Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης  Πέμπτη  23  Αυγούστου 2012  :

ΠΑΤΡΙΔΑ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ !
ΕΡΓΑΤΙΟΚΟΤΗΤΑ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ -ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ !
Το ποντικάκι μας ενημερώνει ...!! :  

***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα ,,, !! :       
*** 

*** 7 θέσεις επικουρικών γιατρών στη Μεσσηνία :

* Συνολικά 7 θέσεις επικουρικών γιατρών για τη Μεσσηνία προκήρυξε το υπουργείο Υγείας, από τους οποίους οι 6 προορίζονται για το Νοσοκομείο Καλαμάτας -με τον έναν να καλύπτει οργανική θέση στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά- και ένας για το Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κυπαρισσίας.
Συγκεκριμένα, η προκήρυξη -συμπληρωματικές αιτήσεις για την οποία γίνονται δεκτές μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου- προβλέπει για το Νοσοκομείο Καλαμάτας από μία θέση, ακτινοδιαγνωστικής, ιατρικής βιοπαθολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας ή αιματολογίας ή παθολογίας (στο Τμήμα Αιμοδοσίας), ορθοπαιδικής, παθολογίας και παιδιατρικής (Κέντρο Υγείας Μελιγαλά).
Για το διασυνδεδεμένο Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κυπαρισσίας, η προκήρυξη αφορά σε μία θέση παθολογίας ή νεφρολογίας ή γενικής ιατρικής (Μονάδα Τεχνητού Νεφρού).
Στην ίδια προκήρυξη προβλέπονται ακόμα 13 θέσεις επικουρικών γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία των υπόλοιπων νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ειδικότερα, στην Αργολίδα 2 θέσεις (1 Μαιευτικής Γυναικολογίας και 1 Χειρουργικής, στο Νοσοκομείο Αργους), στην Αρκαδία 5 θέσεις (1 Ακτινοδιαγνωστικής, 1 Αναισθησιολογίας, 1 Μαιευτικής Γυναικολογίας, 1 Νευροχειρουργικής και 1 Χειρουργικής, στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης), στην Κορινθία 5 θέσεις (3 Παιδιατρικής, 1 Παθολογίας και 1 Χειρουργικής, στο Νοσοκομείο Κορίνθου) και στη Λακωνία 1 θέση (Νεφρογολίας ή Παθολογίας, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Σπάρτης).  Β.Γ.Μ. 


***  Διαμάχη των ΚΤΕΛ για τη γραμμή του Νοσοκομείου

* Δεν συμφωνούν οι θέσεις των δύο ΚΤΕΛ -αστικού και υπεραστικού- στο ζήτημα της εκμετάλλευσης της συγκοινωνιακής γραμμής από την Καλαμάτα προς το Νοσοκομείο και αντίστροφα.
Αυτό προκύπτει από τον διάλογο που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του δήμου για το συγκεκριμένο ζήτημα, μετά και αίτημα από το σωματείο εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα για εξυπηρέτηση του Νοσοκομείου στο πλαίσιο της αστικής συγκοινωνίας.
Συγκεκριμένα, το αστικό ΚΤΕΛ -στο έγγραφό του προς το δήμο- επικαλείται την υφιστάμενη νομοθεσία και ζητεί «να τηρηθεί απαρέγκλιτα» ώστε «να υλοποιηθεί η επέκταση αστικής περιοχής και καθορισμός στάσεων στην περιοχή από το ΤΕΙ ώς το νοσοκομείο».
Οπως αναφέρει, συγκεκριμένα, «το αστικό ΚΤΕΛ δύναται να εξυπηρετήσει τη γραμμή του νοσοκομείου με επέκταση της γραμμής Νο 2, αρκεί να τηρηθούν τα νόμιμα, προκειμένου να υλοποιηθεί η επέκταση αστικής περιοχής και καθορισμός στάσεων στην περιοχή από το ΤΕΙ ώς το νοσοκομείο.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από το υπεραστικό ΚΤΕΛ ότι το αστικό ΚΤΕΛ δεν έχει καμία πρόθεση να σφετεριστεί τις δικές του γραμμές και στάσεις και το μόνο που επιθυμεί είναι να τηρηθεί ο νόμος που διέπει αυτά τα θέματα».
Από την δική του πλευρά, το υπεραστικό ΚΤΕΛ -στο δικό του έγγραφο- σημειώνει κατηγορηματικά ότι «αδυνατούμε να δεχθούμε την συνεκτέλεση και συνεκμετάλλευση οποιασδήποτε γραμμής, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο». Βεβαιώνει, ωστόσο, ότι «θα συζητήσει με κάθε αρμόδιο φορέα, όποια προτεινόμενη μεταβολή».
Παράλληλα επισημαίνει ότι ήδη εξυπηρετεί σήμερα το σύνολο των αστικών περιοχών του καλλικρατικού Δήμου Καλαμάτας -«γραμμές ζημιογόνες, που εκτελούνται στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού και του κοινωνικού έργου που πρέπει να επιτελεί το υπεραστικό ΚΤΕΛ».
Δηλώνει, τέλος, πρόθυμο να «τροποποιήσει την υφιστάμενη τακτική γραμμή από και προς το νοσοκομείο έτσι που να εξυπηρετεί εργαζόμενους, επισκέπτες και λοιπούς χρήστες, δεδομένου ότι εκτελούνται καθημερινά 82 δρομολόγια από και προς το νοσοκομείο, με μέση συχνότητα ένα δρομολόγιο ανά 15 λεπτά».  Β.Γ.Μ.

***  Τρία αστέρια στην θάλασσα της Μπούκας
* Δεν είναι μια απλή τουριστική μονάδα, είναι ένα όραμα ζωής. Το ξενοδοχείο "Gmp" είναι ο νέος χώρος χαλάρωσης, ξεκούρασης και ευεξίας, για τους επισκέπτες της Μεσσηνίας, αλλά και για τους ίδιους τους Μεσσήνιους.
Η λειτουργία του ξεκίνησε επίσημα την 1η Ιουνίου 2012. Τότε, ο ιδιοκτήτης του Μιχάλης Γεωργιόπουλος είδε επιτέλους το όνειρό του να παίρνει σάρκα και οστά. Η χαρά του ήταν μεγάλη, γιατί όπως λέει ο ίδιος στην "Ε", για πολλά χρόνια είχε παλέψει για αυτό. Το διάστημα 1964 ως 1970 ο κ. Γεωργιόπουλος το χαρακτηρίζει ως μία χρονική περίοδο … ματαίωσης του ονείρου, λόγω διαφόρων καταστάσεων της εποχής. Συνέχισε τις προσπάθειες κάνοντας ένα - ένα βήμα, αφού το "Gmp" ήταν στόχος ζωής. Από μικρό παιδί ασχολιόταν με το εμπόριο και συγκεκριμένα από 6 ετών, έχοντας καροτσάκι με υλικά για μοδίστρες! Στη Μεσσήνη όλοι τον ξέρουν γιατί είχε το κατάστημα "Μινιόν" με ψιλικά είδη, στο οποίο εργάζονταν και τα παιδιά του.
Ο Μιχάλης Γεωργιόπουλος είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Εχει διατελέσει δήμαρχος της Μεσσήνης για 7 χρόνια και ήταν ενεργό μέλος στο σωματείο "Πάμισος", στη Φιλαρμονική, στην Περιηγητική Λέσχη και σε ομάδες ποδοσφαίρου. Περήφανος θυμάται πως έχει ζήσει και τον πόλεμο στην Κορέα, από τον οποίο επέστρεψε με 6 μετάλλια.
Παρότι η καταγωγή του είναι από τη Γορτυνία Αρκαδίας (Λουτρά Ηραίας), τη Μεσσήνη και δη τη Μπούκα, την αγάπησε σαν δικό του τόπο. Τόσα χρόνια ζούσε με το στόχο να προχωρήσει σε ενέργειες που θα οδηγήσουν στην αξιοποίηση της Μπούκας.
"Δεν τη φοβάμαι τη δουλειά, ούτε τις αναποδιές. Ενα βήμα κάναμε για το ξενοδοχείο, δύο εμπόδια συναντούσαμε, όμως συνεχίζαμε. Εμπόδια τρομερά, από το δήμο, τη Νομαρχία, τη γραφειοκρατία, την ασυνέπεια. Για τα αυτονόητα, απλά πράγματα, κάναμε 6 μήνες για να βγάλουμε ένα έγγραφο. Σήμερα, εδώ στο "Gmp" βλέπουμε μια εικόνα που πλέον καμία σχέση δεν έχει με την ερημιά του παρελθόντος. Δε θα σταματήσουμε εδώ, έχουμε κι άλλους στόχους. Δουλεύουμε πυρετωδώς, με ανθρώπινο πρόσωπο και εγώ και τα 8 παιδιά μου (μαζί με τις νύφες και τους γαμπρούς μου) και θα παρουσιάσουμε κι άλλα πράγματα στο μέλλον" δηλώνει με αισιοδοξία.
Το "Gmp" έχει 71 κλίνες και αίθουσα εκδηλώσεων. Εκεί ήδη έχουν κάνει γάμους και βαπτίσεις επισκέπτες από την Αμερική και τη Σουηδία.
Ο κ. Μιχάλης λέει τέλος, πως τα σχόλια που έχουν γραφτεί στο βιβλίο των επισκεπτών, είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά! Το ξενοδοχείο θα μείνει ανοικτό και το χειμώνα.
Το ξενοδοχείο "Gmp" τριών αστέρων, βρίσκεται σε μια ήσυχη και προνομιακή τοποθεσία, μόλις 10 χλμ. από την πόλη της Καλαμάτας και 5 χλμ. από την πόλη της Μεσσήνης, στην παραλία της Μπούκας στο κέντρο του Mεσσηνιακού κόλπου. Eίναι κτισμένο σε μια έκταση 15 στρεμμάτων, μόλις 150 μέτρα από τη θάλασσα και παρέχει ευάερα και ευρύχωρα δωμάτια με άπλετη θέα. Η φυσική ομορφιά, η απέραντη θέα του μεσσηνιακού κόλπου σε συνδυασμό με την ομορφιά του Ταϋγέτου, η φιλική εξυπηρέτηση και η ήσυχη ατμόσφαιρα καθιστούν το ξενοδοχείο ιδανικό προορισμό για διακοπές για οικογένειες, ζευγάρια και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Αν αποζητά κάποιος την απόλυτη απόδραση σε έναν παρθένο τόπο, μπορεί να απολαύσει την απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης και αναζωογόνησης στο ξενοδοχείο, είτε κολυμπώντας στην πισίνα, είτε χαλαρώνοντας στο spa, είτε δοκιμάζοντας ένα τοπικό κρασί …
Η παραλία της Μπούκας είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες παραλίες της Μεσσηνίας. Αποτελείται από μία μεγάλη έκταση ψιλής άμμου, με πληθώρα υποδομών. Πάνω στην παραλία υπάρχουν beach bar, γήπεδα beach volley, ενώ στο δρόμο που περνάει από πάνω υπάρχει παιδική χαρά, γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5. Το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο του κλειστού Μεσσηνιακού Κόλπου της εξασφαλίζει γαλαζοπράσινα, ζεστά, ήσυχα νερά και έχει βραβευτεί με μπλε σημαία.
Παροχές δωματίων: κλιματισμός, θέρμανση, ηχομόνωση, mini bar, δωρεάν πρόσβαση στο internet, στεγνωτήρας μαλλιών, δορυφορική τηλεόραση, τηλέφωνο, τζακούζι, υπηρεσία αφύπνισης.
Ξενοδοχειακές παροχές: 24ωρή υποδοχή, κλιματισμός, κήπος, παιδική χαρά, υδρομασάζ, ενοικιασή αυτοκινήτου, εγκαταστάσεις συνεδριάσεων - εκδηλώσεων, κάφε - bar, εστιατόριο, δωρεάν parking, καλωδιακή τηλεόραση, εσωτερική πισίνα, εξωτερική πισίνα.
"Gmp" Αγιος Κωνσταντίνος Bouka Resort Hotel, Τ. Κ 24200, 27220 25077, Fax 2722Ο 25166, info@gmpbouka.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , gmpbouka@yahoo.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , http://www.facebook.com/GmpBoukaResortHotel twitter:@gmpbouka http://www.gmpbouka.gr.

***  Σήμερα τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας
*  Οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας θα ανακοινωθούν σήμερα. Για να τις δει κανείς αναλυτικά, μπορεί να επισκεφθεί τη σχετική σελίδα στο διαδίκτυο dipe.mes.sch.gr.

***  Ποιητική βραδιά στο Διαβολίτσι
Ποιητική βραδιά στο Διαβολίτσι
* Ποιητική βραδιά έγινε την Τρίτη στο Ανοιχτό Θέατρο Διαβολιτσίου «Σταθία Κωνσταντακοπούλου» για τον Πολιτιστικό Αύγουστο 2012 που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του καπετάν – Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.
Σε αυτή συμμετείχαν κατά αλφαβητική σειρά οι Μεσσήνιοι ποιητές: Γιώτα Αργυροπούλου (Διαβολίτσι), Ελένη Κοφτερού( Καλαμάτα), Θάνος Λουμπρούκος( Διαβολίτσι), Γιώργος Σπανός( Αμφιθέα Μεσσήνης), Μαρία Σταθέα (Μεσσηνιακή Μάνη), Δημήτρης Χιλλ (Μεσσηνιακή Μάνη). Ο νέος μουσικός Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος συνόδευσε με το τραγούδι και το λαγούτο του την αποδιδόμενη ποίηση.
Σημαντική ήταν η συμμετοχή του ποιητή Τάσου Γαλάτη από την Ζούρτσα Ηλείας (Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2006).
Ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης απέδωσε τιμητική πλακέτα στην καταγόμενη από το δήμο (και προσφάτως βραβευθείσα από την Ακαδημία Αθηνών, ποιήτρια Γιώτα Αργυροπούλου.
Αντιπροσωπεία της Ενωσης Μεσσηνίων Λογοτεχνών (μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και γραμματέας της) τίμησε τη βραδιά. Ακόμη, παραβρέθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Σταυριανόπουλος (ο οποίος διάβασε και ένα ποιημά του), ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντονάς, ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Σταμάτης Μπεχράκης καθώς και το ζεύγος των Σουηδών λογοτεχνών Jan Henrik Sran και Margarita Mellberg.

***  Από τη Ρώμη στο Γύθειο με στόχο τα Ιεροσόλυμα
Από τη Ρώμη στο Γύθειο με στόχο τα Ιεροσόλυμα
* Στο Γύθειο βρέθηκαν οι δύο Βέλγοι περιπατητές, ο Matthus Joel και η Matthus Nadine, λίγο πριν επιβιβαστούν στο πλοίο που θα τους μετέφερε στην Κρήτη, για να συνεχίσουν το ταξίδι που ξεκίνησαν το Πάσχα.
Στόχος τους είναι να φθάσουν στα Ιεροσόλυμα. Παράλληλα, με το ταξίδι αυτό έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και την κουλτούρα των περιοχών που επισκέπτονται.
Ο πρώτος τους σταθμός ήταν η Ρώμη. Στην Ελλάδα έφτασαν πριν 3) εβδομάδες από το Πρίντεζι. Περνώντας την Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα κατευθύνθηκαν στο Νομό Αχαΐας και συγκεκριμένα στην Πάτρα, το Διακοφτό, τα Καλάβρυτα, την Κλειτορία και στη συνέχεια ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 οι επόμενοι σταθμοί τους ήταν η Βλαχέρνα, του Κάψια και η Τρίπολη. Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στο Νομό Λακωνίας, από το Αλεποχώρι στους Βουτιάνους και από την Σπάρτη στο Ξηροκάμπι. Τη Δευτέρα το μεσημέρι έκαναν εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο στο Γύθειο. 
Το ζεύγος Matthus μετά την Κίσσαμο και τη Σητεία θα μεταβούν στην Τουρκία και στην Κύπρο και μέσω Χάιφας θα καταλήξουν στα Ιεροσόλυμα. Στόχος τους είναι να φθάσουν εκεί τα Χριστούγεννα, ολοκληρώνοντας το οκτάμηνο οδοιπορικό τους.

*** Συκική: Ανοίγουν αύριο τα απεντομωτήρια
Συκική: Ανοίγουν αύριο τα απεντομωτήρια
* Με ανακοίνωσή της η Συκική ενημερώνει ότι αύριο ανοίγουν τα πρώτα απεντομωτήρια στη Μεσσηνία σε Μάνεση, Καρποφόρα (παλιό και νέο) και Αβραμιού. Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου ξεκινούν τα απεντομωτήρια σε Δάρα, Ελληνοεκκλησιά, Πολύλοφο, Αριστομένη, Σπερχογεία και Νεοχώρι Αριστομένους.

*** Πήγε να κλέψει κέρματα στη Μπούκα
Πήγε να κλέψει κέρματα στη Μπούκα
* Στα πράσα πιάστηκε ένας 40χρονος χθες τα ξημερώματα στην παραλία της Μπούκας, όταν προσπάθησε να κλέψει τα κέρματα από δύο ηλεκτρονικά μηχανήματα παιχνιδιών. Ο ιδιοκτήτης τα είχε τοποθετήσει σε ανοιχτό χώρο έξω από το κατάστημά του και ο συλληφθείς θεώρησε ότι θα ήταν εύκολο να τα κλέψει.

 ***  Οδηγίες για ασφαλές κυνήγι από το Σύλλογο Κυπαρισσίας
Οδηγίες για ασφαλές κυνήγι από το Σύλλογο Κυπαρισσίας
* Να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας ώστε όλα να εξελιχθούν ομαλά, προτρέπει τους κυνηγούς ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Νίκος Κατσαρελάς, καθώς ήδη ξεκίνησε η νέα κυνηγετική περίοδος. Παράλληλα σημειώνει τις αλλαγές που υπάρχουν φέτος στο κυνήγι αγριόχοιρου και πετροπέρδικας και καλεί όλους τους κυνηγούς να είναι νόμιμοι, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί από την θηροφυλακή.
Χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαρελάς τόνισε: «Από τις 20 Αυγούστου ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος για το 2012 -2013 και θέλουμε να ενημερώσουμε τους φίλους κυνηγούς ότι επιτρέπεται το κυνήγι στα αποδημητικά μέσα στις ζώνες που έχει ορίσει το Δασαρχείο. Για το κυνήγι του αγριόχοιρου η κυνηγετική περίοδος ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Ιανουαρίου 2013 ταυτόχρονα με την λήξη θήρας του λαγού. Ο επιτρεπόμενος αριθμός θηραμάτων αυξήθηκε από 3 άτομα σε 4 όπως ακριβώς ισχύει και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης ο αριθμός θηραμάτων για την πετροπέρδικα αυξήθηκε από 2 άτομα σε 4 ανά κυνηγό σε κάθε κυνηγετική έξοδο τις ημέρες που επιτρέπεται, και το ίδιο ισχύει και για τον αγριόχοιρο. Οι κυνηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, φορώντας διακριτικό γιλέκο, να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και να είναι νόμιμοι, ενώ και οι έλεγχοι της θηροφυλακής έχουν ενταθεί».
Ο κ. Κατσαρελάς τόνισε επίσης ότι η έκδοση των αδειών συνεχίζεται κανονικά και μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 250 άδειες από έναν αριθμό 800 περίπου που εκδίδονται.
Να σημειώσουμε ότι κυνηγετικά -και όχι μόνο- νέα οι κυνηγοί μπορούν να βρίσκουν στο site του συλλόγου στην διεύθυνση www.kskyparissias.com  ,  Κ.Μπ.

***  Πιάστηκε Πολωνέζα με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
Πιάστηκε Πολωνέζα με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
* Μια 53χρονη Πολωνή συνελήφθη χθες στην Καλαμάτα από αστυνομικούς της Ασφάλειας γιατί σε βάρος της εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις πολωνικές Αρχές, για πλαστογραφία και χρήση εγγράφων. Η 53χρονη καταζητείτο από το 2008, για πράξεις τις οποίες φέρεται ότι τέλεσε το 2005 στην Πολωνία.

*** 600 στρέμματα έκαψε η πυρκαγιά στην Αυλώνα
 600 στρέμματα έκαψε η πυρκαγιά στην Αυλώνα
* Περίπου 600 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης έκαψε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην Αυλώνα και κατασβέστηκε χθες το πρωί, προκαλώντας καταστροφές και σε αρκετά παραγωγικά δέντρα, στάβλους και ζώα. Οι πυροσβέστες με τους εθελοντές και τις υδροφόρες του Δήμου Τριφυλίας δίνοντας ολονύκτια μάχη -καθώς ο αέρας είχε κοπάσει- κατάφεραν χθες τις πρωινές ώρες να τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο και με τη συνδρομή ενός PZL που έκανε ρίψεις σε δύσβατα σημεία κατάφεραν να σβήσουν και τις τελευταίες μικρές εστίες, οι οποίες ήταν μέσα στην καμένη έκταση.
Οπως μας επισήμανε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τριφυλίας Γιάννης Φιλντίσης, εκτός από την καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ζημιές υπήρξαν σε δύο στάβλους, ενώ κάηκαν περίπου 350 ελαιόδεντρα και 200 συκιές, καθώς και 25 πουλερικά και 5 αιγοπρόβατα. Ο κ. Φιλντίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια των πυροσβεστών αλλά και των εθελοντών κυρίως του Φυσιολατρικού - Πολιτιστικού - Εξωραϊστικού - Εθελοντικού Συλλόγου «Γαία», τους οποίους και ευχαρίστησε, μαζί με όσους βοήθησαν αλλά και όσους δε βοήθησαν όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, καυτηριάζοντας την στάση ορισμένων κατοίκων που έμειναν απλά θεατές. Ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας από την πλευρά του ευχαρίστησε το Σύλλογο "Γαία" που βρέθηκε στην περιοχή με 8 άτομα και ένα πυροσβεστικό όχημα. Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σιδηροκάστρου Παναγιώτης Μητρόπουλος συνεχάρη τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς, όπως τόνισε, χωρίς να λογαριάζουν κόπο όλη τη νύχτα έδωσαν πραγματική μάχη σε δύσβατα σημεία και κατάφεραν να ελέγξουν την φωτιά, κάτι που αν δεν γινόταν θα υπήρχε άμεσος κίνδυνος μεγάλης επέκτασής της στην ευρύτερη περιοχή. Κ.Μπ.

*** Από Σεπτέμβρη η μονάδα μεθαδόνης στην Καλαμάτα
Από Σεπτέμβρη η μονάδα μεθαδόνης στην Καλαμάτα
* Την ετοιμότητα λειτουργίας της μονάδας υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ στην Καλαμάτα έλεγξαν η πρόεδρος του οργανισμού Μένη Μαλλιώρη και ο γενικός διευθυντής του Δημήτρης Πλατανιάς, που επισκέφθηκαν χθες το νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, αλλά και τις εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης μονάδας.
Τα δύο στελέχη του ΟΚΑΝΑ, είχαν συνάντηση και με το διοικητή του νοσοκομείου Γιώργο Μπέζο, καθώς η μονάδα κατασκευάστηκε σε χώρο που η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος παραχώρησε στον οργανισμό, στον βόρειο περίβολο του νοσοκομείου.
Στη διάρκεια της επίσκεψης διαπιστώθηκε ότι η νέα δομή θα μπορέσει να λειτουργήσει από τις αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, καθώς πρόσφατα ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες εξοπλισμού της και στελέχωσής της με ειδικευμένο προσωπικό.
Οπως επισημάνθηκε, η λειτουργία της μονάδας υποκαταστάτων στην Καλαμάτα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς απαλλάσσει τα εξαρτημένα άτομα από την ανάγκη μετακίνησης σε Αθήνα και Πάτρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, «οι χρήστες που το επιθυμούν, αφού κάνουν αίτηση, θα εντάσσονται στο πρόγραμμα χορήγησης βουπρενορφίνης, υποκατάστατου που χορηγείται σε χρήστες οπιούχων ουσιών».

***  Κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Πύλου ο ΣΥΡΙΖΑ
Κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Πύλου ο ΣΥΡΙΖΑ
* Κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Πύλου τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, ο οποίος προειδοποιεί ότι "ως αυριανή κυβέρνηση θα ακυρώσει όλες τις σκανδαλώδεις ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς καταβολή αποζημίωσης στους αετονύχηδες μεγαλοεπενδυτές".
Αναλυτικά στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνονται τα εξής:
"Με απόφαση της κυβέρνησης παραχωρείται σε ιδιώτες -μέσω συμβάσεων- κάθε δικαίωμα χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το λιμάνι και η μαρίνα της Πύλου.
Είναι γνωστές οι διαχρονικές ευθύνες και τραγικές ανεπάρκειες (τοπικές και κυβερνητικές) της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δυνάμεων που στηρίζουν σήμερα την μνημονιακή συγκυβέρνηση, στο να υλοποιήσουν το αναπτυξιακό έργο της ολοκλήρωσης της μαρίνας της Πύλου. Είναι γνωστή η συνταγή. Μετά την απαξίωση ακολουθεί η ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα κατά το γνωστό σχήμα. Χρήμα στους αετονύχηδες επενδυτές θα διαθέσει άφθονο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Παρά το γεγονός ότι κρίσιμες πλευρές της ιδιωτικοποίησης θα διευκρινιστούν με την αναλυτική σύμβαση παραχώρησης, είναι όμως ξεκάθαρο ότι παράλληλα με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δημιουργούνται νέοι όροι εμπορικής και τουριστικής εκμετάλλευσης στη χερσαία ζώνη του λιμανιού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα αγωνιστεί σήμερα για την αποτροπή του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου. Και ως αυριανή κυβέρνηση θα ακυρώσει όλες τις σκανδαλώδεις ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς καταβολή αποζημίωσης στους αετονύχηδες μεγαλοεπενδυτές.
Σήμερα είναι επίσης απαραίτητος ένας ευρύς συντονισμός φορέων και πολιτών για να μην περάσουν τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και της μαρίνας της Πύλου".

 ***  Η Χρυσή Αυγή για τα «Τάγματα Ασφαλείας»
* Σχετικά με την χθεσινή πρωτοσέλιδη δημοσίευση της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» (Δευτέρα 20-8-2012), ο Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή πληροφορεί ότι πράττοντας κακόπιστα και κακόβουλα ανακοινώσατε μία επιστολή ενός απλού φίλου και υποψήφιου της 6ης Μαΐου του 2012, σαν επίσημη ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής. Σας πληροφορούμε ότι οι ανακοινώσεις της Χρυσής Αυγής φέρουν την σφραγίδα του κόμματος και την υπογραφή του γραμματέως, ή στέλνονται από το επίσημο email της Τ.Ο. Καλαμάτας.
Παρεμπιπτόντως σας πληροφορούμε γνωρίζοντας το πραγματικό κείμενο της ανακοινώσεως του κυρίου Μπέλλου, ότι το έχετε παραποιήσει ηθελημένα, φορώντας τα κόκκινα γυαλιά των συνεργατών σας, του κύριου Λαγού και του κύριου Μπιτσάνη.
Κατόπιν αυτού επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματος μας και λυπούμεθα που μία εφημερίδα φέρουσα μάλιστα τον συγκεκριμένο τίτλο, με τις συντονισμένες προσπάθειες ορισμένων συνεργατών της, θα καταντήσει φυλλάδα του Νομού Μεσσηνίας και όχι εφημερίδα  «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» του Νομού Μεσσηνίας.
~* Η απάντηση της «Ε»
Ας μην ανησυχεί η Χρυσή Αυγή για το μέλλον της «Ελευθερίας». Η εφημερίδα δίνει λόγο καθημερινά στους αναγνώστες της οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία εμφορούνται από σεβασμό στη δημοκρατία και στην αντίθετη άποψη. Επιβραβεύουν την τακτική μας επί δεκαετίες και παρά την τοποθέτησή τους σε όλα τα κόμματα επικροτούν την επιλογή μας να δημοσιεύουμε όλες τις απόψεις. Ακόμα και της Χρυσής Αυγής που -καίτοι συχνά ρέπει προς καταδικαστέες από όλους ενέργειες-, είχε και δεν θα πάψει να έχει το μερίδιο που της ανήκει στην ενημέρωση. Οχι όμως όπως αυτή νομίζει. Διότι κάθε πράξη ή παράλειψη έχει και την ερμηνεία της. Εμείς δίνουμε την δική μας, αυτοί ας κρατήσουν τη δική τους.
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αποτελεί τη δική μας θέση η οποία κρίνεται από όλους. Σε όσους δεν αρέσει ας χειροκροτήσουν την Χρυσή Αυγή και τις απόψεις της. Αρκεί να μας πει αν συμφωνεί με τις απόψεις του κ. Μπέλλου κάτι που στην απάντησή της αποφεύγει επιμελώς να κάνει...

*** Κλείσιμο των δήμων 1-3 ημέρες προτείνει η ΠΕΔ

* Να κλείσουν οι δήμοι, από μία ώς και 3 ημέρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, προτείνει η ΠΕΔ Πελοποννήσου με ομόφωνο ψήφισμά της, που εγκρίθηκε στην μαραθώνια προχθεσινή της συνεδρίαση, στην Τρίπολη.
Η πιο πάνω πρόταση θα υποβληθεί προς έγκριση στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει στις 30 Αυγούστου στην Αθήνα, ενώ στην ίδια συνέλευση η ΠΕΔ Πελοποννήσου θα εισηγηθεί τη διοργάνωση ενός ακόμα έκτακτου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, μέσα στον Σεπτέμβριο, ώστε να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.
Επιπλέον, η ΠΕΔ ζητεί να δοθεί από την κυβέρνηση η δυνατότητα στους ΟΤΑ, αφ’ ενός να αξιοποιήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αφ’ ετέρου να διαχειριστούν τα απορρίμματα, προκειμένου με τους τρόπους αυτούς να διασφαλίσουν πόρους.
Αναλυτικά, στο ψήφισμα που ενέκρινε η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Πελοποννήσου, προχθές στην Τρίπολη, επισημαίνονται τα εξής:
«Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Πελοποννήσου:
- Εκφράζει την αγωνία των μελών της για τις συνεχείς περικοπές από το κράτος, οι οποίες οδηγούν στην οικονομική κατάρρευση των δήμων, που συνεπάγεται αδυναμία καταβολής μισθοδοσίας, οφειλών προς τρίτους αλλά και ανταπόκρισης σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις προς τους πολίτες, με προνοιακό χαρακτήρα.
- Απαιτεί και ανυποχώρητα διεκδικεί την προστασία και διασφάλιση του θεσμού της αυτοδιοίκησης και της αξιοπρέπειας των αιρετών, που πλήττονται βάναυσα από την οικονομική κρίση και τις κυβερνητικές επιλογές.
- Προτρέπει στην ανάληψη πολυεπίπεδου αγώνα, με λογική και ενότητα των στελεχών της αυτοδιοίκησης, που θα συνίσταται αναστολή λειτουργίας των δήμων από 1 μέχρι 3 ημέρες καθώς και την οργανωμένη παρέμβαση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και τους φορείς με στόχο την ενημέρωση και τη στήριξη της αυτοδιοίκησης.
- Ζητεί την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ μέσα στο Σεπτέμβριο για την επανεκτίμηση της κατάστασης.
- Προτείνει τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας των δήμων για αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της διαχείρισης των απορριμμάτων, ως πηγών εξασφάλισης πόρων, για την αυτοδιοίκηση.
Εχει την πεποίθηση πως η ενότητα των στελεχών της αυτοδιοίκησης, η αδιατάρακτη συνεργασία με τους εργαζόμενους στους δήμους και η κινητοποίηση καθώς και η ενημέρωση της κοινωνίας και των φορέων της, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές για την προάσπιση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης».

*** Θέλουν άλλο δήμο στους Γαργαλιάνους

* Δήμο με έδρα τους Γαργαλιάνους προτείνουν και θα διεκδικήσουν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της περιοχής, όπως αποφάσισαν χθες ομόφωνα σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο της πόλης. Σε αυτήν συμμετείχαν οι σύμβουλοι από το συνδυασμό του δημάρχου Κώστα Κόλλια και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων και συζητήθηκε το ζήτημα του "Καλλικράτη" με αφορμή τις προτάσεις που θα κληθεί να κάνει ο δήμος προς το υπουργείο μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.
Το χωροταξικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης καθώς με την δημιουργία του Δήμου Τριφυλίας εξ αρχής υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των Γαργαλιάνων. Μάλιστα επισημάνθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν από το μεγάλο εύρος του νέου δήμου και όπως αναφέρθηκε τα χωριά αισθάνονται απομακρυσμένα και αποκομμένα. Στο προσκήνιο ήρθαν και οι προτάσεις που είχε κάνει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πριν την δημιουργία των καλλικρατικών δήμων, όπου όπως τονίστηκε οι Γαργαλιάνοι αποτελούσαν έδρα δήμου.
Με τις εξελίξεις να συνεχίζονται σε αυτό το θέμα, οι πληροφορίες μας λένε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρχουν συνεδριάσεις όλων των τοπικών συμβουλίων της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων, προκειμένου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις, ενώ δεν αποκλείεται το θέμα να έρθει για συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου προκειμένου να γίνει η πρόταση από το δήμο. Κ.Μπ. Πηγή : εφημερίδα  "ελευθερία" Μεσσηνίας  2012 .-

*** Συγγνώμη Καρνέση για Παραδείσια-Τσακώνα    :
Image
* ΑΡΧΕΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΜΗΝΑ Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΠΟΛΗΞΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
~
Από αναβολή σε αναβολή πάει η παράδοση του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα, με το διευθυντή του υπουργείου Υποδομών Γιάννη Καρνέση, ο οποίος χθες βρέθηκε στην Καλαμάτα, να ζητά συγγνώμη από τους Μεσσήνιους για την καθυστέρηση, να αρνείται αυτή τη φορά να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία και να περιορίζεται στη δήλωση ότι θα δοθεί τον επόμενο μήνα.
Σε σύσκεψη στο Διοικητήριο, ο κ. Καρνέσης είπε ότι η δυτική απόληξη του δρόμου από τη Θουρία θα δοθεί στην κυκλοφορία όταν λυθούν όλες οι εκκρεμότητες, κάτι που προσδιόρισε χρονικά στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τότε προσδιόρισε να δοθεί στην κυκλοφορία και ο κόμβος της Κυπαρισσίας.
~
Αναφέρθηκε, επίσης, σε ζητήματα του περιμετρικού, αλλά και στα διόδια, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου διαμήνυσε ότι η Περιφέρεια δεν υποχωρεί σε τίποτα από όσα έχει ορίσει.
~*  Κόμβοι - παράδρομοι
Αναφερόμενος στον κόμβο της Κυπαρισσίας, ο κ. Καρνέσης είπε ότι οι εργασίες σύνδεσής του με την εθνική οδό Καλού Νερού – Τσακώνας περιλαμβάνονταν στο έργο της Ολυμπίας Οδού. Μετά το σταμάτημα της Ολυμπίας Οδού, προτάθηκε στο υπουργείο να κατασκευασθεί από τον Μορέα, ώστε να λειτουργήσει προσωρινά ο κόμβος. Οι δε εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και αν δεν υπήρχε η διακοπή στο εργοτάξιο λόγω Δεκαπενταύγουστου, θα είχε δοθεί στην κυκλοφορία. Πλέον απομένουν ελάχιστες εργασίες ασφαλτικών στο σημείο της σύνδεσης με την υφιστάμενη εθνική οδό, οι οποίες θα τελειώσουν στο επόμενο δεκαήμερο. Αρχές Σεπτεμβρίου ο κόμβος της Κυπαρισσίας θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία.
Όσο για τη δυτική απόληξη του αυτοκινητόδρομου από τη Θουρία στο δρόμο της Μεσσήνης, ο κ. Καρνέσης τόνισε πως αιτία καθυστέρησης ήταν η ανεπίτρεπτη – όπως τη χαρακτήρισε - καθυστέρηση στην αποβολή ιδιοκτήτη που αρνούνταν να παραδώσει ένα χέρσο κομμάτι. Συμπλήρωσε δε ότι και σε αυτό το τμήμα οι εργασίες έχουν προχωρήσει και θα είχαν ολοκληρωθεί, αν δεν υπήρχε η διακοπή το Δεκαπενταύγουστο.
Για το ίδιο τμήμα, σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος κατασκευής προσβάσεων για τους παρόδιους ιδιοκτήτες. Ό,τι αποφασισθεί, όπως είπε, θα υλοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα γίνουν οι εργασίες που απομένουν και θα δοθεί στην κυκλοφορία, ώστε να αποσυμφορηθεί κυκλοφοριακά η περιοχή. Αυτό υπολογίζεται αρχές Σεπτεμβρίου.
Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μικρομάνης, Χάρης Κουτσουρόπουλος, έθιξε το θέμα του παράδρομου από τον ποταμό Άρι, τονίζοντας ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες που έχουν αποκλεισθεί από τις περιουσίες τους εδώ και καιρό, ενώ υπάρχει ζήτημα πυρασφάλειας για ορισμένες περιοχές, τις οποίες δεν μπορεί να προσεγγίσει κανένα όχημα. Επίσης, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τον ΓΟΕΒ.
Συνεχίζοντας ο κ. Καρνέσης είπε ότι η δυτική απόληξη δε θα παραδοθεί αν δε λυθούν όλα τα προβλήματα, ενώ για το ζήτημα των παράπλευρων είπε πως, όσον αφορά πολύ μικρές εκτάσεις, για τις οποίες πιθανόν χρειασθεί απαλλοτρίωση, οι κάτοικοι μπορούν να τις παραχωρήσουν για να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση και να πάρουν τα χρήματα λίγο αργότερα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι για όσες ιδιοκτησίες υπάρχει πρόσβαση από μία δίοδο, δε θα δημιουργηθεί άλλη.
Από τη Δευτέρα ξεκινά και πάλι η λειτουργία του εργοταξίου και, όπως είπε, την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τη δυτική απόληξη.
~*  Παραδείσια – Τσακώνα
Αναφορικά με το πολύπαθο τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα, ο κ. Καρνέσης αρνήθηκε αυτή τη φορά να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία και περιορίσθηκε να πει ότι θα παραδοθεί σύντομα, μέσα στο Σεπτέμβριο, ενώ ζήτησε συγγνώμη από τους Μεσσήνιους για τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου. Παρά ταύτα, πρόσθεσε ότι γι’ αυτό έχουν ευθύνες όλοι.
Για το έργο, παρατήρησε ότι έχουν απομείνει ελάχιστες εργασίες που αφορούν στην παράκαμψη και οι οποίες ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες. Αναφορά έκανε και στη γέφυρα Τ4, χαρακτηρίζοντάς την τη δεύτερη πιο σύνθετη στην Ελλάδα μετά από εκείνη του Ρίου – Αντιρρίου.
Αναφερθείς στην κατολίσθηση του δρόμου στο Δερβένι, ανέφερε ότι η υπηρεσία του βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής μέσω της σύμβασης παραχώρησης.
Για τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τον Μορέα, είπε ότι είναι περίπλοκο θέμα. Όσο για το ζήτημα που έχει προκύψει στην περιοχή του Πηδήματος, σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στις 2/10/2012.
~* Περιμετρικός - διόδια
Μιλώντας για τον περιμετρικό δρόμο, ο κ. Καρνέσης είπε ότι το έργο τέθηκε δύο φορές σε διαβούλευση και έγινε προσπάθεια να ικανοποιηθούν όσες ενστάσεις ήταν δυνατόν, για να προσθέσει: «Από εδώ και πέρα, πρέπει να είμαστε φειδωλοί σε όσα ζητάμε και κάνουμε, διότι δεν έχουμε οικονομική δυνατότητα να ικανοποιήσουμε άλλα αιτήματα». Μάλιστα, είπε πως για ό,τι επιπλέον ζητείται τα χρήματα αντλώνται από εθνικούς πόρους, τα οποία είναι λίγα.
Επίσης, ανέφερε ότι στην περιοχή του Καρέλια δεν μπορεί να προβλεφθεί και τρίτη γέφυρα, υποστηρίζοντας πως το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να κατασκευασθεί μια πεζογέφυρα.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Π. Αλευράς έθεσε το ζήτημα των πλευρικών διοδίων και ο κ. Καρνέσης απάντησε πως βάσει της σύμβασης απαγορεύεται η εγκατάσταση διοδίων από τον κόμβο Καρέλια και εντεύθεν. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι κάθε ευρώ που εισπράττεται από τα διόδια από την Κόρινθο και κάτω χρησιμοποιείται μόνο για την κατασκευή του έργου σε Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη και πως, αν οι δανείστριες τράπεζες δουν να μειώνονται τα έσοδα των διοδίων, διακυβεύεται η πορεία του έργου.
~*  Εξάψαλμος Νικολάκου
Κλείνοντας τη συνάντηση η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, επιτέθηκε στον κ. Καρνέση, λέγοντάς του ότι η Περιφέρεια σε καμία περίπτωση δε θέλει να περάσει στον κόσμο το μήνυμα ότι γίνεται χάρη που ολοκληρώνεται ο δρόμος. Ζήτησε θετικές απαντήσεις και όχι «θα δούμε», τονίζοντας ότι δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως χάρη η κατασκευή 11 χλμ. σε διάστημα 21 ετών και με κόστος 300 εκατ. ευρώ.
Επίσης, επισήμανε ότι η Περιφέρεια δεν υποχωρεί βήμα, σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών από τον Μορέα και την πρόσβαση στις ιδιοκτησίες, ενώ δεν έχει αλλάξει άποψη και για το θέμα των διοδίων.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι ο περιφερειάρχης θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με όλα τα εμπλεκόμενα σε θέματα της Πελοποννήσου υπουργεία, ενώ ζήτησε από τον κ. Καρνέση να ορίσει συνάντηση στην Τρίπολη για όλα τα ζητήματα.  Της Βίκυς Βετουλάκη


***  Ένας στους δύο επαγγελματίες δεν κόβει αποδείξεις  :

*   ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕImage* Η Πελοπόννησος στις περιοχές με την υψηλότερη φοροδιαφυγή
Ένα διόλου «ευκαταφρόνητο» ποσοστό δεν κόβει αποδείξεις στη Μεσσηνία, όπως παρουσιάζουν τα στοιχεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικής Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) που δόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, ενώ το μέσο ποσοστό παραβατικότητας στη χώρα είναι στο 55,7%, στη Μεσσηνία φθάνει στο 60,5%, όπως προκύπτει από τους ελέγχους που έγιναν από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Περισσότεροι, δηλαδή, από ένας στους δύο καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες κέντρων εστίασης/διασκέδασης, καθώς και άλλοι επαγγελματίες στον τουρισμό (καντίνες, ενοικίαση ομπρελών), βρέθηκε να μην κόβουν αποδείξεις.
~
Ειδικότερα, στο νομό μας, από 6 Ιουλίου έως 19 Αυγούστου, έγιναν 86 έλεγχοι σε διάφορα καταστήματα, βρέθηκαν 52 παραβάτες και καταγράφηκαν 970 παραβάσεις.
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», στα 28 δισεκατομμύρια ευρώ υπολόγισε τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα το 2009 νέα ακαδημαϊκή μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου, συγκρίνοντας δηλωθέντα εισοδήματα και δόσεις δανείων.
Το ποσό αυτό προέρχεται μόνο από εισοδήματα που δε δηλώνονται από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Αν είχαν δηλωθεί τα εισοδήματα αυτά, τότε, σύμφωνα με τη μελέτη, τα φορολογικά έσοδα θα μείωναν κατά 31% το έλλειμμα του 2009 ή 48% εκείνο του 2010. Τα φορολογικά αυτά έσοδα αντιστοιχούν σε 11,2 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή περίπου τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου για την επόμενη διετία, το οποίο προβλέπει περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα κ.λπ.
Στο σύνολο της χώρας έχουν υπολογίσει ότι κατά μέσον όρο το εισόδημα που διαφεύγει τη φορολόγηση διαμορφώνεται στο 11,9%. Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή αναδεικνύονται γιατροί, μηχανικοί, λογιστές και δικηγόροι. Από τη σύγκριση των δηλωθέντων εισοδημάτων και των αντίστοιχων δανειακών τους υποχρεώσεων προέκυψε ότι τα πραγματικά εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών υπολογίζονταν 1,92 φορές υψηλότερα -κατά μέσο όρο- σε σχέση με αυτά που δηλώνονταν. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο μέσος αυτοαπασχολούμενος στην Ελλάδα εμφανίζεται να δαπανά το 82% των δηλωθέντων εισοδημάτων του στην εξυπηρέτηση χρεών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, το ποσοστό του εισοδήματος που μπορεί να φοροδιαφύγει σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας ανέρχεται έως και 68%. Στις περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό φοροδιαφυγής είναι, σύμφωνα με τη μελέτη, και η Πελοπόννησος.
Ειδικότερα, σχεδόν ολόκληρη η Περιφέρεια κινείται σε ποσοστά φοροδιαφυγής άνω του 30%. Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματικούς κλάδους που φοροδιαφεύγουν, είναι ξεκάθαρο από τη μελέτη ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι εκείνοι που καταφέρνουν να φορολογηθούν για μικρότερο εισόδημα από αυτό που κερδίζουν μέσα στη χρονιά. Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή είναι οι γιατροί και συγκεκριμένα:
-Κάθε γιατρός υπολογίζεται ότι αποκρύπτει ετησίως εισόδημα της τάξης των 29.343 ευρώ.
-Στους μηχανικούς, το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται στα 28.625 ευρώ.
-Τρίτοι έρχονται οι εκπαιδευτικοί, με το εισόδημα που κρύβουν να διαμορφώνεται στα 24.742 ευρώ.
-Οι λογιστές – που φαίνεται πως γνωρίζουν τα «παραθυράκια» της φορολογικής νομοθεσίας– καταφέρνουν να αποκρύψουν 24.573 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο.
-Οι δικηγόροι ακολουθούν, με το μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν ποσό φοροδιαφυγής να ανέρχεται στα 24.032 ευρώ.
Από όλα τα παραπάνω στοιχεία, γίνεται αντιληπτό γιατί η τρόικα πλέον ζητά από την Ελλάδα να βρει τους τρόπους που θα περιορίσουν δραστικά το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και γιατί στελέχη από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάνουν λόγο για μη ουσιαστική συμβολή όσων έχουν υψηλά εισοδήματα στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος. Αυτήν τη στιγμή, η κυβέρνηση έχει μία ευκαιρία να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα θέματα με την κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει ότι θέλει να αξιοποιήσει το περιουσιολόγιο (όταν αυτό θα είναι έτοιμο), για να μπορέσει να προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων και να εντοπίσει τους παραβάτες. Ωστόσο, προκαλεί αίσθηση πώς μία ομάδα ερευνητών κατόρθωσε να καταλήξει στα παραπάνω συμπεράσματα από στοιχεία που έχουν οι τράπεζες και το ελληνικό κράτος δεν έχει καταφέρει, τόσα χρόνια, να βρει λύσεις στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη       
*** Την άλλη εβδομάδα αναμένονται οι τιμές         :

* ΣΤΑΦΙΔΑ ΣΕ ΜΕΣΣΗΝΗ ΚΑΙ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ ΠΑΡΕΛΑΒΕ Η ΕΑΣ
*
Τις πρώτες παραλαβές σε κορινθιακή σταφίδα έκανε ήδη η ΕΑΣ Μεσσηνίας σε Μεσσήνη και Γαργαλιάνους. Την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να ανακοινωθούν οι τιμές παραγωγού από τη ΣΚΟΣ, ενώ θα γίνει γνωστό και το αναλυτικό πρόγραμμα παραλαβής της ΕΑΣ ανά κατάστημα και αποθήκη στο νομό.
«Η παράδοση έχει ξεκινήσει σιγά σιγά. Αν και δεν έχουν βγει ακόμη τιμές, υπάρχουν παραγωγοί που εμπιστεύονται την Ένωση και φέρνουν τη σταφίδα τους» μας είπε ο υπεύθυνος για τη συγκέντρωση του προϊόντος υπάλληλος της ΕΑΣ, Ηλίας Μπελεχρής.
*
Σχετικά με το άνοιγμα των αποθηκών νωρίτερα φέτος και το εάν έχει προλάβει να γίνει σωστή ξήρανση, ο κ. Μπελεχρής σημείωσε ότι «ο καιρός είναι ευνοϊκός, έκανε πολλή ζέστη και με διάρκεια, οπότε η ξήρανση φέτος είναι εύκολη διαδικασία».
~ Ποιότητα και ποσότητα
Για την ποιότητα: «Ακόμη δεν είναι μεγάλο το μέρος που έχουμε παραλάβει ώστε να έχουμε σαφή εικόνα, αλλά γενικά από τους παραγωγούς δεν αναφέρονται προβλήματα με ασθένειες κ.λπ. Δεν ξέρω με τον καύσωνα τι εικόνα θα υπάρχει από τη συγκομιδή».
Πέρυσι η ΕΑΣ συγκέντρωσε περίπου 1.300 τόνους κορινθιακής σταφίδας. «Για φέτος είναι νωρίς να μιλήσουμε για ποσότητες. Και σαν παραγωγή του νομού, αλλά και σαν παραλαβή δική μας. Μπορεί η συγκομιδή να έχει τελειώσει σχεδόν, αλλά τώρα είναι στη φάση του αλωνιού και της ξήρανσης. Ελπίζουμε σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση να πάμε καλύτερα από πέρυσι».
Και ο αν. διευθυντής της ΕΑΣ Νίκος Σαρδέλης, μιλώντας χθες στο «Θ», κάλεσε τους παραγωγούς να εμπιστευθούν την Ένωση και να παραδώσουν τη σταφίδα τους, καθώς «όσο μεγαλύτερη συγκέντρωση γίνει, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διαπραγματευτική δυνατότητα για καλύτερες τιμές στο προϊόν».
«Οι παραγωγοί», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Μπελεχρής, «όπως πάντα, πρέπει να προσέχουν το καθάρισμα της σταφίδας από ξένες ύλες, να έχει γίνει καλή διαδικασία στο αλώνι σε καθάρισμα κ.λπ., δηλαδή πράγματα που τα ξέρουν».
~ Τυποποίηση
Στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε έγινε και η πρώτη εξαγωγή μαύρης σταφίδας στην Αμερική με το σήμα της ΕΑΣ, σε σακουλάκι των 200 γραμμαρίων, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερη. «Υπάρχει ενδιαφέρον και για τη χρονιά που μας έρχεται και νομίζω ότι θα είναι καλύτερη η εξαγωγή από πέρυσι» επισήμανε ο κ. Μπελεχρής.
Ωστόσο, η τυποποίηση δε γίνεται στο εργοστάσιο της Ένωσης. «Η τυποποίηση γίνεται αλλού, γιατί για να λειτουργήσει το εργοστάσιο της Ένωσης εδώ, θα πρέπει να έχουμε έναν όγκο παραγγελιών που να δικαιολογεί τουλάχιστον τα οικονομικά κόστη που χρειάζονται ώστε να μπει σε λειτουργία το συσκευαστήριο. Δεν έχει δουλέψει τα χρόνια που μας πέρασαν, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να κάνεις μικρές παραγγελίες όπως αυτές με τις οποίες ξεκινάμε εμείς. Αν φτάσουμε σε επίπεδο παραγγελιών που να καλύπτουν αυτά τα έξοδα, τότε νομίζω η διοίκηση θα το λάβει υπόψη για να δει τι θα κάνει. Όμως, η διαδικασία να συσκευάσεις με φασόν είναι εύκολη, απλή και είναι μια λύση για το στάδιο που βρισκόμαστε εμείς στην εμπορία της σταφίδας».
~ Τιμές
Όσον αφορά στο εάν υπάρχει κάποια εκτίμηση για τις τιμές, ο κ. Μπελεχρής ανέφερε: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι τιμές θα είναι καλύτερες από τις περσινές. Δική μου προσωπική άποψη, πάντως, είναι ότι οι τιμές της σταφίδας είναι καλές για αγροτικό προϊόν - δεν ξέρω εάν άλλο αγροτικό προϊόν έχει διατηρήσει αυτή την ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Εάν ο αγρότης είναι επαγγελματίας με σωστά κτήματα σταφίδας, προσεγμένα και καλοδουλεμένα, νομίζω ότι καλύπτει τις απαιτήσεις που έχει η καλλιέργεια και θα του μείνει και κάποιο καλό εισόδημα. Το να ανεβαίνει συνεχώς η τιμή κάθε χρόνο, μπορεί να γυρίσει εις βάρος του προϊόντος, γιατί θα δυσκολεύεται και το αγοραστικό κοινό. Η σταφίδα απευθύνεται σε καταναλωτικό κοινό μεσαίου ή και μικρότερου εισοδήματος, οπότε πρέπει να είναι σε μια τιμή προσιτή, ώστε να μπορεί ο καθένας να την καταναλώσει και να έχει ζήτηση».
Για την πρόταση που έκανε πρόσφατα η ΕΑΣ Νεμέας προκειμένου η φετινή τιμή της κορινθιακής σταφίδας να είναι 1,41 ευρώ (πέρυσι ήταν 1,25), ο κ. Μπελεχρής παρατήρησε: «Υπάρχει ενδεχόμενο να φτάσει κι εκεί κάποια στιγμή. Καλό είναι να υπάρχει ανοδική πορεία κάθε χρόνο στην τιμή, αρκεί να μην αποβεί εις βάρος σου. Πρέπει να ισορροπεί η προσφορά με τη ζήτηση».
Της Μαρίας Νίκα


*** Αρχαία Θουρία         :
Image

* Συνεχίζονται οι ανασκαφές με χρηματοδότηση του Δήμου Καλαμάτας
~
Συνεχίζεται η ανασκαφική έρευνα στη θέση «Παναγίτσα» Αίπειας, στην Αρχαία Θουρία. Η ανασκαφή ξεκίνησε συστηματικά το 2009, υπό την αιγίδα της «Εν Αθήναις» Αρχαιολογικής Εταιρείας και τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Ξένιας Αραπογιάννη.
Έχουν αποκαλυφθεί δύο μεγάλοι τοίχοι, οι οποίοι συγκρατούν μια μεγάλη «ταράτσα», πάνω στην οποία έχουν βρεθεί, μέχρι σήμερα, τρία μεγάλα μνημειώδη κτήρια κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων.
*
Επίσης, αποκαλύφθηκε ένας ναός αφιερωμένος στον Ασκληπιό και την Υγεία. Από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι οι επιγραφές που βρέθηκαν στη θέση τους και μας δίνουν τη δυνατότητα να ταυτίσουμε το ναό, αλλά και να γνωρίσουμε τον αρχιτέκτονά του, ο οποίος ήταν ο Θεόδωρος.
Οι ανασκαφές θα συνεχισθούν και φέτος, με σκοπό να αποκαλυφθεί ολόκληρος ο ναός και τυχόν άλλα κτήρια στο ίδιο επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι οι φετινές ανασκαφές γίνονται με τη χρηματοδότηση του Δήμου Καλαμάτας, σύμφωνα με τη προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Καλαμάτας. Παρά τα οικονομικά προβλήματα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, ο Δήμος δίνει προτεραιότητα στην αρχαιολογική έρευνα μιας περιοχής μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και προσδοκιών.


*** Πριν 94 χρόνια
- ΤΗΝ 6ην μ.μ. της χθες ενώπιον ασφυκτικού ακροατηρίου ωμίλησεν από του εξώστου του Εμπορικού Συλλόγου ο παρεπιδημών ενταύθα Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτειακού Συνδέσμου Αθηνών. Ο Τσιριντάνης διεξήλθε το θέμα του περί του καθήκοντος των Ελλήνων απέναντι των Συμμάχων εν τω Παγκοσμίω Πολέμω μετά μεγάλης πειστικότητος και θαυμασίων επιχειρημάτων υπό τα συνεχή χειροκροτήματα και τας ζητωκραυγάς του ακροατηρίου του. Την διάλεξιν του Τσιριντάκη ετίμησαν ο Στρατ. Διοικητής Παπαδόπουλος, ο Φρούραρχος Μπουκουβάλας και ο πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου των φιλελευθέρων Φλέσσας. Σήμερον την αυτήν ώραν θα ομιλήση εκ νέου με θέμα την πολιτικήν της ουδετερότητος.
Ο Αντ. Ζαγαρέλος εις την θέσιν Ακοβίταινα του Ασπροχώματος εφόνευσε την σύζυγον του αδελφού του Κωνσταντίνου ονόματι Δημήτρω κατόπιν φιλονικίας μετ’ αυτής και του αδελφού του. Ο δράστης μετά την πράξιν του ετράπη εις φυγήν λαβών άγνωστον διεύθυνσιν.
ΑΠΟΨΕ εις τον Κινηματογράφον δίδεται θαυμασίας πλοκής αστυνομικόν τρίπρακτον έργον.

*** Με κόκκινη μελάνη
Η νέα πραγματικότητα   ,  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
*
Στην αρχή ήταν ένα μεγάλο ζηλευτό χωράφι γεμάτο δένδρα. Στις αρχές του ’70 λειτούργησε εκεί για λίγο ένα αποτυχημένο camping. Μετά, χωράφι και παραλία πήραν ένα δρόμο ξέφρενο και αχαλίνωτο, με προδιαγεγραμμένη κατάληξη, σαν την ίδια τη χώρα τους.
* Τη δεκαετία του ’80 απόσωναν ως εκεί λίγοι τουρίστες με σακίδια κι ακόμα λιγότεροι ντόπιοι. Ήταν μακριά απ’ την πόλη για τα δεδομένα μιας εποχής με κάκιστες συγκοινωνίες, λίγα ιδιωτικά αυτοκίνητα και ελάχιστα μηχανάκια.
* Στο τέλος του ’80 άρχισαν να ξεφυτρώνουν τα πρώτα μίζερα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη γύρω περιοχή και στη συνέχεια οι ταβέρνες και τα σουβενιρατζίδικα.
* Από το 1990 και πέρα, κάθε χρόνο υπήρχε και μια αλλαγή στην παραλία. Στην αρχή έχτισαν μια ξύλινη καντίνα. Μετά έβαλαν τρεις σειρές χρωματιστές ομπρέλες και ξαπλώστρες για όποιον ήθελε να πληρώσει. Στη συνέχεια τα τοπικά συμφέροντα άρχισαν να τσακώνονται για την εκμετάλλευση της χρυσοφόρας παραλίας που άρχισε να γίνεται της μόδας.
* Στα μέσα του ’90, οι ομπρέλες έγιναν τόσες πολλές που κατέλαβαν όλη την άμμο, εξοβελίζοντας τους ελεύθερους κολυμβητές.
Λίγο πριν από το 2000, η παράγκα εξαφανίστηκε και στο χωράφι εγκαταστάθηκε ένα μεγαλύτερο κτίσμα με τραπεζάκια κάτω από τους φοίνικες για πρωινά και φαγητό.
* Στα μέσα της νέας χιλιετίας, ο ρυθμός των αλλαγών έγινε μεθυστικός. Η παραλία «απογειώθηκε» κατά πώς έλεγαν οι «ιδιοκτήτες» της. Το μαγαζάκι που είχε αντικαταστήσει την παράγκα κατεδαφίστηκε και στη θέση του χτίστηκε ένα πελώριο bar-restaurant.
* Παρά το υψηλότατο κόστος όλων αυτών των υπηρεσιών, όλος ο «καλός» κόσμος που ζούσε ή επισκεπτόταν την περιοχή ήταν υποχρεωμένος να κάνει το μπάνιο του σ’ αυτή την παραλία. Κάθε άλλη επιλογή θεωρούνταν de facto κατώτερη.
* Και ξαφνικά φέτος, καλοκαιράκι του 2012, όσοι πήραν το δρόμο για την κορυφαία παραλία, διαπίστωσαν εμβρόντητοι ότι τα πάντα ήταν κλειστά και ρημαγμένα. Το περίφημο μαγαζί δεν άνοιξε, οι ομπρέλες στην άμμο δεν ξεδιπλώθηκαν. Τα σημάδια της λεηλασίας των ανακυκλώσιμων υλικών από Πακιστανούς και τσιγγάνους είναι ολοφάνερα.
* Μα, πώς έκλεισε ένα τέτοιο μαγαζί; Έλα ντε… Ο καθένας έχει και μια εξήγηση, ο καθένας διακινεί και μια αυθεντική πληροφορία για τα αίτια. Κρατάω μια γενική εξήγηση. Οι εποχές καταρρέουν μαζί με τα σύμβολά τους κι αυτή η παραλία ήταν το κατ’ εξοχήν σύμβολο μιας αχαλίνωτης ευμάρειας δίχως θεμέλια.
Όταν, λοιπόν, ο αέρας της κρίσης γκρέμισε τη γενική φούσκα, παρέσυρε και το σύμβολό της. Οι επιμέρους αφορμές δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία.
* Απλώς αξίζει να καθίσει κανείς σε μια γωνιά και να παρατηρεί την έκφραση που σχηματίζεται στα πρόσωπα όσων έρχονται για πρώτη φορά στο χώρο και βρίσκονται αντιμέτωποι με το ρημαδιό. Παθαίνουν ένα είδος σοκ. Είχαν συνηθίσει αυτό που ζούσαν, το θεωρούσαν «δικαίωμά» τους και τώρα -διάολε- πώς να συμβιβαστούν με κάτι χαμηλότερο, φτωχότερο, λιγότερο φανταχτερό;

*** ΑΘΛΗΤΙΚΑ
~** ΕΡΑΝΗ: Αγιασμός με νέο πρόσωπο τον Καραπετιάν
** Ο αγιασμός της Εράνης δεν ήταν η μοναδική «είδηση» χθες στο φιλιατρινό στρατόπεδο, καθώς στο παλιό γήπεδο το «παρών» έδωσε ένα ακόμη νέο πρόσωπο. Το ρόστερ των «πρασίνων» εμπλουτίστηκε με τον Σέρτζιο Καραπετιάν, παρ’ ότι τον 18χρονο μέσο του Αίαντα Καλαμάτας «φλέρταρε» ο Πάμισος και κάποιες άλλες ομάδες. Η απόκτησή του νεαρού ποδοσφαιριστή έβαλε μια ακόμη πινελιά στην προσπάθεια ενίσχυσης της Εράνης, που έχει μείνει φέτος μακριά από ηχηρές μετεγγραφές και θα έχει δύσκολη αποστολή στο προσεχές πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής. Οι υπεύθυνοι του συλλόγου, σε συνεργασία με τον έμπειρο προπονητή Θοδωρή Ανδριόπουλο, κάνουν ό,τι μπορούν για να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο, αξιοποιώντας στο έπακρο τον χαμηλό προϋπολογισμό που έχει προβλεφθεί για φέτος. Μέσα στις επόμενες μέρες είναι μάλιστα πολύ πιθανόν να οριστικοποιηθεί η προσθήκη ενός εγνωσμένης αξίας κεντρικού αμυντικού, ενώ εκκρεμότητα υπάρχει στο θέμα της παραχώρησης του Πέτρου Καλογερόπουλου από τον Μιλτιάδη.
Εκτός από τον Καραπετιάν, στην Εράνη έχουν έρθει φέτος ο Στέλιος Διαμαντόπουλος από τον Μιλτιάδη, ο Λυκούργος Ανδρώνης που προέρχεται από τον Τέλο Άγρα, αλλά πέρυσι αγωνιζόταν στην Κω, ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος που ξεκίνησε από την Εράνη, αλλά τα προηγούμενα χρόνια «περιπλανήθηκε» σε Χαϊδάρι και Σπάρτη. Η Νίκη Πλάτης αποτέλεσε όμως φέτος τη μεγαλύτερη «δεξαμενή» ποδοσφαιριστών για την Εράνη προσφέροντας ενίσχυση με τον έμπειρο Κώστα Λυμπερόπουλο, ο οποίος αποφάσισε να επιστρέψει σε υψηλό επίπεδο για χάρη της ομάδας που τον ανέδειξε, μαζί με τους τερματοφύλακες Αλέξη Αδαμόπουλο, Γιώργο Λινάρδο (συμμετέχει στις προπονήσεις, αλλά είναι πιθανό να παραμείνει στη Νίκη), Παναγιώτη Καραχάλιο, Χρήστο Παρασκευόπουλο, Σπύρο Αντωνόπουλο, Αντώνη Γεωργακόπουλος και Δημήτρη Γαλανόπουλο.
Από την παιδική ομάδα της Εράνης προωθήθηκαν οι Κώστας Γιαννόπουλος και Νίκος Τασουλής, ενώ επανεμφανίζονται οι Άκης Μιχαλακόπουλος, Θανάσης Γκίνος και Σταύρος Γιάννης. Από την περυσινή ομάδα συνεχίζουν οι Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος και Βασίλης Αθανασόπουλος, Παναγιώτης Κώτσος, Κώστας Καραχάλιος, Γιάννης Καραβίτης, Νίκος Κόλλιας, Αντώνης Σταθόπουλος, Χρήστος Αλεξανδρόπουλος και Χαράλαμπος Νικολόπουλος.
«Αποκαλυπτήρια» με Μάνεσι
Η προετοιμασία της Εράνης ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και την Κυριακή θα δώσει το πρώτο αγωνιστικό τεστ, στο πλαίσιο της β’ φάσης του κυπέλλου Μεσσηνίας. Η ομάδα του Θοδωρή Ανδριόπουλου θα υποδεχθεί το Μάνεσι που λαμβάνει μέρος στο πρωτάθλημα της Β’ Τοπικής.
Με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες κάθε πρεμιέρας η συνάντηση αυτή θα βοηθήσει να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και θα δώσει ένα δείγμα των δυνατοτήτων της Εράνης που χτίζεται τώρα.
Κανονικά δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι νεαποκτηθέντες Ανδρώνης και Διαμαντόπουλος, όχι όμως και ο Σπυρόπουλος, το δελτίο του οποίου θα εκδοθεί από την ΕΠΟ την 1η Σεπτέμβρη. Δεν υπολογίζεται ακόμη ο Νίκος Κόλλιας που είναι τιμωρημένος από πέρυσι, ενώ αντιμετωπίζει κι ένα μικρό πρόβλημα τραυματισμού.


~** ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Ίσως και σήμερα Καρπενήσι ο Ζαρόπουλος

ΤΟ ΤΑΠ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 21ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΡΤΙΕΡΟ
ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΡΑΛΛΗΣ
Τυπικό είναι περισσότερο το θέμα του κλεισίματος της τριάδας των τερματοφυλάκων για την ομάδα της Καλαμάτας, αφού όλα δείχνουν ότι ο 21χρονος πορτιέρο της Ξάνθης, Μιχάλης Ζαρόπουλος, θ’ αγωνίζεται τον επόμενο χρόνο ως δανεικός στη Μαύρη Θύελλα. Μάλιστα χθες το βράδυ η διοίκηση του ΤΑΠ απέστειλε στον νεαρό τερματοφύλακα, που ν’ αναφέρουμε ότι δεν αγωνίζεται ως μικρός στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, το συμβόλαιό του και το μόνο που απομένει είναι η επιστροφή του με την υπογραφή του ποδοσφαιριστή. Δεν αποκλείεται σήμερα να ολοκληρωθεί το θέμα και ο Ζαρόπουλος να μεταβεί στο προπονητικό κέντρο του Καρπενησίου.
Η μεταγραφή αυτή, εφόσον ολοκληρωθεί, ενδέχεται να είναι η τελευταία, όμως υπάρχουν σκέψεις για μία ακόμη κίνηση. Ο Μπένος θεωρεί πως η ομάδα είναι πλήρης στον αμυντικό και τον επιθετικό τομέα, και οι όποιες σκέψεις εστιάζονται στη μεσαία γραμμή, περιλαμβάνοντας ποδοσφαιριστές που μπορούν να βοηθήσουν στον δημιουργικό τομέα. Μεταξύ των περιπτώσεων που εξετάζονται είναι και ενός νεαρού Αργεντίνου με ιταλικό διαβατήριο, ωστόσο οι πιθανότητες είναι σχετικά λίγες.
Όσον αφορά τέλος το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι και την προετοιμασία της Μαύρης Θύελλας που συνεχίζεται στο Καρπενήσι, αυτή περιελάμβανε χθες διπλή προπόνηση, βάρη το πρωί και τακτική το απόγευμα. Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι στο ξενοδοχείο που διαμένει η ομάδα, βρίσκεται και ο μπασκετικός Παναθηναϊκός, με τον οποίο οι συναντήσεις είναι συχνές. Και το σημερινό πρόγραμμα έχει διπλή προπόνηση, όχι όμως πρόγραμμα ενδυνάμωσης. Επιδίωξη του Μπένου είναι να βρεθεί αντίπαλος για φιλικό, ωστόσο δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ομάδες στο Καρπενήσι και οι όποιες πιθανότητες εστιάζονται σε ομάδες του τοπικού. Ο Μελιγαλαίος τεχνικός θέλει να δώσει η ομάδα ένα τουλάχιστον φιλικό στο Καρπενήσι και άλλα δύο τρία με την επιστροφή στη Μεσσηνία, πριν το θεσμό του Κυπέλλου.
Στο Καρπενήσι σήμερα ο Ράλλης
Μπορεί το προηγούμενο διήμερο να μην υπήρχε εκπροσώπηση της διοίκησης στο Καρπενήσι, ωστόσο από σήμερα αυτό αλλάζει, αφού αναμένεται η άφιξη του Γιώργου Ράλλη. Ο πρόεδρος του ΤΑΠ θα μείνει για περίπου τρεις ημέρες στην πόλη της Ευρυτανίας, απ’ όπου θ’ αναχωρήσει το Σαββατοκύριακο, δίνοντας τη θέση του στον υπεύθυνο αγωνιστικού σχεδιασμού, Βασίλη Μουζάκη. Η αποστολή θα επιστρέψει στις 30 του μήνα στη Μεσσηνία και η προετοιμασία θα συνεχιστεί στο γήπεδο του ΄Αρι, που θα είναι εκτός απροόπτου έτοιμο.
Του Νίκου Μπαλόπουλου

~ **
3ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Ιδιαίτερα τυχερός στην ατυχία του ο Βασιλόπουλος
Θύμα ενός ιδιαίτερα έντονου και επικίνδυνου τροχαίου έπεσε πριν από λίγες ημέρες ο προπονητής του Μάνεσι, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, ωστόσο μέσα στην ατυχία του ήταν τυχερός, καθώς τη γλίτωσε με ράμματα στο κεφάλι, κάταγμα στο χέρι και κακώσεις στο πόδι. Πολλοί θα διερωτηθούν πως γίνεται να είναι τυχερός με τέτοια αρνητικά αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι ότι το τροχαίο ήταν πολύ δυνατό, καθώς ο κ.Βασιλόπουλος, ο οποίος οδηγούσε μοτοσικλέτα, βρέθηκε μετά το κτύπημα που δέχθηκε να διαπερνά το παρμπρίζ του αυτοκινήτου που τον εμβόλισε. Εμείς δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε να είναι πάντα υγιής και σιδερένιος.
Ξεκούραση μετά από 13 χρόνια συνεχούς παρουσίας στους πάγκους
Ένας από τους πλέον αξιόλογους και καταρτισμένους προπονητές στο χώρο του Μεσσηνιακού ποδοσφαίρου είναι ο Ηλίας Μαστορέας, που φέτος, στο ξεκίνημα τουλάχιστον, δε θα βρίσκεται στον πάγκο κάποιου σωματείου. Ήταν προσωπική καθαρά η επιλογή να μείνει για λίγο διάστημα εκτός πάγκων, αφού οι 13 συνεχόμενες παρουσίες και προετοιμασίες σωματείων, έχουν δημιουργήσει όπως είναι λογικό μια μικρή κούραση.
Θεωρώ πάντως ότι επειδή μιλάμε για έναν εκ των καλύτερων προπονητών που διαθέτει αυτή τη στιγμή το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο, σύντομα θα επιστρέψει.
Και πάλι στη Μεσσηνία ο Τζόρτζεβιτς
Ένας από τους εκλεκτούς προορισμούς του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς είναι το τελευταίο διάστημα η Μεσσηνία. Απ’ ό,τι μαθαίνουμε μάλιστα, ο παλαίμαχος άσος του Ολυμπιακού και νυν μάνατζερ, θα βρίσκεται στις αρχές του Σεπτεμβρίου και πάλι στο Νομό μας.
Υποχρεωτική η προετοιμασία μακριά από την Καλαμάτα
Κάποιοι έσπευσαν να κάνουν λόγο για οικονομική υπέρβαση στο θέμα της προετοιμασίας της ομάδας της Καλαμάτας στο Καρπενήσι, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η Μαύρη Θύελλα χρειαζόταν υποχρεωτικά να… μετακινηθεί. Οι εργασίες που θα γίνουν στο Δημοτικό Στάδιο, σε συνδυασμό με την μη ετοιμότητα του γηπέδου στον Άρι, το οποίο θα παραδοθεί γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου, καθιστούσαν υποχρεωτική την εξεύρεση άλλων λύσεων και το Καρπενήσι ήταν η ιδανική από κάθε άποψη.
Σε ομάδα Γ΄ Τοπικής ο Θ. Ξυνός
Σε ομάδα Γ΄ Τοπικής θα συνεχίσει την καριέρα του ο έμπειρος Νησιώτης επιθετικός, Θεόδωρος Ξυνός, που τα τελευταία χρόνια αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό Ανάληψης (έχει δε περάσει από Ολυμπιακό Μεσσήνης, ΑΟ Σπερχογείας και άλλες ομάδες). Ο υψηλόσωμος φορ υπόσχεται σε πολλά γκολ (άλλωστε, είναι γνωστή η ευχέρειά του στο σκοράρισμα. Όσο για το ψηλό παιχνίδι, δείχνει ανίκητος).
Περαστικά, Κλεάνθη
Ένα ατύχημα είχε πρόσφατα ο Κλεάνθης Βοσνάκης (υπηρετεί στη Δημοτική Αστυνομία), βασικό στέλεχος της ομάδας του Δήμου Καλαμάτας, παλιός πρόεδρος του Παναθηναϊκού Καλαμάτας και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, ενώ αναρρώνει σπίτι του. Εμείς δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε περαστικά και να επιστρέψει σιδερένιος τόσο στην υπηρεσία του όσο και στους αγωνιστικούς χώρους.
Βάρος στις υποδομές οι τοπικές ομάδες
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερες τοπικές ομάδες να δίνουν μεγάλο βάρος στις υποδομές. Μια εξ αυτών είναι η ιστορική ΑΕΚ Καλαμάτας, που από φέτος θα λειτουργήσει Ακαδημία. Ήδη γίνονται εγγραφές και σύντομα θα γνωστοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης των προπονήσεων με υπεύθυνο τεχνικό τον Μιλτιάδη Μαυροειδή, του οποίου η μεγάλη πείρα θα είναι πολύ χρήσιμη για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές.
Ο Βεργινάδης στο Δημάκειο Ταϋγέτου
Ο Παναγιώτης Βεργινάδης μετά από τόσα χρόνια στα γήπεδα (είτε ως ποδοσφαιριστής, είτε ως προπονητής, είτε ως διοικητικός παράγοντας) παρουσιάζεται όλο και πιο φρέσκος. Μάλιστα, μας γνωστοποίησε πως επόμενος σταθμός στην καριέρα του (μεταξύ άλλων έχει αγωνιστεί σε Ολυμπιακό Καλαμάτας, ΑΟ Αριοχωρίου, ΑΟ Βέργας) είναι ο Δημάκειος Ταϋγέτου (μετά από έντονες πιέσεις του τεχνικού Πέτρου Αλάμαρα).
Ο Βεργινάδης την περυσινή σεζόν αγωνίστηκε στη Θύελλα Παραλίας, αποτελώντας μια πολύτιμη μονάδα στα πλάνα του προπονητή Μανώλη Λιαπάκη.
Τα εργομετρικά της Θύελλας
Άλλα …κόλπα έφερε στη Θύελλα Χαρακοπιού ο Χρήστος Μάραντος που ανέλαβε φέτος την τεχνική ηγεσία. Η αρχή της νέας σεζόν έγινε πριν λίγες μέρες, ενώ προηγήθηκαν τα εργομετρικά τεστ, από τον Καλαματιανό εργοφυσιολόγο Νίκο Δημητρακόπουλο.

~
Νέο τουρνουά σκάκι μετά την επιτυχία του 1ου ράπιντ
ΝΕΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΥΡΙΟ
Τριπλή ισοβαθμία στο καλοκαιρινό ράπιντ του ΝΟΚ

ΝΙΚΗΤΕΣ ΔΙΑΜΑΝΤΕΑΣ, ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ, ΤΣΙΑΛΑΣ
* Με δεκατρείς συμμετοχές ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 1ο Καλοκαιρινό Τουρνουά γρήγορου σκακιού (ράπιντ) του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, το οποίο ανέδειξε τρεις αθλητές να ισοβαθμούν στην 1η θέση της τελικής κατάταξης με τέσσερις βαθμούς σε πέντε παιχνίδια (Διαμαντέας Πέτρος, Μουτζούρης Ιάσων, Τσιάλας Παναγιώτης). Οι αγώνες διεξήχθησαν στο εντευκτήριο του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, τηρήθηκε ελβετικό σύστημα και το τουρνουά ολοκληρώθηκε σε πέντε γύρους με χρόνο σκέψης 10 λεπτά συν 5 δευτερόλεπτα ανά κίνηση.
 Η σκέψη που γέννησε την ιδέα για το συγκεκριμένο τουρνουά ήταν η επιθυμία παλαιότερων και νεότερων Μεσσήνιων σκακιστών να ξανασμίξουν, για να αγωνιστούν μαζί σε ένα κοινό τουρνουά. Όπως αποδείχτηκε, η συνάντηση επεφύλασσε ορισμένες "δυσάρεστες" εκπλήξεις στους παλαιότερους σκακιστές.
 Η πρώτη έκπληξη ήρθε στον πρώτο κιόλας γύρο, με τον νεαρό και πολλά υποσχόμενο Χρήστο Κλαμπατσέα να νικά πειστικά τον έμπειρο και νούμερο ένα της αρχικής κατάταξης Παναγιώτη Τσιάλα. Το άνοιγα ήταν γκαμπί της βασίλισσας μη αποδεκτό και ύστερα από ορισμένους στρατηγικούς ελιγμούς ελαφριών κομματιών, που τους διαδέχτηκε αλλαγή των βασιλισσών, ο μαύρος διέπραξε πρώτος το ανεπανόρθωτο λάθος, το οποίο δεν άφησε ανεκμετάλλευτο ο λευκός. Η λαμπρή νίκη ήταν θέμα χρόνου. Στον ίδιο γύρο, ο παλαιός αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας Αντώνης Κυριακόπουλος υποχρεώθηκε να παραχωρήσει ισοπαλία στον Κάρολο Δημόπουλο.
 Στο δεύτερο γύρο επικράτησαν τα φαβορί. Ο Πέτρος Διαμαντέας, ο Ιάσων Μουτζούρης και ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης πέτυχαν ισάριθμες νίκες, φτάνοντας έτσι τους δύο βαθμούς στα δύο παιχνίδια. Οι δύο από τους τρεις θα έρχονταν αντιμέτωποι στον αμέσως επόμενο γύρο.
 Η κλήρωση έδειξε Μουτζούρη εναντίον Διαμαντέα και η μάχη ξεκίνησε! Έπειτα από προσεκτικό παιχνίδι και από τις δύο πλευρές ο έμπειρος Ομοσπονδιακός Μετρ του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας Πέτρος Διαμαντέας βρέθηκε αμυνόμενος και σε ασφυκτική θέση από πλευράς χρόνου. Κάθε επόμενή του κίνηση έπρεπε να 'ναι διεξοδικά μελετημένη, πράγμα που δεν του επέτρεπε το υπόλοιπο του χρόνου του. Οι εύστοχοι χειρισμοί του ανερχόμενου Μουτζούρη σε συνδυασμό με την πίεση χρόνου που αντιμετώπιζε ο μαύρος κατέβαλαν τον Διαμαντέα, ο οποίος και ηττήθηκε στην εκπνοή του χρόνου, ανήμπορος να ανακαλύψει δυσεύρετες απαντήσεις στο λιγοστό χρόνο που διέθετε. Στον ίδιο γύρο, ο αθλητής του Ομίλου Σκακιστών Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, δεν άφησε περιθώρια στον Ανδρέα Σωφρονά, φτάνοντας πανηγυρικά μαζί με τον Μουτζούρη στο θεαματικό τρία στα τρία!
 Ο τέταρτος γύρος έμελλε να είναι αποφασιστικός για την κατάκτηση της κορυφής. Οι δύο μέχρι στιγμής αήττητοι της διοργάνωσης αναμετρήθηκαν για τη διεκδίκηση του πολυτιμότερου πόντου του τουρνουά. Το άνοιγμα ολοκληρώθηκε κι από τις δύο πλευρές χωρίς απρόοπτα και στο μέσον της παρτίδας ο αγώνας ήταν αμφίρροπος. Έπειτα, όμως, από ένα λάθος του Μαυρομιχάλη, ο Μουτζούρης απέκτησε υπεροπλία υλικού στο φινάλε και, παρά την πεισματική αντίσταση του λευκού, κατόρθωσε να αποσπάσει ολόκληρο τον βαθμό, πετυχαίνοντας τέσσερις ατόφιες νίκες σε ισάριθμους αγώνες.
 Έτσι, η βαθμολογική κατάταξη ένα γύρο πριν πέσει η αυλαία του τουρνουά διαμορφωνόταν ως εξής: πρώτος ο Μουτζούρης με 4 βαθμούς, ακολουθούμενος σε απόσταση αναπνοής από τους Μαυρομιχάλη, Διαμαντέα και Τσιάλα με τρεις βαθμούς έκαστος. Η κλήρωση ανέδειξε τα ζευγάρια των διεκδικητών στις πρώτες σκακιέρες.
 Στην πρώτη σκακιέρα ο Μουτζούρης (λευκά) αντιμετώπιζε τον Τσιάλα (μαύρα). Μία ισοπαλία θα αρκούσε στο Μουτζούρη για να κόψει πρώτος το νήμα του τουρνουά, κατακτώντας μόνος του την πρώτη θέση. Στην λογική σκέψη του Μουτζούρη να επιλέξει τη βαριάντα αλλαγής (σε γαλλική άμυνα), ο Τσιάλας, ο οποίος είχε ανάγκη ολόκληρο το βαθμό, αντέταξε παιχνίδι με ασυμμετρίες. Στο μέσον της παρτίδας ο μαύρος βρέθηκε με απομονωμένο πιόνι στο -δ5-, που όμως του εξασφάλιζε καλύτερο έλεγχο του κέντρου και ευνοϊκή τοποθέτηση κομματιών. Μερικές αστοχίες από την πλευρά του λευκού όξυναν τις αδυναμίες της θέσης του και το ανεπανόρθωτο λάθος (αβλεψία) δεν άργησε να έρθει. Η παρτίδα ολοκληρώθηκε μάλλον άδοξα για τον νεαρό Μουτζούρη. Στην άλλη μάχη κορυφής, Μαυρομιχάλης και Διαμαντέας αναμετρήθηκαν στα ίσια με τον ισχυρό Ομοσπονδιακό Μετρ του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας να καταβάλλει στο τέλος την αντίσταση του νεαρού αντιπάλου του, πετυχαίνοντας το τέσσερα στα πέντε και πιάνοντας στην πρώτη θέση τους Μουτζούρη και Τσιάλα.
 Με την άρση της τριπλής ισοβαθμίας, πρώτος αναδείχθηκε ο Ιάσονας Μουτζούρης, ο οποίος επικράτησε, τόσο στο κριτήριο της προοδευτικής βαθμολογίας όσο και στο κριτήριο μπούχολτζ. Ακολούθησε στη δεύτερη θέση ο Παναγιώτης Τσιάλας και τρίτος κατετάγη ο Πέτρος Διαμαντέας (στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης).
Αναλυτικά η τελική βαθμολογία:
1) Μουτζούρης Ιάσονας - 4 βαθμοί, 2) Τσιάλας Παναγιώτης - 4 βαθμοί, 3) Διαμαντέας Πέτρος - 4 βαθμοί, 4) Μαυρομιχάλης Κώστας - 3 βαθμοί, 5) Παπαδόπουλος Σπύρος - 3 βαθμοί, 6) Σωφρόνας Ανδρέας - 3 βαθμοί, 7) Κυριακόπουλος Αντώνης - 3 βαθμοί, 8) Πέτρουλας Κώστας - 2,5 βαθμοί, 9) Κλαμπατσέας Χρήστος - 2 βαθμοί, 10) Λούκα Μαριάνθη - 2 βαθμοί, 11) Κλημεντίδης Κώστας - 2 βαθμοί, 12) Δημόπουλος Κάρολος - 1,5 βαθμός, 13) Λούκας Δημήτρης - 1 βαθμός. 
Διοργανωτές και συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τους αγώνες που έδωσαν και έμειναν σύμφωνοι να ανανεώσουν τη συνάντησή τους για την ερχόμενη Παρασκευή (24 Αυγούστου) στο ίδιο μέρος και ώρα 10:30 το πρωί. Στόχος αυτών των συναντήσεων είναι: αφενός η προετοιμασία των Μεσσήνιων αθλητών, εν όψει και των αγωνιστικών υποχρεώσεων της νέας χρονιάς, και αφετέρου η απόκτηση διεθνούς αξιολόγησης (ΕΛΟ) για τους νέους αλλά και τους παλαιότερους αθλητές στην νεογέννητη κατηγορία της FIDE (βλ. ΕΛΟ για αγώνες ράπιντ).
Όσοι σκακιστές ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο τουρνουά της Παρασκευής, καλούνται να επικοινωνήσουν με τον έφορο του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας κ. Αντώνη Κυριακόπουλο στον αριθμό: 6932 840355 begin_of_the_skype_highlighting ΔΩΡΕΑΝ 6932 840355 end_of_the_skype_highlighting. Προσέλευση στο χώρο αγώνων το αργότερο στις 10.15 π.μ.

ANARTHSEIS  AYGOYSTOY  2012 :

~**  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/4-5-2012.html  , Σαββατοκύριακο 4 και 5 Αυγούστου 2012 πάλι μαζί στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/05-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Κυριακή 05 Αυγούστου 2012.-
~**  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/06-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Δευτέρα 06 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/08/07-2012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Τρίτη 07 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/08/07-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Αυγούστου 2012 .-
 ~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/08/08-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Πέμπτη 09 Αυγούστου 2012.
**
http://snsarfara.blogspot.gr/2012/08/09-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012 . 
~** **  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/08/11-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 .-
** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/08/11-12-2012.html , ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11 ΚΑΙ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 ,  Στο αγιάζι της ενημέρωσης !!!! .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/12-2012.html  , Στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 12  Αυγούστου  2012  ,-
  ~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html  , Σοφά Λόγια από Σοφούς Ανθρώπους... και Άγιο Όρος,Κυριακή 12 Αυγούστου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/13-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα ..... Ζήσε την Ελλάδα ...... Αγοράζω Ελληνικά προϊόντα ...Στηρίζω την Ελληνική Οικονομία ..
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/13-2012.html , Διαλέγουμε και σας τα γράφουμε Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~**
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html 
., Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html  , Παραμονή της Παναγίας Πάσχα του καλοκαιριού Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 .-
* ***   www.afipnisi.org = Πνευματική Ανάπτυξη, Εξέλιξη, Αλλαγή .-
  ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/08/15-2012.html , Το Πάσχα του καλοκαιριού 15 Αυγούστου 2012 Κοίμηση Θεοτλοκου.-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Διαλέγουμε και σας τα γράφουμε Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012.-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Διαλέγουμε και  σας  Γράφουμε Πέμπτη  16  Αυγούστου  2012.-
  ~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/08/17-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/18-2012.html , Στο  αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης  Σάββατο 18 Αυγούστου  2012
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/19-2012.html , Στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή 19  Αυγούστου 2012 :  ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ !! .-
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/20-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012 .-
 ~**  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/21-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 21 Αυγούστου 2012 ~**
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/08/22-2012.html  , Μεσσηνιακά   και  Άλλα  στην ενημέρωση    Τετάρτη 22  Αυγούστου  2012 .-
 ~**  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/08/23-2012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
  ~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/08/23-2012.htmln , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης  Πέμπτη  23  Αυγούστου 2012 .-
~**

Δεν υπάρχουν σχόλια: