Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 03 - Σεπτεμβρίου 2013

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  03 - Σεπτεμβρίου  2013 :

Άρωμα  Ελλάδας


*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα :

*** Μεγαλώνει η «λίστα θανάτου» στο εργοστάσιο της Μεγαλόπολης
                                  
  Το εργατικό «ατύχημα» στα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου στη Μεγαλόπολη το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν ο οκταμηνίτης συμβασιούχους από την Καλαμάτα Χάρης Βίγκος έχασε τη ζωή του, προκάλεσε οργή, πόνο και απόγνωση. Οι εργαζόμενοι, οργισμένοι για τον άδικο χαμό του συναδέλφου τους, καταγγέλλουν ότι αυτός είναι αποτέλεσμα της μη τήρησης των κανονισμών και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, καθώς έχουν περιέλθει σε κακή ψυχολογική κατάσταση με την εντατικοποίηση της εργασίας τους σε πολύ σκληρές συνθήκες για το μεροκάματο «του τρόμου» των 586 ευρώ (μεικτά). Οι σοβαρές ελλείψεις μόνιμου εργατοτεχνικού προσωπικού, η κάλυψη οργανικών θέσεων τακτικού προσωπικού από έκτακτους οκταμηνίτες και η εκτέλεση εργασιών με τον «αυτόματο πιλότο» αυξάνουν τα νούμερα στα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα». «Ο άτυχος συνάδελφός μας έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος σε μια ΔΕΗ όπου τα ατυχήματα δεν έχουν σταματημό. Στη μεγάλη πλειονότητα των ατυχημάτων ποτέ δε φταίει ένας. Πάντα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συγκλίνουν και όταν τα ρίσκα μεγαλώνουν, έρχεται το μοιραίο. Διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι δεν έχει λάβει κανείς αρμόδιος το μήνυμα των προηγούμενων συμβάντων και πάντα μετά από λίγο χρόνο όλα ξεχνιούνται με μεγάλη ευκολία και συνεχίζουμε με τα ίδια λάθη και, πολλές φορές, χειρότερα» καταγγέλλουν συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων. Με ανακοίνωσή τους οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαρίας και Θ. Πετράκος, σημειώνουν: «Ο θάνατος του οκταμηνίτη εργαζόμενου προστίθεται σε μια σειρά από σοβαρά εργατικά ατυχήματα που είχαν αρχίσει να αυξάνονται σε αριθμό πολύ πριν και, δυστυχώς, συνεχίζονται έως σήμερα. Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του άδικα χαμένου εργαζόμενου. Για να μη θρηνήσουμε άλλη απώλεια ζωής από εργατικό ατύχημα, πρέπει: Να διερευνηθούν άμεσα και πλήρως οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες αν και όπου προκύπτουν. Να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία όλων των εργαζόμενων και ιδιαίτερα στους χώρους των μονάδων και των ορυχείων, όπου οι συνθήκες είναι πλέον αντίξοες και επικίνδυνες. Να αρθεί η απαγόρευση πρόσληψης και να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό με όλα τα εργασιακά δικαιώματα». Α.Π.

*** Ενθουσιασμός από τους καταστηματάρχες για τη «Λευκή Νύχτα»         
     Κατενθουσιασμένους από την εξέλιξη της «Λευκής Νύχτας» του περασμένου Σαββάτου βρήκαμε χθες τους καταστηματάρχες της Καλαμάτας που μίλησαν στο «Θ». Όλη τη νύχτα δεν προλάβαιναν να εξυπηρετούν τον κόσμο που έμπαινε στα μαγαζιά τους, ενώ ορισμένα καταστήματα έμειναν ανοιχτά μέχρι τις 5.00, ακόμη και τις 6.00 το πρωί!
 Λάμπρος Βαλσαμάκης, οπτικά
«Δόξα τω Θεώ, ήταν πολύ καλά, είχε πάρα πολύ κόσμο και πάρα πολλή δουλειά. Βοηθήσαμε κι εμείς με τις τιμές και νομίζω ότι, αν ξαναγίνει, θα έχει την ίδια τύχη, μπορεί και καλύτερη. Μέχρι τις 3.30 περίπου που κλείσαμε είχε πολλή κίνηση. Αν γίνεται το ίδιο δυο φορές το χρόνο, νομίζω ότι είναι καλά, παραπάνω ενδεχομένως να κουράσει τον κόσμο ή να μην έχει τη δουλειά που είχε προχθές».
 Κώστας Καστόρας, καπέλα
«Πήγε καλά. Είχαμε βέβαια προσφορές, πουλούσαμε ακριβώς στη μισή τιμή και όταν πουλάμε στη μισή, δεν υπολογίζουμε κέρδος πια. Όμως, το ζήτημα είναι ότι η πόλη έδειξε μια πολύ καλή εικόνα, μια εξωστρέφεια τη βραδιά αυτή, πολύ χαρούμενη ατμόσφαιρα, ο κόσμος ένιωθε περίφημα, υπήρχε μια γιορτή. Αυτό διαφήμισε την πόλη μας. Έδειξε ότι μπορεί να είναι μια πόλη δημιουργική, χαρούμενη, με ανθρώπους που κάνουν σχέδια, δηλαδή αυτό που χρειάζεται η εποχή μας, αισιοδοξία. Όλα τα μαγαζιά είχαμε πάρα πολλή δουλειά. Κάποια είδη ήταν χρήσιμο να πουληθούν, έστω και σε τιμή κόστους, για να αντικατασταθούν από καινούργια πλέον. Νομίζω ότι αυτό που έγινε ήταν πάρα πολύ καλό. Βέβαια, δε θα συνιστούσα να γίνεται παραπάνω από μία φορά το χρόνο, γιατί είναι πια σαν ένα μεγάλο εκπτωτικό παζάρι που θα καθυστερήσει ή θα αναβάλει τις καθημερινές πωλήσεις. Ήδη τις τελευταίες τρεις - τέσσερις μέρες ήταν μειωμένη η δουλειά, γιατί ο κόσμος περίμενε αυτό. Για μια φορά το χρόνο ήταν πολύ επιτυχημένο, συγχαρητήρια σε αυτούς που το σκέφτηκαν και το δημιούργησαν».
  Μάρθα Σινάπη, οπτικά
«Η “Λευκή Νύχτα” πήγε πάρα πολύ καλά. Εμείς που βρισκόμαστε πίσω από την πλατεία δεν ήμασταν τόσο προετοιμασμένοι και δεν περιμέναμε ότι θα γίνει αυτός ο πανικός, όμως του χρόνου, γιατί φαντάζομαι θα καθιερωθεί αυτό, θα είμαστε προετοιμασμένοι για να μπορούμε να ανανεώσουμε το εμπόρευμά μας. Αν και δεν έβαλα στοκ αλλά φετινά γυαλιά και κάναμε και καλές προσφορές, από μισή τιμή. Είναι, πάντως, κομβικό σημείο αυτή η εποχή, φεύγει το καλοκαίρι και μπαίνουμε σε καινούργιο έτος, “ακαδημαϊκό”. Σκεφτόμαστε ότι από Σεπτέμβρη ξεκινά καινούργια χρονιά. Ο κόσμος το περίμενε. Βέβαια, αν περιμένεις το εντελώς δωρεάν, εκεί πάμε για ξεσκαρτάρισμα εμπορεύματος, αν περιμένεις πολύ καλές τιμές, θα πάρεις και φετινά κομμάτια. Κάπως να συνδυάσουμε τις δικές μας ανάγκες με του πελάτη.
Αν η “Λευκή Nύχτα” γινόταν συχνότερα από μία φορά το χρόνο, νομίζω θα ήταν λίγο μπέρδεμα τι εμπόρευμα θα βάζαμε και σε τι τιμές. Θα έχανε το νόημά της. Ίσως τότε να ήταν πλασματικά τα πράγματα».
  Κώστας Κούτρος, ΗΡΑ (βρεφικά είδη)
«Ήταν το κάτι άλλο! Είχε μεγάλη επιτυχία, ειλικρινά εμείς δεν το περιμέναμε να έχει τόσο κόσμο και να δουλέψουν τόσο πολύ τα μαγαζιά. Βέβαια, υπήρχαν ορισμένες ατέλειες, αλλά αυτά δικαιολογούνται γιατί ήταν η πρώτη φορά. Ελπίζω του χρόνου να γίνει πιο οργανωμένα και να έχει μεγαλύτερη επιτυχία. Πάντως, ήταν όλοι κατενθουσιασμένοι και ο κόσμος και οι καταστηματάρχες, πιστεύω. Εμείς μείναμε μέχρι τις 3.00 και είχε κόσμο που έμπαινε στο μαγαζί. Όσο για εκπτώσεις, από 40% που είχαμε σε ορισμένα είδη πήγαμε 60%. Μια φορά το χρόνο νομίζω ότι είναι καλά. Θα μπορούσε, όμως, να γίνει πριν από τις 15 Αυγούστου, για να βρίσκεται εδώ και ο ξένος κόσμος».
 Λίλιαν Ψηλάκη, λευκά είδη, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου
«Δεν έχω λόγια! Η επιτυχία ήταν πάρα πολύ μεγάλη, ήταν μια ανέλπιστη βραδιά για όλους, και για το καταναλωτικό κοινό και για τον εμπορικό κόσμο που είδε χρήματα στο ταμείο του. Όσοι, δε, είχαν πραγματικές εκπτώσεις, ξεπούλησαν στην κυριολεξία. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει θεσμός και τέλος καλοκαιριού, τέλος των θερινών εκπτώσεων, θα έχουμε “Λευκή Νύχτα”. Ευχαριστώ το δήμαρχο Καλαμάτας, που είχε αυτή την ωραία, καινοτόμο ιδέα, την κυρία Παναγιώτα Ντίντα, η οποία την οργάνωσε με τη βοήθεια του Εμπορικού Συλλόγου, του Επιμελητηρίου και πλήθους άλλων φορέων. Ευχαριστώ τη ΓΕΣΕΒΕ και το καταναλωτικό κοινό που βγήκε, διασκέδασε μαζί μας και ψώνισε σε όλα τα μαγαζιά καταπληκτικά εμπορεύματα. Επίσης τα καλλιτεχνικά σχήματα που ήρθαν αφιλοκερδώς να διασκεδάσουν τον κόσμο και να βοηθήσουν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Ήρθαν χιλιάδες στην Καλαμάτα και ακούστηκε η πόλη μας σε όλη την Ελλάδα, ελπίζουμε να αγκαλιάσουν την εκδήλωση και να έχουμε το διπλάσιο κόσμο του χρόνου. Ο κόσμος ζητούσε να φύγει από τη μιζέρια, ζητούσε το πανηγύρι, τη διασκέδαση και μπήκε στο κλίμα να ψωνίσει. Του φτιάξαμε την ψυχολογία και τον μπάσαμε στα μαγαζιά μας. Εγώ έφυγα από εδώ στις 4.15 και μέχρι τις 3.00  - 4.00 το πρωί οι άνθρωποι χόρευαν ακόμη στους δρόμους και ψώνιζαν».
 Λάμπρος Κόνιαρης, υποδήματα
«Ήταν καταπληκτικά και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στον κ. Νίκα γι’ αυτό. Και η πόλη μας προβλήθηκε και τα μαγαζιά πήγαμε καταπληκτικά. Εμείς συγκεκριμένα πουλήσαμε και χειμωνιάτικα πολλά, που ήταν νέα παραλαβή, είχαν έρθει πριν από δυο μέρες. Ψώνιζαν, δηλαδή, μπότες. Τα καλοκαιρινά ήταν στη μισή τιμή και οι νέες παραλαβές 10% κάτω μόνο για εκείνη τη νύχτα. Επειδή παλιά έκανα χονδρική σε όλη την Ελλάδα, με έχουν πάρει από καμιά 30αριά πόλεις τηλέφωνο να με ρωτήσουν γι’ αυτό. Δεν ξέρω μήπως του χρόνου γίνεται το ίδιο σε πολλές πόλεις, αλλά εμείς θα πρέπει να διαφοροποιηθούμε. Βέβαια, αν το κάνουμε πιο συχνά, ίσως χάσει αυτή την αίγλη που έχει».
  Μιχάλης Καούνης, ενδύματα
«Είχαμε προσφορές και ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Ευτυχώς το εγχείρημα του δημάρχου ήταν πολύ θετικό, τα μαγαζιά δούλεψαν όλα όπως έχω μάθει, εμείς δουλέψαμε πάρα πολύ καλά, γενικώς ως διοργάνωση ήταν πολύ πετυχημένη. Στις 5.00 κλείσαμε το μαγαζί, στις 4.00 ο κόσμος ψώνιζε ακόμα. Και η ατμόσφαιρα βοήθησε και οι προσφορές, γιατί όλα τα μαγαζιά είχαν βάλει πολύ χαμηλές τιμές. Καλό είναι να γίνεται μια φορά τη σεζόν, όχι παραπάνω, γιατί θα κουράσει τον κόσμο. Μια φορά όπως έγινε το καλοκαίρι και άλλη μια το χειμώνα».
  Ιωάννης Λαφαζάνος, υποδήματα
«Ήταν πάρα πολύ καλά, ψώνισε ο κόσμος, έφυγε η μιζέρια, είδαμε χαμογελαστούς ανθρώπους, πιστεύω ότι πήγαμε όλοι οι έμποροι αρκετά καλά και ευελπιστούμε να ξαναγίνει του χρόνου ίδια εποχή. Μέχρι τις 3.00 ήμουν ανοιχτά, από εκεί και πέρα κουράστηκα. Μια φορά το χρόνο είναι καλά. Αν γίνει και δεύτερη, στις χειμερινές εκπτώσεις, ουδεμία αντίρρηση, συμφωνώ απόλυτα».
  Τάσος Λάμιας, καφέ «Le garcon»
«Υπήρχε πολύς κόσμος, συμμετείχαν από παντού, απ’ όλη την επαρχία, αυτό το βράδυ είχαν έρθει όλοι στην Καλαμάτα. Όσοι είχαν επισκεφθεί την πόλη μας, και αυτοί βγήκαν έξω για να ψωνίσουν. Και οι καταστηματάρχες, βέβαια, είχαν κάνει πολύ καλές τιμές, εκπτώσεις μέχρι 60% - 70%. Εμείς ήμασταν ανοιχτά μέχρι τις 6.00 το πρωί και είχε κόσμο».
 Γιώργος Πατσιώτης, ενδύματα «Remember»
«Είχε πολλή κίνηση, ήταν πολύ καλό αυτό που έγινε για την πόλη. Πιστεύω ότι ο κόσμος είχε χρόνο, ήταν πιο χαλαρός, το συνδύασε με διασκέδαση. Είχαμε επιπλέον προσφορές, αλλά όχι μόνο γι’ αυτή τη βραδιά. Δηλαδή και σήμερα μπορεί να ψωνίσει κάποιος με έκπτωση. Έγιναν, βέβαια, κάποιες εκπτώσεις επιπλέον, αλλά πιστεύω ότι ήταν το όλο κλίμα που βοήθησε. Κάποιες στιγμές δεν προλαβαίναμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Μέχρι τις 4.30 μείναμε και ύστερα φύγαμε αναγκαστικά, επειδή έπρεπε να ταξιδέψουμε. Ελπίζουμε να καθιερωθεί και να γίνεται και συχνότερα, τις ημέρες των γιορτών ίσως».
  Θοδωρής Μιχόπουλος, κοσμηματοπωλείο
Το κοσμηματοπωλείο «Αφοί Μιχόπουλοι» δεν άνοιξε κατά τη διάρκεια της «Λευκής Νύχτας» για λόγους ασφαλείας. Με τόσο πολύ κόσμο που μπαινόβγαινε στα καταστήματα, θα ήταν πολύ δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση σε ένα χώρο με είδη μεγάλης αξίας. Ωστόσο, όπως σημείωσε στο «Θ» ο Θεόδωρος Μιχόπουλος, ο ίδιος βγήκε στο κέντρο της πόλης και απόλαυσε τη γιορτινή ατμόσφαιρα, που ήταν διάχυτη όλη τη νύχτα.
Της Μαρίας Νίκα     Φωτο: Στασινός Μουτσούλας

***  Mε χωριστά ψηφοδέλτια η εκλογή δημάρχων και συμβούλων - Διατηρείται το 42%
     Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προωθείται ρύθμιση που θα προβλέπει την κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, ενός με όλους τους υποψήφιους δημάρχους κι ενός με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με αλφαβητική σειρά. Δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η εκλογική διαδικασία θα επαναλαμβάνεται τη δεύτερη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική. Προϋπόθεση ώστε ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος να μετέχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα είναι στον πρώτο γύρο των εκλογών να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 5%. Οι αλλαγές ενόψει δημοτικών εκλογών συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να απεγκλωβιστεί, κατά το δυνατόν, η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον «εναγκαλισμό» των κομμάτων, όπως συνέβαινε εν πολλοίς με το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα. Σε «σπάσιμο» των κομματικών γραμμών στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, οι οποίες ούτως ή άλλως θα αποτελέσουν δοκιμασία για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, προχωράει ο πρωθυπουργός, επιδιώκοντας να απεγκλωβίσει την αυτοδιοίκηση από τον στενό κομματικό εναγκαλισμό. Ως απάντηση στην άκριτη ψήφο διαμαρτυρίας προς τη Χρυσή Αυγή, αλλά και στην επιλογή του κ. Αλέξη Τσίπρα να αναδείξει σε δημοψήφισμα τις αυτοδιοικητικές κάλπες του προσεχούς Μαΐου, ο κ. Σαμαράς κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές εκλογές, προκειμένου αυτές να μην καταστούν πεδίο στείρας αντιπαράθεσης. Ο, κατ’ αρχήν, σχεδιασμός του κ. Σαμαρά παραμένει άγνωστο αν ετέθη στο τραπέζι της χθεσινής σύσκεψης με τον κ. Ευ. Βενιζέλο (σ.σ. ετέθησαν, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα της Συρίας, των Σκοπίων, της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., της αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών και της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων). Κατά πληροφορίες, ωστόσο, έχει αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη. Προβλέπει δε δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια, ένα για τους δημάρχους και ένα για τους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και ελάχιστο όριο 5% (αντίστοιχο του 3% που προβλέπεται για τα κόμματα στη Βουλή) για την είσοδο συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο.Πιο αναλυτικά, το νέο εκλογικό σύστημα θα προβλέπει: • Δύο ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά. • Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα ανακοινώνουν πλήρεις συνδυασμούς που θα δημοσιεύονται στον Τύπο και θα αναρτώνται σε εμφανή σημεία του δήμου προς πληροφόρηση των δημοτών. • Δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων, διαφορετικά οι εκλογές επαναλαμβάνονται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων. • Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική. • Προϋπόθεση για την εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο του υποψηφίου δημάρχου με τον συνδυασμό του θα είναι, κατά την πρώτη Κυριακή, ο υποψήφιος δήμαρχος να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 5% του εκλογικού σώματος. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «αποφασιστικό άλμα προς μια σύγχρονη αυτοδιοίκηση μέσα από την ανάδειξη των καλυτέρων από τους πολίτες και όχι των εκλεκτών των κομμάτων». \ Πέραν, ωστόσο, της πραγματικής βούλησης απογαλακτισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία, αλλά και των ισορροπιών που θα απαιτούνται μεταξύ δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου, το νέο εκλογικό σύστημα έρχεται να δώσει απαντήσεις και στα δεδομένα που κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό. Με άλλα λόγια, «απελευθερώνει» Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να ποντάρουν σε υπερκομματικές υποψηφιότητες ή να επιλέξουν ισχυρούς υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που θα κυριαρχήσουν των υποψηφίων άλλων κομμάτων. Έτσι, «δυσκολεύει» το έργο, ενδεικτικά, της Χρυσής Αυγής, καθώς ο επικεφαλής της στην Αθήνα Ηλ. Κασιδιάρης δεν θα μπορεί να «συμπαρασύρει», με την ίδια ευκολία του ενιαίου ψηφοδελτίου, υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της Οργάνωσης και παράλληλα δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε η «ανάγνωση» του νικητή ή του ηττημένου της αναμέτρησης να μην είναι προφανής... Πηγή: kathimerini.gr - 

*** Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον»         
    
Η μαζική συμμετοχή κόσμου χαρακτήρισε τη 2η Έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον 2013» που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας.
Το δε κοινό επιδοκίμασε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, διότι αναγνώρισε την επιθυμία εκατοντάδων εθελοντών να διατηρηθούν και να επιδειχθούν η παράδοση και ο λαϊκός μας πολιτισμός. Οι εθελοντές εκφράσθηκαν μέσω των πολιτιστικών και τοπικών συλλόγων που έλαβαν μέρος στην έκθεση και έδωσαν στους νεότερους τη δυνατότητα να μάθουν και στους παλιότερους να θυμηθούν πώς ζούσαν οι Έλληνες μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες.
Υπήρξαν, επίσης, μεμονωμένοι εθελοντές κι όλοι τους, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, προσέφεραν τον καλύτερό τους εαυτό, δημιουργώντας μια πραγματική λαϊκή γιορτή.
Η δε Καλαμάτα και η Μεσσηνία μπορούν να καυχώνται ότι όχι απλώς παράγουν ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα βασισμένα στους πυλώνες της μεσογειακής διατροφής, αλλά τα έχουν επενδύσει με πολιτιστικό ένδυμα αξεπέραστο.
Επίσης, όσοι επισκέφθηκαν το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ποιοτικά μεσσηνιακά αγροδιατροφικά προϊόντα, τα οποία εξέθεσαν παραγωγοί και μεταποιητές. 
 
***  Προειδοποίηση για επαγγελματίες που δεν πληρώνουν τέλη από τον Π. Νίκα          
            Στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας
 Η εφαρμογή της νομιμότητας προς κάθε κατεύθυνση ήταν η οδηγία που έδωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας πριν από την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, χθες, υπό την προεδρία του Γιάννη Μανδηλάρη, δημοτικού συμβούλου, και με αντιπρόεδρο το δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Καμβυσίδη.
Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίηση και τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι, ύστερα από προσπάθειες δεκαετιών και πολλών δημάρχων, ήδη από την εποχή του αειμνήστου Κώστα Κουτουμάνου, ο Δήμος έχει πλέον τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και να καθορίζει τις εξελίξεις όσον αφορά στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.
Ο κ. Νίκας σημείωσε, επίσης, τη λύπη του, διότι «ελάχιστοι επαγγελματίες στην παραθαλάσσια ζώνη πληρώνουν τα τέλη για το χρησιμοποιούμενο χώρο», τονίζοντας: «Πρέπει να είμαι απολύτως σαφής: επιβάλλεται να εφαρμοσθεί η νομιμότητα».
Επισήμανε, ακόμη, την αναγκαιότητα συνεργασίας με τους επαγγελματίες για την αναβάθμιση του θαλασσίου μετώπου, αλλά και με το Λιμεναρχείο, προς το οποίο ο Δήμος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα είναι αρωγοί και συμβοηθοί.
Το πρώτο θέμα που απασχόλησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας ήταν η έγκριση της μελέτης για την κατασκευή παραθαλάσσιου πάρκου από το «Πανελλήνιο» μέχρι του «Κοιλάκου».
Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη αυτή είχε απορριφθεί κατ’ επανάληψη από τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Νομού Μεσσηνίας. Στη χθεσινή του πρώτη συνεδρίαση, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας την ενέκρινε. Το έργο αυτό προτείνεται από το Δήμο Καλαμάτας στο υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.
Ακόμη, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα εμπλακεί ενεργά στην αξιοποίηση όσων προνοεί το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο Τουρισμού για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, επιφυλάσσοντας για την Καλαμάτα το ρόλο του λιμανιού για την υποδοχή τουρισμού κρουαζιέρας (port of call). Α.Π.
 
***  Ένταση στην παραλαβή της μελέτης ύδρευσης Λογγά και Ανδριανής          
            Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Την υδραυλική μελέτη για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Λογγά και Ανδριανής, προϋπολογισμού 1.832.000 ευρώ, παρέλαβε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.
Τα νέα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο μελετητής Κων. Μακαρούνης. Ως Λογγά, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, εννοείται το οικιστικό τμήμα στην πλαγιά και όχι αυτό στην παραλία και ως Ανδριανή ο οικισμός παραπλεύρως της επαρχιακής οδού.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι η Λογγά τροφοδοτείται με νερό από την πηγή στο Κεφαλόβρυσο (Τσικουνίδα) και δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα σχετικά με την ποιότητα του νερού. Οι δε διαθέσιμες ποσότητες κρίνονται επαρκείς για τη Λογγά.
Στην τεχνική έκθεση γίνεται αναφορά και σε τρεις δεξαμενές: Η πρώτη (Δ1) τροφοδοτείται με φυσική ροή από πηγή πλησίον της πηγής στο Κεφαλόβρυσο. Η δεύτερη (Δ2) με φυσική ροή από την πηγή στο Κεφαλόβρυσο και η τρίτη (Δ3) με άντληση από την πηγή στο Κεφαλόβρυσο.
Το υφιστάμενο δίκτυο αποτελείται από αμιαντοτσιμεντοσωλήνες και σε σχετικά περιορισμένο βαθμό από πολυαιθυλένιο και PVC.
Οι αμιαντοσωλήνες είναι παλαιοί, 50 και πλέον ετών, παρουσιάζουν συνεχείς βλάβες και διαρροές και σημαντικά σπασίματα όλη τη διάρκεια του έτους, με συνέπεια το αυξημένο κόστος λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου συνολικά και την απώλεια νερού.
Επίσης, με το προτεινόμενο δίκτυο ύδρευσης αξιοποιούνται οι δύο μεγάλες δεξαμενές.
Η Δ3, χωρητικότητας 228 κυβικών συνολικά, θα τροφοδοτεί τη Λογγά. Η Δ2, χωρητικότητας 500 κυβικών, θα τροφοδοτεί αρχικά τον Άγιο Ανδρέα και μετά από ένα συγκεκριμένο κόμβο θα υπάρχουν παροχές στον αγωγό από τη Δ2, ενώ η Δ1 είναι χωρητικότητας 103 κυβικών.
  Ένταση
Όμως, ένταση υπήρξε και σε αυτό το θέμα. Ο τέως δήμαρχος Νικ. Αναστασόπουλος έθεσε συγκεκριμένα  ερωτήματα, μεταξύ των οποίων αυτό που αφορούσε στο υψηλό κόστος του έργου για την κατασκευή αγωγών μήκους 3 χιλιομέτρων, ενώ θέλησε να αποχωρήσει, δεχόμενος, όμως, την έντονη κριτική των συμβούλων της πλειοψηφίας, οι οποίοι με τη στάση τους τον υποχρέωσαν να παραμείνει στη θέση του.
Σφοδρή ήταν η κριτική που δέχθηκε και από τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Νικ. Φύκιρη, ο οποίος τον μέμφθηκε για σφάλματα και παραλείψεις τον καιρό άσκησης των καθηκόντων του δημάρχου, ενώ η τοποθέτησή του πέρασε και σε άλλα θέματα.
«Ο κ. Φύκιρης έχει άγνοια του πράγματος. Οι μελέτες ήταν πλήρεις, αλλά δεν είχαμε πιστώσεις να κατασκευάσουμε τα έργα», είπε και πρόσθεσε πως «το έχει στο DNA του να λέει ψέματα (ο κ. Φύκιρης)», κατέληξε ο κ. Αναστασόπουλος. 
 
***  Στην κορυφή της… θεωρίας η Μεσσηνία στις Πανελλαδικές εξετάσεις          
            Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 Ο Νομός Μεσσηνίας, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των περιοχών με το μεγαλύτερο ποσοστό αριστούχων υποψηφίων Θεωρητικής Κατεύθυνσης στις πρόσφατες πανελλαδικές εξετάσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτά, από τους 427 υποψηφίους που επέλεξαν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αρίστευσε το 8,43%.
Σημειώνουμε ότι αριστούχοι θεωρούνται όσοι έχουν γενικό βαθμό πρόσβασης μεγαλύτερο από 18.
Από εκεί και πέρα, σημαντικές διαφορές από περιοχή σε περιοχή αποκαλύπτουν τα βαθμολογικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων ανά Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στη Θετική Κατεύθυνση έχουμε περισσότερες από 5 εκπαιδευτικές περιφέρειες, γιατί λόγω της μικρής συμμετοχής υποψηφίων σε περιφέρειες με λιγότερους από 100 υποψηφίους δεν μπορεί να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα.
Μεγάλες είναι οι διαφορές, ως προς το ποσοστό των αριστούχων, ανά περιοχή. Στη Θεωρητική Κατεύθυνση η Β' Αθήνας έχει το υψηλότερο ποσοστό αριστούχων με 12,03% και τα Δωδεκάνησα το χαμηλότερο ποσοστό με 1,10%. Η διαφορά στις επιδόσεις είναι πολύ μεγάλη, όμως η διαφορά στο ΑΕΠ είναι πολύ μικρή. Αντίθετα, βλέπουμε ότι στο δεύτερο νομό, στις επιδόσεις της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, το ΑΕΠ είναι σχεδόν το μισό.
Δεν είναι, λοιπόν, μόνο οικονομικές οι αιτίες στη διαφορά των επιδόσεων. Η βαρύτητα που δίνει η κάθε οικογένεια στις σπουδές των παιδιών της και, συνεπώς, η προτροπή αλλά και η ενίσχυση είναι βαρύνουσας σημασίας στις επιδόσεις των υποψηφίων. Υπάρχουν περιοχές της χώρας με υψηλά εισοδήματα που έχουν χαμηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Πρόκειται, συνήθως, για περιοχές με αυξημένο τουρισμό, όπου η εκπαίδευση δε θεωρείται ασφαλής τρόπος βιοπορισμού, ενώ ο τουρισμός, με το γνωστό ελληνικό τρόπο του rent rooms, θεωρείται εξαιρετικά κερδοφόρος.
Έτσι στις τελευταίες θέσεις των επιδόσεων βρίσκονται σχετικά πλούσιες περιοχές της χώρας, όπως η Κέρκυρα, η Σάμος, το Ρέθυμνο και τα Δωδεκάνησα στη Θεωρητική Κατεύθυνση, η Λευκάδα και η Χαλκιδική στη Θετική Κατεύθυνση και η Αργολίδα στην Τεχνολογική.
Φυσικά, υπάρχουν και οι φτωχές περιοχές που παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις οι μαθητές τους, οι περιοχές δηλαδή που οι γονείς δεν μπορούν να διαβάσουν τα παιδιά τους, γιατί είναι και οι ίδιοι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, αλλά δεν μπορούν και να τα ενισχύσουν με φροντιστήριο, γιατί δεν έχουν χρήματα. Τέτοιες περιοχές είναι η Δυτική Αττική, ο Πειραιάς, η Ευρυτανία και το Κιλκίς.
Οι επιδόσεις των υποψηφίων δε μένουν σταθερές, αφού βλέπουμε διαφορές από χρονιά σε χρονιά. Οι διαφορές, όμως, δεν είναι μεγάλες, ώστε να αλλοιώνουν τη γενική εικόνα. .
 
*** Εξελίξεις μέσα στο Σεπτέμβριο για υδατοδρόμιο στο λιμάνι της Καλαμάτας         
            Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Το θέμα της δημιουργίας υδατοδρομίου στο λιμάνι της Καλαμάτας και της σύνδεσης της πόλης με άλλες περιοχές, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν ήταν μια υπόσχεση του αέρα.
Χθες, στην πρώτη του συνεδρίαση, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο συζήτησε το θέμα, ενώ ο δήμαρχος Παν. Νίκας σε δηλώσεις του τόνισε ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα γίνει συζήτηση στα αρμόδια δημοτικά όργανα για τη δημιουργία υδατοδρομίου και τη σύνδεση της Καλαμάτας μέσω υδροπλάνων με άλλες παραθαλάσσιες πόλεις. «Είναι ένα θέμα που αναμένεται να προωθηθεί άμεσα, αφού ενδιαφέρει πολύ την Καλαμάτα», σημείωσε σχετικά.
Ειδικότερα για το ζήτημα των υδροπλάνων, στο πρόσφατο παρελθόν είχε γίνει γνωστό ότι η Hellenic Seaplanes SA / Υδροπλάνα Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία προτίθεται να καταθέσει στο Δήμο Καλαμάτας πρόταση για δημιουργία περιφερειακού υδατοδρομίου. Σε επιστολή της, μάλιστα, προς το δήμαρχο ανέφερε πως «έχει εξασφαλίσει μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο από επενδυτικό κολοσσό του εξωτερικού», καθώς και ότι «ξεκινά με βάση την εξασφάλιση λειτουργίας όσο περισσότερων υδατοδρομίων μπορούμε, με άξονα την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων σε όλη την Ελλάδα».
Ο δήμαρχος παρατήρησε ότι «είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη η προοπτική του υδροπλάνου στην Καλαμάτα» και επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή θεωρείται πως θα ενισχύσει σημαντικά τις μεταφορές, ενώ θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση του τουρισμού.
Παράλληλα, σημαντική θέση για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας προτείνει για την Καλαμάτα το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, που έχει δοθεί για διαβούλευση.
Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά, μεγάλο μέρος των δυτικών ακτών του Μεσσηνιακού Κόλπου και τμήματα των ακτών του Ιονίου περιλαμβάνονται στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές.
Το Πλαίσιο περιλαμβάνει και «περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού». Σε αυτές, μεταξύ άλλων, ανήκουν ο Ταΰγετος, η ορεινή κεντρική Μεσσηνία και η Νέδα. 
 
***  Έξτρα φόρος για τον «τσάρο της Καλαμάτας»         
    OΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΦΕΤΟΣ ΣΕ ΔΥΟ ΕΞΩΧΩΡΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ Ο,ΤΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ 952 ΥΠΕΡΑΚΤΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΟ 2012
  Οι εισπράξεις από δύο οφσόρ με ακίνητα στη Μεσσηνία, έπειτα από πρόσφατο έλεγχο των αρμοδίων Αρχών έβαλαν στα κρατικά ταμεία περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι η φορολόγηση 965 υπεράκτιων το 2012, αποκαλύπτουν έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση των «ΝΕΩΝ».
Συγκεκριμένα, από μία μόνο οφσόρ που υπάγεται στη ΔΟΥ Καλαμάτας καταβλήθηκαν για την πενταετία 2007 – 2011 μαζί με τις προσαυξήσεις πάνω από 437.000 ευρώ. Από τη δεύτερη «καλαματιανή» οφσόρ που έκαναν φύλλο και φτερό οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ καταβλήθηκαν για το ίδιο χρονικό διάστημα άλλα 72.000 ευρώ. Έτσι, με δύο ελέγχους συγκεντρώθηκαν περίπου 510.000 ευρώ, ενώ πέρυσι το κράτος εισέπραξε από όλες τις υπεράκτιες με ακίνητα που πλήρωσαν φόρο μόλις 345.000 ευρώ.
Ωστόσο, δεν πρόκειται για δύο οποιεσδήποτε οφσόρ: από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι συγκεκριμένες υπεράκτιες με επωνυμίες Jarosite Limited και Laserast Limited και έδρα την Κύπρο, συνδέονται με έναν από τους πλουσιότερους Ρώσους με ελληνική υπηκοότητα, ενώ ως νόμιμος εκπρόσωπος και στις δύο εμφανίζεται ο αδελφός του, που μένει μόνιμα στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η πρώτη οφσόρ, η οποία πλήρωσε και το μεγαλύτερο ποσό σε φόρους έπειτα από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, διαθέτει ένα από τα ακριβότερα ακίνητα στη Μεσσηνία. Ο οφειλόμενος φόρος το 2007, ο οποίος ανερχόταν σε 3% επί της αντικειμενικής αξίας του, έφθασε τα 22.000 ευρώ. Που σημαίνει ότι η αξία ξεπερνούσε τα 730.000 ευρώ. Το 2010, όταν ο ειδικός φόρος για τις οφσόρ με ακίνητα εκτινάχθηκε από 3% σε 15%, ο οφειλόμενος φόρος για το συγκεκριμένο ακίνητο υπολογίστηκε σε περισσότερα από 123.000 ευρώ. Τα ποσά μαζί με τις προσαυξήσεις που καταλογίστηκαν από τις ελεγκτικές Αρχές, πληρώθηκαν αμέσως από τους πάμπλουτους δικαιούχους των οφσόρ, με αποτέλεσμα να υπάρξει και γενναία έκπτωση της τάξης των 130.000 ευρώ συνολικά για τους φόρους από το 2007 έως και το 2011.
Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, τον προηγούμενο Νοέμβριο, η απώλεια στα έσοδα από τον ειδικό φόρο ακινήτων καθίσταται εντυπωσιακά εμφανής. Ενώ το οικονομικό έτος 2009 με συντελεστή 3% εισπράχθηκαν 3,4 εκατομμύρια ευρώ από 265 οφσόρ με ακίνητα, το 2012 τα έσοδα από την επιβολή του ειδικού φόρου με συντελεστή 15% σε 965 εξωχώριες έπεσαν στα 345.000 ευρώ. Έτσι, τετραπλάσιες σε αριθμό οφσόρ εισέφεραν συνολικά υποδεκαπλάσιο ειδικό φόρο.
Σύμφωνα με δικηγόρους που γνωρίζουν τις υπεράκτιες πρακτικές, η μείωση στα έσοδα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολλές από τις δηλώσεις των οφσόρ ήταν μηδενικές, καθώς υποβλήθηκαν από κυπριακές ή μαλτέζικες εξωχώριες εταιρείες. Οι ίδιες πηγές, που έχουν έρθει σε επαφή με πλήθος δικαιούχων οφσόρ, επισημαίνουν ότι ο φορολογικός συντελεστής του 15% «ισοδυναμεί με “απαλλοτρίωση”, πρόκειται για ύψη φορολόγησης που δημιουργούν την υποχρέωση και πιέζουν τους μετόχους των εξωχώριων με μεταβιβάσουν τα ακίνητα». Εκτιμούν δε, ότι επειδή μόνο ένας τρελός θα πλήρωνε 15% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε χρόνο, πρέπει να είναι αρκετοί εκείνοι που έσπευσαν να περάσουν τα ακίνητα σε κυπριακές ή μαλτέζικες οφσόρ, οι οποίες είναι απαλλαγμένες από τον ειδικό φόρο, πληρώνοντας 9% - 11% φόρο μεταβίβασης συν κάποια χρήματα για τα συμβολαιογραφικά έξοδα. «Από εκεί που πλήρωναν 3% το χρόνο, κατέβαλαν το φόρο μεταβίβασης για να περάσουν τα ακίνητα σε κυπριακές και μαλτέζικες οφσόρ, γνωρίζοντας ότι σε περίπου τρία χρόνια θα έχουν κάνει απόσβεση. Και έτσι δεν πληρώνουν πλέον ούτε το 3%», επισημαίνουν δικηγόροι.
Όμως, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μαυραγάνης την Πέμπτη στη Βουλή, οι 469 μεταβιβάσεις που πραγματοποιήθηκαν έπειτα από την αύξηση του ειδικού φόρου απέφεραν στα κρατικά ταμεία περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ.
  Η βασική αιτία
Αρκετοί, πάντως, είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η στροφή σε κυπριακές και μαλτέζικες οφσόρ, οι οποίες εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού φόρου ακινήτων, είναι η κύρια αιτία για την καθίζηση στα έσοδα από τη φορολόγηση των υπεράκτιων εταιρειών. Μάλιστα, γνώστες της οφσόρ οικονομίας σημειώνουν πως, πέρα από τη στροφή προς τις κυπριακές, υπήρξαν και άλλες παρενέργειες: Επειδή η εξαίρεση από τον ειδικό φόρο προβλέπεται μόνο αν εμφανίζονται ως μέτοχοι φυσικά πρόσωπα με ελληνικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, πηγές με γνώση του συστήματος υποστηρίζουν πως τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και «στρατιές» αχυρανθρώπων, πίσω από τους οποίους κρύβονται οι πραγματικοί δικαιούχοι.
-Του Χάρη Καρανίκα από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» της 2ας Σεπτεμβρίου
 
***   Ζητείται ενεργοποίηση του τρένου Καλαμάτα - Μεσσήνη και μετά το πανηγύρι          
            Την ενεργοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμάτας – Μεσσήνης τις ημέρες του πανηγυριού, από τις 20 έως 29 Σ  πτεμβρίου, που ζήτησε με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θαν. Ζηλιασκόπουλο, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλος, επικύρωσε ομόφωνα χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.
«Ευελπιστούμε ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα ανταποκριθεί στο αίτημά μας και είμαι βέβαιος ότι η γραμμή θα είναι κερδοφόρα και θα βοηθήσει να έχουμε και φέτος ένα πετυχημένο νησιώτικο πανηγύρι», είχε σχολιάσει πρόσφατα ο κ. Αναστασόπουλος.
Μιλώντας χθες στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ο ίδιος παρατήρησε πως η γραμμή Καλαμάτα – Μεσσήνη προσέφερε πολλά στην αλληλοεξυπηρέτηση των δύο πόλεων και σημείωσε πως θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας της σε μόνιμο επίπεδο, προκειμένου να διατηρηθεί το δρομολόγιο και μετά το πανηγύρι, έστω κι αν αυτό σημαίνει μείωση του αριθμού των δρομολογίων σε σχέση με το παρελθόν.
 
 
***
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/21-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τετάρτη  21  Αυγούστου  2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/08/22-28-2013-29-2013.html , Εκδρομή  Βουλγαρία -  Ρουμανία 22-28  Αυγούστου  2013  Πέμπτη  29  Αυγυγούστου  2013 ,  Α΄ Μέρος  εκδρομής .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/08/29-2013.html , Εκδρομή-Διαδρομές Βουλγαρία -Ρουμανία  29  Αυγούστου  2013 :
Β΄ Μέρος  εκδρομής 22-28 Αυγούστου 2013  στην Βουλγαρία  καί  Ρουμανία : Μέσα  από   Φωτογραφίες και  Βίντεο ....   snstam , stamos01  Arfara  Greece  2013 .-

~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/29-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  29  Αυγούστου  2013.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/08/30-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  30  Αυγούστου  2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/08/31-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  31  Αυγούστου  2013.-
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013:
~ ** *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- 
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/09/01-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  01  Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/09/02-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  03 - Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ  
Τρίτη   03  Σεπτεμβρίου  2013 .-


~
 * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  

*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- .-

  ~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-          ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-  
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-

~

Δεν υπάρχουν σχόλια: