει θεωρηθεί ως ένα μαλακτικό που βοηθά στη διαδικασία της πέψης. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι το alfalfa περιέχει το πεπτικό ένζυμο μπεταΐνη.
Το alfalfa περιέχει φυσικές χλωροφυλλίνες (η πράσινη χρωστική στα φυτά), οι οποίες υποβιβάζονται όταν το φυτό κόβεται. Για παράδειγμα, συγκρίνετε το πράσινο χρώμα του άκοπου alfalfa με το καφετί χρώμα του συσκευασμένου χορταριού alfalfa. Η αλλαγή αυτή του χρώματος οφείλεται στην οξείδωση των χλωροφυλλινών.
 Η σύγχρονη τεχνολογία έχει αναπτύξει έναν τρόπο να εξάγει και να συντηρεί τη χλωροφύλλη πριν αποδομηθεί, έτσι ώστε να έχουμε τα πολλά οφέλη του. Το πιο συχνό αρχικό υλικό είναι το φρεσκοκομμένο alfalfa. Οι χλωροφυλλίνες εξάγονται πριν οξειδωθούν και διατηρούνται αφαιρώντας το λιποδιαλυτό φυτικό οξύ από το δαχτυλίδι χλωροφύλλης.
Σύγχρονη έρευνα
Το υψηλό περιεχόμενο του alfalfa σε βήτα-καροτίνη ενισχύει τα επιθηλιακά κύτταρα του βλεννογόνου του στομάχου και θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για τις αναφερόμενες επιδράσεις του στα έλκη. Οι ιδιότητές του ως καθαριστικό του αίματος έχουν αποδοθεί στο περιεχόμενό του σε χλωροφύλλη. Η πιο συχνή χρήση του alfalfa στη βοτανική ιατρική είναι ως μια αντι¬αρθριτική φόρμουλα. Δρα επίσης ως ένα αποτοξινωτικό του αίματος. Το υψηλό μοριακό βάρος αλκοολών (οκτανοσόλη) βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και των λιπιδίων του αίματος, ενώ η κουμαρίνη έχει αντιθρομβωτική δράση. Τα φλαβονοειδή χαλαρώνουν τους μαλακούς μύες και τα αλκαλοειδή μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Οι σαπωνίνες επιδρούν στην εντερική χλωρίδα.
Η καλύτερη έρευνα του alfalfa στη σύγχρονη βοτανική ιατρική είναι για τη βοήθεια του ελέγχου της χοληστερίνης. Μειώσεις στα επίπεδα αίματος της ολικής χοληστερίνης και της LDL (της κακής χοληστερίνης, όπως αντιεπιστημονικά την ονομάζουν κάποιοι) έχουν αναφερθεί σε μελέτες σε ζώα και σε μικρότερο αριθμό ανθρώπινων περιπτώσεων. Η HDL (η ονομαζόμενη καλή χοληστερίνη) δεν άλλαξε σε αυτές τις μελέτες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι σαπωνίνες του alfalfa μειώνουν την εντερική απορρόφηση της χοληστερίνης, μειώνοντας έτσι τη συγκέντρωσή της στο αίμα. Η χοληστερίνη δεν είναι η πραγματική αιτία της αθηροσκλήρωσης και του εμφράγματος, και αν θέλουμε να προλάβουμε το έμφραγμα και να νικήσουμε την καρδιοπάθεια πρέπει να κοιτάξουμε σε άλλους παράγοντες, όπως τη φλεγμονή, την ομοκυστεΐνη, την λιποπρωτεΐνη Α, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την οξείδωση από τις ελεύθερες ρίζες και το στρες. Επομένως δεν θεωρώ ότι η κατανάλωση του alfalfa θα προλάβει την αθηρο¬σκλήρωση και την καρδιοπάθεια, εκτός και αν δρα και σε άλλα επίπεδα εκτός από το να μειώνει τη χοληστερίνη.
Ένας μικρός αριθμός μελετών σε ζώα αναφέρει ότι το alfalfa μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα ανθρώπινα δεδομένα είναι περιορισμένα, και δεν είναι ξεκάθαρο αν το alfalfa έχει παρόμοιες επιδράσεις στους ανθρώπους και θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο στη θεραπεία του διαβήτη και της υπεργλυκαιμίας.
Το alfalfa χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο ορμονών. Τα φύλλα του alfalfa περιέχουν ισοφλαβόνες. Οι ισοφλαβόνες σε μελέτες έχουν θεωρηθεί υπεύθυ¬νες για δράση παρόμοια με αυτή των οιστρογόνων. Γι’ αυτό το λόγο το alfalfa χρησιμοποιείται κάποιες φορές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
Δοσολογία
Συνίσταται η λήψη 500-1.000 mg αποξηραμένων φύλλων την ημέρα ή 1-2 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.
  ΜάριοςΔημόπουλος
Διατροφολόγος
ΜέλοςτουAmerican Council of Applied Clinical Nutrition
ΜέλοςτηςAmerican Association of Drugless Practitioners

*** Ελαιόλαδο! Το καλύτερο "φάρμακο" για το διαβήτη τύπου 1!
elaiolado
~ Ανατρέπει όλα τα δεδομένα η έρευνα του Πανεπιστημίου της Νεάπολης, Federico II, η οποία φανέρωσε πως η κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα όσων ταλαιπωρούνται από διαβήτη τύπου 1. Η χρήση πρέπει να γίνεται μετά το φαγητό.
Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο της χώρας μας χρησιμοποιείται κατά κόρον στην μεσογειακή διατροφή και έχει τεράστια οφέλη για την υγεία μας, αφού μπορεί να δράσει ευεργετικά στις καρδιοπάθειες, ενώ δύναται μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση και να βοηθήσει στο λιπώδες ήπαρ.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η ευεργετική δράση του βασίζεται στην υψηλή περιεκτικότητα μονοακόρεστων λιπαρών και βιοενεργών συστατικών, όπως είναι οι αντιοξειδοτικές πολυφαινόλες.
Πάντως το παρθένο ελαιόλαδο έχει αρκετές θερμίδες για αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

***  Αποκάλυψη!Γιατί να χρησιμοποιούμε βότανα στον 21ο αιώνα; Είναι ανώτερα από τα φάρμακα;
aaaa
Στο οπλοστάσιο που μας παρέχει η φύση κατά των ασθενειών σημαντικότατη θέση κατέχουν τα βό­τανα. Δεν είναι τυχαίο ότι η κινεζική κυβέρνηση λόγω των παρενεργειών της χημειοθεραπείας χρηματοδότη­σε έρευνες για την ανεύρεση βοτάνων με αντικαρκινική δράση. Επίσης, να αναφερθεί ότι το Εθνικό Αντικαρ­κινικό Ινστιτούτο της Αμερικής έχει ξεκινήσει εντατι­κό πρόγραμμα για έρευνα αντικαρκινικών φυτών και βοτάνων των τροπικών δασών όλου του κόσμου, δεδο­μένου ότι λιγότερο από το 2% των βοτάνων των τροπι­κών δασών έχει ερευνηθεί.
Οι επικριτές των βοτάνων λησμονούν ότι από βότανα έχουν κατασκευαστεί πολλά χημικά φάρμακα. Ο James Duke, ερευνητής της USDA (U.S. Drug Administration), αναφέρει ότι περισσότερα από το 25% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που χρησιμοποιού­νται σήμερα προέρχονται ή τουλάχιστον βασίζονται σε φυσικά συστατικά που βρίσκονται σε φυτά και βότανα. Λησμονούν επίσης ότι από βότανα και φυτά έχουν κα­τασκευαστεί αντικαρκινικά φάρμακα. Για παράδειγμα δυο από τα σημαντικότερα χημειοθεραπευτικά φάρ­μακα, η vinblastine και η vincristine, παράγονται από τα φύλλα του Magadascar Rosy Periwinkle (Apocyna­ceae Catharanthus roseus). Χημικά συστατικά με δράση κατά των όγκων απομονώθηκαν από το φυτό αυτό και ελέγχθηκαν γι’ αυτή σε διάφορα πειραματόζωα. Έτσι εγκρίθηκε η κυκλοφορία των δυο προαναφερθέντων φαρμάκων, της vinblastine, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Hodgkins, και της vincristine, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της παιδικής λευ­χαιμίας.
Από ένα είδος ποδόφυλλου (May Apple Podo­phyllum Pelthum) που χρησιμοποιούσαν οι Ινδιάνοι κατά του καρκίνου κατασκευάστηκε η etoposide, που είναι αποτελεσματικό φάρμακο κατά του καρκίνου του πνεύμονα, του λεμφώματος και ορισμένων μορφών λευ­χαιμίας. Ο Jonathan Hartwell και οι συνεργάτες του, που δούλευαν στο πρόγραμμα ανεύρεσης φαρμάκων (Drug Research and Development Program) του Διεθνούς Ιν­στιτούτου Καρκίνου (National Cancer Institute ή NCI), απομόνωσαν την ποδοφυλλοτοξίνη και διάφορα άλλα συστατικά από το εν λόγω φυτό. Το Διεθνές Ινστιτού­το Καρκίνου πειραματίστηκε για τον έλεγχο της τυχόν αντικαρκινικής δράσης των συστατικών αυτών σε διά­φορα μοντέλα όγκων σε ποντικούς και τελικά βρήκε ότι όντως είχαν αντικαρκινική δράση. Το Διεθνές Ιν­στιτούτο Καρκίνου συνέχισε τα κλινικά πειράματα με την ποδοφυλλοτοξίνη, αλλά οι έρευνες σταμάτησαν λόγω της τοξικότητάς της. Τα κλινικά πειράματα όμως συνεχίστηκαν από μια ιδιωτική εταιρεία (Sandoz Ltd.) τη δεκαετία του 1960 και αργότερα παρασκευάστηκαν από το εν λόγω συστατικό τα ημισυνθετικά μείγματα etoposide και teniposide. Τελικά το 1983 εγκρίθηκε από τον FDA (τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων) το φάρμακο etoposide για χρήση από πά­σχοντες από τις προαναφερθείσες μορφές καρκίνου. Να θυμηθούμε επίσης και το φάρμακο taxol, που παρασκευ­άστηκε από τον φλοιό του τάξου του Ειρηνικού (Yew tree), ένα φάρμακο ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
Είναι όμως σωστό να παρεμβαίνουμε στη φύση;
Η φύση τα έχει φτιάξει όλα με τόση τελειότητα και σε κάθε φυτό και βότανο περιέχονται μυριάδες συστατι­κά που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Το να απομονώ­σουμε ένα συστατικό και με αυτό να κατασκευάσουμε ένα χημικό φάρμακο δεν είναι ίσως τόσο καλή ιδέα. Αυτό αποδεικνύεται και από τις παρενέργειες των χη­μικών φαρμάκων στον ανθρώπινο οργανισμό. Η φιλο­σοφία της βοτανικής και εναλλακτικής ιατρικής είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό για τη θεραπεία των ασθενειών και να μην απομονώνονται τα διάφορα συστατικά του. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι ορισμένα ιατρικά παραδοσιακά συστήματα ανα­γνωρίζουν στα διάφορα μέρη του φυτού και ειδική θεραπευτική δράση. Εξάλλου σε κάθε φυτό υπάρχουν συστατικά τα οποία δεν γνωρίζουμε σήμερα ούτε έχου­με ιδέα για τις αλληλεπιδράσεις που έχουν με άλλα συ­στατικά του φυτού.
Ένα όμως σημαντικό πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η ανακάλυψη ενεργών αντικαρκινικών συστατικών από τα βότανα ξεκινά με τη χρήση ολόκληρου του βοτάνου από τους παραδοσι­ακούς βοτανολόγους. Επειδή οι φαρμακευτικές εταιρεί­ες δεν μπορούν να πατεντάρουν ολόκληρα τα βότανα, χιλιάδες βότανα, τα οποία έχουν ένα σημαντικό σώμα ερευνών που πιστοποιούν τις αντικαρκινικές τους ιδιό­τητες, δεν θα βρουν ποτέ τον δρόμο στη φαρμακευτική αγορά. Αναλογιζόμενοι το κατά μέσο όρο κόστος χι­λιάδων εκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζεται, για να φτάσει ένα φάρμακο στην αγορά, αν μια φαρμακευτική εταιρεία δεν μπορεί να έχει μια αποκλειστική πατέντα βασισμένη σε ξεχωριστά ενεργά συστατικά, δεν υπάρ­χει οικονομικό κίνητρο να επιδιώξει σοβαρή έρευνα.
Αναλογιζόμενοι ότι ένα βότανο μπορεί να έχει χιλιάδες χημικά συστατικά, μπορεί να είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να απομονώσουμε ένα μοναδικό χη­μικό συστατικό. Σύμφωνα με πολλούς βοτανολόγους ολόκληρο το βότανο είναι πάντα σημαντικότερο από τα μέρη του, έτσι ώστε τα συστατικά που βρίσκονται στα φυτά συχνά χρειάζονται να λειτουργούν από κοι­νού το ένα με το άλλο, για να πετύχουν θεραπευτικούς σκοπούς. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς λόγους που μόνο τα συστατικά από πολύ λίγα φυτά έχουν πετύχει επιστημονική αποδοχή ως αντικαρκινι­κά φάρμακα.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ έχει ξεχωρίσει 3.000 φυτά που δρουν κατά των καρκινικών κυττάρων. Το 70% αυτών των φυτών βρίσκεται στα τροπικά δάση. Οι εθνοβοτανολόγοι που έχουν εκτενώς ερευνήσει φυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θερα­πεία του καρκίνου και άλλων ανιάτων ασθενειών από τους ιθαγενείς των τροπικών δασών του Αμαζονίου, έχουν απογοητευτεί, γιατί οι φαρμακευτικές εταιρεί­ες δεν μπορούν, και δεν θέλουν να τα αναπτύξουν ως φάρμακα.
Το όλο θέμα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο, όταν συνειδητοποιήσουμε ότι οι εθνοβοτανολόγοι σπάνια χρησιμοποιούν τα βότανα για ονομαστικές ασθένειες, αλλά για να ενεργοποιήσουν έμφυτες οργανικές δι­αδικασίες που βοηθούν την ικανότητα του σώματος να ξεπεράσει μια ασθένεια. Συνήθως αυτό γίνεται με σύνθετες φόρμουλες με διάφορα φυτά συνδυαζόμενα σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς. Οι περισσό­τεροι βοτανολόγοι υποστηρίζουν ότι τα βότανα είναι ισχυρότερα σε σύνθετες φόρμουλες από ότι είναι ως μεμονωμένοι παράγοντες. Αυτό απλώνει τα όρια της σύγχρονης φαρμακοποιίας που τείνει να βασίζεται σε ένα «μαγικό» συστατικό.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Από τι πεθαίνουν συχνότερα οι Έλληνες
Σταθερή πτωτική πορεία παρουσιάζει η γενική προτυποποιημένη θνησιμότητα,
Από τι πεθαίνουν συχνότερα οι Έλληνες
Τα νοσήματα πνευμονικής κυκλοφορίας, η νόσος εγκεφαλικών αγγείων και η ισχαιμική καρδιοπάθεια παραμένουν οι τρεις πρώτες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, από το 2004 έως και το 2013, ωστόσο, και οι τρεις αιτίες παρουσιάζουν σημαντική πτωτική πορεία, αν και ακόμη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Σταθερή πτωτική πορεία παρουσιάζει η γενική προτυποποιημένη θνησιμότητα, από όλες τις αιτίες, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία, το 2013 ήταν 857,2 ανά 100.000 πληθυσμό, ενώ το 2004 ήταν 1.047,8 ανά 100.00 πληθυσμό.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο δείκτης προτυποποιημένης θνησιμότητας από τα νοσήματα της πνευμονικής κυκλοφορίας και άλλων μορφών καρδιοπάθειας φαίνεται πως έχει πτωτική τάση, καθώς το 2004 ήταν 176,4 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ το 2013 μειώθηκε στο 119,4 ανά 100.000 κατοίκους.
Επιπλέον, η νόσος των εγκεφαλικών αγγείων παρουσιάζει μείωση, αφού το 2004 η προτυποποιημένη θνησιμότητά της ήταν 179,7 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα και το 2013 ήταν 110,4 γι' αυτήν την αιτία.
Μείωση παρουσιάζει και η ισχαιμική καρδιοπάθεια και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι στην Ελλάδα το 2004 ήταν 137,4 ανά 100.000 κατοίκους και το 2013 ήταν 90.
Αν και με χαμηλότερες τιμές από τις προηγούμενες αιτίες, η υπερτασική νόσος ως αιτία θνησιμότητας παρουσιάζει συνεχή αυξητική τάση την τελευταία δεκαετία. Η χαμηλότερη τιμή προτυποποιημένης θνησιμότητας, 11,8 ανά 100.000 πληθυσμό, καταγράφηκε το 2004 και η υψηλότερη, 17,1, το 2013.
Η μεγάλη κατηγορία των κακοήθων νεοπλασμάτων συνεχίζουν να είναι ψηλά στη λίστα με τις αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, καθώς για το έτος 2011 καταγράφηκαν συνολικά 27.346 θάνατοι από όλα τα κακοήθη νεοπλάσματα.
Η θνησιμότητα από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος στην Ελλάδα κυμαίνεται, την τελευταία πενταετία, σε διαφορετικά επίπεδα από εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έως το 2005 κυμαίνονταν στα ίδια, κυρίως εξαιτίας του υψηλού επιπολασμού του καπνίσματος στη χώρα μας.
Οι παθήσεις του πεπτικού συστήματος προκαλούν στην Ελλάδα λιγότερους θανάτους, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2011, η προτυποποιημένη θνησιμότητα για τα νοσήματα αυτά ήταν στην Ελλάδα 14,55 και στην ΕΕ 29,21 ανά 100.000 κατοίκους.
Αυτά τα θέματα θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας, με τίτλο «Δημόσια Υγεία και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας: κοινοί στόχοι» το οποίο διοργανώνει ο Τομέας Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) από τις 21 έως τις 23 Μαρτίου, στην Αθήνα.

*** 
~  *** Ένα βότανο χρήσιμο για την αντιμετώπιση του διαβήτη και τη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων
 
-    Λατινικό όνομα: Trigonella foenum-graecum
Διεθνές όνομα: Fenugreek
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Η τριγωνέλλα είναι ένα βότανο, το οποίο εκτιμούσαν οι κοινωνίες των Ελλήνων, των Ρωμαίων και των Αιγυπτίων για τις μαγειρικές και φαρμακευτικές αξίες του. Οι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν μια πυκνή πάστα (κόλλα) μουλιάζοντας σπόρους τριγωνέλλας σε νερό. Αυτό χρησιμοποιείτο για την πρόληψη των πυρετών, για την καταπράυνση του στομάχου και για τη  
θεραπεία των διαβητικών. Αυτή η πρακτική είναι σε κοινή χρήση μέχρι σήμερα. Επιπλέον, αυτό το παρασκεύασμα συχνά χρησιμοποιείται ως ένα αντιβιοτικό ή απολυμαντικό. Στην Ινδία οι μαγειρικές του ιδιότητες το καθιστούν ένα σημαντικό συστατικό σε σκόνες κάρυ. Η τριγωνέλλα εισήχθη για πρώτη φορά στην Κίνα στην δυναστεία Sung (1057 μ.Χ.). Οι Κινέζοι από τότε έχουν χρησιμοποιήσει την τριγωνέλλα για την θεραπεία παθήσεων των νεφρών, του μπέρι-μπέρι και ανδρικών προβλημάτων όπως ανικανότητα. Τα εκχυλίσματα τριγωνέλλας χρησιμοποιούνται από τους αγρότες για να δώσουν άρωμα στον κατεστραμμένο σανό, διότι τα κοπάδια απολαμβάνουν πολύ το άρωμα.
Το όνομα του είδους του βοτάνου foenum graecum είναι ελληνικό «σανό από την Ελλάδα», από το οποίο προέρχεται και το διεθνές όνομα του βοτάνου, fenugreek. Το όνομα του γένους του βοτάνου τριγωνέλλα είναι ελληνικό και σημαίνει «τρεις πλευρές», αναφερόμενο στα άνθη του.
Στη λαϊκή ιατρική σήμερα, η τριγωνέλλα χρησιμοποιείται συχνά και κυρίως για τις αποχρεμπτικές ιδιότητές της. Όπως τα άλλα γλοιώδη (κολλώδη) βότανα, κάνει τον βλεννογόνο του εντέρου να αυξάνει την παραγωγή, ενώ μειώνει την πυκνότητα του προστατευτικού υγρού. Αυτή η ανταπόκριση στο πεπτικό σύστημα προκαλεί μια  
συμπαθητική ανταπόκριση σε άλλες βλεννώδεις μεμβράνες του σώματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα έκδηλο στο αναπνευστικό και ουροποιητικό σύστημα.
Η τριγωνέλλα είναι ένα βασικό συστατικό φορμουλών για τη θεραπεία των πνευμόνων. Φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των αλλεργιών, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, και επίσης καταπολεμά το βήχα, πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά σε υγρά κλίματα.
Σύγχρονη έρευνα
Οι σπόροι της τριγωνέλλας είναι πολύ θρεπτικοί και περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία χημικών συστατικών. Οι σημαντικότερες επιδράσεις αυτού του σπόρου οφείλονται στο περιεχόμενό του σε βλέννα που τον κάνουν να φουσκώνει σε νερό και παρέχει μια πηγή κολλώδους ίνας. Οι σπόροι είναι πλούσιοι σε έλαια που συχνά συγκρίνονται με το μουρουνέλαιο, διότι περιέχουν χολίνη και βιταμίνη Α. Αυτά τα συστατικά (ιδιαίτερα η χολίνη) παράγουν μια ξεχωριστή μυρωδιά ψαριού.
Μια μελέτη έδειξε ότι το αλκοολούχο εκχύλισμα των σπόρων της τριγωνέλλας μπορεί πιθανώς να χρησιμοποιηθεί ως υπογλυκαιμικός παράγοντας λαμβανόμενος δια στόματος, διότι μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος σε αρουραίους. Η υπογλυκαιμική δράση της 
τριγωνέλλας οφείλεται σε ένα αλκαλοειδές που περιέχει, το οποίο ονομάζεται τριγωνελλίνη. Η τριγωνελλίνη μετατρέπεται σε νιασίνη και άλλες πυριδίνες και πυρρόλες, όταν μαγειρεύεται. Άλλα αλκαλοειδή της τριγωνέλλας είναι η γειτιανίνη και η κορπίνη.
Η τριγωνέλλα περιέχει επίσης σαπωνίνες και σαπωγενίνες που αποτελούνται από διοσγενίνη και γιαμογενίνη, τα οποία ξεκινούν υλικά για τη σύνθεση στεροειδών ορμονών και σχετικών φαρμάκων. Οι γεωπόνοι ερευνούν τη δυνατότητα της καλλιέργειας της τριγωνέλλας γι ? αυτό το σκοπό, διότι είναι ένα ετήσιο βότανο και ο χρόνος ανάμεσα στη φύτευση και στη συγκομιδή είναι πολύ συντομότερος από ότι για τα είδη της διοσκορέας.
Η πρωτεΐνη στην τριγωνέλλα είναι υψηλή σε λυσίνη και τρυπτοφάνη και χαμηλή σε θειούχα αμινοξέα. Όπως με τους περισσότερους σπόρους, περιέχει ενεργειακές συγκεντρώσεις λιπών και φωσφόρου. Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες σιδήρου. Οι στεροειδείς σαπωνίνες (διοσγενίνη, γιαμογενίνη κ.λπ.) και οι κολλώδεις ίνες θεωρούνται υπεύθυνες για πολλές από τις ευεργετικές δράσεις της τριγωνέλλας. Οι στεροειδείς σαπωνίνες φαίνεται ότι εμποδίζουν την απορρόφηση και τη σύνθεση της χοληστερίνης, ενώ οι ίνες μειώνουν τα επίπεδα του
σακχάρου στο αίμα.
Μια μελέτη έδειξε ότι η τριγωνέλλα μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου στο αίμα σε άτομα με μέτρια αθηροσκλήρωση και σε μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη. Τρεις άλλες μελέτες έδειξαν ότι η τριγωνέλλα βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2. Δύο διπλές-τυφλές μελέτες έδειξαν ότι η τριγωνέλλα εκτός από τη χοληστερίνη μειώνει και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Δοσολογία
Η δοσολογία για την αντιμετώπιση του διαβήτη και τη μείωση της χοληστερίνης είναι 5-30 γραμμάρια σπόρων τριγωνέλλας με κάθε γεύμα. Μπορεί να ληφθεί και ως βάμμα, και η δοσολογία είναι 3-4 ml τρεις φορές την ημέρα.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις
Στις συνιστώμενες δοσολογίες η τριγωνέλλα είναι απόλυτα ασφαλής. Επειδή η τριγωνέλλα μπορεί να προκαλέσει κολπική διέγερση που ίσως προκαλέσει αποβολές, δεν θα πρέπει οι γυναίκες να το λαμβάνουν την περίοδο της εγκυμοσύνης.

***  ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βοτανοθεραπείας στη ζωή  μας :  
1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαϊου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαϊου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -

7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαϊου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαϊου  2015http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαϊου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   

12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 

14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  

18 - ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-

 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
!!! 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html .-         
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html

47.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 

50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-
                                                                 
~ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2016  :                                             
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  01  Μαρτίου  2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-01-2016.html  .-                                                                                                                                     
 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
~Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 02  Μαρτίου  2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-02-2016.html  .-           
~ Η εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τσικνο-Πέμπτη 03- Μαρτίου  2016
~  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-03-2016.html .-                                                                                                                     
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  04 Μαρτίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-04-2016.html .-                                                                                                                                           
~Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Παρασκευή 04 Μαρτίου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-04-2016.html .-                                                  
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  05 και 06 Μαρτίου  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr / .-                                                                                         
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Μαρτίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-05-2016.html .-                                                                                                                                       
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Μαρτίου 2016:  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-06-2016.html  .-                                                                                                                           
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 07 Μαρτίου  2016 :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-07-2016.html .-                                                                                                                         
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Μαρτίου 2016:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-08-2016.html .-                                                                                                                                                                              ~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Arfara News Τρίτη  08  Μαρτίου 2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-08-2016.html .-                 
 ~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τρίτη 08  Μαρτίου  2016  : { Ενδέκατο 11ο  Κεφάλαιο -μέρος } : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/08-2016.html .-                           
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  09 Μαρτίου 2016  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-09-2016.html .-                                                                                                                                           
 ~   Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  10 Μαρτίου  2016:  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-10-2016.html .-                                                                                                                                             
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 11 Μαρτίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-11-2016.html .-                                                                                                                                                  ~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016 , Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-                                    ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Παρασκευή 11  Μαρτίου  2016 , Δωδέκατο 12ο   Κεφάλαιο -μέρος }  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-                                      
 ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12  Μαρτίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-12-2016.html .-                                                                                                                        
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 12  και 13 Μαρτίου  2016  : 'Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις της  εβδομάδας σε μιά σελίδα !!!  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/03/12-13-2016.html .-                                                                                                                               
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 13  Μαρτίου 2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-13-2016.html .-       
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Arfara News , Κυριακή 13  Μαρτίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-13-2016.html .-                                                                                                                                              
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Καθαρή Δευτέρα 14  Μαρτίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-14-2016.html  .-                                                                                                                        
 ~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  15  Μαρτίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-15-2016.html .-                                                                                                                                    
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  16 Μαρτίου  2016 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-16-2016.html .-                                                                                                                                      
~   Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  17 Μαρτίου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-17-2016.html  .-                                                                                                                                   
~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Πέμπτη  17  Μαρτίου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-17-2016.html .-                                                         ~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 18  Μαρτίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-18-2016.html .-                                                          
 ~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Arfara News  Παρασκευή  18  Μαρτίου  2016 :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-18-2016.html .-                                                                                                                                    
 ~  Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  19  Μαρτίου  2016  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-19-2016.html .-     
 ~ Αθλητικό Σάββατο-κύριακο  19 , 20 και 21 Μαρτίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/03/19-20-21-2016.html .-                                                                                                                                        
~ ~ Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 20  Μαρτίου  2016: http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-20-2016.html .-            
~ ~Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 21 Μαρτίου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-21-2016.html .- 
~  ~ Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  22 Μαρτίου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-22-2016.html .-
~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Arfara  News Τρίτη  22 Μαρτίου  2016   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-22-2016.html .-
~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Τετάρτη 23 Μαρτίου  2016   :    http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-23-2016.html .-   
~ ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
~                                  
                                         
~ Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  , 

***     BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4549    Video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2875 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2875 video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.299 βίντεο   .-  
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4812 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,

https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 590 /  -         https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,

https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.572   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,    
                    
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  

~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: