Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  07  Ιανουαρίου  2014   :

Από  την  ιστοσελίδα μας ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  ΣΕ  ΟΛΟΥΣ  ΤΟΥΣ  ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ  σήμερα  Γιάννιδες  και  Γιαννούλες !
 
 

  Ημέρα  Φώτων  2014  στ΄ ΑΡΦΑΡΑ  Δευτέρα 6/1  : http://youtu.be/8KaujfX_7zc  ,   
~* ΑΡΦΑΡΑ έργα Τρίτη , 7/1/2014 για τη διαμόρφωση στο Μαγκλαρέϊκο ρέμα ,  νέα  μικρή 

 πλατεία 

 σύντομα στη  διασταύρωση  προς  Πήδημα  και  προς Σταματινού και Βρωμόβρυση   : http://youtu.be/JxRDoLn_sL8  ,

Ένα  ζεϊμπέκικο τις  πρώτες μέρες  του2014 :
https://www.facebook.com/photo.php?v=681521361867905&comment_id=84242449&offset=0&total_comments=2# ,

  ~ Το ζεϊμπέκικο  της πρωτοχρονιάς  2013 : http://youtu.be/qrOBNzSqpyw ,
 
***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  στην  ενημέρωσή  μας  για  σήμερα :
 

***  Βάσω Κλεφτόγιαννη “Ποτέ δε βίωσα το ρατσισμό στη Γερμανία”

   "Θα ήθελα να μεταφέρω εδώ την αξιοκρατία, τον επαγγελματισμό, τη συνέπεια, αλλά και την οργάνωση των Γερμανών""Οι Έλληνες στη Γερμανία ζουν πολλά χρόνια και έχουν πλέον ενσωματωθεί στη χώρα Το «Θάρρος» συνεχίζει τα ταξίδια του και σήμερα μας ανοίγει την πόρτα της η Καλαματιανή Βάσω Κλεφτόγιαννη. Η Βάσω σπούδασε Εσωτερική Αρχιτεκτονική και Διακόσμηση στην Αθήνα. Το 2009 γύρισε στην Καλαμάτα, για να φύγει το 2011 για την Κολωνία της Γερμανίας, όπου και τη συνάντησε το «Θ».-Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις; Τα τελευταία 2 χρόνια εργάζομαι στην Κολωνία και η απόφαση να φύγω από Καλαμάτα ήταν πολύ εύκολη, αφού ουσιαστικά δεν υπήρχε επαγγελματικό μέλλον εκεί.-Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι; Αρχικά ήταν πολύ δύσκολα λόγω του ότι δε μιλούσα τη γλώσσα... Αυτό ήταν και το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετώπισα.-Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις; Οι Έλληνες στη Γερμανία ζουν πολλά χρόνια και έχουν πλέον ενσωματωθεί στη χώρα. Ποτέ δε βίωσα το ρατσισμό. Υπήρξε, όμως, περιστατικό που δε μου νοίκιαζαν διαμέρισμα, γιατί φοβούνταν ότι δε θα είχα λεφτά να πληρώσω το ενοίκιο.-Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα; Θα ήθελα να μεταφέρω την αξιοκρατία, τον επαγγελματισμό, τη συνέπεια, αλλά και την οργάνωσή τους. Επίσης, την ευαισθησία και το σεβασμό που έχουν για τα ζώα και την καθαριότητα της πόλης τους.-Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι… Οπωσδήποτε το μεγαλύτερο καθολικό ναό της Ευρώπης, το Dom. Τη γέφυρα με τα άπειρα λουκέτα. Δείγμα αγάπης, όποιος κλειδώσει το λουκέτο του με τα αρχικά τα δικά του και του/της αγαπημένης του. Nα περπατήσει στις όχθες του Ρήνου και πολλά άλλα…-Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα; Μου λείπει η θάλασσα, ο ήλιος, το Ακρογιάλι, η οικογένειά μου και οι φίλοι μου.-Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου; Φυσικά και υπάρχει…Των Κώστα Γαζούλη-Παναγιώτη Μπαμπαρούτση - 

*** Τι προκάλεσε τη χιονοθύελλα που σαρώνει τις ΗΠΑ
Πολική δίνη
Τι προκάλεσε τη χιονοθύελλα που σαρώνει τις ΗΠΑ
H πολική δίνει σκεπάζει τις ανατολικές ΗΠΑ το απόγευμα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας (Πηγή  : NOAA/NASA GOES)   Ουάσινγκτον   Περίπου ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ εκτιμάται ότι βρίσκεται την Τρίτη υπό την απειλή μιας σπάνιας χιονοθύελλας που έριξε τη θερμοκρασία κατά δεκάδες βαθμούς Κελσίου. Το φαινόμενο προκλήθηκε από διαταραχή της λεγόμενης πολικής δίνης, ενός ανέμου που κανονικά περικυκλώνει το βόρειο πόλο και συγκρατεί το ψύχος παγιδευμένο στην Αρκτική.
Οι πολικές δίνες είναι περιστρεφόμενες ζώνες χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, οι οποίες σχηματίζονται κάθε χειμώνα πάνω από το βόρειο και το νότιο πόλο και καταλαμβάνουν την τροπόσφαιρα (το χαμηλότερο τμήμα της ατμόσφαιρας) και μέρος της στρατόσφαιρας (το επόμενο στρώμα της ατμόσφαιρας).
Στην περιφέρεια κάθε δίνης πνέει ένας σταθερός άνεμος, ο οποίος πνέει από τη δύση προς την ανατολή στην περίπτωση του βόρειο ημισφαίριου.
Περιστασιακά, όμως, η πολική δίνη της Αρκτικής εξασθενεί, αφήνοντας τον παγωμένο αέρα να κατέβει προς τα νότια. Σύμφωνα με τη NASA, η πολική δίνη έχει μετακινηθεί νότια αρκετές φορές φέτος, αν και η τελευταία φορά είναι η χειρότερη. Στο παρελθόν, η δίνη έχει κατέβει νότια και στην περιοχή της Ευρώπης φέρνοντας σοβαρή κακοκαιρία.
Σύμφωνα μάλιστα με το Scientific American, τις επόμενες δεκαετίες το φαινόμενο θα μπορούσε να γίνει πιο συχνό: Λόγω της κλιματικής αλλαγής, η έκταση του πάγου στην Αρκτική μειώνεται τα καλοκαίρια και αφήνει έτσι περισσότερο ηλιακό φως να απορροφηθεί από τη θάλασσα. Η επιπλέον θερμότητα ακτινοβολείται πίσω στην ατμόσφαιρα το καλοκαίρι, κάτι που μπορεί να διαταράξει την πολική δίνη και να τη φέρει νοτιότερα.  Newsroom ΔΟΛ

*** Ο Δήμος, οι επαίτες, το πλεόνασμα

 Αν κάνουμε στην άκρη τη θεωρία περί «δημιουργικής λογιστικής» ή εσκεμμένης παρουσίασης της κατάστασης ως ζοφερής, το οικονομικό πλεόνασμα στο Δήμο Καλαμάτας που ανακοίνωσαν προχθές ο αντιδήμαρχος Π. Μπουζιάνης και ο δήμαρχος Παν. Νίκας είναι ασφαλώς θετικό. Από την άλλη πλευρά, όμως, σκεπτόμαστε ότι, αν υπήρχαν λιγότεροι «άρτοι και θεάματα», πάλι θα είχαμε πλεόνασμα, αλλά και η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερη θαλπωρή και φροντίδα στους οικονομικά αδύνατους της πόλης. Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν η κεντρική εξουσία αδιαφορεί παγερά ή δεν ενδιαφέρεται για την τύχη όσων υπέστησαν τις συνέπειες της κατάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Μπορεί να λένε οι Δήμοι ότι δεν έχουν χώρους, ότι έχουν περικοπεί κατά 60% οι κρατικές ενισχύσεις, είναι βέβαιο, όμως, ότι μπορούν να διαθέσουν κονδύλια εάν αξιοποιήσουν κατάλληλα τους δικούς τους διαθέσιμους πόρους, αλλά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Βέβαια, τα συσσίτια δεν αποτελούν λύση, μπορούν όμως να γίνουν νέα συνείδηση στους υπευθύνους της Δημοτικής Αρχής και να αποτελέσουν μια νέα αρχή στο πώς διαρθρώνεται η κοινωνία σε καιρούς χαλεπούς. Αναδεικνύονται η αλληλεγγύη, ο σεβασμός και η φροντίδα για τον πάσχοντα και αυτά με τη σειρά τους εξακτινώνονται στην κοινωνία και παύει έτσι να είναι μαζεμένη στο καβούκι της ασφάλειάς της. Α.Π. - 

*** Στο δρόμο ξανά οι καθηγητές την Τετάρτη         
            
Κάλεσμα- ανακοίνωση εξέδωσε η Α’ ΕΛΜΕ θέλοντας να δηλώσει την συμπαράστασή της στους εργαζομένους της υγείας.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
Η Α΄ΕΛΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ δηλώνει τη συμπαράσταση της στον αγώνα των γιατρών και των εργαζόμενων στο χώρο των υπηρεσιών υγείας για τη διαφύλαξη του αγαθού της δημόσιας υγείας, το οποίο πλήττεται ανελέητα από τις μνημονιακές πολιτικές . Γι’ αυτό καλεί όλα τα μέλη της και όλους τους Μεσσήνιους πολίτες   να πάρουν μέρος   στη  συγκέντρωση που διοργανώνουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ) Καλαμάτας, την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα, έξω από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (οδός Πλάτωνος).
Η απρόσκοπτη πρόσβαση στην υγεία και στην παιδεία είναι δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών και αποτελεί ευθύνη όλων μας η υπεράσπισή της. 

*** Νίκος Τζώρτζης: Προεκλογική φιέστα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα          
            
Ως προεκλογική φιέστα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, Ν. Τζώρτζης, την προ ημερών εκδήλωση «απολογισμού» της Δημοτικής Αρχής Μεσσήνης σε αίθουσα της περιοχής.
Μιλώντας στο «Θ», ο κ. Τζώρτζης επισημαίνει πολλά από τα κακώς κείμενα της Δημοτικής Αρχής, στην οποία επιρρίπτει ευθύνες για τη μη επίλυση των θεμάτων της καθημερινότητας και την έλλειψη κοινωνικής πολιτικής, ενώ σχολιάζει πως ο δήμαρχος Μεσσήνης υπερηφανεύεται για μια σειρά έργων που κατασκεύασε, τα περισσότερα από τα οποία είχαν, όμως, προετοιμαστεί από τους δημάρχους των καποδιστριακών Δήμων, χωρίς να τους αναγνωρίσει την προσπάθεια που κατέβαλαν για να αλλάξει κάτι στον τόπο τους.
  Δεν ήταν απολογισμός της Δημοτικής Αρχής
«Αν επρόκειτο», μας είπε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, «για απολογισμό της Δημοτικής Αρχής, όπως προβλέπει ο “Καλλικράτης”, θα έπρεπε να διενεργηθεί στο χώρο του δημαρχείου, όπως είχαν κάνει και άλλοι δήμαρχοι, και όχι κάπου αλλού. Θα έπρεπε να γίνει παρουσία όλων των δημοτικών συμβούλων, προέδρων και μελών των Τοπικών Συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων όλων των πτερύγων του Δ.Σ. (πλειοψηφία – μειοψηφία), προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί διάλογος και να προκύψουν τα απαραίτητα συμπεράσματα.
Όμως, αντί να δούμε όλα αυτά, είδαμε μια εκδήλωση σε άλλον χώρο, χωρίς τη μειοψηφία και με την παρουσία μόνο κάποιων προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων, που εντέχνως παρέσυρε εκεί ο δήμαρχος, ισχυριζόμενος πως επρόκειτο για εκδήλωση της Δημοτικής Αρχής και όχι της παράταξής του, όπως τελικά αποδείχθηκε.
Έτσι, με τη μέθοδο που ακολούθησε, κατάφερε να αποφύγει το σκόπελο της κριτικής που θα του ασκείτο, αν ο απολογισμός γινόταν όπως έπρεπε. Παρουσίασε μια ωραία έκθεση ιδεών, δεδομένου ότι υπήρχαν σχεδόν έτοιμες μελέτες από τους καποδιστριακούς Δήμους που θα έπρεπε να “τρέξουν” για να υλοποιηθούν και να μετεξελιχθούν σε έργο. Αυτή ήταν η υποχρέωση που κάθε δήμαρχος είχε να κάνει. Άρα, μην περηφανεύεται πως ήρθε και έφτιαξε τα πάντα. Το μεγάλο μέρος των έργων που έχουν υλοποιηθεί στο διάστημα της θητείας του είναι μελέτες και έργα των προηγούμενων Δήμων, κι ο ίδιος δεν έχει ούτε τη στοιχειώδη ευθιξία να αναφερθεί στους δημάρχους των καποδιστριακών Δήμων, οι οποίοι είχαν ουσιαστική συμμετοχή στα έργα αυτά για το καλό του τόπου τους. Ένας καλός δήμαρχος, λοιπόν, θα έπρεπε να αναγνωρίσει πρώτα από όλα την προσπάθεια των προηγουμένων, χωρίς να τους αγνοεί.
Θέλει, δε θέλει, ο κ. Αναστασόπουλος, βαθιά μέσα του, πρέπει να αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν είναι ο μοναδικός δήμαρχος στον κόσμο, αλλά ότι είχαν προηγηθεί άλλοι και άλλοι που έφεραν την περιοχή μας στο σημείο ώστε να μπορεί ο ίδιος πια να κοκορεύεται σήμερα για το “μυθικό” έργο του.
  Αδυναμίες και καθημερινότητα    
Πέραν, όμως, του “φιλολογικού” μέρους του υποτιθέμενου απολογισμού, θα περίμενε κανείς από το δήμαρχο να παραδεχθεί έστω και μία από τις αδυναμίες που υπάρχουν. Δεν είναι δυνατόν να είναι όλα τέλεια. Καλά τα μεγαλόπνοα έργα, αλλά αν δε λυθούν τα προβλήματα ύδρευσης, καθαριότητας και φωτισμού που υπάρχουν, δεν κάνουμε τίποτε.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για επέκταση του δικτύου ύδρευσης και την ίδια ώρα να υπάρχουν δεξαμενές ακαθάριστες και ανασφάλιστες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, εκτός κι αν δεν τον ενδιαφέρει η υγεία των κατοίκων.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για τα απορρίμματα και να έχει μειωθεί η αποκομιδή τους από τις Τοπικές Κοινότητες και σε αντιστάθμισμα να έχουμε αυξήσει το κόστος των δημοτικών τελών έως και 200% στις περισσότερες Δημοτικές Ενότητες.
Είναι δυνατόν κατακαλόκαιρο και με τον τουρισμό να παρουσιάζει άνθιση και στην περιοχή μας, να μη γίνεται αποκομιδή όπως θα έπρεπε και να υπάρχει δυσοσμία και δυσφορία των κατοίκων και των επισκεπτών από αυτή την κατάσταση; Έτσι θα προχωρήσουμε στην τουριστική ανάπτυξη; Αυτή είναι η συμπαράσταση του κ. Αναστασόπουλου, ο οποίος ανακοίνωσε και τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων στο Δήμο;
Μιλά με περισσή θρασύτητα για ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ και κατασκευές νέων ξενοδοχειακών μονάδων χωρίς καν να έχει καταφέρει να σταθεί αξιοπρεπώς στο ζήτημα της καθημερινότητας, καθώς φαίνεται να αγνοεί πως αυτός είναι ο κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη.
Κι αν υποθέσουμε ότι οι Τοπικές Κοινότητες έχουν απομείνει στην τύχη τους, το ίδιο ισχύει και για την έδρα του Δήμου, τη Μεσσήνη, που στο διάστημα της θητείας της Δημοτικής Αρχής δεν έχει μπει ούτε ένα καρφί.
Και καλό θα ήταν να μη βιαστεί να μας απαντήσει σε αυτή μας την επισήμανση. Ας φροντίσει να αναλογιστεί τι πραγματικά έχει κάνει και όχι αυτά που έχει προγραμματίσει να κάνει, αν κάνει.
  Κοινωνική πολιτική
Φυσικά, καθημερινότητα δεν είναι μόνο τα έργα και τα σκουπίδια, αλλά και η ανακούφιση των αδύναμων συνδημοτών μας.
Θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπερηφανεύεται ο κ. Αναστασόπουλος στον τομέα αυτό. Κοινωνική πολιτική δεν είναι μόνο το να μοιράζονται γαλοπούλες ή να περιμένουμε από τους εθελοντές να βοηθήσουν.
Θα έπρεπε, για παράδειγμα, το κοινωνικό παντοπωλείο να εκπληρώνει το στόχο του, να είναι άριστα οργανωμένο και να μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε έχει ανάγκη.
Κι αν δεν μπορεί ο κ. δήμαρχος να αντιληφθεί τι εννοούμε με την έννοια της κοινωνικής πολιτικής και όχι του μικροκομματικού συμφέροντος, ακόμη και αν δε θέλει να λάβει υπόψη του τις προτάσεις μας, καλό θα ήταν να λάβει υπόψη του τους φορείς προτού αποφασίσει.
Αν, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να έχει απορίες, ας ανατρέξει στα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια τι σημαίνει, κατά την άποψή μας, κοινωνική πολιτική.
Καταλήγοντας, θα συνιστούσαμε στον κ. Αναστασόπουλο να σταματήσει να ευχαριστεί πρωθυπουργούς και υπουργούς και να φωτογραφίζεται μαζί τους, και να καταλάβει ποια είναι η πραγματικότητα και οι ανάγκες της κοινωνίας μας, που δεινοπαθεί καθημερινά προσπαθώντας να σταθεί στα πόδια της με αξιοπρέπεια και να αντιπαλέψει τις οικονομικά δύσκολες συνθήκες».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  
 
***  Δύσκολη η επιβίωση για τους εμπόρους το 2014 με τη νέα φορολογία          
           
Δύσκολη χρονιά για τον εμπορικό κόσμο θα είναι το 2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, αφού με τη νέα φορολογική νομοθεσία το κράτος βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη κάθε μικρομεσαίου, εμπόρου και ελεύθερου επαγγελματία.
«Θα είναι ήρωας όποιος καταφέρει να επιβιώσει το 2014 και είτε δε θα έχει άλλες υποχρεώσεις είτε θα πρέπει να έχει και άλλους πόρους που δε φορολογούνται», σημειώνει στο «Θ» η κα Ψηλάκη, η οποία διαβλέπει πως με τη νέα φορολογία, εκτός από τον αριθμό των καταστημάτων που αναγκαστικά θα κλείσουν λόγω φοροαδυναμίας των εμπόρων, θα αυξηθεί και ο αριθμός των αυτοκτονιών από τους μη δυνάμενους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
  Η νέα φορολογία
Όπως εξήγησε, όσοι μικρομεσαίοι, έμποροι και επιχειρηματίες έχουν εισόδημα από μηδέν έως 50.000 ευρώ, θα φορολογούνται με συντελεστή 26% και όσοι έχουν εισόδημα από 50.001 ευρώ και άνω, θα φορολογούνται με 33%. Έτσι, αν, για παράδειγμα, κάποιος έχει κέρδη 10.000 ευρώ, θα φορολογηθεί με 26%, δηλαδή με 2.600 ευρώ. Αν υπολογιστεί και το 55% της προκαταβολής φόρου, δηλαδή 1.430 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος 800 ευρώ, προκύπτει φορολόγηση 4.830 ευρώ ή σχεδόν το 50% του κέρδους που φορολογήθηκε.
Υπάρχει, όμως, και μια καλύτερη εκδοχή, που αφορά νέους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, που έκαναν έναρξη λειτουργίας από την 1η Ιανουαρίου 2013, στους οποίους ο φορολογικός συντελεστής για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας, και έως το ποσό των 10.000 ευρώ, θα είναι μειωμένος κατά 50%. Έτσι, το 26% θα μειώνεται στο 13%.
Για εισοδήματα από ακίνητα και ενοίκια έως 12.000 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής είναι 10% και ο φόρος 1.200 ευρώ. Από 12.001 ευρώ και άνω, ο φορολογικός συντελεστής αυξάνει στο 33%.
Το ακαθάριστο ποσό από ακίνητα έχει και συμπληρωματικό φόρο 1,5%, ενώ για κατοικίες μεγαλύτερες των 300 τ.μ. και επαγγελματικές μισθώσεις, ο συμπληρωματικός φόρος αυξάνεται στο 3%.
  Με εισοδήματα του 1979
«Καλούμεθα», συνέχισε, «ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι, έμποροι και ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουμε φόρους του 2013 με τα εισοδήματα του 1979».
Μάλιστα, πρόσθεσε πως η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έχει εδώ και καιρό επισημάνει τη δυσκολία της πραγματοποίησης των στόχων από την υπερφορολόγηση των ανύπαρκτων εισοδημάτων και απαξιωμένων ακινήτων, καθώς και για τους κινδύνους που θα επέλθουν από την αναγκαστική στάση πληρωμών λόγω φοροαδυναμίας και όχι φοροδιαφυγής, καθώς δεν είναι εύκολο να πληρωθούν όλα αυτά.
Σημείωσε δε, ότι η μείωση του τζίρου στα πέντε χρόνια ύφεσης έχει ξεπεράσει το 60% ενώ σε είδη πολυτελείας (αυτοκίνητα και άλλα) έχει φθάσει στο 80%, «και για το λόγο αυτό γεμίσαμε νεόπτωχους».
  Αύξηση λουκέτων και αυτοκτονιών
Η κα Ψηλάκη εκτίμησε πως «με τη νέα φορολογική νομοθεσία θα μπουν αναγκαστικά λουκέτα σε πολλές επιχειρήσεις που δε θα μπορέσουν να σταθούν στο χώρο και θα προκύψουν νέες στρατιές ανέργων. Επίσης, θα αυξηθούν, εκτός από τα λουκέτα, οι αυτοκτονίες εμπόρων που θα έλθουν σε απόγνωση.
Μπορεί να ευχόμαστε το 2014 να είναι χρονιά ανάπτυξης, αλλά, δυστυχώς, δε θα είναι έτσι». Αναρωτήθηκε, λοιπόν, υπό αυτές τις συνθήκες, πώς μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι και το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
  Οι υποχρεώσεις
Κι όταν ρωτήθηκε ποιες είναι οι υποχρεώσεις που υπάρχουν, απάντησε πως με ό,τι απομείνει από την εφορία, θα πρέπει να πληρωθούν τα πυρόπληκτα δάνεια, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, τα τιμολόγια των οποίων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ο ΟΑΕΕ, που συνήθως καθυστερείται, ενοίκια που και σε αυτά αναμένεται τεράστια αναστάτωση, αλλά και να ζήσει κάποιος, αν έπειτα από όλα αυτά του μείνουν χρήματα.
  Οικονομικός πόλεμος και ωράριο
«Είμαστε σε οικονομικό πόλεμο με την τρόικα, που δεν ξέρω πού θα βγάλει» σχολίασε ακόμη, ενώ άφησε αιχμές για την πρόταση αύξησης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων: «Νομίζουν ότι έτσι θα έρθει η ανάπτυξη και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Πώς θα γίνει αυτό, όταν μειώνεται συνεχώς το εισόδημα; Από πού θα αυξηθεί; Από τον τουρισμό; Για να αφήσουν χρήματα οι τουρίστες, θα πρέπει να αυξηθούν κατά 1.000 οι διαθέσιμες κλίνες στην Καλαμάτα, που αυτή τη στιγμή δεν έχει τη σχετική υποδομή για να μένουν χρήματα στον τόπο.
Μπορεί να γίνονται βήματα, αλλά είναι περιορισμένης αποτελεσματικότητας. Θα έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει δεκαετίες νωρίτερα για να μπορούμε να κρατάμε τον κόσμο στην Καλαμάτα».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου -

***  Από τον Άννα στον Καϊάφα...         
   
Για την ανούσια κόντρα Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Καλαμάτας περί αρμοδιότητας καθαρισμού στον ποταμό Άρι, ένα σχόλιο. Μας πήρε χθες τηλέφωνο κάτοικος από την περιοχή του Μπουρνιά και μας είπε: «Πώς είναι δυνατό από τη μια πλευρά ο κ. Νίκας να αποποιείται τις όποιες ευθύνες του και από την άλλη να υπόσχεται ανάπλαση της περιοχής, λόγος για τον οποίο τον στήριξα στις εκλογές;».
Πολύ λογική μάς φαίνεται η ερώτηση του συνδημότη.
Από εκεί και πέρα, προσωπικά δε μας ενδιαφέρει ποιος έχει την αρμοδιότητα καθαρισμού. Αν ανήκει στην Περιφέρεια, δεν είναι και η πρώτη φορά που ολιγώρησε στην έγκαιρη αντιμετώπιση κάποιων θεμάτων, ούτε είναι η τελευταία που πετάει το μπαλάκι των ευθυνών της δεξιά και αριστερά.
Για εμάς, όμως, ο πρώτος πολίτης του Δήμου, άσχετα με το τι κάνει η Περιφέρεια, έπρεπε προ πολλού να έχει βγει στα... κάγκελα, διεκδικώντας το αυτονόητο για την προστασία των δημοτών του και των περιουσιών τους. Αυτό το παιχνίδι από τον... Άννα στον Καϊάφα δεν πείθει πια κανέναν.
Α.Π. 
 
*** Συναυλία αλληλεγγύης από τη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας (φωτογραφίες
 
 Το Σάββατο το πρωί στην Καλαμάτα Η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας διοργάνωσε το Σάββατο το πρωί στην κεντρική πλατεία συναυλία αλληλεγγύης, με τη φιλική συμμετοχή του συγκροτήματος Juke Box and Friends. Με σύνθημα «στηρίζουμε και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους μας, συλλέγοντας είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια, με σκοπό να τα παραδώσουμε σε άπορες οικογένειες του νομού μας», η τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε το στόχο της. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «το παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, στελέχη του κόμματος και της Αυτοδιοίκησης, όπως ο δήμαρχος Τριφυλίας. Κ. Κόλλιας και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Αν. Καραγιάννης. Α.Π. - 
 
***   Μία κρίσιμη αναμέτρηση (25 Δεκεμβρίου 1947-6 Ιανουαρίου 1948 :
Από τις πιο μεγάλες αναμετρήσεις στα χρόνια της Κομμουνιστικής Ανταρσίας (των ετών 1946-1949) αποτέλεσε αναμφισβήτητα η μάχη στην Ακριτική Κόνιτσα που έλαβε χώρα στα τέλη Δεκεμβρίου 1947 ώς την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους 1948.
ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΤΟΣ 1947
Βρισκόμαστε στα τέλη του 1947. Οι κομμουνιστές αντάρτες ήδη από τον Μάρτιο του 1946 (επίθεση στο Λιτόχωρο) φανερώνουν τις προθέσεις τους : δεν θα δεχθούν να μείνουν σε συνθήκες αστικής δημοκρατίας και Κοινοβουλευτισμού. Και παρότι η Ελλάς είχε περιέλθει (με την σύμφωνη γνώμη της Μόσχας και του Στάλιν) στο Δυτικό στρατόπεδο, θα συνεχίσουν την ένοπλη αντιπαράθεση εναντίον του Ελληνικού Κράτους. Το τελευταίο, παρά τις εγγενείς του αδυναμίες -καθώς η χώρα εξερχόταν από μία φρικτή Κατοχή και τους δύο πρώτους Γύρους αντιπαράθεσης με τον Κομμουνισμό(1943-1944)- δεν είχε αντιληφθεί το μέγεθος του κινδύνου. Μία μεγάλη καμπάνα αφύπνισης για όλους θα είναι η μάχη της Κονίτσης.
Η «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΦΕΙΑΔΗ
Στις 23 Δεκεμβρίου 1947 από την Γιουγκοσλαβία ανακοινώνεται ο σχηματισμός της «Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης» εντός της Ελλάδος με «πρωθυπουργό» τον Μάρκο Βαφειάδη και «υπουργούς»γνωστούς κομμουνιστές και τον καθηγητή Πέτρο Κόκκαλη. Ο επικεφαλής του ΚΚΕ , ο Γενικός Γραμματέας του Νίκος Ζαχαριάδης, ετοίμαζε την κατάληψη μιας πόλεως στα σύνορα, για να εγκατασταθεί η «κυβέρνηση» του Μάρκου, με απώτερο στόχο να αναγνωριστεί ως μία άλλη κυβέρνηση της Ελλάδος από χώρες του Ανατολικού συνασπισμού.
Για τον σκοπό αυτόν επιλέγεται η ακριτική Κόνιτσα, που ήταν δίπλα σε κομμουνιστικό Κράτος (Αλβανία) από όπου οι κομμουνιστές αντάρτες εξοπλίζονταν και εφορμούσαν. Η επίθεση ορίζεται για το πρωινό των Χριστουγέννων του 1947. Στις 6 το πρωί, με τις πρώτες καμπάνες των εκκλησιών για το χαρμόσυνο γεγονός του Χριστιανισμού, η πόλη δέχεται επίθεση με πυκνά πυρά στην αμυντική περίμετρο. Στην Κόνιτσα υπήρχαν δύο Τάγματα Πεζικού, το 582 και το 584 υπό την διοίκηση της 75ης Ταξιαρχίας του Κων. Δόβα (τον οποίο αντικατέστησε, λόγω βαρέος τραυματισμού του κατά τις επιχειρήσεις, επάξια ο Γεώργιος Παλλαντάς) και λίγες δυνάμεις των ΜΑΔ και της Χωροφυλακής. Περίπου λιγότεροι από χίλιοι άνδρες. Γύρω από την Κόνιτσα επιτίθονταν 2200 κομμουνιστές (του λεγόμενου ΔΣΕ) σε δύο ταξιαρχίες υπό την ηγεσία του Γιώργη Σοφιανού και του Δημήτρη Ζύγουρα (Παλαιολόγου). Η φρουρά της Κονίτσης χωρίς την ενίσχυση δυνάμεων δεν θα άντεχε.
Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
Οι άνδρες του ΔΣΕ χτυπούν την γέφυρα Μπουραζάνη που ενώνει την Κόνιτσα με την υπόλοιπη Ήπειρο οδικώς και έτσι μένει μόνο ο καρόδρομος από την γέφυρα Ρομπόκη(από εκεί που διέρχεται σήμερα η Εθνική Οδός Ιωαννίνων –Κοζάνης). Από την τελευταία θα διέλθουν μέσα σε επικές συνθήκες, μέσα σε κακοκαιρία, άθλια μονοπάτια και με συνεχή ένοπλη αντιπαράθεση με τους κομμουνιστές το 527 Τάγμα Πεζικού και Χωροφύλακες υπό τον Λυγεράκη αλλά και οι ΛΟΚ της Γ΄ Μοίρας, για να φτάσουν και να ενισχύσουν οι πρώτοι την άμυνα της πόλεως, το βράδυ στις 19.50 της 31ης Δεκεμβρίου το 527 και 6 ώρες αργότερα, στις πρώτες ώρες του νέου έτους οι ΛΟΚ. Αυτές οι ενισχύσεις ανέτρεψαν τα δεδομένα υπέρ των πολιορκημένων που σε πολλά σημεία έδιναν αγώνα μέχρις εσχάτων με πολλές απώλειες.
Ο καινούργιος χρόνος, το δραματικό επίσης 1948 έμπαινε αισιόδοξα για τους μαχητές της Κονίτσης που έβλεπαν ότι ο αγώνας τους γινόταν νικηφόρος! Τις ίδιες ήμερες οι κάτοικοι των εκτός Ηπείρου πόλεων ήταν στα σπίτια τους και με εορτές περίμεναν την άφιξη του Νέου Έτους. Η Κόνιτσα ήταν τόσο μακριά και μόνο η προβολή του τιτάνιου αγώνα από τον Τύπο και η άφιξη της Βασίλισσας Φρειδερίκης στις 7 Ιανουαρίου 1948, μία ημέρα μόλις μετά την λήξη των μαχών και με συνθήκες ακόμη επικίνδυνες (μία κίνηση που έδειξε το θάρρος της αείμνηστης Βασίλισσας και έδωσε το παράδειγμα σε πολλούς φοβισμένους πολιτικούς τότε), επηρέασαν την Κοινή Γνώμη που κατανόησε ότι ο αγώνας του Ελληνικού Στρατού στην Κόνιτσα ήταν και δικός της Αγώνας.
Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ
Όπως αναφέρει ο αείμνηστος Αλέξανδρος Ζαούσης (στο βιβλίο του «Η Τραγική αναμέτρηση», τόμος Α΄, εκδόσεις Ωκεανίδα) «στην πρωτεύουσα η νίκη του Ελληνικού Στρατού στην Κόνιτσα έπαιρνε διαστάσεις εθνικού γεγονότος. Η Βουλή, η Ακαδημία Αθηνών, το ΕΜΠ και πλήθος οργανώσεων έστελναν συγχαρητήρια ψηφίσματα στην φρουρά και τους κατοίκους της Κόνιτσας. Συγχρόνως, όπως από καιρό τους το είχε ζητήσει ο Γ. Βλάχος της «Καθημερινής», οι Έλληνες ‘έβαζαν και το χέρι στην τσέπη τους’. Πάσης φύσεως εργατοϋπαλληλικές οργανώσεις και ιδιώτες έστελναν χρήματα για την Κόνιτσα. Ακόμα και οι ιδιοκτήτες των πορθμείων Περάματος-Σαλαμίνας μάζεψαν κούτες με τσιγάρα για τη φρουρά της Κονίτσης… »
Η αποτυχία των κομμουνιστών αν καταλάβουν την ακριτική Κόνιτσα θα είναι ένα πλήγμα στο ηθικό τους. Η Ελληνική Κυβέρνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη θα λάμβανε περισσότερα μέτρα εναντίον των μελών του ΚΚΕ, ενώ ο Ζαχαριάδης θα ετοίμαζε μία νέα επίθεση, για να βρει κάποια πρωτεύουσα για την «κυβέρνηση» του. Η Κόνιτσα ήταν μία μεγάλη ήττα για την κίνηση των κομμουνιστών να καταλάβουν την εξουσία.
Κάθε χρόνο τιμάται από τις τοπικές ενώσεις Αποστράτων Στρατού και Χωροφυλακής και Πολεμιστών της Ηπείρου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, η μνήμη των πεσόντων υπερασπιστών της Μάχης της Κονίτσης στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου(που δέχθηκε τα πυρά των ανταρτών) και στο μνημείο που έχει ανεγερθεί για αυτούς στην Κόνιτσα.
Φέτος θα τιμηθεί την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014 στις 9.00 πμ στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κονίτσης. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει σήμερα ο Ελληνισμός στους λησμονημένους αυτούς αγωνιστές…
Γεώργιος Διον. Κουρκούτας
Καθηγητής Φιλόλογος


*** Τρεις νεκροί από πυρκαγιά σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 

 Τρεις νεκροί, ανάμεσα τους ένα παιδί δύο ετών, και δύο τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός από πυρκαγιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα του 5ου ορόφου σε πολυκατοικία στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης. Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ οι πυροσβέστες εντόπισαν τους τρεις νεκρούς ενώ απεγκλωβησαν έναν 25χρονο, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με εγκαύματα στο 85% του σώματός, ο οποίος φέρεται να διέμενε στο διαμέρισμα που παραδόθηκε στις φλόγες. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς έχει ολοκληρωθεί. Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες από σκόπιμη ενέργεια και όχι κατά λάθος. πηγή: iefimerida.gr - 

*** Σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 8.000 γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ

  Συνάντηση με τους αρμοδίους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει το μεσημέρι της Τρίτης ο γενικός γραμματέας Υγείας Πελλοπίδας Καλλίρης για την μετάβαση γιατρών και εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, την προσεχή εβδομάδα τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας 7.917 γιατροί και εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας. Οι μονάδες υγείας θα υπαχθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι που θα εργάζονται στο νέο σύστημα θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ διαφωνούν με το νέο σχέδιο και συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Εν τω μεταξύ, μιλώντας στον Σκάι ο υπουργός Διοικητική Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα αποτελέσει την κύρια δεξαμενή διαθεσιμότητας, ενώ εκτίμησε ότι οι εργαζόμενοι στον οργανισμό που θα τεθούν σε τέτοιο καθεστώς θα φτάσουν τις 8.000 με 9.000. Πρόσθεσε ότι μια μεγάλη πλειοψηφία θα απορροφηθεί από το ΕΣΥ υπό την προϋπόθεση ότι οι γιατροί θα δεχτούν το νέο καθεστώς. Newsroom ΔΟΛ - 

***  Τη Βασιλόπιττά της έκοψε η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας         
           
 
Τη Βασιλόπιττα των Γραφείων της Μητρόπολης Μεσση­νίας  ευλόγησε και έκοψε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, παρουσία του  Μητροπολίτη Καβάσων κ. Εμμανουήλ και του προσωπικού που εργάζεται στη  Μητρόπολη, 
ευχήθηκε στους συνεργάτες του, για μια καλή και ευλογημένη χρονιά με υγεία αγάπη και αισιοδοξία.
Το φλουρί έτυχε στον οικοδεσπότη κ. Χρυσόστομο ο οποίος ευχήθηκε στους συνεργάτες του, για μια καλή και ευλογημένη χρονιά με υγεία αγάπη και αισιοδοξία.
 
***   Εορτασμός των Θεοφανείων στον Πύλο- Νέστορος (φωτογραφίες)         
     
 
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, γιορτάστηκε σε όλο το Δήμο Πύλου-Νέστορος, από τη Κορώνη έως τη Χώρα, με κάθε επισημότητα η Εορτή των Θεοφανείων.
  Στη Πύλο, έδρα του Δήμου, τελέσθηκε το πρωί η Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, υπό του Επισκόπου Καβάσων Εμμανουήλ, του Διακόνου του και  του Ιερέα της Πύλου και εν  συνεχεία τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Έπειτα, ακολούθησε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Λιμάνι,  παρουσία του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριου Καφαντάρη, των Αντιδημάρχων, των Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων, των εκπροσώπων των στρατιωτικών αρχών  καθώς και πλήθους πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στο στη προβλήτα, παρά τις αντίξοες συνθήκες.
  Ο Επίσκοπος, μαζί με το Διάκονό του και τον Ιερέα της Πύλου, έκαναν Αγιασμό των Υδάτων πετώντας το Τίμιο Σταυρό από τη Βασιλική Σκάλα, ενώ πέντε γενναίοι δημότες έπεσαν στα κρύα νερά του Λιμανιού, τηρώντας το έθιμο, με σκοπό να πιάσουν το Σταυρό.
  Τέλος, καθώς οι κολυμβητές πέρασαν από τον Επίσκοπο για να ευλογηθούν, ο Δήμαρχος τους συνεχάρη  για το θάρρος τους και ευχήθηκε η χάρη του Σταυρού να τους δίνει φώτιση, σωστή καθοδήγηση και υγεία, δίνοντάς τους ως δώρο την εικόνα της Παναγίας.
 
*** Από 15 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου με δύο παρελάσεις το Καλαματιανό Καρναβάλι
 Μεγαλύτερο σε διάρκεια, με δύο παρελάσεις, θα είναι το φετινό Καλαματιανό Καρναβάλι. Αναλυτικά, η τελετή έναρξης θα γίνει το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στο Ιστορικό Κέντρο στις 7.00 το απόγευμα. Την Τετάρτη 19/2 ακολουθεί Μαντολινάτα- Συναυλία με τη Φιλαρμονική του Δήμου στις 8.00 το βράδυ. Το Σάββατο 22/2, στις 8.00 το βράδυ, θα γίνει η νυχτερινή παρέλαση στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στην κεντρική πλατεία. Την Τετάρτη 26/2 στις 9.00 το βράδυ έχει προγραμματιστεί γιορτή της Καρναβαλικής Επιτροπής με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Το Σάββατο 1η Μαρτίου θα γίνει Ιζαμπιάδα στην παραλία της Καλαμάτας, με αποκορύφωμα το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, εκδήλωση που θα αρχίσει στις 2.00 μετά το μεσημέρι. Τέλος, την Κυριακή 2/3 θα γίνει η Μεγάλη Καρναβαλική παρέλαση με κατάληξη στην κεντρική πλατεία, η οποία και θα ξεκινήσει στις 2.00 μετά το μεσημέρι. Να σημειωθεί ότι από 15 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου θα γίνουν διάφορα παιχνίδια και από 13 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου θα υπάρχει εκθετήριο καρναβαλικών στολών στο Πνευματικό Κέντρο Π.Μπ. -
 
***  Δεν τελέστηκε η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι Κυπαρισσίας εξαιτίας του άσχημου καιρού (φωτογραφίες)         
      
  
 
  Δεν τελέστηκε η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Κυπαρισσίας σήμερα εξαιτίας του άσχημου καιρού με τη βροχόπτωση. Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία Αγιασμού των Υδάτων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, παρουσία του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια μετά της συζύγου του Αθηνάς, του πρώην δημάρχου Κυπαρισσίας Ηλία Τσίγγανου, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Αιμιλιανού Σεκλού, του περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Μπακούρου ο οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, του προέδρου του Δ.Σ. Τριφυλίας Δημήτρη Μπασδάνη, του προέδρου της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Τζίμη Χρονόπουλου, αυτοδιοικητικών, αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού Σώματος και του Πυροσβεστικού Σώματος και πλήθους πιστών. Λόγω της βροχής, που από τη νύχτα σημειωνόταν στην πόλη, δεν κατέστη δυνατό να γίνει Λιτανεία, Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και Αγιασμός των Υδάτων στο λιμάνι της Κυπαρισσίας. Πολλοί κάτοικοι της Κυπαρισσίας και της περιοχής, πάντως, μετέβησαν στο λιμάνι αναμένοντας πως ίσως γίνει Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, αλλά πληροφορηθέντες πως, τελικά, δεν θα γίνει λόγω του καιρού, αποχώρησαν. Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Τριφυλίας τόνισε πως, «η σημερινή γιορτή είναι μια γιορτή λαμπερή για τη Χριστιανοσύνη. Μπορεί ο καιρός να είναι θολός, όμως το Άγιο Φως που φώτισε τη βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη, φωτίζει τις καρδιές μας, φωτίζει και το νου μας και, πιστεύουμε, μέσα από αυτή τη Θεία Φώτιση και τον Αγιασμό της εκκλησίας μας τούτη η χρονιά να είναι μια καλύτερη χρονιά, από αυτές που περάσαμε. Να ανοίξουν οι ορίζοντες, να έχουμε Θεία Φώτιση σε όλους όσους αποφασίζουν και καθορίζουν τις τύχες τους τόπου μας και, από τη δική μας τη μεριά, θα κάνουμε βέβαια ό,τι μπορούμε στο κομμάτι αυτό που μας αναλογεί κάποια ευθύνη. Χρόνια πολλά σε όλους! Θεία Φώτιση σε όλους!».    Του Ηλία Γιαννόπουλου 
 
***  ΕΚΤΑΚΤΟ: “ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”






ΕΚΤΑΚΤΟ: “ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΟ ΜΑΝΙΚΙ ΤΟΥ ...
ΠΩΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΗΝ Ε.Ε ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ...
ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ...

ΤΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΟΥ !!!
ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ Η ΘΑ ΤΟ ΕΚΚΙΝΗΣΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΣ

ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΗ Η ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 14 Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΝΕΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ...

ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ...

ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 6.000 ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΑΝΕΛΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 2009 ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 15 ΙΣΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΕΝΑΖΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ...

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΚΡΥΦΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ
ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΘΟΥΝ ΩΣΤΕ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΕΥΡΩΣΤΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ...

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟΝ ΞΕΝΟ ΤΥΠΟ ΠΕΡΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΑΥΤΗΣ, ΤΑΡΑΞΕ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΦΟΡΤΩΘΕΙ ΤΟ 80% ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ...

Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, (ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑΣ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ), ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ...

ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΟΛΙΣΘΑΙΝΟΥΣΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΡΑΓΔΑΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ...

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΘΑ ΞΕΠΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΤΡΑΓΓΙΞΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ...

ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΑΠΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΔΙΕΘΝΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ...

ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΤΗΝ Ε.Ε ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΝΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ "ΜΕΓΑΛΟ ΧΑΡΤΙ" ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ...

ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΘΑ ΞΕΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ...

ΘΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ, ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΜΟΛΟΓΟ, ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ...

ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΤΟΥΣ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΑΝ ...

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΟΤΑΝ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ, ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΝ ΝΕΑ ΔΙΣ ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΚΕΦΑΛΙ ...

ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ Η ΑΠΕΙΛΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ...

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΛΑΝΑΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΟ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ, ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΩΣΤΕ ΜΕΤΑ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ, ΑΦΟΥ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΟΙ ΕΚΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ, ΚΑΘΟΣΟΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΖΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ...

ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΑΝ, ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ...

ΑΝ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ, 30% ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ 40% ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ Η ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΘΑ ΑΝΕΛΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ Η ΘΑ ΤΑΞΟΥΝ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΑΝ ΑΝΑΝΕΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥΣ Η ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ, ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ...
ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΦΕΘΟΥΜΕ Η ΝΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΕΧΘΟΥΝ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ !!!

 *** Σταυρούλα Κουράκου – Δραγώνα: Η Κυρά των Αμπελιών         
           
Υπήρξε μια οραματίστρια δημόσιος υπάλληλος, τεχνοκράτισσα, που είχε τη δύναμη να κάνει το όραμα πράξη
 Εκδόθηκε πρόσφατα και κυκλοφορεί ήδη το τελευταίο συγγραφικό έργο (κατά την ίδια Κύκνειο Άσμα) της κας Σταυρούλας Κουράκου – Δραγώνα με τίτλο «Η Άμπελος και ο Οίνος στον αρχαίο ελληνικό κόσμο».
Πρόκειται για μια πολυτελή έκδοση 278 σελίδων, η οποία, όχι μόνο απουσίαζε από το χώρο των συγγραμμάτων για την περιγραφή της κουλτούρας των αρχαίων Ελλήνων σχετικά με το κρασί, αλλά επιπλέον καταδεικνύει τη σημαντική επίδραση που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες στη μεταγενέστερη ανάπτυξη της οινικής κουλτούρας
Αν και λάτρης του οίνου, εκείνο που με παρακίνησε να ψάξω περισσότερο για τη συγγραφέα ήταν το επώνυμό της. Σκέφθηκα, ότι δεν μπορεί, κάποια σχέση θα έχει με την Καλαμάτα. Κι έτσι είναι. Μισή Λάκωνας, μισή Μεσσήνια. Επομένως, έχουμε δικαίωμα να τη θεωρούμε και δικό μας άνθρωπο.
Με οδηγό το διαδίκτυο ανακάλυψα ότι η κυρία Κουράκου-Δραγώνα δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα. Η ζωή και το έργο της δύσκολα θα μπορούσαν να χωρέσουν μέσα σε λίγες λέξεις. Μπήκε στο Πανεπιστήμιο, στο Χημικό Τμήμα, στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια. Σχεδόν τυχαία βρέθηκε να εργάζεται στο υπουργείο Γεωργίας, στο Ινστιτούτο Οίνου. Είναι η πρώτη γυναίκα με δίπλωμα οινολόγου στην Ευρώπη. Εξελέγη, δε, παμψηφεί πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου.
Υπερασπίσθηκε και κατοχύρωσε 27 ελληνικές ονομασίες προελεύσεως, με νεότερη αυτή του Vinsanto. Με Προεδρικό Διάταγμα διορίστηκε αναπληρώτρια καθηγήτρια της Οινολογίας στη Γεωργική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Συμμετείχε και συμμετέχει σε πάμπολλα επιστημονικά συνέδρια. Τα βιβλία που έγραψε -10 τον αριθμό- έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα γερμανικά. Πολλά τα επιστημονικά και οινολογικά άρθρα της σε διεθνή περιοδικά και το διεθνή Τύπο.
Σε μία από τις πολλές βραβεύσεις της για τη συνολική της προσφορά στον Ελληνικό Αμπελώνα, η κα Κουράκου δήλωσε: «Στο έργο του Πλάτωνα “Oι Νόμοι” είναι γραμμένες δύο φράσεις πολύ ταιριαστές: “Το φαγητό, το ποτό και, γενικά, οι τροφές συνοδεύονται απ’ αυτό το ειδικό συναίσθημα το οποίο μπορούμε να ονομάσουμε απόλαυση. Όσο για την ωφελιμότητα, κάθε φορά που φτιάχνουμε κάποιο τρόφιμο, λέμε ότι αυτό που είναι πιο υγιεινό, είναι και το πιο ωφέλιμο”. Όσο για μένα, απλά οραματίσθηκα ένα καλύτερο μέλλον για την αμπελουργική οικονομία του τόπου μας, τον κλάδο και τους ανθρώπους του».
Για το επιστημονικό της έργο, αλλά και για τον άνθρωπο, μιλήσαμε τις προηγούμενες ημέρες με το χημικό Πέτρο Μπουφέα, ο οποίος είχε συνεργαστεί για αρκετό διάστημα στο παρελθόν μαζί της: «Ίσως, τελικά, να είναι ένα από τα πιο καλά πράγματα που έχουν συμβεί στη ζωή μου η συνεργασία μαζί της. Μια Ελληνίδα, γεννηθείσα το 1928, που είχε κάνει τόσα πράγματα για το ελληνικό κρασί και την Ελλάδα σε δύσκολες εποχές, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για τις γυναίκες.
Θυμάμαι σε μια εκδήλωση, όταν η ίδια ανέβηκε στο βήμα, μίλησε με πάθος, με φωνή στεντόρεια, με αυστηρή φωνή, που καταλάβαινες από τον τόνο της ότι με αυτή τη γυναίκα δεν τα βάζεις εύκολα. Είχε, όμως, μαζί και κάτι αριστοκρατικό. Είχε και μια γλύκα, σαν αυτήν του καλού κρασιού.
Από το βιογραφικό της τι να πρωτοαναφέρω. Είναι η πρώτη γυναίκα με δίπλωμα οινολόγου στην Ευρώπη. Διδάκτωρ της χημικής επιστήμης, απόφοιτος της Σχολής Χημικού στην Αθήνα, με σπουδές Οινολογίας στη Γαλλία. Υπάλληλος του υπουργείου Γεωργίας, προϊσταμένη του Ινστιτούτου Οίνου.
Στην ίδια οφείλεται η νομοθετική καθιέρωση και προστασία οίνων ελληνικών περιοχών με γεωγραφική επωνυμία προέλευσης, της “Ονομασίας Προελεύσεως”, όπως ΝΕΜΕΑ. Κατάφερε, επίσης, την προστασία της επωνυμίας “ούζο”, παλιότερα της “ρετσίνας” και πιο πρόσφατα του “vinsanto”. Στο σύνολο, οι ονομασίες προελεύσεως που κατοχύρωσε για την Ελλάδα είναι 27! Κι όλα αυτά -και πολλά παραπάνω- τα έκανε με πολλή δουλειά και έρευνα, με συμμετοχή και ομιλίες σε διεθνή φόρα και επιστημονικά συνέδρια, με συναντήσεις και διαπραγματεύσεις στην Commission στις Βρυξέλλες.
Ειλικρινά, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κάποιος πόσα αυτή η γυναίκα είχε καταφέρει, ως υπάλληλος ενός υπουργείου, γι’ αυτό που αγαπούσε, για το κρασί, αλλά και για τη χώρα της. Για να μπορούμε να λέμε εμείς σήμερα “ούζο” και η λέξη αυτή να θυμίζει Ελλάδα σε όλο τον κόσμο!
Η χαρά τού να έχω την τύχη να γνωρίζω στη ζωή μου ανθρώπους σαν τη Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα είναι μεγάλη. Αυτοί οι άνθρωποι σε γεμίζουν δύναμη, όχι μόνο με το έργο τους, όχι μόνο με όσα έχουν καταφέρει με αξιοπρέπεια και πείσμα, σε δύσκολες στιγμές, με λιγότερα μέσα από αυτά που εμείς έχουμε σήμερα, αλλά κυρίως με την ανθρωπιά τους, με το χαμόγελό τους, με την καλοσύνη τους.
Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που θα μας εμπνεύσουν και θα σπρώξουν την Ελλάδα, αλλά και τους Έλληνες, σε άλλους δρόμους, με άλλη σκέψη. Θα μας δώσουν άλλες εικόνες. Αυτή είναι η δύσκολη στιγμή της Ελλάδας που θα την αναγκάσει να δράσει αλλιώς, να σκεφτεί αλλιώς, να σκεφτεί και να βρει λύσεις πέρα από τα μέχρι σήμερα δεδομένα και πέρα από λύσεις τετριμμένες, από λύσεις δοκιμασμένες και φθαρμένες.
Η συνάντησή μου με την “Κυρά των Αμπελιών” με γέμισε χαρά και αισιοδοξία, γιατί μου θύμισε ότι οι Έλληνες είμαστε σπουδαίος λαός. Οι Έλληνες έχουμε πετύχει και συνεχώς πετυχαίνουμε πολλά, οι Έλληνες ξεχωρίζουμε. Υπάρχουν και αυτοί οι Έλληνες ανάμεσά μας. Υπάρχουν κι αυτά τα πρότυπα, υπάρχουν και αυτές οι προσωπικότητες. Μπορούμε ακόμα να τα καταφέρουμε, μπορούμε κάθε στιγμή να ανατρέψουμε καταστάσεις, μπορούμε κάθε στιγμή να αλλάξουμε αυτό που δε μας αρέσει και να κάνουμε τα πράγματα γύρω μας ταιριαστά για εμάς. Μπορούμε ακόμα να έχουμε μια Ελλάδα δυνατή, με Έλληνες υπερήφανους, με Έλληνες που ξεχωρίζουν. Είμαστε καλός λαός και θα τα καταφέρουμε. Έστω και μετά από τόση αναταραχή, μπορούμε ακόμα να τα καταφέρουμε.
Στην προσωπική της ζωή είχε την καλή τύχη να συντροφεύεται από έναν ευπατρίδη, το γεωργοοικονομολόγο Κωνσταντίνο Δραγώνα, με τον οποίο έζησαν 35 ευτυχισμένα και δημιουργικά χρόνια, ένα επιστημονικό ζευγάρι λειτουργών που τίμησαν τη Δημόσια Διοίκηση στον ελληνικό και διεθνή χώρο».
Κλείνοντας, ο κ. Μπουφέας μάς εκμυστηρεύτηκε ότι καταβάλλει προσπάθειες να διεξαχθεί και μία εκδήλωση προς τιμήν της, με σκοπό να γίνει γνωστό το έργο της και στη Μεσσηνία.
Του Αντώνη Πετρογιάννη

***   Θεατρική εξόρμηση στην Αθήνα και παζάρι βιβλίων         
           
Θεατρική εξόρμηση στην Αθήνα οργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας το Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, για να παρακολουθήσουν την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Φλαντρώ» του Παντελή Χορν, σε σκηνοθεσία της Λυδίας Κονιόρδου, με την ίδια στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η αναχώρηση θα γίνει πρωινές ώρες του Σαββάτου, ώστε να επισκεφθούν πρώτα την έκθεση ζωγραφικής του Δ. Τζαμουράνη στο μουσείο Φρυσίρα στην Πλάκα και κατόπιν να παρακολουθήσουν την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, που αρχίζει στις 6.00 το απόγευμα. Μετά το τέλος της παράστασης θα επιστρέψουν στην Καλαμάτα.
Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Χαρά Νικολακοπούλου, ταμία του ΣΦΜ,
haraniko9@yahoo.gr, τηλ. 697 6284879.
Για να κλείσετε τα εισιτήριά σας, τα γραφεία του Συνδέσμου στο Πνευματικό Κέντρο θα είναι ανοιχτά την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, από τις 7.00 μέχρι τις 9.00 το βράδυ.
  Παζάρι βιβλίων
Στο μεταξύ, με την ευκαιρία της κοπής της πίτας του Συλλόγου για το 2014 θα πραγματοποιηθεί παζάρι βιβλίων για όλους τους φίλους και τα μέλη του σε πολύ φθηνές τιμές.
Για το λόγο αυτό παρακαλούν
όποιον διαθέτει λογοτεχνικά βιβλία σε καλή κατάσταση και επιθυμεί να τα διαθέσει προς ενίσχυση του Συνδέσμου, να τα πάει στα γραφεία του στο Πνευματικό Κέντρο τη Δευτέρα 13/1, την Τετάρτη 15/1 και την Παρασκευή 17/1, από τις 7.00 μέχρι 9.00 το βράδυ. 

***  Το παραμύθι τέλειωσε κι αρχίζει η ζωή…
 Στην Ελλάδα του 2014, που ανέτειλε ήδη, ο καθένας έχει και το δικό κόμπο να λύσει. Τα τελευταία γεγονότα, όμως, ο Τομπούλογλου, ο Κάντας και οι μίζες τους, σου δίνουν το αίσθημα, ότι το τίμημα που καταβάλλεις για τα φέρεις βόλτα, είναι άδικος κόπος και πόνος. Ο μεν Κάντας εκπροσωπεί την ιστορία των τελευταίων δεκαετιών, ο δε Τομπούλογλου την οδυνηρή βεβαιότητα πως τίποτε δεν άλλαξε ουσιαστικά. Τα ποσά μίκρυναν, συρρικνώθηκαν από τα εκατομμύρια σε μερικές χιλιάδες ευρώ, τις οποίες δε θα καταδέχονταν οι άρχοντες πριν από χρόνια, όμως συνεχίζουν να ακολουθούν το μαύρο δρόμο τους. Κατά τα λοιπά, το ελληνικό κράτος, με ή χωρίς πρωτογενές πλεόνασμα, συνεχίζει να λειτουργεί μπροστά στην έρημο ακολουθώντας την καταθλιπτική του καθημερινότητα. Τα χρόνια περνούν, κοντεύουν τέσσερα από τότε που παραδεχθήκαμε πως έχουμε καταρρεύσει, οι άνεργοι πληθαίνουν σαν άτυπα κοινωνικά κύτταρα, και το κράτος δε χορταίνει φόρους για να τρέφει μια τυπολατρική καθημερινότητα, την οποία οι πολίτες ζουν σαν τιμωρία. Τις ουρές στις εφορίες όσων θέλουν να ξεφορτωθούν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, κάποτε περγαμηνές επιτυχίας, μπορεί να τις έχουμε συνηθίσει. Διότι όντως και η αρρώστια, και το κακό, όταν γίνονται κοινότοπα συνηθίζονται. Αυτό που βλέπω μπροστά μου είναι η ίδια έρημος που όλοι βλέπουμε. Όσο περιμένουμε, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. Η χώρα θα συνεχίσει να βυθίζεται στο τέλμα της ακινησίας, η υπόλοιπη Ευρώπη δε θα αφήσει να πεθάνει ο ανάπηρος συγγενής της. Ο πληθυσμός θα συνεχίσει να τροφοδοτεί με όσες δυνάμεις τού έχουν απομείνει ένα κράτος που το αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο ως εχθρικό. Και η πολιτική τάξη θα συνεχίσει να συντηρεί αυτό το κράτος νομίζοντας πως αυτός είναι ο ρόλος της πολιτικής, να ανοίγουν οι πόρτες των υπηρεσιών στην ώρα τους. Κοιτώ και τα μάτια όλων μας, όποτε μπορώ να βγω έξω από καταφύγιό μου. Γυάλινα σαν του ψαριού όλα τα βλέμματα. Λες και πέρασαν αιώνες μέσα σε τόσο λίγα χρόνια. Είναι γιατί λέμε πολλά, ενώ ξέρουμε ότι και που μιλούμε είναι θράσος. Στα λόγια όλη η γενιά μου, όπως και αυτή που ακολουθεί, είναι άριστη. Στις πράξεις πάσχει, και όταν ζοριζόμαστε ψάχνουμε να βρούμε έναν πρόγονο να μας ξελασπώσει συνειδησιακά. Ποτέ άλλοτε τα λόγια δεν είχαν γίνει τόσο φτωχά και τόσο επικίνδυνα όσο σήμερα. Οι μάχες από σωματικές έγιναν λεκτικές. Έχει μετατραπεί η χώρα σε μια τεράστια Βουλή που όλοι μιλάμε και τελικά δε λέμε τίποτε. Ο λόγος δεν εφευρέθηκε για να αυτοσυγχωρούμαστε, αλλά να εκφράζουμε αυτό που έχουμε μέσα μας με σκοπό το μέσα μας να γίνει πράξη. Μέχρι τώρα αποδεικνύεται ότι πάσχουμε σε πολλά μέσα μας, γι’ αυτό και ο λόγος μένει μόνο στον αέρα ή σε λέξεις στο χαρτί. Δεν είχα προγόνους ήρωες. Απλοί καθημερινοί άνθρωποι ήταν όπως οι πρόγονοι των περισσοτέρων μας. Με τους φόβους, τις αγωνίες, την παγωνιά, την απόγνωση, τις απειλές, το θάνατο, με τα στραβά και τα ανάποδά τους. Σαν εμένα και σαν εσένα. Μόνο που στην εξέλιξη χάθηκε η λεβεντιά. Την αποποιηθήκαμε γιατί νομίζαμε ότι ποτέ σε μας δε θα συμβεί το αδιανόητο. Εκείνοι ήταν πάντα έτοιμοι γι’ αυτό. Είτε έχαναν είτε κέρδιζαν, θα έπρατταν αυτό που δεν τολμούσε να μπει προς συζήτηση. Την προσβολή και το άδικο χαστούκι, λεκτικό ή υπαρξιακό, δεν κάθεσαι να το συζητήσεις. Το ανταποδίδεις όποιο κι αν είναι το αντίτιμο. Κι όπως λέει ο ποιητής «Αργοπεθαίνει όποιος είναι σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές. Όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δε διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δε μιλεί σε όποιον δε γνωρίζει. Όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος αποφεύγει τις συγκινήσεις που κάνουν τα μάτια να λάμπουν…». - 

***  Το φαγοπότι το πληρώνει ο λαός         
    Είναι μερικές φορές που τα πνεύματα και οι σκέψεις των ανθρώπων συναντώνται και ενώνονται, κυρίως όταν αφορά στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Έτσι συνέβη με μένα και τον μπάρμπα Γιώργο από τη Σκάλα, όταν σε κάποια από τις τελευταίες μας τηλεφωνικές συνομιλίες άρχισε να μου μιλά για το φαγοπότι και τον τρόπο λειτουργίας ορισμένων.
Η αφορμή ή, μάλλον, οι αφορμές είχαν δοθεί με τα περιστατικά Τσοχατζόπουλου, Κάντα, Λιάπη και άλλων που έρχονται στη δημοσιότητα.
Μου έστειλε ένα κείμενο, λίγο αλληγορικό, αλλά ρεαλιστικό, και θα το διαβάσετε στη συνέχεια:
«Είχε στηθεί ένα καλό τραπέζι για όλους. Οι οργανωτές είχαν βρει πηγές να μη λείψει τίποτε. Είχαν τραπεζαρία και για το λαό, που νηστικός δε θα έμενε κανένας. Μπορούσε με ειδική κάρτα κάποιος να συμμετέχει στη συνεστίαση, ακόμη κι οι πεθαμένοι εύκολα έπαιρναν την ειδική κάρτα, πρωτόγνωρο αλλά αληθινό για τα ελληνικά δεδομένα.
Υπήρχε, όμως, και μια πολυτελής τραπεζαρία στο ρετιρέ. Εκεί η είσοδος ήταν αυστηρή έως και απαγορευμένη για το λαό. Κανείς δεν έβλεπε τι σερβιριζόταν. Το βέβαιο είναι πως είχε πολλές λιχουδιές και φαινόταν από τα γλέντια που έκαναν.
Λέγεται ότι τους πήγαιναν και ανθοδέσμες με ραβασάκια, πιθανόν με ευχές. Όλα καλά κι ωραία και δεν ανησυχούσε ο λαός, γιατί του έλεγαν “λεφτά υπάρχουν”. Μέχρι που τους έστειλαν το λογαριασμό, ο οποίος ήταν ασήκωτος.
Οι οργανωτές πανικοβλήθηκαν αλλά δεν τα έχασαν και αβίαστα πήραν την απόφαση να τα πληρώσουν οι πολλοί για όλους. Εδώ και τώρα άρχισαν να τα παίρνουν και να τους υποβάλλουν σε αυστηρή δίαιτα.
Πολλοί πεθαίνουν, αλλά αυτοί δε σταματούν. Υποσχέθηκαν τα δανεικά να επιστρέψουν και, μάλιστα, αντί για τέντζερη να τους δώσουν καζάνι, σαν το Χότζα, κι έτσι, συνεχίζεται η φοροεπιδρομή στις συντάξεις, στους μισθούς, στα σπίτια.
Όλα βγήκαν στο σφυρί, τα πουλάς για μια δραχμή. Το ρετιρέ ανέγγιχτο, απείραχτο. Λένε οι κακές γλώσσες πως τα ραβασάκια δεν ήταν ευχές, αλλά εμβάσματα τρανταχτά.
Κάπου τους ξέφυγε και το έμαθε κι ο λαός με τη λίστα Λαγκάρντ και άλλα που δε θα μάθουμε ποτέ.
Ένα, όμως, προβληματίζει. Αυτό το παιχνίδι που παίχτηκε σε βάρος του λαού και του τόπου, ήταν τυχαίο ή καλοστημένο; Η ιστορία θα απαντήσει…».
Κι αυτό το κείμενο με βρήκε απόλυτα σύμφωνο. Αυτός είναι, άλλωστε, κι ο λόγος που παίρνει τη θέση του σήμερα στο άρθρο.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
harhar@tharrosnews.gr  
 
***Ένα νέο ξεκίνημα…         
 Κάποτε γνώρισα μια λίμνη
που ’θελε να ’ναι θάλασσα.
Κάποτε αντάμωσα μια πέτρα
που ’θελε βράχος να γενεί
 Ευθύς ως έκανα τις συνηθισμένες μου αυτοματοποιημένες κινήσεις χθες το πρωί: το πάτημα του κουμπιού του ραδιοφώνου, το άνοιγμα της πόρτας προς τη βεράντα και το μπρίκι με τον καφέ, η μελωδία γέμισε το δωμάτιο.
Τα παραπάνω λόγια του τραγουδιού μού έδωσαν το έναυσμα για το σημερινό σημείωμα.
Ήθελα να επιμείνω στην αρχή του χρόνου, που αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα.
Ο απολογισμός του 2013 έχει ολοκληρωθεί.
Τα σχέδια για το 2014 θεωρητικά ολοκληρώνονται.
Όλοι γνωρίζουμε καλά ότι το 2014 θα είναι, επίσης, μια πολύ δύσκολη χρονιά, όσο και σημαντική.
Η οικονομική κρίση μπήκε στο πέμπτο χρόνο και το κράτος, εξαρτώμενο σε τεράστιο ποσοστό από τους πολίτες, τους έχει ήδη εξαντλήσει.
Σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή, αν δε μετρήσουμε τα πράγματα με μεγάλη σοβαρότητα, αν δε δουλέψουμε σκληρά και αποδοτικά, αν δε βγούμε από το καβούκι μας βάζοντας τον εαυτό μας προ των ευθυνών του και όχι στο απυρόβλητο, περιμένοντας από τους άλλους, δε θα τα καταφέρουμε.
Στη σημείο αυτό άφησα πάλι ένα τραγούδι να μου σιγοψιθυρίζει:
Η σωτηρία της ψυχής
είναι πολύ μεγάλο πράγμα
σαν ταξιδάκι αναψυχής
μ’ ένα κρυμμένο τραύμα…
Α.Α.


****  VIDEO  από  την  Βιντεοθήκη  μας :
   ~ ΑΓΙΟ  ΟΡΟΣ  φωτογραφίες Έτος επίσκεψης μου  το έτος 2013 Διαδρομή -  επίσκεψη : http://youtu.be/KkeNX990uvk ,
~* ARFARA  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ παρελθόν  και  παρόν μέσα  από  φωτογραφίες 2013 : http://youtu.be/D77jgS33Fgk ,
** Ιεραποστολή Άγιο Όρος Ιερο-Μόναχος  Δαμασκηνός  Μπουρούντι  Αφρικής  2012 – 13 : http://youtu.be/GfylINDuZ5I  ,
** ΑΡΑΧΩΒΑ - ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ - Μονή  ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ,,  επίσκεψη το  έτος   2013 : http://youtu.be/8BxrfkZp9m0  ,
** ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ   ΔΙΑΔΡΟΜΈΣ από  επίσκεψή  μου  το έτος  2010 : http://youtu.be/j3LUjpMb8SM  ,
** Α Π Σ  ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ  μιά  Ιστορία αναδρομών-διαδρομών μέσα  από  φωτογραφίες 1955 – 2013 : http://youtu.be/APS5TWVgZGM  ,
ΕΠΙΣΗΣ :
http://www.youtube.com/watch?v=UaJ_lG_PJMg = Ομορφιές  του Άγιου Όρους .-
http://www.youtube.com/watch?v=6iDqaRz1fAY , = Ο ΜΟΝΑΧΟΣ  ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ που  έφυγε  από Α. Όρος  μετά  από  19  χρόνια
http://www.ribandsea.com/main/index.p...` και
~   http://www.ribandsea.com/main/index.p...
Η νέα συνέντευξη του Νικόδημου εδώ :
http://www.ribandsea.com/main/index.p... ,
~  ~ https://www.facebook.com/pages/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%87%CF%8C%CF%82-%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%94%CE%97%CE%9C%CE%9F%CE%A3-Monahos-NIKODIMOS/312677145423986 , = Σελιδα  πρώην μοναχός ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ στο facebook .-

***  ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση  :
*** Α.Π.Σ.ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ  - ΕΘΝΙΚΟΣ  ΜΕΛΙΓΑΛΑ  1-0 .- Κυριακή (05-01-2014) :
~ Σαφώς καλύτερος, πιο ψυχωμένος και καθοδηγούμενος με μαεστρία από τον Τάκη Βούτσα, ο Αστέρας πήρε δίκαιη νίκη με σκορ 1-0 την Κυριακή το απόγευμα στο Αρφαρά (ΦΩΤΟ) επί του αναιμικού ξανά Εθνικού Μελιγαλά.
Σκόρερ για τους «κυανόλευκους» στο 44ο λεπτό ο Γιώργος Γιαννακούντζος με κοντινή προβολή, ενώ και οι δύο ομάδες είχαν από ένα δοκάρι, οι φιλοξενούμενοι με κεφαλιά του Μουρούσια στο 55ο λεπτό και οι  γηπεδούχοι με πλασέ του Σακκά στο 80ο.
Θέμα πλέον σοβαρό υπάρχει στον Εθνικό με τον Αντώνη Μαυρέα που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – όπως διέρρευσε από διοικητικές πηγές του Εθνικού  -  «κουνάει μαντίλι» από τον Μελιγαλά μετά τα τελευταία ανεπιτυχή αποτελέσματα της ομάδας του.
Πιθανότερος έως τώρα αντικαταστάτης του ο Αλέκος Δέδες – που κοουτσάρισε τους «κυανόλευκους» στα δύο ματς που ο Μαυρέας απουσίασε στις ΗΠΑ – ενώ επιλαχών είναι ο Στάθης Βανικιώτης, ένας προπονητής το έργο του οποίου εκτιμάτε ακόμη πολύ κατά την «διπλή» θητεία του στο παρελθόν στο Μελιγαλά.
Στιγμότυπο από  ποδοσφ.  συνάσντηση ..
Άριστη ήταν  η διαιτησία  του Λάμια, όπως και των βοηθών του Σερεμέτη και Τσοπανάκη..
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ:   Γ.Ν. ΝΙΑΡΧΟΣ, Κ.Α. Φέστας, Γ.Ι. Μπούρας, ΣΤΑΜ..Α. ΦΕΣΤΑΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ, Τσιλίκος, Γ.Α.Γιαννακούντζος, ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (92’ Κουρνέτας), Λυμπιώτης (62’ Κάρτσωνας), ΣΑΚΚΑΣ, Ταχταμπάς (85’ Ματθαίος).
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ: ΜΗΤΣΕΑΣ, Μαραβέλας (38’ Στρατής), ΓΕΡΜΑΝΗΣ, ΔΙΚΑΙΟΣ, Κανελλόπουλος, Ντούζα 88’ Λάγιος), Τσώνης (82’ Κουτίβας), Καραπετιάν, Εμανουήλ, ΜΟΥΡΟΥΣΙΑΣ, Πανόπουλος.  Από  http://www.sportstonoto.gr/  ,  Σ.Κ.Γ.

~** ΑΓΩΝΕΣ  ΣΤΗ  Α΄ ΤΟΠΙΚΗ  ΕΠΣΜεσσηνίας  στο ποδόσφαιρο  του
~ Α.Π.Σ. ΑΣΤΕΡΑ  ΑΡΦΑΡΩΝ περιόδου 2013-2014  : Με   4 νίκες , {επί Α.Ο.ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ , Α.Ο. ΦΑΡΑΙ , Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗ και  ΕΘΝΙΚΟ  Μελιγαλά }      , 5 ισοπαλίες { με Τέλο ΑΓΡΑ , Α.Ο.ΟΜΟΝΟΙΑ , ΑΠΟΛΛΩΝΑ  Καλαμάτας , Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ , και  Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ }  , , και  5 ήττες { από ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  Καλαμάτας , ΠΑΜΙΣΟ  Μεσσήνης , Α.Ο.ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ , Α.Σ.ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ και ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑ  Πύλου } στις  14σσερες  αγωνιστικές .-
1η  αγωνιστική  5/10/2013 : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλ.  -ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 2-1.-
2η  αγωνιστική  12/10/2013 :ΑΡΦΑΡΑ  -ΠΑΜΙΣΟΣ  0-1 .-
3η  αγωνιστική 20/10/2013 : ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ-ΑΡΦΑΡΑ  0-2 -
4η  αγωνιστική 27/10/2013 : ΑΡΦΑΡΑ- Τ. ΑΓΡΑΣ  1-1 .-
5η  αγωνιστική  2/11/2013: ΟΜΟΝΟΙΑ –ΑΡΦΑΡΑ 1-1 .- 
6η αγωνιστική 9/11/2013 : ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ –ΑΡΦΑΡΑ 2-0 .-
7η  αγωνιστική 13/11/2013 ΑΡΦΑΡΑ /ΑΠΟΛΛΩΝ Καλ. 1-1.-
8η αγωνιστική 16/11/2013 ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ –ΑΡΦΑΡΑ  2-2 .-
9η  αγωνιστική 4/12/2013 ΑΡΦΑΡΑ –ΦΑΡΑΙ   1-0 .- (24/11).-
10Η  αγωνιστική 1/12/2013 ΑΝΔΡΟΥΣΑ –ΑΡΦΑΡΑ  2-0 .-
11η  αγωνιστική 8/12/2013 ΑΡΦΑΡΑ –ΜΕΘΩΝΗ  4-0 .-  
12η αγωνιστική 15/12/2013 ΑΡΦΑΡΑ-ΔΩΡΙΟ   0-0 .-
13η  αγωνιστική 22/12/2013 ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ –ΑΡΦΑΡΑ  1-0 .-
14η αγωνιστική 5/1/2014 ΑΡΦΑΡΑ –ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ 1-0 .-Αρφαρά  με  17  βαθμούς
15η  αγωνιστική 11/1/2014 ΕΡΑΝΗ  ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ-ΑΡΦΑΡΑ

 *** ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ  ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΣ  ΣΤΟ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Ο πρόεδρος  της ΜΑΥΡΗΣ  ΘΥΕΛΛΑΣ  : Παραμένει στο νοσοκομείο Καλαμάτας ο Ράλλης...
Παραμένει κλινήρης στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας ο Γιώργος Ράλλης, που αμέσως με την έναρξη χθες του αγώνα της Μαύρης Θύελλας στη Νέα Μανωλάδα, αισθάνθηκε έντονη  αδιαθεσία, που επιδεινώθηκε βέβαια με την εξέλιξη του παιχνιδιού…
    Ο πρόεδρος των «μελανολεύκων» θα παραμείνει νοσηλευόμενος στο Νοσοκομείο τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα.  Ευχές όλων για ταχεία ανάρρωση. -
 
*** * ΠΡΟΗΓΗΘΈΝΤΕΣ  αγώνες των δύο (2) Μεσσηνιακών ομάδων ποδοσφαίρου στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής 4ος  Όμιλος :
22-09-2013  1η αγων. : ΚΑΛΑΜΑΤΑ -ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ 0-1 .-^
Α.Ε.ΜΕΣΣΙΛΟΓΚΙΟΥ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ  1-0 .- ^
29-09-2013  2η αγων.: ΚΑΛΑΜΑΤΑ  - ΚΟΡΙΝΘΟΣ  1-2  .-^
ΠΑΝΑΥΠΛΙΑΚΟΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ  1-2 .-^
06-10-2013  3η αγων. : Ένωση ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ  3-1 .- ^
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ Σαγέϊκων  5-0 .- ^
20-10-2013  4η αγων. :   ΚΑΛΑΜΑΤΑ-Α.Ε.ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ  4-0 .- ^
ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ   0-0 .- ^
27-10-2013  5η αγων. : ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ  1-1 .- ^
03-11-2013  6η αγων. : ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ  2-0 .- ^
Ε.ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ  2-1 .- ^
10-11-2013  7η αγων. : ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΧΑΪΑΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ  0-1 .- ^
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ - Α.Ε.ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 0-1 .- ^
24-11-2013  8η αγων. : ΚΑΛΑΜΑΤΑ  -ΑΜΑΛΙΑΔΑ/ΠΑΝΟΠΟΥΛΟ  3-0 .- ^
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ - ΚΟΡΙΝΘΟΣ   2-1 .- ^
1-12-2013 : 9η  αγωνιστική : ΑΡΗΣ Αιτωλικού – ΚΑΛΑΜΑΤΑ 0-1 .- ^
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ   0-1  .- ^
 8-12-2013  : 10η  αγωνιστική : ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ  1-4 .- ^  
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ  - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  ΑΧΑΪΑΣ  3-2 .-
22-12-2013:  11η  αγωνιστική  , ΚΑΛΑΜΑΤΑ  - ΑΧΑΪΚΗ  1-0 .-
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΠΑΒΟΠΟΥΛΟ –ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ  0-1 .- ^
 05-01-2014 , 12η  αγωνιστική  : ΔΟΞΑ  Ν. ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2-1 .-^
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ – ΑΡΗΣ  ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ  2-0 .- ^
12-01-2014  , 13Η  αγωνιστική :


***  Η ομάδα του ΝΟΚ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Πελοποννήσου στο σκάκ

  Πανηγύρισε την άνοδο ο ΝΟΚ, 2η θέση τα Φιλιατρά και 3η ο ΟΣΚ Η ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Πελοποννήσου στο σκάκι, ενώ παράλληλα εξασφάλισε την (επ)άνοδο στην Α’ Εθνική. Ο προκριματικός Όμιλος της ΕΣΣΠΕΠ φιλοξενήθηκε από Παρασκευή έως Κυριακή στο ξενοδοχείο Όστρια, με τη συμμετοχή ακόμη του ΣΟ Φιλιατρών, του Ομίλου Σκακιστών Καλαμάτας και της Σπάρτης και του Κρανιδίου. Κατά τον 4ο γύρο που διεξήχθη σήμερα το πρωί τα Φιλιατρά κέρδισαν 5,5-4,5 τη Σπάρτη και ο ΟΣΚ 6,5-3,5 το Κρανίδι, ενώ το απόγευμα ο ΝΟΚ σφράγισε την επιτυχία του με μια ακόμη συντριπτική νίκη, με 8,5-1,5 σε βάρος του τριφυλιακού συλλόγου, ενώ η Σπάρτη κέρδισε το Κρανίδι 6-4. Τη 2η θέση κατέλαβε ο ΣΟ Φιλιατρών και την 3η ο Όμιλος Σκακιστών Καλαμάτας. H διοργάνωση που διεξήχθη με ευθύνη της ΕΣΣΠΕΠ και του ΝΟΚ, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με την τελετή απονομών. Όλα τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Round 1 on 2014/01/03 at 18:00 No. Team Team Res. : Res. 1 Ν.Ο. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ " Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ" Π.Σ. ΣΠΑΡΤΗΣ 8½ : 1½ 2 Ο.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Σ.Ο. ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ 5 : 5 3 Α.Ο. ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ρεπό : Round 2 on 2014/01/04 at 10:00 No. Team Team Res. : Res. 1 Σ.Ο. ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ Α.Ο. ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ 7 : 3 2 Ν.Ο. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ " Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ" Ο.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 7½ : 2½ 3 Π.Σ. ΣΠΑΡΤΗΣ spielfrei : Round 3 on 2014/01/04 at 17:00 No. Team Team Res. : Res. 1 Ο.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Π.Σ. ΣΠΑΡΤΗΣ 5 : 5 2 Α.Ο. ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ Ν.Ο. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ " Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ" 1½ : 8½ 3 Σ.Ο. ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ρεπό : Round 4 on 2014/01/05 at 09:00 No. Team Team Res. : Res. 1 Π.Σ. ΣΠΑΡΤΗΣ Σ.Ο. ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ 4½ : 5½ 2 Ο.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Α.Ο. ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ 6½ : 3½ 3 Ν.Ο. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ " Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ" ρεπό : Round 5 on 2014/01/05 at 16:00 No. Team Team Res. : Res. 1 Α.Ο. ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ Π.Σ. ΣΠΑΡΤΗΣ 4 : 6 2 Σ.Ο. ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ Ν.Ο. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ " Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ" 1½ : 8½ 3 Ο.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ρεπό : - 

*** VIDEO  Βιντεοθήκη  μας  :
~  ΑΓΙΟ  ΟΡΟΣ  φωτογραφίες Έτος 2013 Διαδρομή-  επίσκεψη : http://youtu.be/KkeNX990uvk ,
~  ARFARA  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ παρελθόν  και  παρόν  2013 : http://youtu.be/D77jgS33Fgk ,
~  Ιεραποστολή Άγιο Όρος Ιερο-Μόναχος  Δαμασκηνός  Μπουρούντι  Αφρικής  2012 – 13 : http://youtu.be/GfylINDuZ5I  ,
~ ΑΡΑΧΩΒΑ - ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ - Μονή  ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ  2013 : http://youtu.be/8BxrfkZp9m0  ,
~  ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ   ΔΙΑΔΡΟΜΈΣ  2010 : http://youtu.be/j3LUjpMb8SM  ,
~  Α Π Σ  ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ  μιά  Ιστορία αναδρομών-διαδρομών 1955 – 2013 : http://youtu.be/APS5TWVgZGM  ,
~  ΟΛΑ  ΣΤΗ  ΦΟΡΑ - Αστέρας Αρφαρών  2013 : http://youtu.be/k0WWDuMEBN8 ,
~  ΓΕΝΝΕΘΛΙΑ  ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΥ 2013 Φωτογραφίες : http://youtu.be/rxEOKigDDV8 ,

 Web Site   : Ρομποτική   Χειρουργική
~    www.faceanatomy.gr , Χειρουργός
~   www.karafoka.gr   ,ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ  ΠΕΠΤΙΚΟΥ Ελένη Καραφώκα χειρουργός  πεπτικού .-   Γαστροοισοφαγική  παλινδρόμιση .-
~   www.kmyrillas.gr  , Χειρουργός Γυναικολόγος.
~   www.poulakis-urology.gr , Χειρουργός Ουρολόγος .- Βασίλης  Πουλάκης .
~  www.arthrosi.com  ,Ολική  Αρθροπλαστική  ισχίου .-
~   www.alexandracare.gr ,
~ www.doctorslive.gr ,2109810590 .-  
~  www.achaianews.gr  , Τσιτσάνης
~  www.pals.gr , 
~**  WWW.kontrachannel.gr ,
~ http://www.youtube.com/watch?v=UaJ_lG_PJMg = Ομορφιές  του Άγιου Όρους .-
~ http://www.youtube.com/watch?v=6iDqaRz1fAY , = Ο ΜΟΝΑΧΟΣ  ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ που  έφυγε  από Α. Όρος  μετά  από  19  χρόνια
~ http://www.ribandsea.com/main/index.p...` και
~ http://www.ribandsea.com/main/index.p...
Η νέα συνέντευξη του Νικόδημου εδώ :

 ` http://www.ribandsea.com/main/index.p...
~ https://www.facebook.com/pages/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%87%CF%8C%CF%82-%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%94%CE%97%CE%9C%CE%9F%CE%A3-Monahos-NIKODIMOS/312677145423986 = ,Πρώην  ΜΟΝΑΧΟΣ  ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ

 ***  https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.  - 
~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
~  http://www.youtube.com/stamos01 ,       = 3005    video.-
~   http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1435 video.-
~    http://www.youtube.com/vlasiskal , =    1430 video.-
                                             ** Σύνολον   :  587O βίντεο αναρτημένα .-
~** http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home 
 ~** https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,

*** Συνεργάτης σε Ιστολόγια Αναρτήσεων  :
 http://www.twitter.com/stamos01/ ,
STAMOS -ARFARA -GREECE   ,
Arfara-Messinias- asteras-arfaron  ,
Stamos Arfara Messinias Greece  ,
ARFARA - KALAMATAS  ,
ASTERAS ARFARON 2011    ,
Arfara-Messinias 2  ,
 stamos-dynami ,
Arfara-Messinias ,
  Arfara-Messinias 1 - FOTOS ,
vlasios  ,
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS  

***  ~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/12/blog-post.html , Κυριακάτικη  ενημέρωση  29  Δεκεμβρίου  2013 .-
  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/12/30-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  30 Δεκεμβρίου  2013  .-
~   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013-31-2013.html  ,  Τελευταία  μέρα  του  2013 στην ενημέρωση Τρίτη  31 Δεκεμβρίου  2013  
~   ANARTHSEIS  IANOYARIOY  2014   :
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/2014-01-2014.html ,
~  Πρώτη  μέρα  του  2014  στην  ενημέρωση  Τετάρτη  01  Ιανουαρίου  2014   : ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ !!!  ΓΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑ  , ΕΥΗΜΕΡΙΑ ! , ΕΛΠΙΔΑ  ! , ΑΓΑΠΗ  . ΕΙΡΗΝΗ ,  ΧΑΡΑ  ΚΑΙ  ΑΝΘΡΩΠΙΑ !!!  
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/01-2014.html , Ενημέρωση  Τετάρτης  01  Ιανουαρίου  2014.-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/02-2014.html , Ενημέρωση  της  Πέμπτης  02  Ιανουαρίου  2014  .-
~   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/03-2014.html , Ενημέρωση  της Παρασκευής  03  Ιανουαρίου  2014 .- 
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/01/03-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  03  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/01/04-2014.html?showComment=1388836276942#c3402382603892749924 ,   Ενημέρωση  του  Σαββάτου  04  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/4-5-6-2014.html ,   ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ Σάββατο Κυριακή Δευτέρα 4 , 5 και 6 Ιανουαρίου 2014  .-
~   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/05-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  05  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/06-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  06 Ιανουαρίου  2014   .-

  ~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/07-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  07  Ιανουαρίου  2014 .-

~***  * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- .-
  ~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-          ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-  
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013.html  , Άρωμα  Ελλάδας Όμορφες  διαδρομές  Τρίτη  Δεκέμβρης  2013  .-
~



***   Stamos Arfara Messinias Greece

 ~** ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΑΠΟ  50   ΜΠΛΟΚΣ  ΠΟΥ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ :

~*** www.blogtv.gr   , www.tometopo.gr  , www.antarsya.gr  , www.express.gr   , www.zougla.gr  , www.cybc.com.gr  ,  www.enikos.gr,http://www.spirospero.gr, http://www.kairos.gr  http://www.seismoi.gr , www.mamakouzina.tv,http://www.newsbeast.gr, www.sansimera.grhttp://www.sportstonoto.gr/  , http://www.epsmes.gr/ , www.in.gr , www.epsmes.gr  ,    www.pospert.gr,www.iatro.gr,www.news.gr, www.planetgreece.gr, www.piazzadelpo.gr  , www.anexartiti.gr,www.aixmi.gr,www.lifo.gr, www.pospertnews.gr , www.atita.gr , www.nocomments.gr , www.tometopo.gr , www.veetle.com , www.news247.gr ,  www.apela.gr,www.koutipandoras.gr, www.sintagespareas.gr,  http://www.defencenet.gr.www.thepressproject.gr, www.ebu.ch,www.inthecity.gr,www.readio.gr, www.24h.com.cy,www.tvx.gr  www.apela.gr,www.rwf.gr=ΡΕΠΟΡΤΑΖΧΩΡΙΣΣΥΝΟΡΑ.-  WWW.FOLDERS.GR,=ΝέοιΦάκελοι,www.liveu.gr,~ http://www.tithafame.gr/,www.novasports.gr ,,  www.kalamatain.gr ,  http://www.twitter.com/stamos01/ ,   ., ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

«Όταν αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζω κι εγώ την άποψή μου» John Maynard Keynes

«Οι πολιτικοί σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Οι ηγέτες σκέφτονται τις επόμενες γεννιές>>
Général De Gaulle

Εάν μια ελεύθερη κοινωνία δεν μπορεί να βοηθήσει τους πολλούς που ζουν στην φτώχεια, δεν μπορεί να σώσει τους λίγους που είναι πλούσιοι.- John F. Kennedy

* «Μέτρα τον άνθρωπο όχι με τα λεφτά του, ούτε και με τις γνώσεις του ακόμη, αλλά με το ποσόν της ευτυχίας που χαρίζει στους συνανθρώπους του» .-