Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Τετάρτη 21 Νοεμβρίου  2012 :
Το  ποντικάκι  πάντα  κοντά μας ! :
Η  Ελλάδα  δεν  είναι  ζάρια  και δε παίζεται !!

*** Σύλληψη 4 ανήλικων τσιγγάνων για κλοπή μοτοσικλετών στην Καλαμάτα  :
Σύλληψη 4 ανήλικων τσιγγάνων για κλοπή μοτοσικλετών στην Καλαμάτα
* Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας: "Συνελήφθησαν, την 20-11-2012 το μεσημέρι, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας,  από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, τέσσερις (4) ημεδαποί ΡΟΜΑ, ηλικίας 13, 15, 16 και 13 ετών, γιατί οδηγούσαν ένα δίκυκλο μοτοποδήλατο και μία δίκυκλη μοτοσικλέτα, τα οποία (οχήματα) όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχαν αφαιρεθεί από τους ιδιοκτήτες τους, η δίκυκλη μοτοσυκλέτα την 19-11-2012 και πρώτες πρωινές ώρες, ενώ το δίκυκλο μοτοποδήλατο την 20-11-2012 και πρώτες πρωινές ώρες, από την Καλαμάτα Μεσσηνίας. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας"

*** Σε υπάλληλο και οφειλέτη: 20 χρόνια φυλακή για την κομπίνα στη ΔΟΥ Πύλου :
Σε υπάλληλο και οφειλέτη: 20 χρόνια φυλακή για την κομπίνα στη ΔΟΥ Πύλου
* Σε κάθειρξη 20 ετών καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επίορκος εφοριακός, που κρίθηκε ένοχος για απιστία σε βαθμό κακουργήματος επειδή προκάλεσε στο Δημόσιο ζημιά 722.606 ευρώ. Η ίδια ποινή κάθειρξης 20 ετών επιβλήθηκε από το δικαστήριο και στο συγκατηγορούμενο του για ηθική αυτουργία, επιχειρηματία από την Πύλο, ο οποίος δεν παρέστη στο δικαστήριο λόγω προβλημάτων υγείας.
Ο εφοριακός υπάλληλος -ο οποίος ήταν ελεύθερος και παρέμενε εν ενεργεία- κατηγορείτο ότι από το 2001 έως το 2006 κρατούσε στο συρτάρι του 57 επιταγές οφειλετών, οι οποίες δεν εισπράχθηκαν από την υπηρεσία και έτσι οι οφειλέτες του Δημοσίου "καρπώνονταν" τα χρήματα, που έμεναν στον τραπεζικό λογαριασμό τους, ενώ οι οφειλές τους φαίνονταν ότι είχαν εξοφληθεί.
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε πιαστεί από την υπηρεσία να κάνει το ίδιο και το 1994 (αλλά εξόφλησε τα ποσά και το θέμα έκλεισε), δεν αρνήθηκε την κατηγορία, αλλά υποστήριξε ότι με καλή πίστη προσπάθησε να διευκολύνει οφειλέτες της ΔΟΥ Πύλου. Σχεδόν κλαίγοντας, στη διάρκεια της απολογίας του, ισχυρίστηκε ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου δέχτηκε ψυχιατρική αγωγή. 
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν τον Αύγουστο του 2006 η Τράπεζα της Ελλάδος με έγγραφό της προς τη ΔΟΥ Πύλου σημείωνε ότι υπάρχει έλλειμμα στην υπηρεσία, δεδομένου ότι δεν γίνονταν εξοφλήσεις χρεών και δεν εισπράττονταν χρήματα από τους οφειλέτες. Η επιθεώρηση που διατάχθηκε αμέσως, διαπίστωσε ότι έλειπαν από το ταμείο της ΔΟΥ 722.606 ευρώ και  εντόπισε ως υπεύθυνο τον κατηγορούμενο, ο οποίος τέθηκε σε διετή αργία.
Οπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, ως ταμίας της ΔΟΥ μπορούσε να εισπράττει από τους οφειλέτες εκτός από ρευστό και προσωπικές επιταγές. Ομως αντί να της πηγαίνει, όπως όφειλε, στον προϊστάμενο της υπηρεσίας για να τις οπισθογραφεί και στη συνέχεια να κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος -η οποία θα εξέδιδε επιταγές στο όνομα της ΔΟΥ-, τις κρατούσε στο συρτάρι του γραφείου του. Ετσι ωφελούνταν οι οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι φαινόταν ότι είχαν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία, χωρίς στην πραγματικότητα η ΔΟΥ να εισπράττει τα ποσά.
Μάλιστα όπως επεσήμανε η εισαγγελέας Δέσποινα Σιδηροπούλου εκτός από τον καταδικασθέντα επιχειρηματία, ο κατηγορούμενος εξυπηρετούσε πολλούς ακόμη που κατέθεταν στη ΔΟΥ ακάλυπτες επιταγές, ενώ ελάχιστες ήταν αυτές που πράγματι είχαν χρηματικό αντίκρισμα.
Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο, τον Οκτώβριο του 2006 κάποιοι από τους ωφελημένους οφειλέτες έσπευσαν και κάλυψαν τα ποσά που χρωστούσαν. Αντίθετα ο συγκατηγορούμενος του εφοριακού κατέβαλε ένα μέρος του ποσού (κάπου 115.000 ευρώ), που δεν καλύπτει ούτε το ήμισυ της οφειλής του το οποίο αγγίζει τα 580.000 ευρώ.
Αίσθηση στο δικαστήριο προκάλεσε η κατάθεση πρώην προϊσταμένου της ΔΟΥ Πύλου (διετέλεσε προϊστάμενος μέχρι το 2004), ο οποίος παραδέχτηκε ότι έπαιρνε έναντι του μισθού του από το ταμείο της υπηρεσίας, (πράξη για την οποία τον διευκόλυνε ο κατηγορούμενος) αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο Δημόσιο!  Νικολέττα   Κολυβάρη .-

*** Το σχέδιο της Κυβέρνησης αφορά κυρίως στεγαστικά: Μειώνονται οι ελπίδες ρύθμισης πυροδανείων
Το σχέδιο της Κυβέρνησης αφορά κυρίως στεγαστικά: Μειώνονται οι ελπίδες ρύθμισης πυροδανείων
* Σβήνουν μέρα με τη μέρα οι ελπίδες για ρύθμιση των πυροδανείων και χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν το λουκέτο ή την απόλυση εργαζομένων, καθώς δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν την τοκοχρεολυτική δόση. Η επιχειρηματική κοινότητα είχε επενδύσει πολλές ελπίδες στις προχθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη αλλά αυτές διαψεύστηκαν, καθώς η ρύθμιση δανείων που ανακοινώθηκε αφορά κυρίως τα στεγαστικά δάνεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης ακόμα και αυτή η ρύθμιση θα τεθεί υπ' όψιν της Τράπεζας της Ελλάδος και της τρόικας και όταν πλέον πάρει οριστικά το «πράσινο φως» θα παρουσιαστεί στην τελική της μορφή. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ενόψει της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης, η Τράπεζα της Ελλάδος και η τρόικα δύσκολα θα εγκρίνουν ρυθμίσεις δανείων που θα θέτουν σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι τα μηνύματα τόσο για την βραχυπρόθεσμη ρύθμιση των πυροδανείων χωρίς εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου όσο και για τη μακροπρόθεσμη ρύθμιση του συνόλου των πυροδανείων. Υπενθυμίζουμε ότι τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών έχουν προτείνει «μετατροπή των πυρόπληκτων δανείων σε 30ετούς διάρκειας και με επιτόκιο Εuribor 3μήνου +70%, γιατί η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της δεν θα κρατήσουν μόνο ένα έτος».
*** Νέα ασφαλτόστρωση στην Αριστομένους ζητάει ο δήμος  :
Νέα ασφαλτόστρωση στην Αριστομένους ζητάει ο δήμος
* Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στην αυριανή του συνεδρίαση πρόκειται να απορρίψει την ένσταση του αναδόχου του έργου ανάπλασης της κεντρικής πλατείας και να ζητήσει την ανακατασκευή του ασφαλτοτάπητα στην Αριστομένους και της Κροντήρη. Ο δήμος επιμένει στην αποκατάσταση του ασφαλτικού τάπητα, σύμφωνα με την ειδική διαταγή που είχε εκδοθεί στις 2 Αυγούστου.
Οπως σημειώνεται στην εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, τα δείγματα   από τον ασφαλτοτάπητα είναι βελτιωμένα κατά τον επανέλεγχο που ζήτησε ο ανάδοχος κι έγινε, «παραμένει όμως η απόκλιση από τις οριακές τιμές της κοκκομετρικής σύνθεσης του αδρανούς υλικού ως προς τη διαβάθμιση της κοκκομετρίας». Αναφέρεται, επίσης, ότι «η κοκκομετρική σύνθεση του αδρανούς υλικού του ασφαλτικού σκυροδέματος πρέπει να είναι ομαλή και να βρίσκεται εντός των οριακών τιμών της επιλεγμένης κοκκομετρικής διαβάθμισης, σύμφωνα και με τη μελέτη σύνθεσης που μας έχει προσκομίσει ο ανάδοχος».
Επισημαίνεται πως «έχει διαταχθεί καθαίρεση και απομάκρυνση του διαστρωθέντος ασφαλτοτάπητα και η ανακατασκευή του, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές της ΠΤΠ Α265 και των απαραίτητων εργαστηριακών ελέγχων», ενώ ξεκαθαρίζεται ότι ο ασφαλτοτάπητας είναι εκτός των ισχυουσών προδιαγραφών.

*** Το Σάββατο στην αίθουσα της "Ε": Παρουσίαση βιβλίου του Φιλιατρινού Γρ. Χαλιακόπουλου  :
Το Σάββατο στην αίθουσα της "Ε": Παρουσίαση βιβλίου του Φιλιατρινού Γρ. Χαλιακόπουλου
* Το νέο βιβλίο του Φιλιατρινού συγγραφέα – δημοσιογράφου  Γρηγόρη Χαλιακόπουλου “Να φοβάσαι τον άνδρα” θα παρουσιαστεί αυτό το Σάββατο στις 7 μ.μ. από τα βιβλιοπωλεία “Παπασωτηρίου” και την εφημερίδα “Ελευθερία”.
Για το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Αγκυρα” θα μιλήσουν ο τ. δήμαρχος Αετού και εκπαιδευτικός Δημήτρης Δριμής και η ηθοποιός Νταίζυ Σεμπεκοπούλου, ενώ το συντονισμό της συζήτησης θα έχει η δημοσιογράφος Μαρία Τομαρά.
Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της “Ε” (Γεωργούλη 26, β' όροφος). Την εκδήλωση στηρίζει το culturenow.gr.

***  Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Κοτανίδη στην αίθουσα της "Ε" :
Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Κοτανίδη στην αίθουσα της "Ε"
*  Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του ηθοποιού Γιώργου Κοτανίδη "Ολοι μαζί, τώρα!" θα γίνει τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα της Εφημερίδας "Ελευθερία" (Γεωργούλη 26, δεύτερος όροφος).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο τ. υπουργός Σταύρος Μπένος και ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, βουλευτής Σπύρος Λυκούδης. Θα συντονίσει ο Μπάμπης Βακαλόπουλος και αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Γιούλικα Σκαφιδά.
Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Εκδόσεις "Καστανιώτη" και το Βιβλιοπωλείο "Παπαχρήστου.

*** 
  Απαλλοτρίωση στην Αγιάννα χωρίς τροποποίηση του ΓΠΣ :

Απαλλοτρίωση στην Αγιάννα χωρίς τροποποίηση του ΓΠΣ
* Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών για συμπληρωματική απαλλοτρίωση εκτάσεων στον περιφερειακό της μεσσηνιακής πρωτεύουσας χωρίς να έχει γίνει τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Καλαμάτας. Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έχει αποφασίσει να γίνει τροποποίηση του ΓΠΣ στην περιοχή της Αγιάννας προκειμένου να προχωρήσουν οι συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις που απαιτούνται για την κατασκευή του Περιφερειακού. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει εγκριθεί από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα επειδή εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του… Δήμου Καλαμάτας κατά του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Ενω λοιπόν η τροποποίηση του ΓΠΣ βρίσκεται στον αέρα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης υπέγραψε απόφαση για τις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις σαν έχει γίνει νόμος του κράτους η τροποποιηση του ΓΠΣ. Η απόφαση του κ. Καλλογιάννη δημοσιεύτηκε στο φύλλο 349 του Τεύχους Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Η απόφαση του κ. Καλλογιάνη αναφέρει:
"Κηρύσσουμε συμπληρωματική αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων για λόγους δημόσιας ωφέλειας και ειδικότερα για την κατασκευή του τμήματος ΤΣΑΚΩΝΑ−ΚΑΛΑΜΑΤΑ στη ΓΕ32Ν −ΓΕ30Ν από χ.θ. 26+546 − χ.θ. 32+907 στο Δήμο Καλαμάτας, έκτασης συνολικού εμβαδού 98.258 μ2 που βρίσκεται στο Νομό Μεσσηνίας και εικονίζεται με κλίμακα 1:500 στο ακριβές αντίγραφο του από 5−10−2012 του κτηματολογικού διαγράμματος και του αντίστοιχου κτηματολογικού πίνακα της ΕΥΔΕ/ ΜΚ/ΕΠΠ, τα οποία έχει συντάξει ο Κ. Μιχαλόπουλος και Συνεργάτες Ε.Ε. και έχει θεωρήσει η Δ/νρια της Δ/νσης Δ12 του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ε. Δημητρίου στις 5−10−2012. Η προβολή δικαιωμάτων κυριότητας επί της έκτασης που απαλλοτριώνεται περιγράφεται στον ανωτέρω κτηματολογικό πίνακα. Η απαλλοτρίωση κηρύσσεται υπέρ του Δημοσίου και θα αντιμετωπιστεί με δαπάνες του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για έργα αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων και ειδικότερα σε βάρος του Έργου 2010ΣΕ07180008 (ΣΑΕ 071/8), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν.653/77 όπως ισχύουν. Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως".

***  Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Κάλεσμα σε εξαγωγείς για συμμετοχή σε εκθέσεις  :
Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Κάλεσμα σε εξαγωγείς για συμμετοχή σε εκθέσεις
*  Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων, σχεδιάζει να συμμετάσχει σε σημαντικές εκθέσεις του εξωτερικού στο επόμενο χρονικό διάστημα. Καλεί λοιπόν τα μέλη του, που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις ή έχουν ήδη σχεδιάσει να λάβουν μέρος σε εκθέσεις, να επικοινωνήσουν με το Επιμελητήριο έως και την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, τηλ. 27210 62212 begin_of_the_skype_highlighting ΔΩΡΕΑΝ 27210 62212 end_of_the_skype_highlighting, 62215, fax: 27210 62229, e-mail:  " info@messinianchamber.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ".
«Με δεδομένη τη διεθνή συγκυρία και τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας θεωρεί ότι ο εξαγωγικός προσανατολισμός αποτελεί σημαντική διέξοδο για την πιεσμένη ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση. Μέσα από μια δυναμική εξωστρέφεια, παρέχουμε με αυτό τον τρόπο στις μεσσηνιακές επιχειρήσεις, την ώθηση που θα τις στρέψει στις διεθνείς αγορές και με την δική μας έμπρακτη υποστήριξη, θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των μεσσηνιακών προϊόντων σε σημαντικές εκθέσεις που διοργανώνονται στο εξωτερικό», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

***  Συνέδριο προσχολικής αγωγής στην Καλαμάτα  :
 Συνέδριο προσχολικής αγωγής στην Καλαμάτα
*  Το 12ο πανελλήνιο μετεκπαιδευτικό συνέδριο προσχολικής αγωγής πραγματοποιείται στην Καλαμάτα, στο "Elite", 1 και 2 Δεκεμβρίου. Θέμα του είναι "Η συμβολή της σύγχρονης προσχολικής αγωγής στην υγιή ανάπτυξη της συμπεριφοράς των παιδιών". Το συνέδριο οργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών ΤΕΙ σε συνεργασία με το ΤΕΙ Καλαμάτας και το Σύλλογο Εργαζομένων Δημοτικών και Κοινοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Ν. Μεσσηνίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

*** Μόνο η Trion:z Colantotte πληροί της προϋποθέσεις διάθεσης βιομαγνητικών προϊόντων στηn Ελλάδα  :
Μόνο η Trion:z Colantotte πληροί της προϋποθέσεις διάθεσης βιομαγνητικών προϊόντων στηn Ελλάδα
* Η εταιρεία Trion:z Colantotte που εξειδικεύεται σε Βιομαγνητικά Αθλητικά Προιόντα με έδρα την ΙΑΠΩΝΙΑ και μετράει 15 χρόνια στην Παγκόσμια αγορά,θα ήθελε να ενημερώσει τους πελάτες της ότι είναι η μοναδική εταιρεία Πανελλαδικώς η οποία προσκόμισε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία της ζητήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης(Γεν. Γραμ.Καταναλωτή) και η οποία πληρεί όλες τις απαραίτητες προυποθέσεις για την προστασία και την ασφάλεια των καταναλωτών.
Συγκεκριμένα έπειτα από καταγγελίες για την γνησιότητα και την αποτελεσματικότητα των Βιομαγνητικών προιόντων που έχουνε κατακλύσει την Ελληνική αγορά ,οι οποίες είδανε και το φως της δημοσιότητας μέσω γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής το Υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποίησε ελέγχους σε όλες τις εταιρείες που εισάγουν στην Ελληνική αγορά τα Βιομαγνητικά προιόντα.
Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας μόνο η εταιρεία Trion:z Colantotte πληρεί όλους τους όρους και ακολουθεί όλες τις νόμιμες διατάξεις που προβλέπονται από τον νόμο, καθώς επίσης κατέχει και όλες τις πιστοποιήσεις από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΙΑΣ και ΕΡΓΑΣΙΑΣ της ΙΑΠΩΝΙΑΣ καθως επίσης και την ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ CE CLASS ONE MEDICAL DEVICE από την ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.
Κυριάκος Ζερδαλής
Τηλ. 23310-43246 begin_of_the_skype_highlighting ΔΩΡΕΑΝ 23310-43246 end_of_the_skype_highlighting

***  Απάντηση Λυκουρέντζου σε Σαμπαζιώτη για το Αγροτικό Ιατρείο Πύργου Τριφυλίας  :
Απάντηση Λυκουρέντζου σε Σαμπαζιώτη για το Αγροτικό Ιατρείο Πύργου Τριφυλίας
* Την απάντησή του σε ερώτηση που είχε καταθέσει από 28-09-12προς το Υπουργείο Υγείας ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης με θέμα "ενέργειες για τοποθέτηση ιατρού στο αγροτικό ιατρείο του Πύργου Τριφυλίας", έδωσε ο Υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.
 Ο Υπουργός αναφέρει πως το προαναφερόμενο ΠΙ είναι μονοθέσιο και είναι καλυμμένο από ιατρό υπόχρεο υπηρεσίας υπαίθρου. Έγινε μετακίνηση της ιατρού που υπηρετεί στο εν λόγω ΠΙ έπειτα από εισήγηση του Συντονιστή Διευθυντή του ΚΥ Γαργαλιάνων, στην ευθύνη του οποίου υπάγεται το ΠΙ Πύργου Τριφυλίας, λόγω έκτακτων και επειγουσών αναγκών του ΚΥ Γαργαλιάνων, δεδομένου ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν κενές οι δύο (2) θέσεις ιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου, οι οποίες συμπεριλήφθησαν εκ νέου στην από 04/10/2012 προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον κατά την προηγούμενη καλοκαιρινή περίοδο το ΚΥ Γαργαλιάνων παρουσίασε μεγάλη αύξηση του πληθυσμού που χρειαζόταν να εξυπηρετήσει.
Το προαναφερόμενο ΠΙ Πύργου εξυπηρετείται από ιατρό μια (1) φορά την εβδομάδα αλλά με την πλήρωση των δύο (2) επαναπροκυρηγμένων θέσεων του ΚΥ Γαργαλιάνων το ΠΙ Πύργου θα είναι πλήρως καλυμμένο.
Μετά την παραπάνω απάντηση ο κ. Σαμπαζιώτης πιστεύει πως σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα και θα τεθεί τέλος στην ανασφάλεια αλλά και στην ταλαιπωρία που βιώνουν οι εκατοντάδες κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Πύργου του Δήμου Τριφυλίας, λόγω της έλλειψης Αγροτικού Ιατρού.

Από το Γραφείο Τύπου του Δ. Σαμπαζιώτη

~**
~** ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ  ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΦΑΡΑ :
 Στις  10  Φεβρουαρίου του 1844 με Υπουργό Στρατιωτικών της Ελλάδας τον Ανδρέα ΛΌΝΤΟ ΤΙΜΙΘΗΚΑΝ με  χάλκινο  Μετάλλιο και διπλώματα ο Γεώργιος Μαγκλάρας από Αρφαρά  καθώς και ο αδερφός του Αθανάσιος Μαγκλάρας με Σιδηρού μετάλλιο και  οι δύο  Αρφαραίοι για την εντίμως αγωνισθέντες υπέρ της ελευθερίας της πατρίδας , ηρωικού  αγώνος κατά την 18-30 Σεπτεμβρίου του 1835 (αφανείς  ήρωες της πατρίδας μας ) .-
Επίσης ο ΣΩΤΗΡΙΟΣ Γ. ΓΕΩΡΓΟΥΤΖΟΣ είχε τιμηθεί με σιδηρούν αριστείο και δίπλωμα από βασιλέα Όθωνα για προσφορά στους αγώνες για  ανεξαρτησία  πατρίδας .- Επίσης και ο Αρφαραίος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΙΜΎΘΗΚΕ  ΑΠΌ ΤOΝ ΣΤΡΑΤΙΛΆΤΗ Βασιλέα Κωνσταντίνο με  μετάλλιο  και δίπλωμα επειδή  έλαβε μέρος 1911-1912 για την κατάληψη του ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ στην Β. Ήπειρο .- Τιμητική  διάκριση  έλαβε και  ο  θανών  στους  Μακεδονικούς αγώνες  στρατιώτης – χωροφύλακας  Σταματέλος Ηλ. Σκούλικας .-
~**  Ο  Στρατηγός Ξέρξης  Λίβας από Αρφαρά (1899- 1965)  απεβίωσε  σε ηλικία  66 ετών , και έλαβε μέρος στους πολέμους 1917-1922 , στον Έλληνο-ιταλικό πόλεμο 1949-1944 και στον ανταρτοπόλεμο έως το 1949 ως Διοικητής  Μεραρχίας .- Έχει  τιμηθεί με αρκετά  παράσημα  κ.λ.π.  ~**  Ο  Συνταγματάρχης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΝΙΚΗΤΑ  ΖΑΛΑΧΩΡΗΣ (1892- 1948 )  από Αρφαρά πήρε μέρος στους πολέμους 1912-1913- , 1917-1923 , 1940-1941 μ τιμηθείς  με πάρα πολλά μετάλλια και διπλώματα .- Ήταν ο πρώτος Αξιωματικός από Αρφαρά που  τέλειωσε την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων , ο οποίος  έφυγε αρκετά πρόωρα από την ζωή .- 
~** 6 χρόνια φυλάκισης σε Κύπριο για απάτη κατά Μεσσήνιου :
Image
* Κάθειρξη 6 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε Κύπριο τραπεζικό υπάλληλο για συναυτουργία σε εξαπάτηση Μεσσήνιου επιχειρηματία.
Ο κατηγορούμενος δεν παρουσιάσθηκε στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από το συνήγορό του, ενώ του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
 
5 εκατ. δολάρια
Όπως εξήγησε στο Δικαστήριο ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας που ασχολείται με οικοδομικές επιχειρήσεις, το 2001 ήθελε να κατασκευάσει ένα ξενώνα στην Αλαγονία Ταϋγέτου και αναζητούσε δάνειο. Μέσω φίλου του τραπεζικού υπαλλήλου ήρθε σε επαφή με ασφαλιστή (ο οποίος επίσης έχει καταδικασθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση με 4 χρόνια φυλάκισης), ο οποίος του συνέστησε, για να πετύχει χαμηλό επιτόκιο επειδή το δάνειο ήταν υψηλό, 5 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής, να απευθυνθεί σε τράπεζα του εξωτερικού και του υπέδειξε το υποκατάστημα της Bank of America στην Ιταλία. Για να προχωρήσουν οι διαδικασίες του δανείου ζητήθηκε από τον επιχειρηματία να κατατεθεί σε άλλη τράπεζα της Ιταλίας το ποσό των 120.000 δολαρίων, ώστε να εκδοθεί το πιστοποιητικό φερεγγυότητας.
Ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας είπε ότι πράγματι κατέθεσε το ποσό αυτό σε λογαριασμό, ο οποίος όμως νόμιζε ότι ήταν της ίδιας της ιταλικής τράπεζας, ενώ στη συνέχεια αποδείχτηκε πως ήταν προσωπικός λογαριασμός ενός Κύπριου μελετητή (ο οποίος επίσης έχει καταδικαστεί σε 8 χρόνια κάθειρξη). Παράλληλα, ο Κύπριος αυτός του είπε πως γνωρίζει ανώτατο στέλεχος κυπριακής τράπεζας, το οποίο θα τον βοηθήσει γιατί έχει διεθνείς διασυνδέσεις, αλλά μετά την αποκάλυψη της απάτης, αποδείχθηκε πως ήταν απλός ταμίας σε κυπριακή τράπεζα και γι’ αυτό χθες κατηγορείτο ως συναυτουργός.  Ο κατασκευαστής είπε επίσης, πως όταν κατάλαβε ότι κατέθεσε τα χρήματα σε προσωπικό λογαριασμό του Κύπριου μελετητή, πήρε τηλέφωνο τον Κύπριο τραπεζίτη, ο οποίος τον καθησύχασε και του είπε ότι αυτά είναι «τεχνικές λεπτομέρειες».
Αποκάλυψε, επίσης, ότι το πιστοποιητικό φερεγγυότητας δεν εκδόθηκε ποτέ και πως ο ασφαλιστής τού έχει επιστρέψει περίπου το ποσό των 40-50.000 ευρώ.
Εξαφανίσθηκε
Ακόμη, ο Μεσσήνιος κατασκευαστής έκανε γνωστό πως έκτοτε ο Κύπριος τραπεζικός υπάλληλος, έχει εξαφανισθεί και δεν λειτουργεί κανένα από τα τηλέφωνα που του είχε δώσει.
Η συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου κα Γάκη, με την έναρξη της διαδικασίας ζήτησε την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης, προκειμένου να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας πρώην Διευθυντής Τράπεζας. Το αίτημα δεν έγινε όμως δεκτό.
Κατά την αγόρευσή της, τόνισε ότι ο πελάτης της δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, ούτε έχει λάβει χρήματα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο πελάτης της γνώριζε τον ασφαλιστή από το 1999 και είχαν επικοινωνία για τους λογαριασμούς του. Απλή επικοινωνία στα πλαίσια των τραπεζικών καθηκόντων του, είπε πως είχε και με το Μεσσήνιο επιχειρηματία.
Η εισαγγελέας κα Σιδηροπούλου στην αγόρευσή της ζήτησε την ενοχή του Κυπρίου τραπεζικού, λέγοντας ότι αποδεικνύεται η συνέργεια του στην απάτη.  
Της Βίκυς Βετουλάκη


*** Θ. Μικρούτσικος
 Image
* "Στις κρίσεις ο πολιτισμός μας κρατά όρθιους"
Για το Θάνο Μικρούτσικο δεν χρειάζεται να πεις πολλά. Είναι πασίγνωστο το μουσικό έργο και η πολιτική του διαδρομή που τον έφερε μέχρι το γραφείο του υπουργού Πολιτισμού. Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να μιλάς μαζί του ακούραστα  για ώρες. Ακόμη και για την εμπλοκή του  στο Φεστιβάλ Χορού της πόλης μας.
Το “Θ” μίλησε μαζί του λίγες ώρες (Πέμπτη) πριν εμφανιστεί στην πόλη μας για μια ακόμη φορά.
 
• Τί σημαίνει  η μουσική για εσάς;
Τι θα μπορούσε να είναι η μουσική για εμένα όταν από 4 χρονών μέχρι αυτή τη στιγμή με απασχολεί 24 ώρες το 24ωρο. Είναι η αναπνοή μου, η ζωή μου είναι τα πάντα ,η απόλυτη έκφραση μου. Όλα περνάνε μέσα από εκεί.
• Ποιά είναι η διαδικασία δημιουργίας
ενός νέου κομματιού;
Επειδή τα διαφορετικά είδη μουσικής που ασχολούμαι έχουν διαφορετικούς κανόνες και διαφορετικούς τρόπους εξαρτάται τι είδους μουσική γράφω. Αν για παράδειγμα γράφω μια μουσική συμφωνική η διαδικασία είναι ότι κάθεσαι στο γραφείο σου μπροστά στο χαρτί ή μπροστά στην παρτιτούρα  και αρχίζεις να συνθέτεις, γιατί τα πράγματα από χρόνια αποθηκεύονται μέσα σου και κάποια στιγμή αναζητούν διέξοδο. Το πότε θα γίνει αυτό , το πώς θα γίνει αυτό είναι μια μαγική ιστορία που δεν μπορούμε να την περιγράψουμε στην εφημερίδα σας.
• Έχετε κάνει εκατοντάδες συνεργασίες, υπάρχει
κάποια που θα θέλατε και ακόμα δεν έχει γίνει;
Όντως έχω συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς ανθρώπους , σπουδαίους Έλληνες τραγουδιστές , σπουδαίους ξένους τραγουδιστές, μουσικούς πολύ υψηλών προδιαγραφών, είμαι αρκετά χορτασμένος.
Αυτό, όμως,  δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συνεργασίες που θα ήθελα να κάνω . Το θέμα είναι ότι εγώ δεν ξεκινώ από αυτό . Αν πρόκειται για το τραγούδι ξεκινώ από την μελοποίηση των ποιημάτων ή των στίχων που έχω μπροστά μου και όταν αυτό γίνει,  πάρει σάρκα και οστά,  αρχίζει να ζει μέσα στο γραφείο  και μέσα στο στούντιο,  τότε αναζητώ την καταλληλότερη φωνή,  που  κατά τη γνώμη μου,  θα μπορούσε να το αποδώσει και να το περάσει σε πολύ κόσμο. Συνεπώς δεν είναι το πράγμα θεωρητικό, ότι δεν έχω δουλέψει για παράδειγμα με την σπουδαία Γερμανίδα τραγουδίστρια Ούτε Λέμπερ, που τη θαυμάζω, αλλά όταν την αναζητήσω δεν σημαίνει πως σίγουρα θα την βρω...
• Συνεργάζεστε με  νέα πρόσωπα;
Συνεργάζομαι με νέα πρόσωπα όχι μόνο γιατί  πιστεύω στη νέα γενιά αλλά  γιατί πιστεύω στη νέα γενιά κάθε φορά με πολύ ιδιαίτερο τρόπο.  Στη δεκαετία του '80, όπως ήταν ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας ,  ο Πορτοκάλογλου και ο Μαχαιρίτσας. Τώρα, σήμερα, στη δεκαετία του 2000 έχουν εμφανιστεί πρόσωπα, για παράδειγμα η Ρίτα Αντωνοπούλου, με την οποία έρχομαι στην Καλαμάτα , η οποία είναι απολύτως η σπουδαιότερη τραγουδίστρια της γενιάς της αλλά πέρα από την γενικότερη μου διάθεση να  ψάχνω στους νέους με αυτό τον τρόπο πρέπει να σου πω ότι ανανεώνεται και η δική μου παρουσία, γιατί, μην τρελαθούμε, ένας συνθέτης που θεωρείται σπουδαίος και είναι παλιός δεν σημαίνει ότι μιλάει συνεχώς εκ του ασφαλούς από κάποιο ψηλό βάθρο. Για να εξακολουθήσει να λειτουργεί χρειάζεται αυτό το νέο αίμα να του ανανεώσει τον ήχο του και όχι  μόνο. Δίνω πράγματα σε ένα νέο άνθρωπο λόγω της εμπειρίας μου, αλλά μου δίνει και αυτός. Τα πράγματα είναι fifty –fifty  που λέμε.
• Ο πολιτισμός αντέχει στην κρίση;
Κατ' αρχήν η κοινωνία δεν αντέχει στην κρίση. Αυτή η κρίση, όποια πολιτική άποψη και να έχουμε, είτε είμαστε δεξιοί, είτε αριστεροί είτε κεντρώοι πρέπει να κατανοήσουμε  όλοι όσοι μιλάμε και γράφουμε δημοσίως ότι αυτή η κρίση είναι τόσο βαθιά καταστροφική που έχει αρχίσει και ξεπερνάει τους διαχωρισμούς που ξέραμε στον πολιτικό στίβο. Όχι ότι θα τελειώσουν οι ιδεολογίες αλλά το ίδιο υποφέρει ένας δεξιός που κλείνει την επιχείρησή του  με έναν αριστερό που χάνει τη δουλειά του. Όλοι έχουμε αγανακτήσει γιατί τα πράγματα δεν πάνε άλλο. Είμαστε στην καταστροφή. Σε ότι αφορά στον Πολιτισμό , αν βγείτε και κάνετε ένα γκάλοπ πολλοί θα σας πουν ότι ο Πολιτισμός είναι πολυτέλεια εγώ δεν το πιστεύω αυτό για πολλούς λόγους. Όχι επειδή είμαι συνθέτης και δεν με συμφέρει. Στις κρίσιμες περιόδους που χάνουμε τον εαυτό μας είναι ο Πολιτισμός που θα μας κρατήσει όρθιους.   Δεν  εννοώ ότι εγώ θα εμψυχώσω εσένα και εσύ εμένα, αλλά μέσα από την διαδικασία της τέχνης αυτό μπορεί να επιτευχθεί.
Κατά τη γνώμη μου, ανεξαρτήτως αν τα πράγματα στην κοινωνία είναι τόσο καταστροφικά που κανείς  δεν έχει τη διάθεση όταν μιλά θεωρητικά σε μια εφημερίδα να πει  για την Τέχνη και για Πολιτισμό, εν τούτοις,  αν το καλοσκεφτείς και να σας το πω και διαφορετικά, ας υποθέσουμε ότι αυτή η κωλοκρίση κρατά 30 χρόνια και ότι αποφασίζει με ένα διάταγμα ο Μεσσήνιος Πρωθυπουργός,  ο κύριος Σαμαράς να καταργήσει την Τέχνη, δεν θα το κάνει. Λέω θεωρητικά, όπως και ελπίζω να μην κρατήσει η κρίση 30 χρόνια αλλά λέμε τώρα για την συγκεκριμένη απάντηση, αν αυτό το πράγμα σταματούσε, η Τέχνη δηλαδή σε μια εποχή κρίσης 30 χρόνων, τον 31ο χρόνο  σας  διαβεβαιώνω ότι μπορεί να είχαμε βγει από αυτήν, αλλά δεν θα είμαστε πια  άνθρωποι.
• Τι θυμάστε από την εμπειρία
σας στο υπουργείο  Πολιτισμού;
Ωχ τώρα, περσινά ξινά σταφύλια. Η εμπειρία του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν πολύ θετική για εμένα, τουλάχιστον στη δεύτερη περίοδο της θητείας μου γιατί έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα.  Ένα από αυτά είναι  η ίδρυση και λειτουργία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, όπου τα τελευταία χρόνια, όταν πήγαινα στη Γαλλία και ήξεραν ότι εγώ ήμουν ο υπουργός που το έστησα μαζί με την Βίκυ Μαραγκοπούλου,  μου έδιναν συγχαρητήρια. Πρόκειται για ένα από τα πέντε καλυτέρα Φεστιβάλ Χορού στην Ευρώπη.
Εσείς μπορεί να ζείτε στην Καλαμάτα και να μην γνωρίζετε πόσο βοήθησε την διεθνή της προβολή, που μακάρι να είχε βοηθηθεί ακόμα περισσότερο και αυτή τη στιγμή να ήταν και αναπτυξιακό εργαλείο .
 Έγιναν σημαντικά πράγματα στην εποχή της υπουργίας μου, αλλά, δυστυχώς, όταν έφυγα άρχισαν να χαλούν και να μην τα βοηθούν οι επόμενοι. Η  εποχή 1993-1996 που διατέλεσα υπουργός, όλοι νομίζουν ότι απέχει 15-16 χρόνια, αλλά πραγματικά απέχει 500 χρόνια. Τόσα πολλά έχουν αλλάξει προς το χειρότερο δυστυχώς.
Σχετικά με το Φεστιβάλ Χορού που αναφερθήκατε, υπάρχει και η άποψη από μερικούς, ότι σε περίοδο κρίσης το Φεστιβάλ αποτελεί πολυτέλεια για την πόλη.
Όποιος το λέει αυτό, είναι επιεικώς ηλίθιος, διότι αυτό που έγινε με το Φεστιβάλ Χορού στην Καλαμάτα ήταν ένα διαμάντι σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
Αν δεν θέλουμε κάποιες πόλεις μας να λάμπουν έξω, τότε ας τα καταργήσουμε όλα και ας πάμε μόνο στην ποδοσφαιρική Καλαμάτα, που άλλωστε δεν είναι ούτε στην δεύτερη εθνική κατηγορία.
• Ήσασταν υπουργός Πολιτισμού, ένα αντικείμενο που γνωρίζετε καλά δηλαδή. Θεωρείτε ιδανικό μοντέλο ο κάθε υπουργός να έχει γνώσεις πάνω στο αντικείμενο του υπουργείου;
Είναι καλυτέρα να υπάρχει αυτή  η σχέση, αν και θα έλεγα ότι θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτό το κενό καλύπτεται από αντίστοιχους τεχνοκράτες.
Και εγώ χρειαζόμουν συμβούλους  για το Χορό, την πολιτιστική κληρονομιά, το Θέατρο κ.λ.π., παρότι ήμουν ιδιαιτέρως καταρτισμένος σε πολλά από αυτά.
Αλλά είναι προτιμότερο να υπάρχει ένας γνώστης, αρκεί να έχει και ένα πολιτικό κριτήριο ειδικότερα σε αλλά υπουργεία. Δηλαδή δεν μπορώ να φανταστώ σκέτα έναν οικονομολόγο στο υπουργείο Οικονομικών, που θέλει να παίρνει και κάποιες πολιτικές αποφάσεις. Ωστόσο, αλίμονο αν δεν έχει καλή γνώση οικονομικών.
• Αν αύριο το πρωί σας καλούσε ο πρωθυπουργός και σας έλεγε  να αναλάβετε ένα υπουργείο, τι θα του λέγατε;
Πες του να μη με πάρει.
• Τι θα ακούσουν την Πέμπτη
όσοι βρεθούν στις Σπονδές;
Μιλώντας με δεδομένο ότι έχουν γίνει ήδη εννέα παραστάσεις, αυτό το οποίο κάνω με τη Ρίτα Αντωνοπούλου  ίσως είναι το καλύτερο project που έχω κάνει τα τελευταία χρόνια.
Το λέω μετά λόγου γνώσεως.  Οι παραστάσεις έγιναν με παρά πολύ κόσμο ανεξαρτήτως αν ο χώρος ήταν μικρός, μεσαίος, μεγάλος.  Είχαν απόλυτη αποδοχή και μου  έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Ελπίζω ότι και στην Καλαμάτα, την Παρασκευή στη Ζάκυνθο και  το Σάββατο στο Κατάκολο να γίνει το ίδιο.
Υπάρχει μια συνεχής περιοδεία αυτό το χειμώνα που θα κλείσει με 50 παραστάσεις, θα πάει το πράγμα έτσι. Η Ρίτα Αντωνοπούλου δεν είναι μόνο η καλύτερη τραγουδίστρια της γενιάς της, από το 2000 και μετά, αλλά είναι και μια τραγουδίστρια με φοβερά προσόντα, με απόλυτη ακρίβεια, με σπουδαία τεχνική και με φοβερή σκηνική παρουσία, που ειδικά στη μορφή πιάνο-φωνή είναι απολύτως απαραίτητη για να απογειώσει τον κόσμο είτε να την ακούν με  σιωπή είτε να τραγουδήσουν μαζί μας.
Θα υπάρχουν τραγούδια δικά μου από αρκετές περιόδους, Σταυρός του Νότου και παλιότερα τραγούδια, πολιτικά τραγούδια κλπ, αλλά, επίσης, εγώ πάντοτε στα προγράμματα που κάνω βάζω και σπουδαία τραγούδια άλλων συνθετών, όπως στην προκειμένη περίπτωση του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, του Ξαρχάκου, του Λοΐζου και άλλων.  Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης


*** Υπόγειοι κάδοι
Image
*Παράπονα για την χωροθέτησή τουςΤο έργο της κατασκευής υπόγειων κάδων απορριμμάτων, σε διάφορες περιοχές της Καλαμάτας, αντί να λύσει τα προβλήματα συλλογής τους, φαίνεται ότι δημιούργησε περισσότερα. Αιτία της κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί, είναι τα λάθη στη χωροθέτησή τους.
Ιδιαίτερα σε ορισμένους δρόμους, όπως είναι η Φιλελλήνων, η Βασιλίσσης Αμαλίας αλλά και κάποιοι κάθετοι οδοί στην Κρήτης, η χωροθέτηση, όπως έχει γίνει, είναι ακόμα και επικίνδυνη για όσους θέλουν να κάνουν χρήση των κάδων.
Είναι δε τόσο μεγάλος ο αριθμός των διαμαρτυριών, ώστε η δημοτική αρχή αναγκάστηκε χθες να συγκροτήσει ειδική επιτροπή για την επαναχωροθέτηση ορισμένων εξ αυτών.
Σε δηλώσεις του στο «Θ», ο αντιδήμαρχος Χρ. Ριζάς παραδέχτηκε ότι λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, που υπήρχαν για την υλοποίηση του έργου, ο Δήμος αναγκάζεται να κατασκευάζει υπόγειους κάδους σε σημεία που ενδεχομένως δεν είναι τα καταλληλότερα.
 Όπως τόνισε: «Υλοποιούμε ένα έργο προϋπολογισμού 700.000 ευρώ περίπου, το οποίο ουσιαστικά μπήκε στην ατζέντα του Δήμου μόλις πριν από δύο μήνες και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, σε λίγες ημέρες δηλαδή.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ζητήσαμε τη συνδρομή του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της Cosmote, αλλά και της ΔΕΥΑΚ. Ειδικότερα, τους καλέσαμε να μας υποδείξουν τα σημεία από τα οποία περνούν τα δίκτυά τους, αλλά, δυστυχώς, οι περισσότεροι από τους παραπάνω φορείς, ποτέ δεν μας απάντησαν.
Το αποτέλεσμα ήταν να πέσουμε επάνω σε δίκτυα των επιχειρήσεων αυτών, τα οποία δεν μπορούμε να μετακινήσουμε και έτσι αναγκαστήκαμε, σε κάποιες περιπτώσεις, να αλλάξουμε την προ-χωροθέτηση που είχαμε αποφασίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο».
Όσον αφορά τα παράπονα που γίνονται από κατοίκους, ο κ. Ριζάς ανακοίνωσε ότι χθες το πρωί συγκροτήθηκε επιτροπή που θα επανεξετάσει τη χωροθέτηση δώδεκα (12) υπόγειων κάδων. Η επιτροπή αποτελείται από τους αντιδημάρχους Γιάννη Καμβυσίδη και Ανδρέα Καραγιάννη, από το διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Βασίλη Τζαμουράνη και από το μηχανικό Στάθη Αγγελόπουλο.
Ερωτηθείς ο κ. Ρίζας γιατί είναι προτιμότερο να φτιαχτούν υπόγειοι κάδοι σκουπιδιών μέσα στους δρόμους αντί να διατηρηθούν οι υπάρχοντες, απάντησε ότι σκοπός της δημοτικής αρχής είναι σταδιακά να καταργηθούν πλήρως οι υφιστάμενοι γκρι κάδοι τόσο για λόγους αισθητικούς και περιβαλλοντικούς, αλλά και γιατί δεν μπορούν να υποδεχθούν μεγάλο όγκο σκουπιδιών.
 «Είναι ενδεικτικό», σημείωσε χαρακτηριστικά, «ότι με τους υπόγειους κάδους πετυχαίνεται οικονομία κλίμακος, αφού μπορούν να συγκεντρώσουν τον τριπλάσιο όγκο σκουπιδιών από τους παραδοσιακούς».
Μάλιστα, για την αποφυγή περισσότερων προβλημάτων, είπε ότι οι κάδοι που φτιάχνονται στους δρόμους θα αποτελούν προέκταση του πεζοδρομίου, θα έχουν ρείθρο και έτσι δεν θα υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων. Του Αντώνη Πετρόγιαννη


*** Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς
Image
* Στα νοσοκομεία του νομούΔιαμαρτυρία για απλήρωτους εργαζόμενους της Κοινωφελούς Εργασίας στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, λάβαμε προχθές. Σύμφωνα με αυτή, κοντεύουν να συμπληρωθούν τρεις μήνες που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Οργανισμού «Οι Δρόμοι της Ελιάς», που υλοποιεί το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, Γιώργος Καραμπάτος, μας είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για τον Οκτώβριο, ενώ υπάρχει και ένα υπόλοιπο των 25 ευρώ από τον Σεπτέμβρη.Ο κ. Καραμπάτος σημείωσε ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με την εκταμίευση των χρημάτων από το ΕΣΠΑ. Χαρακτήρισε το ζήτημα πολιτικό και κάλεσε τους Δήμους, τους βουλευτές, την Περιφέρεια και το Γραφείο του Πρωθυπουργού να επέμβουν, ώστε να δοθεί λύση.
Όπως ανάφερε, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, η εκταμίευση πρέπει να γίνει από το Υπουργείο Ανάπτυξης και στη συνέχεια να δοθούν τα χρήματα στο Υπουργείο Εργασίας. «Εμείς από τη μεριά μας έχουμε στείλει όλα τα απαραίτητα χαρτιά και έχουμε ολοκληρώσει όλες τις σχετικές διαδικασίες. Το μόνο που μένει είναι να δοθούν τα χρήματα».
Στις αρχές Νοέμβρη, ο κ. Καραμπάτος είχε επισημάνει το ζήτημα και είχε στείλει γι’ αυτό το λόγο επιστολή προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, τον αντιπεριφερειάρχη Π. Αλευρά, τους βουλευτές και δημάρχους της Μεσσηνίας (με κοινοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού).  Μ.Ν.


*** Παράταση στη μελέτη της Κηπούπολης :
Image
* ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΧΟΠΠαράταση για μία εβδομάδα, περίπου, πήρε η συζήτηση, στο Κεντρικό ΣΧΟΠ του υπουργείου Περιβάλλοντος, της πολεοδομικής μελέτης της Κηπούπολης. Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί χθες, αλλά, λόγω έλλειψης απαρτίας των τακτικών μελών του, αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.
Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, η μικρή εκκρεμότητα, που δημιουργήθηκε, δεν  θεωρείται ότι πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα, αφού, ήδη το υπουργείο, έχει εκφράσει την απόφασή του να κάνει δεκτές τις παρατηρήσεις της Δημοτικής Αρχής.
Να σημειωθεί ότι, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η αρμόδια αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα είχε τονίσει, για την πολεοδομική μελέτη της Κηπούπολης, ότι εντάχθηκε στο Πράσινο Ταμείο η χρηματοδότηση της Πράξης Εφαρμογής με 60.000 ευρώ, και, ήδη ο μελετητής πήρε την εντολή να ξεκινήσει τη μελέτη.
Επίσης, σε συνάντηση που είχε με το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν στην αρτιότητα και το συντελεστή δόμησης στην περιοχή.  Από όσα ειπώθηκαν φάνηκε ότι ήταν ιδιαίτερα θετικός με την άποψη του Δήμου Καλαμάτας και των ιδιοκτητών για αρτιότητα στα 600 μέτρα και συντελεστή δόμησης στο 0,6.
Τέλος, να αναφέρουμε, ότι όπως μας δήλωσε χθες η αρμόδια αντιδήμαρχος Παν. Ντίντα, παραδίδεται μέσα στις επόμενες ημέρες και η μελέτη των ρεμάτων για την πολεοδομική μελέτη της Βέργας.  Α.Π.


*** TEI Kαλαμάτας :
Image
* Ελαιόλαδο και οικονομική κρίση στην Νότια Ευρώπη
Ένα επίκαιρο και πολύ ενδιαφέρον θέμα θα συζητηθεί στο στρογγυλό τραπέζι που διοργανώνει το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Καλαμάτας, την Παρασκευή στις 11.00 το πρωί στο Elite. «Η γευσιγνωσία του ελαιολάδου στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης της Νότιας Ευρώπης» έχει τίτλο η εκδήλωση, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Σεμιναρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου, το οποίο διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Καλαμάτα.
Στο στρογγυλό τραπέζι μπορεί να πάρει μέρος όποιος ενδιαφέρεται (με κόστος συμμετοχής 15 ευρώ), ενώ το πρόγραμμα έχει ως εξής:
11:00 - 11:30 Βασίλης Δημόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου ΤΕΙ: Εισαγωγή.
11:30 - 12:00 Antonio Lauro, εκπαιδευτής γευσιγνωσίας: Η ιταλική άποψη.
12:00 - 12:30 Αngeles Calvo Fandos, εκπαιδεύτρια γευσιγνωσίας: Η ισπανική άποψη.
12:30 - 13:00 Paul Vossen, εκπαιδευτής γευσιγνωσίας: Η αμερικανική άποψη.
13:00 - 13:30 Ελαφρύ γεύμα.
13:30 - 15:00 Βασίλης Δημόπουλος: Συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού.
15:00 - 15:15 Βασίλης Δημόπουλος: Αξιολόγηση της δράσης.
 Ερωτήσεις Στρογγυλού Τραπεζιού
1. Η οικονομική κρίση είναι εχθρός της ποιότητας. Οι επιλογές των καταναλωτών ολισθαίνουν προς προϊόντα χαμηλότερης τιμής και χαμηλότερης ποιότητας. Η προσπάθεια συμπίεσης του κόστους παραγωγής συνήθως συνοδεύεται και από δραματική μείωση της ποιότητας των προϊόντων. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί χαλαρώνουν και ο καταναλωτής γίνεται ευάλωτος στην αισχροκέρδεια και την εξαπάτηση.
Η Νότια Ευρώπη είναι η περιοχή που κυρίως πλήττεται από την οικονομική κρίση. Ταυτόχρονα είναι και η κύρια περιοχή παραγωγής αλλά και κατανάλωσης ελαιολάδου. Οι τιμές και το κόστος παραγωγής του συμπιέζονται. Θα πιεσθεί ανάλογα και η ποιότητά του; Θα αντέξει το ποιοτικό ελαιόλαδο;
Η γευσιγνωσία, ως λυδία λίθος της ποιότητας, μπορεί να σώσει την παρτίδα; Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται στη Νότια Ευρώπη, εμπεριέχουν κινδύνους για την ποιότητα του ελαιολάδου; Η οργανοληπτική αξιολόγηση που στα χρόνια της ευημερίας στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, δεν κατάφερε να ενταχθεί σε σημαντικό βαθμό στον ποιοτικό έλεγχο του ελαιολάδου, θα μπορέσει να αντέξει τις πιέσεις; Η οικονομική κρίση θα σημάνει την κατάρρευσή της ή μήπως είναι μια πρόκληση για την παραπέρα ανάπτυξή της;
2. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που διακινείται στη διεθνή αγορά διακρίνεται ασαφώς σε δύο βασικές κατηγορίες. Αυτό της υψηλής ποιότητας και τιμής με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και αυτό της μαζικής κατανάλωσης, χαμηλότερης τιμής που συχνά υστερεί οργανοληπτικά.
Τι γίνεται λοιπόν με την κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου; Θα πρέπει να αυξηθούν τα επίπεδα οργανοληπτικών απαιτήσεων στην κατηγορία αυτή; Θα πρέπει να παραμείνει η κατηγορία ως έχει και να ενταθούν οι έλεγχοι και οι πιέσεις ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ή θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία ελαιολάδου με ανώτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά; Και αν ναι, πως θα μπορέσει να ορισθεί αυτή η κατηγορία για ελαιόλαδα διαφορετικών ποικιλιών και κατά συνέπεια διαφορετικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών; Θα πρέπει να φτιάξουμε και να εφαρμόσουμε οργανοληπτικό πρότυπο για κάθε ποικιλία χωριστά;
3. Στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία, η παραγωγή του ελαιολάδου γίνεται από πολλούς μικρούς παραγωγούς, με αποτέλεσμα ο οργανοληπτικός έλεγχος σε επιμέρους μικρές ποσότητες ελαιολάδου να είναι τεχνικά δύσκολος και οικονομικά ασύμφορος. Έτσι, η ανάμειξη έστω και μικρών ποσοτήτων μειονεκτικού μπορεί να υποβαθμίσει σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας.
Μπορεί το πρότυπο παραγωγής ελαιολάδου από μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις να ανταποκριθεί στην ανάγκη της εφαρμογής του οργανοληπτικού ελέγχου;
4. Στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη διατίθενται ευρέως σπορέλαια προερχόμενα από υβρίδια ηλιόσπορου και ελαιοκράμβης, γνωστά σαν High Oleic. Τα έλαια αυτά που χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ, πολυακόρεστα και μάλιστα και σε ω λιπαρά, είναι από διατροφικής άποψης απολύτως ανταγωνιστικά προς το ελαιόλαδο και διατίθενται σε χαμηλότερη τιμή.
Είναι τα σπορέλαια High Oleic επικίνδυνοι ανταγωνιστές του ελαιολάδου; Πως μπορούμε να υπερασπιστούμε το ελαιόλαδο; Η οργανοληπτική αξιολόγηση μπορεί να συνεισφέρει στην υπεράσπιση του ελαιολάδου;
5. Το φάντασμα που πλανιέται πάνω από την οργανοληπτική αξιολόγηση είναι ότι αφορά κατά κύριο λόγο λίγους και εξευγενισμένους ουρανίσκους και όχι τόσο τον απλό καταναλωτή, που ενδιαφέρεται κυρίως για την διατροφική αξία του ελαιολάδου και άρα γιατί να επιβαρύνεται το κόστος παραγωγής του με την οργανοληπτική αξιολόγηση.
Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου αφορούν μόνο μια μικρή γευσιγνωστικά απαιτητική και πιθανά οικονομικά εύρωστη ομάδα καταναλωτών;  Πως μπορούν να πεισθούν οι καταναλωτές ότι τα θετικά και αρνητικά γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά συνδέονται με τη διατροφική αξία του ελαιολάδου;

  
***  Πριν 94 χρόνια
-  ΤΗΝ μεσημβρίαν της παρελθούσης Κυριακής συνεπληρώθη το ποσόν των 25 δραχμών της πτωχής συζύγου του Στρατιώτου υπέρ της οποίας είχομεν ανοίξει έρανον, προσφερθέντος του υπολοίπου δια την συμπλήρωσίν του, εκ 12 δραχμών παρ’ ανωνύμου δια του Σταύρου Γλυμάνου. Το ποσόν τούτο των 25 δραχμών, επί πλέον δε και 5 δραχμών τας οποίας ελάβομεν παρ’ ανωνύμου κυρίας, παρεδώσαμεν χθες εις την ατυχήν σύζυγον, η οποία μας παρεκάλεσεν να ευχαριστήσωμεν και εκφράσωμεν την βαθείαν ευγνωμοσύνην της προς όλους τους προσφερθέντας υπέρ αυτής.

-       -  ΧΘΕΣΙΝΑ τηλεγραφήματα προς την Νομαρχίαν εκ Κρεσταίνων και Γαργαλιάνων, αναφέρουν ότι η τιμή του ελαίου εις τας περιφερείας ταύτας κυμαίνεται εις τας δραχμάς 3,50 κατ’ οκάν.

-         -  Η Νομαρχία πληροφορηθείσα ότι αρκετά σφάγια φυγαδεύονται κρυφίως  δια της Τσακώνας, ευρισκομένης εις τα σύνορα των Νομών Μεσσηνίας και Αρκαδίας, συνέστησεν όπως ιδρυθή εκεί φυλακείον, ίνα παρεμποδίζη την λαθραίαν εξαγωγήν αυτών. Εκ του γεγονότος δε αυτού λαβούσα αφορμήν η Νομαρχία, διέταξε όπως δοθούν αυστηραί διαταγαί και προς πάντας τους κατά τόπους Αστυνομικούς Σταθμάρχας, ίνα επιβλέπουν κα παρεμποδίζουν την λαθραίαν εξαγωγήν των σφαγίων.

  
***  Με κόκκινη μελάνη...
Οι τοίχοι έχουν αφτιά,
αλλά τα αφτιά μας τοίχους...

Λέει ο ποιητής*: Την πρώτη νύχτα /πλησιάζουνε /και κλέβουν ένα λουλούδι/από τον κήπο μας/και δε λέμε τίποτα./ Τη δεύτερη νύχτα δε/κρύβονται πλέον/περπατούνε στα/λουλούδια,/σκοτώνουν το σκυλί μας/και δε λέμε τίποτα./
Ώσπου μια μέρα /την πιο διαφανή απ’ όλες /μπαίνουν άνετα στο σπίτι μας/ληστεύουν το φεγγάρι μας/γιατί ξέρουνε το φόβο μας/που πνίγει τη φωνή στο λαιμό μας/.
Και επειδή δεν είπαμε τίποτα /πλέον δεν μπορούμε να πούμε τίποτα/.

Έτσι έγινε και με την αφεντιά μας. Ήταν μια νύχτα που κρατάει πέντε χρόνια τώρα και ποιος ξέρει πόσα ακόμα. Στην αρχή ακούγονταν μόνο κάτι ψίθυροι- αρκετά δυνατοί όμως- ότι η οικονομία μας δεν πηγαίνει καλά, είμαστε υπερχρεωμένοι, έχουμε οικονομικό πρόβλημα. Η πιστωτική καρτοζωή μας, αρχίζει να πνέει τα λοίσθια.
Βλακείες απαντήσαμε. Λεφτά υπάρχουν. Μας το είπε και ο πρωθυπουργός. Δύο χρόνια μετά ο ίδιος που μας διαβεβαίωνε για τα παραπάνω, μας είπε ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν υπάρχει αύριο, αν δεν πάρουμε μέτρα.
Τον αλλάξαμε γιατί πιστέψαμε τον καινούργιο, που μας είπε και πάλι ότι λεφτά υπάρχουν. Μέχρι να τα βρούμε, όμως, ας υπογράψουμε ένα μνημόνιο. Θα είναι το πρώτο και το τελευταίο, μας διαβεβαίωνε, μετά θα έρθει η ανάπτυξη.
Όσοι θορυβήθηκαν, τους είπαμε υπερβολικούς. Άλλωστε τα μέτρα δεν αφορούσαν εμάς. Οι κραυγές ακούγονταν από το σπίτι του γείτονα. Και συνεχίσαμε να...κοιμόμαστε.
Όμως το πρώτο μνημόνιο δεν έκανε τη δουλειά που έπρεπε. Και αποφάσισαν να υπογράψουμε ένα δεύτερο, κι ένα τρίτο. Τώρα όμως τα μέτρα έφτασαν και στο δικό μας σπίτι. Κι έτσι όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα ανατράπηκαν. Ο γείτονας πλέον είμαστε εμείς. Και αρχίσαμε να φωνάζουμε.
Τώρα όμως είναι πλέον αργά. Το λάθος το κάναμε την πρώτη φορά. Τότε ήταν που έπρεπε να τιναχτούμε, να αναρωτηθούμε, να θορυβηθούμε. Δεν το κάναμε. Ήταν πολύ γλυκός ο ύπνος και το όνειρο ότι μπορούμε να ανήκουμε στην ελίτ. Πιστέψαμε. Αργήσαμε...
Την επόμενη φορά, ας θυμηθούμε ένα σύνθημα που υπάρχει σε κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού στην Καλαμάτα: «Οι τοίχοι έχουν αφτιά, αλλά τα αφτιά μας έχουν τοίχους...».

*Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι «Ελευθερία έκφρασης»
Του Αντώνη Πετρόγιαννη


***   Έρκος Οδόντων
Πάρτε το αλλιώς
Θα μπορούσαμε να πούμε πως ζούμε στον Παράδεισο και, ας τα πλέκω λίγο, πως τρεφόμαστε με νέκταρ και αμβροσία. Και τούτο, επειδή , πλην της καταπληκτικής φύσης,   παράγουμε όλα τα καλά εδώ στο νότο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Λάδι, ελιές, κρασί, ξύδι balsamico ,τυριά και πολλά ακόμη προϊόντα αρκετά εκ των οποίων είναι βραβευμένα σε διεθνείς εκθέσεις, λόγω της εξαιρετικής τους ποιότητας. Η αναφορά σ΄ αυτά γίνεται  όχι για να ευλογήσουμε τα γένια μας αλλά  με αφορμή ένα ρεπορτάζ στο «Το Βήμα της Κυριακής» με τίτλο «Η γαστρονομία όπλο για τον τουρισμό».
Μάλιστα, εξ όσων διαβάσαμε , ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει εκπονήσει, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, μια ολοκληρωμένη μελέτη ενεργειών μάρκετινγκ, μέσα από τις οποίες είναι δυνατή η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας ως ενός από τους βασικούς λόγους επιλογής της Ελλάδας ως τόπου διακοπών. Οι «γαστροτουρίστες» είναι άτομα επαγγελματικά καταξιωμένα, με πολλά φράγκα και μορφωτικό επίπεδο υψηλότερο του μέσου τουρίστα,  με ενδιαφέρον για τον πολιτισμό του προορισμού και οι οποίοι δαπανούν αρκετό χρήμα για να φάνε και να πιούν καλά. Οι χώρες προέλευσής τους,  πλην των ΗΠΑ,  είναι οι μεγάλες ευρωπαϊκές  χώρες,  οι οποίες αποτελούν και τις κυριότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού.
Η Costa Navarino,  η κορυφαία ξενοδοχειακή μονάδα στη χώρα,  που παρακολουθεί στενά τον τρόπο κίνησης και ανάπτυξης του παγκόσμιου τουρισμού έχει μπει στο νόημα της προσέλκυσης ,μέσω της γαστρονομίας,  επισκεπτών υψηλού βαλαντίου με τα «Navarino Icons», μια σειρά προϊόντων εμπνευσμένων από τη μεσσηνιακή παράδοση στα οποία έχουμε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές μέσα από τις στήλες του  «Θ».
Στο ίδιο μήκος κύματος  το «Sympossio Greek Gourmet Touring», το οποίο διοργανώνει τα τελευταία τρία χρόνια  ο όμιλος Aldemar, ταξίδεψε το 2012 σε 22 πόλεις της Ευρώπης και όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο εντεταλμένος σύμβουλος του ομίλου και μέλος Δ.Σ.  του ΣΕΤΕ και συμπατριώτης μας κ. Α. Αγγελόπουλος  η γαστρονομική αυτή περιοδεία είχε «εξαιρετική ανταπόκριση».Πλην όμως των επιχειρηματιών του τουρισμού, ο δήμαρχος Θήρας κ. Α. Ζώρζος  με αιχμή του δόρατος το κρασί της Σαντορίνης έχει βοηθήσει τα μέγιστα στο να  «χτιστεί» όπως ο ίδιος υπογραμμίζει  «και η οινογαστρονομική εικόνα του νησιού, με αποτέλεσμα σήμερα να διεκδικούμε μία θέση ανάμεσα στους πλέον γνωστούς γαστρονομικούς  προορισμούς». Για όσους, λοιπόν,  δημάρχους της Μεσσηνίας δεν κατάλαβαν,  ας τηλεφωνήσουν στον κ.Ζώρζο να τους δώσει τα φώτα του, γιατί μπήκαμε σε άλλη εποχή. Τελείωσαν οι δήμαρχοι «μπετατζήδες» με την κατασκευή δρομίσκων και πλατειών. Βρισκόμαστε στην εποχή των δημάρχων "επιχειρηματιών"- τεχνοκρατών  με όραμα και γνώση που στόχο πρέπει να έχουν την εξεύρεση πόρων, οι  οποίοι καλώς- κακώς τελείωσαν ή περικόπηκαν δραστικά. Διαφορετικά,  οι προϋπολογισμοί τους  θα είναι ελλειμματικοί και θα  τους  χρεώνονται οι πολίτες  με τη μορφή χαρατσιών. Σε τέτοια, ωστόσο, περίπτωση δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στους δρόμους της πόλης... 
Του Δημήτρη Γιατράκου

***


~**  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/10/29102012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  29/10/2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/10/blog-post_30.html , Ενημέρώσεις  Ειδήσεις  , Τρίτη 30  Οκτωβρίου  2012 .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post_31.html  , Τυφώνας ΣΑΝΤΙ  στις  Η.Π.Α.  ..Τετάρτη  31  Οκτωβρίου  2012  .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσεις   , Με  ειδήσεις Μεσσηνιακά και  Άλλα ,  Τετάρτη  31  Οκτωβρίου  2012  .-
 ~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Στην  καθημερινότητα της ενημέρωσης   ,  Πέμπτη  01  Νοεμβρίου  2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Τα  Βίντεο της  ημέρας   στο  αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη  01  Νοεμβρίου  2012 .-
 ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012, Ενημέρωση και Αθλητικά .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  ,Σ/Κ  03 και 04  Νοεμβρίου   2012
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Σάββατο στην ενημέρωση , Σάββατο  03 Νοεμβρίου  2012 , .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ ΑΓΑΠΗ ΓΑΜΟΣ , Κυριακά 04 Νοεμβρίου 2012
 ~**  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Αθλητικές περιπλανήσεις  Δευτέρα  05/11/2012 .-
 ~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Στο  αγιάζι της  Μεσσηνιακής ενημέρωσης , Δευτέρα  05  Νοεμβρίου  2012  .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Αγιάζι  ενημέρωσης Άρωμα Ζωής , Τρίτη  06  Νοεμβρίου  2012
~** ~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης με άρωμα Ζωής Tετάρτη 07 Νοεμβρίου 2012. 
  ~**  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 08 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ δικών μας  ιστοσελίδων  για το χωριό μας.   Παρασκευή   09  Νοεμβρίου  2012 
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/m.html  , Mεσσηνιακά  καί  Άλλα . Παρασκευή  09  Νοεμβρίου  2012
   ~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/a.html , Αγιάζι ενημέρωσης του Σ/Κ ΜΕ Άρωμα Ζωής , Σάββατο και Κυριακή 10 και 11 Νοεμβρίου 2012 .-
~**  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/blog-post_11.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ΚΥΡΙΑΚΗ  στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,Κυριακή  11  Νοεμβρίου  2012 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Φθινοπωρινή Δευτέρα  στο αγιάζι της ενημέρωσης  , Δευτέρα  12  Νοεμβρίου  2012
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/11/blog-post_12.html  , Στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  , Δευτέρα  12  Νοεμβρίου  2012
~*** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/11/blog-post_13.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  ,  Τρίτη  13  Νοεμβρίου  2012 .
~**  http://snsarfara.blogspot.gr/2012/11/sila-buoran.html    , SILA - BUORAN   Σιλα  και Μποράν σειρά  επισοδείων  , Τρίτη  13  Νοεμβρίου  2012
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_14.html  ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης με  άρωμα  Ζωής  , Tετάρτη   14   Νοεμβρίου   2012.  
  ~*** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/11/blog-post_15.html , Ιστορικές αναδρομές - θυμήσεις , Για να μην ξεχνάμε την ιστορία του τόπου μας , Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012 .-
~**  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post_15.html  , Πέμπτη  15 Νοεμβρίου  2012 , Η ΛΙΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ  ΕΒΓΑΛΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/blog-post_15.html  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  , Πέμπτη , 15  Νοεμβρίου  2012 ,.-
 ~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Παρασκευή  16  Νοεμβρίου   2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα   .-
 ~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/11/blog-post_17.html  , Σαββατιάτικο  αγιάζι  ενημέρωσης , Σάββατο  17  Νοεμβρίου  2012 , Η  Επέτειος  εορτασμού  του Πολιτεχνείου !
 ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/18-2012.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΟ  Σαββατοκύριακο 18  Νοεμβρίου  2012.-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/11/18-2012.html  , Κυριακάτικο αγιάζι ενημέρωσης 18 Νοεμβρίου 2012
 ~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/11/19-2012.html  , Το Δευτεριάτικο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  19 Νοεμβρίου  2012 .-

~**  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/11/20-2012.html , Το αγιάζι στη ενημέρωση Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012 .-

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/21-2012.html  , Το αγιάζι της Αθλητικης Τετάρτης 21 Νοεμβρίου 2012 .-

 ~**  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/11/21-2012.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 .-

 ~**  ~* * http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html  ,  Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .-

~**

 

   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :

~ http://www.youtube.com/stamos01 , =2167   video.-
~ http://www.youtube.com/stamatios01 , =396video.-
 ~ http://www.youtube.com/vlasiskal , = 397 video.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: