Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 :
~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας
~ Υγεία είναι : η διαρκής πάλη του οργανισμού κάθε ζωντανού οργανισμού , έναντι της αρρώστιας –της νόσου .-
Περπάτημα μισής ώρας μειώνει την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη
~ Θάνατος είναι : το τέλος της ζωής .-

 
Κοινωνικότης , είναι : να βγεις έξω από το σπίτι σου , έξω από την οικογένεια σου , έξω από τον εαυτό σου , έξω από την πατρίδα σου , έξω από την Ήπειρό σου , έξω από τον πλανήτη σου , και να δεις , να μάθεις , να γνωρίσεις , πως τρέφονται , πως ζούνε , πως διαβάζουν, πως διασκεδάζουν , πως παίζουν , πως κλαίνε , πως γελάνε , πως τραγουδάνε , πως περπατάνε , πως χορεύουνε , και γενικά πως συμπεριφέρονται εν γένει οι άλλοι άνθρωποι.-
 
Τιμιότης σημαίνει :, αλήθεια στη σκέψη , αλήθεια στα λόγια και αλήθεια στα έργα .- 
 ***

*** Διαδρομές στην όμορφη  Ελλάδα  μας  !  :
~ -Αρχαιολογικό μουσείο Ελευσίνας 15/11/2015 : https://youtu.be/Ug_qqSPf6AI .- 
~  Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας  15/11/2015: https://youtu.be/LH4PzPJ2Cgg 
~ Ελευσίνα  Αρχαιολ   Μουσείο  15/11/2015 : https://youtu.be/enuP8nO1eFo 
~ ΕΛΕΥΣΙΝΑ   αρχαιολογικό μουσείο  15/11/2015 : https://youtu.be/HlLx5pBYBHw 

~*** Παγκόσμια πατέντα το "Κρητικό Ίαμα"
Το Cretan IAMA ξεκίνησε, ερευνήθηκε, ολοκληρώθηκε και παρήχθη εξ' ολοκλήρου στην Ελλάδα
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στην οποία συμμετείχαν οι διακεκριμένοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής κ ΠΦΥ, Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Στέργιος Πυρίντσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας και Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης για την παρουσίαση του Cretan IAMA, αναδείχθηκαν ερευνητικά δεδομένα των εργαστηρίων των συμμετεχόντων επιστημόνων, καθώς και οι δυνατότητες αξιοποίησής τους τόσο στη θεραπευτική πρακτική, όσο και ως μοχλός ανάπτυξης.
Η ιδέα ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια, όταν επιδημιολογικές παρατηρήσεις σε περιοχές της Κρήτης έδειχναν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν αφεψήματα συγκεκριμένων βοτάνων είχαν πολύ χαμηλή νοσηρότητα και μικρότερες επιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης. Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους βιοϊατρικό περιοδικό Lancet. Η ευεργετική δράση επιλεγμένων αρωματικών βοτάνων στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού οδήγησε τους ερευνητές στο επόμενο βήμα. Μέσα από πολυετείς δοκιμές, η έρευνα ανέδειξε ένα συνδυασμό αιθέριων ελαίων από 3 αρωματικά βότανα, Coridοthymus Capitatus, Salvia Fruticosa και Origanum Dictamnus, σε συγκεκριμένες αναλογίες, μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,  που λειτουργεί συνεργικά. Ακολούθησε κλινική δοκιμή σε ασθενείς με συμπτώματα ιώσεων του αναπνευστικού, με ευεργετικά αποτελέσματα.
Ο καρπός της πολυετούς αυτής έρευνας των διακεκριμένων ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κρήτης που μετουσίωσαν την αυτόχθονη γνώση σε ουσιαστική γνώση, σε συνεργασία με την εταιρεία Οlvos Science, θυγατρική της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Galenica είναι το Cretan IAMA, το οποίο διατίθεται από σήμερα στα φαρμακεία.
Ο κ. Χρήστος Λιονής Καθηγητής Γενικής Ιατρικής κ ΠΦΥ δήλωσε: «Η διεπιστημονική συνεργασία στην έρευνα φαίνεται να είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και προϋπόθεση για το σχεδιασμό και υλοποίηση μεταφραστικής και κλινικής έρευνας. Η κλινική παρατήρηση και η ανθρωπολογική ανάκτηση της αυτόχθονης γνώσης μπορεί να οδηγήσει στη διατύπωση εξαιρετικών υποθέσεων, συμπεριλαμβάνοντας τη χρήση των αρωματικών βοτάνων της Κρήτης». Συμπληρώνοντας, ο κ. Λιονής, ανέφερε ότι «η επένδυση στην γνώση των αρωματικών βοτάνων της Κρήτης μπορεί, όπως δείχνει η δημιουργία του Ιάματος, να μετεγγραφεί σε έρευνα σχετική με τη θεραπευτική τους χρήση. Η έρευνα αυτή, και η απήχησή της στην κοινωνία οδηγούν σε πολλαπλασιαστικά οφέλη γνώσης και ανταποδοτικότητας».

Ο κ. Πυρίντσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας παρουσίασε τα φυτά στα οποία βασίζεται το συγκεντρωτικό σκεύασμα. Παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες που έχουν τα φυτά της Κρήτης σε σχέση με τα φυτά της υπόλοιπης Ελλάδας και εξήγησε το πώς τελικά, η ερευνητική ομάδα οδηγήθηκε σ’ ένα συνδυασμό ουσιών και όχι σε μία ουσία. Η χρήση των τριών αρωματικών βοτάνων, όπως είπε ο κ Πυρίντσος, εμφανίζει στοιχεία όχι απλά αθροιστικής δράσης, αλλά πραγματική συνέργεια, με άλλα λόγια δράση σημαντικά μεγαλύτερη από το άθροισμα των δράσεων των απλών συστατικών. Παρουσίασε επίσης τις προσπάθειες που γίνονται από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, με την υποστήριξη του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης για την καλλιέργεια των συγκεκριμένων βοτάνων ούτως ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την τοπική κοινωνία. Τελειώνοντας, ο κ Πυρίντσος τόνισε το στοιχείο της διασφάλισης ποιότητος των βοτάνων, με την παροχή συγκεκριμένου φυτού στους καλλιεργητές και την γενετική ανάλυση των φυτικού υλικού με DNA-Barcoding, δεδομένης της διαφορετικής τους περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαια.
Ο κ. Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας σημείωσε: «Στο πλαίσιο των μελετών του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, πραγματοποιήθηκε εργαστηριακός έλεγχος του εκχυλίσματος των βοτάνων από την Κρήτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν για πρώτη φορά την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος έναντι ιογενών λοιμώξεων, μειώνοντας δραματικά το ιικό φορτίο και τις κυτταρολογικές αλλοιώσεις προκαλούμενες από ιούς. Η αντιική δράση του εκχυλίσματος επιβεβαιώνεται τόσο σε πειραματικά μοντέλα, όσο και σε κλινικές δοκιμές».

Ο κ. Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας με όχημα τη δυναμική των κρητικών βοτάνων, μας ταξίδεψε από την Αυτόχθονη γνώση στα Επιστημονικά δεδομένα, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των μελετών μας είναι η ενσωμάτωση της εθνοβοτανολογικής γνώσης στη σύγχρονη πειραματική έρευνα και την Παραγωγική  διαδικασία. Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο της εξέλιξης του Ιάματος είναι η αρμονική, μακροχρόνια, εποικοδομητική παραγωγική και συμπληρωματική συνεργασία του πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικού τομέα, μιας ερευνητικής ομάδας τεσσάρων επιστημόνων και μιας φαρμακευτικής εταιρείας, οι οποίοι κατάφεραν, στην Ελλάδα της κρίσης, να ξεκινήσουν, να προωθήσουν και να μετουσιώσουν σε πράξη μια ιδέα. Όλα αυτά τα στοιχεία δεν είναι συνηθισμένα, και γι’ αυτό θα πρέπει να τονιστούν».
Το Cretan IAMA ξεκίνησε, ερευνήθηκε, ολοκληρώθηκε και παρήχθη εξ' ολοκλήρου στην Ελλάδα. Η επιστημονική ομάδα και η Olvos Science με τη δημιουργία του Cretan IAMA, κατάφεραν να αξιοποιήσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τον πλούτο της ελληνικής γης,  εξελίσσοντας την παραδοσιακή γνώση και δημιουργώντας ένα καινοτόμο προϊόν με διεθνή δυναμική καθώς είναι κατοχυρωμένο με παγκόσμια πατέντα.


~***  Νέο τεστ αίματος για τη διάγνωση του επιθετικού καρκίνου του προστάτη
Το σουηδικό τεστ αναλύει στο αίμα ένα συνδυασμο έξι πρωτεϊνών, καθώς επίσης 200 γενετικών δεικτών
Επιστήμονες στη Σουηδία ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα τεστ αίματος για τη διάγνωση του επιθετικού καρκίνου του προστάτη, το οποίο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό σε σχέση με το ευρέως χρησιμοποιούμενο σήμερα ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA). Το νέο τεστ «πιάνει» καρκίνους που το PSA «χάνει», ενώ παράλληλα μειώνει τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα του PSA και έτσι γλυτώνει τους άνδρες από περιττές βιοψίες και θεραπείες.
Το σουηδικό τεστ αναλύει στο αίμα ένα συνδυασμο έξι πρωτεϊνών, καθώς επίσης 200 γενετικών δεικτών, ενώ λαμβάνει υπόψη του και μια σειρά από κλινικά δεδομένα (ηλικία άνδρα, οικογενειακό ιστορικό, προηγούμενες βιοψίες προστάτη).
Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας του καρκίνου Χένρικ Γκρένμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας "Lancet Oncology", δήλωσαν ότι «το PSA δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στον επιθετικό και στον ακίνδυνο καρκίνο».
Σύμφωνα με τον Γκρένμπεργκ, «σήμερα οι άνδρες που δεν έχουν καρκίνο ή που ο καρκίνος τους δεν χρειάζεται θεραπεία, συχνά αναγκάζονται να υποβληθούν σε μια περιττή, επώδυνη και μερικές φορές επικίνδυνη θεραπεία. Επιπλέον, το PSA χάνει πολλούς επιθετικούς καρκίνους. Το νέο τεστ είναι πολύ πιο ακριβές και μπορεί να αντικαταστήσει το PSA».
Οι ερευνητές δοκίμασαν το τεστ, με την προσωρινή ονομασία STHLM3, σε σχεδόν 59.000 άνδρες ηλικίας 50 έως 69 ετών, οι οποίοι επίσης έκαναν PSA για να γίνει σύγκριση αποτελεσματικότητας ανάμεσα στα δύο τεστ. Η μελέτη έδειξε ότι το νέο τεστ μείωσε κατά 30% τον αριθμό των βιοψιών, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια των ασθενών. Επιπροσθέτως ανίχνευσε επιθετικούς καρκίνους σε άνδρες με χαμηλούς δείκτες PSA (1 έως 3 ng/ml), που μέχρι σήμερα περνούν απαρατήρητοι.
Το τεστ θα αρχίσει να εφαρμόζεται στη Σουηδία τον Μάρτιο του 2016 και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες παγκοσμίως, με πάνω από 1,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά ετησίως. Η νόσος εμφανίζει αυξητική τάση διεθνώς και σε 20 χρόνια αναμένεται ότι τα νέα περιστατικά θα ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια το χρόνο.

~** Νέο ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο τη διακοπή του καπνίσματος
Το πρόγραμμα αφορά κυρίως ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι νέοι άνεργοι, οι ασθενείς με άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και οι πληθυσμοί των οικονομικά ασθενέστερων χωρών
Ένα νέο ερευνητικό έργο με το ακρωνύμιο «Smoke Free Brain» που στοχεύει στην ανάπτυξη εργαλείων και παρεμβάσεων για τη διακοπή του καπνίσματος με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας αρχίζει να υλοποιείται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τη συνεργασία 12 φορέων από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο.
Το πρόγραμμα αφορά κυρίως ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι νέοι άνεργοι, οι ασθενείς με άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και οι πληθυσμοί των οικονομικά ασθενέστερων χωρών.
"Πρόκειται για μια διεπιστημονική μελέτη τριετούς διάρκειας που στοχεύει στην υλοποίηση και αξιολόγηση μιας σειράς παρεμβάσεων και στρατηγικών για την αντιμετώπιση του καπνίσματος, με σύγχρονα τεχνολογικά και επιστημονικά μέσα" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευρωπαϊκός Συντονιστής του Προγράμματος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αναπτύσσονται νέα συστήματα και εφαρμογές σε κινητά και φορητές συσκευές, που στόχο θα έχουν μέσα από τη χρήση κοινωνικών μέσων και τεχνικών κοινωνικών δικτύων να προάγουν τη φυσική άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα προκειμένου να τονώσουν την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Επίσης θα αναπτύσσονται και θα μελετώνται νέες, σύγχρονες πρακτικές παρεμβάσεων, όπως η μέθοδος της νευροανάδρασης.
Επιπλέον θα γίνει μια πολυδιάστατη αξιολόγηση των επιπτώσεων του ηλεκτρονικού τσιγάρου, θα διερευνηθούν οι επιπτώσεις των διαφημίσεων υπέρ αλλά και κατά του καπνίσματος, όπως και των συναισθημάτων που αυτές διεγείρουν σε καπνιστές και μη.
"Στο τέλος θα γίνει οικονομική αξιολόγηση όλων αυτών των πολιτικών παρέμβασης και επιδιώκεται ο σχεδιασμός ενός συνολικού πλάνου και πολιτικής υγείας για την τελική ενσωμάτωσή τους στα εθνικά προγράμματα αντιμετώπισης του καπνίσματος και ειδικότερα η δυνατότητα εφαρμογής τους σε οικονομικά ασθενέστερες χώρες" πρόσθεσε ο κ. Μπαμίδης.
Το έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018.
Συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος είναι το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. Η εναρκτήρια συνάντηση εργασίας, που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο, πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace.

~*** Νέες ελπίδες για θεραπεία του καταρράκτη χωρίς επέμβαση
Οφθαλμικές σταγόνες θεράπευσαν τον καταρράκτη σε πειραματόζωα, για δεύτερη φορά
Σταγόνες που χορηγήθηκαν σε ποντίκια, διέλυσαν τον καταρράκτη από τα μάτια τους, ανακοίνωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.
Είναι η δεύτερη έρευνα φέτος που χρησιμοποιεί οφθαλμικές σταγόνες από στεροειδή για να θεραπεύσει καταρράκτες σε πειραματόζωα (η πρώτη ήταν σε σκύλους).
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι πλησιάζει η εποχή που οι άνθρωποι θα καθαρίζουν το «σύννεφο» του καταρράκτη από τα μάτια τους μόνο με ειδικές σταγόνες, οι οποίες θα διαλύουν στους φακούς τις αφύσικες συσσωματώσεις ορισμένων πρωτεϊνών (των κρυσταλλινών CRYAA και CRYAB), που ευθύνονται για το πρόβλημα.
Πάνω από τους μισούς ανθρώπους άνω των 70 ετών έχουν καταρράκτη και αναγκάζονται να καταφύγουν στην χειρουργική αφαίρεση. Σε 20 εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι παγκοσμίως, κυρίως σε φτωχές χώρες, που έχουν τυφλωθεί και από τα δύο μάτια εξαιτίας του καταρράκτη.
Για επερχόμενη «αλλαγή-ορόσημο στη θεραπεία του καταρράκτη», έκανε λόγο ο βιολόγος Ρόι Κουίνλαν του Πανεπιστημίου του Ντέραμ, σύμφωνα με το "Science", όπου έγινε η σχετική δημοσίευση με επικεφαλής τον βιοχημικό Τζέισον Γκεστβίκι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο.
«Χρειάζονται δεκαετίες για να φθάσει ο καταρράκτης να αναπτυχθεί, συνεπώς αν μπορεί κανείς να τον θεραπεύσει με λίγες σταγόνες μέσα σε μερικές μόνο εβδομάδες, τότε αυτό θα είναι εκπληκτικό» πρόσθεσε ο Κουίνλαν.
Τα πειράματα με ποντίκια που είχαν καταρράκτη λόγω ηλικίας και κληρονομικότητας, έδειξαν ότι όσα έκαναν θεραπεία με σταγόνες, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες εμφάνιζαν αισθητή βελτίωση και οι φακοί των ματιών τους είχαν καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό.
Όμως ο φακός του ανθρώπινου ματιού διαφέρει από εκείνους του ποντικού και του σκύλου και επιπλέον οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει τον βιολογικό μηχανισμό που επιτρέπει στις σταγόνες από στεροειδή να καθαρίζουν τον φακό στα μάτια των πειραματόζωων. Συνεπώς θα χρεαιστεί ακόμη χρόνος, εωσότου αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, κάτι που ίσως συμβεί το 2016. Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας ViewPoint κατέχει την πατέντα για εμπορική αξιοποίηση της μεθόδου και ήδη σχεδιάζει νέες κλινικές δοκιμές σε ζώα.

Και τα δύο, και η ζάχαρη την οποία καταναλώνουν όλοι, από μικρά παιδιά έως ηλικιωμένοι, αλλά και το αλκοόλ, δημιουργούν κάτι σαν εξάρτηση. Αν όμως διακοπεί η κατανάλωσή τους, όλες οι ΈΡΕΥΝΕΣ  καταλήγουν στο ότι τα αποτελέσματα που μπορεί να διαπιστώσει κανείς στον εαυτό του, το σώμα του, τον οργανισμό του μοιάζουν… μαγικά!
Αυτό τουλάχιστον εξομολογείται ένας Ολλανδός που δοκίμασε να μην καταναλώνει ζάχαρη, αλκοόλ και επεξεργασμένα τρόφιμα για έναν μήνα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσει το… πείραμά του έκανε ένα τσεκ απ, κατά τη διάρκεια του οποίου διαπίστωσε ότι σε γενικές γραμμές ήταν υγιής, αν και είχε τη χοληστερίνη του λίγο… τσιμπημένη.
Τα τρόφιμα που μπορούσε να φάει ήταν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί, αυγά και γιαούρτι.
Έπρεπε να αποφύγει τρόφιμα όπως πίτσα, χάμπουργκερ και φυσικά μπύρα, κρασί, σοκολάτες και… ποπ κορν. Αλλά όχι μόνο… Και αυτό γιατί πολλά τρόφιμα, που δεν φαντάζεται κανείς, περιέχουν ζάχαρη: Ο πελτές ντομάτας, το κρύο τσάι, οι σος και ο κατάλογος δεν έχει τέλος…
Μετά από έναν μήνα διατροφής με πράγματα απλά και αγνά, δίχως ίχνος ζάχαρης, οι εξετάσεις… μίλησαν: Η χοληστερίνη (αν και δεν είχε κόψει τα λιπαρά) είχε πέσει, το ίδιο και η πίεση, ενώ είχε εξαφανιστεί αυτή η ελαφριά αίσθηση δυσφορίας που αισθανόταν ορισμένα απογεύματα.
Ενας μήνας δηλαδή χωρίς ζάχαρη ήταν αρκετός για να λύσει τα… μέσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάνω κάτω όλοι.
Οσο για το αν υπήρχε κάτι αρνητικό σε όλο αυτό; Κάποια μικρά σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή του στην αρχή…

~*** ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ :Το φρούτο που καταπολεμάει αρθρίτιδα και καρκίνο ΑΝΑΝΑΣ !    Για όλα έχει λύσεις η Μητέρα Φύση       
Σύμφωνα με τους γιατρούς, όπως διαβάζουμε στο iatropedia, ο ανανάς είναι φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και επιδεικνύει αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για τις γυναίκες, δεδομένου ότι περιέχει ουσίες που επαναφέρουν την ελαστικότητα των ιστών και των ινών του δέρματος. Αυτό είναι κυρίως ορατό στο γυναικείο στήθος, επειδή χάνει το σχήμα του με την πάροδο των ετών.
Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ο καφές μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα, αλλά ο ανανάς μπορεί να κάνει “θαύματα” για αυτό και τα αποτελέσματα θα είναι αισθητά αμέσως.
Εκτός από θέματα αισθητικής, όμως, ο ανανάς προσφέρει πολύ σημαντικά πράγματα στην γενικότερη υγεία του οργανισμού:
Αρθρίτιδα
Όταν πρόκειται για οφέλη για την υγεία, ο ανανάς είναι γνωστός για την ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή των αρθρώσεων και των μυών, κυρίως εκείνων που συνδέονται με την αρθρίτιδα, μια εξουθενωτική ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Περιέχει ένα αρκετά σπάνιο πρωτεολυτικό ένζυμο, που ονομάζεται βρομελίνη, το οποίο είναι γνωστό ότι διασπά τις πολύπλοκες πρωτεΐνες και έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό το ένζυμο έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα σημάδια και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας σε πολλές ΈΡΕΥΝΕΣ .
Καρκίνος
Ο ανανάς έχει συνδεθεί άμεσα με την πρόληψη των καρκίνων του στόματος, του φάρυγγα και του στήθους. Εκτός από πολύ βιταμίνη C, ο ανανάς περιέχει επίσης διάφορα άλλα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, του β-καροτένιου, της βρομελίνης, διάφορα φλαβονοειδή και έχει υψηλά επίπεδα μαγγανίου. Το τελευταίο είναι ένα σημαντικό συστατικό της υπεροξειδικής δισμουτάσης, ενός εξαιρετικά ισχυρού “εργαλείου”, που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συνδέονται με πολλά είδη καρκίνου.
Οστά
Παρά το γεγονός ότι ο ανανάς δεν είναι πλούσιος σε ασβέστιο, το οποίο συνδέεται με τα υγιή οστά, περιέχει άφθονο μαγγάνιο, το οποίο είναι ένα άλλο ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την υγεία των οστών, την ανάπτυξη και την επισκευή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι με μία μόνο μερίδα ανανά θα πάρετε πάνω από το 70% των ημερήσιων αναγκών σας σε μαγγάνιο.
Μάτια
Ανανάς είναι επίσης επωφελής για την όρασή σας. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει άμεση συσχέτιση της κατανάλωσης ανανά με την βελτίωση της υγείας των ματιών και την πρόληψη των κοινών παθήσεων σε αυτά, που σχετίζονται με την ηλικία. Το β-καροτένιο, ειδικά, έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη και καταπολέμηση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πέρα από όλα τα οφέλη για την υγεία σας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέχετε όσον αφορά τον ανανά. Η βρομελίνη στον ανανά είναι γνωστό ένζυμο για την μαλάκυνση του κρέατος, το οποίο συνεπάγεται ότι διευκολύνει την πέψη των σκληρών τροφών. Όμως, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κάποια τρυφερότητα ή και ευαισθησία των χειλιών, των ούλων και της γλώσσας σας, αν τρώτε πάρα πολύ ανανά. Η βρομελίνη είναι ένα ισχυρό χημικό συστατικό και σε υπερβολική δόση μπορεί να επιφέρει εμετό, διάρροια, πονοκεφάλους και ναυτία.
Επιπλέον, η βρομελίνη έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την έμμηνο ρύση.  
Η πνευμονία, είναι μια απειλητική για τη ζωή αναπνευστική λοίμωξη και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεν της δίνουμε τη δέουσα σημασία, ίσως γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα χτυπήσει τη δική μας πόρτα ή ότι ακόμα και αν συμβεί δεν είναι και τόσο σοβαρή νόσος. Παγκοσμίως, επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειες, τις τοπικές κοινωνίες και τις κυβερνήσεις. 
Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 10,1 δις ευρώ ετησίως.
Tι την προκαλεί
Τα κυριότερα αίτια της πνευμονίας είναι τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες.
Τα βακτήρια: Το συνηθέστερο βακτηριακό αίτιο της πνευμονίας είναι ο στρεπτόκοκκος (Streptococcus pneumoniae), επίσης γνωστός ως πνευμονιόκοκκος, που αποτελεί μείζον αίτιο ασθένειας και θανάτου σε παιδιά και ενηλίκους παγκοσμίως. Άλλα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία είναι ο «χρυσίζων σταφυλόκοκκος», αλλά και τα βακτήρια Klebsiella pneumoniae, Legionella pneumophila, Mycoplasma pneumoniae και ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας τύπου β.
Οι ιοί: Η πνευμονία μπορεί επίσης να οφείλεται σε αναπνευστικούς ιούς, όπως οι ιοί της γρίπης, ο αδενοϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).
Οι μύκητες: Στα βρέφη που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, ο μύκητας Pneumocystis jirovecii αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα αίτιά της.
Πώς μεταδίδεται
Τα άτομα που είναι φορείς ιών που προκαλούν πνευμονία ή του βακτηρίου του στρεπτόκοκκου στη ρινική κοιλότητα και στον φάρυγγα μπορούν να μολύνουν άλλους μέσω του αέρα με το φτέρνισμα ή τον βήχα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Η ηλικία αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου. Κυρίως από τα 50 και μετά, το ανοσοποιητικό σύστημα καθίσταται ολοένα και λιγότερο ικανό να μας προστατεύει από πιθανές ασθένειες. Επιπρόσθετοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης είναι ο διαβήτης, το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.), το κάπνισμα, ο αλκοολισμός, το κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες.
SOS
Οι χρόνιοι καπνιστές ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες κινδύνου, γι’ αυτό και δεν πρέπει να αμελούν τον εμβολιασμό τους.
Πώς θα καταλάβω ότι έχω πνευμονία
Τα συμπτώματα της πνευμονίας κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το αν η πνευμονία είναι βακτηριακής ή ιογενούς αιτιολογίας. Συμπτώματα που συσχετίζονται συνήθως με τη βακτηριακή πνευμονία είναι:
* Υπερβολική εφίδρωση.
* Υψηλός πυρετός, τρόμος και ρίγη.
* Θωρακικό άλγος κατά την αναπνοή ή τον βήχα.
* Βήχας με φλέμα που επιμένει ή επιδεινώνεται.
* Χείλη και νύχια που εμφανίζουν κυάνωση λόγω έλλειψης οξυγόνου στο αίμα.
Άλλα συμπτώματα της πνευμονίας είναι: Πυρετός, ξηρός βήχας, κεφαλαλγίες, μυαλγία, αδυναμία.
Πηγή :Vita.gr
***   Σαρώνει τις ασθένειες! Ένας δυναμίτης υγείας- ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!
Το γνωρίζατε; Είναι σχεδόν άγνωστο στη χώρα μας και όμως κάνει θαύματα! Οι ειδικοί το ονομάζουν «δυναμίτη». Δικαιολογημένα!
Το αρχαίο ελληνικό όνομά του προκαλεί απορία. Κι όμως, οι πορτοκαλί υπόστυφοι καρποί και τα φύλλα αυτού του αγκαθωτού θάμνου έχουν αποδειχτεί «διατροφικός δυναμίτης».
Ρώσοι και κινέζοι επιστήμονες το τοποθετούν στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο. Υποστηρίζουν ότι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την ντομάτα, το καρότο και τον κράταιγο.
Επίσης, ότι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε είναι υψηλότερη από εκείνη του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας και ότι οι φυτοστερόλες που περιέχει ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες του ελαίου της σόγιας. Επιπλέον, έχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Και όχι μόνο αυτό. Προσφέρει στον οργανισμό ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως: ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9.
Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Για όλους αυτούς τους λόγους, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, αλλά και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες.
Πώς ονομάστηκε
Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα το ιπποφαές χρησιμοποιείται την τελευταία διετία, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη. Σχετικές αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας. Το όνομά του το οφείλει στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Το ονόμασαν ιπποφαές, που στα νέα ελληνικά σημαίνει φωτεινό, λαμπερό άλογο (ίππος: άλογο, φάος: φως, λάμψη).

Πριν από τους παγετώνες…
Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη. Η παρουσία του χρονολογείται πολύ πριν την εποχή των παγετώνων. Η επιστημονική του ονομασία είναι: Ιπποφαές το ραμνοειδές (
Hippophae rhamnoides). Ευδοκιμεί ακόμα και στα πιο φτωχά χώματα και ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής, το συναντάμε σε παράκτιες ζώνες, αλλά και σε ημιερημώδεις ή ορεινές περιοχές. Oι καρποί του μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, είναι πορτοκαλί και χυμώδεις και έχουν υπόξινη γεύση. Σύμφωνα με το «Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Ιπποφαές», το φυτό ευδοκιμεί και καλλιεργείται στην Ευρώπη και στην Ασία. Το συναντάμε κυρίως στις εξής χώρες: Κίνα, Μογγολία, Ινδία, Νεπάλ, Πακιστάν, Ρωσία, Oυκρανία, Αγγλία, Γαλλία, Δανία, Oλλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Φιλανδία, Σουηδία και Νορβηγία. Στη χώρα μας καλλιεργείται στη βόρεια Εύβοια, στην περιοχή Αχούρια.
Επιστημονικά αποδεκτό
Στην κλασική θιβετιανή φαρμακευτική βίβλο «
Sibu Yidian», που έχει γραφτεί το 18ο αιώνα, τριάντα ολόκληρα κεφάλαια είναι αφιερωμένα στις θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις του φυτού. Στην Ινδία αποτελεί βασική παράμετρο της Ayurveda, ενώ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής φαρμακευτικής. Στη Μογγολία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως άριστο τονωτικό.
O θρύλος λέει ότι ο Τζένγκις Χαν και ο στρατός του έπιναν χυμό από ιπποφαές, προκειμένου να αυξήσουν την αντοχή και να επιταχύνουν τη θεραπεία των πληγών τους. Στη Ρωσία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως συστατικό της διατροφής των αστροναυτών. Το 1929 έγινε η πρώτη βιοχημική ανάλυση των συστατικών του. Oι πρώτες κλινικές δοκιμές για τις θεραπευτικές χρήσεις του φυτού ξεκίνησαν στη Ρωσία τη δεκαετία του 1950.
Τη δεκαετία του 1970 συμπεριλήφθηκε στον επίσημο κατάλογο των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη Ρωσία και την Κίνα και τα επόμενα χρόνια συμπεριλήφθηκε στους επίσημους φαρμακευτικούς καταλόγους των χωρών όπου καλλιεργείται. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές μελέτες, κυρίως στη Ρωσία και την Ασία, που έχουν φέρει στο φως την πληθώρα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει και την ευεργετική τους δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Θεραπεύει και… τη φύση
Το πυκνό ριζικό σύστημα του ιπποφαούς και η αντοχή του σε άγονες και δύσκολες συνθήκες (κρύο, αλάτι, φτωχά εδάφη) είναι οι λόγοι που ο θάμνος αυτός φυτεύεται συστηματικά σε καμμένες περιοχές για να εμποδίσει τη διάβρωση των εδαφών, όπως π.χ. σε μεγάλες εκτάσεις της βόρειας Κίνας, όπου παράλληλα οι καρποί του συλλέγονται και αποφέρουν κάποιο εισόδημα στους ντόπιους πληθυσμούς.

190 ωφέλιμα συστατικά!
Συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» (
super foods), μερικές από τις οποίες είναι: η σπιρουλίνα, η αλόη, η γύρη, το τζίνσενγκ, το κερί του ζαχαροκάλαμου, η χλωρέλα, το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου. Σύμφωνα με ρώσους και κινέζους επιστήμονες, το ιπποφαές περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Oι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Σύμφωνα με τους μελετητές, το σημαντικότερο επιστημονικό εύρημα για το ιπποφαές δεν είναι μόνο ότι περιέχει πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και το ότι τόσο οι συγκεντρώσεις τους όσο και ο συνδυασμός τους έχουν συνταιριαστεί από τη φύση με τέτοιον τρόπο, ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη στον ανθρώπινο οργανισμό.
Γεμάτο αντιοξειδωτικά
Το ιπποφαές περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών συστατικών που δρουν προληπτικά κατά της γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων περιέχει:

Βιταμίνη C: Συνεισφέρει στην απορρόφηση του σιδήρου, βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου στο δέρμα, στην επούλωση των πληγών, στην επανόρθωση των ιστών και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
Βιταμίνη Ε: Επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, βοηθά στην οξυγόνωση των ιστών και ενισχύει το γεννητικό σύστημα. Επιταχύνει την επούλωση των πληγών και προστατεύει από την αρτηριοσκλήρυνση.
Βιταμίνη Α: Διατηρεί την υγεία των ματιών και του δέρματος.
Όλα τα μεταλλικά στοιχεία: Ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Είναι απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία. Όπως και οι βιταμίνες, δρουν ως καταλύτες σε πολλές βιολογικές αντιδράσεις και οι λειτουργίες τους είναι αλληλένδετες. Το σελήνιο και ο χαλκός έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Καροτενοειδή: Αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την οξείδωση των κυττάρων και την καταστροφή τους. Το ιπποφαές περιέχει β-καροτένιο, που είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, καθώς και λυκοπένιο (αντικαρκινική δράση), α-καροτίνη, ζεαξανθίνη (πρόληψη κατά της γεροντικής ωχράς κηλίδας) και λουτεΐνη. Πολλές φορές το ιπποφαές, ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται, περιέχει καροτενοειδή σε μεγαλύτερες ποσότητες από κάθε άλλο φυτό.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Συγκεκριμένα: ω-3 (λινολενικό οξύ), ω-6 (λινελαϊκό οξύ), ω-7 (παλμιτελαϊκό οξύ), ω-9 (ελαϊκό οξύ). Το ιπποφαές θεωρείται από ρώσους και κινέζους επιστήμονες η πλουσιότερη πηγή φυτικών λιπαρών οξέων, που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, περιορίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα και έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Το ω-7 λιπαρό οξύ είναι κυρίως ζωικής προέλευσης. Έχει εντοπιστεί μόνο στο έλαιο του φυτού μακαντέμια, αλλά σε συγκεντρώσεις 2 φορές χαμηλότερες από αυτές που έχουν βρεθεί στο ιπποφαές. Το ω-7 έχει αντιική, αντιβακτηριδιακή, επουλωτική και αντιγηραντική δράση.
Είναι και πηγή…
βιταμινών του συμπλέγματος Β: Βοηθούν στην καλή λειτουργία
του νευρικού και μυϊκού συστήματος, αλλά και της καρδιάς. Συμμετέχουν στη σύνθεση των ενζύμων και στο μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Βοηθούν στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή, φροντίζουν για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.

βιταμίνης D: Βοηθά στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου στον οργανισμό και την ενσωμάτωσή τους στα οστά, συμβάλλοντας στην υγεία τους.
…βιταμίνης Κ: Παίζει καθοριστικό ρόλο στην πηκτικότητα του αίματος
και βοηθά στο σχηματισμό των οστών και στην ανασύστασή τους.

…β-σιτοστερόλης: Ανήκει σε μια ομάδα στερολών που υπάρχουν μόνο στα φυτά. Έχει αποδειχθεί ότι μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες φυτικές στερόλες μειώνει τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα. Επίσης, δρα προστατευτικά από την υπερπλασία του προστάτη, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύει από τον καρκίνο.
…φλαβονοειδών: Πρόκειται για ουσίες που συναντάμε μόνο στα φυτά και έχουν παρόμοιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες με αυτές των βιταμινών C, Ε και Α.
Τι προσφέρει στον οργανισμό
1. Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών.
2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από τον καρκίνο.
3. Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους.
4. Ρύθμιση του μεταβολισμού.
5. Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του
Crohn.
6. Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.
7. Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος. 8. Επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία.
9. Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
1
O. Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης.
11. Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα.

Τι θα βρείτε στην αγορά
● Αποξηραμένο φυτό σε καταστήματα που πουλάνε βότανα, για να φτιάξετε αφέψημα ή έγχυμα.
● Το έλαιο του φυτού, που προκύπτει από την έκθλιψη των καρπών του. Περιέχει τα θρεπτικά συστατικά στην πιο ισχυρή τους μορφή. Χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων (εξωτερική επάλειψη) και για την τόνωση του κυκλοφορικού (πίνοντάς το διαλυμένο σε νερό ή χυμό).
● Συμπυκνωμένο χυμό, που προκύπτει από την πολτοποίηση των καρπών και των φύλλων του φυτού και έχει πιο ήπια δράση από το έλαιο. Είναι κατάλληλο για την τόνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού.
● Κάψουλες: Πρόκειται για το ξηρό εκχύλισμα των φύλλων και των καρπών του φυτού. Είναι πιο εύκολο στη χρήση και έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, κυκλοφορούν κάψουλες που περιέχουν έλαιο ιπποφαούς.
Αναζητήστε τα σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής, μεγάλα φαρμακεία ή φαρμακεία που πουλούν φυτικά φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα.

Η σωστή δοσολογία
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό, ώστε να σας υποδείξει την κατάλληλη δοσολογία για την περίπτωσή σας. Διαφορετικά, αν απλώς θέλετε να τονώσετε τον οργανισμό σας, μπορείτε να πίνετε αφέψημα ή έγχυμα 2-3 φορές την ημέρα ή να παίρνετε 1 κάψουλα την ημέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να πίνετε 2 κουταλάκια σιρόπι διαλυμένα σε ένα ποτήρι χυμό ή νερό 3 φορές την ημέρα. Το έλαιο χρησιμοποιήστε το μόνο αφού συμβουλευτείτε ειδικό. Επίσης, φροντίζετε κατά καιρούς να χρησιμοποιείτε το ιπποφαές, όπως και όλα τα φαρμακευτικά βότανα, σε όλες τις μορφές που κυκλοφορούν στην αγορά, ώστε ο οργανισμός σας να επωφελείται στο μέγιστο από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Φτιάξτε
Αφέψημα: Βάζετε σε 1 μπρίκι 1 κούπα νερό και προσθέτετε 4-5 καρπούς ιπποφαoύς. Βράζετε το αφέψημα για 3-5 λεπτά, το αφήνετε να κρυώσει και το πίνετε.
Έγχυμα: Βράζετε σε ένα μπρίκι 1 κούπα νερό, κατεβάζετε το μπρίκι από τη φωτιά και προσθέτετε 4-5 φυλλαράκια αποξηραμένα φύλλα. Τα αφήνετε 5-7 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε.

***   Διαβήτης και… γλυκά απογεύματα
 Διαβήτης και… γλυκά απογεύματα
Ένα έξυπνο και απολαυστικό απογευματινό σνακ μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικό «σύμμαχο» για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ώστε να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου.
Τι καλύτερη λύση από ένα cupcake, για να κάνουμε ένα γευστικό διάλειμμα στην ημέρα; Φτιαγμένο στο σπίτι και το πιο σημαντικό με τις σωστές «προδιαγραφές». Χάρη στη σειρά επιδορπίων Sweet & Balance από τη ΓΙΩΤΗΣ που είναι κατάλληλη και για όσους ακολουθούν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.
Άλλωστε, όλα τα επιδόρπια της σειράς Sweet & Balance, έχουν χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη και Γλυκαιμικό Φορτίο, δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά το φυσικό γλυκαντικό από το φυτό stevia*, έχουν λιγότερες θερμίδες, ενώ περιέχουν πολύτιμες φυτικές ίνες.
Με το Μίγμα για Κέικ Sweet & Balance μπορούμε να δημιουργήσουμε μοναδικά σε μεγάλη φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια ανάλογα με τις γευστικές μας προτιμήσεις και να τα απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές.
Για τη μικρή λιχουδιά της μέρας ένα cupcake είναι ότι πρέπει για να ένα γευστικό διάλειμμα!
Cupcake


 Υλικά
• 1 κουτί Μίγμα για Κέικ Sweet & Balance ΓΙΩΤΗΣ
• 1 κουτί Μίγμα για Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με γεύση Βανίλια Sweet & Balance ΓΙΩΤΗΣ
• 90 ml (1/2 φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο
• 3 αυγά
• 200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα light
• 300 ml (1½ φλιτζ. τσαγιού) χυμός πορτοκάλι, χωρίς ζάχαρη
• 100 ml (½ φλιτζ. τσαγιού) γάλα
• 50 γρ. Σοκολάτα Sweet & Balance ΓΙΩΤΗΣ τριμμένη
Εκτέλεση:
Παρασκευάζετε το Μίγμα για Κέικ σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού χρησιμοποιώντας χυμό πορτοκάλι αντί για νερό. Μοιράζετε τη ζύμη σε 20 ατομικά φορμάκια για cupcakes.
Ψήνετε τα cupcakes για 30 λεπτά περίπου και τα αφήνετε να κρυώσουν. Χτυπάτε στο μίξερ το Μίγμα για Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με γεύση Βανίλια με τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και το γάλα. Στο τέλος ρίχνετε το φρέσκο τυρί κρέμα και χτυπάτε λίγο ακόμα.
Μοιράζετε την κρέμα πάνω στα cupcakes με τη βοήθεια ενός κορνέ. Αν χρειάζεται κόβετε λίγο την επιφάνεια των cupcakes για να γίνει επίπεδη. Αν θέλετε, γαρνίρετε με λίγη τριμμένη Σοκολάτα.
Μερίδες ανά γλύκισμα: 20
Βάρος μερίδας: 96 ΓΡ.
ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ: 1 ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΑΜΥΛΟΥ, 1 ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΙ 1/2 ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΦΡΟΥΤΟΥ
Γνωρίστε όλη τη νέα γενιά επιδορπίων Sweet & Balance ΓΙΩΤΗΣ με Stevia και βρείτε κι άλλες συνταγές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη στο site www.sweetandbalance.gr
*Μπορεί να χορηγηθεί στο πλαίσιο ενός διαιτολογίου μειωμένων σακχάρων με την κατάλληλη καθοδήγηση και σύμφωνη γνώμη ειδικού γιατρού ή διατροφολόγου.

***  Γλυκό και διαβήτης. Γιατί όχι; 
Σακχαρώδης Διαβήτης: Μικρές αλλαγές, μεγάλα οφέλη
 Γλυκό και διαβήτης. Γιατί όχι;
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ταυτίσει την εμφάνιση, την επιδείνωση αλλά και τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη με την διατροφή. Γύρω από αυτή την θεωρία υπάρχουν πολλοί μύθοι, αλλά και αλήθειες. Η αιτία εμφάνισης του διαβήτη τύπου ΙΙ είναι άγνωστη ακόμα στους επιστήμονες. Φαίνεται όμως αποδεδειγμένα πλέον ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν ώστε ο διαβήτης να εξελιχθεί γρηγορότερα και να δώσει σοβαρές επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Πολλοί άνθρωποι, παρότι έχουν αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα, δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι διαβητικοί καθώς δεν έχουν συμπτώματα και δεν κάνουν ένα στοιχειώδες τσεκάπ, όπως θα όφειλαν, για να ελέγχουν τις τιμές αυτές κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Δυστυχώς, πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που βρίσκονται στο ονομαζόμενο προδιαβητικό στάδιο, άνθρωποι που έχουν οριακά υψηλές τιμές σακχάρου και με μαθηματική ακρίβεια μετά από χρόνια γίνονται διαβητικοί ασθενείς.
Κανείς δεν αμφισβητεί πλέον το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στον τρόπο ζωής μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να προλάβουν ενδεχομένως την εμφάνιση της νόσου, να καθυστερήσουν τον προδιαβήτη , να "ρυθμίσουν" έναν διαβητικό ασθενή και να τον προστατέψουν από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου. Καλώς ή κακώς όλες οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι πριν από τα φάρμακα, η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι αυτή που μπορεί να αποτελέσει ασπίδα στην πάθηση. Το σταθερό φυσιολογικό βάρος, η καθημερινή και ήπια άσκηση, τα προγραμματισμένα γεύματα και η αποφυγή τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο, είναι βασικές κατευθυντήριες οδηγίες για να μπορεί κάποιος να προλάβει αλλά και να ελέγξει τον σακχαρώδη διαβήτη.

***  Το Γλύχωμα είναι ηρεμιστικό βότανο
 dio
-  Ένα ηρεμιστικό βότανο Βοτανικό    όνομα:    Nepeta cataria Κοινό    όνομα:    Catnip
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση Το    γατόχορτο    είναι    ένα    θαμνώδες    βότανο    που    είναι    ιθαγενές    στην    Ευρώπη.    Τόσο    η    λατινική    του    ονομασία    (nepeta cataria)    όσο    και    η    κοινή    του    ονομασία    (catnip)    προέρχονται    από    την    ανικανότητα    των    γατών    να    αντισταθούν    στο    άρωμα    του    φυτού.    Πράγματι,    χρησιμοποιείται    ως    δόλωμα    για    να    παγιδεύονται    οι    άγριες    γάτες    και    υποτίθεται    ότι    απομακρύνει    αρουραίους    και    έντομα.    Θεωρείται    ότι    προκαλεί    αισθήματα    ευφορίας,    όταν    καπνίζεται.    Ο    πονοκέφαλος    που    ακολουθεί    παρέχει    μια    σημαντική    πρόληψη,    για    να    μην    γίνεται    κατάχρησή    του. Το    φυτό    και    τα    εκχυλίσματά    του    είναι    διαθέσιμα    εμπορικά    σε    καταστήματα    κατοικίδιων    και    σε    καταστήματα    υγιεινών    τροφών.    Το    έλαιο    του    γατόχορτου    διεγείρει    τις    περισσότερες    γάτες    με    μοναδικό    τρόπο,    από    το    να    είναι    ζωηρές    μέχρι    να    έχουν    ευφορία    και    σεξουαλική    διέγερση.    Οι    επιδράσεις    του    στους    ανθρώπους    είναι    ακριβώς    οι    αντίθετες    από    ότι    στις    γάτες.    Περιέχει    ένα    αιθέριο    έλαιο    που    περιέχει    λακτόνες    sesquiterpene    που    είναι    χημικά    παρόμοιες    με    αυτές    της    βαλεριάνας.    Το    γατόχορτο    είναι    χαλαρωτικό    στους    ανθρώπους    και    έχει    χρησιμοποιηθεί    παραδοσιακά    για    την    αντιμετώπιση    της    αϋπνίας,    της    δυσπεψίας,    της    νευρικότητας,    της    αμηνόρροιας,    του    φουσκώματος    (αέρια  
188
στο    στομάχι),    του    βήχα,    των    κρυολογημάτων    και    των    πυρετών.
Σύγχρονες έρευνες Το    γατόχορτο    είναι    ένα    αρωματικό    βότανο    του    οποίου    το    απαραίτητο    έλαιο    περιέχει    περίπου    1%    νεπελακτόνη    και    άλλα    σχετιζόμενα    συστατικά.    Η    νεπελακτόνη    σχετίζεται    στενά    ως    προς    τη    χημική    δομή    με    χημικά    συστατικά    της    βαλεριάνας    που    ονομάζονται    valepotriates.    Οι    περισσότερες    από    τις    επιστημονικές    μελέτες    στο    γατόχορτο    έχουν    γίνει    σε    γάτες.    Δεν    φαίνεται    να    υπάρχει    άμεση    συσχέτιση    με    τους    ανθρώπους.    Στην    πραγματικότητα,    τα    εκχυλίσματα    φαίνεται    να    έχουν    αντίθετη    δράση    στους    ανθρώπους. Τα    εκχυλίσματα    γατόχορτου,    ιδιαίτερα    όταν    χρησιμοποιούνται    σε    συνδυασμό    με    έλαιο    μάραθου    (fennel oil),    παρέχουν    έναν    ασφαλή    και    αποτελεσματικό    τρόπο    εξάλειψης    των    επιδράσεων    του    κολικού    στα    μικρά    παιδιά.    Το    γατόχορτο    είναι    ένα    από    τα    πιο    δημοφιλή    βότανα    σε    φόρμουλες    στρες,    όπου    συμπεριλαμβάνεται    για    τη    χαλαρωτική    του    επίδραση.    Ίσως    η    πιο    δημοφιλής    χρήση    του    γατόχορτου    είναι    ως    βοτανικό    ρόφημα    που    καταναλώνεται    ακριβώς    πριν    την    ώρα    του    ύπνου.  
Δοσολογία Το    αφέψημα    γατόχορτου    παρασκευάζεται    με    1-2    κουταλάκια    του    τσαγιού    (5-10    γραμμάρια)    βοτάνου    σε    1    φλιτζάνι    (925    ml)    νερό.    Το    μείγμα    σκεπάζεται    και    αφήνεται    για    15    λεπτά.    Λαμβάνονται    δύο    φλιτζάνια    την    ημέρα.

***  Δείτε πόσο κακό κάνουμε στα αυτιά μας
ayti
-  Όλοι οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε μπατονέτες στο αυτί μας για να βγάλουμε το κερί το οποίο υπάρχει μέσα.
Όμως πολλοί λίγοι άνθρωποι ξέρουν πόσο επικίνδυνο είναι να το χρησιμοποιέι κανείς.
Το κερί είναι μια ουσία η οποία προστατεύει το τύμπανο από βρομιές.
Η μέθοδος της μπατονέτας σπρώχνει τις βρομιές πιο βαθιά στο αυτί ενώ εμείς συνήθως πιστεύουμε πως καθαρίζουμε εντελώς τα αυτιά.
Η συμβουλή που συνιστούν οι γιατροί είναι να χρησιμοποιούνται οι μπατονέτες μόνο στο εξωτερικό μέρος του αυτιού.
Απαγορεύεται η μπατονέτα βαθιά στο αυτί.

***   ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτές είναι οι δηλητηριώδεις τροφές που υπάρχουν σε κάθε σπίτι
trofima
- Για να μην καταλήξουμε στα επείγοντα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και να γνωρίζουμε όσον το δυνατόν περισσότερα για αυτά.
Υπάρχουν τροφές που καταναλώνουμε κάθε μέρα όμως δεν γνωρίζουμε το κακό που είναι ικανές να προκαλέσουν στην υγεία.
Αναλυτικότερα:
1. Κεράσι
Στο κουκούτσι του κερασιού εντοπίζεται υδροκυανικό οξύ, το οποίο μπορεί εύκολα να μας στείλει στο νοσοκομείο αν το καταπιούμε.
2. Μοσχοκάρυδο
Είναι παραισθησιογόνο ενώ η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας δημιουργεί επιληπτική κρίση.
3. Πατάτα
Γλυκοαλκαλοειδή εμπεριέχουν τα φύλλα και ο βλαστός της πατάτας, ουσίες που προκαλούν κράμπες, διάρροια, έντονο πονοκέφαλο ή ακόμα και θάνατο.
4. Αμύγδαλα
Εφτά με δέκα πικραμύγδαλα είναι ικανά να προκαλέσουν μέχρι και θάνατο στα μικρά παιδιά ενώ είναι επικίνδυνα και για τους ενήλικες.
5. Μέλι
Υπάρχουν πολύ επικίνδυνες τοξίνες στο μη παστεριωμένο μέλι και είναι υπεύθυνες για τη ζαλάδα την αδυναμία, την εφίδρωση και τη ναυτία.
6. Τομάτα
Αλκαλικές ουσίες βρίσκονται στο κοτσάκι, στο φύλλο της τομάτας καθώς και στις άγουρες τομάτες. Ευθύνονται για τους στομαχικούς ερεθισμούς.
7. Τόνος
Το ψάρι απορροφά υδράργυρο, το οποίο βάλλει τα νεφρά ή ακόμα χειρότερα μεταφέρεται στον εγκέφαλο και πιθανόν να προκαλέσει παράνοια.
8. Κάσιους
Τοξικό έλαιο που συναντάται στα ωμά κάσιους αν καταναλωθεί σε υψηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε θάνατο.
9. Ρύζι
Το αρσενικό που καμιά φορά βρίσκεται στο ρύζι, είναι υπεύθυνο για τάσεις προς εμετό και πονόκοιλο.
10. Ραβέντι
Πέντε και μόνο φύλλα μπορεί να είναι ικανά να στοιχίσουν τη ζωή εκείνου που τα κατανάλωσε.

***  Τα συμπτώματα της υγείας μας που προκαλούν ρίγος
rigos
- Το ρίγος προκαλείται από λοιμώξεις που συνδέονται με μυϊκούς πόνους.
Η βασική θερμοκρασία του σώματος είναι 36,1 βαθμούς Κελσίου.
Όταν ο οργανισμός μας διαπυστώνει λοίμωξη τότε ενεργοποιείτε το ανοσοποιητικό μας σύστημα
και σαν προειδοποίηση το σώμα μας αυξάνει την θερμοκρασία του (πυρετός).
Έτσι ο εγκέφαλος μας ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού αυξάνοντας την θερμοκρασία.
Αποτέλεσμα αυτων των ενεργειών είναι οι μύες μας να συσπώνται πράγμα που προκαλεί το ρίγος.

***  Θέλετε το κορμί «λαμπάδα» της Τζένιφερ Άνιστον; Δείτε πως θα το πετύχετε…
aniston1
-   Η εντυπωσιακή Τζένιφερ Άνιστον έχει υιοθετήσει μια μοδάτη δίαιτα που εστιάζει –φυσικά– στις «καθαρές» τροφές και την αποχή από το αλκοόλ. Άλλη διάσημη κυρία που έχει ασπαστεί την ίδια δίαιτα είναι η Γκουίνεθ Πάλτροου.
Πρόκειται για την αλκαλική δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά και καθόλου τροφές που συμβάλλουν στο σχηματισμό οξέων, όπως το κόκκινο κρέας και τα γλυκά. Η αλκαλική δίαιτα υπόσχεται απώλεια βάρους και νεανική εμφάνιση χωρίς κόπο. Η αλκαλική δίαιτα βασίζεται στη θεωρία ότι καθώς μεταβολίζονται οι διάφορες τροφές παράγονται είτε αλκαλικά είτε όξινα υποπροϊόντα. Οι οπαδοί της αλκαλικής δίαιτας ισχυρίζονται ότι η σύγχρονη διατροφή (δυτικού τύπου) συνοδεύεται από απελευθέρωση μεγάλου όγκου όξινων υπολειμμάτων, τα οποία καθιστούν το σώμα ευαίσθητο σε δεκάδες παθήσεις, από την οστεοπόρωση έως τον καρκίνο. Μια όξινη διατροφή μπορεί επίσης να οδηγήσει στη μόνιμη κούραση, την έλλειψη συγκέντρωσης, τους συχνούς πονοκεφάλους, το φούσκωμα, τους μυϊκούς πόνους, την αϋπνία και την αύξηση του σωματικού βάρους. Μια πολύ όξινη διατροφή συνεπάγεται ότι εξαντλούνται τα αποθέματα μεταλλικών στοιχείων του οργανισμού ώστε να εξισορροπηθεί το pH του. Έτσι, μειώνεται δραστικά η διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών και κατ' επέκταση το ανοσοποιητικό δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Παράλληλα, τα αυξημένα επίπεδα οξέων στον οργανισμό μετατρέπονται σε λίπος, με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους.
Το σχηματισμό οξέων στον οργανισμό προωθούν:
- τα ανθρακούχα ποτά
- η ζάχαρη
- τα επεξεργασμένα τρόφιμα
- το τυρί
- η σοκολάτα
- οι επεξεργασμένοι σπόροι
- το αβγό
- το τσάι
- ο καφές
Αλκαλικές τροφές θεωρούνται:
- τα φρούτα
- τα λαχανικά
- η σόγια
- ορισμένοι καρποί και σπόροι
- ορισμένα όσπρια
Με τη βοήθεια ειδικών λωρίδων, ελέγχεται το pH του σάλιου ή των ούρων ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τροφές που καταναλώνονται έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η επιστημονική κοινότητα παραμένει βέβαια επιφυλακτική απέναντι στην αλκαλική δίαιτα, επισημαίνοντας πως εάν εφαρμοστεί πολύ αυστηρά δεν παρέχει οφέλη για την υγεία.
Πηγή: onmed.gr

***  Ποιά είναι η φαρμακευτική αξία των διατροφικών συστατικών;
vot
-  Υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε για τη διατροφή, και είναι πιθανό ότι μερικά από τα συστατικά, που τώρα θεωρούνται ως φαρμακευτικά, να θεωρηθούν ως διατροφικά συστατικά στο μέλλον. Όταν κάποιος κοιτάξει πίσω στην ιστορία και παρατηρήσει πώς η διατροφική έρευνα έχει εξελιχθεί, είναι προφανές ότι θεραπείες που κάποτε θεωρούνταν ως θεραπευτικές, τώρα θεωρούνται ως διατροφικές. Για παράδειγμα, πολλά χρόνια πριν υπήρχε μια θανατηφόρα ασθένεια που ονομαζόταν σκορβούτο. Το 1753 ο Dr. James Lind, ένας γιατρός στο Βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό δημοσίευσε τα αποτελέσματα των πειραμάτων του για τον καθορισμό της αιτίας και της πρόληψης του σκορβούτου. Τα πειράματα του Dr. Lind έδειξαν ότι η εισαγωγή του λεμονιού ή χυμού κίτρου στις δίαιτες των ναυτικών μπορούσε να προλάβει και να θεραπεύσει αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια. Η πρότασή του απορρίφθηκε από το Υπουργείο Ναυτικού και μετά από τέσσερα χρόνια ανεπιτυχούς προσπάθειας να τους πείσει, ο Dr. Lind τόνισε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα τα οποία δεν θα αφήσουν τους εαυτούς τους να πεισθούν ότι μια τρομερή ασθένεια μπορεί να θεραπευθεί εύκολα, και ότι μπορεί ακόμα και να προληφθεί». Ήταν 42 χρόνια πριν ο Lind πάρει αναγνώριση για την ανακάλυψή του, όταν ο χυμός κίτρου έγινε ένα προαιρετικό πρόγραμμα στις δίαιτες των ναυτικών. Πήρε 88 χρόνια προτού αυτό το απλό διατροφικό συμπλήρωμα γίνει υποχρεωτικό και άλλα 36 χρόνια προτού απομονωθεί η βιταμίνη C. Έτσι το χημικό συστατικό βιταμίνη C μπορεί να θεωρηθεί ως φάρμακο, επειδή θεραπεύει και προλαμβάνει το σκορβούτο, αλλά, όπως μπορούμε να δούμε, πήρε πολύ καιρό για να αναγνωριστεί αυτό το γεγονός. Σήμερα ένας νέος ολόκληρος κλάδος ιατρικής έχει αναπτυχθεί, γνωστός ως ορθομοριακή ιατρική, που ασχολείται με τη χρήση συστατικών στη θεραπεία των ασθενειών. Οι ασθένειες που θεραπεύονται επιτυχώς με συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων, δεν οφείλονται απαραίτητα σε ελλείψεις αυτών των συστατικών. Σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα συμπληρώματα λειτουργούν ως καταλύτες που διεγείρουν συγκεκριμένες φυσιολογικές λειτουργίες στο σώμα

***  Ποιά είναι η διαδικασία του μεταβολισμού;
 votan
-  Η κατανόηση της διαδικασίας του μεταβολισμού μας βοηθά να δούμε τη διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα συστατικά που θεωρούνται ως θρεπτικά συστατικά και σε αυτά που θεωρούνται ως φάρμακα. Σε κάθε οργανισμό, είτε είναι φυτό είτε ζώο, η διαδικασία της ζωής συντηρείται από διάφορες χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα συνεχώς μέσα στο κύτταρο. Έτσι, κατά μια άποψη, η ζωή μπορεί να θεωρηθεί ως μια σειρά ελεγχόμενων χημικών αλλαγών. Αυτές οι χημικές διαδικασίες παίρνουν δύο βασικές μορφές, το κτίσιμο των ιστών (αναβολισμός) και τη διάσπαση των συστατικών για την παροχή ενέργειας και για την παροχή των δομικών λίθων που είναι απαραίτητοι για τον αναβολισμό (καταβολισμός). Αυτές οι χημικές αντιδράσεις είναι γνωστές ως μεταβολισμός. Παρ’ όλο που τα φυτά και τα ζώα έχουν παρόμοιες χημικές διαδικασίες μέσα στα κύτταρα, τα ζώα (και ο άνθρωπος) είναι διαφορετικά από τα φυτά στο πώς αποκτούν την τροφή τους. Τα φυτά «κατασκευάζουν» την τροφή τους από μικρά μόρια, ενώ τα ζώα παίρνουν μεγάλα μόρια και τα διασπούν. Όλη μας η διατροφή και ενέργεια προέρχεται από φυτά είτε άμεσα, τρώγοντας τα φυτά, είτε έμμεσα, τρώγοντας τα ζώα που έχουν φάει τα φυτά. Αυτά τα συστατικά που σκεφτόμαστε ως κανονικές τροφές περιέχουν μια αφθονία βασικών διατροφικών στοιχείων, που είναι λίπη, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.
Αυτά είναι τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για την παροχή ενέργειας στο σώμα και τα συστατικά για το κτίσιμο των δομών.
Αυτά τα φυτά περιέχουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζονται για να καταλύουν τις διαδικασίες του σώματος. Άλλα φυτά περιέχουν πολύ λίγο από τα βασικά διατροφικά στοιχεία, αν και περιέχουν αρκετή ποσότητα ιχνοστοιχείων.

***  Ποιά είναι η νομοθεσία των βοτάνων;
tan
- Στις ΗΠΑ ο νομικός ορισμός ενός φαρμάκου είναι οτιδήποτε επιδρά στη δομή ή τη λειτουργία του σώματος και πωλείται για τη θεραπεία, πρόληψη ή καταπράυνση μιας ασθένειας. Φυσικά και οι τροφές μπορούν να επιδρούν στη δομή και λειτουργία του σώματος, αλλά δεν γίνονται φάρμακα, εκτός και αν πωλούνται για την πρόληψη ή θεραπεία ασθενειών. Αν αυτή η διάταξη δεν ήταν νόμος, τότε όλες οι τροφές θα ήταν φάρμακα, επειδή όλες οι τροφές επιδρούν στη δομή ή τη λειτουργία του σώματος. Για να ισχυριστεί ένας κατασκευαστής ότι ένα συστατικό θα δράσει στα συμπτώματα μιας ασθένειας, το συστατικό πρέπει να μπει σε μια σειρά αυστηρών 29 τεστ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Αυτά τα τεστ παίρνουν πολλά χρόνια και τα κόστη ανέρχονται σε εκατομμύρια. Αυτοί οι νόμοι τίθενται σε ισχύ κυρίως λόγω των προβλημάτων με τα χημικά φάρμακα που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πολύ βλαβερές παρενέργειες. Αυτοί οι νόμοι βοηθούν στην προστασία του κοινού εναντίον της εισαγωγής χημικών συστατικών που δεν έχουν αποδεδειγμένη δράση ή που μπορεί να έχουν πολύ τοξικές παρενέργειες. Δυστυχώς αυτοί οι νόμοι περιορίζουν τη χρήση των φυτικών συστατικών ως φαρμάκων. Οι φαρμακευτικές εταιρείες βασίζονται σε πατέντες, για να καλύψουν τα τεράστια έξοδα που απαιτούνται για την απόδειξη ενός νέου φαρμάκου. Ως εκ τούτου, ενδιαφέρονται για ένα μοναδικό χημικό συ- στατικό, επειδή μια ειδική μοριακή δομή μπορεί να πατενταριστεί. Ωστόσο ένα φυσικό συστατικό, όπως το σκόρδο, δεν μπορεί να πατενταριστεί. Παρά το γεγονός ότι το σκόρδο έχει αποδεδειγμένες αντιβιοτικές επι- δράσεις, δεν μπορεί να πουληθεί στην αγορά γι’ αυτό τον σκοπό. Για να πουλήσει μια εταιρεία το σκόρδο ως αντιβιοτικό, θα έπρεπε να περάσει τις απαιτήσεις των ελέγχων της FDA (Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων), για να αποδείξει ότι το σκόρδο ήταν αποτελεσματικό και σε ποια δόση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όταν μια εταιρεία θα ολοκλήρωνε όλη αυτή την έρευνα, δεν θα είχε τρόπο να καλύψει την επένδυσή της. Ο καθένας θα μπορούσε να αγοράσει το σκόρδο στο μανάβικο με λίγα χρήματα ή να το καλλιεργήσει στον κήπο του. Κανένας δεν θα αγόραζε σκόρδο στην ακριβή τιμή που η εταιρεία θα έπρεπε να το πουλήσει για να πληρώσει για την έρευνα. Έτσι οι ερευνητές των φυτικών φαρμάκων κοιτάνε να απομονώσουν χημικά που μπορούν να τροποποιηθούν και να πατενταριστούν. Ως αποτέλεσμα, ερωτήσεις όπως οι ακόλουθες δεν έχουν επαρκώς ερευνηθεί: Είναι τα φυτά ασφαλέστερα από τα απομονωθέντα χημικά στα εργαστήρια; Έχουν τα βότανα συστατικά που τροποποιούν ή καταπραΰνουν τις αρνητικές παρενέργειες μερικών φαρμακευτικών χημικών που περιέχουν; Υπάρχει μια συνεργιστική δράση σε όλο το φυτό, όπως συνδυασμός φαρμακευτικής και διατροφικής δράσης; Διάφορες παρατηρήσεις σχετικά με την στοματική λήψη των βοτάνων συνηγορούν υπέρ της ιδέας περί ισορροπίας και συνέργειας. Το digitalis για παράδειγμα είναι ένα ισχυρό βοτανικό διεγερτικό χρησιμοποιούμενο ευρέως στη συμβατική ιατρική. Το φάρμακο υπάρχει σήμερα σε καθαρή μορφή, αλλά εξάγεται ακόμα από το φυτό digitalis purpurea που συχνά ονομάζεται floxglove. Ένας γιατρός διδάσκεται να αναγνωρίζει την υπερδοσολογία του digitalis, όταν ο ασθενής αρχίζει να έχει καρδιακή αρρυθμία, μια σοβαρή παρενέργεια αυτού του φαρμάκου. Πολύ πριν αναπτυχθεί το digitalis, οι βοτανολόγοι χρησιμοποιούσαν το floxglove για να θεραπεύσουν την υδρωπικία και ό,τι ονομάζουμε σήμερα συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Ο βοτανολόγος προειδοποιείτο για την υπερδοσολογία του floxglove, όταν ο ασθενής παραπονιόταν για ερεθισμό του στομαχιού του, που πάντα συνέβαινε πριν την έναρξη της αρρυθμίας. Η φύση, φαίνεται, παρέχει μια φυσική προστασία κατά της υπερδοσολογίας του floxglove κάνοντας το στομάχι του ασθενούς που το παίρνει- να καίγεται, προειδοποιώντας τον κατ’ αυτόν τον τρόπο να μην παίρνει το βότανο, διαφορετικά θα γίνει πιο άρρωστος (δηλαδή θα έχει αρρυθμία).  Η lobelia συχνά κατηγορείται ως τοξικό φυτό, επειδή περιέχει λομπελίνη και τα σχετιζόμενα με αυτό αλκαλοειδή, τα οποία, όταν δρουν μόνα τους, είναι κατασταλτικά του νευρικού συστήματος, προκαλώντας αδύναμους παλμούς, κώμα και θάνατο. Στη σωστή δόση όμως αυτά τα αλκαλοειδή χαλαρώνουν το σώμα και ειδικά το αναπνευστικό σύστημα, και είναι έτσι χρήσιμα στη θεραπεία του άσθματος και στο σπαστικό κόλον. Αν και η ασφαλής χορήγηση των αλκαλοειδών της lobelia απαιτεί ιατρική παρακολούθηση, η κατανάλωση του βότανου lobelia δεν χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση. Η φύση έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό προστασίας από υπερδοσολογία στη lobelia, που κάνει μια υπερβολική δόση να βγει από το σώμα με έντονο εμετό. Άλλες παρατηρήσεις προτείνουν τρόπους με τους οποίους τα φυτά μπορούν να επιδεικνύουν συνεργισμό. Υπάρχουν συχνά συσχετίσεις μεταξύ της διατροφικής αξίας ενός φυτού και της φαρμακευτικής του δράσης. Για παράδειγμα, τα διουρητικά κάνουν τα νεφρά να παράγουν περισσότερα ούρα. Μια από τις πιο συχνές παρενέργειες των χημικών διουρητικών είναι ότι διώχνουν το κάλιο από το σώμα και συχνά απαιτείται συμπλήρωμα καλίου για μακροχρόνια χρήση διουρητικών. Τα φυτικά διουρητικά από την άλλη περιέχουν συχνά κάλιο σε σημαντικές ποσότητες, αποφεύγοντας έτσι αυτή την βλαβερή παρενέργεια. Η βαλεριάνα είναι ένα άλλο παράδειγμα συνέργειας μέσα στα φυτά. Η βαλεριάνα είναι ένα βότανο με ηρεμιστικές ιδιότητες. Περιέχει επίσης ασβέστιο σε υψηλές ποσότητες. Στην πραγματικότητα περιέχει την μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου από όλα τα βότανα που έχουν εξεταστεί. Υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα έχουν ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα. Γι’ αυτό και ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν τον ύπνο έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να κοιμηθούν. Η διατροφική αξία της βαλεριάνας συμπληρώνει τη φαρμακευτική της δράση.

***   Η θεωρία της βοτανολογίας
tania
- Η βοτανολογία, όπως εξασκείται στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, βασίζεται στην ιδέα ότι αν τα συστήματα (πεπτικό, κυκλοφορικό κ.λπ.) του ανθρώπινου σώματος λειτουργούν σωστά, τότε το σώμα θα διατηρήσει ή θα πετύχει άριστη υγεία. Οι βοτανολόγοι χρησιμοποιούν φαρμακευτικά φυτά, για να επιφέρουν αλλαγές στα ανθρώπινα συστήματα, ώστε να μπορεί το σώμα να αυτοθεραπευτεί. Τα βότανα είτε καταναλώνονται στοματικά είτε εφαρμόζονται εξωτερικά. Τα περισσότερα βότανα που είναι σε συχνή χρήση είναι ήπια και απαιτούν μακρόχρονη χρήση για να επιφέρουν αλλαγές. Η χρήση των βοτάνων για την απόκτηση και διατήρηση της υγείας ενσωματώνει τις ιδέες της προληπτικής ιατρικής, της ποιότητας της ζωής και της μακροζωίας, αλλά στην πράξη αυτό σημαίνει καθαρισμό και αναζωογόνηση των συστημάτων του σώματος. Η βιομηχανική κοινωνία βλέπει τους επιστήμονες υγείας σαν μηχανικούς που φτιάχνουν ό,τι είναι χαλασμένο. Ένας μέσος άνθρωπος θα στραφεί στη βοτανική θεραπεία, όταν η συμβατική ιατρική δεν μπορεί να τον ανακουφίσει πια. Ο βοτανολόγος έπειτα ξεκινά να καθαρίζει το σώμα από τις επιδράσεις της δυτικής δίαιτας και της καθιστικής ζωής χρησιμοποιώντας βότανα, άσκηση, διαχείριση του στρες και άλλες αλλαγές του 33 τρόπου ζωής που είναι απαραίτητες, για να βοηθήσουν το σώμα να αυτοθεραπευτεί. Η ιδανική υγεία απαιτεί μια δέσμευση σε έναν ολοκληρωμένο τρόπο ζωής, όπου η άριστη υγεία επιτυγχάνεται με ισορροπία σώματος, μυαλού και πνεύματος. Η διά στόματος κατανάλωση βοτάνων είναι μόνο ένα μέρος της άριστης υγείας.

***  Ποιά τα Νοτιοαμερικανικά βότανα;
vut
-   Όταν οι Ισπανοί εξερευνητές κατέλαβαν και αποίκισαν τη Λατινική και Νότια Αμερική τον 16ο και 17ο αιώνα, έφεραν μαζί τους Ευρωπαίους γιατρούς, των οποίων η βοτανολογία βασιζόταν στο δεντρολίβανο και στο απήγανο. Το δεντρολίβανο και το απήγανο είναι αρωματικά (διεγερτικά) βότανα, τα οποία οι Ευρωπαίοι εισήγαγαν στους ιθαγενείς. Οι Ίνκας και οι Αζτέκοι ωστόσο χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα ιατρικής χυμών (ζεστό-κρύο), το οποίο μοιάζει σε γενικές γραμμές με την κινεζική φιλοσοφία χυμών (yin-yang) με μια βοτανολογία «ζεστών» και «κρύων» βοτάνων. Το νοτιοαμερικανικό σύστημα βοτανολογίας ήταν ακατέργαστο και συχνά αναποτελεσματικό, διότι η δεισιδαιμονία έπαιζε έναν σημαντικό ρόλο. 35 Αμέσως μόλις έφτασαν οι Ισπανοί, επιδημίες και πυρετοί σκότωσαν πολλούς από τους ιθαγενείς λόγω των νέων ασθενειών που εισήχθησαν από τους εξερευνητές. Πλην τούτου, οι ιθαγενείς αρνούνταν θεραπεία από τους Ισπανούς γιατρούς, εξαιτίας των παραδόσεων τους περί χυμών. Το δεντρολίβανο και το απήγανο θεωρούνταν «ζεστά» βότανα από τους ιθαγενείς, επειδή είχαν διεγερτικές και εφιδρωτικές ιδιότητες. Η θεωρία τους περί χυμών έλεγε ότι αυτά τα βότανα ήταν φάρμακα μόνο για «κρύες» ασθένειες. Εν τω μεταξύ, οι περισσότερες από τις ασθένειες που εισήχθησαν στα τροπικά κλίμα- τα ήταν πυρετοί και άλλες «ζεστές» ασθένειες. Έτσι οι Ισπανοί απαγόρευσαν τους ιθαγενείς να χρησιμοποιούν την παραδοσιακή ιατρική τους που βασιζόταν στη θεωρία των χυμών, και γι᾿αυτό το λόγο χάθηκαν πολλές πληροφορίες για τις βοτανολογικές θεραπείες των λαών αυτών.

***  Κάντε σεξ! Κάνει καλό!
sex2
-  Αν νομίζατε ότι το πολύ σεξ κάνει καλό μόνο στη σχέση με την σύντροφό σας ή στη ψυχολογία σας, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε! Γιατί; Διότι, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Cardiology, οι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή δύο φορές την εβδομάδα, είναι λιγότερο επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που κάνουν σεξ λιγότερο συχνά. Άρα, κάνει καλό ΚΑΙ στην υγεία!
Ως εκ τούτου, για να μειώσουν τον κίνδυνο προσβολής από καρδιαγγειακές παθήσεις, οι άνδρες θα πρέπει να έχουν μια αρκετά ενεργή σεξουαλική ζωή. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι κατά τη διάρκεια του οργασμού, η ορμόνη οξυτοκίνη διεγείρεται, γεγονός που με τη σειρά του έχει άμεση επίδραση στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, ένα βασικό παράγοντα κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Επίσης, όταν ένα άτομο έχει αυξημένο στρες οι ορμόνες που απελευθερώνονται συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, με το σεξ τα επίπεδα του στρες μειώνονται, «παρασύροντας» μαζί τους τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και καρδιακής προσβολής. Ακόμα, η σεξουαλική δραστηριότητα βοηθά στην μείωση του βάρους (όπως είναι γνωστό, το σεξ είναι μια μορφή άσκησης) και φέρνει υπνηλία και χαλάρωση, τα οποία επίσης συμβάλλουν προς μια υγιή καρδιά. Τέλος, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Biological psychology, έδειξε ότι τα άτομα που κάνουν σεξ συστηματικά (εξαιρείται ο αυνανισμός), έχουν μειωμένη συστολική αρτηριακή πίεση και άρα λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο.
Συμπέρασμα: Αν δεν κάνετε δύο φορές την εβδομάδα σεξ, είστε περισσότερο επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις από άλλους που... το «τιμούν» το άθλημα!

***  Δώστε προσοχή! Αυτές είναι οι τροφές με τα περισσότερα φυτοφάρμακα
fitofarm
-  Είναι σοκαριστικό το τι μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο που καταναλώνει τροφές, "ποτισμένες" με φυτοφάρμακα.
Η ΜΚΟ Environmental Working Group ανέλαβε, μετά από έρευνα, να μας ενημερώσει για το ποιες είναι αυτές οι τροφές που περιέχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα.
Δείτε την λίστα:
1) Μήλα
2) Ροδάκινα
3) Νεκταρίνια
4) Φράουλες
5) Σταφύλια
6) Σέλερι
7) Σπανάκι
8) Κόκκινες πιπεριές
9) Αγγούρια
10) Ντομάτες τύπου “cherry” (ντοματίνια)
Φρούτα και λαχανικά που έχουν τα ΛΙΓΟΤΕΡΑ φυτοφάρμακα:
1) Αβοκάντο
2) Καλαμπόκι
3) Ανανάς
4) Λάχανο
5) Αρακάς κατεψυγμένος
6) Κρεμμύδια
7) Σπαράγγια
8) Μάνγκο
9) Παπάγια
10) Ακτινίδια
11) Μελιτζάνες
12) Γκρέιπφρουτ
13) Πεπόνι
14) Κουνουπίδι
15) Γλυκοπατάτες

***  Σε τι βοηθά η Ιτιά στην υγεία μας;
nm
-  Η φυσική ασπιρίνη που αντιμετωπίζει τον πυρετό και τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας και της μέσης Βοτανικό    όνομα:    Salix alba Κοινό    όνομα:    Willow bark
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση Το    πιο    συχνά    χρησιμοποιούμενο    φάρμακο    στον    κόσμο,    η    ασπιρίνη,    είναι    στενά    συγγενές    με    το    ενεργό    συστατικό    του    φλοιού    της    ιτιάς.    Οι    φλοιοί    της    ιτιάς    και    των    δένδρων    λεύκας    έχουν    χρησιμοποιηθεί    εδώ    και    χιλιετίες    ως    αντιπυρετικοί,    αναλγητικοί    και    αντιφλεγμονώδεις    παράγοντες    και    ως    στυπτικά    για    τη    θεραπεία    του    πονοκεφάλου,    της    ατονίας,    των    πεπτικών    οργάνων,    της    ελονοσίας,    των    κρυολογημάτων    και    της    γρίπης.    Οι    Ινδιάνοι    της    βόρειας    Αμερικής    έβραζαν    τον    φλοιό    ιτιάς    για    να    ανακουφιστούν    από    τον    πονοκέφαλο    και    τον    πυρετό    και    για    να    ανακουφιστούν    από    τον    πόνο    των    μυών    και    τον    ρευματισμό.    Η    ιτιά    εμφανίζεται    συχνά    σε    συνταγογραφήσεις    στην    4.000    ετών    σουμεριακή    πινακίδα    της    Nippur,    στον    δημοφιλή    πάπυρο    Ebers    από    την    Αίγυπτο    (1600    π.Χ.)    και    σε    αρχαίες    ασσυριακές    πινακίδες.    Ο    Διοσκουρίδης    ανέφερε    την    ιτιά    στα    γραπτά    του,    τονίζοντας    τις    στυπτικές    ιδιότητές    της    και    τη    βοήθεια    που    παρέχει    κατά    των    πόνων    στα    αυτιά    και    στην    ουρική    αρθρίτιδα.    Ο    Γαληνός    χρησιμοποιούσε    τον    φλοιό    ιτιάς    για    να    θεραπεύσει    φλεγμονές    των    ματιών.    Ο    Ιπποκράτης    χρησιμοποιούσε    τον    φλοιό    ιτιάς    για    να    ανακουφίσει    από    τον    πόνο    και    τον    πυρετό.
 Σύγχρονη έρευνα Τo    1827    ο    Γάλλος    χημικός    Leroux    εξήγαγε    το    ενεργό    συστατικό    από    τον    φλοιό    ιτιάς    που    έδινε    ανακούφιση    από    τον    πόνο.    Ονόμασε    το    συστατικό    αυτό    σαλικίνη    από    το    όνομα    του    γένους    του    βοτάνου,    Salix. Η    σαλικίνη    είναι    μια    ενδιάμεση    μορφή    του    σαλικυλικού    οξέος.    Όταν    η    σαλικίνη    λαμβάνεται    στο    σώμα,    θεωρείται    ότι    μετατρέπεται    σε    σαλικυλικό    οξύ,    τη    βάση    του    μορίου    της    ασπιρίνης. Η    σαλικίνη    καταγράφτηκε    ως    ένα    επίσημο    βοτανικό    φάρμακο    στην    έκδοση    του    1955    του    National Formulary,    στην    έκδοση    του    1950    του    United States Dispensatory    και    στη    Φαρμακοποιία    των    ΗΠΑ    από    το    1882    μέχρι    το    1926.    Η    χρήση    του    όμως    στη    σύγχρονη    ιατρική    διακόπηκε    μετά    την    παραγωγή    του    συνθετικού    σαλικυλικού    οξέος.    Το    σαλικυλικό    οξύ    είναι    μια    καυστική    φαινόλη    που    χρησιμοποιείται    τοπικά    για    την    αποβολή    κρεατοελιών.    Όταν    καταναλώνεται,    είναι    επίσης    καυστικό    για    το    τοίχωμα    του    στομάχου    και    μπορεί    να    προκαλεί    διάφορες    παρενέργειες,    όπως    αιμορραγία    και    έλκος    στο    στομάχι.    Ευτυχώς    για    τους    ανθρώπους,    ο    φλοιός    της    ιτιάς    περιέχει    επίσης    ίνες    και    ταννίνες    που    αραιώνουν    αυτές    τις    καυστικές    επιδράσεις.    Οι    ίνες    καθυστερούν    την    απελευθέρωση    του    σαλικυλικού    και    οι    ταννίνες    τονώνουν    τις    ερεθισμένες    μεμβράνες    και    μειώνουν    την    αιμορραγία. Κατά    τη    διάρκεια    της    δεκαετίας    του    1890    πολλοί    χημικοί    ερεύνησαν    για    συγγενικά    του    σαλικυλικού    οξέος    που    δεν    θα    προκαλούσαν    τόσο    γαστρεντερικό    ερεθισμό.    Ο    Felix Hofman,    ένας    νεαρός    χημικός    που    δούλευε    για    τη    φαρμακευτική    εταιρεία    Bayer    στη    Γερμανία,    παρασκεύασε    τον    ακετυλικό    εστέρα    του    σαλικυλικού    οξέος.    Έτσι    το    1899    η    εταιρεία    Bayer    άρχισε    να    πουλά    στην    αγορά    αυτό    το    προϊόν    με    την    ονομασία    ασπιρίνη.    Η    σαλικίνη    είναι    περισσότερο    φημισμένη    ως    ένας    αντιπυρετικός    παράγοντας,    που    διευκολύνει    τη    διάλυση    της    θερμότητας    μέσω    αυξημένης    περιφερικής    αιματικής    ροής    και    εφίδρωσης.    Είναι    επίσης    γνωστή    ως    αναλγητικός    παράγοντας    (παράγοντας    κατά    του    πόνου)    μέσω    κατασταλτικής    δράσης    στο    κεντρικό    νευρικό    σύστημα.    Είναι    επίσης    αντιφλεγμονώδης    παράγοντας    για    τη    θεραπεία    του    ρευματισμού    και    της    αρθρίτιδας.    Έχει    επίσης    αντιθρομβωτικές    ιδιότητες    και    στη    μορφή    του    σαλικυλικού    οξέος    αντισηπτικές. Η    δράση    της    σαλικίνης    οφείλεται    κυρίως    στην    ικανότητά    της    να    παράγει    ενδορφίνες    σαν    τις    προσταγλανδίνες    που    συντελούν    σε    αντιφλεγμονώδεις    και    αναλγητικές    επιδράσεις.    Επίσης    η    σαλικίνη    μειώνει    τα    επίπεδα    της    προσταγλανδίνης    2    (PGE2),    η    οποία    προάγει    τη    φλεγμονή. Ο    φλοιός    ιτιάς    είναι    αποτελεσματικός    κατά    του    πόνου    που    σχετίζεται    με    την    οστεοαρθρίτιδα    και    τον    πόνο    της    μέσης.    Μια    μελέτη    βρήκε    ότι    ένας    βοτανικός    συνδυασμός    που    περιλάμβανε    100    mg    φλοιού    ιτιάς    μετά    από    χρήση    δύο    εβδομάδων    ανακούφισε    τον    πόνο    σε    άτομα    με    οστεοαρθρίτιδα(111).    Μια    άλλη    μελέτη    έδειξε    ότι    1.360    mg    εκχυλίσματος    φλοιού    ιτιάς    την    ημέρα    για    δυο    εβδομάδες    αντιμετώπισαν    αποτελεσματικά    τον    πόνο    που    σχετίζεται    με    την    οστεοαρθρίτιδα(112). Μια    μελέτη    έδειξε    ότι    240    mg    σαλικίνης    από    εκχύλισμα    ιτιάς    μείωσαν    αποτελεσματικά    την    επιδείνωση    του    πόνου    στη    μέση(113).
Δοσολογία Η    ημερήσια    συνιστώμενη    δόση    σαλικίνης    είναι    60-120 mg    την    ημέρα,    αλλά    για    τον    πόνο    απαιτούνται    μεγαλύτερες    ποσότητες    (240    mg).    Μπορεί    να    παρασκευαστεί    και    τσάι    ιτιάς    από    1-2    γραμμάρια    φλοιού    που    βράζονται    σε    200    ml    νερό    για    δέκα    λεπτά.    Η    ημερήσια    δόση    του    τσαγιού    από    τον    φλοιό    είναι    πέντε    ποτήρια.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις Η    ιτιά    είναι    καλύτερα    ανεκτή    για    το    στομάχι    σε    σχέση    με    την    ασπιρίνη.    Ωστόσο,    τα    άτομα    με    γαστρίτιδα    ή    έλκος    θα    πρέπει    να    αποφεύγουν    την    ιτιά.    Η    ιτιά    δεν    θα    πρέπει    να    χρησιμοποιείται    για    την    αντιμετώπιση    του    πυρετού    στα    παιδιά,    διότι,    όπως    και    η    ασπιρίνη,    μπορεί    να    προκαλέσει    σύνδρομο    του    Reye (σύνδρομο    χαρακτηριζόμενο    από    οξεία    εγκεφαλοπάθεια    και    λιπώδη    διήθηση    του    ήπατος    και    πιθανώς    του    παγκρέατος,    της    καρδιάς,    των    νεφρών,    του    σπληνός    και    των    λεμφαδένων.    Παρατηρείται    σε    παιδιά    ηλικίας    κάτω    των    15    ετών    μετά    από    οξεία    ιογενή    λοίμωξη,    όπως    ανεμοβλογιά    ή    γρίπη.    Η    θνητότητα    εξαρτάται    από    τη    σοβαρότητα    προσβολής    του    κεντρικού    νευρικού    συστήματος,    αλλά    μπορεί    να    φθάσει    και    έως    80%.    Η    αιτία    της    νόσου    είναι    άγνωστη,    αλλά    από    επιδημιολογικές    μελέτες    αποδεικνύεται    συσχέτιση    με    αυξημένη    χρήση    ασπιρίνης    και    άλλων    σαλικυλικών).

***  To Ιπποφαές βοηθάει σε πολλές παθήσεις
nt
- Ένα από τα αρχαιότερα φυτά της γης και μια υπερτροφή που βοηθάει σε πολλές παθήσεις Βοτανική    ονομασία:    Hippophae rhamnoides Κοινό    όνομα:    Sea buckthorn
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση Το    ιπποφαές    είναι    από    τα    αρχαιότερα    φυτά    στη    γη.    Η    επιστημονική    του    ονομασία    είναι    ιπποφαές    το    ραμνοειδές    (Hippophae rhamnoides).    Οι    καρποί    του    μοιάζουν    με    ρώγες    σταφυλιού,    είναι    πορτοκαλί    και    χυμώδεις    και    έχουν    υπόξινη    γεύση.    Στην    αρχαιότητα    η    χρήση    του    ήταν    πολύ    διαδεδομένη.    Σχετικές    αναφορές    υπάρχουν    σε    κείμενα    του    Θεόφραστου,    μαθητή    του    Αριστοτέλη,    αλλά    κυρίως    του    Διοσκουρίδη,    του    πατέρα    της    Φαρμακολογίας.    Το    όνομά    του    το    οφείλει    στα    στρατεύματα    του    Μεγάλου    Αλεξάνδρου,    που    παρατήρησαν    ότι    τα    άρρωστα    και    τραυματισμένα    άλογα    που    έτρωγαν    τα    φύλλα    και    τους    καρπούς    του    φυτού    ανάρρωναν    γρηγορότερα,    αποκτούσαν    περισσότερη    δύναμη,    ενώ    το    τρίχωμά    τους    δυνάμωνε    και    γινόταν    πιο    λαμπερό.    Το    ονόμασαν    ιπποφαές,    που    στα    νέα    ελληνικά    σημαίνει    φωτεινό,    λαμπερό    άλογο    (ίππος:    άλογο,    φάος:    φως,    λάμψη). Στην    κλασική    θιβετιανή    φαρμακευτική    βίβλο    «Sibu    Yidian»,    που    έχει    γραφτεί    το    18ο    αιώνα,    τριάντα    ολόκληρα    κεφάλαια    είναι    αφιερωμένα    στις    θεραπευτικές    ιδιότητες    και    χρήσεις    του    φυτού.    Στην    Ινδία    αποτελεί    βασική    παράμετρο    της    Ayurveda,    ενώ    είναι    αναπόσπαστο    κομμάτι    της    κινεζικής    φαρμακευτικής.    Στη    Μογγολία    χρησιμοποιείται    εδώ    και    αιώνες    ως    άριστο    τονωτικό.    O    θρύλος    λέει    ότι    ο    Τζένγκις    Χαν    και    ο    στρατός    του    έπιναν    χυμό    από    ιπποφαές,    προκειμένου    να    αυξήσουν    την    αντοχή    και    να    επιταχύνουν    τη    θεραπεία    των    πληγών    τους.    Στη    Ρωσία    χρησιμοποιείται    εδώ    και    πολλά    χρόνια    ως    συστατικό    της    διατροφής    των    αστροναυτών.
Σύγχρονες έρευνες Το    ιπποφαές    χρησιμοποιείται    ως    συμπλήρωμα    διατροφής    και    ως    συστατικό    καλλυντικών    σκευασμάτων,    ενώ    από    τους    καρπούς    του    παρασκευάζονται    χυμοί.    Συγκαταλέγεται    στις    υπερτροφές.    Σύμφωνα    με    Ρώσους    και    Κινέζους    επιστήμονες,        περιέχει    190    ουσίες,    οι    περισσότερες    από    τις    οποίες    έχουν    αντιοξειδωτική    δράση.    Οι    περισσότερες    και    δραστικότερες    έχουν    εντοπιστεί    στο    έλαιο    που    περιέχουν    οι    καρποί    του. Περιέχει    1.000%    περισσότερη    βιταμίνη    C    από    το    πορτοκάλι.    Η    περιεκτικότητά    του    σε    βιταμίνη    Ε    είναι    200%    υψηλότερη    από    το    έλαιο    σίτου,    900%    περισσότερη    από    το    έλαιο    καλαμποκιού    και    3.500%    υψηλότερη    από    το    έλαιο    σόγιας.    Οι    φυτοστερόλες    που    περιέχει    ξεπερνούν    κατά    πολύ    εκείνες    του    ελαίου    της    σόγιας.    Έχει    όλες    τις    βιταμίνες    του    συμπλέγματος    Β    (συμπεριλαμβανομένης    της    Β12,    που    δεν    υπάρχει    σε    άλλες    φυτικές    τροφές)    και    όλα    τα    απαραίτητα    για    τον    οργανισμό    μέταλλα    και    ιχνοστοιχεία.    Περιέχει    λυκοπένιο,    ζεαξανθίνη,    ασταξανθίνη    και    β-καροτίνη.    Περιέχει    β-σιτοστερόλη.    Η    β-σιτοστερόλη    ανήκει    σε    μια    ομάδα    στερολών,    που    υπάρχουν    μόνο    στα    φυτά,    και    έχει    αποδειχθεί    ότι    μειώνει    τα    επίπεδα    της    LDL. Το    ιπποφαές    είναι    πλούσιο    σε    λινολενικό    οξύ    (ωμέγα-3).    Ο    ανθρώπινος    οργανισμός    μετατρέπει    αυτό    το    λιπαρό    οξύ    σε    προσταγλανδίνες.    Οι    προσταγλανδίνες    είναι    ουσίες    οι    οποίες    συγκαταλέγονται    στις    ορμόνες    και    εκτελούν    ευρύ    φάσμα    λειτουργιών    στον    οργανισμό    (όπως    ρύθμιση    της    πίεσης    του    αίματος).    Περιέχει    επίσης    λινολεϊκό    οξύ    (ωμέγα-6),    παλμιτολεϊκό    οξύ    (ωμέγα-7),    παλμιτικό    οξύ    και    ελαϊκό    οξύ    (ωμέγα-9).    Τα    ωμέγα-7    λιπαρά    οξέα    συμβάλλουν    στην    υποστήριξη    των    κυττάρων    και    σε    υγιή    δέρμα,    μαλλιά    και    νύχια. Το    ιπποφαές    έχει    φανεί    ότι    έχει    ισχυρή    αντιοξειδωτική    δράση,    που    αποδίδεται    κυρίως    στο    περιεχόμενό    του    σε    φλαβονοειδή    και    βιταμίνη    C(101). Πιθανόν    να    είναι    χρήσιμο    στη    θεραπεία    του    καρκίνου.    Η    περισσότερη    από    τη    δουλειά    που    έχει    γίνει    στη    θεραπεία    του    καρκίνου    είναι    με    πειραματόζωα.    Μια    ομάδα    στην    Ινδία    με    επικεφαλής    τον    H.C. Goel    (στο    Department of Radiation Biology,    Institute of Nuclear Medicine and Allied Sciences    στο    Delhi)    έχει    δημοσιεύσει    διάφορες    αναφορές    για    τη    δυνατότητα    ενός    εκχυλίσματος    ιπποφαούς    (ένα    εκχύλισμα    αλκοόλ,    που    περιέχει    κυρίως    τα    φλαβονοειδή)    να    προστατεύει    τον    μυελό    των    οστών    από    βλάβη    λόγω    ακτινοβολίας.    Η    ομάδα    του    έδειξε    επίσης    ότι    το    εκχύλισμα    βοηθά    στη    γρηγορότερη    ανάρρωση    των    κυττάρων    του    μυελού    των    οστών(102).    Στην    Κίνα    μια    μελέτη    που    έγινε    έδειξε    γρηγορότερη    ανάρρωση    του    αιμοποιητικού    συστήματος    μετά    από    υψηλή    δόση    χημειοθεραπείας    (με    5-FU)    σε    ποντίκια    που    τράφηκαν    με    έλαιο    ιπποφαούς(103). Το    έλαιο    του    σπόρου    έχει    βρεθεί    ότι    ενισχύει    την    ανοσία    και    παρέχει    αντι-ογκικές    επιδράσεις    σε    προκαταρκτικές    εργαστηριακές    μελέτες(104). Σε    μια    διπλή-τυφλή    κλινική    δοκιμασία    που    έγινε    στην    Κίνα    σε    128    ασθενείς    με    ισχαιμική    καρδιοπάθεια    δόθηκαν    φλαβονοειδή    του    ιπποφαούς,    10    mg κάθε    φορά,    τρεις    φορές    την    ημέρα,    για    6    εβδομάδες.    Οι    ασθενείς    είχαν    μείωση    στα    επίπεδα    της    χοληστερίνης   και    βελτιωμένη    καρδιακή    λειτουργία.    Είχαν    επίσης    λιγότερη    στηθάγχη    από    ότι    αυτοί    που    λάμβαναν    το    φάρμακο    ελέγχου(105). Το    ιπποφαές    χρησιμοποιείται    παραδοσιακά    για    τη    θεραπεία    των    γαστρικών    ελκών    και    εργαστηριακές    μελέτες    επιβεβαιώνουν    την    αποτελεσματικότητα    του    ελαίου    του    σπόρου    γι᾿    αυτή    την    εφαρμογή(106-107). Ομαλοποιεί    την    παραγωγή    γαστρικού    οξέος    και    μειώνει    τη    φλεγμονή. Βοηθά    στην    κίρρωση    του    ήπατος.    Μια    κλινική    δοκιμασία    έδειξε    ότι    εκχυλίσματα    του    ιπποφαούς    ομαλοποίησαν    τα    ηπατικά    ένζυμα,    τα    χολικά    οξέα    και    τους    δείκτες    του    ανοσοποιητικού    συστήματος    που    εμπλέκονται    στη    φλεγμονή    του    ήπατος(108).    Επιπρόσθετα    το    λάδι    του    ιπποφαούς    προστατεύει    το    συκώτι    από    τις    βλαβερές    επιδράσεις    των    τοξικών    χημικών,    όπως    φάνηκε    σε    εργαστηριακές    μελέτες(109). Ένα    συστατικό    του    λαδιού,    το    παλμιτολεϊκό    οξύ,    θεωρείται    μια    πολύτιμη    τοπική    ουσία    για    τη    θεραπεία    των    εγκαυμάτων    και    των    πληγών.    Αυτό    το    λιπαρό    οξύ    μπορεί    επίσης    να    τρέφει    το    δέρμα,    όταν    λαμβάνεται    στοματικά,    αν    καταναλώνονται    επαρκείς    ποσότητες    του    ιπποφαούς    ή    του    λαδιού    του.    Αυτή    είναι    μια    χρήσιμη    μέθοδος    για    τη    θεραπεία    συστημικών    δερματικών    παθήσεων    όπως    ατοπική    δερματίτιδα(110). Το    φρούτο    ωφελεί    τα    μαλλιά. Οι    χρήστες    του    ιπποφαούς    αναφέρουν    τα    εξής    οφέλη    από    τη    λήψη    του:    Τόνωση,    ευεξία    και    ενέργεια,    γρήγορη    ανάρρωση    και    επούλωση    των    πληγών.    Ενίσχυση    του    ανοσοποιητικού.    Μείωση    του    άγχους.    Ρύθμιση    του    μεταβολισμού.    Μείωση    της    χοληστερίνης    και    του    σακχάρου    του    αίματος.    Ανακούφιση    από    τα    συμπτώματα    της    εμμηνόπαυσης    και    τους    πόνους    της    περιόδου.    Αντιμετώπιση    δερματικών    προβλημάτων,    όπως    ακμή,    δυσχρωμίες,    έκζεμα,    έγκαυμα    και    ψωρίαση.    Μειώνει    την    ανάγκη    για    συχνές    επισκέψεις    στην    τουαλέτα    κατά    τη    διάρκεια    της    νύχτας,    διότι    ενισχύει    τη    μεμβράνη    του    ουροδόχου    σωλήνα.    Ορισμένα    άτομα    ισχυρίζονται    ότι    τους    έχει    καθαρίσει    την    κυστική    ακμή    από    το    πρόσωπο.    Το    δέρμα    τους    γίνεται    λαμπερό    και    πιο    μαλακό.    Βοηθάει    κατά    της    ξηρότητας    του    δέρματος.    Τα    συμπληρώματα    ιπποφαούς    μπορούν    να    συνδυαστούν    με    ωμέγα-7    λιπαρά    οξέα    για    καλύτερα    αποτελέσματα    στο    δέρμα    και    στον    ύπνο.    Βοηθά    κατά    των    εναλλαγών    της    διάθεσης    που    συμβαίνουν    στην    εμμηνόπαυση.  
Δοσολογία Το    ιπποφαές    διατίθεται    σε    κάψουλες.    Πρόκειται    για    το    ξηρό    εκχύλισμα    των    φύλλων    και    των    καρπών    του    φυτού.    Επίσης    κυκλοφορούν    κάψουλες    που    περιέχουν    έλαιο    ιπποφαούς.    Το    έλαιο    του    φυτού    παράγεται    από    τους    καρπούς    με    την    μέθοδο    της    έκθλιψης.    Περιέχει    τα    θρεπτικά    συστατικά    στην    πιο    ισχυρή    μορφή    τους.    Επίσης    μπορείτε    να    βρείτε    συμπυκνωμένο    χυμό    που    προκύπτει    από    την    πολτοποίηση    των    καρπών    και    των    φύλλων    του    φυτού.    Το    ιπποφαές    διατίθεται    και    ως    αποξηραμένο    φυτό    σε    καταστήματα    που    πουλάνε    βότανα.    Θα    πρέπει    να    ακολουθείτε    τη    δοσολογία    του    παρασκευαστή.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις Το    ιπποφαές    είναι    κατ’    ουσίαν    τροφή    και    δεν    προκαλεί    παρενέργειες.

***  Σε τι βοηθάει η Ιπποκαστανιά;
vt
- Ένα αποτελεσματικό φυτικό φάρμακο για τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και τους κιρσούς Βοτανικό    όνομα:    Aesculus hippocastanum Κοινό    όνομα:    Horse chesnut
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση Το    δέντρο    ιπποκαστανιά    (ή    αλλιώς    γνωστό    ως    αγριοκάστανο    ή    πικροκαστανιά)    είναι    ιθαγενές    της    Ασίας.    Το    δέντρο    έφτασε    στην    Ευρώπη    από    την    Ασία    το    1576    και    ταξίδεψε    στον    Νέο    Κόσμο    τον    17ο    αιώνα.    Φύεται    και    στη    Βόρεια    Ελλάδα.    Παραδοσιακά    πολλά    από    τα    μέρη    του    δέντρου,    περιλαμβανομένων    των    σπόρων,    των    φύλλων    και    του    κορμού,    χρησιμοποιήθηκαν    για    θεραπευτικά    παρασκευάσματα.    Τα    σύγχρονα    εκχυλίσματα    ιπποκαστανιάς    φτιάχνονται    συνήθως    από    τους    σπόρους.    Μέσα    σε    λίγους    αιώνες    από    την    άφιξη    της    ιπποκαστανιάς    στην    Ευρώπη    –    στις    αρχές    του    18ου αιώνα    –    εκχυλίσματά    της    χρησιμοποιήθηκαν    στη    Γαλλία.    Οι    ιθαγενείς    Αμερικανοί    Iroquois    χρησιμοποιούσαν    τα    αμερικανικά    είδη    της    ιπποκαστανιάς    ως    αναλγητικό    και    για    τον    πόνο    του    θώρακα.    Αν    και    τα    εκχυλίσματα    των    σπόρων    της    ιπποκαστανιάς    μόνο    πρόσφατα    κέρδισαν    την    προσοχή    της    Αμερικής    όσον    αφορά    στα    αγγειακά    προβλήματα,    οι    Ευρωπαίοι    έχουν    εδώ    και    καιρό    εκτιμήσει    τα    προϊόντα    της    ιπποκαστανιάς    ως    θεραπεία    για    πολλές    αγγειακές    καταστάσεις    και    ως    αποτελεσματική    θεραπεία    για    αθλητικές    βλάβες.    Μέρη    του    δέντρου    της    ιπποκαστανιάς    έχουν    επίσης    χρησιμοποιηθεί    για    νυκτερινές    κράμπες    του    ποδιού,    για    να    βελτιώσουν    την    κυκλοφορία,    για    τη    θεραπεία    της    φλεβίτιδας,    των    κιρσών,    της    χρόνιας    φλεβικής    ανεπάρκειας,   του    ρευματισμού,    της    νευραλγίας,    της    διάρροιας,    της    κυτταρίτιδας,    του    πόνου    της    πλάτης,    της    αρθρίτιδας    και    του    οιδήματος    από    βλάβες,    όπως    διαστρέμματα    ή    μετά    την    εγχείρηση.
Σύγχρονες έρευνες Τα    εκχυλίσματα    των    σπόρων    της    ιπποκαστανιάς    είναι    ένα    σύνθετο    φυτικό    φάρμακο,    καθορισμένο    καλά    από    χημικής    άποψης.    Περίπου    το    16%-20%    του    εκχυλίσματος    παράγεται    από    μια    ομάδα    συστατικών    που    ονομάζονται    τριτερπένια    γλυκοσιδών.    Σύμφωνα    με    τη    Γερμανική    Επιτροπή    Ε,    μια    ομάδα    εμπειρογνωμόνων    που    σημειώνει    και    ρυθμίζει    τα    βοτανικά    φυτικά    φάρμακα,    η    μέση    ημερήσια    δόση    αντιστοιχεί    σε    100    mg αεσκίνης.    Η    αεσκίνη    δεν    είναι    ένα    μοναδικό    συστατικό,    αλλά    ένα    μείγμα    τριτερπενίων    γλυκοσιδών    που    βρίσκεται    στην    ιπποκαστανιά. Από    τα    13    είδη    του    δέντρου    aesculus    μόνο    η    ευρωπαϊκή    ποικιλία    (Aesculus hippocastanum)    έχει    μελετηθεί    για    το    υψηλό    περιεχόμενό    του    σε    αεσκίνη.    Η    αεσκίνη    προστατεύει    τα    τοιχώματα    των    αγγείων.    Δρα    επίσης    με    άλλα    ενεργά    χημικά    συστατικά    για    να    βελτιώσει    την    κυκλοφορία    και    να    μειώσει    τη    φλεγμονή.    Το    εκχύλισμα    των    σπόρων    της    ιπποκαστανιάς    έχει    πάρει    δημοσιότητα    λόγω    των    πολλών    μελετών    που    πιστοποιούν    την    αποτελεσματικότητά    του    για    αγγειακές    ασθένειες,    όπως    κιρσούς    και    χρόνια    φλεβική    ανεπάρκεια.    Τουλάχιστον    13    διπλές-τυφλές    κλινικές    μελέτες    ελεγχόμενες    με    placebo    έχουν    δημοσιευθεί    από    το    1973.    Οι    κλινικές    αυτές    μελέτες    έχουν    δείξει    ότι    τα    εκχυλίσματα    ιπποκαστανιάς    μειώνουν    τα    συμπτώματα    χρόνιας    φλεβικής    ανεπάρκειας,    συμπεριλαμβανομένων    του    οιδήματος    και    του    πόνου(97-98).   Η    αεσκίνη    έχει    επίσης    αντιφλεγμονώδεις    ιδιότητες    και    έχει    φανεί    ότι    μειώνει    το    οίδημα    μετά    από    τραύμα,    ειδικά    μετά    από    τραυματισμούς    σε    σπορ,    χειρουργεία    και    τραυματισμούς    στο    κεφάλι(99-100).
Δοσολογία Η    δοσολογία    είναι    300    mg    εκχυλισμάτων    σπόρων       τυποποιημένα    με    περιεκτικότητα    16%-20%    αεσκίνης    δύο    με    τρεις    φορές    την    ημέρα.    Επίσης    υπάρχουν    και    κρέμες    που    περιέχουν    2%    αεσκίνη    και    μπορούν    να    εφαρμοστούν    τοπικά    τρεις    ή    τέσσερις    φορές    την    ημέρα    για    αιμορροΐδες,    δερματικά    έλκη,    φλεβίτιδα    και    τραυματισμούς    σε    σπορ.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις Η    εσωτερική    χρήση    ιπποκαστανιάς    είναι    γενικά    ασφαλής.    Κάποιοι    συνιστούν    να    αποφεύγεται    από    άτομα    με    ασθένειες    των    νεφρών    και    του    ήπατος

***  Το βότανο Ιξός καταπολεμά τον καρκίνο
Un
-  Ένα βότανο που βοηθά στον καρκίνο, στα συμπτώματα της υπέρτασης και στον έλεγχο του σακχάρου των διαβητικών Βοτανικό    όνομα:    Viscum Album Κοινό    όνομα:    Mistletoe
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση Ο    ιξός    δεν    είναι    άλλος    από    το    γνωστό    σε    όλους    τους    Έλληνες    γκι.    Δεν    υπάρχει    σπίτι,    και    στο    τελευταίο    χωριό    της    Ελλάδας,    που    να    μη    διακοσμείται,    τα    Χριστούγεννα,    με    λίγα    κλαδιά    γκι.    Το    γκι    δεν    είναι    παρά    ένα    ημιπαράσιτο    επίφυτο    ξυλώδες    φυτό.    Θα    το    βρούμε    φυτρωμένο    κυριολεκτικά    πάνω    σε    πολλά    είδη    δέντρων,    κωνοφόρα    και    πλατύφυλλα,    όπως    έλατο,    πεύκο,    καστανιά,    βελανιδιά,    μηλιά    κ.ά..    Λέγεται    ημιπαράσιτο    γιατί,    ναι    μεν    φυτρώνει    πάνω    σε    άλλα    δέντρα,    αλλά    το    κάνει    μόνο    και    μόνο    για    να    απορροφά    από    τον    ξενιστή    τους    χυμούς    του    και    τα    θρεπτικά    συστατικά    του.    Τη    λειτουργία    του    και    την    ανάπτυξή    του    τη    ρυθμίζει    μόνο    του,    δηλαδή    φωτοσυνθέτει    κανονικά.    Ο    ιξός    είναι    γνωστός    από    την    αρχαιότητα    για    τις    θεραπευτικές    του    ιδιότητες,    ως    διουρητικό,    καρδιοτονωτικό    και    υποτασικό,    περιφερειακά    αγγειοδιασταλτικό.    Έχει    παρατηρηθεί    ότι    εξωτερικά    μπορεί    να    καταστρέψει    ορισμένους    όγκους.    Το    αναφέρουν    οι    Ιπποκράτης,    Διοσκουρίδης,    Πλίνιος,    Θεόφραστος,    Παράκελσος    και    άλλοι.    Αγαπημένο    φυτό    των    μαγισσών    του    Μεσαίωνα    που    το    χρησιμοποιούσαν    για    ξόρκια.    Ιερό    φυτό    για    πολλούς    ευρωπαϊκούς    λαούς. Ο    Διοσκουρίδης    έγραφε    για    τον    ιξό:    «Είναι καλός ο λείος, αυτός που πρασινίζει από μέσα στο χρώμα  και απέξω είναι υποκίτρινος, ο οποίος δεν έχει τίποτα τραχύ ή πιτυρώδες. Μαζεύεται από έναν καρπό σφαιρικό, που γίνεται στην ιξιά που έχει φύλλα όμοια με τον πύξο. Κόβεται ο καρπός μετά πλένεται και έπειτα βράζεται σε νερό. Φυτρώνει και στην κυδωνιά, την αχλαδιά και σε άλλα δέντρα, βρίσκεται και στην ρίζα κάποιων θάμνων. Έχει τη δυνατότητα να διαλύει,να μαλακώνει, να απορροφά και να χωνεύει τις νεοπλασίες, τις παρωτίτιδες και τα άλλα αποστήματα ανακατεμένος με ίση ποσότητα ρετσινιού και κεριού, ενώ σε γάζα θεραπεύει τις γεμάτες αίμα φλύκτραινες των ποδιών. Μαζί με λιβάνι μαλακώνει τα χρόνια έλκη και τα κακοήθη αποστήματα, ενώ αν βραστεί με ασβέστη και ορυκτό γαγάτη ή άσσιο και τεθεί σαν κατάπλασμα, λιώνει τη σκλήρυνση της σπλήνας»    (Διοσκουρίδης,    Περί    ύλης    Ιατρικής    Βιβλίο    Γ’/89). Οι    αρχαίοι    Δρυίδες    της    βόρειας    Ευρώπης    σέβονταν    τον    ιξό.    Το    όνομα    mistletoe    προέρχεται    από    την    κελτική    λέξη    για    το    «όλα    τα    θεραπεύει».    Στις    αρχές    του    20ου    αιώνα    ο    Rudolf Steiner    δημιούργησε    την    ανθρωποσοφική    ιατρική,    η    οποία    μεταξύ    άλλων    χρησιμοποιούσε    εκχυλίσματα    ιξού.    Χάρη    στον    Steiner    προωθήθηκε    η    έρευνα    σχετικά    με    την    αντικαρκινική    δράση    του    ιξού. Στις    μέρες    μας    κυκλοφορεί    στην    Ευρώπη    σκεύασμα    με    εκχύλισμα    ιξού    συνταγογραφούμενο    για    συμπληρωματική    θεραπεία    για    πολλές    μορφές    καρκίνου,    κυρίως    γυναικολογικών.    Xρησιμοποιούνται    τα    νεαρά    κλαδάκια    με    φύλλα    και    άνθη.    Τα    άσπρα    μούρα    του    ιξού    είναι    πιθανώς    τοξικά    και    πρέπει    να    αποφεύγονται.   Σύγχρονες έρευνες Ο    ιξός    περιέχει    γλυκοπρωτεΐνες,    πολυπεπτίδια    (βισκοτοξίνες),    φλαβονοειδή,    καφεϊκό    και    άλλα    οξέα,    λιγνάνες,    ακετυλχολίνη    και    στα    μούρα,    πολυσακχαρίτες.    Οι    βισκοτοξίνες    εμποδίζουν    τον    σχηματισμό    όγκων    και    διεγείρουν    την    αντίσταση    του    ανοσοποιητικού.    Ο    ιξός    χρησιμοποιείται    κυρίως    για    να    μειώνει    την    πίεση    του    αίματος    και    τον    καρδιακό    παλμό,    για    να    καταπραΰνει    το    άγχος    και    για    να    βοηθάει    τον    ύπνο.    Σε    μικρές    δόσεις    ανακουφίζει    επίσης    και    τις    κρίσεις    πανικού,    τους    πονοκεφάλους    και    βελτιώνει    την    ικανότητα    συγκέντρωσης.    Ο    ιξός    χορηγείται    ακόμη    για    τους    βόμβους    των    αυτιών    και    την    επιληψία.    Τέλος    μπορεί    να    χρησιμοποιηθεί    για    τη    θεραπεία    της    υπερκινητικότητας    στα    παιδιά.    Στην    ανθρωποσοφιστική    ιατρική,    τα    αποστάγματα    των    μούρων    χρησιμοποιούνται,    με    την    μορφή    ενέσεων,    για    την    θεραπεία    των    καρκίνων. Η    δραστικότητα    του    ιξού    ως    αντικαρκινικού    φαρμάκου    έχει    γίνει    αντικείμενο    ενός    σημαντικού    αριθμού    ερευνών.    Δεν    υπάρχει    αμφιβολία    ότι    κάποια    συστατικά,    ιδιαίτερα    οι    βισκοτοξίνες,    παρουσιάζουν    αντικαρκινική    δράση,    αλλά    η    αξία    ολόκληρου    του    φυτού    στη    θεραπεία    του    καρκίνου    δεν    είναι    αποδεκτή    για    όλους.    Αποστάγματα    από    αυτό    χρησιμοποιούνται    στη    θεραπεία    του    καρκίνου,    αλλά    πρέπει    να    χρησιμοποιείται    το    ευρωπαϊκό    είδος    και    σε    συνδυασμό    με    άλλα    βότανα.    Το    αμερικάνικο    γκι    είναι    ένα    διαφορετικό    φυτό.    Στην    Ευρώπη    υπάρχουν    κλινικές    που    το    χρησιμοποιούν    για    τον    καρκίνο.    Η    αποδεδειγμένη    δράση    και    χρήση    του    ιξού    για    την    αντιμετώπιση    διαφόρων    παθήσεων    στην    ιατρική    (έγκριση    από    το    FDA-    ΗΠΑ,    έγκριση    κυκλοφορίας    σε    χώρες    της    Ευρώπης),    όπως    νευρολογικές,    καρδιακές    και    σήμερα    περισσότερο    για    διάφορες    μορφές    καρκίνου,    το    κατέστησαν    αντικείμενο    ενδιαφέροντος    από    πολλούς    μελετητές.    Θεωρείται    ότι    διεγείρει    το    ανοσοποιητικό    σύστημα    και    επηρεάζει    τη    διαδικασία    της    διαφοροποίησης    των    καρκινικών    κυττάρων    και    της    κυτταρικής    απόπτωσης.    Χρησιμοποιείται    και    στην    πρόληψη    του    καρκίνου    σε    ασθενείς    υψηλού    κινδύνου,    όπως    ασθενείς    με    ελκώδη    κολίτιδα,    δυσπλασία    του    τραχήλου    της    μήτρας,    θηλωμάτωση    της    ουροδόχου    κύστης    και    πολύποδα    παχέος    εντέρου.    Φαρμακολογικές    μελέτες    σε    ανθρώπους    έχουν    ανακαλύψει    ότι    το    εκχύλισμα    ιξού,    όταν    δίνεται    ενέσιμο,    διεγείρει    τη    λειτουργία    του    ανοσοποιητικού    συστήματος(91-92).    Σύμφωνα    με    μερικά    εργαστηριακά    τεστ    και    μελέτες    σε    ζώα,    κάποια    συστατικά    του    ιξού    μπορούν    να    σκοτώσουν    τα    καρκινικά    κύτταρα.        Η    Μαρία    Μπερμπεράκη    έγραψε    διδακτορική    διατριβή    με    τίτλο    «Εφαρμογή    βιοτεχνολογικών    μεθόδων    στο    φυτό    ιξός    (Viscum Album L.)    για    την    παραγωγή    αντικαρκινικών    ουσιών»,    που    κατατέθηκε    στο    Γεωπονικό    πανεπιστήμιο    Αθηνών(93).    Στην    αρχή    της    εργασίας    της    αναγράφει    τα    εξής:    «Η παρούσα μελέτη εστιάστηκε στην σωματική εμβρυογένεση και άλλες πλεονεκτικές πλευρές της ιστοκαλλιέργειας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην χρήση του ιξού ως φαρμακευτικό φυτό, μέσω της εφαρμογής βιοτεχνολογικών μεθόδων, εφόσον η έως, πριν την παρούσα μελέτη, επιβεβαιωμένη έρευνα με ιστοκαλλιέργεια στο Viscum album ήταν περιορισμένη σ’ ένα πολύ μικρό αριθμό μελετών».    Διάφορες    μελέτες    έχουν    δείξει    ότι    οι    υποδόριες    ενέσεις    με    εκχυλίσματα    ιξού    μπορούν    να    βοηθήσουν    άτομα    που    πάσχουν    από    καρκίνο.    Δεν    υπάρχουν    στοιχεία    που    να    αποδεικνύουν    ότι    η    στοματική    λήψη    ιξού    μπορεί    να    βοηθήσει    τους    καρκινοπαθείς. Ο    ιξός    μπορεί    να    βοηθήσει    και    σε    άλλες    παθολογικές    καταστάσεις.    Προκαταρκτικές    δοκιμές    με    χρήση    ιξού    από    το    στόμα    έδειξαν    ότι    μπορεί    να    μειώσει    τα    συμπτώματα    της    υπέρτασης,    όπως    πονοκεφάλους    και    ζαλάδες(94).    Εργαστηριακές    μελέτες    και    μελέτες    με    πειραματόζωα    έχουν    δείξει    ότι    τα    εκχυλίσματα    ιξού    μπορούν    να    διεγείρουν    την    έκκριση    ινσουλίνης    από    τα    κύτταρα    στο    πάγκρεας    και    ίσως    βελτιώνουν    τα    επίπεδα    σακχάρου    στο    αίμα    σε    άτομα    με    διαβήτη(95-96).
Δοσολογία Για    τη    θεραπεία    του    καρκίνου    ο    ιξός    χορηγείται    με    υποδόρια    ένεση    με    τυποποιημένα    εκχυλίσματα    ιξού.    Ένα    από    αυτά    είναι    το    Iscador.    Συνήθως    δίνεται    μια    εβδομαδιαία    ενέσιμη    μορφή    που    περιέχει    1    mg    λεκτίνης    ιξού    ανά    κιλό    σωματικού    βάρους.    Για    εσωτερική    λήψη,    μπορείτε    να    φτιάξετε    τσάι    ιξού    μουλιάζοντας    5    γραμμάρια    φύλλων    ιξού    σε    ένα    φλιτζάνι    βραστό    νερό    για    δέκα    λεπτά.  
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις Η    κατανάλωση    τσαγιού    ευρωπαϊκού    ιξού    στις    συνιστώμενες    δόσεις    δεν    προκαλεί    παρενέργειες.    Ωστόσο,    ο    αμερικανικός    ιξός    είναι    πιο    τοξικός    από    τον    ευρωπαϊκό,    και    έχουν    σημειωθεί    μερικές    δηλητηριάσεις    σε    παιδιά    που    κατά    λάθος    τρώνε    τα    μούρα    του.    Οι    υποδόριες    ενέσεις    ιξού    δεν    έχουν    παρενέργειες,    εκτός    από    τοπικό    κοκκίνισμα    και    πόνο.

*** To Θυμάρι καταπολεμά τον βήχα
botaba
-  Ένα βότανο που καταπολεμά τον βήχα και την βρογχίτιδα Βοτανικό    όνομα:    Thymus vulgaris Κοινό    όνομα:    Thyme
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση Το    θυμάρι    ή    θύμιο    (θύμος    ο    κοινός,    λατ.    Thymus    vulgaris)    είναι    αγγειόσπερμο,    δικότυλο    φυτό,    το    οποίο    ανήκει    στην    τάξη    των    Σωληνανθών    (Tubiflorae)    και    στην    οικογένεια    των    Χειλανθών    (Labiatae).    Είναι    θάμνος    μικρού    ύψους    (έως    30    εκατοστά),    με    όρθιους    βλαστούς,    εξαιρετικά    ανθεκτικός,    αναδύει    πολύ    ευχάριστο    άρωμα.    Απαντάται    στις    νότιες    και    μεσογειακές    περιοχές    της    Ευρώπης,    σε    διάφορες    περιοχές    της    Ασίας    και    καλλιεργείται    στη    βόρεια    Αμερική. Τα    φύλλα    του    θυμαριού,    όταν    ξεραθούν,    αποκτούν    καφεπράσινο    χρώμα    και    αναδύουν    το    άρωμά    τους    όταν    θρυμματιστούν.    Η    γεύση    τους    είναι    πολύ    δυνατή,    ελαφρώς    καυστική    και    πλούσια.    Μαζί    με    τους    αποξηραμένους    ανθούς    χρησιμοποιούνται    ως    μπαχαρικό    για    τον    αρωματισμό    διαφόρων    φαγητών,    σε    ψάρια,    κρέατα,    σε    διάφορες    σάλτσες,    σούπες    κ.λπ..    Είναι    ένα    από    τα    βασικά    συστατικά    του    λικέρ    βενεδικτίνη.    Το    θυμάρι    είναι    ιδιαίτερα    αγαπητό    στις    μέλισσες    και    το    θυμαρίσιο    μέλι    είναι    εξαιρετικής    ποιότητας.    Εκτός    από    τη    χρήση    του    ως    μπαχαρικό,    το    θυμάρι    έχει    μεγάλη    ιστορία    χρήσης    στην    Ευρώπη    για    τη    θεραπεία    του    ξηρού,    σπασμωδικού    βήχα    και    της    βρογχίτιδας.
 Σύγχρονες έρευνες Το    θυμάρι    περιέχει    αιθέριο    έλαιο    σε    ποσοστό    1%-2%.    To    κύριο    συστατικό    του    αιθέριου    έλαιου    του    θυμαριού    κατά    20%-54%    είναι    η    θυμόλη    ή,    αλλιώς,    καμφορά    του    θυμαριού,    έχει    χρήσεις    στην    αρωματοποιία    και    στην    οδοντιατρική.    Η    θυμόλη    έχει    αντισηπτική    δράση    και    αποτελεί    το    κυρίως    συστατικό    πολλών    εμπορικών    σκευασμάτων    για    την    πλύση    του    στόματος,    όπως    η    Listerine(89).    Πριν    την    έλευση    των    σύγχρονων    αντιβιοτικών,    το    αιθέριο    έλαιο    θυμαριού    χρησίμευε    για    την    επάλειψη    των    γαζών.    Η    θυμόλη    έχει    αποδειχτεί    επίσης    αποτελεσματική    στην    καταπολέμηση    των    μυκήτων    που    συχνά    μολύνουν    τα    νύχια    των    ποδιών(90).    Αποτελεί    επίσης    ενεργό    συστατικό    σε    κάποια    φυτικά    σκευάσματα    χωρίς    οινόπνευμα,    για    την    απολύμανση    των    χεριών. Το    ρόφημα    από    θυμάρι    μπορεί    να    χρησιμοποιηθεί    για    τη    θεραπεία    του    βήχα    και    της    βρογχίτιδας.    Το    θυμάρι    συνεχίζει    να    είναι    ένα    από    τα    πιο    κοινά    συνιστώμενα    βότανα    για    τη    θεραπεία    του    ξηρού,    σπασμωδικού    βήχα    και    του    κοκίτη.    Λόγω    της    χαμηλής    τοξικότητάς    του    έχει    γίνει    δημοφιλής    θεραπεία    για    τον    βήχα    σε    μικρά    παιδιά.
Δοσολογία Για    τον    βήχα    συνιστάται    ένα    φλιτζάνι    τσάι    που    παρασκευάζεται    από    1-2    γραμμάρια    θυμαριού,    λαμβανόμενο    μερικές    φορές    την    ημέρα,    μέχρι    να    περάσει    ο    βήχας.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις Το    θυμάρι    είναι    γενικά    ασφαλές.    Το    έλαιο    του    θυμαριού    θα    πρέπει    να    εφαρμόζεται    μόνο    τοπικά    και    να    μη    λαμβάνεται    εσωτερικά,    διότι    μπορεί    να    προκαλέσει    ζάλη,    εμετούς    και    δυσκολία    στην    αναπνοή.

***  To βότανο Εχινάκεια καταπολεμά το κρυολόγημα
botani
-  Ένα βότανο που καταπολεμά το κρυολόγημα και τη γρίπη Βοτανικό    όνομα:    Echinecea purpurea Κοινό    όνομα:    Echinacea
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση Η    εχινάκεια    είναι    ένα    ετήσιο    βότανο,    ιθαγενές    στις    κεντρικές    και    νοτιοδυτικές    Ηνωμένες    Πολιτείες    της    Αμερικής.    Έχει    πορφυρά    λουλούδια    και    μακρά    τριχωτά    φύλλα.    Διακρίνεται    από    τα    άλλα    είδη    της    εχινάκεια    από    το    χρώμα    των    φύλλων    της    και    το    μέγεθος    και    το    σχήμα    της    ρίζας    της. Όταν    οι    Αμερικανοί    άποικοι    μετακινήθηκαν    δυτικά    στις    αρχές    του    18ου    αιώνα,    ανακάλυψαν    ιθαγενείς    Αμερικανούς,    όπως    τη    φυλή    Kiowa,    που    μασούσαν    τη    ρίζα    της    εχινάκεια,    καταπίνοντας    τον    χυμό    για    ανακούφιση    αναπνευστικών    προβλημάτων.    Οι    ιθαγενείς    Αμερικανοί    τη    θεωρούσαν    επίσης    ως    ένα    αφροδισιακό    και    αναλγητικό    που    μπορεί    να    δώσει    θάρρος,    ζωτικότητα    και    αντοχή    στον    πόνο.    Οι    ιθαγενείς    Αμερικανοί    εκτιμούσαν    την    εχινάκεια    με    τον    ίδιο    τρόπο    που    οι    Κινέζοι    εκτιμούσαν    το    τζίνσενγκ.    Οι    Αμερικανοί    αποικιστές    υιοθέτησαν    τη    χρήση    της    εχινάκεια    από    τους    ιθαγενείς    Αμερικανούς    και    της    έδωσαν    σημαντική    θέση    σε    διάφορα    τονωτικά    βασισμένα    σε    αλκοόλ. Ένα    άλλο    μέλος    της    οικογένειας    compositae (στην    οποία    ανήκει    και    η    εχινάκεια)    είναι    το    παρθένιο    (parthenium integrifolia),    το    οποίο    είναι    δύσκολο    να    διακριθεί    από    τα    είδη    της    εχινάκεια    και    έχει    συχνά    γίνει    υποκατάστατο    της    εχινάκεια    σε    ορισμένα    εμπορικά    σκευάσματα.    Η    υποκατάσταση    αυτή    συνέβη,    διότι    γινόταν    υπερβολική    συγκομιδή    των    ειδών    της    εχινάκεια    και    εξαγόταν    σε    ευρωπαϊκές    αγορές    στο    τέλος    του    19ου αιώνα.    Αυτά    τα    δύο    φυτά    διακρίνονται    από    το    χρώμα    των    λουλουδιών.    Η    εχινάκεια    έχει    πορφυρά    λουλούδια,    ενώ    το    παρθένιο    έχει    λευκά    λουλούδια.    Η    σύγχυση    ανάμεσα    στην    εχινάκεια    και    το    παρθένιο    μοιάζει    με    τις    διαφορές    ανάμεσα    στα    δύο    τζίνσενγκ,    το    panax    και    τον    ελευθερόκοκκο.    Είναι    διαφορετικά    φυτά    με    παρόμοιες    λαϊκές    χρήσεις. Η    εχινάκεια    υπήρχε    στις    λίστες    της    διεθνούς    αμερικανικής    φαρμακοποιίας    (National Formulary)    μέχρι    το    1950.            Χρησιμοποιείτο    κυρίως    για    τη    θεραπεία    ασθενειών    του    αίματος,    όπως    δηλητηριώδη    τσιμπήματα    εντόμων    και    φιδιών,    γάγγραινα    και    αποστήματα.    Ο    όρος    «ρίζα    φιδιού»    ήταν    συνώνυμος    με    την    εχινάκεια    λόγω    του    ότι    οι    έμποροι    «λαδιών    φιδιού»    διαφήμιζαν    την    εχινάκεια    ως    θεραπεία    για    τα    τσιμπήματα    φιδιών.
Σύγχρονες έρευνες Πρόσφατες    μελέτες    δείχνουν    ότι    η    εχινάκεια    έχει    ανοσοδιεγερτικές,    αντιικές,    αντιφλεγμονώδεις,    βακτηριοστατικές    και    μυκητοστατικές    ιδιότητες.    (Βακτηριοστατική    ή    μυκητοστατική    είναι    μια    ουσία    που    είναι    ικανή    να    εμποδίσει    την    ανάπτυξη    και    αναπαραγωγή    των    βακτηριδίων    ή    μυκήτων.    Διαφέρει    από    τα    βακτηριοκτόνα    και    μυκητοκτόνα    που    σκοτώνουν    τα    βακτήρια    και    τους    μύκητες).    Σε    πρακτική    χρήση    σήμερα    η    εχινάκεια    χρησιμοποιείται    κυρίως    για    τη    δημιουργία    ανθεκτικότητας    στις    μολύνσεις    του    αναπνευστικού    συστήματος    και    του    πεπτικού    σωλήνα.    Οι    αποδεδειγμένες    δράσεις    της    εχινάκεια    οφείλονται    στους    υδατοδιαλυτούς    πολυσακχαρίτες    της.    Δρουν    θέτοντας    κατά    μέρος    τις    επιθέσεις    διάφορων    μικροβίων    και    επιτρέπουν    στο    σώμα    να    αυτοθεραπευτεί. 
Φτάνοντας    στην    προσβεβλημένη    περιοχή,    οι    πολυσακχαρίτες    έχουν    ανοσοδιεγερτική    επίδραση,    που    συντελεί    στην    παραγωγή    λευκών    αιμοσφαιρίων.    Η    επακόλουθη    φαγοκυτταρική    δράση    των    λευκοκυττάρων    εξαλείφει    αποτελεσματικά    έναν    αριθμό    μολυσματικών    οργανισμών. Επιπρόσθετα,    οι    πολυσακχαρίτες    ασκούν    μια    πιο    ειδική    επίδραση    στα    βακτήρια    που    εκκρίνουν    υαλουρονιδάση,    όπως    ο    στρεπτόκοκκος.    Ο    πολυσακχαρίτης    είναι    ικανός    να    σχηματίσει    ένα    σύμπλεγμα    με    την    υαλουρονιδάση,    με    τον    ίδιο    τρόπο    που    οι    κολλώδεις    ίνες    απορροφούν    τις    τοξίνες    από    το    έντερο.    Αυτό    αποτρέπει    τα    βακτήρια    να    διαλύσουν    την    ενδοκυτταρική    κόλλα    και    να    διαρρήξουν    το    κύτταρο.    Οι    πολυσακχαρίτες    έχουν    επίσης    φανεί    ότι    έχουν    αντι-ιική    δράση.    Η    εχινάκεια    αυξάνει    την    παραγωγή    ιντερφερόνης,    ένα    σημαντικό    μέρος    της    σωματικής    απόκρισης    σε    ιικές    λοιμώξεις. Τα    πτητικά    έλαια    της    εχινάκεια    περιέχουν    πολυακετυλένια,    τα    οποία    έχουν    δείξει    αντιβακτηριδιακή    και    αντιμυκητησιακή    δράση,    αλλά    πιθανώς    χάνονται    κατά    τη    διαδικασία    της    αποξήρανσης    και    του    αλέσματος.    Τα    φλαβονοειδή    που    υπάρχουν    στην    εχινάκεια    μπορούν    να    προκαλέσουν    αντισπασμωδική    δράση    στον    αναπνευστικό    και    πεπτικό    σωλήνα.    Διάφορες    διπλές-τυφλές    μελέτες    έχουν    επιβεβαιώσει    το    όφελος    της    εχινάκεια    στη    θεραπεία    των    κρυολογημάτων    και    της    γρίπης(84-88).    Μερικοί    προτείνουν    τη    λήψη    εχινάκειας    προληπτικά    την    εποχή    των    εξάρσεων    των    ιώσεων.    Ωστόσο,    δεν    είναι    απόλυτα    ξεκάθαρο,    αν    η    εχινάκεια    μπορεί    να    προλάβει    τις    ιώσεις.    Αν    τη    λαμβάνετε    προληπτικά,    δεν    θα    πρέπει    να    την    καταναλώνετε    περισσότερες    από    δέκα    συνεχόμενες    μέρες,    διότι    μετά    η    δράση    της    αντιστρέφεται    όσον    αφορά    στο    ανοσοποιητικό    σύστημα.
Δοσολογία Στην    αρχή    ενός    κρυολογήματος    ή    γρίπης    μπορείτε    να    λάβετε    3-4    ml    εχινάκειας    σε    υγρή    μορφή    ή    300    mg  σε    μορφή    σκόνης    σε    κάψουλα    ή    ταμπλέτα    κάθε    δύο    ώρες    για    την    πρώτη    μέρα    της    ασθένειας.    Τις    επόμενες    μέρες    περιορίστε    τη    δόση    σε    3-4    φορές    την    ημέρα    μέχρι    το    πολύ    10    μέρες.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις Η    εχινάκεια,    όταν    λαμβάνεται    από    το    στόμα,    δεν    φαίνεται    να    προκαλεί    παρενέργειες.    Κάποιοι    υποστηρίζουν    ότι    η    εχινάκεια    δεν    θα    πρέπει    να    λαμβάνεται    από    άτομα    που    πάσχουν    από    αυτοάνοσα    νοσήματα,    όπως    ερυθηματώδη    λύκο    και    σκλήρυνση    κατά    πλάκας,    αλλά    αυτή    η    άποψη    δεν    βασίζεται    σε    κλινική    έρευνα.

***  Το βότανο Γκουαρανά είναι αντικαρκινικό
tan
-   Ένα τονωτικό βότανο με αντικαρκινική δράση Βοτανικό    όνομα:    Paullinia cupana Κοινό    όνομα:    Guarana
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση Το    γκουαρανά    είναι    ένα    τροπικό    κλήμα    που    αναρριχάται    μέσω    των    δέντρων    των    τροπικών    δασών    του    Αμαζονίου.    Το    όνομα    γκουαρανά    προέρχεται    από    τους    Ινδιάνους    Guarani    της    βόρειας    Βραζιλίας,    που,    όπως    άλλες    ιθαγενείς    φυλές    στον    κεντρικό    ποταμό    του    Αμαζονίου    Basin,    έχουν    εδώ    και    καιρό    χρησιμοποιήσει    τα    φρούτα    του    φυτού    για    την    παρασκευή    ενός    ενεργειακού    ποτού    γνωστού    ως    γκουαρανά.    Οι    σπόροι    του    γκουαρανά    είναι    πλούσιοι    σε    καφεΐνη    και    το    αυθεντικό    γκουαρανά    που    παρασκευάζεται    από    αυτούς    τους    σπόρους    έχει    τρεις    ή    τέσσερις    φορές    το    περιεχόμενο    της    καφεΐνης    μιας    κούπας    δυνατού    καφέ.    Παραδοσιακά,    το    γκουαρανά    χρησιμοποιήθηκε    από    ιθαγενείς    του    Αμαζονίου    ως    ένα    αναζωογονητικό    διεγερτικό.    Τις    τελευταίες    δεκαετίες    το    γκουαρανά    έχει    γίνει    δημοφιλές    παγκοσμίως    ως    ένα    συστατικό    σε    αναψυκτικά    και    ενεργειακά    ποτά    καθώς    και    σε    διατροφικά    συμπληρώματα    που    προωθούνται    για    την    αύξηση    της    νοητικής    ετοιμότητας    και    των    επιπέδων    ενέργειας    και    για    τη    μείωση    της    όρεξης. Παραδοσιακά    το    γκουαρανά    λαμβανόταν    κυρίως    ως    ένα    ισχυρό    διεγερτικό    και    για    τη    χρόνια    διάρροια.    Το    βότανο    χρησιμοποιείτο    επίσης    για    την    ανακούφιση    του    πόνου    και    ως    τονωτικό    του    αίματος,    καθώς    και    για    την    υπέρταση,    τον    πυρετό    και    τους    πονοκεφάλους.    Τον    17ο    αιώνα    η    χρήση    του    γκουαρανά    μετακινήθηκε    πέρα  
197
από    τα    τροπικά    δάση    του    Αμαζονίου    και    διαδόθηκε    στη    Βραζιλία.    Συστηνόταν    για    την    προστασία    από    ελονοσία    και    από    δυσεντερία    λόγω    αμοιβάδων    και    ως    αφροδισιακό.    Τα    εκχυλίσματα    γκουαρανά    προστέθηκαν    σε    ανθρακούχα    ποτά    στις    αρχές    του    19ου    αιώνα    και    τη    δεκαετία    του    1940    η    σόδα    από    γκουαρανά    έγινε    το    εθνικό    ποτό    της    Βραζιλίας.    Σήμερα    εκατομμύρια    Βραζιλιάνοι    λαμβάνουν    γκουαρανά    ως    ένα    καθημερινό    τονωτικό,    για    να    καταπολεμήσουν    την    κόπωση    και    την    πρόωρη    γήρανση    και    ως    καθαριστικό    του    αίματος.    Χρησιμοποιείται    επίσης    για    το    φούσκωμα,    την    δυσπεψία,    τη    διάρροια,    τον    πυρετό,    τους    πονοκεφάλους    και    τις    ημικρανίες,    τη    νευραλγία,    την    αρτηριοσκλήρωση    και    ως    κατασταλτικό    της    όρεξης.    Η    χρήση    του    γκουαρανά    διαδόθηκε    στην    Ευρώπη    και    τη    βόρεια    Αμερική.    Στις    ΗΠΑ    το    γκουαρανά    διατίθεται    στο    εμπόριο    για    την    ικανότητά    του    να    αυξάνει    τη    νοητική    εγρήγορση,    να    καταπολεμά    την    κόπωση,    να    αυξάνει    τη    ζωτικότητα    και    την    αντοχή,    να    καταστέλλει    την    όρεξη,    να    ανακουφίζει    από    τους    πονοκεφάλους,    να    τονώνει    και    να    δυναμώνει    την    καρδιά,    να    προλαμβάνει    τους    θρόμβους    του    αίματος    και    να    ενισχύει    τη    σεξουαλική    απόδοση.
Σύγχρονη έρευνα Όταν    το    γκουαρανά    αναλύθηκε    για    πρώτη    φο- ρά    χημικά    τον    17ο    αιώνα,    οι    χημικοί    απομόνωσαν    ένα    συστατικό    με    διεγερτικές    ιδιότητες    που    το    ονόμασαν    γκουαρανίνη.    Περαιτέρω    έρευνα    έδειξε    ότι    η    γκουαρανίνη    είναι    ταυτόσημη    με    την    καφεΐνη.    Οι    σπόροι    του    γκουαρανά    περιέχουν    πολλή    καφεΐνη    (από    4%    μέχρι    8%)    μαζί    με    ταννίνες    και    άλλα    χημικά    συστατικά.    Οι    επιδράσεις    της    καφεΐνης    στο    σώμα    είναι    καλά    τεκμηριωμένες.    Διεγείρει    το    κεντρικό    νευρικό    σύστημα,    αυξάνει    τον    ρυθμό    της    καρδιάς    και    δρα    ως    διουρητικό  
198
και    κατασταλτικό    της    όρεξης,    κάτι    που    μπορεί    να    συμβάλλει    σε    απώλεια    βάρους.    Ως    εκ    τούτου,    πολλές    θεραπευτικές    επιδράσεις    που    αποδίδονταν    στο    γκουαρανά    εξηγούνται    από    το    περιεχόμενό    του    σε    καφεΐνη.    Σε    ερευνητικές    μελέτες    στη    Βραζιλία,    το    γκουαρανά    έχει    φανεί    ότι    εμποδίζει    τη    συσσώρευση    των    αιμοπεταλίων,    κάτι    που    δίνει    κάποια    υποστήριξη    στην    παραδοσιακή    χρήση    του    βοτάνου    ως    τονωτικού    του    αίματος.    Αυτό    που    κάνει    τη    γκουαρανίνη    μια    μοναδική    πηγή    καφεΐνης    είναι    η    πιο    αργή    απελευθέρωσή    της    λόγω    των    σπόρων    του    γκουαρανά    που    είναι    λιποδιαλυτοί    και    όχι    υδατοδιαλυτοί.    Μελέτες    έχουν    δείξει    ότι    η    καφεΐνη    έχει    αναχαιτιστική    επίδραση    στην    ανάπτυξη    του    καρκίνου    και    μπορεί    να    χρησιμοποιηθεί    συνεργιστικά    με    άλλα    φυσικά    αντικαρκινικά    συστατικά(68).    Η    καφεΐνη    ενισχύει    τις    αντιογκικές    επιδράσεις    των    αντικαρκινικών    φαρμάκων    και    της    ακτινοβολίας,    όπως    φάνηκε    από    μια    προκαταρκτική    μελέτη    σε    17    άτομα    με    σάρκωμα(69). Σε    μια    άλλη    διπλή-τυφλή    κλινική    μελέτη    φάνηκε    ότι    η    καφεΐνη    ως    συμπληρωματική    θεραπεία    στη    μορφίνη    σε    ασθενείς    με    προχωρημένο    καρκίνο    βοήθησε    στη    νοητική    απόδοση    και    στη    μείωση    της    έντασης    του    πόνου(70).  
Δοσολογία Το    γκουαρανά    διατίθεται    ως    συμπλήρωμα    διατροφής.    Αν    βρείτε    σπόρους,    βάζετε    μισό    κουταλάκι    του    τσαγιού    σπασμένους    σπόρους    γκουαρανά    σε    ένα    φλιτζάνι    νερό    και    το    βράζετε    για    δέκα    λεπτά.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις Λόγω    του    περιεχόμενου    του    γκουαρανά    σε    καφεΐνη,        μπορεί    να    προκαλέσει    αϋπνία,    τρέμουλο,    ανησυχία    και    ταχυπαλμίες    σε    άτομα    ευαίσθητα    στην    καφεΐνη.   


*** Το βότανο Γκίνγκο μπιλόμπα είναι αντιγηραντικό
tano
Ένα αντιγηραντικό βότανο που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, προστατεύει τα μάτια από την οξειδωτική βλάβη, προστατεύει από καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό και βοηθά στην γεροντική άνοια και το Αλτσχάιμερ Βοτανικό    όνομα:    Gingko biloba Κοινό    όνομα:    GingkoΠαραδοσιακή ιστορία και χρήση: Το    γκίνγκο    συχνά    ονομάζεται    πολύτριχο    δένδρο.    Κατά    τη    διάρκεια    της    εποχής    των    παγετώνων    φαίνεται    ότι    το    δένδρο    γκίνγκο    εξαφανίστηκε    σε    όλες    τις    περιοχές    εκτός    από    την    κεντρική    Κίνα.    Απολιθώματα    του    δένδρου    έχουν    βρεθεί    από    την    Περμία    περίοδο    της    γεωλογικής    εποχής    (τελευταία    περίοδο    της    παλαιοζωικής    περιόδου),    κάτι    που    σημαίνει    ότι    υπάρχει    πάνω    από    200    εκατομμύρια    χρόνια.    Έχει    κερδίσει    τη    δημοσιότητά    του    στη    διακοσμητική    κηπουρική    λόγω    της    ανθεκτικότητάς    του    στη    μόλυνση    της    ατμόσφαιρας    και    του    νερού,    στα    έντομα    και    στις    ασθένειες.    Είναι    επίσης    ένα    δένδρο    που    ζει    πολύ,    φθάνοντας    στην    ηλικία    των    1.000    ετών.    Αναπτύσσεται    σε    ύψος    πάνω    από    100    πόδια.    Οι    ομοιάζοντες    με    αμύγδαλα    σπόροι    του    χρησιμοποιούνται    από    τους    βοτανολόγους    της    ανατολής    για    να    βελτιώσουν    τη    λειτουργία    των    αναπαραγωγικών    οργάνων    και    να    θεραπεύσουν    αναπνευστικές    παθήσεις. Το    γκίνγκο    έχει    μια    πλούσια    λαϊκή    ιστορία    για    τη    θεραπεία    της    κακής    κυκλοφορίας    του    αίματος.    Το    σχήμα    των    φύλλων    του    με    τα    πολλά    τμήματα    σαν    φτερούγες    θεωρήθηκαν    από    τους    πρώιμους    βοτανολόγους    ότι    αναπαριστούν    τα    πολλά    αγγεία    του    κυκλοφορικού    συστήματος.    Η    μακροζωία    του    δένδρου    και    η    ικανότητά    του    να    αντιστέκεται    στη    μόλυνση    και    τις    ασθένειες    του    έδωσε    μια    ειδική    θέση    στη    λαϊκή    θεραπευτική.Σύγχρονες έρευνες Μελέτες    έχουν    δείξει    ότι    το    γκίνγκο    είναι    αποτελεσματικό    στην    αύξηση    της    περιφερειακής    ροής    του    αίματος.    Αυτό    το    κάνει    ιδιαίτερα    χρήσιμο    στη    θεραπεία    ασθενειών    που    σχετίζονται    με    τη    γήρανση    του    εγκεφάλου    (άνοια,    Αλτσχάιμερ),    την    εγκεφαλική    και    αγγειακή    ανεπάρκεια,    την    ασθένεια    Raynaud,    τη    χρόνια    βρογχίτιδα,    το    εμφύσημα    και    στην    πρόληψη    των    εγκεφαλικών.    Η    ικανότητα    του    γκίνγκο    να    βελτιώνει    την    περιφερική    κυκλοφορία    του    αίματος    το    καθιστά    ένα    αντιγηραντικό    φυτό.    Οι    αντιγηραντικές    επιδράσεις    της    καλύτερης    κυκλοφορίας    ταιριάζουν    με    τις    εξής    ικανότητες    του    φυτού:    αυξημένη    ενέργεια,    αντιοξειδωτικές    επιδράσεις,    μειωμένοι    θρόμβοι    αίματος,    καλύτερη    συγκέντρωση    και    βελτιωμένη    ακοή.    Η    δράση    του    αποδίδεται    σε    μια    ομάδα    πικρών    συστατικών    που    περιλαμβάνουν    φλαβόνες-γλυκοσίδες,    ετεροσίδες,    ανθοκυανιδίνες    και    λακτόνες    τερπενίων.    Οι    φλαβόνες-γλυκοσίδες    είναι    κυρίως    υπεύθυνες    για    την    αντιοξειδωτική    δράση    του    γκίνγκο    και    ίσως    εμποδίζουν    τη    συσσώρευση    των    αιμοπεταλίων.    Σε    αυτές    τις    δράσεις    οφείλεται    ότι    το    γκίνγκο    προλαμβάνει    ασθένειες    του    κυκλοφορικού    και    υποστηρίζει    τον    εγκέφαλο    και    το    κεντρικό    νευρικό    σύστημα(64).    Οι    λακτόνες    τερπενίων    του    γκίνγκο    αυξάνουν    την    κυκλοφορία    στον    εγκέφαλο    και    ασκούν    προστατευτική    δράση    στα    νευρικά    κύτταρα. Κλινικές    δοκιμές    έχουν    δείξει    ότι    το    γκίνγκο  προσφέρει    όφελος    σε    άτομα    με    εκφύλιση    ωχράς    κηλίδας    και    διαβητική    αμφιβληστροειδοπάθεια(65).    Αυτό    οφείλεται    στην    αντιοξειδωτική    δράση    του    γκίνγκο. Είναι    ιδιαίτερα    δημοφιλές    ως    ένα    φάρμακο    μακροζωίας    στην    Ιαπωνία.    Το    γκίνγκο    συνεχίζεται    να    μελετάται    και    είναι    πολλά    υποσχόμενο    για    την    αντιμετώπιση    της    άνοιας    και    του    Αλτσχάιμερ(66). Το    γκίνγκο    μπιλόμπα    μπορεί    να    προστατέψει    την    καρδιαγγειακή    υγεία    και    να    αποτρέψει    το    εγκεφαλικό    με    τους    ακόλουθους    τρόπους: - Το    γκίνγκο    μπιλόμπα    έχει    κερδίσει    την    εκτίμηση    των    Κινέζων    ως    ένα    καρδιοτονωτικό    μειώνοντας    τις    ανάγκες    της    καρδιάς    για    οξυγόνο    και    έτσι    μειώνει    τη    βραχύτητα    της    αναπνοής    και    τον    πόνο    στο    στήθος. - Οι    αντιοξειδωτικές    ιδιότητες    του    γκίνγκο    μπιλόμπα,    ιδιαίτερα    οι    φλαβόνες,    ενισχύουν    τα    τοιχώματα    των    αιμοφόρων    αγγείων    και    βελτιώνουν    τον    τόνο    και    την    ελαστικότητά    τους. - Το    γκίνγκο    μπιλόμπα    είναι    ένας    αγγειοδιαστολέας,    κάτι    που    το    κάνει    χρήσιμο    στη    μείωση    της    πίεσης    του    αίματος    και    στη    θεραπεία    πολλών    μορφών    καρδιοπάθειας.    120    mg ginkgo biloba    ημερησίως    την    ώρα    του    ύπνου    για    τρεις    μήνες    μείωσαν    τη    συστολική    πίεση    του    αίματος    από    125    mmHg    σε    118    mmHg και    τη    διαστολική    από    86    mmHg    σε    68    mmHg. - Μερικά    από    τα    χημικά    συστατικά    που    περιέχονται    στο    γκίνγκο    μπιλόμπα    είναι    αναστολείς    ACE,    ενός    ενζύμου    που    αυξάνει    την    πίεση    του    αίματος    της    αγγειοτενσίνης    Ι    σε    αγγειοτενσίνη    ΙΙ. - Το    γκίνγκο    μπιλόμπα    είναι    επίσης    αντιφλεγμονώδες,    και    λόγω    του    ότι    η    φλεγμονή    είναι    ένας    από    τους    κύριους    παράγοντες    καρδιαγγειακής    ασθένειας,    το    βότανο    αυτό    μπορεί    να    βοηθήσει    κατά    της    καρδιοπάθειας. - Εγχύσεις    της    ginkgolide B    είναι    συγκρίσιμες    με    τα    καθιερωμένα    αντιαρρυθμικά    φάρμακα    στον    έλεγχο    των    ανώμαλων    καρδιακών    ρυθμών    (koltai    1989). - Οι    ασθενείς    με    χρόνια    εγκεφαλική    αγγειακή    ανεπάρκεια    ανταποκρίνονται    συνήθως    στο    εκχύλισμα    γκίνγκο    μπιλόμπα,    αναφέροντας    βελτίωση    στους    ιλίγγους,    στους    πονοκεφάλους,    στο    κουδούνισμα    των    αυτιών    και    στη    μνήμη. - Το    εκχύλισμα    γκίνγκο    μπιλόμπα    βελτιώνει    σημαντικά    την    παροχή    αίματος    στα    άκρα.    Καθώς    βελτιώνεται    η    ροή    αίματος    και    η    περιφερειακή    κυκλοφορία,    μειώνεται    η    διαλείπουσα    χωλότητα,    ένας    πόνος    σαν    κράμπα    στις    γάμπες.    Στην    πραγματικότητα,    40    mg εκχυλίσματος    γκίνγκο    μπιλόμπα    δύο    φορές    την    ημέρα    είναι    10%-45%    αποτελεσματικότερο    στον    έλεγχο    της    διαλείπουσας    χωλότητας    από    ότι    είναι    η    πεντοξιφυλλίνη. - O Varro Tyler,    Ph. D.,    πρύτανης    και    επίτιμος    καθηγητής    του    πανεπιστημίου    Purdue,    θεωρεί    το    γκίνγκο    μπιλόμπα    θεραπεία    για    την    περιφερειακή    αγγειακή    ασθένεια    και    για    εγκεφαλικές    κυκλοφορικές    διαταραχές.    To    γκίνγκο    μπιλόμπα    μπορεί    στην    πραγματικότητα    να    έχει    προφυλακτική    δράση    κατά    των    εγκεφαλικών,    μειώνοντας    την    ευθραυστότητα    των    τριχοειδών    αγγείων    και    αποτρέποντας    την    υπερσυσσώρευση    των    αιμοπεταλίων.    Η    φύση    των    αιμοπεταλίων    επηρεάζεται    ισχυρά    από    τον    παράγοντα    ενεργοποίησης    των    αιμοπεταλίων    (PAF),    τον    οποίο    εμποδίζει    το    γκίνγκο    μπιλόμπα. Η    Αμερικανική    Ακαδημία    Νευρολογίας    στην    έκδοση    Ιουνίου-Ιουλίου    του    2000    ανέφερε    ότι    το    γκίνγκο    μπιλόμπα    μείωσε    την    έκταση    της    εγκεφαλικής    βλάβης    που    δημιουργήθηκε    από    τεχνητά    προκαλούμενα  εγκεφαλικά    σε    ποντίκια.    Στα    ποντίκια    που    έλαβαν    χαμηλής    δόσης    εκχύλισμα    γκίνγκο    μπιλόμπα    μία    εβδομάδα    πριν    το    εγκεφαλικό    μειώθηκε    η    περιοχή    του    εγκεφάλου    που    προσβλήθηκε    σε    ποσοστό    30%.    Το    περιοδικό    Stroke    συμφώνησε    ότι    το    εκχύλισμα    γκίνγκο    μπιλόμπα    μείωσε    τον    κίνδυνο    του    εγκεφαλικού,    αλλά    τόνισε    ότι    το    ευεργετικό    αποτέλεσμα    σχετίζεται    με    τη    δόση.    Στην    πραγματικότητα,    οι    ερευνητές    βρήκαν    ότι    οι    υψηλότερες    δόσεις    μπορούσαν    να    αυξήσουν    τον    κίνδυνο    ενδοεγκεφαλικής    αιμορραγίας.    Η    συνδυαστική    χρήση    εκχυλίσματος    γκίνγκο    μπιλόμπα    με    αντιαιμοπεταλικά,    αντιπηκτικά    και    θρομβολυτικά    φάρμακα    μπορεί    να    αυξήσει    περαιτέρω    τον    κίνδυνο.    Ερευνητές    ανέφεραν    πρόσφατα    μια    λειτουργία    του    γκίνγκο    μπιλόμπα    που    δεν    αποδίδεται    συχνά    σε    αυτό    το    βότανο,    και    αυτή    η    λειτουργία    είναι    η    ικανότητά    του    να    εκκρίνει    ινσουλίνη.    Μια    μελέτη    πραγματοποιήθηκε    για    να    καθοριστεί    η    επίδραση    του    εκχυλίσματος    γκίνγκο    μπιλόμπα    στη    λειτουργία    διεγερμένων    από    γλυκόζη    παγκρεατικών    βήτα-κυττάρων    σε    φυσιολογικά,    ανεκτικά    σε    γλυκόζη    άτομα:    20    συμμετέχοντες    (14    γυναίκες    και    6    άνδρες    ηλικίας    21-57)    έκαναν    ένα    2ωρο    75-gram    τεστ    ανοχής    στοματικής    γλυκόζης    πριν    και    μετά    από    την    λήψη    εκχυλίσματος    γκίνγκο    μπιλόμπα    (120    mg    την    ημέρα).    Κατά    τη    διάρκεια    της    τρίμηνης    αξιολόγησης    αυξήθηκε    τόσο    η    ινσουλίνη    νηστείας    στο    πλάσμα    όσο    και    το    πεπτίδιο    C    (ένα    βιολογικά    αδρανές    κατάλοιπο    του    σχηματισμού    της    ινσουλίνης).    Ο    επικεφαλής    της    έρευνας    Dr. G. B. Kudolo    πιστεύει    ότι    οι    αλλαγές    στις    καμπύλες    ανταπόκρισης    της    ινσουλίνης-C    πεπτίδιο    οφείλονται    σε    αυξημένη    παραγωγή    και    έκκριση    ινσουλίνης(67). (Προσοχή:    Τα    βότανα    που    επηρεάζουν    τον    γλυκαιμικό    έλεγχο    αυξάνοντας    την    έκκριση    της    ινσουλίνης    αντενδείκνυνται    σε    περιπτώσεις    υπερινσουλιναιμίας.    Αν    η    παραγωγή    ινσουλίνης    εξασθενεί    σε    σημείο    να    υπάρχει    υποϊνσουλιναιμία,    δηλαδή    ανεπαρκής    παραγωγή    ινσουλίνης,    τα    βότανα    που    ενθαρρύνουν    την    απελευθέρωση    ινσουλίνης    είναι    τότε    ενδεδειγμένα).Δοσολογία Τα    ενεργά    συστατικά    του    γκίνγκο    χάνουν    τη    δράση    τους    μετά    από    έξι    με    οκτώ    ώρες,    και    έτσι    συνιστώνται    μικρές    δόσεις    τρεις    φορές    την    ημέρα    για    μεγαλύτερη    αποτελεσματικότητα.    Οι    περισσότερες    κλινικές    μελέτες    έχουν    χρησιμοποιήσει    120-240    mg    εκχυλίσματος    γκίνγκο,    τυποποιημένο    να    περιέχει    6%    λακτόνες    τερπενίων    και    24%    φλαβόνες-γλυκοσίδες    την    ημέρα,    μοιρασμένα    σε    δύο    ή    τρεις    δόσεις.Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις Το    γκίνγκο    μπιλόμπα    είναι    σε    γενικές    γραμμές    ασφαλές    και    δεν    προκαλεί    παρενέργειες.    Τα    άτομα    που    πρόκειται    να    χειρουργηθούν    πρέπει    να    αποφεύγουν    το    γκίνγκο,    διότι    ίσως    προκαλεί    αιμορραγία.    Ταυτόχρονη    χρήση    εκχυλίσματος    γκίνγκο    μπιλόμπα    με    αντιπηκτικά    ή    χορήγηση    αυτού    του    εκχυλίσματος    σε    άτομα    με    παρατεταμένο    χρόνο    προθρομβίνης    δεν    ενδείκνυται.    Το    γκίνγκο    μπιλόμπα    δεν    συνιστάται    για    εγκύους    και    θηλάζουσες  ;  Πηγή Βοτανική  Γρανίτσα Θεσσαλονίκη 1965-70 .-

 ***  ΟΛΕΣ  ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  για  την ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  :
1~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 14 Μαΐου 2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html  .-
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015  ΒΛΑΣΗΣ  :http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 

6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .- 

 8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .-
 9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαϊου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-
 10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .- 
 12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-  
  
 15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-
18 - ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19.- ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ : 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-
23.- 
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-

25 ~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
26.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .- 
31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .- 
34.- ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-
37.-




***
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :  

~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  31/10  και 1, 2 Νοεμβρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/3110-1-2-2015.html .-

~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA   NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  01  Νοεμβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-01-2015.html .- 

~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  02  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr /  .-
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  03  Νοεμβρίου  2015  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-03-2015.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  Τετάρτη  04  Νοεμβρίου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-04-2015.html .- 
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  05  Νοεμβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-05-2015.html .-  
~Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  06  Νοεμβρίου  2015  : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-06-2015.html .-
~ Αρχαία  Ελλάδα -Έρευνα  και  Επιστήμη Παρασκευή 06Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/06-2015.html .-  
~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  07  Νοεμβρίου  2015  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-07-2015.html .-  
~Αθλητικό  Σαββατοκύριακο   07  και  08  Νοεμβρίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/11/07-08-2015.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Κυριακή  08  Νοεμβρίου  2015   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-08-2015.html .- 
~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-  
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  09  Νοεμβρίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-09-2015.html .-                                                ~ΕΠΙΣΤΗΜΗ  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  Μεγάλες Γέφυρες  Δευτέρα  09 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/11/09-2015.html .-       
 ~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τρίτη 10  Νοεμβρίου  2015:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-10-2015.html .-       ~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-11-2015.html .- 
~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .- 
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  12  Νοεμβρίου  2015  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-12-2015.html .-  
~ ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .- 
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  13  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-13-2015.html  .-  
~   Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-14-2015.html .- 
~ Η Εφημερίδα  μας  Σ/Κ 14, 15-11-2015 , ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/11/14-15-11-2015-arfara-news.html .- 
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  14  και  15  Νοεμβρίου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/11/14-15-2015.html .-     
 ~ ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-
~                                                                                                               

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: