Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Σάββατο στην ενημέρωση

Σάββατο στην ενημέρωση :
Σάββατο  03 Νοεμβρίου  2012 ,



Το  πλοίο της γραμμής στην ενημέρωση

***
~***  Νέο πακέτο τεχνομηχανολογικού εξοπλισμού :
 Image
* Αποκτά το Νοσοκομείο ΚαλαμάταςΜε την υπογραφή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου εγκρίθηκε χθες η σκοπιμότητα της νέας πρότασης για ένταξη στο ΕΣΠΑ που υπέβαλε το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και αφορά στην προμήθεια ενός ακόμα πακέτου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, συνολικού προϋπολογισμού 1.004.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου, πρόκειται για τη 10η πρόταση που υποβάλλει το Γ.Ν. Καλαμάτας στα πλαίσια του ΕΣΠΑ στον κωδικό της Υγείας και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υποβληθεί ο πλήρης φάκελος στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 
Συγκεκριμένα, η πρόταση περιλαμβάνει την προμήθεια του παρακάτω ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού:
Α/Α ΕΙΔΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ    ΤΜΧ    Ενδεικτικός
        Προϋπολογισμός (ΕΥΡΩ)
1 LASER ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑΣ    1    50.000,00
2 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ ΦΟΡΗΤΟΣ
(για MRI)    1    10.000,00
3 ΜΟΝΙΤΟΡ ΜΕΘ (ΤΕΜ. 6)
ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ        92.000,00
4 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ
ΜΕΘ/ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΩΝ    5    105.000,00
5 ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΨΗΦΙΑΚΟ
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ, ΤΥΠΟΥ Β΄        1.320.000,00
6 ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΛΗΡΕΣ    5    250.000,00
7 ΜΟΝΙΤΟΡ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΩΝ
(ΤΕΜ 6) ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ        92.000,00
8 ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ
(ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ)    5    85.000,00
ΣΥΝΟΛΟ:        1.004.000,00 ευρώ
«Με την ένταξη του παραπάνω εξοπλισμού το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας θα έχει προμηθευτεί μέσω ΕΣΠΑ το ποσό των 4.000.000 περίπου ευρώ. Ο διοικητής του Γ.Ν. Καλαμάτας κ. Γεώργιος Μπέζος, με αφορμή τη σημερινή υπουργική απόφαση δήλωσε: “Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τους συνεργάτες του, που με τη σημερινή του απόφαση, μια ακόμα πρόταση του νοσοκομείου μας εγκρίνεται και παίρνει το δρόμο ένταξης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για μία πρόταση που έρχεται να αναβαθμίσει περαιτέρω την ποιότητα υπηρεσιών υγείας που προσφέρει το Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Αγωνιζόμαστε καθημερινά για να αξιοποιήσουμε το μοναδικό εργαλείο χρηματοδότησης που λέγεται ΕΣΠΑ προς όφελος του νοσοκομείου και προς όφελος της υγείας των πολιτών. Η συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται από όλο το ανθρώπινο δυναμικό δικαιώνεται καθημερινά. Μοναδικός στόχος όλων μας η αναβάθμιση του νοσοκομείου μας. Συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες μου”».


~*** Το Ελεγκτικό μπλοκάρει (;) το Παραδείσια-Τσακώνα  :
Image
* ΦΗΜΕΣ ΠΕΡΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣΜόλις προχθές έγινε η περιβόητη πλέον συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την έγκριση της συμπληρωματικής σύμβασης στο τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα του αυτοκινητόδρομου Τρίπολη - Καλαμάτα και ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν δεξιά και αριστερά «ειδήσεις» για την απόφαση που ελήφθη. Σύμφωνα με αυτές, η απόφαση είναι αρνητική, όπερ σημαίνει, στην περίπτωση αυτή, ότι το έργο θα παραδοθεί σε κυκλοφορία… άγνωστο πότε.
Το «Θ» επικοινώνησε χθες το μεσημέρι με το διευθυντή του υπουργείου Υποδομών, Ι. Καρνέση και σε σχετική ερώτησή μας, τόνισε ότι δεν έχει καμία επίσημη απόφαση υπόψη του. «Θεωρώ ότι από την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε νεότερα επί του θέματος», ανέφερε.
Μετά τις φήμες για αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τη συμπληρωματική σύμβαση του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, προέβη στην εξής δήλωση: «Η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου σε καμία περίπτωση δε θα δεχθεί την οποιαδήποτε καθυστέρηση παράδοσης του δρόμου Τρίπολης – Καλαμάτας στους πολίτες της Πελοποννήσου. Καλούμε όλους τους αρμόδιους πολιτικούς, εποπτικούς και ελεγκτικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εξεύρεση λύσης, ούτως ώστε εντός Νοεμβρίου να γίνει η παράδοση του οδικού άξονα και οι πολίτες και οι επισκέπτες της Πελοποννήσου να απολαμβάνουν ένα ασφαλές και σύγχρονο οδικό δίκτυο.
Αποτελεί προτεραιότητα για εμάς η ολοκλήρωση και η ασφαλής παράδοση των δημοσίων έργων στους πολίτες, χωρίς καθυστερήσεις, για τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται».
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τατούλης επανέλαβε τη θέση του ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δε δέχεται καμία αλλαγή στη σύμβαση παραχώρησης, κάτι που σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας είναι θέμα που δε δέχεται καμία διαπραγμάτευση. Τόνισε δε ότι «οποιαδήποτε αιτιολογία χρησιμοποιείται ως πρόσκομμα για την καθυστέρηση του έργου, το μόνο που εξυπηρετεί είναι την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου και πιθανά άλλα συμφέροντα, τα οποία βρίσκονται σε ευθεία αντιδιαστολή με το δημόσιο συμφέρον». 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη


~*** Ο Π. Αλευράς "έδειξε" Νίκα ως υπεύθυνο για την Μπιρμπίτα :

* Το Δήμο Καλαμάτας «έδειξε» χθες ως υπεύθυνο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Μπιρμπίτα ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για τη μη λειτουργία της Μπιρμπίτας» και εξήγησε πως ενώ είχε συνταχθεί σχέδιο προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Καλαμάτας, που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος δεν υπέγραψε.   
Άφησε, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και της κατάργησης του συγκεκριμένου καταυλισμού, ανάλογα με την πρόταση που θα καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο μιας συνολικής παρέμβασης για τους Ρομά στη Μεσσηνία.
Υπέρογκο το κόστος αποκατάστασης
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως το κόστος αποκατάστασης των ζημιών (1 εκατ. ευρώ περίπου) είναι το μισό του αρχικού κόστους κατασκευής. «Είναι υπέρογκο» σχολίασε και πρόσθεσε: «Είναι καιρός να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η θέση που επιλέχθηκε ήταν λάθος, γιατί ποτέ οι Ρομά, σύμφωνα με τους ειδικούς, δε θα κατασκηνώσουν σε περιοχές χωρίς να υπάρχουν τριγύρω καταστήματα, ιατρείο ή εκκλησία. Η περιοχή είναι απομακρυσμένη και δεν έχει τριγύρω κατοικίες, ενώ υπάρχει και ο βάλτος, με τα γνωστά προβλήματα με τα κουνούπια. Το τελευταίο είναι πως η κατασκήνωση κατασκευάστηκε ως προσωρινός χώρος παραμονής των Ρομά, ώστε να έρχονται, να φεύγουν και να μη μένουν, επειδή η γκετοποίησή τους είναι ό,τι χειρότερο.
Επειδή είχα μιλήσει με το γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών κ. Σιγάλα (προφανώς εννοεί τον κ. Άγγ. Συρίγο), μου είπε πως η γκετοποίησή τους είναι ό,τι χειρότερο και ζήτησε να του δώσουμε στοιχεία πού υπάρχουν καταυλισμοί, προκειμένου να γίνει ολοκληρωμένη παρέμβαση στη Μεσσηνία ως πρότυπο διαχείρισης της συγκεκριμένης κατηγορίας πληθυσμού»  
Ευθύνες στο Δήμο Καλαμάτας
Ακολούθως, ανέφερε: «Οι ευθύνες για το ότι δε λειτούργησε η Μπιρμπίτα είναι ξεκάθαρες και το λέω για να μην ανακυκλώνουμε συνέχεια το θέμα. Παρ’ ότι έγινε κακή επιλογή στο χώρο με τη διαδικασία της γκετοποίησης, είχαμε φθάσει στο στάδιο να γίνει προγραμματική σύμβαση με την τότε Ν.Α., το Δήμο Καλαμάτας και φορέα υλοποίησης τη “Φάρις”. Πάρθηκε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο να εξουσιοδοτήσει το δήμαρχο να υπογράψει τη σύμβαση, αλλά αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.
Άρα, οι ευθύνες που δε λειτούργησε η κατασκήνωση και που καταστράφηκε, είναι συγκεκριμένες σε αυτούς που δε δέχθηκαν να υπογράψουν αυτή τη σύμβαση. Τελεία και παύλα».
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Ερωτηθείς για το αν θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής και από πού θα προέλθουν τα χρήματα, απάντησε: «Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών θα εξετάσουμε ποια είναι η ενδεδειγμένη παρέμβαση για κάθε περίπτωση. Εμείς, εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα». 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  

~*** "Τελεσίγραφο" στους περιπτερούχους  :
Image
* Ή τηρούν τις νόμιμες διαστάσεις ή χάνουν τις άδειες Συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα με το χώρο που καταλαμβάνουν τα περίπτερα στην πόλη της Καλαμάτας, αλλά και την πολιτική που είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει η Δημοτική Αρχή, παραχώρησε χθες η αντιδήμαρχος Παν. Ντίντα.
Βέβαια, πριν προχωρήσουμε στις δηλώσεις της, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Δήμος εξαγγέλλει σχεδόν κάθε χρόνο ενέργειες και παρεμβάσεις, αλλά μέχρι σήμερα η πολιτική του στο συγκεκριμένο θέμα κρίνεται ως αναποτελεσματική.
Η αντιδήμαρχος, λοιπόν, θεωρεί ότι η κατάσταση έφτασε στο μη παρέκει, η υπομονή έχει εξαντληθεί και άμεσα θα ληφθούν μέτρα, αν δε συμμορφωθούν οι περιπτερούχοι με το νόμο. 
Όπως τόνισε: «Στο απροχώρητο πλέον έχει φθάσει η κατάσταση με πολλούς περιπτερούχους όσον αφορά στο χώρο που καταλαμβάνουν με τις κατασκευές τους, με αποτέλεσμα να καταστρατηγούν κάθε έννοια δημόσιου χώρου.
Κάποιοι έχουν πραγματικά εξαφανίσει τα πεζοδρόμια, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τους πεζούς, οι οποίοι αναγκάζονται να κατέβουν στο οδόστρωμα για να μπορέσουν να περάσουν.
Είναι μία κατάσταση την οποία δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο. Πρέπει να εφαρμοστεί η ισονομία και όλοι να προσαρμοστούν στις επιταγές του νόμου.
Από τη Δευτέρα κιόλας ξεκινάμε ακόμη πιο εντατικούς ελέγχους, ενώ με έγγραφό μας ενημερώσαμε ότι, αν δε συμμορφωθούν με τα νόμιμα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, θα προβούμε σε ανάκληση των αδειών τους». Α.Π.


~*** Παραπτώματα υπαλλήλων "βλέπει" η ΕΔΕ :
Image
* Για τη φωτιά στο ΔΗΠΕΘΕΚΜετά από έρευνα που διήρκεσε αρκετούς μήνες, η ΕΔΕ που είχε διατάξει ο πρόεδρος της «Φάρις», Ν. Μπασακίδης, για τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί σε χώρους του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, έδωσε τις προηγούμενες ημέρες το πόρισμά της στους αρμόδιους παράγοντες του Δήμου Καλαμάτας. Έτσι, με βάση και τα πορίσματα των ειδικών πραγματογνωμόνων, η φωτιά κατ’ αρχήν εκδηλώθηκε από ανθρώπινη αμέλεια. Στη συνέχεια, διαπιστώνει και συγκεκριμένες ευθύνες υπαλλήλων που βρίσκονταν εκείνη την ημέρα στο χώρο του θεάτρου. Για τη διερεύνηση των παραπάνω συμπερασμάτων συστάθηκε ήδη Πειθαρχικό Συμβούλιο, που θα εξετάσει το φάκελο της υπόθεσης και στη συνέχεια θα εισηγηθεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Φάρις». Αυτό θα έχει και τον τελευταίο λόγο για τυχόν λήψη πειθαρχικών μέτρων. Α.Π.  

~*** Βασιλική Ανδρίτσου: όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε :
Image
* Την ευκαιρία να απολαύσουν το υποκριτικό ταλέντο της Βασιλικής Ανδρίτσου, στο νέο έργο των Ρήγα- Αποστόλου «Τα Παιδιά θα ‘ρθούνε στις Οχτώ», θα έχουν οι Καλαματιανοί που θα βρεθούν στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Το «Θ» μίλησε με τη γνωστή κωμική ηθοποιό, και σας την παρουσιάζει:
-Πώς και πότε μπήκατε στην υποκριτική;
Από το 1996 έχω τελειώσει τη σχολή και από τότε βρίσκομαι στο χώρο. Ήταν κάτι που μου άρεσε από όταν ήμουν μικρή και αποφάσισα μεγαλώνοντας να το ακολουθήσω.
 -Τι προτιμάτε, τηλεόραση, θέατρο ή κινηματογράφο;
Κινηματογράφο δεν έχω κάνει ακόμα, αλλά θέατρο και τηλεόραση μού αρέσουν εξίσου.
-Οι καλές εποχές της τηλεόρασης τελείωσαν;
Ελπίζω πως μπαίνουμε σε μια καινούρια εποχή της τηλεόρασης και ελπίζω, επίσης, να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Είμαι αισιόδοξη, γιατί δεν έχω άλλη επιλογή.
-Ποια η άποψή σας για τα τούρκικα σίριαλ;
Δεν τα βλέπω, γιατί δε μου αρέσει αυτό το στυλ της σαπουνόπερας, όπως δε βλέπω την αμερικάνικη ή ακόμα και την ελληνική σαπουνόπερα. Δεν έχει σχέση με το ότι προέρχονται από την Τουρκία. Θεωρώ πως είναι μια χώρα που έχει κάνει ένα πολύ καλό marketing ως προς τα τηλεοπτικά της και, από ό,τι βλέπουμε, έχει πετύχει.
-Πώς σχολιάζετε αυτό που συνέβη στο «Χυτήριο»;   
Δεν ξέρω, γιατί δεν το έχω παρακολουθήσει. Τότε ήμουν σε φάση προβών από το πρωί μέχρι το βράδυ, οπότε δεν έχω δει τι έχει συμβεί.
-Τι χρειάζεται κάποιος για να ξεχωρίσει στο χώρο σας;
Πάθος για τη δουλειά του, επιμονή και υπομονή.
-Μπορεί κάποιος να επιβιώσει μόνο από την υποκριτική;
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο επάγγελμα που να παίρνεις κάποια χρήματα και να ξεχωρίζει από την υποκριτική, οπότε όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί στο επάγγελμά του, ελπίζοντας πως θα μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς.
-Συνεχίζετε και φέτος στους «Βασιλιάδες», μια σειρά που σας έχει αφήσει απλήρωτους όμως…
Περιμένουμε να λυθούν κάποια θέματα για να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στο πλατό και να συνεχίσουμε.
Φέτος είστε πάλι με τον Αλέξανδρο Ρήγα. Μια συνταγή που κρατά χρόνια;
Δεν πιστεύω στις συνταγές γενικώς. Ήταν μια πρόταση που με ενθουσίασε και έτσι την ακολούθησα. Δεν είχε να κάνει με συνταγή.
-Πώς και αποφασίσατε να κάνετε περιοδεία χειμώνα και, μάλιστα, τόσες μέρες;
Εγώ έχω κάνει θερινές περιοδείες, αλλά ο Αλέξανδρος έχει κάνει και μία χειμερινή. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση να βγω για περιοδεία το χειμώνα. Έτσι έχω την ευκαιρία να δω τη ζωή της κάθε πόλης και σε χειμερινές συνθήκες. Μετά τις γιορτές θα γυρίσουμε στην έδρα, την Αθήνα.
- Μιλήστε μας για την παράσταση.
Είναι το καινούριο έργο των Ρήγα – Αποστόλου. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που πέφτει θύμα ληστείας, στο ίδιο τους το σπίτι, εγκλωβισμένοι  στο υπόγειο. Το ζευγάρι φεύγει από το σπίτι και οι δύο αυτοί ανοίγουν τις ψυχές τους, γελάνε, σατιρίζονται, τσακώνονται και στο τέλος έρχεται η κάθαρση.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

~*** Για γενική συνέλευση και εκλογές ετοιμάζεται η ΕΑΣ :
Image
* Σε εκλογές για την ανάδειξη της τακτικής διοίκησης του νέου Πρωτοβάθμιου Συνεταιρισμού, στον οποίο θα μετεξελιχθεί σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο περί συνεταιρισμών, πρέπει να έχει προχωρήσει η ΕΑΣ Μεσσηνίας πριν από τα Χριστούγεννα.
Όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο πρόεδρος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Κώστας Κατσούλης, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται και η έγκριση του νέου καταστατικού, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο προγραμματισμός της γενικής συνέλευσης και των εκλογών του καινούργιου πρωτοβάθμιου πλέον συνεταιρισμού. Εν τω μεταξύ, χρειάζεται να υπογραφεί και το σχέδιο συγχώνευσης με τους άλλους συνεταιρισμούς της Μεσσηνίας που έχουν αποφασίσει να ενταχθούν στην ΕΑΣ.
«Μέχρι τα Χριστούγεννα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε τελειώσει με όλες τις διαδικασίες, να έχει ολοκληρωθεί η μετατροπή της ΕΑΣ σε Πρωτοβάθμιο Συνεταιρισμό και να έχει προκύψει νέα τακτική διοίκηση, ώστε να ασχοληθεί με τα θέματα που υπάρχουν, γιατί τα προβλήματα είναι σοβαρά. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει να μαζέψουμε τα χρήματα που λείπουν από την Ένωση και είναι πολλά».
Όσο για το διαχειριστικό έλεγχο που έχει ξεκινήσει σε όλα τα καταστήματα της ΕΑΣ Μεσσηνίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.
Σε λειτουργία το σταφιδεργοστάσιο
Από την περασμένη Τρίτη έχει ξεκινήσει να λειτουργεί και το σταφιδεργοστάσιο της Ένωσης στη Θουρία.
Με στήριξη από τους τεχνικούς της Παναιγιαλείου Ένωσης, τέθηκαν και πάλι σε λειτουργία τα μηχανήματα, στα οποία γίνεται η επεξεργασία της σταφίδας πριν παραδοθεί στη ΣΚΟΣ (Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας), πράγμα το οποίο αποφέρει επιπλέον έσοδα στην Ένωση, όπως τόνισε ο πρόεδρός της, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή στο χώρο απασχολείται και προσωπικό 6 ατόμων.
Βέβαια, η κατάσταση στον μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει και την τυποποίηση, ωστόσο γίνονται άλλες απαραίτητες προεργασίες, όπως καθαρισμός, διαχωρισμός (σε ψιλή - χοντρή, κατάταξη σε νούμερα) κ.λπ.  
Της Μαρίας Νίκα
~*** Ιανουάριο η πρόταση για το "Μεσσήνη-Λάμπαινα-Α. Μεσσήνη :
Image
* Έως τα μέσα Ιανουαρίου θα είναι έτοιμος να υποβληθεί στη Διαχειριστική Αρχή, προκειμένου να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 33 εκ. ευρώ, ο δρόμος Μεσσήνη - Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη, όπως ανακοίνωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς, μετά από σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.
Ο κ. Αλευράς επανέλαβε τα λόγια του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, πως το συγκεκριμένο είναι έργο -σημαία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της σύσκεψης, παρουσία του δημάρχου Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλου, της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο θα βοηθήσει στην ευχερέστερη πρόσβαση στην Αρχαία Μεσσήνη και παρουσίασε τα στάδιά του.
Όπως είπε, για το Μεσσήνη – Εύα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει υποβληθεί στο ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από τις 7 Ιουλίου και βρίσκεται σε φάση υπογραφής από το γ.γ. Μαν. Αγγελάκα.
Για το τμήμα Εύα – Βαλύρα γίνεται τροποποίηση και ανανέωση της ΜΠΕ, που θα περιλαμβάνει και τη γέφυρα της Μαυροζούμενας, για να εκφράσει την εκτίμηση ότι στις αρχές Ιανουαρίου θα έχει δοθεί η σχετική έγκριση.
Όσον αφορά στο τμήμα  Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη, είπε πως έχει συνταχθεί ΜΠΕ, που βρίσκεται και αυτή στη φάση της υπογραφής από τον κ. Αγγελάκα.     
Ο Δήμος Μεσσήνης
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης μίλησε για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση της οριστικής μελέτης της «Παράκαμψης της Αρκαδικής Πύλης», που αφορά στη μελέτη υπογειοποίησης του οδικού άξονα στη θέση του μνημείου, ώστε να εξαλειφθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τη διάβαση των βαρέων οχημάτων.
Όπως είπε, το έργο αποτελεί συνέχεια του άξονα «Μεσσήνη-Εύα-Βαλύρα» και «Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη», που ωριμάζουν μελετητικά αυτή την περίοδο, ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου για την ωρίμανση των μελετών σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα.
Υπενθύμισε ότι ο Δήμος Μεσσήνης εκπόνησε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του τμήματος «Μεσσήνη-Εύα», το φάκελο ανανέωσης περιβαλλοντικών όρων του τμήματος «Εύα-Βαλύρα», τις γεωλογικές μελέτες των τμημάτων αυτών, ενώ στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ετοιμάστηκε το σχέδιο έκδοσης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) για τα τμήματα «Μεσσήνη-Εύα» και «Λάμπαινα-Αρχαία Μεσσήνη-Αρκαδική Πύλη». 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου


~***
Πριν 94 χρόνια
ΑΠΟ σήμερον άρχεται η διανομή της ζακχάρεως από 135 δράμια κατ’  άτομον προς 4,35 κατ’ οκάν επί τη βάσει του υπ’ αριθμ. 25 κουπονίου και καφφέ από 30 δράμια κατ’  άτομον προς 6,90 κατ’ οκάν επί τη βάσει του υπ’ αριθμ. 26 κουπονίου.

-ΕΙΣ την εν Φιλιατροίς αγοράν ο απόφοιτος των φυλακών Ανδρέας Βογιατζής επυροβόλησεν ανεπιτυχώς δια περιστρόφου τον Αγροφύλακα Δημ. Κούτην και τον υιόν του Παναγιώτην Κούτην και ηπείλησε τον χωροφύλακα Ν. Μεταλλινόν.

-ΠΤΩΧΗ σύζυγος στρατιώτου υπηρετούντος εις το μέτωπον απώλεσε 25 δραχμάς καθ’ ην ώραν ητοιμάζετο να τας αποστείλη προς αυτόν. Δια την ανακούφισιν της πτωχής αυτής γυναικός δεχόμεθα προσφοράς από σήμερον προς συμπλήρωσιν του απωλεσθέντος ποσού, εις τοιούτον ιερόν σκοπόν προοριζομένου.

-Η επί των εράνων επιτροπή της Αν. Μακεδονίας δια του προέδρου του Πατριωτικού Ιδρύματος Θ. Πετμεζά παρακαλεί δια του υπ’ αριθμ. 2937 τηλεγραφήματος το ενταύθα Διοικητικόν Συμβούλιον του Παρακρατήματος του Πατριωτικού Ιδρύματος Περιθάλψεως, όπως συλλέξη πάμπολλα εσώρουχα και ενδύματα εν γένει δια τα θύματα της Ανατ. Μακεδονίας, τα οποία στερούνται εντελώς τοιούτων και φέρουσιν ράκη μόνον. 
 
~*** Με κόκκινη μελάνη
Image
* Τα σημεία στίξης της κρίσηςΤου Αντώνη Πετρόγιαννη
Δάνειος ο πρόλογος από το Γάλλο στοχαστή Τοκβίλ: «Βλέπω ένα πλήθος αναρίθμητο ομοίων και ίσων ανθρώπων που περιστρέφονται ακούραστα περί τον εαυτό τους για να προσπορισθούν μικρές και φτηνές απολαύσεις, με τις οποίες γεμίζουν την ψυχή τους.
Ο καθείς από αυτούς αποτραβηγμένος παράμερα, νιώθει σαν ξένος προς τη μοίρα όλων των άλλων: τα παιδιά του και οι προσωπικοί του φίλοι αποτελούν για αυτόν ολόκληρο το ανθρώπινο γένος.
Όσο για τους γείτονές του, βρίσκεται δίπλα τους αλλά δεν τους βλέπει, τους αγγίζει και δεν τους αισθάνεται, υπάρχει μόνο εν εαυτώ και δι’ εαυτόν, και, αν ίσως του μένει μια οικογένεια, δεν έχει, όμως, πλέον πατρίδα.
Πάνω από αυτούς υψώνεται μια τεράστια κηδεμονική εξουσία, που επιφορτίζεται να διασφαλίζει την απόλαυσή τους και να αγρυπνά για τη τύχη τους.
Είναι απόλυτη, διεξοδική, έρρυθμη, προνοητική και ήπια. Θα έμοιαζε με την πατρική εξουσία εάν, όπως αυτή, είχε ως αντικείμενο την προπαρασκευή ανθρώπων για την ενηλικίωση. Αντιθέτως, εκείνο που επιδιώκει είναι να τους σταθεροποιήσει αμετακλήτως στην παιδική ηλικία. Της αρέσει να ευφραίνονται οι άνθρωποι, αρκεί να σκέπτονται μόνο το πώς θα ευφρανθούν...».
Σύμφωνα με την τοκβιλιανή υπόθεση και παρατήρηση -του 1840 αν δε με απατά η μνήμη μου-, το κοινωνικό σώμα μετατρέπεται σε μια αδιάφορη και παθητική μάζα, αποσύρεται στο μικρόκοσμό του, στη μικρή κοινωνία του και εγκαταλείπει ασμένως τη μεγάλη στην τύχη της.
Φτάσαμε να καταναλώνουμε σκάνδαλα, λίστες και περιπέτειες, δοκιμάζοντας ευφραντικά συναισθήματα, εκτονώνοντας ψυχαγωγικές ανάγκες. Οι φαυλότητες και τα πάθη αναπληρώνονται με πρωτόγνωρους ρυθμούς και λησμονούνται, όλα και όλοι μπερδεύονται σε ένα θέαμα που κουράζει, εξαντλεί και εξαντλείται σε κραυγές και ψιθύρους.
Η περιπέτεια της κρίσης έχει τη δική της στίξη. Προβλέπει μόνο δύο σημεία. Ερωτηματικά και αποσιωπητικά. Στην οθόνη πέφτουν βροχή τα μέτρα, οι δικαιολογίες, οι αντεγκλήσεις, οι ρητορείες που αποφλοιώνουν την ουσία και συμβάλλουν στην ερήμωση του πολιτικού τοπίου.
Κι αυτός ο μήνας, κι ο προηγούμενος, και ο επόμενος, γεμάτος αποσιωπητικά, πολλά ερωτηματικά, κι ούτε ένα θαυμαστικό, ένα σημείο φυγής από ελπίδες χρεοκοπημένες και μαραμένες προοπτικές. Μα δεν έχει ούτε μία άνω τελεία. Μία στιγμή παύσης.
Πότε θα μπει μια τελεία, που είναι κάτι περισσότερο από σημείο στίξης; Είναι όριο σαφές και ξεκάθαρο.



Ανοίγει και πάλι το δημοτικό αναψυκτήριο

Μετά από εύλογο χρονικό διάστημα και αφού ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες, το δημοτικό αναψυκτήριο, απέναντι από το Δημαρχείο Καλαμάτας, θα αρχίσει και πάλι να λειτουργεί.
Χθες, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, διεξήχθη φανερή πλειοδοτική δημοπρασία για την εκμίσθωσή του. Κατά τη διάρκειά της η καλύτερη προσφορά κατατέθηκε από τον Παναγιώτη Μπούχαλη, ο οποίος πρόσφερε 2.551 ευρώ για να αναλάβει τη λειτουργία και εκμετάλλευσή του για χρονικό διάστημα εννέα (9) ετών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία έγινε χωρίς τη συμμετοχή του προέδρου της Επιτροπής, Δημήτρη Μπούχαλη, λόγω της συγγενικής του σχέσης με το διαγωνιζόμενο Παναγιώτη Μπούχαλη. Χρέη προέδρου, στο συγκεκριμένο θέμα, εκτέλεσε ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν πέντε, συνολικά, ενδιαφερόμενοι. Η απόφαση για την ανάδειξη του πλειοδότη ήταν ομόφωνη και η ενοικίαση, σύμφωνα με τη διακήρυξη, αρχίζει από την υπογραφή του μισθωτηρίου συμβολαίου, το οποίο πρέπει να υπογραφεί μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κοινοποίηση της έγκρισης των πρακτικών της δημοπρασίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως ορίζεται, ο Δήμος Καλαμάτας δεν ευθύνεται για τυχόν καθυστέρηση της παράδοσης του κτηρίου ή εάν δεν εγκριθεί η δημοπρασία. Τέλος, το μίσθωμα που επιτεύχθηκε στη δημοπρασία θα ισχύει για ένα (1) χρόνο και θα αναπροσαρμόζεται ετησίως, επί του εκάστοτε καταβαλλόμενου, μέχρι τη λήξη της μίσθωσης κατά το ποσοστό του συνόλου της μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή του μήνα της αναπροσαρμογής, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, όπως αυτή υπολογίζεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
~***


***
~** ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ :
~**  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/10/29102012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  29/10/2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/10/blog-post_30.html , Ενημέρώσεις  Ειδήσεις  , Τρίτη 30  Οκτωβρίου  2012 .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post_31.html  , Τυφώνας ΣΑΝΤΙ  στις  Η.Π.Α.  ..Τετάρτη  31  Οκτωβρίου  2012  .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσεις   , Με  ειδήσεις Μεσσηνιακά και  Άλλα ,  Τετάρτη  31  Οκτωβρίου  2012  .-
 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ  2012 :
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Στην  καθημερινότητα της ενημέρωσης   ,  Πέμπτη  01  Νοεμβρίου  2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Τα  Βίντεο της  ημέρας   στο  αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη  01  Νοεμβρίου  2012 .-
~** ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012, Ενημέρωση και Αθλητικά .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  ,Σ/Κ  03 και 04  Νοεμβρίου   2012
~**~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Σάββατο στην ενημέρωση , Σάββατο  03 Νοεμβρίου  2012 ,

***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , = 390 video.-

* MHΝ    ΠΥΡΟΒΟΛΑΤΕ  ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  !!!

Ο  ΘΕΟΣ  ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ    ΕΙΝΑΙ   ΠΑΝΤΑ  ΕΔΩ !!!
~*** SANDY ότι άφησε πίσω του 2012 : http://youtu.be/H7mCRX5SG78  ,



~*** N.Y. usa 2012 : http://youtu.be/Xn1-LfDo4EU  ,



~*** Κυκλώνας Σάντι 2012 στις ΗΠΑ : http://youtu.be/Xn1-LfDo4EU  ,



~*** ~*** Τεχνολογία Θέρμαση και ξύλα 2012 : http://youtu.be/0Dk1uDv5mM4  ,



~****Σταματάκος Βλάσης 2012 : http://youtu.be/UVmZnJQil1Y ,



Τρόποι μέσα Θέρμανσης 2012 http://youtu.be/YLvJrAaNEs8  ,



**

Δεν υπάρχουν σχόλια: