Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  10  Σεπτεμβρίου  2013  :

 


*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα :



*** Επιφυλακτικοί οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας με τις σκέψεις αλλαγής του εκλογικού νόμου           
          «Ναι μεν… αλλά» είναι η άποψη που ακολουθούν οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας όσον αφορά στα περί εκλογικού νόμου που άρχισαν να απασχολούν τελευταία την επικαιρότητα, μετά τις σχετικές απόψεις που διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ι. Μιχελάκης.
Οι σκέψεις που έχουν δημοσιοποιηθεί αφορούν στην ξεχωριστή εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι θα εκλέγονται με απλή αναλογική. Δήμαρχος θα εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή όποιος συγκεντρώσει το 42%. Αν δεν το συγκεντρώσει, στην επαναληπτική διαδικασία θα μπουν οι δύο με τα υψηλότερα ποσοστά. Προκειμένου, δε, για να εκλεγεί υποψήφιος δήμαρχος ως δημοτικός σύμβουλος, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ποσοστό που κυμαίνεται από 3-5%.
Με βάση, λοιπόν, όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας είναι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, επιφυλακτικοί.
  Π. Νίκας
Όπως είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, «η άποψή μου θα είναι βέβαιη, όταν υπάρξει εκλογικός νόμος. Το να μιλήσω επί των προθέσεων είναι παρακινδυνευμένο. Όμως, πρέπει να αλλάξει η κατεύθυνση της διοίκησης των Δήμων. Από την άλλη, θα υπάρχει ως χαρακτηριστικό ότι οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους χωρίς να υπάρχουν κομματικά συρματοπλέγματα, αλλά θα έχουν και τη δυνατότητα να επιλέξουν πρόσωπα που κρίνουν πως μπορούν να προσφέρουν στα κοινά».
Κατά τον κ. Νίκα, «δεν μπορεί να λειτουργεί ο δήμαρχος χωρίς πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο», για να προσθέσει ότι θα πρέπει να τεθεί το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, προτού εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Τέλος, τάχθηκε υπέρ της άμεσης εφαρμογής, αφού, όπως παρατήρησε, «είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε ο καθένας με το στρατό του και να επιτιθέμεθα στον άλλον».
  Κ. Κόλλιας
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, εξέφρασε αντιρρήσεις, προβληματισμό και ενστάσεις για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις δημοτικές εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κανένα εκλογικό σύστημα δε μπορεί να είναι ολοκληρωμένο και τέλειο. Θα έχει και θετικά σημεία και αρνητικά. Αυτό που ακούγεται ότι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση μπορεί να φαίνεται ότι έχει κάποια θετικά σημεία, όσον αφορά στην αμεσότητα της εκλογής ή των “απεγκλωβισμό”  από κομματικούς ή άλλους σχηματισμούς, δεν παύει όμως να δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη διαχείριση των υποθέσεων του Δήμου και στη διοίκησή του. Είναι προφανές ότι οι δυσκολίες λήψεως των αποφάσεων και η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσα από μια τέτοια διαδικασία που δε θα έχει ενιαίες παρατάξεις αλλά ενιαίες απόψεις και θα εξατομικεύει ο καθένας την άποψή του, την πρότασή του, την ψήφο του, θα δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Κι αν ακόμα ενισχυθεί ο ρόλος του δημάρχου, όπως ακούγεται, και γίνει δηλαδή περισσότερο δημαρχοκεντρικός, αυτό ουσιαστικά διασπά και ακυρώνει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό το δημοκρατικό σχεδιασμό και τη δημοκρατικότητα της απόφασης! Κι αν ακόμα έτσι είναι, εκ των πραγμάτων, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια απλή λέσχη ανεύθυνων συζητητών! Είναι προφανές ότι θα προκαλεί δυσλειτουργία. Το βλέπουμε πάρα πολύ καλά, σε δοκιμασμένα σχήματα, που σχηματίζουν κυβερνήσεις. Δεν έχω διανοηθεί ότι μπορεί να είναι διαφορετικά, από αλλού να βγαίνει ο πρωθυπουργός και από αλλού οι πλειοψηφίες στη Βουλή! Άρα, έχω πάρα πολλές επιφυλάξεις για τη λειτουργικότητα ενός τέτοιου σχήματος.
Θα περιμένουμε να το διαβάσουμε και στις λεπτομέρειές του, να δούμε πώς ακριβώς αποτυπώνεται στο νόμο, εφόσον αποτυπωθεί, και τότε θα τοποθετηθούμε περισσότερο ουσιαστικά».
  Στ. Αναστασόπουλος
Ιδιαιτέρως επιφυλακτικός ήταν ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος: «Δεν μπορώ να τοποθετηθώ καθόλου σε ένα τέτοιο νεφελώδες τοπίο. Όμως, είμαι κάθετα αντίθετος στη διαφαινόμενη πρόταση να καταργηθούν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων. Αν αυτό συμβεί, θα είναι η ταφόπλακα των χωριών της υπαίθρου».
  Δημ. Καφαντάρης
Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του δήμαρχου Πύλου – Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη: «Έχουμε διαβάσει μόνο κάποιες σκέψεις κι όχι συνολικά το νόμο. Σε γενικές γραμμές, όπως είναι και η ενημέρωση που έχουμε, θεωρώ ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, αφού ο πολίτης έχει την ευκαιρία να επιλέξει με κριτήρια αξιοσύνης, προσφοράς και δουλειάς εκείνον που θεωρεί καλύτερο».
  Φ. Μπάμης
Την άποψη πως όσα έχουν δημοσιοποιηθεί δεν είναι άσχημα, εξέφρασε ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης: «Όσα έχουν ακουστεί και διατυπωθεί, δείχνουν ότι θα πάμε σε ακομμάτιστες εκλογές. Έτσι, θα έχουν την ευκαιρία οι πολίτες να ψηφίσουν ανθρώπους που κρίνουν ότι πραγματικά ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, έστω κι αν ανήκουν σε διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς.
Όμως, επειδή δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί κάτι, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να δούμε το σχέδιο νόμου για να αποφανθούμε πληρέστερα».   
  Δ. Γιαννημάρας
Θετικά και αρνητικά σημεία «είδε» ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας: «Στα θετικά στοιχεία συμπεριλαμβάνω την αποδέσμευση του δημάρχου από την πίεση που του ασκείται από δημοτικούς συμβούλους, αλλά και ότι μπορεί ο λαός να επιλέξει χωρίς ταμπού και παρωπίδες τον υποψήφιο δήμαρχο που θα είναι κατά τη γνώμη του καλύτερος, απαλλαγμένος από δημοτικούς συμβούλους που δεν του αρέσουν».
Αρνητικό στοιχείο θεώρησε ο κ. Γιαννημάρας την εφαρμογή του νέου νόμου, όταν αυτός φτάσει στο συγκεκριμένο σημείο.
Όμως, υπάρχει κι ένα ακόμη άγνωστο σημείο, το πώς μπορεί να λειτουργήσει μια Δημοτική Αρχή με ένα δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους που μπορεί να μην προέρχονται από το συνδυασμό του.        Των Χάρη Χαραλαμπόπουλου - Ηλία Γιαννόπουλου

*** Κλειστό σήμερα το ΤΕΙ Πελοποννήσου, απεργούν οι Υπάλληλοι Πανεπιστημίου και ΤΕΙ                                             
  
  Κλειστό θα παραμείνει σήμερα το ΤΕΙ Πελοποννήσου με έδρα την Καλαμάτα, μετά από απόφαση της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ, ενώ σε απεργία κατεβαίνουν αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα και οι διοικητικοί υπάλληλοί του, όπως και αυτοί του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σε ανακοίνωση της Διοίκησης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, την οποία υπογράφει ο πρύτανης Δημήτρης Βελισσαρίου, σημειώνεται: «To TEI Πελοποννήσου συνεδρίασε σήμερα, 9/9/2013, εκτάκτως, προκειμένου ο πρόεδρος του Ιδρύματος να ενημερώσει για τα αποτελέσματα των αποφάσεων της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6/9/2013. H απόφαση της Συνέλευσης είναι η παρακάτω: Η Συνέλευση του ΤΕΙ Πελοποννήσου έχοντας υπόψη την απόφαση της έκτακτης Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5-9-2013 στην Αθήνα και ύστερα από την προφορική εισήγηση του προέδρου, μετά από συζήτηση αποφασίζει ομόφωνα: 1. Να συμπλεύσει με την απόφαση της Συνόδου και να αναστείλει τις εκπαιδευτικές και διοικητικές δραστηριότητες την Τρίτη 10-9-2013. 2. Τη μεταφορά της εξεταστικής της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου 2013 στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 ημέρα Δευτέρα, ως έχει». Επίσης, σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου των Διοικητικών Υπαλλήλων του ΤΕΙ Πελοποννήσου, αποφασίστηκε ομόφωνα να συμπλεύσουν με την απόφαση της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα για αναστολή των εκπαιδευτικών και διοικητικών δραστηριοτήτων σήμερα. Επιπλέον, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συμμετέχει στις προγραμματισμένες απεργίες από 11/9 μέχρι 20/9, που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με καθημερινές συνελεύσεις. Όσον αφορά στους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο γραμματέας του Συλλόγου τους στην Καλαμάτα, Βαγγέλης Φιλόπουλος, θα απεργήσουν σήμερα και θα βρεθούν στην Τρίπολη, όπου θα έχουν γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Της Μαρίας Νίκα - 

***  Συνεχώς αυξάνονται οι αιτήσεις για πλειστηριασμούς και στην Καλαμάτα         
           Αύξουσα είναι η πορεία των δεικτών στις αιτήσεις πλειστηριασμών και εκθέσεων αναγκαστικής κατάσχεσης κινητών και ακινήτων που κατατίθενται στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Ωστόσο, αυτό που φοβούνται δικαστικοί και νομικοί κύκλοι είναι η «έκρηξη», με μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις, στην περίπτωση που από το τέλος του έτους γίνει έστω και μερική άρση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.
  Αυξάνουν συνεχώς
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, το 2009 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση άρχισε να αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των πλειστηριασμών και των εκθέσεων αναγκαστικής κατάσχεσης κινητών και ακινήτων. Μετά το 2010, οπότε εφαρμόσθηκε η απαγόρευση πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, τα νούμερα αλλάζουν και μειώνονται.
Ωστόσο, αυτό είναι εικονικό, αφού η απαγόρευση απλώς συγκράτησε τις προθέσεις τραπεζών και εταιρειών που διεκδικούν οφειλές. Εντούτοις, οι χρονιές της οικονομικής κρίσης, παρά την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας, δείχνουν αύξηση των πλειστηριασμών και των αναγκαστικών κατασχέσεων.
Κατά τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, το 2008 καταγράφηκαν 272 πλειστηριασμοί και εκθέσεις αναγκαστικής κατάσχεσης κινητών και ακινήτων. Το 2009 εκτοξεύθηκαν στις 374 και το 2010 έγιναν 347. Το 2011 το πρόγραμμα πλειστηριασμών και εκθέσεων αναγκαστικής κατάσχεσης του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας περιλάμβανε 272 εγγραφές, ενώ για το 2012 συνολικά 191 εγγραφές.
Το 2012, μέχρι τέλος Αυγούστου, για πλειστηριασμούς και αναγκαστικές κατασχέσεις είχαν γίνει 123 εγγραφές. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα φέτος, δηλαδή από τις αρχές του 2013 έως και τον Αύγουστο, έγιναν 146 εγγραφές.
  Θα ήταν περισσότερα
Ο «τοίχος» απαγόρευσης εκποίησης της πρώτης κατοικίας συγκρατεί ένα τεράστιο «κύμα» πλειστηριασμών, που θα μετατραπεί εύκολα σε τσουνάμι, συμπαρασύροντας και καταστρέφοντας πολλά νοικοκυριά, σε περίπτωση άρσης.
Στα παραπάνω στοιχεία πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι πολλοί οφειλέτες έχουν ενταχθεί στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και με προσωρινές διαταγές έχουν πετύχει αναστολή κάθε εκτελεστικής διαδικασίας. Έτσι μπλοκάρεται και από αυτή την πλευρά το σύστημα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων. Της Βίκυς Βετουλάκη

***Καλαμάτα: η νυφούλα του Μεσσηνιακού
       Ζεστή η αυγουστιάτικη μέρα. «Ψήνεται το αυγό στην άμμο» καθώς λέει η παροιμία. Ο ιδρώτας ρέει στο κορμί, σχηματίζοντας ρυάκια. Ε, καιρός, πια, για το Μεσσηνιακό κόλπο, που, μια δρασκελιά από τη στεριά, νεύει προκλητικά για την πλατιά, υγρή αγκαλιά του. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα δεν αργεί. Δειλά στην αρχή. Μα σε λίγο το παιχνίδι στην αγκαλιά της γαλανής οπτασίας δυναμώνει: Πότε πλέοντας κι άλλοτε βουτώντας, η χαρά κορυφώνεται. Κι όταν η κούραση κάνει την παρουσία της, παίρνει σειρά η έξοδος. Η ηλιοθεραπεία σε λογικά όρια. Αφού κάθε υπερβολή απειλεί την υγεία… Η ξαπόσταση παίρνει τη σειρά της, μετά το γεύμα, ώσπου να ’ρθει η εσπέρα. Και τότε, κατηφορίζει καθένας στην παραλία, αναμειγνύεται στο πλήθος των περιπατητών ώσπου να τον βρει η κόπωση. Οπότε θρονιάζεται σε κάποιο καφενείο για ξεκούραση και την απόλαυση του καφέ ή του τερψιλαρύγγιου της αρεσκείας του. Δίπλα από εκείνον και τη συντροφιά του κόσμος πολύς. Αλλά οι κουβέντες δεν είναι θορυβώδεις. Κάποτε έρχεται η σιωπή ως ανάγκη. Αφού τα μάτια στρέφονται παντού: Πότε να προσκολληθούν στις γραφικές ψαρόβαρκες, άλλοτε να περιεργασθούν τα μεγάλα σκάφη ή να αποθαυμάσουν τα γλαράκια, που κάποτε πετούν ψηλά κι άλλοτε προσθαλασσώνονται στο γαλανό ταμπλό. Μα σαν νυχτώνει, ανάβουν τα φώτα και σκορπάνε την ομορφιά τους στα άψυχα και με ψυχή. Εκείνο που μαγεύει, ιδιαίτερα, είναι ο μπάτης που έρχεται, απρόσμενος επισκέπτης, να δροσίσει τη σάρκα αλλά και να φέρει ψυχική ευφορία στο είναι. Καθώς η ώρα προχωρεί και κάποτε ο δείχτης του ρολογιού αγγίζει το μεσονύκτιο, κάποιοι από εκείνους που υπερέβησαν τα εσκαμμένα του χρόνου, εγείρονται με κόπο από τις αναπαυτικές καρέκλες τους και, ανεπαίσθητα, απομακρύνονται. Σκοπός τους να φτάσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα στο σπιτάκι τους. Να παραδοθούν στην αγκάλη του Μορφέα, του σμιλευτή των ονείρων. Όσοι έμειναν, παραδομένοι στη γλυκιά ρέμβη του μεταμεσονυκτίου, αγνοούν τους δείχτες του ρολογιού, που σε σταθερό ρυθμό διαγράφουν την πορεία τους προς το μέλλον. Κι όταν κάποτε συνέλθουν και συνειδητοποιήσουν πόση απόσταση τους χωρίζει από τη χαραυγή, δίνουν το σύνθημα της αναχώρησης: ώρα… για ύπνο. Αλήθεια, ποιος ντόπιος ή επισκέπτης της Καλαμάτας, της νυφούλας του Μεσσηνιακού, θα αγνοήσει τα άπειρα κάλλη της; Όλα, μα όλα, συναρμολογημένα, λες, σ’ ένα αδαμάντινο περιδέραιο, μαγνητίζουν τη ματιά και παραδίνονται στην πιο γλυκιά οπτασία της ζωής τους. Κάποτε ο νους ανατρέχει στους περασμένους αιώνες για ν’ αντικρίσει, νοερά, τον Τηλέμαχο στην καρδιά των Φηρών ή την Ιζαμπώ στο ονειρικό κάστρο: το κάστρο της Καλαμάτας. Αλλά και κάποια στιγμή να δει τον Κολοκοτρώνη με τους οπλαρχηγούς και τα παλικάρια τους να ελευθερώνουν την πόλη, να ευχαριστούν το Θεό στο ναό των Αγίων Αποστόλων κι ύστερα να στήνουν νικητήριο χορό. Και μόνο αυτή είναι η Καλαμάτα; Ναι, αυτή και ακόμη όσα θα ζήσεις όταν τύχη αγαθή, ξένε, σε φέρει κοντά της… Παναγιώτης Νικ. Ντόκολας - 

 ***  Επιτέλους, ξεκίνησε χθες το έργο βελτίωσης στο φονικό “S” (φωτογραφίες)         
  
 
 
 
 
  Επιτέλους, μετά από χρόνια αγώνων, αιτημάτων, δηλώσεων, εξαγγελιών, υποσχέσεων και – δυστυχώς – με πολλές αθώες ανθρώπινες ζωές να έχουν χαθεί στο φονικό “S” της γέφυρας του Λαγκούβαρδου, ξεκίνησε χθες το έργο της βελτίωσης της γέφυρας.
Το έργο «Βελτίωση –συντήρηση 15ης επαρχιακής οδού Φιλιατρά – Μάραθος – Ρωμανού (βελτίωση γέφυρας Λαγκούβαρδου)», όπως είναι ο τίτλος του, αφορά στην αντικατάσταση του υπάρχοντος οχετού στο ρέμα Λαγκούβαρδος, στην 15η επαρχιακή οδό, με ταυτόχρονη βελτίωσή της στο αναγκαίο μήκος. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 480.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου!
Όπως έχουμε γράψει σχετικά στο «Θ»:  «Ο συγκεκριμένος δρόμος (Φιλιατρά- Μάραθος- Ρωμανός) συνδέει τις περιοχές των Φιλιατρών, της Αγίας Κυριακής και του Μαράθου, διασχίζει αγροτικές περιοχές με εντατικές καλλιέργειες και διοχετεύει την τουριστική κίνηση στις παραλίες της περιοχής, αλλά και στις μεγάλες εγκαταστάσεις. Ο κυκλοφοριακός της φόρτος είναι σχετικά μεγάλος το χειμώνα και πολύ μεγάλος το καλοκαίρι, αφού, εκτός των παραπάνω, εξυπηρετεί τις ανάγκες διακίνησης εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων, τις ανάγκες κυκλοφορίας των αγροτικών μηχανημάτων, επισκεπτών και τουριστών. Το πλάτος του δρόμου κυμαίνεται μεταξύ 5,50 και 6 μέτρων, ενώ στην επίμαχη περιοχή η χάραξη της οδού είναι κάκιστη και δυσχεραίνει την κυκλοφορία, αυξάνοντας αρκετά τα ατυχήματα, ενώ το υφιστάμενο τεχνικό έργο είναι στην ουσία ανύπαρκτο, με αποτέλεσμα να μην παροχετεύονται τα νερά μέσα από αυτό, αλλά να κατακλύζουν την επιφάνεια της οδού και να αποκλείουν την κυκλοφορία.
Με το νέο τεχνικό θα υπάρχει και καινούργια χάραξη του δρόμου, με εξομάλυνση των στροφών στον υφιστάμενο. Η χάραξη ξεκινά αμέσως μετά τη δεξιά στροφή στην κατεύθυνση από Φιλιατρά προς Μάραθο και καταλήγει μετά την ισόπεδη διασταύρωση προς την παραλία του Λαγκούβαρδου, ενώ όλοι οι δρόμοι που συμβάλλουν στο συγκεκριμένο κομμάτι θα αποκατασταθούν οριζοντιογραφικά και υψομετρικά. Ο νέος δρόμος θα είναι δίιχνος και το συνολικό πλάτος του καταστρώματος θα ανέρχεται σε 10,50 μέτρα (δηλαδή 3,75 μέτρα ανά κατεύθυνση, εκ των οποίων τα 0,25 καταλαμβάνει η εξωτερική λωρίδα καθοδήγησης), ενώ λόγω των μεγάλων τιμών των ακτινών καμπυλότητας, σε καμία καμπύλη δεν απαιτείται διαπλάτυνση.
Στο δε σημείο του τεχνικού, το ύψος του δρόμου θα ανέρχεται στα 4 μέτρα από το έδαφος, οπότε είναι αδύνατο να ξαναδιακοπεί η κυκλοφορία.
Το έργο από την αρχή έως το τέλος του θα κατασκευαστεί επί της υφιστάμενης οδού».
Η κυκλοφορία από χθες διακόπηκε στο συγκεκριμένο τμήμα και με κατάλληλη σήμανση τα οχήματα οδηγούνται στην υπάρχουσα εθνική οδό Φιλιατρών – Γαργαλιάνων.
Στο Λαγκούβαρδο, για να παρακολουθήσει από κοντά την έναρξη των εργασιών και να συζητήσει με τον ανάδοχο, βρέθηκε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, με τον αντιδήμαρχο Ευστάθιο Ανδρινόπουλο και τοπικούς συμβούλους.
Ο κ. Κόλλιας σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του που, επιτέλους, ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου, καθώς «για χρόνια ολόκληρα ο δρόμος αυτός και η γέφυρα αποτελούσαν μια ανοιχτή πληγή για τον τόπο μας.
Το έργο βελτίωσης του δρόμου θα ανταποκριθεί στην προοπτική ανάπτυξης που έχει η περιοχή μας.
Οι δε πιέσεις προς κάθε αρμόδιο από πλευράς του Δήμου ήταν διαρκείς, ενώ υπήρξε θετική ανταπόκριση από την Περιφέρεια, μιας και ο δρόμος αυτός ανήκει σε αυτήν».
Από την πλευρά του, ο ανάδοχος του έργου υποστήριξε ότι στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί σε 2 με 3 μήνες, εφόσον, βεβαίως, οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν. Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος          
         Ειδοποιούνται οι κάτοικοι:
1. Των πρώην Δήμων ΠΥΛΟΥ, ΜΕΘΩΝΗΣ, ΝΕΣΤΟΡΟΣ, ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ, ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ, ΒΟΥΦΡΑΔΟΣ και ΧΙΛΙΟΧΩΡΙΩΝ καθώς και τα Δ.Δ. ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙΟΥ, ΥΑΜΕΙΑΣ, ΚΑΠΛΑΝΙΟΥ, ΖΙΖΑΝΙΟΥ και ΦΑΛΑΝΘΗΣ ότι, για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., θα γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στις 10-9-2013 ημέρα Τρίτη και  από ώρα 08.00 έως  12.00.
2.Των Δ.Δ. ΣΟΥΛΗΝΑΡΙΟΥ, ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΚΡΕΜΜΥΔΙΩΝ, ΓΛΥΦΑΔΑΣ, ΠΑΠΟΥΛΙΩΝ, ΠΛΑΤΑΝΟΥ και ΜΥΡΣΙΝΟΧΩΡΙΟΥ ότι, για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., θα γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στις 10-9-2013 ημέρα Τρίτη και  από ώρα 08.00 έως 14.00.
Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα, το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης της διακοπής που αναφέρεται πιο πάνω.
Γι’ αυτό το λόγο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., θα πρέπει να θεωρούνται ότι ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΡΕΥΜΑ.
Έτσι για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή σε άλλα στοιχεία του δικτύου, ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.
*Ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. είναι η 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Α.Ε. που διαχειρίζεται το Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
6-9-2013   ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

***  Γιατί δεν ψάχνουν να βρουν τους υπευθύνους για την καταστροφή του λιμανιού;
        Εάν κατατέθηκε ο φάκελος του λιμανιού της Κυπαρισσίας στον εισαγγελέα και εάν έχει υποβληθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ρωτά μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων Τριφυλίας, Κώστας Ροϊλός. Από το Μάρτιο, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, απαντώντας σε ερωτήσεις των αλιέων και των δημοσιογράφων, είχε πει ότι ο Δήμος ετοιμάζει φάκελο και θα τον καταθέσει στον εισαγγελέα, για να βρεθούν οι υπεύθυνοι της καταστροφής του λιμανιού, με την κατάρρευση του μόλου. Το ίδιο είχε πει και ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σε αυτοψία του στο λιμάνι τον Απρίλιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος και η Περιφέρεια «κινούνται από κοινού για να πάει όλη αυτή η υπόθεσις στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη να αποφασίσει». Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο Δήμος κατέθεσε φάκελο του λιμανιού στον εισαγγελέα και εάν έχει υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου! Μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων σημείωσε: «Σε συνέντευξη Τύπου, το Μάρτιο, μετά την καταστροφή του λιμανιού, ο κύριος δήμαρχος, αν και το απέφυγε στην αρχή, μετά από ερωτήσεις μας και των δημοσιογράφων, μας είχε διαβεβαιώσει – και το έγραψαν οι εφημερίδες και το έδειξαν τα κανάλια – ότι θα στείλει το φάκελο του λιμανιού στον εισαγγελέα. Στη συνέχεια είπε ότι θα κάνει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Μαζί με το Δήμο είχε πει ο κύριος περιφερειάρχης σε επίσκεψή του στο λιμάνι τον Απρίλιο, μετά την καταστροφή του μόλου, θα πήγαινε και η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη Δικαιοσύνη. Ψάχνουμε να βρούμε αυτή η μήνυση αν έγινε, πότε έγινε και σε ποιο στάδιο βρίσκεται. Γιατί, πιστεύω, οι αλληλοκαλύψεις και οι μηνύσεις δεν πάνε μαζί! Περιμένω, λοιπόν, τον κύριο δήμαρχο να απαντήσει είτε εγγράφως στο Σύλλογό μας είτε στα Μέσα Ενημέρωσης, οπουδήποτε, να μας πει πού βρίσκεται η μήνυση αυτή, σε ποιον εισαγγελέα είναι και πού έχει κατατεθεί ο φάκελος». Ο κ. Ροιλός, αφού επισήμανε ότι οι εργασίες στο λιμάνι εκτελέστηκαν επί κρατικής Περιφέρειας, τόνισε: «Όπως έχω ξαναπεί, η αιρετή Περιφέρεια είναι συνέχεια της προηγούμενης κρατικής Περιφέρειας, έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ κι έτσι πιστεύω ότι είναι, και οι υπεύθυνοι του έργου αυτού είναι στα γραφεία τους μέσα, αυτή τη στιγμή, και μπορούν να τους ψάξουν, να τους βρουν, για να ρωτήσουν για το θέμα αυτό πώς έχει προκύψει και έχει φτάσει το λιμάνι σ’ αυτά τα χάλια, να είναι κατεστραμμένο από την κατάρρευση του μόλου – τώρα κινδυνεύει και τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου – και να μην παρέχει καμία ασφάλεια ελλιμενισμού. Κάθονται και φοβούνται τη Natura στο Καλό Νερό, φοβούνται την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ δε φοβούνται την Ευρωπαϊκή Ένωση που τόσα εκατομμύρια ευρώ τα πήρε η θάλασσα και πήγανε στράφι, καταστράφηκε το λιμάνι και δεν έχουμε λιμάνι; Εδώ τι γίνεται; Δηλαδή, εξαθλιώνουν τους ανθρώπους και δεν ψάχνουν να βρουν τους υπευθύνους;». Συνεχίζοντας, επανέλαβε το διαρκές αίτημά του «να ανοίξει ο φάκελος του λιμανιού», τονίζοντας: «Έχω πει επανειλημμένως: Να ανοίξει ο φάκελος του λιμανιού. Από την αρχή. Να δούνε πού πήγανε τα λεφτά. Τι έλεγε η μελέτη και τι έγινε. Πώς υπέγραφαν και ποιοι υπέγραψαν για το έργο. Να τα δούνε όλα και να τα ψάξουνε όλα! Δεν το κάνει κανένας, ούτε από Περιφέρεια ούτε από Δήμο. Δεν υπάρχει Δημόσια Διοίκηση; Δεν υπάρχουν Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης; Γιατί δεν έρχεται κάποιος; Ο εισαγγελέας, όποιος άλλος αρμόδιος, να ψάξει το θέμα και να βρει τι έχει γίνει και πήγανε τόσα εκατομμύρια στράφι και δεν έχουμε λιμάνι!». Του Ηλία Γιαννόπουλου - 

***  Φροντιστήριον «Το ξεθεμέλιον»         
   Μαθητά Sakis, αρχίζουμε το ατομικό φροντιστήριο στο μάθημα της Πολιτικής Σκουπιδαρχίας.
Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
Γουστάρεις να στήσεις κατάσταση και να φαίνεται πως λύνεις προβλήματα και δρας μεγαλεξαντρίστικα; Γουστάρεις να φαίνεσαι μπερκέτης με όλους; Αφήνεις κατά μέρος τις γλυκανάλατες ρεβεράντζες και τις ευγένειες και γραδάρεις τη μηχανή με το μπρόκολο του «λίγο απ’ όλα».
Π.χ.
-Συνεργάστηκες με τον Ατρόμητο και πέταγε τα σκουπίδια σου όπου εκείνος γούσταρε; Ωραίααα. Κάνεις την παρθένα και όταν σε ρωτάνε «πού τα ξεφορτώνεται ο συνεργάτης σας;», εσύ σαν σκληρός μπόις τους λες «σε αδειοδοτημένους δασικούς προορισμούς», και όσο να επιμένουνε να ρωτάνε εσύ λες την ίδια ατάκα. Γενικά τους γράφεις ως μαγκίτης που είμαστε όλοι του σιναφιού.
-Χοντραίνει το πράγμα και φοβάσαι μη σε καλέσει κανάς Εισαγγελέας και σου κάνει δύσκολες και φολοΐστικες ερωτήσεις; Αποφασίζεις να ξαναπάς τα σκουπίδια στην Ξεφτιλόλακκα. Ρωτάς τους ανωτέρους σου «μάγκες, έχουμε κανά παιδί δικό μας να στρώσουμε δουλειές κι αλλού;». Όταν σου πούνε «προχώρα, βρέθηκε ο τζες» πρέπει να καρατάρεις για το πώς θα περάσεις την απόφασή σου στη χαχολία να μη σε πούνε «ο.φ.α».
Γράφε τώρα Sakis στο τετράδιο:
1. Βάζεις τα δικά σου παιδιά, τους στυμενολεμονοκουπίτες, να πιπιλίζουν τακτικά τη λέξη «Ξεφτιλόλακκα, Ξεφτιλόλακκα» μέχρι ν’ αρχίσει να τη συνηθίζει πάλι ο πάσα ένας άσχετος περί τα κοινά.
2. Βραβεύεις στο γραφείο σου κάποια αφελή παιδάκια που λένε όμορφες λεξούλες δηλαδής, είπε ο Τζώνυς περί «κομποστοποίησης μελέτη» και βραβεύτηκε; Έλα δω, αγόρι μου, να σε χαιρετήσω παρουσία φωτογράφων και να σε συγχαρώ. Ωραία η ιδέα σου και μπράβο και κερδίζεις χρυσούν ωρολόγιον. Φωνάζεις μετά και μια γυναίκα που έχει ίδιες ιδέες, χωρίς να είναι βραβευμένη (οι γυναίκες δεν πρέπει να βραβεύονται, γιατί παίρνουμε ψηλά τον αμανέ), και της ζητάς συνεργασία, λέγοντάς της «ρεθινκάρισες μπέμπα, σου παίρνω μερικά κυτία και βλέπουμε...».
3. Λες στα αγόρια σου τους μιμιέδες «μόρτες, ωραία μέχρι τώρα η μούγκα σας, αλλά, για τσιρίχτε λίγο τώρα για τα μπικικίνια που μας βουτάει ο χοντρός με τις νταλίκες, γιατί το παστόψαρο θα πάει αλλού και θέλω αβάντες».
4. Ρίχνεις κανά δυο μπηχτές περί «τεραστίου κόστους που θα μας στοιχίσει η ιδέα του Αερολιμενάρχη». Λες κι ένα τρελό νούμερο π.χ. 90 ευρά ο τόνος. Έτσι θα τσιμπήσει η Μανιάτα και θα απαντήσει για λογαριασμό του μουσάτου. Κι όπως είναι και αψιά, θα ξεφύγει και τότε εσύ θα παριστάνεις τον «σώφρονα και μειλίχιο» και θα στρέψεις την προσοχή του πλήθους αλλού.
5. Πετάς και μια πονηρή παρόλα «η λυματολάσπη θα επεξεργάζεται στην Μπόλεκ και Λόλεκ», θα τσιμπήσουνε οι σκαφτιάδες και θα τρέχουνε στους μιμιέδες, οι μιμιέδες για να τάχουνε καλά με τον εαυτό τους και μ’ αυτούς θα αρχίσουνε να γράφουνε και να δείχνουνε, εσύ θα παριστάνεις τον Πόντιο Πιλότο, αλλά η προσοχή του όχλου θα έχει στραφεί εκεί και συ θα δουλεύεις στην υπόγα για να φέρεις τους ορεινούς σοφράνο.
5. Βέβαια έχεις στήσει και μάκαινα με τον Ντόρο που είναι δικός σου και τον εμπιστεύεσαι και όταν είσαι έτοιμος φέρνεις τη συμφωνία στο διαβούλιο. Τους λες εκεί 2-3 μπλα-μπλα περί «αδειοδοτημένου χώρου» (κρύβεις πως η αδειοδότηση έχει λήξει), περί «παραχωρηθείσας έκτασης 36 στρεμμάτων» (κρύβεις πως η επίσημη παραχώρηση είναι 31, και ληγμένη, γιατί εσύ 36 χρειάζεσαι), θα πει και ο Ντόρος «εμείς, καλέ, δε θα πάμε στην δικαστικά απαγορευμένη Ξεφτιλόλακκα, χωράμε την μπάκα μας κι αλλού» και θα περάσει στο ντούκου, γιατί οι αντιδραστικοί δεν το ξέρουνε το θέμα λεπτομερώς.
6. Για να μη σου κάνουνε τίποτα νούμερα κάποια νούμερα που παριστάνουν τους προστάτες του δάσους, τους έχεις από πριν συκοφαντήσει, τους λες και κουμμουνιστές άμα χρειαστεί, αλλά δημόσια θα λες πως τους έχεις συγχωρήσει για να φαίνεσαι και μεγαλόψυχος. Θα βάζεις όμως και τον σπετσέρη το Νερούντα να τους βρίζει.
7. Άμα καταφέρεις και κάνεις το δικό σου δουλεύεις τη σουπιέρα με το αυγολέμονο, δηλαδής παραμύθι, κυρά μου, πως κάνουμε σοβαρή δουλειά (για να μην πληρώνεις και πολλά λεφτά στον Ντόρο πετάς τα μισά στο Κύτταρο-όχι του Σαββόπουλου, έτσι στραβάδι, αλλά στο κύτταρο του Τάκαρου). Τώρα πρέπει και να προσέχεις μη σε πιάσουνε στα πράσα να ξηγιέσαι «κυτταρικώς», γιατί σε βλέπω αφτοφωρεμένο. Επίσης κανονίζεις να βιζιτάρεις την Ξεφτιλόλακκα αλλά κοίτα μη μείνεις πολλή ώρα και πάρεις κανά μικρόβιο. Εγώ δεν έχω τέτοιους φόβους, γιατί πρόβλεψα και έκανα προ ετών και στη δημοσά το γουρνοεμβόλιο. Αλλά θα μου πεις ποιος θάρθει εκεί. Ο Άγγελος πήγε στους αγγέλους, άλλος ένας είναι δηλητηριασμένος, 2-3 φυτοζωούνε, καμιά 30αριά θα περιμένουνε να τους διορίσεις καπεταναίους στα όρη, ο Τσε τρέχει και δε φτάνει… οι άλλοι είναι ψηφοφόροι μας, θα τους πούμε πως έρχονται εκλογές και καθίστε ήσυχοι γιατί θα μας φάνε οι Συνασπισμένοι απ’ του Σύριζα.
Οκ μάι ντίαρ, Sakis; Αντερστάντ ή να σε αφήκω μεταξεταστέο;
-Γιαβόλ και Χάιλ (μπαρντόν, αναγραμματισμός) Χάλι Boss-Arida xerola.
Σημείωσις
Πάσα πιθανή ομοιότης με αληθινά περιστατικά και πρόσωπα είναι εντελώς συμ-πτωματική.
Του Χρήστου Ζερίτη

***  Σταμάτησαν σε βενζινάδικο και πλακώθηκαν στο ξύλο
       
Για πρόκληση σωματικών βλαβών σε τρίτο συνελήφθησαν το βράδυ του Σαββάτου δύο κάτοικοι της περιοχής Χανδρινού. Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου, ένας Καλαματιανός σταμάτησε με το αυτοκίνητό του σε πρατήριο υγρών καυσίμων στου Χανδρινού. Αμέσως μετά σταμάτησε άλλο ένα όχημα, στο οποίο επέβαιναν οι δύο κάτοικοι της περιοχής. Υπήρξε διαπληκτισμός μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του Καλαματιανού. Μετά την καταγγελία, λίγες ώρες αργότερα, οι δύο κάτοικοι της περιοχής συνελήφθησαν. Οι μεν αναφέρουν πως πριν συναντηθούν είχε προηγηθεί επεισόδιο μεταξύ τους, ενώ το θύμα καταγγέλλει και ληστεία σε βάρος του από τους δύο δράστες. - 

***  Σχολικό παζάρι στην Καλαμάτα από το Χαμόγελο του Παιδιού
   «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά με μια νέα ευρεία συλλογή από τετράδια με καρφίτσα μονόχρωμα και με εικαστικό του οργανισμού, τετράδια σπιράλ για τα μεγαλύτερα παιδιά, μπλοκ ζωγραφικής, σχολικά ημερολόγια, μολύβια, γόμες, στυλό, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, μολυβοθήκες και άλλα είδη ελληνικής κατασκευής και εξαιρετικής ποιότητας, φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμα. Όλα τα είδη μπορείτε να τα βρείτε στο σχολικό παζάρι που θα πραγματοποιήσει από αύριο Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας (ώρες λειτουργίας 10.00 – 15.00 και 18.00 – 22.00). Αγοράζοντας και χρησιμοποιώντας τα είδη του οργανισμού, συμμετέχετε ενεργά στην προσπάθεια που καταβάλλει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για να συνεχίσει να στηρίζει καθημερινά και πανελλαδικά τα παιδιά και τις οικογένειες τα οποία έχουν ανάγκη! Στόχος η εξεύρεση πόρων για τη συνεχή στήριξη των 41.987 παιδιών και των οικογενειών τους, τα οποία στήριξαν και το 2012. - 

***Βενζίνη αντί χλωρίου για τον καθαρισμό δεξαμενής ύδρευσης!
Το μπέρδεμα του μπιτονιού, η αναστάτωση του χωριού και τα πολλά ερωτηματικά… Βενζίνη, αντί για χλώριο, έριξαν την Παρασκευή για τον καθαρισμό της δεξαμενής ύδρευσης στην Τοπική Κοινότητα Καλογερεσίου του Δήμου Τριφυλίας, μπερδεύοντας τα μπιτόνια! Το, πραγματικά, απίστευτο αυτό περιστατικό είναι πέρα για πέρα αληθινό και το επιβεβαίωσαν στο «Θ» τόσο ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας όσο και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα της Δημοτικής Ενότητας Τριπύλης, Ιωάννης Βασιλόπουλος, ο οποίος και μπέρδεψε τα μπιτόνια! Το, δε, χωριό έχει μείνει 4 μέρες χωρίς νερό και ευτυχώς που δεν άνοιξαν την κάνουλα, γιατί ενδεχομένως να είχαν προκληθεί τεράστια προβλήματα στην υγεία και την υγιεινή κατοίκων και επισκεπτών, αφού οι βρύσες, αντί για καθαρό νερό, θα έτρεχαν… βενζίνη! Το συμβάν εννοείται πως δεν έγινε επί τούτου! Όμως, το μπέρδεμα έγινε και το χωριό είναι ανάστατο! Μπέρδεμα το οποίο προκαλεί πολλά ερωτηματικά και έχει προεκτάσεις, που όχι μόνο αγγίζουν, αλλά μπαίνουν στην ουσία της λειτουργίας του Δήμου Τριφυλίας και των υπηρεσιών του, καθώς και των αρμοδιοτήτων που έχουν και ασκούν, εκ του νόμου, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι. «Μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει και όταν θέλει; Μπορεί ο καθένας, χωρίς τη γνώμη ειδικών και την παρουσία ειδικών, να κάνει ό,τι θέλει, ιδίως για θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία και την υγιεινή κατοίκων και περιοχών;», αναρωτιούνται κάτοικοι της συγκεκριμένης Τοπικής Κοινότητας σε επικοινωνία τους με το «Θ» αναφέροντας το συμβάν. Σε χθεσινή μας επικοινωνία με τον κ. Βασιλόπουλο μας τόνισε ότι, όντως, έγινε μπέρδεμα. Προ καιρού είχε ακουμπήσει στο κοινοτικό γραφείο ένα μπιτόνι με χλώριο και την Παρασκευή πήγε να το πάρει. Θεωρώντας πως το μπιτόνι έχει μέσα το χλώριο, το έριξε στη δεξαμενή ύδρευσης για να καθαριστεί εκείνη και το δίκτυο, επειδή σε μετρήσεις που είχε κάνει Χημείο της Αθήνας (που αναλύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ποιότητα του νερού) είχε βρει ότι περιείχε κωλοβακτηρίδια και άλλα στοιχεία. Πριν δε από μία εβδομάδα περίπου είχε ενημερωθεί εγγράφως για τα αποτελέσματα αυτά. Όπως μας εξήγησε, πριν από λίγες μέρες στο χωριό έγινε πανηγύρι και προφανώς κάποιος μετακίνησε το μπιτόνι με το χλώριο και στο σημείο εκείνο ακούμπησε ένα ίδιο μπιτόνι με βενζίνη. Ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε πως η δεξαμενή είχε αδειάσει και είχε καθαριστεί με το πυροσβεστικό όχημα του Δήμου. Μόλις άδειασαν το μπιτόνι με τη βενζίνη, αμέσως κατάλαβαν τη μυρωδιά και δεν άνοιξαν τη δεξαμενή. Τη γέμισαν και την άδειασαν, πάλι και πάλι, ενώ την καθάρισαν και με πιεστικό ιδιώτη για να μη μείνουν υπολείμματα του καυσίμου. Ο ίδιος είπε ότι από διάθεση προσφοράς πήγε μόνος του, μαζί με τους κατοίκους, να την καθαρίσουν, καθώς είχε τα στοιχεία του Χημείου για τα κωλοβακτηρίδια και χρειαζόταν άμεση επέμβαση καθαρισμού. Αν, δε, περίμενε να συνδράμει η ΔΕΥΑΚΥ (είναι της Δ.Ε. Κυπαρισσίας η Επιχείρηση), θα περνούσε αρκετός καιρός, ενώ αυτός ήθελε άμεσα να καθαριστεί η δεξαμενή. Τα κωλοβακτιρίδια, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλονται σε ακαθαρσίες προβάτων που ήταν πάνω και γύρω στο χώρο της δεξαμενής ύδρευσης - τα είδε και ο ίδιος, ενημερώνοντας το βοσκό να τα διώξει από το σημείο. Αυτά, λόγω μιας δυνατής βροχής, «χύθηκαν» στη δεξαμενή, η οποία δεν είναι πλήρως στεγανοποιημένη. Το χωριό, πάντως, είναι ανάστατο και τα ερωτήματα που θέτουν οι κάτοικοι στις συζητήσεις τους, πολλά! Όπως: Γιατί δεν έχει στεγανοποιηθεί πλήρως η δεξαμενή; Γιατί δεν έχει χλωριωτές; Τι ενέργειες και παρεμβάσεις έχει κάνει ο ίδιος ως εντεταλμένος σύμβουλος για να στεγανοποιηθεί η δεξαμενή και να μπουν χλωριωτές; Έχει προταθεί και εγγραφεί 3 χρόνια τώρα, στο Τεχνικό Πρόγραμμα, έργο για τοποθέτηση χλωριωτών στις δεξαμενές της Δημοτικής Ενότητας Τριπύλης; Από τη μέρα που ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα που έδειχναν κωλοβακτηρίδια κ.τ.λ. στο νερό, ενημέρωσε τους κατοίκους του χωριού και το δήμαρχο Τριφυλίας για τα ακριβή αποτελέσματα; Για μία εβδομάδα, δηλαδή, οι κάτοικοι έπιναν και χρησιμοποιούσαν νερό που δεν ήταν κατάλληλο; Γιατί και πώς προσφέρθηκε να παρέμβει από μόνος του, μαζί με κατοίκους, για τον καθαρισμό, χωρίς την υπόδειξη – καθοδήγηση και παρουσία ειδικών; Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι και σε άλλες περιόδους το νερό, εξαιτίας περιττωμάτων, προβάτων κ.τ.λ., δεν είχε κωλοβακτηρίδια; Η χλωρίωση του νερού πώς πρέπει να γίνεται; Γίνεται όπως πρέπει χλωρίωση ή μήπως αδειάζουν χύμα τα μπιτόνια και αυτό ήταν; Του Ηλία Γιαννόπουλου -  Πηγή  εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας  2013 .- sns arfara stamos01 .-

***  Δημήτρης Σαμπαζίωτης και άλλοι 14 Βουλευτές ζητούν από το Γιάννη Στουρνάρα αυξημένο επίδομα θέρμανσης         
       Να δοθεί αυξημένο επίδομα θέρμανσης ζητά ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης μαζί με άλλους  15 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με ερώτηση που κατέθεσαν στον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα Ιωάννη.
Οι Βουλευτές κατέθεσαν στον αρμόδιο Υπουργό μια σειρά προτάσεων για το επίδομα θέρμανσης με στόχο την ενίσχυση των οικονομικά αδύνατων οικογενειών, αναφέροντας τα εξής:
Κύριε Υπουργέ
Η κυβέρνηση, τον περσινό χειμώνα και παρά τα πολύ μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα, ενέταξε  ποσό 80 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2012 και ποσό άλλων 160 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2013, για το επίδομα θέρμανσης.
Η γραφειοκρατία και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι στην υποβολή των αποδείξεων, οδήγησαν πολλούς στην απόφαση να μην υποβάλλουν χαρτιά για να πάρουν το επίδομα. Ένας επιπλέον λόγος ήταν το μικρό ποσό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με την μορφή επιδόματος.
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμάνθηκε πέρυσι μεταξύ 1,28 έως 1,38 ευρώ το λίτρο.
Για να αντιμετωπίσουν οι συμπολίτες μας, κάθε οικογένεια και ιδιαίτερα οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι και άλλες ομάδες συμπολιτών μας που είναι φτωχοί, την υψηλή τιμή του πετρελαίου που «τσουρούφλιζε», την χαμηλή επιστροφή χρημάτων με το επίδομα, την γραφειοκρατία και τα κριτήρια επιλογής, αποφάσισαν να μην καταναλώσουν πετρέλαιο για θέρμανση,  αλλά να προσφύγουν στην καύση ξύλου, πέλλετ,  βιομάζας και κάθε άλλου υλικού για να ζεσταθούν, ή οι περισσότεροι μείωσαν κατακόρυφα τις ποσότητες πετρελαίου και τα καλοριφέρ έκαιγαν μόνο 2-3 ώρες το 24ωρο. Να σημειώσω ότι ο «Θεός της Ελλάδας μας», έδωσε πέρυσι ήπιο χειμώνα χωρίς χιόνια.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου για θέρμανση, η μεγάλη απώλεια εσόδων για το κράτος, αλλά και η αισχροκέρδεια έμπορων ξύλου στις μεγάλες πόλεις, οι οποίοι έφερναν ξύλα από τις γειτονικές χώρες με πλαστά πολλές φορές παραστατικά και πουλούσαν σε εξωφρενικές τιμές (αγόραζαν 17 λεπτά το πέλλετ το κιλό και πουλούσαν από 23-30 λεπτά το κιλό και αγόραζαν 20 ευρώ τον τόνο  το ξύλο και πουλούσαν 110- 160 ευρώ τον τόνο).
Μελέτη του ΙΟΒΕ που είδε την δημοσιότητα στις 6-9-2013, λέει ξεκάθαρα, ότι με το σημερινό καθεστώς πάρα πολλοί συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι χαμηλόμισθοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι και άλλες ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας που είναι φτωχοί, θα «παγώσουν» από το κρύο, γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους, αλλά και το κράτος δεν θα έχει  έσοδα.
Όμως υπάρχει ένα θέμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας καθώς και σε πολλές περιοχές της  Ελλάδας μας με μεσαίο και  μεγάλο υψόμετρο, έχουν θερμοκρασίες πολύ χαμηλές και απαιτείται θέρμανση για 6 και 7 μήνες.
Τα νοικοκυριά αναγκάζονται να καταναλώνουν συνεχώς πετρέλαιο, ξύλα, pellets, κλπ.
Να σημειωθεί ότι οι τιμές των καυσόξυλων και του πέλλετ έχουν από πέρσι εκτιναχθεί στα ύψη.
Πρέπει ακόμη να λάβετε υπόψη σας, ότι ένα διαμέρισμα στην πόλη και δη στην Αθήνα, θα κάψει πολύ λιγότερο από ένα σπίτι στηνεπαρχια, στο χωριό (μονοκατοικία), την οποία το ψύχος την περιβάλλει πανταχόθεν.
Ένα σπίτι στο χωριό και σε υψόμετρο, χρειάζεται σίγουρα 25 τόνους ξύλα δηλαδή με μέση τιμή 120 ευρώ τον τόνο, θέλει τουλάχιστον 3000,00 ευρώ για θέρμανση.
Πετρέλαιο, απατούνται 3 τόνοι σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και 4-5 τουλάχιστον τόνοι σε περιοχές με μεσαίο και μεγάλο υψόμετρο.
Δηλαδή για 3000 λίτρα  με μέση τιμή 1,35 ευρώ, απαιτούνται 4.050,00 ευρώ.
Για  4000 λίτρα απατούνται 5.400,00 ευρώ, ενώ για 5000 λίτρα απαιτούνται 6750 ευρώ.
Πάντοτε με συντηρητική καύση.
Αν λοιπόν ένας συμπολίτης μας έχει μισθό 1000 ευρώ στην Αθήνα θα δαπανήσει 1000-1500 ευρώ για πετρέλαιο, δηλαδή το 10%-12,5% του μισθού του, ενώ σε περιοχές με υψόμετρο ο συμπολίτης μας πρέπει να δαπανήσει το 33% έως το 56% του μισθού του.
Επειδή το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι ο «εφιάλτης» όλων των νοικοκυριών, αλλά ακόμη περισσότερο των νοικοκυριών στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις περιοχές της χώρας μας με υψόμετρο.
Επειδή πρέπει να στηριχθούν οι φτωχοί συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι χαμηλόμισθοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες συμπολιτών μας .
Πρέπει
α) Να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης ώστε η τιμή του πετρελαίου να πέσει κάτω από το 1 ευρώ ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση.
β) Να δοθεί επίδομα θέρμανσης για την πρώτη κατοικία αλλά να υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια
γ) Να επιδοτηθούν στην επαρχία εκτός του πετρελαίου η καύση ξύλων, πέλλετ και βιομάζας διότι το κράτος έχει έσοδα από  αυτά.
δ) Να υπάρξουν κριτήρια υψομέτρου και περιόδου κατανάλωσης πετρελαίου, φυσικού αερίου, ξύλων, πέλλετ και βιομάζας για τους καταναλωτές ώστε οι κάτοικοι ορεινών και ημιορεινών  περιοχών να επιδοτούνται με μεγαλύτερα ποσά ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα θέρμανσης.
ε) Τέλος για τους ανέργους και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, να υπάρξει  μεγαλύτερο επίδομα ώστε να μπορέσουν να ζεσταθούν.
 Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργέ
1) Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, τα ξύλα το πέλλετ και την βιομάζα;
2) Ποιες κατηγορίες συμπολιτών μας θα στηριχθούν και με ποιόν τρόπο;
3) Ποια θα είναι τα κριτήρια επιλογής των συμπολιτών μας που θα υποστηριχθούν από την πολιτεία;
4) Θα ισχύσουν κριτήρια υψομέτρου, περιόδου      κατανάλωσης και εισοδήματος;
5) Ποιο θα είναι το ύψος του επιδόματος;
                                               Οι Ερωτώντες  Βουλευτές
                                         Δημήτρης Σαμπαζιώτης
                                     Βουλευτής Μεσσηνίας Ν.Δ.
                        Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών
-
*** Έσπασαν 2 αρχαία πιθάρια στα Ανάκτορα του Νέστορα (φωτογραφίες)          
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΚΕΠΑΣΤΡΟ ΣΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ

  
  
  
Πιθανολογείται πως έσπασαν δύο αρχαία πιθάρια 
 Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: ΣτασινόςΜουτσούλας
 Ανυπολόγιστης αξίας είναι η ζημιά που έχει συντελεστεί στο ανάκτορο του Νέστορα, στον Άνω Εγκλιανό. Σε αυτόν το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, που παραμένει κλειστός για το κοινό από το Δεκέμβριο λόγω εκτέλεσης έργων προστασίας και ανάδειξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013, εκτιμάται πως κατά την εκτέλεση των εργασιών ένα υποστύλωμα, λόγω των πιθανώς λανθασμένων μετρήσεων, έσπασε κατά την τοποθέτησή του δύο αρχαία πιθάρια που βρίσκονταν στη βόρεια πλευρά.
Θελήσαμε να διερευνήσουμε την πληροφορία αυτή που περιήλθε στη διάθεσή μας. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τη ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αλλά δε στάθηκε δυνατό.
Άγνοια για το θέμα δήλωσε ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημ. Καφαντάρης, λέγοντάς μας χαρακτηριστικά: «Δε γνωρίζω, δεν έχω άποψη».
Την ίδια απάντηση μας έδωσε κι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως δήμαρχος Νέστορος Τάσος Τσορώνης.
Επισκεφθήκαμε το χώρο, αλλά η πρόσβαση σε αυτόν ήταν απαγορευμένη. Μοναδική λύση να πλησιάσουμε όσο πιο κοντά μπορούσαμε. Στη βόρεια πλευρά, κοντά στη βάση ενός υποστυλώματος του παλιού σκεπάστρου, είδαμε αντικείμενα του χώρου σκεπασμένα με ένα λευκό υλικό, που πιθανολογείται πως ήταν τα σπασμένα πιθάρια.
Το έργο της κατασκευής νέου στεγάστρου προστασίας, σύμφωνα με όσα αναγράφονται σε σχετική ιστοσελίδα της ΛΗ΄ ΕΠΚΑ, έχει προϋπολογισμό 3.171.458,82 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ και υλοποιείται από την ΛΗ’ ΕΠΚΑ και τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων.
Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει διερευνητικές τομές στα σημεία όπου θα θεμελιωθούν τα στηρίγματα του μεταλλικού σκελετού του νέου στεγάστρου. Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται από ομάδα Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων υπό τη διεύθυνση της ΛΗ’ ΕΠΚΑ με τη συνεργασία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και του Πανεπιστημίου Cincinnati. Παράλληλα, πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης, σχεδιαστική και τοπογραφική αποτύπωση και φωτογραφική τεκμηρίωση.
 
***Καλλιτεχνικό Στέκι: Συνάντηση γνωριμίας με τα εργαστήριά του                                           

Για τη νέα σεζόν ανοίγει το Καλλιτεχνικό Στέκι (Μπενάκη 5, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας) και μας περιμένει… για μια συνάντηση γνωριμίας στα παρακάτω εργαστήρια: -Ζωγραφική (ελεύθερο σχέδιο, χρώμα, σύνθεση) από 9/9, 7.30 μ.μ. -Γλυπτική από 30/9, 5.00 μ.μ. -Κεραμική από 30/9, 5.00 μ.μ. -Κοσμηματοποιία από 1/10, 6.00 μ.μ. -Παιδικό Εικαστικό Τμήμα (άνω των 4 ετών) από 12/9, 5.00 μ.μ. -Φωτογραφία από 29/9, 4.00 μ.μ. -Μουσική (κλασική κιθάρα, ηλ. κιθάρα, ηλ. μπάσο, πιάνο-αρμόνιο) από 10/9, κατόπιν επικοινωνίας -Photoshop (θα ανακοινωθεί) -Εργαστήρι Ντοκιμαντέρ από 3/10, 8.00 μ.μ. -Δημιουργική Γραφή (πεζογραφία & ποίηση) από 28/9, 8.00 μ.μ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα τηλ. 6972518015, 6944583009. - 
 
*** Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τον κοινωνικό τουρισμό         
            Λήγει σήμερα, Τρίτη, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2013 - 2014».
Οι δικαιούχοι της παροχής μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.
Το πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση διακοπών διάρκειας έως 6 ημέρες (από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις) που μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις 16 Σεπτεμβρίου έως την 31η Ιουλίου 2014 σε τουριστικά καταλύματα που έχουν συμπεριληφθεί στο Μητρώο Παρόχων του ΟΑΕΔ.
Οι υπηρεσίες του Οργανισμού θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι και τις 18:00 προκειμένου να διευκολύνουν και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία παραλαβής των δικαιολογητικών -και ταυτοποίησης αυτών- από τους δικαιούχους.
Ακόμη, οι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής έως τις 15:00.
Ο αριθμός των ωφελουμένων από το νέο πρόγραμμα ανέρχεται στις 110.000 άτομα.
Οι δικαιούχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως αυτές ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση, θα υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής για αυτούς και τα ωφελούμενα μέλη τους μέσω του Διαδικτυακού Τόπου του ΟΑΕΔ.
Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής τους μέχρι τις 14:00 οι δικαιούχοι οφείλουν να προσέλθουν στα ΚΠΑ2 της περιοχής τους για την εκτύπωση και υπογραφή της αίτησης και για την επίδειξη/ υποβολή των δικαιολογητικών της Δημόσιας Πρόσκλησης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :
~*** Φουλάρει για Ριγανά η Καλαμάτα         
           Στο στρατόπεδο της Καλαμάτας δεν έχουν σταματήσει να σκέπτονται το ενδεχόμενο απόκτησης τερματοφύλακα, που θ’ αποτελέσει τον βασικό πορτιέρο της ομάδας για την τρέχουσα σεζόν, και το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και μέσα από τις επαφές που υπάρχουν τις τελευταίες ώρες με τον 24χρονο Γιάννη Ριγανά. Ο πρώην τερματοφύλακας της Κέρκυρας, αλλά και των Λεβαδειακού, Ρόδου, Αστέρα Ρεθύμνου, έχει έρθει ήδη σ’ επαφές με τους ανθρώπους της Μαύρης Θύελλας και οι πληροφορίες τον θέλουν να βρίσκεται πολύ κοντά στο να φορέσει τη φανέλα της Μαύρης Θύελλας. Εφόσον ολοκληρωθεί η απόκτησή του, κάτι που θα γίνει από ώρα σε ώρα μιας και ολοκληρώνεται η μεταγραφική περίοδος την Παρασκευή, τότε η Καλαμάτα θα έχει κλείσει σε απόλυτο σχεδόν βαθμό το ρόστερ της. Δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστεί πλήρως το ενδεχόμενο προσθήκης ενός ποδοσφαιριστή ακόμη, πιθανότατα μέσου που θα έχει τα χαρακτηριστικά του Παναγιώτη Τσιμικλή, όμως προτεραιότητα είναι αυτή τη στιγμή ο τερματοφύλακας.
  Πρόβλημα με Οντβόνγκ εν όψει Κυπέλλου
Από κει και πέρα η ικανοποίηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των ανθρώπων του τεχνικού τιμ και της διοίκησης μετά την καλή εικόνα της ομάδας στα φιλικά της Ζακύνθου, όμως δεν υπάρχουν ιδιαίτερα περιθώρια χαλάρωσης, καθώς ακολουθούν οι επίσημες υποχρεώσεις. Δυστυχώς, στο πρώτο παιχνίδι που είναι για το Κύπελλο την προσεχή Κυριακή με τον Άρη Αιτωλικού, δε θα αγωνιστεί ο Μπορίς Οντβόνγκ, καθώς το πρήξιμο στον αριστερό αστράγαλο είναι πολύ έντονο. Ο κ. Κακαλέτρης που έχει δώσει σήμερα ρεπό στους παίκτες, θα κοιτάξει να καλύψει το κενό του μέσα από τις αρκετές λύσεις που υπάρχουν στον επιθετικό τομέα.Του Νίκου Μπαλόπουλου

*** ΓΙΑ ΤΑ  ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ  ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ  ΚΥΠΕΛΛΟΥ  γιά  Βραζιλία :
~ ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΒΟΣΝΙΑ  1-2 (1-0).-^
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη επικράτησε εκτός έδρας της Σλοβακίας με 2-1 και πλέον είναι το μεγάλο φαβορί του 7ου ομίλου, όπου συμμετέχει και η εθνική μας, για την απευθείας πρόκριση στα τελικά του Μουντιαλ του 2014.
Οι Σλοβάκοι προηγήθηκαν με τον Χάμσικ στο 42΄ αλλά οι φιλοξενούμενοι δεν το έβαλαν κάτω και με τέρματα των Μπίτσακτσιτς (70΄) και Χαϊροβιτς (78΄) πήραν τους τρεις βαθμούς της νίκης που τους διατηρεί στην πρώτη θέση του ομίλου (σ.σ σε ισοβαθμία με την εθνική Ελλάδας).
Διαιτητής: Νταβίντ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν (Ισπανία)
Βοσνία/Ερζεγοβίνη (Σάφετ Σούσιτς):Μπέγκοβιτς, Μπίτσακτσιτς, Σπάχιτς, Πιάνιτς, Ιμπίσεβιτς, Μισίμοβιτς (76΄ Χαίροβιτς), Μούντζα (50΄ Ζαχίροβιτς) Τζέκο, Σαλίχοβιτς (69΄Βίσκα), Λούλιτς, Μεντουνγιανίν.
Σλοβακία (Γιαν Κόζακ):Μούτσα, Πέκαρικ, Σκρτελ, Ντούριτσα, Βάις, Σεστάκ (62΄ Γέντρικσεν), Νέμετς, Χούμποκαν, Χάμσικ, Κούκα, Πεκόφσκι.
~ ΕΛΛΑΔΑ -ΛΕΤΟΝΙΑ  1-0 ,(0-0).-^ Τα  γκόλ: 58΄Δ. Σαλπιγκίδης ,
 οι συνθέσεις:
Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Τζαβέλλας(Καραγκούνης), Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Σιόβας, Μανιάτης, Κατσουράνης, Νίνης, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς(Φετματζίδης), Μήτρογλου.
Λετονία (Μάριανς Πάχαρς): Κολίνκο, Μακσιμένκο, Γκορκς, Μπουλβίτις, Γκαμπόβς, Ζιούζινς, Λάιζανς, Ρούγκινς, Τσάουνια, Λάζντινς, Βερπακόφσκις.
Η βαθμολογία (σε 8 αγώνες)
1. Βοσνία/Ερζεγοβίνη 19 (25-5)
2. Ελλάδα 19 (9-4)
3. Σλοβακία 12 (9-7)
4. Λετονία 7 (8-16)
5. Λιθουανία 8 (7-10)
6. Λιχτενστάιν 2 (3-19)
Τα ματς που απομένουν:
10 Σεπτεμβρίου

Λιθουανία - Λιχτενστάιν 2-0.-^
Σλοβακία - Βοσνία/Ερζεγοβίνη  1-2 .-^
Ελλάδα - Λετονία 1-0 .-^
11 ΟκτωβρίουΒοσνία/Ερζεγοβίνη - Λιχτενστάιν
Λιθουανία - Λετονία
Ελλάδα - Σλοβακία
15 ΟκτωβρίουΛιθουανία - Βοσνία/Ερζεγοβίνη
Ελλάδα - Λιχτενστάιν
Λετονία - Σλοβακία
***Σαν σήμερα...10 Σεπτεμβρίου
    Η Διοίκησις του 36ου Συντάγματος διεβίβασε προς το Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον της Υπαπαντής επιταγήν αντιπροσωπεύσαν το ποσόν 2.002 δρχ. όπερ συνέλεξε δι’ εράνων των Αξιωματικών και οπλιτών του Συντάγματος, ίνα δια τούτου κατασκευασθή χρυσή κανδήλα προ της εικόνος της Θεομήτορος. Το Εκλησιαστικόν Συμβούλιον συνελθόν εγνώρισεν αμέσως την λήψιν της επιταγής και εξέφρασε τας ευχαριστίας. Ο έρανος εγένετο κατόπιν διαταγής του τέως Μεράρχου Ιω. Ορφανίδου.
  -ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΜΕΘΑ, ότι ο ανάδοχος του Ηλεκτροφωτισμού της γείτονος πόλεως Μεσσήνης Λεωνίδας Β. Οικονομόπουλος ευρισκόμενος εν Ευρώπη, προέβη εις την αγοράν των απαιτουμένων μηχανημάτων κ.λπ. δια την εγκατάστασιν του ηλεκτροφωτισμού, τα οποία αποστέλλονται εις Μεσσήνην μετ’ ου πολύ.
  -ΠΡΟΣ εξακρίβωσιν των διατυπουμένων παραπόνων δια την διανομήν του άρτου σήμερον την πρωίαν ο Νομάρχης μετά του Μοιράρχου θα περιέλθη τα αρτοποιεία της πόλεως, ίνα αντιληφθή ο ίδιος την κατάστασιν και κρίνει περί των μέτρων τα οποία πρέπει να ληφθώσι δια την κανονικήν διανομήν.-

*** ΑΠΟ  εορταστικές  εκδηλώσεις  στις ΣΠΕΤΣΕΣ 2013 :
Τριήμερη απόδραση -διαδρομών 7., 8 καί 9 Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ -ΕΡΜΙΟΝΗ - ΣΠΕΤΣΕΣ -ΥΔΡΑ -ΓΑΛΑΤΑΣ -ΠΟΡΟΣ - ΑΙΓΙΝΑ -ΠΕΙΡΑΙΑΣ : Σχετικά  Βίντεο ακολουθούν:
~** 168 ΕΡΜΙΟΝΗ 2013: http://youtu.be/J6ucnrMCjzw ,
~**174ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ 2013 Γαλατάς -Πόρος: http://youtu.be/bfVp7ihe0EI ,
~** 089ΝΑΥΠΛΙΟ  7 9 2013: http://youtu.be/xIE2MQDlSys ,
~** 091Ναύπλιο  2013 : http://youtu.be/8mD3YN-PiyM
~** 106ΝΑΥΠΛΙΟ  οι  πενιές του  Κώστα 2013: http://youtu.be/jmKnlAgybZQ ,
~** 102Ναύπλιο εκκλησία  2013 εντός Ι.Ν.Αγίων Σπυρίδωνα: http://youtu.be/A4x7OJlYT0U ,
~** 107Ναύπλιο κ Κώστας  Μπαρέλος  πενιές του  2013: http://youtu.be/Jz3A7mYoytU ,
~** 173ΠΟΡΟΣ  2013: http://youtu.be/R0JijDlo6NA  ,
~** 165ΣΠΕΤΣΕΣ βεγγαλικά αναπαράστασης  2013: http://youtu.be/tdmetXp8PZc ,



~**149 Σπέτσες  2013 πρόγραμμα  χορών: http://youtu.be/LS_aTWPsTaM ,
~** 162ΣΠΕΤΣΕΣ 2013  αναπαράσταση: http://youtu.be/7ABIZdoVkjE ,  ? ;;;;;;  
~** 150 Σπέτσες 2013  1ος χορός εκδηλώσεων: http://youtu.be/PDhedrUFA_g
  151  ΣΠΕΤΣΕΣ 2013  2ος  χορός: http://youtu.be/Z-pl7EuJL1s ,
152 ΣΠΕΤΣΕΣ  2013  3ος χορός: http://youtu.be/boRz1YuYfd8 ,
153 ΣΠΕΤΣΕΣ  2013 4ος  χορός : http://youtu.be/eYJoEdhHA80 ,
154 ΣΠΕΤΣΕΣ 2013 5ος χορός: http://youtu.be/FQgbJWUo6cw


~** 159 Δήμαρχος Σπετσών 2013: http://youtu.be/OO--cbR2Ko0 ,
155 ΣΠΕΤΣΕς 2013 6ος χορός: http://youtu.be/ggxYi1j8W8Y ,
157 ΣΠΕΤΣΕΣ 2013 7ος χορός: http://youtu.be/aq9L617Z16k ,
158ΣΠΕΤΣΕΣ 8ος χορός 2013: http://youtu.be/5PqOziW9z28 ,
161ΣΠΕΤΣΕΣ 2013 προσφώνηση εκδήλωσης: http://youtu.be/h4PAKUOiadU ,
164 Σπέτσες αναπαράσταση 2013 πυρπόλησης: http://youtu.be/5jYpbNhwj4M ,
163ΣΠΕΤΕΣ 2013 αναπαράσταση πυρπόλησης: http://youtu.be/-LPjNuSYPDA ,
126 ΕΡΜΙΟΝΗ 2013 αφήγηση: http://youtu.be/4vIaRn52brI ,
127Ερμιόνη Σπέτσες  2013  διαδρομή  αφήγηση: http://youtu.be/8Wg7g6Qfa7Y ,
179ΠΟΡΟΣ  ΓΑΛΑΤΑΣ  2013: http://youtu.be/mFoYjcdrvXM ,
144Σπέτσες 2013 Δήμαρχος αρχ  στόλου Π  Λίτσας: http://youtu.be/d3O1G1JnBdc ,
  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2013 :

~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/08/20-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης    Τρίτη  20  Αυγούστου  2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/21-2013.  html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τετάρτη  21  Αυγούστου  2013 .-                                     
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/08/22-28-2013-29-2013.html , Εκδρομή  Βουλγαρία -  Ρουμανία 22-28  Αυγούστου  2013  Πέμπτη  29  Αυγούστου  2013 ,  Α΄ Μέρος  εκδρομής .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/08/29-2013.html , Εκδρομή-Διαδρομές Βουλγαρία -Ρουμανία  29  Αυγούστου  2013 :
Β΄ Μέρος  εκδρομής 22-28 Αυγούστου 2013  στην Βουλγαρία  καί  Ρουμανία : Μέσα  από   Φωτογραφίες και  Βίντεο ....   snstam , stamos01  Arfara  Greece  2013 .-

~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/29-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  29  Αυγούστου  2013.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/08/30-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  30  Αυγούστου  2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/08/31-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  31  Αυγούστου  2013.-

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013:
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- 
~ ~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/09/01-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  01  Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/09/02-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/09/31-08-02-09-2013-02-2013.html , Αθλητικό  τριήμερο 31-08 έως  02-09-2013 Δευτέρα  02-Σεπτεμβρίου  2013.-
  ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τρίτη  03  Σεπτεμβρίου  2013 , Διαδρομές Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία μέσα από  φωτογραφίες και Βίντεο 2013 .-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  03 - Σεπτεμβρίου  2013 .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ  
Τρίτη   03  Σεπτεμβρίου  2013 .-

~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html , ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ εικόνες  Βίντεο Διαδρομές ιστορικές  αναφορές  ενημερώσεις Ανέκδοτα ,
Τετάρτη  04  Σεπτεμβρίου  2013 :

~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/04-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τετάρτη  04   Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/09/05-2013.html , ΣΟΦΙΑ -ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  05  Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/09/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  05  Σεπτεμβρίου  2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/09/06-2013.html  ,Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  06  Σεπτεμβρίου  2013 .-

  ~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/09/09-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  09 Σεπτεβρίου 2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/09/09-2013.html , ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ καί Γράφοντας Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2013.-
 ~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/09/10-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  10  Σεπτεμβρίου  2013.-

 * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- .-

  ~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-          ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-  
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-
**

Δεν υπάρχουν σχόλια: