Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Σ/Κ/Δ  17, 18 ΚΑΙ 19 Ιουνίου  2017 :
 Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...... τριήμερη έκδοση λόγο τριημέρου απουσίας εκδρομής  στην Ελλάδα μας
~
Στην γυναικεία Μονή Αγίου Στεφάνου στα ΜΕΤΕΩΡΑ 18-06-2017 
Στο πούλμαν Α.Φ. Δαβίλλα οι εκδρομείς  
Tours davillas Μελιγαλά  οι εκδρομείς  
                                    Στα ΜΕΤΕΩΡΑ-Καλαμπάκα

***  Από τα τελευταία δικά μας βίντεο  για σήμερα  :
1~* Μουσείο Καλαμπάκα   3  19/06/2017:
 https://youtu.be/fRftZKijk_M .-
~*Μουσείο Καλαμπάκα  19/06/2017:
 https://youtu.be/PzgOtm4gogU  ,-
~*Μουσείο Καλαμπάκα  2   19/06/2017:
 https://youtu.be/D4s24OfYG6o  ,-
~*Μουσείο Καλαμπάκα  4  19/06/2017:
https://youtu.be/eh_HWux_cNA  ,-
5~*Τραγούδι   3  Αντώνης  Καλογερόπουλος 19/06/2017:
https://youtu.be/Bfp1ZB173gk .-
 ~*Τραγούδι  1  Αντώνης  Καλογερόπουλος 19/06/2017:
https://youtu.be/yTi9b0ocLsY  .-
~*Τραγούδι  2  Αντων  Καλογερόπουλος 19/06/2017:
https://youtu.be/qEenXJFzY9Y  .-
~*Ανέκδοτο  Αθανασία 18/ 06/ 2017 Πρέσπες:
https://youtu.be/AdXZ-7fnq40 .-
~*Ανέκδοτο Αθανασία  19/06/2017:
https://youtu.be/TiP_f_YWpLU  .-
10~* Ανέκδοτο Δημητράκης  19/06/2017:
https://youtu.be/OjQE6QcKJi4  .-
~*Ανέκδοτο Χρήστος Δ   19/06/2017:
 https://youtu.be/08hvc6XEPXc  .-
12~*ΑΝΕΚΔΟΤΟ  κ   Χρήστου  19/06/2017:
 https://youtu.be/M6IBa21pC9w   .-
13~*  ΠΥΡΓΟΣ Μάνης καφενείο μουσείο  13/06/2017:
14~ ΠΥΡΓΟΣ Μάνης αγναντεύοντας τον Μεσσηνιακό κόλπο  13/06/2017 : https://youtu.be/pxkIwkDoRDo .-  
15~ Ι Ν  Άγιος Γεώργιος Πύργου Μάνης 250  ετών  13/06/2017:
~*Χορός Δεσποινούλα  Β. Σ.  04/06/2017:
16~*ΓΕΝΝΕΘΛΙΑ 40α  ΒΛΑΣΗ Σ. Σ.   5/6/2017:
17~*  Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών τέλος Σχολ.  Χρον.   14/06/2017:
18~*Δημοτικό Αρφαρών εορτή λήξης χρονιάς  14/06/2017:
19~*Η χελώνα μας Αρφαρά  16/06/2017:
20 ~*ΑΝΕΚΔΟΤΑ  Χρήστος  19/06/2017:


~ 18 Ιουνίου
Μάρτυρος Λεοντίου του εξ Αιγίνης και των συν αυτώ Υπατίου και Θεοδούλου και Αιθέριου (1) (†70). Οσίων Λεοντίου του μυροβλύτου, του εξ Άργους και εν Άθω ασκητικώς αθλήσαντος, Εράσμου και Λεοντίου, του ποιμένος. Σύναξις αρχιστρατήγου Μιχαήλ, εν τω «Φορώ».
(1) Οι άγιοι Λεόντιος, Υπάτιος και Θεόδουλος, μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Βεσπασιανού. Ο Λεόντιος καταγόταν από την Ελλάδα και διακρινόταν για το μεγαλοπρεπές και αγέρωχο παράστημά του και τη σωματική του ρώμη. Σε νεαρή ηλικία κατετάγη στο στρατό και σε όλες τις μάχες επεδείκνυε μεγάλη γενναιότητα και ανδρεία. Γι` αυτές του τις αρετές προβιβάσθηκε γρήγορα σε υψηλά στρατιωτικά αξιώματα. Παρά τη γρήγορη εξέλιξή του και την υψηλή του θέση, συμπεριφερόταν με πολλή μετριοφροσύνη και τιμιότητα. Όταν βρισκόταν στην Αφρική διδάχθηκε την χριστιανική πίστη, στην οποία η ευγενής και τίμια ψυχή του ανταποκρίθηκε με θέρμη. Άρχισε να κηρύττει το λόγο του Θεού στους υφισταμένους του και τους στρατιώτες, όσα δε χρήματα κέρδιζε τα διέθετε για την ανακούφιση των πτωχών, των χηρών και των ορφανών. Η χριστομίμητη αυτή δραστηριότητά του γρήγορα απέδωσε καρπούς. Δύο συνάδελφοί του ο Υπάτιος και ο Θεόδουλος, πίστευσαν στο Χριστό και άρχισαν να ζουν με χριστιανική αγνότητα και άσκηση. Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός ο αφρικανός ηγεμόνας Αδριανός, προσπάθησε με διάφορες υποσχέσεις να τους κάνει να αρνηθούν την πίστη τους. Γρήγορα κατάλαβε ότι οι άγιοι παρέμεναν ακλόνητοι, ως γενναίοι στρατιώτες Ιησού Χριστού. Διέταξε λοιπόν τον δι` αποκεφαλισμού θάνατο του Υπάτιου και Θεόδουλου, τον δε Λεόντιο μαστίγωσε μέχρι θανάτου. Έτσι με το τίμιο αίμα τους, επισφράγισαν την πίστη και την αγάπη τους στο Σωτήρα και Λυτρωτή τους και κέρδισαν τους αμαράντινους του μαρτυρίου στεφάνους.
19 Ιουνίου
Αποστόλου Ιούδα (Θαδδαίου ή Λεββαίου) εκ των 12 και Ιούδα Αποστόλου του θεαδέλφου. Ιερομάρτυρος Ασύγκριτου. Μάρτυρος Ζωσίμου († β΄αι.). Οσίων Παϊσίου του Μεγάλου (1) και Ζήνωνος.
(1) Ο όσιος Παΐσιος, γεννήθηκε το 300 στην Αίγυπτο και καταγόταν από πλούσιους και πολύ ευσεβείς γονείς. Ήταν δε ο μικρότερος από τα επτά αδέλφια του. Σε μικρή ηλικία, έμεινε ορφανός από πατέρα αλλά η ενάρετη και στοργική μητέρα του τον ανέθρεψε με τα διδάγματα του Ευαγγελίου. Όταν ενηλικιώθηκε, ο Παΐσιος πήγε στην έρημο κοντά στον περίφημο για την αρετή, την άσκηση και την σοφία του αββά Παμβώ. Με οδηγό τον έμπειρο και χαρισματικό αυτό πνευματικό, ο Παΐσιος αναχώρησε για το δυτικό μέρος της ερήμου, όπου πλήθος ανθρώπων συνέρεε καθημερινά για να ακούσουν τη συμβουλή του και λόγια πνευματικά και ψυχωφελή. Πολλοί κατόρθωσαν από τις παραινέσεις του να βρουν το δρόμο της σωτηρίας. Όταν έφθασε σε πολλή μεγάλη ηλικία, πολλοί αδελφοί του παρεκάλεσαν ν` αφήσει την έρημο και να κατεβεί στην κοντινότερη πόλη για να να ωφεληθούν και άλλοι άνθρωποι από τούς αγίους και ψυχοσωτηρίους λόγους του. Ο όσιος συγκατένευσε και πήγε στην πόλη, δίδοντας την ευκαιρία σε πολλούς να γνωρίσουν το δρόμο της σωτηρίας. Εκοιμήθη ειρηνικά και τον έθαψαν στην έρημο όπου ασκήτευσε. Μετά από χρόνια ο ασκητής Ισίδωρος έκανε την ανακομιδή των σεπτών του και χαριτόβρυτων λειψάνων του και τα μετέφερε στην Πισιδία, και τα εναπόθεσε στο εκεί Μοναστήρι του. ~

Στις 17/06/2017 εορτάζουν:

Άγιοι Μανουήλ, Σαβέλ και Ισμαήλ, Άγιος Φιλονείδης Ιερομάρτυρας επίσκοπος Κουρίου, Όσιος Πίωρ

Στις 18/06/2017 εορτάζουν:

Σύναξη των Αγιορειτών Πατέρων, Άγιος Λεόντιος και οι συν αυτώ Υπάτιος και Θεόδουλος, Άγιος Αιθέριος

Στις 19/06/2017 εορτάζουν:

Άγιος Ιούδας ο Απόστολος, Όσιος Παΐσιος ο Μέγας και θεοφόρος

*** Παλιά Καλαμάτα: «Η αγορά και η οδός Αριστομένους» 
Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης
 Όπως μας πληροφορούν οι παλιοί μας ιστορικοί, Μίμης Φερέτος – Ορέστης Χρυσοσπάθης -  Απόστολος Βακαλόπουλος – Δημήτρης Δουκάκης – Κων. Σάθας και άλλοι, στα τέλη του 19ου αιώνα η αγορά  της Καλαμάτας βρισκόταν πέριξ των Αγίων Αποστόλων.
Όπως εμφανίζεται και στις ένθετες φωτογραφίες, η λαϊκή και η λαχαναγορά γίνονταν στο μπροστινό μέρος της εκκλησίας.
Τα άλλα μικρομάγαζα, που πωλούσαν: βράκες – φουστανέλες – φέρμελες και άλλα είδη, από ταμπάκο μέχρι φάρμακα, βρίσκονταν λίγα μέτρα ανατολικά των Αγιαποστόλων, μετέπειτα γνωστά ως παπλωματάδικα. Εκεί βρισκόταν – όπως δείχνει και η ένθετη φωτογραφία – και ο τούρκικος Μιναρές, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1909 λόγω επικινδυνότητας.
Γενικότερα, τα μαγαζιά σ’ αυτή την περιοχή θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν για τους ανθρώπους του λαού.
Λίγο αργότερα η αγορά επεκτάθηκε, δυτικά και βόρεια των Αγιαποστόλων. Εγιναν εκεί τα πρώτα οπωροπωλεία και κρεοπωλεία. Εκεί, τις μέρες της Αποκριάς, γινόταν κάθε χρόνο ο καθιερωμένος «Χαρτοπόλεμος». Ένα ξενόφερτο έθιμο, που στους Καλαματιανούς έδινε μεγάλη χαρά.
Σιγά σιγά η αγορά επεξετάθη προς το κέντρο της πόλης.
Άρχισαν να γίνονται στην αρχή της οδού Αριστομένους – που τότε ονομαζόταν οδός Παραλίας – διάφορα καταστήματα πολυτελείας, με ωραίες βιτρίνες, με υπάλληλο και με ξεσκονιστήρι στην πόρτα κ.ά.
Εκεί μπορούσε ν’ αγοράσει κανείς ωραία πουκάμισα, ή παπούτσια μοντέρνα της ιταλικής μόδας, όλα καλής ποιότητας και, βέβαια, πιο… τσουχτερά!
Οι ένθετες φωτογραφίες των καταστημάτων της οδού Αριστομένους έρχονται να μας θυμίσουν ονόματα εμπόρων – επαγγελματιών που πέρασαν και άφησαν τη σφραγίδα τους, ως πρωτοστατήσαντες στην ανόρθωση της Καλαμάτας.
Γιάννης Παπαχρήστος, Βιβλιοπωλείο – Αφοί Παναγιωτόπουλοι, Χρυσοχοείο – Δούκουρης και Κανελλόπουλος, στιλβωτήριο υποδημάτων – Υποδήματα «Λουξ» Λαφαζάνος – Καμπούρης, Νεωτερισμοί – Αφοί Τζώρτζη, υφάσματα – Κουρέας υφάσματα – Αφοί Καρμπαλιώτη, νεωτερισμοί – Λίλης Βενιόπουλος, Βιβλιοπωλείο - Χριστόπουλος, χρώματα και σιδηρικά – Νίκος Μπούζας, Φαρμακοποιός – Μουσικός Οίκος Αφών Πλεμμένου – Μπασουκέας, χρυσοχόος – Παν. Γαλανόπουλος, γιαλοπώλης – Γιολδάσης, επισκευές συσκευών – Χρύσανθος Γιαννόπουλος, υφάσματα, κουρτίνες κ.ά. – Ανάργυρος Μπάρλας, «το παίρνεις το φοράς και φεύγεις» - Γιάννης Στεφανάκης, Φωτογραφικά – Σφουρίδης, νεωτερισμοί – Σταύρος Παναγιωτόπουλος, Χρυσοχοείο – Τζανέτος, στιλβωτήριο υποδημάτων – Αφοί Κουκούτση, υφάσματα - Η στοά του Κων/νου Λόντου.
Τα καταστήματα αυτά βρίσκονταν στην ανατολική πλευρά της Αριστομένους.
Στη δυτική πλευρά ήταν το μεγάλο εμπορικό κατάστημα υφασμάτων «Νασόπουλος και Νικολόπουλος – Κων/νος Λυμπερόπουλος Βιβλιοπωλείο – Γιάννης Καλογερόπουλος, υφάσματα - Παν. Παρθένιος, Νεωτερισμοί- Γιάννης Βελετάς, Χρυσοχοείο – Λεωνίδας Μακρής, Βιβλιοπωλείο – Γιαλοπώλες Συκαράς, Περιβολιώτης και Δημάκης – Αφοί Μπακή, ψιλικά και βαφές ρούχων – Χαλούλος Γιάννης, υποδήματα – Παπουλάκος και Λιάπας, υφάσματα - Δημακάκος και Αποστολής, νεωτερισμοί – Νίκος Λάμπος, νεωτερισμοί – Οικία οικογενείας Λυμπερόπουλου – Μουσικός Οίκος Σερελέα και στη γωνία το χρυσοχοείο του Γάλλου με το μεγάλο ρολόι απ’ έξω, το οποίο τότε είχε γίνει σημείο αναφοράς.
Στη συνέχεια ήταν η Λαϊκή Τράπεζα και κάτω από το ξενοδοχείο Ρεξ ήταν το κατάστημα νεωτερισμών του Σπύρου Μουντζούρη, καθώς και των
Αγγουρά – Πλατανιά.
Με το πέρασμα των χρόνων, τα εμπορικά καταστήματα της οδού Αριστομένους επεξετάθηκαν αρκετά και έτσι έγινε ο εμπορικότερος κεντρικός δρόμος της Καλαμάτας.
Για ιστορικούς λόγους αναφέρεται ότι η οδός Αριστομένους μέχρι το 1908 ονομαζόταν οδός Παραλίας.
Επί δημαρχίας, λοιπόν, του Παν. Εμμαν. Μπενάκη, της δόθηκε η ονομασία «Αριστομένους» προς τιμήν του αρχηγού των Μεσσηνίων, οι οποίοι τον 7ο αιώνα είχαν εμπλακεί σε πολέμους με τους Λακεδαιμόνιους.
Ο γράφων το παρόν ζητά την κατανόηση των φίλων αναγνωστών για το ίσως κουραστικό κείμενο. Όμως, η ονομαστική αυτή αναφορά όλων των απόντων αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της ζωντανής ιστορίας της πόλης.
 
***  Ξεπέρασε τη φαντασία αυτό το παρκάρισμα… 
Είναι αλήθεια ότι στην Καλαμάτα γινόμαστε καθημερινά «μάρτυρες» των πιο απίθανων παρκαρισμάτων… Η φωτογραφία, όμως, που μας έστειλε αναγνώστης μας, ξεπέρασε πραγματικά κάθε φαντασία. Αυτοκίνητο το βράδυ της Κυριακής αποφάσισε να παρκάρει «κάθετα» στη μέση του δρόμου, επί της Αναλήψεως, στο ύψος του Λιμεναρχείου… Προφανώς, είδε τα αυτοκίνητα μπροστά στο λιμάνι και υπέθεσε ότι μπορεί να παρκάρει με τον ίδιο τρόπο και έξω από το χώρο «στάθμευσης» του λιμανιού…
Κ. Γαζ.

***  Διαγωνισμός Ρομποτικής First Lego League Jr. Expo 
Το διαγωνισμό ρομποτικής First Lego League Jr. Expo, για παιδιά ηλικίας από 6 έως 9 ετών, διοργανώνει για πρώτη φορά στην Καλαμάτα το bitLab.
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου στις 10.00 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Εκεί τα παιδιά θα κληθούν να διεξαγάγουν έρευνα με βάση το θέμα του διαγωνισμού και να φτιάξουν μια μακέτα αποτελούμενη από μια μηχανοκίνητη κατασκευή και διακοσμημένη από κλασικά τουβλάκια Lego.
Όσο για το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι το Creature  Craze, δηλαδή «Τρέλα με τα ζώα!», με σύνθημα: βρυχήσου δυνατά, πέτα ψηλά και ταλαντεύσου στους ρυθμούς της φύσης, όπως οι φίλοι μας του ζωικού βασιλείου!
Ταυτόχρονα, θα διεξαχθεί η ετήσια έκθεση ρομποτικής του bitLab, ενώ φέτος οι παρευρισκόμενοι θα γνωρίσουν ακόμη πιο συναρπαστικά ρομπότ, όπως το ρομπότ που λύνει τον κύβο του Ρούμπικ, το Γρήγορο Πιστόλι, το Μίνι Γκολφ, τα ρομπότ που παίζουν ποδόσφαιρο και πολλά άλλα!

*** H χορωδία της «Αρμονίας» στο Καλλιμάρμαρο 
Η χορωδία «Αρμονία» Καλαμάτας θα συμμετάσχει και θα τραγουδήσει στο μουσικό αφιέρωμα «Όλη η Ελλάδα για το Μίκη» στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, στις 9.00 μ.μ. (1000 χορωδοί) υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη.

*** Περικλής Αλμπάνης: «Το θέατρο πρέπει να είναι όπως η Λωξάντρα… Να προσφέρεις απλόχερα ό,τι έχεις και μπορείς» 
«Λωξάντρα»: Με μια παράσταση που… «μυρίζει» Ελλάδα, γιορτάζει τα 40 του χρόνια το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο 
 Ο καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης της παράστασης μιλά εφ’ όλης της ύλης στο «Θάρρος» 
 6-7-8 και 9 Ιουλίου ανεβαίνει στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας 
 40 έτη συνεχούς παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα της Μεσσηνίας συμπληρώνει φέτος το πρωτοπόρο στο χώρο Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο. Τα 40 αυτά χρόνια το ΜΕΘ θα τα γιορτάσει με μια παράσταση «γεμάτη» Ελλάδα… Τη «Λωξάντρα» από το ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου και σε θεατρική διασκευή του Άκη Δήμου. Η παράσταση θα ανέβει στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας στις 6-7-8 και 9 Ιουλίου.
Καθώς οι «πυρετώδεις» προετοιμασίες συνεχίζονται, το «Θάρρος» συνάντησε το σκηνοθέτη της, Περικλή Αλμπάνη. Ο καταξιωμένος Μεσσήνιος ηθοποιός μάς μίλησε για την παράσταση που ετοιμάζουν, τη συνεργασία του με το ΜΕΘ, την 37ετή πορεία του στο χώρο, αλλά και τη φιλοσοφία του γύρω από το θέατρο.
Ο λόγος στον ίδιο…

 -Επιστροφή στο ΜΕΘ έπειτα από 35 χρόνια, και σκηνοθέτης στην παράσταση «ορόσημο» με τη συμπλήρωση 40 ετών του σχήματος. Πώς αισθάνεστε;
Στο ΜΕΘ έκανα  τα πρώτα μου βήματα στο χώρο… To 1981 βρέθηκα στην Καλαμάτα και συνεργάστηκα με το σπουδαίο Λυκούργο Καλλέργη στο ΜΕΘ, στην παράσταση «Οι φίλοι του Μουρσελά». Μέσα από τους «φίλους του Μουρσελά» και τις παραστάσεις στο κάστρο, «μεταπήδησα» στο νεοσυσταθέν τότε Δημοτικό Θέατρο Καλαμάτας με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νίκο Χαραλάμπους
Είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, πολύ συγκινητικό για μένα να βρίσκομαι στο ΜΕΘ, ως σκηνοθέτης αυτή τη φορά, στη συμπλήρωση των 40 ετών από την ίδρυσή του. Το ΜΕΘ έχει κάνει σπουδαία δουλειά, όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά σε ολόκληρη την περιφέρεια, γιατί ανελλιπώς και ανιδιοτελώς «προσφέρει» πολιτισμό.
19095399_10155422017857733_412160050127017500_o.jpg
  -Σε λίγες μέρες ανεβαίνει στο Κάστρο η «Λωξάντρα». Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο, αλλά και για την επιλογή αυτή.
Η επιλογή έγινε γιατί η Λωξάντρα «μυρίζει» Ελλάδα… Είναι ένα σύμβολο που αντιπροσωπεύει την Ελληνίδα μάνα. Η λέξη «μάνα» είναι ιερή στα χείλη των Ελλήνων… Στη λέξη «μάνα» γίνεται και η ταύτιση της κοινωνίας μας με την Παναγία… Την Παναγία που μνημονεύει συνέχεια και η δική μας «ηρωίδα» στην παράσταση, σ’ ό,τι και αν κάνει. «Δοξασμένο το όνομά της» λέει συνέχεια μέσα στο έργο. Επίσης, αντιπροσωπεύει την προσφορά και την αγάπη… Η Μαρία Ιορδανίδου στο ομώνυμο βιβλίο της την περιγράφει εύσωμη, και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα χέρια της, όταν σε αγκάλιαζε, ήταν σαν να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο… Τα χέρια της, οι παλάμες της, τα δάχτυλά της, ήταν «φτιαγμένα» για να προσφέρει… Η προσφορά της ήταν μέσα από τις γεύσεις, μέσα από τις μυρωδιές… Όταν ακούμε τη λέξη «Λωξάντρα», το μυαλό μας πάει κατευθείαν στην κουζίνα, στις γεύσεις… Δεν πρέπει να λησμονούμε τη σημασία που είχε η μαγειρική για τις «Πολίτισσες» όπως η Λωξάντρα.
Ένας ακόμα λόγος που επιλέξαμε το έργο αυτό είναι γιατί «πλημμυρίζεται» από συναισθήματα… Χαρές, λύπες… Η Λωξάντρα, αν και δεν είχε κάποια ιδιαίτερη μόρφωση, ήταν μια σοφή γυναίκα… Είχε φιλοσοφήσει τη ζωή. Ήξερε ξεκάθαρα ποιος είναι ο προορισμός της… Τα είχε βάλει όλα σε μια τάξη. Ήθελε να παντρευτεί, να γίνει μάνα, να μεγαλώσει με αγάπη τα παιδιά της και να αφοσιωθεί στον άνδρα της, να τα τακτοποιήσει όλα αυτά και μετά να πεθάνει… Ήταν συμβιβασμένη όσο κανένας άλλος άνθρωπος και άρρηκτα συνδεδεμένη με το θάνατο. Όσο και αν ακούγεται τρομακτικό, γι’ αυτή ήταν η «πορεία» της, η κατάληξή της. Ήταν προετοιμασμένη γι’ αυτή τη στιγμή, χωρίς ωστόσο ποτέ να χάσει την ανάγκη της για προσφορά στο συνάνθρωπό της. Αυτό ήταν το μεγαλείο της. Γι’ αυτό το έργο επιλέχθηκε, γιατί εκτός από την ψυχαγωγία, μας διδάσκει. Δίνει ένα μήνυμα ανθρωπιάς στο συνάνθρωπο, που σήμερα, δυστυχώς, τείνουμε να χάσουμε…
Στο έργο, που θα ανέβει στις 6 – 7 -8 και 9 Ιουλίου, θα συμμετέχουν περίπου 30 ηθοποιοί και ζωντανή ορχήστρα με τραγούδια της εποχής. Η παράσταση βασίζεται στο βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου και σε θεατρική διασκευή του Άκη Δήμου. Θα θέλαμε, επίσης, να ευχαριστήσουμε τη Λυρική Σκηνή Αθηνών, και ιδιαίτερα το Μεσσήνιο πρόεδρό της Σάκη Θεοδωρόπουλο, για την προσφορά των κουστουμιών της παράστασης. Τα σκηνικά έχει ετοιμάσει ο Βενετσάνος Μπαλόπουλος. Τέλος, η ιδέα για να ανέβει η «Λωξάντρα», στην παράσταση-ορόσημο με τη συμπλήρωση των 40 ετών του ΜΕΘ, ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο και δη, στον πρόεδρο Γιώργο Παντελόπουλο. Την ενστερνίστηκα, θα ήθελα να πω, από την πρώτη στιγμή…
 -Είναι η δεύτερη παράσταση που σκηνοθετείτε για το ΜΕΘ μετά την «Κόμισσα της Φάμπρικας», που ανέβηκε το χειμώνα… Να υποθέσουμε ότι υπήρξε καλή συνεργασία…
Μου κάνει εντύπωση η αγάπη που έχει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη λειτουργία αυτής της ομάδας. Είναι συνέχεια «δίπλα» μας, για ό,τι χρειαστούν τα παιδιά. Από τον… «ιστορικό» πρόεδρο του ΜΕΘ, τον κ. Θεόδωρο Σινάνη, μέχρι τον νυν πρόεδρο, τον Γιώργο Παντελόπουλο, όπως και όλοι στο Δ.Σ. βρίσκονται πραγματικά στο πλευρό μας. Είναι τεράστιος ο αγώνας που δίνουν αυτοί οι άνθρωποι για να υπάρχει το θέατρο ανελλιπώς στην περιοχή. Το θέατρο πρέπει να υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, χωρίς να υπάρχει συναγωνισμός και ανταγωνισμός. Και στο ερασιτεχνικό θέατρο και στο επαγγελματικό, στα 37 χρόνια πορείας που έχω, έχω καταλήξει στο να πιστεύω ότι το θέατρο είναι κάτι το υποκειμενικό… Και ο καθένας παίρνει αυτό που θέλει… και ο θεατής και ο ηθοποιός. Τολμώ, δε, να πω ότι ύστερα από 37 χρόνια , δεν έχω απάντηση στο ερώτημα, ποιος απογειώνει την παράσταση στο τέλος; … ο θεατής ή ο ηθοποιός…
 -Ζούμε σε μια περιοχή που έχει θεατρόφιλο κοινό, πάντως…
Είναι αλήθεια αυτό, η Καλαμάτα έχει κοινό που αγαπά και εκτιμά το θέατρο. Είναι πολύ σημαντικό, δε, που υπάρχουν 4-5 θεατρικές ομάδες που κάθε χρόνο κατορθώνουν να ανεβάζουν ποιοτικές παραστάσεις. Είναι ακόμα πιο σημαντικό, αν σκεφθούμε ότι λόγω της κρίσης και των οικονομικών δυσκολιών δεν υπάρχει πια το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο… Ένα θέατρο που υπηρέτησα από το ’83 μέχρι το ’91, όταν και έφυγα για την Αθήνα…
 -Χωράνε, πιστεύετε, αρκετά θεατρικά σχήματα σε τοπικό επίπεδο;
Όλοι οι καλοί χωράνε. Αυτή είναι η άποψή μου, αρκεί, επαναλαμβάνω, να μην υπάρχει ανταγωνισμός και συναγωνισμός. Είμαι κατά των βραβείων, γιατί, όπως προείπα, πιστεύω πως η «τέχνη» γενικότερα είναι κάτι το υποκειμενικό. Η «τέχνη» είναι για εμάς, να πάρουμε αυτά που θέλουμε και να βρούμε τον εαυτό μας. Το να βραβευθεί ένας ηθοποιός από μια «κάστα» ανθρώπων, καθώς έτσι συνηθίζεται, δεν το πιστεύω, γιατί αμέσως μπαίνει ένα «εγώ», που θεωρώ ότι στενεύει το μυαλό. Δημιουργείται ένας στόχος και ένας σκοπός… αλλά ο πραγματικός σκοπός θα έπρεπε να είναι αυτό που λέει η «Λωξάντρα», για να επανέλθω και στην παράστασή μας… Να δώσεις την προσφορά, όπως τη δώσεις, αλλά αρκεί να δώσεις απλόχερα αυτό που πιστεύεις, αυτό που αισθάνεσαι, αυτό που έχεις. Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να κάνει κάποιος και στο θέατρο…
 -Αυτή ακριβώς την προσφορά επιδεικνύετε με τη συμμετοχή, ως σκηνοθέτης, σ’ ένα ερασιτεχνικό σχήμα;
Με τιμά η συμμετοχή μου ως σκηνοθέτης στις παραστάσεις του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Γιατί εκτός του ότι και εγώ από εδώ έκανα τα «πρώτα μου βήματα», με τιμά ιδιαίτερα ότι αυτοί οι άνθρωποι με εμπιστεύονται απόλυτα, για να μεταλαμπαδεύσω όσα έμαθα αυτά τα 37 χρόνια στη νέα γενιά.
19095269_10155422026142733_1319988164270710003_o.jpg
  -Πώς είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας και η συνεργασία σας με τους ερασιτέχνες ηθοποιούς του ΜΕΘ;
Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος που έχει λίγο αναπτυγμένες τις ευαισθησίες του, μπορεί να παίξει θέατρο. Το να βλέπει λίγο τον κόσμο πιο βαθιά, να καταλαβαίνει το συνάνθρωπό του, να μην είναι άδικος, θεωρώ ότι πρέπει να είναι η καλλιέργεια που χρειάζεται κάθε άνθρωπος και, κυρίως, όποιος θέλει να γίνει ηθοποιός. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συνεργάζομαι με 30 περίπου άτομα που αγαπούν το θέατρο… Άλλοι έχουν περισσότερες δυνατότητες, άλλοι λιγότερες, λογικό είναι αυτό, αλλά… όλοι έχουν ένα στόχο, να παίξουν θέατρο και να δώσουν στο κοινό κάτι που δεν είναι πρόχειρο. Είναι μεν ερασιτεχνικό, αλλά όχι πρόχειρο. Προσπαθώ να δώσω στα παιδιά να καταλάβουν, ότι η διασκέδασή τους εδώ είναι να ζήσουν άλλες ζωές. Να ζήσουν την εμπειρία μιας άλλης ζωής που δεν είχαν την ευκαιρία μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, στην παράσταση που προετοιμάζουμε μεταφερόμαστε έναν αιώνα πίσω… Στα 1874, οπότε διαδραματίζεται η ιστορία της Λωξάντρας. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό γι’ έναν ηθοποιό; Να ζήσει μια εποχή που ούτε καν φαντάζεται… να ζήσει τα ήθη και τα έθιμα εκείνης της εποχής. Στην καριέρα μου έχω ζήσει περίπου 90 διαφορετικούς χαρακτήρες… Πάντα κρατάω κάτι… Στη Λωξάντρα, που  θεωρώ σοφή γυναίκα και υπήρξε και υπαρκτό πρόσωπο, έχω κρατήσει μια «ατάκα» της, που λέει: «Άμα αγαπάς ο κόσμος μοιάζει τόσο μικρός, που χωράει μέσα στην παλάμη σου» …
 -Μια 37χρονη πορεία, δίπλα σε σπουδαία ονόματα στο χώρο και με συμμετοχή σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες… Πώς βλέπετε τα πράγματα σήμερα;
Θεωρώ ότι στάθηκα τυχερός… Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι ηθοποιοί στη χώρα μας, οι οποίοι δεν «πέταξαν». Εμένα με βοήθησε η τύχη να «πετάξω». Έτυχε μια Δευτέρα του 1991 στο Λυκαβηττό η Αλίκη Βουγιουκλάκη να παρακολουθήσει την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ «Τρωίλος και Χρυσηίδα», έτυχε να ψάχνει ένα ρόλο σαν αυτόν του Πάνδαρου που ερμήνευα, έτυχε να της αρέσω… και έτσι όλα πήραν το δρόμο τους. Συνεργάστηκα με τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες και σπουδαίους ηθοποιούς της χώρας. Εν ολίγοις, θεωρώ ότι στάθηκα τυχερός. Για παράδειγμα, μπορώ να σου πω, όταν συμμετείχα σε σειρές όπως το «Εκείνες και Εγώ» ή το «Κωνσταντίνου και Ελένης», δε θεωρούσα ότι κάναμε κάτι σπουδαίο… αλλά βλέποντας στο πέρασμα των χρόνων την ανταπόκριση του κοινού, νιώθω την ικανοποίηση ότι κάναμε ωραία πράγματα τελικά.
Σήμερα ο χώρος περνάει κρίση, ειδικά η τηλεόραση. Κρίση τόσο οικονομική όσο και αξιακή μερικές φορές… Όσο βρισκόμαστε στον καναπέ γενικότερα, δε θα υπάρχει δημιουργία. Αν σκεφτείτε, θα δείτε πως η «τέχνη» μεγαλούργησε γενικότερα, όταν υπήρχε ένας καλός εννοούμενος «αναβρασμός» στην κοινωνία…
IMG_7160.JPG
 -Πώς ήταν, αλήθεια, η συνεργασία και η γνωριμία σας με μια τόσο σπουδαία ηθοποιό όπως η Αλίκη;
Ήταν ένας υπέροχος και ξεχωριστός άνθρωπος πραγματικά. Είχα, δε, μια ιδιαίτερη σχέση με την Αλίκη, καθώς με θεωρούσε δικό της άνθρωπο. Με βοήθησε πραγματικά πάρα πολύ. Είχα την τύχη να τη γνωρίσω και ως άνθρωπο και αυτό με βοήθησε ακόμα περισσότερο…
 -Θέατρο ή τηλεόραση;
Το σωστό είναι θέατρο, τηλεόραση ή κινηματογράφος. Το θέατρο είναι η «ερωμένη», είναι η αγάπη, είναι αυτό που έχεις την άμεση επικοινωνία με το θεατή.  Είναι αυτό που λέμε, «χτίζουμε» μαζί μια παράσταση. Κάνεις 3-4 μήνες πρόβες για να «χτίσεις» ένα ρόλο, κάνεις πράγματα που δε βλέπει ο θεατής… Το θέατρο είναι μια τέχνη που δεν αφήνει χειροπιαστά αποτυπώματα… Από τη στιγμή που «γεννιέται» , «πεθαίνει» ταυτόχρονα, όπως ακριβώς και οι ανθρώπινες στιγμές. Κάνει όμως κάτι πολύ σημαντικό… Μια καλή παράσταση μένει για πάντα χαραγμένη στην ψυχή μας… Είναι κάτι «μαγικό» το θέατρο. Το θέατρο είναι η μεγάλη αγάπη για τον ηθοποιό. Η τηλεόραση είναι το μέσο που σε κάνει γνωστό. Η τηλεόραση σου δίνει τη δυνατότητα να μπεις στο «σπίτι» του κάθε ανθρώπου ταυτόχρονα σ’ όλη την Ελλάδα… Σου δίνει τη δυνατότητα να δώσεις απλόχερα αυτό που έχεις, σε μια μεγάλη «γκάμα» ανθρώπων. Είναι επιβράβευση, δε, για μένα να με σταματούν στο δρόμο και να μου λέει ο κόσμος ότι τους κάνω να γελάνε… Επίσης, η τηλεόραση «δοκιμάζει» και τα αντανακλαστικά του ηθοποιού, καθώς πρέπει σε ελάχιστες μέρες, εν αντιθέσει με το θέατρο, να μπεις στον εκάστοτε ρόλο…
Ο κινηματογράφος, τέλος, είναι ένα τελείως διαφορετικό πράγμα. Εκεί παίζει πολύ ρόλο ο κάθε σκηνοθέτης… Με τη «γωνιά» που βλέπει το κάθε έργο… με τη «φωτογραφία» που θα επιλέξει. Κάνοντας κινηματογράφο με έναν καλό σκηνοθέτη, σου δίνει τη δυνατότητα να μπεις και εσύ στην πολύ δυνατή σιωπή που έχει ο κινηματογράφος, καθώς «παίζει» πολύ με τον εσωτερικό σου κόσμο.
  -Τι συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα παιδί από την επαρχία που θέλει να γίνει επαγγελματίας ηθοποιός;
Να ακολουθήσει την καρδιά του, να ακολουθήσει αυτό που θέλει… Είναι ένα επάγγελμα που αν το αγαπάς πραγματικά, θα το ακολουθήσεις σίγουρα. Είναι ένα «μαγικό» επάγγελμα που σε κάνει να θες να πεθάνεις στο σανίδι κυριολεκτικά…
 Του Κώστα Γαζούλη
*Φωτογραφίες από τις πρόβες Θανάσης Πουλόπουλος

***  Η Camerata Junior στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας 
Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας» διοργανώνει συναυλία την Κυριακή 2 Ιουλίου  και ώρα 21.00, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Προσκεκλημένη του Συλλόγου είναι η νεανική ορχήστρα εγχόρδων των Φίλων της Μουσικής Camerata Junior, που θα εμφανισθεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, ερμηνεύοντας με το νεανικό της μπρίο και τον ποιοτικό της ήχο έργα μουσικής δωματίου, από το κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο: Αντόνιο Βιβάλντι, Έντβαρντ Γκριγκ, Πάουλ Χίντεμιτ, Νόρμαν Λέιντεν. Θα αποδοθούν, επίσης, γνωστά soundtrack από αγαπημένες ταινίες, όπως "Game of Thrones", «Πειρατές της Καραϊβικής», «Σινεμά ο Παράδεισος». Μουσική διεύθυνση: Δημήτρης Σέμσης.
Εισιτήρια μπορεί κανείς να προμηθευτεί από το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, από τις 21 ως και τις 28 Ιουνίου, καθημερινά 10.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00, πλην Κυριακής.

*** Ορκωμοσίες στην Πανεπιστημιακή Σχολή της Καλαμάτας (φωτογραφίες και βίντεο) 
Τα πτυχία τους έλαβαν σήμερα απόφοιτοι των Τμημάτων Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Οι ορκωμοσίες ξεκίνησαν στις 2.00 μετά το μεσημέρι στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης», με τα πτυχία τους πρώτοι να παίρνουν οι φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας.
Ανάμεσα σε αυτά κι ένα διδακτορικό, καθώς και αρκετά μεταπτυχιακά του προγράμματος “Cultural Heritage Materials and Technologies”.
Στην πρώτη ορκωμοσία παρευρέθηκαν ο κοσμήτορας της Σχολής Αλέξιος Σαββίδης και ο πρόεδρος του Τμήματος, Νίκος Ζαχαριάς.
Μισή ώρα αργότερα ξεκίνησε η ορκωμοσία για το Τμήμα Φιλολογίας, στη διάρκεια της οποίας έγινε η απονομή ενός διδακτορικού και αρκετών μεταπτυχιακών.
Σε αυτή την ορκωμοσία παρευρέθησαν ο κοσμήτορας της Σχολής Αλέξιος Σαββίδης, ο πρόεδρος του Τμήματος Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, καθώς και ο διευθυντής του Μεταπτυχιακού «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία», Ανδρέας Μαρκαντωνατός.
Οι πτυχιούχοι
ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ
 Διδάκτωρ
Kαπάρου Μαρία
Διπλωματούχοι του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Cultural Heritage Materials and Technologies”
Αλεξάνδρου Μαργαρίτα
Γεωργότας Αναστάσιος
Γιαννοπούλου Ελένη
Δρούγκα Φανή
Καραμάνου Αναστασία
Κορδάλη Ουρανία
Μαυροπούλου Μαρία Ελένη
Μήτσος Δημήτριος
Σακκά Αρεζίνα
Στάικου Μαρία Χρυσούλα
Φωτοπούλου Ιωάννα
Πτυχιούχοι
Γεωργοπούλου Ιωάννα
Ζηκουρίδης Αιμίλιος
Θωμοπούλου Γαρυφαλλιά
Καλκαβούρα Αγγελική
Λεονταρίτης Δημήτριος
Μουστέλης Ηλίας
Νταβαρίνου Λήδα
Πανόπουλος Αναστάσιος
Παπαδοπούλου Μελπομένη
Πετρακάκου Φωτεινή
Πινέλη Κονδυλία
Πλακουδάκη Σταυρούλα
Σταματάκου Παναγιώτα
Στρουσοπούλου Αναστασία
Τρυφωνοπούλου Ελένη
Χάντζος Βασίλειος
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Πτυχιούχοι
Κιτρινιάρη Χριστίνα
Κοτσιλιέρης Αριστοδήμος
Κουφογιάννη Ευγενία
Ρηγοπούλου Φλώρα
Σμυρνιού  Άννα
Στόγιου Μαριάννα
Τσιχλιά Παναγιώτα
Χιώτη Ερασμία  
Διδάκτωρ
Νάσαινα Μαρίνα
 Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία»
Κατεύθυνση: Αρχαία Ελληνική Φιλολογία
Γαλακούτης Ευάγγελος
Γεωργάκα Παναγιώτα
Γιαννοπούλου Παναγιώτα
Δεδούση Βασιλική
Ηλιοπούλου Παναγιώτα
Κοπανιτσάνου Μαρία
Λασκαράτου Σταματούλα
Νικολοπούλου Ελένη
Πανουσοπούλου Γεωργία
Παυλίδου Εριέττα
Ψυχάρη Σοφία
Π.Μπ.

***  Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο πρώην βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης  
Το Εφετείο Αθηνών επικύρωσε, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» την ποινή που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον πρώην γενικό γραμματέα Υποδοχής του υπουργείου Εσωτερικών  Οδυσσέα Βουδούρη,  επειδή ως γιατρός χειρούργησε άρον-άρον 50χρόνη μητέρα τριών παιδιών και στη συνέχεια έφυγε, προκειμένου να πάει στην Μεσσηνία από όπου κατάγεται για να δώσει τον πολιτικό του αγώνα εν όψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου 2009.
Αποτέλεσμα ήταν η άτυχη μητέρα μέσα σε 6 ημέρες από την λαπαροσκοπική γαστροπλαστική Sleeve (γαστρικό μανίκι) επέμβαση που υποβλήθηκε να χάσει τη ζωή της.
Ο σύζυγος της άτυχης μητέρας Αλέξανδρος Φλούδας μιλώντας στο Πρώτο Θέμα τόνισε ότι  «κανείς δεν ενδιαφέρθηκε και την εγκατέλειψαν στην τύχη της, ενώ δεν μ' ενημέρωσε κανείς για την κατάστασή της». Παράλληλα, καταγγέλλει ότι υπήρξαν στην ίδια κλινική άλλα έξι ανάλογα περιστατικά.     
Ο κ. Βουδούρης ειδικευόταν στις χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Δηλαδή, σε λαπαροσκοπική γαστροπλαστική Sleeve (γαστρικό μανίκι) κάτι δηλαδή σαν το γαστρικό  δακτυλίδι. Το 2009 όταν διευθυντής ιδιωτικού  θεραπευτήριου των Αθηνών ήταν τότε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, στην κλινική αυτή χειρουργούσε ο κ. Βουδούρης με βοηθό τον γιατρό  Νικόλαο  Κουτσουγούλα.
Η δημόσια υπάλληλος  Μαρία Πουλιανού, σύζυγος του κ. Φλούδα,  αντιμετώπιζε   πρόβλημα παχυσαρκίας. Έτσι, είχε δείξει ενδιαφέρον για τις νέες σύγχρονες ιατρικές μεθόδους αντιμετώπισής της. Στο πλαίσιο αυτό, στο τέλος Απριλίου του 2009, η 50χρονη πήγε σε Πνευματικό Κέντρο για να παρακολουθήσει ομιλία του κ. Βουδούρη για τις νέες μεθόδους διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων απώλειας βάρους σε παχύσαρκα άτομα. Εκεί ο εν λόγω γιατρός εμφάνισε τις επεμβάσεις αυτές ως ακίνδυνες και τις χαρακτήρισε επεμβάσεις ρουτίνας, ενώ μοίρασε  και σχετικά φυλλάδια.
Σύμφωνα λοιπόν με το «Πρώτο Θέμα», στις 2 Μαΐου 2009 εισήχθη στην κλινική και αφού υποβλήθηκε στις αναγκαίες εξετάσεις, χειρουργήθηκε την επόμενη από τον κ. Βουδούρη με  βοηθό  του τον κ. Κουτσουγούλα.         
Μία ημέρα μετά την επέμβαση η ασθενής παρουσίασε αναιμία, αύξηση σακχάρου και πύκνωση αριστερού πνεύμονα (συγκέντρωση υγρού στον πνεύμονα), ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας άρχισε να ανεβάζει πυρετό. Την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα (5.6.2009) έλαβε εξιτήριο. Όμως, το   βράδυ της ίδιας ημέρας, που πήγε σπίτι της, ο πυρετός άρχισε να ανεβαίνει, εκείνη να ζαλίζεται και να έχει πόνους στην περιοχή της κοιλιάς.           
Τα ίδια συμπτώματα συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα. Για τον λόγο αυτό τηλεφώνησε στον κ. Βουδούρη, ο οποίος είχε πάει στον τόπο καταγωγής του στην Μεσσηνία, καθώς την Κυριακή 7 Ιουνίου 2009 ήταν οι Ευρωεκλογές και την επόμενη μέρα η αργία του Αγίου Πνεύματος.           
Ο θεράπων γιατρός τότε της υπέδειξε να εισαχθεί και πάλι στην κλινική. Πράγματι συνοδευόμενη από τον σύζυγό της εισήχθη  στην κλινική για νοσηλεία και  υποβλήθηκε σε εξετάσεις. Στην κλινική την υποδέχθηκε ο κ. Κουτσουγούλας   ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Βουδούρη για την κατάστασή της. Το μεσημέρι της επόμενης ημέρας η 50χρονη παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση της υγείας της. Εμφάνισε υψηλό πυρετό (42), ενώ εντοπίστηκε σηπτική συνδρομή και περιτονίτιδα. Εισήχθη στην μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά παρ΄ όλα αυτά η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε.              Κατόπιν αυτών, στην κοιλιακή κοιλότητα της  ασθενούς παροχέτευσαν δύο σωληνάκια,  από τα οποία αποβλήθηκαν 4 λίτρα «κοπρανώδους δύσοσμου εντερικού περιεχομένου». Την επόμενη ημέρα (8.6.2009) παρουσιάσθηκε νέα επιδείνωση της υγείας της και ο κ. Βουδούρης, ο οποίος είχε πλέον επιστρέψει, αποφάσισε την άμεση εισαγωγή  της στο χειρουργείο. Εκεί, ενώ είχε ξεκινήσει η προετοιμασία για  διασωλήνωση τραχείας,  υπέστη καρδιακή ανακοπή και απεβίωσε.         
Αιτία θανάτου καταγράφεται η μετεγχειρητική πυώδης περιτονίτιδα. Σύμφωνα με γνωματεύσεις η  πυώδης περιτονίτιδα οφείλεται σε «γαστρικό άνοιγμα από ατελή συρραφή του  κολοβώματος του χειρουργηθέντος στομάχου και επιμόλυνσης της κοιλιακής κοιλότητας». Αυτό υπήρξε η αιτία «γαστρικής διαφυγής και ανοικτής επικοινωνίας με το εξωτερικό περιβάλλον, επιμόλυνσης, ανάπτυξης πυώδους περιτονίτιδας και του τελικού θανάτου της ασθενούς».           
Από τον σύζυγό της άτυχης, γυναίκας υποβλήθηκαν μηνύσεις σε βάρος του κ. Βουδούρη και του βοηθού του κ. Κουτσογούλα.
athensvoice.gr

***  Mε Μαθηματικά και Ιστορία τελειώνουν σήμερα οι πανελλαδικές για τα Γενικά Λύκεια (τα θέματα και οι απαντήσεις) 
Στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (Γενικής Παιδείας) και στην Ιστορία (Γενικής Παιδείας) εξετάζονται σήμερα, Δευτέρα, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων.
Με τα δύο αυτά μαθήματα ολοκληρώνονται οι πανελλαδικές για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων. Την Τρίτη και την Τετάρτη εξετάζονται οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, ενώ η σκυτάλη δίνεται στη συνέχεια στα ειδικά μαθήματα.
Newsroom ΔΟΛ
 Για τα θέματα στην Ιστορία των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2017 των ημερησίων ΓΕΛ πατήστε εδώΑπαντήσεις 
Για τα θέματα στην Ιστορία των εσπερινών ΓΕΛ πατήστε εδώ.
Για τα θέματα στα Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής των ημερησίων ΓΕΛ πατήστε εδώΑπαντήσεις 
Για τα θέματα στα Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής των εσπερινών ΓΕΛ πατήστε εδώ.

*** Οι περιορισμοί για τη συλλογή αρωματικών φυτών 
Περιορισμοί ισχύουν και φέτος για τη συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων από δασικές περιοχές της Μεσσηνίας.
Στόχος  είναι η προστασία των ειδών από πιθανό κίνδυνο ανεξέλεγκτης συλλογής τους, μείωσης του πληθυσμού τους ή και εξαφάνισης ορισμένων εξ αυτών, η ικανοποίηση των οικολογικών αναγκών του βιολογικού τους κύκλου και η εξασφάλιση της αναπαραγωγής και της αειφορίας των καρπώσεων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Περιορισμοί
Σύμφωνα με απόφαση του Δασαρχείου Καλαμάτας, για το 2017, αποκλειστικά και μόνο για κάλυψη ατομικών αναγκών, επιτρέπεται η συλλογή μετά την εποχή της ανθοφορίας ειδών, όπως: ρίγανη, φασκόμηλο, μέντα, βαλσαμόχορτο, θρούμπι, θυμάρι κ.ά., κατά το κατάλληλο ανά είδος στάδιο συλλογής, χωρίς άδεια, μέσα από τα δημόσια δάση και τις δασικές εν γένει εκτάσεις της διοικητικής περιφέρειας του Δασαρχείου Καλαμάτας, από οποιονδήποτε.
Η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής για ατομική χρήση ανέρχεται μέχρι 2 κιλά για τη ρίγανη και 1 κιλό για κάθε ένα από τα υπόλοιπα είδη ανά άτομο, συνολικά για την περίοδο συλλογής.
Για εμπορική χρήση, με έγγραφη άδεια του Δασαρχείου, επιτρέπεται η συλλογή ποσότητας έως και 20 κιλών για τη ρίγανη και έως και 10 κιλών για κάθε ένα από τα υπόλοιπα είδη.
Η άδεια εκδίδεται μετά από αίτηση του επαγγελματία, η οποία πρέπει να υποβληθεί στο Δασαρχείο κατά την εποχή της ανθοφορίας των αντίστοιχων φυτικών ειδών και το αργότερο μέχρι 30/6/2017. Η αίτηση συνοδεύεται από νόμιμα δικαιολογητικά άσκησης ανάλογης εμπορικής δραστηριότητας και κατόπιν καταβολής του αντίστοιχου μισθώματος, σύμφωνα με τον Πίνακα Διατίμησης Δασικών Προϊόντων, στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπέρ του Πράσινου Ταμείου.
Οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες πρέπει να καθορίζουν ακριβώς τα είδη, την περιοχή και το χρονικό διάστημα συλλογής ανά είδος.
Προτεραιότητα έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι των οικείων Τοπικών ή Δημοτικών Κοινοτήτων στους οποίους υπάγεται η περιοχή συλλογής. Η άδεια είναι προσωπική και η συλλογή γίνεται αποκλειστικά από τον κάτοχό της, ενώ απαγορεύεται η χρησιμοποίηση συνεργείου.
Τέλος, με την απόφαση απαγορεύεται η συλλογή, τόσο για ατομική όσο και για εμπορική χρήση, φυτικών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως:
-Tσάι του Ταϋγέτου [Sideritis clandestina (Bory) Hayek].
-Δίκταμο (Origanum dictamnus L.).
-Λαγορίγανη - ενδημικό είδος ρίγανης του Ταϋγέτου (Origanum Lirium Heldr. ex Halacsy).

*** Πρόστιμα - φωτιά για ανασφάλιστα ΙΧ: Αλαλούμ από τα λάθος ειδοποιητήρια 
Δεκάδες χιλιάδες έχουν λάβει εσφαλμένη ειδοποίηση - Τι πρέπει να κάνουν άμεσα για να μη χάσουν ακόμα και την άδεια κυκλοφορίας - Βάζουν την ΕΛΑΣ στην είσπραξη των παραβόλων
Τρέχουν και δεν φτάνουν από την Παρασκευή δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που διαπιστώνουν πως έλαβαν «κατά λάθος» ειδοποιητήριο για να πληρώσουν παράβολο 250 ευρώ για ανασφάλιστο ΙΧ. Καλούνται να μεταβούν στην ΔΟΥ ή στο υπουργείο Συγκοινωνιών και να καταθέσουν στοιχεία που θα τους απαλλάσσουν, έστω και αν οι ίδιοι ένοιωθαν εφησυχασμένοι πως έχουν πληρώσει τα ασφάλιστρα και έχουν κάνει σωστά όλες τις διαδικασίες. Επιπλέον θα πρέπει να μαζέψουν πρώτα και μια στοίβα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά περίπτωση για να βρουν το δίκιο τους, όπως πχ βεβαιώσεις από ΚΕΠ, βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος κλπ.
Ακόμα περισσότεροι είναι εκείνοι όμως που δεν γνωρίζουν καν ακόμα ότι έχουν στοχοποιηθεί σαν ύποπτοι και, αν δεν σπεύσουν να μπουν άμεσα στην σελίδα τους στο Taxisnet για να διαπιστώσουν αν υπάρχει πρόβλημα και πώς θα το αντιμετωπίσουν, μπορεί να δεχτούν την επίσκεψη της αστυνομίας που θα τους βεβαιώσει πρόστιμο και θα χάσουν άδεια κυκλοφορίας, πινακίδες κλπ.
Τα 7 λάθη που κοστίζουν ακριβά
Στο μήνυμα που έχει αποστείλει στους ιδιοκτήτες των 1.151.000 οχημάτων που έχουν εντοπιστεί πως στις 6/6/2017 ήταν ανασφάλιστα, η ΑΑΔΕ αναγνωρίζει εκ προοιμίου ότι μπορεί να έχουν υπάρξει και λάθη, δίνοντας οδηγίες στους πολίτες για τις ενέργειες που απαιτούνται από μέρους τους για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τα χειρότερα.
Συνήθη λάθη που ήδη εντοπίζονται είναι πχ να έχει ασφαλιστεί μεν το όχημα αλλά η ασφαλιστική να μην έχει ενημερώσει σωστά την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, να μην έχει διαγραφεί από την εφορία κάποιο όχημα που έχει κλαπεί ή τεθεί σε ακινησία από χρόνια.
Στις περιπτώσεις που από λάθος κάποιο όχημα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μη ασφαλισμένων, θα πρέπει, κατά περίπτωση, οι ιδιοκτήτες να απευθύνονται:
1. στην Ασφαλιστική τους εταιρία, στην περίπτωση που έχουν πληρώσει και το όχημα ήταν κανονικά ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης (6/6/2017), αλλά παρόλα αυτά εμφανίζεται να ήταν ανασφάλιστο. Θα ζητήσει από την εταιρία να προβεί εκείνη στις αναγκαίες διορθώσεις, για τα λανθασμένα στοιχεία που αυτή έστειλε στην ΑΑΔΕ.
2. στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή έγινε μεταβίβασή του, στις περιπτώσεις που:
- το όχημα δεν ανήκε ποτέ στον φορολογούμενο που δέχτηκε ειδοποίηση
- το όχημα έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας
- το όχημα έχει διαγραφεί
- το όχημα ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσης 6/6/2017.
 3. στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. όπου ανήκει, σε περιπτώσεις όπως:
- αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε Κ.Ε.Π. και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας. Απαιτείται να πάει πρώτα στο ΚΕΠ και να ζητήσει να πάρει σχετική βεβαίωση για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης, την οποία θα προσκομίσει εν συνεχεία στην ΔΟΥ.
-αν υπάρχει νόμιμη εξαίρεση από την υποχρέσωση ασφάλισης του οχήματος (άρθρο 3 του π.δ.237/1986 - ΦΕΚ Α΄ 331).
- αν πριν εντοπιστεί το όχημα έχει ήδη εντοπιστεί από την Αστυνομία να κυκλοφορεί ανασφάλιστο και επιβλήθηκαν στον ιδιοκτήτητη του οι προβλεπόμενες ποινές και πρόστιμα. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν απαιτείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης και το παράβολο των 250,00 ευρώ για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Πριν μεταβεί όμως στην Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να έχει διαφυλάξει για να καταθέσει την σχετική πράξη επιβολής της ποινής από την Αστυνομικής Αρχής, ώστε να εξαιρεθεί από την πληρωμή του παραβόλου.
Σε περίπτωση που οι πολίτες δεν πράξουν τα δέοντα για να διορθώσουν οι ίδιοι τα λάθη, μετά από παρέλευση διμήνου από την έκδοση της ειδοποίησης (δηλαδή από τον Αύγουστο του 2017) τα στοιχεία τους και τα στοιχεία του οχήματος θα αποσταλούν στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις , δηλαδή αφαίρεση αδείας κυκλοφορίας, πινακίδων κ.λ.π.
Του Κωστή Πλάντζου, newmoney.gr

*** Αλέξης Τσίπρας: Ανοίγει ο δρόμος για οριστική έξοδο από την κρίση 
«Πήραμε τελικά αυτά που διεκδικούσαμε, αλλά και αυτά που δικαιούμασταν. Και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές, για το οριστικό τέλος, σε ένα χρόνο από σήμερα, των προγραμμάτων στήριξης και των μνημονίων που τα συνοδεύουν, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από την κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό του μήνυμα στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup.
«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί πράξαμε ορθά που δεν πήραμε ό,τι μας έδιναν τρεις βδομάδες πριν», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αναλάβαμε το ρίσκο, κινητοποιήσαμε τις συμμαχίες μας αλλά και τη κοινή λογική στην Ευρώπη και πήραμε τελικά αυτό που ζητούσαμε: Μια συμφωνία διεξόδου», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η πιο σημαντική δέσμευση της απόφασης αφορά τη δέσμευση για οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018. «Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, ανοίγεται μπροστά μας ένας καθαρός δρόμος διεξόδου», δήλωσε.
«Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των θυσιών του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια. Είναι όμως άλλο να υπομένεις χωρίς αχτίδα φωτός. Και άλλο να βλέπεις μπροστά σου το δρόμο της εξόδου», δήλωσε.
Κατόπιν αυτών, σημείωσε ότι «τώρα δεν είναι η ώρα του εφησυχασμού, της επανάπαυσης αλλά της αποφασιστικότητας», «τώρα είναι η ώρα για να προωθήσουμε τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και κοινωνία».
Για να τονίσει: «Το σήμα προς τα έξω, προς τους επενδυτές και τις αγορές για να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα, έχει ήδη δοθεί και είναι πολύ ισχυρό».
«Το σήμα όμως και προς τα μέσα, όμως, πρέπει να είναι ακόμη ισχυρότερο. Ναι μπορούμε. Μπορούμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας με τις δικές μας δυνάμεις," "να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία και το μέλλον μας. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε.
Newsroom ΔΟΛ

*** Η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των αφίξεων 
Ένα σημαντικό σχόλιο-τροφή για σκέψη ακούσαμε σε πάνελ ενημερωτικής εκπομπής και μάλλον δεν πρέπει να το ξεχνούν όλοι οι «περήφανοι» που μιλούν για μείωση ανεργίας, αλλά και αύξηση των αφίξεων στα αεροδρόμια.
Άραγε, έχετε σκεφτεί ότι όσοι Έλληνες μεταναστεύουν παύουν να περιλαμβάνονται στα ποσοστά ανεργίας, αφού πλέον δεν είναι δηλωμένοι κάπου ως άνεργοι; Όταν, δε, επιστρέφουν στη χώρα για να δουν τους δικούς τους, αυτές οι αφίξεις, όπως είναι λογικό, μετρούνται στο γενικό σύνολο.
Οπότε, καλό θα είναι να μην καταπίνουμε αμάσητο ό,τι μας λένε. Άλλωστε, «δε στέκει» στην Ελλάδα που καθημερινά βουλιάζει να μειώνεται η ανεργία. Αν και υπάρχουν κάποια τρικ που εικονικά τη μειώνουν, όπως οι αιώνιοι φοιτητές που δεν υπολογίζονται ως άνεργοι.
Αυτά, για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Π.Μπ.

***  Με Βιολογία συνεχίζεται η δεύτερη εβδομάδα πανελλαδικών για τα ΓΕΛ (τα θέματα και οι απαντήσεις) 
Με την εξέταση στο μάθημα της Βιολογίας -γενικής Παιδείας και προσανατολισμού- ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή η δεύτερη εβδομάδα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΓΕΛ.
Στην ουσία, είναι και η προτελευταία ημέρα εξετάσεων, αφού τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε Μαθηματικά και Ιστορία γενικής Παιδείας ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εξετάσεων.
Στη συνέχεια, από τις 22 έως τις 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 Βιολογία Ο.Π. Θετικών Σπουδών ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 
Βιολογία Γενικής Παιδείας ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ  ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 

***  Με 100 δόσεις η ρύθμιση οφειλών στους Δήμους  
Σε ερώτηση του βουλευτή Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, με θέμα την εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Δήμους, ο υπουργός ανέφερε ότι η διάταξη είναι έτοιμη και θα συμπεριληφθεί σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περί τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου θα έχει ψηφιστεί.
Η ρύθμιση θα έχει 100 δόσεις και ανάλογα με τον τρόπο εξόφλησης θα προβλέπεται ακόμα και η διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων. Ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε να εναρμονιστεί η νέα ρύθμιση με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και οι δόσεις να ανέρχονται στις 120. Απαντώντας ο υπουργός είπε ότι στη συζήτηση του νομοσχεδίου θα προσπαθήσει να κάνει τη νέα ρύθμιση όσο πιο αποτελεσματική γίνεται.
  Τι προβλέπει η ρύθμιση
Οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και ένα (1) μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος, μπορούν να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται, κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη προς την αρμόδια για είσπραξη υπηρεσία του οικείου Δήμου ή του νομικού προσώπου αυτού, με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και από πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή μη καταβολής τέλους, ως ακολούθως:
Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).
Από δύο (2) σε έως είκοσι τέσσερις (24) δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη από 20 ευρώ, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%).
Από εικοσιπέντε (25) σε έως σαράντα οκτώ (48) δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).
Από σαράντα εννέα (49) σε έως εβδομήντα δύο (72) δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%).
Από εβδομήντα τρεις (73) σε έως εκατό (100) δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%).
Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες, πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων, και δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της κάθε δόσης και επιβάλλεται την επομένη της ημέρας που όφειλε να πληρωθεί η δόση.
Στη ρύθμιση του άρθρου 1 δύνανται, επίσης, να υπαχθούν και οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης: α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου ή β) έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, γ) δεν έχουν βεβαιωθεί λόγω του ότι εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων, εφόσον μαζί με την αίτηση και τη βεβαίωση από το αρμόδιο δικαστήριο ότι η υπόθεση δεν έχει ακόμα συζητηθεί, προσκομιστεί και δήλωση παραίτησης από την εξέταση της διαφοράς από δικαστήριο ή την οικεία Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, προκειμένου να βεβαιωθεί η οφειλή.
Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται το αργότερο εντός τεσσάρων (4) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.
Εφόσον ο οφειλέτης, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, παρέχεται απαλλαγή κατά ποσοστό επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων, ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται, με αντίστοιχη τροποποίηση της απόφασης του αρμόδιου οργάνου της παραγράφου 6. 8.
Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από άλλη αιτία και ο οφειλέτης έχει καταβάλλει: Α) το πέντε τοις εκατό (5%) της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή μέχρι 5000 ευρώ, Β) το 10% της ρυθμιζόμενης οφειλής για οφειλή από 5000,01 μέχρι 10.000 ευρώ, Γ) το 20% της ρυθμιζόμενης οφειλής για οφειλή 10.000,01 ευρώ και πάνω, ο Δήμος προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευσης αυτής προς την αρμόδια ΔΟΥ και σε εντολή για επαναδέσμευσης αυτής σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μίας εκ των δόσεων.
Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων, με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί. Αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.
Η εξόφληση ή η πρώτη δόση της ρυθμιζόμενης οφειλής καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση και σε περίπτωση μη καταβολής τους, η αίτηση θεωρείται ως μη υποβληθείσα. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.
Η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, αναστέλλεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης αυτής και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση, ανεξαρτήτως καταβολής οποιουδήποτε ποσού και δε συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα (1) έτος από τη λήξη της τελευταίας δόσης αυτής.
Πρόσωπα που ευθύνονται, μαζί με τον πρωτοφειλέτη για την καταβολή μέρους οφειλής δικαιούνται να ρυθμίσουν μόνο το μέρος αυτό της οφειλής.
Η ρύθμιση της οφειλής καταργείται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξης του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης: α) δεν καταβάλει τρεις δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, β) δεν υποβάλλει στο Δήμο τις προβλεπόμενες δηλώσεις για την επιβολή του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων, μετά των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και του εκκαθαριστικού ΦΠΑ, γ) έχει υποβάλει αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.
Ποσά που έχουν καταβληθεί μέχρι την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται.

*** Αθλητική ενημέρωση  :

***ΔΕΝ   ΥΠΑΡΧΟΥΝ ......

~ ~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2017  :~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη  01 Ιουνίου  2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/06/news-01-2017.html .-  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μαςΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! ....
Η ευλογία της Παναγίας μας όλους να μας σκεπάζει..  !
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 02 Ιουνίου 2017 :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-02-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 03 Ιουνίου  2017 :  ~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/06/news-03-2017.html .-
~*Εικόνες για αρφαρα μεσσηνιας φωτογραφιες
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 04- Ιουνίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/06/news-04-2017.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 05  Ιουνίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-05-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 06 Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/news-06-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 03,04 και 05 ΙΟΥΝΙΟΥ  2017  :Με  ανασκόπηση των αθλητικών γεγονότων της εβδομάδος που πέρασε : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/06/0304-54-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 07 Ιουνίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-07-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 08  Ιουνίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας    :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/news-08-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-09-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 10  Ιουνίου 2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-10-2017.html .-
 
~ *  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 11 Ιουνίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας: http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/06/news-11-2017.html .- 

~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017  : Στο   αγιάζι της ενημέρωσης : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/news-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS   2  Δευτέρα 12  Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-2-12-2017.html .- 
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11 Ιουνίου  2017  : Με  Ανασκόπηση όλων των αθλητικών νέων της εβδομάδας που πέρασε  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/06/10-11-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 13 Ιουνίου 2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/06/news-13-2017.html .-
~* 

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Τετάρτη  14  Ιουνίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-14-2017.html .-   
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 16 Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-16-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Σ/Κ/Δ  17, 18 ΚΑΙ 19 Ιουνίου  2017 :
 
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...... τριήμερη έκδοση λόγο τριημέρου απουσίας εκδρομής  στην Ελλάδα μας  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/06/news-17-18-19-2017.html - 

~*  Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 20  Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-20-2017.html .-  
 
 

*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2017  :
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 01  Μαΐου  2017  :ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ !!... ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  και  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  για όλους μας  !!!
~
Στο αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-01-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  02 Μαΐου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-02-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη  03 Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-03-2017.html  .-
~*   Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  2 .. Τετάρτη 03  Μαΐου  2017  :
~
Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-2.html .-
--------------------------- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 28 Μαΐου  2017  :
~ Στο αγιάζι της ενημέρωσης
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-28-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 29 Μαΐου  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-29-2017.html .-
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  27  και 28 ΜΑΪΟΥ  2017  :
~
Με  μια ανασκόπηση στα αθλητικά δρόμενα της εβδομάδας που πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/05/27-28-2017.html  
~*  Εφημερίδα μας ARFA NEWS -2-  Δευτέρα 29 Μαΐου  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/05/news-2-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 30 Μαΐου 2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-30-2017.html .-
~* ΕΓΚΑΙΝΙΑ-ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ  Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και Αγίας Τριάδος Αρφαρών  Την Κυριακή 28 Μαΐου  2017  :   http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 31  Μαΐου  2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-31-2017.html .-
-----------------
~ ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5616   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3645   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3636 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,

Σύνολον                                  12.897  βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ

 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
~
 STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr .-
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
httpimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   
~
  
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: