Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013

Όμορφα καί Ωραία Νέα Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Όμορφα  καί  Ωραία  Νέα  Δευτέρα  12  Αυγούστου  2013 :

 

 
***  Νέο Σχέδιο Ανάν με δύο κράτη ίσα σε όλα - Μοιράζουν την Κύπρο
   , ,    

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ λύση για την εθνική οντότητα της Κύπρου και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τις κυβερνήσεις σε Λευκωσία και Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από παράγοντες που εμπλέκονται στις παρασκηνιακές διεργασίες, η λύση που προωθείται και μάλιστα άμεσα (οι συζητήσεις θα αρχίσουν τον Σεπτέμβρη) είναι μια παραλλαγή του περίφημου Σχεδίου Ανάν, το οποίο το αποτρέψαμε, τώρα όμως τα πράγματα δεν είναι όπως τότε. Στόχος της... παραλλαγής είναι η... εξίσωση της ελεύθερης Κύπρου με τα κατεχόμενα και την ανακήρυξή τους σε δυο απολύτως ισότιμα κράτη, ίσα σε όλα! Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι δυο πλευρές θα μοιραστούν τις πολιτικές εξουσίες, αλλά και τα κοιτάσματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο!.. Δηλαδή, οι Τουρκοκύπριοι αν και κατακτητές, μετά από εισβολή και εκατοντάδες θύματα, θα γίνουν τώρα με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον συνιδιοκτήτες του φυσικού πλούτου του νησιού. Σε επίπεδο δε της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, θα υπάρχει πλήρης ισοτιμία σε όλα! Θα χρησιμοποιηθεί δε ως «δόλωμα» η Αμμόχωστος την οποία θα επιστρέψουν υποτίθεται οι Τουρκοκύπριοι, αλλά θα τελεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
«Από ευλογία τα κοιτάσματα μπορεί να εξελιχθούν σε κατάρα για τη Κύπρο» ήταν το σχόλιο βετεράνου έλληνα διπλωμάτη με μακρά εμπειρία και γνώσεις πάνω στο κυπριακό πρόβλημα.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι τεράστιο, θέτει προ των ευθυνών τους τις πολιτικές ηγεσίες σε Αθήνα και Λευκωσία, που δεν έχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξελίξεις θ' αρχίσουν να τρέχουν από τον επόμενο μήνα. Ενδεικτικό της βιασύνης που υπάρχει από πλευράς ΗΠΑ είναι και το γεγονός ότι το ζήτημα της Κύπρου έθεσε ο ίδιος ο Μπ. Ομπάμα στη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά και αναφέρθηκε μάλιστα σ' αυτό και στις επίσημες δηλώσεις του. Μίλησε για «σημαντική ευκαιρία» (;) για την επίλυση των εδώ και δεκαετίες αντιπαραθέσεων και εντάσεων στη Κύπρο. Υπογράμμισε επίσης ότι «θα εργαστούμε πολύ στενά όλοι μαζί για να διαπιστώσουμε κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πρόοδος», στέλνοντας μήνυμα προς όλους ότι θα υποχρεωθούν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. 
                                             
 
 Το μήνυμα έχει ως αποδέκτες κυρίως Κύπρο και Ελλάδα καθώς η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δηλώσει ότι έχουν δικαιώματα επί των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι πιέσεις που δέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ασφυκτικές, ως εκ τούτου και οι ανησυχίες σε Αθήνα και Λευκωσία. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του κ. Σαμαρά, παρουσία του Μπ. Ομπάμα, ότι στην όποια λύση δοθεί στο ζήτημα της Κύπρου θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δήλωση που ενισχύει τις πληροφορίες (μαζί και τους φόβους) ότι η λύση που προωθεί η αμερικανική πλευρά κινείται εκτός των διεθνών κανόνων και κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς, γνωρίζοντας προφανώς ότι το θέμα θα τεθεί από την αμερικανική πλευρά, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη. Επικοινώνησε δε αμέσως μαζί του μετά τη συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα για να τον ενημερώσει για τα όσα διημείφθησαν σχετικά. Για την ακρίβεια τι ακριβώς του ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος, που δείχνει την ανησυχία του κ. Σαμαρά για τις εξελίξεις που έρχονται στο Κυπριακό και που κάθε άλλο είναι υπέρ των νομίμων συμφερόντων της Κύπρου. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι δυο άνδρες να έχουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κατ' ιδίαν συνάντηση προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους και στο τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τις πιέσεις και εδώ τίθεται το ερώτημα πως και με τι όπλα θα μπορέσει να εμποδίσει τη λύση που θέλουν να επιβάλλουν. Και εδώ υπάρχει προβληματισμός για τη στάση που θα τηρήσει ειδικά ο Ν. Αναστασιάδης καθώς είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Σχεδίου Ανάν και είχε δώσει μάχη την περίοδο του δημοψηφίσματος και στις εκλογές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε δηλώσει ότι θέμα επαναφοράς του Σχεδίου Ανάν δεν πρόκειται να υπάρξει. Δυστυχώς όμως να που υπάρχει. Το ερώτημα είναι αν αυτή τη φορά η κυπριακή ηγεσία θα καλέσει τον λαό να εγκρίνει ή να απορρίψει τη λύση που προωθεί η Ουάσιγκτον, με ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα, ή θα μεθοδευθεί άλλη... πρακτική, ώστε να μην εκφρασθεί ο κυπριακός λαός. Και τούτο γιατί ξέρουν ότι θα πει και ξανά όχι. Είναι επομένως βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την διενέργεια δημοψηφίσματος, έχοντας την πικρή εμπειρία με το Σχέδιο Ανάν. Διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το Κυπριακό είναι το πρώτο βήμα στον κύκλο παρεμβάσεων που θα επιχειρήσουν τους επόμενους μήνες οι Αμερικανοί στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών. Κι ότι η συνέχεια θα δοθεί στο Αιγαίο, στην υφαλοκρηπίδα και τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. (ΤΟ ΠΑΡΟΝ)
THE CURIOSITY OF CAT

***  12-8-2000 - Η βύθιση του ρώσικου υποβρυχίου Κουρσκ
      

Το K-141 Κουρσκ ήταν ένα Ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο που χάθηκε μαζί με όλο το πλήρωμά του όταν βυθίστηκε στη Θάλασσα του Μπάρεντς στις 12 Αυγούστου του 2000. Το Κουρσκ, του οποίου το πλήρες όνομα είναι Атомная подводная лодка "Курск" [АПЛ "Курск"] στα ρωσικά, ήταν ένα υποβρύχιο της Επιχείρησης 949A Антей (Αντέι, αλλά και επίσης γνωστό σύμφωνα με το όνομά αναφοράς του στο ΝΑΤΟ, ως υποβρύχιο κλάσης Όσκαρ ΙΙ - Oscar II class). Το Κουρσκ πήρε το όνομά του από τη Ρωσική πόλη του Κουρσκ στην οποία έλαβε χώρα το 1943 η μάχη του Κουρσκ, η μεγαλύτερη μάχη τεθωρακισμένων στην ιστορία, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν ένα από τα πρώτα σκάφη που ναυπηγήθηκαν μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και τέθηκε σε ενέργεια τον Δεκέμβριο του 1994 εντασσόμενο στον Βόρειο Στόλο του Ρωσικού Ναυτικού.

 

                              
Ιστορία του σκάφους
Η ναυπήγηση του Κουρσκ ξεκίνησε στο Σεβερόντβινσκ, κοντά στο Αρχάγγελσκ της Ρωσίας το 1992. Καθελκύθηκε το 1994 και τυπικά τέθηκε σε ενέργεια τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Το σκάφος βαπτίστηκε από Ορθόδοξο ιερέα το 1995. Το Κουρσκ ήταν το τελευταίο από τα μεγάλα υποβρύχια κλασής Όσκαρ ΙΙ που σχεδιάστηκαν και εγκρίθηκαν κατά τη Σοβιετική περίοδο. Με μήκος 154 μέτρα και ύψος τεσσάρων ορόφων, ήταν το μεγαλύτερο πολεμικό υποβρύχιο "πρώτης γραμμής" (επιθέσεων) που κατασκευάστηκε ποτέ. Η κλάση των υποβρυχίων αυτών έφερε διπλό περίβλημα (κύτος). Το εξωτερικό κύτος ήταν από κράμα ατσαλιού μεγάλης περιεκτικότητας σε νικέλιο και χαλκό, με πάχος 8,5 χιλιοστά. Είχε εξαιρετική ανθεκτικότητα στη διάβρωση ενώ προτέρημά του ήταν ο δύσκολος εντοπισμός μαγνητικών ανωμαλιών με ηλεκτρομαγνητικά μέσα, χάρη στο μικρό σε μέγεθος χαρακτηριστικό μαγνητισμό που διέκρινε το μέταλλο του εξωτερικού κύτους. Μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού κύτους υπήρχε κενό δύο μέτρων και ακολουθούσε το εσωτερικό κύτος πάχους περίπου πέντε εκατοστών αποτελούμενο από ατσάλι.                    


Το Κουρσκ αποτέλεσε μονάδα του Ρωσικού Βόρειου Στόλου. Ο στόλος είχε πολλές περικοπές εξαιτίας τρομερών ελλείψεων χρηματοδότησης στη δεκαετία του 1990. Πολλά υποβρύχια παροπλίστηκαν στα λιμάνια της Θάλασσας του Μπάρεντς και εγκαταλείφθηκαν εκεί. Όλος ο εξοπλισμός συμπεριλαμβανομένων των εξοπλισμών αναζήτησης και διάσωσης ήταν ανεπαρκώς συντηρημένοι. Πληρώματα του Βορείου Στόλου ήταν απλήρωτοι στα μέσα της δεκαετίας του 1990 εξαιτίας αναθεώρησης των κονδυλίων που θα κατέληγαν στον Αρκτικό Βορρά. Εντούτοις, το τέλος της δεκαετίας ήταν κατά κάποιον τρόπο η αναγέννηση του στόλου. Το 1999 το Κουρσκ είχε διεκπεραιώσει μία αναγνωριστική αποστολή στη Μεσόγειο. Η εκπαιδευτική αποστολή του Αυγούστου του 2000 επρόκειτο να είναι η μεγαλύτερη εκπαιδευτική άσκηση από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και θα συμπεριλάμβανε τέσσερα επιθετικά υποβρύχια και τη ναυαρχίδα του στόλου τον Μεγάλο Πέτρο συνοδευόμενο από ένα στολίσκο μικρότερων σκαφών.                             

Έκρηξη
Το Κουρσκ βρισκόταν στη θάλασσα για πραγματοποίηση άσκησης εκτόξευσης εικονικών τορπιλών στο Πιότρ Βελίκιι, ένα καταδρομικό κλάσης Κίροφ. Τις πρωινές ώρες της 12ης Αυγούστου του 2000, πύραυλοι Κρουζ εκτοξέυτηκαν από το υποβρύχιο σύμφωνα με τον τότε Ρώσο Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ίγκορ Σεργκέιεβ και αναμενόταν αναφορά στις 18:00 ώρα Ρωσίας, αλλά η επαφή υποβρυχίου με το αρχηγείο των επιχειρήσεων της άσκησης δεν έγινε ποτέ. Λίγες ώρες νωρίτερα όμως στις 07:44 ώρα Ρωσίας (1144 GMT), σεισμογράφοι στη Νορβηγία κατέγραψαν δύο δονήσεις έντασης 2,2 Ρίχτερ και 4,2 Ρίχτερ αντίστοιχα, με χρονική διαφορά μεταξύ τους 2 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα.. Το σκάφος βυθίστηκε στα 108 μέτρα, περίπου 135 χιλιόμετρα ανοιχτά του Σεβέρομορσκ, στην περιοχή με συντεταγμένες 69° 40′ 0″ N 37° 35′ 0″ E. Στις 18:00 ώρα Ρωσίας και εφόσον το υποβρύχιο δεν είχε δώσει αναφορά για την έκβαση της αποστολής του, όπως ήταν προκαθορισμένο, λήφθηκαν μέτρα ετοιμότητας των δυνάμεων διάσωσης και σκάφη έσπευσαν να εντοπίσουν το υποβρύχιο. Στις 13 Αυγούστου το υποβρύχιο εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε από Ρωσικά σκάφη στις 18:40 ώρα Ρωσίας.
                     
Απόπειρες διάσωσης
Την 15η Αυγούστου, ημέρα Τρίτη, η Ρωσία ξεκίνησε, χωρίς τη συνδρομή άλλων χωρών που προσφέρονταν, επιχείρηση διάσωσης για τους 118 (ή 116 σύμφωνα με το CNN[7]) επιβαίνοντες στο Κουρσκ [8]. Τελικά η Ρωσική επιχείρηση διάσωσης απέτυχε εξ αιτίας ισχυρών υποθαλάσσιων ρευμάτων και των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν στη Θάλασσα του Μπάρεντς και έτσι το Ρωσικό καταδύσιμο σκάφος δεν προσέγγισε το καθηλωμένο υποβρύχιο. Τελικά στις 16 Αυγούστου 2000 και ημέρα Τετάρτη, η Ρωσία ζητάει επίσημα τη συνδρομή του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας για τη διάσωση και το Βρετανικό υποβρύχιο διάσωσης LR5 μαζί με πλήρωμα, καθώς και το πλοίο Seaway Eagle με Νορβηγούς δύτες σπεύδουν στο χώρο όπου έχει εντοπιστεί το Κουρσκ και φτάνουν το Σάββατο 19 Αυγούστου 2000, ενώ την προηγούμενη ημέρα έχουν σημειωθεί δύο ισχυρές εκρήξεις στο καθηλωμένο υποβρύχιο. Στις 21 Αυγούστου Νορβηγοί δύτες καταφέρνουν να ανοίξουν μία εξωτερική καταπακτή του Κουρσκ και μερικές ώρες αργότερα ανοίγεται και μία εσωτερική. Η εσωτερική καμπίνα βρίσκεται πλημμυρισμένη και οι διασώστες συμπεραίνουν πως όλα τα μέλη του πληρώματος είναι νεκροί γεγονός που ανακοινώνεται από το Ρωσικό Ναυτικό την ίδια μέρα. THE CURIOSITY OF CAT

*** Εταιρείες που συνεργάστηκαν με τον Χίτλερ
 ,     

Είναι τρομακτικό το πόσο αποτελεσματική κατευθυντήρια γραμμή είχαν οι Ναζί σε μια ολόκληρη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού και της βιομηχανία της, σε σχέση με τους πολεμοχαρείς στόχους τους.
Οι περισσότεροι ξέρουμε για τις τρεις μεγάλες εταιρείες που συνεργάστηκαν με τους Ναζί.Η Hugo Boss που σχεδίασε τις τρομακτικές στολές των SS (όπως και η drabber που σχεδίασε τα καφέ πουκάμισα της νεολαίας του Hitler .
Επίσης η  Volkswagen που σχεδίασε το Beetle με εντολή του Χίτλερ. Καθώς και η IBM η οποία σχεδίασε τις διάτρητες κάρτες που είχαν χρησιμοποιηθεί για την συστηματοποίηση της εξόντωσης των λαών με γνώμονα την φυλή ή την τάξη.Ωστόσο, αυτές δεν ήταν οι μόνες εταιρείες που λειτούργησαν συνεργατικά με τους Ναζί - άλλες επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας ακόμα και σήμερα αναγνωρίσιμες πούλησαν - θα έλεγε κάποιος - και την ψυχή τους στο διάβολο με διαφορετικούς τρόπους. Με κάποιες  μπορεί και να εκπλαγείτε, ονόματα που ίσως δεν ξέρατε ή που δεν γνωρίζατε πόσο ανάμειξη είχαν. 
    Εταιρείες - συνεργάτες των ΝΑΖΙ10. Chase Bank
Μετά από σκέψη, η συνεργασία της Chase Bank (νυν JP Morgan Chase), με τους Ναζί δεν ήταν και τόσο περίεργη. Ενας από τους βασικούς μετόχους της, ο JD Rockefeller, είχε χρηματοδοτήσει άμεσα ναζιστικά πειράματα ευγονικής πριν τον πόλεμο. Μεταξύ 1936 και 1941, η Chase και άλλες τράπεζες των ΗΠΑ βοήθησαν τους Γερμανούς να συγκεντρώσουν περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια σε ισοτιμία του δολαρίου, ποσό πάνω από 1,2 εκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες - εκ των οποίων η Chase εισέπραξε το λαχταριστό ποσό των 500.000 δολαρίων. Αυτά ήταν πολλά χρήματα για την εποχή που τα εισέπραξε. Το γεγονός ότι τα γερμανικά σήματα που χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας, προερχόταν από τους Εβραίους που είχαν εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία, δεν φαίνεται να ενοχλούσε την Chase , στην πραγματικότητα μετά την νύχτα (Kristallnacht) που χαρακτηρίστηκε ως η πιο βίαιη εναντίων των Εβραίων σε όλη τη ναζιστική Γερμανία και την Αυστρία το 1938, η Chase είχε παγώσει τους λογαριασμούς του γαλλοΕβραίων στην κατεχόμενη Γαλλία πριν οι Ναζί το ζητήσουν καν.
  
  Εταιρείες - συνεργάτες των ΝΑΖΙΕταιρείες - συνεργάτες των ΝΑΖΙ9. Ford
Ο Henry Ford ήταν ένας πασίγνωστος αντισημίτης. Η ιδιότητα του αυτή υπογραμμίστηκε δημοσιεύοντας μια συλλογή άρθρων υπό το γοητευτικό τίτλο, "The International Jew: The World's Foremost Problem".  Η Ford χορηγεί την εποχή εκείνη ακόμα και εφημερίδα την οποία χρησιμοποιεί ως ένα βήμα προπαγάνδας, κατηγορώντας τους Εβραίους για τον Α" Παγκόσμιο Πόλεμο, μάλιστα το 1938 τιμήθηκε με το Μεγαλόσταυρο της γερμανικής Eagle, το υψηλότερο μετάλλιο της Ναζιστικής Γερμανίας που χορηγούνταν στους ξένους πολίτες.
Η επιχείρηση της Ford στην Γερμανία παρήγαγε  το ένα τρίτο των στρατιωτικών φορτηγών που χρησιμοποιούνταν από τον γερμανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου, είναι δε σημαντικό είναι οτι ένα μεγάλο μέρος της εργασίας γίνοταν από τους κρατουμένους. Αυτό που είναι ακόμη πιο συγκλονιστικό είναι ότι η Ford εικάζεται οτι έχει χρησιμοποιήσει καταναγκαστική εργασία (δουλεία)  ήδη πριν από το 1940 . 
  Εταιρείες - συνεργάτες των ΝΑΖΙ8. Random House
Μπορεί να μην έχετε ακούσει για Bertelsmann AG, αλλά θα έχετε ακούσει για τα βιβλία που εκδίδονται από πολλές θυγατρικές της, συμπεριλαμβανομένης της Random House, Bantam Books και Doubleday. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, η Bertelsmann έχει δημοσιευθεί μια προπαγάνδα για την ναζιστική λογοτεχνία,“Sterilization and Euthanasia: A Contribution to Applied Christian Ethics.” 
  Εταιρείες - συνεργάτες των ΝΑΖΙ7. Kodak 
Όταν σκέφτεστε την Kodak, σας έρχονται εικόνες από ευτυχισμένες οικογενειακές φωτογραφίες και αναμνήσεις που μπορεί να τις έχετε και σε βίντεο, αλλά αυτό που θα πρέπει πραγματικά να εξετάσουμε είναι η εργασία "σκλάβων" στο γερμανικό υποκατάστημα της επιχείρησης που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Θυγατρικές της Kodak στις ουδέτερες ευρωπαϊκές χώρες έκαναν πρόχειρα επιχειρήσεις με τους Ναζί, παρέχοντάς τους την δυνατότητα της αγοράς των προϊόντων τους κερδίζοντας έτσι το πολύτιμο ξένο νόμισμα. Το Πορτογαλικό υποκατάστημα έστειλε ακόμη και τα κέρδη του στο υποκατάστημα της Χάγης, το οποίο βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή εκείνη την εποχή. Επιπλέον, η εν λόγω εταιρεία δεν παρήγαγε απλώς κάμερες, επεκτάθηκε επίσης στην κατασκευή πυροκροτητών και σε άλλα στρατιωτικά αγαθά για τους Γερμανούς.
  
  Εταιρείες - συνεργάτες των ΝΑΖΙΕταιρείες - συνεργάτες των ΝΑΖΙ6. Η Coca-Cola
  Η Fanta είναι ένας νόστιμος χυμός πορτοκαλιού, χυμός που είχε αρχικά σχεδιαστεί ειδικά για τους Ναζί. Ακριβώς! βλέπετε, τα συστατικά για την κόλα που δίνει την επωνυμία της Coca-Cola ήταν δύσκολο προϊον στο να εισαχθεί, οπότε ο διαχειριστής του γερμανικού τμήματος της Coca-Cola, Max Keith, παρουσίασε  ένα νέο χυμό που θα μπορούσε να γίνει με τα διαθέσιμα υλικά.
Το 1941, η Fanta έκανε το ντεμπούτο της στη γερμανική αγορά. Ο Max Keith δεν ήταν ο φιλος των  Ναζί, αλλά οι προσπάθειές του να κρατήσει τη λειτουργία την Coca-Cola ζωντανή στα μέσα του πολέμου, σήμαινε ότι η Coca-Cola έπρεπε να εισπράττει από κάπου κέρδη, πράγμα που θα έδινε την ευκαιρία να αντέξει την οικονομική πίεση της εποχής και θα μπορούσε να επιστρέψει στην διανομή του κυρίως χυμού της Coca-Cola στην Ευρώπη, αμέσως μόλις ο πόλεμος τελείωνε .
 
  Εταιρείες - συνεργάτες των ΝΑΖΙ5. Allianz
Η Allianz είναι η δωδέκατη μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο. Ιδρύθηκε στη Γερμανία το 1890, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ήταν η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στη Γερμανία, κατά την άνοδο των ναζί στην εξουσία. Ως εκ τούτου, γρήγορα άρχισε να ασχολείται σοβαρά με το ναζιστικό καθεστώς.

Ο Γενικός Διευθυντή της Allianz, Kurt Schmitt, ήταν επίσης  υπουργός οικονομικών του Χίτλερ, και η εταιρεία είχε ασφαλίσει τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό στο Άουσβιτς. Ηταν υπεύθυνος για την πολιτική που επέβαλε το ναζιστικό κράτος.
Επιπλέον, η εταιρεία συνεργάστηκε στενά με τη ναζιστική κυβέρνηση για να εντοπίσουν τις πολιτικές ασφάλειας ζωής των ΓερμανοΕβραίων και έστειλε στα στρατόπεδα του θανάτου αρκετούς κατά τη διάρκεια του πολέμου.

    4. Novartis
Εταιρείες - συνεργάτες των ΝΑΖΙΗ Bayer, αν και πασίγνωστη εταιρεία για την προέλευσή της, ως θυγατρική του κατασκευαστή που έκανε το Zyklon B αέριο που χρησιμοποιείται στα ναζιστικά στρατόπεδα και στους θαλάμους αερίων, φυσικά δεν είναι η μοναδική φαρμακευτική εταιρεία με σκελετούς στο ντουλάπι της.
Η ελβετική χημική εταιρεία Ciba και η Sandoz συγχωνεύονται για να σχηματίσουν την Novartis, η διασημότερη για τα φάρμακα της, Ritalin. Το 1933, το υποκατάστημα του Βερολίνου της Ciba παραδίδει για να καούν όλοι οι εβραϊκής καταγωγής υπάλληλοί της περιλαμβανομένου του διοικητικού συμβουλίου. Εντωμεταξύ, η Sandoz ακολούθησε το παράδειγμα και εκανε το ίδιο και με τον πρόεδρό της.
Οι εταιρίες αυτές κατασκεύαζαν τα χρώματα, τα φάρμακα και τα χημικά για τους Ναζί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Novartis για να καθησυχάσει την ενοχή της προσπάθησε να επανορθώσει με το να  συνεισφέρει 15 εκατομμύρια δολάρια προς ένα ελβετικό ταμείο για την αποζημίωση των θυμάτων των Ναζί.  
  Εταιρείες - συνεργάτες των ΝΑΖΙ3. Η Nestle
  Το 2000, η Nestle κατέβαλε πάνω από 14,5 εκατομμυρία δολαρία σε αποζημιώσεις για το ότι είχε καταναγκαστικούς εργάτες, και βασίζονταν ουσιαστικά σε εργάτες-σκλάβους που βρέθηκαν να είναι εκεί . Τα ποσά απαιτήθηκαν απο τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και εβραϊκών οργανώσεων. Η εταιρεία παραδέχτηκε ότι κατείχε μια εταιρεία το 1947 και ότι είχε χρησιμοποιήσει καταναγκαστική εργασία κατά τη διάρκεια του πολέμου και δήλωσε επίσης ότι « ορισμένες εταιρείες του ομίλου Nestle που δραστηριοποιούνταν σε χώρες που ελέγχονταν από το Ναζιστικό καθεστώς απασχολούσαν αναγκαστικούς εργάτες. Η Nestle επίσης βοήθησε με τη χρηματοδότηση ενός ναζιστικού κόμματος στην Ελβετία το 1939 και πέτυχε μια προσοδοφόρα σύμβαση που της έδινε την δυνατότητα να κερδίσει μεγάλα ποσά παρέχοντας την συνολική κατανάλωση σοκολάτας για τις ανάγκες του γερμανικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
  Εταιρείες - συνεργάτες των ΝΑΖΙ 2. BMW 
Η BMW έχει παραδεχθεί τη χρήση έως και 30.000 αναγκαστικών εργατών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι αιχμάλωτοι πολέμου ήταν  εργάτες σκλάβοι και τρόφιμοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης, χρησιμοποιούνταν εκεί που παράγονταν κινητήρες για την Luftwaffe. Με αυτόν τον τρόπο οι εργάτες αναγκάστηκαν να ενισχύσουν το καθεστώς των Ναζί  να αμυνθεί, εναντίον εκείνων που προσπαθούσαν να τους σώσουν. Η BMW επικεντρώνεται αποκλειστικά σε αεροσκάφη και την κατασκευή μοτοσικλέτών κατά τη διάρκεια του πολέμου, έτσι ουσιαστικά  δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένας βασικός προμηθευτής των μηχανών του πολέμου για τους ναζί.
  
  Εταιρείες - συνεργάτες των ΝΑΖΙ1. Η General Electric (GE)
    Το 1946 στην General Electric επεβλήθη πρόστιμο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, λόγω δόλιων δραστηριοτήτων σε καιρο πολέμου .
Σε συνεργασία με την Krupp, μια γερμανική εταιρεία κατασκευής, η General Electric σκόπιμα και τεχνητά αύξησε την τιμή του καρβιδίου βολφραμίου, ένα υλικό που ήταν ζωτικής σημασίας για την κατεργασία μετάλλων που είναι αναγκαίο για την πολεμική προσπάθεια. Αν και επέβαλαν σαν τελικό πρόστιμο μόλις 36.000 δολάρια στο σύνολο, η General Electric  είχε κερδίσει περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια από αυτή την απάτη και μόνο το 1936, δυσχεραίνοντας επίσης  την πολεμική προσπάθεια των αντιπάλων υπέρ των Ναζί. Η GE αγόρασε επίσης μετοχές της Siemens πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, που την καθιστά συνένοχη στη χρήση της εργασίας σκλάβων για να χτίσουν οι ίδιοι θαλάμους αερίων, όπου σε αυτούς πολλοί από τους εργάτες που τους κατασκεύασαν βρήκαν το θάνατο.    Πηγή  tear.gr    THE CURIOSITY OF CAT

*** Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ
   Χωρίς σχόλια

Ο άνθρωπος που γεννήθηκε ελεύθερος και πέθανε ακόμα πιο ελεύθερος!Για δύο ένδοξα χρόνια, ο ηγέτης των επαναστατημένων μονομάχων οδήγησε τον στρατό του από δούλους σε νίκες κατά των ρωμαϊκών λεγεώνων, απειλώντας το κύρος και την υπόσταση της ίδιας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας!
Η ζωή του Σπάρτακου μπορεί να ιδωθεί υπό το πρίσμα της δίκαιης εκδίκησης κατά των Ρωμαίων για την αγάπη που έτρεφαν για το απάνθρωπο και αιματοβαμμένο σπορ των μονομαχιών στις αρένες της αρχαίας Ρώμης.
Ο Σπάρτακος δεν γεννήθηκε σε καθεστώς δουλείας: ήταν ένας ελεύθερος άνθρωπος από τη Θράκη, πιθανότατα λιποτάκτης από τον ρωμαϊκό στρατό, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε, πουλήθηκε ως σκλάβος και ρίχτηκε στις αρένες του θανάτου.
Κι όταν το 73 π.Χ. το έσκασε με άλλους 70-80 μονομάχους, σύντομα θα συγκέντρωνε τριγύρω του κι άλλους σκλάβους και μέσα σε έναν χρόνο θα έβλεπε τις δυνάμεις του να εκτινάσσονται στους 120.000 άντρες, μετρώντας μια σειρά από αποφασιστικές νίκες κατά της καλοκουρδισμένης ρωμαϊκής πολεμικής μηχανής!
Η επανάσταση των σκλάβων βεβαίως, παγιδευμένη καταμεσής της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (Νότια Ιταλία), δεν θα μπορούσε να τελεσφορήσει, με τον όνομα του Σπάρτακου να επιβιώνει διαμέσου των αιώνων ως διαχρονικό σύμβολο του ανθρώπου που δεν σκύβει το κεφάλι σε κανένα ζυγό, όσο τρομακτικός κι αν είναι...

Πρώτα χρόνια


 Το σύνολο σχεδόν των γνώσεών μας για τα πεπραγμένα του Σπάρτακου περιορίζονται στα δύο χρόνια της επανάστασης που ηγήθηκε, μια από τις μαζικότερες εξεγέρσεις στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ό,τι προηγήθηκε πριν από την εξέγερση των σκλάβων δεν είναι γνωστό και ιστορική συναίνεση δεν υπάρχει, καθώς οι πηγές (Πλούταρχος και Αππιανός κυρίως) δεν συμφωνούν στα βιογραφικά στοιχεία του Σπάρτακου, ενώ συχνά είναι και αντιφατικές. Η ιστορία της ζωής του φαίνεται ωστόσο να ακολουθεί την εξής πορεία.
Ο Σπάρτακος γεννιέται περί το 109 π.Χ. στη Θράκη, έναν από τους πρώιμους εχθρούς της Ρώμης. Οι ιστορικές πηγές υπαινίσσονται ότι ο Σπάρτακος ήταν αριστοκρατικής καταγωγής και πρέπει να υπηρετούσε σε βοηθητικό πόστο στον ρωμαϊκό στρατό, πιθανότατα ως εθελοντής μισθοφόρος. Είναι πιθανό να υπέπεσε σε κάποιο βαρύ παράπτωμα ή ακόμα και να λιποτάκτησε από τις τάξεις του στρατού (έχει υποστηριχθεί ακόμα ότι πιάστηκε αιχμάλωτος πολέμου από τις συγκρούσεις των Ρωμαίων με τη θρακική δυναστεία των Σπαρτακιδών), αδικήματα που κατά το ρωμαϊκό Δίκαιο επέσυραν αμφότερα την ποινή της σκλαβιάς.
Το δουλεμπόριο ανθούσε στις επαρχίες της αυτοκρατορίας, με τα νέα «αποκτήματα» να πουλιούνται πλουσιοπάροχα στον εκάστοτε πλειοδότη...
Η σχολή των μονομάχων

 Ο Λέντουλος Βατιάτος (Lentulus Batiatus) διατηρούσε περίφημη σχολή μονομάχων στην Κάπουα της Καμπανίας και αγόρασε τον δυνατό δούλο Σπάρτακο, μαζί με άλλους σκλαβωμένους Θράκες και Γαλάτες, που αποτελούσαν και το μεγαλύτερο ποσοστό των μονομάχων.

Οι εκπαιδευόμενοι μονομάχοι σχημάτιζαν ομάδες (familia gladiatorium), κάτω από τον απόλυτο έλεγχο ενός διοικητή (lanista), ο οποίος είχε και την ευθύνη για τη στρατολόγηση, την εκπαίδευση και τις ίδιες τις μονομαχίες. Οι σχολές μονομάχων λειτουργούσαν ταυτοχρόνως και ως στρατώνες (και σε κάποιες περιπτώσεις και ως φυλακές), με τους ετοιμοπόλεμους και καλά εκπαιδευμένους μονομάχους να κρατούνται τιθασευμένοι από το άγρυπνο μάτι του ρωμαϊκού νόμου...
Έναρξη της επανάστασης των μονομάχων

 Το καθεστώς που επικρατούσε στις σχολές μονομάχων ήταν ιδιαίτερα αυστηρό. Παρόλα αυτά, ο Σπάρτακος καταφέρνει να συνωμοτήσει με άλλους 70-80 μονομάχους και έπειτα από μικρής έκτασης μάχης με τους φρουρούς της σχολής αποδρούν από τις εγκαταστάσεις: είχαν προμηθευτεί μαχαίρια από την κουζίνα της σχολής Familia Batiatus!
Σύντομα η ομάδα των ρέμπελων μονομάχων θα είχε στα χέρια της όπλα και πολεμικό εξοπλισμό και θα έβρισκε καταφύγιο στον κρατήρα του Βεζούβιου, που την εποχή εκείνη ήταν ανενεργός (73 π.Χ.). Από τις πλαγιές του Βεζούβιου (κοντά στη Νάπολη), οι επαναστατημένοι μονομάχοι θα εξαπέλυαν επιθέσεις σε τμήματα του ρωμαϊκού στρατού, λεηλατώντας ταυτοχρόνως ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Τα νέα σύντομα θα έκαναν τον γύρο της αυτοκρατορίας και σκλάβοι από κάθε γωνιά της Ιταλίας συνέρρεαν για να προσχωρήσουν στον αντάρτικο στρατό.

Ο Σπάρτακος αναδείχθηκε στον αδιαφιλονίκητο ηγέτη του κινήματος, με μια σειρά ακόμα από μονομάχους να έχουν ηγετικές θέσεις, ανάμεσά τους ο Κρίξος, ο Οινόμαος, ο Κάστος κ.ά. Οι σκλάβοι, οι αναξιοπαθούντες, οι κατατρεγμένοι και οι άποροι βρήκαν μια νέα ελπίδα στο αντάρτικο του Σπάρτακου και προσχωρούσαν μαζικά στο κίνημα, φέρνοντας ακόμα και τα γυναικόπαιδά τους, με τους μονομάχους να εκπαιδεύουν τους άντρες στη μάχη και να εξαπολύουν επιδρομές στα ρωμαϊκά χωριά για ανεφοδιασμό και στρατιωτικές προμήθειες. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ένας μικρός αλλά ετοιμοπόλεμος στρατός πλαισίωνε τον Σπάρτακο, με τους Ρωμαίους να υποτιμούν την έκταση και την ένταση της εξέγερσης και να αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους, καθώς το κύριο σώμα του ρωμαϊκού στρατού επιχειρούσε εκτός Ιταλίας...
Οι πρώτες νικηφόρες μάχες του Σπάρτακου

 Παρά τη νωθρότητά της, η Σύγκλητος στέλνει σχετικά απρόθυμα κατά του Σπάρτακου μια δύναμη 3.000 ανδρών, υπό τον διοικητή Γλάβρο (Gaius Claudius Glaber). Ο κύριος όγκος των ρωμαϊκών λεγεώνων ήταν απασχολημένος σε μέτωπα εκτός Ιταλίας: ο Πομπήιος ήταν στην Ισπανία και ο Λούκουλος είχε εκστρατεύσει στον Πόντο.
Παρά το γεγονός ότι οι λεγεώνες του Γλάβρου περικυκλώνουν τους επαναστάτες στις πλαγιές του Βεζούβιου, οι άντρες του Σπάρτακου υπερβάλλουν εαυτόν και σε μια μοναδική επίδειξη ανδρείας και στρατιωτικής τακτικής αιφνιδιάζουν και διαλύουν το σύνολο σχεδόν της ρωμαϊκής δύναμης, με τον Γλάβρο να πέφτει στο πεδίο της μάχης. Η ταπεινωτική ήττα των Ρωμαίων δεν θα μπορούσε ωστόσο να μείνει αναπάντητη: μια μεγαλύτερη και καλύτερα εκπαιδευμένη δύναμη στέλνεται στο κατόπι τους, έχοντας στο τιμόνι τον πραίτορα Βαρίνιο (Publius Varinius).

Η νέα απόπειρα να κατασταλεί η εξέγερση των σκλάβων θα είχε ωστόσο την ίδια μοίρα: οι λεγεώνες συντρίβονται, τα ρωμαϊκό στρατόπεδο λεηλατείται και ο Βαρίνιος μόλις που γλιτώνει τον θάνατο! Ο στρατός του Σπάρτακου ήταν πλέον άρτια εξοπλισμένος με ρωμαϊκά όπλα και αποτελούσε υπολογίσιμη δύναμη στην καρδιά μάλιστα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας: μέχρι τη άνοιξη του 72 π.Χ. ο Σπάρτακος ήταν κύριος όλης της Καμπανίας, με τον ετοιμοπόλεμο στρατό του να έχει πλέον και δυνάμεις ιππικού, ενώ η αποικία στον Βεζούβιο μετρούσε πια γύρω στις 70.000 ψυχές.
Γενίκευση της επανάστασης και διαίρεση του επαναστατικού στρατού


 Ο Σπάρτακος ήξερε καλά ότι όσο παρέμενε στα εδάφη της αυτοκρατορίας δεν μπορούσε να ένιωθε ασφαλής: ο στρατός του δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει στα ίσα τις πειθαρχημένες ρωμαϊκές λεγεώνες, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των ατόμων που εξαρτούνταν από αυτόν είχε αυξηθεί δραματικά. Αποφάσισε λοιπόν να φύγει από τη ρωμαϊκή επικράτεια, οδηγώντας τις δυνάμεις του προς τα βόρεια. Οι άλλοι ηγέτες του κινήματος δεν συμφώνησαν βέβαια με τον Σπάρτακο και βάλθηκαν να χαλάσουν τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία από τα μέσα: ο Κρίξος αποκόπηκε από το κύριο σώμα του αντάρτικου και οδήγησε μια σημαντική δύναμη 30.000 αντρών σε επιδρομές και λεηλασίες σε όλη την επικράτεια της Απουλίας, μην έχοντας καμία διάθεση να εγκαταλείψει την Ιταλία.
Ο επαναστατικός στρατός χωρίζεται λοιπόν τη στιγμή που η Ρώμη αποφάσισε να αντιδράσει ηχηρά: στέλνει ενάντια στους εξεγερμένους σκλάβους μια υπολογίσιμη δύναμη, με διοικητές τους Γέλλιο (Lucius Gellius Publicola) και Λέντουλο (Gnaeus Cornelius Lentulus Clodianus). Ο Γέλλιος βαδίζει καταπάνω στον Κρίξο, τον οποίο και συντρίβει, εξοντώνοντας περισσότερα από τα δύο τρίτα των δυνάμεών του, ανάμεσα στους οποίους και τον ίδιο τον ηγέτη. Με τους δύο στρατούς χωρισμένους, οι Ρωμαίοι κυνηγούν τον Σπάρτακο και τον κύριο όγκο των εξεγερθέντων στα Απέννινα, που είχαν καταφύγει στην πορεία τους προς τη Βόρεια Ιταλία.

Οι δυνάμεις του Σπάρτακου διαλύουν διαδοχικά τους δύο ρωμαϊκούς στρατούς, εξοντώνοντας όσους περισσότερους Ρωμαίους μπορούσαν για να εκδικηθούν τον αφανισμό του Κρίξου. Η νικηφόρα πορεία του Σπάρτακου θα συνεχιστεί θριαμβευτικά κόντρα σε κάθε πρόβλεψη: αφού υποτάξει τις λεγεώνες του Μάντιου, ξεπαστρεύει τον τακτικό στρατό των 10.000 αντρών του Λογγίνου (Gaius Cassius Longinus) στη Μόντενα. Οι ελεύθεροι επαναστατημένοι είχαν φτάσει πλέον στον Πάδο Ποταμό, μια ανάσα από τα όρια της ρωμαϊκής επικράτειας!
Ο Σπάρτακος δεν διασχίζει ωστόσο τις Άλπεις, οδηγώντας τους ακολούθους του στην ελευθερία, αλλά κάνει στροφή και επιστρέφει στην Ιταλία με κατεύθυνση τη Σικελία. Αναρίθμητες θεωρίες έχουν υποστηριχθεί για την αλλαγή πλεύσης στα σχέδια του Σπάρτακου, κανείς δεν γνωρίζει ωστόσο με βεβαιότητα τι ώθησε τους σκλάβους να παραμείνουν στα ιταλικά εδάφη. Μια ομάδα πάντως 5.000 εξεγερμένων φαίνεται να απέδρασαν από την Ιταλία και να κατευθύνθηκαν στις γενέτειρές τους (Βαλκάνια, Γαλατία, Γερμανία και αλλού). Ο Σπάρτακος, μένοντας πιστός στις δυνάμεις του, αποφασίζει να τους οδηγήσει στη Σικελία, σε μια προσπάθεια ίσως να απελευθερώσουν τον τεράστιο αριθμό δούλων του ιταλικού νησιού.
Ο Κράσος και το αιματηρό τέλος της εξέγερσης

 Η Σύγκλητος ήταν πλέον πεπεισμένη ότι ο Σπάρτακος αποτελούσε αληθινή απειλή για την αυτοκρατορία, καθώς βρισκόταν πια μια ανάσα από τη σχετικά ανοχύρωτη Αιώνια Πόλη! Επιστρατεύει λοιπόν εσπευσμένα τον περίφημο στρατηγό Κράσσο (Marcus Licinius Crassus), στον οποίο δίνει έξι λεγεώνες και αυξημένες στρατιωτικές εξουσίες για να πατάξει την επανάσταση, την ίδια ώρα που ανακαλεί πίσω στη Ρώμη τον Πομπήιο και τον Λούκουλο, ματαιώνοντας τις αντίστοιχες εκστρατείες τους.
Ο Σπάρτακος οδηγούσε με αποφασιστικότητα τις δυνάμεις τους προς τη Σικελία, έχοντας εν τω μεταξύ εξασφαλίσει τη συμφωνία των πειρατών για να τους περάσουν στο νησί. Ο Κάσσος τον ακολουθεί κατά πόδας ψάχνοντας την κατάλληλη ευκαιρία να αντεπιτεθεί. Δύο τμήματα του στρατού του ωστόσο που παράκουσαν τις εντολές του να μην εμπλακούν ακόμα σε μάχη με τους μονομάχους ηττήθηκαν από τον Σπάρτακο, που έμοιαζε ασταμάτητος. Οι διαφορετικές επιδιώξεις των πρώην δούλων θα προκαλούσαν ωστόσο για ακόμα μια φορά διάσπαση του στρατού, με 12.000 άντρες να παραμένουν στην περιοχή επιδιδόμενοι σε λεηλασίες και βιαιοπραγίες, αποτελώντας βέβαια εύκολο στόχο για τον Κράσσο, ο οποίος επιτέθηκε την κατάλληλη στιγμή και τους αφάνισε.

Σε άλλη μια συμπλοκή τμήματος της δύναμης του Κράσσου με τον στρατό του Σπάρτακου, οι ρωμαϊκές λεγεώνες ηττούνται και αποσύρονται ντροπιασμένες στο στρατόπεδό τους. Ο Κράσσος επιβάλει στο στράτευμά του βαριές πειθαρχικές ποινές για δειλία, κάνοντας τους στρατιώτες του να τον φοβούνται περισσότερο και από τον Σπάρτακο ακόμα.
Ο θράκας ηγέτης διείδε ωστόσο τη διαφαινόμενη ήττα του, καθώς οι δυνάμεις του Πομπήιου και του Λούκουλου προσέγγιζαν την περιοχή, και προσπάθησε να έρθει σε συμφωνία με τον Κράσσο, με τον ρωμαίο στρατηγό να απορρίπτει κάθε απόπειρα συνεννόησης και τους σκλάβους να ακολουθούν τον ίδιο ακριβώς δρόμο: μεθυσμένοι από τις ασύλληπτες επιτυχίες τους, εξαναγκάζουν με την απειλή των όπλων τον Σπάρτακο να τους οδηγήσει στην τελική μάχη με τους Ρωμαίους.


Εν τω μεταξύ, οι πειρατές που θα περνούσαν με τα καράβια τους τις δυνάμεις του Σπάρτακου στη Σικελία,προδίδουν τον ηγέτη της εξέγερσης, ο οποίος δεν έχει πια άλλη επιλογή από τη μάχη. Η μάχη έγινε στη Νότια Ιταλία, στη Λουκανία, την άνοιξη του 71 π.Χ., με τις 35.000 επαναστατημένους να αντιμετωπίζουν σε ανοιχτό πεδίο τις οργανωμένες ρωμαϊκές λεγεώνες. Οι δούλοι ηττήθηκαν, ο Σπάρτακος σκοτώθηκε στη μάχη, με τους 6.000 σκλάβους που πιάστηκαν τελικά αιχμάλωτοι να σταυρώνονται κατά μήκος της Αππίας Οδού (από το Μπρίντιζι ως τη Ρώμη!), «κοσμώντας» τη για μπόλικα χρόνια προς συμμόρφωση και παραδειγματισμό.


Ο ιστορικός Αππιανός αναφέρει ότι ο λαβωμένος Σπάρτακος έψαχνε λυσσαλέα στη μάχη να βρει τον Κράσσο για να τον σκοτώσει, τον πρόλαβε όμως ο δικός του θάνατος. Τα εναπομείναντα τμήματα του επαναστατικού στρατού «εκκαθαρίστηκαν» λίγο βορειότερα από τις δυνάμεις του Πομπήιου. Ήταν το τέλος της εξέγερσης των σκλάβων, που πέτυχαν ωστόσο κατά των Ρωμαίων πολλά περισσότερα ακόμα και από οργανωμένα κράτη... 
πηγή  THE CURIOSITY OF CAT

***Το περίφημο δαχτυλίδι του Μίνωα!
    Χωρίς σχόλια
Μπροστά σε μία από τις πιο συγκλονιστικές αποκαλύψεις, που αφορούν στον Μινωικό πολιτισμό και την ιστορία της Κρήτης, βρέθηκαν το 2004 οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι του εθνικού μουσείου, στην Αθήνα.
Εκεί παραδόθηκε το περίφημο «δαχτυλίδι του Μίνωα», που εδώ και 70 χρόνια ήταν χαμένο στην αχλή του μύθου και το οποίο εξετάστηκε από τους πλέον ειδικούς που κατέληξαν ότι είναι 100% αυθεντικό! Η είδηση της παράδοσης του δαχτυλιδιού, κρατήθηκε μυστική το τελευταίο διάστημα αφού οι αρχαιολόγοι δεν γνώριζαν εάν είναι γνήσιο ή κίβδηλο.
Όταν δε πριν από περίπου 15 ημέρες η επιτροπή που συστάθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού κατέληξε στο ότι είναι αυθεντικό αποφασίστηκε να μην διαρρεύσει τίποτε και η παρουσίαση του δαχτυλιδιού να γίνει με εντυπωσιακό τρόπο από τον ίδιο τον υπουργό.
Πρόκειται σύμφωνα με τους αρχαιολόγους για το μεγαλύτερο και το πιο σπάνιο σφραγιδικό δαχτυλίδι στον κόσμο το οποίο με περιπετειώδη τρόπο έφτασε στα χέρια των αρχαιολόγων. H αξία του είναι ανεκτίμητη, αλλά όποιος θα ήθελε να πουλήσει στην αγορά ένα τέτοιο εύρημα ίσως έπαιρνε αρκετά χρήματα!

Ήταν δε τόσο εντυπωσιακό που η πρώτη εντύπωση όλων ήταν ότι ήταν κίβδηλο! Ακόμη και ο ανασκαφέας της Kνωσού Άρθουρ Έβανς στον οποίο το είχαν πρωτοδώσει πριν 70 και πλέον χρόνια είχε αμφισβητήσει την αξία του. Για δεκαετίες το δαχτυλίδι εθεωρείτο χαμένο και 2-3 γενιές αρχαιολόγων είχαν περάσει χωρίς να ξέρουν εάν πραγματικά υπήρξε!
«Eίναι τόσο πρωτόγνωρα εντυπωσιακό που έχοντας δει όλα τα υπόλοιπα παρόμοια που υπάρχουν ανά τον κόσμο μόλις το είδα είπα ότι αποκλείεται να είναι πραγματικό, είναι κίβδηλο. Αφού όμως το μελετήσαμε στην κάθε λεπτομέρειά του διαπιστώσαμε ότι είναι απόλυτα γνήσιο. Άλλωστε κανένας κιβδηλοποιός δεν θα μπορούσε να κατασκευάσει τέτοιο αριστούργημα» είπε ειδικός που το εξέτασε.
Για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα υπήρξε εντολή για σύσταση επιτροπής από αρχαιολόγους και ειδικούς ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι γνήσιο. Tο διάστημα των τελευταίων μηνών είδαν το δαχτυλίδι οι αρχαιολόγοι από την πλευρά της χάραξης και της θεματολογίας, αλλά και ειδικοί συντηρητές που έλεγξαν την τεχνική κατασκευής του. Kλήθηκε ακόμη και ο Γερμανός Ίνγκο Πίνι ο οποίος γνωρίζει όσο κανένας άλλος τα σφραγιδικά.
Oι πάντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι γνήσιο-πλην κάποιων στελεχών του Eθνικού Mουσείου που είχαν επιφυλάξεις, αλλά ούτως ή άλλως παραδέχονται πως έχουν εμπειρία μόνο στα μυκηναϊκά.
Tο πόρισμα είναι ήδη έτοιμο και θα σταλεί και στο Kεντρικό Aρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει για την αμοιβή στον άνθρωπο που το παρέδωσε.
Tο δαχτυλίδι θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Πολιτισμού σε επίσημη τελετή. Είναι βέβαια εκ των ουκ άνευ να επιστρέψει το «δαχτυλίδι του Mίνωα» στο φυσικό του χώρο, που δεν είναι άλλος από το Mουσείο του Hρακλείου.
ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ
Tο περίφημο δαχτυλίδι, βρήκε το 1928 ένα μικρό αγόρι κοντά στον τάφο ιερού στην Kνωσό και ο πατέρας του, ένας φτωχός χωρικός από τη περιοχή, το έδωσε στον δραστήριο και πολυπράγμονα ιερέα του χωριού Πολάκη ο οποίος πήγε στον Έβανς για να το πουλήσει. Σύμφωνα με αρχαιολόγους, ο Έβανς, δεν θέλησε να το αγοράσει καθώς ο ιερέας ζητούσε πολλά χρήματα, έφτιαξε όμως με τη βοήθεια του Γκιγερόν δύο αντίγραφα από χρυσό και ήλεκτρο που βρίσκονται στο μουσείο της Oξφόρδης.
O παπά-Πολάκης, πήγε μερικά χρόνια μετά, το 1933 ή 1934 στο Mουσείο Hρακλείου, όπου υπηρετούσαν οι διαπρεπείς αρχαιολόγοι Nικόλαος Πλάτωνος και Σπύρος Mαρινάτος. O πρώτος το θεώρησε γνήσιο και πρότεινε να το κρατήσουν ενώ ο Mαρινάτος το απέρριψε ως κίβδηλο.
Λόγω της διαφωνίας, το δαχτυλίδι επιστράφηκε στον ιερέα, όμως ο Πλάτωνος, κράτησε ένα αντίγραφο σε πλαστελίνη, το οποίο βρέθηκε στο προσωπικό του αρχείο. Kατά μία πληροφορία, το αντίγραφο αυτό, βρίσκεται στην κατοχή του γιού του, Λευτέρη Πλάτωνος.
Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν ο N. Πλάτωνος ενδιαφέρθηκε ξανά για το δαχτυλίδι, ο ιερέας, είπε ότι το είχε δώσει στη σύζυγο του για να το φυλάξει και εκείνη το έχασε!
Από τότε, κανείς δεν ξαναείδε το διασημότερο δαχτυλίδι του κόσμου, κανείς δεν έμαθε ποτέ πού βρισκόταν ενώ πολλοί αρχαιολόγοι έγραψαν μελέτες για αυτό, με βάση τα αντίγραφα που είχαν διασωθεί. Σε άρθρα που έχουν γραφεί και σε παρουσιάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, οι ερευνητές του μινωικού πολιτισμού, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι επρόκειτο για βασιλικό δαχτυλίδι λόγω του μεγέθους, του πλούτου των παραστάσεων και του γεγονότος ότι βρέθηκε κοντά σε βασιλικό τάφο.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό χρυσό κόσμημα με σφραγίδα, που φέρει παραστάσεις δεντρολατρείας. H θεά, κατεβαίνει από τον ουρανό, είναι καθιστή στη γη και κωπηλατεί σε ένα μικρό καράβι, συνθέτοντας μια συμβολική παράσταση με τον ουρανό, τη γη και τη θάλασσα. Το δαχτυλίδι περιγράφει με λεπτομέρειες ο Έβανς στο βιβλίο του «Palace of Minos» αλλά και ο N. Πλάτων σε εργασία για τη Mινωική Θαλασσοκρατορία.
Tελικά το δαχτυλίδι του Mίνωα δεν είχε χαθεί και παραδόθηκε στο Mουσείο από κάποιον κληρονόμο του παπα-Πολάκη, που διαμένει στην Aθήνα.  alitogr  THE CURIOSITY OF CAT

*** 

***
~**  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :


~  http://www.youtube.com/stamos01 , =           2589   video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =       1084   video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =           1086   video.-
                                                         Σύνολο  :  4759     βίντεο ανηρτημένα .-

***

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/07/14-20-2013.html , Επίσκεψη  στο  Άγιο  Όρος  14  με 20  Ιουλίου  2013 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/07/14-20-2013.html , Διαδρομές  στο  Άγιο  Όρος 14  με  20  Ιουλίου  2013 , Δευτέρα  22-07-2013 , .-

~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/22-2013.html ., Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Δευτέρα  22  Ιουλίου  2013 .-
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/07/14-20-2013.html , Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος από 14  έως  20  Ιουλίου  2013   ,   Τρίτη   23  Ιουλίου  2013 ,

~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/07/23-2013.html  , Το αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  23  Ιουλίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/07/24-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  24  Ιουλίου  2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/07/25-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Πέμπτη  25  Ιουλίου  2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/07/26-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκεύ  26  Ιουλίου  2013 .-
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/07/27-2013.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  27  Ιουλίου  2013.-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/07/28-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28 Ιουλίου 2013
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/29-2013.html , Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Δευτέρα  29  Ιουλίου  2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/30-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 30 Ιουλίου 2013.-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2013/07/31-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  31  Ιουλίου   2013 .-


*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2013 :

~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/07/13-2013.html , Από  όσα γράφοντε διαβάζουμε  καί   ακούμε Σάββατο 13  Ιουλίου  2013.-  
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/07/30-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 30 Ιουλίου 2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/01-02-08-2013-03-2013.html , Προσκύνημα  στην ΤΗΝΟ  01 καί 02 -08 -2013 ,  Σάββατο  03 Αυγούστου  2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/08/03-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο 03  Αυγούστου  2013.-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/08/04-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή  04  Αυγούστου  2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/08/04-2013.html , Όμορφα  και  ωραία νέα Κυριακή  04  Αυγούστου  2013.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/08/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  Ενημέρωσης  Δευτέρα 05  Αυγούστου  2013.-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/08/05-2013.html  , Όμορφα  και  ώραία  Νέα  Δευτέρα  05  Αυγούστου 2013 .-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/08/05-2013.html , Ανθολογώντας τα γραφόμενα Δευτέρα 05 Αυγούστου 2013 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/08/06-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Τρίτη  06 Αυγούστου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/08/07-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  07  Αυγούστου  2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/08/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Αυγούστου 2013 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/08/blog-post.html , Όμορφα  και  Ώραία  Νέα Πέμπτη  08  Αυγούστου  2013 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/08/09-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  09  Αυγούστου  2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/10-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 10 Αυγούστου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/08/10-2013.html  , Όμορφα  καί  Ωραία  Νέα  Σάββατο 10  Αυγούστου 2013 ,-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/08/10-2013.html , Από  όσα  μαθαίνουμε ...... Σάββατο  10  Αυγούστου  2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/08/to-11-2013.html , To  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  11  Αυγούστου  2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/08/11-2013.html , Όμορφα καί Ωραία Νέα Κυριακή 11 Αυγούστου 2013 .-
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/08/to-12-2013.html , To αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013 .-
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/08/12-2013.html , Όμορφα  καί  Ωραία  Νέα  Δευτέρα  12  Αυγούστου  2013.-
~

 ***  ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-

~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
   ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.- ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/22-05-2013.html , ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Ιστορικές διαδρομές Αναδημοσίευση Τετάρτη 22-05-2013.-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/06/17-2013.html , Κυριακή στην Αίγινα , Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013.-
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html  , Διαδρομές μέσα από Βίντεο - ερασιτεχνικά- στην όμορφη Ελλάδα  μας : Πέμπτη 27 Ιουνίου  2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html  , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013.-
~

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Η Πολιτεία πρέπει να εγγυάται : Την ισηγορία , δηλαδή το δικαίωμα του λόγου , Την ισονομία , που είναι το δικαίωμα όλων να συμμετέχουν στην άσκηση της εξουσίας και Την Παρησσία , που είναι το δικαίωμα και η υποχρέωσης του λέγειν την Αλήθειαν . ( Έτσι ρητά αυτοπροσδιορίστηκε η Αθηναϊκή Δημοκρατία) .-