Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Σεπτεμβρίου  2017 :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το 2008  ....
~
Αν κάποιος θυμώσει, να πάει αμέσως να μιλήσει, να λέει δώσε μου ένα κάτι, και να μιλήσει. Θυμόν να μην κρατούμε. Ο θυμός είναι κακόν πράγμα. Όποιος είναι θυμωμένος και αντίδωρο δεν πρέπει να παίρνει.Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα

εκκλησάκι Αγίας Θεοδώρας Βάστας 

Ι. Μ. Παναγία Μπούρα

Ι.Μ. Παναγία Αμπελάκι

Στη μονή Παναγίας Μπούρα Αμπελάκι

** Από Ιερό προσκύνημα στην Αγία Θεοδώρα Βάστας Ισσαρη Μεγαλόπολη, Μονή Μπούρα και Μ.Εσπερινός με παράκληση στην Παναγία μας στην Ι.Μ. Παγαγίας Αμπελάκι Μεγαλόπολης Αρκαδίας..  έγινε ημερήσια εκδρομή ... ενοριακών προσκυνητών ( 55 ατόμων )εκκλησίας Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών ,.. με ιερέα μας , .. τον Παπά-Μιχάλη Ε. Μπούρα ,. την Κυριακή 03-09-2017 με ώρα αναχώρησης από ΑΡΦΑΡΑ 11.15 .-... ακολουθούν σχετικά βίντεο ..:
----------------------------------------------
1~*Εκκλησία Αγίας Θεοδώρας Βάστας Αρκαδίας 03/09/2017: https://youtu.be/ok0wGlUA-4M ....-
~*Ι. Μ. Παναγίας Μπούρα Ν Αρκαδίας 03/09/2017: https://youtu.be/kO2yaDoMI6E .-
~*Ι. Μ. Παναγίας Μπούρα Μεγαλόπολης 03/09/2017: https://youtu.be/98dKLzG2W0c .-
~*Εκκλησία εντός Ι Μ Παναγίας στο Αμπελάκι Αρκαδίας 3/9/2017: https://youtu.be/vahb2z1QX-s .-
5`*Ι Μ Παναγίας Αμπελάκι Μεγαλόπολης 03-09-2017: https://youtu.be/nQCl6imsrjA .-
~*Αμπελάκι Μεγαλόπολη Παναγία Ι Μ ανεβαίνοντας 3/9/2017: https://youtu.be/9x6GyTGh3jU .-
~*Εσπερινός στην Μονή Παναγίας στο Αμπελάκι 03/09/2017: https://youtu.be/fa9hqalPCAU .-
~*Ι Μ Παναγίας Αμπελάκι Μεγαλόπολης διαδρομή ανεβαίνοντας 3/9/2017: https://youtu.be/DPOLLN97FEM .-
~*Ι Μ Παναγίας Μπούρα 03/.09/2017:
https://youtu.be/qxBJuVeCbbw .-
10~*Μονή ΜΠΟΥΡΑ στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας 3/9/2017: https://youtu.be/_5shP0SpGO8 .-

~*Ι Μ Παναγίας Αμπελάκι εντός Ι Ν  03/09/2017:
https://youtu.be/PcVUpTlKDbM .-
~* Μονή Παναγίας Αμπελάκι Μεγαλόπολης Αρκαδίας 03/09/2017: https://youtu.be/unMwilVvmeA .-
13 ~*Μονή Παναγίας Αμπελάκι Μεγαλόπολης 03/09/2017 : https://youtu.be/1vLFifw-_ws .-
14 .- ~*Μ  Εσπερινός στο Αμπελάκι Μεγαλόπολης από Παπά Μιχάλη Ε.  Μπούρα  03/09/2017: https://youtu.be/Lj5_nH3XZdI .-
15// ~*Ι Μ Παναγίας Αμπελάκι Μεγαλόπολης 10/09/2015:
https://youtu.be/ncuTQDaqNbY .-
~*Προσκύνημα Θεία Λειτουργία Ι Μ Παναγίας Αμπελάκι: 2015:
https://youtu.be/9loCISD1uVo  .-
~*Αγία Θεοδώρα Βάστας Μεγαλόπολης διαδρομή επίσκεψη 10/09/2015: https://youtu.be/Cpg5Q_aXJr8 .-
~* Ι Μ Παναγίας Αμπελάκι Αρκαδίας 10/09/2015: https://youtu.be/7jtMnETBSEY .-
~*Ι Μ Παναγία Αμπελακίου Μεγαλόπολης Ευαγγέλιο 10/09/2015: https://youtu.be/xjYeav1QhKI .-
20 /~*Ι Μ Παναγίας Αμπελάκι Μεγαλόπολης 10/09/2015: https://youtu.be/o5HSLEZHvBE .-
~* Ι Μ Παναγία Μπούρα στην Αρκαδία 10/09/2015:
 https://youtu.be/e-I1lw8Y-yg .-
~* Ι.Μ. ΑΜΠΕΛΑΚΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2011:
 https://youtu.be/YrdeNkjDe0M .-
~*Ι.Μ. ΑΜΠΕΛΑΚΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2011:
 https://youtu.be/dhrqWdfT4aE .-
~* Ι.Μ. ΑΜΠΕΛΑΚΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ 2011:
https://youtu.be/Jrd_W6oBNgs .-
25 / ~Ι.Μ. ΑΜΠΕΛΑΚΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2011:
https://youtu.be/9DqYf3J_jGE .,-
~Ι. Μονή Μπούρα Αρκαδίας 2011:
https://youtu.be/crysGPqfQho .-





~   Αυτά είναι τα τρία όπλα της Σωτηρίας μας
 
 Είναι τρία όπλα συνδεδεμένα με τους κρούνους της Θείας Χάριτος, για να γεμίσουμε την ύπαρξη μας με το άπειρο έλεος του Θεού. Αυτό έκαναν όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας και συνάντησαν τον Κύριο μέσα στον υπέρλαμπρο και απερίγραπτο χώρον της αγιότητος.
 ~ Τα τρία αυτά μεγάλα και μοναδικά όπλα, που ανοίγουν τον δρόμο της εν Χριστώ ζωής, είναι η Πίστη, η Ελπίδα και η Αγάπη. Τρία όπλα δυνατά και νικηφόρα, που δεν καταργεί το ένα το άλλο, αλλά συμπληρώνει το ένα το άλλο και αλληλοενισχύονται σε τρόπον, που δεν μπορεί να υπάρξει το ένα χωρίς το άλλο.
Διότι πίστη, που δεν οδηγεί στην αγάπη δεν είναι πίστη αληθινή, όπως και αγάπη χωρίς την πίστη πάλι δεν είναι αληθινή. Ταυτόχρονα πως μπορείς να πιστέψεις αν δεν ελπίζεις στον Θεό και πως να αγαπήσεις, αν δεν ελπίζεις ότι η πίστη σε οδηγεί στην αγάπη και η αγάπη του Θεού στην πίστη προς τον Θεό;
 * Με άλλα λόγια οι τρεις αυτές δυνάμεις, που τις ονομάσαμε όπλα πνευματικά, η Πίστη, η Ελπίδα και η Αγάπη, αλληλοπεριχωρούνται, όπως η Αγία Τριάς, της οποίας τα πρόσωπα συναπαρτίζουν την Μονάδα της Αγίας Τριάδας, χωρίς το ένα να εμποδίζει το άλλο και να το αφανίζει, και μένουν ταυτοχρόνως και χωριστά ως πρόσωπα και αχώριστα και αδιαίρετα στην ουσία τους.
Το ίδιο ακριβώς βιώνεται μέσα στην ψυχή του πιστού με την Πίστη, την Ελπίδα και την Αγάπη. Έτσι το θαύμα της Θείας Χάριτος αγκαλιάζει ολοκληρωτικά τον καθένα μας, αν θελήσουμε, και μας οδηγεί στην μεταμόρφωση της σωτηρίας εν Χριστώ. Το ξαναλέμε: αρκεί να θελήσουμε, να λαχταρήσουμε την συνάντησή μας με τον Θεό και όχι πονηρά και υστερόβουλα και υπολογιστικά, για να κερδίσουμε κάποια κέρδη, αλλά μόνο από αγάπη στον Θεόν και το άπειρο έλεός Του.
…Αυτά τα τρία όπλα, για να τα χρησιμοποιήσουμε, χρειαζόμαστε τρεις βασικές προϋποθέσεις: πρώτον την συνεχή μετάνοια, δεύτερον την αδιάκοπη προσευχή και τρίτον την ολόκαρδη ταπείνωση…
*(απόσπασμα από το άρθρο)
Από το βιβλίο: «Τα τρία όπλα της Σωτηρίας» – Π.Μ. Σωτήρχος (Εκδόσεις «Ορθόδοξος Κυψέλη».
 ~  4 Σεπτεμβρίου
Μωϋσέως και Ααρών του πρώτου αρχιερέως. Ιερομάρτυρος Βαβύλα (1) επισκόπου Αντιοχείας και των συν αυτώ παίδων, Δονάτου και των δύο αδελφών αυτού. Μαρτύρων Αμιανού, Βαβύλα του εν Αντιοχεία διδασκάλου. Ιερουσαλήμ καί των τέκνων αυτής Κεγούρου, Σεκενδίνου και Σεκένδου των εν Βερροία Μακεδονίας. Ιουλιανού, Κεντυρίωνος, Πετρωνίου, Σαρβήλου, Φαύστου, Χαριτίνης και Ερμιόνης (2). Οσίων Θεοδούλου και Θεοτίμου. Οσίου Ανθίμου (3), του εκ Κεφαλληνίας (†1782), προστάτου Αστυπάλαιας.
(1)Ο Άγιος Βάβυλας έζησε επί βασιλείας Νουμεριανού, ο οποίος δολοφόνησε το γιο του βασιλιά των Περσών τον οποίο κρατούσε αιχμάλωτο. Την ενέργεια αυτή ο επίσκοπος Αντιοχείας Βάβυλας την αποδοκίμασε έντονα. Όταν κάποια στιγμή θέλησε ο Νουμεριανός να παρακολουθήσει τη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αντιοχείας, του απαγόρευσε την είσοδο λέγοντάς του ότι στο ναό δεν έχουν θέση κοινοί εγκληματίες σαν αυτόν. Ο αυτοκράτορας οργισμένος διέταξε να τον συλλάβουν και να τον φυλακίσουν. Την επόμενη μέρα τον αποκεφάλισαν. Τρεις μαθητές του Βαβύλα έτρεξαν να του συμπαρασταθούν. Συνελήφθησαν και αυτοί, και αποκεφαλίστηκαν αφού δεν δέχτηκαν να αρνηθούν την πίστη τους.
(2)Η Αγία Ερμιόνη ήταν μία από τις 4 κόρες του αποστόλου Φιλίππου, και είχε το προφητικό χάρισμα. Όταν πήγε στην Έφεσο συνάντησε τον μαθητή του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Πετρώνιο, από τον οποίο διδάχτηκε το ευαγγέλιο. Λέγεται ότι από κεί πέρασε ο Τραϊανός και θέλησε να ακούσει την προφητεία της Ερμιόνης. Όταν όμως επαληθεύτηκε διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά, και κατόπιν να την δώσουν στους δήμιους να τη θανατώσουν αλλά αυτοί πίστεψαν στο Χριστό και την άφησαν ελεύθερη.
(3)Ο όσιος Άνθιμος ο νέος ασκητής από την Κεφαλονιά, γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1727. Σε ηλικία επτά ετών έχασε το φως του και το ξαναβρήκε χάρη στις προσευχές της μητέρας του. Εξαιτίας της αυστηρής μοναχικής ζωής που έκανε το ξαναέχασε και πήγε στο Άγιον Όρος. Εκεί ανέπτυξε σπουδαίο κηρυκτικό και ιεραποστολικό έργο και ίδρυσε πολλές Μονές. Έκανε επίσης πολλά θαύματα και αγιοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 30 Ιουλίου 1974. ~
Σήμερα 04/09/2017 εορτάζουν:
Άγιος Βαβύλας ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος Αντιοχείας και τα Τρία Παιδιά που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν Αμμώνιος, Δονάτος και Φαύστος, Προφήτης Μωυσής ο Θεόπτης, Αγία Ερμιόνη κόρη του αποστόλου Φιλίππου, Όσιος Άνθιμος ο νέος ασκητής από την Κεφαλονιά

~  Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
~  Γνόφον ἄυλον, τεθεαμένος, νόμον ἔνθεον, πλαξὶν ἐδέξω, ὡς θεάμων μυστηρίων τοῦ Πνεύματος καὶ καταπλήξας τὴν Αἴγυπτον θαύμασι, δημαγωγὸς Ἰσραὴλ ἐχρημάτισας. Μωυσῆ ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμιν τὸ μέγα ἔλεος.
~* Απολυτίκιο Προφήτου Μωυσέως του Θεόπτου - 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ   : https://youtu.be/PY6H3Tx9AlE  .-
~
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
 
Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χ....
 
Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου

Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος....
 
Άγιος Μίκαλλος

Άγιος Μίκαλλος
 
Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού
***  ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ! Σχέδιο ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ της ΧΙΜΑΡΑΣ...
 
~  Το μυστικό κείμενο των 86 σελίδων που βρίσκεται στα συρτάρια του Ράμα προβλέπει τη σταδιακή εξόντωση των ομογενών με το πρόσχημα της ανάπτυξης..
Σε κατάσταση «ανοιχτού πολέμου» με τις αλβανικές Αρχές βρίσκεται πλέον η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, αμυνόμενη και πάλι «υπέρ βωμών και εστιών», απέναντι στο πογκρόμ εθνοκάθαρσης που έχει εξαπολύσει, εντονότερο τα τελευταία δύο χρόνια, σε βάρος χριστιανών – Ελλήνων η κυβέρνηση Ράμα.
Προκεχωρημένο φυλάκιο η Χειμάρρα, που έχει δεχτεί το κύριο βάρος των επιθέσεων ξεριζωμού των κατοίκων της. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει σήμερα το «μυστικό σχέδιο της εθνοκάθαρσης», με μανδύα τουριστικής ανάπτυξης, με το οποίο ο έρπων στα Βαλκάνια αλβανικός εθνικισμός επιχειρεί να «τελειώσει» οριστικά με το ζήτημα της παρουσίας χριστιανών και Ελλήνων σε υποτιθέμενα αλβανικά εδάφη.
Το καλά κρυμμένο σχέδιο στα συρτάρια του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, αποτελούμενο από 86 σελίδες, αποκαλύπτει τη δραματική διάσταση της εθνοτικής ασφυξίας και της επιχείρησης αφανισμού που εφαρμόζουν κουτοπόνηρα ο Ράμα και οι συνεργοί του, με την υποστήριξη του άξονα Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας. Κομμάτια του σχεδίου έχουν διαρρεύσει σκοπίμως τμηματικά, προκειμένου να μην υπάρξει γενική αντίδραση της ελληνικής ομογένειας και των χριστιανικών πληθυσμών που ζουν από αιώνων στα νοτιοδυτικά παράλια της Αδριατικής.
Το κείμενο (στα αλβανικά) φέρει τον παρελκυστικό τίτλο «Κανονισμοί και ποιοτικές παράμετροι για στρατηγικές επενδύσεις σε εθνικά σημαντικές περιοχές τουριστικής ανάπτυξης στη νότια παράκτια ζώνη της Αλβανίας» («Regulloret dhe parametrat cilesore per investimet strategjike ne vendet e rendesise kombetare per zhvillimin e turizmit ne Zonen Bregdetare Jugore te Shqiperise») και βρίσκεται ήδη στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά προς μελέτη, από το διπλωματικό γραφείο του ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Κοτζιάς έχει δώσει εντολή το κείμενο να μεταφραστεί πιστά, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι διαστάσεις του εγχειρήματος, η συνολική έκταση γης, που, ενώ ανήκει σε γηγενείς πληθυσμούς, υφαρπάζεται με τη μορφή αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, και οι πιθανοί κίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας, ως προς τις πτυχές που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν «απειλή» κατά της χώρας…
Και αυτό γιατί παράλληλα εξελίσσεται, μεθοδικά και υπόγεια, σχέδιο εποικισμού των παραλίων, με μεταφορά αλβανικών (μουσουλμανικών) πληθυσμών από τον Βορρά και το Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να ανατραπεί οριστικά ο δημογραφικός χάρτης της Βορείου Ηπείρου. Το σχέδιο υπακούει στη γενικότερη κατεύθυνση διατήρησης και ενίσχυσης του μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια (από τη Θράκη μέχρι το Μαυροβούνιο), το οποίο σθεναρά υποστηρίζουν η Αγκυρα και το Ριάντ.
Το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση προτίθεται να μεταφέρει μουσουλμανικούς πληθυσμούς σε «χριστιανικές» περιοχές στοιχειοθετείται από μυστικές εκθέσεις αλλά και μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων, που βλέπουν τις περιουσίες τους να περιέρχονται σε πρόσωπα ξένα προς την περιοχή.
Επιπλέον, τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση Ράμα επιχειρεί να «βάλει χέρι» ακόμα και σε χριστιανικές εκκλησιαστικές περιουσίες που ανήκουν σε ιερούς ναούς και μοναστήρια, ενώ δεν αγγίζει τζαμιά και εκτάσεις που ανήκουν σε μουσουλμανικά ιδρύματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εκτάσεις του μοναστηριού του Αγίου Θεoδώρου στην τοποθεσία Αρτα (της Αλβανίας), που επιχειρεί να απαλλοτριώσει η αλβανική κυβέρνηση. Το σχέδιο στο χωριό Κυπαρό αποκάλυψε (με τη δημοσίευση χαρτών) από τις πρώτες κιόλας ενέργειες εφαρμογής του η «κυριακάτικη δημοκρατία», κινητοποιώντας την ελληνική πολιτική ελίτ. Είναι επίσης γνωστό ότι η εφαρμογή του συνολικού σχεδίου ξεκίνησε «δειλά», με την κατεδάφιση του Ι. Ναού του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες, με πρόσημα την οριοθέτηση μιας δήθεν αρχαιολογικής έκτασης (σ.σ.: ουδέποτε αποδείχθηκε), στην οποία βρισκόταν από αιώνων το εκκλησάκι.
Τότε, κανείς δεν είχε δώσει σημασία στο γκρέμισμα του μικρού πλίνθινου ιερού κτίσματος του χωριού (ήταν περισσότερο προσκύνημα, παρά ναός), παρά τον θρήνο των κατοίκων του, που έχασαν ιστορικό σημείο λατρείας, αλλά και τις εκκλήσεις να ανασταλεί η κατεδάφιση.
Εσοδα από ναρκωτικά και πορνεία χρηματοδοτούν τον ισλαμικό εποικισμό
Στην περίπτωση του αλβανικού Νότου, το εγχείρημα του «σοσιαλιστή» Ράμα βασίζεται εξ ολοκλήρου στην αξιοποίηση και στο ξέπλυμα «βρόμικου χρήματος». Σύμφωνα με μαρτυρίες των γηγενών Ελλήνων της Χειμάρρας, και όπως καταδεικνύει η ίδια η απέραντη έκταση των δήθεν αναπλάσεων, απαιτείται αμύθητο ποσό για την ολοκλήρωση του σχεδίου. Το χρήμα αυτό η Αλβανία δεν διαθέτει (τουλάχιστον επίσημα), ενώ δεν έχει εκπονηθεί ακόμα επίσημη οικονομοτεχνική μελέτη για το κόστος των «τουριστικών» παρεμβάσεων στα αδριατικά παράλια.
Μόνο στην περιοχή της Χειμάρρας (κεφάλαιο Β΄ στο κείμενο-σχέδιο) η έκταση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αγγίζει τα 3.000 στρέμματα, ενώ η συνολική έκταση που βρίσκεται στο στόχαστρο του συνεχώς εξαπλούμενου αλβανικού εθνικισμού θα αγγίξει τα 200.000 στρέμματα, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απαλλοτρίωση της παραλιακής ζώνης η «επίθεση» κατά περιουσιών Ελλήνων θα περάσει και στην ενδοχώρα, προκειμένου (σε βάθος χρόνου) να εξαλειφθεί παντελώς το ελληνικό χριστιανικό στοιχείο.
Το «βρόμικο χρήμα» ρέει άφθονο, αφού, σύμφωνα και με επίσημες εκθέσεις διεθνών οργανισμών (ΟΑΣΕ), το ποσό που σωρεύουν οι Αλβανοί μαφιόζοι παγκοσμίως από τη διακίνηση των ναρκωτικών, το trafficking και την πορνεία ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ ετησίως. Από αυτά, τα 2 δισ. ευρώ φέρεται ότι κατευθύνονται σε μίζες και δωροδοκίες διεφθαρμένων αξιωματούχων στην Αλβανία και στις Βρυξέλλες, ενώ τα υπόλοιπα ξεπλένονται σε παντός είδους έργα τουριστικής ανάπλασης!
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της παραλίας Δραλέου – Παλάσας της Χειμάρρας (Κεφ. 4, εδάφιο Β-1 στο σχέδιο), τμήμα της οποίας έχει ήδη απαλλοτριωθεί και στο οποίο κατασκευάζεται (δήθεν) μια πολυχρηστική ξενοδοχειακή μονάδα (resort). Ομως, οι φωτογραφίες με drone αποδεικνύουν ότι πρόκειται για κατοικίες (ούτε καν εξοχικές) που προορίζονται για εποίκους, καθώς η διαμόρφωση του εργοταξίου αποκαλύπτει ότι πέρα από κατοικίες το συγκρότημα δεν διαθέτει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις που δικαιολογούν «δομή» resort (θεματικά πάρκα, πισίνες, γήπεδα αθλοπαιδιών, αμφιθέατρα συνεδρίων κ.λπ.).
Ηδη, η Χειμάρρα βρίσκεται στους δρόμους! Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε ειρηνική αλλά δυναμική διαμαρτυρία των κατοίκων της ελληνικής μειονοτικής πόλης, που προστατεύεται από το «Πρωτόκολλο της Κέρκυρας», έξω από το δημαρχείο, ενώ ο εξωμότης δήμαρχος Γιώργος Γκόρος (του αφαιρέθηκαν πρόσφατα η ελληνική ιθαγένεια και η ελληνική ταυτότητα που κατείχε) παρέμεινε άφαντος. Οι Χειμαρριώτες διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση που έλαβε την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιό τους, δυστυχώς και με ψήφους μελών που είναι Ελληνες υπήκοοι, υπέρ του σχεδίου «ανάπλασης» της Χειμάρρας, το οποίο επίσης προβλέπει κατασχέσεις και κατεδαφίσεις ελληνικών κατοικιών και υφαρπαγή καλλιεργήσιμων εκτάσεων, Ελλήνων ιδιοκτητών, στα οποία υποτίθεται ότι θα οικοδομηθούν ξενοδοχειακές μονάδες. Οι Χειμαρριώτες κατήγγειλαν ευθέως ότι έχει ξεκινήσει επιχείρηση εθνοκάθαρσης σε βάρος τους.    Πηγή: dimokratianews

***  Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή του Ταϋγέτου
Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 10 το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή Γιατρέικα Αλαγονίας στον Ταϋγετο. Η φωτιά είναι μεγάλη και καίει σε δύσβατη περιοχή μέσα σε χαράδρα κοντά στο Μαχαλά της Αλαγονίας. Αυτή τη στιγμή ήδη στο σημείο επιχειρούν 5 οχήματα με άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος Καλαμάτας, 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL καθώς και ένα ελικόπτερο. Για ότι νεότερο θα σας ενημερώσουμε.

*** Εκδήλωση για την ανάδειξη της περιοχής μας ως γαστρονομικός προορισμός 
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στο «Οινοπαντοπωλείον – Χρυσομάλλη», με επίκεντρο την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας αλλά και της περιοχής μας ως προορισμό γαστροτουρισμού.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ομάδα «Πάμε Βόλτα», παραβρέθηκαν η δημοσιογράφος γεύσης Έφη Γιαλούση, καθώς και ο δημοσιογράφος γεύσης, οίνου και ταξιδιών Νίκος Μαούνης, που μετέφεραν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους για το πώς θα αναδειχθεί η περιοχή μας ως ένας γαστρονομικός προορισμός. Μαζί τους στο πάνελ βρέθηκαν ο γνωστός «Γαστροναύτης» στην πόλη της Καλαμάτας Παναγιώτης Παπανικολόπουλος και η Γεωργία Κουτσούκου, Καλαματιανή σεφ και αρθρογράφος, που συντόνισε την ενδιαφέρουσα συζήτηση.  Κ. Γαζ. 

***  «Ποτοποιία Κωστέας»: Με καινοτόμες ιδέες και μεράκι…ξυπνάει τις αισθήσεις μας 
Το προηγούμενο δεκαπενθήμερο το “Θάρρος” κυκλοφόρησε με κύριο θέμα τη Μεσσηνία που παράγει και αντιστέκεται στην κρίση, χάρις στο μεράκι και τη διάθεση ανθρώπων και επιχειρήσεων. Μια πρακτική που, ασφαλώς, πάει αντίθετα στο κυρίαρχο ρεύμα αντιλήψεων.
Η κρίση μπορεί να αύξησε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρήσεων, να έσφιξε την θηλιά των υποχρεώσεων και πολλές από αυτές να τις έφερε στο χείλος του γκρεμού, ωστόσο είχε και θετικές επιπτώσεις καθώς, ορισμένες από αυτές, αναγκάστηκαν να ανοίξουν τα φτερά τους σε νέους επενδυτικούς προορισμούς.
Λόγω της κρίσης και της μειωμένης ζήτησης, πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα μέχρι τώρα «κλειστά σύνορά» τους και να επεκταθούν σε νέες αγορές.
Μία από αυτές είναι και η καλαματιανή εταιρεία “Ποτοποιία Κωστέας”. Με προσεκτικές κινήσεις και υπομονή επενδύει στην ανανέωση των προϊόντων της. Η συνταγή της και συνάμα η φιλοσοφία των ανθρώπων που την πλαισιώνουν, είναι “όχι εκπτώσεις στην ποιότητα”.
Πριν προχωρήσουμε σε μια μικρή παρουσίαση της εταιρείας, αξίζει μια παρατήρηση. Όλες αυτές οι πετυχημένες προσπάθειες, όχι μόνο της συγκεκριμένης εταιρείας, θα μπορούσαν να “ανθίσουν” περισσότερο, αν το τοπικό περιβάλλον εφάρμοζε μια πολιτική ανάλογη με αυτή που βλέπουμε σε άλλες περιοχές της χώρας.
Τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην πρόσφεραν κανένα άλλο προϊόν, από τη στιγμή που υπάρχει κάποιο μεσσηνιακό, το οποίο δεν υστερεί σε ποιότητα.  Αν η ντόπια οικονομία στήριζε τις προσπάθειες που αναπτύσσονται στην περιοχή μας, το όφελος θα ήταν πολλαπλό για όλους μας. Είναι μια θέση που υποστηρίζει απόλυτα το “Θάρρος” και δεν πρόκειται να σταματήσει να το γράφει.
Ιστορία
Η ποτοποιία Κωστέας είναι μία τοπική, οικογενειακή επιχείρηση στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών και ιδιαίτερα των αποσταγμάτων. Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1962 στην Καλαμάτα από τον Θανάση Κωστέα , πατέρα των σημερινών συνεχιστών της οικογενειακής παράδοσης,  Παναγιώτη και Γιώργου  Κωστέα.
Υποδομή
Η επιχείρηση Κωστέας διατηρεί δύο τμήματα παραγωγής και εμφιάλωσης και έναν αποθηκευτικό χώρο στα όρια του αστικού ιστού της Καλαμάτας. Διαθέτει επίσης τμήμα marketing καθώς και τμήμα εξωτερικών πωλήσεων. Στο σύνολο των 1500 τ.μ στεγασμένου χώρου δραστηριοποίησης της εταιρείας, περιλαμβάνεται και ένα κεντρικό κατάστημα πώλησης και διάθεσης των προϊόντων της.
Πιστοποιήσεις
Για να εξασφαλίσει την άψογη λειτουργία της και την ποιότητα των προϊόντων της, η επιχείρηση, έχει αναπτύξει και εφαρμόζει πιστοποιημένα συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ΙSO 9001:2008 και H.A.C.C.P. Τα παραπάνω πρότυπα εφαρμόζονται αυστηρά από το προσωπικό της επιχείρησης, το οποίο έχει εκπαιδευτεί άρτια πάνω στην εφαρμογή τους. 2015 Πιστοποίηση κατά ISO 9001:2008, 2015 Πιστοποίηση κατά H.A.C.C.P.
Αισθητική
Μετά από 65 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, η ποτοποιία Κωστέα συνεχίζει να βελτιώνει τα προϊόντα της όσον αφορά την ποιότητά τους, αλλά και την συσκευασία τους. Οι επετειακές φιάλες (μπλε ούζο και μαύρο τσίπουρο) για τα 60 χρόνια της εταιρείας ήταν το πρώτο βήμα για την σταδιακή είσοδο της ποτοποιίας σε συσκευασίες νέας - μοντέρνας αισθητικής. Η αποδοχή του κόσμου και η προτροπή του για επιπλέον προσπάθειες ήταν αυτή που οδήγησε την εταιρεία σε δημιουργία νέων καλοκαιρινών χρωμάτων (μπεζ ούζο και καφέ τσίπουρο), αλλά και στη βράβευση των προϊόντων της για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, αλλά και για τον σχεδιασμό των συσκευασιών τους
Νέο προϊόν – λικέρ μαστίχας
Βρισκόμενη σε συνεχή αναζήτηση και ακούγοντας πάντα τη γνώμη των φίλων της, η εταιρεία δημιούργησε πρόσφατα ένα νέο λικέρ μαστίχας. Εξαιρετική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου, όπου κυριολεκτικά «εξαφάνισε» την πρώτη δοκιμαστική παρτίδα σε λίγες μόνο μέρες. Όλοι όσοι την δοκίμασαν στα κεράσματα που προσέφερε η εταιρεία έφυγαν αγοράζοντας τουλάχιστον ένα μπουκάλι για το σπίτι. Με μεγάλη της χαρά η εταιρεία προχωρά στη δεύτερη μεγαλύτερη παρτίδα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους φίλους της.
Ούζο και τσίπουρο GO
Η εταιρεία Κωστέας, βελτιώνει ΚΑΙ την εμφάνιση των μερίδων (50ml). Εκμεταλλευόμενη την μηχανή συρρίκνωσης που έχει στην κατοχή της, η εταιρεία παρουσιάζει τις νέες συσκευασίες GO στις μερίδες ούζου και τσίπουρου. Σε τρία διαφορετικά χρώματα για το κάθε ποτό, οι νέες αυτές φιάλες των 50 ml εντυπωσίασαν από την πρώτη τους εμφάνιση κατά τη λευκή νύχτα.
Πρωτοπορία - Cocktails
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργούνται cocktails από τα δύο εθνικά ποτά. Δέκα, σε σύνολο, διαφορετικά cocktails δημιούργησε ο γνωστός mixologist Johnny Pacino ειδικά για την ποτοποιία, κατόπιν επιθυμίας των συντελεστών της εταιρείας. Τα cocktails παρουσιάστηκαν σε ένα μεγάλο πάρτυ τον χειμώνα και αμέσως κέρδισαν τις εντυπώσεις του κόσμου. Η εταιρεία προσφέρει μία διαφορετική συνταγή για cocktail σε κάθε επετειακή φιάλη ούζου ή τσίπουρου, ώστε να μπορεί ο καθένας να το απολαύσει στο σπίτι του και να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους του.
  Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

*** ΜΙΣΘΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ! 270,000 για το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της χώρας...  
~ Μία ερώτηση έχουμε. Πόσα γραφεία τύπου και πόσες εταιρείες επικοινωνίας χρειάζεται το υπερ-ταμείο για να προωθήσει τις εργασίες ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας;
Αρχικά να θυμίσουμε πως το Υπερταμείο έχει στα χέρια του την περιουσία της χώρας καθώς ελέγχει:
Tο TΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας-σαν ανέκδοτο ακούγεται αυτό το Σταθερότητας)
Το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων)
Την ΕΔΗΣ (Εταιρεία που ελέγχει τις ΔΕΚΟ και τις μετοχικές ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ σε εταιρίες.
Το ΕΤΑΔ (όλα τα ακίνητα του Δημοσίου)
Επικεφαλής του Υπερ-Ταμείου είναι η κα Αικατερινάρη η οποία μας είχε συστηθεί στην Ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είχε δηλώσει:
-Έχω γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη, ίσως κάποιοι από εσάς να γνωρίζετε τη μητέρα μου. Γεννήθηκα το 1971, σπούδασα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανα σπουδές ΜΒΑ στο Λονδίνο. Είχα την τύχη στη ζωή μου να δουλέψω και για ξένες και για ελληνικές εταιρείες, όπως επίσης να δουλέψω και για τον ιδιωτικό και για το δημόσιο τομέα. Επίσης, στις ξένες εταιρείες είχα την τύχη να ταξιδέψω σε πολλά μέρη του κόσμου, να δω διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικές εταιρείες. Ξεκίνησα από τη Δανία σε μια μελετητική εταιρεία, πήγα στην “TEXACO” στο Καζακστάν, μετά συνέχισα στο Λονδίνο κάνοντας συμβουλευτικό ρόλο ως μέλος της “DEUTCHE BANK” για συναλλαγές στον τομέα της ενέργειας, επέστρεψα στην Ελλάδα και το 2010, μετά από μια πορεία στον τραπεζικό κλάδο ανέλαβα Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος στη ΔΕΗ”
Στο τέλος της συνεδρίασης η κ. Αικατερινάρη είπε ότι ο “ναι ο μισθός μου είναι αυτός που είπατε, 270.000 ευρώ”.
Ακριβώς. 270,000 ευρώ.

***  Αυτή είναι η δύναμη της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ! Ήρθε από τη μακρινή ΚΙΝΑ για να βαπτιστεί... (ΕΙΚΟΝΕΣ)
 
~  Μια πάρα πολύ όμορφη ιστορία εκτυλίχθηκε στο όρος Βέρμιο στην Ημαθία, καθώς ένας Κινέζος ταξίδεψε μέχρι την Ελλάδα μόνο και μόνο για να βαπτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος.
Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη της οικουμενικότητος της Ορθοδοξίας, που όσο κι αν την πολεμάνε, πάντοτε αυτή θα στέκεται όρθια και θα βρίσκει πιστούς υποστηρικτές της.
Ο Σου, που πλέον ονομάζεται Κωνσταντίνος, βαπτίσθηκε το Σάββατο στην όχθη του Αλιάκμονα. Ο Κωνσταντίνος και η οικογένειά του ήρθαν από την Κίνα στο μοναστήρι της Καλλίπετρας με το μεγάλο στόχο που επιτέλους έγινε πραγματικότητα.
Δείτε τις συγκινητικές φωτογραφίες από το ιερό μυστήριο:



***  ΕΦΑΓΕ, ΗΠΙΕ, ΧΟΡΤΑΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ! Μίλησε και για Μπαρτσελόνα...
 
~ Μετά την επίσκεψη στον Παπαστράτο, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις επισκέψεις του σε επιχειρήσεις που τα καταφέρνουν μέσα στην κρίση, προκειμένου να πείσει για το δικό του «success story» ενόψει ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός επισκεπτόμενος τις εγκαταστάσεις της Apivita, η οποία τον Μάρτιο του 2017 εξαγοράστηκε από την ισπανική εταιρία Puig, με έδρα τη Βαρκελώνη, τον υποδέχθηκε από τον Ισπανό πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του Ομίλου PUIG, Manuel Puig. Ο Αλέξης Τσίπρας παρομοίασε την εταιρεία με το μέγεθος της ισπανικής ομάδας ποδοσφαίρου Μπαρτσελόνα: «Ό,τι είναι η Μπαρτσελόνα στο ποδόσφαιρο, είναι η Apivita για τα προϊόντα της».
tsipras-apivita-2 Ο Τσίπρας στην Apivita: Μίλησε για Μπαρτσελόνα, έφαγε κηρήθρα και του κόλλησε στα δόντια [εικόνες]
Κατά την ενημέρωση του από στελέχη της εταιρείας ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε όσα άκουσε από την υπεύθυνη βοτάνων της εταιρείας κ. Ειρήνη Βαλλιανάτου, η οποία υπογράμμισε πως η ελληνική βιοποικιλότητα βρισκεται σε εξέχουσα θέση σε σχέση με την ευρωπαϊκή. Όπως είπε από τα 20.000 είδη περισσότερα από 6.000 καλλιεργούνται στην Ελλάδα, με τα περισσότερα από αυτά να ανήκουν σε οικογένειες με φαρμακευτικές ιδιότητες.
Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στον κήπο που βρίσκεται περιμετρικά της εταιρείας και άκουσε την υπεύθυνη βοτάνων η οποία του εξήγησε τον τρόπο παραγωγής την ιστορία των βοτάνων και το πόσο σημαντικά είναι για τη χώρα μας. Ο κ. Τσίπρας κατά την άφιξή του δοκίμασε αφεψήματα από βότανα και μέλι με κηρήθρα, αλλά και κάποιους γλυκούς μεζέδες που κολλούν στα δόντια…
tsipras-apivita-4 Ο Τσίπρας στην Apivita: Μίλησε για Μπαρτσελόνα, έφαγε κηρήθρα και του κόλλησε στα δόντια [εικόνες]
Ο πρωθυπουργός έκοψε και το βασιλικό μελισσόχορτο με την υπεύθυνη να του εξηγεί την ιστορία του τονίζοντας πως υπάρχει barcode αναγνώρισης στο κάθε φυτό.
Ο πρωθυπουργός επίσης άκουσε με εξαιρετικό ενδιαφέρον πως το εργοστάσιο της εταιρείας διαθέτει αξιοσημείωτη συλλογή από σπάνια και απειλούμενα φυτά της ελληνικής χλωρίδας. Παράλληλα, όπως τόνισε η κ. Βαλλιανάτου, η εταιρεία διαθέτει και «τράπεζα» όπου διατηρούνται τα γενετικά υλικά των σπόρων με στόχο τη διατήρηση της προστασίας της φύσης.    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

*** ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ για τον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!  Τσακώνονται για το Παρελθόν όχι για το Παρόν...  Πολιτική θύελλα από το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου
~ Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το άρθρο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου, τη γέννηση, τη διαδρομή και την κατάληξη του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα "Documento".
Ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του αναφέρεται στη σφοδρή επίθεση που είχε δεχθεί ο αείμνηστος ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας όμως ότι διέθετε το πολιτικό αισθητήριο να διαγνώσει την ιστορική στιγμή της Μεταπολίτευσης, τα ζητούμενα και τις μεγάλες δυνατότητες που αυτή άνοιγε.
Ο Πρωθυπουργός στο άρθρο του σχολιάζει και περιγράφει "το πώς ένα μικρό πολιτικό κόμμα με το στίγμα μάλιστα του εξτρεμιστή..." "σε ελάχιστα χρόνια μεταμορφώθηκε σε μεγάλο κόμμα εξουσίας που έβαλε τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση της Μεταπολίτευσης", όπως και το "πώς το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα της νίκης και της αλλαγής" κατέληξε "σύμμαχος της σκληρής Δεξιάς".
Τονίζει τους βασικούς παράγοντες για τη ραγδαία άνοδο του ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που εμφάνισε το πολιτικό του πρόσωπο με τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη: Η συσσωρευμένη κρίση εκπροσώπησης των λαϊκών κοινωνικών δυνάμεων της μετεμφυλιακής περιόδου. Ο ριζοσπαστισμός των νέων εργατικών και μικροαστικών στρωμάτων της εποχής που αμφισβητούσαν βαθιά τις δομές του κράτους και της οικονομίας. Η χαρισματική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, που συμβόλιζε το αίτημα της Αλλαγής και της ρήξης με το τότε κατεστημένο.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δέχτηκε τα σφοδρά πυρά του κατεστημένου της εποχής, ως "λαϊκιστής", "λαοπλάνος", "ψεύτης", "επενδυτής σε απάτες και αυταπάτες", για να τονίσει πως η αλήθεια είναι ότι "διέθετε το πολιτικό αισθητήριο να διαγνώσει την ιστορική στιγμή της Μεταπολίτευσης, τα ζητούμενα και τις μεγάλες δυνατότητες που αυτή άνοιγε".
Μιλά για τη σειρά στρατηγικών υποχωρήσεων που αλλοίωναν βαθμιαία το ριζοσπαστικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. "Από το κόμμα της αλλαγής περάσαμε στην αλλαγή του κόμματος", τονίζει ο κ. Τσίπρας.
"Στον Θερμιδόρ του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν φαινόμενα αποκέντρωσης της διαφθοράς, εκφυλισμού ιδεών και ανθρώπων, κυνισμού και καταδολίευσης των λαϊκών διαθέσεων", φαινόμενα που, όπως λέει ο κ. Τσίπρας, στην εποχή μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου προσέλαβαν καθολικό χαρακτήρα "μέχρι να φτάσει το ΠΑΣΟΚ σε αυτό που είναι σήμερα".
"Ανίκανο να αντισταθεί στην ορμή του νεοφιλελεύθερου ρεύματος, που σάρωνε και τα σοσιαλδημοκρατική κόμματα, το νέο ΠΑΣΟΚ, του Κώστα Σημίτη και των λεγόμενων εκσυγχρονιστών, εξελίχθηκε σε αντιπολίτευση μέχρι μηδενισμού του λεγόμενου παλιού ΠΑΣΟΚ", σημειώνει και προσθέτει ότι "το κόμμα πέρασε σε ένα είδους ‘νεοφιλελευθερισμού με ανθρώπινο πρόσωπο', για να κατρακυλήσει τελικά σύμμαχος της σκληρής Δεξιάς στην επιβολή του καθεστώτος των μνημονίων".
Ολοκληρώνοντας το άρθρο του, ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι "σήμερα είναι πολλοί εκείνοι που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα-συνέχεια του ΠΑΣΟΚ". Σημειώνει ότι οι διαφορές του με τον ΣΥΡΙΖΑ διακρίνονται δια γυμνού οφθαλμού, για να προσθέσει: "Ωστόσο, αν καθαρίσει κανείς όλη αυτή την καμπάνια από τη γνωστή λάσπη περί λαϊκισμού, δημαγωγίας, ψέματος, που δήθεν αποτελούν κοινό τόπο μεταξύ του "παλιού" ΠΑΣΟΚ και της νέας Αριστεράς, θα καταλάβει ότι πίσω της κρύβεται ο ίδιος μεγάλος φόβος.
Ο φόβος του κατεστημένου, των επικυρίαρχων, της διαπλοκής και της επιτροπείας: ο φόβος μην τυχόν και επανέλθουν στο προσκήνιο και την επικαιρότητα των λαϊκών αγώνων τα μεγάλα και διαρκή αιτήματα της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας εκείνης που θα επιτρέπει στον λαό πραγματικά να ασκεί εξουσία".
"Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται σήμερα ως το κόμμα που έχει ξαναπιάσει το νήμα αυτών των στόχων, τότε η κατηγορία γίνεται δεκτή. Και με υπερηφάνεια" καταλήγει.
Μητσοτάκης: Ο Μαρξ είχε μάλλον δίκιο ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα…
«Ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν έκανε την αγιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τώρα του Ανδρέα Παπανδρέου. Ίσως του χρόνου κάνει του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μονίμως ψαρεύει σε θολά νερά γυρνώντας στο παρελθόν γιατί εκείνος έχει υποσκάψει το παρόν και το μέλλον της χώρας», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας το άρθρο του Πρωθυπουργού.
«Δεν τον ακολουθούμε στη βουτιά στο χθες. Με ενδιαφέρει πως θα είναι η Ελλάδα του 2030, όχι πως ήταν η Ελλάδα του 1980. Και κάτι τελευταίο για όσους έχουν ιστορικές αναζητήσεις. Ο Μαρξ είχε μάλλον δίκιο όταν έλεγε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα…», καταλήγει ο πρόεδρος της ΝΔ.
Γεννηματά: Ύβρις η προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμφανιστεί ως νέος Ανδρέας Παπανδρέου
Σκληρή απάντηση της Φώφης Γεννηματά στο άρθρο του Πρωθυπουργού. «Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί ως ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου, δεν είναι απλά αλαζονική και κωμική, είναι Ύβρις», τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Η κ. Γεννηματά προσθέτει: «Ο άνθρωπος που αλυσόδεσε την χώρα, που εκχώρησε τον εθνικό πλούτο, που υπονομεύει τους θεσμούς και διχάζει συνειδητά τους Έλληνες, ο λαθρέμπορος ελπίδας, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον μεγάλο ηγέτη των αξιών, τον άνθρωπο που έφερε την εθνική συμφιλίωση και έκανε το αίτημα της Αλλαγής πράξη».
«Ο πανικός του κ. Τσίπρα μπροστά στην αναγέννηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς, τον οδηγεί στο να εκτίθεται περισσότερο. Την λαϊκή καταδίκη όμως δεν θα την γλυτώσει» καταλήγει.
ΚΙΔΗΣΟ: Ο Τσίπρας επιχειρεί να σκυλεύσει τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου
"Ο Αλέξης Τσίπρας, ο απολογητής και συνεργάτης του Πάνου Καμμένου, ο Πρωθυπουργός που βάφτισε την απάτη «αυταπάτη», για να δικαιολογήσει τη ζημία που χαμογελώντας προκάλεσε στη χώρα, επιχειρεί σήμερα να σκυλεύσει τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου" επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
"Συγκρίνει την Αλλαγή του 1981 με το συνονθύλευμα της δήθεν αριστεράς του.
Συγκρίνει τον Ανδρέα Παπανδρέου της Εθνικής Συμφιλίωσης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης με τον ίδιο, το διχασμό και το μίσος που επέφερε στην ελληνική κοινωνία από την αρχή της κρίσης, για να ανέβει τα σκαλιά της εξουσίας" προσθέτει το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ και καταλήγει:
"Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί τους πολίτες ηλίθιους, αμνήμονες και εύκαιρα θύματα στον καιροσκοπισμό του. Στην ασυδοσία του κυνισμού του, στις απομιμήσεις μαϊμούδες, δεν θα απαντήσουμε εμείς, αλλά ο λαός".
Αντιδράσεις
«Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είναι μια υπόθεση που την κληρονομούν κάποιοι, είναι μια εθνική υπόθεση γιατί ήταν ο μεγαλύτερος ηγέτης της μεταπολεμικής Ελλάδος, σχολίασε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, για το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.
Ο υπουργός Ναυτιλίας διερωτήθηκε γιατί ενοχλεί το άρθρο του Πρωθυπουργού και σχολιάζοντας τη δήλωση της Φώφης Γεννηματά, που χαρακτήρισε ύβρη το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι ήταν «λάθος» η παρέμβασή της.
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου , με αφορμή το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και όσα είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
«Μου θυμίζει τη ρήση «βάζει και η Μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες», δήλωσε ο κ. Κεγκέρογλου σχολιάζοντας το άρθρο του κ. Τσίπρα, ο οποίος, όπως είπε, από δω και πέρα δεν θα κοιμάται τα βράδια για αυτά που έταξε και δεν έκανε.
«Το άρθρο του κ. Τσίπρα συνιστά προσπάθεια αντιποίησης προσωπικότητας και ιδεολογίας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γιώργος Κουμουτσάκος. «"Αντιποιούμαι": Οικειοποιούμαι κάτι που δεν μου ανήκει», γράφει χαρακτηριστικά ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.
Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, αρνήθηκε ότι με το άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ταυτιστεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου - ο οποίος ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974.
«Το ΠΑΣΟΚ με Ανδρέα Παπανδρέου έπαιρνε 40-48%. Σήμερα είναι 5-7%. Άρα, όπως έλεγε ο Ανδρέας, "δεν κληρονομείται"», αναφέρει σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και συμπληρώνει: «Αντί να βρίζουν, ας σκεφτούν...».  enikos

***  KOMIΣΤΗΣ ο ΜΑΚΡΟΝ! Τι ΦΕΡΝΕΙ μαζί του ο Γάλλος Πρόεδρος...
 
~  Πολιτική και οικονομική στήριξη, συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, περιφερειακές εξελίξεις αλλά και “απόβαση” επενδυτών θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η άφιξη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα.
Πηγές με γνώση του παρασκηνίου της επίσκεψης επισημαίνουν ότι αυτή “συνιστά αναγνώριση του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου της και έμπρακτη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της”. “Επομένως, το πολιτικό περιεχόμενο, αλλά και η παρακαταθήκη αυτής της επίσκεψης, υπερβαίνουν το συμβολισμό της. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση των ισχυρών και πολύπλευρων σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας”, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Ανοίγει τα χαρτιά του
Εξάλλου, πληροφορίες που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες και στον γαλλικό Τύπο και αφορούν στους σχεδιασμούς που έχουν καταρτιστεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων θέλουν τον Εμανουέλ Μακρόν να προτίθεται να μιλήσει, από την Αθήνα, για  το όραμά του σχετικά με το μέλλον Ευρώπης, για την ενίσχυση των καταστατικών ευρωπαϊκών αξιών και τη δημοκρατία στην εποχή μας. Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος αναμένεται, κατά πληροφορίες, με την κεντρική ομιλία του, να ανοίξει τα χαρτιά του και αναφορικά με τα βασικά στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής ΕΕ και Ευρωζώνης που βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ Βερολίνου-Παρισίων τους τελευταίους μήνες. Η συζήτηση, βεβαίως, θα ανοίξει για τα καλά μετά τις γερμανικές εκλογές, όμως είναι προφανές ότι οι βασικές επιδιώξεις Βερολίνου και Παρισίων έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και έχουν διαπιστωθεί οι συγκλίσεις, αλλά και οι αποκλίσεις.
Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται, όπως λένε παράγοντες με γνώση του παρασκηνίου, “να αναδείξει τη σημασία που έχει η προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει πιθανές ευρωπαϊκές κρίσεις, όπως αυτές των τελευταίων χρόνων, προασπίζοντας το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.
Οι προθέσεις Τσίπρα
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας “αναμένεται να αναδείξει την ιστορική σημασία της Ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας, όπως και τον κρίσιμο ρόλο της Γαλλίας – αλλά και συγκεκριμένα του ίδιου του Προέδρου Μακρόν, ήδη από την περίοδο που βρισκόταν στη θέση του Υπουργού Οικονομίας - όσον αφορά τη στήριξη προς τη χώρα μας κατά τα χρόνια της κρίσης”.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, άλλωστε, δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να εμπλακεί η Ελλάδα στην σχετική συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης και να μην ληφθούν αποφάσεις στον άξονα Βρυξελλών-Παρισίων-Βερολίνου ερήμην των μικρών χωρών και του ευρωπαϊκού Νότου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει στον γάλλο πρόεδρο πως η νέα αρχιτεκτονική ΕΕ και Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για τους ευρωπαίους πολίτες υπό τη βασική προϋπόθεση ότι θα βασιστεί “στην ανάπτυξη της κοινωνικής, δημοκρατικής Ευρώπης και στην προάσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.
Άλλωστε, η Ελλάδα θεωρεί κομβική την επίσκεψη Μακρόν για τον προσανατολισμό του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης. Πέραν αυτών,
Ελληνογαλλικές συγκλίσεις
Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι στην σχετική ευρωπαϊκή συζήτηση, Ελλάδα και Γαλλία προσέρχονται με αρκετές συγκλίσεις στις θέσεις τους, αφού ο Αλέξης Τσίπρας συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις του Εμανουέλ Μακρόν περί την ανάγκη ύπαρξης πολιτικού ελέγχου και λογοδοσίας στην άσκηση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Αυτό, όμως, όπως έχει πολλάκις επισημάνει το Μαξίμου, απαιτεί και τον “απολύτως αναγκαίο εκδημοκρατισμό της οικονομικής διακυβέρνησης και στην αποκατάσταση της ισορροπίας της οικονομικής με την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης, θέμα που συνδέεται στενά με την εγκατάλειψη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας”, όπως λένε πληροφορίες.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος Μακρόν θα έλθει στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον  υπουργό Οικονομικών/Οικονομίας κ. Le Maire και την αρμόδια Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Loiseau. Σημειωτέον ότι ο υπουργός Οικονομικών/Οικονομίας της Γαλλίας ήταν εκείνος που “φρέναρε” τις επιδιώξεις Σόιμπλε στα δύο κρίσιμα Eurogroup που είχαν διεξαχθεί ως το κλείσιμο της αξιολόγησης (22 Μαΐου, 15 Ιουνίου) πετυχαίνοντας ταυτόχρονα να “περάσει” η περίφημη “ρήτρα ανάπτυξης” και η σύνδεσή της με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
“Γέφυρα” στη Θεσσαλονίκη
Πέραν αυτών, πάντως, τον Εμανουέλ Μακρόν θα συνοδεύει μεγάλη ομάδα Γάλλων Επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η αμυντική βιομηχανία. Τις δύο πλευρές, σε επενδυτικό επίπεδο, συνδέει και η αγορά του ΟΛΘ από κοινοπραξία στην οποία ηγείται γαλλική εταιρεία και θεωρείται από τους Γάλλους αξιωματούχους ως ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και εφαλτήριο για νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στους τρεις τομείς που Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναδείξει ως κρίσιμους για επόμενη περίοδο, σύμφωνα με πληροφορίες:
1) Την προσέλκυση επενδύσεων προς την Ελλάδα.
2) Την σταθερή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές
3) Το μέλλον της Ευρωζώνης.
Τέλος, όπως λένε παράγοντες με γνώση των διαμειβομένων, “ο Πρόεδρος Μακρόν έχει αποδείξει ότι προσβλέπει στην ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου Γαλλίας (ισορροπία Μακρόν-Τράμπ, αναβάθμιση γαλλογερμανικού άξονα, δυναμική παρουσία σε Λιβύη- επίσκεψη σε γαλλικά στρατεύματα Μάλι, ανάπτυξη γαλλικής/ευρωπαικής αμυντικής βιομηχανίας, αναβάθμιση ρόλου σε Δυτικά Βαλκάνια και επισκέψεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία). Απέδειξε έμπρακτα τη στήριξη του στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ετοιμότητά του να ασκήσει δυναμική ενεργειακή διπλωματία. Στο πλαίσιο αυτό αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ρόλο Ελλάδας στην περιοχή. Θα συζητηθούν, ειδικότερα, ζητήματα ευρωτουρκικών και ευρωρωσικών σχέσεων, Κυπριακό, εξελίξεις σε Δυτικά Βαλκάνια, μεταναστευτικό”.
Οι προσδοκίες, λοιπόν, είναι υψηλές και μένει να φανεί σε 10 ημέρες από σήμερα αν θα επιβεβαιωθούν, αλλά και αν ο γάλλος θα είναι τόσο γαλαντόμος όσο φαίνεται βάσει του κλίματος που εκπέμπεται από Παρίσι και Αθήνα...   News247

***  ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ! Ερημώνει το κέντρο της Νέας Υόρκης...
 
~ Το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης κατεβάζουν ρολά.
Διάσημα εστιατόρια αλλά και καταστήματα με παγκόσμια φήμη αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο και στην πολυσύχναστη περιοχή του «Μεγάλου Μήλου» οι σκοτεινές βιτρίνες πληθαίνουν.
Οι λόγοι που οδηγούν μία τόσο ζωντανή περιοχή σε μαρασμό είναι πολλοί. Ένα κοινό πρόβλημα ωστόσο, είναι η μεγάλη αύξηση των ενοικίων στα ακίνητα για επαγγελματική χρήση. Συνήθως οι μισθώσεις είναι για πέντε ή δέκα χρόνια, όταν όμως λήξει το συμβόλαιο τότε οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν κατά το δοκούν τις τιμές ενοικίων.
Έτσι καταστήματα όπως το εστιατόριο «Blue Water Grill» αναγκάστηκε να κλείσει καθώς θα έπρεπε να καταβάλει ετήσιο ενοίκιο 2 εκατ. δολαρίων!
Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που ακόμα και μεγάλοι οίκοι μόδας όπως του Μαρκ Τζέικομπς ή του Ραλφ Λόρεν αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους. Αυτή είναι η ειρωνεία της ιστορίας. Έτσι μπουτίκ με ιστορία στην οδό Μπλίκερ, στις όμορφες λεωφόρους με τα παλιά σπίτι που αποτέλεσαν το σκηνικό για πολλές διαφημίσεις αλλά και για διάσημες τηλεοπτικές σειρές όπως το Sex and the City προσέλκυσαν τους σχεδιαστές τη δεκαετία του 2000 και τώρα αναγκάζονται να τις εγκαταλείψουν.
Ο Μαρκ Τζέικομπς είχε συνολικά έξι καταστήματα στην περιοχή μεταξύ των οποίων ένα με παιδική μόδα και ένα βιβλιοπωλείο. Ο Ραλφ Λόρεν άνοιξε τρία καταστήματα. Σήμερα, εκτός από το βιβλιοπωλείο, όλα τα άλλα στις βιτρίνες τους έχουν το ενοικιαστήριο των κτηματομεσιτών.
Αλλά πού θα βρεθεί αυτός που θα δώσει 30 με 35 χιλιάδες δολάρια το μήνα για να νοικιάσει ένα μικρό κατάστημα;
Από την άλλη όμως και μεγάλα πολυκατάστημα όπως αυτό της Saks Fifth Avenue κάνει τα αδύνατα δυνατά για να δελεάσει και να κρατήσει τους πελάτες που απομακρύνονται από το κέντρο της Νέας Υόρκης βλέποντας την ερημοποίησή του.
Έτσι έναν ολόκληρο όροφο του πολυκαταστήματος τον έχει ονομάσει «The wellery», κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη wellness (ευεξία). Εκεί, οι πελάτες μπορούν να αισθανθούν άνετα, να κάνουν αλατοθεραπεία στο δωμάτιο με το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, να παρακολουθήσουν μαθήματα γυμναστικής ή να περιποιηθούν τα νύχια τους.  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Αρχίζει το ΕΓΚΛΗΜΑ! Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ...
 
~
Τέλη Σεπτέμβρη εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι θα γίνονται τρεις ημέρες την εβδομάδα με διευρυμένο ωράριο καθώς οι πιέσεις των δανειστές είναι έντονες για το θέμα θεωρώντας πως θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όπως εκτιμάται, μέχρι το τέλος του έτους θα βγουν στο σφυρί περίπου 5.000 ακίνητα δηλαδή θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό 1.500 το μήνα!
Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, εντός 15 ημερών από την κατάσχεση θα πρέπει να δρομολογείται ο πλειστηριασμός και μόλις 5 ή 12 μέρες ημέρες μετά από αυτόν (για κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο αντίστοιχα) θα πρέπει με κάθε τυπικότητα να αποδίδεται το περιουσιακό στοιχείο στον υπερθεματιστή.   star.gr

***  Επικίνδυνοι φοίνικες 
Είναι που είναι επικίνδυνη η Ηρώων Πολυτεχνείου, οι ακούρευτοι φοίνικες στη νησίδα κάνουν χειρότερη την κατάσταση.
Από τη μία κόβουν την ορατότητα στους οδηγούς και αν ένα όχημα κινηθεί τέρμα αριστερά χτυπάει επάνω στα κλαριά που εξέχουν. Από την άλλη, χαροτρομάζουν οι οδηγοί, όταν ξαφνικά μέσα από τους φοίνικες πετάγονται πεζοί που επιχειρούν να διασχίσουν το δρόμο.  Β.Β.

***  Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου τα Γιαννιτσάνικα υποδέχθηκαν την «Παναγία Γλυκοφιλούσα» (φωτογραφίες) 
 
Εκατοντάδες πιστοί υποδέχθηκαν, το απόγευμα της Κυριακής, την εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας, η οποία μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου στα Γιαννιτσάνικα,  με οδοιπορία  από την Ιερά Μονή Δήμιοβας. Η εικόνα θα παραμείνει στο ναό για δεκαήμερο προσκύνημα.
Προηγουμένως τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός από το μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο και στη συνέχεια έγινε λιτάνευση της εικόνας. Στη λιτανεία, εκτός από εκατοντάδες πιστούς, παρέστησαν και οι ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο πολιτευτής της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλη, ο πρόεδρος του ΔΣ Καλαμάτας κ. Καρατζέας , ο πρώην δήμαρχος Παναγής Κουμάντος καθώς και πλήθος αυτοδιοικητικών και άλλων αρχών της πόλεως. Τ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η εικόνα της Παναγίας της Δημιοβίτισσας μεταφέρθηκε στην Καλαμάτα το 1843, έπειτα από πρόταση του αγωνιστή του 1821 και στη συνέχεια ταγματάρχη, Χριστόδουλου Καπετανάκη.   Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
 *** Θετικά μηνύματα για τη φετινή παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς στη Μεσσηνία 
Αισιόδοξες είναι οι φετινές εκτιμήσεις για την παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Τη θετική πορεία της ελαιοκομικής περιόδου είχαμε επισημάνει με ρεπορτάζ την προηγούμενη εβδομάδα. Μεγάλο, όμως, είναι το ενδιαφέρον και για την πορεία της βρώσιμης ελιάς, η παραγωγή της οποίας, βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων, αναμένεται να είναι αυξημένη.
  Καλαμάτα - Τριφυλία
 Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η περσινή παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς στην επαρχία Καλαμάτας έφτασε στους 3.000 τόνους, ενώ, φέτος αναμένεται να φτάσει στους 3.500 τόνους, κάτι που στατιστικά δείχνει μια αύξηση που φτάνει στο 16,6%..
 Στα ίδια επίπεδα ή ακόμα και καλύτερα αναμένεται να κινηθεί η παραγωγή στην Τριφυλία. Την περίοδο 2016- 2017 έφτασε στους 3.000 τόνους, ενώ για φέτος προβλέπεται να φτάσει στους 3.600 τόνους, ήτοι αύξηση 20%.
  Προβλήματα
 Μπορεί οι εκτιμήσεις να είναι ευνοϊκές για το προϊόν, ωστόσο πληροφορίες για κινήσεις του υπουργείου ως προς το θέμα της ονομασίας δημιουργούν έντονο προβληματισμό. Ειδικότερα, μετά την τελευταία απόφαση του 2016, με αιχμηρή ανακοίνωσή της η ΔΟΕΠΕΛ (Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς) είχε επιτεθεί ανοιχτά στον κ. Αποστόλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «άφησε άναυδο τον κόσμο της επιτραπέζιας ελιάς (παραγωγούς, μεταποιητές, εξαγωγείς) η καινοφανής και πραξικοπηματική ανταπόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πάρει πίσω (είπα – ξείπα), πριν καλά καλά στεγνώσει η μελάνη του ΦΕΚ της 16ης Δεκεμβρίου 2016, την πολυσυζητημένη και συμφωνημένη ρύθμιση για την άρση των εμποδίων που ενταφιάζουν τις εξαγωγές του 1ου εξαγωγικού προϊόντος της χώρας με το brand name Kalamata olives», κατηγορώντας τον ότι δεν ενδιαφέρεται για το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας «Καλαμάτα» των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, που παράγουν το 90% του προϊόντος της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται εκ νέου η έκδοση της ίδιας Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα επιτρέπει τη χρήση του όρου Kalamata, αλλά φυσικά δεν θα είναι ΠΟΠ. Υποχρεωτική, δε, θα καθίσταται η αναγραφή της περιοχής παραγωγής των ελιών, π.χ. Αγρίνιο, Μεσολόγγι κ.λπ.
Με τη νέα απόφαση θα αρθούν τα όποια εμπόδια στις εξαγωγές του προϊόντος και, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, η δυναμική των εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς τα επόμενα χρόνια μπορεί να αγγίξει τα 900 εκατ. ευρώ.
Η προτιθέμενη απόφαση του υπουργείου φέρνει σε αντιπαράθεση τις επεξεργασμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, ο οποίος στα πλαίσια των θέσεών του για την αγροτική ανάπτυξη του Νομού προτείνει για το συγκεκριμένο θέμα: "Επέκταση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας σε όμορους νομούς, ύστερα από τεκμηριωμένη έρευνα. Η έρευνα πρέπει να διασφαλίζει ότι αυτές οι ελιές έχουν τα ίδια εξαιρετικά χαρακτηριστικά με τις ελιές που καλλιεργούνται στο γεωγραφικό χώρο του σημερινού ΠΟΠ. Καμία σκέψη και συζήτηση δεν πρέπει να γίνεται για καταχώρηση της “Ελιάς Καλαμάτας” στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών, καθώς αυτή η ενέργεια δεν εμποδίζει άλλες χώρες να καταχωρήσουν την ίδια ποικιλία και στον δικό τους αντίστοιχο εθνικό κατάλογο. Δεν προστατεύει δηλαδή την “ελληνικότητα” των Ελιών Καλαμάτας.
Σε περίπτωση που προκριθεί η λύση για ένα ευρύτερο ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), στις προδιαγραφές του πρέπει να υπάρχει απόλυτη δέσμευση ότι όλα τα στάδια της παραγωγής (παραγωγή / μεταποίηση / επεξεργασία) εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής".  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  «Μαύρος καπνός» και φέτος για τα πυρηνελαιουργεία - Άνθρακας, μέχρι στιγμής, ο «θησαυρός» της λύσης 
Στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται και φέτος, όπως κάθε χρόνο, η έναρξη λειτουργίας των 5 πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας και όπως δείχνουν τα πράγματα μέχρι αυτή τη στιγμή, για τις περιοχές και τους κατοίκους όπου αυτά λειτουργούν, κανένα από τα βάσανά τους  δεν θα αλλάξει. Ίσως και να αυξηθούν, καθώς φέτος αναμένεται μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγή από την περσινή.
Αν και ο Σεπτέμβριος μπήκε, δεν φαίνεται να έχει βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης του έντονου προβλήματος που βιώνουν χρόνια τώρα οι κάτοικοι από το βαρύ σύννεφο που απλώνεται πάνω από τα σπίτια τους και την έντονη δυσοσμία.
Η περιβόητη μελέτη «Δημόκριτου», δεν φαίνεται να απέδωσε τα αναμενόμενα, αφού όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει πρόθεση αξιοποίησής της, καθώς στην τελευταία συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, με στροφή 180Ο, αποφασίσθηκαν άλλα από αυτά που εισηγήθηκε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη.
Η μόνη χειροπιαστή είδηση που υπάρχει, δια στόματος της θεματικής αντιπεριφρειάρχη Ντίνας Νικολάκου, είναι πως είναι θέμα ημερών η συνάντηση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και υπηρεσιακών παραγόντων με τον αρμόδιο υπουργό για το θέμα των πυρηνελαιουργείων. Άλλωστε, αυτή ήταν και η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, σε αυτή την τελευταία θυελλώδη συνεδρίαση, για εξουσιοδότηση του περιφερειάρχη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε «να καταρτισθούν ολοκληρωμένες νομοθετικές και τεχνολογικές προτάσεις, που θα προσεγγίζουν την επίλυση του προβλήματος». Η ίδια απόφαση εξουσιοδοτεί τον κ. Τατούλη «να εξετασθούν τα διαθέσιμα  χρηματοδοτικά σχήματα, ώστε σε συνεργασία με τους πυρηνελαιουργούς να γίνουν οι απαιτούμενες επενδύσεις και εξέλιξη των δομών που θα δώσουν σύγχρονες λύσεις, ώστε τα πυρηνελαιουργεία να λειτουργούν με ασφαλή τρόπο χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον».
  «Μαύρος καπνός»…
Καθώς, μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί ή διαφανεί καμία ενέργεια που να αποσκοπεί ή να λύνει το μεγάλο πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία, σε ερώτηση που θέσαμε στην κα Νικολάκου, μας ενημέρωσε ότι επίκειται συνάντηση του περιφερειάρχη με τον αρμόδιο Υπουργό.
«Από την αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας έχουν παρθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το θέμα και έχουν γίνει μετρήσεις. Τα πυρηνελαιουργεία εντάσσονται στην παραγωγική αλυσίδα της ελαιοπαραγωγής και πρέπει να υπάρχουν. Πρέπει όμως να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ο περιφερειάρχης  έχει εξουσιοδοτηθεί από το περιφερειακό συμβούλιο και είναι θέμα ημερών η συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό, ώστε να προκύψουν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από πλευράς υπουργείου, με πιθανή τροποποίηση και του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και την αύξηση των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος από πλευράς πυρηνελαιουργών για να μην έχουμε τα ίδια προβλήματα για μια ακόμα χρονιά», τόνισε η κα Νικολάκου.
Όσον αφορά την κα Αλειφέρη, το μόνο που τόνισε ήταν πως είναι σαφής και εκφρασμένη η άποψή της και περιμένει την υλοποίηση της απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου.
  Πως θα λυθεί;
Υπενθυμίζεται βέβαια, ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, η κα Αλειφέρη, ως επίσημη εισηγήτρια, κατέθεσε κείμενο με 13 προτάσεις για το θέμα των πυρηνελαιουργείων, η οποία βασιζόταν στα  δεδομένα που είχαν συλλέξει τα τελευταία χρόνια οι υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας, αλλά και την μελέτη του Δημόκριτου. Αιφνιδιαστικά όμως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο περιφερειάρχης ακύρωσε την εισήγηση αυτή, ζητώντας ως απόφαση την εξουσιοδότησή του, όπως και έγινε.
Το πώς μέσα στο επόμενο δίμηνο θα επιλυθεί το θέμα των πυρηνελαιουργείων που τουλάχιστον μια 5ετία σέρνεται κάθε χειμώνα με πολλές γκρίνιες και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους, παραμένει άγνωστο. Ούτε το πώς θα πεισθούν οι πυρηνελαιουργοί «στη συνεργασία» που επικαλείται η απόφαση του συμβουλίου, αφού τυπικά πληρούν τους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν και βάση αυτών λειτουργούν χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν να κάνουν τίποτα.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Σε ύφεση η φωτιά στην "καρδιά" του Ταϋγέτου! (φωτογραφίες)
Σε ύφεση είναι αυτή τη στιγμή η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε δύσβατη περιοχή του Ταϋγέτου. Τις τελευταίες ώρες επιχειρούν 5 πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου PZL, 2 canadair καθώς και ένα ελικόπτερο τύπου Ericcson. Σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, αυτή την ώρα το κύριο μέτωπο της φωτιάς εστιάζεται στην περιοχή Γιατρέικα. 
 

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 10 το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή Γιατρέικα Αλαγονίας στον Ταϋγετο. Η φωτιά είναι μεγάλη και καίει σε δύσβατη περιοχή μέσα σε χαράδρα κοντά στο Μαχαλά της Αλαγονίας. Αυτή τη στιγμή ήδη στο σημείο επιχειρούν 5 οχήματα με άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος Καλαμάτας, 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL καθώς και ένα ελικόπτερο. Για ότι νεότερο θα σας ενημερώσουμε.

***  «Πανηγυρική» συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας με βολές και καταγγελίες
 
«Πανηγυρική» ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας το βράδυ της Πέμπτης, μιας και συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από την ανάληψη καθηκόντων της δημοτικής Αρχής Κατσίβελα. Σύσσωμη η Αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο δήμαρχο προσωπικά και τη Συμπολίτευση για 3 χρόνια μηδενικού έργου στο δήμο και την Τριφυλία. Παράλληλα, επειδή το Σώμα είχε να συνεδριάσει περισσότερες από 40 μέρες από την προηγούμενη συνεδρίασή του, χωρίς να συγκληθεί τον Αύγουστο παρά μόνο την τελευταία μέρα του μήνα, έγιναν και τα «σαράντα» του, όπως έλεγαν στο περιθώριο των συζητήσεων χαριτολογώντας και με προφανή σκωπτική διάθεση, για τη στρεβλή του λειτουργία η οποία αποτέλεσε άλλο ένα μείζον θέμα αντιπαράθεσης.
  Αποχωρήσεις
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θεωρούνταν από τη δημοτική Αρχή, τυπικά και διαδικαστικού - κυρίως  -χαρακτήρα, κάποια εξ’ αυτών ή με αφορμή κάποια εξ’ αυτών, αναδείχθηκαν πολύ σοβαρά ζητήματα και με σοβαρές προεκτάσεις, διοικητικών και πειθαρχικών ευθυνών. Μάλιστα, καταγγέλλοντας ευτελισμό του Σώματος εξαιτίας ακριβώς της στρεβλής λειτουργίας του, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Αλέκος Κουτρουμπής, αποχώρησε από τη συνεδρίαση, ενώ η δημοτική σύμβουλος της ΡΑΚΙ, Αλεξάνδρα Τσούλου, κατήγγειλε παραβίαση του Κανονισμού Λειτουργίας που συνακόλουθα συνιστά και παράβαση καθήκοντος, αφού για κάποια από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν υπήρχαν εισηγήσεις στο φάκελο των θεμάτων της συνεδρίασης.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, προ ημερήσιας διάταξης, σημείωσε ότι, «Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του δήμου αυτή η δημοτική Αρχή και δυστυχώς είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω, σύμφωνα με την εμπειρία μου στα δρώμενα του δήμου και μ’ αυτά που ξέρω  από την προηγούμενη θητεία μου, ότι η κατάσταση που έχει βρεθεί ο δήμος είναι χειρότερη απ’ αυτή που  παρέλαβε αυτή η δημοτική Αρχή και, μπορώ να πω, χειρότερη κι απ’ τα επίπεδα του ’10 (σ.σ. 2010). Θα θίξω τρία θέματα επιγραμματικά γιατί χρειάζεται να μιλάμε ώρες για να αναλύσουμε πως έχει αυτή η κατάσταση» και αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα με τα σκουπίδια, στην τραγική κατάσταση με τις αλλεπάλληλες διακοπές νερού και τις σωρηδόν απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένη εταιρεία για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και το κόστος – δαπάνες που διατέθηκαν για αυτές, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα.
Απαντώντας, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, τόνισε ότι, «έπεσα από τα σύννεφα όταν είπατε ότι σήμερα ο δήμος είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι τον παραλάβαμε. Είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο που μπορεί να πει ένας άνθρωπος μέσα σε πολύ λίγα λεπτά. Θα σας πω μόνο τούτο, κ. Ανδρινόπουλε, και οφείλετε να το θυμάστε, ότι η δραστηριότητα του δήμου την προηγούμενη περίοδο ήταν ίσα για να υπάρχει. Απουσία έργου, απουσία προετοιμασίας, απουσία υποδομών, μόνο προμήθειες των αναγκαίων υλικών και εκείνες δεν υπήρχαν. Δεν υπήρχε ούτε λάμπα για να βάλουνε οι δημότες στις κολόνες. Ήταν κοινή η εικόνα να γνωρίζουν οι πολίτες ν’ αγοράζουν τις λάμπες και να φωνάζουν «βάλτε μας τον εργαζόμενο του δήμου να μας τη βάλει». Για πείτε μας τι έργα έγιναν τι προετοιμασίες έγιναν, πόσοι κάδοι αγοράστηκαν, πόσα απορριμματοφόρα, πέστε μου από το τεχνικό πρόγραμμα τι υλοποιήθηκε…».
 Η επικεφαλής της ΡΑΚΙ, Ιωάννα Μαραβελή, με αφορμή τις διακοπές νερού που σημειώνονται τόνισε πως, είναι τραγικό, μέσα Αυγούστου, να μένουν ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, καταστήματα και σπίτια χωρίς νερό, τονίζοντας ότι «αν είναι να μη μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους τουρίστες, γιατί ψηφίσαμε συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.
 Με αφορμή, επίσης, το νερό, αλλά και τα σκουπίδια, ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες της δημοτικής Αρχής και ανέφερε παραδείγματα για την τραγική κατάσταση της καθημερινότητας του πολίτη, τους σκαμμένους κι επικίνδυνους δρόμους, το δίκτυο ύδρευσης με καρκινογόνες αμιαντοσωλήνες κ.α. «Κυβερνάν εστί προνοείν», τόνισε ο Σωτήρης Μπακούρος και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Κατσίβελα, τη δημοτική Αρχή και τη ΔΕΥΑΤ, ρωτώντας αν προνόησαν για τους χιλιάδες επισκέπτες της καλοκαιρινής περιόδου, έδωσαν οδικό δίκτυο για να εξυπηρετηθούν όπως έπρεπε, παρουσίασαν εικόνα αποκομιδής σκουπιδιών τέτοια που να προσδιορίζει μια περιοχή σαν τουριστική περιοχή, το κυκλοφοριακό των πόλεων που θύμιζε Μπαγκλαντές, δώσανε λύση στην ύδρευση;
 Ακολούθως, μίλησε για διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων μεταξύ Αντιπολίτευσης και Συμπολίτευσης και τόνισε πως, «βρισκόμαστε επετειακά, όπως είπε ο κ. Ανδρινόπουλος, στα τρία χρόνια της διακυβέρνησής σας. Για πείτε μου, πόσα μέτρα δίκτυο αντικαταστάθηκε απ’ τον καρκινογόνο αμίαντο; Μηδέν! Ούτε ένα μέτρο. Πείτε μου ποιο άλλο έργο σημαντικό έχει μπει μπροστά ώστε ο δήμος μας να δρομολογήσει πορεία ανάπτυξης; Ο Δημήτρης Κουτσούλης επεσήμανε, με αφορμή το νερό, ότι «μας έχετε γυρίσει 30 χρόνια πίσω.  Μας γυρίσατε στην εποχή της λεκάνης και του ντεπόζιτου. Εκεί γυρίσαμε κύριοι… […] Για 200 ψήφους στη Σπηλιά αφήνετε 50.000 κόσμο να διψάει», με βολές για τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΤ ζητώντας κι αυτός την παραίτησή του.
Ο κ. Κουτσούλης, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, είπε ότι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, δεν τον ψήφισε, επειδή – όπως είχε πει τότε – έχει βαρεθεί ν’ ακούει για απευθείας αναθέσεις και ο δήμαρχος του είχε πει ότι “το τελευταίο ανέκδοτο  που θα ακουστεί εδωμέσα (σ.σ. οι απευθείας αναθέσεις) - είναι φράση που σας αρέσει και την είπατε και προηγουμένως. «Τώρα ή εγώ έχω γίνει ο Τοτός και λέω ανέκδοτα ή εσείς», είπε απευθυνόμενος στον κ. Κατσίβελα.
Η Αλεξάνδρα Τσούλου τόνισε, πως είναι καταφανής η έλλειψη προγραμματισμού και αναφέρθηκε σε αδιέξοδες επιλογές και αποφάσεις της δημοτικής Αρχής Κατσίβελα και, μεταξύ άλλων, μίλησε για απαξίωση της ποιότητας της υγείας των πολιτών με το νερό, και τα σκουπίδια παντού, καθώς και για πλήρη εγκατάλειψη της Νέδα. Η ίδια, επίσης, κατήγγειλε πως για θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν υπήρχαν εισηγήσεις και αυτό συνιστά παραβίαση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ. Τριφυλίας.
Ο Αλέκος Κουτρουμπής αναφέρθηκε στα προβλήματα του νερού σε πόλεις και Κοινότητες, όπως η Αυλώνα, και το σκουπιδαριό παντού, αφήνοντας παράλληλα σοβαρές αιχμές για τις αναθέσεις των πολιτιστικών εκδηλώσεων χωρίς ενημέρωση στο διοικητικό συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Ο ίδιος ρώτησε πόσοι είναι οι οδηγοί στο δήμο και ούτε ο δήμαρχος ούτε οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι του απαντούσαν, ενώ ο πρόεδρος του Σώματος του είπε ότι μπορεί να κάνει σχετική αίτηση στην υπηρεσία. Αυτά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Κουτρουμπή και λέγοντας πως αφού δεν παίρνουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους και πρέπει οι δημοτικοί σύμβουλοι να κάνουν αιτήσεις, ποιος ο λόγος να συνεδριάζουν, αποχώρησε.  Του Ηλία Γιαννόπουλου 

*** Η κατάρα 
Κατάρα έχουμε ως λαός να μην μπορούμε να κρατήσουμε κάτι ωραίο. Χρόνια λέγαμε να γίνουν έργα ανάπλασης στην πλατεία Φραγκόλιμνας και τώρα που έγιναν τα καταστρέφουμε.
Έσπασαν τα μάρμαρα και όχι από μόνα τους και είναι πεταμένα στο έδαφος. Το δε συντριβάνι δεν είναι μόνο στεγνό, αλλά και γεμάτο σκουπίδια.  Β.Β.

***  Δημοπρατούνται οι βοηθητικοί δρόμοι στο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού 
Εγκρίθηκαν με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας Πελοποννήσου, τα τεύχη δημοπράτησης του έργου «Ολοκλήρωση οδού Γαργαλιάνοι – Ρωμανός, τμήματος της Ε.Ο. Κυπαρισσίας - Φιλιατρών – Πύλου, συμπληρωματικά έργα βοηθητικών οδών», προϋπολογισμού 246.000 €.
Πρόκειται για τους βοηθητικούς δρόμους, καθώς το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής για τους παράπλευρους δρόμους και την πρόσβαση σε ιδιοκτησίες και καλλιέργειές τους.
Στην περιοχή έχει γίνει αυτοψία από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας και το έργο  προκηρύσσεται από τις υπηρεσίες της έδρας.
Με το έργο αυτό θα αντιμετωπισθούν παράλληλα και προβλήματα που προέκυψαν στην περιοχή μετά τις περσινές πλημμύρες.  Β.Β.

***  Μια ξεχωριστή επισκέπτρια στη Σαντόβα (φωτογραφίες και βίντεο) 
 
 
Μια ξεχωριστή επισκέπτρια υπάρχει εδώ και χρόνια στην παραλία της Σάντοβας και όπως λένε πολλοί που γνωρίζουν την παραλία αποτελεί μασκότ αυτής.
Πρόκειται για μια χελώνα καρέτα- καρέτα ιδιαίτερα φιλική, μάλιστα φίλη του «Θάρρους» την κατέγραψε και μας την μεταφέρει.
  Φωτογραφίες- βίντεο: Μιράντα Γκούνη
Video: Χελώνα Σάντοβα  , https://youtu.be/nvW4v5yC3yA  .-

***

*** Αθλητική ενημέρωση  :

***  Ήττα από το Βέλγιο για την Εθνική που έχασε και τη 2η θέση
Ήττα από το Βέλγιο για την Εθνική που έχασε και τη 2η θέση













Με 2-1 στο «Γ.Καραϊσκάκης»
~  Την πρώτη ήττα στον 8ο προκριματικό όμιλο του Μουντιάλ 2018 γνώρισε η Εθνική ομάδα, που έχασε με 1-2 (73΄ Ζέκα - 70΄ Βερντόγκεν, 74΄ Λουκάκου) από το Βέλγιο στο «Γ. Καραϊσκάκης» και απώλεσε τη δεύτερη θέση που κατείχε ως απόψε.
Βίοι αντίθετοι, οι «κόκκινοι διάβολοι» του Ρομπέρττο Μαρτίνεθ εξασφάλισαν και μαθηματικά την κορυφή κι έγιναν η πρώτη ομάδα της ευρωπαϊκής ζώνης που προκρίθηκε για τα τελικά της Ρωσίας, το 2018.
Ο Μίχαελ Σκίμπε προχώρησε σε αλλαγές στην ομάδα, κάτι απολύτως λογικό αφού η τακτική προσέγγιση του αγώνα δεν θα μπορούσε να είναι ίδια με εκείνη απέναντι στην Εσθονία. Επέστρεψε ο Παπασταθόπουλος, βρήκε θέση ο Σάμαρης και ο Δώνης ήταν η επιλογή για την επίθεση, καθώς ο Γερμανός εκλέκτορας πόνταρε στην ταχύτητά του και δικαιώθηκε.
Ο νεαρός επιθετικός της Στουτγάρδης ήταν εξαιρετικός και δημιούργησε αρκετά προβλήματα στη βελγική άμυνα, όπως στο 12ο λεπτό που έκλεψε από τον Ντεμπελέ στη μεσαία γραμμή, έκανε την κούρσα ως την αντίπαλη περιοχή και ανάγκασε τον Κουρτουά σε δύσκολη απόκρουση. Το στήσιμο της Εθνικής ήταν πολύ καλό και δεν άφηνε χώρους στους «κόκκινους διαβόλους».
Μάλιστα, ήταν η ελληνική ομάδα που είχε τη μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ αλλά η τύχη της γύρισε την πλάτη στο 18΄, όταν ο αριστερός «κεραυνός» του Σταφυλίδη τράνταξε το αριστερό δοκάρι του Κουρτουά, που την είχε βρει ελάχιστα με τα ακροδάχτυλα. Στο 40΄ ο τερματοφύλακας της Τσέλσι άπλωσε πάλι το χέρι και πέταξε την μπάλα κόρνερ, πριν τον ντριμπλάρει ο Φορτούνης.
Η Ελλάδα συνέχισε με την ίδια τακτική, καθώς φρόντιζε να έχει «τακτοποιημένη» την ανασταλτική λειτουργία του και οσάκις έβρισκε χώρο να επιτίθεται. Στο 52΄ μάλιστα παραλίγο να γίνει κάτι καλό, όταν ο Μανιάτης σέντραρε και ο Τζιόλης πήρε την κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα άουτ.
Ενάντια στη ροή του αγώνα οι Βέλγοι πήραν το προβάδισμα στο 70΄ με το αριστερό σουτ του Βερντόνγκεν έξω από την περιοχή, για να απαντήσει στο 73΄ ο Ζέκα με άψογο πλασέ στην κίνηση, από σέντρα του Τζαβέλλα.
Πάνω όμως που η ελληνική ομάδα φάνηκε να έχει το momentum δέχθηκε γκολ-μαχαιρά από τον Λουκάκου στο επόμενο λεπτό, όταν ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ μπήκε ανάμεσα σε παπασταθόπουλο - Μανωλά και με κεφαλιά έγραψε το τελικό 1-2, που σήμανε μια άδοξη κι άδικη ήττα για την Εθνική.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σιμόν Μαρτσίνιακ (Πολωνία)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Σάμαρης - Μενιέ, Ντεμπελέ, Καράσκο, Ντε Μπράιν
ΕΛΛΑΔΑ (Μίχαελ Σκίμπε): Καρνέζης, Μανάτης (85΄ Μπακασέτας), Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Τζιόλης, Ζέκα, Σάμαρης, Σταφυλίδης (69΄ Λυκογιάννης), Φορτούνης (89΄ Βέλλιος), Δώνης
ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Βερμάλεν, Βερτόνγκεν, Φελαϊνί (89΄ Ντεντόνκερ), Ντεμπελέ (74΄ Εντέν Αζάρ), Μενιέ, Καράσκο (79΄ Τσαντλί), Μέρτενς, Ντε Μπράιν, Λουκάκου

 Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 8ης αγωνιστικής:
1ος όμιλος
 Λευκορωσία-Σουηδία 0-4
(18΄ Φόρσμπεργκ, 24΄ Νίμαν, 37΄ Μπεργκ, 84΄ πεν. Γκράνκβιστ)
Ολλανδία-Βουλγαρία 3-1
(7΄, 80΄ Πρέπερ, 67΄ Ρόμπεν - 69΄ Κοσταντίνοφ)
Γαλλία-Λουξεμβούργο 0-0
Βαθμολογία Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β
Γαλλία 8 5-2-1 15-5 17
Σουηδία 8 4-1-2 18-7 16
Ολλανδία 8 4-1-3 16-11 13
Βουλγαρία 8 4-0-4 13-17 12
Λουξεμβούργο 8 1-2-5 7-17 5
Λευκορωσία 8 1-2-5 4-16 5
 2ος όμιλος
 Νήσοι Φαρόε-Ανδόρα 1-0
(32΄ Ρόλαντσον)
Λετονία-Ελβετία 0-3
(9΄ Σεφέροβιτς, 55΄ Τζεμαϊλί, 58΄ πεν. Ρ. Ροντρίγκες)
Ουγγαρία-Πορτογαλία 0-1
(48΄ Αντρέ Σίλβα)
Βαθμολογία Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β
Ελβετία 8 8-0-0 18-3 24
Πορτογαλία 8 7-0-1 28-4 21
Ουγγαρία 8 3-1-4 11-9 10
Νήσοι Φαρόε 8 2-2-4 4-15 8
Ανδόρα 8 1-1-6 2-17 4
Λετονία 8 1-0-7 3-18 3
 8ος όμιλος Εσθονία-Κύπρος 1-0
(90΄+2 Κάιτ)
Ελλάδα-Βέλγιο 1-2
(73΄ Ζέκα - 70΄ Βερντόνγκεν, 74΄ Λουκάκου)
Γιβραλτάρ-Βοσνία/Ερζεγοβίνη 0-4
(35΄, 85΄ Τζέκο, 65΄ Κόντρο, 83΄ Λούλιτς)
Βαθμολογία Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β
Βέλγιο 8 7-1-0 35-3 22
Βοσνία 8 4-2-2 19-8 14
ΕΛΛΑΔΑ 8 3-4-1 11-5 13
Κύπρος 8 3-1-4 8-12 10
Εσθονία 8 2-2-4 6-17 8
Γιβραλτάρ 8 0-0-8 3-37 0
in.gr
 ***  Βελτιώθηκε αλλά έχασε ξανά η Εθνική, 78-72 από τη Σλοβενία  
Στον 1ο Όμιλο...
Βελτιώθηκε αλλά έχασε ξανά η Εθνική, 78-72 από τη Σλοβενία

 ~ Τη δεύτερη ήττα της υπέστη η Εθνική στο Ευρωμπάσκετ, 78-72, από την αήττητη σε 3 αγωνιστικές Σλοβενία (1ος Όμιλος), αφού απώλεσε διαφορά 8 πόντων, 50-58, στα τέλη της 3ης περιόδου και δέχτηκε επιμέρους σκορ, 16-6, μετά το υπέρ της 62-66.
Οι Ντόντσιτς (22π.) και Ντράγκιτς (20π.) ήταν οι δήμιοι της «γαλανόλευκης», ενώ 16 πόντους πρόσθεσε ο Πρέπελιτς.
Ο Κώστας Σλούκας με 18 πόντους και 6 ασίστ ήταν εξαιρετικός για την Εθνική, ενώ Μπουρούσης και Παπαγιάννης έδωσαν μάχες στη ρακέτα, αλλά τα 3/20 τρίποντα απέτρεψαν μία νίκη που θα άλλαζε τις ισορροπίες στον πρώτο όμιλο για τους παίκτες του Κώστα Μίσσα.
Με τον Παπαγιάννη αντί του Μπουρούση στο «5» παρέταξε την αρχική πεντάδα ο Μίσσας. Ο νεαρός σέντερ της Εθνικής είχε σαφή εντολή να κλείνει τους διαδρόμους στον μεγάλο σταρ της Σλοβενίας, Γκόραν Ντράγκιτς και να του αλλοιώνει τα σουτ, με το τεράστιο κορμί του. Η απόπειρα αυτή δεν ήταν επιτυχής, ομως στα πρώτα λεπτά, αφού ο Ντράγκιτς είχε σημειώσει ήδη 6 πόντους, στο 10-4 της ομάδας του.
Ο Μπουρούσης πέρασε στη θέση του Παπαγιάννη και η Ελλάδα μείωσε σε 15-12, με δικούς του πόντους, καθώς και του Πρίντεζη. Το zone press 2-2-1 του Ιγκόρ Κοκόσκοφ δημιουργούσε προβλήματα στην επίθεση της Εθνικής, αλλά κυρίως ήταν τα μόλις 4 ριμπάουντ που μάζεψαν οι Έλληνες διεθνείς (11 οι Σλοβένοι στην 1η περίοδο) που οδήγησαν στο +10, 23-13, της αντιπάλου, με το τέλος της 1ης περιόδου.
Ο Ντόντσιτς με 2 τρίποντα (1 σημείωσε ο Πρέπελιτς) είχαν κάνει ζημιά στην Εθνική που ανέβαζε το σκορ μόνο μέσα από τη ρακέτα. Το +12 «έγραψε» ο Ράντολφ, 25-13, για τη Σλοβενία με την έναρξη της 2ης περιόδου και η Εθνική συνέχισε να κηνυγά στο σκορ. Παρά τα 1/9 τρίποντα, η Εθνική έγινε απειλητική χάρη στα ριμπάουντ που μάζεψαν οι Πρίντεζης (4), Μπουρούσης (3) και Παπαπέτρου (3), 20 η Σλοβενία, 18 η Ελλάδα στο ημίχρονο που είχε ισορροπήσει!
Η πρώτη φορά που μείωσε η εθνική ήταν το -5, 26-21, με τον Παππά, για το 30-26 πάλι με τον ίδιο και το 32-30 με τον Παπαγιάννη. Ομως, ο Ντόντσιτς στην εκπνοή του πρώτου μέρους «έπιασε στον ύπνο» την ελληνική άμυνα, για το 38-35, έξω από τη γραμμή του τριπόντου.
Η 3η περίοδος ανήκε στους παίκτες του Κώστα Μίσσα: Αρχικά με σερί 9-0 που ολοκληρώθηκε με τρίποντο του Σλούκα, η Εθνική ξέφυγε με +4, 35-39 (ο Παπαγιάννης της είχε δώσει προβάδισμα, 35-36). Ο Σλούκας ήταν ο καλύτερος παίκτης της Ελλάδας μοιράζοντας ασίστ και κλέβοντας μπάλες. Αυτός έδωσε στην τιμή τη μέγιστη τιμή της υπέρ της «γαλανόλευκης» έως εκείνη τη στιγμή, +7, 38-45, με 2/2 βολές, ενώ με νέο δικό του τρίποντο η Εθνική έκανε το 43-48.
Οι αλλαγές του Μίσσα είχαν μπερδέψει τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ, ο Παπαγιάννης είχε βρει τα πατήματά του και έκανε σημαντική δουλειά, σε επίθεση και άμυνα, ενώ ο Μπουρούσης ήταν σταθερά «πύργος». Ο Καρδιτσιώτης σέντερ «έγραψε» το 50-58 (+8), με τον Γκόραν Ντράγκιτς να μειώνει σε 52-58, στο τέλος της 3ης περιόδου. Μέχρι το 62-66, η Εθνική είχε τον έλεγχο, αλλά εν συνεχεία δέχτηκε σερί 8-0 για το 70-66 των Σλοβένων (από Μούριτς, Ντόντσιτς και Βίντμαρ).
Ο Σλούκας έκανε το 71-70 με 2/2 βολές, 1:42 πριν τη λήξη. Ο Ντράγκιτς απάντησε με 4 σερί πόντους, 75-70, ο Σλούκας φώναξε πάλι παρών, 75-72, αλλά απέμεναν μόλις 16''. Ο Παπανικολάου έκανε φάουλ στον Πρέπελιτς που ευστόχησε σε 1 βολή, 76-72, αλλά στην τελευταία επίθεση της Εθνικής ο Καλάθης αστόχησε δύο φορές για 3 κι ενώ το επιθετικό ριμπάουντ, είχε πάρει ο Πρίντεζης. Από τη γραμμή του φάουλ, ο Ράντολφ «σφράγισε» την 3η νίκη, 78-72, της Σλοβενίας.
Διαιτητές: Μαράνιο (Βραζιλία), Κόντε (Ισπανία), Κοζλόφσκις (Λετονία)
Τα δεκάλεπτα: 23-13, 35-30, 52-58, 78-72
ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Ιγκόρ Κοκόσκοφ): Ράντολφ 8, Ντράγκιτς 20, Νίκολιτς, Πρέπελιτς 16, Μούριτς 6, Μπλάζιτς, Βίτνμαρ 6 (9ρ.), Ζάγκορατς, Ντίμετς, Τσάντσαρ, Ντόντσιτς 22 (7/12σ.)
ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Μίσσας): Καλάθης 6, Μπουρούσης 9, Σλούκας 18 (6ασ.), Παππάς 10, Παπαγιάννης 10 (3κ.), Πρίντεζης 10 (10ρ.), Παπανικολάου 4, Μάντζαρης, Αγραβάνης, Παπαπέτρου 5 (6ρ.), Μπόγρης, Αντετοκούνμπο  in.gr

***  Λύνει τη συνεργασία με Κυριακόπουλο η Καλαμάτα, προπονήθηκε ο Τσεμπερίδης 
Ο Τσεμπερίδης ήταν το νέο πρόσωπο χθες στην προπόνηση της Καλαμάτας, με τον πολύπειρο ποδοσφαιριστή να αποτελεί εξαιρετική προσθήκη για τη μεσαία γραμμή. Από την άλλη, το φιλικό στην Πύλο άφησε αρκετά αγωνιστικά προβλήματα με τους «μελανόλευκους» να «δικαιώνονται» για τις διαμαρτυρίες τους για το σκληρό παιχνίδι των γηπεδούχων. Πιο σοβαρη φαίνεται η περίπτωση του Καμινιώτη που έχει ένα αιμάτωμα στον δικέφαλο, ενώ με μικρότερα θέματα επέστρεψαν Ρονκάτο και Χελάς.
Η προετοιμασία της Καλαμάτας περιλαμβάνει πάντως ένα ακόμα φιλικό, την Τετάρτη στη Λακωνία, τη «ρεβάνς» με τον Αστέρα Βλαχιώτη.
Τέλος, χθες το βράδυ σε συνεδρίασή του το ΔΣ της Μαύρης Θύελλας, αποφάσισε τη λύση της συνεργασίας με τον τερματοφύλακα Γιώργο Κυριακόπουλο, ο οποίος είχε φραστικό επεισόδιο πριν λίγες μερες με τον προπονητή, Νίκο Ζαλίκα –αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν υπάρχουν εκπτώσεις σε θέματα πειθαρχίας.  Χ.Ε.
 
***  Άτυχη, αλλά με δύναμη ψυχής η εθνική ανσαμπλ και η Μυρτώ στο Πέζαρο 
Δύναμη ψυχής, σε έναν αγώνα με ιδιαίτερα υψηλό συντελεστή δυσκολίας, έδειξε η νεανική Εθνική ομάδα του ανσάμπλ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής του Πέζαρο, όπου κατέλαβε τη 16η θέση πληρώνοντας τις ατυχίες της, αν και η συνολική προσπάθειά της στο ταπί της “Adriatic Arena” και καθ’ όλη τη φετινή χρονιά άξιζε μεγαλύτερης ανταμοιβής.
Οι πρωτοεμφανιζόμενες Ελληνίδες πρωταθλήτριες (Χρύσα Μουτάφη, Μαριάννα Μανδέλλου, Αναστασία Δογραμματζή, Ζωή Ντίτσιου και η Καλαματιανή Μυρτώ Αθανασουλάκη του ΦΟΚ) συγκέντρωσαν 30,000 βαθμούς ως άθροισμα στον σύνθετο αγώνα και τερμάτισαν στη 16η θέση μεταξύ 29 χωρών στο ντεμπούτο τους σε μια μεγάλη διοργάνωση, έχοντας δουλέψει ελάχιστες εβδομάδες με αυτή την σύνθεση, αφού μόλις στα μέσα Αυγούστου η Αθανασουλάκη κλήθηκε να αντικαταστήσει την τραυματισμένη Αγγελική Αποστολίδου.
Τα κορίτσια της Ιρίνα Ιλίεβα ξεκίνησαν από το πρόγραμμα με τις 3 μπάλες / 2 σχοινάκια, όπου πήραν 14,850 βαθμούς (15η θέση στον συγκεκριμένο συνδυασμό οργάνων) χορεύοντας υπό τους ήχους του δυναμικού κομματιού “Stanga” των Σάγκι Αμπιτμπούλ και Γκάι Χαλίβα, αφού δεν απέφυγαν δύο πτώσεις.
Στην συνέχεια, πάντως, ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους στα 5 στεφάνια, με μουσική επένδυση το «Πέταγμα της Μέλισσας» του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ, και απέσπασαν 15,150 βαθμούς (18η θέση), ενώ άξιζαν σαφώς περισσότερα.
Τόσο για τις νεαρές Ελληνίδες όσο και για όλες τις συμμετέχουσες ομάδες, το παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής του Πέζαρο αποτέλεσε το πρώτο βήμα στον μακρύ δρόμο μέχρι το «Τόκιο 2020», αφού το ενδιαφέρον όλων στρέφεται πλέον στις κρισιμότερες αντίστοιχες διοργανώσεις που θα ακολουθήσουν, το 2018 στην Σόφια και του 2019 στο Μπακού. Από εκεί θα ξεκινήσει και θα κορυφωθεί, κατά σειρά, η διαδικασία της Ολυμπιακής πρόκρισης, για την ανάδειξη των 14 χωρών που θα εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο.
Η αυλαία του 35ου παγκόσμιου πρωταθλήματος θα πέσει σήμερα (Κυριακή 03/09, 15:00 – 16:25 ώρα Ελλάδας) στην “Adriatic Arena” με τους δύο τελικούς οργάνων του ανσάμπλ, στα 5 στεφάνια και στις 3 μπάλες / 2 σχοινάκια, σε καθέναν από τους οποίους προκρίθηκαν οι οκτώ χώρες με τις υψηλότερες βαθμολογίες.

***

~ ~**  ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :


~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  01 Σεπτεμβρίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το   2008  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-01-2017.html .-ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ..!   
~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ... το  Α  και  το  ..Ω  στη ζωή μας ..
Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με πολύ ΥΓΕΙΑ για όλους μας  !! 

~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Σεπτεμβρίου 2017  :
~
Στο αγιάζι  της ενημέρωσης  ..από  το  2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-02-2017.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή 03 Σεπτεμβρίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από  το  2008  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-03-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Σεπτεμβρίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το 2008  :!   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-04-2017.html .-   
~* 
~* ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5804   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3702   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3706  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.212   βίντεο   .- 


 The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 

 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-

https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-

https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
arfara1947news stamos
arfara1947news stamos  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-   
            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: