Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 19 Μαϊου 2016

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  19  Μαϊου 2016  :
ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ , ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ  , ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΠΕΜΠΤΗ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ  !!
 

Μη ραθυμής και αφήνης τον καιρόν να περνά, διότι τον χρόνον όπου ξοδεύεις ασκόπως και μάταια κάθε ημέραν δεν θα τον ξαναβρής. Και θα έχης να δώσης λόγον δι' όλες τις ημέρες και ώρες και στιγμές της ζωής σου.
Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)
 
~~* ARFARA KALAMATAS MESSINIAS   02/05/2016: https://youtu.be/uER8oDLjPSk .-                                                                                                                                              
 
~ 19 Μαΐου
Ιερομάρτυρος Πατρικίου (1), επισκόπου Προύσσης και των συν αυτώ πρεσβυτέρων Ακακίου, Μενάνδρου και Πολυαίνου (†β΄αι.). Μαρτύρων Ακολούθου, Θεοτίμης και Κυριακής της νέας. Των εν Κύπρω οσιομαρτύρων Βαρνάβα, Γενναδίου, Γερασίμου, Γερμανού, Θεογνώστου, Θεοκτίστου, Ιερεμίου, Ιωάννου, Κόνωνος, Μαξίμου και Μάρκου.
(1) Ο άγιος Πατρίκιος με τη μεγάλη του θεολογική γνώση, αλλά και τη θερμή και ζέουσα πίστη του, αναδείχθηκε επίσκοπος Προύσσης. Από τη θέση αυτή, έδωσε μεγάλους αγώνες για την επιστροφή από την πλάνη των ειδώλων πολλών ανθρώπων. Στην ιεραποστολική του αυτή δράση δεν ήταν μόνος. Διάλεξε τρεις πρόθυμους συνεργάτες, τον Ακάκιο, το Μένανδρο και τον Πολύαινο, με την πολύτιμη βοήθεια των οποίων έφερε στη χριστιανική πίστη πολλούς ειδωλολάτρες. Αυτό όμως εξόργισε τους ιερείς των ειδώλων, οι οποίοι τον κατήγγειλαν στον άρχοντα Ιουλιανό τον Υπατικό, ο οποίος διέταξε την σύλληψή τους. Ο άρχοντας προσπάθησε στην αρχή ανεπιτυχώς με θεολογικές συζητήσεις, να πείσει τον Πατρίκιο ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός. Ο άγιος δεν δείλιασε ούτε μία στιγμή και με τη ρητορική του δεινότητα, την άριστη θεολογική του κατάρτιση και την πλούσια επιχειρηματολογία του, ανέτρεψε όλα τα σαθρά επιχειρήματα του Ιουλιανού, όπως το επιχείρημα ότι τα αναβλύζοντα ύδατα θερμαίνονται με την πρόνοια των Θεών των ειδώλων. Ο άγιος μάρτυρας του απήντησε, ότι και τα αναβλύζοντα ύδατα όπως και ολόκληρη η κτίση τελούν υπό την πρόνοια του πλάστη και δημιουργού τους, του ενός και αληθινού Θεού. Βλέποντας τη διαλεκτική συντριβή, ο άρχοντας διέταξε τον αποκεφαλισμό του Πατρικίου και των συνεργατών του, στολίζοντας την Εκκλησία με τέσσερις νέους Μάρτυρες. ~
Παναγία Χρυσαφίτισσα   Παναγία Χρυσαφίτισσα  Παναγία Χρυσαφίτισσα   Σύναξη της Παναγίας Χρυσαφίτισσας στην Μονεμβασία 

Σήμερα 19/05/2016 εορτάζουν:

Άγιοι Πατρίκιος επίσκοπος Προύσας, Ακάκιος, Μένανδρος και Πολύαινος, Όσιος Μέμνων ο Θαυματουργός, Άγιος Ακόλουθος, Αγία Θεοτίμη η Μάρτυρας
~  Ἦχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.   
Τετράς θεοφόρητος, Ἱεραρχῶν ἱερῶν, Τριάδα τὴν ἂκτιστον, κατ’ ἐναντίον ἐχθρῶν, πανσόφως ἐκήρυξε, Πατρίκιος ὁ τῆς Προύσης, θεηγόρος ποιμάντωρ, Ἀκάκιος σὺν Μενάνδρῳ, καὶ Πολύαινος ἃμα· διὸ καὶ ὡς ἀθλήσαντες, δόξης ἠξιώθησαν.
~  Απολυτίκιο Αγ. Πατρικίου, Ακακίου, Μένανδρου και Πολύαινου - 19 ΜΑΙΟΥ  : https://youtu.be/uy_g8qEzqik  .-


Των Αγίων Μυροφόρων γυναικών, έτι δε Ιωσήφ του εξ Αριμαθαίας και του νυκτερινού μαθητού Νικοδήμου   Άγιος Ισίδωρος που μαρτύρησε στη Χίο   Σύναξη πάντων των εν Σιβηρία Αγίων    Σύναξη της Παναγίας Χρυσαφίτισσας στην Μονεμβασία  Άγιοι Πατρίκιος επίσκοπος Προύσας, Ακάκιος, Μένανδρος και Πολύαινος  Άγιοι Πατρίκιος επίσκοπος Προύσας, Ακάκιος, Μένανδρος και Πολύαινος, Όσιος Μέμνων ο Θαυματουργός, Άγιος Ακόλουθος, Αγία Θεοτίμη η Μάρτυρας

***    15 Αλβανοί και ένας Καλαματιανός στη σπείρα που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής (φωτογραφίες)   
 
 
 
Δεκαπέντε Αλβανοί και ένας Καλαματιανός συνελήφθησαν, τελικά, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για  ληστείες και κλοπές σε σπίτια σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως και για μία ληστεία σε σπίτι στην Καλαμάτα.
Οι 16 συνελήφθησαν ταυτόχρονα τα ξημερώματα της Τρίτης ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν 15 Αλβανοί, ηλικίας από 22 έως 51 ετών και ο 41χρονος Καλαματιανός.
  Από το 2014
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες από το 2014 είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα που διέπραττε ληστείες, με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο, καθώς και κλοπές από οικίες. Οι συλληφθέντες είχαν διακριτούς ρόλους (φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι, κλεπταποδόχοι κ.λπ.) και είχαν προμηθευθεί για την παράνομη δράση τους τα κατάλληλα μέσα (κουκούλες, γάντια, διαρρηκτικά εργαλεία κ.λπ.).
Ειδικότερα, οργάνωναν τη δράση τους, εντοπίζοντας αρχικά, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, οικίες στις οποίες διέμεναν ηλικιωμένα άτομα. Στη συνέχεια εισέρχονταν σε αυτές, πρώτες πρωινές ώρες, ώστε να βρίσκονται εντός τα θύματά τους και, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, τα ακινητοποιούσαν. Τα απειλούσαν με όπλα ή αιχμηρά αντικείμενα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ασκούσαν βία, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη σκληρότητα, γρονθοκοπώντας στο κεφάλι και στο σώμα, προκειμένου να τους υποδείξουν το σημείο απόκρυψης των χρημάτων.
  Στην Καλαμάτα
Στις περιπτώσεις των κλοπών, οι δράστες εντόπιζαν συνήθως απομονωμένες εξοχικές κατοικίες που δε διέθεταν συναγερμό ή θύρες ασφαλείας και στη συνέχεια, απογευματινές και νυχτερινές ώρες, εισέρχονταν σε αυτές και αφαιρούσαν χρήματα, τιμαλφή και ηλεκτρικές συσκευές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κλοπής δύο από τα μέλη της σπείρας παρέμεναν εξωτερικά της οικίας, επιτηρώντας το χώρο ως «τσιλιαδόροι».
Σημειώνεται ότι οι δράστες, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, δε δίσταζαν να κάνουν χρήση των όπλων τους.
Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πλήθος κοσμημάτων, πλήθος ηλεκτρικών συσκευών, δύο πυροβόλα όπλα, ένα αεροβόλο, πέντε μαχαίρια, ένα σπαθί, το ποσό των 2.846 ευρώ, διαρρηκτικά εργαλεία, έξι αυτοκίνητα και δύο μοτοσυκλέτες.
Σχετικά με την περίπτωση στην Καλαμάτα, είχε διαπραχθεί ληστεία στις 24 Μαρτίου σε βάρος ζευγαριού. Οι δράστες, με τη συμμετοχή του 41χρονου Καλαματιανού, μπήκαν ξημερώματα στο σπίτι και απειλώντας τους, αφαίρεσαν 3.000 ευρώ, χρυσαφικά και κοσμήματα.
Να σημειωθεί ότι ο Καλαματιανός που συνελήφθη είναι άνεργος και δεν είχε απασχολήσει ξανά τις Αρχές, ενώ τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Της Βίκυς Βετουλάκη
 Βίντεο : Παρουσίαση από τον Εκπρόσωπο Τύπου ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με υποθέσεις εξάρθρωσης 2 εγκληματικών οργανώσεων ,  https://youtu.be/InvGE9xbi6I  .-

***  Φοιτητικές εκλογές 2016 στην Καλαμάτα- Τα αποτελέσματα   
Κέρδισαν ΠΑΣΠ και αποχή για ακόμα μια χρονιά…
Όσο περνούν τα χρόνια, όλο και «ξεθωριάζει» ο παλμός που είχαν κάποτε οι φοιτητικές εκλογές και στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Καλαμάτας.
Το φαινόμενο της αποχής παρατηρήθηκε στα περισσότερα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας και δείχνει την απαξίωση των φοιτητών στο θεσμό.
  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου οι εκλογές ξεκίνησαν με καθυστέρηση 40 λεπτών, δηλαδή στις 8.40 και ολοκληρώθηκαν 12 ώρες μετά.

Στη μεν Φιλολογία υποψήφια παράταξη ήταν μόνο αυτή της ΠΑΣΠ, η οποία, όπως είναι λογικό, επικράτησε, καταλαμβάνοντας τις 7 έδρες, αφού κατέβηκε χωρίς αντίπαλο ουσιαστικά. Τελικά ψήφισαν 76 φοιτητές.

Στο δε Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών υπήρχαν τα ψηφοδέλτια της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ και της ΠΚΣ. Συνολικά ψήφισαν 139, με την ΠΑΣΠ να κερδίζει 5 έδρες (83 ψήφοι) και τη ΔΑΠ 2 (41 ψήφοι)
  ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Στο ΤΕΙ Πελοποννήσου στήθηκαν τρεις κάλπες, μία για κάθε Σχολή.

Στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής υποψήφιες ήταν η ΔΑΠ, η ΠΑΣΠ και η ΠΚΣ. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.30 το πρωί και έκλεισαν στις 7.30 το απόγευμα.
Συνολικά ψήφισαν 228 άτομα, από τα οποία 96 ΠΑΣΠ, 88 ΔΑΠ και 38 ΠΚΣ με τις έδρες να καταλήγουν σε 3-3-1 αντίστοιχα.

Στη Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας υποψήφιες παρατάξεις ήταν η ΔΑΠ, η ΠΑΣΠ και η ΠΚΣ και οι κάλπες άνοιξαν στις 8.10 και έκλεισαν 12 ώρες μετά.
Συνολικά ψήφισαν 323 άτομα, από τα οποία 170 ΠΑΣΠ, 86 ΔΑΠ και 41 ΠΚΣ με τις έδρες να καταλήγουν σε 4-2-1 αντίστοιχα

Τέλος, στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας και ειδικότερα στο Τμήμα Λογοθεραπείας, υποψήφιες παρατάξεις ήταν η ΠΑΣΠ και η ΠΚΣ.
Ωστόσο, λόγω του μικρού αριθμού φοιτητών οι κάλπες άνοιξαν για λιγότερες ώρες και συγκεκριμένα από τη 1.00 μετά το μεσημέρι έως τις 6.00 το απόγευμα.
Οι φοιτητές που ψήφισαν ήταν μόλις 26 και οι ψήφοι μοιράστηκαν ως εξής: ΠΑΣΠ 24 (7 έδρες), ΠΚΣ 2.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Το λιμάνι Καλαμάτας εστία αυθαιρεσιών 

  Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας μάς πληροφορεί με δελτίο Τύπου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο περίφραξης στο λιμάνι, που θα έχει ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας. Όσον αφορά στην εγκατάσταση περίφραξης, πληρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφάλειας των λιμένων. Σημειώνει, μάλιστα, ότι την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος επισκέφθηκε το λιμενάρχη και τον τελώνη, τους οποίους ευχαρίστησε για την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει, η οποία και προωθεί τα συμφέροντα της πόλης και των πολιτών. Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο μας λέει η ανακοίνωση. Πρώτα και κύρια, η επί εβδομάδων καθαίρεση στα κάγκελα περίφραξης στη δυτική πλευρά θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει το Λιμεναρχείο και το Τελωνείο, ενώ ορισμένοι μιλούν και για αυτόφωρη διαδικασία για όσους συνέβαλαν στην αυθαιρεσία, αφού επί της ουσίας δεν υπήρχε καμία έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία. Έτσι, ο κώδικας ασφαλείας της λιμενικής εγκατάστασης πήγε… περίπατο, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτή η πράξη. Έπειτα υπάρχει και το θέμα των νέων έργων, με τη μείωση της χερσαίας ζώνης και του τελωνειακού χώρου κατά 1,5 μέτρο περίπου. Άραγε, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου που υπέγραψε για την παρέμβαση, γνώριζε τι θα συμβεί ή αρκέστηκε στην περιγραφή του έργου «Μετακίνηση της υπάρχουσας δυτικής περίφραξης του λιμένα και κατασκευή δύο νέων θυρών στη δυτική πλευρά του λιμένα (προβλ. 1 & 2), αντικατάσταση σιδερένιων θυρών (προβλήτες 5 & 6) και κατασκευή μιας θύρας στο νότιο τμήμα της προβλήτας 1 & 2»; Από εκεί και πέρα, προσπερνώντας τα παραπάνω, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το τελευταίο διάστημα κυοφορούνται διαδικασίες ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης στο λιμάνι της Καλαμάτας, αφού συζητείται έντονα η ενοποίηση των ταμείων της Νότιας Πελοποννήσου (Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας) σε ένα νέο οργανισμό. Κι αυτό, αφού αποδείχτηκε ότι το ιδεολόγημα της διαχείρισης των λιμανιών από τους Δήμους είναι ατελέσφορο. Λιμενική πολιτική δε γίνεται από ανθρώπους ανειδίκευτους, αλλά από στελέχη εξειδικευμένα στο αντικείμενο. Διαφορετικά, εκείνο που θα θριαμβεύει είναι ο ερασιτεχνισμός. Κι από αυτόν «έχουμε φάει» αρκετά…Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 

***  Εξαφανίστηκε αεροσκάφος της EgyptAir 

  Νέο θρίλερ στο αέρα βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί όταν ένα αεροσκάφος Α320 των αιγυπτιακών αερογραμμών εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε από το Παρίσι προς το Κάιρο. Στο αεροσκάφος τύπου A320 επέβαιναν 69 άτομα, 59 επιβάτες, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, και 10 άτομα πλήρωμα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για Αιγύπτιους, Σαουδάραβες, Ιρακινούς και Γάλλους υπηκόους. Σύμφωνα με tweet της αεροπορικής εταιρείας, το αεροσκάφος εξαφανίστηκε στις 2:45 τα ξημερώματα τοπική ώρα ενώ πετούσε στα 37.000 πόδια ενώ πετούσε 16 χιλιόμετρα εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρο. Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, συγκεντρώνει στοιχεία για την τεχνική κατάσταση του αεροσκάφους, ενώ οι προσπάθειες εντοπισμού της πτήσης MS804 βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με αιγύπτιους αξιωματούχους να αναφέρουν στο Reuters ότι πιθανότατα να συνετρίβη στη θάλασσα. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», που επικαλείται πηγή των αιγυπτιακών αερογραμμών η επαφή με τα ραντάρ χάθηκε περίπου 40 λεπτά μετά την πτήση της, πάνω από την Αθήνα. Η κρατική αιγυπτιακή εφημερίδα Αhram αναφέρει ότι η τελευταία επικοινωνία του πιλότου με το κέντρο ελέγχου ήταν 10 λεπτά πριν την εξαφάνιση του αεροσκάφους, ενώ το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα έκτακτης ανάγκης, συνεχίζει η πηγή. Ένα ελληνικό C130 συμμετέχει στις έρευνες ενώ και δύο Super Puma έφτασαν το πρωί στην Κάρπαθο και βρίσκονται σε επιφυλακή. ethnos.gr - 

***  Διορισμός δερματολόγου, έρχεται και δεύτερος νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 

Αναρτήθηκε χθες στο «Διαύγεια» του υπουργείου Υγείας ο διορισμός της επικουρικού ιατρού, ειδικότητας Δερματολογίας, διετούς σύμβασης, Ειρήνης Ντυμένου, για το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Τις αμέσως, δε, επόμενες ημέρες αναμένεται νεότερη ανακοίνωση για την ακριβή έναρξη του πρωινού τακτικού εξωτερικού ιατρείου. Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια το νοσοκομείο δε διέθετε ιατρό με την ειδικότητα της Δερματολογίας. Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο διορισμός και η έλευση δεύτερου επικουρικού ιατρού ειδικότητας Νευροχειρουργικής, με στόχο από την πλευρά της Διοίκησης την άμεση σύσταση στον οργανισμό του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Νευροχειρουργικού Τμήματος και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. - 

***   Νέα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού από φοιτητές του Πα.Πελ.  
Δύο πρωτότυπα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού εγκαινιάζει το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σήμερα, στη νεοσύστατη Πανεπιστημιακή Αρχαιολογική Μουσειακή Συλλογή (χώρος Πανεπιστημίου, ανατολικό κέντρο, Καλαμάτα).
Τα προγράμματα δημιουργήθηκαν από τριτοετείς φοιτητές του Τμήματος, στο πλαίσιο του μαθήματος «Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών Π», υπό τη λέκτορα δρα Μαρία Κουρή:
  -«Κάτι ψήνεται… στο Βυζάντιο»: Ένα... παραμύθι και πλούσιες εκπαιδευτικές δράσεις φέρνουν μαθητές Ε' και Στ' Δημοτικού σε επαφή με τα εκθέματα της Πανεπιστημιακής Αρχαιολογικής Μουσειακής Συλλογής, για να εμβαθύνουν στη Βυζαντινή ιστορία, να μάθουν για το διατροφικό πολιτισμό των Βυζαντινών και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις που διδάσκονται στο σχολικό πρόγραμμα.
  -«Παΐς... Βρες!»: Με επίκεντρο μαθητές Γ' και Δ' Δημοτικού, το πρόγραμμα προσφέρει μια ψυχαγωγική και ευχάριστη ανάσα, που συμπληρώνει αρμονικά το σχολικό πρόγραμμα, συνδέοντας τη μάθηση με το βιωματικό παιχνίδι. Τα παιδιά θα εμπεδώσουν όσα μαθαίνουν στη σχολική ύλη, θα αποκτήσουν νέες γνώσεις παίζοντας, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν «Μικροί Αρχαιολόγοι» κάνοντας μία ανασκαφή!
  Η νεοσύστατη Πανεπιστημιακή Αρχαιολογική Μουσειακή Συλλογή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποτελείται από εκμαγεία αντιπροσωπευτικών έργων της ελληνικής τέχνης από τους προϊστορικούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους. Περιλαμβάνει, επίσης, δείγματα ρωμαϊκής, υστερορωμαϊκής, μεσαιωνικής και νεότερης κεραμικής, και 12 παπυρικά σπαράγματα, ενώ αξιοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς στο πλαίσιο των μαθημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών. 

*** Κ. Μαργέλης: «Η ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των πλειστηριασμών παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα»   
Για απαράδεκτη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των δανειοληπτών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του  Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, αναφερόμενος στη δημοσίευση των κατασχετήριων εκθέσεων και των περιλήψεων των πλειστηριασμών.
Επίσης, τονίζει ότι είναι παράνομη η ανακοίνωση από τις εισπρακτικές εταιρείες «σε τρίτο – οφειλέτη», όπως είναι συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, του συνόλου των στοιχείων που αφορούν στον οφειλέτη.
Παραβίαση προσωπικών δεδομένων
Ο κ. Μαργέλης σημειώνει ότι από τις 4 Μαΐου ξεκίνησε η λειτουργία της ιστοσελίδας δημοσιεύσεων αποσπασμάτων των κατασχετήριων εκθέσεων και των περιλήψεων των επικείμενων πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία.
Οι αναζητήσεις των κατασχετήριων εκθέσεων και των πράξεων γίνονται πλέον από την ιστοσελίδα Δημοσιεύσεων Πλειστηριασμών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων – Τομέας Ασφάλισης Νομικών, όπου μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε.
«Με τον τρόπο αυτό παραβιάζονται προφανώς τα προσωπικά δεδομένα δανειοληπτών που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να εκπλειστηριάζονται ακίνητά τους και άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, δεδομένου ότι, εκτός των άλλων, μπορεί ο οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα πολιτών, όπως ο αριθμός φορολογικού μητρώου.
Με μια απλή ανάγνωση από το διαδίκτυο της κατασχετήριας έκθεσης, όποιος θέλει πλέον μπορεί να ενημερώνεται αναλυτικά για τις οφειλές του δανειολήπτη που οδήγησαν στον πλειστηριασμό, αλλά και για τα πλήρη στοιχεία του ακινήτου ή οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου μπαίνει σε αυτή την διαδικασία», τονίζει ο κ. Μαργέλης.
Εισπρακτικές εταιρείες
Επίσης, αναφέρεται και σε ένα άλλο θέμα, που αφορά στις εισπρακτικές εταιρίες. Όπως σημειώνει, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είχε αποφανθεί κατά το παρελθόν ότι οι εισπρακτικές εταιρείες οφείλουν να ενημερώνουν τόσο για την ιδιότητά τους (εταιρεία ενημέρωσης) και για τα άλλα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος 3758/2009 όσο και για την καταγραφή της τηλεφωνικής συνομιλίας πριν από την έναρξη κάθε επικοινωνίας από οποιοδήποτε πρόσωπο και αν απαντηθεί η κλήση, δηλαδή είτε αυτή απαντηθεί από τον ίδιο τον οφειλέτη είτε από τρίτο πρόσωπο (συγγενή, φίλο, κ.λπ.).
Σχετικά με τη με αριθμό 26/2016 απόφασή της η Αρχή για την τηλεφωνική επικοινωνία των εισπρακτικών εταιρειών «με τρίτο πρόσωπο – μη οφειλέτη», υπογραμμίζει ότι  «η ανακοίνωση σε τρίτο - μη οφειλέτη του συνόλου των στοιχείων που επιβάλλει ο ν. 3758/2009 για την ενημέρωση του οφειλέτη δεν είναι νόμιμη», διότι θίγεται υπέρμετρα ο οφειλέτης από τη συνεπαγόμενη αποκάλυψη σε τρίτους (συνηθέστερα στους οικείους του) της αναζήτησής του από εισπρακτική εταιρεία προφανώς για ληξιπρόθεσμη οφειλή του.
Επιπλέον, μάλιστα, αναφέρει η Αρχή, έχουν υποβληθεί στις υπηρεσίες της «αρκετές σε αριθμό καταγγελίες οφειλετών, πολλοί μάλιστα εκ των οποίων επικαλούνται ότι από την όχληση αυτή πιέστηκαν συγγενείς τους (π.χ. άρρωστοι γονείς τους) σε βαθμό διακινδύνευσης της υγείας τους και δημιουργήθηκαν ενδοοικογενειακά προβλήματα».

***  Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Κόρινθος -Τρίπολη – Καλαμάτα    
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου  Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, στην περιοχή της σήραγγας Νεοχωρίου, έχουν προγραμματιστεί για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης.
Οι ρυθμίσεις αυτές, που αποσκοπούν στην ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς και στην αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού, περιλαμβάνουν το τμήμα μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 134,8 και 135,5 (σήραγγα Νεοχωρίου και κατεύθυνση προς Καλαμάτα) και ειδικότερα:
-Από τη Δευτέρα (23/5) έως και την Παρασκευή (27/5) η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από τον κλάδο της σήραγγας της κατεύθυνσης προς Αθήνα (Νεοχώρι Α), σε μία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων με κατεύθυνση προς Αθήνα θα πραγματοποιείται από παράκαμψη μίας λωρίδας κυκλοφορίας, σε ανοικτή οδό (εκτός σήραγγας).

***  Με εξετάσεις πλέον η χορήγηση άδειας οπλοφορίας για ατομική ασφάλεια 
Αλλάζει ο τρόπος και για τις ανανεώσεις 
Αλλάζει η διαδικασία για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ή να ανανεώσουν την άδεια οπλοφορίας για ατομική τους ασφάλεια, όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία.
Πλέον προβλέπεται η διεξαγωγή εξετάσεων που περιλαμβάνουν θέματα λύσης αρμολόγησης του όπλου, γέμισης, απογέμισης, ασφαλούς χρήσης, μεταφοράς και φύλαξης του τύπου του όπλου για το οποίο ζητείται η οπλοφορία.
Νέες προϋποθέσεις
Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα συμμετέχουν στις εξετάσεις, εφόσον με απόφαση κριθεί ότι:
-συντρέχουν στο πρόσωπό τους ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι, ώστε για την ασφάλειά τους να είναι δυνατή η χορήγηση της αιτούμενης άδειας και
-δε συντρέχουν στο πρόσωπό τους τα κωλύματα που ορίζει η νομοθεσία (άρθρο 18 του Ν. 2168/1993).
Όσοι πολίτες είναι ήδη κάτοχοι άδειας οπλοφορίας για την ατομική τους ασφάλεια, πριν από τη λήξη της άδειας και κατά το χρόνο υποβολής των δικαιολογητικών ανανέωσης της, εφόσον κριθεί με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή ή του διοικητή της Ασφάλειας, θα υποβάλλονται άπαξ στις εξετάσεις.
Ο υποψήφιος που διαθέτει τις προϋποθέσεις θα υποβάλλεται σε εξετάσεις, ενώ θα προσκομίζει παράβολο αξίας 150 ευρώ.
Αν η εξέταση ακυρωθεί χωρίς υπαιτιότητα του υποψηφίου, το παράβολο παραμένει σε ισχύ και χρησιμοποιείται στην επόμενη προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής εξετάσεων.
Σημειώνεται ότι, εάν ο υποψήφιος αποτύχει στις εξετάσεις, έχει δικαίωμα επαναξέτασης και υποχρεούται στην εκ νέου καταβολή του παραβόλου.
Για την κατάλληλη προετοιμασία των ενδιαφερομένων πριν από τις εξετάσεις, παρέχεται η δυνατότητα να μελετήσουν στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών, ανάλογα με τον τύπο του όπλου το οποίο επιθυμούν να φέρουν για την ατομική τους ασφάλεια (ερωτηματολόγιο για οπλοφορία με πιστόλι, ερωτηματολόγιο για οπλοφορία με περίστροφο και ερωτηματολόγιο για οπλοφορία με πιστόλι ή περίστροφο).  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** «Μια μέρα στη λιμνοθάλασσα» : Μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας του Andrea Bonetti για τη διαφύλαξη της μεσσηνιακής φύσης 

Η Costa Navarino και το City Link, σε συνεργασία με το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και με τη χορηγία επικοινωνίας από τους Νew York Times, παρουσίασαν σε δημοσιογραφική εκδήλωση μια έκθεση 26 φωτογραφιών για τη φυσική ομορφιά της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, πλήθος δημοσιογράφων και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων. O βασικός συντελεστής της έκθεσης με τίτλο «Μια μέρα στη λιμνοθάλασσα», Andrea Bonetti, έχει εργαστεί ως βιολόγος άγριας φύσης για δύο δεκαετίες και έχει εκτενώς φωτογραφήσει τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και τα απειλούμενα είδη της ευρύτερης περιοχής. Η έκθεση εστιάζει στο να αποτυπώσει σε βάθος το μεγαλείο της ελληνικής φύσης και μας ταξιδεύει σε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας και καταφύγιο για 271 διαφορετικά είδη πουλιών, καθώς και μοναδικό καταφύγιο σε όλη την Ευρώπη για τον αφρικανικό χαμαιλέοντα. Οι φωτογραφίες θα φιλοξενηθούν μέχρι τις 5 Ιουνίου στο City Link, στη Στοά Σπυρομήλιου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο την προβολή του μοναδικού περιβαλλοντικού πλούτου της Μεσσηνίας στο ευρύτερο κοινό και την ανάδειξη δράσεων για τη διαφύλαξη της φύσης. Ο φωτογράφος Andrea Bonetti ανέφερε σχετικά: «Η συγκεκριμένη έκθεση φωτογραφίας αποτελεί τη συνέχεια μιας προσπάθειας 20 χρόνων για την ανάδειξη της σημασίας του φυσικού πλούτου της Γιάλοβας. Στόχος είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τη συμβολή της περιοχής στη διαφύλαξη του οικοσυστήματος της Μεσσηνίας, σε συνεργασία με την Costa Navarino, που στηρίζει σταθερά αντίστοιχες προσπάθειες». Η Costa Navarino, ένας από τους κορυφαίους πρότυπους αειφόρους προορισμούς στην περιοχή της Μεσογείου, έχει θέσει το σεβασμό για το περιβάλλον στον κεντρικό πυρήνα της φιλοσοφίας της ήδη από την αρχή της λειτουργίας της. Στην κατεύθυνση αυτή, δημιουργούνται υποδομές που διαφυλάσσουν και προβάλλουν το φυσικό πλούτο και την αυθεντική φυσιογνωμία της περιοχής. Από την πλευρά του, ο κ. Στέφανος Θεοδωρίδης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino, υπογράμμισε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με σημαντικούς φορείς και ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την παρουσίαση της μεσσηνιακής φύσης. Η προβολή, προστασία και διαφύλαξη της φύσης της Μεσσηνίας είναι στο κέντρο της φιλοσοφίας μας. Πρωτοβουλίες σαν αυτή αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής μας, καθώς άνω του 10% του συνολικού προϋπολογισμού μας επενδύεται σε έργα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα υλοποιούμε εκτεταμένα προγράμματα για την προστασία του οικοσυστήματος και των απειλούμενων ειδών, σε συνεργασία με το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία». Η Εύη Κλαουδάτου, διευθύντρια Ανάπτυξης της PICAR A.E., δήλωσε: «Είναι πάντα στόχος και προτεραιότητά μας να στηρίζουμε δράσεις που ενισχύουν την κοινωνία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής και φιλοσοφίας, συνδιοργανώνουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και φιλοξενούμε την έκθεση μέσα στην ανακαινισμένη Στοά Σπυρομήλιου. Σκοπός αυτής της δράσης είναι το City Link να αναδείξει στο ευρύ κοινό το φυσικό πλούτο της Γιάλοβας, που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της σπουδαίας περιβαλλοντικής κληρονομιάς της Ελλάδας». Για τη συνεργασία τους με την Costa Navarino, αλλά και τη συμβολή τους στην έκθεση, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ και της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας αναφέρθηκαν στην επιτακτική ανάγκη να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα για την περιοχή της Μεσσηνίας, η οποία παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλη βιοποικιλότητα. Ο κ. Θεόδωρος Μπένος Πάλμερ, διευθυντής του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, δήλωσε: «O ΑΡΧΕΛΩΝ, σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ – Costa Navarino, υλοποιούν ένα εκτενές πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας για την Caretta στην παραλία του Ρωμανού, συστηματικά από το 2010. Το πρόγραμμα καταγράφει ετησίως τον πληθυσμό της Caretta caretta, ενώ χαρτογραφεί, παρακολουθεί και προστατεύει τις φωλιές χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία. Ένα πρόγραμμα δράσης που εξασφαλίζει την προστασία των αυγών και των νεοσσών μέχρι το τελικό τους ταξίδι προς τη θάλασσα». Η δρ. Μαρία Δημάκη, γενική γραμματέας της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, επισήμανε: «Η συνεργασία μας με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε., για τη μελέτη και προστασία του χαμαιλέοντα της Πύλου, είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αυτό το σπάνιο είδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε πιθανές φυσικές ή ανθρωπογενείς μεταβολές του περιβάλλοντος». - 

***  Δήλωση Νίκα για το λιμάνι της Καλαμάτας «Όσοι βολεύονταν με την παλιά κατάσταση, να την ξεχάσουν»

Στο χθεσινό ρεπορτάζ του «Θάρρους» για τα όσα γίνονται ή πρόκειται να γίνουν στο λιμάνι Καλαμάτας σημειώναμε, μεταξύ άλλων, ότι το τελευταίο διάστημα κυοφορούνται διαδικασίες ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης με τη διαχείρισή του, αφού συζητείται έντονα η ενοποίηση των ταμείων της Νότιας Πελοποννήσου (Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας) σε ένα νέο οργανισμό. Απαντώντας σχετικά χθες ο δήμαρχος ανέφερε τα εξής: «Είναι αδιανόητο να υπάρχει ακόμα και ως σκέψη η περίπτωση επιστροφής της διαχείρισης του λιμανιού στο κράτος, δηλαδή σε εκπροσώπους βουλευτών και άλλων παραγόντων, όπως συνέβαινε επί δεκαετίες. Σειρά δημάρχων, από την εποχή του αειμνήστου Κουτουμάνου, αγωνίστηκαν - και εγώ προσωπικά, για οκτώ ολόκληρα χρόνια -, ώστε να μην υπάρχουν οι περίφημοι “Δήμαρχοι Παραλίας”, που φόρτωσαν το λιμάνι με αυθαιρεσίες κάθε μορφής, αφού πάνω από 10 είναι μόνο οι αυθαίρετες κατασκευές στη χερσαία ζώνη λιμένος Καλαμάτας. Ο Δήμος Καλαμάτας αγωνίζεται και καθημερινά αποδεικνύει ότι μπορεί να διαχειρίζεται το λιμάνι καλύτερα από τους κάθε είδους κομματικούς εκπροσώπους. Επισημαίνεται ότι: •”βρίσκεται στον αέρα” ήδη η προκήρυξη για την επικαιροποίηση του master plan, η οποία περιλαμβάνει και οριστικές μελέτες για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού •τα έργα στο λιμάνι, που θα ολοκληρωθούν μέσα στη χρονιά, βελτιώνουν την ελκυστικότητα της περιοχής και το σημαντικότερο: •η Καλαμάτα, ως πόλη της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, έχει τη μοναδική ευκαιρία να δημοπρατήσει έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο λιμάνι και στην ευρύτερη περιοχή της Παραλίας, τα οποία θα συμβάλουν στη γενικότερη ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής της. Νιώθω βαθιά την υποχρέωση να ευχαριστήσω το λιμενάρχη, τον τελώνη, καθώς και τα υπουργεία Υποδομών, Εσωτερικών και Ναυτιλίας για τη συνδρομή τους σε θέματα εκσυγχρονισμού του λιμένος Καλαμάτας. Γνωρίζουμε ότι πολλοί δραστηριοποιούμενοι στο λιμάνι βολεύονταν με την παλιά κατάσταση και την αναπολούν. Ας συνειδητοποιήσουν ότι αυτή αποτελεί οριστικά παρελθόν». Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά μας να σημειώσουμε ότι αξιόπιστες πηγές χαρακτήριζαν θετικό το σχέδιο νόμου σύστασης της νέας λιμενικής αρχής διαχείρισης λιμένων. Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

*** Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου απαντά στην κρίση!

Εκδήλωση την προσεχή Δευτέρα στο Πνευματικό κέντρο Το 2016 θα είναι συνολικά το ένατο έτος μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης με πτώση του ΑΕΠ από το 2008 που πλησιάζει το 28% αθροιστικά και ανεργία της τάξης πάνω από 24%. Αυτή η τεράστια πτώση του ΑΕΠ είναι συγκρίσιμη με τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις του 20ού και 21ου αιώνα. Στο τέλος του έτους, η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι παγκοσμίως η 2η μεγαλύτερη ύφεση τα τελευταία 100 χρόνια και η πρώτη σε διάρκεια, ξεπερνώντας ακόμη και τη μεγάλη ύφεση των ΗΠΑ. H δραστική βελτίωση της κατάστασης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με συσσωρευμένες υστερήσεις δεκαετιών (και της περιόδου των προηγούμενων μνημονίων) στα μεταρρυθμιστικά ζητήματα και με ένα σαθρό υπόβαθρο της δημόσιας οικονομίας- επίσης κληρονομημένο από το παρελθόν. Μετά την αξιολόγηση, θα καταφέρει να ξεφύγει η χώρα από το φαύλο κύκλο λιτότητας και μείωσης του βιοτικού επιπέδου; Υπάρχει ελπίδα; Στο ερώτημα αυτό θα απαντήσουν πέντε καθηγητές Πανεπιστημίων: δύο οικονομολόγοι, ένας νομικός, ένας διοικητικός επιστήμονας και ένας ιστορικός την προσεχή Δευτέρα 23/5, στις 18.00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας. Λίγα λόγια για ομιλητές Ο Πάνος Καζάκος είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Συμβουλίου του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πελοποννήσου. Έχει πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα στα γνωστικά αντικείμενα της πολιτικής οικονομίας (μακροοικονομικής), των διεθνών οικονομικών σχέσεων, του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη, της ευρωπαϊκής οικονομικής ενοποίησης και της οικονομικής θεωρίας της πολιτικής. Έχει διδάξει στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στις ΗΠΑ. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων. Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κάτοχος της έδρας Jean Monnet. Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κατά την περίοδο 2007-12 και στη συνέχεια συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή των Ελλήνων από το Δεκέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D). Υπήρξε υπότροφος του Αμερικανικού Ιδρύματος Fulbright και του κοινωφελούς ιδρύματος Α/φών Π. Μπάκαλα. Ο Αντώνης Μακρυδημήτρης είναι καθηγητής της Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία εξωτερικού του ΙΚΥ στο London School of Economics and Political Science και το University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright διετέλεσε το 1992 επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ, καθώς και στα Πανεπιστήμια Cambridge και Λονδίνου της Αγγλίας. Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κατά την περίοδο 2009-2012 και στη συνέχεια υφυπουργός Παιδείας από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2013 στην τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1965 και εκεί τελείωσε το Πειραματικό Σχολείο και το Πρότυπο Κλασσικό Λύκειο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Poitiers στη Γαλλία. Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1972. Είναι αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου από το 2014. Ασκεί, επίσης, τα καθήκοντα του διευθυντή του ∆ι-Ιδρυματικού ΠΜΣ, «Επιχειρηματικότητα & ∆ιακυβέρνηση» (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ΑΤΕΙ Πελοποννήσου). Είναι αρχισυντάκτης του παλαιότερου ελληνικού περιοδικού ιδεών, της ΝΕΑΣ ΕΣΤΙΑΣ, και τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή», στο ένθετο «Τέχνες και Γράμματα». - 

***  Απάντηση για το λιμάνι Καλαμάτας από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Κυρία διευθύντρια, σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας σας, παραθέτουμε τα εξής: Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας εκπόνησε μελέτες σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας για συγκεκριμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης των χώρων ασφαλείας του λιμανιού και ανάπτυξης χώρων της Χερσαίας Ζώνης, προς ωφέλεια των δημοτών και επισκεπτών της πόλης μας (αριθμός εγκεκριμένης μελέτης της Τ.Υ. 60/2015, στην οποία περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στις προβλήτες 1-2 και 5-6 του λιμένα, παρεμβάσεις στο προσήνεμο μώλο – κυματοθραύστη, παρεμβάσεις στη θέση «Πανελλήνιον», παρεμβάσεις στον ανατολικό πρόβολο του προλιμένα Καλαμάτας). Στη συνέχεια αυτές στάλθηκαν προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και εγκρίθηκαν ως ακολούθως: -Με την αριθμ. πρωτ. 3122.1-T29A/41890/30-11-2015 απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής -Με την αριθμ.πρωτ.Φ.542/55/26/180723 Σ.349/10-02-2016 απόφαση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού -Με την αριθμ. πρωτ.291254/172000/5431/16-12-2015 απόφαση της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων -Με την αριθμ.πρωτ.Φ06-ε/943/29-03-2016 απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού -Με την αριθμ.πρωτ. 1367/64626/11-05-2016 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου -Με την αριθμ. πρωτ. 332/2015 απόφαση Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας -Με την αριθμ. πρωτ. 2310/66/22-01-2016 απόφαση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου. Γνωρίζετε όλοι ότι το λιμάνι μας, μετά τη μετάβασή του στο Δήμο Καλαμάτας, δείχνει τη πραγματική δυναμική του, με πολλαπλασιασμό των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων, με προσέλκυση σκαφών MEGA-YACHTS, με ανάδειξη των χώρων της χερσαίας ζώνης ως χώρων αναψυχής και όχι ως νεκρές ζώνες, με εκδηλώσεις οι οποίες προάγουν το τουριστικό προφίλ της πόλης μας και δημιουργούν εξωστρέφεια. Ενημερώνουμε, επίσης, ότι κάθε χρόνο το λιμάνι μας περνά από αξιολόγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υ.Ε.Ν. και ανεξάρτητου διεθνή φορέα πιστοποίησης ασφάλειας λιμένων, όσον αφορά στην πιστοποίηση ασφαλείας κατά ΙSPS, και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε σύνολο έτοιμοι στα προβλεπόμενα μέτρα (σύμφωνα με την κατηγορία ασφάλειας του λιμανιού). Όσον αφορά στην ασφάλεια, ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες εφαρμογής του κώδικα ISPS, όπως προβλέπεται από το Σχέδιο Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης (ΣΑΛΕ) του Λιμένα Καλαμάτας και έχει αναλάβει ήδη καθήκοντα ο υπεύθυνος ασφαλείας του λιμανιού (ΥΑΛΕ). Σε περίπτωση που δεν ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις της αξιολόγησης το λιμάνι μας θα σφραγίσει για πέντε χρόνια, όσον αφορά στην κρουαζιέρα, με καταστροφικές συνέπειες για μεγάλο αριθμό επαγγελματιών της πόλης μας. Υποχρέωση του φορέα διαχείρισης και του Δήμου μας είναι να μην επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο και γι’ αυτό κινούμαστε με όσο το δυνατό πιο γρήγορους βηματισμούς, να θωρακίσουμε το λιμάνι μας και την ασφάλειά του, συνεργαζόμενοι αρμονικά με τις τοπικές υπηρεσίες και το υπουργείο. Με εκτίμηση, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Χαράλαμπος Βγενής -

***  Παίρνουν και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας από την ΥΠΑ    
Χωρίς αεροδρόμια κινδυνεύει να μείνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η οποία αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα, καθώς από το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της. Αυτό αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», με αφορμή δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια που δεν ιδιωτικοποιούνται (ανάμεσά τους κι αυτό της Καλαμάτας) δε θα παραμείνουν στην ΥΠΑ, αλλά θα περάσουν στη δικαιοδοσία του νέου υπερ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα αναλάβει την αξιοποίησή τους!
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο Καλαμάτας δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση ή ενέργεια για το ζήτημα αυτό, ούτε έχει κινηθεί μέχρι στιγμής κάποια τέτοια διαδικασία. Παρά ταύτα, είναι ένα σενάριο που έντονα έχει ακουστεί και στους χώρους της Πολιτικής Αεροπορίας και θέλει την ΥΠΑ να διατηρεί μόνο εποπτικό έλεγχο και η λειτουργία των αεροδρομίων να περνά στον ιδιωτικό τομέα.
Εποπτική αρχή
Πάντως, ο κ. Πιτσιόρλας διευκρίνισε ότι «τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια -πέραν των 14 που περνούν στη γερμανική Fraport- όπως και οι λοιποί λιμένες, πλην του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, δεν είναι μεν στο πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ (Asset Development Plan), αλλά θα περάσουν στη δικαιοδοσία του νέου Ταμείου».
Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η τύχη των στρατιωτικών αερολιμένων που εξυπηρετούν και πολιτικά αεροσκάφη, για τους οποίους λόγο έχει και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το άρθρο 66 του νόμου 4146/2013 τα 23 πολιτικά αεροδρόμια που δεν ιδιωτικοποιήθηκαν επρόκειτο να ενταχθούν στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αερολιμένων  (ΑΕΔΙΠΑ). Την εταιρεία αυτή, που θα ανήκε κατά 100% στο Δημόσιο, θα δημιουργούσε η ΥΠΑ η οποία θα αναλάμβανε, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη των 23 αεροδρομίων, με πόρους (τέλη) που θα προέρχονταν και από τα 14 υπό ιδιωτικοποίηση αεροδρόμια. Μεταξύ των εν λόγω αεροδρομίων περιλαμβάνονται, εκτός της Καλαμάτας, αυτά της Αλεξανδρούπολης, της Χίου, της Πάρου, της Σάμου, της Λήμνου, της Αγχιάλου κ.ά.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κύκλοι της ΥΠΑ, ο κ. Πιτσιόρλας επιφυλάσσει για την Υπηρεσία «ρόλο αεροπορικής εποπτικής Αρχής, καταργώντας στην πράξη κάθε δυνατότητα άσκησης εθνικής πολιτικής αερομεταφορών στο μέλλον από το Δημόσιο».
Καθυστερούν έργα
Το πλέον σημαντικό, τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, είναι ότι με την κίνηση αυτή του ΤΑΙΠΕΔ τίθεται σε άμεση αμφισβήτηση ποσό ύψους περίπου 140 εκατ. ευρώ που εισπράττει κάθε χρόνο η χώρα από το Eurocontrol, για την εξυπηρέτηση των υπεριπτάμενων-διερχόμενων από τον εθνικό εναέριο χώρο αεροσκαφών (τέλη υπέρπτησης). Τα χρήματα αυτά προορίζονται αποκλειστικά για τη βελτίωση των συστημάτων αεροναυτιλίας στα διάφορα αεροδρόμια, καθώς και για την εκπαίδευση του προσωπικού. Τώρα, τα χρήματα του Eurocontrol κινδυνεύουν να περάσουν στους δανειστές, καθώς μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων θα ελέγχουν τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια.
Στο μεταξύ, η ΥΠΑ έχει ήδη εγκαταλειφθεί στην τύχη της, δεδομένου ότι παραμένει σε κατάσταση «χειμερίας νάρκης», παρότι πλησιάζει το καλοκαίρι!
Αδυναμία υπάρχει και στην εποπτεία των έργων που εκτελούνται στα αεροδρόμια. Τη στιγμή αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά συγχρηματοδοτούμενα δημόσια έργα σε υπό παραχώρηση αεροδρόμια, τα οποία, εάν δεν παραδοθούν εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, θα επιτρέψουν στον παραχωρησιούχο να εγείρει οικονομικές διεκδικήσεις, τις οποίες θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι.  Β.Β.

***   Ανείσπρακτα χρήματα…    
Το 1998 υπεγράφη μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου Καλαμάτας μνημόνιο συνεργασίας για παραχώρηση τμήματος της χερσαίας ζώνης, από την πίστα των καρτ μέχρι το «Φιλοξένια» στον δεύτερο.
Η συμφωνία προέβλεπε ότι κάποια χρήματα θα εισέπραττε η Κτηματική Υπηρεσία, κάποια ο Δήμος και ένα σεβαστό ποσό το Λιμενικό Ταμείο. Μέχρι σήμερα το Λιμενικό Ταμείο, σε όποια του μορφή, δεν έχει εισπράξει ευρώ από το Δήμο Καλαμάτας. Κάποιοι υπολογίζουν ότι τα οφειλόμενα αγγίζουν το ένα εκατομμύριο (!) περίπου.
Τα ερωτήματα είναι εύλογα: Γιατί οι διοικήσεις του Λιμενικού Ταμείου δε ζήτησαν ποτέ τα χρήματα; Γιατί ο Δήμος Καλαμάτας επί 18 χρόνια «σφυρίζει» αδιάφορα;  Α.Π. 

*** Σε Κωνσταντίνα Κορρυβάντη και Δημοσθένη Μιχαλακόπουλο το Βραβείο ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» 2016 

Η Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, για τη συλλογή ποιημάτων «Μυθογονία» και ο Δημοσθένης Μιχαλακόπουλος, για την ποιητική συλλογή «Αταξίδευτα», επελέγησαν από την αρμόδια επιτροπή για την απονομή εξ ημισείας του βραβείου ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» για το 2016, ύστερα από ομόφωνη απόφαση. Από την επιτροπή καταρτίσθηκε περιορισμένος κατάλογος επιλογής όσον αφορά στις υποβληθείσες ποιητικές συλλογές, στον οποίο – πέραν των επιλεγεισών για την απονομή του βραβείου - περιλαμβάνονταν τα εξής έργα: Παρασκευής Ακριτίδου «Μια σταλιά ποιήματα», Μαίρης Κλιγκάτση «Πλευρικά» και Θάνου Λουμπρούκου «Η εκδίκηση της Ιθάκης». Η επίδοση του βραβείου, που συνοδεύεται από έπαθλο 2.000 ευρώ, το οποίο θα μοιρασθούν οι επιλεγέντες, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, καθώς τότε διοργανώνουν τα Η΄ Πολυδούρεια ο Δήμος Καλαμάτας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας. Η εκδήλωση – με ελεύθερη είσοδο - είναι αφιερωμένη στην ποιήτρια Κοραλία Θεοτοκά, με ώρα ενάρξεως 19.00, και σ’ αυτήν θα μετάσχει το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας.ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ Επισημαίνεται ότι ορισμένοι από τους βραβευθέντες στο παρελθόν με το βραβείο Πολυδούρη προτάθηκαν πρόσφατα για τα Κρατικά Βραβεία Ποίησης. Το βραβείο Πολυδούρη καθιερώνεται και, μαζί με το βραβείο δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, είναι οι διακρίσεις που ο Δήμος Καλαμάτας έχει θεσπίσει, σε ένδειξη υποστήριξης των πνευματικών δημιουργών, καθώς και για την ανάδειξη και προαγωγή της ελληνικής γλώσσας.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΡΡΥΒΑΝΤΗ Η Κωνσταντίνα Κορρυβάντη (λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Κωνσταντίνας Κουτσουρούμπα) γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάρτιο του 1989. Έχει ολοκληρώσει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη, την Ιστορία και τις Διεθνείς Σχέσεις. Τα πρώτα της ποιήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Τα τετράδια του Ελπήνορα» του ποιητικού εργαστηρίου του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος το 2010. Έκτοτε ποιήματά της έχουν φιλοξενηθεί στην "Athens Review of Books" και την «Ποιητική». Η «Μυθογονία» είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ο Δημοσθένης Μιχαλακόπουλος γεννήθηκε το 1979 στην Καλαμάτα, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Οι ποιητικές συλλογές του «Ημερολόγιο στρώματος» και «Σημειώματα στην πέτρα» κυκλοφορούν σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου. - 

*** Παράθυρα… με σελίδες και θέα από Μεσσήνιους συγγραφείς  
Για ορισμένους τα βιβλία είναι παράθυρα που καδράρουν όχι πάντα μια υπέροχη θέα ή εικόνα. Είναι σπαράγματα ιστοριών, μυθοπλαστικών ή μη, που προσπαθούν να μας πουν περισσότερα πράγματα από τις σελίδες τους. Άλλα κρατούν έξω τον πολύ κόσμο και μερικά φέρνουν άπλετο φως και ζωντανό χρώμα στη ζωή μας.
Τι λέτε; Αρχίζουμε να τα… ανοίγουμε ένα ένα; Πρόκειται για επτά βιβλία Μεσσήνιων συγγραφέων που διαλέξαμε από τις προθήκες του βιβλιοπωλείου Bookmark του Λυκούργου Καρολεμέα.
  Θηλυκά Ποτάμια, Βασίλης Θ. Αμανατίδης
Λένε πως δεν υπάρχουν θηλυκά ποτάμια, εκτός από μία και μοναδική εξαίρεση. Την όμορφη Νέδα, θηλυκό ποταμό, που χωρίζει τη Μεσσηνία και την Ηλεία, η οποία πήρε τις χάρες και το όνομα της μυθικής νύμφης, που ερωτεύτηκε τον αιώνιο κατακτητή Δία.
Δίπλα μας, όμως, υπήρχαν πάντα και υπάρχουν ακόμα αληθινά θηλυκά ποτάμια. Οι ανώνυμες γυναίκες του κόσμου, οι πηγές της ζωής που δε χάνονται στην απέραντη θάλασσα, αλλά ανατροφοδοτούν την αέναη κίνησή της. Εκείνες, με τις άσπρες και μαύρες ζωές τους, που δίνουν του λουλουδιού τους το σπόρο. Που έμαθαν να ομορφαίνουν τη φτώχεια και τον πόνο.
Που πρόδωσαν ή προδόθηκαν, χωρίς να απομείνουν άνυδρα πηγάδια. Που η μοσκοβολιά του κόρφου τους ποτίζει τη μνήμη.  Σ’ αυτά τα θηλυκά ποτάμια είναι αφιερωμένο το βιβλίο.
Οι ηρωίδες του βιβλίου, χωρίς να το επιζητούν, γίνονται στη διαδρομή του βίου τους γνήσια θηλυκά ποτάμια. Από άφωνα πρόσωπα της Ιστορίας προσπαθούν να αποκτήσουν αυτοσυνειδησία.
Σε κάθε σελίδα κρύβεται, όχι μόνο η ζωή της Παρέσσας Ασλανίδου, της Θάλειας Τριανταφύλλου, της Μαργαρίτας Δρακάκη και των οικογενειών τους, αλλά πολύ περισσότερα: Οι μνήμες, οι δρόμοι της Ιστορίας, η τοιχογραφία του εικοστού αιώνα από τον Πόντο μέχρι το Παγκράτι, τη Σπάρτη, τη Θεσσαλονίκη και τη Μόσχα.
Τα πάθη, οι έρωτες, οι προδοσίες, οι χαρές, οι πίκρες. Η προσφυγιά, η αγάπη, η συμπόνια, η δυστυχία. Όλη η ζωή και η τραγική μοίρα του ανθρώπου, όπου γης, μέσα από λίγους κόκκους ζωής.
Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του γνωστού Καλαματιανού δικηγόρου, το οποίο αποτελεί μια «τοιχογραφία» του νεότερου Ελληνισμού, μέσα από τις μνήμες τεσσάρων γυναικών. Στόχος είναι να καταδειχθεί ο ρόλος τους στην ιστορία.
  Η «ΝΕΑ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Δημήτριος Ν. Ζέρβας και Κωνσταντίνος Γ. Δάλλας
Το βιβλίο δεν είναι καινούργιο. Για όσους, όμως, δεν είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν μέσα από σειρά δημοσιευμάτων στον τοπικό Τύπο, αποτελεί ένα μικρό θησαυρό ιστορικής γνώσης για την πόλη που κατοικούμε και στην πλειοψηφία μας ελάχιστα γνωρίζουμε γι' αυτήν.
Το βιβλίο παρακολουθεί τη ζωή του αντιστασιακού Γεωργίου Δάλλα, μέσα από το προσωπικό του ημερολόγιο, αλλά αποτελεί κι ένα μνημείο γνώσης για το ρόλο και τη δράση του ΕΑΜ στην πόλη μας. Ό,τι υλικό υπήρχε στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη καταστράφηκε από τη χούντα των Συνταγματαρχών. Έτσι το ημερολόγιο του Γεωργίου Δάλλα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη μοναδικότητά του, αφού είναι γραμμένο από πρωτεργάτη της ταραγμένης ιστορικής περιόδου, ο οποίος υπήρξε και ιδρυτής της αντιστασιακής οργάνωσης με τον τίτλο η «Νέα Φιλική Εταιρεία».
  Ελίφ, Άννα Ραζή 
Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, πρόκειται για την  πορεία και τις διαπροσωπικές σχέσεις μιας οικογένειας μέσα σε ένα ιστορικό πλαίσιο που ξεκινά από τη Σμύρνη του 1919 και φτάνει μέχρι την Αθήνα του '45. Έρωτες, φαντασία και μαγεία μέσα σε δύο μεγάλες καταστροφές που συγκλόνισαν το ελληνικό Έθνος, την καταστροφή της Σμύρνης και το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.
  Στη Σκιά της Σιωπής, Μαρία Καραγιάννη
Μπορούν μερικές μόλις λέξεις να ανατρέψουν την ίδια τη ροή της ζωής για πάντα;
Μόναχο, Δεκέμβριος του 1997. Ο Έκτορας, απόγονος ενός πρώην Γερμανού λοχαγού κατά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επισκέπτεται τους γονείς του για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Έπειτα από έναν καβγά, η μητέρα του λίγο πριν από το θάνατό της, του αποκαλύπτει ένα μυστικό που βαραίνει τη συνείδησή της πενήντα τρία ολόκληρα χρόνια.
Από το παγωμένο Μόναχο, ο Έκτορας θα βρεθεί στο νοτιοδυτικό άκρο της μεσσηνιακής γης, αναζητώντας την αλήθεια γύρω από τη ζωή και το παρελθόν της οικογένειάς του.
Η ιστορία εκείνης της αναζήτησης εξελίσσεται σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο χρόνο, αποκαλύπτοντας σε κάθε βήμα φρικτές δολοφονίες, καταραμένους έρωτες και φαντάσματα της μνήμης που σεργιανίζουν σαν σκιές στα γραφικά σοκάκια της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας.
Ένα βιβλίο, δυο διαφορετικές ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα στο παρόν και στο μακρινό παρελθόν, με τους πρωταγωνιστές της να παλεύουν μέχρι το τέλος για να κερδίσουν λίγη από τη χαμένη τους αθωότητα, για να δικαιωθούν οι ψυχές των νεκρών και να ολοκληρωθούν οι έρωτες του σήμερα…
Οι χαρακτήρες που έχει πλάσει η Μαρία Καραγιάννη είναι τόσο ζωντανοί, ώστε στις παρουσιάσεις του βιβλίου το κοινό τη ρωτά επίμονα για αυτά τα πρόσωπα, προσπαθώντας να εκμαιεύσει τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.
Ιδιαίτερα για τους κατοίκους του νομού, της Κυπαρισσίας και των χωριών της περιοχής όπου τοποθετείται η υπόθεση του «Στη σκιά της σιωπής», οι ήρωες θυμίζουν πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα -έστω και εάν η συγγραφέας διαβεβαιώνει ότι το βιβλίο της είναι μυθιστόρημα, χωρίς την παραμικρή μεταφορά μιας αληθινής ιστορίας.
  Απόδραση στην άλλη μέρα, Άγγελος Λάππας
O Άγγελος Λάππας στο νέο του βιβλίο «Απόδραση στην άλλη μέρα» παρουσιάζει εννέα ενδιαφέρουσες ιστορίες, γεμάτες τρυφερότητα και ευαισθησία, με ανθρώπους που αγωνίζονται ν’ απαλλαγούν από τα δεσμά της μοίρας των ανθρώπων, της κοινωνίας των ανθρώπων, της «προηγμένης» εποχής μας. Εννέα σκληρές ιστορίες με ανθρώπους που προσπαθούν να συναντήσουν τους συνανθρώπους τους, να βρουν τον εαυτό τους. Ο σύγχρονος εγκλωβισμένος άνθρωπος που ψάχνει για διέξοδο...
Ένας πρωτάρης κλέφτης και μια ηλικιωμένη κυρία... Ένας νεαρός λαθρομετανάστης και ένας Έλληνας οδηγός που συναντήθηκαν στα φανάρια... Ένας γκέι ξεναγός και ένας άσωτος γιος που δε συναντήθηκαν ποτέ... Ένας «δειλός» που προσπαθούσε να γίνει ήρωας... Ο κύριος Τζον που ήθελε να γίνει φαρμακοποιός και ο Διονύσης που δεν ήθελε να γίνει φαρμακοποιός... Η Ματούλα και η Τούλα στο καζίνο... Τρεις άνθρωποι που προσπαθούν να αποδράσουν από τη «φυλακή» τους...
Πιστεύω πως η ανάγνωση των εννέα διηγημάτων της «Απόδρασης στην άλλη μέρα» του Άγγελου Λάππα, πέρα από τα άλλα, θα οδηγήσει τον αναγνώστη να βιώσει την αγωνία και τον αγώνα του (σύγχρονου) ανθρώπου να διασώσει την ανθρωπιά του και να δικαιώσει την ύπαρξή του ως το μοναδικό ον με ηθική βούληση. Και για τούτο αξίζει τον κόπο.
  Ο καινούργιος και επτά ακόμη διηγήματα, Τίνα Κουτσουμπού
Οκτώ σύντομα διηγήματα με φόντο τη σύγχρονη εποχή και ήρωες ανθρώπους καθημερινούς, της - διπλανής μας πόρτας, που μέσα από τις βιωματικές τους καταστάσεις κινητοποιούνται και προβληματίζονται, επανακαθορίζουν τη στάση και τις προτεραιότητές τους, ζουν τα πάθη και τους - πόθους τους, μας μεταγγίζουν τελικά σαν απόσταγμα την αισιόδοξη ματιά τους για τη ζωή.
  Γεύση από νεράντζι,  Αιθερία
Η Αιθερία είναι φιλολογικό ψευδώνυμο της Ελένης Σταθοπούλου που γεννήθηκε στη Θουρία. Το μυθιστόρημα "Γεύση από νεράντζι" είναι το πρώτο που εκδίδει, μετά την ποιητική συλλογή "Αλήτης Φλοίσβος".
Στο μυθιστόρημα η βασική ηρωίδα βρίσκεται απέναντι από συμβάντα, εντολές και κρυμμένες ενοχές σε περιτύλιγμα στάχτης από θυμούς παμπάλαιους! Αντιμέτωπη με μια ανίατη αρρώστια στα σαράντα της χρόνια, σε χείμαρρους αλλοτινής οργής και κάτω από θλιμμένες μαρκίζες αναζητά τον εαυτό της. Ψάχνει την αποδοχή, για να γαληνέψει η ψυχή της. Του Αντώνη Πετρόγιαννη
  http://www.tharrosnews.gr/news

*** Δυστύχημα με δύο υπάλληλους του ΟΣΕ νεκρούς

Δυστύχημα με δύο νεκρούς υπαλλήλους του ΟΣΕ και άλλους δύο τραυματίες σημειώθηκε στην αγροτική περιοχή Τούμπας του νομού Σερρών. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το δυστύχημα προκληθηκε από τη σύγκρουση ενός μηχανήματος συντήρησης γραμμών με ένα ψεκαστικό σταθερής τροχιάς του ΟΣΕ. Το αποτέλεσμα ήταν, εκτός από τους δύο υπαλλήλους που έχασαν τη ζωή τους, άλλοι δύο επίσης υπάλληλοι του ΟΣΕ, να τραυματιστούν ο ένας σοβαρά και ο άλλος ελαφρά. Tο περιστατικό με την τραγική κατάληξη σημειώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι. naftemporiki.gr - 

*** Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση μικρών και τουριστικών λιμένων

  Το πράσινο φως άναψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ και την εν συνεχεία μεταβίβαση σε τρίτους, μικρών και τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής (μαρίνες) της χώρας. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με 28 αποφάσεις της (1129 έως 1156/2016) έκρινε ότι η μεταβίβαση των μικρών κ.λπ. λιμανιών στο ΤΑΙΠΕΔ έγινε για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και είναι συνταγματική και νόμιμη. Ειδικότερα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει Δήμοι, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και κάτοικοι περιοχών που έχουν λιμάνια και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 13.8.2012 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων για τη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ μικρών λιμένων και τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής της χώρας. Το δε ΤΑΙΠΕΔ έχει το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους για την εκμετάλλευση, χρήση κ.λπ. των μικρών τουριστικών λιμένων, μέσω συμβάσεων. Στην επίμαχη υπουργική απόφαση περιελήφθησαν από τα 900 μικρά και τουριστικά λιμάνια της χώρας, τα 46, τα όποια δεν ήταν αναγκαία για στρατιωτικούς σκοπούς, δεν είχαν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, καθώς και εκείνα που δεν είχαν τις στοιχειώδεις εγκαταστάσεις. Ακόμη, επελέγησαν ορισμένοι τουριστικοί λιμένες οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν σε ενιαία ιστιοπλοϊκή ή ναυσιπλοϊκή διαδρομή έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μια μαρίνα (hub-marines, satellite ports). Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των Δήμων, κ.λπ., καθώς σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία, οι εν λόγω παραχωρήσεις των μικρών λιμένων «αποσκοπούν στην ικανοποίηση συγκεκριμένου δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, βάσει σχετικού συνολικού προγράμματος». Μάλιστα, σημειώνουν ότι με τις επίμαχες μεταβιβάσεις-παραχωρήσεις των μικρών κ.λπ. λιμένων, δεν αίρεται «ο κοινόχρηστος χαρακτήρας των λιμανιών, καθώς παραμένει ο έλεγχος του Δημοσίου επ' αυτών. Η μεταβίβαση, υπογραμμίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, είναι «επιτρεπτή και δεν προσκρούει στις διατάξεις των άρθρων 106, 25 και 5 του Συντάγματος, αλλά ούτε και στο άρθρο 24 που προστατεύει τον αιγιαλό και την παραλία». -

*** Υποψήφια στις Πανελλαδικές ετών 77

 Αποφάσισε μετά από 60 χρόνια να καθίσει ξανά στα μαθητικά θρανία και να μυρίσει το άρωμα των σχολικών βιβλίων. Η 77χρονη Ευθυμία Στεργίου Παρσέλια, που με θάρρος και τόλμη διαγωνίστηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αναμφισβήτητα η πιο πολυσυζητημένη υποψηφιότητα των τελευταίων ωρών. Η συμμετοχή της στις εξετάσεις έχει κάνει το γύρο του Διαδικτύου προκαλώντας πλήθος σχολίων και στέλνοντας μήνυμα επιμονής και υπομονής. Παρόλο που έχουν «παρελάσει» πολυάριθμα συστήματα από τον εκπαιδευτικό χώρο από την εποχή που υπήρξε μαθήτρια η κ. Στεργίου, εκείνη κατάφερε να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα ως μαθήτρια της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Με επιτυχία διαγωνίστηκε στο μάθημα της Έκθεσης χωρίς να πτοηθεί από το θέμα που βρίσκεται κάποια χιλιόμετρα μακριά από την εποχή της. Όπως αναφέρει στο in.gr ο 52χρονος γιος της, Σάββας Στεργίου, η μητέρα του αποτύπωσε με άνεση τις σκέψεις της στο χαρτί χωρίς να κοντοσταθεί μπροστά στο θέμα που αφορούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η σχέση της κ. Στεργίου με το διάβασμα μοιάζει με τη σχέση φίλων που έχουν χαθεί για πολλά χρόνια. Η νοσταλγία είναι κυρίαρχη, όταν όμως φτάνει η ώρα της συνάντησης τίποτα δεν φαντάζει ξένο. Η 77χρονη μαθήτρια, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Σαμοθράκη, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο όταν έχασε τον πατέρα της στην Κατοχή. Η οικογένειά της αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η μητέρα της δεν μπορούσε να αναθρέψει τα δύο μικρότερα αδέρφια της και έτσι τα προβλήματα δεν επέτρεψαν στην κ. Στεργίου να περάσει την πόρτα της τελευταίας τάξης του Λυκείου. Κατάφερε να αποφοιτήσει από την Πέμπτη Γυμνασίου (στα χρόνια του εξατάξιου Γυμνασίου), ένα σημαντικό κενό όμως την ταλάνιζε. Αισθανόταν πως απογαλακτίστηκε βίαια από τη σχολική ζωή. Υπήρξε πολύ καλή μαθήτρια, παραστάτρια, όπως λέει ο γιος της, ο οποίος θυμάται την μητέρα του, συχνά, με θλίψη να αναφέρει: «Δεν τελείωσα το σχολείο». Παντρεύτηκε σε πολύ νεαρή ηλικία, όμως ο σύζυγός της, μουσικός στο επάγγελμα, έφυγε από τη ζωή το 2013 και το τραγικό εκείνο περιστατικό διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην ψυχολογία της κ. Στεργίου. Με την πίεση του γιου της, πήρε τη μεγάλη απόφαση και ασχολήθηκε ξανά με το σχολικό διάβασμα. Στόχος είναι να πάρει το απολυτήριο Λυκείου κι όχι να κατακτήσει μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παρόλο που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα Παιδαγωγικά. Εάν, όπως επισημαίνει ο γιος της, περάσει στη σχολή που επιθυμεί, ίσως παρακολουθήσει ορισμένα μαθήματα, ο στόχος όμως είναι άλλος. Η 77χρονη διαβάζει από το πρωί μέχρι το βράδυ, καταφέρνει να υπερπηδήσει εμπόδια και αποστηθίζει σελίδες βιβλίων. Η αγωνία της μεγάλη, η επιμονή της όμως ακόμη μεγαλύτερη. Η κ. Στεργίου, αρχικά δίσταζε να γυρίσει στο σχολείο, μαθητές και καθηγητές όμως την αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Προσφέρονταν μάλιστα να τη γυρίσουν στο σπίτι της μετά τα μαθήματα. Τόσο στους συμμαθητές της όσο και στα εγγόνια της δίνει δύναμη με την επιμονή της. Η κ. Στεργίου φοίτησε για δύο χρονιές στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης , και την ημέρα των Πανελλαδικών η ικανοποίηση ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της. «Δεν την είχα ξαναδεί έτσι», αναφέρει ο γιος της. Ποτέ δεν άφησε τη βιβλιοθήκη της να γεμίσει σκόνη η 77χρονη που σε όλη της τη ζωή διάβαζε λογοτεχνικά βιβλία. «Σκοπός είναι να καταλάβει κανείς ότι ποτέ δεν είναι αργά να εκπληρώσει τα όνειρά του. Η μητέρα μου αρνήθηκε να δώσει συνεντεύξεις γιατί διαβάζει», λέει ο κ. Σάββας που δηλώνει περήφανος για τη μητέρα του. Ελισάβετ Σταμοπούλου -

***  Ωτορινολαρυγγολόγος απαίτησε φακελάκι για να κάνει εγχείρηση σε ασθενή 

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθη χθες (17-05-2016), γιατρός – ωτορινολαρυγγολόγος δημόσιου Νοσοκομείου της Θράκης, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για δωροληψία υπαλλήλου και απόπειρα εκβίασης. Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία ιδιώτη ημεδαπού, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός απαίτησε εκβιαστικά το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, προκειμένου να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση στη σύζυγό του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χθες, σε προκαθορισμένη συνάντηση στο νοσοκομείο, ο γιατρός παρέλαβε από τον ιδιώτη το παραπάνω χρηματικό ποσό, το οποίο είχε προσημειωθεί. Άμεσα επενέβησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και συνέλαβαν τον γιατρό, ενώ σε έρευνα στο γραφείο του βρέθηκε το προσημειωμένο χρηματικό ποσό. Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί σήμερα (18-05-2016) στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών. - 

*** Εργάζονται με πάνες επειδή τους αρνούνται το διάλειμμα για τουαλέτα  
Οι βιομηχανίες κοτόπουλου απαγορεύουν στους εργαζόμενούς τους να κάνουν διάλειμμα για τουαλέτα, καταγγέλλει η ΜΚΟ Oxfam America, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να καταφεύγουν στις πάνες.
Η κατανάλωση του κρέατος στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί και οι Αμερικανοί καταναλώνουν 30% περισσότερα κοτόπουλα από ό,τι πριν από 20 χρόνια.
Οι τέσσερις κολοσσοί του κοτόπουλου στις ΗΠΑ (Tyson Foods, Perdue Farms, Sanderson Farms, Pilgrim's Pride) έχουν ως στόχο τη μεγαλύτερη παραγωγή κοτόπουλου.
Οι συνθήκες για τους εργαζόμενους στις εταιρείες αυτές είναι άθλιες, όπως καταγγέλλει σε έκθεσή της η οργάνωση: οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν πολύωρες βάρδιες με ένα και μοναδικό διάλειμμα μισής ώρας και μισθούς κάτω από 10 δολάρια την ώρα.
Όπως σημειώνει σε έκθεσή της η οργάνωση, συχνά οι επικεφαλής αρνούνται στους εργαζόμενους το δικαίωμα να κάνουν διάλειμμα για τουαλέτα.
Θέλοντας να αποφύγουν την ντροπή ενός ατυχήματος, πολλοί από τους εργαζόμενους παραδέχονται ότι φορούν πάνες στη δουλειά. «Φοράω Pampers» είπε ένας εργαζόμενος στην Oxfam. «Εγώ και πολλοί, πολλοί άλλοι πρέπει να φοράμε Pampers» σημείωσε.
Μάλιστα, πολλοί έχουν φτάσει στο σημείο να θεωρούν ότι το να κάνουν διάλειμμα για τουαλέτα είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα.
Για να κάνει κάποιος το πολυπόθητο διάλειμμα, θα πρέπει να βρεθεί κάποιος να τον αντικαταστήσει στην γραμμή παραγωγής. Συχνά αντικαταστάτης δεν βρίσκεται ή αργεί πολύ να βρεθεί.
Οι εργαζόμενοι μπορούν να πάνε στην τουαλέτα μόνο στη διάρκεια του ημίωρου διαλείμματός τους. Στο διάστημα αυτό, ανέφερε εργαζόμενος σε βιομηχανία κοτόπουλων στην Αλαμπάμα, ο εργαζόμενος θα πρέπει να αλλάξει, να φάει μεσημεριανό, να περιμένει στην ουρά για τουαλέτα μαζί με εκατοντάδες άλλους εργαζόμενους και να προλάβει να φορέσει και πάλι τη στολή εργασίας του.
Newsroom ΔΟΛ

*** Nέο θρίλερ με την τραγουδίστρια Σινέντ Ο' Κόνορ 

 Αγωνία για την υγεία της διάσημης τραγουδίστριας Σινέντ Ο' Κόνορ, καθώς τα ίχνη της αγνοούνται από το πρωί της Κυριακής, όταν βγήκε βόλτα με ποδήλατο. Η αστυνομία στην περιοχήο Γουίλμετ του Σικάγο την αναζητεί. Σύμφωνα με το Reuters, προηγήθηκε τηλεφώνημα από άγνωστο πρόσωπο που εξέφρασε την αγωνία του για την τύχη της. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πώς ακριβώς συνδέεται η 49χρονη ιρλανδή τραγουδίστρια με την συγκεκριμένη περιοχή του Σικάγο. Newsroom ΔΟΛ - 

***     Η Αegean προβάλλει τους ελληνικούς προορισμούς της σε όλο τον κόσμο   
Την προβολή σε όλο τον κόσμο των ελληνικών περιοχών που έχει ως προορισμό της προωθεί με μηνιαίες δράσεις η αεροπορική εταιρεία Αegean, με τίτλο «Όλη η Ελλάδα Κοντά». Στόχος της Αegean είναι να προβάλλει τους λόγους που κάνουν κάθε τόπο της χώρας μας μοναδικό.
  Μια περιοχή κάθε μήνα
Κάθε μήνα, λοιπόν, μέσα από μία σειρά ενεργειών και σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς και φορείς, τα αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air θα γεμίζουν εικόνες, χρώματα, γεύσεις και αρώματα από έναν ή και περισσότερους ελληνικούς προορισμούς.
Συγκεκριμένα, σε όλα τα lounges, καθώς και όλες τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, θα προσφέρονται κάθε μήνα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Επιπλέον, στις πτήσεις εξωτερικού και συγκεκριμένα στη διακεκριμένη θέση, ο συνεργαζόμενος σεφ της εταιρείας, Νίκος Σαράντος,  έχει αναλάβει τη δημιουργία μιας επιπλέον επιλογής μενού, βασισμένης στις εκάστοτε συνταγές κάθε προορισμού, η οποία θα συνοδεύεται από τοπικό οίνο, επιλογής του συνεργάτη της εταιρείας, Κωνσταντίνου Λαζαράκη Μ.W. (Master of Wine).
  Πρώτη η Λέσβος
Η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την ισχυρή δέσμευση της AEGEAN για στήριξη και ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, όχι μόνο μέσω της διασφάλισης της πλήρους κάλυψης του δικτύου εσωτερικού, αλλά και μέσω της υλοποίησης ενεργειών προς όφελος των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών.
Η ενέργεια ξεκίνησε ήδη, με πρώτο προορισμό – πρωταγωνιστή τη Λέσβο. Όλοι οι επιβάτες μέχρι και το τέλος Μαΐου θα πάρουν μια αυθεντική γεύση του νησιού μέσα από παραδοσιακά προϊόντα τοπικών παραγωγών και συνεταιρισμών, όπως ούζο Πλωμαρίου, λικέρ Castanelli, κρασί Μεθυμναίος, λαδοτύρι, μαρμελάδες, κουλουράκια ούζου/γλυκανίσου, αλμυρά κουλουράκια, εργολάβοι, αμυγδαλωτά και ελιοπιτάκια.
Επιπλέον η Aegean πραγματοποίησε τοπικά,  κινηματογραφικά γυρίσματα και δημιούργησε αφιερωματικά videos, τα οποία προβάλλονται στις οθόνες των αεροσκαφών και σε όλα τα διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας, με στόχο όλο και περισσότεροι επιβάτες να «ταξιδέψουν» και να γνωρίσουν τη μαγευτική ομορφιά, τις νοστιμιές και τους φιλόξενους τους ανθρώπους και του νησιού.
Στις παρουσιάσεις αυτές σειρά θα πάρει και η Μεσσηνία, καθώς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αποτελεί πλέον σταθμό για πολλές πτήσεις της εταιρείας.


***  Αθλητική  ενημέρωση  :

***  Τελικός Europa League στην ΒΑΣΙΛΕΙΑ 18/05/2016ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-ΣΕΒΙΛΗ  1-3 , (1-0)   .- ^
Τα γκόλ  :  στο 35΄ με απίθανο γκολ του Στάριτζ. , στα πρώτα 17 δευτερόλεπτα από τον Γκαμέιρο που ισοφάρισε στο 46΄ . ,  Κόκε (64΄,70΄) .-
Διαιτητής: Γιόνας Ερικσον (Σουηδία)
Κίτρινες: Λόβρεν, Οριγκί, Κλάιν - Ραμί, Μπανέγκα, Βιτόλο, Μαριάνο
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Γιούργκεν Κλοπ): Μινιολέ, Κλάιν, Κολό Τουρέ (83΄ Μπεντέκε), Λόβρεν, Αλμπέρτο Μορένο, Εμρέ Τσαν, Μίλνερ, Λαλάνα (73΄ Αλεν), Φιρμίνο (69΄ Οριγκί), Κουτίνιο, Στάριτζ
 ΣΕΒΙΛΗ (Ουνάι Έμερι): Σόρια, Μαριάνο, Ραμί (78΄ Κολοτζίετζακ), Ντανιέλ Καρίσο, Σέρχιο Εσκουδέρο, Κριχόβιακ, Ενζονζί, Μπανέγκα (90+3΄ Κριστόφορο), Κόκε, Βιτόλο, Γκαμέιρο (89΄ Γκαμέιρο)
~ Ασύλληπτα τα ρεκόρ των Σεβιγιάνων, που έγιναν η πρώτη ομάδα με τρεις διαδοχικούς τίτλους στην Ιστορία του θεσμού, αλλά και στα κύπελλα Ευρώπης γενικότερα, 40 χρόνια μετά την Μπάγερν (πρωταθλητριών 1974, 1975, 1976).
Video  από τον αγώνα :
~**  ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-ΣΕΒΙΛΗ  Europa League Α΄ ημίχρονο από 35΄ 1-0  18/05/2016: https://youtu.be/PM2GRLqIZQk  .-
~ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-ΣΕΒΙΛΗ  1-3 γκόλ ισοφάρισης  1-1  Europa League 18/05/2016: https://youtu.be/u-8tbbn6QAU  .-
~ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-ΣΕΒΙΛΗ 1-3  2ο  γκόλ Europa League 18/05/2016: https://youtu.be/Yg1NLGSTFJw .-
~ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-ΣΕΒΙΛΗ 1-3  3ο γκόλ Europa League 18/05/2016:
 https://youtu.be/M5-NWKvSdz8  .-
~ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-ΣΕΒΙΛΗ 1-3  Τελικός Europa League  5ο κύπελλο για Σεβίλη 2016: https://youtu.be/IsToRpUTs_8   .-
~ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-ΣΕΒΙΛΗ 1-3  Τελικός Europa League 3ο συνεχόμενο τρόπαιο για Σεβίλη 2016 : https://youtu.be/iTJoUGmhZEs .-

 Αήττητος ο Ολυμπιακός προκρίθηκε πρώτος στο Φάιναλ 6
~*  Champions League  : Πόλο Ολυμπιακός - Έγκερ  8-7 .- ^
Οκτάλεπτα: 2-2, 2-1, 1-3, 3-1.
Οι σκόρερ:
Ολυμπιακός: Βλαχόπουλος 3, Φουντούλης, Μουρίκης, Μάγιαρακ, Ντόσκας, Κολόμβος.
Έγκερ: Τσουκ 2, Χοσνιάνσκι 2, Τζάλανκι, Σίβος, Σούσκοβιτς.

«Μπρέικ» της ΑΕΚ επί του Άρη με το... καλημέρα
~**  Basket League  :  Άρης - ΑΕΚ   67-77 .- ^ (1ος τελικός 3ης θέσης)
Διαιτητές: Πηλοϊδης, Καρακατσούνης, Σώμος
 Δεκάλεπτα: 23-13, 43-28, 57-50, 67-77 .-
ΑΡΗΣ (Δημήτρης Πρίφτης): Ξανθόπουλος 5 (1), Πελεκάνος 4, Τσούπκοβιτς 5, Γουάιτ 15 (1), Γουότερς 12 (2), Ζάρας 4, Κοέν 4, Μούρτος 5 (1), Σίμτσακ 2, ΜακΝίλ 11
ΑΕΚ (Γιούρι Ζντοβτς): Σάκοτα 15 (3), Χέρστον 5 (1), Μιλόσεβιτς 13 (2), Κάρτερ 10, Μπράουν 20 (4), Σαρικόπουλος, Κατσίβελης 5 (1), Καλαμπόκης 2, Μωραϊτης, Μαυρειδής 6, Ερικ 1

Δύσκολα ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0 επί της Βουλιαγμένης
~* Πόλο Ανδρών : Ολυμπιακός - Βουλιαγμένη   10-9 .- ^ (1ος τελικός)
Τα οκτάλεπτα: 2-3, 2-2, 5-4, 1-0
Ολυμπιακός: Μανωλιουδάκη 2, Μπιανκόνι, Ασημάκη 2, Ελευθεριάδου, Έμολο, Ε. Πλευρίτου 2, Αβραμίδου .-

~ ΣΑΝ ΧΘΕΣ ,.. 18 Μαϊου 2012..... Mαύρη Θύελλα: Να θυμούνται οι παλιοί να μαθαίνουν οι νεότεροι! 4 χρόνια σαν σήμερα έφυγε ο Βασίλης Μαλαφέκας… { Ήταν ένα παιδί - ...ΑΝΘΡΩΠΟΣ !!! χαμηλών τόννων με Αγάπη , Αλήθεια , Σεβασμό , κατανόηση ....Εργατικότητα , κοινωνικότητα , δημιουργικότητα ...συνεργασιμότητα ...που όποιος τον γνώρισε τον Αγάπησε όχι σαν φίλο ...αλλά σαν αδελφό  !! !!! }
Ένας, από τους ποιο δυναμικούς Μεσσήνιους αμυντικούς παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της Μαύρης Θύελλας στα «πέτρινα χρόνια» της Γ΄ Εθνικής, της Παναχαϊκής στην Α΄ Εθνική και της γενέτειράς του Α.Σ. Ανδρούσης στην Α΄Μεσσηνίας ακούει στο όνομα Βασίλης Μαλαφέκας!
    Έφυγε για πάντα σαν σήμερα στις 18 Μαΐου 2012: Ο αείμνηστος Ανδρουσιανός παλαίμαχος άσος έχασε τη «μάχη» με την επάρατη νόσο σε ηλικία 50 χρόνων και παρακάτω αναδημοσιεύουμε το κείμενο που γράψαμε για τον αείμνηστο Μαλαφέκα που έφυγε σαν σήμερα για την "γειτονιά των αγγέλων", ενώ στην τελευταία του κατοικία δίπλα από το δημοτικό γήπεδο «ΒΑΣ. ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ» (σ.σ. πήρε αργότερα το όνομά του) τον συνόδεψαν πλήθος κόσμου από την αθλητική οικογένεια της Μεσσηνίας αλλά και της Νοτιοδυτικής Ελλάδος.
SPORTSTONOTO.GR 18-05-2015: Σύσσωμη η αθλητική οικογένεια της Μαύρης Θύελλας, συνόδεψε την Παρασκευή 18/05/2012 τον Βασίλη Μαλαφέκα στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο του χωριού του, ενώ οι παλαίμαχοι συμπαίκτες του από τη Καλαμάτα και τον Α.Σ. Ανδρούσης, αλλά και οι φίλαθλοι της μεγάλης και ιστορικής Μαύρης Θύελλας μετέφεραν στους ώμους τη σορό του, μέσα σε μία «εκκωφαντική», βουβή θλίψη, εκατοντάδων απλών και «επωνύμων», φίλων, συγγενών και «ανώνυμων» Μεσσήνιων που τον αγάπησαν και θα τον θυμούνται βέβαια για πάντα…
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ: Στο στερνό αντίο διακρίναμε μεταξύ άλλων, τον νυν προπονητή της Καλαμάτας Γιώργο Μπένο, το πρόεδρο της Ε.Π.Σ.Μ. Άρη Σταθόπουλο, το τ. δήμαρχο Ανδρούσης Μένη Παπαδόπουλο, Ανδανίας Θύμιο Ξηρόκωστα, και τους Άγγελο Σκαφιδά, Μήτσο Σπεντζόπουλο, Σωκράτη Κοντούλη,  Μπάμπη Σπανοσωτηρόπουλο,  Άρη Πετρίχο, Αλέκο Δέδε, Μανώλη Θεοδώρου, Nίκο Μουλατσιώτη, Μιχάλη Νικητόπουλο, Ηλία Παυλή, Νίκο Ντονά,  Άκη Δάλα, Κώστα Διδασκάλου, Άρη Οικονομόπουλο,  Ηλία Δαμήλο, Δημήτρη Τσάκωνα,  Άκη Δάλλα, Γιώργο Μπούζα, Σπύρο Δημητρακόπουλο, Θόδωρο Πουλόπουλο, Κώστα Καλογερόπουλο,  Βασίλη Μπιλάλη, Τάκη Μπιζίμη, τον ένθερμο φίλαθλο Σπύρο Παναγιωτόπουλο, αντιπροσωπεία των  Bulldogs Club, Τάκη Δεδούση, Βασίλη Λαπιώτη, Στάθη Βανικιώτη, Παντελή Ανδρούτσο, Αβράμη Αθηνέλη, Τάκη Σκούρα, Γιώργο Γκέγκα, Βασίλη Μπακέα, Γιώργο Αριστομενόπουλο,  Βαγγέλη Τζανετέα, Γρηγόρη Παπαδόγαμβρο, το πρόεδρο της Εράνης Μπάμπη Σταθόπουλο, το τεχνικός της Νίκο Κακαλέτρη,  το πρόεδρο του Μιλτιάδη Πυργακίου Παναγιώτη  Γαλάνη, το πρόεδρο του Πανευαϊκού Τάκη Αλειφέρη, τους αρχηγούς του Αστέρα Βαλύρας Γιάννη Κλειώτη, Τάκη Οικονόμου, αντιπροσωπεία του Απόλλωνα Καλαμάτας κ.α..
ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ:  Επίσης, ψηφίσματα εξέδωσαν Η διοίκηση της Καλαμάτας, του Συνδέσμου Παλαιμάχων της Μαύρης Θύελλας, του Παμίσου Μεσσήνης, της Εράνης Φιλιατρών, του Α.Σ. Ανδρούσης, και του Δωριέα.
ΣΠΕΝΤΖΟ -ΣΠΑΝΟΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΓΓΕΛΟΣ: Στο άκουσμα της θλιβερής είδησης του θανάτου του Βασίλη Μαλαφέκα, ο βετεράνος άσος Μήτσος Σπεντζόπουλος δεν θα μπορούσε να λείψει από το στερνό αντίο στο κοιμητήριο της Ανδρούσηςς, μαζί με τον συμπαίκτη του Μπάμπη Σπανωτηρόπουλο. Μάλιστα εκπροσώπησε στη νεκρώσιμο ακολουθία και την Παναχαϊκή, όπου φόρεσε τη φανέλα της  και ο Βασίλης Μαλαφέκας πριν 22 χρόνια ύστερα από εισήγηση δική του…
ΚΑΜΠΟΥΓΕΡΗΣ: Ο Σωτήρης Καμπουγέρης, είχε συνεργαστεί επί σειρά ετών, με το μεγάλο άσο του ΠΣ Η Καλαμάτα, τον πίστευε ποδοσφαιρικά, και δείγμα της μεγάλης του κλάσης, έδειξε όταν ο δυναμικός αμυντικός φόρεσε και τη φανέλα της Παναχαϊκής στην Α΄ Εθνική, όπου ο Σώτος ένοιωθε δικαιωμένος,  καθώς ένας παίκτης του που είχε ανακαλύψει στις αλάνες του Α.Σ. Ανδρούσης το ΄87 να παίζει στα «σαλόνια» της Α’ Εθνικής,  και λίγο αργότερα ο Αντώνης Μαυρέας μετεγγράφηκε στο ΠΑΟΚ, ενώ η μετακίνησή του με το δελτίο του, είχε ολοκληρωθεί τότε στα Καμένα Βούρλα…
ΘΕΟΔΩΡΟΥ: Ο Μανώλης Θεοδώρου, πρόεδρος του Συνδέσμου παλαιμάχων του ΠΣ Η  Καλαμάτα, βρισκόταν συνεχώς δίπλα στο Βασίλη μαζί με τους συνεργάτες του, από τη πρώτη μέρα της περιπέτειες της υγείας του, και στην φωτό από δεξιά διακρίνουμε την Βάσια Νικολακοπούλου, σύζυγο του Άγγελου Σκαφιδά, το Μανώλη Θεοδώρου και την κόρη του Ενωσιακού τεχνικού  Ντόρα… Σκαφιδά..
ΛΑΠΙΩΤΗΣ: Ο διακεκριμένος Καλαματιανός νομικός Βασίλης Λαπιώτης συνομιλεί με παλαίμαχους  άσους της Μαύρης Θύελλας, την οποία είχε υπηρετήσει σε διοικητικό πόστο στα «πέτρινα χρόνια» της Γ’ Εθνικής, με το Βασίλη Μαλαφέκα αρχηγό…
ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ο παλαίμαχος Αγρινιώτης μέσος Σωκράτης Κοντούλης, τον συνέδεε μακρόχρονη φιλία με το Βασίλη, και στην φωτό είχε φιλικό τετ α τετ με το Μήτσο Σπεντζόπουλο…Ο τελευταίος πληροφορήθηκε το θλιβερό νέο το πρωί από το σάιτ μας sportstonoto.gr μέσω της κόρης του Άρτεμις, η οποία εργάζεται ως επαγγελματίας αθλητικός συντάκτης στην αχαϊκή πρωτεύουσα, και παλιότερα στο Ηράκλειο…
ΚΟΝΤΟΣ: Ο φακός του sportstonoto.gr απαθανάτισε και τον παλαίμαχο άσο και συμπαίκτη του Βασίλη στα «πέτρινα χρόνια» της Γ’ Εθνικής Γιώργο Κόντο…
ΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στο αποχαιρετιστήριο ταξίδι του Βασίλη, παραβρέθηκε και ο καλαματιανός επιχειρηματίας Τάκης Βασιλόπουλος πρόεδρος επί σειρά ετών του Οργανισμού Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Καλαμάτας, μαζί με τον φίλαθλο επιχειρηματία και οικονομικό «αιμοδότη» της Δόξας Καλαμάτας Τάκη Ξυγκώρο, καθώς και το Νίκο Μαυρίκη…
ΑΚΗΣ ΔΑΛΑΣ: Ο επιστήθιοι φίλοι του εκλιπόντα Άκης Δάλας και Παντελής Ανδρούτσος, δεν μπορούσαν να κρύψουν τα δάκρυά τους, ενώ διακρίνεται και Βασίλης Γεωργόπουλος…
ΔΑΜΗΛΟΣ: Παρών και ο Ηλίας Δαμήλος…
ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στον ενοριακό ναό των Αγίου Κων/νου και Ελένης Ανδρούσης, καθώς και στον αύλειο χώρο της εκκλησίας…
ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ: Ο Βασίλης Μαλαφέκας, θα αγναντεύει καθημερινά από το ησυχαστήριό του, το διπλανό δημοτικό γήπεδο της Ανδρούσης, όπου είχε ξεκινήσει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα την δεκαετία του ’70…και ανακαινίσθηκε επί δημαρχοντίας του Μένη Παπαδόπουλου…
ΓΡΗΓΟΡΟ: Ο πρώην πρόεδρος της Mαύρης Θύελλας Γιώργος Γρηγορόπουλος, κατέθεσε στεφάνι στη σορό του, ενώ στην εξόδιο ακολουθία παρέστη και ίδιος….
ΣΤΕΦΑΝΙΑ: Επίσης στεφάνια στη σορό του παλαίμαχου άσου κατέθεσαν: ο Π.Σ. Η Καλαμάτα, ο Α.Σ. Ανδρούσης, ο τέως πρόεδρος της Μαύρης Θύελλας Σταύρος Παπαδόπουλος, οΣύνδεσμος Παλαιμάχων Μαύρης Θύελλας, η Ε.Π.Σ. Μεσσηνίας, ο Σύνδεσμος Προπονητών Μεσσηνίας, o πρώην τεχνικός του ΠΣ Η Καλαμάτα Τάσος Παναγιωτόπουλος, Παλαίμαχοι Μεσσηνιακού ΓΣ,  Α.Ο. Πανευαϊκός, Δωριέας Δωρίου, Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ανδρούσης, Ελληνική Μαθηματική εταιρεία και η οικογένεια Αντωνίου…
ΠΛΗΘΟΣ: Ανάμεσα στους εκατοντάδες συμπολίτες μας, που τίμησαν τη μνήμη του Βασίλη Μαλαφέκα, διακρίναμε και δεκάδες παλαίμαχους παίκτες, νυν εν ενεργεία ποδοσφαιριστές και διοικητικούς παράγοντες. Θα χρειαζόταν όμως μέχρι αύριο, ώστε να προχωρήσουμε σε νέα ανάρτηση, για να τους παρουσιάσουμε όλους όσοι παραβρέθηκαν ονομαστικά. Από το αθλητικό τμήμα του sportstonoto.gr, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Γεωργία και στην οικογένειά τους.

***  Πρωτάθλημα και άνοδος στη Γ’ Εθνική για την Καλαμάτα B.C (φωτογραφίες και βίντεο) 
 
 
 
 
 
Κάτι παραπάνω από ιδανικό ήταν το κλείσιμο της χρονιάς για τη νεοσύστατη ομάδα της Καλαμάτας, η οποία κέρδισε δίκαια στον χθεσινό 3ο τελικό της Α’ ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ τους Δρομείς Τρίπολης με σκορ 61-55 και κατέκτησε τον τίτλο και μαζί την άνοδο στην Γ’ Εθνική. Η αναμέτρηση της Τέντας που έκρινε τον πρωταθλητή θα μείνει στην ιστορία για την εντυπωσιακή παρουσία του κόσμου, καθώς περίπου 1.400 άτομα, κάπου 150 στο πλευρό των φιλοξενουμένων, δημιούργησαν «καυτή» ατμόσφαιρα, δίνοντας παλμό σε μια πραγματική αθλητική γιορτή, στην οποία παρά τους αρχικούς φόβους, όλα κύλησαν ομαλά.
Το αγωνιστικό θέαμα που πρόσφεραν οι δύο ομάδες ήταν αρκετά ικανοποιητικό, με το ενδιαφέρον να διατηρείται αμείωτο σχεδόν καθ΄όλη τη διάρκεια του 40λέπτου και το συγκρότημα του Θοδωρή Γιαννακόπουλο να διατηρεί τον έλεγχο χωρίς πολλές αμφισβητήσεις. Το ξεκίνημα ήταν κακό τόσο από πλευράς Καλαμάτας, όσο και από πλευράς Δρομέων, με τους φιλοξενούμενους να τελειώνουν το 10λεπτο με  έναν πόντο + (10-11). Στο 2ο 10λεπτο δύο 3ποντα του Γερμανού αποδείχθηκαν καθοριστικά με την τοπική μας ομάδα να πηγαίνει στο ημίχρονο με προβάδισμα 10 πόντων (30-20). Ιδιαίτερα αμφίρροπη η 3η περίοδος, με τους Αρκάδες να εκμεταλλεύονται κάποια λάθη και να «ροκανίζουν» τη διαφορά και το παιχνίδι να ισοφαρίζεται στο 35-35 και 37-37. Το καλό ξεκίνημα στο 4ο 10λεπτο επέτρεψε στους «μελανόλευκους» να μην αγχωθούν ιδιαίτερα, παραμένοντας συνέχεια μπροστά στο σκορ με 4, 5 ή 7 πόντους και τον φωτεινό πίνακα να μηδενίζει το χρόνο στο τελικό 61-55.
Διαιτητές: Αναστόπουλος-Νάστος
Τα 10λεπτα: 10-11, 30-20, 41-39, 61-55.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Κριμιλής 5, Γιαννουκάκης 14, Τσικούρης 12 (1), Τριανταφυλλόπουλος 8 (2), Γερμανός 6 (2), Γεωργανάς 11, Κούτρης 3 (1), Φωτάκης 2, Γαρίνης, Παθιάκης, Αντωνόπουλος, Σπηλιώτης.
ΔΡΟΜΕΙΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Μαρκόπουλος 3 (1), Δελής 13, Μπαλλής 10 (1), Μπουρής 11 (2), Παπακώστας 4, Μικέλης 2, Κοσκινάς 8 (2), Αγγελόπουλος, Καλούλι, Κούγιας, Σωτηρόπουλος, Κουτσούγερας.
  Ξέφρενα πανηγύρια, προκαταβολική απονομή και γλέντι 
Το τελευταίο σφύριγμα έδωσε το σύνθημα για ξέφρενα πανηγύρια, αγκαλιές (αλλά και fair play με τους αντιπάλους), ο προπονητής Θοδωρής Γιαννακόπουλος σηκώθηκε στο χέρια των παικτών του, «όλε» μπροστά στον κόσμο και βροχή από χαρτάκια συνέδεσαν μια όμορφη ατμόσφαιρα. Αν και η επίσημη απονομή θα γίνει πριν την έναρξη της επόμενης σεζόν, το κύπελλο δεν θα μπορούσε να λείψει. Οι συντελεστές της επιτυχίας δέχθηκαν, μεταξύ άλλων, τα συγχαρητήρια στα αποδυτήρια από τον πρόεδρο του αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας, Νίκο Μπασακίδη και τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Μπούχαλη, ενώ τον αγώνα παρακολούθησαν ακόμη οι Ανδρέας Καραγιάννης και Δημήτρης Βεργόπουλος, υπογραμμίζοντας τη στήριξη της δημοτικής αρχής στην ομώνυμη μπασκετική ομάδα της πόλης.
Η βραδιά των πρωταθλητών έκλεισε όπως έπρεπε με το επινίκιο δείπνο, στο «Κεντρικόν» προσφορά του κ. Δ. Μπούχαλη.
  Θ. Γιαννακόπουλος: Αφιερωμένο στον κόσμο
Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τον χθεσινό θρίαμβο ο προπονητής της Καλαμάτας, Θοδωρής Γιαννακόπουλος, τόνισε τα παρακάτω:
«Αφιερώνουμε τη νίκη σ’ αυτόν τον υπέροχο κόσμο που γέμισε την Τέντα και βοήθησε την προσπάθειά μας όλη τη χρονιά. Θέλω να συγχαρώ τους παίκτες μου και όλους όσοι βοήθησαν και πίστεψαν σε αυτό το εγχείρημα που ξεκίνησε περίπου ένα χρόνο πριν και δικαιώθηκε τώρα με την κατάκτηση του τίτλου και την άνοδο. Το ταξίδι όμως μόλις άρχισε, θέλουμε ανάλογη συνέχεια στο δύσκολο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής του χρόνου και με τη στήριξη του κόσμου είναι βέβαιο ότι μπορούμε να πάμε ακόμα πιο μακριά».    Της Χριστίνας Ελευθεράκη
Video: ΚΑΛΑΜΑΤΑ B.C.- ΔΡΟΜΕΙΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΑΝΟΔΟΣ 18-5-2016  , https://youtu.be/eivkkBc-fr8   .-
 
***  Σταύρος Παπαδόπουλος: «Επιστρέφω στη Μαύρη Θύελλα»!!! Η ΒΟΜΒΑ έσκασε… ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Τα ψέματα φίλες και φίλοι τελείωσαν, όπως και οι μαύρες ειδήσεις για τη Μαύρη Θύελλα λαμβάνουν επίσης ΤΕΛΟΣ! ο «O κύβος ερρίφθη» οριστικά πια και ο Σταύρος Παπαδόπουλος επιστρέφει στην ομάδα της καρδιάς του, τον “ΠΣ Η Καλαμάτα”, δικαιώνοντας και πάλι ΑΠΟΛΥΤΑ το Sportstonoto.gr, που από την αρχή, εδώ και καιρό τώρα πιστεύει, στηρίζει και έχει προαναγγείλλει αυτή την σπουδαία είδηση!
    Η βόμβα έσκασε, η μεγάλη αυτή είδηση που φέρνει τα πάνω κάτω πλέον στη Μαύρη Θύελλα, την ανασταίνει κυριολεκτικά από τον τάφο της, που την έθαψαν τόσα χρόνια τώρα οι Γρηγορόπουλος και Ράλλης, και σίγουρα εκ νέου ταράζει τα ύδατα σε ολόκληρο το Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Αυτή (η είδηση πάντα)  έφτασε χθες το απόγευμα στο Sportstonoto.gr, για να καταφέρουμε αργά το βράδυ να μιλήσουμε τηλεφωνικά με τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Καλαμάτα (τον άνθρωπου που την έχει οδηγήσει και τις 3 φορές στην ιστορία της στην Α’ Εθνική) και να μας επιβεβαιώσει από το Χονγκ Κονγκ όπου βρίσκεται, ότι όντως σε λίγες μέρες θα βρίσκεται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και θα πάρει πάλι στα χέρια του τους «μελανόλευκούς»:
«Αναλαμβάνω ξανά τη Μαύρη Θύελλα, το θέλω πολύ και αυτό πλέον όσο αφορά εμένα είναι οριστικό. Ελπίζω ο Γιώργος (σ.σ.: Ράλλης) να μην έχει αντίρρηση. Επιστρέφω στην ομάδα μας γιατί την αγαπώ όσο τίποτε άλλο στον κόσμο, είδα, βλέπω, σε παρακαολουθώ και εσένα Σωτήρη και ξέρω καλά για την ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση όπου βρέθηκε και είναι πλέον και νοιώθω μέσα την ανάγκη να δημιουργήσουμε πια από το πουθενά τη νέα μεγάλη ομάδα της Καλαμάτας», μας είπε συγκινημένος ο Σταύρος Παπαδόπουλος, για να συνεχίσει:
«Στόχος μου είναι η Μαύρη Θύελλα να έχει πλέον μόνο Μεσσήνιους παίκτες και στη διοίκηση επίσης να είναι μόνο Καλαματιανοί και Μεσσήνιοι με νέα και άφθαρτα πρόσωπα. Μεγάλη έμφαση φυσικά και τούτη την φορά θα δώσουμε στις υποδομές, με τον Μεσσηνιακό να λειτουργεί ως προθάλαμο της Καλαμάτας σε αυτό το επίπεδο. Την άλλη Πέμπτη θα είμαι ξανά στην πόλη μας, θέλω να είμαι στη Γενική μας Συνέλευση και αν ο λαός, τα μέλη της ομάδας μας μου πουν το ναι, τότε εγώ θα γίνω εκ νέου στρατιώτης του ΠΣ Η Καλαμάτα. Στόχος μου να επιστρέψει η αγαπημένη μου ομάδα εκεί που την άφησα πριν από πολλά πια χρόνια. Έγιναν ίσως λάθη τότε απ’ όλες τις πλευρές, όμως τώρα αυτά είναι περασμένα ξεχασμένα και όλους μας ενώνει η αγάπη μας, το πάθος μας για τη μεγάλη Μαύρη Θύελλα», συμπλήρωσε ο ζάμπλουτος Καλαματιανός μεγαλοεπιχειρηματίας, ο οποίος, όπως δήλωσε και ο ίδιος, σε επτά ημέρες θα βρίσκεται στην Καλαμάτα και βέβαια ήδη μας προανήγγειλε ραγδαίες εξελίξεις…  

***  Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Η πρώτη «μάχη» για το στέμμα σήμερα  Πέμπτη  19/05/2016 :
Οι τελικοί της Basket League έφτασαν… Ο Ολυμπιακός υποδέχεται το απόγευμα της Πέμπτης (19/5) τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ στον πρώτο τελικό.
    Οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν τους «πράσινους», στις 19:30 (Onsports, OTE Sport 4) στο πρώτο παιχνίδι των τελικών, όπου το ζητούμενο για τους δύο «μονομάχους» είναι οι τρεις νίκες για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος.
Οι Πειραιώτες θα… πέσουν στην μάχη των τελικών, με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να έχει όλους τους παίκτες στην διάθεσή του, καθώς ο Ντι Τζέι Στρόμπερι ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στον Αχίλλειο και θα βρίσκεται στην αποστολή.
Από την άλλη, ο Αργύρης Πεδουλάκης στον «Εξάστερο» μπορεί να υπολογίζει κανονικά τον Δημήτρη Διαμαντίδη, που ξεπέρασε το τράβηγμα στον προσαγωγό και θα πάρει κανονικά μέρος, στην προσπάθεια του «τριφυλλιού» για το break. Αντίθετα, εκτός είναι οι Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς και Γιώργος Παπαγιάννης.  Onsports.gr

**    Για τα μπαράζ ανόδου των πρωταθλητριών ΕΠΣ. στην Γ΄ Εθνική ! Τετάρτη 18-05-2016 :

~*  Δόξα Μεγαλόπολης – Τσικλητήρας Πύλου 0-0 .- ^
~*Ένωση  Λέρνας -Ολυμπιακός Γυθείου  1-0 .- ^
 
 
Η επόμενη αγωνιστική (3η, 22/5)
ΑΟ Πύλου-Ολυμπιακός Γυθείου
Δόξα Μεγαλόπολης-Λέρνα
 
*** Μπαράζ: Τα αποτελέσματα, βαθμολογία επόμενη αγωνιστική και στους 14 ομίλους!
 
1ος ΟΜΙΛΟΣ
Τα αποτελέσματα
Δόξα Προσκυνητών-Ορφέας Ξάνθης 2-1
ΑΕ Διδυμότειχου-Ηρακλής Ποταμουδιών 0-0
Βαθιμολογία (2 αγωνιστικές)
Β. Γκολ
1.Δόξα Προσκυνητών 6 4-2
2.Ορφέας Ξάνθης 3 3-2
—————————————————
3.Ηρακλής Ποταμουδιών 1 1-2
4.ΑΕ Διδυμότειχου 1 0-2
Η επόμενη αγωνιστική (3η, 22/5)
Ορφέας Ξάνθης-Ηρακλής Ποταμουδιών
Δόξα Προσκυνητών-ΑΕ  Διδυμοτείχου
2ος ΟΜΙΛΟΣ
Τα αποτελέσματα
Μακεδονικός-Απόλλων Παραλιμνίου 0-0
Δόξα Πετρούσας-ΑΟ Καρδίας 1-4
Βαθμολογία (2 αγωνιστικές)
Β. Γκολ
1.Απόλλων Παραλιμνίου 4 4-1
2.Μακεδονικός 4 2-1
—————————————————
3.ΑΟ Καρδίας 3 5-3
4.Δόξα Πετρούσας 0 2-8
Η επόμενη αγωνιστική (3η, 22/5)
Απόλλων Παραλιμνίου-ΑΟ Καρδίας
Μακεδονικός-Δόξα Πετρούσας
3ος ΟΜΙΛΟΣ
Τα αποτελέσματα
Πάικο Γουμένισσας-ΜΓΟ Στρατωνίου 0-2
Νάουσα-Αλμωπός Αριδαίας 0-0
Βαθμολογία (2 αγωνιστικές)
Β. Γκολ
1.Αλμωπός Αριδαίας 4 5-0
2.Στρατώνι 4 2-0
—————————————–
3.Νάουσα 2 0-0
4.Πάικο Γουμένισσας 0 0-7
Η επόμενη αγωνιστική (3η, 22/5)
ΜΓΟ Στρατωνίου-Αλμωπός Αριδαίας
Πάικο Γουμένισσας-Νάουσα
4ος ΟΜΙΛΟΣ
Τα αποτελέσματα
Μ. Αλέξ. Καλλ. Καστοριάς-Μακεδονικός Αγ. Παντ. 0-0
ΑΕ Ποντίων-Μακεδονικός Φούφα 0-0
Βαθμολογία (2 αγωνιστικές)
Β. Γκολ
1.Μακεδονικός Αγ. Παντ. 4 2-0
2.Μακεδονικός Φούφα 4 1-0
—————————————————
3.Μ. Αλέξ. Καλλ. Καστοριάς 1 0-1
4.ΑΕ Ποντίων Βατολάκκου 1 0-2
Η επόμενη αγωνιστική (3η, 22/5)
Μακεδονικός Αγ. Παντ.-Μακεδονικός Φούφα
Μ. Αλέξ. Καλλ. Καστοριάς-ΑΕ Ποντίων Βατολάκκου
5ος ΟΜΙΛΟΣ
Τα αποτελέσματα
Δόξα Γαρδικίου-Μαύροι Αετοί Ελευθερ. 1-1
ΑΟ Βελισσαρίου-Αστέρας Πετρίτη 0-1
Βαθμολογία (2 αγωνιστικές)
Β. Γκολ
1.Αστέρας Πετρίτη 6 3-1
2.Μαύροι Αετοί 4 3-2
——————————————
3.Δόξα Γαρδικίου 1 2-3
4.ΑΟ Βελισσαρίου 0 1-3
Η επόμενη αγωνιστική (3η, 22/5)
Μαύροι Αετοί Ελευθερ.-Αστέρας Πετρίτη
Δόξα Γαρδικίου-ΑΟ Βελισσαρίου
6ος ΟΜΙΛΟΣ
Τα αποτελέσματα
ΑΟ Σελλάνων-Διαγόρας Σεβαστής 1-1
Ηρακλής Βόλου-Απόλλων Λάρισας 1-3
Βαθμολογία (2 αγωνιστικές)
Β. Γκολ
1.Απόλλων Λάρισας 6 5-2
2.Διαγόρας Σεβαστής 4 4-2
——————————————
3.ΑΟ Σελλάνων 1 2-3
4.Ηρακλής Βόλου 0 2-6
Η επόμενη αγωνιστική (3η, 22/5)
Διαγόρας Σεβαστής-Απόλλων Λάρισας
ΑΟ Σελλάνων-Ηρακλής Βόλου
7ος ΟΜΙΛΟΣ
Τα αποτελέσματα
Ιστιαία-Ολυμπιακός Λαμίας 3-0
Θήβα-Αίολος Καρπενησίου 2-0
Βαθμολογία (2 αγωνιστικές)
Β. Γκολ
1.Ιστιαία 6 5-0
2.Θήβα 4 3-1
————————————————-
3.Ολυμπιακός Λαμίας 1 1-4
4.Αίολος Καρπενησίου 0 0-4
Η επόμενη αγωνιστική (3η, 22/5)
Ιστιαία-Θήβα
Ολυμπιακός Λαμίας-Αίολος
8ος ΟΜΙΛΟΣ
Τα αποτελέσματα
Αμβρακία Κωστακίων-Αστέρας Ιτέας 4-3
Ναυπακτιακός Αστέρας-Τηλυκράτης 0-1
Βαθμολογία (2 αγωνιστικές)
Β. Γκολ
1.Αμβρακία Κωστακίων 4 5-4
2.Τηλυκράτης 4 2-1
—————————————————
3.Ναυπακτιακός Αστέρας 3 2-1
4.Αστέρας Ιτέας 0 3-6
Η επόμενη αγωνιστική (3η, 22/5)
Αστέρας Ιτέας-Τηλυκράτης
Αμβρακία Κωστακίων-Ναυπακτιακός Αστέρας
9ος ΟΜΙΛΟΣ
Τα αποτελέσματα
Άγιος Ιερόθεος-Προοδευτική 0-1
Αιγάλεω-Αετός Κορυδ. 2-1
Βαθμολογία (2 αγωνιστικές)
Β. Γκολ
1.Προοδευτική 6 5-1
2.Άγιος Ιερόθεος 3 3-3
——————————————
3.Αιγάλεω 3 3-5
4.Αετός Κορυδ. 0 3-5
Η επόμενη αγωνιστική (3η, 22/5)
Προοδευτική-Αετός Κορυδ.
Άγιος Ιερόθεος-Αιγάλεω
10ος ΟΜΙΛΟΣ
Τα αποτελέσματα
Ρόδος-Αίγειρος Μυστεγνών 5-1
Πανθηραϊκός-Ποσειδών Καρδαμύλων 2-0
Βαθμολογία (2 αγωνιστικές)
Β. Γκολ
1.Ρόδος 6 9-1
2.Πανθηραϊκός 6 4-0
—————————————————
3.Αίγειρος Μυστεγνών 0 1-7
4.Ποσειδών Καρδαμύλων 0 0-6
Η επόμενη αγωνιστική (3η, 22/5)
Πανθηραϊκός-Ρόδος
Ποσειδών Καρδαμύλων-Αίγειρος Μυστεγνών
11ος ΟΜΙΛΟΣ
Τα αποτελέσματα
Ζωφριά-Πυθαγόρας 1-0
Θύελλα Ραφήνας-ΑΟ Ζευγολατιού 3-0
Βαθμολογία (2 αγωνιστικές)
Β. Γκολ
1.Θύελλα Ραφήνας 6 5-0
2.ΑΟ Ζευγολατιού 3 3-4
——————————————–
3.Ζωφριά 3 2-3
4.Πυθαγόρας 0 0-3
Η επόμενη αγωνιστική (3η, 22/5)
Πυθαγόρας-ΑΟ Ζευγολατιού
Ζωφριά-Θύελλα Ραφήνας
12ος ΟΜΙΛΟΣ
Τα αποτελέσματα
Τσιλιβή-ΑΟ Εικοσιμίας 4-0
Αχαϊκή-Αστέρας Αμαλιάδας 2-0
Βαθμολογία (2 αγωνιστικές)
Β. Γκολ
1.Αχαϊκή 6 5-2
2.Αστέρας Αμαλιάδας 3 2-2
————————————————–
3.Τσιλιβή 3 4-2
4.ΑΟ Εικοσιμίας 0 2-7
Η επόμενη αγωνιστική (3η, 22/5)
Τσιλιβή-Αχαϊκή
ΑΟ Εικοσιμίας-Αστέρας Αμαλιάδας
13ος ΟΜΙΛΟΣ
Τα αποτελέσματα
Δόξα Μεγαλόπολης-ΑΟ Πύλου 0-0
Λέρνα-Ολυμπιακός Γυθείου 1-0
Βαθμολογία (2 αγωνιστικές)
Β. Γκολ
1.Δόξα Μεγαλόπολης 4 3-0
2.ΑΟ Πύλου 4 1-0
—————————————————
3.ΑΕ Λέρνας 3 1-1
4.Ολυμπιακός Γυθείου 0 0-4
Η επόμενη αγωνιστική (3η, 22/5)
ΑΟ Πύλου-Ολυμπιακός Γυθείου
Δόξα Μεγαλόπολης-Λέρνα
14ος ΟΜΙΛΟΣ
Τα αποτελέσματα
ΟΦ Ιεράπετρας-ΑΕΕΚ ΙΝΚΑ 0-1
ΠΟ Ατσαλένιου-Άρης Περιβολίων 0-1
Βαθμολογία (2 αγωνιστικές)
Β. Γκολ
1.ΑΕΕΚ ΙΝΚΑ 4 1-0
2.Άρης Περιβολίων 4 1-0
——————————————
3.ΟΦ Ιεράπετρας 1 0-1
4.ΠΟ Ατσαλένιου 1 0-1
Η επόμενη αγωνιστική (3η, 22/5)
ΑΕΕΚ ΙΝΚΑ-Άρης Περιβολίων
ΟΦ Ιεράπετρας-ΠΟ Ατσαλένιου.
pamebala
 
~
~   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :   
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4.719 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2.964 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2.955  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.633  βίντεο   .-  
 --------------------------------------
   
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4961 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 610 /    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.584   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,    
 -------------------------------------------------------               

*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    

~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΜΑΪΟΥ  2016 :
~Η Εφημερίδα μας   Arfara News στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή  01 Μαϊου  2016 ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  ΠΑΣΧΑ : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-01-2016.html .- 
 ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  02  Μαϊου  2016   :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-02-2016.html .-  
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 30 Απριλίου και 01 Μαϊου 2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/05/30-01-2016.html .-
~  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 03  Μαΐου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-03-2016.html.  .- 


~

~ Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Μαϊου 2016   :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-10-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  11 Μαϊου  2016   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-11-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημερώσεις Πέμπτη 12  Μαϊου 2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-12-2016.html .-  

 ~ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ μέσα από φωτογραφίες Σάββατο  14  Μαϊου 2016 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/05/14-2016.html .-  
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  14 Μαϊου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-14-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή  15  Μαϊου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-15-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 16 Μαϊου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-16-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 17  Μαϊου 2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-17-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  19  Μαϊου 2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-19-2016.html .-
~
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: