Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015  :
~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας
~ Υγεία είναι : η διαρκής πάλη του οργανισμού κάθε ζωντανού οργανισμού , έναντι της αρρώστιας –της νόσου .-
Περπάτημα μισής ώρας μειώνει την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη
~ Θάνατος είναι : το τέλος της ζωής .-

 
Κοινωνικότης , είναι : να βγεις έξω από το σπίτι σου , έξω από την οικογένεια σου , έξω από τον εαυτό σου , έξω από την πατρίδα σου , έξω από την Ήπειρό σου , έξω από τον πλανήτη σου , και να δεις , να μάθεις , να γνωρίσεις , πως τρέφονται , πως ζούνε , πως διαβάζουν, πως διασκεδάζουν , πως παίζουν , πως κλαίνε , πως γελάνε , πως τραγουδάνε , πως περπατάνε , πως χορεύουνε , και γενικά πως συμπεριφέρονται εν γένει οι άλλοι άνθρωποι.-
 
Τιμιότης σημαίνει :, αλήθεια στη σκέψη , αλήθεια στα λόγια και αλήθεια στα έργα .-
***  Λυγαριά, βότανο κατάλληλο για γυναικολογικά προβλήματα, πόνους περιόδου, ακμή, αντιαφροδισιακό

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος,medlabnews.gr
Είναι ένα θαμνώδες φυτό που μπορεί όμως να φτάσει μέχρι και 6 μέτρα ύψος. Είναι ευλύγιστος, φυλλοβόλος θάμνος, φύεται σε παραποτάμιους και παραθαλάσσιους τόπους γνωστό επίσης με τα ονόματα καναπίτσα, αγνιά, αλυγαριά, μυριτζιά, καλαθιά και δέντρο της αγνότητας. Τα φύλλα της λυγαριάς είναι λογχοειδή και ανά πέντε ενωμένα με τον κεντρικό βλαστό. Τα άνθη της έχουν διάφορα χρώματα (λιλά, ροζ ή λευκά) με ωραία οσμή. Ανθίζει από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο. Ο καρπός είναι αρωματική δρύπη που ωριμάζει το φθινόπωρο (από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο). Μέσα στα άνθη του υπάρχουν μικρά κουκουτσάκια που μοιάζουν με κόκκους πιπεριού. Αυτοί οι κόκκοι χρησιμοποιούνται για φαρμακευτική χρήση. Είναι είδος πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως και στις πολύ χαμηλές (είναι ανθεκτικό ακόμη και στους -10 °C). Συχνά καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό σε κήπους και γλάστρες. Tο επίσημο όνομα της είναι Vitex agnus castus. Στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες είναι επίσης γνωστό ως το «πιπέρι των Μοναχών» Monk’s Pepper (αγγλικά) η Mönchspfeffer (γερμανικά). Eίναι επίσης γνωστή ως αγνό μούρο, αγριοπιπεριά ή το πιπέρι του μοναχού. Το λατινικό όνομα agnus προέρχεται από την Ελληνική λέξη αγνός, επειδή το φυτό θεωρείται αναφροδισιακό και ηρεμιστικό. Η ονομασία castus (αγνή) οφείλεται και αυτή στην επίδραση που έχει το φυτό στη λίμπιντο. Το κλαδί της ονομάζεται βίτσα ίσως από το vitex και από αυτό έφτιαχναν οι δάσκαλοι τις βέργες τους. Η λυγαριά δεν περιέχει ορμόνες, αλλά πολλά φλαβονοειδή, τερπενοειδή και ιριδοειδείς γλυκοσίδες. Τα οφέλη της λυγαριάς προκύπτουν από τη δράση της στον αδένα της υπόφυσης - ειδικά στην παραγωγή προγεστερόνης και βοηθάει στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Προκαλεί την υπόφυση να μειώσει την παραγωγή της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης και να αυξήσει την παραγωγή της ωχρινοτρόπου ορμόνης, μια ορμονική αλλαγή που οδηγεί έμμεσα σε υψηλότερα επίπεδα προγεστερόνης και μείωση των ανδρικών ορμονών ή ανδρογόνων στο σώμα. Βοηθά, επίσης, στη ρύθμιση των επιπέδων της προλακτίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από την υπόφυση, που διεγείρει την παραγωγή του γάλακτος, αλλά επίσης έχει συνδεθεί με μια προεμμηνορροϊκή ευαισθησία στο στήθος και την ανάπτυξη των ινομυωμάτων μαστού και μήτρας. Η λυγαριά προκαλεί ορμονικές αλλαγές που μειώνουν το φούσκωμα και τους πόνους στο στήθος που έχουν πολλές γυναίκες στη διάρκεια της περιόδου, ενώ αυξάνει την παροχή γάλακτος στις θηλάζουσες γυναίκες. ......................
 ***  ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΤΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΟΤΑΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ! ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ                                                                                                                                                                                                                                           
~   Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι είναι μόνοι όταν υποστούν καρδιακή προσβολή χωρίς βοήθεια, το πρόσωπο του οποίου η καρδιά δεν χτυπάει σωστά και που αρχίζει να… αισθάνεται λιποθυμία έχει μόνο περίπου 10 δευτερόλεπτα ακόμα πριν από την απώλεια συνείδησης.  Ωστόσο τα θύματα μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους …με το βήχα επανειλημμένα και πολύ δυνατά. Μια βαθιά ανάσα θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε βήχα και ο βήχας πρέπει να είναι βαθύς και παρατεταμένος έτσι ώστε να έχουμε και παραγωγή πτυέλων από βαθιά μέσα στο στήθος.
Μια ανάσα και ο βήχας πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου κάθε δύο δευτερόλεπτα προς τα πάνω μέχρι να φτάσει η βοήθεια ή έως ότου αισθανθείτε την καρδιά να χτυπάει και πάλι κανονικά.   Οι βαθιές ανάσες δίνουν οξυγόνο στους πνεύμονες και ο βήχας κινήσεις που συμπιέζουν την καρδιά να κρατήσει το αίμα που κυκλοφορεί. Η συμπίεση στην καρδιά βοηθά επίσης να ανακτήσει φυσιολογικό ρυθμό. Με τον τρόπο αυτό τα θύματα καρδιακής προσβολής μπορεί να καλέσουν για πρώτες βοήθειες. Ενημερώστε πολλούς άλλους ανθρώπους! Θα μπορούσε να σώσει τις ζωές τους! 
 Ένας καρδιολόγος λέει εάν ο καθένας που βλέπει αυτή την ανάρτηση αν την μοιραστεί σε 10 άτομα μπορεί να στοιχηματίσετε ότι θα κερδίσει τουλάχιστον μία ζωή.   Αντί αστείας ανταλλαγής πληροφοριών παρακαλώ να συμβάλλετε με τη διαβίβαση των πληροφοριών μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ατόμου . γιατί θα ξέρει τι θα κάνει.  

Fluoride Poison on Tap, How Are We Killing Our Children.  :                                                                                             
HOUSTON, Nov. 13, 2015 /PRNewswire/ — Despite significant controversy and potential threats to the public, water fluoridation remains a common practice. Fluoride: Poison On Tap is a groundbreaking documentary that explores the science behind one of the most controversial health practices of the 20th and 21st centuries–water fluoridation. Now available on DVD, the documentary examines the “science” behind fluoride and how it affects the body, particularly neurological health and features top fluoride experts, including Dr. Edward F. Group, Mike Adams, and Dr. David Kennedy, among others. 
A number of countries, including Austria, Belgium, China, Denmark, Finland, Germany, Hungary, Japan, Netherlands, Norway, andSweden have identified the risks associated with water fluoridation and banned the practice. Even many cities and small communities in North America have phased out water fluoridation. As a major, yet silent, health threat that contributes to a number of degenerative neurological conditions, Fluoride uses up-to-date evidence on the health effects of fluoride to compel other cities in the country to follow suit. According to Framing the World, “This surprising research creates a compelling case against the fluoridation of our water supplies, revealing long hidden health hazards, fraudulent findings, and corporate corruption.” Dr. Edward Group of Global Healing Center, one of the leading experts about natural health and the effects of water fluoridation is featured within the film, “It’s a crime going on right in front of our eyes that from the propaganda starting saying that fluoride is safe…the parents really need to wake up and say, ‘What am I giving to my child?'” Fluoride is a unique documentary in that it has peer-reviewed data to support its claims. A journal article published in The Lancet, for example, recently listed fluoride as a neurotoxin, one that may play a role in developmental disorders. This documentary serves as a wakeup call for parents, educators, scientists, and everyday individuals to thoroughly scrutinize the evidence and make an informed decision on fluoride intake. This film was a grassroots effort funded by medical practitioners and the passionate public demanding coverage on this highly debated issue.
*** Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν στο έμφραγμα; Τι είναι η τροπονίνη;

του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D, medlabnews.gr
Το έμφραγμα του μυοκαρδίου οφείλεται σε αιφνίδια απόφραξη ενός κλάδου των στεφανιαίων αρτηριών λόγω ρήξης ή διάβρωσης της αθηρωματικής πλάκας και δημιουργίας θρόμβου ο οποίος αποφράσσει πλήρως την υπεύθυνη στεφανιαία αρτηρία με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη νέκρωση μιας περιοχής του μυοκαρδίου.
Αποτελεί επείγουσα κατάσταση, γι' αυτό και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.
Οι γιατροί βασίζονται στις αιματολογικές εξετάσεις ώστε να κρίνουν αν ένας ασθενής με πόνο στο στήθος παθαίνει έμφραγμα, όμως τα φυσιολογικά αποτελέσματα της εξέτασης έχουν σαν αποτέλεσμα να μη γίνεται επίσημη διάγνωση.
Είναι γνωστό ότι το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου - καρδιακή προσβολή- είναι πρώτη  αιτία θανάτου σε άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως.
Τα συμπτώματα του εμφράγματος μπορεί να διαφέρουν. Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν έντονο πόνο στο στήθος, στην περιοχή του στέρνου, αλλά η ένταση του πόνου διαφέρει από τον ένα ασθενή στον άλλο. Μερικές φορές ο πόνος αντανακλά στο λαιμό, τη γνάθο , τον αριστερό ώμο ή και στο αριστερό χέρι. Ο ασθενής με έμφραγμα συχνά νιώθει κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή και ναυτία. Επίσης μπορεί να έχει χλωμή όψη, να είναι κρύος και να έχει ιδρώσει.
Ορισμένες φορές το έμφραγμα του μυοκαρδίου παρουσιάζεται ως πόνος στο στομάχι , οπότε αρχικά θα πρέπει να γίνει καρδιολογικός έλεγχος για τον αποκλεισμό εμφράγματος μυοκαρδίου και στη συνέχεια να γίνει διερεύνηση και άλλων παθήσεων.
Εάν εμφανίσετε συμπτώματα εμφράγματος μυοκαρδίου θα πρέπει να μεταφερθείτε άμεσα σε νοσοκομείο. Πρέπει να καλέσετε το ΕΚΑΒ ή άλλη μονάδα επείγουσας μεταφοράς. Η έγκαιρη νοσηλεία σώζει ζωές.
Τ ι να κάνετε
Αν υποθέτετε ότι έχετε έμφραγμα του μυοκαρδίου τότε  πρέπει να επισκεφτείτε το συντομότερο δυνατό έναν καρδιολόγο, ο οποίος θα σας συστήσει μετά την λήψη του ιστορικού:
• καρδιογράφημα
• αναλύσεις αίματος,
• υπερηχογράφημα καρδιάς,
• σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου.
• καρδιακό καθετηριασμό
• στεφανιογραφία.
• Tεστ κοπώσεως, εφόσον κρίνεται απαραίτητο. 
  
 To ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) είναι μία εξέταση με την οποία καταγράφεται η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Με το ΗΚΓ ελέγχεται κυρίως ο ρυθμός και η κανονικότητα των καρδιακών παλμών και η ύπαρξη ή όχι διαταραχής της καρδιακής λειτουργίας. Αποτελεί την κύρια εξέταση για τη διάγνωση εμφράγματος ή αρρυθμιών. Το καρδιογράφημα χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικά κύματα για να διερευνήσει τις διάφορες «ζώνες» του μυοκαρδίου και να επιβεβαιώσει κατ' αρχήν την ύπαρξη ή όχι του εμφράγματος, το σημείο όπου αυτό «χτύπησε», αλλά και την εξέλιξή του. Έμφραγμα σημαίνει «ανεξίτηλη βλάβη στην καρδιά», η οποία αφήνει το σημάδι της τόσο σε επίπεδο πληγής (δηλαδή στο συγκεκριμένο σημείο που επλήγη) όσο και σε επίπεδο μεγέθους της νέκρωσης που προκαλεί. Την νέκρωση αυτή «διαβάζει» σε όλη της την έκταση το καρδιογράφημα, στις πρώτες κρίσιμες στιγμές από τη διακομιδή στο νοσοκομείο. Και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, όμως, είναι πολύτιμο, καθώς καταγράφει την σταδιακή βελτίωση αλλά και τις μόνιμες βλάβες ή επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από το έμφραγμα (λ.χ. την καρδιακή ισχαιμία και τις αρρυθμίες).
Οι αναλύσεις αίματος
Οι εξετάσεις αίματος είναι πολύ σημαντικές διότι, στη διάρκεια του εμφράγματος, τα κύτταρα του μυοκαρδίου απελευθερώνουν ορισμένα ένζυμα στο αίμα. Από τα επίπεδα αυτών των ενζύμων μπορεί να αποσαφηνιστεί η εικόνα για το πόσο μεγάλη είναι η βλάβη που υπέστη η καρδιά. Πρόκειται για ένζυμα τα οποία αυξάνονται στο αίμα του ασθενούς όταν υποστεί έμφραγμα. Συγκεκριμένα αναζητείται το ισοενζύμο ΜΒ της κρεατινοφωσφορικής κινάσης (CK-MB) και η τροπονίνη, τα οποία είναι πιο ειδικά για το έμφραγμα. Επίσης, αναζητούνται τα επίπεδα της ασπαραγινικής τρανσαμινάσης (SGOT ή AST) και της γαλακτικής αφυδρογονάσης (LDH), τα οποία αυξάνονται επίσης μετά το έμφραγμα.
Τροπονίνη. Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στον μυοκαρδιακό ιστό και δείχνει κατά πόσο είναι πιθανό ασθενής με ύποπτα συμπτώματα να έχει υποστεί έμφραγμα, ιδίως στις περιπτώσεις εκείνες που το ηλεκτροκαρδιογράφημα δεν είναι διαγνωστικό. Πιο συγκεκριμένα η τροπονίνη αποτελεί μια πρωτεΐνη, που βρίσκεται στο μυοκάρδιο και διαδραματίζει ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο στη συστολή του και γενικότερα στη συστολή της καρδιάς. Η πρωτεΐνη αυτή απελευθερώνεται και κυκλοφορεί στο αίμα όταν καταστραφεί το μυοκαρδιακό κύτταρο, στην περίπτωση δηλαδή οξέος εμφράγματος. Είναι δυνατόν όμως να ανιχνευθεί και σε περιπτώσεις φλεγμονής και νέκρωσης του μυοκαρδίου, όπως π.χ. σε περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, μυοκαρδιοπάθειας ή καρδιακής ανεπάρκειας. Ακόμη και σε περιπτώσεις έντονου stress του μυοκαρδίου, όπως π.χ. στους δρομείς του Μαραθωνίου, μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της τροπονίνης.
Εν τούτοις, η κλασική εφαρμογή του test τροπονίνης αφορά την πρόωρη διάγνωση του εμφράγματος. Μόλις αρχίσει η καταστροφή των μυοκαρδιακών κυττάρων, η τροπονίνη απελευθερώνεται και η στάθμη της ανεβαίνει στο αίμα. Το διαγνωστικό αυτό τεστ αποτελεί μια εξελιγμένη μορφή της ήδη υπάρχουσας αιματολογικής εξέτασης, που γίνεται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων για να διαπιστωθεί αν ο ασθενής που έχει πόνο στο στήθος πράγματι έχει έμφραγμα ή κάτι άλλο. Το test τροπονίνης είναι ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο test για την έγκαιρη διάγνωση ακόμη και ενός μικρού εμφράγματος, που πολλές φορές ούτε το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να αναδείξει.
Οι καρδιακές τροπονίνες μπορούν να αυξηθούν σε:
• Χρήση καρδιοτοξικών φαρμάκων (χημειοθεραπεία, αλκοόλη).
• Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
• Δερματομυοσίτιδα.
• Νεφρική νόσο.
• Έμφραγμα του μυοκαρδίου (σε ποσοστό 20-40% των ασθενών με στηθάγχη και με ελάχιστη μυοκαρδιακή βλάβη, χωρίς ανάσπαση του ST στο ηλεκτροκαρδιογράφημα ενδεικτική μυοκαρδιακής βλάβης, παρατηρείται αύξηση της τροπονίνης).
• Μυοκαρδίτιδα.
• Περικαρδίτιδα.
• Πολυμυοσίτιδα.
• Πνευμονική εμβολή.
Ψευδώς θετικά αποτελέσματα μπορεί να υπάρξουν με την τροπονίνη T σε καταστάσεις όπως η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι μυοπάθειες, η παρουσία ετεροφιλικών αντισωμάτων.
Στεφανιογραφία: Εδώ, ένας μικρός καθετήρας εισέρχεται από κάποια επιφανειακή αρτηρία και προωθείται στην καρδιά όπου ενίεται σκιαγραφική ουσία. Με τον τρόπο αυτό απεικονίζεται η καρδιά και τα αγγεία της και φαίνεται αν υπάρχει απόφραξη στις στεφανιαίες αρτηρίες.
Σπινθηρογράφημα: Εδώ γίνεται έγχυση μιας ραδιενεργού ουσίας στην καρδιά του ασθενούς και ανιχνεύεται με τη βοήθεια κάμερας. Έτσι, εντοπίζονται οι περιοχές της καρδιάς οι οποίες έχουν υποστεί βλάβη από το έμφραγμα.
Τα εμφράγματα πρέπει να αντιμετωπίζονται γρήγορα για να ελαχιστοποιηθεί η καρδιακή βλάβη και να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Η αντιμετώπιση τους τόσο τη χρήση φαρμάκων όσο και χειρουργικών επεμβάσεων. Επίσης χορηγείται αγωγή για την ανακούφιση των οξέων συμπτωμάτων που σχετίζονται με το έμφραγμα και το σύνδρομο στεφανιαίας νόσου (ΣΣΝ). Αφού αντιμετωπιστεί το αρχικό επεισόδιο ή προσβολή, συνταγογραφούνται συχνά και άλλες θεραπείες καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης τους.
Όπως σε όλες τις παθήσεις της καρδιάς, ο έλεγχος της πίεσης του αίματος (δηλαδή η μείωση της υπέρτασης) πρέπει να αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα. Φάρμακα, όπως η διγοξίνη που βοηθάει τις συσπάσεις της καρδιάς και αντιαρρυθμικά, όπως η προκαιναμίδη που βοηθούν στον συγχρονισμό των συσπάσεων, μπορεί επίσης να χορηγηθούν, αναλόγως με τον τρόπο αντίδρασης της καρδιάς. Επίσης μπορεί να δοθούν άλλα φάρμακα, όπως β-αναστολείς και φάρμακα που διαλύουν ή διασπούν τους θρόμβους του αίματος (θρομβολυτικά φάρμακα). Για την ασταθή στηθάγχη, η παιδική ασπιρίνη θεωρείται θεραπεία πρώτης επιλογής. Μερικές φορές απαιτούνται ιατρικές επεμβάσεις, όπως αγγειοπλαστική ή μεταμόσχευση στεφανιαίας αρτηρίας με μπαϊπάς. Ο γιατρός σας, μπορεί να σας συστήσει συγκεκριμένη διατροφή και άσκηση ανάλογα με την κατάσταση σας.

*** Δισκοπλαστική – μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική που ανακουφίζει

Ο πόνος στην μέση, ειδικά όταν είναι οξύς, δημιουργεί πολλά προβλήματα στους ασθενείς, επηρεάζοντας ταυτόχρονα και πολλά άλλα μέρη του σώματος. Η συνήθης κλινική συμπτωματολογία εκτός από τον πόνο στην μέση, είναι ο πόνος στον αυχένα, στην πλάτη με ισχυρές αντανακλάσεις στα άνω και κάτω άκρα.     Η δισκοπλαστική είναι μία επέμβαση , η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία από ειδικό νευροχειρουργό που έχει εξειδικευτεί πάνω στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μισή ώρα και ο ασθενής με το πέρας της επέμβασης μπορεί να φύγει, χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στην βάδιση.    Το DiscoGel είναι μία από τις πιο σημαντικές μεθόδους, που χρησιμοποιούν μείγμα αιθανόλης, η οποία εγχέεται στον μεσοσπονδύλιο δίσκο, ο οποίος πάσχει. Με απλά λόγια αυτό που κάνει η υδρογέλη-gel είναι να επαναφέρει τα σπασμένα κομμάτια του δίσκου στην φυσιολογική τους θέση. Το αποτέλεσμα είναι να σταματάει ο πόνος και να μπορούν οι δίσκοι να επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση.  Μετά την δισκοπλαστική   Η αναμενόμενη ανακούφιση έρχεται μετά από λίγες ώρες και εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως η ανατομία που υπάρχει στην περιοχή. Η χωλότητα είναι μία παράμετρος που παρατηρείται με το πέρας της επέμβασης, αλλά εξαφανίζεται μετά από ένα μικρό διάστημα.  Ο ασθενής λαμβάνει από τον γιατρό, εξειδικευμένες οδηγίες τις οποίες πρέπει να ακολουθεί, ώστε να έχει καλύτερα αποτελέσματα.   DiscoGel  Η τεχνική είναι απλή και ο κάθε ασθενής μπορεί να την ανεχτεί. Μέσα από την νέα ιατρική ιστοσελίδα stoforou.gr της νευροχειρουργού Κωνσταντίας Χ. Στοφόρου μπορείτε να βρείτε παραπάνω πληροφορίες για την πάθηση, αλλά και να επικοινωνήσετε με την γιατρό.
***  Διατροφή, βότανα και άσκηση για τα ινομυώματα. Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε;

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr
Τα Ινομυώματα είναι «μη καρκινικές» νεοπλασίες στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας.
Το τι τρώμε είναι ζωτικής σημασίας, διότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υπέρβασης των επιπέδων των οιστρογόνων που μπορεί να ενθαρρύνουν την δημιουργία και αύξηση ενός ινομυώματος. 
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ινομυώματα μπορούν να προληφθούν και μέσω της σωστής διατροφής και της άσκησης. 
Γυναίκες που έτρωγαν τουλάχιστον τέσσερις μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να έχουν ινομυώματα, συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν μόλις μια μερίδα. Οσο περισσότερα φρούτα έτρωγαν οι γυναίκες τόσο μικρότερος ο κίνδυνος ινομυωμάτων, ενώ το ίδιο δεν ίσχυε για τα λαχανικά. 
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα φρούτα ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο ινομυωμάτων, επηρεάζοντας ίσως την δράση των οιστρογόνων στον οργανισμό. 
Η βιταμίνη C έχει τη μοναδική ιδιότητα να διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο μυικό ιστό, προάγοντας έτσι τη σωστή λειτουργία του, και να απομακρύνει άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού έξω από το σώμα. Έτσι συμβάλει στην καλή λειτουργία του μυός της μήτρας μειώνοντας τις κράμπες και, επειδή ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία, δύναται να μειώσει την ένταση μιας βαριάς περιόδου. Πολλά φρούτα περιέχουν και φυτοοιστρογόνα.
Το τι τρώμε είναι ζωτικής σημασίας, διότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υπέρβασης των επιπέδων των οιστρογόνων που μπορεί να ενθαρρύνουν την δημιουργία και αύξηση ενός ινομυώματος. Και εάν θα πρέπει να καταφύγετε σε χειρουργική θεραπεία, διότι π.χ. το ινομύωμα εμποδίζει την εγκυμοσύνη, τότε είναι σημαντικό αμέσως μετά αλλά και ακόμη και πριν από την χειρουργική επέμβαση, να αρχίσετε να τρώτε σωστά, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία νέου ινομυώματος μετά την αφαίρεση του παλαιού.
Θα χρειαστεί να γίνει μια συνειδητή στροφή προς την σωστή διατροφή. Διότι τα πολλά κρέατα και γαλακτοκομικά περιέχουν ορμόνες και χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα.
Τροφές με πολλές φυτικές ίνες, θα βοηθήσουν να απομακρύνονται τα επιπλέον οιστρογόνα. Μία τέτοια τροφή μπορεί να είναι ο Λιναρόσπορος, όπου πέρα από τις φυτικές ίνες μπορεί να παρέχει λιγνάνες και άλλες φυτοθρεπτικές ουσίες χρησιμότατες για το ορμονικό σύστημα. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει ωφέλεια με την μετρημένη και εξατομικευμένη χρήση προϊόντων Σόγιας .
Θεραπεία της αναιμίας Οι γυναίκες με ινομυώματα που δεν παίρνουν αρκετό σίδηρο μέσω της διατροφής μπορεί να αναπτύξουν αναιμία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την κατανάλωση περισσότερων τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, και τα ενισχυμένα με σίδηρο ψωμιά και τα δημητριακά. Καλό είναι να λαμβάνονται και συμπληρώματα σιδήρου.
Τι πρέπει να τρώτε 
-Προϊόντα ολικής άλεσης και ανάλατους ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλα και καρύδια, λιναρόσπορος, wheat germ).
Πηγή βιταμίνης Ε, απαραίτητων λιπαρών οξέων καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β, βοηθούν στη σωστή ρύθμιση των ορμονών και την ελάττωση των οιστρογόνων.
Περιέχουν μαγνήσιο που απαλύνει τον πόνο από τις κράμπες τις περιόδου. Επίσης αποτελούν καλή πηγή καλίου που είναι φυσικό διουρητικό, βοηθώντας στη μείωση της αίσθησης του πρηξίματος.
Οι φυτικές ίνες έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν οιστρογόνα και να τα απομακρύνουν από το σώμα μέσω του εντέρου.
-Πολλά λαχανικά, πράσινα φυλλώδη σαλατικά και φρούτα: η βιταμίνη C έχει τη μοναδική ιδιότητα να διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο μυικό ιστό, προάγοντας έτσι τη σωστή λειτουργία του, και να απομακρύνει άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού έξω από το σώμα.
Έτσι συμβάλει στην καλή λειτουργία του μυός της μήτρας μειώνοντας τις κράμπες και, επειδή ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία, δύναται να μειώσει την ένταση μιας βαριάς περιόδου. Πολλά φρούτα περιέχουν και φύτοοιστρογόνα.
-Όσπρια και σόγια. Πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, ινών, καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου. Ιδιαίτερα η σόγια περιέχει φυτοοιστρογόνα (βιοφλαβονοειδή), τα οποία κατά κάποιο τρόπο συναγωνίζονται με τα οιστρογόνα, βοηθώντας στη σωστή ρύθμιση και κυκλοφορία τους, καθώς και την μείωση της αιμορραγίας.
-Ψάρι: περιέχει λινολεικό οξύ/ απαραίτητα λιπαρά οξέα, καθώς και ιχνοστοιχεία, ιώδιο και κάλιο. Εξαιρετική επιλογή αποτελούν ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα, η ρέγγα και η σαρδέλα.
-Καλά έλαια: Αγνό παρθένο ελαιόλαδο, έλαιο από λιναρόσπορο, καρυδέλαιο, σησαμέλαιο σε λογικές ποσότητες
Τι πρέπει να αποφεύγετε
-Κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα λόγω της περιεκτικότητας τους σε περιβαλλοντικά οιστρογόνα και αραχιδονικό οξύ
-Αλάτι
-Κορεσμένα λίπη
-Ζάχαρη, καφέ, αναψυκτικά (αφαιρούν από το σώμα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες).
Βότανα

Σκοπός από την χρήση των διαφόρων Βοτάνων είναι να βοηθήσουμε τον οργανισμό στην προσπάθεια του να εξισορροπήσει τις ορμόνες και να διασφαλίσει ότι το συκώτι διαχειρίζεται τα οιστρογόνα αποτελεσματικά και κάθε τυχόν περίσσεια αποβάλλεται σωστά. Εάν τα ινομυώματα προκαλούν βαριά αιμορραγία μπορεί να χρησιμοποιήσετε φάρμακα. Ωστόσο, μπορείτε να προσπαθήσετε να μειώσετε την ποσότητα του φαρμάκου που ενδεχομένως θα πάρετε, χρησιμοποιώντας συγχρόνως και Βότανα. Μετά από λίγες περιόδους, καθώς τα Βότανα αρχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους, θα διαπιστώσετε ότι αρχίζουν να ελέγχουν την ροή σας.
Υπάρχουν βότανα, που περιέχουν φυτικά χημικά που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με τα οιστρογόνα μέσα στο σώμα.  Τα οιστρογόνα διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη δημιουργία και την ανάπτυξη των ινομυωμάτων της μήτρας.  
Agnus Castus (Λυγαριά)
Αυτό το βότανο είναι περισσότερο γνωστό ως ο εξισορροπιστής των γυναικείων ορμονών και βοηθά στην ρύθμιση της ισορροπίας των οιστρογόνων και της προγεστερόνης έτσι ώστε τα επίπεδα της προγεστερόνης να είναι τα καλύτερα δυνατά. Αυτό με τη σειρά του μειώνει την δυνατότητα των οιστρογόνων που θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάπτυξη ινομυωμάτων. Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση Agnus Castus: 200 – 400 mg
Milk Thistle (Γάλα Γαϊδουράγκαθου – Silymarin marianum)
Σημαντικό βότανο για το συκώτι – υποβοηθά την διαδικασία αποτοξίνωσης, μέσω της οποίας υπάρχει η δυνατότητα να αποβληθεί η περίσσεια οιστρογόνων από τον οργανισμό και να προλαμβάνεται η επανακυκλοφορία «παλαιών» οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα πρέπει να απενεργοποιούνται από το συκώτι και στην συνέχεια να αποβάλλονται. Εάν το συκώτι δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, παρατηρείται συσσώρευση ορμονών – όσων δηλαδή παράγονται φυσιολογικά κατά την διάρκεια του κύκλου, καθώς και «παλαιών» οιστρογόνων από προηγούμενους κύκλους που δεν έχουν απεκκριθεί. Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση Milk Thistle: 100 – 300 mg
Κόκκινο Τριφύλλι
Το Κόκκινο τριφύλλι αναπτύσσεται στα λιβάδια της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας. Βοτανολόγοι χρησιμοποιούν αποξηραμένα λουλούδια του κόκκινου τριφυλλιού για ιατρικούς σκοπούς. Περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως το χρώμιο, το μαγνήσιο, νιασίνη, βιταμίνη C και θειαμίνη.
Οι ισοφλαβόνες
Το UMMC εξηγεί ότι το κόκκινο τριφύλλι περιέχει επίσης χημικές ουσίες γνωστές ως ισοφλαβόνες, οι οποίες παράγουν οιστρογόνα που παράγουν αποτελέσματα όμοια με αυτά του σώματος.  Έτσι, οι βοτανολόγοι χρησιμοποιούν το κόκκινο τριφύλλι για τη θεραπεία συνθηκών που τα οιστρογόνα συμμετέχουν, όπως για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ακανόνιστες περιόδους και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
Επειδή το κόκκινο τριφύλλι περιέχει οιστρογόνα, οι βοτανολόγοι πιστεύουν ότι αυτό θα λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο όπως τα αντισυλληπτικά χάπια και θα βοηθήσει τις γυναίκες στη θεραπεία των ινομυώματα τους, χωρίς τις παρενέργειες που συχνά συνδέονται με συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Προσοχή
Δεν θα πρέπει να πάρετε κάποιο από τα παραπάνω Βότανα εάν λαμβάνετε: Αντισυλληπτικό χάπι, Φάρμακα γονιμότητας, HRT ή οποιαδήποτε άλλη ορμονική θεραπεία ή άλλα φάρμακα, εκτός εάν συνιστώνται από τον θεράποντα ιατρό σας.
Αντιμετώπιση των ινομυωμάτων με την άσκηση
Η τακτική άσκηση μπορεί να αποτρέψει τα ινομυώματα. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που ασκούνται επτά ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα είχαν σημαντικά λιγότερα ινομυώματα από τις γυναίκες που γυμνάζονταν λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα. Η παχυσαρκία, είναι, επίσης, ένας παράγοντας κινδύνου για τα ινομυώματα. Έτσι, η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να μειώσει τον κίνδυνο για ινομυώματα.   Πηγές
American Congress of Obstetricians and Gynecologists: Uterine Fibroids

***  ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣΕ. ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΕ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ

Παρελθόν σε μισή ώρα με υπέρηχους , ανώδυνα και αναίμακτα γίνονται πλέον οι αιμορροΐδες χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας !
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν  πριν από λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο των Αμερικανών Χειρουργών στο Σικάγο, η μέθοδος επιλογής  κορυφαίων χειρουργών στον κόσμο ,για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, είναι η  "ΤHD" ,με τη χρήση υπερήχων.
Η εκρίζωση των αιμορροΐδων, που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, γίνεται πλέον  πολύ γρήγορα, αναίμακτα, ανώδυνα και με απόλυτη ασφάλεια.
« Η μέθοδος που χρησιμοποιούν  τα τελευταία χρόνια διάσημοι χειρουργοί σε ολόκληρο τον κόσμο για την  εκρίζωση των  αιμορροϊδων είναι η "ΤHD" με τη  χρήση των υπερήχων, καθώς τα αποτελέσματα της  υπερέχουν όλων των άλλων μεθόδων» αναφέρει ο  Διευθυντής γενικός χειρουργός στο METROPOLITAN   HOSPITAL κ Διαμαντής Θωμάς,  που την εφαρμόζει  ήδη και στη χώρα μας με μεγάλη επιτυχία .
               ΕΚΡΙΖΩΣΗ   ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΩΝ
Η εκρίζωση των αιμορροΐδων γίνεται ανώδυνα, αναίμακτα  και χωρίς εκτομές ιστού καθώς δεν χρησιμοποιείται πλέον χειρουργικό νυστέρι, αφού την δουλειά του κάνουν οι υπέρηχοι.
Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται πάνω από την οδοντωτή γραμμή του πρωκτού, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νεύρα στη περιοχή άρα δεν υπάρχει και πόνος. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου  από τριάντα λεπτά μέχρι και  με μία ώρα, σε προπίπτουσες αιμορροΐδες 3ου ή 4ου βαθμού. Οι ασθενείς στην πλειοψηφία τους επιστρέφουν σπίτι του μετά από μερικές ώρες, η μπορεί να παραμείνουν  στο νοσοκομείο για νοσηλεία μιας ημέρας.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ  ΤΗΣ  ΜΕΘΟΔΟΥ ΤΩΝ  ΥΠΕΡΗΧΩΝ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλων επιστημονικών μελετών η εφαρμογή των υπερήχων για την εκρίζωση των αιμορροΐδων θεραπεύει οριστικά και  τα τρία   βασικά συμπτώματα  πόνος, κνησμός , αιμορραγία.
Παράλληλα έχει:
Ø Ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο
Ø Μικρότερο ποσοστό επιπλοκών
Ø Γρήγορη (μια-δύο ημέρες) επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
  Με τη χρήση χειρουργικού νυστεριού ο μετεγχειρητικός πόνος είναι έντονος, με μεγάλη διάρκεια, πάνω από μία εβδομάδα και απαιτείται χρήση ισχυρών παυσίπονων.
Η δε επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες καθυστερεί περίπου δύο εβδομάδες και το ποσοστό των επιπλοκών είναι αυξημένο, όπως αιμορραγία, μολύνσεις, κακώσεις του σφιγκτήρα, ρήξη του ορθού κ.ά.,
«Σε αντίθεση η μέθοδος «THD» και η εμπειρία του εξειδικευμένου χειρουργού προσφέρει άριστα και μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα»προσθέτει ο κ Θωμάς.
                  ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία  οι αιμορροΐδες, ταλαιπωρούντο 50-70% του ενήλικου πληθυσμού   και  επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής  των ανθρώπων.
Επειδή η νόσος δυστυχώς ακόμη και σήμερα  θεωρείται ταμπού ,η πλειοψηφία των πασχόντων φτάνει στο γιατρό αργά, με προχωρημένα ενοχλήματα. Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι:
Ø Πόνος στην περιοχή του πρωκτού 
Ø Αιμορραγία
Ø Τοπικός ερεθισμός
Ø Κνησμός
Ø Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση
Ø Αίσθημα ατελούς αφόδευσης    
Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι πολλές είναι οι αιτίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση των αιμορροΐδων. Συγκεκριμένα:
Ø Η δυσκοιλιότητα
Ø Η εγκυμοσύνη,
Ø Η μεγάλη ηλικία,
Ø Ο έντονος βήχας
Ø Η συχνή άρση βαρέων αντικειμένων σε κάποια επαγγέλματα,
Ø Η κληρονομική προδιάθεση.
Ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης οι επιστήμονες κατατάσσουν τις αιμορροΐδες ως εξής:
Ø1ο .   Οι αιμορροΐδες  δεν είναι εμφανείς, φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο
Ø2ο .Προπίπτουν μέσα στον πρωκτό,
Ø3ο .Εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή 
Ø4ο .Εξέρχονται και δεν ανατάσσονται χωρίς επέμβαση.
            www.dthomas.grwww.laparoboticsurgery.gr.  
             Τηλ  6977597085  ,  6947808206

***  Δηλητηρίαση από εισπνοή ή κατάποση χλωρίνης. Τι πρέπει να κάνετε; Πρώτες βοήθειες

του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr
Ένα από τα πιο επικίνδυνα χημικά που παρασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος είναι το χλώριο. Μένει αμετάβλητο στον οργανισμό μας, διασπάται μετά από 500 χρόνια από το περιβάλλον, προκαλεί αποδεδειγμένα καρκινογενέσεις και πολλές άλλες σύγχρονες ασθένειες.
Το χλώριο χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως βακτηριοκτόνο, αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς και τους συμμάχους ως χημικό όπλο, με τρομακτικά αποτελέσματα στους ανθρώπους και στη γύρω πανίδα και χλωρίδα.
Το χλώριο είναι ένα κιτρινοπράσινο αέριο με χαρακτηριστική, οξεία οσμή. Διαλύεται στο νερό σχηματίζοντας το υποχλωριώδες οξύ και το υδροχλωρικό οξύ. Επειδή είναι βαρύτερο από τον αέρα, υγροποιείται εύκολα υπό πίεση, αντιδρά με τα περισσότερα στοιχεία και σχηματίζει ενώσεις. Διαλύεται στο νερό σχηματίζοντας το υποχλωριώδες οξύ και το υδροχλωρικό οξύ. H γνωστή σε όλους μας χλωρίνη είναι το υποχλωριώδες νάτριο και τα περισσότερα προβλήματα ξεκινούν όταν θέλοντας να βελτιώσουμε τη δραστικότητά της ως καθαριστικού την αναμειγνύουμε με άλλα προϊόντα. 
H οικιακή χλωρίνη περιέχει υποχλωριώδες νάτριο, μια χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και βλάβη στο δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα σε περίπτωση εισπνοής ή αν χυθεί πάνω στο δέρμα. Μην αναμιγνύετε ποτέ χλωρίνη με αμμωνία ή με καθαριστικά λεκάνη της τουαλέτας ή απόφραξη σωλήνων αποχέτευσης, ως επικίνδυνες, συνήθως παράγονται θανατηφόρα αέρια.
Εκλύονται χλωραμίνες (τοξικό αέριο που ευθύνεται για αναπνευστικά προβλήματα), που μπορούν να επιφέρουν ερεθισμό σε μάτια και δέρμα, ενώ, σε περιπτώσεις που χρησιμοποιείται σε μικρούς χώρους με ελλιπή εξαερισμό, είναι δυνατόν να προκαλέσουν οξεία πνευμονίτιδα (διαπερνούν και προκαλούν βλάβη στους εσωτερικούς ιστούς του πνεύμονα). Οξεία πνευμονίτιδα υπερευαισθησίας τείνει να εμφανιστεί 4-12 ώρες μετά την έκθεση.
Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας πνευμονίτιδας εξ υπερευαισθησίας
Τα συμπτώματα της οξείας πνευμονίτιδας εξ υπερευαισθησίας περιλαμβάνουν:
 • Πυρετό
 • Κρυάδα

 • Βήχα
 • 
Δύσπνοια

 • Πόνους στο σώμα
 • δυσφορία
Xρειάζεται, λοιπόν, ιδιαίτερη προσοχή στις προφυλάξεις που πρέπει κανείς να παίρνει όταν χρησιμοποιεί χλωρίνη. Aπό την ανάμειξη της χλωρίνης με κάποιο οξύ παράγεται το αέριο χλώριο. Mερικά καθαριστικά τουαλέτας και αφαιρετικά σκουριάς περιέχουν αρκετό οξύ ώστε να εκλυθούν μεγάλες ποσότητες αερίου χλωρίου κατά την ανάμειξη. Γι' αυτό ποτέ μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη σε χώρους που δεν αερίζονται σωστά και επαρκώς. 
H έκθεση στη χλωρίνη και άλλα τοξικά χημικά που περιέχονται στα προϊόντα καθαρισμού αποτελεί παράγοντα για την πυροδότηση του άσθματος σε μία στις έξι περιπτώσεις που εμφάνισαν άσθμα μετά την ηλικία των 50 ετών.
Μην αναμειγνύετε
1. Χλωρίνη με ξύδι (απελευθερώνει τοξικό αέριο χλωρίου, το οποίο αν δεν σας “σκοτώσει” μπορεί να σας προκαλέσει πνευμονία)
2. Χλωρίνη με αμμωνία Παράγονται χλωραμίνη και υδραζίνη, δύο πολύ τοξικές για τον άνθρωπο 
3. Χλωρίνη με απορρυπαντικό πλυντηρίων
4. Χλωρίνη με καθαριστικά λεκάνης
5. Xλωρίνη με βιτριόλι. Η ανάμειξη των δύο αυτών υγρών δίνει αέριο χλώριο και αν είμαστε μέσα σε κλειστό χώρο, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες τουαλέτες που δεν έχουν καλό αερισμό, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι οδυνηρά.
Εισπνοή
Η δηλητηρίαση από χλώριο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε όλο το σώμα σας. Τα αναπνευστικά συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή και υγρό στους πνεύμονες. Συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα περιλαμβάνουν:
 • κάψιμο στο στόμα
 • πρήξιμο του λαιμού
 • πόνος στο λαιμό
 • βήχα
 • δύσπνοιας
 • απόφραξη των αεροφόρων οδών από το οίδημα και το σπασμό του λάρυγγα
 • πόνος στο στομάχι
 • έμετος
 • αίμα στα κόπρανα
 • χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • σοβαρό τραυματισμό στα μάτια
 • βλάβες του δέρματος
Πιο σημαντικές όμως είναι οι γενικές βλάβες του οργανισμού από τη δηλητηρίαση των τοξικών αναθυμιάσεων, οι οποίες μπορεί να είναι και θανατηφόρες.
Κατάποση-Δηλητηρίαση από χλωρίνη. 
Δεν προκαλούμε εμετό όπως με τα κοινά-ελαφρά απορρυπαντικά, διότι η χλωρίνη είναι καυστικό υγρό αλλά μεταφέρουμε ΑΜΕΣΑ το θύμα στο νοσοκομείο παίρνοντας  μαζί μας το δοχείο όπου εμπεριέχει την χλωρίνη για να υποδείξουμε τα συστατικά στους γιατρούς.
Σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια σας ξεπλύνετε την περιοχή με τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 15 λεπτά.
Οι βασικές αρχές των Πρώτων Βοηθειών, οι οποίες παρέχονται σε εισπνοή χλωρίου, περιλαμβάνουν:
• Την απομάκρυνση του πάσχοντος από το μολυσμένο περιβάλλον,
• Το χλώριο είναι βαρύτερο από τον αέρα. Αρα ανεβάζουμε τον παθόντα πιο ψηλά για να εισπνεύσει καθαρό αέρα.
• Την εξασφάλιση της αναπνευστικής λειτουργίας και
• Τη μεταφορά του στη πλησιέστερη Νοσηλευτική Μονάδα (Κέντρο Υγείας, Νοσοκομείο)
Πρέπει να έχουμε πάντοτε πρόχειρο το τηλέφωνο του Κέντρου Δηλητηριάσεων (2107793777).
Για αυτόν τον λόγο ελαχιστοποιήστε την έκθεση στο χλώριο, τη χλωρίνη και τα υποχλωριώδη, μην τα αναμειγνύετε και, αν μπορείτε, υποκαταστήστε τα με άλλα οικολογικά και περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.
Υπάρχουν πολλοί πρακτικοί τρόποι για να καθαρίσουμε το σπίτι, χρησιμοποιώντας καθαρό σαπούνι ή μείγματα από λεμόνι και ξίδι.
Σε περιπτώσεις που θέλουμε να απολυμάνουμε μια κοινόχρηστη τουαλέτα, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο λοιμώξεων θα πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης, να αποφεύγουμε την εισπνοή αναθυμιάσεων, να φοράμε γάντια ή να πλένουμε τα χέρια μετά τη χρήση.
Τέλος, είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε παλιές καλές πρακτικές, όπως ο συχνός και επιμελής αερισμός των σπιτιών, ώστε να αποφεύγεται η έκθεση σε χημικές ουσίες που μπορεί να συσσωρεύονται.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
• Περιορίζουμε δραστικά τα καθαριστικά που βασίζονται στη χλωρίνη.
• Στη θέση των λευκαντικών που έχουν ως ενεργό συστατικό χλώριο ή χλωριούχες ενώσεις χρησιμοποιούμε προϊόντα με υπεροξείδιο του υδρογόνου. Αντί για χλωρίνη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκαντικά με βάση οξυγονούχες ενώσεις (π.χ υπεροξείδιο του υδρογόνου, δηλαδή οξυζενέ) ή υπερλευκαντικά με υπερβορικό νάτριο που όταν διαλύονται σε ζεστό νερό απελευθερώνουν οξυγόνο.
• Ανεξάρτητα από το είδος του καθαριστικού, ξεπλένουμε καλά τις επιφάνειες μετά το καθάρισμα. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα που δεν χρειάζονται ξέβγαλμα.
• Υγρά πιάτων και προϊόντα απολύμανσης που περιέχουν triclosan τα αποφεύγουμε.
• Αποφεύγουμε τα «σκληρά» προϊόντα καθαρισμού, όπως το «ακουαφόρτε» ή αυτά που προορίζονται για την αφαίρεση υπολειμμάτων λίπους από το φούρνο. Το ίδιο ισχύει και για τα χημικά αποφρακτικά για τα σιφόνια.
• Η πιο ασφαλής λύση είναι τα βιολογικά καθαριστικά.
Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2015/11/poisoning-chlorine.html#ixzz3sJvoCRmj

***  Πότε η ψιψίνα "απειλεί " την υγεία μας
 Πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι φοβίες μετά τη διάγνωση ότι η γατούλα έχει τοξόπλασμα.
Η τοξοπλάσμωση, είναι μια συχνή λοίμωξη που προσβάλλει το 25% των γυναικών και μεταδίδεται από το μισοψημένο κρέας, από την κατανάλωση άπλυτων φρούτων και λαχανικών και από τις γάτες.
Ιδιαίτερα στην περίοδο της εγκυμοσύνης....
οι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες που έχουν οικόσιτες γάτες να περιορίσουν τις αγκαλιές μαζί τους, να χρησιμοποιούν γάντια για τον καθαρισμό της τουαλέτας των ζώων και να προσπαθούν να τις φιλοξενούν σε εσωτερικό χώρο, ώστε να παραμείνουν υγιείς.
Να σημειώσουμε ότι η γάτα που κυκλοφορεί ελεύθερη και δεν παίρνει
χάπια που εξοντώνουν τα παράσιτα, κινδυνεύει να μολυνθεί από τα απορρίμματα και το μολυσμένο κρέας.
Το πρωτόζωο του τοξοπλάσματος αναπτύσσεται στη συνέχεια μέσα στο εντερικό σύστημα της γάτας και αποβάλλεται με τα κόπρανα σε διάστημα δεκαπέντε ημερών.
Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, η τυχόν μόλυνση της γυναίκας με τοξοπλάσμωση κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες, όπως να προκαλέσει τη γέννηση παιδιού με νευρολογικά προβλήματα ή ακόμη και να οδηγήσει σε αποβολή του εμβρύου.
Ομάδα υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι γυναίκες που δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα πριν κυοφορήσουν, γεγονός που διαγιγνώσκεται με μια απλή ανάλυση αίματος
Ωστόσο, ακόμη και αν είναι φυσικό τα παραπάνω να σας προκαλέσουν ανησυχία, μην ξεχνάτε ότι πάντα υπάρχει μια φιλοζωική λύση για κάθε πρόβλημα!
Οι υπερβολικές φοβίες των συγγενών, αλλά και η αυστηρή μερικές φορές αντιμετώπιση των γιατρών, μπορεί να σας κάνουν να δείτε τη γατούλα σας σαν απειλή.
Ακόμη και εάν έχετε αποφασίσει να γίνετε γονείς, δεν θα ήταν σωστό να προδώσετε την αγάπη που σας έχει δείξει το κατοικίδιό σας και να απομακρύνετε το τετράποδο από το σπίτι του. '
Εξάλλου, πρέπει να τονίσουμε ότι βασικοί τρόποι μόλυνσης του ανθρώπου δεν είναι μόνο η επαφή με τα κόπρανα της γάτας.
Ίδιο ποσοστό κινδύνου ελλοχεύει και η εργασία στο κήπο, το νερό που ρέει από πηγές, καθώς και το μισοψημένο κρέας εάν καταναλωθεί από εσάς.
Πριν λοιπόν βιαστείτε να θεωρήσετε "πέτρα του σκανδάλου" τη γατούλα σας ακολουθήστε τα παρακάτω προτεινόμενα μέτρα πρόληψης.
Πρώτα από όλα τη σωστή διατροφή της γάτας με γεύματα πλούσια σε βιταμίνες αλλά και χρήση ξηρής τροφής διασφαλίζει την υγεία του κατοικίδιου.
Την ίδια στιγμή απαραίτητες είναι βέβαια ο εμβολιασμός τους ζώου, καθώς και η λήψη χαπιών για τα παράσιτα του εντέρου, που διατηρούν καθαρό τον οργανισμό του ζώου.
Εάν είστε έγκυος, συνιστάται να χρησιμοποιείτε γάντια για την περισυλλογή των κοπράνων της γάτας, ή εάν είναι δυνατόν, αναθέστε σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας την υγιεινή της ψιψίνας σας για το διάστημα των εννέα μηνών.
Όσο για το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο μετά από κάθε ενασχόληση με τη γάτα, όπως και μετά την επαφή με το ωμό κρέας ή το φρέσκο χώμα.

***  Η Ψωρίαση
-  Είναι μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού και διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, το γεωγραφικό πλάτος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι άντρες και οι γυναίκες προσβάλλονται εξίσου. Η συνήθης ηλικία έναρξης είναι η 3η - 4η δεκαετία της ζωής.
Περίπου....
10-15% των ασθενών εμφανίζουν τη νόσο πριν την ηλικία των 10 ετών. Στην περίπτωση αυτή προσβάλλεται μεγαλύτερη έκταση του σώματος και η νόσος ανταποκρίνεται σημαντικά λιγότερο στην τοπική θεραπεία.
Τι προκαλεί την ψωρίαση;
Η ψωρίαση αποτελεί πρωτίστως ανοσολογικό νόσημα, που σημαίνει ότι σχετίζεται με το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Το τελευταίο είναι «λανθασμένα» ενεργοποιημένο στην ψωρίαση, με αποτέλεσμα να αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να ωριμάσουν και να πολλαπλασιαστούν πιο γρήγορα και κατόπιν να συσσωρεύονται στα ανώτερα στρώματα του, δημιουργώντας τις ψωριασικές «πλάκες». Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (Τ-λεμφοκύτταρα), φτάνουν με την κυκλοφορία του αίματος σε κάποιο σημείο του δέρματος, δημιουργούν μια τοπική φλεγμονή και με τις ουσίες που παράγουν διαταράσσουν τον φυσιολογικό κύκλο των κυττάρων του δέρματος.
Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν οι γενετικοί παράγοντες, αφού το 1/3 των ασθενών έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό, με ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους να πάσχουν από κάποια μορφή ψωρίασης. Παρ’όλα αυτά η ψωρίαση δεν ακολουθεί ένα τυπικό τρόπο κληρονομικότητας, όπως είναι το χρώμα των ματιών ή το ύψος, που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο το παιδί ενός ασθενούς να εμφανίσει ψωρίαση. Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι κάποιος που έχει το γονίδιο της ψωρίασης θα εμφανίσει ψωρίαση.
Άλλοι εκλυτικοί παράγοντες είναι:  \  Τραυματισμοί του δέρματος
 1. Φάρμακα (λίθιο, ορισμένα καρδιολογικά φάρμακα, ιντερφερόνη κ.α.)
 2. Ενδοκρινικοί παράγοντες (εφηβεία, εμμηνόπαυση)
 3. Ορισμένες λοιμώξεις (κυρίως στρεπτοκοκκικές)
 4. Η αυξημένη χρήση αλκοόλ
Τύποι
Οι κύριες βλάβες του δέρματος στην ψωρίαση είναι παχιές, κόκκινες πλάκες με χαλαρά προσκολλημένα λέπια στην επιφάνειά τους. Η συχνότερη μορφή είναι η κατά πλάκας ψωρίαση που συνήθως εντοπίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, το κατώτερο τμήμα της ράχης αλλά και παντού στο σώμα. Είναι χαρακτηριστικός ο κνησμός, η απολέπιση και η αιμορραγία.
Άλλη συνηθισμένη μορφή είναι η σταγονοειδής ψωρίαση που συνήθως εμφανίζεται μετά απο στρεπτοκοκκική λοίμωξη σε νεώτερους ασθενείς.
Παρατηρούνται πολλαπλά, υπό μορφή σταγόνας, κόκκινα στίγματα κυρίως στον κορμό, τα άνω και κάτω άκρα.
Άλλες μορφές, πιο σπάνιες, είναι:
Ανάστροφη ψωρίαση: συνήθως παρατηρείται σε παχύσαρκα άτομα στις φυσιολογικές πτυχές του σώματος, όπως κάτω απο τους μαστούς, τη βουβωνική περιοχή και τις μασχάλες.
Φλυκταινώδης ψωρίαση: παρατηρούνται φυσαλίδες με υγρό που περιβάλλονται απο κόκκινο δέρμα κυρίως σε παλάμες και πέλματα (Φλυκταινώδης ψωρίαση παλαμών-πελμάτων). Υπάρχει και η γενικευμένη μορφή που συνδυάζεται με την:
Ερυθροδερμική ψωρίαση: είναι σπάνια. Το δέρμα σχεδόν σε όλο το σώμα είναι κόκκινο, σαν καμμένο και ξεφλουδίζει. Συνυπάρχει πόνος και κνησμός.
Ένα ποσοστό 10-30% των ασθενών με ψωρίαση πάσχει επίσης και από ψωριαστική αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο, οίδημα και δυσκαμψία των αρθρώσεων. Κυρίως προσβάλλονται τα χέρια, τα πόδια, οι αγκώνες, οι καρποί και το κατώτερο τμήμα της ράχης.
Η ψωρίαση επίσης επηρεάζει τα νύχια και υπάρχει περίπτωση να εντοπίζεται μόνο σε αυτά (ψωρίαση ονύχων). Παρατηρούμε τα βοθρία (δηλαδή στικτές εμβυθύνσεις στην επιφάνεια), κιτρινωπό χρώμα των νυχιών, σχηματισμούς σαν «σταγόνα λαδιού» και πάχυνση των νυχιών.
Θεραπεία ψωρίασης με Φυσικά Μέσα ΕΔΩ

***  Πέτρες στη Χολή – Χολοκυστεκτομή

-   Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Καθηγητή Mühe στη Γερμανία το 1985, ενώ χρειάστηκαν 7 χρόνια για να πάρει την αναγνώριση και το βραβείο από τη Γερμανική Χειρουργική Κοινότητα μιας και είχε απορριφθεί αρχικά . Σήμερα αποτελεί μία επέμβαση ρουτίνας και έχει αντικαταστήσει την προκάτοχό της, την ανοικτή χολοκυστεκτομή. Όπως καθίσταται σαφές από την ετυμολογία της λέξης, πρόκειται για....
μία χειρουργική επέμβαση με σκοπό την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.
Τι είναι η χοληδόχος κύστη και πού βρίσκεται:
Η χοληδόχος κύστη (αυτό που συχνά αλλά εσφαλμένα αποκαλούμε στην καθομιλουμένη «χολή») είναι ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού, το οποίο βρίσκεται κάτω από το ήπαρ (συκώτι). Λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένας σάκος που αποθηκεύει την χολή, μια ουσία υγρής μορφής που παράγεται από το συκώτι. Η χολή βοηθά στην πέψη των λιπαρών τροφών, για αυτόν το λόγο, η χοληδόχος κύστη σε περίπτωση ενός λιπαρού γεύματος, συσπάται και ωθεί την χολή στο λεπτό έντερο για να απορροφηθούν τα λιπαρά οξέα.
Η ανατομία της γύρω περιοχής, καθώς και η επικοινωνία της χοληδόχου κύστης με τις γειτονικές ανατομικές δομές φαίνονται στην  εικόνα:
Τι είναι η χολολιθίαση:
Χολολιθίαση, ή κοινώς μιλώντας, πέτρες στην χολή, είναι μια παθολογία που χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό μικρών λίθων εντός της χοληδόχου κύστης.
Οι λίθοι αυτοί σχηματίζονται από τα συστατικά της χολής και χωρίζονται ανάλογα με το κυρίαρχο συστατικό του λίθου σε:
Λίθους χοληστερόλης                   Παχυσαρκία
 • Σακχαρώδης Διαβήτης
 • Υπερλιπιδαιμία
 • Πολλαπλές κυήσεις
 • Λήψη αντισυλληπτικών
 • Νόσος Crohn
 • Εκτομή ειλεού
 • Προχωρημένη ηλικία
 • Κίρρωση
 • Κυστική ίνωση
Χολοχρωστικών
Αιμόλυση (δρεπανοκυτταρική αναιμία, θαλασσαιμία, τεχνητές βαλβίδες καρδιάς)
 • Αλκοολική κίρρωση
Μικτού τύπου
Η χολολιθίαση είναι συνήθως μία ασυμπτωματική οντότητα, η οποία όμως μπορεί να επιπλακεί και να οδηγήσει σε χολοκυστίτιδα, χοληδοχολιθίαση, ειλεό εκ χολολίθου ή σε κάποια κακοήθεια. Συχνά στην καθημερινότητα, ο όρος χολολιθίαση συγχέεται λανθασμένα με τον όρο χοληδοχολιθίαση, μία κατάσταση κατά την οποία ο λίθος εντοπίζεται στον χοληδόχο πόρο και όχι στην χοληδόχο κύστη. Η χοληδοχολιθίαση χρήζει διαφορετικής θεραπείας από την χολολιθίαση.
Στην περίπτωση συμπτωματικών χολολίθων, παρουσιάζεται πόνος λόγω κολικού της χοληδόχου κύστης. Ο πόνος αυτός εμφανίζεται στο πάνω δεξιά τεταρτημόριο της κοιλιάς και εμφανίζεται συνήθως μετά από γεύμα ή τις νυχτερινές ώρες.
Τι είναι η χολοκυστίτιδα
 Αποτελεί την πιο συνήθη επιπλοκή της χολολιθίασης και την πιο συχνή αιτία χολοκυστεκτομής (ένας στους δέκα ασθενείς με χολολιθίαση την εμφανίζουν). Πρόκειται για την φλεγμονή του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης (όχι μικροβιακής αιτιολογίας), λόγω απόφραξης του κυστικού πόρου (είναι η δομή με την οποία επικοινωνεί η κύστη με το λεπτό έντερο).
Τα συμπτώματα της χολοκυστίτιδας περιλαμβάνουν:
Πόνο (κάτω από το τελευταίο δεξιό πλευρό ή και κεντρικότερα, μπορεί δε να αντανακλά στον δεξιό ώμο ή την ωμοπλάτη)
 • Ναυτία
 • Έμετο
 • Ανορεξία
Μπορεί ακόμη να συνοδεύεται και από δέκατα (χαμηλή πυρετική κίνηση) και αλλαγή στην λειτουργία του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα).
Μέθοδο εκλογής για τη διάγνωση της χολοκυστίτιδας όπως και της χολολιθίασης, αποτελεί το υπερηχογράφημα χολής-χοληφόρων, ενώ σε περίπτωση επιπλοκών μπορεί να φανεί χρήσιμη και η αξονική τομογραφία.
Θεραπεύεται η χολοκυστίτιδα?
Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις. Η μη-επεμβατική και η επεμβατική.
Η μη επεμβατική περιορίζεται στην ενυδάτωση του ασθενή με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, διακοπή από του στόματος σίτιση, αντιβιοτικά, αναλγησία, αποκατάσταση ισορροπίας ηλεκτρολυτών.
Η επεμβατική θεραπεία αποτελείται είτε από ενδοσκοπικές μεθόδους αφαίρεσης ή σύνθλιψης των λίθων, είτε από την χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή).
Τα αποτελέσματα των δύο πρώτων μεθόδων, δηλαδή της μη επεμβατικής και της ενδοσκοπικής μεθόδου είναι απογοητευτικά, μιας και παρατηρείται υποτροπή στους 7 από τους 10 ασθενείς που υποβλήθηκαν στις παραπάνω μη χειρουργικές θεραπευτικές δοκιμασίες. Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι πως 1 στους 5 νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς που δεν έκανε χειρουργείο θα ξαναεμφανίσει επεισόδιο χολοκυστίτιδας εντός 12 εβδομάδων.
Κατά συνέπεια, η οριστική και πιο αποτελεσματική θεραπεία της χολοκυστίτιδας είναι η χολοκυστεκτομή. Όπως προαναφέρθηκε, χρησιμοποιείται πλέον ως χρυσός κανόνας η λαπαροσκοπική και όχι η ανοικτή μέθοδος. Αυτή η πρόταση υποστηρίζεται άλλωστε και από την Αμερικάνικη Εταιρεία Χειρουργικής και Ενδοσκόπησης του Γαστρεντερικού συστήματος.
“Laparoscopic cholecystectomy has become the preferred approach in patients with acute cholecystitis. (Level II, Grade B).”
Πότε θα κάνω λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή?
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες οι ενδείξεις για λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι οι εξής (Level II, Grade A):
Συμπτωματική χολολιθίαση
 • Οξεία Χολοκυστίτιδα
 • Επιπλοκές της λιθίασης των χοληφόρων (χοληδοχολιθίαση, παγκρεατίτιδα, ειλεός εκ χολολίθου)
Ακόμη συστήνεται προφυλακτική χολοκυστεκτομή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ασυμπτωματικής χολολιθίασης. Αυτές αφορούν:
Ηλικία < 50 έτη
 • Χολόλιθοι > 3 cm
 • Χολόλιθοι < 3 mm
 • Πορσελανοειδής κύστη
 • Πολύποδες κύστης > 10 mm
 • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
 • Ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς
Πόσο γρήγορα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων πρέπει να γίνει το χειρουργείο?
ΑΜΕΣΑ! Οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι απόλυτα σαφείς. 24 με 72 ώρες μετά τη διάγνωση είναι η ιδανική στιγμή.
Early cholecystectomy (within 24-72 hours of diagnosis) may be performed without increased rates of conversion to an open procedure, without an increased risk of complications, and may decrease cost and total length of stay. (Level I, Grade A)
Πριν την επέμβαση…
Για τον ιατρό (σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες):
Αντιβίωση
Δεν χρειάζεται σε ασθενείς χαμηλού κινδύνου (Level I, Grade A)
 • Ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο λοίμωξης σε ασθενής υψηλού κινδύνου (Level I, Grade Β). Όπως:
◦     Ηλικία > 60 έτη
◦     Σακχαρώδης Διαβήτης
◦     Επεισόδιο κολικού εντός 30ής μετεγχειρητικής ημέρας
◦     Ίκτερος
◦     Οξεία χολοκυστίτιδα
◦     Χολαγγειίτιδα
Αν δοθούν, πρέπει να δοθούν μία ώρα πριν το χειρουργείο (Level II, Grade A)
Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση- Προφύλαξη
Είναι οι ίδιες συστάσεις που ισχύουν εν γένει για τα λαπαροσκοπικά χειρουργεία [11].
Για τον ασθενή…
Ενημερώστε τον ιατρό σας για τα φάρμακα που λαμβάνετε
 • Αποφύγετε γεύμα το προηγούμενο βράδυ
 • Μην φάτε και μην πιείτε τίποτα 6 ώρες πριν το χειρουργείο
 • Κάντε ντουζ και καθαρίστε την περιοχή της κοιλιάς και χαμηλότερο με αντιμικροβιακό σαπούνι
 • Μην ξυρίσετε την περιοχή
 • Αν καπνίζετε, θα έχετε μειωμένη πιθανότητα για επιπλοκές από το αναπνευστικό και κατά τη σύγκλειση του τραύματος εάν το διακόψετε.
Στο χειρουργείο…
Γίνεται υπό γενική αναισθησία
 • Διαρκεί μία ώρα
 • Πραγματοποιούνται 3 μικροτομές (5 mm) στο άνω μέρος της κοιλιάς και μία στον ομφαλό.
Μετά το χειρουργείο…
Επιστρέφετε σπίτι αυθημερόν ή την επόμενη ημέρα.
 • Άμεση κινητοποίηση μετά την επέμβαση
 • Μηδαμινός μετεγχειρητικός πόνος
 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Επιστροφή στο χώρο εργασίας μετά τις επόμενες 2-3 ημέρες
 • Την 1η μέρα μετά το χειρουργείο ο ασθενής καταναλώνει υγρά και σταδιακά μέσα σε δύο μέρες καταναλώνει πιο στέρεες τροφές
 • Δεν υπάρχουν μόνιμες διαταραχές της πέψης. Αποφυγή λιπαρών τροφών μόνο τις πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο.
Η χολοκυστεκτομή γίνεται πάντα λαπαροσκοπικά?
Όχι. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις που αποτελούν αντένδειξη, οι οποίες μπορεί να είναι σχετικές ή απόλυτες. Αυτές περιλαμβάνουν τις κάτωθι καταστάσεις:
Διαταραχές πήξης που δεν είναι υπό αγωγή
 • Γενικευμένη περιτονίτιδα
 • Προχωρημένου σταδίου ηπατική ανεπάρκεια- κίρρωση
 • Υποψία καρκίνου χοληδόχου κύστης
Να επισημανθεί ότι παίζει ρόλο και η δεξιότητα και η εξοικείωση του χειρουργού με τις λαπαροσκοπικές μεθόδους.     (Level II, Grade A)   ,  nowdoctor.gr

***   Το φρούτο που καταπολεμάει αρθρίτιδα και καρκίνο
-  Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο ανανάς είναι φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και επιδεικνύει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για τις γυναίκες, δεδομένου ότι περιέχει ουσίες που επαναφέρουν την ελαστικότητα των ιστών και των ινών του δέρματος.
Αυτό είναι κυρίως....
ορατό στο γυναικείο στήθος, επειδή χάνει το σχήμα του με την πάροδο των ετών. 
Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ο καφές μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα, αλλά ο ανανάς μπορεί να κάνει “θαύματα” για αυτό και τα αποτελέσματα θα είναι αισθητά αμέσως.
Εκτός από θέματα... αισθητικής, όμως, ο ανανάς προσφέρει πολύ σημαντικά πράγματα στην γενικότερη υγεία του οργανισμού:
Αρθρίτιδα 
Όταν πρόκειται για οφέλη για την υγεία, ο ανανάς είναι γνωστός για την ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή των αρθρώσεων και των μυών, κυρίως εκείνων που συνδέονται με την αρθρίτιδα, μια εξουθενωτική ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Περιέχει ένα αρκετά σπάνιο πρωτεολυτικό ένζυμο, που ονομάζεται βρομελίνη, το οποίο είναι γνωστό ότι διασπά τις πολύπλοκες πρωτεΐνες και έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό το ένζυμο έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα σημάδια και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας σε πολλές έρευνες.
Καρκίνος
Ο ανανάς έχει συνδεθεί άμεσα με την πρόληψη των καρκίνων του στόματος, του φάρυγγα και του στήθους. Εκτός από πολύ βιταμίνη C, ο ανανάς περιέχει επίσης διάφορα άλλα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, του β-καροτένιου, της βρομελίνης, διάφορα φλαβονοειδή και έχει υψηλά επίπεδα μαγγανίου. Το τελευταίο είναι ένα σημαντικό συστατικό της υπεροξειδικής δισμουτάσης, ενός εξαιρετικά ισχυρού “εργαλείου”, που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συνδέονται με πολλά είδη καρκίνου.
Οστά
Παρά το γεγονός ότι ο ανανάς δεν είναι πλούσιος σε ασβέστιο, το οποίο συνδέεται με τα υγιή οστά, περιέχει άφθονο μαγγάνιο, το οποίο είναι ένα άλλο ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την υγεία των οστών, την ανάπτυξη και την επισκευή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι με μία μόνο μερίδα ανανά θα πάρετε πάνω από το 70% των ημερήσιων αναγκών σας σε μαγγάνιο.
Μάτια
Ανανάς είναι επίσης επωφελής για την όρασή σας. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει άμεση συσχέτιση της κατανάλωσης ανανά με την βελτίωση της υγείας των ματιών και την πρόληψη των κοινών παθήσεων σε αυτά, που σχετίζονται με την ηλικία. Το β-καροτένιο, ειδικά, έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη και καταπολέμηση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πέρα από όλα τα οφέλη για την υγεία σας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέχετε όσον αφορά τον ανανά. Η βρομελίνη στον ανανά είναι γνωστό ένζυμο για την μαλάκυνση του κρέατος, το οποίο συνεπάγεται ότι διευκολύνει την πέψη των σκληρών τροφών. Όμως, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κάποια τρυφερότητα ή και ευαισθησία των χειλιών, των ούλων και της γλώσσας σας, αν τρώτε πάρα πολύ ανανά. Η βρομελίνη είναι ένα ισχυρό χημικό συστατικό και σε υπερβολική δόση μπορεί να επιφέρει εμετό, διάρροια, πονοκεφάλους και ναυτία. Επιπλέον, η βρομελίνη έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την έμμηνο ρύση.
healthyfoodteam.com
***  Το κρεμμύδι για τον θυρεοειδή
Το κρεμμύδι, είναι γνωστό ως καθαριστικό δέρματος και αίματος και ότι σκοτώνει τα βακτήρια.
Άλλος τρόπος που βοηθάει το κρεμμύδι είναι σ’ένα θυρεοειδή που έχει ενόχληση.
Ο Ιγκόρ Κναζκίν,γιατρός από την Αγία Πετρούπολη, έγραψε μια συνταγή για θεραπεία του θυρεοειδούς αδένα και ....
συμπεριλαμβάνει και κόκκινο κρεμμύδι.
Η μέθοδός του αποτελείται από κρεμμύδι κομμένο στη μέση λίγο πριν πάτε για ύπνο, ώστε ο χυμός του να εκχυθεί από το κάθε μισό κομμάτι.
Μετά κάνετε μασάζ στο λαιμό με τα μισά κρεμμύδια γύρω από το θυρεοειδή αδένα με ελαφρές κυκλικές κινήσεις.
Πηγαίνετε μετά για ύπνο χωρίς να ξεπλύνετε το λαιμό σας έτσι ώστε ο χυμός να επιδράσει όλο το βράδυ.
Ο χυμός αυτός ενισχύει φυσικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Έπειτα , βάλτε μια φέτα κρεμμύδι σε κάθε κάλτσα και κοιμηθείτε.
Είναι γνωστό ότι το κρεμμύδι καθαρίζει το δέρμα, σκοτώνει τα βακτήρια και το φωσφορικό οξύ εισχωρεί στο αίμα και το καθαρίζει κατά τρόπο θαυμαστό.
Η λαϊκή ιατρική ισχυρίζεται ότι τα κρεμμύδια έχουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
-καθαρίζουν το αίμα
-σκοτώνουν τα παθογόνα βακτήρια
-καθαρίζουν τον αέρα.  newsitamea

***   Καρκινοπαθής νίκησε τον Καρκίνο
Καρκινοπαθής που Νίκησε τον Καρκίνο Μοιράζεται Μαζί σας την συνταγή που της Έσωσε τη Ζωή
Αυτή η γυναίκα, το όνομα της οποίας δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα, ζει στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
Μοιράστηκε αυτήν την συνταγή, προκειμένου να βοηθήσει....
τους ασθενείς σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από αυτή την “δυσάρεστη ασθένεια”.
Η συνταγή παρασκευάζεται εύκολα και θα πρέπει να έχετε μόνο δύο συστατικά –το τζίντζερ και το μέλι. Η Βόσνια υποστηρίζει αυτή η συνταγή την έφερε πίσω στη ζωή. Υπέφερε από καρκίνο των ενδοκρινών αδένων και εξαιτίας αυτού ήταν συνδεδεμένη σε μηχανές για 3 εβδομάδες. Ωστόσο, κατάφερε να θεραπεύσει τον εαυτό της χωρίς χημειοθεραπεία , χάρη σε αυτό το Φυσικό φάρμακο.
Χρειάζονται δύο μεγάλες ρίζες τζίντζερ, προκειμένου να προετοιμάσετε αυτό το φάρμακο. Καθαρίστε τις ρίζες τζίντζερ και κόψετε τις σε πολύ μικρά κομμάτια. Ανακατέψτε το ψιλοκομμένο τζίντζερ με μισό κιλό Καλό Μέλι.
Βάλετε αυτό το μείγμα σε ένα βάζο και φάτε τέσσερα κουταλάκια του γλυκού κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χρησιμοποιήσετε πλαστικό ή κεραμικό κουτάλι, μην χρησιμοποιείτε ποτέ μεταλλικό κουτάλι.!
Τα πρώτα σημάδια βελτίωσης είναι εμφανή μετά από τρεις ημέρες.
Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

***  Γιατί είμαστε ευάλωτοι στους ιούς
- Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν νέα στοιχεία στα γονίδια του ανθρώπου, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι οι ιοί διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης.
Παράλληλα, εντόπισαν γενετικές μεταλλάξεις που κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στις μολύνσεις από....
ιούς, μια ανακάλυψη η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη καλύτερων φαρμάκων και εμβολίων στο μέλλον.
Οι ιταλοί ερευνητές του Επιστημονικού Ινστιτούτου IRCCS, του πανεπιστημίου και του πολυτεχνείου του Μιλάνου, υπό την Μανουέλα Σιρόνι, ανακάλυψαν πάνω από 400 διαφορετικές μεταλλάξεις σε 139 γονίδια, που παίζουν ρόλο στο κατά πόσο οι άνθρωποι κινδυνεύουν να
κολλήσουν κάποιον ιό.
Ένα εύρημα που εξηγεί σε ένα βαθμό γιατί μερικοί άνθρωποι περνάνε όλο το χειμώνα χωρίς να αρρωστήσουν καθόλου, ενώ άλλοι κολλάνε με το παραμικρό.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "PLoS Genetics", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ανέλυσε το γονιδίωμα 52 πληθυσμών από διαφορετικά μέρη του κόσμου, οι οποίοι είχαν εκτεθεί σε μια μεγάλη γκάμα ιών κατά τα τελευταία 200.000 χρόνια ανθρώπινης εξέλιξης, ειδικά σε τοποθεσίες υγρές και ζεστές, όπως η Αφρική, όπου οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη των ιών.
Είναι ήδη γνωστό ότι οι ιοί έχουν μεταβάλει τον ανθρώπινο γενετικό "χάρτη", καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το γονιδίωμα των ανθρώπων αποτελείται σε ποσοστό 8% από ενδογενείς ρετρο-ιούς, οι οποίοι έχουν ενσωματώσει το γενετικό κώδικά τους στο δικό μας.
Οι ιταλοί επιστήμονες αναζήτησαν ενδείξεις μόλυνσης από ιούς και τις συνέδεσαν με συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις, που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις των ιών, ώστε να βρουν γονίδια που συνδέονται με τους ιούς.
Βρήκαν περισσότερες μεταλλάξεις εκεί όπου οι ανθρώπινοι πληθυσμοί είχαν μολυνθεί από περισσότερους και διαφορετικούς ιούς, όπου δηλαδή είχε ασκηθεί μεγαλύτερη γενετική πίεση από τους ιούς.
Πολλά από αυτά τα μεταλλαγμένα πλέον γονίδια κάνουν τους συγκεκριμένους ανθρώπους λιγότερο ή περισσότερο ευάλωτους στις προσβολές από ιούς.
Η Σιρόνι δήλωσε ότι πρόκειται για μια "προκαταρκτική" εργασία που πρέπει να επαναληφθεί από άλλους ερευνητές και να επιβεβαιωθεί με εργαστηριακά πειράματα.
Είπε ακόμα ότι μια ανάλογη μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί, εκτός από τους ιούς, προκειμένου να εντοπιστούν γονίδια που αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από άλλους μικρο-οργανισμούς, όπως τα βακτήρια.

***  Καταπολεμήσετε φλεγμονή και αυτοάνοσο σε 30 μέρες
- Ονομάζω τον εαυτό μου «γιατρό της τελευταίας ευκαιρίας» αφού πολλοί από τους ασθενείς μου είναι σχεδόν απελπισμένοι όταν έρχονται στο γραφείο μου. Η Merris, η οποία περιέγραψε τον εαυτό της ως φυλακισμένη μέσα στο ίδιο της το σπίτι, ήταν ένας από αυτούς.
Η Merris έπασχε απο κοιλιοκάκη....
ένα αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει το έντερο.
 Όταν οι άνθρωποι με κοιλιοκάκη καταναλώσουν οποιοδήποτε τρόφιμο που περιέχει γλουτένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται στις εντερικές λάχνες.
Το αποτέλεσμα είναι διάρροια, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος, ναυτία και απόλυτη κατάπτωση.
Η συνήθης θεραπεία για την ασθένεια αυτή είναι η αυστηρή αποφυγή της γλουτένης. Η Merris το είχε εφαρμόσει για ενάμιση χρόνο, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα. Ο γιατρός της υποψιάστηκε ότι έπασχε από επίμονη κοιλιοκάκη – μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση στην οποία οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία με ισχυρά ανοσοκατασταλτικά στεροειδή και άλλα επικίνδυνα φάρμακα.
Η Merris ήθελε μια καλύτερη λύση. Όταν λοιπόν με είδε μια μέρα στην τηλεόραση να μιλώ για τη θεραπεία της φλεγμονής μέσω της διατροφής, αποφάσισε να με επισκεφτεί.
Αφού ακολούθησε τη μέθοδό μου μόνο για 4 μέρες, η σοβαρή της διάρροια σταμάτησε εντελώς. Μέσα σε 1 μήνα, ο πόνος και οι κράμπες της εξαφανίστηκαν. Δεν χρειαζόταν πια κανένα φάρμακο εκτός από αυτά για τον θυρεοειδή της. Από εκεί που δεν μπορούσε να κοιμηθεί για περισσότερο από 1 ή 2 ώρες, κατάφερε να κοιμάται ήσυχη όλη τη νύχτα.
Στα 66 της χρόνια η Merris δηλώνει ότι αισθάνεται σαν έφηβη. Και είναι πράγματι υγιέστατη.
Ποιό είναι το ηθικό δίδαγμα στην περίπτωση της Merris; Ότι όταν πρόκειται για κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, οι λάθος τροφές μπορούν να σας βλάψουν ή ακόμα και να είναι θανατηφόρες, ενώ οι σωστές τροφές μπορούν να σας θεραπεύσουν. Πριν αναφερθώ σε αυτά τα τρόφιμα, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στον ορισμό των αυτοάνοσων διαταραχών.
Τι είναι η αυτοανοσία; Οι αυτοάνοσες διαταραχές προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει λανθασμένα ορισμένους ιστούς στο σώμα ως εισβολείς και όχι ως δικούς του. Όταν συμβαίνει αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει χημικές ουσίες που προκαλούν σωρεία καταστροφικών φλεγμονών.
Υπάρχουν περισσότεροι από 80 τύποι αυτοάνοσων νοσημάτων οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα με διαφορετικούς τρόπους. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, για παράδειγμα, δέχεται επίθεση το κεντρικό νευρικό σύστημα. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα οι αρθρώσεις. Στη νόσο του Κρον και στην κοιλιοκάκη το πρόβλημα υπάρχει στο γαστρεντερικό σύστημα.
Οι αυτοάνοσες διαταραχές συνήθως παρουσιάζονται σε οικογένειες κι έχουν την τάση να επηρεάζουν τις γυναίκες συχνότερα από τους άντρες. Μερικές φορές, τα συμπτώματα του αυτοάνοσου νοσήματος είναι ήπια. Ωστόσο, πολλές φορές όπως στην περίπτωση της Merris είναι εξοντωτικά ή ακόμα και δυνητικά θανατηφόρα.
Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε τα αυτοάνοσα νοσήματα. Ωστόσο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε ύφεση. Σε αυτό το σημείο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή.
Η θεραπευτική δύναμη των τροφών
Οι συμβατικοί γιατροί έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα τρόφιμα παίζουν ρόλο σε ορισμένες αυτοάνοσες διαταραχές. Για παράδειγμα, κατανοούν τις καταστροφικές επιπτώσεις της γλουτένης στην κοιλιοκάκη. Υπάρχει όμως κάτι που λίγοι από αυτούς γνωρίζουν: η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην επιδείνωση ή τη θεραπεία σχεδόν κάθε αυτοάνοσου νοσήματος.
Γιατί συμβαίνει αυτό; 
Επειδή όταν τρώτε προφλεγμονώδεις τροφές (για παράδειγμα ζάχαρη και αλεύρι) θα επιδεινώσετε τη φλεγμονή, το κύριο χαρακτηριστικό όλων των αυτοάνοσων διαταραχών. Τα ανθυγιεινά τρόφιμα μπορεί επίσης να επιδεινώσουν την εντερική διαπερατότητα (σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου), να διαταράξουν την ισορροπία των ορμονών σας και να σας οδηγήσουν σε σοβαρές διατροφικές ελλείψεις – κι όλα αυτά μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ενός αυτοάνοσου νοσήματος.
Αντιθέτως, με την κατανάλωση θεραπευτικών τροφών μπορείτε να μειώσετε τη φλεγμονή, να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας, να ενισχύσετε την υγεία της εντερικής χλωρίδας που βοηθά στην επούλωση του διαρρέοντος έντερου και να διορθώσετε τις σοβαρές διατροφικές ελλείψεις. Όταν συμβεί αυτό, συνήθως το αυτοάνοσο νόσημα οδηγείται σε ύφεση.
Έτσι, η δική μου μέθοδος δεν ξεκινά με επικίνδυνα χάπια ή ενέσεις. Αντιθέτως, αρχίζει από το ντουλάπι του ασθενούς.
Μέθοδος θεραπείας αυτοάνοσου νοσήματος: Στάδιο 1
Η μέθοδος που συστήνω σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα ξεκινά με την επαναφορά των 30 ημερών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ζητώ από αυτούς να ακολουθήσουν μια δίαιτα αφαιρώντας εντελώς τα παρακάτω τρόφιμα:
Δημητριακά
Γαλακτοκομικά
Φασόλια και όσπρια
Πατάτες
Καλαμπόκι
Ρύζι
Σόγια
Μαγιά
Επεξεργασμένα σπορέλαια
Σάκχαρα και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Πρόσθετα και χρωστικές ουσίες τροφίμων
Αλκοόλ
Αντί γι’ αυτά, τους ζητώ να καταναλώνουν αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως:
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Κρέας και πουλερικά από ζώα ελεύθερης βοσκής
Αυγά
Θαλασσινά
Γλυκοπατάτες
Καρύδια
Υγιεινά έλαια όπως ελαιόλαδο, έλαιο αβοκάντο και έλαιο καρύδας
Επίσης, τους συστήνω να τρώνε ξινολάχανο και κιμτσί καθώς και προβιοτικά για τη βελτίωση της χλωρίδας του εντέρου τους. Η καθημερινή κατανάλωση ζωμού από κόκαλα επιβάλλεται, διότι διαθέτει κολλαγόνο, ζελατίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Επιπλέον, επειδή πολλοί άνθρωποι με αυτοάνοσα νοσήματα έχουν διατροφική ανεπάρκεια, τους συνταγογραφώ ένα καλό βασικό συμπλήρωμα διατροφής. Τους συμβουλεύω να λαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σελήνιο και ψευδάργυρο, τα οποία καταπραΰνουν τη φλεγμονή.
Τέλος, τους συμβουλεύω να χρησιμοποιούν στη μαγειρική τους αντιφλεγμονώδη βότανα και μπαχαρικά, όπως δεντρολίβανο και κουρκουμίνη .
Αυτό τη μέθοδο ακολούθησε η Merris για να θέσει τα συμπτώματά της υπό έλεγχο. Είναι ένα βασικό, αυστηρό πρόγραμμα Παλαιολιθικής Δίαιτας. Συχνά, είναι αρκετό. Μερικές φορές όμως δεν αρκεί.
Μέθοδος θεραπείας αυτοάνοσου νοσήματος: Στάδιο 2
Αν οι ασθενείς συνεχίσουν να έχουν συμπτώματα μετά από την επαναφορά των 30 ημερών, τότε ξέρω ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Γι’ αυτό και τους ζητώ να αφαιρέσουν διάφορα τρόφιμα και ομάδες τροφίμων που θεωρούνται υγιεινές για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε ορισμένα άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές. Τα κυριότερα τρόφιμα είναι τα παρακάτω:
Τα φρούτα και τα λαχανικά της οικογένειας των σολανιδών, δηλαδή οι ντομάτες, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες, οι αγκινάρες, τα βατόμουρα, τα μούρα γκότζι και οι μπάμιες, καθώς και το πιπέρι καγιέν και η πάπρικα (το μαύρο πιπέρι επιτρέπεται). Ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα θέση σχετικά με τον λόγο που τα τρόφιμα αυτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα καθώς και η πλήρης λίστα.
• Αυγά. Παρ’ όλο που τα αυγά αποτελούν μια υπερτροφή, ο οργανισμός ενός αρκετά μεγάλου αριθμού ανθρώπων αντιδρά άσχημα σε αυτά – κυρίως στο ασπράδι τους.
• Ξηροί καρποί και σπόροι. Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στους ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να τους αφομοιώσουν και αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για όσους έχουν κατεστραμμένο έντερο εξαιτίας αυτοάνοσων νοσημάτων. Καλό θα ήταν λοιπόν να μάθετε αν αυτά τα τρόφιμα σας προκαλούν κάποια συμπτώματα.
• Μη απορροφήσιμοι ζυμώσιμοι υδατάνθρακες (FODMAPS). Πρόκειται για ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. Πιο απλά, είναι μόρια που μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να απορροφήσουν. Όταν δεν χωνεύονται και δεν απορροφώνται πλήρως, ζυμώνονται στο έντερο προκαλώντας συμπτώματα όπως κοιλιακό πόνο, αέρια, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Αυτή είναι η λίστα των FODMAPS.
Όλα αυτά ίσως σας φαίνονται πάρα πολλά, αλλά θα πρέπει να τα διακόψετε μόνο προσωρινά. Μετά από μερικές εβδομάδες, θα αρχίσετε σιγά σιγά να εισάγετε ξανά στη διατροφή σας όλες τις απαγορευμένες τροφές. Αν ένα τρόφιμο σας προκαλεί προβλήματα, θα το αφαιρείτε. Αν όχι, τότε θα το διατηρείτε στη διατροφή σας.
Με την ευκαιρία, ζητώ επίσης από τους ασθενείς μου να σταματήσουν όλες τις «προαιρετικές» φαρμακευτικές αγωγές. Πολλά φάρμακα – για παράδειγμα τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα – επιδεινώνουν τα προβλήματα του εντέρου.
Συμπέρασμα: η μέθοδος είναι εύκολη, ασφαλής και αποτελεσματική Η μέθοδός μου είναι απλή, σαφής και εύκολη να την ακολουθήσει κανείς. Ορισμένοι ασθενείς αρχικά δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τα δημητριακά, τη ζάχαρη ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά γρήγορα αποφασίζουν ότι είναι μια πολύ μικρή θυσία όταν τα συμπτώματα που κυμαίνονται από πόνους στις αρθρώσεις μέχρι δερματολογικά εξανθήματα και διάρροια γρήγορα μειώνονται ή ακόμα και εξαφανίζονται.
Ακόμα περισσότερο, οι ασθενείς απολαμβάνουν τα οφέλη που δεν είναι μόνο ο έλεγχος των αυτοάνοσων προβλημάτων τους. Χάνουν βάρος, συχνά αναστρέφουν το μεταβολικό σύνδρομο, αισθάνονται πιο νέοι και πιο ευτυχισμένοι. Λάμπουν κυριολεκτικά.
Και κάτι άλλο σημαντικό: αυτή η μέθοδος είναι ασφαλής. Συγκρίνετέ τη με τα στεροειδή και άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που αποτελούν την παραδοσιακή θεραπεία για τα αυτοάνοσα νοσήματα. Καταλαβαίνω ότι μερικές φορές αυτά τα φάρμακα είναι απαραίτητα. Αλλά πολλοί από τους ασθενείς μου δεν τα χρειάζονται καθόλου ενώ πολλοί άλλοι καταφέρνουν να μειώσουν σημαντικά τη δοσολογία τους.
Έτσι, αν έχετε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα και οι γιατροί σας λένε ότι η μόνη θεραπεία είναι η φαρμακευτική αγωγή, μην τους πιστέψετε. Δοκιμάστε να θεραπεύσετε το σώμα σας με φυσικό τρόπο μέσω της διατροφής. Δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα ενώ ταυτόχρονα θα σας δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσετε την παλιά σας ζωή, όπως η Merris.

***  Φάρμακα και ναρκωτικές ουσίες

-  Η κοκαΐνη ήταν το πρώτο αναισθητικό που χρησιμοποιήθηκε το 1884.
Ίχνη κοκαΐνης βρέθηκαν στο 99% των βρετανικών νομισμάτων αποκάλυψε μια πρόσφατη έρευνα στο Λονδίνο.
Ο Ιπποκράτης....
περιγράφει τον 5ο π.Χ. αιώνα μια άσπρη σκόνη που βγαίνει από τον κορμό της ιτιάς και μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και τον πυρετό.
 Το ίδιο αναφέρουν οι αρχαίοι Σουμέριοι, οι Αιγύπτιοι, οι Ασσύριοι και οι ιθαγενείς της αμερικανική ηπείρου.
Το 1897 και μετά από πειράματα παγκοσμίως, ο Φήλιξ Χόφμαν, ερευνητής της Μπάγιερ, δημιούργησε τη συνθετική ασπιρίνη.
Ήταν το πρώτο συνθετικό φάρμακο, και η αρχή της φαρμακοβιομηχανίας.
Βγήκε στο εμπόριο σε μορφή σκόνης παράλληλα με ένα άλλο παυσίπονο, μια συνθετική μορφίνη που ονομάστηκε ηρωίνη.
Αν και η ηρωίνη είχε μεγαλύτερη επιτυχία, η ασπιρίνη πήρε το προβάδισμα γιατί δεν ήταν... εθιστική!
Το 1914 απαγορεύτηκε δια νόμου η ηρωίνη και το 1915 κυκλοφόρησε το πρώτο χάπι ασπιρίνης.
by ARIS X.

***  Τραύλισμα
-  Η Marilyn Monroe, ο Bruce Willis, η Julia Roberts, και πολλοί ακόμα διάσημοι από διάφορους επαγγελματικούς τομείς, έχουν όλοι ένα κοινό χαρακτηριστικό το οποίο δε μπορείτε καν να φανταστείτε:
Όλοι τραυλίζουν ( για τους εκλιπόντες- τραύλιζαν).
Σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, τα άτομα αυτά αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες για να καταφέρουν να διακριθούν σε χώρους με τρομακτικό ανταγωνισμό κι όμως τα κατάφεραν περίφημα, αποδεικνύοντας πως το τραύλισμα ή ο τραυλισμός, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, δεν είναι κάτι που χρειάζεται να κάνει την ζωή δύσκολη.
Τι προκαλεί τον τραυλισμό;
Σύμφωνα με την ASHA δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί τι ακριβώς προκαλεί το τραύλισμα.
Η καλύτερη επιστημονική απάντηση προς το παρόν είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές αιτίες για διαφορετικούς ανθρώπους.
Ως πιθανά αίτια θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα οι πιέσεις από το σπίτι ή το σχολείο κατά τη διάρκεια κάποιων βασικών και κρίσιμων σταδίων ανάπτυξης, βιολογικοί παράγοντες, οικογενειακό ιστορικό και λανθασμένη εκμάθηση.
Ωστόσο, η ανακάλυψη πριν λίγους μήνες τριών γονιδίων υπεύθυνων για το τραύλισμα από τον δόκτορα Ντένις Ντρέινα, διευθυντή του Αμερικανικού Ιδρύματος για τον Τραυλισμό έριξε λίγο ακόμα φως στα συμπεράσματα γύρω από την πρόκληση της δυσκολίας.
 «Η έρευνα είναι σημαντική γιατί αποτελεί μία ακόμα ένδειξη του ότι οι συναισθηματικοί παράγοντες, όπως το άγχος ή η κακή γονική μέριμνα δεν προκαλούν τραυλισμό.
Επίσης, ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την ανακάλυψη της θεραπείας κάποια μέρα», αναφέρει σχετικά η Τζέιν Φρέιζερ, Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος για τον Τραυλισμό.
Η ίδια προσθέτει «Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι ο τραυλισμός είναι κληρονομικό ζήτημα.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι η γενετική προδιάθεση για την πάθηση δεν σημαίνει ότι ένα άτομο θα έχει πρόβλημα σε όλη την ζωή του.
Η έγκαιρη αντιμετώπιση στην περίπτωση μικρών παιδιών μπορεί να προλάβει αποτελεσματικά την ανάπτυξη του τραυλισμού.»
Το γεγονός, λοιπόν, ότι το τραύλισμα εμφανίζεται συνήθως στην προσχολική ηλικία (περιστασιακά εμφανίζεται και στην σχολική και πιο σπάνια στην ενήλικη ζωή), βοηθά τους ενήλικες να διακρίνουν το πρόβλημα και να συμβάλλουν ώστε να το αντιμετωπίσει το παιδί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Όταν ένα παιδί τραυλίζει   
Η κ. Τσουκαλά διευκρινίζει σχετικά με τις οδηγίες της ASHA, ότι ένα παιδί που τραυλίζει είναι πιθανό να μην το καταλαβαίνει.
Έτσι, για να μην το φέρει σε δύσκολη θέση, ο γονιός δεν θα πρέπει να λέει στο παιδί εκφράσεις του τύπου «Σταμάτησε και άρχισε πάλι», «Σκέψου πριν μιλήσεις», «Μίλα πιο αργά» ή «Κατάπιες τη γλώσσα σου;».
Θα πρέπει να ακούει προσεκτικά και υπομονετικά τι λέει το παιδί και να μην εστιάζει την προσοχή του στο πώς το λέει.
Επιπλέον, ανατρέχει σε ορισμένες πολύ χρήσιμες συμβουλές, όπως τις έχει συγκεντρώσει ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Stuttering Foundation, τις οποίες πρέπει κάθε γονιός να έχει υπ’όψιν του όταν μιλά με το παιδί, ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε πολύ μικρή ηλικία:
- Μιλάτε με το παιδί σας χωρίς βιασύνη, κάνοντας συχνές παύσεις. Περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα αφού το παιδί ολοκληρώσει αυτό που θέλει να πει πριν έρθει η σειρά σας.
Ο δικός σας αργός, ήρεμος τρόπος ομιλίας θα είναι πολύ πιο αποδοτικός από οποιαδήποτε άσκηση κριτικής ή συμβουλή όπως «μίλα πιο αργά» ή «προσπάθησε πάλι πιο αργά».
- Μειώστε τον αριθμό των ερωτήσεων που απευθύνετε στο παιδί σας. Τα παιδιά μιλούν με μεγαλύτερη ελευθερία όταν εκφράζουν τις δικές τους ιδέες απ΄ ό,τι όταν απαντούν στις ερωτήσεις ενός ενήλικα.
Αντί να ρωτάτε, απλά να σχολιάζετε τα όσα σας είπε το παιδί σας, δείχνοντάς του με τον τρόπο αυτό ότι το ακούσατε με προσοχή.
- Να χρησιμοποιείτε τις εκφράσεις του προσώπου σας και άλλα στοιχεία της γλώσσας του σώματος, για να δείχνετε στο παιδί σας, όταν αυτό τραυλίζει, ότι ακούτε το περιεχόμενο του μηνύματός του και όχι τον τρόπο που μιλάει.
- Αφιερώστε λίγα λεπτά σε καθημερινή βάση κατά την οποία να δίνετε την αμέριστη προσοχή στο παιδί σας.
Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, αφήστε το παιδί να επιλέξει τι θα ήθελε να κάνει.
Αφήστε το να σας καθοδηγήσει σε δραστηριότητες και να αποφασίσει το ίδιο αν θα μιλήσει ή όχι.
- Βοηθήστε όλα τα μέλη της οικογένειας να μάθουν να μιλούν και να ακούν.
Τα παιδιά, και ειδικότερα αυτά που τραυλίζουν, είναι πολύ ευκολότερο να μιλούν όταν δεν τα διακόπτουν συχνά και όταν έχουν την προσοχή του συνομιλητή τους.
Αν ανησυχείτε για το μέγεθος του προβλήματος που μπορεί να αντιμετωπίζει το παιδί, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε την επιστημονική εκτίμηση κάποιου Παθολόγου Λόγου και Ομιλίας, ο οποίος είναι κατάλληλα ειδικευμένος και ικανός να αξιολογεί το άτομο που τραυλίζει και να καθορίζει το κατάλληλο πρόγραμμα για την βελτίωση της ομιλίας του.
Όταν ένας ενήλικας τραυλίζει
Όπως με τα παιδιά, έτσι και με έναν ενήλικα που τραυλίζει είναι υποτιμητικό και δεν προσφέρει καμία βοήθεια να κάνετε παρατηρήσεις όπως: «Μίλα πιο αργά», «Πάρε αναπνοή», ή «Ηρέμησε».
\Αντίθετα, δείξτε στον συνομιλητή σας, με τον τρόπο σας και τις πράξεις σας, ότι προσέχετε αυτό που σας λέει – και όχι τον τρόπο με τον οποίο σας το λέει. Διατηρήστε οπτική επαφή και περιμένετε υπομονετικά και φυσικά έως ότου ο συνομιλητής σας ολοκληρώσει, χωρίς να συμπληρώνετε τις λέξεις ή τις φράσεις του.
Τέλος, να μιλάτε χωρίς βιασύνη –αλλά όχι τόσο αργά που να φαίνεται αφύσικο.
Αυτό είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς προωθεί την καλή επικοινωνία με όλους.
Σημαντικό είναι να έχετε υπ’όψιν σας ότι τα άτομα που τραυλίζουν δυσκολεύονται συνήθως περισσότερο με την ομιλία τους στις τηλεφωνικές του συνομιλίες.
Στην περίπτωση αυτή να είστε εξαιρετικά υπομονετικοί.
Υπάρχει θεραπεία για τον τραυλισμό;
Όπως ξεκαθαρίζει η κ. Τσουκαλά, η Αμερικανική Ένωση Ομιλίας – Γλώσσας – Ακοής υποστηρίζει ότι ενώ ορισμένα άτομα κατορθώνουν να μιλήσουν χωρίς καμία δυσκολία μετά από κάποια θεραπεία, είναι καλύτερο να αποφεύγουμε να σκεφτόμαστε «πλήρη εξάλειψη» του τραυλίσματος.
Το τραύλισμα, ωστόσο, δεν είναι αρρώστια.
Ο στόχος θα πρέπει να είναι μια πρόοδος προς την καλυτέρευση της ευφράδειας λόγου και μια αίσθηση επιτυχίας στην επικοινωνία και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ποικίλες προσεγγίσεις που έχουν αναπτυχθεί.
Έτσι, μέχρι να βρεθεί οριστική θεραπεία, η λογοθεραπεία και η πρώιμη παρέμβαση στα μικρά παιδιά από ειδικό Παθολόγο Λόγου και Ομιλίας είναι η καλύτερη επιλογή.

***   Το βότανο Aveloz θεραπεύει τον καρκίνο
toni
-  Το aveloz είναι ένα φάρμακο το οποίο παρασκευάζεται από τον γαλακτώδη χυμό ενός βραζιλιάνικου θάμνου με την επιστημονική ονομασία Euphorbia  heterodoxa Mull Arg. Ο χυμός του θάμνου αυτού χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική της νότιας Αμερικής ήδη  από το 400 π.Χ.. Οι Ινδιάνοι θεραπευτές του Αμαζονίου το χρησιμοποιούσαν εξωτερικά ως αλοιφή για τις κρεατοελιές και τους όγκους.
Παρ’ όλα αυτά το aveloz μόλις το 1980 άρχισε να χρησιμοποιείται από βοτανολόγους για διάφορους
 θεραπευτικούς σκοπούς. Το aveloz χρησιμοποιείται στη θεραπεία του καρκίνου για τη μείωση των όγκων. Οι θιασώτες του aveloz υποστηρίζουν ότι ο χυμός από τον  θάμνο aveloz μειώνει τους καρκινικούς όγκους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το aveloz πωλείται στη Μεγάλη Βρετανία σε ρευστή μορφή. Η δοσολογία που  προτείνεται για τη θεραπεία του καρκίνου πρωταρχικών όγκων, για κύστεις και για κρεατοελιές είναι 5 σταγόνες σε μισό ποτήρι νερού. Το aveloz πωλείται επίσης και σε μορφή αλοιφής προοριζόμενης για τοπική χρήση.
Δεν έχουν γίνει όμως ειδικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν ή να απορρίπτουν τα θεραπευτικά αποτελέσματα που αποδίδουν στο φυσικό αυτό φάρμακο
η παραδοσιακή ιατρική των Ινδιάνων καθώς και σύγχρονοι βοτανολόγοι. Οι επικριτές του aveloz λένε ότι ο  γαλακτώδης χυμός που εξάγεται από το 90% των ειδών του θάμνου Euphorbia προκαλεί παρενέργειες όπως   ερεθισμό του δέρματος, διάρροια και γαστρεντερίτιδα.
Ο Dr. Tyler, φαρμακολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «The Honest Herbal», παρουσιάζει δυο εργαστηριακές μελέτες που έχουν γίνει για το aveloz με αντικρουόμενα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα η μια μελέτη  έδειξε ότι το aveloz πιθανώς να ευνοεί την εξέλιξη του  καρκίνου, διότι διάφορα συστατικά του αλληλεπίδρασαν με χημικά καρκινογόνα που εισάχθηκαν σε πειραματόζωα για πρόκληση καρκίνου. Αντίθετα η άλλη  έρευνα έδειξε ότι ορισμένα συστατικά του θάμνου Euphorbia έχουν ισχυρή δράση κατά της λευχαιμίας.

***   Φάτε λίπος για να αδυνατίσετε! (ΒΙΝΤΕΟ)
lipara
-   Τα λιπαρά χωρίζονται στα μονοακόρεστα και στα πολυακόρεστα, λέει η ειδικός κ.Ψωμά. Ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, αμύγδαλα και θαλασσινά, είναι τροφές που βοηθούν στην καύση λίπους. Δείτε το βίντεο όπου η ειδική διατροφολόγος κ. Μαρία Ψωμά εξηγεί ποια είναι τα «καλά» και ποια τα «κακά» λιπαρά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Δείτε το βίντεο: 

***  Σε τι βοηθάει το βότανο Βιθανία;
bot
-  Ένα φυτικό φάρμακο για τον υπερθυρεοειδισμό
Λατινικό όνομα: Lycopus virginicus
Διεθνές όνομα: Bugleweed
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Η βιθανία είναι ένα βότανο που αναπτύσσεται
σε πολύ υγρές περιοχές. Ιστορικά η βιθανία έχει χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του βήχα και ως  ηρεμιστικό. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία του ήπιου υπερθυρεοειδισμού.
Σύγχρονη έρευνα  Η βιθανία περιέχει λιθοσπερμικό οξύ, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για τη δράση του βοτάνου.
Το λιθοσπερμικό οξύ αυξάνει τα επίπεδα διαφόρων ορμονών στο σώμα, ειδικά των ορμονών που ενεργοποιούν  τον θυρεοειδή και της ορμόνης θυροξίνης του θυρεοειδούς (Τ4)(33-34). Η βιθανία εμποδίζει τη δέσμευση αντισωμάτων στον θυρεοειδή αδένα. Αυτά τα αντισώματα  μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο του Graves, την πιο κοινή μορφή υπερθυρεοειδισμού.
Δοσολογία
Συνιστώνται 1-2 γραμμάρια ολόκληρου του βοτάνου την ημέρα ή 1-2 ml βάμματος τρεις φορές την
ημέρα. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλα βότανα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του ήπιου υπερθυ-ρεοειδισμού, όπως το μελισσόχορτο και το λιθόσπερμο.
Παρενέργειες
Η βιθανία δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με υποθυρεοειδισμό ούτε από γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

***  Σε τι βοηθάει το βότανο Black cohosh;
bota
-  Ένα βότανο που μειώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Βοτανικό όνομα: Cimifuga racemosa
Κοινό όνομα: Black cohosh
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Το black cohosh είναι ένα ψηλό, πολυετές φυτό  το οποίο είναι ιθαγενές στα ανατολικά δάση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Τα έντομα δεν το πλησιάζουν, και γι᾿ αυτό το λόγο η λατινική του ονομασία είναι Cimifuga, από το cimex που σημαίνει κοριός, κάνθαρος και το fugare που σημαίνει φεύγω. Η αποξηραμένη ρίζα και το ρίζωμα χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Cohosh σε ινδιάνικη διάλεκτο σημαίνει τραχύ και αναφέρεται στη σκληρή δομή της
ρίζας των φυτών. Ονομάζεται black, διότι όταν συλλέγεται σε άγρια κατάσταση, έχει μαύρο χρώμα.
Οι πρώτοι Αμερικανοί αποικιστές βρήκαν ότι το black cohosh χρησιμοποιείτο ευρέως από αμερικανικές ινδιάνικες φυλές. Έκαναν ένα κατάπλασμα της ρίζας και το εφάρμοζαν σε δηλητηριώδη τσιμπήματα  φιδιών. Οι ιθαγενείς αμερικανικές φυλές Winnebagos, Penobscots και Dakotas το χρησιμοποιούσαν εσωτερικά και εξωτερικά για τσιμπήματα φιδιών. Χρησιμοποιούσαν επίσης ένα αφέψημα της ρίζας για να θεραπεύσουν τον βήχα, τη διάρροια και τα μη τακτικά έμμηνα.
Οι Deleware πρόσθεταν black cohosh σε ένα βοτανικό  αφέψημα ως ένα τονωτικό για τις γυναίκες. Οι Iraquois έκαναν μπάνιο τους συνδέσμους που πόναγαν με black cohosh. Οι Cherokee βρήκαν χρήσιμο αυτό το βότανο για όλα τα παραπάνω και επίσης ως διουρητικό και ως θεραπεία για τη φυματίωση και την κόπωση.
Η χρήση του black cohosh από τους Αμερικανούς αποικιστές πάει πίσω στον 17ο αιώνα. Κατά τη
διάρκεια του 19ου αιώνα χρησιμοποιείτο στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης για τη θεραπεία του ρευματισμού, αν και το ιατρικό κατεστημένο αργότερα εξαφάνισε αυτή την πρακτική. Η χρήση του για τη θεραπεία  των ρευματισμών ήταν διαδεδομένη και συνεχίζεται ακόμα σε κάποιες περιοχές. Για παράδειγμα, στην πολιτεία της Αμερικής Georgia αναμειγνύεται με άλλα βότανα σε ουίσκι. Ιστορικά άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν  θεραπεία για κόκκινο πυρετό, ιλαρά, ανεμοβλογιά, ελονοσία, άσθμα, βρογχίτιδα, μεσοπλεύρια μυαλγία, ισχιαλγία, κοκκύτη, εμβοές, περικαρδίτιδα, στηθάγχη,
βλεννόρροια, σπερματόρροια (ακούσια διαφυγή σπέρματος χωρίς οργασμό), νεφρική λειτουργία, σεξουαλική αδυναμία, δυσπεψία, υστερία, εμμηνόπαυση, μη  τακτικά έμμηνα και γενικές δυσκολίες στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Τις τελευταίες δεκαετίες το black cohosh έχει αποκτήσει τεράστια δημοσιότητα στη σύγχρονη βοτανική ιατρική ως μια αποτελεσματική θεραπεία για συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Εκατομμύρια γυναίκες αγοράζουν το black
cohosh σε μορφή διατροφικού συμπληρώματος, για να βρουν ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μελέτες δείχνουν ότι το black cohosh μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία  για την υπέρταση, το άσθμα και τις εμβοές στα αυτιά.
Το black cohosh έχει χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για τη θεραπεία πληγών. Η πιο συχνή εσωτερική χρήση  του ήταν για τη θεραπεία του ρευματισμού και παθήσεων των πνευμόνων. Είναι γνωστό ως φάρμακο για διάφορες ασθένειες του αναπαραγωγικού συστήματος,  συμπεριλαμβανομένης της δυσμηνόρροιας, της αμηνόρροιας και δυσκολιών εγκυμοσύνης και γέννας. Ήταν επίσημα στους καταλόγους της φαρμακοποιίας των  Ηνωμένων Πολιτειών από το 1820 μέχρι το 1936. Μετά
τη δεκαετία του 1930 η χρήση του black cohosh περιορίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η δημοσιότητά του μεγάλωσε στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία,  όπου συνταγογραφείτο κυρίως για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Τα τελευταία χρόνια το black cohosh  έγινε δημοφιλές στις ΗΠΑ ως διατροφικό συμπλήρωμα για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, ευερεθιστότητα, άγχος, αλλαγές διάθεσης και διαταραχή ύπνου.
Παράλληλα με τους δυτικούς βοτανολόγους, οι Κινέζοι έχουν χρησιμοποιήσει είδη του black cohosh
που είναι ιθαγενή στην Κίνα, όπως το cimicifuga foetida, cimicifuga dahurica και cimicifuga simplex για παρόμοιους σκοπούς.
Σύγχρονες έρευνες
Το black cohosh έχει συστατικά που δένονται με υποδοχείς οιστρογόνων στο σώμα. Οι ταννίνες, οι φαινόλες και οι φαινολικές γλυκοσίδες στο black cohosh είναι όλα στυπτικά και διεγερτικά σε διάφορα συστήματα του σώματος. Τέτοια συστατικά όπως οι ταννίνες, το γαλλικό οξύ (gallic acid) και οι ψευδοταννίνες, συμπεριλαμβανομένων του ισοφερουλικού οξέος και του σαλικυλικού οξέος, είναι διεγερτικά για το δέρμα, τους πνεύμονες και τα νεφρά, κάτι που συντελεί σε εφιδρωτική, αποχρεμπτική (διευκολύνουν την αποβολή των βρογχικών εκκρίσεων) και διουρητική δράση.
Το σαλικυλικό οξύ είναι τόσο διεγερτικό που χρησιμοποιείται για την αποβολή των μυρμηκιών (καλοήθων εξογκωμάτων που προκαλούνται από τον ιό HPV). Ο μηχανισμός της διεγερτικής δράσης του βοτάνου μπορεί άμεσα να εφαρμοσθεί στη δράση του black cohosh ως εμμηναγωγού, διότι η διέγερση της μήτρας συντελεί στην εμμηνόρροια (περίοδο) και στις συσπάσεις της μήτρας. Οι αυξημένες γαστρικές εκκρίσεις μπορούν επίσης να εξηγηθούν από αυτόν τον μηχανισμό.
Μερικά από αυτά τα χημικά του black cohosh επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να
επηρεάζουν την άμυνα του σώματος κατά των ασθενειών. Μερικά βοηθούν το σώμα να μειώνει τις φλεγμονές.  Άλλα χημικά επηρεάζουν τα νεύρα και τον εγκέφαλο.  Αυτά τα χημικά μπορεί να δουλεύουν παρόμοια με ένα άλλο χημικό στον εγκέφαλο που ονομάζεται σεροτονίνη. Οι επιστήμονες ονομάζουν αυτό τον τύπο χημικών   συστατικών νευροδιαβιβαστή, διότι βοηθά τον εγκέφαλο να στέλνει μηνύματα σε άλλα σημεία του σώματος. Αξιοσημείωτες έρευνες έχουν διεξαχθεί για τις επιδράσεις και τις χημικές δράσεις του black cohosh. Πολλές μελέτες έχουν ερευνήσει τις επιδράσεις των εκχυλισμάτων του black cohosh στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Η ρίζα του black cohosh φαίνεται ότι έχει επιδράσεις παρόμοιες με τις γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα. Σε μερικά σημεία του σώματος, το black cohosh αυξάνει τις επιδράσεις των οιστρογόνων, ενώ σε άλλα σημεία του σώματος μειώνει τις επιδράσεις τους. Πολλές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη του black cohosh μειώνει σημαντικά τη σοβαρότητα ορισμένων
προεμμηνοπαυσιακών και εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, όπως εξάψεις, υπερβολικό ιδρώτα, κατάθλιψη και άγχος(36-38). Ως αποτέλεσμα, μερικοί ειδικοί συστήνουν το black cohosh ως ένα αποτελεσματικό εναλλακτικό στη θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης.  Οι γυναίκες που παίρνουν συμπληρώματα black cohosh μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού πάνω από 50%, όπως αποκάλυψε μια επιδημιολογική μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες(39).
Το black cohosh είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται εναλλακτικά στην ορμονική θεραπεία υποκατάστασης. «Συμπληρώματα που σχετίζονται με ορμόνες, πολλά από τα οποία περιέχουν φυτοοιστρογόνα, χρησιμοποιούνται ευρέως για να ελέγξουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά η σχέση τους με τον καρκίνο δεν έχει εκτιμηθεί», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Timothy
Rebbeck από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Pennsylvania. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μελέτη στηριζόμενη σε πληθυσμό περιπτώσεων αποτελούμενη από 949 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και 1.524 περιπτώσεις ελέγχου. Δημογραφικές πληροφορίες και η χρήση  συμπληρωμάτων σχετιζόμενων με ορμόνες εξακριβώθηκαν με τη χρήση ερωτηματολογίων. Ο Rebbeck και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι η χρήση βοτάνων επικρατούσε περισσότερο μεταξύ των Αφρο-Αμερικανών γυναικών από τις Ευρωπαίες γυναίκες (19,2% έναντι 14,7% αντίστοιχα) καθώς και συγκεκριμένα παρασκευάσματα, συμπεριλαμβανομένων του red clover (4,7% έναντι 0,6%), του black cohosh  (5,4% έναντι 2,0%) και του ginseng (12,5% έναντι 7,9%). Η αξιολόγηση των δεδομένων έδειξε ότι η χρήση του black cohosh συνδέεται με 61% μείωση του κινδύνου για καρκίνο. Ένα μάλιστα βοτανικό παρασκεύασμα που προέρχεται από black cohosh υπολογίστηκε
ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε ποσοστό 53%. Μερικές γυναίκες παίρνουν black cohosh για  εξάψεις σχετιζόμενες με καρκίνο του μαστού. Μερικές πρώιμες μελέτες έδειξαν ότι το black cohosh μειώνει τις  εξάψεις σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, αλλά άλλες πιο πρόσφατες μελέτες δεν έδειξαν τέτοια δράση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το black cohosh μπορεί  να βοηθήσει στο να ξεκινήσει η γέννα. Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι αυτό το βότανο τις βοηθά σε αυτό,  αλλά δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς αποδείξεις για το αν το black cohosh βοηθά σε αυτό. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το black cohosh βοηθά κατά της οστεοπόρωσης. Υπάρχουν έρευνες σε  γυναίκες που είναι μετά την εμμηνόπαυση και παίρνουν black cohosh και έχει βρεθεί ότι συμβάλλει σε  βελτιωμένο σχηματισμό οστών. Ωστόσο ο σχηματισμός  οστών είναι μόνο ένα μέρος της μεγάλης εικόνας που σχετίζεται με την οστεοπόρωση. Το υλικό των οστών  συνεχώς καταστρέφεται και αναδημιουργείται από  το σώμα. Το black cohosh μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο σχηματισμό οστών, αλλά τα νεοσχηματισμένα  οστά μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρά όσο θα επιθυμούσαμε. Οι ερευνητές συχνά εξετάζουν να δουν αν τα  άτομα που παίρνουν ένα συγκεκριμένο προϊόν έχουν λιγότερα κατάγματα μέσα σε μια περίοδο χρόνου. Επίσης κοιτούν ποια οστά σπάνε περισσότερο. Δεν είναι γνωστό αν το black cohosh μειώνει την πιθανότητα  σχηματισμού αδύναμων οστών ή αν προλαμβάνει τα κατάγματα. Προσοχή: Το black cohosh δεν θα πρέπει να συγχέεται με το blue cohosh (Caulophyllum thalicroides), το οποίο έχει παρόμοιες δράσεις, αλλά δεν έχει ελεγχθεί πλήρως για την ασφάλειά του.
Δοσολογία
Το black cohosh μπορεί να λαμβάνεται σε διάφορες μορφές: σε ακατέργαστη μορφή, αποξηραμένη
 ρίζα ή ρίζωμα (300-2.000mg την ημέρα), σε μορφή σκόνης (250mg τρεις φορές την ημέρα). Σε μορφή βάμματος συνιστώνται 2-4ml τρεις φορές την ημέρα. Το black cohosh μπορεί να λαμβάνεται για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μήνες και μετά θα πρέπει να διακόπτεται.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις
Το βότανο πρέπει να λαμβάνεται σε μικρές δόσεις, διότι περιέχει σαλικυλικό οξύ, ένα ερεθιστικό του
στομάχου. Η υπερδοσολογία προκαλεί κοιλιακούς πόνους, ναυτία και πονοκέφαλο. Προσοχή πρέπει να δοθεί από αυτούς που χρησιμοποιούν το black cohosh σε   έγκυες, διότι τα διεγερτικά στοιχεία που προκαλούν  σύσπαση στη μήτρα μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική αιμορραγία.

***  Το βότανο Black walnut (Μαύρη καρυδιά) εξολοθρεύει τα μικρόβια του εντέρου
tana

Ένα βότανο που εξολοθρεύει τα μικρόβια του εντέρου
Βοτανικό όνομα: Juglans nigra
Κοινό όνομα: Black walnut
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Black walnut είναι το όνομα ενός μεγάλου φυλλοβόλου δέντρου το οποίο είναι ιθαγενές στην Ευρώπη και   έχει προσαρμοστεί στα πιο εύκρατα κλίματα του κόσμου. Παράγει ένα πρασινωπό-κιτρινωπό φρούτο, λίγο μεγαλύτερο από μια μπάλα γκολφ. Ο σπόρος είναι φαγώσιμος, αλλά οι βοτανολόγοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τον φλοιό του φρούτου παρά για τον
σπόρο. Καθώς το φρούτο του black walnut ωριμάζει, η φλούδα μαλακώνει και ο σπόρος ξεχωρίζει εύκολα. Η  κίτρινη φλούδα έχει μια μαύρη σάρκα, η οποία λεκιάζει οτιδήποτε αγγίζει. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες προέρχονται από αυτές τις μαύρου χρώματος ταννίνες.
Οι φλούδες του φρούτου έχουν χρησιμοποιηθεί για τη βαφή δέρματος ζώων και για τη θεραπεία πληγών. Το black walnut βοηθά στη θεραπεία ιστών που έχουν υποστεί βλάβη και φλεγμονή. Είναι αποτελεσματικό στην εξολόθρευση διαφόρων μικροβίων στο έντερο. Οι βοτανολόγοι το αναγνωρίζουν ως ένα διεγερτικό του θυρεοειδούς, διότι είναι πλούσιο σε ιώδιο.
Το black walnut έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία αιμορροΐδων εντερικών σκουληκιών, πληγών και μωλώπων.
Σύγχρονη έρευνα
Το black walnut είναι τυπικό των στυπτικών φυτών. Η δράση του βασίζεται στο περιεχόμενό του σε
ταννίνες. Οι ταννίνες δουλεύουν τοπικά για να τονώσουν τους ιστούς του σώματος με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Λειτουργούν διαχωρίζοντας ελεύθερες πρωτεΐνες, οι οποίες είναι γενικά παρούσες μόνο σε ιστούς που έχουν υποστεί βλάβη και φλεγμονή. Ο όρος ταννίνη προέρχεται από τη χρήση του στη βαφή δερμάτων ζώων. Αυτό κάνει το black walnut χρήσιμο στη θεραπεία φλεγμονωδών καταστάσεων του εντέρου με ειδική χρησιμότητα στη θεραπεία αιμορροΐδων.
Οι ταννίνες στο black walnut θεωρούνται ότι εξαλείφουν τα ανεπιθύμητα μικρόβια στο έντερο. Οι
βοτανολόγοι πιστεύουν ότι το όξινο περιεχόμενο των ταννίνων κάνει τη ζωή μη βολική για τους μύκητες και τα μικρόβια που αγαπούν το αλκαλικό περιβάλλον και μπορούν να προσβάλλουν το έντερο. Τα καλά μικρόβια (προβιοτικά), όπως ο γαλακτοβάκιλλος οξεόφιλος (lactobacillus acidophilus), φαίνονται ανεπηρέαστα από την παρουσία ταννίνων.
Το περιεχόμενο του ιωδίου στο black walnut είναι μεγαλύτερο από τα περισσότερα βότανα. Πολλοί
βοτανολόγοι αναφέρουν μεγάλη επιτυχία χρησιμοποιώντας black walnut για τη θεραπεία καταστάσεων υποθυρεοειδισμού.
Δοσολογία
Εκχύλισμα black walnut 1 γραμμάριο φλούδας αποξηραμένου φρούτου, 5ml αλκοόλ, 5ml νερού.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις Στις συνιστώμενες δόσεις το black walnut δεν φαίνεται να προκαλεί παρενέργειες, αλλά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για πάρα πολύ μεγάλα χρονικά
διαστήματα λόγω της μικροβιοκτόνου δράσης του στο έντερο.

***  Το βότανο Blue cohosh καταπολεμά την επώδυνη εμμηνόρροια
botanak

Ένα βότανο που καταπολεμά την επώδυνη εμμηνόρροια
Λατινικό όνομα: Caulophyllum thalictroides
Κοινό όνομα: Blue cohosh
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Το blue cohosh είναι ένα πολυετές φυτό που αναπτύσσεται σε φυλλοβόλα δάση των ανατολικών
Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Καναδά.Το όνομα του φυτού προέρχεται από τους σκούρους μπλε σπόρους του. Η ζήτηση του φυτού δεν είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να δικαιολογεί καλλιέργεια και οι ρίζες του φυτού μοιάζουν με άλλες. Διαφοροποιείται από τον χαρακτηριστικό ερεθισμό που προκαλεί στη γλώσσα, όταν κάποιος το μασάει. Οι αυτόχθονες Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν τα άνθη του για να προκαλέσουν τοκετό και εμμηνόρροια. Το blue cohosh έχει
συγκριθεί με το golden seal στις επιδράσεις του. Πράγματι, μερικοί το έχουν χρησιμοποιήσει για τον έλεγχο των χρόνιων μυκητησιακών μολύνσεων.
Σύγχρονες έρευνες
Σήμερα η χρήση του περιορίζεται κυρίως στη ρύθμιση των εμμήνων κύκλων της γυναίκας και στην καταπολέμηση της επώδυνης εμμηνόρροιας (εμμήνου περιόδου). Μια σαπωνίνη από το blue cohosh που ονομάζεται καυλοσαπωνίνη πιστεύεται ότι ενεργοποιεί τις συστολές της μήτρας. Το φυτό περιέχει και άλλα ενεργά αλκαλοειδή.
Δοσολογία
Η δοσολογία είναι 1-2 ml σε μορφή βάμματος τρεις φορές την ημέρα.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις
Το blue cohosh, αν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκεφάλους και υπέρταση.

*** Το βότανο Γλήχωμα το γαλεόφιλο προκαλεί αισθήματα ευφορίας
fyta
-   Ένα ηρεμιστικό βότανο
Βοτανικό όνομα: Nepeta cataria
Κοινό όνομα: Catnip
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Το γατόχορτο είναι ένα θαμνώδες βότανο που είναι ιθαγενές στην Ευρώπη. Τόσο η λατινική του ονομασία (nepeta cataria) όσο και η κοινή του ονομασία  (catnip) προέρχονται από την ανικανότητα των γατών  να αντισταθούν στο άρωμα του φυτού. Πράγματι, χρησιμοποιείται ως δόλωμα για να παγιδεύονται οι άγριες γάτες και υποτίθεται ότι απομακρύνει αρουραίους και έντομα. Θεωρείται ότι προκαλεί αισθήματα ευφορίας, όταν καπνίζεται. Ο πονοκέφαλος που ακολουθεί παρέχει μια σημαντική πρόληψη, για να μην γίνεται κατάχρησή του.
Το φυτό και τα εκχυλίσματά του είναι διαθέσιμα εμπορικά σε καταστήματα κατοικίδιων και σε καταστήματα υγιεινών τροφών. Το έλαιο του γατόχορτου διεγείρει τις περισσότερες γάτες με μοναδικό τρόπο, από το να είναι ζωηρές μέχρι να έχουν ευφορία και σεξουαλική διέγερση. Οι επιδράσεις του στους ανθρώπους είναι ακριβώς οι αντίθετες από ότι στις γάτες.
Περιέχει ένα αιθέριο έλαιο που περιέχει λακτόνες  sesquiterpene που είναι χημικά παρόμοιες με αυτές της βαλεριάνας. Το γατόχορτο είναι χαλαρωτικό στους ανθρώπους και έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, της δυσπεψίας, της νευρικότητας, της αμηνόρροιας, του φουσκώματος (αέρια στο στομάχι), του βήχα, των κρυολογημάτων και των πυρετών.
Σύγχρονες έρευνες
Το γατόχορτο είναι ένα αρωματικό βότανο του οποίου το απαραίτητο έλαιο περιέχει περίπου 1% νεπελακτόνη και άλλα σχετιζόμενα συστατικά. Η νεπελακτόνη σχετίζεται στενά ως προς τη χημική δομή με χημικά συστατικά της βαλεριάνας που ονομάζονται valepotriates. Οι περισσότερες από τις επιστημονικές μελέτες στο γατόχορτο έχουν γίνει σε γάτες. Δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση συσχέτιση με τους ανθρώπους.
Στην πραγματικότητα, τα εκχυλίσματα φαίνεται να έχουν αντίθετη δράση στους ανθρώπους.
Τα εκχυλίσματα γατόχορτου, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με έλαιο μάραθου(fennel oil), παρέχουν έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο εξάλειψης των επιδράσεων του κολικού  στα μικρά παιδιά. Το γατόχορτο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα σε φόρμουλες στρες, όπου συμπεριλαμβάνεται για τη χαλαρωτική του επίδραση. Ίσως η πιο δημοφιλής χρήση του γατόχορτου είναι ως βοτανικό ρόφημα που καταναλώνεται ακριβώς πριν την ώρα του ύπνου.
Δοσολογία
Το αφέψημα γατόχορτου παρασκευάζεται με 1-2 κουταλάκια του τσαγιού (5-10 γραμμάρια) βοτάνου σε 1 φλιτζάνι (925 ml) νερό. Το μείγμα σκεπάζεται και αφήνεται για 15 λεπτά. Λαμβάνονται δύο φλιτζάνια την ημέρα.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις
Επειδή ίσως προκαλεί συσπάσεις της μήτρας, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

*** Οι δέκα τροφές που ενισχύουν τη διάθεση για σεξ! (ΒΙΝΤΕΟ)
erotas
-   Ποιες είναι οι τροφές που ενισχύουν τον ερωτισμό; Τα θαλασσινά βρίσκονται πρώτα στη λίστα αλλά πρέπει να προσέχουμε κατά τη διαλογή τους προειδοποιεί η κ.Μαρία Ψωμά, ειδική διατροφολόγος.
Οι χυμοί λαχανικών, το σύκο, η μπανάνα, το λάχανο είναι μερικές από τις τροφές, που βοηθούν να αυξηθεί η σεξουαλική λίμπιντο.
Δείτε το βίντεο:  Τροφές που ενισχύουν τον ερωτισμό  , https://youtu.be/lLU9WAvl-ds .-


***   ΟΛΕΣ  ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  για  την ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  :                                             
 1~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 14 Μαΐου 2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html  .-
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .-
4~**   
~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015  ΒΛΑΣΗΣ  :http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-
 8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .-

 9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαϊου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-
 10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 

 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .- 
 12  ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~
ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-    
 15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ 
Τρίτη  16  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-
18 - ΥΓΕΙΑ
για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015
: http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-

19.- ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-                         

22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-   23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
24.-
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-

25 ~
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
 26.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.-
ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.- 
~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-
31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
34.- ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-   
35.- ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-

38.- ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .-  
39.- ~  ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
~                
   Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ     ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ      

Ήρθε ο καινούργιος     Χρόνος 2011 ...Αγάπη
Θέματα Υγείας για     όλους μας .      
Θέματα Υγείας     για όλους μας Νοέμβριος 2009 .
θέματα υγείας     Νο 1    Υγεία για όλους     Οκτώβρης - Νοέμβρης 2009 .  
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ     Νο 2    Υγεία για όλους     Νοέμβρης -Δεκεμβρίου 2009 *  
ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ     ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΔΙΑΚΡΗΤΩΣ foto athos- Βότανα και Υγεία      
ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ . Stamos1 DentisT Dentistry.  .-
YGEIA GIA OLOUS    -Υγεία για όλους Ιούλιος 2010 , ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ     μας Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 , 
 FOTOS -ODONTIATRIKIS sns arfara 2008 Dentist , Υγεία για όλους     μας 27   
O ODONTIATROS STH ZOH MAS    , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ     ΜΑΣ 13-03-2013  
Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ  .- Υγεία για όλους     μας- 0dontiatriki.-
Yγεία για όλους     Δεκέμβριος 2010 07/12/2010 . ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΛΗΨΗ.-      stamos   
 (Α) ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ {Ανορεξία} .-   (Β).-ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ και ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ(1) Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ   ,  ~ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ .-  2) ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Νο 1 , για όλους μας .-   (3) ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ για όλους μας (Νο 2) .-( 4) Υγεία για όλους , Ιανουάριος- Φεβρουάριος , 2009 .- , (5) Υγεία για όλους ΄Μάρτιος- Απρίλιος 2009.-  
      ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ .- ,  (9) Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ σήμερα sns Arfara     Dentist .-
  10) Φωτογραφίες για Οδοντιατρική Ενημέρωση .- (11) stamos: ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ και ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ .-
  (12) ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ - DENTIST .-     Η     Οδοντιατρική μέσα από εικόνες και Φωτογραφίες. sns.-
   ·    Ειδήσεις - Αθλητικά - Παράξενα - Υγεία για όλους και πολλά άλλα .-        ~ ΕΙΔΗΣΕΙΣ -ΥΓΕΙΑ.-             ~ Ειδήσεις-Νέα - Αθλητικά -Παράξενα-Υγεία για όλους και     άλλα .  Υγεία γιά όλους μας 01 Φεβρουαρίου 2013  .-
~* Υγεία ...και ..Γυναίκα ...Καρκίνος Μαστού ..όσα πρέπει να ξέρουμε 22/12/2010 . .-  . Υγεία για όλους Μάρτιος 5/3/2011 ,
  ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013  .-Υγεία (1) 
Υγεία πάνω απ΄     όλα Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014  , Υγεία για όλους Φεβρουάριος
Υγεία για όλους μας Φεβρουάριος 2011 (1)  Οδοντίατρος και Εμφυτεύματα .
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΛΙΓΟ-ΛΟΓΑ .- , ~ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ιατρικά Θέματα Παρασκευή 05 Ιουλίου 2013  .-
  *** ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2015   :
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  31/10  και 1, 2 Νοεμβρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/3110-1-2-2015.html .-
~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA   NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  01  Νοεμβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-01-2015.html .- 
 ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  02  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr /  .-
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  03  Νοεμβρίου  2015  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-03-2015.html .-  
------------------   ~  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  20  Νοεμβρίου  2015  :         http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-20-2015.html .- 
  Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS    στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  21  Νοεμβρίου  2015 :   http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-21-2015.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  22  Νοεμβρίου  2015   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-22-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  23  Νοεμβρίου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-23-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  24  Νοεμβρίου  2015 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-24-2015.html .- 
 ~  Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  24  Νοεμβρίου  2015   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/11/24-2015.html .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-25-2015.html .- 
  ~  ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
~
*** *** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS
,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2
,
7.
stamos-dynami
,
8.
Arfara-Messinias
,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios
,
  
~  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4642-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,

https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 565 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.455  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   527 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  483. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,        

Δεν υπάρχουν σχόλια: