Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

ARFARA NEWS - ΕΠΙΛΟΓΕΣ 1 Γαλατάσαράϊ- Παναθηναϊκος 84-86 27/03/2015 P1010779


ARFARA  NEWS  - ΕΠΙΛΟΓΕΣ 1 Γαλατάσαράϊ- Παναθηναϊκος 84-86  27/03/2015
ΕΠΙΛΟΓΕΣ 1 ,  Γαλατάσαραϊ- Παναθηναϊκος 84-86  27/03/2015


Video :
~ Γαλατάσαραϊ- Παναθηναϊκός 84-86  27/03/2015 : http://youtu.be/i6Sc8SNohXo ,  

~ΓΑΛΑΤΣΑΡΑΪ-ΠΑΟ  84-86  27/03/2015:   http://youtu.be/-X8srhY0OeI ,


*** Η ιστορία και η χρησιμότητα της θερινής ώρας
Ο Διονύσης Σιμόπουλος εξηγεί
Η ιστορία και η χρησιμότητα της θερινής ώρας
Σχεδόν έναν αιώνα εφαρμογής συμπληρώνει ο θεσμός της θερινής ώρας  ~ Στις τρεις τα ξημερώματα της Κυριακής, το ρολόι γυρίζει μια ώρα μπροστά μεταφέροντας τον χρόνο σε θερινή… διάσταση. Πότε καθιερώθηκε ο θεσμός της θερινής ώρας στην Ελλάδα και ποιοι ήταν οι λόγοι πίσω από αυτό; Ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, κ. Διονύσης Σιμόπουλος γυρίζει το ρολόι για λίγο πίσω απαντώντας τα ερωτήματά μας.
~ «Ο θεσμός της θερινής ώρας καθιερώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν τα οξυμένα ενεργειακά προβλήματα μας ανάγκασαν να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης της ενέργειας. Σύμφωνα με αυτόν, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου προσθέτουμε μία πλασματική ώρα στις κανονικές ώρες κάθε ωριαίας ατράκτου την οποία αφαιρούμε και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Έτσι, όταν έχουμε θερινή ώρα ο Ήλιος δύει μία ώρα αργότερα - σύμφωνα με τα διορθωμένα ρολόγια μας - οπότε ελαττώνεται και ο χρόνος που περνάει ανάμεσα στην δύση του Ήλιου και της ώρας που πάμε για ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τις διάφορες δραστηριότητές μας απ’ ότι αν δεν αλλάζαμε την ώρα» μας λέει ο κ. Σιμόπουλος.
~«Το ίδιο συμβαίνει και το πρωί - σε μικρότερο βαθμό βέβαια - αφού ακόμη και με την προσθήκη της μίας ώρας η ανατολή του Ήλιου συμβαίνει τους θερινούς μήνες όλο και πιο νωρίς οπότε και το πρωινό εγερτήριο έρχεται, έτσι κι αλλιώς, μετά την ανατολή του Ήλιου. Από την άλλη πλευρά, κατά τους χειμερινούς μήνες δεν υπάρχει καμία διαφορά στην κατανάλωση του ηλεκτρικού γιατί απλούστατα ο Ήλιος δύει πολύ νωρίτερα και ανατέλλει πολύ αργότερα, οπότε δεν έχουμε καμία εξοικονόμηση ενέργειας με την πλασματική προσθήκη της μίας ώρας στα ρολόγια μας».

Μελέτες που έχουν δείξει ότι στη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής της θερινής ώρας, οι θάνατοι των πεζών από αυτοκινητικά δυστυχήματα ελαττώνονται κατά περίπου τέσσερις φορές. «Παρατηρείται λοιπόν, ότι πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας από την ιδέα της αλλαγής της ώρας,  που για πρώτη φορά είχε εισηγηθεί ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784, υπάρχουν και άλλα κοινωνικά οφέλη».
Σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, στην Βρετανία την πρώτη σοβαρή εισήγηση για την θεσμοθέτηση της θερινής ώρας είχε κάνει ο λονδρέζος κατασκευαστής κτιρίων Γουίλιαμ Γουίλετ, το 1907 που οδήγησε το βρετανικό κοινοβούλιο να συζητήσει την εφαρμογή της πρότασης του το 1909.
~Η θερινή ώρα εφαρμόστηκε τελικά στη Βρετανία το 1916, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Γουίλετ. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε με την προσθήκη δύο ωρών το καλοκαίρι και μίας ώρας τον χειμώνα με αποτέλεσμα την μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.
«Όλα αυτά όμως σημαίνουν ότι αύριο, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, η ημέρα δεν θα έχει διάρκεια 24 ωρών αλλά μόνο 23 ώρες, αν και την ώρα που θα “χάσουμε” αύριο θα την προσθέσουμε την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οπότε η ημέρα εκείνη θα έχει διάρκεια 25 ωρών» εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος.
~*Η ιστορία του 24ώρου
Ο διαχωρισμός της ημέρας σε 24 ώρες, σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται στους Βαβυλώνιους καθώς πίστευαν ότι επρόκειτο για έναν «όμορφο» αριθμό μπορούσε να διαιρεθεί ακριβώς με επτά άλλους αριθμούς: το 1, το 2, το 3, το 4, το 6, το 8 και το 12. 
«Για τους Βαβυλώνιους, ο αριθμός 24 θεωρούνταν “μαγικός” που συνέπιπτε με τον συνολικό αριθμό των επτά “πλανητών αστέρων” του ουρανού: του Ήλιου, της Σελήνης, και των ορατών με γυμνό μάτι (πραγματικών) πλανητών Ερμή, Αφροδίτης, Άρη, Δία και Κρόνου. Η υποδιαίρεση λοιπόν της ημέρας σε ώρες - όπως και οι ημέρες της εβδομάδας που πήραν τις ονομασίες τους από τους 7 ορατούς με γυμνό μάτι “πλανήτες” - είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα που έχει τις ρίζες του στο δωδεκαδικό σύστημα των Χαλδαίων».
«Η διάρκεια της ημέρας μάλιστα δεν είναι καθόλου αυθαίρετη και βασίζεται στην καθημερινή κίνηση που κάνει ο Ήλιος από την Ανατολή προς τη Δύση, και είναι αποτέλεσμα της περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι ένα αντικείμενο που ζυγίζει έξι εξάκις εκατομμύρια τόνους περιστρέφεται ακριβώς σαν ένας τεράστιος τροχός με σταθερή ταχύτητα. Παρ' όλα αυτά, σήμερα για την ακριβή μέτρηση του χρόνου βασιζόμαστε στις παλινδρομικές κινήσεις των ατόμων για να κατασκευάσουμε τα πιο ακριβή ρολόγια που “χάνουν” μόλις ένα δευτερόλεπτο σε 10.000 χρόνια» προσθέτει ο κ. Σιμόπουλος.

~*Το ηλιακό ρολόι
Μια πλήρης περιστροφή της Γης μπορεί να μετρηθεί και με την απλή τοποθέτηση ενός ραβδιού στο χώμα. Αυτός ήταν πραγματικά και ο τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος επί αιώνες μετρούσε το χρόνο.  Είναι η μέθοδος του ηλιακού ρολογιού, που όμως σύμφωνα με τον αστρονόμο, παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα.
«Αυτό συμβαίνει γιατί το ηλιακό ρολόι δε μετράει μία μόνο κίνηση της Γης, αλλά δύο, ή μάλλον τη διαφορά μεταξύ της περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της και της περιφοράς της γύρω από τον Ήλιο. Και ενώ η πρώτη κίνηση (η περιστροφή) είναι στην ουσία σταθερή, η δεύτερη (η περιφορά) δεν είναι. Συνεπώς και η διαφορά τους δεν είναι σταθερή ολόκληρο το έτος γεγονός που σχετίζεται με την ταχύτητα με την οποία τρέχει η Γη γύρω από τον Ήλιο. Γιατί η ταχύτητα με την οποία κινείται ένας πλανήτης γύρω από τον Ήλιο καθορίζεται αυστηρά από την απόσταση που έχει από αυτόν. Όσο πιο κοντά στον Ήλιο βρίσκεται, τόσο πιο γρήγορα κινείται, και όσο πιο μακριά τόσο πιο αργά».
«Το ίδιο συμβαίνει και με τη Γη, της οποίας η τροχιά γύρω από τον Ήλιο δεν είναι ένας τέλειος κύκλος αλλά μία έλλειψη. Γι' αυτό και η απόσταση της Γης από τον Ήλιο στη διάρκεια του έτους δεν είναι σταθερή αλλά κυμαίνεται από 147 έως 152 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η Γη φτάνει στην πλησιέστερη απόστασή της από τον Ήλιο, που ονομάζεται "περιήλιο", στις αρχές Ιανουαρίου, και στην πιο απομακρυσμένη της απόσταση, που ονομάζεται "αφήλιο", στις αρχές Ιουλίου. Καθώς λοιπόν η Γη πλησιάζει τον Ήλιο η τροχιακή της ταχύτητα αυξάνει έτσι ώστε στο περιήλιό της η ταχύτητα περιφοράς της γύρω από τον Ήλιο φτάνει περίπου τα 31 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (112.000 χλμ. την ώρα). Καθώς όμως η Γη απομακρύνεται από τον Ήλιο, την άνοιξη και το καλοκαίρι, η ταχύτητά της ελαττώνεται και στο αφήλιο φτάνει περίπου τα 28 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (101.000 χλμ. την ώρα)» αναφέρει ο κ. Σιμόπουλος.

~Το γεγονός αυτό, κατά τον ειδικό, επηρεάζει τον χρόνο που απαιτείται ανάμεσα σε δύο διαδοχικά περάσματα του Ήλιου από το Μεσημβρινό, από δύο δηλαδή διαδοχικά μεσημέρια.
«Γι’ αυτό, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η λύση του προβλήματος είναι η "εφεύρεση" ενός φανταστικού Ήλιου που δεν επηρεάζεται από την τροχιακή ταχύτητα της Γης. Ο φανταστικός αυτός Ήλιος ονομάζεται "μέσος Ήλιος" και η ημέρα όπως έχει οριστεί σήμερα βασίζεται σ’ αυτόν τον μέσο Ήλιο, γι' αυτό και ονομάζεται "μέση ηλιακή ημέρα"».
«Ο πραγματικός ή αληθινός Ήλιος, στη διάρκεια ενός έτους, φτάνει να είναι καθυστερημένος στο ημερήσιο ραντεβού του με το Μεσημβρινό, ή ακόμη και να προτρέχει αυτού, έως και κατά 16 λεπτά.  Η διαφοροποίηση αυτή είναι κάθε χρόνο η ίδια για κάθε συγκεκριμένη ημερομηνία του έτους, και ονομάζεται εξίσωση του χρόνου. Έτσι αν κατά τη διάρκεια ενός έτους φωτογραφίζαμε τον Ήλιο το μεσημέρι, με μια φωτογραφική μηχανή που παραμένει στημένη στην ίδια πάντα θέση και αποτυπώναμε τις εικόνες αυτές πάνω στην ίδια φωτογραφική πλάκα, οι διαδοχικές εικόνες του Ήλιου θα σχημάτιζαν ένα παράξενο σχήμα με την μορφή του αριθμού οκτώ. Το ίδιο σχήμα το βλέπουμε μερικές φορές αποτυπωμένο στις επιτραπέζιες γήινες σφαίρες, τοποθετημένο στη μέση περίπου του Ειρηνικού ωκεανού. Το σχήμα αυτό ονομάζεται “ανάλημμα” και δεν είναι παρά η θέση του Ήλιου, σε σχέση με το Μεσημβρινό, τα “μεσημέρια” των μέσων ηλιακών ημερών. Είναι, δηλαδή, η γραφική αναπαράσταση της εξίσωσης του χρόνου πάνω στον ουρανό. Στη διάρκεια ενός έτους, ο αληθινός Ήλιος συμπίπτει με το μέσο Ήλιο μόνο 4 φορές: στις 26 Δεκεμβρίου, στις 16 Απριλίου, στις 14 Ιουνίου, και στις 2 Σεπτεμβρίου.  Όλες τις άλλες ημερομηνίες ο αληθινός ηλιακός χρόνος είναι είτε μεγαλύτερος είτε μικρότερος του μέσου ηλιακού χρόνου» εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος.
Για να αποφευχθούν λοιπόν τα διάφορα μπερδέματα στις μικρές αποστάσεις έχουν καθιερωθεί διεθνώς οι λεγόμενες ωριαίες άτρακτοι. «Κάθε μία τέτοια άτρακτος ή ζώνη, έχει πλάτος 15 μοιρών, αν και μερικές φορές είναι ακανόνιστες και διορθώνονται για πρακτικούς λόγους σύμφωνα με τα σύνορα μιας χώρας. Έτσι ο χρόνος μέσα σε ολόκληρη τη ζώνη θεωρείται ότι ισοδυναμεί με το μέσο τοπικό ηλιακό χρόνο του κέντρου της ζώνης.  Ένα μηχανικό λοιπόν ρολόι δε μετράει τον μέσο ηλιακό χρόνο, αλλά εντοπίζει τον χρόνο που έχουμε κοινά αποδεχτεί και καθιερώσει με βάση την συνεχή εναλλαγή νύχτας και ημέρας»…
Ειρήνη Βενιού  Βήμα Science   Newsroom ΔΟΛ***  Θα μπορούμε να πάμε από το Λονδίνο στη

Νέα Υόρκη με αυτοκίνητο;

Από την Ευρώπη στις ΗΠΑ οδικώς


Θα μπορούμε να πάμε από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη με αυτοκίνητο;
- Η διαδρομή που κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθεί ο υπερ-σιβηρικός αυτοκινητόδρομος που θα ενώνει οδικά τις ΗΠΑ με τη Ρωσία, θα δίνει τη δυνατότητα στον επίδοξο λάτρη της περιπέτειας να ξεκινήσει από το Λονδίνο, να περάσει από τη Μόσχα, να διασχίσει όλη τη Σιβηρία μέχρι το Αλαντίρ και να περάσει στη Βόρεια Αμερική αρχικά από τη πόλη Νόμε και κατόπιν από το Φέρμπανκς, προτού καταλήξει στη Νέα Υόρκη
 ~  Έχετε κουράγιο και κυρίως περιπετειώδη διάθεση να οδηγήσετε πάνω από 21.000 χλμ. προκειμένου να φτάσετε από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη διαμέσου Σιβηρίας κι Αλάσκας;
Αν ναι, τότε το (φιλόδοξο και μεγαλόπνοο) σχέδιο που επεξεργάζεται η ηγεσία των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, μάλλον θα σας χαροποιήσει.
Το σχέδιο, ονόματι Trans-Eurasian Belt Development (TEPR), παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό σε μια συνεδρίαση της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Βλαντιμίρ Γιακούνιν, ο τεράστιος αυτοκινητόδρομος θα διασχίζει τη Ρωσία, τη Σιβηρία και θα συνδέει τα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας του με την αμερικανική πολιτεία της Αλάσκα, διασχίζοντας το Βερίγγειο Πορθμό, που χωρίζει την Ασία από τη Βόρεια Αμερική.
Η διαδρομή που κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθεί ο υπερ-σιβηρικός αυτοκινητόδρομος που θα ενώνει οδικά τις ΗΠΑ με τη Ρωσία, θα δίνει τη δυνατότητα στον επίδοξο λάτρη της περιπέτειας να ξεκινήσει, όπως επισημαίνει το CNN, από το Λονδίνο, να περάσει από τη Μόσχα, να διασχίσει όλη τη Σιβηρία μέχρι το Αλαντίρ, τη πρωτεύουσα της ρωσικής επαρχίας της Τσουκότκα, και να περάσει στη Βόρεια Αμερική αρχικά από τη πόλη Νόμε και κατόπιν από το Φέρμπανκς, προτού διασχίσει τον Καναδά και καταλήξει στη Νέα Υόρκη.

Η συνολική απόσταση από το Λονδίνο έως την Αλάσκα, μέσω Μόσχας, ξεπερνάει τα 13.000 χιλιόμετρα -και από εκεί άλλα 8.000 χλμ. έως τη Νέα Υόρκη, δηλαδή συνολικά η όλη διαδρομή ανέρχεται στα 21.000 χλμ. Αν μη τι άλλο, θα χρειαστεί πολλή βενζίνη στο ρεζερβουάρ…
«Θα είναι ένα διακρατικό και διαπολιτισμικό σχέδιο», είπε ο Γιακούνιν στη ρωσική εφημερίδα Siberian Times, προσθέτοντας πως για την ευόδωση του απαιτείται να κατασκευαστεί ένας κεντρικός δρόμος παράλληλα με τον ήδη υπάρχοντα υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο, μαζί με ένα νέο δίκτυο τρένων και αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να κατασκευαστεί ένα αξιοπρεπές οδικό δίκτυο στην Τσουκότκα, την πιο απομακρυσμένη, δυσπρόσιτη, ανεξερεύνητη και αφιλόξενη περιοχή της Ρωσίας, με λίγες χιλιάδες κατοίκους –στην πλειοψηφία τους, Εσκιμώους και… πολικές αρκούδες.
Επίσης, αυτό που δεν διευκρινίστηκε καθόλου στο σχέδιο είναι με ποιο τρόπο θα ενωθούν οδικά  οι ΗΠΑ και η Ρωσία στα 88 χιλιόμετρα του θαλάσσιου «ανοίγματος» του Βερίγγειου Πορθμού - αν δηλαδή θα κατασκευαστεί μια υποθαλάσσια σήραγγα, μια τεράστια γέφυρα ή αν θα χρησιμοποιηθούν μεγάλα οχηματαγωγά πλοία που θα ενώνουν τα δυο ηπειρωτικά άκρα.
Το σχέδιο για τον TEPR θα κοστίσει τρισεκατομμύρια δολάρια, με το CNN να κάνει λόγο για κρατική χρηματοδότηση, υπονοώντας ότι ο Γιακούνιν είναι στενός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Πάντως, η δημιουργία ενός υπερ-σιβηρικού αυτοκινητοδρόμου που θα ενώνει οδικά τις ΗΠΑ με τη Ρωσία σίγουρα δεν είναι ένα σχέδιο που μπορεί να κατασκευαστεί σύντομα και σίγουρα απαιτεί αγαστή συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δυο παγκόσμιων υπερδυνάμεων.
Κωνσταντίνος Τσάβαλος


***  Πέντε αεροπορικά δυστυχήματα που
οφείλονται σε αυτοκτονίες των πιλότων    


Τραγικές ιστορίες

Πέντε αεροπορικά δυστυχήματα που οφείλονται σε αυτοκτονίες των πιλότων
Γερμανοί αστυνομικοί στη πόλη Μονταμπάουρ, έξω από το σπίτι του Αντρέας Λούμπιτζ, του 28χρονου συγκυβερνήτη που εικάζεται πως εσκεμμένα έριξε το Airbus Α320 της Germanwings    
 Με τον εισαγγελέα της Μασσαλίας, Μπρις Ρομπέν, να δηλώνει πριν από λίγες ώρες ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως ο 28χρονος Αντρέας Λούμπιτζ, ο συγκυβερνήτης του μοιραίου Airbus Α320, «ήθελε να ρίξει οικειοθελώς το αεροσκάφος», από το 1982 μέχρι σήμερα έχουν συμβεί άλλα πέντε πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα που οφείλονται σε αυτοχειρία των πιλότων:
9 Φεβρουαρίου 1982: πτήση 350 της Japan Air Lines, ΤόκιοΤο McDonnell Douglas DC-8-61, που εκτελούσε τοπικό δρομολόγιο από την πόλη Φουκουόκα προς το Τόκιο, έπεσε στη θάλασσα, λίγο πριν την προσγείωση του στο αεροδρόμιο Χανέντα, όταν ο πρώτος κυβερνήτης του αεροσκάφους, ο 35χρονος Σεϊτζι Καταγκίρι, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει παίρνοντας μαζί του και τους 166 επιβάτες μαζί με το οκταμελές πλήρωμα του. Ο ψυχολογικά ασταθής -στα όρια της σχιζοφρένειας- Καταγκίρι επιχείρησε να σαμποτάρει την κάθοδο του αεροσκάφους. Ο συγκυβερνήτης Γιοσιφούμι Ισικάβα και ο πρώτος μηχανικός Γιοσίμι Οζάκι προσπάθησαν να ανακτήσουν από τον κυβερνήτη τον έλεγχο του αεροσκάφους, αλλά τελικά το McDonnell Douglas κατέπεσε σε ρηχά νερά, ανοικτά στον κόλπο του Τόκιο με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 24 άτομα από την βίαιη πρόσκρουση. Οι υπόλοιποι 150 επιβάτες σώθηκαν, ενώ ο Καταγκίρι αθωώθηκε λόγω ψυχολογικής αστάθειας.
21 Αυγούστου 1994: πτήση 630 της Royal Air Maroc, Μαρόκο Λίγο μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο του Αγκαντίρ, με προορισμό την Καζαμπλάνκα, το ATR-42 συνετρίβη πάνω σε μια βουνοπλαγιά της οροσειράς του Άτλαντα. Το δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και των 44 επιβατών του, σημειώθηκε όταν ο 32χρονος κυβερνήτης του, Γιουνές Χαγιατί, αποφάσισε να αυτοκτονήσει λόγω προβλημάτων στην ερωτική του ζωή. Έβγαλε τον αυτόματο πιλότο και οδήγησε το αεροσκάφος στο θάνατο, παίρνοντας μαζί του (μεταξύ άλλων) έναν πρίγκιπα από το Κουβέιτ μαζί με τη σύζυγο του, οκτώ Ιταλούς, πέντε Γάλλους, τέσσερις Ολλανδούς κι έναν Αμερικανό επιβάτη.
19 Δεκεμβρίου 1997: πτήση 185 της SilkAir, ΙνδονησίαΠαρόμοιο με το δυστύχημα της Germanwings φαίνεται να είναι κι εκείνο που σημειώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1997, όταν ένα Boeing 737 που εκτελούσε την πτήση από την Τζακάρτα της Ινδονησίας προς τη Σιγκαπούρη, βούτηξε κατακόρυφα από μεγάλο ύψος και συνετρίβη στον ποταμό Μούσι στην περιοχή Πάλεμπανγκ, στα νότια της νήσου Σουμάτρας της Ινδονησίας. Το τραγικό συμβάν, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και των 104 επιβαινόντων, αποδόθηκε σε αυτοκτονία, καθώς οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αεροσκάφος το έριξε ο κυβερνήτης του, Τσου Γουέι Μινγκ, ο οποίος αρχικά κλείδωσε εκτός πιλοτηρίου τον νεαρό συγκυβερνήτη του και ύστερα έκλεισε τους καταγραφείς πτήσεων και τον αυτόματο πιλότο και πήρε τον έλεγχο του αεροσκάφους, το οποίο έπεσε στο ποτάμι μέσα σε διάστημα ενός λεπτού (!) από τα 12.000 μέτρα, εκτελώντας κατακόρυφη πορεία. Ο Μινγκ αντιμετώπιζε την περίοδο εκείνη σοβαρά οικογενειακά προβλήματα.
31 Οκτωβρίου 1999: πτήση 990 της EgyptAir, Βοστόνη Τριάντα λεπτά μετά την απογείωση του από αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, με προορισμό το Κάιρο, το Boeing 767 της αιγυπτιακής εταιρείας Egyptair συνετρίβη σε διεθνή ύδατα στον Ατλαντικό, κοντά στις ακτές της Μασαχουσέτης. Και οι 217 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών και δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Αιγυπτιακού στρατού. Το φως της δημοσιότητας είδαν δύο διαφορετικά πορίσματα: αυτό των αιγυπτιακών αρχών έκανε λόγο για μηχανικό πρόβλημα, ενώ αυτό των ΗΠΑ μιλούσε ξεκάθαρα για αυτοκτονία του συγκυβερνήτη Γκαμάλ αλ Μπατούτι. Μέχρι σήμερα, επικρατέστερη είναι η αμερικανική εκδοχή, καθώς από τον καταγραφέα πτήσεων προέκυψε πως ο κυβερνήτης λίγο πριν την πρόσκρουση στο νερό επαναλάμβανε πολλές φορές στα αραβικά τη φράση «επαφίεμαι στο Θεό», μια έκφραση που λένε όσοι ετοιμάζονται να πεθάνουν.
29 Νοεμβρίου 2013: πτήση 470 της LAM, ΜοζαμβίκηΟ πιλότος του αεροπλάνου της εθνικής εταιρείας αερομεταφορών LAM της Μοζαμβίκης, που κατέπεσε στη Ναμίμπια, έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος στο έδαφος, προκαλώντας το θάνατο 33 ανθρώπων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας. Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους έδειξαν ότι ο κυβερνήτης Ερμίνιο ντος Σαντος Ερνάντες είχε «σαφή πρόθεση» να ρίξει το αεροπλάνο, καθώς είχε κλειδώσει το κόκπιτ λίγο πριν το αεροπλάνο καταπέσει, ενώ δεν επέτρεψε στον συγκυβερνήτη του να εισέλθει στο πιλοτήριο. Το Αεροσκάφος, ένα Embraer 190, πετούσε από το Μαπούτο της Μοζαμβίκης με κατεύθυνση τη Λουάντα, πρωτεύουσα της Αγκόλας με 27 επιβαίνοντες, δέκα πολίτες Μοζαμβίκης, εννέα της Αγκόλας, πέντε Πορτογάλους, ένα Γάλλο ένα Βραζιλιάνο και ένα Κινέζο.
Τέλος, να σημειώσουμε πως, έναν ακριβώς χρόνο μετά την εξαφάνιση της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines στον Ινδικό Ωκεανό, εξακολουθεί να πλανάται στην ατμόσφαιρα η θεωρία πως η συντριβή του μοιραίου αεροπλάνου ήταν μια αποστολή αυτοκτονίας του πιλότου του και παρά το γεγονός πως το πρόσφατο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων αναφέρει πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κοινωνική απομόνωση, αλλαγή στις συνήθεις ή τα ενδιαφέροντα, αμέλειας του εαυτού τους, κατανάλωσης αλκοόλ ή ναρκωτικών τόσο στον πιλότο όσο και στον πρώτο αξιωματικό (συγκυβερνήτη) και το πλήρωμα.
Επίσης από την έρευνα δεν εντοπίστηκαν στοιχεία κάποιου μηχανικού προβλήματος στο Μπόινγκ 777». Η πτήση MH370 που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Κουάλα Λουμπούρ- Πεκίνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου 2014 με 12 μέλη πληρώματος και 227 επιβάτες.
Κωνσταντίνος Τσάβαλος


***  Ειδήσεις - Νέα  :*** ~  «Στέγνωσε» η αγορά στη Μεσσηνία

     
Η δραματική κατάσταση στην οποία περιέρχεται ημέρα με την ημέρα η αγορά εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, δοκιμάζει τα όρια αντοχής των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη Μεσσηνία και υπονομεύει την ανάκαμψη συνολικά της περιοχής μας.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η διαρκής επιδείνωση της κατάστασης εγκυμονεί τον κίνδυνο νέου κύκλου λουκέτων, απολύσεων και ανεργίας στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που εξακολουθούν να αποτελούν τη λυδία λίθο της οικονομίας μας. Η αγορά έχει «στεγνώσει», αφού η δυνατότητα δανειοδότησης είναι ανύπαρκτη, ενώ η αγοραστική κίνηση έχει περιοριστεί θεαματικά, με τους καταναλωτές να είναι διστακτικοί και να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα.
Οι αριθμοί λένε τη δική τους αλήθεια. Σύμφωνα με τους εμπορικούς συλλόγους της Μεσσηνίας, η κίνηση την περίοδο των εορτών, αλλά και το επόμενο διάστημα, σημειώνει συνεχώς κάμψη.
Στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για το 2014, καταδεικνύουν την άσχημη κατάσταση. Υπήρξαν 549 νέες εγγραφές επιχειρήσεων και 700 διαγραφές.
Ειδικότερα, η οικονομική ύφεση έπληξε τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων της αγοράς. Στην Καλαμάτα υπήρξαν 288 εγγραφές και 337 διαγραφές, στους Γαργαλιάνους 14 νέες εγγραφές και 40 διαγραφές, στην Καρδαμύλη 5 εγγραφές και 3 διαγραφές, στην Κορώνη η κατάσταση παρέμεινε στάσιμη (7 διαγραφές- 7 εγγραφές), στην Κυπαρισσία είχαμε 18 εγγραφές και 36 διαγραφές, στη Μεσσήνη το αρνητικό ισοζύγιο ήταν 24 με 34, στην Πύλο 7 με 11, στα Φιλιατρά 10 με 20 και μόνο στη Στούπα υπήρξε βελτίωση της εικόνας με 8 νέες εγγραφές και 6 διαγραφές.
Εκείνο, δηλαδή, που θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος είναι ότι μόνο η Μάνη, η Κορώνη και κάπως η Πύλος άντεξαν στη λαίλαπα της κρίσης για 5η συνεχόμενη χρονιά.
Την ίδια καταθλιπτική εικόνα αποτυπώνουν και τα στοιχεία της ΙΜΕ- ΓΣΒΒΕ, αλλά και του προέδρου του παραρτήματος Μεσσηνίας, Θανάση Βασιλόπουλου. Όπως μας έλεγε, χθες, η πραγματικότητα είναι πολύ οδυνηρή για τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: τα χρέη πνίγουν τους επιτηδευματίες, οι τζίροι συρρικνώνονται και η οικονομική ακινησία καταστρέφει κάθε ελπίδα να μπει ρευστό στα ταμεία, ενώ η όλη κατάσταση εξουδετερώνει και κάθε διάθεση διεύρυνσης δραστηριοτήτων από την πλευρά των επιχειρήσεων.
  Η έρευνα της ΓΣΒΕΕ
Με τη ρευστότητα να εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, το 20% εκτιμά ότι δε θα ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2015, με το 38,1% να έχει ήδη χρέη προς το ΟΑΕΕ και το 31,9% προς την εφορία. Ενδεικτικό ότι το 62,4% των επιχειρήσεων δήλωσε επιδείνωση στο δείκτη ρευστότητας.
Ενδιαφέρουσες είναι οι εκτιμήσεις και για την απόδοση των νέων ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ταμεία. Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές που ψηφίστηκε πρόσφατα θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις. Δε έχει, όμως, την ίδια άποψη για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών, στην οποία - όπως λέει- το πλαίσιο παραμένει ασφυκτικό.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, οι προσδοκίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένουν συγκρατημένες. Με βάση τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα, οι καθαρές ροές απασχόλησης δεν αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά στο επόμενο εξάμηνο, επισημαίνεται στην έρευνα, γεγονός, που -όπως τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ- σηματοδοτεί την ανάγκη λήψης μέτρων για την αύξηση της απασχόλησης.
Ενδεικτικό ότι το 44,4% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην καταβολή των μισθών. Ιδιαιτέρως ανησυχητικό εύρημα είναι και ότι οι τάσεις επιλογής των ευέλικτων μορφών απασχόλησης παγιώνονται σε ποσοστά άνω του 40%.
Για «εύθραυστη αισιοδοξία», που είναι στο χέρι της κυβέρνησης να την ενδυναμώσει, μιλά η ΓΣΕΒΕΕ. Όπως σημειώνει η έκθεση, «η εύθραυστη αισιοδοξία των μικρών επιχειρήσεων για ένα καλύτερο μέλλον (προϊόν του εκλογικού αποτελέσματος) συναντά την αγωνία για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη επίσπευσης εφαρμογής πολιτικών και ρυθμίσεων που θα βγάλουν τις επιχειρήσεις από το επενδυτικό τέλμα και το φαύλο κύκλο υπερχρέωσης. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για το β’ εξάμηνο του 2014 και προσδοκιών για το α’ εξάμηνο του 2015.
Όμως, ενώ εμφανίζεται να αποκλιμακώνεται η αρνητική δυναμική προσδοκιών που είχε αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια, το πόσο θα διαρκέσει αυτή κατάσταση συναρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βούληση και τη δυνατότητα της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει πολιτικές και να εισάγει μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, τη ρευστότητα, την απασχόληση».
  Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας
Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία ΜARC ΑΕ σε πανελλαδικό δείγμα 1009 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), στο διάστημα 17 έως 26 Φεβρουαρίου 2015, έχουν ως εξής:
Οι περισσότερες επιχειρήσεις καταγράφουν αρνητικές επιδόσεις σε όλους τους δείκτες. Μόλις 1 στις 4 επιχειρήσεις παρουσίασε κέρδη τη χρήση που μας πέρασε, ενώ το 37,3% κατέγραψε ζημίες. Οι επιχειρήσεις με υψηλό κύκλο εργασιών και περισσότερο προσωπικό (>5 ατόμων) σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα μεγέθη. Στα υπόλοιπα μεγέθη, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις διαπιστώνουν και σε αυτό το εξάμηνο μείωση του τζίρου (53,2%), της ζήτησης (55,2%), των παραγγελιών (58,9%).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, η συνολική πτώση στο τζίρο την τελευταία χρονιά άγγιξε το 13% (Φεβρουάριος 2014- Φεβρουάριος 2015). Η συνολική πτώση του τζίρου από την έναρξη της κρίσης αγγίζει το 77%. Ο κλάδος του εμπορίου εμφανίζει τις περισσότερες απώλειες.
Σε σύγκριση με το Ιούλιο του 2014, οι αρνητικές προβλέψεις εξαμήνου των επιχειρήσεων υποχωρούν σημαντικά. Ωστόσο, 1 στις 3 επιχειρήσεις δηλώνει ότι διατρέχει σημαντικό κίνδυνο κλεισίματος. Μάλιστα, το 3% του συνόλου των επιχειρήσεων τοποθετούν το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι τα λουκέτα για το επόμενο εξάμηνο θα προσεγγίσουν τα 8.500.
Αναμφίβολα, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις μέσα στο 2014 είναι η παγιωμένη αδυναμία τους να ξεφύγουν από την παγίδα των πολύ υψηλών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Συγκεκριμένα, το 38,1% των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ (το κύριο ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών), και το 31,9% προς την εφορία (σταθερά αυξημένο). Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 20% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δε θα ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2015.
Τέλος, για ακόμη μια χρονιά, τα αποτελέσματα από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ήταν πενιχρά και απογοητευτικά, παρά τη σχετική σταθεροποίηση της αγοράς. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, μόλις το 4% των επιχειρήσεων σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών συνεπεία της κυριακάτικης λειτουργίας. 7 στις 10 επιχειρήσεις είναι επί της αρχής αντίθετες στο άνοιγμα των καταστημάτων την ημέρα της Κυριακής. Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις που μεταβάλλουν απροσανατόλιστα το οικονομικό περιβάλλον δε βοηθούν την επιχειρηματική δραστηριότητα.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη


*** 4 ληστείες το Μάρτιο από τους «κουκουλοφόρους ληστές των 3.00π.μ.»
      
«ΧΤΥΠΑΝΕ» ΣΠΙΤΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Ανησυχητικές διαστάσεις, λαμβάνει η δράση ομάδας τριών κουκουλοφόρων ληστών στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία, έχει ήδη κάνει τέσσερις ληστείες σε σπίτια ηλικιωμένων μέσα στο Μάρτιο. Η πρώτη σημειώθηκε στις 17 Μαρτίου, η δεύτερη στις 24 του μήνα, ενώ οι δύο επόμενες χθες τα ξημερώματα.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι ληστές απειλούν τα θύματά τους, που είναι πάντα ηλικιωμένοι, ευτυχώς χωρίς να τους πειράζουν.
  Με την ίδια μέθοδο
Την πρώτη φορά, στις 17 Μαρτίου, στις 3.00 τα ξημερώματα, οι τρεις κουκουλοφόροι μπήκαν στο σπίτι όπου διαμένουν ένας 91χρονος με την 79χρονη σύζυγό του στη Χώρα, από ανασφάλιστο παράθυρο της κουζίνας.
Με την απειλή σωματικής βίας και χρησιμοποιώντας ένα αγροτικό εργαλείο (κόσα), τους πήραν 300 ευρώ, καθώς και 2 τραπεζικά βιβλιάρια.
Τη δεύτερη φορά, πάλι ξημερώματα στις 3.00, οι τρεις κουκουλοφόροι ληστές μπήκαν στο σπίτι ηλικιωμένων στη Χώρα και δε δίστασαν να τους απειλήσουν και εκφοβίσουν για 27 ευρώ, ποσό το οποίο τελικά και πήραν.
Οι ληστές παραβίασαν το παράθυρο του υπνοδωματίου όπου κοιμούνταν ο 78χρονος με την 68χρονη σύζυγό του και, αφού τους απείλησαν, πήραν τα 27 ευρώ και έφυγαν.
Χθες τα ξημερώματα οι «ληστές των 3.00» χτύπησαν σε δύο σπίτια ηλικιωμένων. Αυτή τη φορά άλλαξαν λίγο τις συνήθειές τους, και το πρώτο χτύπημα έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Οι ληστές, πάντα φορώντας κουκούλες, μπήκαν στο σπίτι που διαμένει μόνη της μια 92χρονη, παραβιάζοντας την πόρτα. Με απειλές την ανάγκασαν να τους δώσει 50 ευρώ και μια χρυσή βέρα.
Ακολούθως, τηρώντας τη συνήθειά τους, στις 3.15, παραβίασαν την κεντρική είσοδο σπιτιού στο Αμπελόφυτο του Δήμου Πύλου-Νέστορος, όπου μένει ένας 90χρονος και εκείνο το βράδυ φιλοξενούσε έναν 79χρονο. Τους αιφινιδίασαν πετώντας τους  κάτω από το κρεβάτι και με απειλές τούς πήραν 750 ευρώ. Από την πτώση ο 90χρονος χτύπησε ελαφρά στο αριστερό χέρι και στον αριστερό γοφό και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
Στο σπίτι, βρέθηκε από την Αστυνομία ένα κατσαβίδι που εγκατέλειψαν οι ληστές. Προανάκριση για τις ληστείες διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Συνεχίζονται οι έρευνες στο «Τσιγαράδικο» στο λιμάνι της Καλαμάτας
      
Πιθανότατα απομιμήσεις τα αιγυπτιακά τσιγάρα Cleopatra
Και χθες συνεχίσθηκαν από τις Λιμενικές Αρχές οι έλεγχοι στο πλοίο Genc 3, σημαίας Αγ. Βικεντίου και Γρεναδίνων, το οποίο είναι φορτωμένο με 11 κοντέινερ με αιγυπτιακά τσιγάρα και το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Το πλοίο τα ξημερώματα της Πέμπτης εντοπίσθηκε από τις Λιμενικές Αρχές Γυθείου αγκυροβολημένο βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Κηπούλα στο Δυρό.
Με 8μελές πλήρωμα είχε αποπλεύσει από το Μαυροβούνιο και προορισμός του είναι το Tobruk της Λιβύης.
Οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τις ελληνικές Αρχές δεν έχουν αποδώσει κάποιο στοιχείο πως πρόκειται για λαθρεμπόριο τσιγάρων, καθώς το πλοίο έκανε αβλαβή διέλευση από την περιοχή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, ερευνάται, καθώς τα τσιγάρα, μάρκας Cleopatra, είναι αιγυπτιακής προέλευσης και υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για απομιμήσεις που θα προωθούνταν στη Λιβύη.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάτι μεμπτό για το πλοίο.  Β.Β.

*** Γιατί στην Καλαμάτα οι κολώνες δε φωτίζουν μόνο! (φωτογραφία)
      
Ένα από τα χαρακτηριστικά μας σε αυτή την πόλη είναι η εφευρετικότητα! Πριν από μερικές ημέρες, λοιπόν, είδα μια κολώνα φωτισμού να έχει γίνει κάδος απορριμμάτων, αφού απουσίαζαν τα καπάκια.
Όσο για το αν υπάρχει κίνδυνος για ηλεκτροπληξία, ούτε λόγος! Το θέμα είναι κάπου να αφήσουμε τα σκουπίδια μας!  Π.Μπ.


*** Υπομονή μέχρι το καλοκαίρι για Πάτρα- Πύργος
     
Σε ανατροπή του σχεδιασμού για την Ολυμπία Οδό προχώρησε η κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας, Γιώργου Σταθάκη, που δημοσιεύθηκε στη «Δι@ύγεια», ακυρώνεται και επαναδημοπρατείται το οδικό έργο Πάτρα - Πύργος.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών και Οικονομίας, η υπόθεση πήρε νέα πορεία για τέσσερις λόγους.
Πρώτον, τέθηκε θέμα νομιμότητας του διαγωνισμού λόγω της μη εφαρμογής του «νόμου Χατζηδάκη» για τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, καθώς δεν έχει εκδοθεί το δευτερογενές δίκαιο που προβλεπόταν, με αποτέλεσμα να «παραλύσει» το σύστημα δημοπρασιών.
Δεύτερον, η προσφυγή της ΜΕΤΚΑ κατά του κύρους του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλείται επιχειρήματα με ισχυρή νομική βάση, όπως το γεγονός ότι οι μελέτες εκπονήθηκαν από τον παραχωρησιούχο, στον οποίο μετέχουν ανταγωνιστικές προς την πρώτη εταιρείες, με αποτέλεσμα να διαθέτουν «αθέμιτο πλεονέκτημα».
Τρίτον, η χρηματοδότηση του έργου δεν είναι τυπικά εγκεκριμένη και γίνεται προσπάθεια να λάβει το επίσημο «χρίσμα» της Κομισιόν στην 5η προγραμματική περίοδο.
Τέταρτον, η επαναδημοπράτηση του έργου αποτελεί ευκαιρία τόσο για την επανεξέταση του προϋπολογισμού του όσο και για τον «τεμαχισμό» του σε μικρότερες εργολαβίες, προκειμένου να δοθεί ευκαιρία και σε μικρότερες τεχνικές εταιρείες να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
  Επαναξέταση του τρόπου δημοπράτησης
Στην απόφαση του κ. Σταθάκη σημειώνεται ότι έχει υποβληθεί η ένταξη του έργου στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 (ΣΕΣ) στην Κομισιόν και ότι «κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστεί ο τρόπος δημοπράτησης του έργου», σε συνδυασμό με την ένταξή του στα κοινοτικά ταμεία, «αφού θα είναι πλέον δυνατή η δημοπράτησή του σε ενιαίο στάδιο (χωρίς δηλαδή την εφαρμογή παρέκκλισης)», που θα περιλαμβάνει έλεγχο δικαιολογητικών, αποσφράγιση και έλεγχο οικονομικών προσφορών και την υποβολή πρακτικού για το αποτέλεσμα της δημοπρασίας, «γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα να συντμηθεί ο χρόνος δημοπράτησης και αφού επιπλέον συνεκτιμηθούν οι πιθανές τροποποιήσεις των τευχών δημοπράτησης» μετά την προσφυγή της ΜΕΤΚΑ.
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020 το Πάτρα - Πύργος βρίσκεται στη λίστα των μεγάλων έργων, όπου αναφέρεται ότι το έργο ξεκινά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 και ολοκληρώνεται ως το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
  Παρέμβαση Πετράκου
Στο μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπους του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Θ. Πετράκος, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε τον κ. Πετράκο ότι το τμήμα Πάτρα – Πύργος θα επαναδημοπρατηθεί σε 3 μήνες, σε 2 τμήματα, με πιο συμφέροντες όρους για το Δημόσιο και τους χρήστες.
Ο Θανάσης Πετράκος ζήτησε, επίσης, να ενημερωθεί για το πού βρίσκεται η υπόθεση του τμήματος Καλού Νερού – Τσακώνα. Ο υπουργός τον ενημέρωσε ότι με βάση το έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας των Δημοσίων Έργων, εκκρεμεί η δημοπράτηση των υποστηρικτικών μελετών (τεχνικά, αποχέτευση-αποστράγγιση, σήμανση, ηλεκτρομηχανολογικά). Συνεπώς είναι αδύνατη η δημοπράτηση του τμήματος στην παρούσα φάση χωρίς τις υποστηρικτικές μελέτες.
Ο κ. Πετράκος ζήτησε να δημοπρατηθούν άμεσα οι ανωτέρω υποστηρικτικές μελέτες, ώστε να καταστεί ώριμο για δημοπράτηση.  Ο κ. Σταθάκης δεσμεύτηκε να υπάρξει νέα συνάντηση άμεσα, παρουσία και των υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και για το θέμα αυτό.  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης


*** Οργισμένες αντιδράσεις για την απένταξη του δρόμου Βάλτα – Γαργαλιάνοι

     
Η απένταξη του δρόμου Γαργαλιάνοι – Βάλτα, που έφερε στο φως της δημοσιότητας την Τετάρτη το «Θ», προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις τόσο στη Βάλτα όσο και την ευρύτερη περιοχή των Γαργαλιάνων.
Οι κάτοικοι της περιοχής πληροφορήθηκαν μέσα από την εφημερίδα τη δυσμενή εξέλιξη στο έργο, το οποίο εδώ και δεκαετίες αποτελούσε και αποτελεί έργο προτεραιότητας για την περιοχή, καθώς καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι, με τα οχήματά τους, δεινοπαθούν και κινδυνεύουν εξαιτίας των προβλημάτων του δρόμου. Πρόκειται για δρόμο στενό με στροφές, κατεστραμμένο οδόστρωμα και πολλά προβλήματα, ο οποίος εξυπηρετεί τις οικονομικές κοινωνικές και εμπορικές συναλλαγές με το πλησιέστερο κέντρο, που είναι οι Γαργαλιάνοι, και επιπροσθέτως τη μετακίνηση των μαθητών που φοιτούν στους Γαργαλιάνους.
Για να προωθηθούν οι διαδικασίες και να μπορέσει το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, το 2012, τα πρώτα χρήματα που διέθεσε ο Δήμος Τριφυλίας την προηγούμενη δημοτική περίοδο ήταν για τις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων!
Μιλώντας στο «Θ» ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Βάλτας, Αντώνης Αντωνόπουλος, σημείωσε πως το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, από το 2012, και ήταν το πιο ώριμο έργο του Δήμου για δημοπράτηση σε προτεραιότητα. Ο ίδιος εξέφρασε την απορία και την οργή του, ενώ μας μετέφερε την αγανάκτηση των κατοίκων της Βάλτας αλλά και όλης της περιοχής, επειδή εδώ και δεκαετίες ολόκληρες περίμεναν να υλοποιηθεί το έργο, κι ενώ με προσπάθειες και παρεμβάσεις και του πρώην αντιδημάρχου της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, Στάθη Ανδρινόπουλου, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για άγνωστο λόγο απεντάχθηκε ξαφνικά.
Ο ίδιος, δε, είπε ότι ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας τον διαβεβαίωνε και μαζί και όλο το χωριό, ότι τέλος του 2014 θα «τρέξουν» οι διαδικασίες δημοπράτησης από την Περιφέρεια. Παρ’ όλα αυτά, το έργο, με απόφαση του περιφερειάρχη, απεντάχθηκε. Και την ημέρα της υπογραφής της απόφασης απένταξης (12 Μαρτίου 2015) και της αποστολής αυτής της απόφασης στο Δήμο, στο δήμαρχο και την Τεχνική Υπηρεσία, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, αναφέρθηκε σε ανησυχία για το θέμα του ΕΣΠΑ, αφού- όπως ακούστηκε επίσημα- μειώθηκαν αρκετά τα κονδύλια και υπάρχουν έργα που είναι ώριμα ή σχεδόν ώριμα, πρέπει να προωθηθούν και να μη βγουν εκτός, όπως το λιμάνι Κυπαρισσίας, το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης, ο Βιολογικός Γαργαλιάνων, ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Βάλτα και ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι.
«Πρέπει όλα αυτά τα έργα να μπούνε στο επόμενο ΕΣΠΑ και ανησυχώ, γιατί τα μηνύματα δεν είναι και τόσο καλά», είπε χωρίς ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας να απαντήσει συγκεκριμένα, αλλά αναφέροντας πως «χάσαμε την περίοδο που όλα ήταν αβέρτα κουβέρτα» και σημειώνοντας ότι δε βρήκε καμία μελέτη έτοιμη, παρά το γεγονός ότι αντιδήμαρχός του τον Οκτώβριο του 2014 δήλωνε ότι για το δρόμο Γαργαλιάνοι – Βάλτα απέμενε μόνο η δημοπράτηση από την Περιφέρεια και δίχως να πει τι έκανε ο Δήμος επτά μήνες για να υλοποιηθεί αυτό το έργο, όπως αναφέρουν κάτοικοι, καθώς και ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Βάλτας!  Του Ηλία Γιαννόπουλου 

*** Περισσότερο και καλύτερο φως στην Αρτέμιδος

     
Νέοι ιστοί και φωτιστικά σώματα εγκαταστάθηκαν στο τμήμα της οδού Αρτέμιδος, από τη διασταύρωση Αρτέμιδος και Μακεδονίας μέχρι τη σιδηροδρομική γραμμή.
Από την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Μαρτίου, εφόσον ο καιρός επιτρέπει, ο εργολάβος θα συνεχίσει τις εργασίες στη Νέα Είσοδο, με αφετηρία τη διασταύρωσή της με την Αρτέμιδος και με κατεύθυνση δυτικά. Θα γίνουν παρεμβάσεις στο τμήμα από τη διασταύρωση Νέας Εισόδου και Αρτέμιδος μέχρι τη διασταύρωση προς Ακοβίτικα.
Συνιστάται η προσοχή των οδηγών, τόσο την ημέρα, κατά την εκτέλεση των εργασιών, όσο και τη νύκτα, διότι κατά τμήματα η Νέα Είσοδος – στο κομμάτι αυτό - δε θα φωτίζεται.
Επισημαίνεται, ακόμη, πως το ένα ρεύμα κυκλοφορίας στην έξοδο, αλλά και στην είσοδο, αυτό που είναι δίπλα στη νησίδα, θα καταλαμβάνεται τμηματικά από το συνεργείο του εργολάβου.
Στο προαναφερθέν τμήμα της Νέας Εισόδου, οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν ένα μήνα, πλην της περιόδου από τη Μεγάλη Τετάρτη έως την Τρίτη του Πάσχα.
Θα ακολουθήσουν ανάλογες παρεμβάσεις στην Αρτέμιδος, από τη σιδηροδρομική γραμμή μέχρι το παλιό ΚΤΕΛ.
Θα εγκατασταθούν νέοι ιστοί, 108 τον αριθμό, που θα φέρουν νέα φωτιστικά σώματα μεταλλικών αλογονιδίων, ενώ θα τοποθετηθούν και 44 νέα φωτιστικά σώματα σε παλιούς ιστούς. Οι ευρισκόμενοι σε καλή κατάσταση παλιοί ιστοί που θα αποξηλωθούν, θα χρησιμοποιηθούν σε άλλα σημεία του Δήμου. Στο έργο περιλαμβάνονται οι σχετικές εργασίες υποδομής στο έδαφος.
Τα νέα φωτιστικά σώματα θα προσφέρουν καλύτερο φωτισμό, θα παράσχουν εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% - 30 % και θα έχουν μεγάλο χρόνο ζωής.


***  Ο καιρός αύριο στην Καλαμάτα

     
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Κυριακή 29/3/2015 προβλέπεται άστατος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις πρωινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί μπόρα σύντομης διάρκειας (όμβρος) ή καταιγίδα. Τις βραδινές ώρες υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Υπολείμματα αφρικάνικης σκόνης θα παραμείνουν στην περιοχή, με το φορτίο σκόνης να μετακινείται ανατολικά.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/


*** Συνεχίζεται τη Δευτέρα η δίκη των 23 γιατρών στην Καλαμάτα

     
Με καταθέσεις κι άλλων γιατρών ως μάρτυρες συνεχίσθηκε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας η δίκη των 23 γιατρών από Καλαμάτα και Αθήνα που κατηγορούνται για το θάνατο από αμέλεια, λόγω ιατρικών παραλείψεων, μιας 38χρονης μητέρας στην Καλαμάτα το Δεκέμβριο του 2008.
Χθες κατέθεσαν δύο γιατροί ως μάρτυρες υπεράσπισης του ιδιώτη γιατρού που κατηγορείται και ενός γιατρού από το Σισμανόγλειο.
Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί που κατηγορούνται είναι ένας ιδιώτης και 22 νοσοκομειακοί, και ειδικότερα 6 του Νοσοκομείου Καλαμάτας, 2 του Νοσοκομείου «Σωτηρία», 11 της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Σισμανόγλειου και 3 από το Ιπποκράτειο.
Αργά το μεσημέρι η δίκη διεκόπη, προκειμένου να συνεχισθεί τη Δευτέρα με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων υπεράσπισης. Πιθανότητα θα ξεκινήσουν και οι απολογίες των κατηγορούμενων γιατρών.
Το Μάιο του 2008 η άτυχη κοπέλα υποβλήθηκε σε επέμβαση «γαστρικό μανίκι». Έπειτα από επιπλοκές και ταλαιπωρία από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου κατέληξε νοσηλευόμενη σε εντατική μονάδα.  Β.Β.

***  Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλαμάτα ζήτησε η επιτροπή ανέργων
     
Παράσταση διαμαρτυρίας χθες στα γραφεία της ΔΕΗ στην Καλαμάτα
 Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στην Καλαμάτα διοργάνωσε χθες το πρωί η Επιτροπή Ανέργων που έχει συγκροτηθεί από Συνδικάτα και Σωματεία. Το κύριο αίτημα ήταν να μην κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε άνεργες οικογένειες με εισοδήματα που υπολείπονται από το αναγκαίο ποσό για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης.
Ο κόσμος που πήγε στη ΔΕΗ διένειμε φυλλάδια με τα αιτήματα της Επιτροπής Ανέργων, φώναξε συνθήματα, ενώ παρουσίασε τα αιτήματα και στον προϊστάμενο πωλήσεων της ΔΕΗ Καλαμάτας, Γιώργο Παναγόπουλο, όπως και σε εκπροσώπους της ΔΕΔΔΗΕ.
Ο Γιώργος Παναγόπουλος τόνισε ότι εδώ και κάποιο διάστημα έχει δοθεί αναστολή στις διακοπές της ηλεκτροδότησης. Εξήγησε, πάντως, ότι οι εντολές για τις διακοπές δίνονται κεντρικά, χωρίς να παρεμβάλλεται σε καμία περίπτωση η δική του υπηρεσία.
Πρόσθεσε ότι η Υπηρεσία Πωλήσεων αποδεδειγμένα είναι ευαίσθητη απέναντι στην πληθυσμιακή ομάδα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ και προσπαθεί να ενημερώσει τον κόσμο ώστε να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ανέργων έχει συγκροτηθεί από τα Συνδικάτα Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων, καθώς και από το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ. Σκοπός της Επιτροπής είναι «να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας και ανακούφισης των οικογενειών μας».   Α.Π.

***  Διαγωνισμός από το Δήμο Δυτικής Μάνης για την προβολή της περιοχής
     
Πρόχειρο διαγωνισμό (με σφραγισμένες προσφορές) επιλογής αναδόχου με κριτήριο τη συμφερότερη από τεχνοοικονομικής άποψης προσφορά, στο πλαίσιο προβολής και προώθησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013, προκήρυξε ο Δήμος Δυτικής Μάνης.
Το έργο έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία εργαλείων μέσω των οποίων θα αναδειχθούν και προβληθούν με ολοκληρωμένο τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Δυτικής Μάνης στο κοινό και σε ομάδες - στόχους που επιθυμούν να αποκτήσουν έγκυρες και υψηλού ποιοτικού επιπέδου πληροφορίες και ενδιαφέρουσες εμπειρίες που σχετίζονται με τη φύση, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα τοπικά αγαθά, καθώς και το τουριστικό προϊόν της περιοχής, και περιλαμβάνει τις υποενότητες:
-Σχεδιασμός και εκτύπωση διαφημιστικών εντύπων – ηλεκτρονικού υλικού
-Σχεδιασμός ιστοσελίδας και δικτυακού τόπου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε  43.050 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ.
Τα τεύχη και σχετικές πληροφορίες διατίθενται στα γραφεία του Δήμου Δυτικής Μάνης στην Καρδαμύλη κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (Άννα Νικητοπούλου, τηλ: 27210 64127).
Ο ανάδοχος έχει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης για να ολοκληρώσει το έργο.
Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 3 Απριλίου, στις 10.00 το πρωί, στα γραφεία του Δήμου στην Καρδαμύλη.

***  Το “Cafe –NEO” με τον Χρ. Ζερεφό τη Δευτέρα στο Tapas bar          
      
Κύκλο δωρεάν και ανοιχτών προς το κοινό συναντήσεων με σκοπό την ενημέρωση σε επιστημονικά θέματα για καίρια, τρέχοντα περιβαλλοντικά ζητήματα, άνοιξε το Navarino Environmental Observatory, με τίτλο «Καφέ της Επιστήμης».
Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνονται συζητήσεις για την επιστήμη και την τεχνολογία με μια κούπα καφέ ή ένα ποτήρι κρασί.
Η έναρξη των συζητήσεων θα γίνει στο Vino Banco Tapas Bar, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, την ερχόμενη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 7.00 το απόγευμα, με προσκεκλημένο τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών  και ακαδημαϊκό, Χρ. Ζερεφό, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Προσαρμοζόμαστε στην κλιματική αλλαγή ή θα μείνουμε απροσάρμοστοι;».  


*** «Πόλεμος» Ελλάδας – Αλβανίας για τις περιοχές πετρελαίου στο Ιόνιο
«Πόλεμος» Ελλάδας – Αλβανίας για τις περιοχές πετρελαίου στο Ιόνιο
~ Παρότι η Αλβανία έχει φιλοδοξίες να αναπτύξει νέους τομείς εξόρυξης πετρελαίου από τη θάλασσα, τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε σε συνέδριο ότι υπάρχουν 13 περιφέρειες για διενέργεια έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ξηρά και στη θάλασσα.
Μεταξύ αυτών είναι η περιφέρεια ή μπλοκ «Ιόνιο 5» που είναι πετρελαιοφόρος ζώνη και ανήκει στο Ιόνιο πέλαγος, νότια της χώρας, στα σύνορα με την Ελλάδα.
Ο σχετικός χάρτης που ήρθε πάλι στο προσκήνιο, υπήρχε ήδη, και παραδίδονταν από τη μία κυβέρνηση στην άλλη.
Αυτό ο χάρτης, χρονολογείται, μάλλον, το 1988, επειδή κάπου από το 1985 ή το 1986 είχε δημιουργηθεί μια θέση διευθυντική για τους υδρογονάνθρακες που ασχολούνταν με διαπραγματεύσεις για παραχώρησης της εκμετάλλευσης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, δύο τομείς που είναι ξεχωριστοί όπως σε όλον τον κόσμο.
Ο χάρτης αυτός δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη χρονική στιγμή που υπήρχε σεβασμός στα θαλάσσια σύνορα της Αλβανίας» όπως είχε δηλώσει στις 28 Απριλίου του 2010 ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Pajtim Bello.
Παρά το γεγονός ότι από το 1988, έχει περάσει πολύς χρόνος, φαίνεται ότι οι έρευνες στην περιοχή δρομολογήθηκαν πριν από περίπου οκτώ χρόνια, όταν η αλβανική κυβέρνηση εκείνης της εποχής είχε καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία με εταιρεία του εξωτερικού και αναμένονταν να ξεκινήσει η έρευνα.
Η πρωτοβουλία, όμως αυτή, προκάλεσε τις διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς, η οποία πριν από δύο χρόνια αργότερα, ξεκίνησε ένα σχέδιο για εξόρυξη πετρελαίου σε θαλάσσια ύδατα.
Η ζώνη πετρελαίου στο νότιο μέρος της χώρας ξεκινά από την άκρη της χερσονήσου Καραμπουρούν και καταλήγει στο νότιο άκρο της Αλβανίας. Είναι μια περιοχή 2.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε 20 μπλοκ στα οποία θα απονέμει παραχώρηση για έρευνα πετρελαίου στη θάλασσα.
Σύμφωνα με τις συντεταγμένες του ‘Μπλοκ 1’ της Αλβανίας, είναι κοντά στο νησί της Κέρκυρας. Αυτό το οικόπεδο απλώνεται σε μια έκταση 1.801 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Και τα δύο οικόπεδα αλληλο-καλύπτουν μια έκταση περίπου 26 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Αλλά, ενώ τα αλβανικά οικόπεδα βρίσκονται εντός των χωρικών υδάτων της Αλβανίας οι ελληνικές αρχές αξιώνουν έναν νέο καθορισμό των υδάτινων συνόρων με την Αλβανία με τον οποίο υπήρξε μια συμφωνία με την Αλβανία, αλλά ανατράπηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.
Παρά το γεγονός ότι τα σύνορα καθορίζονται και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτά, ο ισχυρισμός των Ελλήνων, περιορίζει τις αναζητήσεις μας και κρατούν σε ομηρία τα αλβανικά ύδατα. Εάν αυτή η περιοχή έχει ενταχθεί για έρευνα πετρελαίου, ενώ βρίσκεται εν εξελίξει η ελληνική απαίτηση, δεν επιβεβαιώθηκε από τις αλβανικές αρχές, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
alvdhmosieuma
Πηγή: www.echedoros-a.gr .-


*** Φορολογία: Έλεγχος καταθέσεων σε βάθος 15 χρόνων
Φορολογία: Έλεγχος καταθέσεων σε βάθος 15 χρόνων
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πλουσίων με την ολοκλήρωση ηλεκτρονικού «καταθεσιολογίου» για την τελευταία 15ετία προαναγγέλλει η Νάντια Βαλαβάνη με συνέντευξή της στην «Αυγή».
Η υπουργός τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα άμεσου ελέγχου της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας.
Το καταθεσιολόγιο «θα διευκολύνει σχεδιασμούς της κυβέρνησης για δυνατότητες «εθελοντικής δήλωσης», χωρίς ποινικές συνέπειες, χρήματος από φοροδιαφυγή-και όχι από μίζες ή άλλες εγκληματικές δραστριότητες- που υπάρχει ή πέρασε από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και εξωτερικό» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όμως η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών στοχεύει και στα εισοδήματα των μικρομεσαίων καθιερώνοντας την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου.
Όπως τονίζει, στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών «μπορούν να διασυνδεθούν επίσης γιατροί και δικηγόροι».
Σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται και η επέκταση των πληρωμών (του Δημοσίου) με κάρτες.
Όσον αφορά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ δηλώνει πως σχεδιάζεται να νομοθετηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους για τα εισοδήματα του 2015.
«Οι μόνοι που ελπίζουμε τελικά να καταφέρουμε να επιβαρυνθούν είναι όσοι φορολογούνταν πολύ λιγότερο από την πραγματική φοροδοτική τους ικανότητα- λόγω φοροδιαφυγής ή «νόμιμης» φοροαποφυγής» αναφέρει για το νέο φορολογικό.
Εντύπωση όμως προκαλεί πως η Νάντια Βαλαβάνη επιμένει στο θέμα των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, παρά την δυσφορία που έχει προκαλέσει στο Μαξίμου, που μάλιστα είχε δημοσιοποιήσει πως αυτές είναι προσωπικές απόψεις της υπουργού.
Στην συνέντευξη της η κ. Βαλαβάνη υποστηρίζει ότι έχουν ξεπεραστεί οι λόγοι για τον μειωμένο συντελεστή σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί σκέψεις για ευθυγράμιση αυτών των δύο νησιών με το καθεστώς ΦΠΑ της επικρατείας προκαλεί τις διμαρτυρίες π.χ του δημάρχου Λέσβου. Από αλληλεγγύη;».
Μάλιστα στέλνει και την μπηχτή πως οι φόροι είναι ήδη υψηλοί σε ποτά και τσιγάρα.  Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ


*** Άνοιξε η γη στις Σέρρες! Ρήγμα 100 μέτρων από τις πλημμύρες

~ Η νεροποντή που σημειώθηκε το Σάββατο, προκάλεσε βιβλική καταστροφή στην Μαυρομιχάλη και τη Χρυσοπηγή, όπου δημιουργήθηκαν ρήγματα στο έδαφος και κινδύνεψαν κατοικίες.
Στην οδό Μαυρομιχάλη, ο δρόμος υποχώρησε και δημιουργήθηκε ρήγμα μήκους 30 μέτρων, ενώ τα χώματα έπεσαν πάνω σε σπίτι που ευτυχώς δεν κατοικούνταν.
~Σε αυτοψία που έγινε το πρωί της Κυριακής υπήρξε μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών, ενώ η ΔΕΥΑΣ αναγκάστηκε να διακόψει την ύδρευση και την αποχέτευση στην περιοχή για να περιορίσει τυχόν νέες ζημιές.
~ Το δεύτερο και μεγαλύτερο ρήγμα προκλήθηκε στον δρόμο για την Χρυσοπηγή, κοντά επίσης σε κατοικία.
Από τις πλημμύρες, δημιουργήθηκε ρήγμα μήκους 100 μέτρων, ενώ η καθίζηση του εδάφους είναι πάνω από 2 μέτρα με συνέπεια να υποστούν σοβαρές βλάβες τρεις μονοκατοικίες της περιοχής, μεταξύ αυτών και του τέως βουλευτή και υπουργού Θεόφιλου Λεονταρίδη.


~ Και σε αυτή τη περίπτωση οι Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου έκαναν μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών ώστε να φροντίσουν να αποκαταστήσουν την πρόσβαση προς τις κατοικίες. 

~Μάλιστα, συνέστησαν στους ιδιοκτήτες να αποφύγουν τη διαμονή στα σπίτια μέχρι να γίνει μελέτη από μηχανικούς ως προς τη στατικότητα των κτιρίων.
Πηγή: www.anexartitos.gr   .- 

***  Αχινός: Το μέγεθος της καταστροφής από ψηλάΕικόνες βιβλικής καταστροφής κατέγραψε από ψηλά ο φακός του FONH.GR που βρέθηκε από το πρωϊ στον Αχινό. Οι πρωτόγνωρες εικόνες δείχνουν το πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της καταστροφής. Βρεθήκαμε τις πρωινές ώρες στην περιοχή και καταγράψαμε την αγωνία των κατοίκων αλλά και των αγροτών που ζουν εκεί. Αγανακτισμένοι λένε πως οι αρμόδιοι φορείς πρέπει  αυτοί τη φορά να μας προσέξουν για να μην δούμε χειρότερες εικόνες και πριν να είναι πολύ αργά για την περιοχή τους.
Τα χωράφια τους και τα ζώα τους κινδυνεύουν από ώρα σε ώρα. Μόνοι τους όπως μας είπαν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα... Στην επόμενη εικόνα θα δείτε πως τρέχει το νερό ασταμάτητο και με απόγνωση οι αγρότες δεν μπορούν να το σταματήσουν...


Τι αναφέρει το Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών
Την σταδιακή αύξηση της εξερχόμενης παροχής από τα θυροφράγματα της λίμνης Κερκίνη αποφάσισαν ομόφωνα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π. Ε. Σερρών που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου Σερρών.
Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, το σταδιακό «άνοιγμα» των θυροφραγμάτων αποτελεί μονόδρομο ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω η στάθμη στη λίμνη Κερκίνη, η οποία δέχεται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες τεράστιες ποσότητες νερού από την γειτονική Βουλγαρία. 
«Η κατάσταση είναι οριακή. Κύριο μέλημά μας είναι να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές γι ‘αυτό και πρέπει πάση θυσία να προφυλάξουμε το ανατολικό ανάχωμα της λίμνης. Βρισκόμαστε όλοι επί ποδός για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που θα προκύψουν από την αύξηση της παροχής από τα θυροφράγματα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης.
Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας είναι κινητοποιημένος και βρίσκεται σε συνεργασία με όλους  τους δήμους ώστε να συμβάλουν  και αυτοί σε περίπτωση αστοχίας των αντιπλημμυρικών έργων. Παράλληλα σε επιφυλακή βρίσκεται ο στρατός, ώστε να συνδράμει με μηχανήματα στο έργο της Περιφέρειας όπου αυτό κριθεί αναγκαίο, καθώς επίσης η αστυνομία και η πυροσβεστική.
Οι πολίτες καλούνται για τη δική τους ασφάλεια να μην πλησιάζουν τον ποταμό Στρυμόνα και τα αναχώματα, να απομακρύνουν τα ζώα, τα  μηχανήματα και  τα εργαλεία τους από τις επικίνδυνες περιοχές καθώς επίσης και να συνεργάζονται με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Π. Ε. για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.
~  Με τον εικονολήπτη του FONH.GR Γιάννη Κωνσταντινίδη "χτενίσαμε" από ψηλα με drone όλη την περιοχή και όσα είδαμε είναι αποκαλυπτικά... Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους... Η καταστροφή φαίνεται μεγαλύτερη από ψηλά...
***  Έκτακτη σύσκεψη στην Π.Ε. Σερρών - Στο "κόκκινο" η Λίμνη Κερκίνη

~Έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σερρών πραγματοποιείται αυτη την ώρα στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου.
Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στο Νομό Σερρών, κυρίως όμως στη γειτονική Βουλγαρία είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης στη λίμνη Κερκίνη, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αύξηση της εξερχόμενης παροχής από τα θυροφράγματα, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος αστοχίας του ανατολικού αναχώματος της λίμνης.
Επιπλέον, με δεδομένη την ήδη αυξημένη στάθμη των υδάτων στον Στρυμόνα υπάρχει ενδεχόμενο υπερχείλισης σε ευαίσθητα σημεία των αναχωμάτων στην περιοχή του Αχινού.
Οι σημερινές εικόνες από την Λίμνη Κερκίνη δείχνουν ότι η λίμνη πλέον είναι στο «κόκκινο» σε όλα τα αναχώματα της, όχι μόνο στο ανατολικό. Οι διαβρώσεις και τα νεροφαγώματα στο αγροτικό και ορεινό οδικό δίκτυο της περιοχής μας καθιστούν το δίκτυο απροσπέλαστο.****** ~  Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Δευτέρα  17  Νοεμβρίου  2014   
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/11/17-2014.html ,.-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  , Τρίτη  18  Νοεμβρίου  2014   :  ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ  ...Ελληνική   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/11/18-2014.html  ,.-
~  Επιλογή  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Τρίτη  18  Νοεμβρίου  2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/18-2014.html ,.-
 ~ Επιλογές Θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος  Δευτέρα  24  Νοεμβρίου  2014  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/24-2014.html ,.-
  ~ Επιλογές  Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή  05/12/2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/12/05122014.html ,.-
~ Επιλογές Πλάκα -Θησείο -Αρχαιολογικός χώρος Αθήνα από τα παλιά  Πέμπτη 11/12/2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,
~ Επιλογές Πλάκα -Θησείο -Αρχαιολογικός χώρος Αθήνα από τα παλιά  Πέμπτη 11/12/2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,
~ Επιλογές Θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος   Δευτέρα  22/12/2014 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/12/22122014.html , .-
~   Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων Ποικίλου  ενδιαφέροντος  29 Ιανουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/01/29-2015.html .-
 ~Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου ενδιαφέροντος  Πέμπτη  19  Μαρτίου  2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/19-2015.html .


Γαλατάσαραϊ- Παναθηναϊκος 84-86 27/03/2015 P1010779  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/84-86-27032015-p1010779.html .-  
***   ~ Αθλητικό  Σαββατο-Κύριακο 21  και  22 Μαρτίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/03/21-22-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας Κυριακή  22  Μαρτίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/22-2015.html .-
~Η  Εφημερίδα  μας  Δευτέρα  23  Μαρτίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/23-2015.html .-
~Η Εφημερίδα μας Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/23-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ,Τρίτη 24 Μαρτίου 2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/03/24-2015.html .- 
~Η Εφημερίδα μας Τετάρτη 25  Μαρτίου 2015   : http://snsstamoskal.blogspot.ch/2015/03/25-2015.html .-
~ARFARA NEWS , Αρφαρά-Καλαμάτας -Μεσσηνίας
Τετάρτη  25  Μαρτίου  2015  ,
  :
http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/arfara-news.html .-
~ ARFARA NEWS
ARFARA NEWS , Πέμπτη  26  Μαρτίου  2015
Αρφαρά -Καλαμάτα -Μεσσηνία  :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/arfara-news.html .-
~ARFARA NEWS
ARFARA NEWS  Παρασκευή  27  Μαρτίου  2015    : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/arfara-news.html .-
~Αθλητικό Σαββατο-κύριακο 28  και  29  Μαρτίου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/03/28-29-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  28  Μαρτίου  2015 :   ARFARA NEWS  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/28-2015.html .-
~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου ενδιαφέροντος Σάββατο 28/03/2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/28032015.html .-
~

https://www.scribd.com/doc/253228371/%CE%91%CE%93%CE%99%CE%9F%CE%9D-%CE%9F%CE%A1%CE%9F%CE%A3-2014 , .-


***  

Δεν υπάρχουν σχόλια: