Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014

Άρωμα από το αγιάζι της ενημέρωσης 26 Ιουλίου 2014

 Άρωμα από το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  26 Ιουλίου  2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  26 Ιουλίου  2014  : 

 ΑΓΙΑ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  στο  ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ
***   Κοσμοσειροή  στον εορτασμό  της  Αγίας  Παρασκευής  στο  Άνω  Αρφαρά , τόσο  στον Εσπερινό  και  Αρτοκλασία  της  παραμονής  25/07 , όσο  και  ανήμερα στην Θεία  λειτουργία το  Σάββατο  26  Ιουλίου  2014 .- Ο πολύ  αγαπητός ιερέας  μας Παπά-Μηχάλης  Ε. Μπούρας  συλλειτουργώντας με  τους  Ιερείς  Παπά -Δημήτρη εφημέριου  του  Ι. Ναού  Κωνσταντίνου και  Ελένης  του Πηδήματος , του  Παπά Στάθη της Πολιανής  , και  του Παπά-Διονύση Κ. Καράγιαννη του Ι. Ν. Παναγίας Σταματινού .-
Την παραμονή  και  μετά  τον εσπερινό , την ομιλία  του Παπά-Μιχάλη , και την αρτοκλασία παρουσία του Δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα και πλήθους κόσμου έγινε  το  ετήσιο  επαναλαμβανόμενο παλιό  έθιμο της  Δημοπρασία  διαφόρων αντικειμένων κ.α. σκευών για την συγκέντρωση  χρηματικού ποσού για  την επιδιόρθωση και επισκευή  σημαντικών  προβλημάτων  του  Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου  στο Άνω Αρφαρών .- Η  δημοπρασία  είχε μια  σχετικά  καλή  επιτυχία .- Αξίζουν θερμά  συγχαρητήρια  για  την όμορφη πρωτοβουλία του  ιερέα  μας  και  εκκλησιαστικού Συμβουλίου .-
 
~ Κάτω  από  τον πλάτανο  με τον ολοήμερο  παχύ  ίσκιο  του  και  την έντονη  δροσιά  του  στο καυτερό  ολοήμερο  του καλοκαιριού  παρακολουθούν την Θεία  Λειτουργία την μέρα  εορτασμού της Αγίας Παρασκευής στο  Άνω Αρφαρά  Καλαμάτας , πλήθος προσκυνητών  , το  Σάββατο 26/07/2014 ....

~ Ο δρόμος μας  οδηγεί στον Ι. Ναό  της Αγίας  Παρασκευής στο Άνω Αρφαρά , που στα  πρώτα  ιστορικά  χρόνια  των ΑΡΦΑΡΩΝ , ήτα  και  ο μητροπολιτικός  Ι. Ναός του  τότε  κατοίκων  των Αρφαρών Μεσσηνίας .- Εδώ  είναι  και  οι ρίζες  της  αρχή  του  χωριού  Αρφαρά  Καλαμάτας  Μεσσηνίας , περί το  1760 ....

Αρτοκλασία στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής στο Άνω Αρφαρά  25  και  26 Ιουλίου  2014 .....

***  Η Αγία Παρασκευή η Οσιοπαρθενομάρτυς εορτάζει στις 26 Ιουλίου
Καταγωγή, γέννηση και ανατροφή
Κατά το α΄ μισό του 2ου μ.Χ. αιώνα στην αρχαία κοσμοκράτειρα Ρώμη, ζούσε και το γεμάτο χριστιανική ευσέβεια ζεύγος του Αγάθωνα και της Πολιτείας. Αν και πλούσιοι δεν ζούσαν όπως οι σύγχρονοι τους, με διασκεδάσεις και σπατάλες. Μέριμνα τους καθημερινή ήταν η ελεημοσύνη των φτωχών, η ανακούφιση των ασθενών, η υποστήριξη χηρών και ορφανών. Ένιωθαν όμως και μια λύπη: Δεν είχαν αποκτήσει παιδιά! Γι’ αυτό και αδιάκοπα προσεύχονταν στον Κύριο να τους χαρίσει έστω και ένα παιδί. Και για να ενισχύσουν το αίτημα τους, πολλαπλασίαζαν τις φιλανθρωπίες τους. Και, ώ του θαύματος η αρμονική και ευσεβής συζυγία τους, με τη χάρη του Θεού που εισακούει τις προσευχές των πιστών, απέκτησε τον καρπό της. Η Πολιτεία έμεινε έγκυος και έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι. το όποιο, επειδή γεννήθηκε την έκτη ημέρα της εβδομάδας, ονόμασαν Παρασκευή. Η μητέρα της Πολιτεία την κατηύθυνε σε έργα θεάρεστα, την ανέτρεφε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», της μάθαινε τα ιερά γράμματα, την οδηγούσε στην εκκλησία. Όταν δε έφθασε στην εφηβική και την πρώτη νεανική ηλικία, παρά τη σωματική ωραιότητα της, ελκύσθηκε η ψυχή της από τον παρθενικό βίο και, καθώς αναφέρουν οι βιογράφοι της «όχι μόνον τους οφθαλμούς, οι όποιοι είναι οδός τον έρωτος, εφύλαττεν από θεωρίαν ανδρών», αλλά και καθετί που θα στεκόταν εμπόδιο στην κατά Χριστόν ζωή.
Θάνατος των γονέων, διανομή της περιουσίας
Όταν η Παρασκευή έφθασε στην ηλικία των 20 χρόνων, ο Κύριος της ζωής και του θανάτου κάλεσε κοντά του τους γονείς της. Εκείνη έμεινε μόνη και κάτοχος της μεγάλης πατρικής περιουσίας. Όπως και πριν, πολλαπλασιάστηκαν οι προτάσεις γάμου εκ μέρους πολλών νέων αντρών. Η Παρασκευή όμως δεν συγκινήθηκε απ’ αυτές. Πούλησε όλη την περιουσία της και μοίρασε το αντίτιμο της στους φτωχούς, τους εμπερίστατους, τις χήρες και τα ορφανά, ένα δε μέρος το πρόσφερε «εἰς κοινόν ταμεῖον παρθένων, αἵ ὁποῖαι ἔζων ὁμού, ἀφιερωμέναι εἰς τά ἔργα τοῦ ἐλέους καί εἰς τήν διάδοσιν τοῦ Εὐαγγελίου».
Η ίδια αφιέρωσε ολοκληρωτικά τον εαυτό της στην προσευχή, την ελεημοσύνη, τη διάδοση των αληθειών της χριστιανικής πίστης. Πολλοί από τους ειδωλολάτρες που την άκουγαν προσελκύονταν στην χριστιανική πίστη, απαρνούμενοι τα είδωλα.
Αυτό όμως, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την οργή και το φθόνο των φανατικών εθνικών και των Ιουδαίων. Οι οποίοι έσπευσαν να καταγγείλουν το γεγονός στον αυτοκράτορα Αντωνίνο, λέγοντας του ότι «κάποια γυναίκα, που λέγεται Παρασκευή, κηρύττει τον Ιησού, τον Υιό της Μαρίας» και υποστηρίζει πως «αυτός είναι μόνος Θεός αληθινός.
Ενώπιον του αυτοκράτορα
Ακούγοντας την καταγγελία αυτή ο Αντωνίνος θύμωσε πολύ να συλλάβουν την Παρασκευή. Ο Αντωνίνος προσπάθησε με κολακείες και υποσχέσεις να την πείσει ν’ αρνηθεί τη χριστιανική πίστη και να προσέλθει στην εθνική θρησκεία της πολυθείας. Βρέθηκε όμως μπροστά σε μια ψυχή με ανδρείο φρόνημα και ακλόνητη πίστη στο Χριστό. Έβλεπε ότι δεν επηρεάζεται από τα λόγια του. Αλλά στα κολακευτικά του λόγια απάντησε η Παρασκευή: «Μη νομίσεις, βασιλιά, ότι με τις κολακείες αυτές ή με παρόμοιους φοβερισμούς θα αρνηθώ τον γλυκύτατο μου Ιησού Χριστό, διότι δεν υπάρχει κανένας βασανισμός, ούτε τιμωρία, ούτε παιδεμός, που να με χωρίσει από την αγάπη του».
Τα πρώτα μαρτύρια της Αγίας
Ακούγοντας αυτά ο αυτοκράτορας διέταξε τον βασανισμό της. Πύρωσαν μέσα σε δυνατή φωτιά μια σιδερένια περικεφαλαία. Όταν αυτή κοκκίνισε την τοποθέτησαν στο κεφάλι της αθλήτριας του Χριστού. Ο Κύριος όμως έκανε το θαύμα του και την προστάτεψε.
Τότε πολλοί ειδωλολάτρες που είδα το θαύμα αυτό πίστεψαν στο Χριστό και ομολόγησαν την αλλαγή τους αυτή μπροστά στο αυτοκράτορα. Ο οποίος και εξαιρετικά θυμωμένος διέταξε να τους αποκεφαλίσουν. Τη δε Παρασκευή να κλείσουν σε φυλακή.
Ο Συναξαριστής της αναφέρει ότι γύρω στα μεσάνυχτα εμφανίσθηκε μπροστά στην Αγία άγγελος Κυρίου. Κρατούσε στα χέρια του φωτεινό σταυρό, κάλαμο, σπόγγο και στεφάνι και είπε προς αυτήν: «Χαῖρε, Παρασκευή, ἀθληφόρε τοῦ Κυρίου! Μή φοβᾶσαι τά βασανιστήρια τοῦ αὐτοκράτορα. Διότι ὁ Κύριος πού καταδέχθηκε νά σταυρωθεῖ γιά τή σωτηρία τῶν ἀνθρώπων, θά εἶναι βοηθός καί θά σέ λυτρώσει ἀπό κάθε μελλοντική δοκιμασία σου». Αυτά της είπε ο άγγελος κι αφού την έλυσε από τα δεσμά πέταξε στους ουρανούς. Η δε Παρασκευή, γεμάτη θάρρος και γαλήνη στην καρδιά της, συνέχισε να υμνεί και να δοξολογεί τον Κύριο και Θεό της. Την επόμενη μέρα ο αυτοκράτορας δίνει εντολή να κρεμάσουν την Παρασκευή από τα μαλλιά της σ’ ένα όρθιο ξύλο και με λαμπάδες αναμμένες να καίνε τις μασχάλες και άλλα μέλη του σώματος της. Όμως ο Ιησούς Χριστός τη διαφύλαξε σώα και αβλαβή. Εκείνη προσευχόταν, ενώ ελεεινολογούσε τους ψεύτικους θεούς των ειδωλολατρών.
Το θαύμα που την ανέδειξε προστάτιδα των ματιών
Βλέποντας αυτά διέταξε λοιπόν να βράσουν δυνατά σε ένα μεγάλο καζάνι λάδι και πίσσα και να ρίξουν μέσα την Παρασκευή. Και πάλι όμως η παντοδύναμη πρόνοια του Θεού την λύτρωσε. Απορημένος ο αυτοκράτορας δεν πίστευε στα μάτια του. Πλησίασε λοιπόν στο καζάνι και απευθυνόμενος στην μάρτυρα του Χριστού της είπε: «Ράντισε με, με το λάδι αυτό, για να διαπιστώσω αν πραγματικά είναι καυτό, όπως και η πίσσα. Γιατί νομίζω ότι βλέπω κάτι που μοιάζει με φαντασία, αφού δεν κατακαίεσαι». Η αγία Παρασκευή συμμορφώθηκε. και με τη χούφτα της έριξε στο πρόσωπο του λάδι και πίσσα. Αμέσως ο βασιλιάς έχασε το φως των ματιών του. Πανικοβλημένος φώναξε δυνατά: «Ἐλέησον μέ, δούλη τοῦ ἀληθινοῦ Θεοῦ, καί δός μοί τό φῶς τῶν ὀφθαλμῶν μου, καί πιστεύσω εἰς τόν Θεόν, ὄν σύ κηρύττεις». Πράγματι, η αγία Παρασκευή προσευχήθηκε στο Σωτήρα Χριστό. Ο Αντωνίνος πίστεψε, ξαναβρήκε το χαμένο φως και μαζί μ’ αυτόν αρκετοί αξιωματούχοι της Ρώμης προσχώρησαν στη χριστιανική πίστη, όπως αναφέρει η Παράδοση. Έκτοτε η μεν αγία Παρασκευή θεωρείται από τους χριστιανούς ως προστάτιδα των ματιών και των τυφλών, ο δε αυτοκράτορας διέταξε να πάψουν οι διωγμοί κατά των χριστιανών και άφησε ελεύθερη την αθλήτρια του Χριστού.
Διαδίδει τη χριστιανική πίστη σε άλλες περιοχές
Ύστερα από το γεγονός τούτο η φλογερή Ιεραπόστολος Παρασκευή επεξέτεινε τη δράση της σε άλλες περιοχές, πέρα της Ρώμης. Στο μεταξύ είχε πεθάνει ο Αντωνίνος και στο θρόνο της κοσμοκράτειρας Ρώμης ανέβηκε ο Μάρκος Αυρήλιος (161-180 μ.Χ.). Νέοι διωγμοί ξέσπασαν κατά των χριστιανών. Έτσι, όταν η Αγία μας βρέθηκε σε κάποια πόλη, στην οποία διοικητής ήταν ο Ασκληπιός, συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του για να δικαστεί, επειδή κήρυττε αντίθετη προς των ειδολολατρών πίστη.
Απαλλάσσει μια πόλη από το φοβερό δράκοντα
Ο Ασκληπιός έδωσε εντολή να μεταφέρουν την ομολογήτρια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στο μεγάλο και φοβερό δράκοντα που έμενε έξω από την πόλη και ήταν ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων. Σ’ αυτόν έριχναν για τροφή τους καταδίκους και τους χριστιανούς. Όταν η Αγία πλησίασε στο σημείο που έμενε ο δράκοντας, εκείνος βρυχήθηκε άγρια και έβγαλε από τα ρουθούνια του καπνό και φλόγες από το στόμα του, σα να ήθελε να την καταπιεί. Εκείνη όμως του είπε αυστηρά: «Θηρίο πονηρό, ήρθε η ώρα του αφανισμού σου, γιατί πολλούς μέχρι τώρα κατασπάραξες χωρίς λόγο». Και μόλις έκανε το σημείο του σταυρού και φύσηξε προς τον δράκοντα, ώ του παραδόξου θαύματος! Ο τρομερός εκείνος δράκοντας σφύριξε δυνατά στριφογύρισε γύρω από τον εαυτό του και άνοιξε στα δύο! Το μέγα τούτο θαύμα συγκλόνισε τον Ασκληπιό, τους άλλους αξιωματούχους και το πλήθος που παρακολουθούσε τα γενόμενα. Και συνετέλεσε στο να πιστέψουν στο Θεό της Αγίας Παρασκευής και αργότερα να βαπτισθούν.
Νέα μαρτύρια με εντολή του Ταρασίου
Η Αγία συνέχισε το έργο της και έφθασε σε άλλη περιοχή, διοικητής της οποίας ήταν ο Ταράσιος. Χωρίς να χάνει χρόνο άρχισε να μιλάει για τον Ιησού Χριστό και να προσελκύει κοντά του τους καλοπροαίρετους εθνικούς. Σύντομα το νέο έφτασε στ’ αυτιά και του Ταρασίου έδωσε εντολή να την συλλάβουν. Ο οποίος διέταξε να γεμίσουν ένα μεγάλο χάλκινο δοχείο με λάδι, πίσσα, και μόλυβδο. Να βάλουν από κάτω δυνατή φωτιά και όταν αρχίσει να κοχλάζει το μίγμα, να ρίξουν μέσα την αγία Παρασκευή. Πράγμα που έγινε αμέσως. Αλλά ο Θεός έκανε και πάλι θαύμα μέγα, έστειλε τον άγγελο του και τη μεν φλόγα έσβησε τελείως, τα δε κοχλάζοντα τρία στοιχεία του μίγματος τα έκανε πιο κρύα από το νερό. Κι ενώ αρκετοί από τους παρόντες ομολογούσαν πίστη στο Θεό της Αγίας, ο σκληρόκαρδος Ταράσιος έδωσε εντολή στους στρατιώτες του να συνεχίσουν με το βασανιστήριο του τανύσματος. Την κάρφωσαν στο δάπεδο με τεντωμένα τα τέσσερα άκρα της και τοποθέτησαν επάνω στο στήθος της βαριά πλάκα! Κι ενώ η οσιοπαρθενομάρτυς υπέμεινε και προσευχόταν, «φαίνεται προς αυτήν ο Χριστός», καθώς αναφέρει ο Συναξαριστής, δορυφορούμενος από πλήθος αγγέλων και αρχαγγέλων και της είπε: «Χαῖρε, Παρασκευή, καλιπάρθενε. Μή δειλιάσεις στά βασανιστήρια, γιατί ἡ χάρη μου θά εἶναι μαζί σου, γιά νά σέ σώζει ἀπό κάθε πειρασμό. Δεῖξε λίγη ὑπομονή ἀκόμη καί θά ἔρθεις στήν αἰώνια βασιλεία, κοντά μου». Και λέγοντας αυτά, θεράπευσε τις πληγές της και την απελευθέρωσε από τα δεσμά της.
Το επόμενο πρωί οδήγησαν και πάλι την Αγία ενώπιον του Ταρασίου. Έκπληκτος εκείνος, όταν την αντίκρυσε υγιή, απέδωσε την επούλωση των πληγών της στους θεούς των Ρωμαίων και την κάλεσε να προσέλθει στο ναό τους, να τους προσκυνήσει και να λάβει μεγάλες δωρεές από τον ίδιο. Η Παρασκευή του απάντησε: «Δεν μου έδωσαν την υγεία οι θεοί σου, οι ψεύτικοι και ανύπαρκτοι, αλλά ο Χριστός, ο μόνος αληθινός Θεός, στον όποιο πιστεύω και αυτόν λατρεύω». Έπειτα δέχθηκε να μεταβούν μαζί στο ναό των ειδώλων. Τους ακολούθησαν πολλοί αξιωματούχοι και πλήθος εθνικών, νομίζοντας ότι η Παρασκευή θα πρόσφερε θυμίαμα στα είδωλα. Όμως διαψεύσθηκαν!
Πέφτουν και συντρίβονται τα είδωλα
Μόλις μπήκαν στο ναό η Αγία απευθυνόμενη προς το είδωλο του Απόλλωνα, έκανε το σημείο του σταυρού. Το δαιμόνιο που βρισκόταν μέσα στο άγαλμα, φώναξε δυνατά: «Δεν είμαι εγώ θεός, ούτε και κανένας άλλος από μας. Μόνος αληθινός Θεός είναι αυτός που κηρύττει η Παρασκευή...». Και στη στιγμή όλα τα είδωλα , που βρίσκονταν στο ναό κατέπεσαν και συντρίφτηκαν στο δάπεδο.
Αγανακτισμένοι οι ιερείς των ειδώλων όρμησαν κατά της Αγίας και σπρώχνοντας την, την έβγαλαν έξω από το ναό, ζητώντας από τον Ταράσιο να δώσει τέρμα στη ζωή της, για να μη προξενηθεί μεγαλύτερο κακό στην εθνική θρησκεία. Πράγματι, ο Ταράσιος έβγαλε αμέσως διαταγή για τον αποκεφαλισμό της.
«Ξίφει τελειούται»
Οι στρατιώτες πήραν μαζί τους την καλλιπάρθενο αθλήτρια του Χριστού Παρασκευή και την οδήγησαν έξω από την πόλη για να την αποκεφαλίσουν. Εκείνη, όταν έφτασαν στο καθορισμένο σημείο, ζήτησε να της επιτρέψουν να προσευχηθεί στον ουράνιο Νυμφίο της. Κι ενώ προσευχόταν παραδίδεται ότι ακούστηκε φωνή μυστηριώδης από τους ουρανούς που έλεγε: «Άκουσα την προσευχή σου, Παρασκευή, και θα γίνει αυτό που ζήτησες».
Η οσιομάρτυς έσκυσε το κεφάλι της με πνευματική χαρά και αποκεφαλίστηκε από έναν στρατιώτη. Και η μεν ψυχή της ανήλθε στους ουρανούς, το δε τίμιο και αγιασμένο διά των μαρτυρίων σώμα παρέλαβαν κάποιοι από τους χριστιανούς και το έθαψαν με τιμή και ευλάβεια ο Θεός όμως, βραβεύοντας την οσιομάρτυρα αγία Παρασκευή, έδωσε και γίνονταν θαύματα σε πολλούς που προσέρχονταν στον τάφο της με πίστη και επικαλούνταν τη χάρη της. Ταῖς αὐτῆς ἁγίαις πρεσβείαις, ὁ Θεός, ἐλέησον καί σωσον ἠμᾶς!
Ἀπολυτίκιον
Τήν σπουδήν σου τή κλήσει κατάλληλον, ἐργασάμενη φερώνυμε, τήν ὁμώνυμόν σου πίστιν, εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευή Ἀθληφόρε· ὅθεν προχέεις ἰάματα, καί πρεσβεύεις ὑπέρ τῶν ψυχῶν ἠμῶν.
 

 ***  Χειρουργεία χωρίς… καρδιολόγο στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας         
           
Καταγγελίες από πολίτες για «φακελάκια» που έμειναν στα συρτάρια
 Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 Τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχουν γίνει πολλές φορές αντικείμενο κριτικής τόσο από το ιατρικό προσωπικό και τους εργαζόμενους σ' αυτό όσο και από μια σειρά κομματικούς και δημόσιους φορείς. Παρά τις αντιδράσεις και το ζωτικό ρόλο που έχει για την υγεία μιας μεγάλης περιοχής, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει.
Χθες, η «Εφημερίδα των Συντακτών» και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τερζής παρουσίασαν για άλλη μια φορά τα προβλήματα, αλλά και κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν εκεί.
Το ρεπορτάζ έχει ως εξής: «Δυσλειτουργίες και παραλείψεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις, παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας.
Για το νοσοκομείο και για τη λειτουργία του έχει γίνει εδώ και κάποιους μήνες επίσημη καταγγελία από πολίτη, από τον οποίο ζητήθηκε φακελάκι, την ώρα που ιδιώτες καρδιολόγοι μπαινοβγαίνουν στο νοσοκομείο, χωρίς αυτό να έχει υπογράψει κάποια σύμβαση μαζί τους, και οι οποίοι πληρώνονται από τους ασθενείς για τις υπηρεσίες τους.
Παράλληλα, όπως καταγγέλθηκε στην «Εφ. Συν.», τα χειρουργεία γίνονται μόνο μ’ έναν αναπνευστήρα, ο οποίος είναι δανεικός από το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, αφού οι δύο αναπνευστήρες του νοσοκομείου είναι χαλασμένοι κι ενώ οι κανόνες ασφαλείας ενός χειρουργείου απαιτούν την ύπαρξη δύο αναπνευστήρων την ώρα μιας επέμβασης.
Το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας στερείται καρδιολόγου από τον περασμένο Οκτώβριο. Είναι άλλη μια περίπτωση νοσοκομείου που σιγά σιγά απαξιώνεται λόγω της έλλειψης προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό, στα εξωτερικά ιατρεία καλύπτουν την κενή θέση καρδιολόγοι που έρχονται από το Νοσοκομείο Καλαμάτας δύο φορές την εβδομάδα. Τι γίνεται, όμως, με τα χειρουργεία όπου η μόνιμη παρουσία ενός καρδιολόγου είναι επιβεβλημένη λόγω των επιπλοκών που ενδεχομένως προκύψουν κατά κύριο λόγο μετεγχειρητικά;
  Ιδιώτες γιατροί
Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ, την ευθύνη των χειρουργείων την αναλαμβάνουν δύο από τους τρεις ιδιώτες καρδιολόγους που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Βρίσκονται, με λίγα λόγια, στο νοσοκομείο όσο διαρκεί μια επέμβαση και για λίγο μετά, ώστε να έχουν το νου τους στον ασθενή. Το κακό είναι πως οι συγκεκριμένοι γιατροί δεν έχουν υπογράψει σύμβαση με το νοσοκομείο. Το άλλο κακό είναι πως για τις υπηρεσίες τους πληρώνονται από τους ασθενείς.
Στο πλαίσιο αυτό, πριν από μερικούς μήνες έγινε και μια επώνυμη καταγγελία ασθενούς στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (η καταγγελία βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας), όπου για μια επέμβαση χολής αναφέρονται τα εξής: “Στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας μου ζήτησαν φακελάκι για τον καρδιολόγο που θα έρθει στο χειρουργείο μου για χολή επειδή είναι ιδιώτης και όχι του νοσοκομείου, όπως μου είπαν. Αρνήθηκαν να φέρουν τον καρδιολόγο του νοσοκομείου, γιατί είπαν πως έπρεπε να έρθει από την Καλαμάτα”.
Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική που, όπως φαίνεται, έχει καταγραφεί, αλλά είναι αυτή που καταγγέλθηκε επίσημα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως για ένα διάστημα μετά την καταγγελία τα χειρουργεία «σίγησαν» στην Κυπαρισσία. Κανείς ωστόσο δε γνωρίζει τη μοίρα της καταγγελίας, εάν διατάχθηκε ΕΔΕ από τη διοίκηση ή εάν παρενέβη στο ζήτημα η 6η ΥΠΕ στην οποία ανήκει το νοσοκομείο.
  Καμπανάκι από αναισθησιολόγο
Για το θέμα είχε χτυπήσει “καμπανάκι” στη διοίκηση του νοσοκομείου και η μοναδική αναισθησιολόγος που έχει έδρα εκεί, με επιστολή της που είχε αποδέκτες επίσης τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας, το διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Καλαμάτας, αλλά και το διοικητή της 6ης ΥΠΕ.
Σε αυτήν ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: “Από το ΦΕΚ 1044 της 25/11/97 (Υ 4α/3592/96) το υπουργείο Υγείας έχει καθορίσει τις ελάχιστες προδιαγραφές προκειμένου ένα αναισθησιολογικό τμήμα να λειτουργεί επαρκώς. Παρ’ όλο που στο νοσοκομείο μας δεν τηρήθηκαν ελάχιστα από τα περιγραφόμενα, με τους αναλογούντες κινδύνους για την υστεροφημία μου, χορηγούσα αναισθησία σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και επιβαρυμένους όσον αφορά το καρδιαγγειακό τους σύστημα.
  Καταγγελίες ασθενών
Πολλές φορές σε έκτακτα περιστατικά παρέβλεψα τις ιδανικές συνθήκες… Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούσαν αμέλεια προς τις ανάγκες των ασθενών, αλλά ανάγκη δική μου ότι συμβάλλω στη λειτουργία του νοσοκομείου και σιγουριά ότι σε περίπτωση ανάγκης θα είχα τη στήριξη του καρδιολόγου που εκτελούσε εξωτερικά ιατρεία, ανεξάρτητα αν είχε κλινική εμπειρία ή όχι. Τον τελευταίο καιρό όμως παρατηρείται το φαινόμενο όχι μόνο να καταργείται κάθε ελάχιστη ή μη προδιαγραφή, αλλά και να καταργείται ακόμα και αυτή η ελάχιστη ηθική συμπαράσταση από την παρουσία ειδικευμένου καρδιολόγου, ο οποίος θα μπορούσε να συνδράμει στην εκτίμηση τυχόν επιπλοκών και τη σωστή αντιμετώπισή τους”.
Στο συγκεκριμένο έγγραφο απάντησε μόνο ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο οποίος έδωσε σαφή και σύννομη απάντηση για το πώς γίνεται ένα χειρουργείο σε δημόσιο νοσοκομείο: “Για την τήρηση των κανόνων της ασφαλούς χορήγησης αναισθησίας είναι απαραίτητη η παρουσία Ειδικευμένου Καρδιολόγου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο”.
Με βάση, λοιπόν, την ανωτέρω καταγγελία της ασθενούς, σε συνδυασμό με την επιστολή της αναισθησιολόγου και την απάντηση της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, προκύπτει ένα ζήτημα, αφενός, με την απουσία καρδιολόγου του ΕΣΥ από τα χειρουργεία και, αφετέρου, με την παρουσία ιδιωτών καρδιολόγων σ’ αυτά. Αν πάει κάτι στραβά, ποιος θα είναι υπεύθυνος, με δεδομένο το γεγονός πως ο ιδιώτης καρδιολόγος δε θα έπρεπε να βρίσκεται στο νοσοκομείο, μια και δεν υπάρχει κάποια σύμβαση μεταξύ τους; Ποιος και πώς αποφασίζει ποια χειρουργεία θα γίνουν στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας δίχως την παρουσία καρδιολόγου του ΕΣΥ, ο οποίος θα φέρει και την ιατρική ευθύνη εάν αυτό απαιτηθεί;
Τέλος, συνεχίζονται έως και σήμερα χειρουργεία στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας δίχως την παρουσία καρδιολόγου του ΕΣΥ;».
 
***  «Πάντα εδώ…» ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο Τρενοτεχνείον της Κυπαρισσίας         
         
«Πάντα εδώ...», όπως δηλώνει και ο τίτλος της καλοκαιρινής περιοδείας του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που θα τον φέρει ξανά σε επαφή με το αγαπημένο του κοινό, το Σάββατο 2 Αυγούστου, στις 9.30 το βράδυ, στο «Τρενοτεχνείον» του Νίκου Καλογερόπουλου στην Κυπαρισσία.
Το φετινό καλοκαίρι βρίσκει για άλλη μια φορά τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο δρόμο. Με την μπάντα και τα τραγούδια του, τα πολύτιμα εφόδια μιας διαδρομής με ανοιχτό ορίζοντα και πολλά χιλιόμετρα ακόμα.
Ο πλέον αγαπητός συναυλιακός καλλιτέχνης των τελευταίων σαράντα χρόνων, διατηρεί σταθερά δυνατή τη φλόγα της σκηνικής του παρουσίας και μας προσκαλεί σε μια συναυλία που θα προσφέρει συγκίνηση και δυναμισμό, εκτόνωση και σκέψη.
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου κουβαλάει πάντα την κληρονομιά των συνεργασιών του, με σπουδαίους συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Νικόλας Άσιμος μεταξύ άλλων και έχει τραγουδήσει ποιητές, όπως ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Νίκος Καββαδίας, ο Αλκης Αλκαίος, ο Κώστας Καρυωτάκης, αλλά και σπουδαίους στιχουργούς, όπως ο Κώστας Τριπολίτης και ο Οδυσσέας Ιωάννου.
Με μια φωνή που ηχεί μοναδικά τρυφερή και άλλες στιγμές ανατριχιαστικά εκρηκτική, με τη γνήσια ροκ σκηνική του παρουσία ξέρει να στήνει πάντα συναυλίες που στάζουν ιδρώτα και έχουν κάθε φορά απρόβλεπτο χαρακτήρα.
Μαζί του θα είναι οι:
Αντρέας Αποστόλου – πιάνο
Στέφανος Δημητρίου – ντραμς
Βαγγέλης Πατεράκης – μπάσο
Μαίρη Μπρόζη - βιολί / τραγούδι
Γιάννης Αυγέρης - κιθάρα / φωνητικά
Φρόσω Στυλιανού - τραγούδι / φωνητικά
Γιάννης Δίπλας – επιμέλεια φώτων
Αλέκος Μπίτος – επιμέλεια ήχου
Ενορχήστρωση : Αντρέας Αποστόλ
Τιμές εισιτηρίων: προπώληση 10 ευρώ - ταμείο 12 ευρώ
 Προπώληση εισιτηρίων
Κυπαρισσία «Τρενοτεχνείον», τηλ.27610 23309
Κατάστημα «Δέσποινα»
Βιβλιοπωλείο «Καγιάφα»
Βιβλιοπωλείο «Αρχονταρίκι», τηλ. 2761024960
SUNSET BAR
PC LAB
Καλαμάτα PUBLIC
Γαργαλιάνοι Κάβα «Ψυχογιός», τηλ.27630 22793
Φιλιατρά Λαογραφείο «Φιλιατρινούλα», τηλ 27613 00301
Παγωτά haagen dazs
Μάραθος Κατάστημα «Πρώτις»
Γιάλοβα “Mr. Yogie”
Εστιατόριο “namaste”
Ηλεκτρονικά στο viva.gr, public.gr και τηλεφωνικά στο 11876. 
 
 *** Μόνο οι έμποροι μπορούν να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει         
 "Στα ίσια"
Της Βίκυς Βετουλάκη 

Τοπικοί έμποροι αγνόησαν επιδεικτικά τα περί κυριακάτικης καταναλωτικής «κραιπάλης». Στον κεντρικό εμπορικό ιστό της πόλης σχεδόν κανένα τοπικό εμπορικό κατάστημα δεν άνοιξε την περασμένη Κυριακή. Ανοικτά έμειναν μόνο τα καταστήματα – αλυσίδα και τα πολυκαταστήματα.
Δεν ήταν, όμως, μόνο οι τοπικοί έμποροι που έδειξαν την κάθετη αντίδρασή τους σε αυτή την απόφαση, αλλά και οι καταναλωτές. Μηδενική η κίνηση. Ελάχιστοι κυκλοφόρησαν και έκαναν ψώνια, παρά τις υψηλές και πολλαπλές προσφορές-«κράχτες» των καταστημάτων που ήταν ανοικτά.
Προφανώς, η απόφαση αυτή ήταν επιλογή των καταναλωτών, σκεφτόμενοι και ως εργαζόμενοι, και όχι λόγω οικονομικής κρίσης. Σε άλλες περιπτώσεις έχουν δείξει ότι μπορεί να μη σπαταλούν μεγάλα ποσά, αλλά «κυκλοφορούν» και το διασκεδάζουν.
Και πράγματι, υπάρχει αρκετός κόσμος που θα ήθελε να ψωνίσει με ησυχία και όχι φεύγοντας «κλεφτά» από τη δουλειά του για να προλάβει τα καταστήματα ανοικτά, διότι εργάζεται και αυτός τις ίδιες ώρες. Οι ίδιοι οι έμποροι δε, πιστεύω ότι θέλουν να εξυπηρετήσουν αυτό το καταναλωτικό κοινό.
Ο τρόπος, όμως, που θα γίνει αυτό, είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος ο εμπορικός κόσμος. Οι έμποροι, μαζί με τους εργαζομένους τους, θα βρουν το πώς και αν μπορεί να γίνει. Με αποφάσεις – εντολές δε λύνονται αυτά τα ζητήματα. Τρανό παράδειγμα η «λευκή νύχτα» που διοργανώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στην Καλαμάτα και η τεράστια επιτυχία που είχε με τη συμμετοχή όλων των εμπόρων. Και οι έμποροι δούλεψαν και οι καταναλωτές το ευχαριστήθηκαν.
 
***  Έπεσε αεροπλάνο στη Σπάρτη, νεκροί κυβερνήτης και συγκυβερνήτης          
         
Αεροπορικό δυστύχημα συνέβη στο αεροδρόμιο της Σπάρτης όταν ένα ιδιωτικό αεροσκάφος τύπου Cessna κατά την απογείωση του έχασε ύψος και επέσε 15 μέτρα έξω από την περίφραξη του αεροδρομίου, στο Πυρί, Λακωνίας.
Δυστυχώς η Πυροσβεστική απεγκλώβισε νεκρά τα δύο άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος. Πρόκειται για τον χειριστή και τον βοηθό του, ηλικίας 45-55 ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πιλότος έχασε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες τον έλεγχο του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα η συντριβή να είναι αναπόφευκτη.
Στο αεροδρόμιο επικράτησε πανικός. Αυτόπτες μάρτυρες που έβλεπαν την απογείωση «πάγωσαν'» όταν είδαν το αεροπλάνο να χάνει ύψος και να πέφτει λίγο έξω από την πίστα αεροδρομίου. Αμέσως κλήθηκαν πυροσβέστες και αστυνομικοί, ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ και λίγο αργότερα οι φόβοι όλων επιβεβαιώθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο.
Οι σοροί τους μεταφέρονται αυτήν την ώρα στο νοσοκομείο Σπάρτης και προανάκριση διενεργεί η Πυροσβεστική υπηρεσία.  newspost.gr
   Τι λέει η ΥΠΑ για το αεροπορικό δυστύχημα
Ανακοίνωση οπου εκφάζει τα θερμά της συλληπτήρια και ρίχνει φως στις συνθήκες του δυστυχήματος που συνέβη στη πτήση αμφίβιου υπερελαφρού αεροσκάφους, τύπου Aventura και ιταλικού νηολογίου, εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
Όπως επισημαίνει: «Το αεροσκάφος απογειώθηκε από πεδίο, μη αδειοδοτημένο από την ΥΠΑ, για πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών», ενώ «δεν κατετέθη, από τον υπεύθυνο για την πτήση χειριστή, σχέδιο πτήσης, ως όφειλε.
Με βάση τα όσα υπογραμμίζει, ακόμη, «δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με την Υπηρεσία μας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση «στον τόπο του ατυχήματος, μετά από συνεννόηση με την ΥΠΑ,  μετέβησαν  ήδη, εκπρόσωποι της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, αρμόδιας για την διακρίβωση των συνθηκών και αιτιών του ατυχήματος».
 
 
***  Οι παιδικοί, ο κ. Αδαμόπουλος και το «Θάρρος»
 Οφείλουμε μιαν απάντηση, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους, στον πρόεδρο του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του Δήμου, Γιάννη Αδαμόπουλο. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τα παιδιά που εντάσσονται - μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ - στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Καλαμάτας, είπε- μεταξύ άλλων- ότι δε θα πρέπει τα παιδιά να "μπαίνουν σε μικροπολιτικές συγκρούσεις (sic)". Έτσι, προφανώς, μετέφρασε τα δύο συνεχόμενα δημοσιεύματα του «Θάρρους» για το θέμα, αν και ομολόγησε ότι το χθεσινό - περισσότερο διορθωτικό και ενημερωτικό - δεν το είχε διαβάσει. Ο κ. Αδαμόπουλος θα πρέπει να καταλάβει, μια και καλή, ότι ο υπογράφων το συγκεκριμένο σχόλιο, αλλά και το «Θάρρος» - πολύ περισσότερο-, δε φοβούνται και δε φοβερίζουν κανέναν. Πολλώ δε μάλλον, δε σκοπεύουν επ’ ουδενί να το παίξουν «νταβαντζήδες» της πόλης. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Τα ρεπορτάζ στηρίχθηκαν σε επίσημα έγγραφα, αυτά μετέφεραν και τα σχολιάσαμε ως έπρεπε. Τη δεοντολογία τη γνωρίζουμε - δεκαετίες τώρα- καλύτερα από τον καθέναν. Όμως, ο κ. Αδαμόπουλος μίλησε και για ηθική, θέλοντας προφανώς να μας «κουνήσει το χέρι». Ο σεβασμός προς το πρόσωπό του δε μου επιτρέπει να μεταφέρω τι σημαίνει για τον ίδιο η συγκεκριμένη λέξη και πού τη γράφει, όταν συνομιλούσαμε τις προηγούμενες ημέρες για τις απευθείας αναθέσεις έργων στο Νομικό Πρόσωπο που προΐσταται. Αυτά. Α.Π. - 
 
***  Αναζητούνται κονδύλια 300 εκατ. ευρώ για τη γραμμή Πάτρα – Πύργος - Καλαμάτα
 Η ΕΡΓΟΣΕ ανακοινώνει ολοκλήρωση των μελετών μέχρι το τέλος του 2015!Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης Κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν - έστω και με μισόλογα- ότι είναι πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια να λειτουργήσει και πάλι η σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα- Πύργος- Καλαμάτα. Ο λαός μας λέει, όμως, «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι». Ας ελπίσουμε η... καχυποψία μας να αποδειχθεί λανθασμένη και το τρένο να σφυρίξει ξανά στην περιοχή μας. Έτσι, ιστοσελίδες από τους Νομούς Ηλείας και Αχαΐας αναφέρουν τις τελευταίες ημέρες ότι νέα χρονοδιαγράμματα, σε σχέση τουλάχιστον με την ολοκλήρωση των μελετών -που έχουν προαναγγελθεί από το 2010 - για την κανονικοποίηση της μετρικής γραμμής Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα, γνωστοποίησε η ΕΡΓΟΣΕ, σύμφωνα με τα οποία οι μελέτες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το 2015! Ο τεχνικός κόσμος εκτιμά πως οι μελέτες αυτές θα προχωρήσουν, στηρίζοντας αυτή την αισιοδοξία στο γεγονός ότι είναι αποφασισμένη η σύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής με το λιμάνι της Πάτρας, στο πλαίσιο των συνδυασμένων μεταφορών. Επιπροσθέτως, γιατί θεωρούνται «εύκολα» τα τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής ως τον Πύργο, καθώς δεν απαιτούνται ιδιαίτερα τεχνικά, ενώ εκπρόσωποι του ΤΕΕ βλέπουν από «δύσκολο έως αδύνατο» να υλοποιηθεί το έργο, από τον Πύργο στην Κυπαρισσία και πολύ περισσότερο ως την Καλαμάτα. Σε ερωτήσεις, ξεκαθάρισαν πως θεωρούν ανεξάρτητη τη διαδικασία της προκήρυξης αυτών των μελετών από την κατάληξη που θα έχει η ολοκλήρωση του προαστιακού της Πάτρας, η οποία έχει «κολλήσει» εδώ και χρόνια στο Κιάτο. « Έστω και αργά, έστω και επώδυνα, αυτή η γραμμή θα φτάσει στο λιμάνι της Πάτρας» υποστηρίζουν.Τμηματικά οι μελέτες των 5,5 εκατ. ευρώ Μπορεί το ιστορικό σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου να «αιμορραγεί» από τις λεηλασίες των σιδηροδρομικών σταθμών, τις κλοπές τροχαίου υλικού, την καταστροφή του εξοπλισμού, αλλά την ίδια περίοδο εξελίσσονται από την ΕΡΓΟΣΕ οι μελέτες για την κανονικοποίηση της μετρικής γραμμής Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα, με στόχο την επαναλειτουργία της. Οι μελέτες που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών αφορούν στη συνολικού μήκους 120 χιλιομέτρων γραμμή Πάτρα – Πύργος, που έχει χωριστεί σε δύο τμήματα, ως εξής: -Πάτρα – Σιδηροδρομικός Σταθμός Καβάσιλων με προϋπολογισμό 2.915.875 ευρώ και μήκος δικτύου 52 χιλιομέτρων -Σιδηροδρομικός Σταθμός Καβάσιλων –Πύργος με προϋπολογισμό μελέτης στα 2.214.977 ευρώ για τα συνολικά 68 χιλιόμετρα της συγκεκριμένης γραμμής.Το τμήμα Αλφειός – Καλαμάτα Μικρότερη μελετητική ωριμότητα εμφανίζει το τμήμα του δικτύου από την περιοχή Αλφειός προς Κυπαρισσία μέχρι Καλαμάτα, μήκους 120 περίπου χιλιομέτρων, για το οποίο εξετάζεται επίσης η κανονικοποίηση του εύρους της γραμμής. Στο μεγαλύτερο ποσοστό η γραμμή προτείνεται να ακολουθεί την υπάρχουσα χάραξη. Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση μελετών, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ περίπου. Η συγκεκριμένη μελέτη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015. Στη συνέχεια θα πρέπει να εκπονηθούν οι οριστικές μελέτες, ώστε το έργο να διεκδικήσει χρηματοδότηση.Απαιτούνται 250-300 εκατ. ευρώ για το έργο Οι μελέτες αυτές προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου το έργο να είναι ώριμο ώστε να διεκδικήσει κονδύλια για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του από την 5η προγραμματική περίοδο. Από τα στοιχεία των μελετών που έχουν ήδη γίνει προκύπτει ότι κόστος ολοκλήρωσης του έργου θα είναι της τάξης των 250-300 εκατ. ευρώ -
 
*** Αυτοκίνητο "έφυγε" από το δρόμο στη Βέργα - Ουρές χιλιομέτρων στο ρεύμα προς Μάνη (φωτογραφίες)         
      
Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου ένα ΙΧ αυτοκίνητο με πορεία από την Καλαμάτα προς Αλμυρό, κάτω απο αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής λόγο εξετράπη της πορείας του,έφυγε απο το δρόμο ,και έπεσε σε παρακείμενο οικόπεδο λίγο πριν την Αγία Σιών.
Ο οδηγός του οχήματος δεν τραυματίστηκε σοβαρά , ενώ στο σημείο αυτή τη στιγμή βρίσκεται ειδικό φορτηγό με γερανό για να απεγκλωβίσει το όχημα από το οικόπεδο.
Λόγο του ατυχήματος στο δρόμο από Καλαμάτα προς Μάνη έχουν σχηματιστεί τεράστιες "ουρές" αυτοκινήτων. 

***   Γεμίζουν τη Μεσσηνία… με γεφύρια της Άρτας         
           
ΣΤΟ… ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
   Κριτική Π. Νίκα στη διαχείριση του ΕΣΠΑ αλλά και αισιοδοξία για τα έργα στην Καλαμάτα
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Το θέμα των έργων που επρόκειτο να εκτελεστούν μέσω ΕΣΠΑ και αυτή την περίοδο βρίσκονται... στον αέρα έθιξε για μία ακόμη φορά σε χθεσινές του δηλώσεις ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, με αφορμή και τη μη χρηματοδότηση του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού.
Όπως σημείωσε, είναι τέτοιο το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι υπερεντάξεις, ώστε έφθασε να αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η αδειοδότηση των Βρυξελλών για χρηματοδότηση ακόμα και ενταγμένου έργου.
Επισήμανε, δε, ότι έχουν προκύψει ζητήματα και για άλλα έργα, τα οποία είναι ενταγμένα, έχουν λάβει έγκριση δημοπράτησης, έχουν κατακυρωθεί οι διαγωνισμοί και απομένει η υπογραφή της σύμβασής τους.
Ο κ. Νίκας επισήμανε ότι υπάρχουν νομικές ευθύνες των Δήμων, εάν δεν υπογράψουν τις συμβάσεις, παρότι δεν έχουν καμία ευθύνη για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας ανεξέλεγκτων ενεργειών.
Από την άλλη πλευρά, το θέμα που έχει δημιουργηθεί έχει επισημανθεί πολλάκις στο παρελθόν από το δήμαρχο και αφορά στον τρόπο διαχείρισης του ΕΣΠΑ από τους περιφερειάρχες, οι οποίοι, προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά και πελατειακά συμφέροντα, ανακοίνωναν εντάξεις έργων τα οποία ήταν μελετητικά ανώριμα.
Το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε και ένα από τα σημεία τριβής στο παρελθόν μεταξύ του κ. Νίκα και του κ. Π. Τατούλη. Πάντως, σε ό,τι αφορά τα έργα του Δήμου Καλαμάτας, ο κ. Νίκας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι αναπλάσεις στην Ανάληψη και την Ανάσταση, καθώς και αυτή του περιβάλλοντος χώρου του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, θα προχωρήσουν. Πληροφορίες, όμως, από το υπουργείο θέλουν από τα τρία παραπάνω έργα να προχωρούν -στην καλύτερη περίπτωση- τα δύο.
Πάντως, στους Δήμους της Μεσσηνίας η όλη ιστορία έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στην ολοκλήρωση και χρηματοδότηση σημαντικού αριθμού έργων, αλλά και μπαράζ δικαστικών προσφυγών από εργοληπτικές εταιρείες που θα μείνουν απλήρωτες για προχωρημένες κατασκευές.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ενημέρωσε πρόσφατα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Γιάννης Μέξης, ζητήθηκε από την ίδια, ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης, να απεντάξει την πλειονότητα των 199 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 423,5 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία έχουν συμβασιοποιηθεί πλήρως ή μερικώς τα 157 έργα και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Ιούλιο του 2015.
Σημείωσε δε, ότι η συμβασιοποίηση των έργων θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη αν δεν είχε ανασταλεί η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων σε εφαρμογή εγκυκλίου που εξέδωσε τον περασμένο Απρίλιο ο προηγούμενος υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, και «στέρησε αυτή τη δυνατότητα σε έργα που είχαν προχωρήσει σε διάφορα στάδια διαγωνιστικής διαδικασίας και θα μπορούσαν να συμβασιοποιηθούν και αυτά».
Σχολιάζοντας, με τη σειρά του, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης τόνισε ότι θα δημιουργηθεί «απίστευτο μπάχαλο με δικαστικές εμπλοκές, προσφυγές εργολάβων, σταμάτημα έργων κλπ.».
Πρότεινε, δε, να καταγγελθούν τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης ως αντι-αυτοδιοικητικοί στην περίπτωση που εμείνουν στην απόφασή τους να απεντάξουν έργα που μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2015 και πρόσθεσε ότι η ΚΕΔΕ θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον κ. Κωνσταντινόπουλο.
 
***  Χορηγία 3.000 ευρώ σε αριστεύσαντες μαθητές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις
 Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της στήριξης της προόδου και των προσπαθειών των νεαρών μαθητών, η εταιρεία Παναγιώτης Ηλιόπουλος ΙΚΤΕΟ Α.Ε., μέλος του Δικτύου ΙΚΤΕΟ AUTOVISION, επιβραβεύει την επιτυχία των τριών πρώτων αριστευσάντων μαθητών του Νομού Μεσσηνίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τη σχολική περίοδο 2013 -2014. Ειδικότερα, η εταιρεία Παναγιώτης Ηλιόπουλος ΙΚΤΕΟ Α.Ε, με έδρα στο 6 χλμ. της επαρχιακής οδού Καλαμάτας- Μεσσήνης, χορηγεί 3.000 ευρώ και τους εύχεται καλή πρόοδο στις σπουδές τους. - 
 
***  Το Φεστιβάλ Χορού τελείωσε…          
  
Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ένα Φεστιβάλ που για τους φίλους του χορού ήταν εκπληκτικό, με μεγάλα ονόματα κ.λπ. κ.λπ.
Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ που ταυτίζεται με την Καλαμάτα, αλλά η Καλαμάτα το αισθάνθηκε ελάχιστα. Πέρα από το φωταγωγημένο μέγαρο, τις αναφορές των ΜΜΕ και κάποιων αφισών διάσπαρτες στην πόλη, ελάχιστοι κατάλαβαν τι γινόταν.
Τα μόνα που έκαναν τη διαφορά ήταν οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του On the Road, που πραγματικά έβγαλε το Φεστιβάλ στο δρόμο, αλλά και η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Μήπως πρέπει να σκεφτούν οι υπεύθυνοι ότι το Φεστιβάλ ότι πρέπει να βγει ακόμα πιο πολύ στο δρόμο, παρά να μένει κλεισμένο στους τέσσερις τοίχους του Μεγάρου και στο αμφιθέατρο του Κάστρου;
Όσο για τα εισιτήρια που θα χαθούν ή το κόστος που «θα ανέβει», ας βγάλουν παιδιά από τις σχολές της «Φάρις». Και χαρά θα τους δώσουν και η πόλη θα καταλάβει ότι κάτι γίνεται αυτές τις ημέρες.
Και του χρόνου λοιπόν!  Π.Μπ. 
 
***   «Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες»         
  Τι έμπνευση κι αυτή να ξημεροβραδιαστούμε κυριακάτικα σε Πυλία-Τριφυλία! Δεν πηγαίναμε καλύτερα Λονδίνο μετ’ επιστροφής αυθημερόν; Ξεκινώντας, καθ’ υπερβολή, πριν το χάραμα χαράξει, που λέει και το άσμα, καταλήξαμε αργά στις 11.00 το βράδυ στο Μάραθο, για ν' ακούσουμε τον Γιάννη Νικολάου, συνοδοιπόρο του Παντελή Θαλασσινού στους «Λαθρεπιβάτες», και αποζημιωθήκαμε με το παραπάνω. Αν μου έλεγε και την παραγγελιά «Γράμμα σ' έναν ποιητή» του Καββαδία, θα την έβρισκα εις διπλούν.
Το πιο πάνω απόσπασμα, ωστόσο, δεν αποτελεί παρά την αφορμή για «τα πάθη» του επαρχιακού οδικού δικτύου της Μεσσηνίας. Πιο χάλια δε γίνεται. Από πού ν' αρχίσεις και πού να τελειώσεις! Δε θα πω κάτι καινούργιο, αλλά επειδή «φάγαμε» πολλές ώρες στο δρόμο, επιστρέφοντας στις 3.30 τα ξημερώματα της Κυριακής στην Καλαμάτα,  ήταν βιωματικό το σεμινάριο. Ειδικά απ’ όταν άρχισε να σουρουπώνει και μετά η κατάσταση δεν παλευόταν. Πέραν των στροφών και του κακού οδοστρώματος, έξω ακόμη και από την Costa Navarino, η έλλειψη φωτισμού στους δρόμους της περιοχής παρέπεμπε στο θρίλερ «Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες».
Στο δια ταύτα, λοιπόν, όπως ανάλογα συμβαίνει και στη Μάνη, είναι αδύνατο να παράξεις τουριστικό προϊόν άνευ υποδομών. Δε γίνεται, δεν υπάρχει περίπτωση. Ο εθνικός δρόμος Αθήνας- Καλαμάτας δεν αποτελεί πανάκεια. Οι δρόμοι της Μεσσηνίας, πλην ελάχιστων κομματιών, είναι καρμανιόλα. Δεν παρέχουν καμία ασφάλεια, τουναντίον πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός για να μη δεις τα ραδίκια ανάποδα.
Και μιλάμε για έναν ευλογημένο νομό που αν - το είχα γράψει και το περασμένο καλοκαίρι- ήταν στην Κρήτη, θα γινόταν κόλαση από την επισκεψιμότητα. Προσωπικά, αν καταγόμουν από άλλη περιοχή της χώρας και ερχόμουν για τουρισμό στη Μεσσηνία, παρά τα μαγικά της τοπία και την απαράμιλλη ομορφιά της, θα το σκεφτόμουν πολύ να ξαναέλθω.
Θέλει πολλή δουλειά το πράγμα και με το πάγωμα του ΕΣΠΑ, η κατάσταση θα χειροτερέψει. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας, που πέρασαν τόσα χρόνια με πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ διαθέσιμα και είμαστε στα μαύρα μας τα χάλια.

*** Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος θα σημειωθεί αύριο Κυριακή, 27 Ιουλίου, από τις 8.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι, στις περιοχές των Δ.Δ. Νέας Κορώνης – Βουναρίων, όπως και Αγίου Ανδρέα Λογγά και Επισκοπής Κακορέματος, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ. - 

***  Τα υψηλά πρόστιμα μείωσαν τους ανασφάλιστους στη Μεσσηνία         
           
Σημαντικά έχει μειωθεί η ανασφάλιστη εργασία στη Μεσσηνία, σύμφωνα με την Τεχνική και Υγειονομική Επιθεώρηση Εργασίας στο νομό. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος Απόστολος Μανσούδης, οι έλεγχοι που κάνουν οι τρεις επιθεωρητές σε όλο το νομό δείχνουν συμμόρφωση των εργοδοτών σε μεγάλο βαθμό, καθώς το πρόστιμο για ένα και μόνο ανασφάλιστο εργαζόμενο φτάνει τα 10.500 ευρώ, ποσό που μπορεί να είναι καταλυτικό για τη βιωσιμότητα μιας μικρής επιχείρησης.
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για ζητήματα ασφάλειας και υγείας, ο κ. Μανσούδης σημείωσε ότι οι περισσότερες καταγγελίες και αναφορές σχετίζονται με την ασφάλεια της εργασίας σε οικοδομές.
Η υπηρεσία διενεργεί ελέγχους καθόλη τη διάρκεια του έτους και όλο το 24ωρο, βάζοντας ως στόχο συγκεκριμένους τομείς. Το εξάμηνο που διανύουμε στόχος είναι οι έλεγχοι για κινδύνους.
  Υγιεινή και ασφάλεια
Οι έλεγχοι έχουν ως κύριο στόχο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων με την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να αποφεύγονται τα εργατικά ατυχήματα, που έχουν κόστος και για την επιχείρηση και για τον εργαζόμενο. Επίσης, μέλημα είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Ο βασικός ρόλος της υπηρεσίας είναι ελεγκτικός, όμως υπάρχει και ο συμβουλευτικός. Το σύνηθες είναι στους πρώτους ελέγχους να ενημερώνεται ο εργοδότης πώς θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, και πώς οι εργαζόμενοι θα εργάζονται πιο σωστά.
Η Τεχνική και Υγειονομική Επιθεώρηση Εργασίας ασχολείται:
-με τη διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων
-τη διερεύνηση καταγγελιών, είτε είναι επώνυμες είτε ανώνυμες
-τους ελέγχους και επανελέγχους σε χώρους εργασίας για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, όσον αφορά στην υγιεινή και την ασφάλεια.
Πανελλαδικά τίθενται στόχοι και κάθε εξάμηνο γίνονται συγκεκριμένες εκστρατείες ενημέρωσης και ελέγχου. Στόχος του τρέχοντος εξαμήνου είναι οι έλεγχοι για κινδύνους και πώς αντιμετωπίζονται από γλιστρήματα και πτώσεις σε τομείς, όπως είναι ξενοδοχεία, εμπόριο κ.λπ., καθώς και οι κίνδυνοι από εκρηκτικές ατμόσφαιρες.
«Εφαρμόζουμε τη στοχοθεσία εδώ και 2 χρόνια. Από το τέλος του χρόνου μπαίνουν οι στόχοι για την επόμενη χρονιά, πόσοι έλεγχοι θα γίνουν από κάθε επιθεωρητή, πόσος χρόνος μεσολαβεί από την καταγγελία μέχρι τον έλεγχο κ.λπ. Στο τέλος κάνουμε απολογισμό και είναι μια τακτική που αποδίδει. Υπάρχει υποστήριξη από την κεντρική υπηρεσία και καλή συνεργασία. Βέβαια, θα θέλαμε να είμαστε περισσότεροι, αλλά και με αυτό το προσωπικό τα πάμε καλά. Οι συνάδελφοι υπερβάλλουν εαυτόν, δεν υπάρχει ωράριο και αρκετές φορές βάζουν και από τα τσέπη τους χρήματα, όταν οι πιστώσεις δεν έρχονται έγκαιρα», συμπλήρωσε ο κ. Μανσούδης.
Υποχρεωτικοί είναι 11 έλεγχοι το μήνα για κάθε επιθεωρητή, αλλά είναι πολύ μεγάλη και η γραφειοκρατική δουλειά που πρέπει να γίνει μετά, καθώς δεν υπάρχει διοικητικό προσωπικό στην υπηρεσία και όλα γίνονται από τους ίδιους. Σχεδόν το 1/3 του μήνα αφιερώνεται σε γραφειοκρατική εργασία.
  Καταγγελίες για οικοδομές
Από την εμπειρία που έχουν οι επιθεωρητές, ο κ. Μανσούδης επισήμανε τη δυσκολία των εργοδοτών να λάβουν καινούργια μέτρα λόγω της οικονομικής κατάστασης: «Τα περισσότερα μέτρα δεν έχουν μεγάλο κόστος. Το πρόβλημα δημιουργείται, όταν τα μέτρα δεν έχουν ληφθεί από την αρχή και πρέπει μια επιχείρηση να τα υλοποιήσει στη συνέχεια. Αν, δηλαδή, γίνει σχεδιασμός μιας επιχείρησης από την αρχή και λάβει υπ’ όψιν τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν απευθυνθεί σε ειδικούς, τότε τα μέτρα λαμβάνονται και σωστά και είναι πιο οικονομικά. Μετά οι παρεμβάσεις μπορεί να μην είναι εύκολο να γίνουν για να έχουμε σωστά αποτελέσματα», σχολίασε ο κ. Μανσούδης.
Η συχνότερη καταγγελία στην υπηρεσία αφορά στα μέτρα ασφαλείας σε οικοδομές, η οποία συνήθως δε γίνεται από τους εργαζόμενους, αλλά από πολίτες.
Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μανσούδης, πως συμβαίνουν εργατικά ατυχήματα, τα οποία δεν αναγγέλλονται από τους εργοδότες, όχι για λόγους απόκρυψης, αλλά διότι, όπως δηλώνουν, δε γνωρίζουν πως πρέπει να προβούν σε αυτό.
Οι καταγγελίες, πάντως, στο Νομό Μεσσηνίας, για θέματα υγιεινής και ασφάλειας δεν είναι πολλές.
  Ανασφάλιστοι
Από το καλοκαίρι του 2013 η υπηρεσία συμμετέχει και στους ελέγχους για την ανασφάλιστη εργασία, ενώ λειτουργεί και η Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου Οικοδομικών Έργων και Εργοταξίων στο Νομό Μεσσηνίας.
«Έχει μειωθεί σημαντικά η ανασφάλιστη εργασία, από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου που προβλέπει υψηλά πρόστιμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πρόσφατα σε ελέγχους που κάναμε στο κέντρο πόλης εκτός Καλαμάτας, ήταν όλοι οι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι. Δεν υπήρχε κανένας ανασφάλιστος. Είναι πολύ υψηλά τα πρόστιμα. Σε επιχείρηση που είχε δύο ανασφάλιστους εργαζόμενους, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ήταν 22.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κλείσιμο μια επιχείρηση, και είναι άδικο και για τον εργοδότη και για τους εργαζόμενους. Τα μεροκάματα πλέον είναι πολύ χαμηλά και δε συμφέρει έναν εργοδότη να το διακινδυνεύει. Απλώς κάποιοι εργοδότες ακόμα δεν το καταλαβαίνουν αυτό», κατέληξε ο κ. Μανσούδης.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Οριστικά εκτός ΕΣΠΑ οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί στην Τριφυλία          
           
115 μικρά παιδιά και οι οικογένειές τους «στον αέρα»…
 Οριστικά εκτός ΕΣΠΑ - Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» - έμειναν οι τέσσερις Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Τριφυλίας (Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Κυπαρισσίας και Κοπανακίου), σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες επιλέξιμων δομών που αναρτήθηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 24 Ιουλίου στην ηλεκτρονική σελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).
Αυτή η πολύ δυσάρεστη εξέλιξη έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Πλέον, τουλάχιστον, 115 μικρά παιδιά και οι οικογένειές τους βρίσκονται «στον αέρα», καθώς χάθηκε η ευκαιρία και δυνατότητα επιδότησης, από το ΕΣΠΑ, της θέσης των παιδιών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
Οι γονείς αγωνιούν για το τι θα γίνει με τα μικρά παιδιά τους και τους έχει κυριεύσει η αβεβαιότητα για τη νέα σχολική χρονιά.
Στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα, το οποίο έχει οικονομικές, κοινωνικές αλλά και πολιτικές προεκτάσεις, αναφερθήκαμε και σε χθεσινό ρεπορτάζ του «Θ».
Όπως μας είπαν γονείς που επικοινώνησαν μαζί μας, είδαν, από τη Δευτέρα, στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΕΤΑΑ ότι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Τριφυλίας δεν ήταν στους πίνακες των προσωρινά επιλέξιμων δομών, όπως δεν ήταν και στους πίνακες των προσωρινά μη επιλέξιμων δομών. Πολλοί γονείς θεώρησαν πως ίσως η Δημοτική Αρχή και ο Φορέας Κοινωνικής Προστασίας, στον οποίο υπάγονται διοικητικά και λειτουργικά οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, δεν έκαναν αίτημα για να ενταχθούν στη Δράση, είτε κάποια εμπλοκή παρουσιάστηκε και έμειναν εκτός.
Αν δε, αναλογιστεί κανείς ότι την περίοδο 2013 – 2014, στη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», του ΕΣΠΑ, στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Τριφυλίας (Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Κυπαρισσίας και Κοπανακίου) οι θέσεις ήταν 115, τότε μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της αναστάτωσης.
Θυμίζουμε πως, στο χθεσινό φύλλο του «Θ», αναφέραμε την επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού του δήμου Τριφυλίας, Ζαχαρία Κανελλόπουλου. Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και άφησε αιχμές για γραφειοκράτες και τυπολάτρες στο Δημόσιο και την ΕΕΤΑΑ, που χωρίς ουσιαστικό λόγο προκάλεσαν αναστάτωση, αφήνοντας εκτός των πινάκων προσωρινά επιλέξιμων δομών τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της Τριφυλίας, σημειώνοντας πως το θέμα ήταν τυπικό και όχι ουσιαστικό και θα λυνόταν μέχρι εχθές.
Ωστόσο, οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Τριφυλίας είναι εκτός των οριστικών πινάκων των επιλέξιμων δομών του ΕΣΠΑ! Σε χθεσινή μας επικοινωνία, ο κ. Κανελλόπουλος σημείωσε πως έχει εκπλαγεί δυσάρεστα, γιατί διαφορετική ήταν η πληροφόρηση που είχε, ενώ εξέφρασε ελπίδες για προσθήκη ίσως – εντός των προσεχών ημερών – στους πίνακες και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Τριφυλίας, για τους οποίους έγιναν και κυβερνητικές παρεμβάσεις στο ΥΠΕΣ.
Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δομές του Δήμου Τριφυλίας (Φορέας Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού) αποκλείστηκαν από το διαγωνισμό, καθώς στο φάκελο του αιτήματος φέρεται να μην υπήρχαν όλα τα απαιτούμενα από την πρόσκληση δικαιολογητικά έγγραφα, όπως πρακτικό απόφασης του αρμόδιου οργάνου του νομικού προσώπου με το οποίο παρέχεται εξουσιοδότηση προς το νόμιμο εκπρόσωπό του να υποβάλει τη συγκεκριμένη αίτηση – προσφορά και να υπογράψει τη σύμβαση, δεσμεύοντας το Φορέα με μόνη την υπογραφή του έναντι της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και απόφαση του αρμόδιου οργάνου με την οποία ορίζονταν αυτοί που εκπροσωπούν και δεσμεύουν το Φορέα.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα: Ποιος ή ποιοι από το Φορέα είναι αρμόδιοι και υπεύθυνοι; Ποιος ή ποιοι δεν άσκησαν όπως όφειλαν τα καθήκοντά τους; Ποιος ή ποιοι ευθύνονται για τον αποκλεισμό του Φορέα από το διαγωνισμό; Ποιος ή ποιοι ευθύνονται που έμειναν εκτός ΕΣΠΑ και οι τέσσερις Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Τριφυλίας; Ποιος ή ποιοι θα αναλάβουν την πολιτική ευθύνη απέναντι στα μικρά παιδιά και τις οικογένειές τους που βρέθηκαν «στον αέρα» οικονομικά και κοινωνικά; 
 
*** Νέο τηλεφωνικό κέντρο στο Διοικητήριο
   
Σε αντικατάσταση του τηλεφωνικού κέντρου που λειτουργεί στο Διοικητήριο, με νέο, σύγχρονο, προχωρά η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας Η αντικατάσταση θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, 28 Ιουλίου, μετά τη 1.00 το μεσημέρι. Λόγω του ότι το εγχείρημα είναι πολύπλοκο και εμπεριέχει αρκετές δυσκολίες, ενδεχομένως να παρουσιαστούν κάποιες δυσλειτουργίες τις δύο ή τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας του νέου τηλεφωνικού κέντρου. Για το λόγο αυτό ζητείται κατανόηση του κοινού για τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν. -

***  Στ. Αναστασόπουλος: Ο κ. Νίκας να ασχολείται με τα του Δήμου Καλαμάτας         
           
 «Σενάρια τα περί κλειστού δρόμου Ριζόμυλου – Καλαμάτας»
Ξεκάθαρη και σαφή προειδοποίηση προς το Δήμο Καλαμάτας, να μην ασχολείται με ζητήματα εκτός των διοικητικών του ορίων, στέλνει εμμέσως με δήλωσή του ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, με αφορμή τη δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, περί κλειστού αυτοκινητόδρομου για το Ριζόμυλο – Καλαμάτα.
Μπορεί ο κ. Αναστασόπουλος να σημειώνει ότι «η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας προφανώς αναφέρεται στον τύπο του οδικού άξονα εντός των διοικητικών της ορίων», αλλά είχε ήδη τονίσει ότι «σενάρια περί κλειστού τύπου δρόμου ανήκουν στο παρελθόν».
  «Το παρακολουθούμε»
Ειδικότερα, ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε αρχικά: «Χαιρόμαστε που ένα έργο άκρως αναπτυξιακό, όχι μόνο για το Δήμο Μεσσήνης, αλλά και για όλο το νομό, βρίσκεται στην τελική ευθεία της υλοποίησης».
Σχετικά με τα δημοσιεύματα για την υλοποίηση του οδικού άξονα Ριζόμυλος - Καλαμάτα, ο δήμαρχος Μεσσήνης επισήμανε ότι εδώ και καιρό παρακολουθεί και γνωρίζει τις εξελίξεις της οριστικής πλέον μελέτης του έργου, ώστε να είναι δυνατή η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Όπως είπε, μάλιστα, πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ Διεύθυνσης Μελετών Έργων Οδοποιίας (ΔΜΕΟ) του υπουργείου και του αναδόχου μελετητή.
  Σενάρια
«Η ενημέρωση που έχουμε από το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, αλλά και το μελετητή της οριστικής μελέτης, είναι ότι αυτή εκπονείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης και των απαιτήσεων της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Μεσσήνης.
Άλλωστε, αυτά αποτυπώθηκαν στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου, η οποία είναι δεσμευτική από τον ανάδοχο της οριστικής μελέτης.
Καταφέραμε, μέσω των αποφάσεών μας, σημαντικές βελτιώσεις και τροποποιήσεις των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του δρόμου εντός των ορίων του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Μεσσήνης.
Στόχος μας είναι με την υλοποίηση του οδικού άξονα η εξυπηρέτηση των διερχομένων, η αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης της Μπούκας,  η ανοικοδόμηση της περιοχής πολεοδόμησης και η αξιοποίηση της τουριστικής ζώνης Μπούκας – Ανάληψης.
Σενάρια περί κλειστού τύπου δρόμου ανήκουν στο παρελθόν, η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, προφανώς, αναφέρεται στον τύπο του οδικού άξονα εντός των διοικητικών της ορίων», υπογράμμισε ο κ. Αναστασόπουλος.   Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Συστράτευση δυνάμεων ζήτησε ο δήμαρχος Παν. Νίκας για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας         
           
Ικανοποίηση εξέφρασε  χθες ο δήμαρχος, «διότι καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας χωρίς προβλήματα και με επιτυχία. Κι αυτό, διότι αντιμετωπίσαμε τεράστιες δυσκολίες λόγω των υπερεντάξεων έργων και της μη χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ. Υπήρξε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 200.000 ευρώ, που είναι το ένα τρίτο, ίσως και κάτι παραπάνω, του κόστους του».
Ο κ. Νίκας ευχαρίστησε και επαίνεσε την καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, Βίκυ Μαραγκοπούλου, και την ομάδα που την πλαισιώνει, καθώς και την Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, για τις προσπάθειές τους ώστε να ετοιμάζεται και να διενεργείται με άρτιο τρόπο το Φεστιβάλ. Το χαρακτήρισε, δε, «ένα παράθυρο ανοιχτό της πόλης μας προς την Ευρώπη και τον κόσμο».
Σχετικά με το 21ο Φεστιβάλ, εκείνο του 2015 δηλαδή, ζήτησε τη συστράτευση όλων και την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, ώστε η διενέργειά του να χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ ή από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τούτο, επειδή αδυνατεί ο Δήμος να σηκώσει το βάρος της πραγματοποίησης του Φεστιβάλ.
  ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ Β. ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΗ ΔΗΜΟΤΗ
Ένεκεν των καλών υπηρεσιών της, επί δύο δεκαετίες, ο Δήμος Καλαμάτας ανακήρυξε τη Βίκυ Μαραγκοπούλου επίτιμη δημότη. Ο δήμαρχος ανάρτησε χθες το μεσημέρι τη φωτογραφία της στο Δημαρχείο και δήλωσε ότι η σχετική τελετή θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισής της.
Η κυρία Μαραγκοπούλου, κατά πρώτον για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, ευχαρίστησε το δήμαρχο «για τις πολύ μεγάλες του προσπάθειες να γίνει το Φεστιβάλ», επισημαίνοντας ότι «έχουμε ολοκληρώσει το Φεστιβάλ με πολύ μεγάλη επιτυχία και στην ποιότητα την καλλιτεχνική και στην προσέγγιση και στην υλοποίησή του».
Κατά δεύτερον, απηύθυνε εκ βαθέων ευχαριστίες προς το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανακήρυξή της ως επίτιμης δημότη Καλαμάτας. Χαρακτήρισε, δε, το γεγονός της ανάρτησης της φωτογραφίας της μεταξύ εκείνων των επιτίμων δημοτών «μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής μου».
Η κα Μαραγκοπούλου πρόσθεσε πως «οι δεσμοί που με συνδέουν μ’ αυτή την πόλη είναι ουσιαστικοί. Την έχω αγαπήσει αυτή την πόλη και μου έχει δώσει μεγάλες χαρές».
  Ο ΘΕΣΜΟΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΑ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ
Φιλοξενούμε σήμερα τις απόψεις δύο δημοσιογράφων, που ασχολούνται με την τέχνη και όχι μόνο, οι οποίοι σχολίασαν με το δικό τους τρόπο τα όσα παρατήρησαν στη φετινή διοργάνωση. Πρόκειται για τη συμπατριώτισσά μας Βένα Γεωργακοπούλου, αρχισυντάκτρια στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον Γιώργο Σαρηγιάννη, από την ιστοσελίδα του με τίτλο «Το τέταρτο κουδούνι».
Βέβαια, οι απόψεις τους είναι αποσπασματικές, αλλά θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν - έστω κι έτσι- στο γενικότερο προβληματισμό.
Η Βένα Γεωργακοπούλου γράφει μεταξύ άλλων:
«“Όταν λόγω ανάγκης, λόγω κρίσης, δεν μπορείς να έχεις όλες τις παραστάσεις που θέλεις και το πρόγραμμα πρέπει να είναι μαζεμένο, ένα σκέφτεσαι: πάλι καλά που γίνεται το φεστιβάλ, αυτό προέχει. Και μετά προσέχεις τις επιλογές σου. Κάθε παράσταση οφείλει να είναι μια εμπειρία για το κοινό, ένα γεγονός. Άσχετα αν του αρέσει ή όχι”.
Η Βίκυ Μαραγκοπούλου το πέτυχε αυτό φέτος απολύτως. Το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, εκ των πραγμάτων εορταστικό και φορτισμένο με συγκίνηση, έχει μόνο έξι παραστάσεις. Η μία, όμως, είναι δυνατότερη από την άλλη. Τις τέσσερις προλάβαμε να δούμε, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους σε ύφος και κλίμακα, και δύσκολα μπορούμε να διαλέξουμε.
Κι όμως, μέσα στις γεμάτες αίθουσες (sold out οι παραστάσεις), έξω από το Μέγαρο Χορού (δεύτερη χρονιά που λειτουργεί), ακόμα και πάνω στο Αμφιθέατρο του Κάστρου, που η ομορφιά της πόλης και του Μεσσηνιακού κόλπου από ψηλά σού σφίγγει την καρδιά, υπάρχει μια αίσθηση ανησυχίας. Ποιο είναι το μέλλον του θεσμού; Έχει μέλλον;
Η παρουσία, βέβαια, του υπουργού Πολιτισμού Παναγιώτη Τασούλα τη μέρα της πρεμιέρας (Πέμπτη 17 Ιουλίου) και η υπόσχεσή του ότι θα στηρίξει το φεστιβάλ, μαζί και το πείσμα του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα (το επιβεβαιώνει η Βίκυ Μαραγκοπούλου) να δώσει μάχη για να ενταχθεί ο θεσμός στο ΕΣΠΑ, δημιουργούν μια κάποια αισιοδοξία. Δε διαλύουν, όμως, τα σύννεφα. Είναι ένας αγώνας δρόμου που ξεκινά κάπως αργά και χωρίς σίγουρα αποτελέσματα.
Ελληνική πατέντα. Στην περίπτωσή μας, καλαματιανή. Να το πούμε. Με τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα του φεστιβάλ, που πιστώνονται όλα στη Μαραγκοπούλου και τους συνεργάτες της (92 διεθνείς και 42 ελληνικές ομάδες σε 20 χρόνια, ανάμεσα στις πρώτες τα τοπ ονόματα παγκοσμίως, θα θέλαμε μια σελίδα για να αναφέρουμε έστω μερικά) συνυπάρχει και μια πολιτική χαλαρότητα, που βάζει βαρίδια στο θεσμό.
Παράδειγμα τρανό η λειτουργία (αλλά και η εικόνα) του Μεγάρου Χορού. Δεν είναι λίγα τα προβλήματα, που έχει ακόμα μπροστά του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πέρασε ένα ολόκληρο χειμώνα κλειστό! Ούτε ότι ο εξωτερικός χώρος ενός τόσο λαμπρού, μοντέρνου, άψογου κτηρίου είναι μέσα στα χώματα και τα αγριόχορτα. Α, αυτές οι εργασίες δεν εντάχθηκαν στο ίδιο ΕΣΠΑ, μαθαίνουμε έκπληκτοι».
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Σαρηγιάννης υπογραμμίζει: «20ό Φεστιβάλ, λοιπόν, πια. Ένα επίτευγμα! Ξαναβρήκα, χάρη σε Καλαματιανούς φίλους, φιλόξενους και ζεστούς, το Φεστιβάλ μετά από έξι χρόνια απουσίας μου -από το 2007 είχα να έρθω.
Το ξαναβρήκα στεγασμένο πια στο πολυπόθητο Μέγαρο Χορού που χάρη στα ΕΣΠΑ έχει υψωθεί -πέρσι εγκαινιάστηκε-λειτουργικό, με τις δύο αίθουσές του -την Κεντρική και το Στούντιο- και που τα έχει τα ελαττώματά του -πολύ μεγάλα φουαγιέ, πολύ μικρό το Στούντιο- αλλά η βασική του αίθουσα έχει μία σχέση (εξαίρετης) σκηνής-αμφιθεάτρου την οποία σπάνια συναντάς.
Απογοητεύτηκα -αλγεινή η εντύπωση όταν μπαίνεις…-, για να αρχίσω από τα αρνητικά, από τον περιβάλλοντα το Μέγαρο χώρο -ένα οικόπεδο με χώμα, πέτρες και ξερόχορτα, περιφραγμένο με κοτετσόσυρμα και από πάνω με σύρμα αγκαθωτό και σε μια γωνιά ακόμα το εργοτάξιο-, ρώτησα «γιατί;», μου απάντησαν πως η εξωτερική διαμόρφωση είναι άλλου παπά- ή, σωστότερα, άλλου ΕΣΠΑ- Ευαγγέλιο και κανείς δεν ξέρει ακόμα πότε θα υλοποιηθεί. Απογοητεύτηκα και μαθαίνοντας πως, πέραν των οκτώ ημερών του Φεστιβάλ, δεν ξέρουν ακόμα τι ακριβώς να το κάνουν το κτήριο και πως τώρα είναι που ετοιμάζεται σχετική μελέτη...».  Του Αντώνη Πετρόγιαννη 
 
***  Αθλητική  ενημέρωση :

*** Μια 18άδα στις χθεσινές δοκιμές της Καλαμάτας που ολοκληρώνονται σήμερα         
    

Συνολικά 18 ποδοσφαιριστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΣ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ προκειμένου να δοκιμαστούν υπό την επίβλεψη του νέου τεχνικού της ομάδας Νίκου Κουρμπανά, στο γήπεδο του Ασπροχώματος.
Οι παίκτες, αφού αρχικά εκτέλεσαν ασκήσεις υπό τις οδηγίες του γυμναστή Ευτύχη Τασιόπουλου -ο οποίος συνεχίζει για μια ακόμη χρονιά σε αυτό το ρόλο- χωρίστηκαν στην συνέχεια σε δυο ομάδες και έπαιξαν διπλό στα 3/4 του γηπέδου. Ο Νίκος Κουρμπανάς έκανε παρατηρήσεις κατά την διάρκεια του αγώνα ενώ το ίδιο συνέβη και κατά την εκτέλεση ασκήσεων που
ακολούθησαν. Στο πλευρό του ήταν ο Ιωσήφ Λουκάς, που επίσης ανανέωσε τη συνεργασία του με την Καλαμάτα, ενώ το ζέσταμα των δυο τερματοφυλάκων έκανε ο Σωκράτης Κοψαχείλης.
Μεταξύ άλλων ο κ. Κουρμπανάς είχε την ευκαιρία να «τσεκάρει» τους τρεις νεαρούς της Μαύρης Θύελλας, που συνεχίζουν από το περυσινό ρόστερ. Ο λόγος για τους Νίκο Βασιλόπουλο, Βασίλη Κακαλή και Ηλία Κουντάνη, οι οποίοι μπορεί να μην πήραν τις ευκαιρίες που ήθελαν στο περυσινό πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, όμως ήταν εμφανής η αγωνιστική τους εξέλιξή.
Το παρών στο γήπεδο του Ασπροχώματος έδωσε το νέο απόκτημα της Καλαμάτας Τάσος Χριστοφιλέας, όπως επίσης και ο Κώστας Ηλιόπουλος.
Οι δοκιμές θα συνεχιστούν και σήμερα, πάλι στις 18:00, στο γήπεδο Ασπροχώματος.

*** ΑΣΤΕΡΑΣ  Τρίπολης  - ΡΟΒΑΝΙΕΜΙ  Φιλανδίας  4-2  .-   Europa League
Ο  Αστέρας  Τρίπολης  Προκρίνεται  για  την επόμενη φάση για  το Εουρώπα Λιγκ .-
Τα  γκολ  : 12΄ Κουρμπέλης , 45΄πεν. και  73΄ Ντε Μπλάσις  , 53΄Μακιτάλο , 62΄Λοχτενμάκι , 82΄ Μπακασέτας .-
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βιτάλι Μέσκοφ (Ρωσία)
ΚΟΚΚΙΝΗ: 45΄+ Σάλγκρεν
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ουσέρο - Μαγιάβα
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Στάικος Βεργέτης): Μπαντής, Παντελιάδης, Σανκαρέ, Λούι, Γκοϊάν, Ουσέρο, Ρόλε, Κουρμπέλης (72΄ Μπακασέτας), Ντε Μπλάσις, Μάσα (75΄ Μουνάφο), Μπαράλες (69΄ Μπαντιμπανγκά).
ΡΟΒΑΝΙΕΜΙ (Γιούχα Μάλινεν): Σάλγκρεν, Λαντενμάκι, Μαγιάβα, Όμπιλορ, Οκόνεν, Μακιτάλο, Οτάρου (45΄+ Φόρσμαν), Σάξμαν, Κόκο (71΄ Μπάτσου), Γκέι, Νιάσι (84΄ Λάχτινεν).

***Φιλικό  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  ΑΘΗΝΩΝ  2-1 .-
  Τα  γκολ  : 19΄ Μπρίτο  , 34΄ Πέτριτς , 77΄ Κλωναρίδης  , 89΄ πεν. αστόχισε ο Μπέργκ .-
Παναθηναϊκός (Γιάννης Αναστασίου): Κοτσόλης (86’ Στιλ), Κουτρουμπής, Σίλντενφελντ (67’ Κλωναρίδης), Νάνο (80’ Χουχούμης), Τριανταφυλλόπουλος (74’ Σπυρόπουλος), Μέντες, Ατζαγκούν (59’ Ντίνας), Ζέκα, Πράνιτς (56’ Λαγός), Μπεργκ, Πέτριτς (59’ Καρέλης).
Ατρόμητος (Γιώργος Παράσχος): Τσενάμο (64’ Μπάρκας), Ταυλαρίδης, Φυτανίδης (84’ Παπασπύρος), Μπρίτο (46’ Τάτος), Γεωργίου (46’ Ναπολεόνι), Νάστος (46’ Κιβρακίδης), Γιαννούλης (64’ Κούρος), Καραμάνος (46’ Ταβάρες), Δημούτσος (46’ Μπάλλας), Λαζαρίδης (65’ Θεολόγου), Γκαρσία (65’ Νεκουέμ).

*** Φιλικό  : ΠΑΟΚ Θεσσαλονικης  -ΚΑΜΠΟΥΡ  1-1  .-(Στην Ολλανδία)
Τα  γκολ : 14΄ Αθανασιάδης , 41΄Μέλεγκ .
Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:Καμπούρ: Νινχάις, Περέιρα, Ράινεν, Ντίικστρα, Μπίικερ, Μπάκερ, Ελ Μακρινί (73' Μακ Ιντος), Ράσνακ (80" Σόοτστρα), Σέπερς (73΄ Σιέπερς), Ογκμπέτσε, Μέλεγκ.
ΠΑΟΚ: Ιτάνζ (30' Mελίσσας), Ρατς, Κατσικάς, Βίτορ, Κίτσιου, Σαββίδης, Τζανδάρης, Γκολάσα, Μάρτενς, Κουλούρης, Αθανασιάδης.
Στην επανάληψη αγωνίστηκε η εξής ομάδα: Γιακουμης Κωνσταντινιδης Σπυροπουλος, Κιοσε, Σκονδρας, Κατσε, Πολυζος, Παναγιωτουδης, Μακ, Περέιρα, Ποζογλου.

*** Φιλικό  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Πειραιώς -ΙΝΤΕΡ  3-0 .- (Στο Τορόντο)
Τα  γκολ  : 16΄ Τζόρι , 50΄ Διαμαντάκος , 78΄ Μπουχαλάκης .-
Ολυμπιακός (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Ελαμντελαουΐ (72’ Σαλίνο), Μαζουάκου (72’ Μπουχαλάκης), Μανωλάς (46’ Αυλωνίτης), Αμπιντάλ (61’ Σιόβας), Κασάμι (72’ Γκαζαριάν), Σάμαρης (46’ Μανιάτης), Τσόρι (61’ Κολοβός), Φουστέρ (46’ Χολέμπας) , Ντοσεβί (61’ Σαβιόλα), Παπάζογλου (46’ Διαμαντάκος)
Δεν αγωνίστηκαν: Μέγιερι, Χουτεσιώτης, Εντινγκά, , Παπαδόπουλο, Γιαταμπαρέ, Μπονγκ, Φορτούνης.
Μίλαν (Ιντζάγκι): Γκάμπριελ (62’ Αγκάτσι), Τζακάρντο (76’ Ντε Τσίλιο), Ραμί (62’ Άλεξ), Μπονέρα (62’ Μεξές), Αλμπερτάτσι, Πόλι (76’ Μαστάλι), Κριστάντε, Σαπονάρα (84’ Μόντιτς), Νιάνγκ (76’ Χόντα), Ελ Σαραουϊ, Πατσίνι.
Δεν αγωνίστηκαν: Αμπάτε, Κοντσάντ, Σιμίκ, Ζαπάτα, Μπένεντιτς, Εσιέν, Μουντάρι, Πινάτο, Μπαλοτέλι, Ντι Μολφέτα, Μαστούρ, Μενέζ.

*** Νέο συμβόλαιο υπέγραψε στην Τβέντε ο Μεσσήνιος Αντώνης Σταθόπουλος!

 Ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός έκανε ο νεαρός Αντώνης Σταθόπουλος, ο οποίος υπέγραψε προχθές νέο συμβόλαιο, κατάρτισης όπως ονομάζεται, στην Τβέντε. Ο 16χρονος Φιλιατρινός επιθετικός συνεχίζει έτσι για δεύτερη συνεχή σεζόν στον ολλανδικό σύλλογο, έχοντας εντυπωσιάσει με την περυσινή του παρουσία στην ακαδημία, αλλά και με τις εμφανίσεις τους στην εθνική Ελλάδος Κ17. Την είδηση αναβάθμισης της συνεργασίας προβάλλει εμφατικά το επίσημο σάιτ της Τβέντε, όπου και φιλοξενούνται δηλώσεις του νεαρού Σταθόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι έχει πλέον προσαρμοστεί στις Κάτω Χώρες, είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για την υπογραφή του νέου συμβολαίου που αποτελεί γι’ αυτόν κίνητρο να προσπαθήσει περισσότερο και να γίνει ακόμη καλύτερος. «Θέλω να ζήσω σημαντικές στιγμές με την Τβέντε τη νέα σεζόν και να τη βοηθήσω να πάει όσο γίνεται ψηλότερα» δήλωσε ακόμη ο πολλά υποσχόμενος Τριφύλιος ποδοσφαιριστής, συμπληρώνοντας ότι στόχος του είναι να παίξει στην ανδρική ομάδα! - 

***


ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ λίγο πριν  την Αγία  Παρασκευή
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   
http://www.youtube.com/stamos01 ,          3513     video.-        
 http://www.youtube.com/stamatios01 , =  1973    video .- 
 http://www.youtube.com/vlasiskal , =        1963  video.- 
Σύνολον                                                       7449  βίντεο   .-

Στην  ΠΟΛΙΑΝΗ
 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2579  .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  270   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

Μνημείο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ  στην ΠΟΛΙΑΝΗ  Μεσσηνίας  2014
 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    598.–
~  https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   196 .-
http://www.twitter.com/stamos01/ ,

 ΑΓΙΑ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  Άνω  Αρφαρά
  ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2014 : 
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .- 
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/28-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 .-


 ΑΝΩ  ΑΡΦΑΡΑ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 

 ***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΙΟΥΝΙΟΥ    2014   :


  ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/01-2014.html , Άρωμα Κυριακάτικης ενημέρωσης 01 Ιούνιος 2014,.-    


 ~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/16-2014.html , ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ  ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ  Δευτέρα  16  Ιουνίου  2014  

~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/06/16-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 16 Ιουνίου 2014 .-
 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/06/28-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ - Η  Ιστορία Κυπέλλου Παγκοσμίου  Ποδοσφαίρου  Σάββατο 28 Ιουλίου  2014 .-


~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/06/29-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 29 Ιουνίου 2014 .-


~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/06/30-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσής Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 .-


  

 Στο  Άνω  Αρφαρά 2014

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2014 :


~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-


~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Άρωμα Ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-


~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014 .-


~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014.-


  ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/03-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 03 Ιουλίου 2014 .-


~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/04-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Παρασκευή 04 Ιουλίου 2014 .-


~ . http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014 .-


~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014  .-


~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-


~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html , Επιλογές Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-


~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης 10 Ιουλίου 2014 .-


~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/78-9-2014.html , Τριήμερη  εκδρομή  στα  Τσουμέρκα 7.8.και 9  Ιουλίου  2014  , Πέμπτη  10  Ιουλίου  2014 .-  


~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 .-


~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-


~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html .,


 Άρωμα  Ελλάδας  από τριήμερη  εκδρομή στα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-


~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/12-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12 Ιουλίου 2014.-


~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/13.html  ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 .-


~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/13-20124.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 13  Ιουλίου  20124 .-


~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/14-2014.html ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης    Δευτέρα 14  Ιουλίου  2014 .-


~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/15.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 15 Ιουλίου 2014 , .- ~


~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html ,


~ Επιλογές  Τετάρτη  16  Ιουλίου  2014  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html , 


~  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  17  Ιουλίου  2014 :    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-


~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 :    http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,.-


 ~  Ανθολόγιο Επιλογών Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014    :   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,


~   Άρωμα Επιλογών Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014  :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-


~   Το    αγιάζι   της  ενημέρωσης  Παρασκευή 18  Ιουλίου  2014  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/18-2014.html  , .-  


~   ΕΠΙΛΟΓΕΣ Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/18-2014.html ,.-


~    ΕΠΙΛΟΓΕΣ Θεμάτων ,  Παρασκευή  17  Ιουλίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-


~   Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 19 Ιουλίου 2014     :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/19-2014.html , .-


~   Άρωμα  ενημέρωσης  Κυριακή  20  Ιουλίου  2014         :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/20-2014.html ,.-


~   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 20  Ιουλίου  2014  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2014/07/20-2014.html ,


~   Επιλογές  ,  Κυριακή  20 Ιουλίου  2014     : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/20-2014.html , .-


~ Επιλογές Θεμάτων Δευτέρα 21 Ιουλίου  2014     : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / , .-


~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014      :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/21-2014.html  , .-


~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  22 Ιουλίου  2014     : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/22-2014.html , .-


~ Επιλογές Θεμάτων  Τρίτη  22 Ιουλίου  2014    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/22-2014.html , .-

~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/23-2014.html  ,
~ Επιλογές  θεμάτων  Τετάρτη  23  Ιουλίου  2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/23-2014.html  , .-
~ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ και  ΜΟΝΑΧΟΙ από το Αρφαρά  Μεσσηνίας  Πέμπτη 24  Ιουλίου  2014  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/24-2014.html ,
~  Άρωμα ενημέρωσης Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014   :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/07/24-2014.html , .- 
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Παρασκευή  25 Ιουλίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/25-2014.html , .-
  Άρωμα από το αγιάζι της ενημέρωσης 26 Ιουλίου 2014    :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/07/26-2014.html , .-

 
Μια  παλιά  καρυδιά,  στο  πέρασμα  του  χρόνου....  , στο Πάνω  Αρφαρά , μας  εγκατέλειψε ... ο χρόνος  όλα τα  τρώει ...
~ ** Συνεργάτης σε Ιστολόγια Αναρτήσεων  :
 http://www.twitter.com/stamos01/                                   
 STAMOS -ARFARA -GREECE   ,
Arfara-Messinias- asteras-arfaron  ,
Stamos Arfara Messinias Greece  ,
ARFARA - KALAMATAS  ,
ASTERAS ARFARON 2011                                                    
Arfara-Messinias 2  ,                                              
stamos-dynami                                             
Arfara-Messinias 
  Arfara-Messinias 1 - FOTOS 
vlasios             
 Stamos Arfara Messinias Greece


~* * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ        
 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- .-    552  .                                                         
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-         
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-                                                                                       ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-                                                        ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ        ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-                                                                
http://www.travelstyle.gr/portal/gr/destination_articles.php?dest_id=0&id=22559 , ΚΑΛΑΜΑΤΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.- 
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013.html  , Άρωμα  Ελλάδας Όμορφες  διαδρομές  Τρίτη  Δεκέμβρης  2013  .-         
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/02/09022014-10-02-2014.html  , Διαδρομές  στην όμορφη  Ελλάδα μας  Κυριακή 09/02/2014 , Δευτέρα 10-02-2014 .-                                                ~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην όμορφη Ελλάδα μας Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 .-              
 ~  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/04/2742014.html , ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΠΑΤΩΝ 27/4/2014 .- Από  επίσκεψη .-                
~   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-
~    www.aroma-elladas.gr  .-

 
~** ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΑΠΟ  50   ΜΠΛΟΚΣ  ΠΟΥ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ : ~  http://www.sportstonoto.gr/  .ΣΠΟΡ ΝΟΤΟΥ.-                  
http://xristianos.gr /     
 ~    www.aroma-elladas.gr   .-http://www.sportstonoto.gr/  .ΣΠΟΡ ΝΟΤΟΥ.-     www.aegeantv.gr/        
www.iatropedia.gr , www.deree.com  , 
http://www.defencenet.gr/defence/index.php , ΕΙΔΗΣΕΙΣ      www.astrologos.gr  ,   ΛΙΤΣΑ ΠΑΤΕΡΑ .- 

~  http://syllogos-pamisos.blogspot.gr/2014/04/106.html    Σύλλογος  Μεσσήνης –Νησιωτών  ο  ΠΑΜΙΣΟΣ .-                                             
 ~  http://paovardas.blogspot.gr  , = ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ .-
 www.sintagespareas.gr, ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ     
 ~  www.potami.gr  Σταύρος  Θεοδωράκης .-                                            
 www.epirustv1.gr  = ΗΠΕΙΡΟΣ ΤV1                          
~ http://www.tithafame.gr/,www.novasports.gr ,,  www.kalamatain.gr ,  www.batzolis.gr  - http://www.dikisports.blogspot.gr    ,  http://www.twitter.com/stamos01/www.sintagespareas.gr = Οι  συνταγές της παρέας      www.dibidabo.com    , https://www.facebook.com/my.dibidabo , https://twitter.com/mydibidabo  ,                                         
http://www.lifo.gr/team/gnomes/45114 , Η Ελληνική Ιστορία                                                     
www.123playgame.gr  , Δωρεάν  παιχνίδια .-  www.tv-market.gr , Τηλε-αγορές.-                   
 www.furby.gr , =Αναβάθμισης  προγράμματος περιήγησης .-    www.shoptv.gr  ,Τηλαγορές.-

www.best-ekloges.gr  ,                                              

 ~ www.ekloges14.gr , Στο  Κontra Channel .-    http://messiniaka.blogspot.com/ , ΜΕΣΣΗΝΙΑ.-                          https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.  -    552   φίλοι. -               www.liveu.gr , Πόπη  Τσαπανίδου   ,  www.oikoshopping.gr  ,  Προϊόντα .-   ~ www.rickmers.eu , www.rickmers.com   ,  www.nerit.gr  , http://www.markides.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=75 ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑ
 https://www.facebook.com/kkontanis ~ ~ Επιτάφιος  στην  ΚΕΡΥΡΑ  : http://youtu.be/iIef5JfP6aI ,    ΑΝΑΣΤΑΣΗ  στην  ΚΕΡΚΥΡΑ  2013 :                                                               
http://youtu.be/r-Fb8elIk7g ,  
Άνω  Αρφαρά  2014

***

3 σχόλια:

Unknown είπε...

*Πραότητα σημαίνει να παραμείνει ακίνητη και ατάραχη η ψυχή , τόσο στις ατιμίες όσο και στους επαίνους .- { Άγιος Ιωάννης ο Σιναϊτης }

Unknown είπε...

* Μεταξύ ενός θυμωμένου ανθρώπου και ενός λυσσασμένου θηρίου , στ΄ αλήθεια υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά .-

Unknown είπε...

~ Όταν μας κυριέψει το πνεύμα της οργής που σκοτίζει τη διάνοια , δεν είναι δυνατόν να γίνει η ψυχή μας ναός του Αγίου Πνεύματος .- { Όσιος Ιωάννης ο Κασσιανός } .-