Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Υγεία ...και ..Γυναίκα ...Καρκίνος Μαστού ..οσα πρέπει να ξέρουμε 22/12/2010 *

Υγεία  ...και  ..Γυναίκα ...Καρκίνος  Μαστού ..οσα πρέπει  να ξέρουμε  22/12/2010


Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ  ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ  για της  γυναίκες :
Η  ΩΡΑ  ΣΤΟ  ΑΡΦΑΡΑ  Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  ΕΙΝΑΙ :

** Πράγοντες Κινδύνου

~** Δυστυχώς, ελάχιστα είναι γνωστά σχετικά με τα αίτια που προκαλούν καρκίνο του μαστού, παρά το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου. Όταν λέμε ότι ένα άτομο κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει καρκίνο ή ότι έχει έναν παράγοντα κινδύνου, σημαίνει ότι πιθανόν να έχει κάποιο βαθμό ευπάθειας στην ανάπτυξη της νόσου. Η ηλικία για παράδειγμα, είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού, όσο μεγαλύτερη είναι μια γυναίκα, τόσο ψηλότερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι παράγοντες κινδύνου δεν προβλέπουν με βεβαιότητα αν μια γυναίκα θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Αρκετές γυναίκες που έχουν όλους τους παράγοντες κινδύνου δεν θα εκδηλώσουν τη νόσο, ενώ άλλες χωρίς γνωστό παράγοντα κινδύνου για ναάπτυξη καρκίνο του μαστού θα μφανίσουν τελικά τη νόσο. Ωστόσο, το να γνωρίζει μια γυναίκα ότι έχει μερικούς παράγοντες κινδύνου μπορεί να τη βοηθήσει να είναι περισσότερο προσεκτική σχετικά με την πραγματοποίηση τακτικών ελέγχων με μαστογραφία ή ακόμη να πάρει μέτρα για τη μείωση του κινδύνου, διότι πολύ από αυτούς μπορούν να τροποποιηθούν ή να ελεγχθούν.

Ηλικία
Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία. Οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται μετά από την ηλικία των 50 ετών, ενώ είναι σπάνιος σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών (5% των περιπτώσεων), με εξαίρεση τις γυναίκες που έχουν κληρονομική προδιάθεση.
Φύλο
Καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες, όμως είναι συχνότερος στις γυναίκες (100 γυναίκες: 1 άνδρας).
Θετικό Οικογενειακό Ιστορικό Καρκίνου του Μαστού
Όταν μια γυναίκα έχει μια συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή ή κόρη) με καρκίνο του μαστού, σχεδόν διπλασιάζεται ο σχετικός κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και η ίδια. Ο κίνδυνος σεχδόν πενταπλασιάζεται όταν υπάρχουν δυο συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού στο ιστοριικό τους.
Έμμηνος Ρύση
Οτιδήποτε επηρεάζει μακροχρόνια έκθεση του μαστού στα οιστρογόνα επηρεάζει και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Για το λόγο αυτό, εάν η περίοδος αρχίσει πολύ νωρίς, κάτω των 10 ετών, και η εμμηνόπαυση έρθει καθυστερημένα ένω των 55 ετών, εάν μια γυναίκα δεν έχει παιδιά ή γέννησε το πρώτο της παιδί σε ηλικία άνω των 35 ετών, η γυναίκα αυτή εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την παρατεταμένη χρήση ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση.
Ιστορικό Καρκίνου
Οι γυναίκες που έχουν ήδη εμφανίσει καρκίνο στον ένα μαστό τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν έναν νέο, δεύτερο καρκίνο στον άλλο μαστό (1 στις 100 γυναίκες ανά έτος).
Προηγηθείσα Ακτινοθεραπεία
Η ακτινοθεραπεία στο θώρακα πριν από την ηλικία των 30 ετών (συνήθως για νόσο του Hodgkin) αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στη μετέπειτα ζωή (συνήθως 10-15 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ακτινοθεραπείας).
Αλκοόλ
Τα οινοπνευματώδη ποτά αυξάνουν τη συγκέντρωση των οιστρογόνων στο αίμα (μέτρια συχσέτιση με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνο του μαστού).
Βάρος
H παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων. Αυτό συμβαίνει διότι η παραγωγή των οιστρογόνων στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση γίνεται κυρίως μέσα σε λιπώδη ιστό (μετατροπή των επινεφριδικών ανδρογόνων σε οιστρογόνα από την αρωματάση, ένα ένζυμο που βρίσκεται κυρίως στο λίπος).
Καθιστική Ζωή
Η τακτική, έντονη άσκηση κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μιας γυναίκας, κυρίως διότι μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της έμμηνου ρύσεως, να επιμηκύνει τον χρόνο μεταξύ των περιόδων ή να ελαττώσει τον αριθμό των εμμηνορυσιακών κύκλων, μειώνοντας έτσι την έκθεση της γυναίκας στα οιστρογόνα. Επιπλέον όφελος είναι ο έλεγχος της αύξησης του βάρους.
Διατροφή και Καρκίνος του Μαστού
Δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα και οδηγίες.
Διατροφικό Λίπος:
Η πλούσια σε λίπος διατροφή έχει μίκρη ή και μηδενική επίδραση. Η αύξηση των ποσοστών καρκίνου του μαστού σε δυτικές χώρες δεν οφείλεται στο αυξημένο λίπος στη διατροφή, αλλά σε άλλες παραμέτρους του τρόπου ζωής των γυναικών, όπως η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή.
Βιταμίνη Α:
Ασκεί μέτρια προστατευτική δράση στον καρκίνο μαστού, κυρίως στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Σόγια:
 Τα ισοφλαβινοειδή είναι ειδικοί τύποι οιστρογόνων που ανευρίσκονται σε άφθονία στα προϊόντα σόγιας. Σε εργαστηριακές μελέτες, τα ισοφλαβινοειδή εμφανίζονται να προστατεύουν τα κύτταρα του μαστού από την καρκινική μετάλλαξη, ενώ μελέτες σε γυναίκες στις οποίες χορηγήθηκαν συμπληρώματα σόγιας έδειξαν αυξημένη υπερπλασία των κυττάρων του μαζικού αδένα. Η σχέση ισοφλαβινοειδών σόγιας και καρκίνου του μαστού σε ανθρώπους δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί.
Ορμονικά
ΣκευάσματαΑντισυλληπτικά: η από του στόματος χρήση τους φαίνεται να αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες κατά τον χρόνο της χρήσης τους ή λίγο μετά.
Θεραπεία
Ορμονικής Υποκατάστασης: προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, προστασία έναντι της LDL (θετική επίδραση στο τοίχωμα των αρτηριών). Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση της μετά την εμμηνόπαυση (κυρίως για περισσότερο από 5 χρόνια) αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Ο αυξημένος αυτός κίνδυνος φαίνεται να εξαλείφεται δύο χρόνια μετά τη διακοπή της.
Πηγή:
Καθηγητής κ. Χρήστος Μαρκόπουλος (2009), "Παράγοντες Κινδύνου για Ανάπτυξη Καρκίνου του Μαστού", Πάνω απ'όλα Γυναίκα, Οδηγός για τον Καρκίνο του Μαστού, Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», Εκδόσεις Διόπτρα.

*** ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ  του καρκίνου 
Πολλοί όγκοι του μαστού δεν προκαλούν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Μπορεί δηλαδή να ανακαλυφθούν π.χ. με μια μαστογραφία σε μια γυναίκα χωρίς συμπτώματα. Είναι πολύ σημαντικό κάθε γυναίκα να είναι εξοικειωμένη με τους μαστούς της, ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύσει οποιαδήποτε αλλαγή: Μια μάζα, μια πάχυνση ή κάποιο ερεθισμό του δέρματος, ευαισθησία ή έκκριμα από τη θηλή ή αλλαγή της θέσης της θηλής, ζέστη, ερυθρότητα ή οίδημα των μαστών της και τέλος πόνο. Ο πόνος δεν αποτελεί συνήθως σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού αλλά πρέπει να αναφέρεται στο γιατρό. Μια γυναίκα που θα ανακαλύψει μια από αυτές τις αλλαγές πρέπει να συμβουλευθεί αμέσως το γιατρό της. Ο γιατρός αυτός μπορεί να είναι ο οικογενειακός γιατρός, ο γενικός γιατρός ή ο παθολόγος ή ακόμη και ο γυναικολόγος της. Άλλη επιλογή είναι η επίσκεψη σε Κλινική ή ένα Κέντρο Μαστού και η εξέταση από χειρουργό εξειδικευμένο στις παθήσεις του μαστού.


***  ΔΙΑΓΝΩΣΗ :
Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού αρχίζει όταν μια γυναίκα ή ο ίδιος ο γιατρός της ανακαλύπτει μια μάζα στο μαστό ή με τη ψηλάφηση ή με μαστογραφία. Ακολουθούν διάφορες εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Η μαστογραφία (όταν δεν έχει γίνει), αποτελεί τη βασική απεικονιστική εξέταση των μαστών. Το υπερηχογράφημα μαστών, έχει περιορισμένη αξία και βοηθάει κυρίως στη διαφορική διάγνωση ανάμεσα σε ένα συμπαγή όγκο και μια κύστη γεμάτη υγρό.


Βιοψία: Υπάρχουν τέσσερις τρόποι να διαγνωστεί σωστά κατά πόσον η μάζα στον μαστό είναι καλοήθης ή κακοήθης.

1.Κυτταρολογική βιοψία

Γίνεται με μια λεπτή βελόνη (FNA - Fine Needle Aspiration Biopsy) που προσαρμόζεται σε μια σύριγγα και επιτρέπει την αναρρόφηση κυττάρων από την ύποπτη περιοχή του μαστού.

2.Ιστολογική βιοψία με βελόνη

Η βιοψία αυτή είναι παρόμοια με την FNA, αλλά η βελόνη είναι μεγαλύτερης διαμέτρου και απαιτείται τοπική αναισθησία και μικρή τομή.Η διαφορά με την κυτταρολογική βιοψία συνιστάται στο ότι το υλικό που μελετά ο παθολογοανατόμος είναι ιστολογικό.

3.Στερεοτακτική βιοψία

Η λήψη του ιστολογικού γίνεται με την βοήθεια και την καθοδήγηση ειδικών μηχανημάτων, ώστε να είναι βέβαιη η αφαίρεση υλικού από την ύποπτη περιοχή, ιδίως όταν η βλάβη του μαστού δεν είναι ψηλαφητή.

4.Ανοιχτή χειρουργική βιοψία


Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ταυτοποίηση της φύσης της ύποπτης περιοχής απαιτεί χειρουργική αφαίρεση. Άλλοτε με ταχεία βιοψία, δηλαδή άμεση απάντηση στο ερώτημα "καλοήθης ή κακοήθης" και άλλοτε με μόνικμη ιστολογική εξέταση κατά την οποία η απάντηση δίνεται μέσα σε ορισμένες ώρες.

Οι πρώτες τρεις βιοψίες μπορούν να γίνουν και εκτός νοσοκομείου, ενώ η ανοιχτή χειρουργική βιοψία γίνεται στο χειρουργείο.

~***ΣΤΑΔΙΟΠΙΟΙΣΗ  του Καρκίνου του Μαστου  σε μιά γυναίκα :  Η σταδιοποίηση γίνεται με το ιστορικό, την κλινική εξέταση και με τις ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις:


•Εξετάσεις αίματος στις οποίες περιλαμβάνονται και οι νεοπλασματικοί δείκτες CEA, CA 15-3.

•Ακτινογραφία θώρακος.

•Σπινθηρογράφημα οστών.

•Υπερηχογράφημα κοιλίας.

•Αξονική τομογραφία και άλλες εξετάσεις όταν υπάρχει ένδειξη.

*** ΘΕΡΑΠΕΙΑ :
Η θεραπεία έχει ως αρχικό στόχο της την αφαίρεση της ορατής νόσου. Το πρώτο βήμα λοιπόν στην αντιμετώπιση της νόσου είναι συνήθως η εγχείρηση. Το είδος της εγχείρησης θα συζητήσει ο Χειρουργός με την ασθενή. Μετά την εγχείρηση και με βάση ορισμένα στοιχεία που θα προκύψουν κυρίως από την ιστολογική εξέταση μπορεί στη συνέχεια να χρειασθεί
Ακτινοθεραπεία, Χημειοθεραπεία, Ορμονοθεραπεία.


Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη στην επιλογή της μετεγχειρητικής θεραπείας είναι το μέγεθος και η διαφοροποίηση του όγκου, η ύπαρξη ορμονικών υποδοχέων, το αποτέλεσμα της εξέτασης του Ηer2/neu, η ηλιία και η γενική κατάσταση της υγείας, το ιστορικό εμμηνόπαυσης, κ.α.

Μετεγχειρητική ΘεραπείαΗ μετεγχειρητική θεραπεία περιλαμβάνει την Ακτινοθεραπεία, τη Χημειοθεραπεία ακι την Ορμονοθεραπεία. ΛΕχει ως σκοπό να καταστρέψει κακοήθη κύτταρα που ενδεχομένως έχουν μείνει στο σώμα μετά από την εγχείρηση και να αποτρέψει την επανεμφάνιση της νόσου.

Ακτινοθραπεία
Ακτινοθεραπεία χορηγείται ως συμπλήρωμα των "συντηρητικών" χειρουργικών επεμβάσεων, όπως η ογκεκτομή ή η μερική μαστεκτομή, καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από ριζική μαστεκτομή όταν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγείται επίσης προεγχειρητικά με σκοπό να ελαττώσει το μέγεθος ενός μεγάλου όγκου. Η ακτινοθεραπεία έχει ορισμένες πιθανές παρενέργειες τις οποίες πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα και να συζητήσει με τον Ακτινοθεραπευτή πριν αρχίσει θεραπεία. Οι παρενέργειες αυτές περιορίζονται με την πρόοδο της τεχνολογίας.

Χημειοθεραπεία
Η Χημειοθεραπεία καταστρέφει κύτταρα που έχουν μ εταναστεύσει από τον αρχικό όγκο. Χορηγείται συνήθως ενδοφλεβίως σε κύκλους και η χορήγησή της δεν απαιτεί εισαγωγή σε Νοσοκομείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η Χημειοθεραπεί χορηγείται και σε προεγχειρητικά και ονομάζεται εισαγωγική Χημειοθεραπεία. Υπάρχουν αρκετά φάρμακα χρήσιμα στη θεραπεία του καρκίνου μαστού και χορηγούνται συνήθως σε συνδυασμούς 2 ή 3 φαρμάκων. Η Χημειοθεραπεία έχει αρκετές παρενέργειες κυρίως από το αίμα, το γαστρεντερικό σωλήνα και τα μαλλία. Οι παρενέργειες κυρίως από το αίμα, το γαστρεντερικό σωλήνα και τα μαλλιά. Οι παρενέργειες αυτές σήμεραπεριορίζονται σε μεγάλο βαθμό και είναι γενικά παροδικές.

Ορμονοθεραπεία
Εάν οι υποδοχείς των ορμονών είναι θετικοί μπορεί να χρησιμοποιηθεί Ορμονοθεραπεία μόνη ή σε συνδυασμό με Χημειοθεραπεία και /ή Ακτινοθεραπεία. Συνήθως χορηγείται Ταmoxifen, που ονομάζεται συχνά ανιοιστρογόνο, για πέντε χρόνια. Πρόσφατα χρησιμοποιούντι επίσης φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς της αρωματάσης, είτε στη θέση του Ταmoxifen ή διαδοχικά. Η Ορμονοθεραπεία χορηγείται συνήθως από το στόμα και έχει λιγότερες παρενέργειες από τη Χημειοθεραπεία. Μπορεί όμως να προκαλέσει και αυτή σε λίγες περιπτώσεις σημαντικές παρενέργειες και γι'αυτό χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση κατά τη χορήγησή της.

Παρακολούθηση
Ο Γιατρός θα συστήσει μετά την εγχείρηση ένα πρόγραμμα περιοδικού κλινικο-εργαστηριακού ελέγχου που στηρίζεται σε ορισμένες γενικά αποδεκτές προδιαγραφές και συγχρόνως εξατομικευμένα.

Γενικευμένος Καρκίνος Μαστού
Οι μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού αντιμετωπίζονται με εγχείρηση, Ακτινοθεραπεία και κυρίως με Ορμονοθεραπεία και Χημειοθεραπεία. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και στην Ορμονοθεραπεία και στη Χημειοθεραπεία. Νεότερα θεραπευτικά μέσα, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν επίσης προστεθεί συην καθημερινή πράξη. Πολλά άλλα φάρμακα, που δεν έχουν αντικαρκινική δράση μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τη Χημειοθεραπεία ή Ορμονοθεραπεία και να προσφέρουν σημαντική βοήθεια. Ο γενικευμένος καρκίνος μαστού μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να θεωρηθεί μια χρόνια νόσος, της οποίας η αντιμετώπιση κάθε χρόνο βελτιώνεται.

*** Πρόληψη

Δεν υπάρχει σήμερα ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα της πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού. Για το λόγο αυτό το βάρος όλων των αρμοδίων φορέων πέφτει στην κατά το δυνατόν έγκαιρη διάγνωση με αυτοεξέταση, κλινική εξέταση και μαστογραφία. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις με πολύ δυσμενές οικογενειακό ιστορικό ή γνωστές μεταλλάξεις μπορεί να γίνει προφυλακτική αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή. Ελαττώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κατά 95 % περίπου.

Η χημειοπροφύλαξη είναι μία καινούργια σελίδα στο κεφάλαιο της πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού. Μια μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι η χορήγηση του αντιοιστρογόνου, Tamoxifen, μπορεί να ελαττώσει σημαντικά την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Σήμερα ευρίσκεται σε εξέλιξη μία άλλη μελέτη που συγκρίνει δύο φάρμακα το Tamoxifen και το Raloxifene.

Έγκαιρη διάγνωση.

Κ. Πολυχρόνης.
(Πηγή: Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»)

*** ΟΙ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΤΟΥ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2010 :
~** http://snsarfara.blogspot.com/2010/11/26112010.html  , Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 .Στο δρόμο της ζωής μας Παρασκευή 26/11/2010


(1)>_ ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2010/10/3031-10-2010.html  ,

(2).-~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2010/10/2010.html  ,

Περιπλανήσεις στην Ελληνική φύση – ύπαιθρο .

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2010/11/29-30112010.html  , Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 .. Λίγα απ΄ όλα -Λιγό-λογα χθες και σήμερα 29, 30/11/2010 .-

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2010/11/m.html  , Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Mουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού της Σπάρτης

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2010/12/01122010.html  , Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010 ..Λίγα απ΄ όλα ...Λιγό - λογα ...χθές και σήμερα Τετάρτη 01/12/2010

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2010/12/e-03122010.html  , Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010 … Eνημερώσεις ...μας γράφουν ... Νέα ...Σημαντικά ...αλλά και Ασήμαντα Παρ, 03/12/2010 .-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2010/12/04-05-12-2010.html  , Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2010 … Σήμερα και Αύριο ...Σαββάτο και Κυριακή 04 και 05 /12 /2010

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2010/12/0412010.html  , Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2010 … ΕΠΟΣ του Συντάγματος Μακρυιάννη από το Μαύρο Ιστολόγιο 04/12/010

~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2010/12/05122010.html  , Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2010 Ψάχνω ..Βρίσκω ... Επιλέγω ... Γράφω ... Κυριακή 05/12/2010 .-

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2010/12/2010-2010.html  , Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010 Ασφαλιστικό 2010 ..όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε Δεκέμβριος 2010

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2010/12/07122010.html  , Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010 http://www.djgrigoris306.com/

Ακούγοντας μελωδίες -βυζαντινή μουσική από τη Νεκταρία ...07/12/2010

~** http://snsarfara.blogspot.com/2010/12/y-2010-07122010.html  , Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010 Yγεία για όλους Δεκέμβριος 2010 07/12/2010 .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2010/12/10-12-2010.html  , Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 Τα ερασιτεχνικά μας βιντεο μας λένε ... κ.π.α. 10 / 12 / 2010 .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2010/12/02122010.html  , Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010 Λίγα απ΄ όλα ...Λιγό - λογα ...χθές και σήμερα 02/12/2010 .-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2010/12/10122010.html  , Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 .. Λίγα απ΄ όλα ...Λιγό - λογα ...χθές και σήμερα Παρασκευή 10/12/2010 .-

Δεκεμβρίου 2010 .. Τοπικά ...και Άλλα ... επιλέγοντας ....και γράφοντας .. 08/12/2010

~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2010/12/05122010.html  , Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2010 Ψάχνω ..Βρίσκω ... Επιλέγω ... Γράφω ... Κυριακή 05/12/2010

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2010/12/h-10122010.html , Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 H Ζωή ...είναι ωραία ,...όταν ξέρεις να την ζείς 10/12/2010 .-

~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2010/12/2010.html  , Η Ιστορία ενός χωριού , ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ενημέρωση..αθλητική Ιστορική αναδρομή ...Αστέρας Αρφαρών 2010 , Σάββατο 11Δεκεμβρίου 2010 .-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2010/12/11-121210.html  , Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010 … Σήμερα είναι Σαββάτο ...κι΄αύριο Κυριακή 11 και12/12/10 .-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2010/12/121210.html  , Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010 Αντιγράφοντας και .... Γράφοντας ...Ενδιαφέροντα ...και Σημαντικά Κυ, 12/12/10 .- http://www.djgrigoris306.com/ ,

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2010/12/121210.html  , Για μια καλύτερη Ζωή για όλους μας Κυριακή, 12/12/10 .-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2010/12/121210.html  , Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010 Ελεύθερες Σκέψεις ....γράφοντας ...και ...όσα

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2010/12/13122010.html  , Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 Ημερήσιες διαδρομές στην ενημέρωση ...επιλογές ...κι΄αυτοί που μας γράφουν Δευ ,13/12/2010 .- ** http://www.newsbeast.gr/  , .-

~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2010/12/h-i%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CE%B2-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%AC.html  , H Iστορία ενός χωριού Β΄ συνέχεια Αρφαρά -Μεσσηνίας Δεκέμβριος 2010 ( Τρίτη 14/12/2010 snsarfara –messinias – stamos01 ).- http://dimosditikismanis.blogspot.com/  ,
 ~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2010/12/o%CE%B4%CE%BF%CE%B9%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7-14-12-2010.html  , Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 Oδοιπορικό σήμερα Τρίτη 14-12-2010

~**

~*** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2010/12/%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%85%CE%BD.html  , Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 Θέσεις ...Απόψεις ...φίλων που μας γράφουν 14/12/2010 http://www.djgrigoris306.com/

~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2010/12/15122010.html  , Ιστορία ενός χωριού ...Αρφαρά -Μεσσηνίας ...Γ΄συνέχεια Τετάρτη 15/12/2010 .-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2010/12/15-12-2010.html  , Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010 Οδοιπορικό στην καθημερινότητα Τετάρτη 15-12-2010

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2010/12/16-2010.html  Πέμπτη 16/12/2010 ΈΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΌ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΌΤΗΤΑ .-

http://snsstamoskal.blogspot.com/2010/12/o%CE%B4%CE%BF%CE%B9%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7-14-12-2010.html  , Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΦΑΡΑ και Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 Οδοιπορικό σήμερα Τρίτη 14-12-2010 .-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2010/12/m-16122010.html  , Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010 Mουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Παν. Βρέλλη στα Γιάννενα 16/12/2010 .-

*** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2010/12/17122010.html  , Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010 ορυκτός πλούτος της Ελλάδας ....17/12/2010 είναι δις εκατομμύρια ευρώ

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2010/12/17122010_17.html  , Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010 .. Σοφά και όμορφα λόγια ..από Σοφούς ανθρώπους που ειπώθηκαν 17/12/2010 (Αμέρος).-

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2010/12/17-18122010.html  , Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010 Λίγα απ΄ όλα ...Λιγό - λογα ...χθές και σήμερα Παρ. 17 και Σα. 18/12/2010

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2010/12/18-19-2010.html  , Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010 Αυτό το Σαββατο-κύριακο 18 και 19 Δεκεμβρίου 2010

~** http://snsarfara.blogspot.com/2010/09/blog-post_10.html  , Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010 , Αθλητικά Σούπερ Λίγκ Πρόγραμμα αγώνων - Παναθηναϊκή ενημέρωση .-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2010/12/blog-post.html  , Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010 , Μαζί με τ΄άλλα κι αυτοί που μας γράφουν .- http://flash-clocks.com/ ,

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2010/12/20122010.html  , Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 . Οδοιπορικό στο σήμερα Δευτέρα 20/12/2010 .-

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2010/12/21122010.html  , Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010 Στο διάβα ..του σήμερα Τρίτη 21/12/2010

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2010/12/22-2010.html  , Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010 Στο Διάβα του Σήμερα Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

** ΘΑ  ΜΑΣ  ΒΡΕΙΤΕ :
1.- http://facebook.com/home.php?=home#!/?ref=home  , 578 ΦίλοιΠροβολή Όλων , και 360 αγαπημένες σελίδες μου .- http://snsstamoskal.blogspot.com/2010/10/14102010.html  , ΑΡΦΑΡΑ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2010.-


http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2010/07/blog-post.html  , Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΧΩΡΙΟΥ , ΑΡΦΑΡΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2010 .-

2.- http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=1037492258  , Σταμάτης Σκούλικας (2) .- 578 Φίλοι Προβολή , Όλων & 224 αγαπημένες σελίδες μου .-

** http://snsarfara.blogspot.com/  , ( Αναγνώστες (75)) , ΣΤΑΜΟΣ - Αρφαρά - ΕΛΛΑΔΑ .-

http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/  , { 19 / 4 } Αναγνώστες Βλάσης .- (15).-

http://vlasiosarfara.blogspot.com/2010/12/01122010.html  , (101) αναγνώστες .-

http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/  ( , αναγνώστες 23) .- Stamos - Δύναμη

http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/  , Arfara - Μεσσηνίας .- (62)

http://snsstamoskal.blogspot.com/  , Αρφαρά - Μεσσηνίας 2 .- (30).-

http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/  , Αρφαρά - Μεσσηνίας 1 - FOTOS .- (25).-αναγνώστες (17).-

http://www.blogger.com/posts.g?blogID=131888153212697465  , (29) bloggers asteras arfaron

http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2010/07/blog-post.html  , Η Ιστορία του χωριού μας Αρφαρά - Καλαμάτας - Μεσσηνίας .-

http://www.facebook.com/video/video.php?v=1171479880647#/home.php?=σπίτι   , Στάμος 264 ΦίλοιΠροβολή Όλων , και 348 αγαπημένες σελίδες μου .-

http://www.blogger.com/posts.g?blogID=7613279330500520820  , ( αναγνώστες 24).-

http://www.sync.gr/stamos1  , 3052 φίλοι , 1166 μέλη σέ έχουν φίλο , ... ... Σταμάτιος Ν. Skoulikas Αρφαρά - Μεσσηνίας 2010 .-

*** facebook : 346 Φίλοι Προβολή , Όλων & 226 αγαπημένες σελίδες μου .- - & 264 ΦίλοιΠροβολή Όλων , και 348 αγαπημένες σελίδες μου .-

** http://www.youtube.com/stamos01  , 278 βίντεο

~** http://my.live.com/ ,

http://picasaweb.google.com/SNstam/Stamos02?authkey=c4yYKCCDPi0  , Picasa,

~ ~ ** http://www.livebet.com/  , ''''' ΖΩΝΤΑΝΑ όλοι οι ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΑΣ " "

http://www.livebet.com/  ,

~ ** mporeite edw na parakolou8isete live apo ton στο διαδίκτυο simerino filiko PANATHINAIKOU tou χαλιά ! ;-)

http://www.fromsport.com/  , ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ .-

http://www.livebet.com/index.asp?fh4sp=1285427064188  , Ζωντανά αποτελέσματα 

~**Hi! We wish you Merry Christmas and a Happy New Year.- stamatis  from arfara –messinias  GREECE .-  
**
**                         

Δεν υπάρχουν σχόλια: