Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο-κύριακο 03 και 04 Σεπτεμβρίου 2016

 Η  Εφημερίδα μας    ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο-κύριακο 03  και 04  Σεπτεμβρίου  2016 :
Περί Εκκλησίας
Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορατικός και θαυματουργόςΜέσα στήν Ἐκκλησία, πού ἔχει τά μυστήρια πού σώζουν, δέν ὑπάρχει ἀπελπισία. Μπορεῖ νά εἴμαστε πολύ ἁμαρτωλοί. Ἐξομολογούμαστε, ὅμως μᾶς διαβάζει ὁ παπάς κι ἔτσι συγχωρούμαστε καί προχωροῦμε πρός τήν ἀθανασία, χωρίς καθόλου ἄγχος, χωρίς καθόλου φόβο.



~ Διήμερη  βόλτα -εκδρομή στη ΕΥΒΟΙΑ Σ/Κ  03 και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
~ 3 Σεπτεμβρίου
Ιερομαρτύρων Ανθίμου (1) επισκόπου Νικομήδειας (†302) και Αριστίωνος επισκόπου Αλεξανδρείας. Μαρτύρων Αρχοντίωνος, Βασιλίσσης, Ζήνωνος, Φοίβης διακόνου και Χαρίτωνος (†α΄αι.). Νεομάρτυρος Πολυδώρου (2) Νέας Εφέσου (†1794). Οσίων Θεοκτίστου (3) και Στεφάνου ομολογητού, ηγουμένου Τριγλίας. Αγίου βασιλέως Κωνσταντίνου, του νέου.
(1)Ο άγιος Άνθιμος γεννήθηκε στη Νικομήδεια. Ήταν αγαπητός ανάμεσα στους χριστιανούς της πόλης, οι οποίοι εκτιμούσαν τις αρετές του, τη δύναμη της πίστης και τον ηθικό του βίο. Ύστερα από πολλές παρακλήσεις ο άγιος θέλησε να γίνει επίσκοπος. Από το αξίωμα αυτό συνεχίσε να διδάσκει τον λόγο του Ευαγγελίου. Κατά το διωγμό τού Διοκλητιανού, ο άγιος συνελήφθη και τον διέταξαν να θυσιάσει στους Θεούς για να κερδίσει τη ζωή του. Ο άγιος δε δίστασε να ομολογήσει την πίστη του στο Χριστό. Μετά από αυτό τον βασάνισαν και τον αποκεφάλισαν.
(2)Ο άγιος Πολύδωρος ο Νεομάρτυρας από τη Λευκωσία, ανατράφηκε από γονείς ευσεβείς, διδάχθηκε θεολογία και ταξίδεψε σε πολλές χώρες κάνοντας το επάγγελμα του πραματευτή. Σε κάποια διασκέδαση μεθυσμένος όπως ήταν αρνήθηκε τον χριστιανισμό. Όταν συνήλθε μετανόησε πικρά. Εξομολογήθηκε και ανακοίνωσε τον πόθο του να μαρτυρήσει. Ύστερα από πολλές προσευχές έφτασε στην Νέα Έφεσο που μπροστά στο Μουφτή ομολόγησε την πίστη του στο Χριστό. Μετά από πολλά βασανιστήρια τον απαγχόνισαν. Σήμερα η κάρα του Αγίου φυλάσσεται στο Ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα.
(3) Ο όσιος Θεόκτιστος, ο όσιος και μέγας αυτός ασκητής επιδόθηκε σε αυστηρότατους ασκητικούς αγώνες κλεισμένος σε ένα κελί στην Λαύρα Φαρά. Σε ένα γειτονικό κελί εγκαταστάθηκε και ο Μέγας Ευθύμιος. Ο κοινός πόθος τής άσκησης συνέδεσε στενά τους δύο ασκητές. Μετά από πέντε χρόνια αποσύρθηκαν οριστικά σε μία σπηλιά στην έρημο για αυστηρότερη άσκηση. Ο όσιος Θεόκτιστος πέθανε σε βαθιά γεράματα το 451.
~ 4 Σεπτεμβρίου
Μωϋσέως και Ααρών του πρώτου αρχιερέως. Ιερομάρτυρος Βαβύλα (1) επισκόπου Αντιοχείας και των συν αυτώ παίδων, Δονάτου και των δύο αδελφών αυτού. Μαρτύρων Αμιανού, Βαβύλα του εν Αντιοχεία διδασκάλου. Ιερουσαλήμ καί των τέκνων αυτής Κεγούρου, Σεκενδίνου και Σεκένδου των εν Βερροία Μακεδονίας. Ιουλιανού, Κεντυρίωνος, Πετρωνίου, Σαρβήλου, Φαύστου, Χαριτίνης και Ερμιόνης (2). Οσίων Θεοδούλου και Θεοτίμου. Οσίου Ανθίμου (3), του εκ Κεφαλληνίας (†1782), προστάτου Αστυπάλαιας.
(1)Ο Άγιος Βάβυλας έζησε επί βασιλείας Νουμεριανού, ο οποίος δολοφόνησε το γιο του βασιλιά των Περσών τον οποίο κρατούσε αιχμάλωτο. Την ενέργεια αυτή ο επίσκοπος Αντιοχείας Βάβυλας την αποδοκίμασε έντονα. Όταν κάποια στιγμή θέλησε ο Νουμεριανός να παρακολουθήσει τη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αντιοχείας, του απαγόρευσε την είσοδο λέγοντάς του ότι στο ναό δεν έχουν θέση κοινοί εγκληματίες σαν αυτόν. Ο αυτοκράτορας οργισμένος διέταξε να τον συλλάβουν και να τον φυλακίσουν. Την επόμενη μέρα τον αποκεφάλισαν. Τρεις μαθητές του Βαβύλα έτρεξαν να του συμπαρασταθούν. Συνελήφθησαν και αυτοί, και αποκεφαλίστηκαν αφού δεν δέχτηκαν να αρνηθούν την πίστη τους.
(2)Η Αγία Ερμιόνη ήταν μία από τις 4 κόρες του αποστόλου Φιλίππου, και είχε το προφητικό χάρισμα. Όταν πήγε στην Έφεσο συνάντησε τον μαθητή του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Πετρώνιο, από τον οποίο διδάχτηκε το ευαγγέλιο. Λέγεται ότι από κεί πέρασε ο Τραϊανός και θέλησε να ακούσει την προφητεία της Ερμιόνης. Όταν όμως επαληθεύτηκε διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά, και κατόπιν να την δώσουν στους δήμιους να τη θανατώσουν αλλά αυτοί πίστεψαν στο Χριστό και την άφησαν ελεύθερη.
(3)Ο όσιος Άνθιμος ο νέος ασκητής από την Κεφαλονιά, γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1727. Σε ηλικία επτά ετών έχασε το φως του και το ξαναβρήκε χάρη στις προσευχές της μητέρας του. Εξαιτίας της αυστηρής μοναχικής ζωής που έκανε το ξαναέχασε και πήγε στο Άγιον Όρος. Εκεί ανέπτυξε σπουδαίο κηρυκτικό και ιεραποστολικό έργο και ίδρυσε πολλές Μονές. Έκανε επίσης πολλά θαύματα και αγιοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 30 Ιουλίου 1974. ~
Στις 04/09/2016 εορτάζουν:
Άγιος Βαβύλας ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος Αντιοχείας και τα Τρία Παιδιά που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν Αμμώνιος, Δονάτος και Φαύστος, Προφήτης Μωυσής ο Θεόπτης, Αγία Ερμιόνη κόρη του αποστόλου Φιλίππου, Όσιος Άνθιμος ο νέος ασκητής από την Κεφαλονιά
~  Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
~ Γνόφον ἄυλον, τεθεαμένος, νόμον ἔνθεον, πλαξὶν ἐδέξω, ὡς θεάμων μυστηρίων τοῦ Πνεύματος καὶ καταπλήξας τὴν Αἴγυπτον θαύμασι, δημαγωγὸς Ἰσραὴλ ἐχρημάτισας. Μωυσῆ ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμιν τὸ μέγα ἔλεος.
~*  Απολυτίκιο Προφήτου Μωυσέως του Θεόπτου - 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/PY6H3Tx9AlE  .-

~
Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος
 
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
 
Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ι....
 
Σύναξη των Ευρυτάνων Αγίων

Σύναξη των Ευρυτάνων Αγίων
 
Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
 
Εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας στην Ξυνιάδα Δομοκού

Εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας τη....
 
Σύναξη της Παναγίας της Τριχερούσας στο Άγιο Όρος

Σύναξη της Παναγίας της Τριχερούσας στο ....
 
Σύναξη της Παναγίας Θεομάνας στην Νέα Κίο Αργολίδας

Σύναξη της Παναγίας Θεομάνας στην Νέα Κί....
 
Σύναξη της Παναγίας της Φανερωμένης στην Νέα Αρτάκη Χαλκίδας

Σύναξη της Παναγίας της Φανερωμένης στην....
 
Σύναξη της Παναγίας της Βαρκού στην Ηλεία

Σύναξη της Παναγίας της Βαρκού στην Ηλεία
Προφήτης Ζαχαρίας και η σύζυγος του Ελισάβετ  Όσιος Αθανάσιος ηγούμενος Μονής Μπρέστ Προφήτης Ζαχαρίας και η σύζυγος του Ελισάβετ, Άγιος Αβδαίος επίσκοπος Περσίας Σύναξη της Παναγίας της Φανερωμένης στην Νέα Αρτάκη Χαλκίδας Σύναξη της Παναγίας της Τριχερούσας στο Άγιο Όρος Σύναξη της Παναγίας Θεομάνας στην Νέα Κίο Αργολίδας
*** Αναδεικνύεται το μεγαλείο του βυζαντινού ιερού ναού της Παναγίας της Βλαχέρνας
Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης
 Μέρα με τη μέρα αναδεικνύεται όλο και περισσότερο το μεγαλείο του βυζαντινού μνημείου του ιερού ναού της Παναγίας της Βλαχέρνας στα Φιλιατρά καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασής του, με δαπάνες του Συλλόγου Φιλοπρόοδων Φιλιατρών, από συνδρομές και προσφορές Φιλιατρινών. Ο ναός της Παναγίας της Βλαχέρνας βρίσκεται στο ΒΔ μέρος των Φιλιατρών, μέσα στο Πάρκο της Βλαχέρνας. Το πρώτο κτίσμα κατασκευάστηκε πριν από  τη Φραγκοκρατία. Όταν το 1204 εγκαταστάθηκαν  οι  Φράγκοι στην Πελοπόννησο  την  μετέτρεψαν  σε  καθολική  εκκλησία ή  έκτισαν  καινούρια στην  ίδια θέση.  Μετά  την  αποχώρηση  των  Φράγκων,  η  καθολική  εκκλησία μετασκευάστηκε  και  πάλι  σε  ορθόδοξη ή κτίστηκε καινούργια στην ίδια θέση μεταξύ των ετών 1500 – 1600. Από  το  1747, το μοναστήρι της Βλαχέρνας, που μέχρι τότε ανήκε  στη Μητρόπολη Χρστιανουπόλεως, μετά από Πατριαρχικό Συγίλλιο,  κατατάγηκε  στις  Σταυροπηγιακές  μονές  και  από  τότε  υπάγεται κατευθείαν  στο  Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το 1777 το Πατριαρχικό Συγίλλιο αναγνωρίζει ότι «το μονήδριον της Υπεραγίας Θεοτόκου το κείμενον εις θέσιν Ζαχαριάνα Φιλιατρών είναι μετόχιον έκπαλαι της Μονής Σκαφιδιάς και υποκείμενον αυτής». Το ίδιο αναγνωρίζεται και στα Πατριαρχικά Συγίλλια του 1784 και 1798. Με την απόφαση της Κυβερνήσεως του 1827 όλες οι μονές που είχαν λιγότερους από έξι καλόγηρους έπρεπε να καταργηθούν και η περιουσία τους να περιέλθει στο κράτος. Τότε στη Βλαχέρνα μόναζε μόνο ένας καλόγηρος. Μετά από ενέργειες της Μονής Σκαφιδιάς αποφασίστηκε ότι, αφού η Μονή εξακολουθεί να λειτουργεί, διατηρείται και το Μετόχι της, η Παναγία Βλαχέρνα Φιλιατρών.
  Η υπάρχουσα
Η σημερινή εκκλησία κτίστηκε  πριν  το  1820 και  είναι  το  τέταρτο κτίσμα  στην  ίδια  θέση.  Κατασκευάστηκε  από  υλικά  προϋπάρχουσας  εκκλησίας.  Αυτοί  που  την  έκτισαν  τοποθέτησαν  στο  εξωτερικό  λίθους  αγιογραφημένους  που  ανήκαν  στον  τρίτο  ναό.  Η  όλη  τεχνική  μαρτυρεί  ότι  η  αγιογράφηση  έγινε  μεταξύ  του  1500  -  1600. Ο ναός της Παναγίας της Βλαχέρνας προστατεύεται από  την  26η Εφορεία  Βυζαντινών  Αρχαιοτήτων σύμφωνα με το ΦΕΚ 998/Β/1-11-1996. Παραχωρήθηκε  στο  Σύλλογο  Φιλοπρόοδων,  μετά  από  ενέργειές  του,  με  το  υπ`  αριθμόν  1851/1931 έγγραφο  της  Ιεράς  Μητρόπολης  Ηλείας,  ύστερα  από  απόφαση  του  Τοπικού  της  Συμβουλίου (Ο.Δ.Ε.Π). Έτσι, από το 1931 ο Σύλλογος Φιλοπρόοδων Φιλιατρών συντηρεί και φροντίζει το Ναό.
  Σημαντικό μνημείο
 Όπως είπε στο «Θ», η δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπρόοδων Φιλιατρών, Βιβή Παντλάκη, «Οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, περιλαμβάνουν αντικατάσταση της στέγης, αποκάλυψη της τοιχοποιίας και εργασίες για την αποφυγή της διάβρωσης των τοίχων. Η ανάγκη για την αντικατάσταση της στέγης προέκυψε το 2013. Από τότε ο Σύλλογος καταβάλλει προσπάθειες ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα, μέσω δωρεών, μιας και ούτε από την αρχαιολογική υπηρεσία, ούτε από αλλού υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των εξόδων. Μόλις συγκεντρώθηκαν τα απολύτως απαραίτητα χρήματα από τον προηγούμενο Μάιο, ο Σύλλογος απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση για την εύρεση εργολάβου. Στην πρόσκληση αυτή έδειξε ενδιαφέρον μόνον ένας εργολάβος ο οποίος και ανέλαβε τις εργασίες. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει περίπου δέκα ημέρες και γίνονται, μετά από συναντήσεις και συνεννοήσεις του Συλλόγου με την προϊσταμένη Αρχαιοτήτων κ. Ε. Μηλίτση, με την εποπτεία μηχανικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Ωστόσο στην πορεία προκύπτει ανάγκη και για άλλες εργασίες  που είναι απολύτως απαραίτητο να  πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες. Για αυτές τις επιπλέον εργασίες που είναι μελέτη για τον ηλεκτροφωτισμό του Ναού και ολική αντικατάσταση της ηλεκτρικής εγκατάστασης καθώς και αντικατάσταση της μιας πόρτας και των παραθύρων και επί πλέον υλικά για τη στήριξη του κτηρίου, δεν έχουν βρεθεί ακόμα τα χρήματα. Η αντικατάσταση του τέμπλου, των στασιδιών και των προσκυνηταρίων μπορούν να γίνουν σε μεταγενέστερο χρόνο.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκφράζει την ανησυχία του για το πως θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στο κόστος των εργασιών αυτών. Ωστόσο, έχει συνείδηση ότι οι αλλαγές που γίνονται στο μνημείο θα μεταβάλουν εντελώς την όψη του αλλά και την εικόνα του χώρου που το περιβάλλει. Είναι ένα έργο που πραγματοποιείται στην επέτειο των ενενήντα χρόνων του Συλλόγου, πρέπει δε, να παραδοθεί στην τοπική κοινωνία και στις επόμενες γενιές ως ένα έργο – μνημείο και τόπος λατρείας, σημείο αναφοράς της πόλης των Φιλιατρών. Γι’ αυτό όλα πρέπει να γίνουν μελετημένα και με προσοχή ώστε να επιστρέψει στην πρώτη του μορφή ο Ναός και να αναδειχθεί στο μέγιστο δυνατόν ως ένα σημαντικό μνημείο. Με αυτή τη λογική το Δ.Σ. καλεί τους συμπολίτες μας να συνεχίσουν να ενισχύουν το Σύλλογο για το έργο αυτό».  Του Ηλία Γιαννόπουλου 

***  «Γνωρίζοντας την Τριφυλία» 
Η «Έγκριση Πρωτοκόλλου ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής  του Τουριστικού Οδηγού» ήταν το τέταρτο θέμα της ημερήσιας διάταξης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας και ομόφωνα έλαβε σχετική απόφαση το Σώμα. Ο Ταξιδιωτικός Οδηγός, όπως αναφέρεται, έχει 217 σελίδες, με πολλές φωτογραφίες και πληροφορίες και τα κείμενά του, γραμμένα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, είναι η ματιά και η γραφή, η περιγραφή και το βίωμα της περιπλάνησης, η αίσθηση του οδοιπόρου, των περιηγητών. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο ανακαλύπτει κανείς ανεξάντλητες πτυχές της Τριφυλίας σε ένα ταξίδι στο ονειρικό σταυροδρόμι της φύσης, του πολιτισμού και της παράδοσης. Ο Ταξιδιωτικός Οδηγός θα παρουσιαστεί επίσημα στο 2ο Forum Τουρισμού, που θα διεξαχθεί στην Τριφυλία, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ενώ σημείωσε πως, εκδόθηκε σε 3.000 αντίτυπα, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, αλλά χρειάζονται διορθώσεις και βελτιώσεις και το 2017 θα εκδοθούν και άλλα αντίτυπα.  Η.Γ.  

*** Μη αναστρέψιμη η κατάσταση της 20χρονης που έχασε την όρασή της λόγω νοθευμένων ποτών
Τραγική κατάληξη είχαν οι διακοπές στη Ζάκυνθο για μια νεαρή τουρίστρια από τη Βρετανία καθώς κατέληξε στο νοσοκομείο, έχοντας χάσει την όρασή της και στα δύο μάτια, αλλά και με νεφρική ανεπάρκεια, λόγω κατανάλωσης νοθευμένων ποτών.
Η 20χρονη νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Ρίο και οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι η τύφλωση είναι μη αναστρέψιμη ενώ για τα νεφρά, μόνη ελπίδα είναι αυτή της μεταμόσχευσης.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, oι γονείς της 20χρονης έφτασαν αεροπορικώς στην Ελλάδα για να την μεταφέρουν στη χώρα της.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για να εντοπιστεί το κατάστημα ή καταστήματα που διέθεσαν τα επικίνδυνα νοθευμένα ποτά. ert.gr

***Πέθανε ο τραγουδιστής των "Διάφανων Κρίνων" Θάνος Ανεστόπουλος
Η μουσική σκηνή και ο καλλιτεχνικός χώρος είναι από σήμερα, Σάββατο, κατά πολύ φτωχότεροι...
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου κυκλοφόρησε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής των Διάφανων Κρίνων, Θάνος Ανεστόπουλος.
Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα, καθώς στον επίσημο λογαριασμό της μπάντας στο Facebook υπάρχει σχετική ανάρτηση.
Ο Ανεστόπουλος έδινε εδώ και μεγάλο διάστημα άνιση μάχη με τον καρκίνο.
Είχε μάλιστα συγκλονίσει τους φίλους του συγκροτήματος και της τέχνης τον Μάιο του 2015, όταν με ανάρτησή του στο Facebook είχε αποκαλύψει ότι πάσχει από μεταστατικό καρκίνο των οστών.
Διαβάστε εδώ παλαιότερη συνέντευξη του Θάνου Ανεστόπουλου στο "Θάρρος"  Πηγή: cnn.gr   Video: Diafana Krina -Meres Argias , https://youtu.be/QeUL387LTwk  .-

*** Επίσκεψη Παυλόπουλου στην Αρχαία Μεσσήνη, συνέχεια στην Καλαμάτα με τα αποκαλυπτήρια της προτομής Κουμουνδούρου 
 \
 
Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης έφθασε λίγα λεπτά πριν τις 10 το πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση στο χώρο.
Η ξενάγηση γίνεται από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, ενώ μαζί τους είναι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης και ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος.
Στις 12  το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου, ο οποίος διετέλεσε 10 φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδος.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Όθωνος της Καλαμάτας, όπου ο Δήμος Καλαμάτας ανήγειρε την προτομή.
Σημειώνεται ότι, για λόγους ασφαλείας, θα διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Νέδοντος, από την οδό 23ης Μαρτίου μέχρι τη γέφυρα που οδηγεί στο 5ο Δημοτικό Σχολείο (Μπενάκη) κατά τη διάρκεια της τελετής.
Video:  Προκόπης Παυλόπουλος- Αρχαία Μεσσήνη 3-9-2016   , https://youtu.be/FquCZwGjxMU  .-

***  Νίκος Παππάς: Η διαδικασία για τη χορήγηση των περιφερειακών αδειών θα ξεκινήσει άμεσα
«Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η χώρα επανακάμπτει», υπογράμμισε μιλώντας στο euronews ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
«Καταφέραμε», τόνισε, «να στείλουμε το μήνυμα ότι εδώ προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, η χώρα αποκτά διαφάνεια στη δημόσια ζωή και αποκτά κανόνες που ισχύουν για όλους ανεξάρτητα, είτε είναι ισχυροί οικονομικά είτε όχι».
Ο Νίκος Παππάς δήλωσε ακόμη πως ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε η δημοπρασία εξασφάλιζε τον αποκλεισμό της ροής πληροφοριών μεταξύ των υποψηφίων. «Άξιζε τον κόπο να κάνουμε υπομονή τρεις ημέρες και να έχουμε ένα καθαρό παιχνίδι και το Δημόσιο να μπορεί να λάβει ένα τίμημα το οποίο πραγματικά να ανταποκρίνεται στην αξία του σπάνιου αγαθού των τηλεοπτικών συχνοτήτων».
Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε ότι άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη χορήγηση των περιφερειακών τηλεοπτικών αδειών και κρίνει πως η διαδικασία της δημοπρασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αυτήν την περίπτωση.

*** Ο χάρτης της επόμενης μέρας: Τι θα παίζουν τα κανάλια- οι πληρωμές & οι εργαζόμενοι
Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει το πρόγραμμα των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών που πήραν άδεια βάσει προκήρυξης και κανονισμών διαγωνισμού. Ποια είναι τα 9 επόμενα βήματα για τους επόμενους τρεις μήνες
Οι τέσσερις νικητές ανακοινώθηκαν, το χρήμα θα πέσει ζεστό (246 εκατομμύρια είναι αυτά), δύο παλιοί έμειναν, δύο νέοι μπήκαν, και τώρα, μένει να περάσουν τρεις μήνες για να δούμε τα κανάλια να "ντεμπουτάρουν". ΑΝΤ1 και ΣΚΑΙ με το νέο τους πρόγραμμα και εκείνα των Μαρινάκη και Καλογρίτσα με εκπομπές που και αυτές, θα πρέπει να εναρμονίζονται με όσα προβλέπει η προκήρυξη δημοπρασίας.
Σύμφωνα λοιπόν με την "προκήρυξη δημοπρασίας για τη χορήγηση των τεσσάρων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)", το πρόγραμμα των σταθμών θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω:
α. τρία καθημερινά τακτά πρωτότυπα δελτία ειδήσεων συνολικής ημερήσιας διάρκειας τουλάχιστον ενενήντα (90) λεπτών.
β. εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού και θεάτρου, όπως ενδεικτικά ιστορικές εκπομπές, εκπομπές για την ελληνική γλώσσα, εκπομπές για το βιβλίο, το θέατρο, το κινηματογράφο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες κλπ, συνολικής διάρκειας τουλάχιστον δέκα (10) ωρών μηνιαίως
γ. τέσσερις τουλάχιστον κατηγορίες εκπομπών, συνολικής μηνιαίας διάρκειας καθεμίας εξ αυτών τουλάχιστον δέκα (10) ωρών, από τις εξής κατωτέρω:
-Ενημερωτικές
-Ποικίλης ύλης
-Ελαφράς ψυχαγωγίας (τηλεπαιχνίδια, θεάματα, εκδηλώσεις κ.λ.π.)
-Ελληνικές σειρές
-Ξένες σειρές
-Παιδικές εκπομπές
-Ντοκιμαντέρ
-Εκπομπές αθλητικού περιεχομένου
δ. ευρωπαϊκά έργα και ανεξάρτητες παραγωγές σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 17 και 18 του π.δ. 109/2010.
ε. δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα
στ. εκπομπές (όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 8 παρ. 2 περ. β του ν. 4339/2015) με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων στην ελληνική γλώσσα.
Για κάθε εκπομπή που περιλαμβάνεται στο ημερήσιο πρόγραμμα καταγράφεται η κατηγορία στην οποία εμπίπτει (κατά τα ως άνω οριζόμενα), η διάρκεια και η περιοδικότητα προβολής της. Ζητούμενο για τον έλεγχο των παραπάνω, είναι φυσικά να συσταθεί το ΕΣΡ και να οριστεί η κεφαλή του, κάτι που εκκρεμεί κατόπιν αδυναμίας συναίνεσης των κομμάτων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ζήτημα του ΕΣΡ θα λυθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Διευκρινίζεται πως ALPHA και STAR μπορούν να πάρουν θεματική άδεια, ή περιφερειακή, ή να συνεχίσουν την εκπομπή τους μέσα από τις συνδρομητικές πλατφόρμες. Επίσης, πιθανές είναι και οι "συμμαχίες" με τους νέους "παίκτες".
Το MEGA έχει ανακοινώσει μέσω Θ. Ψυχάρη ότι θα συνεχίσει μέσω διαδικτύου και μέσω OTE TV και NOVA.
Έρχονται θεματικές και περιφερειακές άδειες
Σύμφωνα με τον Νίκο Παππά η διαδικασία για τη χορήγηση των περιφερειακών τηλεοπτικών αδειών θα ξεκινήσει άμεσα και όπως δήλωσε στο Euronews, κρίνει πως η διαδικασία της δημοπρασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αυτήν την περίπτωση.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, εξέφρασε την άποψη πως "δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις θέσεις εργασίας".
"Πιστεύω ότι οι θέσεις εργασίας θα είναι περισσότερες από τις υπάρχουσες παρότι είναι μικρότερος ο αριθμός των καναλιών", είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και σημείωσε ερωτηθείς σχετικά: "Δεν νομίζω ότι 1.500 εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο και δεν θα μείνουν επειδή θα υπάρχουν θεματικές άδειες. Θεωρώ ότι με τις υπάρχουσες άδειες θα υπερκαλυφθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας".
Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη ότι σε 90 ημέρες δεν θα αναμεταδίδονται από την Digea όσα κανάλια δεν αδειοδοτήθηκαν, ο κ. Σπίρτζης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Digea "θα συμμορφωθεί" και πως αν δεν συμβεί αυτό "θα επέμβουν όσα όργανα χρειαστεί να επέμβουν από την πλευρά της πολιτείας". "Τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας θα αναλάβουν τα δικά τους καθήκοντα προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος", είπε.
Συγκεκριμένα από τα κανάλια που λειτουργούν  το Mega απασχολεί (χωρίς να πληρώνει αυτή τη στιγμή) 540 εργαζόμενους, ο Alpha 537, ο ΑΝΤ1 509, o Star 387, ο ΣΚΑΙ 340, το Ε 206, το Μακεδονία TV 61 και το ΑΡΤ 59. Συνολικά είναι 1790 άτομα ενώ το κάθε κανάλι από εκείνα που πήραν τις τέσσερις πανελλαδικές άδειες, θα πρέπει να απασχολεί μίνιμουμ, 400 άτομα.
Τι θα γίνει τις επόμενες 90 ημέρες
Τα επόμενα βήματα για τους τέσσερις, είναι τα εξής:
1. Πρακτικό: Το συντάσσει η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού και σε αυτό περιέχονται τα αποτελέσματα της κάθε φάσης με την ανάδειξη του προσωρινού υπερθεματιστή.
2. Πίνακας Επιλαχόντων: Ταξινομούνται σε φθίνουσα σειρά βάσει της υψηλότερης προσφοράς όλων των φάσεων που υπέβαλαν.
3. Έλεγχος πόθεν έσχες: Η Επιτροπή διενεργεί έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση αδειών οι πλειοδότες. Ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός πέντε ημερών και γίνεται με βάση τα ήδη κατατεθέντα δικαιολογητικά, αν και η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει και πρόσθετα.
"Σε περίπτωση που δεν δικαιολογείται η υποβληθείσα οικονομική προσφορά προσωρινού υπερθεματιστή, ο εν λόγω υποψήφιος δεν ανακηρύσσεται οριστικός υπερθεματιστής και τη θέση του λαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης του ελέγχου επάρκειας των οικονομικών του μέσων σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο", προβλέπεται χαρακτηριστικά.
4. Επιλαχόντες: Σε περίπτωση που κάποια οικονομική προσφορά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κάποιον πλειοδότη, τη θέση του παίρνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, σύμφωνα με τον πίνακα επιλαχόντων. Γίνεται και πάλι έλεγχος πόθεν έσχες.
5. Έγκριση πλειοδοτών: Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος η Επιτροπή συντάσσει πρακτικό με τους τελικούς πλειοδότες κι αυτό υπογράφεται από τον ΓΓ Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο.
6. Η καταβολή του τιμήματος: Γίνεται σε τρεις ισόποσες δόσεις με τραπεζικές επιταγές σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου. Η πρώτη εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη των πλειοδοτών, η δεύτερη εντός 12 μηνών και η Τρίτη εντός 24 μηνών από τη χορήγηση της άδειας.
7. Κακοπληρωτές: Αν κάποιος πλειοδότης δεν καταβάλλει την πρώτη δόση εντός της προθεσμίας κηρύσσεται έκπτωτος, η εγγυητική επιστολή του καταπίπτει και τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος πλειοδότης, βάσει του πίνακα επιλαχόντων.
8. Ανακήρυξη πλειοδοτών: Ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και του υπουργού Επικρατείας.
9. Χορήγηση αδειών: Γίνεται με απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά εντός 90 ημερών από την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος. Εντός 60 ημερών επιστρέφονται στους μειοδότες υποψηφίους οι εγγυητικές επιστολές.  news247.gr

*** Δυστύχημα με δυο νεκρούς από τροχαίο στον κεντρικότερο δρόμο της Αμαλιάδας
Μια ασύλληπτη τραγωδία συνέβη το βράδυ του Σαββάτου στην Αμαλιάδα με δύο νεκρούς σε τροχαίο, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης.
Ένας πεζός και ένας μοτοσικλετιστής άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, σε ένα τροχαίο που δεν έχει προηγούμενο για τα δεδομένα της Αμαλιάδας, τη στιγμή μάλιστα που σημειώθηκε επί της οδού Αρχαίας Ήλιδος, ένα δρόμο δηλαδή που δεν είναι ταχείας κυκλοφορίας, με πεζοδρόμια εκατέρωθεν και ποδηλατόδρομο στη μία πλευρά.
Νεκροί είναι ο 49χρονος οδηγός του μοτοποδηλάτου και ο 88χρονος πεζός.
Διέσχιζε το δρόμο
Περίπου στις 8.30  το βράδυ του Σαββάτου  ο 49χρονος κινούνταν επί της οδού Αρχαίας Ήλιδος με τη μηχανή του. Στο ύψος που η Αρχαίας Ήλιδος διασταυρώνεται με την οδό Θεμιστοκλέους, ο 88χρονος Θεόδωρος Γιαννόπουλος επεχείρησε να διασχίσει κάθετα την Αρχαίας Ήλιδος, προκειμένου να περάσει από τη μία πλευρά στο απέναντι πεζοδρόμιο για να πάει προφανώς στο σπίτι του που είναι λίγα μέτρα πιο κάτω.
Κίνηση η οποία αποδείχθηκε μοιραία, αφού παρασύρθηκε από τη διερχόμενη μηχανή. Ο 88χρονος εκτινάχθηκε στον αέρα και μερικά μέτρα πιο κάτω έπεσε στο παρακείμενο πεζοδρόμιο, αφήνοντας στην άσφαλτο την τελευταία του πνοή. Το ίδιο όμως συνέβη και με τον 49χρονο, ο οποίος μετά την παράσυρση έχασε τον έλεγχο της μηχανής του με αποτέλεσμα να πέσει ο ίδιος στο παρακείμενο πεζοδρόμιο, ενώ η μηχανή ακινητοποιήθηκε στη μέση του δρόμου.
Τραγικές στιγμές
Περίοικοι πετάχτηκαν έντρομοι από καταστήματα και σπίτια και έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια, μην πιστεύοντας αυτό που είχε συμβεί. Ωστόσο, και για τους δύο ήταν πολύ αργά, αφού και ο 49χρονος και ο 88χρονος ξεψύχησαν στην άσφαλτο. Με ασθενοφόρα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν απλά το θάνατό τους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 49χρονος έφερε τραύματα στη σπονδυλική του στήλη και ο 88χρονος στο κεφάλι….
patrisnews.com

*** «Πολυμήχανοι»… απατεώνες 
Πρωτοφανής ευφυΐας οι απάτες που σκαρφίζονται ορισμένοι Έλληνες. Όπως αυτή που αποκαλύφθηκε προχθές στη Βόρεια Ελλάδα, με δημόσιους κτηνιάτρους.
Σε εξετάσεις που έκαναν σε κτηνοτροφικές μονάδες, βεβαίωναν ψευδή αποτελέσματα ότι τα ζώα πάσχουν από κάποια νόσο, προκειμένου να επαναλαμβάνουν τις ιατρικές εξετάσεις. Μάλιστα, ο ένας συνελήφθη την ώρα που εισέπραττε 800 ευρώ από κτηνοτρόφο για επανάληψη των εργαστηριακών ελέγχων.
Εξετάσεις, ωστόσο, που έγιναν στη συνέχεια σε ιδιωτικά εργαστήρια και κτηνιατρεία, απέδειξαν, ότι τα ζώα ήταν απολύτως υγιή!    Β.Β. 

***  Πέθανε ο Αλέξανδρος Βέλιος
Κατέφυγε τελικά στη λύση της "μη υποβοηθούμενης ευθανασίας". Συγκλονίζει το βίντεο με το τελευταίο του αντίο. Το συγκινητικό μήνυμα της συζύγου του.
Από χθες το βράδυ ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλιος δεν είναι πια μαζί μας...
Εγκατέλειψε γενναία τον κόσμο τούτο, σε ηλικία 63 ετών, καταφεύγοντας τελικά στη λύση της "μη υποβοηθούμενης ευθανασίας", στο σπίτι του στο Γέρακα!
Τον τελευταίο καιρό ταλαιπωρήθηκε από καρκίνο, ο οποίος τον κατέβαλε σωματικά. Ο Αλέξανδρος Βέλιος όμως ήταν πνεύμα ελεύθερο και ασυμβίβαστο. Είχε αιρετικές απόψεις και πολλές φορές προκαλούσε με τις θέσεις του. Τελικά με την όλη στάση που κράτησε μέχρι τέλους, έδειξε πως τίποτα από αυτά που πρέσβευε δεν ήταν προσποιητό και επίπλαστο....
Τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με το prettylife.gr, φρόντισε να συναντήσει τους φίλους του και να τους αποχαιρετήσει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο και πάντα με ένα μεγάλο χαμόγελο και αρκετό χιούμορ και σαρκασμό, παρά την τόσο δύσκολη κατάσταση της υγείας του.
Είχε μάλιστα το σθένος να διαβάσει ο ίδιος το ιδιόχειρο σημείωμά του, λίγο πριν φύγει από τη ζωή και να το αναρτήσει στο διαδίκτυο:
ην επιστολή συνέταξε λίγο πριν την τελευταία πράξη του δράματος και ζήτησε να διανεμηθεί στον Τύπο. Ήθελε, όπως έλεγε μέχρι τέλους, να παρευρεθούν στην κηδεία του, γνωστοί και άγνωστοι φίλοι του και να δημιουργηθεί μια κοσμοπλημμύρα. Επιθυμούσε να υπάρξει πλήθος κόσμου στην «τελευταία του δημόσια εμφάνιση», για να δείξει στον πολιτικό κόσμο που νομοθετεί, πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ακόμη κι αν διαφωνούν μαζί του, με την παρουσία τους  δηλώνουν ότι συμφωνούν στο γεγονός πως κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει από αυτή τη ζωή όπως αυτός επιθυμεί και πάνω απ’ όλα με αξιοπρέπεια.
Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016 στις 15:00 το απόγευμα στο Α΄ νεκροταφείο της Αθήνας και θα ψαλεί νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, που βρίσκεται μέσα στο χώρο του νεκροταφείου.
Η ανακοίνωση του Αλέξανδρου Βέλιου, η οποία είναι χειρόγραφη για να μην αμφισβητηθεί από κανένα, είναι η ακόλουθη:
Ο Αλέξανδρος Βέλιος είχε αφήσει και οδηγίες για την κηδεία του σε φιλικό του πρόσωπο:
"Θέλω το φέρετρό μου να είναι λιτό, από φυσικό ξύλο. Η αίσθηση της πολυτέλειας στον θάνατο μου φαίνεται άκρως κακόγουστη. Η βασική μου επιθυμία είναι να μην υπάρχει σταυρός στον τάφο μου. Μια απλή στήλη, στην οποία θα αναγράφεται το όνομα και οι χρονολογίες γέννησης και θανάτου μου. Πάνω στη μαρμάρινη πλάκα, να χαραχθεί η εξής φράση: Ευ ζην, ευ θνήσκειν Αν υπάρχει μια φωτογραφία μου σε λιτή κορνίζα. Όχι καντηλάκια και άλλα παρόμοια. Λίγα φρέσκα λουλούδια κάπου – κάπου, για να φαίνεται πως δεν έχω λησμονηθεί".
Με φωτογραφίες που ανέβασε στην προσωπική σελίδα της στο Facebook, η σύζυγος του Αλέξανδρου Βέλιου Νάντια Γερολυμάτου αποχαιρέτησε τον άνθρωπό της. “Αγάπη μου, καλό σου ταξίδι. Θα είσαι πάντα στην καρδιά μου!”, έγραψε η Νάντια Γερολυμάτου.
Ο ίδιος ο Αλέξανδρος Βέλιος ένιωσε από πλευράς του την ανάγκη να προσθέσει μια ακόμη παράγραφο στην επιστολή του στην οποία ανέφερε τα εξής: "Νιώθω προνομοιούχος γιατί έφυγα δίνοντας και εισπράττοντας πολλή αγάπη και ζεστασιά απο τη γυναίκα μου, Νάντια η οποία με στήριξε με όλες της τις δυνάμεις. Ομολογώ ότι εάν δεν είχα κοντά μου την ευγενική της παρουσία, με κανέναν τρόπο δεν θα θα μπορούσα να δώσω αυτή τη μάχη".  βίντεο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΛΙΟΣ | ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΜΟΥ : https://youtu.be/dG0LRYvs_NE  .- {Από το βράδυ της Κυριακής, ο Αλέξανδρος Βέλιος δεν θα είναι πια μαζί μας... Εγκατέλειψε γενναία τον κόσμο τούτο, καταφεύγοντας τελικά στη λύση της "μη υποβοηθούμενης ευθανασίας", στο σπίτι του στο Γέρακα! Το βίντεο περιλαμβάνει το τελευταίο του ΑΝΤΙΟ - ένα ιδιόχειρο σημείωμα διαβασμένο (ηχητικό) από τον ίδιο.}.-

***  Όχι, φίλε παραγωγέ, η αλήθεια δε βρίσκεται στο αγουρέλαιο
Διαβάζω άρθρα με διθυραμβικά σχόλια και πηχυαίους τίτλους για το αγουρέλαιο: «Αγουρέλαιο: ο βασιλιάς των λαδιών», «Αγουρέλαιο: το πολυτιμότερο ελαιόλαδο», «Αγουρέλαιο: η αφρόκρεμα του λαδιού», «Αγουρέλαιο: το «φάρμακο του μέλλοντος», «Το αγουρέλαιο σώζει την καρδιά», «Κερδίζει τις αγορές το αγουρέλαιο». Αναζητώ στη βιβλιογραφία την επίσημη κατηγορία ελαιολάδου «αγουρέλαιο» και τις προδιαγραφές του. Δε βρίσκω τίποτα. Άλλος ένας ελληνικός μύθος, σκέφτομαι! Τι, όμως, πραγματικά ισχύει με τη μόδα του αγουρέλαιου;
Κάποιος, συνδυάζοντας τις διάσπαρτες πληροφορίες για το αγουρέλαιο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που προέρχεται από τις καλύτερες ελιές που μαζεύονται με το χέρι (και όχι από ραβδισμό ή πτώση) έως το τέλος Οκτωβρίου. Ο ελαιόκαρπος είναι άγουρος και πράσινος και η επεξεργασία του γίνεται την ίδια ή, το πολύ, την επομένη ημέρα. Συνήθως διατίθεται σε περιορισμένη ποσότητα και έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής έως 9 μήνες. Το αγουρέλαιο ή πρωτόλαδο ξεχωρίζει επειδή έχει πλούσια, φρουτώδη, πικάντικη οσμή, αλλά και χαρακτηριστική πικρή γεύση.
Αλήθεια, όλοι οι παραγωγοί που διαφημίζουν το προϊόν τους ως αγουρέλαιο συμμορφώνονται με όλες αυτές (τις ανεπίσημες έστω) προδιαγραφές; Ή μήπως επιλεκτικά εφαρμόζουν αυτά που νομίζουν ότι τους βολεύουν ή τους φαίνονται πιο εύκολα; Αυτό είναι το πρώτο σημείο που θα ήθελα να σας εφιστήσω την προσοχή. Αν θέλουμε να παράγουμε ελαιόλαδο κορυφαίας ποιότητας, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε μια ολιστική προσέγγιση από την επιλογή των δενδρυλλίων της ελιάς που θα φυτέψουμε μέχρι να φτάσει η φιάλη μας στον καταναλωτή.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή της ελληνικής ελαιοκαλλιέργειας και ελαιοπαραγωγής προς τη βελτίωση και την εξασφάλιση προϊόντων ανώτερης αξίας. Οι περισσότερες προσπάθειες έχουν, δυστυχώς, επικεντρωθεί αποκλειστικά στα στάδια της πρώιμης συγκομιδής του καρπού και της διαδικασίας της μάλαξης (θερμοκρασία, χρόνος). Ενώ υπάρχει και ένα ευρύ φάσμα άλλων παραγόντων, που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ελαιολάδου. Η ορθολογική λίπανση του ελαιώνα σύμφωνα με τις ανάγκες των δέντρων, το σωστό κλάδεμα των ελαιοδέντρων (περίοδος, τρόπος και ένταση), η αποτελεσματική φυτοπροστασία (βλ. δάκος), η χρήση κατάλληλων μέσων μεταφοράς ελαιοκάρπου (μόνο πλαστικά αεριζόμενα κιβώτια και όχι σακιά), η ικανοποιητική λειτουργία του decanter και των διαχωριστήρων (ποσότητα και θερμοκρασία νερού που προστίθεται), το άμεσο φιλτράρισμα μετά την παραγωγή, η εξασφάλιση βέλτιστων συνθηκών αποθήκευσης (θερμοκρασία, άζωτο).
Εγώ, όμως, προσωπικά πιστεύω ότι 3 είναι οι απαράβατοι κανόνες στην αλυσίδα παραγωγής ποιοτικού ελαιολάδου: υγιής καρπός, άμεση άλεση, υγιεινή ελαιοτριβείου. Ο καρπός να μην είναι χτυπημένος – μωλωπισμένος, σαπισμένος και να είναι απαλλαγμένος από περιττά φύλλα και κλαδιά. Η συγκομιδή με τον κλασσικό τρόπο ραβδίσματος προκαλεί σοβαρά προβλήματα που επιδεινώνονται με την πολύωρη παραμονή στα σακιά και είναι αναγκαίο να αντικατασταθεί από λιγότερο καταστροφικές μεθόδους. Επειδή θα βρεθούν σίγουρα και παρτίδες με προσβολές από δάκο ή άλλες ασθένειες, ξηρασία, πάγο, πρέπει να αποφεύγεται η ανάμειξη και συλλογική άλεση καρπών διαφορετικής ποιότητας. Απαιτείται η κατηγοριοποίηση τόσο κατά την ελαιοποίηση των καρπών, όσο και κατά την αποθήκευση του ελαιολάδου. Η άλεση της κάθε παρτίδας του ελαιοκάρπου να είναι σωστά προγραμματισμένη και άμεση στο ελαιοτριβείο. Από σακιά στοιβαγμένα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, υγρασίας και βροχής για μέρες είναι βέβαιο ότι θα προκύψει ελαιόλαδο χαμηλής ποιότητας. Η κοινή άλεση είναι ένα εργαλείο αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Η υγιεινή του εργοστασίου περιλαμβάνει: την επαρκή απομάκρυνση των φύλλων στο αποφυλλωτήριο (ανεμιστήρες), το πλύσιμο με καθαρό νερό, που ανανεώνεται τακτικά σε κάθε βάρδια, τη συχνή καθαριότητα των μηχανημάτων: του σπαστήρα, των διαχωριστήρων, και, κυρίως, των μαλακτήρων (εξονυχιστική).
Το δεύτερο σημείο που επιθυμώ να τονίσω είναι τα καθαυτά χαρακτηριστικά του αγουρελαίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Η γευσιγνωστική χαρτογράφηση της κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία», που υλοποίησε το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης στην Αρχαία Ολυμπία, δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση του σταδίου ωρίμανσης του καρπού με την ένταση του φρουτώδους, αλλά και του πικρού και πικάντικου του παραγόμενου ελαιολάδου. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν, επίσης, στο Διεθνές Συμπόσιο Ελιάς στο Split της Κροατίας και στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για το Ελαιόλαδο στη Βαρκελώνη. Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει μόνο άμεση συσχέτιση ανάμεσα στο στάδιο ωρίμανσης και το αρωματικό προφίλ του ελαιόλαδου – τα αρώματα που προσδίδουν φρεσκάδα.
Οι εντάσεις του φρουτώδους και των άλλων θετικών χαρακτηριστικών κυρίως σχετίζονται με το γονιδίωμα (dna) του δέντρου, το ιδιαίτερο μικροκλίμα κάθε περιοχής, αλλά και τις σωστές πρακτικές που ανέφερα πρωτύτερα. Η πρώιμη συλλογή ελιάς, εκτός των πλεονεκτημάτων που έχω αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο «Μύθοι, αλήθειες και συμπεράσματα για το ισπανικό ελαιόλαδο: από το χωράφι στο ελαιοτριβείο», έχει και κάποια μειονεκτήματα. Τα σημαντικότερα είναι η μειωμένη απόδοση, αλλά και η χαμηλή συγκέντρωση των ολικών στερολών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ολικές στερόλες στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι υποχρεωτικό να υπερβαίνουν τις 1.000, ενώ ειδικά για το ΠΟΠ Καλαμάτα, ο «φωστήρας» μελετητής αύξησε αυτό το όριο σε 1.100.
Το πρόβλημα της λανθασμένης πληροφόρησης στο χώρο του ελαιολάδου, δυστυχώς, δεν περιορίζεται στην περίπτωση του αγουρελαίου. Μια πληθώρα από σχέδια, προτάσεις, μελέτες, πολιτικές, στρατηγικές για το ελαιόλαδο που προβάλλονται από τράπεζες, συνδέσμους, αγροτικές διευθύνσεις βασίζονται σε αναχρονιστικά και μη επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία.
Εν κατακλείδι, η διάθεσή μου απέναντι στο αγουρέλαιο δεν είναι πολεμική. Δεν ταυτίζομαι βέβαια και με την άποψη ότι μόλις μπει ο Οκτώβρης πρέπει να ξεχυθούμε με τα κοντομάνικα στα ελαιοπερίβολα, μιας και η γνώμη μου είναι ότι και το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη μπορούμε να πάρουμε ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας, αρκεί να ακολουθήσουμε την αλυσίδα των ορθών πρακτικών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ AN. ΤΣΟΡΩΝΗΣ
Χημικός – ελαιολόγος, διαπιστευμένος γευσιγνώστης και σύμβουλος ποιότητας ελαιόλαδου

*** ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που τρέμουν ΟΛΟΙ! 
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει εκφράσει την επιθυμία του για αποκατάσταση και αναβίωση των καλών σχέσεων με τη Μεγάλη Βρετανία, και όπως δείχνουν τα γεγονότα, το κλίμα είναι θετικό. Μάλιστα συζητήθηκε η πιθανότητα συνεργασίας των δύο χωρών σε επίπεδο αεροπορικής ασφάλειας!
Στο περιθώριο της σύσκεψης των G20, στην Χανγκζού της Κίνας, o Πούτιν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πραγματοποίησαν κατ’ ιδίαν συνάντηση νωρίς την Κυριακή.
«Ο Πούτιν στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι εμείς [οι Ρώσοι αξιωματούχοι] ενδιαφερόμαστε για αποκατάσταση των σχέσεων μας, θέλουμε να ανανεώσουμε το διάλογο σε όλα τα φάσματα, συμπεριλαμβανομένων και των πιο ευαίσθητων θεμάτων, και είμαστε έτοιμοι να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται σύμφωνα και με τη βρετανική πλευρά» τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Και πρόσθεσε: «Η βρετανική πλευρά επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί τα θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και για τις δύο χώρες. Η ασφάλεια της αεροπορίας τέθηκε ως πιθανό σημείο συνεργασίας που έχει ενδιαφέρον και για τους δύο. Στο σύνολό της, η Βρετανία δεν έχει ακόμη βρει την πολιτική βούληση, για να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την επανάληψη του διαλόγου με την χώρα μας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.»
hellasforce.com

***
Λ  Α  Μ  Ο  Γ  Ι  Α  !      Α  Π  Α  Τ  Ε  Ω  Ν  Ε  Σ  !
Με πόσο μεγάλα γράμματα να το γράψεις, για να δώσει έμφαση στο μέγεθος της ΜΑΦΙΑΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
Πώς να το συνειδητοποιήσει ο λοβοτομημένος στην πλειοψηφία του λαός, πως τον κυβερνούν ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΟΛΚΗΣ;
 ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως θα πουλούσε και τη μάνα του για το χρήμα και την εξουσία;
Το πιο πιθανόν... εδώ εκμεταλλεύεται τον θάνατο του πατέρα του... στη μάνα του θα κολλούσε;
 ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΡΝΗΣ (λέγε ε και Πάνο Καμμένο), αλλά εξαντλεί την  τρομοκρατία της φορολογίας στον κάθε καστανά και μικροεπαγγελματία... στον καθε έλληνα φορολογούμενο.
 ΣΔΟΕ: Μήπως μια κάστα (στην πλειοψηφία τους) κρατικών υπαλλήλων, που εξυπηρετούν τους πολιτικούς τους προϊσταμένους;
ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ...
ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΡΝΗ. 
Η συνέχεια, στις νεώτερες αποκαλύψεις του Μανώλη Χατζησάββα.
 Καλλιόπη Σουφλή


*** 
Dr. James Jeffery Bradstreet
ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! ΕΝΟΧΟΙ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ!! ΕΓΓΡΑΦΟ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ!!!

Ο γιατρός που ανατίναξε το σύστημα αποκαλύπτοντας τη σύνδεση εμβολιασμών-αυτισμού βρέθηκε να επιπλέει νεκρός σε ποταμό….
Ήταν ο γιατρός που έβγαλε στο φως τη ζημία που προκαλούν τα εμβόλια στα παιδιά…
Ο Dr. Jeff Bradstreet, ένας άνθρωπος που βοήθησε τις οικογένειες των οποίων τα παιδιά είχαν πιστέψει ότι έχουν καταστραφεί από τα εμβόλια, βρέθηκε νεκρός κάτω από «ύποπτες συνθήκες». 
Το σώμα του βρέθηκε να επιπλέει σε ένα ποτάμι στη Βόρεια Καρολίνα με ένα τραύμα από πυροβολισμό στο στήθος.
Το σώμα του Dr. James Jeffery Bradstreet βρέθηκε από έναν ψαρά στον ποταμό Rocky στο Chimney Rock την Παρασκευή 19 Ιουνίου του 2015. 
Ο Dr. Bradstreet, εξέχων ερευνητής του αυτισμού και ο αντίπαλός του εμβολίου, ήταν επίσης γονέας ενός παιδιού που ανέπτυξε αυτισμό μετά από εμβολιασμό. 
Ο απολογισμός του τραυματισμού του εμβολίου του γιου του έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο στο blog του.

*** 

Το ότι ο Καραμανλάκος ο επωνομαζόμενος και "πιτόγυρας κοντοσουβλάκιας" φέρει τεράστια ευθύνη για τα τεράστια ελλείμματα, είναι δεδομένο...
Γιατί όμως όλοι εγχώριοι και διεθνείς δημοσιογράφοι (δημοσιοκάφροι) ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ;;;;
 Καλλιόπη Σουφλή


Με άρθρο του για τους Financial Times ο γνωστός δημοσιογράφος Πήτερ Σπίγκελ αναφέρεται στο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Game Over, κάνοντας μια περίληψη-κριτική για το βιβλίο, που είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει και στα αγγλικά. Ο δημοσιογράφος των FT γράφει για το βιβλίο του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τις περιπέτειες του πρώην ΥΠΟΙΚ με τη Δικαιοσύνη, σχετικά με την φερόμενη ως αλλοίωση ονομάτων συγγενών του από την λίστα Λαγκάρντ, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Για δύο χρόνια, ο σπουδαγμένος σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο οικονομολόγος, θα βρισκόταν στο επίκεντρο του πιο high profile ελληνικού πολιιτκού σόου της γενιάς του. Εν τέλει, το ειδικό δικαστήριο θα τον απαλλάξει από όλες τις κατηγορίες πλην ενός πλημμελήματος, αφού η έρευνα απέδειξε ότι το αλλοιωμένο στικάκι USB, δεν ήταν αυτό που έδωσε στις οικονομικές Αρχές. 
Ωστόσο η δίκη η οποία τέλειωσε πέρυσι, είναι δυστυχώς επίκαιρη ακόμη», τονίζουν οι FT.
Το δημοσίευμα, αναφέρεται στο Game Over τονίζοντας ότι έγινε μπεστ σέλερ και αναφορικά με την ερχόμενη αγγλική του έκδοση, τονίζουν πως «δεν θα μπορούσε να γίνει σε καλύτερη χρονική περίοδο: 
Η Αθήνα είναι εγκλωβισμένη στην επικείμενη δίκη μιας πολιτικής φιγούρας η οποία κατηγορείται ότι έσυρε την χώρα στο ολέθριο πακέτο διάσωσης από την Ευρωζώνη. 
Τώρα, στο καναβάτσο βρίσκεται ο Ανδρέας Γεωργίου, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ τον οποίον προσέλαβε ο Παπακωνσταντίνου το 2010, για να δημιουργήσει ένα στατιστικό πρακτορείο, ως ένα τμήμα μιας προσπάθειας να φέρει πειθαρχία στα κυβερνητκά βιβλία».
Ταυτοχρόνως, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως οι αντίπαλοι του, κατηγορούν τον κ. Γεωργίου πως «φούσκωσε τα στοιχεία για να φέρει το ΔΝΤ» και τονίζει πως οι «αναποδιές του κ. Γεωργίου, η δίκη Παπακωνσταντίνου και το υπόλοιπο του ανάρπαστα συναρπαστικού βιβλίου του», αποκαλύπτουν «ένα από τα πιο ύπουλα υπόγεια ρεύματα της ελληνικής κρίσης: 
Την τάση της χώρας να βρίσκει αποδιοπομπαίους τράγους. Η τριάδα των κατηγοριών ελάχιστα έχει αλλάξει: 
Το ΔΝΤ, το Βερολίνο και η κεντροαριστερή κυβέρνηση Παπανδρέου, είναι υπεύθυνοι για την επιβολή ενός αντιδημοκρατικού και άδικου προγράμματος διάσωσης, σε μια ανυποψίαστη χώρα. 
Οπως σε όλες τις αυτο-απαλλακτικές αφηγήσεις, υπάρχουν στοιχεία αλήθειες σε αυτό. 
Οι Ελληνες δεν είναι οι μόνοι που καταδικάζουν την Γερμανία για την ανυποχώρητη επιμονή της πως η Αθήνα πρέπει να ‘κόψει’ τον δρόμο προς την ευμάρεια»., τονίζει το άρθρο του Peter Spiegel.
Ευθύνες στον Καραμανλή
Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως «περιέργως, αυτοί που είναι περισσότερο υπεύθυνοι -η κεντροδεξιά κυβέρνηση που προηγείτο του κ. Παπανδρέου και δημιούργησε τα καταστροφικά ελλείμματα, τον πελατειακό δημόσιο τομέα που συνεχίζει να ρουφά το χρήμα των φορολογούμενων και μια πολιτική κουλτούρα που δέχεται την αποφυγή- δεν αναφέρονται σχεδόν ποτέ στον πολιτικό διάλογο».
Επιπρόσθετα, ο Peter Spiegel αναφέρεται και στην πολιτική του να βάλει τη χώρα στο Μνημόνιο, τονίζοντας πως τα ταμεία ήταν άδεια και το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να βρει την καλύτερη δυνατή σωτηρία. 
Παράλληλα όμως, αναφέρει ότι «πολλοί από τους διαδόχους του θα ισχυριστούν το αντίθετο, μερικοί με καταστροφικά αποτελέσματα, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης που σχεδόν έβγαλε την χώρα από το ευρώ με την διοίκηση του. 
Ακόμη πάντως, ο μύθος στην Ελλάδα τονίζει πως με κάποιον τρόπο μπορούσε να αποφευχθεί η ημέρα της κρίσης. 
Το βιβλίο του Παπακωνσταντίνου κάνει αυτό τον μύθο ξεκάθαρο. 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ίδιο θα κάνει και η δίκη του κ. Γεωργίου».
Πηγή:
thetoc.gr

 *** 
Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που αποκαλύπτει έρευνα της εταιρείας MARC για τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, καθώς προβλέπει χιλιάδες νέα «λουκέτα» και απολύσεις, «εκτόξευση» των οφειλών, αλλά και εργασιακό μεσαίωνα για όσους καταφέρουν να έχουν ακόμα δουλειά.Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν τα δεδομένα της έρευνας για τους επόμενους μήνες, καθώς όλοι οι δείκτες είναι στο «κόκκινο», γεγονός που δείχνει ότι το τελευταίο τετράμηνο του έτους θα είναι «καυτό». Συγκεκριμένα, μέχρι τα τέλη του 2016 αναμένεται να βάλουν λουκέτο ακόμη 18.000 επιχειρήσεις που έρχονται να προστεθούν στις 18.000 που έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, με επιπλέον 38.000 εργαζομένους να οδηγούνται στην ανεργία.
Συνολικά 4 στις 10 επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο» με τη βιωσιμότητά τους να κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη. Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν περίπου 280.000 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν καταβάλλουν έγκαιρα τους μισθούς, ενώ 2 στους 10 προτίθενται να μειώσουν περαιτέρω τους μισθούς ή τις ώρες εργασίας έως το τέλος του 2016.
Βαρίδι για τις ΜΜΕ αποτελούν τα χρέη που έχουν σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, και ΔΕΚΟ. Οι 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία, 1 στις 5 στις ΔΕΚΟ, ενώ 1 στις 10, δηλαδή 70.000 επιχειρήσεις, έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Αδυναμία
Ανήμπορη να αντεπεξέλθει στις οφειλές της είναι η αγορά. Μία στις 10 επιχειρήσεις έχασε τη ρύθμιση των 72 ή 100 δόσεων, 45.000 έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατασχέσεις ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές, τρεις στις 10 αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους για το 2016Σε περίπου 235 δισ. ευρώ (55 περισσότερα από το ΑΕΠ της χώρας) αναμένονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν οι Έλληνες πολίτες σε εφορία, ταμεία, και δάνεια ακόμη και για λογαριασμούς ρεύματος και νερού. Μόνο στις εφορίες, 4 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν 89,8 δισ. ευρώ, με το ΥΠΟΙΚ να ψάχνει τα χρήματα αυτά μέσω των κατασχέσεων. Όσον αφορά τα Ασφαλιστικά Ταμεία οι οφειλέτες έφθασαν τους 649.709 τον Ιούνιο, με τα ληξιπρόθεσμα να αγγίζουν τα 26 δισ. ευρώ. Σε ένα μήνα μόνο μεταξύ Μαΐου – Ιουνίου οι οφειλέτες των Ταμείων αυξήθηκαν κατά 21.338. πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήθος οφειλετών που έχει καταγραφεί από τα Ταμεία.
Κατανάλωση
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται και η κατανάλωση με τις αγορές να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στο ελαιόλαδο και ζυμαρικά (10%), γαλακτοκομικά (8%), φρούτα και λαχανικά (6%). Παράγοντες της αγοράς αναμένουν μεγαλύτερη αποχή από την κατανάλωση που θα έχει ως αποτέλεσμα η χρονιά να κλείσει με απώλειες περίπου 5%.
financialbox.gr
 
*** 

Η 25χρονη Μυρτώ Λύκα από τη Θεσπρωτία και η φάρμα των 1.000 ζώων

«Συνειδητά, και όχι λόγω κρίσης, ακολούθησα το επάγγελμα του κτηνοτρόφου»
Επέλεξε να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο της αγροτικής ζωής και συγκεκριμένα της κτηνοτροφίας, αν και γνώριζε πολύ καλά πόσο σκληρές είναι οι συνθήκες εργασίας, ειδικά για μία νέα κοπέλα. Την ώρα που οι συνομήλικές της κάνουν διακοπές ή έχουν ελεύθερο χρόνο, εκείνη βρίσκεται επί ποδός 365 ημέρες τον χρόνο για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της δουλειάς της.
Η 25χρονη Μυρτώ Λύκα από το Μαργαρίτι Θεσπρωτίας, όμως, δεν μετανιώνει για την επιλογή της. Μάλιστα, φύσει δυναμικός και μαχητικός άνθρωπος, βρίσκεται από το 2015 στο «τιμόνι» του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας και αγωνίζεται για την καλυτέρευση των συνθηκών του επαγγέλματός της.
«Ήταν συνειδητή επιλογή να ακολουθήσω το επάγγελμα του κτηνοτρόφου και όχι ανάγκη λόγω κρίσης. Σπούδασα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, έμεινα για αρκετό καιρό στη Θεσσαλονίκη, έκανα διάφορες δουλειές, αλλά θέλησα να γυρίσω στο χωριό και να συνεχίσω την αγροτική επιχείρηση του πατέρα μου», λέει στην «ΥΧ» η κα Λύκα και προσθέτει: «Η δουλειά μου είναι δύσκολη, αλλά και όμορφη ταυτόχρονα. Δεν έχω γιορτές, δεν έχω αργίες. Πρέπει να φροντίζω τα ζώα. Υπάρχουν μέρες που πρέπει να πάω στον στάβλο στις τρεις τα χαράματα, γιατί γεννάει κάποιο ζώο. Όμως, παίρνω μεγάλη ευχαρίστηση από αυτό που κάνω, από την επαφή μου με τα ζώα και τη φύση».
Η οικογενειακή επιχείρηση αποτελείται από μια φάρμα 1.000 ζώων, γίδια και πρόβατα, το γάλα των οποίων προωθείται σε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία. Το 2014 εντάχθηκε στο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών, το οποίο αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο για το ξεκίνημά της.
«Θα πρότεινα σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα μόνο αν γνωρίζουν καλά αυτό που κάνουν και έχουν τη δυνατότητα να το υποστηρίξουν. Τα προγράμματα είναι πολύ σημαντικά, αρκεί να δίνονται με σωστά κριτήρια. Θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που δίδονται ειδικά στους κτηνοτρόφους. Πρέπει να εντάσσονται στα προγράμματα και ας μην έχουν ζώα για να μπορέσουν με τον τρόπο αυτόν να αποκτήσουν και να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία».
Παράλληλα, τονίζει ότι θα πρέπει να αλλάξει το στρεβλό σύστημα των επιλέξιμων βοσκότοπων. «Οι νέοι, που ενταχθήκαμε στο τελευταίο πρόγραμμα το 2014, πήραμε όλοι δικαιώματα. Όχι αυτά που έπρεπε, αλλά πήραμε. Οι αδικημένοι της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι εκείνοι που εντάχθηκαν το 2009, γιατί πήραν τότε δικαιώματα από το απόθεμα της προηγούμενης ΚΑΠ, ό,τι είχε περισσέψει. Και αυτό τους μπλόκαρε στο να πάρουν νέα δικαιώματα», καταλήγει η κα Λύκα.
Παγωτό και τυριά
Στα άμεσα σχέδιά της είναι η μεταποίηση του προϊόντος που παράγει μέσα από τη δημιουργία σύγχρονου τυροκομείου. Μάλιστα, σπούδασε και τυροκομία για να είναι σε θέση να εκπληρώσει τους στόχους της. «Σκοπεύω να φτιάχνω παγωτό και τυριά. Θέλω να δώσω αξία στο προϊόν μου. Περιμένω τα σχέδια βελτίωσης για να κάνω μια πρότυπη κτηνοτροφική φάρμα, επισκέψιμη για τον κόσμο και να ‘‘στήσω’’ το τυροκομείο. Δυστυχώς, όμως, η πολιτεία καθυστερεί σημαντικά να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της», τονίζει η κα Λύκα.
Κατά των μεταλλαγμένων
Πριν από έναν χρόνο συνεργάστηκε με την Greenpeace, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας ενάντια στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, προκειμένου να παράγει τις δικές της ζωοτροφές. Προχώρησε στην καλλιέργεια ψυχανθών (λούπινο μπιζέλι και κουκί), τα οποία λιπαίνουν το έδαφος με φυσικό τρόπο, οπότε απαιτούνται λιγότερα ή καθόλου λιπάσματα για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Σκοπός της είναι να φτιάξει το σιτηρέσιο των ζώων της με βάση τις ζωοτροφές που παράγει, για να αποφύγει τη σόγια που συνήθως είναι μεταλλαγμένη. Παράλληλα, επιτυγχάνει τη σίτιση των ζώων της με ποιοτικές τροφές για την παραγωγή πιο θρεπτικού και υγιεινού γάλακτος.
Νικολέτα Τζώρτζη

 ***
 
*** Αθλητική ενημέρωση :



 

***  Προσεχείς αγώνες Κυπέλλου ΕΠΣ Μεσσηνίας 3η Φάση 10  και 11/09/2016:
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών
ΔΩΡΙΟ -Π.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΑΣΤΕΡΑΣ Μικρομάνης-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Καλαμάτας
ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας -ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας
Α.Ο.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ -ΠΑΠΑΦΛΕΣΙΑΣ Χώρας
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ-ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών
ΑΝΔΡΟΥΣΑ-ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης
και Α.Ο. ΦΑΡΑΙ -Α.Ο. ΔΙΑΒΙΛΙΤΣΙ

*** *** Κύπελλο Ερασιτεχνών ΕΠΣ Μεσσηνίας 
Β΄ Φάση : Σαββατοκύριακο  03 και 04  Σεπτεμβρίου  2016 :
Σάββατο  03/09 /2016 ,:
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ -ΜΥΛΤΙΑΔΗΣ  2-0 .- ^
Α.Ε. ΑΒΙΑΣ - ΑΝΔΡΟΥΣΑ  0-2 .- ^
Π.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑ -Τ. ΑΓΡΑΣ   3-0 .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας - Νέος ΑΡΙΣ   1-0 .- ^
ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας-Α.Ο. ΦΑΡΑΙ  1-1 .-
Κυριακή 04/09/2016 :
ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας -ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας  1-2 .- ^
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.-Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ  0-3 .- ^
Α.Ο.ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ-Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ  0-2 .- ^
ΑΠΟΛΛΩΝ Πεταλιδίου - ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών  2-0 .- ^
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Ανάληψης  2-1 .- ^
Α.Ο.ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ  3-2 .-^
ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά -ΠΑΜIΣΟΣ  Μεσσήνης  1-0 (πέναλ. . 2-4)
ΑΣΤΕΡΑΣ Μικρομάνης - ΑΚΡΙΤΑΣ  Κορώνης 2-1.- ^
ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ 3-3 .-
***  Κολυμβητικός διάπλους Μεσσηνιακού Κόλπου: Νικητής ο Βούλγαρος Βιντένοφ, τερμάτισε 70χρονη
Ο Βούλγαρος Dimitar Videnov, με χρόνο 7 ώρες και 52 λεπτά, είναι ο νικητής του 28ου κολυμβητικού διάπλου Μεσσηνιακού Κόλπου, που διεξήχθη χθες με επιτυχία, αλλά και δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ο Ισπανός Cezar Rui Hernandez πήρε τη 2η θέση με 8,57 ώρες, ενώ την 3άδα των νικητών συμπλήρωσε ο Ούγγρος Αττίλα Μανιόκι (9,06). Ο Τρύφωνας Κούστας ακολούθησε 4ος με 9,35 ώρες, ενώ 5η και 1η γυναίκα ήταν η Raquel Gomez Zapater από την Ισπανία.
Ο Steven Minaglia από τη Χαβάη τερμάτισε σε 9,56, ο Αθανάσιος Ρέκκος έκανε 9,57 και ο Αθανάσιος Βασίλας 11 ώρες και 8 λεπτά, 9η ήταν η Αναστασία Μαυρίδου (11,12), 10η η Σοφία Ψιλόλιγνου (11,50), 11ος ο Ισπανός Miguel Angel Rodriguez Rosa (12,45), ο Γιάννης Λαφαζάνος τερμάτισε έγκυρα σε 12,55 ώρες, ενώ μαθήματα ψυχής παρέδωσε η 70χρονη Βρετανή MS Ellery McGowan, που ολοκλήρωσε επιτυχημένα τον αγώνα σε 13 ώρες!
Εγκατέλειψαν οι James Boucher (Αγγλία), ο Τούρκος Mustafa Aydogdu και η Vanina Monica Chiariano από την Αργεντινή.

** Η 1η  αγωνιστική στο Α΄ Τοπικό της  ΕΠΣ ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ  Σ/Κ 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016 ,1η αγωνιστικής
Π.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ -ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ
 ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας -Π.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ
Α.Ο. ΜΥΛΤΙΑΔΗΣ -ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ -Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ
Α.Ε.ΑΒΙΑΣ-ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά
Α.Ο.ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ-ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών
ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης -ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας
~** Η  Α1  κατηγορία τοπικού ΕΠΣ Μεσσηνίας  αρχίζει ην 01  Οκτωβρίου 2016  .-
*** Εννέα αγώνες «ρεβάνς» για τη β΄ φάση του Κυπέλλου Μεσσηνίας- Τα χθεσινά αποτελέσματα 
Εννέα αγώνες «ρεβάνς» της β΄ φάσης του Κυπέλλου Μεσσηνίας διεξάγονται σήμερα με τα «ζευγάρια» Απόλλωνα Καλαμάτας – Αναγέννησης Παραλίας και Εθνικού Μελιγαλά – Παμίσου Μεσσήνης να είναι αυτά που ξεχωρίζουν, καθώς τίθενται αντιμέτωπες ομάδες Α΄ Τοπικής.
Ακόμη, ο Μεσσηνιακός φιλοξενεί τον ΑΟ Διαβολιτσίου, ο ΑΟ Σπερχογείας αντιμετωπίζει τον ΑΟ Κυπαρισσίας, ο Απόλλων Πεταλιδίου περιμένει την Εράνη Φιλιατρών, ο ΑΟ Ασπροχώματος «κοντράρεται» με τον Αστέρα Αρφαρών, ο Χανδριναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό Ανάληψης, ο Αστέρας Μικρομάνης «συγκρούεται» με τον Ακρίτα Κορώνης, ενώ ο Ηρακλής Καλαμάτας αντιμετωπίζει την Ομόνοια.
  ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
Νίκη με σκορ πρόκρισης  θα προσπαθήσει να πετύχει στο σημερινό ματς με την Αναγέννηση Παραλίας ο Απόλλων Καλαμάτας. Ο προπονητής  των «μαυρόασπρων» Τζίμης Αναστασόπουλος δε θα έχει στη διάθεσή του τους Δημήτρη Τσουλάκο, Δημήτρη Πανταζή, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς. Καινούριο πρόσωπο στον Απόλλωνα Καλαμάτας ο αμυντικός Γιάννης Πετρόγιαννης.
«Κομπλέ» θ’ αγωνιστεί η Αναγέννηση Παραλίας, καθώς ο τεχνικός Αντώνης Μαυρέας και ο συνεργάτης του Αντώνης Παπαγιαννόπουλος, έχουν όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
Η «Μπάρτσα» στοχεύει σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα, συνεχίζοντας στο θεσμό.
Τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα της Αναγέννησης  Παραλίας ο αμυντικός Απόστολος Κορομηλάς.
  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ – ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ
Αποφασισμένοι για την ανατροπή του σκορ του πρώτου αγώνα με τον ΑΟ Διαβολιτσίου είναι ο τεχνικός του Μεσσηνιακού, Νίκος Μουλατσιώτης, ο συνεργάτης του Δημήτρης Ξυγκώρος και οι ποδοσφαιριστές, παίρνοντας έτσι το εισιτήριο της πρόκρισης.
Καινούρια πρόσωπα στους «πράσινους» ο νεαρός επιθετικός Αλέξανδρος Παπαδήμος (προέρχεται από την Εράνη Φιλιατρών) και ο έμπειρος αμυντικό Χρήστος Παπαγεωργίου.
Ένα καλό αποτέλεσμα  και αξιόλογη εμφάνιση είναι ο στόχος της ομάδας του Διαβολιτσίου. Ο προπονητής των «νερατζούρι» του Διαβολιτσίου Μιχάλης Φασουλής δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Τελευταία προσθήκη στο ρόστερ της ομάδας του Διαβολιτσίου ο έμπειρος αμυντικός μέσος, Χάρης Μουλαβασίλης.
  ΑΟ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ – ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Ενισχυμένος με τους νεοαποκτηθέντες Σταύρος Αγγελή (εκδόθηκε το δελτίο του) και Δημήτρη Μπάλλα (εξέτισε την  ποινή του) υποδέχεται τον ΑΟ Σπερχογείας τον ΑΟ Κυπαρισσίας.
Ο τεχνικός της ομάδας της Σπερχογείας και οι ποδοσφαιριστές του βλέπουν χωρίς άγχος τη σημερινή ρεβάνς και θα προσπαθήσουν να κάνουν αξιόλογη εμφάνιση.
Mε στόχο το «διπλό» θ’ αγωνιστεί ο ΑΟΚ, ενώ ο προπονητής του Τάκης Παναγόπουλος ενδέχεται να μην έχει στη διάθεσή του ορισμένους από τους νεοαποκτηθέντες Γιάννη Γαλάνη, Χαράλαμπο Καναβό, Παναγιώτη Ανδρεόπουλο, Άκη Λαμπρόπουλο.
  ΠΕΤΑΛΙΔΙ – ΕΡΑΝΗ Φ.
Χωρίς άγχος φιλοξενεί την Εράνη Φιλιατρών ο Απόλλων Πεταλιδίου, καθώς η υπόθεση πρόκριση έχει κριθεί.
Ο προπονητής της ομάδας του Πεταλιδίου Αλέκος Τσατάς θα έχει σαφώς περισσότερες λύσεις σε σχέση με το ματς των Φιλιατρών.
Τελευταία μεταγραφικά αποκτήματα των «κυανολεύκων» οι Αλέξανδρος Θάνος και Βλάσσης Γιαννόπουλος.
Χωρίς τον Θανάση Γκίνο (τραυματίας) θ’ αγωνιστεί η Φιλιατρινή ομάδα. Ο προπονητής Νίκος Φρούσος, ο συνεργάτης του Κώστας Λυμπερόπουλος και οι ποδοσφαιριστές τους θέλουν να συνδυάσουν νίκη με καλή εμφάνιση.
  ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ – ΑΝΑΛΗΨΗ
Να «ζευγαρώσει» τις νίκες του θα προσπαθήσει κόντρα στον Ολυμπιακό Ανάληψης ο Χανδριναϊκός περνώντας στη γ΄ φάση. Ο τεχνικός Δημήτρης Μάλαμας αναμένεται να έχει στη διάθεσή του και τους νεοαποκτηθέντες Σωτήρη Παυλέα,  Νίκο Μητρόπουλο. Με προβλήματα θ’ αγωνιστούν οι «ερυθρόλευκοι» της Ανάληψης. Συγκεκριμένα, ο τεχνικός Δημήτρης Αναστασόπουλος θα στερηθεί τις υπηρεσίες των Θεόδωρου Αβιζιώτη, Κώστα Δουρούμη, Σωτήρη Κουτσοπέτρο, Μάριο Χόλμπαν (για διάφορους λόγους).
  ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ – ΑΡΦΑΡΑ
Ενισχυμένος με τους νεοαποκτηθέντες Τζόις Λούτα και Παναγιώτη Παπανικολόπουλο (απουσίασαν από το πρώτο ματς για διάφορους λόγους), υποδέχεται τον Αστέρα Αρφαρών ο ΑΟ Ασπροχώματος. Ο προπονητής Βαγγέλης Σκουρλέτης δεν μπορεί να υπολογίζει  στα πλάνα του στην παρουσία των Εράλ Μουράτι, Στάθη Γιαννακόπουλου (ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς).
Η ομάδα του Ασπροχώματος θα προσπαθήσει ν’ ανατρέψει το σκορ του πρώτου αγώνα, πανηγυρίζοντας έτσι την πρόκριση.
Ένα θετικό αποτέλεσμα  θα «κυνηγήσει» το συγκρότημα των Αρφαρών, που είναι το μεγάλο «φαβορί» του «ζευγαριού».
Ο τεχνικός Γιώργος Γκέγκας δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
Τελευταία προσθήκη στο «ρόστερ» του Αστέρα Αρφαρών  αποτελεί ο επιθετικός Γιάννης Πιτσιλής.
  ΕΘΝΙΚΟΣ Μ. – ΠΑΜΙΣΟΣ Μ.
«Πάνοπλος» περιμένει τον Πάμισο Μεσσήνης ο Εθνικός Μελιγαλά, καθώς ο προπονητής Γιάννης Αντωνόπουλος  έχει όλο το δυναμικό διαθέσιμο. Η ομάδα του Μελιγαλά θέλει  να συνδυάσει νίκη με σκορ πρόκρισης και καλή εμφάνιση. Καινούριο πρόσωπο στην ομάδα του Μελιγαλά ο «πορτιέρο» Έλτιον Γκιώνη (προέρχεται από τη Δόξα Μεγαλόπολης).
Στους «πράσινους» της Μεσσήνης τώρα ο τεχνικός Αλέξης Μαντζούνης και ο συνεργάτης του, Ευτύχης Τασιόπουλος θα έχουν στη διάθεσή τους το νεοαποκτηθέντα Βαγγέλη Λαθύρη  (εκδόθηκε  το δελτίο του) και τον δυναμικό αμυντικό Δημήτρη Φιλόπουλο (ξεπέρασε τον τραυματισμό του). Οι Νησιώτες στοχεύουν σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα, πανηγυρίζοντας  έτσι την πρόκριση στην επόμενη φάση.
  ΑΣΤΕΡΑΣ Μ. – ΚΟΡΩΝΗ
Αποφασισμένοι για νίκη – πρόκριση είναι ο τεχνικός του Αστέρα Μικρομάνης, Μιχάλης Σκαρπαλέζος και οι ποδοσφαιριστές του στον αγώνα ρεβάνς  με τον Ακρίτα Κορώνης. Αναμένεται να επιστρέψει ο τερματοφύλακας Βασίλης Μητσέας (απουσίασε από το ματς  της Κορώνης). Νοκ άουτ παραμένει πάντως ο Χριστόγιαννης Καρδάσης (ταλαιπωρείται από τραυματισμό).
Ένα καλό αποτέλεσμα θα προσπαθήσει ν’ αποσπάσει το συγκρότημα  της Κορώνης και ο προπονητής της Κώστας Κρητικάκης δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
  ΗΡΑΚΛΗΣ Κ. – ΟΜΟΝΟΙΑ
 Να «ζευγαρώσει» τις νίκες θέλει κόντρα στην Ομόνοια ο Ηρακλής Καλαμάτας, παίρνοντας έτσι πανηγυρική πρόκριση στην επόμενη φάση. Ο προπονητής Πέτρος Χιώτης δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
Στο στρατόπεδο της Ομόνοιας τώρα, ο τεχνικός Σωτήρης Δημάκης και οι συνεργάτες του Μιχάλης Παυλάκης, Παναγιώτης  Παπατζίκης, προβληματίζονται για τη συμμετοχή των Παναγιώτη Παπαπαδέα (για διάφορους λόγους). Η Ομόνοια μετά το αποτέλεσμα έχει πολύ δύσκολο έργο, αλλά θα προσπαθήσει για το καλύτερο.
Αναλυτικά οι σημερινές συναντήσεις με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Ώρα 5.15 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Απόλλων Καλαμάτας – Αναγέννηση Παραλίας: Γ. Μπλάνας, Σ. Αθανασοπούλου, Π. Σερεμέτης
Γήπεδο Μεσσηνιακού «Στ. Παπαδόπουλος»
Μεσσηνιακός – ΑΟ Διαβολιτσίου: Δ. Νίκας, Δ. Σταύρου, Ε. Μπασιλάρης
Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς»
ΑΟ Σπερχογείας – ΑΟ Κυπαρισσίας: Ν. Γκούμας, Στ. Παλλαδινός, Αν. Τσουκάλη
Δημοτικό Γήπεδο Πεταλιδίου
Απόλλων Πεταλιδίου – Εράνη Φιλιατρών: Ηλ. Ρέκκας, Ι. Γιαννέτσος, Αντ. Μιχαλόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Σουληναρίου
Χανδριναϊκός – Ολυμπιακός Ανάληψης: Νικ. Τουρλομούσης, Απ. Καυκάς, Ερ. Τζεμάλι
Δημοτικό Γήπεδο Ασπροχώματος
ΑΟ Ασπροχώματος – Αστέρας Αρφαρών: Ι. Κουτσαναστάσης, Δ. Ταβουλαρέας, Αθ. Παπαϊωάννου
Δημοτικό Στάδιο Μελιγαλά
Εθνικός Μελιγαλά – Πάμισος Μεσσήνης: Στ. Λάμιας, Β. Βρυώνης, Γ. Μιχαλόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Μικρομάνης
Αστέρας Μικρομάνης – Ακρίτας Κορώνης: Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Γ. Νιάρχος, Χ. Τσοπανάκης
7.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ηρακλής Καλαμάτας – Ομόνοια: Δ. Πλακογιάννης, Κ. Βοσνάκης, Ε. Παναγιωτόπουλος.
Δραματική πρόκριση για Φαραί, 1-1 με τον Αίαντα
Χάρις στο 2-1 του πρώτου αγώνα ο ΑΟ Φαραί πήρε χθες το βράδυ μια αγωνιώδη πρόκριση στους «16» του κυπέλλου Μεσσηνίας, με τον επαναληπτικό στο «Π. Μπαχράμης» κόντρα στον Αίαντα να σφραγίζεται με ισοπαλία 1-1. Ήταν ένα πολύ δυνατό παιχνίδι, χωρίς όμως ουσιαστικές ευκαιρίες μπροστά στις δύο εστίες.
Το Φαραί έβαλε τις βάσεις της πρόκρισης στο 5ο λεπτό της επανάληψης, όταν έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Λικάι, ο Μούσα Γκάι με προβολή άνοιξε το σκορ. Στο 90’ ο Αίαντας «απάντησε» με τον Αντεμάι, με τα 5-6 λεπτά των καθυστερήσεων να κυλούν δραματικά, αλλά χωρίς το νεανικό συγκρότημα του Γιάννη Σακελλαρόπουλου να καταφέρνει να ολοκληρώσει την ανατροπή, με το σενάριο της παράτασης να αποτρέπεται.
ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Μπαχράμης, Αλεξανδρόπουλος, Ζαγαρέλος, Περιβολάρης (68’ λ. τρ. Καραγιάννης) , Παλιατσέας, Μιχαλόπουλος, Ζαφείρης (76΄ Κουλουμπός), Στραβάκος, Αντεμάι, Μπαζίγος (57΄ Κανιώρος), Πανταζής.
ΑΟ ΦΑΡΑΙ: Μάρης, Μάραντος (77’ Φιολανδριανός), Λικάι, Καπακλής, Λάζαρης, Μαυροειδάκος, Μούσα, Σεφερ’άσι, Σεριάτος (86’ Δοβλέτης), Πέτσι (60’ Κακαλής), Τσέρτος.
  Ο ΑΣ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ 2-0 ΤΗΝ ΑΕ ΑΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΔΙΑ
Με γκολ των Σπύρου Πιχιγιόνι  (35΄ με κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Φάνη Βλαχόπουλου) και Φάνη Βλαχόπουλου (70΄ με κεφαλιά μετά από γύρισμα του Γιώργου Κάλλα) ο ΑΣ Ανδρούσας νίκησε με 2-0 την ΑΕ Αβίας χθες στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣΜ στον Κορδία. Ένα διπλό πρόκρισης για την ομάδα της Ανδρούσας, η οποία στο πρώτο ματς είχε βάλει γερές βάσεις, καθώς επικράτησε με 3-0. Το χθεσινό ματς πρόσφερε πολύ ωραίο θέαμα, καθώς εκτός από τα δύο γκολ είχε δύο χαμένα πέναλτι και αρκετές χαμένες φάσεις μπροστά στις δύο εστίες.
 Στο 23΄ η ΑΕ Αβίας έχασε πέναλτι (ανατροπή Δημήτρη Κορμπή από Δημήτρη Κοντόπουλο μέσα στην περιοχή) με τον Λεωνίδα Λυκουρέζο, ο οποίος έκανε το σουτ αλλά ο πολύπειρος Νίκος Κατσίποδας απέκρουσε στη γωνία του.
 Στο 59΄ η ομάδα της Ανδρούσας έχασε πέναλτι με τον Γιώργο Κάλλα, ο οποίος έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.
 Τη συνάντηση σφύριξε ο Νίκος Γκούμας, που είχε βοηθούς τους Γιώργο Μιχαλόπουλο και Νίκο Τσίρμπα.
 ΑΕ ΑΒΙΑΣ (Διονύσης Πουλής): Κολοκούβαρος (60΄ λ. τρ. Κάρλος), Γ. Βαβαρούτσος, Αλντέσκου, Αποστολίδης, Τζανετέας, Λυκουρέζος (70΄ Μαλαβέτσης), Παγώνης (68΄ Μητσέας), Ψαρρέας, Γιαννέας, Δ. Κορμπής.
 ΑΣ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ (Σπύρος Τσίκινης): Κατσίποδας, Δέδες, Τσώνης, Ε. Βαβαρούτσος, Γεωργιόπουλος, Πιχιγιόνι, Κοντόπουλος (57΄ Γ. Κάλλας), Καλογερόπουλος, Μαραγκούλιας, Βλαχόπουλος, Βασιλογιαννακόπουλος.
  ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ 3-0
Εύκολη πρόκριση με Σαραντόπουλο, Βασιλόπουλο, Καλαντζή
Μπορεί το 2-2 στους Γαργαλιάνους να είχε αφήσει ανοικτούς λογαριασμούς για την πρόκριση στη γ’ φάση του κυπέλλου Μεσσηνίας, όμως η Καλαμάτα δεν άφησε χθες κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Εκμεταλλευόμενη την έδρα της και την ...υπεροπλία της ήταν πολύ καλή για ένα ημίχρονο, επικρατώντας στο γήπεδο του Μεσσηνιακού με 3-0 σε βάρος του Τέλου Άγρα. Ο αγώνας διεξήχθη μπροστά σε περίπου 400-500 φιλάθλους που απόλαυσαν –τουλάχιστον για 45 λεπτά- ποιοτικό θέαμα και τρία όμορφα γκολ που πέτυχαν στο 6’ ο Σαραντόπουλος, στο 8’ ο Βασιλόπουλος και στο 87’ ο Καλαντζής.
Διαιτητές: Δημήτρης Νίκας (Ηλίας Σκόρδος-Σοφία Αθανασοπούλου).
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Κωνσταντακόπουλος, Γεωργιόπουλος, Λιόλιος, Τζανετέας, Μπαστακός, Μπεγέτης, Καλαντζής, Κουκούτσης, Σαραντόπουλος (79’ Μερκούρης), Τσουλάκος (70’ Μπάρκας), Βασιλόπουλος (60’ Καλογερόπουλος).
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ: Καλογήρου, Πότσης, Γεωργόπουλος (75’ λ. τρ. Στασινόπουλος), Λ. Ν. Ανδρώνης, Λ. Χ. Ανδρώνης, Εμμανουήλ, Μπούμπα, Γκότσης, Ερέκι, Γεωργακόπουλος (36’ Μπακάκης).
 Συνέχεια στο Δώριο
Επόμενο εμπόδιο της Καλαμάτας θα είναι το άλλο Σαββατοκύριακο ο Δωριέας, με την πρόκριση να κρίνεται σε μονό αγώνα που θα γίνει στο Δώριο.
 Το φιλμ του αγώνα
6’ κάθετη πάσα του Τσουλάκου στον Καλαντζή κι εκείνος σέντρα από δεξιά στην απέναντι πλευρά, όπου ο Μπεγέτης «μάζεψε» ιδανικά με τάκλιν την μπάλα από τον Γεωργιόπουλο, πάσαρε δίπλα στον Σαραντόπουλο, κι αυτός με ωραία προσπάθεια βρήκε χώρο και σούταρε νικώντας από τη γραμμή της μικρής περιοχής τον Καλογήρου
8’ ο Γεωργιόπουλος έκανε μια από τις γνωστές επελάσεις του από δεξιά, κινήθηκε παράλληλα στην μεγάλη περιοχή, βρίσκοντας ιδανικά στη γωνία της μεγάλης περιοχής τον Βασιλόπουλο, ο οποίος με ένα χαμηλό σουτ παραβίασε για δεύτερη φορά την εστία του Τέλου Άγρα
17’ κόρνερ του Βασιλόπουλου από αριστερά, ο Μπαστακός έπιασε το σουτ μέσα στην περιοχή, αλλά η μπάλα κόντραρε πάνω στον Παπουτσή, με τους γηπεδούχους να ζητούν πέναλτι, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησε το χέρι του
28’ μετά από ωραία κάθετη πάσα του Βασιλόπουλου, ο Καλαντζής επιχείρησε να αιφνιδιάσει με ένα καλοχτυπημένο σουτ έξω από την περιοχή τον Καλογήρου, ο οποίος όμως απέκρουσε με υπερέκταση σε κόρνερ
33’ φάουλ του Πότση από δεξιά, ο Μπούμπα έπιασε απ’ ευθείας ένα σουτ στο 2ο δοκάρι, αλλά ο Κωνσταντακόπουλος, ήταν θετικός σε μια από τις ελάχιστες επαφές του με τη μπάλα, διώχνοντας σε κόρνερ
43’ πάσα του Καλαντζή από δεξιά στον Τσουλάκο, με τον έμπειρο επιθετικό να επιχειρεί ένα σουτ που απέκρουσε ο Καλογήρου, ενώ στην επαναφορά «σημάδεψε» το κάθετο δοκάρι
45’ μετά από πάσα του Βασιλόπουλου, ο Καλαντζής δέχθηκε ένα μαρκάρισμα μέσα από την περιοχή από τον Λυκούργο Ν. Ανδρώνη, με την Καλαμάτα να ζητάει για δεύτερη φορά πέναλτι και τον διαιτητή κ. Νίκα να δίνει συνέχεια στο παιχνίδι
49’ ο Σαραντόπουλος έκανε ωραία προσπάθεια από δεξιά, ο Καλαντζής δεν βρήκε την κεφαλιά στην καρδιά της άμυνας, η μπάλα έφτασε στον Τσουλάκο, το σουτ του οποίου κόντραρε, ενώ το δεύτερο σουτ από τον Βασιλόπουλο πέρασε πάνω από τ’ οριζόντιο δοκάρι
74’ ωραίος συνδυασμός Καλαντζή-Μπάρκα, αλλά το σουτ του νεαρού Χωραΐτη επιθετικού είναι αδύναμο και ο Γεωργόπουλος, που αγωνίστηκε τραυματίας για λίγα λεπτά έδιωξε σωτήρια με υπερένταση πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή
87’ ο Καλαντζής έψαχνε ένα γκολ και το πέτυχε με ένα υποδειγματικό σουτ έξω από την περιοχή, σφραγίζοντας τη νίκη της Καλαμάτας, με 3-0
Περιμένει περισσότερα ο Παπαδόπουλος…
«Παρών» στο πρώτο επίσημο εντός έδρας παιχνίδι ήταν ο πρόεδρος της Καλαμάτας, Σταύρος Παπαδόπουλος, μένοντας ευχαριστημένος για τη νίκη-πρόκριση και την εικόνα της ομάδας στο α’ ημίχρονο, αλλά περιμένοντας ακόμα περισσότερα στη συνέχεια…
«Αρχή είναι ακόμα, πιστεύω ότι θα καλυτερεύσουμε. Στο α’ ημίχρονο πήγαμε καλά και εκτός από τα γκολ είχαμε και 3-4 καλές ευκαιρίες. Αρχή είναι ακόμη, περιμένουμε ότι θα υπάρξει βελτίωση στη συνέχεια και οι παίκτες πρέπει να προσπαθήσουν πιο πολύ, αφού τίποτα δεν θα είναι εύκολο.
Το κλίμα είναι καλό, έχει αρκετό κόσμο, αλλά περιμένουμε περισσότερη συμπαράσταση στο μέλλον» τόνισε στο «Θ», ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1-0 ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΙ ΣΤΟ «Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ»
Ζευγάρωσε τις νίκες με γκολ του Σώκαλη
Ο Ολυμπιακός Καλαμάτας επιβλήθηκε με 1-0 του Νέου Άρι χθες στο δημοτικό γήπεδο «Γ. Λουκαρέας» στον αγώνα ρεβάνς της β΄ φάσης του Κυπέλλου Μεσσηνίας και πέρασε έτσι στην επόμενη φάση του θεσμού. Οι ερυθρόλευκοι ζευγάρωσαν τις νίκες τους χάρις σε γκολ του Δημήτρη Σώκαλη (81΄ με σουτ), ο οποίος είχε σκοράρει και στο πρώτο ματς. Δοκάρι για την καλαματιανή ομάδα είχε ο Δημήτρης Σώκαλης (35’ σε εκτέλεση φάουλ).
Ο αγώνας ήταν δυνατός με λίγες φάσεις μπροστά στις δύο εστίες.
Ο Ολυμπιακός Καλαμάτας είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά δεν μπορούσε να διασπάσει την καλά οργανωμένη άμυνα του Νέου Άρι. Οι ερυθρόλευκοι στο β΄ ημίχρονο πίεσαν για το γκολ και λυτρώθηκαν στο τελευταίο 10λεπτο.
Διαιτητής ήταν ο Κώστας Ψηλοπαναγιώτης, ενώ βοηθοί οι Σταματία Τσαούση και Βασίλης Βρυώνης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Λάκης Σπάλλας): Φιλόπουλος, Μαρούδας (82’ Τσεκάνι), Στ. Μπάλας (46΄ Τζίφας), Τσαναλίας, Πολυμενέας, Αργάνης, Στυλιανόπουλος, Σταυρόπουλος, Μπαζάνης, Σώκαλης, Μπέρμπερι (73’ Στριλίγκας).
ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ (Δημήτρης Ζαπρόπουλος): Παπαβασιλόπουλος, Σαρρής, Φλέσσας (46΄ Μπάκας), Κωστόπουλος, Μπουζαλάς, Κατσιμαγκλής (77’ Πολίτης), Καπόγλης, Ι. Σκαλιώτης, Δρούγας, Μαρκόπουλος, Γρίβας (46΄ Σπηλιώτης).
Ο ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ 2-0 ΤΟ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΠΥΡΓΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ
Με γκολ σε κάθε ημίχρονο
Την πρόκριση στη γ΄ φάση του Κυπέλλου Μεσσηνίας πήρε ο Πανθουριακός μετά τη νίκη του με 2-0 επί του Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας χθες στο δημοτικό γήπεδο Ασπροχώματος.
Ο Πανθουριακός κατάφερε να προηγηθεί με 1-0 χάρις σε γκολ του Παναγιώτη Καραγιάννη (43΄ μ’ εύστοχο κτύπημα πέναλτι – χέρι Θεολόγη Στρατή πάνω στη γραμμή, o αμυντικός της τριφυλιακής ομάδας αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα).
Τα πράγματα για την τριφυλιακή ομάδα μετά το 1-0  έγιναν πολύ δύσκολα καθώς υποχρεώθηκε να συνεχίσει τον αγώνα με 10 ποδοσφαιριστές. Το δεύτερο γκολ του Πανθουριακού πέτυχε ο νεοαποκτηθείς Άρης Μουστάκας (65΄ με κεφαλιά). Ο ίδιος ποδοσφαιριστής είχε δοκάρι στο 69΄ σε δυνατό σουτ.
Το ματς σφύριξε ο Ηλίας Αλεξέας, που είχε βοηθούς τους Ηλία Ρέκκα και Δημήτρη Ταβουλαρέα.
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ (Γιώργος Αργυρόπουλος): Σταθάς, Παντσιώτης, Δασκαλάκης (67’ Αντωναίος), Μιγκάκης, Σεφεράσι, Καράμπελας, Μουστάκας, Ντόκο, Καραγιάννης (75΄ Μαργαρίτης), Πανταζής (68’ Κωνσταντόπουλος), Χελάς.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΥΡΓΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣζ (Κώστας Στυλιανόπουλος): Γιαννόπουλος, Γαλάνης, Δημόπουλος, Στρατής, Τσέρτος (32’ Σταθόπουλος), Κάππος, Καραμπότσος (83΄ Ταγκαλάκης), Παυλόγιαννης (39΄ Μπαρσελό), Πάλιας, Γεωργιόπουλος, Διαμαντόπουλος.

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ  2015  :  ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 01  Σεπτεμβρίου  2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-01-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  01  Σεπτεμβρίου  2016   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-01-2016.html .-
~ ΑΡΦΑΡΑ  -ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ  για το χωριό μας ΑΡΦΑΡΑ -ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πέμπτη 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/09/01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-02-2016.html .-
~Εφημερίδα μας  Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-02-2016.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03  και 04  Σεπτεμβρίου  2016  :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 03 Σεπτεμβρίου 2016   ~  ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-03-2016.html .-
~Διήμερη  βόλτα -εκδρομή στη ΕΥΒΟΙΑ Σ/Κ  03 και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
Η  Εφημερίδα μας    ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο-κύριακο 03  και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-03-04-2016.html .- 
*
~
 
~ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 29 Αυγούστου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-29-2016.html .-
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 27  και 28  Αυγούστου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/27-28-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  Arfara  News  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  29  Αυγούστου  2016: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-29-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 30  Αυγούστου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-30-2016.html .-
~ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ -ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ -ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  -ΑΘΩΣ Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 ΟΛΑ ΟΣΑ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ !  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/30-2016.html  .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο Αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  31 Αυγούστου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-31-2016.html .-
~ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ και ΜΟΝΑΧΟΙ από το Αρφαρά Μεσσηνίας Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/…/24-2014.html .-
~~Διήμερη  βόλτα -εκδρομή στη ΕΥΒΟΙΑ Σ/Κ  03 και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
~ ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4932  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3081 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3068  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.081        βίντεο   .-  

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: