Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ....
~ Ι.Μ. ΙΒΗΡΩΝ
Περί Εκκλησίας
Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορατικός και θαυματουργόςΜέσα στήν Ἐκκλησία, πού ἔχει τά μυστήρια πού σώζουν, δέν ὑπάρχει ἀπελπισία. Μπορεῖ νά εἴμαστε πολύ ἁμαρτωλοί. Ἐξομολογούμαστε, ὅμως μᾶς διαβάζει ὁ παπάς κι ἔτσι συγχωρούμαστε καί προχωροῦμε πρός τήν ἀθανασία, χωρίς καθόλου ἄγχος, χωρίς καθόλου φόβο.
  Ι.Μ. ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ
  Ι.Μ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
 
Περιοχή Σκήτης ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ
~ 27 Μαρτίου
Ματρώνης της εν Θεσσαλονίκη (1) (†γ΄-δ΄αι.), Φιλητού του συγκλητικού και Λυδίας της συζύγου και των τέκνων των Θεοπρεπίου και Μακεδόνος. Αμφιλοχίου του δουκός και Κρονίδου. Βαρουχίου και Ιωάννου. Προφήτου Ανανίου. Βαραχίου. Οσίων Παύλου επισκόπου Κορίνθου († 950), Ευτυχίου και Κηρύκου του εν Άπρω.
(1) Η αγία μάρτυς Ματρώνα, έζησε τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους και ήταν υπηρέτρια της συζύγου ενός Ιουδαίου αξιωματούχου, που ονομαζόταν Παντίλλα. Χωρίς να το γνωρίζουν οι κύριοι της, η Ματρώνα έγινε χριστιανή και κάθε Κυριακή αφού συνόδευε την Εβραία κυρία της μέχρι την είσοδο της συναγωγής, στη συνέχεια μετέβαινε να εκτελέσει τα χριστιανικά της καθήκοντα, στη χριστιανική εκκλησία. Οι άλλες υπηρέτριες, οι οποίες την φθονούσαν, διότι είχε την εύνοια της Παντίλλας, την κατασκόπευσαν και την πρόδωσαν. Η δυσεβής Εβραία κάλεσε τη Ματρώνα για να της πει εάν οι κατηγορίες αληθεύουν. Η αγία τότε με περισσό θάρρος ομολόγησε την πίστη της. Έξαλλη η Εβραία διέταξε να τη δείρουν ανελέητα και να τη ρίξουν στη φυλακή, όπου μετά από κακουχίες παρέδωσε την άγια ψυχή της στο δίκαιο μισθαποδότη. Όμως και η σκληρή Παντίλλα τιμωρήθηκε, καθώς έπεσε κατά λάθος από το τείχος και σκοτώθηκε.  ~
Σήμερα 27/03/2017 εορτάζουν:
Αγία Ματρώνα η εν Θεσσαλονίκη, Άγιοι Φιλητός ο Συγκλητικός, Λυδία σύζυγος αυτού, Θεοπρέπιος και Μακεδόνας τα τέκνα αυτών, Αμφιλόχιος ο Δούκας και Κρονίδης ο κομενταρήσιος οι Μάρτυρες
 ~  Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
~   Γνώμην ἀήττητον, Ματρώνα φέρουσα, πίστιν τὴν ἔνθεον, ἄσυλον ἔσωσας, μὴ δουλωθεῖσα τὴν ψυχήν, Ἑβραίων τὴ ἀπηνεία ὅθεν ἀριστεύσασα, καὶ τὸν δόλιον κτείνασα, μυστικῶς νενύμφευσαι, τῷ Δεσπότῃ τῆς κτίσεως. Αὐτὸν οὒν ἐκτενῶς ἐκδυσώπει, πάσης ἠμᾶς ρυσθήναι βλάβης.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Ματρώνας η εν Θεσσαλονίκη - 27 ΜΑΡΤΙΟΥ : https://youtu.be/gP8TsrvB8S4  .-


Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσκυνήσεως

Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσ....
 
Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών

Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφο....
 
Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας

Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας
 
Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος

Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρο....
 
Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας

Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας
 
Άγιος Νικηφόρος

Άγιος Νικηφόρος
 
Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου
 
Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανού της Κυδωνίας Κρήτης

Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανο....
 
Αγία Αγάθη

Αγία Αγάθη
 
Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)

Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)
 
***   Βίντεο από εκδηλώσεις Ελληνοαμερικανών στην Ν. Υόρκη Η.Π.Α. :
~* Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στην παρέλαση της Ε΄ Λεωφόρου στη Ν.Υ.25/03/2017:
 https://youtu.be/jKZq-_r7upQ  .-
~* Παρέλαση στη Νέα  Υόρκη Η.Π.Α. ΕΠΕΤΕΙΟΣ  εορτασμού Ελλ. Επανάστασης του  1821  25/03/2017: https://youtu.be/QzXA_uG2Ubw  .-
~* Ελληνική παρέλαση στην Ν Υ  ΗΠΑ  25/03/2017: :
https://youtu.be/-4tFm-QdLVs .-

***  Δημοπρατείται η επισκευή του προσήνεμου μόλου στο λιμάνι της Κυπαρισσίας 
Εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας Πελοποννήσου, η δημοπράτηση του έργου που αφορά την επισκευή του προσήνεμου μόλου στο λιμάνι της Κυπαρισσίας.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 2.300.000 € και οι πόροι για την υλοποίησή του προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2016.
Για την υλοποίηση του έργου έχει υπογραφτεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας  και του Δήμου Τριφυλίας.
  Ζημιές
Μετά την κατάρρευση του λιμανιού και τμήματος του παλαιού και νέου μόλου,  κρίθηκε αναγκαία η άμεση επισκευή του. Με την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί έγινε μεταβίβαση της αρμοδιότητας υλοποίησης του έργου από το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας στις αρμόδιες Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με την οριστική μελέτη λιμενικών έργων που έχει εγκριθεί και την σχετική Περιβαλλοντική Μελέτη.
Οι μεγαλύτερες ζημιές στο λιμάνι, προκλήθηκαν από ισχυρούς κυματισμούς. Κατόπιν αυτοψίας που διενήργησε ο μελετητής του έργου τον Δεκέμβριο του 2012 αλλά και άλλες φορές, διαπιστώθηκε ότι ο προσήνεμος μόλος (το νέο τμήμα) του λιμανιού της Κυπαρισσίας υπέστη σοβαρές βλάβες μετά τη δράση των σφοδρών κυματισμών στις 9 και 10 Δεκεμβρίου του 2012. Συγκεκριμένα στη συμβολή του υφιστάμενου τμήματος του προσήνεμου μόλου με τη επέκταση του που έγινε το 2008, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές:
- στην εξωτερική θωράκιση του μόλου από φυσικούς και τεχνητούς ογκόλιθους, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς με αποτέλεσμα πλέον η κυματική ενέργεια να μην εκτονώνεται και να δρα ευθέως επί του έργου.
- ο προφυλακτήρας τοίχος από σκυρόδεμα ρηγματώθηκε σε πολλές θέσεις και παρουσιάζει απόκλιση από την κατακόρυφο. Στην ουσία έχει αποδιοργανωθεί η ενιαία συμπεριφορά του απέναντι στη δράση του κυματισμού και,
- το δάπεδο του κρηπιδώματος από σκυρόδεμα έχει πλήρως αποδιοργανωθεί.
Επιπτώσεις
Οι μεγάλες ζημιές στον προσήνεμο μόλο έχουν σοβαρές επιπτώσεις και για το υπολειπόμενο τμήμα του νέου μόλου και η λιμενολεκάνη δεν παρέχει την προστασία που απαιτούν οι κανονισμοί με κινδύνους για ζημιές στα ελλιμενιζόμενα σκάφη.
Παρατηρήθηκε επίσης, ότι τα προβλήματα που εντοπίζονται στο λιμένα είναι:
-          Ανάκλαση των εισερχόμενων κυματισμών πάνω στα κατακόρυφα κρηπιδώματα.
-          Το  μικρό  βάθος  της  λιμενολεκάνης  δημιουργεί  υψηλή   φυσική   συχνότητα  της λίμενολεκάνης.
-          Οι κυματικές συνθήκες στην περιοχή της παλαιάς λίμενολεκάνης όπου το νερό εγκλωβίζεται και κατακλύζει τα νέα κρηπιδώματα και δημιουργεί δίνη στην άκρη του προβλήτα.
-          Το μεγάλο εύρος της εισόδου του λιμένα.
-          Η εισερχόμενη ρεστία εντός της λιμενολεκάνης.
-          Η κυματική υπερπήδηση του νέου τμήματος του προσήνεμου μόλου που επιδρά και στην κυματική διαταραχή της υπήνεμης πλευράς του μόλου.
  Τα έργα
Η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Ντίνα Νικολάκου, αναφερόμενη στο έργο είπε ότι η Περιφέρεια έχει επισημάνει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι να αποκατασταθούν στο λιμάνι της Κυπαρισσίας οι ζημιές που έχει υποστεί και να προστατευτεί το υπολειπόμενο τμήμα του προσήνεμου μόλου, του υπήνεμου και της λιμενολεκάνης.
«Είναι μια προσπάθεια που η περιφέρεια την έχει ξεκινήσει από το 2013 αλλά έπρεπε να προηγηθούν πολλές εγκρίσεις από διάφορους φορείς, οι οποίες τώρα ολοκληρώθηκαν. Τεχνικά το έργο προβλέπει εξωτερική θωράκιση του μόλου στο σημείο που έχει υποστεί ζημιές και στο σημείο συμβολής της επέκτασής του με τον παλιό μόλο», σημείωσε η κα Νικολάκου.
Εξήγησε επίσης, ότι τα στάδια του έργου είναι 3:
-          Εξωτερική θωράκιση από φυσικούς και τεχνητούς ογκόλιθους.
-          Αποκατάσταση των ζημιών του κρηπιδότοιχου και του δαπέδου και του κρηπιδώματος του νεοκατασκευασμένου προσήνεμου μόλου.
-          Αποκατάσταση των ζημιών του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.
«Με την υλοποίηση αυτών των έργων αποκαθίστανται οι ζημιές που έχει υποστεί το λιμάνι, ενώ ταυτόχρονα προστατεύεται το υπολειπόμενο τμήμα του παλιού και του νέου μόλου, καθώς και η λιμενολεκάνη. Είναι ένα έργο που το έχει άμεση ανάγκη η περιοχή και είναι διαχρονικό αίτημα από τότε που έγιναν οι ζημιές. Η Κυπαρισσία  είναι περιοχή με ιδιαίτερη δυναμική, μετά τις προσπάθειες που γίνονται από τη Δημοτική Αρχή για τουριστική ανάπτυξη και προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Ο Δήμος Κυπαρισσίας είναι παρόν σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, είτε τουρισμού, είτε αφορούν τα αγροτικά προϊόντα και μας δείχνει ότι βρίσκεται σε μια δυναμική ανοδική πορεία. Η παρέμβαση αυτή με το λιμάνι θα βοηθήσει πολύ την περιοχή», κατέληξε η αντιπεριφερειάρχης.
Το έργο θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 6 μηνών από την ημέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο που θα το εκτελέσει.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Κυνηγετικός Σύλλογος Καλαμάτας: Σύγχρονη πληγή για τους κυνηγούς η κακή χρήση του Facebook 
 
Πριν από μερικές μέρες ολοκληρώθηκε η κυνηγετική περίοδος και έτσι χθες τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου προχώρησαν σε ένα σύντομο απολογισμό της χρονιάς που τελείωσε, ενώ ανακοίνωσαν τις δράσεις τους από εδώ και πέρα.
Φέτος συνολικά στο σύλλογο της Καλαμάτας εκδόθηκαν 2.644 άδειες, ενώ υπήρξαν 4 ατυχήματα μελών, καθώς και 4 ατυχήματα σε σκύλους, χωρίς όμως κανένα από αυτά να είναι σοβαρό.
Για τη νέα χρόνια έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει νέα ασφάλεια για τους κυνηγητικούς σκύλους, που θα αφορούν και στον ιδιοκτήτη, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και 300 ευρώ αποζημίωση, σε περίπτωση που ο σκύλος πεθάνει.
Παράλληλα, τα μέλη του συλλόγου αναφέρθηκαν στην κακή χρήση του διαδικτύου από κάποιους κυνηγούς. Ειδικότερα, σε περιπτώσεις που κυνηγοί προβάλλουν μέσω Facebook το κυνήγι ως μια εγκληματική δραστηριότητα, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλους τους κυνηγούς. Όπως τόνισαν, αυτοί οι επιδειξίες κυνηγοί, όπως τους χαρακτήρισαν, αποτελούν μίασμα για το σύλλογο.
Από εκεί και πέρα, έγινε γνωστή η κίνηση του Συλλόγου να προχωρήσει σε περισυλλογή άδειων φυσιγγιών, κάτι που υλοποιήθηκε με επιτυχία.
Επίσης, έγινε γνωστό ότι στις 16 Μαρτίου έληξε ο διαγωνισμός για τους περισσότερους άδειους κάλυκες. Νικητής αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Κότσης, που παρέδωσε στο σύλλογο 7.500 άδεια φυσίγγια.
Στόχος, πάντως, του συλλόγου είναι να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια η περισυλλογή φυσιγγιών και σκουπιδιών με το τέλος της κυνηγετικής περιόδου.
Κλείνοντας την ενημέρωση από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καλαμάτας έγινε απολογισμός και στον τομέα της θηροφύλαξης για την περίοδο που πέρασε. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν περίπου 2.600 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 34 παραβάσεις, που αφορούσαν, κυρίως, χρήση ηχομιμητικών συσκευών, παράνομη θήρα αγριόχοιρου και λαγού κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακόμα και παράνομη θήρα με παγίδες (θηλιές για τα αγριογούρουνα, αγκίστρια για τα πουλιά). Επίσης, υπήρξαν παραβάσεις για παράνομο καρτέρι μπεκάτσας, παραβάσεις εντός του καταφυγίου, καθώς και για έλλειψη άδειας κυνηγίου.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Συνελήφθησαν στην Καλαμάτα δύο άτομα που με την απειλή μαχαιριού λήστευαν ηλικιωμένους 
Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Μελιγαλά και του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης, δύο περιπτώσεις ληστειών σε οικίες, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Οιχαλίας και στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, αντίστοιχα.
Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθησαν χθες το πρωί, σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μελιγαλά, του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 36 και 40 ετών, αντίστοιχα.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, για ληστεία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, η οποία περιλαμβάνει και ακόμη δύο ημεδαπούς, ηλικίας 25 και 30 ετών, αντίστοιχα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της μεθοδικής και εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης, που διεξήχθη από τα Αστυνομικά Τμήματα Μελιγαλά και Μεσσήνης, εξακριβώθηκε ότι οι ανωτέρω, διέπραξαν τις παρακάτω περιπτώσεις ληστειών:
• Την 25.3.2017 το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, εισήλθαν σε οικία ηλικιωμένου και με την απειλή μαχαιριού τον ακινητοποίησαν και αφαίρεσαν ρολόι, κινητό τηλέφωνο και διάφορα τρόφιμα.
• Την 25.3.2017 το βράδυ, στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία 70χρονης και με την απειλή μαχαιριού, την ακινητοποίησαν και αφαίρεσαν χρυσαφικά.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται από το Αστυνομικό Τμήμα Μελιγαλά και το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους στη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

*** Δημοπρατούνται έργα για το Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας και το δρόμο Ριζόμυλος – Χράνοι 
Το «πράσινο φως» για τη δημοπράτηση δύο έργων της Μεσσηνίας, έδωσε με σχετικές αποφάσεις της η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το πρώτο έργο είναι η εκτέλεση εργασιών επισκευής στο Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, προϋπολογισμού  200.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το ΤΑΧΔΙΚ θα συμμετέχει με το ποσό των 80.000 ευρώ.
Οι εργασίες που θα εκτελεστούν αποσκοπούν στο να βελτιώσουν ένα παλιό κτήριο, περίπου 50 ετών, και να αντιμετωπίσουν έντονα προβλήματα υγρασίας που έχουν εμφανισθεί εδώ και καιρό, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό του κτηρίου. Παράλληλα προβλέπεται η αλλαγή των εξωτερικών κουφωμάτων με νέα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου.
Το δεύτερο έργο αφορά στη βελτίωση και συντήρηση στην 9η επαρχιακή οδό, του τμήματος Ριζόμυλος – Χράνοι, σε μήκος 12,4 χλμ, προϋπολογισμού 245.000 ευρώ.
Οι εργασίες συντήρησης αφορούν τον καθαρισμό  τάφρων, όπου είναι επιχωμένες, με ταυτόχρονη κατασκευή επενδεδυμένων με σκυρόδεμα τάφρων και οτιδήποτε απαιτηθεί από μπετόν για την ασφαλή κυκλοφορία του δρόμου. Επίσης, θα γίνουν εργασίες ασφαλτοτάπητα.  Β.Β.

*** Κρέας στα άπορα μέλη της από την Ένωση Πολυτέκνων Καλαμάτας 
Το Σωματείο  Πολυτέκνων Καλαμάτας για τις ημέρες του Πάσχα, με δικά του έξοδα, θα μοιράσει κρέας στα άπορα μέλη του.
Με απόφαση του Δ.Σ. τα κριτήρια ορίστηκαν ως εξής:
1. Εισόδημα έως 3.000 ευρώ, για μεμονωμένο άτομο.
2. Εισόδημα έως 5.000 ευρώ για ζευγάρι.
3. Εισόδημα έως 8.000 ευρώ για οικογένειες με προστατευόμενα μέλη.
4. Να μη λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα.
Δικαιολογητικά
1. Εκκαθαριστικό Εφορίας τελευταίου έτους
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για όσους έχουν προστατευόμενα μέλη
3. Βιβλιάριο πολυτέκνων θεωρημένο.
Προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών έως 31 Μαρτίου.
Προσοχή. Μετά την παραπάνω ημερομηνία, κανένα δικαιολογητικό δε θα παραλαμβάνεται.

*** Ξεκινά η καταβολή της πρώτης δόσης του κοινωνικού εισοδήματος 
Την Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πληρωμή των δικαιούχων του πανελλαδικού προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση και εγκρίθηκαν εντός Φεβρουαρίου 2017.
Αυτό ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο διευκρινίζει ότι το συνολικό ποσόν ανέρχεται σε 31.014.459,76 ευρώ θα καταβληθεί σε 142.087 δικαιούχους και αφορά συνολικά 328.220 άτομα.
Η συγκεκριμένη πρώτη πληρωμή του ΚΕΑ κατ’ εξαίρεση θα πραγματοποιηθεί με πίστωση όλου του ποσού που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει, και όχι εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών.
Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ παρακαλούνται να απευθύνονται στην Τράπεζα με την οποία συνεργάζονται και μόνο σε αυτήν για θέματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό λογαριασμό τους ή την προπληρωμένη κάρτα αγορών.
Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

*** Για το παλιό σχολείο της Μεθώνης επισκέφθηκε την Πύλο ο Αλέξης Χαρίτσης 
Στο Δήμο Πύλου - Νέστορος βρέθηκε  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, προκειμένου να γίνει συζήτηση για το θέμα του παλιού σχολείου της Μεθώνης, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα που θα ενταχθεί και το ανοιχτό θέατρο Καλαμάτας.
Ένα πρόγραμμα σημαντικό, όπως τόνισε ο κ. Χαρίτσης, αφού έχει να κάνει με την αξιοποίηση νέων αλλά και παλιών κτηρίων που ήταν σε αχρηστία εδώ και χρόνια, ενώ στο σύνολό τους αυτά τα έργα φτάνουν τα 55 σε όλη την Ελλάδα.
Για το συγκεκριμένο ειδικότερα, τόνισε ότι από το νέο ΕΣΠΑ υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με το ότι οι Δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης πόρων των νέων προγραμμάτων, κάτι που μάλιστα έχει αποφασιστεί από το 2014, κατάσταση που η κυβέρνηση παρέλαβε, όμως αντιλαμβανόμενη ότι αυτό δημιουργεί πρόβλημα, γίνεται προσπάθεια επίλυσης μέσω προσκλήσεων που βγαίνουν από το υπουργείο με δικαιούχους αποκλειστικά τους Δήμους της χώρας.
Τα προγράμματα αυτά, όπως τόνισε, αφορούν σοβαρά έργα των Δήμων, όπως για τα απορρίμματα, τα δίκτυα ύδρευσης κ.λπ., με το συνολικό προϋπολογισμό να έχει ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Μιλώντας για το μέλλον, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι θα υπάρξουν και νέες προσκλήσεις, που αυτή τη στιγμή σχεδιάζονται, όπως για τον ιαματικό τουρισμό, για την αξιοποίηση κτηρίων των Δήμων που δε λειτουργούν, όπως το τουριστικό δίκτυο κτηρίων Ξενία, που τις προηγούμενες δεκαετίες αποτέλεσαν τουριστικά πρότυπα αλλά πλέον είναι σε αχρηστία.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Εντυπωσίασε το κοινό στο Σταυρό του Νότου η Μαρία Κρασοπούλου (βίντεο) 
Μία πολύ καλή νέα τραγουδίστρια, ένας μουσικοσυνθέτης που ξεχωρίζει και ένας δίσκος που κρατά «Αποστάσεις» από τα συνηθισμένα.
Στις 22/3 στον Σταυρό του Νότου Plus, δύο νέα ταλαντούχα παιδιά, μας χάρισαν μία ωραία μουσική βραδιά. Ακούσαμε τραγούδια από τον νέο δίσκο τους «Αποστάσεις» και συνειδητοποιήσαμε πως ευτυχώς υπάρχει ελπίδα στο ελληνικό τραγούδι. Η φωνή της Μαρίας Κρασοπούλου πολύ ενδιαφέρουσα, το ίδιο και η μουσική του Γρηγόρη Πολύζου. Εκείνη ένα γλυκό και γήινο κορίτσι με δυνατές κορώνες, που φαίνεται ότι έχει πάθος για το τραγούδι και που αποπνέει μία φυσική σεμνότητα. Εκείνος δεξιοτέχνης στο πιάνο, δημιουργός άρτιων μελωδιών, που έχουν όλα τα φόντα να ακούγονται στο ραδιόφωνο για πολύ καιρό και να γεμίζουν μουσικές σκηνές.
Σε αυτή την μουσική σκηνή πάντως σύστησαν στο κοινό τη καινούρια τους δισκογραφική δουλειά και μοιράστηκαν μαζί του τις μουσικές και τις ευαισθησίες τους. Όμορφες λέξεις στους στίχους της Αυγής Βυθούλκα, της ίδιας της Μαρίας και του Πόλυ Κυριάκου, κομμάτια περίτεχνα δομημένα, που χρειάζονται τέλεια άρθρωση για να ειπωθούν, που δίνουν ολοκληρωμένα νοήματα και διηγούνται ιστορίες. Μια αξιόλογη προσπάθεια, που κυκλοφορεί από την εταιρεία Μικρός Ήρως. Ο υπεύθυνος Άγγελος Σφακιανάκης προλογίζει τους καλλιτέχνες. «Ο δίσκος είναι πολύτιμος από όλες τις απόψεις», αναφέρει.
Ο Κώστας Μακεδόνας ανεβαίνει στη σκηνή και τραγουδά με τη Μαρία το ντουέτο τους «Ό,τι αγάπησες δεν είναι πια εκεί». «Υπάρχουν πολλά καλά τραγούδια που δεν ακούγονται», λέει χαρακτηριστικά για τις δημιουργίες των παιδιών. Και έχει δίκιο. Ευχάριστο και που ένας καλλιτέχνης όπως αυτός στηρίζει νεότερους καλλιτέχνες, αν μη τι άλλο. «Μόνο μια φορά», «Κάτσε καλά», «Το ποδήλατο», «Αντικριστά». Μας ανεβάζει το κέφι και κάνει ένα τσακ πιο λαϊκό, το έντεχνο μέχρι στιγμής πρόγραμμα.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση περισσότερο από όλα κατά την διάρκεια όλης της βραδιάς είναι ότι επικρατούσε ησυχία και όχι βαβούρα όπως σε άλλες μουσικές παραστάσεις, γεγονός που αποδεικνύει πως θέλαμε όλοι να ακούσουμε πολύ και καλά. Η αδελφή μου, που ζει στο εξωτερικό και δεν ακούει ούτε κατά διάνοια τέτοιου είδους μουσική, μου είπε τα καλύτερα. Και αυτό είναι κάτι. Άσε που αν θέλεις να αφοσιωθείς κάπου, τότε μάλλον υπάρχει λόγος. Και η Μαρία Κρασοπούλου κατάφερε να μας κάνει να αφοσιωθούμε. Το πιο θετικό, πέρα από την καθαρή και δυνατή φωνή της -που live είναι ακόμη καλύτερη από ότι στις ηχογραφήσεις- είναι η ερμηνεία της. Άμα ο καλλιτέχνης νιώθει αυτό που τραγουδά, κάπως σαν να το νιώθεις καλύτερα και εσύ, σωστά;
Ωραίες αρμονίες και κυρίως φρέσκια ενορχήστρωση, ένα δυναμικό come back μετά την πρώτη τους εμφάνιση στον πολυσυλλεκτικό δίσκο του Γρηγόρη «Σε τόπους που δεν ξέρω» το 2012, που περιλάμβανε και το «Ακατοίκητο νησί». Τώρα επιστρέφουν με τραγούδια όπως το «Χαρακιά», το «Δωμάτιο Πανικού», αλλά και το πολύ δυνατό «Νέοι κανόνες», που έχει εξαιρετικά λόγια και ακόμη πιο εξαιρετικό νόημα, με πολιτική διάσταση, σαν αυτά που θα πρέπει να γράφονται συχνότερα.
Ο Απόστολος Ρίζος, που ήταν και αυτός εκεί, μεταξύ άλλων, είπε το υπέροχο «Τι να θυμηθώ» και το επίσης υπέροχο «Τυφλό πουλί» μαζί με τον Γρηγόρη Πολύζο. Η Μαρία τραγουδά «Αυτή η νύχτα μένει» του Κραουνάκη, «Άμλετ της Σελήνης» του Θάνου Μικρούτσικου, «Τι λάθος κάνω» του Πορτοκάλογλου, μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας. Ολοκληρώνει την εμφάνισή της με ένα εξαίσιο σχεδόν ακαπέλα τραγούδισμα και αποθεώνεται από το κοινό. Εύγε της. Όμως η παράσταση δεν κλείνει έτσι. Αλλά με τον Γρηγόρη, που φυλάει κάτι πολύ ιδιαίτερο για το τέλος.  www.ogdoo.gr  .-
VIDEO :  Μαρία Κρασοπούλου, Γρηγόρης Πολύζος και Κώστας Μακεδόνας – «Αποστάσεις» στο Σταυρό του Νότου Plus , https://youtu.be/bzeo99LMrgQ  .-
VIDEO 2 : Μαρία Κρασοπούλου, Γρηγόρης Πολύζος και Απόστολος Ρίζος - «Αποστάσεις» στο Σταυρό του Νότου Plus , https://youtu.be/2g9QG5d_9iE  .-

***  Ένας αναπληρωτής δάσκαλος απαντά στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για τα συμβάντα κατά την επίσκεψη Μπαξεβανάκη 
Από τις 17 Μαρτίου που έγινε η σύσκεψη φορέων με τον Υφυπουργό Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη στην αίθουσα του Διοικητηρίου έχει ξεκινήσει ένας «γύρος» απαντήσεων για τη συγκεκριμένη συνάντηση.
Συνάντηση, που τελικά πραγματοποιήθηκε ανοιχτά, αφού στην αρχή υπήρξαν διαμάχες για το αν θα πρέπει όλοι οι παρευρισκόμενοι να συνομιλήσουν με τον Υφυπουργό ή όχι.
Για αυτό το λόγο μάλιστα στην είσοδο της αίθουσας Π. Φωτέας υπήρξε και αστυνομία, αυτή ήταν η βασική αιτία που στάλθηκε η πρώτη ανακοίνωση από τους εκπαιδευτικούς, στη συνέχεια ακολούθησε ανακοίνωση από το τμήμα παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα εστάλη απάντηση από έναν αναπληρωτή δάσκαλο.
  Ακολουθεί η απάντηση:
Με έκπληξη διάβασα  την απάντηση του τμήματος παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας προς τους διαμαρτυρόμενους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υφυπουργού Παιδείας κ. Μπαξεβανάκη.
Δεν είχα σκοπό να απαντήσω αν στην συγκεκριμένη ανακοίνωση τα μέλη της επιτροπής παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλεγαν τόσο αισχρά ψευδή και ανακρίβειες.
Στη συνάντηση είχαν προσκληθεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεσσηνίας και των ΕΛΜΕ. Δεν επετράπη η είσοδος σε όλους γιατί στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν face control στην είσοδο της αίθουσας. Μετά την γενική κατακραυγή των εκπαιδευτικών άνοιξαν οι πόρτες.
Αναφέρουν ότι οι ίδιοι κάλεσαν τον Υφυπουργό Παιδείας για να μιλήσει για τις αλλαγές στην παιδεία και κάποιες παρατάξεις δημιούργησαν τεχνητά επεισόδια. Αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια προπηλάκιζαν κάθε πολιτικό πρόσωπο και αντιδρούσαν σε κάθε εκδήλωση παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως αντιμνημονιακούς κύρηκες,
Αναφέρουν ότι τα τελευταία 2 χρόνια οι εκπαιδευτικοί πήραμε ανάσα. Όχι ανάσα δεν πήραμε αλλά η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια γενικεύτηκε. Οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι που επέβαλαν αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια μας έφερε σε χειρότερη θέση απ` ότι ήμασταν.
Αναφέρουν και δεν ντρέπονται ότι αύξησαν τα κονδύλια για την παιδεία τη στιγμή που  πολλά σχολεία δεν έχουν πετρέλαιο για θέρμανση. Με πρόσφατη Υπουργική απόφαση φορολογούν και τα πενιχρά έσοδα που είχαν τα σχολεία από τα ενοίκια των κυλικείων.
Αναφέρουν ότι διευρύνθηκε η δημοκρατία στα σχολεία με την ψήφο των εκπαιδευτικών στην επιλογή της διοίκησης. Ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας και έχουν αφήσει τα σχολεία χωρίς διοίκηση 3 μήνες πριν κλείσουν, τρέχοντας παράλληλα να αλλάξουν τον συγκεκριμένο νόμο.
Αναφέρουν ότι τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κενά. Πράγματι δεν υπήρχαν κενά, αφού μείωσαν τις ώρες στο ολοήμερο σχολείο, αφαίρεσαν τον υπεύθυνο δάσκαλο του ολοημέρου, κατάργησαν τα σχολεία ΕΑΕΠ, μείωσαν τις προσλήψεις στην ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη. Χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που δούλευαν πέρυσι φέτος έμειναν άνεργοι.
Είπαν πολλά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας ανέφεραν τίποτα για τους μόνιμους διορισμούς που έχουν υποσχεθεί οι Υπουργοί Παιδείας και τα στελέχη τους τα τελευταία 2 χρόνια. Ο κ Μπαλτάς έταξε 7.000 μόνιμους διορισμούς, ο κ. Φίλης 20.000 για να έρθει ο κ Μπαξεβανάκης στη Μεσσηνία και να μας απαντήσει κανένας μόνιμος διορισμός γιατί δεν το επιτρέπουν οι θεσμοί.
Καλό θα ήταν τα μέλη της επιτροπής παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ να προσγειωθούν στην πραγματικότητα, να επισκεφθούν τα σχολεία της Μεσσηνίας, να ενημερωθούν για τα προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και να μην προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Κορομηλάς Περικλής
Αναπληρωτής Δάσκαλος
Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεσσηνίας

***  Ξεκινά αύριο το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη 
Στο «φυσικό» του χώρο …επέλεξε φέτος ο Δήμος Μεσσήνης να παρουσιάσει το πρόγραμμα του 6ου Διεθνούς Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που ξεκινά την προσεχή Τρίτη 28 Μαρτίου στην Αρχαία Μεσσήνη. Μιλώντας από το δημοτικό διαμέρισμα της Αρχαίας Μεσσήνης, το οποίο διαμορφωμένο σε «Μουσείο» από τον εικαστικό κ. Κυριαζή, συνάδει με τον καλύτερο τρόπο με την ιστορία της περιοχής, ο δήμαρχος της Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση του που το Φεστιβάλ συνεχίζεται παρά τις αντιξοότητες. Οι αντιξοότητες αφορούν κυρίως τη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ, καθώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση από κανέναν άλλον φορέα πλην του Δήμου Μεσσήνης. Παράλληλα, ο κ. Τσώνης υπογράμμισε ότι η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί δικαίως την πρωτεύουσα πολιτισμού και τον καλύτερο «πρεσβευτή» ολόκληρου του Δήμου, και σκοπός του είναι η ανάδειξη της όλο και περισσότερο ενώ σημείωσε ότι και αυτός είναι ο λόγος που η συνέντευξη τύπου για το φεστιβάλ φέτος προτιμήθηκε να δοθεί στο δημοτικό διαμέρισμα της περιοχής και όχι στο Δημαρχείο. Κλείνοντας ο δήμαρχος,αφού ευχαρίστησε την αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Παναγοπούλου καθώς και όλους τους συνεργάτες του για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την διοργάνωση του Φεστιβάλ, ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες. Η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Γεωργία Παναγοπούλου, τόνισε ότι αποτελεί τιμή για το Δήμο Μεσσήνης το γεγονός ότι η περιοχή ανήκει στα γεωγραφικά του όρια αλλά παράλληλα και υποχρέωση, ώστε να τη φροντίζουν με το κατάλληλο τρόπο. Εκτός από την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής, η κα Παναγοπούλου σημείωσε ότι σκοπός του Δήμου Μεσσήνης είναι να δώσει «ζωή» στην περιοχή και με πολιτιστικές εκδηλώσεις ανάλογες του μαθητικού Φεστιβάλ.
Επίσης, εξήρε το έργο του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, που στην ουσία «αφιέρωσε» ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής του για να αναδειχθεί αυτός ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος. Στη συνέχεια, η κα Παναγοπούλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ που ξεκινά την Τρίτη 28 Μαρτίου ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ, τους δεκάδες εθελοντές και κυρίως τον ίδιο το Δήμαρχο που συνέβαλε τα μέγιστα με τις προσπάθειες που κατέβαλε για την πραγματοποίηση και της φετινής διοργάνωσης. Απαντώντας, σε ερώτημα σχετικά με τις προσπάθειες χρηματοδότησης από κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, η κα Παναγοπούλου σημείωσε ότι αυτές συνεχίζονται και για τις διοργανώσεις των επόμενων χρόνων. Το λόγο στη συνέχεια πήρε το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Νίκος Φουσιάνης.
 Ο κ. Φουσιάνης ανέφερε μια «ρήση» του Κάρολου Κουν, που έλεγε ότι τα αρχαία κείμενα, δεν είναι για να βρίσκονται στα μουσεία αλλά για να προβάλλονται και να μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, μέσα στα αρχαία θέατρα. Όπως έκανε γνωστό, στη φετινή διοργάνωση συγκεντρώθηκαν συνολικά 35 αιτήσεις συμμετοχής εκ των οποίων επιλέχθηκαν οι 15. Συνολικά αναμένεται περισσότεροι από 6.000 μαθητές και συνοδοί να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ, ενώ οι συμμετέχοντες σε αυτό θα φθάσουν του 325. Σχετικά με τις διεθνείς συμμετοχές ο κ. Φουσιάνης τόνισε ότι αρχικά υπήρχαν 3 σχολεία από το εξωτερικό, 2 από το Λονδίνο και 1 από το Παλέρμο της Ιταλίας, αλλά δυστυχώς την τελευταία στιγμή 2 από αυτά για διαφορετικούς λόγους ακύρωσαν τη συμμετοχή τους και έτσι μοναδική συμμετοχή από το εξωτερικό θα είναι ενός σχολείου από το Λονδίνο.
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο αρχιμουσικός – «μαέστρος» της Δημοτικής Φιλαρμονικής της Μεσσήνης κ. Γιώργος Μουνδρουλέας. Αναφέρθηκε κυρίως στην τελετή έναρξη του φεστιβάλ που πλέον αποτελεί θεσμό. Το φετινό δρώμενο της τελετής έναρξης είναι αφιερωμένο στον αρχαίο Μουσικό Θάμυρη και τον Μεσσήνιο ποιητή της αρχαιότητας Αλκαίο. Ο Θάμυρης έχει μελοποιήσει στίχους του Αλκαίου, σε μουσική που έχει γράψει ο Μηνάς Αλεξιάδης και με τη συμμετοχή της Σοπράνο Κατερίνας Παλαιλόγου. Τη σκηνοθεσία του «δρώμενου» έχει αναλάβει ο κ. Φουσιάνης. Παράλληλα, η Δημοτική Φιλαρμονική θα παιανίζει «φανφάρες» καθώς οι θεατές θα εισέρχονται στο χώρο του αρχαίου αεάτρου. Στη συνέντευξη τύπου δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί ο συνθέτης, Καθηγητής Μουσικού Θεάτρου και Όπερας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μηνάς Αλεξιάδης, ο οποίος έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος είναι μία εξαιρετική διοργάνωση και μια σπουδαία ευκαιρία, τόσο για τους συμμετέχοντες νέους σπουδαστές και συντελεστές, όσο και για το κοινό, να έρθει σε άμεση επαφή με τα αρχαία δραματικά κείμενα και τη σκηνική πράξη, σε ένα μοναδικό περιβάλλον παρουσίασης του εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα του αρχαιοελληνικού δράματος και αναβίωσης των αρχαίων θεατρικών αγώνων και παραστάσεων.
 Είναι ξεχωριστή χαρά και τιμή για μένα να συμμετέχω φέτος για 3η φορά (μετά το 2014 και το 2015), συνθέτοντας τη μουσική για την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, στο Εκκλησιαστήριο αυτού του όχι απλά ιστορικού, αλλά θα έλεγα συγκλονιστικού, ιερού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης και να συνεργάζομαι στο Φεστιβάλ με τον Δήμο και τη Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης, της οποίας η ποιοτική εξέλιξη είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Για την τελετή έναρξης του φετινού Φεστιβάλ έχω συνθέσει την πρωτότυπη μουσική για το μουσικο - ποιητικό δρώμενο “Λυρική συνάντηση” που παρουσιάζεται σε συνεργασία με τον μαέστρο της Φιλαρμονικής κ. Γεώργιο Μουνδρουλέα και τον φιλόλογο του Λυκείου Μεσσήνης κ. Νίκο Φουσιάνη. Είναι μια πρόταση για να εισαχθούμε στο πλαίσιο και το πνεύμα του Φεστιβάλ και με μία σκηνική – τελετουργική δράση να τιμήσουμε την αρχαιοελληνική γραμματεία και τις Τέχνες, τα κείμενα, τον αφηγηματικό και τραγουδισμένο λόγο, τη μουσική, τον χορό, όλους τους συντελεστικούς παράγοντες που συνταιριάζονται στην Τέχνη του Θεάτρου, η οποία παρουσιάζεται εδώ, στην Αρχαία Μεσσήνη και την οποίαν η Αρχαία Ελλάδα γέννησε και καλλιέργησε κληροδοτώντας την στην παγκοσμιότητα και την αιωνιότητα. Καλή αρχή στο 6ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ και ευχόμαστε κάθε επιτυχία και ακόμα μεγαλύτερη πανελλήνια και διεθνή λάμψη και ακτινοβολία στο μέλλον.»   Του Κώστα Γαζούλη

 *** ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Κάτι ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ στην ΕΛΛΑΔΑ! Προβοκάτσια ή ξεκίνησαν τα όργανα;..

~  Με αφορμή την σχολική παρέλαση και την Αφγανή σημαιοφόρο με τη μαντήλα, ψάξαμε το ίντερνετ για να δούμε τι σκέπτεται ο κόσμος γύρω από το ζήτημα. Η έρευνά μας ωστόσο απέδωσε μεν καρπούς, που μας ανησύχησαν δε.
Όπως θα δείτε και στην εικόνα, υπάρχει σελίδα στο Facebook που ονομάζεται Πακιστανικό Ισλαμικό Κόμμα Ελλάδας/ پاکستانی اسلامک پارٹی (είναι δίγλωσση η ονομασία).
Σε αυτό όπως βλέπετε γράφουν το εξής: «Μπράβο στην συναγωνιστρια μαθήτρια που έδωσε γροθιά στο σύστημα τον μονοπωλειτών και των χριστιανόφασιστών. Είναι μια αγωνίστρια που εκτέλεσε καθώς πρέπει τα ιδεολογικά της καθήκοντα και το κόμμα μας την επαινεί!»
Δεν θα αναλύσουμε περισσότερο το θέμα. Το tweet του Κ. Βελόπουλου είναι αποκαλυπτικό, διεισδυτικό και δηκτικό.

***  ΕΚΤΑΚΤΟ! «ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ» λένε στους πολίτες! Κάτι συμβαίνει...

~ Προειδοποίηση προς τους Ρώσους πολίτες εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας με προτροπή προς αποφυγή επισκέψεων στην Τουρκία. Τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν πάθει παράκρουση και αναρωτιούνται τι μπορεί να ξέρει το Κρεμλίνο που αγνοεί η Άγκυρα.
Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό, στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στον διπλωματικό τομέα, αναγράφεται η συμβουλή προς Ρώσους πολίτες να αποφεύγουν να πηγαίνουν  στην Τουρκία γιατί μπορεί να αντιμετωπίσουν απρόοπτες εξελίξεις και σοβαρά προβλήματα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών στηρίζει την προειδοποίησή του, αποτροπή στο γεγονός ότι έρχεται το Τουρκικό δημοψήφισμα και πως το πολωμένο κλίμα είναι πιθανόν να οδηγήσει σε εσωτερική αναταραχή και αστάθεια.


***  BOMBA! Tώρα ΟΛΟΙ αντιγράφουν τον Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ...Η έλλειψη προγράμματος στη Νέα Δημοκρατία δεν αφορά μόνο τα οικονομικά, ή τα θέματα εσωτερικής πολιτικής. Αφορά ακόμα και την προσέγγιση στα διεθνή. Τουλάχιστον τους αναγνωρίζουμε πως, αφού δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι ίδιοι το θέμα, αντιγράφουν αυτούς που ξέρουν. Ποιος καλύτερος από τον Κυριάκο Βελόπουλο που με την εμπειρία του αναλύει τα διεθνοπολιτικά και γεωστρατηγικά ψύχραιμα, με γνώση και κυρίως με διορατικότητα. 
Όπως θα διαβάσετε στο ANTINEWS το οποίο εκφράζει μέρος της Νέας Δημοκρατίας θα δείτε πως η προσέγγιση του αρθρογράφου είναι στην ουσία 'αντιγραφή' των απόψεων του Κ. Βελόπουλου. Απόψεων που εκφράζει συνεχώς και από την αρθρογραφία του και από τις εκπομπές.
Σας παραθέτουμε το άρθρο από το ANTINEWS. Εμείς πάντως θα δηλώσουμε πως σαν το πρωτότυπο τίποτα.
"Πρόσφατα, η ισραηλινή εφημερίδα, The Jerusalem Post, είχε ένα δημοσίευμα με τον ενδιαφέροντα τίτλο “Η επέμβαση της Ρωσίας στη Λιβύη θα αλλάξει τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο” και τον εξής ακόμα πιο ενδιαφέροντα υπότιτλο: “Επιτυχής επέμβαση της Ρωσίας στη Λιβύη θα συμβάλει στην ενίσχυση της εντύπωσης ότι η συνεργασία με την Ρωσία στον τομέα της ασφάλειας είναι μια βιώσιμη εναλλακτική για την επίτευξη συμβιβασμού με την “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου (σ.σ. τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη)”. Τουτέστιν, για επίλυση του Κυπριακού. Η άποψη του συντάκτη στηρίζεται στην εκτίμηση ότι είναι πιθανόν, η Ρωσία -σε συνεργασία με την Αίγυπτο- να ξεκινήσει και στη Λιβύη μια επέμβαση όπως στη Συρία. Σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον έχει αντίστοιχη επιτυχία με αυτή της Συρίας, η εφημερίδα εκτιμά ότι θα ενισχυθεί η εικόνα και ο ρόλος της Ρωσίας στην περιοχή, θα αναγκάσει σε στρατηγική αναδίπλωση -ή, αντίθετα, και επιθετικές κινήσεις- την Τουρκία, ενώ θα ωθήσει την Ελλάδα και την Κύπρο σε πιο στενή σχέση με τη Μόσχα.
 Ανεξαρτήτως αν τα παραπάνω είναι ρεαλιστικά ή φανταστικά σενάρια, ευσεβείς πόθοι ή εκτιμήσεις στηριγμένες σε βάσιμες πληροφορίες, σίγουρο είναι ότι το πρόσωπο που επελέγη για να αναλάβει το πόστο του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα δεν είναι τυχαίο. Ο έχων μια θυελλώδη θητεία στην Ουκρανία, Τζέφρυ Πάγιατ, ο οποίος με κάθε ευκαιρία διαδηλώνει τα διόλου φιλορωσικά αισθήματά του, φαίνεται πως έχει ρόλο να παίξει στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται στο μάτι μιας “καυτής” γειτονιάς. Να σημειωθεί πως τις επόμενες ημέρες, αναμένονται θορυβώδεις συζητήσεις στη Βουλή για τα εθνικά, τα γεωπολιτικά και τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, που έχουν προκληθεί με ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο.
 Ουδείς, βέβαια, γνωρίζει επακριβώς τους ρωσικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη γειτονιά μας. Και πολύ περισσότερο, ουδείς μπορεί να προδιαγράψει την επιτυχία τους, όταν στο Αιγαίο, την κεντρική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, έχουν αναπτυχθεί ή σχεδιάζεται να αναπτυχθούν ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Πόσο μάλλον, όταν στη Μεσόγειο υπάρχει η δύναμη του αμερικανικού 6ου στόλου. Ωστόσο, οι προθέσεις της Μόσχας για να εντείνει την παρουσία της και την επιρροή της στην περιοχή είναι εμφανής. Οι εξελίξεις, αναμφισβήτητα, θα εξαρτηθούν τόσο από την αποφασιστικότητα της Μόσχας για να υλοποιήσει τα όποια σχέδιά της, όσο -όμως- και από τις σχέσεις που θα διαμορφώσει το Κρεμλίνο με τη νέα κυβέρνηση Τράμπ.
 Τα Βαλκάνια σε αναβρασμό
 Αυτές τις ημέρες σημειώθηκαν άκρως ενδιαφέροντα γεγονότα, και έγιναν εξίσου σημαντικές δηλώσεις. Κατ' αρχήν, η υποψήφια για τη γαλλική προεδρία, Μαρί Λεπέν, πήγε στη Μόσχα, με πρόσχημα την πρόσκληση που της είχαν απευθύνει βουλευτές της ρωσικής Δούμας. Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν ότι συναντήθηκε με τον Βλαντιμήρ Πούτιν. Γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο και εντυπωσιακό για έναν Δυτικό πολιτικό, λίγο πριν τις εκλογές στη χώρα του. Πόσο μάλλον, όταν ο Ρώσος πρόεδρος είναι “κόκκινο πανί” για πάρα πολλούς πολιτικούς κύκλους και κύκλους της Δυτικής ελίτ. Τι είπε η Μ.Λεπέν εκεί; “Μεταξύ άλλων, ότι “οι ΗΠΑ θέλουν να στήσουν πόλεμο στην Ευρώπη”, ότι “γι' αυτό εξοπλίζουν το Κίεβο, και γι' αυτό θέλουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ”. Κάτι, όμως, που όπως είπε η ίδια, “δεν το θέλει η ΕΕ και πολύ περισσότερο οι γαλλικές πολιτικές ηγεσίες". Εννοείται, βέβαια, ότι μίλησε για τις κοινές προσπάθειες που πρέπει να κάνει η Δύση μαζί με τη Ρωσία για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Ουσιαστικά, δηλαδή, η Λεπέν έβαλε πλάτη στον Πούτιν για το καυτό θέμα της Ουκρανίας, αλλά και για τις βλέψεις της Ρωσίας για να επανακάμψει στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.
 Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η δήλωση τουπροέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στους Financial Times, απευθυνόμενος ουσιαστικά στον Τράμπ, τον κάλεσε να μην δυναμιτίζει την ενότητα της Ευρώπης, διότι, εκτός των άλλων, η ΕΕ προσφέρει ευρωπαϊκή προοπτική στα Βαλκάνια, και εάν αυτή χαθεί και “αφήσουμε μόνες τους” χώρες όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, “θα έχουμε πόλεμο ξανά”. Ως γνωστόν, ο μόνος που έχει σοβαρή στρατιωτική παρουσία σήμερα στα Βαλκάνια, στο Κόσσοβο (“Μπόντστιλ”), εκτός των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, είναι οι ΗΠΑ, ενώ αναμφισβήτητα η πρεσβεία τους στα Σκόπια λύνει και δένει στην περιοχή.
 Σίγουρο είναι ότι η -ανέκαθεν εύφλεκτη- περιοχή των Βαλκανίων βρίσκεται σε αναβρασμό. Και σημαντικό τμήμα του πολιτικού κατεστημένου στις ΗΠΑ (κυρίως οι Δημοκρατικοί) αλλά και στις Βρυξέλλες, την χρεώνουν στους Ρώσους. Βέβαια, η “δαιμονοποίηση” της Μόσχας ότι βρίσκεται πίσω από όλες τις διεθνείς συνωμοσίες, καταντάει κουραστική. Μπορεί, αναμφισβήτητα, ο ρωσικός μεγαλοϊδεατικός “ιμπεριαλισμός” να επανακάμπτει, αλλά είναι τουλάχιστον υπερβολή να παρουσιάζεται η Ρωσία ως παντοδύναμη. Πόσο μάλλον, όταν βρίσκεται και αυτή σε οικονομική κρίση, ενώ τα κονδύλια που διαθέτει για εξοπλισμούς είναι τουλάχιστον δέκα φορές μικρότερα από αυτά των ΗΠΑ.
 Όπως και να' χει, τα όργανα έχουν αρχίσει εδώ και καιρό στη Βουλγαρία, η οποία έχει βουλευτικές εκλογές. Εσχάτως, η αμερικανική Wall Street Journal, έκανε λόγο για ρωσικό δάκτυλο στις βουλγαρικές εκλογές, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η γαλλική Le Figaro. Κατά τις εφημερίδες, οι οποίες απηχούν απόψεις ισχυρών πολιτικών και οικονομικών κύκλων των χωρών τους, οι Ρώσοι επηρέασαν τις προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία προ μηνών, και τώρα το ίδιο θέλουν να κάνουν, “σπρώχνοντας” τους Σοσιαλιστές. Σημειώνουν με έμφαση, μάλιστα, ότι το 1/4 του ΑΕΠ της Βουλγαρίας είναι σε ρωσικά χέρια. Ανεξαρτήτως της βασιμότητας ή μη των δημοσιευμάτων, την Αθήνα, και πολύ περισσότερο τη Σόφια, ανησυχεί πολύ παραπάνω η ωμή παρέμβαση της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν στην προεκλογική εκστρατεία στη Βουλγαρία υπέρ του μειονοτικού “μουσουλμανικού” κόμματος, DOST. Ως γνωστόν, εδώ και μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη σοβαρή κόντρα ανάμεσα σε Σόφια και Άγκυρα για τις τουρκικές παρεμβάσεις.
 Στα Σκόπια η ακυβερνησία δημιουργεί της προϋποθέσεις για ιδιαιτέρως δυσμενείς εξελίξεις, ενώ εμφανής είναι η ανάμειξη και της Μόσχας. Στο μεταξύ, ανοικτό είναι το “μέτωπο” της αντιπαράθεσης αλβανικού και σλαβικού στοιχείου στα Σκόπια, ενώ ανοικτές πληγές παραμένουν το Κόσσοβο και η Βοσνία. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα στήνει στέρεες γέφυρες με τη Σερβία, ενώ θεωρεί ως “εχθρική ενέργεια” την απόφαση για ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Το Μαυροβούνιο, ως γνωστόν, θεωρείτο στρατηγικής σημασίας για τους Ρώσους, οι οποίοι, εκτός των άλλων, είχαν μεταφέρει εκεί και πάρα πολύ “χρήμα”. Η Αλβανία, τέλος, πηγαίνει στην αρχή του καλοκαιριού σε εκλογές σε διόλου καλή πολιτική ατμόσφαιρα. Φαίνεται, λοιπόν, πως μάλλον το μήνυμα Γιούνκερ δεν ήταν υπό την επήρεια των δυνατών ποτών που συνηθίζει να πίνει.
 Ακινησία στο Κυπριακό;
 Μέσα σε αυτό το σκηνικό παρατηρείται ακινησία, προς το παρόν, στο Κυπριακό. Αντίθετα, εντατικές κινήσεις γίνονται προς την κατεύθυνση της έρευνας και εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων από Δυτικούς ενεργειακούς κολοσσούς (αμερικανικούς, γαλλικούς, ιταλικούς, κ.ο.κ.). Προ ημερών, επίσης, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου – Ισραήλ, με τα ισραηλινά μαχητικά να κάνουν χαμηλές πτήσεις πάνω από τις κυπριακές πόλεις για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Εντατικές διεργασίες, ταυτόχρονα, σημειώνονται και για τον ενεργειακό πλούτο, όχι μόνον στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και σε αυτές της Αιγύπτου και, βέβαια, του Ισραήλ. Επιπλέον, ως γνωστόν, συχνές είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ και Ελλάδας – Αιγύπτου. Επιπλέον, εντατικές είναι οι επαφές στο πλαίσιο των τριμερών που υφίστανται εδώ και χρόνια, ανάμεσα σε Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ, και Ελλάδα – Κύπρο – Αίγυπτο. Να σημειωθεί ακόμα, ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλλερσον, από τους πρώτους που συνάντησε στις ΗΠΑ ήταν ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Άμυνας (!) του Ισραήλ. Ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανή η επίσκεψη Τίλλερσον στην Τουρκία.
 Προ ημερών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα, Die Welt, αναφερόμενος στο “αγκάθι” της ασφάλειας – κατοχικών στρατευμάτων – καθεστώτος εγγυήσεων, έδωσε, ως ένα βαθμό, το στίγμα των προθέσεων της Άγκυρας, λέγοντας: “Μπορώ να φανταστώ την Άγκυρα να απαιτεί τελικά την παραμονή μίας επίλεκτης μονάδας Τούρκων στρατιωτών. Αυτό, φυσικά, δεν γίνεται. Για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρξει μία ρήτρα λήξης ισχύος (sunset clause), η οποία θα καθορίζει σαφώς ότι μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα θα πρέπει σε συγκεκριμένη ημέρα να έχει εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα του νησιού και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης”. Και πρόσθεσε: “Δεν είναι δυνατόν και οι 33.600 Τούρκοι στρατιώτες που σταθμεύουν σήμερα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου να αποχωρήσουν αμέσως, μέσα σε μία ημέρα και στο σύνολό τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σταδιακά. Μοντέλο γι’ αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει η απόσυρση του σοβιετικού στρατού από την Ανατολική Γερμανία, η οποία διήρκεσε συνολικά τέσσερα χρόνια”.
 Κάθοδος του “ξανθού γένους”
 Μέσα σε αυτό το σκηνικό έρχεται το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας, Jerusalem Post, περί καθόδου του “ξανθού γένους” στην περιοχή μας. Να σημειωθεί πως οι σχέσεις Μόσχας – Τελ Αβίβ χαρακτηρίζονται από μια πολύ στενή λυκοσυμμαχία. Σε τέτοιο βαθμό που στη Μόσχα δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταγγέλλουν το Κρεμλίνο για “τυφλό φιλοεβραϊσμό”. Κατά την εφημερίδα, λοιπόν, η Ρωσία φαίνεται να έχει εδραιώσει τη στρατιωτική παρουσία της στη Συρία, να βρίσκεται σε στενή συμμαχία με το καθεστώς Σίσι στην Αίγυπτο, και δεν αποκλείεται τώρα να ετοιμάζει μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Μάλιστα, στο μέσον του Μαρτίου, ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, λέγεται πως εθεάθησαν στην αιγυπτιακή πόλη, Σίντι Μπαράνι, εκατό χιλιόμετρα από την Ανατολική Λιβύη. Όπως είναι γνωστό, το ανατολικό τμήμα της διαλυμένης χώρας ελέγχεται από τον στρατηγό, Καλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από το Κάϊρο και τη Μόσχα. Αντίθετα, η ασταθής κυβέρνηση της Τρίπολης, με αρκετούς ισλαμιστές στους κόλπους της, που είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη, υποστηρίζεται από τη Δύση.
Να σημειωθεί, αναφέρει η εφημερίδα, ότι τον Φεβρουάριο του 2017, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός, Rosneft, υπέγραψε συμφωνία με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης που δίδει στη Μόσχα δεσπόζοντα ρόλο στο λιβυκό πετρέλαιο. Τον Δεκέμβριο του 2016, επίσης, η ίδια ρωσική εταιρεία απέκτησε από την Αίγυπτο το 30% (1,5 δισ. δολάρια) του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Zohr. Έτσι, η Ρωσία έγινε o δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στο κοίτασμα. Είναι εμφανές, σημειώνει η εφημερίδα, ότι η αυξανόμενη είσοδος της Μόσχας στους ενεργειακούς πόρους της περιοχής, αντικειμενικά ενισχύει περαιτέρω τον ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο.
 Εάν, λοιπόν, η Μόσχα με μια νέα επέμβασή της στη Λιβύη, πετύχει όπως στη Συρία, θα δημιουργήσει ένα ρωσικό τόξο τουλάχιστον στο μισό νότιο κομμάτι της ανατολικής Μεσογείου. Βραχυπρόθεσμα, κατά την εφημερίδα, θα υπήρχε όφελος από τη δράση των ρωσικών και λιβυκών δυνάμεων (του Χάφταρ) εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων στη χώρα. Μακροπρόθεσμα, όμως, αναφέρει η Jerusalem Post, μια εξαιρετικά διευρυμένη ρωσική επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο θα προκαλέσει την Τουρκία, η οποία θα δει να υποβαθμίζεται η θέση της, και δεν αποκλείεται να την ωθήσει σε προκλητικές ενέργειες στην Κύπρο ή και αλλού. Μια τέτοια χειροτέρευση της κατάστασης στην περιοχή διόλου θα ευχαριστούσε το Ισραήλ. Πόσο μάλλον, όταν υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο να στραφεί η Τουρκία εναντίον της Αιγύπτου. Κάτι που, εμμέσως πλην σαφώς, ευνοεί την επέκταση της επιρροής του Ιράν στην περιοχή.
 Μια επιτυχημένη επέμβαση στη Λιβύη, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη (μένει να διαπιστωθεί τελεσίδικα) επέμβαση στη Συρία, γράφει η εφημερίδα, θα ενίσχυε περαιτέρω τη θέση της Ρωσίας, ενώ θα δημιουργούσε ένα τόξο “εταίρων” στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, η Μόσχα θα ενδυνάμωνε την εικόνα της ως αξιόπιστου παράγοντα ασφάλειας απέναντι στην τουρκική απειλή, και θα μπορούσε να δελεάσει την Ελλάδα και την Κύπρο για να συμμετάσχουν σε αυτό το “συμμαχικό τόξο”. Βέβαια, μια τέτοια εξέλιξη, αναφέρει, θα ήταν πραγματικός εφιάλτης για την Τουρκία. Τέλος, κατά την ισραηλινή εφημερίδα, η συνεργασία με την Ρωσία -και στον τομέα της ασφάλειας- θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για την επίτευξη συμβιβασμού με τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη στο πλαίσιο της δικοινοτικής επανένωσης του νησιού".

***  ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ!  Ξεκινάει η δημιουργία ΦΡΑΧΤΗ στα σύνορα...
 
~  Να βάλουν τέλος στην είσοδο χιλιάδων ανταρτών από το Αφγανιστάν, θα προσπαθήσει το κράτος του Πακιστάν, φτιάχνοντας φράχτη 2.500 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν, οξύνοντας ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο κρατών. Μάλιστα, ο φράχτης θα έχει κατά μήκος μέσα τεχνικής παρακολούθησης, κάτι που δείχνει πόσο σοβαρά έχουν σκεφτεί το θέμα.
Σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ, οι Πακιστανοί Ταλιμπάν που έχουν τις βάσεις τους στα εδάφη του Αφγανιστάν, από τις οποίες κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις στα Πακιστανικά εδάφη, και παρά τις εκκλίσεις τους, το Αφγανιστάν δεν κάνει προσπάθειες ώστε να καταστρέψει τις βάσεις των Ταλιμπάν.

Οι σχέσεις των δύο χωρών εδώ και χρόνια είναι αρκετά τεταμένες, καθώς αλληλοκατηγορούνται για ανοχή στους Ταλιμπάν. «Σύνοραπου διαχειρίζονται καλύτερα, είναι ασφαλή και ειρηνικά είναι προς το όφελος και των δύο αδελφών χωρών, που έχουν κάνει φοβερές θυσίες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Πακιστανός στρατηγός Κάμαρ Τζάβεντ Μπάζουα, θέλοντας να δείξει την θετική πλευρά της όλης αποφάσεως.

*** Η 'ΓΥΡΟΛΟΓΟΣ' Ραχήλ ΙΔΡΥΣΕ κόμμα! Η Μεσσίας των 5 κομμάτων...

~  Νέο πολιτικό φορέα ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι η Ραχήλ Μακρή, ο νέος Μεσσίας της ελληνικής πολιτικής σκηνής με την ονομασία Μέτωπο Νίκης. Αφού επισκέφτηκε το ιστορικό Σπήλαιο Μελιδονίου στο Ρέθυμνο (330 γυναικόπαιδα είχαν χάσει τη ζωή τους επί Τουρκοκρατίας) ανακοίνωσε πως προχωρά στην ίδρυση κόμματος.
«Ανακοινώνω τη δημιουργία του Μετώπου Νίκης που αποτελείται από πολίτες, όλοι τους με διάθεση να αγωνιστούν για την ανατροπή του καθεστώτος που υπάρχει στην Ελλάδα εδώ και επτά χρόνια. Το Μέτωπο Νίκης θα αγωνιστεί για την επανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας», είπε μεταξύ άλλων η κ. Μακρή, σημειώνοντας ακόμα ότι «για το αδιέξοδο που βιώνει η χώρα δεν ευθύνονται οι πολίτες αλλά οι πολιτικοί» και συμπληρώνοντας παράλληλα ότι: «αυτός είναι και ο λόγος που όσοι συμμετέχουν στο Μέτωπο Νίκης ξεκινούν από αύριο δουλειά».
Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμίσουμε στους πολίτες τι σημαίνει πολιτικό Ραχήλ Μακρή. Όπως διαβάζουμε στο Internet το πολιτικό της βιογραφικό είναι πλούσιο.
"Εξελέγη βουλευτής Κοζάνης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012. Διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ στις 7 Οκτωβρίου του 2014.[4] Στις 16 Οκτωβρίου του 2014 εντάχθηκε στους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές.[5]
Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη βουλευτής Κοζάνης. Διαφώνησε με το τρίτο μνημόνιο και αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2015, ούσα μία από τους βουλευτές που σχημάτισαν την Κ.Ο. της Λαϊκής Ενότητας.[6]
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν υποψήφια με τη Λαϊκή Ενότητα στην περιφέρεια Αττικής. Τον Απρίλιο του 2016 γνωστοποίησε τη στήριξή της στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Πλεύση Ελευθερίας."
Τέσσερα κόμματα από το 2012 συν αυτό που ίδρυσε χθες, πέντε. Δεν τα λες και λίγα.
Μην είναι η έλλειψη ιδεολογίας; Μην είναι ότι κανείς δεν την ήθελε; Μην είναι η ένδεια πολιτικής σκέψης; εκτός κι αν είναι η θέληση για καρέκλα.
Το ότι ένα πολιτικό πρόσωπο χωρίς αρχές ιδεολογικές και πολιτική σκέψη σταθερή επιθυμεί να σώσει τη χώρα... το αφήνουμε στην κρίση σας...

***  Ραγδαίες ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στη ΣΥΡΙΑ! Οι ΚΟΥΡΔΟΙ νικούν και επελαύνουν...

~    Όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ ο συνασπισμός των αραβοκουρδικών δυνάμεων, με τη συνδρομή των ΗΠΑ, ανέκτησε σήμερα από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τάμπκας, στη βόρεια Συρία, έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου του. «Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τάμπκας και οι επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να καταστεί απόλυτα ασφαλής» ο τομέας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ταλάλ Σέλο. Οι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων διείσδυσαν εντός του αεροδρομίου λίγο νωρίτερα σήμερα, περιέγραψε ο Σέλο συμπληρώνοντας ότι εκτυλίχθηκαν σφοδρές συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές. — Τουλάχιστον 16 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν το Σάββατο σε αεροπορική επιδρομή που έγινε κοντά στη Δαμασκό, ανέφερε το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH). Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα ποιος ευθύνεται για την αεροπορική επίθεση, η οποία έπληξε την περιοχή Χαμουρίγιε, που βρίσκεται ανατολικά της συριακής πρωτεύουσας.

***  ΤΡΑΜΠ σε ΜΕΡΚΕΛ! «Κοίτα 'κουκλίτσα' μου, ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΚΑΝΩ ΕΓΩ»...

~ Όλοι θυμάστε τη  σκηνή στο Λευκό Οίκο με τη Μέρκελ να ζητά χειραψία από τον Τραμπ και εκείνος να την αγνοεί επιδεικτικά. Φυσικά η εκπρόσωπος του Τραμπ δήλωσε πως απλά δεν άκουσε, αλλά αν παρατηρήσει κανείς τη στάση και τη γλώσσα του σώματος καταλαβαίνει πολλά.
Είναι εμφανές ότι ο Τραμπ συμπεριφέρθηκε έτσι στη Μέρκελ, επειδή ήθελε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα. Δεν είχε στόχο απλώς να υπογραμμίσει τις διαφωνίες τους. Είχε στόχο να δείξει ότι η Ουάσιγκτον αλλάζει σελίδα, ότι οι ισορροπίες στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας θα ανατραπούν. Το είχε, άλλωστε, προαναγγείλει από την προεκλογική περίοδο.
Είναι χαρακτηριστική η αντίθεση με την υποδοχή της Τερέζας Μέι πριν από λίγες εβδομάδες όπου ο Τραμπ την είχε πιάσει αλά μπρατσέτα και την συνόδευσε στο Λευκό Οίκο λέγοντας, ουσιαστικά, πως η σχέση ΗΠΑ-Βρετανίας παραμένει ζωντανή.
Ο Τραμπ μπορεί να είναι αντιευρωπαίος αλλά σαφώς και δεν πρόκειται να διαλύσει το ευρώ. Αυτό όμως που σίγουρα επιδιώκει έιναι η μείωση της γερμανικής ισχύος. Αν αυτό σημαίνει και αποδυνάμωση του ευρώ, ουδόλως τον ενδιαφέρει.
Στόχος του είναι το Βερολίνο, ούτε το Παρίσι, ούτε η Μαδρίτη...

*** ΑΓΡΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΟΙΜΠΛΕ! Είστε ΦΑΣΙΣΤΕΣ του απάντησαν...

~ O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιτέθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν μετά από τις δηλώσεις του δεύτερου περί «ναζιστικών μεθόδων» της Άνγκελα Μέρκελ.
«Η ρητορική του Ερντογάν με έχει αφήσει άναυδο» επισήμανε ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.
«Σύντομα, πεισματικά θα καταστρέψει (τη διαδικασία) της ενσωμάτωσης που έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια στη Γερμανία. Το να επιδιορθώσουμε τη ζημιά θα μας πάρει χρόνια» τόνισε ο Σόιμπλε.
Αξίζει να τονιστεί πως από σήμερα οι Τούρκοι ψηφοφόροι που διαμένουν στη Γερμανία, από σήμερα μπορούν να ψηφίζουν για το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία.

*** ΣΟΚ! Μας πάνε για ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ...

~  Από την εποχή της Χούντας δεν είχαμε ακούσει τον όρο της Ελληνοτουρκικής Ομοσπονδίας. Ωστόσο εδώ και λίγες μέρες τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Το Σάββατο 25η Μαρτίου 2017 από τη Ρώμη ο Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα υπέρμαχος του Ελληνοτουρκισμού. Μπορεί να είναι φωτοβολίδα όπως αυτές που συχνά πυκνά πετάει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μπορεί όμως και να απηχεί απόψεις κέντρων των ξένων.
Ψάχνοντας βλέπουμε πως διακινούνται 3 σενάρια για αυτό το ενδεχόμενο. Στο ένα η Τουρκία διαμελίζεται και το «δυτικό» της κομμάτι γίνεται ελληνοτουρκική ομοσπονδία, στο δεύτερο η Τουρκία διαμελίζεται και το «δυτικό» της κομμάτι γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίχως να ενωθεί με την Ελλάδα σε ομοσπονδία και σε αυτό που «πέταξε» ο Βαρουφάκης από τη Ρώμη, ότι δηλαδή η Τουρκία δεν παθαίνει τίποτα και όπως είναι ολόκληρη… «καταπίνει» την Ελλάδα.
Το ότι κανένα από αυτά τα σενάρια δεν ευνοεί την Ελλάδα είναι προφανές.
Η ελληνική πλευρά οφείλει τάχιστα να κινηθεί και να σταματήσει αυτή τη διακίνηση 'ιδεών΄άμεσα.

***  ΣΤΟΙΧΕΙΑ που ΣΟΚάρουν !  Ράπισμα στην ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και τα ΨΕΜΑΤΑ της...

~ Ανάπτυξη, success story, όλα τα έχουμε ακούσει από τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Είτε Σαμαράς, είτε Τσίπρας όλοι τα ίδια λένε. Περνάμε υπέροχα στην Ελλάδα. Δεν μας πιστεύετε; Δείτε τον πίνακα και θα καταλάβετε.***

~   ΜΝΗΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
~**  ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ
 Παλιά το πέρασμα από την Ήπειρο στη Θεσσαλία και αντίστροφα ήταν τρομερά δύσκολο.
Οι ταξιδιώτες είχαν να αντιμετωπίσουν, εκτός  από τα ψηλά βουνά, τον ορμητικό και μεγάλο ποταμό Αχελώο.
Για να νικηθεί αυτό το υδάτινο εμπόδιο έπρεπε να κτιστούν γεφύρια. Ένα από τα γεφύρια που κτίστηκαν ήταν "το γεφύρι του Κοράκου ".
 ~ Ένωνε το Ν. Καρδίτσας με το Ν. Άρτας. Το έκτισε το 1514 - 1515 ο αρχιεπίσκοποςτης Λάρισας Βησσαρίωνας, ο οποίος για να συγκεντρώσει τα χρήματα ταξίδεψε στα Βαλκάνια. Όταν γύρισε από το ταξίδι βρήκε τους μαστόρους έτοιμους να κλειδώσουν το τόξο του γεφυριού. Εκείνη όμως τη μέρα έγινε σεισμός και το γεφύρι γκρεμίστηκε. Οι μαστόροι απογοητεύτηκαν και σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν το έργο.
 Λέγεται ότι, τότε ο επίσκοπος έριξε στην όχθη του ποταμού μια χούφτα χρυσά νομίσματα και το κτίσιμο ξανάρχισε.
  Το έργο προχωρούσε αλλά τα χρήματα άρχισαν να τελειώνουν. Ο επίσκοπος επιχείρησε νέο ταξίδι, αυτή τη φορά στην Ουγγαρία και στην Τσεχοσλοβακία. Όταν γύρισε το έργο είχε τελειώσει.
 Ο επίσκοπος όρισε την ημέρα για τα εγκαίνια. Την ίδια μέρα έκανε και τον αγιασμό μπροστά στους μαστόρους και στους χωρικούς από τα γύρω χωριά. Για την ονομασία του γεφυριού υπάρχουν τέσσερις εκδοχές.
 Σύμφωνα με την πρώτη, όταν ο επίσκοπος έκανε τον αγιασμό ρώτησε πως φαινόταν πάνω στη μεγάλη καμάρα.
 << Σαν κόρακας Δέσποτα>> είπαν οι χωρικοί. <<Γεφύρι του Κόρακα, ας είναι το όνομά του>> είπε ο επίσκοπος.
 Η δεύτερη εκδοχή, μας πληροφορεί ότι το ονόμασε έτσι ο πρωτομάστορας. Όταν είδε τον επίσκοπο να περπατάει πάνω στο γεφύρι του φώναξε από την όχθη του ποταμού: << Σα κόρακας φαίνεσαι εκεί πάνω γέροντα>>.
 Η τρίτη εκδοχή είναι διαφορετική. Όταν τελείωσε το έργο, όλα τα ξύλα που είχαν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πήραν φωτιά. Ο καπνός μαύρισε το γεφύρι και έτσι πήρε το όνομα.
 
 
 
 Η τελευταία εκδοχή μιλάει για ένα κοράκι που κάθισε στο γεφύρι όταν τελείωσε ο αγιασμός. Το επεισόδιο το πήρε η λαϊκή μούσα και το έκανε τραγούδι:
"Τ' έχεις καημένε κόρακα
και σκούζεις και φωνάζεις;
Μήνα διψάς για αίματα
για τούρκικα κεφάλια;
Πέτα, ψηλά κατ' Άγραφα
του Άσπρου το γεφύρι".
~ Το γεφύρι ανατινάχτηκε το Μάρτιο του 1949. Σήμερα σώζονται μόνο τα βάθρα του.

~** Ένα από τα λίγα γεφύρια που τούτο το ποτάμι ανέχτηκε να το «ζεύξουν» ήταν και το γεφύρι του Κοράκου, το μεγαλύτερο μονότοξο σε όλη την Ήπειρο. Χρειάστηκε να σηκωθεί η καμάρα του 25 ολόκληρα μέτρα πάνω από τα νερά και να ανοιχτεί στα 45, για να μπορέσει έτσι να ενώσει το Πετρωτό (Λιάσκοβο) της Θεσσαλίας με τις Πηγές (Βρεστενίτσα) της Άρτας, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα την επικοινωνία και δεκάδων άλλων χωριών της περιοχής. Μάλιστα οι γύρω κάτοικοι ήταν τόσο δεμένοι μαζί του, ώστε σήμερα, περισσότερο από 50 χρόνια μετά την καταστροφή του, να συνεχίζουν να αναφέρονται σε αυτό, και να διηγούνται τους παράξενους θρύλους του.

~** Γεφύρι της Πλάκας

 
 

~ Το γεφύρι της Πλάκας ήταν ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι στον Άραχθο ποταμό. Βρισκόταν στο πρώην Δήμο Πραμάντων σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα και συνέδεε τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Χτισμένο το 1866, ήταν μονότοξο, με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα, ύψος 21 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα.[1] Θεωρούνταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.[2][3] Κατέρευσσε τρείς φορές, το 1860, το 1863, και το 2015, την τελευταία φορα έπειτα από βροχόπτωση. Όμως, όσο για την τελευταία φορά (1η Φεβρουαρίου 2015), ισχύει και το γεγονός ότι ήδη από το 2007, είχε πάθει μερική κατάρρευση, με το κεντρικό του τόξο να καταρρέει το 2015. Τότε, το 2007, είχε δωθεί υπόσχεση για έργα στο γεφύρι, κάτι που δέν είχε γίνει. Στις 2 Φεβρουαρίου 2015, μια μέρα μετά την κατάρρευση του γεφυριού, επισκέφθηκε την περιοχή αντιπροσωπεία της τότε κυβέρνησης, με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, να αναλαμβάνει αργότερα και την έρευνα.
~*  Στο σημείο όπου χτίστηκε το γεφύρι της Πλάκας υπήρχε μια παλαιά γέφυρα η οποία καταστράφηκε το 1860. Το 1863 ξαναχτίστηκε από την αρχή από το μάστορα Γιωργή από την Κόνιτσα με χορηγία του επιχειρηματία Γιάννη Λούλη. Η γέφυρα αυτή γκρεμίστηκε σχεδόν την ημέρα των εγκαινίων της. Το 1866 ξαναχτίστηκε με κτίστη τον Κωνσταντίνο Μπέκα από τα Πράμαντα, έπειτα από εντολή του Οθωμανού Σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ.[4] Το κόστος του χτισίματος έφτασε τα 180.000 οθωμανικά γρόσια. Το ποσό καλύφθηκε και πάλι από το Λούλη και από συνδρομές κατοίκων από τις γύρω κοινότητες.[1][5][6]
Στις 3 Φεβρουαρίου 1878, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης ενάντια στους Οθωμανούς, Ελληνικά στρατεύματα, υπό των εντολών του Κωνσταντίνου Κοττίκα, επικράτησαν της Τουρκικής Φρουράς της γέφυρας, και τους εξανάγκασαν σε συνθηκολόγηση.[7]
Τη δεκαετία του 1880 ο ποταμός Άραχθος ήταν το σύνορο της Ελλάδας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη συγκεκριμένη περίοδο σταμάτησε να χρησιμοποιείται. Μετά το 1928 πραγματοποιήθηκαν διάφορες απόπειρες συντήρησης και παράλληλα δημιουργήθηκε νέος δρόμος που συνέδεε τις κοινότητες.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η γέφυρα βομβαρδίστηκε από τις Γερμανικές δυνάμες. Παρ' αυτά η γέφυρα άντεξε με μόνο ελαφριές ζημιές.[8] Οι ντόπιοι την επισκεύασαν με τσιμέντο το 1943.[9] Κοντά στη γέφυρα υπογράφηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1944 η συμφωνία Πλάκας-Μυρόφυλλου. Στη γέφυρα διασωζόταν κόγχη όπου οι τεχνίτες είχαν ζωγραφίσει τον προστάτη-άγιο της γέφυρας. Τα τελευταία χρόνια η γέφυρα λειτουργούσε ως αξιοθέατο της περιοχής.[1]
 

Τουρίστες διασχίζουν το Γεφύρι
Η γέφυρα σχεδόν κατέρρευσε εξαιτίας, ισχυρών βροχοπτώσεων το 2007, και υπήρχαν σχέδια για εκτέλεση έργων επισκευής, κάτι που δεν έγινε και προκάλεσε αντιδράσεις.[10] Το κεντρικό του τόξο κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου 2015, όταν από ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμύρισε.[2] Την επόμενη μέρα, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού ταξίδεψαν στην περιοχή για να εκτιμήσουν την κατάσταση και ανακοίνωσαν ότι ήταν τεχνικά εφικτό να αποκαταστήσουν την ιστορική γέφυρα με την συγκομιδή των ερείπιων από τον ποταμό. Την μελέτη ανέλαβε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.  Πηγή  : ..Wikimedia .-

***  Το Θρυλικό Γεφύρι της Άρτας                            
 
Θρύλος και μαστοριά συναντιούνται πάνω στο υπέροχο αυτό κτίσμα, που αποτελεί και την πιο εντυπωσιακή υποδοχή της πόλης στον επισκέπτη που έρχεται απ' τα δυτικά, όπως και το εντυπωσιακότερο αντίο της για κείνον που τη γνώρισε και την αποχαιρετάει.
Η ιστορία του γεφυριού της Άρτας είναι πολύ παλαιότερη απ' ό,τι ίσως θα νόμιζε κανείς, επηρεασμένος απ' το γνωστό δημοτικό τραγούδι και την εποχή που αυτό αντιπροσωπεύει. Η σημερινή του όψη είναι η κατάληξη πολλών κατά καιρούς συμπληρώσεων και ανακατασκευών του αρχικού κτίσματος. Η ίδια η δομή και ο τρόπος κατασκευής του μαρτυρούν για τις διάφορες φάσεις ολοκλήρωσης του έργου και μας οδηγούν στην αφετηρία της ιστορίας του.
Περιγραφή και ιστορικό του γεφυριού
Είναι φυσικό, αφού σ' αυτά τα μέρη αναπτύχθηκε αξιόλογος πολιτισμός απ' τα προχριστιανικά ακόμη χρόνια, να είχαν φτιάξει και οι αρχαίοι Αμβρακιώτες σ' αυτό το σημείο κάποιο πέρασμα, έργο που ασφαλώς θα βελτιώθηκε στα Ελληνιστικά χρόνια, όταν ο Πύρρος έκανε την Αμβρακία πρωτεύουσα του κράτους του, κι ακόμη αργότερα - στα ρωμαϊκά χρόνια - με την άνθηση της Νικόπολης και την αύξηση της εμπορικής κίνησης. Δυστυχώς τα στοιχεία που μας παρέχουν οι αρχαίες πηγές 103 είναι ελάχιστα και γι' αυτό είμαστε αναγκασμένοι να στηριχθούμε για τη μελέτη του στο ίδιο το κτίσμα.
Τα βάθρα του είναι κτισμένα με μεγάλους κανονικούς λίθους κατά το ισοδομικό σύστημα, με επίστεψη, έτσι που θυμίζουν τοιχοποιία ελληνιστικών μεγάρων. Αυτή λοιπόν η δομή των βάθρων μαρτυρεί ότι το γεφύρι θεμελιώθηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, και -κατά την άποψη του μελετητή Γιάννη Τσούτσινου- πιθανότατα είναι έργο του Πύρρου (3ος π.χ. αιώνας). Σύμφωνα με διαπιστώσεις του Φ. Πέτσα (αρχαιολόγου που παρακολούθησε τις εκσκαφές για τη στήριξη σιδερένιας γέφυρας πλάι στην παλιά στα χρόνια της κατοχής) το ίδιο χτίσιμο συνεχίζεται μέχρι τα κατώ τατα θεμέλια του γεφυριού.
Πάνω σ' αυτά τα βάθρα -κατά την άποψη ορισμένων μελετητών -κτίστηκαν κατά τη Βυζαντινή εποχή (πρώτη περίοδος του Δεσποτάτου της Ηπείρου) ή κατά την άποψη άλλων στην πρώτη μεταβυζαντινή περίοδο, τέσσερις μεγάλες καμάρες, μεταξύ των οποίων παρεμβλήθηκαν στα ποδαρικά τους καθώς και στα ακρινά σκέλη του γεφυριού 8 συνολικά μικρά τοξωτά ανοίγματα, για να διοχετεύονται τα νερά σε περίπτωση πλημμύρας. Η τοιχοποιία της ανωδομής είναι ομοιόμορφη με μικρούς κανονικούς λίθους.
Φαίνεται ότι η μεγαλύτερη καμάρα -που λόγω του ανοίγματος της ήταν περισσότερο επισφαλής- από άγνωστη αιτία γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε στην τουρκοκρατία, και είναι ακριβώς αυτή η ανακατασκευή της ψηλής καμάρας που γέννησε το θρύλο της στοίχειωσης της γυναίκας του πρωτομάστορα και το αντίστοιχο δημοτικό τραγούδι. Σύμφωνα με σωσμένες γραπτές μαρτυρίες η κατασκευή αυτή έγινε το 1612, οι εργασίες κράτησαν τρία χρόνια και η νέα καμάρα έγινε ακόμη ψηλότερη, για μεγαλύτερη ευστάθεια. Μάλιστα υπάρχει και σχετική παράδοση σύμφωνα με την οποία, τους άριστους τεχνίτες που έφτιαξαν τη γέφυρα χρηματοδότησε ο Αρτινός παντοπώλης Γιάννης Θειακογιάννης, που έγινε ξαφνικά πλούσιος όταν αγόρασε από πειρατές καπάσες με λάδι, στις οποίες όμως αντί για λάδι βρέθηκε κρυμμένο χρυσάφι. Το σχετικό με τη στερέωση του γεφυριού δημοτικό τραγούδι αντανακλά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι τεχνίτες και τις πολλαπλές αποτυχημένες τους προσπάθειες μέχρι να "δέσει" η καμάρα.
Ωστόσο υπάρχει και άλλη άποψη, αρκετά λογικοφανής, σχετικά με την κατασκευή της νεότερης γέφυρας. Μερικοί χρονογράφοι και μελετητές (μεταξύ αυτών και ο Ορλάνδος) βλέποντας την ομοιογένεια της κατασκευής των καμάρων και μερικά άλλα στοιχεία που αποτελούν χαρακτηριστικά της τεχνικής των γεφυριών στην τουρκοκρατία (όπως η υπερύψωση του οδοστρώματος πάνω απ' τις καμάρες και η έλλειψη πλίνθων) υποστήριξαν ότι όλη η γέφυρα κι όχι μόνο η ψηλή καμάρα, κτίστηκε το 1612, ενώ για την προηγούμενη γέφυρα -που μάλλον παρασύρθηκε από πλημμύρα- δε δίνουν καμιά πληροφορία.
Όπως και να έγινε, το σίγουρο είναι ότι το γεφύρι πήρε την τελική του μορφή το 1612, ενώ αργότερα -άγνωστο πότε, αλλά πάντα στα χρόνια της τουρκοκρατίας- έγινε η τελευταία προσθήκη: ανυψώθηκε δηλαδή το οδόστρωμα, κυρίως στις χαμηλές καμπυλώσεις μεταξύ των καμάρων, για να γίνεται πιο εύκολα η διέλευση ιδιαίτερα της ψηλής καμάρας, και το γεφύρι πήρε τη σημερινή του όψη. Αυτή η τελευταία προσθήκη είναι πολύ ευδιάκριτη πάνω στην τοιχοποιία.
Ανακεφαλαιώνοντας λέμε ότι το μνημείο που βλέπουμε σήμερα, έγινε σε τέσσερις ή κατ' άλλους σε 3 περιόδους, οι οποίες είναι αποτυπωμένες στην τεχνική της κατασκευής του.
Το γεφύρι μετά την απελευθέρωση
Το 1881, όταν απελευθερώθηκε η Άρτα, το γεφύρι ήταν το σύνορο 108 της ελεύθερης με την τουρκοκρατημένη Ελλάδα. Το διώροφο νεοκλασικό κτίριο στο δυτικό άκρο του γεφυριού - που κτίστηκε το 1864 από αυστριακό αρχιτέκτονα και σήμερα στεγάζει το λαογραφικό μουσείο - αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως φυλάκιο της Γέφυρας και αργότερα - μετά το 1881- ως μεθοριακός σταθμός - τελωνείο των Τούρκων. Στο τέλος της δεκαετίας του 1930 πλάι στα αρχαία βάθρα προστέθηκαν και τσιμεντένια - αισθητικά εκτρώματα - για τη στήριξη ξύλινης αρχικά γέφυρας, την οποία οι Γερμανοί κατακτητές, ενίσχυσαν με σιδηροδοκούς για τη διέλευση των οχημάτων τους. Το 1945 κατασκευάσθηκε κανονική σιδηρογέφυρα η οποία σε συνδυασμό με τις χονδροειδείς τσιμεντοβάσεις της κατέστρεψε τη βόρεια όψη του Παλιού γεφυριού. Μόλις πριν λίγα χρόνια απαλλάχτηκε το μνημείο απ' αυτούς τους "κακοήθεις όγκους του" και με τις εργασίες στερέωσης ξαναβρήκε την αρχική του λάμψη.
Στην ανατολική όχθη του Αράχθου, κοντά στην αρχή της γέφυρας, σώζεται μεγάλος πλάτανος, ο πλάτανος του Αλή πασά, γιατί -όπως λένε- στον ίσκιο του καθόταν ο Αλής και έβλεπε κρεμασμένους απ' τα κλαδιά του όσους είχε καταδικάσει σε θάνατο με απαγχονισμό. Σ' αυτό το μακάβριο θέαμα μας μεταφέρει το δημοτικό τραγούδι:
"- Τ' έχεις καημένε πλάτανε και στέκεις μαραμένος με τις ριζούλες στο νερό; - Αλή πασάς επέρασε..."
Πάνε χρόνια που το γεφύρι ορφάνεψε απ' το φυσικό του σύντροφο, το νερό, αφού μετά την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Πουρναριού το 1981 δεν υπάρχει συνεχής ροή στο ποτάμι. Έτσι το μνημείο έπαψε να δροσίζει τα πόδια του, κατάντησε εκκλησιά χωρίς εικόνες, βρύση χωρίς νερό. Το 1983 για τον ίδιο λόγο (ακανόνιστη ροή) διέτρεξε θανάσιμο κίνδυνο. μπορεί βέβαια να γλίτωσε τότε -έστω και την τελευταία στιγμή- απ' την καταστροφή, εξακολουθεί όμως να γεφυρώνει ένα στέρφο από νερό ποτάμι, πληρώνοντας μ' αυτό τον τραγικό τρόπο το τίμημα της εξέλιξης.
Του γιοφυριού της Άρτας
Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες, γιοφύριν εθεμέλιωναν στης Άρτας το ποτάμι. Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν. Μοιρολογούν οι μάστοροι και κλαιν οι μαθητάδες:
- Αλίμονο στους κόπους μας, κρίμα στις δούλεψες μας,
ολημερίς να χτίζουμε, το βράδυ να γκρεμιέται!
Πουλάκι εδιάβη κι έκατσε αντίκρυ στο ποτάμι,
δεν εκελάηδε σαν πουλί, μηδέ σα χελιδόνι, παρά εκελάηδε κι έλεγε, ανθρώπινη λαλίτσα:
- Αν δε στοιχειώσετε άνθρωπο, γιοφύρι δε στεριώνει.
και μη στοιχειώσετε ορφανό, μη ξένο, μη διαβάτη,
παρά του πρωτομάστορα την όμορφη γυναίκα,
πόρχεται αργά τ' αποταχύ και πάρωρα το γιόμα.
Τ' άκουσ' ο πρωτομάστορας και του θανάτου πέφτει. Πιάνει μηνάει της λυγερής με το πουλί τ' αηδόνι: Αργά ντυθεί, αργά αλλαχτεί, αργά να πάει το γιόμα,
αργά να πάει και να διαβεί της Άρτας το γιοφύρι. Και το πουλί παράκουσε κι αλλιώς επήγε κι είπε:
- Γοργά ντύσου, γοργά άλλαξε, γοργά να πας το γιόμα,
γοργά να πας και να διαβείς της Άρτας το γιοφύρι.
Νά τηνε κι εξανάφανεν από την άσπρη στράτα. Την είδ' ο πρωτομάστορας, ραγίζεται η καρδιά του. Από μακριά τους χαιρετά κι από κοντά τους λέει:
- Γεια σας, χαρά σας, μάστοροι κι εσείς οι μαθητάδες. μα τι έχει ο πρωτομάστορας κι είναι βαργωμισμένος;
- Το δαχτυλίδι το 'πεσε στην πρώτη την καμάρα,
και ποιος να μπει και ποιος να βγει το δαχτυλίδι να 'βρει;
- Μάστορα, μην πικραίνεσαι κι εγώ να πα σ' το φέρω,
εγώ να μπω, κι εγώ να βγω, το δαχτυλίδι να 'βρω.
Μηδέ καλά κατέβηκε, μηδέ στη μέση επήγε. -Τράβα, καλέ μ' τον άλυσο, τράβα την αλυσίδα, τι όλον τον κόσμο ανάγειρα και τίποτες δεν ήβρα. Ένας πηχάει με το μυστρί, κι άλλος με τον ασβέστη, παίρνει κι ο πρωτομάστορας και ρίχνει μέγα λίθο.
- Αλίμονο στη μοίρα μας, κρίμα στο ριζικό μας!
Τρεις αδερφάδες ήμαστε, κι οι τρεις κακογραμμένες
η μια 'χτισε το Δούναβη, κι η άλλη τον Αφράτη,
κι εγώ η πλιο στερνότερη της Άρτας το γιοφύρι.
Ως τρέμει το καρυόφυλλο, να τρέμει το γιοφύρι,
κι ως πέφτουν τα δεντρόφυλλα, να πέφτουν οι διαβάτες.
- Κόρη, τον λόγον άλλαξε, κι άλλη κατάρα δώσε, πόχεις μονάκριβο αδερφό, μη λάχει και περάσει. Κι αυτή τον λόγον άλλαξε, κι άλλη κατάρα δίνει:
- Αν τρέμουν τ' άγρια βουνά, να τρέμει το γιοφύρι,
κι αν πέφτουν τ' άγρια πουλιά, να πέφτουν οι διαβάτες, τι έχω αδερφό στην ξενιτιά, μη λάχει και περάσει.
Ν.Γ. Πολίτη: Έκλογαί"

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** ΒΕΛΓΙΟ -ΕΛΛΑΔΑ   1-1 ,  (0-0) .- ^

Τα γκολ :   46΄ Μήτρογλου , 86΄ Λουκάκου
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 65΄ Ταχτσίδης (2η κίτρινη), 90΄+ Τζαβέλλας (2η κίτρινη)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Φελαϊνί, Μέρτενς, Βίτσελ, Λουκάκου - Ταχτσίδης, Τζαβέλλας, Σάμαρης, Καπίνο
ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντερβέιρελντ, Σιμάν (84΄ Μιραλάς), Βερτόνγχεν, Τσαντλί, Βίτσελ, Φελαϊνί (66΄ Ντεμπελέ), Καράσκο, Ναϊνγκολάν, Μέρτενς, Λουκάκου.
ΕΛΛΑΔΑ (Μίχαελ Σκίμπε): Καπίνο, Τοροσίδης, Τζαβέλλας, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Σάμαρης, Ταχτσίδης, Σταφυλίδης, Φορτούνης (67΄ Τζιόλης), Μάνταλος (85΄ Ζέκα), Μήτρογλου (90΄ Βέλλιος).
Βίντεο με τα γκολ :
~*ΒΕΛΓΙΟ-ΕΛΛΑΔΑ  1-1  1ο γκολ Ελλάς Κ  Μήτρογλου  25/03/2017:
~*Βέλγιο-Ελλάς  1-1 γκολ ισοφ  Βέλγων  25/03/2017:
https://youtu.be/LOZ_Kv6-6wI  .-

~** Βαθμολογία Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. ΒΒέλγιο 5 4-1-0 22-2 13
ΕΛΛΑΔΑ 5 3-2-0 10-3 11
Βοσνία 5 3-1-1 13-5 10
Εσθονία 5 1-1-3 5-15 4
Κύπρος 5 1-1-3 3-8 4
Γιβραλτάρ 5 0-0-5 2-22 0
Το υπόλοιπο πρόγραμμα
09/06/17 Βοσνία/Ερζεγοβίνη-ΕΛΛΑΔΑ
09/06/17 Εσθονία-Βέλγιο
09/06/17 Γιβραλτάρ-Κύπρος

31/08/17 Κύπρος-Βοσνία/Ερζεγοβίνη
31/08/17 Βέλγιο-Γιβραλτάρ
31/08/17 ΕΛΛΑΔΑ-Εσθονία

03/09/17 Εσθονία-Κύπρος
03/09/17 ΕΛΛΑΔΑ-Βέλγιο
03/09/17 Γιβραλτάρ-Βοσνία/Ερζεγοβίνη

07/10/17 Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Βέλγιο
07/10/17 Γιβραλτάρ-Εσθονία
07/10/17 Κύπρος-Ελλάδα

10/10/17 Εσθονία-Βοσνία/Ερζεγοβίνη
10/10/17 Βέλγιο-Κύπρος
10/10/17 ΕΛΛΑΔΑ-Γιβραλτάρ

Social... καζούρα από Τσίπρα!
Τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Ελλάδας στο Βέλγιο παρακολούθησαν από τη Ρώμη ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βέλγο ομόλογο του, Σαρλ Μισέλ. «Στη Ρώμη λίγο πριν αρχίσει το ματς Βέλγιο - Ελλάδα, που βλέπουμε μαζί με τον @charlesMichel.
Ελπίζω να τον πειράζω εγώ μετά κι όχι αυτός εμένα», ανέφερε σε ανάρτηση του στο Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην οποία έχει επισυνάψει το σχετικό tweet του Σαρλ Μισέλ και τη σχετική φωτογραφία που τον απεικόνιζε μαζί με τον πρωθυπουργό του Βελγίου.
Το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής (25/3) :
Κύπρος-Εσθονία   0-0 .- ^
Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Γιβραλτάρ  5-0 .- ^
Βέλγιο-Ελλάδα   1-1 .- ^
1ος όμιλος
 Σουηδία-Λευκορωσία 4-0
(19΄ πεν., 49΄ Φόρσμπεργκ, 57΄ Μπεργκ, 78΄ Τέλιν)

 Βουλγαρία-Ολλανδία 2-0
(5΄, 20΄ Ντέλεφ)

Λουξεμβούργο-Γαλλία 1-3
(32΄ πεν. Γιόαχιμ - 28΄, 77΄ Ζιρού, 37΄ πεν. Γκριζμάν)

2ος όμιλος
Ελβετία-Λετονία 1-0
(66΄ Ντρμιτς)

Ανδόρα-Νήσοι Φαρόε 0-0

 Πορτογαλία-Ουγγαρία 3-0
(32΄ Αντρέ Σίλβα, 36΄, 65΄ Ρονάλντο)

8ος όμιλος
Κύπρος-Εσθονία 0-0 

Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Γιβραλτάρ 5-0
(4΄, 43΄ Ιμπίσεβιτς, 52΄ Βρσάγεβιτς, 56΄ Βίσκα, 90΄+4 Μπίτσακτσιτς)

 Βέλγιο-Ελλάδα 1-1
(89΄ Λουκάκου - 46΄ Μήτρογλου)  

Η βαθμολογία 8ου ομίλου
Βέλγιο 13 (22-2)
Ελλάδα 11 (10-3)
Βοσνία-Ερζεγοβίνη 7 (8-5)
Κύπρος 3 (3-8)
Εσθονία 3 (5-15)
Γιβραλτάρ 0 (2-17)

Η 6η αγωνιστική (09/06)

Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Ελλάδα (21:45)
Εσθονία-Βέλγιο (21:45)
Γιβραλτάρ-Κύπρος (21:45)

~* 4ος  όμιλος
Αυστρία-Μολδαβία 2-0 .-
Γεωργία-Σερβία  1-3 .-
Ιρλανδία-Ουαλία  0-0 .-

~* 7ος  όμιλος
Ισπανία-Ισραήλ  4-1 .-
Ιταλία-Αλβανία 2-0 .-
Λιχνεστάϊν- ΠΓΔΜ  0-3 .-

~* 9ος  όμιλος
Κροατία-Ουκρανία  1-0
Τουρκία Φιλανδία 2-0 .-
Κόσοβο- Ισλανδία  1-2 .-


3ος όμιλος Αζερμπαϊτζάν-Γερμανία 1-4
(31΄ Ναζάροφ - 19΄, 81΄ Σίρλε, 36΄ Μίλερ, 45΄ Γκόμες)

Σαν Μαρίνο-Τσεχία 0-6
(17΄, 24΄ Μπάρακ, 19΄, 77΄ πεν. Νταρίντα, 26΄ Γκέμπρε Σελασιέ, 43΄ Κρμέντσικ)

Β.Ιρλανδία-Νορβηγία 21:45

5ος όμιλος

 Αρμενία-Καζακστάν 2-0
(73΄ Μχιταριάν, 75΄ Οζμπιλίζ)

Ρουμανία-Δανία 21:45
Μαυροβούνιο-Πολωνία 21:45

6ος όμιλος
 Αγγλία-Λιθουανία 2-0
(22΄ Ντεφόου, 66΄ Βάρντι)

Σκοτία-Σλοβενία 21:45
Μάλτα-Σλοβακία 21:45

~* Κυριακή 26-03-2017
Ρουμανία -Δανία  0-0 .- ^
Σκωτία- Σλοβενία  1-0 .- ^
Β. Ιρλανδία- Νορβηγία  2-0 .- ^
Μαυροβούνιο -Πολωνία 1-2  ,- ^

*** Για τα προκριματικά Μουντιάλ  Ν. Αμερικής :
Ουραγουάη - Βραζιλία  1-4  .- ^
Αργεντινή-Χιλή 1-0 .-^
Κολομβία-Βολιβία 1-0 .- ^

*** Για την Β΄ Εθνική στο Ελληνικό ποδόσφαιρο  :
Σάββατο 25-03-2017  :
Λαμία-Χανιά  2-1 .- ^
Κυριακή 26-03-2017 :
Τρίκαλα -Άρης  1-0 .- ^
Απόλλων Σμύρνης -Αιγινιακός  4-1 .- ^
Πανσερραϊκός-Αγροτικός Αστέρας  2-1 .- ^
Κισσαμικός-Αναγέννηση Καρδίτσας  2-1 .- ^
Αχαρναϊκός-Παναργειακός  0-0 .- ^
Καλλονή-Σπάρτη  0-0 .- ^
ΟΦΗ-Καλλιθέα  1-0 .- ^
Πανελευσινιακός-Πανθρακικός  3-0  α.α. .- ^

***Για την Α1 στο Ελληνικό μπάσκετ :

 Σε αναμετρήσεις της 23ης αγωνιστικής στην Α1 Ανδρών στο μπάσκετ σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

Λαύριο - Δόξα Λευκάδας 80-60
Απόλλων Π. - Κολοσσός Ρ. 83-67
Κύμη - Άρης 77-80 παρ. , 71-71 (κ.α.)
Τρίκαλα - Κόροιβος 72-55
ΠΑΟΚ - Προμηθέας Π. 78-75
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός  87-106 κ.α. 77-77 παράταση 84-84 . .- ^

Τα δεκάλεπτα : 24-23, (42-41) , 62-57 , 77-77 κ.α. 1η παράταση : 84-84 , 2η παράταση :  87-106 .- ^
Διαιτητές: Αναστόπουλος Π.-Πουρσανίδης Γ.-Διαμαντής
Τα δεκάλεπτα: 24-23, 42-41, 62-57, 77-77, 84-84, 87-106
ΑΕΚ (Μανωλόπουλος): Ούκιτς 12 (2/10 τρίπ.), Λαρεντζάκης 5 (1/5 σουτ, 6 ασ.),. Νιούλεϊ 6 (2/2 τρίπ.), Μαυροειδής 12, Μαυροκεφαλίδης 19 (1 τρίπ., 6 ριμπ.), ΜακΓκραθ 9 (3/5 τρίπ.), Ελόνου 11 (11 ριμπ.), Βασιλειάδης, Χαριτόπουλος, Ντίξον 4, Σάκοτα 9 (0/3 τρίπ.).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πασκουάλ): Ρίβερς 17 (3/5 τρίπ., 6 ριμπ.), Φελντέιν 10 (1/5 τρίπ.), Μπουρούσης 18 (7/11 σουτ), Σίνγκλετον 22 (3/3 τρίπ., 16 ριμπ.), Καλάθης 14 (2), Τζέιμς 11, Παππάς 5 (1), Γκιστ 9 (6 ριμπ.), Γκάμπριελ
Βίντεο από τον αγώνα :
~*ΑΕΚ-ΠΑΟ  87-106 μετά από 2ο  παρατάσεις  26/03/2017  Α1 μπάσκετ :   https://youtu.be/6qZ9WuX8L4g  .-

Ρέθυμνο - Ολυμπιακός   63-70 , (32-36) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 18-19 , (32-36) , 45-51 , 63-70 .-

*** Τρίκαλα - Κόροιβος Αμαλιάδας  72-55
Τα δεκάλεπτα: 26-25, 40-32, 51-47, 72-55
Διαιτητες:
Σώμος-Τσώνος-Σκούτας
Τρίκαλα (Καστρίτης): Κάφεϊ 17(2), Τσαγκαράκης 11(3), Μπάρλοου 3(1), Χότον 4, Βαρυτημιάδης 4, Λίποβι 9(1), Εζιούκου 2, Καραθανάσης, Πουλιανίτης 2, Καλλές 2, Καλογιαννίδης, Μανωλόπουλος 18(4)
Κόροιβος Αμαλιάδας (Καλαμπάκος): Γκότσερ9(1) , Σταρκς, 4 Σανέ, Σπυριδωνίδης 6, Πόλαρντ 16(1), Μιλουτίνοβιτς 14(1), ΜακΚέλαν, Σαχπατζίδης 3, Χατζηνικόλας, Αποστολίδης, Μπεκρής, Μιχάλογλου 3

***  ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ - ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ  83-67
Τα δεκάλεπτα: 30-15, 47-24, 62-54, 83-67
Διαιτητές: Μάνος, Πουρσανίδης, Παγώνης
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Θανάσης Σκουρτόπουλος): Χίκι 12 (3), Μπαρτ 24(6), Τσιάρας, Καλινόσκι 18(4), Ρέινς 9(9ριμπ.), Στόκτον, Βεργίνης 3(1), Διαμαντάκος 6, Σλαφτσάκης, Μπάβτσιτς, Κουζέλογλου 11(1).
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ (Άρης Λυκογιάννης): Ρέντικ 13, Σαλούστρος 9(1), Ρέλεφορντ 13, Βασιλόπουλος 7(9ριμπ.), Χολ 18(6/15 σουτ), Λιάπης, Γεωργαλής, Αγγελάκος, Άχονεν, Παπαδάκης 4(1), Γουάτσον 3.

*** ΛΑΥΡΙΟ - ΔΟΞΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ  80-60
Τα δεκάλεπτα: 24-16, 46-29, 62-41, 80-60
Διαιτητές: Τζαφλέρης, Δεσλής, Καλογερόπουλος Λ.
ΛΑΥΡΙΟ (Χρήστος Σερελής): Χάμιλτον 12 (1), Εβανς 10, Γκρέι 15 (4), Στεφανίδης 9 (1), Μπολντς 8, Πάντερ 9 (1), Αθανάσουλας, Περάκης, Κακλαμανάκης 8, Αναγνωστάκης, Νίξον 6, Γιαννακόπουλος 3 (1)
ΔΟΞΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (Φώτης Τακιανός): Σκοτ 4, Ντόμπλας 8, Τσαλδάρης 3 (1), Χάρις 4, Μάρας 12 (1), Πεταλωτής, Άμποτ 10 (2), Ντόουελ 2, Δεμερτζής 4, Γεωργάκης

***  ΠΑΟΚ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ  78-75 .- ^
 Τα δεκάλεπτα: 20-24, 40-43, 49-62, 78-75
Διαιτητές: Ψαριανός, Ανδρικόπουλος, Κατραχούρας
ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Σόμπι 8, Χρυσικόπουλος 13 (1), Κόνιαρης 7 (1), Τσόχλας 5 (1), Μαργαρίτης, ΜακΦάντεν 18 (4), Μιλιένοβιτς 1, Γλυνιαδάκης 4, Πέινερς 7, Κλάντον 6, Ασκα 9
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ (Βαγγέλης Αγγέλου): Παπαντωντίου 3 (1), Τζάξεν 7 (1), Γκίκας 8 (1), Πέττας, Γερομίχαλος 9 (3), Φαγιέ 11 (2), Ντίκερσον, Τζόουνς 13 (2), Τόντιτς 7 (1), Σαρικόπουλος 6, Μουρ 11 (1).

***   ΚΥΜΗ - ΑΡΗΣ  77-80 παρ. , κ .α. 71-71.-^
Τα δεκάλεπτα: 20-13, 25-35, 50-57, 71-71,77-80 παρ.
Διαιτητές: Πηλοϊδης-Παναγιώτου-Γεωργιάδης
ΚΥΜΗ: Καντί 7 (1/6 τρίπ.), Τσούπκοβιτς 14 (3), Κοστόφ 10 (2), Πάμπλαντ 3 (1), Όρτον 8, Τουντζιαράκης 13, Σχίζας 7, Σιγκούνας, Κωνσταντακόπουλος, Σταμάτης 12, Ντίξον 3 (1).
ΑΡΗΣ: Φλιώνης 3 (1), Τσαϊρέλης 5 (1), Κάμινγκς 17, Γιάνκοβιτς 14 (1/7 τρίπ., 10 ριμπ.), Ξανθόπουλος 12 (2), Ζάρας 13 (3), Μούρτος 2, Σίμτσακ 2, Καββαδάς 9 (10 ριμπ.), Ντραγκίσεβιτς 3.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 22 αγώνες)
1. Ολυμπιακός 45 
. Παναθηναϊκός 45 
3. ΑΕΚ    40
4. ΠΑΟΚ 36
. Άρης 36
6. Κολοσσός Ρόδου 35
7. Ρέθυμνο 34
. Προμηθέας Πατρών 33
9. Λαύριο 32
. Τρίκαλα 32
11. Κόροιβος Αμαλιάδας 30
. Κύμη 30
13. Απόλλων Πατρών 29
14. Δόξα Λευκάδας 27  

*** Τοπικά πρωταθλήματα ΕΠΣ Μεσσηνίας στο ποδόσφαιρο  :

 ~** Α΄ ΤΟΠΙΚΗ
Σήμερα Σάββατο 25-03-2017
ΑΕ Αβίας – Πανθουριακός  0-2 .- ^
Απόλλων Καλαμάτας – ΑΣ Ανδρούσας  2-3 .- ^
ΑΟ Φαραί – Εράνη Φιλιατρών   0-0 .- ^
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας-ΑΣΤΕΡΑΣ  Αρφαρών  3-0  α.α.  .- ^
Κυριακή 26 Μαρτίου  2017 :
Μιλτιάδης – Π.Σ. Η Καλαμάτα  0-2 .- ^
Πάμισος Μεσσήνης – Ολυμπιακός Καλαμάτας  6-0 .- ^
ΑΟ Διαβολιτσίου – Εθνικός Μελιγαλά  2-2 .- ^
ΑΟ Κυπαρισσίας – Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων  2-1 .- ^
Ρεπό: Αναγέννηση Παραλίας.
~** Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Σάββατο  25-03-2017
Νέος Άρις – ΑΟ Σπερχογείας  0-4 .- ^
Χανδριναϊκός – Αστέρας Μικρομάνης  1-0 .- ^
Ολυμπιακός Ανάληψης – Ηρακλής Καλαμάτας  1-1  .-^
Κυριακή 26 Μαρτίου  2017
Ακρίτας Κορώνης – ΑΟ Ασπροχώματος  1-3 .- ^
Παπαφλέσσας Χώρας – Ομόνοια  1-1 .- ^
Δωριέας Δωρίου – Απόλλων Πεταλιδίου  1-0 .- ^
Αίαντας Καλαμάτας – Μεσσηνιακός  1-0 .- ^
~** Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
Σάββατο  25-03-2017 
Διαγόρας Κοπανακίου – ΑΕ Γαργαλιάνων  1-1 .- ^
Θύελλα Μερόπης – Παπαφλέσσας Άμφειας   0-3 .- ^
Αστέρας Βαλύρας – Πανευαϊκός  2-2 .- ^
ΠΑΟ Καλού Νερού – Ατρόμητος Πλατέος  3-0 .- ^
Κυριακή 26 Μαρτίου  2017 :
ΑΕΚ Καλαμάτας – Ηρακλής Κυπαρισσίας  2-4 .- ^
ΑΕ Μάνης – Κεραυνός Καλαμάτας  3-2 .- ^ 

 *** Οι  τελευταίες δυο αγωνιστικές  της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ :
Αγωνιστική ημέρα: 29

30.03. 20:00Αναντολού ΕφέςΟλυμπιακός
 

30.03. 21:45ΜπάμπεργκΝταρουσάφακα
 

30.03. 22:00ΜπαρτσελόναΜακάμπι Τελ Αβίβ
 

31.03. 20:00ΓαλατάσαράιΜπασκόνια
 

31.03. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΟύνικς Καζάν
 

31.03. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΜιλάνο
 

31.03. 21:45ΠαναθηναϊκόςΤΣΣΚΑ Μόσχας
 

31.03. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΦενερμπαχτσέ
 
Αγωνιστική ημέρα: 30
06.04. 20:45ΦενερμπαχτσέΜπαρτσελόνα
 
06.04. 21:00ΜπάμπεργκΓαλατάσαράι
 
06.04. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΠαναθηναϊκός
 
06.04. 22:00ΜπασκόνιαΖαλγκίρις Κάουνας
 
07.04. 20:00ΝταρουσάφακαΕρυθρός Αστέρας
 
07.04. 20:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΟλυμπιακός
 
07.04. 21:45ΜιλάνοΟύνικς Καζάν
 
07.04. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΑναντολού Εφές

***

~ ~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017  :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ...
~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-01-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας RFAA NEWS Πέμπτη 02-03-2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/rfaa-news-02-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 03 Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-03-2017.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο  04  Μαρτίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-04-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή της Ορθοδοξίας 05  Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-05-2017.html .- 
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 04  και 05 Μαρτίου  2017  :Ανασκόπηση όλων των αθλητικών εβδομάδας που έφυγε  .... :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/   .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 06 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ...  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-06-2017.html .-
~*   ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  06  Μαρτίου 2017  :   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS Τρίτη 07  Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/03/news-07-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 08  Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .... :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-08-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NWES 2 - Τετάρτη  08 Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι  της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-nwes-2-08-2017.html .- 
~*Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  09  Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι  της ενημέρωσής  μας ....  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-09-2017.html .-  
 ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ..:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/   .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  Arfara News  Σάββατο  11 Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ....   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-11-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή  12 Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-12-2017.html  
 ~*
ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11  , 12  και  13  Μαρτίου  2017  :Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/03/11-12-13-2017.html .-

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Δευτέρα 13 Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  ....   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-13-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  14 Μαρτίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....     :   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/news-14-2017.html    .- 
~*  Η  Εφημερίδα μας  Arfara News 2 .. Τρίτη 14  Μαρτίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-2.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη  15 Μαρτίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας ....  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-15-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη  16 Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .....  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-16-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 17 Μαρτίου  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :   http://snsarfara.blogspot.gr/2017/03/news-17-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  18 Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-18-2017.html .-

~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 19 Μαρτίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/  .- 
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 18  , 19  και 20  Μαρτίου  2017  :
~
Μαζί με την αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ...:  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/03/18-19-20-2017.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Δευτέρα 20 Μαρτίου  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ...  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-20-2017.html .-

~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  21 Μαρτίου  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-21-2017.html  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη  22 Μαρτίου  2017  :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/news-22-2017.html .
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS η 23 Μαρτίου 2017 :Στο  αγιάζι της καθημερινή μας ενημέρωσης :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-23-2017.html .-  

~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης
 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-24-2017.html .-
 ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 25-03-2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης/
 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-25-03-2017.html .-

~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 26  Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της καθημερινή μας  ενημέρωσης  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/news-26-2017.html .-  
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25 και 26 Μαρτίου  2017 :Αθλητική επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2017/03/25-26-2017.html  .-
~ * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-27-2017.html .-

~
~  *** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5414   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3486   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3513 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.413  βίντεο   .-

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: