Το περιβόλι της ΠΑΝΑΓΙΑΣ
~*** Δέσποινα μου Θεοτόκε η ελπίς μου η ισχύς μου, η το αγαλλίαμα μου,η του κόσμου σωτηρία η των εναθλούντων μόνη έτοιμος επικουρία, Σε Παρθένε ικετεύω και θερμώς επικαλούμαι την Σην χάριν μοι παράσχου ολοψύχως εξαιτούμαι.
Το ποντικάκι μας ενημερώνει ! :
~***ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΚΥΦΤΟΙ .ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΡΘΙΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΠΑΤΡΩΑ ΜΑΝΑ.
***Η καταστροφική πολιτική του μνημονίου έχει κάνει στάχτη όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Δεν έχουμε ανάγκη από εφεδρεία και απολύσεις, αλλά από αναμόρφωση του Δημοσίου τομέα. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να εργαστούμε παραγωγικά με στόχο την αναδιάταξη της Εθνικής μας οικονομίας.
* ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ :
*** Πήδημα Αρφαρών Καλαμάτας :* Προβλήματα από την προχθεσινή βροχήΠριν από είκοσι ημέρες περίπου το «Θ» είχε δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ με θέμα τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή του Πηδήματος και τους κινδύνους που «κρύβουν» τα απαραίτητα έργα που δεν έχουν γίνει για την προστασία της περιοχής, μετά την κατασκευή του νέου τμήματος του αυτοκινητόδρομου «Αλλαγή- Θουρία».
Ένα από τα αιτήματα αφορούσαν στην αποκοπή της υφιστάμενης επαρχιακής οδού, προς εκτέλεση του αυτοκινητόδρομου Τσακώνας – Καλαμάτας. Το αρχικό σχέδιο, όπως είχε αναφέρει στην εφημερίδα ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Πηδήματος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Β. Μπαρούνης, ήταν να κατασκευαστεί γέφυρα στην ευθεία του σημερινού επαρχιακού δρόμου προς το Πήδημα και δίπλα αγωγός για την απορροή ομβρίων.Όμως, όπως τόνισε, η κατάσταση αντιστράφηκε «και καταλήξαμε να περνάμε εμείς από τον αγωγό ομβρίων, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί ο κόμβος που είχε βελτιωθεί πρόσφατα στην παλιά εθνική οδό». Επισήμανε, δε, τον κίνδυνο πλημμύρας, καθώς στο σημείο που γίνεται η διέλευση των οχημάτων δεν υπάρχει έργο απορροής των ομβρίων.
Προχθές, με την πρώτη βροχή, παρουσιάστηκαν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα στη συγκεκριμένη περιοχή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα με την κυκλοφορία των οχημάτων. Χρειάστηκε παρέμβαση, μάλιστα, συνεργείου από την ανάδοχο εταιρεία του αυτοκινητόδρομου, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, σύμφωνα με τον ίδιο.
Επίσης, πρόσθεσε ότι ένα καινούργιο πρόβλημα που παρουσιάστηκε είναι στην περιοχή 100 μέτρα μετά την πλατεία του Πηδήματος στο δρόμο προς Αρφαρά. Εκεί η Τεχνική Υπηρεσία για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που υπήρχε με λιμνάζοντα ύδατα, προχώρησε σε έργο για να λύσει το θέμα. Κι ενώ αυτό είχε ολοκληρωθεί, προχθές, επανήλθε η πρότερη κατάσταση, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να φτιαχτεί και πάλι από την αρχή.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
*** Επίσκεψη Α.Κ.Σαμαρά στην Καλαμάτα :
* Αγωνιζόμαστε για την έξοδο από την κρίση»
* Έχοντας στο μυαλό του πως θα ολοκληρωθεί το πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως τις 22 Αυγούστου, που θα έρθει στην Αθήνα ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και πως θα καταφέρει να κάνει μια σειρά από επιλογές που δεν θα… «ματώσουν» τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται από χθες στη Μεσσηνία, πρώτη του επίσκεψη ως Πρωθυπουργός της χώρας, για «φορτώσει» τις μπαταρίες του, όσο γίνεται, και, να πάρει μια ανάσα από τα καυτά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει.
* Πρώτη στάση που έκανε ήταν στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, όπου εκεί τον υποδέχτηκαν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, δήμαρχοι της Μεσσηνίας, τοπικοί παράγοντες και αρκετός κόσμος.
Στις σύντομες δηλώσεις του, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους πολίτες, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «με τη βοήθεια και της Παναγίας η χώρα θα βγει από την κρίση»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, τον υποδέχτηκε με ένθερμα λόγια και με τη βεβαιότητα ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη και θα λύσει τα χρόνια προβλήματά της.
Ο δήμαρχος τον προσφώνησε επισημαίνοντας: «Είναι πολύ σημαντικό το ότι πρωθυπουργός της Ελλάδος είναι ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ένας δικός μας άνθρωπος, ο οποίος έχει αγωνιστεί για τον τόπο μας και για την πατρίδα για πολλά χρόνια, έχει αναλάβει τον μεγάλο αγώνα τον εθνικό, ώστε η χώρα μας να παραμείνει στην ευρωζώνη και να λυθούν προβλήματα χρόνια τα οποία μας πλήγωναν όλους. Είμαστε δίπλα του σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα, συμπαραστάτες και συμβοηθοί και εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι θα κατορθώσει να τα βγάλει πέρα. Να δώσει ελπίδα στο λαό και προοπτική στον τόπο μας».
Επίσης ο δήμαρχος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό σημείωσε: «Κύριε πρόεδρε, σας υποδεχόμαστε με συγκίνηση στον κοινό μας τόπο. Μας έχετε κάνει υπερήφανους. Θα είμαστε δίπλα σας και εκφράζουμε την αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Ιδιαίτερα για τον τόπο μας, η ολοκλήρωση του εθνικού δρόμου είναι θέμα ολίγων εβδομάδων και άλλα σημαντικά πράγματα τα οποία γίνονται εδώ, προσθέτουν ελπίδα για τις καλύτερες ημέρες.
Τελειώνοντας να σας παρακαλέσω να δείτε, είμαι βέβαιος ότι το βλέπετε, το θέμα της αυτοδιοίκησης, όπου έχουμε αναλάβει ένα σημαντικό μέρος του αγώνα, ιδιαίτερα στο προνοιακό επίπεδο, παραπέρα υποστήριξης των Δήμων, ώστε να κατορθώσομε και εμείς να βοηθήσομε σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Καλώς ήρθατε, έχετε την αγάπη μας, τη στήριξή μας και είμαστε υπερήφανοι για εσάς».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δεσμοί του με τη Μεσσηνία μένουν ακλόνητοι, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είμαι πάντα εκείνο που ήμουν και εκείνος που ξέρετε. Ήρθα και εγώ στον τόπο μου για να πάρω δύναμη και να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες αυτές τις άγιες ημέρες καλή Παναγιά».
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της χώρας και τη διαχείριση της κρίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Θέλω να γνωρίζετε ότι η σημαία του αγώνα για όλη την Ελλάδα είναι ψηλά. Αγωνιζόμαστε προκειμένου να πετύχουμε στο στόχο, που δεν είναι άλλος από τη γρήγορη έξοδο της χώρας από την κρίση. Και προς την κατεύθυνση αυτή καλώ όλους τους Έλληνες, πέρα και πάνω από κόμματα, να είμαστε μια ενωμένη γροθιά, γιατί τώρα είναι η Ελλάδα που μετράει και τίποτα άλλο. Και είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια της Παναγιάς θα κερδίσουμε. Μάχη δύσκολη, ανηφορική, δύσβατη, με συνεχείς αναταράξεις, αλλά θα την κερδίσουμε».
Η επίσκεψη όμως στο Δημαρχείο δεν ήταν μόνο εθιμοτυπική ή φιλική, αλλά είχε και ουσιαστικό χαρακτήρα, καθώς για περισσότερο από μια ώρα είχε επαφές με τους δημάρχους του Νομού, εκπροσώπους άλλων φορέων και παράγοντες, προφανώς για θέματα της Μεσσηνίας, εκκρεμότητες και ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Δημαρχείο υποδέχτηκαν τον Πρωθυπουργό και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Μετά την επίσκεψη παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού στην περιοχή της Μαρίνας. Του Αντώνη Πετρόγιαννη
*** Ο πρωθυπουργός στην Πύλο :
* Εγκαινίασε δυο σημαντικές εκθέσεις
~* Αντ. Σαμαράς: «Περνάμε δύσκολα, θα περάσουμε και άλλα, είμαστε Έλληνες»
~ «Περνάμε δύσκολα, θα περάσουμε και άλλες δυσκολίες αλλά είμαστε Έλληνες και σε αυτή την πατρίδα τα πάντα ξεχειλίζουν από πολιτισμό. Μένει να σταθούμε εμείς αντάξιοι αυτής της κληρονομιάς και όχι μόνο αλλά ως θεματοφύλακες των αξιών του τόπου μας και της πατρίδας μας».
M’ αυτές τις λέξεις χθές το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εγκαινίασε δύο νέες εκθέσεις στην Πύλο του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Τα «Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες Εξερευνήσεις: Ίχνη σημαίνοντα στις θάλασσες της Πελοποννήσου», που είναι η Περιοδική Έκθεση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία φιλοξενείται στο κτήριο Πασά στο Φρούριο της Πύλου και την Επανέκθεση της Συλλογής του Γάλλου Φιλέλληνα Rene Puaux στην Οικία Τσικλητήρα. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εγκαινίασε αυτές τις δύο εκθέσεις παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού κ. Τζαβάρα, της γενικής γραμματέως Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αγγελάκα, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη και πλήθους κόσμου. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ι. Λαμπρόπουλος και Δ. Σαμπαζιώτης, η τέως βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, δήμαρχοι του νομού και πολλοί αιρετοί.
* «Βυθισμένα Ταξίδια»
Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης στο Φρούριο της Πύλου ο υφυπουργός πολιτισμού κ. Τζαβάρας χαρακτήρισε το χώρο μνημείο μεσαιωνικής ιστορίας λέγοντας ότι στην Ελλάδα χτυπάει η καρδιά του πολιτισμού που άνθησε από την εποχή του Ομήρου. Ο πρωθυπουργός, όπως είπε, είναι ο πρώτος επισκέπτης της περιοδικής έκθεσης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και «αυτό που θα δείτε δεν είναι σπασμένα ξύλα από ταξίδια που δεν τελείωσαν ποτέ, είναι αυτά που ανασύρθηκαν από τα βάθη της θάλασσας από ζηλωτές της επιστήμης», κατέληξε ο κ. Τζαβάρας.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σιμώση αναφέρθηκε στις δύο εκθέσεις, τις χαρακτήρισε εξειδικευμένες και μοναδικές στο είδος τους, ευχαρίστησε την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και το δήμαρχο της Πύλου Δημήτρη Καφαντάρη και αποκάλυψε ότι η περιοδική αυτή έκθεση των Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι ο προπομπός ίδρυσης του μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά. Για την επανέκθεση της συλλογής του Γάλλου Φιλέλληνα Rene Puaux στην οποία τόνισε ότι εκτίθενται κυρίως χαρακτικά έργα και λιθογραφίες ευχαρίστησε το Δήμο Πύλου – Νέστορος για την παραχώρηση του πρώτου ορόφου της οικίας Τσικλητήρα.
* Rene Puaux
Αμέσως μετά το φρούριο της Πύλου ο πρωθυπουργός μετέβη στο κτήριο Τσικλητήρα για τα εγκαίνια της δεύτερης έκθεσης. Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος της Πύλου Δημήτρης Καφαντάρης καλωσόρισε τον πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στην παραχώρηση του κτηρίου για την έκθεση ενώ μίλησε και για τα πολιτιστικά έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, όπως η εικονική ναυμαχία του Ναυαρίνο. Σημείωσε, δε, ότι για πρώτη φορά οι επισκέπτες θα μπορούν να παρατηρούν τα εκθέματα στο φυσικό τους χώρο ενώ βασικός στόχος παραμένει η δημιουργία δύο υποθαλάσσιων μουσείων ενάλιων αρχαιοτήτων στο Ναυαρίνο, τα οποία, ως έργα, βρίσκονται στην τελική τους υπογραφή. Τέλος, είπε ότι το μουσείο της Πύλου θα μεταφερθεί στο Κάστρο. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του πειράζοντας τον δήμαρχο και λέγοντάς του «εγώ σας υποδέχομαι». «Αυτά που είχαμε τη χαρά να δούμε είναι ένα εκπληκτικό δείγμα από τεράστιους αρχαιολογικούς θησαυρούς που όχι μόνο κρύβει η ελληνική γη αλλά και σκεπάζει η θάλασσα» τόνισε ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημαντικότητα αξιοποίησης και προβολής τέτοιων ευρημάτων, αναφέροντας ως παράδειγμα το μηχανισμό των Αντικυθήρων που χρειάστηκαν 100 χρόνια για να αναδειχθεί. Τέλος, είπε ότι το 2009 ως υπουργός πολιτισμού έβαλε στόχο την ανάδειξη των ενάλιων αρχαιοτήτων και πρόσθεσε: «Επαναφέρω αυτήν τη προτεραιότητα τώρα από άλλη θέση».
Η εκδήλωση έκλείσε με ένα μουσικό κομμάτι από παρτιτούρα που βρέθηκε στο αρχείο του Rene Puaux με τίτλο «Η ηχώ του Ναυαρίνου».
*** Κάρτα (φακελώματος) του Πολίτη ή ηλεκτρονική φυλακή; :
~ Σχετικά με τη νέα "έξυπνη" ταυτότητα που το μνημονιακό καθεστώς της κυβερνητικής κοινοπραξίας Σαμαρά- Βενιζέλου - Κουβέλη, θα αρχίσει να μοιράζει σε λίγες εβδομάδες ,σπαταλώντας -όπως έγραψε πρόσφτα στην "καθημερινή" ο τέως τεχνικός σύμβουλος του ΓΑΠ κ. Δρυμιώτης-, πάνω απο 300 εκατομμύρια ευρώ! 300 εκατομμύρια ευρώ για να κλείσουν την ηλεκτρονική περίφραξη της δουλοπαροικίας με το όνομα Ελλάς εντός της οποίας θα κινούνται ελεγχόμενοι και ψηφιακά ταυτοτοποιημένοι οι πάντες.
300 εκατομμύρια για να μπορούν οι επικυρίαρχοι και οι συνεργάτες τους να γνωρίζουν τα πάντα για τον καθε ένα και μέσω αυτής της γνώσης να φορολογούν, να διώκουν,να περιορίζουν , να περιθωριοποιούν και στο τέλος να εξοντώνουν όποιον θεωρούν ως "ανυπάκουο" ή "εχθρό του συστήματος".
* Τι σημαίνει όμως για αυτούς "ανυπάκουος" ή "εχθρός του συστήματος":
Μία πρόγευση περί του πως αντιλαμβάνεται η νεώτερη Νέα Τάξη Πραγμάτων τους εχθρούς της, έχουμε πάρει ήδη απο την περιβόητη συνθήκη Σένγκεν , εκείνη δηλαδή που εκτός απο τα σύνορα κατάργησε καιτο τεκμήριο της αθωότητας,μιας και όλοι απο τότε θεωρούμαστε ύποπτοι μεχρις αποδείξεως του αντιθέτου,απο την δράση της CIA με τις απαγωγές , συλληψεις και εγκλεισμό αθώων πολιτών σε μυστικά και φανερά στρατόπεδα ανακρισης υπόπτων αλλά και απο τους δεκάδες νόμους και διατάξεις που όχι μόνο περιορίζουν την ιδιωτικότητα και ελευθερία των πολιτών αλλά και που νομιμοποιούν την κρατική αυθαιρεσία και παραβίαση κάθε αναγνωρισμένου ανθρωπίνου δικαιώματος.
Παρ΄όλα αυτά δεν είναι λίγοι που λένε :
"Και τί με νοιάζει εμένα;Ας με παρακολουθεί όποιος θέλει , εγώ δεν έχω να κρύψω τίποτα!"
Έχει βάση αυτός ο ισχυρισμός;
* Ας δούμε πως απαντά ο φίλος μας διαχειριστής του id-ont.blogspot.gr/
(αναδημοσίευση απο το http://www.tideon.org)
* Ισχυρισμοί όπως ο ανωτέρω ακούγονται συχνά από ανθρώπους που δεν έχουν συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που κρύβει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και το κλειδί της η Κάρτα του Πολίτη.
* Με το κατωτέρω κείμενο καταγράφουμε αυτές τις θέσεις που έχουμε συναντήσει σε συζητήσεις που κάνουμε και παρουσιάζουμε τις απόψεις μας.
* Eρωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Κάρτα του Πολίτη (ΚτΠ)
ID-ont.blogspot.com
~ 1η Ερώτηση:
Εγώ έχω καθαρή και διάφανη ζωή. Ότι έχω στην κατοχή μου το έχω αποκτήσει νόμιμα. Ας με παρακολουθεί όποιος θέλει. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Μόνο όποιος κάνει παρανομίες, τα λαμόγια και οι τρομοκράτες έχουν να φοβηθούν από αυτό το σύστημα. Ο καλός άνθρωπος θα συνεχίσει να είναι καλός και ο κακός άνθρωπος θα φοβάται να κάνει παρανομίες. Δέχομαι να παρακολουθούμαι κι εγώ αρκεί ταυτόχρονα να παρακολουθούνται και οι βουλευτές και οι εργολάβοι δημοσίων έργων και όλοι οι ισχυροί του συστήματος. Η κοινωνία μας έτσι θα αποκτήσει διαφάνεια και θα γίνει πιο ηθική.
- Απάντηση:
- Είναι λάθος να θεωρούνται αυτομάτως όσοι αντιδρούν στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την ΚτΠ ως ύποπτοι που θέλουν να κρύψουν πίσω από την ιδιωτικότητά τους, παρανομίες. Αυτή η υπεραπλούστευση αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
- Όποιος επιθυμεί να διατηρήσει την ιδιωτικότητα της ζωής του, το κάνει γιατί θέλει να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του και την ελευθερία της προσωπικής του επιλογής για ορισμένα θέματα. Σε κάποια πράγματα οι επιλογές μας γίνονται αναγκαστικά δημόσια, αλλά αυτό όμως δεν ισχύει για κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Υπάρχουν θέματα των οποίων η δημοσιοποίηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για τον κοντινό του περίγυρο αλλά ακόμη ευρύτερα για το κοινωνικό σύνολο. Τέτοιες αποφάσεις θα μπορούσαν να αφορούν τα κατωτέρω θέματα:
- Ασθένειες ιαθείσες και μη,
- Συνδικαλιστικές απόψεις,
- Πολιτικές επιλογές και απόψεις,
- Κοινωνικές απόψεις,
- Εργασιακή πορεία (φάκελος εργαζομένου, ποινές, απεργίες, τιμητικές διακρίσεις)
- Κοινωνικές συναναστροφές,
- Καταναλωτική συμπεριφορά,
- Διατροφικές συνήθειες,
- Θρησκευτικές επιλογές,
- Ημέρες και ώρες απουσίας από το σπίτι,
- Συνηθισμένες και έκτατες διαδρομές, κ.ο.κ.
- Υπάρχουν πράγματα στη ζωή μας τα οποία κάνουμε και στην συνέχεια μετανιώνουμε για αυτά. Προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε και να βάλουμε μια νέα αρχή. Ποιος ο λόγος αυτά τα λάθη να επανέρχονται διαρκώς μπροστά μας (μιας και θα είναι καταγραμμένα σε βάσεις δεδομένων) και να αποτελούν σημαντικά προσκόμματα στην εξέλιξη της ζωής μας και την προσπάθειά μας να αρπάξουμε ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στη ζωή μας προκειμένου να προοδέψουμε προς όφελος δικό μας, της οικογένειάς μας και της κοινωνίας;
- Ποιος είναι αυτός που θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία των πολιτών; Είναι άμεμπτος και απόλυτα δίκαιος; Είναι οι προθέσεις του αγαθές; Συλλέγει τα στοιχεία για να αναλύσει συμπεριφορές προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να δημιουργήσει μια καλύτερη κοινωνία; Με ποιο δικαίωμα αυτοανακηρύσσεται σε «καθαρτή» της δημόσιας ζωής; Ποιους αξιακούς κώδικες θα ακολουθήσει; Με το Α κόμμα στην εξουσία θα ισχύουν κάποιοι κανόνες, και με το Β θα αλλάζουν; Με δεδομένο ότι θα καταγράφονται οι συμπεριφορές των πολιτών, όταν αλλάζουν οι αξιακοί κώδικες τότε μήπώς δούμε και πογκρόμ διώξεων των αντιφρονούντων;
- Τα στοιχεία που θα καταγράφονται θα παραμένουν αναλλοίωτα στις βάσεις δεδομένων; Δεν μπορούν να υποστούν τροποποίηση, να προστεθούν ανύπαρκτα στοιχεία, να αφαιρεθούν πραγματικά στοιχεία; Δεν μπορούν να κατασκευαστούν προφίλ πολιτών τα οποία δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Εάν προστεθεί κακόβουλα η φράση «ύποπτος τρομοκράτης» στην ΚτΠ ενός πολίτη αυτό δεν θα έχει τραγικές επιπτώσεις στην ζωή του;~ Ορισμένοι ισχυρίζονται πως οποιοδήποτε σύστημα ταυτοποίησης του πολίτη είναι αποκλειστικά θέμα του κράτους: «τα του Καίσαρως τω Καίσαρι».
Μια τέτοια κάρτα όπως η ΚτΠ πράγματι προέρχεται από τον «Καίσαρα». Αφορά όμως αποκλειστικά τις αρμοδιότητες του «Καίσαρα» ή μήπως τις υπερβαίνει; Και εάν τις υπερβαίνει σε ποιόν βαθμό; Μήπως στον απόλυτο βαθμό της επικυριαρχίας του επάνω στον άνθρωπο; Είναι ποτέ δυνατόν όσοι διακηρύσσουν ότι έχουν την αυτοσυνειδησία του ελεύθερου ανθρώπου, να υπονομεύουν, με το να υιοθετούν φαινομενικά αθώα επιχειρήματα, τα δομικά συστατικά στοιχεία που συνθέτουν την ελευθερία του ανθρωπίνου προσώπου; Με ποιο λογική θα παραδώσουμε οικειοθελώς, το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας και του αυτεξούσιου σε τρίτους διαχειριστές; Γιατί να δοθεί η ελευθερία μας βορά στις ορέξεις του κάθε «Καίσαρα»;
- Άραγε ποιος από εμάς είναι τόσο δυνατός χαρακτήρας που δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τέτοιες πιθανές κακόβουλες συμπεριφορές των διαχειριστών της ΚτΠ και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης; Ποιος θεωρεί τον εαυτό του αλάνθαστο και πιστεύει πως δεν πρόκειται να κάνει κανένα λάθος στη ζωή του για το οποίο θα μετανιώσει αργότερα; Σε αυτή την περίπτωση γιατί τα λάθη του να είναι στην διάθεση του καθενός που θα έχει νόμιμη ή παράνομη πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων του συστήματος;
~ Είναι το ίδιο να προκύψει μια μέρα, μέσα από εξωθεσμικές διαδικασίες, ένα αυταρχικό καθεστώς, το οποίο θα καταγράψει συμπεριφορές και προτιμήσεις των πολιτών, με το να συναινέσουμε οι ίδιοι στην ατελείωτη καταγραφή συμπεριφορών και προτιμήσεων χωρίς πειστική επιχειρηματολογία;
~ Μπορούν να απαντήθούν τα κατωτέρω ερωτήματα από όσους ισχυρίζονται ότι δεν φοβούνται την παρακολούθηση;
~* 1η περίπτωση:
Η ΚτΠ όταν θα ενσωματώσει την Κάρτα Εργαζομένου θα χρησιμοποιείται για να μπαίνει κάποιος στο κτίριο της εργασίας του για να δουλέψει και θα χρησιμοποιείται πάλι όταν θα φεύγει από την εργασία του. Αυτή η πληροφορία, σύμφωνα με την εξαγγελία του κου Υφυπουργού Εργασίας, θα αποστέλλεται από την εταιρεία του στο Υπουργείο Εργασίας on-line. Επίσης η ΚτΠ, όταν θα ενσωματώσει την «Κάρτα Αγορών», θα χρησιμοποιείται για να κάνει κάποιος πολίτης τις αγορές από τα μαγαζιά. Αυτή η πληροφορία μέσω των συστημάτων POS των καταστημάτων θα αποστέλλεται on-line στις Τράπεζες οι οποίες 1 φορά τον μήνα θα ενημερώνουν το Υπουργείο Οικονομικών.
Ένας κακόβουλος, που θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, ξέρει πότε και ποιο σπίτι είναι "αφύλακτο" ! Γιατί με τη δική του συναίνεση ο πολίτης να δίνει την δυνατότητα στον οιονδήποτε κακόβουλο να γνωρίζει (μέσω διαρροών από τον διαχειριστή των βάσεων δεδομένων ή μέσω hacker) που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή; Είναι τόσο υπεράνω υλικών αγαθών που είναι έτοιμος να αντέξει πολλαπλές επιβουλές κατά της περιουσία του; Είναι πρόθυμος, έχει συνειδητοποιήσει ότι "εκθέτοντας" αυτά τα προσωπικά του δεδομένα, εκθέτει και τον ευατό του και τα μέλη της οικογενείας του σε πιο σοβαρούς κινδύνους; (ας θυμηθούμε την απαγωγή του γνωστού εφοπλιστή αλλά και πολλών άλλων επιχειρηματιών οι οποίοι φέρονται να έχουν οικονομική άνεση)
~* 2η περίπτωση:
Όπως είπαμε στην προηγούμενη περίπτωση, με την ΚτΠ θα κάνουμε τις αγορές των προϊόντων που επιθυμούμε. Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφεται αναλυτικά το καταναλωτικό μας προφίλ, οι διατροφικές μας συνήθειες, οι επιλογές μας στην διασκέδαση. Μπορεί αναλυτικά αυτή η πληροφορία να μην φτάνει στις Τράπεζες (μόνο το συγκεντρωτικό ποσό θα αποστέλλεται σε αυτές), όμως θα καταγράφεται στις βάσεις δεδομένων των Supermarkets και των υπολοίπων καταστημάτων.
Η πιθανή διαρροή όμως αυτής της πληροφορίας συνεπάγεται τα κατωτέρω:
i. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα ασφαλίζουν μερικώς ή/και καθόλου ανθρώπους οι οποίοι στα παιδικά, εφηβικά τους χρόνια δεν είχαν «συνετή» διατροφή μιας και αυτοί υπάρχει πιθανότητα να αρρωστήσουν πιο βαριά από τους υπόλοιπους ανθρώπους.
ii. Οι μελλοντικοί εργοδότες σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν να απορρίπτουν εκ των προτέρων ανθρώπους που θα έχουν μερικώς ή καθόλου ασφαλίσει οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες παρόλο που θα έχουν όλα τα προσόντα για αυτή την εργασία.
~* 3η περίπτωση:
Ο γιος μιας οικογένειας στην παιδική του ηλικία υπέφερε από πονοκεφάλους. Κατά την διάρκεια της παιδικής του ηλικίας χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Παιδιατρική Κλινική. Διενεργήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από το ιατρικό πρωτόκολλο εξετάσεις χωρίς να εντοπισθεί κάτι το παθολογικό.
Όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιστάσεις, οι πονοκέφαλοι αποδόθηκαν σε ψυχολογικά αίτια. Στο πλαίσιο αυτό ειδικός παιδοψυχίατρος εξέτασε το παιδί στο οποίο χορήγησε ήπια φαρμακευτική αγωγή.
Την ίδια περίοδο οι σχέσεις των γονιών διέρχονται μια κρίση η οποία επιβαρύνει την όλη κατάσταση καθώς και την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού.
Σταδιακά όμως και με αμοιβαίες υποχωρήσεις των γονιών, το κλίμα στην οικογένεια αποκαθίσταται. Αυτό έχει ως συνέπεια το παιδί να αντιμετωπίζει λιγότερη εξωτερική πίεση. Έτσι και η δική του ψυχολογική κατάσταση βελτιώνεται και με τα χρόνια οι πονοκέφαλοι υποχωρούν και τελικά εξαφανίζονται.
Ο νέος σπουδάζει αρχιτέκτονας, ειδικεύεται στην συντήρηση νεοκλασικών κτιρίων και αναζητά την επαγγελματική του αποκατάσταση σε κατασκευαστικές εταιρείες, έχοντας στην κατοχή του ένα εντυπωσιακό βιογραφικό.
Τι αντιμετωπίζει όμως; Την απόρριψη της αίτησής του. Γιατί; Από την στιγμή που τα πάντα είναι καταγεγραμμένα στην βάση δεδομένων του Υπουργείου Υγείας, ο εργοδότης που παράνομα ή/και νόμιμα έχει πρόσβαση σε αυτή την βάση, μεταξύ δύο αρχιτεκτόνων διαλέγει αυτόν που στην παιδική του ηλικία δεν υπέφερε από πονοκεφάλους!
Που να μπλέξω σκέφτεται, ας πάρω καλύτερα αυτόν που δεν έχει τέλειο βιογραφικό όμως ούτε πονοκεφάλους είχε ποτέ του, ούτε χρειάστηκε να πάρει ψυχοφάρμακα.
Εάν όμως τον είχε προσλάβει θα έβλεπε ότι είναι εξαιρετικός επαγγελματίας και άνθρωπος, οπότε και να έλλειπε κάποια μέρα με πονοκεφάλους δεν θα τον πείραζε καθόλου.
* Αυτός που ισχυρίζεται ότι δεν τον ενδιαφέρει η παρακολούθηση, έχει συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να υποστεί τέτοια ρατσιστική διάκριση εις βάρος του; Πως θα πραγματώσει τα όνειρά του, να βοηθήσει στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας, εάν έχει να αντιμετωπίσει τις ανωτέρω καταστάσεις;
~ Τέλος ακόμη κι εάν ο ίδιος αισθάνεται έτοιμος να υποστεί διωγμούς και ρατσιστική αντιμετώπιση για την υγεία του, τα πιστεύω του, τις επιλογές του, τις απόψεις του και την ιδεολογία του, θεωρεί πως αυτό μπορεί να το υποστεί καθολικά μια ολόκληρη κοινωνία; Ας σκεφθεί τους συνανθρώπους του οι οποίοι είναι πιο αδύναμοι από αυτόν. Ποια θα είναι η συνέπεια για αυτούς; Θα έρθει εύκολα, ως φυσική εξέλιξη, ο συμβιβασμός τους στις απαιτήσεις του συστήματος, η υποταγή τους, η αλλαγή της συμπεριφοράς, των απόψεων, των αντιλήψεων, των επιλογών τους. Γιατί ο «δυνατός» να μην «προστατέψει» τους «αδύναμους» συνανθρώπους του, μη συναινώντας στο νέο σύστημα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης; Είναι σωστό ο «δυνατός» (που νομίζει ότι θα διατηρήσει ακέραια την προσωπικότητά στο νέο σύστημα της παρακολούθησης), συναινώντας, να επιτρέψει οι αδύναμοι συνάνθρωποί του να εκτεθούν μέσα από την δημόσια κλειδαρότρυπα της ΚτΠ και μετά να αλλοτριωθούν και να βλαφτούν από το αυτό το νέο σύστημα;
~ Εάν δημιουργηθεί αυτό το σύστημα, τότε σταδιακά θα δημιουργηθεί μια κοινωνία με τυποποιημένες συμπεριφορές, που την μια φορά θα κοιτάνε όλοι «δεξιά» και την άλλη θα κοιτάνε όλοι «αριστερά». Είναι αυτή κοινωνία της ελευθερίας; Είναι αυτή κοινωνία της δικαιοσύνης; Μήπως συναινώντας σε αποφάσεις όπως η ΚτΠ και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου για απρόβλεπτες μεταβολές στον χαρακτήρα των κοινωνιών όπως τον γνωρίζουμε έως σήμερα; Μήπως μόνοι μας ανοίγουμε την Κεκόπορτα της Βασιλεύουσας;
~* 2η Ερώτηση:
Γιατί να παιδεύομαι με πληθώρα αριθμών όταν προσπαθώ να εξυπηρετηθώ από τις Δημόσιες Υπηρεσίες; Γιατί να μην έχω έναν Ενιαίο Μοναδικό Αριθμό (ΕΜΑ) με τον οποίο θα με αναγνωρίζει κάθε Υπηρεσία, να έχω μια ταυτότητα για όλες τις χρήσεις;
- Απάντηση:
Σε πρώτη φάση η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και η ΚτΠ δεν υπόσχεται κάτι τέτοιο. Στην ΚτΠ, σύμφωνα με τις έως σήμερα διαβουλεύσεις που έχουν γίνει, θα περιέχονται όλοι οι αριθμοί που έχει ο πολίτης (Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ), ΑΦΜ, Αριθμός Κτηματολογίου, Αριθμός Δημοτολογίου, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας) και με τους οποίους ο πολίτης θα ταυτοποιείται από τις Δημόσιες Υπηρεσίες και θα εξυπηρετείται. Δεν προβλέπεται άμεσα αντικατάσταση όλων των αριθμών από έναν. Εικάζουμε όμως ότι στο μέλλον αυτό θα υλοποιηθεί.
~ Άραγε σήμερα το πρόβλημα των Δημοσίων Υπηρεσιών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον πολίτη, είναι οι 5-6 διαφορετικοί κωδικοί που έχει ο πολίτης; Το πρόβλημα υφίσταται επειδή δεν ξέρει ο πολίτης τον κωδικό του όταν πηγαίνει να εξυπηρετηθεί; Δεν ξέρει το ΑΦΜ του όταν πηγαίνει στην Εφορία; Δεν ξέρει τον ΑΜΑ του όταν πηγαίνει με το βιβλιάριό του στον Νοσοκομείο να εξετασθεί; Δεν ξέρει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητάς του; Πόσες φορές στην ζωή του θα χρειαστεί τον Αριθμό Δημοτολογίου ή τον Αριθμό Κτηματολογίου; Αυτό είναι το πρόβλημα των Δημοσίων Υπηρεσιών;
- Μήπως το πρόβλημα ξεκινάει μετά την ταυτοποίηση του πολίτη με τον αριθμό που κάθε υπηρεσία του έχει χορηγήσει; Μήπως το πρόβλημα εμφανίζεται αφότου λυθεί το πρόβλημα της ταυτοπροσωπίας του πολίτη; Το πρόβλημα χρονικά, δεν εντοπίζεται πριν την χρήση του κωδικού, αλλά μετά την χρήση του! Και σε αυτό δεν φταίνε οι πολλοί κωδικοί. Φταίει η κακή οργάνωση των Υπηρεσιών. Είτε έναν κωδικό έχει ο πολίτης, είτε 10 διαφορετικούς, εάν δεν οργανωθούν ου Υπηρεσίες, εξυπηρέτηση δεν θα δει ο πολίτης.
- Δεν φταίει ο ΑΜΑ, επειδή τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό, οπότε οι λίστες αναμονής είναι τεραστίων διαστάσεων,
- Δεν φταίει ο ΑΜΑ, επειδή η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα μας κοστίζει χρυσάφι στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά τα «τρωκτικά» της υγείας,
- Δεν φταίει ο ΑΦΜ επειδή η εξυπηρέτηση στις εφορίες είναι δαιδαλώδης και χρονοβόρα με τεράστιες ουρές και δεκάδες έγγραφα,
- Δεν φταίει ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας όταν για να υποβληθεί μια αίτηση σε μια υπηρεσία, απαιτείται πληθώρα συνοδευτικών εγγράφων.
- Αντίθετα ενώ η ύπαρξη του ΕΜΑ δεν λύνει κανένα από τα ανωτέρω προβλήματα, δημιουργεί ένα σημαντικό νέο πρόβλημα το οποίο δεν λύνεται παρά μόνο με την απουσία του ΕΜΑ! Αυτό λέγεται δυνατότητα ενοποίησης των βάσεων δεδομένων.
- Οι Βάσεις Δεδομένων μπορούν να ενοποιηθούν με φυσικό τρόπο, σε ένα υψηλών δυνατοτήτων Ηλεκτρονικό Υπολογιστή (Η/Υ). Μπορούν επίσης να ενοποιηθούν δυναμικά, «εισφέροντας» δηλ. σε έναν Η/Υ, με κλειδί τον ΕΜΑ, τα στοιχεία που «γνωρίζει» η κάθε Βάση Δεδομένων για αυτόν τον ΕΜΑ. πχ. Η βάση της Εφορίας το οικονομικό προφίλ, η βάση του Υπουργείου Υγείας το Ασφαλιστικό προφίλ, η βάση του Υπουργείου Εργασίας το εργασιακό προφίλ, οι βάσεις των νοσοκομείων το προφίλ υγείας κ.οκ. Έτσι είτε φυσικά, είτε εξ’αποστάσεως μπορεί να δημιουργηθεί το καθολικό προφίλ του πολίτη και κατά συνέπεια υπάρχει ο κίνδυνος να «συσκευαστεί» αυτό το προφίλ και να «πωληθεί» σε τρίτους, από κακόβουλους συμπολίτες μας και όχι μόνο.~ Αντίθετα, σήμερα, χωρίς τον ΕΜΑ, οι Υπηρεσίες μπορούν να αναπτύξουν αυτόνομες, ανεξάρτητες, μη διασυνδεδεμένες Βάσεις Δεδομένων, εξυπηρετώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πολίτες, στοιχείο το οποίο ταυτόχρονα συντελεί στον όσο το δυνατόν περιορισμό των επιπτώσεων για τον πολίτη σε περίπτωση απώλειας δεδομένων. Η απώλεια δεδομένων, ως ενδεχόμενο, θα αφορά μόνο κάποια πτυχή της ζωής του πολίτη (τμήματα του ασφαλιστικού, εργασιακού, υγείας, οικονομικού κλπ προφίλ) και όχι το καθολικό του προφίλ. Οι διαφορετικοί αριθμοί επιβαρύνουν ελάχιστα (μιας και θα πρέπει να τους έχει κάποιος πρόχειρους όταν τους χρειαστεί – αλλά ποιος όμως δεν μπορεί να θυμηθεί μερικούς αριθμούς; ή να τους πάρει μαζί του πριν πάει να εξυπηρετηθεί σε μια Υπηρεσία;), αλλά ωφελούν τα μέγιστα από την άποψη της ασφάλειας των δεδομένων.
~* 3η Ερώτηση:
Σήμερα, εάν θέλουν, με παρακολουθούν με διάφορες εφαρμογές που χρησιμοποιώ στην ζωή μου (βλ κινητό τηλέφωνο, ηλεκτρονικά διόδια, κάρτα εισόδου σε κτίρια, πιστωτική, χρεωστική κάρτα, ηλεκτρονικές αγορές μέσω internet κοκ). Δεν καταλαβαίνω γιατί ειδικά στην Κάρτα του Πολίτη πρέπει να πω όχι, ενόσω χρησιμοποιώ όλες τις άλλες συσκευές.
- Απάντηση:
i. Όταν ο πολίτης χρησιμοποιεί τις ανωτέρω συσκευές, τότε αυτόματα καταγράφεται η χρήση των συσκευών από την αντίστοιχη βάση δεδομένων με την οποία επικοινωνεί η συσκευή. Όπως είναι σήμερα η κατάσταση, αυτές οι βάσεις δεδομένων δεν λειτουργούν με ένα ενιαίο κλειδί, έναν Ενιαίο Μοναδικό Αριθμό (ΕΜΑ) όπως περιγράψαμε ανωτέρω. Δεν έχουμε έναν αριθμό για όλες τις χρήσεις. Στο σημερινό λοιπόν πλαίσιο, εάν κάποιος επιθυμεί να ενοποιήσει τα δεδομένα πρέπει να χρησιμοποιήσει ως βασικό ενοποιητικό παράγοντα το Ονοματεπώνυμο. Όμως με το ίδιο ονοματεπώνυμο υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι. Επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο με τόσες διαφορετικές γλώσσες και διαφορετικά και ανομοιογενή αλφάβητα και ονόματα καθίσταται δύσκολη ή έστω πολύ δαπανηρή η ενοποίηση δεδομένων κάτω από ένα όνομα. Όλα αυτά τα προβλήματα τα λύνει ο Ενιαίος Μοναδικός Αριθμός (ΕΜΑ), όποιος κι αν αποφασιστεί να είναι (υφιστάμενος ΑΜΚΑ, ΑΦΜ ή κάποιος νέος).
ii. Μπορεί λοιπόν να υφιστάμεθα ήδη καταγραφή δεδομένων και παρακολούθηση, όμως αυτά τα στοιχεία στην ουσία είναι δύσχρηστα για περαιτέρω αξιοποίηση. Η τυχόν αξιοποίηση και ενοποίησή τους είναι μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία. Για το λόγο αυτό εάν γίνει ενοποίηση, θα γίνει για μεμονωμένα άτομα και όχι καθολικά για το σύνολο του πληθυσμού. Χωρίς ενοποίηση μπορεί να παρακολουθηθεί ένα τμήμα του προφίλ του πολίτη και όχι το καθολικό του προφίλ.
iii. Η ενοποίηση των δεδομένων με βάση το Ονοματεπώνυμο συνιστά μια παράνομη διαδικασία στην οποία το πρόσωπο δεν έχει συναινέσει με καθοιονδήποτε τρόπο. Αντίθετα η οικειοθελής κατοχή ηλεκτρονικής ταυτότητας με τον μοναδικό, καθολικής χρήσης, κωδικό της (μπορεί να παραμείνουν στην αρχή οι πολλοί κωδικοί όπως είπαμε ανωτέρω, όμως ο ένας κωδικός είναι η φυσική εξέλιξη του συστήματος) συνιστά στην ουσία συναίνεση στην καταγραφή+ενοποίηση των δεδομένων, στην παρακολούθηση δηλ. του προσώπου. Δηλ. μια παράνομη διαδικασία μετασχηματίζεται σε νόμιμη!
iv. Τέλος εάν κάποιος δεν επιθυμεί να υποστεί ούτε τους σημερινούς τύπους παρακολούθησης μέσω των συσκευών που αναφέρονται ανωτέρω, τότε μπορεί να απαλλαγεί από αυτές τις συσκευές επιλέγοντας να μην τις χρησιμοποιήσει.
~* Μπορεί εάν θέλει:
1. να αφήσει το κινητό του στο σπίτι του και να πάει μια βόλτα χωρίς αυτό,
2. να αγοράσει προϊόντα με μετρητά, δηλ χωρίς χρεωστική/πιστωτική κάρτα,
3. να πληρώσει με μετρητά τα διόδια από τα οποία θα διέλθει κ.ο.κ.
- Όμως, εάν θέλει, θα μπορεί στο μέλλον να μην χρησιμοποιεί την ΚτΠ, εάν είναι υποχρεωτικό να την φέρει μαζί του; Όχι βέβαια. Το κύριο πρόβλημα είναι η δεσμευτικότητα, η ταύτιση της ΚτΠ με τον άνθρωπο, ο οποίος πλέον θα ανάγεται σε αριθμό και θα υποχρεώνεται να αφήνει τα ηλεκτρονικά του ίχνη καθημερινά, θελημένα ή αθέλητα σε δεκάδες διασυνδεδεμένες βάσεις δεδομένων. Αυτή η καταγραφή συνιστά καθολικό, ανηλεές, απόλυτο φακέλωμα. Ποιος ο λόγος να γίνει αυτό; Τι κερδίζει ο πολίτης; Απολύτως τίποτα. Τι κερδίζει η εξουσία; Οι νόμιμες-τυπικές και οι παράνομες-άτυπες μορφές εξουσίας; Μα τον πλήρη έλεγχο των υπηκόων! Ένα τέλειο σύστημα το οποίο θα λαχταρούσε να έχει στα χέρια του ο Χίτλερ, ο Στάλιν, ο πατερούλης-αιώνιος πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ, το καθεστώς Απαρτχάϊντ της Νοτίου Αφρικής κ.ο.κ.
- Η διαφορά μεταξύ της σημερινής ηλεκτρονικής καταγραφής κάποιων δεδομένων του πολίτη και εκείνης που θα υπάρξει με την χρήση της ΚτΠ σε ένα περιβάλλον «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» είναι δυσθεώρητη και μπορεί να συγκριθεί με εκείνη που έχει μια σφεντόνα και μια ατομική βόμβα.
- Συναινώντας λοιπόν ο πολίτης στο να «ενταχθούν» τα στοιχεία του στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και λαμβάνοντας την Κάρτα του Πολίτη, στην ουσία συναινεί στο να ξεκινήσει να χτίζεται αυτό το ανελεύθερο ηλεκτρονικό καθεστώς διαρκούς καταγραφής και παρακολούθησης των πολιτών.
~* 4η Ερώτηση:
Με την ΚτΠ και την ψηφιακή υπογραφή θα περάσουμε σταδιακά σε ένα σύστημα άμεσης δημοκρατίας όπως στην Αρχαία Ελλάδα. Θα μπορούν να διενεργηθούν εύκολα και με ελάχιστο κόστος δεκάδες δημοψηφίσματα αλλά και δημοσκοπήσεις σε πολλά σημαντικά για τους πολίτες θέματα. Οι κυβερνώντες θα νοιώσουν ασφυκτική την «ανάσα» των πολιτών. Επίσης οι εκλογές θα γίνονται εύκολα και τα αποτελέσματα θα είναι αδιάβλητα. Δεν θα χρειάζονται επανακαταμετρήσεις ούτε θα υπάρχει αμφισβήτηση για το αποτέλεσμα. Πρόκειται για στροφή της κοινωνίας προς το δημοκρατικότερο.
- Απάντηση:
Η ηλεκτρονική δημοκρατία είναι μια φαινομενική δημοκρατία. Κάτω από το χαλί κρύβεται η ηλεκτρονική δικτατορία. Οδηγεί φαινομενικά σε πιο άμεση δημοκρατία: Διενεργούνται εύκολες, με χαμηλό κόστος, on-line ψηφοφορίες, δημοψηφίσματα, και διατυπώνονται απόψεις των πολιτών οι οποίες μπορούν να φθάσουν έως την κορυφή.
- Αυτή όμως η διαδικασία οδηγεί παράλληλα και στο καθολικό φακέλωμα της πολιτικής και κοινωνικής άποψης των συμμετεχόντων. Έτσι εάν ψηφίζουμε από το σπίτι μας, ναι μεν ψηφίζουμε άμεσα, γρήγορα με χαμηλό κόστος όλοι μας για πολλά θέματα (άμεση δημοκρατία λοιπόν) όμως επειδή:
i. τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι διάτρητα από άποψη ασφάλειας και
ii. καταγράφονται σε αρχεία (log files) η ψήφος κάθε πολίτη σε αντιστοιχία με τον μοναδικό κωδικό αριθμό που φέρει ο Η/Υ του, τότε με αυτά τα στοιχεία είναι δυνατόν να εξαχθεί το κοινωνικό, συνδικαλιστικό, πολιτικό προφίλ, καθολικά, όλων των συμμετεχόντων στην εκλογική διαδικασία και στην συνέχεια αυτό να «αξιοποιηθεί» εις βάρος των ψηφοφόρων.
- Παραβιάζεται με απλά λόγια η μυστικότητα της ψήφου. Μιλάμε για φανερή και διάτρητη ψηφοφορία. Φανερή γιατί η ψήφος σε συνδυασμό με την IP του Η/Υ αποκαλύπτει την ταυτότητα και την επιλογή του ψηφίσαντα και διάτρητη γιατί τα προσωπικά δεδομένα της ψηφοφορίας δύνανται:
i. να διαρρεύσουν θελημένα, σκόπιμα (πχ επί χρήμασι) ή αθέλητα (απώλεια μέσων αποθήκευσης) από τον διαχειριστή,
ii. να υποκλαπούν από χάκερς από τις «ασφαλείς» βάσεις δεδομένων της ψηφοφορίας.
~ Στο πλαίσιο των ανωτέρω πως μπορεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας;
- Η ψήφος από την στιγμή που θα φύγει από τον Η/Υ του σπιτιού του ψηφοφόρου, μέχρι την βάση Δεδομένων του Υπουργείου που θα διενεργεί τα δημοψηφίσματα, υπάρχει πιθανότητα να δολιευθεί; Το ΝΑΙ στον Η/Υ του σπιτιού θα καταχωρηθεί ως ΝΑΙ στην βάση δεδομένων του Υπουργείου ή λόγω των «επιστημονικών» μεθόδων τη σύγχρονης τεχνολογίας μπορεί να καταχωρηθεί και ως ΟΧΙ;
- Όταν ο ψηφοφόρος γνωρίζει, ότι οι κρατούντες γνωρίζουν τι ψηφίζει, πόσο πιθανό είναι να αλλάξει την ψήφο του προκειμένου να μην έχει επιπτώσεις; Προκειμένου να είναι αρεστός; Προκειμένου να ανελιχθεί σε ανώτερη θέση με αντάλλαγμα την ψήφο;
- Με αυτό τον τρόπο οι κρατούντες ελέγχουν ή όχι εάν τα ρουσφέτια τους εξαργυρώνονται πραγματικά με ψήφους;
~ Είναι προτιμότερος ο κόπος του παραβάν, της φυσικής καταμέτρησης, της επανακαταμέτρησης εάν χρειάζεται, παρά η ξεκούραση της «αδιάβλητης» ηλεκτρονικής καταμέτρησης-κατασκόπευσης.* Αντί επιλόγου σε όλα ανωτέρω, περιγράφω δύο αφίσες που κυκλοφόρησε η Αγγλική οργάνωση http://no2id.net/ η οποία δραστηριοποιήθηκε έντονα εναντίον της Αγγλικής ΚτΠ (ID cards) και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Database State):
* Η πρώτη αναφέρει: «Presumed guilty until proven innocent… because it’s not like computer records even get mixed up, is it?». Με απλά λόγια: «Είσαι ένοχος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, Άλλωστε οι Η/Υ δεν κάνουν ποτέ λάθος, έτσι δεν είναι;»
* Η δεύτερη αναφέρει: «If you’re not on their list you won’t exist». Δηλ. «εάν δεν σε βρίσκουν στη λίστα τους, τότε δεν υπάρχεις».
- Με αυτά τα απλά συνθήματα οι Άγγλοι προσπαθούν να τονίσουν την απόλυτη εξάρτηση της ζωής του ανθρώπου από τους Η/Υ. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του συναλλάσσεσθε, τα δικαιώματα στην ιδιοκτησία, στην εργασία, στην ασφάλιση, στην δημιουργία οικογένειας και προσωπικής ζωής δεν είναι αυθύπαρκτα και δεδομένα για όλους τους νομοταγείς πολίτες. Εξαρτώνται από την κατοχή ή όχι μιας Κάρτας, από την κατοχή ή όχι ενός αριθμού, από την ύπαρξή των ανθρώπων ή όχι σε μια βάση δεδομένων; Δηλ. όσοι είναι εκτός των βάσεων δεδομένων παύουν να είναι άνθρωποι; Εάν συνεχίζουν να τους θεωρούν ανθρώπους, τότε είναι άνθρωποι χωρίς δικαιώματα, είναι de facto εχθροί και κατά συνέπεια απόβλητα του συστήματος;
Πως λέγεται το σύστημα που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο με αυτόν τον τρόπο;
Ποια αρχή μπορεί να σκεφθεί κάτι τέτοιο;
Και όλα αυτά θα γίνουν με βασικό επιχείρημα το νοικοκύρεμα της Δημόσιας ζωής, την εξυπηρέτηση των πολιτών, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών; (αναδημοσίευση από klassikoperiptosi.blogspot.gr)
*** Η Παναγία της Ελλάδας
Από την 1η Αυγούστου ξεκινάει η προετοιμασία των Ορθόδοξων χριστιανών για να τιμήσουν τη μητέρα του Θεανθρώπου, αλλά και όλων των ανθρώπων, την αειπάρθενο Μαρία, που σήμερα γιορτάζεται η Κοίμησή της.
Έτσι από την πρώτη του μήνα οι πιστοί αρχίζουν τη νηστεία που διαρκεί έως τον Δεκαπενταύγουστο, η οποία αποτελεί για τους Ορθόδοξους χριστιανούς το «Πάσχα του καλοκαιριού».
Η Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης και στην Ελλάδα γιορτάζεται από τη μία άκρη ως την άλλη με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ευλάβεια.
~ Χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν τη πίστη τους στο πρόσωπό της και να την ικετέψουν να μεσολαβήσει στον Υιό της για τη σωτηρία της ψυχής τους, αφού, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, η Παναγία λίγο πριν τη μετάστασή της στους Ουρανούς υποσχέθηκε ότι δε θα σταματήσει να φροντίζει για όλο τον κόσμο και θα γίνει η «μεσίτρια» στον Υιό της για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.
Το πρόσωπο της Παναγίας όμως για τους Έλληνες έχει και εθνική σημασία, αφού έχει συνδεθεί με τους αγώνες του έθνους και έτσι ο ελληνικός λαός την τιμά και τη σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο.
Αυτή η ιδιαίτερη λατρεία που έχει ο ελληνικός λαός για την Παναγία φαίνεται και από τα εκατοντάδες προσωνύμια που της έχουν αποδώσει, αλλά και από τα αναρίθμητα προσκυνήματα ανά την επικράτεια.
Κάθε χρόνο το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων βρίσκεται στην Παναγία της Τήνου, όπου έχει και εθνικό χαρακτήρα, αφού εκτός από την Παναγία τιμάται και η μνήμη αυτών που χάθηκαν κατά τον τορπιλισμό του πολεμικού πλοίου «Έλλη», από τους Ιταλούς, μέσα στο λιμάνι του νησιού ανήμερα της Παναγιάς, αλλά και στο Βέρμιο Ημαθίας, όπου τιμάται η Παναγιά των ξεριζωμένων Ποντίων.
~* Τήνος - Η Παναγία του έθνους
Η εικόνα της Παναγίας της Τήνου βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823, έπειτα από πολλές προσπάθειες και «με την υπόδειξη της Παναγίας στη μοναχή Πελαγία», στην ιστορική Μονή της «Κυράς των Αγγέλων», στο Κεχροβούνι.
Με Βασιλικό Διάταγμα του 1836, καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παναγίας στην Τήνο να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όπου μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, κατάνυξης και σεβασμού, ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.
Ο δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι στο ναό του Ευαγγελισμού, όπου βρέθηκε η εικόνα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της άρρηκτης σχέσης του ελληνισμού με την Ορθοδοξία.
~* Ημαθία – Μία Πόντια από την Αθήνα Η Παναγία Σουμελά αποτελεί το σύμβολο της ποντιακής πίστης, αν και η πρώτη ονομασία της θαυματουργής εικόνας ήταν Αθηνιώτισσα.
Την εικόνα της Παναγίας Σουμελά αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Μετά τον θάνατό του τη μετέφερε στην Αθήνα ο μαθητής του Ανανίας και τοποθετήθηκε σε περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Έτσι αρχικά ονομάστηκε ως Παναγία η Αθηνιώτισσα.
Στο τέλος του 4ου αιώνα (380-386 μ.Χ.), σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία η Αθηνιώτισσα εμφανίστηκε ως όραμα στους μοναχούς Σωφρόνιο και Βαρνάβα, στη Αθήνα, και τους κάλεσε στην εκκλησία.
Εκεί είδαν την εικόνα να σηκώνεται από το προσκυνητάρι, να βγαίνει από το παράθυρο και να πετάει προς τα ουράνια. Συγχρόνως, άκουσαν την Θεοτόκο να λέει: «Πηγαίνω στην Ανατολή. Προπορεύομαι στο όρος Μελά. Ακολουθήστε με...».
Οι μοναχοί την ακολούθησαν και στο όρος Μελά, στον Πόντο, όπου στάθηκε, κτίστηκε μεγάλος Ναός και Μονή. Έτσι η εικόνα πήρε την ονομασία Σουμελά από τη φράση «στου Μελά».
Το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μοναχοί έθαψαν την εικόνα, μαζί με άλλα κειμήλια.
Με την ανταλλαγή, τα ιερά κειμήλια παραχωρήθηκαν και το 1931 τα ξέθαψε και τα έφερε στην Ελλάδα, ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης. Η εικόνα επανήλθε στην Αθήνα και παρέμεινε στο Μουσείο έως το 1951. Τότε, το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης πρότεινε το κτίσιμο ναού στις πλαγιές του Βερμίου, στην Καστανιά Βέροιας.
Μικρόκαστρο Κοζάνης – Καβάλα παν στην εκκλησιά
Ιδιαίτερος είναι ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο, του δήμου Βοΐου- Κοζάνης.
Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας, που χρονολογείται από το 1603, ενώ εντύπωση προκαλεί η αναβίωση του εθίμου των προσκυνητών καβαλάρηδων από τη Σιάτιστα.
Το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών έρχεται από την τουρκοκρατία, όταν αποτελούσε ευκαιρία για τους σκλαβωμένους να δείξουν τη λεβεντιά και τον πόθο τους για λευτεριά.
~* Πάρος– Η Παναγία με τις 100 πόρτες
Ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής βρίσκεται στην Παροικιά, της Πάρου. Για τον ναό υπάρχουν δύο ονομασίες: «Καταπολιανή» και «Εκατονταπυλιανή».
Σύμφωνα με την παράδοση, η Κατοπολιανή έχει ενενήντα εννέα φανερές πόρτες, ενώ η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Η πόρτα αυτή θα φανεί και θα ανοίξει, όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη.
Πολλές παραδόσεις αναφέρονται στην ίδρυση της Εκατονταπυλιανής. Η πρώτη πληροφορεί ότι, όταν η Αγία Ελένη μητέρα πήγαινε στην Παλαιστίνη για να βρει τον Τίμιο Σταυρό, έφτασε στην Πάρο και προσευχήθηκε σ’ έναν μικρό ναό που βρίσκονταν στη θέση της Εκατονταπυλιανής. Κατά την προσευχή της έκανε τάμα ότι αν βρει τον Τίμιο Σταυρό, θα χτίσει στη θέση αυτή έναν μεγάλο ναό. Η προσευχή της εισακούστηκε. Βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και, πραγματοποιώντας το τάμα της, ανήγειρε τον μεγαλόπρεπο ναό της Εκατονταπυλιανής. Μία δεύτερη παράδοση αναφέρει ότι το τάμα της Αγίας Ελένης ολοκλήρωσε ο γιος της Άγιος Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, καθώς η ίδια δεν πρόλαβε.
~* Κεφαλονιά– Τα φιδάκια της Παναγιάς
Στη νότια Κεφαλονιά, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως. Εκεί από τη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα (6 Αυγούστου) εμφανίζονται μέσα κι έξω από τον ναό μικρά φίδια. Είναι τα λεγόμενα «φίδια της Παναγίας».
Στη θέση αυτή, λέει η παράδοση, υπήρχε ένα παλιό μοναστήρι της Παναγιάς, μεγάλο και πλούσιο. Όταν το μοναστήρι δέχτηκε επίθεση από πειρατές οι καλόγριες για να μην πέσουν στα χέρια τους παρακάλεσαν την Παναγία να τις κάνει πουλιά, ή φίδια.
Έτσι, σαν φίδια, ιερά πλέον, γυρίζουν κάθε χρόνο στις αρχές του Αυγούστου και όσο περνούν οι μέρες πληθαίνουν. Την παραμονή της Κοιμήσεως «πλημμυρίζουν» τον ναό.
Σύμφωνα με την παράδοση αν κάποια χρονιά τα φίδια δεν παρουσιασθούν, είναι κακό σημάδι. Αυτό συνέβη το 1940 και το 1953, όταν το νησί δοκιμάσθηκε από τους σεισμούς.
~* Λέσβος- Παναγία Αγιασώτισσα
Στην ενδοχώρα της Λέσβου, στην Αγιάσο, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για όλους. Η ομώνυμη εικόνα είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα.
Πολλοί από τους προσκυνητές, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου διανυκτερεύουν. Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, ύστερα από τη λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από τον ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.
~* Κάρπαθος- Η Παναγία της Ολύμπου
Διαφορετικός είναι ο εορτασμός στην Όλυμπο της Καρπάθου. Οι λειτουργίες είναι βαθιά συνδεδεμένες με το πένθος που χαρακτηρίζει τη μέρα του Δεκαπενταύγουστου και το αποκορύφωμα του παραδοσιακού εορτασμού είναι ο χορός που γίνεται στη μικρή πλατεία, μπρος στην εκκλησιά της Παναγίας, με τους οργανοπαίκτες να παίζουν τον Κάτω Χορό. Ο χορός, αργός και πάντα με σταθερό βήμα και κατανυκτική διάθεση, κρατά για ώρες.
~* Αμοργός- Η Χοζοβιώτισσα
Στην Αμοργό, πάνω σε έναν γκρεμό 300 μέτρων δεσπόζει το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας που τιμάται στις 15 Αυγούστου. Κτίστηκε το 1088 μΧ από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό, σύμφωνα με επιγραφή της Ι. Μονής.
Για τον τρόπο άφιξης της εικόνας στην Αμοργό υπάρχουν δύο παραδόσεις: Η πρώτη λέει ότι η εικόνα βρέθηκε μέσα σε μία βάρκα εκεί ακριβώς που είναι κτισμένο το σημερινό μοναστήρι. Λέγεται ότι την εικόνα τοποθέτησε μία ευσεβής κυρία μέσα σε βάρκα από την πόλη Χόζοβα της Παλαιστίνης και την άφησε να ταξιδέψει μόνη της στη θάλασσα, για να γλιτώσει από τα χέρια των εικονομάχων.
Η δεύτερη εκδοχή λέει ότι τη θαυματουργή εικόνα έφεραν στην Αμοργό μοναχοί από το μοναστήρι του Χοτζεβά της Παλαιστίνης, που βρίσκεται κοντά στην Ιεριχώ, οι οποίοι έφυγαν λόγω των διωγμών από τους εικονομάχους.
Περνώντας από την Κύπρο οι μοναχοί έπεσαν πάνω σε ληστές που βεβήλωσαν, έκοψαν στα δύο και έριξαν στη θάλασσα την εικόνα. Τα δύο τεμάχια ήρθαν με θαυματουργό τρόπο κάτω από το βράχο της Αμοργού κι ενώθηκαν μόνα τους χωρίς να διακρίνεται τίποτε από την τομή.
Άλλοι λένε ότι συγκολλήθηκαν από τους μοναχούς που συνέχισαν το ταξίδι τους, έφτασαν στην Αμοργό και έκτισαν το μοναστήρι στον τόπο που τους υπέδειξε η Παναγία. Μάρτυρας για τον τόπο αυτό ήταν η σμίλη, που για αιώνες βρισκόταν σφηνωμένη στο βράχο και έπεσε το 1952.
~* Nίσυρος– Παναγία Σπηλιανή
Ένας από τους πιο πολυήμερους και ξεχωριστούς εορτασμούς της Παναγιάς πραγματοποιείται στο νησί της Νισύρου. Εδώ γιορτάζεται το Nιάμερο της Παναγίας, που ξεκινά στις 6 Αυγούστου, γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Το έθιμο είναι αφιερωμένο στη γυναίκα, καθώς οι μαυροντυμένες Eννιαμερίτισσες (γυναίκες ταγμένες στην Παναγία) αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη λατρευτική δράση. Εγκαθίστανται στο χώρο του μοναστηριού της Παναγίας της Σπηλιανής που βρίσκεται μέσα στο κάστρο των Ιπποτών, προσκυνούν και καθαρίζουν τον χώρο και τα ιερά σκεύη.
Στην πραγματικότητα, διεξάγονται δύο παράλληλες λατρευτικές τελετουργίες, η επίσημη εκκλησιαστική από τους ιερείς και η ανεπίσημη με ιέρειες τις Eννιαμερίτισσες, που ακολουθούν αυστηρή νηστεία, κάνουν 300 μετάνοιες κάθε εικοσιτετράωρο και ψάλλουν. Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, με τη λήξη της λειτουργίας, οι ιερείς λιτανεύουν την εικόνα της Παναγίας ως το χωριό για να ευλογήσει το πανηγύρι. Οι Eννιαμερίτισσες, από την άλλη πλευρά, κρατούν τους δίσκους με τα κόλλυβα και προπορεύονται, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιερή εικόνα. Το γλέντι ξεκινά τη στιγμή που η εικόνα φτάνει στο χωριό, με τον τοπικό χορό της «κούπας», τραγούδια και άφθονο κρασί, ενώ οι Εννιαμερίτισσες αποσύρονται.
~* Σκιάθος– Η Βαγγελίστρα των Σποράδων
Πνιγμένη μέσα στο πράσινο, στον μυχό του ρέματος του Λεχουνιού και πλάι στις πηγές του, την τοποθεσία Αγαλιανού, κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Σκιάθου, την Καραφλυτζανάκα, είναι κτισμένη η Ιερά Κοινοβιακή Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας ή της Βαγγελίστρας, όπως το λένε οι Σκιαθίτες. Η ανοικοδόμηση της Μονής άρχισε το 1794 από μία μικρή ομάδα μοναχών του κινήματος των «Κολλυβάδων», που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το Άγιο Όρος, λόγω του αναβρασμού που υπήρχε τότε με αφορμή την ημέρα κατά την οποία έπρεπε να τελούνται κανονικά τα μνημόσυνα, το Σάββατο δηλαδή αντί της Κυριακής και βασικό σύνθημα την επιστροφή στην αρχαία παράδοση της Εκκλησίας.
Χιλιάδες προσκυνητών συρρέουν τον δεκαπενταύγουστο, όπου την παραμονή το βράδυ γίνεται η έξοδος του επιταφίου της Παναγίας, μέσα σε ατμόσφαιρα μοναδικής κατάνυξης, υπό την συγκινητική μελωδία των εγκωμίων της Θεοτόκου που ψάλλουν όλοι μαζί οι Σκιαθίτες. Ένα έθιμο που συναντάται σε λίγα μέρη της Ελλάδος.
Το Μοναστήρι γιορτάζει δύο φορές τον χρόνο, στις 25 Μαρτίου και στις 15 Αυγούστου.
~* Πάτμος- Ο επιτάφιος της Παναγίας
Στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, οι μοναχοί τηρούν το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας, έθιμο με βυζαντινές καταβολές. Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού σε μεγαλοπρεπή πομπή, ενώ οι καμπάνες του μοναστηριού και των άλλων εκκλησιών ηχούν ασταμάτητα.
~* Κουφονήσια- Με τα καΐκια στην ΠαναγιάΤον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η Παναγία στο Κάτω Κουφονήσι. Μετά τη λειτουργία προσφέρεται φαγητό από τους κατοίκους και κατόπιν εκείνοι μεταφέρονται με τα καΐκια τα οποία κάνουν αγώνες για το ποιος θα περάσει τον άλλο στο Πάνω Κουφονήσι.
~* Άνδρος- Παναγία Φανερωμένη
Το Κάστρο Φανερωμένης είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στην περιοχή του Κορθίου, σε ύψωμα κοντά στο χωριό Κοχυλού. Τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται εδώ μεγάλο πανηγύρι στην Παναγία τη Φανερωμένη, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο.
~* Ρόδος– Παναγία Κρεμαστή
Και στο νησί της Ρόδου η λατρεία, οι παραδόσεις και οι θρύλοι που συνοδεύουν την Παναγία προκαλούν το ενδιαφέρον και το θαυμασμό μας. Αναμφισβήτητα το πιο παραδοσιακό πανηγύρι της Παναγίας στο νησί της Ρόδου, είναι το πανηγύρι της Κρεμαστής.
~* Πυργί Χίου– Θρησκευτική κατάνυξη και γλέντιΣτο Πυργί υπάρχουν 50 εκκλησίες. Το Δεκαπενταύγουστο, γίνεται το τοπικό πανηγύρι που ξεκινά με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις στην εκκλησία της Παναγιάς και ολοκληρώνεται στην πλατεία, όπου χορεύεται ο «Πυργούσικος», χορός γρήγορος και χαρούμενος.
~* Θάσος– Το τραπέζι της ΠαναγίαςΠατάτες, ρύζι, μοσχάρι και στιφάδο περιλαμβάνει το γεύμα που παρατίθεται στο μεγάλο τραπέζι που συμμετέχουν όλοι οι πιστοί που έχουν συρρεύσει στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Παναγία της Θάσου, στο χωριό που πήρε το όνομά του από τη Θεοτόκο. Μετά τη λιτάνευση της εικόνας, που συνοδεύεται από πολυμελή μπάντα, όλοι μαζεύονται στο προαύλιο της εκκλησίας, με σκοπό να φουντώσει το γλέντι, με χορούς από όλη την Ελλάδα, μεζέδες και κρασί.
Ζαγοροχώρια– Ηπειρώτικα πανηγύρια για να τιμήσουν την Παναγιά
Ξακουστά σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι τα πανηγύρια της Παναγίας που γίνονται τον Δεκαπενταύγουστο στα Ζαγοροχώρια. Σε χωριά όπως η Βίτσα και το Τσεπέλοβο, οι εκδηλώσεις στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι τριήμερες και προσφέρουν την ευκαιρία για ατελείωτο γλέντι με παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς. Κι ενώ οι δύο πρώτες ημέρες το γλέντι είναι ανοιχτό για όλους, την τρίτη και τελευταία ημέρα της χαράς και του κεφιού, τον πρώτο λόγο έχουν οι ντόπιοι, με τοπικούς σκοπούς και ηπειρώτικους χορούς. Θ. Μέτσιος , ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
*** Σαμαράς: "Τα λαμόγια δεν έχουν χρώμα"
* Με αφορμή την τοποθέτηση του Στ. Στασινόπουλου στην κορυφή του ΣΔΟΕ
~ Η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας Στέλιου Στασινόπουλου στη θέση του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) είναι αλήθεια ότι προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις, τόσο τοπικές όσο και στην Αθήνα.
Μάλιστα δεν ήταν μικρή και η σχετική αρθογραφία για το συγκεκριμένο θέμα. Τα περισσότερα δημοσιεύματα συνέτειναν στη διαπίστωση ότι η επιλογή του ήταν επιλογή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, λόγω της πολύχρονης σχέσης που υπάρχει μεταξύ των δύο.
~ Υπήρξαν όμως και απόψεις που άφηναν να εννοηθεί ότι η αντικατάσταση στην κορυφή της Υπηρεσίας ήταν γιατί ο προκάτοχος του κ. Στασινόπουλου, εισαγγελέας Ι. Διώτης είχε επιδοθεί το τελευταίο διάστημα στη συλλογή στοιχείων για τον (οικονομικό) βίο εκατοντάδων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της πολιτικής.
Τα παραπάνω ήταν φυσικό να φτάσουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, που δεν άργησε να τοποθετηθεί επί του θέματος.
Με το ζήτημα ασχολείται η στήλη του χθεσινού «ΒΗΜΑτοδότη» στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», όπου αναφέρονται τα εξής: « ‘Δεν ξεχωρίζουμε τα λαμόγια από το χρώμα τους. Δεν μας ενδιαφέρει εάν είναι γαλάζια, πράσινα, ή κόκκινα. Όλα τα λαμόγια για μας είναι τα ίδια και θα έχουν την ίδια τύχη. Θα πληρώσουν όπου κι αν βρίσκονται’ ».
(…) Αυτά δήλωσε ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, στην πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου, λίγο πριν αναχωρήσει για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Πύλο. Ο Πρωθυπουργός όταν ενημερώθηκε από τους στενούς συνεργάτες του, ότι υπάρχουν αντιδράσεις από την αντικατάσταση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη και ότι δήθεν η αντικατάσταση έγινε γιατί οι υποθέσεις με τους φακέλους πολιτικών προσώπων έχουν προχωρήσει πολύ, άστραψε και βρόντηξε: «τα λαμόγια, για μας δεν έχουν χρώμα. Θα την πληρώσουν όλοι ανεξαιρέτως», είπε συγκεκριμένα και ζήτησε μάλιστα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κοινοποιήσει προς τα έξω τις απόψεις του.
Η αντικατάσταση του αντιεισαγγελέα κ. Ι. Διώτη έγινε άλλωστε με σύμφωνη γνώμη και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως διαρρέεται από το Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της τοποθέτησης νέων ειδικών γραμματέων και δεν έχει καμία σχέση με τις υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών προσώπων που όντως έχουν προχωρήσει αρκετά και ήδη ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί.
Ο κ. Διώτης πάντως ανέφερε, ότι την αντικατάστασή του, την έμαθε από τις ειδήσεις της τηλεόρασης. Βρισκόταν, είπε, εκείνη την ώρα σε μία παραγωγική, όπως την χαρακτήρισε, σύσκεψη, έδωσε τις οδηγίες στους συνεργάτες του, για το πως θα κινηθούν, αλλά όταν επέστρεψε στο γραφείο του, έμαθε ότι έχει αντικατασταθεί από τον κ. Στ. Στασινόπουλο.
Αντιθέτως ο επικεφαλής του Κοινωνικού Συνδέσμου, πρώην υπουργός κ. Γ. Φλωρίδης φαίνεται ότι σφόδρα ενοχλήθηκε από την αντικατάσταση του κ. Διώτη και είπε ότι «ο κόσμος θα περίμενε από αυτή την κυβέρνηση να υπηρετηθούν έστω σε ελάχιστο βαθμό οι αρχές της αξιολόγησης, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Αντ΄αυτού παρατηρούμε μία εμμονή σε παλαιοκομματικές, χρεοκοπημένες μεθόδους, όπου λάφυρα του κράτους αντί να τα μοιράζονται όπως παλιά στα πλαίσια ενός κόμματος, απλώς μοιράζονται στα τρία...». Του Αντώνη Πετρόγιαννη
*** "Σαφάρι" ΣΔΟΕ :
* Υψηλή παραβατικότητα στη Μεσσηνία
- Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), παραμένει υψηλό το ποσοστό φορολογικής παραβατικότητας στο Νομό Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα, ενώ το μέσο ποσοστό στην Ελλάδα, για το χρονικό διάστημα από 10 έως 13 Αυγούστου 2012 είναι 52,76%, στο Νομό μας φτάνει στο 58,82%.
- Ειδικότερα, τη συγκεκριμένη περίοδο πραγματοποιήθηκαν δεκαεπτά (17) έλεγχοι, κατά τους οποίους βρέθηκαν δέκα (10) παραβάτες και διαπιστώθηκαν 166 παραβάσεις.
Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ επικεντρώνονται σε επιχειρήσεις κάθε μορφής και οικονομικού μεγέθους, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία κλίματος πρόληψης.
Α.Π. , Πηγή : εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας 2012 .-
*** Συνελήφθη 55χρονος
* Χασισοφυτεία με δέντρα ύψους 4 μ. στου Φλόκα
~ Καρπούς απέδωσε η πολυήμερη φύλαξη χασισοφυτείας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας στου Φλόκα του Δήμου Τριφυλίας, όταν ξημερώματα χθες είδαν στο χώρο της καλλιέργειας, να εισέρχεται ο 55χρονος δράστης για να ποτίσει.
Μετά από πληροφορίες, που είχαν οι αστυνομικοί εντόπισαν και έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση, σε δασική έκταση στου Φλόκα, τη χασισοφυτεία. Χθες περίπου στις 2.00 τα ξημερώματα, ο 55χρονος προσέγγισε τη φυτεία και μπήκε μέσα σε αυτή για να την ποτίσει.
~ Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν, ενώ στη φυτεία μέτρησαν 40 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης, καθώς και ένα που είχε εκριζωθεί. Τα δενδρύλλια κάνναβης, τα οποία ήταν ύψους, από 3,5 έως 4 μέτρα, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.
Χθες το πρωί, οι αστυνομικοί συνοδεία δικαστικού λειτουργού, πραγματοποίησαν έρευνες στο σπίτι του και σε αποθήκη που διατηρεί σε ελαιοπερίοβολο στου Φλόκα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 1.863,6 γραμμαρίων σε 11 συσκευασίες, μία ζυγαριά ακριβείας, καθώς και το χρηματικό ποσό των 1.600 ευρώ.
Ο 55χρονος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξαναπασχολήσει τις Αρχές, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας.
*** Ταυτόχρονες πυρκαγιές χθες
* σε Ριζόμυλο και Πεταλίδι
~ Δύο περίεργες φωτιές, στην ευρύτερη περιοχή Ριζόμυλου και Πεταλιδίου με αρκετές εστίες αναστάτωσαν χθες την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ αργά το απόγευμα από την αστυνομία υπήρξε και προσαγωγή ενός Αλβανού, ως ύποπτου για εμπρησμό.
Το μεσημέρι, η πρώτη φωτιά ξεκίνησε στην περιοχή του Ριζόμυλου, πάνω από τη διασταύρωση για Πεταλίδι.
Με τη βοήθεια επίγειων και εναέριων δυνάμεων (PZL και καναντέρ), γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο καίγοντας 15 στρέμματα δασικής έκτασης. Όταν οι φλόγες είχαν σβήσει και υπήρχε μόνο καπνός, τα εναέρια απομακρύνθηκαν και λίγη ώρα αργότερα, μέσα στη χαράδρα ξεπετάχτηκαν μεγάλες φλόγες. Ο αέρας που έπνεε στην περιοχή, βοήθησε πολύ γρήγορα να γίνει απειλητική και να κατευθύνεται προς το χωριό Δάφνη. Μάλιστα, η φωτιά «έγλυψε» την αυλή εκκλησίας. Αμέσως ζητήθηκε και πάλι η συνδρομή εναέριων μέσων, τα οποία επέστρεψαν στην περιοχή.
Λίγο αργότερα και αφού είχαν καεί άλλα 20 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, υπήρξε ύφεση της πυρκαγιάς.
Την ώρα όμως που εκδηλώθηκε η δεύτερη εστία πυρκαγιάς, άλλη μια εκδηλώθηκε λίγο πιο πέρα, στο Τζάνε στο Πεταλίδι.
Κι εκεί η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο αργά το απόγευμα και αφού είχε κάψει 10 στρέμματα με καλάμια και ξερά χόρτα.
Κάτοικοι της περιοχής, δήλωσαν ότι την ώρα που είχε εκδηλωθεί η πρώτη πυρκαγιά άκουσαν κάποιους περίεργους κρότους και μιλούσαν για εμπρησμούς, ενώ αστυνομικοί προσήγαγαν έναν Αλβανό, που κινούνταν στην περιοχή, ο οποίος στην αρχή κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Πεταλιδίου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ασφάλεια Καλαμάτας.
Και στις δύο περιοχές, πλην των εναέριων μέσων, επιχειρούσαν 20 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 40 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με 15 άτομα. Επίσης, συνέδραμαν και δύο οχήματα από Γύθειο και Μολάους. Β.Β.
*** Πυρόπληκτα δάνεια
* «Να γίνει πράξη η πρωθυπουργική διαβεβαίωση»
* Η διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προχθές από την Πύλο, ότι έχει υπογραφεί η απόφαση για τη ρύθμιση των δανείων των πυρόπληκτων περιοχών, ασφαλώς και προκάλεσε κάποια ανακούφιση στους δανειολήπτες και του Νομού Μεσσηνίας. Βέβαια, ακόμα κι έτσι, πολλοί από αυτούς δεν παύουν να κρατούν…μικρό καλάθι, μια και κυβερνητικές διαβεβαιώσεις έχουν δοθεί και στο πρόσφατο διάστημα, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί η λύση του προβλήματος, που τους ταλαιπωρεί.
* Με αφορμή, λοιπόν, τις προχθεσινές εξελίξεις, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δ. Αδαμόπουλος δήλωσε χθες στο «Θ» ότι, «με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδα τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι έχει ήδη υπογραφεί η απόφαση για τα πυρόπληκτα δάνεια. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, δεν κρύβω τις ανησυχίες μου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες στο συγκεκριμένο θέμα και μου μεταφέρουν σε καθημερινή βάση.
Κι αυτό διότι ήδη από τις 30 Ιουνίου και μετά οι εμπορικές τράπεζες παίρνουν από τους καταθετικούς λογαριασμούς των επαγγελματιών τα χρήματα που βρίσκουν σ’αυτούς, με την πρόφαση ότι αυτά πηγαίνουν για την αποπληρωμή των δόσεων των πυρόπληκτων δανείων.
Παρ’ ότι υπήρξαν δηλώσεις και το προηγούμενο διάστημα από το πρωθυπουργικό γραφείο, μέσω ανακοίνωσης τύπου, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, ότι άμεσα θα τακτοποιηθούν τα συγκεκριμένα ζητήματα, οι τράπεζες προχώρησαν στις αναλήψεις αυτών των ποσών.
Μάλιστα, πολλοί επαγγελματίες βάζοντας χρήματα στους λογαριασμούς όψεως που διατηρούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους από επιταγές που είχαν δώσει στους προμηθευτές τους, βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση την 1η Ιουλίου να μην έχουν χρήματα στους λογαριασμούς και να βρεθούν έτσι εκτεθειμένοι απέναντι στους προμηθευτές τους, διότι οι επιταγές ήταν ακάλυπτες μη έχοντας επαρκές υπόλοιπο.
Ελπίζω στο επόμενο διάστημα να τακτοποιηθούν όλα αυτά τα ζητήματα ώστε να πάρουμε την ανάσα, για ένα χρόνο τουλάχιστον, ώστε να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τα πυρόπληκτα δάνεια, τόσο αυτά που είναι εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο όσο και αυτά που δεν είναι».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
*** Κυπαρισσία
* Άγνωστοι παραβίασαν καφενείο στην πλατεία…
~ Σοκαρισμένοι με τα αλλεπάλληλα κρούσματα εγκληματικότητας (και) τον τελευταίο καιρό είναι οι πολίτες της Κυπαρισσίας, με έσχατο την παραβίαση καφενείου στην κεντρική πλατεία της πόλης! Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ουδείς μπορεί να εικάσει πού θα φτάσει, καθώς η δράση των κακοποιών στην Κυπαρισσία, όπως άλλωστε και σε ολόκληρη την Τριφυλία διαρκώς μεγαλώνει με τα κρούσματα να είναι σχεδόν καθημερινά. Αυτά, όπως είναι φυσικό και κατ’ επανάληψη έχουμε σημειώσει στο «Θ», προκαλούν φόβο, ανησυχία και ανασφάλεια στους κατοίκους, οι οποίοι, είναι απογοητευμένοι, προβληματισμένοι και θυμωμένοι από την αδρανή στάση της Πολιτείας απέναντι στους φοβερούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η σωματική τους ακεραιότητα, η ζωή και η περιουσία τους και φέρονται αποφασισμένοι να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, καθώς πιστεύουν πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
~ Την ίδια, ακριβώς , στιγμή, οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής, αντί να αυξάνονται, διαρκώς μειώνονται και οι αστυνομικοί υπάλληλοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για αποτροπή τέτοιων θλιβερών συμβάντων χωρίς ωστόσο να μπορεί κάτι τέτοιο να καταστεί, δυστυχώς, εκ των πραγμάτων, εφικτό!
Όπως προαναφέρθηκε, τα ξημερώματα της Παρασκευής, άγνωστος ή άγνωστοι δράστες «χτύπησαν» σε καφενείο στο κεντρικότερο σημείο της πλατείας, στη γωνία ακριβώς απέναντι από την πλατεία και την Ε.Α.Σ. Ο δράστης ή οι δράστες, προφανώς, γνώριζαν τους χώρους του καταστήματος γιατί παραβίασαν σιδερένια πόρτα στο πίσω μέρος του , που είναι επί του δρόμου της μπροστά στην Ένωση και μετά έσπασαν την πόρτα που οδηγεί στο κατάστημα και από εκεί κατευθύνθηκαν στο υπόγειο. Εκεί έσπασαν την πόρτα του γραφείου και παραβίασαν το συρτάρι, όπου μέσα οι ιδιοκτήτες είχαν ένα κουτί στο οποίο είχαν αφήσει περί τα 400 ευρώ τα οποία και αφαίρεσαν. Στην κουζίνα και τη σάλα του καφενείου, εικάζεται πως ούτε καν μπήκαν, αφού όλα ήταν στη θέση τους, όπως τα είχαν αφήσει οι ιδιοκτήτες του καφενείου κλείνοντας αργά τη νύχτα της Πέμπτης. Ο εκ των ιδιοκτητών του καφενείου, Παναγιώτης Στρατικόπουλος, μιλώντας στο «Θ» για το συμβάν που σημειώθηκε στην επιχείρησή του είπε πως, «ήρθα στα καφενείο την Παρασκευή το πρωί και άνοιξα, όπως και τις άλλες μέρες. Δεν το πήρα αμέσως χαμπάρι γιατί δεν έλειπε κάτι μέσα στο μαγαζί, ήταν όπως τα είχαμε αφήσει όταν κλείσαμε. Όταν , όμως, κατέβηκα στο υπόγειο, που είναι το γραφείο και η αποθήκη, τότε αντίκρυσα την πόρτα ανοιχτή δυο πόρτες σπασμένες όπως και το συρτάρι του γραφείου. Κοίταξα στο συρτάρι και είδα πως είχαν ανοίξει το κουτί και είχαν πάρει γύρω στα 400 ευρώ. Στο υπόγειο μπήκαν αφού παραβίασαν τη σιδερένια πόρτα από την πίσω από την πλευρά του δρόμου στην Ένωση, έσπασαν το λουκέτο με την αλυσίδα και μετά τις άλλες δύο πόρτες, προφανώς με λοστό. Δεν πείραξαν κάτι άλλο από το μαγαζί. Μάλλον, γνωρίζανε τους χώρους και πήγαν κατευθείαν στο γραφείο για λεφτά…». Όπως μάθαμε, τα ξημερώματα της Παρασκευής, άγνωστος ή άγνωστοι επιχείρησαν να παραβιάσουν ακόμη δύο καταστήματα σε κεντρικά σημεία της Κυπαρισσίας, χωρίς, ωστόσο, να τα καταφέρουν, όπως διαπίστωσαν το πρωί της Παρασκευής οι ιδιοκτήτες τους. Στο ένα, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να σπάσουν την κλειδαριά, ενώ στο άλλο επιχείρησαν να μπουν μέσα από ένα μικρό παραθυράκι στο πίσω μέρος του, το οποίο όμως μόνο εξωτερικά φαίνεται ως παράθυρο αλλά από μέσα είχε πίσω του σιδερένια ράφια!
Του Ηλία Γιαννόπουλου
*** Εργαστήριο Αγροτικών Βιομηχανικών Εφαρμογών
* ΠΡΟΩΘΟΥΝ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΙΠΠΟΦΑΕΣ» ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
~ Οι άνθρωποι του συνεταιρισμού θα παράγουν τα προϊόντα και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας θα παρέχει την τεχνογνωσία και την τεχνολογική υποστήριξη για τη σωστή επεξεργασία και μεταποίησή τους. Κάπως έτσι έχουν σκεφτεί την ανάπτυξη της καλλιέργειας ιπποφαούς, αρωματικών φυτών και άλλων αγροτικών προϊόντων τα μέλη του Συνεταιρισμού «Πελοποννησιακό Ιπποφαές», που έχουν ήδη ετοιμάσει σχετική μελέτη. Και όλα αυτά με τη στήριξη του Δήμου Μεσσήνης.
~ Όπως σημειώνει στο «Θ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Πελοποννησιακό Ιπποφαές» Βασίλης Κωνσταντινίδης, «μαζί με το Δήμο Μεσσήνης, θέλουμε να δημιουργήσουμε με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδoς μια συνεργασία. Από τη μεριά του Δήμου θα δοθεί ο χώρος, εμείς θα κάνουμε την παραγωγή και το Πανεπιστήμιο με την αντίστοιχη έδρα του, μέσω των μεταπτυχιακών φοιτητών και της έρευνας, θα παρέχει την τεχνογνωσία».
Ο κ. Κωνσταντινίδης προσθέτει ότι πρέπει να αναδειχθεί η σημασία που έχει αυτή η έδρα του Πανεπιστημίου για τη Μεσσηνία, καθώς ακούγεται ότι θα καταργηθεί ή θα μεταφερθεί σε άλλο ίδρυμα. «Αυτή η έδρα αφορά τις καλλιέργειές μας και το να έχουμε στήριξη από το Πανεπιστήμιο είναι πολύ σημαντικό. Θα υπάρχει και τεχνολογική υποστήριξη από το ίδρυμα, δηλαδή θα μας παρέχουν μηχανήματα, π.χ. ξηραντήρια για να κάνουμε τις ξηράνσεις» συμπληρώνει ο πρόεδρος του «Πελοποννησιακού Ιπποφαούς», ο οποίος κάνει λόγο για τη λειτουργία στη Μεσσηνία Εργαστηρίου Αγροτικών Βιομηχανικών Εφαρμογών σε έκταση που θα παραχωρηθεί μέσω του Δήμου Μεσσήνης. Αυτό το εργαστήρι δεν θα αφορά μόνο το ιπποφαές, αλλά και τα αρωματικά φυτά, τα σύκα, τη σταφίδα, τη λιαστή ντομάτα, τα δαμάσκηνα κ.λπ.
«Εμείς έχουμε κάνει τη μελέτη και, από κοινού με το Δήμο, κάποιες επαφές. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος έχει συμφωνήσει. Μέσω αυτού θα γίνει το Εργαστήριο, δηλαδή οτιδήποτε είναι στον τομέα της μεταποίησης θα έχει στήριξη από αυτή την έδρα. Θα μας παρέχουν τα μηχανήματα και εμείς θα τα δουλέψουμε. Συζητάμε να κάνουμε ένα θεματικό πάρκο, ώστε να γίνει εκεί το Εργαστήριο. Θα είναι μια συμμαχία. Ο Δήμος από τη μια με την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του θεματικού πάρκου, εμείς ως συνεταιρισμός που θα δουλέψουμε το θεματικό πάρκο και η έρευνα από το Πανεπιστήμιο που θα βοηθήσει την πράξη. Εμάς μας ενδιαφέρει να μην καταργηθεί το τμήμα, να παραμείνει ως έχει, να γίνει εδώ στο Εργαστήριο και να έρχονται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, οι οποίοι θα έχουν υλικό για έρευνα, ενώ θα υπάρξουν και θέσεις εργασίας, αφού όλο αυτό θα αναπτυχθεί. Σε λίγο θα δραστηριοποιούνται χιλιάδες καλλιεργητές στο συγκεκριμένο τομέα. Αυτό που πάμε να κάνουμε, νομίζω ότι είναι ένα στρατηγικό πάντρεμα για τη δύσκολη εποχή που διανύουμε».
Όσο για την παραγωγή ιπποφαούς, ο κ. Κωνσταντινίδης σημειώνει ότι τον Σεπτέμβρη θα υπάρχουν φύλλα από το φυτό για αποξήρανση, ενώ καρπός θα βγει τον επόμενο χρόνο και μαζική παραγωγή σε δύο χρόνια. Ο Συνεταιρισμός θα κάνει τυποποίηση με δική του φίρμα σε χυμό, μαρμελάδα κ.λπ., ενώ κάποια έλαια από το ιπποφαές θα πωλούνται στον φαρμακευτικό κλάδο ή για καλλυντικά.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πελοποννησιακό Ιπποφαές μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.pelip.gr.Της Μαρίας Νίκα
*** Mετά την απόφαση για ιδιωτικοποιήση της Πύλου :
* Ανοικτό το θέμα της τύχης του λιμανιού της Καλαμάτας
* Η είδηση για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Πύλου, όπως ήταν φυσικό, δίνει τροφή για αντίστοιχες σκέψεις και σενάρια γι’ αυτό της Καλαμάτας. Με αφορμή λοιπόν το συγκεκριμένο θέμα ρωτήθηκε χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας, ο οποίος είπε τα εξής:
«Κατ’ αρχήν η διαδικασία για να περιέλθει το Λιμενικό Ταμείο στο δήμο Καλαμάτας εξελίσσεται ομαλά. Ολοκληρώθηκε ήδη το πρακτικό για τη διανομή της περιουσίας του και το επόμενο στάδιο είναι να εκδώσει ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαν. Αγγελάκας τη σχετική απόφαση, ώστε, από κει και πέρα, να λειτουργεί ως Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.
* Για τα ζητήματα που συνδέονται με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της χώρας, στις 30 Αυγούστου, θα γίνει μια συζήτηση μεταξύ δημάρχων πόλεων που έχουν λιμάνια, με πρωτοβουλία του δημάρχου Καβάλας κ. Σιμιτζή. Βέβαια αυτό το θέμα μας ενδιαφέρει όλους, μιλάμε πάντοτε για τη χερσαία ζώνη, κι αυτό ανεξάρτητα από την πορεία του δικού μας Λιμενικού Ταμείου.
Επιπλέον, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα έχω μια συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Λιμενικής Πολιτικής Κ. Μουτζούρη, για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Πριν στις 23 Αυγούστου θα έχω μια συνάντηση ακόμη και με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη».
Α.Π.
*** Πριν 94 χρόνια
- ΑΦΙΚΕΤΟ εκ του μετώπου ο Ευάγγελος Ι. Νικητόπουλος όστις λαβών μέρος εις την ένδοξον μάχην του Σκρα επεδείξατο εξαιρετικήν διαγωγήν τιμηθείς δια του Σταυρού του Πολέμου και προαχθείς εις τον βαθμόν του Δεκανέως. Ο Δεκανεύς Νικητόπουλος ακολουθών τα φρονήματα του πατρός του, γνωστού συμπολίτου μας Νικητοπούλου και μιμούμενος τον Μακεδονομάχον εξάδελφόν του Παν. Ηλ. Νικητόπουλον, Λοχαγόν του Πυροβολικού, εγκαταλείψας την εργασίαν του εκ των πρώτων έσπευσε και ηκολούθησε εις το σωτήριον κίνημα τον αρχηγόν της Φυλής Βενιζέλον ευθύς ως τούτο εξερράγη.-ΕΙΣ το χωρίον Αγάς Μαμά της Μονεμβασίας ο Σωτήριος Τσιγκούνης εφόνευσε τον συγχώριόν του Παν. Σαμπάσην. -ΕΙΣ τον Κινηματογράφον απόψε δίδεται το πατριωτικόν τρίπρακτον δράμα «Το Πολεμικόν μάθημα» ταινία χρωματιστή και ως μέρος 4ον «Εφημερίς Γκωμόν» με επίκαιρα γεγονότα. -ΑΦΙΚΕΤΟ χθες εξ Αθηνών ο βουλευτής Μεσσηνίας Πάνος Κ. Παπαφλέσσας εις ον επί τη σήμερον επετείω του ονόματός του το «Θάρρος» απευθύνει τας θερμοτέρας των ευχών. |
*** Πάρτε το αλλιώς…
Δεκαπενταύγουστος σήμερα, η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Η εκκλησία μας τιμά σήμερα την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παναγιάς μας. Είναι το «Πάσχα του Καλοκαιριού», όπως λέει και ο λαός μας. Χρονιάρα μέρα σήμερα, με ευχές, λοιπόν, για όλους,. Ευχές για υγεία, πάνω απ’ όλα, και ευτυχία στη ζωή του καθενός! Και καλή δύναμη! Η Παναγία να δίνει σε όλους μας δύναμη για να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία τις προκλήσεις και τα παιχνίδια της ζωής, και τις δυσκολίες και αντιξοότητες της εποχής που διανύουμε. Δυσκολίες και αντιξοότητες, που θα έχουν διάρκεια στο χρόνο, και για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε πρέπει να αντέξουμε! Έχουμε, όμως, αποθέματα αντοχής; Έχουμε αποθέματα περαιτέρω ταλαιπωρίας; Έχει η κοινωνία μας αποθέματα ακόμη μεγαλύτερης υποβάθμισης της καθημερινότητας; Αντέχει ο κόσμος ακόμη πιο σκληρά και βίαια οικονομικά μέτρα; Συμπαθάτε με, που χρονιάρα μέρα, «χαλάω» το εορταστικό κλίμα, αλλά δυστυχώς, δεν είναι ακριβώς έτσι. Μας χάλασαν τη ζωή μας οι πολιτικές που άσκησαν οι κυβερνήσεις της χώρας και μας χαλάει ακόμη περισσότερο, πιο σκληρά και βίαια τη ζωή μας η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με τα νέα μέτρα, τις νέες περικοπές, τα νέα χαράτσια, τις νέες φοροεπιδρομές που τις επόμενες μέρες και εβδομάδες μας έρχονται! Μα, καλά, κανένας από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους δε βλέπει ότι ο κόσμος υποφέρει; Κανείς τους, πια, δε βλέπει ότι ο κόσμος είναι σε απόγνωση; Κανείς τους δεν αντιλαμβάνεται ότι οδηγούν έναν ολόκληρο λαό στην απελπισία και την απόγνωση; Δεν βλέπουν τη φτώχεια που έχει βυθιστεί οι χώρα; Την πείνα και τη δυστυχία του κόσμου; Τα απονενοημένα διαβήματα συνανθρώπων μας που αυτοκτονούν για να μη λιμοκτονούν; Ναι, σήμερα είναι Δεκαπενταύγουστος, μέρα γιορτής. Αυτή τη χρονιάρα μέρα, η Παναγιά μας ας δώσει φώτιση στους κυβερνώντες και συγκυβερνώντες για το καλό της χώρας και των πολιτών. Να τους δώσει φώτιση για να δουν την πραγματική εικόνα της χώρας και των πολιτών, να δουν ωμή τη σκληρή πραγματικότητα. Και να αλλάξουν τροπάρια, νοοτροπία και πολιτικές! Μία κουβέντα μόνο για τους πολιτικούς: Πάρτε το αλλιώς γιατί θα βρείτε… Θα βρείτε απέναντί σας (ήδη είναι βέβαια) έναν ολόκληρο λαό! Αποφασισμένο για όλα! Κυρίως, για να πάρει πίσω την αξιοπρέπεια που του έκλεψαν και τα όνειρα που του στέρησαν! Του Ηλία Γιαννόπουλου |
*** ΙΟΥΛΙΟΣ 2012 :
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/07/25-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/07/26-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/07/26-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012 .-
~ ** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/07/27-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012 ,.-
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012 : ~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/4-5-2012.html , Σαββατοκύριακο 4 και 5 Αυγούστου 2012 πάλι μαζί στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/05-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Κυριακή 05 Αυγούστου 2012.-~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/06-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Δευτέρα 06 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/08/07-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Τρίτη 07 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/08/07-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 07 Αυγούστου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/08/08-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Τετάρτη 08 Αυγούστου 2012.
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/08/09-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Πέμπτη 09 Αυγούστου 2012 .
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/08/10-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Παρασκευή 10 Aυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/08/11-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/08/11-12-2012.html , ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11 ΚΑΙ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης !!!! .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/12-2012.html , Στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 12 Αυγούστου 2012 ,-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html , Σοφά Λόγια από Σοφούς Ανθρώπους …και Άγιο Όρος ,Κυριακή 12 Αυγούστου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/13-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα ..... Ζήσε την Ελλάδα ...... Αγοράζω Ελληνικά προϊόντα ...Στηρίζω την Ελληνική Οικονομία ..
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/13-2012.html , Διαλέγουμε και σας τα γράφουμε Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html ., Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html , Παραμονή της Παναγίας Πάσχα του καλοκαιριού Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 .-
~**
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου