Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Δευτέρα 13 Μαρτίου  2017  :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  ....
Οι νέοι σήμερα δεν μπορούν να συνδέσουν τις γνώσεις των ,..με τα χέρια τους  ....
Παναγία Μυρτιώτισσα Τριχωνίδας
~*  Τη πάσα  ελπίδα  εις εσένα έχω μήτηρ του Θεού , φύλαξόν με υπό την σκέπη σου  .-
Ι.Ν. Παναγίας Μυρτιώτισσας της Ι. Μονής
VIDEO  για  σήμερα  :
~*Αλήθειες που δεν ακούγοντε  1/2017:
 https://youtu.be/NmD5bPq0Q6o .-
~~*Αλήθειες που δεν σας λένε  2/ 2017:
 https://youtu.be/_bcggyYLQ6I .-
Πόσα κομποσχοίνια;
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης- Γέροντα, πόσα κομποσχοίνια είναι καλά να κάνει κανείς;
- Άλλος γεωργός από δέκα στρέμματα που σπέρνει βγάζει πέντε χιλιάδες κιλά σιτάρι και άλλος από πενήντα στρέμματα δεν βγάζει ούτε και το σπόρο που έριξε· του μένει και η κούραση , του χεριού από το αλέτρι....

~   13 Μαρτίου
Πουπλίου επισκόπου Αθηνών († β΄αι.), Νικηφόρου πατριάρχου (1) Κων/πόλεως (†846). Ιερομάρτυρος Μαρίου επισκόπου Σεβαστείας.Μαρτύρων Αβίβου του Αιγυπτίου, Αφρικανού, Πουπλίου, Τερεντίου και Χριστίνης της εκ Περσίας.
(1) Ο άγιος Νικηφόρος χειροτονήθηκε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως το Πάσχα του 806. Επί βασιλείας του σφοδρού εικονομάχου Λέοντος του Ε΄, αναγκάστηκε να παραιτηθεί στα μέσα του 805 και να ζήσει εξόριστος για δεκατρία χρόνια σε κάποιο μοναστήρι. Μετά το θάνατο του Λέοντα ο Νικηφόρος επανήλθε στην Κωνσταντινούπολη, επί ημερών Μιχαήλ Α΄. O βασιλιάς υποσχέθηκε να επαναφέρει τον Νικηφόρο στην Πατριαρχεία, με την προϋπόθεση να μην ανακινήσει πλέον το ζήτημα της αναστήλωσης των Αγίων εικόνων. O άγιος δε συμφώνησε και απομακρύνθηκε και πάλι από την Κωνσταντινούπολη. Εκοιμήθη οσιακά στις 2 Ιουνίου του έτους 828. Μετά τον θρίαμβο των Αγίων εικόνων, την απομάκρυνση του πατριάρχου Ιωάννη από τον θρόνο και την εκλογή του Μεθόδιου, ενεκρίθη από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα η ανακομιδή των λειψάνων του μακαριστού πατριάρχου στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι ο Μεθόδιος ακολουθούμενος από ιερείς και πλήθος πιστών, μετέβη στη μονή Αγ. Θεοδώρου όπου βρισκόταν το σεπτό λείψανο, το οποίο αφού τοποθέτησε σε πολυτελή λειψανοθήκη, το μετέφερε με το βασιλικό πλοίο στη Κωνσταντινούπολη. Εκεί το υποδέχθηκαν με μεγάλες τιμές οι βασιλείς και η Σύγκλητος και στη συνέχεια το απέθεσαν στη Μεγάλη Εκκλησία. Έπειτα από ολονύκτια και αγρυπνία το μετέφεραν στο Ναό των Αγίων Αποστόλων στις 13 Μαρτίου, την ίδια ημερομηνία όπου ο Άγιος είχε εξοριστεί. ~
Σήμερα 13/03/2017 εορτάζουν:
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικηφόρου του Ομολογητού, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Άγιος Πούπλιος, Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Αθηνών
~ Ἦχος γ'. Θείας πίστεως.
~ Νίκην ἤνεγκε, τὴ Ἐκκλησία, ἡ σὴ ἔνθεος, ὁμολογία, Νικηφόρε Ἱεράρχα θεόληπτε, τὴν γὰρ Εἰκόνα τοῦ Λόγου σεβόμενος, ὑπερορία ἀδίκως ὠμίλησας. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.
~* Απολυτίκιο Αγ. Νικηφόρου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως - 13 ΜΑΡΤΙΟΥ : https://youtu.be/AGvyElHDYrQ  .-


~
Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών

Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφο....
 
Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας

Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας
 
Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος

Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρο....
 
Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας

Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας
 
Άγιος Νικηφόρος

Άγιος Νικηφόρος
 
Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου
 
Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανού της Κυδωνίας Κρήτης

Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανο....
 
Αγία Αγάθη

Αγία Αγάθη
 
Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)

Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)
 
Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προφήτιδα

Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προ....
 

*** Ντιάνα Μαούνη: Η Καλαματιανή δικηγόρος που έφτασε στην υψηλότερη κορυφή της Ινδοκίνας 
Από τους πιο ενεργούς συλλόγους της Καλαμάτας ο Ορειβατικός, διοργανώνει κάθε σχεδόν εβδομάδα μια εκδρομή- ορειβασία. Κάθε μία είναι και διαφορετικού επίπεδου δυσκολίας, κάτι που, μάλιστα, διευκρινίζει στις ανακοινώσεις του, προκειμένου να το γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι.
Μέχρι σήμερα τα μέλη του έχουν καταφέρει να κατακτήσουν πολλές κορυφές, με τελευταία και εντυπωσιακή εκείνη της Fansipan στο Βιετνάμ, στα 3.144 μέτρα.
Μια κορυφή που βρίσκεται στα σύνορα Κίνας και Βιετνάμ, ενώ η ανάβαση για τους Μανώλη Αλοίμονο, Κώστα Φύκιρη, Γιώργο Στεφανούρη, Θανάση Μαούνη, Κώστα Κωνσταντόπουλο και Ντιάνα Μαούνη ξεκίνησε από την πόλη Sapa.
Εμείς μιλήσαμε για αυτή την εμπειρία, όπως και για πολλά άλλα, με την Ντιάνα Μαούνη, τη δικηγόρο που αποφάσισε να πάει στον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας πριν από 3 χρόνια, ώστε να κάνει κάτι διαφορετικό τις Κυριακές της:
  Πώς και πότε μπήκε η ορειβασία στη ζωή σου;
Ανέκαθεν και για κάποιον λόγο είχα στο μυαλό μου ότι η ορειβασία θα ήταν μια δραστηριότητα που θα μου άρεσε και θα μου ταίριαζε. Το γεγονός ότι ζούσα στην Αθήνα, δεν είχα αρκετό ελεύθερο χρόνο και ανάλογη παρέα, δεν βοήθησε στο να ασχοληθώ με το χόμπι αυτό νωρίτερα.
Τυχαία, λοιπόν, και πριν από περίπου τρία χρόνια παρακινήθηκα από μια φίλη να ακολουθήσουμε μία εξόρμηση του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας στο Καλάθι, το βουνό πάνω από τη Βέργα, και από τότε αισθάνθηκα ότι η ορειβασία ήταν κάτι που έλειπε από τη ζωή μου.
  
Τι σου είπαν οι δικοί σου άνθρωποι, όταν τους είπες ότι θες να ασχοληθείς με αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι οι δικοί μου άνθρωποι αρχικά δεν πίστεψαν ότι, όντως, θα ασχοληθώ με την ορειβασία.
Δεδομένου ότι ήμουν άμαθη σε οποιοδήποτε είδος σωματικής καταπόνησης, θεωρούσαν ότι δύσκολα θα μπορέσω να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις μιας τέτοιας δραστηριότητας.
Στην πορεία, ακόμα και σήμερα, συνεχίζω να εκπλήσσω τους ίδιους και τον εαυτό μου όταν κατακτώ έναν ακόμα πιο δύσκολο στόχο.
  Τι σημαίνει για εσένα αυτή;
Η ορειβασία για μένα είναι πολλά περισσότερα από ένα χόμπι με το οποίο περνάω δημιουργικά και ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο μου. Είναι μία συνεχής πρόκληση, ένας τρόπος να ξεπερνάω κάθε φορά τον εαυτό μου και τα όριά του.
Η ορειβασία επεκτείνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μου και λειτουργεί ως βιωματικό μάθημα, ότι πάντα, όσο δύσκολη κι αν είναι μία πρόκληση, μπορώ να τα καταφέρω υπερβάλλοντας εαυτόν.
  
Ποια η αίσθηση που έχεις όταν φτάνεις στο στόχο σου;
Όταν τα καταφέρνω με ένα στόχο μου, όπως συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, ενισχύεται και βελτιώνεται η αυτοπεποίθησή μου και αισθάνομαι ότι τα προσωπικά μου όρια κάθε φορά τα θέτω, προκειμένου να τα ξεπερνάω την επόμενη.
  Υπήρξε φορά που σκέφτηκες να τα παρατήσεις;
Φυσικά και υπήρξε διαδρομή που σκέφτηκα να τα παρατήσω. Οι συνθήκες στο βουνό είναι ακραίες ούτως ή άλλως, με αποτέλεσμα, όσο καλή φυσική κατάσταση και να έχεις και όσο προετοιμασμένος να είσαι, το τι τελικά θα βιώσεις και το πώς θα αντεπεξέλθεις σε αυτό, να είναι ένας ανεξάρτητος εξωγενής παράγοντας, ο οποίος κάθε φορά σού δημιουργεί πρωτόγνωρα συναισθήματα και σε φέρνει στα όρια της αντοχής σου.
Έχω σκεφτεί αρκετές φορές, λοιπόν, να τα παρατήσω στη μέση του πουθενά και να έλθει ελικόπτερο να με πάρει, το οποίο εκείνη την ώρα μού μοιάζει ως αρκετά ρεαλιστικό σενάριο, μέχρι που συνειδητοποιώ ότι έχω λίγο παραπάνω και μπορώ να τα καταφέρω.
  
Πόσο εύκολη είναι η ορειβασία και ποιος μπορεί να ασχοληθεί με αυτή;
Η ορειβασία εν γένει έχει μεγάλο εύρος δυσκολίας, με συνέπεια να απευθύνεται σε αρκετούς ανθρώπους.
Έτσι, λοιπόν, υπάρχουν εύκολες πεζοπορικές διαδρομές, οι οποίες απευθύνονται στο μέσο άνθρωπο ο οποίος έχει στοιχειώδη φυσική κατάσταση και είναι υγιής και φτάνει μέχρι απαιτητικές ορειβατικές διαδρομές, με μεγάλες τεχνικές δυσκολίες και απαιτήσεις, οι οποίες προϋποθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία και ενασχόληση με το συγκεκριμένο αντικείμενο.
  Η ομαδικότητα είναι κάτι που χρειάζεται;
Θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί με μια πρώτη πρόχειρη προσέγγιση ως ατομικό άθλημα, δεδομένου ότι έχεις να κάνεις με τον εαυτό σου και τη δική σου προσωπική αντοχή και δύναμη να τα καταφέρεις.
Προσωπικά, θεωρώ ότι κάτι τέτοιο τελικά δεν ισχύει και η αλληλεγγύη, η ηθική υποστήριξη και η ψυχική ενδυνάμωση της ομάδας παίζει σημαντικό ρόλο στο να τα καταφέρει μεμονωμένα το κάθε μέλος της.
  Πες μας κάποια σημεία που έχεις πάει μέχρι σήμερα…
Μέχρι σήμερα έχω βρεθεί σε αρκετά βουνά της Ελλάδας και για πρώτη φορά στο εξωτερικό με την πρόσφατη ανάβαση, στην κορυφή «Fansipan» στο Βιετνάμ.
Έχω ανέβει στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, στον Όλυμπο, το οποίο πραγματικά με μάγεψε και δικαιολόγησε το γεγονός ότι αποτελούσε την κατοικία των δώδεκα θεών, στην Πίνδο, στο Καϊμακτσαλάν, στην Δίρφυ στην Εύβοια και άλλα ενδιαφέροντα ελληνικά βουνά και κορυφές.
  
Όσον αφορά στην τελευταία διαδρομή στο Βιετνάμ, πώς αποφάσισες να συμμετάσχεις;
Το ταξίδι αυτό ήταν ιδέα μιας παρέας φίλων και μελών του Ορειβατικού Καλαμάτας, την οποία και υλοποίησαν, τελικά, με μεγάλη επιτυχία και τους ευχαριστώ γι’ αυτό.
Δεδομένου ότι έχουμε πραγματοποιήσει κι άλλες εκδρομές μαζί με διάθεση περιπέτειας και εξερεύνησης, θεώρησα ότι το ταξίδι αυτό θα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Ένα ταξίδι ζωής, το οποίο δύσκολα θα μπορούσα να ξανακάνω και, άρα, μια μοναδική ευκαιρία, την οποία αποφάσισα να εκμεταλλευτώ.
  Πες μας για αυτή την ανάβαση…
Η συγκεκριμένη ανάβαση ήταν αρκετά δύσκολη και απαιτητική, την οποία αρχικά υποτιμήσαμε ως διαδρομή.
Με βάση το γεγονός ότι είχε προσεγμένο και καλοδιατηρημένο μονοπάτι με αρκετές ανθρώπινες επεμβάσεις σε σημεία δυσκολίας, όπως σιδερένιες βοηθητικές κλίμακες, θεωρήσαμε ότι η ανάβαση θα ήταν μέτριας δυσκολίας χωρίς πολλές απαιτήσεις.
Η πραγματικότητα, βέβαια, ήταν ότι ήταν αρκετά κοπιώδης διαδρομή, με υψομετρική διαφορά και μεγάλη κλίση στο μεγαλύτερο μέρος της, η οποία δε σου επέτρεπε στο ελάχιστο να ελαττώσεις το ρυθμό σου και να ξεκουραστείς.
  Η κορυφή που θες να κατακτήσεις…
Στην απάντηση μου θα είμαι προβλέψιμη και χωρίς καμία έκπληξη. Όπως οποιοσδήποτε που του αρέσει το βουνό και ασχοληθεί με την ορειβασία έχει ως όνειρο το γίγαντα των βουνών, το Έβερεστ, έτσι κι εγώ.
Βέβαια γνωρίζω ότι η επιθυμία μου αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει ανεκπλήρωτο όνειρο, αλλά η συγκεκριμένη κορυφή δεν παύει να μου ασκεί μιαν ιδιαίτερη γοητεία.
  Τι θα έλεγες σε κάποιον που σκέφτεται να ασχοληθεί με την ορειβασία;
Θα ήθελα να πω σε κάποιον που το σκέφτεται να έρθει να δοκιμάσει να πραγματοποιήσει αρχικά μια εύκολη πεζοπορία, προκειμένου να βρεθεί στη φύση και να απολαύσει τα πολλαπλά οφέλη της. Η επαφή με τη φύση μπορεί να επιδράσει ευεργετικά στο σύγχρονο άνθρωπο σε πολλά επίπεδα και, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί πολιτιστικό στοιχείο μιας κοινωνίας.
Και φυσικά, ο καθένας που σκέπτεται να το δοκιμάσει, ας έχει στο μυαλό του ότι κάθε ανάβαση έχει τις δυσκολίες της, αλλά στο τέλος η κατάκτηση της κορυφής σε αποζημιώνει. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 
*** Μοναδικός δραπέτης από το κλουβί της Θεατρικής Διαδρομής, το γέλιο
Μια βραδιά να γελάσεις μέχρι δακρύων και να διασκεδάσεις με την ψυχή σου δεν αρκεί. Μια φορά να ταξιδέψεις στο Σαιν Τροπέ της Κυανής Ακτής τη δεκαετία του 70 δε φτάνει. Μια φορά να προβληματιστείς για τις σεξιστικές προκαταλήψεις και τους σύγχρονους ηθικούς κοινωνικούς περιορισμούς δεν είναι ικανή για να τους ξεπεράσεις.
«Το Κλουβί με τις Τρελές» σε σκηνοθεσία Κώστα Χαλκιά άνοιξε λοιπόν και για το ανήσυχο θεατρόφιλο κοινό της Καλαμάτας, και όχι για μια βραδιά.
Η Γαλλική κωμωδία του Ζαν Πουαρέ παίρνει σάρκα και οστά στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης και το μεταμορφώνει σε ένα κλουβί αστείρευτου γέλιου, ενθουσιασμού και  αυθόρμητων χειροκροτημάτων.
Το ερασιτεχνικό θεατρικό σχήμα της «Θεατρικής Διαδρομής», από την πρεμιέρα κιόλας της ξεκαρδιστικής παράστασης,  στις 3 Μαρτίου, κάνει το θαύμα του. Μέσα από τις συγκλονιστικές ερμηνείες , τους καλοδουλεμένους αστείους διαλόγους, τα φανταχτερά κοστούμια και τα εξαιρετικά σκηνικά, ηθοποιοί και λοιποί συντελεστές του έργου καταφέρνουν το ακατόρθωτο. Παρασύρουν και το πιο δύσπιστο και συντηρητικό κοινό της κατάμεστης αίθουσας σε ένα κλουβί προκλητικής κωμικής σάτιρας που κανείς δε θέλει να φύγει!
Η ιστορία άπτεται τόσο έντονα στη σύγχρονη πραγματικότητα που κανείς απορεί πως είναι δυνατόν κάποιος να την εμπνεύστηκε 40 χρόνια πριν.
Απ το nightclub « Το κλουβί με τις τρελές», ξεπηδούν οι χιουμοριστικές φιγούρες του Ζώρζ, διευθυντή του κλαμπ και του τρανσέξουαλ συντρόφου του Αλμπέν που εργάζεται γι αυτόν και είναι μαζί στη ζωή 15 χρόνια. Όλα κυλούν με την καθιερωμένη, ξέφρενη λάμψη τους μέχρι που καταφθάνει από το εξωτερικό ο γιός του Ζωρζ ,Λωράν. Αποφασισμένος να παντρεύει  την Μυριέλ, κόρη συντηρητικού βουλευτή του Αγροτικού Χριστιανοσοσιαλιστικού Κόμματος.
Θα καταφέρει ο Λωράν να κρύψει την ομοφυλοφιλία του πατέρα του, να συγκαλύψει τη σχέση του με τον εκκεντρικό Αλμπέν και την άστατη και ιδιαίτερη ζωή τους, να κουκουλώσει το ντροπιαστικό κλουβί με τις τρελές ;
Στην προσπάθεια τους αυτή, τα πράγματα περιπλέκονται και ταυτόχρονα οι ξεκαρδιστικές καταστάσεις ξετυλίγονται και διαδέχονται αστραπιαία η μία την άλλη, ενώ όλα κορυφώνονται όταν καταφθάνει απ το πουθενά η φυσική μητέρα του Λωράν.
Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια επιτυχία! Το θεατρικό έργο που κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές, όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στο TheatreduPalaisRoyal, τον Φεβρουάριο του 1973 ,μαγνήτισε και το κοινό της Καλαμάτας και θα εξακολουθήσει να το κάνει μέχρι και τις 19 Μαρτίου.
Το «κλουβί» αποτελεί όχι μόνο μια ανάσα ευφορίας ,ψυχαγωγίας και ξεγνοιασιάς σε μια πιεστική και κοινωνικόπολιτικά επιβαρυμένη ελληνική πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε, αλλά και μια τολμηρή σπίθα βαθύτερων προβληματισμών γύρω από το σεβασμό της διαφορετικότητας και τις οικογενειακές αξίες.
Το ζουμερό κουίζ ανακυκλώνεται στο μυαλό των θεατών μετά το τέλος της παράστασης. Είναι υπερβολή δύο ομόφυλοι να είναι ζευγάρι και να συζούν , είναι κακό και εξευτελιστικό για ένα παιδί να μεγαλώνει σε ένα σπίτι με δύο μπαμπάδες και δύο μαμάδες που όμως κυριαρχεί η αγάπη και η συντροφικότητα ;
Για κρατήσεις θέσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 27210-87902 και 6945984608 και για προπώληση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.  Της Αλέξιας Σταμάτη

*** Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 65χρονο που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στη Μεσσήνη 
Στην Αμφιθέα το χωριό που ήταν πρόεδρος θα γίνει σήμερα στις 15:30  η κηδεία του 65χρονου Γιώργου Δημητρακόπουλου, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στην Ε.Ο. Μεσσήνης- Ζευγολιατού.
Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος ως αυτοδιοικητικός τιμήθηκε πολλές φορές από τούς κατοίκους της Αμφιθέας με το αξίωμα του προέδρου, ενώ στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές τιμήθηκε από τους Δημότες όλου του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης.

*** Η υπογραφή του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απομένει για την κυκλοφοριακή μελέτη στην Κυπαρισσία 
 
Η υπογραφή του ασκούντος καθήκοντα γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου απομένει για την έγκριση της κυκλοφοριακής Μελέτης Υπεραστικών Οδών & Αστικών Αρτηριών της Δ.Ε. Κυπαρισσίας και της Μελέτης Σήμανσης Οδών και Κόμβων Δ.Ε. Κυπαρισσίας. Την Παρασκευή, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, μαζί με τον αρχιτέκτονα μηχανικό στη Δ.Τ.Υ. Δήμου Τριφυλίας, Αγγελή Πετρακόπουλο, μετέβη στο Ρίο της Αχαΐας, στη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, όπου υπέγραψε την προσθήκη τροποποιήσεων, διορθώσεων και αλλαγών επί της μελέτης, που είχε κάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για την έγκρισή τους. Ήδη εγκρίθηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση και απομένει η υπογραφή έγκρισης του ασκούντος καθήκοντα γενικού γραμματέα, ώστε στη συνέχεια να γίνει η εφαρμογή τους από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, γεγονός, που, ως εξέλιξη, κρίνεται θετικό μιας και επί χρόνια αναμένονται στην Κυπαρισσία οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. Σε σχετική ανάρτησή του, το βράδυ της Παρασκευής, στη σελίδα του στο facebook, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, με συνοδευτικές φωτογραφίες, αναφέρει: «Ταξίδι αστραπή για τις τελευταίες υπογραφές για την έγκριση της κυκλοφορικής μελέτης της Κυπαρισσίας που εκκρεμεί από το 2006». Θυμίζουμε πως, το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας έλαβε την με αριθμό 117/2015 απόφαση, για την κυκλοφοριακή μελέτη της Κυπαρισσίας, σε συνεδρίασή του την 28η Απριλίου 2015, χωρίς σε αυτή να αναφέρονται ποιες είναι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, παρά μόνο ότι «Εγκρίνει την με αριθ.27/2015 Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τριφυλίας ώστε να εφαρμοστεί η κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη της Κυπαρισσίας ως έχει». Απόφαση η οποία, όπως αναφέρεται στο απόσπασμα του πρακτικού του Δ.Σ. Τριφυλίας, είναι ομόφωνη! Η, δε, 27/2015 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, παρά τα όσα ελέχθησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της και τα οποία έχουμε γράψει, από τότε, σε σχετικό ρεπορτάζ στο "Θ", αναφέρεται πως αποφάσισε ότι «1. Εισηγείται την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης με τυχόν τροποποιήσεις που θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο και 2. η παρούσα απόφαση να διαβιβασθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση». Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης συζήτησης του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, στη συνεδρίαση της 28ης Απριλίου 2015, τόσο ο ίδιος ο δήμαρχος, Παναγιώτης Κατσίβελας, αφήνοντας σοβαρές αιχμές για τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές που ενώ μέχρι και τα σήματα ρύθμισης της κυκλοφορίας είχαν παραγγείλει και υπάρχουν στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας, ποτέ δεν εφάρμοσαν την απόφαση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας, όσο και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας, Σταματία Αλεξοπούλου, ανέφεραν ότι για το θέμα της μελέτης του κυκλοφοριακού υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κυπαρισσίας, του έτους 2009, την οποία και θα εφαρμόσουν – υλοποιήσουν. Όμως, όπως από τότε, στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέραμε, είναι τελείως διαφορετικό πράγμα η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης ως έχει, από την απόφαση του με αριθμό 106/2009 του δημοτικού συμβουλίου Κυπαρισσίας με θέμα « Εφαρμογή κυκλοφοριακής μελέτης του έργου: «Υπεραστικών Οδών και Αστικών Αρτηριών δήμου Κυπαρισσίας». Αξίζει, δε, να σημειωθεί, ότι η μελέτη όπως αυτή «εισήχθη», προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας, στις 8 Απριλίου 2009, δεν ήταν εκείνη όπως θεωρήθηκε στις 3-12-2008 από την ΤΥΔΚ, αλλά περιείχε αλλαγές και τροποποιήσεις, ακόμα, ίσως, «και της τελευταίας στιγμής», γεγονός που τότε, άμεσα, επεσήμανε με καυστικό τρόπο ο επικεφαλής της Α.ΔΗ.Κ. Θανάσης Πετρόπουλος. Με την απόφαση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας στις 8 Απριλίου 2009, θυμίζουμε, το Σώμα (σ.σ. όπως αναφέρεται στο απόσπασμα του πρακτικού εκείνης της συνεδρίασης): «Αποφασίζει και Εγκρίνει την Εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης του έργου: «Υπεραστικών Οδών και Αστικών Αρτηριών δήμου Κυπαρισσίας», με τις εξής αλλαγές : Α) Ομόφωνα εγκρίνει η οδός Ν Καλαντζάκου να γίνει διπλής κυκλοφορίας από Μελίου έως Σ. Σταθμό. Β) Κατά πλειοψηφία : Αποφασίζει να υπάρχει διπλή κυκλοφορία στην οδό Γ. Καλαντζάκου από Αλεξοπούλου έως την Εθνική Οδό. Μειοψηφούντων των κ Γκότση Γρηγορίου, Φωτεινόπουλου, Κωνσταντέλου, Τσίγγανου Σ., Σταθόπουλου, Γκότση Γεωργίου. Να επιτρέπεται η αριστερή στροφή στην Μελίου προς την Ελ.Βενιζέλου. Να επιτρέπεται το διπλό παρκάρισμα στην Ελ.Βενιζέλου από την οδό Μελίου έως την οδό Αναστασοπούλου. Μειοψηφούντων των κ. Αγγελινά, Χρονόπουλου, Βασιλοπούλου, Κανελλόπουλου, Πετρόπουλου, Κατσαργύρη, Γιαννόπουλου που προτείνουν διπλή κυκλοφορία της Ελ. Βενιζέλου από την Μελίου έως την οδό Αναστασοπούλου. Γ) Κατά πλειοψηφία απορρίπτει: την πρόταση των Χρονόπουλου, Σταθόπουλου, Κατσαργύρη, Πετρόπουλου και Γκότση Γεωργίου για μονοδρόμηση της Πονηροπούλου από Ελ. Βενιζέλου έως Αλεξοπούλου. Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 106/2009». Άραγε, ποιές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα γίνουν; Θα εφαρμοστεί - υλοποιηθεί η μελέτη, όπως την είχε καταθέσει ο μελετητής και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και προβληματισμό στην κοινωνία και την αγορά ή θα εφαρμοστεί - υλοποιηθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του 2009, που είχε αλλαγές και τροποποιήσεις σε επιμέρους προτάσεις της μελέτης; Γιατί στην απόφαση του 2015, παρά τα όσα ανέφερε και ο δήμαρχος και η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας, δεν έγινε καθόλου μνεία στην απόφαση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας το 2009; Υπάρχει έστω και ένας δημοτικός σύμβουλος, Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης και δη από τους έξι της Δ.Ε. Κυπαρισσίας, που να γνωρίζει ποιες ακριβώς είναι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην κυκλοφοριακή μελέτη η οποία οδεύει προς οριστική έγκριση και εφαρμογή; Αν, πράγματι, υπάρχει, ίσως να πρόκειται και για… «θαύμα». Ή, μήπως, όταν εγκριθεί και τεθεί προς εφαρμογή η κυκλοφοριακή μελέτη, από ενδεχόμενες και πιθανές αντιδράσεις κατοίκων κι επαγγελματιών, θα κάνουν όλοι ή σχεδόν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι τους ανήξερους;
Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Η Κιβωτός του κόσμου στην εκπομπή "People" (βίντεο) 
Η Κιβωτός του κόσμου στην εκπομπή People tv show στο Ionian Channel-OTE TV αύριο Τρίτη στις 10 βράδυ. Ο Πάτερ Αντώνιος Παπανικολάου με μοναδικό όπλο την αγάπη, την ανθρωπιά και την συμπόνια σιτίζει και φιλοξενεί πάνω από 400 παιδιά προερχόμενα από προβληματικές οικογένειες της περιοχής. Σε μια συγκλονιστική συνέντευξη ο Ιερέας μιλάει στον Θοδωρή Σαραντόπουλο για την διαδρομή του στη Κιβωτό του κόσμου. Παράλληλα παιδιά που μεγάλωσαν στο σπίτι αποκαλύπτουν τους λόγους που τους έφερε στην Κιβωτό αλλά και πως εξελίχθηκε η ζωή τους. Επίσης συγκίνηση και δέος θα προκαλέσουν εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες της εκπομπής από τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον χώρο της Κιβωτού.
Βίντεο : https://www.facebook.com/thodoris.sarantopoulos/videos/1271675609536855/   
*** Προτάσεις…
 
Θα ήταν παράλειψη αν στη σύσκεψη, που διεξήχθη την περασμένη Τετάρτη στο ιστορικό Δημαρχείο, για το πρόγραμμα  Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, δεν σημειώναμε κάποιες ειδικές παρεμβάσεις επιστημόνων της πόλης,
Ειδικότερα, ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Παπαευσταθίου, η αρχιτέκτων Τόνια Κουζή, πρότειναν για την ανάπλαση της παραλίας τη διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ενώ ο αρχιτέκτονας και πρώην αντιδήμαρχος, Γιώργος Κυριακόπουλος, σε παρέμβασή του επεσήμανε ότι για την περιοχή από τους μύλους στο λιμάνι μέχρι το «Φιλοξένια» υπάρχει στο Δήμο εγκεκριμένη προμελέτη, η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την οριστική μελέτη.
 Ο αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, Δημήτρης Ντοκόπουλος, αναφέρθηκε στην πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου, όπως και της Αριστομένους και κάλεσε το Δήμο να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, σχολιάζοντας μάλιστα ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για το τι θα απογίνουν τα αυτοκίνητα, φέρνοντας ως παράδειγμα την πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, της Ερμού, της Αιόλου στην Αθήνα, όπου η εμπορική κίνηση αυξήθηκε κατακόρυφα.  Α.Π.

***   Ο Γιώργος Μπέζος φαίνεται ότι παραμένει στη θέση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας 
Από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την κατάθεση ενδιαφέροντος της πλήρωσης  για τη θέση του διοικητή στο Νοσοκομείο Μεσσηνίας. Μετά το πέρας ης διαδικασίας, μια και οι ενδιαφερόμενοι ήταν αρκετοί άρχισαν τα…ζυμώματα.
Ο νυν διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος ήταν ένας από τους διεκδικητές. Ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, να ολοκληρώσει, το έργο αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας που είχε ξεκινήσει, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του. Οι αιτήσεις για την τελική αξιολόγηση διαβιβάστηκαν στο αρμόδιο υπουργείο Υγείας, χωρίς να είναι γνωστή η ημερομηνία ολοκλήρωσής της.
Από τότε μέχρι σήμερα τα ονόματα έδιναν και έπαιρναν. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες του "Θάρρους", ο κύβος ερρίφθη, προ ημερών. Η απόφαση, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα της στιγμής, είναι η… εκ νέου ψήφος εμπιστοσύνης του Υπουργείου στο πρόσωπο του νυν διοικητή, Γιώργου Μπέζου.
Σε χθεσινή μας επικοινωνία με τον ίδιο δεν θέλησε να μας επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ, αρκούμενος να τονίσει ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους αρμόδιους και όχι από τον ίδιο.  Α.Π.

***  Η συμβολή του πλούτου των τοπικών ποικιλιών στην ανάδειξη της πρωτογενούς παραγωγής 
Πυλώνας ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και των τοπικών κοινωνιών μπορούν να αποτελέσουν οι τοπικές και γηγενείς ποικιλίες. Η συμβολή του πλούσιου αυτού θησαυρού της Ελλάδας αλλά και η σημασία της ανάδειξής τους, ήταν το κεντρικό θέμα της 4ης Επιστημονικής Συνάντησης για τις τοπικές και γηγενείς ποικιλίες «Τοπικές ποικιλίες-τοπικοί πολιτισμοί-τοπικές οικονομίες: Στην περίοδο της κρίσης» που διοργάνωσε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών την Παρασκευή(10/3).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Βικτωρίας Αποστολοπούλου, η σπουδαιότητα των τοπικών και γηγενών ποικιλιών αναδείχθηκε μέσα από την παρουσίαση προγραμμάτων που πραγματοποιήθηκαν από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τους ομιλητές: Θ. Καρανικόλα, Γεωπόνος, Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης Λήµνου, Π. Ε. Λήµνου, Περιφ. Β. Αιγαίου, Χ. Ζυγογιάνη, Σύµβουλος Οικοτουρισµού, Συντονίστρια Επικοινωνίας Προγράµµατος LIFE Σκύρου, Ι. Δροσινού Γεωπόνος M.Sc. (Agr), ΥΠ.Α.Α.Τ, και Μ. Ράφτη, Γεωπόνος M.Sc., Προϊσταµένη ∆.Α.Ο.Κ., Π. Ε. Νήσων σε περιοχές όπως η Λήμνος, η Σκύρος, η Μεσσηνία και τα Κύθηρα. Οι περιοχές αυτές είναι πλούσιες σε τοπικές και γηγενείς ποικιλίες, που αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να δημιουργήσουν νέα είδη προϊόντων διατροφής αλλά και ζωοτροφών.
Όπως επεσήμαναν οι ομιλητές, οι τοπικές και γηγενείς ποικιλίες μπορούν να δώσουν ώθηση στην αγροτική παραγωγή, να δημιουργήσουν νέες καλλιέργειες με αποτέλεσμα την αύξηση των εργασιών των αγροτών, να δημιουργηθούν μέσω αυτών προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, καθώς υπάρχουν ποικιλίες μοναδικές σε κάθε περιοχή. Ακόμα μία παράμετρος στην οποία μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο είναι οι εξαγωγές. Εξαγωγές προϊόντων που θα προέρχονται από τοπικές ποικιλίες και θα αντιπροσωπεύουν τον κάθε τόπο.
Σημαντική ήταν, επίσης, η αναφορά της Μ. Καψοκεφάλου στις τοπικές ποικιλίες και την Μεσογειακή Διατροφή. Σύμφωνα με την παρουσίαση της το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής και των τοπικών ποικιλιών αλληλοϋποστηρίζονται. Όπως τόνισε οι τοπικές και γηγενείς ποικιλίες μπορούν να μας βοηθήσουν να ξαναβρούμε τις συνήθειες του παραδοσιακού μοντέλου που θα μας επιτρέψει να βασιστούμε στα παραδοσιακά προϊόντα. Κεντρικός άξονας της ομιλίας ήταν πως η διατροφή δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την πρωτογενή παραγωγή και τα προϊόντα αυτής.
Τέλος, έγινε εκτενής αναφορά σε προϊόντα με ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά, όπως η σταφίδα αλλά και τοπικές ποικιλίες, όπως οι ποικιλίες αμπέλου Μαυρούδι Θράκης και Μπουγιαλαμάς από τις οποίες μπορούν να δημιουργηθούν προϊόντα υψηλής ποιότητας.

*** Οι λακκούβες των ελληνικών δρόμων και η ανάπτυξη 
  Δεν υπάρχει πιο τρομακτικό θέαμα από αυτό μιας εγκύου που διασχίζει με αυτοκίνητο το κακοτράχαλο ελληνικό οδόστρωμα. Καθιζήσεις ή λακκούβες αλλά και ανυψώσεις, ρωγμές, ρηγματώσεις, πρόχειρα μπαλώματα, αυλακώσεις και κυματώσεις του οδοστρώματος βρίσκονται διάχυτες σε όλο το ελληνικό οδικό δίκτυο προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα εμπειρία στους επιβάτες και τους οδηγούς των οχημάτων.
Αυτές οι παγίδες για την ασφάλεια των οδηγών (ιδιαίτερα των δικύκλων) αποτελούν ένα από τα σήματα κατατεθέν της σύγχρονης Ελλάδος. Η ποιότητα των ελληνικών δρόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση άλλωστε αξιολογείται ως χαμηλού επιπέδου με βάση το World Economic Forum Global Competitiveness Report, καθώς μας κατατάσσει στην 20ή θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ, με χώρες μόνο του πρώην ανατολικού μπλοκ να βρίσκονται χαμηλότερα από την Ελλάδα.
  Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό και τι δείχνει για τη χώρα μας; Πόσο κακό είναι τέλος πάντων να έχουμε λακκούβες στους δρόμους μας; Είναι τόσο κακό ώστε να συνδέεται στο παρόν άρθρο με την ανάπτυξη της χώρας;
  Ας ξεκινήσουμε με μια διαπίστωση. Στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον οι δρόμοι αποτελούν τις αρτηρίες ενός συστήματος. Αποτελούν δε την πρώτη λαμβάνουσα εμπειρία του δημοσίου χώρου που δεχόμαστε όλοι όταν εξερχόμαστε από το ιδιωτικό μας περιβάλλον, το σπίτι μας. Εξερχόμενοι από την ασφάλεια της οικίας μας μεταφερόμαστε σε ένα δημόσιο περιβάλλον στο οποίο άμεσα προσαρμοζόμαστε.
 Ακολουθώντας τις οδικές αρτηρίες κινούμαστε για η δουλειά μας. Χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε αναπτύσσεται ένας διάλογος ανάμεσα σε εμάς και στο αστικό περιβάλλον. Και μπορεί ο ακαλαίσθητος αστικός σχεδιασμός να μας απωθεί οπτικά, αλλά η διάσχιση των δρόμων μας μεταφέρει την αίσθηση ενός κακού ή καλού οδοστρώματος το οποίο συνδέεται με το αίσθημα ασφάλειας που νιώθουμε κατά τις μετακινήσεις μας. Αν αντιλαμβανόμαστε ότι οι αρτηρίες του αστικού συστήματος δεν είναι σε καλή κατάσταση, τότε την ίδια αντίληψη αποκτούμε και για το ίδιο το σύστημα.
     Ένας προχειροκατασκευασμένος ή προχειροεπισκευασμένος δρόμος σηματοδοτούν ότι η συγκεκριμένη κοινωνία είτε δεν λειτουργεί σωστά είτε δεν έχει τους πόρους να λειτουργήσει σωστά. Δημιουργεί δε μια αίσθηση ανακολουθίας και αναρχίας που επηρεάζει και τη συμπεριφορά όλων μας. Η αντίληψη που λαμβάνουμε είναι ότι ο καθένας ας κοιτάει τη δουλειά του μέσα σε αυτήν τη ζούγκλα που ζούμε μιας και όλα λειτουργούν από τύχη. Είναι άραγε υπερβολική αυτή η διαπίστωση; Γιατί στο εξωτερικό δεν έχουν και κακούς δρόμους;
  Η κατάσταση του ελληνικού οδοστρώματος αποτελεί μια σαφή ένδειξη της ελληνικής προχειρότητας. Είναι καταρχάς προφανές ότι δεν υπάρχει ένα ομοιόμορφο σύστημα για την ποιοτική αποδοχή των επισκευών στο οδόστρωμα. Τα περιβόητα μπαλώματα είναι οι πληγές που έρχονται για να μείνουν για χρόνια θυμίζοντας την αυθαιρεσία ενός εργολάβου που αποφάσισε να μην κάνει καλά τη δουλειά του. Επίσης, η ανακολουθία στον τρόπο σχεδιασμού των παρεμβάσεων στο οδόστρωμα δείχνουν την προχειρότητα και στον προγραμματισμό της πολιτείας. Πόσες φορές δεν έχουμε γίνει μάρτυρες μιας κατάστασης όπου μια πρόσφατη οδόστρωση διαλύεται προκειμένου να διέλθει ένας νέος αγωγός. Δίχως άλλο οι κακοτεχνίες στους ελληνικούς δρόμους είναι ο κανόνας με πολλά οδοστρώματα να καταλήγουν σε παγίδες θανάτου για τους οδηγούς και τους περαστικούς, με τα υπέροχα μπαλώματα να έρχονται να θεραπεύσουν προσωρινά και για πάντα την κακοτεχνία.
Αν η πολιτεία δε μπορεί να βρει έναν τρόπο ποιοτικού ελέγχου της πιο βασικής αστικής υποδομής, του οδικού δικτύου, τότε πως είναι δυνατόν να πείσει ότι μπορεί να αναπτύξει και ελέγξει τις περισσότερο πολύπλοκες δομές μια σύγχρονης αστικής κοινωνίας; Αν δεν εισαγάγει ένα καθολικό και αυστηρό σύστημα ώστε τα δεκάδες εκατομμύρια που ξοδεύονται κάθε έτος στην οδοποιία να πιάνουν τόπο, πώς θα εκπαιδευτεί ώστε να διαχειρισθεί πολύπλοκα θέματα όπως τη διαχείριση και την ασφάλεια της δημόσιας πληροφορίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών που αποτελεί θεμέλιο λίθο της ψηφιακής οικονομίας;
Βέβαια, η κατάσταση των υποδομών έχει αποτελέσει και διεθνώς ένα θέμα προς διερεύνηση και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ όπου η μειούμενη ποιότητα του αμερικανικού οδικού δικτύου έχει αποτελέσει θέμα ευρύτερης δημόσιας συζήτησης. Εκτιμάται ότι το 32% του αμερικανικού εθνικού οδικού δικτύου είναι σε κακή κατάσταση ενώ το ποσοστό ανεβαίνει σε πάνω από 50% όταν ο λόγος γίνεται για το αστικό οδικό δίκτυο. Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς στις ΗΠΑ η κύρια πηγή εσόδων για τη συντήρηση του οδικού δικτύου προέρχεται από το φόρο στα καύσιμα. Όμως με τα νέα οικολογικά αυτοκίνητα οι πωλήσεις των καυσίμων μειώνονται και αντίστοιχα μειώνεται και η χρηματοδότηση της οδοποιίας.
Μία λύση που συζητιέται στην Αμερική αφορά την εισαγωγή διοδίων, καθώς αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι κλειστές οδικές αρτηρίες με διόδια είναι σε άριστη κατάσταση σε σύγκριση με το δημόσιο οδικό δίκτυο. Μια άλλη λύση αποτελεί η στοχευμένη φορολόγηση για την ασφάλεια του οδικού δικτύου. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση έχει ανάψει στις ΗΠΑ καθώς μεγάλες εταιρίες μεταφορών δηλώνουν ότι ζημιώνονται σημαντικά από την ταλαιπωρία του στόλου τους λόγω της κακής οδικής υποδομής που παράλληλα μειώνει και την ταχύτητα των οχημάτων τους, μια παράμετρος που στην εποχή της διαδικτυακής οικονομίας είναι σημαντική, καθώς η γρήγορη και φθηνή μεταφορά ενός προϊόντος αποτελεί το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ανάμεσα σε ανταγωνιζόμενες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου.
  Τι μπορούμε να κάνουμε όμως στη χώρα μας που αν μην τι άλλο αντιμετωπίζουμε το θέμα των μειούμενων υποδομών με μειωμένες χρηματοδοτικές ικανότητες;
    Μια λύση είναι ο δραστικός ανασχεδιασμός των διοικητικών διαδικασιών που αφορούν το σχεδιασμό και έλεγχο της οδικής υποδομής. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνεννόησης ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (ιδιωτικούς και δημόσιους) ώστε να βελτιωθεί ο σχεδιασμός τόσο του οδικού δικτύου όσο και της συντήρησης αυτού και δίχως άλλο να τεθούν αυστηρά πρότυπα στην αποδοχή μιας εργασίας σε ένα οδικό δίκτυο. Παράλληλα, οι ιδιωτικοί φορείς μπορούν να προσφέρουν πόρους και τεχνογνωσία στο δημόσιο για τον καλύτερο σχεδιασμό ποιοτικών οδικών δικτύων. Σκεφτείτε τι χρήσιμη πληροφορία διαθέτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες ή οι εταιρείες ταχυμεταφορών που δεν μπορούν να την μοιρασθούν με το δημόσιο.
  Δεν υπάρχει πιο τρομακτικό θέαμα από αυτό μιας εγκύου που διασχίζει με αυτοκίνητο το κακοτράχαλο ελληνικό οδόστρωμα.
  Δεύτερον, πρέπει να αλλάξει η αντίληψη της αντιμετώπισης ενός δρόμου ως μέσου μεταφοράς οχημάτων. Ένας δρόμος είναι επίσης και μια υπόγεια αρτηρία υποδομών ενός σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος. Υποδομές που μπορούν να περιλαμβάνουν δίκτυα φυσικού αερίου, ύδρευσης, όμβριων υδάτων, ύδρευσης και ηλεκτρισμού αλλά και δίκτυα οπτικών ινών, αγωγούς μεταφοράς αστικών απορριμμάτων, τηλεθέρμανσης, αφαλατωμένων υδάτων για το πότισμα των κήπων ή για επαγγελματικές εργασίες και άλλων εναλλακτικών δικτύων. Μπορεί το κόστος ενός οδικού δικτύου να χρηματοδοτηθεί εν μέρει από ιδιώτες που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μια νέα υποδομή.
Επίσης οι δρόμοι είναι και σημαντική πηγή συγκέντρωσης της πληροφορίας. Η αξία ενός δρόμου είναι διαφορετική, ανάλογα με την κίνηση που καταγράφεται σε αυτόν και την εμπορική αξία που διαγράφεται από την αξιοποίηση για παράδειγμα των χώρων προβολής διαφημιστικών μηνυμάτων.
Τέλος, νέες τεχνολογίες είναι δυνατόν να μειώσουν κατακόρυφα το κόστος κατασκευής και διαχείρισης των αστικών υποδομών. Οδικές αρτηρίες κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμα υλικά με αισθητήρες κίνησης και υποδομή άντλησης ενέργειας από την κίνηση των οχημάτων αποτελούν τη συζήτηση που κυριαρχεί στο χώρο.
Εν κατακλείδι, μια μεγάλη επανεπένδυση σε αστικές οδικές υποδομές ετοιμάζεται να υλοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των υποδομών κατασκευάσθηκε τη δεκαετία του 1960. Δισεκατομμύρια πρόκειται να επενδυθούν στους τομείς των οδικών υποδομών που θα συνδεθούν και με την άφιξη των νέων ηλεκτροκίνητων αυτόνομων οχημάτων. Πρόκειται για μια στοχευμένη ενέργεια των κρατών στην προσπάθεια τους να αυξήσουν τις επενδύσεις.
Η Ελλάδα διαθέτει ένα οξύ πρόβλημα συντήρησης των οδικών υποδομών της, αλλά και μια ευκαιρία να αντιληφθεί ότι αν οργανώσει το σύστημα ανάπτυξης και συντήρησης του οδικού της δικτύου έξυπνα θα μπορέσει να αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία προς εξαγωγή. Ή χώρα μας έχει αποκτήσει μια σημαντική εμπειρία σε έργα Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, αποτελεί μια χώρα με λαμπρές προοπτικές στο χώρο της μεταφοράς εμπορευμάτων και διαθέτει απόθεμα τεχνογνωσίας στην κατασκευή πολύπλοκων αστικών υποδομών. Λόγω της κρίσης πρέπει να γίνει επινοητική και με διάθεση αξιοποίησης κάθε διαθέσιμης ευκαιρίας.
  Ανδρέας Αττάλογλου, Οικονομολόγος με εξειδίκευση σε θέματα καινοτομίας, Στέλεχος ΕΣΠΑ Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα (HUFFINGTON POST)

***  Όδευση τυφλών 
Στην ανάπλαση που βρίσκεται σε εξέλιξη από την οδό Δημοσθένους και κάτω,  θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η όδευση τυφλών στο ύψος της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, αν μη τι άλλο είναι προβληματική. Ας γίνει κάποια παρέμβαση, γιατί η σημερινή κατάσταση δεν μας τιμά.  Α.Π.

***  Το κύμα της επόμενης ημέρας… 
Η εκ νέου βράβευση του Καλαματιανού Διδάκτορα Πολιτικού Μηχανικού, Παναγιώτη Παπαντωνίου, μας βοηθά να σκεφτούμε και να ελπίζουμε ότι κάτω από την παγωμένη κρούστα της αδράνειας υπάρχει λάβα που κοχλάζει. Παίρνει μορφή και σχήμα ένα μέλλον το οποίο δεν χωράει στα πάνελ των καναλιών, στις διακηρύξεις των κομμάτων, στις αναλύσεις των κάθε λογής διανοούμενων.
Καινούργιος άνεμος θα φυσήξει από εκεί που δεν το περιμένουμε. Για να φουσκώσουν τα πανιά μας ένα αρκεί: Να μην έχουμε στερηθεί την ικανότητα να χαιρόμαστε. Να μην έχει η ψυχή μας ξεραθεί.
Όσοι - στα άχαρα χρόνια μας- καταφέρνουν να βρίσκουν το μεγάλο μέσα στα μικρά, εκείνοι θα καβαλήσουν το κύμα της επόμενης ημέρας… Α.Π.

***  Αλέξης Χαρίτσης: Πάνω από 7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία μέσα στο 2017 
«Συνολικά, τόσο από κοινοτικούς πόρους όσο και από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο αυξήσαμε αποφασιστικά φέτος, θα διοχετευθούν μέσα στο 2017, πάνω από 7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Kontranews».
Ο κ. Χαρίτσης σημειώνει ότι η φετινή χρονιά είναι η πιο σημαντική για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς έχει ήδη ενεργοποιηθεί πάνω από το 56,5% των προγραμμάτων (προσκλήσεις άνω των 10 δισ. ευρώ). Αναγγέλλει ότι ειδικά για τα προγράμματα επιχειρηματικότητας «προχωράμε τον επόμενο μήνα στην υλοποίηση του β' κύκλου μέσα από τον οποίο θα δοθούν 70 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, 140 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και 48 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Θα ακολουθήσει η πρόσκληση για την ενίσχυση της ίδρυσης νέων τουριστικών μονάδων και της επέκτασης υφιστάμενων, ύψους 240 εκατ. ευρώ. Επίσης η χρηματοδότηση της αναβάθμισης μεσαίων υφιστάμενων επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ και η ανάπτυξη δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας, με άλλα 45 εκατ. ευρώ. Σημειώνει ότι με την μόχλευση που θα επιτύχουν τα τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση (Ταμείο Συνεπενδύσεων, Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ, Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ) που έχουν προικισθεί με ένα 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να κινητοποιήσουν πάνω από 2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.
Σχολιάζει πως είναι «μεγάλη πρόκληση» η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για χαμηλή απορρόφηση, «όταν πετύχαμε 8 φορές μεγαλύτερη από τις δικές τους κυβερνήσεις και σε πολύ πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες».
«Σκοπός μας», αναφέρει, «δεν είναι απλά η συγκυριακή μείωση της ανεργίας, αλλά η δημιουργία ποιοτικών και διατηρήσιμων θέσεων εργασίας που θα ανταποκρίνονται στα προσόντα και τις προσδοκίες του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα».
Σημειώνει ότι «η πρόθεση μας είναι να κλείσει η αξιολόγηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα «και προς την κατεύθυνση αυτή δουλεύουμε εντατικά». Σχολιάζει ότι η εικόνα ιδίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα ήταν κωμικοτραγική, αν δεν ήταν τόσο βλαπτική για τη χώρα». Κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «κλείσιμο του ματιού» στις πιο ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ, για να τονίσει πως «πρόκειται για μια εξόχως ανεύθυνη και μικροπολιτική στάση που υπονομεύει ανοικτά τις δύσκολες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Ανακοινώθηκαν οι Πρόεδροι των Επιτροπών και των Νομικών Προσώπων του Δήμου Καλαμάτας (όλα τα ονόματα) 
Συνεχίστηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας η συνεδρίαση που είχε ξεκινήσει την προηγούμενη Κυριακή για την εκλογή των Προέδρων καθώς και των μελών των Επιτροπών του Δήμου Καλαμάτας.
Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα η συνεδρίαση διακόπηκε ύστερα από διαφωνίες της αντιπολίτευσης για τα μέλη που θα πρότειναν στις επιτροπές του Δήμου.
Σήμερα λοιπόν έστω και με ενστάσεις ανακοινώθηκαν τα ονόματα των ηγεσιών που θα απαρτίσουν τις Επιτροπές καθώς και τους Φορείς του Δήμου Καλαμάτας
 Ειδικότερα:
Οικονομική Επιτροπή
Πρόεδρος Θανάσης Ηλιόπουλος
Μέλη: Γιώργος Φάββας, Δημήτρης Μπούχαλης, Νίκος Μπασακίδης, Δημήτρης Δημόπουλος, Ανδρέας Μπουζιάνης, Σταμάτης Μπεχράκης, Δημήτρης Φαββατάς, Τάσος Νιάρχος
 Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
Δημήτρης Δημόπουλος
Μέλη: Παναγιώτα Ντίντα, Ανδρέας Καραγιάννης, Σαράντος Μαρινάκης, Δημήτρης Βεργόπουλος, Γιάννης Μπάκας, Γιάννης Θεοφιλοπουλος, Σταμάτης Μπεχράκης, Μιχάλης Αντωνόπουλος
  Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δίκαιου:
  Φιλαρμονική
Πρόεδρος: Δημήτρης Πολίτης, Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Καρβέλης
 Αθλητισμός
Πρόεδρος: Νίκος Μπασακίδης, Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Γιαννόπουλος
 Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο
Πρόεδρος: Ανδρέας Καραγιάννης, Αντιπρόεδρος: Σαράντος Μαρινάκης
 Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Πρόεδρος: Χρύση Λιάππα, Αντιπρόεδρος: Ανδρέας Καραγιάννης
 Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Πρόεδρος: Ηλίας Γυφτέας, Αντιπρόεδρος: Χρυσή Λιάππα
 Σύνδεσμος Ύδρευσης
Πρόεδρος: Δημήτρης Μπούχαλης, Αντιπρόεδρος: Σωτήρης Μιχαλόπουλος
 ΔΕΥΑΚ
Πρόεδρος: Δημήτρης Βεργόπουλος, Αντιπρόεδρος: Ηλίας Κουτίβας
 Φάρις
Πρόεδρος: Αναστασία Μπελογιάννη, Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Μπούχαλης
 Σφαγεία και Αγορά
Πρόεδρος: Γιάννης Μπάκας, Αντιπρόεδρος: Γιώργος Καρβέλης
 Διοκλής:
Πρόεδρος: Γιώργος Φάββας, Αντιπρόεδρος: Ηλίας Κουτίβας
 Πνευματικό Κέντρο και Αίθουσα Εργατικού Κέντρου
Παναγιώτης Γιαννόπουλους
 Οι Υπεύθυνοι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα ανακοινωθούν την Τρίτη.
Βίντεο  : https://youtu.be/ZCN9hKm_1ic .-

***

*** Αθλητική ενημέρωση  :

*** Για την Σούπερ Λίγκα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο Σ/Κ/Δ 24η  αγωνιστική :
Σάββατο  11/03/2017 :

~*  ΠΑΣ Γιάννινα-Παναιτωλικός  0-0  .- ^

~*  Πανιώνιος-ΑΕΛ 1-0 , (1-0) .-^

Τα  γκολ :  33΄ Μπέν ,

~*  Ηρακλής-Παναθηναϊκός 1-1 , ( 0-1 ) .- ^
 
Τα γκολ : 33΄πεν  Μπεργκ , αυτογκόλ Τελάντερ ,
 

Κυριακή 12/03/2017 :
Κέρκυρα-Ξάνθη   1-0  .- ^
Το  γκολ : 66΄ Ντιόγκο  ,
~*ΚΕΡΚΥΡΑ-ΞΑΝΘΗ   1ο  γκολ   1-0  24η  αγων   12/03/2017  : https://youtu.be/OZaEYOQ3Bx4  .-

Ολυμπιακός-Ατρόμητος  2-0 ,(1-0)  .- ^

Τα γκολ :Τα γκολ σημείωσαν ο Ντα Κόστα στο 36΄ και ο Φυτανίδης (αυτογκόλ) στο 62΄.
Διαιτητής: Σελίμος (Λακωνίας)
Κίτρινες: Ντε Λα Μπέγια, Μπουχαλάκης
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Βασίλης Βούζας): Λεάλι, Παρέδες, Ντα Κόστα, Ρέτσος, Ντε λα Μπέγια, Καμπιάσο (73΄ Μπουχαλάκης), Μάρτινς, Φορτούνης, Ανδρούτσος, Μαρίν (66΄ Ελιουνούσι), Ντομίνγκες (59΄ Ανσαριφάρντ).
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Ρικάρντο Σα Πίντο): Γκορμπούνοφ, Κοντοές, Φυτανίδης, Ζησόπουλος, Κατράνης, Ούμπιδες, Μανιάτης, Τόνσο (74΄ Βασιλείου), Λημνιός (83΄ Λε Ταλέκ), Πλατέλλας (67΄ Ντιγκινί), Ντάουντα.
Βίντεο από τον αγώνα με τα γκολ
~*ΟΣΦΠ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  Α΄ ημίχρονο  1-0  το γκολ 24η αγων  12/03/2017: https://youtu.be/gYmFnibEqrA .-
~*ΟΣΦΠ-ΑΣΤΡΟΜΗΤΟΣ  2ο  γκόλ  2-0 12/03/2017:
 https://youtu.be/HeuHwdGS9Qg .-
~*ΟΣΦΠ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  2-0  δηλώσεις γκολ 12/03/2017:
 https://youtu.be/N7RIfsOKSEA .-


Πλατανιάς-Βέροια  1-0 , (1-0).-^

Το  γκολΟ Μουνάφο πέτυχε το γκολ στο 30 λεπτό .-
Διαιτητής: Νεοφυτιάδης
Κίτρινες: Γιορέντε, Μενδρινός, Σίγκνεβιτς - Λόπεθ, Αντονιάν, Καπετάνος, Σισοκό
 Κόκκινη: Αντονιάν (22΄ -δεύτερη κίτρινη)
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Σωτηρίου, Βάντερσον, Καρυπίδης, Μπανανά (46΄ Κάργας), Στάθης, Μουνάφο, Μενδρινός (71΄ Στανισάβλιεβιτς), Γιορέντε (79΄ Ντίντακ Ντεβέσα), Γιακουμάκης, Μανούσος, Σίγκνεβιτς.
ΒΕΡΟΙΑ (Ράτκο Ντόστανιτς): Λόπεθ, Βασιλαντωνόπουλος, Ασίγκμπα, Καλί, Αντονιάν, Μπαλάφας (69΄ Μπελάιντ), Τομάς, Κάλβο, Σαρπόνγκ (73΄ Μίλιεβιτς), Στόιτσεφ (46΄ Σισοκό), Καπετάνος.
Βίντεο -γκολ :
~*ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ-ΒΕΡΟΙΑ  Α΄ ημίχρονο  1-0  το γκολ 24η αγων. 12-03-2017: https://youtu.be/MvFu-rV1b7k  .-

~   ΑΕΚ-ΠΑΟΚ  3-0 , (1-0) .- ^

 
Τα  γκολ :1΄ και 85΄ Αραούχο (2) , 90+1 ΄ Αραβίδης  .- 
Διαιτητής: Παπαπέτρου
Κίτρινες: Αραούχο, Σιμόες - Μαλεζάς, Κρέσπο
Κόκκινες: Μαλεζάς (53΄-δεύτερη κίτρινη)
ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ιβιτς): Γλύκος, Μάτος, Βαρέλα, Μαλεζάς, Κρέσπο, Τσίμιροτ, Σάχοβ, Ουάρντα (55΄ Λέοβατς), Κάμπος (15΄λ.τρ. Μπίσεσβαρ), Ενρίκε (87΄ Μυστακίδης), Πρίγιοβιτς.
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Ντίντακ, Λαμπρόπουλος, Βράνιες, Γκάλο, Σιμόες, Αϊντάρεβιτς (63΄ Μπακασέτας), Γιόχανσον, Μάνταλος, Βάργκας (78΄ Χριστοδουλόπουλος), Αραούχο (88΄ Αραβίδης).
Βίντεο-γκολ από αγώνα  :
~*ΑΕΚ-ΠΑΟΚ  3-0 Α΄ ημίχρονο  1-0  το γκόλ  12/03/2017 24η  αγων : https://youtu.be/_e9eg9ffpvM  .-
~* *ΑΕΚ-ΠΑΟΚ  3-0  Το  2ο γκολ 24η αγων   12/03/2017:
 https://youtu.be/lOWCrBw5yIw   .-
~** ΑΕΚ-ΠΑΟΚ  3-0  το 3ο γκολ  24η αγων  12/03/2017 :
https://youtu.be/qFn5Vt_d8F0  .-
~**ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 3-0 δηλώσεις φάσεις γκολ 24η αγων  12/03/2017  :
https://youtu.be/f-vzT-s9_4U   .-

ΣΑΒΒΑΤΟ
ΠΑΣ Γιάννινα - Παναιτωλικός 0-0

Πανιώνιος - ΑΕΛ 1-0
(33΄ Μπεν)

Ηρακλής - Παναθηναϊκός 1-1
(72΄αυτ. Τελάντερ - 37΄πεν. Μπεργκ)

ΚΥΡΙΑΚΗ
Κέρκυρα - Ξάνθη 1-0
(65' Ντιόγκο)

Ολυμπιακός - Ατρόμητος 2-0
(36΄ Ντα Κόστα, 62΄αυτ. Φυτανίδης)

Πλατανιάς - Βέροια 1-0
(30΄ Μουνάφο)

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 3-0
(1', 85' Αραούχο, 90+1' Αραβίδης)

 Δευτέρα 13/03/2017  :

~** Λεβαδειακός-Αστέρας Τρίπολης  1-1  .- ^
Τα  γκολ : (58΄ Βασιλείου - 68΄ Μανιάς)
Διαιτητής: Αλέξανδρος Αρετόπουλος
Κίτρινες: Βασιλείου, Ουόν - Ιγκλέσιας, Μανιάς, Φαρίνια, Ιωαννίδης
Κόκκινες: 73΄ Ιγκλέσιας (δεύτερη κίτρινη)
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Γιάννης Χριστόπουλος): Ναμάσκο, Κουλιμπαλί, Μαχαίρας, Ζεζίνιο (71΄ Σουμπίνιο), Βασιλείου (90΄ Καψάσκης), Νιασε, Σίλβα, Νίκος Καλτσάς, Ουόν, Γιουσούφ (81΄ Γιακουμάκης), Μιλιάζες
 ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Στάικος Βεργέτης): Ντοναρούμα, Γιαννούλης, Μπέρτος, Γκάιντουτσικ, Σελίν, Τσουκαλάς (67΄ Δημούτσος), Ιγκλέσιας, Νίκος Καλτσάς, Φαρίνια, Μανιάς, Τσιλιανίδης (61΄ Ιωαννίδης)
***
*** Στις αναμετρήσεις της 21ης αγωνιστικής για την Α1 μπάσκετ των Ανδρών σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:
Ρέθυμνο-ΠΑΟΚ 73-70
Τα δεκάλεπτα: 25-15, 39-37, 58-57, 73-70.
Διαιτητές: Πηλοΐδης, Τσώνος, Ταρενίδης
 ΡΕΘΥΜΝΟ (Νίκος Βετούλας): Κωττας 2, Ραζής, Χριστοδούλου, Άρνολντ 16 (2), Φιτζπάτρικ 13 (2), Σάφτενααρ 9, Τάλτον 16 (1), Καμπερίδης, Γιαννόπουλος 11 (2), Λέμον 6.
ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Σόμπι 14 (1), Χρυσικόπουλος 6, Κόνιαρης 2, Τσόχλας 5 (1), Μαργαρίτης 11 (1), ΜακΦάντεν 8, Μιλιένοβιτς, Γλυνιαδάκης 2, Πέινερς 9 (1), Κλάντον 13.

Λαύριο-Κόροιβος Αμαλιάδας 93-63
Τα δεκάλεπτα: 22-13, 48-26, 80-49, 93-63.

Άρης-Δόξα Λευκάδας 78-70
Τα δεκάλεπτα: 19-26, 37-42, 65-52, 78-70.

Κύμη-Κολοσσός Ρόδου 74-64
Τα δεκάλεπτα: 23-23, 43-36, 52-54, 74-64.

Τρίκαλα-Προμηθέας Πατρών 62-67
Τα δεκάλεπτα: 10-26, 29-38, 47-53, 62-67.

Απόλλων Πατρών-Παναθηναϊκός  74-97  .- ^

Τα δεκάλεπτα: 17-22, 25-46, 56-73, 74-97.-
Διαιτητές: Δεσλής, Τσαρούχα, Κοντίλης
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Θανάσης Σκουρτόπουλος): Χίκεϊ, Μπαρτ Τζούνιορ 20 (2), Κουζέλογλου, Καλινόσκι 14 (2), Ρέινς 15, Στόκτον 10, Νιφορας, Διαμαντάκος 9, Σλαφτσάκης 4, Μπαζίνας 2, Τσιάρας.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 13 (2), Ρίβερς 11 (3), Γκιστ 7, Χαραλαμπόπουλος 5 (1), Καλάθης 10 (1), Τζέιμς 17 (1), Μποχωρίδης, Φώτσης 3 (1), Παππάς 8, Φελντέιν 7 (1), Γκάμπριελ 12 (2), Μπουρούσης 4.-
VIDEO :
~*Απόλλων Πατρών-ΠΑΟ  74-94  12/03/2017:
 https://youtu.be/VGlE6gaD2-c  .-
~*Απόλλων Πατρών - ΠΑΟ  3ο  δεκάλεπτο  56-73  12/03/2017:  
 https://youtu.be/QiNx9BxiP2I .-

ΑΕΚ-Ολυμπιακός     63-70 .- ^

Τα δεκάλεπτα: 19-16, 37-35, 47-52, 63-70
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Σχινάς-Καρακατσούνης-Παναγιώτου
ΑΕΚ (Σωτήρης Μανωλόπουλος): Ούκιτς 9 (1), Χαριτόπουλος, Ντίξον 14 (2), Νιούλεϊ 4, Μαυροκεφαλίδης 11 (1), ΜακΓκράθ, Ελόνου 8, Βασιλειάδης, Λαρεντζάκης 1, Μαυροειδής 10 (1), Τσαλμπούρης, Σάκοτα 6.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Μπιρτς 10, Πρίντεζης 11, Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 10 (2), Σπανούλης 2, Γκριν 8 (1), Γιανγκ, Παπαπέτρου 4, Ουότερς, Μιλουτίνοβ 6, Λοτζέσκι 17 (1).

*** Πρόγραμμα  αγώνων 22ης  αγωνιστικής της Γ΄ εθνικής  στο Ελληνικό ποδόσφαιρο στον 3ο  όμιλο  :
 Κυριακή  12/03/2017 :
Α.Ο. Θήβα -Αιολικός   0-3 .- ^
Α.Ο. Ζευγολατιού- Αστέρας Αμαλιάδος/Πανόπουλο  1-0 .- ^
Δόξα Μεγαλόπολης - Παναρκαδικός   2-0 .- ^
 Παναχαϊκή-Τσικλητήρας Πύλου   3-0 .- ^
ΠΑΟ  Βάρδας- ΠΑΟ Λουτρακίου  2-1 .- ^
Φωστήρας -Παναργειακός  1-2  .- ^
Χαλκίδα -Ερμιωνίδα  3-1 .- ^

*** ΤΟΠΙΚΟ  ποδόσφαιρο ΕΠΣ Μεσσηνίας :
Α1  Τοπικό :
 Σάββατο 11/03/2017

ΑΟ Φαραί – Αναγέννηση Παραλίας

Α.Ε. Αβίας -ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών   3-0  α.α.  .- ^

 Κυριακή 12 Μαρτίου  2017 :

Πάμισος Μεσσήνης – Π.Σ. Η Καλαμάτα  0-1 .-^
  
ΑΟ Διαβολιτσίου – Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας 1-1 .- ^
  
Απόλλων Καλαμάτας – Ολυμπιακός Καλαμάτας  3-0 .- ^
  
ΑΟ Κυπαρισσίας – Εράνη Φιλιατρών  0-0 -.^

Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων – Εθνικός Μελιγαλά  2-2 .- ^
 
Πανθουριακός – ΑΣ Ανδρούσας  2-1 .- ^

 Ρεπό: ΑΕ Αβίας.

~** Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
   ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ – ΚΟΡΩΝΗ  2-3  .- ^

   ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ  1-0 .- ^ 

   ΑΝΑΛΗΨΗ – ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ  1-2 .- ^ 
  
  Σήμερα Κύριακη  12-03-2017  :

Νέος Άρις – Ακρίτας Κορώνης 2-3 .- ^
 
Χανδριναϊκός – Μεσσηνιακός 1-0 .- ^
 
Ολυμπιακός Ανάληψης – ΑΟ Ασπροχώματος  1-2 .- ^
 
  Κυριακή 12 Μαρτίου  :

Παπαφλέσσας Χώρας  - Αίαντας Καλαμάτας 0-0 .- ^
 
Απόλλων Πεταλιδίου – ΑΟ Σπερχογείας 2-2 .- ^
 
Δωριέας Δωρίου – Αστέρας Μικρομάνης  3-1 .- ^
  
Ηρακλής Καλαμάτας – Ομόνοια   0-2 .- ^

~**  Β΄ ΤΟΠΙΚΗ  18η αγωνιστική 
   Σήμερα  Σάββατο  11/03/2017 

ΑΕΚ Καλαμάτας – Παπαφλέσσας Άμφειας  2-2 .- ^

 Ηρακλής Κυπαρισσίας - Κεραυνός Καλαμάτας  1-2 .- ^
  
Διαγόρας Κοπανακίου – Πανευαϊκός  2-0 .- ^
 
ΑΕ Μάνης – Ατρόμητος Πλατέος  3-0 .- ^
 
ΑΟ Πατίστα – Πράσινα Πουλιά   2-1 .- ^
  
ΑΟ Μεθώνης – Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου  2-2 .- ^
 
 Κυριακή 12 Μαρτίου  2017

Πανιώνιος – ΑΣ Φυτειάς   1-2  .- ^
 
Δόξα Καλαμάτας – ΠΑΟ Καλού Νερού  2-3 .- ^

 Θύελλα Μερόπης – Αστέρας Βαλύρας  0-2 .- ^

ΑΟ Στενωσιάς – Θύελλα Χαρακοπιού  1-1 .- ^
  
ΑΕ Λογγάς – ΠΑΟ Καλλιθέας 1-0 .- ^
 
 Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017: 

 Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης – ΑΟ Φυτειάς

Ρεπό: ΑΕ Γαργαλιάνων.
~**  Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ 
Κυριακή 12 Μαρτίου 2017  

Παναθηναϊκός Καλαμάτας  - Νέστορας Πύλου  4-0 .- ^
 
Δαναός – ΑΟ Βέργας   3-0 .- ^
 
Ίκαρος Καλαμάτας – ΑΟ Νέδουσα  0-4  .- ^
  
 Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017  

ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας – Θύελλα Παραλίας

Ερμής Καλαμάτας – Θησέας Καλαμάτας
Ρεπό ΑΟ Λεΐκων.

***   Με μεγάλη επιτυχία και αυξημένες συμμετοχές ο 12ος Μαραθώνιος Μεσσήνης (φωτογραφίες) 








Με μεγάλη επιτυχία και αυξημένο αριθμό συμμετοχών που  ξεπέρασαν τους 900 στις 3 διαδρομές διεξήχθη σήμερα το πρωί ο 12ος Μαραθώνιος Μεσσήνης. Εκτός από 42,195 μ. διεξήχθησαν αγώνες 10 και 3 χλμ., που ήταν και οι πιο πολυπληθείς, προσελκύοντας εκατοντάδες δρομείς κάθε ηλικίας. Αγωνιστικά, η αυξανόμενη ζέστη δεν επέτρεψε να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για πολύ καλές επιδόσεις, με τον Ταννούς Αμπντάλα να κόβει το νήμα στον μαραθώνιο σε 2 ώρες και 55 λεπτά, ενώ στο 10άρι εκπληρώθηκαν τα προγνωστικά με νίκη του αθλητή της εθνικής Κώστα Δρόσου. Αρκετές επιτυχίες για τον συνδιοργανωτή Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας που ανέβηκε δύο φορές στο βάθρο του μαραθωνίου,  με τον Πατεράκη 2ο σε γενική και άνδρες και την Σταυρούλα Μπάκα 3η στις γυναίκες, ενώ 2η γυναίκα στο 10άρι ήταν η Γεωργία Πουλοπούλου.
Στα αξιοσημείωτα και η δυναμική παρουσία του νεοσύστατου ΦΟ Φιλιατρών που άγγιξε μάλιστα την 3άδα στο 10άρι με τον Θεόδωρο Δημητρακάκη (4ος), ενώ αξιόλογο ήταν και το «παρών» του Ακρίτα Καλαμάτας, επίσης συλλόγου με μικρό χρόνο ζωής, φυσικά το παρών έδωσε και ο ιστορικός Μεσσηνιακός τόσο αγωνιστικά όσο και με ομάδες εθελοντών.
Τον 12ο Μαραθώνιο Μεσσήνης, που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες αθλητικές συναντήσεις του νομού, διοργάνωσαν ο Δήμος Μεσσήνης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας και η ΕΟΣΛΜΑΥ, υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, με τη στήριξη του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών τμήματος Καλαμάτας.
Αποτελέσματα
Μαραθώνιος

1ος Ταννούς Αμντάλα 2 ώρες και 55 λεπτά
2ος Πατεράκης Γιώργος  (ΣΔΥΜ) 2 ώρες και 57
3ος Γκίκας Ευάγγελος 2 ώρες και 58
6ος Βασίλης Μίχος (ΣΔΥΜ) 3 ώρες και 8 λεπτά
1η Χριστίνα Δεμέστιχα (Εθνικός ΓΣ) 3 ώρες και 21 λεπτά
2η Χρύσα Αντωνοπούλου 3 ώρες και 28 λεπτά
3η Σταυρούλα Μπάκα (ΣΔΥΜ) 3 ώρες και 37 λεπτά
10 χλμ.
1ος Κώστας Δρόσος 34, 56 λεπτά
2ος Cypryanski Piotr 35,20 λεπτά
3ος Αλέξανδρος Γεωργακόπουλος (Αρκάδων Δρομέων) 36,59 λεπτά
4ος Θεόδωρος Δημητρακάκης (ΦΟ Φιλιατρών) 39,47 λεπτά
9ος Ηλίας Νικολόπουλος (ΣΔΥΜ),  10ος Δημήτρης Πασσιάς (ΣΔΥΜ), 12ος Βασίλης Σβαρνιάς (Ακρίτας Καλαμάτας), 13ος Γιώργος Κουρής (ΣΔΥΜ).
1η Λουίζα Καμαρινού (ΓΣ Χαλανδρίου) 46,17 λεπτά
2η Γεωργία Πουλοπούλου (ΣΔΥΜ) 46,29 λεπτά
3η Ivanouskaya Tatiana (Απόλλωνας Δυτικής) 47,22 λεπτά
 Δείτε εδώ όλα τα αποτελέσματα 

***

Από τελευταίες αναρτήσεις  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2017 :
  ~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25  και  26 Φεβρουαρίου 2017  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/02/25-26-2017-super-league-25022017-3-0-1-0.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Κ. Δευτέρα 27  Φεβρουαρίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας    :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/02/news.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη  28  Φεβρουαρίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  .... :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-28-2017.html .-  
~**
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017  :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ...
~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-01-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας RFAA NEWS Πέμπτη 02-03-2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/rfaa-news-02-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 03 Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-03-2017.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο  04  Μαρτίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-04-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή της Ορθοδοξίας 05  Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-05-2017.html .- 
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 04  και 05 Μαρτίου  2017  :Ανασκόπηση όλων των αθλητικών εβδομάδας που έφυγε  .... :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/   .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 06 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ...  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-06-2017.html .-
~*   ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  06  Μαρτίου 2017  :   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS Τρίτη 07  Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/03/news-07-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 08  Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .... :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-08-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NWES 2 - Τετάρτη  08 Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι  της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-nwes-2-08-2017.html .- 
~*Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  09  Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι  της ενημέρωσής  μας ....  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-09-2017.html .-  
 ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ..:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/   .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  Arfara News  Σάββατο  11 Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ....   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-11-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή  12 Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-12-2017.html  
 ~*
ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11  , 12  και  13  Μαρτίου  2017  :Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/03/11-12-13-2017.html .-

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Δευτέρα 13 Μαρτίου  2017  :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  ....   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-13-2017.html .-  

~*
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5352   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3474   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3468 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.294  βίντεο   .-


~**  ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
Από τον Αποστόλη Χρ. Γιαννακούντζο
Από την ιστορία περιοχής ΑΡΦΑΡΩΝ - υπό συνεχή επεξεργασία
ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ:
6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1944
ΜΕΡΟΣ Α
–Περιγράφω και ξεκκινώ με την αφήγηση του Αρίστου Καμαρινού:
Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ
Στα τέλη του 1943 τα Γερμανικά φασιστικά στρατεύματα και οι συνεργάτες τους (τάγματα ασφαλείας ) που δρούσαν στην Μεσσηνία , είχαν υποχρεωθεί να περιοριστούν σε άμυνα .
- Από πανίσχυροι κατακτητές που είχαν κατατρομοκρατήσει τον πληθυσμό στην περίοδο 1941-1942 , αναγκάστηκαν έπειτα από την ασταμάτητη επιθετική δράση των ανταρτών του μόνιμου καθώς και του εφεδρικού ΕΛΑΣ και την ηρωική αντίσταση του Μεσσηνιακού λαού , να περιχαρακωθούν στις κυριότερες βάσεις τους .
- Είχαν χάσει την πρωτοβουλία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις , ενώ το 1ο και το 2ο τάγμα του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ περιέσφιγγαν όλο και πιο πολύ τον κλοιό που είχαν σχηματίσει γύρω από την κυριότερη βάση τους, την ΚΑΛΑΜΑΤΑ , προετοιμάζοντας μια αποφασιστική επίθεση κατά της βάσης αυτής .
9ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΕΛΑΣ
Συνταγματάρχης Ι. Σέρβος και Ι. Παναγιωτόπουλος
Το 9ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με δύναμη 850 μόνιμους μαχητές είχε τα παρακάτω τρία τάγματα ενώ επί πλέον είχε και τον Εφεδρικό ΕΛΑΣ με εκατοντάδες εκ περιτροπής βοηθητικούς μαχητές:
1ο ΤΑΓΜΑ
- Το 1ο Τάγμα (με 300 άνδρες , και διοίκηση : Ηλία Καραμούζη , και Δημήτρη Καλδή ) , του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ είχε καταλάβει τα υψώματα της Ανατολικής περιοχής της Καλαμάτας ( με σταθμό διοίκησης το Μοναστήρι της Παναγιάς της Δίμιοβας στο όρος Καλάθι του Ταϋγέτου ) με προωθημένα φυλάκια ως τη συνοικία Γιαννιτσάνικα της Καλαμάτας, και τον συνοικισμό Περιβόλια της Γιάννιτσας.
- 2ο ΤΑΓΜΑ - Ταγματάρχης ΑΡΙΣΤΟΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ (εξ Αρφαρών)
- Το 2ο Τάγμα του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ (από 300 άνδρες , διοίκηση : Α. Αναστασόπουλο και Αρίστο Καμαρινό ), κατείχε θέσεις στα βόρεια υψώματα της Καλαμάτας ( με σταθμό διοίκησης το Μοναστήρι της Βελανιδιάς ) με προωθημένα φυλάκια στις τοποθεσίες «Σπυρίδη», «Τούρλες» ,
και « Άγιοι Ανάργυροι » .
3ο ΤΑΓΜΑ - Ταγματάρχης Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος
- Το 3ο Τάγμα του 9ου Συντάγματος ( με διοίκηση: Ν. Παπαγιανόπουλο , και Δ. Πιρπιρή ), δρούσαν στην περιοχή Τριφυλλίας και Άνω Μεσσηνίας με προωθημένα Τμήματα του, ως την Τσακώνα και την περιοχή Ζευγολατιού Μεσσηνίας .
ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
- - Τα Γερμανικά στρατεύματα και οι συνεργάτες τους κατείχαν μόνιμα εκτός από την Καλαμάτα την Μεσσήνη το Μελιγαλά, τους Γαργαλιάνους, και την Κυπαρισσία, με ισχυρά τμήματα πεζικού.
Μια πυροβολαρχία ήταν εγκατεστημένη στο χωριό Ασπρόχωμα, μια πυροβολαρχία στη Βελίκα και άλλα τμήματα πυροβολικού στην παράκτια περιοχή από την Πύλο ως και την Κυπαρισσία) .
- - Η υπεροχή των εχθρικών δυνάμεων σε δύναμη πυρός ήταν συντριπτική, αλλά το ηθικό τους ήταν πολύ χαμηλό, μετά από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που είχαν δεχθεί από τα αντάρτικα τμήματα στην περίοδο του 1942-1943, τόσο κατά των βάσεών τους όσο και όταν επιχειρούσαν να διεισδύσουν στις ελεύθερες περιοχές, από τις οποίες είχαν εκδιωχθεί μετά από σκληρούς αγώνες ή όταν αποτολμούσαν να χρησιμοποιήσουν κατά τις μετακινήσεις τους, τους αυτοκινητόδρομους Καλαμάτα – Τρίπολη, και Καλαμάτα – Πύργο, που ελέγχονταν σταθερά από τμήματα του ΕΛΑΣ.
( το σιδηροδρομικό δίκτυο είχε αχρηστευτεί από σαμποτέρ του ΕΛΑΣ ) .
- Η διάταξη των δύο ταγμάτων του ΕΛΑΣ γύρο από την Καλαμάτα
( επί δύο σχεδόν μήνες ) και οι συχνές συνεχείς νυχτερινές τους διεισδύσεις αποσπασμάτων τους στην πόλη της Καλαμάτας, ανησύχησαν τους κατακτητές Γερμαναράδες, και τους συνεργάτες τους Έλληνες προδότες .
- Για να αποτρέψουν την επίθεση κατά της βάσης τους στην πόλη έβαλαν σε εφαρμογή τις γνωστές φασιστικές μεθόδους των απειλών για αντίποινα κατά του αμάχου πληθυσμού και των πατριωτών κρατουμένων στις φυλακές …
Κάλεσαν τον τότε Μητροπολίτη Μεσσηνίας και του συνέστησαν να γράφει στις διοικήσεις των δύο ταγμάτων του ΕΛΑΣ, που πολιορκούσαν την πόλη, ιδιόχειρη επιστολή στην οποία θα διατυπωνόταν η τελεσιγραφική προειδοποίηση ότι θα βομβαρδίσουν τα δύο Μοναστήρια και θα ντουφεκίσουν τριάντα φυλακισμένους , αν τα τμήματα του ΕΛΑΣ δεν αποσύρονταν από τις θέσεις που κατείχαν μόνιμα γύρω από την Καλαμάτα .
- Η απάντηση στην επιστολή του Μητροπολίτη ήταν σαφής και κατηγορηματική :
- « Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ δεν συζητάνε με τους κατακτητές της χώρας τους και τους συνεργάτες τους .- Θα συνεχίσουν να τους πολεμούν έως ότου απελευθερωθεί η χώρα μας …» .
ΝΤΟΥΦΕΚΙΣΤΗΚΑΝ 30 ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ
- Μετά από τρείς ημέρες βομβαρδίστηκαν τα μοναστήρια και ντουφεκίστηκαν 30 πατριώτες που κρατούνταν στις φυλακές της Καλαμάτας .
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΕΚΚΙΝΟΥΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
- Λίγο αργότερα τα στρατεύματα κατοχής ( Γερμανοί και οι συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες ) ενισχυμένα με δυνάμεις που στάλθηκαν από την Αθήνα, άρχισαν τις όπως τις ονόμασαν,
« Μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις » σ όλη τη Ν. Πελοπόννησο, ιδιαίτερα στους ορεινούς όγκους του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα.
Με την έναρξη των επιχειρήσεων, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ καθήλωσαν τα τμήματα των γερμανών και των ταγματασφαλιτών στην περιοχή Σπυρίδη – Χανάκια – Καρβελιώτικο βουνό .
– Οι επιθέσεις του εχθρού αποκρούονταν από τους αντάρτες, παρά τα καταιγιστικά πυρά του εχθρικού πυροβολικού .
- Η μάχη αυτή, που με αγωνία την παρακολουθούσε ο λαός της Καλαμάτας κράτησε δύο 2 ημέρες, όσο χρειαζόταν για να συμπληρωθούν οι προετοιμασίες εκκένωσης της ελεύθερης περιοχής του Ταϋγέτου από τον πληθυσμό, την μετακίνηση του νοσοκομείου, της επιμελητείας και του προσωπικού των πολιτικών οργανώσεων, κλπ. …
Την Τρίτη ημέρα των επιχειρήσεων, μετά από σχετική διαταγή του 9ου Συντάγματος (Συνταγματάρχης Σέρβος και Ι. Παναγιωτόπουλος), τα τμήματα του μόνιμου ΕΛΑΣ εγκατέλειψαν την περιοχή Ταϋγέτου και πέρασαν στην περιοχή Ιθώμης και ορεινής Τριφυλλίας .
Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ
- Στον Ταΰγετο παρέμειναν μικρά αποσπάσματα του ΕΛΑΣ για να παρενοχλούν τον εχθρό και να προστατεύουν τον άμαχο πληθυσμό που είχε εγκαταλείψει τα χωριά της περιοχής.
- Ο εχθρός χτύπησε στο κενό.
- Η μόνη επιτυχία του ήταν τα «λάφυρα » που αποκόμισαν οι ταγματασφαλίτες έλληνες από τις λεηλασίες τους στα σπίτια των κατοίκων της Αλαγωνίας .
AΝΔΡΟΥΣΑ-ΜΕΣΣΗΝΗ-ΧΩΡΑ-ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ
- Όταν μετά από λίγες ημέρες, ο εχθρός άρχισε να εγκαταλείπει την περιοχή Ταϋγέτου και να περιχαρακώνεται πάλι στις βάσεις του, τα τμήματα του ΕΛΑΣ άρχισαν την επίθεση ή μάλλον την επιθετική δράση τους ( μάχες Ανδρούσας, Μεσσήνης, Χώρας, κλπ. ) .
ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ
- - Μια από τις επιχειρήσεις αυτές ήταν και η ενέδρα που έστησε τμήμα του 3ου Τάγματος του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στην περιοχή του Αγίου Φλώρου Αρφαρών Μεσσηνίας, δίπλα από την περιοχή «Μάτια» και στα μικρά υψώματα προστασίας περάσματος προς Καλαμάτα ….
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Ο ρόλος του Άρη Βελουχιώτη αποσιωπείται παρότι όλα γίνονταν υπό την καθοδήγησή του. Σημειωτέον για την ιστορία αναφέρω ότι ο Άρης Βελουχιώτης είχε επισκεφθεί δυό φορές το Αρφαρα. Η μιά επίσκεψη ήταν νυκτερινή. Στη δεύτερη επίσκεψη με τους Μαυροσκούφηδες έτυχε υποδοχής από αρχές και παράγοντες στην κεντρική πλατεία Αρφαρών και γευμάτισε στο σπίτι του Μένη Χριστόπουλου του οποίου ο πατέρας Γεώργιος Χριστόπουλος ήταν Πρόεδρος του Λαικού Ειρηνοδικείου-Δικαστηρίου Αρφαρών.
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ
Τα παραπάνω δημοσιεύονται μετά από σχετικές αφηγήσεις του συμπατριώτη μας και σεβαστού θείου μου Αριστείδη Ιωάννου Καμαρινού, καταγωγής από Κρασοπούλα Βρομόβρυσης Αρφαρών μετά την επάνοδό του από τη Σοβιετική Ένωση και βεβαίως είχε προηγηθεί το πολύχρονο κρύψιμο του στο σπίτι του Ντίνου Καρμοίρη στην Καλαμάτα .-
ΜΕΡΟΣ Β
Στην συνέχεια αναφερόμαστε σε αφηγήσεις μελών της Διοικήσεως του ΕΛΑΣ που χτύπησαν τους κατακτητές Γερμανούς στον Άγιο Φλώρο και παρουσιάζονται από τα παρακάτω γραφόμενα στοιχεία .
ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ
ΑΚΡΙΒΗΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ
ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
(σημειωτέον ότι ο Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος ήταν δευτεροετής εύελπις της σχολής Ευελπίδων και πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο)
Κατά την επίσκεψή μου στο σπίτι του στην Αθήνα στους Αμπελοκήπους το 1980, ο Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος μου αφηγήθη τα παρακάτω που μεταφέρω ακριβώς:
Α. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
1.- Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η προϋπόθεση του να παρθούν περισσότερα πυρομαχικά από όσα θα ξοδεύονταν.
2.- Να γίνονται τα χτυπήματα μακριά από χωριά για να αποφεύγονται αντίποινα.
3.- Τα χτυπήματα ένα επί πλέον σκοπό είχαν να χρησιμοποιούν οι κατακτητές μεγάλες δυνάμεις για την μετακίνησή τους - να μην κινούνται ελεύθερα και με μικρές δυνάμεις …
- Έτσι αγκιστρώνονταν μεγάλες δυνάμεις στη Μεσσηνία, πολύτιμες για τους Γερμανούς στα μέτωπά τους, που την εποχή εκείνη κατέρρεαν .
4.- Οι απώλειες σε ανθρώπινο υλικό να είναι οι μικρότερες δυνατές .
Β. ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Ο Νομός Μεσσηνίας, είναι ως επί το πλείστον πεδινή περιοχή με τα ποτάμια Μαυροζούμενα, ( Μαυρομάτι , Βαλύρα), Πάμισος (Άγιος Φλώρος), Άρης (Πήδημα) και Νέδα ..Νέδοντας και με πολλούς δρόμους που συνέδεαν τα πολλά χωριά και πόλεις, πυκνοκατοικημένη και με πολλές βάσεις των τότε Γερμανών κατακτητών .-
Γ. ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ (πηγές Παμίσου ποταμού ) :
Εκείνη την εποχή η κίνηση των Γερμανών από Καλαμάτα προς Αθήνα και αντίστροφα ήταν πολύ συχνή .
- Ύστερα από μια αναγνώριση εκρίθη πιο κατάλληλο μέρος για την ενέδρα από Τσακώνα μέχρι Καλαμάτα η θέση « Στροφές « « Μάτια» του Αγίου Φλώρου .-
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΔΥΝΑΜΗ :
Το χτύπημα στους κατακτητές έδωσε το 3ο Τάγμα του 9ου Συντάγματος με
--στρατιωτικό διοικητή τον Ναπολέοντα Παπαγιαννόπουλο μόνιμο Αξιωματικό από το Ψάρι
--πολιτικό υπεύθυνο τον Νικόλαο Μπουρίκα
--καπετάνιο Τάγματος τον Δημήτριο Πυρπιρή, έφεδρο ανθυπολοχαγό
--επιτελή τάγματος το μόνιμο αξιωματικό Σπύρο Νικολακόπουλο από την Εύα .
- Το 3ο Τάγμα αποτελείτο από δύο λόχους και από στοιχείο πολυβόλων .
1ος ΛΟΧΟΣ 3ου ΤΑΓΜΑΤΟΣ
Του 1ου λόχου διοικητής ο μόνιμος αξιωματικός Νώντας Παπαδόπουλος, και πολιτικός υπεύθυνος ο Δημήτρης Κυριαζής από το Σιδηρόκαστρο .-
2ος ΛΟΧΟΣ 3ου ΤΑΓΜΑΤΟΣ
Του 2ου λόχου διοικητής ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Δημήτριος Παπαλεξόπουλος από το Γιαννιτσοχώρι Ολυμπίας και πολιτικός υπεύθυνος ο Βασίλης Κορμάς από Σεμίζα .
ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΥΡΟΒΟΛΩΝ 3ου ΤΑΓΜΑΤΟΣ
- Επικεφαλής των πολυβόλων ήταν ο επιλοχίας Δημήτρης Γυφτόπουλος από το Χρυσοχώρι Τριφυλλίας και Ντρές Κωνσταντίνος από τα Φιλιατρά .
- Η δύναμη του τάγματος ήταν γύρω στους 250 μαχητές .
- - Ο οπλισμός αποτελείτο ως επί το πλείστον από Ιταλικά όπλα .-
ΕΦΕΔΡΙΚΟΣ ΕΛΑΣ
Οι παραπάνω δυνάμεις του 3ου Τάγματος ενισχύθηκαν με βοηθητικές υπηρεσίες από δεκάδες νεαρούς συμπατριώτες της περιοχής μας μέλη του Εφεδρικού ΕΛΑΣ.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΛΕΚΟΣ ΜΠΑΡΔΗΣ
Σε σύσκεψη της διοίκησης που έγινε μυστικά στο σπίτι του Αλέκου Μπάρδη στον Άγιο Φλώρο, εντοπίστηκαν τα παρακάτω μειονεκτήματα :
1.- Ήταν δύσκολη η σύμπτυξη προς τη Βρωμόβρυση λόγω του ότι το βουνό έχει κλίση και είναι ακάλυπτο .- Αυτό προϋποθέτει υποχρεωτικά νικηφόρα εξέλιξη της μάχης – τυχούσα υποχώρηση θα ήταν πολύ δύσκολη .-
2.- Βρισκόμαστε στο Δημόσιο δρόμο και αυτό προϋποθέτει λήψη αυστηρών μέτρων για το καμουφλάρισμα των τμημάτων .-
3.- Τρίτο στοιχείο το ότι ο ΕΛΑΣ βρισκόταν κοντά στα χωριά Άγιος Φλώρος – Χριστοφιλέϊκα και Σκάλα και ο κίνδυνος να γίνει το τμήμα αντιληπτό από τους κατοίκους που περιφέρονταν στα κτήματά τους ήταν μεγάλο.
ΑΛΕΚΟΣ ΜΠΑΡΔΗΣ
– Σ΄ αυτό το σημείο ο υπεύθυνος του Αγίου Φλώρου Αλέκος Μπάρδης , ο οποίος βοήθησε αποτελεσματικά στην όλη έκτέλεση της επιχείρησης, διαβεβαίωσε τη διοίκηση ότι θα εξασφαλίσει – από πλευράς κατοίκων – την πλήρη μυστικότητα .
- Καθώς επίσης από τη Σκάλα ο Στάθης Τσούνιας, ο Παν. Μαρινόπουλος και ο Γιώργος Κανελόπουλος .-
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ :
Μοναδικό πλεονέκτημα ήταν το ότι ο ΕΛΑΣ εκμεταλλεύτηκε την εφησύχαση των καταχτητών που δεν περίμεναν να δεχτούν χτυπήματα σε τοποθεσία που συγκεντρώνει τα πάρα πάνω μειονεκτήματα .-
ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ :
1.- Αποφασίστηκε να χτυπηθεί τμήμα τέτοιο ώστε τα αποτελέσματα να είναι οπωσδήποτε θετικά .-
2.- Έπρεπε να εξασφαλιστεί ο έλεγχος στο τμήμα του δρόμου από Τσακώνα μέχρι Άγιο Φλώρο και από Άγιο Φλώρο μέχρι Καλαμάτα
α) για να αποφασιστεί ποια από τις φάλαγγες που περνούσαν θα χτυπιόταν . (η φάλαγγα δεν θα έπρεπε να είναι ούτε πολύ μικρή ούτε πολυ μεγάλη)
– β) για να είναι γνωστό αν εκινείτο άλλη φάλαγγα από Τσακώνα ή από Καλαμάτα .-
Για να επιτευχθεί αυτός ο έλεγχος εγκαταστάθηκε στον ανεμόμυλο της Σκάλας παρατηρητήριο από σηματοδότες-σηματορούς που είχαν εκπαιδευτεί και είχε συγκροτηθεί ένα τμήμα με επικεφαλής τον Δημήτρη Ζέπο από την Πυλία .-
Το παρατηρητήριο αυτό στον ανεμόμυλο της Σκάλας που έλεγχε τις δύο κατευθύνσεις, ενημέρωνε συνέχεια το στρατιωτικό διοικητή του Τάγματος Ναπολέοντα Παπαγιαννόπουλο ( επειδή φυσικά δε μπορούσε να συνεδριάζει συνέχεια η διοίκηση ), που βρίσκονταν στο λόχο που θα έκανε την επίθεση .
- Μ΄αυτό τον τρόπο εξασφαλιζόταν πλήρης ενημέρωση για την κίνηση του καταχτητή .-
ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ 3ου ΤΑΓΜΑΤΟΣ :
·Η διάταξη του 3ου Τάγματος καθορίστηκε ως εξής :
~ Στο υψωματάκι που θα εκαλύπτετο το τμήμα επίθεσης, υπήρχαν πεζούλες και πέτρες μεγάλες που πίσω από αυτές εκαλυπτόταν ο 1ος λόχος που θα έκανε την επίθεση.
- Ο 2ος λόχος θα εκάλυπτε το δεξιό και αριστερό μέρος του 1ου λόχου , που είχε την κύρια αποστολή.
- - Ένα τμήμα του 2ου λόχου θα έπιανε το υψωματάκι που είναι απέναντι από το χώρο των στροφών για να εμποδίσει διαφυγή των Γερμανών προς την πεδιάδα .
- - Τα πολυβόλα υπό τον επιλοχία Δημήτρη Γυφτόπουλο είχαν ταχθεί σε υψηλότερο μέρος της πλαγιάς του βουνού που οδηγεί προς την Βρωμόβρυση και είχαν αποστολή:
1) σε περίπτωση που κατά την ώρα της μάχης φτάναν γερμανικές ενισχύσεις, να εκτελέσει πυρά στο δεξιό και αριστερό μέρος της ενέδρας για την αναχαίτιση των δυνάμεων του εχθρού .
2) Σε περίπτωση ανάγκης σύμπτυξης του τμήματος της κυρίας κρούσης να εκτελέσει πυρά «υπεράνω φιλίων τμημάτων» για να διευκολύνει την απαγκίστρωση του τμήματος της κυρίας κρούσης .-
ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ :
Περιγράφεται η μάχη με στοιχεία εκτός των αφηγήσεων στελεχών – μαχητών και κατοίκων από τον Δ΄ τόμο του έργου «Ο ΜΩΡΙΑΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ» του Ηλία Παπαστεριόπουλου και από το βιβλίο του Κανελλόπουλου (ιατρού) Ιστορία Ολυμπίας και Τριφυλίας .
- Την επιχείρηση διεύθυνε η διοίκηση του Τάγματος που βρίσκεται κοντά στη διοίκηση του λόχου που θα ενεργούσε το χτύπημα με διοικητή τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο .
- - Τη διαταγή για επίθεση θα την έδινε ο διοικητής του τάγματος Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος .
ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ – συνέχεια της αφήγησής του
Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ
- - Από τις 3 Φλεβάρη 1944 οι μαχητές του ΕΛΑΣ συνέχεια βρίσκονται «κολλημένοι» στο χώμα παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (έβρεχε) .
- Πέρασε η πρώτη μέρα χωρίς να φανεί τίποτα.
Τη δεύτερη , την Τρίτη μέρα το ίδιο .-
- Την τέταρτη μέρα 6 Φλεβάρη 1944 οι σηματοδότες από τον ανεμόμυλο της Σκάλας , έδωσαν την πληροφορία ότι πέντε (5) Γερμανικά αυτοκίνητα βρίσκονταν στην Τσακώνα και κινούνται προς Καλαμάτα .
- - Ειδοποιήθηκαν όλοι να είναι έτοιμοι .
- - Τα αυτοκίνητα έφτασαν στα Χριστοφιλέϊκα, ειδοποιούν οι σηματωροί.- Καμιά άλλη κίνηση δεν παρατηρείται είπαν.
- Ο θόρυβος των μηχανών άρχισε να ταράζει τη νεκρική σιγή...
- Το πρώτο αυτοκίνητο έφτασε τώρα στο ύψος του πρώτου αντάρτη .- Προχωρεί μέσα στην ενέδρα, ακολουθούν το δεύτερο, το τρίτο και τα άλλα.
-Ένας πυροβολισμός από το Διοικητή του Τάγματος έδωσε το σύνθημα της επίθεσης .
- Όλοι ορμούν προς τα αυτοκίνητα πυροβολώντας και φωνάζοντας.
- Τα αυτοκίνητα σταμάτησαν και οι Γερμανοί πήδησαν και προσπάθησαν να πάρουν θέσεις μάχης.
- Οι αντάρτες είναι αποφασισμένοι να μην τους ξεφύγει κανένας Γερμανός.
- Ο ένας συναγωνίζεται τον άλλο σε παλληκαριά και αυτοθυσία
- Μερικοί Γερμανοί που προσπάθησαν να ξεφύγουν προς τον κάμπο χτυπήθηκαν από τα τμήμα του λόχου υπό τον και πιάστηκαν αιχμάλωτοι.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ :
ΘΥΜΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
- Σκοτώθηκαν 24 Γερμανοί και πιάστηκαν αιχμάλωτοι 26.- Και ήταν όλοι τους δήμιοι και βασανιστές της αποτρόπαιης Γκεστάπο.
ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΑΣ
- Από τους Ελασίτες σκοτώθηκε ένας, ο Γιάννης Χιώτης , ως εξής : ενώ έτρεξε να πάρει το όπλο και τις μπότες ενός Γερμανού αξιωματικού που χτύπησε, ο Γερμανός προσποιήθηκε το νεκρό και ενώ ο Γιάννης πλησίασε ο τραυματισμένος Γερμανός τον σκότωσε.
- - Εδώ αξίζει να αναφερθεί το εξής:
Το όπλο που έπαιρνε κάθε Ελασίτης από τον εχθρό εθεωρείτο προσωπικό του λάφυρο και συχνά παρατηρείτο ένας απλός μαχητής να έχει καλλίτερο όπλο από τον αξιωματικό του.
ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΛΑΦΥΡΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ
- - Τα λάφυρα ήταν τρία οπλοπολυβόλα πολλά αυτόματα, φαρμακευτικό, επιδεσμικό και χειρουργικό υλικό – πολυτιμότατα για το αντάρτικο - ιματισμός, άρβυλα κλπ.
- - Τα πέντε αυτοκίνητα κάηκαν.
ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
- - Την ίδια μέρα κατέφτασαν αρκετές Γερμανικές δυνάμεις και αφού πρώτα βομβάρδισαν με πυροβολικό τα υψώματα γύρω από τον Άγιο Φλώρο έκαψαν όλα σχεδόν τα σπίτια και πολλά σπίτια στα Χριστοφιλέϊκα και στην Σκάλα, που καιγόταν για δεύτερη φορά.
- Στη Σκάλα σκότωσαν και τους:
1) Δρακόπουλο Χαρίτο του Ιωάννη 51 χρονών ,τυφλό
2) Περικλή Χόνδρο 76 ετών
3) Χριστόφιλο Δημήτριο του Ανδρέα,
4) Χριστόφιλο Ευγένιο ετών 63, οι δύο τελευταίοι από Χριστοφιλέϊκα.
- - Πριν τη φωτιάι οι Γερμανοί λεηλάτησαν τα τρία χωριά και κουβαλούσαν πλιάτσικα μέχρι το βράδυ .-
ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ :
Στις 8-2-1944 από τους καταχτητές στο 9ο Σύνταγμα Καλαμάτας εκτελέστηκε μεγάλος αριθμός ελλήνων πατριωτών.- Tο κακούργημα αυτό αποκαλύφτηκε τυχαία μετά την Απελευθέρωση στα τέλη Μάη του 1945 , όταν στην ακρογιαλιά κοντά στα Δημοτικά Σφαγεία μερικά αδέσποτα σκυλιά οσφράνθηκαν σάρκες και αφού έσκαψαν με τα πόδια τους , ξεσκέπασαν ανθρώπινα μέλη .- Κατάπληξη , οργή και μίσος προκάλεσε αυτό το ομαδικό έγκλημα , γιατί οι πράκτορες και συνεργάτες των Γερμανών , οι ταγματασφαλίτες είχαν έντεχνα διαδώσει ότι οι εκτελεσθέντες είχαν δήθεν μεταφερθεί στην Γερμανία για να εργαστούν σε εργοστάσια .- Ο ακριβής αριθμός των πατριωτών που εκτελέστηκαν στις 8-2-1944 σήμερα προσδιορίζεται στους 534..(σύγχρονα στοιχεία).
- Όλοι τους σχεδόν είχαν συλληφθεί με "επιλογή" από τα Τάγματα Ασφαλείας σε μπλόκα στην αγορά τότε της Καλαμάτας.
(ΔΙΠΛΗ ΘΗΡΙΩΔΙΑ
Με την ομαδική αυτή δολοφονία οι Γερμανοί κατακτητές υποθέτω πως "θυσίασαν" και τους 26 Γερμανούς που είχαν συλληφθεί αιχμάλωτοι από τον ΕΛΑΣ)
ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΡΦΑΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ
Μεταξύ των εκτελεσθέντων στο ομαδικό αυτό έγκλημα ήταν και οι από Αρφαρά συμπατριώτες μας:
Παπανικολάου Σωτήρης, έμπορος υποδημάτων, γεννήθηκε στο Αρφαρά, ηλικίας 32 ετών ,
και Λίβας Ιωάννης 23 ετών και
από το Πήδημα
Μηλίτσης Παναγιώτης του Μιχάλη 17 ετών
Τσίμπουρης Ηλίας του Γεωργίου 30 ετών
Φερέτος Χρήστος καραγωγέας ετών 35
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ – 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1944
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ του ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ
‘Έπειτα από 10 μέρες στήθηκε ενέδρα στο ίδιο μέρος με τη βεβαιότητα ότι οι Γερμανοί δεν θα το περίμεναν και έτσι θα αιφνιδιάζονταν
- Η ενέδρα στήθηκε στις 16 Φλεβάρη 1944.
- Αυτή τη φορά η κυρία επίθεση έγινε από το 2ο Λόχο υπό τον ανθυπολοχαγό Δημήτρη Παπαλεξόπουλου..
- Ύστερα από αναμονή τριών ημερών στις 19 Φεβρουαρίου1944 εξοντώθηκε μια Γερμανική φάλαγγα από 7 αυτοκίνητα.
ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗ 2η ΜΑΧΗ
- Σκοτώθηκαν όλοι οι Γερμανοί που επέβαιναν 35 τον αριθμό και δύο γερμανοτσολιάδες – προδότες –καταδότες.
- Τα λάφυρα ήταν δύο μυδράλια , 10 στάγερ , πολλά τουφέκια , και ένα αυτοκίνητο με αλεύρι κονσέρβες και άλλα τρόφιμα.
- Βρέθηκε μια κατάσταση με 200 περίπου ονόματα πατριωτών από την περιοχή Πυλίας, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν για να πάρουν τα μέτρα τους.
- Ο ΕΛΑΣ δεν είχε καμία απώλεια
2η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Ο ρόλος του Άρη Βελουχιώτη αποσιωπείται παρότι όλα γίνονταν υπό την καθοδήγησή του.
-
ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ *:
Μετά την πρώτη μάχη του Αγίου Φλώρου και το κάψιμο του Αγίου Φλώρου και της Σκάλας από τους Γερμανούς, οι αρχές του χωριού μου Αρφαρά, όπως έμαθα, έκαναν σύσκεψη με κατοίκους του χωριού στο προαύλιο της εκκλησίας με σκοπό να στείλουν μια επιτροπή στον Διοικητή του Τάγματος Ναπολέοντα Παπαγιαννόπουλο και να τον παρακαλέσουν να φύγει από την περιοχή μας.
- Διότι φοβήθηκαν μήπως κάψουν οι Γερμανοί και το Αρφαρά.
- Αλλά επενέβη ο μαχητής του ΕΛΑΣ Κώστας Γιαννακόπουλος και ο Τάσος Κάρτσωνας φοιτητής Οδοντιατρικής και στέλεχος του ΕΛΑΣ και έκαναν γνωστόν ότι ο ΕΛΑΣ δεν θα υποχωρούσε, και ότι θα συνέχιζε τον αγώνα κατά των κατακτητών, και επισήμαναν ότι η στάση των αρχών του χωριού θα έπρεπε να είναι μαχητική και όχι μοιρολατρική .
Παρών και ο Γεώργιος Χριστόπουλος, πρόεδρος του Λαικού Ειρηνοδικείου Αρφαρών.
- Κι έτσι ματαιώθηκε η αποστολή της επιτροπής στη διοίκηση του ΕΛΑΣ.
-Σχετικώς ειδοποιήθηκε και ο δοσίλογος γιατρός νομάρχης των Γερμανών Περωτής.
(παρατήρηση: O οδοντίατρος Τάσος Κάρτσωνας αργότερα σκοτώθηκε στο Γράμμο και είχε το βαθμό του λοχαγού)
ΜΑΧΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΡΦΑΡΩΝ :
Σπουδαίο ρόλο στην έκβαση των μαχών έπαιξαν και οι μαχητές του εφεδρικού ΕΛΑΣ καθώς και οι πολιτικές οργανώσεις .
Από το χωριό Αρφαρά έλαβαν μέρος οι :
Τάσος Κάρτσωνας γιατρός
Ντίνος Γεωργίου- ιερέα Μουτεβελής ,
Παναγιώτης Θεόδωρου Σταθάκης ,
τα αδέρφια Βασίλης, Κώστας και Γιάννης Θεόδωρου Φέστας ,
Γιάννης Αθανασίου Μπούρας ή Σουλιμάς
Ηλίας Δημητρίου Νιάρχος
Δημοσθένης Θεόδωρου Γεωργούτζος
Κώστας Μιχαήλ Τσίμπουρης
Ηλίας Αναστασίου Γιαννακόπουλος
Νικόλαος Γεωργίου Λαγόγιαννης
Ηλίας Παπανικολός
Γιάννης Αθανασίου Παπανικολάου
Λευτέρης Βασιλείου Νιάρχος
Γεώργιος Κωνσταντίνου Νιάρχος
Παναγιώτης Ιωάννου Καπράλος
Και ο Νίκος Φωτίου Πολυχρόνης και ο Ανδρέας Κ. Πολυχρόνης από τον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών.
Ο συμπατριώτης Ανδρέας Κ. Πολυχρόνης μου αφηγήθηκε τον ιδιαίτερο καθήκον που του ανάθεσε ο Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος.
Συμμετείχαν και πολλοί άλλοι συμπατριώτες.
Με την ΕΠΟΝ οι παρακάτω :
Κωνσταντίνος Γρηγορίου Βαλασόπουλος
Παναγιώτης Χριστόδουλου Μπούρας
Γιάννης Χρήστου Μπουγιουκλής
Χρήστος Αποστόλη Γιαννακούντζος
Παναγιώτης Καράγιαννης (αδελφός του κ. Τέλη)
Αλέκος Αθανασίου Κατσαμπάνης,
και πολλοί άλλοι νεαροί Αρφαρέοι.
Από τον Άγιο Φλώρο μετείχαν τότε :
Αλέκος , Γιάννης και Νίκος Μπάρδης,
Γιάννης, Πέτρος, Σωτήρης, Ηλίας και Θανάσης Παπαδολιόπουλος ,
Στάθης Αναστασόπουλος,
Παναγιώτης Μακρής
Μακρής Γυμνασιάρχης Αρφαρών
και πολλοί άλλοι από τα τριγύρω χωριά
από τα Χριστοφιλέϊκα Ηλίας και ο αδελφός του και αξιωματικός χωροφυλακής Σταύρος Χριστόφιλος.
.- Από τη Σκάλα ο Στάθης Τσούνιας, ο Παν. Μαρινόπουλος και ο Γιώργος Κανελόπουλος καθώς και πολλοί άλλοι που δε γνωρίζω.
--Από το Πλατύ ο γιατρός Μαντζής και Δημήτρης Λαμπράκης καθώς και άλλοι που δεν γνωρίζω.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ :
Θα πρέπει εδώ να υπογραμμισθεί η μεγάλη συμβολή του κόσμου στην επιτυχή έκβαση των μαχών .- Η τροφοδοσία των ανταρτών και η εχεμύθεια- εμπιστοσύνη υπήρξαν σοβαροί παράγοντες της νίκης. Εδώ στο μαρτυρικό χωριό του Αγίου Φλώρου ας θυμηθούμε την ιστορική απάντηση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στον Ιμπραήμ κατακτητή : « Όχι τα κλαριά να μας κάψετε , όχι τα δένδρα , όχι τα σπίτια που μας έκαψες , αλλά πέτρα πάνω σε πέτρα να μη μείνει . πάντα θα πολεμάμε και ποτέ μας δεν θα προσκυνούμε κατακτητές που μας καταπατούνε … μόνο ένας Έλληνας να μείνει πάντα θα πολεμάμε και μην ελπίζεις πως την γή μας θα την κάνετε δική σας , βγάλτε το από το νού σας» .
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ"
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΦΑΡΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
- Αυτη την παραπάνω ιστορική περιγραφή των Μαχών του Αγίου Φλώρου είχα δημοσιεύσει στο υπ΄αρίθμ 89 Φύλλο Οκτώβριος 1981 της εφημερίδας ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρφαραίων Αθήνας "ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ"
Πρόεδρος τότε στο σύλλογο ήταν ο καθηγητής Δημήτρης Γ. Κοτταρίδης, αντιπρόεδρος εγώ και μέλη στο Δ.Σ.
η Έλλη Νιάρχου,
Γιώργος Αθ. Μωραγιάννης,
Κυριάκος Δ. Σκούλικας,
Λάκης Ευγ. Παπανικολός και
Αποστόλης Ιω. Φέστας.
ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
- Ο εκλεκτός συμπατριώτης γιατρός Σταμάτης Σκούλικας αναδημοσίευσε πρόσφατα την δημοσίευσή μου. Σταμάτη σε ευχαριστώ πολύ.
ΣΥΜΜΑΧΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ - ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ:
Για τις υπηρεσίες του στην Εθνική Αντίσταση ο αξιωματικός της Σχολής Ευελπίδων Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος τιμήθηκε προσωπικά από τον αρχηγό του Συμμαχικού Στρατηγείου τον Στρατάρχη Αλεξάντερ.
Tα όπλα που του είχαν στείλει οι Άγγλοι με τις πρώτες αεροπορικές ρίψεις στη Μεσσηνία είχαν αξιοποιηθεί κατά τον καλλίτερο τρόπο.
Την μνεία και το παράσημο του Στρατάρχη Αλεξάντερ προσκόμισε στο στρατοδικείο που δικάστηκε το 1946 και οι στρατοδίκες αναγκάστηκαν να μετατρέψουν τη θανατική ποινή σε ισόβια...
(από δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ :
O Nαπολέων Παπαγιαννόπουλος όταν του πήγα την ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ με την παρούσα δημοσίευση στο σπίτι του στους Αμπελοκήπους στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 1981, με συνεχάρη μεν αλλά όμως δυσανασχέτησε διότι δημοσίευσα αυτούσια την αφήγησή του, ενω μου είχε δώσει εντολή να κάνω διασκευή και επεξεργασία, και μάλιστα παραπονέθηκε στο θείο μου τον Αριστείδη Καμαρινό. Του απάντησα αργότερα ευγενικά ότι μου ήταν αδύνατο να επέμβω στην αφήγησή του, ήταν και το παράστημά του επιβλητικό.
Η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ...
Σημειωτέον ότι ο Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος συνελήφθη μετά τη Βάρκιζα το 1946. Αμέσως με τη σύλληψή του δολοφονήθηκε ο πατέρας του που ήταν ιερέας (καθώς και ο γαμπρός του?).
Ο ίδιος τιμωρήθηκε με ισόβια φυλάκιση!!!!!!!
ΕΝΑ ΑΝΕΚΔΟΤΟ
Ο ΙΕΡΕΑΣ ΠΟΥ ΚΛΑΔΕΥΕ ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΤΟΥ
Κατά την διενέργεια της στρατιωτικής αυτοψίας της περιοχής, μου είπε χαμογελώντας ο Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος πως είχε ντυθεί παπάς και προσποιόταν πως επιθεωρούσε το υποτιθέμενο αμπέλι του που ήταν επι του Εθνικού δρόμου. Είχε μια ψαλίδα κλαδέματος στο χέρι και στα ράσα το αυτόματο!
Και μάλιστα ευλογούσε με το σημείο του σταυρού όσα Γερμανικά αυτοκίνητα περνούσαν!!!
Όπως προανέφερα κι ο πατέρας του Ναπολέοντα Παπαγιανόπουλου ήταν ιερέας.
Πλησίαζε η εορτή του Αγίου Πολυκάρπου πολιούχου της Σμύρνης, 23 Φεβρουαρίου, που τότε πρέπει να έχουν κλαδευτεί τα αμπέλια για να έχουν πολύ καρπό όπως λέει η λαογραφία μας.
Ο ΝΕΑΡΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ
ΚΑΙ Η ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Ένας συμπατριώτης, που δε θέλω να πω το όνομά του, μου είπε το εξής:
“Mετά τις Μάχες του Αγίου Φλώρου, οι Γερμανοί αιχμάλωτοι κατανεμήθηκαν σε διαφορετικές ομάδες προς διάφορα μέρη.
Εμεις αναλάβαμε ένα νεαρό Γερμανό να τον μεταφέρουμε στον Ταύγετο.
Στο δρόμο του έβγαλα τις μπότες και τον έβαλα να περπατάει ξυπόλυτος.
Ο Γερμανός φώναζε και διαμαρτυρόταν στα Γερμανικά. Εμεις δεν του δίναμε σημασία. Ξαφνικά ο Γερμανός σε πλήρη απόγνωση μη αντέχοντας τη λάσπη και τις πέτρες αποφάσισε να αυτοκτονήσει και σταματά το περπάτημα και άρχισε να ουρλιάζει με τεντωμένο το χέρι:
-Χάιλ Χίτλερ και Χάιλ Χίτλερ και συνέχεια Χάιλ Χίτλερ!!!
Εμεις αιφνιδιαστήκαμε με το θράσος του...
Έ ρε και τον αρχινάμε με τα αυτόματα....
Το άκουγα άναυδος...
ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Όπως έγραψα πιο πάνω, μετά την πρώτη μάχη του Αγίου Φλώρου και το κάψιμο του χωριού από τους Γερμανούς , οι αρχές του χωριού μου του Αρφαρά, έκαναν σύσκεψη με κατοίκους του χωριού στο προαύλιο της εκκλησίας με σκοπό να στείλουν μια επιτροπή στον Διοικητή του Τάγματος Ναπολέοντα Παπαγιαννόπουλο και να τον παρακαλέσουν να φύγει από την περιοχή μας .
Ύστερα από μεταγενέστερες συζητήσεις διαπίστωσα ότι η συγκέντωση ήταν εικονική για να πιστοποιηθεί στους Γερμανούς και στο Νομάρχη τον Περωτή πως δηθεν οι Αρφαρέοι δεν είχαν σχέση, να τους ρίξουν στάχτη στα μάτια δηλαδή.
Αυτό αποδεικνύεται από τρεις λόγους
--Είναι γνωστό ότι υπήρχε έμμεση συνεργασία παραγόντων των αρχών του χωριού με τις οργανώσεις του ΕΑΜ της περιοχής είτε εκούσια είτε από φόβο, είτε είχαν μυστική τροφοδοσία στους αντάρτες.
--Κανένας δεν κατέδωσε την παρουσία 250 ανδρών του ΕΛΑΣ κατά την προετοιμασία της ενέδρας πριν τις μάχες. Χωρίς να υπολογίζουμε τους τότε νεαρούς της περιοχής Αρφαρών που έλαβαν μέρος με τον εφεδρικό ΕΛΑΣ.
--Δεξιές παραδοσιακές οικογένειες των Αρφαρών, όπως γνωρίζουμε, είχαν εμπορική συνεργασία με τους αντάρτες κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο και δημιούργησαν μεγάλες περιουσίες. (τακτικός νυκτερινός επισκέπτης στην οικία τάδε στο Αρφαρά ήταν ο Γ. Κονταλώνης κατά τον εμφύλιο)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝ ΖΩΗ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Σ.
Σύμφωνα με την αφήγηση του εν ζωή εκλεκτου συμπατριώτη μου κ. Παναγιώτη Σ.. μετά την πρώτη μάχη του Αγίου Φλώρου οι Γερμανοί γέμισαν δυό φορτηγά με κατοίκους Αρφαρών και Αγίου Φλώρου αδιακρίτως φρονημάτων. Μάλιστα στον Άγιο Φλώρο ενώ τα φορτηγά ήσαν γεμάτα ένα καθυστερημένο παιδί από τον Άγιο Φλώρο επέμενε στους Γερμανούς να ανέβει και αυτό στο αυτοκίνητο γιατί νόμιζε πως πάνε βόλτα αναψυχής. Όμως οι Γερμανοί το αγρίευαν και το κλώτσαγαν να απομακρυνθεί, αλλά αυτό επέμενε. Αφού είδαν και απόειδαν οι Γερμανοί το ανέβασαν κι αυτό στο αυτοκίνητο. Η φάλαγγα όδευε για την Τρίπολη. Ήδη είχε ενημερωθεί ο δοσίλογος νομάρχης των Γερμανών Περωτής από Αρφαραίους και με το Γερμανικό τζίπ πρόλαβε τη φάλαγγα στην Αλλαγή και απαίτησε την απελευθέρωση των συλληφθέντων όπως και έγινε.
Σημειωτέων ότι αυτή η φάλαγγα χτυπήθηκε από τον ΕΛΑΣ στις στροφές της Μεγαλόπολης.
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΣΤΑΜΑΤΗΝΟΥ" - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΩΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Η αρχική μου δημοσίευση στην ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ αναδημοσιεύθηκε 15 χρόνια αργότερα στο περιοδικό "ΣΤΑΜΑΤΗΝΟΥ" από τον αείμνηστο ιστοριογράφο της περιοχής μας Παναγιώτη Μωραγιάννη.
(υπό επεξεργασία)

~**

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: