Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Μαϊου 2016

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Μαϊου 2016 :
~
 

Ο Θεός είναι η αρχή και το τέλος. Η χάρις Του ενεργεί όλα. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμις. Το δε πώς γίνεται, πώς ενεργείται η αγάπη, είναι να φύλαξης τας εντολάς.
Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)

~*ARFARA KALAMATAS MESSINIAS   02/05/2016: https://youtu.be/uER8oDLjPSk .-


~ ΑΡΦΑΡΑ ΠΗΔΗΜΑ  Καλαμάτας 04-04-2016: https://youtu.be/BvkHC7V25MA .-
   
  ~  6 Μαΐου
Προφήτου Ιώβ. Μαρτύρων Βαρβάρου, Δάνακτος, Δημητρίωνος, Δονάτου, Θερινού και Μεσίρου. Οσίων Σεραφείμ (1) του εν τω όρει Δομβούς [Λεβαδείας] ασκήσαντος (†1602). Μάμαντος, Ιλαρίου και Παχωμίου.
(1) Γεννήθηκε στο χωριό Ζέλι της Βοιωτίας, από ευσεβείς και ενάρετους γονείς, οι οποίοι τον γαλούχησαν στον Ευαγγελικό λόγο, γι` αυτό και από μικρός ο όσιος, είχε μια κλίση στη μελέτη των Γραφών και την ασκητική ζωή. Σε νεαρή ηλικία και παρά την πρόσκαιρη άρνηση των γονέων του, μετέβη στο Μονύδριο του Προφήτη Ηλία, στο όρος Κάρκαρα, όπου έκτισε ναό στο όνομα του Σωτήρος Χριστού και ασκήτευε εκεί. Γρήγορα η φήμη του έγινε γνωστή και άρχισε να έχει συχνές επισκέψεις από τους γονείς, φίλους αλλά και ευσεβείς πιστούς, οι οποίοι κατέφευγαν στον όσιο για να τους συμβουλεύσει και να τους βοηθήσει. Για το λόγο αυτό εγκατέλειψε το αγαπημένο του σπήλαιο και πήγε στο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων. Γρήγορα έφυγε και από αυτή τη Μονή και πήγε στο Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στο Σαγμάτιο όρος, μεταξύ Βοιωτίας και Εύβοιας. Εκεί γρήγορα έλαμψε ως πνευματικός αστέρας πρώτου μεγέθους και ο ηγούμενος τον έκαρε μοναχό δίδοντάς του το όνομα Σεραφείμ. Αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Λίγο αργότερα και για να αποφύγει τη ματαιοδοξία λόγω της φήμης των αρετών του, ζήτησε την άδεια του ηγούμενου και εγκατέλειψε τη Μονή . Έφτασε στα δυτικά του Ελικώνα, στην τοποθεσία Δομπού, όπου έκτισε ναό του Σωτήρος, μερικά κελιά και κάλεσε κοντά του μερικούς μοναχούς. Εκεί ασκήτευσε επί δέκα έτη, διδάσκοντας τους άλλους μοναχούς τα σωτήρια διδάγματα της μοναχικής ζωής. Εκοιμήθη οσιακά σε ηλικία 75 ετών, αφού προείδε την κοίμηση του και κοινώνησε των αχράντων Μυστηρίων. ~
Σήμερα 06/05/2016 εορτάζουν:
Ζωοδόχος Πηγή, Δίκαιος Ιώβ ο Προφήτης, Όσιος Σεραφείμ που ασκήτευσε στο όρος Δομπού Λεβαδείας
~ Ήχος α'.    Ο ναός σου Θεοτόκε ανεδείχθη παράδεισος, ως ποταμούς αειζώους αναβλύζων ιάματα ώ προσερχόμενοι πιστώς, ως Ζωοδόχου εκ Πηγής, ρώσιν αντλούμεν, και ζωήν την αιώνιον, πρεσβεύεις γαρ συ τω εκ σου τεχθέντι, Σωτήρι Χριστώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
 ~ Απολυτίκιον Ζωοδόχου Πηγής : https://youtu.be/z4GpC-T_48o  .-

~
Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς

Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς
 
Αγία Πελαγία

Αγία Πελαγία
 
Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς

Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συ....
 
Σύναξη της Παναγίας Κουτσουριώτισσας στην Ερατεινή Φωκίδος

Σύναξη της Παναγίας Κουτσουριώτισσας στη....
 
Σύναξη της Παναγίας της Πορταΐτισσας στο Άγιον Όρος

Σύναξη της Παναγίας της Πορταΐτισσας στο....
 
Σύναξη της Παναγίας «Ἄξιον Ἐστί» (ή ἐν τῷ «Ἀδειν»)

Σύναξη της Παναγίας «Ἄξιον Ἐστί» (ή ἐν τ....
 
Σύναξη της Παναγίας Φοβεράς Προστασίας στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους

Σύναξη της Παναγίας Φοβεράς Προστασίας σ....
 
Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος

Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπ....
 
Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου

Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου
 
Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου

Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου
~ Ζωοδόχος Πηγή Ζωοδόχος Πηγή - Φορητή εικόνα, έργο του εργαστηρίου του Αγιορείτου Ιερομονάχου Παρθενίου του Σκούρτου του εξ Αγράφων. Μελένικο Βουλγαρίας Ζωοδόχος Πηγή - Αντίγραφο του ανευρεθέντος εικονίσματος Παναγία Αργοκοιλιώτισσα Νάξος Ζωοδόχος Πηγή - Λυδία Γουριώτη© (lydiagourioti-iconography.blogspot.com) Ζωοδόχος Πηγή - Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Λαρίσης (www.panagialarisis.gr)
Βιογραφία
Με το όνομα Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα φέρεται ιερό χριστιανικό αγίασμα που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα "παλάτια των πηγών" στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη. Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık (= ψάρι) και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα.
Για την αποκάλυψη του Αγιάσματος υπάρχουν δυο εκδοχές:
α) Η πρώτη, που εξιστορεί ο Νικηφόρος Κάλλιστος αναφέρει ότι: Ο μετέπειτα Αυτοκράτορας Λέων ο Θράξ ή Λέων ο Μέγας (457 - 474 μ.Χ.), όταν ερχόταν ως απλός στρατιώτης στην Κωνσταντινούπολη, συνάντησε στη Χρυσή Πύλη έναν τυφλό που του ζήτησε νερό. Ψάχνοντας γιά νερό, μιά φωνή του υπέδειξε την πηγή. Πίνοντας ο τυφλός και ερχόμενο το λασπώδες νερό στα μάτια του θεραπεύτηκε. Όταν αργότερα έγινε Αυτοκράτορας, του είπε η προφητική φωνή, πως θα έπρεπε να χτίσει δίπλα στην πηγή μια Εκκλησία. Πράγματι ο Λέων έκτισε μια μεγαλοπρεπή εκκλησία προς τιμή της Θεοτόκου στο χώρο εκείνο, τον οποίο και ονόμασε «Πηγή». Ο Κάλλιστος περιγράφει τη μεγάλη αυτή Εκκλησία με πολλές λεπτομέρειες, αν και η περιγραφή ταιριάζει περισσότερο στό οικοδόμημα του Ιουστινιανού. Ιστορικά πάντως είναι εξακριβωμένο, ότι το 536 μ.Χ. στη Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως, υπό τον Πατριάρχη Μηνά 536 - 552 μ.Χ.), λαμβάνει μέρος και ο Ζήνων, ηγούμενος «του Οίκου της αγίας ενδόξου Παρθένου και Θεοτόκου Μαρίας εν τη Πηγή».
β) Η δεύτερη, που εξιστορεί ο ιστορικός Προκόπιος, τοποθετείται στις αρχές του 6ου αιώνα και αναφέρεται στον Ιουστινιανό. Ο Ιουστινιανός κυνηγούσε σ' ένα θαυμάσιο τοπίο με πολύ πράσινο, νερά καί δένδρα. Εκεί, σαν σε όραμα, είδε ένα μικρό παρεκκλήσι, πλήθος λαού και έναν ιερέα μπροστά σέ μιά πηγή. «Είναι η πηγή των θαυμάτων» του είπαν. Και έχτισε εκεί μοναστήρι με υλικά που περίσσεψαν από την Αγιά Σοφιά. Ο Ι. Κεδρηνός αναφέρει ότι χτίστηκε το 560 μ.Χ.
Χρονοδιάγραμμα κυριοτέρων γεγονότων και συμβάντων
626 μ.Χ.Επιδρομή των Αβάρων, αλλά οι βυζαντινοί σώζουν το ιερό αγίασμα.
790 μ.Χ.Ο Ψευδο-κωδινός αναφέρει ότι η αυτοκράτειρα Ειρήνη επισκεύασε την εκκλησία, που ειχε πάθει μεγάλη καταστροφή από σεισμό.
869 μ.Χ.Νέα επισκευή, ύστερα από νέο σεισμό, από τον Βασίλειο Α' τον Μακεδόνα (867 - 886 μ.Χ.) κατα πληροφορία του Νικηφόρου Καλλίστου.
924 μ.Χ.Σε επιδρομή των Βουλγάρων ο Συμεών καίει την εκκλησία, αλλά αναστηλώνεται αμέσως αφού το 927 μ.Χ. έγιναν εκεί οι γάμοι του ηγεμόνος των Ρώσων Πέτρου με τη Μαρία, εγγονή του Ρωμανού Λεκαπηνού.
966 μ.Χ.Έχει διασωθεί η περιγραφή μιας επίσημης τελετής στη γιορτή της Αναλήψεως, στην οποία έλαβε μέρος ο Νικηφόρος Φωκάς (963 - 969 μ.Χ.) με όλη την αυλή. Η πομπή έφτανε με πλοίο και από τη Χρυσή Πύλη συνέχιζε με άλογα. Το συγκεντρωμένο πλήθος ζητωκραύγαζε και προσέφερε λουλούδια και σταυρούς. Όταν εμφανιζόταν ο αυτοκράτωρ ο Πατριάρχης τον ασπαζόταν και στη συνέχεια έμπαιναν μαζί στο ναό, όπου στο χώρο του ιερού είχε στηθεί εξέδρα, απ᾽ όπου ο αυτοκράτωρ παρακολουθούσε τη λειτουργία. Στο τέλος της γιορτής ο αυτοκράτωρ καλούσε τον Πατριάρχη σε επίσημο τραπέζι.
1078 μ.Χ.Η μονή της Πηγής θεωρείται τόπος εξορίας, αφού εκεί απομονώνεται ο Γεώργιος Μονομάχος.
1084 μ.Χ.Ο Αλέξιος Α' Κομνηνὸς (1081 - 1118 μ.Χ.) περιόρισε τον φιλόσοφο Ιωάννη Ιταλό στη μονή της Πηγής για να καταπαύση ο αναβρασμός που είχε δημιουργηθεί από τις ιδέες του.
1204 - 1261 μ.Χ.Το ιερό της Πηγής περιέρχεται στους Λατίνους.
1328 μ.Χ.Ο νεαρός Ανδρόνικος Γ' ο Παλαιολόγος (1328 - 1341 μ.Χ.) χρησιμοποιεί τη μονή ως ορμητήριο πριν καταλάβει την Κωνσταντινούπολη.
1330 μ.Χ.Ο Ανδρόνικος Γ', που βρίσκεται ετοιμοθάνατος στο Διδυμότειχο, πίνει νερό από το αγίασμα της Πηγής που του έφεραν και γιατρεύεται.
1341 μ.Χ.Ιερέας της Πηγής, ονόματι Γεώργιος, είναι μάρτυρας σε νοταριακή πράξη.
1347 μ.Χ.Η Ελένη, κόρη του Ιωάννου Καντακουζηνού, παρουσιάζεται στο μέλλοντα σύζυγό της Ιωάννη Ε' Παλαιολόγο (1341 - 1391 μ.Χ.) ντυμένη με την επίσημη ενδυμασία της αυτοκράτειρας, μέσα στον ιερό χώρο της Πηγής. Σύμφωνά με παλαιό έθιμο η μέλλουσα αυτοκράτειρα όταν έφθανε στην Πόλη από τα μέρη της ξηράς έπρεπε να συναντηθεί με τον αυτοκράτορα στην Πηγή.
1422 μ.Χ.Κατα τη διάρκεια της πολιορκίας της Κωνσταντινουπόλεως ο σουλτάνος Μουράτ Β' εγκαταστάθηκε μέσα στην εκκλησία.
1547 μ.Χ.Ο Pierre Gylles σημειώνει το 1547 μ.Χ. ότι η εκκλησία δεν υπάρχει πια, αλλά οι ασθενείς εξακολουθούν να επισκέπτονται την Πηγή.
1727 μ.Χ.Ο μητροπολίτης Δέρκων Νικόδημος έχτισε ναΐσκο και ανανέωσε τη λατρεία. Οι Αρμένιοι ζητούσαν συμμετοχή στο ιερό της Πηγής, αλλά η μεγάλη παράδοση και τα σουλτανικά φιρμάνια αναγνώριζαν την κυριότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
1825 μ.Χ.Καταστροφή της πηγής από τους γενίτσαρους.
1827 μ.Χ.Ανεύρεση της Ιεράς εικόνας της Θεοτόκου εικονιζόμενη υπέρ της Ζωοδόχου Πηγής.
1833 μ.Χ.Ο πατριάρχης Κωνστάντιος Α' (1830 - 1834 μ.Χ.), με άδεια του σουλτάνου, έχτισε τη σημερινή εκκλησία, της οποίας τα εγκαίνια έγιναν το 1835 μ.Χ. Σήμερα, εκτός από τη μεγάλη εκκλησία, λατρευτικό κέντρο του μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος αποτελεί ο υπόγειος ναός της Ζωοδόχου Πηγής, όπου η δεξαμένη με το αγίασμα και τα ψάρια.
Γράφοντας τον 14ο αι. μ.Χ. για το αγίασμα της Πηγής ο Νικηφόρος Κάλλιστος παραθέτει, από διάφορες πηγές, ένα κατάλογο 63 θαυμάτων, από τα οποία τα 15 φθάνουν ως την εποχή του.
Σήμερα στην αυλή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών. Το δε αγίασμα βρίσκεται στον υπόγειο Ναό και αποτελείται από μαρμαρόκτιστη πηγή, το νερό της οποίας θεωρείται αγιασμένο. Απ' εδώ διαδόθηκε ο τύπος της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ψηφιδωτή παράσταση της εικόνας σώζεται στον εσωνάρθηκα της Μονής της Χώρας.
Σε ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού από τον Αυτοκράτορα Λέοντα η Εκκλησία καθιέρωσε την κατ΄ έτος εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή της Διακαινήσίμου Εβδομάδας.
Ο Ναός αυτός έμεινε γνωστός στην ιστορία ως το αγίασμα του «Μπαλουκλί». «Μπαλούκ» στα τουρκικά σημαίνει ψάρι και η παράδοση μας λέει πως εκεί δίπλα στο αγίασμα, στις 23 Μαΐου 1453 μ.Χ. ένας καλόγερος τηγάνιζε ψάρια, όταν κάποιος του έφερε την είδηση πως πήραν την Πόλη οι Τούρκοι. Ο καλόγερος απάντησε πως μόνο αν τα ψάρια που τηγάνιζε έφευγαν απ΄ το τηγάνι και έπεφταν μέσα στο αγίασμα θα πίστευε ότι έγινε κάτι τέτοιο. Και πραγματικά τα ψάρια ζωντάνεψαν και έπεσαν μέσα στην πηγή του αγιάσματος. Μέχρι σήμερα δε, μέσα στην δεξαμενή της Ζωοδόχου Πηγής διατηρούνται επτά ψάρια και μάλιστα σαν να είναι μισοτηγανισμένα απ΄ την μια πλευρά.
Το Μπαλουκλί (Τα ψάρια της Ζωοδόχου Πηγής),
ποίημα του Γεώργιου Βιζυηνού

Σαράντα μέρες πολεμά ο Μωχαμέτ να πάρη
την Πόλη την μεγάλη.
Σαράντα μέρες έκαμεν ο 'γούμενος το ψάρι
στα χείλη του να βάλη.
Απ' τες σαράντα κι ύστερα, πεθύμησε να φάγη
τηγανισμένο ψάρι.
– Αν μας φυλάγ' η Παναγιά καθώς μας'ε φυλάγει,
την Πόλη ποιος θα πάρη;
Ρίχτει τα δίχτυα στον γιαλό, τρία ψαράκια πιάνει,
– Θεός να τα βλογήση!
Το λάδι βάλλει στην φωτιά μες στ' αργυρό τηγάνι,
για να τα τηγανίση.
Τα τηγανίζ' από την μια, και πά' να τα γυρίση
κι από το άλλο μέρος.
Ο παραγιός του βιαστικά πετά να του μιλήση,
και τάχασεν ο γέρος!
– Μην τηγανίζης, γέροντα, και μόσχισε το ψάρι
στην Πόλη την μεγάλη!
Την Πόλη την εξακουστή οι Τούρκοι έχουν πάρει,
μας κόβουν το κεφάλι!
– Στην Πόλη Τούρκου δεν πατούν κι Αγαρηνού ποδάρια!
Με φαίνεται σαν ψεύμα!
Μ' αν είν' αλήθεια το κακό, να σηκωθούν τα ψάρια
να πέσουν μες στο ρεύμα!
Ακόμ' ο λόγος βάσταγε, τα ψάρι' απ' το τηγάνι,
την μια μεριά ψημένα,
πηδήξανε κι επέσανε στης λίμνης την λεκάνη,
γερά, ζωντανεμένα.
Ακόμ' ώς τώρα πλέουνε, κόκκιν' από το μέρος,
όπου τα είχε ψήσει.
Φυλάγουν το Βυζάντιο ν' αναστηθή κι ο γέρος
να τ' αποτηγανίση.
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ήχος α'.
Ο ναός σου Θεοτόκε ανεδείχθη παράδεισος, ως ποταμούς αειζώους αναβλύζων ιάματα ώ προσερχόμενοι πιστώς, ως Ζωοδόχου εκ Πηγής, ρώσιν αντλούμεν, και ζωήν την αιώνιον, πρεσβεύεις γαρ συ τω εκ σου τεχθέντι, Σωτήρι Χριστώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
Ἕτερον Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος πλ. ἀ'. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Η αναβλύζουσα Θειον ύδωρ αθάνατον, η προχέουσα ρείθρα ζωής αέναα· τοις προστρέχουσι πιστώς τη Ζωοδόχο σου Πηγή και ταύτα αρυoμένοι, βραβεύεις νυν τε παρθένε ρώσιν και θεραπείαν, και συμφορών απολύτρωσιν.
 ~
***  Εντυπωσιακή έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Καλαμάτα- Λονδίνο (φωτογραφίες και βίντεο)   
 
 
 
 
Η επίσημη έναρξη των πτήσεων της British Airways από την Καλαμάτα προς Λονδίνο έγινε σήμερα λίγο μετά τις 5 το απόγευμα όταν το αεροσκάφος της εταιρίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Πριν από αυτό είχε γίνει μια σεμνή τελετή εγκαινίων για τη νέα αυτή πτήση.
  Αναλυτικό ρεπορτάζ αύριο στο «Θάρρος»
Video: Καλαμάτα- Λονδίνο British Airways 5-5-2016  ,  https://youtu.be/Z_xCzVxqG_E  .-
 

***  Ο καιρός  σήμερα Παρασκευή στην Καλαμάτα 

Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Παρασκευή 6/5/2016 προβλέπεται άστατος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις πρωινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρώτες μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και αρκετά διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-90%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/ - 

*** Το Σαββατοκύριακο η ψήφιση ασφαλιστικού και φορολογικού
Ατού (;) εν όψει EurogroupΤο Σαββατοκύριακο η ψήφιση ασφαλιστικού και φορολογικού
Ο υπουργός Εργασίας με τον υπουργό Οικονομικών
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού και των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα. Η συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη, ενώ το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Την πρόταση της κυβέρνησης να διεξαχθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο η συζήτηση στην Ολομέλεια επικύρωσε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.
Ωστόσο, με την κυβερνητική πρόταση διαφώνησαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί του Σαββάτου και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής.
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11:00 το πρωί της Πέμπτης η συζήτηση του νομοσχεδίου σε β' ανάγνωση στις αρμόδιες επιτροπές.
Η κυβέρνηση επίσπευσε τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου να πάει με ψηφισμένο το ασφαλιστικό στο Eurogroup της Δευτέρας. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν το νομοσχέδιο να ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Κάποιοι εκτιμούν ότι την ψήφιση των νομοσχεδίων ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος μπορεί να χρησιμοποιήσει ως ατού στο Eurogroup, ένδειξη της αποφασιστικότητας και της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. Δεν λείπουν ωστόσο και οι φωνές που επισημαίνοντας ότι τα νομοσχέδια δεν έχουν πάρει το τελικό πράσινο φως από τους θεσμούς (στο ασφαλιστικό υπάρχει ακόμη ένα χρηματοδοτικό κενό που αναζητείται ο τρόπος κάλυψής τους, ενώ και στο φορολογικό ανοιχτό μένει το θέμα του ύψους το αφορολόγητου) προειδοποιούν ότι η ψήφισή τους πριν το Eurogroup ίσως να μην αποτελεί σοφή πράξη.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο διαρροών από τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν πως η κυβερνητική συνοχή δεν κινδυνεύει.
«Τα μέτρα θα περάσουν με μια πλειοψηφία, που ενδεχομένως σε κάποια τμήματα της συμφωνίας να είναι και ευρύτερη των 153» δήλωσε στον Σκάι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, χαρακτηρίζοντας το σενάριο των πρόωρων εκλογών «παρανοϊκό».
Την Τετάρτη συνεδρίασε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν για τις προς ψήφιση διατάξεις. «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκλεγήκαμε με βάση μια συμφωνία που είχε συναφθεί με τους δανειστές. Αυτή η συμφωνία υλοποιείται και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συνοχής στην κοινοβουλευτική ομάδα» δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Μάκης Μπαλαούρας. Newsroom ΔΟΛ
 
***  Ικανοποίηση για τον Πρόεδρο    
Εμφανώς ικανοποιημένος από την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στην Καλαμάτα τις τελευταίες ημέρες, παρουσιάστηκε, χθες, σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.
Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, η παρουσία του έδωσε πανελλήνιο ενδιαφέρον και δημοσιότητα στην πόλη, ενώ ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία βοηθά στην επίλυση των όποιων προβλημάτων της Καλαμάτας. Α.Π. 
 
*** Οδικό δίκτυο για… κλάματα 

  Στις χθεσινές του δηλώσεις, πάντως, ο δήμαρχος Καλαμάτας δεν ξέχασε να αναφερθεί και στην άσχημη κατάσταση του εσωτερικού οδικού δικτύου της Μεσσηνίας. Και δεν έχει άδικο. Αλλά άμα δίνουμε 200 εκατομμύρια ευρώ για 11 χιλιόμετρα «τυφλού» δρόμου (περιμετρικός), πού να μείνουν χρήματα για το υπόλοιπο δίκτυο. Δεν μπορεί να σπαταληθεί ένα… ολόκληρο ΕΣΠΑ μόνο για το νομό μας… Α.Π. -

*** Αλλάζει η ασφάλεια στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

Θέμα αλλαγής των όρων ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας φαίνεται να τίθεται από το υπουργείο Υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό η επιτήρησή του από τα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας σχεδιάζεται να περάσει σε ιδιωτική εταιρεία. Τα παραπάνω υποστηρίζει σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Καθημερινή», σύμφωνα με το οποίο το αεροδρόμιο της Καλαμάτας βρίσκεται στο κατάλογο των αεροδρομίων στα οποία σχεδιάζεται αλλαγή φύλαξης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, «το θέμα της πλημμελούς ασφάλειας των αεροδρομίων και των πτήσεων θα πρέπει να απασχολήσει πολύ το υπουργείο Υποδομών, εν όψει μάλιστα του ότι η παραχώρηση των αεροδρομίων, που θα φέρει σοβαρές επενδύσεις, έχει τεθεί προς το τέλος του έτους. Οι αδυναμίες αποδίδονται είτε σε λάθος διαδικασίες που ακολουθούνται σε ορισμένα αεροδρόμια είτε σε απουσία κατάλληλου τεχνικού/τεχνολογικού εξοπλισμού. Πρώτον, και σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι επιβάτες, αφού πραγματοποιήσουν τον έλεγχο του εισιτηρίου (check in), δεν παραδίδουν τις αποσκευές τους αμέσως όπως θα έπρεπε, αλλά τις μεταφέρουν μόνοι τους σε άλλο γκισέ. Αυτό παρέχει την ευχέρεια είτε ο ίδιος ο επιβάτης είτε κάποιος τρίτος να τοποθετήσει ή να αφαιρέσει από την αποσκευή υλικά. Ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαίτερα αυξημένος στα μικρά αεροδρόμια της χώρας, χωρίς μεγάλες υποδομές, αλλά με αυξημένη (σημειακά) κίνηση. Το δεύτερο στοιχείο που απειλεί την ασφάλεια των αεροδρομίων ή/και των πτήσεων είναι ο παρωχημένος τεχνικός εξοπλισμός ή/και η πλημμελής αξιοποίησή του. Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για παρωχημένα συστήματα ανίχνευσης που δεν μπορούν να εντοπίσουν υγρά ή εκρηκτικά νέου τύπου. Επίσης, γίνεται λόγος για μηχανές ανίχνευσης που δε λειτουργούν λόγω ελλιπούς συντήρησης ή ακόμη δεν αξιοποιούνται, παρ’ όλο που λειτουργούν, για λόγους ταχύτητας και αποφυγής συνωστισμών. Τέλος, σημαντικό θέμα είναι και η ασφάλεια του αεροδρομίου. Οι επαγγελματικοί φορείς κάνουν λόγο για «τρύπιους» φράχτες στην περίμετρο του αεροδρομίου, τους οποίους εύκολα κάποιος μπορεί να παραβιάσει. Επίσης, οι ίδιοι φορείς επισημαίνουν ελλείψεις δυνάμεων φύλαξης, ειδικά στα αεροδρόμια όπου η ΕΛ.ΑΣ. αδυνατεί να διαθέσει το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό. Αντίθετα, καλύτερη φαίνεται να είναι η φύλαξη η οποία έχει ανατεθεί σε εταιρείες φύλαξης (security). Σημειώνεται ότι από 38 αεροδρόμια που λειτουργεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μόνον σε έξι από αυτά η φύλαξη έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, ενώ για τα υπόλοιπα η φύλαξη έχει ανατεθεί στην ΕΛ.ΑΣ. Το υπουργείο Υποδομών, παράλληλα με τη διαδικασία παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ξεκίνησε διαγωνισμό ανάθεσης της φύλαξης αρκετών αεροδρομίων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, λίγο πριν από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport, αποφάσισε την προκήρυξη διαγωνισμού σε 16 περιφερειακά αεροδρόμια, εκ των οποίων τα εννέα περιλαμβάνονται στη σύμβαση παραχώρησης στη Fraport, ενώ τα υπόλοιπα επτά θα παραμείνουν στη διαχείριση του ελληνικού Δημοσίου. Ο διαγωνισμός δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς εκκρεμεί το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Πάντως, η σπουδή του υπουργείου Υποδομών να προκηρύξει το σχετικό διαγωνισμό, συμπεριλαμβάνοντας αρκετά υπό παραχώρηση αεροδρόμια στη Fraport, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως πρόθεση να προκαταβάλει την αποκρατικοποίηση και να φέρει τον προτιμητέο παραχωρησιούχο προ τετελεσμένων. Πάντως, στη διακήρυξη του διαγωνισμού που προκήρυξε στις 9 Νοεμβρίου 2015 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), προβλέπεται η αναθεώρηση της όποιας σύμβασης υπογραφεί μεταξύ της ΥΠΑ και του προτιμητέου αναδόχου, από τη Fraport, στα αεροδρόμια τουλάχιστον που θα αναλάβει τη διαχείρισή τους στο τέλος του έτους. Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών και μένει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Τα αεροδρόμια έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες και στην πρώτη ομάδα συμμετέχουν τέσσερις επιχειρήσεις (Brinks, ESA, G4S, ICTS), ενώ στη δεύτερη δύο (Brinks, ICTS)». Α.Π. - 

***  Έκθεση Αρχιτεκτονικής στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας  
Έκθεση Αρχιτεκτονικής, με θέμα «Βραβεία νέων Ευρωπαίων αρχιτεκτόνων για το έτος 2014», που δόθηκαν στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού “40 under 40”, διοργανώνει το ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ Τμήμα Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και τη συμπαράσταση της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας και του European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies και του Contemporary Space Athens.
Η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 9 έως τις 15 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (καθημερινά εκτός Κυριακής, 9.00-13.00 και 18.00-21.00).
Έναρξη: Δευτέρα 9 Μαΐου, στις 8.00 το βράδυ.

*** Θεατρικό φεστιβάλ στην Καλαμάτα   
Από τις 17 ως τις 31 Μαΐου  θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα ένα πρωτοποριακό θεατρικό φεστιβάλ, από τις Όψεις Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας.
Σκοπός του φεστιβάλ είναι η ευαισθητοποίηση φορέων, παραγόντων, ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού, στο γεγονός ότι η ελληνική περιφέρεια «διψά» στην κυριολεξία για ποιοτικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις οποίες και μπορεί να υποστηρίξει.
Συνάμα, σε τούτη τη χρονική συγκυρία να υποστηρίξει την Καλαμάτα, στη δεύτερη και τελική φάση επιλογής, ως υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
 -ΤΡΙΤΗ 17 ΜΑΪΟΥ, 21.00
«ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ» του Γεωργίου Βιζυηνού, σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, με τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη και την Αγάπη Μανουρά.
Γενική είσοδος 12 ευρώ , Φοιτητικό - Ανέργων 10 ευρώ
 -ΤΕΤΑΡΤΗ 18 & ΠΕΜΠΤΗ 19 ΜΑΪΟΥ, 21.00
«12 ΕΝΟΡΚΟΙ» του Reginald Rose, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδου, με τους: Στυλιανού Χριστόδουλο, Καρατζά Τρύφωνα, Κουρλαμπά Θανάση, Γιαννόπουλο Γιώργο, Λιανό Περικλή, Παλαιολόγο Βασίλη, Μαυρουδή Χάρη, Ιωνά Μανώλη, Μπόλλα Απόλλωνα, Πέρρο Αλέξανδρο, Μουταφτσή Κωνσταντίνο, Κούμουλο Αυγουστίνο.
Γενική είσοδος 15 ευρώ, Φοιτητικό - Ανέργων 12 ευρώ
 -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 & ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΪΟΥ, 21.00
«ΠΟΥ ’ΝΑΙ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΜΩΡΗ» από το ομώνυμο βιβλίο της Δήμητρας Πέτρουλα, σε θεατρική διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, με ερμηνεία της Βέρας Κρούσκα. Παίζουν η Αγάπη Παπαθανασιάδου και η Ορνέλλα Λούτη.
Γενική είσοδος 12 ευρώ, Φοιτητικό - Ανέργων 10 ευρώ
 -ΚΥΡΙΑΚΗ 22 & ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΪΟΥ, 21.00
«ΒΕΡΑ» του Δημήτρη Κεχαΐδη, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Κάππα, με τους Κωνσταντίνο Κάππα, Κανέλλη Γιώργο και Μαρσέλο Δημήτρη
Γενική είσοδος 12 ευρώ , Φοιτητικό - Ανέργων 10 ευρώ
 -ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ, 21.00
«ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΡΝΗ» από το ομώνυμο βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, με πρωταγωνίστρια την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου.
Γενική είσοδος 12 ευρώ, Φοιτητικό - Ανέργων 10 ευρώ
 -ΤΕΤΑΡΤΗ 25 & ΠΕΜΠΤΗ 26 ΜΑΪΟΥ, 21.00
«ΑΠΟΛΥΜΕΝΗ» του Αντώνη Τσιπιανίτη σε σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη με πρωταγωνίστρια την Κατερίνα Διδασκάλου
Γενική είσοδος 12 ευρώ, Φοιτητικό - Ανέργων 10 ευρώ
 -ΣΑΒΒΑΤΟ 28 & ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΪΟΥ, 21.00
«MARVIN'S ROOM», το πολυβραβευμένο οικογενειακό δράμα του Scott McPherson, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά, με τους ηθοποιούς: Αθηνά Τσιλύρα, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Δημήτρη Καρατζιά, Ιωσήφ Ιωσηφίδη, Γιάννα Σταυράκη, Στράτο Στρατηγαρέα
Γενική είσοδος 15 ευρώ, Φοιτητικό - Ανέργων 12 ευρώ
 -ΔΕΥΤΕΡΑ 30 & ΤΡΙΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ 21.00
«ΣΤΑΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ» σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με πρωταγωνίστρια την Ελένη Ουζουνίδου
Γενική είσοδος 12 ευρώ, Φοιτητικό - Ανέργων 10 ευρώ
Όλες οι παραστάσεις θα δοθούν στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Κρατήσεις – Πληροφορίες: 2310 257218, 6979 708014. Προπώληση: Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, τηλ. 27210 87902, βιβλιοπωλείο «Όλα Χαρτί», οδός 23ης Μαρτίου 2, τηλ. 27210 63690.
 
*** Δύο ανήλικοι οι δράστες έξι κλοπών σε σπίτια στην Καλαμάτα 

Έξι περιπτώσεις κλοπών σε σπίτια στην Καλαμάτα εξιχνιάστηκαν ύστερα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας. Για τις εν λόγω υποθέσεις κατηγορούνται δύο ανήλικοι, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, που περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς. Επιπλέον, για την ίδια υπόθεση κατηγορείται ακόμη ένας 34χρονος, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. Ειδικότερα, κατόπιν έρευνας από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας εξακριβώθηκε ότι οι δύο ανήλικοι μαζί με άγνωστους συνεργούς διέπραξαν από 21 έως 30 Απριλίου έξι κλοπές σε οικίες στην Καλαμάτα. Από τη δράση τους είχαν αφαιρέσει χρυσαφικά, χρήματα, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα αντικείμενα, των οποίων η συνολική αξία ξεπερνά τα 6.800 ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες. Όπως επιπλέον προέκυψε, οι ανήλικοι πωλούσαν στον 34χρονο μέρος των αφαιρεθέντων αντικειμένων, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος. Σε έρευνες, δε, που έγιναν στις οικίες τους βρέθηκε και κατασχέθηκε μέρος αυτών, τα οποία και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για την ταυτοποίηση των συνεργών των ανηλίκων, καθώς και την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων. - 

*** Τουριστική προβολή της Μεσσηνίας στη Δανία   
Τις προηγούμενες ημέρες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας δέχθηκε στο Δημαρχείο μέλη δημοσιογραφικής αποστολής από τη Δανία. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Peder Hornshoej, διοικητικός διευθυντής της Primera Group – Bravo Tours, ενώ παρέστησαν ο Σταμάτης Γανωτάκης, πρόεδρος του Ομίλου High Connect, ο Δημήτριος Μεταξάς, εκπρόσωπος του τουριστικού γραφείου High Connect στην Αθήνα και η Διονυσία Τριγκιλίδα, εκπρόσωπος του τουριστικού γραφείου Trigilidas Travel της Καλαμάτας.
Σκοπός της επίσκεψης των δημοσιογράφων και φωτογράφων από τη Δανία είναι η τουριστική προβολή της Μεσσηνίας και άλλων νομών της Πελοποννήσου, εν όψει της έναρξης απευθείας πτήσεων από τη χώρα αυτή.
Η αεροπορική σύνδεση Καλαμάτας και Δανίας, από την εταιρεία Aegean μέσω Κοπεγχάγης και Μπίλουντ, από τις 16 Μαΐου  έως τις 30 Οκτωβρίου φέτος, με δύο πτήσεις κάθε εβδομάδα καταρχήν, ανοίγει νέες προοπτικές για τον τουρισμό στην περιοχή μας.
Ο δήμαρχος υποδέχθηκε με χαρά την αποστολή, εξέθεσε σε γενικές γραμμές την ιστορία και τις προοπτικές της Καλαμάτας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προοπτικές διευκόλυνσης των τουριστών και αύξησης του αριθμού των επισκεπτών από τη Δανία και εν γένει τη Σκανδιναβία. Τόνισε δε ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα υποστηρίξει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, αυτή την προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών.

*** Οπτικές ίνες στην Καλαμάτα θέλει να εγκαταστήσει η Wind

  Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκαν χθες ο Γιώργος Τσαπρούνης, ανώτερος διευθυντής εταιρικών σχέσεων της Wind και ο Νίκος Πανόπουλος, τεχνικός διευθυντής της εταιρείας, καθώς και ο Γιώργος Λούκος, εμπορικός διευθυντής της κατασκευαστικής εταιρείας Edil Hellas, όπου και συναντήθηκαν με το δήμαρχο, παρουσία υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου. Οι εκπρόσωποι της Wind γνωστοποίησαν στον κ. Νίκα την πρόθεση της εταιρείας να εγκαταστήσει στην Καλαμάτα δίκτυο οπτικών ινών, με προοπτικές επέκτασης, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που θα διεξαχθεί σε περιοχές της Αθήνας και στην Καλαμάτα. Στόχος τους είναι η εγκατάσταση δικτύων νέας γενιάς για την παροχή υψηλών ταχυτήτων στο internet και συναφείς εφαρμογές, ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες στην Καλαμάτα εντός του 2016. Όπως επισήμαναν, επιδιώκουν τη συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας για την ευόδωση του εγχειρήματος. Ο δήμαρχος υπέδειξε τη διαδικασία συνεργασίας με το Δήμο, τονίζοντας την ανάγκη συνεννόησης για το είδος της τεχνικής παρέμβασης και, κυρίως, για την αποκατάσταση των τομών σε οδούς με άρτιο τρόπο. Εκτίμησε, επίσης, ότι το εγχείρημα είναι ωφέλιμο και ζήτησε την παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων προς το Δήμο, για την εξυπηρέτηση αναγκών του κοινωνικού συνόλου. - 

***   Η Μεσσηνία καρδιά του τουρισμού στην Πελοπόννησο (φωτογραφίες και βίντεο)  
Η πτήση 6 44 Καλαμάτα - Λονδίνο είναι γεγονός!
Μια ακόμα ένδοξη ημέρα «έζησε» χθες το αεροδρόμιο της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», καθώς στο χώρο των αναχωρήσεων έγινε η επίσημη τελετή έναρξης των πτήσεων Λονδίνο-Καλαμάτα από την εταιρεία British Airways.
Τη λιτή αλλά σημαντική αυτή εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Πελοπόννησος Αναπτυξιακή A.E. και η British Airways.
 
~ Στο χώρο του αεροδρομίου βρέθηκαν για το λόγο αυτό ο επίσημος εκπρόσωπος της Βρετανικής Πρεσβείας κ. Λεοντάρης, η υπεύθυνη της British Airways για την ελληνική αγορά Freddie Stier, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, όλοι οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, όπως και πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, αλλά και εκπρόσωποι των Δήμων της Μεσσηνίας, ο βουλευτής του νομού Πέτρος Κωνσταντινέας, εκπρόσωποι φορέων και των Σωμάτων Ασφαλείας. - 

~  Την εκδήλωση συντόνισε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, η οποία ανάμεσα στους ομιλητές που καλούσε στο βήμα εξιστορούσε το πώς η Καλαμάτα κατάφερε χθες να ενωθεί και με το Λονδίνο, με μια μάλιστα τόσο κυρίαρχη εταιρεία στο χώρο των αερομεταφορών. - 

~  Πρώτος το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Πρεσβείας κ. Λεοντάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο μέγεθος της British Airways και στο πόσο έχει συνεισφέρει στον τουρισμό παγκοσμίως, ενώ μίλησε για την ανάπτυξη που έχει ήδη φέρει αλλά και μπορεί ακόμα να φέρει στην Πελοπόννησο. Αναφερόμενος στην τουριστική αγορά της Βρετανίας, είπε ότι η Πελοπόννησος εδραιώνεται και δε θεωρεί τυχαίο που πολλές φορές μεγάλες εφημερίδες, αλλά και ιστοσελίδες της χώρας, έχουν αναφερθεί στην Καλαμάτα και την Πελοπόννησο. Τέλος, υπενθύμισε ότι η Βρετανική Πρεσβεία θα είναι πάντα δίπλα, ώστε να συνδράμει, αν χρειαστεί, είτε αφορά Άγγλους τουρίστες είτε μόνιμους κατοίκους στην Ελλάδα. - 

~  Εν συνεχεία μίλησε η κα Freddie Stier, υπεύθυνη της British Airways για την ελληνική αγορά, αναφερόμενη στο πρόγραμμα που είχε η εταιρεία για να αναπτύξει ένα νέο δίκτυο περιφερειακών αεροδρομίων της Ευρώπης, ανάμεσα στα οποία και της Καλαμάτας. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε η πτήση 6 44, δύο φορές την εβδομάδα (Πέμπτη και Σάββατο). Θα ξεκινά από το Λονδίνο στις 11.20 το πρωί και θα φθάνει στην Καλαμάτα στις 17.00. Θα αναχωρεί στις 17.45 και θα είναι στο Λονδίνο στις 19.30. Σύμφωνα με την κυρία Stier, η εν λόγω γραμμή θα μεταφέρει πάνω από 10.000 επιβάτες, δίνοντας τη δυνατότητα και σε Έλληνες να φτάσουν στο αεροδρόμιο του Terminal 5 και είτε να μείνουν εκεί είτε να συνεχίσουν για άλλους 119 προορισμούς. Μιλώντας για την Πελοπόννησο και την Καλαμάτα, υποστήριξε ότι είναι μέσα στις 10 καλύτερες πόλεις για αυτή τη χρονιά, ενώ δήλωσε ότι οι Βρετανοί τουρίστες ήδη ξέρουν την περιοχή. - 

~ Στο βήμα βρέθηκε ακολούθως ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος δήλωσε πολύ χαρούμενος που συμμετείχε στη χθεσινή υποδοχή της πτήσης, ενώ αναφερόμενος στον πατέρα του, είπε ότι θα ήταν πολύ συγκινημένος, αν ήταν εκεί. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, όταν το 2001 πετούσε με τον πατέρα του για Λονδίνο, ο καπετάνιος είδε ένα περιοδικό της εταιρείας με ένα χάρτη των πτήσεων και είπε: «Πού θα πάει, θα μπει και η Καλαμάτα». Ο κ. Αχιλλέας έδωσε συγχαρητήρια στην προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ είπε ότι για να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία, πρέπει να υπάρχει αναγνωσιμότητα αλλά και προσβασιμότητα. Αυτά τα δύο κάνουν ένα μέρος να ανεβαίνει τουριστικά, σχολίασε. Αναφερόμενος στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, είπε ότι είναι το πιο αναπτυσσόμενο στην Ευρώπη, αφού από το 2010 έχει αύξηση που αγγίζει το 300%, με την πλειοψηφία των τουριστών να μοιράζονται σε όλη την Πελοπόννησο, αφού μόλις το 13,5% αυτών φθάνει στην Costa Navarino. Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, ελπίζοντας κι αυτός να είναι η Καλαμάτα, ενώ ευχαρίστησε αλλά και δήλωσε «παρών» για την British Airways. - 

~ Τελευταίος μίλησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, «ένας οραματιστής που πήρε το ρίσκο των πτήσεων» όπως είπε η κα Νικολάκου. Ο κ. Τατούλης δήλωσε χαρούμενος που η πτήση 6 44 έγινε πραγματικότητα, έπειτα από υπομονή και πείσμα, ενώ χαρακτήρισε πύλη της Πελοποννήσου το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα και ζήτησε μεταρρυθμίσεις. Αναφερόμενος εκ νέου στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, έδωσε συγχαρητήρια στον αερολιμενάρχη κ. Μανδηλάρη και όλους τους εργαζομένους σε αυτό, αφού, όπως είπε, πετυχαίνουν το ακατόρθωτο, μιας και υπάρχουν ελάχιστοι πόροι και προσωπικό. Ως λύση δε, πρότεινε να περάσει στην Περιφέρεια αυτό το ζήτημα και έτσι άμεσα να καλυφθούν τα κενά. Επίσης, αναφέρθηκε στις υποδομές που θέλουν συντήρηση, ενώ σχολίασε πως είναι απαραίτητη η δημιουργία νέων, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης. Για το λόγο αυτό ζήτησε από τον κ. Κωνσταντινέα να μεταφέρει το όλο θέμα στην κυβέρνηση. Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος, αναφερθείς και σε έργα που έγιναν και γίνονται στην Περιφέρεια και έχουν σχέση με τον τουρισμό και την ανάπτυξη, ενώ ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν και νέες πτήσεις. -

~ Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε παρουσίαση από το γενικό διευθυντή της KPI Aviation Marketing Solutions, Γιώργο Καραμάνο, με θέμα «Στρατηγική προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών και τα θετικά αποτελέσματα στον Τουρισμό και την Οικονομία μιας περιοχής». - 

~ Μετά την παρουσίαση όλοι βγήκαν στην πίστα του αεροδρομίου και υποδέχθηκαν τους 106 επιβάτες που μετέφερε η πτήση 6 44 από Λονδίνο προς Καλαμάτα. - 

~  Μάλιστα, πριν σταματήσει, πυροσβεστικά οχήματα σχημάτισαν μια υδάτινη αψίδα και το αεροπλάνο πέρασε μέσα από αυτή. -  

~  Στη συνέχεια έγινε θερμή υποδοχή στους επιβάτες, που είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα, αλλά και να πληροφορηθούν για τα αξιοθέατα της Πελοποννήσου. - 



~  Δηλώσεις επιβατών Το «Θάρρος» συνομίλησε με επιβάτες που είτε έφτασαν στην Καλαμάτα είτε αναχώρησαν για Λονδίνο. Όπως θα διαβάσετε, οι επιβάτες από και προς το Λονδίνο είναι διάφορων κατηγοριών, αφού είτε έρχονται για τουρισμό στην περιοχή μας είτε για δουλειές. Επίσης, μιλήσαμε με νέους ανθρώπους από την Ελλάδα που ζουν μόνιμα στην Αγγλία, ενώ στο αεροδρόμιο συναντήσαμε και τη Μαριάννα, η οποία ήρθε από το Ναύπλιο για την πτήση: - 

~ Ίαν & Μάργκαρετ από το Newcastle «Είμαστε από το Newcastle, και αυτή είναι η πρώτη μας επίσκεψη στην Ελλάδα, ελπίζοντας ότι θα είναι το ομορφότερο ταξίδι απ’ όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Θα μείνουμε για περίπου μια εβδομάδα στη Στούπα» -

~  Ιβόν & Άλαν από το Λονδίνο «Είναι η πρώτη μας επίσκεψη στην Πελοπόννησο, αλλά έχουμε έρθει παλαιότερα στην Ελλάδα. Μας αρέσει αρκετά το γκολφ και ήταν ευκαιρία με αυτή την πτήση να επισκεφθούμε την Costa Navarino, για να συνδυάσουμε το χόμπι μας με τις διακοπές μας». - 

~ Ιωάννα από το Reading «Μου φαίνεται σαν όνειρο αυτή η πτήση... 40 χρόνια το περίμενα, καθώς είμαι από την Κυπαρισσία. Έχω σπίτι εδώ, αλλά ζω εδώ και πολλά χρόνια στην Αγγλία. Η πτήση ήταν πολύ ωραία και διάρκειας περίπου 4 ωρών». - 

~ Μάθιου από το Λούτον «Αυτή η πτήση είναι πολύ καλή για εμάς, καθώς τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε σπίτι στο Πεταλίδι και ερχόμαστε συχνά. Μας βολεύει αρκετά η νέα πτήση της British Airways και είναι καλή ευκαιρία για εμάς να ερχόμαστε πιο συχνά πλέον στο Πεταλίδι». - 

~  Μαριάννα από το Ναύπλιο «Η νέα πτήση με βολεύει πάρα πολύ. Η τιμή, οι ώρες, σε συνδυασμό και με τον καινούργιο δρόμο της Καλαμάτας, με συμφέρουν περισσότερο από το να πετάξω από την Αθήνα και το “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Εργάζομαι στο Λονδίνο και νομίζω ότι θα προτιμήσω ξανά αυτή την πτήση στο μέλλον». - 

~ Καλλίνα & Στέφανος από Μεσσηνία «Ήρθαμε το Σάββατο με την British και φεύγουμε σήμερα. Η πτήση ήταν πολύ καλή και ξεκούραστη, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι πετάμε και φθάνουμε κατευθείαν στο σπίτι μας. Σίγουρα και στο μέλλον θα επιλέξουμε αυτή την πτήση για τα ταξίδια μας στην Ελλάδα». - 
Καλαμάτα- Λονδίνο British Airways 5-5-2016 : https://youtu.be/Z_xCzVxqG_E .-
Καλαμάτα- Λονδίνο :  https://youtu.be/sfnNjtBrYnY  .- 

***  Όλοι στους δρόμους ενάντια στο Ασφαλιστικό από απόψε και στην Καλαμάτα   
Συγκεντρώσεις και πορείες το απόγευμα στην Καλαμάτα από Εργατικό Κέντρο – ΠΑΜΕ και μαθητές
 Άμεση ήταν η αντίδραση των συνδικάτων και των επιστημονικών φορέων στην “ξαφνική” ενέργεια της κυβέρνησης να φέρει σε ψήφιση το νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού την Κυριακή 8 Μαϊου, με κατεπείγουσα διαδικασία. Απόψε Παρασκευή το απόγευμα στις 7 το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτα, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, οι ομοσπονδίες, η Α' ΕΛΜΕ αλλά και οι επιστημονικοί φορείς, διοργανώνουν συλλαλητήριο και πορεία έξω από το κτήριο του Εργατικού Κέντρου. Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ έχει συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου και θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτα, ενώ και η συντονιστική επιτροπή σχολείων της Καλαμάτας καλεί τους μαθητές σε συγκέντρωση στις 8μ.μ. έξω από το Δημαρχείο της Καλαμάτας. 

***  Ο δήμαρχος εύχεται ψήφιση του νομοσχεδίου και τέλος των κινητοποιήσεων    
Ασφαλιστικό και νέα μέτρα, βάζουν στον... πάγο τα έργα του Δήμου Καλαμάτας 
  Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, περιμένει με περισσή αγωνία την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το Σαββατοκύριακο, ελπίζοντας ότι τα… τετελεσμένα θα οδηγήσουν τους πολίτες που διαμαρτύρονται στο… σπίτι τους. 
Μεταξύ αυτών ελπίζει να είναι και οι εργολήπτες δημοσίων έργων, οι οποίοι απέχουν από τους διαγωνισμούς του Δήμου Καλαμάτας, με αποτέλεσμα ο προγραμματισμός της Δημοτικής Αρχής για άμεση δημοπράτηση των έργων που θα εκτελεστούν από το δάνειο των 5,3 εκατομμυρίων ευρώ «να έχει τιναχτεί στον αέρα». 
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά προχθές, «τα μεγάλα έργα του Δήμου, που χρηματοδοτούνται από δάνειο, θεωρώ ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν δημοπρατηθεί. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Συνεννοούνται οι υποψήφιοι εργολήπτες και δεν μπαίνουν να δώσουν προσφορά. Πιστεύω ότι με την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων θα ξεμπλοκαριστεί η σχετική διαδικασία και θα δημοπρατηθούν μέσα στο Μάιο».
Πρόκειται, ως γνωστόν, για έργα αναπλάσεων στο κέντρο της πόλης (Ψαράκια), στην ανατολική όχθη του Νέδοντα, στην εκβολή του Άρι, για την επισκευή της παλιάς Καρδιολογικής Κλινικής ώστε να εγκατασταθούν δημοτικές και εθελοντικές δομές υγείας και πρόνοιας, για τη δημιουργία γηπέδου στα Παλιάμπελα και την εγκατάσταση πλαστικού χλοοτάπητα στο γήπεδο των παλιών σφαγείων.
Προχθές το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, αποφασίστηκε ο διαγωνισμός για την επισκευή της παλιάς Καρδιολογικής, που δεν έγινε την περασμένη εβδομάδα, να διενεργηθεί στις 18 Μαΐου.
Ο δήμαρχος δήλωσε ότι κατά τους διαγωνισμούς των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το δάνειο, «προσδοκούμε εκπτώσεις της τάξης του 30-40%, ώστε να δημοπρατήσουμε άλλα 5-6 έργα από το συγκεκριμένο ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ. Βιαζόμαστε, γιατί οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 30 Ιουλίου, εννοώ οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, και να έχουν συμβασιοποίηση τα έργα».  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Νέα έργα με απευθείας ανάθεση στο «Μορέα»

Άγνωστο πλέον το κόστος του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Καλαμάτα «Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων». Ο αφορισμός ανήκει στον Άγγλο ποιητή και συγγραφέα, Σάμιουελ Τζόνσον. Όσοι το κάνουν, χρησιμοποιούν τον πατριωτισμό ως όχημα είτε για να πλουτίσουν σε βάρος πολιτών είτε για να εξυπηρετήσουν διαφόρων ειδών συμφέροντα. Το θράσος τους είναι, δε, τόσο μεγάλο, που εκτοξεύουν με περισσή ευκολία κατηγορίες για μειοδοσία, ενδοτικότητα και ό,τι άλλο. Ένα από τα… θύματα είναι και όσοι υποστηρίζουν ότι επί της ουσίας οι - ανά τη χώρα- αυτοκινητόδρομοι- που κατασκευάζονται- εξυπηρετούν πρώτα τις ανάγκες των εργολάβων και μετά τις όποιες ανάγκες της χώρας, φροντίζοντας, βεβαίως, στο μεσοδιάστημα να εξαφανίσουν, ως μη παραγωγική, κάθε σκέψη για εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Το θέμα της εισαγωγής μας είναι η συμπεριφορά του Δημοσίου απέναντι στην κοινοπραξία "Μορέας" και στον αυτοκινητόδρομο που κατασκευάζει. Θα θέλαμε κάποτε ένας υπουργός να έχει τα… καρύδια να μας πει δημόσια, πόσο στοίχισε τελικά αυτός ο δρόμος, αφού κάθε τρεις και λίγο βγαίνουν στον αφρό νέες υποχρεώσεις. Το παρακάτω ρεπορτάζ είναι του Γιώργου Λιάλιου από τη χθεσινή «Καθημερινή». Διαβάστε το και ο καθένας μπορεί να βγάλει όποια συμπεράσματα θέλει: «Στη λεπτή γραμμή μεταξύ της νομιμότητας και... της απευθείας ανάθεσης κινείται η απόφαση του υπουργείου Υποδομών να αναθέσει σειρά νέων εργασιών στην κοινοπραξία “Μορέας”. Οι εργασίες δε σχετίζονται με την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας και Λεύκτρου - Σπάρτης, αλλά πρόκειται για μικρά οδικά έργα κοντά στους κόμβους του, αρμοδιότητας των τοπικών Δήμων. Η απόφαση προσφέρει μεν επιπλέον έργο στον κατασκευαστή και... χαρά στους τοπικούς δημάρχους, επιβαρύνει όμως τον προϋπολογισμό του έργου με άγνωστο ποσό και θέτει “εκτός αγοράς” έργα σε μια δύσκολη περίοδο για τον κατασκευαστικό κλάδο. Σύμφωνα με τις 5 συμβάσεις παραχώρησης, με τις οποίες το 2007 ανατέθηκε σε ιδιώτες η ανακατασκευή και εκμετάλλευση του βασικού οδικού δικτύου της χώρας, το Δημόσιο μπορεί να αναθέσει στους παραχωρησιούχους την εκτέλεση κάποιων συμπληρωματικών εργασιών (με επιπλέον κόστος, φυσικά) που δεν μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί, όταν αυτές είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση των έργων. Μέχρι σήμερα σε γενικές γραμμές τέτοιες εργασίες αφορούσαν στη διάσωση αρχαιοτήτων (που ανακαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του δρόμου) ή την επίλυση κάποιου σοβαρού προβλήματος (όπως η ανάθεση στην Ολυμπία Οδό της κατασκευής των “σημείων συνάντησης” δρόμου και σιδηροδρομικής γραμμής). Κατ’ εξαίρεση το 2012 ανατέθηκε στον “Μορέα” η επισκευή της παλαιάς εθνικής οδού Μεγαλόπολης - Καλαμάτας ύστερα από κατολίσθηση, καθώς δεν υπήρχε εύκολη εναλλακτική οδός. Πού, όμως, βρίσκεται το όριο; Προ δεκαημέρου ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, έδωσε εντολή στον “Μορέα” για την εκτέλεση σειράς νέων εργασιών. Όπως προκύπτει από την απόφαση, πρόκειται για έργα που ζήτησαν οι Δήμοι: Στο τμήμα Λεύκτρου - Σπάρτης έναν επιπρόσθετο κόμβο (Φουνταίικα), τη γεφύρωση ενός παραπόταμου, προκειμένου οι κάτοικοι του Λογκανίκου να έχουν πρόσβαση στους ελαιώνες τους, τη διαπλάτυνση της παράπλευρης οδού προς Καστόρι. Στην Καλαμάτα, την ολοκλήρωση του δρόμου από το τέλος του έργου έως την οδό Αθηνών (355 μέτρα) με κυκλικό κόμβο, 250 μέτρα παράπλευρης οδού, την ασφαλτόστρωση 270 μέτρων αγροτικού δρόμου και την κατασκευή μιας πεζογέφυρας. Τα έργα αυτά θα έπρεπε να είχαν εκτελεστεί από το Δήμο Καλαμάτας, ο οποίος, σύμφωνα με την απόφαση, δήλωσε “αδυναμία”. Ακόμη, τη σύνδεση του κόμβου Λαίικων με τη συνοικία Πλακωτά (550 μέτρα) μέσω της εσωτερικής περιφερειακής οδού και την κατασκευή κυκλικού κόμβου στην παλαιά εθνική οδό, στον οικισμό Πηδήματος. Το επιχείρημα της απόφασης ανάθεσης είναι ότι τα έργα αυτά πρέπει να κατασκευαστούν από το Δημόσιο, καθώς είναι υποχρεωμένο από τη σύμβαση παραχώρησης να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο. Σύμφωνα, όμως, με τη λογική αυτή, οι συμβάσεις παραχώρησης θα μπορούσαν να μετατραπούν σε “δεξαμενές” απευθείας αναθέσεων για την κατασκευή ή βελτίωση τοπικών δικτύων οπουδήποτε κοντά σε παραχωρημένο αυτοκινητόδρομο (μετατρέποντας τον εκάστοτε υπουργό Υποδομών σε “τοπικό ήρωα” σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού). Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι από την απόφαση του υπουργείου Υποδομών απουσιάζει κάθε αναφορά σε εκτιμώμενο κόστος, αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις (λ.χ. στην επισκευή του δρόμου στη Μεγαλόπολη)».Του Αντώνη Πετρόγιαννη -  

***  ReAct: Μια νέα θεατρική ομάδα στην Καλαμάτα   

Στις ομάδες που ασχολούνται με το θέατρο στην Καλαμάτα θα προστεθεί και επίσημα από τις 10 Μαΐου η ομάδα ReAct. Όπως μας εξήγησε η Καλλιρρόη Βελέντζα, που είναι «η ψυχή της», πρόκειται για επαγγελματική ομάδα.
Λίγο πριν από την επίσημη παρουσίασή τους, λοιπόν, το «Θάρρος» μίλησε με την Καλλιρρόη Βελέντζα για όλο αυτό το εγχείρημα, ενώ το επόμενό μας ραντεβού δόθηκε στην πρεμιέρα του έργου Fred Lupo στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.
  -Μια νέα θεατρική ομάδα στην Καλαμάτα… μιλήστε μας για αυτό το εγχείρημα.
Μια θεατρική ομάδα στην Καλαμάτα είναι ένα μάλλον εύκολο εγχείρημα. Η Καλαμάτα είναι μια πόλη που αγαπά και στηρίζει το θέατρο, όπως και το χορό.
Η δική μας ομάδα ξεκίνησε από το θεατρικό εργαστήρι του Κέντρου Νέων Καλαμάτας, όπου κάποια παιδιά που είχαν περισσότερο χρόνο και διάθεση ζήτησαν «παραπάνω» και συμπληρώθηκε από επαγγελματίες του θεάτρου και του χορού που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο.
  -Υπάρχει διαφορά από τις υπάρχουσες ομάδες;
Η βασική διαφορά είναι ότι πρόκειται να λειτουργήσουμε σε σταθερή και επαγγελματική βάση, δηλαδή θα δουλεύουμε διαρκώς πάνω σε κάτι και οι καλλιτέχνες θα πληρώνονται για το έργο τους.
Επίσης, φιλοδοξούμε να στήσουμε τη δική μας θεατρική σκηνή στην πόλη.
  -Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα του 2016 και ειδικότερα στην Καλαμάτα, μπορεί κάποιος να επιβιώσει από το θέατρο;
Ναι, πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να επιβιώσει από το θέατρο. Το έχω δει να συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους. Τόσο στην Ελλάδα γενικά όσο και στην Καλαμάτα ειδικά, όπου το κοινό είναι ιδιαίτερα καλλιεργημένο, το θέατρο γίνεται ανάγκη και γίνεται να επιβιώσει.
Ωστόσο, ως προς το οικονομικό κομμάτι, το ότι ένας ηθοποιός πληρώνεται σημαίνει πολλά πράγματα, όπως ότι έχει το περιθώριο να ασχοληθεί σε βάθος με το αντικείμενό του και ότι έχει την ηθική ικανοποίηση πως η δουλειά του αναγνωρίζεται ως αυτό που είναι, μια διαδικασία δύσκολη και επίπονη, τόσο για το σώμα όσο και για το πνεύμα.
Η οικονομική αμοιβή του ηθοποιού δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια, γιατί αυτό μειώνει ένα εξαιρετικό επάγγελμα σε επίπεδο χόμπι, αλλά ως κάτι το δεδομένο, όπως σε όλα τα επαγγέλματα.
  -Πολλοί καλλιτέχνες θεωρούν ότι οι πιθανότητες να βρει κάποιος δουλειά ή να αναδειχθεί είναι περισσότερες στην Αθήνα. Είναι ένας μύθος αυτός;
Όχι, δεν είναι μύθος. Η Αθήνα δίνει σαφώς περισσότερες ευκαιρίες, αν κάποιος είναι αποκλειστικά ηθοποιός.
Η Καλαμάτα, όμως, όπως και άλλες μικρότερες πόλεις της Ελλάδας, αφήνει περισσότερο χώρο στην ανεξάρτητη δημιουργία.
  -Διαβάζοντας τους στόχους της ομάδας είδαμε ότι δεν προτιμάτε τα κλασικά θέατρα της πόλης. Αρχικά ποια η άποψή σας για αυτά και έπειτα θεωρείτε ότι το θέατρο μπορεί να παιχτεί παντού;
Τα θέατρα της πόλης είναι υπερσύγχρονα, πλήρως εξοπλισμένα, αλλά δεν είναι αμιγώς θεατρικοί χώροι. Έχουν όπως είναι φυσικό -γιατί αυτή είναι η πρωταρχική τους λειτουργία - τον αέρα του συνεδριακού χώρου, με εξαίρεση αυτό της Φιλαρμονικής, που είναι φτιαγμένο για μουσικές παραστάσεις και του ΔΗΠΕΘΕΚ, το οποίο όμως δεν είναι ανοιχτό σε ανεξάρτητες ομάδες.
Βεβαίως το θέατρο μπορεί να παιχτεί παντού, απλά θεωρώ ότι κάποια είδη αναδεικνύονται καλύτερα σε συγκεκριμένους χώρους. Για παράδειγμα, η αρχαία τραγωδία αναδεικνύεται καλύτερα σε ένα ανοιχτό αρχαίο θέατρο, το ψυχολογικό δράμα αναδεικνύεται καλύτερα σε ένα μικρό θεατράκι, ένα musical αναδεικνύεται καλύτερα σε μια υπερσύγχρονη ιταλική σκηνή.
  -Στόχος σας ήταν να κάνετε ένα παλιό νηπιαγωγείο θεατρική σκηνή. Είστε κοντά σε αυτό το στόχο;
Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα μικρό όμορφο θέατρο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των παραγωγών μας. Η ομάδα μας ασχολείται με το ψυχολογικό θέατρο, άρα χρειαζόμαστε ένα χώρο που θα ενισχύει τη σχέση ηθοποιού και θεατή.
Βρήκαμε, λοιπόν, ένα παλιό νηπιαγωγείο, που είναι ιδανικό για κάτι τέτοιο, και αν όλα πάνε καλά, από το Σεπτέμβριο η ομάδα θα έχει νέα στέγη και η Καλαμάτα ένα νέο θέατρο.
  -Διαβάζοντας πληροφορίες για το ReAct είδαμε ότι ζητάτε οικονομική ενίσχυση από τον κόσμο για να ξεκινήσει όλο αυτό. Υπάρχει ανταπόκριση μέχρι σήμερα;
Πράγματι ξεκίνησε μια διαδικτυακή καμπάνια crowdfunding στο indiegogo.com, από την οποία καλύφθηκαν τα έξοδα της πρώτης παραγωγής μας με τίτλο Fred Lupo, η οποία θα ανέβει στο θέατρο της Φιλαρμονικής 10-14 Μαΐου, από την οποία αποφασίσαμε από κοινού να μην πληρωθούμε και τα έσοδα θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για τη μετατροπή του νηπιαγωγείου σε θέατρο, ώστε να στεγαστούμε!
  -Μιλάμε για μια ομάδα κλειστή που έχει ήδη τους ηθοποιούς της ή είναι ανοιχτή σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με το θέατρο;
Δεν είναι ούτε ανοιχτή ούτε κλειστή. Θέλω να πω ότι δεν είναι ομάδα όπου μπορεί να έρθει ο καθένας με μια συνδρομή να μάθει θέατρο, αυτό το κάνω αφιλοκερδώς στο Κέντρο Νέων, αν όμως κάποιος νιώθει ότι η φιλοσοφία της ομάδας μας του ταιριάζει πάρα πολύ και θέλει να συμμετέχει, φυσικά είμαστε ανοιχτοί στο να το συζητήσουμε.
  -Τι να περιμένουμε από εσάς;
Να περιμένετε παραστάσεις που δημιουργήθηκαν με πολύ μεράκι και αγάπη.
  -Πώς αποφασίσατε να ανεβάσετε τις συγκεκριμένες παραστάσεις;
Πρόκειται να ανεβάσουμε δύο παραστάσεις άμεσα. Η μία είναι σε δικό μου κείμενο, λέγεται Fred Lupo και είναι βασισμένη στο αίσθημα του φόβου και το πώς μπορεί να καθορίσει τη ζωή μας. Είναι ένα κείμενο που έχω ανεβάσει και στο παρελθόν, και μου αρέσει να επανέρχομαι για ερευνητικούς λόγους. Θα ανέβει 10-14 Μάη στο θέατρο της Φιλαρμονικής και θα αποτελέσει τη γνωριμία της ομάδας μας με το καλαματιανό κοινό.
Η δεύτερη παράσταση που θα ανέβει είναι η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, την οποία δουλεύουμε χοροθεατρικά με την Κατερίνα Κίτσου. Είναι ένα πολύ αγαπημένο κείμενο, που πάντα ήθελα να μελετήσω. Ελπίζουμε να ανέβει στο καινούργιο θέατρο.
  -Μιλήστε λίγο περισσότερο για αυτές…
Ο Fred Lupo είναι μια παράσταση κίνησης και λόγου για το αίσθημα του φόβου. Τρεις παραμυθικές ηρωίδες, η Κοκκινοσκουφίτσα, η Χιονάτη και η Γοργόνα, μετασχηματίζονται σε τραγικές φιγούρες με διογκωμένα πάθη και κύριο παρονομαστή το φόβο.
Η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» είναι ένας αριστουργηματικός ποιητικός μονόλογος του Γιάννη Ρίτσου, τον οποίο έχουμε μελετήσει μέσω των κωδίκων του σύγχρονου χορού.
  -Ποιοι είστε; Η σχέση σας με την Καλαμάτα;
Εγώ είμαι η Καλλιρρόη Βελέντζα, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, όπου σπούδασα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισα με μεταπτυχιακό στην Πολιτισμική Διαχείριση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μετά έζησα για ένα χρόνο στο Λονδίνο, όπου έκανα άλλο ένα μεταπτυχιακό στο Goldsmiths College με αντικείμενο το Performance Making και γύρισα πάλι στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης.
Εδώ και ένα χρόνο για προσωπικούς λόγους μετακόμισα στην Καλαμάτα, από όπου κατάγομαι, και στην ομάδα σκηνοθετώ, παίζω και γράφω.
Η Κατερίνα Κίτσου έχει αναλάβει τις χορογραφίες και παίζουν οι Χρήστος Θεοδώρου, Σοφία Κωνσταντινέα και Ζωή Γεωργιλέα.
  -Εσείς, ως Καλλιρρόη, πώς αποφασίσατε να κάνετε κάτι τέτοιο στην Καλαμάτα;
Μου προέκυψε ως ανάγκη. Αρχικά δεν μπορούσα να διανοηθώ πώς μια τόσο δραστήρια θεατρικά πόλη δεν έχει ελεύθερη σκηνή.
Νομίζω ότι αξίζει στην Καλαμάτα κάτι τέτοιο, γιατί ως χώρος θα δίνει και τη δυνατότητα σε ομάδες με χαμηλό budget να έρθουν να δείξουν τις δουλειές τους, όχι μόνο οι παραστάσεις με τεράστιες παραγωγές.
Έτσι θα δούμε και λίγο πιο χειροποίητο θέατρο, πράγμα που εμένα προσωπικά μου αρέσει πολύ.
  -Τι είναι για εσάς το θέατρο;
Το θέατρο για εμένα είναι το επάγγελμά μου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, το οποίο σέβομαι και αγαπώ και θέλω να το δικαιώνω με κάθε μου δουλειά.
  -Οι παραστάσεις πρέπει να είναι επίκαιρες και να περνούν μηνύματα;
Πιστεύω πως αν μια παράσταση ξεκινήσει με στόχο να περάσει μηνύματα και να είναι επίκαιρη, υπάρχει κίνδυνος να υποπέσει στο καλλιτεχνικό αμάρτημα του διδακτισμού και να γίνει ένα διανοουμενίστικο κατασκεύασμα, που τελικά ενδιαφέρει 2-3 ειδικούς επί του θέματος, ή να πάρει το ρόλο ντοκιμαντέρ.
Οι παραστάσεις πρέπει να είναι καλές. Να έχουν δημιουργηθεί με ψυχική κατάθεση, να είναι βιωματικές.
Αν έχουν αυτά τα στοιχεία, σίγουρα θα είναι επίκαιρες και θα περνούν μηνύματα, γιατί κάποιος θα ταυτιστεί, αφού η ανθρώπινη εμπειρία είναι κοινή, κάποιου η ζωή θα αλλάξει, έστω και λίγο, κι αυτό αλλάζει τον κόσμο καθολικά.
Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την αξία της αναψυχής. Η ψυχική ανάταση που σου δημιουργεί ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα σπανίως σχετίζεται με τα μηνύματα που πήρες από αυτό, συνήθως προκύπτει επειδή ο καλλιτέχνης κάτι μοιράστηκε μαζί σου και σε έκανε να νιώθεις λιγότερο μόνος. Τουλάχιστον αυτή είναι η εμπειρία μου από την τέχνη ως θεατής, και τέτοια τέχνη επιθυμώ να κάνω.
  ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Fred Lupo
10-14 Μαΐου, 9.30 μ.μ.
Θέατρο της Φιλαρμονικής (Υπαπαντής 25)
Διάρκεια: 1 ώρα
Εισιτήριο: 10 ευρώ, φοιτητές –άνεργοι: 8
  Κείμενο-σκηνοθεσία: Καλλιρρόη Βελέντζα
Παίζουν: Χρήστος Θεοδώρου, Καλλιρρόη Βελέντζα, Σοφία Κωνσταντινέα, Ζωή Γεωργιλέα
Χορογραφίες: Κατερίνα Κίτσου
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Ο Θανάσης Πετράκος καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε στάση πληρωμών στους δανειστές

Να προχωρήσει σε στάση πληρωμών στους δανειστές, να ζητήσει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους και να ακυρώσει τη δανειακή σύμβαση και το 3ο μνημόνιο, καλεί την κυβέρνηση ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος. Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας επισημαίνει σε γραπτή δήλωσή του ότι «η κυβέρνηση, μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης που έγινε από γερμανικό πανεπιστήμιο, η οποία αποδεικνύει ότι το 95% των δανείων ύψους 220 δισ. ευρώ της πρώτης πενταετίας των μνημονίων κατευθύνθηκαν στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών και μόνο 5% στον ελληνικό προϋπολογισμό και με δεδομένο ότι το ίδιο ισχύει και για τα δάνεια του τρίτου μνημονίου, 2015 έως 2018, δεν έχει κανένα δικαίωμα και καμία δικαιολογία να συνεχίζει τις συζητήσεις με τους δανειστές για νέα μέτρα και "συμφωνία”». Τέλος, τονίζει πως «τώρα είναι η ώρα ο ελληνικός λαός σύσσωμος να σαρώσει ολόκληρο το μνημονιακό μπλοκ των ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού, Ένωσης Κεντρώων και της νεοφασιστικής Χρυσής Αυγής, και να απαιτήσει εδώ και τώρα στάση πληρωμών στους δανειστές και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους». -

*** Γέμισε η Καλαμάτα γκρι μπαλώματα 

Εδώ και καιρό βλέπουμε τοίχους στο κέντρο της Καλαμάτας να αποκτούν γκρι μπαλώματα. Αυτή είναι η λύση που σκέφθηκε η Δημοτική Αρχή για να σβήσει τα ίχνη κάποιων που αποφάσισαν με σπρέι ή μαρκαδόρο να καταστρέψουν την καθαρή εικόνα ενός κτηρίου. Το θέμα είναι, όμως, ότι το γκρι χρώμα που έχει επιλεγεί, απλά τονίζει το πρόβλημα και δεν το κρύβει. Φυσικά, είναι αδύνατο ο Δήμος να σβήνει την κακή συνήθεια κάποιων με το ίδιο χρώμα, όμως μήπως θα ήταν καλύτερο να μην κάνει τίποτα; Ιδανικότερο θα ήταν ο ιδιοκτήτης του κάθε ακινήτου μόνος του να επαναφέρει τον τοίχο στην αρχική του κατάσταση. Στην τελική, δικό του θέμα είναι αν θα σβηστεί κάτι από τον τοίχο του. Πάντως, αυτό το γκρι που γεμίζουν οι τοίχοι της πόλης σίγουρα δεν είναι λύση. Π.Μπ. - 

***  «Τσουνάμι» νέων φόρων, αλλά… κιχ    
«Τσουνάμι» νέων φόρων και αυξήσεων φορολογικών συντελεστών έρχεται με το πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. που έχει ήδη έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, αλλά ακόμα όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες αυτής της χώρας είναι «βυθισμένοι» στη «μέθη» της Πασχαλιάς…
Ποια διπλή Ανάσταση που έλεγε ο πρωθυπουργός και επαναλάμβανε όπου στεκόταν και όπου βρισκόταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αλλά και τα λοιπά κυβερνητικά στελέχη; Εδώ, μετά την Ανάσταση, συνεχίζεται η Μεγαλοβδομάδα και, μάλιστα, θα είναι ακόμα μεγαλύτερων Παθών, περισσότερων φόρων και τελών. Και δε μιλάει κανείς. Δεν αντιδρά κανένας. Δεν ακούγεται το παραμικρό. Κιχ.
Όχι, δεν εννοώ από τους βουλευτές. Έχουμε μάθει, παπαγαλία και διαρκώς, να αναφερόμαστε στους 300 της Βουλής. Όχι, δεν εννοώ αυτούς. Για τα εκατομμύρια των Ελλήνων μιλώ. Για τα εκατομμύρια των φορολογούμενων πολιτών, που θα χαρατσωθούμε. Ίσως, για την ώρα, δεν έχει εμπεδωθεί – ως φαίνεται – ότι αυξάνονται οι φόροι στο αλκοόλ και τα τσιγάρα και μπαίνει νέος φόρος – ειδικό τέλος – στο ίντερνετ και τη συνδρομητική τηλεόραση. Όταν αυτό γίνει αντιληπτό, όλο και κάποιος θα αντιδράσει, νομίζω. Επειδή από δαύτα «καήκαμε», ως λαός, και υπάρχει ελπίδα, έστω κρυφή ή μικρή, εξαιτίας της φοροεπιδρομής σε αυτά, να την «ακούσουμε» έστω και λίγο, αλλά να την «ακούσουμε».
Δε μας ψεκάζουν, όχι δε μας ψεκάζουν. Αλκοόλ, τσιγάρα, ίντερνετ και τηλεόραση μας χάζεψαν. Όχι με το ζόρι. Τα θέλαμε και τα πάθαμε. Τώρα που η φοροεπιδρομή θα πλήξει αυτά τα «κεκτημένα» της σύγχρονης εποχής μας και κυρίως της νέας γενιάς, πάει στα κομμάτια, κανένας δε θα αντιδράσει; Κανένας δε θα «ξεσηκωθεί» για τα δικαιώματά του; Τόσο πολύ έχουμε… χαζέψει σα λαός;
Και εντάξει, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι. Οι νέες και οι νέοι θα δεχθούν απαθείς και μοιρολατρικά αύξηση φόρων στο αλκοόλ και τα τσιγάρα και νέους φόρους στο ίντερνετ και τη συνδρομητική τηλεόραση; Πού φτάσαμε; Και πού θα πάμε; Θα μας πάρει και θα μας σηκώσει τελείως;  Του Ηλία Γιαννόπουλου 

***

***  Αθλητική ενημέρωση :

***  Τα σενάρια επιβεβαιώθηκαν! Αναβλήθηκε ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας
Τα σενάρια επιβεβαιώθηκαν! Αναβλήθηκε ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας
Η επίσημη ανακοίνωση και ο απτόητος Γκιρτζίκης
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 6 Μαΐου 2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή, αναβάλλεται η διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και εισήγησης της ΔΕΑΒ".
Η αναβολή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό το Σάββατο (7/5) στο ΟΑΚΑ
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού οδηγήθηκε σ' αυτή την απόφαση, από τη στιγμή που ο Γιώργος Γκιρτζίκης δεν είχε καμία διάθεση υποχώρησης στο θέμα των βοηθών του τελικού.
"Δεν έγινε καμιά συμφωνία για τους βοηθούς του διαιτητή. Πολύ περισσότερο δεν υπογράψαμε κανένα χαρτί. Είναι δυνατόν τη στιγμή που χανόντουσαν τα πάντα για το ελληνικό ποδόσφαιρο να μπαίναμε σε τέτοιες λεπτομέρειες ορίζοντας και τους βοηθούς του διαιτητή", φέρεται να αναρωτιόταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ σε στενούς του συνεργάτες.
Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο. Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε κάποιους ανθρώπους πριν τους δούμε. Ας γίνει το ματς κι ας κριθούν οι βοηθοί. Με ποία λογική δεν μπορούν να παίξουν; Είναι τιμωρημένοι; Έχουν δώσει αφορμές για κριτική εναντίον τους", ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του, σύμφωνα με το sport-fm.gr.
Τέλος διέψευσε ότι ήταν άφαντος στα τηλεφωνήματα που του έγιναν από το υφυπουργείο, τονίζοντας: "Έχω δεχτεί δεκάδες κλήσεις από φίλους και συνεργάτες, αλλά όχι από τον υπουργό. Διαβάζω σε διάφορα σάιτ φοβερά πράγματα. Κάποιες φορές αναρωτιέμαι: Έγιναν τέτοια πράγματα παρουσία μου; Κι εγώ που ήμουν και δεν το θυμάμαι";
Στο μεταξύ, η Ελληνική Αστυνομία απέστειλε πριν από λίγο έγγραφο τόσο στην ΕΠΟ όσο και στο υφυπουργείο Αθλητισμού, με το οποίο ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή της αναμέτρησης του ΟΑΚΑ, λόγω της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας και των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί.
Το παράδοξο, βέβαια, είναι πως ο τελικός είναι κεκλεισμένων των θυρών, οπότε η ΕΛΑΣ δεν θα χρειαζόταν να διαθέσει μεγάλη αστυνομική δύναμη.
Όπως όλα δείχνουν πάντως, ο φετινός τελικός Κυπέλλου ίσως να μην διεξαχθεί ποτέ, καθώς πλέον δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες, ενώ όλοι οι παίκτες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις με τους συλλόγους τους μέχρι τις 30 Μαΐου, καθώς θα πρέπει να ενσωματωθούν στις Εθνικές τους ομάδες για το Euro 2016.
Τουλάχιστον δεν τίθεται θέμα Grexit, καθώς πλέον ο Σταύρος Κοντονής δεν διακόπτει τη διοργάνωση, αλλά αναβάλλει τον τελικό του Κυπέλλου για λόγους ασφαλείας

***  Σεβίλη-Λίβερπουλ προκρίθηκαν στον τελικό του Europa League
Απέκλεισαν Σαχτάρ και Βιγιαρεάλ αντίστοιχαΣεβίλη-Λίβερπουλ προκρίθηκαν στον τελικό του Europa League Η Σεβίλη θα διεκδικήσει να γίνει για 3η διαδοχική χρονιά η κάτοχος του Europa League. Φέτος, απέναντί της η Λίβερπουλ  
 Η Λίβερπουλ και η Σεβίλη θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Europa League στον τελικό που θα γίνει στις 18 Μαϊου στη Βασιλεία.
Απόψε οι «κόκκινοι» επικράτησαν 3-0 της Βιγιαρεάλ στο «Ανφιλντ» ανατρέποντας το εις βάρος τους 1-0 του πρώτου ημιτελικού και επιστρέφουν σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετα το 2007 (Champions League - ήττα από τη Μίλαν στην Αθήνα).
Απέναντί τους, η κορυφαία ομάδα του θεσμού, η Σεβίλη που δυσκολεύτηκε αλλά ξεπέρασε το εμπόδιο της Σαχτάρ Ντόνετσκ με 3-1 στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» (2-2 ο πρώτος αγώνας).
Οι Ισπανοί του Ουνάι Εμερι έχουν τα περισσότερα κύπελλα UEFA/ Europa League, συνολικά τέσσερα, έχοντας κατακτήσει μάλιστα τα δύο τελευταία (2014, 2015).
Αν τα καταφέρουν και στις 18 Μαϊου, τότε θα γίνουν η πρώτη ομάδα με τρία συνεχόμενα, αλλά και πρώτη στη Ιστορία των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων γενικότερα, μετά τη Μπάγερν και τα τρία σερί Πρωταθλητριών (1974, 1975, 1976). Ακριβώς, δηλαδή, μετά από 40 χρόνια.
Συνολικά στο «Σανκτ Γιάκομπς» της Βασιλείας θα... παραταχθούν 12 Κύπελλα Ευρώπης καθώς στη συλλογή της Λίβερπουλ υπάρχουν οκτώ (5 Πρωταθλητριών, 3 UEFA).
Αναλυτικά οι σκόρερ των ρεβάνς των ημιτελικών:
Σεβίλη (Ισπανία) - Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) 3-1
Σκόρερ: 9΄,47΄, 59΄ Γκαμέιρο - 44΄ Εντουάρντο
 Λίβερπουλ (Αγγλία) - Βιγιαρεάλ (Ισπανία) 3-0
Σκόρερ: 7΄αυτ. Σοριάνο, 63΄ Στάριτζ, 81΄ Λαλάνα
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Απειλή Κοντονή προς ΕΠΟ για τους βοηθούς του τελικού!
Αλλάζουν ή ματαιώνει (ξανά) το ΚύπελλοΑπειλή Κοντονή προς ΕΠΟ για τους βοηθούς του τελικού! Ο Σιδηρόπουλος σε παλαιότερο ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακός
~ Ο Τάσος Σιδηρόπουλος του συνδέσμου Δωδεκανήσου ορίστηκε από την ΕΠΟ να είναι ο διαιτητής του τελικού Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ που θα διεξαχθεί το Σάββατο 7 Μαΐου (20:30). Ωστόσο, η επιλογή των βοηθών του διεθνούς ρέφερι, Αλεξέας (Μεσσηνίας) και Πετρόπουλος (Αρκαδίας), όπως και οι επιπρόσθετοι (στις γραμμές του αουτ) Κουκουλάκης (Ηρακλείου) και Αρετόπουλος (Τρικάλων), προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση απειλώντας την ΕΠΟ με ματαίωση του τελικού!
Τέταρτος διαιτητής έχει οριστεί ο Τουμπακάρης του συνδέσμου Αθηνών, ενώ παρατηρητής του αγώνα ο Γκρούτσης του συνδέσμου Κορινθίας.
Ο υφυπουργός έκανε το απόγευμα της Πέμπτης την εξής δήλωση:
«Αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στην συνάντησή μου με τον πρόεδρο της ΕΠΟ στις 27 Απριλίου, τα οποία διασφαλίζουν την ομαλή τέλεση του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος και την κοινωνική ειρήνη και δεν ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι τις 12 το μεσημέρι αύριο, η Πολιτεία θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με την διεξαγωγή του αγώνα».
Εξετάζει και η ΕΠΟ την αναβολή
 Την ίδια ώρα αξίζει να αναφερθεί πως υπήρξε έντονη φημολογία για την αναβολή του τελικού και από την ΕΠΟ, αλλά για διαφορετικό λόγο, καθώς μετά τις απεργίες των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΣΥ (αφορά και τους δημοσιογράφους που θα περιγράψουν τον αγώνα), πλέον δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα ακόμα και για την κάλυψη του αγώνα από τεχνικούς και δημοσιογράφους.
Ματαιώθηκαν οι συνεντεύξεις Τύπου Στην απεργία συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι κι αυτό οδήγησε στην ματαίωση των συνεντεύξεων Τύπου που ήταν προγραμματισμένες για την Παρασκευή στο ΟΑΚΑ (12:00 η ΑΕΚ, 12:30 ο Ολυμπιακός). Την απόφαση πήρε η διεύθυνση επικοινωνίας της ΕΠΟ κατόπιν επικοινωνίας και συναίνεση των αντίστοιχων τμημάτων των δύο ΠΑΕ.
   Δεν συμφωνεί για μετάθεση η ΑΕΚ
 Στο μεταξύ, στη φημολογία που αναπτύχθηκε περι μετάθεσης κατά μία ημέρα του τελικού Κυπέλλου από την ΑΕΚ φρόντισαν να αποσαφηνίσουν πως η «Ένωση» δεν επιθυμεί να μεταφερθεί την Κυριακή το ματς με τον Ολυμπιακό, αφού η προετοιμασία έχει ήδη ανατραπεί μία φορά (με την προσωρινή διακοπή της διοργάνωσης) και τώρα το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί με δεδομένο ότι τα play off ξεκινούν την Τετάρτη.
Μάλιστα η ΑΕΚ ταξιδεύει στην Τούμπα για την πρεμιέρα, συνεπώς το ενδεχόμενο να αγωνιστούν σε τελικό οι παίκτες το βράδυ της Κυριακής και να πετάξουν για Θεσσαλονίκη την Τρίτη θα ήταν καταστροφικό από πλευράς (σωματικής και πνευματικής) κόπωσης.
Η θέση της ΑΕΚ είναι σαφής: δεν επιθυμει σε καμία περιπτωση την 24ωρη μετάθεση του τελικού. Ωστόσο, έως τώρα, πρόκειται μόνο για φήμες που προέκυψαν μετά την ανακοίνωσης της Πανελλαδικής Απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για τις 6 και τις 7 Μαϊου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Ολυμπιακός σε Κοντονή: Αν δεν θέλετε να γίνει ο τελικός, πάρτε την ευθύνη
ανακοίνωση...
Ολυμπιακός σε Κοντονή: Αν δεν θέλετε να γίνει ο τελικός, πάρτε την ευθύνη

 ~  Ανακοίνωση κατά του υφυπουργού κ.Σταύρου Κοντονή εξέδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, καυτηριάζοντας την στάση του και τις «ωμές παρεμβάσεις του» όπως αναφέρεται. Επίσης τονίζει ότι «δεν μπορεί να ευθυγραμμίζεται με την παράνομη διοίκηση της ΑΕΚ και τον κρυπτόμενο και «αόρατο» ιδιοκτήτη της και να ακολουθεί τις διαρροές και τις επίσημες ανακοινώσεις της». Τέλος, καταλήγει λέγοντας ότι «αν θέλετε να μη γίνει ο τελικός κύριε Κοντονή, να έχετε το θάρρος να τον ματαιώσετε και να πάρετε την ευθύνη».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ο Υπουργός Αθλητισμού, σε ευνομούμενη Πολιτεία, δεν μπορεί να ευθυγραμμίζεται με την παράνομη διοίκηση της ΑΕΚ και τον κρυπτόμενο και «αόρατο» ιδιοκτήτη της και να ακολουθεί τις διαρροές και τις επίσημες ανακοινώσεις της.
Ο κύριος Κοντονής, με τις ωμές παρεμβάσεις του, ευτελίζει τους ποδοσφαιρικούς θεσμούς, επηρεάζει ευθέως τους διαιτητές και τους αθλητικούς παράγοντες και κάνει τη χώρα μας περίγελο διεθνώς, αλλά και στα μάτια του κάθε σκεπτόμενου Έλληνα πολίτη.
Αν θέλετε να μη γίνει ο τελικός κύριε Κοντονή, να έχετε το θάρρος να τον ματαιώσετε και να πάρετε την ευθύνη». Newsroom ΔΟΛ

***  ΠΑΕ ΑΕΚ κατά ΕΠΟ: «Εθισμένη στην ανομία η διοίκηση Γκιρτζίκη»
Για τον ορισμό των βοηθών ΠΑΕ ΑΕΚ κατά ΕΠΟ: «Εθισμένη στην ανομία η διοίκηση Γκιρτζίκη»
~  Έξαλλοι δήλωναν στην ΠΑΕ ΑΕΚ αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν την στάση της ΕΠΟ να μην τηρήσει τα συμφωνηθέντα στον ορισμό των βοηθών διαιτητή για τον τελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Η ένταση που υπήρχε στα γραφεία της Σπύρου Λούη ήταν διάχυτη και αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στην επίσημη ανακοίνωση.
Ο σύλλογος κατηγορεί τη διοίκηση Γκιρτσίκη για «εθισμό στην ανομία» καθώς θεωρεί ότι οι βοηθοί του Τάσου Σιδηρόπουλου τοποθετήθηκαν με τρόπο «ετσιθελικό». Παράλληλα δηλώνει πως δεν πρόκειται να κατεβεί στον τελικό του Σαββάτου εάν δεν αλλάξουν οι βοηθοί, καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «... δεν σκοπεύουμε να πάμε ως πρόβατα επί σφαγή».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η μπόχα και η δυσωδία της διοίκησης Γκιρτζίκη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ο εθισμός στην ανομία είναι τόσο μεγάλος, ώστε δεν επέτρεψε στους ανθρώπους που έχουν διασύρει το ελληνικό ποδόσφαιρο στα πέρατα της οικουμένης ούτε να σεβαστούν όσα οι ίδιοι συμφώνησαν με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, προκειμένου να διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος.
Κύριοι, θα πρέπει να καταλάβετε ότι ο καιρός που μπορούσατε να κάνετε ό,τι γουστάρετε χωρίς να δίνετε λογαριασμό σε κανέναν προκαλώντας βάναυσα τη φίλαθλη κοινή γνώμη, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Εχετε τελειώσει και δεν σας το έχουν πει…
Και φυσικά αν νομίζετε ότι η ΑΕΚ θα αποδεχθεί την ύπουλη και εξοργιστικά ανόητη μεθόδευσή σας με τον ετσιθελικό ορισμό των βοηθών του διαιτητή Σιδηρόπουλου που σας είναι βολικοί και εξυπηρετούν τα σχέδιά σας, είστε πολύ γελασμένοι.
Εμείς ως πρόβατα επί σφαγή σε έναν τελικό στον οποίο σκεφτήκατε να αναδείξετε ως πρωταγωνιστές διακεκριμένους θαμώνες των σουιτών του γηπέδου «Καραϊσκάκης» δεν σκοπεύουμε να πάμε.
Δεν περιμέναμε βεβαίως να αλλάξετε στα τελευταία σας στο ποδόσφαιρο! Περιμέναμε απλώς να δείχνατε τη στοιχειώδη εξυπνάδα, προκειμένου να καταλάβετε ότι τα όργανα της παρανομίας και της ασυδοσίας έχουν αρχίσει να σιγούν!
Σας είναι δύσκολο να κάνετε για μία φορά το σωστό, αλλά πλέον δεν έχετε την ευχέρεια να πράξετε κάτι το διαφορετικό! Συμμορφωθείτε όσο ακόμα είναι καιρός! Ή καλύτερα όσος καιρός ακόμα σας μένει».  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
***  Ανταλλαγές τοποθετήσεων από ΟΣΦΠ και ΑΕΚ
Μετά τις ανακοινώσεις...
Ανταλλαγές τοποθετήσεων από ΟΣΦΠ και ΑΕΚ 

~ Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό, ενώ πλησιάζει η (προκαθορισμένη) ημέρα διεξαγωγής του τελικού κυπέλλου. Την ανακοίνωση των «ερυθρολεύκων» ακολούθησε... μπαράζ επίσημων τοποθετήσεων. Συγκεκριμένα, στην απάντηση της ΑΕΚ («Κανείς από τη διοίκηση της ΑΕΚ δεν είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα...») ο Ολυμπιακός αντέδρασε με την εξής θέση:
«Κανείς από την διοίκηση του Ολυμπιακού δεν ήταν τρόφιμος φυλακών. Κανείς από την διοίκηση του Ολυμπιακού δεν έχει πληρώσει πρόστιμα εκατομμυρίων για λαθρεμπόριο ούτε έχει ανοιχτές υποθέσεις χρεών προς το δημόσιο. Κανείς στον Ολυμπιακό δεν έχει κάνει καθημερινή του ασχολία τις απειλές και τους τραμπουκισμούς. Τέλος κανείς στον Ολυμπιακό δεν είναι σαν τον 'αόρατο' που ενώ δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του για να αγοράσει ένα παγωτό, αγόρασε με την παρέα του για ένα κομμάτι ψωμί τον ΟΠΑΠ ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο».
Σε ανάλογο ύφος η ανταπάντηση της Ενωσης: «Στη φυλακή βρίσκεται το πρώην στέλεχος και στενός συνεργάτης του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Αιμίλιος Κοτσώνης με πρόταση για ισόβια από την εισαγγελέα. Και βεβαίως αυτό που όλοι περιμένουμε είναι και την απόφαση της δικαιοσύνης για την ποδοσφαιρική εγκληματική οργάνωση. Η απόφαση δεν θα αργήσει, όσο κι αν προσπαθούν παράξενα κυκλώματα να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη. Μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι δεν τα γνωρίζουμε. Τα πάντα γνωρίζουμε και θα επανέλθουμε λίαν συντόμως με νέα στοιχεία...» Newsroom ΔΟΛ
 
 ***  Η Super League ανακοίνωσε το πλήρες πρόγραμμα των αγώνων των play off που ξεκινούν την Τετάρτη 11 Μαΐου.

Στη πρώτη αγωνιστική, ο Πανιώνιος θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό στις 18:15, ενώ το ντέρμπι των «δικεφάλων» στην Τούμπα θα γίνει στις 20:30.
Το πρόγραμμα των πλέι οφ

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ      
Τετάρτη 11/05/2016 18:15 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Τετάρτη 11/05/2016 20:30 Π.Α.Ο.Κ. - Α.Ε.Κ.

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  
Κυριακή 15/05/2016 18:15 Α.Ε.Κ. - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Κυριακή 15/05/2016 20:30 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - Π.Α.Ο.Κ.

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ      

Τετάρτη 18/05/2016 17:15 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - Π.Α.Ο.Κ.
Τετάρτη 18/05/2016 19:30 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - Α.Ε.Κ.

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ      

Κυριακή 22/05/2016 18:15 Π.Α.Ο.Κ. - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Κυριακή 22/05/2016 20:30 Α.Ε.Κ. - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ      
Τετάρτη 25/05/2016 18:15 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Τετάρτη 25/05/2016 20:30 Α.Ε.Κ. - Π.Α.Ο.Κ.

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ      
Κυριακή 29/05/2016 20:00 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - Α.Ε.Κ.
Κυριακή 29/05/2016 20:00 Π.Α.Ο.Κ. - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
~*  Ο πρώτος γύρος θα γίνει στις 11, 15 και 18 Μαΐου, ενώ ο δεύτερος γύρος στις 22, 25 και 29 Μαΐου.
~*** Επικυρώθηκε η βαθμολογία για τις θέσεις 1-5 Στο μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο της Σούπερ Λιγκ, το οποίο συνεδρίασε σήμερα, επικύρωσε ομόφωνα τη βαθμολογία για τις θέσεις 1-5, ενώ αποφασίστηκε να γίνει εισήγηση στην ΕΠΟ, προκειμένου να μετάσχει στο UEFA Youth League η πρωταθλήτρια ομάδα Κ17.
Η σχετική ανακοίνωση της Σούπερ Λιγκ έχει ως εξής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Super League κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
1/ Επικυρώθηκε ομόφωνα ο βαθμολογικός πίνακας για τις θέσεις 1 έως 5.
 2/ Εγκρίθηκε ομόφωνα το αγωνιστικό και τηλεοπτικό πρόγραμμα αγώνων Play Offs. Επιφυλάχθηκε η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα ως προς μία και μόνο συγκεκριμένη διαδικαστική παράμετρο της απόφασης του Δ.Σ. της Super League αναφορικά με τη βαθμολογία της ομάδας που τυχόν θα αντικαταστήσει ΠΑΕ που θα συμμετέχει στα Play Offs και εν συνεχεία τυχόν θα ανακληθεί η άδειά της.
Διευκρινίζεται πως το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να ζητηθεί από την ΟΥΕΦΑ, αν η όποια απόφαση (σε περίπτωση που η ΟΥΕΦΑ αποφασίσει να προβεί στην εξέταση φακέλων αδειοδότησης) δεν εκδοθεί πριν τις 11/05/2016 (ημερομηνία έναρξης των Play Offs), αυτή (ή η εισήγηση επ' αυτής) να εκδοθεί μετά τη λήξη των Play Offs.
 3/ Αποφασίστηκε να γίνει εισήγηση προς την ΕΠΟ για τη συμμετοχή στο UEFA Youth League της πρωταθλήτριας ομάδας του πρωταθλήματος Novasports Super League K17».
Newsroom ΔΟΛ

*** ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 3-0 .- (Χθές) .-
«Τριάρα» του Αχαρναϊκού στην Παναχαϊκή που πέφτει
~  Ο Αχαρναϊκός ήταν ο νικητής στην εξ αναβολής αναμέτρηση της 25ης αγωνιστικής για την Football League. Η ομάδα του Δημήτρη Αρναούτη επικράτησε 3-0 της Παναχαϊκής, η οποία εξακολουθεί να παραμένει καθηλωμένη στην ζώνη του υποβιβασμού και η υπόθεση παραμονή στην κατηγορία μοιάζει σχεδόν απίθανη. Τα τέρματα των «πρασίνων» σημείωσαν οι Ομπράντοβιτς (44΄), Παβίσεβιτς (52΄) και Ταμπάκης (54΄).
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΑΓ Β.

1. Λάρισα 30 66
. Κέρκυρα 30 66
3. Απόλλων Σμύρνης 30 60
4. Τρίκαλα 30 59
5. Λαμία 29 48
. Κισσαμικός 30 48
7. Καλλιθέα 30 43
8. Αχαρναϊκός 30 41
9. Παναιγιάλειος 30 37
. Πανσερραϊκός 30 37
11. Αναγέννηση Καρδίτσας 30 36
12. Χανιά 30 35
13. Αγροτικός Αστέρας 30 34
14. Ζάκυνθος 30 31
15. Παναχαϊκή 29 25
16. Πανελευσινιακός 30 25
17. Ολυμπιακός Βόλου 29 10
18. Εργοτέλης 29 7
 * Ο Ολυμπιακός Βόλου και ο Εργοτέλης έχουν αποχωρήσει από το πρωτάθλημα και έχουν τιμωρηθεί με αφαίρεση εννέα βαθμών και δώδεκα βαθμών, αντίστοιχα. Από τις Καλλιθέα, Ζάκυνθο και Παναχαϊκή έχουν αφαιρεθεί από τρεις βαθμοί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***   Ο ΕΣΑΚΕ τιμά τον Διαμαντίδη ανήμερα των γενεθλίων του
Πριν το ΠΑΟ - Αρης
Ο ΕΣΑΚΕ τιμά τον Διαμαντίδη ανήμερα των γενεθλίων του
~ Τον αρχηγό του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Διαμαντίδη, για την πολύτιμη και πολύχρονη προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ, θα τιμήσει αύριο (6/5), ανήμερα των 36ων γενεθλίων του Καστοριανού γκαρντ ο ΕΣΑΚΕ. Πριν το τζάμπολ, του 2ου ημιτελικού, Παναθηναϊκός-Άρης, στο ΟΑΚΑ (18:00), ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργιος Χαλβατζάκης, θα του παραδώσει ένα ψηφιακό φωτογραφικό άλμπουμ με τις πιο σημαντικές στιγμές της μεγάλης καριέρας του.
Η σχετική ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ αναφέρει: «Ο ΕΣΑΚΕ θα τιμήσει τον Δημήτρη Διαμαντίδη για την πολύτιμη και πολύχρονη προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ πριν την έναρξη της αυριανής (6/5, 18:00) αναμέτρησης στο ΟΑΚΑ του Παναθηναϊκού με αντίπαλο τον Άρη για την ημιτελική φάση των πλέι οφ της Basket League ΣΚΡΑΤΣ.
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ κ. Γιώργος Χαλβατζάκης θα προσφέρει στον αρχηγό των «πρασίνων» ανήμερα των γενεθλίων του και σε ένδειξη αναγνώρισης και ευχαριστιών για την σπουδαία διαδρομή του στο ελληνικό μπάσκετ και ευρωπαϊκό μπάσκετ (που ολοκληρώνεται με το τέλος της φετινής σεζόν), ένα ψηφιακό φωτογραφικό άλμπουμ με τις πιο σημαντικές στιγμές της μεγάλης καριέρας του σε Ηρακλή, Παναθηναϊκό και Εθνική ομάδα και το αντίγραφο από το φύλλο αγώνα της πρώτης συμμετοχής του στο ελληνικό πρωτάθλημα με την φανέλα του Ηρακλή απέναντι στον Άρη.
ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ* Γεννήθηκε στις 6 Μαίου 1980
 * Έκανε ντεμπούτο στην Basket League στις 25 Σεπτεμβρίου 1999 στον αγώνα Ηρακλής-Άρης 81-69
 * Είναι 1ος σε ασίστ, κλεψίματα και αμυντικά ριμπάουντ στο επαγγελματικό πρωτάθλημα (από το 1992) και ακόμη: 2ος σε συμμετοχές, 5ος σκόρερ, 6ος σε εύστοχες βολές, 28ος σε εύστοχα δίποντα, 3ος σε εύστοχα τρίποντα, 2ος συνολικά στα ριμπάουντ και 4ος σε κοψίματα.
 * Έκανε ντεμπούτο με τον Παναθηναϊκό στην Basket League στις 16 Οκτωβρίου 2004 στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Άρη (72-77).
 * Είναι 1ος πασέρ και 1ος σε κλεψίματα στην ιστορία του Παναθηναϊκού στο επαγγελματικό πρωτάθλημα, 2ος σε συμμετοχές, πόντους, εύστοχες βολές, εύστοχα τρίποντα, 5ος ριμπάουντερ και 3ος μπλοκέρ των «πράσινων».
 * Στις 30 Νοεμβρίου 2015 συμπλήρωσε 500 συμμετοχές στην Basket League.
 * Στις 7 Ιουνίου 2015 έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος που έφτασε τις 2.000 ασίστ
* Τα ρεκόρ καριέρας του στο πρωτάθλημα είναι: 28 πόντοι, 13 ριμπάουντ, 13 ασίστ και επτά κλεψίματα.
 * Αναδείχθηκε 5 φορές MVP του πρωταθλήματος, τις σεζόν: 2005-6, 2006-7, 2007-8, 2010-11 και 2013-14 και 9 Πρωταθλητής Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό τις αγωνιστικές χρονιές: 2004-5, 2005-6, 2006-7, 2007-8, 2008-9, 2009-10, 2010-11, 2012-13 και 2013-14».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  ~ 20 Φεβρουαρίου 2016 : Ας θυμηθούμε  αγώνα του ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ  στο πρωτάθλημα Α΄ Τοπικό ΕΠΣΜεσσηνίας της ποδοσφαιρικής περιόδου 2015-16 που  πέρασε  !:
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  Αρφαρών 0-2  .-
 ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.

ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών
 Ένα εύκολο και απολύτως δίκαιο διπλό παραμονής, με το οποίο «κλειδώνει» και φέτος την παρουσία του στην Α’ Τοπική της Μεσσηνίας σημείωσε ο «εφτάψυχος» Αστέρας Αρφαρών, που επιβλήθηκε 0-2 του Μεσσηνιακού στο «Σταύρος Παπαδόπουλος», με σκόρερ τους Καρύδη στο 25′ και Γ. Γιαννακούντζο στο 76′.
Μεσσηνιακός (Τάσος Χατζηαγγελής): Σκαλαίος, Μπούρδος, Αρβανίτης, Μπιζίμης, Πετρόγιαννης, Κουκούτσης, Μανωλόπουλος, Σταματελόπουλος, Χρ. Εμμανουήλ(26′ Γαβράς), Ν. Εμμανουήλ, Μερκούρης(46′ Παυλέας).
Αστέρας Αρφαρών (Στάθης Βανικιώτης): Κατσαρέας, Κ. Φέστας, Γ. Μπούρας, Χαραλαμπόπουλος, Γ. Γιαννακούντζος, Ζέππος, Ψωμάρας(84′ Στράτης), Σ. Φέστας, Καρύδης(90΄ Βανικιώτης), Γ.  Γιαννακόπουλος, Η. Καπόγλης(60′ Λυμπιώτης).

1 ~ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 0-2
(20/02/16) : https://youtu.be/CRpS6opf_3A .-
 

*** ΔΕΙΤΕ  Βίντεο  Α΄ τοπικό ΕΠΣΜεσσηνίας  του Αστέρα  Αρφαρών και άς θυμηθούμε :
ΑΣΤΕΡΑΣ

ΕΡΑΝΗ
2 ~* Αστέρας Αρφαρών - Εράνη Φιλιατρών, περιγραφή Σωτήρης Γεωργούντζος 2-1 !αγώνας μπαράζ παραμονής 04 /05 /2015 : https://youtu.be/N6Dv430kexI .-
Αστέρας-   Γιαννακόπουλος

Εράνη Φιλιατρών 
3 ~* ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών-Εράνη Φιλιατρών 2-1 μπαράζ 26/04/2015  https://youtu.be/jb0BvuwX2eE  .-
ΑΠΟΛΛΩΝ

ΑΣΤΕΡΑΣ
4 ~** Απόλλων Καλαμάτας - Αστέρας Αρφαρών 3-0, 10/10/2015 : https://youtu.be/pJMM1FW0_iQ .-
5 ~  Απόλλωνας Καλαμάτας - Αστέρας Αρφαρών 3-0 11/10/2015 Α' Τοπική Μεσσηνίας 5η αγωνιστική: https://youtu.be/hhbRVbmMkcY .-
6 ~ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ  ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 3-0 ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ :  https://youtu.be/kOj-yQaKI3Q .-
Α.Ο.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΑΣΤΕΡΑΣ -Γ. Μπούρας (Φούσκας)
7 ~* ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 3-0 (27/03/16) :    https://youtu.be/GZiVbHR2U5U  .-
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Καπετανάκης, Γαργαρώνης, Φράγκος, Ανδρουτσής, Γιαννόπουλος, Δημητρουλόπουλος, Αργυρόπουλος, Μοντεσάντος (56′ Κόλλιας), Παπαγεωργίου, Γεωργιόπουλος, Ντιόπ.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: Κατσαρέας, Κ. Φέστας, Στ. Φέστας (75’ Στρατής), Χαραλαμπόπουλος, Γιαννακούντζος, Καπόγλης, Καρατζούλιας, Τσιλίκος, Καρύδης, Γιαννακόπουλος, Λυμπιώτης (80’ Φάτο).  
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ

ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών
8 ~** ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ – ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 0-0 05/03/2016: https://youtu.be/FUlgRw5dnOM .-
ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας

 Εξέδρα -Αρφαρά
9 ~** ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΡΦΑΡΑ 5-1 , 11/01/2015 : https://youtu.be/QHNXEQPx9tg .-
10 ~*  ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1-1 , Α' ΤΟΠΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 20η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  07/02/2016 :  https://youtu.be/cLGTMIeh_Uc  .-
Α.Ο.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών
11 ~** ΑΟ Κυπαρισσία- ΑΡΦΑΡΑ 1-0 ,15/02/2015 : https://youtu.be/d_BCJ_FNDOU .-
ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών

 ΠΑΜΙΣΟΑ Μεσσήνης
12 ~* Α ΤΟΠΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - ΠΑΜΙΣΟΣ 0-3 12/12/2015: https://youtu.be/K-QtHwUlwJc .-
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ9Σ Καλαμάτας

Φίλαθλοι Αστέρα
13 ~* Ολυμπιακός Καλαμάτας - Αστέρας Αρφαρών 4-0 .-(2014/15) 01/12/2014 : https://youtu.be/cKIBno1FwGA .-
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ

ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών
14 ~ Α.Ο.DIABOLITSI -ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών ARFARA FASEIS  1-2 , 19/04/2-15 https://youtu.be/0xXH3GYIlzY .-
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ

 ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών
15 ~ * ΑΟ Φαραί - Αστέρας Αρφαρών 2-0: https://youtu.be/WZHSURW7g7k .-
16 ~  Α.Ο. Φαραί - Αστέρας Αρφαρών (2013/14) 4-0 , 18-03-2014  : https://youtu.be/tT2PQ1F3aec .-
Φάσεις -Από αγώνες Αρφαρά -Ομόνοια  
17 ~** Α.Ο. Ομόνοια - Αστέρας Αρφαρών (2013/14) 06/11/2013: https://youtu.be/2fVzdfEyUAY .-
Α.Ο. Κυπαρισσίας

 Αστέρας Αρφαρών
18 ~** Αστέρας Αρφαρών - Κυπαρισσία (2013/14) 1-0 ,12/03/2014  :
 https://youtu.be/Tm-KX_Y8kGs .-
ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης

Ματθαίος- Τερματοφύλακας
19 ~* Πάμισος Μεσσήνης - Αστέρας Αρφαρών 3-0 (2013/14) 30-01-2014 : https://youtu.be/Mm5J6NflyS4 .-
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ

ΑΣΤΕΡΑΣ
20 ~* Μεσσηνιακός Γ.Σ.  - Αστέρας Αρφαρών 1-3 Τα γκολ του Αγώνα, Δηλώσεις του υπηρεσιακού προπονητή , 28-10-2014 : https://youtu.be/eYoVghRlB2g .-  
Αστέρας -Στάθης Βανικιώτης
Ολυμπιακός Καλαμάτας
~21*  Αστέρας Αρφαρών - Ολυμπιακός Καλαμάτας (2013/14)  0-0 , 21/01/2014 : https://youtu.be/44CURswRf54 .-
ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών

Διοικητικό Συμβούλιο Αρφαρών
22 ~**Εράνη Φιλιατρών - Αστέρας Αρφαρών 1-0 , 10/01/2014 : https://youtu.be/oJ7FG2N6gpI .-
Αστέρας Αρφαρών
Τ. Άγρας Γαργαλιάνων
23 ~** Αστέρας Αρφαρών - Τέλος Άγρας (2013/14) 1-1  ,30/10/2013 :  https://youtu.be/GK5C8ErTbK4 .-
Μεσσηνιακό Γ.Σ.

Φάση από Αρφαρά Ανδρούσα 1-0 .-
24 ~ **  Μεσσηνιακός - Αστέρας Αρφαρών (2012/13) 1-2 , 11/03/2013 : https://youtu.be/5vfM1lqZFxY .-
Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ

Προπονητής Βανικιώτης
 25  ~  Α.Ο  ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ-ΑΣΤΕΡΑΣΑΡΦΑΡΑ 0-1 , επεισόδια :07/02/2013Επεισόδια και ξύλο στον αγώνα Ασπρόχωμα-Αστέρας Αρφαρών στο κορδία ! : https://youtu.be/OVHjr6eoA2Q  .- και https://youtu.be/SQ0QMeOiD_8 .-
Μεσσήνιοι Διαιτητές
  26 ~ Γκολ από την 29η αγωνιστική της Α΄ Μεσσηνίας ΕΠΣΜεσσηνίας 06/05/2015 : https://youtu.be/NN9N2-CaEhM .-

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΜΑΪΟΥ  2016 : ~Η Εφημερίδα μας   Arfara News στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή  01 Μαϊου  2016 ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  ΠΑΣΧΑ : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-01-2016.html .- 
 ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  02  Μαϊου  2016   :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-02-2016.html .-  
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 30 Απριλίου και 01 Μαϊου 2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/05/30-01-2016.html .-
~  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 03  Μαΐου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-03-2016.html.  .- 
~ Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης 04 Μαϊου 2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/aefara-news-04-2016.html  .-  
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις Τετάρτη  04 Μαϊου  2016  15ο  κεφάλαιο  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/04-2016-15.html .-
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .-
~Η Εφημνερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 05 Μαϊου  2016  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-05-2016.html .-  
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  Πέμπτη Μαϊου  2016  16ο  κεφάλαιο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/05/2016-16.html .-     
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Μαϊου 2016:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-06-2016.html .-              
~

-------------------------------------
  ***~Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:1.STAMOS
-
ARFARA-GREECE
,
2.
Arfara-Messinias- asteras-arfaron,
3.
Stamos Arfara Messinias Greece,
4.
ARFARA - KALAMATAS,
5.
ASTERAS ARFARON 2011,
6.
Arfara-Messinias 2,
7.
stamos-dynami,
8.
Arfara-Messinias,
9.
Arfara-Messinias 1 - FOTOS,
10.
vlasios,
11.ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ,
12.http://arfara-messinias-stamos-2010,
~13.http://arfara-messinias-news.blogspot.com,
14.http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
15.http:// arfara-messinias-news.blogspot.com,
https://www.facebook.com/panathinaikokoinima,
^STAMOS -ARFARA -GREECE,
^stamos-dynami ,
^Arfara-Messinias ,
^,Arfara-Messinias 1 - FOTOS ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
^Arfara-Messinias 2 ,
----------------------------------------
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :   
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4.678 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2.934 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2.954  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.561  βίντεο   .-  
 --------------------------------------
   
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4961 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 610 /    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.584   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,    
 -------------------------------------------------------               

*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    

~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: