Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS 2 Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS 2 Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016 :
~
Λεωφορείο έτους 1958 στην Αθήνα
~  Η φιλία [ή η αγάπη] είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα.

Η ζωή μας είναι μια διαδρομή

~ *** Η ατιμωρησία γεννά θράσος Ι Γ. Μασσαβέτας
Ο θάνατος του Στυλιανού Παττακού έγινε αντικείμενο ευρύτατου σχολιασμού στο Διαδίκτυο. Και το θλιβερό της υπόθεσης είναι ότι βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι, αν και δεν έζησαν, λόγω ηλικίας, τα μαύρα, τα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας, αναπαράγουν τα φληναφήματα περί του οικονομικού «θαύματος» της εποχής εκείνης.
Οτε πράγματι, για μια μερίδα Ελλήνων, αφού η περιουσία τους αυξήθηκε με την άνθιση της αντιπαροχής, αφού χαρίστηκαν τα δάνεια των αγροτών και αφού, με όσα είχαν βρει στα δημόσια ταμεία, οι κολονέλοι, ανέπτυξαν ένα ευρύ πρόγραμμα οδοποιίας και εξηλεκτρισμού της υπαίθρου, όλα ήταν καλώς καμωμένα. Τόσο ώστε κάποιοι υπερήλικες να μηρυκάζουν ακόμη το «πού είσαι ρε Παπαδόπουλε».
Με τη γνωστή ρητορική του ευφράδεια, ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε αμέσως απαντήσει στο ιδεολογικό σύνθημα των επιόρκων συνταγματαρχών, το περίφημο «Ελλάς Ελλήνων χριστιανών», με την καυστική συμπλήρωση: «Καθολικώς διαμαρτυρομένων». Ευρηματικότατο μεν ως ευφυολόγημα, πλην όχι ιδιαιτέρως περιγραφικό της αληθούς πραγματικότητας που χαρακτήριζε τα πρώτα έτη της δικτατορίας. Η πλειονότητα των συμπατριωτών μας δεν ήταν ούτε Παναγούληδες ούτε Μουστακλήδες. Δεν έδιναν καν σημασία στην προφητική προειδοποίηση του καθηγητή Σάκη Καράγιωργα, ενώπιον του στρατοδικείου που δίκαζε τα στελέχη της «Δημοκρατικής Αμυνας», όταν απαντώντας στον εφέτη Ατσάλη, που πρόβαλε αυτό το «οικονομικό θαύμα», είχε απαντήσει: «Οι Ελληνες του παρόντος τρώνε το ψωμί του μέλλοντος».
Ηταν η πλέον ακριβής περιγραφή της πραγματικότητας. Πλην, ήκιστα δημοφιλής στον εσμό των «φιλήσυχων πολιτών» που «κοιτούσε τη δουλίτσα του», τα συμφέροντά του και σκασίλα του αν κάποιοι «κομμουνισταί και άλλα καθάρματα» βασανίζονταν, σύρονταν στις φυλακές και τις εξορίες.
Είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η εντυπωσιακότερη συγκέντρωση με ομιλητή τον Παπαδόπουλο έγινε στο θεωρούμενο ως «κάστρο της δημοκρατίας», στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Τώρα, επειδή ζούμε σε μια εποχή συγχύσεων, όπου πια δεν ξεχωρίζει κανείς ευκόλως τι είναι «αντιδραστικό» και τι «προοδευτικό», ποιος εφαρμόζει πιο αντιλαϊκή πολιτική από τον άλλον, καθώς πληρώνουμε τις συνέπειες μιας καταιγίδας που ξεκίνησε ακριβώς από τον λαϊκισμό των χουντικών, με το μυστρί του Παττακού να είναι το σύμβολο «ανάπτυξης», τολμούν τα φαντάσματα του παρελθόντος να κρώζουν. Τολμούν να δίνουν μαθήματα «πατριωτισμού» εκείνοι που παρέδωσαν την Κύπρο στον Αττίλα.
Επόμενο και φυσικό ήταν. Ετσι συμβαίνει πάντοτε, όταν οι εγκληματίες, οι προδότες, οι δωσίλογοι, παραμένουν ουσιαστικώς ατιμώρητοι.
Γ.Π. Μασσαβέτας

*** Συνεχίζεται η κοροϊδία στη Μεσσηνία: Από εβδομάδα σε εβδομάδα το επίδομα για τις πλημμύρες
Την άλλη εβδομάδα πρόκειται να δοθούν τελικά τα 586 ευρώ της άμεσης ενίσχυσης στους 408 πλημμυροπαθείς του Δήμου Καλαμάτας, που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.
Και αυτό λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που πρέπει να υλοποιήσει ο δήμος. Τα 500.000 ευρώ, που εγκρίθηκαν ως έναντι ποσό για τις οικοσκευές που καταστράφηκαν και πρέπει να αντικατασταθούν, θα πάνε ακόμα πιο πίσω. Γιατί οι προβλεπόμενες διαδικασίες γι’ αυτά είναι ακόμα πιο χρονοβόρες, καθώς, σύμφωνα με το νόμο, απαιτείται φορολογική ενημερότητα από τους δικαιούχους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωσή μας από το δήμο, οι καταστάσεις με τους 408 δικαιούχους από την πόλη και τα χωριά, για τα 586 ευρώ, βρίσκονταν μέχρι και χθες στη Διεύθυνση Πρόνοιας. Αναμένεται να πάνε στο Λογιστήριο και στη συνέχεια στην Οικονομική Επιτροπή, μεθαύριο Πέμπτη, όπου θα εγκριθεί η διάθεση της πίστωσης. Οπότε, το πιθανότερο είναι οι επιταγές να μοιραστούν στους δικαιούχους την επόμενη εβδομάδα.
Οσον αφορά τις οικοσκευές, για την κατανομή των 500.000 ευρώ απαιτείται άλλη διαδικασία και θα χρειαστεί η κατάθεση φορολογικής ενημερότητας από τους δικαιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις οικοσκευές αναμένεται να εγκριθούν και άλλοι δικαιούχοι, καθώς μέχρι και χθες κατατίθεντο αιτήσεις από πληγέντες στη Διεύθυνση Πρόνοιας. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τις οικοσκευές λήγει 2 μήνες μετά τη θεομηνία, δηλαδή στις 7 Νοεμβρίου.  Γ.Σ.

***  Από 35 έως 85 ευρώ το εισιτήριο στη γραμμή Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη
Στα 85 ευρώ ανέρχεται η ανώτερη τιμή για την αεροπορική γραμμή Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη (απλή διαδρομή) για τη χαμηλή και μέση περίοδο.
Αυτό προκύπτει από την σύμβαση, που υπέγραψε η Olympic Air με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ανάλογα με τις παροχές της πτήσης (δυνατότητα μεταφοράς αποσκευών κ.ά.) η τιμή για τις συγκεκριμένες περιόδους μπορεί να είναι και αισθητά πιο χαμηλή, ακόμα και της τάξεως των 35-40 ευρώ για απλή διαδρομή.
Παράλληλα στη σύμβαση διευκρινίζεται ότι κατά τη χαμηλή περίοδο (Ιανουάριος - Μάρτιος και Νοέμβριος - Δεκέμβριος) προβλέπονται 3 δρομολόγια την εβδομάδα, με ελάχιστο σύνολο προσφερόμενων θέσεων 150 εβδομαδιαίως. Αντίστοιχα τη μέση περίοδο (Απρίλιος - Μάιος) τα δρομολόγια γίνονται 4 την εβδομάδα με ελάχιστο σύνολο προσφερόμενων θέσεων 200 εβδομαδιαίως.
Για την υψηλή περίοδο (Ιούνιος - Οκτώβριος) τα δρομολόγια εκτός απροόπτου θα είναι 5, αλλά όλες οι λεπτομέρειες (συχνότητα-τιμές κ.ά.) θα καθοριστούν στην πορεία με νεότερη σύμβαση Olympic Air - ΥΠΑ.

*** Ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος σε Καλαμάτα και Κορώνη 
Τις ελλείψεις σε προσωπικό και πλωτά μέσα που δεν επαρκούν για τις αυξημένες απαιτήσεις αστυνόμευσης στον Μεσσηνιακό Κόλπο ανέδειξαν ο πρόεδρος Σαράντος Καμβύσης και ο αντιπρόεδρος Κυριάκος Χρηστέας της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου, στη συνάντησή τους με τον υπαρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Θόδωρο Κλιάρη.
Ο αντιναύαρχος επισκέφτηκε χθες το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και στη συνέχεια το Α' Λιμενικό Τμήμα Κορώνης. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Ενωσης. Οι δύο συνδικαλιστές έθεσαν μεταξύ άλλων στον υπαρχηγό τα προβλήματα που ταλανίζουν τα Λιμεναρχεία της Νότιας Πελοποννήσου, όπως αυτό της υποστελέχωσης αλλά και την ανάγκη για την ενίσχυση με πλωτά μέσα. Μάλιστα ο κ. Καμβύσης δεν είναι η πρώτη φορά που θέτει ζήτημα επιχειρησιακής ετοιμότητας, ειδικά μετά και τα τελευταία κύματα παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που είτε προσπάθησαν να φύγουν από τις ακτές της Μεσσηνίας, είτε κατέληξαν εδώ ενώ ταξίδευαν για την Ιταλία.
Την ίδια ώρα το πλωτό σκάφος της Πύλου, ενώ έχει επισκευαστεί, παραμένει παροπλισμένο στη στεριά γιατί δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί οι μηχανές του. Αλλωστε πάγιο αίτημα της Ενωσης παραμένει η επισκευή και επιστροφή στην ενεργό δράση του σκάφους του Λιμεναρχείου Πύλου αλλά και η ενίσχυση με ένα πλωτό τύπου Α-ΙΙ του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας. Οπως είναι γνωστό, το Λιμεναρχείο Καλαμάτας διαθέτει ένα φουσκωτό σκάφος, που όμως δεν είναι αρκετό καθώς δουλειά του Λιμενικού δεν είναι μόνο οι παράτυποι μετανάστες, αλλά και η πάταξη του λαθρεμπορίου, οι έλεγχοι για θαλάσσια ρύπανση και πολλά ακόμη.
Επίσης, οι συνδικαλιστές έθεσαν στον υπαρχηγό του Σώματος την ανάγκη για την τροποποίηση του Λιμενικού "Καλλικράτη", σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των οργανικών θέσεων και ενίσχυση της οργανικής δύναμης των Λιμεναρχείων της Περιφέρειας. Επιπρόσθετα ζήτησαν την ένταξη των Λιμενικών Τμημάτων στη διαδικασία των μεταθέσεων, ως εναλλακτικού τόπου επιλογής. Καθώς και «την απαλοιφή ειδικοτήτων και της απαίτησης γνώσης αγγλικών από τα σήματα ζήτησης ατόμων για αποσπάσεις -όπως και έγινε- καθώς και την ισομερή κατανομή του αριθμού των αποσπασμένων από τις  υπηρεσίες», όπως ενημέρωσε η Ενωση και ο πρόεδρός της Σ. Καμβύσης. Μάλιστα ως προς το τελευταίο, που αφορά τις αποσπάσεις λιμενικών σε νησιά του Αιγαίου, τονίστηκε ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη «η στελέχωση ή υποστελέχωση των εκάστοτε υπηρεσιών από τις οποίες αποσπώνται οι συνάδελφοι, και χωρίς να παραβλέψουμε τον ετήσιο προγραμματισμό των αποσπάσεων, καθώς αποτελεί παγιωμένη τακτική η ενίσχυση των υπηρεσιών του Αιγαίου λόγω του μεταναστευτικού».  Ν.Κ.

*** Ο Αλέξης Τσίπρας στο Κάιρο με γεωπολιτική ατζέντα για την τριμερή
Ταξίδι εξπρές για τη Σύνοδο με την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Κάιρο με γεωπολιτική ατζέντα για την τριμερή
Μετά τη μονομαχία για τη διαπλοκή στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας στρέφεται εκ νέου στη γεωπολιτική ατζέντα και τις ισορροπίες στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου με το ταξίδι εξπρές στο Κάιρο για την τριμερή με την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Ο πρωθυπουργός ταξιδεύει σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, στο οποίο θα συμμετέχουν οι: Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Θοδωρής Δρίτσας, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Έλενα Κουντουρά, αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Όλγα Γεροβασίλη, υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητική εκπρόσωπος, Δημήτριος Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών.
Η ατζέντα
Στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου του Καΐρου περιλαμβάνονται ζητήματα:
- διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη δικτύου θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ των τριών χωρών.
- τουριστικής συνεργασίας για ενίσχυση του τουρισμού μεταξύ των τριών χωρών αλλά και κοινή παροχή τουριστικού προϊόντος σε άλλες χώρες (π.χ. κρουαζιέρες για τουρίστες από χώρες όπως η Κίνα ή η Γαλλία σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο).
- ενέργειας, κυρίως εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
- περιφερειακής ασφάλειας, με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία
- μετανάστευσης.
- ανάπτυξης υποδομών, όπως σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια κ.α.
- διαχείρισης υδάτων, όπως έργα αφαλάτωσης, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά.
- προστασίας του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Τριμερής Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, «πράγμα το οποίο ενισχύει τη σημασία της Συνόδου για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή».
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, στο πλαίσιο των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας με τρίτες χώρες, Ελλάδα και Κύπρος επεκτείνουν τον διάλογο και τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο, χώρα-σημείο αναφοράς για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο και κλειδί για τη σταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Σημειώνουν επιπλέον ότι η από κοινού με την Κύπρο τριμερής αυτή συνεργασία με την Αίγυπτο, όπως και με άλλες χώρες τις περιοχής (π.χ. Ισραήλ) αποτελεί κομβικό στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εντάσσεται, δε, σε ένα ευρύτερο πλέγμα πρωτοβουλιών της Ελλάδας για ενίσχυση της συνεργασίας πέριξ της Μεσογείου.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Τριμερής Σύνοδος (τρίτη στη σειρά) μεταξύ Τσίπρα-Αναστασιάδη- Αλ Σίσι, είχε πραγματοποιηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα τον Δεκέμβριο του 2015.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κάιρο
09:30 Η ελληνική αντιπροσωπεία θα αφιχθεί στον διεθνή αερολιμένα Καΐρου, όπου θα τον υποδεχθεί η υπουργός Επενδύσεων της Αιγύπτου, Dalia Khorshid. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία προς το προεδρικό Μέγαρο Ittihadeya Ηλιουπόλεως, όπου θα διεξαχθεί η τριμερής συνάντηση.
10:00 - 10:28 Διμερής Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.
10:30 - 11:00 Διμερής συνάντηση Προέδρων Κύπρου και Αιγύπτου.
(Κατά τον χρόνο των διμερών οι υπουργοί των τριών χωρών που δεν θα συμμετάσχουν θα ευρίσκονται σε παρακείμενη αίθουσα όπου θα έχουν δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων)
11:00 - 11:10 Τελετή φύτευσης τριών ελαιοδένδρων σε προαύλιο χώρο Μεγάρου.
Φωτογραφίες τριών ηγετών στο εσωτερικό κτιρίου.
11:15 - 12:00 Κατ΄ιδίαν τριμερής συνάντηση τριών ηγετών.
12:00 - 13:30 Τριμερής συνάντηση με σύνθεση αντιπροσωπειών.
13:35 - 14:15 Δηλώσεις στον Τύπο.
14:30 - 15:15 Γεύμα Εργασίας.
15:30 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας κ.κ. Χρήστο Καβαλή και Ιωάννη Παπαδόπουλο και τους γενικούς προξένους των δύο πόλεων, στον προεδρικό ξενώνα Tahra.

*** Eurogroup: Πώς έσπασαν τη δόση και έβαλαν την Ελλάδα στην αναμονή
Απρόσμενη ήταν η εξέλιξη του Eurogroup της Δευτέρας για την κυβέρνηση. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μπλόκαραν και έσπασαν την εκταμίευση της δόσης και μετέθεσαν την εκταμίευση για το τέλος του μήνα.
Το Eurogroup αναγνώρισε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα 15 προαπαιτούμενα και κατά συνέπεια η Αθήνα έχει εξασφαλίσει το 1,1 δισ., που προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ωστόσο, το Eurogroup, για τυπικούς λόγους που φανερώνουν τη σκληρή στάση και την έλλειψη εμπιστοσύνης, δεν ενέκρινε τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ, που προορίζονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Ετσι, η έγκριση της εκταμίευσης όλου του ποσού της δόσης, δηλαδή και τα 2,8 δισ., αναβάλλονται για το τέλος του μήνα στις 24 Οκτωβρίου.
Το «πάτημα» δόθηκε με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, για να γίνει η επόμενη εκταμίευση όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η πρώτη δόση να έχει απορροφηθεί. Δηλαδή, αν τα χρήματα που δόθηκαν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν απορροφηθεί από τον ιδιωτικό τομέα.
Αυτά τα στοιχεία, όμως, δεν ήταν διαθέσιμα στο χθεσινό Eurogroup.
Επί της ουσίας τα μέλη του Eurοgroup θα μπορούσαν να εγκρίνουν τη δόση, ωστόσο το κλίμα ήταν να τηρηθούν κατά γράμμα όλοι οι κανόνες... Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η γερμανική πλευρά κράτησε την πιο αυστηρή στάση, που εστίασε σε παρατηρήσεις για καθυστερήσεις, και ζήτησε να υπάρξουν διευκρινίσεις σε αρκετά σημεία των προαπαιτουμένων, παρόλο που υπήρχε η θετική έκθεση από την τρόικα.
Ακούσαμε από τους τέσσερις Θεσμούς ότι εκπληρώθηκαν τα 15 προαπαιτούμενα και έτσι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση» δήλωσε αμέσως μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Η πρόοδος επιτρέπει στον ESM να δώσει το 1,1 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι χρειάζονται κάποιες εβδομάδες για να βγουν τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων τον Σεπτέμβριο, οι θεσμοί θα πιστοποιήσουν ότι όλα είναι ok», συμπλήρωσε. Αναμένεται η εκταμίευση να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου.
«Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στη β' αξιολόγηση» τόνισε, σημειώνοντας ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα. 
Ικανοποίηση Τσακαλώτου
Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος της συνεδρίασης.
«Ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα» τόνισε και πρόσθεσε «ομόφωνα οι υπουργοί οικονομικών αποφάνθηκαν ότι ικανοποιήσαμε τα 15 προαπαιτούμενα».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «υπήρξε συμφωνία πως η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά στην αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».
Ωστόσο, σημείωσε, πως τα 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις, καθώς για τεχνικούς λόγους η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
«Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπροθεσμών οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου» ανέφερε ο Ευ.Τσακαλώτος.
Μάλιστα δεν απέκλεισε η συνολική εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ (1,7 + 1,1 δισ. ευρώ) να γίνει τότε, καθώς, όπως εξήγησε, η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα.
«Δεν θέλουμε άμεσα τα χρήματα των δόσεων, δεν έχουμε άμεσες ανάγκες οπότε ο χρόνος πληρωμής είναι δευτερεύον θέμα», επισήμανε και σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε πως το 1,1 δισ. που αντιστοιχεί στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα εκταμιευθεί επίσης αργότερα. 
Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ
«Το σημερινό Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που πάει στο χρέος, αναγνωρίζοντας ότι υλοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης. Το 1,7 δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου - Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.»
» Το 1,7 δισ. ευρώ, λοιπόν, θα εκταμιευθεί στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας».

***  Γερμανία: Προτείνουν κούρεμα χρέους και... αντίο για την Ελλάδα 
Σε αδιέξοδο βλέπει η εφημερίδα Die Welt τη γερμανική κυβέρνηση
Γερμανία: Προτείνουν κούρεμα χρέους και... αντίο για την Ελλάδα
«Νέο χρήμα, παλιά διαμάχη» είναι ο τίτλος που δίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο που αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τμηματική εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 διs. ευρώ. «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φαίνεται να απελευθερώνουν την επόμενη δόση του δανείου προς την Αθήνα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης παραμένει αβέβαιη».
Σε αδιέξοδο βλέπει η εφημερίδα Die Welt τη γερμανική κυβέρνηση: «Το γεγονός ότι το ΔΝΤ απειλεί να εγκαταλείψει το κλαμπ των δανειστών, φέρνει τη γερμανική κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση. Διότι το κοινοβούλιο είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή των αυστηρών ελεγκτών του ΔΝΤ προκειμένου να συμφωνήσει στο τρέχον πακέτο στήριξης, αφού υπάρχει έντονη δυσπιστία απέναντι στην Κομισιόν, η οποία τηρεί πιο ενδοτική στάση. Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει πλέον οικονομικά, θα είναι σχεδόν ανέφικτο για τον μεγάλο συνασπισμό να πείσει τους πολίτες ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα τεράστιο βαρέλι χωρίς πάτο». Το άρθρο υπό τον τίτλο «Κούρεμα χρέους και μετά αντίο!» καταλήγει στο παρακάτω σενάριο όσον αφορά την οικονομική και ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας: «Στην καλύτερη περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα - με παράλληλη αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση».
Με τον αισιόδοξο τίτλο «Η Κομισιόν βλέπει πρόοδο στην Ελλάδα» ξεκινά άρθρο στην εφημερίδα Der Tagesspiegel, το οποίο επισημαίνει όμως τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα: «Η Κομισιόν δεν βλέπει λόγο να μην εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα. Τα χρήματα όμως δεν λύνουν όλα τα προβλήματα. Η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς.
Για άλλη μια φορά οι ευρωπαίοι υπουργοί Oικονομικών βρέθηκαν στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν την εκταμίευση δισεκατομμυρίων στήριξης για την Ελλάδα. Μπορεί η Ελλάδα να μην βρίσκεται πλέον στο χείλος του οικονομικού γκρεμού, ωστόσο η οικονομική κατάσταση της χώρας συνεχίζει να είναι κάθε άλλο παρά ρόδινη. Υπάρχουν πολλές σκιές και λίγο φως».

*** Έσπασε αγωγός στην Κοραή! 
Μια μικρή διαρροή στην οδό Κοραή στην Καλαμάτα, κατέληξε σε έναν μεγάλο πίδακα σήμερα το πρωί από απροσεξία του ιδιωτικού συνεργείου που είχε κληθεί, πλημμυρίζοντας το δρόμο στην περιοχή και σπαταλώντας πολλά κυβικά νερό μέχρι να αποκατασταθεί.  Χ.Ε.
 
*** Φραγκόλιμνα: Μικρή πλατεία, πολλά προβλήματα
 
Μπορεί η πλατεία της Φραγκόλιμνας να είναι σχετικά μικρή, όμως αντιστρόφως ανάλογα είναι τα προβλήματα που παρουσιάζει.
Πολλές φορές έχουμε γράψει για αυτά και, δυστυχώς, στη λίστα θα προστεθούν άλλα δύο.
Πρώτον, το νερό που τρέχει από το «μνημείο» και καταλήγει στο πεζοδρόμιο και μετά στο δρόμο.
Δεύτερον, και πιο επικίνδυνο, η περίφραξη της παιδικής χαράς, που προφανώς έπειτα από ανθρώπινη παρέμβαση έπεσε.
Γενικότερα καλό θα είναι να γίνεται συχνός έλεγχος στις «πιστοποιημένες» παιδικές χαρές, αφού ο χρόνος, σε συνδυασμό με την καταστροφική μανία κάποιων, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους μικρούς επισκέπτες των εν λόγω χώρων.  Π.Μπ.
 
*** Προχωρά το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 
Στην Τρίπολη βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δήμου Καλαμάτας, για συνάντηση εργασίας την οποία διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Πελοποννήσου στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν οι Δήμοι Καλαμάτας και Άργους - Ναυπλίου, που είναι οι ενταχθέντες στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Μετείχαν, επίσης, ο περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχες και μέλη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης.
Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την προετοιμασία της πρόσκλησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 - 2020, ενώ η σχετική τελική απόφαση θα ληφθεί στις 8 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι για την Καλαμάτα έχει αποφασισθεί να γίνει ένταξη στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης δύο περιοχών:
α. της παραλιακής ζώνης από τον Κορδία μέχρι το Filoxenia και με βάθος μέχρι περίπου το ύψος της οδού Κρήτης
β. του ευρέος Ιστορικού Κέντρου, δηλαδή της περιοχής που οριοθετείται ως εξής: Παν. Καίσαρη - Φαρών - πλατεία Φραγκόλιμνας - Υπαπαντής – Αριστομένους.
Θα πραγματοποιηθούν έργα αναπλάσεων, διανοίξεις δρόμων, ανακατασκευή παραδοσιακών κτηρίων κ.λπ., με στόχο την οικονομική ενδυνάμωση αυτών των δύο περιοχών. Για την εκπόνηση μελετών για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ο Δήμος Καλαμάτας θα συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

*** Στις Βρυξέλλες ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης 
Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, από σήμερα 11 έως τις 14 του μήνα, προκειμένου να συμμετάσχει σε σειρά εργασιών για την αντιμετώπιση των περιορισμένων ενεργειακών πόρων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και τις πόλεις, καθώς και στην ημερίδα με θέμα «Στήριξη των τοπικών λύσεων αναφορικά με την κλιματική αλλαγή- Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια στην πράξη: η προσαρμογή στο προσκήνιο».
Ως γνωστόν, ο Δήμος Μεσσήνης συμπεριλαμβάνεται στους Δήμους που έχουν υπογράψει το «Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια», το οποίο (σύμφωνο) χαρακτηρίζεται ως «η μεγαλύτερη αστική πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια παγκοσμίως», ενώνοντας χιλιάδες τοπικές και περιφερειακές αρχές που δεσμεύονται οικειοθελώς να υλοποιήσουν τους στόχους της Ε.Ε. για το κλίμα και την ενέργεια στην επικράτειά τους.

*** Απορρίμματα: Περιβάλλον «καθαρό» με τη μέθοδο της εξόρυξης 
Σε 6.000 χώρους όπου έχουν ταφεί απορρίμματα μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος της εξόρυξης 
 Παράταση της διάρκειας ζωής ενός ΧΥΤΑ και αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων υπόσχεται η μέθοδος της εξόρυξης σκουπιδιών
που εφαρμόστηκε με επιτυχία το περασμένο διάστημα στο ΧΥΤΑ Πολυγύρου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εν λόγω μέθοδος θεωρείται η ενδεδειγμένη λύση για τις παραπάνω περιπτώσεις, ενώ όσο εξελίσσεται η μέθοδος και αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες, το ενδιαφέρον αυξάνεται, κυρίως, στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ευρώπη εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν από 150.000 έως 500.000 χώροι όπου θα μπορούσε να γίνει εξόρυξη αποβλήτων.
Στη δε Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 6.000 χώροι στους οποίους έχουν ταφεί απορρίμματα. Σε όλους αυτούς μπορεί να εφαρμοστεί η εξόρυξη σκουπιδιών.
Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η μεταλλειολόγος του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+ reclaim, Ζωή Γαϊτανάρου, με αφορμή την ολοκλήρωσή του. Στη διάρκεια του προγράμματος, εκσκαφείς, τροχήλατα μηχανήματα, κόσκινα, αλλά και πολύτιμα ανθρώπινα χέρια διαχώρισαν 1.300 κυβικά μέτρα σκουπιδιών από τον ΧΥΤΑ Πολυγύρου, αναζητώντας αξιοποιήσιμα υλικά όπως μέταλλα, αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό, αλλά και υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους ΧΥΤΑ ως υλικό επικάλυψης, όπως οι πέτρες και το χώμα. Το ποσοστό των παραπάνω υλικών που ανακτήθηκαν έφτασε το 30%, ενώ τα υπολείμματα προσέγγισαν το 70%.
Ωστόσο, η κα Γαϊτανάρου διευκρινίζει ότι η μονάδα του Πολυγύρου είναι σχετικά καινούρια και λειτουργεί παράλληλα με τις διαδικασίες της ανακύκλωσης. Συνεπώς, τα παραπάνω ποσοστά αναμένεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερα σε εφαρμογές μεγαλύτερης κλίμακας σε ΧΥΤΑ και ΧΑΔΑ, που έχουν αποκατασταθεί ή απλώς έχουν καλυφθεί πρόχειρα, κρατώντας στο εσωτερικό τους τα σκουπίδια που κατέληγαν στο έδαφος τα τελευταία 100 χρόνια στην Ελλάδα. «Το ότι ένας ΧΥΤΑ έχει αποκατασταθεί, δε σημαίνει ότι απαλείφονται τα περιβαλλοντικά του προβλήματα, που παραμένουν κληρονομιά για τις επόμενες γενιές» λέει και προσθέτει ότι «η μέθοδος της εξόρυξης σκουπιδιών μπορεί να εξαλείψει εντελώς τα σκουπίδια από μια περιοχή».
Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που η μέθοδος, ως τμήμα ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τη συστηματική εφαρμογή της εξόρυξης αποβλήτων, θα προταθεί στο αρμόδιο υπουργείο, από την πλευρά των φορέων του προγράμματος που υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συντονίστηκε από την εταιρεία ENVECO A.E. και είχε ως συμπράττοντες την ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., το Δήμο Πολυγύρου και τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
  Επτά στους δέκα πολίτες θα στήριζαν
οικονομικά ένα έργο του είδους
Μάλιστα, η εξόρυξη σκουπιδιών φαίνεται να βρίσκει θετική ανταπόκριση και στους πολίτες, καθώς κοινωνικοοικονομική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του 2015 σε 392 νοικοκυριά, έδειξε ότι το 72% των ερωτηθέντων απάντησε πως θα στήριζε οικονομικά ένα τέτοιο έργο. "Είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης και capital controls, ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δήλωσε ότι θα έδινε τον οβολό του και, μάλιστα, βγήκε ένας μέσος όρος διάθεσης πληρωμής, που διαμορφώθηκε στα 50 ευρώ το χρόνο ανά νοικοκυριό. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αν το δούμε συνολικά» σχολιάζει η κα Γαϊτανάρου και υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με την κοινωνικοοικονομική μελέτη, ένα τέτοιο έργο είναι απόλυτα βιώσιμο σε μια μικρή πόλη, δηλαδή η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη κατά 100%.
«Υπάρχουν περιοχές, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στα νησιά, που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη μέθοδο της εξόρυξης αποβλήτων, καθώς αντιμετωπίζουν άμεσες ανάγκες σε σχέση με τη διάθεση των αποβλήτων τους, προβλήματα χωρητικότητας, επέκτασης ζωής των ΧΥΤΑ μέχρι να βρεθεί η επόμενη λύση για τη διαχείριση των αποβλήτων κ.τ.λ.", επισημαίνει από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ENVECO AE, Σπύρος Παπαγρηγορίου.
  Τεχνική ανάκτησης πολύτιμων
μετάλλων από ηλεκτρονικά απόβλητα
Στο μεταξύ, νέες δυνατότητες φαίνεται να ανοίγει μια καινούρια τεχνική για την ανάκτηση μετάλλων από ηλεκτρονικά απόβλητα, η οποία εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ reclaim. «Πήραμε υλικό από ήδη διαχωρισμένα απόβλητα και ηλεκτρονικές συσκευές που προήλθαν από διαλογή στην πηγή, ξεχωρίσαμε τις πλακέτες και κάναμε κάποιες εργαστηριακές δοκιμές στο Εργαστήριο Εμπλουτισμού της Σχολής των Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι δοκιμές έγιναν σε μικρές ποσότητες για να δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε ποσοστά διαχωρισμού πολύτιμων μετάλλων που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά απόβλητα όπως ο χρυσός, το ασήμι, η πλατίνα» λέει η κα Γαϊτανάρου και διευκρινίζει ότι χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της επίπλευσης, μια φυσική μέθοδος εμπλουτισμού που χρησιμοποιείται ευρέως στη μεταλλευτική. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από ένα τόνο πλακετών θα μπορούσε να γίνει ανάκτηση 15,5 κιλών χρυσού (Au), 210,2 κιλών αργύρου (Ag), 3,1 κιλών παλλάδιου (Pd) και 2,4 κιλών χαλκού (Cu).
«Η μέθοδος της επίπλευσης δε χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά απόβλητα αυτή τη στιγμή ούτε έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να λειτουργήσει σε μια γραμμή παραγωγής. Απαιτείται περισσότερη έρευνα. Ωστόσο, σήμερα τα ηλεκτρονικά απόβλητα πηγαίνουν για λιώσιμο και η ανάκτηση των μετάλλων γίνεται με αυτό τον τρόπο. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα καταλήγουν σε χώρες του τρίτου κόσμου όπου υφίστανται ημιπαράνομες διαδικασίες για να ανακτηθούν τα μέταλλα. Υπάρχει ένα καθεστώς που συντηρείται από το δυτικό κόσμο και είναι επιβλαβές για το περιβάλλον και τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό. Αντίθετα, η επίπλευση είναι μια φυσική μέθοδος που δε χρησιμοποιεί χημικά και προϋποθέτει μια λιοτρίβιση, στην οποία τα απόβλητα γίνονται σαν πούδρα και μετά εισάγονται σε δεξαμενές επίπλευσης" τονίζει και εκτιμά ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι μια καλή ιδέα για τη δημιουργία μονάδων ανακύκλωσης τέτοιου είδους υλικών σε μεγάλη κλίμακα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

*** Συλλαλητήριο από σωματεία εργαζομένων τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα 
Με πρωτοβουλία των Σωματείων Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν Μεσσηνίας διοργανώνεται σύσκεψη των σωματείων του νομού που υπέγραψαν για τις Συλλογικές Συμβάσεις, αύριο Τετάρτη και ώρα οκτώ το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η διοργάνωση συλλαλητηρίου τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής: «Όλες οι οργανώσεις που μέχρι τώρα ξεπερνούν τις 400, σωματεία από κάθε κλάδο σε όλη τη χώρα, δεκάδες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα συντονιζόμαστε, διεκδικούμε με ανυποχώρητο αγώνα την κατάργηση των αντεργατικών νόμων των τελευταίων ετών, την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
Απαιτούμε την επαναφορά και υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, την αναπλήρωση των απωλειών μας! Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!
Όλες και όλοι στον αγώνα για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Δεν μπορούμε να ζούμε με μισθούς ψίχουλα, χωρίς κοινωνική ασφάλιση, χωρίς δικαιώματα στη δουλειά!
Στις 17 Οκτώβρη καταθέτουμε το δικό μας πόρισμα! Το πόρισμα των εργαζομένων!
Καταθέτουμε σχέδιο νόμου σε όλα τα κόμματα της Βουλής (εκτός από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής). Απαιτούμε να συζητηθεί και να γίνει νόμος! Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει!».

***  ΚΑΛΑΜΑΤΑ: H πόλη που αφήσαμε να μας (ξανά) πληγώσει 
Την αγαπώ αυτή την πόλη! Εδώ επέλεξα να ζήσω από τα 18 μου έως σήμερα (66), με μία 4χρονη διακοπή για αθηναϊκή φοιτητική ζωή.
Εδώ έζησα τη δικτατορία (στην αρχή και στο τέλος της), εδώ έκανα πράξη όλα τα προσωπικά, επαγγελματικά και οικογενειακά μου όνειρα, εδώ έζησα τους σεισμούς του 1986, εδώ αντίκρισα το εξίσου σκληρό πρόσωπο της φύσης στις πλημμύρες του 2009, του 2013 και τη φοβερότερη της 7ης/9/2016.
Είναι όμορφη πόλη η Καλαμάτα! Έχει περισσότερα πλεονεκτήματα και λιγότερα μειονεκτήματα σε σχέση με συγκρίσιμες μ’ αυτή πόλεις. Το πρόβλημα είναι να θέλουν και να μπορούν οι τοπικοί και οι κεντρικοί αρμόδιοι να μεγιστοποιήσουν τα «συν» και να ελαχιστοποιήσουν τα «μείον».
Στη λύση αυτού του προβλήματος μεγάλο ποσοστό συνυπευθυνότητας και δράσης έχουμε κι εμείς οι πολίτες αυτής της πόλης.
Κρίνοντας σήμερα (ένα μήνα ύστερα από τη μεγάλη πλημμύρα) πιο ψύχραιμα τα αίτια και τα αποτελέσματα αυτού του καιρικού φαινομένου, θεωρώ ότι ο ανθρώπινος παράγοντας και όχι η ποσότητα νερού έφεραν τους θανάτους και τις καταστροφές στην Καλαμάτα.
Τον επιμερισμό των ευθυνών, με τις αντίστοιχες αστικές και ποινικές συνέπειες, ελπίζω ότι θα τον αναλάβουν τα αρμόδια όργανα και θα τον ολοκληρώσουν σύντομα και ακριβοδίκαια.
Όσον αφορά σε εμάς τους πολίτες – κατοίκους της Καλαμάτας (ως μέρος του ανθρώπινου παράγοντα) που ζημιωθήκαμε πολύ, λίγο ή καθόλου από τις πλημμύρες, το μεγάλο ποσοστό ευθύνης για ό,τι συνέβη τα ξημερώματα της 7ης/9 εντοπίζεται και επικεντρώνεται στη νοοτροπία αδιαφορίας για ό,τι συμβαίνει έξω από την κλειστή μας πόρτα. Να, όμως, που εν προκειμένω ό,τι συνέβη έξω από το σπίτι μας μπήκε σ’ αυτό φέρνοντας τόνους νερού και λάσπης, φέρνοντας απόγνωση και καταστροφή.
Και βέβαια, ο απλός πολίτης που πληρώνει τέλη καθαριότητας και αποχέτευσης, δεν ξέρει και δεν μπορεί να φτιάξει αγωγούς παροχέτευσης ομβρίων μεγαλύτερης διατομής, ούτε να επιβλέπει – επιβάλλει την έγκαιρη (πριν από τα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια) ασφαλτόστρωση της περιφερειακής οδού, όμως ξέρει και μπορεί να διατηρεί τη γειτονιά του και τις σχάρες των υπονόμων και τα κρασπεδόρειθρα της πρόσοψης του σπιτιού του καθαρά, μπορεί και ξέρει ότι τα ρέματα δεν μπαζώνονται, δεν περιφράσσονται, δεν οικοδομούνται και δεν είναι σκουπιδότοπος.
Και επειδή σ’ αυτόν τον τομέα έχουμε (το DNA του Έλληνα γαρ) έλλειμμα αγωγής, γνώσης, αλληλεγγύης, υπευθυνότητας, πρόληψης και πειθαρχίας, ήρθε η μητέρα  - φύση (έστω με την υπερβολή εκείνου του πρωινού) να (ξανα) πληγώσει την όμορφη πόλη μας και να μας τραυματίσει, άλλους ελαφρά, άλλους βαριά και τρεις θανάσιμα.
Οι παλαιότεροι (γεροντότεροι) έλεγαν το σοφό: «Τι ρίχνει ο Θεός και δεν το κρατά η γης», όπερ μεθερμηνεύομενον: Εκείνοι οι άνθρωποι είχαν την πρόνοια – σοφία να δέχονται αζημίως όση ποσότητα νερού και αν τους έστελναν οι ουρανοί.
Οι ουρανοί και στο μέλλον θα στέλνουν νερό στη γη, ίσως στείλουν και πιο πολύ από εκείνο της 7ης/9/2016. Εμείς θα είμαστε τότε προετοιμασμένοι να το δεχθούμε αζημίως; Ή, ή, ή …  Του Γιώργου Ηλιόπουλου

*** Νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο: Η αλήθεια, το μαύρο χρήμα και ο δανεισμός
Καλλιτέχνες δεν είδα, μουσικές δεν άκουσα, συμπαράσταση… δεν υπήρξε. Όλα δεν… Αρνητικό πρόσημο-σε σχέση με το μαύρο στην ΕΡΤ, την καθολική συμπαράσταση και τις μέχρι πρωίας συναυλίες- είχε η χθεσινή διαμαρτυρία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου των τεχνικών της ιδιωτικής τηλεόρασης, οι οποίοι ζήτησαν συνάντηση από τον πρωθυπουργό, αλλά τα είπαν με τον κ. Παππά και βλέπουμε…
«Το μαύρο δεν έχει αποχρώσεις» και «Βαρεμένε, Κουίκ, Καββαδία, Αθανασίου, με τη δική μας δουλειά γίνατε υπουργοί», ήταν τα συνθήματα που επικράτησαν.
Ο κ. Παππάς είπε στους τεχνικούς ότι τώρα πραγματοποιείται η μετάβαση σε βιώσιμα τηλεοπτικά σχήματα, καθώς η μέχρι τώρα εικόνα ήταν τηλεοπτικά σχήματα με συνεχώς μειούμενες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα αυξανόμενη υπερχρέωση, ενώ πρότεινε τριμερή σύσκεψη ιδιοκτητών καναλιών - παλαιών και νέων -, εργαζομένων και κυβέρνησης, πρόταση την οποία οι εργαζόμενοι είδαν - και δικαίως - θετικά.
Εκείνο που δεν είπε ή μάλλον απέκρυψε ο υπερυπουργός στους εργαζομένους, είναι πως η εξορθολόγηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι προαπαιτούμενο της τρόικας από το πρώτο μνημόνιο και η πρόβλεψη συνοδεύει και το τρίτο, στο οποίο έχει βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σκοπός είναι να μαζευτούν 350.000.000 ευρώ, τα οποία θα πάνε σε ειδικό κωδικό για την αποπληρωμή του χρέους και όχι για την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών, όπως ψευδέστατα υποστηρίζει ο κ. Παππάς.
Η βατραχομυομαχία (ένα εύθυμο έπος), που ακούμε στη Βουλή μεταξύ Τσίπρα, Μητσοτάκη και λοιπών, δεν αποτελεί παρά μια καλά σκηνοθετημένη θεατρική παράσταση για τις εντυπώσεις και το θεαθήναι αφενός και το δήθεν ξεκαθάρισμα λογαριασμών αφετέρου, μεταξύ παλιού και καινούργιου, γιατί άπαντες –παραταξιακά - πλην ΚΚΕ και, δυστυχώς, Χρυσής Αυγής είναι συνένοχοι στο έγκλημα.
Τα νέα κανάλια είναι θνησιγενή από χέρι, γιατί τα υπέρογκα ποσά που έδωσαν για τις άδειες και εκείνα που θα δαπανήσουν για εξοπλισμούς και μισθούς στην Ελλαδίτσα των 11 εκατομμυρίων και της κρίσης, δε θα τα πάρουν ποτέ από τη διαφημιστική πίτα. Μοιραία, λοιπόν, θα πάνε σε δανεισμό – αλλά μόνο από τράπεζες του εξωτερικού (η Αttica κάηκε) - ή σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Διαφορετικά, θα καταλήξουν σε μαρασμό ή θα συνεχίσουν το δρόμο του MEGA, μέχρι να εξορθολογηθεί και πάλι το το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο...  Tου Δημήτρη Γιατράκου

*** Διάσημοι και αυθεντίες 
Πήγε ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Στηβ Γιατζόγλου σε μια εκδήλωση της Χρυσής Αυγής, βγήκε αργότερα να στηρίξει τη δράση της στο ραδιόφωνο και όλοι ασχολούνται με αυτό. Από τα κανάλια και τα social media μέχρι τις παρέες στις καφετέριες.
Το ίδιο είχε γίνει και όταν ο Κατίδης χαιρέτισε ναζιστικά σε ματς της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, όταν είχε κάνει ρατσιστικές δηλώσεις η Βούλα Παπαχρήστου. Το ίδιο γίνεται κάθε φορά που ο Κραουνάκης αρπάζει ένα μικρόφωνο αρχίζοντας να βρίζει χυδαία όποιον αντιπαθεί σε συναυλίες, καθώς και όποτε ο Νότης εκφράζει τις πολιτικές του απόψεις δημόσια.
Και ρωτάω εγώ κάτι πολύ απλό. Γιατί πρέπει να ασχολούνται όλοι σοβαρά με τις εκάστοτε πράξεις ή δηλώσεις των διασήμων και να καταναλώνουν χρόνο και κόπο για να τις ενστερνιστούν, να τις αντικρούσουν ή να τις σχολιάσουν με τις ώρες; Μα, γιατί είναι διάσημοι θα απαντήσει αναμενόμενα κάποιος. Έχουν επιρροή στην κοινωνία και ο λόγος τους έχει άλλη βαρύτητα.
Καταλαβαίνω ότι λόγω επαγγέλματος και προβολής έχουν κοινό πολύ μεγαλύτερο από έναν απλό καθημερινό άνθρωπο, γιατί όμως να μετράει ο λόγος τους παραπάνω; Μα, γιατί είναι διάσημοι. Ο κόσμος, είτε τους αγαπά είτε όχι, λαμβάνει την άποψή τους εκ προοιμίου ως ανώτερη.
Η ανωτερότητα που συνοδεύει στη συνείδηση της κοινής γνώμης κάθε τι το οποίο σχετίζεται με τους celebrities, εκτός από αστεία, είναι και επικίνδυνη. Οι περισσότεροι διάσημοι στην Ελλάδα συνδέονται με το χώρο της τηλεόρασης, του τραγουδιού και του αθλητισμού. Είναι κοινοί θνητοί όπως όλοι μας, απλά το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται συστηματικά μάς ενδιαφέρει περισσότερο από τα άλλα. Η συμπάθεια ή και η αντιπάθεια που πιθανόν να μας προκαλούν, μαζί με τη μεγάλη προβολή που έχουν από τα ΜΜΕ, τους δίνουν τη δυνατότητα να εκφράζονται δημόσια και να φτάνει στα αυτιά όλων μας η κάθε τους σκέψη και κίνηση. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως ό,τι λένε και ό,τι πράττουν είναι σημαντικό και αξιόλογο.
Δεν έχουν το αλάθητο, ούτε είναι παντογνώστες. Δεν μιλούν πάντα τεκμηριωμένα, ούτε συμπεριφέρονται πάντοτε λογικά. Ίσα ίσα πολλές φορές τυγχάνει να είναι άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση και δίχως τη βασική Παιδεία. Πολλοί από αυτούς έχουν μηδαμινή επαφή με την πραγματικότητα και ανεπαρκείς γνώσεις για όσα καλούνται κατά καιρούς να σχολιάσουν.
Δεν είναι περίεργο ούτε ανεξήγητο που ο κόσμος ασχολείται έντονα μαζί τους. Είναι φυσικό, αφού το αντικείμενό τους είναι ελκυστικό και τα φώτα στρέφονται αναπόφευκτα πάνω τους.
Το πρόβλημα είναι η έννοια της αυθεντίας και η υφή του σημαντικού που προσδίδει απαράδεκτα η κοινωνία στις απόψεις και στα πεπραγμένα κάποιων, απλά και μόνο επειδή κλωτσούν καλά μια μπάλα ή έχουν ωραία φωνή.
Και κάτι ακόμη. Υπάρχουν πολλές πραγματικές αυθεντίες σε αυτόν τον τόπο που έχουν πολλά να πουν, αλλά δε γνώρισαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο.  Του Ηλία Γεωργουλάκου

*** 7 Δεκεμβρίου θα γίνει κάτι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ!ΤΡΟΜΟΣ.

~ Η 7η Δεκεμβρίου φαίνεται πως είναι η νέα κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα.
Το ενδεχόμενο μπλοκαρίσματος των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος, λόγω της κόντρας Γερμανίας-ΔΝΤ αρχίζει και γίνεται όλο και πιο πιθανό. Αν αυτό το εφιαλτικό σενάριο πραγματοποιηθεί τότε θα υπάρξει και μπλοκάρισμα της εισόδου της χώρας μας στην ‘ποσοτική χαλάρωση’ του Ντράγκι.
Πάμε να δούμε αναλυτικά.
Πρώτο σενάριο μπαίνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας.
Δεύτερον δεν μπαίνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας.
Τρίτο και χειρότερο σενάριο να μην υπάρξει απόφαση.
Εάν υπάρξει αναβολή των αποφάσεων στις 7 Δεκεμβρίου τότε και η Ελλάδα θα υποστεί άλλη μία οικονομική ασφυξία και ο Ντράγκι (ο μόνος που πραγματικά αντιστέκεται στο Σόιμπλε εντός Ευρωζώνης) θα έρθει σε δύσκολη θέση καθώς δε θα μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

*** Έστειλαν τους ΕΛΛΗΝΕΣ στο ΤΡΕΛΛΑΔΙΚΟ! Στοιχεία ΣΟΚ για τους πολίτες...

~ Οικονομική κρίση, φτώχεια, πείνα, μαρασμός. Αυτή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Πλειστηριασμοί, κατασχέσεις κανένα σπίτι σε χέρι ιδιοκτήτη (για να παραφράσουμε τον Πρωθυπουργό).
Αίσθηση όμως προκαλεί η αύξηση στη χρήση ψυχιατρικών φαρμάκων από τους Έλληνες, ειδικότερα δε από τους Αθηναίους. Αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά ακόμα και αντιψυχωσικά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Φάρμακα κατά του γαστρικού έλκους και της υπέρτασης. Δεν το λέμε εμείς αλλά το  αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Environmental Science & Technology.
Η ομάδα ανέφερε πως μεταξύ 2010 – 2014 σημειώθηκε αύξηση 35 φορές στα αντιψυχωσικά που ανιχνεύθηκαν στα λύματα, αύξηση 19 φορές στις ηρεμιστικές ουσίες βενζοδιαζεπίνες και 11 φορές στα αντικαταθλιπτικά. Η μελέτη «δίνει μια εικόνα σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει στην κοινωνία», είπε στο περιοδικό Chemical and Engineering News ο επικεφαλής της μελέτης, χημικός Νικόλαος Θωμαΐδης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι στα χρόνια της κρίσης υπήρξε επιδείνωση της υγείας των Αθηναίων, ειδικά της ψυχικής υγείας τους. Στην επαρχία, οι επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία του πληθυσμού είναι πιθανώς μικρότερες», εικάζει ο κ. Θωμαΐδης.
Οι Έλληνες έχουν σταλεί στο τρελλάδικο. Δυστυχώς πια το επιβεβαιώνουν και οι επιστήμονες.

*** Από μέλι πολύ και από τηγανίτα τίποτα! ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ του ΘΩΚΟΥ τους ΟΛΟΙ...

~ Για άλλη μια φορά σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη διαπλοκή, αλλά ως είθισται, ο ελληνικός λαός δεν πήρε τις απαντήσεις που χρειάζεται.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί- Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησαν σε ένα διαγωνισμό για το ποιος θα εξαπολύσει περισσότερες κατηγορίες στον άλλον, παραλείποντας παντελώς την αρχική αιτία που διεξήχθη η συζήτηση.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απεύθυνε ευθεία πρόκληση ότι " σήμερα θα απολογηθείτε. Συμμαχήσατε αμέσως με το παλιό και διεφθαρμένο σύστημα διαπλοκής στην χώρα, με όλους εκείνους που έχουν ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας.  Σε απόλυτη συνεργασία με τους εκδότες και τους καναλάρχες, παλιούς και νέους".
Ο κ. Τσίπρας, εν συνεχεία υπογράμμισε ότι:  "Στους ίδιους ανθρώπους, εσείς δίνατε δάνεια με αέρα και τους χαρίζατε τις συχνότητες, εμείς τους περνάμε από το δημόσιο ταμείο και πληρώνουν. Αυτή είναι η διαφορά μας", ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε για τον ΣΥΡΙΖΑ: " Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω όσο κι αν μας απειλούν και αν μας εκβιάζουν, γιατί δεν έχω και δεν έχουμε δεσμεύσεις σε κανέναν. Όσο κι αν ψάξετε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε ούτε μίζες, ούτε εξοπλιστικά, ούτε θαλασσοδάνεια".
"Θα έπρεπε να έχετε ζητήσει συγγνώμη, να έχετε αποσυρθεί από την πολιτική ζωή και να κάνετε στελεχιακή ανανέωση, είστε οι ίδιες οικογένειες που χρεοκόπησαν την χώρα και θέλετε να βγείτε κι από πάνω", συνέχισε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας:
"Όταν ήμουν στις καταλήψεις, εσείς κ. Μητσοτάκη ξεκινάγατε τα δικά σας πολιτικά βήματα με την αρωγή του κ. Χριστοφοράκου και της Siemens. Αν εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων εσείς είστε παιδί της Siemens και της διαπλοκής. Τώρα που θα πάρετε τον λόγο απαντήστε στον ελληνικό λαό σε ένα ερώτημα: Υπάρχει στην χώρα σκάνδαλο Siemens κ. Μητσοτάκη;".
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, ζήτησε "εκλογές εδώ και τώρα", ενώ σημείωσε:  "Δεν αξίζει στη χώρα μας να είστε εσείς ο πρωθυπουργός της. Οχι μόνο γιατί καταστρέψατε την οικονομία και κάνατε τους πολίτες πιο φτωχούς ή γιατί η αλαζονεία σας προσβάλλει ακόμη και τους πρώην υποστηρικτές σας» για να προσθέσει: «Ανεβήκατε στην εξουσία με ένα κρεσέντο λαϊκισμού και πέφτετε σε ένα παραλήρημα λασπολογίας και αλαζονείας".
Όσον αφορά το μείζον θέμα με τα κανάλια, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: "Τα ίδια μέσα που χαρακτηρίζετε «πειρατικά» δεν σας έδωσαν βήμα; Με τον κ. Ψυχάρη εσείς δεν συναντηθήκατε παρέα με μια γάτα; Ποιους κοροϊδεύετε; Είπατε για τον κ. Κοντομηνά. Για πείτε μου σας παρακαλώ, ο κ. Λαζόπουλος σε ποιο κανάλι δουλεύει; Γιατί δεν μας τα λέγατε αυτά προεκλογικά; Σταματήστε να κοροϊδεύετε".
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει στο ερώτημα "ποιος κρύβεται πίσω από την offshore της Αυγής;", ενώ, κατέληξε υπογραμμίζοντας: " Μη χλευάζετε αυτή τη διαδικασία, εγώ δεν πήρα δαχτυλίδι από τον κ. Αλαβάνο, εγώ εκλέχθηκα".

*** ΤΩΡΑ! ΠΑΝΙΚΟΣ! Απειλούν να σκοτώσουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ... (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)

~ Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκαν απειλητικά σημειώματα, όπως μετέδωσε δημοσίευμα της εφημερίδα του νομού Μαγνησίας, "Ταχυδρόμος", η οποία δημοσίευσε και φωτογραφία.
Πρόκειται για τους βουλευτές του νομού, Μάκη Μπαλλή και Αλέξανδρο Μεϊκόπουλου και όπως μεταδίδει η εφημερίδα, τα σημειώματα ήταν τυλιγμένα και τοποθετημένα στην κεντρική πόρτα των γραφείων του "Ταχυδρόμος" και έγραφαν: "Ανέντιμοι, υποκριτές, ψεύτες και απατεώνες εσείς υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ είστε ό,τι χειρότερο αντάμωσε ο ελληνικός λαός, στη δίνη ανά τους αιώνες. Η Ελλάδα δεν είναι Βενεζουέλα. Μπαλή και Μεϊκόπουλε προδότες των προγόνων σας εσείς θα πεθάνετε πρώτοι απ’ αυτή την ταραχή".


*** Ραγδαίες ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ για το κανάλι του ΜΑΡΙΝΑΚΗ! Έκλεισε συμφωνία;..

~ Με ραγδαίους ρυθμούς επανδρώνεται το νέο κανάλι του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδόν έχει κλείσει συμφωνία με το τηλεοπτικό δίδυμο Δημήτρη Καμπουράκη- Ιορδάνη Χασαπόπουλου. Το δίδυμο φαίνεται πως θα αναλάβει την πρωινή ενημέρωση των πολιτών από τη νέα συχνότητα του κου Μαρινάκη.

***  Όργιο ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ με τα ΚΑΥΣΙΜΑ! Απίστευτες αποκαλύψεις...

~ Σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου που παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, όπως φαίνεται με τις αποκλίσεις να φτάνουν μέχρι και 9,5%.
Η έρευνα έγινε σε 150 πρατήρια στην Αττική, ενώ χρησιμοποιούσαν μυστικό αμάξι ειδικά κατασκευασμένο, ώστε να μετρά την πραγματική ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ.
Όλες οι αποκλίσεις καταγράφονται από τα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων τα όποια έχουν εγκατασταθεί στα περισσότερα σημεία διακίνησης, χωρίς να είναι λειτουργικά. Ωστόσο, εκκρεμεί η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιάννης Αληγιζάκης ανέφερε ότι ενώ  το σύστημα έχει εγκατασταθεί στο 99% των πρατηρίων με κόστος 90 εκατ. Ευρώ, δεν γίνεται να επεξεργαστούν και να αξιοποιήσουν τα στοιχεία ενώ δεν έχουν πιστοποιηθεί τα λογισμικά των συστημάτων.
Επιπλέον:  
  Το σύστημα δεν λειτουργεί στις φορολογικές αποθήκες αν και έχει εγκατασταθεί από το Μάιο του 2016.
    Εκκρεμούν οι αποφάσεις για τους σταθμούς αεροπορικών καυσίμων καθώς η ισχύουσα απόφαση είναι ανεφάρμοστη.
    Εκκρεμεί η έκδοση ΚΥΑ για μαρίνες, εργοτάξια, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων ΚΤΕΛ και ελεύθερες αποθήκες καυσίμων, όπως επίσης για τις προδιαγραφές και τη διαδικασία εγκατάστασης GPS στα βυτιοφόρα.
Σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη, τα έσοδα του λαθρεμπορίου καυσίμων υπολογίζεται  σε 250-300 εκατ. ευρώ το χρόνο.

***  Απίστευτη ΠΡΟΤΑΣΗ της ΡΩΣΙΑΣ στην ΕΛΛΑΔΑ!Ανατρέπονται ΟΛΑ...

~ Έντονο προβληματισμό αισθάνονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, από συγκεκριμένες καταστάσεις που παρατήρησαν κατά τη διάρκεια του ‘Παρμενίωνα 2016’. Στο σύνολο η άσκηση ήταν πετυχημένη, ωστόσο οι ασκήσεις γίνονται και για να αναδειχτούν τα κακώς κείμενα.
Προβλήματα εντοπίστηκαν στη χρήση των ελικοπτέρων εφόδου UH-1H Huey, ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα πιο σύγχρονα ελικόπτερα κατηγορίας ΝΗ90. Ο λόγος όμως είναι προφανής. Η οικονομική αδυναμία του ΥΕΘΑ. Υψηλό κόστος χρήσης.
Άμεσα δε φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα να καλυφθεί η αδυναμία αυτή εκτός και αν λάβουμε από αμερικανικά αποθεματικά, άνευ κόστους 30-50 ελικόπτερα UH-60L, που όμως δεν υπάρχουν άμεσα σε διαθεσιμότητα.
Αίσθηση όμως προκαλεί το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν αξιοποιεί τη ρωσική προσφορά για παραλαβή εκατοντάδων μεταχειρισμένων ΒΜP-2 μέσω προγράμματος μακροχρόνιου δανεισμού. Άμεσα και εύκολα (οικονομικά εύκολα) θα μπορούσαμε να λάβουμε ένα όπλο που φέρει πυροβόλο 30χλστ, υψηλής ταχύτητας, με δυνατότητα μεταφοράς 7 στρατιωτών, χρήση αντιαρματικών πυραύλων. Η δε ρωσική πλευρά μπορεί να διαθέσει έως και 200 οχήματα.
Φυσικά όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα πηγάζει από την πολιτική εξουσία. Η σύνδεση στο άρμα της Δύσης μας αποτρέπει από τωρινά και μελλοντικά οφέλη σε μία κρίσιμη περίοδο για τα Εθνικά Θέματα.
Βίντεο , Infantry fighting vehicle BMP 2 M (Боевая машина пехоты БМП 2 М)   : https://youtu.be/YYU5rdPVcQw  .-

***  Εξελίξεις στην Κωνσταντινούπολη! Τι είπαν ΠΟΥΤΙΝ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ...

~ Εξελίξεις στο θέμα του ρωσοτουρκικού αγωγού ΤurkStream  είχαμε από την Κωνσταντινούπολη.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την ολοκλήρωση των προ-κατασκευαστικών διαδικασιών του αγωγού, χωρίς ωστόσο να δημοσιευτούν πολλές λεπτομέρειες.
«Είναι απόλυτη η πίστη μου στο ότι θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς η ομαλοποίηση των τουρκορωσικών σχέσεων» είπε ο Ερντογάν.
Από την πλευρά του ο Πούτιν είπε ότι «ισχύει η συμφωνία που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες και τόνισε ότι η ρωσική πλευρά δέθηκε το τουρκικό αίτημα για έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου».
Όπως είχαμε αναφέρει και χθες το μεγάλο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών, όσον αφορά τον αγωγό, είναι οι χώρες διέλευσης. Ο μεν Ρώσος Ηγέτης επιθυμεί η διέλευση να γίνει μέσω Ελλάδας, ενώ η Τουρκία μέσω Βουλγαρίας.
Είναι σαφές πως η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης δε διευκολύνει το δημοσιογραφικό έργο. Ωστόσο, ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας θα ξεκινήσουν οι διαρροές και θα σας ενημερώσουμε.

*** Κωλοτούμπα Ερντογάν! Ξανά ΠΡΟΚΑΛΕΙ με τη Συνθήκη...

~ Την δική τους απάντηση με NOTAM εξέδωσαν οι Τούρκοι στην Ελλάδα, όσον αφορά την άσκηση στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, εξέδωσαν την ΝΟΤΑΜ Α4440/16 απευθυνόμενοι στην την ελληνική ΝΟΤΑΜ Α2176/16 , καθώς οι περιοχές δεσμεύονται από αυτή εντός FIR ΑΘΗΝΩΝ λόγω διεξαγωγής ασκήσεων για το χρονικό διάστημα 10/10 έως 8/12.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι Χίος και Ψαρά θεωρούνται αποστρατικοποιημένες περιοχές και δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνονται στις ασκήσεις των Ελληνικών Ε.Δ. Ανάμεσα στις αρκετές συνθήκες που στηρίζονται, είναι και η Συνθήκη της Λωζάνης η οποία αμφισβητείται συνεχώς από την Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Σας παραθέτουμε το κείμενο της τουρκικής ΝΟΤΑΜ:
LTBB   ISTANBUL/SEHIR-CITY,FIR,ACC,FIC,ATFMU
A4440/16 (Issued for LTBB LGGG) – NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:
THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE NOTAM A2176/16 LGGGYNYX ISSUED
BY GREEK CAA.
THE A2176/16 NOTAM ISSUED BY GREEK CAA CONSTITUES A BREACH OF
GREECE’S TREATY OBLIGATIONS PERTAINING TO THE DEMILITARIZED STATUS
OF EASTERN AEGEAN ISLANDS UNDER ‘THE 1914 SIX POWERS’ DECISION AND
‘THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY (WITH ITS ANNEX, THE CONVENTION
RELATING TO THE REGIME OF THE STRAITS) AND ‘1947 PARIS PEACE
TREATY’. SAKIZ(CHIOS), IPSARA(PSARA) MENTIONED IN THE NOTAM AT
REFERENCE HAS A DEMILITARIZED STATUS. THUS SAKIZ(CHIOS),
IPSARA(PSARA) AND/OR HER TERRITORY MUST NOT BE INCLUDED IN ANY
SCENERIO/CONCEPT OF ANY MILITARY TRAINING OR EXERCISE. 10 OCT 11:00 2016 UNTIL 08 DEC 14:30 2016.
CREATED: 10 OCT 11:45 2016

***  Ανίερα...

~ Κώστα Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
  Ακούμε για .... "Ιερούς Πολέμους". Στα χαρακώματα -ζωσμένοι άρματα και άμφια - Ιεράρχες  και η Κυβέρνηση .
Θα παραθέσω μια διαφορετική (Σ.Σ Παλιά μου τέχνη κόσκινο) προσέγγιση - ανάλυση του ζητήματος.
Παραδοχή/ Διαπίστωση πρώτη: Ατυχής ο όρος "Ιερός Πόλεμος" ("Ι.Π").
"Ι.Π" σημαίνει πόλεμος ανάμεσα σε αντιμαχόμενες διαφορετικού θρησκεύματος (ή και δογμάτων του ιδίου θρησκεύματος) καθώς και αυτός που γίνεται -στο όνομα της Θρησκείας - εναντίον των Απίστων. Η ορθόδοξη Θρησκεία μας δεν κήρυξε κανένα "πόλεμο Ιερό" εναντίον οιουδήποτε απίστου ή αθέου πολιτικoκομματικού στελέχους ή σχηματισμού.
Αιφνιδίως (Αναμενόμενο, θέμα χρόνου ήταν να εκδηλωθεί ) βρίσκονται αντιμέτωποι: Η Κυβέρνηση και η Ιεραρχία, σε ..... "πόλεμο" (;).
Μόνο που αυτός ο πόλεμος , μόνο ως "Ιερός" δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Α ν ί ε ρ ο ς / Α ν ό σ ι 0 ς   ναι!
Πάμε στο δεύτερο:
Ποιός είπε στο ΣΥΡΙΖΑ , κατά κύριο λόγο, και στην Ιεραρχία, κατά δεύτερο, ότι είναι δικιά τους αποκλειστική υπόθεση η επιλογή - ή μη - του μαθήματος θρησκειολογίας αντί των θρησκευτικών;
Ο ελληνικός λαός δεν (θα πρέπει να )έχει λόγο; Δεν θα ερωτηθεί;
Μπορεί να είναι λωτοφάγος, εύπιστος , παρασυρμένος, εξαπατημένος, συν-υπεύθυνος (για πολλά), αλλά είναι υπαρκτός. Κατά τεράστιο ποσοστό (άνω των 90 - 95%) είναι βαφτισμένος, αλλά και συνειδητοποιημένος χριστιανός Ορθόδοξος εδώ και αιώνες. Και αυτό δεν έχει αλλάξει.
Με ποιό δικαίωμα τον αγνοούν οι Θεσμοί; και δη οι Κυβερνώντες; Ποιοί θα πρέπει να αποφασίσουν; Ο κος Πρωθυπουργός και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος - για να πάρω τους δύο κορυφαίους - κατέχουν πληρεξούσιο αποκλειστικών αποφάσεων;
Φοβούμαι πως βαδίζουμε σε λάθος δρόμο. Χωρίς επιστροφή.
Ο λαός - με Δ η μ ο ψ ή φ ι σ μ α - πρέπει να αποφασίσει. Και μόνον αυτός, επειδή απλούστατα τον αφορά. Τον ίδιο , τα παιδιά του, τον Ελληνισμό.
Θέματα υψίστης εθνικής σημασίας / ελληνισμού  (όπως η διδασκαλία ή όχι του μαθήματος των θρησκευτικών , αλλά και της συνολικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης)  είναι ασύνετο, αλλά και εθνικά επιζήμιο να τα χειρίζονται μεμονωμένα πρόσωπα ή -και - θεσμοί ερήμην του λαού.
Απορία:
Γιατί το νέο μάθημα της Θρησκειολογίας, να αντικαταστήσει (περί αυτού πρόκειται) το μάθημα των Θρησκευτικών;
Δεν είναι ορθότερο να διδάσκονται - τα βασικά - των άλλων Θρησκειών χωρίς να υποβαθμίζεται / απαξιώνεται το μάθημα των Θρησκευτικών;
Πολλοί υποψιάζονται πως η επιλογή του μαθήματος της Θρησκειολογίας στοχεύει στην θρησκευτικότητα, την Ορθοδοξία , μέσω του εξοβελισμού του μαθήματος των Θρησκευτικών (!).
 ΥΓ Θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν είναι το μάθημα της Θρησκειολογίας (Συμφωνώ να διδάσκεται) αλλά η ιδεοληψία η οποία φαίνεται πως εισάγεται ως πρακτική  αλλά και ως .... μάθημα εκλογής /επιλογής (κομματικών σκοπιμοτήτων).

*** Η Ε.Ε. οφείλει να αντιληφθεί ότι έχει και υποχρεώσεις!

~ Ζητείται ηγέτης...
Να απαιτήσει από την Ε.Ε. την εφαρμογή της Συνθήκης
 Γράφει ο                
 Νίκος Αναγνωστάτος
 Όταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής επιδίωξε και πέτυχε την ένταξή μας στην τότε ΕΟΚ, δεν ήταν τόσο οικονομικοί οι λόγοι, όσο λόγοι ασφαλείας και εξασφάλισης των συνόρων μας, από τις ορέξεις των αδηφάγων γειτόνων μας και κυρίως από τους εξ ανατολών κινδύνους. Τι απογοήτευση αλήθεια! Μια Ε.Ε. που ο καθένας ενδιαφέρεται για τον εαυτόν του και για τα στενά τους συμφέροντα, να εκδίδουν μόνο γενικής φύσεως κανονισμούς και οδηγίες και να αγνοούν τον κύριο ρόλο τους και προορισμό τους, που είναι η αλληλεγγύη, το συμφέρον και η ασφάλεια όλων των κρατών μελών. Αν ζούσε ο αείμνηστος Καραμανλής, είναι βέβαιο ότι θα τους κατακεραύνωνε και δεν θα τους επέτρεπε ποτέ να ξεφύγουν από τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές προβλέπονται από τις Συνθήκες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Λειτουργία της.
Ζητείται ηγέτης λοιπόν, ο οποίος θα ταρακουνήσει τους μεγαλοσχήμονες της Ε.Ε. για να κοιτάξουν και λίγο γύρω τους και να ενεργήσουν αναλόγως, με σθένος και αποφασιστικότητα, έτσι ώστε ο κάθε ένας, ο οποιοσδήποτε ένας ή περισσότεροι, να μη τολμά να θίξει κράτος μέλος της Ε.Ε. και να γνωρίζει ότι τα βάνει με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα μάλιστα που δεν υπάρχει η Βρετανία, που πάντα εμπόδιζε κάθε πρόοδο.  Όταν ο νέος Σουλτάνος π.χ., κομπορρημονεί και παραλογίζεται, για τους όποιους δικούς του λόγους, και αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες, όπως αυτή της Λωζάννης, δεν φθάνει η Commission να ψελλίζει ότι «σέβεται τις διεθνείς συνθήκες», ούτε του κυρίαρχου Γερμανού να μας λέει έτσι απλά ότι «η συνθήκη της Λωζάννης ισχύει»!!! Αλλοίμονο να έλεγε πως δεν ισχύει.
Όφειλε η Commission να συγκαλέσει έκτακτη  σύνοδο κορυφής και να κεραυνοβολήσει τον ανόητο και αλαζόνα Τούρκο Πρόεδρο, σηκώνοντας τη ρωμαλέα ρομφαία της δύναμης και αποφασιστικότητας, ζητώντας του να ανακαλέσει αυτοστιγμεί, γιατί αλλιώς η Ε.Ε. θα λάβει αυστηρά μέτρα, έτσι ώστε ποτέ να μην διανοηθεί να στραφεί, με οιονδήποτε τρόπο κατά κράτους μέλους της Ε.Ε.
Δεν είναι δυνατόν οι πειναλέοι Αλβανοί, τους οποίους θρέψαμε και δυνάμωσαν, με την αλαζονική τους κυβέρνηση να τολμούν να εγείρουν θέματα με την Ελλάδα που τους περιέθαλψε ως αξιολύπητους λιμοκτονούντες, όπως αυτό της ΑΟΖ και του «τσάμικου» και από πάνω να υπάρχει και ευρωπαίος επίτροπος να επαναλαμβάνει την αβάσιμη και εχθρική αυτή αλβανική ανοησία.
Ούτε να ακούει καν τους ανιστόρητους Σκοπιανούς να ομιλούν περί Μακεδονίας, μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας. Θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να τους βουλώσουν το στόμα με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα. Αν οι ευρωπαίοι εταίροι μας αγνοούν την ιστορία και δεν γνωρίζουν, όπως όλος ο πολιτισμένος κόσμος ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική από αρχαιοτάτων χρόνων, να τους κάνουμε μάθημα ιστορίας. Αλλά το να κωφεύουν στις άναρθρες, ανιστόρητες και ανόητες κραυγές των ψωραλέων σκοπιανών, που αν τους κλείσουμε τα σύνορα θα πεθάνουν της πείνας, (αλήθεια γιατί δεν το κάνουμε;), είναι πέραν πάσης σκοπιμότητας, αλλά και δική μας ανοχή και οφείλουμε να το επισημάνουμε στους ευρωπαίους ηγέτες και εταίρους μας (;).
Φοβάμαι πως δεν είναι η οικονομική κρίση που μας έχει καθηλώσει με το κεφάλι κάτω, για όλα τα πιο πάνω ντροπιαστικά γεγονότα, όπως δεν ταιριάζει στον έλληνα και την ιστορία του. Ζητείται ηγέτης λοιπόν να παρέμβει στην Commission και σε σύνοδο κορυφής, ότι, έστω και καθυστερημένα, πρέπει να προχωρήσουν στην άμεση εφαρμογή ορισμένων κρίσιμων άρθρων της Συνθήκης.
Αξίζει να αναφέρουμε αποσπάσματα παραγράφων από μερικά των «γραμματικών» άρθρων των ΚΟΙΝΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ της Συνθήκης:
Άρθρο Α’
Η παρούσα συνθήκη ανοίγει νέα φάση στη διαδικασία μιας διαρκώς στενότερης ένωσης των λαών της Ευρώπης, στην οποία οι αποφάσεις λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στους πολίτες.
Η Ένωση βασίζεται στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, συμπληρούμενες με τις πολιτικές και τις μορφές συνεργασίας που θεσπίζονται με την παρούσα συνθήκη. Έχει αποστολή να οργανώσει συνεκτικά και αλληλέγγυα τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών και των λαών τους.
Άρθρο Β’
«Η Ένωση θέτει ως στόχους:
— να προωθήσει την ισόρροπη και σταθερή οικονομική και κοινωνική πρόοδο, ιδίως με τη δημιουργία ενός χώρου χωρίς εσωτερικά σύνορα, με την ενίσχυση της οικονομικής και
κοινωνικής συνοχής και με την ίδρυση μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η
οποία θα περιλάβει εν καιρώ ένα ενιαίο νόμισμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας συνθήκης,
— να επιβεβαιώσει την ταυτότητα της στη διεθνή σκηνή, ιδίως με την εφαρμογή μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της εν καιρώ διαμόρφωσης μιας κοινής αμυντικής πολιτικής, η οποία μπορεί, σε δεδομένη στιγμή, να οδηγήσει σε κοινή άμυνα,
'Αρθρο Γ
Η Ένωση διαθέτει ενιαίο θεσμικό πλαίσιο που εξασφαλίζει τη συνέπεια και τη συνέχεια των δράσεων που αναλαμβάνονται για την επίτευξη των στόχων της, ενώ παράλληλα τηρείται και αναπτύσσεται το κοινοτικό κεκτημένο.
Η Ένωση μεριμνά, ειδικότερα, για τη συνοχή του συνόλου της εξωτερικής της δράσης στα πλαίσια των πολιτικών της στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων, της ασφάλειας, της οικονομίας και της ανάπτυξης. Το Συμβούλιο και η Επιτροπή έχουν την ευθύνη να εξασφαλίζουν τη συνοχή αυτή. Εξασφαλίζουν, στα πλαίσια των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους, την υλοποίηση αυτών των πολιτικών.
'Αρθρο Δ
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δίνει στην Ένωση την αναγκαία ώθηση για την ανάπτυξη της και καθορίζει τους γενικούς πολιτικούς προσανατολισμούς της.
Όλα τα πιο πάνω, αλλά και πολύ περισσότερα, ειδικεύονται στα άρθρα της Συνθήκης και συμπληρώνονται από τη Συνθήκη για την Λειτουργία της Ε.Ε., καθώς και πολλά «πρωτόκολλα» και επί μέρους συμφωνίες. Μια και έχουμε αποφασίσει και καλώς, να ζήσουμε μέσα στην Ε.Ε., καλόν είναι οι συνθήκες αυτές και όλα τα συμπαρομαρτούντα, να διδάσκονται περιληπτικά στο Λύκειο και λεπτομερώς σε όλους τους κλάδους των Πανεπιστημίων. Έτσι θα έχουμε ενημερωμένους πολίτες.
Νίκος Αναγνωστάτος                        
e-mail: nanagnostatos@gmail.com Thiakos.blogspot.com

*** Η Συνθήκη της Λωζάνης και ο χαλίφης Ερντογάν...

~ του Λεωνίδα Κουμάκη*
Και ξαφνικά σεισμός: Ο ψευτο-χαλίφης Ερντογάν δήλωσε πως δεν του αρέσει πλέον η Συνθήκη της Λωζάνης. Γιατί η Τουρκία «ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923», γιατί «μας ανάγκασαν να δεχθούμε τη Συνθήκη της Λωζάνης» και γιατί «Παραχωρήσαμε τα νησιά μας» (εννοεί τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου). Έτσι απλά.
Μετά από ένα σχεδόν αιώνα από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης (24 Ιουλίου 1923) - μια πολυμερή Διεθνή Σύμβαση, η οποία τίθεται υπό την προστασία της Τουρκίας από την μια μεριά και υπό την προστασία της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδος από την άλλη.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία, μόνη αντισυμβαλλόμενη απέναντι σε 6 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, άρπαξε όσα εδάφη εξασφάλισε με την υπογραφή της συνθήκης (Ανατολική Θράκη, τα Ελληνικά νησιά Ίμβρος και Τένεδος, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία και «φουσκωμένα» σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ), «απαλλάχτηκε» από εκατομμύρια χριστιανών της Μικράς Ασίας, υποχρέωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να εγκαταλείψει την επίσημη ιδιότητα του Εθνάρχη των Ελλήνων, «μάντρωσε» πολλά εκατομμύρια Κούρδων και άλλων εθνοτήτων μέσα στην «Τουρκική ταυτότητα», κατεξευτέλισε συστηματικά όλες ανεξαιρέτως τις υποχρεώσεις που ανέλαβε από την Συνθήκη, αλωνίζει προκλητικά μέσα στο Αιγαίο, καθοδηγεί με εντεινόμενη επιθετικότητα τους πράκτορες της ΜΙΤ τους οποίους έχει σκορπίσει μέσα στην Ελληνική Θράκη, δεν έχασε ευκαιρίαπισώπλατης μαχαιριάς όταν αισθανόταν ασφαλής και μετά από όλα αυτά, και πάρα πολλά άλλα, έρχεται ο ψευτο-χαλίφης της Άγκυρας ένα πρωινό του Σεπτεμβρίου 2016 και μας λέει τώρα πως δεν «συμφέρει» πλέον στην Τουρκία η Συνθήκη της Λωζάνης!!
Η επικίνδυνη αυτή κλιμάκωση της Τουρκικής προκλητικότητας και η ξαφνική έκρηξη του ψευτο-χαλίφη της Άγκυρας μόνο τυχαία δεν είναι.
Η ανατολίτικη πονηριά του γνωρίζει πολύ καλά ότι η Τουρκία έχει παραιτηθεί πανηγυρικά, με τα άρθρα 20 και 27 της Συνθήκης της Λωζάνης, από κάθε δικαίωμα στην μαρτυρική Κύπρο ενώ η λύση του Κυπριακού πλησιάζει, με ορατό το ενδεχόμενο απόσυρσης των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής αλλά και σημαντικού αριθμού εποίκων.
Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι η Συνθήκη της Λωζάνης επιβάλλει στην Τουρκία αποστρατικοποίηση της ζώνης των στενών, κάτι που της φάνηκε ιδιαίτερα επώδυνο της περίοδο της κρίσης των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας μετά την κατάρριψη του Ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους.
Τέλος –και πιο σημαντικό- γνωρίζει πως η Αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει καταλήξει στην απόφαση να προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνίας με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα στις δυο χώρες σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας η οποία επιβάλλει τον συνυπολογισμό της επήρειας του Καστελόριζου στις θαλάσσιες ζώνες. Το γεγονός αυτό βάζει ταφόπετρα στα όνειρα της Τουρκίας να καταστεί αυτόκλητος συνέταιρος της Ελληνικής και Κυπριακής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α: Στις 7 Σεπτεμβρίου 2016 το άρθρο μας «Η «προσέγγιση» Ρωσίας – Τουρκίας» κατέληγε με την πρόβλεψη πως «η ώρα που η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν την «κατάλληλη ευκαιρία» να αντιμετωπίσουν άπαξ διαπαντός την διαρκή νέο-οθωμανική επιθετικότητα και τον παράλογο επεκτατισμό της Ισλαμικής Τουρκίας, πλησιάζει. Και η χώρα μας πρέπει να είναι έτοιμη σε όλα τα «μέτωπα» που η Τουρκία κρατάει ανοιχτά με την απειλή χρήσης βίας εδώ και δεκαετίες».
Οι δηλώσεις Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάνης, η απόπειρα «εξαγωγής κρίσης» προς την Ελλάδα και «συσπείρωσης» του εσωτερικού μετώπου της Τουρκίας με ένα διαχρονικά δημοφιλή «στόχο» ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενος από όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Άλλωστε η γενικότερη κατάσταση του γειτονικού γίγαντα με τα γυάλινα πόδια είναι σε όλους γνωστή:
Η Τουρκία βρίσκεται απομονωμένη από εχθρούς και φίλους. Οι γερές «πλάτες» των «συμμάχων» μας που της επέτρεψαν να εισβάλλει εκ του ασφαλούς στην μαρτυρική Κύπρο, δεν υπάρχουν πλέον. Επί πλέον, αντιμετωπίζει ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο με ολοένα και μεγαλύτερες απώλειες νέων, αθώων, ανθρώπων. Μπήκε στην κόλαση της Συρίας ελπίζοντας σε εδαφικά και πολιτικά οφέλη, παραγνωρίζοντας όμως τους τεράστιους κινδύνους να εγκλωβιστεί με δυσανάλογα μεγάλες απώλειες. Η Τουρκική οικονομία μετά το τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό και την αστάθεια από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, υποβαθμίζεται συνεχώς από όλους τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Η εσωτερική κατάσταση οδεύει επικίνδυνα σε μια ολοκληρωτική δικτατορία με συλλήψεις δεκάδων χιλιάδων Τούρκων κάθε «επαγγέλματος» – από στρατιωτικούς, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς μέχρι δημοσιογράφους, δημόσιους υπάλληλους ή υπαλλήλους της ΜΙΤ.
Ένας Τούρκος πολιτικός που μπήκε στην πολιτική πριν από 20 περίπου χρόνια «ξυπόλητος», σήμερα θεωρείται από τους πλουσιότερους πολιτικούς του κόσμου (περιοδικό Forbes), έχοντας μετατρέψει ολόκληρη την Τουρκία σε μια  προσοδοφόρα οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς να μπορεί να τον καταγγείλει κανείς.
Συνεπώς όλες οι γενικότερες συνθήκες είναι ώριμες και κατάλληλες από κάθε άλλη φορά. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν έχουμε προετοιμαστεί σωστά ώστε να βάλουμε επί τέλους ένα τέλος στην διαρκή επιθετικότητα της Τουρκίας που εγκαινιάστηκε μετά την εισβολή στην Κύπρο του 1974.
Ευχόμαστε ολόψυχα πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας να αποδειχτούν άξιοι των περιστάσεων που παρουσιάζονται όχι συχνότερα από κάθε 100 χρόνια. Ευχόμαστε ολόψυχα να αξιοποιήσουν με επιτυχία την θετική συγκυρία που βρίσκεται διαμορφωμένη. Αυτό άλλωστε, είναι κάτι που θα το ανακαλύψουμε στην πράξη πολύ σύντομα…
 ________________________________________________________
* Ο Λεωνίδας Κουμάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Πέρα και στην συνέχεια φοίτησε για δυο χρόνια στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο, πριν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, λόγω της απέλασης του πατέρα του, το 1964. Στην Ελλάδα τέλειωσε το Γυμνάσιο Παγκρατίου στην Αθήνα και την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, από το 1967, άρχισε να εργάζεται σε ελληνική βιομηχανία (κλάδος ποτών) στην οποία παρέμεινε επί 30 συνεχή χρόνια και της οποίας διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Εξαγωγών. Την δεκαετία 2003 - 2013 ασχολήθηκε με έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα - Μια πραγματική ιστορία» (1992) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). Τον Δεκέμβριο του 1996 κυκλοφόρησε τον σύντομο «Αποχαιρετισμό».

*** ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ...

~ Ιωάννης Μ. Ασλανίδης
Αντγος ε.α.
Επίτιμος Δκτης της Σ.Σ.Ε.    
Το δημοσίευμα αυτό είναι απόρροια ερεθίσματος και αγανάκτησης, από τo ομολογουμένως απύθμενο θράσος του κ. Ερντογάν ο οποίος δεν έχει όρια, ούτε Ιστορικούς και πολιτισμικούς φραγμούς, στο να διατυπώσει μια άποψη, αδιάψευστα αναληθής, αρκεί και μόνο να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Τι είπε λοιπόν ο κ. Ερντογάν «Οι Μιναρέδες και τα Τζαμιά στα νησιά του Αιγαίου δείχνουν ότι ανήκουν στην Τουρκία, διότι οι φωνές στα νησιά αυτά ακούονται από τα παράλια της Ανατολίας». Όπως δυστυχώς είχε πει και στο παρελθόν το ανιστόρητο:  « Η Θράκη είναι ο ζωντανός μάρτυρας της κοινής Ιστορίας μας στην Ευρώπη».
            Όμως το κακό με την τουρκική προπαγάνδα παραχάραξης της Παγκόσμιας αναγνωρισμένης Ελληνικής Ιστορίας, είναι ότι οι Τούρκοι μένουν αναπάντητοι. Δεν αντιδρούν ούτε η Ευρώπη ούτε η Ελλάς η οποία μάλιστα θίγεται βαρύτατα. Έτσι, αξίζει τον κόπο να δούμε ιστορικά έστω στοιχειωδώς ποιοι είναι οι σημερινοί Τούρκοι κάτοικοι της Μικράς Ασίας:
            Εδώ! Θα χρειασθεί να κάμουμε μία πολύ μικρή στοιχειώδη αναδρομή στην Ιστορία για να δούμε, αφ’ ενός την προέλευση των σημερινών κατοίκων της Μ. Ασίας (Τουρκία) και αφ’ ετέρου ποιος είναι ο πραγματικός κτήτορας του εδάφους του σημερινού τουρκικού κράτους.
-                       Σύμφωνα με την παγκόσμια Ιστορία, δεν αναφέρεται προ του 1300 μ.Χ. πουθενά, χώρα ή κράτος ή έθνος με το όνομα Τουρκία.
-                       Πρώτη παρουσία του τουρκικού στοιχείου εμφανίζεται στην περιοχή του ΤΟΥΡΚΕΣΤΑΝ κατά τον 6ον μ.Χ. αιώνα με την ονομασία Σελτζούκοι. Εις την περιοχή αυτή ήλθαν, όπως είναι ιστορικά εξακριβωμένο, από τα βάθη της Μογγολίας όταν εξεδιώχθησαν από τους Μογγόλους. Ήταν λαός νομαδικός διάσπαρτος και έζων με λεηλασίες και καταστροφές, ίσως αυτός να ήτο και ο λόγος που εκδιώχθησαν από τους Μογγόλους.
-                       Η λέξη τούρκος προφανώς προήλθε εκ του ονόματος ηγέτου των, ΤΟΥΡΓΟΥΤ ή ΤΟΥΡΓΚΟΥΤ.
            Οι Τούρκοι ιστορικά δεν αναφέρονται πουθενά, στην Παλαιά Διαθήκη των Αρχαίων Εβραίων, ως και στους πρώτους μεταχριστιανικούς χρόνους. Δεν αναφέρουν τίποτε γι’ αυτούς, ούτε οι Ρωμαίοι και λοιποί ιστορικοί ΦΛΑΒΙΟΣ, ΙΩΣΗΠΟΣ, ΠΛΙΝΙΟΣ, ΤΑΚΗΤΟΣ κ.λπ. διότι, απλά στην περιοχή αυτή δεν υπήρχε τουρκικό κράτος ή εθνότητα, απλά κατοικούσαν Έλληνες[Πόντιοι, Καππαδόκες κ.λπ.] και διάφοροι άλλοι αυτόχθονες λαοί (Φρύγες, Βιθύνιοι, Κάριοι, Παφλαγόνες).
            Περί τον 10ον αιώνα μ.Χ. πρωτοεμφανίζονται στην Ιστορία και στις ανατολικές περιοχές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
            Τον 13ο αιώνα μ.Χ. με αρχηγό κάποιο ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ ΣΑΧ ως αρχηγό, συγχωνεύονται με πειθαναγκασμό με τον μογγόλο κατακτητή των περιοχών της Μ. Ασίας ΤΣΙΓΙΣΧΑΝ ΤΕΜΟΥΤΣΙΝ και εγκαθίστανται το πρώτον εις την περιοχήν των Ελληνικών ΑΔΑΝΩΝ της Μ. Ασίας.
-                   Το πρώτο Τουρκικό κράτος ιδρύεται επάνω στην ΙΩΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ το 1300 περίπου μ.Χ. από τον ΟΣΜΑΝ ή ΟΘΜΑΝ, εξ’ ου και οι ονομασίες ΟΣΜΑΝΛΙΔΕΣ ή ΟΘΩΜΑΝΟΙ.
-       Το 1421 μ.Χ. στον τουρκικό θρόνο ανέρχεται ο ΜΟΥΡΑΤ Β΄, αυτός καταλαμβάνει την Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα και φθάνει μέχρι την Κόρινθο και την Πάτρα το 1430 μ.Χ., μολύνοντας πλέον με την τουρκική βαρβαρότητα την Ιερότητα της Ελλάδος.
Το τεράστιο Ελληνο-Βυζαντινό κράτος συρρικνώνεται εμπρός στην τουρκομογγολική πλημμυρίδα και την αδικαιολόγητη δυτικοευρωπαϊκή απροθυμία και ολιγωρία για βοήθεια και όχι μόνον.
•         Τέλος, ο ΜΟΥΑΜΕΘ Β΄ ΤΟ 1453 μ.Χ. την 29η Μαΐου ημέρα Τρίτη και ώρα 3 μ.μ. κυριεύει την άλλοτε πρωτεύουσα της Οικουμένης. Με την ηρωϊκή θυσία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου ΚΩΝ/ΝΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ από τον Μιστρά της Λακωνίας, τον οποίο ο ελληνισμός ανακήρυξε «Εθνομάρτυρα», πέφτει η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ στα χέρια του πιο Βαρβάρου τότε Στρατού.
            Έτσι λοιπόν το κράμα των Οσμανλίδων ή Οθωμανών, Μογγόλων και λοιπών εξισλαμισμένων, δημιουργούν το τουρκικό κράτος επάνω στα ελληνικά εδάφη της ΙΩΝΙΑΣ – ΕΛΛΑΔΟΣ.
-                       Η Μικρά Ασία από την 3η π.Χ. χιλιετηρίδα κατοικήθηκε από τους ΙΩΝΕΣ αυτόχθονες κάτοικοι της Αττικής, της Μεγαρίδος και των Β.Δ. και Δυτικών παραλίων της Πελοποννήσου. Και από τα μέρη αυτά εξαπλώθηκαν στα Δ. παράλια της Μ. Ασίας, περιοχή η οποία από αυτούς ονομάστηκε ΙΩΝΙΑ, οι οποίοι μάλιστα στην συνέχεια, έφθασαν μέχρι τα σύνορα του ΙΡΑΚ, και την ΚΥΠΡΟ. Άποικοι οι Έλληνες, όχι κατακτητές, δεν αποίκησαν δια πολέμων στο χώρο αυτό. Εξ άλλου είχαν ήδη προηγηθεί από την Ηπειρωτική Ελλάδα οι ΠΕΛΑΣΓΟΙ πριν των ΙΩΝΩΝ. Ίδρυσαν πόλεις, εκπολίτισαν εντόπιους ημιαγρίους λαούς εδίδαξαν καλλιέργεια, ναυσιπλοΐα και τελικά απορρόφησαν τους προϋπάρχοντες κατοίκους.
-                       Η Μ. Ασία από το 3000 π.Χ. μένει καθαρά πλέον με ελληνικό στοιχείο, γλώσσα, ήθη, έθιμα, πολιτισμός και θρησκεία Ελληνική.
Η ΙΩΝΙΚΗ αυτή Ελλάδα παραμένει Ελληνική μέχρι το 1453 μ.Χ. Τέλος ακόμη και σήμερα οι Τούρκοι την Ελλάδα την λένε Γιουνανιστάν δηλ. χώρα των Ιώνων και τους Έλληνες Γιουνάν δηλ. ΙΩΝΕΣ.
            Ας μας πει ο κ. Ερντογάν, μια πόλη στην Μ. Ασία , ότι κτίστηκε από τους Τούρκους, τον πληροφορώ καμία. Απλά τα Ελληνικά ονόματα πόλεων-ποταμών και περιοχών, μετονομάσθηκαν σε Τουρκικά (Σμύρνη à Ισμίρ, Άλυς ποταμός à Κυξίλ Ιρμάκ = Κόκκινος Ποταμός κ.λπ.).

            - Το 1930 ο ΚΕΜΑΛ συγκρότησε επιτροπή Τουρκικής Ιστορικής έρευνας η οποία άρχισε να εργάζεται υπό τις οδηγίες του. Το 1932 επραγματοποιήθη το πρώτο Τουρκικό Ιστορικό Συνέδριο, το οποίο είχε και συνέχεια. Στο Συνέδριο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας της επιτροπής (ResetGalip) και ένας Βουλευτής (Hassan Gemil) συνέβαλαν δι’ ανακοινώσεων των στην διαμόρφωση Τουρκικής ιστορικής θέσεως εξ 11 σημείων. Αυτή! θεμελιωμένη επί ανύπαρκτων παραγόντων κατέστη επίσημο κρατικό Δόγμα, το οποίο καθορίζει βασικά την εκπαίδευση του τουρκικού λαού και την τουρκική προπαγάνδα. Τα κυριότερα και πολύ συνοπτικά σημεία του Τουρκικού αυτού Δόγματος έχουν ως εξής:
•        Οι Τούρκοι δεν ανήκουν στην κίτρινη ή την μογγολική φυλή, αλλά στην λευκή.
•        Είναι ένας εκ των βραχυκέφαλων και αλπικών λαών, οι οποίοι, μεταναστεύσαντες εκ της κοιτίδας των του ανατολικού Τουρκεστάν, κυριαρχούν στην κεντρική, νότιο και ανατολική Ευρώπη.
•        Από αυτόν τον Τουρκικό λαό προέρχονται όλοι οι πολιτισμοί (Αιγύπτου, Ελλάδος, Ινδίας, Κίνας και Μεσοποταμίας).
•        Ειδικότερα ο Ελληνικός πολιτισμός δεν είναι ανεξάρτητος, είναι απλά απόγονος του Αιγιακού πολιτισμού.
•        Ο Αιγιακός πολιτισμός εδημιουργήθη στην Ανατολία, κατόπιν επαφής του με τον ΧΙΤΤΙΤΙΚΟ και τον Τουρκικό πολιτισμό.
•        Οι Πελασγοί ήσαν μια φυλή συγγενής προς τους Τούρκους της Ανατολίας. (Μ. ΑΣΙΑ)
•        Οι  Έλληνες είναι ένα μικρό μέρος της μεγάλης Τουρκικής οικογένειας.

•        Άλλο επίσης σπουδαίο σημείο στο παραπάνω κρατικό Δόγμα της Τουρκίας που καθιερώθηκε είναι, η απόφαση κατάργησης του Ελληνικού και διεθνούς ονόματος «Μικρά Ασία» καθιερωμένου από τον 4ο μ.Χ. αιώνα και αντί αυτού η ονομασία με το γενικό όνομα «Ανατολία».
Επάνω στο καθ’ όλα πλαστό αυτό κρατικό Δόγμα της Τουρκίας και με οποιαδήποτε Κυβέρνηση στην εξουσία, η Τουρκία βάσει αυτού θεμελιώνει την Τουρκική παιδεία και ακόμη χωρίς να διστάζει με θράσος αυτά τα ανιστόρητα στοιχεία του Τουρκικού δόγματος, επιδιώκει, συστηματικά, σταθερά και με συνεχή προσπάθεια να περάσουν στην παγκόσμια ιστορία των λαών.
            Αυτά τα στοιχειώδη και ιστορικά τεκμηριωμένα στοιχεία εις απάντηση του κομπασμού περί νησιών του Αιγαίου και Θράκης  του Αξιότιμου κ. Ερντογάν
            Στο σημείο αυτό ήθελα να παραθέσω, επίσης στοιχειωδώς δύο μόνο αλήθειες,  από τις πάμπολλες που ελέχθησαν από αξιόλογους ανθρώπους της ιστορίας και του πολιτισμού, μηδέ Τούρκων, του πνευματικού κόσμου εξαιρουμένων:
            β. Ο Χαλίλ Μπερκτάι, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Σαμπαντζί, με άρθρο του, καυτηρίασε την στρατηγική οικοδόμησης του Τουρκικού Έθνους πάνω στον φόβο και το μίσος του Τουρκικού λαού, προς κάθε εθνικό και θρησκευτικό, που δεν είναι δικό του (Εφημ. «Ταράφ» 20-11-08).
            γ. Ο σοφός Άγγλος πολιτικός Γλάδστων είπε: «Οι Μωαμεθανοί Τούρκοι, δεν είναι οι πράοι Μωαμεθανοί των Ινδιών, ούτε οι ιπποτικοί Σαλαδίνοι της Συρίας, ούτε οι πολιτισμένοι Μαυριτανοί της Ισπανίας, οι Τούρκοι σχεδόν στο σύνολό τους από της εμφανίσεώς τους στην Μ. Ασία και στην Ευρώπη είναι το μοναδικό δείγμα της ανθρωπότητας, που έδειξε την μεγαλύτερη έλλειψη ανθρωπισμού. Από όπου πέρασαν, μια πλατειά κηλίδα αίματος, έδειχνε τα ίχνη της διαβάσεώς τους και σ’ όλη την έκταση της Κυριαρχίας τους, ο Πολιτισμός εξαφανίζετο. Πέρασαν δια πυρός και σιδήρου τους Βαλκανικούς λαούς και τον 16ον αιώνα έφθασαν προ των πυλών της Βιέννης, όπου ηττήθηκαν από τον Συμμαχικό Στρατό της Ευρώπης. Εάν είχαν τότε νικήσει, οι Τούρκοι, η Ευρώπη σήμερα θα ήταν χειρότερη από τις υπανάπτυκτες χώρες της Ασίας και Αφρικής.
            Αξιότιμε κ. Ερντογάν η πραγματική και τεκμηριωμένη ιστορία δεν αποκρύπτει την Αλήθεια, αλλά και δεν λέει ψέματα. Είναι πολύ δύσκολο να λες την αλήθεια. Το να είσαι όμως υποχρεωμένος να λες ψέματα αυτό είναι ακόμη χειρότερο.
            Η Σημερινή Τουρκία, αν θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή χώρα, οφείλει ν’ ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας. Να παραδεχθεί τις πολυάριθμες γενοκτονίες που διέπραξε. Να ζητήσει συγνώμη γι’ αυτές και να δώσει εγγυήσεις στην ανθρωπότητα και τον εαυτό της ότι δεν θα τις επαναλάβει. Μόνον έτσι θα απελευθερώσει συνειδησιακά την ψυχή των νέων Τουρκικών γενεών, από τα ερυνικά συμπλέγματα της ενοχής, που την κατατρέχουν και την εμποδίζουν ν’ αφομοιώσει ουσιαστικά τις μεγάλες αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού..

*** Προσοχή μη μείνουμε με τα «θα» 
Από την πρώτη στιγμή που οι πλημμύρες «χτύπησαν» ανελέητα τη Μεσσηνία ακούμε για απογραφές, αποζημιώσεις και χρήματα που θα φτάσουν στους πληγέντες πολίτες, αλλά και Δήμους...
Καλό θα είναι, λοιπόν, όλοι αυτοί που τάζουν ή περιμένουν σίγουρα λεφτά, να είναι λίγο επιφυλακτικοί ή να έχουν στο μυαλό τους ότι μπορεί να εισπράξουν μόνο λόγια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη στην Τρίπολη: ενώ η πλημμύρα εκεί συνέβη στις 25 Ιουνίου, δεν έχουν πάρει χρήματα. Να σημειωθεί, επίσης, ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στη Μεσσήνη, δημοτικός σύμβουλος της Τρίπολης δήλωσε ότι από τότε έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Άλλο παράδειγμα είναι οι ζημιές που υπέστησαν επαγγελματίες και κάτοικοι της Θουρίας το Νοέμβριο του 2013. Και τότε πέρασαν συνεργεία και έκαναν απογραφή, αλλά, όπως μας είπαν, ακόμα περιμένουν.
Αναγνώστες, δε, σχολίασαν ότι δεν έχουν αποζημιωθεί ούτε οι πληγέντες από τον ανεμοστρόβιλο που «χτύπησε» το Ασπρόχωμα πέρυσι το Σεπτέμβριο.
Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να γίνουμε μάντεις κακών, απλά ας έχουν τα παραπάνω παραδείγματα στο μυαλό τους οι πολίτες, όπως και οι Δήμοι. Μακάρι όλα αυτά να αποτελούν λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος.  Π.Μπ. 

***  Συνέντευξη Τύπου αύριο το βράδυ για το αστυνομικό τμήμα Φιλιατρών 
Οι κοινωνικοί φορείς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Φιλιατρών θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση του Α.Τ. Φιλιατρών αύριο Τετάρτη, στις 8.00 το βράδυ, στην αίθουσα του παλιού Δημοτικού  Συμβουλίου Φιλιατρών στο Δημοτικό Κατάστημα. Προσπαθούν δε να κρατούν, όσο μπορούν, το ζήτημα της κατάργησης του Α.Τ. Φιλιατρών στην επικαιρότητα, στο πλαίσιο της διεκδίκησής τους για ανατροπή του σχεδίου αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ. και της πρότασης που ήδη έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα.
Ωστόσο, στην πόλη των Φιλιατρών τονίζεται από κατοίκους και εκπροσώπους φορέων ότι ανατροπή του σχεδιασμού, αλλαγή της πρότασης κατάργησης του Α.Τ. και αντικατάστασή της με παραμονή σε λειτουργία και ενίσχυση του Α.Τ. Φιλιατρών, δεν μπορεί να συντελεστεί και να επιτευχθεί με δράσεις αντίδρασης, με καθυστέρηση μηνών και εκ των υστέρων, ούτε με συλλαλητήρια ή διαμαρτυρίες λίγων δεκάδων ή ακόμη και 100 ή 200 ατόμων, ούτε, φυσικά, με ψηφίσματα, ανακοινώσεις και συνεντεύξεις Τύπου, αλλά με ισχυρές παρεμβάσεις, πιέσεις και προτάσεις με επιχειρήματα στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, στρατεύοντας στον αγώνα και τους πέντε βουλευτές της Μεσσηνίας και όλα τα κόμματα!
Κάθε άλλη δράση, ως αντίδραση, εκλαμβάνεται από τους πολίτες ως σπασμωδική κίνηση εκ των υστέρων, για να αποσοβηθούν και μετατοπιστούν ευθύνες, που αποδίδονται και στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας και στους δημοτικούς συμβούλους της Δ.Ε. Φιλιατρών, καθώς από την παρουσίαση του σχεδίου το Νοέμβριο του 2015 πέρασε ωφέλιμος χρόνος και κανένας από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας και τη Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών δεν έκανε κάτι για να μην επέλθει το προδιαγεγραμμένο τέλος του Α.Τ. Φιλιατρών.
Με άναρθρες κραυγές, ψηφίσματα – «χαρτοπόλεμο», δηλώσεις και αντιδράσεις εκ των υστέρων, κανένας σοβαρός και με νοημοσύνη κάτοικος των Φιλιατρών δεν πιστεύει ότι μπορεί να κερδηθεί κάτι για την παραμονή σε λειτουργία του Α.Τ.
Πολιτική πίεση και παρέμβαση έπρεπε και πρέπει, έστω και τώρα – εκ των υστέρων – να ασκηθεί, αφού ό,τι έκαναν το προηγούμενο διάστημα και όσα έλεγαν δεν εισακούστηκαν – εάν βεβαίως τέθηκαν στους αρμόδιους – και δεν ελήφθησαν υπόψη για το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ.
Υπάρχει τρόπος αντίδρασης και παρέμβασης που μπορεί να προκαλέσει αίσθηση και εξελίξεις; Αυτόν πρέπει να αναζητήσουν και να υλοποιήσουν. Διαφορετικά, κάθε τι άλλο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εκληφθεί από τους κατοίκους των Φιλιατρών ότι γίνεται απλά και μόνο για να πέσει στάχτη στα μάτια των Φιλιατρινών.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Συνεργασίες και ποιοτικά προϊόντα τα «κλειδιά της αγροτικής ανάπτυξης» 
Περισσότεροι από 600 σύνεδροι παρακολούθησαν την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου τις εργασίες του 3ου Πανελλήνιου Συνέδριου της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, με θέμα: «ΚΑΠ: Διδάγματα του παρελθόντος, προκλήσεις του μέλλοντος», στην Αθήνα. Πρόκειται για εκπροσώπους συνεταιριστικών φορέων, παραγωγούς, επαγγελματίες και άλλους  παράγοντες του πρωτογενούς τομέα. Ανάμεσά τους βρίσκονταν 170 αγρότες και στελέχη συνεταιρισμών του αγροτικού χώρου από την Ευρώπη.
Κεντρικός ομιλητής του φετινού Συνεδρίου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ήταν ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Phil Hogan, o οποίος στην εισήγησή του κωδικοποίησε ως «κλειδιά» για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας "Αγροτύπος", τη συνεργατικότητα, την καινοτομικότητα, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, πεδία στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλει και μπορεί να βοηθήσει.
Ο Ιρλανδός Επίτροπος τόνισε την ανάγκη να οργανωθούν περισσότερο σε συνεργατικά σχήματα οι Έλληνες αγρότες, επισημαίνοντας ότι «οι οργανώσεις παραγωγής στην Ελλάδα καλύπτουν μόνο 14% του αγροτικού κλάδου, ποσοστό πολύ χαμηλό σε σχέση με άλλα κράτη – μέλη της Ένωσης».
Ο κ. Hogan επέμεινε, επίσης, στο θέμα της ποιότητας και της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων, δίνοντας το παράδειγμα του τουρίστα, ο οποίος φεύγοντας από την Ελλάδα μετά τις διακοπές του πρέπει να μπορεί να βρει τα ελληνικά προϊόντα που δοκίμασε και του άρεσαν στα ράφια των σουπερ-μάρκετ της πατρίδας του.
Στην αναφορά του στην ΚΑΠ, ο Επίτροπος υποστήριξε ότι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στήριξη του αγροτικού τομέα της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, αφού –όπως είπε- 7.500 επιχειρήσεις θα ωφεληθούν.
Επίσης, απαντώντας στην αγωνία που εξέφρασαν Έλληνες παραγωγοί, διαβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. θα εξακολουθήσει να «καλύπτει» τα πιστοποιημένα ευρωπαϊκά προϊόντα σε όλες τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο (ΗΠΑ, Καναδάς, Νότια Αφρική).
  Ανάγκη μεταρρυθμίσεων
Στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, ώστε να παράγονται στη χώρα μας ποιοτικά προϊόντα, ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης.
Ο πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΡΕΙΝ και σύμβουλος Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε ότι ο αγροτικός τομέας της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο αντιστάθηκε την περίοδο της κρίσης, αλλά αύξησε τις εξαγωγές του. «Η αγροτική οικονομία, όμως, θα πρέπει να ανασχηματιστεί βαθιά, ώστε να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο με ξεκάθαρο προσανατολισμό στην εξωστρέφεια, την παραγωγικότητα και πιστοποιημένων προϊόντων υψηλής ποιότητας, και για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» είπε ο κ. Αντωνιάδης.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε, αφενός, ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα εξακολουθήσει να στηρίζει συστηματικά την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και, αφετέρου, ότι η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ θα παραμείνει στην πρωτοπορία των τεχνολογικών,  οργανωτικών και καινοτομικών εξελίξεων στον αγροτικό χώρο.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Γιάννης Κουφουδάκης, επισήμανε ότι μέσα στο δυσχερές περιβάλλον της κρίσης ο αγροτικός τομέας εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας, αλλά και να συγκεντρώνει τις ελπίδες και τις προσπάθειές για τη συνολική οικονομική αναδιάταξη της χώρας.
«Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαία πρόκληση και επιδίωξη των ελληνικών αγροτικών συνεταιρισμών αποτελεί η ενίσχυση της επιχειρηματικής τους ανάπτυξης μέσω της δραστηριοποίησης και της παραγωγής αξίας κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων (αλλά και των μη-διατροφικών προϊόντων), ξεκινώντας από τα γεωργικά εφόδια και φτάνοντας μέχρι τον τελικό καταναλωτή, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά» είπε χαρακτηριστικά.
Όσο για τη συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει σε επίπεδο Ε.Ε. για το μελλοντικό σχεδιασμό της ΚΑΠ, ο κ. Κουφουδάκης εκτίμησε ότι εύλογα επηρεάζεται από το σημερινό πλαίσιο της σφοδρής και συνεχιζόμενης κρίσης στις ευρωπαϊκές αγορές γεωργικών προϊόντων.
  Στα καλύτερα ράφια   
Στο συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος οριοθέτησε ως στόχο για τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας «να βρίσκονται τα ελληνικά προϊόντα στα ακριβότερα ράφια του κόσμου».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συνέδριο, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, αναγνώρισε τη δυναμική του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα άσκησε κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, αναφέροντας ως αρνητικό παράδειγμα την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%.

*** Αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο ζητούν τα Επιμελητήρια 
Προσκόμματα στις επιχειρήσεις και δη στις μικρομεσαίες θέτουν, κατά το ΕΒΕΑ, συγκεκριμένα άρθρα του προσχεδίου του νέου αναπτυξιακού νόμου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην αξιοποιηθούν τα όποια οφέλη απορρέουν από το νέο νομοθέτημα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνο Μίχαλο, είναι αναγκαίο τα συγκεκριμένα άρθρα να τροποποιηθούν προς όφελος των υποψήφιων επενδυτών και της εν γένει λειτουργίας του θεσμικού πλαισίου.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μίχαλος αναφέρει: «Θεωρούμε πως είναι αναγκαίος ο περιορισμός της σωρείας δικαιολογητικών που απαιτείται για την υποβολή πρότασης στο πλαίσιο των υπό διαβούλευση καθεστώτων του αναπτυξιακού νόμου και ενδεχομένως το υπουργείο να εξετάσει και τη διαδικασία που ακολουθείται στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, όπου τα δικαιολογητικά προσκομίζονται μετά την αρχική έγκριση, ώστε να αποφευχθεί άσκοπη γραφειοκρατία.
Επιπλέον, και σε αντιπαραβολή με τον όγκο των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την υποβολή πρότασης, το υπουργείο φαίνεται να κρίνει σκόπιμο έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια χωρίς αναπτυξιακό νόμο να ορίσει περίοδο υποβολών κάτι περισσότερο από ένα μήνα. Θεωρούμε πως η περίοδος υποβολών θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017, ειδικά εφόσον οι απαιτήσεις σε δικαιολογητικά δεν τροποποιηθούν».
«Παράλληλα», συνεχίζει, «πρέπει να σημειωθεί πως ανάμεσα στα δικαιολογητικά που ζητούνται απαιτείται από τους επενδυτές να προσκομίσουν τραπεζικό έγγραφο για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου μέσω δανείου. Είναι πραγματικά αδιανόητη η συγκεκριμένη πρόβλεψη από τη μεριά του νομοθέτη, καθώς η τραπεζική αγορά επί της ουσίας είναι κλειστή. Μάλιστα, το ίδιο το υπουργείο έχει προβλέψει το συγκεκριμένο πρόβλημα και αναδρομικά στο Νόμο 4399/2016 προβλέπει πως καταργείται η συγκεκριμένη απαίτηση για τα έργα που έχουν υπαχθεί στον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο!
Έχουμε, λοιπόν, το οξύμωρο να απαιτείται τραπεζικό έγγραφο για όσους επενδύσουν μέσω του 4399/2016, ενώ προγενέστερα έχει αναγνωριστεί η αδυναμία προσκόμισης σχετικών εγγράφων για επενδυτικά σχέδια που εντάχθηκαν στον Νόμο 3908/2011.
Θεωρούμε βέβαιο πως ο αρμόδιος υπουργός θα επανεξετάσει το συγκεκριμένο θέμα και θα απαλείψει το συγκεκριμένο έγγραφο από τα απαραίτητα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον εξαιρούνται όλα τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν στον τομέα της ενέργειας από τις διατάξεις των καθεστώτων του νέου αναπτυξιακού νόμου. Ακόμα και μικρά υδροηλεκτρικά ή μικρές μονάδες συμπαραγωγής δεν μπορούν να ενισχυθούν στο πλαίσιο των τεσσάρων καθεστώτων του 4399/2016. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα υποβολής και σε αυτά τα επενδυτικά σχέδια ειδικά μετά την ψήφιση του Ν. 4414/2016 ο οποίος θέτει νέους όρους στην τιμολογιακή πολιτική των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ».
«Φυσικά το υπουργείο», αναφέρει, «εξακολουθεί να περικόπτει το ήδη χαμηλό ποσοστό επιχορήγησης, εφόσον αυτό λαμβάνεται με τη μορφή άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης, ενώ διατηρεί την περίφημη πια ρήτρα κερδών και το πλαφόν των 5.000.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο. Προτείνεται η χορήγηση του συνόλου του ποσοστού που δικαιούται ο επενδυτής με βάση το Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ανεξαρτήτως του είδους ενίσχυσης, καθώς και η κατάργηση του πλαφόν των 5.000.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και η κατάργηση της ρήτρας κερδών για την χορήγηση επιδότησης».
Τέλος, όσον αφορά στη διαδικασία υποβολής, ο κ. Μίχαλος αναφέρει ότι «παρατηρείται μία σχετική ασάφεια, καθώς αρχικά οι επενδυτές θα προσκομίσουν μία αίτηση και μία υπεύθυνη δήλωση, ενώ δεν αναφέρεται ρητά το χρονικό διάστημα που θα έχουν στη διάθεσή τους για να προσκομίσουν τα συνοδευτικά δικαιολογητικά.
Η διαδικασία θα πρέπει άμεσα να αποσαφηνιστεί ώστε να προετοιμαστούν εγκαίρως οι επενδυτές. Φυσικά, πρέπει εκ νέου να σταθούμε στο ότι τιμωρείται επενδυτής που συμμετέχει σε άλλη επιχείρηση που συνδέεται με φορέα επένδυσης, καθώς αποκλείεται από το καθεστώς ενίσχυσης νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θεωρούμε πως το καθεστώς θα πρέπει να αφορά στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και θα πρέπει να τύχουν της ανάλογης στήριξης».

*** Αθλητική ενημέρωση :

***  ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ για  σήμερα :
Τρίτη 11/10/2016 19:00 OTE Sport 2
Καζακστάν - Ρουμανία
Προκριματικά Μουντιάλ 2018
 21:45 OTE Sport 1
Σλοβενία - Αγγλία
Προκριματικά Μουντιάλ 2018
 21:45 OTE Sport 2
Γερμανία - Βόρειος Ιρλανδία
Προκριματικά Μουντιάλ 2018
 21:45 OTE Sport 3
Σλοβακία - Σκωτία
Προκριματικά Μουντιάλ 2018
 21:45 OTE Sport 4
Δανία - Μαυροβούνιο
Προκριματικά Μουντιάλ 2018
 21:45 OTE Sport 5
Πολωνία - Αρμενία
Προκριματικά Μουντιάλ 2018
 21:45 OTE Sport 7
Τσεχία - Αζερμπαϊτζάν
Προκριματικά Μουντιάλ 2018
 21:45 OTE Sport 8
Νορβηγία - Σαν Μαρίνο
Προκριματικά Μουντιάλ 2018
 Η Εθνική πέρασε από το Ταλίν με 2-0 και έκανε το 3Χ3
*** ΕΣΘΟΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ  0-2 , (0-1) .- 3ος αγώνας ,στο Ταλίν της Εσθονίας .-
Τα  γκόλ :  2' ΓΚΟΛ 0-1 Η ΕΛΛΑΔΑ! ,  Βασίλ. Τοροσίδης ,{ Κόρνερ από τα δεξιά το οποίο εκτελεί ο Μάνταλος, ο Τοροσίδης πετιέται στην καρδιά της άμυνας και με όμορφη κεφαλιά ανοίγει το σκορ.} ,61' ΓΚΟΛ 0-2 Η ΕΛΛΑΔΑ!  ,61΄ Σταφυλίδης , Εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Σταφυλίδη με την μπάλα να καταλήγει στην κλειστή γωνία του Ακσάλου. ,
 79' Δοκάρι για την Εθνική! Φοβερό φαλτσαριστό σουτ του Μάνταλου, η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι και στη συνέχει της φάσης ο Καρέλης δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ακσάλου.-
Διαιτητής: Ιστβάν Βαντ (Ουγγαρία)
Εσθονία (Μάρτιν Ριμ): Ακσάλου, Τενίστε, Μπαράνοφ, Κλαβάν, Καλάστε,
Μετς, Ντμιτρίγεφ, Λουτς, Βασίλγεφ, Μαρίν, Ζενιόφ ,
Στον πάγκο: Πικ, Βάικλα, Λόντακ, Μοσνίκοφ, ΟΓΙΆΜΑ, Νέμελο, Κρούγκλοφ, Πούρχε, Καμς, Ανιέρ, Ταμ, Κάιτ , .-
Ελλάδα (Μίχαελ Σκίμπε): Καρνέζης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τοροσίδης, Σταφυλίδης, Μανιάτης, Παπαδόπουλος, Μπακασέτας, Μάνταλος, Καρέλης, Μήτρογλου , .-
Στον πάγκο: Γλύκος, Καπίνο, Γιαννιώτας, Οικονόμου, Βέλλιος, Χολέμπας, Τζιόλης, Πέτσος, Ταχτσίδης , .-
Κάρτες: 20' Κίτρινη κάρτα στον Μπαράνοφ για φάουλ στον Μπακασέτα. ,
Αλλαγές :Αναγκαστική αλλαγή ,7' Αλλαγή για την Εθνική. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος αντιμετωπίζει πρόβλημα μυϊκού τραυματισμού. Την θέση του πήρε ο Ταχτσίδης. Έτσι, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος θα περάσει πιο πίσω και θα γίνει ο παρτενέρ του Μανωλά στα στόπερ. -
18' Αναγκαστική αλλαγή για την Εθνική. Ο Μάριος Οικονόμου αντί του Τοροσίδη.,-
30' Αναγκαστική αλλαγή και για την Εσθονία. Ο Καμς αντί του Τενίστε.-
70' Αλλαγή για την Εσθονία. Στη θέση του Λουτς πέρασε ο Πούρχε .-
80' Αλλαγή για την Εσθονία. Στη θέση του Ντμιτρίγεφ πέρασε ο Μοσνίκοφ.-
86' Αλλαγή για την Εθνική. Ο Τζιόλης αντί του Μανιάτη.
*** 3η αγωνιστική :
10/10/2016, 21:45, Βοσνία-Κύπρος   2-0 , (0-0) .-
10/10/2016, 21:45, Εσθονία-Ελλάδα  0-2 , (0-1) .-
10-10-2016 , 21,45 , Γιβραλτάρ-Βέλγιο  0-6  , (0-4) .-
*** 4η  αγωνιστική :
13/11/2016 ,  Κύπρος-Γιβραλτάρ
13/11/2016, 21:45, Βέλγιο-Εσθονία
13/11/2016, 21:45, Ελλάδα-Βοσνία

***
*** Το παρασκήνιο και η επόμενη μέρα μετά την κοσμογονία στην ΕΠΟ
Η διαφαινόμενη αποδοχή της προσφυγής Βίκτωρα φέρνει ορυμαγδό εξελίξεων! Οι… ευλογίες της FIFA, το απίθανο ενδεχόμενο για εκλογές πριν το 2017 και η 20μελης επιτροπή. Το sport-fm.gr έχει το ρεπορτάζ.              Κοσμογονικές αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο φέρνει η -διαφαινόμενη- απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου (αναμένεται και επίσημα, απόψε ή το πρωί) για αποδοχή της προσφυγής του Βίκτωρα Μητρόπουλου. Αυτό που θα συμβεί με την απόφαση-βόμβα του Διαιτητικού είναι, πραγματικά, ο ορισμός της απόλυτης ανατροπής! 
Καταρχήν, είναι ξεκάθαρο ότι οι εκλογές της 26ης Οκτωβρίου αναβάλλονται… ξανά. Από εκεί και πέρα, θα συσταθεί μία 20μελης επιτροπής -χωρίς τον Βίκτωρα Μητρόπουλο!- που θα ασκεί διοίκηση στην ομοσπονδία και θα την οδηγήσει σε εκλογές εντός δύο μηνών. Μόνο που, αυτό, θεωρείται κάτι παραπάνω από απίθανο, δεδομένου ότι η εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΟ με τον νόμο Ορφανού είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Άρα, το 2016 σχεδόν… αποκλείεται να έχουμε εκλογές στην ΕΠΟ. Με τον νόμο Ορφανού, να τονίσουμε, ψηφίζουν, πλέον, τα Σωματεία και όχι οι Ενώσεις! Οπότε, θα έχουμε πολλαπλάσιες ψήφους.
Στην εν λόγω λίστα, θα υπάρχουν δέκα άτομα από τη λίστα Βίκτωρα, πέντε από το τωρινό συμβούλιο της ομοσπονδίας και πέντε από την αντιπολίτευση -της οποίας η προσφυγή, φυσικά, δεν έχει γίνει δεκτή. Αυτό σημαίνει πως ανατρέπονται δραματικά τα δεδομένα και καταρρέει ο σχεδιασμός της αντιπολίτευσης, καθώς η διοίκηση Γραμμένου θεωρούσε πως μπορεί να κερδίσει τώρα τις εκλογές. Πλέον, θα πρέπει να ανατρέψει την κατάσταση, καθώς το σώμα των εκλεκτόρων πολλαπλασιάζεται. Μπαίνει «φρένο», δηλαδή, στο σχέδιο για άμεση ανάληψη της διοίκησης της ΕΠΟ.
Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν πως η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν βρίσκει αντίθετη τη FIFA και τον «αναβαπτισμένο» Κωστάκη Κουτσοκούμνη (πρόσφατα ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη της παγκόσμιας ομοσπονδίας στο πρόσωπό του για το… ελληνικό ζήτημα). Σε άλλες εποχές, η εν λόγω εξέλιξη θα σήμαινε αυτομάτως Grexit, διότι θα μιλούσαμε για ξεκάθαρη παραβίαση του καταστατικού της ΕΠΟ, δεδομένου ότι το Διαιτητικό ζητά να εναρμονιστεί με έναν νόμο του Κράτους. 
Όμως, όσοι έχουν καλή μνήμη θα θυμηθούν τη δήλωση Κουτσοκούμνη στις 29 Αυγούστου, όταν, εξερχόμενος από τα γραφεία του Σταύρου Κοντονή, είχε δηλώσει ότι «οι νόμοι κάθε κράτους είναι υπεράνω κάθε καταστατικού»! Εκείνη τη μέρα, ουσιαστικά, είχαν δρομολογηθεί οι εξελίξεις, με τις… ευλογίες της FIFA στην παραβίαση του καταστατικού! Το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, εν ολίγους, καταργήθηκε εκείνη τη μέρα. Οποιαδήποτε παρέμβαση του κράτους στο αυτοδιοίκητο, οποιαδήποτε άλλη εποχή, θα σήμαινε Grexit! Αλλά όχι τώρα, δεδομένου ότι είμαστε και μεσούσης της σεζόν, οι ομάδες μας αγωνίζονται ήδη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η Εθνική στα προκριματικά του Μουντιάλ. Πλέον, αναμένεται η άφιξη του διαμεσολαβητή, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, ώστε να ενημερωθεί και επίσημα για τις εξελίξεις, ενώ ενήμερος είναι και ο κ. Θεοδωρίδης.
Μιλάμε για ένα σκηνικό ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ στα χρονικά και είναι πρόωρο να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις πράξεις της νέας διοίκησης. Ας περιμένουμε για να διαπιστώσουμε πού θα οδηγηθεί το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο…


***  Αυτή είναι η νέα διοίκηση της ΕΠΟ

Μπορεί η προσφυγή του Βίκτωρα Μητρόπουλου να έγινε δεκτή, αλλά ο ίδιος δεν βρίσκεται στη σύνθεση που θα αναλάβει τις τύχες της ΕΠΟ! Δείτε τα πρόσωπα της προσωρινής διοίκησης της ομοσπονδίας.             Τα ονόματα εκείνων που θα αναλάβουν προσωρινά τη διοίκηση της ΕΠΟ έγιναν γνωστά το βράδυ της Τρίτης. 
Αφότου η προσφυγή του Βίκτωρα Μητρόπουλου έγινε δεκτή από το Διαιτητικό Δικαστήριο, προέκυψαν και τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη σύνθεση της προσωρινής διοικούσας επιτροπής. 
Αξίζει λοιπόν να σημειωθεί ότι σε αυτά ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται ο ίδιος ο Μητρόπουλος, με τον πρόεδρο να αποφασίζεται ανάμεσα στα μέλη τη νέας διοίκησης. 
Αναλυτικά τα μέλη: Στράτος, Σφακιανάκης, Αγραφιώτης, Σκαρτάδος, Κασιμάτης, Δομάζος, Καμάρας, Μαχλάς, Βαλαώρας, Τουτζιάρης, Παναγιωτάκης, Γαβριηλίδης, Γιάννης Παππάς, Καραβασίλης, Τζανόπουλος, Παπαπετρίδης, Βακάλης, Δημητρίου, Βούρβαχης, Σταράκης, Γκίτσιος.

*** Απόλυτη ανατροπή στην ΕΠΟ: Διοίκηση Βίκτωρα!

Πυροδοτεί… βόμβα το Διαιτητικό Δικαστήριο! Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφυγή του Β. Μητρόπουλου θα γίνει δεκτή, κάτι που σημαίνει πως οι εκλογές αναβάλλονται και διορίζεται προσωρινή διοίκηση!             Απίστευτη ανατροπή στην ΕΠΟ!
Ενώ ουδείς έδινε -πολλές- ελπίδες στο να γίνει δεκτή, είτε η προσφυγή της αντιπολίτευσης, είτε εκείνη του Βίκτωρα Μητρόπουλου, το Διαιτητικό Δικαστήριο έκανε την ΤΕΡΑΣΤΙΑ έκπληξη και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αναμένεται να αποδεχθεί τη δεύτερη, του πρώην προέδρου της ΕΠΑΕ!
Τι σημαίνει αυτό;
Πως οι εκλογές της 26ης Οκτωβρίου αναβάλλονται (ξανά) και διορίζεται προσωρινή διοίκηση με πρόεδρο τον κ. Μητρόπουλο!
Αναμένουμε, φυσικά και την επίσημη απόφαση από το Διαιτητικό, που θα βγει από στιγμή σε στιγμή, αλλά οι πληροφορίες, που μετέφερε στον «αέρα» του ΣΠΟΡ FM 94,6 o Άρης Ασβεστάς, αναφέρουν πως η προσφυγή του Μητρόπουλου έγινε δεκτή με ψήφους 5-2!
Μάλιστα, ανάμεσα σε αυτούς που ψήφισαν υπέρ της προσφυγής Βίκτωρα φέρεται να είναι και δύο διαιτητές της ΕΠΟ…
Ιδού τα άτομα που έχει προτείνει ο Βίκτωρας Μητρόπουλος για την προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ
1. Μητρόπουλος Βίκτωρας. Διπλωματούχος Μηχ/λόγος-Ηλεκ/λόγος ΕΜΠ, εκδότης, πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ, πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Αιγάλεω, πρώην μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της UEFA
2. Σκαρτάδος Γεώργιος. Πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ
3. Κασιμάτης Γεώργιος. Αντιπρόεδρος Εθνικών Αθλητικών Κέντρων Θεσσαλονίκης, πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ
4. Δομάζος Δημήτριος (Μίμης). Πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού
5. Καμάρας Αριστείδης. Δικηγόρος, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού
6. Δέδες Αλέξιος. Δημοσιογράφος, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ΠΑΕ ΑΕΚ, μέλος του Δ.Σ. της Super League, τέως μέλος Επιτροπής Επικοινωνίας της UEFA
7. Αγραφιώτης Δημήτρης (Τάκης). Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός, πρώην πρόεδρος Super League
8. Μαχλάς Νικόλαος. Επιχειρηματίας, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής ΟΦΗ, Άγιαξ, Φίτεσε, πρώην πρόεδρος ΠΑΕ ΟΦΗ
9. Βαλαώρας Ιωάννης. Επιχειρηματίας, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της Λάρισας
10. Τουντσιάρης Θεοφάνης. Πτηνοτρόφος, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Ηρακλή Θεσσαλονίκης
11. Παναγιωτάκης Βασίλης. Πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Άρης, πρώην διευθυντής αθλητικού προγράμματος Alpha TV
12. Αλεξόπουλος Παναγιώτης. Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τμήματος διαχείρισης και οργάνωσης Αθλητισμού, πρώην τακτικό μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού
13. Στράτος Γεώργιος. Δικηγόρος, πρόεδρος Δ.Σ. Super League
14. Σφακιανάκης Στυλιανός. Πρόεδρος Δ.Σ. Football League, πρώην γενικός γραμματέας Αθλητισμού
15. Δαμουράκης Ιωάννης. Δικηγόρος, πρώην μέλος Πειθαρχικής Επιτροπής, Επιτροπής Κανονισμών και Επιτροπής Αποτίμησης της ΕΠΑΕ
16. Βουγίδης Αντώνιος. Δικηγόρος, νομικός σύμβουλος της Football League
17. Χαραλαμπίδη Γαρυφαλλιά. Εφέτης εν συντάξει, πρώην αθλητικός δικαστής ΕΣΑΚΕ
18. Κονταρίδης Χρήστος. Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. εν συντάξει
19. Ασλανίδης Απόστολος. Μηχανολόγος - Μηχανικός
20. Ξηντάρας Αριστείδης. Επιχειρηματίας, πρόεδρος σωματείου «Κηφισιά 2010»
21. Αντωνιάδης Αντώνης. Πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
22. Σταβλάς Σπυρίδων. Δικηγόρος, πρώην ποδοσφαιριστής Πανσερραϊκού
23. Χρονόπουλος Αλέξιος. Επιχειρηματίας, πρώην μέλος της ΕΠΣ Ηλείας
24. Καπράνας Κωνσταντίνος. Επιχειρηματίας, πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΑΕ, πρώην πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου ΑΟ Καρδίτσας
25. Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος. Πρόεδρος Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης, πρώην αντιπρόεδρος ΠΑΕ Απόλλων
26. Δημητρόπουλος Κωνσταντίνος. Δικηγόρος, πρώην μέλος της Επιτροπής Κανονισμών ΕΠΑΕ
27. Παυλόπουλος Χαράλαμπος. Πρώην γενικός διευθυντής της ΕΠΑΕ
28. Δέδες Γρηγόρης. Επιχειρηματίας
29. Μάρκου Κωνσταντίνος. Οικονομολόγος
30. Χάικας Στάθης. Πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Πανιωνίου
31. Καραγκιοζόπουλος Παναγιώτης. Πρώην ποδοσφαιριστής ΑΕΚ

***  Γρηγορίου στον ΣΠΟΡ FM: «Ο Βίκτωρας εννοούσε τα Χανιά όταν έλεγε για 400.000»
Αποκαλύψεις του προέδρου της ΕΠΣ Λάρισας, Zήσης Γρηγορίου, στον ΣΠΟΡ FM για τον Βίκτωρα Μητρόπουλο και το ποια Ένωση εννοούσε ότι πήρε τις 400 χιλ. ευρώ για να αλλάξει… στρατόπεδο.
~  Ο Βίκτωρας Μητρόπουλος είχε αναφέρει προ ημερών ότι μια Ένωση είχε αλλάξει χέρια για το ποσό των 400 χιλ. ευρώ. Και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Λάρισας, Ζήσης Γρηγορίου, μιλώντας στο ΣΠΟΡ FM αποκάλυψε πως αυτή η Ένωση ήταν των Χανίων.
Αναλυτικά όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Λάρισας, Ζήσης Γρηγορίου, στον Κυριάκο Θωμαΐδη και στην εκπομπή «Έφεση»
«Είμαστε εδώ και αρκετά χρόνια μερικοί που πιστεύαμε ότι έπρεπε να αλλάξει το ποδόσφαιρο. Δεν μπορώ να κατακρίνω τους συναδέλφους που άλλαξαν πλευρά, μπορεί να υπήρχαν πιέσεις. Το ποδόσφαιρο έχει πολλά. Διαιτησία, ενώσεις, παρατηρητές, ποδοσφαιριστές και πόσα άλλα. Το σύστημα διαλύει τους αντίπαλους της στο διαιτητικό κομμάτι. Όταν ο πρόεδρος δεν συντάσσετε με την εξουσία, εξαφανίζεται από τον χάρτη. Η Λάρισα που είναι ένωση με 120 ομάδες, πριν λίγο καιρό έβγαλε για πρώτη φορά διαιτητή στην σούπερ λίγκα. 
Ο Νίκος (σσ. Τζώρτζογλου) ξέχασε πολλά που έχουν γίνει και δεν τα αναφέρει. Του είπα Νίκο γιατί μιλάς για μια συνάντηση που προσπάθησες να κάνεις με τις 4 ΠΑΕ. Εμείς είχαμε προτείνει να γίνει μια συνάντηση ανάμεσα στις 4 μεγαλύτερες Ενώσεις, τον Γκιρτζίκη, τον Τοπολιάτη και τους εκπροσώπους των 4 ΠΑΕ. Αυτό τορπιλίστηκε από την πλευρά του Ολυμπιακού. Η απάντηση όμως ήταν αρνητική. Θετική ήταν μόνο μετά τη συνέλευση, που υπήρξε μια οριακή διαφορά υπέρ τους»
, ήταν η αρχική τοποθέτηση του προέδρου της ΕΠΣ Λάρισας.
Για τον Ελευθεριάδη: «Δεν λέει τίποτα για όσα γίνονται στο ποδόσφαιρο, στις καρατομήσεις. Δεν παίρνει θέση γι’ αυτά! Πώς να αλλάξει αυτός ο άνθρωπος; Είναι το ίδιο σύστημα, απλά φεύγουν οι παλιοί λόγω της κάρτας υγείας».
Για τις... βαλίτσες που λέει ο Τζώρτζογλου: «Δεν το ξέρω εγώ αυτό. Αν το ξέρει ο κύριος Τζώρτζογλου να το καταγγείλει. Ο Μητρόπουλος που έκανε την καταγγελία είπε ότι το high score των ποσών έγινε στα Χανιά».  Τέλος, ο ίδιος ο Ζήσης Γρηγορίου θέλησε να μοιραστεί και μια πληροφορία μέσω της εκπομπής: «Από τότε που εκλέχθηκε ως σήμερα κάνω σε κάθε συνέλευση μια πρόταση για διεύρυνση του εκλογικού σώματος αλλά κάθε φορά απορρίπτεται με κάποια πρόφαση. Ο κ.Κασκαντίρης και η Ένωσή του ουδέποτε έκαναν κάποια πρόταση ώστε να πάμε στο σύστημα των εκλεκτόρων. Μόνο εγώ και 2-3 φορές ο Γραμμένος».


***  «Οι εκλογές της ΕΠΟ γίνονται με μια βαλίτσα στο χέρι»
Αιχμές για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών της ΕΠΟ άφησε μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM ο αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών, Δήμος Κασκαντίρης. «Μόνο με απλή αναλογική θα δει καλύτερες μέρες το ποδόσφαιρο», είπε.
Για διαφθορά στις εκλογές της ΕΠΟ μίλησε ο Δήμος Κασκαντίρης, υποστηρίζοντας πως είναι κάτι που γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με αυτό. 
Ο αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών έκανε λόγο για «βαλίτσες» στις αρχαιρεσίες της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και χαρακτήρισε μοναδική λύση την απλή αναλογική. 
Αναλυτικά όσα είπε στην εκπομπή «Έφεση της Τρίτης» και στον Κυριάκο Θωμαΐδη:
«Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εκλεκτόρων. Ας φτάσει μέχρι και 4000 ή ας πάει αναλογικά. Μόνο τότε θα μπορεί το ποδόσφαιρο να δει καλύτερες μέρες και να σταματήσει ο κόσμος να βλέπει τα ίδια με χθες και προχθές. Βλέπετε ότι συνεχίζεται η ίδια κατάσταση και δεν αλλάζει τίποτα. 
Η θέση της ΕΠΣ Αθηνών ήταν πάντα η ίδια. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός όσο περισσότερο γίνεται». 
Για τις υποδομές: «Αυτή τη στιγμή βλέπω μπροστά μου παιδιά 13 χρονών να παίζουν μπάλα, κανείς δεν έχει ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι του ποδοσφαίρου, που είναι το υγιές. Ασχολούμαστε συνέχεια με το κομμάτι που παίζονται εκατομμύρια». 
Για τον Σταύρο Κοντονή: «Νόμοι υπάρχουν. Ο κ. υπουργός είπε ότι θα αλλάξει το νόμο, αλλά δεν έχει κάνει κάτι. Γιατί δεν βοηθάει το έρμο το ποδόσφαιρο, εξασφαλίζοντας την απλή αναλογική; Μόνο έτσι θα σωθεί η κατάσταση. Όλοι ξέρουμε, πώς γίνονται και τι γίνεται στις εκλογές. Με μια βαλίτσα στο χέρι γίνονται πάντα. Το έχουμε ζήσει στη Σπάρτη, στην Αλεξανδρούπολη… πού δεν το έχουμε ζήσει. Είμαι 40 χρόνια στο χώρο, δεν θυμάμαι εκλογές διαφορετικά». 
Για το τι θα εξασφαλίσει η απλή αναλογική: «Όλοι οι παράγοντες δεν είναι το ίδιο, όπως και όλοι οι άνθρωποι δεν είναι το ίδιο. Σε έναν μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων, θα βρούμε παράγοντες που δεν τα παίρνουν. Ας το πούμε έτσι. Είναι λιγότεροι. Πού θα τους βρούμε; Στους πολλούς, όχι στους λίγους. Έλεγα πάντα ότι πρέπει να γίνει απλή αναλογική με μεγαλύτερο σώμα εκλεκτόρων. Δεν μπορεί η Αθήνα να έχει μια ψήφο και μια το Καρπενήσι, για παράδειγμα. Είναι αναλογική αυτή;
Για τον Νίκο Τζώρτζογλου: «Ο κύριος Τζώρτζογλου ανήκει στα υγιή στοιχεία του χώρου. Πρέπει να βρίσκεται μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο του ποδοσφαίρου. Χαίρομαι για αυτόν. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω απ’ αυτά που λέει. Είναι η αλήθεια που βλέπουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο». 
Για το ότι ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών δεν υποστηρίζει την άποψή του περί απλής αναλογικής: «Το έχουμε συζητήσει με τον Δημητρίου. Υποστηρίζει ότι αφού δεν μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να τα βρούμε ούτε αν γίνουμε περισσότεροι, Πιστεύω πως πάντα χρειάζεται αντίθετη άποψη, αρκεί να μην είναι εκ του πονηρού».

~ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 : ~ Θέρος Τρύγος Πόλεμος Σάββατο  01 Οκτωβρίου  2016
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/01-2016.html  ,- 
~   Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS  Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-02-2016.html .-
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 01 και 02  Οκτωβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/01-02-2016.html  .-

~ *Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Δευτέρα 03 Οκτωβρίου  2016  :
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-04-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τρίτη 04  Οκτωβρίου  2016  :
  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-04-2016.html .- 
~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη  05 Οκτωβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-05-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARANEWS Πέμπτη 06 Οκτωβρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/10/arfaranews-06-2016.html .- 
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 07  Οκτωβρίου 2016  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-07-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή 09 Οκτωβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-09-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 10  Οκτωβρίου  2016  : 
 http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-10-2016.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 08  και 09  Οκτωβρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/08-09-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016
  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-11-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016:  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-11-2016.html .-

 ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5024  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3135 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3133  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.301   βίντεο   .-  
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   
  
 
~**  Η Ελληνική λύση ανά την Ελλάδα
Μπορείτε να καλέσετε στα γραφεία της Ελληνικής Λύσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να ενημερωθείτε για τα στελέχη μας ανά την Ελλάδα στα τηλέφωνα: 210-3645183 / 2103387703 και 2310555302.
ΑΓΡΙΝΙΟ :ΤΣΕΛΕΠΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΛΑΜΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΑΝΤΖΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΒΟΛΟΣ : ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ : ΝΑΣΙΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ: ΣΑΛΑΣΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ : ΙΓΓΛΕΣΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ : ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΠΑΤΡΑ : ΜΠΕΤΕΝΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΕΥΒΟΙΑ : ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΧΑΝΙΑ:ΜΠΟΡΝΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΑΒΑΛΑ: ΔΑΛΑΚΟΥΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΔΡΑΜΑ : ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΕΡΡΕΣ : ΜΠΟΥΜΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ : ΔΗΜΟΛΙΟΣ ΦΙΛΗΜΩΝ
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ - ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ: ΠΡΙΝΓΚΑΣ
ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ : ΔΟΥΔΑΚΜΑΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
www.ellinikilisi.gr  .-  ,  ~  www.-voicenews.gr  .-

Δεν υπάρχουν σχόλια: