Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα  22  ΜΑΪΟΥ  2017 :
~ Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας   ....
~

Δεν γίνεται κανείς χριστιανός με την τεμπελιά, χρειάζεται δουλειά, πολλή δουλειά.
 401 Γενικό Νοσοκομείο Στρατού στην Αθήνα

 Στη  γέφυρα Καλατράβα  στην Μεσογείου Αθηνών

401  Νοσοκομείο και Αρχηγείο Αστυνομίας στην Αθήνα

 Αρχηγείο Αστυνομίας Αθήνα

Στρατιωτικό νοσοκομείο 401  Αθήνα

~ 22 Μαΐου
Μαρτύρων Βασιλίσκου (1) (†308), Κοδράτου, Μαρκέλλου και Σοφίας. Νεομαρτύρων Δημητρίου (†1803) και Παύλου του οσίου, πολιούχων Τριπόλεως. Σοπωτού Καλαβρύτων (†1818). Αγίου Ιωάννου Βλαδίμηρου του ευσεβέστατου βασιλέως των Αχριδών, του θαυματουργού. Μνήμη της αγίας Θεοτόκου εν Σοφιανοίς. Μνήμη Β΄Οικουμενικής Συνόδου εν Κων/πόλει (381).
(1) Ο άγιος μάρτυρας Βασιλίσκος έδρασε κατά τούς χρόνους του αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Καταγόταν από την Αμάσεια του Πόντου και ήταν ανεψιός του μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος, διακαής του δε πόθος ήταν, κατά το παράδειγμα του θείου του, η μαρτυρική του τελείωση. Και ο Θεός, ο οποίος αμείβει τούς ταπεινούς και βαθύτατα προσηλωμένους, πραγματοποίησε την επιθυμία του. Του εφανερώθη μάλιστα σε οπτασία συμβουλεύοντάς τον να υπάγει εις τα Κόμανα του Πόντου αφού πρώτα αποχαιρετήσει τούς οικείους του. Και όντως λίγες ημέρες αργότερα ο έπαρχος της Καππαδοκίας Αγρίππας διέταξε να τον συλλάβουν και αφού του φορέσουν σιδερένια υποδήματα τον οδήγησαν στον Πόντο. Στο δρόμο οι στρατιώτες για να αναπαυθούν έδεσαν τον άγιο σε ένα ξερό πλάτανο, ο οποίος με την προσευχή του Βασιλίσκου γέμισε φύλλα. Όταν έφθασαν στα Κόμανα οδηγήθηκε στον έπαρχο ο οποίος για να κάμψει το υψηλό αγωνιστικό φρόνημα του αγίου τον οδήγησε σε κάποιο ειδωλολατρικό ναό σε ημέρα επίσημης τελετής. Ο άγιος όχι μόνο παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του στον Ένα και αληθινό Θεό αλλά κατόπιν θερμής προσευχής, συνέτριψε, όλα τα μιαρά αγάλματα του ναού το δε πρόσωπό του ακτινοβολούσε. Έξαλλος ο Αγρίππας διέταξε τον αποκεφαλισμό του και το σώμα του να ριχθεί σε κοντινό ποταμό. Κατά τη διάρκεια της νύκτας, ευσεβείς χριστιανοί το ανέσυραν και το έθαψαν ευλαβικά. ~ 
Σήμερα 22/05/2017 εορτάζουν:
Άγιος Βασιλίσκος, Μνήμη της Β' Αγίας Οικουμενικής Συνόδου, Άγιος Παύλος ο Πελοποννήσιος ο Οσιομάρτυρας
~ Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
~ Ὡς βασίλειον δῶρον καὶ θῦμα ἅγιον, τῷ Βασιλεῖ τῶν αἰώνων καὶ ἀθλοθέτῃ Θεῷ, δι’ ἀθλήσεως στερρᾶς προσήχθης ἔνδοξε· σὺ γὰρ τὴν πλάνην καθελὼν, στρατιώτης εὐκλεὴς, πανεύφημε Βασιλίσκε, τῆς ἀληθείας ἐδείχθης, Χριστῷ πρεσβεύων ὑπὲρ πάντων ἡμῶν.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Βασιλίσκου - 22 ΜΑΙΟΥ : https://youtu.be/eTnnv_oPDbU  .-


~
Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας

Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας
 
Μεσοπεντηκοστή

Μεσοπεντηκοστή
 
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
 
Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος

Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπ....
 
Ζωοδόχος Πηγή

Ζωοδόχος Πηγή
 
Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς

Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συ....
 
ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ

ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ
 
Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου

Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου
 
Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου

Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου
 
Μεγάλη Πέμπτη - Ο Μυστικός Δείπνος

Μεγάλη Πέμπτη - Ο Μυστικός Δείπνος
 
*** Ο καιρός αύριο Τρίτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 23/5/2017 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Από τις πρώτες μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις βραδινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Φωτιές» ανάβουν οι δασικοί χάρτες στη Μεσσηνία 
Φωτιές, μεταφορικά, έχει «ανάψει» τους τελευταίους μήνες η ανάρτηση των δασικών χαρτών στη Μεσσηνία, με ποικίλες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες. Από απλές ανακοινώσεις, μέχρι έντονες διαμαρτυρίες στα Δασαρχεία και συγκεντρώσεις έξω από τη Βουλή.
Αυτό όμως που δημιουργεί τρόμο την εφετινή περίοδο είναι οι πραγματικές φωτιές, με συνθήκες εξαιρετικά αρνητικές και με τις πυροσβεστικές και δασικές αρχές πλέον, να υπολείπονται σημαντικά σε προσωπικό, εξοπλισμό και χρηματοδοτήσεις καθαρισμού και συντήρησης των δασικών και μη περιοχών.
Το μείγμα όμως γίνεται… εξαιρετικά εκρηκτικό, όταν αυτά τα δύο κάποιοι ανεγκέφαλοι, επιχειρούν να τα ενώσουν…
 Κάποιοι ξέφυγαν
Πυροσβεστικές και δασικές αρχές ανά τη Μεσσηνία,  βλέπουν με τρόμο, θα λέγαμε, το φετινό καλοκαίρι, φοβούμενοι ανεύθυνους που μπορεί να θελήσουν να υλοποιήσουν απειλές που έχουν εκτοξευθεί κατά καιρούς με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τα λάθη που έχουν γίνει σε αυτούς.
Ορισμένοι διαμαρτυρόμενοι, σε στιγμή έντασης, ξέφυγαν προκαλώντας και αφήνοντας υπονοούμενα για… πυρκαγιές που μπορεί να εκδηλωθούν στα… λάθη των δασικών χαρτών.
Δηλώσεις επικίνδυνες, που μπορεί να ειπώθηκαν σε στιγμές έντασης, όμως πάντα στις  τοπικές κοινωνίες, υπάρχουν αυτοί που μπορεί να τις πάρουν στα σοβαρά.
  Προ των ευθυνών τους
Η κατάσταση την εφετινή αντιπυρική περίοδο είναι από μόνη της επικίνδυνη. Πυροσβεστική και δασαρχεία, έχουν μειωμένο προσωπικό. Τα  οχήματά και ο εξοπλισμός   τους παλιός και  κακοσυντηρημένος. Τα δε αιτήματα διάθεσης πιστώσεων, προκειμένου να γίνουν απαραίτητα δασικά έργα, καθαρισμοί και συντηρήσεις, αγνοήθηκαν. Με το ζόρι στάλθηκαν, όπως γράφαμε και τις προηγούμενες ημέρες λιγοστά χρήματα στα Δασαρχεία Καλαμάτας και  Κυπαρισσίας, τα οποία φτάνουν – δε φτάνουν για να γίνει καθαρισμός στις αντιπυρικές ζώνες, οι οποίες ,σημειωτέον ,δεν έχουν καθαρισθεί την τελευταία 5ετία.
Χρειάζεται ,λοιπόν, ψυχραιμία και σύνεση και ιδιαίτερα από τους προύχοντες της κάθε περιοχής, ώστε  να μην προκαλούν  με  «εμπρηστικές» δηλώσεις.  Δυστυχώς κάποιοι, ευτυχώς ελάχιστοι, το έχουν κάνει και συνεχίζουν να το κάνουν. Είτε δημόσια, είτε σε ιδιωτικές συζητήσεις, ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και δυστυχώς, αρκεί μόνο ένας ανεύθυνος για να επιφέρει μια τεράστια και ανεξέλεγκτη καταστροφή.
Η ευθύνη τους λοιπόν είναι μεγάλη. Και ας μην ξεχνούν το περσινό παράδειγμα της Νεάπολης, όπου η φωτιά που ξέσπασε μπήκε γρήγορα μέσα στην πόλη, έκαψε περιουσίες και κινδύνεψαν άνθρωποι.
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
*** Η ιστορία των καλλυντικών στην παλιά Καλαμάτα 
Ως παλιός επαγγελματίας του τόπου μας, που ασχολήθηκε με το εμπόριο των καλλυντικών, θυμάμαι από πού ξεκίνησε αυτό το ωραίο και μυρωδάτο επάγγελμα, που έχει σχέση με το ωραίο φύλο και τη γυναικεία ομορφιά.
Θυμάμαι ότι, γύρω στο 1950, μετά την κατοχή και τον εμφύλιο, υπήρχαν στην Καλαμάτα δύο καταστήματα καλλυντικών. Το ένα ήταν το «ΜΕΤΒΑ», στην οδό Αριστομένους 40, δίπλα από το σημερινό «Πι και Φι»., Το είχαν ανοίξει δύο συνέταιροι, ο Γ. Μεταλλινός και ο Νίκος Βασματζίδης, από τα επώνυμα των οποίων βγήκε και η φίρμα (ΜΕΤΒΑ). Πολύ γρήγορα αποχώρησε ο Μεταλλινός και η επιχείρηση έμεινε στον Βασματζίδη, ο οποίος ήταν ένας πανέξυπνος Κωνσταντινουπολίτης. Πουλούσε μακιγιάζ της «Ρουμπινστάιν», που τότε ήταν μία από τις καλύτερες γαλλικές μάρκες, τα ανδρικά καλλυντικά «Ταμπάκ» - γερμανικής προέλευσης, καθώς και χύμα κολόνιες και αρώματα.
Άλλο κατάστημα – μυροπωλείο ήταν του «ΑΝΤΕΜ» - η φίρμα έβγαινε από το Απόστολος Δημητρόπουλος. Ο Αποστόλης δεν είχε ξακουστές φίρμες καλλυντικών. Η πιο καλή που διέθετε ήταν τα «Φλέιμ Γκλο». Πουλούσε κυρίως χύμα κολόνιες, μπριγιόλ για τα μαλλιά, αρώματα και, πάνω απ’ όλα, μια λοσιόν για τα λευκά μαλλιά που έφτιαχνε μόνος του.
Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν τυποποιημένες κολόνιες. Οι καταστηματάρχες αγόραζαν «εσάνς» δηλαδή αιθέρια έλαια, τα αναμείγνυαν με καθαρό οινόπνευμα και τις έφτιαχναν μόνοι τους. Το ίδιο γινόταν και με τις λοσιόν μαλλιών και με τις αυτοσχέδιες λευκαντικές κρέμες, οι οποίες είχαν ως βάση τον «σουλιμά», δηλαδή τον υδράργυρο, ο οποίος βέβαια απαγορεύτηκε αργότερα.
O αξέχαστος Αποστόλης – «ΑΝΤΕΜ» ήταν ένας ξεχωριστός τύπος καταστηματάρχη. Είχε έναν ωραίο τρόπο να κολακεύει τις πελάτισσές του και μπορούσε να τους πουλήσει οτιδήποτε, καθώς τις έπειθε ότι θα γίνουν πιο νέες και πιο όμορφες! Ήταν πάντα γελαστός, καλοντυμένος, πεντακάθαρος, καλοχτενισμένος και αεικίνητος. Είχε πάντα έναν καλό λόγο ή ένα «κομπλιμάν» για κάθε πελάτισσα και γι’ αυτό ήταν πολύ αγαπητός.
Ύστερα από μερικά χρόνια άνοιξε ένα πρωτοποριακό κατάστημα, που πουλούσε μόνο κρέμες προσώπου. Πρόκειται για τα καλλυντικά «Σαρκό», τα οποία ήταν παρασκευάσματα με συνταγές της αισθητικού Χρύσας Σαρκοπούλου, η οποία τότε έκανε χρυσές δουλειές στην Αθήνα. Το κατάστημα το άνοιξε γνωστή Καλαματιανή  δεσποινίδα, στην οδό Αριστομένους 45, στο κτήριο Κάραμπελα, εκεί που σήμερα είναι το κατάστημα υποδημάτων των αδελφών Σολωμού.
Επίσης, άνοιξε άλλο ένα μικρό μυροπωλείο στην πλατεία 23ης Μαρτίου, του Αποστόλου, κοντά στην αφετηρία των λεωφορείων της παραλίας. Ο Αποστόλου πουλούσε χύμα κολόνιες και αρώματα και λίγο αργότερα τα καλλυντικά της αισθητικού «Αριέτ».
Άλλο κατάστημα που πουλούσε καλλυντικά ήταν το φαρμακείο της Βάσως Νικολοπούλου στη γωνία Αριστομένους και Χρ. Κουμάντου.
Το φαρμακείο αυτό πουλούσε τα καλλυντικά «Αγέρ» και «Λουί Φιλίπ».
Τότε τα ακριβότερα αρώματα της αγοράς ήταν τα «Σανέλ», τα οποία παραδόξως πουλούσε το χρυσοχοείο Βελετά. Αργότερα τα πουλούσε και ο Νίκος Λάμπος, που είχε κατάστημα νεωτερισμών στην Αριστομένους, στο κτήριο των Αδελφών Δημητρούλια. Τα αρώματα της «Σανέλ» που κυκλοφορούσαν ήταν το ΝΟ 5, το ΝΟ 19 και το Νο 22. Κυκλοφορούσαν σε μικρά φιαλίδια των 20 γραμμαρίων και οι τιμές τους κυμαίνονταν μεταξύ 60 και 70 δραχμών. Τότε το καλύτερο κραγιόν είχε 5 δραχμές!

Λίγο αργότερα, το 1965, το φαρμακείο Καρατζά έφερε στην πόλη μας τα καλλυντικά «Ζερμέν Μοντέικ» και μαζί μια όμορφη αισθητικό, που είχε κάψει πολλές καρδιές Καλαματιανών… Εδώ χρειάζεται μια διευκρίνιση για τους αναγνώστες, γιατί τότε οι εταιρείες καλλυντικών έδιναν τα προϊόντα τους μόνο στα φαρμακεία. Εκείνη την εποχή τα καλλυντικά υπάγονταν στα φαρμακευτικά είδη και είχαν αριθμό έγκρισης του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (ΑΥΣ), όπως τα φάρμακα. Πέρασαν μερικά χρόνια, ώσπου το είδος να αφεθεί ελεύθερο και να μπορούν να το πουλούν και τα καταστήματα καλλυντικών.
Τότε τρία νέα Καλαματιανά παιδιά αποφάσισαν να ασχοληθούν με το εμπόριο καλλυντικών και να γίνουν οι συνεχιστές της δραστηριότητας αυτής στην πόλη μας. Ο Μιχάλης Κουμουνδούρος στην οδό Αγίου Νικολάου 4 αντιπροσώπευε τα προϊόντα μαλλιών «Λορεάλ» (βαφές κ.λπ.), ο Κώστας Κούτρος αντιπροσώπευε τα προϊόντα «Βέλλα» και ο Βασίλης Μανιάτης τα προϊόντα του οίκου «Γκαρνιέ», τα οποία εισήγαγε στην Ελλάδα ο γνωστός τότε κομμωτής της Αθήνας «Ζωρζ». Στην πόλη μας, ωστόσο, ήταν καινούρια και άγνωστα.
Οι τρεις νέοι, γεμάτοι ζωντάνια και όνειρα για το μέλλον, εργάστηκαν σκληρά και διέδωσαν τα προϊόντα τους, όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά και σε ολόκληρους τους Νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας. Σήμερα, οι νέοι καταστηματάρχες καλλυντικών πουλούν με άνεση τα προϊόντα «Κριστάλ Κολόρ», τα προϊόντα της «Βέλλα» και της «Λορεάλ», γιατί τον αγώνα της γνωριμίας τους με το αγοραστικό κοινό τον έδωσαν κάποτε οι τρεις προαναφερθέντες.
Ο γράφων θέλησε τότε να ασχοληθεί παράλληλα και με την εμπορία των καλλυντικών, που μόλις είχαν αποδεσμευτεί από τον ΑΥΣ. Πρώτη φίρμα που τοποθετήθηκε στο κατάστημά του, στην οδό Νέδοντος και Πολυβίου, ήταν η «Ρέβλον», μεγάλη εταιρεία καλλυντικών με πολύ καλά προϊόντα, με εξειδικευμένες αισθητικούς και επιδείξεις προβολής στα ξενοδοχεία «Φιλοξένια» και «Ρεξ». Ακολούθησαν και άλλες γνωστές και αξιόλογες φίρμες, οπότε οι Καλαματιανές κυρίες δεν χρειαζόταν πλέον να προμηθεύονται από την Αθήνα, καθώς είχαν στη διάθεσή τους ευρύ φάσμα προϊόντων για να επιλέξουν.
Η γκάμα του καταστήματος εμπλουτίστηκε ακόμη με τα προϊόντα: «Λανκόμ», «Μπιοτέρμ», «Σταντάλ», «Έλεν Κέρτις», «Σκιαπαρέλλι», «Μπουρζουά» και λίγο αργότερα με τα «Κλάρενς» και τα «Γιουβένα». Όμως, η πώληση των επώνυμων και ακριβών καλλυντικών δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Πρώτα χρειάζονταν σεμινάρια και εκπαίδευση του προσωπικού, για να είναι ικανός ο πωλητής να προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα για κάθε τύπο δέματος και κάθε ηλικία. Επίσης, έπρεπε να ξεπεραστεί η διστακτικότητα των πελατισσών, καθώς οι τιμές ήταν αρκετά τσουχτερές.
Στις αρχές, λοιπόν, χρειάστηκε αγώνας. Έπρεπε να εμπνεύσεις στην πελάτισσα την εμπιστοσύνη ότι γνωρίζεις τη δουλειά σου, έτσι ώστε να αποφασίσει να αγοράσει.
Εκείνη την εποχή κυκλοφόρησαν και οι τυποποιημένες κολόνιες. Η «Ολντ Σπάις», που την είχε ο Μαρινόπουλος, οι κολόνιες των Αδελφών Μενούνου, η «Ραβέλ» του Φ. Γεωργαντά κ.ά. Τα σαπούνια που κυκλοφορούσαν ήταν ο «Ερμής» του Βουτσινά, τα σαπούνια του Παπουτσάνη, τα σαπούνια από αγνό ελαιόλαδο της σαπωνοποιίας Λιναρδάκης και του Αλεπουδέλη.
Οδοντόκρεμα υπήρχε μόνο η «Κολυνός», με το διαφημιστικό σλόγκαν «Η πρώτη φροντίς το πρωί και η τελευταία το βράδυ». Αργότερα ήρθε η «Σινιάλ» και η «Κολγκέτι».
Η ανάπτυξη του τομέα καλλυντικών στην πόλη μας υπήρξε αλματώδης στα επόμενα χρόνια. Προφανώς πολλοί που ήθελαν να ασχοληθούν με το εμπόριο διάλεξαν τα καλλυντικά, που ομολογουμένως είναι ένα επάγγελμα καθαρό, ευχάριστο και επικερδές. Βέβαια, το «επικερδές» ανήκει στο παρελθόν, καθώς σήμερα, λόγω του υπερεπαγγελματισμού και του ανταγωνισμού, τα κέρδη είναι πολύ περιορισμένα.
Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης

***  Αρχαία Μεσσήνη: Φιλοδοξεί να γίνει θεσμός διεθνούς εμβέλειας το αρχαίο πένταθλο 
 
 
 
 
 
Ιστορία, παρόν και μέλλον, ανθρώπων και φύσης έργα, αθλητισμός και πολιτισμός συναντήθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην Αρχαία Μεσσήνη με την παιδική ζωντάνια, αφήνοντας ένα μοναδικό αποτύπωμα στο χωροχρόνο. Η εκδήλωση αναβίωσης του αρχαίου πένταθλου που εμπνεύστηκε η Ολυμπιάδα Καλαμάτας και στήριξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Μεσσήνης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η περιφερειακή ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ και το Διάζωμα ξαναζωντάνεψαν στο Στάδιο και Γυμνάσιο μια μικρή Ολυμπιάδα, με τη συμμετοχή περίπου 250 μικρών μαθητών από τη Μεσσηνία, την Αρκαδία, την Ηλεία, τη Λακωνία, την Κορινθία, αλλά και την Βηρυτό του Λιβάνου!
Το ξεχωριστό αυτό πρωινό ανάμεσα στο αθάνατο αρχαίο πνεύμα με τις επιβλητικές κιονοστοιχίες, το εντυπωσιακό ηρώο, τις άριστα διατηρημένες κερκίδες άρχισε με την παρέλαση των νεαρών αθλητών και αθλητών υπό το ρυθμό του τυμπάνου και την καθοδήγηση των ιερειών.
Το τελετουργικό περιλάμβανε στη συνέχεια την παράταξη των αγωνιζομένων ως εκπροσώπων της πόλης τους, την ανάγνωση του όρκου του αθλητή που δεσμεύεται να αγωνίζεται με ευγένεια, σεβασμό και ιπποτισμό για την πατρίδα και του κριτή που επικαλείται το αθλητικό ιδεώδες να φωτίζει τις σκέψεις και τις πράξεις του, αποδίδοντας δικαιοσύνη, μακριά από προσωπικές παρορμήσεις και υλικά δέλεαρ…
Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από τους εκπρόσωπους των διοργανωτών. Ο αντιδήμαρχος αθλητικών θεμάτων Δ. Μεσσήνης, Χρήστος Χριστόπουλος, τόνισε πώς ο σημαντικότατος και πιο καλοδιατηρημένος χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης λειτουργεί ως ενωτικό στοιχείο από το παρελθόν έως σήμερα, αποτελώντας τεράστια τιμή και υπερηφάνεια, αλλά και επιβάλλοντας την υποχρέωση στη δημοτική Αρχή να τον φροντίσει, να τον αναδείξει και να τον ξαναζωντανέψει, όπως συνέβη μέσα από τη χθεσινή εκδήλωση.
Τόνισε ακόμα ότι η αναβίωση του αρχαίου πένταθλου έδωσε την ευκαιρία να καλλιεργηθούν εκ νέου σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Πελοποννήσιους, ενώ εξέφρασε την ανάγκη να ενώσουν όλοι τις προσπάθειές τους ώστε να καταστεί θεσμός.
Ο εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Σταμάτης Φριτζήλας, αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία του αρχαίου πεντάθλου που ήταν μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων περίπου από το 708 π.Χ. (18η Ολυμπιάδα), αλλά και σε άλλους σημαντικούς αγώνες της αρχαιότητας, όπως τα Πύθια, τα Ίσθμια, τα Νέμεα, τα Λύκαια, τα Παναθήναια.
Ο κ. Φριτζήλας υπενθύμισε ότι το στεφάνι από κλαδί ελιάς ήταν το μοναδικό έπαθλο για τους νικητές (με αυτό βραβεύθηκαν και τα παιδιά που συμμετείχαν χθες), ενώ διαβεβαίωσε ότι μαζί με τους υπόλοιπους συνδιοργανωτές η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα στηρίξουν και στο μέλλον την εκδήλωση.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΒΕΓΑΣ Πελοποννήσου Κώστας Βινατσέλας τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αθλητισμός είναι άρρηκτα δεμένος με την ιστορία και τον πολιτισμό και αποτελεί το πιο δυναμικό μέσο για την καλλιέργεια, ιδιαίτερα στα παιδιά των αρχέγονων ιδανικών της φιλίας, του συναγωνισμού και του ευ αγωνίζεσθαι. Συνεχάρη ακόμα τους διοργανωτές και ιδιαίτερα την προπονήτρια της Ολυμπιάδας, Γιώτα Τσιάλα, ενώ ευχήθηκε η εκδήλωση να γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερη.
Η αντιπρόεδρος της Ολυμπιάδας, Τούλα Χατζηπαναγιώτου έκανε λόγο για έναν «υπέροχο χώρο που θα μας γεμίσει με την ενέργειά του» και ευχαρίστησε τους συλλόγους (Ολυμπιάδα, Μεσσηνιακός Γ.Σ., ΓΣ Ακρίτας, ΑΟ Μεγαλόπολης, ΓΣ Αρκαδίας, Σπαρτιατικός, Φιλαθλητικός, ΓΑΣ Σκάλας, Ποσειδών Λουτρακίου, Γυμναστική Ένωση Άργους και η Αθλητική Γυμναστική Ένωση Πύργου), τους αθλητές, τους εθελοντές, τους χορηγούς, τους συνδιοργανωτές και ιδιαίτερα την Περιφέρεια και την Αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη, που «πήρε στην πλάτη της διοργάνωση» τους Θέμελη-Μπένο «για την ώθηση που έδωσαν στην πραγματοποίησή της» και στην Γιώτα Τσιάλα «που είχε την υπέροχη ιδέα».
Την έναρξη των αγώνων κήρυξε στη συνέχεια η κα Αλειφέρη που πρόσθεσε σε σύντομη ομιλία της «Η Περιφέρεια αγκάλιασε την πρόταση με στόχο την άμεση βιωματική προβολή των αρχαίων αθλητικών αξιών, την ανάδειξη της άρρηκτης σχέσης αθλητισμού και πολιτισμού. Θέλουμε κάθε χρόνο η εκδήλωση να γίνεται πόλος έλξης αθλητών διαφορετικών ηλικιών και εθνοτήτων με σκοπό την προαγωγή της αθλητικής παιδείας και του αθλητικού τουρισμού μέσα από την προβολή της Αρχαίας Μεσσήνης.
Ο χώρος αναγεννιέται και αναπλάθεται, ζει μια δεύτερη ζωή στο παρόν. Συνεχίζει να δημιουργεί πολιτισμό» κατέληξε η Ελένη Αλειφέρη.
Χαιρετισμό απέστειλε ακόμα ο άνθρωπος που έφερε στην επιφάνεια και ανέδειξε την Αρχαία Μεσσήνη, ο καθηγητής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για ένα τρισδιάστατο δημιούργημα που συνομιλεί με το φυσικό περιβάλλον, ζει μια δεύτερη ζωή που προοιωνίζεται αιώνια…
Το αγωνιστικό κομμάτι ήταν ιδιαίτερα πλούσιο, με την παράλληλη διεξαγωγή εντός Σταδίου του μήκους άνευ φοράς και του ακοντισμού, πιο δίπλα της δισκοβολίας, περιμετρικά στον εξωτερικό χώρο του δρόμου 187 μ., στα οποία συμμετείχαν όλα τα παιδιά.
Και τέλος της πάλης που αναβίωσε εντός της παλαίστρας από τους αθλητές της εθνικής Κυριάκο και Αλέξανδρο Παπαδόπουλο και τους μικρούς παλαιστές Άγγελο Γεωργιόπουλο και Καλαπόθο Καλαποθάκη του τοπικού συλλόγου Αριστόδημος, οι οποίοι έδωσαν στην συνέχεια αγώνες επίδειξης μπροστά στους θεατές.
Η αυλαία έπεσε με την τελετή των απονομών και τη βεβαιότητα ότι η εκδήλωση θα επαναληφθεί πιο πλούσια και με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία του χρόνου.  Χ.Ε.

***Υπέγραψε σύμβαση με εταιρία για τα σκουπίδια, αλλά μόνο για 16 δρομολόγια ο Δήμος Δυτικής Μάνης 
Υπέγραψε, τελικά, την Πέμπτη, ο Δήμος Δυτικής Μάνης, τη σύμβαση για τη μεταφορά και διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων του δήμου με τον Όμιλο Ραψωματιώτη Ι.Κ.Ε. - RAP GROUP P.C. (εταιρίες διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών και εν γένει απορριμμάτων), που εδρεύει στην Κόρινθο.
Το ζήτημα όμως είναι ότι η σύμβαση που υπογράφτηκε αφορά μόνο 16 δρομολόγια αντί του ποσού των 49.600 ευρώ.
Όπως αναφέραμε και σε προχθεσινό μας δημοσίευμα, ήδη με απόφαση του Περιφερειάρχη, ο Δήμος Δυτικής Μάνης θα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το θέμα των σκουπιδιών του και για τους επόμενους  6 μήνες.
Μεταφορά
Η εταιρία που υπέγραψε τη σύμβαση θα μεταφέρει απορριμματοκιβώτια πληρωμένα με αστικά στερεά απόβλητα του Δήμου Δυτικής Μάνης, τα οποία θα παραλαμβάνει και θα επεξεργάζεται στις εγκαταστάσεις του σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Θα είναι εξ΄ολοκλήρου υπεύθυνος για τις εργασίες της μεταφοράς και της επεξεργασίας των αποβλήτων και τα απορριμματοκιβώτια θα είναι ανοιχτού ή κλειστού τύπου χωρητικότητας μέσου όγκου 35 κυβικών, κατάλληλα για την εκτέλεση του έργου και θα φέρουν όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς για την φορτοεκφόρτωση τους. Η κατασκευή και η τοποθέτησή τους θα διασφαλίζει τη μη διαρροή στραγγισμάτων κατά τη φόρτωση, αναμονή και μεταφορά τους στο χώρο διάθεσης. Σε περίπτωση χρήσης ανοιχτών κάδων, αυτά κατά τη μεταφορά τους θα καλύπτονται σε όλο το πλάτος και μήκος τους με κατάλληλο κάλυμμα. Ο αριθμός των κάδων που θα παραχωρηθεί άμεσα προς χρήση θα καλύπτουν τις έκτακτες ανάγκες του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Μόνο 16 δρομολόγια
Η εταιρία υποχρεούται από τη σύμβαση για την  άμεση έναρξη εκτέλεσης του έργου με τον ανάλογο εξοπλισμό και προσωπικό. Εφόσον απαιτηθεί το έργο θα μπορεί να εκτελεσθεί και Κυριακές και αργίες.
Η σύμβαση θα λυθεί με την μεταφορά και την επεξεργασία των απορριμμάτων των 16 δρομολογίων. Εάν κατά τη διάρκεια της σύμβασης δοθεί οριστική λύση επεξεργασίας των απορριμμάτων του Δήμου Δυτικής Μάνης στα πλαίσια υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου ή ορισθεί Σχέδιο Δράσης ή υπάρξει ανάδοχος από τον ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, η σύμβαση θα λυθεί αζημίως για το Δήμο.

*** Φονική ασθένεια έχει καταστρέψει τα πλατάνια στο Νέδοντα (φωτογραφίες) 
 
Μια ανεπανόρθωτη φυσική καταστροφή συντελείται στο Νέδοντα, εκεί που διέρχεται τον Ταΰγετο.
Ειδικότερα, στο σημείο που ο δρόμος προς τη Νέδουσα είναι παράλληλα με το ποτάμι μπορεί εύκολα κανείς να αντικρίσει το μέγεθος της καταστροφής. Πλάτανοι δεκαετιών έχουν παραδοθεί σε ασθένεια, που τους έχει νεκρώσει και πλέον στέκουν ξεραμένοι στο ποτάμι.
Άμεσα κάποια υπηρεσία πρέπει να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα, γιατί είναι θέμα χρόνου και οι τελευταίοι πλάτανοι να παραδοθούν στη φονική αρρώστια και να χαθεί για πάντα αυτό το μαγικό τοπίο.
Σύμφωνα με ειδικούς, η ασθένεια μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis platani, έχει πλέον επεκταθεί σε Αρκαδία, Αχαΐα, Ηλεία και Μεσσηνία, ενώ το 2010 διαπιστώθηκε και στη Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα και την Ήπειρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το διαδίκτυο, το παθογόνο διαδίδεται, κυρίως, με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και συγκεκριμένα από:
• εργαλεία κοπής και κλάδευσης δέντρων (αλυσοπρίονα, τσεκούρια, πριόνια, κ.λπ.). Για το λόγο αυτό απαγορεύεται το κλάδεμα πλατάνου χωρίς άδεια από το Δασαρχείο
• μηχανήματα εκσκαφής
• καυσόξυλα.
Στα γειτονικά δέντρα ο μύκητας μεταδίδεται με συνενώσεις των ριζών και στα ποτάμια με προσβεβλημένα δέντρα, των οποίων τα κλαδιά σπάζουν και μεταφέρονται με το υδάτινο ρεύμα. Επίσης, τα πλατάνια που πληγώνονται κατά τη διάρκεια πάσης φύσεως εργασιών είναι επιρρεπή στην προσβολή.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΡΙΝ ΑΠ’ ΟΛΑ
Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη:
1. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την υλοτομία ή την κλάδευση πλατάνων θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν και μετά τη χρήση τους
2. Τα σκαπτικά μηχανήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ή έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με πλατάνια θα πρέπει να πλένονται με επιμέλεια και να απολυμαίνονται
3. Μη χρησιμοποίηση καυσόξυλων από προσβεβλημένα δέντρα πλατάνου. Τα ροκανίδια που παράγονται κατά την κοπή των ξύλων από προσβεβλημένα δέντρα μπορεί να μεταδώσουν την ασθένεια
4. Όταν υπάρχει υποψία προσβολής από την ασθένεια (νεκρά ή ημίξηρα δέντρα πλατάνου), πρέπει να ειδοποιείται η Δασική Υπηρεσία
5. Η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, εάν διαπιστωθεί στα αρχικά στάδια της προσβολής. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Το 19,63% του Mega Channel στον όμιλο Σαββίδη 
To 19,63%  της Τηλέτυπος (Mega Channel) απέκτησε ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης. To ποσοστό ανήκε στον εκδοτικό όμιλο του Πήγασου.
Ο Πήγασος ελέγχει το 32,73% του Mega, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μόνο το 19,63% είναι διαθέσιμο προς πώληση, καθώς το υπόλοιπο 12,73% είναι ενεχυριασμένο στις τράπεζες.
Το τίμημα (περίπου 5 εκατ. ευρώ) θα επιτρέψει στην εκδοτική εταιρεία που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ρευστότητας να πάρει οικονομικές ανάσες. Από την άλλη πλευρά, με την κίνηση αυτή ο Ιβάν Σαββίδης δείχνει ότι πλέον δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει συνολικά στον Πήγασο.
Η πρόταση Σαββίδη αποτιμά το σύνολο του Mega μόλις στα 25 εκατ. ευρώ.
Μεγαλομέτοχοι του Mega εκτός του Πήγασου είναι η οικογένεια Βαρδινογιάννη και ο ΔΟΛ.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαββίδης, αν μελλοντικά ενισχύσει τη συμμετοχή του πάνω από το 33%, είναι υποχρεωμένος να υποβάλει δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών του Mega.
Η επίσημη ανακοίνωση της «Τηλέτυπος»
Η Τηλέτυπος Α.Ε. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι την 22/5/2017 η μέτοχος εταιρεία με την επωνυμία Πήγασος Εκδοτική Ανώνυμη Εταιρεία γνωστοποίησε ότι περιόρισε τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Τηλέτυπος Α.Ε. σε ποσοστό 13,0961%, διατηρώντας 13.200.000 μετοχές με ισάριθμες  ψήφους.
Το ποσοστό συμμετοχής της Πήγασος Εκδοτική Α.Ε. πριν τη μεταβολή ανερχόταν σε 32,7321%.   Newsroom ΔΟΛ

***  Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο Kalamata lindy hop Exchange 
Το πρώτο Kalamata lindy hop Exchange, που διεξήγαγε η χορευτική κοινότητα Lindy hop Kalamata, σε συνεργασία με το International Kardamili Jazz Festival, ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία.
H swing μπάντα της Ingrid Lucia από τη Νέα Ορλεάνη ξεσήκωσε χορευτές και ακροατές την περασμένη Πέμπτη στην Αμφείας, με την αρωγή των επιχειρήσεων της οδού, έπειτα από ένα μάθημα Lindy Hop από την Ηλέκτρα Κανέλλου, μέλος της κοινότητας Lindy Hop Greece, και τον Αλέξανδρο Βελέντζα.
Την Παρασκευή οι lindy hoppers πήραν τα ποδήλατά τους και περιπλανήθηκαν σε όλη την πόλη με πολλές στάσεις για χορό και τελικό προορισμό το Baba Yaga, όπου σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας απόλαυσαν την τρελή Lindy Hop κωμωδία “Hellzappopin” .
Το Σάββατο και την Κυριακή οι δραστηριότητες μεταφέρθηκαν στην Καρδαμύλη, την έδρα του International Kardamili Jazz Festival, όπου οι χορευτές της κοινότητας Lindy Hop Kalamata χόρεψαν υπό τους ρυθμούς των Shoeshine Boys στο μπαρ Χάι Χου και στην εναρκτήρια παρέλαση του μουσικού φεστιβάλ.
Το Kalamata Lindy Hop Excange μπορεί να τελείωσε, όμως ο χορός δεν τελειώνει ποτέ! Αν, λοιπόν, γνωρίσατε το χορό στο Kalamata Lindy Hop Exchange, τον λατρέψατε και θέλετε να κάνετε τα πρώτα βήματά σας στο Lindy Hop, ήρθε η ώρα!
Ο Michael Widmer, επικεφαλής και δάσκαλος της κοινότητας Lindy Hop Kalamata, παραδίδει το πρώτο τρίωρο εντατικό σεμινάριο αρχαρίων το Σάββατο 27 Μαΐου (5:00-8:00 μ.μ.) στη Σχολή Χορού Mi Alegria Dance Club (πάροδος Φαρών 140).
Τιμή γνωριμίας: 10 ευρώ.
Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο τηλέφωνο 6948930181.
Το ίδιο βράδυ, στις 10.00, θα ακολουθήσει πάρτυ με πολύ χορό, ώστε να εξασκήσετε τις νέες σας φιγούρες, στο Vino Banco Tapas Bar (Διός Ιθωμάτα 6).

***  Λαογραφικό διήμερο για το «Μανιάτικο Μοιρολόι» 

Λαογραφικό διήμερο αφιερωμένο στο «Μανιάτικο Μοιρολόι» θα διοργανώσει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας στις 27 και 28 Μαΐου, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Σε αυτό θα συμμετάσχουν καθηγητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και Μεσσήνιοι ερευνητές.

*** ΠΟΛΕΜΟΣ! Ο Τραμπ ΧΤΥΠΑΕΙ ΞΑΝΑ τον Ερντογάν! Κίνηση-ΜΑΤ

~  Περίπου 100 φορτηγά εξοπλισμένα με όπλα φαίνεται πως έστειλαν τις τελευταίες μέρες οι ΗΠΑ στους Κούρδους αντάρτες της Συρίας, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή του Ρ.Τ. Ερντογάν.
Τα φορτηγά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μεταφέρουν καύσιμα, πυρομαχικά, κατασκευαστικά υλικά και θωρακισμένα οχήματα και μετακινήθηκαν προς την πόλη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, και τη Ράκα.
Την είδηση μεταφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ωστόσο η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τις ΗΠΑ.
Ήδη, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι στο κόκκινο εξαιτίας της υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών προς τους Κούρδους και στην πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του, φάνηκε η δυσαρέσκεια του Τούρκου προέδρου.

***  ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ Πούτιν σε Τσίπρα! Αν δεν το κάνεις, ΞΕΧΑΣΕ ΜΕ…

~  Τελευταία προειδοποίηση προς την Ελλάδα έστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσω του Ρώσου πρωθυπουργού.
Ο Ντμίτρι Μενβέντιεφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) στην Κωνσταντινούπολη, υπογράμμισε πως η Ρωσία βρίσκεται σε συνομιλίες τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη Βουλγαρία, για το σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή ήπειρο του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream».
«Ακόμη και αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγουμε με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, προσπαθούμε να δούμε που θα βρίσκεται το καλύτερο σημείο εισόδου του αγωγού στην Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις. Οι συνομιλίες διεξάγονται με μια ολοκληρη σειρά ευρωπαϊκών χωρών, είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Όμως μπορεί να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις στην πορεία», υπογράμμισε ο Ρώσος πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι «η υλοποίηση των σχεδίων στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται από τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών χωρών.
Δεν θέλουμε να επιβληθούμε σε κανέναν. Ξεκινάμε από το ότι πρόκειται για ένα αμοιβαία επωφελές έργο, και υπό αυτή την προσέγγιση πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις», πρόσθεσε.
Όπως αντιλαμβανόμαστε, η Ρωσία μας δίνει μια μεγάλη ευκαιρία την οποία πρέπει να αρπάξουμε. Ήδη η Ελλάδα έχει «μαχαιρώσει» αρκετές φορές την ομόδοξη χώρα, η οποία συνεχίζει να μας θεωρεί σημαντικό παράγοντα.

*** Είναι ΕΠΙΣΗΜΟ!  Αυτός σκόρπισε τον ΘΑΝΑΤΟ στο Μάντσεστερ...

~  Ο 23χρονος Σαλμάν Αμπεντί ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας που σκόρπισε τον θάνατο στο Manchester Arena, στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε.
Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι βρετανικές αρχές πιστοποίησαν πως ο Αμπεντί είναι ο τρομοκράτης που σκότωσε 22 ανθρώπους στο Μάντσεστερ. Η Daily Mail αναφέρει ότι ο 23χρονος είναι Βρετανός με καταγωγή από τη Λιβύη.
Νωρίτερα, το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση, αλλά οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ επεσήμαναν ότι ακόμη δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι υπάρχει σύνδεση του δράστη με την εν λόγω οργάνωση.  iefimerida.gr

***  ΓΕΩ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ! Συμφωνία ΕΛΠΕ με ΕxxonMobil και Τοtal...

~ Μια τεράστια θαλάσσια περιοχή 20 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που εκτείνεται από τη Νότια Πελοπόννησο μέχρι τη Γαύδο θα διεκδικήσουν σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ, οι πολυεθνικές ΕxxonMobil και Total.
 Σύμφωνα με πληροφορίες της Kαθημερινής η συμφωνία μεταξύ των τριών εταιρειών έχει κλείσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και στο μεταξύ διάστημα τα διοικητικά συμβούλια των δύο πολυεθνικών έχουν εγκρίνει επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων εκάστη για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο.
 Αυτή την περίοδο, ΕΛΠΕ, ΕxxonMobil και Τοtal προετοιμάζουν τον φάκελο για να καταθέσουν αίτηση διεκδίκησης της υποθαλάσσιας περιοχής από τη Νότια Πελοπόννησο μέχρι τη Γαύδο με διαδικασίες fast track. Πρόκειται για δυνατότητα που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο της χώρας και προβλέπει αίτηση από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή για συγκεκριμένη περιοχή προς το υπουργείο Ενέργειας. Το υπουργείο είναι υποχρεωμένο σε διάστημα ενός μήνα να δημοσιεύσει στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να δώσει τη δυνατότητα και σε πιθανούς άλλους επενδυτές να «χτυπήσουν» τη συγκεκριμένη περιοχή. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον, η παραχώρηση κατοχυρώνεται στον επενδυτή που προκάλεσε τον διαγωνισμό. Ο φάκελος αναμένεται να κατατεθεί από κοινοπραξία των ΕΛΠΕ και των δύο πολυεθνικών, στην οποία η ExxonMobil θα έχει ρόλο οperator, μέσα στον Ιούνιο, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία παραχώρησης μέχρι το φθινόπωρο και να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες μέχρι τα τέλη του έτους. Tα σχέδια των δύο πολυεθνικών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες γνωστοποιήθηκαν από κορυφαία στελέχη τους, την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα, στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν, κάτι που δεν κοινοποιήθηκε. Από κυβερνητικής πλευράς ανακοινώθηκε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη με στελέχη της Exxon και της Total, όπως και η συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη. Και οι δύο κυβερνητικές ανακοινώσεις εστίασαν στη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στους «όρους περιβαλλοντικής προστασίας, διαφάνειας και μεγιστοποίησης του οφέλους για την κοινωνική ασφάλιση» στη διαδικασία αξιοποίησης του φυσικού πλούτου τη χώρας, επισήμανση που μαρτυρά προχωρημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η Τotal όσο και η ExxonMobil είχαν αγοράσει σεισμικά δεδομένα από τη νορβηγική PGS το 2014 στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την παραχώρηση 20 υποθαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και την Κρήτη. Ο διαγωνισμός αυτός, παρά τις ενθαρρυντικές αρχικά ενδείξεις, δεν κατάφερε τελικά να κερδίσει το ενδιαφέρον των μεγάλων πολυεθνικών, με εξαίρεση τη γαλλική Total που συμμετείχε μαζί με τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison στο οικόπεδο 2 του Ιουνίου. Η έντονη πολιτική αβεβαιότητα της χώρας εκείνη την περίοδο και κυρίως η καθίζηση των τιμών του πετρελαίου που υποχρέωσε τις μεγάλες πετρελαϊκές σε αποεπενδύσεις ήταν οι βασικοί παράγοντες που έθεσαν εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.
 Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των πολυεθνικών και μάλιστα κολοσσών του κλάδου είναι αποτέλεσμα αφενός της κινητικότητας που εμφανίζει η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κυρίως μετά την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Zor στην Αίγυπτο, και αφετέρου των συστηματικών και πολύμηνων επαφών και προσπαθειών της διοίκησης των ΕΛΠΕ. Ο πρόεδρος του ομίλου Στ. Τσοτσορός και ο διευθύνων σύμβουλος Γρ. Στεργιούλης έθεσαν από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων τους τον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ως στρατηγική προτεραιότητα του ομίλου και ξεκίνησαν σειρά επαφών με μεγάλο αριθμό πολυεθνικών για συνεργασία, προσπάθεια που διήρκεσε πολλούς μήνες αλλά τελικά έφερε αποτέλεσμα.
 Σε αυτό το διάστημα, τα ΕΛΠΕ «ξεσκόνισαν» τα γεωλογικά και σεισμικά δεδομένα που είχαν από το παρελθόν για κάθε περιοχή της χώρας κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών και τα παρουσίασαν στην αγορά αναζητώντας συνεταίρους. Η συμφωνία με την ExxonMobil και την Τοtal επισφράγισε την προσπάθεια των ΕΛΠΕ και η είσοδος των δύο πολυεθνικών στην ελληνική ΑΟΖ θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία των ελληνικών υδρογονανθράκων, που για πρώτη φορά είναι έτοιμη να υποδεχθεί επενδύσεις πολλών δισ. δολ.
 Έντονο διεθνές ενδιαφέρον
 Η αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων που ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες το 2012 και προχώρησε με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς μέχρι σήμερα δείχνει να παίρνει πλέον διεθνή διάσταση. Η είσοδος του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil, όπως και της γαλλικής Τοtal στην ελληνική ΑΟΖ, είναι ενδεικτική των εκτιμήσεων για υψηλά αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή και οι ερευνητικές επενδύσεις που θα ακολουθήσουν θα αποκαλύψουν και τα όρια του μύθου και της πραγματικότητας. Οι ανακαλύψεις των τελευταίων ετών και οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών για την ύπαρξη γιγαντιαίων κοιτασμάτων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου έχουν υποχρεώσει τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου να σταθμεύσουν στην περιοχή. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εκτιμά πως στη λεκάνη της Ανατ. Μεσογείου ίσως υπάρχουν μέχρι και 340 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ποσότητα μεγαλύτερη από τα συνολικά διαπιστωμένα αποθέματα των ΗΠΑ. Τις εξελίξεις παρακολουθεί με ενδιαφέρον η Ευρώπη, η οποία βλέπει την περιοχή ως μια νέα πηγή προμήθειας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της και τον περιορισμό της εξάρτησής της από τη Ρωσία. Στην περιοχή θέση έχουν πάρει οι μεγαλύτεροι πετρελαϊκοί κολοσσοί, όπως η αμερικανική ExxonMobil, η γαλλική Total, η βρετανική BP, η ιταλική ENI, η ολλανδική Shell και η καταριανή QP, επενδύοντας εκατοντάδες δισ. δολάρια.
 Η Ελλάδα που μέχρι τώρα συμμετείχε στα δρώμενα διεκδικώντας ρόλο διακομιστή μέσω του σχεδίου East med, μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι, αφού η θαλάσσια περιοχή της από την Πελοπόννησο μέχρι και την Κρήτη αποτελεί για τις πολυεθνικές προέκταση της ίδιας γεωλογικής λεκάνης που αποκάλυψε το γιγάντιο κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο. Εκτίμηση των γεωλόγων είναι ότι αντίστοιχα «ασβεστολιθικά πετρώματα» υπάρχουν και στην ελληνική ΑΟΖ. Ο πρόεδρος μάλιστα της ΕΔΕΥ Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Ιω. Μπασιάς, μιλώντας σε ημερίδα τον περασμένο Μάρτιο έκανε λόγο για ενδείξεις ύπαρξης πολλών «μικρών Ζορ» στην περιοχή του Ιονίου.
 Την ελληνική αγορά παρακολουθούν και άλλες πολυεθνικές, ενώ είναι γνωστό ότι εκτός από την ExxonMobil και την Total, είσοδο στα ελληνικά κοιτάσματα εξετάζει και η ισπανική Repsol, η οποία έχει υπογράψει μία κατ’ αρχήν συμφωνία με την Energean Oil για την εξαγορά μεριδίου από τις περιοχές που της έχουν παραχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου είναι κυρίως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που έχουν καταστήσει οικονομικές τις επενδύσεις σε μεγάλα βάθη, που μερικά χρόνια πριν ήταν απαγορευτικές. Οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες προκάλεσαν την «επανάσταση» του shale gas στις ΗΠΑ και τη μετατροπή τους σε εξαγωγική χώρα φυσικού αερίου από καθαρό εισαγωγέα. Η επόμενη «επανάσταση» στην ενέργεια σύμφωνα με τους γεωλόγους θα έρθει από τους «υδρίτες» ή αλλιώς το «παγωμένο» φυσικό αέριο. Η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου με βάση της γεωλογικές έρευνες κρύβει σημαντικά αποθέματα υδριτών. Τα υψηλότερα μάλιστα αποθέματα στην περιοχή, βάσει συστηματικών χαρτογραφήσεων διεθνών ινστιτούτων, βρίσκονται στην ΑΟΖ της Ελλάδος και συγκεκριμένα στην περιοχή που εκτείνεται από το Καστελλόριζο και τη Ρόδο μέχρι την Κύπρο  enikonomia

***  Tί ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ με την ΕΛΛΑΔΑ;  Πρωτοφανή στοιχεία για τον τουρισμό μας...

~  Μείωση κατά 7,8% εμφάνισαν τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό τον Μάρτιο.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, εμφάνισαν μείωση κατά 4,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 και διαμορφώθηκαν στα 513 εκατ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την μείωση κατά 1,8% της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης στο πρώτο τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα ο αριθμός των τουριστών να διαμορφωθεί στα 1,592 εκατομμύρια έναντι 1,621 εκατομμύρια πέρυσι.
Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της μείωσης της ταξιδιωτικής κίνησης από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28 κατά 7,1%, καθώς η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 αυξήθηκε κατά 4,9%. Αναλυτικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε στις 167 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,5%, ενώ μείωση κατά 4,8% εμφάνισε η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ (Μάρτιος 2017: 214 χιλ., Μάρτιος 2016: 224 χιλ.).
Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 18,2% και διαμορφώθηκε στις 57 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία μειώθηκε κατά 31,4% και διαμορφώθηκε στις 12 χιλ. ταξιδιώτες.
Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 56,0% και διαμορφώθηκε στις 21 χιλ. ταξιδιώτες.
Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, πτώση κατά 23,6% εμφάνισε η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία, η οποία διαμορφώθηκε στις 8 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 21,1% και διαμορφώθηκε στις 40 χιλ. ταξιδιώτες.  protothema.gr

***  ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ από την ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!  Θέλουν ΤΟΥΡΚΟΥΣ...

~  Η σημερινή κυβέρνηση της χώρας έχει αποδείξει με κάθε τρόπο το πόσο επικίνδυνη είναι, όχι μόνο στα οικονομικά αλλά και στα εθνικά θέματα.
Η τελευταία επικίνδυνη απόφασή τους έγινε στην πολύπαθη Θράκη. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω έγγραφο ντοκουμέντο, προϋπόθεση για μια θέση εργασίας είναι η γνώση της Τουρκικής γλώσσης. Όμως το απαράδεκτο δεν βρίσκεται σε αυτό το σημείο, αλλά σε άλλο. Το πιστοποιητικό γνωσσομάθειας πρέπει να είναι από συγκεκριμένο μέρος, δηλαδή από συγκεκριμένο πανεπιστήμιο της Άγκυρας το TOMER.


Το εγκληματικό της υποθέσεως δεν είναι ότι πρόκειται απλώς για μια φωτογραφική προκήρυξη, αλλά κάποιοι στη χώρα μας συνεχίζουν να παίζουν τα παιχνίδια του Τουρκικού προξενείου και να αναγνωρίζουν με επίσημα κρατικά έγγραφα την ύπαρξη Τουρκικής μειονότητος στη χώρα, κάτι που απαγορεύεται από την ίδια τη συνθήκη της Λωζάννης.
 Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το κατάπτυστο έγγραφο

***  ΔΕΙΤΕ όλα τα ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ χτυπήματα από το 2015 και μετά !  ΟΛΑ σε ένα ΧΑΡΤΗ...

~  Με αφορμή το χθεσινό χτύπημα στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, το Γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ετοίμασε ένα χάρτη με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη από το 2015 και μετά. Στον χάρτη σημειώνονται και οι νεκροί του κάθε χτυπήματος.
Ενδιαφέρον έχει ότι από το χάρτη λείπει η Ρωσία. Μήπως το Γαλλικό πρακτορείο δεν τη θεωρεί κομμάτι του Ευρωπαϊκού κόσμου;
Δείτε τον χάρτη:


***  EΣΚΑΣΕ ΤΩΡΑ! Κηρύχθηκε ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ...

~  Την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην επαρχία Μιντανάο ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, με αφορμή τις εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και ένοπλων ομάδων που υπάγονται στο τρομοκρατικό δίκτυο του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος, ο οποίος έχει δεχθεί δριμύτατη κριτική για τις ακραίες και ανορθόδοξες μεθόδους του απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, αλλά και τις απαξιωτικές έως υβριστικές αναφορές του προς τον προκάτοχο του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, έλαβε την απόφαση μετά από «σοβαρή σκέψη», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του.
Ο Ντουτέρτε έδωσε εντολή να επιβληθούν όλοι οι κανόνες που διέπουν μία κατάσταση επιβολής στρατιωτικού νόμου. Ο στρατός ήδη κινείται προς την επαρχία Μιντανάο, όπου αναμένεται να λάβει χώρα μεγάλη επιχείρηση εκκαθάρισης, μεγαλύτερη και από εκείνη που έλαβε χώρα στον πόλεμο εναντίον των βαρόνων ναρκωτικών.  protothema.gr

***  ΝΑΤΟΣ!  Εμφανίστηκε ο Ερντογάν

~  Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραστεί στη διάσκεψη κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες, όπως επιβεβαίωσε το γραφείο του Τούρκου προέδρου.
Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η διεθνής κοινότητα αναμένεται να ανταλλάξει απόψεις για την ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ενώ, θα συζητηθούν οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, οι κανόνες συμμετοχής στο Αφγανιστάν, η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ και ορισμένα περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.
Κατά την επίσημη επίσκεψή του Ερντογάν στην πρωτεύουσα του Βελγίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντήσει ορισμένους από τους ξένους ομολόγους του και θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

***  6000 ετών ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ! Αυτό μας προστατεύει...

Το Παστέλι είναι Ελληνικό παραδοσιακό προϊόν με βάση το σουσάμι και το μέλι. Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Οι ρίζες της συνταγής αυτής ξεκινούν από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και συνδυάζουν τη γλυκιά γεύση με τις θεραπευτικές ιδιότητες.
Το παστέλι αναφέρεται στην Ιλιάδα ως τρόφιμο που δόθηκε στους στρατιώτες πριν από τις μάχες , για να ενισχύσουν την ενέργειά τους και να τους δώσει δύναμη . Επίσης αναφέρεται σε αρχαία Αιγυπτιακά αρχεία ως φάρμακο που καταναλώνονταν από τις γυναίκες επί το πλείστον, για τόνωση των ορμονών τους και αύξηση στη λίμπιντό τους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς διατροφολόγους , το παστέλι περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας , επηρεάζει θετικά την ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα , ρυθμίζει τα επίπεδα της καλής (HDL) και της κακής (LDL) χοληστερίνης και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Το παστέλι μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ αλλά θέλει προσοχή στην κατανάλωσή του διότι περιέχει αρκετές θερμίδες.
Μπορείτε να δοκιμάσετε την παρακάτω νόστιμη και υγιεινή συνταγή που θα σας προσφέρει αρκετή ενέργεια για σωματική αλλά και πνευματική προσπάθεια και θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος, τη χρόνια κόπωση και την κατάθλιψη. Θα αυξήσει σημαντικά τη λίμπιντό σας και μέσα σε 3 εβδομάδες τακτικής κατανάλωσης θα παρατηρήσετε τα κατευναστικά του αποτελέσματα σε περιπτώσεις χρόνιου άγχους.
 Υλικά
500 γρ μέλι
500 γρ σουσάμι με την φλούδα του (να μην είναι αποφλοιωμένο)
φλούδα από ένα μέτριο λεμόνι
1 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο + λίγο ακόμη
για να βρέξουμε τα χέρια μας
Βάζουμε το μισό σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και το καβουρδίζουμε για περίπου 5 λεπτά.
Ανακατεύουμε συνέχεια με προσοχή γιατί μπορεί πολύ εύκολα να μας καεί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ποσότητα..
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με την φλούδα του λεμονιού και την τοποθετούμε στην φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Στην πορεία του βρασμού θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε.
Μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες –μετά από 5 λεπτά περίπου – ρίχνουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε συνεχώς.
Όταν το μίγμα αρχίσει να πήζει (μετά από 8-10 λεπτά) και έχουμε δυσκολία στο ανακάτεμα είναι έτοιμο.
Το απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και όταν κρυώσει λίγο βρέχουμε με πολύ ανθόνερο τα χέρια μας και του δίνουμε ακριβώς το σχήμα και το πάχος που θέλουμε. Κατόπιν το χαράζουμε μέχρι κάτω σε τετράγωνα κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με το ροδάκι της πίτσας.
 enallaktikidrasi.com

***  Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ στέλνει μήνυμα στους Αλβανούς: "Εμείς δεν είμαστε Γιουγκοσλαβία του 1999"... (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Η Αλβανία δείχνει συνεχώς τις προθέσεις της για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας και οι εξελίξεις σε Κόσοβο και Σκόπια είναι υπέρ τους.
Η χώρα μας θέλοντας να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στα Τίρανα διέρρευσε φωτογραφίες από πρόσφατη επιχειρησιακή εκπαίδευση αρμάτων μάχης Leopard-1A5 της 8ης Επιλαρχίας αναγνωρίσεως (8η ΕΑΝ). Το μήνυμα είναι απλό: «Όποιος απεργάζεται τέτοια σχέδια ας ρίξει μια ματιά στις φωτογραφίες. Εμείς δεν είμαστε η Γιουγκοσλαβία του 1999»...
Η μονάδα αυτή θα ενισχύσει σημαντικά την 8η Μεραρχία Πεζικού, που έχει ως αποστολή την φύλαξη των συνόρων με Αλβανία και ΠΓΔΜ, αυξάνοντας τις δυνατότητές της.
 Η 8η Μηχανοποιημένη, πλέον, Μεραρχία Πεζικού έχει την έδρα της στα Ιωάννινα και είναι οργανωμένη σε:
Λόχος Στρατηγείου Μεραρχίας (ΛΣ/VΙΙΙ Μ/Π ΜΠ).
492ο Τάγμα Διαβιβάσεων (492 ΤΔΒ)
708ο Τάγμα Μηχανικού (708ο ΤΜΧ)
8η Επιλαρχία Αναγνώρισης (8η ΕΑΝ), με έδρα στο Καλπάκι της Ηπείρου
628ο Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού (628 Μ/Π ΤΠ).
583ο Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού (583 Μ/Π ΤΠ).
625ο Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων-Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης (625 Μ/Π ΤΠ KEN-ΕΚΕ). Militaire.gr: 8η Μεραρχία : https://youtu.be/-rStJte0Bk4  .-

***  Ο ΣΟΡΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΛΑ!  Κάθε μέρα χρησιμοποιείτε εταιρείες του και δεν το ξέρετε...

~ Επιχειρηματικές αλλαγές έκανε τις τελευταίες ημέρες ο γνωστός δυσεκατομμυριούχος και οπαδός της παγκοσμιοποίησης, Τζόρτζ Σόρος, καθώς αγόρασε μετοχές της εταιρίας Snap για 1,7 εκατομμύρια ενώ την ίδια στιγμή αποσύρθηκε από τη συμμετοχή του στην Amazon.
Αυτό ανακοίνωσε αρμόδια επιτροπή στις ΗΠΑ. Όμως οι επενδύσεις του Σόρος δεν σταματούν εκεί. Ο μεγαλοεπενδυτής πούλησε τις μετοχές που κατείχε στις εταιρίες Delta Air Lines και eBay ενώ αγόρασε αρκετές μετοχές των Facebook, Hewlett Packard Enterprise και Mondelez International.
Απ’ ότι φαίνεται ο Σόρος συμμετέχει όλο και περισσότερο στην εταιρία Facebook, κι αυτό προκαλεί πολλά ερωτήματα. Μήπως θέλει να περάσει (και) μέσω του κοινωνικού δικτύου τις ιδέες του για την διάλυση των εθνών και των κοινωνιών; Δεν γνωρίζουμε όμως καλό θα είναι να προσέχουμε τις κινήσεις του...

***  Θουκυδίδης, oι εκ των κομμάτων Εμφύλιοι Πόλεμοι...

Γράφει ο Αρης Διαμαντόπουλος, Υπτγος εα., Δρ, Μέλος ΕΛΙΣΜΕ 
Ο Θουκυδίδης, σε ένα τμήμα από την ιστορική περιγραφή του εμφυλίου Πελοποννησιακού πολέμου, περιγράφει και έναν άλλον επίσης σπαρακτικό εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος προκαλείται εξ αιτίας του ανταγωνισμού και των συγκρούσεων μεταξύ των κομμάτων εντός της αυτής πόλης.
Επειδή τέτοιοι εμφύλιοι κομματικοί πόλεμοι αποτελούν δυστυχώς μία θλιβερή ιστορική συνέχεια στη Χώρα μας φρονώ, ότι είναι χρήσιμο να μεταφερθούν σ’ αυτό το άρθρο ορισμένα αποσπάσματα από αυτές τις περιγραφές που κάνει ο ιστορικός Θουκυδίδης.
Την πρώτη αφορμή λαμβάνει από τους Δημοκρατικούς Κερκυραίους, οι οποίοι εξόντωσαν τους συμπολίτες τους Ολιγαρχικούς με τη ψευδή κατηγορία, ότι επεδίωκαν, ως σύμμαχοι των Λακεδαιμονίων, να καταλύσουν την δημοκρατία, ενώ η κατ’ εξοχήν αιτία ήταν τα μεταξύ τους προσωπικά μίση.
Οι θάνατοι που αντιμετώπισαν οι Ολιγαρχικοί ήταν οι πλέον φρικαλέοι που συμβαίνουν σ’ αυτές τις καταστάσεις. Πατέρας σκότωνε το παιδί του, εφόνευαν ικέτες που τους άρπαζαν από τους ναούς και άλλους τους έκτισαν μέσα στους ναούς αφήνοντάς τους να πεθάνουν.
Αργότερα ολόκληρος ο Ελληνισμός συνταράχθηκε από τέτοιους εμφύλιους σπαραγμούς. Οι Δημοκρατικοί καλούσαν τους Αθηναίους να τους βοηθήσουν και οι Ολιγαρχικοί τους Λακεδαιμονίους. 
Με αφορμή τον Πελοποννησιακό πόλεμο η καθεμία από τις πολιτικές παρατάξεις μπορούσε εύκολα να βρει ευκαιρία να προκαλέσει εξωτερική επέμβαση για να καταστρέψει την αντίπαλη παράταξη και να ενισχυθεί η ίδια, προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία.
Και καταλήγει ο Θουκυδίδης, ότι αυτές οι εμφύλιες συγκρούσεις έφεραν μεγάλες και αμέτρητες συμφορές στις πολιτείες, συμφορές που συμβαίνουν και θα συμβαίνουν πάντα, όσο δεν αλλάζει η φύση του ανθρώπου.
Κομματικές εμφύλιες συγκρούσεις, οι οποίες υπερβάλλουν σε πονηρά επινοήματα και ύπουλα μέσα, προκειμένου να προβαίνουν σε ανήκουστες εκδικήσεις. Για να δικαιολογούν δε τις ανούσιες πράξεις τους άλλαζαν ακόμα και τη σημασία των λέξεων. Η παράλογη τόλμη θεωρήθηκε ανδρεία και αφοσίωση στο κόμμα, η δε σωφροσύνη προσωπίδα της ανανδρείας.
Όποιος ήταν έξαλλος γινόταν ακουστός, ενώ όποιος έφερνε αντιρρήσεις γινόταν ύποπτος και τον προνοητικό θεωρούσαν, ότι διαλύει το κόμμα.
Αλλά και η συγγένεια θεωρήθηκε χαλαρότερος δεσμός από την κομματική αλληλεγγύη και αυτό διότι η κομματική ιδεολογία αποδεικνύεται ισχυρότερη των άλλων δεσμών, αλλά και των αξιών. Και αυτό διότι τα κόμματα δεν σχηματίσθηκαν για να επιδιώξουν την κοινή ωφέλεια με νόμιμα μέσα αλλά, αντίθετα, για να ικανοποιήσουν την πλεονεξία τους παρανομώντας.
Αιτία όλων αυτών ήταν η φιλαρχία που έχει ρίζα την πλεονεξία και τη φιλοδοξία, που ωθούσαν τις φατρίες ν’ αγωνίζονται με λύσσα. Οι αρχηγοί των κομμάτων, στις διάφορες πολιτείες, προβάλλουν ωραία συνθήματα. Προσποιούνταν, ότι υπηρετούν την πολιτεία, ενώ πραγματικά επεδίωκαν προσωπικά συμφέροντα και αυτό τους οδηγούσε να κάνουν τις φοβερότερες πράξεις, προκειμένου να εκδικηθούν τους αντιπάλους τους, όχι ως το σημείο που επιτρέπει η δικαιοσύνη ή το συμφέρον της πολιτείας, αλλά με μοναδικό κριτήριο την κομματική ικανοποίηση.
Έτσι οι εκ των κομμάτων προερχόμενοι εμφύλιοι σπαραγμοί έγιναν αιτία ν’ απλωθεί σ’ όλον τον Ελληνικό κόσμο κάθε μορφή κακίας και το ήθος, που είναι κύριο γνώρισμα της ευγενικής ψυχής, κατάντησε να είναι καταγέλαστο και εξαφανίστηκε.
Ολόκληρη η ζωή της πολιτείας αναστατώθηκε από τους ανθρώπους εκείνους που είχαν την τάση να αισθάνονται ασυγκράτητη έχθρα εναντίον κάθε εξουσίας με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε παράνομες πράξεις.
Αυτά πράττουν για να εκδικηθούν τους εχθρούς τους οι άνθρωποι σε τέτοιες περιστάσεις, αγνοώντας τους κανόνες στους οποίους στηρίζονται οι κοινωνίες, κανόνες όμως στους οποίους μπορούν να στηριχθούν και οι ίδιοι για να σωθούν αν βρεθούν στην ανάγκη.1
Αυτά και άλλα θλιβερά και τραγικά μας περιγράφει σε αυτό το τμήμα της ιστορίας του ο Θουκυδίδης, για τις συμφορές και τις καταστροφές που επέρχονται στις πολιτείες από τους εκ των κομμάτων προερχομένους εμφυλίους πολέμους, οι οποίοι μάλιστα, υποκινούμενες ή υποθαλπόμενες έξω από την πολιτεία, καθιστούν τους ανθρώπους των κομματικών παρατάξεων ακόμα και απάτριδες, προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία.
Τα ίδια περιγράφει και ο μεγάλος μας σοφός πρόγονος, ο Πλάτων –παιδί και αυτός του Πελοποννησιακού πολέμου- ο οποίος δεν έπαυσε να διαλαλεί, ότι όταν η Ελλάδα περιπέσει σε τέτοιες καταστάσεις –σαν κι αυτές που περιγράφει ανωτέρω ο Θουκυδίδης- τότε η Πατρίδα μας είναι πεσμένη σε βαθειά αρρώστια και επομένως κανένα από τα κόμματα δεν μπορεί να πει πως έχει πατριωτισμό. Καλεί δε όλους τους Έλληνες να είναι Φιλέλληνες και να θεωρούν την Ελλάδα δικό τους σπίτι και τους εαυτούς τους μέλη της αυτής οικογένειας. Τέλος κλείνει με μία τραγική διαπίστωση, ότι δεν νικηθήκαμε από τους βαρβάρους, αλλά νικηθήκαμε από τις δικές μας εσωτερικές συγκρούσεις και εμφυλίους πολέμους.2
Τέτοιας όμως μορφής εμφυλίου πολέμου, με τα χαρακτηριστικά που περιγράφει ο Θουκυδίδης δεν έπαυσαν να συμβαίνουν και στη νεότερη Ελλάδα.
Κατά την περίοδο 1823-1825 της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ το Γένος μας έδιδε άνισους αγώνες για να αποτινάξει τον επί 400 χρόνια Οθωμανικό ζυγό, παράλληλα συνέβαιναν συγκρουσιακοί ανταγωνισμοί κατ’ αρχάς για την ηγεσία της Επανάστασης και κατόπιν για την διαμόρφωση του Ελληνικού Κράτους, από τις οποίες συγκρούσεις ασφαλώς δεν έλλειπε και η παρέμβαση ξένων δυνάμεων.
Ο πλέον όμως φρικτός εμφύλιος πόλεμος στη νεότερη ιστορία μας, που υπήρξε ο πλέον αιματηρός, τραγικά καταστροφικός και διαλυτικός οικονομικά, αφήνοντας μέχρι σήμερα ακόμη σημεία διχασμού στις ψυχές των Ελλήνων, είναι αυτός που συνέβη –επισήμως δηλωμένος- κατά τα έτη 1946-1949. Και αυτός, δυστυχώς, παρουσίασε παρόμοια θλιβερά συμπτώματα με αυτά που περιγράφει ο Θουκυδίδης, τόσο στην έναρξή του όσο και στην διεξαγωγή του.
Αλλά, καθ’ όλη την περίοδο του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους μέχρι και πρόσφατα δεν έλειψαν και στρατιωτικά κινήματα, λόγω των κομματικών πολιτικών ασταθειών και συγκρουσιακών ανταγωνισμών, στα οποία επίσης δεν έλειπε κάποιας μορφής ξένη ανάμειξη.3 
Εάν δε έλθουμε και στη σημερινή δημοκρατική Ελλάδα, πάλι δυστυχώς παρατηρούμε έντονη κομματική αντιπαράθεση, κατά την οποία συμβαίνει η κάθε αντιπολίτευση να ασκεί τέτοια πολεμική στην εκάστοτε κυβέρνηση, ώστε να επιδιώκει ευθύς αμέσως μετά τις εκλογές να ανατρέψει αυτήν προς ίδιο κομματικό όφελος και σε βάρος  της ορθής λειτουργίας της δημοκρατίας, αλλά και της Χώρας κατ’ επέκταση.
Στην κομματική τους μάλιστα αντιπαράθεση χρησιμοποιούν ως λόγο πολιτικής επικοινωνίας το ψεύδος και κάθε άλλο τρόπο, απ’ αυτά που περιγράφονται ανωτέρω από τον Θουκυδίδη, προκειμένου να διατηρήσουν και να προσαυξήσουν τους οπαδούς τους, διαιρώντας έτσι το σώμα της κοινωνίας και επιτυγχάνοντας τη λεγόμενη πόλωση των πολιτικών μερίδων της κοινωνίας.
Για την οποία πόλωση καυχάται το κάθε κόμμα, διαφεύγοντας της προσοχής όλων μας ότι αυτή είναι ένας κομματικός πολιτικός διχασμός επικίνδυνος για τα χειρότερα.
Αλλά, μήπως αυτή η αντίληψη, ότι υπεράνω είναι το συμφέρον του κόμματος και η διατήρηση της εξουσίας, κατά βάθος, δεν είναι η αιτία της χρεοκοπίας μας και μάλιστα της Ελλάδας εντεταγμένης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης;
Μήπως τα κόμματα δεν ευθύνονται, που η Ελλάδα είναι πεσμένη σε βαθειά αρρώστια που λέει και ο μεγάλος σοφός πρόγονός μας ο Πλάτων; Ο οποίος δεν παύει από εκείνα τα βάθη των αιώνων να καλεί τα κόμματα και τους οπαδούς τους να επιδεικνύουν πατριωτισμό και να είναι Φιλέλληνες.
Κατόπιν αυτής της ιστορικής διαδρομής της εμφύλιας εμπόλεμης κατάστασης αλλά και των συγκρουσιακών κομματικών ανταγωνισμών –ιδιαίτερα για μας τους Έλληνες- εύλογα διατυπώνεται το επιστημονικό ερώτημα:
Τι είναι εκείνο που αναδεικνύει τον κομματισμό ισχυρότερο από τον πατριωτισμό και τις άλλες δημοκρατικές αξίες του διαλόγου, της δικαιοσύνης και της ενότητας της κοινωνίας;
Είναι η έλξη της δύναμης της εξουσίας, είναι η παγίωση και ο μονομερής δογματισμός των ιδεολογιών ή αυτό που λέει ο Θουκυδίδης, ότι τέτοια είναι η φύση του ανθρώπου;
Δεν θα μείνουμε «στο δίκαιον του ισχυρού», το οποίον και ο Πλάτων αποκλείει από την κοινωνία ως δικαιοσύνη, ούτε στη ψύχωση των ιδεολογιών, των οποίων το πάθος εντέχνως καλλιεργούν τα πολιτικά κόμματα, θα μείνουμε όμως σε αυτό που επικαλείται ο Θουκυδίδης, ότι είναι στη φύση του ανθρώπου. Πλην όμως, δεν είναι άδικο να ισχυρισθούμε, ότι και τα κόμματα όχι μόνον εμπεριέχουν οργανικά την διαίρεση, αλλά και το χειρότερο καλλιεργούν αυτούς τους διαιρετικούς ανταγωνισμούς και τις συγκρούσεις μεταξύ των πολιτών, λόγω ακριβώς της αντιθετικής φύσης του ανθρώπου.4
Πράγματι, η σύγχρονη Ψυχολογία δέχεται στη φύση του ανθρώπου την ύπαρξη αντιθέτων γνωρισμάτων, όπως την αστάθεια-σταθερότητα, την εσωστρέφεια-εξωστρέφεια στην συμπεριφορά. Αυτή η αντίθεση ενέπνευσε τον H. Eysenck να υποστηρίξει τους εξής βασικούς διακεκριμένους τύπους κομματικής πολιτικής συμπεριφοράς, τους σκληρούς και τους μαλακούς.5
Αλλά και όλοι οι φιλόσοφοι πρόγονοί μας αυτή την αντίθεση δείχνουν, όχι μόνο στον άνθρωπο, αλλά και ως αρχή της φύσης, όπως π.χ. ο Εμπεδοκλής αναφέρει τις δυνάμεις της Φιλότητας και Εχθρότητας, ο Πλάτων την ευεργέτιδα και μη ψυχή του κόσμου και ο Αριστοτέλης τα ενάντια.
Πλην όμως αυτές οι αντίθετες φύσεις δεν χρησιμοποιούνται ως καταστροφικές, αλλά απεναντίας ως συμπληρωματικές δυνάμεις για μία αέναη δημιουργία και ανανέωση του κόσμου.
Ακόμη και αυτός ο Ηράκλειτος, ο οποίος επικαλείται τα αντίθετα ως αιτία πολέμου, αυτά τα ίδια χρησιμοποιεί για την αρμονία μέσω του Παγκόσμιου «Λόγου», του οποίου επέκταση θεωρεί την ανθρώπινη λογική.6
Επομένως –όπως αποδείχθηκε από τους Φιλοσόφους μας, αλλά και η σύγχρονη Φυσική 
Επιστήμη αυτή την αντίθεση στη Φύση συμμετρία αποκαλεί- δύνανται να συνυπάρχουν αρμονικά και τα κόμματα μέσω του διαλόγου, να λειτουργούν δημιουργικά και όχι καταστροφικά στην Πατρίδα μας, ώστε να μη φθάνει ο Πλάτων να προσκαλεί τους Έλληνες να συμπεριφέρονται ως Φιλέλληνες. Εξ’ άλλου αυτές οι εμφύλιες κομματικές συγκρούσεις υποχρέωσαν τόσο τον Πλάτωνα όσο και τον Αριστοτέλη, τον κατ’ εξοχήν πατέρα της δημοκρατίας, αμφότεροι να οραματισθούν την δημοκρατία των αρίστων και όχι αυτή των κομμάτων, που ισχύει σήμερα.
Κατόπιν όλων αυτών, ας επικρατήσει ως κεντρική αρχή στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα της Ελλάδας μας, η πολιτική συμπεριφορά των κομμάτων να διέπεται από το πνεύμα της ενότητας, του διαλόγου και της δικαιοσύνης.
Όσο η δημοκρατία προσαρμόζεται στην εποχή της τόσο ενδυναμώνεται!
Ας είναι Αναστάσιμες οι ημέρες και για την Ελλάδα μας …
Με σεβασμό στους αναγνώστες
Άρης Διαμαντόπουλος
Υποστράτηγος ε.α – Ψυχολόγος - Διδάκτωρ Φιλοσοφίας
Σημειώσεις-Σχόλια
1.    Θουκυδίδου Ιστορία. Γ΄ (79-81), (81-82), 82, (82-84), (84-85). Μετάφραση Άγγελος Σ. Βλάχος. Εκδόσεις «Εστία». Αθήνα 2008.
2.    Πλάτων «Πολιτεία». Παράγραφος 469b-471b. Μετάφραση-Σχόλια Κ.Δ. Γεωργούλης. Εκδόσεις Σιδέρης. Αθήνα 1963.
-    Πλάτων «Μενέξενος». Παράγραφοι 241e-242α, 242d, 243d, 244α-b. Μετάφραση-Σχόλια. Καλλιρόη Ελεοπούλου. Εκδόσεις Πάπυρος. Αθήνα.
3.    Εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. Ελληνικοί Εμφύλιοι Πόλεμοι και άλλες πηγές.
4.    Σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο «Ένας διάλογος για την Δημοκρατία» αιτιολογείται η έντονα αντιθετική φύση των Ελλήνων.
5.    Άρης Διαμαντόπουλος. Η Δυναμική του Λόγου. Η Ψυχολογία στην Επικοινωνιακή Πολιτική. Ιστότοποι acastran.gr και elisme.gr.
6.    Άρης Διαμαντόπουλος. Οι Έλληνες Φιλόσοφοι και η Φυσική. αδημοσίευτη επτάτομη εργασία για τους Προσωκρατικούς Φυσικούς Φιλοσόφους.

***  ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ»...

Βασίλειος Μαρτζούκος, Αντιναύαρχος ε.α. ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σ.Ν.Δ., Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ 
Σε όλη την διάρκεια της επτάχρονης περιόδου των μνημονίων οι Κυβερνήσεις αναφέρονται γενικόλογα στην περίφημη «ανάπτυξη» της χώρας δίχως να επεξηγούν την σχετική στρατηγική (βασικοί αναπτυξιακοί πυλώνες, τρόπος υλοποιήσεως ανά περιοχή, χωροταξική κατανομή, χρονοδιαγράμματα, νομικό πλαίσιο, κοστολόγηση, χρηματοδότηση, επενδύσεις, θέσεις εργασίας, παραμεθόριες περιοχές κ.λπ.), γεγονός που δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό για την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των εκάστοτε εμπλεκομένων.
Σε μια προσπάθεια συμβολής στην εθνική ανάπτυξη, το παρόν άρθρο ισχυρίζεται ότι ο βασικός αναπτυξιακός πυλώνας, πέριξ του οποίου  θα πρέπει να κτισθεί το όλο αναπτυξιακό εθνικό οικοδόμημα, θα πρέπει να είναι η θαλάσσια ισχύς, βάσει της γεωγραφίας, της Ιστορίας, της παραδόσεως και του πολιτισμού μας.
Η Θαλάσσια Ισχύς είναι η εκδήλωση της εθνικής ισχύος ενός κράτους στο υγρό στοιχείο και περιλαμβάνει το πολεμικό και εμπορικό ναυτικό, τις υπάρχουσες υποδομές θαλάσσιας δραστηριοποιήσεως καθώς και εκμεταλλεύσεως των θαλασσίων και υποθαλασσίων πλουτοπαραγωγικών πόρων, την δυνατότητα ελέγχου θαλασσίων κομβικών σημείων, καθώς  και την ναυτική παράδοση και ενασχόληση του πληθυσμού.
Με την θαλάσσια ισχύ το έθνος αντλεί δυνάμεις τόσο από την εσωτερική του συγκρότηση, όσο και από τις συμμαχίες καθώς και από τις περιοχές ασκήσεως ελέγχου ή επιρροής. Ταυτόχρονα η θαλάσσια ισχύς συνδέεται με την οικονομική δύναμη και με τις έννοιες αστική τάξη, κίνηση και διαρκής ροή περιβάλλοντος, εμπόριο, ανθρωποκεντρική και ορθολογική θεώρηση των πραγμάτων, παιδεία, επιστήμες, τέχνες και δημοκρατία.
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ 
«Μέγα το της θαλάσσης κράτος» είναι το συμπέρασμα του Ιστορικού Θουκυδίδου. «Εκείνος που εξουσιάζει την θάλασσα, εξουσιάζει το εμπόριο και εκείνος που είναι άρχων του εμπορίου του κόσμου, είναι άρχων του πλούτου του κόσμου», αποφαίνεται οSirWalterRaleigh (1552-1618). Ο ναύαρχος Alfred Thayer Mahan (1840-1914), θεωρεί ότι  «Κυριαρχία των θαλασσών μέσω ναυτικού εμπορίου και ναυτικής ηγεμονίας μέσω της ναυτικής ισχύος σημαίνει ηγεμονική επιρροή στον κόσμο». Ο Nicholas Rodger θεωρεί ότι «Τα Ναυτικά χρειάζονται συναίνεση επειδή απαιτούν το μέγιστον της εμπλοκής των ναυτιλλομένων, των ιδιοκτητών των σκαφών, των εμπόρων, των πιστωτών και των επενδυτών». Συναφώς, ο Harding εξηγεί ότι «Η θαλάσσια ισχύς της Μ. Βρετανίας δεν οφείλεται απλώς στο ναυτικό ή στον πολεμικό στόλο αλλά στην αποτελεσματική ενσωμάτωση της διοικήσεώς της, του πολιτικού της συστήματος, του στρατού της, των αποικιών της και της εμποροναυτικής οικονομίας της στην κατεύθυνση των σκοπών του κράτους(…).Η φράση του Προέδρου της Γαλλίας F. Mitterrand, ότι «κάθε κράτος κάνει την πολιτική της Γεωγραφίας του», είναι διαχρονικής σημασίας.
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Η Θαλάσσια στρατηγική αφορά στις κατάλληλες αποφάσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας (πολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές, κοινωνικές και στρατιωτικές), οι οποίες επηρεάζουν την κατάσταση, την ανάπτυξη και τον τρόπο χρήσεως του συνόλου των συντελεστών της θαλασσίας ισχύος, προκειμένου να επιτευχθούν οι συναφείς Εθνικοί Σκοποί.
Η Θαλάσσια στρατηγική θα πρέπει να προβλέπει την ανάπτυξη, την λειτουργία και τον τρόπο χρήσεως σειράς παραμέτρων θαλασσίας ισχύος όπως οι εξής:
•Άμυνα και αστυνόμευση θαλασσίου περιβάλλοντος (ΠΝ, ΛΣ, υποδομές, μέσα ISR κ.λπ.).
•Εμπορικό ναυτικό, εφοπλισμός, ναυτιλία.
•Λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις.
•Προστασία και ανάπτυξη ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών.
•Συντήρηση και επαύξηση ναυτικής παραδόσεως και πνεύματος κοινωνίας.
•Κατανομή σχετικών οικονομικών πόρων για θαλάσσια ανάπτυξη.
•Θαλάσσιος τουρισμός, αναψυχή και αθλητισμός.
•Διαχείριση και εκπαίδευση ανθρωπίνου δυναμικού ναυτικών επαγγελμάτων
•Θαλάσσια οικολογία.
•Συντονισμός διαχειρίσεως θαλασσίων δραστηριοτήτων
•Προστασία αλιείας και βιομηχανίας αλιευμάτων
•Διαπραγματεύσεις διεθνών εμπορικών συμφωνιών
•Σχεδιασμός και πολιτική αντιμετωπίσεως μέτρων, μποϋκοτάζ, διεθνών περιορισμών εμπορικής ναυτιλίας 
•Υποστήριξη έρευνας σε θαλάσσιους τομείς
•Υποστήριξη υδρογραφικών, χαρτογραφικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ναυτιλιακών βοηθημάτων
•Βελτιστοποίηση ναυτικών και ναυτιλιακών επικοινωνιών
•Εκμετάλλευση θαλασσίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ορυκτών
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η θάλασσα καλύπτει περίπου το 70% της γήινης επιφάνειας και περίπου το 80% του παγκοσμίου πληθυσμού διαμένει σε αποστάσεις έως 100 ν.μ. από τις ακτές (με αυξητικές τάσεις) και περισσότερες από τα ¾ των κρατών μελών του ΟΗΕ έχουν ακτές. Αυτό σημαίνει ότι ένα συντριπτικό ποσοστό της πολιτικής και οικονομικής παγκοσμίου δραστηριότητος λαμβάνει χώρα σε ένα στενό διάδρομο ξηράς και θαλάσσης πλάτους περί τα 300 ν.μ. (200 ν.μ. της ΑΟΖ και 100 η χερσαία παράκτια ζώνη), ο οποίος ονομάζεται παράκτια περιοχή και ορίζεται ως ο χώρος (θαλάσσιος, χερσαίος και εναέριος) ο  οποίος υπόκειται κατά κυρίαρχο τρόπο σε εμπλοκή και επιρροή από την θάλασσα.
Η διαρκώς αυξανομένη ενεργειακή εξάρτηση και η θαλάσσια διακίνηση υδρογονανθράκων σε ποσοστό άνω του 90%, αυξάνει την στρατηγική σημασία των θαλασσίων οδών επικοινωνίας και ιδιαίτερα των υποχρεωτικών περιοχών διελεύσεως (π.χ. στενά Μάλακκα, Ορμούζ, Ταϊβάν, Σουέζ, Αιγαίο, Βόσπορος, Γιβραλτάρ κ.λπ.) και συγχρόνως ενισχύει την τάση των ναυτικών εξοπλισμών.
Το θαλάσσιο περιβάλλον συνήθως αναλύεται και εξετάζεται σε έξι κύριες διαστάσεις που είναι η φυσική, η οικονομική, η διπλωματική, η πολιτική, η νομική και η στρατιωτική.Αν και στις παράκτιες περιοχές κάθε στρατιωτική επιχείρηση έχει διακλαδικό χαρακτήρα, το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) κατέχει δεσπόζουσα θέση στο υγρό στοιχείο αφού διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες όπως την πρόσβαση, την κινητικότητα, την μεταφορική ικανότητα, την παραμονή σε επίμαχες περιοχές, την πολυχρηστικότητα, την αντοχή και ανθεκτικότητα, καθώς και το στρατηγικό και επιχειρησιακό πλεονέκτημα. Η χρήση των ΠΝ δυνατόν να είναι στρατιωτικής, αστυνομικής και διπλωματικής φύσεως, ενώ οι εκάστοτε αποστολές ενός ΠΝ είναι δυνατόν να ενταχθούν σε τρεις βασικούς ρόλους: Πολεμικές επιχειρήσεις – θαλάσσια ασφάλεια – διεθνή εμπλοκή.
ΕΘΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 
Προκειμένου να μην μετατραπεί η οικονομική σε γεωπολιτική κρίση, η χώρα θα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ (η χώρα μας ευνοείται από την πολιτική εμβάθυνση και αυτονόμηση της Ε.Ε., με την Τουρκία εκτός αυτής) και στο ΝΑΤΟ, να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τα γεωστρατηγικά της πλεονεκτήματα και ταυτόχρονα να εξετάσει την πολυεπίπεδη αμοιβαία αύξηση της συνεργασίας της, με επιλεγμένες χώρες όπως π.χ. η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Η ΕΕ θα πρέπει να πεισθεί ότι η αξιοποίηση της δεσπόζουσας γεωστρατηγικής θέσεως του Ελληνισμού στην περιοχή αυτή, ωφελεί στρατηγικά και ενεργειακά την Ένωση.
Έναντι της αδιαμφισβήτητης τουρκικής απειλής, η οποία πρόκειται να διογκωθεί κατά τα επόμενα λίγα έτη, η χώρα μας θα πρέπει να επιλέξει είτε να υπηρετήσει υπαρξιακά και ζωτικά της Εθνικά Συμφέροντα, με όρους ουσιαστικής αποτροπής, είτε να αφεθεί στην φθίνουσα πορεία της εθνικής της ισχύος και να αποδεχθεί έναν ενδεχόμενο ρόλο  δορυφόρου της Τουρκίας με ότι αυτό συνεπάγεται. 
Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας θα πρέπει να επισπεύσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων και να επενδύσει στην αυτοβοήθεια (ΕΔ, ΣΑ, αμυντική βιομηχανία, υψηλή τεχνολογία) καθ’ όσον είναι αυτή που συμβάλλει καθοριστικά στην αποτροπή. Παράλληλα η Ελλάδα χρειάζεται ανόρθωση του αξιακού της συστήματος και των ορθών προτύπων με συστηματική και υγιή αναμόρφωση της παιδείας καθώς και με επένδυση στον πολιτισμό (π.χ. μετατροπή της σε διεθνές κέντρο ανθρωπιστικών σπουδών). Ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιμετωπισθούν κατά προτεραιότητα και με δραστικές ενέργειες τα θέματα της υπογεννητικότητος, της μεταναστεύσεως και του Ισλάμ στην χώρα μας.
Η χώρα μας κατέχει προνομιακή θέση στο κέντρο της Α. Μεσογείου η οποία αποτελεί ζωτική γεωστρατηγική και γεωοικονομική περιοχή και αποτελεί την πλησιέστερη πύλη εισόδου προς την Δύση, για εμπορεύματα από την Άπω Ανατολή. Ο συνδυασμός της μεγάλης μας ακτογραμμής (10η παγκοσμίως), της άμεσης προσβάσεως σε θαλάσσιες γραμμές επικοινωνιών παγκοσμίου σημασίας, των χιλιάδων νήσων, των φυσικών λιμένων, της ναυτοσύνης σημαντικού μέρους του πληθυσμού, των υποθαλασσίων ενεργειακών κοιτασμάτων, των φημισμένων τουριστικά ακτών και θαλασσών και της ιστορίας με τον πολιτισμικό μνημειακό θησαυρό της, καθιστούν την Ελλάδα μοναδική για σχεδίαση, ανάπτυξη και εφαρμογή θαλασσίας αναπτυξιακής στρατηγικής, με βάσιμες προσδοκίες μεγάλης οικονομικής αναπτύξεως.
Κύριες αιτίες της μη αξιοποιήσεως, μέχρι στιγμής, των εν λόγω πλεονεκτημάτων στον απαιτούμενο βαθμό είναι το μη σταθερό φορολογικό σύστημα, η υψηλή φορολογία, η εχθρική σχετική νομοθεσία, ο κρατισμός, η γραφειοκρατία, η έλλειψη υποδομών (π.χ. λιμενικές εγκαταστάσεις, μαρίνες, μεταφορικές υποδομές από λιμένες κ.λπ.), οι ιδεοληψίες ανεπαρκών πολιτικών, η αντιπαραγωγική αντίληψη λειτουργίας του συνδικαλιστικού συστήματος και η έλλειψη διακομματικής Εθνικής Στρατηγικής, που χρεώνεται στο σύνολο του πολιτικού μας συστήματος.
Η θεραπεία όλων αυτών των στρεβλώσεων θα ήταν δυνατόν να προσφέρει τα ακόλουθα ζωτικά πλεονεκτήματα (πολλά εξ αυτών περιγράφονται σε σχετική έκθεση του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος):
-Μετεξέλιξη Ελλάδος σε οικονομικό κέντρο της Α. Μεσογείου, με προσφορά ολοκληρωμένων οικονομικών και εμπορικών υπηρεσιών που θα προσελκύσουν μεγάλες ξένες εταιρείες και χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.
-Προτιμώμενο προορισμό αναψυχής και θαλασσίου τουρισμού κυρίως της ΕΕ, με προσέλκυση ανθρώπων και σκαφών αναψυχής από όλο τον κόσμο. Η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας (π.χ. η προσέλκυση 1000 σκαφών άνω των 25 μέτρων δημιουργεί 20000 θέσεις). 
-Κύρια αφετηρία (home porting hub) κρουαζιερόπλοιων της Α. Μεσογείου.
-Διεθνές κέντρο ποιοτικού τουρισμού και τους 12 μήνες του έτους.
-Διαμετακομιστικό κέντρο Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης και Α. Μεσογείου.
-Βελτίωση και ενίσχυση των παραμέτρων που σχετίζονται με την ποντοπόρο ναυτιλία και την ακτοπλοΐα, με σκοπό η σημερινή δημιουργία 300.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, καθώς και οι εισροές  € 13 – 19 δις ετησίως, να αυξηθούν εκθετικά.
-Ομαλή λειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης με στρατηγικά, οικονομικά και κοινωνικά θετικά αποτελέσματα.
-Στρατηγική ανάπτυξη αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας.
-Εκμετάλλευση υποθαλασσίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Το ανωτέρω θαλάσσιο αναπτυξιακό μοντέλο πέραν των προφανών οικονομικών, και κοινωνικών θετικών επιπτώσεων, πρόκειται να ενισχύσει τους ακόλουθους τομείς στρατηγικού επιπέδου:
-Συγκράτηση και αύξηση του πληθυσμού των ελληνικών νήσων, με προοπτικές σημαντικής οικονομικής  αναπτύξεως αυτών.
-Defacto αντιμετώπιση τουρκικών διεκδικήσεων λόγω διαρκούς παρουσίας του διεθνούς παράγοντα και συμφερόντων του στις ελληνικές θάλασσες.   
-Αύξηση ποσοστού πληθυσμού εμπλεκομένου σε άμεσα ή έμμεσα με θαλάσσια επαγγέλματα, με ανάλογη απόκτηση εμπειρίας και τεχνογνωσίας.
-Συγκράτηση νέων Ελλήνων υψηλού μορφωτικού επιπέδου στην χώρα.
Στο πλαίσιο της θαλάσσιας στρατηγικής η χώρα μας χρειάζεται ενίσχυση της διακλαδικότητος των ΕΔ και ισχυρές αποτρεπτικές αεροναυτικές δυνάμεις, με διαρκή παρουσία σε ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος (Αιγαίο, Ιόνιο, Κρητικό, ΝΑ Μεσόγειος). Αποδεικνύεται ότι η έλλειψη αξιόπιστης στρατιωτικής παρουσίας σε περιοχές εθνικού ενδιαφέροντος, εκπέμπει εσφαλμένα πολιτικά μηνύματα και προκαλεί την πλήρωση του κενού αυτού από στρατιωτικές δυνάμεις άλλων ενδιαφερομένων χωρών, με αποτέλεσμα την σταδιακή ανατροπή του κρατούντος statusquo και δημιουργία defacto νέων πολιτικών δεδομένων.
Ο όρος «Ελλάδα» παραπέμπει συνειρμικά σε θάλασσα και χιλιάδες νησιά.Μία χώρα σε μοναδική κομβική θέση, με σπάνιες ομορφιές, ορυκτό πλούτο και μία υπεραξία παγκοσμίως γνωστή που την καθιστά πόλο έλξεως και οφείλεται στον πολιτισμό των αρχαίων της προγόνων. Οι αναπτυξιακές  προϋποθέσεις υπάρχουν αλλά αποτελεί ζητούμενοη πολιτική ωριμότητα και κρίση των Ελλήνων συμπολιτών ώστε να εκλέγουν κατάλληλες και εμπνευσμένες ηγεσίες με αποκλειστικό κριτήριο την ικανότητα και αποτελεσματικότητα εκπληρώσεως των Εθνικών Συμφερόντων.    Μαϊος 2017                           
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1.Γρίβας Κ. «Ελληνική Αμυντική Στρατηγική για τον 21ο Αιώνα», σελ. 81 – 95
2.Δεμέστιχας Γ. (Αντιναύαρχος ε.α.) «Ελληνική Εθνική Στρατηγική», σελ. 189 – 203
3.Ministry of Defence «Joint Doctrine Publication 0-10 British Marit

*** Φιλελευθεροποιείται ή σοσιαλιστικοποιείται η οικονομία μας;..  
~    Γράφει ο Αντώνης Κρούστης
    Ολίγον καπιταλισμός με αρκετές δόσεις σοσιαλισμού είναι το μίγμα πολιτικής που εφαρμόστηκε, ιδιαίτερα στα χρόνια της μεταπολίτευσης, μέχρι τις μέρες της «Πρώτης φοράς…», δημιουργώντας μια οικονομία «τραβεστί», κατά την Καραμανλίκεια ρήση.
Προς τα πού όμως το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ; Φιλελευθεροποιεί θα έλεγε κάποιος την οικονομία και τον επέλεξαν οι ξένοι μέχρι να τα ψηφίσει όλα , όπως το γενναίο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και το πρόγραμμα απελευθέρωσης της αγοράς με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Σοσιαλιστικοποιεί θα έλεγε κάποιος άλλος , αφού το κράτος διογκώνεται επιπλέον.
Ας δούμε ορισμένα στοιχεία που θα δώσουν την απάντηση στο γρίφο.
-         30.000 περίπου είναι οι νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο επί ΣΥΡΙΖΑ.
-         146 εκ. ευρώ αυξήθηκε η μισθοδοσία στο Δημόσιο.
-         Οι Γραμματείες του Κράτους αυξήθηκαν από 70 σε 140.
-         Η ΔΕΗ , το ΜΕΤΡΟ , ο Ηλεκτρικός και οι αστικές συγκοινωνίες ξαναέγιναν παθητικές και χρειάζονται επιπλέον επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για να λειτουργούν.
-         Το κόστος του Κράτους το 2016 αυξήθηκε κατά 1,7 δις σε σχέση με το 2015.
-         Οι συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης από το 50,7% που την άφησε ο Σαμαράς το 2014 , σκαρφάλωσαν στο 55,3% του ΑΕΠ.
-         Καμία αποκρατικοποίηση δεν προχωρά, όπως όλοι θα περίμεναν.. Αντιθέτως η κρατική βιομηχανία ζάχαρης  επιχορηγείται με 70 εκ.
-         Τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% επιβαρύνουν με νέους φόρους την εναπομείνασα παραγωγική τάξη της χώρας.
Όλα δείχνουν ότι κάνουμε τα αντίθετα από αυτά που μας ζητούν οι θεσμοί και έχουμε υπογράψει στα μνημόνια. Τη δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών.  Κάνουμε ακριβώς αυτά που μας έφεραν στη χρεοκοπία. Κανείς δεν αντιδρά. Κανείς δεν διαμαρτύρεται. Και όσοι το κάνουν, δεν εισακούγονται. Μια κοινωνία εθισμένη στην αδράνεια ή μήπως πεπεισμένη ότι το καράβι δε σώζεται;
Στο παγκόσμιο δείκτη οικονομικής ελευθερίας (Index of Economic Freedom) μεταξύ των 178 χωρών βρισκόμαστε στην 138 θέση με καθοδικές τάσεις. Όταν το χρήμα τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία , εμείς έχουμε πατήσει το pause των capital controls. Όταν όλος ο κόσμος φιλελευθεροποιείται εμείς έχουμε κάποιους συμβιβασμένους κομμουνιστές που παίζουν την κυβέρνηση και μας φορτώνουν φόρους μόνο και μόνο για να νέμονται την εξουσία, λίγο πριν την κατάρρευση της.
Εκλογές τώρα.  Αρκεί να ξυπνήσουμε… Αν!
Αντώνης Κρούστης

*** ΝΤΡΟΠΗ: Κρουαζιέρα ΟΡΓΙΩΝ με θέα τα Ελληνικά νησιά! Θα συμμετάσχουν ζευγάρια...

~  Αχαλίνωτο σεξ χωρίς διακοπές, με θέα τα ελληνικά νησιά, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 350 ζευγάρια, τα οποία θα βρεθούν στην Ελλάδα από τις 28 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου για να πάρουν μέρος σε μια κρουαζιέρα απόλυτης ακολασίας, με μοναδικό σκοπό την ανταλλαγή ζευγαριών και τα ατέλειωτα όργια εν πλω, με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου!
Οι 700 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «Azamara Quest» είναι πάμπλουτοι Αμερικανοί ιδιοκτήτες και μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, πασίγνωστα μοντέλα, τεράστια ονόματα της ξένης showbiz και δεκάδες celebrities, που δεν έχουν πρόβλημα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία!
Ανάμεσά τους είναι και ονόματα-βόμβα, τα οποία προσπαθούν να κρατήσουν επτασφράγιστο μυστικό τη συμμετοχή τους στο «καυτό» ταξίδι με το πολυτελές σκάφος, που θα τους παραλάβει από τον Πειραιά και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», θα κάνει στάσεις στη Μύκονο, την Πάρο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και θα ολοκληρωθεί στην Τουρκία.
 $ 2.349 το άτομο
 Το κόστος, σύμφωνα με το σάιτ sdc.com, ανέρχεται στα 2.349 δολάρια ανά άτομο. Η κρουαζιέρα είναι ήδη sold out, αφού δεν έχει απομείνει ούτε ένα εισιτήριο για όποιον σκεφτεί τελευταία στιγμή να συμμετάσχει στο ταξίδι των οργίων, που αναμένεται να κάνει παγκόσμιο ντόρο. Φυσικά, το ποσό δεν θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, καθώς στην κρουαζιέρα του σεξ θα συμμετάσχουν ζευγάρια με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Ολα θα αρχίσουν μία μέρα πριν από τον απόπλου στην Αθήνα. Ηδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της «Espresso», έχουν γίνει κρατήσεις σε αρκετά γνωστά ξενοδοχεία. Οι VIP επιβάτες θα φτάσουν στην πρωτεύουσα στις 27 Ιουνίου και έχουν προγραμματίσει να ξεναγηθούν σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους (φυσικά, και στην Ακρόπολη), να απολαύσουν τις βόλτες τους στην πόλη, να δοκιμάσουν παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και να πάρουν... δυνάμεις, καθώς το βράδυ θα βρεθούν για τα... προεόρτια σε ένα εκπληκτικό πάρτι, στο καλύτερο prive swinger club στην Ελλάδα, το 2+2, που βρίσκεται στον Πειραιά.
«Είναι μία ευκαιρία να ξεκινήσει το πάρτι νωρίτερα, με όλα τα καυτά σώματα μαζί με εσένα!» αναφέρουν στην πρόσκλησή τους οι διοργανωτές, που προετοιμάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες για τη συγκεκριμένη νύχτα. Μάλιστα, έχουν στα σκαριά αρκετές εκπλήξεις, happenings και shows που θα συμβούν στα prive rooms του δημοφιλούς club της.
Οσοι θα συμμετάσχουν στο μεγάλο πάρτι πριν από την κρουαζιέρα θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για καυτές «αναγνωριστικές» περιπτύξεις στα ειδικά θεματικά δωμάτια Red Room, Black and White Room, Doctor's Room, όπως επίσης και το αρκετά δημοφιλές στις τάξεις των swingers Dark Room. Η κρουαζιέρα, που θα αρχίσει το επόμενο πρωί, περιλαμβάνει χορό και σεξ όλη μέρα και όλη νύχτα σε ένα πάρτι διαρκείας, το οποίο θα σταματά μόνο για την ολιγόωρη στάση στο εκάστοτε νησί. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα... παχιά πορτοφόλια των επιβατών αναμένεται να δώσουν ανάσα μέσα στο καλοκαίρι, τόσο στην οικονομία του κάθε νησιού όσο και στην αγορά της Αθήνας.   espressonews.gr

*** Αθλητική ενημέρωση  :

*** Ο Παναθηναϊκός ισοπέδωσε την ΑΕΚ και πέρασε στους τελικούς
Νίκησε με 105-67
~  Η ολοκληρωτική κυριαρχία του Παναθηναϊκού δεν επέτρεψε στην ΑΕΚ να φανεί ανταγωνιστική στον 4ο ημιτελικό της σειράς των πλέι οφ της Α1 Ανδρών, με τους «πράσινους» να γράφουν άνετα το 3-1 και να παίρνουν πανηγυρικά το «εισιτήριο» για τους τελικούς, όπου περιμένουν την ολοκλήρωση του ζευγαριού Ολυμπιακός-Άρης. Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας συνέτριψαν με 105-67 την Ένωση στο ΟΑΚΑ (γηπεδούχος η ΑΕΚ), έχοντας μία τετράδα με διψήφιο αριθμό πόντων.
-  MVP της αναμέτρησης ο Νικ Καλάθης με 17 πόντους και 9 ασίστ, ενώ άξιος συμπαραστάτης του αποδείχθηκε ο Κρις Σίνγκλετον με 16 πόντους και 6 ριμπάουντ. Την τετράδα των διψήφιων συμπλήρωσαν οι Γιάννης Μπουρούσης (15π.) και Μάικ Τζέιμς (14π.), ενώ ο Τσάβι Πασκουάλ έδωσε χρόνο συμμετοχής και στον Μιχάλη Λούντζη, ο οποίος σε 4 λεπτά συμμετοχής είχε απολογισμό 5 πόντους και 2 ριμπάουντ. Από την ΑΕΚ, που απογοήτευσε από τα 6.75 (2/15 τρίποντα), ενώ ηττήθηκε κατά κράτος στον τομέα των ριμπάουντ (23 έναντι 41 του Παναθηναϊκού) και της δημιουργίας (10 έναντι 26 ασίστ), ξεχώρισε ο Ρόκο Λένι Ούκιτς με 16 πόντους.
~ Ένας... αφηνιασμένος Παναθηναϊκός δεν άφησε περιθώρεια αντίδρασης στην ΑΕΚ, η οποία αιφνιδιάστηκε από τα αμυντικά και επιθετικά αντανακλαστικά των «πράσινων» και γρήγορα βρέθηκε στο -14 (1-15 στο 5΄!). Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας υποχρέωσαν σε αυτό το διάστημα σε διαδοχικά λάθη τους παίκτες της Ένωσης και με έμφαση στα επιθετικά ριμπάουντ, τη δημιουργία και τους αιφνιδιασμούς κυριάρχησαν μέσα στο παρκέ. Στον αντίποδα, η ΑΕΚ προσπάθησε να αντιδράσει με Ούκιτς και Μιλόσεβιτς, αλλά δεν πέτυχε κάτι καλύτερο από το -14 του πρώτου δεκαλέπτου (11-25 στο 10΄).
~  Με τον Ρίβερς να βρίσκει ρυθμό από τα 6.75 και τον Γκιστ να προσφέρει θέαμα με καρφώματα κοντά στο καλάθι ο Παναθηναϊκός εκτόξευσε στο 13΄ τη διαφορά στους +21 πόντους (13-34). Ένα ξέσπασμα του Μαυροκεφαλίδη (10 διαδοχικοί πόντοι) βοήθησε την ΑΕΚ να απαντήσει με ένα επιμέρους σκορ 12-4 και να μειώσει στο 17΄ σε 25-38 , αλλά μέχρι εκεί... Οι πρωταγωνιστές του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίχρονο Νικ Καλάθης (15π. με 4/4δ., 2/2τρ., 7ασ.) και Γιάννης Μπουρούσης (13π., 6ρ.) ανέλαβαν και πάλι δράση στέλνοντας τους «πράσινους» στα αποδυτήρια με διαφορά ασφαλείας (+20, 29-49).
~  Με την απαραίτητη προσήλωση στην άμυνα και τον Σίνγκλετον (9π. στο γ' δεκ.) πρωταγωνιστή της επίθεσης ο Παναθηναϊκός δεν απειλήθηκε ούτε στην τρίτη περίοδο με τη διαφορά να φτάνει στο μη αναστρέψιμο +27 (67-40 στο 27΄) και το υπόλοιπο της αναμέτρησης να μετατρέπεται σε τυπική διαδικασία για τους Κυπελλούχους Ελλάδας μέχρι το τελικό 105-67.
Τα δεκάλεπτα: 11-25, 29-49, 47-73, 67-105
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Καρακατσούνης-Μάνος-Ανδρικόπουλος
ΑΕΚ (Σωτήρης Μανωλόπουλος): Ούκιτς 16 (2), Λαρεντζάκης 4, Νιούλεϊ, Μαυροειδής 10, Μαυροκεφαλίδης 14, ΜακΓκράθ, Ελόνου 8 (5 ρ.), Βασιλειάδης, Μιλόσεβιτς 5, Χαριτόπουλος, Ντίξον 8, Σάκοτα 2.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 16 (1), Φελντέιν 5 (1), Χαραλαμπόπουλος 4, Μπουρούσης 15 (1 τρ., 9 ρ.), Καλάθης 17 (2 τρ., 9 ασ.), Ρίβερς 8 (2), Τζέιμς 14, Μποχωρίδης, Παππάς 5 (1), Γκιστ 8, Λούντζης 5 (1), Γκάμπριελ 8 (2)
Αποτελέσματα και πρόγραμμα:
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 80-70
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 71-70
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 81-72
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 67-105

***  Ο Ζαχαριάδης στο ΠΑΟ-ΑΕΚ, ο Αρετόπουλος στο Πανιώνιος-ΠΑΟΚ
Οι διαιτητές των πλέι οφ

~ Ο Πραξιτέλης Ζαχαριάδης του συνδέσμου Μακεδονίας, ορίστηκε να διευθύνει το αθηναϊκό ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ, που θα γίνει την Τετάρτη στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαϊδης», για την 4η αγωνιστική των πλέι-οφ της Super League. Στη Νεα Σμύρνη εξάλλου, και την αναμέτρηση του Πανιωνίου με τον ΠΑΟΚ, θα «σφυρίξει» ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος από τα Τρίκαλα (ο οποίος ήταν 4ος διαιτητής στο χθεσινό ματς των δύο ομάδων στην Τούμπα).
Αναλυτικά οι διαιτητές και βοηθοί της 4ης αγωνιστικής των πλέι-οφ:
ΤΕΤΑΡΤΗ 24/5
 18:15 Πανιώνιος-ΠΑΟΚ
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αρετόπουλος (Τρικάλων)
ΒΟΗΘΟΙ: Καμπούρης (Εύβοιας), Λάμπρου (Ανατ. Αττικής)
4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Νεοφυτιάδης (Κορινθίας)
20:30 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ζαχαριάδης (Μακεδονίας)
ΒΟΗΘΟΙ: Δημητριάδης (Μακεδονίας), Κούλα (Ξάνθης)
4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μπλάνας (Μεσσηνίας)
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** XΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ !  ΧΡΥΣΗ ξανά η Κορακάκη...

~  Άλλο ένα χρυσό μετάλλιο πρόσθεσε στην πλούσια  συλλογή της η Ολυμπιονίκης στη Σκοποβολή Άννα Κορακάκη. Αυτή τη φορά, στο αεροβόλο πιστόλι 10μ. στον Παγκόσμιο Κύπελλο που φιλοξενείται στο Μόναχο.
Η 21χρονη Κορακάκη που πήρε και το χάλκινο στα 25 μ. πιστόλι Γυναικών, είναι η πρώτη φορά που κατακτά το χρυσό σε παγκόσμιο, στο αγώνισμα των 10 μ.
Η Ελληνίδα αθλήτρια ανεβάζοντας συνεχώς την επίδοση της από γύρο σε γύρο, έφτασε στον τελικό με αντίπαλο της Ουκρανή Κόστεβιτς, την οποία τελικά νίκησε με 222,2 βαθμούς έναντι  218.6. Έτσι με τελική επίδοση 241,2 βαθμούς η 21χρονη Ελληνίδα ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.  ant1news.gr

***

~**ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2017  :
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 01  Μαΐου  2017  :ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ !!... ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  και  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  για όλους μας  !!!
~
Στο αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-01-2017.html .-
 ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  02 Μαΐου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-02-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη  03 Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-03-2017.html  .-
~*    Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  2 .. Τετάρτη 03  Μαΐου  2017  :
~
Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-2.html .-  

~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 04  Μαΐου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-04-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή  05 Μαΐου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας: http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-05-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS  Σάββατο  06  Μαΐου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/news-06-2017.html .-
 
 ~* Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS - 2 - Σάββατο 06  Μαΐου 2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας   :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-06-2017.html .-   

~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 07  Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-07-2017.html .-
~*  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 06  και 07  Μαΐου  2017  :Αθλητική επισκόπηση-ανασκόπηση αθλητικών εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/05/06-07-2017.html .-  
  
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 08 Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/05/news-08-2017.html .-   
 ~*  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 09 Μαΐου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-09-2017.html .- 
~* ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία από το Α-Ω .  Τρίτη 09  Μαΐου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html .- 
~*   Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-10-2017.html .-

 ~~ *  Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Τετάρτη 10  Μαΐου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-nwes-2-10-2017.html .-
~* 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/05/news-11-2017.html .-
~
*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 12  Μαΐου 2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-12-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Σάββατο  13  Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/news-13-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 14  Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-14-2017.html .-  

~ *ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 13  και 14 Μαΐου 2017  : Αθλητικά επισκόπηση-ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/05/13-14-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  RFARA NEWS Δευτέρα  15  Μαΐου  2017  :
~
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/05/rfara-news-15-2017.html .-
~* 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη  16 Μαΐου 2017  :
 ~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-16-2017.html .-

~Τετάρτη 17-05-2017 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-17-2017.html .-
~Πέμπτη 18-05-2017  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-18-2017.html .-
~ Παρασκευή 19-05-2017 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/05/news-19-2017.html  .-

~ Σάββατο 20-05-2017  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/05/news-20-2017.html    .-
Κυριακή 20-05-2017  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-21-2017.html .-
~ Κυριακή  21-05-2017 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-21-2017.html .-                                                              ή...Ή
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα  22  ΜΑΪΟΥ  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/05/news-22-2017.html .-

~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017  : 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 01  Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-01-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή  02 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-02-2017.html .-   
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-26-2017.html .-  
 ~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή  30  Απριλίου  2017 :Στο   αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-30-2017.htm .-

~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα  22  ΜΑΪΟΥ  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/05/news-22-2017.html .-

~ **   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5580  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3587   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3599  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikasposts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.766  βίντεο   .-  

  
~**** Από  τις δικές μας γνωστές σελίδες :
~*  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ~*  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas   .-  
~* https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-  
~*  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias    , = ARFARA MESSINIAS    1.617  
  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=.-
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~ https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01   
~*  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~*  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ 
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
 ~* http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: