Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

Επιλέγοντας Διαλέγοντας Γράφοντας Δευτέρα 23-09-2013

Επιλέγοντας Διαλέγοντας  Γράφοντας Δευτέρα 23-09-2013  :


*** Η εξέλιξη του ανθρώπου είναι στα χέρια μας;
  
Τα παιδιά μας μεγαλώνουν με μια χολιγουντιανή κουλτούρα που τα προετοιμάζει για ανθρώπους μεταλλαγμένους, υπεράνθρωπους ή... βρικόλακες. Και ενώ όλα αυτά υπήρχαν από παλιά ως αποκυήματα φαντασίας, τα τελευταία χρόνια έχουν χρισθεί «προβλέψεις επιστημονικής φαντασίας» και, πολύ πρόσφατα, επώνυμοι μελλοντολόγοι τα θεωρούν πιθανή εξέλιξη του είδους μας. Ο μέσος νους ταλανίζεται από αυτόν τον βομβαρδισμό επιστημονικοφανών «προσεχώς» και αποζητεί νησίδες ασφαλείας. «Το Βήμα» προσφέρει στους αναγνώστες του μια νηφάλια ματιά στο πού πραγματικά έχει φθάσει σήμερα η δυνατότητα παρέμβασης στον τρόπο με τον οποίο εξελισσόμαστε ως είδος. Το θέμα δεν εξαντλείται βέβαια σε λίγες σελίδες καθώς αφορά μια κοσμογονική αλλαγή εν εξελίξει, αλλά το άρθρο μας δίνει μια πρώτη χαρτογράφηση του νέου κόσμου της ανθρωπότητας παραθέτοντας επιτεύγματα όπως η ηλεκτρομαγνητική ακοή, η τηλεσκοπική όραση, η βιονική κόλλα, το σταμάτημα της απώλειας μνήμης και η ενίσχυσή της, το «παράθυρο στον εγκέφαλο», η καλλιέργεια εγκεφάλου στο εργαστήριο, η τηλεπικοινωνία εγκεφάλων και οι νοητικά ελεγχόμενοι εξωσκελετοί.
Μελλοντολόγοι, όπως ο διευθυντής τεχνολογίας της Google, Ray Kurzweil, μας έχουν προϊδεάσει για το πώς θα επιτελεσθεί ως τη δεκαετία του 2040 η πλήρης ζεύξη του οργανισμού του ανθρώπου με τα τεχνουργήματά του. Τώρα, μια ταινία του Χόλιγουντ - το Elysium, με τον Matt Damon - μας δίνει και την οπτικοποίησή της: Μηχανικός εξωσκελετός, εμφυτευμένος στο νευρικό μας σύστημα, θα πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις μας, ενώ οι πληροφορίες που φωλιάζουν στον εγκέφαλό μας θα «ανεβοκατεβαίνουν» ως αρχεία σε υπολογιστές. Είναι όντως «εν τω γεννάσθαι» όλα αυτά και πρόκειται να τα βιώσει στην καθημερινότητά της η γενιά των «millenials»;
Η εξέλιξη της εξέλιξης

Η επιστημονική φαντασία έχει αρχίσει να πραγματώνεται: το είδος μας προχωρεί στον αυτοσχεδιασμό της εξέλιξής του
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2013 οι απανταχού μηχανικοί είχαν κάθε δικαίωμα να νιώθουν δικαιωμένοι. Αποδείχθηκε ότι η φύση εξέλιξε γρανάζια όμοια με εκείνα που είχαν εφεύρει και εκείνοι. Οπως περιέγραψε στο περιοδικό «Science» (www.sciencemag.org/content/341/6151/1254) o καθηγητής ζωολογίας του Πανεπιστημίου Cambridge, Malcolm Burrows, το είδος Issus coleoptratus των ψύλλων των φυτών διαθέτει πίσω πόδια με οδοντωτά γρανάζια που «κλειδώνουν» προτού επιχειρήσουν άλμα. Αξίζει να δείτε το βίντεο στη διαδικτυακή www.youtube.com/watch?v=xQk-lP2R04Y/.
Τι σημαίνει αυτό το θαυμαστό εύρημα; Οτι ο έλλογος άνθρωπος (Homo Sapiens), έπειτα από μόλις 60.000 χρόνια εξέλιξης πολιτισμού, μπόρεσε να σχεδιάσει τεχνουργήματα που η φύση «εν σοφία εποίησεν» μέσω εξελικτικών δοκιμών εκατομμυρίων ετών. Οπότε - καταπώς θα έλεγε ο Kurzweil - είναι πλέον ορατή η προοπτική να «προσπεράσουμε» μελλοντικά τον σχεδιασμό της φύσης και να «παρέμβουμε δραστικά στην εξέλιξη»... αρχίζοντας από την εξέλιξη του δικού μας είδους! Με άλλα λόγια, ο μαθητευόμενος θεός που λέγεται άνθρωπος τολμά να επιχειρεί την αυθαίρετη βελτίωση των σωματικών και νοητικών του δυνατοτήτων, είτε ενισχύοντας τεχνητά τις βιολογικές του λειτουργίες ή επιβοηθώντας τις με πρόσθετα δικά του κατασκευάσματα.   
Το κατά πόσον ένας τέτοιος στόχος συνιστά ύβριν και ολέθριο βήμα για την ανθρωπότητα είναι κάτι που απασχολεί φιλοσόφους, θεολόγους, κοινωνιολόγους και ψυχολόγους από τα χρόνια της πρώτης έκδοσης του «Φρανκενστάιν». Το καινοφανές όμως της εποχής μας είναι ότι τώρα πλέον τα βήματα παρέμβασης στην εξέλιξή μας είναι απτά και συνιστούν ήδη επιστήμη. Το όνομα αυτής: εμβιομηχανική (bioengineering, αγγλιστί). Διδάσκεται ήδη στα πανεπιστήμια, με κύριες συνιστώσες της τη μοριακή βιολογία, τη βιοχημεία, τη νευροχειρουργική, την πληροφορική, τη μικροηλεκτρονική και τη νανοτεχνολογία. Ξεκίνησε στην αρχή ως τομέας επικουρικός της ιατρικής και της βιολογίας. Ομως, αν όντως αναδειχθεί σε εργαλείο μετεξέλιξης του ανθρώπου, αυτή η σχέση επικουρίας θα αντιστραφεί.

Συνεργείο «Ο άνθρωπος»
Οι πρώτες αλλαγές ήρθαν ανύποπτα. Τεχνητά τμήματα των άκρων του ανθρωπίνου σώματος αναπτύχθηκαν, προκειμένου να αντιμετωπισθούν ακρωτηριασμοί από ατυχήματα ή ασθένειες. Η αναζήτηση μεθόδων «πλήρους αντιγραφής» των βιολογικών τμημάτων που υποκαθιστούσαν οδήγησε αφενός στην εύρεση υλικών ιστο-συμβατών και, αφετέρου, στην ανάπτυξη συστημάτων τρισδιάστατης μοντελοποίησης και εκτύπωσης των πρόσθετων στοιχείων. Οπως γνωρίζουν πολύ καλά πλέον οι χειρουργοί, για οποιοδήποτε οστό του ανθρώπου μπορεί πλέον να «παραγγελθεί το ανταλλακτικό του». Αλλά, είπαμε, αυτό ήταν μόνο η αρχή...
Ενόσω το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου αυξάνεται, αυξάνονται και οι ανάγκες του για αναπλήρωση των γερασμένων αισθητικών του αντιλήψεων. Πασίγνωστο θέμα για όσους έχουν ακουστικά στα αφτιά, ή γυαλιά πρεσβυωπίας στα μάτια. Τα τεχνητά αυτά βοηθήματα υπάρχουν από την εποχή τού... Σωκράτη, αλλά η εμβιομηχανική τα μετατρέπει τώρα σε υπερενισχυτές των αισθήσεών μας. Δείτε, για παράδειγμα, την ανακοίνωση για «βιονικά αφτιά, εκτυπωμένα τρισδιάστατα» που εμφανίστηκε την Πρωτομαγιά στο επιστημονικό περιοδικό NanoLetters (http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/nl4007744): Ομάδα ερευνητών του αμερικανικού Πανεπιστημίου Princeton δόμησαν με 3D-εκτυπωτή ένα βιονικό αφτί ικανό να ανιχνεύει συχνότητες ένα εκατομμύριο φορές υψηλότερες από το φυσιολογικό εύρος της ακοής


Το πρώτο βιονικό αφτί συνδυάζει κύτταρα και κύκλωμα για να μας δώσει ηλεκτρομαγνητική ακοή
Οχι, δεν πρόκειται ακόμη για κλινικό υποκατάστατο του κανονικού μας αφτιού. Είναι μεν ιστο-συμβατό (με εμφύτευση κυττάρων σε πλέγμα από ζελέ σιλικόνης) αλλά παραμένει για την ώρα ένα πείραμα εκτύπωσης βιολογικών κυττάρων μαζί με ηλεκτρονικά στοιχεία από νανοσωματίδια. Για να δομηθεί το τεχνητό αφτί, ο εκτυπωτής ψέκασε εναλλακτικά με τρία «μελάνια»: ένα μείγμα κυττάρων βόειου χόνδρου και κόλλας από υδρογέλη, ένα εναιώρημα νανοσωματιδίων αργύρου (για τον σχηματισμό του πηνίου και ηλεκτροδίων) και σιλικόνη που ενθυλακώνει τα ηλεκτρονικά. Αφού εκτυπωθεί, το τεχνητό αφτί λούζεται σε ζωμό θρεπτικών συστατικών, ώστε να αναπτυχθούν τα κύτταρα, να παράξουν κολλαγόνο και άλλα μόρια και να αντικαταστήσουν το αρχικό περιβάλλον τους με κανονικό χόνδρο.
Προς το παρόν, το βιονικό αφτί ανιχνεύει και μεταδίδει ραδιοσήματα, αλλά όχι ηχητικά κύματα. Ο επικεφαλής των ερευνητών Michael McAlpine δήλωσε ότι αυτή η λειτουργία μπορεί να προστεθεί μελλοντικά, με την ενσωμάτωση πιεζοηλεκτρικών υλικών που θα μετατρέπουν τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική. Αλλά αυτό είναι κάτι απλό, που γίνεται ήδη με τα γνωστά ακουστικά ενίσχυσης της ακοής. Εκείνο που δείχνει πραγματικά να ενδιαφέρει τον McAlpine είναι η παροχή μιας έκτης αίσθησης, αυτής της ηλεκτρομαγνητικής ακοής. «Θα μας είναι επιθυμητή αυτή η επιπλέον αίσθηση» είπε «προκειμένου να επικοινωνούμε άμεσα με τα κινητά μας τηλέφωνα και τους υπολογιστές μας, χωρίς την ανάγκη κυμάτων ήχου».
Μάτια αετού 
   

Τηλεφακός επαφής υπάρχει ήδη. Προσεχώς, η σύνδεσή του με κάμερα και υπολογιστή...
Τα γυαλιά όρασης και οι φακοί επαφής σαφώς είναι τεχνουργήματα που διορθώνουν την όρασή μας προς το φυσιολογικό, αλλά δεν την κάνουν καλύτερη από αυτό το όριο. Επίσης, δεν δίνουν λύση στην κύρια αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων, την ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος, καθόσον δεν μπορούν να αποκαταστήσουν την κεντρική όραση που χάνεται από τον κατεστραμμένο αμφιβληστροειδή.
Με ερέθισμα ακριβώς αυτή την αναπάντητη πάθηση, ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και την Ελβετία, υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, δημιούργησε έναν λεπτό τηλεσκοπικό φακό επαφής που μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ κανονικής και μεγεθυσμένης όρασης. Στην εργασία τους, που δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουνίου 2013 στο περιοδικό Optics Express (www.opticsinfobase.org/oe/abstract.cfm?uri=oe-21-13-15980), περιγράφεται ένας φακός πάχους 1,17 χιλιοστών που με την «κόρη του» βλέπει κανονικά, αλλά με τον εξωτερικό του δακτύλιο μεγεθύνει τα αντικείμενα 2,8 φορές. Για την εναλλαγή μεταξύ κανονικής και μεγεθυσμένης όρασης είναι αναγκαίο να φορά κανείς ένα ζευγάρι πολωτικά γυαλιά, όπως εκείνα της τρισδιάστατης τηλεόρασης. Οι υγροί κρύσταλλοι των γυαλιών αυτών πολώνονται ηλεκτρικά, ώστε να επιτρέπουν άλλοτε να περνά το φώς στην κεντρική περιοχή των φακών επαφής και άλλοτε στον περιφερειακό τους δακτύλιο. Βεβαίως, όλα αυτά σημαίνουν πως ο εν λόγω φακός δεν έχει τίποτε που να τον ενσωματώνει μόνιμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Αλλά ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Joseph Ford, ευελπιστεί ότι μελλοντικά ο φακός θα προστίθεται στον αμφιβληστροειδή με εγχείρηση.   
Βιονική κόλλα DNA
Καθαρά βιολογική παρέμβαση στο ανθρώπινο σώμα - αλλά και... παντού - συνιστά η εργασία που ανακοίνωσε στις 11 Σεπτεμβρίου 2013 (βλ. www.nature.com/ncomms/2013/130909/ncomms3275/full/ncomms3275.html) μια άλλη ομάδα ερευνητών, από το Ινστιτούτο Wyss του Πανεπιστημίου Harvard. Κατόρθωσαν να φτιάξουν την πρώτη παγκοσμίως «προγραμματιζόμενη κόλλα DNA». Οπως δήλωσαν οι επικεφαλής καθηγητές, Peng Yin και Ali Khademhosseini, βρήκαν τρόπο αυτοσυναρμολόγησης πολύπλοκων δομών με τουβλάκια μικρότερα σε μέγεθος από κόκκο αλατιού. Η πρώτη κύρια εφαρμογή του θα μπορούσε να είναι η αναγέννηση της ανθρώπινης επιδερμίδας σε περιπτώσεις εγκαυμάτων.
Το εκπληκτικό με αυτή την κόλλα είναι ότι απαρτίζεται από DNA που καθοδηγεί «τουβλάκια ένυδρης γέλης» στο να στοιβάζονται το ένα δίπλα στο άλλο. Οι ζωντανοί οργανισμοί κατασκευάζουν τους ιστούς τους χρησιμοποιώντας μια παρόμοια στρατηγική, όπου διαφορετικοί τύποι κυττάρων στοιβάζονται σε λειτουργικά δομικά στοιχεία των ιστών. Για παράδειγμα, στο ήπαρ τα λειτουργικά δομικά στοιχεία είναι μικρές μονάδες ιστού που ονομάζεται λοβοί, ενώ στον μυϊκό ιστό τα λειτουργικά δομικά στοιχεία είναι μυϊκές ίνες.
Οι επιστήμονες προσπαθούσαν εδώ και χρόνια να μιμηθούν αυτόν τον μηχανισμό αναγέννησης που είχε βρει η φύση, αλλά τα «τουβλάκια» τους είχαν την κακή συνήθεια να κολλούν το ένα στο άλλο χωρίς τάξη. Και τότε... σκέφτηκαν τον μυστικό κώδικα του DNA: αποθηκεύει τη γενετική πληροφορία ως μια αλληλουχία τεσσάρων χημικών «γραμμάτων» - των νουκλεοτιδίων. Ενα κλωνάρι DNA προσκολλάται σφιχτά σε κάποιο άλλο μόνον εφόσον αυτό διαθέτει μια αλληλουχία νουκλεοτιδίων συμπληρωματική του πρώτου. «Παίζοντας» με τη σειρά των χημικών γραμμάτων του DNA μπορεί κανείς να πάρει πλήθος συνδυασμών πράγμα που καθιστά την κόλλα εξαιρετικά «προγραμματιζόμενη».
Οι ερευνητές του Harvard χρησιμοποίησαν ένζυμα για να πολλαπλασιάσoυν ένα κομμάτι DNA και να δομήσουν ένα «γιγαντοDNA». Επικάλυψαν με αυτό το «γιγαντοDNA» κύβους υδρογέλης και διαπίστωσαν ότι όντως οι κύβοι δεν κολλούσαν πια μεταξύ τους αδιάκριτα, αλλά μόνο με κύβους επιτρεπτούς από το DNA. Δηλαδή, η επικάλυψη με «γιγαντοDNA» λειτουργούσε πλέον ως προγραμματιζόμενη κόλλα.
Η άμεση προβλεπόμενη εφαρμογή αυτής της κόλλας είναι να εγχέουμε με ένεση στο σώμα μας μικρά τούβλα υδρογέλης γεμιστά με ανθρώπινα κύτταρα. Τα τουβλάκια θα αυτοσυναρμολογούνται και, καθώς η υδρογέλη θα αποδομείται, τα κύτταρα θα στήνουν το πλεχτό τους για να σχηματίσουν λειτουργικό ιστό. Αλλά, εκτός από την αναγέννηση του δέρματος, η βιονική αυτή κόλλα προσφέρει ένα απίστευτο πεδίο εφαρμογών: «Θα μπορούσε να λειτουργήσει οπουδήποτε, σε όποιον τομέα θα θέλατε προγραμματιζόμενη κόλλα για συναρμολόγηση δομών ανώτερης τάξης, με μεγάλο έλεγχο επί της τελικής αρχιτεκτονικής τους - και αυτό είναι πολύ συναρπαστικό» δήλωσε ο Ali Khademhosseini. «Πέρα από χειρουργική κόλλα που θα δένει μαζί μόνο τους επιθυμητούς ιστούς, η προγραμματιζόμενη κόλλα DNA θα μπορούσε να συνδυαστεί με άλλα υλικά για να δημιουργήσει πλήθος μικροσκοπικών και αυτοσυναρμολογούμενων συσκευών, συμπεριλαμβανομένων φακών και μικροκυκλωμάτων που αναδιατάσσονται κατά το δοκούν» εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Harvard-MIT.
Service μνήμης
Το να έχουμε μελλοντικά δέρμα που αυτοεπουλώνεται ή και ενισχύεται ώστε να είναι άτρωτο σε ακτινοβολίες ή ανταλλακτικά οργάνων και μελών που «εκτυπώνονται» από τρισδιάστατους εκτυπωτές ιστών και οστών... είναι σίγουρα τεράστια υπόθεση. Θα μας έδινε μακροζωία με χαρακτηριστικά ημίθεων της ελληνικής μυθολογίας. Αλλά μια τέτοια μακροζωία του σώματος θα μας ήταν ανώφελη αν το μυαλό μας και οι μνήμες του μας εγκατέλειπαν. Στην πραγματικότητα μετράει ακριβώς το αντίστροφο. Το μυαλό μας και οι μνήμες του είναι η μοναδική ταυτότητά μας, ενώ το σώμα μας υπάρχει απλώς ως «δοχείο του». Οποιοδήποτε λοιπόν όραμα εξελικτικής βελτιστοποίησης του ανθρώπου μέσω της εμβιομηχανικής θα ήταν μισερό αν δεν επικέντρωνε τις προσπάθειές του στον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του.
Σκεφτείτε, για παράδειγμα, το ότι ακόμη κι αν δεν πάσχουμε από κάποια εγκεφαλική πάθηση, τα γηρατειά φέρνουν συνήθως μαζί τους και την απώλεια μνήμης. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτή και πώς θα μπορούσαμε να τη σταματήσουμε; Την απάντηση φαίνεται ότι βρήκε μια επταμελής ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Columbia (ανάμεσά τους και οι Ελληνες Ηλίας Παυλόπουλος και Στέλιος Κοσμίδης) με εργασία που δημοσίευσαν στο «Science Translational Medicine» της 28ης Αυγούστου 2013 (βλ. http://stm.sciencemag.org/content/5/200/200ra115). Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο νομπελίστας φυσιολογίας του 2000, νευροψυχίατρος Eric Kandel.
Από τη νευρολογική σκοπιά, τόσο η νόσος Αλτσχάιμερ όσο και η λόγω ηλικίας απώλεια μνήμης αρχίζουν στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, μια δομή που εμπλέκεται στη μετατροπή των μνημών από βραχυπρόθεσμες σε μακροπρόθεσμες. Ομως η απώλεια μνήμης είναι διακριτή από εκείνη της νόσου Αλτσχάιμερ στο ότι επηρεάζει κυρίως το μέρος του ιππόκαμπου που ονομάζεται οδοντωτή έλικα. Σημαντικό σημείο της όλης έρευνας στο πεδίο είναι ότι τα πειραματόζωά μας - τα ποντίκια - δεν παθαίνουν ποτέ Αλτσχάιμερ, αλλά υφίστανται την ηλικιακή απώλεια μνήμης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία ποντίκια παρουσίαζαν μείωση του γονιδίου της πρωτεΐνης RbAp48 στην οδοντωτή έλικα αντίστοιχη με εκείνη ανθρώπων που είχαν χάσει τη μνήμη τους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αποκατέστησαν την RbAp48 στα ποντίκια, προσβάλλοντάς τα με έναν ιό που περιείχε γενετικό υλικό ενίσχυσης της παραγωγής αυτής της πρωτεΐνης. Οταν τα επανέλεγξαν, η μνήμη τους ήταν σχεδόν τόσο καλή όσο και στα νεαρά ποντίκια. 
Μέρος της τραγωδίας της νόσου Αλτσχάιμερ είναι ότι όταν πεθαίνουν τα κύτταρα του εγκεφάλου, δεν επιστρέφουν. Αντίθετα, στην περίπτωση της ηλικιακής απώλειας μνήμης, αντί να αντιμετωπίζουν πλήρη θάνατο, οι νευρώνες της οδοντωτής έλικας είναι «άρρωστοι» και απλά δεν επικοινωνούν σωστά. Το συγκεκριμένο ερευνητικό πείραμα απέδειξε πως θα μπορούσαν να «ξεκλειδωθούν» μέσω της επαναφοράς των φυσιολογικών επιπέδων της RbAp48, σώζοντας τις μνήμες μας από τον εκφυλισμό.
Στο άλλο άκρο της απώλειας μνήμης βρίσκεται η ενίσχυση της υπάρχουσας. Πασίγνωστο μεταξύ των φοιτητών είναι το φάρμακο Ritalin, που αυξάνει θεαματικά τις δυνατότητές τους αποστήθισης. Αλλά και ο ίδιος ο νομπελίστας Eric Kandel έχει ιδρύσει την εταιρεία Memory Pharmaceuticals, η οποία αναπτύσσει έναν ρυθμιστή υποδοχέων με κανάλι ασβεστίου που αυξάνει την ευαισθησία των νευρώνων και τους επιτρέπει να μεταδίδουν πληροφορίες πιο γρήγορα, καθώς και έναν ρυθμιστή υποδοχέων με νικοτίνη που παίζει ρόλο στην πλαστικότητα των συνάψεων. Και οι δύο αυτοί ρυθμιστές βελτιώνουν σημαντικά τη λειτουργία της μνήμης. Με την καταιγίδα πληροφοριών του διαδικτυωμένου πολιτισμού μας να βομβαρδίζει όλο και περισσότερο την ταλαίπωρη μνήμη μας, είναι περίπου βέβαιο πως τα επόμενα χρόνια θα γίνουμε όλοι μας χρήστες τέτοιων φαρμάκων μνήμης.
Διορθώνοντας τον εγκέφαλο
Εφόσον δεχθούμε ότι το κλειδί της τεχνητής επιτάχυνσης της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους βρίσκεται στην εμβιομηχανική παρέμβασή μας στον ίδιο τον εγκέφαλο, ανακύπτει το ερώτημα πώς μπορείς να έχεις τον έλεγχο της παρέμβασης σε ένα τόσο κλειστό και σύνθετο «κύκλωμα».
Είναι κατανοητό από όλους μας ότι η ως σήμερα μορφή μιας τέτοιας παρέμβασης λαμβάνει χώρα είτε μέσω φαρμακευτικών ουσιών είτε μέσω εγχειρήσεων στον εγκέφαλο ή μέσω εμφυτευμάτων - κυρίως πίσω από το αφτί. Αλλά η μη εγχειρητική επόπτευση του «τι τρέχει στον εγκέφαλο» είναι εφικτή μόνο μέσω εγκεφαλογραφήματος (EEG, MEG) ή σάρωσης από τομογράφους (CAT, PET, fMRI). Αυτά... ως τις 3 Σεπτεμβρίου 2013, οπόταν ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Riverside παρουσίασαν το πρώτο «παράθυρο στον εγκέφαλο».
Πρόκειται για ένα εμφύτευμα κατασκευασμένο από το ίδιο κεραμικό υλικό που χρησιμοποιείται ήδη στα εμφυτεύματα ισχίου και τις οδοντιατρικές γέφυρες, τη ζιρκονία σταθεροποιημένη με ύττρια (YSZ). Η βασική διαφορά είναι ότι το υλικό του «παραθύρου» έχει υποβληθεί σε ειδική επεξεργασία ώστε να γίνει διαφανές. Καθόσον το YSZ έχει ήδη αποδειχτεί πως είναι καλά ανεκτό από τον οργανισμό μας, το νέο εμφύτευμα επιτρέπει τη χρήση του ως μόνιμου παραθύρου μέσω του οποίου οι γιατροί μπορούν να στοχεύουν με το λέιζερ για θεραπείες του εγκεφάλου, χωρίς να χρειάζεται να εκτελούν επαναλαμβανόμενες κρανιεκτομές.
Το ποιες θεραπείες θα επιτελούνται μέσω ενός τέτοιου παραθύρου φέρνει στο προσκήνιο και το ερώτημα πόσο καλά γνωρίζουμε τον τρόπο ανάπτυξης του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μια συγκλονιστική εξέλιξη στο θέμα προέκυψε επίσης πρόσφατα - στις 28 Αυγούστου 2013 - όταν στο περιοδικό «Nature» ανακοινώθηκε η πρώτη καλλιέργεια εγκεφάλου στο εργαστήριο (βλ. www.nature.com/news/stem-cells-mimic-human-brain-1.13617). Μη βιαστείτε να φανταστείτε πλήρη εγκέφαλο κατηγορίας «Φρανκενστάιν». Πρόκειται για έναν κόμπο βλαστοκυττάρων μεγέθους μπιζελιού, όπου «με το σωστό μείγμα των θρεπτικών ουσιών και λίγο καλόπιασμα, δερματικά βλαστικά κύτταρα συναρμολογήθηκαν αυθόρμητα σε κομμάτια ιστού σαν του εγκεφάλου» λέει το άρθρο.                        

Τα «γράμματα του DNA» επιτρέπουν την έξυπνη συναρμολόγηση οργανικών αλλά και ανόργανων υλικών
Ερευνητές έχουν προσπαθήσει και στο παρελθόν να αναπτύξουν στρώματα ιστού παρόμοια με του εγκεφάλου. Ομως σε αυτή την τελευταία προσπάθεια οι επιστήμονες ανέπτυξαν μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη συστάδα νευρικού ιστού, με καλλιέργεια των βλαστικών κυττάρων σε ένα συνθετικό πήγμα (γέλη), που προσομοίαζε με τους συνδετικούς ιστούς που βρίσκονται στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια βύθισαν τις εκκολαπτόμενες συστάδες σε ένα περιστρεφόμενο λουτρό για να ποτίσουν τον ιστό με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. «Η μεγάλη έκπληξη ήταν ότι λειτούργησε» είπε ο ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο αναπτυξιακός βιολόγος στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιοτεχνολογίας της Βιέννης δρ Juergen Knoblich.
Οι αρχικές σταγόνες ιστού μεγάλωσαν σε σημείο που μοιάζουν με τον εγκέφαλο των εμβρύων στην ένατη εβδομάδα της ανάπτυξης. «Το οργανικό μας δημιούργημα είναι καλό ως μοντέλο ανάπτυξης του εγκεφάλου και ως αντικείμενο μελέτης τού τι προκαλεί κάποιο ελάττωμα στην ανάπτυξή του» εξήγησε ο Knoblich. «Τελικά θα θέλαμε να κινηθούμε προς τις πιο συχνές διαταραχές, όπως ο αυτισμός ή η σχιζοφρένεια. Η τελευταία εκδηλώνεται συνήθως μόνο σε ενηλίκους, αλλά έχει αποδειχθεί ότι οι υποκείμενες ανωμαλίες συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εγκεφάλου» συμπλήρωσε.
Η τεχνική αυτή θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει τα ποντίκια στις έρευνες φαρμάκων, καθώς οι νέες θεραπείες θα μπορούν να δοκιμαστούν σε πραγματικό εγκεφαλικό ιστό. Η ερευνητική ομάδα της Βιέννης δεν πιστεύει ότι υπάρχουν ηθικά ζητήματα σε αυτό το στάδιο, αλλά ο δρ Knoblich είπε ότι δεν θα ήθελε να δει να αναπτύσσονται πολύ μεγαλύτεροι εγκέφαλοι, καθώς αυτό θα ήταν «ανεπιθύμητο».
Νοητική τηλεπικοινωνία
Την προηγούμενη ημέρα - 27 Αυγούστου 2013 - πέντε φοιτητές του Πανεπιστημίου Washington επέδειξαν με βίντεο στο Διαδίκτυο (www.youtube.com/watch?v=rNRDc714W5I) την πρώτη ασύρματη τηλεπικοινωνία... ανθρώπινων εγκεφάλων. Ο ένας φοιτητής φόρεσε ένα καπέλο με ηλεκτρόδια που ήταν συνδεδεμένα σε μηχάνημα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Επαιξε ένα βιντεοπαιχνίδι χωρίς να χρησιμοποιήσει τα χέρια του, χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό του. Με το να φαντάζεται ότι κινεί το δεξί του χέρι, ο δείκτης στην οθόνη του υπολογιστή μετακινούνταν. Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο εργαστήριο του πανεπιστημίου, ένας άλλος φοιτητής φόρεσε επίσης ένα σκουφάκι και ένα πηνίο διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης τοποθετήθηκε πάνω από τον αριστερό κινητικό φλοιό του - το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση του χεριού. Η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου του πρώτου φοιτητή διαβάστηκε από το μηχάνημα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, το οποίο έστειλε μέσω Διαδικτύου τα αντίστοιχα μηνύματα στον εγκέφαλο του δεύτερου φοιτητή, μέσω του πηνίου διέγερσης. Το σήμα ενεργοποίησε τους νευρώνες του και ώθησε το δεξί του χέρι να κάνει την κίνηση που είχε σκεφθεί ο πρώτος.
Της επίδειξης αυτής είχε προηγηθεί κατά μερικούς μήνες εργασία ερευνητών του Harvard (με τον Μανώλη Φιλανδριανό μέλος της) που είχε κατορθώσει επικοινωνία εγκεφάλων ανθρώπου - ποντικιού (βλ. www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0060410). Και οι δύο όμως εργασίες - όπως και όλες οι συναφείς - «πατούν» στα ίχνη που χάραξε από το 2003 ο βραζιλιάνος καθηγητής εμβιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο Duke, Miguel Nicolelis, με τα πειράματά του τηλεκίνησης ρομποτικών βραχιόνων από εγκέφαλο πιθήκου.
Εφέτος τον Φεβρουάριο ο Nicolelis παρουσίασε αντίστοιχο πείραμα τηλεπικοινωνίας μεταξύ αρουραίων (βλ. www.nature.com/srep/2013/130228/srep01319/full/srep01319.html), όπου όμως η επικοινωνία ήταν αμφίδρομη: ο αρουραίος που έστελνε το αρχικό σήμα άλλαζε τη λειτουργία του εγκεφάλου του και τη συμπεριφορά του όταν ο αρουραίος-λήπτης του σήματος δεν κινούσε τον σωστό μοχλό. Αυτό το είδος αμφίδρομης επικοινωνίας εγκεφάλων δεν έχει ακόμη επιτευχθεί μεταξύ ανθρώπων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εφικτή.
Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, όμως οι φοιτητές των πειραμάτων φαντάζονται πολλές πρακτικές εφαρμογές. Για παράδειγμα, ένας επιβλέπων χειρουργός θα μπορούσε να ελέγξει τα χέρια του άλλου χειρουργού στη φάση της εκπαίδευσής του, κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης. Ή, ένα άτομο με ειδικές ανάγκες θα μπορούσε να μας σηματοδοτεί ότι του  αρέσει το τάδε φαγητό, ή ένας πιλότος που χρειάζεται βοήθεια να καθοδηγείται από το έδαφος

Μετά τις μακέτες, οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές τυπώνουν ήδη ανθρώπινα μέλη, όργανα και ιστούς
Το πώς γίνεται και πού μπορεί να φτάσει αυτή η «τηλεπάθεια» μπορείτε να το απολαύσετε παρακολουθώντας την ομιλία του Nicolelis στο TED (www.ted.com/talks/miguel_nicolelis_a_monkey_that_controls_a_robot_with_its_thoughts_no_really.html). Από το κείμενο της ομιλίας του - που παρέχεται μεταφρασμένο στα ελληνικά - ανθολογώ το εξής: «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δημιουργούμε μια παράκαμψη, να χρησιμοποιούμε αυτές τις διεπαφές εγκεφάλου - μηχανής για να διαβάζουμε αυτά τα σήματα... τις μεγάλης κλίμακας ιδεοκαταιγίδες που εμπεριέχουν την επιθυμία να κινηθεί το άτομο ξανά... να παρακάμπτουμε τη βλάβη χρησιμοποιώντας υπολογιστική μικρομηχανική και να στέλνουμε τα σήματα σε ένα καινούργιο σώμα, ένα ολόκληρο σώμα που ονομάζεται εξωσκελετός - μια ολόσωμη ρομποτική στολή που θα γίνει το καινούργιο σώμα αυτών των ασθενών».
Ο φόβος της δυστοπίας
Είτε μας αρέσει είτε όχι, η εμβιομηχανική παρέμβαση στην εξέλιξη του ανθρώπου συμβαίνει ήδη. Τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα την καθιστούν δυνατή και προχωρεί καλπάζοντας προτού καν το κοινωνιολογικό ή ηθικολογικό μας φίλτρο προλάβει να την αναλύσει. Η αντιμετώπισή της από τον κοινό νου παραπαίει μεταξύ της ελπίδας για λυτρωμό από ασθένειες, δυσμορφίες και άνοιες και του φόβου για απόλυτη ανελευθερία των επόμενων γενιών ανθρώπων, στα χέρια εκείνων που θα κατέχουν τα μυστικά σώματος, μνήμης και μυαλού τους. Η ταινία Elysium προβάλλει ακριβώς μια τέτοια δυστοπία, όπου οι κατέχοντες ζουν σε τεχνητό δορυφόρο της Γης, με συστήματα αυτόματης ίασης για πάσαν νόσον, ενώ οι μη έχοντες ζουν ως δουλοπάροικοι στον πλανήτη, χωρίς πρόσβαση σε τέτοιες θεραπείες. 
Το σοκ προέρχεται από το συναίσθημα ότι «βαδίζουμε σε μονοπάτια πρωτόγνωρα». Αν σας παρηγορεί, μπορώ να πω ότι δεν είναι ακριβώς πρωτόγνωρα. Παρόμοια τεχνητή παρέμβαση στην εξέλιξη ενός είδους έχει διαπράξει ο άνθρωπος από τότε που υιοθέτησε για πρώτη φορά κάποια λυκόπουλα και τα έκανε κατοικίδιά του. Μέσω ευγονικών πειραματισμών, δημιούργησε τις δεκάδες ράτσες σκύλων που υπάρχουν τώρα γύρω μας. Αν είστε φιλόζωος, ίσως χαμογελάσετε τώρα, καθησυχασμένος. Ομως σας θυμίζω το μυστικό τού γιατί οι σκύλοι γαβγίζουν ενώ οι λύκοι όχι: ποτέ κανένας σκύλος, οσοδήποτε ενήλικος, δεν ξεπέρασε το στάδιο ωριμότητας του λυκόπουλου.   
THE CURIOSITY OF CAT

*** Σινεμά,οχήματα,γερανοί,ξυπνητήρια & υπολογιστές στην Αρχ.Ελλάδα!!
«Είναι κρίμα τα παιδιά να μαθαίνουν μόνο για τον Ντα Βίντσι και να μη γνωρίζουν από ποιους εμπνεύστηκε». Αυτό το παράπονο είχε ο μηχανολόγος μηχανικός Κώστας Κοτσανάς και αποφάσισε να αναλάβει δράση. Με θαυμασμό στην αρχαιοελληνική τεχνολογία, ερεύνησε, σχεδίασε και υλοποίησε 50 σημαντικέςεφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων…
Επειτα τις φόρτωσε σε μια νταλίκα και, με στόχο να αναδείξει μια ξεχασμένη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, ξεκίνησε να γυρίζει την Ελλάδα και το εξωτερικό και να ξεναγεί αφιλοκερδώς μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο γοητευτικό και εντελώς άγνωστο στους πολλούς.
Πόσοι άλλωστε γνωρίζουν ότι στην αρχαιότητα είχαν «σινεμά» και έφτιαχναν ρομπότ-υπηρέτες, ήξεραν πώς να φτιάξουν αυτοκινούμενα οχήματα, χρησιμοποιούσαν γερανούς και ευφυείς μηχανές που λειτουργούσαν με κερματοδέκτη, ενώ ξυπνούσαν με αυτόματα ξυπνητήρια;
Αυτός είναι, σύμφωνα με τον κ. Κοτσανά, ο δεύτερος στόχος της έκθεσης: να αποδείξει πόσο κοντά ήταν η αρχαιοελληνική τεχνολογία με τη σύγχρονη. Και το απέδειξε. Η ανταπόκριση, μεγάλη. Περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες μετράνε οι δύο κινητές εκθέσεις τον τελευταίο χρόνο.
Συνιστούν τμήματα του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το οποίο έχει την έδρα του στο Κατάκολο και συμπεριλαμβάνεται μαζί με το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας στους δύο από τους 10 προτεινόμενους προορισμούς της «Le Monde».
Η δημιουργία του Μουσείου ξεκίνησε έπειτα από «ένα τυχαίο γεγονός, μια συζήτηση για τους “απτόμενους τροχούς” με τον αείμνηστο Ανδρέα Δημαρόγκωνα, καθηγητή μου στο Πανεπιστήμιο Πατρών», λέει ο κ. Κοτσανάς. Ο ίδιος, λάτρης της «αξιοθαύμαστης αλλά λησμονημένης τεχνολογίας», όπως την αποκαλεί, έκανε τότε βουτιά στο «αρχαιοελληνικό τεχνολογικό θαύμα». Μέσα από μια επίπονη διαδικασία, η οποία περιλάμβανε ενδελεχή έρευνα και συνδυασμό όλων των πηγών αναφοράς σε κάθε εφεύρεση, στην αρχαία ελληνική, λατινική και αραβική γραμματεία, το όνειρο της δημιουργίας ενός Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας έγινε πραγματικότητα.
Χωρίς καμία οικονομική βοήθεια ή υποστήριξη, ο ιδρυτής του Μουσείου μελέτησε συγγράμματα, αγγειογραφικές πληροφορίες και αρχαιολογικά ευρήματα, σχεδίασε και εν συνεχεία κατασκεύασε με τα χέρια του περίπου 300 αρχαίες εφευρέσεις, δημιουργώντας την πληρέστερη και εγκυρότερη έκθεση του είδους, παγκοσμίως.
Πολλά από τα εκθέματα είναι διαδραστικά, ενώ άλλα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό σε διάφορες γλώσσες, όπως επεξηγηματικές πινακίδες, γιγαντοαφίσες, επιπλέον πληροφορίες, αναλυτικά σχέδια, βίντεο και κινούμενα σχέδια που δείχνουν πώς λειτουργούσαν οι μηχανισμοί. Μέχρι και ντοκιμαντέρ έχει γυρίσει ο εμπνευστής του εγχειρήματος, όπου εξηγεί τη λειτουργία και τη σημασία των μηχανισμών. Η έκθεση είναι ταξινομημένη σε ενότητες, ενώ πολλά από τα εκθέματα έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις. Κάποια από αυτά είναι το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνα, ο «κινηματογράφος» του Ηρωνα και το αυτόματο ρολόι του Κτησίβιου, αλλά και ο αναλογικός υπολογιστής των Αντικυθήρων.
Η φιλοδοξία όμως του κ. Κοτσανά δεν σταμάτησε εκεί. Αφού ζωντάνεψαν τα τεχνολογικά ευρήματα, σειρά πήραν τα μουσικά όργανα. Ο ίδιος ερεύνησε, μελέτησε και ανακατασκεύασε 42 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα και παιχνίδια. Στη συνέχεια δημιούργησε ένα δεύτερο Μουσείο, Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών, στο οποίο μπορεί να ακούσει κανείς από τη λύρα του Ερμή (το πρώτο έγχορδο όργανο με ηχείο από καβούκι χελώνας και δέρμα βοδιού, βραχίονες από κέρατα κατσίκας και χορδές από έντερα προβάτου) μέχρι τη μεγαλοπρεπή κιθάρα του Απόλλωνα (ένα τεχνολογικά πολύπλοκο όργανο), την ομηρική φόρμιγγα, την αρχαϊκή κιθάρα, τον ελικώνα του Πτολεμαίου αλλά και τον αυλό, το δίαυλο, τη σύριγγα του Πάνα, τη σάλπιγγα, τα κύμβαλα κ.ά.
Οπως περιγράφει ο δημιουργός του Μουσείου, «σε μια αίθουσα κυριαρχεί η επιβλητική ύδραυλις του Κτησιβίου, το πρώτο παγκοσμίως πληκτροφόρο όργανο, από την οποία οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν το τραγούδι του Σείκιλου, το αρχαιότερο πλήρως σωζόμενο αρχαιοελληνικό μουσικό κείμενο».

Κινητό αυτόματο κουκλοθέατρο του Ηρωνος

 http://periergaa.blogspot.com   ,

***  Έλενα Κωνσταντινίδου: Ανάβει φωτιές στο Facebook....η κοπέλα του Κασιδιάρη!
 
Έχει γίνει μεγάλος ντόρος με την σχέση τους. Μια σχέση που την αποκαλύψαμε πρώτοι εμείς εδώ στο Nassos Blog.
Απο τότε χύθηκε πολύ μελάνι....
Και να τα ακριβά αυτοκίνητά…να οι Τίτλοι των Καλλιστείων να οι διακοπές με το σφιχτό αγόρι του Εθνικιστικού Κινήματος…που μεταξύ μας τώρα…Έχει μια αδυναμία στις ψηλές γυναίκες…
Το κορίτσι ωστόσο αυτό πέρα από σύντροφος Κασιδιάρη είναι και μια γυναίκα που μπορεί να έγινε γνωστή από το modeling όμως έχει αλλάξει εντελώς ρότα.
Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στις Πολιτικές επιστήμες και εδώ και λίγες μέρες έχει επιστρέψει στην Αθήνα αναζητώντας δουλειά.
Βλέπετε είναι κι αυτή μια από τις πολλές άνεργες αν και «πτυχιούχες» νέες που ανεβάζουν τον πήχη της ανεργίας σε πολύ μεγάλα νούμερα…
Για να το ελαφρύνω τώρα και κρίνοντας απο τις φωτογραφίες η Έλενα θέλει κι αλλού μεγάλα νούμερα.
Ο λόγος; Εμφανής. Τούμπανο το κορίτσι…Μπροστοκούνητο και επικίνδυνο. Δείτε εικόνες που ανέβασε στην σελίδα της και τρέλανε κόσμο…
 
***  Φρίκαραν οι επιστήμονες!!! Βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός «τσέπης» 15 εκ. με σπάνιες παραμορφώσεις !!!
Φρίκαραν οι επιστήμονες! Βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός «τσέπης» 15 εκ. με σπάνιες παραμορφώσεις [εικόνες]
Βιολόγοι, παλαιοντολόγοι, παιδίατροι και γενετιστές ιατροί πασχίζουν να εξηγήσουν την ταυτότητα και την προέλευση αυτού του μοναδικού στα χρονικά ανθρώπινου σκελετού «τσέπης», του οποίου το μέγεθος δεν ξεπερνάει εκείνο μιας θήκης γυαλιών.
 Πέραν του μεγέθους, όμως, το λιλιπούτειο πλάσμα φέρει σοβαρότατες σκελετικές παραμορφώσεις που του προσδίδουν την όψη εξωγήινου οργανισμού.
 Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες που εξετάσουν την περίπτωση, το DNA του σκελετού είναι κατά 99,999% ανθρώπινο και συγγενεύει γενετικά με εκείνο των ιθαγενών της δυτικής ακτής της νότιας Αμερικής. 
Τέλος, κι αυτό είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης, δεν πρόκειται για έμβρυο, αλλά για κανονικό άνθρωπο η ηλικία του οποίου υπολογίζεται μεταξύ έξι και οκτώ ετών.
 Δείτε τις εικόνες:
Φρίκαραν οι επιστήμονες! Βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός «τσέπης» 15 εκ. με σπάνιες παραμορφώσεις [εικόνες]
Φρίκαραν οι επιστήμονες! Βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός «τσέπης» 15 εκ. με σπάνιες παραμορφώσεις [εικόνες]
Φρίκαραν οι επιστήμονες! Βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός «τσέπης» 15 εκ. με σπάνιες παραμορφώσεις [εικόνες]
Φρίκαραν οι επιστήμονες! Βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός «τσέπης» 15 εκ. με σπάνιες παραμορφώσεις [εικόνες]

 iefimerida.gr
 
***Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας.

Λυπάμαι αφάνταστα για το θάνατο του 34χρονου μουσικού από το Κερατσίνι. Το παρακράτος , έκανε καλά τη δουλειά του.
Την ώρα που οι απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους, την ώρα που σύσσωμος ο ελληνικός λαός από ένα ευρύ πολιτικό και κομματικό φάσμα κατεβαίνει στους δρόμους για να αντισταθεί στη λαίλαπα των απολύσεων και την παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας, κάποια "σαΐνια", δίνουν βορά το σώμα ενός νέου ανθρώπου για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματά της.
Για το παρακράτος, ο Killah P. ήταν απλά ένας αριθμός. Δεν έλαβε κανείς υπόψη του τα όνειρα, τους στόχους, την ανάγκη του για ευτυχία, για επιτυχία, για αγάπη.
Ετούτες τις δύσκολες ώρες, συνιστώ μόνο ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ. Μην παίξετε το παιχνίδι τους. Μην χωριστείτε σε ομάδες, κομματικές ή μη. Μην πολεμήσετε μεταξύ σας. Ας μην χυθεί άλλο αίμα αθώων.
Ο εχθρός είναι ένας: Οι διεθνείς και οι εγχώριοι τοκογλύφοι. Εκεί πρέπει να εστιαζόμαστε.
Θυμηθείτε μόνο το απόφθεγμα του Ουίνστον Τσώρτσιλ και πορευθείτε ανάλογα:
"Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας".
Aντίνοος      ,   
 http://grizosgatos.blogspot.gr  ,
 
*** ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 10 ΕΩΣ 300... ΧΡΟΝΙΑ?

Ανησυχία προκαλεί μελέτη Αμερικανών επιστημόνων που αναφέρει πως βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας έκτης μαζικής καταστροφής ανάλογης με εκείνης που αφάνισε τους δεινόσαυρους πριν εκατομμύρια χρόνια.Η μελέτη αναφέρει πως μέσα στα επόμενα 300 χρόνια θα έχουν εξαφανιστεί τα τρία τέταρτα των σημερινών ζώντων οργανισμών  και σε κάθε περίπτωση μέσα στους επόμενους 22 αιώνες - αν οι άνθρωποι δεν αλλάξουν μαζικά τις συνήθειές τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παλαιοβιολογίας και παλαιοντολογίας Άντονι Μπαρνόσκι του πανεπιστημίου τηςΚαλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με το “Science”, σημαίνουν συναγερμό, αν και εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μάλλον η κατάσταση δεν έχει προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε να είναι μη αναστρέψιμη. 
Σύμφωνα με τη δαρβινική θεωρία της φυσικής επιλογής και της εξέλιξης, είναι αναμενόμενο ότι τα είδη θα εμφανίζονται και θα εξαφανίζονται από προσώπου Γης στο πέρασμα του χρόνου. Όμως όταν τα τρία τέταρτα των συνολικών ειδών εξαφανίζονται σχετικά γρήγορα (όπως συνέβη πέντε φορές μέχρι σήμερα), τότε αυτό συνιστά μαζική εξαφάνιση και σε αυτήν ακριβώς την πορεία φαίνεται να βρίσκεται ήδη ξανά ο πλανήτης μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η Γη έχει ήδη γνωρίσει πέντε τέτοιες μαζικές εξαφανίσεις κατά τα τελευταία 540 εκατ. χρόνια (από τότε που υπάρχουν πολύπλοκοι οργανισμοί), με πιο γνωστή αυτή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους περίπου πριν από 65 εκατ. χρόνια, έπειτα από την πρόσκρουση αστεροειδούς στον πλανήτη μας. Η νέα εξελισσόμενη έκτη μαζική εξαφάνιση, όπως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου του επιστήμονες, αυτή τη φορά δεν έχει φυσικά αίτια, αλλά τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις συνέπειες τους, όπως την κλιματική αλλαγή. 
Οι Αμερικανοί επιστήμονες, μελετώντας τα υπάρχοντα απολιθώματα ζώων, υπολόγισαν ότι ο ρυθμός με τον οποίο πέθαιναν τα θηλαστικά κατά τα τελευταία 65 εκατ. χρόνια, είναι μικρότερος από δύο είδη ανά ένα εκατομμύριο χρόνια. 
Όμως κατά τα τελευταία 500 χρόνια, το λιγότερο 80 από τα αρχικά περίπου 5.570 είδη θηλαστικών έχουν εξαφανιστεί, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις των βιολόγων, ένας ρυθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφηκε στις προηγούμενες μαζικές εξαφανίσεις. Για αυτό το λόγο, ο Μπαρνόσκι και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι ήδη ξεκίνησε μια νέα μαζική καταστροφή των ειδών που μπορεί να διαρκέσει πολλές χιλιάδες χρόνια.
Αν όλα τα θηλαστικά που σήμερα θεωρούνται ότι απειλούνται με εξαφάνιση, όντως εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, τότε σε περίπου 300 χρόνια από τώρα, το 75% όλων θηλαστικών δεν θα υπάρχει πια. «Κοιτάξτε έξω από το παράθυρό σας και φανταστείτε αν θα θέλατε να ζείτε σε έναν κόσμο, όπου τα τρία τέταρτα των ζωντανών οργανισμών δεν θα υπήρχαν πια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός επιστήμονας. 
Οι ερευνητές επέκτειναν πέρα από τα θηλαστικά τις εκτιμήσεις τους και υπολόγισαν ότι από τα αμφίβια ως τα πουλιά, τα ερπετά, τα φυτά και τις άλλες μορφές ζωής, περίπου το 1% έως 2% του συνόλου των ειδών έχει ήδη εξαφανιστεί και το 20% έως 50% απειλείται. 
Πάντως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι συγκρίσεις με το παρελθόν δεν είναι καθόλου εύκολες, καθώς το αρχείο των απολιθωμάτων έχει πολλά κενά, καθιστώντας αδύνατη την καταγραφή κάθε είδους που εξελίχτηκε στη Γη και κάποια στιγμή εξαφανίστηκε. Τα «χαμένα» αυτά είδη, σύμφωνα με μερικές εκτιμήσεις, μπορεί να αποτελούν ακόμα και το 99% όλων των ειδών που κάποτε υπήρξαν. 
Επιπλέον, η χρονολόγηση των απολιθωμάτων δεν είναι πάντα εύκολη, με συνέπεια, όταν ανακαλύπτεται μια προηγούμενη μαζική καταστροφή, να μην είναι εύκολο να προσδιοριστεί αν αυτή κράτησε ένα «σαββατοκύριακο», μια δεκαετία ή 10.000 χρόνια. Η έρευνα του Μπαρνόσκι εστιάστηκε στα θηλαστικά, ακριβώς επειδή σε αυτά το αρχείο των απολιθωμάτων είναι πιο πλήρες και πιο ακριβές. 
SPACE NEWS


 


*** Ελ Μίνα: Το Ελληνόφωνο χωριό του... Λιβάνου

 *
Ο ορθόδοξος Ελληνισμός του Λιβάνου χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και ενισχύθηκε κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής (από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη) και κατά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο.                              Είναι αξιοσημείωτο ότι η πρώτη Ελληνική κοινότητα με την επωνυμία «Φιλόπτωχος Ελληνική Κοινότης Βηρυττού» (σύμφωνα με στοιχεία του ενημερωτικού δελτίου Greek community of Beirut) ιδρύθηκε πολύ πριν από την ανεξαρτησία του Λιβάνου, με άδεια της τότε Λιβανέζικης κυβέρνησης και της Γαλλικής αρμοστείας, το 1926.                                    Αμέσως ακολούθησε η «Αστική Ελληνική Σχολή» και η ίδρυση της «Ένωσης Ελληνίδων Κυριών» και του αθλητικού συλλόγου «Αετός», ο οποίος εξελίχθηκε αργότερα στην «Ελληνική Λέσχη Βηρυτού».Σύμφωνα με τις πηγές της ελληνικής πρεσβείας, η εγγεγραμμένη ελληνική κοινότητα σήμερα ανέρχεται στους 3.000 κατοίκους. Κυριότερη ίσως εστία ελληνοφωνίας στο Λίβανο αποτελούν οι κρητικής καταγωγής κάτοικοι της χώρας, οι οποίοι κατοικούν στο βόρειο Λίβανο και είναι, κατά πλειοψηφία, μουσουλμανικού δόγματος.      Σύμφωνα με τα δεδομένα πραγματοποιηθείσης επιτόπιας ερευνάς μας (Τσοκαλίδου, 2000), οι ελληνόφωνες εστίες της χώρας συγκεντρώνονται κυρίως στην πρωτεύουσα Βηρυτό και την Τρίπολη του Β. Λιβάνου. Τέλος, εκτός από τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους της χώρας, στο Λίβανο υπάρχει και ακαδημαϊκή εστία ελληνομάθειας, η θεολογική σχολή του Balamand στο Β. Λίβανο, η οποία προετοιμάζει ορθοδόξους ιερείς με υψηλό βαθμό ελληνομάθειας. Η σχολή αριθμεί 60 φοιτητές (ανάμεσά τους και λίγες φοιτήτριες), οι οποίοι παρακολουθούν κάθε μέρα μαθήματα στα Ελληνικά.     “Όπως προείπαμε, οι κυριότερες εστίες του ορθοδόξου ελληνισμού στο Λίβανο είναι η πρωτεύουσα Βηρυτός και η Τρίπολη του Β. Λιβάνου. Εκτός από την «Ελληνική Κοινότητα» υπάρχει και η «Ελληνική Λέσχη», με αυτόνομη διοίκηση, η οποία απαρτίζεται από νεαρά μέλη της ελληνικής κοινότητας και διοργανώνει ξεχωριστές εκδηλώσεις για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας στο Λίβανο. Το σημερινό σχολείο της ελληνικής κοινότητας Βηρυτού ενισχύεται από την ελληνική πολιτεία με αποστολή αποσπασμένου δασκάλου, αλλά συντηρείται αποκλειστικά από την ελληνική κοινότητα Βηρυτού.       Στην Τρίπολη του Β. Λιβάνου λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια Ελληνική Λέσχη, στην οποία συχνά λειτουργεί και σχολείο Ελληνικών. Είναι αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον ατόμων μη-ελληνικής καταγωγής στο Λίβανο για την ελληνική γλώσσα, με την οποία μπορούν να αισθάνονται άνετα τόσο ο ορθόδοξος ντόπιος πληθυσμός (περίπου 15% του συνόλου), λόγω κοινού θρησκεύματος, αλλά και οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, που μαθαίνουν από νωρίς να εκτιμούν την Ελληνική παράδοση, κυρίως για λόγους παλαιών ιστορικών δεσμών αλλά και γεωγραφικής εγγύτητας. Ταυτόχρονα, όμως, τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν τα ελληνικά κοινοτικά σχολεία (ιδίως η έλλειψη βιβλίων και εκπαιδευμένου διδακτικού προσωπικού) συνεπάγονται και χαμηλό επίπεδο ελληνομάθειας, ενώ έμφαση δίνεται σε επιφανειακά στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας, όπως είναι οι χοροί και οι εθνικές γιορτές.     Ο Κρητικός Σύνδεσμος («Φιλανθρωπικός Κοινωνικός Λιβανέζικος Κρητικός Σύλλογος») ιδρύθηκε το 1996 στο επίνειο της Τρίπολης του Β. Λιβάνου, την Ελ Μίνα. Σύμφωνα με το καταστατικό τού συλλόγου, τα μέλη του αυτοπροσδιορίζονται ως πρόσφυγες από την Κρήτη (τέλη του 19ου-αρχές 20ου αι. με έτος ίδρυσης το 1897), οι οποίοι μετοίκησαν στο Λίβανο και ειδικά στις περιοχές τής Τρίπολης και της Ελ Μίνα. Σκοπός τους είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η επιτέλεση φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου, με τρόπο αφιλοκερδή και χωρίς πολιτικές επιδιώξεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο καταστατικό του συνδέσμου δεν γίνεται καμία αναφορά στο θρήσκευμα των μελών.     Οι ίδιοι δηλώνουν ότι το γεγονός ότι ζουν σε μία πολυθρησκευτική κοινωνία έχει συντελέσει στη διαμόρφωση μιας ανεκτικής στάσης απέναντι στη θρησκεία. Η ελληνική πρεσβεία τού Λιβάνου τούς αντιμετωπίζει συχνά με δυσπιστία, ενώ οι ίδιο νιώθουν ότι δεν καθιστούν αρκετά αισθητή την παρουσία τους ως ελληνόφωνη εστία της διασποράς παρ” όλο που εξακολουθούν να διατηρούν την κρητική τους συνείδηση και να επιθυμούν σχέσεις με την μητροπολιτική Ελλάδα. Ενδεικτικά, πολλοί δήλωσαν ότι, παρ” όλο που είναι μουσουλμάνοι, είναι μονογαμικοί και θεωρούν το διαζύγιο ντροπή, θέλοντας έτσι να αποδείξουν την προτίμησή τους σε κάποιες χριστιανικές ελληνικές παραδόσεις.    Μέχρι να αρχίσει ο εμφύλιος πόλεμος στο Λίβανο (1975), η κοινότητά τους ήταν πολύ δεμένη και απόλυτα ενδογαμική. “Έπειτα όμως, πολλοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και η κοινότητα διασπάστηκε, ενώ όπως τονίζουν οι ίδιοι, οι σχέσεις τους με τους Λιβανέζους συμπολίτες τους υπήρξαν πάντοτε άριστες. Η πλειοψηφία της κοινότητας διατηρεί τα Ελληνικά σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ ένα μέρος της έχει μόνο παθητική γνώση της γλώσσας. (greeknation)
*** Άγνωστες συντριβές UFO - Και στην Ελλάδα!
Ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια του φαινόμενου των ufo’s, στους λάτρεις των ιπτάμενων αυτών σκαφών, είναι αναμφισβήτητα οι συντριβές τους! Δυστυχώς, στο ευρύ κοινό οι περισσότερες συντριβές ufo παραμένουν άγνωστες, αφού μονοπωλούν διαρκώς, κυρίως για εμπορικούς λόγους, τα περιστατικά του Ρόσγουελ (1947) στην Αμερική και της Tunguska (1908) στη Σιβηρία. 
Ξεκινώντας την αναζήτησή μας, θα γυρίσουμε χιλιάδες χρόνια πίσω, για να γνωρίσετε την πρώτη καταγεγραμμένη συντριβή ufo στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στην Αρχαία Κίνα, στο βιβλίο Dong Tien Ji της δυναστείας των Τανγκ (618-907), αναφέρεται η συντριβή ενός μεταλλικού ουράνιου πλοίου, πάνω από πενήντα μέτρα μάκρος, που βρέθηκε και μεταφέρθηκε στο Ling De Hall. Το ουράνιο πλοίο έμεινε εκεί, με τις θεότητες που μετέφερε, μέχρι τα χρόνια του αυτοκράτορα Daoming, όπου τελείωσαν οι επισκευές του και πέταξε μακριά, μαζί με το μεγαλοπρεπή άγαλμα που τους είχε φτιάξει η αυτοκρατορία.
Τον προηγούμενο αιώνα, συγκεκριμένα στις 17 Απριλίου του 1897, στην πόλη Aurora στο Τέξας, ένα παράξενο ιπτάμενο αντικείμενο συγκρούστηκε με έναν ανεμόμυλο και εξερράγη! Εκτός από τα συντρίμμια με τα περίεργα ιερογλυφικά σύμβολα που συλλέχθηκαν από τους χωρικούς, βρέθηκε και ένα εξωγήινο πτώμα που θάφτηκε στο νεκροταφείο του χωριού! Σε έρευνες που έγιναν την περίοδο 1966-1977 βεβαιώθηκε ότι η ιστορία ήταν ουσιαστικά αληθινή. Όμως υπάρχει έντονα και η αντίθετη άποψη αφού το τοπικό συμβούλιο απορρίπτει συνεχώς μέχρι και σήμερα το άνοιγμα του τάφου.
Στον 20ό αιώνα, εκτός από το Ρόσγουελ και την Τουνγκούσκα, είχαμε και αρκετές εξίσου σημαντικές συντριβές ιπτάμενων δίσκων.

Ο Γερμανός συγγραφέας, John Von Helsing, περιγράφει την πτώση ενός ιπτάμενου δίσκου κοντά στο Φράιμπουργκ, το 1936. Βάση τις έρευνες του διάσημου συγγραφέα αλλά και των εγγράφων με την κωδική ονομασία ‘’Base 211’’ που πρόσφατα αποκαλύφθηκαν στην Γερμανία, αρχικά ο δίσκος μεταφέρθηκε στη βάση Hirschberg SS αλλά μετά την διαπίστωση του μεγέθους της σημασίας της ανακάλυψης, ο δίσκος μεταφέρθηκε στο ναζιστικό συγκρότημα ‘’Der Riese" στα βουνά Gory sowie (τώρα στη νοτιοδυτική Πολωνία), που υπήρχε ένα εκτενές δίκτυο υπόγειων υπόστεγων, που συνδέονταν με σήραγγες. Εκτός από τον γκρι δίσκο, που εν πτήση φαινόταν σαν φωτεινή πολύχρωμη σφαίρα, οι Γερμανοί ανακάλυψαν μέσα του και τρία περίεργα όντα ύψους ένα μέτρο, με γκριζωπό δέρμα και σχιστά μαύρα μάτια. Το ένα ήταν ήδη νεκρό, το άλλο πέθανε μόλις έπεσε στα χέρια των Ναζί, ενώ το τρίτο απεβίωσε από άγνωστη αρρώστια 1,5 μήνα μετά, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι γερμανοί επιστήμονες να το κρατήσουν εν ζωή.
Οι Γερμανοί προσπάθησαν να επιδιορθώσουν το σκάφος αλλά η τεχνολογία του ήταν δυσνόητη. Έτσι, αντιγράφοντας το σχήμα και αρκετά κατανοητά μηχανικά μέρη δημιούργησαν ανθρώπινα αντίγραφα, τα πασίγνωστα Haunebu και Vril, που δεν κατάφεραν όμως να πετάξουν ποτέ. Λίγο πριν καταλάβουν τη περιοχή τα σοβιετικά στρατεύματα το υπόγειο συγκρότημα ανατινάχτηκε και ο δίσκος με τα εξωγήινα πτώματα, θάφτηκαν σε μία από τις υπόγειες σήραγγες, που σφραγίστηκε με πολλούς τεράστιους βράχους. Τα εξωγήινα ευρήματα εξακολουθούν να υπάρχουν εκεί μέχρι σήμερα, εν αγνοία της πολωνικής κυβέρνησης. Αμέσως μετά την λήξη του πολέμου, τα ufo αντίγραφα και πολλά απόρρητα έγγραφα από μυστικές Ναζιστικές βάσεις, κλάπηκαν από ΗΠΑ και Σοβιετική ένωση, εν αγνοία των υπόλοιπων συμμαχικών δυνάμεων.
Μια άλλη εκδοχή της συντριβής αναφέρει την περιοχή της Czernica στην τότε Γερμανία (Ανατολικό τμήμα, τώρα έδαφος της Πολωνίας)το καλοκαίρι του 1937. Μπορεί όμως να μιλάμε για δύο διαφορετικές συντριβές.
Το 1950, μια αναφορά ενός ειδικού πράκτορα που ήταν μάρτυρας μιας τριπλής συντριβής ufo στο Νέο Μεξικό, αποκαλύφθηκε πρόσφατα μέσα από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του FBI. Ο ειδικός Πράκτορας Guy Hottel, διαβίβασε στην Διεύθυνση του FBI, στις 22 Μαρτίου του 1950, ένα σημείωμα στο οποίο έγραφε για τα τρία κατεστραμένα ufo πλάτους 15 μέτρων, με ένα οβάλ, πλατύ στη μέση σχήμα αλλά και για τρία παράξενα ανθρωποειδή πλάσματα, κάτω από ένα μέτρο σε ύψος, που φορούσαν μια πολύ λεπτή μεταλλική στολή

Το 1965, στο Κέκσμπουργκ της Πενσυλβάνια, εκατοντάδες μάρτυρες είδαν ένα αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο να σχίζει τον ουρανό και να πέφτει στο κοντινό δάσος. Κάτοικοι του Κέκσμπουργκ κατευθύνθηκαν στον τόπο της συντριβής και είδαν από κοντά ένα αντικείμενο που έμοιαζε με χάλκινη καμπάνα, γεμάτο με επιγραφές που έμοιαζαν με ιερογλυφικά. Βέβαια κανείς δεν έμαθε ποτέ τι ακριβώς ήταν, αφού λίγες ώρες αργότερα ο στρατός σφράγισε την περιοχή (ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για θέμα εθνικής ασφάλειας) και πήρε το αντικείμενο σε μυστική τοποθεσία.
Στις 6 Μαίου του 1978, κάτι συνετρίβη σε ένα βουνό που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της Βολιβίας και της Αργεντινής. Χιλιάδες άνθρωποι περιέγραψαν ένα κυλινδρικό αντικείμενο με φλεγόμενη ουρά. Ο κρότος της συντριβής ήταν τόσο δυνατός που έσπασε τα τζάμια των σπιτιών σε απόσταση 15 χιλιομέτρων, ενώ ακούστηκε μέχρι και 100χλμ μακριά προς κάθε κατεύθυνση. Την επόμενη μέρα άρχισαν οι έρευνες του στρατού στη περιοχή και δεκάδες δημοσιογράφοι της χώρας εγκαταστάθηκαν στην κοντινότερη μεγάλη πόλη, Aguas Blancas, περιμένοντας περαιτέρω εξελίξεις. Τελικά τα αεροπλάνα εντόπισαν τα συντρίμμια του αντικειμένου στη νότια πλαγιά του βουνού El Taire, αλλά λόγο της δυσβατότητας της περιοχής δεν μπόρεσε να πλησιάσει κανείς εναέρια ή χερσαία.
Η εφημερίδα Clarin του Μπουένος Άιρες ανακοίνωσε στις 14 Μαΐου, ότι το αντικείμενο είχε βρεθεί. Ως απόδειξη, ο αρχηγός της αστυνομίας της Ταρίχα δήλωσε: «Οι άντρες μας έχουν ανακαλύψει το αντικείμενο, αλλά δεν έχουν λάβει οδηγίες για περαιτέρω ενέργειες. Πρόκειται για ένα θαμπό μεταλλικό κύλινδρο δώδεκα πόδια ύψους, με λίγα χτυπήματα. Κανείς δεν ξέρει τι είναι μέσα σε αυτό, και είμαστε εν αναμονή της άφιξης των διαφόρων τεχνικών επιτροπών." Εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ που επισκέφθηκε τη περιοχή και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Σάιρους Βανς, δήλωσαν: "Δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση με γνωστά διαστημικά αντικείμενα που μπορεί να έχουν ξαναμπεί στην ατμόσφαιρα της γης. Ωστόσο, συνεχίζουμε να εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες." Ο βολιβιανός στρατός αλλά και όσοι δημοσιογράφοι ασχολήθηκαν με το περιστατικό, φάνηκε να είναι πεπεισμένοι ότι επρόκειτο για UFO...

Βίντεο και φωτογραφίες της KGB που διέρρευσαν μετά την πτώση της Σοβιετικής ένωσης, μας δείχνουν αρκετές αδιευκρίνιστες περιπτώσεις συντριβών ufo της χώρας αλλά και εξετάσεων εξωγήινων πτωμάτων που αποκρύφθηκαν από την κυβέρνηση και τις μυστικές υπηρεσίες της τότε Ρωσίας και προέρχονται από το 1940-45 και τις δεκαετίες 70’ και 80’.
Στα πιο σύγχρονα χρόνια, οι συντριβές ufo γίνονται όλο και λιγότερο γνωστές, αφού τα ειδησεογραφικά Μ.Μ.Ε. ασχολούνται μόνο με πολιτικο-οικονομικά θέματα, αθλητικά λόγο τζόγου και lifestyle (οι κατάρες της εποχής μας)! Για το λόγο αυτό, η συντριβές της τελευταίας δεκαετίας, δεν έγιναν ποτέ γνωστές στην πλειοψηφία του κόσμου.
Μία από αυτές είναι και η συντριβή, στις 31 Ιανουαρίου του 2005 στη περιοχή Darbhanga του Μπιχάρ που συνορεύει με το Νεπάλ. Ο τόπο της συντριβής βρισκόταν βαθιά μέσα στα Ιμαλαΐα, στα σύνορα του Νεπάλ με τη Κίνα. Την ώρα της πρόσκρουσης καταγράφηκαν αισθητές δονήσεις στις γύρο περιοχές. Σύμφωνα με πηγές, η πρόσβαση στο αντικείμενο ήταν εντελώς απρόσιτη και από τις δύο πλευρές, όμως υπάρχουν φήμες που λένε ότι ο στρατός της Κίνας κατάφερε να φτάσει στη περιοχή και να ανελκύσει το αντικείμενο.
Αντίθετες φήμες, αναφέρουν ότι για αρκετό καιρό εξωγήινοι δεν επέτρεπαν σε κανέναν να πλησιάσει τη περιοχή, μια εκδοχή που προέκυψε από την έντονη δραστηριότητα ufo’s γύρο από το τόπο της συντριβής

Ένα ακόμα πρόσφατο περιστατικό, καταγράφηκε στις 27 Αυγούστου του 2010, όταν διερχόμενοι οδηγοί είδαν ένα μαύρο τριγωνικό σκάφος άγνωστης ταυτότητας να συντρίβεται στην πλαγιά ενός βουνού, βόρεια από το Φρέσνο της Καλιφόρνια, μετά από συμπλοκή με στρατιωτικά οχήματα.
Αν και το αντικείμενο προσπάθησε να απογειωθεί ξανά, αρκετά στρατιωτικά οχήματα που το κύκλωσαν, απέτρεψαν τις προσπάθειές του και το οδήγησαν σε κοντινή υπόγεια στρατιωτική βάση. Ο ερευνητής Jeffrey Gonzalez της MUFON που βρέθηκε για την έρευνα στη περιοχή δήλωσε: " Αν δεν ήταν σε εχθρικό έδαφος το μαύρο σκάφος, γιατί να εκτεθεί σε κίνδυνο με περαιτέρω δυσλειτουργίες μετά τη συντριβή του, προσπαθώντας να απογειωθεί τόσο γρήγορα, αφού ερχόταν βοήθεια από το έδαφος;’’ Λίγες μέρες πρίν, μάρτυρες είχαν ξαναδεί το συγκεκριμένο σκάφος να πετάει χαμηλά σε κοντινή περιοχή, και δεν φαινόταν να έχει κάποιο συμβατό σχήμα.
Τέλος, το πιο πρόσφατο περιστατικό συντριβής αποκαλύφθηκε μετά από το σάλο που προκλήθηκε με το βίντεο του εξωγήινου πτώματος στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, και έλαβε χώρα μέσα στο Μάρτιο του 2011. Εκατοντάδες χωρικοί είδαν ένα τεράστιο αντικείμενο, λαμπερό ροζ και μπλε, να συγκρούεται στη Γη, σε μια κοντινή δασώδη περιοχή. Μια τεράστια ομάδα κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών επιστημόνων και πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών, έφτασαν στον τόπο της συντριβής του UFO και μέσα σε λίγες ώρες, σφράγισαν και ‘’καθάρισαν’’ την περιοχή.
Όπως φάνηκε όμως έναν μήνα αργότερα, τους ξέφυγε ο εξωγήινος, ο οποίος βρέθηκε νεκρός, στις 14 Απριλίου του 2011, σε ένα βίντεο που είδαν εκατομμύρια άνθρωποι στο YouTube. Αν και το περιστατικό έλαβε εκτεταμένη κάλυψη στη Ρωσία (είχε αναφερθεί από την Inter-fax και το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας), στη Δύση το γεγονός της συντριβής αγνοήθηκε παντελώς, μέχρι την αποκάλυψη του εξωγήινου πτώματος.

Άγνωστο επίσης, είναι στους περισσότερους από εσάς, ότι στις γνωστότερες συντριβές σε ολόκληρο τον κόσμο είναι και δύο από το τόπο μας. Η συντριβή στην Αταλάντη το 1990 στην Ελλάδα και η συντριβή στην οροσειρά Τρόοδος το 1973 στην Κύπρο. Και στις δύο αυτές συντριβές (που έχουμε παρουσιάσει και στο παρελθόν αναλυτικότερα στη σελίδα μας) έχουμε ευρήματα θραυσμάτων από τα παράξενα ιπτάμενα σκάφη, που φυσικά δεν έχουν μείνει στη χώρα μας. Τα θραύσματα της Αταλάντης βρίσκονται στην ΝΑΣΑ και της Τροόδου προσφάτως βρέθηκαν στα χέρια του Βρετανικού περιοδικού   . ufotruth-gr

***  Αρχαίο θανάσιμο μυστικό 3.500 ετών

Ένα θανάσιμο μυστικό 3.500 ετών έφερε στην επιφάνεια ο Γερμανός ερευνητής Michael Höveler-Müller... Όπως όλοι οι Αιγύπτιοι, έτσι και η φαραώ Χατσεπσούτ είχε έμμονη ιδέα με την ομορφιά. Ωστόσο, η κρέμα με την οποία αλειφόταν ήταν θανάσιμα επικίνδυνη, σύμφωνα με τον Γερμανό ερευνητή Michael Höveler-Müller, ο οποίος τράβηξε το πώμα του μικρού μπουκαλιού που βρίσκεται στο αιγυπτιακό μουσείο της Βόννης και αποκάλυψε ένα αρχαίο μυστικό 3.500 ετών.
Όταν οι αιγυπτιολόγοι βρήκαν τη μούμια της φαραώ Χατσεπσούτ, ταυτόχρονα βρήκαν και ένα μπουκάλι από άρωμα ή κάποιο άλλο καλλυντικό. Αποδείχτηκε ότι το μικρό μπουκάλι περιείχε ένα μυστικό που ήταν θαμμένο με την κάτοχό του για 3.500 χρόνια και ίσως σήμερα μας δώσει μιαν απάντηση στο ερώτημα από ποια αιτία πέθανε μια από τις πιο αινιγματικές φαραώ της Αιγύπτου.
Από την πρώτη κιόλας φορά που ο αιγυπτιολόγος Michael Höveler-Müller είδε το μπουκάλι με το όνομα της φαραώ, υποψιάστηκε ότι κάτι θα σωζόταν από το χιλιάδων ετών περιεχόμενό του. «Για πρώτη φορά κράτησα στα χέρια μου το μπουκάλι όταν ως φοιτητής συμμετείχα στην προετοιμασία του ανοίγματος του αιγυπτιακού μουσείου στη Βόννη. Μου έγινε τότε ξεκάθαρο ότι το πώμα ήταν το αρχικό πώμα του μπουκαλιού», αφηγείται ο Michael Höveler-Müller.
Αν το πώμα ήταν πράγματι το αρχικό, αυτό σήμαινε ότι ίσως να υπήρχε μέσα στο μπουκάλι το υπόλειμμα του περιεχομένου του. Όταν ο Michael Höveler-Müller ανέπτυξε τη θεωρία του αυτή στο φροντιστή του μουσείου, ο δεύτερος την απέρριψε. Ο φροντιστής θεωρούσε ότι το μπουκάλι ήταν γεμάτο ξεραμένη λάσπη κι ότι ο νεαρός φοιτητής δεν έβλεπε παρά το πάνω μέρος της λάσπης που το περνούσε για πώμα. «Σε μένα όμως το μπουκάλι φαινόταν πολύ ελαφρύ για να πιστέψω πως ήταν γεμάτο λάσπη», λέει ο Michael Höveler-Müller.
Φαινόταν ότι κανένας ειδικός δεν απέδιδε κάποια αξία στο μπουκάλι. Ο νεαρός αιγυπτιολόγος αναγκάστηκε να περιμένει πολλά χρόνια ώσπου προσφάτως κατάφερε να πάρει την άδεια να τραβήξει το πώμα και να βγάλει στο φως ένα μυστικό 3.500 ετών  
 http://periergaa.blogspot.com/ ,

*** ΙΑΤΡΙΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :
 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ 
~ Καταβολή της 5ης δόσης της τακτικής επιχορήγησης στα νοσοκομεία, ύψους 144.470.000 ευρώ
***

*** ΑΠΟ  ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ .. ΑΝΑΡΤΥΣΕΙΣ  :
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/09/17-2013.html ,   Όμορφα  και  ωραία  Νέα και  Άλλα  πολλά  Τρίτη  17  Σεπτεμβρίου  2013.-
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/09/18-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τετάρτη  18  Σεπτεμβρίου  2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/09/19-2013.html , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  19  Σεπτεμβρίου  2013  , Με … Ειδήσεις , Διάφορα όμορφα  και  ωραία , Σχόλια , Θέσεις  Αντιθέσεις , Παραλειπόμενα , Όλα  για την Υγεία ....
~      http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/20-2013.html , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  20  Σεπτεμβρίου  2013 , Με  ειδήσεις , όμορφα και  ωραία , παράξενα , σχόλια ,  Υγεία  γιά όλους κ.π.α.  ενδιαφέροντα σημαντικά  καί  ασήμαντα.-
 ~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/09/21-2013.html , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  21  Σεπτεμβρίου  2013., .. Με  ειδήσεις  , όμορφα και  ωραία ,Σχόλια , Θέσεις Αντιθέσεις , Παράξενα , όλα  γιά την Υγεία  κ.π.α.  σημαντικά  ή  Ασήματα ...πιθανά  καί  Απίθανα ...με  πολλά τοπικά ενδιαφέροντα ...
  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/09/22-2013.html , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  22 Σεπτεμβρίου  2013 , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  21  Σεπτεμβρίου  2013., .. Με  ειδήσεις  , όμορφα και  ωραία ,Αθλητική  ενημέρωση , Σχόλια , Θέσεις Αντιθέσεις , Παράξενα , όλα  γιά την Υγεία  κ.π.α.  σημαντικά  ή  Ασήματα ...πιθανά  καί  Απίθανα ...με  πολλά τοπικά ενδιαφέροντα ...     
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/09/21-22-23-2013.html , Αθλητικό τριήμερο 21 , 22 καί 23 Σεπτεμβρίου 2013, Δευτέρα  23  Σεπτεμβρίου  2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/09/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013 .-

   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/09/23-09-2013.html , Επιλέγοντας Διαλέγοντας  Γράφοντας Δευτέρα 23-09-2013 .-
~

Δεν υπάρχουν σχόλια: