Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12 Μαϊου 2016

ΥΓΕΙΑ γιά  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαϊου  2016 :
~



~
*** Συνταγή Αποτοξίνωσης για Επιτάχυνση Μεταβολισμού & Απώλεια Βάρους
Όταν δείτε τα οφέλη του συνδυασμού του νερού, με μήλο και κανέλα, θα ετοιμάσετε αμέσως αυτήν την συνταγή.
Πέραν του ότι είναι φθηνό και νόστιμο, και έχει μηδέν θερμίδες, σας παρουσιάζουμε ένα ποτό που έχει 3 ισχυρά οφέλη για την υγεία:
– καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες, 
– επιταχύνει το μεταβολισμό και 
– βοηθά στην απώλεια βάρους.
Εκτός από τα μήλα, το κύριο συστατικό του ποτού αυτού είναι η κανέλα. Τα αντιοξειδωτικά της θα σταθεροποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έτσι θα μειωθεί και η ανάγκη για υδατάνθρακες, ενώ ταυτόχρονα δεν ευνοεί την υπερβολική έκκριση ινσουλίνης, έναν σημαντικό παράγοντα για την επιτυχή απώλεια βάρους.
«Τροφή»: όσον αφορά το ποια κανέλα να χρησιμοποιήσετε για το ζάχαρο, οι απόψεις διίστανται, καθώς από την μία μας πασάρουν την κανέλα Κεϋλάνης: Κανέλα ή κασσία;
Από την άλλη, όμως η αντιδιαβητική της δράση, διαπιστώθηκε με κασσία: Κανέλα Κεϋλάνης, Κασσία και Διαβήτης – Η Αλήθεια
Όποια και να διαλέξετε, πάντως υπάρχει λύση και για την ασφαλή χρήση της κασσίας, ώστε να περιορίσουμε την υψηλή συγκέντρωση της κουμαρίνης: Οι ευεργετικές ουσίες της κανέλας είναι διαλυτές στο νερό. Η κουμαρίνη δεν είναι κι έτσι μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτήν ρίχνοντας ζεστό νερό σε ένα από τα γνωστά χάρτινα φίλτρα όπου έχουμε βάλει κανέλα αντί για καφέ.
Η συχνή έκκριση ινσουλίνης προκαλεί τη συσσώρευση λίπους στο σώμα. Χρησιμοποιώντας την κανέλα, λένε οι ειδικοί, η έκκριση της ινσουλίνης θα τεθεί υπό κάποιον έλεγχο, το οποίο θα μειώσει με επιτυχία το περιττό λίπος.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη μισής και μόνο κουταλιάς κανέλας την ημέρα μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη, αλλά βοηθά επίσης σε περιπτώσεις κακής πέψης και επηρεάζει τη μείωση των τριγλυκεριδίων.
Έτσι, δεν έχετε παρά να προετοιμάσετε αυτό το νερό με μήλα και κανέλα που περιέχει μηδέν θερμίδες
Αυτά που χρειάζεστε είναι:
Ένα μήλο,
Ένα ξύλο κανέλας (ή ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη),
Περίπου 1,5 έως δύο λίτρα βρασμένο ή φιλτραρισμένο νερό.
Διαδικασία
Κόψτε το μήλο σε φέτες, προσθέστε την κανέλα και ρίξτε το νερό. Αφήστε το να σταθεί μια με δύο ώρες, και στη συνέχεια πιείτε το κατά την διάρκεια της ημέρας, όποτε θέλετε.
Ο συνδυασμός του μήλου με την κανέλα είναι φανταστικός για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Επιπλέον, μειώνει αποτελεσματικά το σωματικό βάρος και εξαλείφει την περίσσεια υγρών από το σώμα.
Πηγή: www.naturalcuresandhomeremedies.com
 *Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα http://therapeftis.blogspot.gr/ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

*** ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Από την Ελένη Παπακωνσταντίνου BA, CNP, RNCP
Εάν έχετε ένα αγαπημένο πρόσωπο με σκλήρυνση κατά πλάκας [1], (όπως κι εγώ), θα αγαπήσετε αυτή την δημοσίευση. Διαθέτει την εμπνευσμένη ιστορία της Δρ Τέρι Wahls [2],η οποία αντέστρεψε την σκλήρυνση κατά πλάκας μετά από επτά χρόνια επιδείνωσης απλώς αλλάζοντας τη διατροφή της. Αυτό το έκανε μέσα σε 8 μήνες και μετά πήγε για μια περιοδεία18 μιλίων με το ποδήλατο, .
Κανένα φάρμακο δεν είναι ποτέ σε θέση να διεκδικήσει τα ίδια αποτελέσματα.
Ερχόμενοι στην ιστορία της, στα τέλη του περασμένου έτους ήταν το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που πήρε ποτέ.
Η Δρ Wahls είναι καθηγήτρια Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου διδάσκει, και ειδικεύει στην κλινική τραυματολογία βλάβης του εγκεφάλου. Αυτή η συμβατική γιατρός είχε το θάρρος να κάνει το βήμα έξω από το ιατρικό κατεστημένο.
Αρχικά διαγνώστηκε με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, το 2000, ακολούθησε τη συμβατική διαδρομή και έπαιρνε φάρμακα χημειοθεραπείας και άλλα κατασταλτικά του ανοσοποιητικού, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την ασθένεια.
Μέχρι το 2003, η Δρ Wahls είχε προχωρήσει στην «Δευτερογενή προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση» (η πιο προχωρημένη μορφή), και έπρεπε να αρχίσει να χρησιμοποιεί μια αναπηρική καρέκλα εξαιτίας της αδυναμίας στους ραχιαίους μυς της. Στην ΣΚΠ, το ανοσοποιητικό σύστημα ευαισθητοποιείται και επιτίθεται στις πρωτεϊνες στο έλυτρο της μυελίνης το οποίο προστατεύει τους νευρίτες του κεντρικού νευρικού συστήματος [3].
Όπως ο καθένας με μια εκφυλιστική ασθένεια , ήθελε να προλάβει την περαιτέρω επιδείνωση όσο το δυνατόν περισσότερο. Λόγω της ιατρικής της εκπαίδευσης, η Δρ Wahls ήξερε ότι η έρευνα σε ζωικά μοντέλα της νόσου είναι συνήθως 20 ή 30 χρόνια πιο μπροστά από την κλινική πρακτική.
Έμενε μέχρι αργά κάθε βράδυ για να ψάχνει και να αξιολογεί τις έρευνες και να αναλύει τα τελευταία άρθρα σχετικά με την σκλήρυνση κατά πλάκας.
Ήξερε ότι οι περισσότερες από τις μελέτες των δοκιμών φαρμάκων, θα χρειαστούν χρόνια για την έγκριση του FDA κι έτσι στράφηκε στην έρευνα σχετικά με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των μιτοχονδρίων και του εγκεφάλου .
Συνέχισε την έρευνα αργά τις νύχτες, ανακάλυψε μελέτες που δείχνουν ότι με το πέρασμα του χρόνου, οι εγκέφαλοι των ανθρώπων με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν την τάση να συρρικνώνονται.
Αυτό μεγάλωσε την περιέργεια της και την οδήγησε να ερευνήσει και τις άλλες ασθένειες που έχουν παρόμοια συρρίκνωση του εγκεφάλου, δηλαδή τις ασθένειες του Huntington, τη νόσο του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.
Ένα πράγμα κοινό σε όλες αυτές τις εκφυλιστικές παθήσεις είναι η κακή λειτουργία των μιτοχόνδριων. Τα μιτοχόνδρια είναι κάτι σαν τις «μπαταρίες» των κυττάρων που διαχειρίζονται την παροχή ενέργειας στο κύτταρο. Εάν ξεχάσετε να τα θρέψετε , τα κύτταρά σας μαραίνονται και πεθαίνουν. Οι μύες συρρικνώνονται, ο όγκος του εγκεφάλου συρρικνώνεται και τα άλλα κύτταρα στο σώμα σας βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο.
Βελτίωση , αλλά όχι αρκετή
Με την έρευνα που έκανε η Dr Wahls, ανακάλυψε ότι ιδίως τρεις θρεπτικές ουσίες, ήταν απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία των μιτοχονδρίων:
1) ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - δηλαδή, από ψάρια ή λάδι κριλ
2) κρεατίνη (μια ένωση που ασχολείται με την παραγωγή ενέργειας στο σώμα) και
3) Το συνένζυμο Q10 - κατά προτίμηση στην «αναγώμενη» έκδοση του είναι , καλύτερα απορροφούμενο, γνωστό ως Ubiquinol που έχει 3 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δυνατότητα από ότι το κανονικό Co-Q10. Μετά τη λήψη αυτών των συμπληρωμάτων, η επιδείνωση της επιβραδύνθηκε κάπως, αλλά παρέμενε ακόμα ασθενής.
Η μεγάλη αλλαγή – Παίρνοντας τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα
Το φθινόπωρο του 2007, η Wahls είχε μια σημαντική στιγμή επιφοίτησης. Αναρωτήθηκε τι θα συμβεί αν αλλάξει τη διατροφή της ώστε να έπαιρνε αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο όχι από τα συμπληρώματα, αλλά από τα τρόφιμα που έτρωγε. Για να ευδοκιμήσουν τα μιτοχόνδρια της για στη μέγιστη αποδοτικότητα τους χρειαζόταν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, θείο και αντιοξειδωτικά. Η Δρ Wahls επίσης ήθελε να βάλει στην διατροφή της όλα τα τρόφιμα που βοηθούν στον σχηματισμό της μυελίνης - κυρίως Β1 (θειαμίνη), Β9 (φολικό οξύ) και Β12 (Κοβαλαμίνη), ιχθυέλαιο και ιώδιο.
Τα Θειούχα λαχανικά είναι το κατσαρό λάχανο, το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το σχοινόπρασο, τα πράσα, τα μανιτάρια, τα σπαράγγια, κλπ.
Τα αμυλώδη λαχανικά όπως οι πατάτες ή τα δημητριακά όπως το ρύζι δεν τα έτρωγε εκτός αν είχε φάει πρώτα τα 9 κύπελλα από τα άλλα λαχανικά.
Συμβουλές για το “τρώγοντας με τον τρόπο με της Wahls” μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της:
http://www.terrywahls.com/eating-the-wahls-way?EID=18923451&CID=3395727
Μπορείτε επίσης να αγοράσετε το βιβλίο της Wahl,
Φροντίζοντας τα μιτοχόνδρια μου
και να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις προτάσεις της ερευνάς της , τις συνταγές και το μενού της.
Ονόμασε αυτόν τον τρόπο της διατροφής «Εντατική Κατευθυνόμενη Διατροφή» και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Σύντομα διαπίστωσε ότι είχε περισσότερη ενέργεια και αισθανόταν καλύτερα. Μέσα σε 3 μήνες ήταν σε θέση να σηκωθεί από την αναπηρική καρέκλα περπατώντας στις αίθουσες κατά την εργασία της χρησιμοποιώντας ένα μόνο μπαστούνι .
Αργότερα, με την προσθήκη της άσκησης και άλλων θεραπειών η Δρ Wahls πήγε σταδιακά καλύτερα.
Γιατί σταυρανθή λαχανικά και θείο;
Το Θείο είναι υπεύθυνο για εκατοντάδες βιοχημικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Μαζί με τα αντιοξειδωτικά, το θείο βοηθά τα μιτοχόνδρια να επιβιώσουν. Κατά βάρος, το θείο είναι ένα από τα πιο άφθονα μέταλλα στο σώμα - ο μέσος άνθρωπος έχει περίπου 140 γραμμάριαανά πάσα στιγμή.
Τα Θειούχα λαχανικά επίσης βοηθάνε επειδή περιέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό την γλουταθειόνη - η οποία μπορεί να βοηθήσει να αποτραπεί η περαιτέρω ζημία στους νευροδιαβιβαστές.
Επιπλέον, το θείο χρειάζεται για τη σύνθεση της ταυρίνης, ένα αμινοξύ που απαιτείται για τη σωστή λειτουργία των μυών και του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Το Θείο υποβοηθάει επίσης τις μεθόδους αποτοξίνωσης των νεφρών και του ήπατος.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται
Η τυπική δίαιτα ενός Βορειοαμερικάνου (@episthmi πλέον δεν διαφέρει από τον μεσο-έλληνα) είναι τόσο φτωχή σε θρεπτικά συστατικά που δεν έχει τα δομικά στοιχεία για τη διατροφή των μιτοχονδρίων ή για να κάνετε την επισκευή της μυελίνης.
Είναι πολύ σημαντικό να αφαιρέσετε από τη διατροφή όλα τα εξευγενισμένα ή προσυσκευασμένα τρόφιμα και ουσίες πλούσιες σε ωμέγα 6 λιπαρά.
Τα ωμέγα- 6 λιπαρά οξέα βρίσκονται στο κρέας των ζώων που τρέφονται με αραβόσιτο , αραβοσιτέλαιο, καρθαμέλαιο και φυτικά έλαια, σογιέλαιο, μαργαρίνες και τηγανισμένα τρόφιμα.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κάποιος πρέπει να αφαιρέσει όλα τα λίπη και έλαια από την διατροφή. Ενθαρρύνονται τα «υγιή λίπη», όπως τα ιχθυέλαια, ο λιναρόσπορος, και τα σπορέλαια το έξτρα παρθένο λάδι καρύδας και το ελαιόλαδο.(@(episthmi Τα σπορέλαια ή το ελαιόλαδο πρέπει νάναι ΨΥΧΡΗΣ έκθλιψης και ΜΟΝΟ + βιολογικής καλλιέργειας).
Οτιδήποτε φλεγμονώδες και επεξεργασμένο πρέπει να αφαιρεθεί - έτσι όχι στην ζάχαρη, στο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, στην ασπαρτάμη, στα αλλεργιογόνα, τα γαλακτοκομικά, δημητριακά,και ορισμένα λαχανικά. Τα φιστίκια, τα φασόλια σόγιας , τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή που έχουν υποστεί ζύμωση.
Τα φυστίκια και τα φασόλια σόγιας που είναι όσπρια και τα γαλακτοκομικά ωμά ή από ζύμωση περιέχουν καζεϊνη και πρέπει να αφαιρεθούν από τη δίαιτα.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά και τα όσπρια εμπλέκονται σε αυτοάνοσες αντιδράσεις στα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, και πρέπει να αποφευχθούν ακόμη και σε μικρές ποσότητες. [4]
Μικρές ποσότητες από ωμό καρπό κακάου που περιέχει ισχυρά ανιοξειδωτικά και ακατέργαστο μέλι επιτρέπεται περιστασιακά.
Εκείνοι που δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν μια δίαιτα χωρίς δημητριακά ενθαρρύνονται να δοκιμάσουν δίαιτα χωρίς γλουτένη πρώτα, αλλά τα γρήγορα αποτελέσματα αναμένονται, όταν οι κατευθυντήριες γραμμές ακολουθούνται αυστηρά.
ΣΚΠ και αυγά
Τα βιολογικά, ελευθέρας βοσκής, αυγά χωρίς αντιβιοτικά (αν βρεθούν), συνιστώνται, διότι περιέχουν χολίνη - που μαζί με την ινοσιτόλη - είναι ζωτικής σημασίας για την επισκευή του έλυτρου μυελίνης. Συνεργικά εργάζονται για να παράξουν φυσική λεκιθίνη στο σώμα.
Μαυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να βασίζεστε στη λεκιθίνη σόγιας.
(@episthmi σήμερα η λεκιθίνη σόγιας είναι 95% – 100% από Γ Τ σόγια)
Γενικώς, τα άτομα με αυτοάνοσες νόσους, πρέπει να μην τρώνε τα ασπράδια εξαιτίας μιας προβληματικής πρωτεϊνης στο ασπράδι που ονομάζεται «λυσοζύμη».
Συνήθως αυτή είναι ακίνδυνη, αλλά μπορεί να συνδεθεί με ορισμένες πρωτεΐνες που αναστέλλουν τη θρυψίνη, εμποδίζοντάς την να κάνει τη δουλειά της που είναι να αφομοιώνει τις πρωτεΐνες.
Μερικά από τα συστατικά της “λυσοζύμης” μπορεί να περάσουν μέσα από το έντερικό τοίχωμα και να επιδεινώσουν το κατεστραμμένο έντερο.
Η αβιδίνη, μία άλλη ουσία που βρίσκεται στα ασπράδια αυγών, μπλοκάρει μια από τις βιταμίνες Β που ονομάζεται Βιοτίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση των λιπαρών οξέων και την ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.
Ακόμα και όταν είναι καλά μαγειρεμένο το αυγό , η αβιδίνη συνεχίζει να αναστέλλει την απορρόφηση της Βιοτίνης κατά 30%.
Έτσι, πώς θα ξέρετε εάν είστε ευαίσθητοι στα ασπράδια αυγών;
Ένας τρόπος για να το μάθετε είναι να αποφύγετε τα αυγά για μια εβδομάδα και να τα προσθέστε μετά από μερικές εβδομάδες. Μπορούν να καταναλωθούν αν δεν υπάρξει αντίδραση σε αυτά.
Το ίδιο πράγμα μπορεί να δοκιμαστεί με τα στρυχνοειδή λαχανικά (ντομάτες, μελιτζάνες, πατάτες), το οποία μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις σε μερικούς ανθρώπους.
Αν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να πάρετε τη χολίνη σας από τους κρόκους αυγών, οι εναλλακτικές πηγές χολίνης είναι το βοδινό συκώτι (υψηλότερη πηγή), κοτόπουλο και γαλοπούλα, χτένια και γαρίδες, σολομός, λαχανίδες, σέσκουλο και κουνουπίδι. [5]
Θα βρείτε, επίσης, χολίνη στο σουσάμι και στο λιναρόσπορο.
Η Ινοσιτόλη βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα όσπρια (τα όσπρια δεν επιτρέπονται σε αυτή τη δίαιτα), ωστόσο μπορείτε να πάρετε ινοσιτόλη σε μεγάλες ποσότητες από γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, μανταρίνια, πεπόνι, βατόμουρα, αγκινάρες, μπάμιες, ακτινίδια, και νεκταρίνια.
Πώς αλλιώς μπορεί να αποκαταστήσετε τη μυελίνη και να αποτρέψετε την καταστροφή της;
Η «Ισορροπημένη διατροφή» είναι το κλειδί. Το έλυτρο της μυελίνης αποτελείται από περίπου 75 τοις εκατό λίπος και χοληστερόλη και το υπόλοιπο είναι πρωτεΐνη [6].
~ Κρίταμα πλούσια και σε Ω3 εκτός απο ιώδιο.
Το πρώτο δομικό στοιχείο είναι Ωμέγα-3, το οποίο μπορείτε να πάρετε από αγνά έλαια των ψαριών, τα άγρια ​​ψάρια και κρέατα από ζωα που τρέφονται με χόρτο.
Οργανικα κρέατα - που οι παραδοσιακές κοινωνίες πάντα έτρωγαν- συνιστώνται μία φορά την εβδομάδα για να πάρετε φυσικά τη κοβαλαμίνη ή Β12.Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα υγείας στο σημερινό κόσμο. Είναι επίσης γνωστή ως παλινδρόμηση οξέων ή νόσος πεπτικού έλκους. Το πρόβλημα αυτό περιλαμβάνει την άνοδο στομαχικών υγρών στο λαιμό, κάτι το οποίο μερικές φορές προκαλεί τόσο σοβαρό κάψιμο που πολλοί άνθρωποι το συγχέουν με καρδιακή προσβολή.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τείνουν επίσης να αντιμετωπίζουν και άλλες δυσάρεστες συνέπειες σε διαφορετικά μέρη του σώματός τους. Η αίσθηση του καψίματος και της οξύτητας σχεδόν πάντα προκαλεί διαταραχές ύπνου και ροχαλητό, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε άσθμα, δυσπεψία, δυσάρεστη αναπνοή, φλεγμονή του οισοφάγου, δημιουργία έλκους και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σε καρκίνο του οισοφάγου.

Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες προκειμένου να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τα συμπτώματά της. Θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, καθώς και την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, ραφιναρισμένων τροφίμων, καφεΐνης, οινοπνεύματος ή λίπους. Αντί αυτών, συνιστούμε να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης, ειδικά εκείνων που είναι πλούσια σε ίνες.

Αν παρουσιάζετε συχνά γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σας προκαλεί αρκετά από τα προαναφερθέντα προβλήματα, ίσως κάποια από τις παρακάτω σπιτικές θεραπείες μπορεί να συμβάλει στη μείωση ή στην πρόληψη της ενοχλητικής αίσθησης καψίματος και άλλων συμπτωμάτων.
Χυμός αλόης βέρα



Ο χυμός αλόης βέρα έχει πολλές ιδιότητες που ενισχύουν με πολλούς τρόπους την υγεία σας. Μία από τις ωφέλειές του είναι η αντιφλεγμονώδης δράση του, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Συνιστούμε την κατανάλωση τουλάχιστον μισού φλιτζανιού χυμού αλόης πριν από τα γεύματα. Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι ο συγκεκριμένος χυμός έχει υπακτική δράση.
Αγνό μηλόξυδο

Το αγνό μηλόξυδο είναι ακόμα μία δημοφιλής θεραπεία για την ανακούφιση από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Απλώς διαλύστε μία κουταλιά της σούπας αγνό μηλόξυδο σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό και πιείτε το μόλις εμφανιστεί το πρώτο σύμπτωμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Μαγειρική σόδα




Η μαγειρική σόδα είναι ένα πολύ οικονομικό συστατικό, που συνιστάται για τη ρύθμιση των επιπέδων του pH στο σώμα. Χάρη σε αυτή την ιδιότητα, αποτελεί επίσης εξαιρετική θεραπεία για την ανακούφιση από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Απλώς διαλύστε ένα κουταλάκι του τσαγιού μαγειρική σόδα σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό.
Γλυκόριζα

Η γλυκόριζα λειτουργεί ως προστατευτικό τζελ, επειδή δημιουργεί ένα στρώμα προστασίας στο στομάχι. Είναι εξαιρετική για τη μείωση και την πρόληψη των δυσάρεστων συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Συνιστούμε να την καταναλώνετε σε μορφή εγχύματος ή εκχυλίσματος.
Τζίντζερ


 Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ρίζα του τζίντζερ προστατεύει το στομάχι, επειδή μπλοκάρει τα οξέα και καταστέλλει το ελικοβακτήριο του πυλωρού (Helicobacter pylori). Μάλιστα, αυτό το φυσικό συστατικό μπορεί να είναι μέχρι και οχτώ φορές αποτελεσματικότερο από τη λανσοπραζόλη, ένα φάρμακο για την πρόληψη του έλκους. Για να καταπολεμήσετε τα προβλήματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, απλώς φτιάξτε ένα έγχυμα με ένα κουταλάκι του τσαγιού φρέσκο τζίντζερ και ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το στην άκρη για πέντε λεπτά και πίνετέ το πριν από κάθε γεύμα.
Γλουταμίνη
 Η γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει τις γαστρεντερικές βλάβες που προκαλεί το ελικοβακτήριο του πυλωρού. Αν και το σώμα την παράγει φυσικά, μπορείτε επίσης να την εξασφαλίσετε καταναλώνοντας τροφές όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι, αβγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και μερικά φρούτα και λαχανικά όπως ο μαϊντανός και το σπανάκι.
Άλλες σημαντικές συμβουλές για την καταπολέμηση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
 Εκτός από το να δοκιμάσετε μία από τις σπιτικές θεραπείες που προαναφέρθηκαν, είναι πολύ σημαντικό να δώσετε προσοχή σε μερικές σημαντικές συστάσεις για την καταπολέμηση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης:
Αφιερώνετε αρκετό χρόνο στο γεύμα σας για να τρώτε καλά και να μασάτε σωστά την τροφή σας, έτσι ώστε να μη δημιουργείται φλεγμονή ή πίεση στο στομάχι.
Το τελευταίο γεύμα της ημέρας θα πρέπει να είναι ελαφρύ, ενώ θα πρέπει να τρώτε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο.
Αποφεύγετε τις ερεθιστικές η όξινες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Όταν αρχίζετε να τρώτε, μην ξεκινάτε από τις τροφές που είναι πλούσιες σε άμυλο. Είναι καλύτερα να ξεκινάτε με τα λαχανικά ή το κρέας και να αφήνετε τις πατάτες ή το ψωμί για το τέλος.
Αν είστε παχύσαρκοι, είναι πολύ σημαντικό να αρχίσετε να αναζητάτε επιλογές αδυνατίσματος, επειδή πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η παχυσαρκία δυσκολεύει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα στο να παραμείνει κλειστός, με συνέπεια να προκαλείται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, επειδή ερεθίζουν το στομάχι και ευνοούν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
(@episthmi είναι αυτά που η ΕΕ απαγόρευσε λόγω της "νόσου των τρελλών αγελάδων").
Το βιολογικό συκώτι είναι ιδιαίτερα καλό για Β12. Το φυσικό ιώδιο από τα λαχανικά της θάλασσας, όχι μόνο βοηθά στην επισκευή της μυελίνης, αλλά βοηθά επίσης το συκώτι και τον εγκέφαλο να καθαρίσει τον υδράργυρο και τα άλλα βαρέα μέταλλα από το σώμα.
Η Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) βοηθάει για να πάρουν ενέργεια οι μύες, αλλά βοηθά επίσης στην επισκευή της μυελίνης. Τρώγοντας 3 φλιτζάνια χόρτα την ημέρα βοηθάτε στην παροχή βιταμινών στο σώμα του συμπλέγματος Β και φολλικό οξύ - βιταμίνες που βοηθούν τον εγκέφαλο από την συρρίκνωση.
 (Πράγματι, πολλοί άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει αυτή την διατροφή που χαρακτηρίζεται από καθαρό μυαλό και την απομάκρυνση του φαινομένου της «εγκεφαλικής θολούρας» που είχαν νωρίτερα).
Η Λεκιθίνη αποτελείται από φωσφορικό οξύ, χολίνη, λινολεϊκό οξύ, ινοσιτόλη και αρκετές βιταμίνες συμπλέγματος Β. Για να τη πάρετε από την τροφή, οι πηγές της είναι τα πορτοκάλια γκρέιπφρουτ,, μανταρίνια, σουσάμι και ηλιόσποροι.
Προσθέστε λίγο τριμμένο τζίντζερ για αντιοξειδωτικό και έχετε μια νόστιμη φρουτοσαλάτα.
Καθημερινά ζωμοί από κρέας και κόκκαλα (από ζωα χορτοφάγα), συνιστώνται επίσης.
Αργοβρασμένα οστά και κρέατα απελευθερώνουν μέταλλα, κολλαγόνο και γλυσίνη (ζελατίνη), τα οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός σας για να απορρίψει τα βαρέα μέταλλα,να επισκευάσει το κατεστραμμένο κολλαγόνο και βοηθούν στο σχηματισμό προστατευτικού φράγματος στην βλεννογόνο του εντέρου. Εχοντας καθημερινά ζωμούς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφευχθεί το σύνδρομο διαρροής του έντέρου, που θα μπορούσε να συμβάλλει στις αυτοάνοσες αντιδράσεις γενικά.
Τα αντιοξειδωτικά από τα μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς (κιτρινόριζα) είναι μέρος της πληθώρας μελετών σε ανθρώπους και ζώα που δείχνουν ότι η κουρκουμίνη συστατικό του κουρκουμά βοηθά στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης. [8]
Πόση κουρκουμίνη θα μπορούσε να λειτουργήσει για την πρόληψη της απομυελοποίησης παραμένει ασαφές, αλλά οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt πιστεύουν ότι μπορεί να διακόπτει την παραγωγή της IL-12, μιας πρωτεΐνης που παίζει βασικό ρόλο στην καταστροφή της μυελίνης των νευρικών ειδικού αντιγόνου Th1 κύτταρων , σηματοδοτώντας την ανάπτυξη, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία στη συνέχεια ξεκινούν μια επίθεση στο έλυτρο μυελίνης. [9]
Ένας άλλος τρόπος για την αποκατάσταση της χαμένης μυελίνης είναι να υποβάλουμε τους μύες στο «στρες» της καθημερινής άσκησης - περισσότερα για αυτό αργότερα.
Η χρήση των λιπών και ελαίων στη σκλήρυνση κατά πλάκας
Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες ΣΚΠ που προτείνουν τη δραστική μείωση κορεσμένων λιπών, η Wahls λέει ότι τα υγιή λίπη - από το μουρουνέλαιο και το σολομό και έλαια από, καρύδια, σπόρους τσία, ghee βούτυρο από χορτοφάγα ζώα ελευθέρας βοσκής, , έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και έλαια καρύδας και ... ακόμη και λαρδί ... είναι μια χαρά.
(@episthmi Αποφύγετε τις μαργαρίνες και οτιδήποτε έχει σχέση με υδρογωνομένα έλαια)
Το Ghee , ή εξευγενισμένο βούτυρο, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί οι πρωτεΐνες του γάλακτος, έτσι στην ουσία έχει χαρακτηριστεί ως ‘ λίπος ‘και όχι ως γαλακτοκομικό.
Εδώ ένα βίντεο για το πώς παρασκευάζεται
http://www.youtube.com/watch?v=wkZgIN4cZYc&noredirect=1
Λάβετε υπόψη σας ότι χρειάζεστε ίχνη χαλκού για να ενεργοποιήσετε αυτά τα υγιή λίπη, έτσι ώστε να μπορούν να πάνε να εργαστούν για την επισκευή της μυελίνης. Στις πηγές χαλκού περιλαμβάνονται η ρίγανη και το θυμάρι, οι σπόροι κολοκύθας και το σουσάμι.
Το μουρουνέλαιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D .
(@episthmi Ο ΗΛΙΟΣ)
μια βιταμίνη λιποδιαλυτή η οποία διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο, όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και στη θεραπεία της απομυελίνωσης σε ασθενείς με ΣΚΠ.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of the American Medical Association το 2006 διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο της απομυελίνωσης.
Πόσο βιταμίνης D3; Η Wahls πιστεύει ότι η βιταμίνη D πρέπει να είναι πάνω από 50 ng / ml, αλλά κάτω από 100 ng / ml για να ληφθούν τα καλύτερα οφέλη - μειωμένος κινδύνος για αυτοάνοση ασθένεια, καρκίνος, καρδιαγγειακές ασθένειες και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πώς μπορείτε να γνωρίζετε πόσο θα πρέπει να πάρετε;
Κάντε ένα τεστ βιταμίνης D κάθε 1 με 3 μήνες και παίρνετε 4.000 IU βιταμίνης D3 ημερησίως ή περισσότερο, αν χρειαστεί.
Σε επίπεδα πάνω από 150 ng/ml, υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος υπερβολικής ασβεστίου στο αίμα, παραισθήσεις, ψύχωση, και βλάβη στα νεφρά.
Είναι ενδιαφέρον ότι η συγκέντρωση του ωμέγα-9 ελαϊκού οξέος (ένα είδος υγιούς μονοακόρεστου ελαίου που βρίσκεται στο ελαιόλαδο και στο αβοκάντο), είναι χαμηλότερο στη μυελίνη των ατόμων με ΣΚΠ. Το ελαϊκό οξύ προωθεί την παραγωγή των αντιοξειδωτικών στο σώμα και επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου της καρδιάς. Το ελαϊκό οξύ χρησιμοποιείται επίσης για τη διαμόρφωση του `ελαίου του Lorenzo’ s ‘ το οποίο βοηθά τους ασθενείς με αδρενολευκοδυστροφία – άλλη μία απομυελινωτική νόσο.
Δημιουργία νέων νευρώνων και συνάψεων και περισσότερη Ενέργεια
Με την καλή λειτουργία των μιτοχόνδριων , η Δρ Wahls ήλπίζε ότι το σώμα της θα πάρει τη μέγιστη ενέργεια από τη γλυκόζη, που αποτελεί βασικό παράγοντα για τη μείωση ή την εξάλειψη της κόπωσης τόσο κοινή στη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Με περισσότερη ενέργεια θα μπορούσε να ασκηθεί και να κάνει περισσότερα.
Η υψηλή σε αντιοξειδωτικά δίαιτα της Wahl δεν θα αυξήσει μόνο την προστασία των νευρώνων, αλλά αυξάνει την παραγωγή των νευροτροφικών παραγόντων. - μια οικογένεια πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη και την ωρίμανση των νέων νευρώνων και συνάψεων [7]
Η συνεργιστική προσέγγιση: Χτυπώντας την ΣΚΠ με πολλά πράγματα ταυτόχρονα
Καθιερώνοτας την εντατική καθημερινή διατροφή της , η Δρ Wahls συνέχισε να ερευνά τα συμπληρώματα που μπορεί να βοηθήσουν και να θρέψουν τα μιτοχόνδρια.
Τα συμπληρώματα, επισημαίνει, μπορεί να είναι χρήσιμα, σε θρεπτικά συστατικά αλλά η διατροφή πρέπει πάντα να είναι σε πρώτη βάση. Υπάρχει σοφία σε αυτό – τα λαμπρά χρωματισμένα λαχανικά και τα μούρα μπορεί να περιέχουν ευεργετικές συμπαράγοντες ενώσεις που δεν περιλαμβάνονται στα συμπληρώματα που οι επιστήμονες μπορεί να μην έχουν ανακαλύψει ακόμα ή να αναφερθούν σε αυτά μετά από χρόνια, ακόμα κι αν τα ψάχνουν για καιρό.
Σήμερα η Δρ Wahls χρησιμοποιεί
200 mg του συμπλέγματος Β,
200 mg συνένζυμο Q 10,
1 g του άλφα λιποϊκού οξέος,
600 mg ακετυλο L Καρνιτίνης,
120 mg του Τζινγκο μπιλόμπα,
2 g Ν Aκετυλο Κυστεΐνης,
2 γρ Ταυρίνης,
2 γρ της γλουταθειόνης,
200 mg ρεσβερατρόλης, και αρκετό οροτικό λίθιο για να δώσει
13 mg στοιχειακού λιθίου, σε καθημερινή βάση.
Βάζοντας τα όλα μαζί
Μέχρι το Δεκέμβριο του 2007, είχε συνδυάσει την εντατική κατευθυνόμενη διατροφή με ένα πρόγραμμα προοδευτικής άσκησης, ηλεκτρο-διέγερσης των μυών [10], και καθημερινής άσκησης.
Η καθημερινή άσκηση, ακόμη και για εκείνους που δεν μπορούν να περπατήσουν, είναι εξαιρετική, διότι οποιαδήποτε «πίεση» στο μυες προκαλεί τον οργανισμό να παράγει νέα μυελίνη και βοηθάει στην ανάπτυξη νέων νευρολογικών μονοπατιών. Η άσκηση οδηγεί επίσης σε μειωμένη παραγωγή των φλεγμονωδών πρωτεϊνών.
Διάφορα πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι η άσκηση αυξάνει τις «νευροτροφίνες» , μία οικογένεια πρωτεϊνών που επάγουν την επιβίωση, την ανάπτυξη και τη λειτουργία των νευρώνων.
Τα αποτελέσματα εξέπληξαν το γιατρό της, την οικογένειά της, ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό της.
Μέσα σε ένα χρόνο, ήταν σε θέση να περπατήσει μέσα στο νοσοκομείο χωρίς μπαστούνι και ακόμα να ολοκληρώσει μια περιοδεία18-μιλίων με ποδήλατο. Αντί να εξαρτάται από τους άλλους, η Wahls ανέκτησε την ικανότητα να πηγαίνει στην εργασία της με το ποδήλατο , και να κάνει γύρους περπατώντας, χωρίς την ανάγκη του μπαστουνιού ή της αναπηρικής καρέκλας.
Πετώντας την αναπηρική καρέκλα και βοηθώντας τους άλλους
Ευγνώμων που είχε ξαναβρεί την ενέργεια της πίσω, η Δρ Wahls πέρασε τα τελευταία τρία χρόνια στην έρευνα, σε διαλέξεις και μιλώντας για το ταξίδι της προς την ευεξία και μοιράζοντας τις εμπειρίες της με τους άλλους στο πως μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους με την εντατική κατευθυνόμενη διατροφή.
Η Δρ Wahls τώρα έχει αρκετή ενέργεια για να αρχίσει να ασχολείται με τις υποτροφίες για την έρευνα και πάλι. Έχει δημιουργήσει μια διεπιστημονική ομάδα για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών με τη χρήση της εντατικής, κατευθυνόμενης διατροφής και της νευρομυϊκής ηλεκτρικής διέγερσης για την καταπολέμηση της προχωρημένης νόσου του Parkinson και τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας προοδευτικής σκλήρυνσης κατά πλάκας
. Αυτή τη φορά διεξάγει μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή παρέμβασης για τη διατροφή και την νευρομυϊκή ηλεκτρική διέγερση και την δευτερογενή προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση. Μπορείτε να διαβάσετε για αυτό εδώ:
http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01381354?term=wahls+sclerosis&rank=1
 ~ Γλυστρίδα κοινώς αντράκλα
Αλλο ενα φυτό πλούσιο σε Ω3
Για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και τα κονδύλια για την έρευνα και το μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα της, η Δρ Wahls έχει καταγράψει πολλές από τις δημόσιες διαλέξεις της. Πενήντα τοις εκατό των κερδών από τις πωλήσεις των διαλέξεων της σε DVDs και CD ήχου χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της κλινικής διατροφής στον τομέα της διατροφής, μασάζ, άσκησης, και νευρομυϊκής διέγερσης. Αυτοί οι πόροι είναι διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα της Δρ Wahl:
 http://www.mindingmymitochondria.com /
Εν τω μεταξύ, εδώ είναι μερικές φράσεις από την Δρ Wahls:
"Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για την αποκατάσταση της υγείας μας, χωρίς να χρειαζόμαστε ένα γιατρό. Εδώ είναι δέκα προτάσεις για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε να εξαπλωθεί .
1. Διαδίδοντας το βιβλίο. “Φροντίζοντας τα μιτοχόνδρια μου” στο Facebook και το Twitter.
2. Πείτε το στους φίλους σας ότι έχετε διαβάσει αυτό το υπέροχο βιβλίο που άλλαξε τη ζωή σας.
3. Πείτε τους συναδέλφους σας, ότι ο λόγος που έχετε τόσο πολύ περισσότερη ενέργεια οφείλεται στο “Φροντίζοντας τα μιτοχόνδρια μου”.
4. Ενημερώστε την οικογένειά σας ότι το ”Φροντίζοντας τα μιτοχόνδρια μου” αλλάζει τη ζωή σας και τις δικές τους .
5. Γράψτε μια κριτική για το Amazon. Είναι εύκολο. Ακριβώς μια παράγραφο, γραμμένη μέσα από την καρδιά σας, θα είναι μια χαρά.
6. Γράψτε μια κριτική για την τοπική εφημερίδα σας. Ή μια επιστολή προς τον εκδότη.
7. Αγοράστε το βιβλίο για ένα φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σας, των οποίων η υγεία θα θέλατε να δείτε να βελτιώνετε.
8. Πάρτε μια συνέντευξη από την Δρ Wahls για το τοπικό ενημερωτικό δελτίο σας, ή κλαμπ.
9. Ακολουθήστε τις υποδείξεις της Δρ Wahls που έχει στο “Φροντίζοντας τα μιτοχόνδρια μου”. Καθώς θα γίνεστε πιο υγιής, πιο ζωντανή , οι άλλοι θα ρωτήσουν ποιο είναι το μυστικό σας.
10. Όταν οι άλλοι σας ρωτήσουν τι σας έκανε να φαίνεστε 6 μήνες νεότεροι από ό, τι την τελευταία φορά που σας είδαν, να τους πείτε τον λόγο . Αυτό οφείλεται στο ότι τα μιτοχόνδρια σας είναι υγιή και πάλι, χάρη στο “Φροντίζοντας τα μιτοχόνδρια μου”.
[1] Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια, εκφυλιστική ασθένεια των νεύρων του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, που προκαλείται μέσω μιας διαδικασίας της απομυέλινωσης.
Η μυελίνη είναι το μονωτικό, μια κέρινη ουσία γύρω από τα νεύρα στο κεντρικό νευρικό σας σύστημα. Όταν η μυελίνη καταστρέφεται από μια αυτοάνοση ασθένεια ή μέσω μιας αυτο-καταστροφικής διαδικασίας στο σώμα σας, η λειτουργία αυτών των νεύρων χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς συμπτωμάτων, όπως τα εξής: μυϊκή αδυναμία, έλλειψη ισορροπίας, ή απώλεια συντονισμού, αστιγματισμό, απώλεια της όρασης , και μυϊκού τρόμου.
[2] Η Δρ Wahls είναι μια κλινική καθηγήτρια της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του κολλεγίου του Carver της Ιατρικής, όπου διδάσκει Εσωτερική Ιατρική . Έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 επιστημονικές περιλήψεις, και διεξάγει επί του παρόντος κλινικές δοκιμές για το πώς μια θρεπτική ουσία υψηλής διατροφικής αξίας μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή των συμπτωμάτων της ΣΚΠ.
[3] Η έρευνα έχει δείξει ότι θραύσματα από ξένες πρωτεΐνες (δηλαδή, από μολυσματικούς παράγοντες και τροφιμα) μπορούν να ενεργοποιήσουν την μυελίνη- τα ευαίσθητα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω από διασταυρούμενες αντιδράσεις.
Πολλές νέες ξένες πρωτεΐνες εισήχθησαν στο ανθρώπινο περιβάλλον από τη γεωργική επανάσταση, 10.000 έως 5000 χρόνια πριν.
Ορισμένες νέες πρωτεΐνες έχουν περάσει μέσα στον άνθρωπο από τα οικόσιτα ζώα (π.χ. ιός Epstein Barr) και από εντελώς νέα είδη διατροφής, όπως τα γαλακτοκομικά, δημητριακά και τα όσπρια. Οι άνθρωποι βρίσκονται εδώ πολύ περισσότερο από 5.000 χρόνια, και η χλωρίδα του εντέρου μας δεν έχει εξελιχθεί αρκετά ώστε να ξέρει τι να κάνει με μερικά από αυτά τα δημητριακά και τα όσπρια.
[4] Ο ρόλος των λεκτινών και των οσπρίων στη σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ενδιαφέρων. Σύμφωνα με την Dr Loren Cordain PhD, μια κορυφαία ερευνήτρια στη διατροφή, οι λεκτίνες από τα όσπρια, τα δημητριακά, τις ντομάτες μπορεί να εμπλέκονται στην ενεργοποίηση της μυελίνης των Τ κύτταρων.
Είναι από καιρό γνωστό ότι πρωτεϊνικά θραύσματα που προέρχονται από διάφορα τρόφιμα, όπως το γάλα και από τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να ενεργοποιήσουν την μυελίνη-των Τ κυττάρων μέσω μοριακού μιμητισμού.
Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει «διαρρέον έντερο», οι διάφορες λεκτίνες θα προσκολλώνται ακόμη και διάφορα θραύσματα πρωτείνης μεταφέρονται διαμέσου του εντερικού φραγμού.
Με αυτόν τον τρόπο δρουν σαν «Δούρειος Ίππος», φέρνοντας τον «εχθρό» διαπερνώντας την προστασία του εντερικού τοιχώματος. Ο Επιδερμικός αυξητικός παράγοντας ανακαλύφθηκε από τον Stanley Cohen του Πανεπιστημίου Vanderbilt, μαζί με Ρίτα Λεβί-Μονταλτσίνι. Και οι δύο έλαβαν το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1986.
[5] See: World’s Healthiest Foods: choline.
http://whfoods.org/genpage.php?tname=nutrient&dbid=50
[6]Schmidt, Michael A, PhD., Brain Building Nutrition:
How dietary fats and oils affect mental, physical, and emotional Intelligence. Frog Books, Colorado,December2
[7] Στον εγκέφαλο αυτοί οι παράγοντες είναι σημαντικοί για την εκμάθηση ,τη μακροπρόθεσμη μνήμη, καθώς και την αναγέννηση και την ανάπτυξη των νεύρων.
Μελέτες δείχνουν ότι αυτοί οι εγκεφαλικοί παράγοντες παίζουν ένα προστατευτικό ρόλο έναντι της τοξικότητας της βήτα αμυλοειδούς - ένα είδος πλάκας που φαίνεται να συσσωρεύεται στον εγκέφαλο καθώς γερνάμε
.[8] Natarajan C, Φωτεινό JJ. Η κουρκουμίνη αναστέλλει πειραματικά την αλλεργική εγκεφαλομυελίτιδα με αποκλεισμό της ενεργοποίησης της IL-12 μέσω της Janus kinase-STAT pathway σε Τ λεμφοκύτταρα. J Immunol 2002; 168; 6506-6513.
Διαθέσιμο στο:
http://www.jimmunol.org/content/168/12/6506.full.pdf
Ερευνητές έδωσαν ενέσεις των 50 - και 100-μικρογραμμάρια κουρκουμίνη, τρεις φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 30 ημερών, σε μια ομάδα ποντικών που εκτρέφονταν για την ανάπτυξη της πειραματικής μορφής ΣΚΠ γνωστή ως ΕΑΕ, και στη συνέχεια παρακολούθησαν τα ποντίκια για ενδείξεις ανάπτυξης MS-σαν νευρολογική δυσλειτουργία.
Μέχρι την 15η ημέρα , οι ποντικοί που δεν έλαβαν κουρκουμίνη ανέπτυξαν ΕΑΕ( Experimental Allergic Encephalomyelitis), σε τέτοιο βαθμό ώστε να αναπτυχθεί πλήρης παράλυση και των δύο οπίσθιων άκρων.
Αντίθετα, οι ποντικοί με τα 50-μικρογραμμαρία δόσης της κουρκουμίνης έδειξαν μόνο ελάσσονα συμπτώματα, όπως μια προσωρινά άκαμπτη ουρά.
Ποντίκια, με τη δόση των 100-μικρογραμμαρίων τα πήγαν καλύτερα από όλα. Εμφανίστηκαν εντελώς ανεπηρέαστα στη διάρκεια των 30 ημερών της μελέτης.
[9] Natarajan C, Φωτεινό JJ. Πολλαπλασιαστή περοξυσώματος ενεργοποιημένου υποδοχέα-γάμμα αγωνιστές αναστέλλουν πειραματική αλλεργική εγκεφαλομυελίτιδα με αποκλεισμό της IL-12 στην παραγωγή, η IL-12 σηματοδότηση και Th1 διαφοροποίηση. Γονίδια Immun2002? 3 (2) :59-70. 2003. Διαθέσιμο στο: Natarajan C, Φωτεινό JJ. Γονίδια Immun. 2002 Απρίλιος? 3 (2) :59-70J Immunol. 15 Ιουνίου 2002? 168 (12) :6506-13. J Immunol. 15 Ιουνίου 2002? 168 (12) :6506-13
 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11960303 .
.[10] Νευρομυϊκή Ηλεκτρική διέγερση περιλαμβάνει την εφαρμογή ηλεκτροδίων και ηλεκτρική τάση σε διάφορες ομάδες μυών πάνω από το σώμα με στόχο την ενίσχυση των μυών. Η τεχνική ήταν πρωτοπόρος στη Σοβιετική Ένωση για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και ακόμα χρησιμοποιείται από αθλητές, ειδικά για την επούλωση μυϊκής βλάβης. Σήμερα φορητά μηχανήματα NEMS είναι διαθέσιμα και είναι μια θεραπεία στο πλαίσιο του «κάντο μόνος σου».006.










***  Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΣΟΥ
 
~  Ξέρετε ότι τα πόδια μας καθρεπτίζουν την οργανική και ψυχική μας υγεία, καταγράφοντας σε αυτά όσα μας συμβαίνουν. Έχουν όμως να μας πούνε πράγματα για τον χαρακτήρα μας και τις ικανότητες μας. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες πληροφορίες μπορείτε να βγάλετε διαβάζοντας τα. Σίγουρα θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε στη ζωή σας. Γιατί όχι ακόμη και να φροντίσετε την υγεία σας και των δικών σας ανθρώπων.
Το πέλμα χωρίζεται σε 5 οριζόντιες ζώνες και απεικονίζει το σώμα από το κεφάλι ως και την λεκάνη.
1η Ζώνη: το κεφάλι που το αντιπροσωπεύουν τα δάκτυλα (Λογική)
2η Ζώνη: το ροζ μαξιλαράκι κάτω ακριβώς από αυτά που το αντιπροσωπεύουν, ο θώρακας (Συναισθήματα)
3η Ζώνη: η άνω κοιλία, το πρώτο μισό της καμάρας (Πράξεις & Δημιουργικότητα)
4η Ζώνη: η κάτω κοιλιά, το δεύτερο μισό της καμάρας (Επικοινωνία) 5η Ζώνη: η φτέρνα (Ασφάλεια)
Το δεξί πόδι αντιπροσωπεύει το παρελθόν και την αρσενική μας πλευρά. Δηλαδή, τον ορθολογισμό, την αποφαστικότητα, την πρωτοβουλία, την ανάληψη ευθυνών, την επιθετικότητα και ότι άλλο μπορεί να σημαίνει για μας αρσενικό.
Το αριστερό πόδι αντιπροσωπεύει το παρόν και την θηλυκή μας πλευρά. Δηλαδή, την διαίσθηση, την ευαισθησία, την ευελιξία, την υποχωρητικότητα, την ανάλυση και ότι άλλο εμείς συνδέουμε με τη θηλυκότητα. Αν εμφανίζονται προβλήματα υγείας κυρίως δεξιά τότε υπάρχουν μπλοκαρίσματα που αφορούν το παρελθόν ή την αρσενική μας πλευρά. Αν εμφανίζονται προβλήματα κυρίως αριστερά, αφορούν τον παρόν και την θηλυκή μας πλευρά.
ΤΑ ΝΥΧΙΑ
Αν εισχωρούν στη σάρκα σημαίνει ανάγκη για προστασία.
Αν αυτό συμβαίνει στο μεγάλο δάκτυλο, υποδηλώνει ανάγκη προστασίας του τρόπου σκέψης και μερικές φορές ακόμα και ισχυρογνωμοσύνη.
Στα άλλα είναι σχετικά με την ερμηνεία τους.
ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ
Οταν τα δάκτυλα είναι προς τα πάνω: Άνθρωπος δραστήριος και ευέξαπτος. Αν πάλι τα δάκτυλα είναι γυρισμένα προς τα κάτω, τότε υπάρχει φόβος των ευθυνών ή φόβος της αποτυχίας.
Όταν τα δάκτυλα έχουν μεγάλα κενά μεταξύ τους, τότε ο άνθρωπος αυτός έχει ανοιχτό μυαλό και έμπνευση. Όσο πιο μακριά και λεπτά δάκτυλα έχει τόσο πιο δημιουργικός και ευφάνταστος είναι. Τα δάκτυλα αυτά ανήκουν, συνήθως, σε καλλιτέχνες. Αντίθετα, α πρακτικοί άνθρωποι έχουν κοντά και χοντρά δάκτυλα. Τα φαρδιά τετράγωνα δάκτυλα δείχνουν άνθρωπο πιο ευέλικτο και διπλωμάτη από κάποιον με μυτερά δάκτυλα που έχουν όσοι πάνε
κατ’ ευθείαν στο θέμα τους χωρίς πολλές περιστροφές.
ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΟ
Αντιπροσωπεύει την σκέψη και την λογική. Το δεξί μεγάλο δάκτυλο δείχνει τον τρόπο σκέψης στο παρελθόν και το αριστερό, τον τρόπο που σκεπτόμαστε τώρα. Ένα κυρίαρχο μεγάλο δάκτυλο, δείχνει έναν άνθρωπο που κινείται πάντα βάσει της λογικής. Αν υπάρχει κότσι και το δάκτυλο τείνει να κρυφτεί από το δεύτερο, τότε υποχωρούμε στις απόψεις μας προκειμένου να γίνουμε αποδεκτοί.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΑΚΤΥΛΟ
Ένα δεύτερο δάκτυλο μακρύτερο από τα άλλα δείχνει άνθρωπο ιδιαίτερα συναισθηματικό και παρορμητικό. Κάνει πάντα ότι λέει η καρδιά του. Επίσης, μπορεί να υποδεικνύει έναν άνθρωπο εύθικτο γιατί πληγώνεται εύκολα.
ΤΡΙΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ
Το δάκτυλο την δράσης, των δραστηριοτήτων και της ενστικτώδους επιβίωσης, επειδή σχετίζεται με την καριέρα. Ένα μακρύ τρίτο δάκτυλο δείχνει ότι θα γινόταν θαυμάσιος ελεύθερος επαγγελματίας ενώ αντίθετα με εξαιρετικά κοντό, καλά θα ήτανε να προσανατολιστεί σε μια εξαρτημένη εργασία.
Και όπως λένε, υπάρχουν τρία είδη ανθρώπων:
Αυτοί που δημιουργούν ευκαιρίες. Αυτοί που παρακολουθούν τις ευκαιρίες. Και αυτοί που αναρωτιούνται. Ποιες ευκαιρίες;
ΤΕΤΑΡΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ
Το δάκτυλο της επικοινωνίας. Όσο πιο μακρύ και ίσιο τόσο μεγαλύτερη η ευκολία του ατόμου να φτιάχνει γέφυρες επικοινωνίας, με τους άλλους. Στρίβει προς τα μέσα ή κρύβεται κάτω από το τρίτο δάκτυλο: ντροπαλός, δυσκολεύεται να εκφραστεί.
ΠΕΜΠΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ
Το πέμπτο δάκτυλο εκφράζει την ασφάλεια σε σχέση με την οικογένεια. Η ασφάλεια προσφέρει ένα ισχυρό θεμέλιο για την πρόοδο, την ευελιξία και την ανεξαρτησία. Κρυμμένο κάτω από το τέταρτο: αυτός που υποχωρεί στις κοινωνικές και οικογενειακές πιέσεις. Επηρεάζεται εύκολα από την οικογένεια.
ΚΑΛΟΙ
Όταν οι κάλοι δεν οφείλονται σε σκληρά παπούτσια αλλά κάποτε εμφανίζονται ξαφνικά και ενώ φοράτε τα βιολογικά καθημερινά σας παπούτσια, τότε αυτοί έχουν κάτι να πουν για την υγεία σας και όχι μόνο.
Τα πόδια μας είναι χάρτες της προσωπικότητας μας και αλλάζουν σύμφωνα με αυτά που βιώνουμε. Να φροντίζουμε και να αγαπάμε τα πόδια μας και να προσέχουμε «να νιώθουν» άνετα στα παπούτσια γιατί στο κάτω κάτω της γραφής πάνω τους στηρίζουμε τα βήματα μας στην ζωή. Γι’ αυτό πρέπει να τα φροντίζουμε και να ακούμε τι μας λένε.
Ρεφλεξολογία: Φυσική αφάρμακος αγωγή για καλύτερη υγεία
 Προέλευση και εξέλιξη της Ρεφλεξολογίας
Όπως μαρτυρούν αρχαιοελληνικά αγγεία, αιγυπτιακά ιερογλυφικά και κινεζικά χειρόγραφα, η Ρεφλεξολογία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται εδώ και 4.500 χρόνια περίπου. Έγινε γνωστή στη Δύση στις αρχές της δεκαετίας του ’20 από τον Αμερικανό χειρουργό Φιτζέραλντ, και από τότε, η εξέλιξη και η αποδοχή της είναι ραγδαίες.
Ενδεικτικά, στη Δανία το 10% του πληθυσμού δέχεται ρεφλεξολογία από 3.000 ειδικούς, ενώ στη Μ .Βρετανία η ρεφλεξολογία ασκείται επίσημα σε πολλά νοσοκομειακά ιδρύματα. Στην Ελλάδα, το 2006 ολοκληρώθηκε ένα διετές ερευνητικό πρόγραμμα εφαρμογής τής ρεφλεξολογίας σε καρδιοπαθείς, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Τέλος στην Κίνα, όπου σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία υπάρχουν 5 εκατομμύρια ρεφλεξολόγοι, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, εκατοντάδες αθλητές δέχτηκαν αγωγές ρεφλεξολογίας μέσα στο Ολυμπιακό χωριό.
Τοιχογραφία μέσα σε τάφο στην Αιγυπτιακή Σαχάρα που χρονολογείται από το 2.330 π. Χ.
Ορισμός της Ρεφλεξολογίας
 Η Ρεφλεξολογία είναι μία φυσική αφάρμακος αγωγή η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας του ανθρώπου. Επιδιώκει να ανακουφίσει τον σωματικό πόνο, να αναζωογονήσει τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και να προσφέρει συναισθηματική ευεξία.
Σκοπός της Ρεφλεξολογίας είναι να κινητοποιήσει και να ενδυναμώσει τις αμυντικές ικανότητες του ανθρώπου, καθώς, το παρατεταμένο άγχος, η συσσώρευση τοξινών και η συναισθηματική ένταση, εξασθενούν την άμυνα του οργανισμού.
Η Ρεφλεξολογία ισχυροποιεί το φαρμακείο του σώματος και ενεργοποιεί τις «ανεξάντλητες και θαυματουργές δυνάμεις αυτοίασης», την ύπαρξη των οποίων πρώτος διαπίστωσε ο Ιπποκράτης.
Τρόπος δράσης της Ρεφλεξολογίας
Η Ρεφλεξολογία εφαρμόζεται στο πέλμα και στη ράχη των κάτω άκρων, όπου σύμφωνα με την θεωρία της ρεφλεξολογίας υπάρχουν τα ονομαζόμενα «αντανακλαστικά σημεία».
Τα αντανακλαστικά σημεία, είναι σημεία ή περιοχές, που όταν πιεσθούν ή μαλαχθούν με ειδικό τρόπο, προκαλούν ένα αντανακλαστικό ερέθισμα (ακούσια αντίδραση), σε αντίστοιχο όργανο, αδένα ή περιοχή του σώματος.
Ο μηχανισμός των αντανακλαστικών ερεθισμάτων συνδέεται άμεσα με την παρουσία των 7.200 νευρικών απολήξεων που έχουν εντοπισθεί έως σήμερα στο πέλμα των ποδιών.
Η Ρεφλεξολογία επομένως, προκαλεί μία φυσική και αφάρμακο επίδραση στο νευρικό σύστημα, το οποίο με την σειρά του επηρεάζει το ενδοκρινολογικό, το μυοσκελετικό, καθώς και τα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού.
Ρεφλεξολογικοί χειρισμοί κατά την αγωγή ρεφλεξολογίας
Πού ωφελεί η Ρεφλεξολογία
Η Ρεφλεξολογία έχει επιτυχή αποτελέσματα στην υποχώρηση των συμπτωμάτων, στην διόρθωση των δυσλειτουργιών και στην ανακούφιση του πόνου.
Συχνότερα προβλήματα υγείας στα οποία βοηθά η Ρεφλεξολογία είναι:
Πονοκέφαλος, ημικρανία, ζάλη, ίλιγγος. Δύσπνοια, ιγμορίτιδα, καταρροή. Πόνος στον αυχένα. Πόνοι αρθρώσεων χεριών και ποδιών. Πόνος στη μέση, λουμπάγκο. Ισχιαλγία, πόνος στα γόνατα, «κάψιμο» στις γάμπες. Δυσκοιλιότητα, κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσπεψία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Πόνοι περιόδου, ακανόνιστος «κύκλος» PMS(προ της εμμήνου ρύσεως σύνδρομο).Ελλιπής ή διαταραγμένος ύπνος. Εξασθένηση σωματικών δυνάμεων, εύκολη κόπωση. Χαμηλός ρυθμός μεταβολισμού (μειωμένες καύσεις).Αίσθημα «κακής διάθεσης». Aγχος .
Αξίζει να τονισθεί ότι, πέραν των επιμέρους προβλημάτων υγείας, η Ρεφλεξολογία συνεισφέρει πάντα:
Στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, πράγμα που συνεπάγεται, την καλύτερη θρέψη του οργανισμού και την ευκολότερη αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού.
Στον καλύτερης ποιότητας ύπνο.
Στην αύξηση της βιολογικής αντοχής και της νοητικής διαύγειας, καθώς παρέχει σημαντική ανακούφιση από το άγχος, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να ανταπεξέρχεται ευκολότερα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Στην «θωράκιση» του αμυντικού του συστήματος του ανθρώπου και επομένως βοηθά, τόσο στην πρόληψη προβλημάτων υγείας, όσο και στην γρηγορότερη ανάρρωση από αυτά.
Συνολικά, η φροντίδα που προσφέρει η Ρεφλεξολογία, αποσκοπεί στη γενική καλυτέρευση της υγείας του ανθρώπου, επιδιώκοντας τη σωματική και ψυχική ευεξία του.
Παρενέργειες-Θεραπευτική αντίδραση
Στη Ρεφλεξολογία δεν υφίσταται η έννοια της «παρενέργειας». Η αγωγή ρεφλεξολογίας είναι απόλυτα ασφαλής, όταν ασκείται από σωστά εκπαιδευμένο ρεφλεξολόγο. Συχνά όμως, όταν ο άνθρωπος δέχεται για πρώτη φορά αγωγή ρεφλεξολογίας, μπορεί να ακολουθήσει μία κατάσταση που ονομάζεται «θεραπευτική αντίδραση».
Η θεραπευτική αντίδραση, οφείλεται στην «απότομη» προσπάθεια του οργανισμού -και του εαυτού γενικότερα-,να απαλλαγεί από το «φορτίο» της συσσωρευμένης κούρασης, της έντασης και των τοξινών. Η θεραπευτική αντίδραση γίνεται αντιληπτή από τον άνθρωπο και αυτά που συνήθως παρουσιάζει, είναι ελαφρύς πονοκέφαλος, διαφοροποίηση στην λειτουργία του εντέρου καθώς και μυϊκός πόνος παρόμοιος με αυτόν που ακολουθεί μετά από έντονη άσκηση σε γυμναστήριο.
Η θεραπευτική αντίδραση είναι απόλυτα ασφαλής, μικρής διάρκειας και καθώς αποτελεί μια ενδογενή αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού, ερμηνεύεται ως ένας θετικός δείκτης σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση του θεραπευόμενου στην ρεφλεξολογία.
Ρεφλεξολογία και επιστημονική έρευνα
 Τα ευεργετικά οφέλη της ρεφλεξολογίας έχουν πιστοποιηθεί από πλήθος καταγεγραμμένων μαρτυριών ανθρώπων που έχουν δεχτεί αγωγή ρεφλεξολογίας. Η αποτελεσματικότητα της ρεφλεξολογίας όμως, διαπιστώνεται πλέον και από την επιστημονική έρευνα.
Εδώ και 15 χρόνια περίπου, αποτελέσματα ερευνών και κλινικών μελετών, ανακοινώνονται σε διεθνή συνέδρια ρεφλεξολογίας και δημοσιεύονται όχι μόνον σε έγκυρα περιοδικά ρεφλεξολογίας (Reflexions, The FDZ Journal κ.α.), αλλά και σε εξειδικευμένα ιατρικά περιοδικά διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων (Obstetrics and Gynecology, British Medical Journal, American Geriatric Society κ.α. ).
Αξίζει να τονισθεί ότι, η επιστημονική έρευνα στην Ρεφλεξολογία, ακολουθεί την ίδια ακριβώς κλινική διαδικασία (απλά τυφλό και διπλά τυφλό δείγμα), που ακολουθείται στις κλινικές και φαρμακολογικές μελέτες της Κλασσικής Ιατρικής.
Η έρευνα στην Ρεφλεξολογία, παγκοσμίως, κυρίως όμως στην Κίνα, στην Δανία και στην Μ. Βρετανία, -παρά την δυσκολία εύρεσης οικονομικών πόρων για την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, συνεχώς εξελίσσεται, δίνοντας νέα εντυπωσιακά ευρήματα.

***   ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ

Τι είναι το κολλαγόνο?  '
Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στα θηλαστικά, που αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη στο ανθρώπινου σώμα. Θεωρείται ότι είναι η “κόλλα που κρατά το σώμα μαζί».
Το κολλαγόνο είναι αυτό που...
κρατά «κολλημένο» το σώμα μας και δεν το αφήνει να διαλυθεί. Είναι δηλαδή ένα είδος κόλλας (εξ ‘ου και το όνομά του) που διατηρεί του ιστούς του σώματος και τα κύτταρά μας «κολλημένα» όπως το τσιμέντο κρατάει τα τούβλα του σπιτιού. Κολλαγόνο βρίσκεται σε ινώδεις ιστούς, όπως στο δέρμα, στους συνδέσμους και στους τένοντες, καθώς και στα οστά, τα αιμοφόρα αγγεία, ο κερατοειδής χιτώνας του οφθαλμού, και στο έντερο.
ΤΟ κολλαγόνο ΕΙΝΑΙ ζωτικής σημασίας ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ Των αιμοφόρων αγγείων δίνοντας ΣΤΟ Δέρμα ελαστικότητα αντοχή ΚΑΙ Η. στέρηση ΤΟΥ κολλαγόνου . προκαλεί ρυτίδες ΚΑΙ ΑΛΛΑ δερματικά Προβλήματα Ως Αποτελέσμα, το κολλαγόνο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα μεταξύ των ηλικιωμένων – λόγω του ότι το δέρμα θεραπευτικές ιδιότητες.
Χαρακτηριστικά του κολλαγόνου 1bkv κολλαγόνο 02
ΤΡΙΠΛΗ ελικοειδή ΔΟΜΗ ΤΟΥ κολλαγόνου
ΤΟ Κολλαγόνο έχει ΠΟΛΥ Καλή αντοχή ΣΕ εφελκυσμό – (. από τις μακρές ινώδη δομικές πρωτεΐνες που δίνει τη δομή των κυττάρων από το εξωτερικό, καθώς και την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ιστών του σώματος)
Ως ένα αμινοξύ, το κολλαγόνο γίνεται από την αμίνη (-ΝΗ2) και καρβοξυλικό οξύ (-COOH) λειτουργικές ομάδες. ΤΑ Κύρια Στοιχεία ΤΟΥ κολλαγόνου ΕΙΝΑΙ υδρογόνο, οξυγόνο, άζωτο και άνθρακα.
Κολλαγόνο περιέχει τρία-stranded ελικοειδή τμήματα παρόμοιας δομής. Η. Σπάνια αφθονία Της γλυκίνης τρια αμινοξέα, προλίνη, και υδροξυπρολίνη, θα δώσει στο κολλαγόνο την δομή του τριπλού έλικα του.
Η σύνθεση του κολλαγόνου θεωρείται μοναδικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υδροξυπρολίνη του.
Λειτουργίες του κολλαγόνου
 Υπάρχουν πάνω από 28 διαφορετικούς τύπους κολλαγόνου. Οι Ίνες κολλαγόνου ΘΑ δώσει ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ Πολλά Το διαφορετικά μέρη ΤΟΥ Σώματος. Είναι ένα από τα κύρια συστατικά της εξωκυτταρικής μήτρας, η οποία είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των συνδετικών ιστών σε ανθρώπους και άλλα θηλαστικά.
Το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος και των ελαφρυντικών των ρυτίδων , είναι επίσης απαραίτητο για την ελαστικότητα του συνδετικού ιστού του δέρματος, επιτρέπει να διαστέλλονται και συστέλλονται χωρίς να καταστρέφει τους ιστούς.
Το κολλαγόνο και αντιγήρανση
 Καθώς μεγαλώνουμε, Η. ΠΑΡΑΓΩΓΗ κολλαγόνου αρχίζει ΝΑ
ελαττώνετε ΚΑΙ ρυτίδες αρχίζουν ΝΑ αναπτύσσονται.
Όταν γερνάμε, η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να επιβραδύνετε και οι κυτταρικές δομές αρχίσει να χάνουν τη δύναμή τους.
Ως αποτέλεσμα, το δέρμα αρχίζει να γίνετε εύθραυστο, λιγότερο ελαστικό με ρυτίδες Επιπλέον, τα μαλλιά αρχίζει να χάνουν το χρώμα τους, οι αρθρώσεις χάνουν την ευελιξία τους και η ποιότητα των οστών αρχίζει να επιδεινώνεται.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους για να τονώσουν την παραγωγή κολλαγόνου κατά των ρυτίδων που αρχίζουν να εμφανίζονται.
Τα ενέσιμα υλικά του δέρματος γίνονται όλο και πιο δημοφιλής για να απαλλαγούμε από τις γραμμές και τις ρυτίδες που σχετίζονται με τη γήρανση.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο Archives of Dermatology, με ενέσεις “Δερματική συμπληρώσεις” περιέχει υαλουρονικό οξύ, το οποίο πιστεύεται ότι διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, αποκαθιστώντας την δομή του κατεστραμμένου δέρματος.
Προόδους της ιατρικής
 Θεραπεία για καρδιακή νόσο -. ΟΙ επιστήμονες διαπίστωσαν Ότι ΤΟ κολλαγόνο ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ μετατρέψει ΑΠΌ ΤΗΝ άκαμπτη Μορφή Της ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ εύκαμπτη Κατάσταση ΚΑΙ ΠΑΛΙ Στη συνεχεια Πίσω ευρήματα πολυακουσμένα επέτρεψαν πολυακουσμένα επιστήμονες ΝΑ αναπτύξουν ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΝΑ μπορούν μειώσουν ΤΟΝ κίνδυνο καρδιακής προσβολής Της ΚΑΤΑ εμποδίζοντας με το κολλαγόνο από την διάρρηξη στα αρτηριακά πλάκες.
Gum θεραπεία – μια νέα μέθοδος που χρησιμοποιούν βόειο κολλαγόνο έχει αποδειχθεί ότι είναι σε θέση να ενισχύσει την επούλωση των ούλων, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Head & Face Ιατρικής
Αρθρίτιδα -
Μια ισχυρή και σταθερή εναλλακτική λύση σε ανθρώπινο κολλαγόνο αναπτύχθηκε από μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία παθήσεων που προκαλούνται από ελαττώματα κολλαγόνου όπως η αρθρίτιδα
Υγρό πόσιμο κολλαγόνο: Πολύ κακό για το τίποτα
 Αρκετός κόσμος τα τελευταία χρόνια έχει αγοράσει διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν κολλαγόνο προκειμένου να ενισχύσει την υγεία και την εμφάνισή του.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το περιεχόμενο αυτών των σκευασμάτων απορροφούνται σε ικανοποιητικό βαθμό από το σώμα (το ποσιμο κολλαγόνο σε υγρή μορφή απορροφάται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτό που διατίθεται σε χάπια ή σε σκόνη) αλλά τα ενδεχόμενα οφέλη είναι υπό αμφισβήτηση.
Το κολλαγόνο (κολλαγόνο) είναι η μεγαλύτερη σε ποσότητα πρωτεΐνη που υπάρχει στο σώμα μας. Οι πρωτεΐνες (μόρια που περιέχουν άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο) αποτελούν περίπου το 45% του βάρους ενός ανθρώπου αν δεν υπολογίσουμε το νερό που περιέχει το σώμα.
Η ποσότητα του κολλαγόνου ως ποσοστό των πρωτεϊνών είναι γύρω στο 75%, δηλαδή αποτελεί το 30% του «στεγνού» σωματικού βάρους. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι το κολλαγόνο είναι μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη για το σώμα. Για κολλαγόνο βρίσκεται παντού στο σώμα μας, στους τένοντες, στην καρδιά, στα νύχια, στα μαλλιά, στο δέρμα, στα ούλα, στα μάτια, στις αρθρώσεις και στα αιμοφόρα αγγεία μας. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι κολλαγόνου στα διάφορα μέρη του σώματος.
Αν για κάποιο λόγο το σώμα μας σταματήσει να παράγει κολλαγόνο τότε εμφανίζεται μια τρομερή ασθένεια που πριν από δύο αιώνες συνήθιζε να «χτυπά» τους ναυτικούς των πλοίων που έκαναν μακρινά ταξίδια: το σκορβούτο. Η ασθένεια αυτή είναι η διάλυση του σώματος λόγω παντελούς έλλειψης βιταμίνης C (έτσι ανακαλύφθηκε ο ρόλος της βιταμίνης C που αρχικά ονομάστηκε ασκορβικό οξύ). Όταν λοιπόν δεν έχουμε βιταμίνη C δεν μπορεί να παραχθεί κολλαγόνο και το αποτέλεσμα είναι το σώμα να αρχίζει να καταρρέει και πρώτα απ ‘όλα τα αιμοφόρα αγγεία μας.
Σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε να έχει πρόβλημα με την παραγωγή του κολλαγόνου του. Αλλά καθώς περνούν τα χρόνια, το σώμα γερνά και μειώνονται οι δυνατότητές του. Με το πέρασμα των δεκαετιών μειώνεται η ικανότητα παραγωγής πολλών πρωτεϊνών, ενζύμων και ορμονών. Το αποτέλεσμα είναι να παράγεται λιγότερο κολλαγονο. Μετά την ηλικία των 30 ετών η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται κατά 1-1,5% το χρόνο και αυτό έχει εμφανείς συνέπειες, ειδικά στο δέρμα. Άλλες συνέπειες της έλλειψης κολλαγόνου είναι συχνά η κούραση, οι πόνοι και μια γενικότερη μείωση της φυσικής απόδοσης. Πολλές ασθένειες χαρακτηριστικές του γήρατος, όπως η οστεοαρθρίτιδα, είναι στενά συνδεδεμένες με την ποσότητα του διαθέσιμου κολλαγόνου που υπάρχει στον οργανισμό.
Αμινοξέα και πεπτίδια
 Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να διατηρεί σε ικανοποιητικό επίπεδο παραγωγή κολλαγόνου? Ένας τρόπος να καταναλώνει τροφές που περιέχουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C (από τη διατροφή και ενδεχομένως από τα διατροφικά συμπληρώματα). Ένας άλλος τρόπος είναι να καταναλώνει τροφές με επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες υπάρχουν κυρίως στα ζωικά τρόφιμα και ειδικά το κολλαγόνο υπάρχει μόνο στις ζωικές τροφές (100 γραμμάρια κρέας περιέχουν 6 γραμμάρια κολλαγόνου).
Για ερώτημα είναι: Αν κάποιος λαμβάνει διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν κολλαγόνο (σε υγρή μορφή ή σε χάπια ή σε σκόνη) θα δώσει στο σώμα του μια ώθηση ώστε να παράγει περισσότερο κολλαγόνο? Η απάντηση είναι πιθανότατα όχι διότι το κολλαγόνο δεν απορροφάται ως τέτοιο.
Οι πρωτείνες που τρώμε διασπώνται στο στομάχι και το λεπτό έντερο ενώ το σώμα απορροφά τα δομικά στοιχεία που τις αποτελούν, δηλαδή τα αμινοξέα. Στη συνέχεια τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται για να συνθέσουν τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε, μεταξύ των οποίων και το κολλαγόνο. Άρα δεν έχει σημασία τις πρωτεΐνες τρώμε διότι θα διασπασθούν κατά την πέψη. Αυτό που έχει σημασία είναι να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός (το καλύτερο τρόφιμο από αυτής της πλευράς είναι το αυγό). Συνεπώς το να καταναλώνει κάποιος πόσιμο κολλαγόνο ως διατροφικό συμπλήρωμα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αξία αφού υπάρχουν τροφές που παρέχουν τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Επιπλέον το κολλαγόνο είναι μια αρκετά μεγάλη πρωτείνη η οποία σε καμία περίπτωση δεν απορροφάται αν προηγουμένως δεν διασπαστεί στα δομικά της στοιχεία.
Υπάρχει ενδεχομένως κάποιος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε το να βοηθάει το υγρό πόσιμο κολλαγόνο? Η μόνη περίπτωση είναι όταν περιέχονται σ ‘αυτό ορισμένα πεπτίδια τα οποία κάποιος δεν μπορεί να συνθέσει εύκολα. Η λέξη πεπτίδια προέρχεται από το “πεπτός”. Πρόκειται για “μικρές πρωτεΐνες” που απορροφούνται από τον οργανισμό χωρίς περαιτέρω διάσπαση. Θα μπορούσε λοιπόν να φανταστεί κανείς την περίπτωση που κάποιος έχει μια δυσκολία να συνθέσει ορισμένα μέρη του κολλαγόνου τα οποία υπάρχουν έτοιμα στο υγρό, πόσιμο κολλαγόνο. Από την άλλη μεριά όμως, τέτοια πεπτίδια είναι παρόντα και όταν τρώμε ζωικές τροφές οι οποίες όπως είπαμε περιέχουν κολλαγόνο. Με λίγα λόγια, το σώμα ενός υγιούς ανθρώπου που κάνει σωστή διατροφή δεν θα παράγει περισσότερο κολλαγόνο επειδή ο ίδιος καταναλώνει υγρό κολλαγόνο. Οι παραπανίσιες ποσότητες χρησιμοποιούνται απλά ως θερμίδες.
Οι εταιρείες που εμπορεύονται διατροφικά συμπληρώματα ισχυρίζονται ότι οι ευεργετικές ιδιότητες του πόσιμου κολλαγόνου σε υγρή μορφή είναι αμέτρητες και βρίσκουν εφαρμογή τόσο στην αισθητική όσο και στην ιατρική. Τονίζουν ιδιαίτερα ότι βοηθάει στα αρθριτικά προβλήματα και στην οστεοπόρωση. Η έρευνα έχει δείξει ότι το υγρό, πόσιμο κολλαγόνο πράγματι απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε ικανοποιητικό ποσοστό, πάνω από 90% (κάτι που αδυνατούν να πετύχουν οι ταμπλέτες και οι κάψουλες που περιέχουν κολλαγόνο σε σκόνη) ωστόσο δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι αυτό βοηθάει σε κάτι περισσότερο από μια διατροφή που περιέχει ήδη τα απαραίτητα αμινοξέα στη σωστή δοσολογία. Να σημειωθεί ότι το πόσιμο κολλαγόνο όταν μια μελέτη έδειξε πως είναι άχρηστες οι κρέμες κολλαγόνου που προορίζονται για επάλειψη στο δέρμα (το κολλαγόνο είναι ένα μεγάλο μόριο και δεν μπορεί να διαπεράσει την επιδερμίδα).
Πάντως η κατανάλωση υγρού, πόσιμου κολλαγόνου δεν είναι κάτι που μπορεί να έχει παρενέργειες, εκτός κι αν κάποιος καταναλώνει ήδη πολλές πρωτεΐνες. Υπάρχει ένα όριο στην ποσότητα της πρωτεΐνης που μπορεί να προσληφθεί χωρίς παρενέργειες από τον ανθρώπινο οργανισμό. Διότι το άζωτο των πρωτεϊνών μετατρέπεται σε ουρία από το συκώτι και όταν η πρόσληψη σε πρωτεΐνες υπερβαίνει την ικανότητα του συκωτιού να συνθέσει την ουρία, αυτή συσσωρεύεται στο αίμα και εμφανίζονται μερικά αρνητικά συμπτώματα που ισοδυναμούν με ήπια δηλητηρίαση.
Εχθρός η ζάχαρη και το κάπνισμα
 Αξίζει να τονιστεί ότι οι μεγαλύτεροι εχθροί του κολλαγόνου είναι η ζάχαρη και το κάπνισμα. Η γλυκόζη, το «ζάχαρο» του αίματος προσκολλάται στις πρωτεΐνες του αίματος, ένα φαινόμενο που ονομάζεται γλυκοζυλίωση και επιταχύνει τη γήρανση. Όσο περισσότερη γλυκόζη κυκλοφορεί στο αίμα (αυτό συμβαίνει όταν τρώμε πολλούς απλούς υδατάνθρακες), τόσο μεγαλύτερη η γλυκοζυλίωση. Μάλιστα η φρουκτόζη προκαλεί 10 φορές μεγαλύτερη γλυκοζυλίωση από τη γλυκόζη. Κάθε γλυκοζυλίωση στο κολλαγόνο θέτει τις βάσεις για ρυτίδες και απώλεια της ελαστικότητας. Το δέρμα σακουλιάζει και τα διάφορα όργανα του σώματος γίνονται πιο άκαμπτα.
Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι κολλαγόνου που συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος. Η γλυκοζυλίωση στοχεύει στο κολλαγόνο τύπου ΙΙΙ, το οποίο διαρκεί περισσότερο και είναι πιο σταθερό μετατρέποντάς το σε κολλαγόνο τύπου Ι που είναι πιο εύθραυστο.
Τέλος, το κάπνισμα ο κάπνισμα διεγείρει τη δράση ενός ενζύμου το οποίο διασπά το κολλαγόνο και μειώνει και την παραγωγή του. Μια μελέτη έδειξε πως η μείωση στην παραγωγή του κολλαγόνου μπορεί να φτάσει το 40% καπνίσματος εξαιτίας του.
Υπάρχουν πολλοί τύπου κολλαγόνου στον οργανισμό μας. Οι κυριότεροι είναι:
- Ο τύπος Ι, που βρίσκεται στο δέρμα, τα οστά, τα δόντια, τους τένοντες, τους συνδέσμους
- Ο τύπος ΙΙ, που βρίσκεται στο χόνδρο
- Ο τύπος ΙΙΙ, που βρίσκεται στο συνδετικό ιστό των οργάνων μας (συκώτι, σπλήνα, νεφρά κτλ).
Όμως, παρά την κρίσιμη λειτουργία του στο σώμα, το κολλαγόνο είναι μια σχετικά απλή πρωτεΐνη. Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται σταδιακά, κάνοντας τη διαθέσιμη ποσότητά του ανεπαρκή και καθένα από τα συστήματα που στηρίζει μπορεί να επηρεαστεί. Το αποτέλεσμα είναι οι πόνοι στις αρθρώσεις, η χαλάρωση των μυών, η δυσκολία στην κίνηση, οι ρυτίδες στο δέρμα, η κακή όραση, τα εύθραυστα οστά και οι ασθένειες που συνδέονται με το γήρας. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι αρκετές από τις παθήσεις ή ασθένειες που εμφανίζονται σε έναν οργανισμό μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη κολλαγόνου.
Δυστυχώς, το κολλαγόνο δεν μπορούμε να το λάβουμε άμεσα από καμία τροφή. Το υδρολυμένο κολλαγόνο έρχεται να δώσει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Πρόκειται ουσιαστικά για μικρά αμινοξέα που βοηθούν την παραγωγή νέου κολλαγόνου στο σώμα. Τα αμινοξέα αυτά απορροφούνται γρήγορα από τον οργανισμό και χρησιμοποιούνται ως δομικά στοιχεία για την παραγωγή νέου κολλαγόνου.
Μια πληθώρα επιστημονικών μελετών έχει δείξει ότι το πόσιμο υδρολυμένο κολλαγόνο στην υγρή του μορφή είναι μια εξαιρετικά απορροφήσιμη μορφή κολλαγόνου και συνιστάται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που έχει δημιουργήσει η έλλειψη κολλαγόνου, αλλά και όσους αναζητούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής ή την εμφάνισή τους.
Είναι αδύνατον να λαμβάνει κάποιος το συμπλήρωμα διαστροφής υγρού πόσιμου κολλαγόνου και να μην δει βελτίωση στον οργανισμό του σε πολλά σημεία όπως:
μυϊκή τόνωση
 τόνωση και πάχυνση του δέρματος
 μείωση ρυτίδων
 ανοικοδόμηση των αρθρώσεων
 ενδυνάμωση των αρτηριών
 ενδυνάμωση μαλλιών και νυχιών
 αύξηση της ενέργειας
 ευκαμψία
 ανοικοδόμηση οργάνων
 Τα χρόνια προβλήματα που μπορούν να διορθωθούν περιλαμβάνουν: οστεοπόρωση, υψηλή πίεση, αρθρίτιδα, αδυναμία ουροδόχου κύστης, παχυσαρκία, χρόνια κόπωση, δύσπνοια, αυτοάνοσες παθήσεις, δερματικά προβλήματα, σπάσιμο νυχιών.

***  Το θαύμα του λεμονιού
 
Τι είναι το Λεμόνι?
Κάθε χρόνο καινούργιες ανακαλύψεις γίνονται σχετικά με το μαγικό φρούτο, το Λεμόνι.
Μια νέα Βιταμίνη-Βιταμίνη P-έχει προστεθεί στην πολύτιμη Βιταμίνη C που βρίσκεται στο φρέσκο ορεκτικό της κουζίνας, στο εργαστήρι διατροφής, ακόμη και στο μπουντουάρ.
Το Λεμόνι έχει πολλά κόλπα
Όπως η μετατροπή του νερού σε κρασί, το Λεμόνι με την κιτρική του οξύτητά, γρήγορα μετατρέπεται σε αλκαλικό. Με την μεγάλη του περιεκτικότητα σε ασβέστιο, προμηθεύει τα οστά, τα δόντια και το νευρικό σύστημα με την βασική τροφή. Επίσης Περιέχει φώσφορο, και μια από τις μεγαλύτερες του ιδιότητες του είναι να χωνεύει τις πρωτεΐνες όταν χρησιμοποιείται στο κρέας, στο ψάρι, στα οστά και στα αυγά.
Το Λεμόνι ένας Θεραπευτής, και Αντισηπτικό.
Ο Δρ. Gerald Stahl. αναφέρει αμέτρητες περιπτώσεις καταρράκτη που έχουν εξαλειφθεί, χρησιμοποιώντας σταγόνες από χυμό λεμονιού και αποσταγμένο νερό (μισό-μισό), μέσα στο μάτι τρείς φορές ημερησίως. Για την μυκητίαση των ποδιών δεν χρειάζονται ακριβές αλοιφές για την καταστολή. Ο χυμός Λεμονιού σε συνδυασμό με χυμό Παπάγιας αναφέρεται επίσης εδώ σαν κατασταλτικό.
Αρκετοί διάσημοι οδοντίατροι συνταγογραφούν το χυμό του Λεμονιού με αλάτι για την επίμονη Πυόρροια.
Το λεμόνι είναι ένας από τους γρηγορότερους εχθρούς ενάντια στα μικρόβια. Οι χειρούργοι των Βιομηχανιών έχουν χρησιμοποιήσει το λεμόνι σε μολύνσεις προερχόμενες από τραυματισμό, με εξαιρετική επιτυχία. Ο Harley Street σπεσιαλίστας στο Λονδίνο δίνει στα παιδιά της βασιλικής οικογένειας, λεμόνι με μέλι για τον πονόλαιμο. Πολλοί άνθρωποι που έχουν ξοδέψει μεγάλα ποσά και περιουσίες για το επίμονο έκζεμα, και όταν όλα τους τα λεφτά ξοδευτήκαν, ανακάλυψαν ότι η κατάσταση αυτή εξαφανίζεται και δεν επανέρχεται όταν οδηγηθήκαν στη χρήση λεμονιού.
Το λεμόνι διώχνει την δυσοσμία του στόματος
Το λεμόνι δεν είναι μόνο ένα τοπικό αντισηπτικό για την δυσάρεστη αναπνοή, αλλά και σαν εσωτερικό αλκαλικό, προστατεύει από το να δημιουργείται δυσάρεστη αναπνοή. Ηθοποιοί και αστέρες του θεάτρου πίνουν χυμό λεμονιού με λίγο μέλι, δύο με τρείς φορές την ημέρα για εξασφάλιση της γλυκύτητας της αναπνοής τους.
Γιατί να έχεις άσθμα όταν υπάρχει πληθώρα λεμονιών?
Ο Δρ. Jοseph H. Green δεν φοβάται κατάλοιπα άσθματος στους ασθενείς του. Συμπληρωματικά μετά από γενική τροφική αποτοξίνωση, τους δίνει 2 κουταλιές χυμό λεμονιού πριν από κάθε γεύμα και πριν την κατάκλιση.
Βήχας και κρύωμα
Ψημένα λεμόνια – ψημένα μέχρι να ανοίξουν-δίνονται για το βήχα και το κρύωμα σε πάσχοντες όλων των ηλικιών, με αξιοσημείωτη επιτυχία. Όταν το λεμόνι σπάσει και ανοίξει, δίνουμε στον ασθενή τον χυμό του λεμονιού, με φρέσκο χυμό ανανά που ανακουφίζει αμέσως. Ο χυμός του ανανά προσθέτει τα δυνατά του χωνευτικά ένζυμα στο λεμόνι, που διαλύουν τα φλέματα στον λαιμό.
Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το λεμόνι σαν φάρμακο
Όταν οι Κινέζοι ιατροί αποκαλύπτουν τα (remedies) φάρμακά τους, πάντα υπάρχει κάτι που αξίζει τον κόπο να διαβαστεί. Η έξυπνη θεραπεία για την πυώδη λοίμωξη της ράγας της άπω φάλαγγας ενός δακτύλου, πραγματοποιείται με αυτή την μέθοδο: κόβουμε το πάνω μέρος του λεμονιού, και εισάγουμε το δάκτυλο στο λεμόνι και το δένουμε. Το πρωί η παρανυχίδα είναι έτοιμη να καθαριστεί.
Σύμπλεγμα συμπτωμάτων και το λεμόνι (Βiliousness)
Υπάρχουν γιατροί που απαγορεύουν όλα τα άλλα φάρμακα σε χολικές περιπτώσεις, καθοδηγώντας τους ασθενείς τους να αποφύγουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το χυμό λεμονιού για τουλάχιστον μία ημέρα.
Το λεμόνι είναι ο φοβερός εχθρός σε αυτές τις περιπτώσεις: Πόσοι άνθρωποι τρομοκρατούνται όταν δουν την λοιμώδη Ερυσίπελα! κατάπλασμα από χυμό λεμονιού παράγει μαγική ανακούφιση μετά που τα άλλα δυνατά φάρμακα υποδεικνύονται άχρηστα.
Πυρετός Οστρακιάς
Ο Δρ. George W. Wood κάνει αυτή την δήλωση για την Οστρακιά:
Μπορώ να θεραπεύσω 49 από τις 50 περιπτώσεις της Οστρακιάς με λεμόνι και αραβική μαστίχα. Στην αρχή της ασθένειας βάλτε το παιδί στο κρεβάτι, δώστε του να πιεί ένα ποτήρι λεμονάδα με Αραβική μαστίχα, μισό κουταλάκι μαστίχα σε ένα ποτήρι λεμονάδα.
Καλύψτε την κοιλιά με στεγνή φανέλα και τυλίξτε τον με άσπρη υγρή κουβέρτα, στραγγισμένη από ζεστό νερό, και από πάνω μια στεγνή κουβέρτα, μετά αρκετά σκεπάσματα για να προκληθεί ιδρώτας. Σε μερικές περιπτώσεις είναι γρηγορότερο να τοποθετήσετε θερμοφόρα στην επάνω κουβέρτα. Μετά μία ώρα εφίδρωσης κατά την οποία δίνεται στο παιδί απεριόριστη ποσότητα λεμονάδας με Αραβική μαστίχα, σκουπίζεται και στεγνώνεται το παιδί και βάζετε ικανοποιητικό ρουχισμό. Ο χυμός του λεμονιού συντελεί στο να αφαιρεθεί το κατακάθι-ίζημα που δημιουργείται στο εσωτερικό του στόματος.
Διφθερίτιδα
Στην Διφθερίτιδα επίσης, η θεραπεία με τον χυμό του λεμονιού αποδεικνύει την δύναμη της αντισηπτικής και χωνευτικής ιδιότητας του φρούτου. "Πρέπει να κάνουμε γαργάρες στο λαιμό" λέει ο Δρ. Wood, "με τον χυμό κάθε μία ή δύο ώρες" και την ίδια στιγμή να καταπίνουμε μισό με ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού. Αυτό κόβει την ψευδομεμβράνη στον λάρυγγα και της επιτρέπει να βγει.
Υδρωπικία: "Αφαιρέστε την φλούδα από ένα λεμόνι, κόψτε το φρούτο σε μικρές φέτες και καλύψτε το με μέλι. Για να ξεκινήσετε, πάρτε το χυμό από ένα λεμόνι την ημέρα, αυξάνοντας βαθμιαία μέχρι τους 8 ή 10 χυμούς λεμονιών ημερησίως".
Κρυώματα και πυρετός μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες, Όμως το λεμόνι είναι πάντα ένα βοηθητικό φάρμακο. Ισπανοί ιατροί το θεωρούν σαν ένα αλάνθαστο φίλο. Ιδού η Ισπανική μέθοδος που εκθέτει ο Δρ. Wood:
"Ο χυμός ενός λεμονιού προστίθεται σ’ ένα φλιτζάνι με καφέ, πίνεται με μια ρουφηξιά χωρίς γάλα ή ζάχαρη, δύο φορές την ημέρα. Αντί για καφέ, συστήνεται τσάι τριφύλλι ή άλφα-άλφα, φαίνεται να είναι πιο ισχυρό και εύγευστο.
Ρευματισμοί
Παίρνετε το χυμό από μισό λεμόνι πριν από κάθε γεύμα, και πριν την κατάκλιση κάθε βράδυ. Μπορεί να διαλυθεί με αποσταγμένο νερό πριν το πάρετε, ή σαν δυνατή λεμονάδα, και ταυτόχρονα τοποθετήστε τον εξωτερικά δύο φορές την ημέρα. Οι περισσότεροι ιατροί δηλώνουν ότι μετά την πάροδο τριών ημερών η σίγουρη αλλά αργή δύναμη του λεμονιού δείχνει τις καθαριστικές και παυσίπονες ιδιότητές του.
Σκορβούτο
Ο κόσμος γνωρίζει καλά σήμερα ότι η θεραπεία για το σκορβούτο με το χυμό του λεμονιού είναι αποτελεσματική. 
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παρόμοιες με το σκορβούτο, εν τούτοις, φαίνεται η έλλειψη των ισχυρών βιταμινών του λεμονιού που δίνει γρηγορότερη ανακούφιση στην εντερική δραστηριότητα, θεραπεία στις στοματικές καταστάσεις με δυνατότερη ανοσοποιητική ανοσία στις μολύνσεις όταν ακολουθείται μία δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη C που αφθονεί στα λεμόνια.
Πονοκέφαλος
Μερικά κουταλάκια χυμό του λεμονιού σε ζεστό τσάι (τριφύλλι ή άλφα-άλφα είναι καλύτερα) είναι η θεραπεία ενός έξυπνου μπάρμαν στην Νέα Υόρκη, γ’ αυτούς που έχουν πονοκεφάλους (επακόλουθο μέθης) και από πονοκεφάλους που προέρχονται από άλλες αιτίες. Με αυτό το σύστημα κερδίζει τους πελάτες του, ξεκόβουν, και τους οδηγεί μακριά από τα φάρμακα τελείως.
Διαλυτικό της πέτρας (των δοντιών)
Ο χυμός του λεμονιού είναι από μόνος του μια ευχάριστη και νόστιμη οδοντόπαστα. Κρατήστε τις οδοντόβουρτσες βυθισμένες σε διαλυμένο χυμό λεμονιού, τις βοηθάει να είναι καθαρές όπως και τα δόντια.
Το λεμόνι της αντοχής
Πολλές γυναίκες, άντρες και παιδιά που τους λείπει η δύναμη, παίρνουν χαμηλό ασβέστιο. Τότε είναι που το κοκτέιλ του λεμονιού, παίρνοντας το δύο φορές την ημέρα για 30 ημέρες αλλάζει την χημεία του σώματος, δίνει περισσότερη δύναμη, βελτιώνει τη μνήμη και την αντοχή, όπως επίσης και την εμφάνιση του δέρματος του προσώπου. Το κοκτέιλ λεμονιού συνίσταται από χυμό λεμονιού, σκόνη γάλακτος με μέλι χτυπημένο σε μπολ του κοκτέιλ.
Το ξύσμα του λεμονιού μια μεγάλη νοστιμιά
Μεγάλοι καλοφαγάδες επιμένουν στην ελεύθερη χρήση της φλούδας του λεμονιού ξυσμένη, για όλα τα γλυκά. Προσδίδει μια απροσδιόριστη πολυτέλεια σε οποιοδήποτε κέικ, οποιαδήποτε γεύση, και δεν έρχεται σε αντίθεση με άλλες γεύσεις ούτε στο κέικ, ή στο γλάσο του κέικ. Κανείς ο οποίος δεν έχει γευτεί ακόμη χάμπουργκερ πολυτελείας δεν μπορεί να αντιληφθεί τι του επιφυλάσσει. Τριμμένο κρεμμύδι με τριμμένη φλούδα λεμονιού προστίθενται στο βοδινό κρέας πριν από το ψήσιμο ή το τηγάνισμα, είναι η μεγαλύτερη απόλαυση και από τα πιο ακριβά κομμάτια κρέατος.
Η πιο ακριβή από τις σοκολάτες στο Παρίσι περιέχει λεπτά τριμμένη φλούδα λεμονιού. Τριμμένη φλούδα λεμονιού προστίθεται και στις καλύτερες φρουτοσαλάτες, και σαλάτες λαχανικών στην Ευρώπη. Στο Βερολίνο, το Παρίσι και σε όλη την Ιταλία οι ασύγκριτες σούπες τους περιέχουν τριμμένη φλούδα λεμονιού.
Μαρμελάδα φλούδας Λεμονιού κοσμεί τα τραπέζια του πρωινού στα continental resorts. ‘Έχουν δει πολλούς καλοφαγάδες να χρησιμοποιούν τριμμένη φλούδα λεμονιού στα αυγά του πρωινού τους.
Λεμόνι ένα καλό καρύκευμα
"Αλλά όσο αφορά τα υλικά για τα χόρτα μην ανησυχείτε, . . . . είμαι σε θέση να πάρω τα φύλλα του λάπαθου, την νεαρή πικραλίδα, και την μουστάρδα. . .
Το γαϊδουράγκαθο ωραία ψημένο και καρυκευμένο με κρέμα και χυμό λεμονιού, είναι πολύ ορεκτικά."- Counsels on Diet and Foods, σελ.. 324.
Λεμόνι αντί ξύδι είναι πιο εύγευστο ως καρύκευμα για όλα τα χόρτα ειδικά στις φρέσκες μικρές κορυφές των τεύτλων. Στην κατασκευή μαγιονέζας το λεμόνι είναι προτιμότερο αντί του ξυδιού.
Λεμόνι προληπτικά για το σκώρο
Ένα γοητευτικό Γαλλικό έθιμο για ντουλάπες είναι να πάρετε ώριμα λεμόνια, και να τα καρφώσετε με γαρίφαλα γύρω-γύρω σε όλη την φλούδα του λεμονιού. Τα λεμόνια κατάσπαρτα στεγνώσουν σιγά-σιγά με τα γαρίφαλά τους, αφήνοντας μια υπέροχη μυρωδιά σε όλες τις ντουλάπες και τα δωμάτια.
Λεμόνια και Κόπωση
Μεγάλης απόστασης περιπατητές και ταξιδιώτες στον κόσμο, καθώς και εξερευνητές, θεωρούν το λεμόνι ως θεόσταλτο. Όταν αρχίζει η κόπωση το λεμόνι απορροφάται μέσα από μια τρύπα στην κορυφή. Είναι γρήγορης δράσης φάρμακο, δίνοντας σχεδόν απίστευτη δροσιά. Εξερευνητές χρησιμοποιούν το λεμόνι για την προστασία από πολλές μολύνσεις των τροπικών χωρών. Μια μικρή ποσότητα χυμού λεμονιού θα ξεδιψάσει πιο αποτελεσματικά από ότι π πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Οι έμπειροι ταξιδιώτες δηλώνουν ότι όταν προσθέστε χυμό λεμονιού σε σύνηθες πόσιμο νερό, σε διάφορες περιοχές, δρα ως αντισηπτικό και αποτρέπει την ασθένεια που οφείλεται σε αλλεργία προς τα διαφορετικά αποθέματα νερού.
Το Εκλεπτυσμένο Λεμόνι
Αυτό το τέχνασμα είχε μαθευτεί από σπουδαίους ανθρώπους των επιχειρήσεων και της επαγγελματικής ζωής, όταν θα έπρεπε να είναι στα πόδια τους το πρωί, μετά από μια νύχτα κατάποσης και γλεντιού. Κόβετε ένα το λεμόνι στα τέσσερα. Στη συνέχεια πασπαλίζονται με αλάτι, και τρώγονται όλα εκτός από το δέρμα, πριν από το πρωινό. Δημόσιοι ομιλητές λένε ότι αυτό το τέχνασμα είναι ένα σημαντικό τονωτικό για αυτούς, πριν πάνε στην πλατφόρμα.
Κολπική Υγιεινή
Ο αραιωμένος χυμός λεμονιού είναι ένας ασφαλής και υγιεινός τρόπο για κολπική πλύση. Αν και αυτό είναι ένα ισχυρό αντισηπτικό, παρ 'όλα αυτά είναι ελεύθερο από τα ερεθιστικά φάρμακα που περιέχουν οι κολπικές πλύσεις και τα υπόθετα.
Αυθεντία Υγείας του Λονδίνου έχει εμπιστοσύνη στα Λεμόνια
Ο Reddie Mallett, στο Λονδίνου, αυθεντία στην υγεία, έχει ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα που βασίζεται στις θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού, συνδυαζόμενο με διάφορα άλλα φυσικά βοηθήματα. Στην κλινική του, ο ασθενής που του δίνεται για πρώτη φορά θεραπεία, τοποθετείται ανάμεσα σε δύο εστίες φωτιάς που βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές του δωματίου. Ολόκληρο το σώμα του τρίβεται με λάδι και λεμόνι. Ο θερμός αέρας με αυτό το συνδυασμό προκαλεί γρήγορη αφομοίωση, και μακράς διάρκειας ευεξία. Τα αυτιά, η μύτη και ο λαιμός έχουν την ιδιαίτερη φροντίδα για την θεραπεία τους με το χυμό λεμονιού. Ο Δρ Mallett φροντίζει για τις επίμονες περιπτώσεις καταρροής με τον ακόλουθο τρόπο: Ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο με ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και ένα σταγονόμετρο, στάζετε σταδιακά μέσα σε κάθε ρουθούνι. Επίσης τίθεται στα αυτιά κάθε εβδομάδα για καθαρισμό και για τις τονωτικές του ιδιότητες.
Μικρές ποσότητες από χυμό λεμονιού και ελαιόλαδου προστίθενται στο φαί του μωρού, κατά τον απογαλακτισμό, και αυξάνεται σταδιακά με την ηλικία του παιδιού. Αυτή η μέθοδος, είπαν οι ασθενείς του Dr. Mallett αποτρέπει τις κοινές ασθένειες των παιδιών μέσα από τις ιδιότητες της ιδιόμορφης ανοσίας που δίνει.
Η δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται με εσωτερική και εξωτερική παροχή χυμού λεμονιού με ελαιόλαδο. Λήψη ελαιόλαδου με χυμό λεμονιού, τέσσερις φορές την ημέρα, (ποσότητα αντίστοιχη μίας αυγοθήκης). Κάνουμε μασάζ στο σώμα τρείς φορές την εβδομάδα με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια στην μύτη) αντιμετωπίζονται με αραιωμένο χυμό λεμονιού που χρησιμοποιείται με ρινική σύριγγα, με ήπιο και απαλό τρόπο στάλαξης.
Στην αρθρίτιδα, κάνουμε απαλό μασάζ στις αρθρώσεις με χυμό λεμονιού και λάδι μετά που ο ασθενής έχει ζεσταθεί αφού κάνει ζεστό μπάνιο σ’ ένα λουτρό ή με ζεστή κουβέρτα στο κρεβάτι.
Το κατάπλασμα πολτού χρησιμοποιείται ελεύθερα για εκφύματα (καλόγερους), αποστήματα, και δερματικά εξανθήματα γενικά. Ο χυμός φυσικά, χρησιμοποιείται και εσωτερικά. Για την βρογχίτιδα το λεμόνι και το λάδι χρησιμοποιούνται ως γαργάρα, και επίσης ως ένα μασάζ εξωτερικό για το λαιμό και το στήθος.
Για την κίρρωση του ήπατος, μέχρι και μια δωδεκάδα λεμόνια χρησιμοποιούνται καθημερινά στην κλινική του Δρ. Mallett, με διατροφή χωρίς άμυλο, και με πολλά φρούτα όπως πορτοκάλια, σταφίδες ανανάδες κλπ. Εντυπωσιακά αποτελέσματα, δήλωσε ότι έχουν βιωθεί από τους πάσχοντες από κολίτιδα, με μασάζ στην κοιλιά δύο φορές την ημέρα (ενώ βρίσκεται κλινήρης) με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο.
Για την διάρροια, ο Δρ Mallett χρησιμοποιεί πολτό μήλου με χυμό λεμονιού για μικρούς και μεγάλους. Για το έκζεμα, χυμός λεμονιού και φρέσκου ανανά εφαρμόζονται κάθε ώρα, και με μία δίαιτα χωρίς άμυλο, μέχρι η κατάσταση να θεραπευτεί. Η γρίπη, ο πονοκέφαλος, και η δυσπεψία αντιμετωπίζονται με αυξανόμενες ποσότητες χυμού λεμονιού εσωτερικά και εξωτερικά. Για την αντιμετώπιση του ίκτερου, ο χυμός λεμονιού συνδυάζεται με χυμό καρότου.
Ο Δρ Mallett είχε ασυνήθιστα αποτελέσματα στη θεραπεία της νευρασθένειας με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Το ευεργετικό ασβέστιο, συνήθως χαμηλό στις νευρασθένειες, παρέχεται μέσα από τη λήψη ελαιόλαδου που έχει θρεπτικές ιδιότητες για τα νεύρα και δίνει απόλαυση στην διατροφή του ασθενούς. Το καθημερινό μασάζ με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο πρέπει να τηρείται σταθερά.
Η θεραπεία των αιμορροΐδων σ’ αυτή την κλινική υγείας με το λεμόνι είναι εξαιρετικά επιτυχής. Η διατροφή είναι στεγνή. Δεν χρησιμοποιείται νερό μόνο φρούτα και λαχανικά. Το βράδυ ένα μικρό φλιτζάνι τσαγιού με ζεστό ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, σε ίσα μέρη, εισάγεται απαλά από το ορθό (κλύσμα)-και παραμένει.
Καλλυντικά και λεμόνι
Με την άφιξη του νέου αφυδατωμένου χυμού λεμονιού σε μορφή σκόνης, η γυναίκα που ενδιαφέρεται για τη ομορφιά της μπορεί να έχει ένα βολικό δοχείο καθαρού λεμονιού μπροστά της για άμεση χρήση ανά πάσα στιγμή,
χωρίς το αντιαισθητικό φρέσκο μισό λεμόνι στο τραπέζι του μπουντουάρ της.
Το λεμόνι είναι ένα πολύτιμο λευκαντικό για τα χέρια και τα νύχια. Το νεώτερο ξέβγαλμα για ανταύγειες μαλλιών περιέχει λεμόνι. Η πόρο-αναγωγική θεραπεία στα υπερσύγχρονα κατάστημα ομορφιάς περιέχει φυσικό χυμό λεμονιού, και ένα από τα συστατικά του σε ένα αποτελεσματικό μειωτήρα-μαστού είναι από χυμό λεμονιού.
Μια νέα υγρή πούδρα έχει κατασκευαστεί για θεραπεία και καλλωπισμό, περιέχει φυσικό χυμό λεμονιού για την αφαίρεση της γυαλάδας στην μύτη και το πρόσωπο, και για τις ιδιότητές της για λεύκανση των φακίδων στο πρόσωπο.
Οδοντική σκόνη από Λεμόνι και φράουλα είναι ένα νέο μέσο λεύκανσης δοντιών για τις σκούρες μεμβράνες και τις αλκαλικές αποθέσεις.
Μια δασκάλα χορού στην Νέα Υόρκη κρατά τα πόδια και τις αρθρώσεις των μαθητών της «εύκαμπτα» με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, κάνοντας μασάζ πριν και μετά τα μαθήματα, ειδικοί στην φυσική παιδεία και τον πολιτισμό χρησιμοποιούν τώρα μια εξαιρετική κρέμα μασάζ που γίνεται από τον κρόκο του αυγού, το λεμόνι και το ελαιόλαδο.
Ηθοποιοί στο Παρίσι αποτρέπουν τους μαύρους κύκλους γύρω στα μάτια εφαρμόζοντας δύο φορές την ημέρα χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιείται για την πρόληψη της κίτρινης εμφάνισης στο λαιμού. Μία έξυπνη ηθοποιός μεταφέρει μαζί της ανά πάσα στιγμή τα καινούργια επιθέματα καθαρισμού για την αφαίρεση του μακιγιάζ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσθέτει χυμό λεμονιού στο βάζο με τα επιθέματα, έτσι ώστε για κάθε εφαρμογή να εξασφαλίζει λεύκανση, καθώς και μια θεραπεία καθαρισμού του δέρματος πριν από την εφαρμογή περισσότερου μακιγιάζ.
Το λεμόνι προσφέρει πληθώρα χρήσεων για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Ένα μασάζ του τριχωτού της κεφαλής με λεμόνι μπορεί να γίνει στο σπίτι κάποιου με τη χρήση της νέας αφυδατωμένης σκόνης λεμονιού, η οποία αφήνεται να παραμείνει κατά τη διάρκεια της νύχτας για τις ισχυρές τονωτικές ιδιότητες της, καθώς και την ικανότητά της να καταπολεμά πολλές μολύνσεις στο τριχωτό της κεφαλής.
Λεμόνι, μια καλή θεραπεία για τη συνήθεια του καπνίσματος
Αν κάποιος επιθυμεί πραγματικά να σταματήσει τη συνήθεια του καπνίσματος , από οποιαδήποτε μορφή, έχει βρεθεί ότι, όταν προκύπτει η επιθυμία, είτε για καπνό ή να μασήσει, τότε μια κατευθείαν γουλιά με χυμό λεμονιού μειώνει αυτή την επιθυμία. Σε περίπου τριάντα (30) ημέρες από αυτή τη θεραπεία όλη η επιθυμία για τη χρήση του καπνού θα έχει εξαφανιστεί. Ένας βολικός τρόπος για τη χρήση του λεμονιού είναι να μεταφέρει κάποιος ένα λεμόνι μαζί του, με μία τρύπα στην κορυφή του, τυλιγμένο σε λαδόκολλα, τότε ρουφάει μια γουλιά κάθε φορά που εμφανίζεται η επιθυμία. Μπορεί να χρειαστεί αρκετά λεμόνια την ημέρα για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρέπει επίσης κάποιος να σταματήσει να χρησιμοποιεί στα τρόφιμα καρυκεύματα πιπεριού και αλατιού, το πιπέρι και το αλάτι φαίνεται να αυξάνουν την επιθυμία για καπνό.
Το λεμόνι βοηθά στην αντιμετώπιση του αλκοολισμού
 Θα πρέπει να υποδείξουν στους ασθενείς, το κακό των οινοπνευματωδών ποτών, και την ευλογία της πλήρους αποχής. Θα πρέπει να τους ζητηθεί να απομακρύνουν τα πράγματα που έχουν καταστρέψει την υγεία τους, και να τα αντικαταστήσουν με μια πληθώρα φρούτων. Μπορούν να λαμβάνονται πορτοκάλια, λεμόνια, δαμάσκηνα, ροδάκινα, και πολλές άλλες ποικιλίες?
Γιατί ο κόσμος του Κυρίου είναι παραγωγικός, εάν ασκηθεί επίμονη και επίπονη προσπάθεια.
"for the Lord’s world is productive, if painstaking effort is put forth.” Counsels on Diet and Foods, p. 311.
Έχει διαπιστωθεί ότι όσο περισσότερα φρούτα περιέχονται στην διατροφή, κυρίως λεμόνια, τόσο λιγότερη επιθυμία υπάρχει για αλκοολούχα ποτά.

***   Εσείς το γνωρίζατε αυτό για το σκόρδο;

~  Το σκόρδο παρέχει στο συκώτι ένα συγκεκριμένο ποσοστό προστασίας από καρκινογόνα χημικά. Επιστήμονες βρήκαν ότι το σκόρδο είναι θανατηφόρο για τα παθογόνα που εισβάλλουν και για τα καρκινικά κύτταρα, αλλά είναι αβλαβές για τα φυσιολογικά υγιή κύτταρα του σώματος. Πολυάριθμα εργαστηριακά πειράματα στο δοκιμαστικό σωλήνα και σε ζώα δείχνουν ότι το σκόρδο έχει αντικαρκινική δράση. Μελετητές έδωσαν σε πειραματόζωα σκόρδο στη μορφή του Kyolic Aged Garlic Extract (στο οποίο θα αναφερθούμε αναλυτικά στη συνέχεια) και παρατήρησαν ότι το σκόρδο σταματά την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου και του δέρματος καθώς και την αρχική ανάπτυξη κακοήθων όγκων του οισοφάγου, του στομάχου και των πνευμόνων.
Σε μια άλλη μελέτη, έκαναν σε ποντίκια εβδομαδιαία 20 ενέσεις με ένα συστατικό του σκόρδου, τη diallylsulfide, και παρατηρήθηκε μείωση της συχνότητας του καρκίνου του παχέος εντέρου ως και 74%. Το σκόρδο και τα κρεμμύδια με τα οποία τράφηκαν πειραματόζωα μείωσαν τον αριθμό των όγκων του δέρματος. Ποντίκια με γενετική προδιάθεση για καρκίνο τράφηκαν με ωμό σκόρδο και είχαν μικρότερη συχνότητα όγκων από το αναμενόμενο. Το σκόρδο ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη του καρκίνου του οισοφάγου σε ζώα. Σε μια μελέτη σε ζώα το σκόρδο ήταν πιο αποτελεσματικό κατά του καρκίνου της ουροδόχου κύστης από ότι το φάρμακο επιλογής για τον ανθρώπινο καρκίνο της ουροδόχου κύστης, το BCG (bacillus Calmette-Guerin).
Μελετητές, κάνοντας έρευνα με ανθρώπινα κύτταρα σε καλλιέργεια, διαπίστωσαν ότι το σκόρδο αναχαιτίζει τον καρκίνο του μαστού και του δέρματος.
Επιπρόσθετα μια χημική ένωση που βρέθηκε στο σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνει εντυπωσιακά την αύξηση των κυττάρων του καρκίνου του προστάτη στους ανθρώπους τουλάχιστον σε εργαστηριακές συνθήκες. Το σκόρδο έχει βρεθεί ότι διεγείρει τη φυσική προστασία κατά των καρκινικών κυττάρων. Ο γιατρός Tarig Abdullah από τη Florida βρήκε ότι τα λευκά αιμοσφαίρια από ανθρώπους που τρέφονταν με σκόρδο ήταν ικανά να σκοτώσουν 139% περισσότερα καρκινικά κύτταρα από ότι τα λευκά αιμοσφαίρια από ανθρώπους που δεν τρέφονταν με σκόρδο.
Σε ποια μορφή όμως πρέπει να λαμβάνουμε το σκόρδο, για να μας ωφελήσει; Ωμό στο φαγητό, χυμό σκόρδου, λάδι σκόρδου ή σε μορφή συμπληρώματος διατροφής (κάψουλα ή ταμπλέτα); Εδώ οι γνώμες διχάζονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1954 ένας Γερμανός ερευνητής μαζί με την Ιαπωνέζα Manji Wakunaga, ειδικό μελετητή του σκόρδου, ανακάλυψαν μια μέθοδο καλλιέργειας σκόρδου χωρίς χημικά λιπάσματα σε μια παρθένα δασώδη περιοχή του Hokkaido της Ιαπωνίας. Η Wakunaga με μια ειδική μέθοδο αφαίρεσε την αποκρουστική μυρωδιά του και ενίσχυσε τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το αποτέλεσμα ήταν το Kyolic Aged Garlic Extract (kyolic από την ιαπωνική λέξη kyo που σημαίνει γεμάτος δύναμη), ένα προϊόν που διατίθεται σε μορφή χυμού, σε ταμπλέτες ή σε κάψουλες. Οι κατασκευαστές αυτού του προϊόντος ισχυρίζονται ότι σε αυτή τη μορφή το σκόρδο γίνεται πιο δραστικό και πιο ωφέλιμο για την υγεία του ανθρώπου. Υπάρχουν όμως και αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι προτιμότερο να τρώμε το σκόρδο ωμό στο φαγητό μας, διότι δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσες από τις ευεργετικές του ιδιότητες οφείλονται στα στοιχεία που του δίνουν την έντονη μυρωδιά του.
Κατά συνέπεια, λένε, είναι δύσκολο να ξέρουμε αν τα προϊόντα που δεν έχουν οσμή έχουν εξίσου καλή δράση. Οπότε τι πρέπει να κάνουμε; Από το δίλημμα αυτό μας βγάζει το «Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη σημασία του σκόρδου και των συστατικών του για την υγεία», το οποίο αποφάνθηκε ότι το σκόρδο σε οποιαδήποτε μορφή, είτε στο μαγείρεμα, είτε ως λάδι, είτε ως χυμός, είτε σε μορφή κάψουλας ή ταμπλέτας «προάγει την υγεία μας μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό και για καρκίνο».
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

*** Τι είναι ο προστάτης, τι πρέπει να προσέχουμε και πόσο εύκολη είναι η θεραπεία του;   
Προστάτης;
Ονομάστηκε έτσι από τον Ηρόφιλο, Έλληνα γιατρό του 3ου πχ της Αλεξάνδρειας. Αυτός περιέγραψε ένα αδένα σε σχήμα και μέγεθος κάστανου που βρίσκονταν μπροστά από την κύστη, «προΐστατο της κύστης». Αργότερα έγινε γνωστός ο ρόλος του στην προστασία και συντήρηση της ζωτικότητας των σπερματοζωαρίων με τις ουσίες που παράγει στο προστατικό υγρό.
 Στην εφηβεία ο προστάτης έχει βάρος λίγων γραμμαρίων. Κατόπιν με την επίδραση της ανδρικής ορμόνης, της τεστοστερόνης, φτάνει το βάρος 20 περίπου γραμμαρίων. Τόσο διατηρείται για 20-25 χρόνια μέχρι να αρχίσει να ξαναμεγαλώνει από την ηλικία των 40-45. Ο προστάτης αδένας αναμένεται να είναι διογκωμένος στους μισούς άνδρες άνω των 60 και σε 8 στους 10 άνω των 80 ετών.
Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη
Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη με την πρόοδο της ηλικίας ονομάζεται Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ). Οι παράγοντες εκδήλωση της είναι ηλικία και η πα­ρουσία ανδρογόνων από καλά λειτουργούντες όρχεις. Η υπερπλασία του προστάτη δεν σχετίζεται με διαταραχές της σεξουαλικής ζωής. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι η ΚΥΠ δεν είναι καρκίνος ούτε οδηγεί στην εμφάνιση καρκίνου (ο οποίος μπορεί βέβαια να συνυπάρχει με την ΚΥΠ). Επειδή ο προστάτης περιβάλλει την ουρήθρα όταν μεγαλώνει αυτή ¨στραγγαλίζεται ¨ προοδευτικά κάνοντας όλο και δυσκολότερη την διέλευση των ούρων. Για να υπερνικήσει η κύστη την δυσκολία αναγκάζεται να σπρώχνει δυνατότερα από πριν. Με τον χρόνο η κύστη αλλάζει καθώς το μυϊκό τοίχωμα της γίνεται παχύτερο ανταποκρινόμενο στην αυξημένη αντίσταση της ροής των ούρων μέσα από την στενωμένη ουρήθρα.
Συμπτώματα
Το ¨στραγγάλισμα¨ της ουρήθρας δυσκολεύει την ροή των ούρων. Ο άνδρας το βιώνει σαν καθυστέρηση έναρξης ούρησης, αργή ροή ούρων, διακοπτόμενη ούρηση και τελικά αίσθημα ατελούς κένωσης κύστης.
Η κατάσταση μπορέσει να εξελιχθεί σε πλήρη αδυναμία κένωσης κύστης, επίσχεση ούρων δηλαδή. Λόγω της ατελούς κένωσης της κύστης ο ασθενής αναγκάζεται να ουρεί συχνά ακόμα και να διακόπτει τον ύπνο του για να ουρήσει (νυκτουρία). Την ημέρα υπάρχει συχνουρία (πάνω από 10 φορές ημερησίως).
Καθώς εξελίσσεται η νόσος η ούρηση γίνεται επιτακτική. Ο ασθενής δεν μπορεί να αναβάλλει την ούρηση και όταν το προσπαθεί τότε υπάρχουν επεισόδια ακράτειας. Αυτό συμβαίνει καθώς η κύστη ξεκινά την διαδικασία της ούρησης χωρίς την «συναίνεση» του ασθενούς. Χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση εντονότατης επιθυμίας ούρησης όταν ο άνδρας πλένει τα χέρια του ή όταν βρίσκεται σε ψυχρό περιβάλλον.
Μπορεί να υπάρχουν κατά καιρούς ενοχλήσεις όπως τσούξιμο στην ούρηση(καυσουρία), πόνος χαμηλά στην κοιλιά, που μπορεί να παρερμηνευθούν για ουρολοίμωξη. Ακόμη μπορεί να παρουσιαστεί σοβαρή ουρολοίμωξη με υψηλό πυρετό και ισχυρό πόνο κατά την ούρηση.
Μεγάλο υπόλειμμα ούρων οδηγεί σε σχηματισμό ιζήματος το οποίο ενίοτε σχηματίζει μικρούς ή μεγάλους λίθους κύστης
Συνήθως οι άρρωστοι έχουν την τάση να αποδίδουν τα ενοχλή­ματά τους στην ηλικία και να μην δίνοντας πρέπουσα σημασία. Η αξιολόγηση, ωστόσο, των συμπτωμάτων είναι σημαντική για δύο λόγους:
Αφ’ ενός μπορεί προοδευτικά να γίνουν πολύ ενοχλητικά αλλά και να βλάψουν άλλα όργανα. Κατακράτηση των ούρων στην ουροδόχο κύστη ευνοεί τις σοβαρές ουρολοιμώξεις. Είναι δυνατό να προκληθεί νεφρική ανεπάρκεια, λόγω της στάσης των ούρων στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα.
Αφ’ ετέρου διότι μπορεί να υποκρύπτουν άλλες, πιο σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος του προστάτη ή της κύστης όπου πρώιμη διάγνωση σημαίνει πλήρη θεραπεία.
Κάθε άνδρας που πλησιάζει την ηλικία των 50 ετών, με ή χωρίς ενοχλήματα πρέπει να ελέγχεται και να εκτιμάται προσεκτικά
Έλεγχος
Βασική εξέταση είναι η δακτυλική εξέταση του προστάτη από το ορθό. Δεν είναι ευχάριστη στους περισσότερους άνδρες και είναι υποκειμενική.
Πληρέστερη εξέταση είναι το Υπερηχογράφημα Κύστεως και Προστάτου. Δίνει πολύ καλή εικόνα του εσωτερικού της κύστης, γίνεται μέτρηση των διαστάσεων του προστάτου και προσδιορισμός του υπολείμματος ούρων στην κύστη μετά την ούρηση. Επιπλέον ο προστάτης επισκοπείται για παρουσία υπόπτων περιοχών. Η μέθοδος είναι απλή, ανώδυνη, γίνεται στο ιατρείο στα πλαίσια της αρχικής επίσκεψης.
Ο βασικός έλεγχος ολοκληρώνεται με κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις, όπως εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας (ουρία – κρεατινίνη), γενική εξέταση ούρων/καλλιέργεια ούρων και μέτρηση του ΡSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) στο αίμα. Η μέτρηση του PSA είναι πολύ σημαντική γιατί μπορεί να ανακαλύψει έγκαιρα καρκίνο του προστάτη όταν αυτός είναι απόλυτα θεραπεύσιμος, σώζοντας κυριολεκτικά την ζωή του ασθενούς.
Θεραπεία
Εάν τα συμπτώματα δεν είναι έντονα και δεν προβλέπεται επιδείνωση η έναρξη θεραπείας μπορεί να καθυστερήσει και ο ασθενής παρακολουθείται τακτικά. Αν ο ασθενής με έντονα συμπτώματα αναζητά ανακούφιση υπάρχουν δύο τρόποι προσέγγισης του προβλήματος.
Φαρμακευτική
α) Φάρμακα που στοχεύουν στην χαλάρωση του προστάτη γύρω από την «στραγγαλισμένη» ουρήθρα. Η ανακούφιση επέρχεται μέσα σε λίγες μέρες εφόσον είναι επιτυχής.
β) Φάρμακα που στοχεύουν να μειώσουν το μέγεθος του αδένα αποσυμπιέζοντας και ελευθερώνοντας σταδιακά την ουρήθρα. Αυτά χρειάζονται περισσότερο χρόνο συνήθως 3 μήνες για να δουλέψουν.
Τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται εφ όρου ζωής και υπό παρακολούθηση καθώς μπορεί πάψουν να δουλεύουν στο μέλλον.
Χειρουργική
Οι γιατροί στο παρελθόν ήταν απρόθυμοι να προτείνουν χειρουργική θεραπεία στα αρχικά στάδια της νόσου. Ο λόγος ήταν ότι οι διαθέσιμες τεχνικές δεν ήταν 100% ασφαλείς. Τώρα με την εξάπλωση των διουρηθρικών τεχνικών εξάχνωσης του προστάτη που εξασφαλίζουν 100% ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε όλο και περισσότερους ασθενείς δίνεται χειρουργική λύση.

***  Ο ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ καλύτερος ακόμη κι από την κορτιζόνη για την ρευματοειδή αρθρίτιδα!

~  Η κουρκουμίνη βοηθά κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Είναι τόσο αποτελεσματική όσο είτε η κορτιζόνη είτε το ισχυρό αντιφλεγμονώδες φάρμακο phenylbutazone σε μοντέλο οξείας φλεγμονής. Ενώ όμως η phenybutazone και η κορτιζόνη έχουν ισχυρή τοξικότητα, η κουρκουμίνη δεν προκαλεί παρενέργειες. Η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που εμποδίζει τη δράση των φλεγμονωδών ενζύμων κυκλοοξυγενάσης-2 (COX-2) και λιποοξυγενάσης (LOX). Επιπλέον, έρχεται σε σύγκρουση με τον νουκλεϊκό παράγοντα-κάππα-βήτα (ΝF-KB), ώστε να σταματήσει την αυτοάνοση δραστηριότητα και να μειώσει την καταστροφή των ιστών.
Σε μελέτες σε ανθρώπους η κουρκουμίνη έχει δείξει ευεργετικές επιδράσεις που είναι συγκρίσιμες με αυτές των συμβατικών φαρμάκων. Σε μια διπλή-τυφλή κλινική μελέτη που συμπεριέλαβε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η κουρκουμίνη συγκρίθηκε με phenylbutazone (300 mg την ημέρα). Οι βελτιώσεις στη διάρκεια του πρωινού πιασίματος, του χρόνου περπατήματος και του πρηξίματος των αρθρώσεων ήταν παρεμφερείς και στις δύο ομάδες. Ενώ όμως η phenylbutazone συνδέθηκε με σημαντικές παρενέργειες, η κουρκουμίνη δεν προκάλεσε παρενέργειες.
Σε μια πρόσφατη μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Phytotherapy Research 45 ασθενείς που διαγνώσθηκαν με ρευματοειδή αρθρίτιδα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με κάποιους από τους ασθενείς να λαμβάνουν κουρκουμίνη (500 mg), και κάποιους να λαμβάνουν diclofenac sodium (50mg) μόνο του ή σε συνδυασμό. Το diclofenac sodium είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο που πωλείται με 100 διαφορετικές εμπορικές ονομασίες σε όλο τον κόσμο όπως Aclonac, Cataflam και Voltarain. Το βασικό καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η μείωση στο Σκορ της Δράσης της Ασθένειας, γνωστό στη διεθνή ορολογία με τα αρχικά DAS 28(Disease Activity Score). Το δευτερεύον καταληκτικό στοιχείο συμπεριλάμβανε τα κριτήρια του American College of Rheumatology (ACR) για τη μείωση των σκορ της ευαισθησίας στον πόνο και του οιδήματος των αρθρώσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι αν και οι ασθενείς και στις τρεις ομάδες είχαν στατιστικά σημαντικές αλλαγές στα σκορ του DAS, μόνο η ομάδα της κουρκουμίνης είχε υψηλότερα ποσοστά βελτίωσης στα σκορ DAS και ACR και αυτά τα σκορ ήταν σημαντικά καλύτερα από ότι στους ασθενείς της ομάδας που λάμβανε diclofenac sodium. Οι ερευνητές τόνισαν: «Το πιο σημαντικό είναι ότι η θεραπεία με κουρκουμίνη βρέθηκε ότι είναι ασφαλής και δεν σχετίστηκε με παρενέργειες. Η μελέτη μας παρέχει τις πρώτες αποδείξεις για την ασφάλεια και υπεροχή της θεραπείας με κουρκουμίνη σε ασθενείς με ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα και τονίζει την ανάγκη για μελλοντικές μακράς σκάλας δοκιμές για την επικύρωση αυτών των ευρημάτων σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες αρθριτικές καταστάσεις».

***  Απίστευτο! Δείτε τι μπορεί να κάνει ένα στρώμα αλόης στα τρόφιμα...

~  Ένα λεπτό στρώμα γέλης από αλόη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων, εξαφανίζοντας έτσι την ανάγκη μας για χημικά συντηρητικά.
Έρευνες του Daniel Valero, καθηγητή του πανεπιστημίου Miguel Hernández, στην Ισπανία, έδειξαν ότι ένα λεπτό στρώμα γέλης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη συντήρηση τροφίμων. Για το πείραμα, βούτηξαν σταφύλια στη γέλη της αλόης και τα αποθήκευσαν σε θερμοκρασία ψύξης. Τα σταφύλια που δεν είχαν υποστεί καμιά επεξεργασία χάλασαν σε επτά ημέρες, αλλά εκείνα που είχαν καλυφθεί με αλόη παρέμειναν φρέσκα και τραγανά για 35 ολόκληρες μέρες! Εξαιτίας αυτής της μοναδικής ιδιότητας, η αλόη μπορεί να φέρει την επανάσταση στην ασφάλεια των τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η επικάλυψη φρούτων και λαχανικών με αλόη μπορεί να τα προστατεύσει από το Ε.coli, να διατηρήσει τη φρεσκάδα τους και να αυξήσει σημαντικά το χρόνο αντοχής τους. Άρα γιατί κανείς δεν ασχολείται με αυτό; Πιθανότατα επειδή για μια ακόμα φορά η γέλη αλόης δεν μπορεί να κατοχυρωθεί. Εξάλλου είναι ευκολότερο και πολύ πιο οικονομικό για τις εταιρίες τροφίμων να προσθέτουν συνθετικά χημικά στα τρόφιμα από το να στραφούν σε κάτι φυσικό και ασφαλές.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

*** Αυτή είναι η τροφή που έχει 60% περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια!

~   Η πρώτη που ανακάλυψε τις ευεργετικές ιδιότητες του σιταρόχορτου ήταν η δρ. Ann Wigmore, και το χρησιμοποιούσε σε καρκινοπαθείς. Το σιταρόχορτο είναι μια από τις πλέον αντιοξειδωτικές τροφές. Έχει 60 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια αντίστοιχου βάρους και 8 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι αντίστοιχου βάρους. Περιέχει πάρα πολλές βιταμίνες και μεταλλικά άλατα, έχει οκτώ ουσιώδη αμινοξέα και άλλα έντεκα πολυ- πεπτίδια (αλυσίδες αμινοξέων) και βιοφλαβονοειδή.
Εκτιμάται ότι 7 κιλά φρέσκο σιταρόχορτο έχουν την ίδια θρεπτική αξία με 160 κιλά από τα εκλεκτότερα λαχανικά. Η μεγάλη αξία του σιταρόχορτου είναι ότι περιέχει χλωροφύλλη, η οποία, όπως είδαμε και στο κριθαρόχορτο, μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος, κάνει το αίμα αλκαλικό και αποτοξινώνει τον οργανισμό. Ιάπωνες επιστήμονες έδειξαν ότι τα ένζυμα και άλλα συστατικά του σιταρόχορτου εξουδετερώνουν την καρκινογόνο επίδραση του βενζοπυρένιου. Βενζοπυρένιο λαμβάνουμε, όταν τρώμε κρέατα ψημένα στα κάρβουνα και καπνιστά ψάρια. Σειρά πειραμάτων που διενήργησε τη δεκαετία του 1980 η δρ. Τσιουνάν Λας, βιολόγος του Συστημικού Αντικαρκινικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Τέξας, έδειξε ότι ο χυμός του σιταρόχορτου και άλλων βλασταριών μειώνει τις αφύσικες κυτταρικές μεταλλάξεις και καταστρέφει τους καρκινικούς όγκους.
Το σιταρόχορτο μπορείτε να το πάρετε σε μορφή διατροφικού συμπληρώματος σε σκόνη ή σε ταμπλέτες. Μπορείτε να αναμείξετε τη σκόνη σε ένα ποτήρι νερό ή χυμό. Μην αναμείξετε όμως το σιταρόχορτο σε όξινο χυμό, όπως χυμό πορτοκαλιού, γκρέιπφρουτ ή λεμονιού. Ο καλύτερος χυμός για το σιταρόχορτο είναι ο χυμός μήλου ή καρότου. Αν το πάρετε σε μορφή ταμπλέτας ή κάψουλας, μπορείτε να το καταναλώσετε νηστικός ή με το φαγητό. Οι πολυβιταμίνες είναι καλό να λαμβάνονται με το φαγητό, αλλά οι ταμπλέτες ή κάψουλες σιταρόχορτου στην ουσία είναι τροφή, οπότε μπορείτε να τις λάβετε και νηστικοί. Μπορείτε να καλλιεργήσετε και μόνοι σας σιταρόχορτο και μόλις μεγαλώσει το χόρτο, το κόβετε, το βάζετε σε αποχυμωτή και πίνετε το φρέσκο χυμό του.
Τη διαδικασία πώς να το φτιάξετε την εξηγεί η Dr. Ann Wigmore σε ειδικό βιβλίο της. Ωστόσο θεωρώ ότι η όλη διαδικασία καλλιέργειας σιταρόχορτου στο σπίτι και παρασκευής φρέσκου χυμού του είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα, οπότε πιο εύκολος και πρακτικός τρόπος είναι να πάρετε το σιταρόχορτο σε μορφή διατροφικού συμπληρώματος.
Οι καταναλωτές του σιταρόχορτου αναφέρουν τα εξής οφέλη από τη λήψη του: Δίνει ενέργεια και βοηθάει άτομα που έχουν ατονία. Οι καταναλωτές του νιώθουν περισσότερο ενεργοί νοητικά και σε εγρήγορση. Έχουν λιγότερη ανάγκη για ύπνο μετά την κατανάλωσή του. Δυο μερίδες σιταρόχορτου ανάμεσα στα γεύματα διατηρούν την επιθυμία για ζάχαρη σε έλεγχο, και έτσι η μείωση των υδατανθράκων στη διατροφή (πατάτες, ψωμί και γλυκά) είναι ευκολότερη. Αυτό συνεπάγεται απώλεια παραπανίσιου σωματικού βάρους. Κάποιοι αναφέρουν ότι τις πρώτες φορές που το παίρνουν νιώθουν μια φαγούρα. Αυτό μάλλον συμβαίνει, διότι το σιταρόχορτο αποτοξινώνει το σώμα και το συκώτι πετάει τις τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος. Κάνει το μαλλί πυκνότερο.
Δεν θα πρέπει να σας παραπλανούν οι διαφημίσεις του σιταρόχορτου που λένε ότι αυτό έχει μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C και σιδήρου από ότι οι τροφές που τρώτε, οπότε να αντικαταστήσετε το φαγητό σας ή την πολυβιταμίνη σας με συμπλήρωμα σιταρόχορτου. Είναι αλήθεια ότι το σιταρόχορτο έχει πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C και σιδήρου σε αναλογία βάρους με το πορτοκάλι και το σπανάκι, αλλά η ημερήσια δόση των 8 γραμμαρίων σιταρόχορτου που μπορείτε να λάβετε ως διατροφικό συμπλήρωμα παρέχει μόνο 14 mg βιταμίνης C (23% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης) και 1,6 mg σιδήρου (8%της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης). Ωστόσο, τα 8 γραμμάρια σιταρόχορτου μας παρέχουν 3.800 IU βήτα-καροτίνης (80% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης) και 80 mcg βιταμίνης Κ (100% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης). Πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη βιταμίνης Κ, επειδή δεν τρώνε πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οπότε το σιταρόχορτο είναι μια καλή πηγή αυτής της βιταμίνης. Δεν θεωρώ ότι κάποιος πρέπει να αντικαταστήσει την πολυβιταμίνη του με σιταρόχορτο, αλλά αντίθετα θα μπορούσε να προσθέσει στην καθημερινή πολυβιταμίνη του και σιταρόχορτο, αφού περιέχει βιταμίνες σε φυσική μορφή και ένζυμα. Η γεύση της σκόνης του σιταρόχορτου δεν είναι πολύ ωραία, οπότε μπορείτε να βάζετε το σιταρόχορτο σε μια κούπα χυμού μήλου και να τα αναμειγνύετε με μισή μπανάνα.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  6 θεραπείες για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

~  Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα υγείας στο σημερινό κόσμο. Είναι επίσης γνωστή ως παλινδρόμηση οξέων ή νόσος πεπτικού έλκους. Το πρόβλημα αυτό περιλαμβάνει την άνοδο στομαχικών υγρών στο λαιμό, κάτι το οποίο μερικές φορές προκαλεί τόσο σοβαρό κάψιμο που πολλοί άνθρωποι το συγχέουν με καρδιακή προσβολή.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τείνουν επίσης να αντιμετωπίζουν και άλλες δυσάρεστες συνέπειες σε διαφορετικά μέρη του σώματός τους. Η αίσθηση του καψίματος και της οξύτητας σχεδόν πάντα προκαλεί διαταραχές ύπνου και ροχαλητό, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε άσθμα, δυσπεψία, δυσάρεστη αναπνοή, φλεγμονή του οισοφάγου, δημιουργία έλκους και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σε καρκίνο του οισοφάγου.
Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες προκειμένου να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τα συμπτώματά της. Θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, καθώς και την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, ραφιναρισμένων τροφίμων, καφεΐνης, οινοπνεύματος ή λίπους. Αντί αυτών, συνιστούμε να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης, ειδικά εκείνων που είναι πλούσια σε ίνες.
Αν παρουσιάζετε συχνά γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σας προκαλεί αρκετά από τα προαναφερθέντα προβλήματα, ίσως κάποια από τις παρακάτω σπιτικές θεραπείες μπορεί να συμβάλει στη μείωση ή στην πρόληψη της ενοχλητικής αίσθησης καψίματος και άλλων συμπτωμάτων.
Χυμός αλόης βέρα

~  Ο χυμός αλόης βέρα έχει πολλές ιδιότητες που ενισχύουν με πολλούς τρόπους την υγεία σας. Μία από τις ωφέλειές του είναι η αντιφλεγμονώδης δράση του, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Συνιστούμε την κατανάλωση τουλάχιστον μισού φλιτζανιού χυμού αλόης πριν από τα γεύματα. Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι ο συγκεκριμένος χυμός έχει υπακτική δράση.
Αγνό μηλόξυδο
 Το αγνό μηλόξυδο είναι ακόμα μία δημοφιλής θεραπεία για την ανακούφιση από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Απλώς διαλύστε μία κουταλιά της σούπας αγνό μηλόξυδο σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό και πιείτε το μόλις εμφανιστεί το πρώτο σύμπτωμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Μαγειρική σόδα

~  Η μαγειρική σόδα είναι ένα πολύ οικονομικό συστατικό, που συνιστάται για τη ρύθμιση των επιπέδων του pH στο σώμα. Χάρη σε αυτή την ιδιότητα, αποτελεί επίσης εξαιρετική θεραπεία για την ανακούφιση από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Απλώς διαλύστε ένα κουταλάκι του τσαγιού μαγειρική σόδα σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό.
Γλυκόριζα
 Η γλυκόριζα λειτουργεί ως προστατευτικό τζελ, επειδή δημιουργεί ένα στρώμα προστασίας στο στομάχι. Είναι εξαιρετική για τη μείωση και την πρόληψη των δυσάρεστων συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Συνιστούμε να την καταναλώνετε σε μορφή εγχύματος ή εκχυλίσματος.
Τζίντζερ

~  Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ρίζα του τζίντζερ προστατεύει το στομάχι, επειδή μπλοκάρει τα οξέα και καταστέλλει το ελικοβακτήριο του πυλωρού (Helicobacter pylori). Μάλιστα, αυτό το φυσικό συστατικό μπορεί να είναι μέχρι και οχτώ φορές αποτελεσματικότερο από τη λανσοπραζόλη, ένα φάρμακο για την πρόληψη του έλκους. Για να καταπολεμήσετε τα προβλήματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, απλώς φτιάξτε ένα έγχυμα με ένα κουταλάκι του τσαγιού φρέσκο τζίντζερ και ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το στην άκρη για πέντε λεπτά και πίνετέ το πριν από κάθε γεύμα.
Γλουταμίνη
 Η γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει τις γαστρεντερικές βλάβες που προκαλεί το ελικοβακτήριο του πυλωρού. Αν και το σώμα την παράγει φυσικά, μπορείτε επίσης να την εξασφαλίσετε καταναλώνοντας τροφές όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι, αβγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και μερικά φρούτα και λαχανικά όπως ο μαϊντανός και το σπανάκι.
Άλλες σημαντικές συμβουλές για την καταπολέμηση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
 Εκτός από το να δοκιμάσετε μία από τις σπιτικές θεραπείες που προαναφέρθηκαν, είναι πολύ σημαντικό να δώσετε προσοχή σε μερικές σημαντικές συστάσεις για την καταπολέμηση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης:
Αφιερώνετε αρκετό χρόνο στο γεύμα σας για να τρώτε καλά και να μασάτε σωστά την τροφή σας, έτσι ώστε να μη δημιουργείται φλεγμονή ή πίεση στο στομάχι.
Το τελευταίο γεύμα της ημέρας θα πρέπει να είναι ελαφρύ, ενώ θα πρέπει να τρώτε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο.
Αποφεύγετε τις ερεθιστικές η όξινες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Όταν αρχίζετε να τρώτε, μην ξεκινάτε από τις τροφές που είναι πλούσιες σε άμυλο. Είναι καλύτερα να ξεκινάτε με τα λαχανικά ή το κρέας και να αφήνετε τις πατάτες ή το ψωμί για το τέλος.
Αν είστε παχύσαρκοι, είναι πολύ σημαντικό να αρχίσετε να αναζητάτε επιλογές αδυνατίσματος, επειδή πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η παχυσαρκία δυσκολεύει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα στο να παραμείνει κλειστός, με συνέπεια να προκαλείται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, επειδή ερεθίζουν το στομάχι και ευνοούν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

*** Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου: Νέα τεχνική θεραπείας μέσα σε μισή ώρα!

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου: Νέα τεχνική θεραπείας μέσα σε μισή ώρα!
Με μία ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική,τη διατρηματική δισκεκτομή (TESSYS), που εφαρμόζεται υπό τοπική αναισθησία, αντιμετωπίζονται πλέον, μέσα σε μισή ώρα, οι κήλες των μεσοσπονδύλιων δίσκων στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ενώ ο ασθενής, μία ώρα μετά την επέμβαση, μπορεί να περπατήσει.
«Η πράξη διενεργείται στο χειρουργείο με τομή μόλις 8 χιλιοστών, υπό τοπική αναισθησία και ελεγχόμενη καταστολή, διαρκεί περίπου 30 λεπτά, και ο ασθενής υποβάλλεται στην επέμβαση σε πλάγια θέση. Αυτό σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται καθόλου το μυικό του σύστημα και ο ασθενής είναι περιπατητικός μία ώρα μετά, ενώ εξέρχεται από την κλινική αυθημερόν ή την επόμενη μέρα και μπορεί άμεσα να επιστρέψει στην εργασία του εφόσον κάνει κάποια καθιστική εργασία.
Ο ασθενής μπορεί να ενταχθεί πολύ γρήγορα στη φυσιολογική του δραστηριότητα, πράγμα πολύ σημαντικό. Είναι μία οικονομική, καινοτόμος, γρήγορη, αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος. Είναι κατάλληλη ακόμη και για ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο ή από παθήσεις όπως καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια διότι, λόγω της πλάγιας θέσης κατά την επέμβαση, ο ασθενής δεν επιβαρύνεται καρδιοαναπνευτικά» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πιστοποιημένος ορθοπαιδικός Στέλιος Καπετανάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνο που διαφοροποιεί αυτή την τεχνική από άλλες είναι ότι εφαρμόζεται υπό τοπική αναισθησία και αυτό δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται διεγχειρητικά το νεύρο, δηλαδή μπορεί ο χειρουργός την ώρα της επέμβασης να ζητήσει από τον ασθενή να κουνήσει το πόδι και έτσι να έχει τον έλεγχο. Η συγκεκριμένη χειρουργική τεχνική εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες, σε ασθενείς στους οποίους δεν απέδωσαν νωρίτερα οι συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας.
Όπως τόνισε ο κ. Καπετανάκης, η τεχνική TESSYS εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια διεθνώς με μεγάλη επιτυχία, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο ίδιος έχει ήδη αντιμετωπίσει περίπου 100 περιστατικά. Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη σε διημερίδα εκπαίδευσης Ελλήνων και ξένων γιατρών από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Αυστρία, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, το οποίο έχει επιλεγεί ως Κέντρο Αναφοράς και Εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για τη μέθοδο της ελάχιστα επεμβατικής διατρηματικής δισκεκτομής.

***  Ελαιόλαδο: Το φάρμακο του τόπου μας για το καρδιαγγειακό σύστημα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Του Πέτρου Τσώνη
Και επιστημονικά αποδείχθηκε ότι κάποια λάδια, ιδιαίτερα τα Μεσσηνιακά της Κορωνέικης ποικιλίας που είναι πλούσια σε ελαιοκανθάλη, έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για το καρδιαγγειακό σύστημα. Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης στις ΗΠΑ, που έγινε με τη χρήση ελαιολάδων και από το Ακριτοχώρι, τη Λάμπαινα και τη Λευκοχώρα, παρουσιάστηκαν το πρωί της Τρίτης, σε ειδική εκδήλωση…
Η κλινική μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια* και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Gaea και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης. Στα πλαίσια της μελέτης δοκιμάστηκαν ελαιόλαδα που επιλέχθηκαν μετά από ανάλυση εκατοντάδων δειγμάτων από το Φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και η σύσταση τους επιβεβαιώθηκε από το κέντρο ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Η δοκιμή στους ανθρώπους που έγινε για πρώτη φορά έδειξε ότι το ελληνικό ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πλούσιο σε ελαιοκανθάλη μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περιέχουν ένα ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών των οποίων η σχετική συγκέντρωση διαφέρει πάρα πολύ μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών ελιάς. Πολλές από αυτές τις χημικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενώ ο όρος «ολικές φαινόλες» ενός ελαίου είναι αποδεκτός ως μέτρο της αντιοξειδωτικής του ικανότητας, η "φαρμακευτική" του δράση μπορεί να προέρχεται από συγκεκριμένες ενώσεις. Ένα παράδειγμα είναι η ουσία ελαιοκανθάλη η οποία συνδέεται με την πιπεράτη αίσθηση στο λαιμό που προκαλείται από ορισμένα φρέσκα και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα. Αυτή η ένωση είναι γνωστό ότι αναστέλλει το ίδιο ένζυμο που επίσης αναστέλλεται από την ασπιρίνη, την ιβουπροφένη, και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), και σε αυτή τη δράση στηρίζεται η καθημερινή χρήση της «παιδικής» ασπιρίνης για τη μείωση του καρδιαγγειακών κινδύνων. Στην πραγματικότητα, η ελαιοκανθάλη θεωρείται ένα φυσικό ΜΣΑΦ αλλά η δράση της δεν είχε ποτέ αποδειχθεί στον άνθρωπο αλλά μόνο στον δοκιμαστικό σωλήνα. Η συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων είναι ένα ευαίσθητο μέτρο της επίδρασης της χαμηλής δόσης ασπιρίνης και χρησιμοποιήθηκε σαν μοντέλο μελέτης της ελαιοκανθάλης ως προς την ικανότητα της να προστατεύει από τη δημιουργία θρόμβων και επομένως από τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικών.
Τα ελαιόλαδα που δοκιμάστηκαν, επιλέχθηκαν έτσι ώστε να έχουν την ίδια συγκέντρωση ολικών φαινολών αλλά διαφορετική αναλογία δραστικών συστατικών ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης. Συγκεκριμένα επιλέχθηκε ένα ελαιόλαδο με υψηλή ελαιοκανθάλη από ποικιλία Κορωνέικη από την περιοχή του ΠΟΠ Καλαμάτας, ένα ελαιόλαδο από ποικιλία Arbequina με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιασίνη και ένα λάδι ελέγχου που ήταν μεν εξαιρετικά παρθένο, με ισοδύναμη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες αλλά με μηδενική περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.
Σε αυτή τη έρευνα, μελετήθηκε αν η κατάποση 40 ml (3 κουταλιές) του κάθε ελαιολάδου με διαφορετική σύσταση, μπορεί να αναστείλει την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων σε υγιείς άνδρες. Εννέα άνδρες φυσιολογικού βάρους εντάχθηκαν στη μελέτη και κατανάλωσαν τα τρία ελαιόλαδα με τυχαία σειρά σε απόσταση μιας εβδομάδας μεταξύ του κάθε ελαιολάδου και ο αντίκτυπος στη λειτουργία των αιμοπεταλίων αξιολογήθηκε 2 ώρες μετά τη λήψη των ελαίων. Τα έλαια πλούσια σε ελαιοκανθάλη και τη σχετική ένωση ελαιασίνη, βρέθηκαν να αναστέλλουν σημαντικά τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, ενώ το λάδι που δεν περιείχε αυτές τις ουσίες, αλλά είχε ισοδύναμη περιεκτικότητα ολικών φαινολικών (κυρίως υπό τη μορφή ελεύθερης τυροσόλης) απέτυχε να παράγει αυτό το αποτέλεσμα. Είναι ενδιαφέρον ότι, από τα 9 άτομα που μελετήθηκαν, 4 παρουσίασαν ισχυρή απόκριση στο χρονικό σημείο 2 ωρών παρόμοια με τη φαρμακευτική δόση ιβουπροφένης, ενώ τα άλλα 5 άτομα έδειξαν μικρή ή και καθόλου ανταπόκριση.
Συγκριτικά τα καλύτερα αποτελέσματα φάνηκαν να προέρχονται από το Ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας Κορωνέικης.
Όπως είπε η συνεργάτης του κ. Μαγιάτη Ελένη Μέλλιου το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν μεσσηνιακό και προερχόταν από τα χωριά Ακριτοχώρι Κορώνης καθώς και από τη Λάμπαινα και τη Λευκοχώρα Μεσσήνης.
Αυτή η μελέτη αποδεικνύει σαφώς ότι τα έλαια πλούσια σε φυσικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες μπορούν να δείξουν επίδραση στον άνθρωπο αντίστοιχη με τα ΜΣΑΦ φάρμακα, αλλά επίσης ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών αποκρίσεων μεταξύ των ατόμων, γεγονός που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Ως εκ τούτου, όπως και με τους ανθρώπους, όλα τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα δεν είναι ίδια και το κριτήριο «ολικές φαινόλες» δεν είναι πλέον αρκετό για να δείξει τη διαφοροποίηση τους, ενώ προκύπτει μια παράλληλη σχέση της ποιότητας του ελαιολάδου με τα οφέλη στην υγεία.
«Η Gaea συγχρηματοδότησε την διεθνή κλινική έρευνα στις ΗΠΑ με γνώμονα το όραμα μας που είναι η προώθηση του γαστρονομικού μας πολιτισμού σε όλα τα μέρη της γης, με σεβασμό στις αξίες της καινοτομίας και της ευζωίας των καταναλωτών μας, που επιτυγχάνεται μέσω μιας νόστιμης διατροφής που παράλληλα λειτουργεί σαν προληπτική ιατρική.
Τα αποτελέσματα δικαιώνουν την πεποίθηση μας, ότι η ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου συναρτάται ευθέως με τα οφέλη στην υγεία. Ακόμα πιο σημαντική η ανακάλυψη ότι ένα υψηλής ποιότητας Ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ποικιλίας Κορωνέικη - όπως το ΠΟΠ Καλαμάτας, το ΠΟΠ Σητείας αλλά και αυτό από την Κρίτσα - της Gaea, όντας περισσότερο πλούσιο σε σχέση με άλλες ποικιλίας ελιάς στην Μεσόγειο στην φυσική αντιοξειδωτική - αντιφλεγμονώδη ουσία ελαιοκανθάλη, προσφέρει, έκτος από αξεπέραστη γαστρονομική απόλαυση, αποτελεσματική προστασία από τις θρομβώσεις και γενικά τις καρδιοπάθειες», τόνισε ο κ. Άρης Κεφαλογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Gaea.
Ο κ. Ξενοφών Κάππας, διευθυντής του ιδρύματος Καπετάν Βασίλη δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν επιστημονικά την παγκόσμια καλή φήμη του Μεσσηνιακού και γενικότερα ποιοτικού ελληνικού ελαιολάδου. Η ποιότητα αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό ελαιόλαδο και πρέπει να στηριχθεί από όλους τους φορείς στην Ελλάδα».
«Η πρωτοπόρα αυτή μελέτη έδειξε πολύ σημαντικά ευρήματα και ανοίγει το δρόμο για την διενέργεια νέας εκτενέστερης μελέτης σε μεγαλύτερη ομάδα πληθυσμού ώστε να διερευνηθούν σε βάθος οι παράγοντες που καθιστούν ένα ελαιόλαδο να έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Το ελαιόλαδο δεν είναι ένα απλό τρόφιμο και η ελληνική επιστημονική κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί και να υποστηρίξει την έρευνα για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ποιοτικού ελαιολάδου» δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης που συντόνισε τη μελέτη.
«Νέα εργαλεία όπως η μέθοδος NMR ή η μέθοδος Aristoleo, που έχουν ανακαλυφθεί στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, μπορούν με ακρίβεια να μετρήσουν το περιεχόμενο ενός λαδιού σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, είναι εξαιρετικά χρήσιμα για να ξεχωρίσουν τα ποιοτικά ελαιόλαδα με τις ισχυρότερες υγειοπροστατευτικές δράσεις» δήλωσε η Δρ. Ελένη Μέλλιου υπεύθυνη συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του κέντρου ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.
Η Gaea και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη συνεχίζουν να πρωτοπορούν, να καινοτομούν και να επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα του ελαιολάδου με στόχο την ανάδειξη της θρεπτικής αξίας του Ελληνικού ελαιολάδου, αυξάνοντας έτσι την εξωστρέφεια και την αναγνώριση της αξίας του προϊόντος και την εμπιστοσύνη προς αυτό στο εξωτερικό.
 H έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον διευθυντή του κέντρου ελιάς του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Dan Flynn και υλοποιήθηκε από τους Roberta R. Holt , Karan Agrawal, Selina Wang, Theresa Pedersen, Eleni Melliou, Prokopios Magiatis, John W. Newman.

***  Διαβήτης τύπου 2. Διατροφή. Ἐπικίνδυνες οἱ διατροφικές συμβουλές τῆς συμβατικῆς ἰατρικῆς;

Eνας διατροφολόγος, νομίζω είναι πιο κατάλληλος να απαντήσει.
Πάσχετε από διαβήτη;
Σας έχουν πει ότι πρέπει να ακολουθείτε μια χαμηλή σε λίπη και υψηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα;
Η βάση της διατροφής σας είναι οι υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια); Σας έχουν πει ότι ο μόνος τρόπος ελέγχου του σακχάρου είναι η λήψη χημικών φαρμάκων;
Τι θα λέγατε, αν μαθαίνατε ότι αυτές οι συμβουλές είναι εσφαλμένες και επικίνδυνες για την υγεία σας και ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών φαρμάκων;
Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη: ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2.
Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται συνήθως πολύ νωρίς στην ζωή και σχετίζεται με την ικανότητα του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη.
Ο διαβήτης τύπου 1 συχνά ονομάζεται ινσουλινο-εξαρτώμενος διαβήτης, επειδή οι άνθρωποι με αυτή την ασθένεια πρέπει να κάνουν καθημερινά ενέσεις ινσουλίνης.
Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συνήθως αργά στην ζωή και είναι πολύ περισσότερο κοινός από τον διαβήτη τύπου 1.
Πάνω από το 90% των ανθρώπων με διαγνωσμένο διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 2 (1). Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχουν έλλειψη στην ποσότητα της ινσουλίνης, που παράγεται από το πάγκρεας, αλλά δεν είναι εξαρτώμενοι από ενέσεις ινσουλίνης.
Ο τρόπος που το σώμα χρησιμοποιεί την ινσουλίνη μπορεί επίσης να εξασθενεί στον διαβήτη τύπου 2.
Υπάρχουν επίσης μερικοί άνθρωποι που βρίσκονται σε μια κατάσταση γνωστή ως προδιαβητική. Αυτό σημαίνει ότι οι επιδράσεις της ινσουλίνης εξασθενούν, αλλά όχι σε βαθμό που να συνδέεται με διάγνωση διαβήτη.
Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στον διαβήτη τύπου 2.
Ο διαβήτης έχει φτάσει σε επιδημικά ποσοστά και προσβάλλει περισσότερους από 170 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Παγκόσμιοι υπολογισμοί προβλέπουν ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν διαβήτη το έτος 2025 (2).
Παρά το γεγονός ότι ο διαβήτης αυξάνεται ραγδαία σε πολλές χώρες, υπάρχει πολύ λίγη προσπάθεια κατευθυνόμενη προς την ανεύρεση του τι προκαλεί την ασθένεια.
Όπως με την καρδιοπάθεια, τα περισσότερα από τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα για έρευνα στον διαβήτη έχουν εστιαστεί σε παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια και για την εξέταση νέων φαρμάκων αντί για την αιτία. Οι πληροφορίες που μας δίνονται για την πραγματική αιτία του διαβήτη είναι ασαφείς και οι διατροφικές συμβουλές που δίνονται στους διαβητικούς είναι γεμάτες από αντιφάσεις.
Επικίνδυνες για την υγεία οι διατροφικές συμβουλές που δίνονται στους διαβητικούς
Η ινσουλίνη χρειάζεται για την μείωση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος. Ως εκ τούτου ο διαβήτης όλων των τύπων χαρακτηρίζεται από ανικανότητα στην μείωση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος μετά την κατανάλωση υδατανθράκων. Ο κύριος στόχος στην αντιμετώπιση του διαβήτη είναι να ελεγχθεί η ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα.
Είναι παράλογο τότε ότι στους περισσότερους διαβητικούς δίνεται η συμβουλή να τρώνε μια χαμηλή σε λίπος, υψηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα – μια δίαιτα η οποία θα αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.
Στους διαβητικούς δίνεται η συμβουλή να αποφεύγουν να τρώνε λίπος από φόβο ότι το διατροφικό λίπος θα τους κάνει να αποκτήσουν βάρος.
Ωστόσο αυτή είναι εσφαλμένη αντίληψη και στην πραγματικότητα οι πάρα πολλοί υδατάνθρακες στην διατροφή είναι πιο πιθανό να συντελέσουν στην απόκτηση βάρους. Δεν είναι έκπληξη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν διαβήτη είναι επίσης υπέρβαροι – αυτοί οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς να έχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενώ ακολουθούν μια δίαιτα που είναι υψηλή σε υδατάνθρακες, θα είναι σε κίνδυνο να αποκτήσουν βάρος και να αναπτύξουν διαβήτη. Είναι παράλογο να δίνεται η συμβουλή στους διαβητικούς να τρώνε αμυλώδεις τροφές όπως ψωμί, ρύζι και μακαρόνια. Αυτές είναι οι χειρότερες τροφές που μπορούμε να τρώμε, αν προσπαθούμε να έχουμε έλεγχο στα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος.
Όταν συνεχίζουμε να καταναλώνουμε πάρα πολλούς υδατάνθρακες, το σώμα πρέπει να συνεχίσει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη σε μια προσπάθεια να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος.
Τα κύτταρα του σώματος απαντούν σε αυτό το υψηλό επίπεδο ινσουλίνης στο αίμα μειώνοντας τον αριθμό των υποδοχέων ινσουλίνης στις μεμβράνες τους (3).
Η μείωση του αριθμού των υποδοχέων ινσουλίνης σημαίνει ότι τα κύτταρα είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη.
Αυτή η ανθεκτικότητα συμβαίνει, επειδή η ινσουλίνη δεν μπορεί να δράσει επάνω σε κύτταρα χωρίς να είναι διαθέσιμοι οι υποδοχείς της.
Ιατρικά αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη προλαμβάνει την μείωση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος. Το επίπεδο όμως της γλυκόζης του αίματος μπορεί να είναι ακόμα πολύ υψηλό, έτσι το πάγκρεας πρέπει να απελευθερώσει ακόμα περισσότερη ινσουλίνη στην κυκλοφορία του αίματος. Τα κύτταρα θα απαντήσουν με το να γίνουν περισσότερο ανθεκτικά στην ινσουλίνη και αναπτύσσεται ένας φαύλος κύκλος. Αυτός ο κύκλος μπορεί να συνεχίζεται για έναν αριθμό ημερών, εβδομάδων ή ακόμα και χρόνων.
Η συνεχόμενη παραγωγή υψηλών επιπέδων ινσουλίνης προλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση αποθηκευμένου σωματικού λίπους και συντελεί στην απόκτηση βάρους. Το αυξημένο σωματικό λίπος μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα περισσότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, κάνοντας την κατάσταση ακόμα χειρότερη.
Η ινσουλίνη παράγεται από κύτταρα του παγκρέατος που ονομάζονται βήτα κύτταρα. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη απαίτηση για ινσουλίνη και τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την λειτουργία των βήτα κυττάρων (4).
Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορούν επίσης να βλάψουν τα βήτα κύτταρα.
Η παραπανίσια γλυκόζη στο αίμα μετατρέπεται σε έναν τύπο λίπους που ονομάζεται τριγλυκερίδιο. Πάρα πολλά τριγλυκερίδια στο αίμα μπορούν επίσης να βλάψουν τα βήτα κύτταρα. Τελικά τα βήτα κύτταρα μπορούν να εξαντληθούν και να γίνουν ανίκανα να παράγουν αρκετή ινσουλίνη, που βλάπτει περαιτέρω την ικανότητα του σώματος να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος – οδηγώντας στην διάγνωση του διαβήτη.
Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι μια μέτρηση για τον διαβήτη.
Το φυσιολογικό επίπεδο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης είναι λιγότερο από 7% και επίπεδα επάνω από 9% δεν είναι φυσιολογικά.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes βρήκε ότι μια υψηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα διατήρησε υψηλά τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, αλλά μια υψηλή σε πρωτεΐνη και λίπος δίαιτα μείωσε την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (5).
Με την υψηλή σε πρωτεΐνη και λίπος δίαιτα φάνηκε μια μείωση στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, και μετά από πέντε εβδομάδες επιτεύχθηκε μείωση στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 22% (από 9,8% σε 7,6%).
Η χαμηλή σε λίπη και υψηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα για πολλούς ανθρώπους είναι ένας σπουδαίος παράγοντας για την ανάπτυξη του διαβήτη. Είναι ακριβώς ο τύπος της δίαιτας ο οποίος για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων θα οδηγήσει στην συνεχιζόμενη εξέλιξη της ασθένειας. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για επιπλέον επιπλοκές.
Ένας από τους κύριους στόχους της θεραπείας του διαβήτη με φάρμακα είναι να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Άλλος στόχος της θεραπείας με φάρμακα είναι να χαμηλώσει τα επίπεδα ολικής χοληστερίνης και την LDL.
Πιστεύεται ότι η μείωση της χοληστερίνης θα μειώσει τον αυξημένο κίνδυνο που έχουν οι διαβητικοί για καρδιοπάθεια. Ωστόσο οι άνθρωποι με διαβήτη δεν έχουν αυξημένα επίπεδα LDL (6).
Είναι σύνηθες να βρίσκονται φυσιολογικά επίπεδα LDL σε διαβητικούς και στην πραγματικότητα η ολική χοληστερίνη τείνει να είναι χαμηλή (7). Η ολική χοληστερίνη και τα επίπεδα της LDL δεν αποτελούν κίνδυνο για τους διαβητικούς. Οι πραγματικοί κίνδυνοι για τους διαβητικούς αναλύονται παρακάτω.
Η υψηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα αυξάνει τα τριγλυκερίδια
Όταν τρώμε πάρα πολλούς υδατάνθρακες, τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος αυξάνονται γρήγορα. Επειδή τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης του αίματος είναι πολύ επικίνδυνα και μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στο σώμα, αυτή η παραπανίσια γλυκόζη πρέπει να μετατραπεί σε λίπος. Ο τύπος του λίπους που παράγεται από την γλυκόζη ονομάζεται τριγλυκερίδιο.
Ως εκ τούτου μια δίαιτα που περιέχει πάρα πολλούς υδατάνθρακες οδηγεί σε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν βρει ότι μια δίαιτα χαμηλή σε λίπη και υψηλή σε υδατάνθρακες προκαλεί υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα (8-12) και ένα υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό του διαβήτη (13). Ενώ, όπως αναλύω στο βιβλίο μου «Χοληστερίνη: Ένας σύγχρονος μύθος», η υψηλή χοληστερίνη και η LDL δεν αποτελούν κίνδυνο για καρδιοπάθεια, τα υψηλά τριγλυκερίδια αποτελούν.
Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μειώνουν τα επίπεδα της HDL. Αυτός είναι ο λόγος που υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και χαμηλά επίπεδα HDL βρίσκονται τόσο συχνά μαζί. Μαζί με υψηλά τριγλυκερίδια, οι διαβητικοί έχουν σχεδόν πάντα χαμηλά επίπεδα HDL. Είναι αποδεδειγμένο ότι μια υψηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα μειώνει τα επίπεδα της HDL. Άρα μια υψηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια στους διαβητικούς.
Το μέγεθος του μορίου της LDL
Άλλη μια ανωμαλία που συμβαίνει στους διαβητικούς σχετίζεται με το πραγματικό μέγεθος των μορίων της LDL.
Αυτό δεν σχετίζεται με το επίπεδο ή τον αριθμό των μορίων LDL στο αίμα, αλλά συνδέεται με τη διάμετρο των μορίων LDL. Οι διαβητικοί έχουν μικρότερες LDLs. Καθώς οι LDLsγίνονται μικρότερες σε μέγεθος, οι ιδιότητές τους αλλάζουν σημαντικά και οι επιδράσεις τους μπορεί να είναι διαφορετικές από τις LDLs μεγάλου ή φυσιολογικού μεγέθους.
Όταν οι LDLs είναι μικρότερες σε διάμετρο, μπορούν να περνούν μέσα από το εσωτερικό τοίχωμα μιας αρτηρίας πολύ πιο εύκολα. Μπορούν επίσης να οξειδώνονται πιο εύκολα και να προκαλούν επιπλέον βλάβη των ιστών.
Είναι τώρα ευρέως αναγνωρισμένο ότι μικρότερα μόρια της LDL συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια (14-15) και μεγαλύτερα μόρια LDL συνδέονται με μακροζωία (16).
Με άλλα λόγια δεν έχει σημασία πόσο LDL έχετε, αλλά ποιο είναι το μέγεθος των μορίων της LDL.
Αν έχετε υψηλή LDL, αλλά τα μόρια της LDL είναι μεγάλα ή φυσιολογικά, δεν έχετε κίνδυνο για καρδιοπάθεια. Αντίθετα αν τα μόρια της LDL είναι μικρά, τότε ανεξάρτητα από το πόσο LDL έχετε, διατρέχετε κίνδυνο για καρδιοπάθεια.
Μια δίαιτα που είναι υψηλότερη σε κορεσμένο λίπος στην πραγματικότητα αυξάνει το μέγεθος των μορίων της LDL (17-18) και μια δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε κορεσμένο λίπος οδηγεί σε μικρότερο μέγεθος των μορίων της LDL(19-20).
Αυτά τα γεγονότα από μόνα τους είναι αρκετά, για να αποδείξουν ότι μια δίαιτα χαμηλή σε λίπη και υψηλή σε υδατάνθρακες είναι επιζήμια για τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη και επίσης για τον γενικό πληθυσμό. Οι αποδείξεις όμως κατά μιας δίαιτας χαμηλής σε λίπη και υψηλής σε υδατάνθρακες δεν σταματούν εκεί.
Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης του αίματος που αποτελούν αποτέλεσμα της καταναλώσεως πάρα πολλών υδατανθράκων βλάπτει τις αρτηρίες μας.
Πώς η υψηλή γλυκόζη βλάπτει τις αρτηρίες
Τα αιμοφόρα αγγεία και οι αρτηρίες μας είναι δυναμικές.
Είναι σε μια συνεχή κατάσταση αλλαγής. Οι αλλαγές που συμβαίνουν ελέγχονται από τα ενδοθηλιακά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα βρίσκονται στο εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων και αρτηριών και εκτελούν μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών εργασιών.
Γενικά κρατούν κάθε τι μέσα στα αγγεία και στις αρτηρίες σε ισορροπία και υπό έλεγχο. Η παρουσία πάρα πολλής γλυκόζης στο αίμα μπορεί να βλάψει την φυσιολογική λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων (21-22).
Συγκεκριμένα η υψηλή γλυκόζη του αίματος μπορεί να εμποδίζει τα αιμοφόρα αγγεία από το να διαστέλλονται.( vascular resistance)
Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για την ροή του αίματος και του οξυγόνου μέσω των αιμοφόρων αγγείων στην καρδιά. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα συνθέτουν ένα συστατικό που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου. Αυτό το συστατικό κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται, ώστε το αίμα να μπορεί να περάσει μέσα από αυτά πιο εύκολα. Τα υψηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να εμποδίζει την ικανότητα των ενδοθηλιακών κυττάρων να παρασκευάζουν μονοξείδιο του αζώτου. Και επιπλέον, το μονοξείδιο του αζώτου αναμειγνύεται σε έναν αριθμό άλλων λειτουργιών που προστατεύουν από την καρδιοπάθεια.
Είναι αποδεδειγμένο ότι οι διαβητικοί έχουν προβληματική ενδοθηλιακή κυτταρική λειτουργία, αλλά μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να συμβούν σε ανθρώπους που έχουν απλώς ελάχιστα υψηλά επίπεδα γλυκόζης του αίματος, σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα που συνδέονται με τον διαβήτη.
Αυτές είναι μερικές από τις εξηγήσεις που τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης του αίματος έχουν επανειλημμένα φανεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια. Υπάρχει μια βαθμιαία σχέση ανάμεσα στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και στην καρδιοπάθεια, ακόμα και πιο κάτω από το όριο για διαβήτη.
Ερευνητές εξέτασαν 20 δημοσιευμένες μελέτες σε αυτό το θέμα, που περιέλαβαν 95.783 ανθρώπους. Οι συγγραφείς συνεπέραναν: «Η σχέση ανάμεσα στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο εκτείνονται κάτω από το διαβητικό όριο» (23).
Υψηλή γλυκόζη και φλεγμονή
Η φλεγμονή αποτελεί ένα σημαντικό μέρος στην ανάπτυξη της καρδιοπάθειας. Μελέτες έχουν ξεκάθαρα δείξει ότι μια δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες αυξάνει την φλεγμονή (24).
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η φλεγμονή μειώνεται με την αύξηση του περιεχομένου της πρωτεΐνης και του λίπους στην διατροφή (25).
Για να καθορίσουν το επίπεδο της φλεγμονής στο σώμα, οι ερευνητές μετρούν ένα συστατικό που ονομάζεται C-Αντιδρώσα Πρωτεΐνη (C-Reactive Protein, CRP).
Υψηλά επίπεδα της CRP συνδέονται με έναν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια. Η CRP αυξάνεται σημαντικά, όταν αυξάνεται το γλυκαιμικό φορτίο στην διατροφή.
Το γλυκαιμικό φορτίο σχετίζεται με το περιεχόμενο σε υδατάνθρακες της δίαιτας. Όσο πιο υψηλό είναι το περιεχόμενο της δίαιτας σε υδατάνθρακες, τόσο πιο υψηλό θα είναι το γλυκαιμικό φορτίο. Αυτή η αύξηση στη CRP που συνδέεται με αυξημένο γλυκαιμικό φορτίο θα μπορούσε να μεταφραστεί σε 60% αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια.
Παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί συνιστούν στους διαβητικούς μια δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες.
Οι διαβητικοί χρειάζονται συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων
Οι περισσότεροι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των διαβητικών, δεν χρειάζεται να λαμβάνουν διατροφικά συμπληρώματα, αν ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. Όπως είδαμε, η χαμηλή σε λίπη και υψηλή σε υδατάνθρακες διατροφή που οι γιατροί συνιστούν στους διαβητικούς είναι βλαβερή για την υγεία τους.
Ας δούμε πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία των διαβητικών η συμβουλή να μη λαμβάνουν διατροφικά συμπληρώματα.
Οι διαβητικοί έχουν υποφέρει χρόνια από διατροφικές ελλείψεις ως αποτέλεσμα του οξειδωτικού στρες μιας υψηλής σε υδατάνθρακες δίαιτας. Ακόμα και με την καλλίτερη δίαιτα, η πρόσληψή σας σε ορισμένες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να είναι χαμηλή για τις ανάγκες σας.
Γιατί;
Διότι το υψηλό σάκχαρο του αίματος, τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και η αντίσταση στην ινσουλίνη κάνουν το σώμα σας να παράγει μεγάλες ποσότητες ελευθέρων ριζών, που τα αντιοξειδωτικά του σώματός σας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Τότε βρίσκεστε σε οξειδωτικό στρες και οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν τα κύτταρα του σώματός σας.
Την ίδια στιγμή, με μια διαδικασία που ονομάζεται γλύκανση, το παραπανίσιο σάκχαρο στο αίμα σας μπορεί να βλάψει τα κύτταρα.
Το οξειδωτικό στρες μπορεί επίσης να κάνει μεγάλη ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία και στις καταλήξεις των νεύρων, που συντελεί στις περισσότερες από τις επιπλοκές του διαβήτη, όπως ασθένεια των νεφρών, των οφθαλμών, νευροπάθεια και ακόμα ανάγκη για ακρωτηριασμό.
Ένας άλλος λόγος που τα συμπληρώματα διατροφής είναι σημαντικά για τους ανθρώπους με προβλήματα σακχάρου στο αίμα είναι ο εξής:
Τα φάρμακα που λαμβάνονται για το υψηλό σάκχαρο του αίματος μπορούν να εμποδίζουν την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων από την τροφή. Τα συμπληρώματα μπορούν να καλύψουν αυτές τις διατροφικές ανάγκες.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα από όπου φαίνεται ότι η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των διαβητικών σε βιταμίνες και μέταλλα.
Οι διαβητικοί έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C, ακόμα και όταν λαμβάνουν αρκετή ποσότητα από την διατροφή τους (26).
Είναι πιθανό ότι η αιτία γι’ αυτό είναι η υπεργλυκαιμία.
Την βιοτίνη δεν μπορείτε να την λάβετε από την τροφή, αν και μερικές τροφές, όπως οι κρόκοι των αυγών, περιέχουν βιοτίνη.
Αντίθετα τα βακτήρια στο έντερό σας την παρασκευάζουν.
Και όμως η βιοτίνη αυτή δεν αρκεί για τους διαβητικούς. Μεγάλες δόσεις βιοτίνης που μπορούν να ληφθούν μόνο από διατροφικά συμπληρώματα μπορούν να χαμηλώσουν το σάκχαρο του αίματος βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη (27).
Αν έχετε χαμηλά επίπεδα χρωμίου, αυτό θα κάνει τα προβλήματα σακχάρου χειρότερα. Αυξάνοντας τα επίπεδα χρωμίου μπορείτε να βελτιώσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη σας. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η διατροφική πρόσληψη χρωμίου είναι ανεπαρκής (28).
Οι διαβητικοί χρειάζονται από 400-1.000 mcg χρωμίου την ημέρα, μια ποσότητα που δεν μπορεί να ληφθεί με την διατροφή.
Για παράδειγμα υπάρχουν μόνο 20 mcg χρωμίου σε μια κούπα μπρόκολο.
Πολλοί διαβητικοί έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, ακόμα και αν το λαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες από την τροφή τους.
Παρόμοια άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, ακόμα και αν καταναλώνουν μια επαρκή ποσότητα, έχουν πιθανότητα να πάθουν διαβήτη. Στην πραγματικότητα, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου θεωρούνται ότι προβλέπουν τον διαβήτη (29).
Οι διαβητικοί έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου. Αν έχετε χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου, είναι δύσκολο να τα αυξήσετε μόνο μέσα από την δίαιτά σας – τα συμπληρώματα ψευδαργύρου είναι σχεδόν πάντα απαραίτητα.
Οι διαβητικοί χρειάζονται συμπληρώματα αντιοξειδωτικών (βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, λιποϊκό οξύ, βιοτίνη, ινοσιτόλη), για να μειώνουν την βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, καθώς και συμπληρώματα που ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος (χρώμιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρος, συνένζυμο Q10).
Μπορούν επίσης να λαμβάνουν και βότανα για τον έλεγχο του σακχάρου, όπως fenugreek, κανέλλα, σκόρδο, turmeric και gymnema sylvestre.
Προσοχή: Τα συμπληρώματα που σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος μπορούν να επιδρούν στα φάρμακα που παίρνετε για το σάκχαρο του αίματος και την υπέρταση. Ενημερώστε τον γιατρό σας, αν λάβετε συμπληρώματα για τον έλεγχο του σακχάρου.
Επίλογος
Οι διατροφικές συμβουλές που δίνονται στους διαβητικούς είναι εσφαλμένες και επικίνδυνες για την υγεία τους. Συνέπεια αυτών των συμβουλών είναι να επιδεινώνεται η κατάσταση των διαβητικών και να αναγκάζονται να λαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο του σακχάρου εφ’ όρου ζωής. Η ιδανική διατροφή των διαβητικών είναι μια υψηλή σε λίπη και χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα και μια πιο φυσική αντιμετώπιση του διαβήτη αντί για χημικά φάρμακα είναι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων καθώς και βοτάνων.


***  ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βοτανοθεραπείας στη ζωή  μας :  
1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαϊου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαϊου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -

7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαϊου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαϊου  2015http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαϊου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   

12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 

14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  

18 - ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-

 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
!!! 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html .-         
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html

47.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 

50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
56.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
57 .- ΥΓΕΙΑ γιά  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαϊου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html .-                                   
  
~ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΜΑΪΟΥ  2016 :
~Η Εφημερίδα μας   Arfara News στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή  01 Μαϊου  2016 ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  ΠΑΣΧΑ : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-01-2016.html .- 
 ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  02  Μαϊου  2016   :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-02-2016.html .-  
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 30 Απριλίου και 01 Μαϊου 2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/05/30-01-2016.html .-
~  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 03  Μαΐου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-03-2016.html.  .- 
~ Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης 04 Μαϊου 2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/aefara-news-04-2016.html  .-  
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις Τετάρτη  04 Μαϊου  2016  15ο  κεφάλαιο  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/04-2016-15.html .-
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .-
~Η Εφημνερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 05 Μαϊου  2016  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-05-2016.html .-  
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  Πέμπτη Μαϊου  2016  16ο  κεφάλαιο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/05/2016-16.html .-     
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Μαϊου 2016:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-06-2016.html .-              
~ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΝΥΜΙΩΝ στην Ορθόδοξη παράδοσή μας Σάββατο 07 Μαϊου 2016  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/blog-post.html .- 
 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 07 Μαϊου  2016  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-07-2016.html .- 
~  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 07  και 08  Μαϊου  2016: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/05/07-08-2016.html .- 
   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 08 Μαϊου  2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-08-2016.html .-~
 ~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 09  Μαϊου  2016   :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-09-2016.html .-
~ Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Μαϊου 2016   :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-10-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  11 Μαϊου  2016   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-11-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημερώσεις Πέμπτη 12  Μαϊου 2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-12-2016.html .-  
~ ~ ΥΓΕΙΑ γιά  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαϊου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html .-  
         
 -------------------------------------
  ***~Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:
1.STAMOS
-
ARFARA-GREECE
,
2.
Arfara-Messinias- asteras-arfaron,
3.
Stamos Arfara Messinias Greece,
4.
ARFARA - KALAMATAS,
5.
ASTERAS ARFARON 2011,
6.
Arfara-Messinias 2,
7.
stamos-dynami,
8.
Arfara-Messinias,
9.
Arfara-Messinias 1 - FOTOS,
10.
vlasios,
11.ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ,
12.http://arfara-messinias-stamos-2010,
~13.http://arfara-messinias-news.blogspot.com,
14.http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
15.http:// arfara-messinias-news.blogspot.com,
https://www.facebook.com/panathinaikokoinima,
^STAMOS -ARFARA -GREECE,
^stamos-dynami ,
^Arfara-Messinias ,
^,Arfara-Messinias 1 - FOTOS ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
^Arfara-Messinias 2 ,
----------------------------------------
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :   
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4.710 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2.949 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2.955  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.609  βίντεο   .-  
 --------------------------------------
   
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4961 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 610 /    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.584   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,    
 -------------------------------------------------------               

*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    

~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: